Zobacz pełną wersję : D7100 Opinie, testy posiadaczy tego body :)
piotrx25
24-05-2014, 19:01
Dlaczego? Rozumiem wielkość fizyczna matrycy ale ilość Mpix? Jeśli tak jest to za parę lat nie wyjdziemy z f/3.5, bo upakowanie matryc ciągle rośnie:-))
na upakowanych matrycach widać lepiej wszystkie niedoskonałości
np. czas musi być krótszy niż w innych body by foty nie były poruszone
czyli w DX max f:11 a minimum ? np. 35/1,8 to 1,8 czy 3,5
A zechciało Ci się zajrzeć do linku, który podałem na początku? Tam jest wszystko napisane. Nie ma znaczenia format, tylko gęstość upakowania pikseli. Dla D7100 jest to f/5,6. Ale słabsze obiektywy trzeba przymykać mocniej, bo same z siebie są mydlane. Jednak nie ma chyba obiektywu, który zyskuje powyżej f/8.
Alcatraz
24-05-2014, 21:32
Ten kalkulator "Limit rozdzielczości matrycy – dyfrakcja" daje dosyć komiczne wyniki np. la kompaktu. Graniczna przysłona wynosi 1.8, przy czym nie spotkałem kompaktu z malutką matrycą o takich możliwościach obiektywu:-))) Wg kalkulatora np. Panasonic FZ62 nie powinien w ogóle robić czytelnych zdjęć powyżej f/3.5 a zapewniam, że tak nie jest. Widoczny spadek jakości występuje dopiero powyżej f/5.6. Reszta tak jak pisałem wyżej - za kilka lat przy dalszym tempie pompowania matryc pixelami nie wyjdziemy poza f/3.5 dla formatu DX:-((
Bo w kompakcie większym ograniczeniem jest rozdzielczość obiektywu. Wyliczona wartość to teoretyczna wielkość, przy której plamka Airy'ego jest mniejsza od piksela i można pominąć wpływ dyfrakcji. Jeśli zwiększymy przysłonę dwukrotnie, to plamka będzie miała wielkość 4 pikseli. Ale to nie oznacza spadku rozdzielczości w takim samym stopniu. Bo plamka dalej jest lokalizowana z dokładnością piksela i algorytmy wyostrzające potrafią sporo odzyskać. Jeszcze inną sprawą jest to, że przeskalowanie zdjęcia zmienia te wielkości (wzór jest ważny tylko dla cropa 1:1).
piotrx25
24-05-2014, 21:50
pompowanie matryc pikselami chyba się już skończyło
dla mnie d7100 i tak już ma za dużo mpx
Alcatraz
24-05-2014, 21:59
TOP67 właśnie, dobrze że wspomniałeś o tej bardzo istotnej rzeczy - te wyliczenia i wartości graniczne odnoszą się do cropa. Jeśli wiemy, że docelowo będziemy potrzebowali mniejszej fotografii, nie mamy pod ręką filtra a sytuacja wymaga... można trochę pofolgować (podkreślam słowo trochę);)
A jak to wygląda, kiedy robimy w trybie x1.3? Czy nadal przeliczamy dla 24 Mpix czy też biorąc pod uwagę, że rozdzielczość fotografii będzie mniejsza, będzie można bardziej przymknąć przysłonę? Z drugiej strony "upakowanie pixeli" na matrycy pozostaje na tym samym poziomie.
piotrx25 - też mam nadzieję, że się skończyło, 16-18 Mpix byłoby świetne. Jest nadzieja, np. ostatnio Sony wypuściło bezlusterkowca z matrycą FX, która ma tylko 12 Mpix!
cz4rnuch
25-05-2014, 00:28
Jest nadzieja, np. ostatnio Sony wypuściło bezlusterkowca z matrycą FX, która ma tylko 12 Mpix! I DXa z 24 Mpx (a77 markII) :)
A zechciało Ci się zajrzeć do linku, który podałem na początku? Tam jest wszystko napisane. Nie ma znaczenia format, tylko gęstość upakowania pikseli. Dla D7100 jest to f/5,6. Ale słabsze obiektywy trzeba przymykać mocniej, bo same z siebie są mydlane. Jednak nie ma chyba obiektywu, który zyskuje powyżej f/8.
W takim razie jak wygląda sytuacja w d800 przy 36mpx czy tam max dziury to 4,5.
Wynika z tego że obiektywy przy małych przesłonach dadzą dobry obraz przy starszych puszkach i o wiele mniej upakowanych matrycach.
Widzę, że dalej nie chciało Ci się zajrzeć i przeczytać ze zrozumieniem. Jest tam jak wół napisane D800 - 6.7, bo jest mniej upakowany od D7100.
Widziałeś kiedyś wykres rozdzielczości obiektywu? Każdy najpierw rośnie, a potem spada. Im lepszy obiektyw, tym szybciej osiąga maksimum. Zwykle jest przy przysłonie przymkniętej o 1-2EV.
ok rozumiem już wszystko tylko powiedz mi po jaką cholerę w takim razie obiektywy posiadają przysłony 22 i mniejsze.
1. Bo na odbitce pocztówkowej z klatki małoobrazkowej wartość ta wynosi f/28
2. Bo na zdjęciu oglądanym na TV Full HD wartość ta wynosi 18 dla DX i 25 dla FX
3. Bo czasami trzeba mieć dużo większą GO. Spadek jakości ze względu na dyfrakcję jest pomijalny w porównaniu z nieostrością w makro itp
4. Bo czasami się przymyka dla efektów specjalnych (gwiazdka)
5. Bo czasami się przymyka, żeby wydłużyć czas.
Alcatraz
25-05-2014, 12:08
To ja tylko przypomnę pytanie - jak traktować tryb x1.3 w D7100 w kontekście tego kalkulatora?
I druga sprawa - jak odnieść ten problem (przysłony i dyfrakcji) do tematu filmowania?
Także podczepiam się do pytania Alcatraza i dokładam swoje. Z tego co zrozumiałem matryca d7100 jest bardziej upakowana pikselami niż matryca d800. Czy to oznacza że otrzymam dzięki temu powiększenie kadru w lepszej jakości, szczegółowości.
Także podczepiam się do pytania Alcatraza i dokładam swoje. Z tego co zrozumiałem matryca d7100 jest bardziej upakowana pikselami niż matryca d800. Czy to oznacza że otrzymam dzięki temu powiększenie kadru w lepszej jakości, szczegółowości.
Wręcz przeciwnie. Im bardziej upakowana matryca tym gorzej
2pompony
25-05-2014, 13:04
1. Bo na odbitce pocztówkowej z klatki małoobrazkowej wartość ta wynosi f/28
2. Bo na zdjęciu oglądanym na TV Full HD wartość ta wynosi 18 dla DX i 25 dla FX
3. Bo czasami trzeba mieć dużo większą GO. Spadek jakości ze względu na dyfrakcję jest pomijalny w porównaniu z nieostrością w makro itp
4. Bo czasami się przymyka dla efektów specjalnych (gwiazdka)
5. Bo czasami się przymyka, żeby wydłużyć czas.
I to jest pierwszy od jakiegoś czasu rozsądny post z cyklu „o przysłonie 22”.
Niemądre jest wmawianie, że tego się nei stosuje, lub nie powinno, a kto stosuje, ten głupi. Trzeba za to jasno powiedzieć, ze stosuje się to rozmyślnie i nie przypadkowo wszędzie tam, gdzie to konieczne, bo są i takie sytuacje.
Cholera jak to. Wydaje mi się że im więcej pikseli na 1 mm matrycy, tym więcej punktów zapisujących szczegóły obrazu. Więc przy powiększeniu zdjęcia powinniśmy uzyskać lepszy obraz niż na matrycach mniej upakowanych. Czy nie jest tak że upakowana matryca niejako w jakimś sensie zastępuje do pewnego momentu ogniskową.
Nie wiem czy się nie zapętliłem, chodzi mi o to że np. robiąc zdjęciu obiektywem 80 mm przy 24 mpx i powiększeniu uzyskam podobny obraz jak przy obiektywie np. 120 mm i 16 mpx.
Cześć
Mam d7100 od niedawna, przesiadłem się z d90. Generalnie jestem bardzo zadowolony, np moja 35mm 1.8 lubi się z nowym body zdecydowanie lepiej. Dzisiaj trochę się miałem pobawić w porównanie dwóch szkieł
Sigma 17-70 2.8-4 OS
i kitowy Nikkor 18-105
zacząłem strzelać zdjęcia testowe i przy jednym ujęciu okazało się, że aparat nie może sobie za nic poradzić z ostrością. Punktowo na okno, czy róg dachu - nie ma problemu
Ale Jak ustawię AF 51 polowy, automatyczny, (tryb single af) to oba szkła prawie w ogóle sobie nie radzą... Na 10 strzałów może 1 wyjdzie ok, reszta jak poniżej.
Mam aparat nadający się do serwisu?
tak wygląda większość zdjęć (przy czym aparat sygnalizuje poprawny focus i pokazuje 1-2 punkty gdzie niby złapał ostrość)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/26472827/d7100af/DSC_0852.JPG)
a tak, jak ustawię okno centralnie i przekadruję, albu użyję AF punktowego
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/26472827/d7100af/DSC_0853.JPG)
jakaś masakra...
To ja tylko przypomnę pytanie - jak traktować tryb x1.3 w D7100 w kontekście tego kalkulatora?
I druga sprawa - jak odnieść ten problem (przysłony i dyfrakcji) do tematu filmowania?
Ad. 1. Crop 1.3 nie zmienia gęstości upakowania matrycy. Zatem nic się nie zmienia przy oglądaniu 1:1.
Ad. 2. Filmowania w Full HD to 2,5Mpix (po przeliczeniu proporcji). Zatem limit dyfrakcji wynosi ok 16.
Alcatraz
25-05-2014, 16:40
TOP67 dzięki, ale przecież filmowanie w Full HD też nie zmienia upakowania matrycy, jest ona tylko skalowana, jak więc to rozumieć?
Odnośnie stwierdzenia że D7100 ma juz za dużo mpix to mam pytanko. Jeśli jakośc pozostawie na fine, a ustawie rozmiar zdjęcia na ciut mniejszy (nie pamiętam jak ajest druga wartość, pierwsza chyba 6000x4000) to czy jakośc zdjęcia ucierpi ? Dużo mniej szczegołów będzie ? Mówię standardowych odbitkach lub pokazywaniu zdjęc na 22 calach.
Monitor fullhd to zaledwie 2 MPIX, więc tym się nie masz co przejmować.
Druk zależy od DPI
TOP67 dzięki, ale przecież filmowanie w Full HD też nie zmienia upakowania matrycy, jest ona tylko skalowana, jak więc to rozumieć?
Przecież skalowanie polega na "łączeniu" komórek. Co z tego, że plamka będzie miała wielkość 4 komórek, skoro jeden piksel obrazu to ok. 9 komórek?
Alcatraz
25-05-2014, 17:34
Wszystko jasne - przy video podniesie się się górny limit przysłony właśnie z powodu skalowania matrycy a w trybie x1.3 nie dlatego, że nie ma skalowania tylko fotografowanie wycinkiem matrycy. Przyznam, że zaskoczyły mnie też bardzo mizerne osiągi puszek FX w tym względzie (jak wynika z kalkulatora). Jednak fizyka jest bezwzględna!:-)
member18
26-05-2014, 10:03
Jak myślicie obiektyw 85 mm 1.8 nada się do D7100 ?
Nada.
kurczaczek
26-05-2014, 21:23
Mam i jest swietny, tak jak z kazdym innym body :)
Moje ulubione szkielko. Wykorzystuje go do portretu i do sportu (TAK, wlasnie tak :) )
member18
28-05-2014, 15:57
Mam i jest swietny, tak jak z kazdym innym body :)
Moje ulubione szkielko. Wykorzystuje go do portretu i do sportu (TAK, wlasnie tak :) )
Zdjęcia wykonane tym szkłem są na twoim fb ? Jaka cena mniej więcej za ten obiektyw ?
kurczaczek
28-05-2014, 15:58
Tak. Głównie tym szkłem fotografuje. Ja kupiłam używki w wersji D, tu z forum za 1250zl. ;)
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
kwiatek88
01-06-2014, 13:58
Pytanie do użytkowników D7100,których body chlapało(chlapie) olejem na matrycę?
Czy po jakimś przebiegu migawki ten proces ustaje lub przynajmniej się zmniejsza?Kurz-wiadomo może pojawiać się permanentnie i jego ilość zależy od wielu czynników,ale olej powinien teoretycznie się wyczerpać(wychlapać).
Czy tak się komuś zdarzyło a jeżeli tak to po jakim przebiegu?
Sam mam i użytkuję D7100 w naprawdę przeróżnych warunkach. Robię nim masę zdjęć, czasami też coś nakręcę. Ta puszka ma trochę wad, ale naprawdę przejmujecie się chlapaniem? Kiedy i gdzie to widać? Nie staję tu w obronie tego body, bo mi to rybka, ale naprawdę macie czas, aby przeglądać zdjęcia z lupą? No chyba, że macie takie egzemplarze, które smarkają na 1/3 kadru.
dziwne...bo mi nie smarka...co prawda kupiony w USA...to może dlatego ;)
Alcatraz
01-06-2014, 15:40
Pytanie do użytkowników D7100,których body chlapało(chlapie) olejem na matrycę?
Czy po jakimś przebiegu migawki ten proces ustaje lub przynajmniej się zmniejsza?
Kolega tak to napisał jakby ewentualnie pojawiający się olej miał coś wspólnego z migawką:-) Tak oczywiście nie jest.
kwiatek88
01-06-2014, 17:11
Kolega tak to napisał jakby ewentualnie pojawiający się olej miał coś wspólnego z migawką:-) Tak oczywiście nie jest.
A z czym ma niby związek? Z leżeniem na półce lub w torbie? Każde zwolnienie migawki uruchamia szereg mechanizmów
(podnoszący i powrotny lustra itd.) i właśnie jeden z nich musi być emiterem oleju.Kurtynki migawki zapewne go nie emitują ale bez zwalniania migawki oleju nie będzie.
Nie. Z miski olejowej zasysa :mrgreen:
Pytanie do osób używających D7100 od dłuższego czasu - jakie widzicie największe wady tego modelu?
Czy ktoś z was przerabiał drogę dx -> fx -> D7100 ?
Alcatraz
01-06-2014, 21:40
Nie unoś się proszę kwiatku... no nie ma nic wspólnego z migawką ponieważ, pochodzi z mechanizmu lustra:-)) I o to właśnie mi chodziło. I taka była logika mojej wypowiedzi. Nic nie szkodzi, że nie załapałeś. Zresztą dobrze, że o tym wspomniałem, ponieważ pisząc "uruchamia szereg mechanizmów (podnoszący i powrotny lustra itd.) i właśnie jeden z nich musi być emiterem oleju" sam przyznałeś, że nie wiesz dokładnie skąd ten olej pochodzi. A więc mniej nerwów, więcej luzu i będzie dobrze, bo inaczej jak widać nawet mała dygresja może wydatnie wpłynąć na stan zdrowia niektórych czytających - co oczywiście nie było moim celem!:-))
sokolnik
01-06-2014, 21:40
mały bufor, niebiesko-fioletowe pola przy iso 6400, średnio nadaje się do zdjęć gwiazd.
adrianek32
01-06-2014, 21:43
ja widze jedna powazna wade, przez 10 miesiecy zawiesil mi sie kilka razy i musialem wyjmowac baterie w D610 nie mam takich problemow no i moze jeszcze jedno, wolno dziala LV (moze to wina kart ktore posiadam - niby sa dosc szybkie ale kto tam je wie)
Pytanie do osób używających D7100 od dłuższego czasu - jakie widzicie największe wady tego modelu?
Tak szczerze... to w D7100 denerwuje mnie tylko trochę bufor - jest jednak trochę za mały. Cała reszta jest MZ ok.
ja widze jedna powazna wade, przez 10 miesiecy zawiesil mi sie kilka razy i musialem wyjmowac baterie w D610 nie mam takich problemow no i moze jeszcze jedno, wolno dziala LV (moze to wina kart ktore posiadam - niby sa dosc szybkie ale kto tam je wie)
Z zawiechą nie miałem problemów. Mam go od 15 miesięcy i obecny przebieg coś ok 12k klatek. Co do LV nie korzystam... jakoś nie miałem potrzeby, więc na ten temat się nie wypowiem. Co do FX nie posiadam więc nie mogę porównać. Ogólnie puszka warta swojej ceny. Mam wszystko co potrzebuje, tylko jak wcześniej wspomniałem bufor denerwuje.
Bufor
24mpix
AF
responsywnosc
obudowa
6 fps
Część wad jest tylko dlatego, że nie ma następcy D300. Teraz D7100 jest topową puszką DX i bierze na siebie caly ciezar uwag
nikoniarz
01-06-2014, 21:54
Jak ktoś bardzo chce to bez problemu dostanie jeszcze nówkę D300s...
Jakbym chcial D300, to kupilbym D300. Ja chce D400. Nie chcę D7100 = "prawie jak D300", czy D800 = "prawie jak D300". Uprzedam, D3s się nie liczy ;)
Alcatraz
01-06-2014, 22:15
docxxx a Ty już sprzedałeś swojego D7100? Skoro największymi wadami są obudowa, AF, responsywność i 24Mpx... to puszka jest właściwie do śmieci:-)) Przy okazji wyliczania wad: "bufor" i "6fps" to właściwie jedna i ta sama wada.
docxxx a Ty już sprzedałeś swojego D7100? Skoro największymi wadami są obudowa, AF, responsywność i 24Mpx... to puszka jest właściwie do śmieci:-)) Przy okazji wyliczania wad: "bufor" i "6fps" to właściwie jedna i ta sama wada.
6fps nie jest = "bufor" Nie robiąc serii też się zdenerwujesz. Więc upieram się przy wadzie "mały bufor". Ale to jest tylko MZ więc nie wszyscy musza się zgadzać.
D7100 używana jest do różnych celów. Czasami i do wideo. Ja już gdzieś kiedyś pisałem swoje zdanie o wydawaniu kasy na sprzęt biorac pod uwagę jej zwrot. W skrócie: max zysków przy min kosztach. Wkur... wliczone w cenę.
D7100 ma też i dobre strony: wysokie ISO, wideo, karty SD.
Dla mnie puszki czy kamery to tylko sprzet do pracy. Nie cackam sie, nie ogladam cropow itd. Robie zdjecia, zrzucam, przepuszczam przez preset, exportuje do 900/600 i zapominam.
Co ciekawe: 24mpix to dla mnie srednio 1h dluzej pracy z kazdego wiekszego meczu. A to daje mi 4h snu zamiast 5h. To jest duzo, dlaczego zloszcze sie na przepakowana matryce (tu dochodzi jeszcze poruszenie). Kupic nowego kompa? Nie, nie. Przypominam, max -> min.
ps. 6fps, a bufor to nie jest to samo.
kwiatek88
01-06-2014, 22:39
Nie unoś się proszę kwiatku... no nie ma nic wspólnego z migawką ponieważ, pochodzi z mechanizmu lustra:-)) I o to właśnie mi chodziło. I taka była logika mojej wypowiedzi. Nic nie szkodzi, że nie załapałeś. Zresztą dobrze, że o tym wspomniałem, ponieważ pisząc "uruchamia szereg mechanizmów (podnoszący i powrotny lustra itd.) i właśnie jeden z nich musi być emiterem oleju" sam przyznałeś, że nie wiesz dokładnie skąd ten olej pochodzi. A więc mniej nerwów, więcej luzu i będzie dobrze, bo inaczej jak widać nawet mała dygresja może wydatnie wpłynąć na stan zdrowia niektórych czytających - co oczywiście nie było moim celem!:-))
Logiki w Twojej wypowiedzi nie było żadnej.Nie pytałem bowiem skąd pochodzi olej na matrycy tylko po jakim czasie zjawisko ustaje w oczywistym związku z użytkowaniem aparatu a więc z naciskaniem spustu,czyli wyzwalaniem migawki.I doskonale wiedziałeś o co mi chodzi bo przecież w lot załapujesz!
Teraz powinieneś napisać że olej nie pryska na matrycę tylko na filtr dolnoprzepustowy.A dalej że D7100 takowego filtra nie ma i jeszcze dalej że ma tylko ołabiony.I pomimo racji że tak jest coś to wnosi do dyskusji?
Generowanie jałowych postów bez związku z pytaniem!!!
sokolnik
01-06-2014, 22:58
ehh mogła Ci się klawiatura zepsuć !
teraz będzie 10 stron o niczym :)
co użytkownik to opinia... - może faktycznie nie było sensu zadawania tego pytania. Może jednak coś z tego uda się przefiltrować i wybrać cenne info dla siebie.
2pompony
01-06-2014, 23:13
mały bufor, niebiesko-fioletowe pola przy iso 6400, średnio nadaje się do zdjęć gwiazd.
Dlaczego średnio się nadaje? Nie spotkałem się z tą opinią, a chciałbym wiedzieć jak z tym jest.
Wszystko zalezy od upodoban i przeznaczenia sprzetu. Jeden lubi pomarancze, a drugi jak mu nogi smierdza ;)
EDIT:
O, widzisz, masz dobre porownianie. Sokolnikowi D7100 przeszkadza w zdjeciach gwiazd a mi nawet Blaszczykowski z Lewandowskim wyszli ;)
sokolnik
01-06-2014, 23:16
przy wyższym ISO niebo dostaje krzaczków i w ogóle uważam że poprzednia moja pucha D90 lepiej się sprawowała w tym temacie. nie wiem. specjalistą od gwiazd nie jestem.
Alcatraz
02-06-2014, 00:15
kwiatek... zapomnij, szkoda naszego czasu.
ps. 6fps, a bufor to nie jest to samo.
Tak z ciekawości, rozwiniesz? Bo wydawało mi się, że w obu przypadkach chodzi o tryb zdjęć seryjnych.
Puszka A może miec:
X FPS i bufor na Y zdjec
Wyslane z telefonu
Alcatraz
02-06-2014, 00:39
No ale te rzeczy jednak mają ze sobą wiele wspólnego - ilość fps (czyli "szybkostrzelność") uzależniona jest przecież w znacznym stopniu od wielkości bufora. Jeśli ten jest mały i szybko się zapełni, wtedy i fps drastycznie spada.
Sokolnik, to nie będzie dziewięć stron o niczym, tylko czyste odkrycie drugiej strony medalu :-P
Ostatnio ciężko trafić na jakieś popisowe fotki z D7100, które by pokazały obrazek generowany na wysokim ISO czy rewelacyjny AF, więc wolę pytać.
Co do pytania o ruch fx -> D7100 to efekt moich wahań w którą stronę iść :-)
Mój lekko chlapie olejem (może się wychlapie hehe), na wysokim ISO mam w lewym górnym i dolnym rogu fioletowe zafarby (inni też tak mają), mógłby mieć odchylany ekran, bo sporo focę z żabiej perspektywy i w zasadzie tyle uwag z mojej strony. Ogólnie jestem zadowolony z tego modelu, świetna ergonomia obsługi.
Andrzej1974
02-06-2014, 09:02
Doświadczenie w tym temacie ma Andi74 (klik (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3374730&postcount=42)), który przerobił praktycznie wszystkie puszki. Zresztą jego stopka mówi sama za siebie:
Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
jest ponownie D7000 N50 1.8G, S17-70 OS 2.8-4.0 ,N70-300VR i SUNPAK PZ40X I-TTL ,Grip
No ale te rzeczy jednak mają ze sobą wiele wspólnego - ilość fps (czyli "szybkostrzelność") uzależniona jest przecież w znacznym stopniu od wielkości bufora. Jeśli ten jest mały i szybko się zapełni, wtedy i fps drastycznie spada.
Połączony to jest efekt końcowy - czyli jak dużo zdjęć zrobisz z danym FPS.
Same FPS i bufor to zupełnie różne rzeczy
Alcatraz
02-06-2014, 11:37
Efekt końcowy jest zawsze najważniejszy.
cz4rnuch
02-06-2014, 11:45
Zgoda, ale jeśli ktoś np strzela w jpg to mały bufor nie będzie dla niego ograniczeniem. Tematu szybkostrzelności się tym nie da przeskoczyć dlatego dobrze jest jednak rozgraniczyć fps i wielkość bufora.
Alcatraz
02-06-2014, 11:55
Tak, masz rację cz4rnuch.
Efekt końcowy jest zawsze najważniejszy.
Niekoniecznie. Przykładowo w piłce nożnej czasem dużo istotniejsza jest możliwość cyknięcia 3-4 zdjęć z jak najwyższym FPS niż ciągnięcia 30 klatek pod rząd - w tym pierwszym wypadku bufor nie jest istotny
Przecież to oczywiste
Wyslane z telefonu
Widać nie dla wszystkich :)
sokolnik
02-06-2014, 18:43
ISO 6400
f2,2 szkło 85mm, paskudne sztuczne światło na hali. Miałem auto-ISO i dlatego wystrzeliło na 6400.
źródło (https://copy.com/0ajfRz3M2nCK)
knopers1
02-06-2014, 19:27
dla porownania d3100 na HI 1, czyli tak jakby ISO 6400
szklo 30mm na f2,2 i 1/4000 sek
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/pw5t983lbk9c-2.jpg
źródło (http://www.pic-upload.de/view-23411645/set258--1-von-1-.jpg.html)
Przemekkk666
12-06-2014, 19:38
Mam do fotografów lotniczych, posiadających 7100 takie pytanie - czy nie ma problemu z buforem? Bo słyszałem, że w 7000 był i że w 7100 tego nie poprawili, a w fotografii lotniczej to faktycznie może stwarzać pewne problemy. Akurat przymierzałem się do 7100 ale teraz już sam nie wiem.
EDIT: właśnie zobaczyłem, że już o tym dyskutowaliście, więc już tylko dodam, że fotki robię w RAWach, więc pewnie może być problematycznie... :)
sokolnik
12-06-2014, 19:58
5 nef i zwalnia
nikoniarz
12-06-2014, 20:23
Jak chcesz dobry bufor to D300/300s. Poza zapisem 14bit bufor jest świetny...
Przemekkk666
12-06-2014, 20:33
Tak słyszałem, tylko, że D300s ma jednak gorszą matrycę, a właśnie zależało mi, żeby wskoczyć poziom wyżej z mojego D80 :) Zwłaszcza w fotografii lotniczej im wyższa matryca tym chyba lepiej, chociaż bez przegięcia w drugą stronę :)
Jak chcesz dobry bufor to D300/300s. Poza zapisem 14bit bufor jest świetny...
nikoniarz
12-06-2014, 20:40
No cóż, w tej cenie musisz pojść na kompromis- albo matryca albo bufor...
adrianek32
12-06-2014, 21:17
Tak słyszałem, tylko, że D300s ma jednak gorszą matrycę, a właśnie zależało mi, żeby wskoczyć poziom wyżej z mojego D80 :) Zwłaszcza w fotografii lotniczej im wyższa matryca tym chyba lepiej, chociaż bez przegięcia w drugą stronę :)
co to jest wyzsza matryca? rosnie sobie?
nikoniarz
12-06-2014, 21:17
Zapewne miał na myśli wyższe ISO.
Przemekkk666
12-06-2014, 21:52
co to jest wyzsza matryca? rosnie sobie?
No tak, tak, przejęzyczyłem się, oczywiście chodziło mi o ilość pikseli ;)
nikoniarz
12-06-2014, 21:53
A jednak nie o ISO chodziło a o rozdzielczość... :)
Przemekkk666
12-06-2014, 21:53
No cóż, w tej cenie musisz pojść na kompromis- albo matryca albo bufor...
Ech, no tak, zdaję sobie z tego sprawę, mam tylko nadzieję, że jeśli się zdecyduję, to nie będę sobie pluł w brodę w trakcie pokazów lotniczych :)
nikoniarz
12-06-2014, 22:03
Masz parcie na megapiksele? :)
Masz parcie na megapiksele? :)
Proszę się nie naśmiewać z przedpiścy. Czego optyka nie da, to da się wycropować. :) Też się przymierzam do przeskoku z D90 na D7100 z podobnego powodu (żelazne ptaki).
Napstrykałem już nim ok 16k fot. Af nie pomylił się ani razu. Obrazek daje świetny gdy mamy światła pod dostatkiem lecz gdy światła brakuje wtedy wychodzą słabości tego modelu. Powoli spoglądam w stronę czegoś z przetwornikiem 35mm. Wiem już że potrzeba mi potężniejszej matrycy, niestety często tak mam że światła brakuje a szkła nie da się już bardziej otworzyć. Zobaczę jeszcze jak to jest ze światełkiem 1,4 :).
Napstrykałem już nim ok 16k fot. Af nie pomylił się ani razu.
LOL , mamy idealny aparat :D
Alcatraz
13-06-2014, 17:37
Obrazek daje świetny gdy mamy światła pod dostatkiem lecz gdy światła brakuje wtedy wychodzą słabości tego modelu.
Przy słabym świetle to chyba wychodzą słabości każdego modelu (mniejsze lub większe). Akurat D7100 ma bardzo wysokie użyteczne iso więc nie wiem co dokładnie miałeś na myśli.
Uszanowanko. Mam pytanie za 100pkt: w programie manualnym po czasie bulb jest czas " -- ", tu wiadomo o co chodzi, ale następny po nim jest " x250 " i nie bardzo rozumiem o co chodzi. Średnio mi to coś zmienia ale pytam z ciekawości :)
Uszanowanko. Mam pytanie za 100pkt: w programie manualnym po czasie bulb jest czas " -- ", tu wiadomo o co chodzi, ale następny po nim jest " x250 " i nie bardzo rozumiem o co chodzi. Średnio mi to coś zmienia ale pytam z ciekawości :)
To czas synchronizacji z lampą.
Wanageddon
15-06-2014, 18:14
5 nef i zwalnia
Z kartą uhs-i dochodzę do 6 rawów, co jest nadal kiepskim wynikiem.
Jpg ok 15, potem zwalnia ale nie tyle co w przypadku rawów.
KolczastyNorman
16-06-2014, 01:50
przy wyższym ISO niebo dostaje krzaczków i w ogóle uważam że poprzednia moja pucha D90 lepiej się sprawowała w tym temacie. nie wiem. specjalistą od gwiazd nie jestem.
a jak wychodzą zdjęcia w nocy przy niskim iso?? planuję zmienić body i zastanawiam się jak sobie radzi przy nocnych plenerach i dłuższych czasach ??
Z pytaniem jak się sprawuje ustawianie ostrości , tzn bo w porównaniu z d7000 czasem nie mogę wykonać zdjęcia bo nie może złapać ostrości celując na mało kontrastowe obiekty , przy słabych warunkach oświetleniowych lub gdy robimy troszkę pod światło.
Troszkę mnie to denerwuje bo gdy chce szybko wykonać zdjęcie na ślubie ,a zonk, spust migawki zablokowany i gdy w końcu złapie ostrość to już po wszystkim :)
Całe twoje portfolio widoczne na blogu zrobiłeś sprzętem ze swojej stopki?
Witam panowie, chciałbym was poprosić o pomoc.
Myślę, żeby do mojego D5000 dokupić D7100. W chwili obecnej mam, 3 obiektywy Nikora AF-s 18-200 ED; Sigmę 10-20 DC HSM; oraz kitowy AF-s 18-55. Ponieważ fotografuje przede wszystkim krajobrazy moje pytanie jest takie. Czy D7100 w pełnym zakresie obsługuje starszego typu obiektywy Chodzi mi o te,które nie posiadają silniczka.
Choruje na obiektyw 70-300 takiego mi brakuje, więc czy ten Nikkor AF 70-300mm f/4-5.6 G po podpięciu do D7100, aparat w trybie automatycznym ustawi ostrość . Myślę jeszcze o tym NIKKOR AF 85MM F/1.8 D
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
sokolnik
16-06-2014, 22:28
D7100 na "śrubokręt" także szkła Nikkor bez własnego AF będą automatycznie ustawiały ostrość.
skoro chcesz kupić D7100 to poczytaj o nim. Jest na rynku ponad rok a może już 2 lata, został przetestowany z każdej strony. Ja mam ponad rok i jestem zadowolony.
Myślę, żeby do mojego D5000 dokupić D7100. W chwili obecnej mam, 3 obiektywy Nikora AF-s 18-200 ED; Sigmę 10-20 DC HSM; oraz kitowy AF-s 18-55. Ponieważ fotografuje przede wszystkim krajobrazy moje pytanie jest takie. Czy D7100 w pełnym zakresie obsługuje starszego typu obiektywy Chodzi mi o te,które nie posiadają silniczka.
Choruje na obiektyw 70-300 takiego mi brakuje, więc czy ten Nikkor AF 70-300mm f/4-5.6 G ustawi ostrość automatycznie, podpięty do D7100.
D7100 ma śrubokręt i obsłuży obiektywy AF bez własnego silnika.
a jak wychodzą zdjęcia w nocy przy niskim iso?? planuję zmienić body i zastanawiam się jak sobie radzi przy nocnych plenerach i dłuższych czasach ??
Szumy są małe. Ale przy sodowym oświetleniu, gdy trzeba ustawić WB na mniej niż 2500 i jednocześnym mocnym wyciąganiu z cieni, może pojawić się banding. A przy czasach powyżej minuty, czerwone dropy.
To było robione na D7100
http://www.top67.pl/Miejsca/Wien/index.html
http://www.top67.pl/Miejsca/Barcelona/Barnoc/index.html
[...] Czy D7100 w pełnym zakresie obsługuje starszego typu obiektywy Chodzi mi o te,które nie posiadają silniczka.
Zajęło mi to kilka kliknięć. Już w drugim wierszu napisano:
"Mocowanie F firmy Nikon (napęd autofokusa za pośrednictwem silnika w korpusie aparatu lub styków CPU)"
http://nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/consumer/d7100
[...]czy ten Nikkor AF 70-300mm f/4-5.6 G po podpięciu do D7100, aparat w trybie automatycznym ustawi ostrość [...].
Pewnie. Posiadam i uzytkuje D7100 z Nikkorem 70-300mm f/4.5-5.6G ED-IF AF-S VR i ten bym Ci polecal, cena co prawda znacznie wyzsza (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/101813) ale jakosc budowy, metalowy bagnet oraz stabilizacja obrazu (pomocna w ogole, a przy "upakowanej" matrycy D7100 w szczegolnosci) to zalety naprawde nie do pogardzenia.
Jezeli cena gra role, to mozna rozwazyc Tamiego 70-300, ale ze stabilizacja obrazu (Tamron SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD) - jest sporo tanszy (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/933120) od Nikona.
Za Nikonem 70-300mm f/4-5.6G poza byciem tanim przemawia jego nizszy ciezar, obecnosc pierscienia przeslony (jezeli do czegos Ci to potrzebne) a takze mozliwosc wspolpracy z analogowymi korpusami.
Pozdrawiam i udanych wyborów zycze
cena nowego szkła 70-300 około 450zł więc nie będę się zastanawiał i wezmę nikora. Kolego Warpman ja mówię o AF, a ty mnie odsyłasz do AF-s właśnie z racji ceny nie kupiłem go do mojego D5000.
Pwas ja rozumiem twoja frustrację , wątek zacząłem czytać 284 strony, więc przepraszam za moje gapiostwo.
Z kolei wszystkim kolegom, którzy mi podpowiedzieli bardzo serdecznie dziękuję. Moje pytanie powstało dlatego że dużo czytam i jeżeli otwieram taką informację - cytat " Współpraca z obiektywami AF NIKKOR, w tym obiektywami typu G, D (pewne ograniczenia dotyczą obiektywów PC) i DX, obiektywami AI-P NIKKOR i obiektywami AI bez procesora (tylko tryby A i M). Nie są obsługiwane obiektywy IX-NIKKOR, obiektywy do aparatu F3AF ani obiektywy bez mechanizmu AI (non-AI / pre-AI). Wskaźnika ustawienia ostrości można używać z obiektywami o otworze względnym f/5,6 lub większym (wskaźnik ustawienia ostrości współpracuje z środkowym polem AF w przypadku używania obiektywów o otworze względnym f/8 lub większym)." - koniec cytatu to po prostu w głowie laika pojawiają się pytania, które u profesjonalistów, nigdy by się nie pojawiły. Więc jako mechanizm obronny powstaje pytanie może posiłkować się wiedza tych, którzy tego już używają
Już się ciesze na nowy zakup D7100. Jak się czyta ten wątek to się okazuje, że to wcale nie jest ten ideał o którym myślałem. Okazuje się, że ma wiele wad, ale chyba nie ma alternatywy. Kupił bym D610, ale co zrobić z moimi obiektywami .
Cieszę się że upragnione 70-300 będzie o ponad 280 funciaków tańsze (Myślę o AF a nie o AF-S).
Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam z Irlandii
W pełni rozumiem, że nie kupiłeś AF-S do D5000, ale D7100 to "trochę" inny aparat. Ja tylko chciałem pomóc. Muszę przyznać, że nie jest dla mnie jasny Twój tok rozumowania - przecież kupując gorszy obiektyw na wstępie ograniczysz sobie możliwości korpusu D7100. Ale - każdemu według potrzeb, zrobisz jak uznasz za stosowne. Tak czy inaczej lepiej kupić najpierw body a potem testować je z różnymi obiektywami i wybrać to co Ci pasuje najbardziej. Pozdrawiam
@rysko1 - nie odbieraj tego tak dosłownie, tam na końcu mojego zdania miał być emoticon. Widać że z racji późnej pory (godzin szczytu) koledzy zasypali Cię odpowiedziami na temat AF. Napisałem tak, ponieważ nie spodziewam się błędów na stronie producenta, a na stronach różnych firm i sprzedawców nie raz błędy są, i to poważne.
Całe twoje portfolio widoczne na blogu zrobiłeś sprzętem ze swojej stopki?
Tak wszystko robione sprzętem ze stopki , choć zamierzam się nad kupnem sigmy 18-35 1.8 i 85 1.8 :)
Przemekkk666
17-06-2014, 08:39
A propos obiektywów to czy 55-300 mocno ograniczy potencjał 7100 czy nie odczuje tego jako zaawansowany amator? Fotki robię lotnicze
Będzie zdecydowanie lepszy od starego 70-300G, 70-300 ED oraz Sigm i Tamronów bez stabilizacji.
kwiatek88
17-06-2014, 11:30
Mam problem z ustawieniem czasu wyświetlania zdjęcia po jego zapisaniu w d7100.Wybieranie w menu różnych wartości niczego nie zmienia,zdjecie jest wyświetlane ok.60s.Reset ustawień osobistych sprowadza wartość do 4s, ale to niczego nie zmienia.Ekran gaśnie ewentualnie po naciśnięciu spustu.Wywołanie odtwarzania zapisanego zdjęcia klawiszem odtwarzania wyświetla je równie długo pomimo ustawienia np:4s.Czy robię coś nie tak?
Zmień obiektyw i będzie dobrze.
I to Ci się dzieje tylko na sigmie 17-50? Jeśli tak, to normalne, a może nienormalne, no ale tak jest.
kwiatek88
17-06-2014, 11:48
Dzięki! Na nikkorze wszystko normalnie, a już myślałem że coś zwalone jest.O zachowaniu z sigmą wiedziałem tylko o kiepskim przewijaniu na podglądzie a widać nie tylko.
Choruje na obiektyw 70-300 takiego mi brakuje, więc czy ten Nikkor AF 70-300mm f/4-5.6 G po podpięciu do D7100, aparat w trybie automatycznym ustawi ostrość . Myślę jeszcze o tym NIKKOR AF 85MM F/1.8 D
D7100 posiada silnik współpracuje więc również z obiektywami AF bez silnika.
Obiektyw Nikkor AF 70-300mm f/4-5.6 G posiada silnik jak każdy Nikkor typu G, jednak jest to optycznie bardzo kiepskie szkło. W tym zakresie ogniskowych warto się interesować Nikkor AF-S DX 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR lub Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR. Jest jeszcze Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD, który jest podobno jakościowo podobny do Nikkora, a jest znacznie tańszy, jednak nie jest Nikkorem, co zawsze może powodować jakieś dodatkowe komplikacje.
Sam posiadam nabytego kiedyś z Nikonem analogowym Nikkora AF 70-300 mm f/4-5.6D ED oraz zakupionego niedawno AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR. Jest to jakościowa przepaść pod względem rozdzielczości, ale nie bez znaczenia jest VR, który przy takich ogniskowych ma duże znaczenie. Na koniec muszę podkreślić, że we wszystkich testach i opiniach jakie czytałem ten którego wymieniasz AF 70-300mm f/4-5.6 G jest zdecydowanie najsłabszy.
Jeżeli nie potrzebujesz 200-300mm to na Twoim miejscu kupowałbym AF 85/1.8 D
Edyta:
przepraszam jeżeli powtarzam to co jest we wcześniejszych postach, ale za czym napisałem to spłynęło ich kilka.
Obiektyw Nikkor AF 70-300mm f/4-5.6 G posiada silnik jak każdy Nikkor typu G[...]
??
On nie ma silnika. G oznacza brak pierścienia przysłony, nie ma nic wspólnego z silnikiem.
Obiektyw Nikkor AF 70-300mm f/4-5.6 G posiada silnik jak każdy Nikkor typu G
Nieprawda, ten obiektyw nie ma silnika. Co więcej, nawet obecność VR nie oznacza wbudowanego silnika.
Obiektywy z oznaczeniem AF-S posiadają własny silnik, tak trudno znaleźć to w specyfikacji, pozostałe oznaczenie dotyczą innych funkcji.
KolczastyNorman
17-06-2014, 17:25
Zgera dobrze mówi obiektyw AF-S ma własny silnik na stronę Nikona jest jasno i wyraźnie napisane o oznaczeniach :)
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14980/kw/oznaczenie%20af
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/19075/kw/oznaczenie%20af
Nieprawda, ten obiektyw nie ma silnika. Co więcej, nawet obecność VR nie oznacza wbudowanego silnika.
Przepraszam za spowodowane zamieszanie, nie sprawdziłem, a wszystkie typu G z którymi miałem do czynienia miały silnik i wydawało mi się to oczywiste.
koledzy przepraszam Was za ten mały zamęcik , który powstał. Więc dla uściślenia chcę kupić ( a właściwie już decyzja zapadła więc w następnym tygodniu to zrobię w pierwszej kolejności D7100). Czytając informację na stronach Nikona, że to body współpracuje również ze starszymi obiektywami, więc to mnie strasznie ucieszyło, z racji redukcji kosztów ( łatwiej żonie wytłumaczyć, że potrzebny jest słoik na ogórki za 89 funtów, a nie ten za 380 - wiadomo jak to z babami ). Jak widzę jednak prawda jest inna, przy polityce nikona jednak trzeba mnożyć koszty i kupować obiektywy AF-S, (z silnikiem ultra cichym napędzającym tryb autofokusa) Jak to wynika z moich obliczeń, ten silniczek stanowi około 30% ceny w tych modelach niższych. I stąd moje głupie pytanie. Pewnie tu nie miejsce, ale skopiuje tak dla wyjaśnienia za fotoblogią oznaczenia tych nieszczęsnych obiektywów całość jest pod tym adresem http://fotoblogia.pl/2011/02/17/jak-odszyfrowac-oznaczenia-obiektywow-nikon-nikkor
AF Ten symbol nosiły pierwsze obiektywy przeznaczone do lustrzanek z autofokusem, produkowane od 1986 roku.
AF-S (z ang. AutoFocus-Silent wave) Tym symbolem oznaczono obiektywy z cichym silnikiem autofocusa produkowane od 1996 roku.
D Oznaczenie zmodyfikowanej serii obiektywów AF wprowadzonej w 1992 roku. Informacje o odległości (pomiar odległości) â obiektywy Nikkor typu D przekazuje procesorowi informacje o odległości obiektu od aparatu. Dzięki temu możliwe było wprowadzenie pomiaru matrycowego 3D oraz sterowanego wielosensorowo, przestrzennego zrównoważenia błysku wypełniającego.
DC Określenie dla obiektywów, które mają możliwość sterowania stopniem aberracji sferycznej tła i pierwszego planu poprzez obracanie soczewki DC (z ang. Defocus-image Control). Technikę taką stosuje się w fotografii portretowej.
DX Oznaczenie obiektywów przeznaczonych do współpracy z lustrzankami cyfrowymi. Mają ograniczone pole rzutowania obrazu i dlatego po zamontowaniu w korpusie pełnoklatkowym bardzo mocno winietują. Wszystkie szkła DX są jednocześnie typu G.
ED Kluczowy element teleobiektywu NIKKOR oznacza szkło o niskiej dyspersji (z ang. Extra-Low Dispersion), z którego wykonane są soczewki, oczywiście nie wszystkie. Szkło niskodyspersyjne niweluje aberrację chromatyczną.
G Obiektyw NIKKOR typu G. Nie mają one pierścienia przysłony. Przysłonę należy ustawiać za pomocą koła sterującego w korpusie aparatu. Takie sterowanie oferują wszystkie cyfrowe lustrzanki Nikona.
Przepraszam za ten śmietnik, tą wiedzę to ja posiadam. Pytanie zadałem nie precyzyjne więc teraz to się mści.
Chciałem się po prostu dowiedzieć jak wygląda współpraca wszystkich bez silnikowców z D7100 . Niestety o testach mowy być nie może, więc takież pytanie zadałem tu na forum, ponieważ Panowie wszyscy macie jakieś doświadczenie z tym aparatem.
Podsumowując dziękuję serdecznie za odpowiedzi widzę , że nie ma opcji ucieczki o d AF-S. Następne szkło to będzie jakaś stałka Nikkora AF-S 50mm f/1.8 G a mój wymarzony 70-300 umrze śmiercią naturalną . Pozdrawiam z Irlandii i jeszcze raz dziękuję.
Jak ktoś chce zobaczyć kawałek mojej Irlandii to wygląda ona tak http://www.panoramio.com/user/6166395 . Zdjęcia słabe, ale taka mała zmiana krajobrazu.
Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam
A co ma do tego polityka Nikona? D7100 będzie współpracował praktycznie ze wszystkimi obiektywami z bagnetem F. Wyjątkiem są te, których nie da się fizycznie zamontować (stare fishe, które zawadzają o lustro) lub trzeba zrobić modyfikację (pre AI).
A zupełnie inną sprawą jest jakość optyczna. Aby wkorzystać potencjał tak gęstej matrycy, potrzeba dobrych obiektywów. Ale to się nazywa postęp.
Witam,
Kadruję, naciskam do połowy migawkę i ustawiam ostrość. Następnie chcę skorzystać z podglądu głębi ostrości i... w wizjerze nie widzę żadnej różnicy.
O co w tym chodzi?
zbyszekD7000
18-06-2014, 19:23
Jak można do połowy nacisnąć migawkę ? ;-)
Naciśnij tylko przycisk podglądu ostrości :-) wtedy zadziała
cz4rnuch
19-06-2014, 06:28
Witam,
Kadruję, naciskam do połowy migawkę i ustawiam ostrość. Następnie chcę skorzystać z podglądu głębi ostrości i... w wizjerze nie widzę żadnej różnicy.
O co w tym chodzi? A jaką wartość przysłony masz wtedy ustawioną? Jeśli obiektyw jest maksymalnie otwarty lub delikatnie przymknięty to różnicy nie zauważysz. Różnica wyjdzie dopiero wtedy gdy "przymkniesz" obiektyw np do f/8, przy okazji w wizjerze zrobi się ciemniej.
maniak666
19-06-2014, 11:14
Zobacz jaką funkcję masz przypisaną do przycisku. Menu ustawień osobistych f3.
Wszystko jasne, próbowałem na przesłonach 1.8 do 2.8. Na wyższych widać różnicę i rzeczywiście delikatniecimnieje obraz w kadrze.
A z wciskaniem migawki oczywiście miałem na myśli spust migawki :)
Dzięki za podpowiedzi
Przemekkk666
21-06-2014, 15:25
Słuchajcie, mam mały dylemat i może ktoś pomoże mi rozwiać wątpliwości :) Chciałbym kupić tą puszkę jeszcze w lipcu a budżet mam ograniczony do 3100zl, znalazłem ofertę na allegro http://allegro.pl/aparat-cyfrowy-lustrzanka-nikon-d7100-jak-nowa-i4346394177.html , na prośbę właściciel podesłał mi fotkę zrobioną z założonym dekielkiem, hot'ów nie widzę, pytanie czy warto ryzykować przez allegro? Gwarancja jest do 2015 roku, a właściciel mówi, że przechodzi na pełną klatkę. Sam już nie wiem... :)
nikoniarz
21-06-2014, 15:27
Przy tej kwocie lepiej dołożyć i kupić nieśmiganą nówkę w sklepie.
sokolnik
21-06-2014, 15:35
Przy tej kwocie lepiej dołożyć i kupić nieśmiganą nówkę w sklepie.
racja. Ja bym dołożył i kupił nowy. To że aparat nie ma hotów to się specjalnie nie dziwię. Sprawdź czy nie ma oleju na matrycy :) ? wiadomo jaki jest powód sprzedaży?
nowy D7100 kosztuje teraz jakoś 3600 - 400 zł zwrot. Nie opłaca się kupować tej używki.
Przemekkk666
21-06-2014, 15:55
Właściciel przerzuca się na pełną klatkę. Zastanowię się jeszcze nad nówką, w nikonie body kosztuje 3699zł
zbyszekD7000
21-06-2014, 16:04
Przy tak małej różnicy nie kupowałbym używanego, nie warto ryzykować
kwiatek88
21-06-2014, 16:27
Właściciel przerzuca się na pełną klatkę. Zastanowię się jeszcze nad nówką, w nikonie body kosztuje 3699zł
Przecież jest promocja Nikon Cash back i zwracają 400 PLN !!!
Przemekkk666
21-06-2014, 16:33
Przecież jest promocja Nikon Cash back i zwracają 400 PLN !!!
O kurcze! No to niezle, w takim razie będzie nówka :D
Szkoda tylko, że nie można od razu kupić z rabatem ;)
kwiatek88
21-06-2014, 16:43
O kurcze! No to niezle, w takim razie będzie nówka :D
Szkoda tylko, że nie można od razu kupić z rabatem ;)
Dopilnuj tylko przy zakupie czy jest dołączony KUPON RABATOWY !!! Nie wszyscy sprzedawcy uczestniczą w promocji.
Obecnie chyba najtaniej i z promocją jest w AB foto.
nikoniarz
21-06-2014, 17:48
Wolalbym dolozyc do nowki nawet jesli by nie bylo zwrotu...
też kupiłem z AB Foto bo było najtaniej, 3698, ale się dogadałem że bym chciał cenę ze strony internetowej czyli 3648 i poszli na to:)
Witam na FORUM !
Od niedawna jestem psiadaczem 7100 wcześniej były głownie canon`y ... jednak coś mnie pchnęło w strone NIKONA i zobacze czy nie bede żałował :) do rzeczy - czy mógłbym prosić Was o sugestie co do obiektywu - chciałbym coś czym można słusznie zast zastąpić stanadrtowy kit`owy obiektyw w zakiesie 17 - 50 - co polecacie i nikoniecznie nikora : ) bo cenowo rozwala trochę - czym można go nieco taniej zastąpić ? Pozdrawiam serdecznie
Witam na FORUM !
Od niedawna jestem psiadaczem 7100 wcześniej były głownie canon`y ... jednak coś mnie pchnęło w strone NIKONA i zobacze czy nie bede żałował :) do rzeczy - czy mógłbym prosić Was o sugestie co do obiektywu - chciałbym coś czym można słusznie zast zastąpić stanadrtowy kit`owy obiektyw w zakiesie 17 - 50 - co polecacie i nikoniecznie nikora : ) bo cenowo rozwala trochę - czym można go nieco taniej zastąpić ? Pozdrawiam serdecznie
Warto pomyśleć o Sigmie 17-50mm f/2.8 OS HSM (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=133915) mimo Sigma 17-50 2.8 i dziwne zachowanie D7100 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057)
nikoniarz
30-06-2014, 16:38
Jak powyżej- jeśli chcesz coś w zakresie 17-50 tak by nie rujnowało portfela to właśnie Sigma.
jak sie ma sigma 17-50 do tamrona 17-50 2.8 ... miałem ten ostatni obiektyw przy canonie - dawał świetnie rade z 60d
sokolnik
30-06-2014, 22:30
Sigma
Sokolnik napisał: "proszę użytkowników D7100 by napisali czy ze swoimi obiektywami (i jakimi) musieli grzebać w mikroregulacji."
D7100 mam ze dwa tygodnie, ale troszkę już mogę o nim powiedzieć. Z Tamronem SP AF 90MM F2.8 DI VC USD i Nikkorem AF-S DX 18-105 F3.5-5.6 nic nie trzeba grzebać -- ostrość jest doskonała. Ten Tamron to w ogóle niesamowicie wymiata, świetne szkło i przyjemnie pracuje z D7100. Nikkor to oczywiście cienias przy nim, ale daje radę -- używam go do typowej okazjonalnej młócki, z czasem pewnie dokupię coś ambitniejszego. Samo body sprawia solidne wrażenie, ale np. w porównaniu z Canonem D70 ma mniej wygodny chwyt, przynajmniej dla mojej ręki. Gdyby było centymetr wyższe, byłoby znacznie lepiej. Ponadto położenie przedniego pokrętła też mogłoby być lepiej przemyślane.
Guzikologia jest OK, znacznie przyjemniejsza niż we wzmiankowanym Canonie, ale przydałoby się podświetlenie przycisków. Blokada pokrętła trybów jeszcze się jakoś broni, bo jest łatwo dostępna (była o tym tu mowa), ale blokada pierścienia trybu migawki jest zwyczajnie przerostem techniki nad zdrowym rozsądkiem. Jest zbędna, poza tym lepiej sprawdziłoby się osobne pokrętło.
Nie używam Lv, ale są sytuacje, że odchylany ekran jednak by się przydał. Podobnie jak interfejs WiFi albo gniazdo Ethernetu, no ale taka polityka firmy i co robić. BTW, przydałoby się -- zamiast mini -- zwykłe złącze USB, miejsca byłoby dość -- wówczas można by było wtykać pendrive'a i szybko zgrywać urobek bez plątania się w kabelkach.
AF generalnie łapie bezproblemowo, choć czasem gubi się przy celowaniu w drobny szczegół podczas zdjęć makro. Baaardzo by się przydała możliwość wykorzystania pokręteł do wyboru punktu ostrzenia (np. przednia na boki, tylne góra-dół) -- przy celowaniu przez wizjer macanie za wybierakiem na tylnej ściance nie jest szczytem wygody
Wizjer jest bardzo fajny, jeśli mi czegoś w nim brakuje, to wyświetlania zgrubnego histogramu, jak w bezlusterkowych Soniakach. Ale i bez tego daje radę.
Również nie słyszę dźwięku ostrzenia, ale muszę jeszcze sprawdzić poziom głośności, bo może mam ściszony :)
Bateria wytrzymuje ok. 600 strzałów, w tym ok. 1/4 z lampą, więc nie jest źle.
Oczywiście tajemnicą producenta pozostaje sens dołączania trybów tematycznych czy rozbudowanej edycji zdjęć w puszce -- ale może Azjaci tego wymagają albo Amerykanie? Przy obecnej ofercie rynkowej D7100 raczej nie przyciągnie amatorów łatwizny, bo oni zwykle potrzebują móc schować aparat do torebki czy kieszeni, a w wypadku lustrzanki to raczej mało prawdopodobne. Nawet jeśli ktoś ma torebkę jak brytyjska królowa albo kieszenie jak polski minister.
Generalnie moja wstępna ocena jest bardzo pozytywna, mimo paru celowych niedostatków i paru potknięć D7100 wydaje się być solidnym i wartym swej (spadającej już powoli) ceny punktem oferty Nikona.
sokolnik
01-07-2014, 18:30
Hmm ja tak napisalem? Byłem pijany pewnie :-)
Witam, czy używał Ktoś tej puszki na ślubie jako drugie body albo główne, jak to robi w kościołach, albo jak radzi sobie na salach? Pytam bo moje D300 się już postarzało i czas coś kupić z DXem ;-)
zbyszekD7000
01-07-2014, 20:28
Hmm ja tak napisalem? Byłem pijany pewnie :-)
Widać po oblewaniu mgr nie pamiętasz ;-)
sokolnik
01-07-2014, 20:43
Ja robiłem sślubi chrzest... przydałaby się pełnaklatka ale daje rade :-) ja trafiłem na stare kościoły z brzydkim starym oświetleniem. Ogólnie daje rade, dużo lepiej niż D90 ale zachciało mi sie FX
Witam, czy używał Ktoś tej puszki na ślubie jako drugie body albo główne, jak to robi w kościołach, albo jak radzi sobie na salach? Pytam bo moje D300 się już postarzało i czas coś kupić z DXem ;-)
Nie mam doświadczeń w robieniu zdjęć ślubnych, ale miałem okazję brać udział w sesji fotograficznej odbywającej się między innymi na poddaszu oraz w ciemnych pomieszczeniach z wykorzystaniem światła zastanego. Używałem obiektywów N 35/1.8G, 50/1.4G, 85/1.4D oraz Tokiny 50-135/2.8. Prawdę mówiąc byłem mocno zaskoczony sporą ilością nietrafionych zdjęć. Ogólnie AF D7100 jest sporo lepszy od D90, którego używałem wcześniej, ale do D300s które dobrze znam, dużo mu brakuje.
Osobiście nie odważył bym się brać zlecenia z D7100 jako podstawowym korpusem.
Alcatraz
02-07-2014, 00:00
Czyli D7100 radzi sobie gorzej niż stary Canon 40D???:-) Pytam, bo tym drugim mój kolega robi zawodowo zlecenia już od ładnych paru lat i procent "trafień" ma znakomity... No i druga sprawa - w tego typu zleceniach jednak przydaje się lampa!
nikoniarz
02-07-2014, 00:04
Ciężko stwierdzić, czy posiadany sprzęt używany zarobkowo świadczy o czymkolwiek. Znajoma do dziś robi kasę na D90+N18-105. Sprzęt się zwrócił kilkukrotnie...
Alcatraz
02-07-2014, 00:08
Ciężko stwierdzić, czy posiadany sprzęt używany zarobkowo świadczy o czymkolwiek.
Nie o to mi chodziło - nie twierdzę, że wystarczy użytkować jakiś sprzęt zarobkowo, żeby w ogólnej opinii było on dobry. Chodziło mi o to, że on przy dużej ilości zleceń naprawdę nie ma powodu do narzekań na AF tego modelu - innymi słowy odsetek zdjęć nietrafionych jest znikomy. Używa on jednak lampy.
Drugą prawdą, którą zdaje się potwierdzać przykład Twojej znajomej jest to, że najważniejsza jest wiedza, umiejętności oraz znajomość posiadanego sprzętu.
nikoniarz
02-07-2014, 00:12
Może to bardziej kwestia potencjalnych klientów. A raczej grona klientów które nie wymaga zbyt wiele. Niektórzy wolą średniej jakości fotki, ale w dużo niższej cenie. Trudno stwierdzić...
Alcatraz
02-07-2014, 00:23
Takim stwierdzeniem od razu kwalifikujesz zdjęcia z D90 i pośrednio również D7100 jako "produkt średniej jakości".
nikoniarz
02-07-2014, 00:27
Taka kwalifikacja jest czysto subiektywna. Jak sam wiesz można zrobić spoko fotkę D90 oraz gniota z D610... Jeśli chodzi o mnie to zdjęcie ma mi się podobać. To czym jest zrobione nie ma dla mnie znaczenia.
Alcatraz
02-07-2014, 00:31
Właśnie, dlatego nie odważę się na stwierdzenie, że zdjęcie z D7100 jest ogólnie "średniej jakości fotką" (podobnie z D90 czy innych). Nawiązałem tylko do wcześniejszego stwierdzenia kolegi o dużej ilości nietrafionych zdjęć (AF) w kontekście bardzo małej ilości nietrafionych z 40D mojego kolegi. A fragment o zawodowym robieniu zdjęć dodałem po to, żeby podkreślić dużą ilość wykonywanych fotografii, co raczej eliminuje przypadkowość zjawiska.
nikoniarz
02-07-2014, 00:38
Okej, wyjaśnione.
Alcatraz
05-07-2014, 17:18
Czy ktoś stosuje w D7100 karty SanDisk SDHC 32GB Extreme Pro 95MB/s? Body wykorzystuje możliwości tej karty? Czy też szkoda na to gotówki i spokojnie wystarczy 45MB/s? Pisząc dokładniej: do nagrywania video karta 95MB/s pewnie niczego nie zmieni ale w zapisie fotografii już powinna.
D7100 jako pierwsze body w pełni wykorzystuje karty 90MB
adrianek32
05-07-2014, 18:08
Czy ktoś stosuje w D7100 karty SanDisk SDHC 32GB Extreme Pro 95MB/s? Body wykorzystuje możliwości tej karty? Czy też szkoda na to gotówki i spokojnie wystarczy 45MB/s? Pisząc dokładniej: do nagrywania video karta 95MB/s pewnie niczego nie zmieni ale w zapisie fotografii już powinna.
mi wlasnie troche zamula z kartami: SanDisk SDHC 32GB Extreme Full HD Video2 Class 10 + Kingston SDHC 16GB Ultimate Class 10
do D610 mam: Kingston SDHC 32GB UHS-1 U3 SDA3 + Kingston SDHC 16GB Class 10 UHS-I Ultimate SDA10 i jest lepiej
adrianek32
05-07-2014, 18:09
ja :) jako drugie body
Alcatraz
05-07-2014, 18:56
D7100 jako pierwsze body w pełni wykorzystuje karty 90MB
Pytam, ponieważ w instrukcji nie znalazłem takich informacji. Czyli rozumiem, że jest pełne uzasadnienie i sens stosowania kart o prędkości 95MB/s? Czy zysk będzie widoczny tylko przy serii, czy także przy zapisie pojedynczych fotografii?
sokolnik
05-07-2014, 19:53
ja mam przeczucię że podgląd zdjęć(cia) jest szybszy niż przy zwykłej karcie 30-45mb/s
warto kupić
nikoniarz
05-07-2014, 19:56
przeczucię
Łot??
Alcatraz
05-07-2014, 20:00
ja mam przeczucię że podgląd zdjęć(cia) jest szybszy niż przy zwykłej karcie 30-45mb/s
warto kupić
A czy na szybszy zapis też można liczyć?
Pytam, ponieważ w instrukcji nie znalazłem takich informacji. Czyli rozumiem, że jest pełne uzasadnienie i sens stosowania kart o prędkości 95MB/s? Czy zysk będzie widoczny tylko przy serii, czy także przy zapisie pojedynczych fotografii?
Wszedzie
nikoniarz
05-07-2014, 20:06
Ja mam takie pytanko do właścicieli D7100- ile średnio "ważą" rawy 12bit i ile 14bit?
Mam u siebie 32GB i 2x16GB sandiska 95MB/s i jestem zadowolony. Działają szybko i dają radę przy seriach.
adrianek32
05-07-2014, 21:15
Ja mam takie pytanko do właścicieli D7100- ile średnio "ważą" rawy 12bit i ile 14bit?
zalezy co fotografujesz, nie sprawdzalem dokladnie ale mysle ze tak ok. 20-30MB
nikoniarz
05-07-2014, 21:19
Wiem, że zależy od tego co będzie w kadrze. Chciałem tylko jakieś odniesienie do D300, gdzie przy 12bit jest to 18-20 MB, a przy 14bit 22-25 MB.
sokolnik
05-07-2014, 21:21
od 28 do 34 mb
nikoniarz
05-07-2014, 21:28
od 28 do 34 mb
A jakiego zapisu to dotyczy? Dlatego rozgraniczyłem przy pytaniu...
sokolnik
05-07-2014, 21:37
14 bit, tylko takie robię
nikoniarz
05-07-2014, 21:40
Okej, dzięki za wyjaśnienie. Domyślam się że również bez kompresji?
12 bitowe, z kompresją stratną zajmują średnio 22-24MB w pełnej rozdziałce.
sokolnik
05-07-2014, 21:43
jakbym chciał kompresować to bym użył WIN ZIPa albo kompaktu :)
nikoniarz
05-07-2014, 21:44
12 bitowe zajmują średnio 22-24MB w pełnej rozdziałce.
To raczej nie ma masakry w porównaniu do D300 jeśli chodzi o zapis bez kompresji. Szkoda, ze bufor taki kiepski... Ale z drugiej strony masa innych plusów (zalet). Musze rozważyć zakup trzeciej puszki :D
adrianek32
05-07-2014, 23:36
rzeczywiscie teraz sprawdzilem kilka nefow na karcie 14-bitowe maja ok 29MB
To raczej nie ma masakry w porównaniu do D300 jeśli chodzi o zapis bez kompresji. Szkoda, ze bufor taki kiepski... Ale z drugiej strony masa innych plusów (zalet). Musze rozważyć zakup trzeciej puszki :D
Musiałeś trafić akurat gdy edytowałem posta bo mało precyzyjnie to opisałem, strzelam w 12 bit z kompresją stratną i wtedy zajmują 22-24 MB.
nikoniarz
06-07-2014, 11:42
No to jest spoko Jacol. Myślałem, że pliki sięgają może 40 czy nawet 50 MB. Ale widzę, że lajtowo. Dzięki za info.
14bit RAW, lossless w pełnej rozdziałce mają u mnie średnio 30-33 MB.
nikoniarz
06-07-2014, 12:02
Już zaczynam lubić ten aparat... Tylko ten bufor...
Szału nie ma z buforem, ale w moim wypadku jak sobie pstrykam motorki to w sumie jpg'i są zupełnie wystarczające a tutaj już jest 7fps i można szaleć. Generalnie staram sięnauczyć efektywnego korzystania z bufora.
Pierwsza impreza i strzelanie w jpg to była zabawa jak w grze na jakiś kodach, w sumie nie musiałem ściągać palca ze spustu ale to bez sensu - kto potem będzie przeglądał kilka tysięcy zdjęć przy amatorskim wykorzystywaniu.
W następnej planszy był 12 bit raw+jpg - 6fps i można jakoś sobie radzić. Aktualnie pstrykam sobie sport tylko w jpgu w ramach zabaw z późniejszą korekcją a na U2 mam ustawienia z 14 bitowym rawem do mniej dynamicznych sytuacji. Póki co to i tak się uczę więc zabawem z pełnym rawem zostawiam sobie na koniec kiedy będę jako tako w stanie go wykorzystać i zobaczyć róznicę.
To wina wielkiej matrycy, pliki raw mają po 50mb, to jest rzeźnia nie tylko dla bufora, ale też dla mojego pcta :)
ale kiedy one mają 50MB bo chyba nie mówisz o rawach z D7100 ?
A bufor to sprawa jasna i oczywista, Nikon albo pożałował albo celowo nie wlutował większej kostki i mamy co mamy. Nie ma tragedii moim zdaniem bo to nie jest pro lustro do sportu.
ale kiedy one mają 50MB bo chyba nie mówisz o rawach z D7100 ?
A bufor to sprawa jasna i oczywista, Nikon albo pożałował albo celowo nie wlutował większej kostki i mamy co mamy. Nie ma tragedii moim zdaniem bo to nie jest pro lustro do sportu.
D7100. Nie mam teraz aparatu pod ręką, ale jak ustawię brak kompresji i 14bit kolor, to wydaje mi się, że po tyle mają. Z kompresją i kolorem 12bit wychodzą mniejsze, ale chyba nadal koło 40? Nie pamiętam dokładnie.
sokolnik
06-07-2014, 14:16
Ja nigdy u siebie nie widziałem neta większego niż 32-34 mb. Jakie 40? Jakie 50???
Ludzie...
Simonx, przecież napisałem wyżej ile zajmuje raw 14 bit lossles. Jes to pierwszy post na tej stronie.
Simonx, przecież napisałem wyżej ile zajmuje raw 14 bit lossles. Jes to pierwszy post na tej stronie.
Tak, widzę, tzn teraz widzę. Z telefonu piszę, może dlatego nie zauważyłem, przepraszam.
OK, faktycznie nie jest tak, że wszystkie mają taki rozmiar, ale byłem pewien, że to 50MB nie wzięło mi się z kosmosu, proszę:
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/26472827/Zrzut%20ekranu%202014-07-06%2018.06.00_cr.png)
Większych nie znalazłem, w wielu folderach mam takie duże pliki nef. Być może po obróbce one rosną, nie wiem, nie śledziłem tego nigdy.
Robiłem u siebie różne scenerie, kadry był biały, czarny, dużo kolorów i maks co udało mi się osiągnąc to prawie 34 MB raw. Nie wiem, skąd te 50 MB u Ciebie.
cz4rnuch
06-07-2014, 19:01
Simon, nie masz u siebie przypadkiem wyłączonej kompresji bezstratnej? Bo jeśli tak to takie wyniki jak u ciebie nie powinny dziwić.
Edit: zerknąłem wyżej gdzie wspominasz o plikach bez kompresji a koledzy piszą o kompresji bezstratnej.
Nie da się wyłączyć kompresji - jest tylko opcja stratnej i bezstratnej.
W najlepszej możliwej jakości, kompresja bezstratna, 14 bit i średnia wielkość to około 28-30MB, w porywach do 34 MB.
W najlepszej możliwej jakości, kompresja bezstratna, 14 bit i średnia wielkość to około 28-30MB, w porywach do 34 MB.
Nie wiem jak w D7100, ale w D90 plik .nef "puchnie" przy obróbce programem ViewNX nawet o kilkadziesiąt procent. Może stąd taka różnica.
Nie wiem jak w D7100, ale w D90 plik .nef "puchnie" przy obróbce programem ViewNX nawet o kilkadziesiąt procent. Może stąd taka różnica.
W D610 również ,,puchnie'' po obróbce ViewNX2. TOP67 już gdzieś to wyjaśniał.
Po obróbce to zgadza się, zapisane mają ponad 50MB.
cz4rnuch
06-07-2014, 19:56
Jeśli tak to przepraszam za wprowadzenie w błąd. Pomyliło mi się widocznie ze starszymi lustrzankami gdzie można było wybrać opcję nieskompresowanego nefa. W każdym razie u mnie największy plik waży 34 mega.
Jest dokładnie tak samo, RAW-y 25 MB ''puchną" do ok. 35 MB :-(
sokolnik
06-07-2014, 20:21
To ze plik "puchnie" po obróbce to fakt ale kogo to obchodzi?
Myślałem ze chodzi o surowy NEF w określonej jakości wypluty z body a nie po zabiegach w photoshopie.
Pewnie dobry grafik z nefa z D40 wycisnął by z 50 mb albo 100 a może więcej.
Ale kogo to obchodzi?
Alcatraz
07-07-2014, 16:07
Panowie, czy zawsze kiedy robicie zdjęcie na LV zdejmujecie gumową muszlę i zakładacie zaślepkę??? Chodzi oczywiście o pomiar ekspozycji. Przecież w LV lustro jest podniesione i w wizjerze i tak niczego nie widać. Czy ta zasada obowiązuje również przy filmowaniu?
I jeszcze coś. Jak dokładnie powinno być rozumiane zdanie (z instrukcji): "Jedno centralne pole AF dostępne z wartościami liczby przysłony od f/5,6 do f/8 lub przy wartości f/8."
Panowie, czy zawsze kiedy robicie zdjęcie na LV zdejmujecie gumową muszlę i zakładacie zaślepkę??? Chodzi oczywiście o pomiar ekspozycji. Przecież w LV lustro jest podniesione i w wizjerze i tak niczego nie widać. Czy ta zasada obowiązuje również przy filmowaniu?
Bardzo rzadko robię zdjęcia przez LV, a jak już robię, to nigdy nie zasłaniam wizjera i jakoś wychodzą :) Nie wiedziałem, że tak gdzieś jest zalecane, wziąłeś to z instrukcji?
sokolnik
07-07-2014, 21:39
w trybie M nie ma znaczenia czy masz zasłonięty wizjer. Problem może występować przy trybach automatycznych lub półautomatycznych. Też gdzieś o tym czytałem ale nie pamiętam już dokładnie gdzie i co. Ja na M nie zasłaniam i jest ok :)
mówiłem o zdjęciach nocnych
Alcatraz
07-07-2014, 21:55
W trybie M to oczywiście nie ma znaczenia ale najczęściej używa się chyba jednak A i S więc może to mieć znaczenie. Znalazłem to w instrukcji. A co z moim pierwszym pytaniem? Ktoś chętny?:-)
Przemekkk666
07-07-2014, 22:17
Dziś bawiłem się chwilę w nikonie tym 7100, w sumie jedyne co mi się nie podoba to pokrętełko od trybów, które można zrotować jedynie po wciśnięciu tego dzyndzla :) Niby to dobre bo przypadkiem się nie poruszy ale mi w D80 nigdy się coś takiego nie zdarzyło no i to przyzwyczajenie... ale spoko to i tak pikuś :)
Natomiast mam pytanie do forumowiczów, czy któryś z Was robił fotki zestawem 7100+55-300vr? Pewnie za jakiś czas zamienię go na 70-300vr i zastanawiam się, czy obrazek z tych dwóch szkieł różni się tak bardzo na korzyść tego drugiego.
2pompony
08-07-2014, 13:36
w trybie M nie ma znaczenia czy masz zasłonięty wizjer.
W trybie M to oczywiście nie ma znaczenia
Oczywiście że ma, jeśli ktoś sugeruje się światłomierzem. Zakrycie bądź niezakrycie wizjera ma wpływ na odczyt światłomierza, więc jeśli ktoś w trybie M bierze taki odczyt (drzewko) pod uwagę, to ma znaczenie.
Inną sprawą jest, że bardzo często taki wpływ jest pomijalny, jeśli coś nei świeci nam ekstra w wizjer na przykład, to można sobie takie zasłanianie darować.
Alcatraz
08-07-2014, 17:41
OK, człowiek uczy się całe życie:-) A jeszcze przypomnę drugą część mojego pytania, może znajdzie się ktoś kto podpowie.Jak dokładnie powinno być rozumiane zdanie (z instrukcji): "Jedno centralne pole AF dostępne z wartościami liczby przysłony od f/5,6 do f/8 lub przy wartości f/8."
cz4rnuch
08-07-2014, 17:50
Dzięki temu ustawiając na centralny punkt af aparat powinien wyostrzyć nawet z obiektywami ciemniejszymi niż f/5.6 (do wartości f/8).
Alcatraz
08-07-2014, 18:45
Miałeś na myśli wartości przysłony oczywiście. Czyli jest to chyba trochę źle sformułowane. Nie powinno być "od f/5.6 do f/8" bo to sugeruje tylko taki zakres (nie jaśniejsze). A co z pozostałymi punktami AF? Tych już nie opisali wcale pod kątem wartości przysłony.
nikoniarz
08-07-2014, 18:51
Już to było przerabiane w innym wątku. Dla AF wyzwaniem są ciemne szkła. Pozostałych punktów AF nie opisują bo te akceptują szkła f/5.6 i jaśniejsze.
Alcatraz
08-07-2014, 18:59
Czyli po przymknięciu do f/8 lub więcej nie mam co próbować ostrzyć AF na punkt inny niż centralny?
To rozumiem, że przy tych trybach ciągłego AF, gdzie 51 pól śledzi obiekt, przysłona nie może być ustawiona powyżej f/5,6, bo nic z tego nie będzie?
cz4rnuch
08-07-2014, 19:03
Nie, aparat ostrzy przy pełnej dziurze a przymyka do zadanej wartości przysłony dopiero gdy robisz zdjęcie.
Alcatraz
08-07-2014, 19:06
Czyli mimo tego, że oni piszą o "wartości przysłony" nie chodzi im o samo jej ustawienie w dowolnym obiektywie ale konkretnie o obiektywy, dla których f/5,6 jest "dziurą" największą i nie można ich bardziej otworzyć.
nikoniarz
08-07-2014, 19:06
Dokładnie. Czułość AF dotyczy pełnej dziury.
2pompony
08-07-2014, 20:54
Żeby być dokładnym, to nie od pełnej dziury obiektywu, tylko od światłosiły układu - na przykład telekonwertery obniżają światłosiłę o 1, 1,5 lub 2 EV i jeśli np. założy się szkło o jasności 5,6 plus telekonwerter obniżający światło o 2 EV, to razem już wychodzi f11 i AF zacznie wariować. Pełna dziura obiektywu się nei zmienia, ale światłosiła układu tak.
Jak szybko opróżniania sie bufor po zapchaniu z kartą 95mb/s?
Przemekkk666
09-07-2014, 08:13
To ja pozwolę sobie powtórzyć pytanie :)
Mam pytanie do forumowiczów, czy któryś z Was robił fotki zestawem 7100+55-300vr? Pewnie za jakiś czas zamienię go na 70-300vr i zastanawiam się, czy obrazek z tych dwóch szkieł różni się tak bardzo na korzyść tego drugiego czy są to raczej subtelne różnice.
nikoniarz
09-07-2014, 08:21
Miałem N55-300 i N70-300 na D3100 oraz D300. Sprzedalem N70-300 gdyz wg mnie roznica w hakosci obrazka oraz pracy AF byla nieznaczna, a roznica w cenie bardzo duza. N55-300 jest polowe tanszy, ale na pewno nie jest proporcjonalnie do ceny gorszy.
Jak szybko opróżniania sie bufor po zapchaniu z kartą 95mb/s?
Sprawdziłem dzisiaj przy zapisie tylko w RAW, po zapisaniu pierwszych kilku-kilkunastu klatek na ustawieniu DX lekko zwalnia, ale nadal działa - dojechałem do 30 kilu klatek.
Po przestawieniu na crop 1,3, po kilkunastu klatkach lekko zwolnił, ale nadal zapisywał - po około 60 zdjęciach odpuściłem. :)
Testowałem z AF-S 300 F/4.
Pozdrawiam Darek.
Nie do końca o to mi chodziło, chciałbym wiedzieć jak szybko bufor opróżnia się z 6 klatek(bo po tylu klatkach spadają fps) żeby można było znowu zrobić 6fps ale dziękuję za odpowiedź.
Zrobiłem kilka prób, i wychodzi mi że około 1 sek. jest potrzebna do ponownego zrobienia 6 klatek.
Wcale nie tak szybko (wybacz, ale nie podam konkretnej liczby sekund). Już lepiej nauczyć się robić serią 2-3 i wdech, bo można łatwo zatkać aparat i stracić cenne ujęcia. Mam najszybszego SanDiska. W przypadku tych wolniejszych (mam też i 30MB) warto kupić słonecznik.
Nie do końca o to mi chodziło, chciałbym wiedzieć jak szybko bufor opróżnia się z 6 klatek(bo po tylu klatkach spadają fps) żeby można było znowu zrobić 6fps ale dziękuję za odpowiedź.
Przy zapisiem samych rawów w cropie x1,5 (6 fps) bufor po około sekundzie jest już wolny
Przy zapisie raw+jpg fine w cropie x1,5 (6fps) bufor opróżnia się minimum dwa razy dłużej
Miałem N55-300 i N70-300 na D3100 oraz D300. Sprzedalem N70-300 gdyz wg mnie roznica w hakosci obrazka oraz pracy AF byla nieznaczna, a roznica w cenie bardzo duza. N55-300 jest polowe tanszy, ale na pewno nie jest proporcjonalnie do ceny gorszy.
różnica zasadnicza N70-300VR DX i FX
nikoniarz
09-07-2014, 18:29
Jestem tego jak najbardziej świadomy. Poza tym kupujący to szkło również. Równie zasadniczą różnicą jest też cena...
dokładnie :) jak zawsze każdy wybór jest trudny - powodzenia
Alcatraz
09-07-2014, 20:57
Temat: wybierak trybu ustawiania ostrości w body. Czy on odpowiada za "odpalenie" wbudowanego napędy AF (śrubokręta)? W instrukcji ostrzegają, żeby nie używać obiektywów innych niż AF-S w trybie manualnym z ustawionym wybierakiem na AF, grozi to uszkodzeniami. Nie dotyczy to 18-105, bo on jest AF-S ale zacząłem się zastanawiać:-)
Bo jak ruszysz w takim trybie obiektyw ze śrubokrętem to możesz połamać wszystko w środku - sprzęgła są zapięte i próbujesz przestawiać pracujący silnik przy pomocy obiektywu... w instrukcji wyrażnie pisze, że śrubokręty można w ten sposób rozwalić, nawiasem mówiąc, żeby to zrobić to naprawdę trzeba dużej siły użyć :(
Alcatraz
09-07-2014, 21:09
No ale skoro ten wybierak służy do uruchamiania śrubokręta to po co ma on być na AF skoro obiektyw ma swój napęd? W instrukcji właśnie nie mogę doszukać się wyraźnego wyjaśnienia tematu napędu AF w bodu. Jest tylko wzmianka chyba na stronie 78 i 71.
No ale skoro ten wybierak służy do uruchamiania śrubokręta to po co ma on być na AF skoro obiektyw ma swój napęd? W instrukcji właśnie nie mogę doszukać się wyraźnego wyjaśnienia tematu napędu AF w bodu. Jest tylko wzmianka chyba na stronie 78 i 71.
Spraw jest prosta: wybierak służy do włączania i wyłączania sterowania AF z body. Inaczej: wybierak ustawiony na AF- automatyczne sterowanie ostrością włączone, wybierak ustawiony na M - ręczne ustawianie ostrości. I nie ma to związku z rodzajem podpiętego obiektywu.
Natomiast odnośnie obiektywów, to są obiektywy które pozwalają (dopuszczają) podostrzenie ręczne pomimo włączonego AF i takie które na to nie pozwalają. Z tym, że przy obiektywach typu AF (ze śrubokrętem) pierścienia AF na obiektywie nie należy ruszać, bo można uszkodzić, a przy obiektywach AFS niektóre po podostrzeniu ręcznym wracają do ustawienia body, a niektóre pozwalają podostrzyć ręcznie. Dokładnie "co czym grozi" jest napisane w instrukcji obiektywu.
Zamierzam się do zakupu Nd7100. Zastanawiam się jednak nad tym czy szumy z racji wielkości nowej matrycy czasem nie są większe i bardziej odczuwalne niż w Nd7000. Druga sprawa czy macie doświadczenie z różnymi kolorowymi darkami podczas fotografii nocnej - czy będą one widoczne już po 1-5 minutach fotografowania na iso np.400?
nikoniarz
09-07-2014, 23:25
Nie traktuj tego jako wyroczni, ale może w czymś pomoże... D7100 vs. D7000 (http://www.dpreview.com/reviews/studiocompare.asp#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20compari son&masterCamera=nikon_d7100&masterSample=dsc_0176&slotsCount=4&slot0Camera=nikon_d7100&slot0Sample=dsc_0176&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=nikon_d7000&slot1Sample=nikond7000_nrn_iso%203200&x=-0.01181679568379076&y=0.018880644688337805&extraCameraCount=0)
Alcatraz
10-07-2014, 01:04
Spraw jest prosta: wybierak służy do włączania i wyłączania sterowania AF z body. Inaczej: wybierak ustawiony na AF- automatyczne sterowanie ostrością włączone, wybierak ustawiony na M - ręczne ustawianie ostrości. I nie ma to związku z rodzajem podpiętego obiektywu.
Natomiast odnośnie obiektywów, to są obiektywy które pozwalają (dopuszczają) podostrzenie ręczne pomimo włączonego AF i takie które na to nie pozwalają. Z tym, że przy obiektywach typu AF (ze śrubokrętem) pierścienia AF na obiektywie nie należy ruszać, bo można uszkodzić, a przy obiektywach AFS niektóre po podostrzeniu ręcznym wracają do ustawienia body, a niektóre pozwalają podostrzyć ręcznie. Dokładnie "co czym grozi" jest napisane w instrukcji obiektywu.
Niestety z N18-105 nie było instrukcji. No ale skoro jest to AF-S, to akurat tu wolno wszystko, jak rozumiem? Nadal jednak nie kapuję różnicy między sterowaniem AF z body (wybierak na body) a śrubokrętem. Bo przecież "śrubokręt" ma body a nie obiektywy. Czemu więc używając obiektywu, który ma swój napęd AF (np. 18-105) muszę mieć przełączony wybierak w body na AF? Co wtedy "kręci" - silnik obiektywu czy śrubokręt w body?
nikoniarz
10-07-2014, 06:04
Srubokret ma body i obiektyw. W koncu srubokret wystajacy z body musi sie o cos zaczepic by moc napedzac AF w szkle, prawda? A szkla AF-S maja w miejscu srubokreta pusty otworek.
grissley
10-07-2014, 08:54
Czemu więc używając obiektywu, który ma swój napęd AF (np. 18-105) muszę mieć przełączony wybierak w body na AF? Co wtedy "kręci" - silnik obiektywu czy śrubokręt w body?
Silnik obiektywu. Ale jeśli nie wybierzesz wybierakiem "AF", to korpus odczytje to jako polecenie "mam gdzieś ten Twój badziewny nikonowski AF, będę ostrzył swoją własną, sprawdzoną w wielu bojach prawicą i nawet mi nie próbój załączać silniczka!!!".
Alcatraz
10-07-2014, 13:58
Dobrze powiedziane! Dzięki:-) A kiedy w takim razie można mówić o śrubokręcie czyli w jakich ustawieniach wybieraka i z jakimi szkłami aparat będzie korzystał ze swojego silnika a nie silnika obiektywu (którego nie będzie w obiektywie)? Bo rozumiem, że nie ma takiej opcji, że obiektyw ma swój silnik AF a korzystamy z silnika w bodu czyli śrubokręta?
Wtedy kiedy obiektyw nie ma swojego silnika, ale tylko takie które są oznaczone AF, nie AF-S
nikoniarz
10-07-2014, 16:12
Bo rozumiem, że nie ma takiej opcji, że obiektyw ma swój silnik AF a korzystamy z silnika w bodu czyli śrubokręta?
Przecież pisałem wyżej, że jeśli obiektyw ma silnik to w miejscu śrubokręta jest otwór w którym nic nie ma. Nawet jak śrubokręt w body będzie się kręcił to będzie napędzał... pustkę ;)
zbyszekD7000
10-07-2014, 17:32
Raczej jest tak że to obiektyw podaje informację do body że posiada lub nie posiada własny silnik i wtedy ten w body jest albo blokowany albo działa.
Inaczej gdyby podłączyć obiektyw z silnikiem własnym (i dziurą w miejscu śrubokręta) to by działały oba silniki, ten w obiektywie i ten w body, a tak nie jest, bo byłoby to bez sensu.
Jako użytkownik nie masz możliwości wybierania z którego silnika chcesz korzystać czy w body czy w obiektywie, wybór jest tylko poprzez zmianę obiektywu gdzie aparat rozpoznaje co to za obiektyw, czy z silnikiem czy bez niego.
nikoniarz
10-07-2014, 17:39
Dokładnie jest tak jak napisał zbyszekD7000- podłączenie obiektywu AF-S do body z śrubokrętem powoduje dezaktywację silnika w body. Ważne, by nie ustawiać ostrości manualnie w obiektywach bez silnika z przełącznikiem w body ustawionym na AF- wtedy śrubokręt przenosi ruch z obiektywu do body a śrubokręt w body jest sprzężony z silnikiem.
Alcatraz
10-07-2014, 23:24
Dziękuje za wszystkie cenne spostrzeżenia i uwagi. Człowiek czasami zastanawia się nawet nad pozornie oczywistymi sprawami:-) Teraz "wpadłem na trop" kolejnej sprawy. Otóż dzisiaj wykonywałem kilkanaście zdjęć późnym wieczorem na zewnątrz i zauważyłem, że bardzo często miga ikona "pioruna" - czyli aparat sugeruje, że do poprawnego naświetlania potrzebna byłaby lampa. Pomijając, że żadna "normalna" lampa oczywiście nie doświetli takiej sceny, to body powinno wydłużyć przecież czas. Zdjęcia robione w trybie A (priorytet przysłony). Ustawia on czasy 1/800, 1/1000 i mruga mi tu "piorunem". W większości zdjęcia zrobione w ten sposób są jednak dobrze naświetlone (można wyciągnąć jeszcze z cieni z NEFa). Próbowałem już na Auto ISO oraz na ręcznym ISO aż do 6400. Jaka jest przyczyna takiego zachowania? Czy ignorować migający wskaźnik lampy?
Drugie pytanie - mam na stałe nakręcony filtr UV HOYA o przepuszczalności ponad 99%. Czy do zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych warto go zdejmować czy to będzie bez znaczenia?
nikoniarz
10-07-2014, 23:28
Skoro fotki naświetlone są poprawnie to w czym Ci przeszkadza migający "piorunek"?
zbyszekD7000
10-07-2014, 23:34
To jest tylko zalecenie automatyki aparatu żeby użyć flesza, a to ty decydujesz czy go użyć.
Czasem przy zdjęciach nocnych stosuje się taki knif że używa się flesza pomimo że on nic nie daje żeby oszukać automatykę , zdjęcia są lepsze niż bez flesza
Dziękuje za wszystkie cenne spostrzeżenia i uwagi. Człowiek czasami zastanawia się nawet nad pozornie oczywistymi sprawami:-) Teraz "wpadłem na trop" kolejnej sprawy. Otóż dzisiaj wykonywałem kilkanaście zdjęć późnym wieczorem na zewnątrz i zauważyłem, że bardzo często miga ikona "pioruna" - czyli aparat sugeruje, że do poprawnego naświetlania potrzebna byłaby lampa. Pomijając, że żadna "normalna" lampa oczywiście nie doświetli takiej sceny, to body powinno wydłużyć przecież czas. Zdjęcia robione w trybie A (priorytet przysłony). Ustawia on czasy 1/800, 1/1000 i mruga mi tu "piorunem". W większości zdjęcia zrobione w ten sposób są jednak dobrze naświetlone (można wyciągnąć jeszcze z cieni z NEFa). Próbowałem już na Auto ISO oraz na ręcznym ISO aż do 6400. Jaka jest przyczyna takiego zachowania? Czy ignorować migający wskaźnik lampy?
Jeśli ta ikona Ci przeszkadza możesz wyłączyć to ostrzeżenie o lampie, Menu ustawień osobistych, pozycja d11.
Czasem przy zdjęciach nocnych stosuje się taki knif że używa się flesza pomimo że on nic nie daje żeby oszukać automatykę , zdjęcia są lepsze niż bez flesza
Wyczuwam bzdurę :) skoro nic nie daje, to niby jak mają być lepsze?
zbyszekD7000
11-07-2014, 17:52
Ma to wpływ na poziom szumów, ale to tak na marginesie bo wątek nie o tym
Bzdura.
Jeżeli zmniejszają się szumy przy włączeniu lampy to znaczy, że doświetla scenę na tyle, że można było użyć niższego ISO.
Ew. jeszcze jest możliwe że usztywnia czas migawki na niższym poziomie niż ten, który wybrał automat ze względu na ustawienia np. Auto ISO - ale jeżeli tak się dzieje to raczej należy poczytać o ekspozycji i obsłudze aparatu, a nie pisać ludziom głupot, że czesem stosuję się lampę w tym celu - jeszcze ktoś to przeczyta i uzna, że to "technika" której warto się nauczyć
Ma to wpływ na poziom szumów, ale to tak na marginesie bo wątek nie o tym
Mógłbyś jaśniej opisać na czym to ma polegać, gdzie miała by ta lampa być skierowana itd. Trudno sobie wyobrazić fizycznie jak to wszystko ma działać, jeżeli błysk w kadrze jest niewidoczny a szumy są mniejsze - dlaczego?
Czasem ludziom różne bzdury przychodzą do głowy...
Od kiedy to używa się automatyki przy zdjęciach nocnych ??
Od kiedy to błysk, który nic nie da może wpłynąć na szumy ?? Albo masz wysokie ISO i szumi, albo masz niskie i nie szumi.
To tak samo jak z tymi "magicznymi" metodami na korozję samochodów (jakieś tam jonizatory, czy jak im tam), czy równie magiczne megnetyzery do paliwa, zmniejszające spalanie o połowę...
Jak ktoś nie ma pojęcia o fotografii, to w każdą bzdurę uwierzy.
Automatyka może też sugerować użycie lampy do rozjaśniania cieni, zwłaszcza pod światło.
sokolnik
13-07-2014, 11:34
Właśnie mój jeden ori aku pokazuje zużycie 3. A 2gi ori aku pokazuje zużycie 1. Co jest z tymi akumulatorami?
nikoniarz
13-07-2014, 11:35
Co jest z tymi akumulatorami?
Może też loteria?
sokolnik
13-07-2014, 11:36
Nie ciekawa loteria jeśli akumulator (kupon) kosztuje ok 250 PLN
cz4rnuch
13-07-2014, 11:39
Właśnie mój jeden ori aku pokazuje zużycie 3. A 2gi ori aku pokazuje zużycie 1... Bardzo oryginalna pisownia ? Te ori aku używane naprzemiennie?
nikoniarz
13-07-2014, 11:40
Nie ciekawa loteria jeśli akumulator (kupon) kosztuje ok 250 PLN
Tak to bywa przy produkcji masowej, że nie ma 100-procentowej kontroli jakości. Możliwe, że miałeś wyjątkowego pecha i trafił Ci się jeden z bardzo nielicznych egzemplarzy które odbiegają jakościowo od innych. Tak niestety bywa... Może to podlega jakiejś reklamacji skoro sprzęt nowy i wykazuje zużycie?
sokolnik
13-07-2014, 12:30
Tak, staram się używać naprzemiennie.
Właśnie mój jeden ori aku pokazuje zużycie 3. A 2gi ori aku pokazuje zużycie 1. Co jest z tymi akumulatorami?
Może masz z wadliwej serii ?
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52341/~/uwaga-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-akumulatora-jonowo-litowego-en-el15-%E2%80%93-aktualizacja%3A-maj
sokolnik
13-07-2014, 15:43
Wcześniej sprawdzałem i nie jest to wadliwa seria
RafaIski
14-07-2014, 12:06
mam pytanko :) od ponad tygodnia mam d7100 i zauważyłem, że na wizjerze (chyba) pojawiają się czarne minimalne kropki, plamki, już jest ich około 3 z czego jedna na samym środku i denerwuje to podczas robienia zdjęc, na zdjęciach tego nie widać, czy jest to powód do reklamacji czy poprostu zbierają sie tam takie paprochy i olać to?
nikoniarz
14-07-2014, 12:10
Lepiej nie lać bo zamoczysz. Dmuchnij gruszką bo może masz coś na matówce lub lustrze.
RafaIski
14-07-2014, 12:40
Lepiej nie lać bo zamoczysz. Dmuchnij gruszką bo może masz coś na matówce lub lustrze.
właśnie wolałbym unikać grzebania tam :) ewentualnie mógłbym przejść się do fotojokera, gdzie kupiłem aparat ale pewnie z taką pierdołą to nie warto