Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)
Borat1979
15-09-2012, 20:08
No i dlatego ja żałuję, że nie włożyli do D600 matrycy z D700 bo cena mogła być znacznie niższa za takie body.
Myślę, że to czy jest w nim matryca 24 czy 12 mpix i tak nie ma większego wpływu na cenę.
Nikon sobie jaja robi z tą ceną. Nie wróżę wielkiego sukcesu i sądzę, że cena szybko spadnie do 6000,- bo to body nie jest więcej warte. D800 to też przeciętne body bez wodotrysków, ale tam przynajmniej matryca jest od Soniego i to jest jedynym uzasadnieniem dla jego ceny.
Wygląda na to, że wszyscy inżynierowie z Nikona przeszli do Sony, a w Nikonie pozostali tylko księgowi.
Wiesz, bo wodotryski to tylko w canonie ...oczywiście
Myślę, że to czy jest w nim matryca 24 czy 12 mpix i tak nie ma większego wpływu na cenę.
No coś ty? Cena auta (konkretnego modelu) też nie zależy od tego czy ma silnik 100KM czy 200KM ?
Na "chłopski rozum" to powinno mieć wpływ bo ta matryca z d700 za chwilę przestanie robić zdjęcia .
A ci, co mają 24 nie wiedzą, że im wystarczy 12 :DTakich herezji to aż sie boję głosić z obawy przed zlinczowaniem :)
... przeciętne body bez wodotrysków, .Jakie są wg ciebie w takim razie oczekiwane przez fotografów wodotryski ? OS Android, gry, telefon?
Jakie są wg ciebie w takim razie oczekiwane przez fotografów wodotryski ? OS Android, gry, telefon?
Napis "canon" ;)
Napis "canon" ;)
O, to, to... :mrgreen:
Borat1979
15-09-2012, 20:45
No coś ty? Cena auta (konkretnego modelu) też nie zależy od tego czy ma silnik 100KM czy 200KM ?
Ceny samochodów nie mają żadnego przełożenia na ceny elektroniki.
D80 miał identyczną matryce co D200 a cena była dwa razy wyższa. Pokaż mi np. dwa modele Audi z tym samym silnikiem, z których jeden jest dwa razy droższy od drugiego.
wojtas0009
15-09-2012, 20:52
Wedlug mnie, korpus jest bardzo fajny- z punktu mojego, czyli srednio-zaawansowanego amatora, za jakiego sie uwazam (podkreslam slowo amator, zeby mnie nikt nie jechal...). Bylby super dla kogos takiego jak ja, cykajacego kolejnym z rzedu aparatem DX, majacym czasem dostep do "lepsiejszego" sprzetu, nie zarabiajacego na fotografii, bedacego jedynie jej pasjonatem- no, moze jakies tam aspiracje co do przyszlosci mam, ale nic sprecyzowanego- po prostu, lubie to co czego sie ucze.
:D tak wiem... jestem samolubem.
Wedlug mnie cena 9tys to porazka, gdy za 2tys wiecej jest juz D800, nie mowiac o uzywanych, lub nowych D3 czy D700. Coz... fotografia to drogie hobby i po raz kolejny pokazuje swoje zabki.
PS. Przepraszam za brak polskich znakow.
Takich herezji to aż sie boję głosić z obawy przed zlinczowaniem :)
Chciałem oficjalnie poinformować, że D50 żonki z matrycą 6 nadal robi zdjęcia... i to całkiem niezłe :D
Slawek Wojtczak
15-09-2012, 20:53
50 stron biadolenia o cenach, kiedy jeszcze puszka nawet nie jest dostępna nigdzie...
Proszę mi powiedzieć gdzie jest napisane, że z gripem i odpowiednim aku aparat nie zwiększa fps.
Nigdzie nie jest napisane, że zwiększa
Slawek Wojtczak
15-09-2012, 21:04
No to jest szansa, że może jednak zwiększa :mrgreen: D7000 tez nie zwiększa?
Dajcie już siana z tym zwiększaniem FPS.
Znajdźcie gripa - ile wchodzi do niego baterii. Jeżeli ich suma napięć będzie powyżej napięcia akumulatora -będzie prawdopodobnie zwiększać. Jeżeli taka sama - prawdopodobnie nie.
MarcinKonrad
15-09-2012, 21:11
No to jest szansa, że może jednak zwiększa :mrgreen: D7000 tez nie zwiększa?
D7000 nie zwiększa. Do gripa d600 wchodzi 6 aku - podobnie jak do gripa d7000.
JanTarn1
15-09-2012, 22:02
Takich herezji to aż sie boję głosić z obawy przed zlinczowaniem :)
Oczywiście, że 12 Mpx wystarczą w zdecydowwnej większości sytuacji.
24 Mpx dawałyby jednak większą uniwersalność puszki i wykorzystanie "zapasu" Mpx do kadrowania w ujęciach tele - bez zbędnego przeładowania plików oraz bez konieczności zakupu dodatkowo drogich szkieł, co amatora szczególnie boli. Oczekiwania co do D600 sprowadzają się do wykorzystania cropa jak w D800, ale znacznie taniej. Np przy zdjęciach lotniczych warto mieć zapas do kadrowania, zwłaszcza jeśli nie dysponuje się w FX szkłem dłuższy niż 200mm.
Ale do tego potrzebny jest jeszcze pewny AF...
.. Oczekiwania co do D600 sprowadzają się do wykorzystania cropa jak w D800, ale znacznie taniej. ...Firma nie ma interesu by dawac to taniej.
Tak sobie możemy pogdybać o cropie x2 (taki był w D2x) :) itd
Szkoda, że nie dali tego w D800, 9 Mpx to całkiem sporo.
Odpuśćmy tu dyskusje o samochodach, proszę.
W D600 można podpiąć cropowe szkło, które jest automatycznie rozpoznawane i uzyskujemy 10 mpixelowy obrazek. Czyli D600 to dwie puszki w cenie jednej, taki metroseksualny następca D300S i D700 w jednym, hermafrodyta ;-)
robin102
15-09-2012, 22:28
Jak miło :) fajny aparat wystrugali. Jakaś sensowna alternatywa dla wielbicieli Nikona. Piszą, że mniejszy, ale z większą matrycą ;););) od D700, oby nie za dużo mniejszy był. Lżejszy trochę to plus dodatni. Czy dobrze czytam, że nie ma ISO 2500, tylko od razu 3200 ?
I ta pozycja na kręciołku jakby z D70 pt. SCENE :) miłe to ;)
Zapominamy, że cena nie jest już wyznacznikiem kosztów produkcji, ale szacowaniem możliwości finansowych potencjalnych odbiorców lub ich fanaberii.
Ale ma z nimi związek ;)
Właśnie chodzi o to, że z biegiem czasu coraz mniejszy. Do kosztów wytworzenia należałoby dodać koszty wypozycjonowania marki, reklamę, sponsoring, koszty utrzymania błyskawicznego serwisu dla wybranych oraz serwisu dla pozostałych. Wbrew pozorom to nie są takie niskie koszty.
Koszt samego wytworzenia aparatu, to może 10-20% ceny. A im większa produkcja - masowa - tym niższe koszty stałe. W tej chwili D600 ma ogromne koszty stałe, które wpływają na koszt jednostkowy każdego aparatu. No i ryzyko producenta - będzie się sprzedawać, czy zalegać na półkach...
Jak ze wszystkimi (wiekszoscia) produktów...
Możemy tak dywagować bez końca a dokladne liczby/procenty zna tylko producent.
Model made in Thailand na pewno będzie wytwarzany w większej liczbie, niż modele made in Japan - jest to wskazówka, że szybciej i mocniej będą taniały. Trzeba jednak wiedzieć, że szybciej, to nie znaczy tydzień lub dwa - dotyczy całego cyklu życia produktu. A to oznacza horyzont 3 do 5 lat. Kto musi szybciej kupić, nie ma wyboru. A kto może czekać, niech czeka...
W D600 można podpiąć cropowe szkło, które jest automatycznie rozpoznawane i uzyskujemy 10 mpixelowy obrazek. Czyli D600 to dwie puszki w cenie jednej, taki metroseksualny następca D300S i D700 w jednym, hermafrodyta ;-)
to brzmi znacznie lepiej niż kastrat :D
Sleepwalker
16-09-2012, 08:03
to brzmi znacznie lepiej niż kastrat :D
Przynajmniej by pięknie śpiewał... a tak tylko zdjęcia będzie robił.
tu sa filmiki o tym jak powstawaly oficjane zdjecia ze stony Nikona:
http://vimeo.com/49436646
http://vimeo.com/49443048
do zdjec sowy faktycznie uzywali TC2.0
Stach2008
16-09-2012, 10:48
tu sa filmiki o tym jak powstawaly oficjane zdjecia ze stony Nikona:
http://vimeo.com/49436646
http://vimeo.com/49443048
do zdjec sowy faktycznie uzywali TC2.0
ktoś tu nie czyta dokładnie wątku ;) post nr 441:
D600 w akcji, dwa pierwsze filmiki http://www.visionsofthewild.com/mm.html
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale gdzieś czytałem, że d600 nie ma auto DX mode.
Czyli normalnie można np. używać 35/1,8 na FF, bez obawy przełączenia w tryb DX.
wasilewk
16-09-2012, 10:58
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale gdzieś czytałem, że d600 nie ma auto DX mode.
Czyli normalnie można np. używać 35/1,8 na FF, bez obawy przełączenia w tryb DX.
Niestety, obejrzyj film (http://bankier.tv/fpbn-worek-sie-rozwiazal-11724.html), ma autoprzełączanie na DX - tyle, ze można to auto przełączanie na DX wyłączyć.
ktoś tu nie czyta dokładnie wątku ;) post nr 441:
Masz racje, co prawda inny link ale to samo.
Mecza mnie posty o cenach wiec troche skacze po stronach. :-(
Niestety, obejrzyj film (http://bankier.tv/fpbn-worek-sie-rozwiazal-11724.html), ma autoprzełączanie na DX - tyle, ze można to auto przełączanie na DX wyłączyć.
Fotograficzny program bez nazwy oglądałem na żywo, ale mi to gdzieś umknęło.
Właśnie o to mi chodziło, aby to auto przełączenie można było wyłączyć.
Posiadając N35 1,8 i Sigmę 50 1,4 Musiałbym Nikkora się pozbyć gdyby nie można było używać go w trybie FX.
Dzięki.
Dla odmiany od rozwazan nt. ceny, troche osiagow matrycy:
http://d600.org/2012/09/nikon-d600-test-results-dynamic-range-iso-comparisons-and-more/
Bartello
16-09-2012, 12:55
Nie wiem czy było, bo przez jakiś czas już nie śledze wątku, ale to chyba nowość, żeby porównać zdjęcia z d600 i reszty aparatów :
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Wnioski każdy może sam wyciągnąć jak to jest z detalem, iso, wb, dynamiką.
Tak trochę wyrywkowo przeglądam wątek ale cena za to body to powinna być max 6 tysi ale tez patrze na nowe ficzery itp a pewnie gumy jak odłaziły tak bedą odłazić ...
Tak trochę wyrywkowo przeglądam wątek ale cena za to body to powinna być max 6 tysi ale tez patrze na nowe ficzery itp a pewnie gumy jak odłaziły tak bedą odłazić ...
no jakby mogli odwrócić się od tradycji ;)?
Chciałem oficjalnie poinformować, że D50 żonki z matrycą 6 nadal robi zdjęcia... i to całkiem niezłe :D
Zgadza sie,
Dla mnie to aparacik nie do zdarcia - 6mpix i zdjecia sa super.
Co do D600 i ceny ktora jest na razie brana z sufitu... jeszcze troche i stwierdzimy, ze D700 byl tani :)
A co do gum - mi zaczely puchnac na 24-70 :D, a mialem nadzieje, ze mnie ten problem ominie...
grissley
16-09-2012, 13:24
Dla odmiany od rozwazan nt. ceny, troche osiagow matrycy:
http://d600.org/2012/09/nikon-d600-test-results-dynamic-range-iso-comparisons-and-more/
Ładnie - wygląd na to, że D600 ma najlepsze DR na rynku - niemal niezależnie od ISO... :o
Trochę więcej sampli:
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/nikon-d600-preview-samples
Testy jpgów - bez sensu, jedne body na Lo -1 mają niższe DR, inne wyższe na najniższej natywnej czułości. Nie wiadomi czy jpg tak samo wyostrzony (to ma wpływ na wynik).
Zapewne ta matryca będzie bardzo wysoko w rankingu i DR ma prawo mieć wyżej niż D800.
robin102
16-09-2012, 13:43
Kurde, ale nie ma slotu na karty CF :( no pojechali łobuzy.
Co do matrycy to będzie dobra, pewnie aż tak dobra, ze na jej bazie powstaną sensory do bardziej profi korpusów, np do D700S ;) .
Bartello
16-09-2012, 13:48
Patrząc na JPG (http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM), to niestety nie wygląda to tak ładnie jak myślałem że będzie. Myślałem że nikon ujażmił konwersje do jpg na takim poziomie jak canon. (patrząc na jpgi z d800) Porównując 5dmk3 i d600 niestety widać znaczną przewagę tego pierwszego. Może i w canonie jpgi są robione dodatkowym operacjom jak odejmowanie, uśrednianie sygnału (przez co nie widać detalu husteczek) i wiekszy kontrast, ostrość, no ale wynikowo na jpgu ładniej to wygląda.
Nic, ściągnełem rawy i w domu na spokojnie przy kawce się na to popatrzy.
Kurde, ale nie ma slotu na karty CF :( no pojechali łobuzy.
No przecież korpus zrobiony po taniości, by każdy mógł go kupić tanio i używać tańszych kart pamięci :-P
;)
No przecież korpus zrobiony po taniości, by każdy mógł go kupić tanio i używać tańszych kart pamięci :-P
;)
w sumie SD są lepszym standardem niż CF - mniej awaryjne, lżejsze, mniejsze, nie wyginają sie piny, tańsze a właściwie tak samo szybkie (nie licząc ekstremalnych kart, z których korzysta parę osób na tysiąc, czy nawet mniej)
w sumie SD są lepszym standardem niż CF - mniej awaryjne, lżejsze, mniejsze, nie wyginają sie piny, tańsze a właściwie tak samo szybkie (nie licząc ekstremalnych kart, z których korzysta parę osób na tysiąc, czy nawet mniej)
No i w każdym lapku jest czytnik kart SD.
Zazdroszcze ludziom którzy swego czasu kupili D700 i przez dluuugi czas (niektorzy uważają ze nadal on trwa;) nie pojawilo sie nic sensownego co dawaloby w FX taki obrazek w zbliżonej cenie. Nie tak dawno pojawilo sie D800 dla wymagających a teraz okazuje sie ze chwile po tym matryca w swiezo ogloszonym D600 może być lepsza. ;)
To nie tak. Każda kolejna matryca jest lepsza. Po D700 były D3s, D3x, D800, ale i cropowe body miały lepsze wyniki - np w parametrze DR.
Wg mnie poza wyjątkowymi sytuacjami wystarcza dawno ten sprzęt jaki już jest. No ale marketing robi swoje, forumwicze też dorzucają swoje wymagania i wychodzą z tego mało sensowne i dość oderwane od realiów sprawy.
Choć każdy ma prawo napisać, że on chce dowolnie cropować, nie mieć szumów na żadnym ISO, mieć nieskończony DR itd. Takie marudzenie, które zawsze będzie aktualne. Właściwie takich użytkowników należy żałować, bo nigdy nie będą zadowoleni, zawsze będą "musieli" zmieniać zabawki itd.
Znak czasu - to dotyczy wszystkiego:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12493015,Katolicki_dziennik_zaniepokojony __goraczka__wokol.html
więc lepiej jest po prostu zacząć się kierować zdrowym rozsądkiem.
Ja szybko się wyleczyłem z ogromnych plików d800. 12 mpx wystarcza mi w zupełności do zawodowych zastosowań. Wszystko, co większe opóźnia pracę nie przekładając się na efekty. Mam w kolejce jeszcze jeden materiał do obróbki, który robiłem z d800 i (mimo bardzo dobrej opinii o tej puszce) nie chce mi się do tego siadać, właśnie z powodu objętości plików. Te, które już obrobiłem i zleciłem ,,na papier'' nie biją w żadnym razie na łeb zdjęć, które wykonałem d3s czy d3.
Dla mnie wyścig w tym kierunku jest bez sensu.
Ceny samochodów nie mają żadnego przełożenia na ceny elektroniki.
D80 miał identyczną matryce co D200 a cena była dwa razy wyższa. Pokaż mi np. dwa modele Audi z tym samym silnikiem, z których jeden jest dwa razy droższy od drugiego.
Fotografia mnie wtedy jeszcze nie interesowała, więc nie pamiętam takich rzeczy: D80 było 2 razy droższe od d200?
D600 jest skierowany do amatorów, a większość osób jęczy, że nie jest to aparat profi. To jakby jęczeć, że w najnowszy samochód rodzinny nie wchodzi europaleta.
Fotografia mnie wtedy jeszcze nie interesowała, więc nie pamiętam takich rzeczy: D80 było 2 razy droższe od d200?Nie, D200 był droższy.
Podarujmy sobie analogie do samochodów, tym bardziej, że sytuacja jest odwrotna niż zaproponowano. Matryca to silnik, karoseria to opakowanie. Więc raczej nalezy szukać samochodów z różnych półek mających ten sam silnik.
Nie ciągnijmy tych analogii.
D600 jest skierowany do amatorów, a większość osób jęczy, że nie jest to aparat profi. To jakby jęczeć, że w najnowszy samochód rodzinny nie wchodzi europaleta.
Body dla amatorów w cenie dla profesjonalistów. Coś tu nie gra, nie?
fotouśmieszek
16-09-2012, 18:24
To nie tak. Każda kolejna matryca jest lepsza. Po D700 były D3s, D3x, D800, ale i cropowe body miały lepsze wyniki - np w parametrze DR.
Wg mnie poza wyjątkowymi sytuacjami wystarcza dawno ten sprzęt jaki już jest.
Czego najlepszym dowodem jest zaniechanie wyscigu pixeli nawet przez konkurencję.~20 mp to chyba optymalne upakowanie.Zrozumial to i Nikon projektujac d600.Uwazam,ze jest to swietna puszka profi/amatorska w zaleznosci od strefy dochodu per capita;) U nas IMO runą na nią slubniacy i focący modę,pejzażysci tez nie pogardzą..Ciekawe czy bede sie mylil.I w kwestii ceny:bez sensu jest porownywac cenę "leciwego" juz d800 z d600 w preorderze.Ciekawe jak wypadnie analiza Fatmana w kwestii video.Tu konkurencja ciągle lepsza co nie znaczy ze video d600 nie przyda sie:-)Należy pogratulowac sobie tej puszki,ktora paru rzeczy nie ma ale z drugiej strony n.p.:troska Żółtego o DXowe obiektywy (wylaczanie automatycznego DX) mnie rozczuliła:-)
Według mnie wyścig się nie skończył na MPx, będzie matryca 100 mega ale dla użytkownika wyjściowa 20 a reszta to zoom cyfrowy bez straty jakości. Tylko pewnie czekamy aż uporają się z szumami aby te 100M nie szumiało. To będzie kolejna cecha którą będzie można wpisać do katalogu reklamowego.
Body dla amatorów w cenie dla profesjonalistów. Coś tu nie gra, nie?
Toć nawet w sklepach go nie ma, jak sie pojawi to zacznie tanieć - jak nie będzie miał zejścia ;)
Michał M
16-09-2012, 20:38
Co do ceny:
http://www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=1144
kogo zakup nie świerzbi, niech poczeka z rok, szykują się piękne czasy dla parszywego świata konsumpcji.
"Posiadacze kapitału będą stymulować popyt klasy robotniczej na coraz większą ilość towarów, mieszkań i wytworów techniki. Jednocześnie będą udzielać coraz więcej coraz droższych kredytów na zakup tych dóbr, aż rzeczone kredyty nie będą mogły być spłacane. Niespłacane kredyty doprowadzą do bankructwa banków, które z kolei zostaną znacjonalizowane. To w rezultacie doprowadzi do powstania komunizmu."
Karol Marks, 1867 rok.
Obecnie sytuacja jest jasna: dla FX-owców jest mnóstwo puszek - mogą wybierać (D600, D700, D800, D4). Niestety DX-owcy nie mają takiego wyboru w nowych modelach. Pomijam D3xxx i D5xxx. Mamy tak naprawdę obecnie tylko D7000 i D300s. Obie konstrukcje to już leciwe modele. Kwestią czasu jest wypuszczenie profi DX. I na to właśnie obecnie czekam...
Swiat idzie do przodu DX to juz historia
Borat1979
16-09-2012, 20:58
Obecnie sytuacja jest jasna: dla FX-owców jest mnóstwo puszek - mogą wybierać (D600, D700, D800, D4). Niestety DX-owcy nie mają takiego wyboru w nowych modelach. Pomijam D3xxx i D5xxx. Mamy tak naprawdę obecnie tylko D7000 i D300s. Obie konstrukcje to już leciwe modele. Kwestią czasu jest wypuszczenie profi DX. I na to właśnie obecnie czekam...
W czasach gdy producenci proponują kompakty z pełna klatką puszka profi DX niema już dzisiaj żadnego sensu.
njght_84
16-09-2012, 21:02
Czyli nikon nie wydał aparatu na który wszyscy czekali czyli z matrycy d3s lub d4.. D700 niebawem bedą droższe od d800 bo są lepsze dla typowego polskiego zarabiacza na fotografii. Dziwne..
Sądzę że takie abstrakcyjne ceny trzeba przeczekać. Są one tak samo zawyżone jak było w przypadku D800. Różnica cenowa między D800 i d600 powinna się ustabilizować w okolicy 3000-3500zł
Ja obstawiam podobnie jak juz zreszta pisalem, fajnie by bylo gdyby ta cena spadla tak do swiat, ale raczej tak jak D800 ponad 6 miesiecy to potrwa.
a na strone nikon.pl tłumacz jeszcze nie przyszedł. było kopiuj wklej
Aparat bedzie dostepny to beda musieli chyba, prawo zdaje sie nakazuje. Ale Nikon nie pierwszy aparat na rynek wypusza wiec spokojnie zrobia.
Kurcze... a ja już widzę że D700tka nie ma żadnych szans z D600 pod względem detalu/ostrości, szumów i DR na w całym zakresie iso - do 25600 włącznie.
I jest znacznie lepiej niż się spodziewałem :)
edit:
jestem przekonany, że taki obrazek:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/140/e7f9b04ede1d49a88a44bf2.jpg/)
z D700, na iso6400 nie wyglądałby tak jak ten, bo wszystko poza dobrze oświetlonym kioskiem i punktami świetlnymi w drugim planie byłby monochromatyczne
Czemu wlasnie wiecej takich opinii nie widze. Wychodzi nowy aparat, technologicznie nowszy i lepszy. Chce podkreslic, ze interesuje sie zakupem D700.
Lepiej na tym wyjde posiadajac D700 + N24-70 + N14-24 niz D800/D600 + S24-70 + ???
N17-55 + S10-20 do sprzedania. Chyba, ze sie za zarabiania na fotografii powaznie zabiore to D800/D600 zostawiajac D300s raczej bedzie odpowiedniejszy.
Ja wszystkim zaczynajacym robic zdjecia powtarzam np D80 na poczatek i w obiektywy, swiatla pieniadze lokowac. Co to znaczy to leciwe?
d700 jest w zakladce profesionalne a d600 popularne:)
A na nikonie UK czy USA nie ma takiego podzialu. Nie wiem co to NPS daje, ale widze, to cos jak z samochodami w PL. Nowa Skoda Octavia jest gorsza niz 8 letnie Audi A4. Znowu widze, ze paru letni D700 jest podobnie lepszy niz nowy D600. Ja sie nauczylem myslenia, ze sprzet sie wymienia. Tak niemiec Audi sprzedaje polakowi co 4 lata nowe.
Pokaż mi np. dwa modele Audi z tym samym silnikiem, z których jeden jest dwa razy droższy od drugiego.
Bez problemu znajdziesz taki przykład porównując A3 (2.0 TDI) z A6 (lub niedawno A5 z 2.0 TFSI). Ten drugi to będzie avant z automatem, normalnie doposażony (metalic, audio, kilka drobiazgów).
fotouśmieszek
16-09-2012, 21:23
Koledzy,nie spamujcie.To nie TVN turbo;)
Obecnie sytuacja jest jasna: dla FX-owców jest mnóstwo puszek - mogą wybierać (D600, D700, D800, D4). Niestety DX-owcy nie mają takiego wyboru w nowych modelach. Pomijam D3xxx i D5xxx. .No sorry, ale tak nie wolno. D700 to już resztki magazynowe, D4 jest dla wielu poza zasięgiem finansowym. D600 jeszcze nie ma :) naciagasz te swoją tezę jak tylko mozna. A body DX jest sporo i nie widzę powodu by wykluczać D3200 czy D5100 - one przynajmniej są w zasięgu finansowym. No i D7000 oczywiście.
No sorry, ale tak nie wolno. D700 to już resztki magazynowe, D4 jest dla wielu poza zasięgiem finansowym. D600 jeszcze nie ma :) naciagasz te swoją tezę jak tylko mozna. A body DX jest sporo i nie widzę powodu by wykluczać D3200 czy D5100 - one przynajmniej są w zasięgu finansowym. No i D7000 oczywiście.
Dokładnie i co najważniejsze, to zdjęcia robią
No sorry, ale tak nie wolno. D700 to już resztki magazynowe, D4 jest dla wielu poza zasięgiem finansowym. D600 jeszcze nie ma :) naciagasz te swoją tezę jak tylko mozna. A body DX jest sporo i nie widzę powodu by wykluczać D3200 czy D5100 - one przynajmniej są w zasięgu finansowym. No i D7000 oczywiście.
Chodzi mi o to, że wielu użykowników D300s i tak jak ja D7000 chciałoby jeszcze jedno body DX w obudowie D300s lub D700, z dobrym filmowaniem i większą matrycą...
Ja szybko się wyleczyłem z ogromnych plików d800. 12 mpx wystarcza mi w zupełności do zawodowych zastosowań. Wszystko, co większe opóźnia pracę nie przekładając się na efekty. Mam w kolejce jeszcze jeden materiał do obróbki, który robiłem z d800 i (mimo bardzo dobrej opinii o tej puszce) nie chce mi się do tego siadać, właśnie z powodu objętości plików.
Ale w czym problem?
Wczoraj popełniłem ślub D800tką, dziś rano wstałem, zapuściłem DNG - Convereter do 15 Mpix, wziąłem przysznic, zjadłem śniadanie i z 50GB zrobiło się 9GB łatwych i szybkich w selekcji i obróbce.
Oczywiście jeżeli ktoś klepie tylko śluby to D800 nie ma sensu, chyba że jako drugi/trzeci korpus na plenery.
Każdy ma żadanie by było body skrojone konkretnie pod niego, reszta go nie interesuje. (jednych nie interesuje D3200 innych D4).
Nie ma takich body. Piszesz o duzym wyborze body FX, ale nie ma następcy w prostej lini D700 (choć D600 a nie D800 będzie tego bliski). Następcy D300s też nie ma.
Ci co kupią D600 mają uwagi w stylu ..a szkoda, że AF z D7000 a nie z D700. itd. Nikt nie ma body dla siebie :)
Nie istnieją body uniwersalne.
TomaSzSz
16-09-2012, 22:05
Mój kolega stwierdził że źle zrobiłem kupując d700 bo d600 jest lepszy we wszystkim, wiec d700 nie robi zdjęć już.
Fajnie jak by zrobili DX+ krop 1.35 zamiast 1.55 Szkła by nabrały szerokości, większość szkieł DX by kryło to zacnie, a szkła Dx nabrały by lekkiej szerokości + więcej Magicznej plastyki. Przy dobre cenie naprawdę mogło by się to sprzedawać.
Robcie zdjecia a nie onanizujecie sie :) Albo zaluzcie OpenDSLR Project i kazdy bedzie mogl miec puszke pod siebie.
Każdy ma żadanie by było body skrojone konkretnie pod niego, reszta go nie interesuje. (jednych nie interesuje D3200 innych D4).
Nie ma takich body. Piszesz o duzym wyborze body FX, ale nie ma następcy w prostej lini D700 (choć D600 a nie D800 będzie tego bliski). Następcy D300s też nie ma.
Ci co kupią D600 mają uwagi w stylu ..a szkoda, że AF z D7000 a nie z D700. itd. Nikt nie ma body dla siebie :)
Gdybym siedział w FX i miał obecnie D700 raczej nie byłbym zbytnio zmartwiony. To jest rewelacyjna puszka reporterska i nadal nią będzie. D600 już nie każdemu przypadnie do gustu właśnie dlatego, że jest teoretycznie "amatorskim body" i ma ciut gorsze flaki (głównie AF)... Ale tutaj trzeba jeszcze poczekać na testowanie przez samych użytkowników. Obym się mylił.
Co do DX - niestety AF w D7000 nie należy do najlepszych. Ja już się nauczyłem robić nim zdjęcia, ale AF w D300s jest rewelacyjny... I tego w sumie mi brakuje w D7000. Dlatego tak czekam na następcę D300s z bardzo skutecznym AF i ciut większą matrycą. 16mln pikseli w D7000 jest świetne. Obrazek lux. Ale ten AF mnie irytuje...
Mój kolega stwierdził że źle zrobiłem kupując d700 bo d600 jest lepszy we wszystkim, wiec d700 nie robi zdjęć już.
Zmień kolegę... aparat sobie zostaw.
Slawek Wojtczak
16-09-2012, 22:15
Ale w czym problem?
Wczoraj popełniłem ślub D800tką, dziś rano wstałem, zapuściłem DNG - Convereter do 15 Mpix, wziąłem przysznic, zjadłem śniadanie i z 50GB zrobiło się 9GB łatwych i szybkich w selekcji i obróbce.
Oczywiście jeżeli ktoś klepie tylko śluby to D800 nie ma sensu, chyba że jako drugi/trzeci korpus na plenery.
To nie lepiej od razu robic zdjęcia w 15mpx zamiast 36?
To nie lepiej od razu robic zdjęcia w 15mpx zamiast 36?
Masz gdzieś w menu D800 wybór rozdzielczości NEFa? :)
Zakładając oczywiście FF, a nie crop.
Slawek Wojtczak
16-09-2012, 22:48
To tylko rozdzielczośc jpg mozna zmieniac? Jeśli tak to nie wiedziałem, myslałem ze normalnie można. w d300 nie uzywam bo to i tak ma 12 tylko ;)
hostman22
16-09-2012, 23:27
nie jest źle (pierwsze rawy i jpg dobrze to wygląda ;) )
źródło (http://cdn4.mos.techradar.futurecdn.net//art/cameras/LabCharts/Nikon/D600/Nikon_D600_TIFF_DR-580-90.JPG)
To tylko rozdzielczośc jpg mozna zmieniac? Jeśli tak to nie wiedziałem, myslałem ze normalnie można. w d300 nie uzywam bo to i tak ma 12 tylko ;)
Niestety nie ma, a z drugiej strony słuchając narzekania Canonierów na jakość mRAWów to jednak może nie być takie proste dla apatratu przyzwoicie zeskalować takiego RAWa w krótkim czasie. A przyzwoity komp przeskaluje 1500 NEFów D800 w 30-40min
TomaSzSz
17-09-2012, 00:44
Zmień kolegę... aparat sobie zostaw.
Taki tam kolega :-) przechodząc z d300 na d700 mam praktycznie wyuczony korpus tylko sensor inny :-). Sprawdzony bez niespodzianek D700 :-). Swoją drogą DR nowych matryc przy D700 to jakiś kosmos ...
fotouśmieszek
17-09-2012, 01:33
źródło (http://cdn4.mos.techradar.futurecdn.net//art/cameras/LabCharts/Nikon/D600/Nikon_D600_TIFF_DR-580-90.JPG)
rewelacyjna matryca:-) i o to chodzi a nie o jakies pozycjonowanie profi/amatorskie:roll:
Winny takiej sytuacji jest sam Nikon. Do D700 i D300s wystarczyło włożyć matryce z D600 i D7000 i mielibyśmy następców w prostej linii bo puszki pod względem guzikologii, AF-a i jakości wykonania (ech te gumy) większości pasowały. Ale Nikon musiał namieszać i teraz mamy D800 z matrycą, która dla większości z nas jest za duża, wykastrowanego D600 i D7000 z nienajlepszym AF-em. Canon w tym czasie poprawił AF-a w 5D III słuchając oczekiwań klientów. Nikon tak nie może?
Ps
Tylko mi nie doradzajcie przesiadki na Canona.
Wykresy wykresami, praktyka praktyką. D700 posiada całkiem spory DR, ale zapas jest większy w przepałach niż cieniach. Jak obrabiałem DNG z K-5 to było odwrotnie, z cieni można było wyciągnąć cuda, z przepałów niewiele. Przy obróbce mini-minimalna różnica na korzyść K5. Tyle z moich obserwacji.
Na tym wykresie jest porównanie JPEG'a? czy RAW?
JPG, jest to w opisie pod wykresem.
w NEFach wygląda to tak samo?,.. bo jakoś mi się ten wykres nie podoba :mrgreen:
[/IMG]
Podaj prosze link na strone.
Kto to zrobil ?
A co z rawami ?
grissley
17-09-2012, 09:07
Fajnie jak by zrobili DX+ krop 1.35 zamiast 1.55
1.55 to chyba ma Canon ;)
Mi się od zawsze podoba idea canonowego cropa 1.3 - z której to idei Canon właśnie się wycofał...
Jak na mój gust, w "starej" linii produktowej brakowało tylko czegoś typu D800.
Jak na mój gust, oferta Nikona powinna wyglądać tak:
D3XXX
D5XXX
D7XXX
D400 (karoseria z D300s, matryca D7000, AF z D800)
D600 (ale tańsze niż obecne, może jeszcze bardziej okrojone - prawdziwie "dla mas")
D700s (ewentualnie pod nazwą D701)
D800 (ewentualnie pod nazwą D700x albo D701x)
D4
Chyba nie byłoby takich, którzy nie mieliby tu korpusu dla siebie...?
...
Chyba nie byłoby takich, którzy nie mieliby tu korpusu dla siebie...?
A dlaczego nie: D900
Wykresy wykresami, praktyka praktyką. D700 posiada całkiem spory DR, ale zapas jest większy w przepałach niż cieniach. Jak obrabiałem DNG z K-5 to było odwrotnie, z cieni można było wyciągnąć cuda, z przepałów niewiele. Przy obróbce mini-minimalna różnica na korzyść K5. Tyle z moich obserwacji.
Na tym wykresie jest porównanie JPEG'a? czy RAW?
To ja mam odmienne spostrzeżenia, co do możliwości D700 w cieniach i światłach (pracuję na D700 3 lata).
Właśnie z cieni można bardzo dużo wyciągnąć, a świateł lepiej pilnować podczas naświetlania.
hostman22
17-09-2012, 09:41
tutaj teścik i wykresy wszelkiej maści :mrgreen:
http://www.techradar.com/us/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-slrs-hybrids/nikon-d600-1096671/review/page:4#articleContent
Od jutra w FJ D600 za 8888 brutto ponoć
DXO się już wyrobiło :)
swoją drogą - macałem - nie jestem powalony tym sprzętem
nieco jednak plastikowy, nieco za mały, sporo wolniej działa niż d800 ...
Rossi_PL
25-09-2012, 11:17
Plastik plastikiem, wygląd i wielkość też kwestie sporne i indywidualne:)
Ale, że wolno działa ? Hmmm
Ktoś macał już D600 ze szkłem na "śrubokręt" ?
Polska 8400pln, GB 7400pln - a mialo tam byc najdrozej ;)
Na DPreview jest wywiad z PM Nikona, w ktorym mowi jakoby D600 byl w stanie przetwarzac dane 20x szybciej niz D700. I jeszcze na temat AFu:
Q: The AF system is taken from the D7000 - have you made any changes?
A: Yes it's the same module, but there have been refinements, especially in terms of the sensitivity. With this camera you can focus at a combined aperture of F8, which isn't possible with the D7000.
Winny takiej sytuacji jest sam Nikon. Do D700 i D300s wystarczyło włożyć matryce z D600 i D7000 i mielibyśmy następców w prostej linii bo puszki pod względem guzikologii, AF-a i jakości wykonania (ech te gumy) większości pasowały. Ale Nikon musiał namieszać i teraz mamy D800 z matrycą, która dla większości z nas jest za duża, wykastrowanego D600 i D7000 z nienajlepszym AF-em. Nikon daje jednym a zabiera drugim. Nie ma pełnej oferty dla wszystkich.
Canon w tym czasie poprawił AF-a w 5D III słuchając oczekiwań klientów. Nikon tak nie może?
Ps
Tylko mi nie doradzajcie przesiadki na Canona.U sąsiada trawa zieleńsza. Za to jakoś nic niepoprawił w matrycy i DR w canonie jest znacząco gorsze od tego co potrafi nikon, sony, pentax.
Jak na mój gust, w "starej" linii produktowej brakowało tylko czegoś typu D800.
Jak na mój gust, oferta Nikona powinna wyglądać tak:
D3XXX
D5XXX
D7XXX
D400 (karoseria z D300s, matryca D7000, AF z D800)
D600 (ale tańsze niż obecne, może jeszcze bardziej okrojone - prawdziwie "dla mas")
D700s (ewentualnie pod nazwą D701)
D800 (ewentualnie pod nazwą D700x albo D701x)
D4
Chyba nie byłoby takich, którzy nie mieliby tu korpusu dla siebie...?OK, ale to wymaga 8 linii produkcyjnych, a na teraz nikon proponuje 6 modeli.
Zapewne da się twoje propozycje jeszcze wzbogacić (D4x itd), ale raczej firma sobie kalkuluje czy robić mniej modeli, ale większe serie, czy więcej modeli body, każdy w mniejszej liczbie egz. Dla producenta liczy się kasa. Wiadomo, że my byśmy woleli mieć większy wybór. Ale to się musi opłacać. Widać, że maja obawy, że aparaty będą ze sobą wewnętrznie konkurowały. Stąd 3 modele amatorskie, 2 semipro i 1 profi.
D600 już stoi sobie w gablotkach, teraz tylko spokojnie czekać na spadek cen :)
dokładnie, jak pytałem sprzedawce w FJ mówił, że zainteresowanie słabe, mało kto pyta (bez porównania do D800, gdzie na początku był niewielki amok ;)
ceny w GB i D juz poszły w dół
macałem D600 + 105VR i na "dzień dobry" miał lekkiego BFa, zaskoczyło mnie dośc ciche i miękkie - a przy tym szybkie działanie lustra ( lepsze od D700) w dotyku i uchwycie nie sprawiał (jak ktoś wyżej wspomniał) "plastikowatości"
Devilish_Chaos
25-09-2012, 11:44
http://scottkelby.com/2012/my-first-nfl-shoot-with-the-nikon-d600-and-some-other-new-gear/
Pierwsze wrazenia z Scotta Kelb'ego
RAWy z D600 (ISO 3200, 6400, 12800, 25600)
http://www.mediafire.com/?nou60jta5aawahy
Wywołane JPGi (CNX2) z D600 i D800 przy ISO 3200, 6400, 12800, 25600: http://www.mediafire.com/?253o1439hc2ox27 -miłego zaciągania ;-)
Jakby kogos to interesowalo to cena w Kitaju ~7500pln. A pewnie bedzie taniej bo to przeciez swiezynka...
Scott pisze, że nie znalazł 100% powiększenia obrazu na LCD za pomocą jednego kliknięcia przycisku OK, .. to byłoby już przegięcie ze stron N ;(
Scott pisze, że nie znalazł 100% powiększenia obrazu na LCD za pomocą jednego kliknięcia przycisku OK, .. to byłoby już przegięcie ze stron N ;(
Nie ma tego w D7000 i niższych modelach, zatem nic dziwnego.
Nie ma tego w D7000 i niższych modelach, zatem nic dziwnego.
ku...a, że przytocze znane przekleństwo, to jak sobie radzicie z powiekszeniem obrazu do 100% (liczycie kliknięcia?), mając na uwadze to, ze powiększenie maksymalne jest większe od 100% (bo pewnie tak jest też i w D600? )
Klikam do oporu a potem zmniejszam 2x
Pod OK jest powrót do całej klatki.
Niestety, brak powiększenia pod przyciskiem OK - teraz jest tam menu retuszu. Trzeba klikać plusika. Co za debilne oszczędności...
Sprawia wrażenie mniej solidnego od D700/D800, zwłaszcza spód aparatu, gdzie nawet z gum zrezygnowali.
Co do szybkości AF - kompletnie nie podzielam zdania siony - z moimi szkłami zapierdziela aż miło, nawet w wieczornej, bezbarwnej szarówce. Szybko i bezbłędnie niczym w D800. Miłe zaskoczenie - wszystkie szkła na 0, bez najmniejszej kalibracji trafiają w punkt.
Rossi_PL
25-09-2012, 12:43
Nowart - masz coś ze śrubokrętem w swojej szklarni ?
http://blog.mingthein.com/2012/09/24/nikon-d600/ - tu jest dobra recenzja, porównanie iso, detali z D700 i D800E. Autor sugeruje jednak, że ostrzenie manualne jest gorsze niż w D700, czyli jakiś krok w tył. Ciekawe czy da się wymienić matówkę, bo w Canonie 5D3 ponoć się już nie da? Dla mnie jako posiadacza D700 główna przewaga, poza znacznie mniejszą wagą body (D700 = D600 + np. 50/1.4), to chyba ta większa rozpiętość dynamiki, bo jakiejś wielkiej przewagi w detalach (na tych porównaniach 100%) nie widzę, przynajmniej nie są to decydujące dla zdjęcia zmiany. Zdecydowanie wystarcza mi 12MP, a nawet jak nieraz pomyślę to w starym D2hs 4MP też mi wystarczało hehs.. choć oczywiście ktoś inny może mieć inne wymagania odnośnie liczby MP.
Wg mojej skromnej oceny przewaga w detalu w porównaniu z D700 jest naprawdę zauważalna. Sugeruję się tym co widzę a nie wykresami z wszechobecnych testów - nawet ich nie czytałem...
Natomiast to co podoba mi się w tej matrycy najbardziej to brak legendarnej, zauważalnej żółtaczki - zwłaszcza na skórze - przy świetle mieszanym, sztucznym. Zazwyczaj obserwowałem powiększanie żółtaczki w miarę zwiększania iso - tutaj do 6400 (wyżej nie używam) ładnie trzyma kolor przy doskonale kontrolowanym szumie.
Naprawdę jestem pod wrażeniem !
Wystarczy spadek :D
Sorki
fader_audio
25-09-2012, 13:40
widziałem już tą puszkę w fj 8888 taka cena stanowczo za wysoka
marzyciel9
25-09-2012, 13:40
Czy tryb dx jest możliwy do włączenia na stałe w menu. Czy można go wymusić, czy włącza się tylko automatycznie po podpięciu szkła dxowego. Chodzi mi konkretnie o sytuację, że podpinam 70-200 2.8 i pracuję sobie jak na aparacie dx z 10 Mpix. Czy można to ustawić raz, czy każdorazowo po włączeniu aparatu trzeba przestawiać na tryb dx. I jeszcze na koniec jak to wygląda w praktyce? W wizjerze pojawia się jakaś ramka czy zaciemnienie nieużywanego obszaru?
Tak, przełączasz na tryb DX i w wizjerze wyświetla się ramka pokazująca kadr z cropowego 1,5x. Po wyłączeniu nie traci ustawień bo niby i czemu miałby je resetować.
Czy tryb dx jest możliwy do włączenia na stałe w menu. Czy można go wymusić, czy włącza się tylko automatycznie po podpięciu szkła dxowego. Chodzi mi konkretnie o sytuację, że podpinam 70-200 2.8 i pracuję sobie jak na aparacie dx z 10 Mpix. Czy można to ustawić raz, czy każdorazowo po włączeniu aparatu trzeba przestawiać na tryb dx. I jeszcze na koniec jak to wygląda w praktyce? W wizjerze pojawia się jakaś ramka czy zaciemnienie nieużywanego obszaru?
Tu masz manual: http://nikonsupport.eu/europe/Manuals/d600/d600_pl_01.pdf . Zajrzyj na stronę 89. :)
krzysztofz24
25-09-2012, 13:59
Cena bedzie normalniec;-).
Premiera byla 13.09, chyba od 18 jest dostepny w Polsce w sprzedazy, a ceny sa nizsze niz te sugerowane na poczatku.
http://allegro.pl/listing.php/search?category=110618&order=p&sg=0&string=nikon+d600
Powiedzmy, ze dwoch pierwszych sprzedawcow bym sobie darowal. To mamy cene 7899zl.
Za jakies 2 miesiace 7000zl jest bardzo realne.
grissley
25-09-2012, 14:29
OK, ale to wymaga 8 linii produkcyjnych, a na teraz nikon proponuje 6 modeli.
"D700s" i D800 byłyby w tej samej puszce, więc linie 7 ("i ciut").
Ale ja tak tylko sobie gdybam i dla własnej przyjemności (?) narzekam na marketingowe wymysły Nikona.
adamouse
25-09-2012, 14:35
Tak jak wcześniej pisano robi się to z automatu, ale można też ręcznie.
Jeśli jest tak jak w D800 to ja ustawiłem sobie zmianę formatu klatki na przycisku FN2 (zamiast domyślnego wyświetlania w wizjerze wirtualnego horyzontu). W ten sposób wciskając FN2 i kręcąc tylnym kółkiem można szybko zmieniać kropy. W D800 jest szary ekran w części poza aktualnym kropem (o ile wyłączy się podświetlanie punktów AF w ciemności), w D600 (podobno, nie miałem w rękach) tylko szara ramka.
Klikam do oporu a potem zmniejszam 2x
Pod OK jest powrót do całej klatki.
a tak swoją drogą, czy komuś potrzebne jest powiększenie ponad 100% ?
zamiast takich głupot, dali by to w przycisku OK na 100%, szczególnie, ze to nie wymusza żadnej zmiany konstrukcji, tylko po prostu jakiś dodatek do oprogramowania
Zdziwiłbyś się, gdybyś wiedział jak wielu ludzi jedzie plusem na maksa, aż kwadratowe piksele wychodzą... Ponoć nawet coś tam widzą i umieją wyciągnąć z tego jakieś wnioski ;)
hostman22
25-09-2012, 16:50
a tak swoją drogą, czy komuś potrzebne jest powiększenie ponad 100% ?
zamiast takich głupot, dali by to w przycisku OK na 100%, szczególnie, ze to nie wymusza żadnej zmiany konstrukcji, tylko po prostu jakiś dodatek do oprogramowania
zastanawiałem się o jakie OK chodzi dopiero musiałem zerknąć na zdjęcia tylnej ścianki :razz: ;) to lipa . D600 ma jeszcze inne dziwne rzwiązania, kształt muszli ocznej z dx (znów trzeba będzie się bawić w głupie adaptery :(), pomiar światła wrzucony za mode, dziwny przycisk do filmowania, wiem ma go d800 w tym samym miejscu, ale też tego nie rozumiem ;)
pytanie pod AF/AE-L da się ustawić tylko AF, a pod spustem blokadę światłomierza ?
zastanawiałem się o jakie OK chodzi dopiero musiałem zerknąć na zdjęcia tylnej ścianki :razz: ;) to lipa . D600 ma jeszcze inne dziwne rzwiązania, kształt muszli ocznej z dx (znów trzeba będzie się bawić w głupie adaptery :(), pomiar światła wrzucony za mode, dziwny przycisk do filmowania, wiem ma go d800 w tym samym miejscu, ale też tego nie rozumiem ;)
pytanie pod AF/AE-L da się ustawić tylko AF, a pod spustem blokadę światłomierza ?
..ale są też pozytywy, wreszcie normalny bracketing :)
Bechowiec
25-09-2012, 20:28
Canon w tym czasie poprawił AF-a w 5D III słuchając oczekiwań klientów. Nikon tak nie może?
http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-csi-foto-i-video-67/kalibracja-5d3-sensz-85862/index29.html#post1112649
Faktycznie, poprawił jak cholera...
No to nie tylko my mamy D800 ze źle działającymi bocznymi polami AF-a.:?
Pawel Pawlak
25-09-2012, 21:22
problem z bocznymi AFami w d800 jest już podobno opanowany.
no znajomi niedawno kupowali i mowia, ze jest ok
fotomarek_k
25-09-2012, 21:58
Witam i zapytanie zgłaszam do pierwszych tu posiadaczy D600-ki (super, gdyby ktoś z wcześniejszych użytkowników fuji się wśród nich znalazł :-P ):
-jak się przedstawia WB i ew. precyzyjna kalibracja kolorków?
-ten DR fenomenalny z testów sprawdza się w praktyce?
-jak w łapce się trzyma, bo zaledwie kilka milimetrów szerokości mniej, niż np. w N d200?
-co się dzieje z autoISO, gdy lampa włączona? Tzn. czy można np. autoISO, manualnej ekspozycji w aparacie i trybu BL w lampie używać bezstresowo?
ps. 600-ka (obok 800ki) jawi mi się jako pierwsze sprzęty, którymi mogę moje fujiki (s3 i s5) zastąpić, więc proszę o merytoryczne odpowiedzi...
-co się dzieje z autoISO, gdy lampa włączona? Tzn. czy można np. autoISO, manualnej ekspozycji w aparacie i trybu BL w lampie używać bezstresowo?
ps. 600-ka (obok 800ki) jawi mi się jako pierwsze sprzęty, którymi mogę moje fujiki (s3 i s5) zastąpić, więc proszę o merytoryczne odpowiedzi...
nie mam d600, ale z doświadczeń z nowymi korpusami, to auto iso jest niewzruszone po włączeniu lampy (wreszcie), lampa działa, jak doświetlacz, a nie naświetlacz całej sceny
Podoba mi sie to co pisze nowart o zoltaczce bo czesto ten "efekt" doskwieral mi w d700. Jesli af rzeczywiscie szybko dziala i matryca jest taką przepascia jak pisza to na koniec sezonu ten aparacik i u mnie zagosci.
Ja czekam jeszcze na wieści na temat filmowania, czy w porownaniu do canona 5dm2 jest ograniczony pod wzgledem mozliwosci ustawien podczas nagrywania? Czy jednak nadal c5dm2 jest do filmowania lepszy?
no i jak myślicie, jest sens dokładać do D800 jak nie pracujesz w studiu ? bylem już zdecydowany na D800 do krajobrazu i architektury a to wyniki D600 wybiły mnie z rytmu i jestem w kropce ;/
Bambello
25-09-2012, 23:59
Mam podobny problem.
Chcę zmienić moje wysłużone d700 na coś co nagrywa filmy i równie dobrze sprawdzi się w ślubnym reportażu.
Dokładać do d800?, czy w ogóle odpuścić temat?
Przesiedziałem cały wieczór nad tematem, poczytałem, mogę powiedzieć że wiem coś niecoś o nowym produkcie N. Mam d700 i patrząc na zdjęcia testowe tu: http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM to kurde najnormalniej nie widzę różnicy. Niewiem może ja jestem niedokońca świadom mody na wysokie iso, ale no w ciągu roku raz wyszedłem powyżej 1600 - więc analizowałem to co do 1600 - no chłopaki ja nie widze tam różnicy. Kiedys jak tam zapowiadali D800 biłem się z myślą - czekać czy brać D700, kupiłem D700 i .. to była dobra decyzja, D800 jedyne co by zrobił to spowolnił proces obrabiania [ fakt można pic kawe i zmniejszać pliki jak to zostało tu napisane - ino po co? ] , D600? no ja bym się jednak obawiał tego AF z D7000..., Cały czas mam wrażenie że Pan N krojąc D700 wykroił coś bardzo dobrego, po czym na siłę chce coś poprawić, ale no na razie bez szału mu to idzie...
Sleepwalker
26-09-2012, 07:17
W Singapurze wołają za niego 7500 PLN, a to jakby nie patrzeć świeżynka.
Przesiedziałem cały wieczór nad tematem, poczytałem, mogę powiedzieć że wiem coś niecoś o nowym produkcie N. Mam d700 i patrząc na zdjęcia testowe tu: http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM to kurde najnormalniej nie widzę różnicy. Niewiem może ja jestem niedokońca świadom mody na wysokie iso, ale no w ciągu roku raz wyszedłem powyżej 1600 - więc analizowałem to co do 1600 - no chłopaki ja nie widze tam różnicy. Kiedys jak tam zapowiadali D800 biłem się z myślą - czekać czy brać D700, kupiłem D700 i .. to była dobra decyzja, D800 jedyne co by zrobił to spowolnił proces obrabiania [ fakt można pic kawe i zmniejszać pliki jak to zostało tu napisane - ino po co? ] , D600? no ja bym się jednak obawiał tego AF z D7000..., Cały czas mam wrażenie że Pan N krojąc D700 wykroił coś bardzo dobrego, po czym na siłę chce coś poprawić, ale no na razie bez szału mu to idzie...
No ale zrozum, że przy dzisiejszej technice nie zobaczysz różnicy w szumach na pełnoklatkowych matrycach przy max iso 1600. Dziś niejeden dx ma lepsze parametry pod wzgl. szumów niż D700 ale czy to o czymś świadczy?
Bierzesz pod uwagę, że natywna czułość D700 to iso 200 a w D600 już iso 100?
Zwróciłeś uwagę na przepaść w DR?
Zwróciłeś uwagę, że ma ponad dwukrotnie więcej mpx i co to daje przy resajzie do podobnego formatu odbitki ?
Czy nadal uważasz , że nie ma różnicy? :)
nowart: Przepaść w DR faktycznie została zauważona na wykresie porównującym [ az w sumie zaskakujące było dla mnie to, że D600 położyło D800 ], mając prawie takie same ujęcia w serwisie testowym moje oko już jak by widziało mniej - a wręcz obrazek z D700 bardziej się podobał. Wiadomo, że dla kogoś kto woła odbitki to rozmiar matrycy ma jakieś tam znaczenie, wtedy i D800 można powiedzieć, że jest fajniejszy bardziej. Każdy patrzy trochę ze swojego punktu siedzenia, w przypadku gdy finalnie na potrzeby internetu dostarczasz fotki nie większe jak 1000px w szerokości to sporo rzeczy traci na znaczeniu. Cieszy mnie jedynie to, że cena aktualnie jest na poziomie tych 8000, więc finalnie powinno do 6500 spaść, a to spowoduje że D600 znajdzie się tam gdzie kiedyś lądowało D700 - bo do D800 będzie trzeba doskładać drugie tyle. Pożyjemy zobaczymy, pewnie w łapki mi wpadnie wtedy namacalnie sprawdzę i albo uderzę się w pierś, albo stwierdzę że D700 dalej robi dobre zdjęcia :)
Pawel Pawlak
26-09-2012, 09:55
jeśli wybór jest dokonywany na poziomie internetowej wielkości 1000pix na długim boku, to nie ma co gadać o przewadze D800 czy D600 nad D700, ale raczej o tym po kiego wała do tego zastosowania d700 ?
doczytal moze ktos, lub po prostu wie, czy do d600 bedzie mozna dokupic i wymienic matowke ulatwiajaca manualne ustawianie ostrosci
Fatman, masz pełną skrzynkę więc napiszę tu.
Czy możliwością ustawień oraz jakością nagranego materiału D600 odbiega nadal od C5dmk2? Jaką 5D ma przewagę nad D600, a w czym D600 bije 5D (oprócz szumów bo to oczywiste, nowsza matryca)? Czy w dniu dzisiejszym z tych dwóch wybrałbyś do nagrywania 5D czy już D600?
Byłbym niezmiernie wdzięczny za odpowiedź w kilku zdaniach, bo to dla mnie kwestia bardzo istotna a z filmowaniem nie miałem wcześniej wogóle styczności.
Pozdrawiam!
PS. Post na temat, więc proszę nie usuwac.
PS#2. Żeby była jasność - wcześniej 5d biła nikony jakością materiału to raz, a dwa w 5D podczas nagrywania można było zmieniać ważne dla filmującego ustawienia, nikon był ograniczony, po wciśnięciu REC pewnych rzeczy nie dało się przestawić, trzeba było przestać nagrywać. Jak to jest teraz, czy dalej 5D jest dla filmowców bardziej funkcjonalnym i dającym lepszą jakość body niż nowe D600?
doczytal moze ktos, lub po prostu wie, czy do d600 bedzie mozna dokupic i wymienic matowke ulatwiajaca manualne ustawianie ostrosci
jest dostępna instrukcja, tam nie ma takiego info. ?
Dla niektórych istotnym ograniczeniem podczas filmowania za pomocą D600 będzie brak możliwości sterowania przysłoną (tak jak w np. D7000 można ją zmienić tylko przed wejściem w LV). Szumy na nagranym materiale w stosunku do tego co widzę w D800 są tak na oko niższe o jakieś 0.5EV. Także aliasing wydaje mi się mniej widoczny niż w przypadku D800.
Co wybrać do filmowania -5D2 czy D600 ? Ciężko mi powiedzieć......... jak będzie okazja to zrobię odpowiednie porównanie i dopiero wtedy coś napiszę :-)
Dla niektórych istotnym ograniczeniem podczas filmowania za pomocą D600 będzie brak możliwości sterowania przysłoną
I to go raczej dyskwalifikuje do pracy jako kamera. Do zabawy to będzie niezły sprzęt. Nie bardzo rozumiem po co Nikon zrobił to ograniczenie? Podobno w LV fotograficznym da się zmienić przysłonę, a w trybie filmowym jest to niemożliwe. D600 miał szansę być pierwszą lustrzanką nikona, która nadaje się do filmowania. Niestety nie nadaje się.
Ale nic, trzymam za Was kciuki :-) Może D900 za jakieś 3 lata?
Oczywiście jest sporo obiektywów z pierścieniem przysłony...........
To rozumiem że D800 też nie ma takiej opcji (zmiany przysłony w trakcie nagrywania)? I jeszcze jedno, po co zmiana przysłony w trakcie? Nagrywając np ślub rzeczywiście się to przydaje? Wkońcu przeważnie nagrywa się krótkie scenki gdzie się raczej wie jaką przysłonę się chce... Może pytanie lamerskie ale z filmowaniem nie miałem nic do czynienia więc nie wiem jak to jest... Ktoś mi pojaśni gdzie taka funkcja się przydaje na reportażu?
krzysztofz24
26-09-2012, 12:32
Fatman
Zaciagnalem zdjecia przez Ciebie zalinkowane. Ogladalem na razie tylko JPG, mam wrazenie delikatnej przewagi D600 w kwesti szumow.
I widac Cie w zrenicach:-).
Patrzac w exif, to byl Capture NX 2.3.4 i to nim otwierales rawy.
Rozumiem, ze na obecna chwile nie ma jeszcze ACR, ktory obsluzy rawy z D600?
Cos wiesz o tym?
w tej instrukcji, ktora posiadam, nie ma nic o mozliwosci zastosowania wymiennych matowek
To rozumiem że D800 też nie ma takiej opcji (zmiany przysłony w trakcie nagrywania)? I jeszcze jedno, po co zmiana przysłony w trakcie? Nagrywając np ślub rzeczywiście się to przydaje? Wkońcu przeważnie nagrywa się krótkie scenki gdzie się raczej wie jaką przysłonę się chce... Może pytanie lamerskie ale z filmowaniem nie miałem nic do czynienia więc nie wiem jak to jest... Ktoś mi pojaśni gdzie taka funkcja się przydaje na reportażu?
Uhm... nie tylko śluby istnieją ;), ale nawet tam może się przydać zmiana głębi ostrosci w locie w trakcie filmowania - ot choćby najazd na jakiś szczegół (typu obrączki na rękach młodych, typu stułła w trakcie przysięgi i pewnie wiele innych miejsc/ momentów).
Wszystko zależy od tego co się chce uzyskać, ale z doświadczenia z oglądaniem różnych filmów ślubnych (i nie tylko) wiem, że bardzo często mniej znaczy więcej i im mniej efektów tym lepiej.
Pawel Pawlak
26-09-2012, 12:54
o ile mi wiadomo, D800 ma taką możliwość. Jeśłi dobrze pamiętam, można zmianę F przypisać np. do przycisków Fn i GO
To rozumiem że D800 też nie ma takiej opcji (zmiany przysłony w trakcie nagrywania)?
Ma taką możliwość.
Fatman
Zaciagnalem zdjecia przez Ciebie zalinkowane. Ogladalem na razie tylko JPG, mam wrazenie delikatnej przewagi D600 w kwesti szumow.
I widac Cie w zrenicach:-).
Patrzac w exif, to byl Capture NX 2.3.4 i to nim otwierales rawy.
Rozumiem, ze na obecna chwile nie ma jeszcze ACR, ktory obsluzy rawy z D600?
Cos wiesz o tym?
Niestety jeszcze odpowiedniego ACRa nie ma :-( Czekam na niego z niecierpliwością.
o ile mi wiadomo, D800 ma taką możliwość. Jeśłi dobrze pamiętam, można zmianę F przypisać np. do przycisków Fn i GO
A nie lepiej normalnie przednim pokrętłem ;)
Oczywiście jest sporo obiektywów z pierścieniem przysłony...........
Pewnie, że są. Tyle, że miło byłoby móc używać współczesnej optyki nikona - taki 70-200 VR chyba nie ma pierścienia przysłony?
Nie bardzo rozumiem ten ruch nikona. Przecież nawet mój kompakt (rx100) oferuje pełny manual w trakcie filmowania.
Wszystko zależy od tego co się chce uzyskać, ale z doświadczenia z oglądaniem różnych filmów ślubnych (i nie tylko) wiem, że bardzo często mniej znaczy więcej i im mniej efektów tym lepiej.
Problemem jest filmowanie przy sztucznym świetle. Nie możesz ustawiać przysłony w trakcie filmowania bo nikon nie pozwala. Nie możesz sterować czasem, bo będziesz miał migotanie światła. Pozostaje ci iso :-) ewentualnie zakup czegoś, co nie ma tych ograniczeń:
Canon
Panasonic
Sony
Ograniczenie możliwości sterowania przysłoną w trakcie filmowania to autorski pomysł Nikona :-)
Ma taką możliwość.
Ma za to cropa 1,2 o ile mnie pamięć nie myli :-)
Chyba Cię jednak myli ;)
Jest 6720x3776 (filmowanie)
1,2 to jest 6144x4080
edit: czyli jednak się nie mylisz, ...w sensie ogólnym ;)
Chyba Cię jednak myli ;)
ale coś tam ucina :-)
Pawel Pawlak
26-09-2012, 13:22
pamięć Cię myli, to nie jest crop 1.2
Oj sven, sven... nawet nie czujesz jak się doszukujesz ;)
Dla niektórych istotnym ograniczeniem podczas filmowania za pomocą D600 będzie brak możliwości sterowania przysłoną
Gdybym nie był zielony to bym tu napisał bardzo dosadnie co o tym myślę... :(
Bechowiec
26-09-2012, 13:26
Chyba 1.1 - coś koło tego.
Chyba Cię jednak myli ;)
Jest 6720x3776
6720x3776 ? To nieźle, nie wiedziałem, że D800 filmuje w 8k :-)
Uhm... nie tylko śluby istnieją ;)
Ja filmowanie w D600 tylko tam będę używał (oprócz domowych produkcji z dzieciakiem i żonką).
Problemem jest filmowanie przy sztucznym świetle. Nie możesz ustawiać przysłony w trakcie filmowania bo nikon nie pozwala. Nie możesz sterować czasem, bo będziesz miał migotanie światła. Pozostaje ci iso :-)
Nie wiem jak to jest w praktyce, ale wydaje mi się że jeśli jakąś przysłonę ustawię w kościele czy na sali weselnej to nagle światło mi się nie zmieni na tyle żebym musiał w trakcie nagrywania ją przestawić... mylę się? Jeśli wchodzę z aparatem do kościoła i robię jakiś kadr to z góry wiem jakiej przysłony użyję, nigdy nie zdarza mi się domykać/otwierać po zrobieniu zdjęcia żeby coś poprawić, jedyne co może zwalić kadr to coś niezależnego od przysłony.
Dlatego zastanawiam się, stricte w reporterce ślubnej, gdzie mi się przyda ta zmiana przysłony w trakcie, skoro nagrywam kilkudziesięcio sekundowe urywki a światło nigdzie się nie zmienia...
Widzisz, chcę kupić tą puszkę (a potem drugą taką samą) do nagrywania wesel, i wydaje mi się że przy matrycy D600 lekka zmiana ISO bez zauważalnych szumów (i tak bedę pracował na przedziale 100-2500) spokojnie wystarczy, tym bardziej że 2x większe iso znaczy 2x większą czułość (jasność) więc aż takich przeskoków miał nie będę... Dlatego mniemam, że brak tej funkcji w body mnie zbytnio nie ograniczy, niech się wypowie jakiś filmowiec ślubny czy często się z tej zmiany korzysta to będzie mi łatwiej...
niech się wypowie jakiś filmowiec ślubny czy często się z tej zmiany korzysta to będzie mi łatwiej...
Przy sztucznym oświetleniu ja korzystam bardzo często. Ale to mój film. W Twoim przypadku może być inaczej, choć jest to poważne ograniczenie. Tak jak napisał Fatman; możesz to obejść stosując szkła z manualną przysłoną.
Pawel Pawlak
26-09-2012, 13:32
prz3mo, 6D ma być w cenie D600 więc nie ograniczaj się bublami nikona - kupuj canona !
Widzisz, chcę kupić tą puszkę (a potem drugą taką samą) do nagrywania wesel...
A masz już jakiekolwiek doświadczenie w filmowaniu?
Pytanko, jak sobie radzi AF w d600? Podobnie do tego z d300/700 czy bliżej mu do d7000? Na necie jest wiele sprzecznych informacji... Niektórzy uważają nawet, że jest lepszy (http://www.youtube.com/watch?v=IosQ4xCJBB0) (celniejszy) niż ten w d800.
Niektórzy uważają nawet, że jest lepszy (http://www.youtube.com/watch?v=IosQ4xCJBB0) (celniejszy) niż ten w d800.
Jeżeli trafia, to na 100% jest lepszy :-)
prz3mo, 6D ma być w cenie D600 więc nie ograniczaj się bublami nikona - kupuj canona !
Nie stać mnie na zmianę całego systemu. Niestety.
Jeżeli trafia, to na 100% jest lepszy :-)
Sugerujesz, że d800 nie trafia? :>
Sugerujesz, że d800 nie trafia? :>
Trafia, ale nie z lewej strony :-)
Naczytałem się o problemach z d7000 (af) i teraz mam wątpliwości...
Przy sztucznym oświetleniu ja korzystam bardzo często. Ale to mój film. W Twoim przypadku może być inaczej, choć jest to poważne ograniczenie. Tak jak napisał Fatman; możesz to obejść stosując szkła z manualną przysłoną.
Tak, tylko że w manualach przysłona zmieniana jest stopniowo, co będzie widać na filmie więc to żadne obejście tak naprawdę.
A masz już jakiekolwiek doświadczenie w filmowaniu?
Nie, a to oznacza że nie mogę się tym zająć? ;)
Każdy D800 nie trafia z lewej strony ? :-) Mój na szczęście nie ma z tym problemu :-)
Tak, tylko że w manualach przysłona zmieniana jest stopniowo, co będzie widać na filmie więc to żadne obejście tak naprawdę.
Kup Samyangi w wersji video i będzie płynnie ;-)
Nie, a to oznacza że nie mogę się tym zająć? ;)
To nie ma znaczenia, ale jeżeli Ci to przeszkadza, to są już dostępne Samyangi z płynną przysłoną.
Możesz się zająć, ale długa droga przed Tobą :-)
To nie ma znaczenia, ale jeżeli Ci to przeszkadza, to są już dostępne Samyangi z płynną przysłoną.
W jakim sensie to nie ma znaczenia? Jeśli na filmie będzie widać skakanie jasności to niezbyt dobrze chyba to wygląda... Zainteresuję się obiektywami Samyanga w takim razie.
Możesz się zająć, ale długa droga przed Tobą :-)
Wiem, przerabiałem to (cały czas przerabiam bo jeszcze pryszcz jestem) z fotografią, kiedy z hobbistycznej przeszedłem na zawodową zakładając firmę. :) Ale kto wie, może dam radę, ludzi się zatrudni, będzie raźniej :)
Pawel Pawlak
26-09-2012, 14:03
Siejesz ferment... była i pewnie jeszcze jest seria wadliwych D800 co nie jest tożsame z tym że wszystkie są uwalone. Poza tym podobno (sam nie gadałem z nikonem więc piszę podobno) temat jest rozwiązany i są procedury naprawcze.
regulacja polega na zapisaniu odpowiednich offsetów w pamięci aparatu albo na fizycznym korygowaniu ustawienia sensora AF (wybrane serwisy).
Jako użytkownik canona bardziej powinieneś się chyba niepokoić tym, że na problem który opisał Adam i dotyczący rozkalibrowania AF w 5d3 jeszcze nie znaleziono lekarstwa.
Siejesz ferment... była i pewnie jeszcze jest seria wadliwych D800 co nie jest tożsame z tym że wszystkie są uwalone. Poza tym podobno (sam nie gadałem z nikonem więc piszę podobno) temat jest rozwiązany i są procedury naprawcze.
regulacja polega na zapisaniu odpowiednich offsetów w pamięci aparatu albo na fizycznym korygowaniu ustawienia sensora AF (wybrane serwisy). .
No popatrz, po pół roku zauważyli problem:-) nie udało się zamieść pod dywan?
No popatrz, po pół roku zauważyli problem:-) nie udało się zamieść pod dywan?
Jak na razie to zamiatanie pod dywan problemów z AF nikomu nie wychodzi lepiej niż Canonowi w jego 5d3
oj znów wojenka systemowa? tym raczem na to który producent lepiej zamiata pod dywan? obaj nas (użytkowników) tak samo w dolną część pleców odpowiednio traktują :(
tym raczem na to który producent lepiej zamiata pod dywan? obaj nas (użytkowników) tak samo w dolną część pleców odpowiednio traktują :(
No właśnie. Akurat w tej materii to jeden drugiego wart (czyn. Nikon Canona i vice versa).
Ktoś już kupił d600 w końcu już tydzień na półkach sklepowych leży ?? :)
Ktoś już kupił d600 w końcu już tydzień na półkach sklepowych leży ?? :)
za tą cenę to pewnikiem jakiś desperat, bo chyba tylko apple ma aż tak gorliwych wyznawców, aby natychmiast nowości kupowali :)
jak bedzie po 3500 to pewnie pare osob sie skusi
Skoro nikt nie kupuje to i nic dziwnego, że ciągle nie obsługuje go LR i ACR...
Przesadzacie, najtaniej można dostać ją za 7500~zł, czyli tyle co d700 ;-)
Cena raczej nie spadnie poniżej 7 000zł.
No właśnie. Akurat w tej materii to jeden drugiego wart (czyn. Nikon Canona i vice versa).
Oczywiście zgadzam się z tym w stu procentach. Chodzi o to że kolega sven zwykł zauważać tylko i wyłącznie słabe strony w Nikonie bezkrytycznie wielbiąc Canona do tego stopnia że to aż robi się śmieszne.
....do tego stopnia że to aż robi się śmieszne.
To taki tutejszy folklor jest ;)
Przesadzacie, najtaniej można dostać ją za 7500~zł, czyli tyle co d700 ;-)
Cena raczej nie spadnie poniżej 7 000zł.
gdzie już jest za 7500zł? jakoś nie widać niestety tego
Oczywiście zgadzam się z tym w stu procentach. Chodzi o to że kolega sven zwykł zauważać tylko i wyłącznie słabe strony w Nikonie bezkrytycznie wielbiąc Canona do tego stopnia że to aż robi się śmieszne.
A gdzie ja tu pisałem coś o Canonie? Możesz zacytować?
To taki tutejszy folklor jest ;)
Ktoś musi Was sprowadzać do rzeczywistości ;-)
Pewnie sobie VAT odliczył...
rzeczywistość jest taka, że i N i C mają nas za źródełko kasy i nic poza tym - nie oszukujmy się :)
Pewnie sobie VAT odliczył...
stosuj multicytaty
rzeczywistość jest taka, że i N i C mają nas za źródełko kasy i nic poza tym - nie oszukujmy się :)
To jest oczywiste. W końcu to nie Caritas :-)
Jeżeli ktoś oferuje coś do sprzedania w określonej cenie - to do mnie należy decyzja czy kupię czy odpuszczam. Problem pojawia się jak kupisz bubla, a producent udaje, że nie wie o co chodzi.
Kup Samyangi w wersji video i będzie płynnie ;-)
Jakby co to i w Nikonach (nie G) można odkręcić jedną blaszkę za bagnetem i pierścień przysłon też będzie płynnie działać :)
Np tutaj: klik (http://allegro.pl/nikon-d600-body-nowy-jest-od-reki-warszawa-i2666395844.html)
A gdyby kogoś odstraszała mała liczba komentarzy, za 7 900 jest tutaj (http://allegro.pl/nikon-d600-body-w-wa-krk-szcz-gd-nowy-gwar-i2644477250.html)
@edit. zainteresowania nie widać, tak więc ceny szybko lecą w dół ;-)
To jest oczywiste. W końcu to nie Caritas :-)
Jeżeli ktoś oferuje coś do sprzedania w określonej cenie - to do mnie należy decyzja czy kupię czy odpuszczam. Problem pojawia się jak kupisz bubla, a producent udaje, że nie wie o co chodzi.
no i własnie o to mi chodzi - i N i C (i jeszcze wielu innych producentów wielu, wielu innych rzeczy) dokładnie tak do tego podchodzi - ma to w .... (mam nadzieję że dobrze kropki policzyłem :D i że warna za kropki nie dostanę)
Np tutaj: klik (http://allegro.pl/nikon-d600-body-nowy-jest-od-reki-warszawa-i2666395844.html)
A gdyby kogoś odstraszała mała liczba komentarzy, za 7 900 jest tutaj (http://allegro.pl/nikon-d600-body-w-wa-krk-szcz-gd-nowy-gwar-i2644477250.html)
@edit. zainteresowania nie widać, tak więc ceny szybko lecą w dół ;-)
a fv jest? ;) czy też prywatny imporcik spoza Polski bez cła i waciku?
no i własnie o to mi chodzi - i N i C (i jeszcze wielu innych producentów wielu, wielu innych rzeczy) dokładnie tak do tego podchodzi - ma to w .... (mam nadzieję że dobrze kropki policzyłem :D i że warna za kropki nie dostanę)
a fv jest? ;) czy też prywatny imporcik spoza Polski bez cła i waciku?
A co to za różnica, skoro dają paragon?
Niestety nie każdy może sobie kupić aparat na firmę....
Sven przyznaj się, że ktos Ci za to płaci ;)
Przecież nikt normalny za darmo i z taką determinacją nie prowadził by takiej "krtucjaty" ;)
A co to za różnica, skoro dają paragon?
Niestety nie każdy może sobie kupić aparat na firmę....
Jednak jest pewna delikatna różnica ;) np. pewność, że sprzęt nie jest gorący jak swego czasu u rossiego i jeszcze parę innych powodów. A co do kupowania na firmę - to raczej mało osób kupuje sobie D600 zaraz po premierze do użytku w domu, prawda? Przynajmiej w Polsce gdzie to jest jakieś ~4 przeciętnych pensji.
Przecież nikt normalny za darmo i z taką determinacją nie prowadził by takiej "krtucjaty" ;)
owszem są tacy, ale to raczej wyznawcy apple ;)
Biorąc pod uwagę moją średnią: 1 post na 4 dni to na suchy chleb bym nie zarobił, ale wyobrażam sobie ile zarabiają niektórzy wyznawcy religii nikona, zwłaszcza ci, którzy mają po kilka lub kilkanaście tysięcy postów :-)
Pewnie w serwisie macie miejsce poza kolejką :-)
Biorąc pod uwagę moją średnią: 1 post na 4 dni to na suchy chleb bym nie zarobił
Czyli słabo płacą ?
ale wyobrażam sobie ile zarabiają niektórzy wyznawcy religii nikona, zwłaszcza ci, którzy mają po kilka lub kilkanaście tysięcy postów :-)
Pewnie w serwisie macie miejsce poza kolejką :-)
Zapewne pod ich domy zajeżdża autobus serwisowy ;)
Zapewne pod ich domy zajeżdża autobus serwisowy ;)
Nie przesadzasz? Tobie się chyba słynny serwis nikona z czymś innym pomylił. W paczce ze sprzętem dostają żółtą chusteczkę na otarcie łez :-)
Czyli słabo płacą ?
Czekam na ofertę z nikona ;-)
Ale wracając do tematu: może jest tu ktoś kto kupił tego d600 i pochwali się jakimiś fotami? Podobno d600 świetnie się sprzedaje :-)
A gdzie? Bo chyba nie w Polsce... No i sądząc po liczbie dostępnych testów/sampli śmiem twierdzić, że na świecie też nie ;-)
A gdzie? Bo chyba nie w Polsce... No i sądząc po liczbie dostępnych testów/sampli śmiem twierdzić, że na świecie też nie ;-)
Liczyłem, że jest tu jakiś fan nikona gotowy wydać 8888,- w ramach przywiązania do marki :-) a tu nic? Nawet obligatoryjnego wyciągnięcia 5 EV z cienia nie pokazują :-(
Nie wiem jak długo wytrzymam z ignorowaniem takich wpisów. Ciekawe, że duże DR to nie jest zaleta aparatu fotograficznego.
Nie mam pojęcia jak by mnie obsługiwał serwis nikona, bo nie musiałem korzystać.
Pawel Pawlak
26-09-2012, 16:51
Nie przesadzasz? Tobie się chyba słynny serwis nikona z czymś innym pomylił. W paczce ze sprzętem dostają żółtą chusteczkę na otarcie łez :-)
Nie wiem jak działa zwykły serwis bo dawno nie korzystałem, ale wiesz... wielu użytkowników nikona może przystąpić do programu NPS w NP, a z tego dobrodziejstwa korzystałem i złego słowa powiedzieć nie mogę.
Nawet obligatoryjnego wyciągnięcia 5 EV z cienia nie pokazują :-(
Sądzę że DR istotniejszym parametrem aparatu fotograficznego, niż to czy można w nim sterować F przy video, czy nie.
A... D600 nadal nie mam i pewnie nie będę miał bo po co ? D800 daje mi wszystko na czym mi zależy lepsze, albo przynajmniej równie dobre :)
pierwszak85
26-09-2012, 19:13
czy ktos porownywal juz szumy d600 z d700?
czy ktos porownywal juz szumy d600 z d700?
tak - http://blog.mingthein.com/2012/09/24/nikon-d600/
a konkretnie to tu -
http://farm9.staticflickr.com/8316/8014418441_3d44d94ba5_o.jpg
http://farm9.staticflickr.com/8296/8014416881_e2c11c5f58_o.jpg
czy jest już jakiś program, obsługujący RAWy z d600?
Pawel Pawlak
26-09-2012, 20:18
najnowsza wersja viewNX (darmowa) i trial nx2 (30dni za darmo)
Pawel Pawlak
26-09-2012, 22:22
chyba nie było:
http://www.nikondigitutor.com/eng/d600/index.html
recenzja:
http://blog.mingthein.com/2012/09/24/nikon-d600/
recenzja:
http://blog.mingthein.com/2012/09/24/nikon-d600/
4 posty wyżej już ktoś podawał tego linka.
Antonioo
27-09-2012, 10:40
właśnie zmieniam cenę body na 7999 ;)
właśnie zmieniam cenę body na 7999 ;)
kibicujemy za zmianami na 5999 ;) i dalej :)
http://www.mediafire.com/file/3ymiy5yashbe2u3/100ND600.zip
Kilka strzałów popełnionych D600 i Nikkorkiem 24 f/1.4
Wszystkie strzały na f/2.8, oraz ISO 100,200,400,800,1600,3200 i 6400
HeHe niestety nie mój sprzęcik.
Chyba powoli przestaję chorować na D700.
Wyjchalem na wakacje na tydzien i D600 z £1995 na £1735, moze pojade spowrotem na Gran Canarie na 2 tyg, a cena spadnie do 1400 i moje rozwazania nad kupieniem D700, bo grip i baterie z D300s pasuja sie skoncza.
Że niby który grip z D300s pasuje?
Za 5000zł biorę od ręki i obiecuje zrobić taki test jakiego jeszcze nikt nie zrobił ;)
Nie spadnie do tylu. D800 kosztuje ~2.400 €, u nas 10 500zł, D600 ~1.900 € analogicznie u nas będzie za ~ 8 000zł. Biorąc jednak pod uwagę, że nikt tego czegoś nie kupuje, to cena będzie spadać powolutku w dół. Uważam, że przed świętami osiągnie 7 000zł a potem minimalnie mniej: 6 800~ i już niżej nie spadnie, bo za tyle zainteresowanie będzie spore.
Natomiast mam do Was pytanie, czym jest "profesjonalny" aparat? ;-) I dlaczego wg niektórych d700 nim jest a d600 nie.
Pawel Pawlak
27-09-2012, 13:03
jasne... a na Wielkanoc będą w biedronce do 10 jaj dodawali gratis jedno D600. Ale to oczywiście nie koniec, bo cena nadal będzie spadał... w dół oczywiście (żeby ktoś nie pomyślał że będzie spadała w górę)
Natomiast mam do Was pytanie, czym jest "profesjonalny" aparat? ;-) I dlaczego wg niektórych d700 nim jest a d600 nie.
Nikona się zapytaj. Jak wchodził D700 to był określany jako profi, a D600 jako amatorski.
Bechowiec
27-09-2012, 13:16
W sumie to nie ma czegoś takiego jak aparat "profi" i "nie profi". Te określenia wymyślili marketingowcy. Są urządzenia które producent, ze względu na pewien zestaw właściwości i cech kieruje do pewnych grup użytkowników. Wiadomo, że inne oczekiwania pod względem urządzenia mają docelowe grupy użytkowników. I tak jak amator fotografii może z powodzeniem używać urządzenia które producent kieruje dla grupy zawodowców(bo kim jest zawodowiec? zawodowiec to ktoś kto z tego żyje, i nie koniecznie musi być mistrzem fotografii) jak i zawodowiec może używać urządzenia skierowanego domyślnie dla pasjonatów foto - jeśli spełnia odpowiednie kryteria. I tu dochodzimy do sedna. Zawodowiec często znacznie mniej uwagi poświęca narzędziom niż amator-hobbysta. Ci ludzie najczęściej dobierają sprzęt wg potrzeb i niespecjalnie się tym przejmują (działa, spełnia kryteria i jest OK)
Trochę zaskoczony zobaczyłem dziś D600 w AB Foto w krakowskiej Bonarce za 7999, więc skorzystałem z okazji i go sobie pomacałem :) Bardzo przyjemne wrażenie na mnie wywarł, jest dużo lżejszy od D700, ma też krótszy chwyt (mam długie palce, mały palec już mi się nie mieści i spada pod korpus), grip z pewnością rozwiązałby ten problem, ale jeszcze nie jest dostępny. Ale generalnie trzyma i "czuje się" go znacznie lepiej niż na przykład D7000. Wizjer (pryzmat) jest wyraźnie mniejszy niż w D700, ale za to ma 100% pokrycia... Generalnie żałuję, że miałem mało czasu na bliższe zapoznanie, bo się spieszyłem.
Kurcze, podoba mi się rozmiar i ciężar D700, ale widzę, że wszystko zmierza ku miniaturyzacji ;) i chyba trzeba się będzie z tym pogodzić.
Że niby który grip z D300s pasuje?
D700, D300s ten sam grip, baterie. Ja moze od 10 lat polskiego na codzien nie uzywam, ale tak zle chyba nie jest.
O prosze
http://www.digitalrev.com/product/nikon-d600-dslr-body/MTAwMTM2Mg_A_A?googlebase=1&country=GB
D600 za £1500 ~ 7850zl
Ciekawe ile bedzie kosztowal za 2 miesiace. Moze podobne promo zrobia jak mamy w UK z D800 i D4 przy zakupie obiektywu 14-24 o £100 cash back, 24-70 o £80.
Najlepiej też nie jest bo napisałeś to w taki sposób, że sugeruje jakoby grip d300 s pasował do nowego d600... ;-)
Taka sama różnica jak między profesjonalnym fotografem a "amatorem" cokolwiek by to oznaczało...
:lol:
O prosze
http://www.digitalrev.com/product/nikon-d600-dslr-body/MTAwMTM2Mg_A_A?googlebase=1&country=GB
D600 za £1500 ~ 7850zl
Ciekawe ile bedzie kosztowal za 2 miesiace. Moze podobne promo zrobia jak mamy w UK z D800 i D4 przy zakupie obiektywu 14-24 o £100 cash back, 24-70 o £80.
W Naszej Cudownej Ojczyźnie? :lol: Na to nie ma co liczyć :(
:lol:
W Naszej Cudownej Ojczyźnie? :lol: Na to nie ma co liczyć :(
mmożna z GB na lawecie i przełożyć kierownicę:-)
Najlepiej też nie jest bo napisałeś to w taki sposób, że sugeruje jakoby grip d300 s pasował do nowego d600... ;-)
uhm... akurat zarzucasz komuś swój brak zrozumienia tekstu pisanego :(
cyt. "moje rozwazania nad kupieniem D700, bo grip i baterie z D300s pasuja sie skoncza" - wyraźnie wskazuje na to, że rozważania są nad zakupem d700, do którego pasują posiadane (jak sądzę) akumulatory i grip z d300
jasne... a na Wielkanoc będą w biedronce do 10 jaj dodawali gratis jedno D600. Ale to oczywiście nie koniec, bo cena nadal będzie spadał... w dół oczywiście (żeby ktoś nie pomyślał że będzie spadała w górę)
Ale za to jaja "pójdą w górę" i biedronka wyjdzie na swoje. :)
jeremi1234
27-09-2012, 15:49
W FJ jest już nowa cena 7999zl body http://fotojoker.pl/ z obiektywem 9999zl
Wychodzi na to że jak ciepłe bułeczki to sie nie sprzedawał :)
uhm... akurat zarzucasz komuś swój brak zrozumienia tekstu pisanego :(
cyt. "moje rozwazania nad kupieniem D700, bo grip i baterie z D300s pasuja sie skoncza" - wyraźnie wskazuje na to, że rozważania są nad zakupem d700, do którego pasują posiadane (jak sądzę) akumulatory i grip z d300
Uhm... Na ów brak nigdy nie narzekałem a co do sedna sprawy, to autor przy obniżające się cenie D600 zaczyna powatpiewać, czy zakup D700 ma sens. Między "pasują" a "się skończą" wyraźnie brakuje znaku interpunkcyjnego, co tylko podkreśliłoby to o czym piszę...
Niech ta cena spadnie do 7 000zł i biorę... Miałem dać 7200 za nowego D700, ale d600 dla moich potrzeb jest o wiele lepsza.
I ja się wtedy zastanowię nad zakupem, trzeba poczekać aż się pojawi w sprzedaży canon 6D.
W FJ jest już nowa cena 7999zl body http://fotojoker.pl/ z obiektywem 9999zl
muszę Was, Nas, się pocieszyć, że to nie koniec,..
skąd wiem?, ano mam szklaną kulę :mrgreen:
Niech ta cena spadnie do 7 000zł i biorę... Miałem dać 7200 za nowego D700, ale d600 dla moich potrzeb jest o wiele lepsza.
To ja myślałem że już masz d600 ;)
Nie, wiesz, jestem po "sezonie", teraz mi się szkoła zaczyna, więc mam czaaaas. Dużooo czasuuu. Inaczej stary sprzęt wyprzedałbym o wiele taniej, a tak nie mam parcia ;-)
Tak jak pisałem, za 7200 pomyślę, za 7 biorę. Najniższa oferta którą udało mi się wynegocjować to 7400zł (z fakturą gdyby ktoś chciał) wraz z 35/2 (za które miałbym dać 1200). Mógłbym czekać aż spadnie do 6 800~zł, ale i tak nie sprzedam tej puszki w przeciągu kilku dobrych lat więc do świąt nie chce mi się czekać;-)
I znow dyskusje o cenach, jakby to byl najwazniejszy parametr kamery. :-P
http://www.mediafire.com/file/3ymiy5yashbe2u3/100ND600.zip
Kilka strzałów popełnionych D600 i Nikkorkiem 24 f/1.4
Wszystkie strzały na f/2.8, oraz ISO 100,200,400,800,1600,3200 i 6400
HeHe niestety nie mój sprzęcik.
Chyba powoli przestaję chorować na D700.
Zdjecia wysokich ISO sa czyste (jesli sie nie patrzy na powiekszeniu) i z tego tez sie ciesze.
Zaczekaj jednak z ta choroba bo mysle, ze D700 tez by tu dal rade.
Ale lepiej niech jakis posiadacz D700 sie tu wypowie.
Ale za to jaja "pójdą w górę" i biedronka wyjdzie na swoje. :)
Ja D300 zmienilem na D300s, jak zrobili promo dla posiadaczy D300 zarejestrowanych ze specjalnym kodem za free dawali SB-900. Kolejna lampa mi nie potrzebna, ale np 85mm AF-S 1.8 Please Nikon UK, Please.
Super powiedzonko lukaszm:
"Amatorzy martwią się o sprzęt, profesjonaliści o pieniądze, a mistrzowie o światło."
Jak brac to doslownie to by znaczylo, ze tu wiekszosc profesjonalistow, bo ciagle gadaja o cenie.
A ja niestety tylko o sprzecie. :-(
Władca Pixeli
27-09-2012, 19:29
"Amatorzy martwią się o sprzęt, profesjonaliści o pieniądze, a mistrzowie o światło."
A o pozwolenie na używanie to się nikt nie pytał. :mrgreen:
Recenzja od DigitaRevCom: http://www.youtube.com/watch?v=HPgAWKVB8U8&feature=g-all-u
Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2
A o pozwolenie na używanie to się nikt nie pytał. :mrgreen:
Przepraszam wladce i prosze o wybaczenie. ;-)
Albo i nie bo to powinien lukaszm zrobic.
Kai i D600 --> KLIK <-- (http://www.youtube.com/watch?v=HPgAWKVB8U8&feature=g-all-u)
Edit. Nie odświeżyłem strony i się spóźniłem o 15 minut ;)
marzyciel9
27-09-2012, 21:18
Czy pola autofocusa w d600 są mniejsze od tych w d800? (nie chodzi o ilość a o wielkość) Czy mi się tylko tak wydaje?
Af w d600 działa od -1 Ev, w d800 od -2 Ev. Czy to w praktyce coś daje, czy to tylko marketingowa gadka? W d3 działa od ilu?
Juz sie raz pytalem, ale jakos nikt nie odpowiedzial:
Dlaczego na oficjalnej stronie nikona na zdjeciu "Images 10" widac tak duzo szumow na niebie (ISO 100) ?
Czy to zla obrobka zdjecia (Capture NX), czy cos innego ?
Pawel Pawlak
27-09-2012, 21:28
Czy pola autofocusa w d600 są mniejsze od tych w d800? (nie chodzi o ilość a o wielkość) Czy mi się tylko tak wydaje?
Af w d600 działa od -1 Ev, w d800 od -2 Ev. Czy to w praktyce coś daje, czy to tylko marketingowa gadka? W d3 działa od ilu?
Większość, albo wszystkie nikony przed d800 i d4 miały AF od -1EV
Różnica między czułością w słabym świetle między D800/D4 a D700/d3/d3s jest znaczna
spora część canonów ma AF od -0.5EV Wiele razy byłem świadkiem kiedy 40D (czułość właśnie -0.5EV) nie potrafił centralnym pkt złapać ostrości na niczym, a mój D300 (czułość -1EV) łapał expresem na wszystkich, nawet nie crossowych pkt AF. Także wydaje mi się że nawet 0.5EV różnicy może mieć spore znacznie.
Nie mam pojęcia jak w ciemnicy w której D800 łąpie ostrość, radzi sobie d600.
Juz sie raz pytalem, ale jakos nikt nie odpowiedzial:
Dlaczego na oficjalnej stronie nikona na zdjeciu "Images 10" widac tak duzo szumow na niebie (ISO 100) ?
Czy to zla obrobka zdjecia (Capture NX), czy cos innego ?
Taaa.... szum nie do przyjęcia. Pewnie wiało jak diabli ;)
D600 Jest możliwość powiększenia zdjęcia ze stanu aparatu?
Jest to dla mnie bardzo istotny parametr w starym Nikonie to miałem.
...
Taaa.... szum nie do przyjęcia. Pewnie wiało jak diabli ;)
Oj Pawel, ty sobie jaja robisz. A ja calkiem powaznie. Przy ISO 100 i czasie 1/1000 myslalem, ze tak dobra kamera nie szumi. Sam mam D90 i brak mi porownania, dlatego pytam.
krzysztofz24
27-09-2012, 21:52
Hmm, ktos tu wspomnial o wrazeniach przy naocznym macanku, a propo wizjera.
Ze niby mniejszy niz w D700.
Duza jest roznica, czy taka minimalna?.
Nie licze na wizjer jak w analogu;-). Ale duzy wizjer to bardzo mila rzecz:-).
Ma ktos moze jakies porownanie obrazowe z sieci, wizjerow D600 i D700?.
Szukalem i nie znalazlem niestety
JanTarn1
27-09-2012, 22:05
Mam odczucie - subiektywne, ale świeże, bo z dzisiaj - że wizjer w D600 jest nieco mniejszy niż w D700. Mniejsze jest też pokrycie kadru w punkty AF. Ale też wizjer w D600 jest bardzo jasny i wyraźny.
Pawel Pawlak
27-09-2012, 22:13
http://www.dpreview.com/previews/nikon-d600/5
Ja nie miałem ze sobą dziś w sklepie swojego D700 i nie mogłem porównać "na żywca", ale wg mnie wizjer jest mniejszy niż w D700, wydawał mi się bardziej zbliżony do tego który miałem w D300. A i jeszcze spodobało mi się coś, o czym przed "pomacaniem" nie myślałem w ogóle, że klapeczki kryjące porty po lewej są trzy i z takiego zupełnie innego materiału niż w D300/D700. W D300 miałem taką jedną wielką klapę z gumy na wszystkie porty i jak spuchła, to się jej domknąć nie dało, trzeba było izolką kleić. W D600 takie problemu raczej nie będzie.
krzysztofz24
27-09-2012, 22:23
Moge sie domyslac tylko co tam jest:-).
W domu bede dopiero za pare godzin, bo teraz tylko smartfon.
A "widget nie jest zoptymalizowany do mobilnej wersji".
Ale na pewno obczaje.
Noooo, ładnie w RAWie to wygląda na wysokich czułościach, do D800 trudniej porównać ze względu na rozdzielczość ale Marka 3 wciąga nosem.
Pawel Pawlak
27-09-2012, 22:26
"Studio Comparison Samples" - nie trzeba będzie się domyślać ;)
Polski test Nikona D600 TUTAJ (http://www.swiatobrazu.pl/nikon-d600-test-lustrzanki-27809.html)
hostman22
28-09-2012, 00:01
poza sprawami które mi się nie podobają w d600 (i pisałem o nich wcześniej), jest jedna dobra wiadomość - nie będzie problemu ze skrajnymi pkt AF, bo ich nie ma :mrgreen: ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/11luS-2.gif
źródło (http://i.imgur.com/11luS.gif)
Tego się właśnie obawiałem a znakomicie pokazał hostman22. Punkty są niestety skupione w centrum kadru i mimo, że jest ich 39 na wiele się nie przydadzą. Wielka szkoda, że nie ma ich w "mocnych" miejscach kadru.
Pod tym względem lepiej jest w D700, D800. D3, D3s, D4.
Osobiście wolałbym np. 11 punktów, wszystkie krzyżowe ale rozmieszczone w mocnych punktach kadru.
Nie pozostaje nic innego jak zbierać do D4 lub D3s.