PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

ayu
02-02-2013, 23:54
idealny material tutaj: http://fotoblogia.pl/2010/11/26/karta-pamieci-jaka-wybrac

Dzięki materiał fajny ale ... Nie wyjaśnia moich wątpliwości. Jak szybko zapisuje D600 bo głównie o zapis w aparacie mi chodzi. Różnice w cenach kart są bardzo duże.

Z telefonu

Borat1979
03-02-2013, 00:02
a nie lepiej mieć działające rawy ze wszystkich aparatów?

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=26829
Może było by i lepiej gdyby obsługiwało pliki z D600 :wink:

ayu
03-02-2013, 00:37
Mnie na Win 7 o ile pamiętam obsługuje.

Z telefonu

Borat1979
03-02-2013, 00:48
Mnie na Win 7 o ile pamiętam obsługuje.
Mam to zainstalowane i żeby wyświetlał pliki z D600 musiałem doinstalować kodek ze strony nikona.
Zresztą nawet na stronie Microsoftu na liście obsługiwanego sprzętu nie ma D600.

Anar
03-02-2013, 00:51
Mam to zainstalowane i żeby wyświetlał pliki z D600 musiałem doinstalować kodek ze strony nikona. Zresztą nawet na stronie Microsoftu na liście obsługiwanego sprzętu nie ma D600.

faktycznie nie zauwazylem

Dzięki materiał fajny ale ... Nie wyjaśnia moich wątpliwości. Jak szybko zapisuje D600 bo głównie o zapis w aparacie mi chodzi. Różnice w cenach kart są bardzo duże.

jak robisz w rawach 14bitowych no to masz 30mb jedno zdjęcie...
w serii wyjdzie ze karta 95MB/s bedzie na styk no ale cóż tym bardziej ze jej realny zapis nie będzie wyższy niż 50MB/s...

http://www.robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12451
moznaby sie wzorować na tej stronie na temat realnego zapisu w aparacie na kartę dla JPEG i NEF
ale niestety jest to pod d800(e) teścik.. są też inne nikony i canony tutaj uwzględnione w tym artykule jednakże d600 brak tak samo tutaj jak i gdzie indziej gdziesz szukałem..

RAF7705
03-02-2013, 01:42
W fotojoker mogą mówić, że nikt się nie zgłosił z matrycą do czyszczenia, bo ludzie wysyłają do serwisu a nie do nich.

kze
03-02-2013, 02:16
W fotojoker mogą mówić, że nikt się nie zgłosił z matrycą do czyszczenia, bo ludzie wysyłają do serwisu a nie do nich.

A poza tym są to handlowcy, ktorzy maja sprzedac sprzęt.. Chyba już nikomu nie można wierzyc... Oficjalnego stanowiska Nikonia nie ma.. No nie wiem w takim razie: napalac sie na zakup d600 czy nie...

LudwikXVI
03-02-2013, 11:35
Napalać się na zakup możesz. Jak najbardziej. To nie wykluczone, a nawet wskazane. Napalać się na zakup ? Tak !:) :) :)

nieludzki
03-02-2013, 14:35
Ja tam się napalałem na Nikona od kilku lat. Co więcej, zmieniłem z Canona 5D MKI na D600 w pełni świadom pyłków na matrycy. Pyłków się nie boje - w 5D i tak często dmuchałem gruszką. Jeśli Nikon przyzna się do wady to super - jeśli nie to trudno - takie czasy. Jestem zadowolony z D600 może dlatego, ze to znaczny przeskok w obsłudze puszki w stosunku do 5D, a może dlatego ze zwyczajnie nikon na lepsze ergonomię. Na duży plus DR matrycy i mniejszy rozmiar jak i masa. Trochę zali mi canonowskich szkieł bo są zazwyczaj tańsze niż Nikkory, ale są to tez stare szkła, stare konstrukcje pod analogi - nowe obiektywy Canona kosztują dużo i to bardzo, nawet drożnej niż Nikona.
pozdrawiam i życzę radości z fotografii.

zotornik
03-02-2013, 21:30
Co do "mega obrotu" w FJ - wg sprzedawcy (rozmowa z piątku) w Rzeszowie w jednym z dwóch punktów sprzedali od początku dystrybucji "aż" 2 sztuki D600.
To tylko tak w ramach wiarygodności informacji - szczególnie tych udzielanych przez wszelkiego rodzaju centrale.

p.s. na te 2 sztuki jedna była reklamowana, ale z powodu nie działającej ładowarki

bck1007
03-02-2013, 22:27
Co do "mega obrotu" w FJ - wg sprzedawcy (rozmowa z piątku) w Rzeszowie w jednym z dwóch punktów sprzedali od początku dystrybucji "aż" 2 sztuki D600.
To tylko tak w ramach wiarygodności informacji - szczególnie tych udzielanych przez wszelkiego rodzaju centrale.

p.s. na te 2 sztuki jedna była reklamowana, ale z powodu nie działającej ładowarki

a nie wiadomo nic na temat kurzu ? w rzoszweie w FJ ?

rooner
03-02-2013, 22:30

Podobno, możesz go dostać tyle, ile dusza zapragnie;)

bck1007
03-02-2013, 22:32
Podobno, możesz go dostać tyle, ile dusza zapragnie;)

Pdoobno.. no bez jaj, ile po premierze juz ? nikon wali w ch.. za przeproszeniem a nie dosc ze sproo ceni za to. jestem bez aparatu, chce nikona i co kupie ? ;) d7000 ktorego mialem ? a canona nie chce

--Richie--
03-02-2013, 22:48
Pdoobno.. no bez jaj, ile po premierze juz ? nikon wali w ch.. za przeproszeniem a nie dosc ze sproo ceni za to. jestem bez aparatu, chce nikona i co kupie ? ;) d7000 ktorego mialem ? a canona nie chce

Dlatego ja się przekonuję do D800....kasę miałem zaoszczędzić kupując D600 ale co tam :)

bnmnb
03-02-2013, 22:49
uzależniły nas od siebie firmy i teraz możemy im skoczyć. Przechodziłem problem z d7000, był wysyłany w programie uprzejmości jaki zafundował nam nikona, czyli wybrańce 10szt, d7000; nie zrobili nic. Robię zdjęcia bo co poradzę, jakoś się da. W innym systemie też nie jest fajnie, np. mam starego canona 1ds, aparat ideał, zdjęcia bajka, lecz jest parę części, które jeśli się w nim zepsują, serwis nie naprawi, bo nie ma już na stanie, canon nie naprodukował zapasów. Więc w jeden dzien, może się okazać, że z 2,5tys, zostaje mi ozdoba na półce. Ciekawe czy nikon już podjąl wątek, i za chwile nie będzie części zamiennych do d700. przecież trzeba kupować nowe produkty.

bck1007
03-02-2013, 22:55
Dlatego ja się przekonuję do D800....kasę miałem zaoszczędzić kupując D600 ale co tam :)
ładny, fajny, ale ile kosztuje ? dla amatora co robi rocznie okolo 15 tys ujec z tego polowa sie nie nadaje, to duzo ;) ja robie tylko portrety, ale jezeli miec juz taki sprzet to i krajobrazy, architekture ale to droga sprawa ;) d600 w miare cena jest ok, pomijajac fakt o zaletach tej puszki o ktorych nikon nic nie wspomnial i nie raczy wspomniec ;)

--Richie--
03-02-2013, 23:25
ładny, fajny, ale ile kosztuje ? dla amatora co robi rocznie okolo 15 tys ujec z tego polowa sie nie nadaje, to duzo ;) ja robie tylko portrety, ale jezeli miec juz taki sprzet to i krajobrazy, architekture ale to droga sprawa ;) d600 w miare cena jest ok, pomijajac fakt o zaletach tej puszki o ktorych nikon nic nie wspomnial i nie raczy wspomniec ;)

Dla mnie mającego D700, klawiszologia D800ki będzie praktycznie taka sama.Po 4 latach z backupem D70 a później D90 czas na coś co pozwoli pracować wygodnie 28/1,8 i 85/1,4 jednocześnie.

zotornik
03-02-2013, 23:32

Jak napisałem poszły 2 sztuki więc o czym tu mówić.
Na zapleczu leżą w każdym razie jeszcze sztuki z pierwszej dostawy - a mieli je "na sklepie" jeszcze przed światową premierą, więc o jakiejkolwiek rotacji (na nowe sztuki z nowych dostaw) przynajmniej my tu na Podkarpaciu możemy chwilowo zapomnieć.

prz3mo
03-02-2013, 23:40
Napiszę po raz kolejny, bo widzę, ze niektórzy nadal mają jakieś złudzenia...
D600-tek zostało natłuczone bardzo dużo, by nie było problemów z dostępnością jak w przypadku D800.
Nikon ma spory problem z tym modelem, najmniejsze zło dla nich, to udać, że problemu nie ma. Coś tam się sprzeda... Jakby teraz mieli wzywać do serwisów wszystkich z "kulawymi" egzemplarzami, wycofać wszystko ze sklepów, hurtowni etc., albo zmielić to co już zrobiono... to by poszli z torbami. Moim zdaniem nigdy Nikon się nie przyzna do tego problemu, i stosunkowo szybko pokaże kolejny model. Wspomnicie moje słowa. Szkoda, bo matryca w D600 jest świetna. Ale kurz i kulawy AF wielu do niego zniechęca.... Ja robiłem 2 podejścia. Trzeciego nie będzie.

bck1007
03-02-2013, 23:40
Jak napisałem poszły 2 sztuki więc o czym tu mówić.
Na zapleczu leżą w każdym razie jeszcze sztuki z pierwszej dostawy - a mieli je "na sklepie" jeszcze przed światową premierą, więc o jakiejkolwiek rotacji (na nowe sztuki z nowych dostaw) przynajmniej my tu na Podkarpaciu możemy chwilowo zapomnieć.

Sa sklepy, ktore zamawiaja puszki w czasie terazniejszym, wiec mowa o sztukach przed premiera lub po, jest nie na temat. Rozmowialem z jednym sklepem, body sciagane z niemiec, nie lezy nic na polce ;) wiec trzeba wziasc to pod uwage, ale z drugiej strony nie ma puszki ktora by nie kurzyla ;D Jedynie d800 w miare dobry wyszedl za co mozna dziekowac N

Anar
03-02-2013, 23:50

to się przerzuć na fuji x1pro i po problemie...

kze
04-02-2013, 00:36
Sa sklepy, ktore zamawiaja puszki w czasie terazniejszym, wiec mowa o sztukach przed premiera lub po, jest nie na temat. Rozmowialem z jednym sklepem, body sciagane z niemiec, nie lezy nic na polce ;) wiec trzeba wziasc to pod uwage, ale z drugiej strony nie ma puszki ktora by nie kurzyla ;D Jedynie d800 w miare dobry wyszedl za co mozna dziekowac N

Wyszedł szczególnie cenowo dla amatora w sam raz...
Oprócz zdjęć dla siebie to robiłem tylko dzieciaki w szkole na jakichś imprezkach. Tak bardziej hobbystycznie. I do takiego celu mam używać sprzęty za 10k?? Chyba bardzo drogie sobie hobby wybrałem (inni pewnie też).
Za trochę powyżej 10k mozna mieć d600 + N24-70/2.8 A i tak uważam, że do hobbystycznego wykorzystania jest to aż nadto. A tytaj sugerują bym myślal o d800.. Mo matko...

A swoją drogą chyba ten d600 musi sprzedawać się w Wawie. Czemu tak uważam? W moim ulubionym komisie mają zatrzęsienie N17-55/2.8... Wychodzi, że ludzie sprzedają i kupują szkła pod FF (a i pewnie puszko FF też..) Chyba, że to wszystko z powodu przejścia na d800...

rafrog
04-02-2013, 00:44
albo d700 :)

Fraglesso
04-02-2013, 00:52
Mój D600 dzielnie leży w serwisie... minęło 17 dni kalendarzowych a status wciąż "oczekuje na naprawę"... sobie myślę... skoro tyle się przygotowują do jego naprawy, to pewnie naprawią go idealnie :D:D:D.

A tak poważnie... dzwoniłem do serwisu po 13 dniach, że obiecali w 2 tygodnie... Pan poprosił, żebym poczekał moment przy telefonie i po minucie oświadczył, że jutro aparat będzie naprawiany ... no cóż :/

Ale może się zdziwię w poniedziałek, jak przyjdzie paczka z naprawionym aparatem, tylko ktoś zapomniał zmienić jego status :D

kze
04-02-2013, 00:59
Poczekaj do 30 dni. Kiedyś mi coś naprawiali ponad 30 dni kalendarzowych. (chyba minęło ponad 30 dni od zgłoszenia do naprawy) i wtedy co się okazało? Zwrot gotówki lub nowy sprzęt!! Tak mówi prawo. Ja dostałem kase. Po prostu zgłosiłem w serwisie (chyba chodziło o drzwi w których odkleił się fornir) i czekałem.... Nic nie zgłaszałem się. Zgłosiłem się po 30 dniach razem z podaniem paragrafów. Było to 4 lata temu. Chyba, że przez ten czas zmieniły się na niekorzyść przepisy...

josephebeloki
04-02-2013, 02:08
Mój D600 dzielnie leży w serwisie... minęło 17 dni kalendarzowych a status wciąż "oczekuje na naprawę"... sobie myślę... skoro tyle się przygotowują do jego naprawy, to pewnie naprawią go idealnie :D:D:D.

A tak poważnie... dzwoniłem do serwisu po 13 dniach, że obiecali w 2 tygodnie... Pan poprosił, żebym poczekał moment przy telefonie i po minucie oświadczył, że jutro aparat będzie naprawiany ... no cóż :/

Ale może się zdziwię w poniedziałek, jak przyjdzie paczka z naprawionym aparatem, tylko ktoś zapomniał zmienić jego status :D

Jeśłi do 14 dni nie poinformują Cię o reklamowanym przedmiocie => "[...]W sytuacji, gdy termin ten zostanie przez niego przeoczony, wtedy też taka reklamacja zostaje uznana, co również wynika z treści tego przepisu.[...]

Poczytaj : http://reklamacje.wieszjak.pl/terminy/276026,Jak-obliczyc-14dniowy-termin-na-odpowiedz-reklamacyjna.html
Ja ostatnio z tego paragrafu skorzystałem w sklepie HIMountain, gdzie mi kurtkę przytrzymali 3 tygodnie zareklamowaną. I mam gotówkę :)

Erie
04-02-2013, 10:23
Jeśłi do 14 dni nie poinformują Cię o reklamowanym przedmiocie => "[...]W sytuacji, gdy termin ten zostanie przez niego przeoczony, wtedy też taka reklamacja zostaje uznana, co również wynika z treści tego przepisu.[...]

Poczytaj : http://reklamacje.wieszjak.pl/terminy/276026,Jak-obliczyc-14dniowy-termin-na-odpowiedz-reklamacyjna.html
Ja ostatnio z tego paragrafu skorzystałem w sklepie HIMountain, gdzie mi kurtkę przytrzymali 3 tygodnie zareklamowaną. I mam gotówkę :)

To działa tylko przy reklamacji w sklepie z tytułu niezgodności z umową (na podstawie ustawy o sprzedaży konsumenckiej). Nie dotyczy to serwisu jeśli sprzęt został wysłany bezpośrednio do nich z tytułu gwarancji.

Anar
04-02-2013, 14:38
To działa tylko przy reklamacji w sklepie z tytułu niezgodności z umową (na podstawie ustawy o sprzedaży konsumenckiej). Nie dotyczy to serwisu jeśli sprzęt został wysłany bezpośrednio do nich z tytułu gwarancji.

przy rękojmi też nie dotyczy.

Fraglesso
04-02-2013, 15:19
czyli mogę im naskoczyć?? :/

motoko
04-02-2013, 16:27
albo d700 :)

Albo D3 :D
Ceny uzywanych D700 rozwalaja, aparat imho minimalnie lepszy od Canona 5d, a cena 2.5 raza wyzsza.

Rossi_PL
05-02-2013, 10:06
Albo D3 :D
Ceny uzywanych D700 rozwalaja, aparat imho minimalnie lepszy od Canona 5d, a cena 2.5 raza wyzsza.
Imho, nawet 2,5x wieksza cena to zbyt malo zeby zobrazowac roznice miedzy nimi.

motoko
05-02-2013, 10:53
Imho, nawet 2,5x wieksza cena to zbyt malo zeby zobrazowac roznice miedzy nimi.

Dobrze ze kazdy moze miec swoja imho ;)

Anar
05-02-2013, 14:12
Dobrze ze kazdy moze miec swoja imho ;)

porównując d700 do 5d w wersji pierwszej to tak jak porównać
d90 do 5d mark III ;)

na szczescie kazdy ma swoje imho i moge mowic ze oba te aparaty są niemal identyczne,
poza tym ze canon ma więcej mpx na matrycy (co sprawia ze ma pewnie wyzsze szumy NIŻ D90 z 12mpx)
to oba nagrywają przecież filmy w hd - czego chcieć więcej? tylko brać nikona d90.

motoko
05-02-2013, 14:58
porównując d700 do 5d w wersji pierwszej to tak jak porównać
d90 do 5d mark III ;)

na szczescie kazdy ma swoje imho i moge mowic ze oba te aparaty są niemal identyczne,
poza tym ze canon ma więcej mpx na matrycy (co sprawia ze ma pewnie wyzsze szumy NIŻ D90 z 12mpx)
to oba nagrywają przecież filmy w hd - czego chcieć więcej? tylko brać nikona d90.

No ale tylko Canon w full hd ;)

Anar
05-02-2013, 15:15
No ale tylko Canon w full hd ;)

fullhd i ta się sprowadza na końcu do hd zeby uzyskac lepszą jakość...
ale fakt filmy lepiej nagrywa, ale do filmów do ja juz wole kupic d600/60d i bedzie cud malina ;)

corduroy7
05-02-2013, 19:20
Czyżby bagatelizowali problem? a może to my się czepiamy?
http://www.nphotomag.com/2013/02/05/has-the-nikon-d600-dust-issue-gone-away/#null

remos
05-02-2013, 19:48
http://www.nphotomag.com/2013/02/05/has-the-nikon-d600-dust-issue-gone-away/#null

Czepiacie.

kichu
05-02-2013, 20:09
Goście piszą to co kazda osoba, dla ktorej normalna czynnoscia jest czyszczenie matrycy, powiedzialaby w takiej sytuacji. Z mojego wlasnego doswiadczenia kazdy nowy Nikon na samym poczatku plul mniej lub bardziej olejem na matryce i generalnie jak po ktoryms foceniu ilosc paprochow ktore widzialem na zdjeciu przekraczalo ilosc przy ktorej chcialo mi sie stemplowac zdjecia, to bralem szpatulke i po 5 minutach pozbywalem sie problemu. Jedne pluly bardziej, drugiej mniej, wszystkie po pewnym czasie przestawaly. Tym bardziej ze z czyszczeniem i brudzeniem to jest tak, ze raz pol roku nie czyscilem, a innym razem po 2 zmianach obiektywow w terenie i jedenej sesji mialem matryce do czyszczenia.

Natomiast inaczej beda do tej kwestii podchodzily osoby, dla ktorych samodzielne czyszczenie matrycy na mokro jest problematyczna czynnoscia (nie wnikam z jakich powodow). Wtedy owszem boli, ze albo trzeba oddawac do serwisu i czekac, albo jeszcze placic i tak dalej.

Zgodze sie tez z teza tamtego artykulu, ze na body pelnoklatkowym z natury bedzie wiecej syfu z powodu wielkosci matrycy. Widac to bylo juz przy okazji tandemu D300/D700, gdzie mimo ze oba aparaty byly wyposazone w czyszczalke matrycy nawet recenzencji z gazet pisali, ze D700 jest podatniejszy na paprochy (D3 wowczas w ogole nie mialo systemu czyszczenia matrycy - on przyszedl dopiero z D3s albo D3x).

Jednym slowem, jesli jedynym problemem ktory trapi D600 w poczatkowej fazie zycia jest brudzenie matrycy, to dla mnie (podkreslam) dla mnie nie jest to problem zaden, podejrzewam, ze dla innych osob, ktore same czyszcza rowniez. Natomiast rozumiem, ze sa osoby, dla ktorych moze to byc problem z powodow chociazby jak wyzej.

ALF
05-02-2013, 20:26
Z mojego wlasnego doswiadczenia kazdy nowy Nikon na samym poczatku plul mniej lub bardziej olejem na matryce

D50, D70 i D200 nigdy nie pluły olejem. Pierwsze czyszczenie matrycy (grucha) miałem w D200 po 1,5 roku intensywnego cykania z bardzo częstą zmianą szkieł, w najróżniejszych warunkach.

Władca Pixeli
05-02-2013, 20:26
Z mojego wlasnego doswiadczenia kazdy nowy Nikon na samym poczatku plul mniej lub bardziej olejem na matryce
To widocznie ja ma podróbki bo wcześniejsze Nikony które mam nigdy nie pluły olejem.

kichu
05-02-2013, 20:27
D300/D3/D700/D3/D3x/D800 - wszystkie mniej lub bardziej tak, przy czym plucie olejem dla mnie oznacza ze na kazdym z tych body w trakcie normalnego uzycia bylo
widac plamy, ktore nie byly kropkami kurzu, a przypominaly normalne mokre plamy (takie wieksze) i wymagaly czyszczenie ma mokro, kolega D4 tez czyscil niedawno,
i mial podobnie - "tluste" plamy (olej), ktore wymagaly czyszczenie na mokro

sobie i kolegom czyscilem lacznie kilkanascie korpusow z w/w modeli - tak na oko przedzial 20-30 egz

zgodze sie z tym - z tego co widzialem na samplach w necie - ze D600 syfi mocniej niz wspomniane wyzej modele - natomiast pod wzgledem metodologii i rozprawiania
sie z tematem - podtrzymuje to co pisalem wczesniej

docxxx
05-02-2013, 22:41
Szkoda, bo matryca w D600 jest świetna. Ale kurz i kulawy AF wielu do niego zniechęca.... Ja robiłem 2 podejścia. Trzeciego nie będzie.

Co? To sprzedałeś swojego D600?

prz3mo
05-02-2013, 23:59
Co? To sprzedałeś swojego D600?

Docxxx, zauważyłem, że od jakiegoś czasu masz problem z czytaniem ze zrozumieniem....
Nigdy, powtarzam - NIGDY nie mialem kupionego D600. Miałem z zaprzyjaźnionego sklepu dwie sztuki tego modelu do testów. Gdyby któraś sztuka była sprawna - kupiłbym ją.

docxxx
06-02-2013, 00:41
Nie czytalem wszystkich wpisow. Wyłapałem Twoj.

Borat1979
06-02-2013, 01:04
Jedne pluly bardziej, drugiej mniej, wszystkie po pewnym czasie przestawaly.
Piszesz jakieś bzdury bo mam D80 cztery lata. Nigdy nie czyściłem w nim matrycy żadnymi zestawami czeszącymi i nigdy nie miałem żadnych plam oleju czy innych podobnych problemów. Może ze dwa razy dmuchnąłem sprężonym powietrzem jak pojawił się jakiś paproch, który był wyraźnie widoczny na zdjęciach.

Jednym slowem, jesli jedynym problemem ktory trapi D600 w poczatkowej fazie zycia jest brudzenie matrycy, to dla mnie (podkreslam) dla mnie nie jest to problem zaden, podejrzewam, ze dla innych osob, ktore same czyszcza rowniez. Natomiast rozumiem, ze sa osoby, dla ktorych moze to byc problem z powodow chociazby jak wyzej.
Ten punkt mogę poprzeć bo jeżeli jedynym problemem w moim D600 będzie wyczyszczenie kilka razy matrycy to nie ma dramatu byle nie było żadnych awarii.

zotornik
06-02-2013, 09:39

Pewnie bym się cieszył, gdybym nie wiedział jak to działa :/
Pracuję w wydawnictwie i drukarni od ponad 15 lat - przez ten czas drukowaliśmy i publikowaliśmy dziesiątki artykułów sponsorowanych, w których pod przykrywką "niezależnych opinii, opinii przypadkowo napotkanych klientów, pseudo testów, etc, etc." głoszono pochwalne hymny na rzecz ludzi, produktów lub miejsc.

To tak by sprowadzić, na ziemie niektóre osoby żyjące w nazbyt wyidealizowanym świecie.

A w temacie - moje D90 posiadam od 2009 roku. Moje fotografowanie to głównie łażenie po górach i terenowe zawody modelarskie (często kopalnie piasku lub kamieniołomy) - nikt mi nie powie, że to "sterylne" warunki do zmiany szkieł i samej pracy korpusu. A przez ten cały czas czyściłem matrycę 2x ! Olej to ja mam na patelni w kuchni, a nie na matrycy.

Nie dajmy się ogłupić !
Nikon produkuje świetne puszki ( z fantastyczną D600-tką jak dla mnie), ale zapieprza "drobiazgi" których nie można pominąć lub udawać, że ich nie ma.
Z dwojga złego teoretycznie lepiej mieć gorzej działające boczne czujniki AF, bo to może poprawią softem - a kurzu, raczej nie ;)

kichu
06-02-2013, 09:45
Piszesz jakieś bzdury bo mam D80 cztery lata. Nigdy nie czyściłem w nim matrycy żadnymi zestawami czeszącymi i nigdy nie miałem żadnych plam oleju czy innych podobnych problemów.

To pogratulować sterylnosci obsługi. Dla mnie norma jest czyszczenie matrycy raz na 3-6 miesięcy - mowie tu normalnym kurzeniu sie.

Natomiast w kwestii plucia olejem wymienienilem pare postow wyżej modele których dotyczyła moja wypowiedz. Cała seria semipro i pro od d300 w górę. Byc moze ma to związek z szybkostrzelnoscia, mechanizmem migawki i odmiennymi materiałami uzytymi do ich smaroeania niż w takim d90, d80 etc. (Hipoteza)

fotouśmieszek
06-02-2013, 12:09
Cała seria semipro i pro od d300 w górę. Byc moze ma to związek z szybkostrzelnoscia, mechanizmem migawki i odmiennymi materiałami uzytymi do ich smaroeania niż w takim d90, d80 etc. (Hipoteza)

Zaweza sie grupa puszek,ktore wg Ciebie syfily. Jak ograniczysz ja do d600 to pewnie bedziesz mial racje.Mialem pare nikonow amatorskich, semi,pro itepe i wszystkie syfily,z tym ze nigdy sie nie doczekalem pierwszego czyszczenia :D Wmawianie,ze d600 trzyma standard innych nikonow w kwestii "kurzenia" jest totalnym nieporozumieniem.

rafrog
06-02-2013, 12:36
Mam w domu D90, D200, i D300. W żadnym nigdy nie widziałem grama oleju na matrycy. Dodam, że D200 było naprawdę eksploatowane w ciężkich warunkach. Sprzedaż D600 mocno siadła przez ten kurz i olej. Wielu potencjalnych klientów boi się zaryzykować kupna puszki, z którą będą mieli problem.

Jacek_Z
06-02-2013, 12:38
U mnie najwięcej kurzu łapałem na D70 (najwięcej, ale to i tak było malutko), potem na D200, na D700 praktycznie wcale (sic!), na D800 tez jest OK, choć sie pojawił (po prawie roku) jakiś paproch.

Anar
06-02-2013, 13:14
Piszesz jakieś bzdury bo mam D80 cztery lata. Nigdy nie czyściłem w nim matrycy żadnymi zestawami czeszącymi i nigdy nie miałem żadnych plam oleju czy innych podobnych problemów. Może ze dwa razy dmuchnąłem sprężonym powietrzem jak pojawił się jakiś paproch, który był wyraźnie widoczny na zdjęciach.

co do D80: ja wczoraj dalej ogarniałem materiał znad morza sprzed 1,5 roku.. no kilka zdjęć jest niezłych,
patrzę a tam f22 a nawet czasem f32 (!), fakt nie miałem filterka ND to się ratowałem przysłoną...

do tematu: na tych zdjęciach pojawiło się tyle syfu, że 100 syfów z D600 to nic w porównaniu z tym co jest w D80 po 3 latach nie czyszczenia :D

Tłuste plamy też są i to nie jedna a kilkanaście a pojawiają się już od 2-3 lat od f5.6
wkoncu czas bedzie na wyczyszczenie i tego aparatu bo pozostanie na czarną godzinę na półeczce :)

kichu
06-02-2013, 13:16
Wmawianie,ze d600 trzyma standard innych nikonow w kwestii "kurzenia" jest totalnym nieporozumieniem.

Nie wmawiaj mi czegos czego nie napisalem. Napisalem, ze D600 syfi wiecej niz poprzednicy i tu pelna zgoda, natomiast rozprawienie sie z tym nie rozni sie niczym od czyszczenia mniej zasyfionej matrycy. Bierzesz szpatulke, przecierasz i po sprawie.

I kwestia brudzenia matrycy to naprawde nie matematyka w stylu ze padna 3 syfy raz na pol roku, bo zdarzalo mi sie (mialem D3s + D300s) ze jednej puszki nie czyscilem przez pol roku bo miala 2-3 male plamki, a druga musialem po jednym weekendzie focenia czyscic na nowo.

Władca Pixeli
07-02-2013, 07:46
http://www.nikon.com/about/ir/ir_library/result/pdf/2013/20130206_e.pdf

Z oficjalnego dokumentu Nikona można wyciągnąć jeden wniosek: jest źle będzie jeszcze gorzej.
Nikon będzie musiał ciąć koszty a to spowoduje jeszcze większy spadek jakości.
Do tego dochodzi przewidywany spadek sprzedaży co mnie wcale nie dziwi przy obecnym ignorowaniu problemów.
Nikon nagle się obudził i stwierdził, że na rynku istniej coś takiego jak konkurencja :mrgreen:

furtian
07-02-2013, 09:15
korekta prognozy wyniku rocznego o 1% na 1,5 m-ca przed końcem roku obrachunkowego świadczy jedynie o bardzo precyzyjnym przewidywaniu wyników - jest bez znaczenia czy minus czy plus

josephebeloki
07-02-2013, 19:03
http://www.nikon.com/about/ir/ir_library/result/pdf/2013/20130206_e.pdf

Z oficjalnego dokumentu Nikona można wyciągnąć jeden wniosek: jest źle będzie jeszcze gorzej.
Nikon będzie musiał ciąć koszty a to spowoduje jeszcze większy spadek jakości.
Do tego dochodzi przewidywany spadek sprzedaży co mnie wcale nie dziwi przy obecnym ignorowaniu problemów.
Nikon nagle się obudził i stwierdził, że na rynku istniej coś takiego jak konkurencja :mrgreen:

Ja już się wyleczyłem z Nikona ... ostatnio się słyszy w komunikacji miejskiej hasła w stylu : "Nie wymagaj, to tylko Nikon" :/ , więc marka zaczyna być kojarzona z BUBLEM.

Szkoda.

Władca Pixeli
07-02-2013, 19:34
korekta prognozy wyniku rocznego o 1% na 1,5 m-ca przed końcem roku obrachunkowego świadczy jedynie o bardzo precyzyjnym przewidywaniu wyników - jest bez znaczenia czy minus czy plus

Net Income
Previous Forecast (A) = 60,000
Revised Forecast (B) = 38,000
Difference (B)-(A) = -22,000
Change (%) = -36.7

As for Digital cameras – Interchangeable Lens Type, a decrease in unit sales is expected, along with a drop in selling prices resulting from increasing competition due to drastically worsening market conditions that started from the latter part of the third quarter

Borat1979
07-02-2013, 20:26
Zapominasz, że wpływ na to może mieć również zalanie zakładów produkcyjnych w czasie powodzi. Podejrzewam, że w firmie Nikon bardzie skupiają się na sprzęcie medycznym, mikroskopach, sprzęcie pomiarowym, urządzeniach do produkcji układów scalonych czy światłowodów bo z tego pewnie jest znacznie większa kasa niż aparatów i optyki konsumenckiej

kichu
07-02-2013, 20:49
jest dokaldnie odwrotnie ok 90% przychodu nikon uzyskuje ze swojego 'imaging division'

Władca Pixeli
07-02-2013, 20:59
i dodatkowa informacja

as a result of the latest financial results, the stock of Nikon Corp. fell 19% - the biggest drop since 1985

oraz

Canon last month forecast profit will rise 14 percent in 2013

Zen
07-02-2013, 21:10
Ja już się wyleczyłem z Nikona ... ostatnio się słyszy w komunikacji miejskiej hasła w stylu : "Nie wymagaj, to tylko Nikon" :/ , więc marka zaczyna być kojarzona z BUBLEM.

Szkoda.

Zaczynasz popadać w schizofrenię.

Borat1979
08-02-2013, 00:10
jest dokaldnie odwrotnie ok 90% przychodu nikon uzyskuje ze swojego 'imaging division'
Ale dochody z tego działu mają stały poziom od kilku lat a z "Precision Equipment" rosną.

kichu
08-02-2013, 00:23
Po tym jak polecialy na leb na szyje. Generalnie Nikon to jest glownie 'camera company' jednak, a przeciwienstwie do takiego Canona, gdzie foto jest tylko jednym z dzialow.

kazwita
08-02-2013, 01:25
Czyżby producent naszych zabawek miał podzielić losy przedpotopowych gadów? Może za 10 lat bazarowi archeologowie będą szukali skamieniałości gatunków Nikonozaurus Rex i Velocinikkor? :mrgreen:

Anar
08-02-2013, 05:44
Czyżby producent naszych zabawek miał podzielić losy przedpotopowych gadów? Może za 10 lat bazarowi archeologowie będą szukali skamieniałości gatunków Nikonozaurus Rex i Velocinikkor? :mrgreen:

ja się na szczęście o to nie martwię,
nikon D600 to na 99% ostatnia lustrzanka jaką kupiłem :)

następny korpus jaki kupię to jeśli kasa będzie to Leica S2 (bądź coś w podobie co będzie w przyszłości) + kompakt typu Fuji X1 / X100 (bądź podobny brat w przyszłości) a jeśli kasy nie będzie to ta druga opcja + 24 i 35mm

na szczęście nie robię zdjęć ptakom i samolotom więc nie martwię się nikonami na przyszłość :D

Zolty
08-02-2013, 09:50

Przypomina mi to przepowiednie z czasów D2/D200, kiedy Nikon był daleko za konkurentem.
Na szczęście stał się cud w postaci D3/D700/D300 i N podniósł się z kłopotów.
Ciekawe czy teraz będzie tak łatwo - zaufanie trudno odzyskać, z drugiej strony na stratach nie będą ciągnąć i najwyżej sprzedadzą cały dział Samyangowi czy tez innej firmie.

prz3mo
08-02-2013, 13:36
Przypomina mi to przepowiednie z czasów D2/D200, kiedy Nikon był daleko za konkurentem.
Na szczęście stał się cud w postaci D3/D700/D300 i N podniósł się z kłopotów.
Ciekawe czy teraz będzie tak łatwo - zaufanie trudno odzyskać, z drugiej strony na stratach nie będą ciągnąć i najwyżej sprzedadzą cały dział Samyangowi czy tez innej firmie.

Był za konkurentem tylko w kwestii matryc. Jakość wykonania była OK. Obecnie to jakaś kpina z nas, klientów.

Fraglesso
08-02-2013, 14:28
Wrócił mój D600 z serwisu... no i co?
Opis naprawy dość lakoniczny i raczej standardowy: Regulacja systemu AF zgodnie ze specyfikacją producenta. Czyszczenie matrycy. Prosimy pamiętać, że aparat nie jest całkowicie szczelny i pyły mogą przedostać się ponownie - w zależności od środowiska w jakim używany jest produkt.

Co z aparatem... matryca wyczyszczona idealnie.
Aparat zrobił w serwisie 888 zdjęć - ktoś mi wyjaśni po co, czy raczej ile ślubów zrobił?

Co do AF. W świetle dziennym wciąż idealnie. W świetle sztucznym mam jakieś obiekcje... znaczy aparat wrócił zresetowany i w ustawieniach Picture Control, na setupie wyostrzenie było na 3... jak przestawiłem na 6 to lepiej. Może mam wrażenie po przesiadce z D300 (gdzie GO była większa), że wszystkie szkła są bardziej mydlane... wiadomo większe ISO i takie tam ;]. Wczoraj popstrykałem trochę fotek swojego synka... a gadzina ruchliwa... ale kurde, fotki były trochę rozmyte, nie mogłem jednoznacznie stwierdzić gdzie trafia ostrość... jakby w punkt, ale fotki mydlane :]. Dziś sprawdzałem aparat w kuchni (tylko światło halogenowe) na martwej naturze... ostrość idealnie.

Sam nie wiem, niby wszystko OK, ale cycków nie urywa... w każdym razie muszę potestować jeszcze dokładniej.

Co do kurzu... 100 zdjęć u mnie w domu, raczej czysto... pojawiły się 3 pyłki widoczne na F22.

Ciekawostką jest tylko te 888 zdjęć w serwisie :D

irek6311
08-02-2013, 14:37
Fraglesso może seriami zdjęcia robili i sprawdzali czy kurz li olej brudzi matrycę ,
testy potrzebne ale tyle zdjęć zrobić to przesada .

rafrog
08-02-2013, 14:47

Norma. Kiedyś miałem powyżej 1 tys. więcej na liczniku po wizycie w serwisie :)

Jacek_Z
08-02-2013, 15:13
...w ustawieniach Picture Control, na setupie wyostrzenie było na 3... jak przestawiłem na 6 to lepiej. Może mam wrażenie po przesiadce z D300 (gdzie GO była większa), że wszystkie szkła są bardziej mydlane... wiadomo większe ISO i takie tam ;]. Wczoraj popstrykałem trochę fotek swojego synka... a gadzina ruchliwa... ale kurde, fotki były trochę rozmyte, nie mogłem jednoznacznie stwierdzić gdzie trafia ostrość... jakby w punkt, ale fotki mydlane :]. Dziś sprawdzałem aparat w kuchni (tylko światło halogenowe) na martwej naturze... ostrość idealnie.

Sam nie wiem, niby wszystko OK, ale cycków nie urywa... w każdym razie muszę potestować jeszcze dokładniej.
FX, dużo Mpx, wymagania co do optyki. Witaj w świecie większych wymogów ;)

Fraglesso
08-02-2013, 15:18
FX, dużo Mpx, wymagania co do optyki. Witaj w świecie większych wymogów ;)

zdaje sobie sprawę... mam jeszcze D700, wprawdzie to mniej Mpix, ale i tak wymagania co do optyki rosną... Szklarnię mam jaką mam i na razie nie mam szans na zmianę, więc trzeba przywyknąć ;).

Swoją drogą... możecie mi wyjaśnić czy w pliku RAW zapisywana jest wartość wyostrzania z Picture Control? Pewnie tylko capture NX i viewNX to odczytuje. LR ma raczej w du*ie te ustawienia z aparatu?

Jacek_Z
08-02-2013, 15:25
.Pewnie tylko capture NX i viewNX to odczytuje. LR ma raczej w du*ie te ustawienia z aparatu?Tak, jest zapisywana i jest tak jak myślisz. PS, LR - nie widzą tego.

Zolty
08-02-2013, 15:38
Był za konkurentem tylko w kwestii matryc. Jakość wykonania była OK. Obecnie to jakaś kpina z nas, klientów.

Kpina ktòra može wychodzic bokiem jeszcze przez nsastepne generacje puszek - nawet jesli (o ile w ogole) poprawia kurzawke w D600 i kaprawe oczko w D800 jeszcze w obecnej generacji puszek to chwile potrwa zanim klienci uwierza ze jest juz OK. Chwile, czyli moze nawet pol zycia nastepnej generacji puszek.

Nowych klientow na FF bedzie malo, czesc profi moze sie przesiasc na C., najwierniejsi beda ambitni/bogatsi amatorzy ktorym szkoda bedzie pozbywac sie rozbudowanej szklarni.

Oczywiscie jesli okaze sie ze C tez wypusxil jakiekos babola to milosnicy FF beda mieli wybor jak miedzy amputacja lewego oka i prawej nogi. Mniejsze zlo. Jak teraz - lepsza matryca i gorszy AF zamiennie nagorsza matryce i (chyba mimo wszystko) lepszy AF w C5 III, albo fajniejsza puszka z kurzem gratis zamiennie na gorsza puszke i matryce ale bez kurzawki w 6D.

W kazdym razie ja odpuscilem przesiadke z 700 na 800

kichu
08-02-2013, 15:45
i (chyba mimo wszystko) lepszy AF w C5 III

poczytaj watek na CB o kalibracjach 5D MKIII :)

Zolty
08-02-2013, 16:27
Tak, wiem że Canon również zapewnia rozrywkę swoim klientom walcząc z bezrobociem swojego serwisu - może mylne wrażenie odnoszę, ale chyba mniej jest przypadków niż z D800.
Tak czy inaczej - jeśli dwie główne firmy zjadą z jakością to przez jakiś czas rozwiąże się problem migracji. Nowi klienci się zniechęcą (Ci którzy przeglądają net przed zakupem DSLR).
Jednym słowem - na razie (klienci) jesteśmy w czarnej, zakurzonej i nieostrej części ciała poniżej tylnej ścianki Nikona (jako korporacji). ;)
Na razie - przyjdzie tali moment kiedy w końcu posiadacze dyplomów MBA i liczykrupy zaczną drapać się w głowy i zastanawiać dlaczego nie dostali premii za wyniki.
Byle nie za późno - bo konkurencja przejmie/kupi dział foto i zrobi z nim to co Toyota zrobiła z Subaru: wykastruje tak żeby produkcja nie zagrażała firmie matce.

prz3mo
08-02-2013, 18:02
Wrócił mój D600 z serwisu... no i co?
Opis naprawy dość lakoniczny i raczej standardowy: Regulacja systemu AF zgodnie ze specyfikacją producenta. Czyszczenie matrycy. Prosimy pamiętać, że aparat nie jest całkowicie szczelny i pyły mogą przedostać się ponownie - w zależności od środowiska w jakim używany jest produkt.

Co z aparatem... matryca wyczyszczona idealnie.
Aparat zrobił w serwisie 888 zdjęć - ktoś mi wyjaśni po co, czy raczej ile ślubów zrobił?

Co do AF. W świetle dziennym wciąż idealnie. W świetle sztucznym mam jakieś obiekcje... znaczy aparat wrócił zresetowany i w ustawieniach Picture Control, na setupie wyostrzenie było na 3... jak przestawiłem na 6 to lepiej. Może mam wrażenie po przesiadce z D300 (gdzie GO była większa), że wszystkie szkła są bardziej mydlane... wiadomo większe ISO i takie tam ;]. Wczoraj popstrykałem trochę fotek swojego synka... a gadzina ruchliwa... ale kurde, fotki były trochę rozmyte, nie mogłem jednoznacznie stwierdzić gdzie trafia ostrość... jakby w punkt, ale fotki mydlane :]. Dziś sprawdzałem aparat w kuchni (tylko światło halogenowe) na martwej naturze... ostrość idealnie.

Co do kurzu... 100 zdjęć u mnie w domu, raczej czysto... pojawiły się 3 pyłki widoczne na F22.

Cieszę się, że Ci się udało mieć wreszcie sprawną puszkę :)

Anar
08-02-2013, 18:02
Fraglesso może seriami zdjęcia robili i sprawdzali czy kurz li olej brudzi matrycę ,
testy potrzebne ale tyle zdjęć zrobić to przesada .

jak to przesada?
a niby skąd te filmy na necie pokazujące odpalenie 1k zdjęć seryjnie jak brudzi matrycę?
toż to NIKON sam od środka pewnie ma i w Polsce jakiś RUCH WYZWOLENIA KURZĄCEJ MATRYCY, ludzie się zbulwersowali więc... i oni tworzą filmiki, a że słabo zarabiają to używają do tego celu aparatów oddawanych do naprawy! :D

irek6311
08-02-2013, 18:29
Anar coś w tym jest ;)
Serwis powinien jednak udokumentować taki przebieg bo to jest dość znaczna eksploatacja ,
choć to i tak nic bo znajomemu akumulator w D700 podmienili na złom 2 letni i co po odbiorze zrobić może < nie sprawdził to teraz kicha .

josephebeloki
08-02-2013, 19:01
Tak, wiem że Canon również zapewnia rozrywkę swoim klientom walcząc z bezrobociem swojego serwisu - może mylne wrażenie odnoszę, ale chyba mniej jest przypadków niż z D800.
Tak czy inaczej - jeśli dwie główne firmy zjadą z jakością to przez jakiś czas rozwiąże się problem migracji. Nowi klienci się zniechęcą (Ci którzy przeglądają net przed zakupem DSLR).
Jednym słowem - na razie (klienci) jesteśmy w czarnej, zakurzonej i nieostrej części ciała poniżej tylnej ścianki Nikona (jako korporacji). ;)
Na razie - przyjdzie tali moment kiedy w końcu posiadacze dyplomów MBA i liczykrupy zaczną drapać się w głowy i zastanawiać dlaczego nie dostali premii za wyniki.
Byle nie za późno - bo konkurencja przejmie/kupi dział foto i zrobi z nim to co Toyota zrobiła z Subaru: wykastruje tak żeby produkcja nie zagrażała firmie matce.

Pentax podobno już testuje swoją FF. Jak wiadomo w APS-C jest nr 1, w średnim formacie też nie ma konkurentów w swojej cenie... no to jeśli idąc tą drogą FF też będzie nr 1 :).
Po za tym ostatnio była informacja, że Pentax chce z Tokiną podjąć współpracę odnośnie szkieł.

prz3mo
08-02-2013, 19:12
Pentax podobno już testuje swoją FF. Jak wiadomo w APS-C jest nr 1, w średnim formacie też nie ma konkurentów w swojej cenie... no to jeśli idąc tą drogą FF też będzie nr 1 :).
Po za tym ostatnio była informacja, że Pentax chce z Tokiną podjąć współpracę odnośnie szkieł.

I bardzo dobrze, nie ma nic lepszego niż konkurencja.

Jacek_Z
08-02-2013, 21:32
Pentax ...też nie ma konkurentów w swojej cenie... no to jeśli idąc tą drogą FF też będzie nr 1 :). .Gdyby się zrobiła tania konkurencja w FF to by było świetnie.
Pentax będzie miał jednak problem ze szklarnią. Zaniedbał szkła na FF, a jak przykład Canona i Nikona pokazuje praktycznie trzeba przerobić wszystkie obiektywy od nowa, dbając szczególnie o lepsze powłoki (podbicie kontrastu) i ograniczanie winietowania. Stare analogowe szkła będa nieco mydlic na pełnych dziurach. A z winietowaniem będzie dość tragicznie, bo Pentax ma mnóstwo naleśników, a tam nie ma telecentryczności. Winieta będzie gigantyczna. Chyba, że pokombinują coś softem, ale to się odbija na jakości brzegów klatki.

Borat1979
08-02-2013, 22:21
Jak by ten aparat pojawił się z 5 lat temu to może i Pentax miał by na to szansę. Sony też ma pełną klatkę od paru lat i jej sprzedaż jest znikoma w porównaniu z Canonem i Nikonem.

Fraglesso
08-02-2013, 22:55
OK, po wieczornych testach w świetle sztucznym stwierdzam, że raczej jest OK. Aparat trafia w punkt... te moje fanaberie z mydlanymi obrazkami... no cóż, jak mówił Jacek_Z, wymagania co do szklarni rosną :].

Ciekawostka - uwaga... moim zdaniem AF zaczął działać duuuuuużo lepiej w ciemnych warunkach. Nawet na skrajnych czujnikach ustawia szybko i pewnie w warunkach, żeby zdjęcie naświetlić prawidłowo, to jest 1/6 sek. ISO 6400, F1.8. Zaskoczony jestem... testy wprawdzie robiłem głównie na N50/1.8... ale serio AF mnie zaskoczył.

Dziś też w świetle dziennym testowałem N85/1.8 w trybie AF-C 21 punktów i zaskoczony byłem skutecznością... model w postaci mojego synka podczas karmienia, to naprawdę duże wyzwanie dla AF... praktycznie nonstop musiał korygować ostrość, bo mała gadzina nie potrafi chwili w miejscu usiedzieć... no miło zaskoczony jestem. :D

Anar
08-02-2013, 23:31
Gdyby się zrobiła tania konkurencja w FF to by było świetnie.
Pentax będzie miał jednak problem ze szklarnią. Zaniedbał szkła na FF, a jak przykład Canona i Nikona pokazuje praktycznie trzeba przerobić wszystkie obiektywy od nowa, dbając szczególnie o lepsze powłoki (podbicie kontrastu) i ograniczanie winietowania. Stare analogowe szkła będa nieco mydlic na pełnych dziurach. A z winietowaniem będzie dość tragicznie, bo Pentax ma mnóstwo naleśników, a tam nie ma telecentryczności. Winieta będzie gigantyczna. Chyba, że pokombinują coś softem, ale to się odbija na jakości brzegów klatki.

gdyby fuji jednak wypuściło FF i nikkory znowu by pasowały to myślę, że sprzedaż ich korpusów by szła jak ciepłe bułeczki... ;)
nie zapominajmy też o Sony który chce zrobić FF w wersji NEX: http://www.mirrorlessrumors.com/full-frame-nex-cameras-coming-in-one-year-nex-7-style-and-24-or-30-32mp-sensor/ ....

Zolty
08-02-2013, 23:57
I bardzo dobrze, nie ma nic lepszego niż konkurencja.

Podpisuje się obiema ręcamy... konkurencja jest zdrowa, problemem dla N i C może być ich "korporacyjna inercja".
(Ta sama która dobija Panasonica, Sony, Sharpa - konurencja jednego/dwóch czeboli lepiej dostosowujących się do zmian, zbijających ceny, zasypujących rynek nowostkami sprowadziła działy RTV tych firm do parteru).
Pożyjemy, zobaczymy - na razie sceptycznie podchodzę do ostatnio prowadzonej polityki Nikona: począwszy od kontroli jakości, przez pomysły typu J1/V1 po politykę serwisową (zgodny ze specyfikacją/ uszkodzenie mechaniczne).

Jacek_Z
09-02-2013, 00:13
Zgadzam się z tym. Tylko czy japończycy sobie wzajemnie zrobia krzywdę? Powątpiewam. Wyznają te samą filozofię. Gdyby tak za profi lustrzanki wziął się Samsung. Bo japońska konkurencja producentów telewizorów jakos sie nie wyniszczyła. Dopiero Koreańczycy dali im popalic.
Samsung robi całkiem fajne kompakciki.

motoko
09-02-2013, 11:53
Zgadzam się z tym. Tylko czy japończycy sobie wzajemnie zrobia krzywdę? Powątpiewam. Wyznają te samą filozofię. Gdyby tak za profi lustrzanki wziął się Samsung. Bo japońska konkurencja producentów telewizorów jakos sie nie wyniszczyła. Dopiero Koreańczycy dali im popalic.

Ktoś na którymś forum napisał, że Samsung owszem robi ciekawe aparaty (chodziło o ich bezlusterkowce) i - o dziwo - niezłe obiektywy do nich, ma tylko problem z jakością obrazka oraz cenami.

nowart
09-02-2013, 12:38
Kiedyś mawiało się, że Nikon robi dobre aparaty a Canon dobre zdjęcia. Teraz powiedzenie to trochę się zdezaktualizowało, powiedziałbym odwróciło - Nikonowi zdecydowanie siadła jakość sprzętu , Canon w jakości zdjęć po prostu się zatrzymał parę lat temu. Choć to oczywiście ogólniki i każdy użytkownik może mieć odmienne wrażenia :)

prz3mo
09-02-2013, 16:21

Samsung robi już dosłownie wszystko i w wielu działkach pozamiatał tak naprawdę dość konkretnie. Myślę, że gdyby tylko księgowi w Samsugu policzyli, że "teraz" opłaca się wejść w lustra poważniej to by to zrobili z dużym hukiem. Potencjał marka ma ogromny. Widocznie z jakichś powodów nie do końca interesuje ich DSLR.

Anar
09-02-2013, 16:28
Samsung robi już dosłownie wszystko i w wielu działkach pozamiatał tak naprawdę dość konkretnie. Myślę, że gdyby tylko księgowi w Samsugu policzyli, że "teraz" opłaca się wejść w lustra poważniej to by to zrobili z dużym hukiem. Potencjał marka ma ogromny. Widocznie z jakichś powodów nie do końca interesuje ich DSLR.

jeśli w samsungu jest tyle co w ich telewizorach przez wiele lat to ja gratuluję tym którzy wychwalają tą markę ;)

nie wiem jak teraz jest ale moja matka przez 15 lat pracowała w Daewoo Electronics i tam wrzucano często te same podzespoły (w tym płyty główne) do wielu telewizorów, dużo osób o tym wie ale są tez tacy ktorzy o tym zapominają ze telewizory często to roznica tylko pudełka, jeśli samsung tutaj jedzie na podobnych wózku to ja bym na wiele nie liczył, ceny muszą być wyższe bo pośrednicy swoje biorą... ;)

prz3mo
09-02-2013, 16:34
jeśli w samsungu jest tyle co w ich telewizorach przez wiele lat to ja gratuluję tym którzy wychwalają tą markę ;)

A co jest nie tak z ich telewizorami?

nie wiem jak teraz jest ale moja matka przez 15 lat pracowała w Daewoo Electronics i tam wrzucano często te same podzespoły (w tym płyty główne) do wielu telewizorów, dużo osób o tym wie ale są tez tacy ktorzy o tym zapominają ze telewizory często to roznica tylko pudełka, jeśli samsung tutaj jedzie na podobnych wózku to ja bym na wiele nie liczył, ceny muszą być wyższe bo pośrednicy swoje biorą... ;)

To oczywiste, że wiele bebechów róznych mare to to samo. Jest tak w elektronice, motoryzacji... Ale co to ma do tego co napisałem, bo nie kumam?

josephebeloki
09-02-2013, 16:34
OK, po wieczornych testach w świetle sztucznym stwierdzam, że raczej jest OK. Aparat trafia w punkt... te moje fanaberie z mydlanymi obrazkami... no cóż, jak mówił Jacek_Z, wymagania co do szklarni rosną :].

Ciekawostka - uwaga... moim zdaniem AF zaczął działać duuuuuużo lepiej w ciemnych warunkach. Nawet na skrajnych czujnikach ustawia szybko i pewnie w warunkach, żeby zdjęcie naświetlić prawidłowo, to jest 1/6 sek. ISO 6400, F1.8. Zaskoczony jestem... testy wprawdzie robiłem głównie na N50/1.8... ale serio AF mnie zaskoczył.

Dziś też w świetle dziennym testowałem N85/1.8 w trybie AF-C 21 punktów i zaskoczony byłem skutecznością... model w postaci mojego synka podczas karmienia, to naprawdę duże wyzwanie dla AF... praktycznie nonstop musiał korygować ostrość, bo mała gadzina nie potrafi chwili w miejscu usiedzieć... no miło zaskoczony jestem. :D

Miło słyszeć... sam czekałem , aż otrzymasz w końcu sprzęt z serwisu. A możesz coś więcej powiedzieć o "kurzu" czy nadal się pojawia?

Zolty
09-02-2013, 16:40
Wbrew pozorom trudno znaczaco zaistniec na takim rynku. Byzmesmenem nie jestem, ale w DX nastawilbym sie juz tylko na bezlusterkowce, a na rynku FF DSLR firmie spoza "ukladu" trudno zaistniec na skale wystarczajaca do uzyskania zysku netto.
Aczkolwiek moze byc tak ze FF to jedyna przyszlosc DSLR - kopakty zostana zjedzone przez komorki, albo wskocza w DX, bezlusterkowce DX i pewnie FX, jak tak dalej pojdzie to DSLR bedzie zaczynal sie od FF i konczyl na 6x9 z bilionem pikseli, wysokim DR i (na to czekam) co najmniej 16 bitowym przetwarzaniem obrazu jak w obecnych MF.

Co jest nie tak z TV Samsunga - zawsze gdy na takiego patrze mam wrazenie podziwiania swiata w 6 bitowym kolorze. ;)

ayu
09-02-2013, 22:28
Jeżeli chodzi o Samsunga to wartość marki ostatnimi czasy wzrosła gigantycznie ale nie dzięki reklamom tylko dzięki produktom, dobrym produktom. O ile pamiętam Koreańczycy to 8 firma świata. Wszyscy Japońce biorą od nich podzespoły.
To są fakty. A jeśli chodzi o przypuszczenia to moim zdaniem lustra to już za jakiś będą w odwrocie. Mechanika tego rozwiązania nie wytrzyma w starciu z elektroniką. Bezlusterkowce je wyprą. Ich chyba jedyną wadą w stosunku do DSLR jest wolniejszy AF i to tylko właściwie AF-C.
Gdyby nie ta przypadłość w domu nie miałbym już DSLR.

Z telefonu

Fraglesso
10-02-2013, 01:03
Miło słyszeć... sam czekałem , aż otrzymasz w końcu sprzęt z serwisu. A możesz coś więcej powiedzieć o "kurzu" czy nadal się pojawia?

O kurzu... pierwsze zdjęcie jakie zrobiłem po przyjeździe aparatu z serwisu to biała kartka na F22 ;]. Matryca czyściutka jak powinno być... zero pyłków. Aparat zrobił dziwnie dużo fotek w serwisie bo aż 888. Może pstrykali, aż się przestało coś w nim "kruszyć" i następnie wyczyścili.

Po zrobieniu ~70 fotek miałem 3 pyłki, po zrobieniu ~300 fotek nic się nie zmieniło... wciąż mam te 3 pyłki. Czyli jakby aparat przestał kurzyć. Mam już przebieg ponad 3000 zdjęć... może to ta magiczna bariera. Oczywiście zamierzam sprawdzać co jakiś czas to kurzenie, ale nie, żebym się na to ciśnieniował... bardziej z ciekawości i dla Waszej informacji.

Tym optymistycznym akcentem... życzę stosunkowo udanej nocy :]

RAF7705
10-02-2013, 12:15
Czyli to jest ich procedura.
Napstrykać tyś zdjęć, żeby odpadła farba, wyczyścić i potem nie ma już co odpadać.

Anar
10-02-2013, 23:48
Czyli to jest ich procedura.
Napstrykać tyś zdjęć, żeby odpadła farba, wyczyścić i potem nie ma już co odpadać.

zawsze można zrobić to samemu,
kupić mały pędzelkiem i pomalować tamto miejsce gdzie farba odlatuje samemu,
może ścianka jest nierówna, nie wygipsowali i teraz farba się kruszy,
albo ściankę pomalowali tylko raz a nie dwa razy... chcieli zaoszczędzić na farbie to teraz mamy tego efekty..

wigi
10-02-2013, 23:52
W moim D600 jest wersja oprogramowania: C 1.00, L 1.006.
Zastanawia mnie ta druga część - L, za co odpowiada i jaki numerek macie w swoich puszkach?

krzysztofz24
11-02-2013, 00:05
(....)Mechanika tego rozwiązania nie wytrzyma w starciu z elektroniką. Bezlusterkowce je wyprą.(.....)

To juz jak robimy kolejny kosmiczny OT;-) to wtrace swoje trzy grosze.
Najdoskonalszy uklad elektroniczny nigdy nie dorowna ukladowi lustro-pryzmat. Czyli temu co widzimy przykladajac oko do wizjera lustrzanki.
A dlaczego, bo to zawsze bedzie odwzorowanie rzeczywistosci przez uklad elektroniczny.
A lustro (mam tu na mysli po prostu taki genialny wynalazek ludzkosci jak lustro;-)) po prostu odzwierciedla wiernie rzeczywistosc taka jaka ona jest.

Jacek_Z
11-02-2013, 00:22
Czyli ... lustro zakłamuje :mrgreen:. Bo na zdjęciu nie będziemy mieli tej rzeczywistości co pokazuje lustro, tylko tą co potrafi przekazać matryca.
Czyli oglądanie LCD, a nie lustra to może być zaleta.

Zolty
11-02-2013, 00:44
Zastanawia mnie ta druga część - L, za co odpowiada i jaki numerek macie w swoich puszkach?

To jest część oprogramowania odpowiedzialna za korektę dystorsji obiektywów, wg strony Nikona to najnowsza wersja.

konserwator
11-02-2013, 00:46

mam tak samo- numerki1.00, i 1.006
co się tyczy aparatu- już pisalem raz, piszę drugi- teraz mam okolo 5000 przebiegu i zero kurzu na matrycy, podejrzewalem problemy z af, ale okazalo się że to szkiełka nie puszka, bardzo dobrym okazal się taniutki 28-80 którego kupiłem dawno temu w komplecie z f80, fajnie działają manuale - jeszcze starsze, jeżeli chodzi o kolor- subiektywna ocena 14/2,8 jest najlepszy.
tak na marginesie- też nie leżał mi uchwyt- maly i jakiś taki, dokupiłem gripa, ale po kilku dniach zdjąłem - doszedłem do wniosku że to dlugie używanie D2x przyzwyczailo mnie do większej puszki ale wyważenie jest zupelnie inne.

Fraglesso
11-02-2013, 01:07
też mam C 1.00, L 1.006

Witosz
11-02-2013, 01:19
też mam C 1.00, L 1.006

Ile osób z forum ma D600?

Fraglesso
11-02-2013, 01:25
Ile osób z forum ma D600?

Czemu pytasz mnie?

Fraglesso
11-02-2013, 11:49
Ja w sprawie kurzu... jednak jest... zrobiłem test na F22, nadal widać 3 kropki, podpiąłem tamrona, zrobiłem F32... no i jest caaaaaaaaaałe stado "kurzyków". Po podkręceniu kontrastu wygląda to tragicznie :/

no cóż... z dedykacją dla kurzu - w du**e to mam (http://www.youtube.com/watch?v=ZyDTA464Mdw)

--Richie--
11-02-2013, 11:53
Ja w sprawie kurzu... jednak jest... zrobiłem test na F22, nadal widać 3 kropki, podpiąłem tamrona, zrobiłem F32... no i jest caaaaaaaaaałe stado "kurzyków". Po podkręceniu kontrastu wygląda to tragicznie :/

no cóż... z dedykacją dla kurzu - w du**e to mam (http://www.youtube.com/watch?v=ZyDTA464Mdw)

Dla mnie dopóki nie widać go przy f11-13 nie ma dramatu.

Fraglesso
11-02-2013, 11:58
Dla mnie dopóki nie widać go przy f11-13 nie ma dramatu.

Ja głównie focę ślyby... więc f5.6 to max :D też się nie przejmuję ;)

bck1007
11-02-2013, 17:21
jestem zalamany, d600 kurzy nawet po serwisie, d800 obudowa kiepska, gumy odłażą ! co mam kupic :( kasa sie zepsuje w portfelu

QubaKpl
11-02-2013, 17:22
jestem zalamany, d600 kurzy nawet po serwisie, d800 obudowa kiepska, gumy odłażą ! co mam kupic :( kasa sie zepsuje w portfelu

d700

irek6311
11-02-2013, 17:29
jestem zalamany, d600 kurzy nawet po serwisie, d800 obudowa kiepska, gumy odłażą ! co mam kupic :( kasa sie zepsuje w portfeluTyle sprzętu masz w stopce to zdjęcia rób ;)
D600 jak i inne lustrzanki zbiera kurz więc to niej jest wada ,
szklarnie sprzedałeś (cokolwiek to znaczy) to kup Nikon D4 i kasa będzie dobrze wydana ;)

Fraglesso
11-02-2013, 17:31

Łoooo matko... masz problem... D700, D3...

bck1007
11-02-2013, 17:31
d700

tylko nowka ! fx !

prz3mo
11-02-2013, 17:33
tylko nowka ! fx !

D4 :-P Albo konkurencja, np. chwalony 6D.

popi
11-02-2013, 17:35
Bazując na ostatnich doświadczeniach w znęcaniu się nad spieprzonymi fotkami sam zachodzę w głowę: po kiego sprzedałem D700 skoro było i jest to nadal b-a-r-d-z-o u-d-a-n-e body... Dzięki Fraglesso, przynajmniej teraz mogę zanucić słowa "twojej" piosenki ;)

Subiektywnie stwierdzam: nie ma sensu dopłacać do D4 (gdybym wcześniej wiedział to co teraz wiem - oooo, tajemna wiedzo ;) - nie puszczałbym w obieg siedemsetki tylko dokupił drugą do pary).

PS. Ale, że to wątek o D600... Życzę Kolegom by serwis jednak wcześniej (niż później) poradził sobie na dobre z "paprochami".

bck1007
11-02-2013, 17:37
Tyle sprzętu masz w stopce to zdjęcia rób ;)
D600 jak i inne lustrzanki zbiera kurz więc to niej jest wada ,
szklarnie sprzedałeś (cokolwiek to znaczy) to kup Nikon D4 i kasa będzie dobrze wydana ;)

mialem to co pisze, sprzedalem i jestem bez niczego ;) chce fx do 10 tys.

i w d600 nie jest normalne kurzenie jak w innych lustrzankach :P

irek6311
11-02-2013, 17:47
bck1007 kurz to normalka w lustrzance więc nie dramatyzuj ,
dobra gruszka z Apteki (byle bez talku) załatwia problem ,
czepiłeś się tematu D600 to tak dla zabawy czy współczujesz tym co kupili te body ?
10tyś zł jak masz to D800 kup i będzie to dobra inwestycja ...
chyba że chciałbyś niezawodność D4 w cenie D600 > to nierealne bo wysoka jakość kosztuje .

RedVil
11-02-2013, 17:55
jakiś czas temu pisałem:

żeby zakończyć dyskusję na temat kupowania kto gdzie chce i jakie są ku temu powody, ja na przykład jestem w trakcie załatwiania leasingu na większy zakup a mianowicie:
D600
N16 Fish
N14-24mm 2.8
N24-70mm 2.8
N70-200mm 2.8
Sigma 150-500mm
N grip
N aku x3
SB910
Filtry UV 3szt
Sandisk 16 4szt

razem jest to niezła sumka, ale aparat nie należy do najtańszych bo za 6750, z kolei na obiektywach mam upusty i to kompensuje mi cenę aparatu. Mam nadzieję że otrzymam ten leasing i będę mógł protestować i podzielić się z wami opinią, dodam tylko że śledzę 2 wątki na tym forum o D600 od samego początku, i tak nie widzę dla siebie alternatywy jeśli chodzi o puszkę :/ ta najbardziej mi pasuje, tak mi się przynajmniej wydaje, a przesiadka z D5000 i tak będzie dla mnie skokiem milowym :)

i w końcu udało się podpisałem umowę leasingową, teraz pozostaje tylko oczekiwać realizacji, może się uda w tym tygodniu albo na początku następnego. Mam nadzieję że po otrzymaniu tego sprzętu, bardziej tu chodzi o obiektywy, rozwieje się moja niepewność dotycząca inwestycji, a przesiadka z obecnego D5000 myślę że mnie zadowoli :D

jak otrzymam przesyłkę postaram się podzielić wrażeniami, z jakiej jest puli seryjnej, wersja oprogramowania, itd.

MaciekW
11-02-2013, 21:08
Przede wszystkim podziel się zdjęciami :) Bo tego najbardziej brakuje w tym wątku ;)

wigi
11-02-2013, 21:15
Przede wszystkim podziel się zdjęciami :) Bo tego najbardziej brakuje w tym wątku ;)
Do pokazywania zdjęć jest inny wątek, nie tak "żywy" jak ten, który jest głównie do narzekania. ;)

Borat1979
11-02-2013, 22:07
Do pokazywania zdjęć jest inny wątek, nie tak "żywy" jak ten, który jest głównie do narzekania. ;)
Czasem mam wrażenie, że zdjęcia czegoś innego niż białej kartki na f22 z D600 nikogo tu nie interesują :razz:

Witosz
11-02-2013, 23:14
Jak tak wszyscy narzekają na N D600, to czemu się ich nikt nie pozbywa, przejrzałem allegro, nie znajdziecie używki, u nas w dziale sprzedam też próżno szukać. Kurzyć się kurzy, to jest pewne ale chyba pucha jest na tyle DOBRA, że każdy sobie jakoś z tym radzi !:shock:

Fraglesso
12-02-2013, 00:13
Jak tak wszyscy narzekają na N D600, to czemu się ich nikt nie pozbywa, przejrzałem allegro, nie znajdziecie używki, u nas w dziale sprzedam też próżno szukać. Kurzyć się kurzy, to jest pewne ale chyba pucha jest na tyle DOBRA, że każdy sobie jakoś z tym radzi !:shock:

Ok, chętnie Ci sprzedam... ale opuszczę Ci 10% ceny którą dałem... chcesz kupić?? Zmartwię Cię... ja kupiłem D600 jak jeszcze kosztował 7500 zł... to jak, wciąż żwawo chętny kupić? :D

Kocham właśnie takie pierd****ie...

Witosz
12-02-2013, 00:25
Ok, chętnie Ci sprzedam... ale opuszczę Ci 10% ceny którą dałem... chcesz kupić?? Zmartwię Cię... ja kupiłem D600 jak jeszcze kosztował 7500 zł... to jak, wciąż żwawo chętny kupić? :D

Kocham właśnie takie pierd****ie...
Nie irytuj się tak, ile masz na liczniku w D600 i ile razy musiałeś go czyścić ?

Fraglesso
12-02-2013, 00:38
Nie irytuj się tak, ile masz na liczniku w D600 i ile razy musiałeś go czyścić ?

Gdzie tu irytacja... z uśmiechem na twarzy naciskałem klawisze :].

Wyjaśniam Ci dlaczego nie znajdziesz na allegro D600 w używce... bo i tak go nikt nie kupi, no chyba że za pół ceny.
Ja mam ponad 3500 fotek. Czyszczony był na mokro raz w serwisie przy okazji naprawy.

Borat1979
12-02-2013, 00:42
Jak tak wszyscy narzekają na N D600, to czemu się ich nikt nie pozbywa, przejrzałem allegro, nie znajdziecie używki, u nas w dziale sprzedam też próżno szukać.
Przy obecnej cenie nówki D600 trzeba by było go wystawić za jakieś 4,5-5 tyś zł, bo nikt nie kupi używki 200-300 zł taniej niż nówki w sklepie. Jeżeli ktoś 2 miesiące temu zapłacił ponad 7 tys to musiałby być kretynem żeby go w tej chwili sprzedać.

Witosz
12-02-2013, 00:50
Przy obecnej cenie nówki D600 trzeba by było go wystawić za jakieś 4,5-5 tyś zł, bo nikt nie kupi używki 200-300 zł taniej niż nówki w sklepie. Jeżeli ktoś 2 miesiące temu zapłacił ponad 7 tys to musiałby być kretynem żeby go w tej chwili sprzedać.

To fakt, przy spadku cen (październik - luty), nic tylko poczekać do kwietnia !

Borat1979
12-02-2013, 01:00
To fakt, przy spadku cen (październik - luty), nic tylko poczekać do kwietnia !

To była cena nowości, w dniu premiery kosztował o ile pamiętam 8800 zł.
Teraz spadła do realnego poziomu i do kwietnia raczej niewiele się zmieni.

Fraglesso
12-02-2013, 01:04

Ufff, dzięki za ten post, bo już chciałem oddać moje kurzące D600 w dobrej cenie ;P

Witosz
12-02-2013, 12:41
Mam jeszcze takie przemyślenia.
Kupuje samochód, nie jestem z niego zadowolony (psuje się , mała moc, duże spalanie), więc go sprzedaje i kupuje coś innego, ALE !!!!
Jak się ma dobre szkiełka pod FX, to co sprzedać D600 – i co kupić ?
I tu jest dylemat NIKONIARZY !!!!

esk2
12-02-2013, 12:56
sprzedać D600 – i co kupić ?
I tu jest dylemat NIKONIARZY !!!!

może dajmy ostatnią szansę Nikonowi, może wreszcie się ogarną i wypuszczą coś rozsądnego bez wpadki,
w końcu coś majstrują z sony nad matrycą 20mpx..

a jak nie wykorzystają ostatniej szansy pozostaną nam dwie opcje:
-meczyć się z nowosciami, cieszyć się ze starych sprawdzonych kontrukcji
-zmienic system

irek6311
12-02-2013, 13:36
esk2 D600 to body za rozsądne pieniądze ,
D600 ma dobrą matrycę i pomimo drobnych usterek dobrze się sprzedaje ,
do Serwisu nie trafia tak wiele body by uznać D600 za bubel ,
wpadki ma też i Canon więc zmiana systemu niewiele zmienia ,
widzę że lubisz gorące tematy D600/D7000 i jako nie posiadający owych body tylko nakręcasz atmosferę < dla zabawy ?

esk2
12-02-2013, 13:42
nie mam bo szukam pewnej puszki dxowej, a ten post sledze by być na bierzaco w temacie.

nie mam zamiaru nakręcać atmosfery, nie widzę w tym sensu, poprostu czytając ten jak i inne wątki czasem coś napisze.

Miren
12-02-2013, 13:49
nie mam bo szukam pewnej puszki dxowej, a ten post sledze by być na bierzaco w temacie.

nie mam zamiaru nakręcać atmosfery, nie widzę w tym sensu, poprostu czytając ten jak i inne wątki czasem coś napisze.

D3100, D3200, D5100, D5200...., masz bardzo duży wybór w DX.

esk2
12-02-2013, 14:11
D3100, D3200, D5100, D5200...., masz bardzo duży wybór w DX.

nie dziękuję posiadam D90 i nie wymienię go na wydmuszkę tylko po to by mieć lepszą matrycę..

Fraglesso
12-02-2013, 14:22
nie dziękuję posiadam D90 i nie wymienię go na wydmuszkę tylko po to by mieć lepszą matrycę..

To chyba nie jest właściwy temat na twoje rozważania. Skoro masz D90 i nie chcesz go wymieniać, to po co wprowadzasz zamęt. FXa nie... bo ma wady, DXa nie, bo wydmuszka... no to po co te rozważania?

Zrobił się jeden wielki offtop z tego tematu... zaraz zaczniecie o polityce gadać :/

Zmieniając temat... czy możliwe jest założenie tematu, w którym w formie listy wpisywaliby się tylko użytkownicy D600 - w celu sprawdzenia ile jest na forum osób z D600, czy mieli problemy z AF, jaki mają przebieg i jak wygląda sprawa kurzu na matrycy... tylko ktoś musiałby administrować ten temat i w pierwszym poście aktualizować go.

Borat1979
12-02-2013, 14:31
Kupuje samochód, nie jestem z niego zadowolony (psuje się , mała moc, duże spalanie), więc go sprzedaje i kupuje coś innego, ALE !!!!
Porównanie trochę chybione bo w D600 nic się nie psuje.

Zmieniając temat... czy możliwe jest założenie tematu, w którym w formie listy wpisywaliby się tylko użytkownicy D600 - w celu sprawdzenia ile jest na forum osób z D600, czy mieli problemy z AF, jaki mają przebieg i jak wygląda sprawa kurzu na matrycy... tylko ktoś musiałby administrować ten temat i w pierwszym poście aktualizować go.
Tylko trzeba by to potwierdzić zdjęciem bo napisać można wszytko :)

Jacek_Z
12-02-2013, 14:32
Załóż temat z ankietą, nie trzeba aktualizowac.

Fraglesso
12-02-2013, 14:54

no tak oblatany nie jestem... pytanie czy da się tam umieszczać info o przebiegu i problemach...
Jacku, a może mógłbyś coś takiego założyć na moją prośbę... bo na pewno wiesz lepiej jak za to się zabrać?

Proszę :D

MstrG
12-02-2013, 14:58

Bardziej chyba chodzi o to, aby tylko osoby mające D600 mogły zagłosować w ankiecie. Do tego chyba trzeba utworzyć grupę D600, do której mogą trafić tylko osoby sprawdzone np poprzez przesłanie zdjęcia z wytyczonymi ustawieniami. To samo by się przydało zrobić z D7000.

katzdw
12-02-2013, 15:03
niby wszyscy narzekaja ze d600 to bubel tylko wytlumaczcie mi czemu albo juz go kupili albo sie zastanawiaja nad jego kupnem. moj d600 jest troche usyfiony, af niby gorszy od d700 ale przesiadajac sie z np d90 to ten af jest o niebo lepszy wiec nad czym sie tu zastanawiac? sb900 sie przegrzewaly czyli tez mialy wade i to duuuza a jakos mi sie ani razu nie wylaczyla. d600 ma kurz ale robie fotki bo po to sie kupuje aparat a nie by nad nim plakac!

Nemeth
12-02-2013, 15:16
(...)do której mogą trafić tylko osoby sprawdzone np poprzez przesłanie zdjęcia z wytyczonymi ustawieniami. To samo by się przydało zrobić z D7000.

Najlepiej, żeby było na nim widać dokument tożsamości ze zdjęciem oraz dowód zakupu aparatu.

...

;)

Fraglesso
12-02-2013, 15:33
niby wszyscy narzekaja ze d600 to bubel tylko wytlumaczcie mi czemu albo juz go kupili albo sie zastanawiaja nad jego kupnem. moj d600 jest troche usyfiony, af niby gorszy od d700 ale przesiadajac sie z np d90 to ten af jest o niebo lepszy wiec nad czym sie tu zastanawiac? sb900 sie przegrzewaly czyli tez mialy wade i to duuuza a jakos mi sie ani razu nie wylaczyla. d600 ma kurz ale robie fotki bo po to sie kupuje aparat a nie by nad nim plakac!

No ja potrzebowałem drugiego FXa i to z filmowaniem. (Film na potrzeby amatorskie - uwiecznianie rodziny). Kupiłem go w październiku... więc właściwie zaczęły dopiero pojawiać się informacje o kurzu :P.

Można powiedzieć, że byłem "testerem" dla wielu z Was ;).

MstrG
12-02-2013, 15:41
Najlepiej, żeby było na nim widać dokument tożsamości ze zdjęciem oraz dowód zakupu aparatu.

...

;)

Koniecznie uzupełnione wynikami badań krwi, moczu i prostaty ;)
Bardziej mi tu chodzi o zdjęcie wykonane z ustalonym czasem / przysłoną / iso. Ma to na celu wyeliminowanie osób typu "naczytałem się dużo o tym aparacie, wyrobiłem sobie opinię czytając wypowiedzi innych, natomiast D600 widziałem kilka razy chuchając na szybę witryny sklepowej, ba! nawet pani w FJ pozwoliła mi zrobić 6 zdjęć, wiem wszystko i klikam, że strasznie kurzy."

Taka ankieta będzie bardzo wiarygodna, jednak troszkę z nią jest zachodu :)

katzdw
12-02-2013, 15:44
ja kupilem pod koniec listopada. wiedzialem doskonala ze kurzy i ze ma kiepski af ale sprawdzilem sobie kurz na moim d900 i bylo jego tam duzoooooo no i doszedlem do wniosku ze af nie moze byc gorszy od tego w d90. moj d600 kurzy do tej pory. Robilem teraz zdjecia przy f9 i tego kurzu nie widac wiec co sie nim przejmowac

Jacek_Z
12-02-2013, 16:18
no tak oblatany nie jestem... pytanie czy da się tam umieszczać info o przebiegu i problemach...
Jacku, a może mógłbyś coś takiego założyć na moją prośbę... bo na pewno wiesz lepiej jak za to się zabrać?Nic prostszego niż założenie tematu.
Mogę to zrobic za ciebie, ale .. opracuj liste opcji na jakie ma się głosować.
Przebiegi itd - to raczej w postach od userów, bo w ankiecie sie wpisuje tylko wybór, a nie liczby.
No chyba że zrobisz przedziały przebiegów na które ludzie maja głosować. Ale jak z przebiegiem powiązac kurzenie, skoro toi będzie w innym polu ankiety?
Co znaczy ze jest kurz? Ile pyłków widocznych przy jakiej przysłonie?

Ja rozumiem, że się chce pozyskac wiedzę, ale w praktyce to nie jest łatwe, diabeł tkwi w szczegółach. I zakładając uczciwość wszystkich biorących udział w ankiecie.

Bardziej chyba chodzi o to, aby tylko osoby mające D600 mogły zagłosować w ankiecie. Do tego chyba trzeba utworzyć grupę D600, do której mogą trafić tylko osoby sprawdzone np poprzez przesłanie zdjęcia z wytyczonymi ustawieniami. To samo by się przydało zrobić z D7000.

Najlepiej, żeby było na nim widać dokument tożsamości ze zdjęciem oraz dowód zakupu aparatu. To samo pomyślałem.

Naprawdę sa osoby, które lubia torpedować rzeczy, które sa wg nich bez sensu. A wy zakładacie uczciwość, szczerość itd. A 5 canonierów zaburzy wam ankietę i po statystyce.
W dodatku generalnie aktywni sa niezadowoleni.

Fraglesso
12-02-2013, 17:11
Listę opcji do głosowania...

Może zacznijmy od miesiąc zakupu, zastosowanie (np. amatorskie, zawodowe... pomysł Kalam'a), rodzaj zdjęć (ślubniaki, portrety, landschaft'y, studio, macro), może wystarczy - kurzy/nie kurzy, może numery seryjne? Problemy z AF (nie działające czujniki, nie trafia w sztucznym świetle, nie trafia w ogóle)

Ludzie - pomóżcie - co ułatwiłoby podjęcie decyzji o zakupie.

Nie mam pomysłu na weryfikację tego czy ktoś ma D600, czy jest trolem i chce się ponabijać. Bo przesłanie fotki z EXIFem do weryfikacji to chyba nienajlepszy pomysł... zawsze można taką "ukraść". Jakieś pomysły?

Jacek_Z
12-02-2013, 17:19
Listę opcji do głosowania...

Może zacznijmy od miesiąc zakupu, Tzn jak chcesz zrobic te listę? Listę miesięcy? Jak miesiąc powiążesz z kurzem itd?
Spróbuj ułożyc ankietę, chyba nie bardzo wiesz o co chodzi, jakie sa możliwości.
Mając ankiete możesz tylko dac kropkę przy pozycji - to tyle. Więc trzeba przemysleć pozycje ankiety.
Ty zdaje się to chcesz ułożyć wiele ankiet i najlepiej gdyby były ze sobą powiązane odpowiedzi.
Ciut realizmu poproszę.

Decyzji o zakupie to nie pomoże podjąć. Jesteś osobą pełną wątpliwości i taką pozostaniesz obojętnie co pokaze ankieta. Daj sobie spokój.
Rzuć monetą.

bck1007
12-02-2013, 18:16
a ja sadze tak, glowny post ogolnie info, liczba puszek, itp a reszte posty to dla kazdego wlasciciela puszki 1 post w nim, zdj zakupu, przebieg, pcozatek, nr seryjnego itp bedie czytso ladnie .

Ps. w glowny poscie streszczenie na temat body, czy sa poprawy lub wady i temat przyklejony.

Fraglesso
12-02-2013, 18:39
Tzn jak chcesz zrobic te listę? Listę miesięcy? Jak miesiąc powiążesz z kurzem itd?
Spróbuj ułożyc ankietę, chyba nie bardzo wiesz o co chodzi, jakie sa możliwości.
Mając ankiete możesz tylko dac kropkę przy pozycji - to tyle. Więc trzeba przemysleć pozycje ankiety.
Ty zdaje się to chcesz ułożyć wiele ankiet i najlepiej gdyby były ze sobą powiązane odpowiedzi.
Ciut realizmu poproszę.

Decyzji o zakupie to nie pomoże podjąć. Jesteś osobą pełną wątpliwości i taką pozostaniesz obojętnie co pokaze ankieta. Daj sobie spokój.
Rzuć monetą.

OK, nie robiłem ankiety... nie wiem co można tam umieścić... więc może tylko info ile osób ma rzeczywiście D600... tylko jak to weryfikować :P.

MOże dać taką ankietę:
- nie mam D600 - nigdy nie kupię
- nie mam D600 - rozważam zakup
- nie mam D600 - kupię na pewno pomimo wykrytych wad
- mam D600 - nie mam żadnych problemów
- mam D600 - mam problem z AF, nie mam kurzu
- mam D600 - mam kurz, AF sprawny
- mam D600 - mam kurz i problemy z AF

Oczywiście to luźne propozycje.

a ja sadze tak, glowny post ogolnie info, liczba puszek, itp a reszte posty to dla kazdego wlasciciela puszki 1 post w nim, zdj zakupu, przebieg, pcozatek, nr seryjnego itp bedie czytso ladnie .

Ps. w glowny poscie streszczenie na temat body, czy sa poprawy lub wady i temat przyklejony.

Oddzielne posty zgodnie z jakimś szablonem np.

- nr seryjny: 6028

- miesiąc zakupu: październik 2012

- kurz na matrycy: TAK

- problemy z AF: TAK - nie ostrzy w świetle sztucznym

- czy serwisowany: TAK, 18 dni, przebieg zrobiony w serwisie 888, wyczyszczona matryca, AF poprawiony

PLUSY:
- lekki
- piękny obrazek
- super wideo
- niezły AF
- mocny "śrubokręt"
- mikroregulacja AF

MINUSY:
- kiepski dźwięk z mikrofonu wbudowanego
- gorszy chwyt niż D700
- kurz na matrycy
- klawiszologia jak D7000

To oczywiście przykładowe punkty, które dałyby możliwość jakiejś oceny aparatu, problemów, rozwiązań.
Suche fakty, bez zbędnego pier***ia ;)

TEMAT ŚCIŚLE MODEROWANY - wszelkie dyskusje w wątku karane banem :D

Jacek_Z
12-02-2013, 18:53

...

TEMAT ŚCIŚLE MODEROWANY - wszelkie dyskusje w wątku karane banem :DZdefiniuj co rozumiesz przez mam kurz. Ile paprochów przy jakiej przsyłonie po jakim czasie używania/przebiegu?

Jak każdy user chcesz by twój temat był idealny. To nierealne, nie będzie tak ścisłej moderacji.

Fraglesso
12-02-2013, 19:04
Czy ja jestem jedyny od wymyślania ankiet? Napisałem, że to luźne propozycje.

Definicja co to kurz - przysłona F22, biała kartka, znacząca liczba niepokojących kropek na matrycy... 100 osób nie mając D600 na tym forum wie jaka jest definicja kurzu w D600, a Ty pytasz? No Jacku, proszę Cię... Poza tym, procedurę weryfikacji kurzu możemy sobie opracować sami... może wstawić fotkę zakurzonej matrycy jako odnośnik - masz mniej niż na obrazku - nie masz kurzu. Masz więcej kropek niż na obrazku - możesz wpisać, że masz kurz.

Zresztą to luźna sugestia.

Ja nie chce żeby to był mój temat, żeby był idealny... nic bardziej mylnego - ale moderacja może być ścisła jak "pas cnoty" - bo to zależy np. od Ciebie. Jeśli ktoś zacznie dyskusje, to wywalasz wypowiedzi i dajesz bana... Ogłoszenia da się moderować - wiem, że tam jest poprzez weryfikację treści zrobione, ale dział jest idealnie czysty :D. Tam jak źle wystawisz ogłoszenie... to nie pojawi się. Tu można po prostu kasować wszystko co będzie zrobione poza szablonem.

grissley
12-02-2013, 19:14
Fraglesso - masz pomysł, poczuj się właścicielem tematu i wciel go w życie. Ew załóz najpierw wątek "narzędziowy", żeby ustalić/obgadać ostateczny kształ wątku docelowego ;)

irek6311
12-02-2013, 19:16
Fraglesso sensu powstania takiego tematu nie widzę bo znikomy procent właścicieli D600 jest zarejestrowany na Forum ,
ci co muszą i tak kupią D600 bo innej alternatywy nie ma w tym pułapie od Nikona ,
D600 to nowość na rynku i raczej u nas nie sprzedaje się jak D90/D7000 bo drogi dla amatora fotografii jest ,
ankietę można zrobić bez głosowania to będzie wiarygodniejsza jak masz parcie na taki temat ;)

Fraglesso
12-02-2013, 19:24
Fraglesso - masz pomysł, poczuj się właścicielem tematu i wciel go w życie. Ew załóz najpierw wątek "narzędziowy", żeby ustalić/obgadać ostateczny kształ wątku docelowego ;)

Ja za cienki jestem, poza tym musiałbym być moderatorem, żeby z tym walczyć ;)

Fraglesso sensu powstania takiego tematu nie widzę bo znikomy procent właścicieli D600 jest zarejestrowany na Forum ,
ci co muszą i tak kupią D600 bo innej alternatywy nie ma w tym pułapie od Nikona ,
D600 to nowość na rynku i raczej u nas nie sprzedaje się jak D90/D7000 bo drogi dla amatora fotografii jest ,
ankietę można zrobić bez głosowania to będzie wiarygodniejsza jak masz parcie na taki temat ;)

Ja zarzuciłem pomysł... aparat mam - nie musisz mnie zachęcać/zniechęcać do zakupu. Wielokrotnie odpisuje ludziom na ich PW w sprawie D600 i to o sprawach, które w tym wątku były omawiane, ale sorrki - przejrzeć 4000 postów, to trzeba mieć sporo samozaparcia :]

Temat miałby za zadanie zebrać FAKTY, a nie SPEKULACJE pisane przez 100 troli.

irek6311
12-02-2013, 19:30
Fraglesso napisz Temat a Moderator "Troli" wyłapie ;)
faktem jest że trochę trefnych body D600 jest na rynku ale statystyka tego na Forum mało wiarygodna będzie bo właścicieli D600 tu mało ,
podobnie jest z D7000 na Forum i sensu w robieniu statystyki awaryjności tego body też nie widzę .

Witosz
12-02-2013, 19:53
OK, nie robiłem ankiety... nie wiem co można tam umieścić... więc może tylko info ile osób ma rzeczywiście D600... tylko jak to weryfikować :P.

MOże dać taką ankietę:
- nie mam D600 - nigdy nie kupię
- nie mam D600 - rozważam zakup
- nie mam D600 - kupię na pewno pomimo wykrytych wad
- mam D600 - nie mam żadnych problemów
- mam D600 - mam problem z AF, nie mam kurzu

Oczywiście to luźne propozycje.

Oddzielne posty zgodnie z jakimś szablonem np.

- nr seryjny: 6028

- miesiąc zakupu: październik 2012

- kurz na matrycy: TAK

- problemy z AF: TAK - nie ostrzy w świetle sztucznym

- czy serwisowany: TAK, 18 dni, przebieg zrobiony w serwisie 888, wyczyszczona matryca, AF poprawiony

PLUSY:
- lekki
- piękny obrazek
- super wideo
- niezły AF
- mocny "śrubokręt"
- mikroregulacja AF

MINUSY:
- kiepski dźwięk z mikrofonu wbudowanego
- gorszy chwyt niż D700
- kurz na matrycy
- klawiszologia jak D7000

To oczywiście przykładowe punkty, które dałyby możliwość jakiejś oceny aparatu, problemów, rozwiązań.

TEMAT ŚCIŚLE MODEROWANY - wszelkie dyskusje w wątku karane banem :D

Wreszcie coś o co mi chodziło. Do dzieła Panowie !:-o

Jacek_Z
12-02-2013, 21:55
Czy ja jestem jedyny od wymyślania ankiet? Napisałem, że to luźne propozycje.Nie jesteś jedyny, ale to był twój pomysł. Więc ty go realizuj. Rzucies pomysł, a moderator mający i tak sporo roboty ma jeszcze i to zrobić za ciebie a potem ci pilnowac tematu.

Definicja co to kurz - przysłona F22, biała kartka, znacząca liczba niepokojących kropek na matrycy... 100 osób nie mając D600 na tym forum wie jaka jest definicja kurzu w D600, a Ty pytasz? No Jacku, proszę Cię... Widzisz, ja nie wiem. czy 5 kropek przy przysłonie 4,0 to już nadmiar i wada? Po przysłonieciu do 22 to już moze być 100 kropek i przy małym przebiegu to wada.Widać, że nie byłeś badaczem. Bo trzeba mieć procedury, inaczej całe badanie można w buty wsadzić. Każdy rozumie co innego pod niby tym samym.

Ja nie chce żeby to był mój temat, żeby był idealny... nic bardziej mylnego - ale moderacja może być ścisła jak "pas cnoty" - bo to zależy np. od Ciebie. Jeśli ktoś zacznie dyskusje, to wywalasz wypowiedzi i dajesz bana...Nie dajemy bana za takie rzeczy. Co najwyżej za uporczywe trolowanie jest kartka (i oburzenie, że się nie pozwala na OT)

Fraglesso napisz Temat a Moderator "Troli" wyłapie ;).
Dokładnie.

RTSiak
12-02-2013, 22:01
Ehh widzę ze post ze sklepem i tanim d600 poszedł do śmietnika;/ Ktoś może mnie oświecić o co tam chodziło i czemu tak tanio? Oszukiści?

Fraglesso
12-02-2013, 22:13
Nie jesteś jedyny, ale to był twój pomysł. Więc ty go realizuj. Rzucies pomysł, a moderator mający i tak sporo roboty ma jeszcze i to zrobić za ciebie a potem ci pilnowac tematu.

Jacku... przepraszam, że zapytam... od czego jest moderator?
Ja temat mogę założyć, ale jaki jest sens... jak zacznie się trolowanie tematu, dyskusje, offtopy... kto tego dopilnuje - bo przed chwila napisałeś, że moderator ma za dużo własnej roboty... to po co mam taki temat zakładać??

Dlaczego użytkownicy nie stosujący się do zasad nie mogą zostać zbanowani? Przecież jeśli temat ma dać jakiś pogląd na sytuację, to musi w nim być porządek. Dlaczego zwyczajne zdanie "ZA TROLOWANIE oraz DYSKUSJE w temacie będzie ban" nie upoważnia do banowania natarczywych natrętów?

Jeszcze w sprawie procedury... napisałem jaki mam pomysł na określanie kurzu... dlaczego nie zaproponujesz lepszej opcji??

Benny_Bennasi
12-02-2013, 23:20
Czytam , czytam i ręce opadają :P

Mozę spodoba wam się mój szablon tego co mnie interesuje przy wyborze puchy który postanowiłem przygotować dla was moi kochani :D

Jak widział bym taki wątek?
Zamknięty przez admina a szablon akceptowany tak jak ogłoszenie po weryfikacji umieszczany w temacie + 5 zdjęc :
Wysokie iso, w sztucznym świetle, plener i co wam przyjdzie do głowy moje panie ;)

Poniżej szablon, może wam sie spodoba a może nie :P
Pozdro 600

Skala ocen dla kurzu:

1: brak
2: coś tam widać ale na wysokich wartościach
3: jest ,zaczyna być widoczny ale tragedii nie ma
4: myślę nad ponownym serwisem
5: tragedia , ręce opadają mam dosyć tego aparatu jedzie do serwisu a ja idę na piwo :P

Data zakupu:

Wcześniejszy model posiadanego aparatu:

Zastosowanie:

Używane obiektywy:

Numer seryjny:

AF nie trafia w świetle sztucznym: tak/nie

AF nie trafia w świetle zastanym: tak/ nie

AF inny problem: podaj jaki?

Występujący BF/FF: tak / nie

Problem we współpracy z lampa: tak/nie

Problem z AWB: tak/nie

Kurz na matrycy: tak/nie

Stopień zakurzenia matrycy w skali 1 do 5:

Czy kurz znacząco utrudnia obróbkę: tak / nie

Ilość kurzu po 1000 zdjęć w skali 1 do 5:

Ilość kurzu po 2000 zdjęć w skali 1 do 5:

Ilość kurzu po 3000 zdjęć w skali 1 do 5:

Ergonomia w skali 1 do 5:

Serwis: tak był/ nie nie był

Powód wizyty w serwisie:

Czynności wykonane w serwisie:

Stan po powrocie z serwisu:

Problemy we współpracy z następującymi obiektywami lub ich brak:

Ocena plastyki obrazu od 1 do 5 :

Ocena rozpiętości tonalnej: od 1 do 5

Ocena pracy na niskim ISO od 1 do 5:

Ocena pracy na wysokim ISO od 1 do 5:

Karty pamięci na których pracuję:

Program używany do obróbki:

Wady:

Zalety:

Krótkie podsumowanie czy zaryzykował byś zakup mając powyższe informację:

nagly
12-02-2013, 23:40
Drobne info dla tych co nie widzieli. Kyle Clements zrobil pare testow i wrzucil na youtube:
numer ser 501xxxx.

Nikon D600 Sensor Dust Time-lapse (pt. 1) - ok 1000 klapniec, duzooo kurzu
Nikon D600 Sensor Dust Timelapse (pt. 2) - ok 2000 klapniec, duzooo kurzu
Nikon D600 Sensor Dust Timelapse (pt.3) ok 4000 klapniec, mniej kurzu (czyszczenie w serwisie nikona)
Nikon D600 Dust Test Timelapse (pt. 4) po czyszczeniu w serwisie i zrobieniu kolenych 1000 (obecny stan ok 5000) miej kurzu (ok 6 or 7 plamek)

zrodlo:
https://www.youtube.com/user/theheadlessrabbit/videos?view=0

Jacek_Z
13-02-2013, 01:11
Jeszcze w sprawie procedury... napisałem jaki mam pomysł na określanie kurzu... dlaczego nie zaproponujesz lepszej opcji??To ma być twój wątek - ty określaj.
Ja nie opracowałem sobie żadnej jakościowej normy w tym temacie. I nie zamierzam się nad tym głowić, temat mnie nie pociąga. Nie wszyscy musza być entuzjastami w każdej sprawie - zrozum mnie. Ja sugeruję tylko, że jak juz chcesz się napracować i założyć taki temat to zrob to z sensem, tak by wyniki o czyms mówły.
Pewne pojęcia każdy rozumie inaczej - stąd mówię, byś doprecyzował określenie "jest kurz"

Jacku... przepraszam, że zapytam... od czego jest moderator?
Ja temat mogę założyć, ale jaki jest sens... jak zacznie się trolowanie tematu, dyskusje, offtopy... kto tego dopilnuje - bo przed chwila napisałeś, że moderator ma za dużo własnej roboty... to po co mam taki temat zakładać??

Dlaczego użytkownicy nie stosujący się do zasad nie mogą zostać zbanowani? Przecież jeśli temat ma dać jakiś pogląd na sytuację, to musi w nim być porządek. Dlaczego zwyczajne zdanie "ZA TROLOWANIE oraz DYSKUSJE w temacie będzie ban" nie upoważnia do banowania natarczywych natrętów?Dużo widzisz tematów w których nie ma OT? A widzisz za to mnóstwo banów?
Zostaw mi decydowanie o tym co wycinać a co nie. Jeśli liczysz na perfekcyjny watek to takiego tu nie ma. No może poza dosłownie kilkoma (niektóre przyklejone).
Załóż wreszcie ten wątek i nie mów co mam robić. Będe robił to samo co w innych tematach. Będzie taki standard, jak jest na forum. Nie będzie wyjątkowego traktowania.Dlaczego ten wątek miałby być inny niż 100 innych? Jak będziesz widział niewłaściwe wpisy - raportuj. Nie skarż sie przed złożeniem tematu że jest źle pilnowany i nie ma banów. Narzekanie na brak reakcji moderacji w temacie którego nie ma jest dziwne. Skończmy temat powstawania tematu. Załóż go albo i nie.

Borat1979
13-02-2013, 01:19
Ocena rozpiętości tonalnej: od 1 do 5
Ocena pracy na niskim ISO od 1 do 5:
Ocena pracy na wysokim ISO od 1 do 5:

Na te punkty szkoda nawet czasu bo to można zobaczyć w wynikach testów na każdym portalu fotograficznym.

Fraglesso
13-02-2013, 01:34
Normalnie walka z wiatrakami... :/

Panie i panowie... no to czekam na propozycję jak byście rozwiązali problem skali oceny ilości kurzu. A może zamiast tego każdy wrzuca fotkę w pełnej rozdziałce (jpg) dowolny obiektyw spełniający jeden wymóg - F22. Oczywiście biała kartka i ekspozycja dająca dobry efekt. Każdy zainteresowany może taką fotę pobrać i dowolnie "podrasować", żeby uwydatnić kurz/olej? Każdy będzie mógł pobrać fotki kilku osób i sobie sprawdzić przebieg (opanda) oraz intensywność kurzu - zrobić porównanie i wyciągnąć własne wnioski.

Co do ankiety - pewien użytkownik się odezwał do mnie w tej sprawie... ma świetny pomysł... może się uda :D.

Jacku - trzymam Cię za słowo (znaczy za literki) w sprawie moderacji... no i oczywiście zapraszam do opracowywania procedury... bo to nie w znaczeniu spychologii było... chodzi o to, żeby więcej osób przedstawiło swoje pomysły, lub wątpliwości.

Edyta
A jeszcze mam pytanie... czy jeśli na początku wątku będzie wyraźna (DUŻE CZERWONE LITERY) prośba o nie komentowanie, tylko pisanie zgodnie z szablonem, to jeśli ktoś zacznie komentować, pisać cokolwiek innego niż było proszone - to będziesz te wpisy usuwał? (oczywiście w miarę możliwości i wolnego czasu)

Benny_Bennasi
13-02-2013, 02:00
Na te punkty szkoda nawet czasu bo to można zobaczyć w wynikach testów na każdym portalu fotograficznym.

Można to usunąć i zastąpić czymś bardziej przydatnym

LOUCO
13-02-2013, 02:01
Widzę, że się nie obejdzie bez aktywowania Kazia vel Smukła Dzida :)

Jacek_Z
13-02-2013, 02:32
A jeszcze mam pytanie... czy jeśli na początku wątku będzie wyraźna (DUŻE CZERWONE LITERY) prośba o nie komentowanie, tylko pisanie zgodnie z szablonem, to jeśli ktoś zacznie komentować, pisać cokolwiek innego niż było proszone - to będziesz te wpisy usuwał? (oczywiście w miarę możliwości i wolnego czasu)Postaram się. Raportowanie to dobra sprawa by zwrócić uwagę moderatorów (nie tylko moją) na to co dzieje się w wątku.
Ja niedługo znikam na prawie 2 tygodnie.

Władca Pixeli
13-02-2013, 03:27
Zamiast zakładać nowe tematy czy ankiety o D600 może lepiej złożyć petycję na stronie

https://petitions.whitehouse.gov/petition/create

Jeżeli uda się w ciągu miesiąca zebrać 100,000 podpisów Biały Dom będzie musiał oficjalnie odpowiedzieć na petycję :mrgreen:

zoom2
13-02-2013, 03:33
Oj LOUCO , Kaziowie i Smukłe Dzidy będą stanowić 98 procent autorów tego wątku.

Jacku jeśli autor wątku uzna , ten mój post jest natarczywym natręctwem proszę zbanuj mnie dla dobra ludzkości i przyszłych pokoleń

cz4rnuch
13-02-2013, 10:13
Normalnie walka z wiatrakami... :/ Spokojnie Don Kichocie, bo jeszcze zginiesz od własnego miecza. Jak już Ci tak przypadło do gustu krzewienie cenzury na forum, to bardziej uważaj na swój język z przed kilku postów, bo wg regulaminu należałoby Ci się :) Pozdrawiam (twój Sancho Panza)

*** OBOWIĄZKI UŻYTKOWNIKÓW FORUM ***

6. Każdy użytkownik forum zobowiązany jest:...

c) stosować się do zasad netykiety oraz kultury wypowiedzi publicznej. Kategorycznie zabrania się używania słów niecenzuralnych lub powszechnie uznawanych za obraźliwe. Za ich używanie będzie przyznawana kara - czerwona kartka. Należy również pamiętać o tym, że nawet wykropkowane przekleństwo, zapisanie przekleństwa w formie, która fonetycznie brzmi jak przekleństwo oraz za jakąkolwiek próbę ominięcia w/w zakazu stanowi naruszenie regulaminu.

Żeby nie robić do końca OT, mam pytanie o dwie tarcze nastaw(trybów pracy i wyzwalania migawki). Czy łatwo się je obsługuje jedną ręką oraz czy same pokrętła chodzą lekko czy może z oporem?

Fraglesso
13-02-2013, 12:35
Spokojnie Don Kichocie, bo jeszcze zginiesz od własnego miecza. Jak już Ci tak przypadło do gustu krzewienie cenzury na forum, to bardziej uważaj na swój język z przed kilku postów, bo wg regulaminu należałoby Ci się :) Pozdrawiam (twój Sancho Panza)

*** OBOWIĄZKI UŻYTKOWNIKÓW FORUM ***

6. Każdy użytkownik forum zobowiązany jest:...

c) stosować się do zasad netykiety oraz kultury wypowiedzi publicznej. Kategorycznie zabrania się używania słów niecenzuralnych lub powszechnie uznawanych za obraźliwe. Za ich używanie będzie przyznawana kara - czerwona kartka. Należy również pamiętać o tym, że nawet wykropkowane przekleństwo, zapisanie przekleństwa w formie, która fonetycznie brzmi jak przekleństwo oraz za jakąkolwiek próbę ominięcia w/w zakazu stanowi naruszenie regulaminu.

Żeby nie robić do końca OT, mam pytanie o dwie tarcze nastaw(trybów pracy i wyzwalania migawki). Czy łatwo się je obsługuje jedną ręką oraz czy same pokrętła chodzą lekko czy może z oporem?

A zmartwie Cie... moje wykropkowanie moze byc odczytane dwojako... niekoniecznie wulgarnie... wiec co Ty sobie podstawisz, to twoja sprawa :)

Co do pokretel, obsluguje sie je dobrze lewa reka... jedna, ale i tak musisz trzymac aparat prawa reka... wiec nie wiem co masz na mysli odnosnie obslugi jedna reka :).

Obydwa pokretla maja przyciski blokujace, ktore nalezy wcisnac, zeby je przekrecic, ale da sie to zrobic jedna reka :)

Jacek_Z
13-02-2013, 12:43
Dostaniesz na PW ankietę jaką ktoś zrobił (nie na forum, na zewnętrznym portalu)
Załóż temat, objaśnij o co ci chodzi, podlinkuj ankietę.
Na forum tego się nie da zrobić w sposób tak rozbudowany jak tam. To jest praktycznie 8 ankiet, to by musiało byc u nas 8 tematów - skrypt naszego forum nie pozwala na wiele ankiet w temacie.
Do tamtego tematu da się linki tutaj i w drugim temacie o D600, więc szybko się zbiorą uczestnicy.

cz4rnuch
13-02-2013, 12:49
Dzięki za odpowiedź i wcale mnie nie zmiartwiłeś. Odnośnie obsługi jedną ręką chodziło mi właśnie o to, czy nie jest to niewygodne(rzecz jasna pisałem o obsłudze jedną ręką samych pokręteł a nie całego aparatu - myślę, że dość jasno to zaznaczyłem w pytaniu?). To co napisałem o twoim języku miało za zadanie jedynie podkreślić, że jednak pewna swoboda jest potrzebna na otwartym forum i czym więcej restrykcji tym mnie pożytku. To w jaki sposób się bronisz niczego nie zmienia, bo w cytowanym przeze mnie fragmencie regulaminu wszystko jest jasno wytłumaczone i nie ma tu miejsca na interpretacje i domysły(gdyby było inaczej ten podpunkt nie miałby sensu). Poza tym gdybyś nie miał na myśli czegoś wulgarnego to po co to wykropkowywać ;) Pisanie wprost poprawia czytelność. Pozdrawiam

Fraglesso
13-02-2013, 13:22
Dostaniesz na PW ankietę jaką ktoś zrobił (nie na forum, na zewnętrznym portalu)
Załóż temat, objaśnij o co ci chodzi, podlinkuj ankietę.
Na forum tego się nie da zrobić w sposób tak rozbudowany jak tam. To jest praktycznie 8 ankiet, to by musiało byc u nas 8 tematów - skrypt naszego forum nie pozwala na wiele ankiet w temacie.
Do tamtego tematu da się linki tutaj i w drugim temacie o D600, więc szybko się zbiorą uczestnicy.

Ok, dzięki Jacku... wczoraj już z MstrG o tym dyskutowaliśmy na PW.
Zastanawiam się jeszcze, żeby zrobić szablon z podstawowymi informacjami, tak jak wcześniej pisałem.

Dzięki za odpowiedź i wcale mnie nie zmiartwiłeś. Odnośnie obsługi jedną ręką chodziło mi właśnie o to, czy nie jest to niewygodne(rzecz jasna pisałem o obsłudze jedną ręką samych pokręteł a nie całego aparatu - myślę, że dość jasno to zaznaczyłem w pytaniu?). To co napisałem o twoim języku miało za zadanie jedynie podkreślić, że jednak pewna swoboda jest potrzebna na otwartym forum i czym więcej restrykcji tym mnie pożytku. To w jaki sposób się bronisz niczego nie zmienia, bo w cytowanym przeze mnie fragmencie regulaminu wszystko jest jasno wytłumaczone i nie ma tu miejsca na interpretacje i domysły(gdyby było inaczej ten podpunkt nie miałby sensu). Poza tym gdybyś nie miał na myśli czegoś wulgarnego to po co to wykropkowywać ;) Pisanie wprost poprawia czytelność. Pozdrawiam

Spoko, zakończmy jałową dyskusję na temat banów i przewinień... jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam. Swoboda na forum musi być, zdaję sobie z tego sprawę, chodziło mi tylko, zeby nie śmiecić tematu odnośnie D600 - ankieta.

Co do pokręteł - dodam, że oba pokrętła dość wygodnie się obsługuje. Górne (ja mam taki sposób): palcem wskazującym odblokowujesz, a palcem serdecznym i kciukiem obracasz. Dolne albo podobnie, albo blokadę wciskasz kciukiem, a palcem wskazującym obracasz... powierzchnia pierścienia jest specjalnie porowata właśnie pod palec wskazujący. Oba pokrętła po odblokowaniu pracują lekko i płynie z wyczuwalnym "klikiem".

Jacek_Z
13-02-2013, 13:48
Ankieta juz jest, w tym wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223839
prosimy o zapoznanie się.
Fraglesso, napisz tam wstępniak - co chcesz a czego nie. Pilnie!

MstrG
13-02-2013, 14:02
Myślę Jacku, że temat ankiety powinien zawierać tylko pozostałe suche dane podawane przez użytkowników D600, np czy aparat wraz ze wzrostem ilości wyzwoleń migawki mniej kurzy (może dodać to do ankiety?). Podawajcie swoje pomysły, zawsze można edytować temat.
Dyskusja jest w tym wątku i lepiej niech tak pozostanie :)

Bambello
13-02-2013, 14:04
W temacie ankiety.
Nie są nigdzie widoczne uwagi, że przedmuchałem matrycę i że skalibrowałem AF mikroregulacją, ale to chyba drobiazg.
Przez to nie wiedziałem czy wybrać, że nie mam problemów z Af, czy że mam BF. Wybrałem jedno i drugie.
Pozdrawiam

ayu
13-02-2013, 14:31
Oddałem głos zobaczymy jak to się będzie kształtować. Na razie mało userów.

Z telefonu

Anar
13-02-2013, 15:05
Ankieta juz jest, w tym wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223839
prosimy o zapoznanie się.
Fraglesso, napisz tam wstępniak - co chcesz a czego nie. Pilnie!

ktoś sobie tutaj jaja chyba robi za przeproszeniem,
nie wiem jak mozna dać w dziedziny fotografii do wyboru śluby czy portrety a nie dac chociazby koncertów/festiwali i reportazu... przy tych dwoch rzeczach czesciej sie jednak wymienia obiektywy niz przy slubie (wiec i kurzenie + trudne warunki w jakich przeżywa d600 tez wchodzą w grę i blablabla) gdzie nie raz nie dwa widzialem jak caly kosciol oblatują zoomem 16-35 :D

no ale dobra z uwagi jaka ankieta takie odpowiedzi.. nie robie w ogóle nic zero portretów ale skoro nie ma koncertow to dam ze robie portrety zawodowo, no nie ma tez streeta czy ARCHITEKTURY ale jest sport i macro, uznam ze to i to podobne bo w pierwszej parze są ludzie w a drugiej parze nie ma ludzi wiec pewnie o to chodzilo autorowi :lol: :lol: :lol:

W temacie ankiety.
Nie są nigdzie widoczne uwagi, że przedmuchałem matrycę i że skalibrowałem AF mikroregulacją, ale to chyba drobiazg.
Przez to nie wiedziałem czy wybrać, że nie mam problemów z Af, czy że mam BF. Wybrałem jedno i drugie.
Pozdrawiam

bo ta ankieta jest tak ogólna jak ogólne są odpowiedzi sklepów czy serwisu... ;)

MstrG
13-02-2013, 15:19
Łatwo jest się śmiać i drwić, ale samemu coś zrobić to już ciężko. nie zmuszam Cie do wypełnienia ankiety, jest dobrowolna.
Wystarczy napisać czy to PM czy tutaj, że brakuje Ci jakiegoś typu - przecież mogę go dodać. Chcesz może tez fotografię inwentaryzacyjną i obraz rodzajowy?

Anar
13-02-2013, 15:22
Łatwo jest się śmiać i drwić, ale samemu coś zrobić to już ciężko. nie zmuszam Cie do wypełnienia ankiety, jest dobrowolna.
Wystarczy napisać czy to PM czy tutaj, że brakuje Ci jakiegoś typu - przecież mogę go dodać. Chcesz może tez fotografię inwentaryzacyjną i obraz rodzajowy?

dokument juz poprawiony a raczej dorzucono conieco tam,
sorry ale wstalem lewą nogą i jestem troche poddenerwowany.. jeszcze oczu nie otworzylem a juz telefony ze zleceniami .... n/c

ten no, miłego dnia i raz jeszcze przepraszam za moje zachowanie, o! ;)

Fraglesso
13-02-2013, 15:29
Do wszystkich marudzących - można dodać wszystko... tylko jedna czy dwie osoby nie ogarną tego... stąd pomysł, żebyście Wy dali info jak miałaby wyglądać ta ankieta...

Posimy o więcej uwag... konstruktywnych pomysłów na pytania, kategorie (Anar - to nie jaja, tylko przeoczenie).

MstrG - dzięki za dodanie... właściwie, to tylko Ty tym rządzisz ;)

AHA, może niech ta ankieta będzie testową... żeby ją dopracować, a np. za tydzień wystawić taką samą, ale od zera, żeby już kompletną ankietę wszyscy wypełniali?

MstrG
13-02-2013, 15:30
dokument juz poprawiony a raczej dorzucono conieco tam,
sorry ale wstalem lewą nogą i jestem troche poddenerwowany.. jeszcze oczu nie otworzylem a juz telefony ze zleceniami .... n/c

ten no, miłego dnia i raz jeszcze przepraszam za moje zachowanie, o! ;)

Spoko, ja tam pamiętliwy nie jestem ;) Oby reszta dnia była lepsza :)
Nie zrobiłem tej ankiety dla siebie, bo ja wiem co chcę kupić z pełną wiedzą nt ewentualnych problemów. Ankieta jest raczej dla Was - posiadaczy D600, oraz tych co są na jego kupnie. Mam nadzieję, że pozwoli na zobrazowanie problemów D600 w liczbach.

Benny_Bennasi
13-02-2013, 16:10
możecie wrzucic z jakimi obiektywami pracujesz na body ?

MstrG
13-02-2013, 16:28
możecie wrzucic z jakimi obiektywami pracujesz na body ?

Tzn jakie chcesz dokładnie uzyskać odpowiedzi? Stałoogniskowe, zoomy?
Czy może dokładny model np Nikkor 24-70, Nikkor 14-24, Nikkor 85mm 1.8, Nikkor 85 1.4, Nikkor 135 2 DC, Nikkor 70-200 VR I, Tamron 70-200, Sigma 150-500 itd? Chyba za dużo opcji...

//edit
Dodać "czy aparat wraz ze wzrostem ilości wyzwoleń migawki mniej kurzy"?

Fraglesso
13-02-2013, 16:56
Tzn jakie chcesz dokładnie uzyskać odpowiedzi? Stałoogniskowe, zoomy?
Czy może dokładny model np Nikkor 24-70, Nikkor 14-24, Nikkor 85mm 1.8, Nikkor 85 1.4, Nikkor 135 2 DC, Nikkor 70-200 VR I, Tamron 70-200, Sigma 150-500 itd? Chyba za dużo opcji...

//edit
Dodać "czy aparat wraz ze wzrostem ilości wyzwoleń migawki mniej kurzy"?

No z tymi obiektywami to trochę trzeba przemyśleć, bo czemu ma to służyć? Jeśli określeniu współpracy, to do każdego szkła (a jest ich kilkadziesiąt) trzeba by dodać info czy BF/trafia w punkt/FF

odnośnie kurzu... też ciężkie do określenia...

konserwator
13-02-2013, 20:50
ciekawe ilu pojawi się takich którzy mają D600 od roku

MstrG
13-02-2013, 21:13
ciekawe ilu pojawi się takich którzy mają D600 od roku

No ciekawe ciekawe :)
Nie mam zamiaru kasować tej ankiety, wiec będzie ją można wypełnić też np za rok.

konserwator
13-02-2013, 21:33
to było bez złośliwości, liedyś dostałem do wypelnienia ankietę nt. obiektywu nikkor który nie istnieje, później sprawdziłem wyniki- ponad 50 % odpowiedzi dokładnie opisywalo jak się z tym obiektywem pracuje, a tu mogą się pojawić różni tacy- ale o tym już była mowa

MstrG
13-02-2013, 22:03
to było bez złośliwości

Wiem, dlatego odpisałem bez uszczypliwości :)

liedyś dostałem do wypelnienia ankietę nt. obiektywu nikkor który nie istnieje, później sprawdziłem wyniki- ponad 50 % odpowiedzi dokładnie opisywalo jak się z tym obiektywem pracuje, a tu mogą się pojawić różni tacy- ale o tym już była mowa

Właśnie najgorzej jak wypowiadają się osoby na dany temat przekonane o swojej racji, które wyrobiły sobie opinie czytając wypowiedzi innych z forum, opowieści zasłyszane od stryjka, który ma znajomego pasierba wujka Staszka z Kanady... ekspertów po przeczytaniu testów na fp czy optycznych, znawców trzymających dane body w FJ przez kilka minut bez możliwości zrobienia zdjęcia, bo akurat padła bateria.

Może trochę generalizuję, bo oczywiście nie trzeba posiadać opla kadeta, żeby wiedzieć, że rdzewieje, mercedesa w140, że jest komfortowy i bmw E31, że jest drogie w częściach... ale słyszałem już opinie, że kupując D7000 na 90% będę mieć problemy z AF i zaolejona matrycą.

konserwator
13-02-2013, 23:35
mam trójkę znajomych którzy mają D7000, jednemu sam doradziłem kupno tego aparatu- wszyscy zadowoleni

przespol
14-02-2013, 00:35
Może pytanie "Czy kupiłbyś d600 jeszcze raz?"

Sent from my Lumia 800 using Board Express

Jacek_Z
14-02-2013, 01:06
AHA, może niech ta ankieta będzie testową... żeby ją dopracować, a np. za tydzień wystawić taką samą, ale od zera, żeby już kompletną ankietę wszyscy wypełniali?Entuzjazm do głosowania po raz wtóry będzie mniejszy.

digit
14-02-2013, 12:07
W ankiecie jest pytanie o ff/bf ale to przecież niekoniecznie musi być wina body, więc odpowiedzi trochę tako mało miarodajne będą. U mnie rozrzut na obiektywach jest od -3 do +4. Co ciekawe te co są na -3 i na +3 na innym body ( kalibrowanym w serwisie) trafiaj w punkt, choć może to jest tak mała różnica, że jest to w granicy błędu ważne że jest ostro tam gdzie ma być.
Jutro mam nadzieję, że w końcu zrobię wielki test d600 : studio, pokaz mody, a potem koncert.

Benny_Bennasi
14-02-2013, 14:01
I oczywiście znalazły się dwa trole w ankiecie :) Myślę ,ze ta ankieta to dobry pomysł i wielu osobom pomoże wybrnąć z dylematu czy kupić czy nie :)

josephebeloki
14-02-2013, 14:28

Witaj w klubie mam ten sam problem ale mam i rozwiązanie : Canon EOS 6D ludzie na forum http://www.canon-board.info są nim zachwyceni w tym wypowiedź jednego z kolegów rojo "...jesłi chodzi o 6D to jest i działa bardzo sprawnie, zrobione mam już pona 10k zdjęć w wraunkach klubowo/koncertowych - wiec generalnie wysokopyłowych, bardzo czesto zmieniam szkła, bo dużo robię na stałkach, wczoraj dokładnie przejrzałem matrycę i jest czyściutko..."

Myślałem, że po powrocie z serwisu naszego kolegi nie będzie widać kurzojada, ale jak widać dalej dalej dalej ;/ :(

Pytanie, ma ktoś sample z matrycy zakurzonej przy f2.8 , f3.5, f4,5 , f5,6 , f8 ? Celuje w ślubniaki i podejrzewam, że f8 to mój MAX , zatem jest szansa się skusić hmmm

grissley
14-02-2013, 14:34
Jeśli ktoś koniecznie musi kupić teraz, to faktycznie może mieć dylematy.
Ale jeśli może jeszcze trochę poczekać, to w świetlanej wizji przyszłości, w której pojawią się pozbawione wad fabrycznych D700s oraz D400 i D7100, a D600 przejdzie cichy lifting polegający na usunięciu zakurzacza, sytuacja stanie się komfortowa ;)

Benny_Bennasi
14-02-2013, 16:59
Taaaaaaaa... lifting zalegających puszek w magazynach;)

bck1007
14-02-2013, 17:00
Witaj w klubie mam ten sam problem ale mam i rozwiązanie : Canon EOS 6D ludzie na forum http://www.canon-board.info są nim zachwyceni w tym wypowiedź jednego z kolegów rojo "...jesłi chodzi o 6D to jest i działa bardzo sprawnie, zrobione mam już pona 10k zdjęć w wraunkach klubowo/koncertowych - wiec generalnie wysokopyłowych, bardzo czesto zmieniam szkła, bo dużo robię na stałkach, wczoraj dokładnie przejrzałem matrycę i jest czyściutko...

Wez pod uwage ze d600 lepiej maluje :D lepsze kolory sa na pewno itp no ale kurz..

hostman22
14-02-2013, 17:28
aby nie zaśmiecać wątku "ankieta d600" napisze tutaj, fajnie strona wykonana, ale sokoro jest tylko dla posiadaczy, to wyniki zastanawiające
nie posiadam 3%, pytanie teraz jak z wiarygodnością reszty odpowiedzi ;)

bck1007
14-02-2013, 18:16
aby nie zaśmiecać wątku "ankieta d600" napisze tutaj, fajnie strona wykonana, ale sokoro jest tylko dla posiadaczy, to wyniki zastanawiające , pytanie teraz jak z wiarygodnością reszty odpowiedzi ;)

i odpowiedz.. "posiadam body rok" ;)

josephebeloki
14-02-2013, 19:39
Wez pod uwage ze d600 lepiej maluje :D lepsze kolory sa na pewno itp no ale kurz..

Lepiej maluje u Ciebie na monitorze... fakt fakt może i to ładnie wygląda, ale są ewidentnie podciągane i sporo im do realnych, rzeczywistych ;/ Canon natomiast jest mocarzem jeśli chodzi o kolory i obróbkę fotek ... chyba że lubisz sztucznie nasycone to bierz Nikon :).

ayu
14-02-2013, 19:55
Lepiej maluje u Ciebie na monitorze... fakt fakt może i to ładnie wygląda, ale są ewidentnie podciągane i sporo im do realnych, rzeczywistych ;/ Canon natomiast jest mocarzem jeśli chodzi o kolory i obróbkę fotek ... chyba że lubisz sztucznie nasycone to bierz Nikon :).Żyj dalej w matrixie :D.

Z telefonu

bck1007
14-02-2013, 20:09
Żyj dalej w matrixie :D.

Z telefonu

a co ma do tego matrix ? ;)

Jacek_Z
14-02-2013, 22:20
Lepiej maluje u Ciebie na monitorze... fakt fakt może i to ładnie wygląda, ale są ewidentnie podciągane i sporo im do realnych, rzeczywistych ;/ Canon natomiast jest mocarzem jeśli chodzi o kolory i obróbkę fotek ... chyba że lubisz sztucznie nasycone to bierz Nikon :).Jak sobie nie umiesz puszki skonfigurowac to twój problem. Jeet mnóstwo ustawień jpg. Nie lubię wysyconych zdjęć, mam profil portret, (w D700 był profil D2x).
Kolega pisze o matrixie - bo pewnie ktoś się zatrzymał na opiniach o kolorach nikonie z czasów D300. Tylko pominął epokę matryc CCD, które to do dzisiaj ludzie bardzo lubią (D200). I nie zauważył, że dzisiejsze nikony dopracowały kolor w nowych dla niego matrycach CMOS.
Osoby, które bazuja na stereotypach informuję, że nikon ma juz dobry AF i dobre wysokie ISO. ;) Ba, niektórzy twierdzą, że najlepsze na rynku. Podobnie jak DR.

remos
14-02-2013, 23:04
Zrobiłem ankietę, jak dla mnie to rysuje się ciekawy wniosek, a mianowicie, problem kurzy NIE ISTNEIEJ i jest to rozdmuchame przez kilku być może niezadowolonych użytkowników, a internet zrobił swoje.
Zauważcie przy jakich przesłonach ludzie (w tym ja) zauważają, że jest kurz - no w sumie przydała by się tylko jezcze jakaś skala do zobrazowania (moim zdaniem) braku porblemu.

Ja mam dwa punkty zaczynające pokazywać się przy F11, a nic nie czyściłem, ba nawet ostatnio nie zaglądałem (jutro to zrobię) bo być może przez kilkanaście włączeć/wyłączeń coś tam oczyściło się/

josephebeloki
15-02-2013, 08:58
... Osoby, które bazuja na stereotypach informuję, że nikon ma juz dobry AF* i dobre wysokie ISO. ;) Ba, niektórzy twierdzą, że najlepsze na rynku. Podobnie jak DR.

Zgodzę się jak najbardziej z tym stwierdzeniem, ale jeszcze dodałem przypis , którego zapomniałeś :)

* Nie dotyczy modeli: Nikon D7000, Nikon D5100, Nikon D600, Nikon D800

Ja wiem, wiem... że to ma wyglądać , a nie działać => ale błagam, chociaż na forum się nie oszukujmy, przecież pewnie 90% z nas zna to z autopsji.

;)

remos
15-02-2013, 09:06
No ja znam z autopsji, a Ty?

Jacek_Z
15-02-2013, 11:28
Zgodzę się jak najbardziej z tym stwierdzeniem, ale jeszcze dodałem przypis , którego zapomniałeś :)

* Nie dotyczy modeli: Nikon D7000, Nikon D5100, Nikon D600, Nikon D800 Nie, nie zapomniałem. Mam D800. DR we wszystkich tych body jest bdb. Niektóre z body maja niektóre z wad (AF lub kurz), to nie powód by pisać, że to dotyczy wszystkich nikonów.

Sapphiron
15-02-2013, 11:33
Jak to śpiewał Król: " A little less conversation, a little more action please "

Mniej gadania więcej robienia ;) bo zdjęcia da się robić każdym aparatem i każdym aparatem można stworzyć dzieło.

Witosz
16-02-2013, 00:36
Z grubsza po analizie wyników z trzech dni dotyczącej D600, mogę stwierdzić , że to dobry aparat !!!
Trzeba zdawać sobie sprawę z tego że, w ankiecie mogę brać udział wszystkie osoby (nie mający D600, i np. „canoniarze” torpedujący wyniki).
To co obecnie widać w ankiecie jeżeli się odliczy jakieś 20% fałszywych wpisów, to nic tylko brać !
Ja jestem zdecydowany !:-o

bck1007
16-02-2013, 07:16
Z grubsza po analizie wyników z trzech dni dotyczącej D600, mogę stwierdzić , że to dobry aparat !!!
Trzeba zdawać sobie sprawę z tego że, w ankiecie mogę brać udział wszystkie osoby (nie mający D600, i np. „canoniarze” torpedujący wyniki).
To co obecnie widać w ankiecie jeżeli się odliczy jakieś 20% fałszywych wpisów, to nic tylko brać !
Ja jestem zdecydowany !:-o

tak wiec, pomimo tego kurzu, pomime tego ze chcialem zmienic na sile system juz prawie na canona to nie dalem rady ! brzydkie to takie i wgl ! a Nikon taki ladnjy, moze tego ze juz mialem 2 puszki i zostal mi ten system. ;) d600 + zestaw do czyszczenia i damy rade !

za tyddzien, dwa juz bedzie u mnie na polce w domu !

Fraglesso
16-02-2013, 14:41
tak wiec, pomimo tego kurzu, pomime tego ze chcialem zmienic na sile system juz prawie na canona to nie dalem rady ! brzydkie to takie i wgl ! a Nikon taki ladnjy, moze tego ze juz mialem 2 puszki i zostal mi ten system. ;) d600 + zestaw do czyszczenia i damy rade !

za tyddzien, dwa juz bedzie u mnie na polce w domu !

Ogólnie aparat jest super... nie ma się co zastanawiać, jeśli będzie problem z AF, to serwis naprawi. a kurz.. no cóż
:]

bck1007
16-02-2013, 15:01
Czyli zadowolony z d600 ? :)

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

prz3mo
16-02-2013, 15:20
Ogólnie aparat jest super... nie ma się co zastanawiać, jeśli będzie problem z AF, to serwis naprawi. a kurz.. no cóż
:]

Fraglesso, co prawda D600 już mnie nie interesuje, ale bardzo mocno mnie ciekawi czy rzeczywiście serwis uporał się z tym problemem z AF w Twojej puszce. Jeśli będziesz miał czas i ochotę zrób porównanie w świetle żarowym:

1) obiekt oddalony o jakieś 4m, jedna fota na LV, druga z AF i porównanie ich ostrości (obie foty bez użycia lampy)

2) jeśli jakieś szkło wymaga korekty AF z poziomu body to zrób jedno zdjęcie z użyciem tego szkła, ale jedno z wykorzystaniem lampy zew. i jej wspomaganiem, a drugie bez lampy. Obie foty z wykorzystaniem AF (nie LV) i także w świetle żarowym.

Fraglesso
17-02-2013, 01:17
Fraglesso, co prawda D600 już mnie nie interesuje, ale bardzo mocno mnie ciekawi czy rzeczywiście serwis uporał się z tym problemem z AF w Twojej puszce. Jeśli będziesz miał czas i ochotę zrób porównanie w świetle żarowym:

1) obiekt oddalony o jakieś 4m, jedna fota na LV, druga z AF i porównanie ich ostrości (obie foty bez użycia lampy)

2) jeśli jakieś szkło wymaga korekty AF z poziomu body to zrób jedno zdjęcie z użyciem tego szkła, ale jedno z wykorzystaniem lampy zew. i jej wspomaganiem, a drugie bez lampy. Obie foty z wykorzystaniem AF (nie LV) i także w świetle żarowym.

Ciekawą rzecz zaobserwowałem... na N50/1.8 mam ostrzejsze fotki na detekcji fazy, niz w trybie LV... możliwe to?

Co do drugiego pkt. możesz mi wyjaśnić coś więcej o tym. Znaczy problem w tym, że o ile wcześniej musiałem ustawić N85/1.8 na -10 (w świetle dziennym, bo oczywiście w żarowym była totalna kicha), to po powrocie aparatu z serwisu mam wrażenie, że szkło trafia idealnie... więc nie mam szkła które wymaga korekty.

Ale opisz o co z tym chodzi. Zaintrygował mnie problem. Oczywiście lampa dowolna i chodzi o zrobienie fotki bez lampy, ale z użyciem wspomagania AF z poziomu zewnętrznej lampy (wyświetlony wzór przez zewnetrzną lampę)?

bck1007
17-02-2013, 11:32
Jak sytuacja wyglada z kurzem w nowym puszkach d600 ? czy juz nikt ostatnio nie kupil ? ;)

Fraglesso
17-02-2013, 11:39
Jak sytuacja wyglada z kurzem w nowym puszkach d600 ? czy juz nikt ostatnio nie kupil ? ;)

Nie ma nowych puszek... jest 3 miliony starych na magazynie :). Ehhhhhhhhh

bck1007
17-02-2013, 11:45
Nie ma nowych puszek... jest 3 miliony starych na magazynie :). Ehhhhhhhhh

To widze ze nie ma przyszlosci ;( marne czekanie na nowe puchy, chyba za 2 lata ! trzeba kupowac teraz ! :D

A do rzeczy, jak teraz u Ciebie wyglada kurzenie po czyszczeniu w serwisie, i wiekszym przebiegu ? Czy ze wzrostem, spada kurzenie ?

irek6311
17-02-2013, 12:13
Ja dodam jeszcze ...
body reklamowane i zwrócone po serwisowaniu wraca do obiegu (Sklepu) ,
u nas raczej długo będzie krążyć seria modeli z początków produkcji ,
podobnie moje D7000 zakupione w styczniu < nabite miało 400 zdjęć a rozpakowywane przy mnie > licznik dopiero w domu sprawdziłem :shock:
dobrze że wad nie ma to in plus z mojej strony .

buskibj
17-02-2013, 12:16

Kupiłem:) nie kurzy,oleju nie bierze, śmiga jak rakieta ;)

Zrobiłem 2 śluby i odpukać jest ok.
Jedyny problem to to,że po zakupie ukochany D700 padł, focha pewnie walnął.

rafrog
17-02-2013, 12:17
A gdzie najlepiej kupić D600? Może być sklep online.

bck1007
17-02-2013, 12:24
Kupiłem:) nie kurzy,oleju nie bierze, śmiga jak rakieta ;)

Zrobiłem 2 śluby i odpukać jest ok.

jaki przebieg ? sprawdzales na bialej kartce, tle ? przyslona ? ;)

Co do zakupu, ja kupuje u siebie w miescie w sklepie, tylko jeszcze nie wiem kiedy. Maja konto na allegro

http://allegro.pl/show_user.php?search=e-merlin&search_scope=user&buy=0&offer_type=0

Ja dodam jeszcze ...
body reklamowane i zwrócone po serwisowaniu wraca do obiegu (Sklepu) ,
u nas raczej długo będzie krążyć seria modeli z początków produkcji ,
podobnie moje D7000 zakupione w styczniu < nabite miało 400 zdjęć a rozpakowywane przy mnie > licznik dopiero w domu sprawdziłem :shock:
dobrze że wad nie ma to in plus z mojej strony .

Czyli mozliwe, ze trafimy na puszke w serwisowaniu ? to jakis mały procent

rafrog
17-02-2013, 12:34
Z drugiej strony dostaniesz już body po serwisie, więc nie będziesz musiał tego robić sam :)

irek6311
17-02-2013, 12:36
bck1007 ile sztuk wraca do obiegu to wie tylko Nikon Polska ;)
ten sprzedawca coś dał link mało wiarygodny i w sklepie też raczej > powodzenia życzę bo ci się przyda .

rafrog
17-02-2013, 12:40
Osobiście przymierzam się do zakupu w fotoaparaciki.pl, tylko troszkę ceną odstrasza :)

bck1007
17-02-2013, 12:40
bck1007
ten sprzedawca coś dał link mało wiarygodny i w sklepie też raczej > powodzenia życzę bo ci się przyda .

Mozę się mylisz co do wiarygodności sklepu. A gdzie najlepiej kupić ? Na allegro od 6200 już kupi, ale co w razie serwisu ? jechać pól polski do warszawy ? :) czy kupić w sklepie i oddać przez sklep ?
Wydaje mi się ze szybciej zagranica by kupił po serwisowaniu już body

buskibj
17-02-2013, 12:41
jaki przebieg ? sprawdzales na bialej kartce, tle ? przyslona ? ;)

Czyli mozliwe, ze trafimy na puszke w serwisowaniu ? to jakis mały procent

Przebieg 3-do 4tys. po miesiącu użytkowania. powyżej f22 czysto, zresztą wystarczy podnieść lustro aby ocenić stan matrycy.
Body chyba przez sklep ściągane z Niemiec,bo instrukcja tylko po niemiecku.

bck1007
17-02-2013, 12:46
Przebieg 3-do 4tys. po miesiącu użytkowania. powyżej f22 czysto, zresztą wystarczy podnieść lustro aby ocenić stan matrycy.
Body chyba przez sklep ściągane z Niemiec,bo instrukcja tylko po niemiecku.

To tylko gratulować szczęścia i pewnie tez zadowolenia ! Menu masz polskie ?

buskibj
17-02-2013, 12:48
Menu polskie.

rafrog
17-02-2013, 12:55
Gdzie kupiłeś ?

bck1007
17-02-2013, 13:02
Gdzie kupiłeś ?

http://globalsklep.pl/

buskibj
17-02-2013, 13:03
Gdzie kupiłeś ?

poszło na priv.

rafrog
17-02-2013, 13:10
Ja jeszcze się waham między D600 a D700 :)

RedVil
17-02-2013, 13:27
jakiś czas temu pisałem:

żeby zakończyć dyskusję na temat kupowania kto gdzie chce i jakie są ku temu powody, ja na przykład jestem w trakcie załatwiania leasingu na większy zakup a mianowicie:
D600
N16 Fish
N14-24mm 2.8
N24-70mm 2.8
N70-200mm 2.8
Sigma 150-500mm
N grip
N aku x3
SB910
Filtry UV 3szt
Sandisk 16 4szt

razem jest to niezła sumka, ale aparat nie należy do najtańszych bo za 6750, z kolei na obiektywach mam upusty i to kompensuje mi cenę aparatu. Mam nadzieję że otrzymam ten leasing i będę mógł protestować i podzielić się z wami opinią, dodam tylko że śledzę 2 wątki na tym forum o D600 od samego początku, i tak nie widzę dla siebie alternatywy jeśli chodzi o puszkę :/ ta najbardziej mi pasuje, tak mi się przynajmniej wydaje, a przesiadka z D5000 i tak będzie dla mnie skokiem milowym :)

i w końcu udało się podpisałem umowę leasingową, teraz pozostaje tylko oczekiwać realizacji, może się uda w tym tygodniu albo na początku następnego. Mam nadzieję że po otrzymaniu tego sprzętu, bardziej tu chodzi o obiektywy, rozwieje się moja niepewność dotycząca inwestycji, a przesiadka z obecnego D5000 myślę że mnie zadowoli :D

jak otrzymam przesyłkę postaram się podzielić wrażeniami, z jakiej jest puli seryjnej, wersja oprogramowania, itd.

no i wczoraj miałem przyjemność rozpakowywać przesyłkę ze sprzętem, radości nie było końca :)
na razie mogę opisać wrażenia po rozpakowaniu i pierwszym uruchomieniu.

Więc jak dla osoby która przesiada się z D5000 to wrażenie jest boskie :)
- ergonomia jak dla mnie suuper, trzymanie także, nie przeszkadza mi ten wystający górny dzióbek który opiera się na palcu serdecznym, jedynie co to po kilkugodzinnej zabawie odczuwałem pobolewanie mięśni nadgarstka i przedramienia z powodu większej wagi w porównaniu do D5000,
- jakość wykonania jak dla mnie oczywiście na wysokim poziomie,
- świetne kolory w porównaniu do D5000, i to co mnie ucieszyło najbardziej w końcu nie muszę wchodzić na ściany w małym pomieszczeniu żeby zebrać wszystkich na imprezie :) stoję sobie swobodnie,
- wysokie użyteczne ISO - WOW
- dodałem grip i trzymanie jest jeszcze wygodniejsze,
- AF w porównaniu do D5000 to jest kosmos, działa szybciutko i celnie tak w trybie zwykłym jak i Live View,

nr seryjny: 6001xxx
wersja oprogramowania: C 1.00 L 1.006

na razie tylko tyle z pierwszych wrażeń, ale jednoznacznie mogę powiedzieć, że jeśli ktoś się przymierza do zmiany z D5000 to śmiało, dla mnie jest to powód do zadowolenia.

jak tylko poukładam się z mnogością konfiguracji i ustawień, po dodaję jakieś zdjęcia, lepsze lub gorsze, czy będzie krytyka czy nie, ważne aby coś pokazać :)

pozdrawiam
ps. jeśli jakieś pytania to zapraszam :)

josephebeloki
17-02-2013, 13:47
Ja jeszcze się waham między D600 a D700 :)

Jeśli aparat do pracy to D700 jeśli hobby (bez krajobrazów) to D600 :).

buskibj
17-02-2013, 13:54

To teoria,czy pracujesz na d700 i d600 stąd taki wniosek?

irek6311
17-02-2013, 14:08
buskibj czytając posty josephebeloki sam sobie odpowiesz ;)
moim zdaniem to 100% teoretyk który opiera się na opiniach z Internetu ,
josephebeloki tak na marginesie szanuj ludzi z Forum jak swoje zdane kreujesz bo ton wypowiedzi masz bardzo wulgarny !

josephebeloki
17-02-2013, 14:13
Jak to śpiewał Król: " A little less conversation, a little more action please "

Mniej gadania więcej robienia ;) bo zdjęcia da się robić każdym aparatem i każdym aparatem można stworzyć dzieło.

Dołączam się ;)

Witosz
17-02-2013, 14:15

Dlaczego jak bez krajobrazów to D600 ?

rafrog
17-02-2013, 14:18
Możesz jakoś uzasadnić. Potrzebuję body do pracy (reporterka).

Fraglesso
17-02-2013, 14:32
Możesz jakoś uzasadnić. Potrzebuję body do pracy (reporterka).

logiczne... chodzi o kurz :]

W krajobrazach używasz dużej wartości przysłony np. F16, a przy tych wartościach widać kropki na zdjęciach, szczególnie na niebie...

rafrog
17-02-2013, 14:36
Ale ja nie robię krajobrazów. Robię reportaż. Używam przesłony max do 8 :) Dlatego chciałem wiedzieć dlaczego D700, a nie D600 :)

Borat1979
17-02-2013, 14:46
logiczne... chodzi o kurz :]

W krajobrazach używasz dużej wartości przysłony np. F16, a przy tych wartościach widać kropki na zdjęciach, szczególnie na niebie...

Nie przesadzajmy. Takich przesłon używa się raczej rzadko nawet przy krajobrazach.
Tym bardziej, że większość obiektywów najlepszą jakość obrazu i ostrość ma w granicach F8.

Fraglesso
17-02-2013, 14:51
Dla zainteresowanych kurzem...
Matryca u mnie po serwisie... jakieś 1000 fotek. Ogólny przebieg 4377 (https://docs.google.com/file/d/0B4Yw873Wjr-xV2VGZzMtSVVXS28/edit?usp=sharing)

rafrog
17-02-2013, 14:54
A niech mi ktoś powie czy te syfy na matrycy to kurz czy olej. Pomaga gruszka czy trzeba na mokro.

Czytam i czytam i ile ludzi tyle opinii :D

1000 fotek po czyszczeniu w serwisie i znów tyle syfów?

Dla zainteresowanych kurzem...
Matryca u mnie po serwisie... jakieś 1000 fotek. Ogólny przebieg 4377 (https://docs.google.com/file/d/0B4Yw873Wjr-xV2VGZzMtSVVXS28/edit?usp=sharing)

irek6311
17-02-2013, 15:05
A niech mi ktoś powie czy te syfy na matrycy to kurz czy olej. Pomaga gruszka czy trzeba na mokro.

Czytam i czytam i ile ludzi tyle opinii :DPraktycznie sprawa wygląda tak że jak chlapie olejem to kurz na potęgę się zbiera ,
sam kurz wydmuchasz gruszką bez problemu ale ten przylepiony do plamy oleju już nie .

rafrog
17-02-2013, 15:06
Czyli mam dwupak olej + kurz :D

Pięknie.

Fraglesso
17-02-2013, 15:09
1000 fotek po czyszczeniu w serwisie i znów tyle syfów?

Życie ;)

Ale jakby co, to przedmuchałem gruchą trochę... ale niezbyt dokładnie i oto efekt: Po przedmuchaniu gruchą (https://docs.google.com/file/d/0B4Yw873Wjr-xT1pEb2VYc01Rbkk/edit?usp=sharing)