Zobacz pełną wersję : D7100 Opinie, testy posiadaczy tego body :)
ciepok77
16-06-2013, 20:53
Dzisiaj byłem w sklepie foto pomóc Bratu wybrać aparat i stanęło na n d7100. Jakie było moje zdziwienie jak nie mogłem odszukać przycisku do wyboru AF. Był ustawiony na AF-A i nie mogłem tego za chiny zmienić na pojedyńczy i pojedyńczy z bocznymi polami. Z pół godziny szukaliśmy i nic. Gdyby nie Brat przełączył na tryb "M" (wszystkie inne przyciski sprawdziliśmy i nic a "M" nie ruszałem bo po co, przecież wiem do czego służy, tak mi się wydawało) to byśmy tego nie znaleźli. Sukces był chwilowy bo nie działał wtedy AF ale można było wybierać pola. Mam prośbę do Użytkowników d7100, jak to zrobić, o co chodzi? Użytkuję d300 i 700, zrobiłem wielkiego karpia, sprawa mnie rozłożyła na łopatki!
Kolego jestem tu nowy ale myśle, że chodzi ci o to: na dźwigni zmiany AF/M naciśnij i przytrzymaj przycisk w środku i tryb af zmieniasz tylnym pokrętłem.
dareknik
16-06-2013, 21:13
Wielkie dzięki za informację
dareknik
16-06-2013, 21:32
Wajcha (ta do zmiany AF/M) na body ma przycisk (klik) a potem tylnym pokrętłem zmieniasz AF-C/AF-S/AF-A a z przodu tryby pól AF ,
Instrukcja obsługi to zresztą opisuje a w sklepie też powinni to znać .
Instrukcji nie czytałem bo nie było czasu w sklepie (sprawdzanie body i dwóch obiektywów zakupionych). Zdziwiło mnie że nie wiedział o tym Pracownik sklepu, próbował szukać w instrukcji ale kolejka się robiła w sklepie i nie miał czasu. Aparat ma Brat, więc instrukcję zabrał. Poza tym wiedziałem że mogę na Was liczyć. Dzięki.
irek6311
16-06-2013, 21:42
Forum jest po to by pomagać dareknik ;)
aparat ma potencjał więc warto poznać jego obsługę na 100% .
sokolnik
16-06-2013, 22:45
Zdziwiło mnie że nie wiedział o tym Pracownik sklepu, próbował szukać w instrukcji ale kolejka się robiła w sklepie i nie miał czasu.
w jakim sklepie był taki ogarnięty sprzedawca? fotojoker/abfoto czy jakiś MM/SATURN lub coś podobnego?
w jakim sklepie był taki ogarnięty sprzedawca? fotojoker/abfoto czy jakiś MM/SATURN lub coś podobnego?
Miałem podobnie w hiszpańskim MM, poszedłem pomacać D7100 przed zakupem i panienka na stoisku foto nie wiedziała o nim zupełnie NIC, nawet jak się włącza tryby "Effects" ani "Scene".
Dobrze, że poczytałem przed "rozpoznaniem walką" instrukcję obsługi w pdf, co wszystkim serdecznie polecam :wink:
@ dareknik, kiedy idziesz przygotowany, to tylko i wyłącznie korzyść dla Ciebie. Inaczej - szkoda cennego czasu...
dareknik
17-06-2013, 09:09
Sokolnik sprzedawca był z Fotojokera, wydawało mi się że są dystrybutorami na Polskę Nikona, tymbardziej wstyd. Sprzedawca twierdzi że jest Kanonikiem, stąd te braki w obsłudze aparatu.
Warpman, wydawało mi się że obsługa d7100 jest podobna do d300 i d700 albo że odnajdę informacje potrzebne w menu lub na body.
Bartłomiej ja miałem podobnie po zakupie D40 kilka lat temu, miałem w jednym miejscu białą kreskę przez całe zdjęcie, kupowałem internetowo, od prywatnego gościa, nie chcieli wymienić, była to wina matrycy, odesłałem na gwarancję i była naprawa, nie pamiętam co było robione ale chyba wymienili matrycę, bo były źle polutowane styki, jedna ścieżka nie przekazywała informacji i stąd biała kreska. To tylko elektronika, wyślij do serwisu i naprawią. Nawet zrobią to dokładniej niż w Tajlandii na taśmie produkcyjnej i dodatkową kontrolą jakości. Nie ma się co przejmować, ale znam ten ból, sprzęt nowy i od razu zepsuty.
Bartłomiej
17-06-2013, 12:44
dziękuję za wsparcie, no właśnie sprzęt nowy i coś nie tak , na szczęście zdarza się to rzadko, ale i tak nie chciałbym żeby to padło na kogoś innego, sprzęt już wysłałem nie czekając na odpowedź z serwisu, ale kilka minut temu przyszla i cytuję:
"Widiczna linia na zdjęciach jest spsowodowana świecącym pikselem na matrycy (hot pixel). Wartość temeraturowa takiego piksela jest przenoszona na sąsiednie piksele co daje efekt linii. Wyłączenie tego świecącego piksela rozwiąze problem. Proszę sprawdzić czy odszumianie przy wysokich czułościach (NR) tymczsowo rozwiąże problem:
Tytuł odpowiedzi: Tryb redukcji szumów (NR, Noise Reduction)
Łącze odpowiedzi: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14773
Hot piksele są wyłączne z matrycy a ich brak jest interpolowany z sąsiednich pikseli. Taki zabieg nosi nazwę mapowania i jest robiony bezpłatnie w Serwisie Nikon Polska nawet po gwarancji bezpłatnie."
a więc teraz czekam cierpliwie co dalej, a czy to mapowanie matrycy według wiedzy Szanownych Forumowiczów ma jakiś wpływ na dalsze użytkowanie, jakosc zdjęć - wiem trochę naiwne pytanie, ale przecież warto pytać...
Mapowanie nie przyniesie żadnej zauważalnej straty w jakości zdjęcia, więc nie masz się czym martwić :) Poza tym jeśli ta linia to faktycznie skutek hot pixela, to naprawdę nie ma powodu do niepokoju.
Bartłomiej
17-06-2013, 20:05
dziękuję z dobre słowa :) wsparcie przez email ze strony Nikona bardzo miłe, rzeczowe i cierpliwie dopisujace na moje pytania, więc mam nadzieję że sam serwis również stanie na wysokości zadania, napiszę jak będzie już wiadomo co i jak...
W piątek kupiłem d7100. W sobotę i niedzielę popracował na dwóch zleceniach.
Co do AF to w w świetle dziennym jest ok, nie widzę różnicy w stosunku do d700. Ale w na ciemnej sali AF d7100 odstaje od d700 i to znacznie, miałem kiedyś d300 i d300s i z tego co pamiętam to AF w tych samych warunkach pracował nie gorzej niż w d700.
radius_bo
18-06-2013, 10:14
juggler, najcenniejsza opinia dla mnie w tym wątku. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że dopóki nie będę miał kasy na FF to nie zmieniam aparatu.
Odpowiedź masz w wątku obok.
Witajcie
Wczoraj odebrałem w ABFOTO Złotych Tarasach w Wawie nowiutki pachnący D7100 oraz piękną, krąglutką Sigmę 17-50 2.8.
Do tego dorzuciłem jeszcze 2 x SanDisk Extreme Pro 16GB.
Jednym słowem: SSSSUUUUUUUUPPEEEERRRR!!!!!
Dość długo zastanawiałem się co też kupić ... pewnie jak wszyscy ;-)
Na razie zrobiłem dzisiaj ok. 500 różnorakich fotek.
Po prostu przeskok z 7-letniego D50 na D7100 jest NIESAMOWITY!
Do tego jeszcze dochodzi różnica w obiektywie (N18-70 -> S17-50 2.8).
Jeśli ktokolwiek się waha, to pora przestać!! Zdecydowanie polecam.
Największe wrażenie na mnie póki co:
1. szybkość ostrzenia i generalnie autofocus - robiłem ciągiem fotki synowi stojącemu na bramce podczas parad bramkarskich - świetne miny robi :-)
2. jakość obrazka - zrobiłem porównanie z D50 przy tych samych ustawieniach ISO, przesłony i migawki - w D50 max ISO to 1600, ale jak dla mnie ani 800 ani tym bardziej 1600 nie do użytku (może to moje prywatne zdanie...), w D7100 dla ISO 1600 obrazek super, a szumy jak dla mnie pomijalne, nawet w 3200 jest OK. Co do szumów w 6400 to już tak sobie i będzie trzeba popracować w Lightroomie ;-)
Co mnie trochę zirytowało, to ten tryb 3D AF. Jak za dzieciakiem po trawniku biegał pies i chciałem go śledzić w AF-C z tym 3D, to niestety jakoś AF się gubił i większość fotek była nieostra.... może coś źle ustawiłem...
Pozdrawiam Wszystkich.
ciepok77
19-06-2013, 22:07
Ja zamówiłem osłonę GGS od D600. Jak już do mnie dotrze to się podzielę opinią. Czytałem wcześniej gdzieś na forum że pasuje do D7100 idealnie, bo przecież jest to ten sam rozmiar wyświetlacza. Zobaczymy.
Doszła już może? Jestem ciekaw jak pasuje, sam szukam ale nie znalazłem dedykowanej.
Mogę potwierdzić. Pasuje !:-)
radius_bo
19-06-2013, 22:14
Co mnie trochę zirytowało, to ten tryb 3D AF. Jak za dzieciakiem po trawniku biegał pies i chciałem go śledzić w AF-C z tym 3D, to niestety jakoś AF się gubił i większość fotek była nieostra.... może coś źle ustawiłem...
Ja ogólnie mam mieszane uczucia do śledzenia 3D.
Wtedy używane są wszystkie punkty (jak wiadomo nie wszystkie są podwójnej precyzji) oraz wspomaganie poprzez zapamiętywanie koloru śledzonego obiektu. Wbrew pozorom - wspomaganie przez czujnik RGB może często popsuć fotkę, np. jeśli śledzony obiekt zbliży się do "czegoś" o podobnym kolorze.
Bambello
19-06-2013, 22:36
W piątek kupiłem d7100. W sobotę i niedzielę popracował na dwóch zleceniach.
Co do AF to w w świetle dziennym jest ok, nie widzę różnicy w stosunku do d700. Ale w na ciemnej sali AF d7100 odstaje od d700 i to znacznie, miałem kiedyś d300 i d300s i z tego co pamiętam to AF w tych samych warunkach pracował nie gorzej niż w d700.
Odważnie postąpiłeś robiąc zlecenia na tak świeżym nie przetestowanym sprzęcie.
Wydaje mi się, że możesz mieć jakiś problem z BF lub FF, ponieważ AF w d7100 działa bardzo podobnie do tego z d800, a on jest lepszy od d700.
Nie chcę stawiać wyroków, ponieważ moja sztuka też jest świeżutka i nie wyrobiłem sobie jeszcze finalnego zdania na temat AF, ale wydaje mi się ,że jest bardzo ok.
testowałem na jednym weselu.
Szukam rozwiązania pewnego "problemu" i może ktoś tutaj mi pomoże.
Czy ktoś kto ma D7100 i posiada również SB800 i bawił się CLS'em?
A jak się nie bawił to mam prośbę żeby spróbował i napisał czy wszystko działa OK. Ja nie potrafię zmusić do współpracy takiego zestawu w opcji CLS.
U mnie działa. SB-800 wyzwala się z wbudowanej lampy.
U mnie działa. SB-800 wyzwala się z wbudowanej lampy.
No właśnie u mnie nie chce.
Za bardzo nie ma co ustawiać, ale napisz w jakim trybie aparatu, jakim lampy i na jakich ustawieniach masz wszystko ok?
Wbudowana wyłączona.
Kanał 1, grupa 1, TTL lub M.
Wydaje mi się, że możesz mieć jakiś problem z BF lub FF, ponieważ AF w d7100 działa bardzo podobnie do tego z d800, a on jest lepszy od d700.
Nie chcę stawiać wyroków, ponieważ moja sztuka też jest świeżutka i nie wyrobiłem sobie jeszcze finalnego zdania na temat AF, ale wydaje mi się ,że jest bardzo ok.
Zgadzam się z tym w zupełności. Sigma 17-50 z moim body też ma problemy z AF. I to może właśnie być przyczyna BF lub FF. jeśli chodzi o to szkło to raczej nie da się uniknąć kalibracji pod konkretne body. Może wystarczy mikrokalibracja w body. Ja jeszcze nie próbowałem. Bo mi w tym szkle rozsypała się stabilizacja i szkło wędruje do serwisu gwarancyjnego.
A jeśli chodzi o stałki 35 lub 50 to rewelacja żadnych problemów szybko i celnie.
ciepok77
20-06-2013, 06:43
Mogę potwierdzić. Pasuje !:-)
Dzięki za info.
sokolnik
20-06-2013, 18:11
kilka strzałów z mini pleneru pod Olsztynem. Może komuś się spodoba.
D7100 + 18-108/18mm
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img10/1672/mwme.jpg)
2
źródło (http://imageshack.us/a/img843/84/fd7l.jpg)
3
źródło (http://imageshack.us/a/img571/9894/5d1a.jpg)
4
źródło (http://imageshack.us/a/img835/1707/pkph.jpg)
Pozdrawiam wszystkich, którzy nie mają D7100 i myślą że wszystkie rozumy pozjadali :)
i znowu kolory wyprane, kto doradzi why ? sRGB robię. w mozilli wyprane kolory i za jasne bez kontrastu
Sokolnik bez przesady. Kolory są autentyczne.
radius_bo
20-06-2013, 20:37
Testy testami, ale według optycznych to D700 ma kozacki AF, a w D7100 wypadł pod tym względem średnio (testy w warunkach studyjnych, czyli raczej niezbyt wymagających). Wielu z Was pewnie zaraz się oburzy (posiadacze D7100), ale to jest fakt.
Witam mam do Was pytanie, bardzo dużo czytam na forum, ale już czas o coś zapytać. Kupiłem D7100 + 18-105 jakieś półtora miesiąca temu (moja pierwsza lustrzanka) i wydaje mi się że zdjęcia prosto z puszki są takie trochę pozbawione głębi kolorów nie wiem dlaczego, czy ja coś źle ustawiam czy plik z aparatu taki ma być a resztę załatwia obróbka??
A i jeszcze druga sprawa, czy NEF/RAW jest jeszcze bardziej pozbawiony kolorów??
tu link to zdjęć http://chomikuj.pl/rebuz89/Zdj*c4*99cia (transfer na mój koszt ;P)
Witam mam do Was pytanie, bardzo dużo czytam na forum, ale już czas o coś zapytać. Kupiłem D7100 + 18-105 jakieś półtora miesiąca temu (moja pierwsza lustrzanka) i wydaje mi się że zdjęcia prosto z puszki są takie trochę pozbawione głębi kolorów nie wiem dlaczego, czy ja coś źle ustawiam czy plik z aparatu taki ma być a resztę załatwia obróbka??
A i jeszcze druga sprawa, czy NEF/RAW jest jeszcze bardziej pozbawiony kolorów??
tu link to zdjęć http://chomikuj.pl/rebuz89/Zdj*c4*99cia (transfer na mój koszt ;P)
1 Może tak być w zależności od profilu ustawionego w puszcze który jeszcze można indywidualnie korygować.
2 Tak RAW na wstępie wygląda jeszcze gorzej
Alcatraz
22-06-2013, 00:29
Jedno małe pytanie. Przeglądałem ostatnio zdjęcia przykładowe z testu D7100 na Optycznych i wpadłem w pewne zakłopotanie oglądając to zdjęcie: http://pliki.optyczne.pl/ND7100/sample/DSC_2161.JPG To tylko ISO 1600 a "szumofon" straszny (widać właściwie wszędzie a w cieniach pod łukami szczególnie). I pytanie - co jest grane? Na moje oko trochę za dużo tego szumu przy takim iso... nawet po zmniejszeniu zdjęcia.
SwIeRsZcZ
22-06-2013, 00:53
Któryś z kolegów wrzucał zdjęcia nocne z długimi czasami naświetlania . Efekty startrails . Przeszukałem 129 stron wątku i cholera nie mogę ich teraz znaleźć, ktoś pomoże ? albo autor się zgłosi ?
Dzięki.
Akurat do tego D7100 średnio się nadaje. Matryca się grzeje. Co prawda próbowałem w Maroku, ale jednak nie byłem zadowolony. Powyżej minuty trzeba sobie odpuścić.
D7100 + 18-108/18mm
Pozdrawiam wszystkich, którzy nie mają D7100 i myślą że wszystkie rozumy pozjadali :)
i znowu kolory wyprane, kto doradzi why ? sRGB robię. w mozilli wyprane kolory i za jasne bez kontrastu
Sokolnik ... ja Ciebie przepraszam ale coś nie tak z ostrością ?! Liście drzew zlewają się ... wyostrzyłeś foty po zmianie rozmiaru ?? Co prawda opijam właśnie pierwszy dzień na emeryturze ale ... coś za mało detaliczny obrazek drzeFka na pierwszym zdjęciu :( Jestem zaskoczony ...
sokolnik
22-06-2013, 08:42
wyostrzanie standardowe było ustawione. Nie wyostrzalem dodatkowo bo uważałem że wygląda ok. Chyba się przyzwyczaiłes do swoich 36 mln pikseli :)
U mnie tez to marnie wygląda.
Alcatraz
22-06-2013, 11:54
Panowie co z moim pytaniem - post nr 1282 ? Smiem twierdzić, patrząc na inne fotografie w iso 1600 (żeby było sprawiedliwie również na Optycznych), że np. D90 szumi mniej.
Akurat do tego D7100 średnio się nadaje. Matryca się grzeje. Co prawda próbowałem w Maroku, ale jednak nie byłem zadowolony. Powyżej minuty trzeba sobie odpuścić.
To ciekawe jak jest przy kręceniu filmów... 25 minut i czujesz swąd palonego plastiku?:-)
Przy kręceniu filmów szum jest uśredniany. Przy naświetlaniu 20 minut, bez odejmowania czarnej klatki pojawiają się czerwone darki porównywalne wielkością z gwiazdami.
Alcatraz
22-06-2013, 12:11
Na szczęście czasy powyżej minuty to raczej specyficzna fotografia i dla większości nie będzie to problemem. Martwią mnie tylko te szumy na iso1600. Cały czas przyglądam się zdjęciom iso 800 - 1600 z D90 oraz D7100 i ciągle widzę, że na D7100 szum jest wyraźniejszy. Popatrzcie sami. Wiem, że można zmniejszyć zdjęcie z D7100 ale i to nie załatwia tematu. Ten szum jednak coś troszkę za duży... albo Optyczni robili jakoś tendencyjnie te zdjęcia. POpatrzcie na to, które zamieściłem - normalnie "szumex".
Jakiś kiepski przykład znalazłeś. Do ISO 3200 jest super. A reporterkę czy sport można robić do 6400.
Alcatraz
22-06-2013, 12:35
No też mi sie tak wydawało. Teraz patrzę, że także D7000 nawet przy iso3200 ma mniejsze szumy niż na tych przykładowych zdjęciach przy iso1600. Nie mam pojęcia z czego to wynika ale wygląda brzydko. Wrzuć coś swojego TOP67 przy iso1600/3200 w takich podobnych warunkach oświetleniowych, to rozwieje wątpliwości.
Coś z muzeum. Trzaskałem tam większość na 4000
ISO 1400 - http://sdrv.ms/11TWUfv
ISO 2800 - http://sdrv.ms/11TWxl7
ISO 4000 - http://sdrv.ms/1aCa73h
Coś z muzeum. Trzaskałem tam większość na 4000
..................
Czy to "jotpegi" prosto z puszki czy jakoś obrabiane ??
Obrabiane. Nie robię w JPG.
sokolnik
22-06-2013, 13:52
ktoś wie czy można w PL kupić grip MEIKE do D7100? Przesyłka z Chin trochę za długo trwa.
Jeśli nie to będę zamawiał dla siebie z Chin. Może ktoś jeszcze jest chętny na zakup gripa, może jakieś zamówienie większe zrobimy? 55$
Przesyłka chyba gratis, więc nie ma co robić zbiorczego zamówienia. Większa szansa na oclenie.
sokolnik
22-06-2013, 13:54
hmm dzięki za radę. Przesyła darmowa podobno
Alcatraz
22-06-2013, 13:56
Właśnie miałem zapytać czy to prosto z puchy:-)) Dziękuję TOP67. No są zdecydowanie lepsze, nawet biorąc pod uwagę to że trochę zmniejszone. Wydaje mi sie, ze na tej kanapie, na której "śpi Pani" minimalnie widać brak filtra AA - krawędź jest leciutko "schodkowana". To oczywiście w ramach ciekawostek, bo to sprawa całkowicie pomijalna.
Ja odnoszę wrażenie, że tam gdzie oświetlenie jest w miarę równomierne, to D7100 nie wykazuje dużego szumu na wyższych czułościach. Ale tam, gdzie występują jednocześnie mocne światła i głębokie cienie, to te zdecydowanie ciemniejsze partie obrazka są skażone brzydkim kolorowym szumem. Być może dlatego ładnie wychodzą zdjęcia nocne, wyciągane nawet o 5 EV, a cienie na ISO 1600 wyglądają paskudnie, gdy na obrazku są dużo jaśniejsze partie. Ale to tylko gdybologia z mojej strony.
Alcatraz
22-06-2013, 18:58
Auriell, miałeś na myśli oczywiście czułości nie rozdzielczości. Zdjęcia TOP67 były zapewne odszumiane ale są na nich jasne okna i cienie w głębi. Zapewne bywają takie warunki, o których wspominasz gdzie ten kolorowy szum (widać go na przykładzie, który zamieściłem) zaczyna być denerwujący. Chyba dopiero matryce FX mają ten szum zdecydowanie mniejszy - widac to np. w teście D800.
A tak, już poprawiłem. Oczywiście, że czułości.
Robiłem zresztą zdjęcia na ISO 6400, tam gdzie ja niewiele widziałem i D7100 bardzo dobrze dawał radę. Rozjaśnienie zdjęcia nie przynosiło jakiś niepokojących artefaktów.
Natomiast tam, gdzie przeważały światła, w cieniach wyłaziły nieładne ciapki, i to nawet na niskich ISO. To jest jedyny aspekt, gdzie po przesiadce z D70s nie widzę przepaści, a jedynie nieznaczną różnicę.
He he, czyli nie jest taki świetny.
Dobrze myślę że jedyna rozsądna zmiana, to na FX.
Alcatraz
23-06-2013, 00:10
W FX znowu będzie potężne winietowanie itp. Nie ma idelanych wyborów, wszystko ma wady:-)) A z szumami jest tak: to nie bezpośrednio pełna klatka powoduje, że szumy są mniejsze, tylko upakowanie pixeli na matrycy nie jest tak wielkie. Coś za coś. Znowu jeśli jest mniej pixeli (jak w D90 na przykład), będzie też wyraźnie mniejsza rozdzielczość. I tak dalej... coś za coś.
W FX znowu będzie potężne winietowanie itp. Nie ma idelanych wyborów, wszystko ma wady:-)) A z szumami jest tak: to nie bezpośrednio pełna klatka powoduje, że szumy są mniejsze, tylko upakowanie pixeli na matrycy nie jest tak wielkie. Coś za coś. Znowu jeśli jest mniej pixeli (jak w D90 na przykład), będzie też wyraźnie mniejsza rozdzielczość. I tak dalej... coś za coś.
Bardzo mądre i wyważone słowa. Fala ubitej piany opada :wink:
BTW - zakupy zrobione? Masz już nowe body?
Winietowanie, chyba bardziej od obiektywu zależy....
Ale i tak łatwo się go pozbyć.
Alcatraz
23-06-2013, 01:06
Winietowanie, chyba bardziej od obiektywu zależy....
Ale i tak łatwo się go pozbyć.
...ale właśnie obiektywy pod FX mają winietowanie "jak cholera" i wcale nie tak łatwo się go pozbyć. To jedna z największych wad FX. No chyba, że kogoś stać na szkła za 10 tys. - wtedy pewnie problemu nie widać:-) Zresztą to tylko jedna z przypadłości, inne to spadek ostrości, koma. Pełna klatka powoduje uwydatnienie tych wad optycznych. Absolutnie nie chcę tutaj napisać, że FX jest gorsze od APS-C, bo tak oczywiście nie jest. Chodzi mi tylko o to, że tam również znajdziemy problemy i wady. D800 na przykład też miało (może ma) problemy ze skrajnymi punktami AF. Różnie bywa:-)
Warpman - jest już bardzo blisko:-))
Byłem wczoraj na Wiankach (w Krakowie) - nooo, niezłe kwiatki ... :-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/ognie01-1.jpg
źródło (http://www.darekfoto.pl/ognie01.jpg)
Parametry: ISO 400, F 11, 1,7 s
Andrzej1974
23-06-2013, 08:43
Absolutnie nie chcę tutaj napisać, że FX jest gorsze od APS-C, bo tak oczywiście nie jest. Chodzi mi tylko o to, że tam również znajdziemy problemy i wady. D800 na przykład też miało (może ma) problemy ze skrajnymi punktami AF. Różnie bywa:-)
Uff, czytając wasze wypowiedzi już zaczynałem robić wielkie oczy ze zdziwienie, że... DX jest lepszy od FX. Ciekawe a raczej nieciekawe by to było, żeby puszka APS-C (DX) za 3-4 tys. była lepsza od tej, która kosztuje 3-4 razy więcej, czyli FX... ;-)
... Ciekawe a raczej nieciekawe by to było, żeby puszka APS-C (DX) za 3-4 tys. była lepsza od tej, która kosztuje 3-4 razy więcej, czyli FX... ;-)
d7100-4000zł, d600-6000zł, czyli o 1/3 więcej...czyli niewiele... a nie 3,4...
Andrzej1974
23-06-2013, 10:24
d7100-4000zł, d600-6000zł, czyli o 1/3 więcej...czyli niewiele... a nie 3,4...
Pisząc poprzedni post miałem na myśli troszkę wyższy model. Skoro bierzemy najdroższy aparat DX (D7100 za ok. 4 tys.) to wypadałoby wziąć pod uwagę najdroższy aparat FX (D4 za ponad 20 tys.). Przy takim porównaniu powinno być nie 3-4x (przepraszam za moja pomyłkę) a raczej... 5x (lub więcej). ;-)
Pisząc poprzedni post miałem na myśli troszkę wyższy model. Skoro bierzemy najdroższy aparat DX (D7100 za ok. 4 tys.) to wypadałoby wziąć pod uwagę najdroższy aparat FX (D4 za ponad 20 tys.). Przy takim porównaniu powinno być nie 3-4x (przepraszam za moja pomyłkę) a raczej... 5x (lub więcej). ;-)
spox, ale w przypadku d7100 porównanie akurat do d600 jest bardzo na miejscu - uważam, że są to aparaty podobnej klasy (mimo FX vs DX).
spox, ale w przypadku d7100 porównanie akurat do d600 jest bardzo na miejscu - uważam, że są to aparaty podobnej klasy (mimo FX vs DX).
Akurat bym się bardzo nie zgodził tutaj. D600 to najniższy model z tej części rynku a D7100 to obecnie najlepszy model w swoim otoczeniu. D600 kastrat a D7100 ma mnóstwo rzeczy z modeli z wyższej niż jego półki.
Akurat bym się bardzo nie zgodził tutaj. D600 to najniższy model z tej części rynku a D7100 to obecnie najlepszy model w swoim otoczeniu. D600 kastrat a D7100 ma mnóstwo rzeczy z modeli z wyższej niż jego półki.
W czym D600 to taki kastrat?
Z telefonu
irek6311
23-06-2013, 12:05
Akurat bym się bardzo nie zgodził tutaj. D600 to najniższy model z tej części rynku a D7100 to obecnie najlepszy model w swoim otoczeniu. D600 kastrat a D7100 ma mnóstwo rzeczy z modeli z wyższej niż jego półki.D7100 jest dla zaawansowanych fotografów i D600 też więc bez dorabiania jakieś własne idei !
z tego co piszesz nie miałeś styczności z D600 i stąd taki post ale to zrozumiałe skoro D7100 masz .
W czym D600 to taki kastrat?
Z telefonu
D7100 jest dla zaawansowanych fotografów i D600 też więc bez dorabiania jakieś własne idei !
z tego co piszesz nie miałeś styczności z D600 i stąd taki post ale to zrozumiałe skoro D7100 masz .
Baba o gruszce a dziad o pietruszce.
NIE PORÓWNUJĘ D7100 do D600 1 do 1. Porównuję je do innych puszek w ich otoczeniu.
W DX D7100 jest obecnie najlepszy.
W FX D600 jest naniższym modelem.
Jakieś wątpliwości co do tego stwierdzenia?
Baba o gruszce a dziad o pietruszce.
NIE PORÓWNUJĘ D7100 do D600 1 do 1. Porównuję je do innych puszek w ich otoczeniu.
To jeszcze napisz co z tego wynika :)
Faktycznie zaczyna się jakaś mania D7100 i wywyższanie go ponad inne modele.
Mógłbyś to ujednolicić.
Najlepszy = najwyższy?
Najniższy = najgorszy?
irek6311
23-06-2013, 13:46
Szadzik masz rację tylko w jednym że na DX brak pro body i D7100 teraz jest na górze listy ,
dla mnie jednak liczy się jakość zdjęć i szczerze to nawet bym takich porównań nie robił co ty ...
pro fotografom wystarcza D600 a to chyba znaczy że ten model niewiele ustępuje D800 ,
między wierszami można wywnioskować że D7100 = D800 twoim zdaniem bo D600 to coś na mod D5200 .
Szadzik masz rację tylko w jednym że na DX brak pro body i D7100 teraz jest na górze listy ,
dla mnie jednak liczy się jakość zdjęć i szczerze to nawet bym takich porównań nie robił co ty ...
pro fotografom wystarcza D600 a to chyba znaczy że ten model niewiele ustępuje D800 ,
między wierszami można wywnioskować że D7100 = D800 twoim zdaniem bo D600 to coś na mod D5200 .
Nie pisałem kompletnie nic o jakości obrazka, tylko o samym pozycjonowaniu. D600 to taki D3200 w FX. Czy to nie oczywiste? 1/4000 migawka itp., itd.
D600 to taki D3200 w FX. Czy to nie oczywiste? 1/4000 migawka itp., itd.
Ty, tak na poważnie? LOL :)
Jest na forum paru zadowolonych użytkowników D600, którzy mieli wcześniej D700, paru z tych paru używa tego aparatu zarobkowo. Sądzisz że celowo utrudniają sobie życie? Znajdzie się ktoś kto z D300/D90/D7100 przesiadł się na D3200?
Jeden i drugi ma rację. Porównywanie D7100 i D600 ma wielki sens, bo to dwa aparaty najbliższe sobie cenowo.
D600 ma niewątpliwie lepszy obrazek z racji większej matrycy. Ale D7100 ma kilka innych zalet, które mogą wpłynąć na wybór.
1. Zalety formatu DX, czyli tańsze szkła, mniejsza waga, zalety cropa w sporcie i przyrodzie.
2. Zalety tego konkretnego modelu w porównaniu do D600. 51 polowy AF, migawka do 1/8000, synchronizacja błysku do 1/320, szybsza seria (ale mniejszy bufor), podgląd 100% na przycisku OK itp.
Każdy wybiera to co lubi.
Ty, tak na poważnie? LOL :)
Jest na forum paru zadowolonych użytkowników D600, którzy mieli wcześniej D700, paru z tych paru używa tego aparatu zarobkowo. Sądzisz że celowo utrudniają sobie życie? Znajdzie się ktoś kto z D300/D90/D7100 przesiadł się na D3200?
Nadal piszesz o porównaniu D7100 z D600 a ja icch w żaden sposób nie porównywałem. Nadal uważam D600 za kastrata na półce w towarzystwie FX. Dlaczego? Bo to FX dla ubogich, ot co.
irek6311
23-06-2013, 19:40
Nadal uważam D600 za kastrata na półce w towarzystwie FX. Dlaczego? Bo to FX dla ubogich, ot co.Podobnie można o całej rodzinie DX napisać ;)
klasyfikacja czy pozycjonowanie nie jest ukierunkowane na bogaty/ubogi a według wymagań/potrzeb fotografa Szadzik :roll:
D600 nie jest funkcjonalnie okaleczony vs pro FX body co w DX jest praktykowane więc obalę tę teorię :!:
jak dla mnie to trolujesz w temacie bo żadnych technicznych dowodów potwierdzających swą teorię nie masz :!:
Zauważyłem, że moja mikroregulacja przeprowadzona w domu (głównie w sztucznym oświetleniu) dla 85 1.8G (+12), bierze w łeb przy zdjęciach na dworze. O ile w domu z korektą +12, AF strzela w punkt, to na dworze ostrości ni w ząb nie łapie. Dużo lepiej wychodziły mi na dworze zdjęcia bez mikroregulacji (choć też nie idealnie). Jutro zatem zabieram zestaw do mikroregulacji na dwór i będę testował.
O ile nie boję się, że na dworze mikroregulacja nie będzie konieczna (bo wtedy mogę ją sobie wyłączać, bądź włączać w zależności od otoczenia), to obawiam się, że będzie konieczna w zupełnie inną stronę. Bo chyba nie można dla jednego szkła ustawić różnych wartości mikroregulacji i się między nimi przełączać, prawda?
Zauważyłem, że moja mikroregulacja przeprowadzona w domu (głównie w sztucznym oświetleniu) dla 85 1.8G (+12), bierze w łeb przy zdjęciach na dworze. O ile w domu z korektą +12, AF strzela w punkt, to na dworze ostrości ni w ząb nie łapie. Dużo lepiej wychodziły mi na dworze zdjęcia bez mikroregulacji (choć też nie idealnie). Jutro zatem zabieram zestaw do mikroregulacji na dwór i będę testował.
O ile nie boję się, że na dworze mikroregulacja nie będzie konieczna (bo wtedy mogę ją sobie wyłączać, bądź włączać w zależności od otoczenia), to obawiam się, że będzie konieczna w zupełnie inną stronę. Bo chyba nie można dla jednego szkła ustawić różnych wartości mikroregulacji i się między nimi przełączać, prawda?
No i zaczęło się.....
A jak działa aparat wraz z 35 i 50 ? Robiłeś testy? Jeśli działają na zero to raczej body jest ok, jeśli musisz mikrokalibrować w tą samą stronę to słałbym puszke do kalibracji...
lothar345
23-06-2013, 23:45
Byc moze trafiles na pare szklo-aparat ktora sie nie zgrywa i bedzie roznica w ustawieniach af w swietle zarowym i dziennym.
Zaczne moze od tego iz przesiadka z D90 na D7100 to byl dobry wybor. Najwieksze korzysci jakie zauwazylem to lepszy zdecydowanie autofocus, ISO daje bardzo duze mozlwosci i lepsza kolorystyka zdjec, to co prawda mozna zawsze sobie w rawach poprawic :). Ergonomia przyciskow troszeczke inna niz w D90 ale wydaje mi sie ze poszlo to w lepsza strone. Wiecej mozliwosci indywidualnego skonfigurowania aparatu co jest duzym plusem.
Co do mikroregulcji. Robiac testy zauwazylem ze na N35mm 1.8 aparat strzela zawsze w punkt. Na N55-300 tez jest niezle czasem minimalnie sie pomyli. Natomiast na T17-55 2.8 bywa roznie. Na otwartej pelnej dziurze potrawi sie czasem pomylic, powiedzmy na 5 strzalow jeden jest lekko chybiony. Natomiast gdy dam ogniskowa 55 to trafia prawie zawsze. Poniewaz uzywam zazwyczaj aparatu amatorsko to tego typu wada nie stanowi wiekszego problemu. Jest wina zapewne obiektywu ale nei az tak duza. A ciezko zrobic mikroregulacje gdyz te pomylki sa nie regularne. Ogolnie jestem bardzo zadwolony i uwazam ze warto.
Akurat posiadam 3 szt d700 i kilka szkieł. d7100 kupiłem do zabawy i jeżeli piszę że w tych samych warunkach każda z 3 szt d700 łapała ostrość, a d7100 świrował to chyba nie mam przewidzeń. A co do odwagi to na pewno bym się nie odważył iść na zlecenie z jedną niesprawdzoną puchą, dlatego tez posiadam trzy sprawdzone puchy :)
Akurat posiadam 3 szt d700 i kilka szkieł. d7100 kupiłem do zabawy i jeżeli piszę że w tych samych warunkach każda z 3 szt d700 łapała ostrość, a d7100 świrował to chyba nie mam przewidzeń. A co do odwagi to na pewno bym się nie odważył iść na zlecenie z jedną niesprawdzoną puchą, dlatego tez posiadam trzy sprawdzone puchy :)
Jak możesz krytykować d7100, przecież to CUDO nie ma wad:smile:
Mogę tylko przeprosić i wydaje mi się że na pewno się mylę, a do tego zupełnie się nie znam:)
D7100 jak każdy aparat ma wady i zalety, ale widzę, że co niektórym żal 4 litery ściska :P
Andrzej1974
24-06-2013, 15:38
Za krytykę CUDA człowiek może zostać zlinczowany na tym forum. Toć to prawie już legenda bijąca co najwyżej jedynie słuszną puszkę jaką byl a właściwie nadal jest D90... ;-)
Alcatraz
24-06-2013, 16:05
Za krytykę CUDA człowiek może zostać zlinczowany na tym forum. Toć to prawie już legenda bijąca co najwyżej jedynie słuszną puszkę jaką byl a właściwie nadal jest D90... ;-)
Panowie... no teraz to już trochę... marudzicie. Naprawdę nie ma już ciekawszych wątków?
Okazuje się, że 85 1.8G jest skalibrowane poprawnie i tak samo ostrzy w świetle sztucznym i dziennym. Wszystko jest pięknie, gdy strzela się do nieruchomego, kontrastowego celu. Problemy zaczynają się tam, gdy ujęcie trzeba zrobić szybko, albo celuje się w nie do końca kontrastowe miejsce (o ile np oko, lub ucho mogą się nie nadawać jako obiekty do ostrzenia...). Spory odsetek zdjęć jest nietrafionych - a to przez małą GO i nie do końca stabilny obiekt fotografowany, albo niemożność złapania ostrości na tyle szybko, jakby się chciało. Ewidentnie jak dla mnie jest to obiektyw portretowy w pełnym tego słowa znaczeniu. Świetnie nadaje się do pozowanych i statycznych ujęć. W pozostałych przypadkach jego skuteczność jest losowa. Przynajmniej w moim przypadku. Chyba jednak nie polubię się z tym szkłem. Już nie wiem co o nim myśleć, bo wczoraj, mimo nawet dość statycznych ujęć, nie byłem zadowolony z wyników pracy.
Zupełnie inaczej natomiast pracuje mi się z 35 i 50. Odsetek trafionych zdjęć, szczególnie w przypadku 35, jest ogromny.
N85 1.8G nie jest demonem szybkości. Z moim D5000 nadaje się tylko do statycznych. Ale słyszałem że z puszkami ze śrubokrętem przyspiesza. Ale u mnie z D5000 i tak lepiej pracuje niż N35 1.8G. A swoją drogą ostatnio przegłądałem Flickra ze zdjęciami wykonanymi d7100 i zauważyłem, że dużo fotek jest nieostrych, w tym ze wspomnianym N85, jest to zaskoczenie bo nawet ja na D5000 nie mam tylu pudeł. Fakt niektóre są ewidentnie poruszone ale niektóre to porażka. Rozumie, że są to ludzie którzy wrzucili te fotki ze względu na kadr, a nie ze względu na ich jakość i wykazanie super AF w D7100. Więc co jest nie tak? Może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z N85 1.8G z D7100 i AF. ( N35 ma zawsze większą głębię ostrości niż N85 i może problem jest mniej widoczny )
i znowu bezsensowna ironia i po co ?
Mogę tylko przeprosić i wydaje mi się że na pewno się mylę, a do tego zupełnie się nie znam:)
oraz mądra refleksja :)
D7100 jak każdy aparat ma wady i zalety, ale widzę, że co niektórym żal 4 litery ściska :P
Andrzej1974
24-06-2013, 19:12
i znowu bezsensowna ironia i po co ?
Hmm... choćby dla równowagi i poprawy humoru... ;-)
P.S. Odnośnie tej refleksji to masz na myśli "wady i zalety" czy te "ściśnięte 4 litery"?
Mi już ręce opadają, 85tka była trzy razy na kalibracji, i co? dupa. Przy drugiej kalibracji było lepiej, a ja głupi myślałem ze będzie jeszcze lepiej i wysłałem po raz kolejny efekt, przysłony nie otwieram szerzej niż 2.8 bo albo FF albo trafiony nie wiadomo gdzie. koledzy nie straszcie mnie że d7100 nie daje rady z 85 bo właśnie myślałem że on jest lekarstwem na te problemy, już nawet zacząłem zbierać kaske, ale narazie d3100 musi wystarczyć;) choć z 35tką radzi sobie całkiem dobrze.
sokolnik
24-06-2013, 21:25
kto ma ochotę pobawić się z tym NEFem?
widoczek po 4 nad ranem
https://www.copy.com/s/UwqgXU1mWUjM/DSC_8252.NEF
efekty wrzucajcie tu. Na dole chyba robi się papka (ISO 1600)
A ja myślałem że przy iso 1600 szumu nie ma wcale z takiej puszki jak d7100
Alcatraz
25-06-2013, 00:47
Wszystko zależy od warunków - przy słabiutkim świetle i ostrym wyciąganiu wszystko (za)szumi, nawet FX.
sokolnik
25-06-2013, 01:10
ktoś "ruszył" mojego nefa? pochwalcie się obróbką
ktoś "ruszył" mojego nefa? pochwalcie się obróbką
ja się pobawię, jak tylko to się kiedyś ściągnie
edit: nie chce się odpalić, może mam za starego ACR, ale wydaje mi się ze to z powodu takiego że nie chce się ściągnać. Mógłbyś to wrzucić na jakis normalny serwer?
kto ma ochotę pobawić się z tym NEFem?
widoczek po 4 nad ranem
https://www.copy.com/s/UwqgXU1mWUjM/DSC_8252.NEF
efekty wrzucajcie tu. Na dole chyba robi się papka (ISO 1600)
Zerknąłem na podgląd i czarna rozpacz mnie ogarnia. CO Ty chcesz wyciągać z dołu? Jak rozjaśnisz o 4EV, to z 1600 robi się 25600. To jak ma nie szumieć? Nawet przy ISO 100 robi się papka przy wyciąganiu o 5 EV i dużej zmianie temperatury barwowej.
Witajcie,
Tym razem proszę Was o radę w sprawie wężyka spustowego / ewentualnie pilota radiowego do D7100.
Potrzebuję go do robienia zdjęć nocą w trybie bulb jak i z wcześniej podnoszonym lustrem.
Nadmieniam, że nie muszę mieć pilota bezprzewodowego. Może być na kablu.
Ważne, aby miał spust "dwufazowy" tak jak sam aparat.
Czy macie jakieś doświadczenia z zamiennikami dostępnymi na allegro, czy też lepiej od razu kupować oryginał Nikona?
Jeśli zamiennik, to jaki?
Z góry dzięki
Pozdrówka
Witajcie,
Tym razem proszę Was o radę w sprawie wężyka spustowego / ewentualnie pilota radiowego do D7100.
Potrzebuję go do robienia zdjęć nocą w trybie bulb jak i z wcześniej podnoszonym lustrem.
Nadmieniam, że nie muszę mieć pilota bezprzewodowego. Może być na kablu.
Ważne, aby miał spust "dwufazowy" tak jak sam aparat.
Czy macie jakieś doświadczenia z zamiennikami dostępnymi na allegro, czy też lepiej od razu kupować oryginał Nikona?
Jeśli zamiennik, to jaki?
Z góry dzięki
Pozdrówka
hmm ja mam taki za 10 zeta z alledrogo i działa :)
Potwierdzam. Zwykły pilot wystarczy. W trybie MUP pierwsze naciśnięcie podnosi lustro, drugie robi zdjęcie. W trybie Bulb pierwsze naciśnięcie otwiera migawkę, drugie zamyka, do tego można jeszcze ustawić wcześniejsze podnoszenie lustra.
W trybie Bulb pierwsze naciśnięcie otwiera migawkę, drugie zamyka, do tego można jeszcze ustawić wcześniejsze podnoszenie lustra.
Czyli w takiej sytuacji 3-krotnie naciskamy spust?
1. podnosi lustro
2. otwiera migawkę
3. zamyka migawkę
Rozumiem, że w aparacie muszę przejść w tryb wcześniejszego podnoszenia lustra i jednocześnie w M dla czasu otwierania migawki ustawić bulb?
A czy taki pilot za "dychę" ma "dwufazowy" spust migawki, aby wciskając do połowy wyostrzył AF, a później po dociśnięciu do końca zdobił zdjęcie lub serię zdjęć przytrzymując cały czas wciśnięty spust?
Nie. Są dwa różne tryby podnoszenia lustra.
1. MUP, gdzie pierwsze niaciśnięcie spustu lub pilota podnosi lustro (a wcześniej wyostrza i robi pomiar).
2. Opóźnienie migawki, w którym ustalasz czas, po którym otwiera się migawka. Jeśli masz czas mniejszy od 30s, to naciskasz spust tylko raz. Tylko w trybie M i czasie T naciskasz drugi raz.
Co do seri, to nie próbowałem.
Dzięki za odpowiedź.
A co sądzicie o takim "wynalazku"?
http://allegro.pl/pilot-wezyk-spustowy-nikon-d5100-d3200-d7100-i3295682477.html
To ma niby w sobie zarówno wężyk jak i pilota.....
Czy to warte jest takiej ceny?
pokerist
25-06-2013, 12:37
D7100 + 18-108/18mm
1
źródło (http://imageshack.us/a/img10/1672/mwme.jpg)
2
źródło (http://imageshack.us/a/img843/84/fd7l.jpg)
3
źródło (http://imageshack.us/a/img571/9894/5d1a.jpg)
4
źródło (http://imageshack.us/a/img835/1707/pkph.jpg)
jesli chodzi o fotki w tym rozmiarze to zadnej przewagi nad d90 swoim nie widze , nie widze tej magicznej rozpietosci ani szczegolowosci, no chyba ze fotki powiekszacie dla samej zabawy tak dlugo az zobaczycie..w zyciu nie doloze 3 tysiecy aby fotke 10z15 wypluwal niemal identyczna...a do takich zdjec af szybszy mi niepotrzebny
Nie wiem czy było, ale jest nowe oprogramowanie układowe do D7100:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/57689
Już się łudziłem, że dodali zmianę przysłony przy filmowaniu.
Dla porównania coś z D90, jpg prosto z puszki, a tak na marginesie moja okolica, Siedliska nad Sanem.
źródło (http://imageshack.us/a/img802/3059/san1i.jpg)
jesli chodzi o fotki w tym rozmiarze to zadnej przewagi nad d90 swoim nie widze , nie widze tej magicznej rozpietosci ani szczegolowosci, no chyba ze fotki powiekszacie dla samej zabawy tak dlugo az zobaczycie..w zyciu nie doloze 3 tysiecy aby fotke 10z15 wypluwal niemal identyczna...a do takich zdjec af szybszy mi niepotrzebny
A to TE zdjęcia to jedyne jakie ten aparat kiedykolwiek zrobi? Piszesz jakby zdjęcia tutaj zamieszczone były jedynym możliwym zastosowaniem D7100. Poza tym, nikt Cię tutaj do zakupu D7100 nie namawia.
I co ta fotka wnosi poza podbudowaniem ego właścicieli D90?
Po kiego wstawiać do wątku technicznego zwykłe fotki?
Albo wstawiajcie jakieś problematyczne, albo pokazujące niezwykłe możliwości aparatu. I koniecznie z opisem problemu.
Dobrym przykładem jest ten NEF Sokolnika, bo pokazuje jakiś problem.
I co ta fotka wnosi poza podbudowaniem ego właścicieli D90?
Po kiego wstawiać do wątku technicznego zwykłe fotki?
Albo wstawiajcie jakieś problematyczne, albo pokazujące niezwykłe możliwości aparatu. I koniecznie z opisem problemu.
Dobrym przykładem jest ten NEF Sokolnika, bo pokazuje jakiś problem.
Tu nie chodzi o ego, chodzi o to że nowsze matryce maja rzeczywiście przewagę na wyższym ISO, jeśli ktoś nie korzysta z wysokiego ISO to dużych różnic nie zauważy, wymiana puszki na każdy nowszy model może być uzasadniona tylko w określonych przypadkach.
A co sądzicie o takim "wynalazku"?
http://allegro.pl/pilot-wezyk-spustowy-nikon-d5100-d3200-d7100-i3295682477.html
To ma niby w sobie zarówno wężyk jak i pilota.....
Czy to warte jest takiej ceny?
Cena nie jest taka zła, oryginalny ML-L3 kosztuje dwa razy tyle lub więcej. Jeżeli nie musisz mieć oryginału, to zakup zaprezentowanego "wynalazku" byłby do rozważenia.
Odnośnie zamienników - np. produkty firmy Phottix (http://www.phottix.com/pl/wireless-remotes/phottix-531.html) są sprawdzone, godne zaufania i polecane wielokrotnie na tym forum. Ten z linku kosztuje około 25 zł, linku do sklepu z wiadomych powodów nie podałem :wink:
Dla porównania coś z D90, jpg prosto z puszki, a tak na marginesie moja okolica, Siedliska nad Sanem.
źródło (http://imageshack.us/a/img802/3059/san1i.jpg)
Tu nie chodzi o ego, chodzi o to że nowsze matryce maja rzeczywiście przewagę na wyższym ISO, jeśli ktoś nie korzysta z wysokiego ISO to dużych różnic nie zauważy, wymiana puszki na każdy nowszy model może być uzasadniona tylko w określonych przypadkach.
i znowu ten nieszczęsny D90(z całym szacunkiem do D90), w wątku typowo i tylko o D7100.
i próba jakiegoś udowodnienia, że D90 to to samo co D7100 tylko 3 tysie tańszego :)
panowie pogódźcie się z tym, że to jest wątek o D7100 i tylko o nim, a nie porównaniu go do D90
jakaś niereformowalność na forum ostatnio ( może przez upały ) :)
Zrób fote w ciemnej katedrze swoim d90 i wtedy zobaczysz jak słabszym do d7100 (i innych z nowymi matrycami jak np d3200 czy d5200) aparatem jest d90.
Takie zdjęcie widoku to strzele swoją xperia S i też nie zobaczysz różnicy.
Poza tym to wątek d7100 a nie d90.
Zrób fote w ciemnej katedrze swoim d90 i wtedy zobaczysz jak słabszym do d7100 (i innych z nowymi matrycami jak np d3200 czy d5200) aparatem jest d90.
Takie zdjęcie widoku to strzele swoją xperia S i też nie zobaczysz różnicy.
Poza tym to wątek d7100 a nie d90.
Zamiast chwalić w niebiosa d7100 pokażcie lepiej co to potrafi.
przejrzyj sobie fotki TOPa67 i Sokolnika z tego wątku...wystarczający warsztat do analiz
przejrzyj sobie fotki TOPa67 i Sokolnika z tego wątku...wystarczający warsztat do analiz
Widziałem ale ciągle mało. Może sam coś wrzucisz ?
Widziałem ale ciągle mało. Może sam coś wrzucisz ?
lepsi niech wrzucają - ja posiadam aparat dla samego faktu posiadania:)
Proszę. D7100 z jednej klatki. Chociaż częściowo już były w innych kategoriach.
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_5069-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Miejsca/Maroko/Sahara/slides/TP4_5069.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_5058-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Miejsca/Maroko/Sahara/slides/TP4_5058.jpg)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_5030-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Miejsca/Maroko/Sahara/slides/TP4_5030.jpg)
4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_5038-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Miejsca/Maroko/Sahara/slides/TP4_5038.jpg)
5.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_5131-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Miejsca/Maroko/Sahara/slides/TP4_5131.jpg)
6.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_0858-2.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-I1vhcVx0-o4/UYYkZaxxhEI/AAAAAAAEO1w/H3P1akrqDaw/s1024/TP4_0858.jpg)
7.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_1083-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Miejsca/Wien/slides/TP4_1083.jpg)
8.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_1052-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Miejsca/Wien/slides/TP4_1052.jpg)
9. ISO 4000, 1/13s, f5.6
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_0785-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-hcFdZW7pMs8/UYgRYBOoXsI/AAAAAAAEPZA/FxeeR-ZAFBU/s1024/TP4_0785.jpg)
10. ISO 4000, 1/40s, f5.0
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_0708-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-xNZYaF6tP0A/UYYkMvau2II/AAAAAAAETMQ/JGVMugT8spI/s1024/TP4_0708.jpg)
11. ISO 5000, 1/50s, f4.0, wyciągane o 0,5EV czyli ISO 7500
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_3199-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Miejsca/Maroko/Marrakech/slides/TP4_3199.jpg)
12. ISO 5000, 1/50s, f4.0, wyciągane o 0,6EV czyli ISO 8000
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_3212-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Miejsca/Maroko/Marrakech/slides/TP4_3212.jpg)
13. ISO 9600 (6400+0,5EV), 1/6s, f5.6. Wyciągane o 0,4EV plus cienie o 50%. Czyli w światłach ISO 12800, w cieniach 19200!
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_1768-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-ehwipRpqgVE/UZlFnKSOprI/AAAAAAAEQUo/xlgUJODxrq0/s1024/TP4_1768.jpg)
Jedna prośba. Nie cytujcie wszystkich fotek. Jak macie pytania, to podajcie numer lub jedną wybraną fotę. Potem się godzinami przewija i żre transfer w komórkach.
Kasandra
25-06-2013, 15:01
Czad;-)
Andrzej1974
25-06-2013, 15:23
Całkiem niedawno pod niebiosa był wychwalany D90. Dziś już tylko D7100. Zapewne D90 nie potrafi już robić zdjęć tak fenomenalnych jakie jeszcze 3-4 miesiące temu robił. Za to D7100... hmm... cud, miód, malina... ;-)
Świetne.
OT
Ta pustynia, to Maroko?
(Wczoraj wymienialeś odwiedzane miejsca)
cz4rnuch
25-06-2013, 15:32
Próbowałem takich zdjęć jak to z placu Dżama el-Fna swoim D90 i choć częściowo ratowałem się stabilizacją to jednak nie mam się czym pochwalić. Wysokie ISO wygląda na tych zdjęciach o niebo lepiej. No poza ostatnim, ale to już ekstremum.
Pustynia i targ to Maroko. Jeszcze nieobrobione w całości, więc nie ma na mojej stronie.
A wino za 1,64 euro w Barcelonie ;)
Te promienie poznałem.
Tam byłem:)
I wino piłem.
I fontanna grała I tańczyła.
Jak już będę dużym chłopcem kupię sobie D7100 ;-)
Archibald6803
25-06-2013, 16:16
.................... Za to D7100... hmm... cud, miód, malina... ;-)
Puszka jak puszka (akurat ta jest świetna na wysokim iso ) .... ale bierz pod uwagę , że operator tej puchy jest najwyższych lotów fachowcem , a do tego wyśmienicie potrafi obrobić w LR to co mu pucha "wyda".
Jakby nam TOP 67 zaserwował surowe jpegi ( których przeważnie nie robi) to już takich zachwytów nad fotami by nie było.....
MZ : dobra i wydajna pucha - 40% sukcesu , umiejętności operatora - pozostałe 60%.
Tomasz ; Barcelona mi się bardzo podobała , ale Maroko przebija wszystko ......
Całkiem niedawno pod niebiosa był wychwalany D90. Dziś już tylko D7100. Zapewne D90 nie potrafi już robić zdjęć tak fenomenalnych jakie jeszcze 3-4 miesiące temu robił. Za to D7100... hmm... cud, miód, malina... ;-)
Był wychwalany jak był jego czas. Tak jak 2000 roku wychwalany był komp wyprodukowany w 2000 roku a dzisia jest dzisiejszy. Pogódź się z faktem, że technika idzie do przodu i matryce będą coraz lepsze.
Andrzej1974
25-06-2013, 16:27
Był wychwalany jak był jego czas. Tak jak 2000 roku wychwalany był komp wyprodukowany w 2000 roku a dzisia jest dzisiejszy. Pogódź się z faktem, że technika idzie do przodu i matryce będą coraz lepsze.
Szadzik jak byś nie zauważył to D90 jeszcze kilka miesięcy temu a więc po ponad 5 latach od wydania był wychwalany pod niebiosa (w ogromnej większości) przez obecnych posiadaczy... D7100, którzy teraz go miażdżą swoimi opiniami. Tylko to chciałem zauważyć...
Ponieważ mam dwa gniazda pamięci, to na drugą kartę wrzucam JPG wielkości M z najmocniejszą kompresją. Tak na wszelki wypadek, a i do przeglądania w trakcie wyjazdu się przydaje.
Miałem D90 i D7000 więc mogę się wypowiedzieć.
D90 zrobiłbym 80% zdjęć. Zdecydowanie wymięka tylko przy wysokim ISO. Pod światło nie wyciągnie się cieni i świateł z jednej klatki. W portretach problemem jest oddanie koloru skóry.
D7000 zrobiłbym 95% zdjęć. Zdjęcia nocne ze statywu nawet lepiej niż D7100 (przy wyciąganiu ponad 4EV). Tylko bardzo wysokie ISO z ręki jest gorsze.
Zamiana D7000 na D7100 ma mały sens jeśli chodzi tylko o obrazek. Dla mnie istotne były też inne funkcje. A że miałem urodziny, a brat chciał przed wakacjami wymienić D50 na coś nowszego, to kupiłem.
Archibald6803
25-06-2013, 16:57
TOP 67 ;
jak masz rezerwowe jpegi to wrzuć poglądowo ( do porównania) SUROWE np. zdj. 3 i 12
Szadzik jak byś nie zauważył to D90 jeszcze kilka miesięcy temu a więc po ponad 5 latach od wydania był wychwalany pod niebiosa (w ogromnej większości) przez obecnych posiadaczy... D7100, którzy teraz go miażdżą swoimi opiniami. Tylko to chciałem zauważyć...
Sam miałem D90 przez 4 lata. Nie mówię, że nagle jest zły i be, bo to nadal świetny aparat. Umówmy się jednak, że D7100 to duuuuużo bardziej zaawansowany sprzęt. 2 karty pamięci, AF o niebo lepszy, mikroregulacja, współpraca ze starszymi obiektywami, więcej przycisków, lepsza ergonomia, lepsze ISO. Nie widzę po co nawet je porównywać. Tak, D90 był świetny i jeśli wziąć pod uwagę fakt, że można go za mniej niż 1500zł wyrwać, to świetny wybór, ale nie dla tych, co już go mieli kilka lat i potrzebowali czegoś lepszego (albo mieli p prostu kaprys i chęć na nować zabawkę).
TOP 67 ;
jak masz rezerwowe jpegi to wrzuć poglądowo ( do porównania) SUROWE np. zdj. 3 i 12
Jeszcze nie skasowałem karty. Prosto z puszki, bez ustawionych żadnych poprawiaczy.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_5030JPG-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-UZtkkhDM05k/Ucmyejc2URI/AAAAAAAETXE/vmesx0p0bPw/s1024/TP4_5030.JPG)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_3212JPG-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-XZBw5N3MU_k/UcmydycgS1I/AAAAAAAETW8/S4weH9S9vkU/s1024/TP4_3212.JPG)
lothar345
25-06-2013, 18:13
A mozna prosic nie zmniejszane?
Archibald6803
25-06-2013, 18:18
Tak jak przypuszczałem ... żadnej rewelacji nie ma ...... ; tym większy szacun dla Twojego kunsztu (umiejętności wykonania świetnej obróbki) Tomasz .... efekt finalny jest prawdziwie TOPowy ........ :)
Jak dla mnie foty zaczepiste i te przed i po obróbce. Ale fakt faktem że fotografia (prosto z puchy) stała się pół a nawet ćwierć produktem.... Teraz już nie trzeba mieć aż takiego ,,oka'' do kadru i smykałki jak kiedyś.Teraz to trzeba mieć lub nie, umiejętności obróbki no i oczywiście dobry (płatny) program. No cóż XXI w.
Tak jak przypuszczałem ... żadnej rewelacji nie ma ......
właśnie ta rewelacja polega na tym, że z dobrej matrycy zostało to wszystko w postprocesie ładnie powyciągane
Archibald6803
25-06-2013, 20:48
właśnie ta rewelacja polega na tym, że z dobrej matrycy zostało to wszystko w postprocesie ładnie powyciągane
Zacytowałeś i odniosłeś się do mojej wypowiedzi pisanej w kontekście surowych jpegów ;
Wiadomo że z niewątpliwie b.dobrej matrycy d7100 można zrobić świetne zdjątka w postprocesie - nikt tego nie neguje a TOP 67 świetnie to powyżej pokazał ...
OT; dobrze że tu mod posprzątał bo coś czuję ,że zagotowałoby się solidnie za chwilę ......
Pytanie tylko jedno. Komu, poza nielicznymi wyjątkami, będzie się chciało siedzieć długimi minutami, czy wręcz godzinami nad jednym, czy kilkoma zdjęciami? Mi obróbka jednego zdjęcia nie zajmuje więcej czasu niż 1 minutę. Jak mam siedzieć dłużej, to mi się nie chce/nie kalkuluje. Mogę sobie sporadycznie pozwolić na to, żeby konkretnemu, wybranemu zdjęciu poświęcić dużo czasu. Dla mnie 80-90% efektu musi być od razu, prosto z puchy. Później to już tylko korekty WB, wyciągnięcie cieni, korekta kontrastu, lekkie wyostrzenie jak potrzeba i koniec.
Nie neguję oczywiście faktu, że znajdą się osoby, które uwielbiają cyzelować każde zdjęcie i wyciągać z niego maksimum - ile się da.
Jak dla mnie foty zaczepiste i te przed i po obróbce. Ale fakt faktem że fotografia (prosto z puchy) stała się pół a nawet ćwierć produktem.... Teraz już nie trzeba mieć aż takiego ,,oka'' do kadru i smykałki jak kiedyś.Teraz to trzeba mieć lub nie, umiejętności obróbki no i oczywiście dobry (płatny) program. No cóż XXI w.
Jak ktoś nie chce się wysilać, to ustawi w puszcze profil barwny, wyostrzanie, włączy odszumianie, ADL a czasem i HDR. Robiąc w RAW całkowicie to olewam.
Oko do kadru dalej trzeba mieć, a to u mnie najbardziej kuleje. Przecież w obróbce nie zmienisz perspektywy, proporcji itp. Można co najwyżej wyprostować walące się budynki (co w pewnym stopniu było możliwe i pod powiększalnikiem).
Kiedyś się dobierało papier o odpowiedniej gradacji, teraz się rusza suwakiem. Kiedyś machało się rękoma pod powiększalnikiem, teraz myszką na warstwie. Nieostra maska to nie wymysł szalonego komputerowca, który nie rozumie znaczenia słów. Teraz jest po prostu łatwiej i szybciej.
lothar345
25-06-2013, 21:42
Zdjęcie sokolnika, 12mpx, EV+2, cienie ok +25%. (ISO 6400, cienie ok 8000).
http://imageshack.us/a/img593/268/ygxo.jpg
Alcatraz
25-06-2013, 22:05
A to moja wersja zdjęcia Sokolnika:-) http://img19.imageshack.us/img19/245/nrxd.jpg
lothar345
25-06-2013, 22:12
A to moja wersja zdjęcia Sokolnika:-) http://img19.imageshack.us/img19/245/nrxd.jpg
Szczerze powiedziawszy obydwie wersje paskudne :)
iso 1600 plus takie wyciąganie cieni i obrazek nie nadaje się do oglądania w rozdzielczościach innych niż 2, 3 mpx (IMHO).
irek6311
25-06-2013, 22:31
Też potwierdzę koszmarne zdjęcia lothar345 i Alcatraz zaprezentowali ,
obróbka chyba żadna a wyciąganie zaszkodziło a nie pokazało zalety matrycy .
Alcatraz
25-06-2013, 22:32
Zrób lepsze a nie krytykuj bez sensu.:-) "Też potwierdzę" - potwierdzacz się znalazł:-)
Przy efektywnym ISO 6400 trzeba zmniejszyć. Tak gdzieś do 6Mpix.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/DSC_8252m-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/DSC_8252.jpg)
lothar345
26-06-2013, 08:05
A ja potwierdzę, że Top ma najlepsze najlepsze z nas 3 umiejętności edycji :) i że zdjęcie zmniejszone do rozmiarów jakie oglądam je na forum wygląda przyzwoicie.
Patrząc na zdjęcie 1:1 (6mpx) wygląda okrutnie źle, jak akwarela, oprócz kształtów na kontrastowym tle (krawędzie drzew, pasów itp) mało co widać - w pozostałych przypadkach na zdjęciu nie ma żadnych szczegółów (trawa i same drzewa) - po prostu zielono, sino szare plamy.
Wnioski:
1. Za mało światła - d7100 to nie noktowizor i wyciąganie z cieni o 2 ev w takim przypadku to sztuka dla sztuki
2. Do uzyskania takiego efektu w rozdzielczości zdjęcia jakie widzimy na forum wystarczyła by prawdopodobnie każda lustrzanka
2. Statyw najlepszym przyjacielem do zdjęć w nocy ;)
Mam wielką prośbę do posiadaczy D7100 i D90. Czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcia tego samego kadru z obu puszek najlepiej tym samym obiektywem np. jedna wersja ISO 200 druga 1600. Kadry mogą być ciemne żeby można było wyciągać ;) Chce się tylko utwierdzić w przekonaniu, że potrzebuje nowej puchy ;) nefy oczywiście :)
1:1 wrzuciłem w pełnej rozdzielczości. Skalowanie do 6 Mpix likwiduje plamki, ale na trawie dalej wygląda jak akwarela, ale ona jest wyciągana o 3,6EV, co daje ISO prawie 20 tys.
Tu 6 Mpix. www.top67.pl/Nikon/DSC_8252-6k.jpg
Alcatraz
26-06-2013, 16:06
Moja wersja po zmniejszeniu też jest OK. Zmienijszenie jest tutaj kluczem do sprawy. Nie widzę tu jakiś wielkich różnic w jakości. Kolorystykę każdy dobiera wg własnego uznania. Myślę, że dla każdego inna obróbka będzie ciekawa.
TOP67, świetne zdjęcia. Jakim programem standardowo obrabiasz? Tylko ViewNX 2 czy coś bardziej wielozadaniowego?
Zdjęcie nr 13 z ręki, jak mniemam, skoro ISO 9600?
Te promienie poznałem.
Tam byłem:)
I wino piłem.
I fontanna grała I tańczyła.
Będę tam po raz kolejny w najbliższą sobotę, kupię wino i zobaczymy, co potrafi D7100 :mrgreen:
ciepok77
26-06-2013, 20:16
Witam, ja mam pytanie z innej beczki: 3 tygodnie temu we wtorek oddałem (do fotojoker, tam go kupiłem) swojego d7100 + szkła do kalibracji i narazie cisza, ile to może trwać?
Archibald6803
26-06-2013, 20:19
Barcelona jest jednym z najbardziej fotogenicznych miast Europejskich..... i tanio można się tam z Polski dostać.
Warpman ; ciekaw jestem Twoich efektów zdjęciowych
Stach2008
26-06-2013, 20:32
Troszkę nie rozumiem ludzi którzy udowadniają sobie w tym wątku że ich D90 są bardzo dobre i nie ma potrzeby wymieniać ich na D7100. Jeśli tak faktycznie jest to OK, nie ma potrzeby oznajmiać nam o tym w wątku o D7100.
Ja tez mam obecnie D90 i byłem z niego mega zadowolony ale gdy pojawił się D7100, o jego zakupie przeważyła w moim przypadku dużo lepsza praca AF.
SwIeRsZcZ
26-06-2013, 20:33
@TOP67
jakim szkłem robione te krajobrazy na pustyni ?
TOP67, świetne zdjęcia. Jakim programem standardowo obrabiasz? Tylko ViewNX 2 czy coś bardziej wielozadaniowego?
Zdjęcie nr 13 z ręki, jak mniemam, skoro ISO 9600?
Obrabiam w ACR i czasami poprawiam w PS.
Tak, to było z ręki. Mimo ISO 9600 czas 1/6s.
Wysłane z małego żółtego telefoniku
@TOP67
jakim szkłem robione te krajobrazy na pustyni ?
To z palmą Nikkor 16-85 - widać odblaski
Pozostałe Nikkor 10-24 - rewelacyjnie pracuje pod światło.
Kilka innych fotek jest tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230696)
A tu fotka z ręki na ISO 2500. Tym razem Girona.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/TP4_146570-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-ZAkaR10xczg/UaJsiRRvhCI/AAAAAAAETZo/9V1KIHx_DOk/s1024/TP4_1465-70.jpg)
Wersja w rozdzielczości 3600x2400 (http://sdrv.ms/12kXkil)
A tu próbka z ISO 3200, bez odszumiania:
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/3848/cbyx.jpg)
zbyszekD7000
27-06-2013, 15:12
Witam, ja mam pytanie z innej beczki: 3 tygodnie temu we wtorek oddałem (do fotojoker, tam go kupiłem) swojego d7100 + szkła do kalibracji i narazie cisza, ile to może trwać?
serwis standardowo trzyma u siebie puszkę 3-4 tygodnie
Archibald6803
27-06-2013, 15:50
serwis standardowo trzyma u siebie puszkę 3-4 tygodnie
o 2-3 za długo ..... ( serwis Sigmy jest tego najlepszym przykładem - jak się chce to w 5 dni roboczych można wszystko pięknie i SKUTECZNIE zrobić i jeszcze zdążyć odesłać sprzęt użytkownikowi )
ciepok77
27-06-2013, 18:38
Czyli nie pozostaje nic tylko uzbroić się w cierpliwość. Dziwne, że nie mają jakiegoś określonego czasu na naprawe. Mam koleżanke w t-mobile i jak reklamowałem tablet to powiedziała, że najlepiej przez niezgodność towaru z umową bo jak serwis nie wyrobi w 2 tygodnie to muszą wydać mi nowy.
Alcatraz
27-06-2013, 18:43
o 2-3 za długo ..... ( serwis Sigmy jest tego najlepszym przykładem - jak się chce to w 5 dni roboczych można wszystko pięknie i SKUTECZNIE zrobić i jeszcze zdążyć odesłać sprzęt użytkownikowi )
Prawda, ktoś naprawiał Nikona w Norwegii i tamtejszemu serwisowi zajęło to 3 dni.
Prawda, ktoś naprawiał Nikona w Norwegii i tamtejszemu serwisowi zajęło to 3 dni.
Serwis nikona w Polsce kalibracje robi w jeden dzień. Tylko aparat czeka na swoją kolej 21 dni ;)
Archibald6803
27-06-2013, 19:27
Serwis nikona w Polsce kalibracje robi w jeden dzień. Tylko aparat czeka na swoją kolej 21 dni ;)
Jak myślicie ; DLACZEGO ?
Tak dużo roboty? czy może tylko JEDNEGO serwisanta mają "na stanie" ?
Jak to pierwsze to aż "ciary po plerach" przechodzą ........
Już nie przesadzajcie. Ja też wysyłałem na kalibrację gwarancyjną body i dwa szkła i cała operacja trwała tydzień, więc nie zawsze jest długo. Pewnie zależy jak się trafi.
Dorwałem się na kilka dni do D90. Kilka osób prosiło o porównanie. Na razie dwa pstryki z okna.
Pliki wywoływane na takich samych ustawieniach. Starałem się nie ruszać suwaków, tylko zgrubnie ustawiłem jasność i WB. Odszumianie 33 (w ACR).
ISO 1600 Jeszcze nie ma wielkich różnic
D7100
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D71001600m-1.jpg
źródło (http://top67.pl/Nikon/D7100/D7100-1600m.jpg)
D90 ISO
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D901600m-1.jpg
źródło (http://top67.pl/Nikon/D7100/D90-1600m.jpg)
D7100 kadr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D71001600k-1.jpg
źródło (http://top67.pl/Nikon/D7100/D7100-1600k.jpg)
D90 kadr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D901600k-1.jpg
źródło (http://top67.pl/Nikon/D7100/D90-1600k.jpg)
ISO 3200
D7100
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D71003200m-1.jpg
źródło (http://top67.pl/Nikon/D7100/D7100-3200m.jpg)
D90 ISO
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D903200m-1.jpg
źródło (http://top67.pl/Nikon/D7100/D90-3200m.jpg)
D7100 kadr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D71003200k-1.jpg
źródło (http://top67.pl/Nikon/D7100/D7100-3200k.jpg)
D90 kadr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D903200k-1.jpg
źródło (http://top67.pl/Nikon/D7100/D90-3200k.jpg)
Postaram się w ciągu kilku dni zrobić testy za dnia
Walenhovv
29-06-2013, 10:21
TOP67,
Serdeczne dzięki za porównanie, i czekam na więcej fotek. Sam się pochylam nad dylematem zostawić D90 czy przeskoczyć na D7100. Twoje testy mogą być dla mnie (jak i dla innych) istotne przy podejmowaniu ostatecznej decyzji! Dzięki raz jeszcze.
Ja piernicze, a gdzie ta przepaść w obrazku?
Ja piernicze, a gdzie ta przepaść w obrazku?
W cenie kolego, w cenie :D:eek:
Z pomocą Tapatalk 2
Andrzej1974
29-06-2013, 15:14
:-D
Z pomocą Tapatalk 2
Kolejny kolega, który jeszcze nie uzbierał kasy, węc krytykuje?
Kolejny kolega, który jeszcze nie uzbierał kasy, węc krytykuje?
D7100+11-16 2.8; 17-50 2.8Di/OS HSM; 35 1.8; 70-200 2.8 VRII/VC
Następny noworyż, co się chwali, że ma siano ( w butach )
noworyż.....;)
sokolnik
29-06-2013, 16:37
a może następny co zazdrości innym sprzętu? A może nie wytrzyma bez zaczepki ? Może dzień bez zaczepki to dzień stracony. Idźcie ludzie robić zdjęcia a nie jeździć po sobie.
zajmujcie się sobą a nie innymi. Ja dziękuję, tyle miałem do powiedzenia w temacie. Który z sianem w butach zechce go kontynuować? Bo to że ktoś zechce to bardziej niż pewne :)
Mam i ja. Po pierwszym dniu zabawy, mówiąc krótko, ten aparat to poezja. Zrobiłem porównanie z kolegą, on miał D90, założyliśmy po 35mm f1.8 i w teren. Potem wrzuciliśmy na komputer i po paru zdjęciach, znajomy stwierdził żebym go więcej nie załamywał, ogólnie i ja, i On, zaliczyliśmy totalny opad szczęki na podłogę.
Przed zakupem miałem mieszane uczucia, bo D90 to bardzo dobry aparat, ale w pełni zgadzam się z posiadaczami D7100, ustępuje nowszemu w wielu aspektach. Za 3600 zł, 2 miesięczny z licznikiem 920 zdjęć, uważam że było warto.
sokolnik
29-06-2013, 17:38
już są używki na rynku ? :)
Używkę trafisz dość łatwo, wszystko rozbija się o cenę, ale tutaj z pomocą idzie ludzka natura. Są ludzie, którzy mają słabość do nowinek, oraz kiepsko radzą sobie z opanowaniem chęci posiadania. Z resztą miły Pan który zostawił ten aparat (D7100) jako rozliczenie, wziął Fuji Xpro1, oddał po 2 dniach, zamienił na nowego 5DMk3 + 24-70 i po chyba tygodniu w jego rękach jest już na sprzedaż, lub zamianę za .... Fuji XPro1 lub OM-D. Ciężko za nim nadążyć, tym bardziej zrozumieć, ale wygląda na to że wszyscy zadowoleni, szczególnie sklep.
Mam pytanie o tylny LCD, czy i czym go zabezpieczyć? Może on sam z siebie jest jakoś bardziej odporny na zarysowania, skoro wuj Nikon uznał że osłonka jest zbyteczna?
lothar345
29-06-2013, 18:26
TOP67,
Serdeczne dzięki za porównanie, i czekam na więcej fotek. Sam się pochylam nad dylematem zostawić D90 czy przeskoczyć na D7100. Twoje testy mogą być dla mnie (jak i dla innych) istotne przy podejmowaniu ostatecznej decyzji! Dzięki raz jeszcze.
Porownujcie nefy. Jpgi d90 ma sporo slabsze ale przy nefach do iso 3200 nie ma wiecej niz 1 ev roznicy po przeskalowaniu do tej samej rozdzielczosci. Iso 6400 d90 ma slabe gdyz jest ono generowane programowo.
To porównanie jest z NEF.
Dorwałem się na kilka dni do D90. Kilka osób prosiło o porównanie. Na razie dwa pstryki z okna.
Pliki wywoływane na takich samych ustawieniach. Starałem się nie ruszać suwaków, tylko zgrubnie ustawiłem jasność i WB. Odszumianie 33 (w ACR).
Porównanie D7100 z D90 mija się z celem, logicznym wytłumaczeniem takiego porównania jest dołowanie użytkowników D90 lub poprawienie samopoczucia użytkownikom D7100.
Pięć lat różnicy w produkcji matryc poczyniło takie postępy że nowe matryce są lepsze, i to nie podlega żadnej dyskusji.
Trzeba jeszcze pamiętać że Nikon dość późno w stosunku do konkurencji zastosował matryce CMOS, d90, d300.
Jeśli już robić jakieś porównania to do D5100, D7000, D5200, a może do D600, D700.
Gdybym zrobił porównanie D90 z D80, D60, D200 różnica była by znacząca na korzyść D90.
Piszę to dlatego że nie zazdroszczę nikomu Nikona D7100, to że przewyższa D90 to sprawa oczywista, chodzi o to aby rozsądnie porównywać modele i nie głosić nie prawdziwych tez typu " przepaść w latach świetlnych".
Pamiętajcie o tym że za rok może dwa postęp sprawi że D7100 też będzie stary, będą modele lepsze od niego.
Jeśli komuś się wydaję że tym tekstem chciałem sobie poprawić samopoczucie z racji tego że mam D90, jest w błędzie, kiedyś przecież też zmienię, a na razie mnie wystarczy.
Pisałem żeby narzekać na D7100 ! Cena by szybciej spadała :-D
Bez przesady z tym dołowaniem. To nie jest taki skok w szumach jak między D80 a D90.
Miałem D90, D7000 a teraz D7100. Jeśli priorytetem jest obrazek, to doradzam D7000.
Porównując same szumy, różnice między modelami są mniej więcej takie D90 - 2/3 EV - D7000 - 1/3 EV - D7100. Między D90 a D7000 jest spora różnica w kolorach i DR. D7100 nie jest pod tym względem lepszy od D7000, a wręcz gorzej wyciąga się z cieni.
Za to każdy z tych modeli ma dodane nowe funkcje w body. Coral lepszy AF, mikroregulacja, uszczelnienia itp.
Alcatraz
29-06-2013, 19:08
TOP67, tak z ciekawości dlaczego zmieniłeś D7000 na D7100? Czego Ci brakowało, jakie były przyczyny?
Już to pisałem. Skusiły mnie głównie dodatkowe funkcje. Auto ISO zależne od ogniskowej, 100% podglądu na OK, AF 51 pól. Nie zamieniłbym, gdyby brat nie chciał zamienić D50 na moje D7000. Obrazek w D7000 był bardzo dobry, na AF nie narzekałem.
Alcatraz
29-06-2013, 22:26
No właśnie dlatego zapytałem (nie bardzo mogłem odszukać czy pisałeś). Ze względu na sam obrazek nie byłoby chyba sensu wymieniać. Nie bardzo rozumiem tylko "100% podglądu na OK"?
W D7000 auto iso nie było zależne od ogniskowej?
Między D90 a D7000 jest spora różnica w kolorach i DR. D7100 nie jest pod tym względem lepszy od D7000, a wręcz gorzej wyciąga się z cieni.
Nie chce mi się teraz grzebać w starszych postach, ale zdaje się że nie tak dawno jeszcze pisałeś, że z D7100 lepiej wyciąga się z cieni niż z D7000. Wg niektórych portali wyciąganie z cieni w D7100 jest dość przeciętne, co z resztą sam zauważyłem porównując to do staruszka D70s. Choć w przytłaczającej większości aspektów nowa konstrukcja powala go na kolana i nokautuje, to w tej jednej sferze (wyciąganie z cieni, adekwatnie do możliwości matrycy) wydaje się być bardziej ewolucją, niż rewolucją.
Okazuje się jednak, że D7100 ma swoje słabsze strony względem starszych braci, chociaż pod wieloma innymi względami ich przewyższa.
No właśnie dlatego zapytałem (nie bardzo mogłem odszukać czy pisałeś). Ze względu na sam obrazek nie byłoby chyba sensu wymieniać. Nie bardzo rozumiem tylko "100% podglądu na OK"?
W trybie podglądu zdjęcia po wciśnięciu przycisku OK zdjęcie pokazuje się w pełnej rozdzielczości. Łatwo wtedy sprawdzić, czy AF trafił.
Po naciśnięciu OK obraz powiększa się na 100% w miejscu złapania ostrości. W D7000 trzeba klikać kilka razy lupką i potem przesuwać obraz.
Nie chce mi się teraz grzebać w starszych postach, ale zdaje się że nie tak dawno jeszcze pisałeś, że z D7100 lepiej wyciąga się z cieni niż z D7000. Wg niektórych portali wyciąganie z cieni w D7100 jest dość przeciętne, co z resztą sam zauważyłem porównując to do staruszka D70s. Choć w przytłaczającej większości aspektów nowa konstrukcja powala go na kolana i nokautuje, to w tej jednej sferze (wyciąganie z cieni, adekwatnie do możliwości matrycy) wydaje się być bardziej ewolucją, niż rewolucją.
Okazuje się jednak, że D7100 ma swoje słabsze strony względem starszych braci, chociaż pod wieloma innymi względami ich przewyższa.
Tak. Pisałem tak po pierwszych próbnych fotkach z ręki. Na ISO 1000-2500 można wyciągać i szum jest drobniejszy niż w D7000. Problem występuje w specyficznych przypadkach. Przy skrajnych wartościach WB, dłuższych czasach i nawet niskim ISO, pojawia się coś w rodzaju bandingu.
Znowu nie miałem czasu na testy, dopiero wieczorem coś pstryknąłem.
D7100 ISO 1600, 1/20s, f/5.6
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D71001601m-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D7100-1601m.jpg)
D90 ISO 1600, 1/20s, f/5.6
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D901601m-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D90-1601m.jpg)
D7100 ISO 1600, 1/20s, f/5.6 - kadr bez odszumiania
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D71001601k1-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D7100-1601k1.jpg)
D90 ISO 1600, 1/20s, f/5.6 - kadr bez odszumiania
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D901601k1-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D90-1601k1.jpg)
D7100 ISO 1600, 1/20s, f/5.6 - kadr z odszumianiem
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D71001601k-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D7100-1601k.jpg)
D90 ISO 1600, 1/20s, f/5.6 - kadr z odszumianiem
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/D901601k-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D90-1601k.jpg)
NEFy do zabawy: D90 (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D90-1601.NEF), D7100 (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D7100-1601.NEF)
heh, po prostu nie ma co porównywać :)
Dla mnie różnica jest kosmetyczna, pomijalna innymi słowy.
grzegorz197503
30-06-2013, 19:40
hmmm... ekspertem wielkim nie jestem -zakochanym w d90 tez nie -chociaz posiadam ,dla mnie tez wielkiej różnicy nie ma i nie pisze tego żeby bronic d90 bo naturalne jest ze 5 lat roznicy robi swoje szczególnie w elektronice matryca 7100 jest lepsza -nie ulega wątpliwości ale czy natyle lepsza żeby do niej dopłacać?-na to pytanie niech każdy zainteresowany odpowie sobie sam
hmmm... ekspertem wielkim nie jestem -zakochanym w d90 tez nie -chociaz posiadam ,dla mnie tez wielkiej różnicy nie ma i nie pisze tego żeby bronic d90 bo naturalne jest ze 5 lat roznicy robi swoje szczególnie w elektronice matryca 7100 jest lepsza -nie ulega wątpliwości ale czy natyle lepsza żeby do niej dopłacać?-na to pytanie niech każdy zainteresowany odpowie sobie sam
Idącc tym torem myślenia, większość z nas nadal używałaby Nokii 6310, bo to był najlepsiejszy telefon ever według wielu.. Różnice nie są tylko w jakości ISO 1600, ale również wielu innych rzeczach. Wideo, karty pamięci, AF, mikroregullacja, szybkostrzelność, współpraca ze srtarymi szkłami, ilość guzików i ich dodatkowe funkcje, budowa, uszczelnienia. Mam wymieniać dalej?
Jeśli chcesz kupić aparat tańszy niż D90, to raczej gorszy, bo tak już jest, że wymieniając sprzęt stary na nowy trzeba dopłacić.
grzegorz197503
30-06-2013, 19:58
Idącc tym torem myślenia, większość z nas nadal używałaby Nokii 6310, bo to był najlepsiejszy telefon ever według wielu.. Różnice nie są tylko w jakości ISO 1600, ale również wielu innych rzeczach. Wideo, karty pamięci, AF, mikroregullacja, szybkostrzelność, współpraca ze srtarymi szkłami, ilość guzików i ich dodatkowe funkcje, budowa, uszczelnienia. Mam wymieniać dalej?
Jeśli chcesz kupić aparat tańszy niż D90, to raczej gorszy, bo tak już jest, że wymieniając sprzęt stary na nowy trzeba dopłacić.
spokojnie... nie napinaj się tak przeca napisałem ze dla mnie wielkiej roznicy nie ma (chodzi o iso 1600) -to moja opinia każdy ma prawo napisać to co uważa :) i nie bronie tutaj d90 po prostu do moich pstryków w zupełności mi wystarczy podejrzewam ze dla 50% robiących fotki (prywatnie,dla siebie,nie zarobkowo) stary 12mpx aparat w zupełności wystarczy :)
Dla 51 polowego af być może bym wymienił, może nawet kiedyś to zrobię. Ale myślałem że szczeka mi opadnie na widok jakości obrazka, taka przepaść miała być.
A tu zamiast wielkiego woow, jest małe hmm.
W tych testach pokazuję tylko różnicę w ISO. Obrabiam zdjęcia tak, żeby wyglądały identycznie. A prawdziwa różnica jest w DR, co widać w krajobrazie. Niestety nie ma teraz pogody i miejsca, w którym mógłbym zrobić zdjęcia.
spokojnie... nie napinaj się tak przeca napisałem ze dla mnie wielkiej roznicy nie ma -to moja opinia każdy ma prawo napisać to co uważa :) i nie bronie tutaj d90 po prostu do moich pstryków w zupełności mi wystarczy podejrzewam ze dla 50% robiących fotki (prywatnie,dla siebie,nie zarobkowo) stary 12mpx aparat w zupełności wystarczy :)
Nie spinam się, po prostu stwierdzam, że oprócz matrycy w aparacie jest jeszcze kilka innych parametrów.
Ja również prywatnie tylko pstrykam i uczę się, ale po 4 latach z D90 patrząc na to jaką różicę robi sama ergonomia, wziąłem bez zastanowienia i jestem bardzo zadowolony. Też wolałbym nawet 12-16 mpx, bo nawet na 4 rdzenowym iVy Bridge z 2 SSD w RAID 0 i 8GB RAMu edycja zdjęć trochę trwa. Muszę jeszcze spróbowaćć jak to będzie wyglądało z RAMDiskiem.
Dla 51 polowego af być może bym wymienił, może nawet kiedyś to zrobię. Ale myślałem że szczeka mi opadnie na widok jakości obrazka, taka przepaść miała być.
A tu zamiast wielkiego woow, jest małe hmm.
Nie wiem kto pisał o tej przepaści w jakości obrazka, bo jedynie słyszę to od tych, co krytykują a nie od tych co chwalą. Obrazek jest lepszy na wysokim ISO, rozpiętość tonalna też a o ile, to już inna sprawa.
Dla mnie sprawa była prosta. Fotografuję głównie w lesie o poranku/wieczorami (amatorsko), gdzie użyteczne wysokie ISO, nawet z jasnymi szkłami (tele) to, coś pięknego. Jak wiadomo te ostatnie są drogie, zwłaszcza dla amatora, który nie zarabia na swoich pstrykach. Przesiadłem się z D300 (na D300 z D90 głównie ze względu na AF, który w D90 do wybitnych nie należał) na D7100 tylko dlatego, że na tym pierwszym ISO 2000 było (jak dla mnie) maksymalną użyteczną wartością choć zdarzało mi się pstrykać na 3200. Mając do dyspozycji N AF/4 i użyteczne ISO 4000 (a i na 6400 ujdzie) zyskałem bardzo wiele o możliwości rejestracji video nie wspominając, a przyznam, że często tego używam :-). W asortymencie Nikona dla każdego znajdzie się coś miłego ;-). Jeden będzie zadowolony z D80 (swoją drogą matryce CCD ładnie oddawały kolor), drugi z D90, trzeci z D7100, a jeszcze ktoś inny powie - tylko FX! ;-)
sokolnik
30-06-2013, 22:02
a ja robię zdjęcia :) życzę Wam wytrwałości w tym wątku :)
ostatnie wrzuty z D7100
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3164362#post3164362
Po naciśnięciu OK obraz powiększa się na 100% w miejscu złapania ostrości. W D7000 trzeba klikać kilka razy lupką i potem przesuwać obraz.
hmm a u mnie to nie działa, jak mam wyświetlone zdjęcie na cały ekran, to po naciśnięciu przycisku " OK" przechodzi mi w podgląd zdjęć w ikonkach ?
Jak to zmienić ?
edit: i jakoś nie mogę namierzyć o tym informacji w instrukcji
Ustawiasz w menu funkcję przycisku osobno dla podglądu, fotografowania, LV i chyba filmu. Dla podglądu można ustawić skalę, pewnie masz pomniejszanie zamiast powiększania.
pokerist
01-07-2013, 12:23
W ogóle to zagalopowaliście się w tych wojenkach. Nikt zapewne nie twierdzi że D90 jest porównywalny z D7100 !! przynajmniej nie ja...zawróciłem tylko uwagę iz fotki na dworzu, krajobrazowe i pochodne są niemal identyczne, nie widać tu magicznej przewagi obrazka. Co innego jesli chodzi o ISO czy AF. Dlatego jesli ktos pstryka na dworzu a jest sporo takich fotografow to zupelna paranoja jest zmieniac puszkę. Jezeli ktos lata po cienmnicach wtedy ma to sens. Z drugiej strony jak juz ktos zauwazyl umiejetnosci jakie posiada kolega TOP to polowa sukcesu. Wyplute JPG z puszki w porównaniu z tym co zrobil na koncu to przepasc, wrecz gnioty. Polowa z Was po obrobce wstawiwszy zdjęcia z magicznego d7100 zostala by zbesztana bo az takiego cuda to nie wyplulo. Natomiast obrobka i efekt koncowy jaki zaserwowal nam kolega TOP - szczęka na glebie i tyle w temacie.
Wbrew niektorym durnym wypowiedziom wcale nie chodzi o pieniądze. Posiadam już dana kwote i zastanawialem sie nad przesiadką, jednak po tym co zobaczylem ( porownanie jpg wrzuconych przez TOP-a ) musialbym upasc na leb aby dokladac 3 tys do niemal identycznego obrazka ( ja akurat foce tylko znajomych na dworzu ). Wiec jak ktos wczesniej pisal z epodpial z kolega 35-tke i byla przepasc niech to wrzuci :) ocenimy te przapasc bo z wzuconych porownan 9 zaznaczam na powietrzu w dzien ) z lupa trzeba szukac roznic....wiec te bajki o zbieraniu szczeki mozna sobie darowac...
Ustawiasz w menu funkcję przycisku osobno dla podglądu, fotografowania, LV i chyba filmu. Dla podglądu można ustawić skalę, pewnie masz pomniejszanie zamiast powiększania.
Dzięki serdeczne TOP67 za pomoc, a takie to proste i oczywiste było :)
Pozdrawiam Piotr.
w ogóle to zagalopowaliście się w tych wojenkach. Nikt zapewne nie twierdzi że d90 jest porównywalny z d7100 !! Przynajmniej nie ja...zawróciłem tylko uwagę iz fotki na dworzu, krajobrazowe i pochodne są niemal identyczne, nie widać tu magicznej przewagi obrazka. Co innego jesli chodzi o iso czy af. Dlatego jesli ktos pstryka na dworzu a jest sporo takich fotografow to zupelna paranoja jest zmieniac puszkę. Jezeli ktos lata po cienmnicach wtedy ma to sens. Z drugiej strony jak juz ktos zauwazyl umiejetnosci jakie posiada kolega top to polowa sukcesu. Wyplute jpg z puszki w porównaniu z tym co zrobil na koncu to przepasc, wrecz gnioty. Polowa z was po obrobce wstawiwszy zdjęcia z magicznego d7100 zostala by zbesztana bo az takiego cuda to nie wyplulo. Natomiast obrobka i efekt koncowy jaki zaserwowal nam kolega top - szczęka na glebie i tyle w temacie.
Wbrew niektorym durnym wypowiedziom wcale nie chodzi o pieniądze. Posiadam już dana kwote i zastanawialem sie nad przesiadką, jednak po tym co zobaczylem ( porownanie jpg wrzuconych przez top-a ) musialbym upasc na leb aby dokladac 3 tys do niemal identycznego obrazka ( ja akurat foce tylko znajomych na dworzu ). Wiec jak ktos wczesniej pisal z epodpial z kolega 35-tke i byla przepasc niech to wrzuci :) ocenimy te przapasc bo z wzuconych porownan 9 zaznaczam na powietrzu w dzien ) z lupa trzeba szukac roznic....wiec te bajki o zbieraniu szczeki mozna sobie darowac...
lubię to! ;)
miałem w weekend okazję pobawić się d7100
fajna zabawka ale jeśli chodzi o AF w trudniejszych (ciemniejszych) warunkach to słabiej sobie radzi od mojego d300s...
no i ma tryb auto ;-)
@pokerist Zauważ, że ta przepaść pojawi się w możliwościach obróbki - plik z D7100 będzie łatwiej doprowadzić do zamierzonego efektu niż taki z D90. Weź sobie pod uwagę zdjęcie pod słońce - masz przecież dużo światła, więc musisz dawać dużą korektę na minus, a później wyciągać z cienia. Co zrobisz jak nie masz statywu i nie dasz rady naświetlić trzech klatek bracketingiem? Będzie wtedy ta przewaga D7100 czy nie? Ja uważam, że będzie. Nawet na natywnym ISO.
Pawełfoto
01-07-2013, 16:22
miałem w weekend okazję pobawić się d7100
fajna zabawka ale jeśli chodzi o AF w trudniejszych (ciemniejszych) warunkach to słabiej sobie radzi od mojego d300s...
no i ma tryb auto ;-)
Typowa ironia i próba dowartościowania swojego sprzętu.....zabawka.....pobawić się.....słabo sobie radzi....
Poczytaj może z jakiego modelu jest AF i algorytmy.
Typowa ironia i próba dowartościowania swojego sprzętu.....zabawka.....pobawić się.....słabo sobie radzi....
Poczytaj może z jakiego modelu jest AF i algorytmy.
co ty wygadujesz? jaka ironia...naucz się przyjmować najpierw sam krytykę bo widzę że bardzo cię to boli...
długo siedzę w fotografii, napisałem swoje odczucie ale widzę że jak wszyscy którzy odważyli się napisać coś negatywnego w tym temacie to od razu ironia albo zazdrość...litości!!!! i trochę dystansu do życia
napisałem co uważam bo mam do tego prawo, ja się z tym nie zgadzasz to weź d300s w łapę i porównaj z d7100 jeśli chodzi o af i wtedy napisz coś mądrego i z sensem ;-)
Ludzie, dajcie sobie na luz.
Zawsze mi się wydawało, że fora takie jak Nikoniarze, są miejscami gdzie ludzie dzielą się swoją pasją, a nie swoimi frustracjami...
Mamy świetną puszkę i cieszmy się z tego. Kogo stać i ma taką potrzebę, niech kupi i dzieli się wrażeniami, kogo ta puszka nie interesuje, niech nie psuje radości innym.
Tyle moich starczych wywodów ;-)
Mam pytanie do Tomka (TOP67) i innych osób, które używały D7100 z obiektywami makro i w zastosowaniach makro.
Czy dodatkowy crop 1.3 poza wydłużeniem ogniskowej daje większą głębię ostrości (podobnie jak ma to miejsce z matrycami 3/4 i mniejszymi), czy tylko wycina nam kadr? Może ktoś z Was używał już D7100 w makro i może porównać ten korpus z D90?
Oczywiście, że crop powoduje zwiększenie GO. Od razu wyjaśniam: Dla takiego samego kadru, oglądanego w takiej samej wielkości.
Przy normalnych skalach, jest to oczywiste i łatwe do pokazania.
Przy makro 1:1 jest ten problem, że uzyskujemy inne skale czyli inne kadry. Ale jeśli zrobimy kadr 1:1 w DX, to mamy w poziomie 24 mm. Aby objąć tyle samo w cropie 1.3, musimy zmniejszyć skalę - co jak wiadomo zwiększa GO.
Jeśli obiektyw da radę, to D7100 z cropem 1.3 da większą skalę odwzorowania per pixel i jednocześnie większą GO.
Oczywiście, że crop powoduje zwiększenie GO. Od razu wyjaśniam: Dla takiego samego kadru, oglądanego w takiej samej wielkości.
Przy normalnych skalach, jest to oczywiste i łatwe do pokazania.
Przy makro 1:1 jest ten problem, że uzyskujemy inne skale czyli inne kadry. Ale jeśli zrobimy kadr 1:1 w DX, to mamy w poziomie 24 mm. Aby objąć tyle samo w cropie 1.3, musimy zmniejszyć skalę - co jak wiadomo zwiększa GO.
Jeśli obiektyw da radę, to D7100 z cropem 1.3 da większą skalę odwzorowania per pixel i jednocześnie większą GO.
Może mniej zagmatwanie to wyjaśnię - crop w aparacie nic nie zmienia z GO i nie ma prawa zmieniać. GO nie jest zależna od wielkości matrycy.
Na GO mają wpływ:
- ogniskowa
- przesłona
- odległość
GO możesz zwiększyć:
zmniejszając ogniskową
zwiększając odległość
przymykając przesłonę
Tak więc, aby uzyskać taki sam kadr w cropie 1.3x musisz albo zwiększyć odległość, albo zmniejszyć ogniskową, a to zwiększa GO.
Nie zmieniając odległości czy ogniskowej, to crop 1.3x da Ci tyle samo, co wykadrowania zdjęcia w programie.
Dlatego od razu zastrzegłem, że dla takiego samego kadru, bo już raz była o to wojna.
Tak naprawdę, to GO zależy tylko od skali odwzorowania i przysłony.
aaa. Ponieważ mam chwilowo D90 i D7100, to mogę zrobić test.
Pawełfoto
01-07-2013, 18:47
co ty wygadujesz? jaka ironia...naucz się przyjmować najpierw sam krytykę bo widzę że bardzo cię to boli...
długo siedzę w fotografii, napisałem swoje odczucie ale widzę że jak wszyscy którzy odważyli się napisać coś negatywnego w tym temacie to od razu ironia albo zazdrość...litości!!!! i trochę dystansu do życia
napisałem co uważam bo mam do tego prawo, ja się z tym nie zgadzasz to weź d300s w łapę i porównaj z d7100 jeśli chodzi o af i wtedy napisz coś mądrego i z sensem ;-)
Kolego nic mnie nie boli, po prostu chciałem abyś zasięgnął troszkę wiedzy technicznej o D7100.
Mam cały czas dostęp do D300s i D700 więc mam troszkę inną opinie o AF, z tym samym szkłem nie zauważyłem żadnej różnicy. Zresztą jak cie uraziłem to przepraszam, mi piana z pyska nie leci:)
Andrzej1974
01-07-2013, 18:53
Ludzie, dajcie sobie na luz.
Zawsze mi się wydawało, że fora takie jak Nikoniarze, są miejscami gdzie ludzie dzielą się swoją pasją, a nie swoimi frustracjami...
Szczerze mówiąc to lepiej bym tego nie ujął. Naprawdę. Jak wchodzę na forum to... w co drugim poście ktoś wylewa swoje żale, sprzecza się etc. Naprawdę nie chce się aż przeglądać kolejnych tematów...
Czy dodatkowy crop 1.3 poza wydłużeniem ogniskowej daje większą głębię ostrości (podobnie jak ma to miejsce z matrycami 3/4 i mniejszymi), czy tylko wycina nam kadr? Może ktoś z Was używał już D7100 w makro i może porównać ten korpus z D90?
Pytasz i masz:
D90+Tamron 90/2.8@16 skala 1:1 - czyli max co może wycisnąć D90
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/D90_makro_m-2.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D90_makro.jpg)
To samo z D7100
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/D7100_makro_m-2.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D7100_makro.jpg)
Jak widać, GO jest taka sama, bo przecież nie zmieniła się ani ogniskowa ani odległość.
To samo z D7100 crop 1.3
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/D7100crop_makro_m-2.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D7100crop_makro.jpg)
Tutaj GO jest dużo większa, bo żeby uzyskać taki sam kadr zmniejszyłem skalę do 1:1,3
A teraz jak to wygląda pixel w pixel?
D90
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/D90_makro_c-2.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D90_makro_c.jpg)
D7100 crop 1.3
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/D7100crop_makro_c-2.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D7100crop_makro_c.jpg)
GO jest większa i mamy minimalnie większą skalę
D7100
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/07/D7100_makro_c-2.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/D7100/D7100_makro_c.jpg)
Co prawda GO jest taka, jak z D90 ale mamy o wiele większą skalę.
W górne obrazki można klikać, żeby pobrać w pełnej rozdzielczości.
Panowie, dziękuję za wyjaśnienia i zdjęcia, przy okazji mogę porównać oddanie szczegółów obydwu matryc.
Powstrzymam się z zakupem do czasu przetestowania korpusu w plenerze, dlatego zapraszam właściciela D7100 z Rzeszowa
lub okolic na wspólną sesję z motylami lub ważkami w roli modelek ;-)
W zamian za kilkanaście klapnięć lustrem oferuję przetestowanie kilku ciekawych obiektywów z mojej kolekcji.
Nie czekaj kupuj, polubisz, już większego marudy niż ja to sobie nie wyobrażam, a D7100 polubiłem od razu.
A ja przesiadłem się nie z D90 a z D7000 i nie żałuję :D
Kolego nic mnie nie boli, po prostu chciałem abyś zasięgnął troszkę wiedzy technicznej o D7100.
Mam cały czas dostęp do D300s i D700 więc mam troszkę inną opinie o AF, z tym samym szkłem nie zauważyłem żadnej różnicy. Zresztą jak cie uraziłem to przepraszam, mi piana z pyska nie leci:)
luzzzzz...ja tą różnicę zauważyłem dlatego o niej napisałem...
pozdro :)
luzzzzz...ja tą różnicę zauważyłem dlatego o niej napisałem...
pozdro :)
Ja też widzę różnicę między AF z D7100 i D700 na minus tego pierwszego, a posiadam trzy sztuki tego drugiego więc raczej się nie mylę.
Panowie, dziękuję za wyjaśnienia i zdjęcia, przy okazji mogę porównać oddanie szczegółów obydwu matryc.
Powstrzymam się z zakupem do czasu przetestowania korpusu w plenerze, dlatego zapraszam właściciela D7100 z Rzeszowa
lub okolic na wspólną sesję z motylami lub ważkami w roli modelek ;-)
W zamian za kilkanaście klapnięć lustrem oferuję przetestowanie kilku ciekawych obiektywów z mojej kolekcji.
Jak chcesz to mogę użyczyć Ci swoją puszkę do przetestowania.
madnessmilo
02-07-2013, 15:39
Po przeczytaniu tego i kilku innych wątków cały czas ciężko mi wybrać między d7100 a d300s.
Cenowo podobnie, układ autofocusa praktycznie ten sam, jedna i druga puszka udane.
Zależy mi przede wszystkim na dokładności i szybkości tego drugiego.
Nikon d300s - 3 880 zł
Nikon d7100 - 4 167 zł
Warto dopłacać tą różnicę ?
zawsze możesz kupić używkę d300s i wyjdzie sporo taniej ;-)
albo poczekać na hipotetyczne D400 ;-)
Najlepiej poczekać na turbohipotetyczne D400xs. Będzie o niebo lepsze.
D400 nie ma i nie wiadomo czy będzie, a jak będzie to nie wiadomo czy będzie dobre, czy może AF będzie udupiony albo w ogóle wykastrują go z czego się da (ale za to dodadzą funkcję telefonu, bo przecież się przyda).
W temacie @madnessmilo: jak zależy Ci na dokładności i szybkości D300s to kup... D300s, najlepiej używany i będziesz w domu.
Apollo-13
02-07-2013, 23:49
Dzis wlasnie stalem sie posiadaczem D7100. To moje pierwsze body narazie strzelilem kilka kadrow napisze cos wiecej jak wyskocze gdzies w plener tylko pogody brak :(
Nie ma czegoś takiego jak zła pogoda do robienia zdjęć :) Jak bym zakupił D7100 to bym chyba nie wytrzymał :) Gratuluje zakupu.
Od dłuższego czasu czytam wątek na temat D7100, ponieważ długo przymierzałem się do jego zakupu. Do tej pory używałem przez rok D5100, dzięki któremu poznałem podstawy. Do plusów nowego body mogę zaliczyć: wbudowany silnik, lepszy wizjer, sensowniejszy AF, czytelne/precyzyjne potwierdzanie ostrości (przydatne przy manualnych obiektywach - sam używam Tair 11A, gwarantuje, że działa poprawnie), CLS, synchronizacja lampy z krótkimi czasami, ergonomia (przyciski + dodakowy LCD), zdecydowanie lepszy uchwyt niż w d5100 (aparat jest większy ale trzyma się go pewniej). Jeżeli chodzi o osiągi matrycy to pomiędzy d5100, a d7100 olbrzymiej różnicy nie widzę. Począwszy od ISO 100 - 3200 przy wyłączonym odszumianiu (powyżej 1250 i tak włącza się w d7100) , obydwa aparaty wypadają podobnie, czasami nawet (subiektywnie) mam wrażenie, że szum na d5100 jest mniej widoczny. Co do wykonania poza przełącznikiem AF/MF, który wygląda jak z fragment odpustowej zabawki i jest mało precyzyjny, jest ok. Osoby szukające aparatu w rozsądnej cenie, który posiada funkcje droższych i bardziej zaawansowanych puszek, nie będą nim zawiedzione... Ci którzy upatrują w D7100 aparatu, który powali na kolana obrazem deklasując poprzedników mogą czuć się zawiedzeni... jest lepiej ale bez szału. Gdybym miał komuś doradzić pierwszą lustrzankę wybór padłby na D3xxx, D5xxx, głównie ze względu na łatwość obsługi i naprawdę bardzo zbliżone możliwości jeżeli chodzi o jakość generowanego obrazka. Praca z D7100 może być szybka i wygodna pod warunkiem, że coś niecoś o robieniu zdjęć się wie...
pietia79
03-07-2013, 19:29
Praca z D7100 może być szybka i wygodna pod warunkiem, że coś niecoś o robieniu zdjęć się wie...
Czyli tak jak miało być? To chyba nie jest lustrzanka "entry level"?
Dokładnie tak jak ma być... dla mnie to kolejny szczebel, gdybym kupił ten aparat na początku myślę, że mógłbym się zniechęcić rzeczami, które teraz uważam za super wygodne (pokrętła + kombinacje klawiszy), ale pewnie każdy ma inaczej ja uważam, że na początku chyba lepiej zająć się nauką kompozycji i ekspozycji :P... zamiast rozpraszać klawiszologią...
sokolnik
03-07-2013, 21:48
@pbwi2p - jakie masz obiektywy?
Nikkor 50 mm 1.8G AF-S
Nikkor 35 mm 1.8G AF-S
Nikkor 18 - 105 mm (KIT od D5100)
Tair 11A 135 2.8
Nikkor 85 f/2 AI-S(sprzedany)
Chciałbym kupić 105 2.5 :P
ValdiNSTX
04-07-2013, 06:42
No i ja mam D7100 od 15 h właśnie się naładował a ja z tego szczęścia przespałem wschód słońca :)) heh
No i ja mam D7100 od 15 h właśnie się naładował a ja z tego szczęścia przespałem wschód słońca :)) heh
No to ruszaj w plener z nówką nie śmiganą ;-)
knopers1
04-07-2013, 18:17
Witajcie,
mam male zapytanie do Was, w zasadzie moze troche nawet lamerskie.
Z tego co czytam to D7100 ma crop 1.3. D3100 natomiast cropo 1.5. I tutaj moje pytanie.
Czy takie samo zdjecie wykonane np: N35mm 1,8 dwoma roznymi puchami (d3100 & d7100) dadza ten sam obrazek ??? Podejzewam ze zdjecie robione z D7100 bedzie troche szersze?
Moze mnie ktos z Was troche oswietlic ???
Będzie takie samo, fizyczny rozmiar matrycy jest taki sam tak w 3100 jak i w 7100 i crop jest 1.5. Natomiast 7100 mam crop z cropa 1.3.
knopers1
04-07-2013, 18:23
dzieki za szybka odpowiedz! Myslalem ze przesiadajac sie na d7100 moja troche przy waska 35mm bedzie idealna. No ale trudno....
dzieki za szybka odpowiedz! Myslalem ze przesiadajac sie na d7100 moja troche przy waska 35mm bedzie idealna. No ale trudno....
D7100 nadal jest DXem, nic się nie zmieniło.
Początkującym polecam
http://www.nikon.pl/pl_PL/learn_explore/digitutors/d7100.page?
ciepok77
05-07-2013, 22:53
Witam, zauważyłem na allegro wysyp gripów (zamienników) do naszej puszki, ale niestety rzadna aukcja nie jest z mojego miasta. Może miał ktoś
z was okazje pomacac gripy różnych firm i mógłby doradzić, który wybrać meike, newell czy pixel?
sokolnik
05-07-2013, 23:21
temat gripów był poruszany. Ja czekam na grip z chin za 190zł :)
ciepok77
06-07-2013, 06:44
temat gripów był poruszany. Ja czekam na grip z chin za 190zł :)
Pamiętasz może kolego, w którym poście to było. Czytam cały wątek od początku ale nie pamiętam gdzie to było, a wertować od nowa całość to troche czasu zajmie. Ja jade 20 lipca na wakacje więc opcja z chin nie wchodzi w gre, a pozatym przy tym wysypie na allegro
to i ceny spadły (meike 269zł lub newell z aku 309zł).
Gdzie obecnie można dostać najtaniej body? Interesuje mnie z polskiej dystrybucji i z fakturą. Niestety te atrakcyjniejsze cenowo oferty to z gwarancją europejską lub czasami tylko z "kopią faktury do gwarancji".
Może nie najtaniej ale dosyć korzystnie jest w sklepie internetowym notopstryk.pl, gdzie ostatnio cena spadła z 4399 na 4099 zł.
Sam kupowałem u nich obiektyw i mogę polecić. W przypadku tego zakupu znaczenie miała możliwość odbioru osobistego (Wrocław).
Mnie interasuje wysyłka lub odbiór w Warszawie (chociaż mam do niej kawałek).
wallander82
06-07-2013, 16:53
co byście polecili dla zaawansowanego amatora do krajobrazu, architektury : d7100 czy d300s ?
co byście polecili dla zaawansowanego amatora do krajobrazu, architektury : d7100 czy d300s ?
Chyba bym siż zdecydował na D7100 ze względu na większą rozdzielczość.
Ja bym polecił D7000, a dopiero potem D7100.
wallander82
06-07-2013, 17:41
a w zakresie celności AF jak sie mają te dwie puszki ? za niedlugo czeka mnie wyjazd na bałkany i coś chciałbym wybrać
sokolnik
06-07-2013, 18:12
jak krajobraz to D7100 albo D600. Do krajobrazu D300 to chyba słabo się nadaje.
D300 wybiera się wtedy, jeśli trzeba młotka, aparatu który będzie użytkowany w ciężkich warunkach. Jeśli chcesz robić krajobrazy to nie jest Ci on potrzebny. Matrycę ma słabszą niż każdy inny z rozważanych aparatów.
D7100 - co do celności nie ma żadnych zastrzeżeń, na plus też dobra matryca 24 mega, dobry wizjer (jak na DX).
Ja bym w Twoim przypadku rozważył dwie inne puszki: D7000 i D5200, obie znacznie tańsze. Autofokus w obu słabszy niż w D300 i D7100, ale czy krajobraz Ci ucieka? Dodatkowo w D5200 masz odchylany ekran, niekiedy przydatny, oraz matrycę 24 mega, jak w D7100.
Jednym słowem: jeśli miałbym do wydania 4200 to wybrałbym D7100, jeśli chciałbym oszczędzić - to D5200 za nieco ponad 2500.
Albo pełna klatka D600 za jakieś 6100-6200, ale to już inna klasa obrazka.
ciepok77
07-07-2013, 12:43
Koledzy ponawiam swoje pytanie odnośnie gripów, może ktoś posiada grip tej firmy i czy dobrze współpracuje z d7100
http://allegro.pl/newell-mb-d15-nikon-d7100-batterypack-akumulator-i3377310837.html czy może jednak kupić meike
i osobno akumulator (zamiennik). Chodzi mi o to żeby wszytko dobrze współpracowało.
sokolnik
07-07-2013, 13:16
nie wiem jak z gripami (dla mnie to kawałek plastikowej wydmuszki, która znacznie poprawia uchwyt) ale jeśli chodzi o AKU to zdecydowanie polecam oryginały (mam 2).
Grip zamówiłem MEIKE i to będzie mój 1grip - jakoś szkoda mi 1tyś PLN na grip NIKON - wolę dołożyć do szkła, pc lub monitora.