Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)
Borat1979
24-10-2012, 17:01
Ludzie... wy gadacie o czyszczeniu a problem leży w tym ze tego czyszczenia jest więcej i trudniejszego bo ktoś daje ciała przy projektowaniu aparatu i wciska kit że sprzęt jest ok.
Tu jest problem nie w samym procesie czyszczenia
Stwierdzamy tylko, że do czyszczenia matrycy nie trzeba serwisu.
Nikt nie twierdzi, że zaistniała sytuacja w przypadku D600 to nie jest błąd producenta.
Jest i to ewidentny. Mam nadzieje że to poprawią bo nie uśmiech mi się czyścić matrycy co tydzień :(
Mam nadzieje że to poprawią bo nie uśmiech mi się czyścić matrycy co tydzień :(
No właśnie
Pawel Pawlak
24-10-2012, 17:46
Sądzę że będzie to poprawione. Tak samo jak AF w felernych sztukach D800 - tylko dajmy nikonowi trochę czasu. Nie ma co oczekiwać od producenta tej skali, że w kilka dni od wykrycia tego typu defektu, przedstawi procedurę rozwiązania problemu.
tak jak w d7000 to zrobił, prawda?
Pawel Pawlak
24-10-2012, 17:54
znam 2 osoby które cały czas używają d7000 i nie mają kłopotu z AF. Jakiś czas temu obejrzałem ankietę na forum i nie wskazuje ona żeby problem był tak dotkliwy jak niektórzy twierdzą. Więc albo w ostatecznym rozrachunku jest to burza w szklance wody a wiele niezadowolenia wynika z tego że jednak AF w d7000 to nie klasa D300s (tak samo jak teraz AF D600 to jednak nie D700), albo ludzie nie chcą się przyznawać do problemu i w ankiecie. Ja nie wiem jak jest naprawdę
A propo... tak sobie czytam opis tego bezlusterkowca, którego właśnie pokazał Nikon i stoi tam:
"W Nikonie 1 V2 nie zabrakło też trybu filmowania w rozdzielczości Full HD z prędkością 60 lub 30 kl./s w trybie 60i, 60p oraz 30p, z możliwością pełnej kontroli nad czasem otwarcia migawki i przysłony."
Czyli w tym aparaciku dano możliwość sterowania przysłoną podczas filmowania, a w D600 już nie...
Jak mnie ta firma denerwuje... Masakra... Celowo nie dali tej możliwości w D600, by ci co chcą to coś mieć... kupili... D800. Albo 1 V2 :-D. Geezz...
Kartofelinder
24-10-2012, 18:33
tak tak oczywiście -pomijając zły opis czynności i preparatów to za jakiś czas dojdziemy do tego że standardową czynnością jest wymiana filtra przed matrycą
A co czyni go zlym? Dziala i nie wplywa negatywnie. Oba aparaty mialem ostatnio na czyszczeniu komory lustra u p.Cytulskiego w Bydzi i matrycy nie trzeba bylo dotykac. Wiem, ze niektorzy kupuja specjalne preparaty i szmateczki do obiektywow, a inni w strachu przed uszkodzeniem nie dotykaja soczewki wcale. Ja od takiej paranoi jestem daleko, bo wiem, ze te przedmioty sa duzo mniej podatne na uszkodzenia niz sie powszechnie sadzi. Na tym wszystkim kase robia serwisy i smieja sie, bo ta kasa jest latwiejsza niz zabranie lizaka czterolatkowi.
To tylko sprzet. Dla niektorych drogi, ale bez przesady.
Jako dygresje przedstawie zakup pewnego szkielka na forum. Zaplacilem polowe wartosci allegrowej, po czym zapytalem dlaczego tak malo. Okazalo sie, ze jak ludzie widzieli mikro ryske na przedniej soczewce, to nie chcieli kupic. Do dzis nie wiem jak sprzedajacemu udalo sie zrobic jej zdjecie, bo na zywo nie moge jej znalezc. Na zdjeciach tym bardziej. Ja sie z tego smieje i ciesze, bo dzieki temu, ze nie kupi go kolekcjoner kupujacy obiektyw zeby go trzymac w bezpiecznym miejscu, kupie go ja, zeby robic zdjecia i sie tym nie przejmowac. Lepsze, lub gorsze....
D600 to aparat bez ogrodek kierowany do amatorow. Pewne standardy zostaly zanizone. Nie podoba sie? Sa bardziej dopracowane modele. Nie probojcie oczekiwac d4 w cenie d300, bo jakosc zawsze kosztuje. Wy po prostu nigdy nie bedziecie zadowoleni. Tani aparat? Zle, bo nie wytrzyma uderzenia kowadlem. Dobry aparat? Drogi. A wiekszosc ani jednego, ani drugiego nie widziala na oczy, co nie przeszkadza kazfej *******y uogolniac na calosc. Kosmos jakis, ot co.
Pawel Pawlak
24-10-2012, 18:35
Prz3mo, przecież to jest jasne że wiele funkcji ogranicza się celowo żeby zróżnicować modele. W przypadku J2/V2 od razu J2 to model najniższy a v2 - najwyższy;) Wcale bym się nie zdziwił gdyby V2 dostał najlepsze video z wszystkich produktów nikona (wsakuzje na to choćby tryb fullhd rzy 60fps) a wynika to z możliwości matrycy.
Być może pod presją użytkowników d600, udostępnią sterowanie przysłoną w czasie filmowania w nowym firmware ? ;)
A co czyni go zlym? Dziala i nie wplywa negatywnie. Oba aparaty mialem ostatnio na czyszczeniu komory lustra u p.Cytulskiego w Bydzi i matrycy nie trzeba bylo dotykac. Wiem, ze niektorzy kupuja specjalne preparaty i szmateczki do obiektywow, a inni w strachu przed uszkodzeniem nie dotykaja soczewki wcale. Ja od takiej paranoi jestem daleko, bo wiem, ze te przedmioty sa duzo mniej podatne na uszkodzenia niz sie powszechnie sadzi. Na tym wszystkim kase robia serwisy i smieja sie, bo ta kasa jest latwiejsza niz zabranie lizaka czterolatkowi.
To tylko sprzet. Dla niektorych drogi, ale bez przesady.
Jako dygresje przedstawie zakup pewnego szkielka na forum. Zaplacilem polowe wartosci allegrowej, po czym zapytalem dlaczego tak malo. Okazalo sie, ze jak ludzie widzieli mikro ryske na przedniej soczewce, to nie chcieli kupic. Do dzis nie wiem jak sprzedajacemu udalo sie zrobic jej zdjecie, bo na zywo nie moge jej znalezc. Na zdjeciach tym bardziej. Ja sie z tego smieje i ciesze, bo dzieki temu, ze nie kupi go kolekcjoner kupujacy obiektyw zeby go trzymac w bezpiecznym miejscu, kupie go ja, zeby robic zdjecia i sie tym nie przejmowac. Lepsze, lub gorsze....
D600 to aparat bez ogrodek kierowany do amatorow. Pewne standardy zostaly zanizone. Nie podoba sie? Sa bardziej dopracowane modele. Nie probojcie oczekiwac d4 w cenie d300, bo jakosc zawsze kosztuje. Wy po prostu nigdy nie bedziecie zadowoleni. Tani aparat? Zle, bo nie wytrzyma uderzenia kowadlem. Dobry aparat? Drogi. A wiekszosc ani jednego, ani drugiego nie widziala na oczy, co nie przeszkadza kazfej *******y uogolniac na calosc. Kosmos jakis, ot co.
pitolisz od sasa do lasa
wsadzasz sprawę szkieł od obiektywów tam gdzie mowa o dużo delikatniejszej matrycy ( choć faktem jest ze jak czasem patrzę jak niektórzy trzęsą sie nad szkłem w obiektywie to mi się śmiać chce)
Tu nie chodzi o zaniżenie standardów tylko o aparat który nie zmusza do czyszczenia matrycy co tydzień
Władca Pixeli
24-10-2012, 19:23
Otworz migawke, na kawalek plaskiego patyczka naciagnij lignine, zwilz metanolem technicznym, przetrzyj, zapomnij o serwisie.
Nowy, czy stary aparat, to podstawowa czynnosc obslugowa. Tak jak to bylo z analogami i wymiana gumek pod lustrem i uszczelnien tylnej scianki. Nie wzywasz chyba hydraulika zeby Ci prysznic odkamienil? ;-) Glowa do gory.
Tylko, że idziesz na długą sesję zdjęciową i w domu okazuje się, że połowa zdjęć ma plamy.
To ma być czyste przez długi okres czasu. Dlaczego stare Nikony czyszczę 2 razy do roku i jest OK.
Ciekawe co powie pracownik Nikona kiedy kupi drogie buty i po kilku dniach po pierwszym deszczu odkleją się podeszwy, a sprzedawca w sklepie nie uzna reklamacji tylko powie, że klejenie podeszwy to podstawowa czynność usługowa (tak jak odklejające gumy w aparatach Nikona)
Jak nie robisz tego papierem ściernym to nic się nic omsknie.
Po wysłaniu aparatu Fuji do autoryzowanego serwisu przy okazji wyczyścili matrycę i... została porysowana. Kilka miesięcy walki z serwisem. Pokazywaliśmy zdjęcia z dnia wysyłki bez rys.
W końcu aparat wylądował w koszy i nigdy więcej Fuji.
Napisał Kartofelinder : D600 to aparat bez ogrodek kierowany do amatorow. Pewne standardy zostaly zanizone. Nie podoba sie? Sa bardziej dopracowane modele. Nie probojcie oczekiwac d4 w cenie d300, bo jakosc zawsze kosztuje. Wy po prostu nigdy nie bedziecie zadowoleni. Tani aparat? Zle, bo nie wytrzyma uderzenia kowadlem. Dobry aparat? Drogi. A wiekszosc ani jednego, ani drugiego nie widziala na oczy, co nie przeszkadza kazfej *******y uogolniac na calosc. Kosmos jakis, ot co.
Nikon zaniża standardy przez taki sposób myślenia jego klientów. Kilka lat temu kupiłem D90, którym zrobiłem jakieś 50k zdjęć. Nie mam problemów z olejem i brudem na matrycy, z AF (oczywiście na miarę możliwości D90), odklejaniem gum. Jedyną rzeczą jaką robiłem przez te parę lat to dmuchnięcie na lustro. Albo jestem mało wymagającym szczęściarzem, albo Nikon dawniej lepszy sprzęt robił bo bardziej szanował klientów.
MarcinKonrad
24-10-2012, 20:00
Ludzie,
Jakie czyszczenie matrycy? Wystarczy strzelić trzy razy z gruchy i jest OK.
Poczytajcie co piszą portale i użytkownicy - chodzi o kurz a nie o olej, ani opilki metalu, ani o opad radioaktywny. Mam, straciłem i wiem, że kurz znika.
wysłano z Note za pomocą Tapatalk2
Kartofelinder
24-10-2012, 20:10
pitolisz od sasa do lasa
wsadzasz sprawę szkieł od obiektywów tam gdzie mowa o dużo delikatniejszej matrycy ( choć faktem jest ze jak czasem patrzę jak niektórzy trzęsą sie nad szkłem w obiektywie to mi się śmiać chce)
Tu nie chodzi o zaniżenie standardów tylko o aparat który nie zmusza do czyszczenia matrycy co tydzień
Toc pisalem, ze to dygresja na temat pitolenia sie ze sprzetem ;-)
Jakies paprochy rzeczywiscie sa slabe, ale moze jest to wlasnie trzeba bedzie poczynic, zeby cieszyc sie tanim sprzetem. Chce tylko uwypuklic, ze nie jest to klopot tego samego sortu, jakim bylby chybiajacy af, albo zacinajace sie przelaczniki (jak to sie zdarzalo w f80)
krzysztofz24
24-10-2012, 20:53
Nikt tu raczej nie twierdzi, ze kurz na matrycy to wada pokroju schrzanionego af;-).
Ale jest to niedoroba (ktora producent zapewne poprawi), szkoda tylko ze wykryli ja dopiero uzytkownicy.
Jakbym mial co tydzien, dwa przedmuchiwac matryce to bym sie wnerwil.
W D90 dopiero po 10 tys zdjec przedmuchiwalem troche matryce. Bylo kilka upierdliwych pylkow z ktorymi nie radzil sobie system strzepywania kurzu z matrycy.
Tak samo w entrylevel D60 do 10 tys nie uswiadzczylem pylka na matrycy.
A szkla zmieniam na zewnatrz w przeroznych warunkach pogodowych.
Mozna zrobic porzadnie od razu? No mozna;-).
Na ceneo Pan D 800 już w cenie 9890,00 zł z kartą Nikon 4GB ... robi się miło :)
Kartofelinder
24-10-2012, 21:27
Nikt tu raczej nie twierdzi, ze kurz na matrycy to wada pokroju schrzanionego af;-).
Ale jest to niedoroba (ktora producent zapewne poprawi), szkoda tylko ze wykryli ja dopiero uzytkownicy.
Jakbym mial co tydzien, dwa przedmuchiwac matryce to bym sie wnerwil.
W D90 dopiero po 10 tys zdjec przedmuchiwalem troche matryce. Bylo kilka upierdliwych pylkow z ktorymi nie radzil sobie system strzepywania kurzu z matrycy.
Tak samo w entrylevel D60 do 10 tys nie uswiadzczylem pylka na matrycy.
A szkla zmieniam na zewnatrz w przeroznych warunkach pogodowych.
Mozna zrobic porzadnie od razu? No mozna;-).
Wiele rzeczy mozna, ale nie znaczy to, ze trzeba. To sie nazywa marketing. Rzeczy juz dawno przestaly byc najlepsze jakie moga byc. Nalezy to zaakceptowac, choc nie trzeba tego kochac. Mnie to strasznie mierzi i chyba dlatego wole starsze zabawki, a zamiast d600 kupie jednak d3s. Dlatego tak bardzo lubie tez analogi. Po prostu inna etyka produkcji - dzis juz bez szans na powodzenie na rynkach masowych. Przekonal sie o tym kiedys chociazby Mercedes (trzymajac sie modnych odniesien motoryzacyjnych)
P.s. w poprzedniej wypowiedzi zabraklo w jednym miejscu slowa 'kompromis'. Tak to jest jak sie pisze z telefonu
krzysztofz24
24-10-2012, 21:43
Wiele rzeczy mozna, ale nie znaczy to, ze trzeba. To sie nazywa marketing. Rzeczy juz dawno przestaly byc najlepsze jakie moga byc. Nalezy to zaakceptowac, choc nie trzeba tego kochac. Mnie to strasznie mierzi i chyba dlatego wole starsze zabawki, a zamiast d600 kupie jednak d3s. Dlatego tak bardzo lubie tez analogi. Po prostu inna etyka produkcji - dzis juz bez szans na powodzenie na rynkach masowych. Przekonal sie o tym kiedys chociazby Mercedes (trzymajac sie modnych odniesien motoryzacyjnych)
P.s. w poprzedniej wypowiedzi zabraklo w jednym miejscu slowa 'kompromis'. Tak to jest jak sie pisze z telefonu
Ogolnie zgadzam sie z twoja wypowiedzia. Teraz sie nie robi (poza nielicznymi wyjatkami)
rzeczy na wieki. Ale jednego nie moge zaakceptowac.
Co innego zakladane "zycie" produktu, a co innego wady produkcyjne.
Aparat ma robic zdjecia. I tyle, albo az tyle. Maja byc bez irytujacych plamek:-). Takie jest zalozenie.
Ja fotografuje krajobraz, przymykam przyslone, ponizej F8 rzadko schodze.
Takze kurz na matrycy mi przeszkadza.
Kartofelinder
24-10-2012, 22:01
Sedno sprawy jest takie, ze to jedynie Twoje zalozenie. Nie musi byc tozsame z ich decyzjami produktowymi w tej kategorii. Moze nawet swiadomie to olali? Kto to wie?;-) Przeciez nie musisz dac sie olewac. Takich jak Ty tez sie bierze pod uwage podczas podejmowania takich decyzji ;-)
unknownuser
24-10-2012, 22:35
Nikon D600 sensor’s dust spots caused by a gap around the shutter (http://nikonrumors.com/2012/10/23/nikon-d600-sensors-dust-spots-caused-by-a-gap-around-the-shutter.aspx/#more-47100)
Powraca problem D7000? Ktoś miał ten problem u siebie?
A tak trudno przeczytać kilka wątek? Wystarczy kilka stron wcześniej.
Kilka lat temu kupiłem D90, którym zrobiłem jakieś 50k zdjęć. Nie mam problemów z olejem i brudem na matrycy, z AF (oczywiście na miarę możliwości D90), odklejaniem gum.
Widzisz, a ja zaczynając 4 lata temu przygodę z firmą N. I miałem D90 pół roku. miałem problem i z F-- czy F EE (18-105, które zdjalem może 4 razy wtedy) i - uwaga - guma spod kciuka zaczęła odklejac sie po 5 miesiącach.
Teraz, po tym jak po kradzieży zbieralem ponad 2 lata mam D7000 od roku i mam 0 (słownie: ZE-RO) problemów z czymkolwiek, aparat po 30.000 klatce w ramach świętowania pojechał na mycie matrycy w Krk na Grabowskiego bo przykleil mi sie jakiś perfidny pyłek.
Ale to tak offowo.
D600 - Nikonie, wpadka - kolejna - jak u każdego producenta teraz. Canon? 5D3 światło z górnego lcd, 650D gumy i inne *******y.
No niestety. Z racji tego że świat przyspieszył, jest mniej czasu na testy. Niektóre błędy powinny były zostać wylapane wcześniej, ale co zrobić?
Ps. Jeszcze Apple i "uchwyt śmierci" czy superhipermapy... :D
A przecież swego czasu ta firma była w swoim segmencie słynna z niezawodności i doskonale dopracowanych produktów, prawda?
kazziXperia + Tapatalk 2
Borat1979
25-10-2012, 00:30
A przecież swego czasu ta firma była w swoim segmencie słynna z niezawodności i doskonale dopracowanych produktów, prawda?
To było dawno, dawno temu teraz to konsumpcyjna masówka.
D600 - Nikonie, wpadka - kolejna - jak u każdego producenta teraz. Canon? 5D3 światło z górnego lcd, 650D gumy i inne *******y.
Nie żebym jakoś szczególnie bronił D600 ale w obu D700 też syf zbiera mi się najczęściej w lewym górnym rogu matrycy. Jakoś z tym żyję od 4 lat, grucha i jazda. Nigdy nie było to dla mnie jakimś problemem.
Jeśli chodzi o iPhone to niestety muszę się zgodzić, co do kompów jednak jest inaczej, a jeżeli coś padnie to zazwyczaj gotowy podzespół kupowany od firmy zewnętrznej. Używam Macówek od ubiegłego wieku i jeśłi padają to dyski, karty graficzne i baterie, wszystko produkty Seagate, WD, Sony, Nvidia, AMD. Jakaś plaga z tymi kartami graficznymi, i w stacjonarnym MacPro i w MacbookPro mi poleciały. W MacPro wymieniłem już 3 sztuki.
A ja sobie pozwolę trochę zamieszać w kwestii "pylenia", a w związku z tym z wnioskami typu uwalone puszki, błąd konstrukcyjny, olewanie przez Nikona klientów etc. - bo tocząca się na ten temat dyskusja w tym wątku jest dla mnie ciekawą ilustracją pewnego szerszego zjawiska braku krytycznego podejścia do informacji, z którymi my wszyscy się stykamy (ja też nie jestem od tego wolny - przyznaję się bez bicia).
Po kolei - po pierwsze, na razie mamy do czynienia w tej chwili z jednym (podkreślam - jednym) doniesieniem/wpisem opartym na zbiorowej próbce 20 body D600 używanych w tej jednej wypożyczalni (co jest bardziej miarodajne statystycznie niż pojedyncze wpisy na różnych forach). Nie jest to jedyna wypożyczalnia na świecie i na razie nowe/podobne opisy tego problemu gdzie indziej się nie pojawiły.
Po drugie (na mój rozum) zaobserwowano i stwierdzono tam dwa zjawiska - pierwsze jest takie, że wszystkie body D600 wymagają czyszczenie po każdym wypożyczeniu, natomiast w przypadku innych puszek wymaga tego co czwarta puszka (innymi słowy w przypadku D600 jest to 100%, w przypadku innych body 25% - czyli "pylność" D600 jest cztery razy wyższa). Drugie zjawisko jest takie, że pył (nie olej - to jest wyraźnie podkreślone) koncentruje się w lewym górnym rogu matrycy. I tyle jeśli chodzi o fakty - reszta jest próbą wyjaśnienia występowania tych zjawisk, a de facto autor stawia pewną hipotezę mogącą wyjaśnić te zjawiska. Niestety jest to hipoteza myślowa ( nie twierdzę, ze bzdurna czy nieprawdziwa), ale nie poparta żadnymi dowodami. W takiej sytuacji ja pokuszę się o postawienie innych hipotez (też myślowych i nie popartych dowodami - a więc mających taka samą wagę) mogących wyjaśnić te zjawiska.
W przypadku pierwszego zjawiska kluczem jest to, że wskaźnikiem jest jedno "wypożyczenie", a nie intensywność użytkowania (np. ilość wykonanych zdjęć podczas takiego jednego wypożyczenia). Ja bym zwrócił uwagę, że D600 w stosunku do body z drugiej grupy jest nowością w związku z tym jest bardzo prawdopodobne, że jest wypożyczana w celach testowych co siłą rzeczy łączy się z dużo większa intensywnością używania (różne warunki, częste zmiany obiektywów, dużo pstryków). Poza tym nie wiemy jak długie czasowo jest średnie wypożyczenie D600 (na testy), a innych body - znów zaryzykuję twierdzenie, że dłuższe bo trzeba przetestować. Nie wiemy jakie body są w drugiej grupie - amatorskie ( bez uszczelnień), czy jednak średnio-górna półka lepiej uszczelniona od D600. Nie wiemy z jakimi obiektywami były używane aparaty w tych dwóch grupach - uszczelnianymi czy nie? Generalnie - mało wiemy, ale za to wyciągamy jednoznaczne wnioski. Sumując - postawię hipotezę, że D600 ma prawo być bardziej zanieczyszczone niż body z drugiej grupy bo jest w tej chwili intensywniej użytkowane ( i może jednak gorzej uszczelnione od puszek z drugiej grupy).
Jeśli chodzi o drugie zjawisko - to za osiadanie pyłu na matrycy jest odpowiedzialna elektrostatyka, a nie grawitacja. Przyczyną koncentrowania się pyłu w górnym lewym rogu matrycy może być nierówny rozkład pola elektrostatycznego wynikający z takiego, a nie innego rozłożenia elektroniki w body. Tak więc wynika to z konstrukcji aparatu, ale nie ma do tego nic do rzeczy konstrukcja migawki.
Czy moje hipotezy są całkiem od czapy? Czy są równie uprawnione jak postawione na blogu? Czy te różne hipotetyczne wyjaśnienia mogą mieć wpływ na to jak ta pucha jest/będzie oceniana?
Po co te wypociny? Ano po to, żeby zaapelować, żeby nie łykać wszystkiego co jest w necie jak pelikany - tylko podchodzić do tego co ludzie piszą i mówią z krytycznym dystansem. Trzeba oddzielać fakty od interpretacji - bo na podstawie tych samych faktów można przedstawić różne wyjaśnienia, które prowadzą do różnych ocen ( co jak mam nadzieję udało mi się zilustrować). W efekcie można w ten sposób wyrządzić krzywdę (pół biedy jak to jest rzecz, gorzej jak to jest człowiek), albo samemu się nadziać (zarówno w sensie pozytywnym jak i negatywnym). Ferowanie ocen jest bardzo łatwe - tylko pytanie czy jesteśmy pewni, że mamy pełny zestaw faktów, który uprawnia do takiej oceny.
Uff - na koniec - nie bijcie za mocno, please.:wink:
ot madrego to i warto posluchac,konstruktywnie to sobie wydedukowales z tym polem elektro..ma to rece i nogi.
... za osiadanie pyłu na matrycy jest odpowiedzialna elektrostatyka, a nie grawitacja. Przyczyną koncentrowania się pyłu w górnym lewym rogu matrycy może być nierówny rozkład pola elektrostatycznego wynikający z takiego, a nie innego rozłożenia elektroniki w body. Tak więc wynika to z konstrukcji aparatu, ale nie ma do tego nic do rzeczy konstrukcja migawki.
Pisano chyba o lewym górnym rogu zdjęcia. To prawy dolny róg matrycy.
Ja tak tylko w celu sprostowania. Przyczyn nie znam i nie mam nawet zamiaru próbować wyjaśniać zjawiska.
.Po co te wypociny? Ano po to, żeby zaapelować, żeby nie łykać wszystkiego co jest w necie jak pelikany - tylko podchodzić do tego co ludzie piszą i mówią z krytycznym dystansem. Trzeba oddzielać fakty od interpretacji - bo na podstawie tych samych faktów można przedstawić różne wyjaśnienia, które prowadzą do różnych ocen ( co jak mam nadzieję udało mi się zilustrować). W efekcie można w ten sposób wyrządzić krzywdę (pół biedy jak to jest rzecz, gorzej jak to jest człowiek), albo samemu się nadziać (zarówno w sensie pozytywnym jak i negatywnym). Ferowanie ocen jest bardzo łatwe - tylko pytanie czy jesteśmy pewni, że mamy pełny zestaw faktów, który uprawnia do takiej oceny.
Zgoda w 100%
A czy ci co kupili d600 tez maja problem z tym kurzem czy tylko ta wypozyczalnia?
U mnie narazie czysto - przebieg 400 klatek .
Za to WB i tzw. kolory zdecydowanie na plus w stosunku np do D700.
fotomarek_k
25-10-2012, 18:06
szabuk napisał:
A ja sobie pozwolę trochę zamieszać w kwestii "pylenia"...Obszernie i logicznie, ale co z informacją z przed kilku dni od jednego z bywalców naszego forum- zdaje się, nawet w tym wątku- iż na Wyspach wstrzymano dystrybucję D600 "z powodu jakiejś nieszczelności" a wszystkie podejrzane sprzęty odesłano do Czech na przeglądy?
W każdym razie, każdy którego "nie ciśnie" i może poczekać kilka miesięcy...to wiadomo:wink: Szkoda kasy i nerwów:mrgreen:
ps. Osobiście- szczególnie przy tak niewielkiej różnicy cen- skłaniam się raczej ku D800 szczególnie, że na rynek trafiają wreszcie pełnowartościowe egzemplarze...
Obszernie i logicznie, ale co z informacją z przed kilku dni od jednego z bywalców naszego forum- zdaje się, nawet w tym wątku- iż na Wyspach wstrzymano dystrybucję D600 "z powodu jakiejś nieszczelności" a wszystkie podejrzane sprzęty odesłano do Czech na przeglądy?
W każdym razie, każdy którego "nie ciśnie" i może poczekać kilka miesięcy...to wiadomo:wink: Szkoda kasy i nerwów:mrgreen:
ps. Osobiście- szczególnie przy tak niewielkiej różnicy cen- skłaniam się raczej ku D800 szczególnie, że na rynek trafiają wreszcie pełnowartościowe egzemplarze...
Szczególnie, że ceny lecą w dół ... aktualnie D 800 za 9890zł ...
U mnie narazie czysto - przebieg 400 klatek .
Za to WB i tzw. kolory zdecydowanie na plus w stosunku np do D700.
widzicie moze to jakis pic albo ktos mial pecha i trafil na trefne sztuki
Spoko, to sie i tak będzie ciągnąć jeszcze przez dobre dwa lata za 600ka, jak af za D7000. A jak już wspominałem, kumpel pracuje w sklepie gdzie sprzedał kilka ładnych naście 800ek i żadna ani af, ani olej...
Więc proszę mi nie mówić, że dopiero teraz pełnowartościowe sztuki.
kazziXperia + Tapatalk 2
kumpel pracuje w sklepie gdzie sprzedał kilka ładnych naście 800ek
to tez nie jest do konca miarodajne, o tym ze swoja wyslalem do serwisu, a nie zwracalem sklep sie nie dowiedzial, bo i skad
Tak, ale dodam jeszcze że ponad połowa klientów wróciła nieraz już, jeden gość który kupił pierwszą z trzech 800ek wpada regularnie i ani left af issue, ani olej ani kurz ani nic, druga kupił gość który też dość czest wpada (pierwsze trzy osiemsety poszły w godzinę, to tak btw)...
Za to jeden mial akumulator z tej słynnej serii :D
kazziXperia + Tapatalk 2
Jak dla mnie to ten kurz to poprostu pech ale nie we wszustkich puszkach. Jak nie kupimy to sie nie przekonamy.
Borat1979
25-10-2012, 22:33
Jeśli chodzi o iPhone to niestety muszę się zgodzić, co do kompów jednak jest inaczej, a jeżeli coś padnie to zazwyczaj gotowy podzespół kupowany od firmy zewnętrznej. Używam Macówek od ubiegłego wieku i jeśłi padają to dyski, karty graficzne i baterie, wszystko produkty Seagate, WD, Sony, Nvidia, AMD. Jakaś plaga z tymi kartami graficznymi, i w stacjonarnym MacPro i w MacbookPro mi poleciały. W MacPro wymieniłem już 3 sztuki.
Każdy sprzęt Apple od iPoda po Maca to podzespoły firm zewnętrznych :lol:
Apple nie produkuje dosłownie nic wszystko pochodzi od firm takich jak: Samsung, Sharp, LG, Toshiba, Intel, AMD, Seagate i Sony.
Plagą jest to, że Apple upycha wszystko do małej ciasnej obudowy z słaba wentylacją bo design jest ważniejszy. Dyski w większość iMaców to wolne napędy 5400 rpm bo szybsze wymagają lepszego chłodzenia padałby by jeszcze częściej.
Szczególnie, że ceny lecą w dół ... aktualnie D 800 za 9890zł ... [/COLOR]
D600 tez zaczynają spadać, już sprzedawane są poniżej 7 tyś.
Myślę, że po nowym roku D600 nie powinien kosztować więcej niż 6,5 tyś.
widzicie moze to jakis pic albo ktos mial pecha i trafil na trefne sztuki
Nie zmienia to faktu, że lepiej odczekać "czas nowości" i kupić na spokojnie po nowym roku.
Będzie wiadomo więcej a i cena po świętach będzie bardziej atrakcyjna jak minie świąteczny szał zakupowy.
jackrabbit
25-10-2012, 22:39
Plagą jest to, że Apple upycha wszystko do małej ciasnej obudowy z słaba wentylacją bo design jest ważniejszy. Dyski w większość iMaców to wolne napędy 5400 rpm bo szybsze wymagają lepszego chłodzenia padałby by jeszcze częściej.
nie w wiekszosci tylko w tych mniejszych, slabszych modelach po prostu
Borat1979
25-10-2012, 22:42
nie w wiekszosci tylko w tych mniejszych, slabszych modelach po prostu
Nie zmienia to faktu, że dysk 5400 rpm to żenada w kompie za 5 tyś zł :)
Skoro to ja zacząłem siać zamęt, który zaczyna się potwierdzać, czuję się w obowiązku do updatu. Dzisiaj zaczęły wracać d600 z Czech z uszczelniania, czy jak to nazwać. Wszystko co jest aktualnie na półkach jest z partii "problemowych"-kwestia czy dotyczy to każdego egzemplarza i w jakim stopniu (tutaj pewnie intensywność eksploatacji pozwoli wcześniej wykryć problem). Stąd też chyba spadek niewielki cen.
Od jutra/poniedziałku wznowiona zostaje dystrybucja do odbiorców. W niedługim zatem czasie pewnie cena może podskoczyć (w tym momencie w hurcie różnica między wyceną sprzed 2/3 tygodni a dzisiejszą to +10 funta).
Wyczekałem, zamówiłem. Liczę, że w przyszłym tygodniu będę miał już w łapach.
MarcinKonrad
25-10-2012, 23:25
Jak dla mnie to ten kurz to poprostu pech ale nie we wszustkich puszkach. Jak nie kupimy to sie nie przekonamy.
W swojej d600 kurz sprawdziłem dopiero po artykule na NR. Przebieg 1000 fotek ale obiektywy zmienialem jakieś 50 razy.
Strzeliłem gruszka i jest OK.
Aparat coraz bardziej się mi podoba. Nie mogę się przyzwyczaić (po d300s) że swobodnie można używać iso 3200 :-)
wysłano z Note za pomocą Tapatalk2
Woytazs a skad wiesz to ze byly wyslane do czech i ze wrocily? Ja mam zamiar kupic d600 ale dopiero gdzies w polowie listopada.
Sapphiron
26-10-2012, 09:07
nie przesadzajmy... d700 też łapało kurz, szczególnie po motocrossie oddawałem do czyszczenia to się serwisant łapał za głowę, ale wyczyścił, pucha czyściutka i się leci dalej...
Woytazs a skad wiesz to ze byly wyslane do czech i ze wrocily? Ja mam zamiar kupic d600 ale dopiero gdzies w polowie listopada.
Z centrum dystrybucyjnego Nikona w GB.
adamouse
26-10-2012, 12:58
Z centrum dystrybucyjnego Nikona w GB.
A ja dostałem informację z CPGA (Centrum Planowania Galaktycznych Autostrad), że Ziemia jest przeznaczona do rozbiórki. Podobno już rozpoczęto ewakuację delfinów ;)
E tam, już 8 lat temu z D70 były problemy - pamiętacie jeszcze zamieszanie z "krzywo wklejonymi matrycami"? ;-) Tu na forum było sporo sygnałów, ale nie wiem jak się to skończyło i czy faktycznie te matryce były krzywo wklejone. Model D70 kosztował wtedy prawie tyle, co D600 teraz...
A ja dostałem informację z CPGA (Centrum Planowania Galaktycznych Autostrad), że Ziemia jest przeznaczona do rozbiórki. Podobno już rozpoczęto ewakuację delfinów ;)
Woytazs pisał o wycofaniu partii D600 i odesłaniu do Czech przed informacjami o nieszczelności i kurzu na matrycy więc nie ma powodu traktować jego informacji jako mało wiarygodnej. Jeśli Nikon przeprowadził akcję uszczelniania D600 to tylko się cieszyć.
adamouse kurde, to będę musiał skitrać gdzieś te dwa sztuki co mi w akwarium za altaną pływają-bo ja się nigdzie nie ruszam...:roll:
Ja nikomu na siłę niczego nie wpieram. Nie wierzysz Twoja sprawa. Nie jestem gimnazjalistką i nie plotkuję o Elce z 3b.
Dostałem informację, nie plotkę, podzieliłem się na forum, że jest tak i tak. Wychodzi to teraz. Ale oczywiście zawsze znajdą się "mądrzy i mądrzejsi". Ok. Będę wiedział na przyszłość, że trzeba siedzieć cicho. Pzdr
@woytazs, kim i czym ty sie przejmujesz, 90% wypowiedzi na tym forum jest nie na temat.
Ludzie sie nudza (nawez jak nie pada) i pisza od rzeczy. To co pisales to super info.
Ja pisalem o jakie numery seryjne LensRentals chodzi i tez nie wiem czy sie znalazl choc jeden tym zainteresowany.
fotouśmieszek
26-10-2012, 18:18
Ja nikomu na siłę niczego nie wpieram. Nie wierzysz Twoja sprawa. Nie jestem gimnazjalistką i nie plotkuję o Elce z 3b.
Dostałem informację, nie plotkę, podzieliłem się na forum, że jest tak i tak. Wychodzi to teraz. Ale oczywiście zawsze znajdą się "mądrzy i mądrzejsi". Ok. Będę wiedział na przyszłość, że trzeba siedzieć cicho. Pzdr
Spoko,jest tu sporo przesmiewcow,ale wielu kolegow potraktuje serio, np. ja tym bardziej,ze mialem kontakt z tym centrum.Piszesz dla zainteresowanych,nie zniechecaj sie;)
Woytazs poprostu wszyscy chcieli bys niemial racji. Ja ci wierze narazie wstrzymalem sie z kupnem d600 jak bedziesz wiedzial cos wiecej daj znac
Mi nikon odpisal na pytanie o kurz tak: Panie Dawidzie uprzejmię informuję, że na dzień dzisiejszy firma Nikon nie umieściła na swojej stronie żadnej oficjalnej informacji dotyczącej problemów z matrycą w/w modelu. Także nie posiadamy wykazu modeli aparatów, które ewentualnie moga być objęte tego typu usterką . Aparat ten można kupić z polskiej dystrybucji w promocji "2LATA" Także w razie gdyby wystąpiły jakiekolwiek problemy z aparatem to w przeciągu dwóch lat można wysłać sprzęt na gwarancji do sprawdzenia . W linku poniżej można znaleźć więcej informacji dotyczącej promocji "2LATA"
E tam, już 8 lat temu z D70 były problemy - pamiętacie jeszcze zamieszanie z "krzywo wklejonymi matrycami"? ;-) Tu na forum było sporo sygnałów, ale nie wiem jak się to skończyło i czy faktycznie te matryce były krzywo wklejone. Model D70 kosztował wtedy prawie tyle, co D600 teraz...
Haha, ja tak mialem. Zanim sprzedalem D70, to zajrzalem do srodka i okazalo sie, ze wlozyli tam kawalek krzywego metalu coby sie nie poluzowalo...
Haha, ja tak mialem. Zanim sprzedalem D70, to zajrzalem do srodka i okazalo sie, ze wlozyli tam kawalek krzywego metalu coby sie nie poluzowalo...
No proszę, czyli jednak było coś na rzeczy ;-) To jest jakiś postęp, bo teraz nikt nie pisze o krzywych zdjęciach z D600 :-)
fotomarek_k
26-10-2012, 23:51
woytazs napisał:
adamouse kurde, to będę musiał skitrać gdzieś te dwa sztuki co mi w akwarium za altaną pływają-bo ja się nigdzie nie ruszam...:roll:
Dostałem informację, nie plotkę, podzieliłem się na forum, że jest tak i tak. Wychodzi to teraz. Ale oczywiście zawsze znajdą się "mądrzy i mądrzejsi".Kolego woytazs, osobiście rozważałem zakup D600, ale m.in. dzięki Tobie utwierdziłem się, że to typowo amatorskie niedopracowane body- w dodatku z ukrytą wadą. Z docierających od niedawna informacji wynika, że najwcześniej od Ciebie mogliśmy dowiedzieć się, że "coś jest na rzeczy" z tym sprzętem...
Dziękuję w imieniu swoim i innych, tzn. tych którzy zaoszczędzili nerwów i kasy na nie trafionym zakupie :grin:
ps. Życzę zadowolenia z aparatu, który do Ciebie dotrze- chociaż osobiście bym poczekał jeszcze ;)
adamouse
27-10-2012, 10:48
Peace woytazs. Dla rozluźnienia polecam lekturę Douglasa Adamsa. Bez spinki. Nic do Ciebie nie mam, to żart (dla niezorientowanych - Ziemi na razie nie rozbierają). Ja to nawet nie byłem nigdy gimnazjalistą, za stary jestem, za moich czasów nie było gimnazjów ;)
Woytazs poprostu wszyscy chcieli bys niemial racji. Ja ci wierze narazie wstrzymalem sie z kupnem d600 jak bedziesz wiedzial cos wiecej daj znac
Mi nikon odpisal na pytanie o kurz tak: Panie Dawidzie uprzejmię informuję, że na dzień dzisiejszy firma Nikon nie umieściła na swojej stronie żadnej oficjalnej informacji dotyczącej problemów z matrycą w/w modelu. Także nie posiadamy wykazu modeli aparatów, które ewentualnie moga być objęte tego typu usterką . Aparat ten można kupić z polskiej dystrybucji w promocji "2LATA" Także w razie gdyby wystąpiły jakiekolwiek problemy z aparatem to w przeciągu dwóch lat można wysłać sprzęt na gwarancji do sprawdzenia . W linku poniżej można znaleźć więcej informacji dotyczącej promocji "2LATA"
jak do nich dzwoniłem, mówili podobnie. Kurde, a tak chciałem usłyszeć choćby, tak wiem, zdarzają się egzemplarze, ale w razie czego naprawimy, a tak to powiedzieli, że w razie czego wyczyszczą... tak niewiele, a już bym miał nowy sprzęt.
ja i tak zaryzykuje i kupie
user_jgora
27-10-2012, 20:14
odpialem obiektyw, zerkam do srodka i co? nic, wszystko czyste... chyba zareklamuje ze w moim tak sie nie dzieje, jakas feralna sztuka czy co? ;)
Może tylko jakaś partia jest nieszczelna.
A te z Czech wróciły po poprawkach, czy coś przy nich robiono?
Wysłane z telefonu
te z Czech są zakurzone bo brakło im alkoholu metylowego do czyszczenia ;)
Może tylko jakaś partia jest nieszczelna.
A te z Czech wróciły po poprawkach, czy coś przy nich robiono?
Wysłane z telefonu
Patrz post 1788.
Moze faktycznie jakas partia taka byla a reszta jest oki. To tak jak z telefonami wycofuja partie o okreslonych numerach seryjnych
Mariusz_eS
28-10-2012, 19:22
Dobra, to i ja jestem posiadaczem D600 :D
Mi dobrze leży w dłoniach. Jakość wykonania całości też świetna.
Robiłem zdjęcia jakoś niedawno, po 16-ej, na ISO 1600-2500 i aparat daję radę na tych czułościach, szum nie rzuca się w oczy. AF jak na razie mnie nie zawiódł, wszystko w punkt tak jak chciałem (słońce już prawie zaszło więc światło było z latarni ulicznych). Centralny punkt AF radzi sobie nawet w bardzo słabym świetle bez lampki wspomagającej.
A co do skrajnych punktów AF to jeszcze nie zauważyłem, żeby mi bardzo przeszkadzało ich rozmieszczenie (ale zdarzyło się kilka razy, że musiałem przekadrować).
Całościowo jestem ogromnie zadowolony z jakości obrazka jaki generuje, przede wszystkim z DR :)
No i moja 50f1.4G wydaje się ostrzejsza niż z D700?
Jak narazie nie spotkałem się z gorszym działaniem AF w porównaniu do D700 prócz jednej sytuacji. Jak robię zdjęcia studyjne z pełnym filtrem szarym.
D600 ciut gorzej radzi sobie z łapaniem ostrości w porównaniu do D600.
Teraz muszę nabyć WU-1b
Też tak mi się wydaję.
Dobra, to i ja jestem posiadaczem D600 :D
Mi dobrze leży w dłoniach. Jakość wykonania całości też świetna.
Robiłem zdjęcia jakoś niedawno, po 16-ej, na ISO 1600-2500 i aparat daję radę na tych czułościach, szum nie rzuca się w oczy. AF jak na razie mnie nie zawiódł, wszystko w punkt tak jak chciałem (słońce już prawie zaszło więc światło było z latarni ulicznych). Centralny punkt AF radzi sobie nawet w bardzo słabym świetle bez lampki wspomagającej.
A co do skrajnych punktów AF to jeszcze nie zauważyłem, żeby mi bardzo przeszkadzało ich rozmieszczenie (ale zdarzyło się kilka razy, że musiałem przekadrować).
Całościowo jestem ogromnie zadowolony z jakości obrazka jaki generuje, przede wszystkim z DR :)
mozesz podeslac jakies fotki robione bez lampy w warunkach domowych przy iso 1600 3200 i 6400?
Mariusz_eS
28-10-2012, 19:40
mozesz podeslac jakies fotki robione bez lampy w warunkach domowych przy iso 1600 3200 i 6400?
Ok, ale to jak będę w domu bo chwilowo siedzę w pracy i nie mam jak tego zrobić ;)
Pawel Pawlak
28-10-2012, 19:44
D600 ciut gorzej radzi sobie z łapaniem ostrości w porównaniu do D600.
wow ! tego to się chyba nikt nie spodziewiał ;)
wow ! tego to się chyba nikt nie spodziewiał ;)
pewnikiem chodzi o to, że jeden egzemplarz, jest lepiej wykonany od drugiego (coś, jak bywało/bywa, w "Matce Rosiji" z np.Zenitami ) :mrgreen:
Ok, ale to jak będę w domu bo chwilowo siedzę w pracy i nie mam jak tego zrobić ;)
oki to jak bedziesz mial chwile wrzuc cos:)
Mariusz_eS
29-10-2012, 00:21
sample (http://www.sendspace.com/file/vw92ra)
ISO 1600, 3200, 6400, HI1.0, HI2.0
Filmy: ISO 1600. 3200, 6400
RAWy skompresowane bezstratnie, JPEGi Medium Basic.
MOVy High Quality
Wszystko na 24mm f4.0, Aperture priority mode
Mariusz_eS
29-10-2012, 01:41
Aj, właśnie zauważyłem, że miałem redukcję wysokich szumów na Normal ustawioną
Czy ktoś ma lub widział gdzieś w sieci bezpośrednie porównanie nikona D800 i D600 jeśli chodzi o filmowanie na wysokich czułościach w słabym świetle?
http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d600_review/sample_images/
Było już linkowane, ale czy ktoś zwrócił uwagę na ślady kurzu na tych samplach?
np. http://img.photographyblog.com/reviews/nikon_d600/sample_images/nikon_d600_11.jpg
Czy ktoś ma lub widział gdzieś w sieci bezpośrednie porównanie nikona D800 i D600 jeśli chodzi o filmowanie na wysokich czułościach w słabym świetle?
Jest troszeczkę lepiej na D600. Może 0.3-0.5EV lepiej.
(...) (http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d600_review/sample_images/)
Było już linkowane, ale czy ktoś zwrócił uwagę na ślady kużu na zdjęciach?
(...)
Tutaj masz trochę o tym (http://ortografia4.appspot.com/wiki/Kurz)
DR robi wrażenie nawet na iso 1600
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1152190/5
fader_audio
29-10-2012, 15:41
faktycznie widać ze jest matryca zanieczyszczone, nie wiem czy to monitor czy nie, zauważyłem jakieś dziwne poziome kreski też w okolicach tego brudu???
Widać syf na tym zdjęciu ;/ http://www.pbase.com/andrease/image/146924049/original.jpg
No, normalnie matryca ugina się od tej tony piasku, która się tam przyczepiła... ;-)
fader_audio
30-10-2012, 11:13
a może piksele zaczynają odpadać:-)
sample (http://www.sendspace.com/file/vw92ra)[...]
Masz, kolego, "trojana" w paczce...
sample (http://www.sendspace.com/file/vw92ra)
ISO 1600, 3200, 6400, HI1.0, HI2.0
Filmy: ISO 1600. 3200, 6400
RAWy skompresowane bezstratnie, JPEGi Medium Basic.
MOVy High Quality
Wszystko na 24mm f4.0, Aperture priority mode
sciaglem obrobilem i powiem ze w porownaniu do d90 iso 1600 super. 3200 mozna porownac do iso d90 1000. w d600 akceptowalne dla mnie 3200 co mi starczy napewno
Fraglesso
30-10-2012, 18:51
No i mam...
Czytałem ten cały watek odnośnie D600 z ogromnym zainteresowaniem, bo zestarzał mi się trochę D300 i postanowiłem zmienić puchę na coś nowszego. Jako, że poza tamronem 17-50 reszta moich szkieł dobrze podchodzi pod FX, to wybór padł na D600. Poza tym żona narzekała, że jakość zdjęć ze ślubów (ona je obrabia) w porównaniu do D700 jest słaba, szczególnie przy ISO większym niż 1000.
W kilku zdaniach co myślę o D600. (w kontekście przesiadki z D300, ale również i pracy na D700):
1. Poręczny i całkiem dobrze leży w dłoni, ale na pewno dokupię gripa, (bo w D300 i w D700 mamy gripy)
2. Obrazek.... aaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!! czegoś takiego nie widziałem dawno... moim zdaniem jest dużo lepiej niż D700 - np. rozpatrując DR i szum dla ISO 3200. Porównanie obrazka z D300... nie ma sensu.
3. Kurz na matrycy... nie ma, nie występuje w nowej puszcze, może z czasem się pojawi, ale zobaczymy. Generalnie przeglądałem fotki przy przysłonie f16-f32... u mnie jest czysto.
4. AF - moim zdaniem jest nieźle, trochę dziwnie wąsko rozmieszczone punkty AF w porównaniu do D300, ale już porównując do D700 nie ma takiej różnicy... szybko można się przyzwyczaić.
5. Działanie AF - moim zdaniem spoko... ludzie, co Wy od tego aparatu chcecie :)? W porównaniu do D300 i D700... albo tak samo, albo lepiej - oczywiście uwzględnic trzeba, że moje stare aparaty mogą mieś nieco przykurzone czujniki.
6. Trochę dziwne rozmieszczenie przycisków (ISO, WB, QUAL) oraz MEEEEGA dziwne położenie przycisku do ustawiania trybu AF... bez instrukcji nie znalazłem, ale jak już doczytałem, to nawet powiem, że logicznie umiejscowione. W pierwszej chwili myślałem, że to przycisk blokady dźwigienki AF/MF.
7. Fajny wyświetlacz, moim zdaniem duża różnica w stosunku do D300/D700.
Pierwsze wrażenia po wyjęciu z pudełka - mały plastikowy z trybem zielonym... trochę się zawiodłem. Po 10 minutach zabawy... fajny, poręczny, dobrze leży w dłoni, plastikowość nie przeszkadza, wręcz mam wrażenie, że faktura "gum" będzie powodowała lepszy uchwyt.
Po 2 godzina... AF spoko, obrazek POWALA!
Lecę testować dalej :D
To może w końcu "jakieś zdjęcia", najlepiej takie które powalają? Tylko proszę nie kwiatka z odległości metra bo wtedy "każda" matryca powala.
To może w końcu "jakieś zdjęcia", najlepiej takie które powalają? Tylko proszę nie kwiatka z odległości metra bo wtedy "każda" matryca powala.
Najlepiej kultowe zdjęcie forum Nikona- kot!
Tylko nic nie pisz o bateryjkach :)
Zainteresował mnie szczególnie jeden fragment: "Obrazek...[...] dużo lepiej niż D700".
Fraglesso
30-10-2012, 20:57
Tylko nic nie pisz o bateryjkach :)
Zainteresował mnie szczególnie jeden fragment: "Obrazek...[...] dużo lepiej niż D700".
Ja bateryjek nie stosowałem ;).
Oczywiście powyższy fragment to moja subiektywna ocena i generalnie guzik mnie obchodzi, że komuś się moje zdanie nie podoba ;).
Na sample pewnie się doczekasz, ale bawiłem się aparatem 2 godziny przed pójściem do pracy i zaraz z niej wychodzę... żeby wrócić do dziecka, żony, D600, i psa :].
Fraglesso, gratuluję zakupu -no to ja już Cię złapię i zacznę truć o sensowne sample video ;-)
test:
http://www.ronmartblog.com/2012/10/review-nikon-d600my-favorite-nikon-ever.html
sample full size:
http://ronmart.zenfolio.com/nikon/d600
Fraglesso
30-10-2012, 22:50
Fraglesso, gratuluję zakupu -no to ja już Cię złapię i zacznę truć o sensowne sample video ;-)
Naucz mnie... to mój pierwszy aparat z wideo... nie ogarniam tego ;)
generalnie guzik mnie obchodzi, że komuś się moje zdanie nie podoba ;)
Wiesz, jak się mówi o czymś w sposób tak autorytatywny to należałoby chyba poprzeć to równie autorytatywnymi przykładami (w tym przypadku zdjęciami); chciałbym tylko żebyś zechciał udowodnić swoją rację ;)
Fraglesso
31-10-2012, 00:42
Wiesz, jak się mówi o czymś w sposób tak autorytatywny to należałoby chyba poprzeć to równie autorytatywnymi przykładami (w tym przypadku zdjęciami); chciałbym tylko żebyś zechciał udowodnić swoją rację ;)
A jakieś konkretne porównanie?
Mój stanowczy ton wypowiedzi jest w dalszym ciągu moim zdaniem i tylko moim... długo przeglądam to forum i wielokrotnie widziałem jak autor "jakiegoś swojego zdania" został zjechany publicznie... więc jestem ostrożny w udowadnianiu swoich racji.
A swoją drogą... chcesz kupić D600, czy tylko tak podtrzymujesz rozmowę? ;)
Żeby nie spamować... jeśli chodzi o AF - w bardzo kiepskim świetle skrajne czujniki AF mają większy problem z ustawieniem ostrości niż te w D700, ale centralny zamiata jak zły :]. Oczywiście wciąż to tylko moje zdanie :]. D300 chyba też na skrajnych lepiej sobie radzi. Potestuje trochę dłużej to wypowiem się dokładniej.
Przy okazji, ktoś chętny na D300 :] (niebawem ogłoszenie)
Prosiłbym np. o taki pstryk:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img854.imageshack.us/img854/9153/julkat.jpg)
Tak, jestem zainteresowany matrycą D600 (a dokładnie "ciut" większą ilością pixeli niż 12mln) ale, najchętniej, w obudowie zbliżonej do D700 (i jestem przekonany, że N - prędzej czy później - wypuści podobne body na rynek).
Następcę D600 będziesz miał gdzieś tak za 3 lata. I pewnie dodadzą Mpx.
Chcesz tyle czekać?
Nie przesadzajcie z tą obudową. Nawet D700 się nie wbija gwoździ. Uszkodzenia to kwestia pecha. Jak aparat ma się rozwalić, to się rozwali.
Jacku, mając D700 (i abstrahując od filmowania lustrzanką) mogę poczekać; ale wiem, że to będzie zdecydowanie szybciej niż 3 lata.
A co do obudowy, hm... Ja tam wolę "cegłę" trzymać w dłoni ;)
Fraglesso, masz też psa ;) więc może wrzuć coś podobnego:
źródło (http://img696.imageshack.us/img696/6251/piesioem.jpg)
A co do obudowy, hm...
Jeden dobry upadek i bez roznicy czy D3 czy D600 :)
Mariusz_eS
31-10-2012, 10:52
jeśli chodzi o AF - w bardzo kiepskim świetle skrajne czujniki AF mają większy problem z ustawieniem ostrości niż te w D700, ale centralny zamiata jak zły :]. Oczywiście wciąż to tylko moje zdanie :].(niebawem ogłoszenie)
Nie tylko Twoje, ja mam takie samo zdanie o skrajnych jak i o centralnym punktach AF. Zanim mi złapał ostrość na bocznych punktach to pzreleciał przez skalę ostrości kilka razy. Jak ostrzyłem w ten sam punkt centralnym, to bez problemu łapał ostrość
Jeden dobry upadek i bez roznicy czy D3 czy D600 :)
Kichu, nie miałem na myśli ew.upadku ;) tylko uszczelnienia.
Tak, jestem zainteresowany matrycą D600 (a dokładnie "ciut" większą ilością pixeli niż 12mln) ale, najchętniej, w obudowie zbliżonej do D700 (i jestem przekonany, że N - prędzej czy później - wypuści podobne body na rynek).
Póki aktualnie produkowanymi modelami będą D600 i D800 to nie ma szans na cokolwiek FX pośrodku tych dwóch puszek. Najzwyczajniej nie ma na to miejsca (choćby cenowo).
Być może Nikon za jakiś czas znów przepozycjonuje puchy, wtedy i owszem... Jednak to nieprędko.
Póki aktualnie produkowanymi modelami będą D600 i D800 to nie ma szans na cokolwiek FX pośrodku tych dwóch puszek. Najzwyczajniej nie ma na to miejsca (choćby cenowo).
Być może Nikon za jakiś czas znów przepozycjonuje puchy, wtedy i owszem... Jednak to nieprędko.
jest miejsce na D700s, cenowo mógłby być blisko D800, a i tak myślę sprzedawałby się doskonale
jest miejsce na D700s, cenowo mógłby być blisko D800, a i tak myślę sprzedawałby się doskonale
Pozwolę sobie zabrać głos - chociaż nie jestem osobiście zainteresowany, bo nie zamierzam wchodzić w FF. Zróbmy eksperyment myślowy idąc tokiem rozumowania czekających na następcę D700. Składamy nową puszkę na podstawie ich oczekiwań z już istniejących elementów. Body - jak D700 pełny magnez, pancerne. Matryca - troszkę większa od obecnej czyli najlepiej ok 16 mega (taka z D4). Migawka - 30s do 1/8000 (taka z D4/D800). Prędkość z gripem - 8/9fps (1-2 fps mniej niż D4). Moduł autofokusa profi (taki z D4/D800 no bo przecież nie z D600). Procesor obrazu taki który obrobi te fps-y ( znowu D4/D800). Oczywiście WB, pomiar światła profi (D4/D800), że nie wspomnę o sprawach oczywistych jak CLS i filmowanie. Co dostajemy? Praktycznie D4 zamknięte w body o trochę gorszej ergonomii, ale za to lżejszym i mniejszym. I na koniec cena - tak około 8-10000 zł. Czy myślicie, że Nikon ma interes, żeby wypuścić takie body, w takiej cenie? Przecież następnego dnia po wpuszczeniu czegoś takiego na rynek może wstrzymywać linie produkcyjne D4. Bo te co będzie miał w magazynach starczą mu na kilka lat sprzedaży :wink:. Trzeba pamiętać, ze D700 powstawało w zupełnie innej sytuacji rynkowej - Nikon był wtedy w lesie jeśli chodzi o FF w stosunku do Canona. Musiał wypuścić takie body (mówię tu o stosunku możliwości do ceny), które z jednej strony zdecydowanie przyciągnęłoby do niego nowych użytkowników, a nawet odebrałoby już istniejących użytkowników Canonowi. Teraz jest zupełnie inna sytuacja - Nikon nie musi walczyć o wejście na rynek FF, bo na nim już stosunkowo mocno siedzi. D700 wykonało swoje zadanie, ale jego następca nie może być cenowo wewnętrzną konkurencją dla D4.
Ok, fajnie, ale pamietaj, ze tak sie gra, jak przeciwnik (Canon) pozwala. Poczekajmy na 7D MK2 i Nikonowi zmieknie rura.
Moim zdaniem nie będzie czegoś takiego.
Pozwolę sobie zabrać głos - chociaż nie jestem osobiście zainteresowany, bo nie zamierzam wchodzić w FF. Zróbmy eksperyment myślowy idąc tokiem rozumowania czekających na następcę D700. Składamy nową puszkę na podstawie ich oczekiwań z już istniejących elementów. Body - jak D700 pełny magnez, pancerne. Matryca - troszkę większa od obecnej czyli najlepiej ok 16 mega (taka z D4). Migawka - 30s do 1/8000 (taka z D4/D800). Prędkość z gripem - 8/9fps (1-2 fps mniej niż D4). Moduł autofokusa profi (taki z D4/D800 no bo przecież nie z D600). Procesor obrazu taki który obrobi te fps-y ( znowu D4/D800). Oczywiście WB, pomiar światła profi (D4/D800), że nie wspomnę o sprawach oczywistych jak CLS i filmowanie. Co dostajemy? Praktycznie D4 zamknięte w body o trochę gorszej ergonomii, ale za to lżejszym i mniejszym. I na koniec cena - tak około 8-10000 zł. Czy myślicie, że Nikon ma interes, żeby wypuścić takie body, w takiej cenie? Przecież następnego dnia po wpuszczeniu czegoś takiego na rynek może wstrzymywać linie produkcyjne D4. Bo te co będzie miał w magazynach starczą mu na kilka lat sprzedaży :wink:. Trzeba pamiętać, ze D700 powstawało w zupełnie innej sytuacji rynkowej - Nikon był wtedy w lesie jeśli chodzi o FF w stosunku do Canona. Musiał wypuścić takie body (mówię tu o stosunku możliwości do ceny), które z jednej strony zdecydowanie przyciągnęłoby do niego nowych użytkowników, a nawet odebrałoby już istniejących użytkowników Canonowi. Teraz jest zupełnie inna sytuacja - Nikon nie musi walczyć o wejście na rynek FF, bo na nim już stosunkowo mocno siedzi. D700 wykonało swoje zadanie, ale jego następca nie może być cenowo wewnętrzną konkurencją dla D4.
Też tak uważam.
Ok, fajnie, ale pamietaj, ze tak sie gra, jak przeciwnik (Canon) pozwala. Poczekajmy na 7D MK2 i Nikonowi zmieknie rura.
7d mk2 ma być pełnoklatkowy?
Bo my dywagujemy o segmencie FX, a nie DX.
Na DX jest szansa (czyli następcę D300s).
7D MK2 to crop - więc inny target. Jakby nie patrzeć z punktu Nikona - w tej chwili użytkownik D700 nie ma gdzie uciec. Canon ma w reporterce tylko odpowiednika (cenowo także) D4. 5Dmk III ma 6fps - 2 fps więcej od D800 i prawie tyle co D600, ale za to kosztuje więcej (13000 ?). W najbliższych planach Canon ma wypuścić bezpośrednią konkurencję do D800 ( a więc napakowana matryca i mały fps) oraz amatorskiego odpowiednika D600 (też nie będzie grzeszył prędkością).
Pawel Pawlak
31-10-2012, 14:53
W najbliższych planach Canon ma wypuścić bezpośrednią konkurencję do D800 ( a więc napakowana matryca i mały fps) oraz amatorskiego odpowiednika D600 (też nie będzie grzeszył prędkością).
No jeśli ten wysoko-rozdzielczy canon będzie w body 1D to taka mało bezpośrednia konkurencja dla d800 się szykuje - bo ceny będą chyba zupełnie inne. konkurencja dla D600 natomiast - czyli 6D jest jak najbardziej cenowa, ale specyfikacyj nie to jakby inne półki
Też się zgadzam z szabuk'iem.
Dla zainteresowanych porównanie:
http://www.youtube.com/watch?v=SPyYm38AC7Y
Coś tam można wykombinować w kontekście D700s i to pewnie niewielkim wysiłkiem - wsadzić do obecnego korpusu D700 matrycę D3s, reszta po staremu, bez filmowania, cena 8 kzł. Sprzedawałby się świetnie i moim zdaniem na tyle by się różnił od D600 i D800 że nie byłby dla nich zagrożeniem, a większości ludzi i tak nie stać na D4 więc kupiliby D700s. Flagowiec D4 być musi ale i tak zarabia się na niskich modelach.
Slawek Wojtczak
31-10-2012, 15:34
Wy widzicie miejsce na D700s, ale Nikon tego nie widzi, z marketingowego punktu widzenia ;)
Coś tam można wykombinować w kontekście D700s i to pewnie niewielkim wysiłkiem - wsadzić do obecnego korpusu D700 matrycę D3s, reszta po staremu, bez filmowania, cena 8 kzł. Sprzedawałby się świetnie i moim zdaniem na tyle by się różnił od D600 i D800 że nie byłby dla nich zagrożeniem, a większości ludzi i tak nie stać na D4 więc kupiliby D700s. Flagowiec D4 być musi ale i tak zarabia się na niskich modelach.
Ja na D700 patrzę jak na "wybryk natury". Nikon był w sytuacji podbramkowej, że musiał taką "nienormalną" puchę wprowadzić, żeby ugryźć dla siebie kawał tortu FF. Niestety ( z punktu widzenia producenta) ta "nienormalność" cenowo/ możlwościowa miała z jednej strony negatywne konsekwencje dla sprzedaży innych puszek Nikona, a z drugiej przyzwyczaiła użytkowników do dobrego i zwiększyła ich oczekiwania - była za dobrze napakowana jak na taką cenę. Sorry - ale marketingowo, a także sprzedażowo na rynku nie ma już racji bytu lustrzanka bez filmowania (czy to się nam podoba czy nie), więc moim zdaniem możemy sobie odpuścić dywagacje na ten temat, bo to czyste SF. Myślę, że w tej chwili tylko jedna cecha D700 nie ma następcy w innych puszkach ze średnio-niskiego przedziału cenowego - ilość fps dla zastosowań reporterskich. I do tego moim zdaniem praktycznie można sprowadzić wszelkie dyskusje na tym forum w temacie D600/D700/D800. Pytanie czy z badań rynkowych - na rynkach, które są dla Nikona liczące się czyli Japonia, USA, Europa Zachodnia ( na pewno nie Polska) - które niewątpliwie on robi wynika, że jest miejsce na puszkę z taką cechą w tym przedziale cenowym. Tylko uwaga - nie ze względu na zapotrzebowanie użytkowników, bo na to w ciemno można odpowiedzieć "tak" (zawsze ten jeden się znajdzie:wink:), tylko ze względu na długoterminowy zsumowany zysk producenta ( uwzględniając pozycjonowanie obecnych puszek oraz konkurencję). Celem Nikona nie jest zrobienie "dobrze" użytkownikowi D700 czy jakiemukolwiek innemu - celem Nikona jest maksymalizowanie swojego zysku. Ewentualne robienie "dobrze" jest tylko środkiem do osiągnięcia tego zasadniczego celu. Jednak jeśli te dobrze dla użytkownika nie będzie efektywne dla korporacji, to nie należy mieć złudzeń. I nie mówię tego jako zarzut - jest to normalna, naturalna cecha każdej firmy.
Fraglesso
31-10-2012, 17:21
A wracając na ziemie... czyli do tematu D600...
Jakie są zalecane karty SD do tej puchy? Chodzi o to, że muszę zakupić kilka kart i nie wiem dokładnie jakie parametry powinna mieć taka karta.
Do tej pory pstrykając zdjęcia D300/D700 miałem kilka kart CF sandisk Extreme III o pojemności 4 GB. Chodziło o to, że jakby padła mi karta podczas robienia reportażu ślubnego, to nie tracę wszystkich fot, tylko jakiś fragment.
W D600 jest trochę inaczej... można wrzucić dwie karty i jest kilka opcji - albo po przepełnieniu jednej aparat przerzuci się na drugą, albo wrzucić 2 duże karty, żeby starczyło na focenie całej imprezy i ustawić że zdjęcia się kopiują na drugą kartę (backup).
Dodatkowo doszedł jeszcze jeden parametr - prędkość zapisu na potrzeby filmowania... ile powinna mieć karta MB/s, żeby nie było stresów.
W D700/D300 -CF sandisk Extreme III spokojnie dawały radę 8 fps :].
[...]Ewentualne robienie "dobrze" jest tylko środkiem do osiągnięcia tego zasadniczego celu. [...]
Jaka, prócz D700 (m.in.pełna klatka, waga, ilość fps, dobre wysokie ISO i WB), jest obecnie dobra "reporterska" pucha Nikona?
Żadna.
Uważam, że N będzie "zmuszony" wypuścić "następce" D700. I wypuści; zakładam się o dobrą, max roczną ;) whisky.
fader_audio
31-10-2012, 17:23
dobrze napisane moim zdaniem, wszystko nakręca marketing, chć nie wiem czy dobrze myślę ale cały rynek lustrzanek zaczął wariować po pojawieniu się sony na rynku luster, a oni mają bardzo mocny marketing. Od tego czasu zaczął się galop za nowościami.
Pawel Pawlak
31-10-2012, 17:26
dla video powinna wystarczać prędkość 30-45mb/s. Przy foceniu wszystko zależy jak bardzo zależy na buforze - im szybsza karta, tym więcej zdjęc zrobisz zanim zapełnisz bufor. Optymalne cenowo są SD extreme 45mb/s, optymalne wydajnościowo SD extreme pro 95mb/s :)
Generalnie SD są zdecydowanie tańsze niż CF
Fraglesso
31-10-2012, 18:36
dla video powinna wystarczać prędkość 30-45mb/s. Przy foceniu wszystko zależy jak bardzo zależy na buforze - im szybsza karta, tym więcej zdjęc zrobisz zanim zapełnisz bufor. Optymalne cenowo są SD extreme 45mb/s, optymalne wydajnościowo SD extreme pro 95mb/s :)
Generalnie SD są zdecydowanie tańsze niż CF
Tylko pytanie którą politykę gospodarowania miejscem i backupem warto zastosować... D600 może robić backup "w locie" czego nie robiły D300/D700.
Opcja 45 MB/S chyba będzie OK, bufor na 10 klatek raczej wystarczy do moich potrzeb - welon nie leci dłużej niż 2 sekundy ;).
Mam nadzieję, że do wideo starczy taka prędkość zapisu... kompletnie się na filmowaniu nie znam i nie zamierzam w celach pro z tego korzystać, ale mam małego szkraba i amatorsko chciałbym uwiecznić jego "dokonania" :)
Jaka, prócz D700 (m.in.pełna klatka, waga, ilość fps, dobre wysokie ISO i WB), jest obecnie dobra "reporterska" pucha Nikona?
Żadna.
Uważam, że N będzie "zmuszony" wypuścić "następce" D700. I wypuści; zakładam się o dobrą, max roczną ;) whisky.
Bez podania daty to jest twierdzenie niefalsyfikowalne (komuniści posługiwali się takimi twierdzeniami np. "w przyszłości w Polsce osiągniemy dobrobyt").
przespol
31-10-2012, 19:57
Zamierzam niebawem przejść na d600. Na DX używam fisha Samyang/Falcon. Jak wygląda sprawa ich w używania w kontekście DX Mode na d600? Ma ktoś jakieś doświadczenia? Chciałbym przejść na Zenitara ale nie ma ich zbyt wiele w obiegu i tak się zastanawiam czy warto.. Te 2.8 Zenitara na pewno przydałoby się w Kościele.
Fraglesso
31-10-2012, 20:09
Zamierzam niebawem przejść na d600. Na DX używam fisha Samyang/Falcon. Jak wygląda sprawa ich w używania w kontekście DX Mode na d600? Ma ktoś jakieś doświadczenia? Chciałbym przejść na Zenitara ale nie ma ich zbyt wiele w obiegu i tak się zastanawiam czy warto.. Te 2.8 Zenitara na pewno przydałoby się w Kościele.
Będzie działał jak do tej pory na puszcze DX. Po to jest tryb DX w puszkach FX. Na matówce pojawi Ci się ramka i wszystko co się zmieści podczas kadrowania w tej ramce będzie zarejestrowane na zdjęciu. Zdjęcie o ile dobrze pamiętam będzie miało 10 Mpix, czyli niemal jak pełnoklatkowy D700 ;).
Jedyna wada w D600, że obszar poza tą ramką nie jest na matówce przyciemniony (albo ja nie wiem jak to włączyć) i musisz pamiętać, że tylko obszar w ramce będzie na fotce :D
Bez podania daty to jest twierdzenie niefalsyfikowalne (komuniści posługiwali się takimi twierdzeniami np. "w przyszłości w Polsce osiągniemy dobrobyt").
A uważasz, że "oni" nie osiągnęli dobrobytu?
koniec OT.
Fraglees, i jak z tymi fotkami?
Slawek Wojtczak
31-10-2012, 20:38
Jedyna wada w D600, że obszar poza tą ramką nie jest na matówce przyciemniony
A jak wyłączysz podświetlanie punktów AF?
Fraglesso
31-10-2012, 20:41
Fraglees, i jak z tymi fotkami?
Zrobiłem rano przed pracą kilka fotek na szybko... poprosiłem żonę, żeby wrzuciła mi na serwer i podesłała linki... jak widzisz, jeszcze ich nie ma - chcesz przenegocjować tą kwestię z moją żoną?? ;D
A jak wyłączysz podświetlanie punktów AF?
tego nie próbowałem - muszę przejrzeć instrukcję, może coś będzie o tym.
Slawek Wojtczak
31-10-2012, 20:50
Nie przeglądaj instrukcji tylko zrób tak :-P Pomoże
Fragleeso, mam nadzieję, że z matrycy D600 da się wyciągnąć podobny efekt:
źródło (http://www.mielcarek.net/srilanka/IMG_2638.jpg)
PS. Wolę raczej negocjować z Tobą niż Twoją żoną ;)
Fraglesso
31-10-2012, 21:45
Na razie nie mam możliwości focenia na plaży kolorowych dzieci ;) ale masz kilka fotek mojego małego modela i mojego małego psa z budżetowej N50/1.8.
Fotki dziecka w łóżeczku przy różnych wartościach ISO. Plik prosto z puchy, JPG, wyłączony NR.
http://moment.cal24.pl/foto/sample1.JPG
http://moment.cal24.pl/foto/sample2.JPG
http://moment.cal24.pl/foto/sample3.JPG
http://moment.cal24.pl/foto/sample4.JPG
http://moment.cal24.pl/foto/sample5.JPG
http://moment.cal24.pl/foto/sample6.JPG
http://moment.cal24.pl/foto/sample7.JPG
http://moment.cal24.pl/foto/sample8.JPG
http://moment.cal24.pl/foto/sample9.JPG
http://moment.cal24.pl/foto/sample10.JPG
http://moment.cal24.pl/foto/sample11.JPG
http://moment.cal24.pl/foto/sample12.JPG
http://moment.cal24.pl/foto/sample13.JPG
Po weekendzie postaram się na coś ambitniejszego, bo na razie nie miałem czasu dobrze obejrzeć nawet menu aparatu ;)
Co ma tu do gadania matryca.
Napisz jaki to był obiektyw. Raczej długi i jasny. No i stąd taki efekt.
http://fotoblogia.pl/2012/10/31/nikon-d600-brakujace-ogniwo-wideotest/wideotest/top
http://fotoblogia.pl/2012/10/31/nikon-d600-brakujace-ogniwo-wideotest/wideotest/top
hihih marketingowy bełkot. To że zdjęcia body wypluwa świetne jest oczywiste. Kwestia niezawodności i wytrzymałości jest wielką niewiadomą ;). Pożyjemy zobaczymy.
Pozdrawiam
Tomek
Fakt, nie popatrzyłem co kolega ma w stopce sprzętowej i miało być: "z matrycy+obiektyw" (my apologies).
Ale szkoda, że udostępniłeś tylko jpg-i.
hihih marketingowy bełkot. To że zdjęcia body wypluwa świetne jest oczywiste. Kwestia niezawodności i wytrzymałości jest wielką niewiadomą ;). Pożyjemy zobaczymy.
Pozdrawiam
Tomek
Tomku, czy przypadkiem pracujesz dla Canona w ich dziale marketingu?
Większość wypowiedzi jest mocno krytyczna pod adresem D600.
Jeśli dobrze pamiętam nie miałeś okazji pracować na tym korpusie przez dłuższą chwilę.
Zakładam zatem, że Twoje obiekcje są wynikiem gdybania i domysłów oraz brakiem akceptacji,
że coś nowego może być lepsze niż to co sam posiadasz. Czy się zgadza? :D
Tomku, czy przypadkiem pracujesz dla Canona w ich dziale marketingu?
......................
Witaj ;) zmartwię cię i powiem ze nie pracuję dla Canona. Kilka m-cy temu podjąłem decyzję na przejście na FF co wiązało się ze zmiana body jak i szkieł. Wtedy było mi obojętnie czy wejdę w C czy N, miałem swoje przyzwyczajenia i swoje wymagania. Po kilku tygodniach testowania C 5D odrzuciłem tą puszkę ze względu na AF i kupiłem nowego D700 i jestem z tego wyboru MEGA zadowolony !!.
Natomiast pracując w branży IT jak i zmieniając 4 body w przeciągu 1,5 roku (made in coś tam) wiem tyle że to co amatorskie i z tanich fabryk niestety nie spełnia moich podstawowych oczekiwań.
Chce kupić 2 body i D600 jest ciekawe ale obawiam się że niestety jego "niezawodość i wytrzymałość" będzie po prostu nieakceptowalna.
W poście wyżej napisałem że obrazek D600 ma niesamowity i pewnie lepszy od D700 ale obawiam się o jego wykonanie, trwałość i niezawodność.
Przy Nikonie juz pewno zostanę i nawet nie monitoruje ruchów C ;). Natomiast mam na co dzień do czynienia z nowościami z branży elektronicznej i wiem jakie g..no producenci wypuszczają. Chcesz mieć dobrze to kupuj PRO lub serie biznesowe, reszta to zabawki ;(.
Pozdrawiam
Tomek
Fraglesso
01-11-2012, 01:20
Nie przeglądaj instrukcji tylko zrób tak :-P Pomoże
Zgadza się, działa :D. Obraz fajnie się przyciemnia. Dziękuję!
Kartofelinder
01-11-2012, 10:10
Troche juz zdjec wstawiles, a ja nadal nie wiem o jaki efekt Ci chodzi. Na wszystkich uzyty zostal oryginalny zabieg rozmycia tla ;-) Tokie rzeczy potrafi moj 30 letni analog wiec musi Ci chodzic o cos innego.. tylko o co?
Analog to analog :) Może dam już faktycznie spokój z tymi zdjęciami i zacznę bardziej teoretyzować jak pozostali ;)
Pzdr, Piotr
Kartofelinder
01-11-2012, 12:40
Analog to analog :) Może dam już faktycznie spokój z tymi zdjęciami i zacznę bardziej teoretyzować jak pozostali ;)
Pzdr, Piotr
Nie chodzi o teoretyzowanie tylko, o umiejetnosc zadania konkretnego pytania. Napisz co konkretnie urzeka Cie w tych zdjeciach to ktos Ci moze odpowie. Ja nie majac d600 moge Ci w ciemno powiedziec, ze bokeh bedzie taki sam. O to Ci chodzilo?
Pzdr, Piotr
Chłopie daj spokój ze swoimi zdjęciami..tu nikogo to nie interesuje..liczy się gadanie o niczym..Czasem przeglądam forum i zastanawiam się że niektórzy wręcz tu żyją..nie wiem kiedy mają czas na sen, jedzenie, bo ogarnąć takie wątki tasiemcowe to nie lada wyczyn.
Chłopie daj spokój ze swoimi zdjęciami..tu nikogo to nie interesuje..liczy się gadanie o niczym..Czasem przeglądam forum i zastanawiam się że niektórzy wręcz tu żyją..nie wiem kiedy mają czas na sen, jedzenie, bo ogarnąć takie wątki tasiemcowe to nie lada wyczyn.
Na marginesie w/zał.zdjęcie dzieci na plaży jest kolegi perqsista (http://www.canon-board.info/members/perqsista-3208/); pozwoliłem sobie je przykładowo wkleić.
Nie no, fajnie jest czasem pogadać ale mam wrażenie, że niektórzy zapominają, po zakupie nowego sprzętu, zdjęć robić ;)
Na marginesie w/zał.zdjęcie dzieci na plaży jest kolegi perqsista (http://www.canon-board.info/members/perqsista-3208/); pozwoliłem sobie je przykładowo wkleić.
Nie no, fajnie jest czasem pogadać ale mam wrażenie, że niektórzy zapominają, po zakupie nowego sprzętu, zdjęć robić ;)
Nie pytamy się czyje ono jest ale o jaki efekt chodzi? Sprecyzuj pytanie i będzie ok ;) Myślę że jeśli chcesz rozmyte tło, wyciąganie z cienia, detal, kadr ( :D ) to spokojnie można. O czymś zapomniałem?
Będzie działać doskonale w trybie DX. Ale ten obiektyw łatwo przerobić na pełną klatkę. Po obcięciu tulipana uzyskasz ładne kółko.
Nosz... Podobny do 3D; myślałem, że to widać :(
Jacek napisał, że to kwestia długiego i jasnego obiektywu. Hm, 70-200/2.8 na pełnej klatce nie daje takiego efektu...
Kartofelinder
02-11-2012, 01:02
Nosz... Podobny do 3D; myślałem, że to widać :(
Jacek napisał, że to kwestia długiego i jasnego obiektywu. Hm, 70-200/2.8 na pełnej klatce nie daje takiego efektu...
Jeden i drugi aparat to taki sam rozmiar sensora. Efekt bedzie tak samo osiagalny z d600, d800, d3, d4, d700, i jakimkolwiek F. To kwestia obiektywu. Naprawde w to watpiles?
Jacek napisał, że to kwestia długiego i jasnego obiektywu. Hm, 70-200/2.8 na pełnej klatce nie daje takiego efektu...Bo ja wiem. Andrzej Laskowski wrzucał czasami zdjęcia biegnącej dziewczynki. Zdaje się, że też robione 70-200/2.8.
Zresztą - jest 200/2.0 albo 300/2.8.
Przepraszam za kolejny OT ale może wyjaśnię do końca poruszone przez siebie kwestie... i już mnie nie ma ;)
Kartofelinder, wątpiłem i wątpię bo przetestowałem już (prócz D600/D4) wymienione przez Ciebie body (i inne) z przeróżnymi obiektywami; w tym 70-200/2.8 (dzięki Jacku, poszukam zdjęć AndrzejaL) i sądzę, że to nie jest kwestia tylko obiektywu ale tandemu, który stanowi aparat/matryca (wcale nie musi być tak upakowana pixelami) + szkło (na pewno jasne) ale czy musi być koniecznie długie? Po kolejnym "teście" już też zaczynam w to wątpić.
Oczywiście b.ważną rolę odgrywa światło (moc, odległość, kąt padania, itp. ale to doskonale wiecie).
Co do obiektywów 200 i 300; widziałem z nich zarówno bdb (z efektem głębi) fotki jak i przeciętne (płaskie).
Na marginesie: cały czas mowa o jpg-u! W nef-ie to ja głębię dostrzegam prawie zawsze ;) Mam tu pewne podejrzenia ale muszę to jeszcze sprawdzić...
Można by pisać... ale to wątek o D600; proszę wrzucać więcej zdjęć :) bo przecież nie tylko Fraglesso nabył tę puszkę.
Są w necie takie kalkulatory głębi ostrości np.tu http://darekk.com/kalkulator/glebia-ostrosci
Pobaw się parametrami ogniskowej, odległością od fotografowanego modela i wyobraź sobie że obiekty rozmazane z tyłu też mogą być w różnej odległości za modelem. Do jakich wniosków dojdzesz ??
Pozdrawiam
Tomek
Na marginesie: cały czas mowa o jpg-u! W nef-ie to ja głębię dostrzegam prawie zawsze ;) Mam tu pewne podejrzenia ale muszę to jeszcze sprawdzić...
możesz wyjaśnić bo jakoś nie rozumiem tego fragmentu
tot1977, do przytoczonych przez Ciebie wniosków już doszedłem; wrzuć lepiej jakieś zdjęcie bo inaczej będziemy teoretyzować bez końca...
Erie, pewne zdjęcia (odp. głębia ostrości, odpowiednie światło, ogniskowa, kolor, odpowiedni kontrast... rozdzielczość układu matryca+obiektyw?) wyświetlane w NX-ie jako plik surowy pokazują tak naprawdę efekt, ujmijmy go w cudzysłów, "3D" (plastykę?). Konwertuję plik do jpg-a... ów efekt znika.
Tak, rozumiem ile inf.niesie w sobie nef a ile jpg. Ale na pewnych zdjęciach - nawet po przekonwertowaniu do tak stratnego pliku jakim jest jpg - efekt głębi pozostaje ewidentnie widoczny.
Prosiłbym, jeśli to mozliwe, jeśli ktoś będzie przytaczał propozycję jak taki efekt można osiągnąć (np z D600 bo to wątek o nim) proszę o poparcie swojej tezy przykładowym zdjęciem.
Ale pitolicie. Jakim cudem może się zmienić GO po konwersji do jpeg? Jaki może być wpływ matrycy na GO (porównując matryce o tych samych wymiarach)?
Jeśli podgląd z NX wyświetlany na monitorze jest lepszy niż końcowy jpg, to znaczy, że obróbka była spartolona. Mało który ekran potrafi wyświetlić więcej niż daje jpg.
tot1977, do przytoczonych przez Ciebie wniosków już doszedłem; wrzuć lepiej jakieś zdjęcie bo inaczej będziemy teoretyzować bez końca...
Erie, pewne zdjęcia (odp. głębia ostrości, odpowiednie światło, ogniskowa, kolor, odpowiedni kontrast... rozdzielczość układu matryca+obiektyw?) wyświetlane w NX-ie jako plik surowy pokazują tak naprawdę efekt, ujmijmy go w cudzysłów, "3D" (plastykę?). Konwertuję plik do jpg-a... ów efekt znika.
Tak, rozumiem ile inf.niesie w sobie nef a ile jpg. Ale na pewnych zdjęciach - nawet po przekonwertowaniu do tak stratnego pliku jakim jest jpg - efekt głębi pozostaje ewidentnie widoczny.
Prosiłbym, jeśli to mozliwe, jeśli ktoś będzie przytaczał propozycję jak taki efekt można osiągnąć (np z D600 bo to wątek o nim) proszę o poparcie swojej tezy przykładowym zdjęciem.
dziękuję
Twoim problemem zatem nie jest aparat tylko prawidłowa konwersja z NEFa do JPGa i używanie odpowiednich profili, skoro po konwersji do jpga tracisz kontrast, kolor, bo pozostałe elementy (głębia ostrości, światło, rozdzielczość układu matryca+obiektyw) są stałe i nie zależą od tego czy to JPG czy NEF. No chyba, że zapisując do JPG za mocno skompresujesz zdjęcia i wówczas stracisz na ostrości.
Pawel Pawlak
02-11-2012, 11:29
albo program którym wyświetlasz JPGi nie obsługuje użytego profilu barwnego
@popi1612
Ustaw korpusie zapis Raw+Jpg. I wtedy zobacz w NX czy zobaczysz różnicę. Jak nie to przyczyny koledzy powyżej podali.
kaku, jpg z puszki bedzie po sofcie
Raw w NX też(NX wczyta ustawienia z puszki). Chyba że wyłączy tą funkcje, a w LR będzie goły Raw.
Poza tym kolega mówił, że mu traci plastyka po konwersji na kompie, ale nic nie było o jpg z puchy.
http://www.flickr.com/photos/blogjamdotorg/2735909157/lightbox/
To najbardziej podobne zdjęcie jakie znalazłem D300, 200mm F2
Fraglesso
02-11-2012, 14:35
Jakie znaczenie ma matryca do uzyskanego efektu na fotce... po prostu fotograf uchwycił wspaniały moment, obiektyw zrobił odpowiednią głębię i bokeh, a matryca to wszystko zarejestrowała. Jakie ma znaczenie jej rozmiar fizyczny (oczywiście znaczenie jeśli porównamy różny rozmiar matrycy i ten sam obiektyw to ma ogromne) oraz ilość pixeli?
Zarówno matryca FX i klisza z obiektywem np 300/2.8 da taki sam efekt jak i matryca APS-C i obiektyw 200/2.8 (mnożnik cropa).
Żeby uzyskać taki efekt, to po prostu trzeba być dobrym fotografem. Przeglądając kiedyś (na początku ery cyfrówek) foty z różnych kompaktów z zoomami po 12-20x byłem zaskoczony, czemu ja nie mogę uzyskać takich cudów olympusem E-10 ... po pierwsze, to były moje początki z fotografią cyfrową, a po drugie nie miałem możliwości uzyskac takiej ogniskowej.
Wracając do samej puszki D600... jest fajna, wczoraj na krótkim spacerze zrobiłem kilka fot. (jako sample - jeszcze ich nie zdążyłem wywołać z RAW'a, a nawet nie zdążyłem zgrać... jak się ma półrocznie dziecko, to czasu jest jak na lekarstwo :P).
Kilka moich spostrzeżeń i odpowiedzi na pytania zadawana na PRIV.
1. Moim zdaniem nie ma spadku jakości na obiektywie TAMRON 28-75/2.8. Fotki są ostre i szczegółowe. Oczywiście wrzucę jakieś NEFy na poparcie spostrzeżeń.
2. Działanie AF w ponury pochmurny dzień o godzinie 15 - bez zastrzeżeń, szybko celnie na wszystkich punktach.
3. Korpus jest nieco mniejszy i nieco lżejszy od D700, ale chyba ma głębszy chwyt z przodu, bo trzyma się go pewnie. Gumy są twardsze, jakby bardziej plastikowe, ale chwyt nawet przy zmarźniętych dłoniach nie stanowi problemu.
4. Jak sprawdzić czy jest kurz na matrycy... bo zrobiłem testowe fotki nieba na 50/1,8 przymknięty do F16 i coś tam w lewym górnym rogu mam, ale zrobiłem też fotki tamronem na F22 i nic nie mam.... zbaranialem :P. Otworzyłem puchę, podniosłem lustro, matryca do światła, wielkie szkło powiększające... i nic nie ma... czy to możliwe, że kropki na fotach powstały przez syfy na szkle?
5. Czy ktoś może mi polecić jakiś mikrofon zewnętrzny do tego body. Pomijam fakt kupowania Nikonowskiego ME-1, bo kosztuje prawie 500 zł, ale może jest jakaś tańsza alternatywa?
Jakie znaczenie ma matryca do uzyskanego efektu na fotce... po prostu fotograf uchwycił wspaniały moment, obiektyw zrobił odpowiednią głębię i bokeh, a matryca to wszystko zarejestrowała. Jakie ma znaczenie jej rozmiar fizyczny (oczywiście znaczenie jeśli porównamy różny rozmiar matrycy i ten sam obiektyw to ma ogromne) oraz ilość pixeli?
Zarówno matryca FX i klisza z obiektywem np 300/2.8 da taki sam efekt jak i matryca APS-C i obiektyw 200/2.8 (mnożnik cropa).
Nie da takiego samego efektu, bo DX i 200mm przy f/2.8 z odległości np. 5 metrów ma głębie ostrości 7 cm, natomiast FX i 300mm przy f/2.8 z odległości 5 metrów ma głebię ostrości 4 cm.
Taki sam efekt przy DX dałby obiektyw 200mm f/1.6-1.8.
BialyBST
02-11-2012, 15:53
a swiatło mierzy ze szkłami manualnymi ?
Porób trochę zdjęć na celuloidzie to zrozumiesz co to jest materiał swiatłoczuły i w jaki sposób różni się od zapisu na matrycy..Tu róznica jest przepastna i nie chodzi o szczegóły ani ostrość ani żadne inne cropy.
Fraglesso
02-11-2012, 15:59
Nie da takiego samego efektu, bo DX i 200mm przy f/2.8 z odległości np. 5 metrów ma głębie ostrości 7 cm, natomiast FX i 300mm przy f/2.8 z odległości 5 metrów ma głebię ostrości 4 cm.
Taki sam efekt przy DX dałby obiektyw 200mm f/1.6-1.8.
Pewnie masz rację, natomiast chodziło mi o to, że do efektu końcowego nie ma wpływu nośnik... czy to klisza, czy matryca, czy matryca 2x więcej pikseli... byleby fizyczny rozmiar nośnika rejestrującego padające światło był taki sam.
Nie mam szkieł manualnych, ale w instrukcji jest opisane, że żeby zwiększyć dokładność pomiarów ekspozycji należy ręcznie wprowadzić ogniskową i otwór względny przesłony w menu "obiektywy bez CPU" (albo podobna nazwa - pisze z pamięci). W D700 też tak jest - swego czasu stosowałem adapter do szkieł M42 oraz różne manualne szkła i wszystko poza AF :P banglało.
Nie. Głębię ostrości na takim samym poziomie jak 300/2.8 w FX da 200/2 w APS-C.
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=191
Fraglesso
02-11-2012, 17:08
Porób trochę zdjęć na celuloidzie to zrozumiesz co to jest materiał swiatłoczuły i w jaki sposób różni się od zapisu na matrycy..Tu róznica jest przepastna i nie chodzi o szczegóły ani ostrość ani żadne inne cropy.
Właśnie przeraża mnie pisanie na forum... wymądrzyłeś się na ten temat i masz rację... pewnie większość z osób na forum chociaż zdaje sobie z tego sprawę, ale mi nie chodzi o niuanse typu: kontrast, kolor, DR, ziarno itp. - mam na myśli GO, bokeh...
Znaczy uprościłem sobie porównanie klisza-matryca do potrzeb tego konkretnie zdjęcia...
Jakbyś zerknął na moją stopkę to pewnie zauważyłbyś tam aparat na film... zdarza mi się nim robić fotki ;) więc wiem co masz na myśli ;).
Ciekawa dyskusja o tym czy da się zrobić fotę "X" aparatem "Y"... moim zdaniem D600 zrobi fotę taką jak mamy w przykładzie powyżej. Nie bardzo rozumiem co ma do tego RAW, a co JPG?
Nie mam niestety żadnego szkła powyżej 85mm więc nie mam jak sprawdzić. :(
Potwierdzili szybkie gromadzenie się syfu w lewej części matrycy i "średni" AF... Hmm....
Właśnie przeraża mnie pisanie na forum... wymądrzyłeś się na ten temat i masz rację... pewnie większość z osób na forum chociaż zdaje sobie z tego sprawę, ale mi nie chodzi o niuanse typu: kontrast, kolor, DR, ziarno itp. - mam na myśli GO, bokeh...
Ja czytam ten wątek gdyż stoje przed wyborem aparatu FX..Zdjęcia robie kilkadziesiąt lat..Nie wymądrzam się ale chciałbym w koncu poogladać zdjęcia, nie odsyłając mnie do internetowych linków..tu i teraz i w tym wątku o D600.Kupiłeś D600? Wrzuć proszę z 10 zdjęć i niech każdy zrobi to samo..Po co tu pisać o bzdurach mało istotnych?
Fraglesso
02-11-2012, 18:04
Ja czytam ten wątek gdyż stoje przed wyborem aparatu FX..Zdjęcia robie kilkadziesiąt lat..Nie wymądrzam się ale chciałbym w koncu poogladać zdjęcia, nie odsyłając mnie do internetowych linków..tu i teraz i w tym wątku o D600.Kupiłeś D600? Wrzuć proszę z 10 zdjęć i niech każdy zrobi to samo..Po co tu pisać o bzdurach mało istotnych?
O właśnie :D, to watek o D600. Fotki wrzucę, kilka wrzuciłem (linki), po prostu nie mam chwilowo czasu na przetestowanie. Co godnego uwagi uda mi się przetestować i zauważyć różnice D600 względem D700 staram się opisać jako użytkownik, a nie portal testujący ;).
Niebawem założe FTP i tam wrzucę trochę NEFów, żeby każdy mógł sobie pooglądać, niestety nie mam wszystkich szkieł , żeby sprawdzić każdy zestaw.
Mieszkam w centralnej Polsce... 50 km od Warszawy... nie widzę problemu (dla tych co mieszkają w okolicy), żeby się spotkać i sprawdzić po swojemu ;).
hostman22
02-11-2012, 18:32
jest już test na optycznych no i lipa :( jakieś im dziwne artefakty powychodziły :(
jest już test na optycznych no i lipa :( jakieś im dziwne artefakty powychodziły :(
bo uzywaja dcraw i wyostrzania w jpg na 0? czyli tego co uzywa 0,000001% uzytkownikow?:P
Pytałem dzisiaj znajomego w FJ o sprzedaż D600. Dużo ludzi ogląda, marudzą i... nie kupują :D
Pytałem dzisiaj znajomego w FJ o sprzedaż D600. Dużo ludzi ogląda, marudzą i... nie kupują :D
Bo to jest "trochę" nieodpowiedni aparat dla Polaków. Dla amatorów za drogi, dla zawodowców, którzy mogliby go kupić - brakuje paru rzeczy i kończy się np. zakupami D800. A FJ ma to do siebie, że większość sklepów ma w galeriach handlowych i jak żony/ dziewczyny/ kochanki/ matki buszują w ciuchach/ butach/ torebkach to faceci idą oglądać sprzęt.
Bo to jest "trochę" nieodpowiedni aparat dla Polaków. Dla amatorów za drogi, dla zawodowców, którzy mogliby go kupić - brakuje paru rzeczy i kończy się np. zakupami D800
Najlepsze podsumowanie D600 z polskiej perspektywy jakie przeczytałem :D
Nie. Głębię ostrości na takim samym poziomie jak 300/2.8 w FX da 200/2 w APS-C.NNawet przypuszczam, że to szło by musiało byc jasniejsze niż 200/2
Przykładowe zdjęcie ma bardzo daleki drugi plan, dlatego wychodzi łądne romycie. To zaleta robienia teleobiektywami i odległego drugiego planu. Dostaje sie ładne rozmycie gratis ;)
koniec OT.
Nie bardzo widzę jak fotografie wykonane D600 miałyby pokazywać czy można nim robić ciekawe zdjęcia.
Możecie najwyżej wrzucać zdjęcia niedoświetlone o 5 EV :) i zobaczyć co sie wyciągnie - wtedy sprawdzicie DR.
D600 ma uszczelnienie a np d90 czy d80 nie wiec chyba bardziej lapaly kurz?
D600 ma uszczelnienie a np d90 czy d80 nie wiec chyba bardziej lapaly kurz?
Uszczelnienia ma ale ponoć ma też i wadę przez co ten kurz dostaję się na matrycę.
http://futomaki.pl/2012/10/23/nikon-d600-powazna-wada-konstrukcyjna-migawki/
Niooo... jest tak świetnie uszczelniony, że fabryczny kurz nie ma się jak wydostać :D
TOP67 nie stawiaj znaku równości pomiędzy pojęciem "głębia", którym się posługiwałem, a obszarem GO wynikającym z zastosowanego obiektywu (niepotrzebnie użyłem skrótu myślowego).
Ale dzięki chłopaki, jak znajdę chwilę popróbuję z "nef + jpg" (do tej pory tylko nef) i poszukam ew.różnic (ew.innej wołarki, np.C1); choć zaczynam przychylać się do teorii Fraglesso odn. "dobrego fotografa" potrafiącego "idealnie" zgrać kilka istotnych elementów istotnie wpływających na bdb efekt końcowy zdjęcia, czyli jpg-a.
Masz rację Jacku, ale "słyszałem" (przewinęło się to stwierdzenie, przez ileś tam wątków, na różnych forach): za czasów analogów dobre zdjęcie wynikało z zastosowania dobrego obiektywu natomiast obecnie, za czasów cyfry, liczy się także, w dużej mierze, matryca aparatu (pamiętacie "burzliwą dyskusję" na temat półtonów?); dlatego czepiam się matrycy w D600.
Na marginesie: odwiedziłem dziś FJ i organoleptycznie chciałem "zaprzyjaźnić" się z 600-tka. Hm... Dlaczego ten "wybierak funkcyjny" jest, u licha, taki mały? W rękawiczkach w ogóle bym tego nie ogarnął.
Aha, w Camera Digital (czy jakoś tak) pojawił się "opis/test" D600 i porównanie z D700/D800; patrząc tylko na porównywane fragmenty zdjęć cieszę się, że nie pozbyłem się pochopnie D700.
Matryca ma taki sam wpływ, jak film na analogu. Na oddanie barw, poziom szumów, rozdzielczość itp
Im lepsze mamy matryce, tym bardziej liczy się jakość optyki.
Im lepsze mamy matryce
Ale niestety obraz nadal rejestrowany jest liniowo.
na temat półtonów?
Znowu skrót myślowy (już zasypiam skoro muszę sam siebie poprawiać): na temat miękkich przejść tonalnych w gradientach półtonów.
Najlepsze podsumowanie D600 z polskiej perspektywy jakie przeczytałem :D
Niestety nie wiem czy uśmiech ma oznaczać ironię czy faktycznie się z tym zgadzasz, ale biorąc pod uwagę zasobność portfeli Polaków to D600 jest za drogi dla przeciętnego miłośnika fotografii, który chciałby mieć pełną klatkę. Zawodowcy zaś jak mają do wyboru trochę ograniczony D600 i w sumie niewiele droższy D800 to wolą dołożyć te 2,5k. Przy zakupie zestawu ze szkiełkami i lampami ta różnica jeszcze bardziej się zaciera.
Znowu skrót myślowy (już zasypiam skoro muszę sam siebie poprawiać): na temat miękkich przejść tonalnych w gradientach półtonów.
masło maślane ;)
(ale w sumie to już przestało być pleonazmem bo dostępne ostatnio w sklepach "masło" już nawet koło maślanego nie stało)
A czy kolega Fraglesso zauwazyl u siebie jakis kurz? Moze faktycznie ten kurz dostal sie tam podczas produkcji :) a skoro nikon odeslal aparaty do fabryki to moze usuneli problem a ta wypozyczalnia ma te pierwsze sztuki
Niestety nie wiem czy uśmiech ma oznaczać ironię czy faktycznie się z tym zgadzasz
W pełni się zgadzam :) Sam nie kupię ani D800 ani tym bardziej d600. Nie jestem zawodowcem, a budżet nie pozwala. Ale gdyby miał wybrać któryś z tych dwóch aparatów to wolał bym dołożyć do D800, lub nawet zmienić mojego starego D50 na 5D mark II lub III.
Fraglesso
03-11-2012, 12:58
A czy kolega Fraglesso zauwazyl u siebie jakis kurz? Moze faktycznie ten kurz dostal sie tam podczas produkcji :) a skoro nikon odeslal aparaty do fabryki to moze usuneli problem a ta wypozyczalnia ma te pierwsze sztuki
Niby nie zauważył. Dziwna sprawa, na szkle 50/1.8 miałem w rogu jakieś syfy, ale jak zmieniłem szklo na inne to syfow nie widać. Fizycznie na matrycy nic nie widze nawet jak patrzylem przez szklo powiekszajace. Mam wrazenie, że to były brudy na obiektywie. Moje body ma numer seryjny zaczynajacy sie od 61... może ktoś ma numery serii tych zakurzonych sztuk... pozwoli to wyciągnąć jakieś wnioski.
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Erie: masło maślane ;)
Czasem lubię posmarować chleb masłem maślanym ;)
.. Dziwna sprawa, na szkle 50/1.8 miałem w rogu jakieś syfy, ale jak zmieniłem szklo na inne to syfow nie widać. .... Mam wrazenie, że to były brudy na obiektywie. .
Zapomnij. To niemożliwe.
Każdym z tych obiektywów sprawdzałeś czystość matrycy robiąc fotki na przysłonie 16 lub podobnej?
http://forums.dpreview.com/forums/thread/3290303 - Brak słów...
Wygląda na to że to nie kurz tylko odpryski z elementów plastikowych lub drobinki wyściółki komory lustra.
Coraz częściej się uśmiecham w stronę D700.
stachmuszel
03-11-2012, 16:21
TOP67 nie stawiaj znaku równości pomiędzy pojęciem "głębia", którym się posługiwałem, a obszarem GO wynikającym z zastosowanego obiektywu (niepotrzebnie użyłem skrótu myślowego).
Ale dzięki chłopaki, jak znajdę chwilę popróbuję z "nef + jpg" (do tej pory tylko nef) i poszukam ew.różnic (ew.innej wołarki, np.C1); choć zaczynam przychylać się do teorii Fraglesso odn. "dobrego fotografa" potrafiącego "idealnie" zgrać kilka istotnych elementów istotnie wpływających na bdb efekt końcowy zdjęcia, czyli jpg-a.
Masz rację Jacku, ale "słyszałem" (przewinęło się to stwierdzenie, przez ileś tam wątków, na różnych forach): za czasów analogów dobre zdjęcie wynikało z zastosowania dobrego obiektywu natomiast obecnie, za czasów cyfry, liczy się także, w dużej mierze, matryca aparatu (pamiętacie "burzliwą dyskusję" na temat półtonów?); dlatego czepiam się matrycy w D600.
Na marginesie: odwiedziłem dziś FJ i organoleptycznie chciałem "zaprzyjaźnić" się z 600-tka. Hm... Dlaczego ten "wybierak funkcyjny" jest, u licha, taki mały? W rękawiczkach w ogóle bym tego nie ogarnął.
Aha, w Camera Digital (czy jakoś tak) pojawił się "opis/test" D600 i porównanie z D700/D800; patrząc tylko na porównywane fragmenty zdjęć cieszę się, że nie pozbyłem się pochopnie D700.
Podrzuc jakis link tego testu.
Odnośnie kurzu...
Mam d600 ze trzy tygodnie,trochę fotek zrobionych i widzę 1(słownie jeden) paproszek w środkowej częsci
matrycy.Obiektywy zmieniałem kilkanascie razy.To chyba jeszcze nie jest inwazja kurzu ? :p
http://ulubionykiosk.pl/demo/52-digital-camera-polska - strefa sprzętu; str.106-109
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że prawdopodobnie Nikon nie odniesie się do tych spostrzeżeń użytkowników odnośnie tego kurzu, pyłu, czy cholera wie czego... Przemilczy, przeczeka, być może poprawi w ... kolejnym modelu.
krzysztofz24
03-11-2012, 20:36
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że prawdopodobnie Nikon nie odniesie się do tych spostrzeżeń użytkowników odnośnie tego kurzu, pyłu, czy cholera wie czego... Przemilczy, przeczeka, być może poprawi w ... kolejnym modelu.
Nie no, oczywiscie ze poprawi. Nikomu oczywiscie tego nie obwieszczajac (bo przeciez problemu nie ma).
Wymieni wadliwa uszczelke, czy da nie luszczaca sie farbe wyczerniajaca komore lustra;-).
Wierzysz, ze za jakies pol roku bedzie szansa na kupno D800 z wada skrajnego punktu af?.
Tak samo i przy D600. Po cichu sie poprawi.
przespol
03-11-2012, 20:51
Witam. Po nowym roku chce kupić d600 (mam nadzieje, że do tego czasu Nikon upora się z problemem kurzu - ale nie o tym). Stoję przed dylematem wyboru szerokiego kąta. Na co zamienić S10-20 i dolny zakres T17-50? Jakoś zbytnio nie podróżuje, więc z dużo tych krajobrazów nie ma (a szkoda). Kilka razy w roku wpadnie jakiś ślubny reportaż, więc przydało by się uzupełnić N35 1.8, N50 1.8 i T90 2.8 o coś jasnego z dołu. Pierwszy wybór padł na Tamrona 17-35 2.8-4. Jestem świadom jego niedoskonałości, stąd próba znalezienia dobrej alternatywy za rozsądną kasę. I tu na scenę wchodzi Samyang 14 2.8. Do krajobrazu idealnie (no może oprócz tego, że filtrów nie da się stosować). Do Kościoła - różnie. Może być trochę za szeroko. I tu się zastanawiam, czy by go nie użyć również w DX mode. Wtedy dostajemy 21mm 2.8 przy 10Mpx.
Pytanie do posiadaczy d600, jak to się odbija na używalnym ISO. Na chłopski rozum, szum będzie bardziej widoczny, więc pewnie przy 3200 efekt będzie taki jak 6400 na FX?
I drugie pytanie do posiadaczy Samyanga, jak to wygląda z ustawieniem ostrości w reporterce. Nastręcza to wiele kłopotów?
krzysztofz24
03-11-2012, 21:06
Witam.(........)
Pytanie do posiadaczy d600, jak to się odbija na używalnym ISO. Na chłopski rozum, szum będzie bardziej widoczny, więc pewnie przy 3200 efekt będzie taki jak 6400 na FX?(.........)
Jak do tego doszedles;-).
Przeciez jak matryce FX przelaczysz w tryb DX to po prostu pracuje ona mniejszym obszarem.
Wycinkiem z "srodka".
Ale to wciaz ta sama matryca z takimi samymi osiagami.
I tu się mylisz. W końcowym efekcie, którym zapewne jest odbitka lub ekran TV (Full HD to tylko 2Mpix), obrazek z wycinka matrycy będzie bardziej szumiał. Mniej więcej o 1EV.
przespol
03-11-2012, 21:22
Przy szerokim kącie, gdzie można trochę zejść z czasem, może to nie będzie taki wielki problem. Zakładając, że ujęcie będzie statyczne..
Jeżeli są jacyś użytkownicy Samyanga 14mm na d600, to proszę się ujawnić i podzielić wrażeniami ;)
Jak matówka sobie radzi? Da się pracować na manualu?
przespol
03-11-2012, 21:29
Kilka sampli z Samyanga 14mm z d600, które udało mi się znaleść w necie:
http://www.flickr.com/photos/javihacefotos/8124271721/lightbox/
http://www.flickr.com/photos/javihacefotos/8115724252/lightbox/
paulczkow
03-11-2012, 22:36
Ciekaw jestem ile procent wszytkich sztuk jest dotknieta ta przypadloscią łapania kurzu/scierania sie farby. Swoja droga im wiecej czlowiek czyta fora i inne testy to zwraca wlasnie uwage na takie rzeczy, normalnie to by czlowiek kupil i cieszyl sie z tego ze robi zdjecia ;)
Planowalem zakup D600, ale z tego wynika ze tez narazie wstrzymam sie zakupu, zobaczymy jak sie dalej sprawa potoczy.
Fraglesso
03-11-2012, 22:42
Ciekaw jestem ile procent wszytkich sztuk jest dotknieta ta przypadloscią łapania kurzu/scierania sie farby. Swoja droga im wiecej czlowiek czyta fora i inne testy to zwraca wlasnie uwage na takie rzeczy, normalnie to by czlowiek kupil i cieszyl sie z tego ze robi zdjecia ;)
Planowalem zakup D600, ale z tego wynika ze tez narazie wstrzymam sie zakupu, zobaczymy jak sie dalej sprawa potoczy.
Ja tak właśnie kupiłem i cieszę się z zakupu, a Wy marudźcie dalej hihihihi :).
paulczkow
03-11-2012, 22:49
Ja tak właśnie kupiłem i cieszę się z zakupu, a Wy marudźcie dalej hihihihi :).
Kiedyś kupiłem zawilgoconego D90... kochany serwis 1000 zl za naprawe wzial...
Nie chcialbym teraz kupic zakurzonego D600 hehe :P
krzysztofz24
04-11-2012, 00:20
I tu się mylisz. W końcowym efekcie, którym zapewne jest odbitka lub ekran TV (Full HD to tylko 2Mpix), obrazek z wycinka matrycy będzie bardziej szumiał. Mniej więcej o 1EV.
Nie do konca sie zgodze, ze sie myle;-). Bo mam na mysli osiagi matrycy per pixel.
Jesli juz zakladasz normalizacje do jakiegos "rozmiaru/wielkosci", to trzeba by okreslic do jakiego.
Czy to bedzie odbitka 10x15, a moze 20x30. I czy ktos oglada na monitorze 17calowym czy 26 calowym.
Rozroznisz odbitke 13x18 odpowiednio z pliku 10mpx i 24;-)?.
I tu się zastanawiam, czy by go nie użyć również w DX mode. Wtedy dostajemy 21mm 2.8 przy 10Mpx.
Pytanie do posiadaczy d600, jak to się odbija na używalnym ISO. Na chłopski rozum, szum będzie bardziej widoczny, więc pewnie przy 3200 efekt będzie taki jak 6400 na FX?
Nie do konca sie zgodze, ze sie myle;-). Bo mam na mysli osiagi matrycy per pixel.
Jesli juz zakladasz normalizacje do jakiegos "rozmiaru/wielkosci", to trzeba by okreslic do jakiego.
Czy to bedzie odbitka 10x15, a moze 20x30. I czy ktos oglada na monitorze 17calowym czy 26 calowym.
Rozroznisz odbitke 13x18 odpowiednio z pliku 10mpx i 24;-)?.
W tym konkretnym przypadku tak. Przy ISO 6400 odbitka 13x18 będzie dużo lepsza z całej klatki niż z cropa DX.
Nie ma też znaczenia wielkość monitora czy telewizora, i tak nie są w stanie wyświetlić więcej niż 2-3 Mpix.
krzysztofz24
04-11-2012, 00:56
W tym konkretnym przypadku tak. Przy ISO 6400 odbitka 13x18 będzie dużo lepsza z całej klatki niż z cropa DX..
A nie doczytalem, ze mowimy akurat o ISO 6400. To sie zgodze:-).
Ale poruszajac sie w nizszych rejestrach ISO(powiedzmy 100-1600) i bez bardzo forsownej obrobki odbitki beda praktycznie nie do rozroznienia.
Nie ma też znaczenia wielkość monitora czy telewizora, i tak nie są w stanie wyświetlić więcej niż 2-3 Mpix..
Zakladajac ze mamy monitory o takiej samej rozdzialce i jeden ma 13 cali a drugi 26 (Na potrzeby przykladu te wielkosci;-) w calach)
To na tym mniejszym podglad zdjecia bedzie mniejszym procentem calosci niz na wiekszym.
Posluze sie 12 mpx, bo akurat mam D90. Pelen kadr mam wyswietlany w przegladarce PSE z wartoscia 42%.
Jesli zmniejsze sobie zdjecie do wartosci takiej jakbym mial 13 calowy monitor to zamiast podgladu 42% bedzie on mniejszy procentowo. W przyblizeniu 21%.
I jesli tak tak bedziemy oceniac szumy, to wnioski beda zgola inne.
Jest już późno i bredzisz. Skoro monitory mają taką samą rozdzielczość, to wyświetlą to samo zdjęcie w takiej samej skali. Poza tym nie porównujemy dwóch monitorów, tylko dwa pliki. Nie ma żadnego znaczenia czy monitor ma 13" czy 130". Nawet gdyby to była odbitka wielkości 100x150cm. Zawsze cały kadr FX będzie lepszy ok cropa DX (z tej samej matrycy i przy wysokim ISO).
Tylko przy niskim ISO i bardzo małych formatach różnica będzie zanikać.
moj d600 ma problem chyba nie tylko z kurzem ,ale również z olejem ponieważ dmuchanie sprężonym powietrzem usuneło 1/2 plam na matrycy , a druga połowa po 10 próbach usunięcia powietrzem pozostaje na swoim miejscu... a wątpie , żeby kurz trzymał się tak mocno w tym samym miejscu, ale chociaż farba nie odskakuje ;)
krzysztofz24
04-11-2012, 02:38
Jest już późno i bredzisz.
Przepraszam (albo nie w sumie nie),ja trzymam poziom dyskusji a ty chyba nie. Takie teksty to do swojej zony zarzucaj, jesli ci pozwoli ale nie do mnie.
Bo nie zwyklem prowadzic dyskusji na poziomie: dyskredytowania rozmowcy i ogolnej chamowy.
Nie ma żadnego znaczenia czy monitor ma 13" czy 130".
Oczywiscie ze nie;-)
Ogladamy zdjecie 36mpx na ekranie tabletu i na wielkim monitorze i poziom widocznego dla nas detalu i szumu jest ten sam.
To byla oczywiscie ironia. Bo moze nie wychwytujesz niuansow dyskusji.
P.s.
Szkoda, ze na zakwestionowanie twojego zdania reagujesz w taki sposob.
A ja na chamstwo i prymitywizm reaguje adekwatnie do niego!
Bylem dzisiaj w sklepie i pani powiedziala mi ze od premiery sprzedali 10 sztuk d600 i do tej pory nikt z "kurzem" sie nie zglosil i ze jezeli euro nie podskoczy to cena do swiat powinna spasc troche ponizej 7tys
paulczkow
04-11-2012, 22:56
Bylem dzisiaj w sklepie i pani powiedziala mi ze od premiery sprzedali 10 sztuk d600 i do tej pory nikt z "kurzem" sie nie zglosil i ze jezeli euro nie podskoczy to cena do swiat powinna spasc troche ponizej 7tys
No dziwne jakby spraedawdzyni powiedziała ze ludzie sie zgłaszali z problemami... (to tak jakby przyznac sie do tego ze sprzedaja wadliwy towar) pozatym to że sie nikt nie zgłaszał nie znaczy ze nie mieli problemów
A.n.d.r.e.V
05-11-2012, 13:03
Czy w D600 można wymieniać matówki? czy niewymienna jest?
Fraglesso
05-11-2012, 14:43
Dla zainteresowanych samplami z mojego D600 zapraszam do pobrania dwóch paczek z plikami NEF z serwera FTP.
Dane do FTP
host: artps.no-ip.pl
login: nikoniarze
hasło: nikoniarze0102
Pliki dość spore - chyba coś koło 3GB
Proszę się nie rozwodzić nad merytoryką zdjęć... są to przykłady dla Was. W pliku szkla są foty słupa robionych kilkoma szkłami z największym otworem przysłony i druga fota jest z F10. Sigma 20 na F1.8 nie trafiła mi ostrością ... Na fotach nadajnika GSM - robione tamronem - jest widoczna plama prawie na środku, na innych szkłach tego nie widzę, ale rzeczywiście szkło ma w środku jakiś paproch.
Przeglądajcie i jak coś pytajcie... postaram się odpowiedzieć.
Jak sprawa AF po dłuższym użytkowaniu? Głównie chodzi mi o por. do D700. Podtrzymujesz, że jest gorzej? :-/
Fraglesso
05-11-2012, 17:08
Jak sprawa AF po dłuższym użytkowaniu? Głównie chodzi mi o por. do D700. Podtrzymujesz, że jest gorzej? :-/
9 centralnych punktów AF radzi sobie bardzo dobrze... wszystko co poza tymi punktami - jest gorzej, bo jeśli obiekt jest mniej kontrastowy, to nieco schodzi mu się z ustawieniem. W półmroku może być problem z ustawieniem ostrości na skrajnych punktach AF - 9 centralnych punktów działa OK.
Ciekawostka... jeśli ustawię AF-S + AUTO (czyli jednorazowe ostrzenie, ale z automatycznym wyborem pola AF) to aparat całkiem dobrze radzi sobie z ustawieniem ostrości, wręcz żadnych problemów, a zdarzają się akcje, że do ustawienia ostrości aparat użyje 3 skrajnych pól AF... więc w czym rzecz, że przy ręcznym wyborze pola AF skrajne czujniki kuleją, ale jak aparat może sobie sam wybrać, to działa bardzo dobrze. Czyli wniosek byłby taki, że fizycznie czujniki AF działają, tylko powalony jest soft puszki...
Albo mi się zdaje :P
kefas999
05-11-2012, 18:31
Może nie ten dział, ale w moim D7000 czasami (na szczęście rzadko) jest podobnie. To wygląda tak jakby aparat użył do ustawienia ostrości innego punktu AF niż ten, który ja wybrałem. Również myślę, że to wina softu.
ja tam widze tylko jeden plik na tym ftp
dobra widze juz 2 pliki ale slaby transfer do rana bede ciagnac
Fraglesso
05-11-2012, 18:43
dobra widze juz 2 pliki ale slaby transfer do rana bede ciagnac
Bo się wszyscy rzucili... łącze mi nie wyrabia... :/
W logach to ma z 10 połączeń...
matko 15kb idzie czas do zakonczenia 41h
Fraglesso
05-11-2012, 18:59
matko 15kb idzie czas do zakonczenia 41h
Nie poradzę... łącze jest ADSL czyli max 150 kB/s upload :]
To lepiej założyć skydrive, dropbox czy inny dysk google i tam wrzucić.
paulczkow
05-11-2012, 23:08
Bo się wszyscy rzucili... łącze mi nie wyrabia... :/
W logach to ma z 10 połączeń...
odbiegajać troche od tematu... czy zauważyłes podczas pracy na D600 efekt mory na swoich zdjeciach?
Witajcie, to mój pierwszy post tutaj.
Ciekawi mnie czy użytkowników d600 na forum jest tak mało, czy wstydzą się ujawnić i podzielić fotkami czy opiniami.
Mam nadzieję, że to się zmieni, bo odnoszę wrażenie, że pod wpływem tego wątku i doniesień z netu, każdy się boi kupić ten aparat w obawie o usyfioną matrycę.
Sprzedawca ma za zadanie zachwalać sprzedawany produkt, a nie zniechęcać do niego (no chyba, że już go wyprzedał ;) ).
Poza tym jeśli klient ma problem z towarem tego typu, to zwykle reklamuje go bezpośrednio do producenta, by przyspieszyć proces i sam sprzedawca często o tym nawet nie wie.
Szczera babka taka byla wiec zakladam ze mowi prawde:) to byla wlascicielka sklepu akurat a nie praxownik
Właścicielowi jeszcze bardziej zależy na sprzedaży niż pracownikowi. Ale jak czytam fora to wszystko jest zepsute. telewizory, auta, samochody i to wszystkie :) . Trzeba kupić robić zdjęcia. Jak się zepsuje to oddać do serwisu.
A jest mikroregulacja af w d600
Fraglesso
06-11-2012, 12:03
A jest mikroregulacja af w d600
Jest :)
A.n.d.r.e.V
06-11-2012, 12:26
To jak z tą matówką?wymienna jest?
Fraglesso
06-11-2012, 12:35
To jak z tą matówką?wymienna jest?
Tego nie wiem, a jak to sprawdzic?
To jak z tą matówką?wymienna jest?baaaaardzo bym się zdziwił. W jakim amatorskim modelu jest do wymiany matówka? Zresztą w większości semiprofi też nie ma. Ludzie kombinują serwisówki by wiedzieć jak się dobrać do bebechów, a matówki są od firm niezależnych, nie od nikona.
Serwisowo można wymienić matówkę w każdym body. W D3000 też.
Jedna sprawa, to możliwość wyjęcia matówki. To jest zwykle bardzo proste. Wystarczy odhaczyć drucik, który ją trzyma od strony lustra.
Druga sprawa to dostępnośc wymiennych matówek. Nikon ich nie oferuje. Z czasem firmy niezależne robią je do większości modeli (od średniego wzwyż).
też tak patrzę na ten wątek to aż mnie dziwi że tak mało osób się objawiło.
więc żeby nie było że każdy tylko wybrzydza to powiem, że pomimo tych ułomności uważam że to idealna puszeczka dla mnie jako uzupełnienie d700. a z zakupem poczekam jeszcze z miesiąc żeby przed świąteczną gorączką go wyjąć :)
gdyby był 100% z magnezu byłaby bajka, ale d70 nie był a dwa lata ciężko u mnie pracował. natomiast nawet z magnezowym body uważam żeby ryski nie zrobić a co dopiero nim trzaskać, także myślę że nawet ten plastikowy nocnik da radę tutaj ;)
Już ktoś wcześniej pisał. Korpus póki co, jest trochę zbyt drogi. To raz.
Dwa - ci co chcą kupić np. jako backup (jak ja), gdy nie mają obecnie zleceń to "chwilę" poczekają, aż stanieje. A stanieje na pewno. Nie mam parcia by mieć go już, poczytam sobie, pogadam z tymi co już mają i zdecyduję... czy go brać... czy kupić ponownie... D700 (bo jednego sprzedałem).
Fraglesso
06-11-2012, 15:17
też tak patrzę na ten wątek to aż mnie dziwi że tak mało osób się objawiło.
więc żeby nie było że każdy tylko wybrzydza to powiem, że pomimo tych ułomności uważam że to idealna puszeczka dla mnie jako uzupełnienie d700. a z zakupem poczekam jeszcze z miesiąc żeby przed świąteczną gorączką go wyjąć :)
gdyby był 100% z magnezu byłaby bajka, ale d70 nie był a dwa lata ciężko u mnie pracował. natomiast nawet z magnezowym body uważam żeby ryski nie zrobić a co dopiero nim trzaskać, także myślę że nawet ten plastikowy nocnik da radę tutaj ;)
Już ktoś wcześniej pisał. Korpus póki co, jest trochę zbyt drogi. To raz.
Dwa - ci co chcą kupić np. jako backup (jak ja), gdy nie mają obecnie zleceń to "chwilę" poczekają, aż stanieje. A stanieje na pewno. Nie mam parcia by mieć go już, poczytam sobie, pogadam z tymi co już mają i zdecyduję... czy go brać... czy kupić ponownie... D700 (bo jednego sprzedałem).
No i zdrowe podejście...
Ja problemów z kurzem nie mam.
AF - może nieco gorzej, a może po prostu mając możliwość focenia w półmroku z zadowalającym obrazkiem (bo D300 w wielu sytuacjach nie opłacało się wyciągać - bo za ciemno) zbyt dużo wymagam. Być może D300 też nie łapałby ostrości. Środek kadru czyli 9 centralnych pól AF sprawdza się bardzo dobrze, ale jak mi Fatman wyjaśnił... to czukniki krzyżowe.
POwiem tak - przesiadka z D300, jestem baaaaardzo zadowolony!
Mam D700 (właściwie żona, ale czasem mogę sobie nim popstrykać) - myślę, że zamiana dla samych megapiseli to niekoniecznie, chociaż obrazek moim zdaniem lepszy z D600. Znów D700 z dużą baterią 8fps i więcej pól AF, ale duuużo głośniejsze lustro.
Jeszcze jedna sprawa, dla której jestem meeeega szczęśliwy z przesiadki na D600. Ma zajefajne VIDEO... wiem, wiem... zaraz się posypie, że mnie wideo nie interesuje... mnie również, ale komercyjne, a mam małego synka i nakręciłem mu już mnóstwo fajnych scenek... miło później pokazać film dziadkom jak Olek robi foczkę, albo upartolił wszystko wkoło próbując zjeść zupkę... :].
Z dnia na dzień odkrywam coś nowego w D600 - np. tani przkaźnik wi-fi... Do moich potrzeb aparat świetny, bo ja pracuję jako drugi fotograf, żona jako pierwszy.
Ludki... macie mózgi... znacie zalety i wady. Kupujcie lub nie, ja się zdecydowałem pomimo tych dwóch opini negatywnych (kurz i AF) może dlatego, że nie jestem onanistą sprzętowym. Aparat ma robić foty, jak fotograf dobry, to i ułomności sprzętu nie przeszkadzają - ale sobie przysłodziłem, to taki żarcik ;).
Fraglesso
07-11-2012, 10:20
No więc stało się...
Wczoraj wieczorem poświęciłem około 2 godzin na zabawę i testowanie AF w D600 oraz porównanie do D700. Procedura testowania polegała na sprawdzaniu czy AF ustawi ostrość, jak szybko to zrobi. Odległość ostrzenia w pierwszym przypadku około 1 m, scena testowa - śpiący pies... na kanapie w kolorze czerwonym, półmrok - na N35/f1.8 do poprawnej ekspozycji potrzeba było 1/40s, F1.8, ISO3200. Testowanie na psa pyszczku - prawie jednolita czarna plama. Obszar testowanego w miarę jednolitego koloru pyska mniej więcej 4 pola AF widoczne na matówce, więc spokojnie jedno pole AF się mieściło z wielkim luzem. Po każdym ustawienia AF ręcznie przestawiałem obiektyw w skrajne ustawienie, żeby zawsze startował z tej samej pozycji.
Test odbył się na 2 obiektywach z silnikami - Tamron 28-75/2.8 i N35/1.8G
... oto moje wnioski:
AF D600 - centralne 9 pól działa szybko i sprawnie, chyba tylko prędkość silników w obiektywach decyduje o szybkości łapania ostrości. Rzadko kiedy zdarzały się akcje, że aparat przeostrzył i musiał wrócić. Po włączeniu podświetlacza wspomagającego na centralnym polu AF - trafność 100%
AF D700 - sytuacja niemalże identyczna, jak wyżej, brak problemów.
AF D600 - wszystkie pola poza 9 centralnymi i po 3 skrajne z lewej i prawej. Dużo gorzej niż środek, czasem złapie od razu, ale najczęściej z grubsza ostawia, a następnie chwilkę doostrza małymi skokami. Czasem przeleci skalę na obiektywie ze 2x zanim zacznie doostrzać. Niezwykle rzadko nie złapie w ogóle, ale przyciśnięcie spustu migawki ponownie do połowy ratuje sytuację i AF łapie.
AF D700 - wybierając inne pola poza skrajnymi i centralnymi... sytuacja podobna z tą różnicą, że więcej pól łapie szybciej i pewniej - pewnie chodzi o to, że D700 ma więcej czujników krzyżowych. Ale mimo wszystko nie ma przepaści... wcale D700 nie jest taki ekstremalnie lepszy.
D600 - skrajne pola AF (lewa i prawa strona) - loteria, mała szansa na trafienie AF. Obiektyw przelatuje skalę po kilka razy i odpuszcza, czasem się uda i złapie po 2-3 sekundach doostrzania.
D700 - skrajne pola AF (lewa i prawa strona) - odrobinę lepiej, o dziwo scena testowa była na tyle wymagająca, że zaje#$%@ AF w D700 również się zesrał na tym. Może odrobinę lepiej, ale znów nie ma przepaści...
Druga scena ... położyła oba aparaty na łopatki. Na szafce kielich a w nim anielskie skrzydełka z białych piór, a druga opcja biały wazon o grubych i zaokrąglonych poziomych prążkach. Oba aparaty na centralnych polach... jak cię mogę... skrajne wszystkie poległy... jak coś ustawiły i zapalało się potwierdzenie ostrości... to w wizjerze mydło. Scena oddalona o 3 m.
Dodam tylko, że w dobrych warunkach nie robiłem porównania, ale 2 lata z D700/D300 pokazały, że AF działa sprawnie, tylko kwestią obiektywu było czy fota będzie ostra czy nie. Z D600 jest tak, że testuje od bardzo niedawna... na spacerku w pochmurny dzień w godzinach rzędu 15.00 (więc już po zmianie czasu nieco ponuro) AF działa sprawnie i szybko na wszystkich polach. Żadnych zastrzeżeń. We wrzuconych samplach mam fote, gdzie S20/1.8 nie trafia w słup - scena kontrastowa i w ogóle... ale owa sigma tak czasem ma. :)
Moim zdaniem - D600 ma nieco gorszy AF, ale bez tragedii, nie ma takiej przepaści jak na wielu forach narzekają. Ja mam aparat i mogę sobie przetestować, ale wielu spekulantów powiela jakąś tam plotkę o tym.
Nie mam na razie żadnego zlecenia, żeby przetestować w boju (kościół, wesele), ale chyba się niebawem wybiorę z aparatem, może trafię jakąś ceremonię, to sprawdzę w działaniu, a jak nie, to chociaż pusty nieoświetlony kościół przetestuję ;).
Z pozdrowieniami dla onanistów sprzętowych :D.
Fraglesso - dzięki za test. Takich opinii użytkowników nam tutaj potrzeba.
Mógłbyś jeszcze z dobiegówką.
Tomasz Dudrak
07-11-2012, 12:04
Z pozdrowieniami dla onanistów sprzętowych :D.
Mógłbyś proszę napisać kilka słów tytułem porównania wizjerów w D600 i D700?
Fraglesso
Dziękuję za test. Wątek ma już blisko 2000 postów, a rzeczowych wypowiedzi 10%.
Fraglesso
07-11-2012, 12:47
Mógłbyś proszę napisać kilka słów tytułem porównania wizjerów w D600 i D700?
Podobno wizjer z D600 jest mniejszy, ale podobno pokrywa 100% kadru... mówię podobno, bo jeśli jest różnica, to ja jakoś jej nie odczuwam, ale jeszcze to potwierdzę wieczorem.
Czytałem narzekania na rozmieszczenie czujników AF na matówce, że ciasno, że centralnie. Wyjaśnienie jest bardzo proste. D600 jak i D700 mają możliwość przełączenia w tryb DX, czyli szkła DX pracują na wycinku matrycy odpowiadającemu rozmiarowi matrycy APS-C. Oczywiście jest to środek matrycy FX, a czujniki AF muszą się zmieścić właśnie w tym polu, jest węziej...
Czy aż tak bardzo źle... jak robiłem foty D300, to prawie całe pole kadrowania było usiane czujnikami... potem dopadłem D700... lekki zawód, bo ciasno... ale już między D600, a D700 nie ma tak ogromnej róznicy :]
Przesiadka z D300 może być szokiem, ale z D700, raczej lekkim zawodem.
Jeszcze jakieś konkrety co do wizjera? :)
Tomasz Dudrak
07-11-2012, 13:03
Dziękuję za informację. Wiem, że wizjer w D600 pokrywa 100% kadru, wiem, że ma powiększenie 0.70 i znam rozmieszczenie punktów AF, ale nie wiem, czy na podstawie tych informacji można stwierdzić, że wizjery te będą podobne pod względem wielkości i jasności?
Zbyt mało danych absolutnych stanowiących pierwotne składniki wiedzy...
Mariusz_eS
07-11-2012, 13:14
Ja sie dołącze do wpisu Fraglesso.
Nie zauważyłem dużej różnicy między wizjerami D700 i D600, obydwa duże i jasne i trudno okreslić, który większy.
A ponieważ ja fotografią zajmuje się hobbystycznie, to mimo że posiadam D600, nie wypowiadam się za dużo bo nie miałem jeszcze okazji pobawić sie nim tyle, ile bym chciał.
Mogę dodać, że tryb timelapse przypadł mi do gustu, bo jest to spore ułatwienie w robieniu tego typu filmów.
Zrobiłem jakies 500 zdjęć, i kilka testowych timelapsów i jeszcze nie zauważyłem ani plam oleju ani kurzu na matrycy.
Co ważne, jak robi taki własnie timelapse, to aparat nie numeruje każdego wykonanego zdjęcia, tylko wyrenderowane wideo.
Fraglesso
07-11-2012, 13:20
Zrobiłem małą symulację... ale pewnie nie będzie to w niczym adekwatne, bo po prostu nałożyłem sobie 3 wizjery.
Czarny D300
Czerwony D700
Zielony D600
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/mat25C325B3wka-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-iLsDuVazbmA/UJpCbBPa19I/AAAAAAAALXA/jnv4rNZ-56A/s529/mat%25C3%25B3wka.jpg)
Niby różnica na obrazku znaczna, ale nie odczułem niemalże żadnego dyskomfortu foceniem D600...
Tomasz Dudrak
07-11-2012, 13:37
Ja sie dołącze do wpisu Fraglesso.
Mogę dodać, że tryb timelapse przypadł mi do gustu, bo jest to spore ułatwienie w robieniu tego typu filmów.
Zrobiłem jakies 500 zdjęć, i kilka testowych timelapsów i jeszcze nie zauważyłem ani plam oleju ani kurzu na matrycy. Co ważne, jak robi taki własnie timelapse, to aparat nie numeruje każdego wykonanego zdjęcia, tylko wyrenderowane wideo.
Byś może to głupie pytanie, ale czy przy timelapsach klapie migawką przy każdym zdjęciu?
Chyba nie ma fizycznej możliwości, aby nie otwierać migawki...
Zrobiłem małą symulację... ale pewnie nie będzie to w niczym adekwatne, bo po prostu nałożyłem sobie 3 wizjery.
Niby różnica na obrazku znaczna, ale nie odczułem niemalże żadnego dyskomfortu foceniem D600...
Rysunek też nic nie powie o wielkości, ale wielkie dziękuję za włożony trud.
Czarny D300
Czerwony D700
Zielony D600
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/mat25C325B3wka-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-iLsDuVazbmA/UJpCbBPa19I/AAAAAAAALXA/jnv4rNZ-56A/s529/mat%25C3%25B3wka.jpg)
Najbardziej odpowiada mi rożlożenie pól AF w D300 i D700. Szkoda, że w D600 wszystkie są skupione w środku.
Istnieje w D600 tryb wybierania liczby pól AF - 39 albo 11. Można by w sytuacji przełączania D600 w tryb DX automatycznie ustawić jako aktywne punkty skupione w środkowym polu. No ale producent inaczej to rozwiązał.
Może w przyszłości wpadnie na takie rozwiązanie.
Mariusz_eS
07-11-2012, 13:44
Byś może to głupie pytanie, ale czy przy timelapsach klapie migawką przy każdym zdjęciu?
Chyba nie ma fizycznej możliwości, aby nie otwierać migawki...
No tak, za każdym razem jest klapnięcie migawką. Dlatego jej przebieg może być później zafałszowany. Chyba, że aparat gdzieś sobie to zapamiętuje i jak się później sprawdza przebieg to pokazuje faktyczną liczbę wykonanych zdjęć.
Fraglesso
07-11-2012, 14:17
Najbardziej odpowiada mi rożlożenie pól AF w D300 i D700. Szkoda, że w D600 wszystkie są skupione w środku.
Istnieje w D600 tryb wybierania liczby pól AF - 39 albo 11. Można by w sytuacji przełączania D600 w tryb DX automatycznie ustawić jako aktywne punkty skupione w środkowym polu. No ale producent inaczej to rozwiązał.
Może w przyszłości wpadnie na takie rozwiązanie.
Masz rację... rozwiązanie byłoby idealne. Chociaż na 100% nie jestem w stanie powiedzieć, czy nałożenie tych matówek na siebie daje jakieś odwzorowanie, bo moim zdaniem nie ma różnicy między D700 a D600. W D300 to już inna bajka... za to kocham D300.
Skoro układ punktów AF Ci pasuje w D300, to może odkupisz go ode mnie? :]
Pawel Pawlak
07-11-2012, 14:38
z całą pewnością problem rozmieszczenia pól AF to m.in. kwestia wielkości sub-lustra. Większe krycie kadru - to większa powierzchnia tego lustra. Teoretycznie łatwiej poprawić szerokość krycia kadru, ale najprawdopodobniej wpływ masy całego zestawu dość mocno pogorszy jego bezwładność - a w konsekwencji wydłuży mirror blackout time i pogorszy szybkostrzelność. podejrzewam że rozwiązanie takie najszybciej mogłoby trafić do drogich korpusów wysokorozdzielczych, gdzie prędkość nie jest najważniejsza. Ale pozostaje pytanie, jak na precyzję AF będą wpływały wady optyki które są tym silniejsze im bliżej brzegów kadru (a pewnie żaden producent nie chciałby dostawać batów za to że AF na bocznych polach ma problemy z pracą) i jak komplikuje się konstrukcja sensora AF w zależności od wielkości. Bo do tej pory, nawet sony które w swoich konstrukcjach z półprzepuszczalnym lustrem (gdzie ograniczenia z powodu sub-lustra nie istnieją) nie zdecydowało się na szerokie rozmieszczenie pól AFa.
Fraglesso
07-11-2012, 14:56
z całą pewnością problem rozmieszczenia pól AF to m.in. kwestia wielkości sub-lustra. Większe krycie kadru - to większa powierzchnia tego lustra. Teoretycznie łatwiej poprawić szerokość krycia kadru, ale najprawdopodobniej wpływ masy całego zestawu dość mocno pogorszy jego bezwładność - a w konsekwencji wydłuży mirror blackout time i pogorszy szybkostrzelność. podejrzewam że rozwiązanie takie najszybciej mogłoby trafić do drogich korpusów wysokorozdzielczych, gdzie prędkość nie jest najważniejsza. Ale pozostaje pytanie, jak na precyzję AF będą wpływały wady optyki które są tym silniejsze im bliżej brzegów kadru (a pewnie żaden producent nie chciałby dostawać batów za to że AF na bocznych polach ma problemy z pracą) i jak komplikuje się konstrukcja sensora AF w zależności od wielkości. Bo do tej pory, nawet sony które w swoich konstrukcjach z półprzepuszczalnym lustrem (gdzie ograniczenia z powodu sub-lustra nie istnieją) nie zdecydowało się na szerokie rozmieszczenie pól AFa.
Teoria bardzo ciekawa i nawet wysoce prawdopodobna. Sub-lustro D300/D700 powinno być podobnych rozmiarów, bo obie puszki są w stanie wyrzygać 8fps. A co z D600??
Z drugiej strony wpływ jakości szkieł na działanie AF jest uzasadniony... tylko czemu wciąż coraz ciaśniej?
Pawel Pawlak
07-11-2012, 15:06
moim zdaniem D600 wykorzystuje sensor D7000 (pewnie nie cały układ AF, ale sam sensor) a ten kryje mniejszy obszar niż ten z MultiCam3500. Dlatego jest ciaśniej. Myślę że opracowanie sensora AF jest dość skomplikowane i kosztowne - z jakiegoś powodu producenci często decydują się wykorzystywanie tego samego sensora w bardzo wielu body i tak jak napisałem przedtem są to konstrukcje bardzo "zwarte".
Nie wierzę w informację że nikon nie zdecydował się na szersze rozmieszczenie crossów w D4/D800 "ponieważ takie jak obecnie spełnia oczekiwania klientów", ale dlatego że opracowanie nowej konstrukcji zmniejszyłoby jego zysk albo podniosło cenę sprzętu. A że obecne rozmieszczenie może nie jest idealne (a takie nigdy pewnie nie będzie), ale jest bardzo dobre - i nadal dzielnie walczy z konkurencją - więc wykorzystał je po raz kolejny. Canon był w innej sytuacji - 5d2 miał beznadziejny AF, ten z 1ds3 też odsawał od AF z nikona, więc opracował nowy sensor dla 1dX w okrojonej wersji wykorzystał go w 5d3. Nikone pewnie pokaże szersze Cross-y w kolejnej generacji PRO
Fraglesso, fajnie słyszeć, że nie wszystkie D600 są wadliwe. N zagranicznych recenzjach większość opinii była taka, że jest trochę wolniejszy od D800, ale celny i ostrzy od razu. A Polsce poszła fama, że jest o wiele gorszy od d700 i do niczego się nie nadaje.
podejrzewam ze pierwsze sztuki byly wadliwe i ci co sie rzucili odrazu je maja. byla informacja ze d600 wrocil na poprawki do fabryki chyba w czechach wiec teraz bedzie raczej oki. Fraglesso gdzie kupiles swojego d600??
Fraglesso
07-11-2012, 20:16
podejrzewam ze pierwsze sztuki byly wadliwe i ci co sie rzucili odrazu je maja. byla informacja ze d600 wrocil na poprawki do fabryki chyba w czechach wiec teraz bedzie raczej oki. Fraglesso gdzie kupiles swojego d600??
Sklep winmar.pl, na allegro sprzedaja, ale jak potwierdzali zamowienie, to mowili, ze musza sprowadzic i 2 dni trzeba poczekac.
Miałem plan:
Sprzedaje 18-105, N35 1,8, N60 I kupuje D600 i T116 i 50 1,8 g. Docelowo jeszcze 28 1,8 i używane 180 2,8. Miałem zaoszczędzone na to 8 tyś. ale z tego zostało 6 zamrożone na 3 miesiące. Chciałem szeroko na DX i portretowo na FX. Ale ze względu na słabe iso w D90 ciemne S8 i T116 w kościele zakładał bym na D600.
@Fraglesso - mógłbyś napisać, jak rozdzielaliście szklarnie z żoną pomiędzy D700 i D300?
W teorii używanie FX i DX daje większe możliwości, ale w praktyce te same szkła chciało by się używać na obu korpusach jednocześnie. Z 28 G się wyleczyłem, bo nie lubie 18 na DX bo na sali poziomo mi tak za wąsko a pionowo za szeroko. Większość robię ekwiwalentem 50-tki, ale czasem obetnę kawałek buta, więc 35 by się na FX lepiej sprawdziła. Rezygnacja z 28 i sprzedaż 351,8 To już prawie kwota jaka trzeba zapłacić za za nową sigmę 35 1,4, wygląda super i ma szanse być lepsza optycznie od Nikkora 35 1,4. Ale jak popatrzyłem na tą kwotę i porównałem do X100 i później X-e1. To się zafiksowałem na jego punkcie.
D600 ani inny FX tak mnie nie kręcił jak to małe gówienko. Wizja świata bez plecaka i godzin przy rawach. Sprzedam wszystko zostawię oprócz S 85 i kupie e-x1 kit + S8mm 2,8 później używane D700 do portretu i szybkich akcji. Do celowo fujinon 14 + 23 lub 35 i uważnego N180.
Fraglesso
08-11-2012, 15:35
@Kaku... u mnie z podziałem jest dość prosto i bezkonfliktowo...
Jako, że tragarzem jestem ja, więc większość szkieł mam przy sobie w sakwie Newsware Large Fanny Pack.
Dom młodej:
Ell (żonka): D700, Tamron 28-75/2.8, czasem przy błogosławieństwie S20/1.8 jak za wąsko - w gotowości SB-800
Ja: D300, Tamron 17-55/2,8VC - w gotowości SB-900
Bo na zmiany szkieł i inne duperszmity nie ma czasu
Kościół:
Ell: D700, Tamron 28-75/2.8 - w gotowości SB-800
Ja: D300, z reguły tamron, ale jako drugi fotograf mam większą swobodę, żeby czegoś nie przegapić... Czasem mijamy się, gdzieś z tyłu, daje jej D300 z tamronem, a biorę D700, podpinam S20/1.8 i robię szeroko po kościele, a później zamiana. Reszta szkieł jak pozwala sytuacja... czasem N35/1.8, ale 85 w reportażu u nas rzadko.
Wesele:
Tu pracujemy razem, sprzęt z reguły leży gdzieś przy stoliku obsługi... jak światło pozwala, to tamrony, bo czasem nie ma możliwości zmienić dynamicznie szkieł. Często też grana jest 35 na FX... zależy jaka sala jak się ludzie bawią. Jak jakieś fajne zabawy, to często s20 na FX... boskie ujęcia :D
Plener:
Tu pierwsze skrzypce gra Ell, ja głownie noszę sprzęt i marudzę. Głównie stałki na FX 35 (za obrazek i winietę), 50/1.8 (bo tak), 85/1.8 (bo jest zaje...a i nie stać mnie na 85/1.4)
Dzięki za odpowiedź.
Ja lubię na stalkach pracować, ale rzeczywiście standardowy jasny zoom w reporterce się przydaje ( po to go zrobili), a nawet na 2 korpusy szkoda czasu na wymianę szkieł. Choć 18-105 mnie do zoomów zraził, choć ostry, kontrastowy i ładne kolory, to gdy zaczynałem przygodę z foto, Gdy chciałem robić szeroko to 18 (winieta i beczka) jak portret to 105 ( mydło). Po między ogniskowymi było znacznie lepiej, po paru miesiącach kupiłem 60D z polarem i prawie wcale go nie zdejmowałem i robiłem niem wszystko od krajobrazów do portretów. Ciekawym rozwiązaniem był by taki 24-70 z jakimś lekkim oporem i kliknięciem na na ogniskowych 35 i 50.
Jóź jakoś sobie ułożyłem x-e1 + 18-55 ( zamiast 17-50) + 14 2,8 (zamiast sigmy) + S8 2,8 i D700 + 35 1,8 i S85 Lub N 85 1,8 G ( ewentualnie może jeszcze N180 lub T70-200 na plener i do studia) + T28-75 bo tanio i dobrze i zawsze to dodatkowy backup.
Jak jest fajna zabawa albo ładne kółko to biorę rybkę na monopod i włączam samo wyzwalacz też często bardzo fajne efekty.
No i zakupiłem. Jest w domu. Sprzętu znowu nie zmienię przez kilka lat. Jutro wezmę D600 na małe zawody szkolne to jeśli będzie zainteresowanie to coś mogę wrzucić.
Wysłane z telefonu
Fraglesso
08-11-2012, 16:29
Dzięki za odpowiedź.
Ja lubię na stalkach pracować, ale rzeczywiście standardowy jasny zoom w reporterce się przydaje ( po to go zrobili), a nawet na 2 korpusy szkoda czasu na wymianę szkieł. Choć 18-105 mnie do zoomów zraził, choć ostry, kontrastowy i ładne kolory, to gdy zaczynałem przygodę z foto, Gdy chciałem robić szeroko to 18 (winieta i beczka) jak portret to 105 ( mydło). Po między ogniskowymi było znacznie lepiej, po paru miesiącach kupiłem 60D z polarem i prawie wcale go nie zdejmowałem i robiłem niem wszystko od krajobrazów do portretów. Ciekawym rozwiązaniem był by taki 24-70 z jakimś lekkim oporem i kliknięciem na na ogniskowych 35 i 50.
Jóź jakoś sobie ułożyłem x-e1 + 18-55 ( zamiast 17-50) + 14 2,8 (zamiast sigmy) + S8 2,8 i D700 + 35 1,8 i S85 Lub N 85 1,8 G ( ewentualnie może jeszcze N180 lub T70-200 na plener i do studia) + T28-75 bo tanio i dobrze i zawsze to dodatkowy backup.
Jak jest fajna zabawa albo ładne kółko to biorę rybkę na monopod i włączam samo wyzwalacz też często bardzo fajne efekty.
Nieśmiało spytam, co to x-e1, bo jakoś nie wiem :P
No i zakupiłem. Jest w domu. Sprzętu znowu nie zmienię przez kilka lat. Jutro wezmę D600 na małe zawody szkolne to jeśli będzie zainteresowanie to coś mogę wrzucić.
Wysłane z telefonu
Gratulacje... a co będzie za szklarnia do tego?