Zobacz pełną wersję : D7100 Opinie, testy posiadaczy tego body :)
Kupić, kupić :D
Napisz mi, proszę jak sprawuje się ta Sigma 10-20. Planuję zakup już od dłuższego czasu czegoś szerokokątnego.
Miałem ją (S 10-20 f/4-5.6) prawie dwa lata.
Plusy to dobra praca pod ostre światło. Do minusów zaliczyłbym słabą ostrość przy f4, nieciekawe kolory (jak dla mnie), mój egzemplarz czasami łapał dość duży BF. Jak się ją przymknie na jakąś wyższą przysłonę nadaje się świetnie do panoram, krajobrazów... Do focenia w ciemniejszych miejscach bez statywu odradzam. f4 to naprawdę ciemno i do tego średnia ostrość. Przez chwilę miałem też S 10-20 f3.5 różnica praktycznie żadna a dużo droższa. Z czystym sumieniem mogę polecić Ci Tokinę 11-16 2.8 II. Ostra od 2.8, szybka i celna. Ma trochę inny obrazek niż Sigma ale jest znacznie ostrzejsza i jaśniejsza. Jakby co mogę udostępnić jakieś sample ;)
Witam.
Przymierzam się do zakupu d7100 z 18-105. Chce kupić przez internet z odbiorem w sklepie, żeby w razie "W" mieć 14 dni na zwrot. Odbierając, zanim kupię, poproszę o przestrzelenie na planszy do kalibracji aby sprawdzić bf i ff. Docelowo chcę jeszcze nabyć 35 1,8 ale nie teraz. Sklep już wybrałem, żeby przy ewentualnym zwrocie, nie płacić za przesyłkę, jak to ma miejsce w sieciówce która jest dystrybutorem Nikona, tylko po prostu oddać w sklepie. Sprawdzając aparat poproszę o przestrzelenie kita z zestawu, jak i w/w stałkę, która pewnie będzie w sklepie. Moim zdaniem ciemny kit nie ujawni ewentualnego błędu fokusa aparatu, i widzę sens w sprawdzeniu z jasną stałką, którą i tak mam w planach kupić. Chce Was zapytać czy dobrze kombinuję, i jeszcze pytanko o gumę chwytu. Trochę mi się kleiła jak łapałem w sklepie aparat. Macie problem z klejeniem się tego elementu? Miałem tak kiedyś w kontrolerze do gier, że guma się jak by uplastyczniła w reakcji z moim potem i temperaturą? Kleiła się i musiałem talkować. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.
Rossi_PL
07-04-2015, 02:15
Witam.
Przymierzam się do zakupu d7100 z 18-105. Chce kupić przez internet z odbiorem w sklepie, żeby w razie "W" mieć 14 dni na zwrot. Odbierając, zanim kupię, poproszę o przestrzelenie na planszy do kalibracji aby sprawdzić bf i ff. Docelowo chcę jeszcze nabyć 35 1,8 ale nie teraz. Sklep już wybrałem, żeby przy ewentualnym zwrocie, nie płacić za przesyłkę, jak to ma miejsce w sieciówce która jest dystrybutorem Nikona, tylko po prostu oddać w sklepie. Sprawdzając aparat poproszę o przestrzelenie kita z zestawu, jak i w/w stałkę, która pewnie będzie w sklepie. Moim zdaniem ciemny kit nie ujawni ewentualnego błędu fokusa aparatu, i widzę sens w sprawdzeniu z jasną stałką, którą i tak mam w planach kupić. Chce Was zapytać czy dobrze kombinuję, i jeszcze pytanko o gumę chwytu. Trochę mi się kleiła jak łapałem w sklepie aparat. Macie problem z klejeniem się tego elementu? Miałem tak kiedyś w kontrolerze do gier, że guma się jak by uplastyczniła w reakcji z moim potem i temperaturą? Kleiła się i musiałem talkować. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.
Odbierając sprzęt przy ladzie sklepowej nie spełniasz warunków do skorzystania z 14dn.zwrotu bo finalizujesz transakcję "namacalnie" a nie na odległość. Jeżeli klikniesz i kurier zapuka do drzwi - wtedy owszem.
Witam.
Myślisz, że przed zapakowaniem sprzętu do wysyłki komuś z obsługi sklepu będzie się chciało testować zakupiony przez Ciebie aparat?! Wezmą jeden z tych, które wróciły ze zwrotów i wyślą do Ciebie - nie będziesz się czepiał, że aparat ma na liczniku ileś tam klatek, bo przecież sam prosiłeś o testy ;-)
i jeszcze pytanko o gumę chwytu. Trochę mi się kleiła jak łapałem w sklepie aparat. Macie problem z klejeniem się tego elementu? Miałem tak kiedyś w kontrolerze do gier, że guma się jak by uplastyczniła w reakcji z moim potem i temperaturą? Kleiła się i musiałem talkować. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.
W D7100 z tym klejeniem się, to również to zauważyłem :-)
Odbierając sprzęt przy ladzie sklepowej nie spełniasz warunków do skorzystania z 14dn.zwrotu bo finalizujesz transakcję "namacalnie" a nie na odległość. Jeżeli klikniesz i kurier zapuka do drzwi - wtedy owszem.
Nieprawda. Ważny jest sposób zawarcia umowy, a nie odbioru. Jeden ze sklepów zapłacił karę za próbę utrudniania zwrotu w takich przypadkach.
Macie problem z klejeniem się tego elementu? Miałem tak kiedyś w kontrolerze do gier, że guma się jak by uplastyczniła w reakcji z moim potem i temperaturą? Kleiła się i musiałem talkować. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.
mam d7100 i nie zauważyłem problemu..
może trzeba myć łapki przed chwytaniem sprzetu?
Nieprawda. Ważny jest sposób zawarcia umowy, a nie odbioru. Jeden ze sklepów zapłacił karę za próbę utrudniania zwrotu w takich przypadkach.
Tak też jest, lub być powinno. Panowie i Panie, zaterm dobrze kombinuję, z tym sprawdzeniem? I jak oceniacie prawdopodobieństwo niezgrania się 18-105 oraz 35 1,8 z d7100? Czy powiedzmy jak 18-105 zgra się bo ciemny, to 35kę spokojnie wyreguluje mikrokalibracją z body? Czy za bardzo dmucham na zimnę, czy jednak są problemy z tymi systemowymi szkłami? No i jak z tą klejącą się gumą w body; Seś@ rozwiń wypowiedź.
Stałkę, jeśli będzie taka potrzeba to wyregulujesz kalibracją w body. Nie mędrkuj tyle, kupuj sprzęt i strzelaj foty ������
kattebush
07-04-2015, 09:17
Z czystym sumieniem mogę polecić Ci Tokinę 11-16 2.8 II. Ostra od 2.8, szybka i celna. Ma trochę inny obrazek niż Sigma ale jest znacznie ostrzejsza i jaśniejsza. Jakby co mogę udostępnić jakieś sample ;)
To ja bardzo poproszę o te sample :)
może trzeba myć łapki przed chwytaniem sprzetu? Nie zawsze jest możliwość, a nie pomijał bym tak tej kwestii, taka klejąca guma może być bardzo problematyczna. Fajnie jak by ktoś jeszcze odpisał o tym. Tą sztukę co macałem, może już poleżała sobie za szkłem oraz może była traktowana jakimś środkiem do czyszczenia. Kleiła się w rękach. W sieci znalazłem parę przykładów, takich jak właśnie body aparatu, czy gripy rowerowe. Na pewno jeszcze odwiedzę jakiś inny sklep i sprawdzę.
Napiszę coś dziwnego... Przechodziłem z d3100 na d7100 i drugi raz bym tego nie zrobił... od razu w fx bym szedł :P
Ned Stark, możesz rozwinąć swoją wypowiedź. W wielu wątkach tak pisałeś. Jakieś przemyślenia? Co Ciebie najbardziej rozczarowało itp.? :) Ja czasemi pożyczam D3100, ponieważ wolę tę matrycę niż ze swojego D90. Więc tym bardziej mnie ciekawi, jakie masz odczucia po przejściu z D3100 na D7100 oraz dlaczego teraz wybrałbyś FX.
Nie zawsze jest możliwość, a nie pomijał bym tak tej kwestii, taka klejąca guma może być bardzo problematyczna. Fajnie jak by ktoś jeszcze odpisał o tym. Tą sztukę co macałem, może już poleżała sobie za szkłem oraz może była traktowana jakimś środkiem do czyszczenia. Kleiła się w rękach. W sieci znalazłem parę przykładów, takich jak właśnie body aparatu, czy gripy rowerowe. Na pewno jeszcze odwiedzę jakiś inny sklep i sprawdzę.
U mnie nic się nie klei. Wszystkie gumy są takie jak być powinny, przynajmniej w porównaniu do D90 i D5200.
Tylko że w przypadku odbioru osobistego umowę zawierasz w lokalu, przy odbiorze, a przez sieć tylko rezerwujesz towar. Przynajmniej ja się spotkałem z taką konstrukcją regulaminu sklepów. Przynajmniej jeśli nie płacisz z góry.
Jeśli płacisz przez internet, to zawierasz umowę. Koniec kropka.
http://ezakupy.uokik.gov.pl/faq/czy-odbior-osobisty-towaru-zakupionego-w-sklepie-internetowym-powoduje-utrate-prawa-odstapienia-od-umowy-w-ciagu-14-dni/
Jeżeli wybierze się opcję zapłaty przy odbiorze, to w trakcie rezerwacji musi to być wyraźnie napisane. Jeśli na stronie klikasz w KUP, to żaden zapis w regulaminie nie pomoże.
http://ensiskancelaria.com/odbior-osobisty-a-rezerwacja/
fader_audio
07-04-2015, 14:15
Myślę, że TOP67 ma rację, jak kupujesz z odbiorem w sklepie prawo zwrotu obejmujemożliwość zwrotu co to za różnica jak towar odbierasz. Ja tak zrobiłem z obiektywem i jak go musiałem zwracać to nawet sam sprzedawca mówił że mam takie prawo, wtedy jeszcz było to 10dni
Ned Stark
07-04-2015, 15:14
Ned Stark, możesz rozwinąć swoją wypowiedź. W wielu wątkach tak pisałeś. Jakieś przemyślenia? Co Ciebie najbardziej rozczarowało itp.? :) Ja czasemi pożyczam D3100, ponieważ wolę tę matrycę niż ze swojego D90. Więc tym bardziej mnie ciekawi, jakie masz odczucia po przejściu z D3100 na D7100 oraz dlaczego teraz wybrałbyś FX.
Jeśli chodzi o to co najważniejsze czyli same zdjęcia to ja nie widzę żadnych różnic. Są one jakieś tam minimalne, ale tak naprawdę tego nie widać. No iso można bardziej podbić w d7100 i ciut lepszy pomiar światła (nie wiem czy tak jest naprawdę czy tylko mi się wydaje)
Jeśli chodzi o odczucia w trakcie użytkowania to oczywiście te dwa korpusy dzieli przepaść (ale nie jest to Kanion Kolorado). Większy wizjer, szybszy af, większa puszka, mikrokalibracja i takie tam sprawy (dla jednego ważne ale dla drugiego niekoniecznie...). Są i minusy - najważniejszy minus to wielkie pliki raw, a jeszcze większe z nich pliki psd...
Przesiadłem się z D3100 bez zmiany szkła na D7100 po prawie 3 latach zabawy z tym pierwszym i nie rozumiem jak ktoś mówi, że w obrazku nie ma różnicy pomiędzy tymi dwoma puszkami. Bardzo duża róznica w budowie samego korpusu, wysatarczy oba wziąć do ręki, ale o tym piszą wszyscy
Również pytałem o różnicę w obrazkach zanim zdecydowałem się na zakup, dla mnie różnica jest i to spora, moja 35 1.8 odżyła zwłaszcza że robie zdjęcia małemu synkowi w pomieszczeniach niczym nie świecąc i tutaj 24mpx i wysokie iso dają przepaść w porównianiu do D3100.
Może w warunkach studyjnych tych różnic tak nie widać.
Glowa-masz kase kupuj D7100 nie pożałujesz.
może trzeba myć łapki przed chwytaniem sprzetu?
No nie wiem. Używam naprzemiennie D7100 z D610 (czyli dwa zawsze biorę), rąk nie lubię mieć spoconych, a jednak D7100 się klei a D610 nie. Więc coś musi w tym być.
Ned Stark
07-04-2015, 18:07
Przesiadłem się z D3100 bez zmiany szkła na D7100 po prawie 3 latach zabawy z tym pierwszym i nie rozumiem jak ktoś mówi, że w obrazku nie ma różnicy pomiędzy tymi dwoma puszkami. Bardzo duża róznica w budowie samego korpusu, wysatarczy oba wziąć do ręki, ale o tym piszą wszyscy
Również pytałem o różnicę w obrazkach zanim zdecydowałem się na zakup, dla mnie różnica jest i to spora, moja 35 1.8 odżyła zwłaszcza że robie zdjęcia małemu synkowi w pomieszczeniach niczym nie świecąc i tutaj 24mpx i wysokie iso dają przepaść w porównianiu do D3100.
Może w warunkach studyjnych tych różnic tak nie widać.
Glowa-masz kase kupuj D7100 nie pożałujesz.
Jaka niby jest różnica w obrazku? Sorry, ale to takie pitolenie. Mi 35 działa dokładnie tak samo, zdjęcia robię identyczne, a to, że jest 24 mpix ? Niby co to w obrazku daje? Odżyła tobie bo pewnie miałeś ff albo bf z d3100 podobnie jak ja w przypadku 50 1,8g. Teraz mówię, że mi to szkło odżyło bo tu mi trafia. Wchodzę w swoją galerię na 500px i nie widzę wielkiej rewolucji. Budowa korpusu nie ma tu żadnego znaczenia bo obrazek to obrazek. (swoją drogą najlepiej to widać po reakcji odbiorcy np.żony "nie wiem po co wydawałeś tyle kasy, nie ma żadnej różnicy"). Chyba, że fotografujesz w jpegach to może tu są różnice, ale ja nie używam. Osobiście żałuję, że nie miałem więcej kasy i nie kupiłem fx.
Andrzej1974
07-04-2015, 18:11
Jeśli chodzi o to co najważniejsze czyli same zdjęcia to ja nie widzę żadnych różnic. Są one jakieś tam minimalne, ale tak naprawdę tego nie widać...
Przesiadłem się z D3100 bez zmiany szkła na D7100 [...] i nie rozumiem jak ktoś mówi, że w obrazku nie ma różnicy pomiędzy tymi dwoma puszkami. [...] Również pytałem o różnicę w obrazkach zanim zdecydowałem się na zakup, dla mnie różnica jest i to spora [...]
Ech, i bądź tu mądry. Dwóch forumowiczów ma te same aparaty i... takie odmienne zdania? Coś tu nie gra... ;-)
Jaka niby jest różnica w obrazku? Sorry, ale to takie pitolenie. Mi 35 działa dokładnie tak samo, zdjęcia robię identyczne, a to, że jest 24 mpix ? Niby co to w obrazku daje? Odżyła tobie bo pewnie miałeś ff albo bf z d3100 podobnie jak ja w przypadku 50 1,8g. Teraz mówię, że mi to szkło odżyło bo tu mi trafia. Wchodzę w swoją galerię na 500px i nie widzę wielkiej rewolucji. Budowa korpusu nie ma tu żadnego znaczenia bo obrazek to obrazek. (swoją drogą najlepiej to widać po reakcji odbiorcy np.żony "nie wiem po co wydawałeś tyle kasy, nie ma żadnej różnicy"). Chyba, że fotografujesz w jpegach to może tu są różnice, ale ja nie używam. Osobiście żałuję, że nie miałem więcej kasy i nie kupiłem fx.
Tu bym się Ned Stark z Tobą zgodził. Podobnie zresztą, jak ze słowami GonzoG (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3530033&postcount=10):
Czy będzie to D3100 za 700zl, czy będzie to D4s za 20 000zl to jakość zdjęć będzie niemal jednakowa.
Nie ma znaczenia półka aparatu, bo ta decyduje o funkcjonalności puszki, a nie tego conz niej wychodzi. [...]
mariusz-75
07-04-2015, 18:16
A jest kolega pewien że na ff zobaczy różnicę ?
Ned Stark
07-04-2015, 18:26
Raczej tak ;-) Choć ja przy kupnie d7100 nie kierowałem się obrazkiem bo zdawałem sobie sprawę, że różnic nie będzie. Zależało mi na czym innym - ergonomii no i nie miałem kasy na fx więc to taki niby kompromis był. Żeby nie było ja nikogo nie namawiam ani nie odradzam. Piszę tylko o swoich odczuciach.
Myślę, że to nie jest tak, że każdy musi oceniać sprzęt tak samo (ten sam zestaw dwóch aparatów u dwóch użytkowników i dwie dość różne oceny ich walorów). Sprawa najważniejsza, to do czego aparaty są używane.
Ned Stark jak dobrze pamiętam zajmuje się głównie portretami, a wiadomo, że przy portrecie format ma ogromne znaczenie. Niektórzy portreciści nie wyobrażają sobie robienia zdjęć na czymś mniejszym niż średni format. Nie zajmuję się portretem, ale doświadczenia nabyte przez lata focenia skłaniają mnie do przekonania o racji takich poglądów. Format FX to takie minimum w tej dyscyplinie pod względem praktycznie osiąganej głębi ostrości. Technicznie natomiast FX wyróżnia się w stosunku do DX jak wiadomo mniejszymi szumami, co z kolei ma dla wielu pierwszorzędne znaczenie np. zdjęcia nocne, wyciąganie z cieni czyli ogólnie focenie w trudnych warunkach oświetlenia. DX można by więc sobie podarować, gdyby nie drobiazg, że FX jest średnio około 2-3x droższy. Wielkość plików to żaden problem techniczny, spokojnie można by to pewnie przeskalować nawet w aparacie uzyskując jeszcze mniejsze szumy, a więc większą dynamikę. Sprawa jak zwykle rozbija się więc o kompromis pomiędzy możliwościami finansowymi, a potrzebami technicznej doskonałości sprzętu. Ten kompromis musi każdy znaleźć dla siebie sam, a to jest najtrudniejsze bo trzeba poskromić potrzeby, żeby chciały zmieścić się w portfelu.
PS
Wątek chyba zaczął nam się rozwijać w stronę OT
cz4rnuch
07-04-2015, 21:49
No nie wiem. Używam naprzemiennie D7100 z D610 (czyli dwa zawsze biorę), rąk nie lubię mieć spoconych, a jednak D7100 się klei a D610 nie. Więc coś musi w tym być. Może po prostu masz alergię na DXa. A pomysł z ablucjami przedni. Proponuję przyjąć przez aklamację kandydaturę ESKa na forumowego muezzina, który pięć razy dziennie będzie nam przypominał esemesem o obmywaniu łapsk olejkiem różanym zanim złapiemy za uświęcony grip naszego D7100. W końcu z takim namaszczeniem traktujemy szybkę z hartowanego szkła, że musi w tym sprzęcie być coś boskiego. Proponuję dodatkowo wzorem naszych braci mahometan kierować swoje modły w zawsze w kierunku Shinagawy, najlepiej na żółtym dywaniku. D7100 akbar.
... Osobiście żałuję, że nie miałem więcej kasy i nie kupiłem fx. Nie jestem pewny, ale chyba właśnie tak Ci napisałem gdy zastanawiałeś się czy kupić D7100. Niestety, ale dla portrecisty zamiana jednego DXa na drugi DX to taki wybór jak dać 2 zyble na tacę albo chlorowi za odstawienie wózka w supermarkecie.
Ech, i bądź tu mądry. Dwóch forumowiczów ma te same aparaty i... takie odmienne zdania? Coś tu nie gra... ;-)...Tu bym się Ned Stark z Tobą zgodził. Podobnie zresztą, jak ze słowami GonzoG (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3530033&postcount=10): Nie za bardzo wiem kiedy piszesz na serio. Wtedy gdy przytakujesz Gonzo, że nie ma różnicy w obrazku między D3100 a D4s czy może wtedy gdy rozpływasz się nad różnicą obrazka między D90 a D5100 :)
Nie zawsze jest możliwość, a nie pomijał bym tak tej kwestii, taka klejąca guma może być bardzo problematyczna. Fajnie jak by ktoś jeszcze odpisał o tym. Tą sztukę co macałem, może już poleżała sobie za szkłem oraz może była traktowana jakimś środkiem do czyszczenia. Kleiła się w rękach. W sieci znalazłem parę przykładów, takich jak właśnie body aparatu, czy gripy rowerowe. Na pewno jeszcze odwiedzę jakiś inny sklep i sprawdzę.
Jestem z tych, którym guma notorycznie się odkleja - w D90 podklejałem z 5 razy w ciągu 3,5 roku. Jak kupowałem zestaw gum w serwisie Nikona, to od razu wziąłem dwa. W przypadku D7100 przez 1,5 roku nic ani się nie kleiło, ani nie odkleiło.
Ned Stark
08-04-2015, 08:39
Nie jestem pewny, ale chyba właśnie tak Ci napisałem gdy zastanawiałeś się czy kupić D7100. Niestety, ale dla portrecisty zamiana jednego DXa na drugi DX to taki wybór jak dać 2 zyble na tacę albo chlorowi za odstawienie wózka w supermarkecie.
Tak pisałeś i taka jest prawda. Oczywiście wygoda "pracy" wzrosła znacznie. Jednak mam uczucie niedosytu, które może co prawda zostać zrekompensowane jakimś nowym szkłem :D albo analogiem :d
Andrzej1974
08-04-2015, 09:14
[...] gdy rozpływasz się nad różnicą obrazka między D90 a D5100 :)
Nie byłbyś sobą gdybyś w niamalże każdym temacie, w którym zabieram głos, nie wyskoczył z... D90 i D5100. Jak długo jeszcze to będzie się ciągnęło? :-)
Co do przejścia z jednego DXa na drugiego DXa to prawda. Co najwyżej można podnieść sobie ego cyferkami na body.
Ned Stark sprzedaj swoje puszki , t12-24 i kup d610 :)
Andrzej1974
08-04-2015, 09:30
[...] swoją drogą najlepiej to widać po reakcji odbiorcy np.żony "nie wiem po co wydawałeś tyle kasy, nie ma żadnej różnicy".
I to jest najgorsze. Wydać 3x więcej kasy na nowe body i nie widzieć żadnej różnicy w zdjęciach... ;-)
cz4rnuch
08-04-2015, 10:15
Nie byłbyś sobą gdybyś w niamalże każdym temacie, w którym zabieram głos, nie wyskoczył z... D90 i D5100. Jak długo jeszcze to będzie się ciągnęło? :-) Tak długo jak Ty będziesz sobą i będziesz truł w tematach dotyczących D90 oraz nawracał wszystkich na D5100. Czyli pewnie dość długo :) A tak na serio to odkąd pamiętam zawsze jako główny atut D5100 w porównaniu do D90 stawiałeś znacznie lepszą jakość obrazka więc mocno mnie zdziwiła ostatnia Twoja wypowiedź i postanowiłem dopytać.
Co do przejścia z jednego DXa na drugiego DXa to prawda. Co najwyżej można podnieść sobie ego cyferkami na body. Tu nie chodzi o ego tylko o potrzeby. Widzę jakie zdjęcia robi Stark, wiedziałem że nie przyda mu się ani wysokie ISO (plener, "studio") ani mega-rozdzielczość do prezentowania prac na portalach, cropować też nie musi bo ma kontrolę nad tym co fotografuje, a mega AF nie jest niezbędny w portrecie. Przydać się może CLS i większy wizjer oraz wygoda ale to może się okazać za mało by poczuć satysfakcję z wymiany sprzętu. Z tego co czytam pociąga was płytka głębia ostrości więc wybór może być tylko jeden. Ewentualnie jakieś mega jasne szkło na przeczekanie i dozbieranie do FFa.
Tak pisałeś i taka jest prawda. Oczywiście wygoda "pracy" wzrosła znacznie. Jednak mam uczucie niedosytu, które może co prawda zostać zrekompensowane jakimś nowym szkłem :D albo analogiem :d
Na Twoim miejscu bez długiego zastanawiania kupiłbym prosty analog średniego formatu za kilka stówek i sprawdził jak to pasuje do fotografii którą uprawiasz. Lepiej wydać kilka stówek niż kilka tysięcy na cyfrowego FX, który w Twoim przypadku, też może nie dać ci satysfakcji. Jeżeli analog nie będzie tym czego oczekujesz to zawsze możesz go sprzedać bez straty, albo w ostateczności z niewielką stratą, a zdobyte doświadczenie zostanie.
Pewnie to znasz, ale zawsze warto sobie odświeżyć:
http://marcinwuu.blogspot.com/2012/12/rozmiar-jest-wazny.html
http://marcinwuu.blogspot.com/2012/12/jak-nie-kupowac-cyfrowej-lustrzanki.html?view=sidebar
Ned Stark
08-04-2015, 12:14
Na Twoim miejscu bez długiego zastanawiania kupiłbym prosty analog średniego formatu za kilka stówek i sprawdził jak to pasuje do fotografii którą uprawiasz. Lepiej wydać kilka stówek niż kilka tysięcy na cyfrowego FX, który w Twoim przypadku, też może nie dać ci satysfakcji. Jeżeli analog nie będzie tym czego oczekujesz to zawsze możesz go sprzedać bez straty, albo w ostateczności z niewielką stratą, a zdobyte doświadczenie zostanie.
Pewnie to znasz, ale zawsze warto sobie odświeżyć:
http://marcinwuu.blogspot.com/2012/12/rozmiar-jest-wazny.html
http://marcinwuu.blogspot.com/2012/12/jak-nie-kupowac-cyfrowej-lustrzanki.html?view=sidebar
Czytam Marcina niestety dość regularnie i to wszystko przez niego. Robię rolkę filmu Kievem 88, ale w planach mam coś bardziej dla ludzi zachodu...
Czytam Marcina niestety dość regularnie i to wszystko przez niego. Robię rolkę filmu Kievem 88, ale w planach mam coś bardziej dla ludzi zachodu...
Jeżeli to doświadczenie masz za sobą (ze średnim formatem) to tylko kasa i FX, ale jak sprzedasz, to co masz, to może nie będzie tak wiele do dopłaty?
No i niestety potwierdziłem swoje obawy. D5200 w supermarkecie wystawione do macania już dłuższy czas ma gumę scierającą się jak gumka do mazania. Jest jaśniejsza. Pobawiłem się z 20min i ręce się kleiły. Porównałem i taka sama guma jest na d7000 i d7100. Na forumowej wyszukiwarce znalazłem wiele na ten temat . W jednym sklepie znalazłem body gdzie wizjer był bardzo wielki. Tylko już nie pamiętam czy to był d7100 70d czy 7d.Ktoś wie który z nich ma największy wizjer? Gdzie mogę też sam znaleźć taki parametr body?
Panie Moderatorze co tu się wyczynia ponad 5tysięcy postów i dyskusja o formatach..
może by tak powrót do korzeni? D7100 Opinie, testy posiadaczy tego body :)
kattebush
08-04-2015, 12:39
D5200 w supermarkecie wystawione do macania już dłuższy czas ma gumę scierającą się jak gumka do mazania.
OT z mojej strony: a kto to kupuje sprzęt fotograficzny w supermarketach?
Ned Stark
08-04-2015, 13:19
Jeżeli to doświadczenie masz za sobą (ze średnim formatem) to tylko kasa i FX, ale jak sprzedasz, to co masz, to może nie będzie tak wiele do dopłaty?
Nie no wolę kupić średniego analoga jednak. Cyfrowy fx to chyba na później...
Co do gum to nie przesadzajmy z tym klejeniem. Trzeba się naprawdę spocić ;-)
cz4rnuch
08-04-2015, 14:15
Panie Moderatorze co tu się wyczynia ponad 5tysięcy postów i dyskusja o formatach... Nie ma co narzekać. Wcześniej sam nadawałeś o gripach a potem zrobiłeś z wątku dział giełda i nikt Cię za to nie ukamienował. Z resztą ostatnio co się tu nie wejdzie to tylko pytania: od kogo kupić, gdzie sprzedać, jak oddać itd a wszystko to okraszone UOKiKowską wykładnią na temat sprzedaży na odległość.
Ned Stark
08-04-2015, 14:35
Poza tym to merytoryczna dyskusja. Może ważna dla kogoś, kto chce przejść z półki amatorskiej niższej na wyższą i myśli, że sama zmiana puszki wiele da... ;-)
2pompony
08-04-2015, 14:40
Wydaje mi się, że sam pomysł, iż kupi się nowe body i będzie się robiło lepsze zdjęcia jest - mówiąc delikatnie i ogólnie - jakiś niezbyt mądry. Czy kupno mocniejszego silnika do auta uczyniło z kogoś lepszego kierowcę? Przecież to jakieś głupoty...
Owszem, nowe body może pomóc w niejednym przypadku, może otworzyć nowe, szersze możliwości - jak u mnie, gdy robiłem D80 i brakowało mi przede wszystkim używalnego wysokiego ISO. Ale samo wyższe ISO nie sprawi że ja, fotograf, będę robił lepsze zdjęcia; pomoże mi tylko robić je w nowszych okolicznościach, np. w ciemnicy, gdzie poprzednio musiałbym użyć statywu... Podobnie zmiana ergonomii z serii niższej na wyższą nei sprawi, że zdjęcia będą lepsze - będzie się tylko łatwiej obsługiwało body.
Mam wrażenie, że ludzie kupując nowsze body oczekują jakiejś poprawy, bo zapominają, że zdjęcia robi fotograf, a body to tylko mniej lub bardziej wygodny sposób, żeby swoje pomysły realizować. Nowe body ma im usunąć ograniczenia, jakie mają w starych body, a oni oczekują, że da im lepsze pomysły na lepsze zdjęcia. Szczerze wątpię, żeby wręczenie im nawet topowego hasselblada spowodowało, ze ich zdjęcia będą lepsze.
No właśnie, mnie interesuje ta kontynuacja tych rozważań, a wątek" czy warto kupić FX" jakoś się skończył. Zastanawiam się również nad zmianą jak ostatnio bawiłem się D610 kolegi. No i teraz mam rozterki. A było się bawić :-)
mariusz-75
08-04-2015, 18:33
Wszystko zależy co fotografujesz, ja zrobiłem sobie analizę i postawiłem na 7100
Ned Stark
08-04-2015, 18:50
Wszystko zależy co fotografujesz, ja zrobiłem sobie analizę i postawiłem na 7100
Co to zmieni w twojej fotografii? Robisz makro i co ci da ta zmiana?
Co to zmieni w twojej fotografii? Robisz makro i co ci da ta zmiana?
W przypadku makro bardzo dużo.
Przy obiektywie o skali 1:1
D90 - 181 pikseli/mm
D7100 - 255 pikseli/mm
mariusz-75
08-04-2015, 18:53
Wyższe iso, lepsza szczegółowość, to przy samym makro.
Andrzej1974
09-04-2015, 09:51
Tak długo jak Ty będziesz sobą i będziesz truł w tematach dotyczących D90 oraz nawracał wszystkich na D5100. [...] A tak na serio to odkąd pamiętam zawsze jako główny atut D5100 w porównaniu do D90 stawiałeś znacznie lepszą jakość obrazka więc mocno mnie zdziwiła ostatnia Twoja wypowiedź i postanowiłem dopytać.
Nikogo nie nawracam i jestem od tego daleki. :-) To raczej Ty (i kilku Tobie podobnych) staracie się mi wmawiać przy każdej okazji, że lepiej ode mnie wiecie, jak np. leży mi (czy mojej żonie) w dłoniach D5100 i, że aparaty pokroju D90 są lepsze np. pod względem ergonomii, którą mylicie z funkcjonalnością. To tak w skrócie, żeby nie robić kolejnego OT.
Tu nie chodzi o ego tylko o potrzeby.
Niestety ale w wielu przypadkach chodzi o łechtanie ego a nie o potrzeby. Każdy chce być przynajmniej "semi-pro" a mając puszki pokroju D3x00 czy D5x00 niestety jest się "amatorem". ;-)
Widzę jakie zdjęcia robi Stark, wiedziałem że nie przyda mu się ani wysokie ISO (plener, "studio") ani mega-rozdzielczość do prezentowania prac na portalach, cropować też nie musi bo ma kontrolę nad tym co fotografuje, a mega AF nie jest niezbędny w portrecie. Przydać się może CLS i większy wizjer oraz wygoda ale to może się okazać za mało by poczuć satysfakcję z wymiany sprzętu. Z tego co czytam pociąga was płytka głębia ostrości więc wybór może być tylko jeden. Ewentualnie jakieś mega jasne szkło na przeczekanie i dozbieranie do FFa.
Również byłem zdziwiony, że Ned idzie w D7100. Choć z drugiej strony, kto nie chciałby mieć "najlepszego DX-a" na rynku zamiast jednego z "nieergonomicznych kastratów", którymi nie da się robić zdjęć? ;-)
Ned Stark
09-04-2015, 10:08
Ned poszedł w d7100 ;-) przez pieniądze - cashback i rewelacyjna oferta kredytowa (naprawdę wszystko zero %) i przez strażnika rozsądku ( kobietę z wałkiem)
Rozważania idą wiec w kierunku obrazka.
I dobrze. Bo cała reszta nie jest ważna...
Ps.
Ned
Bez FX nie bedziesz zadowolony z tego co widac.
Sprzedaj co masz. Kup tani d700. Wystarczy w portrecie. Na pewno.
A resztę kasy w szkło jakies. (180mm?)
:)
cz4rnuch
09-04-2015, 10:18
Nikogo nie nawracam i jestem od tego daleki. :-) To raczej Ty (i kilku Tobie podobnych) staracie się mi wmawiać przy każdej okazji, że lepiej ode mnie wiecie, jak np. leży mi (czy mojej żonie) w dłoniach D5100 i, że aparaty pokroju D90 są lepsze np. pod względem ergonomii, którą mylicie z funkcjonalnością. To tak w skrócie, żeby nie robić kolejnego OT... Ja tylko zwracam Ci uwagę na to, jak niekonsekwentny jesteś w swoich osądach. Dla mnie jest to rażące i wprowadzające innych w błąd więc to podkreślam. O tym co leży w dłoni twojej żonie się nie wypowiadałem, o tym co leży Tobie sam napisałeś (cytaty z jeszcze świeżego wątku o D90):
"Po dzisiejszym dniu sam już nie wiem, czy brać D5100 czy D90. Ten pierwszy średnio leży w dłoni i sprawia wrażenie zabawki, drugi zaś... idealnie leży w dłoni i robi naprawdę wrażenie! I bądź tu mądry człowieku, co wybrać..."
"P.S. Znajdź jeszcze, jak się nudzisz, moją wypowiedź, że ciut lepiej mi leżał w dłoni D90. Tak, tak kiedyś napisałem. Jednakże wygrała matryca z D7000. I wcale nie żałuję tego wyboru. Dlaczego? Bo za dużo większą kasę miałbym gorsze zdjęcia a to był dla mnie priorytet."
W związku z tym proszę nie kłam, że piszę coś czego w rzeczywistości nie napisałem. Sam widocznie udzielasz tak wielu rad, że gubisz się w zeznaniach. W drugim cytacie masz dodatkowo potwierdzenie tego, że w jednym wątku piszesz o różnicach między matrycami DX(z resztą pisałeś to dziesiątki razy) a w tym, cytujesz Gonzo i przyznajesz mu rację, że w obrazku nie ma różnicy nawet między DX a FX. Co do tego kto myli pojęcia to niestety przytoczenie (chociaż w sumie tego nie zrobiłeś) jednej regułki z netu nie czyni z ciebie eksperta z dziedziny ergonomii, a o różnicy między pojęciami funkcjonalność i ergonomia radzę poczytać w dobrym słowniku. Raz już o tym pisałem i nie chce mi się powtarzać bo do Ciebie dociera tylko to co chcesz usłyszeć (zobaczyć). Pozdrawiam.
Andrzej1974
09-04-2015, 15:30
@cz4rnuch, co do cytatów to fajnie byłoby gdybyś podał jeszcze daty i dokładny kontekst. Wtedy byłoby łatwiej się odnieść do nich i zobaczyć, czy kłamię czy nie. Poza tym Archibald (w poprzedniej dyskusji) wyjaśnił pewnemu moderatorowi (do cb to widać nie dotarło), który robił mi takie same jak ty wycieczki, jak należy czytać te wypowiedzi. Oczywiście mając na uwadze nie tylko ich datę ale i kontekst. Nie ukrywam, że często też patrzę, w przeciwieństwie do cb, np. oczami żony, która także używa mojego D5100. Stąd też moje wypowiedzi mogą być niekiedy źle odbierane.
P.S. Może te dwa cytaty wpisz sobie w stopkę skoro tak bardzo cię jarają.
cz4rnuch
09-04-2015, 15:39
Nie jarają mnie tylko pokazują jak należy traktować Twoje wypowiedzi, czyli z przymrużeniem oka. Archibald sam się później zastanawiał jak rozumieć to co napisałeś. Mam za swoje bo jak zwykle nie odniosłeś się do tego co Ci zarzuciłem tylko zmieniasz temat. Co do dat to musisz sam poszukać, ale chyba ręce Ci się nie skurczyły od czasu gdy napisałeś jak to idealnie w Twojej ręce leżał D90 i jaką zabaweczką okazało się w bezpośrednim porównaniu D5100. A może pisałeś o ręce małżonki? Już sam nie wiem :)
...Może te dwa cytaty wpisz sobie w stopkę skoro tak bardzo cię jarają. Oczywiście tak zrobię jeśli takie jest Twoje życzenie, ale i ja mam do Ciebie małą prośbę. Może załóż żonie konto na Nikoniarzach, będzie wiadomo kto pisze ;)
Andrzej1974
09-04-2015, 17:13
Nie jarają mnie tylko pokazują jak należy traktować Twoje wypowiedzi, czyli z przymrużeniem oka.
Jak zawsze wywijasz się z odpowiedziami. Zestaw daty i kontekst a wszystko się wyjaśni. Reszty (m.in. z kontami) nie komentuję bo jest wyjątkowo płytka...
Przy okazji mam do cb pytanie. Załóżmy, że ktoś ma D90 przez 3 lata i w tym okresie je bardzo zachwala na forum, plecając je wszystkim. Po 3 latach je sprzedaje i kupuje D7100 bo akurat wyszedł. Widząc, co potrafi D7100, zaczyna psioczyć na D90 i polecać aparat, który ma, czyli D7100. Oczywiście zamiast D90. Czy jemu także napiszesz: chłopie kłamiesz? Czy także będziesz przytaczał cytaty sprzed 2 lat (kiedy chwalił D90 pod niebiosa) i aktualne (kiedy chwali pod niebiosa D7100 zamiast D90, po którym jedzie teraz, jak po burej suczce?) i próbował go ośmieszać w oczach innych? Chciałbym znać twoje zdanie bo takie osoby na forum były i o tym pisały (mając D90 - pozytywnie o D90, mając D7100 - negatywnie o D90). Podobnie jest w moim przypadku (patrz cytaty, które podałeś), o czym wspomniał Archibald...
Jak zawsze wywijasz się z odpowiedziami. Zestaw daty i kontekst a wszystko się wyjaśni. Reszty (m.in. z kontami) nie komentuję bo jest wyjątkowo płytka...
Przy okazji mam do cb pytanie. Załóżmy, że ktoś ma D90 przez 3 lata i w tym okresie je bardzo zachwala na forum, plecając je wszystkim. Po 3 latach je sprzedaje i kupuje D7100 bo akurat wyszedł. Widząc, co potrafi D7100, zaczyna psioczyć na D90 i polecać aparat, który ma, czyli D7100. Oczywiście zamiast D90. Czy jemu także napiszesz: chłopie kłamiesz? Czy także będziesz przytaczał cytaty sprzed 2 lat (kiedy chwalił D90 pod niebiosa) i aktualne (kiedy chwali pod niebiosa D7100 zamiast D90, po którym jedzie teraz, jak po burej suczce?). Chciałbym znać twoje zdanie bo takie osoby na forum były i o tym pisały. Dokładnie jest w moim przypadku (patrz cytaty, które podałeś), o czym wspomniał Archibald...
Andrzej, różnica jest taka, że ten ktoś używał D90 i używa D7100. Nie wiem co to za osoby, szczerze to nie czytałem takiego jechania byłych właścicieli po D90 jak po burej suce. Choć widzę, że znowu starasz się zmienić temat.
Ty za to odwrotnie :)
Chodzi Ci zapewne o to zdanie Archibald6803: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3538477#post3538477
Gdybyś równocześnie miał okazję używać D90 i D5100 to faktycznie jest podstawa do tego, aby jakoś weryfikować pierwsze wrażenie.
Wybrałeś D5100 bo żonie lepiej leżał, a Ciebie skusiła lepsza matryca - OK. Bardzo dobry wybór. Ważne, że jesteś zadowolony. Jednak po czasie nieużywania i braku kontaktu z D90 zaczął się on gorzej trzymać, natomiast używane przez Ciebie D5100 okazało się idealnie leżące w Twojej dłoni, mieszczą się nawet wszystkie Twoje palce - mimo iż nie masz małych dłoni - na gripie i żaden nie ucieka.
Napisałeś jeszcze, że jeśli chodzi o ergonomię to D7100 czy D610 nie porównywałbyś z D90 bo to różne światy. Natomiast D5100 dla Ciebie ma lepszą ergonomie niż D90.
Widzisz, dla mnie to są same sprzeczności.
Na koniec ta wisienka
w jednym wątku piszesz o różnicach między matrycami DX(z resztą pisałeś to dziesiątki razy) a w tym, cytujesz Gonzo i przyznajesz mu rację, że w obrazku nie ma różnicy nawet między DX a FX.
Parafrazując znane powiedzenie: Jedni wiedzą co mówią, a drudzy mówią bo muszą. Takie forumowe ADHD.
PS. Przepraszam szanownych forumowiczów za zwrócenie uwagi, ale wątek poszedł chyba daleko w OT, a na dodatek daleko od spraw merytorycznie istotnych.
dokładnie kolego 'mmluty'
Wracając do D7100 to poszukuje ustawienia które powoduje świecenie wspomagania AFu na dodatkowej lampie wczepionej w sanki.
W trybach MASP nie mogę tego odnaleźć idąc krok po kroku po ustawieniach, a jako ciekawostka w trybie zielonym działa... ktoś coś?
AF-S ale znalazłem rozwiązanie. Pomogło mi Twoje naprowadzenie TOP67 wystarczyło zmienić 3D na cokolwiek innego i świeci.. dzięki za pomoc.
AF-S ale znalazłem rozwiązanie. Pomogło mi Twoje naprowadzenie TOP67 wystarczyło zmienić 3D na cokolwiek innego i świeci.. dzięki za pomoc.
To w AF-S jest 3D?
To w AF-S jest 3D?
oczywiście że tak. Wciskasz guzik na pokrętle AF/M i trzymając go kręcisz kółkiem pod kciukiem masz do wyboru: AFA AFS AFC. Trzymając i kręcą drugim pokrętłem pod palcem wskazującym wybierasz rodzaj AFu: 3d, auto, 51, 39, itp..
nikoniarz
09-04-2015, 20:56
To w AF-S jest 3D?
Również mnie zastanawia śledzenie 3D w trybie AF-S... Niby jak ma śledzić skoro AF nie uwzględnia wtedy zmiany odległości od obiektu?
Również mnie zastanawia śledzenie 3D w trybie AF-S... Niby jak ma śledzić skoro AF nie uwzględnia wtedy zmiany odległości od obiektu?
Moje pytanie było retoryczne :)
Oczywiście, że nie ma 3D w AF-S. W każdym bądź razie nie było tego w D600, D800 i w D750 też nie mam. Nie spodziewałem się jednak, że esk2 napisze mi jak się zmienia punkty AF :) Musiało być AF-A lub AF-C
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i.share.pho.to/04775a3e_o.png)
oczywiście że tak. Wciskasz guzik na pokrętle AF/M i trzymając go kręcisz kółkiem pod kciukiem masz do wyboru: AFA AFS AFC. Trzymając i kręcą drugim pokrętłem pod palcem wskazującym wybierasz rodzaj AFu: 3d, auto, 51, 39, itp..
To spróbuj ustawić AF-S i potem 3D.
To spróbuj ustawić AF-S i potem 3D.
Nie da się, mój błąd..
cz4rnuch
10-04-2015, 07:18
Andrzeju, od odpowiedzi się nie wymiguję (bo chyba o to Ci chodziło) tylko cytował Ciebie ktoś inny, a ja to jedynie przekopiowałem i nie było tam daty. To, że "wystukałeś" to na przykład dwa lata temu niczego nie zmienia, bo jak napisałem wcześniej o ile kształt i rozmiar prawicy Ci się od tamtego czasu nie zmieniły to twierdzenie z cytatu po prostu musi być nadal aktualne. Jeśli utrzymujesz, że jest inaczej to po prostu robisz z nas idiotów. Co do twojej hipotetycznej scenki z posiadaczem D90 i D7100 to zamiast pisać po próżnicy podaj chociaż jeden(dwa) cytat(y) z osoby która wychwalała D90 a teraz jedzie po nim jak po burej suce a wtedy będę się mógł do tego odnieść. Tak będzie łatwiej. Oczywiście w kwestii ergonomii (a najlepiej trzymania) bo tego dotyczy mój spór z Tobą. Ja się przesiadłem z D90 na D7100 i choć widzę postęp w guzikologii i minimalny w trzymaniu to nie na tyle wielki żeby odszczekiwać to co napisałem kiedyś o D90(o ile coś na ten temat pisałem). Pomijam już to, że przez zakupem jak rozumiem macałeś obie puszki mniej więcej w tym samym czasie więc sytuacja jest zupełnie inna. Z resztą nieważne. I tak mi nie odpowiesz, tak jak nie odpowiedziałeś na żadne z moich wcześniejszych pytań, będziesz się wymigiwał jak ze zdjęciami(przecież marzysz o tym by je wrzucić i jedyne co Cię powstrzymuje to ten magiczny warunek z ISO jakimś tam) , albo wkręcisz w dyskusję biedną żonę (która jak napisałeś wcześniej nie interesowała się fotografią a jedynie lubi Ci pozować, a pod której rękę rzekomo kupiłeś aparat). Wiele osób (nie tylko ja) udowadniało Ci twoimi własnymi cytatami, że jesteś w błędzie ale Ciebie niczego to nie nauczyło, więc w tym momencie odpuszczam sobie. Mam tylko nadzieje, że i Ty w końcu zamiast tułać się po tematach D90, D7100 czy Sigm wspólnie z kolegami którzy mają D5100 zasilicie w fajne wpisy i zdjęciowe perełki wątek o waszym sprzęcie bo na razie z nim kiepsko.
P.s Tak mnie wymęczyłeś Andrzeju, że aż muszę się stąd ulotnić na kilka dni, ale wrócę z profesjonalnymi wynikami testów baterii która siedzi w aparaciku. Może sam siebie zaskoczę i pobiję rekordzik z D90 :) Jeśli nadal masz ochotę podyskutować to przenieśmy się w prywatne rejony. Za kilka dni z chęcią Ci odpiszę. Pozdrawiam.
Przy okazji mam do cb pytanie. Załóżmy, że ktoś ma D90 przez 3 lata i w tym okresie je bardzo zachwala na forum, plecając je wszystkim. Po 3 latach je sprzedaje i kupuje D7100 bo akurat wyszedł. Widząc, co potrafi D7100, zaczyna psioczyć na D90 i polecać aparat, który ma, czyli D7100. Oczywiście zamiast D90. Czy jemu także napiszesz: chłopie kłamiesz? Czy także będziesz przytaczał cytaty sprzed 2 lat (kiedy chwalił D90 pod niebiosa) i aktualne (kiedy chwali pod niebiosa D7100 zamiast D90, po którym jedzie teraz, jak po burej suczce?) i próbował go ośmieszać w oczach innych? Chciałbym znać twoje zdanie bo takie osoby na forum były i o tym pisały (mając D90 - pozytywnie o D90, mając D7100 - negatywnie o D90).
Nie możesz zrozumieć podstawowej rzeczy, każdy następca danego modelu może być lepszy bo elektronika ciągle się rozwija.
D90 ma już trzech następców, D7000, D7100, D7200 i w okresie 7 lat nastąpił znaczny rozwój w dziedzinie fotografii a szczególnie w produkcji matryc.
Ja mam D90 już trzy lata i gdybym obecnie kupił D7100 czy D7200 to sądzisz że nie zauważyłbym dużych zmian na plus, ale nie znaczy to że nagle zacząłbym narzekać na D90, każdy model jest dobry w swoim czasie.
D5100 ma również trzech następców i każdy z nich jest również lepszy co nie oznacza że zaraz musimy narzekać na D5100.
Polityka Nikona jest taka że do serii amatorskiej tej z wyższej półki Nikon montuje podzespoły które wcześniej były wykorzystywane w serii profesjonalnej, D7100 ma moduł AF który wcześniej był zarezerwowany tylko dla serii pro, Ci którzy wcześniej używali D90 i zmienili na D7100 odczuli różnicę w pracy AF stąd czasami narzekania na AF w D90 chodź wcześniej im to nie przeszkadzało.
Marcin Wuu
10-04-2015, 08:37
Sorry za jeszcze moment offtopu, przyciągnął mnie spajk w aktywności na blogu, z którego trackback prowadzi tutaj.
FX, czy tam FF czy jak zwał, robi się NAJPIERW. Potem się idzie na większy analog. Przechodzenie ze średnioformatowego analoga na pełnoklatkową cyfrę, to byłoby jak najpierw zamieszkać w penthousie w Njujorku, żeby zobaczyć jak to jest, a potem przenieść się do kawalerki z kiblem na korytarzu na przedmieściach Pcimia, bo czynsz niższy.
Sorry za jeszcze moment offtopu, przyciągnął mnie spajk w aktywności na blogu, z którego trackback prowadzi tutaj.
FX, czy tam FF czy jak zwał, robi się NAJPIERW. Potem się idzie na większy analog. Przechodzenie ze średnioformatowego analoga na pełnoklatkową cyfrę, to byłoby jak najpierw zamieszkać w penthousie w Njujorku, żeby zobaczyć jak to jest, a potem przenieść się do kawalerki z kiblem na korytarzu na przedmieściach Pcimia, bo czynsz niższy.
Co do zasady oczywiście masz rację. Jest jednak zawsze jakieś "ale". W tym przypadku koszty finansowe nie muszą być najważniejsze. Analog ma swoje ograniczenia np:
- trudno w czasie sesji zrobić kilkaset kadrów i opanować to w krótkim czasie, tak jak w cyfrze,
- trzeba zdobyć wiedzę i doświadczenie w naświetlaniu materiału analogowego, w analogu nie mamy szybkiego podglądu,a w związku z tym możliwości skorygowania oświetlenia obiektu lub naświetlenia materiału (sesje trudno powtórzyć, a wywołany materiał mamy po kilku dniach )
- itp.
Krotko mówiąc analog daje możliwości, ale ma swoje dość wysokie wymagania i ograniczenia, a to nie musi każdemu odpowiadać do konkretnych zastosowań.
Jeżeli Ned Stark próbował średniego formatu i przy nim chwilowo nie został to dla mnie znaczy, że wady tej techniki w tym konkretnym przypadku przeważyły. Nie wszytko co najlepsze na świecie nadaje się do wszystkiego np. najlepszy bolid F1 do wyjazdu na zakupy, a przecież świetnie jeździ, tego nikt nie zaprzeczy.
Ned Stark
10-04-2015, 11:08
Halo. Ja napisałem, że właśnie próbuję i pierwsze rolki filmu robię ;-) I tu jestem bardziej przekonany do zakupu średniego analoga niż fx-a.
Halo. Ja napisałem, że właśnie próbuję i pierwsze rolki filmu robię ;-) I tu jestem bardziej przekonany do zakupu średniego analoga niż fx-a.
Jeżeli tak, to doskonale, do tego właśnie wcześniej namawiałem. Twojego wcześniejszego posta zrozumiałem jednak tak, że po pierwszych doświadczeniach jesteś dość sceptycznie nastawiony do pracy w analogu. Przepraszam więc za zbędne zamieszanie.
Może to właśnie optymalnym rozwiązaniem dla kogoś kogo głównie interesuje portret jest praca w dwóch systemach: cyfra- DX do codziennej pracy i analog-średni format, jako pole poszukiwań portrecisty. Kosztowo może być znacznie taniej niż cyfra FX, a pole do działania ,eksperymentów i doświadczeń większe.
Bo tak całkiem bez cyfry to w dzisiejszych czasach chyba się nie da.
mariusz-75
12-04-2015, 20:47
Wczoraj wreszcie nabyłem nową zabawkę. Wiele jeszcze się nie bawiłem, ale już tam coś mogę powiedzieć. Obrazek na razie oglądałem w wyświetlaczu, ale wydaje się lepszy niż w D90, na pewno lepsza kolorystyka i zdecydowanie lepiej wygląda na wyższych ISO. Przeszkadza mi że aby ustawić sterowanie pilotem trzeba wejść w menu. Ogólnie to z tym pilotem mam problem, w 95% po nieciśnięciu przycisku w pilocie robi mi od razu dwa zdjęcia, a jak ustawię wstępne podnoszenie lustra to już całkiem wariuje, w ogóle to nie zawsze chce mi łapać. Choć problemy z pilotem jestem skłonny raczej zwalić na pilota, będę musiał gdzieś dorwać innego i sprawdzić. Ergonomia na poziomie D90 czyli dla mnie akurat. Af jeszcze do końca nie sprawdziłem żeby się do końca wypowiadać.
Pokręciło mi się post proszę przenieść do wątku o 7100. Sorry
lewy dolny przycisk z tylu "i" ,tam gdzie lcd, tam masz skrót do tego aby szybko przełączyć na pilot. mnie wkurza ustawienie np 5 zdjęć dla samowyzwalacza.... bo jak chce zrobić bkt np z 5 zdjęciami z samowyzwalacza to muszę w menu ustawić te piec zdjęć.... później nie chce bracketingu, ale dalej chce z samowyzwalacza i jak wyłączę bkt to mi robi piec zdjęć gdy chce już tylko jedno.... co za idiotyczne rozwiązanie..... potem szukam wkurzony gdzie się ten cholerny samowyzwalacz na jedno zdjęcie ustawia znowu... i właśnie pilot ratuje sytuacje z tym samowyzwalaczem....
piotrx25
13-04-2015, 18:54
Samowyzwalacz masz pod pokrętłem trybów pracy aparatu - pokrętło pracy migawki.
mariusz-75
13-04-2015, 21:27
Samowyzwalacz tak ale nie tryb sterowania pilotem
A co masz ustawione w U1/2? Tam możesz ustawić samowyzwalacz na 5 zdjęć a normalnie mieć 1 ;)
piotrx25
13-04-2015, 21:49
Samowyzwalacz tak ale nie tryb sterowania pilotem
Mój post pisałem do kolegi lortek
mnie wkurza ustawienie np 5 zdjęć dla samowyzwalacza.... bo jak chce zrobić bkt np z 5 zdjęciami z samowyzwalacza to muszę w menu ustawić te piec zdjęć.... później nie chce bracketingu, ale dalej chce z samowyzwalacza i jak wyłączę bkt to mi robi piec zdjęć gdy chce już tylko jedno.... co za idiotyczne rozwiązanie.....
A wystarczy przeczytać instrukcję. Ustawienie ilości zdjęć w menu samowyzwalacza nie ma wpływu na ilość zdjęć w breketingu. Możesz tam ustawić 1, a aparat i tak zrobi tyle zdjęć, na ile jest zaplanowany breketing. Dotyczy to pracy SL, SH i samowyzwalacza.
Samowyzwalacz masz pod pokrętłem trybów pracy aparatu - pokrętło pracy migawki.
Mój post pisałem do kolegi lortek
I też źle, bo w ten sposób nie można zmienić liczby zdjęć w serii samowyzwalacza.
piotrx25
13-04-2015, 22:02
I też źle, bo w ten sposób nie można zmienić liczby zdjęć w serii samowyzwalacza.
A jak włączę breketing i następnie samowyzwalacz to ile zrobi zdjęć ?
Tyle ile masz w brecketingu, przecież wyraźnie jest to napisane w instrukcji. Jak przestawisz na tryb seryjny, to też zrobi tylko kilka zdjęć i stanie.
piotrx25
13-04-2015, 22:14
Właśnie o to mi chodzi. Wystarczy włączyć breketing na kilka zdjęć i ustawić samowyzwalacz ( pokrętłem od wyzwalania migawki) i mamy kilka fot bez grzebania w menu. Rozwiązanie dla kolegi lortek.
no właśnie, proste i logiczne... działa jak mówicie... hmm zakręciłem się bo kiedyś mi coś to nie chciało zadziałać... robił mi jedno zdjęcie i wygrzebałem w menu ze tam jest ustawienie do 9 zdjęć i na 5 działało :-) a potem przykrecalem filtr, wylaczalem bkt i skurczybyk mi robił 5 zdjęć! :-D i wtedy sobie włączyłem pojedyncze wyzwolenie migawki i z pilota go.... i chyba wiem teraz w którym miejscu się zakręciłem :-P z pilota można pojedynczo realizować zdjęcia z bkt, piec kliknięć, a samowyzwalacz robi z automatu całe 5 po jednym naciśnięciu spustu migawki..... no teraz to mi się poukladalo
Cześć
Właśnie przesiadłem się na d7100 z d50 (zmotywował cashback ;). Rewelacja. Na razie staram się opanować wszystko co mi jest potrzebne - przede wszystkim guzikologia. Pierwszy wypad w teren - bomba ale w słońcu z soboty i d50 dało by radę ;)
Jednak chciałbym napisać o zakupie z cashbackiem (bo to aż 420 zł) - pamiętajcie o polskiej gwarancji. Ja kupiłem w abfoto i niestety nie dostałem od razu polskiej gwarancji tylko europejską. Dzisiaj pojechałem i dali mi od ręki. Zdjęcie nowym aparatem i wysyłka mailem. Ale fakt - jest dezinformacja.
p.s. Instrukcja nie mieści się do torby ;)
D7100 zmieniający się w pełną klatkę, takie cuda się teraz dzieją.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=260548
mariusz-75
14-04-2015, 21:14
Jednak chciałbym napisać o zakupie z cashbackiem (bo to aż 420 zł) - pamiętajcie o polskiej gwarancji. Ja kupiłem w abfoto i niestety nie dostałem od razu polskiej gwarancji tylko europejską. Dzisiaj pojechałem i dali mi od ręki. Zdjęcie nowym aparatem i wysyłka mailem. Ale fakt - jest dezinformacja.
Dobrze że piszesz bo też kupiłem u nich i dali mi europejską, a już miałem wysyłać do Nikona.
cz4rnuch
14-04-2015, 21:48
D7100 zmieniający się w pełną klatkę, takie cuda się teraz dzieją.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=260548 Dzięki za link. Wczoraj pomyliłem babę z facetem a że mam ostatnio melodię na fotozakupy więć chyba jestem w grupie podwyższonego ryzyka :)
Dionizy2000
15-04-2015, 07:26
Witam, planuję kupić obiektyw "Sigma Macro 70mm 1:2.8 EX DG" , czy ktoś wie jak współpracuje ten obiektyw z Nikonem D7100.
Będę wdzięczny za informacje.
andystar
15-04-2015, 12:24
Mam D7100 i dwie Sigmy macro 70 i 50. Z 70 jest lepszy obrazek. A współpracuje normalnie, tzn bez problemów.
Czy tylko u mnie czy także innym zniknęły dwie strony tego wątku, a było coraz ciekawej z tym niedoświetleniem na N18-105? U mnie też jest coś takiego.
Czy tylko u mnie czy także innym zniknęły dwie strony tego wątku, a było coraz ciekawej z tym niedoświetleniem na N18-105? U mnie też jest coś takiego.
Prześwietlone zdjęcia na przysłonach innych niż pełny otwór (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=260681)
Prześwietlone zdjęcia na przysłonach innych niż pełny otwór (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=260681)
Dzięki, tak myślałem, że gdzieś przeniesiono, ale nie mogłem znaleźć.
Dobrze że piszesz bo też kupiłem u nich i dali mi europejską, a już miałem wysyłać do Nikona.
Tak dają, bo Nikon od początku roku zmienił druczki, teraz zamiast polskiej dają taki biały druczek gdzie jest info, że dwa lata są realizowane na podstawie europejskiej, także dobrze, że AB i tak skądś wydaje polskie druczki na życzenie, a widać, że towar z nowych dostaw;)...jako ciekawostek powiem że 7200 ma jeszcze inną gwarancję, jest jedna wspólna na ostatniej stronie instrukcji;O
Nie wiem skąd się wzięły zachwyty nad af-em w d7100.
D300 z moja 35 trafiał ZAWSZE na pełnej dziurze. D7100 na f2.8 w biały dzień potrafi nierzadko chybic. Ten moduł w tych 2 aparatach to ma chyba tylko wspólną nazwę. W porównaniu z d5200 nie widzę znaczącej poprawy.
kurak4712
03-05-2015, 18:32
Nikon D3300 czy D7100
Witam wszystkich
Pytanie moze dziwne w porownaniu tych dwoch modeli bo pewnie powiecie ze to walka Dawida z Goliatem ale..
Pytam poniewaz d7100 jest sprawdzonym i pewnym sprzetem. Jednak ma juz swoje lata. A d3300 jest dosc swiezy i mozna powiedziec specyfikacje ma nienajgorsza. Oba posiadaja 24mpx matryce. Oba sa pozbawione filtra dolnoprzepustowego.
Owszem body d7100 jest wieksze przez co lepiej lezy w dloni. Jest na pewno tez lepiej wykonane. Ale np d3300 posiada procesor expeed 4 co na pewno przeklada sie na szybkosc w dzialaniu. Za to d7100 ma wbudowany system autofokusa w body i slot na 2 karty. No i oczywiscie wiecej pol autofokusa.
Na pewno wszystko jest kwesia podejscia indywidualnego kazdego uzytkownika. Jednak zawsze fajnie byloby poznac takze wypowiedzi innych za ktore bede wdzieczny :-)
(...)d7100 jest sprawdzonym i pewnym sprzetem. Jednak ma juz swoje lata. A d3300 jest dosc swiezy(...)
No i...?
Argument nieistotny, chyba, że lubisz przepłacać za nowości (podatek od nowości).
(...)posiada procesor expeed 4(...)
I co z tego? Inny numerek jest praktycznie bez znaczenia. Ten procesor jest trochę mniej prądożerny od poprzedniej generacji, ale m.in. z racji dużej użyteczności górnego wyświetlacza zamiast głównego, seria D7x00 pozwala na zrobienie większej ilości zdjęć na jednym ładowaniu baterii.
Większa szybkość?! Marzenie ściętej głowy - nie licz na to, że korpusy z najniższej półki będą w czymś obiektywnie wyraźnie lepsze od korpusów dla zaawansowanych amatorów czy (pół)profesjonalnych.
D7100 ma szereg innych, istotnych zalet, choćby np. dużo lepszy AF, lepszy wizjer, CLS, śrubokręt, 2 sloty na karty pamięci etc.
neomarcel
03-05-2015, 19:30
Nie wiem skąd się wzięły zachwyty nad af-em w d7100.
D300 z moja 35 trafiał ZAWSZE na pełnej dziurze. D7100 na f2.8 w biały dzień potrafi nierzadko chybic. Ten moduł w tych 2 aparatach to ma chyba tylko wspólną nazwę. W porównaniu z d5200 nie widzę znaczącej poprawy.
Potwierdzam AF w D7100 to katastrofa i to porównując go z D300s... pisałem już o tym w poście
AF-C - nieużyteczny*
iso użyteczne do max 1200*
Przejścia tonalne i ogólna plastyka - miernota (poczciwy D300S wypada tu duuużo lepiej)*
* wszystko na szkłach typu "L" czyli ze złotym paskiem
O ile AF w D300s jest lepszy, to matryca na pewno nie. Co to jest plastyka?
neomarcel
03-05-2015, 19:42
O ile AF w D300s jest lepszy, to matryca na pewno nie. Co to jest plastyka?
Zgadza się...gdyby jeszcze D300S miało lepszą matrycę to kto by kupił 7100 (Plastyka - dla mnie to obrazek jaki wychodzi z puszki - nasycenie kolorów, kontrast, szczegóły itp - szkoda że już nie mam 300S bo pokusił bym się o mały teścik)
Alcatraz
03-05-2015, 19:44
Potwierdzam AF w D7100 to katastrofa i to porównując go z D300s... pisałem już o tym w poście
AF-C - nieużyteczny*
Przejścia tonalne i ogólna plastyka - miernota (poczciwy D300S wypada tu duuużo lepiej)*
* wszystko na szkłach typu "L" czyli ze złotym paskiem
W życiu się tak nie uśmiałem...:) Skąd Ty się kolego urwałeś?
neomarcel
03-05-2015, 19:45
W życiu się tak nie uśmiałem...:) Skąd Ty się kolego urwałeś?
buahahahahhahahahahahahhahaha
Alcatraz
03-05-2015, 19:46
No cóż, nie zaskoczyłeś mnie. Tak właśnie myślałem... Pozdrawiam i współczuję:-)
neomarcel
03-05-2015, 19:48
no cóż ..... zapomniałem, że tu złego słowa nie można powiedzieć na D7100...
Alcatraz
03-05-2015, 19:53
no cóż ..... zapomniałem, że tu złego słowa nie można powiedzieć na D7100...
Za przeproszeniem - głupoty opowiadasz (zarówno teraz jak i wcześniej - z wyjątkiem zdania o AF w D300, który faktycznie był świetny i tyle).
buahahahahhahahahahahahhahaha
Przekonałeś mnie, jako użytkownika D7100. Twoja siła argumentu jest porażająca. Jeszcze więcej hahahahahahahahahaha i jutro bym wystawił body na Allegro. :P To może jakieś konkrety, porównania? A nie "złe bo złe i już". Przeskoczyłem z D90 na D7100 i bardzo cenię sobie ten AF, mimo że wiem, że nie jest tak dobrze oprogramowany jak w D300.
Nie tam zebym cos ten teges, ale wydaje mi sie, ze masz mierne pojecie o tym co piszesz....
AF-C - nieużyteczny*
Moze nie jest to poziom D300s ale tez nie nazwalbym go nieuzytecznym (nielatwe warunki, swiatlo w kontrze i takie tam):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/6Mnexd-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/ex6Mnexdj)
źródło (https://imageshack.com/i/pcFi7n4Aj)
Taaa, nieuzyteczne powiadasz, to ja chyba mam problem ze wzrokiem?
ISO1250
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/gh28UI-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/p5gh28UIj)
ISO1600 w deszczu:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/xLiffe-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/eyxLiffej)
Nie wiem co to jest plastyka, ale nie wiem czy tym zdjeciom ponizej jej brakuje:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/7nnlRC-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/ey7nnlRCj)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/vYM6Bc-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/exvYM6Bcj)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/4dauGK-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/pc4dauGKj)
Wiec nastepnym razem zastanow sie dwa razy zanim cos napiszesz (z naciskiem na 2 razy).
I od razu uprzedzam Twoje pytanie, D300s poza AF i pancernoscia ustepuje w kazdym calu D7100, a skad wiem to sie chyba przegladajac moje posty nietrudno domyslec :)
pozdro
nikoniarz
03-05-2015, 22:26
Na szóstej fotce to masz chyba FF. Nie żebym się czepiał... Piątka też coś nie teges w porównaniu do świetnej reszty zdjęć...
Na szóstej fotce to masz chyba FF. Nie żebym się czepiał... Piątka też coś nie teges w porównaniu do świetnej reszty zdjęć...
Nie ma zadnego FF czy innego BF, jest wszystko trafione w punkt.
pozdro
nikoniarz
03-05-2015, 22:34
pozdro
Skoro tak uważasz to okej. Pozdro.
Pytanko. Posiadam lampę z AutoFP w body mam do wyboru AutoFP 250 i 320 ma to jakieś znaczenie, które wybiorę?
pozdro
Na dwójce nie widzę żadnego punktu gdzie by było ostro.
Pytanko. Posiadam lampę z AutoFP w body mam do wyboru AutoFP 250 i 320 ma to jakieś znaczenie, które wybiorę?
Oczywiście że ma znaczenie, to są czasy synchronizacji dla błysku z krótkimi czasami otwarcia migawki.
Jeśli wybierzesz Auto FP 250 to przy czasie krótszym od 1/250s włączy się tryb FP dla błysku, przy czasie dłuższym niż 1/250s tryb Auto FP jest nieaktywny, adekwatnie będzie w przypadku Auto FP 320.
Synchronizacja migawki dla błysku ma ograniczony zakres czasu otwarcia migawki i w zależności od modelu aparatu wynosi on od 1/60s do 1/250s, poza tym zakresem potrzebny jest tryb Auto FP.
Na dwójce nie widzę żadnego punktu gdzie by było ostro.
Przykro mi :(
BTW. popatrz na zdjecie jako calosc i potem pomysl dlaczego nie jest takie jak poprzednie, pomimo ze AF trafil gdzie mial.
pozdro
Zgadza się...gdyby jeszcze D300S miało lepszą matrycę to kto by kupił 7100 (Plastyka - dla mnie to obrazek jaki wychodzi z puszki - nasycenie kolorów, kontrast, szczegóły itp - szkoda że już nie mam 300S bo pokusił bym się o mały teścik)
A gdyby D7100 miał matryce z D610, to kto by kupił D610 a tym bardziej D300s. Gdyby babka miała wąsy.
No się czegoś dowiedziałem co to jest w końcu ta "plastyka" ale dalej nie wiem czy matryca w D300s jest bardziej plastyczna od tej z D7100 - a może na odwrót. Mętlik ma, pomocy!
Alcatraz
04-05-2015, 23:39
Przykro mi :(
BTW. popatrz na zdjecie jako calosc i potem pomysl dlaczego nie jest takie jak poprzednie, pomimo ze AF trafil gdzie mial.
Trafił a co do całości, to moim zdaniem w czasie wykonywania tej fotografii była mgła. Pewnie stąd Zgera miał takie wrażenie;-)
Dwójka super !. Ptak jest w locie i musi być te rozmycie. Jak by był ,,ostry'', to czar by prysł. No i oczywiście jest we mgle robiony.
Dwójka super !. Ptak jest w locie i musi być te rozmycie. Jak by był ,,ostry'', to czar by prysł. No i oczywiście jest we mgle robiony.
Ptak to ma być twardy a nie ostry ;)
Ptak to ma być twardy a nie ostry ;)
:mrgreen:
Trafił a co do całości, to moim zdaniem w czasie wykonywania tej fotografii była mgła. Pewnie stąd Zgera miał takie wrażenie;-)
Bingo Panowie :)
To jeszcze jedno dla amatorow ostrosci i na tym koniec ;)
D7100+N300AFS, ISO800, f4.0 ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/SNvLqH-1.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/ipSNvLqHj)
pozdro
Jakub365
05-05-2015, 21:24
Mam pytanie odnośnie trybu seryjnego czy normalne jest to, że aparat robi mi tylko 3-4 zdjęcia RAW+JPG i później już tylko zapisuje na kartę:/ Przecież to jest jakaś tragedia w d7000 mogłem wykonać więcej zdjęć i zapis trwał dużo szybciej niż w przypadku d7100:/ Karty jakie posiadam to Samsung EVO Class10, Samsung Pro Class10 oraz good ram class10. Na każdej zapis nawet 1 zdjęcia trwa kilka sekund:/
Czy wgranie najnowszego softu może rozwiązać ten problem? W sumie mam to chyba najstarsze, bo coś wyczytałem, że po wgraniu nowego są problemy z sigma , a takiego obiektywu używam.
zbyszekD7000
05-05-2015, 21:27
problem jest w buforze (ograniczonym) dlatego wyszedł między innymi D7200
nikoniarz
05-05-2015, 21:31
Class10 wszystko wyjaśnia...
Jakub365
05-05-2015, 21:56
czytałem, że bufor słaby, ale 3 zdjęcia?:/ to co mi po szybkoszczelności 6kls? karta class 10 ale zapis do 40mbs, wiec mało chyba to nie jest?
Class10 wszystko wyjaśnia...A można coś więcej? Co z tymi kartami?
nikoniarz
05-05-2015, 22:03
O ile zapis po zapełnieniu bufora jestem w stanie zrozumieć w przypadku takiej karty, o tyle nie wiem czemu nie możesz wycisnąć pierwszych 6fps... Puszka z którą mam kontakt nie ma z tym najmniejszego problemu także stawiam na to, że masz włączone wszelkie możliwe "ulepszacze" przez co mija trochę czasu zanim procek przetworzy zdjęcia.
Jakub365
05-05-2015, 22:08
nie wiem czy mam jakieś ulepszacze, aparat przywrócony do ustawień fabrycznych. Czy wgranie nowszego softu coś może pomóc?
Pewnie masz włączony braketing, stąd 3 klatki.
Pyknięte z BlackBerry Z30
Przed chwilą sprawdziłem i z dwiema kartami SanDisk Ekstreme Pro, robi 5 latek RAW + JPG i zwalnia.
Jeśli RAW 14 bezstratny, to bardzo możliwe. Samych RAW 12 stratnych wchodziło chyba 7.
14 bezstratny i nie ma znaczenia jaki JPG.
Jakub365
06-05-2015, 21:38
miałem włączone odszumianie, teraz kiedy je wyłączyłem na 5kls robi 5 zdjęć i koniec. Kiedy włącze 12bit i DX wskakuje na 7kls i robi 8 zdjęć i następnie zapisuje. Czyli nadal trochę bieda. Nie powinno być tak, że aparat powinien cały czas robić zdjęcia jak trzymam spust? ewentualnie później trochę zwalniać?
madebyzosiek
06-05-2015, 21:41
Przy takim buforze nie da rady, powinieneś też wyposażyć się w jeszcze szybszą kartę, to pomaga
Jakub365
06-05-2015, 21:58
to aparat zrobili konkret:/ heh chyba czas najwyższy pomyśleć nad canonem:/ bo jak nie problemy z AF to olej na matrycy, teraz kolejna puszka bufor tragiczny, szkoda nerwów:/
Teraz z innej beczki możliwe to jest d7100, aby patrząc w wizjer mieć cały czas takie pola?
źródło (http://naforum.zapodaj.net/75a0f3611e43.jpg.html) Miałem takie coś w d5100, następnie w d7000 i tego brakowało i tu również by się przydało.
to aparat zrobili konkret:/ heh chyba czas najwyższy pomyśleć nad canonem:/ bo jak nie problemy z AF to olej na matrycy, teraz kolejna puszka bufor tragiczny, szkoda nerwów:/
Ty ten aparat masz z jajka niespodzianki?
Jak kupujesz but i jest na rzepy tez narzekasz, ze nie dali sznurowek?
pozdro
Jakub365
06-05-2015, 22:24
Po prostu jak coś robią to niech robią to dobrze, zrobili parametrowo super d7000, ale co? Nie mogło być idealnie bo problemy z AF to wypuścili d7100, który znowu jest idealnie ostry i celny, jeszcze lepsze parametry, ale co? zmniejszyli bufor, bo po co ma być idealna lustrzanka jak zaraz trzeba kolejną zrobić. Zastanawia mnie co znowu kiepsko działa w d7200. Już zostawiając ten temat, a wracając do tego wizjera da się coś zrobić, aby było jak na obrazku?
Kup sobie D4s, do tego kartę XQD Sony z serii S i przestaniesz narzekać czy to na mały bufor, czy problemy z AF...
Aparat ma takie parametry, jakie wg. Nikona były dla niego optymalne - jak Ci nie odpowiadają, to trzeba było nie kupować, a nie marudzić, że Nikon nie zrobić ci aparatu marzeń za 100zł.
Aparat jest na rynku ponad 2 lata. Mały bufor to jego najbardziej znana wada. W tym wątku wielokrotnie o tym pisano. O co masz pretensje?
Ned Stark
13-05-2015, 20:08
Mnie się wczoraj zawiesił przy włączaniu... z tyłu paliła się dioda, na górnym wyświetlaczu miałem nawias [ ] i nic... wyciągnąłem baterię i nic... dopiero kiedy rozstanie z baterią zajęło jakieś pół godziny to załapało... Co do af - c działa :P
Zastanawia mnie co znowu kiepsko działa w d7200.
Wykastrowali górny wyświetlacz, tzn. wyświetla znacznie mniej funkcji.
fader_audio
14-05-2015, 14:55
d7500 już nie będzie miał górnego wyświetlacza, moim zdaniem źle że ten wyświetlacz zawiera mniej informacji, osobiście dla mnie jest on dośc ważny.
Nie potrafię zrozumieć czemu to miało służyć.
Może i mniej, ale jest wyraźniejszy (większe cyfry) i ma dodaną jedną z ważniejszych, której nie było w D7100 - wskazanie ekspozycji.
ma dodaną jedną z ważniejszych, której nie było w D7100 - wskazanie ekspozycji.
Gdzie?
Na grafice u optycznych nie ma:
http://www.optyczne.pl/302.2-Test_aparatu-Nikon_D7200_Budowa__jako%C5%9B%C4%87_wykonania_i_f unkcjonalno%C5%9B%C4%87.html
Gdzie?
A tu :p
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/RMtE59-2.jpg
źródło (http://i.cubeupload.com/RMtE59.jpg)
No to sorry. Na grafice z testu na optycznych drabinki nie ma.
No to sorry. Na grafice z testu na optycznych drabinki nie ma.
Przeprosiny przyjęte ;)
Nie ma, bo nie musi być.
:)
Jak co, to tu jest w komplet: https://press.mynikonlife.com.au/uploads/products/3*DSLR/D7200/EPS_JPEG/D7200_LCD_TOP_all.jpg
Nie ma, bo nie musi być.
Jeżeli grafika prezentuje funkcje możliwe do wyświetlenia na wyświetlaczu, to powinna być widoczna albo przynajmniej powinna być opisana w tekście.
Jest w trybie M. Instrukcja str. 56
Jest w trybie M. Instrukcja str. 56
W A, S i P też jest, wystarczy wprowadzić korektę ekspozycji.
Wskaźnik ekspozycji na górnym wyświetlaczu jest fajny tylko czemu on ma służyć?
Wskaźnik ekspozycji na górnym wyświetlaczu jest fajny tylko czemu on ma służyć?
Widzisz, ja przykładowo najczęściej korzystam z trybu A, często korzystam z korekty ekspozycji - jedno spojrzenie na górny wyświetlacz pozwala mi stwierdzić czy ona jest włączona, a jak jest to jaką korektę wprowadza.
W trybie M to chyba nie ma sensu mówić po co jest.
Widzisz, ja przykładowo najczęściej korzystam z trybu A, często korzystam z korekty ekspozycji - jedno spojrzenie na górny wyświetlacz pozwala mi stwierdzić czy ona jest włączona, a jak jest to jaką korektę wprowadza.
W trybie M to chyba nie ma sensu mówić po co jest.
No widzisz zrobiłem dopiero około 500 zdjęć w M i nijak nie mogę się przekonać do tej górnej drabinki. Zazwyczaj kiedy oglądam górny wyświetlacz to aparat jest skierowany pod lekkim kątem w górę. Mam wtedy ustawiać ekspozycję na niebo?
No widzisz zrobiłem dopiero około 500 zdjęć w M i nijak nie mogę się przekonać do tej górnej drabinki. Zazwyczaj kiedy oglądam górny wyświetlacz to aparat jest skierowany pod lekkim kątem w górę. Mam wtedy ustawiać ekspozycję na niebo?
Użyj statywu ;)
wookie1982
17-05-2015, 12:57
Witam wszystkich. Jestem tu nowy, ale przeczytałem setki stron i różnych wątków. Stoję przed wyborem, przed którym staje pewnie większość fotoamatorów. Lepsze body + kit czy słabsze body i lepsze szkło/szkła. Posiadam wiekowego już D60 i jedyny obiektyw jaki posiadam to 18-105. I teraz pytanko - lepiej iść w D7100, zostawić swój obiektyw i ewentualnie zbierać na coś lepszego (myślałem na przyszłość o Sigmie 17-50, ale to "problematyczny zestaw") czy brać np. D5200 i podpiąć coś innego (tylko co będzie dobre na początek w miarę uniwersalnego?)? Cholernie trudny wybór. Oba aparaty miałem w ręce i jeżeli idzie o samą puszkę to jednak przemawia do mnie bardziej d7100, ale tu aby dobrać zestaw 2-3 szkieł no to już pewnie trochę czasu bym potrzebował (chyba, że żona mnie wyrzuci jak się dowie o jakich kosztach mowa). Pomożecie dobrzy ludzie?
nikoniarz
17-05-2015, 13:02
Jeśli z czasem znajdą się fundusze (i chęci) na rozbudowę szklarni to bierz KIT D7100 + N18-105. Oczywiście jeśli zalety D5200 nie są dla Ciebie priorytetem. Mam na myśli np. uchlany ekran, czy bardziej kompaktowe rozmiary.
wookie1982
17-05-2015, 13:21
Dziękuję nikoniarzd3100 za odpowiedź. Uchylny ekran to dla mnie nic nie znaczący bajer, takich rzeczy jak wifi i gps też mi nie trzeba. Zależy mi na dobrej jakości zdjęciach, w różnych warunkach oświetleniowych, ale też problem widzę w doborze lepszego szkła. Jaki jeden obiektyw (nie kitowy) byście wybrali do tego aparatu, aby był w miarę uniwersalny na początek? Wiem o tym, że tu wielu się uśmiało, bo tak praktycznie się nie da. Większość zdjęć jakie robię to ludzie/przyroda, sport, ale i widoki. Chciałbym zobaczyć jaki docelowo musiałbym mieć budżet przy wyborze D7100 + 1 lepszy obiektyw po jakimś czasie i kolejne powiedzmy po 1 roku. Z góry dziękuję za pomoc i zrozumienie. :)
Dziękuję nikoniarzd3100 za odpowiedź. Uchylny ekran to dla mnie nic nie znaczący bajer, takich rzeczy jak wifi i gps też mi nie trzeba. Zależy mi na dobrej jakości zdjęciach, w różnych warunkach oświetleniowych, ale też problem widzę w doborze lepszego szkła. Jaki jeden obiektyw (nie kitowy) byście wybrali do tego aparatu, aby był w miarę uniwersalny na początek? Wiem o tym, że tu wielu się uśmiało, bo tak praktycznie się nie da. Większość zdjęć jakie robię to ludzie/przyroda, sport, ale i widoki. Chciałbym zobaczyć jaki docelowo musiałbym mieć budżet przy wyborze D7100 + 1 lepszy obiektyw po jakimś czasie i kolejne powiedzmy po 1 roku. Z góry dziękuję za pomoc i zrozumienie. :)
Myślę, że tutaj nie należy zbytnio kombinować, N18-105 to dobry i ostry obiektyw. Jego słabą stroną jest jasność, co w niektórych sytuacjach stwarza ograniczenia, ale przecież znasz ten obiektyw bo masz go od lat. Jeżeli więc światło tego N18-105 nie stwarza Tobie większych problemów to zmieniając go na S17-50 praktycznie w nagrodę za wydanie 1500zł tylko skrócisz sobie zakres ogniskowych.
Ja bym na Twoim miejscu kupował N7100 póki jest w promocji i myślał jaki w przyszłości kupić kolejny obiektyw np. Sigma 10-20, Nikon 85/1.8 itp w zależności od tego czego brakuje Ci najbardziej.
wookie1982
17-05-2015, 19:08
mmluty dziękuję za odpowiedź. N18-105 ma swoje atuty, bo jest dość uniwersalny a nie przepadam za lataniem z trzema obiektywami (przerabiałem), ale i wady o których wspominasz, a które mi jednak przeszkadzają. Cóż, pożyjemy zobaczymy. Może ten obiektyw z nową puszką mi wystarczy.
Decyzja zapadła. Dziękuję za pomoc.
Mam pytanie odnośnie zdjęć ze statywu. W celu jak najmniejszego ryzyka poruszenia używam samowyzwalacza 2-5s. W trybie Lv wszystko ok, nawet przy ogniskowej 105 i minimum odległości ostrzenia. Natomiast w normalnym trybie, po wyłączeniu Lv, zawsze mam zdjęcie poruszone. Nie mam pilota, ani innej możliwości wyzwalania na odległość. W poprzednim aparacie nie miałem tak, więc pytanie czy jest jakiś tryb migawki, ustawienia aparatu który lepiej poradzi sobie w takiej sytuacji?
ps. VR w szkle włączony.
Jak robisz ze statywu, to VR musi być wyłączony.
Dzięki, między czasie, sam już na to wpadłem. W poprzedniej puszcze VR miałem w puszcze. I jak ustawiłem samowyzwalacz, to aparat sam sobie wyłączał VR. Teraz musze pamiętać o tym. Z tym, że zmyliło mnie, że w Lv jest ok. Ale to też sobie już wytłumaczyłam. ;) A jest coś takiego jak wstępne podniesienie lustra przed zrobieniem zdjęcia?
A jest coś takiego jak wstępne podniesienie lustra przed zrobieniem zdjęcia?
Dzięki za poranny żart. Sorki ale dawno tak się nie uśmiałem z rana. Instrukcja s. 7, 57 i 61.
zotornik
19-05-2015, 08:14
Tak jak już napisano
Jak robisz ze statywu, to VR musi być wyłączony.
O tym też jest w instrukcji, zarówno aparatu jak i obiektywu - bo wbrew pozorom, tak proste urządzenia jak obiektywy również posiadają instrukcję !
pool80 - moja rada, to poświęć trochę czasu na lekturę instrukcji. Piszę to bez złośliwości, czy żartu.
Bo przecież, nie po to wydawałeś niemało kasy żeby się wkurzać na aparat - tylko żeby korzystać z jego możliwości mniej lub bardziej "ukrytych" na tych cirka 350 stronach instrukcji ;)
A tak z ciekawości, dlaczego vr musi być włączone przy statywie ?
madebyzosiek
19-05-2015, 08:46
Raczej musi być wyłączone... Jak nie ma drgań to po co je redukować... ?
nikoniarz
19-05-2015, 08:46
Musi być wyłączony żeby nie wymuszał ruchu soczewki VR.
Dodam tylko, że powinien być wyłączony nie tylko na statywie, ale również przy fotografowaniu z ręki przy krótkich czasach. Co to znaczy krótkie czasy: to już było dość obszernie na tym forum więc nie będę tego powtarzał.
Vr wyłączony, oczywiście że tak przy statywie. Po prostu przeoczyłem to bo zawsze miałem VR w body i przy samowyzwalaczu był automatem odcinany. Nigdy nie miałem guzika na szkle, i nie wiedziałem, że Vr w szkle, samowyzwalacz nie odetnie.
Ktoś mnie przekierował na stronę w instrukcji gdzie niby mam sobie stosować Mup. Niestety jak się nia ma wężyka, pilota wifi itd.. o czym już pisałem, to przy Mup muszę ponownie nacisnąć spust, co powoduje drganie aparatu - nie o to mi chodzi. Chodzi mi o Mup +samowyzwalacz w jednym.
W instrukcji jest napisane, jak wstępnie wykadruję i nacisnę pierwszy raz spust w trybie Mup i nie nacisnę spustu ponownie, to aparat sam zrobi zdjęcie po 30sek. Mnie chodzi o to, żeby skrócić ten czas do np. 2-5 sek. Przepraszam jeżeli pisze nieczytelnie.
http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=687
Tu jest wszystko ładnie opisane, Pozostaje mi zakup pilota i Mup albo samowyzwalacz w trybie Lv. W 2gim przypadku nie musze wyłączać mechanicznie Vr, jak mi sugerujecie, przypuszczam że elektronika to sama robi, a przynajmniej nie zauważyłem wpływu na jakość zdjęć przy 105mm. (Dawniej o działaniu Vr informował mnie znacznik w wizjerze.)
No i jeszcze posłuchałem kiedy Vr pracuje i w trybie Lv słychać go cały czas, a "przez wizjer" ucisza się tuż przed podniesieniem lustra. Tak czy siak w moim przypadku poruszone zdjęcie powodowało podnoszące się lustro.
Ktoś mnie przekierował na stronę w instrukcji gdzie niby mam sobie stosować Mup. Niestety jak się nia ma wężyka, pilota wifi itd.. o czym już pisałem, to przy Mup muszę ponownie nacisnąć spust, co powoduje drganie aparatu - nie o to mi chodzi. Chodzi mi o Mup +samowyzwalacz w jednym.
Ja Ci podałem strony i nie było to złośliwie, po prostu było rano :)
Powracając do sedna problemu. Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem mimo wszystko jest pilot. Ja swojego kupiłem do d50 jakieś 6 lat temu i do dnia dzisiejszego wykorzystuję.
Czyli w trybie Mup nie jest możliwe skrócenie czasu oczekiwania z 30s?
Czyli w trybie MUP nie jest możliwe skrócenie czasu oczekiwania z 30s?Wydaje się, że nie. Instrukcja str 61 "Tryb podnoszenia lustra
Zdjęcie zostanie zrobione automatycznie jeśli przez około30 s po podniesieniu lustra nie zostaną wykonane żadne czynności". Nie ma nic o zmianie tego czasu. A próbowałeś opcję z menu d10 (s. 241)?
Zatem skrócenie tego czasu bez dodatkowego akcesorium (pilot na pewno, nie wiem czy z wężykiem również bo nie mam, ale wydaje mi się, że kabelek może wprowadzać dodatkowe, przypadkowe drgania) nie da rady.
Pilot na aukcjach oryginał około - 30 zł, zamienniki od 10 zł.
A tak z innej beczki - czy te 2-3 sek. wystarczą do ustabilizowania puszki, by zdjęcie było nieporuszone? Drgania już ustaną?
Czy 2-3 sek wystarczy? zależy na czym aparat stoi np., u mnie wystarcza. i bingo! pozycja d10 jest jak najbardziej to o co mi chodzi.
qwerty44
08-06-2015, 12:30
Ja właśnie mam dylemat - kupić D7100 czy D7200 (przesiadka z D90). Na dzień dzisiejszy D7100 jest o wiele tańszy od D7200 (w dodatku jest jeszcze CashBack). Jedyne co mnie powstrzymuje przed zakupem D7100 to jego banding. Czy z tym bandingiem jest aż tak źle jak np. widać na zdjęciu w tym linku (fotografia dłoni):
http://www.outdoorphoto.community/forums/showthread.php?29034-D7100-Banding!!-ISO-100!!!
Co ciekawe, robie mnóstwo zdjęć i nigdy bandingu w D7100 nie miałem. Moze dlatego, że ja po prostu nią pracuję, a nie podniecam się niedoswietlonymi kadrami wyciaganymi +EV4? Hm...
Pewnie koledzy od astro czy gornicy maja inne zdanie, ale wiadomo, kazdemu wedlug potrzeb.
Bierz D7200 ;)
qwerty44
08-06-2015, 13:01
Też raczej bardzo rzadko "wyciągam" cienie (D90) o kilka EV ale z tym bandingiem w D7100 problem jest szeroko zgłaszany przez użytkowników na całym świecie. Czy banding dotyczy wszystkich D7100 czy tylko jakiegoś ich procenta ?
Kolejny przykład bandingu - D90 kontra D7100. Po lewej D90, w środku D7100 bez odszumiania, po prawej D7100 z odszumianiem:
http://www.dpreview.com/forums/post/51676814
nikoniarz
08-06-2015, 13:04
Kolejny przykład bandingu - D90 kontra D7100. Po lewej D90, w środku D7100 bez odszumiania, po prawej D7100 z odszumianiem:
http://www.dpreview.com/forums/post/51676814
Jak dla mnie wszystkie trzy bezużyteczne. Co z tego, że D90 bez bandingu jak daje jedną wielką ciapę...
Przypomnę moje testy. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238600
Jak zmieniać to tylko na FX :-)
Powiedział co wiedział :-)
No chyba, że głównie makro i samoloty robisz, to lepiej DX.
Też raczej bardzo rzadko "wyciągam" cienie (D90) o kilka EV ale z tym bandingiem w D7100 problem jest szeroko zgłaszany przez użytkowników na całym świecie. Czy banding dotyczy wszystkich D7100 czy tylko jakiegoś ich procenta ?
Banding dotyczy wszystkich sztuk d7100 ale NIE wszystkich fotografujących. Przez ponad 1,5 roku używania D7100 banding miałem na 1 zdjęciu, a i to na własne życzenie.
ja zostaję przy "małym" obrazku i kupuję jutro 7100, mam nadzieję, że znajdę się w grupie fotografujących, którzy o tej przypadłości dowiedziei się z forum i nigdy go nie uświadczyli ;)
ja zostaję przy "małym" obrazku i kupuję jutro 7100, mam nadzieję, że znajdę się w grupie fotografujących, którzy o tej przypadłości dowiedziei się z forum i nigdy go nie uświadczyli ;)
"Mały obrazek" to jednak pełna klatka jest ;)
no to niech wam będzie - przy "pomniejszonej pełnej klatce" ;)
Nazewnictwo Nikona to DX, ogolnoprzyjete, to "crop".
Na upartego, może być ta pomniejszona klatka :-)
to wiem, choć DX to mi się bardziej kojarzy z kodem, ale ja już stary jestem skoro to pamiętam ;)
ps: ktoś kto wymyślił to oznaczenie, chyba był troszkę na bakier z oznaczeniami przyjętymi w fotografii :(, ale wracając do tematu zaraz jadę po d 7100, zobaczymy, czy jest "dużo gorszy" od d300 ;)
Nie zapomnij podzielić się spostrzeżeniami. Chociaż przeczytałem chyba wszystkie wątki o D7100 i D7200, dalej biję się z myślami, czy mój D90 uzupełnić o D7100, czy już D7200...
D7100 pasuje brać jeszcze w tym miesiącu. W końcu 420 plnów piechotą nie chodzi. Jak D7200, można zaczekać, aż trochę jeszcze spadnie. Mój D90 robi zdjęcia, jak się go dobrze ogarnie wstydu nie ma i backup z niego będzie zacny. ;-)
To kup moj, a ja sobie kupie D7200. Mowie powaznie. Zaoszczedzisz jeszcze wiecej ;)
Ja wiem, czy tak zaoszczędzę. VAT + zwrot... ;-)
Zastanawiające jest również że chcesz się przesiąść z D7100 na D7200, co stanowi również wskazówkę w nurtującym mnie temacie :twisted:
Przeciez sam napisales ze 420 zl jest dla Ciebie istotne. Dla mniej mniej, dlatego moge dolozyc wiecej do D7200.
Mi tam sie nie spieszy. Nie mam tez parcia na D7200. Chcialem Ci pomoc.
ps. Jak odliczasz VAT na firme to zapomnij o cashback.
Niekoniecznie. Na firmę również można. W najgorszej sytuacji wezmę paragon, zrobię cashback, a później pójdę po FV.
fader_audio
10-06-2015, 14:32
Ja właśnie mam dylemat - kupić D7100 czy D7200 (przesiadka z D90). Na dzień dzisiejszy D7100 jest o wiele tańszy od D7200 (w dodatku jest jeszcze CashBack). Jedyne co mnie powstrzymuje przed zakupem D7100 to jego banding. Czy z tym bandingiem jest aż tak źle jak np. widać na zdjęciu w tym linku (fotografia dłoni):
http://www.outdoorphoto.community/forums/showthread.php?29034-D7100-Banding!!-ISO-100!!!
Po pewneym czasie użytkowania 7100 twierdzę, że problem bendingu występuję w przypadku gdy chcesz żeby był widoczny. Ja osobiście na czułosciach natywnych nie zauważyłem bandingu. Podczas testu w lesie przy kiespkich warunkach oświetleniowych przy iso 25600 udało mi sie upolować banding, ale nie był on przesadny. na najwyższej czułoścu jest widoczny w słabych warunkach oświelteniowych, to jest fakt. Jak koledzy pisali zależy jak fotografujesz
Natomiast co dziwnego sie u mnie stało ostatnio, puszka nie chciala pochwalic się zrobionymi zdjęciami, wszystko działało, ale po przecisnięciu play zero reakcji, dopiero wyjęcie baterii pomogło. spotkał się ktoś z tym.
Nieładnie to, dziadek d80 niegdy się nie zawiesił.
puszka nie chciala pochwalic się zrobionymi zdjęciami, wszystko działało, ale po przecisnięciu play zero reakcji, dopiero wyjęcie baterii pomogło. spotkał się ktoś z tym.
Jakiś czas temu (w tym roku), chyba w tym wątku, była krótka dyskusja na temat zawieszeń D7100.
moj 7100 ma na liczniku niecale 20 000 klatek w tej chwili. Robie zdjecia glownie krajobrazowe i albumowe. I tak:
- banding mozna zaobserwowac jak sie wyciaga od +2 ev (lekko widoczny, trzeba sie przyjzec na powiekszeniu 100%) no i wiecej, mowie o iso100. Osobiscie mi to ani razu w niczym nigdy nie przeszkadzalo, maksymalnie wyciagne na +1,5 ev i nigdy nie dopatrzylem sie bandingu w sumie... wiem ze jest bo z ciekawosci sprawdzalem
- z s17-50 raz mi sie zawiesil i pomoglo tylko wyciagniecie baterii. Stalo sie to gdy intensywnie czegos szukalem w menu po dluzszej chwili. Poza tym to o typowych dolegliwosciach tego szkla z tym body nie bede pisac.
- chlapie mi olejem po matrycy. Dostrzeglem to przy fotce z f16 podczas obrobki, mnostwo kropek jakby z lewej czesci zdjecia glownie. Mam juz plan czyscic to ustrojstwo. tak w sumie do f8 tego nie widac podczas moich landszaftów... wylazło gdy bawilem sie z dlugimi czasami i potrzebowalem f16
- co do AF to moim zdaniem jest celny i szybki... np z n70-300vr nigdy nie uswiadczylem jakiegos pudla w 100% sytuacji... raz mi strzelił focha gdy robilem zdjecia niemowlakowi, seria ok 15 zdjec kazde jedno z rzedu BF z s17-50... bylem w szoku i zawiedziony bo dopiero na monitorze to zobaczylem, przyznam ze nie jestem super pewny za to szklo i sprawdzam czy trafilo... tutaj chyba raczej wina szkla niz body, albo moze kiepskiego oswietlenia...
- olbrzymie pliki zmusily mnie myslenia podczas robienia zdjec, mnostwo miejsca rawy zajmuja na dysku.... ale przyznam ze do takiego pokazywania na forum to super detale sie wyciaga
- guma mi odłazi.... zaraz pod tym czerwonym charakterystycznym paskiem, tak odchyla sie minimalnie (w d40 nic takiego sie nie dzieje)
- na takiej matrycy duzej widac niedoskonalosci optyki, 70-300 zaczal mydlic na dlugim koncu i s10-20 mydlic na bokach ;)
czy jestem zadowolony? z jednej strony tak bo rozwinalem skrzydla dzieki mozliwosciom tej puszki.... jej ergonomii i funkcji.... z drugiej strony chcialbym sprzet niezawodny, wytrzymaly i pewny w kazdej sytuacji z kazdym szklem... zawsze z jakims niedowierzaniem czy dystansem czytalem posty o chlapaniu olejem, problemach AF np z 7000, jakimis flarami czy jakosci uszczelnien d7100 po zalaniu woda morska... a tu teraz bede musial czyscic matryce :D
pozdrawiam
tez mialem ten problem z AF przy dziecku ale to wynika chyba z jasnej karnacji i AF marudzi bo nie ma kontrastu
ale wystarczyl smoczek kontrastowy i bylo ok
szybkie porównanie (bo o nie proszono) do d300
- wykonanie, czuć, widać, że półka niżej
- ergonomia, trzeba się przyzwyczajać, mniejszy, lżejszy, czyli w zależności od upodobań + - (dla mnie lekki minusik zwłaszcza z ciężkim 70-200)
- funkcjonalność, zmieniona guzikologa, osobiście wolę tą w d300, na plus programowalne klawisze, poziomica w wizjerze, dużo cichsza migawka (dla mnie to olbrzymi plus), jak również używalna opcja "cichych zdjęć"
- aparat jak na razie z moimi szkłami nie zauważyłem konieczności wprowadzania korekcji, ani jakiś dziwnych zachowań (ale ja robię zdjęcia nie testy)
- obrazek (piszę o jpeg bo do tego został kupiony), obrazek o innej kolorystyce, chyba bliżej mu do fuji niż d300, d300 lubił być troszkę prześwietlany (manual) tu trzeba robić w punkt bo faktycznie fotki będą lekko prześwietlone, ostrość troszkę mniejsza (jeśli to da się jakoś sklasyfikować) dla mnie d300 ostrość miał cyfrową, d7100 bardziej analogowa, wyższe czułości - 1600 iso bezstresowe w d300 już to różnie bywało, zauważyłem większą rozpiętość tonalną, łatwiej się obrabia i wyciąga błędy, polubiłem opcję crop x1,3
to tak na szybko spostrzeżenia po pierwszym dniu pracy tym aparatem ;)
piotrx25
12-06-2015, 19:36
Nie wiem jak d300, ale af w d7100 myli się przy mało kontrastowych obiektach nawet w słoneczny dzień.
Co do zawieszania się to też miałem takie przypadki podczas dłuższego "grzebania" w menu.
Nie wiem jak d300, ale af w d7100 myli się przy mało kontrastowych obiektach nawet w słoneczny dzień.
Co do zawieszania się to też miałem takie przypadki podczas dłuższego "grzebania" w menu.
180 fotek, iso od 100 do 1600 żadnej pomyłki AF i nie zauważyłem problemu, ale ciężki bój dopiero przed nim ;), czyż bym miał wyjątkowy model ?. w meni nie grzebię (po co ?) ustawiłem raz to co mi potrzebne i zapomniałem, że istnieje :)
Mam pewne obawy co do pracy AF w moim D7100, przy fotografiach ludzi którzy stoją aparat w wielu przypadkach wyostrza mi ścianę za osobami. Fotografuję w trybie AF-S ze środkowym punktem ostrości i kadruję na oczy lub coś kontrastowego na osobie i z przytrzymanym na pół przyciskiem spustu dopiero kadruję.
Zrobiłem test na kolorowych kredkach i co raz wychodzą mi herezje z ostrzeniem.
Zrobię niebawem test D7100 i odratowanego starego D40x z kitowym szkłem N18-15 ED 3.5-5.6
Jak masz takie problemy, to aparat do serwisu, a nie do testowania. Normalnie, takie zachowanie w D7100 nie występuje.
Mam pewne obawy co do pracy AF w moim D7100, przy fotografiach ludzi którzy stoją aparat w wielu przypadkach wyostrza mi ścianę za osobami. Fotografuję w trybie AF-S ze środkowym punktem ostrości i kadruję na oczy lub coś kontrastowego na osobie i z przytrzymanym na pół przyciskiem spustu dopiero kadruję.
Zrobiłem test na kolorowych kredkach i co raz wychodzą mi herezje z ostrzeniem.
Zrobię niebawem test D7100 i odratowanego starego D40x z kitowym szkłem N18-15 ED 3.5-5.6
a może "pobawiłeś się" w meni i masz wyłączoną funkcję pamięci pomiaru af pod spustem ?
nikoniarz
12-06-2015, 20:36
a może "pobawiłeś się" w meni i masz wyłączoną funkcję pamięci pomiaru af pod spustem ?
Przypadkiem nie pomyliłeś tego z blokadą AE?
Mam pewne obawy co do pracy AF w moim D7100, przy fotografiach ludzi którzy stoją aparat w wielu przypadkach wyostrza mi ścianę za osobami.
****.., a pomyśl sobie, że bramkarz rzuca się do piłki, a ty masz ostre zdjęcie jelenia na rykowisku 200m z tyłu.
Nie, nie. Przed chwilką znów testowałem na kolorowych kredkach w kubeczku i tym razem wszystkie celnie.
Może te nieostre zdjęcia są związane z ogniskową, dziś na 55 mm jest OK.
-------
Jeszcze mała uwaga do posiadaczy D7100 (ale i innych body też) - polecam wyłączyć opcję poprawy dystorsji w bo pogarsza ona obraz. Zróbcie testy i sprawdźcie sami.
****.., a pomyśl sobie, że bramkarz rzuca się do piłki, a ty masz ostre zdjęcie jelenia na rykowisku 200m z tyłu.
???
faktycznie (okrojono go) spustem przy af-c, można zablokować AE, af trzeba blokować przyciskiem AE-L, AF-L, muszę jeszcze prześledzić instrukcję ok 370 stron, może jest tego obejście
D7100 BF ma chyba zaszyte w menu. Ciągle nie mogę rozgryźć, czy to wina AF czy raczej tych 24mpix. No bo sobie tak myśle, że siatka, reklamy, napisy, ściana itd. są ostre, a tam gdzie celujemy nie, bo przecież są to statyczne elementy. 24mpix nie wybaczają najmniejszego błędu i może stąd te problemy?
instrukcja, str 231 - Przy ustawieniu af-c ostrość nie będzie blokowana, będzie ustawiana do momentu wyzwolenia migawki,
- czyli sprawa wyjaśniona, pozostaje blokowanie przyciskiem AF-L, niestety - choć to ma pewny sens ;)
Boshhhh, Limax7 sprawdza na kredkach i kubeczki. Dziękuję, wychodzę.
nikoniarz
12-06-2015, 21:49
Przynajmniej ma jaja żeby pokazać swoje zdjęcia ;)
D7100 BF ma chyba zaszyte w menu. Ciągle nie mogę rozgryźć, czy to wina AF czy raczej tych 24mpix. No bo sobie tak myśle, że siatka, reklamy, napisy, ściana itd. są ostre, a tam gdzie celujemy nie, bo przecież są to statyczne elementy. 24mpix nie wybaczają najmniejszego błędu i może stąd te problemy?
To skoro już się śmiejemy z innych, to wydawało mi się, że af (poza trybem liveview ale to też wtedy inny algorytm i detekcja kontrastu) to są oddzielne od matrycy detektory i rozmiar matrycy nie ma nic wtedy wspólnego z detekcją fazy. Ale może akurat w D7100 zrobili inaczej albo nie zrozumiałem twojego wpisu o siatkach, reklamach, itd :-)
mamil_km
13-06-2015, 08:29
Już kiedyś pisałem o moim spostrzeżeniach o działaniu AF-u w D7100. Jeśli obiekt nie wypełnia w 100% pola AF-u oraz jeśli jest mniej kontrastowy niż tło, ostrość zostanie ustawiona na tło. Czyli w sytuacjach nakładania się obiektów wybiera ostrość na podstawie większego kontrastu, zamiast wybrać obiekt bliższy. Najgorzej jest na obiektywach z szerokim kątem, ponieważ częściej wiele elementów wchodzi w pole AF. Ps. Jak ktoś chce robić testy, to w testach AF jest prawie bezbłędny również w słabym oświetleniu, parę razy robiłem zdjęcie w ciemności, gdzie ledwo widziałem coś przez wizjer i AF dał radę, choć chwilę mu to zajęło.
No to na co czekasz, wychodź i nie śmiej się z innych !
Pomyślcie zanim coś napiszecie bo nie wiecie z kim piszecie. Sugerujecie się ilością moich postów, a może mnie nie znacie tu na forum. To brawo za takie traktowanie.
Sory, nie chcialem Ci urazić. Nie patrzylem tez na twoj licznik (BTW: on jest jakims wyznacznikiem czegos?).
Chodzilo mi o to, ze na bateryjkach nie warto sprawdzac. Wez puszke, zrob 1000 zdjec obiektow w ruchu i wtedy mozna wyciagnac sensowne wnioski.
Archibald6803
13-06-2015, 10:53
Wielokrotnie przekonałem się, że przy fotografowaniu ruchu (w im trudniejszych warunkach - tym bardziej to wychodzi) prawie wszystko, w przypadku stosowania sprzętu ze średniej półki, zależy od odpowiedniej techniki focenia oraz umiejętności świadomego stosowania właściwych nastawów......; ten kto nie posiada tej świadomości ( i takich umiejętności) ten zawsze wylewa żale na sprzęt .
Od 2011 r linia lustrzanek Nikona ma MZ specyficznie oprogramowane moduły AF (oprogramowane inaczej niż np. linia d300/d700/d3/d4) - trzeba się tych nowych modułów na nowo uczyć po przesiadce ze starszych sprzętów......
Ja puchy d7100 ostatecznie sobie nie kupiłem bo przeszkadzały mi 2xB , ale z AFem nie miałem (po kilku świadomych próbach/testach) większych problemów; zresztą, .... w ogólnej opinii gówniany do focenia ruchu Multi-CAM 1000, zainstalowany m.innymi w d5100, też po ciężkich bojach ogarnąłem i teraz bardzo chętnie focę nim sport w ciemnicach bo puszeczka ma cudownie gumową matrycę .
Natomiast co dziwnego sie u mnie stało ostatnio, puszka nie chciala pochwalic się zrobionymi zdjęciami, wszystko działało, ale po przecisnięciu play zero reakcji, dopiero wyjęcie baterii pomogło. spotkał się ktoś z tym.
ja mam jakiś inną formę zawiechy, dwa razy spotkałem się z takim zachowaniem.
Body funkcjonuje pięknie, robi zdjęci, pokazuje automatycznie podgląd zrobionego zdjęcia ale go nie zapisuje ! Wyłączenie ani zmiana karty nic nie pomaga. Jedynie wyjęcie baterii przywraca go do życia.
Pozdrawiam eRMD
@Archibald, czy mógłbyś podzielić się z nami bardziej szczegółowo swoimi spostrzeżeniami? Wielokrotnie piszesz o tym, że trzeba "nauczyć" się AF w nowszych korpusach. Gdybyś zechciał napisać wprost, w jaki sposób skutecznie korzystać choćby z modułu Multi-Cam 1000.
Archibald6803
13-06-2015, 15:13
Pisałem kiedyś o tym w wątku o d5100 ; trzeba poszukać.
Pewnie chodzi o ten post: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3366055&postcount=21.
Myślę jednak, że np. kolega docxxx stosował już podobne ustawienia i jakoś do końca szczęśliwy z AF nie jest (a teoretycznie w D7100 jest całkiem niezły moduł). Oglądając codziennie na flickrze nowe zdjęcia z D7200 "martwię się", że i tu AF czasem ustawia ostrość na tło. Choć oczywiście może to wynikać z błędu fotografa.
Archibald6803
13-06-2015, 23:46
Dokładnie , chodzi o ten post ;
podkreślę tylko ponownie , że bardzo ważne MZ jest poprowadzenie przez ułamek sekundy (przed finalnym zwolnieniem migawki) kadru z na w pół dociśniętym spustem; ważne jest rozpoczynać tą czynność z punktu krzyżowego co do którego jesteśmy pewni że ostrzy bezbłędnie ; seria zdjęć z takiego startu jest prawie zawsze bezbłędna, ponieważ daje czas modułowi na dostrojenie się do fotografowanej sceny i wyłapanie miejsca właściwej ostrości;
Gwałtowne naciśnięcie spustu i ciągnięcie paroklatkowej serii daje zwykle w tzw. nowych puchach bardzo kiepskie efekty ; starym puchom to rzadko kiedy przeszkadza ......... a modułowi zastosowanemu w D4((s) całkowicie zwisa;
...... taka jest różnica pomiędzy pracą poszczególnych modułów AF......
D7200 nie testowałem ; nic zatem nie podpowiem.
Ma może ktoś z posiadaczy d7100 taki problem, że gdy odpala się LiveView i kliknie minimum 3x powiększenie jest zmrożenie puchy na 1-2sekundy i później straszne lagi? tak jakby z 60-30fpsów w LV spadło na 1-3fpsy podglądu... niby pierdoła powiecie, ale jak fotografuje na statywie meble itd, to czasem lubie sobie LV odpalić i wyostrzyć przy maksymalnym zoomie w LV...
Przypisz sobie powiększenie pod klawisz OK.
Przypisałem ale żadnej różnicy... najpierw lag 1-2sekundy a później zaczyna klatkować LV tak samo.
Co "ciekawe" jak przycisne wtedy półspust to przez chwile kiedy aparat ostrzy zaczyna płynnie śmigać tylko skończy ostrzyć znów zaczyna lagować i zacinać sie...
Czy w pomieszczeniu jest dość ciemno ? Jeśli tak to prawdopodobnie tu leży przyczyna, liczba klatek na sekundę dla LIVE VIEW jest za mała. Program musi wydłużyć czasy ekspozycji.
Czy w jasny dzień na zewnątrz też tak laguje ?
Szanowni Państwo Nikoniarze ;-)
Lat temu trzy (3) poprosiłem Was o pomoc w skompletowaniu zestawu do N7100... Ilość odpowiedzi wbiła mnie w fotel i zacząłem mieć mroczki przed oczami.
Tak dla chętnich i szukających odpowiedzi na pytanie „jaki zestaw z N7100” – tutaj link: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=239818
Oczywiście firma zakupiła sprzęt tyle tylko, że mam do dyspozycji ino N 18-105 – jak zawsze nie „stykło kasy” na coś jaśniejszego.
TERAZ (podobno) nadszedł ten czas – jaśniejsze dzieło obiektywowej sztuki. Stałka nie będzie – potrzebuję nieco zmiennych ogniskowych – prawie już miałem kupić Sigmę 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM, ale.. doczytałem o problemach ze zgraniem z N7100: czasy podglądu zdjęć, zwiechy sprzętu).
Wątki o problemach ze wspomniana sigmą datowane są na 2-3 lata wstecz – czy coś się poprawiło? Zmieniony soft i hula jak należy? Czy nie hula jak należy, ale da się zdjęcia robić i szkło owe brać, nie marudzić? Może tamron?
Starałem się szukać na forum i czytać i szukać i czytać, ale nie dopadłem w miarę świeżych postów...
Z góry dzięki za odpowiedź – liczę na tych, którzy w stopce mają S17-50, ale jeśli ktoś taką stopkę miał, a wpis (i szkło z arsenału) usunął, to też proszę o info.
PS. O nikkorze w tym zakresie mogę zapomnieć – nie ma szans na taką kasę ;-)
cz4rnuch
17-06-2015, 09:40
W prostych, żołnierskich słowach: nic się nie zmieniło. Sigma nadal żre prąd bardziej niźli byśmy tego chcieli i przez minutę utrudnia płynne przesuwanie fragmentu zdjęcia przy podglądzie w powiększeniu. Ja się jednak tym nie przejmuje i robię nią zdjęcia. Pozdrawiam.
darek6902
17-06-2015, 09:41
Mam tę Sigma. DO 100 Też. Nie mam jedynie problemów ze współpracą szkła i puszki :D
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Dzięki ;-)
Cz4rnuch - czyli przydługi czas podglądu zdjęcia (czyt. totalne ignorowanie ustawień korpusu) nie przeszkadza w robieniu "szybkich" zdjęć? Gdzieś doczytałem, że wystarczy znowu wcisnąć spust i pstryka... Płynność podglądu szczegółów nie ma dla mnie zbyt dużego znaczenia - nie mam zbyt wiele czasu na dokładne podglądy - no kompie sprawdzam ;-) i ostatnie na dobicie: zadowolony jesteś z tej hybrydy: 7100 + S17-50? Się upewniam...;-)
Darek6902 - dzięki za info - czyżbyś był szczęśliwcem, który nie ma problemu z lekkim rozjazdem szkła S17-50 w stosunku do korpusu 7100? ;-)
darek6902
17-06-2015, 09:58
Czy jestem szcześliwcem tego nie wiem. Nie analizuje ostrości na podgląd ze, głównie histogram. Bateria też nie wyczerpana mi się przedwcześnie. Faktem jest, że nie sprawdzałem ile zdjęć mogę zrobić na jednym ładowaniu i czy jest to mniej niż z podpięty innym szkłem.
cz4rnuch
17-06-2015, 10:04
Darek po prostu nie przejmuje się pierdołami :) Ja też nie. Jeśli chodzi o baterię to jednak dla mnie dość istotna sprawa i zaczynam myśleć, że to właśnie Sigma jest powodem tego, że w zestawieniu z D90 którego miałem wcześniej bateria z D7100 nie wytrzymuje tego porównania. Co do samego poglądu po zrobieniu zdjęcia to mam tę opcję wyłączoną. Gdy potrzebuje sprawdzić ostrość to włączam podgląd i powiększam do 100% obszar na który ostrzyłem za pomocą funkcji przypisanej do klawisza "OK" jednym pstryknięciem. Tyle mi wystarcza (bo musi :)). Na gotowość do zrobienia kolejnego zdjęcia brak płynnego podglądu nie ma wpływu (o ile o to pytałeś?). Co do ostatniego pytania to napiszę tak: kiedyś byłem zadowolony, ostatnio jednak ciężar tego zestawu mi mocno zaczął przeszkadzać i spoglądam w stronę lżejszych bezlusterkowców. Jeśli jednak chodzi o AF czy ostrość to nie mam większych zastrzeżeń.
Panowie - wielkie dzięki.... Czarnuch - dzieki za szczegóły. Jeśli jest gotowośc na mnogie pstrykanie, to mi wystarcza. Z baterią sobie poradzę ;-) A ciężar... cóż mój PESEL nie kłamie, ale jeszcze dzionek z zestawem w ręce wytrzymam...
Dzięki Wam już wiem - dokupujemy S17-50 i basta ;-)
Pozdrawiam
darek6902
17-06-2015, 10:24
Kurcze, mój PESEL też jakiś taki stary :D
Bez przesady, sama puszka ze sigmą w małej torbie, wcale ciężką nie jest. Waży akurat tyle, żebyś wiedział, że coś niesiesz ale na tyle mało, że wogóle nie czuć zmęczenia tym noszeniem.
cz4rnuch
17-06-2015, 11:09
Każdy ma prawo do własnego zdania. Dla mnie jest subiektywnie za ciężko i tyle. Poza tym nie mówię o godzinnym wyjściu bo wtedy jestem w stanie znieść i cięższy zestaw, ale o sytuacji gdy np jestem poza hotelem od rana do wieczora i oprócz Sigmy i Nikona noszę jeszcze inne szkła, wodę, przewodniki itd. Bezlusterkowiec z kompletem obiektywów będzie wówczas dużo bardziej wygodnym rozwiązaniem. Oczywiście EVILe też mają swoje wady, ale to już temat na inną dyskusję.
Ja mówię o wyjściu całodziennym ale bez dodatków żadnych.
Mała toba, taka że puszka z obiektywem wchodzi na styk.
Inne obiektywy na takie wycieczki mi nie potrzebne.
Lampa, baterie zapasowe itp, u żony w plecaku.
Przetestowałem takie zestawienie niedawno w Edynburgu, Dublinie i ostatni weekend w Londynie i Winsorze.
Działa świetnie.
Zamiast kupować nowy zestaw, przestań nosić tyle szpejów:-)
Odnosnie Sigm na D7100, to chcialbym tylko wspomniec ze na moich 10-20/3.5 i 100-300/4 nie dzialal AF w LV. Problem niby znany, ale w****...
wbrew opisom nie widzę większych niedogodności podczas używania, osobiście polecam
ps: co wy tu pesele wypominacie ;)
cz4rnuch
17-06-2015, 11:24
RAF, jeśli wszędzie zabierasz ze sobą żonę to taki sposób faktycznie może się sprawdzić ;) Tak jak napisałem wcześniej to co sądzę o wadze lustrzanek to moja subiektywna opinia i nie ma za bardzo o czym tu dyskutować. Pudzian może mieć w tej kwestii odmienne zdanie i nie zamierzam wyprowadzać go z błędu :)
Odnosnie Sigm na D7100, to chcialbym tylko wspomniec ze na moich 10-20/3.5 i 100-300/4 nie dzialal AF w LV. Problem niby znany, ale w****... Z tego co kiedyś czytałem to problem 10-20 nie dotyczył jedynie współpracy z D7100 ale i z innymi nowszymi lustrzankami. Z tego co pamiętam (a pamięć mam coraz słabszą) to nowy firmware załatwiał sprawę.
Ja na wycieczki zawsze z żoną :-)
wbrew opisom nie widzę większych niedogodności podczas używania, osobiście polecam
ps: co wy tu pesele wypominacie ;)
;-) dzięki - właśnie takich "osobiście polecam" potrzebowałem ;-) Decyzja podjęta - sigma będzie ;-)
A jeśli chodzi o problemy z LV i AF... praktycznie nie używam LV... wokół oka mam już bliznę idealnie dopasowaną do muszli... ocznej ;-D
A jeśli o pesel chodzi... mój starszy od hieroglifów w piramidach ;-)
video tez nie bedziesz uzywal, ew. z manualem lub followfocusem?
video tez nie bedziesz uzywal, ew. z manualem lub followfocusem?
LV i z AF działa :)
docxxx - video owszem, używam i używał będę, ale - jeśli zauważę problemy z s17-50, to N18-105 podepnę - jak dotąd dawało radę - filmy typu (i jedynie) "u cioci na imieninach" - szczególnie ze służbowych spotkań ;-) - Cel główny: fotografowanie ;-)
Jejku, o czym Wy do mnie piszecie. Ja wypowiadalem sie wylacznie w kontekscie tego, ze Sigmy 10-20 oraz 100-300 maja problem z AF w LV. Reszta mnie nie interesuje. Kup, raduj sie i rob zdjecia.
cz4rnuch
18-06-2015, 10:36
Zadałeś pytanie o video koledze, który pytał tylko i wyłącznie o 17-50 więc też mógł się zastanawiać o czym Ty do niego piszesz ;)
J(...) Kup, raduj sie i rob zdjecia.
Tak właśnie zrobię ;-)
Ned Stark
18-06-2015, 11:21
Nie rozjeżdża się wam po jakimś dłuższym czasie af? Mam takie dziwne wrażenie...
Jejku, o czym Wy do mnie piszecie. Ja wypowiadalem sie wylacznie w kontekscie tego, ze Sigmy 10-20 oraz 100-300 maja problem z AF w LV. Reszta mnie nie interesuje. Kup, raduj sie i rob zdjecia.
Mają problem, bo masz zabytki.
Wyślij szkła na aktualizację i problem zniknie.
Nie rozjeżdża się wam po jakimś dłuższym czasie af? Mam takie dziwne wrażenie...
U mnie ponad 2 lata od kalibracji w serwisie (kupiłem używaną kalibrowaną wcześniej pod inne body), kilka upadków, trochę obijania się w torbie, a AF nadal działa jak po powrocie z serwisu.
Jedynie zoom dużo luźniejszy się zrobił.
A ja świadomy zalet i wad D7100 właśnie go zamówiłem. Dużo i długo czytałem o tej puszce i w zasadzie w swojej cenie (wyłącznie nowe) nie ma sobie równych w DX.
Może już jutro będzie... ;)
A ja świadomy zalet i wad D7100 właśnie go zamówiłem. Dużo i długo czytałem o tej puszce i w zasadzie w swojej cenie (wyłącznie nowe) nie ma sobie równych w DX.
Może już jutro będzie... ;)
I to jest słuszna koncepcja :-)