Zobacz pełną wersję : D7100 Opinie, testy posiadaczy tego body :)
sokolnik
14-07-2014, 13:00
Zostaw to i rób zdjęcia a nie martwisz się o jakieś plamki w wizjerze :-)
RafaIski
14-07-2014, 13:24
Zostaw to i rób zdjęcia a nie martwisz się o jakieś plamki w wizjerze :-)
Dzięks :)
Właśnie, oszczędzaj siły na martwienie się plamkami na matrycy :) Na wizjer szkoda się męczyć.
Właśnie, oszczędzaj siły na martwienie się plamkami na matrycy :) Na wizjer szkoda się męczyć.
Nie zamartwiaj się plamkami na matrycy. Kup sobie Sensor Swab Plus Type 2. Jedno czyszczenie-jedna szpatułka zbiera cały syf z matrycy.
Przemekkk666
19-07-2014, 20:23
Od paru dni jestem posiadaczem 7100 i jest mi z tym dobrze :) Natomiast mam pytanie - coś mi się przestawiło nie wiem kiedy i wpierw ustawiło mi się 3d, które już przestawiłem na normalny 51-polowy AF i teraz w wizjerku mam cały czas małe pole AF w centrum kadru i nie mogę znaleźć info na ten temat - wcześniej w zależności od sytuacji te pola się zmieniały itd. Ktoś wie gdzie to przestawić? Bo wygląda jakby było pojedyncze pole AF, a jak wejdę w menu to jest zaznaczone 51 więc już nie bardzo czaję :)
sokolnik
19-07-2014, 20:26
Masz wybierak obok dużego ekranu. Pola AF znieniasz w górę w dół lewo i prawo :-)
Przemekkk666
19-07-2014, 20:33
Masz wybierak obok dużego ekranu. Pola AF znieniasz w górę w dół lewo i prawo :-)
Zgadza się ale mi chodzi o to, że wcześniej automatycznie ustawiało się przykładowo kilka pól na raz w danym obszarze, a teraz nie i nie wiem dlaczego :)
To o czym mówisz to opcja wybrania sobie lokalizacji pola, ale w tym przypadku chyba jest to ustawienie lokalizacji pojedynczego pola AF.
sokolnik
19-07-2014, 20:35
Zmień tryb pracy AF. Masz do wyboru auto AF, af-s, af-3d z tego co pamiętam :-) i każdy po kilka kategorii. Ćwicz. Sprawdzaj :-) najlepiej z instrukcją w dłoni :-) dziś mój nikon zapoluje na gwiazdy :-)
dziś mój nikon zapoluje na gwiazdy :-)
Niech ciemna strona m(n)ocy będzie z Tobą ;-)
Przemekkk666
19-07-2014, 20:45
Zmień tryb pracy AF. Masz do wyboru auto AF, af-s, af-3d z tego co pamiętam :-)
Już wiem, miałem ustawione na AF-C, ale dodatkowo wcześniej było ustawione AF na auto jakoś niezależnie od tego trybu AF-C. Dziwne trochę no ale już przynajmniej wiem :)
Puszka ogólnie bardzo fajna ale obiektyw 55-300 vr mocno nie wykorzystuje potencjału 7100, tak przynajmniej czuję. Objawia się to zwłaszcza w ostrości i generalnie jakości obrazka.
sokolnik
19-07-2014, 20:53
Niech ciemna strona m(n)ocy będzie z Tobą ;-)
Dzięki :-) puste niebo, zero chmurki... czemu takiej pogody nie miałem tydzień temu nad morzem? :/
Dzięki :-) puste niebo, zero chmurki... czemu takiej pogody nie miałem tydzień temu nad morzem? :/
Live is brutal :-)
sokolnik
20-07-2014, 14:44
Live is brutal :-)
nawet bardzo brutal... wczoraj o 22 chmury były. Od 5 rano do 10 padało dziś rano. Zdjęć gwiazd nie było :/
hejka. szukam i nie mogę takiego info odnaleźć. jak zrobić aby LR 3.4 widział pliki NEF z D7100. Podgląd już udało się zrealizować dzięki pierwszym postom w tym temacie ale w LR nic nie umiem zrobić.
hejka. szukam i nie mogę takiego info odnaleźć. jak zrobić aby LR 3.4 widział pliki NEF z D7100. Podgląd już udało się zrealizować dzięki pierwszym postom w tym temacie ale w LR nic nie umiem zrobić.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3401754#post3401754
justyna724
20-07-2014, 16:27
Witam
Mógł by mi ktoś wytłumaczyć pojawiające się na zdjęciach paskudne paski oczywiście robione d7100, iso 640.
Zwiększałam ekspozycje w programie graficznym, i liczę sie w takim wypadku z pojawieniem się wiekszych szumów, ale ten deseń paskowy to mnie przeraża ..
http://zapodaj.net/images/f6c3efe1acceb.jpg
proszę nie oceniać zdjęcia, jest tylko przykładem :D
leszek225
20-07-2014, 16:35
:D
zdjecie sie nie wyswietla,pozdrawiam
justyna724
20-07-2014, 16:47
a teraz
http://fotozrzut.pl/zdjecia/dbb5f635a0.jpg
Witam
Mógł by mi ktoś wytłumaczyć pojawiające się na zdjęciach paskudne paski oczywiście robione d7100, iso 640.
Zwiększałam ekspozycje w programie graficznym, i liczę sie w takim wypadku z pojawieniem się wiekszych szumów, ale ten deseń paskowy to mnie przeraża ..
1. A ile ta ekspozycja zwiększona ??
2. D7100 ma banding i będzie się coś takiego pojawiało w czerniach. Należy robić zdjęcia w miarę poprawnie naświetlone, to nie będzie się pojawiać.
leszek225
20-07-2014, 16:56
teraz juz jest OK, zdjecie jest widoczne :)
leszek225
20-07-2014, 17:01
Witam
Obserwuje ten temat bo nosze sie z zamiarem kupna D7100 i jak widze takie,,zjawiska" to mnie troszke to przerasta i zaluje ze sprzedalem swoj zabytek d300s :)
piotrx25
20-07-2014, 17:56
D7100 nie jest tak solidny i nie ma tak dobrego af jak d300, ale uważam że to godne polecenia body.
Justyna 274 - wrzuć oryginale zdjęcie prosto z puszki
Alcatraz
20-07-2014, 23:38
Obserwuje ten temat bo nosze sie z zamiarem kupna D7100 i jak widze takie,,zjawiska" to mnie troszke to przerasta i zaluje ze sprzedalem swoj zabytek d300s :)
Tylko nie wiem czy zdajesz sobie sprawę o ile trzeba "wyciągnąć", żeby zobaczyć taki banding. W życiu nie widziałem czegoś takiego na swoich zdjęciach.
A jaki był kolor tej sukienki? Czy aby nie czarny? Jeśli tak, to po co ją tak bardzo rozjaśniasz? Zresztą, niezależnie od koloru, przyciemnij sukienkę i powinno być dobrze.
Banding w D7100 pojawia się juz przy wyciąganiu o 3EV, jeśli WB ma bardzo niskie wartości.
mam D90 i po wielu problemach z ostrzeniem na N35/1.8G zapragnąłem coś zmienić, tym bardziej, że po głowie mi następna stałka N85/1.8, która z tego co piszecie też jest kapryśna ... Oczywiście też zdaję sobie sprawę, że ISO już powoli nie jest mocną stroną tego BODY itd. itp. ...
Śledzę ten dłuuugi wątek już parę dni i przeczytałem go niemal w całości utwierdzając się w przekonaniu, że z tą puszką byłbym bardziej zadowolony ze swoich zdjęć. Tym bardziej, że jest "akcja 400pln" co końcowo daje możliwość upolowania puszki poniżej 3,2kpln.
Co radzicie przy zakupie tego BODY, widzę dobra cenę w jednym z Wrocławskich sklepów ale zastanawiam się czy by go nie potestować z tą stałką przed zakupem. Z tego co piszecie puszka potrafi mieć problemy z "krzyżakami" bocznymi. Na co warto Waszym zdaniem zwrócić uwagę przy zakupie. D90 kupiłem na początku 2009 po krótkim sprawdzeniu czy działa i tyle - to była/jest moja pierwsza cyfrowa lustrzanka - powiem szczerze, że byłbym z niej dalej zadowolony gdyby nie dość spory odsetek zdjęć nieostrych w słabszych warunkach oświetleniowych ale też się zdarza przy dobrym oświetleniu. Nie jest to typowy FF/BF ponieważ wybrałem szkło i wybrałem jedno z 3ch które były na stanie po testach u dystrybutowa NIKONa na Polskę ABFoto (również we Wrocłąwiu - Pasaż Grunwaldzki). Fakt, że testy tylko w warunkach sklepowych z bliskich odległości planszy ...
Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pomoc - chcę zamknąć ten temat w tym tygodniu coby na urlop pojechać już z nowym nabytkiem.
mam D90 i po wielu problemach z ostrzeniem na N35/1.8G zapragnąłem coś zmienić, tym bardziej, że po głowie mi następna stałka N85/1.8, która z tego co piszecie też jest kapryśna ... Oczywiście też zdaję sobie sprawę, że ISO już powoli nie jest mocną stroną tego BODY itd. itp. ...
Śledzę ten dłuuugi wątek już parę dni i przeczytałem go niemal w całości utwierdzając się w przekonaniu, że z tą puszką byłbym bardziej zadowolony ze swoich zdjęć. Tym bardziej, że jest "akcja 400pln" co końcowo daje możliwość upolowania puszki poniżej 3,2kpln.
Co radzicie przy zakupie tego BODY, widzę dobra cenę w jednym z Wrocławskich sklepów ale zastanawiam się czy by go nie potestować z tą stałką przed zakupem. Z tego co piszecie puszka potrafi mieć problemy z "krzyżakami" bocznymi. Na co warto Waszym zdaniem zwrócić uwagę przy zakupie. D90 kupiłem na początku 2009 po krótkim sprawdzeniu czy działa i tyle - to była/jest moja pierwsza cyfrowa lustrzanka - powiem szczerze, że byłbym z niej dalej zadowolony gdyby nie dość spory odsetek zdjęć nieostrych w słabszych warunkach oświetleniowych ale też się zdarza przy dobrym oświetleniu. Nie jest to typowy FF/BF ponieważ wybrałem szkło i wybrałem jedno z 3ch które były na stanie po testach u dystrybutowa NIKONa na Polskę ABFoto (również we Wrocłąwiu - Pasaż Grunwaldzki). Fakt, że testy tylko w warunkach sklepowych z bliskich odległości planszy ...
Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pomoc - chcę zamknąć ten temat w tym tygodniu coby na urlop pojechać już z nowym nabytkiem.
Mam te same odczucia co ty, te same problemy mojego d90 z AF i też rozważam zakup d7100 (wolałbym d300s, bo to ostatnia pewna jeśli chodzi o AF puszka DX Nikona ale cena ostatnich nowych sztuk jak z innej planety). Tak więc przyłączam się do oczekiwania na odpowiedź wtajemniczonych na Twój post.
cz4rnuch
22-07-2014, 14:15
Ale panowie, jakie konkretnie macie pytania? Co przetestować, jak czy może pytacie o to gdzie kupić lub o sens przesiadki? Co do AFu to ja widzę poprawę w stosunku do D90 którego też miałem.
Ps D7100 ma "krzyżaki" tylko na środku.
tak wiem, że ma 15 krzyżaków tylko pośrodku ustawione w prostokąt 5x3 ale paru użytkowników pisze, że z tymi bocznymi są problemy ... i właśnie chodzi o te "krzyżaki"
Pytanie jest proste - na co zwrócić uwagę przy zakupie, co sprawdzić.
>lem77 - potwierdzasz, że przy N85 jest również kiepsko z AF jak przy N35 - oczywiście puszka D90?
cz4rnuch
22-07-2014, 14:25
AF ze swoimi szkłami. Na nic innego w sklepie Ci nie starczy czasu. Jest też opcja internetowa, kupujesz online i testujesz sprzęt w granicach rozsądku, a co ważniejsze w kontrolowanych warunkach. Masz wtedy chyba 10 dni na podjęcie decyzji czy sprzęt zostawiasz czy odsyłasz.
właśnie o tym myślałem, ale po tym jak ostatnio kumpel dostał po dłuższym czasie puszkę niby nową ale z przebiegiem ok. 200 klatek i widocznym użytkowaniem to ręce mi opadły ... Tym bardziej, że zależy mi na czasie. Oczywiście to rozważę bo te pare dni spokojnego testowanie spokojnie wystarczą a już będzie wiadomo "prawie" wszystko ...
cz4rnuch
22-07-2014, 14:36
Zrobisz jak uważasz, ale nawet te 200 klatek to tyle co nic. Więcej zdjęć podczas jednego spaceru nacykałem swojej łydce gdy spust migawki obijał mi się o biodro. Zawsze możesz też zaznaczyć w mailowej korespondencji, formularzu zamówienia lub przez telefon że życzysz sobie aparatu z zerowym przebiegiem bo inaczej go odeślesz. Nie wiem czy to działa ale niektórzy podobno tak robią. Inna sprawa, że Ty podczas testów też pewnie trochę zdjęć zrobisz i jeśli aparat odeślesz to sklep sprzeda taki sprzęt komuś innemu komu niewykluczone że też opadną ręce :)
Andrzej1974
22-07-2014, 15:16
[...] Zawsze możesz też zaznaczyć w mailowej korespondencji, formularzu zamówienia lub przez telefon że życzysz sobie aparatu z zerowym przebiegiem bo inaczej go odeślesz. Nie wiem czy to działa ale niektórzy podobno tak robią.
Działa. Przynajmniej w jednym (moim) przypadku. Chciałem dziewicę i... dostałem dziewicę. ;-)
Kupiłem D7100 w Foto-Plusie będąc osobiście i dostałem puszkę z przebiegiem "0".
>cz4rnuch - chcę dziewicę bo skoro nie dziewica to spora szansa, że jest coś nie tak, prawda ... ktoś przetestował i oddał ...
Jak dla mnie jest to spory wydatek i chciałbym aby body było dobre i zachowywało się lepiej niż sławetna 90tka, która już zrobiła dużo dobrego i dalej będzie służyć jako nr2 :)
Jakieś porady extra w temacie testowania "na szybko" w sklepie. Biorę 35 i cykam rożnymi punktami AF i sprawdzam poprawność strzału, coś jeszcze ? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Zawsze możesz potestować w domu. Od sprzedawcy dostałem info że mogę zwrócić do 7 dni ale tylko do przebiegu 100kl. Oczywiście z pełnym zwrotem funduszy. Ja miałem problem z kartą pamięci, 16GB GoodRAM nie chciał pracować w obydwóch slotach. Dopiero wymiana na SanDiska pomogła.
>Biorę 35 i cykam rożnymi punktami AF i sprawdzam poprawność strzału, coś jeszcze ? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Zaraz, zaraz, jakie "cykam"? Nacykasz 200 klatek i co potem ma zrobić inny amator dziewiczych korpusów? Kali?
cz4rnuch
22-07-2014, 15:53
Macste, ja Ciebie doskonale rozumiem i nie namawiam na kupno jakiegoś szrota tylko mówię że 200 klatek to nie tragedia. Zakładam że komuś nie pasowało, bo np podpiął Sigmę która lubi mieć FF/BF, kapryśną N35 czy coś innego co sprawiało problemy, z twoim sprzętem może być ok. Dlatego dostajesz kilka dni na sprawdzenie. Pozostaje też patent który przetestował Andrzej. Łatwy, nie boli, podejrzewam że skuteczny. Ja też chciałem z zerowym przebiegiem i taki dostałem tylko zapomniałem o tym napisać. Widocznie w sklepie mieli na stanie jakiegoś jasnowidza :)
Zaraz, zaraz, jakie "cykam"? Nacykasz 200 klatek i co potem ma zrobić inny amator dziewiczych korpusów? Kali?Pytanie co potem ma zrobić sklep, oddać do utylizacji? Właśnie tego nie rozumiem, każdy chce mieć możliwość testowania i jednocześnie kupić sprzęt z zerowym przebiegiem.
>Jarkod - Kali nie potrzebuje dziewicy :) Zamieniam cykam na "zrobienie paru zdjęć" coby nie było niedomówień i "dzikich" skojarzeń :)
nikoniarz
22-07-2014, 17:54
wolałbym d300s, bo to ostatnia pewna jeśli chodzi o AF puszka DX Nikona ale cena ostatnich nowych sztuk jak z innej planety
Osobiście nie sądzę, by cena D300s była z "innej planety". Nie jest to tania puszka, ale wg. mnie cena zupełnie adekwatna do tego co oferuje.
>lem77 - potwierdzasz, że przy N85 jest również kiepsko z AF jak przy N35 - oczywiście puszka D90?
Z N85 mam maluteńki BF, którym się nawet nie przejmuję, w porównaniu do kilkumetrowego w N35. Nawiasem mówiąc tak chwalona puszka D90 a ma skopane to co najważniejsze- AF.
Osobiście nie sądzę, by cena D300s była z "innej planety". Nie jest to tania puszka, ale wg. mnie cena zupełnie adekwatna do tego co oferuje.
Tak jest warta nawet tych 5,5 tys. jakie teraz kosztuje ale niedawno była w cenie D7100 a po jej debiucie nawet tańsza. Przy aktualnych cenach 5500 a 3100 po rabacie to znaczna różnica.
nikoniarz
23-07-2014, 08:42
D300s to koszt okolo 4200 zl i ta cene uznalem za adekwatna. A co do skopanego AF w D90 to skopany szybciej jest obiektyw.
w takim razie jak posumować fakt, że w innych puszkach takich jak seria 300 i D7100 te same obiektywy zachowują się inaczej i znikają problemy z AF ... chyba to jednak wskazuje na słabość puszki ... niestety. Wolałbym aby moja D90tka była super po dtym względem a ja bym sobie kupił za te pieniążki N17-55, ot taka dygresja :)
fader_audio
23-07-2014, 09:15
nie czytałem dokladnie jaki jest problem z Twoim d90, może masz jakiś syf na stykach??? lub czujnik af przybrudzony???
Panowie, wiem, że tu dużo było pisane na temat AF, ale z perspektywy czasu jak Wam się sprawuję AF w 7100, jest wiarygodny czy ma jakieś powazniejsze problemy, pytam bo prawdopodobnie będę kupował ten aparat.
nikoniarz
23-07-2014, 09:32
w takim razie jak posumować fakt, że w innych puszkach takich jak seria 300 i D7100 te same obiektywy zachowują się inaczej i znikają problemy z AF ... chyba to jednak wskazuje na słabość puszki
Ja odnosilem sie do wypowiedzi lem77- skoro 85 dziala mu poprawnie a 35 nie to raczej sporo w tym winy obiektywu
cz4rnuch
23-07-2014, 09:45
w takim razie jak posumować fakt, że w innych puszkach takich jak seria 300 i D7100 te same obiektywy zachowują się inaczej i znikają problemy z AF ... chyba to jednak wskazuje na słabość puszki ... niestety. Wolałbym aby moja D90tka była super po dtym względem a ja bym sobie kupił za te pieniążki N17-55, ot taka dygresja :) Nie ma co wymagać cudów od AFu D90, ale też nie ma gwarancji że na D300 czy na D7100 twoja 35tka będzie zachowywać się inaczej niż na sprzęcie który masz obecnie. Używałem 35DX zarówno na D90 jak i D7100 i nie zauważyłem wielkiej poprawy. 35DX przynajmniej wg mnie to kapryśne szkło z wolnym i czasami nieprzewidywalnym AFem. Jedyne co zyskasz na D7100 to możliwość mikrokalibracji, być może łatwiej też będzie ustawić ostrość w gorszych warunkach. Jeśli masz permanentny FF/BF i nie jest on zbyt duży to możliwe że na D7100 da się to wyregulować.
Andrzej1974
23-07-2014, 10:11
@macste nie wiń AF-u "legendy", do jakiej urósł tu D90 bo to na 101% wina "najgorszego" szkiełka Nikona tj. 35/1.8G, które z kolei zbiera tu baty... ;-)
nikoniarz
23-07-2014, 10:21
U mnie na jednej puszce 35mm ostrzy poprawnie, na drugiej wymaga korekty w body. Takze nie ma reguly- czasem winne body, czasem szklo.
cz4rnuch
23-07-2014, 10:27
Andrzeju kochany, nikt nic takiego nie napisał więc odpuść sobie szyderę, sprawa jest otwarta. Jeśli już to właśnie 2 koledzy winią za błędy aparat choć jak mi się wydaje nie sprawdzili szkła z innymi puszkami, bazują na opiniach innych, chyba nie oddali też szkła do kalibracji. Poza tym ten sam moduł AF co w D90 jest w D80, D3000, D3100, D3200, D3300, D5000, D5100 i chyba jeszcze w D200. U mnie na D7100 szkło ostrzyło podobnie jak na "legendzie" i zdarzały mu się równie "legendarne" wpadki.
P.s Macste, kup sobie N17-55 a pewnie złego słowa o AFie D90 nie powiesz :)
>cz4rnuch
nigdy używki nie kupowałem a w przypadku tego słoika tylko taka opcja wchodzi w rachubę. Masz to szkło i użytkowałeś je z 90tką ? Jest to druga alternatywa, która chodzi mi po łbie ... Do 35 się trochę przyzwyczaiłem i jak jest czas problem znika ale czasem jak trzeba szybko strzelić parę "ulotnych" fotek ... ehhh
słyszałem, że w przypadku tego szkła używek nie ma się co bać - można je dostać poniżej 3k więc może to i alternatywa dla mnie :)
cz4rnuch
23-07-2014, 14:49
Masz to szkło(N17-55 - przyp. red.) i użytkowałeś je z 90tką ? Jest to druga alternatywa, która chodzi mi po łbie ...Nie miałem nigdy na własność, bo mam krakowsko-poznańskie geny i wolę kundelki ale używałem i było bardzo szybkie i celne. Chodziło mi na zwrócenie uwagi na to, że to nie aparat a szkło może być powodem twoich frustracji.
słyszałem, że w przypadku tego szkła używek nie ma się co bać - można je dostać poniżej 3k więc może to i alternatywa dla mnie :) Tak, można nim wbijać gwoździe i jest nie do zdarcia ;) Też tak sobie wmawiałem gdy kupowałem N70-200VR. Pech chciał, że trafił mi się obiektyw po reporterze(rajdy samochodowe, tyle że dowiedziałem się o tym później) i zdechł. Także uważaj z jakiego źródła bierzesz obiektyw. N17-55 też nieraz robiły w reporterce.
grissley
23-07-2014, 16:30
"najgorszego" szkiełka Nikona tj. 35/1.8G
Cóz za herezje, toż to najlepsze szkło Nikona ever!
nikoniarz
23-07-2014, 16:56
Heretykow na tym forum nie brakuje :)
Cóz za herezje, toż to najlepsze szkło Nikona ever!
Najlepsze jest tylko ceną.
W pozostałych punktach jest co najwyżej dobre - powolny i kapryśny z celnością AF, nie najlepsza ostrość na pełnej dziurze, nie najlepiej pod światło, bardzo słaba wytrzymałość na upadki (nawet drobne).
35/1.8 DX do tania zabawka dla mas - coś jak Canon 50/1.8 II - bezkompromisowe szkła - jeśli chodzi o koszta produkcji.
nikoniarz
23-07-2014, 19:11
35/1.8 DX do tania zabawka dla mas
Pewnie jak każde inne szkło poniżej 1.500 zł...
Andrzej1974
23-07-2014, 19:15
[...] powolny i kapryśny z celnością AF, nie najlepsza ostrość na pełnej dziurze, nie najlepiej pod światło, bardzo słaba wytrzymałość na upadki (nawet drobne).
35/1.8 DX do tania zabawka dla mas [...]
Właściwie to to samo można napisać o wieeelu amatorskich szkiełkach...
EDIT:
Pewnie jak każde inne szkło poniżej 1.500 zł...
Dokładnie...
Ned Stark
23-07-2014, 19:43
Ostatnio większość zdjęć robiłem 85, ale przyszła potrzeba i podpiąłem 35 i ... no hm e...y... eee
nikoniarz
23-07-2014, 19:52
Ale chyba zdajesz sobie sprawę z różnicy w cenie? :)
Andrzej1974
23-07-2014, 20:18
Ostatnio większość zdjęć robiłem 85, ale przyszła potrzeba i podpiąłem 35 i ... no hm e...y... eee
Tzn? Co się kryje pod tym e...y... eee? ;-)
nikoniarz
23-07-2014, 20:20
Pewnie rozczarowanie jak po przesiadce z N200/2.0 na N85/1.8 :D
Ned Stark
23-07-2014, 20:26
No dobrze nie jest ;-) różnica jest w cenie prawie 3 x i w jakości też trzy a może nawet więcej. I to zło jest tak naprawdę bo teraz chcę coś szerszego w jakości tej 85...
nikoniarz
23-07-2014, 20:31
Bierz Pan 70-200 i będzie banan na twarzy... :) Tylko uważaj, żeby nie wyrwać bagnetu z D3100...
sokolnik
23-07-2014, 20:42
no dobrze nie jest ;-) różnica jest w cenie prawie 3 x i w jakości też trzy a może nawet więcej. I to zło jest tak naprawdę bo teraz chcę coś szerszego w jakości tej 85...
n 10-24 :)
Bierz Pan 70-200 i będzie banan na twarzy... :) Tylko uważaj, żeby nie wyrwać bagnetu z D3100...
kolega chciał coś szerszego a nie tele
nikoniarz
23-07-2014, 20:55
Jakby nie patrzeć 70 będzie szersze od 85 :)
sokolnik
23-07-2014, 21:01
różnica minimalna :P
nikoniarz
23-07-2014, 21:05
Wiem wiem... :) Mało precyzyjne stwierdzenie więc i mało precyzyjna sugestia ;)
Ale aby nie odbiegać od tematu- jeśli ktoś z użytkowników D7100 mógłby zamieścić jakieś fotki z przedziału ISO 1600-3200 to byłbym wdzięczny... Oczywiście fotki bez lampy.
Edit:
Mile widziane nocne zdjęcia koncertowe czy jakiekolwiek nocne sceniczne
Ned Stark
23-07-2014, 21:15
nikoniarz ty mi lepiej powiedz czy mam zbierać na d300s czy na d7100 ;-)
nikoniarz
23-07-2014, 21:19
Jak sobie szczerze odpowiesz co dla Ciebie jest najważniejsze w puszce to będziesz miał odpowiedź jak na tacy... Sam od siebie
Alcatraz
23-07-2014, 23:50
Ned Stark, jak ktoś wrzuci zdjęcia z D300 w przedziale ISO 1600 - 3200 (bez lampy) z pewnością ułatwi Twój wybór...:-) A tak w ogóle, skoro dopiero zbierasz, to zbieraj na cokolwiek - jak dojdziesz do odpowiedniej sumy, dokonasz wyboru.
sokolnik
24-07-2014, 00:06
A tak w ogóle, skoro dopiero zbierasz, to zbieraj na cokolwiek - jak dojdziesz do odpowiedniej sumy, dokonasz wyboru.
święta, święta prawda :)
a może uzbierasz za rok albo 5 lat i co? :) D300 nie będę w sprzedaży a D7100 pewnie już nie będą produkować :)
nikoniarz
24-07-2014, 07:53
Ned Stark, jak ktoś wrzuci zdjęcia z D300 w przedziale ISO 1600 - 3200 (bez lampy) z pewnością ułatwi Twój wybór...:-)
35-lecie Oddziału Zamkniętego
https://lh6.googleusercontent.com/-A4iseN_6qGI/U81_JP5m08I/AAAAAAAAAu4/TvmYI9LOj6Q/s2337-Ut/DSC_7909.JPG
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-A4iseN_6qGI/U81_JP5m08I/AAAAAAAAAu4/TvmYI9LOj6Q/s2337-Ut/DSC_7909.JPG)
Oraz z koncert Velvet
https://lh4.googleusercontent.com/-tGvJBq150qs/U81_FjUIp8I/AAAAAAAAAuk/nvn6-lY6ETM/s2337-Ut/DSC_7571.JPG
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-tGvJBq150qs/U81_FjUIp8I/AAAAAAAAAuk/nvn6-lY6ETM/s2337-Ut/DSC_7571.JPG)
cz4rnuch
24-07-2014, 07:55
No dobrze nie jest ;-) różnica jest w cenie prawie 3 x i w jakości też trzy a może nawet więcej. I to zło jest tak naprawdę bo teraz chcę coś szerszego w jakości tej 85... 85 nie mam ale też nie porównuję względnie szerokiego kąta do krótkiego tele bo to zupełnie inne szkła. Mogę jedynie dodać że pogoniłem 35DX, kupiłem 30/1.4 Art od Sigmy i jak na razie jestem zadowolony ze zmiany.
nikoniarz ty mi lepiej powiedz czy mam zbierać na d300s czy na d7100 ;-)
Też oczekuję odpowiedzi na to pytanie. Szczególnie w kontekście AF w D7100. Czy bliżej mu do tego z D300s czy z D90?
Też oczekuję odpowiedzi na to pytanie. Szczególnie w kontekście AF w D7100. Czy bliżej mu do tego z D300s czy z D90?
Ale Ty tak na serio?! ;-)
Panowie, w tym temacie było już wszystko powiedziane i to po kilka razy. Zdjęcia na wysokich czułościach także były wstawiane nie raz i nie dwa razy...
AF jest słabszy niż w D300(s) i myszkuje, co strasznie w****... i utrudnia pracę. Jakoś też nie odczułem tej hiperczułości -3EV. Ogólnie AF gorszy, ale inne parametry i ogólnie uniwersalność dużo lepsza.
cz4rnuch
24-07-2014, 11:16
Nie podejmuję się odpowiedzieć czy AF jest lepszy czy gorszy bo po prostu D300s nie mam, ale nie zauważyłem myszkowania w dobrych i średnich warunkach. W prawie zupełnej ciemnicy(sprawdziłem w piwnicy przy okazji zmiany łańcucha w bajku) myszkuje z sigmami(ale są to bardzo szybkie poprawki), a z tamronem trafia bez problemu, sporadycznie mini-myszkując(ale warunki naprawdę ciężkie i lampka wspomagająca wyłączona). Czy D90 by sobie w takich warunkach poradził? Nie, mogę śmiało napisać że byłby bez szans. Wątpię, by jednak moje zdanie lema przekonało, bo ktoś może mieć inne odczucia i się nimi podzielić. Tak samo, jak pisała w tym wątku osoba która ma na co dzień oba aparaty i różnicy w działaniu AFu nie widzi(chyba napisała, że są pomijalne). Słowo do lema, obiektywy z twojej stopki to niestety nie jest top wszech czasów jeśli chodzi o AF. 35 jest słaba, tamrona nie miałem ale słyszałem złe opinie, 85 raczej z tych wolnych. Narzekasz na D90, ale wydaje mi się że to po stronie obiektywów leży problem.
Tak wlasnie myslalem, pisalem z pamieci.
nikoniarz
24-07-2014, 12:19
Nie podejmuję się odpowiedzieć czy AF jest lepszy czy gorszy bo po prostu D300s nie mam, ale nie zauważyłem myszkowania w dobrych i średnich warunkach. W prawie zupełnej ciemnicy(sprawdziłem w piwnicy przy okazji zmiany łańcucha w bajku) myszkuje z sigmami(ale są to bardzo szybkie poprawki), a z tamronem trafia bez problemu, sporadycznie mini-myszkując(ale warunki naprawdę ciężkie i lampka wspomagająca wyłączona). Czy D90 by sobie w takich warunkach poradził? Nie, mogę śmiało napisać że byłby bez szans. Wątpię, by jednak moje zdanie lema przekonało, bo ktoś może mieć inne odczucia i się nimi podzielić. Tak samo, jak pisała w tym wątku osoba która ma na co dzień oba aparaty i różnicy w działaniu AFu nie widzi(chyba napisała, że są pomijalne).
Dla jednych roznica bedzie zauwazalna a dla innych nie. Mam na mysli porownanie AF w D7100 oraz D300s. Wiele tez zalezy od szkiel i warunkow uzytkowania
Plastek01
25-07-2014, 12:30
Porównywać AF z d300 nie będę, bo miałem z nim styczność bardzo krótko. Natomiast jeśli chodzi o d90, to tutaj już mogę się wypowiedzieć. I moim zdaniem różnica jest znaczna na korzyść d7100, szczególnie w trudnych warunkach.
fader_audio
25-07-2014, 13:09
ti widze, że 7100 jednak jest dopracowanym body, może się wreszcie zdecyduję i zdążę załapać się na cash back:-)
ja chyba dzisiaj dolacze do grona posiadaczy ;)
Sobie (i zonie) obiecuje ze to na lata starczy i nie bede zmienial juz...
nie wiem kto bardziej w to nie wierzy - ja czy ona.
ti widze, że 7100 jednak jest dopracowanym body, może się wreszcie zdecyduję i zdążę załapać się na cash back:-)
Uważam że warto, i to nawet bardzo.
Co do szybkości i sprawności AF-u, to mogę porównać z D90 i D5100 które miałem.
Porównywać nie ma co, jest dużo lepiej, przynajmniej na moich szkłach.
Takie moje zdanie.
RafaIski
25-07-2014, 14:21
Będziesz Pan zadowolony :)
Ja jestem świeżo po zmianie z D90. Generalnie jest wszystko na plus. Przede wszystkim:
- szybkość i skuteczność AF'u
- ilość pól AF'u. (aczkolwiek korzystam głównie z centralnego)
- mikroregulacja AF'u (praktycznie zacząłem nową przygodę ze swoją szklarnią)
- mniej szumiąca matryca
- ładniejszy obrazek (= mniej pracy w Lightroomie)
- większy niż w D90 wyświetlacz
- ergonomia na jeszcze wyższym poziomie niż w D90
- dwa sloty na kartę pamięci
- bardziej miękki spust migawki (i do tego czarny a nie chromowany)
- blokada położenia akumulatora (bez ryzyka że po otwarciu klapki akumulator spadnie ci na nogę)
- 100% pokrycia kadru w wizjerze
- informacje w wizjerze wyświetlane na panelu OLED
- w końcu można nagrać przyzwoity film
Rzecz która mnie irytuje to mikrofon który pięknie nagrywa dźwięk ostrzącego obiektywu, dlatego uczę się ostrzyć ręcznie w trakcie nagrywania filmu. Raz mi się zdarzyło że aparat mimo iż robiłem zdjęcia żadnego nie zarejestrował (nawet podglądu nie wyświetlił) po ponownym uruchomieniu problem zniknął.
Na pewno nie pożałujesz zakupu
patefonik
25-07-2014, 21:44
"Co do szybkości i sprawności AF-u, to mogę porównać z D90 i D5100 które miałem.
Porównywać nie ma co, jest dużo lepiej, przynajmniej na moich szkłach."
Na moich też.
Mnie denerwuje ten brak wyraźnego rozróżnienia pomiędzy "ostrzy" a "pstryka". w 5100 było to bardzo wyraźnie wyczuwalne. Trudno to określić, ale te pół wciśnięcie nie ma wyraźnego progu, kliknięcia. Przynajmniej u mnie..
"Co do szybkości i sprawności AF-u, to mogę porównać z D90 i D5100 które miałem.
Porównywać nie ma co, jest dużo lepiej, przynajmniej na moich szkłach."
Na moich też.
Mnie denerwuje ten brak wyraźnego rozróżnienia pomiędzy "ostrzy" a "pstryka". w 5100 było to bardzo wyraźnie wyczuwalne. Trudno to określić, ale te pół wciśnięcie nie ma wyraźnego progu, kliknięcia. Przynajmniej u mnie..
U mnie podobnie. Np. Sigma 17-70 ojca, której się pozbył, bo w jego d3100 była nie do użytku przez niecelny AF w moim d7100 sprawowała się idealnie. Moja N35 1.8 też mam wrażenie lepiej się zachowuje niż w moim byłyb D90.
Co do spustu - trzeba się przyzwyczaić :) Ja się przyzwyczaiłem bardzo szybko i nic to nie przeszkadza. Ale jak wziąłem pierwszy raz to body do pomacania w sklepie (TAK, MACAŁEM!) to się dopytywałem, czy spust nie jest zepsuty :) W D90 ta granica jest bardzo wyraźna i jest wyczuwalny klik, w D7100 jest niemal niewyczuwalny.
leszek225
25-07-2014, 22:52
Po dwoch dniach od zakupu/wymainy z d300s na d7100 moge powiedziec, ze to taka,,zabaweczka" ogolne wrazenie dotyku obudowy. Sporo bajerów typu sceny, efekty, ale czy to sie przydaje, watpie. Zmienilem aparat głównie ze wzgledów na matryce i szumy, no i oczywiscie ze wzgledu na nowy sprzet. W klasie dx Nikona to chyba jedyny aparat na dzien dzisiejszy ktory moze dac pelnie satysfakcji, ale zawsze jest malutka nadzieja na nastepce d300 w postaci nikona d400.
Alcatraz
27-07-2014, 00:31
Jeśli mamy wybraną funkcję "Pokaż ISO/łatwe ISO", można samym pokrętłem zmieniać czułość ISO (bez konieczności przytrzymywania dodatkowego przycisku). W trybie A jest to główne pokrętło a w trybie S przednie. Czy można skonfigurować to tak, żeby zawsze było to główne pokrętło? Dla ułatwienia. Nie znalazłem takiej możliwości - może ktoś z Was?
A tu jeszcze coś z wcześniejszych tematów.
Banding w D7100 pojawia się juz przy wyciąganiu o 3EV, jeśli WB ma bardzo niskie wartości.
"JUŻ"? To raczej dopiero. Jeśli trzeba wyciągać o 3EV to znaczy przecież, że ktoś naświetlał z 6-krotnie za małą ilością światła. Nawet w ACR skala korekty EV kończy się na 5;-) Wydaje mi się, że jak na normalną fotografię (bez ekstremów) wyciąganie o 3EV to bardzo dużo.
Jeśli mamy wybraną funkcję "Pokaż ISO/łatwe ISO", można samym pokrętłem zmieniać czułość ISO (bez konieczności przytrzymywania dodatkowego przycisku). W trybie A jest to główne pokrętło a w trybie S przednie. Czy można skonfigurować to tak, żeby zawsze było to główne pokrętło? Dla ułatwienia. Nie znalazłem takiej możliwości - może ktoś z Was?
Można - ustawienia przycisków (sekcja " f") - zamiana pokręteł, czy jakoś tak.
Ja w D7000 i D610 mam ustawione ISO pod przednim.
Alcatraz
27-07-2014, 17:43
Dzięki GonzoG ale czy w tej "zamianie pokręteł" nie chodzi o stałą zamianę przedniego z głównym? W takim wypadku ISO nadal będzie zamieniało się pokrętłami, tylko w odwrotnej kolejności;-)
wczoraj i dzisiaj mialem okazje troche pocykac nowym nabytkiem i po przesiadce z d5300 pierwze co rzuca sie w oczy to:
AF - zdecydowanie inny poziom pracy. Praktycznie wszystkie strzaly w punkt - jestem bardzo zadowolony.
Witajcie. Też jestem świeżo po zakupie 7100. Dysponuje ktoś może instrukcją w pdfie w ojczystym języku - bo książka dołączona jest po francusku ;) pozdrawiam
Alcatraz
03-08-2014, 01:55
Proszę. http://crossgate.nikonimglib.com/dsd_redirect/redirect.do?P=eJDBS03&R=wGocL55&L=wNksI00&O=IaQw400
Witajcie. Też jestem świeżo po zakupie 7100. Dysponuje ktoś może instrukcją w pdfie w ojczystym języku - bo książka dołączona jest po francusku ;) pozdrawiam
www.nikon.pl -> serwis i wsparcie techniczne -> pobieranie -> instrukcje obsługi
dzięki. jakoś przyćmiło mnie ws. instrukcji dostepnej na stronie nikona :)
cześć,
nie udało mi się tego wygrzebać w instrukcji: czy istnieje możliwość zablokowania spustu migawki przy nieodpowiednich parametrach ekspozycji (tryby tematyczne)? - tak jak blokada przy braku ostrości.
Zdarzyło mi się zrobić fotę mimo przy migającym czasie 8000 - nie zauważyłem i prześwietliłem :(
cześć,
nie udało mi się tego wygrzebać w instrukcji: czy istnieje możliwość zablokowania spustu migawki przy nieodpowiednich parametrach ekspozycji (tryby tematyczne)? - tak jak blokada przy braku ostrości.
Zdarzyło mi się zrobić fotę mimo przy migającym czasie 8000 - nie zauważyłem i prześwietliłem :(
Gdzie robiłeś te zdjęcia? Jakie miałeś ISO? Jaki tryb tematyczny? Tak z ciekawości pytam.
Wcześniej pytałeś:
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3399696#post3399696
Moja rada: kup książkę "Ekspozycja bez tajemnic".
cz4rnuch
03-08-2014, 14:25
...czy istnieje możliwość zablokowania spustu migawki przy nieodpowiednich parametrach ekspozycji (tryby tematyczne)?... Zacznijmy od tego, że nie ma czegoś takiego jak (nie)odpowiednie parametry ekspozycji. Ty jesteś operatorem i świadomie podejmujesz decyzje czy sugerować się drabinką, co jak i kiedy prześwietlić a co zostawić w smolistych cieniach. Aparat nie myśli więc nie podejmie za Ciebie decyzji. Możesz sobie za to ustawić ISO na auto i odpowiednio je zaprogramować.
Gdzie robiłeś te zdjęcia? Jakie miałeś ISO? Jaki tryb tematyczny? Tak z ciekawości pytam.
Wcześniej pytałeś:
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3399696#post3399696
Moja rada: kup książkę "Ekspozycja bez tajemnic".
ISO 100, tryb A, a foto na przystani. Podpięta Sigma 17-50.
Nie mogę coś dojść do ładu z tymi przepaleniami :(
Niedawno zauważyłem że przy maksymalnie otwartej przysłonie w bardzo słonecznych warunkach, aparatowi zaczyna brakować czasu -> stąd migające "8000". Więc trzeba przymknąć.
I stąd pytanie czy automat może zablokować migawkę w warunkach przekroczonej ekspozycji, tak jak to robi w przypadku braku ostrości.
ISO 100, tryb A, a foto na przystani. Podpięta Sigma 17-50.
Nie mogę coś dojść do ładu z tymi przepaleniami :(
Niedawno zauważyłem że przy maksymalnie otwartej przysłonie w bardzo słonecznych warunkach, aparatowi zaczyna brakować czasu -> stąd migające "8000". Więc trzeba przymknąć.
I stąd pytanie czy automat może zablokować migawkę w warunkach przekroczonej ekspozycji, tak jak to robi w przypadku braku ostrości.
Lustrzanka to nie automat. Jak kontrola 3 parametrów to za dużo, może trzeba zmienić aparat na coś prostszego.
piotrx25
03-08-2014, 19:27
W słoneczny dzień musisz użyć filtra by zrobić zdjęcie z maksymalnie otwartą przysloną.
Alcatraz
03-08-2014, 20:13
D7100 w trybie A sugeruje coś drabinką ekspozycji? W trybie M owszem.
Jeśli dojdziesz do ściany, to tak.
Fotowentura
03-08-2014, 21:42
Dobry wieczór,
Dorzucę trzy grosze. Wybaczcie, jeśli chwilowo nie na temat, ale czytam ten wątek chyba trzeci dzień i jestem obecnie na jego 212 stronie. A czytam, żeby zabić niecierpliwość oczekiwania na mój D7100, który ma dotrzeć do mnie jutro.
A wiec po doświadczeniach z D70s oraz D90, jak rownież lekturze wspomnianych 212 stron zaobserwowałem i deklaruję co następuje:
1. Forum bardzo sobie cenię, ale moderatorzy przysypiają. Spokojnie mogliby takim jak ja zaoszczędzić zbędnej lektury kilkudziesięciu stron bełkotu nie na temat.
2. Kilku aktywnym uczestnikom wątku bardzo dziękuję za tą już-bardziej-na-temat część wątku. W decyzji o zmianie z D90 mi to za bardzo nie pomogło, ale pomogło z czym innym (patrz punkt nastepny). A w decyzji nie pomogło, bo choć opinie cenię i po nie sięgam to wiem rownież że opinii zawsze jest tyle co ich właścicieli, nigdy mniej, dlatego trzeba zawsze wyrobić własną i na niej polegać.
3. (Kluczowy) Deklaruję, że nie będę robić zdjeć bateryjkom (chyba, że to bedą bardzo fotogeniczne bateryjki). Nie będę rownież robił zdjeć niebu na f22. Mało tego, nie będę rownież bez wyraźniej potrzeby fotografował tablic testowych, firanek, pończoch ani innych tkanin o wyraźnym drobnym splocie. Nie będę także - jadę po całości - robił zdjęć z nałożonym dekielkiem, zwłaszcza w celu późniejszego wyciągania zeń cieni (jakich cieni?) o pierdylion EV. Nie będę - już kończę ten punkt - szukał dziury w całym. Jestem dość duży (i taki mądry mamusi uroslem), by wiedzieć, że szukanie dziury w całym to jedno z niewielu zajęć, które rezultat zawsze osiąga pozytywny.
4. Będę natomiast:
- Dbał o sprzęt jak potrafię najlepiej.
- Używał aparatu do wykonywania fotografii albumowych, rodzinnych, wakacyjnych, artystycznych i wszelkich innych z wyłączeniem testowych.
- Czytał instrukcję.
- Cieszył się nabytkiem licząc, że odwdzięczy się równie radośnie.
- Kontynuował czytanie dalszych 150 stron wątku. Nie po to zacząłem, by teraz przerwać.
5. Odpukać, oczywiście, bo zdaję sobie sprawę, że oprócz procesu szukania dziury w całym są jeszcze przypadki losowe.
To tak na już.
Wybaczcie. Wiem, że wiele nie wnoszę, ale po 212 stronach czuję się częścią wątku, zatem poczułem potrzebę partycypacji:)
A że wkraczam właśnie w grono posiadaczy, to uznałem, że chyba mi wolno.
Pozdrawiam wszystkich i proszę nie budujcie dalej tego wątku szybciej niż ja go czytam...;)
zbyszekD7000
03-08-2014, 21:47
No i wpisałeś się w oczekiwania co do moderatorów ;-)
cz4rnuch
04-08-2014, 07:49
D7100 w trybie A sugeruje coś drabinką ekspozycji? W trybie M owszem. Poza przypadkiem o którym wspomniał Top drabinka drgnie także gdy skorzystamy z kompensacji ekspozycji.
danmus, może do f/22 nie będziesz przymykał, ale do f/16 żeby zrobić gwiazdę ze słońca koniecznie. Jak podepniesz UWA to absolutne min. f/8, a najlepiej f/11. Tak więc, regularne czyszczenie matrycy Cię nie ominie hehehe.
Panowie, po ponad 7 latach przesiadka z d40 na d7100... niech ten kurier już przyjedzie :D
Fotowentura
04-08-2014, 17:08
No dziś dojechał. Po naładowaniu i ustawieniu wstępnie wszystkiego w menu pod siebie zabrałem go na spacer podpiąwszy 35 1.8. To dopiero pierwszy dzień, ale jestem na chwilę obecną zachwycony i ufam, że tak pozostanie. Porównuję z D90, bo tego D7100 u mnie zastępuje (jak u wielu). Lepszy wizjer, oprócz jasności i wielkości mam wrażenie, że i kolorystyka bardziej prawdziwa. W D90 miałem wrażenie, że kolorki w wizjerze były jakby nieco cieplejsze niż rzeczywiste, ale to nie był jakiś problem. Ale postęp widać. Lepszy ekran, więcej funkcji, tu się nie będę rozpisywał, bo o tym już wszystko napisano i jest w specyfikacji.
To co zdążyłem już dziś zauważyć to np.:
- automatyczny balans bieli w D90 potrafił bardzo schłodzić kolorki na dworze przy słonecznej pogodzie ale fotografowaniu w cieniu i trzeba było ustawiać ręcznie. Potrafiłem z tym żyć, ale to bardzo miłe, że D7100 dziś się w cieniu nie mylił i kolorki wyszły takie jak trzeba.
- w ogóle ładniejsze kolorki tak na zdjęciach jak i na podglądzie na ekranie. Do tej pory widziałem taką różnicę między moim D90 a D3200 moje żony na korzyść tego drugiego.
- na oczach syna próbowałem (przy okazji, nic celowo!) sprawdzać AF i jest naprawdę świetnie. Zacząłem nawet kombinować z korektą AF, ale to bardziej z ciekawości tej funkcji niż z potrzeby, bo to co wydało mi się lekkim BF chyba jednak nim nie było - na kompie potem zauważyłem, że ostrość ustawiona na oku faktycznie na nim była, choć na ekranie wydawały mi się rzęsy nieostre. Zauważyłem, że ostrość ustawił nie na rzęsach, a na moim odbiciu w oku syna. Swoją drogą, całkiem to imponujące, bo do takiego ustawienia ostrości (owo odbicie nie było ani bardzo wyraźne, ani zbyt jasne) potrzebny jest dobry AF i najwyraźniej D7100 faktycznie nim dysponuje. W ogóle miałem przy tych pierwszych kilkudziesięciu zdjęciach wrażenie, że ostrość jest ustawiana tam gdzie pole AF pokazuje (no bo tak ma być). W D90 odnosiłem czasem wrażenie, że jak mu coś w samym polu nie pasowało, to AF nieco pobłądziwszy znajdował sobie jakiś punkt w BF/FF i ostrość miałem tak jakby obok pola na obiekcie przed lub za tym, o który mi chodziło.
- zgodnie w wcześniejszą deklaracją testów dla samego testowania robić nie zamierzam, mogę jedynie powiedzieć, że na fotkach gdzie mam więcej nieba nic na tym niebie niepokojącego - póki co, odpukać - nie widzę i szukać wnikliwie nie będę.
- dobrze leży w dłoni. Uchwyt wydaje mi się nieco wyższy od tego w D90, a to dla mnie plus. Pod względem wielkości uchwytu bardzo ciepło wspominam D70s.
- przyjemny miękki spust i absolutnie świetny dźwięk lustra/migawki. D90 wykonywał bardzo wyraźne klik-klak nawet przy krótkich czasach. Tutaj przy krótkich czasach (spacer przy dobrej pogodzie) dźwięk sprawia wrażenie "pojedynczego", jest bardziej subtelny. To także jest jedna z tych przyjemnych, ale oczywiście nie ratujących życie zmian na plus.
- W perspektywie dalsze zdjęcia z resztą szklarni, ale to na spokojnie w swoim czasie, nic na wczoraj.
Tak na gorąco to tyle.
PS. slaweko, nie twierdzę, że nie będę aparatu używał na mniejszych przysłonach. Po prostu nie będę tego robił w celach testowych. A jeśli matryca - oczywiście odpukać raz jeszcze - coś objawi i będzie mi to przeszkadzać, to będę sprzątać, trudno. Póki co, mam nawyk dmuchania w puszkę gruchą regularnie przy zmianie szkieł odkąd miałem pierwsze lustro bez patrzenia czy jest ku temu potrzeba. Będę ów nawyk pielęgnował:)
Gratuluję zakupu. To naprawdę świetny sprzęt ������
Alcatraz
04-08-2014, 19:52
Poza przypadkiem o którym wspomniał Top drabinka drgnie także gdy skorzystamy z kompensacji ekspozycji.
Oczywiście, przy kompensacji również.
@Danmus bardzo spodobało mi się kilka punktów z Twoich "zasad użytkowania". Tyle się naczytałem o tym czyszczeniu matryc i innych rzeczach, że kiedyś prawie nie kupiłem lustrzanki!:-) Oczywiście życie okazało się zupełnie inne, pozbawione tego wszystkiego "czarnego w sprayu" czyli... pechozolu:) Nie twierdzę, że nigdy i nigdzie nie trafiają się gorsze przypadki ale uogólnianie tego i drążenie w stylu "jak nie widzę kurzu na f/22 to cyknę zdjęcie na f/64, pewnie zobaczę" jest po prostu niepotrzebne oraz szkodliwe dla systemu nerwowego:-) Jeśli dla kogoś jest dziwne, że od czasu do czasu może zajść konieczność wyczyszczenia matrycy w lustrzance... no to ja nie mam pytań:-)
Alcatraz
04-08-2014, 23:37
Przepraszam, że post pod postem ale nie mogę już edytować. Temat jednak inny. Chodzi o tryby AF w D7100. Jeśli fotografujemy obiekty nieruchome lub powiedzmy mało ruchome to naturalnym wyborem jest AF-S i jeden z wybranej ilości punktów. Przy poruszających się obiektach AF-C... no i właśnie - co najlepiej się sprawdza w praktyce, bo czasami nie mogę się zdecydować:-) W trybie AF-C mamy również jednopolowy AF, 9, 21, 51 z dynamicznym wyborem pola oraz 3D. Instrukcja (str. 73 / 74) w tym punkcie zaleca stosowanie jednopolowego AF w trybie AF-C tylko do... nieruchomych obiektów. Przynajmniej tak to jest sformułowane i jako takie jest mało logiczne;-)
Instrukcja (str. 73 / 74) w tym punkcie zaleca stosowanie jednopolowego AF w trybie AF-C tylko do... nieruchomych obiektów. Przynajmniej tak to jest sformułowane i jako takie jest mało logiczne;-)
Przy dynamicznej scenie AF-C + wiele pól ma za zadanie upilnować ostrość na celu ruszającym się, wychodzącym z jednego puntu pomiaru. Przy statycznych, wystarcza jedno pole a AF-C pomaga w nie gubieniu ostrości w przypadku bardzo małej GO. Wydaje mi się, że nie ma tu jakiejś nielogiczności.
Alcatraz
05-08-2014, 12:05
W temacie braku logiczności chodziło mi o to, że do statycznych wystarcza AF-S a o bardzo małej GO przy tym temacie nie ma w instrukcji ani słowa. Wiem do czego służy AF-C + wiele punktów, chodziło mi raczej o Wasze praktyczne spostrzeżenia, który z tych trybów (9,21,51 lub 3D) w praktyce sprawdza się najlepiej do czego. Nie zawsze więcej oznacza lepiej:-)
Fotowentura
05-08-2014, 14:07
sznura i stodołę dajcie! bo co mi pozostało... dzień drugi, wycieczka z synem na zamek, a tu co? Oh, nie wiem, czy podołam Wam to opisać... a tu dwa wyraźne malutkie czarniutkie babolki w wizjerze, no dramat. W domu gruszka, dmuch jeden, dmuch drugi, to w lustro, to w matówkę, a one tam nadal. A ja raczej pewien, że ich wczoraj nie było. Ojej, jak żyć?! 10 dni mam, jeszcze nie minęło, może oddać? Czy jednak serwis? Może komorę lustra trzeba wymienić, na taką sterylmą, co? I pryzmat, i pryzmat też na jałowy koniecznie! I jeszcze prawie myślałem, że mam syf na matrycy, ale chyba jednak to była jakaś mrówka na obiektywie. Sznura i stodołę...
Pozdrawiam wszystkich stresujących się sprzętem, a tych stresujących się światłem to nawet ściskam.
fader_audio
05-08-2014, 14:19
zobacz czy przypadkiem jakiś paproch nie wpadł na szkiełko w wizjerze, może jakis pylek tam siadł, kilka razy mi się takie coś zdarzyło w mojej puszcze.
cz4rnuch
05-08-2014, 14:25
Stawiam jednak na to, że było to bardziej prześmiewcza satyra na zestresowanych kurzem niedoszłych posiadaczy 7100 niż prośba o radę :)
Fotowentura
05-08-2014, 14:27
zobacz czy przypadkiem jakiś paproch nie wpadł na szkiełko w wizjerze, może jakis pylek tam siadł, kilka razy mi się takie coś zdarzyło w mojej puszcze.
Nie, nie, to na matówce/pryzmacie, raczej nawet nie na lustrze. Nie będę tego tematu drążył, szkoda energii. Z paprochów w wizjerze wyleczył mnie mój poprzedni korpus, D90. Od nowości miałem paproszka, z którym walczyłem i przegrałem. A po dwóch miesiącach pojawił się w wizjerze (gdzieś na pryzmacie albo matówce od wewnątrz) brudek w postacie takiej półprzezroczystej długiej kreski (jakby plastik albo ciecz). Na początku szlag mnie trafiał, ale trzy lata później okazało się, że kreska nadal tam jest, ja już jej nie zauważam, a aparat nadal robi zdjęcia jak robił. No i pojechał cieszyć nowego użytkownika.
EDIT:
Stawiam jednak na to, że było to bardziej prześmiewcza satyra na zestresowanych kurzem niedoszłych posiadaczy 7100 niż prośba o radę :)
cz4rnuch, Ciebie pozdrawiam w sposób szczególny i przyznaję Ci 10 punktów:)
Fotowentura
05-08-2014, 17:23
No to mamy chyba na forum następcę Stanisława Udławsię ;-)
I jak tu teraz będzie żyć na tym forum, czarna rozpacz :-(
Albo
a - jestem za młody (raczej wykluczam)
b - jestem za mało aktywny na forum (to przykre, ale możliwe)
c - jestem ignorantem (niestety nie mogę wykluczyć)
aby kojarzyć wspomnianą postać, w związku z czym mam pewien dylemat czy zostałem właśnie pochwalony czy obrażony.
Jeśli to pierwsze, to bardzo mi miło, dziękuję. Jeśli to drugie, to zgodnie z zasadą pyłka w wizjerze - dmucham na to:)
EDIT:
Właśnie dostrzegłem, że porównanie pochodzi z Sosnowca, więc już nie mam dylematu. Pozdrawiam sąsiada:)
EDIT 2:
W ramach walki z własną ignorancją poszperałem i odnalazłem owego Staszka. Dylemat powrócił. Oceniać go można bowiem albo literacko albo merytorycznie i wiele wskazuje, że opinie te będą się rozjeżdżać jak AF na skrajnym lewym polu w niektórych korpusach:)
zbyszekD7000
05-08-2014, 17:52
Swoim pisaniem wprowadzasz zamieszanie, niepotrzebne, które jak pisałeś w pierwszym poście tak ci przeszkadzało w czytaniu tego wątku od początku i sugerowałeś wyczyszczenie przez moderatorów, teraz sam się w ten nurt wpisujesz ;-) to tyle dygresji
Witam również sąsiada :-)
Fotowentura
05-08-2014, 18:06
Swoim pisaniem wprowadzasz zamieszanie, niepotrzebne, które jak pisałeś w pierwszym poście tak ci przeszkadzało w czytaniu tego wątku od początku i sugerowałeś wyczyszczenie przez moderatorów, teraz sam się w ten nurt wpisujesz
Masz zupełną rację Zbyszku, zagalopowałem się.
Spróbuję to zrekompensować spostrzeżeniami z drugiego dnia.
Otóż, i to też będzie obserwacja "na plus", dostrzegam różnicę w przejściach tonalnych w D7100 względem tych w D90. Są zdecydowanie łagodniejsze. W D90 przejścia były czasem wyraźnie ostrzejsze, takie "szarpane" jakby z szumem już na niższych czułościach. Nie był to dla mnie nigdy problem, zresztą D90 będę wspominał tylo i wyłącznie miło, ale zmianę zauważam. Może to kwestia mniejszych szumów, rozpiętości tonalnej matrycy, rozdzielczości - a pewnie wszystkiego po trochu. Nie wnikam. Efekt końcowy jednak podoba mi się. Wszystko to na razie obserwuję na pstrykach spacerowych z dzieciakami, więc przy bardziej "artystycznym" fotografowaniu spostrzeżeń pewnie będzie więcej, i nadal liczę na same pozytywne.
No i póki co zdaje mi się, że z 35 1.8 i 50 1.8D trafia w punkt. W obwodzie jeszcze 85 1.8D i 18-17 czekają na swój czas z nowym korpusem.
Fotowentura
06-08-2014, 16:26
W obwodzie jeszcze 85 1.8D i 18-17 czekają na swój czas z nowym korpusem.
Oczywiście chodziło o 18-70, nie 18-17.
Post pod postem, gdyż edycja już niedostępna.
Fotowentura
06-08-2014, 19:34
trzeci post pod rząd, wybaczcie. nie planowałem tego.
Dwa pytania:
1. Czy ktoś potrafi określić, które ustawienie powiększenia pod przyciskiem OK daje podgląd 100% (małe, średnie, duże)? Menu i instrukcja nie podają tego, a nie potrafię tego ocenić gołym okiem.
2. Czy u Was przełącznik blokady pola ostrości (wokół wybieraka) także ma lekki luz (ciut jakby większy w pozycji "L" (locked)? Wydaje się to normalne, bo ten luz jest "wykorzystywany" podczas używania wybieraka (przełącznik wtedy "pracuje" pod ruchami wybieraka), ale wolę się upewnić.
PS. Nie, luz przełącznika nie został zdiagnozowany drogą wyczerpujących testów wytrzymałościowych i nie, nie jest problemem:)
Alcatraz
09-08-2014, 00:43
To ja pozwolę sobie przypomnieć moje pytanie, bo jakoś nikt wątku nie rozwinął. Chodziło o AF-C - Wasze praktyczne spostrzeżenia, który z tych trybów (9, 21, 51 lub 3D) w praktyce sprawdza się najlepiej i do czego. Nie zawsze więcej oznacza lepiej... Sugestie instrukcji, że "tym fotografuj tenisistę a tamtym piłkarza" to jedno, własne spostrzeżenia to drugie a teraz chętnie skonfrontowałbym to z Waszymi doświadczeniami. No chyba, że wszyscy robią na AF-S!:-)
Druga sprawa dotyczy przejściówki na obiektywy M42. Chodzi mi o te bez soczewki. W sprzedaży można znaleźć modele w cenach mniej więcej od 15 do 50 zł. Czy są jakieś polecane, sprawdzone itd.? Znalazłem też przejściówkę bez soczewki ale za to ze stykami - w cenie ponad 250 zł. Podobno umożliwia otrzymanie potwierdzenia ostrości i sterowanie przysłoną z body ale czy to faktycznie tak różowo wygląda, tego nie wiem. Może ktoś z Was?
nikoniarz
09-08-2014, 00:48
Odnośnie liczby punktów AF- im więcej w kadrze zajmuje "cel" ostrzenia tym mniejszej ilości punktów używam. Im bardziej nieprzewidywalny ruch ostrzonego "celu", tym większej ilości punktów używam. Co prawda nie mam D7100 ale punktów AF mam tyle samo :p
matys.ldn
09-08-2014, 01:03
...Podobno umożliwia otrzymanie potwierdzenia ostrości i sterowanie przysłoną z body ale czy to faktycznie tak różowo wygląda, tego nie wiem. Może ktoś z Was?
ad1:
Potwierdzenie ostrości w d7100 będziesz miał nawet jak podepniesz "słoik" do aparatu. I nie potrzebne tutaj są żadne wynalazki.
ad2:
Jak sobie wyobrażasz sterowanie przysłoną w pełni manualnych obiektywach, w jaki sposób twój aparat miałby to fizycznie zrobić ? Pic na wodę...
tbogdanowicz
09-08-2014, 14:53
W obiektywach bez styków, ale z "nikonowskim" mocowaniem, aparat ustawiasz w tryb A, przysłonę przymykasz ręcznie na obiektywie (obraz w wizjerze się nie ściemnia), ostrzysz ręcznie na otwartej przysłonie. Aparat sam dobiera czas, zaś przysłonę domknie w momencie robienia zdjęcia.
Oczywiście podgląd GO działa.
Fotowentura
13-08-2014, 12:31
Troszkę podbiję i powtórzę pytanka, może ktoś...
1. Czy ktoś potrafi określić, które ustawienie powiększenia pod przyciskiem OK daje podgląd 100% (małe, średnie, duże)? Menu i instrukcja nie podają tego, a nie potrafię tego ocenić gołym okiem.
2. Czy u Was przełącznik blokady pola ostrości (wokół wybieraka) także ma lekki luz (ciut jakby większy w pozycji "L" (locked)? Wydaje się to normalne, bo ten luz jest "wykorzystywany" podczas używania wybieraka (przełącznik wtedy "pracuje" pod ruchami wybieraka), ale wolę się upewnić.
2pompony
13-08-2014, 12:51
1. Średnie.
iljuszyn
16-08-2014, 11:38
Troszkę podbiję i powtórzę pytanka, może ktoś...
ad.2 ma luz, jak i sam wybierak. sprawia wrażenie, że przy zaczepieniu o np. ubranie miałby odpaść.
Cały ten D7100 sprawia wrażenie plastikowej zabawki, porównując do D90 a nawet D40 (wybierak). Przymykam oko, robię zdjęcia, bo obrazek to inna bajka.
nikoniarz
16-08-2014, 11:42
Cały ten D7100 sprawia wrażenie plastikowej zabawki, porównując do D90 a nawet D40 (wybierak)
Takie mamy czasy- sprzęt jest bardziej atrakcyjny cenowo, bardziej wypasiony... Niestety coś kosztem czegoś...
Stanęłam przed niewielkim wyborem: muszę kupić aparat w trybie raczej pilnym i spośród wszystkich najnowszych lustrzanek Nikona na rynku wytypowałam D7100 oraz D610 (po rezygnacji z D800, choć to tego na początku typowałam). Zajmuję się głównie fotografią sportową oraz sesjami zdjęciowymi z udziałem zwierząt, głównie koni oraz psów. Na facebooku inni fotografowie doradzili mi właśnie D7100, stąd moje pytanie do użytkowników tego body: czy faktycznie jest lepsze do sportu niż D610? I najważniejsze: czy widać jakąś sporą różnicę między nim a D7000? Do tej pory fotografowałam właśnie D7000 Z Nikkorem 70-200 f/2.8G ED VR II i mam ogromne opory przed kupnem D7100, bo może zdarzyć się tak, że znów powrócę do łask i będę mieć D7000 w ręku, a nie chcę mieć do dyspozycji dwóch praktycznie takich samych body.
Warto ryzykować i ładować się w kupno D7100, skoro równie dobrze za miesiąc będę mieć obok niego D7000?
Z góry dziękuję za pomoc, jestem ciekawa, czy faktycznie to body jest warte ryzyka :)
W D7100 będziesz miała lepszy AF, trochę lepsze ISO, fajny crop 1,3. Ale bufor jeszcze mniejszy niż w D7000. W D610 będzie jeszcze lepsze ISO i bufor, ale gorszy AF i dużo większe kąty widzenia. Jeśli używasz 200mm, to na D610 potrzebne będzie 300.
Stanęłam przed niewielkim wyborem: muszę kupić aparat w trybie raczej pilnym i spośród wszystkich najnowszych lustrzanek Nikona na rynku wytypowałam D7100 oraz D610 (po rezygnacji z D800, choć to tego na początku typowałam). Zajmuję się głównie fotografią sportową oraz sesjami zdjęciowymi z udziałem zwierząt, głównie koni oraz psów. Na facebooku inni fotografowie doradzili mi właśnie D7100, stąd moje pytanie do użytkowników tego body: czy faktycznie jest lepsze do sportu niż D610? I najważniejsze: czy widać jakąś sporą różnicę między nim a D7000? Do tej pory fotografowałam właśnie D7000 Z Nikkorem 70-200 f/2.8G ED VR II i mam ogromne opory przed kupnem D7100, bo może zdarzyć się tak, że znów powrócę do łask i będę mieć D7000 w ręku, a nie chcę mieć do dyspozycji dwóch praktycznie takich samych body.
Warto ryzykować i ładować się w kupno D7100, skoro równie dobrze za miesiąc będę mieć obok niego D7000?
Z góry dziękuję za pomoc, jestem ciekawa, czy faktycznie to body jest warte ryzyka :)
Co jeśli nie powrócisz do łask? W D7100 względem D610 będziesz mieć szerzej rozstawione punkty AF.
Czy widać różnicę pomiędzy D7000 a D7100? W jakim sensie - obrazku, szybkostrzelności, buforze, AF?
Jak Ci się pracowało na D7000?
Jestem w niełasce u rodzonej siostry i zastanawiam się, ile będzie taki foch trwał, ale nie zamierzam gdybać, stąd chcę mieć własny sprzęt, żeby nie móc się prosić co chwila o aparat, zwłaszcza że ja wiążę z fotografią przyszłość, ona niekoniecznie (a szkoda sprzętu, bo leży tylko i kurz zbiera).
Głównie chodzi mi o różnice jakoś mocno zauważalne w fotografii, a oprócz tego przede wszystkim w szybkostrzelności oraz AF.
Na D7000 pracowało mi się naprawdę dobrze, rzadko kiedy na niego narzekałam, choć czasami nie łapał ostrości w punkcie, w którym chciałam i podczas jednej z ulewnych imprez sportowych wysiadł mi joystick z przyciskiem w lewo, ale tak to było świetnie, choć to z pewnością też spora zasługa szkła.
A w jakich wartościach ISO zazwyczaj robisz zdjęcia? Jak zależy ci głównie na szybkości+pewności AF i szybkostrzelności to warto rozważyć używanego D300s...
nikoniarz
16-08-2014, 18:25
Słuszna uwaga Daimon. Jeśli faktycznie puszka ma być do sportu, w dodatku z tego co pisała autorka w czasem niekorzystnych warunkach atmosferycznych, to zakup D300/300s może być godną uwagi propozycją.
I kolejne pytanie czy strzelasz w RAW czy JPEG? Bo jak JPEG to bufor przestaje być jakimkolwiek problemem
Jeśli chodzi o ISO, to zależy od oświetlenia, ale przez okres wrzesień-grudzień fotografuję wyścigi psich zaprzęgów, czyli leżę w krzakach w lesie lub na jakiejś polanie, często słońca w ogóle nie ma, bo to wiadomo - jesień, więc pogoda już nie taka ładna, więc ISO miałam ustawione dosyć wysoko, czasem rzędu 800-1000, jeśli był naprawdę ciemny dzień i lało jak z cebra. W D7000 później ustawiłam ISO auto, zwłaszcza że w psich zaprzęgach nie mam zbyt dużo czasu na przestawianie ustawień, gdy zmieniam miejsce fotografowania, toteż ta opcja była dla mnie ogromnym ułatwieniem.
I można powiedzieć, że właśnie w tym okresie aparat będzie narażony na niesprzyjające warunki, bo tak jak wspomniałam wyżej - bardzo często leżę gdzieś na poboczu drogi, w krzakach, w lesie, na jakiejś polance, często leje deszcz lub pada śnieg.
Do tej pory robiłam w JPEG, ponieważ dzieliłam puszkę z siostrą, a ona to kompletny amator i nie ma Photoshopa czy Lightrooma, więc jak raz przestawiłam na RAW, zapomniałam o ponownym przerzuceniu na JPEG i później musiałam na gwałt przerzucać RAWy na JPEG przeszło 2000 zdjęć. Więc jak już będzie ta puszka, to tylko RAW, ewentualnie JPEG to tylko sporadycznie.
cz4rnuch
16-08-2014, 19:36
ad.2 ma luz, jak i sam wybierak. sprawia wrażenie, że przy zaczepieniu o np. ubranie miałby odpaść.
Cały ten D7100 sprawia wrażenie plastikowej zabawki, porównując do D90 a nawet D40 (wybierak)... Może jeśli chodzi o wybierak to szału nie ma, ale szlajałem się z D90 blisko 4 lata i tam też jakoś super nie było. Ogólnie jeśli chodzi o budowę to D7100 w porównianiu do D90 jest zauważalnie lepiej zbudowany choć wiadomo że nie jest to Top Wszechczasów.
Jeśli chodzi o ISO...
W stosunku do tego co miałaś teraz (D7000):
D7100: troche lepsze ISO, lepszy AF, serie słabe w wypadku RAW ze względu na bufor, fps ten sam (pomijając crop 1.3x)
D300s: gorsze ISO, lepszy AF, lepsze serie, lepszy FPS, ogólnie gorsza jakość zdjęć (kolory, DR itp.)
D700: lepsze ISO, lepszy AF, lepsze serie, mniejsza GO, mniejszy zasięg (może być istotnym problemem)
D600/D610: dużo lepsze ISO, podobnie słaby AF, mniejszy zasięg jak w D700
Co jest dla ciebie istotne musisz już sama stwierdzić
Hm... Czyli, jakby nie patrzeć, szala 'zwycięstwa' przechyla się w stronę D7100... Rzuciło mi to nieco światła na całą sprawę, nie powiem - mnóstwo ludzi doradza mi właśnie ten zakup i chyba jednak postawię na to body.
Bardzo dziękuję za pomoc! :)
Wszystko zależy do czego ta puszka. Jeśli priorytetem nie jest szybkosc/responsywność, to D7100 jest znakomitym i bardzo wszechstronnym aparatem.
Głównie fotografia sportowa oraz sesje z udziałem zwierząt - psy oraz konie; słowem: ruch, ruch, ruch i jeszcze raz ruch :) Głównie na tym chcę się skupić, ale na pewno będzie też sporo portretów i raz na jakiś czas studio.
No to... kup dwie: D300 i D7100 ;)
Ha ha, wezmę to pod uwagę, ale póki co jedna puszka, jak już skompletuję trochę sprzętu, przyjdzie czas i na drugą :)
Dzięki za pomoc! :)
Panowie jak ustawiacie ekspozycję do kręcenia filmów (oczywiście chodzi mi o tryb M)... W d7100 nie ma histogramu na żywo więc zostaje mi jedynie sprawdzenie jak ekspozycja zostaje dobrana przez tryby półautomatyczne lub zrobienie fotki i sprawdzenie histogramu? I pytanie numer 2: czy kręcić filmy lekko niedoświetlone, żeby nie stracić szczegółów w jaśniejszych partiach a potem rozjaśnić przy obróbce? Oraz czy wystarczy nagrywanie w trybie kolorów "neutralny" czy macie jakieś płaskie profile kolorów do video? Pozdrawiam!
Witam,
Mam pytanie; czy D7100 i D7000 są odporne na mgłę, mżawkę, siąpiący deszcz? Czy w takich warunkach pogodowych można wykonywać tymi aparatami zdjęcia, bez obawy o ich uszkodzenia?
Do fotografii wracam po prawie 20 latach, więc proszę z góry o wyrozumiałość odnośnie pytań o sprzęt, który dzisiaj ma większe moce obliczeniowe niż Apollo 11.
cz4rnuch
19-08-2014, 10:05
Witam,
Mam pytanie; czy D7100 i D7000 są odporne na mgłę, mżawkę, siąpiący deszcz? Czy w takich warunkach pogodowych można wykonywać tymi aparatami zdjęcia, bez obawy o ich uszkodzenia?O ile podepniesz do nich równie odporny obiektyw to tak.
zotornik
19-08-2014, 14:40
...
member18
19-08-2014, 16:25
Posiadam D7100 już ok 4 miesiecy, wszystko ok ale ten wolny bufor to nieraz tragedia, zrobię szybkich 4-5 fotek na rawie i ładuje ładuje..... ładuje aha i jeszcze ładuje. :/
Velinyth
19-08-2014, 16:56
Mam od kilku dni D 7100 i nie wiem za bardzo jak mogę się przełączyć na manualne wybieranie tego punkcika autofocusa ( np gdy fotografuję obiekt to chciałbym sam wybrać miejsce w którym aparat by łapał ostrość ). Hmmm...
Ustaw af-s i użyj wybieraka, w wizjerze będziesz widział jak się zmienia punkt.
2pompony
19-08-2014, 17:09
Tylko jeszcze wciśnij przycisk AFa i przednim kółkiem ustaw NIE na Auto. :)
Velinyth
19-08-2014, 17:17
Dzięki wielkie za taką błyskawiczną odpowiedź! :)
Ustawiłem AF-S, zmieniłem przednim pokrętłem z auto na manual i rzeczywiście pokazał się jeden kwadracik na środku jak w D90 ale.. nie mogę go przemieścić w lewo ani w prawo hmmm
2pompony
19-08-2014, 17:27
To teraz przesuń wajchę z L na kropkę i próbuj dalej. :)
Velinyth
19-08-2014, 18:29
Wielkie dzięki 2pompony - udało się! :)
Trochę bardziej jest to skomplikowane niż w D90. Teraz muszę jeszcze pomyśleć jaki najlepszy byłby tryb autofocusa dla fotografowania zwierzaków w Zoo w przyszłą sobotę :)
mbodniak
19-08-2014, 18:50
Do ruchliwej małpy AF-C, do słonia AF-S.
Czasami ustawienie wbrew logice daje zaskakująco dobre efekty. To może średnio się tyczy AF, ale nie zmienia to faktu że... pstrykać, pstrykać i jeszcze raz pstrykać aż wyrobi się wiedza na podstawie doświadczeń, a nie samej teorii.
O ile podepniesz do nich równie odporny obiektyw to tak.
Dzięki.
Posiadam D7100 już ok 4 miesiecy, wszystko ok ale ten wolny bufor to nieraz tragedia, zrobię szybkich 4-5 fotek na rawie i ładuje ładuje..... ładuje aha i jeszcze ładuje. :/
A karta USH-I czy jakis tani szmelc? Jak to drugie to nie ma sie co dziwic
nikoniarz
19-08-2014, 19:45
Chodzi oczywiście o to, żeby był uszczelniony. I nie wystarczy by miał uszczelkę na bagnecie...
Chodzi oczywiście o to, żeby był uszczelniony.
Z Waszych (nikoniarz3100, cz4rnuch), postów zrozumiałem że uszczelniony obiektyw nie jest standardem. Ma jakieś dodatkowe oznaczenie, czy pozostaje tylko informacja od sprzedawcy, ewentualnie lektura katalogu?
nikoniarz
19-08-2014, 22:25
Ja nie spotkałem się z oznaczeniem dodatkowym w zakresie uszczelnianych obiektywów (mam na myśli dodatkowy symbol czy coś podobnego). Ale może mało wiem... (nie, to nie ironia a stwierdzenie). Pozostaje szukać informacji u producenta bądź dystrybutora. Sprzedawcy niekoniecznie mogą być wiarygodni...
Uszczelniany obiektyw (podobnie jak body) nie jest standardem. Przynajmniej nie standardem ogólnym. Ale może być standardem w swojej klasie...
Dzięki kolego :) Do odporności na wilgoć obiektywów, wrócę za jakiś czas w dziale im poświęconym. Na razie muszę podjąć decyzję; D7000 czy 7100, lub w ostateczności D5200. Wracam do lekturki fo :)
Z Waszych (nikoniarz3100, cz4rnuch), postów zrozumiałem że uszczelniony obiektyw nie jest standardem. Ma jakieś dodatkowe oznaczenie, czy pozostaje tylko informacja od sprzedawcy, ewentualnie lektura katalogu?
Jeżeli chodzi o obiektywy DX to z standardowych ogniskowych tylko Nikkor 17-55 sprawia wrażanie na tyle solidnego, żeby się nie przejmować. Wprawdzie ma ruchomy tubus ale dobrze osłonięty tulipanem. Nikkor 16-85 ma uszczelke przy bagnecie, ale u niego tubus się wysuwa i nie jest niczym zasłonięty.
17-55 warto kupić używany (połowa ceny nówki)
17-55 warto kupić używany (połowa ceny nówki)
Łał.... jeżeli dobrze wpisałem w google, to ta używka kosztuje w granicach 2000 zł. :( Całkowitym abstynentem nie zostanę. Na razie rzucam palenie (drugi dzień na Desmoxanie*), jak mi się uda kupię D7100 (połowa moich wydatków rocznych na papierosy), jak się nie uda; kupię D5200 lub D7000. Zakup pojedynczego obiektywu (używki) w granicach 2000 zł, zmusiłby mnie do zaprzestania degustacji napojów z produktów przefermentowanych. I przyjemności z życia już by nie było. :(
*post zawiera lokowanie produktu :)
cz4rnuch
21-08-2014, 08:53
Tego Nikkora (17-55) to raczej w okolicach 3 tysi się spodziewaj i mówimy tu oczywiście o używkach (których jak mi się wydaje jesteś fanem). Z tańszych opcji do głowy przychodzi mi jedynie ciemnawy 18-140 który ma uszczelkę w okolicach dupki ale jak się ona sprawuje to nie wiem. Cena to 1000 - 1400 za używany - nowy. Nie wiem jednak czy warto sobie nim zawracać głowę gdy się kupuje D7100. Moja rada, przestaw się na tańsze trunki albo zacznij sam pędzić a za zaoszczędzone pieniążki kup coś lepszego.
P. S jest też opcja na tzw dziada czyli reklamówka i gumka recepturka na obiektyw i można gwizdać na deszcz.
Jeśli nie masz kasy to kup worek i gumki recepturki. Poważnie
zotornik
21-08-2014, 10:04
Nie wiem co zamierzasz wyczyniać z nowo nabytym sprzętem ? Ale nie demonizujmy też tematu do przesady.
Mam D90 - które nie ma żadnych specjalnych uszczelnień i fotografuję nim głównie w terenie we wszelkich warunkach. To głównie wędrówki górskie oraz zawody modelarskie. Fotografowałem w deszczu, mgle, mrozie poniżej -20 st., na plaży.
Główne moje szkło to Tamron 28-75/2.8 - ten zestaw nieraz był w deszczu (nie deszczyku) i pracował ... aż zaparował - to jest granica przy której odstawiam aparat z oczywistych względów. Po odparowaniu z odpiętym obiektywem, foce dalej.
Mam świadomość, że wykraczam po za granice, które nakreślił producent dla warunków użytkowania. Ale oczywistym jest też, iż granice takie są określane z pewnym marginesem chroniącym producenta przed zalewem reklamacji - reszta to już kwestia szczęścia ;)
Nikomu oczywiście nie polecę takiego sposobu użytkowania aparatu - jest to indywidualna decyzja i pewien wybór - ryzykuje i mam zdjęcia, czy tylko mam aparat w plecaku.
p.s. kilka zdjęć obrazujących w jakich warunkach czasami fotografuję
https://imageshack.com/a/2Mdz/1
Nie wiem co zamierzasz wyczyniać z nowo nabytym sprzętem ?
https://imageshack.com/a/2Mdz/1
Dużo włóczę się po terenie, a butelkowa pogoda mi nie straszna :)
Trochę przeraża mnie ta cała elektronika, która wpakowana jest w sprzęt i jej odporność na wilgoć. Twój post mnie uspokoił :)
zotornik
21-08-2014, 12:28
Sądzę, że przy zachowaniu minimum rozsądku nic złego się nie powinno wydarzyć :)
Podpięte zdjęcia i tak nie oddają "grozy" warunków w których sprzęt pracował, a przecież praktycznie prawie każdy turystyczny łazik wystawia foto-sprzęt na lepsze bądź gorsze warunki pogodowe.
Oczywiście, że w przypadku deszczu, staram się jakoś osłonić aparat. Obiektyw w dół, ręka na aparacie i w ten sposób na tyle ile można chronię go od wody.
Prawdopodobnie (bo cashback nieco kusi) wkrótce zmienię D90 na D7100 i wówczas sam już będę dużo spokojniejszy ;)
p.s.1
Ten czerwony gość na zdjęciu,to właśnie ja - a kolega "kanonier" też deszczu się nie bał
p.s.2
Jak już masz wybierać to na pewno D7100, a nie D700 ! Ale o tym dlaczego tak, to już są inne obszerne tematy.
fader_audio
22-08-2014, 13:36
Witam Panowie.
No i decyzja zapadła, mam dośc czekania na następce d 300 i dziś odbieram d7100, mam nadzieję że będzie wszystko ok. Żal mi troszke mojego dziadka "D80", ale cóż póki co zostanie u mnie w domu i pójdzie na zasłuzona emeryturę. Obawiam się troszkę tych rawów 24mp, mam nadzieje że komp mi za bardzo nie zwolni. jak ogarne 7100 to coś naskrobie - opinia z mojego pkt widzenia.
sokolnik
22-08-2014, 14:57
Jaki masz procesor w komputerze?
Na pewno będziesz zadowolony z D7100 - miałem D300, co do matrycy D7100 wymiata, AF dorównuje D300 ogólnie udane body
zotornik
24-08-2014, 23:19
Jak dobrze pójdzie, to od jutra i ja będę mógł się podzielić uwagami na temat D7100.
Obecnie faktura + cashback do pary, czynią zakup tej puszki naprawdę bardzo opłacalnym posunięciem.
radius_bo
24-08-2014, 23:33
Mam pytanie do użytkowników D7100. Czy AF w tym body działa poprawnie w świetle żarowym oraz przy ustawianiu ostrości na obiekty koloru niebieskiego bądź cześciowo niebieskiego? Mój D7000 doprowadza mnie do szału. W świetle dziennym: ok, jarzeniowe: ok. Światło żarowe: BF (i to spory). Korekty nie pomagają. Poza tym w świetle dziennym praktycznie niemożliwe jest ustawienie ostrości na obiektach w kolorze niebieskim.
fader_audio
25-08-2014, 09:13
Jaki masz procesor w komputerze?
intel i 5 jak dobrze pamiąetam to 4 rdzenie po 3GHz, 4GB ramu.
Przyznam że z zakupem się pospieszyłem własnei przez casch back, z kasą ostatnio ciężkawo jeszcze remont się szykuje więc każda kwota mile widziana:-)
Pierwsze wrażenia pozytywne, puszka jest troszkę większa od d80, AF szybszy i jak narazie celny bez korekt do szkieł. raz nie trafił tak jak trzeba ale myslę że to była przyczyna jednolitej faktury na maskotce, za którą jest tapeta z wyraźna fakturą i na nią ustawił ostrość. iso i ostrość to główne rzeczy ktore tu pokazują postęp. na wysokich iso rząd 6400 widac szum ale test robiłe z okna na ulicę oswietloną lampami sodowymi, było to już tu pisane na tym wątku, że w tym świetle szum bardziej widać - to prawda. to tak na szybko co zdążyłem zauważyć w ciągu 2 dni. A lcd, świetna jakośc. przy testach znalazłem tryb noktowizor, ktoś moze rozwiązał na jakiej zasadzie to działa?? zrobiłem fotkę w pokoju bez oświetlenia było tylko delikatne światło z placu, po zrobieniu zdjęcia widze że iso jest na poziomie hi4 (wg mnie odpowiednik 102400). Myślę że aparat robi fotkę na najwyższej czułości potem programowo podwyższa ekspozycję i daje kolor na wb, będzie to w ten sposób czy jakoś inaczej. Opcja tylko jpg.
Jeżeli moe doradzić przyszłym użytkownikom d7100, przy zakupie dołóżcie te ok 50zł i kupcie od razu osłonki szklane na wyświetlacz lcd i górny lcd, wygląda to super i nie degraduje jakości obrazu. osłonka w d80 ograniczała jakośc wyświetlacza.
Obsługa, cóż tu kwestia przyzwyczajenia wychodzi, trzeba się przestawić w kilku rzeczach.
filmy - jakośc mi się podoba przynajmniej na lcd aparatu. Dużo ludzi twierdzi że filmy z lustrzanek są lepsze niż z kamery.
Tu mam pytanie, gdy ustawiam ustawianie ostrości w tryb AF-F aparat ustawia ostrość, w tym momencie słychać jak pracuje mechanizm ustawiania ostrości, ten dźwięk jest również nagrany na filmie, to raczej jest nie do pomyślenia aby było w kamerze:-). Czy to może być wina szkła że głośno chodzi, na próby był wpięty 18-135. Jezeli to jest normalne to ma ktoś jakis sposób na ten problem, wiem, że można użyć AF-s ale co z ostrościa jak zmienia się odległosc od obiektu.
skoro już piszę o dźwiekach to migawka ma ładny stłumiony dźwięk, robi wrażenia znacznie szybszej :-) seria to już kwestia gustu mi wystarczy choć trezba się pilnować bo bufor szybko się zapcha. Myśle, że w trybie serii wolnej ustawić na np 4kl/s i bedzie lepiej to jeszcze kwestia sprawdzenia.
spust migawki jakoś wg mnie działa troszkę mało "wyczuwalnie" w d 80 wyraźnie czuć 2 stopnie, tu tak tego nie czuć choć mam wrażenia że jest już lepiej, może spusta się "układa" lub przyzwyczajam się do niego.
to tyle moich spostrzeżen na 2 dni użytkowania aparatu z doskoku, miałem jeszcze robotę do zrobienia.
Acha, instrukcja też zasługuje na pochwałe, jest w miarę logiczna i przede wszystkim na papierze nie płycie.
fader_audio
25-08-2014, 09:17
Mam pytanie do użytkowników D7100. Czy AF w tym body działa poprawnie w świetle żarowym oraz przy ustawianiu ostrości na obiekty koloru niebieskiego bądź cześciowo niebieskiego? Mój D7000 doprowadza mnie do szału. W świetle dziennym: ok, jarzeniowe: ok. Światło żarowe: BF (i to spory). Korekty nie pomagają. Poza tym w świetle dziennym praktycznie niemożliwe jest ustawienie ostrości na obiektach w kolorze niebieskim.
może cos w tym jest sytuacja ktorą opisałem z maskotką była właśnei w pokoju oświetlonym zarówką 40w (zwykła) ale na np butelce z napisami trafia szybko i bezbłędnie. jeżeli masz ustawiony na af-s jeden pkt manualny, to moze się zdażyć że akurat ustawiasz ostrośc w miejscu mało kontrastowym lub zblizonym kolorystycznie.
Co dokładnie chodzi z tym niebiekim, jak robię zdjęcie np niebieskiemu kuflowi z napisem to nie ustawi ostrosci???
cz4rnuch
25-08-2014, 09:29
intel i 5 jak dobrze pamiąetam to 4 rdzenie po 3GHz, 4GB ramu. Też działam na i5 ,tyle że mocno podkręconym no i mam więcej ramu. Mimo to myślę, że twój komp udźwignie NEFy z D7100 bez większego problemu.
Tu mam pytanie, gdy ustawiam ustawianie ostrości w tryb AF-F aparat ustawia ostrość, w tym momencie słychać jak pracuje mechanizm ustawiania ostrości, ten dźwięk jest również nagrany na filmie, to raczej jest nie do pomyślenia aby było w kamerze:-). Czy to może być wina szkła że głośno chodzi, na próby był wpięty 18-135. Jezeli to jest normalne to ma ktoś jakis sposób na ten problem, wiem, że można użyć AF-s ale co z ostrościa jak zmienia się odległosc od obiektu. Dźwięki na filmie będą. Ich głośność zależy głównie od tego jak głośno pracują obiektywy ustawiając ostrość. Można zaopatrzyć się w dodatkowy mikrofon, jest szansa że nie będzie on zbierał dźwięków pracującego w obiektywie silnika. Najlepiej w ogóle zrezygnować z AFu chyba, że tylko do wstępnego ustawienia ostrości. Na ekraniku aparatu mogłeś tego nie zauważyć ale praca AFu w LV bardzo nieprzyjemnie wygląda na większym ekranie. Obiektyw myszkuje zanim ustawi ostrość, poza tym robi to gwałtownie co nie jest miłe w odbiorze. Przy odrobinie wprawy można ostrość ustawiać ręcznie (albo sprzedać D7100 i kupić 70D :))
fader_audio
25-08-2014, 12:05
mikrofon zewnetrzny też zbierze te dźwięki, ja mam je dośc głośnie. narazie nie widziałem filmu na dużym ekranie. Co do AF myslę że będę ustaiwal wstępnie a potem można ewentualnie ręcznie w miare możliwości podregulować. Rozumiem że w canonie ostrość ciągła jest ustawiana bezgłośnie??? Ja akurat filmy to bardziej jako gadżet będę używał. Jestem zdania że aparat do zdjęć kamera do filmów.
cz4rnuch
25-08-2014, 14:09
mikrofon zewnetrzny też zbierze te dźwięki, ja mam je dośc głośnie... Niekoniecznie, na rynku są mikrofony o różnej tzw charakterystyce kierunkowej. Dodatkowo zaletą mikrofonów zewnętrznych jest to że można je umieścić dalej od źródła dźwięku jaki generuje ustawiający ostrość obiektyw. Z mikrofonem wbudowanym nie ma takiej swobody.
fader_audio
25-08-2014, 14:35
myślę, że mikrofon usytuowany w okolicach body będzie to zbierał, mikrofon kierunkowy owszem może nie zarejestrować pracy af, ale też pominie wiele innych dźwięków ktore mogą akurat do danej sytuacji być ważne. aby tego nie był osłychać to mikrofon musiąłby być przenajmniej 2 metry od body i być ustawiony na mała czułośc (co potem będzie pokazane cichym nagraniem ). Przykład, ja robię pomiary w domu chcarakterystyk pod strojenie kolumn, mikrofon jest ustawiony w drugim pokoju, wystarczy ze np kichnę, lub ruszy winda w bloku zaraz to widać na pomiarze. Więc myślę że najlepiej korzystać z af-s lub mieć bardzo cichy obiektyw, sprawdzę jeszcze na 70-300 jak to wyglada.
a może jak dam AF-f ze śledzeniem to będzie lepiej. jedno jest pewne czeka mnie zabawa z tym.
cz4rnuch
25-08-2014, 16:05
Ok, nie będę Cię przekonywał. U mnie przynajmniej mikrofon zewnętrzny działa tak jak powinien czyli w przeciwieństwie do wbudowanego nie zbiera w tak ordynarny sposób wszystkich odgłosów z body(AF, stabilizacja, kółka nastaw). I jak powiada jeden z kolegów na forum: AF przy filmowaniu Nikonami to ZUO i nie chodzi tylko o odgłosy tylko o to w jaki sposób aparat ustawia ostrość w LV. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy.
Więc myślę że najlepiej korzystać z af-s lub mieć bardzo cichy obiektyw Jedyne na tyle ciche obiektywy że nie słychać ich pracy na nagraniu (przy użyciu mikrofonu wbudowanego) to manuale oraz kilka najnowszych canonów z oznaczeniem STM stworzonych chyba specjalnie pod filmowanie.
zotornik
25-08-2014, 19:00
No to mam i ja ... moje D7100 :)
Niby zamiana niewielka (z D90), ale radocha jest duża.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/RUFyIs-2.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/idRUFyIsj)
Podoba "misie" dźwięk pracy migawki, fajne jest też niebieskie podświetlenie w wizjerze - sprawia wrażenie czytelniejszego niż w D90, guzikologia niby podobna, ale wymaga przestudiowania instrukcji.
Podoba "misie" dźwięk pracy migawki, fajne jest też niebieskie podświetlenie w wizjerze - sprawia wrażenie czytelniejszego niż w D90
Warto było wydać 3000zł :lol::lol::lol: sorry, nie mogłem się powstrzymać :)
Niebieskie? U mnie jest białe.
zotornik
25-08-2014, 19:52
Daimon - 2500zł, a po sprzedaży D90 to już w ostatecznym rozrachunku jakieś 1500 zł
Powiem, ze warto - jeżeli rozmawiamy z przymrużeniem oka i ograniczamy się do tych "najważniejszych" prze ze mnie wymienionych cech D7100 ;)
tipsi - może białe z lekkim zabarwieniem ultramaryną - teraz może być ? :)
Sorry, ale po prostu ma radochę z zakupu.
jarekf34
25-08-2014, 19:58
Sorry, ale po prostu ma radochę z zakupu.
Ja też :)
fader_audio
25-08-2014, 23:45
Ok, nie będę Cię przekonywał. U mnie przynajmniej mikrofon zewnętrzny działa tak jak powinien czyli w przeciwieństwie do wbudowanego nie zbiera w tak ordynarny sposób wszystkich odgłosów z body
w jakiej odległości masz ten mikrofon??? ciekawe czy zwykły na jack też podejdzie czy tylk odedykowany do tego body.
Dzis zauważyłem już chyba hot piksele, akurat tym się nie przejmuje, a jak u was z tym wyglada???
oby ich było nie za dużo.
porównywałem nefy z d80 i 7100, no i powiem że spodziewałem się wiekszej różnicy jeśli chodzi o iso. taka ciekawostka 3200(czyli rozszerzone w d80) struktura szumu jak dla mnie jest bardziej przyjemna dla oka niż niebieskie wypryski na rozszerzeniu w 7100. takie głupie porównanie, pewnie przy obróbce sytuacja bedzie wyglądała inaczej narazie bede miał problem bo nie mam w czym wywołac raw. lightroom nie chce otworzyć, a capture nx otwiera ale też nie mogę ustawić ekspozycji, picture control, i fotka na ekranie ma już 66% swojej wielkości tak jakby miała ok8mpx. czyli też cos nie tak. teraz trzeba sobie skombinowac nowsze wersje programów.
jak wygląda u Was naświetlanie ja mam czasem wrażenie jakby nideoświetlał zdjęć w świetle sztucznym w pomieszczeniu. pewnie to też będzie kwestia ustawiń
fader_audio
25-08-2014, 23:47
No to mam i ja ... moje D7100 :)
Niby zamiana niewielka (z D90), ale radocha jest duża.
Witaj w klubie:-)
Ano, radocha jest, bo sprzęt fajny, nic tylko pstrykać :)
Szkoda tylko, że Nikon jest zapóźniony z WiFi. Ekran dotykowy też by się przydał. I wydatniejszy uchwyt, żeby się lepiej trzymał ręki.
nikoniarz
26-08-2014, 16:51
Przydał by się na stałe zintegrowany grip bo faktycznie co najwyżej średnia przyjemność z trzymania tego body wraz z cięższym (ponad kilogramowym) szkłem... Ale w zestawie z N35/1.8 jest git...
radius_bo,
ja mam ten sam problem. Aparat kompletnie nie radzi sobie z ustawianiem ostrości w świetle sztucznym (kościół, sala). To co D300 czy nawet D90 robiło w ułamek sekundy, D7100 nei może nawet w 10 sekund, albo ustawia źle i robi*nieostrą fotę. Mam tu na myśli tryb single focus, pojedynczy czujnik AF i dość kontrastową scenę. Zepsuł mi tym już tyle zdjęć, że jak tylko pojawi się następca to od razu go sprzedaję. Na D800 niestety mnie nie stać.
Fakt, w świetle dziennym nie mam zastrzeżeń do AF.
nikoniarz
26-08-2014, 16:56
Czytając to co dzieje się z nowszymi puszkami można dojść do jednego wniosku- albo D300/s, albo D700, albo D3/s... Wszystko w zależności od zasobności portfela...
MAM d200, D300S I D700 żaden nigdy nie nawalił. D200 ma już ze 150k i oprócz odklejonych gum - nic! gumy okleilem czarną taśmą i robi tak samo dobre zdjęcia ;), ale D4 lub coś tej klasy się marzy :)
pojawiła się aktualizacja oprogramoania do D7100. Dzisiaj otrzymałem informację z Nikona
"Szanowni Pan XXXXXXXXX,
Nasze dane wskazują, że jesteś zarejestrowanym właścicielem aparatu cyfrowego D7100. Informujemy, że dostępna jest nowa aktualizacja oprogramowania sprzętowego aparatu.
Aktualizacja wprowadza różne zmiany usprawniające obsługę aparatu. Zalecane jest zaktualizowanie oprogramowania sprzętowego w celu korzystania z najnowszych udoskonaleń aparatu.
Dodatkowe informacje oraz szczegółowe instrukcje pobierania oprogramowania sprzętowego i aktualizowania aparatu można znaleźć w centrum pomocy technicznej firmy Nikon.
Mamy nadzieję, że fotografowanie aparatem Nikon będzie nadal sprawiło Pani/Panu wiele radości.
Z poważaniem
Nikon Europe
Dział serwisu i pomocy technicznej
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=251922
...
Niebieskie? U mnie jest białe.
czytam, czytam... sprawdzam i u mnie jest zielone! Nic z białego czy niebieskiego, jest zielone :)
Witam serdecznie !!!
Ja może z innej beczki a mianowicie nurtuje mnie szybkość ostrzenie przy podglądzie na żywo (LV), normalnie (wizjer) robi to bardzo szybko, po przełączeniu na LV ta sama scena trwa to dłużej czy to normalne ? Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Witam serdecznie !!!
Ja może z innej beczki a mianowicie nurtuje mnie szybkość ostrzenie przy podglądzie na żywo (LV), normalnie (wizjer) robi to bardzo szybko, po przełączeniu na LV ta sama scena trwa to dłużej czy to normalne ? Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Tak, to normalne.
kszysiek2
26-08-2014, 19:20
oby po wgraniu nowego oprogramowania do 7100 nie było problemu z gripem pixel:-P
czytam, czytam... sprawdzam i u mnie jest zielone! Nic z białego czy niebieskiego, jest zielone :)
Bo tak naprawdę to koledze zotornikowi chodziło o kolor cyferek w wizjerze :)
zotornik
26-08-2014, 20:08
Dokładnie kolego tipsi - teraz to ja nie wiem o czym ocelot pisze ;)
Kontynuując podtemat bez znaczenia - szczególnie dla kulistości ziemi i działania D7100 ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/2v62yl-2.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/ip2v62ylj)
Tak to wygląda u mnie. Pomimo zdjęcia karkołomnie wykonanego komórką - kolor +/- się zgadza.
LV nigdy nie używałem (do zdjęć) - D90 nie mam teraz pod ręką więc nie porównam, ale na D7100 + N50/1,4 ostrzenie w LV działa w miarę szybko, tylko praktycznie zawsze wykonuje pełen przebieg po skali odległości i dopiero tak jakby w drugim podejściu ostrzy od minimum w kierunku nieskończoności - zatrzymując się oczywiście na uchwyconej ostrości.
Natomiast co do szybkości AF i jego "zdecydowania" w ciemnym pomieszczeniu z światłem żarowym, to po tych 2 wieczorach siedzenia z D7100 uważam, że działa skuteczniej niż D90 - ten to mi myszkuje i myszkuje, czasami w ogóle nie mogąc złapać ostrości.
fader_audio
26-08-2014, 22:46
Witam serdecznie !!!
Pozdrawiam
zgodzę się, szybkosc lv jest na bardzo niskim poziomie, tak jakby sie przesiąść na kompakt, dobrze że nie bede z tego korzystał, tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Mnie boli bardziej to co bedzie w kościele bo mam focić wesele znajomym i jak aparat nie bedzie trafiał to mnie powieszą. Na dzien dzisiajszy d80 zostaje u mnie tym bardzie, że nie mam jak wywoałć raw. mam capture nx 2.1 nefy nie działają z 7100, lighroom też do aktualizacji, zainstalowałem kodeki do nef 7100 i to nic równiez nie daje,
Ma ktoś jakis pomysł na to, nie chciałbym zmieniac systemu z powodu kupienia nowego aparatu. mam xp
zgodzę się, szybkosc lv jest na bardzo niskim poziomie, tak jakby sie przesiąść na kompakt, dobrze że nie bede z tego korzystał, tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Mnie boli bardziej to co bedzie w kościele bo mam focić wesele znajomym i jak aparat nie bedzie trafiał to mnie powieszą. Na dzien dzisiajszy d80 zostaje u mnie tym bardzie, że nie mam jak wywoałć raw. mam capture nx 2.1 nefy nie działają z 7100, lighroom też do aktualizacji, zainstalowałem kodeki do nef 7100 i to nic równiez nie daje,
Ma ktoś jakis pomysł na to, nie chciałbym zmieniac systemu z powodu kupienia nowego aparatu. mam xp
tak na szybko i za darmo pobierz NXD ze strony nikona
nikoniarz
26-08-2014, 23:26
Przecież NX-D nie działa na XP...
2pompony
26-08-2014, 23:31
Tak naprawdę będzie ciężko na XP wywołać RAWy z D7100. Zastanawiam się, czy to w ogóle możliwe.
Ale możesz zobaczyć, czy nie ma wystarczająco starej wersji DNG Convertera, żeby ruszył pod XP i jednocześnie wystarczająco nowego, żeby czytał i konwertował RAWy z D7100. Po skonwertowaniu RAWa do DNG masz dalej wszystkie te cechy co RAW, a otwierają go starsze wersje rawerów. Tym sposobem można wywołać pliki z D7100 (jako DNG) np. w LR3.x, które z kolei pójdzie pod XP, o ile pamiętam.
oby po wgraniu nowego oprogramowania do 7100 nie było problemu z gripem pixel:-P
A co ma soft aparatu, do badziewnie zrobionej podróbki girpu ??
2pompony
26-08-2014, 23:54
To, że w modelu z serii 5x00 (już nei pamiętam którego dokładnie) po updacie firmwareu wystąpiły szeroko komentowane problemy we współpracy z gripami trzecich firm (i z bateriami w nich tkwiącymi). Co ciekawe u tych, którym chciało się dokonać downgade'u do poprzedniej wersji firmware'u problemy zniknęły jak ręką odjął.
fader_audio
27-08-2014, 08:55
Tak naprawdę będzie ciężko na XP wywołać RAWy z D7100. Zastanawiam się, czy to w ogóle możliwe.
Ale możesz zobaczyć, czy nie ma wystarczająco starej wersji DNG Convertera, żeby ruszył pod XP i jednocześnie wystarczająco nowego, żeby czytał i konwertował RAWy z D7100. Po skonwertowaniu RAWa do DNG masz dalej wszystkie te cechy co RAW, a otwierają go starsze wersje rawerów. Tym sposobem można wywołać pliki z D7100 (jako DNG) np. w LR3.x, które z kolei pójdzie pod XP, o ile pamiętam.
Hm, no to widzę, że producenci zagrywają trochę nie fer, zmuszając klientów do zmiany systemu. Teraz musze mieć 2 systemy, bo nefy nie działają z 7100 (więc po co mi ten aparat), jaqk zainstaluję "7" znowu nie będę mógł korzystac z kilku innych pragramów, szlak chce człwoieka trafić.
jeszcze mi wpadł taki pomysł, może rawy 12bit zadziałają, kiedyś bawiłem się rawem danym do zabawy tylko nie pamiętam jaki aparat (7100, d600 lub d800 to było) i działał, nawet się dziwiłem skąd tyle dodatkowych ustawienn w capture nx. sprawdzic mogę dopiero wieczorem
@fader_audio
jakie to programy trzymaja Cie jeszcze przy XP?
Nawet z dosyc specyficznym softem do PLC praktycznie nie mam potrzeby trzymania XP - bardziej dla porzadku mam w postaci obrazow pod virtualboxem.
zotornik
27-08-2014, 09:56
Capture NX2 - przynajmniej do wersji 2.4.6 działa pod XP, więc albo aktualizacja lub mniej eleganckie rozwiązania aktualizujące
(ja na ver. 2.4.2 bezproblemowo dobieram się do NEF-a 7100)
Nie śledzę tematów związanych z oprogramowaniem, ale widzę że na Nikon PL - na stronie z prezentacją oprogramowania - nie ma już NX2, jest tylko to nowe NX-D
http://www.nikon.pl/pl_PL/products/category_pages/software/category_software.page?
Na szybko i bez fajerwerków, jest oczywiście darmowy nikonowski ViewNx2 - ostatnio dodano tam kilka wg mnie istotnych nowinek, choć oczywiście daleko mu do NX2
Hm, no to widzę, że producenci zagrywają trochę nie fer, zmuszając klientów do zmiany systemu. Teraz musze mieć 2 systemy, bo nefy nie działają z 7100 (więc po co mi ten aparat), jaqk zainstaluję "7" znowu nie będę mógł korzystac z kilku innych pragramów, szlak chce człwoieka trafić.
jeszcze mi wpadł taki pomysł, może rawy 12bit zadziałają, kiedyś bawiłem się rawem danym do zabawy tylko nie pamiętam jaki aparat (7100, d600 lub d800 to było) i działał, nawet się dziwiłem skąd tyle dodatkowych ustawienn w capture nx. sprawdzic mogę dopiero wieczorem
ale XP z dniem 31-03-2014 umarł jest nie wspierany przez microsoft , o ile masz oryginalnego XP to można za darmo upgradować na win 7 , gdzieś to czytałem na stronie ms , a jakie programy nie działają na win 7 a na XP tak ? przecież masz modus kompatybilności w win 7 i powinno wtedy śmigać , jeżeli nie używasz XP do internetu to jeszcze o.k , ale jeżeli tak to medal za odwagę
Rossi_PL
27-08-2014, 10:18
Przepraszam, że tak wyskakuję jak filip z konopii ale nie śledzę wątku całego. Pobieżnie czytając w wolnych chwilach dotarło do mnie, że D7100 ma przyzwoity AF nie mniej jednak trafiam na takie wpisy jak te:
radius_bo,
ja mam ten sam problem. Aparat kompletnie nie radzi sobie z ustawianiem ostrości w świetle sztucznym (kościół, sala). To co D300 czy nawet D90 robiło w ułamek sekundy, D7100 nei może nawet w 10 sekund, albo ustawia źle i robi*nieostrą fotę. Mam tu na myśli tryb single focus, pojedynczy czujnik AF i dość kontrastową scenę. Zepsuł mi tym już tyle zdjęć, że jak tylko pojawi się następca to od razu go sprzedaję. Na D800 niestety mnie nie stać.
Fakt, w świetle dziennym nie mam zastrzeżeń do AF.
W związku z tym chciałbym się dopytać szanownych forumowiczów bez żadnych przepychanek proszę dać znać, czy ktoś mega mega mega super hiper zadowolony z D7100 używa go choćby przy dzieciach w domu przy świetle jarzeniowym/energoszczędym/żarowym i też pozostaje takim zadowolonym czy chowa aparat do torby po paru strzałach? To, że w dzień na świeżym powietrzu jest celnie i powtarzalnie nie mam wątpliwości. Żeby się zrozumieć wzajemnie i szanować wypadałoby by podać konkrety typu: AFsingle, AFcontinous, wspomaganie z body, wspomaganie z lampy zewnętrznej itd.
PS. Jako punkt odniesienia mam D90,D300s,D700 bo na nich najwięcej się wystrzelałem.
nikoniarz
27-08-2014, 11:45
Kwestia tego kto z czego sie przesiadl i czego oczekuje. Ale po przesiadce z D300s i d700 mozesz czuc lekki niedosyt....
Rossi, nie jest źle, ale tylko normalnie, bo ostrzenie przez Lv działa mizernie -- zwykle celnie, ale zawsze powoli, jak napisano wyżej. Niezależnie od warunków, jeśli AF ma na co wyostrzyć, to wyostrzy, nawet na odbicie w szybie. Ale na ostrzenie na jednolitej powierzchni, np. ściany, nie ma co liczyć :)
Oczywiście standardowe ograniczenia obowiązują, np. przy makro, przy ostrzeniu na drobne obiekty lepiej zrobić to ręcznie, bo AF chętnie wybierze wszystko bliżej i dalej, tylko akurat nie pająka czy muchę, które chcesz uwiecznić.
Rossi_PL
27-08-2014, 12:14
Kwestia tego kto z czego sie przesiadl i czego oczekuje. Ale po przesiadce z D300s i d700 mozesz czuc lekki niedosyt....
To właściwie rozważany kompan dla D700 a jako, że mam niezłe stadko śrubokrętowych szkiełek to potrzebuję śrubokręta. D7000 odpada ze względu na zbliżoną cenę do D7100. Gdyby nie ten śrubokręt to z zadowoleniem przygarnąłbym D5200 - moim zdaniem niezły kompromis.
Rossi, nie jest źle, ale tylko normalnie, bo ostrzenie przez Lv działa mizernie -- zwykle celnie, ale zawsze powoli, jak napisano wyżej. Niezależnie od warunków, jeśli AF ma na co wyostrzyć, to wyostrzy, nawet na odbicie w szybie. Ale na ostrzenie na jednolitej powierzchni, np. ściany, nie ma co liczyć :)
Oczywiście standardowe ograniczenia obowiązują, np. przy makro, przy ostrzeniu na drobne obiekty lepiej zrobić to ręcznie, bo AF chętnie wybierze wszystko bliżej i dalej, tylko akurat nie pająka czy muchę, które chcesz uwiecznić.
Słuszna zdroworozsądkowa uwaga:)LV i obiekty trudne do wystrzenia odpuszczamy, zresztą jest to nawet w instrukcji zaznaczone. Mówimy o typowej sytuacji. Wiadomo, że makro o godzinie 21 w domu przy świetle żarowym spowoduje nasze frustracje ale to nie powód do pisania, że D7100 ma kiepski AF, dlatego trzeba dać znać na czym poległ ten AF, to nam bardzo ułatwi komunikację.
fader_audio
27-08-2014, 12:23
@fader_audio
jakie to programy trzymaja Cie jeszcze przy XP?
Nawet z dosyc specyficznym softem do PLC praktycznie nie mam potrzeby trzymania XP - bardziej dla porzadku mam w postaci obrazow pod virtualboxem.
np exact audio copy, działa na 7 ale już wypalić tam płytę to niestety się nie da, drugi program to speaker workshop albo holmimpuls, nie wiem który , ale jeden z nich ma problem z latencja na vista więc może i w 7 też, a to bardzo ważne w pomiarach. Druga rzecz która mnie trzyma to kolejny wydatek, może dla kogos ok 300zł to nic dla mnie jedna w tej sytuacji jaką teraz mam to kupę kasy, z tąd moje rozczarowanie.
fader_audio
27-08-2014, 12:26
ale XP z dniem 31-03-2014 umarł jest nie wspierany przez microsoft ,
no i wszystko jasne, tego nie wiedziałem, nie siędze tak w kompach.
leszek225
27-08-2014, 13:33
Witam, mam pytanko do znawców tematu, kupielm D7100 miesiac temu ,oczywiscie na matrycy pojawily sie plamki oleju, czy serwis usuwa te plamy/czyszczenie/ w ramach gwarancji czy odplatnie, z góry dziekuje za wiesci, pozdrawiam
fader_audio
27-08-2014, 13:56
duże masz te plamy??? ja bym robił wszystko by nie dac do serwisu, mam takie a nie inne doświadczenie. Jak w miare małe to elej temat, jeśli wyraźnie widoczne to sprubuj może samemu na mokro wyczyścicć, zaoszczędzi to stracony czas na wysyłki, leżenie w serwisie itp itd.
Tak przy okazji jak wyglada teraz spraw hot/dead piksel, ile ich trzeba mieć by można było reklamować??? pytam z ciekawości, bo już mi się udało 2 zobaczyć, tyle mi nie przeszkadza ale jak będzie więcej to już sprawa się pogarsza.
sokolnik
27-08-2014, 14:10
Ja nie zauważyłem żadnych hot pikseli. A trochę trzaskam zdjęć. Ale mało prawie wcale nie kręcę filmów.
Kupiłem zestaw do czyszczenia na mokro 1 wyczyścilem i mam spokój.
Witam, mam pytanko do znawców tematu, kupielm D7100 miesiac temu ,oczywiscie na matrycy pojawily sie plamki oleju, czy serwis usuwa te plamy/czyszczenie/ w ramach gwarancji czy odplatnie, z góry dziekuje za wiesci, pozdrawiam
Zarzuć jak możesz zdjęcia w temacie Ankieta - czy Twoj D7100 chlapie olejem ? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238724)
kszysiek2
27-08-2014, 15:22
sam wyczyść nie dawaj do serwisu ja kiedyś wysłałem i powrócił niewyczyszczony a do tego zabrudzona została matówka .
leszek225
27-08-2014, 21:48
przemówiliscie do mnie , bede próbowal sam przeprowadzic ta czynnosc, lecz poczekam jeszcze niech sie troszke zaolei czy zakurzy, zeby nie czyscic za czesto matrycy,ale skoro juz mi tyle doradziliscie, moze jeszcze ktos podpowie czym najlepiej, rozumiem ze plyn Rotin, a szpachtułki od kolegi z forum ktory je sprzedaje czy jakies inne? :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=60409
Na przedostatniej stronie coś polecają. Nie czytałem całości.
przemówiliscie do mnie , bede próbowal sam przeprowadzic ta czynnosc, lecz poczekam jeszcze niech sie troszke zaolei czy zakurzy, zeby nie czyscic za czesto matrycy
Bierz się za czyszczenie, nie ma co czekać. Ja wyczyściłem sam dwa razy na mokro, w odstępie kilku tysięcy pstryków i mam już spokój.
Po ostatnim urlopie i wypadzie w Góry Stołowe oraz wielokrotnej żonglerce trzema obiektywami mam TYLKO 2 (słownie: dwa) paprochy: jeden większy - widoczny przy f/8, drugi mały - widoczny słabo przy f/11. ZERO śladów oleju, a na liczniku już prawie 7 tys (nomen omen) pstryków :-)
przemówiliscie do mnie , bede próbowal sam przeprowadzic ta czynnosc, lecz poczekam jeszcze niech sie troszke zaolei czy zakurzy, zeby nie czyscic za czesto matrycy,ale skoro juz mi tyle doradziliscie, moze jeszcze ktos podpowie czym najlepiej, rozumiem ze plyn Rotin, a szpachtułki od kolegi z forum ktory je sprzedaje czy jakies inne? :)
Kup zestaw Rotin, płyn plus szpatułki, czyściłem tym kilkakrotnie i bardzo skutecznie.
Koszt jednej szpatułki tej firmy to około 20 zł, nie warto ryzykować i czyścić byle czym.
Rossi_PL
28-08-2014, 11:01
Pozwolę sobie powtórzyć mój post, być może ktoś jeszcze chciałby wypowiedzieć się w temacie:
Przepraszam, że tak wyskakuję jak filip z konopii ale nie śledzę wątku całego. Pobieżnie czytając w wolnych chwilach dotarło do mnie, że D7100 ma przyzwoity AF nie mniej jednak trafiam na takie wpisy jak te: post 3695 (http://www.forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3421085&postcount=3695) i post 3678 (http://www.forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3420096&postcount=3678)
W związku z tym chciałbym się dopytać szanownych forumowiczów bez żadnych przepychanek proszę dać znać, czy ktoś mega mega mega super hiper zadowolony z D7100 używa go choćby przy dzieciach w domu przy świetle jarzeniowym/energoszczędym/żarowym i też pozostaje takim zadowolonym czy chowa aparat do torby po paru strzałach? To, że w dzień na świeżym powietrzu jest celnie i powtarzalnie nie mam wątpliwości. Żeby się zrozumieć wzajemnie i szanować wypadałoby by podać konkrety typu: AFsingle, AFcontinous, wspomaganie z body, wspomaganie z lampy zewnętrznej itd.
PS. Jako punkt odniesienia mam D90,D300s,D700 bo na nich najwięcej się wystrzelałem.
PS2. LV i obiekty trudne do wystrzenia odpuszczamy, zresztą jest to nawet w instrukcji zaznaczone. Mówimy o typowej sytuacji. Wiadomo, że makro o godzinie 21 w domu przy świetle żarowym spowoduje nasze frustracje ale to nie powód do pisania, że D7100 ma kiepski AF, dlatego trzeba dać znać na czym poległ ten AF, to nam bardzo ułatwi komunikację.
fader_audio
28-08-2014, 12:01
witam, dzisiaj skorzystałem z ładnej pogody (trochę szkodą bo nie mogłem zobaczyć wysokiego iso w akcji) aparat ok, zauważyłem coś takiego jak chciałem focić sikorkę fokus ustawił mi ostrośc na gałęzi za nią, w d80 to często się nie zdarzało, to będzie chyba to że w polu ostrzenia punktowego jest więcej pikseli czyli większy obszar, i poprostu sikorka była za mała, dobrze myślę czy sie mylę. Sikorka podczas kadrowania nieznacznie wychodziła poza pkt AF-u.
witam, dzisiaj skorzystałem z ładnej pogody (trochę szkodą bo nie mogłem zobaczyć wysokiego iso w akcji) aparat ok, zauważyłem coś takiego jak chciałem focić sikorkę fokus ustawił mi ostrośc na gałęzi za nią, w d80 to często się nie zdarzało, to będzie chyba to że w polu ostrzenia punktowego jest więcej pikseli czyli większy obszar, i poprostu sikorka była za mała, dobrze myślę czy sie mylę. Sikorka podczas kadrowania nieznacznie wychodziła poza pkt AF-u.
Skąd aparat ma wiedzieć na jaki punkt wyostrzyć, jeżeli w wybranym polu ostrzenia znajdą się przedmioty oddalone na różną odległość od aparatu? Należy również pamiętać, że zaznaczone punkty ostrzenia w wizjerze, tylko w przybliżeniu odpowiadają tym rzeczywistym. Ja w takich sytuacjach ustawiam na AF-C i delikatnie przemieszczam kadr do uzyskania ostrości we właściwym punkcie. Taka sytuacja występuje szczególnie często np. w lesie przy dłuższych ogniskowych, gdzie na drodze pomiędzy fotografowanym obiektem a aparatem mamy jakąś gałązkę listek itp. Niekiedy w takich sytuacjach trzeba się nawet o krok przesunąć. Można oczywiście również przejść na AF-manual i samemu wybrać co ma być ostre.
PS. Czujniki AF mają niewiele wspólnego z pikselami. One działają wtedy kiedy piksele są zakryte migawką.
fader_audio
28-08-2014, 15:37
tak myslałem że może rozmiar matrycy ma to coś do gadania, może rzeczywiście nie, tylko w d80 takiej sytuacji nie miałem. W tym co dzisiaj zauważyłem nie było żdanej gałązki po drodze, obiekt siedział na głężi a ostrośc poszła na gałęzie za ptakiem, trzeb zwraca uwagę na to.
powoli zaczynam sie przyzwyczajać do nowej puszki, jeszcze tylko muszę opanować kompa, by móc wywoływać raw.
jeszcze tylko muszę opanować kompa, by móc wywoływać raw.
I tu zaczynają się schody. Ja mam 24 Mpx z FX i cynę mi wytapia z lapka, przy obróbce ;-) A co dopiero 24 Mpx z DX.
I tu zaczynają się schody. Ja mam 24 Mpx z FX i cynę mi wytapia z lapka, przy obróbce ;-) A co dopiero 24 Mpx z DX.
Czym się różni 24 Mpix od 24 Mpix?
2pompony
28-08-2014, 15:54
Plastyką. :)
Czym się różni 24 Mpix od 24 Mpix?
Nie jest większy plik 24 Mpx z DX ? Tak czy siak, przy obróbce 24 Mpx cyna mi wycieka :-)
Oczywiście, że jest większy, bo przecież kilo żelaza waży więcej niż kilo pierza, powszechnie znany fakt.
Oczywiście, że jest większy, bo przecież kilo żelaza waży więcej niż kilo pierza, powszechnie znany fakt.
Oj tam, oj tam ;-)
radius_bo
29-08-2014, 10:38
Komp ma trudniej z 24 mpx z DX, bo to bardziej upakowane jest (z mniejszej matrycy)...;):smile:
Ale z drugiej strony piksele w FX są większe więc cięższe :-)
Wysłane z mojego Nexus 5
fader_audio
29-08-2014, 12:05
Nie jest większy plik 24 Mpx z DX ? Tak czy siak, przy obróbce 24 Mpx cyna mi wycieka :-)
hehe, może plutuj tą cyną, ma wyższą temp topnienia :
http://www.poweraudio.pl/mundorf-msolder-supreme-metra-p-334.html
co do kompa nie chodzi o sprzet tylko wymagania systemowe, musiałem dokupić system 7, niestety dopiero przyjdzie we wtorek, więc kolejnych kilka dni nie mogę sprawdzić raw z 7100, więc jak mam komus robić fotki to wraca do łask d80.
A nie wystarczy DNG Converter? Do wersji 8.3 działa na Windows XP.
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5694
Rossi_PL
30-08-2014, 23:46
Od wczoraj także mam okazję fotografować tytułowym D7100. Wrzucam parę zdjęć z dzisiejszego spaceru z piękną modelką, znaczy bigielką;)
01.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.v8.neostrada.pl/test/01.jpg)
02.
źródło (http://www.v8.neostrada.pl/test/02.jpg)
03.
źródło (http://www.v8.neostrada.pl/test/03.jpg)
Exify macie zachowane. Szkiełko Nikkor 80-200NEW. Bawiłem się wszystkimi trybami pracy układu AF. Najwygodniej i najwięcej trafień odniosłem klasycznie z AFContinous w trybie single. Wyłączyłem także potwierdzenie ostrości przed strzałem... bo bez tego całe ustawianie trwało wieki - w D700 to działa;) Oczywiście psiak jest bardzo ruchliwy więc to było bardzo trudne zadanie. Za miesiąc planuję chrzest bojowy ze śrubokrętowym nikkorem 300/4 na torze. Relację z zadowolenia bądź nie oczywiście zdam tutaj:)
radius_bo
31-08-2014, 00:47
Masz D700? Jak wypada D7100 pod względem pracy AF w porównaniu do D700?
nikoniarz
31-08-2014, 01:00
Masz D700? Jak wypada D7100 pod względem pracy AF w porównaniu do D700?
Kiepsko...
radius_bo
31-08-2014, 01:06
Mówisz serio czy ironizujesz? Przecież to te same moduły AF... D300s też łyka D7100 w tej kwestii?
nikoniarz
31-08-2014, 01:09
Te same moduły w teorii. Jednak wygląda na to, że inaczej oprogramowane.
Co ciekawe, D7100 jest tak samo dobry/czuły* jak D700. D300 wymięka. Przekonałem się o tym dwa tygodnie temu. Otóż znów pojawiłem się na meczu streetballa, co rok temu. Wtedy miałem D300 + D700, a teraz D300 + D7100. No i robiłem tylko D7100 ze względu na czułość i wysokie ISO (H1, czyli 12800).
*nie mylić precyzji i szybkości z czułością