PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

josephebeloki
19-01-2013, 22:36
Już na przesłonie 6.3 było widać paprochy? MASAKRA.

Nie no spoko... nie jest źle. Niektórzy poza f2.0 nie wychodzą tak że mają zapas spory :)

artur678
19-01-2013, 22:41
Bez jaj. Myślałem, że chociaż powyżej f12... . Matryca jest świetna, ale cała reszta w tym nikonie ... . Na dzień dzisiejszy wolę 5d mII lub 6d. Naprawdę mimo dwusystemowości.

Yannkes
19-01-2013, 23:16
Moja chwilowa dwusystemowość (z sony) irytuje mnie i nie wyobrażam sobie na dłuższą mete... przy okazji pokazuje potencjał matrycy d600

co do paprochów to na razie nie wychodziłem poza f3.2 więc nie zauważałem... :)

artur678
19-01-2013, 23:20
Spoko. Tak jak napisałem matryca, matrycą, ale tak do f8 - f12 wychodzę czasem. Nie wyobrażam sobie sprzętu za 6500 z takimi dolegliwościami.

paulczkow
19-01-2013, 23:52
Od jakiej wartości przysłony te paprochy są zauważalne? Kurde kupiłbym d600 ale wkurza mnie sam fakt usterki za cirkca 6500 PLN. Poważnie zastanawiam się nad omd em5 lub canonem 6d.

u każdego paprochy inaczej sie pokazuja nie ma jednej reguly...

bck1007
20-01-2013, 00:27
i kolejna osoba wstrzymuje sie z zakupem d600. Nikon nie przyklada sie do jakosci, tylko kasa.. I co mam robic ;( zmienic system na C ?:( a Nie chce bo polubilem Nikona. A Canon wgl mi sie nie podoba. W D7000 byl problem z olejem na matrycy, problem zostal naprawiony bo mialem to body, lecz znowu lekki problem z AF, czasami mydlo na 50mm 1.4

prz3mo
20-01-2013, 00:46
Powiem szczerze, że jeśli ktoś nie ma wielu szkieł czy lamp Nikona i przejście do C nie byłoby zbyt kosztowne, to lepszym wyborem moim zdaniem jest przejście na drugą stronę mocy i kupno 6D.

hostman22
20-01-2013, 00:46
proponuje dołożyć do d800 lub zrobić akcje do ps'a ;) pozostaje jeszcze a99..

bck1007
20-01-2013, 01:03
Canon mi sie nie podoba jakos z wygladu. Nie wiem jak z jakoscia ale ludzie chyba az tak nie narzekaja jak na nikona. Co do canona to czemu 6d a nie 5d mark ll ?

hostman22
20-01-2013, 01:06
Canon mi sie nie podoba jakos z wygladu. Nie wiem jak z jakoscia ale ludzie chyba az tak nie narzekaja jak na nikona. Co do canona to czemu 6d a nie 5d mark ll ?
banding.... ;)

bck1007
20-01-2013, 01:17
Mam depresję. Kup body za 6 tys i się mecz. Szczerze to już nie wiem co wybrać. Liczę ze w d600 zostanie usunięta wada. Zresztą d800 też nie jest bez wad.

Lazyboy
20-01-2013, 02:14
Mnie caly czas ciekawi co z mitycznym ustepowaniu problemu po 3k. Czy ktos juz probowal zrobic faktycznie 3k, przeczyscic i sprawdzic czy problem dalej ustepuje. Jak na razie czytam na roznych forach to wyglada na to, ze problem dotyczy 98% puszek (pozostale 2% pewnie sobie nie zdaja sprawy z problemu). Tak samo jest z moja - niecale 100 zdjec zrobione i juz zauwazam ok 5 plamek. To w moim D300s po 2,5 roku mam dwie.

Na szczescie kupujac wiedzialem o problemie i dla tego nie sprzedalem swojego D300s. Poczekam jeszcze tydzien i chyba odesle puszke i podziekuje. Jutro mam sesje z modelka wiec bedzie okazja lepiej przetestowac.

Fraglesso
20-01-2013, 02:41
Mnie caly czas ciekawi co z mitycznym ustepowaniu problemu po 3k. Czy ktos juz probowal zrobic faktycznie 3k, przeczyscic i sprawdzic czy problem dalej ustepuje. Jak na razie czytam na roznych forach to wyglada na to, ze problem dotyczy 98% puszek (pozostale 2% pewnie sobie nie zdaja sprawy z problemu). Tak samo jest z moja - niecale 100 zdjec zrobione i juz zauwazam ok 5 plamek. To w moim D300s po 2,5 roku mam dwie.

Na szczescie kupujac wiedzialem o problemie i dla tego nie sprzedalem swojego D300s. Poczekam jeszcze tydzien i chyba odesle puszke i podziekuje. Jutro mam sesje z modelka wiec bedzie okazja lepiej przetestowac.

Pewnie nic... pewnie bedzie sie sypalo wciaz. Ja mam okolo 3000, ale body juz lezy w serwisie, wiec dopiero jak wroci (mam nadzieje, ze czysty), to dopiero sprawdze. Znaczy mi sie wydawalo, ze u mnie juz nie kurzy... tylko ze matryca byla po prostu brudna po wczesniejszym :).

lukaszD1x
20-01-2013, 10:09
nikt sobie nie wyobraża jak za ponad 6tys w aparacie może być syf ale dużo osób kupuje. To jak z Canon 5D miał wadliwe lustro a i tak ludziekupowali .

gibber
20-01-2013, 10:47
Ciekawe, czy problemy z AF nie są właśnie wynikiem powstawania tego syfu. Widać kurz, pył, na matrycy, ale on ląduje jeszcze w innych miejscach, których nie widać na zdjęciach.

fotouśmieszek
20-01-2013, 11:59

To zajrzyj tutaj:

http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-6d-teraz-juz-naprawde-oficjalnie-86180/index130.html

artur678
20-01-2013, 12:15
Jak kupowałem d700 to jedyny problem jaki miałem: Skąd wziąć na niego kasę. Dwal lata minęły chcę kupić drugie body i problem jaki mam to co kupić nieawaryjnego i pewnego?

Dziś niestety waham się miedzy tanim FF, dwusystemowością a zakupem aparatu z mniejszą matrycą (omd, x-e1). Szkoda, że nikon nie postąpił tak jak z d5000 tzn.wydali oficjalny komunikat, można było sprawdzić na ich stronie jakie body jest wolne od wad i firma poprawiła swój wizerunek.

Jak czytam, że kupiliście body i po 3000 klatek ląduje body w serwisie to szlag mnie trafia - współczuję Wam nerwów i w ogóle czasu z użeraniem się z nowym sprzętem.

Może coś w temacie się zmieni, ale po takim czasie wątpię czy firma wyda jakieś oświadczenie. Masakra ostatnio same buble w Nikonie, ciekaw jestem jeszcze nowego d5200 bo widać ze Nikon w sprawie matrycy spyknął się z Toshibą. Ciekaw jestem dlaczego? Oszczędności?

bck1007
20-01-2013, 12:15
To zajrzyj tutaj:

http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-6d-teraz-juz-naprawde-oficjalnie-86180/index130.html

To jednak poczekam na d600. Nikon ma lepszy wybor szkiel poniekad, ale z tego co widze to uzytkownify C z checia by zmienili system. Jakby nie kurz na d600 to prawda taka ze ten aparat by pozamiatal C 6d. Czekam do maja i kupie body to wam powiem czy dalej kurzy

Lazyboy
20-01-2013, 17:53
Szkoda, że nikon nie postąpił tak jak z d5000 tzn.wydali oficjalny komunikat, można było sprawdzić na ich stronie jakie body jest wolne od wad .

Moze dlatego, ze nie ma zadnego body wolnego od wad. Chyba wszystkie cierpia na ten sam problem.

artur678
20-01-2013, 19:07
Moze dlatego, ze nie ma zadnego body wolnego od wad. Chyba wszystkie cierpia na ten sam problem.

Hmmm. Być może.

Zolty
20-01-2013, 19:21
Nie wydali komunikatu, bo oficjalnie problem nie istnieje.
To wszystko przez nieumiejętne zmiany obiektywów, a tak w ogóle to "pierwszy raz spotykamy się z takim przypadkiem".

Ciekawe ile tego sprzętu jeszcze naprodukują zanim niesprzedający się towar wymusi jakieś działania?
Jakiś czas temu wersje "s" były delikatnie ulepszonymi wersjami starszych puszek (D3s, D300s), za chwile to będą wersje działające tak jak powinny oryginały:
D600s - albo nie będzie kurzył, albo (co prawdopodobniejsze) oprogramowanie aparatu zajmie się interpolacją obrazu coby kurz zakryć
D800s - spec wersja w której będzie albo będzie działał lewy AF, albo ewentualnie okrojona do kilku centralnych punktów AF i rozszerzonej skali mikroregulacji AF (od -100 do +100).

kze
20-01-2013, 19:27
?.., a tak w ogóle to "pierwszy raz spotykamy się z takim przypadkiem....".

W zeszły, tygodniu byłem na lopuszanskiej i już osoba zajmująca się obsługa klienta mówiła, ze znany jest ten problem firmie Nikon i w nowych puszkach PONOĆ już nie występuje...

Czy to prawda, ze nie występuje to nie wiem, ale przynajmńiej problem jest już znany i nie byłem pierwszym w serwisie, który o to pytał...

KwaK410
20-01-2013, 19:44
W zeszły, tygodniu byłem na lopuszanskiej i już osoba zajmująca się obsługa klienta mówiła, ze znany jest ten problem firmie Nikon i w nowych puszkach PONOĆ już nie występuje...

Czy to prawda, ze nie występuje to nie wiem, ale przynajmńiej problem jest już znany i nie byłem pierwszym w serwisie, który o to pytał...

albo tylko mówią, że w nowych nie występuje, żeby je dalej sprzedawać.

A tak na prawdę to wie ktoś jak to jest z tym d600 na 100% ? czy to jest jedna z tych spraw, która nigdy się nie wyjaśni :)

Zolty
20-01-2013, 19:45
No to juz jest jakiś POSTĘP (mimo że na Łopuszańskiej). Bardzo lubię to PONOĆ, ale byłbym się w stanie zgodzić że w nowych ten problem nie występuje - jest zauważalny tylko w puszkach które zostały rozpakowane.
Sorry za te żale i złośliwości, ale jako człowiek starej daty wciąż naiwnie uważam że ....

prz3mo
20-01-2013, 20:28
Najnowsze serie mają numer bodajże 608... Także się w nich kurzy, tak więc z tym, że w "nowych" się nie syfi jest ściemą. Gdyby naprawdę przyznali się do problemu podaliby numery od których puszki są już ok, a tych ze starszymi numerami wezwaliby do serwisu na naprawę lub wymianę na nową. Nie nastąpi to NIGDY. Jestem tego pewny.

bck1007
20-01-2013, 20:37
Najnowsze serie mają numer bodajże 608... Także się w nich kurzy, tak więc z tym, że w "nowych" się nie syfi jest ściemą. Gdyby naprawdę przyznali się do problemu podaliby numery od których puszki są już ok, a tych ze starszymi numerami wezwaliby do serwisu na naprawę lub wymianę na nową. Nie nastąpi to NIGDY. Jestem tego pewny.

Skad pewnosc ze w serii 608... dalej sie kurzy ? ;) Moze akurat poprawili usterke ? Ma ktos body z tej serii i kiedy ja wypuszczono ?

prz3mo
20-01-2013, 20:43
Skad pewnosc ze w serii 608... dalej sie kurzy ? ;) Moze akurat poprawili usterke ? Ma ktos body z tej serii i kiedy ja wypuszczono ?

Bo mogę mieć tę puszkę, sprzedający (mój dobry koleś) mi to sprawdzał i po niewielu testowych strzałach jest go już sporo. Na szczęście Af ponoc wydaje się działać prawidłowo...

jomawitu
20-01-2013, 21:09
Nie ma mozliwości oddania - wszędzie wiszą tabliczki "zwrotów nie przyjmujemy". Więc tylko serwis.

post 3029: (...)ale jednak porozmawialem sobie z jedna osoba gdy sie dowiadywalem co zrobic z moim niedzialajacym AF-em i ze nie moge zwrocic towaru bo jest na rękojmi (...)

A od kiedy nie można zwrócić towaru na rękojmi?

Kodeks Cywilny:
"Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.

§ 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.

§ 4. Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący."

josephebeloki
20-01-2013, 21:14
Kilka osób wysłało już puszki... warto chyba poczekać jak będzie to wyglądać po serwisowaniu.

A od kiedy nie można zwrócić towaru na rękojmi?

Kodeks Cywilny:
"Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.

§ 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.

§ 4. Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący."

Nie chcę nic krakać... ale jak tak dalej będzie i jakiś salon fotograficzny/firma kupi np. 10 - 20 sztuk (bo przetargi tak się robi) i będą tak kurzyły to znając życie skończy się to w UOKiK. Bo poważni ludzie sobie nie pozwolą na aparat z kurzącą matrycą... bo mają swoich prawników. Tylko my na forum znamy temat i rozumiemy/wiemy jak to się czyści, tylko my potrafimy "przeboleć" te plamy kurzu i ze łzami w oczach "wybaczyć FIRMIE" ,a Pan prezes który wyda 100 tyś na puszki, jeśli weźmie jedną... kurz, drugą kurz, trzecią kurz [...] dziesiątą kurz ... to podejrzewam, że nie będzie szukał rozwiazania problemu na forach tylko będzie chciał wyeliminowania usterki, bo on się nie będzie bawił w czekanie na 3 tyś strzałów czy w jakieś zestawy "Mac Gyvera" o wartości 24.99$ na promocji (wow, ale tanio tylko się cieszyć), które naprawiają coś czego być nie powinno. A jak się za to weźmie UOKiK to w ruch pójdzie PIH, jeśli ona wykaże usterki w tych produktach... to znając życie, wycofa produkt z rynku polskiego. To są moje domysły/przypuszczenia na podstawie informacji z życia wziętych sytuacji, które się notorycznie powtarzają :).

Mam nadzieję, że Nikon się jakoś ustosunkuje do tego problemu... bo zaczyna się to już robić uciążliwe => na każdym portalu, na każdym forum DYMY => w Polsce to jest nawet spokojnie bo jeszcze filmów nie kręcimy z kurzącą matrycą. No niestety, ale firma dalej NIC NIE WIDZI.

Mam nadzieję, że niedługo wszystko się wyjaśni i Nikon odbuduje swój wizerunek, wyjaśniając w czym rzecz.

jomawitu
20-01-2013, 22:08
Nie chcę nic krakać... ale jak tak dalej będzie i jakiś salon fotograficzny/firma kupi np. 10 - 20 sztuk (bo przetargi tak się robi) i będą tak kurzyły to znając życie skończy się to w UOKiK. Bo poważni ludzie sobie nie pozwolą na aparat z kurzącą matrycą... bo mają swoich prawników. Tylko my na forum znamy temat i rozumiemy/wiemy jak to się czyści, tylko my potrafimy "przeboleć" te plamy kurzu i ze łzami w oczach "wybaczyć FIRMIE" ,(...)No niestety, ale firma dalej NIC NIE WIDZI.

UOKiK nie reguluje wszystkiego, bo wielu fotografów używających pełnych klatek prowadzi działalność gospodarczą, a to reguluje kodeks cywilny.

P.S. W mojej ocenie nic nie stoi na przeszkodzie, by użytkownicy wadliwych D600, D800, D4 i innych lekceważonych przez Nikona przypadków, skrzyknęli się, nawet tu na forum, zobaczyli ilu jest rzeczywiście, zrobili zrzutkę na kancelarię prawną i wytoczyli zbiorowy proces. Dopóki tak się nie stanie, Nikon wciąż będzie miał Was/Nas w głebokiej d.... Przecież nie trudno zauważyć, że rekordy w nabijaniu ilości wyprodukowanych obiektywów dotyczą rynku amatorskiego, a nie profesjonalnego, który wyraźnie został zaniedbany, firma liczy raczej zyski z masówki (od kiedy fejsik rządzi), a pełną klatkę traktuje, w mojej ocenie, marginalnie.

I jeszcze wracając do poruszanego wcześniej tematu sprawdzenia body czy też obiektywu w sklepie, prezes UOKiK mówi wyraźnie:
"Na sprzedawcy ciąży także obowiązek zapewnienia w miejscu sprzedaży warunków umożliwiających dokonanie wyboru towaru i sprawdzenie jego jakości, kompletności oraz funkcjonowania głównych mechanizmów i podstawowych podzespołów."
http://www.uokik.gov.pl/faq_sprzedaz_konsumencka.php#faq577

ayu
20-01-2013, 22:29
Taki pozew to by był niezły bat. Na początek możemy skrzyknąć się i na żywo w Fotograficznym Programie Bez Nazwy zarzucić prowadzących pytaniami o kurz w D600.

Z telefonu

bck1007
20-01-2013, 23:03
kupowac d600 czy czekac jeszcze ? czy zapomniec o fotografi ?

LudwikXVI
20-01-2013, 23:05
kupowac d600 czy czekac jeszcze ? czy zapomniec o fotografi ?

[...]

Tak na poważnie - nie zapominaj o fotografii. Nie chcę wyprzeć Ciebie z rzeczywistości ...nie mam zamiaru stosować trików ani uciszać czy też wykazywać absurdalności wątku dlatego proponuję: Przeczytaj cały rozdział o D 600 i kurzeniu matrycy. Nie wiem jak szybko czytasz, ale być może w międzyczasie zanim dotrzesz do końca firma Nikon wyprodukuje D 400, a to już jest jakaś nadzieja !

wujleon
21-01-2013, 00:08
[...]
bck1007, gdybym miał zamiar kupić teraz D600, to jednak bym się wstrzymał.
Zrobisz, jak zechcesz.

fader_audio
21-01-2013, 11:17
kolega jomawitu dobrze pisze, już coś takiego proponowałem jakiś czas temu. Ja nie mogę z tym nic zrobić bo nie posiadam nowej puszki ktora kurzy. Mam d80 ktory był przedmuchany jakieś rok temu tak profilaktycznie, przez 7 lat tylko raz miałem paprocha na matrycy. Mam nadzieje że w końcu nikon dostanie jakąs karę za takie traktowanie poważnych klientów.

bck1007
21-01-2013, 17:03
[...]
Zrobisz, jak zechcesz.

Nie wiadomo kiedy i czy wgl naprawia ta wade z kurzem. ( Niby poprawiony w serii 608... ) Tak wgl D7000 kiedy byla premiera ? a dalej sa z nim problemy, np AF ( mialem, wiem ) Czekam cierpliwie, maksymalnie do maja pozniej kupie juz d600, bynajmniej bedzie tanszy i moze Nikon wezmie sie za renome, i naprawi bledy.

Jakos wytrzymam kurz, bede czyscil matryce powietrzem pod cisnieniem, to zadnego paprocha nie bedzie :D

Vall
21-01-2013, 17:57
Raportuje po jakimś czasie używania:
Pyłki na matrycy pojawiły się, przedmuchałem dwa razy matrycę i teraz (po kolejnych 200-300 zdjęciach) póki co czysto. :)

bck1007
21-01-2013, 18:10
Raportuje po jakimś czasie używania:
Pyłki na matrycy pojawiły się, przedmuchałem dwa razy matrycę i teraz (po kolejnych 200-300 zdjęciach) póki co czysto. :)

jaki przebieg ? czym przedmuchiwales ?

crayo
21-01-2013, 19:32
Witam,

po pierwsze chciałbym się przywitać. Od jakiegoś czasu "podglądam" forum. Znając wadę D600 postanowiłem jednak zakupić tą puszkę. Kupiłem ją dokładnie 2 tygodnie temu - w tym czasie "stuknąłem" ponad 3,5 tyś zdjęć (była dobra okazja - zimowy wypad na Fuertaventurę ). Wszystko było by OK nawet przebolałbym ten kurz w górnych partiach, gdyby po około 2,5 tyś nie pojawił się syf na matrycy - wygląda to jak łuszczący się kawałek farby - na oko 1 mm2. Nawet przy przesłonie F/4 mam "kupę" na środku. Dziś oddaję puszkę na gwarancji do FJ.

Jeszcze jedno info - do zakupu nie zmieniałem obiektywu...

nieludzki
21-01-2013, 20:14
Oddaj raczej do serwisu Nikona a nie do FJ.

josephebeloki
21-01-2013, 20:32
Witam,

po pierwsze chciałbym się przywitać. Od jakiegoś czasu "podglądam" forum. Znając wadę D600 postanowiłem jednak zakupić tą puszkę. Kupiłem ją dokładnie 2 tygodnie temu - w tym czasie "stuknąłem" ponad 3,5 tyś zdjęć (była dobra okazja - zimowy wypad na Fuertaventurę ). Wszystko było by OK nawet przebolałbym ten kurz w górnych partiach, gdyby po około 2,5 tyś nie pojawił się syf na matrycy - wygląda to jak łuszczący się kawałek farby - na oko 1 mm2. Nawet przy przesłonie F/4 mam "kupę" na środku. Dziś oddaję puszkę na gwarancji do FJ.

O ludzie......... współczuję !!! Daj znać jak wróci puszka... może z buta wymieniają tą sprawiającą problem część.

crayo
21-01-2013, 21:59
Oddaj raczej do serwisu Nikona a nie do FJ.

Ze względu na wyjazdy i wykonywana pracę (bezpośrednio u klienta) nie mam czasu i sposobności na oczekiwanie na kuriera a FJ i tak przesyła puszkę do Nikona na Łopuszańską... i pracują do 21.

zotornik
21-01-2013, 22:49
[...]
Zrobisz, jak zechcesz.

No ja w każdym razie jednak sobie odpuszczam :/
Długo zbierałem się do zmiany korpusu, aż wreszcie D600 (przynajmniej wg ulotki reklamowej) mi spasowało, ale za ten "gratis" od firmy Nikon to ja jednak podziękuję ;)
A szkoda, bo kasa leży i się marnuje :(

bck1007
21-01-2013, 23:27
No ja w każdym razie jednak sobie odpuszczam :/
Długo zbierałem się do zmiany korpusu, aż wreszcie D600 (przynajmniej wg ulotki reklamowej) mi spasowało, ale za ten "gratis" od firmy Nikon to ja jednak podziękuję ;)
A szkoda, bo kasa leży i się marnuje :(

czekasz az N poprawi swoja wade, i kupisz d600 ? ;)

zotornik
22-01-2013, 00:16
Czekać to mogę na D600s, tylko co tym razem dostaniemy gratis od Nikona ? ;)

Powtórzę się, a napisałem to na początku tego wątku po wizycie w sklepie i spotkaniu z D600. Puszka jest super jak dla mnie, osoby szwędającej się po górkach i czasami filmującej. Postęp w video w stosunku do D90 spory, FX zaleta i wady, waga i rozmiar prawie OK.

Ale jestem za stary, a kasa nie spada z nieba, żebym kupował z pełną świadomością aparat który ma wadę fabryczną!
Jeżeli napiszą (tak jak to ktoś wyżej powiedział), iż od tego i tego numeru wady nie ma - to może bym zaryzykował.

Aha i na koniec, po niedzielnej wizycie w FJ sprzedawca powiedział wyraźnie: na magazynie sterta D600-tek, sprzedaż minimalna, więc nie ma co liczyć na szybka wymianę sprzętu na magazynach i pojawienie sie cichaczem wprowadzonych nowych sprawnych puszek.
Reasumując nie stać mnie na zabawę w rosyjską ruletkę i liczenie na szczęści, iż mój egzemplarz będzie OK.

A postawa Nikona jest żenująca.

konserwator
22-01-2013, 00:28
Po pierwsze witam wszystkich
sprzętu nikona używam od , no powiedzmy wielu wielu lat, mojego pierwszego kupilem w komisie na Nowym Swiecie w Warszawie (FE) i kosztowal majątek- mniej więcej 3 Praktiki i tak drogie.
Miałem też przerwę na Minoltę, teraz fotografuję Nikonami od 12 lat, a właściwie od F100.
Kupiłem D600, seria 60..., ma ok 3200 przebiegu, obiektywy zmieniane co chwilę i na matrycy dziś pojawił się 1 słownie 1 paproch, co jest w miarę normalne, używany do tej pory D2X też łapał kurz z taką częstotliwością.
Zresztą ,to dziś postanowiłem sprawdzić czystość matrycy, paproch widoczny od przyslony 22, więc raczej mały 2 dmuchnięcia gruszką i po sprawie.
Wiekszy problem to AF- z 50/1,4 bez pudła, z 80-200 bez pudła, ale już np. z 14/2,8 problem, jeszcze większy z 24-120 .
O samym korpusie i moich uwagach z użytkowania później, a dla rozmyślających- ja przekonuję się do niego z każdym dniem.

josephebeloki
22-01-2013, 01:34
Po pierwsze witam wszystkich
sprzętu nikona używam od , no powiedzmy wielu wielu lat, mojego pierwszego kupilem w komisie na Nowym Swiecie w Warszawie (FE) i kosztowal majątek- mniej więcej 3 Praktiki i tak drogie.
Miałem też przerwę na Minoltę, teraz fotografuję Nikonami od 12 lat, a właściwie od F100.
Kupiłem D600, seria 60..., ma ok 3200 przebiegu, obiektywy zmieniane co chwilę i na matrycy dziś pojawił się 1 słownie 1 paproch, co jest w miarę normalne, używany do tej pory D2X też łapał kurz z taką częstotliwością.
Zresztą ,to dziś postanowiłem sprawdzić czystość matrycy, paproch widoczny od przyslony 22, więc raczej mały 2 dmuchnięcia gruszką i po sprawie.
Wiekszy problem to AF- z 50/1,4 bez pudła, z 80-200 bez pudła, ale już np. z 14/2,8 problem, jeszcze większy z 24-120 .
O samym korpusie i moich uwagach z użytkowania później, a dla rozmyślających- ja przekonuję się do niego z każdym dniem.

Kolega widzę nowy, z serwisu Nikona?, czy robisz WOMM dla NIKONA?

sonke_88
22-01-2013, 07:54
Witajcie, jestem tutaj nowa.
problem kurzu w d600 spędza mi sen z powiek.
Zbierałam na nową puszkę od roku, od listopada czekam na rozwój sytuacji odnośnie d600, i nie zanosi się na coś nowego w tym temacie.

Tak naprawdę, nie stać mnie ani na d600, ani na d800. Biorę kredyt na nową puszkę, bo wiem, jak szalenie istotna jest jakość zdjęć, i sprzęt nieograniczający moich możliwości.
ale pytanie: dlaczego mam sobie odejmować "od gęby chleb", na poczet tego totalnego niewypału Nikona ?

Nie wiem co mam robić...
zastanawiam się nad zmianą na Canona, choć przez wiele lat byłam wiernie oddana nikonowi.

Co robić ? wstrzymać się i czekać ?
zmieniać system?

pytanie kluczowe: czy ktoś wie, czy i gdzie można sprawdzić numery seryjne aparatów w odniesieniu do daty produkcji ? Jest cień szansy, że np. d600 ze stycznia będzie "bez wad" ?

ratunku. pomocy. jestem w kropce :(

RAF7705
22-01-2013, 10:07
Jakość zdjęć równie dobrze poprawia się dobrymi szkłami.
Chyba że już masz wypasione szkła:-D.
Jeśli tak, to zalecana wstrzemieźliwość.

cz4rnuch
22-01-2013, 11:16
Kolega widzę nowy, z serwisu Nikona?, czy robisz WOMM dla NIKONA?

Czy to znaczy, że jego opinia jest mniej ważna niż Twoja. Też w sumie jesteś "nowy" ;) Od Canona przysłali? Oczywiście nie podejrzewam Cię o to, po prostu trochę dziwi mnie taka nieufność. Poza tym co ma wspólnego bycie nowym ze spamowaniem dla Nikona. Sądzę, że w N-centrali już od kilku lat wiedzą co to internet, więc równie dobrze pracować dla nich może "stary" użytkownik.

Dla tych co są ciekawi czy problem znika po ok 3 tysiącach klapnięć, osoba która przygotowała pamiętny time-lapse z brudzącą się matrycą, zrobiła kolejnego tysiaka, tym razem po około 2600 klapnięciach i wizycie w serwisie. Wygląda to(w tym konkretnym przypadku) dużo lepiej <<klik>> (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vUD2taNR8FQ)

prz3mo
22-01-2013, 11:26
A wiadomo czy w serwisie czyścili mu tylko matrycę, czy może robili coś jeszcze?

cz4rnuch
22-01-2013, 11:39
Nie wiem, ale z umieszczonych poniżej komentarzy autora wnioskuję, że aparat pojechał do serwisu tylko na czyszczenie.

prz3mo
22-01-2013, 11:51
Możesz przypomnieć mi linka gdzie to wszystko jest opisane?

konserwator
22-01-2013, 12:08
nie mam nic wspólnego z nikonem- stwierdzam fakt i tyle a doświadczeń troszkę mam, też balem się kurzu a że pracuję w różnych warunkach np. dokumentacja w kościele i zmieniam często obiektywy to tym bardziej.
Zlecenia nie czekają, optymalny był d600, kupiłem i na razie wszystko o.k., te 3000 zdjęć to efekt tygodnia pracy, w różnych warunkach, fakt że w pomieszczeniach.
Sądząc z lektury to pewnie miałem szczęście i tyle.

cz4rnuch
22-01-2013, 12:12
Samo Video jest na jego blogu http://kyleclements.com/blog/ Na youtubie są komentarze i w kilku z nich autor wspomina, że wysłał body do czyszczenia oraz snuje przypuszczenia, że dodatkowo mogą pozbywać się nadmiaru oleju.

grissley
22-01-2013, 13:11
w FJ sprzedawca powiedział wyraźnie: na magazynie sterta D600-tek, sprzedaż minimalna, więc nie ma co liczyć na szybka wymianę sprzętu na magazynach i pojawienie sie cichaczem wprowadzonych nowych sprawnych puszek.

Skoro magazyny są pełne, to cena powinna (dalej) spadać. Jeżeli jedyną wadą fabryczną będzie owo "kurzenie", to nie widzę powodu, żeby nie kupić aparatu. Przy pewnym poziomie ceny (dla każdego innym) po prostu bierzemy aparat ze świadomością, że będziemy mu częściej (niż standardowo) czyścić matrycę.
Nie przymierzając - jeżeli cena Opla Astry jest odpowiednio atrakcyjna, to można go kupić nawet, jeśli bez codziennej wizyty na myjce wygląda jak ostatni brudas ;)

zotornik
22-01-2013, 13:42
Skoro po kolejnych testach i klepniętych klatkach "jest lepiej" (znaczy się pyli, tylko mniej) - można więc liczyć, że jak nasz kolega z Kanady zakończy już swoje testy, to będzie do nabycia na rynku wtórnym pierwsza nie pylącą 600-tka .... tylko że z przebiegiem +/- 80.000 ale za to regularnie serwisowana ;)

p.s. a swoją drogą ciekawe, czy jak już przestaną te nasze wymarzone puszki pylić, to czy będziemy sami dosypywali coś do środka by tylko nam temat nie umarł ? :)

Fraglesso
22-01-2013, 14:14
Ja odesłałem w czwartek puche do serwisu... albo mają tyle zgłoszeń, że nie ogarniają, bo ja nie dostałem żadnego info o tym, że puszka do nich dotarła. DHL ją dostarczył na 100% bo tracking paczki na to wskazuje :D. Intrygujące :P

Swoją drogą... jakby dolewając oliwy do ognia... wczoraj robiłem fotkę testową pyłków w sprzedawanym D300 po 4 latach i 54000 strzałów... chcecie się załamać D600? To zapraszam MATRYCA D300 (https://docs.google.com/file/d/0B4Yw873Wjr-xX25DX1JwNVV1N00/edit)

Gabo
22-01-2013, 14:31
Ja też długo się zastanawiałem nad kupnem D600 szczególnie czytając wypowiedzi na forum. Zdecydowałem się na początku stycznia i powiem tak że po przebiegu 1300 klatek nie mam żadnych paprochów na matrycy. Chyba mam szczęście:)

vinci99
22-01-2013, 14:38
Jednak zdarzają się matryce wolne od tej wady. W kwietniu będę sam kupował d600 i mam nadzieję, że też trafię na czystą sztukę

Gabo
22-01-2013, 14:40
Nie wiem na ile to pomaga ale mam ustawione w menu czyszczenie po każdym wyłączeniu.

kaku
22-01-2013, 14:46
Ja też długo się zastanawiałem nad kupnem D600 szczególnie czytając wypowiedzi na forum. Zdecydowałem się na początku stycznia i powiem tak że po przebiegu 1300 klatek nie mam żadnych paprochów na matrycy. Chyba mam szczęście:)

To gratuluje, jest jakaś nadzieja, ale i tak możliwość dostania kurzącej sztuki jest bardzo duża. Było tu parę osób, u których też było długi czas czysto, później syfiło. Ale trzymam kciuki, aby twoja sztuka była w porządku.

Ja odesłałem w czwartek puche do serwisu... albo mają tyle zgłoszeń, że nie ogarniają, bo ja nie dostałem żadnego info o tym, że puszka do nich dotarła. DHL ją dostarczył na 100% bo tracking paczki na to wskazuje :D. Intrygujące :P

Żeby ci nie dali terminu na grudzień, jak pewnemu Japończykowi z powieści. :)

Fraglesso
22-01-2013, 15:21
Żeby ci nie dali terminu na grudzień, jak pewnemu Japończykowi z powieści. :)

nawet tak nie żartuj :]

katzdw
22-01-2013, 15:58
Ale wysylacie do czyszczenia w ramach gwarancji czy trzeba za to zapłacić ?

Fraglesso
22-01-2013, 16:25

ja na naprawę AF... + prośba o czyszczenie :D

Anar
22-01-2013, 16:37

mi naprawili niedzialający AF + wyczyścili w 14 dni kalendarzowych za darmo ;)

fotouśmieszek
22-01-2013, 18:24
Acha,to trzeba zepsuc AF wtedy wyczyszcza za darmo ;-)

josephebeloki
22-01-2013, 19:16
Jednak zdarzają się matryce wolne od tej wady. W kwietniu będę sam kupował d600 i mam nadzieję, że też trafię na czystą sztukę

D7000 do dziś ma jazdy ... dlatego wzorując się na D7000, nie sądzę aby kurzenie przeszło do kwietnia.

Pentax K-5 II najpewniejsza puszka na rynku z tego co widzę.

katzdw
22-01-2013, 21:49
a co wam sie dzieje z tym AF? moze mi sie tez cos "popsuje" to mi przy okazji wyczyszcza:) bo albo mi sie zdaje albo mi AF cos szwankuje:)

Anar
22-01-2013, 22:24
a co wam sie dzieje z tym AF? moze mi sie tez cos "popsuje" to mi przy okazji wyczyszcza:) bo albo mi sie zdaje albo mi AF cos szwankuje:)

nie ostrzył na 29 punktach ;)

Leon343
23-01-2013, 02:01
Zastanawiam się , kiedy przeciętny użytkownik który nie czyta for i nic nie wie o kurzu, nie zagląda w matrycę lupą, nie onanizuje się przy f22, zauważyłby że coś pojawiło się na na jego zdjęciach? Po ilu fotkach? Czy w ogóle by zauważył? A gdyby zauważył, pewnie by przeczyścił i focił dalej.
Ja cieszę się z tego aparatu i jestem z niego zadowolony. I dobrze, że kupiłem go w czasie, gdy ta dyskusja nie zaczęła się nakręcać tak negatywnie.
Po przesiadce z D90 z moim D600 zrobiliśmy duży skok jakościowy.
Nie zarabiam na zdjęciach, ale gdybym miał jeszcze raz podjąć decyzję czy kupić D600, powiem - Tak, jak najbardziej, ze względu na zalety tego aparatu.
Gdybym komukolwiek dostarczył losowo wybrane zdjęcie, wątpię, żeby ktoś był w stanie powiedzieć - o tu widzę brud.
Nie dajmy się zwariować.

Władca Pixeli
23-01-2013, 03:05
Gdybym komukolwiek dostarczył losowo wybrane zdjęcie, wątpię, żeby ktoś był w stanie powiedzieć - o tu widzę brud.
Nie dajmy się zwariować.
Kupujesz drogie spodnie. Po tygodniu kiepskie szycie się rozłazi i masz dziurę w kroku.
Idziesz reklamować do sklepu a sprzedawca mówi: "Nie dajmy się zwariować, przecież i tak tego nie widać" :mrgreen:

Lazyboy
23-01-2013, 03:07
Z pola bitwy:
Seria 600 xxx, przebieg - ok 700, czeste zmiany obiektywow.
Widoczne syfki:
f8 - nic
f11 - 3 plamki/syfki
f16 - 9 plamek/syfkow
f22 - 14 plamek/syfkow

Wrzuce cos wiecej po przebiegu 2k, na razie mam jeszcze czas na oddanie.

Borat1979
23-01-2013, 04:01
Kupujesz drogie spodnie. Po tygodniu kiepskie szycie się rozłazi i masz dziurę w kroku.
Idziesz reklamować do sklepu a sprzedawca mówi: "Nie dajmy się zwariować, przecież i tak tego nie widać" :mrgreen:
Porównanie kompletnie bez sensu w aparacie nic nie pęka i się nie rozpada. Nie trzeba go latać i sklejać po kilkuset zdjęciach. Jak już porównujesz do spodni to operacja sprowadza się do ich wyprania we własnej pralce (samodzielne czyszczenie) lub w pralni (serwis).

Władca Pixeli
23-01-2013, 04:17
Porównanie kompletnie bez sensu w aparacie nic nie pęka i się nie rozpada.
Odpada farba. Nikon w ramach oszczędności zastosował tanią farbę, do tego jakiś tani genetycznie modyfikowany olej i efekty widać w najnowszych modelach. Efekt jest taki, że Nikon ma te wady gdzieś i nie będzie ich poprawiał bo napaleni użytkownicy i tak kupią.

TamTaramTam
23-01-2013, 07:59
Oczywiście, że kupią i mają rację. Osobiście mam ten aparat od dwóch tygodni i jest świetny, a całe pitolenie 400 stron o kurzu na tym forum jest "trochę" przesadzone. Owszem, coś tam się brudzi - ciężko kupić gruszkę za 30zł i dmuchnąć co jakiś czas? Przynajmniej do momentu aż ta farba sobie tam odpadnie, jak wiemy problem ustępuje po jakimś czasie. Nie patrzyłem, czy na mojej matrycy są jakieś plamki przy f22, nie jestem jakimś onanistą, jak to dobrze określił powyżej kolega Leon343. Zdjęcia, które zrobiłem tym aparatem wyszły świetnie i mogę je porównać do D7000 i D90 - te z D600 są dużo lepsze, no i jakże większe ma możliwości RAW z tej puchy... Robiłem też fotografię produktową na f/9 i nie widać żadnych syfów, a jak ktoś robi zdjęcia na f/22 to powinien raczej pomyśleć o filtrze szarym a nie przymykać szkło do wartości, na której foto bardziej traci na jakości poprzez ostrość niż przez kurz na matrycy. To, że Nikon znów coś spartaczył to prawda, ale da się z tym żyć, jak komuś kurz przeszkadza to niech go przeczyści i finał. Zniechęcacie ludzi tymi wywodami o kurzu, jaki to on jest straszny i w ogóle.. a ja mniej więcej w połowie tego tematu zamknąłem forum i poleciałem kupić D600, co uważam że było dobrym pomysłem i bardzo udanym zakupem.. no ale po to jest forum, żeby każdy mógł sobie dowolnie skrytykować sprzęt. Pamiętajcie jednak, żeby minusy nie przysłoniły Wam plusów - idźcie porobić bardziej konstruktywne zdjęcia tą puchą niż zdjęcie ściany na f/22.. bo jak ktoś codziennie macha zdjęcia na f/22 tylko po to, żeby zobaczyć czy pojawiły się nowe kropki i ile ich jest ... to przepraszam, ale to już jest jakieś zboczone. Pozdrawiam :)

Fatman
23-01-2013, 08:37
TamTaramTam, ale filtr szary nie zwiększy głębi ostrości. wartości np od f 16 do f 22 są często wykorzystywane przez fotografów krajobrazowych.

skynyrd
23-01-2013, 11:30
Nie patrzyłem, czy na mojej matrycy są jakieś plamki przy f22, nie jestem jakimś onanistą, jak to dobrze określił powyżej kolega Leon343. ...., a jak ktoś robi zdjęcia na f/22 to powinien raczej pomyśleć o filtrze szarym a nie przymykać szkło do wartości, na której foto bardziej traci na jakości poprzez ostrość niż przez kurz na matrycy.
Pamiętajcie jednak, żeby minusy nie przysłoniły Wam plusów - idźcie porobić bardziej konstruktywne zdjęcia tą puchą niż zdjęcie ściany na f/22.. bo jak ktoś codziennie macha zdjęcia na f/22 tylko po to, żeby zobaczyć czy pojawiły się nowe kropki i ile ich jest ... to przepraszam, ale to już jest jakieś zboczone. Pozdrawiam :)

O tempora, o mores! Ansel Adams i całe stowarzyszenie f/64 się w grobie przewraca.

wigi
23-01-2013, 11:35
TamTaramTam, ale filtr szary nie zwiększy głębi ostrości. wartości np od f 16 do f 22 są często wykorzystywane przez fotografów krajobrazowych.
Dokładnie, dodam jeszcze, że w makrofotografii to najczęściej stosowany zakres przysłon.

ALF
23-01-2013, 11:36
Zastanawiam się , kiedy przeciętny użytkownik który nie czyta for i nic nie wie o kurzu
Po przesiadce z D90 z moim D600 zrobiliśmy duży skok jakościowy.

Forów nie for.
To nie jest kurz, ale łuszcząca się farba
Gwarantuję ci, że ten przeciętny użytkowniki nie odróżni zdjęć z D90 i D600 w formacie, z którego korzysta. Więc o jakim skoku mowa ;)

Porównanie kompletnie bez sensu w aparacie nic nie pęka i się nie rozpada. Nie trzeba go latać i sklejać po kilkuset zdjęciach. Jak już porównujesz do spodni to operacja sprowadza się do ich wyprania we własnej pralce (samodzielne czyszczenie) lub w pralni (serwis).

Owszem, trzeba łatać AF, trzeba czyścić matrycę. Ale jeżeli chcesz być oszukiwany, to Twoja sprawa.
Płacisz kupę kasy za niedoróbki producenta i jeszcze go bronisz? Powodzenia ;)

fotouśmieszek
23-01-2013, 11:48
Nie dajmy się zwariować.

To jaka jest konkluzja tego postu? Pisac tylko pozytywnie o d600? A jezeli inaczej to dalismy sie zwariowac? To takich wariatow,ktorzy widza brud są tłumy na globalnych forach tematycznych i innych. O blendach f16 - f22 i ich przydatnosci wspomnieli juz Fatman i Wigi.

sokolnik
23-01-2013, 11:52
Owszem, trzeba łatać AF, trzeba czyścić matrycę. Ale jeżeli chcesz być oszukiwany, to Twoja sprawa.
Płacisz kupę kasy za niedoróbki producenta i jeszcze go bronisz? Powodzenia ;)

może to podświadomo wmawianie sobie, że wydana kasa nie poszła na marne ? :) że aparat jest świetny oprócz tego, tego i tamtego :)

fader_audio
23-01-2013, 11:58
....... Osobiście mam ten aparat od dwóch tygodni i jest świetny, a całe pitolenie 400 stron o kurzu na tym forum jest "trochę" przesadzone. Owszem, coś tam się brudzi - ciężko kupić gruszkę za 30zł i dmuchnąć co jakiś czas? :).......

ok, mozna przedmuchać, jesli ktoś fotografuję sluby i robi na nich powiedzmy ok 1000-2000 zdjęć, to podczas ceremoni ma przedmuchiwać matrycę gruszką??? a jak będzie to akurat moment w którym jest błogosławieństwo i któryś z rodziców nie bedzie miał w tym momencie zdjęcie - a to ważny moment (wiem bo sam spotkałem się z tą sytuacją 2 fotografów i żaden nie zrobił fotki z błogosławieństa jak moja mam nas błogosławi) Potem jest wiele ważnych momentów, które może sp.... właśnie ta syfiąca matryca. Myślę że wielu tu kojarzy syfiącą matrycę z właśnie umknięciem naprawdę ważnych momentów.

Jeżeli ktoś robi fotki produktów to może czyścić matrycę naweto co 1 zdjęcie bo chwila i obiekt nie uciekną.

motoko
23-01-2013, 12:22
Odpada farba. Nikon w ramach oszczędności zastosował tanią farbę, do tego jakiś tani genetycznie modyfikowany olej i efekty widać w najnowszych modelach. Efekt jest taki, że Nikon ma te wady gdzieś i nie będzie ich poprawiał bo napaleni użytkownicy i tak kupią.

No a nawiazujac do tej farby: czy w zwiazku z tym ze to platki farby z ostrymi brzegami nie porysujemy matrycy/filtrow czyszczac "mechanicznie" tzn. scierajac wacikiem/szpatulka itp.?

TamTaramTam
23-01-2013, 12:29
I co, podczas ceremonii błogosławieństwa i wszystkich innych ważnych wydarzeniach, gdzie nie można się długo namyślać - trzaskamy na f/22? nawet jak zrobisz na f/8 (co jest i tak mało prawdopodobne) to brudu nie zobaczysz. Chyba, że w zamian za brud chcesz mieć na tej przysłonie szumy od ISO :) Przy tych najlepszych zdjęciach makro czy krajobrazu, gdzie tak pilnie chce się użyć f/22 to można faktycznie wystemplować w PSie (jeżeli oczywiście się gruszką nie dmuchnęło w matrycę przed wyjściem, co zajmuje kilka sekund). Dalej nie rozumiem OGROMU tej wady. Jest to wada, nie bagatelizuję tego, że producent dał d... . Jednak da się z tym normalnie żyć, jeżeli ktoś faktycznie na siłę nie próbuję szukać tego brudu na zdjęciach i jeżeli (jak już się zajmuje makro i wszystkim co wymaga prawie zamkniętej przysłony) uprzednio nie przeczyścił matrycy.

kaku
23-01-2013, 12:33
No a nawiazujac do tej farby: czy w zwiazku z tym ze to platki farby z ostrymi brzegami nie porysujemy matrycy/filtrow czyszczac "mechanicznie" tzn. scierajac wacikiem/szpatulka itp.?

No też o tym myślałem, jeśli dojdzie do tego olej to grucha nie wystarczy.
Czy płyn, alkohol nie rozpuści tych skrawków farby?
Czy po dmuchaniu, nie pozatyka różnych mechanicznych elementów?

nieludzki
23-01-2013, 12:48
Kupiłem w zeszłym tygodniu. Zdjęć aktualnie około 800 - syfu na matrycy brak. Pytanie mam: Chodzicie z tymi zanieczyszczeniami do serwisu Nikona i co mówicie? Że sie zakurzyło? To nie wada aparatu tylko cyfrowe lustra tak mają czasami - usłyszycie w odpowiedzi. No chyba że olej na filtrze, ale to też przecież uzytkownik mógł podczas zmiany szkła zabrudzić. Miałem 5D kilka lat i duzo się go naczyściłem wewnątrz, dla mnie to nie problem nawet z tłuszczami.

irek6311
23-01-2013, 12:55
Tak z ciekawości zapytam dlaczego f/22 w Krajobraz ?
obiektywy przy f/22 więcej zniekształceń wnoszą niż się zyskuje na ostrości w kadrze ,
wiatr porusza liście drzew czy trawę a tu f/22 i ~ 1sekundy naświetlenia li wysokie ISO < Masakra będzie a nie ładne zdjęcie ,
f/11 do f/16 używam do Krajobrazu a resztę wyostrzam w PS ,
a tak w temacie to testowałem 3sztuki D600 i syf na matrycy był a AF na skrajnych BF/FF < ja odpuszczam sobie D600 ,
D800 co mieli na sklepie było bez skazy i trzeba na nie doskładać .

Fatman
23-01-2013, 13:03
Tu już muszą się wypowiedzieć spece od krajobrazu -sam kiedyś wątpiłem w przydatność takich przysłon, jednak właśnie pewien spec "od widoczków" mnie uświadomił jak bardzo się mylę (na przykładach zresztą). Chodzi głównie o jak największą GO.

a tu f/22 i ~ 1sekundy naświetlenia li wysokie ISO

Statyw i niskie ISO.

ALF
23-01-2013, 13:15
Dlaczego f22 w krajobrazie? Zamiast wykorzystania filtra ND. Chcąc zwiększyć do maksimum GO. Chcąc uniknąć przejeżdżających drogą w kadrze samochodów itp itd.

Anar
23-01-2013, 13:25
Z pola bitwy:
Seria 600 xxx, przebieg - ok 700, czeste zmiany obiektywow.
Widoczne syfki:
f8 - nic
f11 - 3 plamki/syfki
f16 - 9 plamek/syfkow
f22 - 14 plamek/syfkow

Wrzuce cos wiecej po przebiegu 2k, na razie mam jeszcze czas na oddanie.

masz przebiegu 700 więc trudno będzie oddać to jedno,
a po drugie i najważniejsze, wymiana potrwa i 2-3 tygodnie w zależności od tego w ile na Łopuszańskiej się wyrobią z oceną aparatu czy to z winy użytkownica i czy ich firmy ;)

(...) Nie patrzyłem, czy na mojej matrycy są jakieś plamki przy f22, nie jestem jakimś onanistą, jak to dobrze określił powyżej kolega Leon343. Zdjęcia, które zrobiłem tym aparatem wyszły świetnie i mogę je porównać do D7000 i D90 - te z D600 są dużo lepsze, (...) Pozdrawiam :)

ze wszystkim się zgadzam i także na zdjęćiach do f7.1 nie zaobserwowałem praktycznie żadnego brudu,
zastanawia mnie tylko jeden fakt, co kiedy pojadę na zlecenie do handlu/fabryki zrobić krótki film reklamowy?

teraz sprzętu nie muszę już wypożyczać bo mam swój,
akcesoria jak kran filmowy czy slider/glidecam wypożyczę ale nie o tym mowa.

pojadę, ustawię aparat na f16 by mieć kilka planów ostrych po czym,
wracam do domu, odpalam premiera do montażu i widzę 30 pierdołek na niebie,
co im powiem? KOSMICI nas obserwowali albo rój szerszeni zawisnął w powietrzu? ;)

to samo się tyczy filmu i na f11 w przyrodzie,
timelapsy w mieście można robić, tam zniknie brud ale w naturze na niebie? bądź równej trawie to nie zniknie ;)

Gwarantuję ci, że ten przeciętny użytkowniki nie odróżni zdjęć z D90 i D600 w formacie, z którego korzysta. Więc o jakim skoku mowa ;)

ja akurat drukuję zdjęcia 30x45 i 40x60 na wystawy a także mam zamiar zrobić 150x100cm jedną sztukę.. tylko w tym wypadku pozostanie idealnie wyplamkować,
tutaj problemu aż takiego nie ma bo photoshop i do dzieła, ale fakt jest faktem, że jakby ktoś nie wyplamkował zdjęcia to to widać, a i obrazek z d600 vs d90
da radę porównać przy powiedzeniu chociażby jakiej przysłony używałeś... to widać to mocno przecież.

wiatr porusza liście drzew czy trawę a tu f/22 i ~ 1sekundy naświetlenia li wysokie ISO < Masakra będzie a nie ładne zdjęcie

polecam książkę z podstawami fotografii,
tam pięknie Ci to wszystko wyjaśnią,
a jeśli nie chcesz czytać to i na kursach z grupona wartych 100zł spokojnie Ci to wyjaśnią a NAWET może pokażą przykłady z rzutnika :wink:

fader_audio
23-01-2013, 14:02
może jestem inny, ale płacąc ok 6000 zł za sprzęt chce mieć spokojna psychikę, że towar jest sprawny w 100%, wiadomo że czasem matryca się może zabrudzić podczas zmiany obiektywu, tylko luszcząca farba raczej w powietrzu nie lata. Ponadto jak na taka wadę ktoś może przymknąć oko, to następny model może mieć odpadającą matrycę i co wtedy też przymykamy oko??? Chodzi m io to że im więcej ludzi przymknie oko na wady większe czy mniejsze to producent czuję sie coraz bardziej pewnie. Podobna sytuacja powstała w mercedesie, zaczęli tracić klientów więc teraz chcą powrócić do tradycji, czyli dopracowanych niepsujących się egzemplarzy. w koncu to nie jest firma powiedzmy benq tylko nikon, musza coś soba prezentować bo zgina na rynku.

LudwikXVI
23-01-2013, 14:32
Jestem na 286 stronie, ten post ma numer 3843. Myślę, że ewentualni amatorzy na Nikona D 600 już podjęli decyzję.
1. Kupuję, mój na pewno będzie ok.
2. Nie kupuję.

TamTaramTam
23-01-2013, 14:38
Na 286 stronie byłeś 100 stron temu - myślę, że i wtedy już ew. amatorzy Nikona D600 podjęli decyzję czy kupić, czy też nie :) (przez te 100 stron nic się nie zmieniło hehe)

kaku
23-01-2013, 14:58
Tak z ciekawości zapytam dlaczego f/22 w Krajobraz ?
obiektywy przy f/22 więcej zniekształceń wnoszą niż się zyskuje na ostrości w kadrze ,
wiatr porusza liście drzew czy trawę a tu f/22 i ~ 1sekundy naświetlenia li wysokie ISO < Masakra będzie a nie ładne zdjęcie ,
f/11 do f/16 używam do Krajobrazu a resztę wyostrzam w PS ,

F/22 daje taka dyfrakcje jak f/14-16 na cropie. A słyszałem paru fotografów między innymi z kelbytraining, że jeszcze im się nie zdarzyło, aby jakiegoś zdjęcia nie sprzedali tylko dlatego, że f/22. Akurat był mowa o długich czasach ekspozycji.

Leon343
23-01-2013, 14:59
Znam dziewczynę która kupiła toyotę yaris i była oburzona, bo jej wycieraczka szyb piszczała. Mówię, przygnę ci trochę ramię, to przestanie.
Ona, że kto to widział, żeby w nowym samochodzie i to jeszcze w toyocie takie rzeczy się działy. Pojedzie do serwisu i im nawrzuca.
A jak ci się nią jeździ, pytam?
Źle, bo ciągle myślę, że może się coś popsuć, bo skoro zrobili złą wycieraczkę...

grissley
23-01-2013, 15:17
Dlaczego f22 w krajobrazie? (...) Chcąc uniknąć przejeżdżających drogą w kadrze samochodów itp itd.

Tego argumentu nie qmam (?).

Nemeth
23-01-2013, 15:24
Tego argumentu nie qmam (?).

Mniejszy otwór przysłony, dłuższy czas ekspozycji.

grissley
23-01-2013, 15:38
Mniejszy otwór przysłony, dłuższy czas ekspozycji.
No właśnie. Im dłuższy czas ekspozycji, tym większa szansa, że coś nam się właduje w kadr - gdzie tu korzyść...?

krzysztofz24
23-01-2013, 15:44
No właśnie. Im dłuższy czas ekspozycji, tym większa szansa, że coś nam się właduje w kadr - gdzie tu korzyść...?

Ustaw aparat na statywie wieczorem na ruchliwej ulicy, domknij mocno przyslone, tak zeby czas naswietlania byl przynajmniej 30 sek albo bulb z pilota. I zobaczysz czary:-);-), w magiczny sposob przechodnie nie zostana zarejestrowani na zdjeciu.

Poza tym niektorzy przymykaja przyslone do f22 aby uzyskac ladna gwiazdke ze slonca, a nie rozlana plame.

grissley
23-01-2013, 15:52
Ustaw aparat na statywie wieczorem na ruchliwej ulicy, domknij mocno przyslone, tak zeby czas naswietlania byl przynajmniej 30 sek albo bulb z pilota.

Eee, to to wiem. Ale jakoś o nocy i ruchliwej ulicy nie pomyślałem, a o widoczku z wiejską drogą i jednym pojazdem co jakiś czas. W dzień ;)

LudwikXVI
23-01-2013, 15:56
Taki wyraz DYFRAKCJA ... ta przysłona f 22 nie zawsze jest dobra ....

turisma
23-01-2013, 16:10

O matulu! Zastanawiam się co Ty wiesz o fotografii..., a niby tyle sprzętu masz w podpisie... nie wiem co Ty z nim robisz, ale chyba nie eksperymentujesz za dużo.

Fatman
23-01-2013, 16:19
Taki wyraz DYFRAKCJA ... ta przysłona f 22 nie zawsze jest dobra ....

Ale z tym akurat można walczyć, jak się nie potrzebuje gigantycznych odbitek -po prostu z gigantycznych 24 lub 36Mpix, skaluje się do znanych i lubianych 12Mpix, lekko wyostrzając. Dyfrakcja nie będzie wtedy tak uciążliwa.

irek6311
23-01-2013, 16:24
Matryca nie lubi długich czasów naświetlenia + zniekształcenia obiektywów = efekt jest średni ,
nie neguję stosowania f/22 w makro / architekturze / wody / skał ...
krajobraz z drzewami i roślinami wolę zamrozić krótszym czasem a ludki czy pojazdy in plus często ,
Anar książek o fotografii mam całą półkę więc bez przytyków bo każdy inaczej patrzy na fotografię i może mieć odmienne zdanie ,
teoretycznie f/22 daje ostrość GO całego kadru ale obiektyw tyle szczegółów nie przekaże na matrycę w 100% jakości .

Leon343
23-01-2013, 16:32
Nie da się zaprzeczyć, że im dłuższy czas tym większa szansa na to że coś właduje na nam się w kadr.
Natomiast powinna paść odpowiedź na pytanie - gdzie tu korzyść.
A taka, że i tak tego co się właduje nie będzie widać na zdjęciu.
Myślę, pogodziłem obie strony.
I tak o to kurz spowodował wzrost wiedzy wśród forumowiczów, czyli jakiś pozytyw kurzu jest.

Anar
23-01-2013, 16:36
O matulu! Zastanawiam się co Ty wiesz o fotografii..., a niby tyle sprzętu masz w podpisie... nie wiem co Ty z nim robisz, ale chyba nie eksperymentujesz za dużo.

zapewne Ci co się zajmują ślubami nie muszą mieć w głowie takich podstaw bo tam jak w stopce tego Pana używa się światła 1.2-4.0 to takiej magii nie znają (nie uogólniam xD)

Leon343
23-01-2013, 17:06
Kolejne zastosowanie F22:
Bierzesz statyw, szkło portretowe, ustawiasz teściową przed obiektywem, f22, bulb i mówisz:
-Niech mamusia się nie rusza, bo nie wyjdzie.
...
- A nie mówłem, musimy powtórzyć.
No i ten syf który pojawił się z matrycy na twarzy teściowej :)
Radość z użycia f22 bezcenna.

grissley
23-01-2013, 17:23

Kładę sobie sprzęt na półce i napawam się patrzeniem na niego. Jeśli możesz mnie uświadomić co do lepszych metod jego wykorzystania, to proszę bardzo - lubię konstruktywną krytykę ;)

Nie da się zaprzeczyć, że im dłuższy czas tym większa szansa na to że coś właduje na nam się w kadr.
Natomiast powinna paść odpowiedź na pytanie - gdzie tu korzyść.
A taka, że i tak tego co się właduje nie będzie widać na zdjęciu.

jakoś o nocy i ruchliwej ulicy nie pomyślałem, a o widoczku z wiejską drogą i jednym pojazdem co jakiś czas. W dzień ;)

bck1007
23-01-2013, 17:35
temat o d600 czy krajobrazach ? bo od 3 stron czytam krajobrazy i przeslona 22...

Leśny Władek
23-01-2013, 17:46
No i czytaj i się ucz bo ciekawe rzeczy napisali...

bck1007
23-01-2013, 18:15
Dzisiaj pytalem goscia w sklepie o serie d600, uslyszalem 6002... lub 6062... a na forum mowa o 64... i "ponoc poprawione 68... ?

Jacek_Z
23-01-2013, 22:43
Panowie. Powieść LudwikaXVI jest w cafe. Proszę co chwilę nie przekierowywać na tamten wątek, wszyscy o tym wiedzą, tam go sobie subskrybują.
To jest i będzie natychmiast tu czyszczone. A że jest to recydywa, to prędzej czy później będzie nawet nagrodzone karteczką.
Są jakieś granice OT. Jesteśmy w technicznej części forum (to tak na wypadek gdyby ktoś nie zauważył).

Borat1979
23-01-2013, 23:01
Ustaw wieczorem przysłonę f22, zrób zdjęcie budynku i chodzących po chodniku ludzi. Bardzo się zdziwisz gdy nikogo nie będzie na zdjęciu a jedynie sam budynek :)

crayo
23-01-2013, 23:03
I co, podczas ceremonii błogosławieństwa i wszystkich innych ważnych wydarzeniach, gdzie nie można się długo namyślać - trzaskamy na f/22? nawet jak zrobisz na f/8 (co jest i tak mało prawdopodobne) to brudu nie zobaczysz. Chyba, że w zamian za brud chcesz mieć na tej przysłonie szumy od ISO :) Przy tych najlepszych zdjęciach makro czy krajobrazu, gdzie tak pilnie chce się użyć f/22 to można faktycznie wystemplować w PSie (jeżeli oczywiście się gruszką nie dmuchnęło w matrycę przed wyjściem, co zajmuje kilka sekund). Dalej nie rozumiem OGROMU tej wady. Jest to wada, nie bagatelizuję tego, że producent dał d... . Jednak da się z tym normalnie żyć, jeżeli ktoś faktycznie na siłę nie próbuję szukać tego brudu na zdjęciach i jeżeli (jak już się zajmuje makro i wszystkim co wymaga prawie zamkniętej przysłony) uprzednio nie przeczyścił matrycy.

Podam Ci przykład sprzed tygodnia dla f/22: miejsce Fuertaventura - słońce, plaża, jasne niebo, jasnoszmaragdowy ocean, w oddali jasny prom.

A swoją drogą jak już pisałem - o kurzu w D600 słyszałem i wiedziałem co kupuję i pogodziłem się z tym, ale jak na środku matrycy pojawił mi się syf (chyba kawałek farby) na oko 0,5 - 1 mm2 kwadratowy to członek męski mnie strzelił. Nawet na f/4 na środku foty mam plamę.

crayo
23-01-2013, 23:07
A czy ktoś z kolegów używał może takiego zestawu do czyszczenia matryc Green Clean SC-4000.

skynyrd
23-01-2013, 23:34
A czy ktoś z kolegów używał może takiego zestawu do czyszczenia matryc Green Clean SC-4000.

Owszem mam taki zestaw i o ile "odkurzacz " jest całkiem niezły to szpatułki do czyszczenia matrycy to porażka.
Szpatułka "mokra" zostawia smugi i plamy nie do usunięcia przez szpatułkę "suchą". Mnie się w każdym razie nie udało a nie chciałem trzeć silniej szpatułka żeby nie porysować filtra.

grissley
24-01-2013, 00:43
Ustaw wieczorem przysłonę f22, zrób zdjęcie budynku i chodzących po chodniku ludzi. Bardzo się zdziwisz gdy nikogo nie będzie na zdjęciu a jedynie sam budynek :)

Warto czasem do końca doczytać, zanim się coś napisze ;)

josephebeloki
24-01-2013, 01:15
http://www.grupafotograficzna.pl/syf1.JPG To zdjęcie... tutaj już gdzieś widziałem kolegi linka, ale ja to wziąłem z optycznych z komentarzy ==> no róbcie sobie krajobrazy , i potem 4h przy jednej fotce RETUSZ :)

Anar
24-01-2013, 01:47
http://www.grupafotograficzna.pl/syf1.JPG To zdjęcie... tutaj już gdzieś widziałem kolegi linka, ale ja to wziąłem z optycznych z komentarzy ==> no róbcie sobie krajobrazy , i potem 4h przy jednej fotce RETUSZ :)

taką fotkę jak tą pewnie i w 15min by wyplamkował,
ale te plamy co on tutaj ma to do aż takich jeszcze nie doszedłem,
mam ich ze 100 ale to małe kropki w porównaniu z tym :)

----

co do brudu to może nie farba?
może Pan Maciek pracował przy produkcji D600 i trochę kleju z tych prób pozostało we wszystkich sztukach?
mowa tu o robieniu kwadratu z matrycy aparatu http://maciekpp.blogspot.co.uk/2013/01/change-view.html
dobry sposób dla tych którzy nie maja programu do kropowania... hahahahaha xD

kazwita
24-01-2013, 02:43
taką fotkę jak tą pewnie i w 15min by wyplamkował [...]

Proponuję jednak nie zapominać, że tak na dobrą sprawę czas jest dobrem nieodnawialnym. Stąd zakup za sporą bądź co bądź kwotę aparatu obarczonego wadą, której skutkiem jest konieczność bezsensownego ślęczenia przed monitorem może budzić pewne wątpliwości (u jednych poważne, a u innych niekoniecznie). Oczywiście poprawienie kilku fotek nie będzie problemem, ale przecież liczniki migawek zabudowanych w naszych pupilkach nie śpią.

Ps. Pan Maciek został dziś moim idolem ;)

Anar
24-01-2013, 03:01
Proponuję jednak nie zapominać, że tak na dobrą sprawę czas jest dobrem nieodnawialnym. Stąd zakup za sporą bądź co bądź kwotę aparatu obarczonego wadą, której skutkiem jest konieczność bezsensownego ślęczenia przed monitorem może budzić pewne wątpliwości (u jednych poważne, a u innych niekoniecznie). Oczywiście poprawienie kilku fotek nie będzie problemem, ale przecież liczniki migawek zabudowanych w naszych pupilkach nie śpią.

Ps. Pan Maciek został dziś moim idolem ;)

co do Maćka to on swego czasu kilka super pomysłów pokazywał,
chociażby jak zrobić własnoręcznie tilt-shifta ;)

a co do plamkowania D80 miał wadę w postaci 2-3mm czarnego czegoś nie do wyczyszczenia na matrycy,
i jakieś 3-4 lata dawałem radę z tym żyć.
jeśli jednak chodzi o ślenczenie przed monitorem,
to żadko kto robi jakieś landszafty w takiej ilosci by potem z każdego materiału w kilka dni chciał wywołać dziesiątki zdjęć a potem musiał je plamkować ;)
większy problem to jak mówiłem film nagrywany na f11-22 z syfami podczas montażu,
teoretycznie można to pousuwać w After Effekcie albo poklatkowo robić to w PSie... ale w praktyce mija się to z celem a z czasem to już totalnie.. ;)

josephebeloki
24-01-2013, 13:46
taką fotkę jak tą pewnie i w 15min by wyplamkował,
ale te plamy co on tutaj ma to do aż takich jeszcze nie doszedłem,
mam ich ze 100 ale to małe kropki w porównaniu z tym :)

Heheh... 15min x (średnio) 400 fotek = 6000min = 100h = 12,5 dnia (8h dziennie)

To ja podziękuję za taki interes... :)

Anar
24-01-2013, 15:37
Heheh... 15min x (średnio) 400 fotek = 6000min = 100h = 12,5 dnia (8h dziennie)

To ja podziękuję za taki interes... :)

czytaj do konca co napisalem,
napisalem ze 400 landszaftów nikt praktycznie nie robi,
to samo z makro.

w sumie znam ludzi co z jednego wyjazdu jednodniowego mają i 1000 landszaftów,
ale po odrzuceniu na komputerze pozostaje im ~10%

kilka sztuk wybierają z którymi chcą pracować (do 20szt) i je obrabiają + stemplują brudy z matrycy,
a reszte zdjec co pozostają chowają na czarną godzinę na drugim dysku ;)

wiec 20szt x 15min wychodzi 5h wiec dlatego mowie ze bez przesady ;)
jedynie zastanawia mnie ten film,
musze ogarnac statyw od kogos albo steadycama i zobaczyc jak to bedzie chodzilo przy f11-22 jesli chodzi o te syfy.

catintheflat
24-01-2013, 16:18
w sumie znam ludzi co z jednego wyjazdu jednodniowego mają i 1000 landszaftów,
ale po odrzuceniu na komputerze pozostaje im ~10%

Mam znajomego, który ma znajomego, który zna brata, który ma znajomego który zna kolegę który zna DJ który gra na dyskotece u mnie w mieście :P

Tak na poważnie to fajnie jest dyskutować o rzeczach, które robią inni samemu nie mając z tym do czynienia. Mnie osobiście nie chciałoby się "plamkować" 15 min jednego zdjęcia bo po 10'tym chyba bym trzasnął to w kąt, choć może niektórzy mają więcej cierpliwości i zapału aby się w to bawić.

Anar
24-01-2013, 18:35
Mam znajomego, który ma znajomego, który zna brata, który ma znajomego który zna kolegę który zna DJ który gra na dyskotece u mnie w mieście :P

Tak na poważnie to fajnie jest dyskutować o rzeczach, które robią inni samemu nie mając z tym do czynienia. Mnie osobiście nie chciałoby się "plamkować" 15 min jednego zdjęcia bo po 10'tym chyba bym trzasnął to w kąt, choć może niektórzy mają więcej cierpliwości i zapału aby się w to bawić.

ja właśnie siedzę nad landszaftami z polskiego morza,
przy f8-13 widzę po 15 brudów na zdjęciach i jakoś mnie to nie boli bo przejrzałem 200 (z 300) zdjęć a wybrałem z tego 12, więc nie czuję tego by kogoś miało zaboleć stemplowanie kilka zdjęć tym bardziej, że czasem jedno zdjęcie robi się 3 godziny czekając na Słońce... chyba ze tak jak napisalem ktoś trzaska seriami zdjęcia bez statywu i chce potem na fejsbuczka wrzucić 300 zdjęć z każdego codziennego wyjścia to wtedy ma faktycznie problem.. ale takim ludziom syf na zdjeciach nie powinien przeszkadzac ;)

ALF
24-01-2013, 21:14
Ja fotografuję prawie wyłącznie krajobraz i architekturę, tak 50 na 50%. Z pleneru mam 50-80 zdjęć. Z tego 10-25% ląduje w koszu. Z reszty wybieram jakieś 25% do obróbki, reszta zostaje na kompie.

bck1007
24-01-2013, 21:19
jutro postaram sie dowiedziec przez sklep, jakie serie nikona sa bez wad, i o ile sie uda kupie puszke d600. Mam nadzieje ze sa jakies serie bez wad ;/

Jacek_Z
24-01-2013, 21:30
jutro postaram sie dowiedziec przez sklep, jakie serie nikona sa bez wad,.. Oficjalnego stanowiska nikt tu chyba nie zna, a sklep ci powie to co chcesz usłyszeć i powie, że bez wad jest ta seria co ją mają na półkach ...

prz3mo
24-01-2013, 21:32
Litości... Nikon takiej informacji nie podaje, a Ty chcesz się dowiedzieć od jakiegos sprzedawcy? Pisałem już - najnowsze na rynku są 608... One też się syfią. Ile razy trzeba to wałkować.... Ehhhh...

bck1007
24-01-2013, 21:33
Przyjaciel mi powiedział dzisiaj dobre zdanie "...i jeszcze sprawa - Polska może być traktowana jako trzeci świat, i mogą do nas trafiać gorsze egzemplarze"

Chociaż: http://www.lensrentals.com/blog/2012/10/d600-sensor-dust-issues

Here is a list of sensor dust/no dust and serial numbers. Looks like the 305XXXX ( USA )range is starting to look good:
SN Dust?
3003402 yes
3008261 yes
3009000 no
3009205 yes
3009205 yes
3010000 yes
3011000 yes
3014806 yes
3020000 yes
3022512 yes
3025891 yes
3030000 yes
3034000 yes
3034000 yes
3045266 no
3050000 no
3051900 no – ?
3055000 no
3057000 no
5603563 no
6029600 yes
8016885 yes
Data aquired from D600 owners on Nikonians forum

On December 6, 2012 at 12:58 PM
Rich said:
SN Dust?
3003402 yes
3008261 yes
3009000 no
3009205 yes
3009205 yes
3010000 yes
3011000 yes
3014806 yes
3020000 yes
3022512 yes
3025891 yes
3030000 yes
3034000 yes
3034000 yes
3045266 no
3050000 no
3051900 no – ?
3055000 no
3057000 no
5603563 no
6029600 yes
8016885 yes

hmm ?

Jacek_Z
24-01-2013, 21:40
A wiesz co to za lista? To oficjalna lista Nikona? No to po co ja przytaczać?

katzdw
24-01-2013, 22:08
moj D600 syfil od samego poczatku. nie widze odpryskujacej nigdzie farby. syfu mialem sporo dzisiaj po jakis 2 miesiacach od kupna przedmuchalem gruszka i wiekszosc syfu znikla. kilka sie przemiescilo na nowe miejsca, kilka pozostalo ale te wieksze udalo mi sie usunac. ogolnie jest duzo lepiej niz przed uzyciem gruszki.

bck1007
24-01-2013, 22:11
nie chce mi sie wierzyc ze kazde body syfii.. od ilu f widac kurz u Ciebie ?

Anar
24-01-2013, 22:15
Litości... Nikon takiej informacji nie podaje, a Ty chcesz się dowiedzieć od jakiegos sprzedawcy? Pisałem już - najnowsze na rynku są 608... One też się syfią. Ile razy trzeba to wałkować.... Ehhhh...

prz3mo daj ludziom przeczytać cały temat :D
czytają pierwsze 50 stron i wnioskują, że nic dalej się nie dowiedzą i stad pewnie mają te przypuszczenia :D

kichu
24-01-2013, 22:23
A wiesz co to za lista? To oficjalna lista Nikona? No to po co ja przytaczać?

pokazuje jakas tendencje :)

prz3mo
24-01-2013, 22:24
prz3mo daj ludziom przeczytać cały temat :D
czytają pierwsze 50 stron i wnioskują, że nic dalej się nie dowiedzą i stad pewnie mają te przypuszczenia :D

No właśnie gdyby czytali to by nie pytali w kółko o to samo :)

axeldrows
24-01-2013, 22:51
Ta drama mnie już wykańcza. Ale nie dam się - pożyczka już wzięta. Jutro kupuje d600 + szkiełka. Jak żyć to żyć :D

josephebeloki
24-01-2013, 23:02
hmm ?

Weź sobie RELANIUM na uspokojenie i przypisuj wiadomości które są ich autorów.

Pozdrawiam

Jeremmy
24-01-2013, 23:27
Śmiać mi się chce z tego wszystkiego, a z drugiej strony jestem wkurzony, bo ostrzyłem sobie zęby na to body. Po kilku latach i 49500 pstryknięć moje zasłużone d80 przedmuchiwałem kilkanaście razy, zmieniałem obiektywy, studio plener ... i bez większych problemów. Myślę, że frustracja wielu osób na tym forum w tym wątku wynika właśnie z faktu chęci zakupu nowego body systemu N przy jednoczesnym braku przekonania do nowo wydanych lustrzanek wadliwych fabrycznie. Niektórym taka sytuacja nie przeszkadza. Mi tak. Ale nie chcę się powtarzać. Potrzebuję pełnek klatki, bez takich wad i nie chcę zmieniać systemu ze względu na szkła. Bo któż chce grać w rosyjską ruletkę ... Nie ja.

Strus
24-01-2013, 23:51
Wam się jeszcze nie znudziło ???

katzdw
25-01-2013, 01:07
Sprawdzalem syf przy f22 jutro zobaczę od ilu go widać. Gdy kupowałem d600 dobrze wiedziałem że syfia ale człowiek nauczy sie chociaż czyścić body

Anar
25-01-2013, 03:05
Sprawdzalem syf przy f22 jutro zobaczę od ilu go widać. Gdy kupowałem d600 dobrze wiedziałem że syfia ale człowiek nauczy sie chociaż czyścić body

a to racja,
ja przez 4 lata nie wyczyściłem do dzisiaj jeszcze d80,
a przed chwilą gdy zobaczyłem jednego landszafcika zrobionego (odwaliło mi całkiem chyba!!!) na f32
to wyskoczyło nagle i w wodzie, i na niebie i na piasku z 50 syfów i to nie takich drobnych jak na d600
tylko porządne tłuste czarne i często podłużne monstra!

na szczęście z całego materiału wybiorę 10-15 zdjęć więć wystempluje się w 2-3 godzinki wszystko :mrgreen:

Kalam
25-01-2013, 09:43
A ja powiem tak... czytam cały watek od samego początku.... po czym nie zrażony wybrałem sie do sklepu w poniedziałek i tak o to stałem sie szczęśliwym (miejmy nadzieję) posiadaczem d600 :)
w weekend pierwsze poważniejsze próby, tzn. starówka nocą i jakaś tam wystawa kotów :)
I nie zamierzam robić testów na białej ścianie na wysokim f. Po prostu, jak nagle coś zobaczę niepokojącego w trakcie tak zwanego amatatorskiego uzytkowania, to dam znać :)

TamTaramTam
25-01-2013, 09:56
Bardzo prawidłowe podejście, nie rozumiem ludzi fotografujących ściany na f/22 :) ja u siebie przy codziennym zastosowaniu (inna sprawa, że "codzienne zastosowanie" w zimę jest w moim przypadku nierealne i zrażam się wychodząc na ten ziąb...:D) plam nie widzę, choć razem z D600 kupiłem gruszkę i czasem profilaktycznie dmuchnę. Ale robiłem foto produktów na f/9 i białym tle i plam nie widzę, czy są na f/22 nie wiem i głowy sobie tym nie zaprzątam :) Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć!

catintheflat
25-01-2013, 12:28
Mam pytanko...Czy nikt jeszcze nie kupił body i nie rozebrał go na części pierwsze aby sprawdzić co tam się wyciera/łuszczy tworząc ten syf ? Nie mówię, że w Polsce ale są serwisy które rozbierały lustra aby spraedzić kto jest producentem matrycy...może ktoś się przy okazji dobrał do tych mechanizmów lustra ?

TamTaramTam
25-01-2013, 12:57
Producent to Sony, ale to żadna nowość. Co się ściera to wiadomo - farba.. Już była o tym mowa :)

catintheflat
25-01-2013, 13:06
Producent to Sony, ale to żadna nowość. Co się ściera to wiadomo - farba.. Już była o tym mowa :)

Farba ale z jakiego elementu? Chodzi mi o konkretną przyczynę ;-)

Kalam
25-01-2013, 13:22
W polowie wątku były zdjęcia, czy też nawet filmik elementu, na którym ponoć występowało odpadanie farby :)
Już wnikliwi się tym zajeli :)

cz4rnuch
25-01-2013, 13:24
Farba ale z jakiego elementu? Chodzi mi o konkretną przyczynę ;-)
http://forums.dpreview.com/forums/post/50141626

catintheflat
25-01-2013, 13:47
http://forums.dpreview.com/forums/post/50141626

Ok dzięki ;-)

Borat1979
25-01-2013, 14:12
Mam pytanko...Czy nikt jeszcze nie kupił body i nie rozebrał go na części pierwsze aby sprawdzić co tam się wyciera/łuszczy tworząc ten syf ? Nie mówię, że w Polsce ale są serwisy które rozbierały lustra aby spraedzić kto jest producentem matrycy...może ktoś się przy okazji dobrał do tych mechanizmów lustra ?
Kup i sobie rozbierz :mrgreen:

catintheflat
25-01-2013, 14:48
Kup i sobie rozbierz :mrgreen:

W moim obecnym aparacie lustro się nie rusza więc nie ma się co wycierać :P

Jakby mi ktoś zasponsorował to chętnie bym rozebrał i zrobił fotorelację :twisted:

bck1007
25-01-2013, 17:29
Ta drama mnie już wykańcza. Ale nie dam się - pożyczka już wzięta. Jutro kupuje d600 + szkiełka. Jak żyć to żyć :D

To czekamy na recencje Twojech puchy.

axeldrows
25-01-2013, 19:07
Wróciłem - na miejscu testowałem puche bo się okazało, że kierownik punktu to znajomy z branży. Wygląda na to, że AF łapie dobrze na wszystkich punktach (światło fotojokerowe i poza lokalem). Jutro mam 3 zlecenia więc poleci pewnie pierwszy tysiąc i zobaczymy czy coś widać.

Anar
26-01-2013, 03:05
Wróciłem - na miejscu testowałem puche bo się okazało, że kierownik punktu to znajomy z branży. Wygląda na to, że AF łapie dobrze na wszystkich punktach (światło fotojokerowe i poza lokalem). Jutro mam 3 zlecenia więc poleci pewnie pierwszy tysiąc i zobaczymy czy coś widać.

jeśli do f8 ujrzysz 2-3 syfy to znak, że masz to co ja ;)

sprawdz przy okazji czy aparat się nie zacina,
nie wspominałem o tym bo zapomniałem,
ale przy częstym włączaniu i wyłączaniu puszki aparat potrafi sprawiać psikusy,
np. odpalilem aparat, wlaczylem podswietlenie wysletlacza na górze i nagle... zero informacji,
no to wylaczam i wlaczam ponownie i dziala, wlaczam poswietlenie i znowu widze ze znikają liczby, odpalam raz jeszcze podswietlenie i nagle wszystko chodzi... wkurzające to bylo bo kilkanaście raz tak sie pojawilo w ciagu 4 godzin ;)

Lazyboy
26-01-2013, 04:26
Ja kupilem swojego jakies 2 tygodnie temu (niecale nawet), 700 na liczniku wiec wiadomo - troche syfow sie pojawilo. Zmieniam szkla w roznych warunkach. Zarobkowo fotografuje glownie produkty do katalogow, na opakowania itd (wiec czasami uzywam f22). Szczerze mowiac to te syfki ktore pojawily sie do tej pory - nawet nie musialbym ich stempelkowac w PS - po prostu lubie oddac klientowi idealny wg mnie material. Poniewaz w styczniu mam kilka zlecen i nie chce czekac na odsylanie mojej sztuki do serwisu - zakupilem sensor swabs i fluid i do dziela - przeczyscilem sensorek i zobaczymy co dalej bedzie sie dzialo. Jesli po kilku tysiacach nie przestanie brudzic to odesle do serwisu (w zapasie mam caly czas D300s). W kazdym razie jakosc obrazka - miod malina :) Jesli chodzi o czyszczenie - no coz - swoja bron tez czyszcze regularnie (strzelelam dla przyjemnosci), wlasciwie po kazdym strzelaniu. moze glupie porownanie ale o kazdy sprzet trzeba dbac - czasami wiecej a czasami mniej. Niestety czasy gdzie wiekszy nacisk kladlo sie na jakosc niz na ilosc juz minely ;)

artur678
26-01-2013, 16:15
Z dobrego źródła wiem, że sklepy mają dużo zwrotów d600 właśnie z powodu problemów z fifrochami i af - ami.
Cóż, nie dziwię się specjalnie. :/

katzdw
26-01-2013, 17:20
u mnie af na wszustkich punktach jest oki

prz3mo
26-01-2013, 18:41
u mnie af na wszustkich punktach jest oki

Zrób w świetle żarowym dwa zdjęcia z ok. 3m, jedno z AF, drugie ostrząc na liveview. Porównaj ostrość.

josephebeloki
26-01-2013, 18:48
Zrób w świetle żarowym dwa zdjęcia z ok. 3m, jedno z AF, drugie ostrząc na liveview. Porównaj ostrość.

... o ludzie de javu => NORMALNIE KROPLA W KROPLE PROBLEM => NIKON D7000 :)

prz3mo
26-01-2013, 19:01
... o ludzie de javu => NORMALNIE KROPLA W KROPLE PROBLEM => NIKON D7000 :)

Bo to ten sam MULTICAM (moduł odpowiedzialny za pracę AF).

Fraglesso
26-01-2013, 19:33

Prz3mo... no juz nie strasz :(

katzdw
26-01-2013, 20:28
Sprawdze później ja robiąc na LV ustawiam najpierw ostrość w normalnym trybie fotografowania blokuje i dopiero wlaczam na LV

Anar
26-01-2013, 21:04

Prz3mo... no juz nie strasz :(

Camera Feature---Nikon D600---Nikon D7000

Exposure Metering Sensor---2,016-pixel RGB sensor 3D Color Matrix Metering II---2,016-pixel RGB sensor 3D Color Matrix Metering II
AF Detection---Up to f/8 (center 7 AF points only)---Up to f/5.6
Autofocus System---Multi-CAM 4800FX---Multi-CAM 4800DX

jedyna różnica jest przy detekcji.. w sumie dość duża bo przecież o 2x mniej światła ;)
ale poza tym to wszystko to samo, nie wiedziałeś?

DominikGSI
26-01-2013, 21:07
I według Ciebie to jest ten sam układ, mimo że pracuje od f8? :D Śmieszni jesteście nieraz naprawdę. Nigdzie i nikt tego nie potwierdził, a Wy macie 100% pewność. Gratulacje :D

Miałem 3 sztuki D7000, mam D600 i pracę układów AF w tych aparatach dzieli przepaść. Co więcej, mam wrażenie, że D600 szybciej ostrzy z moimi stałkami niż D300s, które też mam.
Ufff, ja nie muszę wróżyć z fusów, co za ulga :D

Anar
26-01-2013, 21:32
I według Ciebie to jest ten sam układ, mimo że pracuje od f8? :D Śmieszni jesteście nieraz naprawdę. Nigdzie i nikt tego nie potwierdził, a Wy macie 100% pewność. Gratulacje :D

Miałem 3 sztuki D7000, mam D600 i pracę układów AF w tych aparatach dzieli przepaść. Co więcej, mam wrażenie, że D600 szybciej ostrzy z moimi stałkami niż D300s, które też mam.
Ufff, ja nie muszę wróżyć z fusów, co za ulga :D

przyznaję rację,
żyłem z recką na ten temat od dpreview,
poszperałem i faktycznie na szczęście (tak jak wierzyłem w głębi siebie) to nie to samo ;)
swoją drogą nie miałem nigdy też porównania,
bo d80 vs d600 to jak porównywać kamerę RED 5K i kamerę w HTC...

http://photographylife.com/nikon-d600-limitations

tutaj pięknie wytłumaczone + masa komentarzy ;)

kaku
26-01-2013, 21:33
Może nie ten sam ale oparty na tym z D700 z małymi modyfikacjami i ulepszeniami. Ewidentnie widać, że rozkład pul nie był projektowany dla FF.
Działa szybciej bo Ma procesor z D4 i dostaje więcej światła z większego lustra.

Anar
26-01-2013, 21:43
Może nie ten sam ale oparty na tym z D700 z małymi modyfikacjami i ulepszeniami. Ewidentnie widać, że rozkład pul nie był projektowany dla FF.
Działa szybciej bo Ma procesor z D4 i dostaje więcej światła z większego lustra.

to wygląda jak przeniesienie pól z DX na FX bez zeskalowania ich pod większa matrycę i o ile do sportu zespołowego daje radę to do ptaków wedlug mnie dużo za wąsko jest. Ale co tu gadać, ja od początku jak wyszła ta puszka twierdzę, że to marketingowe zagranie by ludzie pokupowali d600, stwierdzili, że brak im szerzej rozstawionych pól i kupowali potem d800.. tak jak już zresztą trochę ludzi na tym forum zrobiło.. ja też bym tak zrobił gdyby nie brak kasy

DominikGSI
26-01-2013, 21:48

To przyjrzyj się dokładnie, na ile ten rozkład "pul" jest mniejszy niż w D800. On jest niewiele węższy, a znacznie niższy bo nie ma dwóch poziomych rzędów pól. A to działanie szybciej to sam sobie tak wytłumaczyłeś, że przez większe lustro czy masz na to jakiś sensowny dowód? Ludzie, przestańcie tworzyć teorie, kiedy tej puszki nie mieliście w rękach, bardzo proszę :D

paulczkow
26-01-2013, 23:10
to ja może z innej beczki.... czy ma ktoś D600 razem z obiektywem 85 1.8D przymierzam sie do zakupu 85-tki ale wciąż waham sie która wziąc ;)

Fraglesso
26-01-2013, 23:24
to ja może z innej beczki.... czy ma ktoś D600 razem z obiektywem 85 1.8D przymierzam sie do zakupu 85-tki ale wciąż wacham sie która wziąc ;)

Ja mam N85/1.8D... a jakie jest pytanie? :):):):)

prz3mo
26-01-2013, 23:25
To nie dział dot. szkieł. Trzymajmy się tematu.

Fraglesso
26-01-2013, 23:29
To nie dział dot. szkieł. Trzymajmy się tematu.

Dzial moze nie jest taki zly, tylko niech padnie wlasciwe pytanie :)

ekonet
27-01-2013, 02:21
twciąż wacham sie która wziąc ;)
Ale kolega raczej wącha, więc w ogóle nie wiadomo, o co biega. ;)

Anar
27-01-2013, 03:12
85/1.4 i 1.8 działają w punkt na d600 jeśli o to chodzi.. bo nie wiem co to za pytanie :P

co do obrazka to wiadome,
jak patrzysz na obrazek obu ustawionych na 2-2.8 to roznica jest taka ze... nie chcesz juz patrzec na ten z tanszej wersji ;)
jednak póki nie zobaczysz obrazka z drozszej wersji to 1.8 będzie bardzo dlugo zadowalająca :D

to tak jak 35 2.0 i 1.4...

axeldrows
27-01-2013, 04:11
to ja może z innej beczki.... czy ma ktoś D600 razem z obiektywem 85 1.8D przymierzam sie do zakupu 85-tki ale wciąż waham sie która wziąc ;)

Ja mam - pięknie trafia. W ogóle 85 (i 1.4 i 1.8 to boskie obiektywy).

Dobra dziś trzy zlecenia, ale poszło mniej niż 1000 strzałów. Od wczoraj od zakupu poszło niecałe 500.
Poniżej linki do:

- pierwszego testu po 9 klikach - http://2.bp.blogspot.com/-8Vp4b_K29sk/UQSKTuDGzDI/AAAAAAAACyo/LqgkItqr6tU/s1600/DSC_0010.JPG

- drugiego testu po 102 zdjęciach - http://4.bp.blogspot.com/-6DsRZaTVmyk/UQSKYMQYOhI/AAAAAAAACyw/G9GXyFTh_Dk/s1600/DSC_0103.JPG

- trzeciego testu po 104 strzałach - między poprzednim tylko użyta grucha dla testu - http://1.bp.blogspot.com/-TjHxFa4U1U8/UQSKYesEKEI/AAAAAAAACy0/yMvl3hd9UP8/s1600/DSC_0105.JPG

- ostatni test sprzed kilkunastu minut. 467 zdjęcie. - http://3.bp.blogspot.com/-zPAAAQ9z3h0/UQSKadoq2vI/AAAAAAAACzA/jwMdf_ZJp08/s1600/DSC_0467.JPG

Z góry przepraszam za lekką ciemność, ale naprawdę nie o to chodzi. Ważne że widać plamki. Ogólnie przeżyję i będę czyścić i tyle. AF działa SUPER zarówno w świetle dziennym, scenicznym na koncercie jak i przy oświetleniu halowym na meczu.

Kręci też BOSKIEJ jakości wideo i o to mi chodziło bo głównie z tym pracuję. Zachęcam do puchy i nie zrażać się!

josephebeloki
27-01-2013, 14:25
Ja osobiście dziękuję CI za testy. Jestem już na wycieńczeniu czytania i wyboru puszki / systemu. Jednego dnia Canon, drugiego Nikon, trzeciego może DX Pentax, a może DX NIkon , a to poczekam na TARGI CP+ w czwartek będą, a to nie ma na co czekać i tak kur... w koło :)

Na pewno nie używałbym gruchy => tylko ssawki, aby te paprochy(farbę) wyciągać z korpusu... a nie wcisnąć, (nie rozumiem dlaczego wszyscy wdmu****ą to do korpusu do środka, czyszcząc matrycę na rzecz zasyfienia innych elementów, a nie wysysają) bo tak czy siak , ten syf (farba) w końcu się dostanie do elementów mechanicznych ;/

Fraglesso
27-01-2013, 14:33
Ja osobiście dziękuję CI za testy. Jestem już na wycieńczeniu czytania i wyboru puszki / systemu. Jednego dnia Canon, drugiego Nikon, trzeciego może DX Pentax, a może DX NIkon , a to poczekam na TARGI CP+ w czwartek będą, a to nie ma na co czekać i tak kur... w koło :)

Na pewno nie używałbym gruchy => tylko ssawki, aby te paprochy wyciągać z korpusu... a nie wcisnąć, (nie rozumiem dlaczego wszyscy wdmu****ą to do korpusu do środka, czyszcząc matrycę na rzecz zasyfienia innych elementów, a nie wysysają) bo tak czy siak , ten syf w końcu się dostanie do elementów mechanicznych ;/

Moze niektorzy nie maja specyficznych odkurzaczy :). A moze czyszczenie zgodnie z prawami fizyki wystarcza :).

josephebeloki
27-01-2013, 15:28
Moze niektorzy nie maja specyficznych odkurzaczy :). A moze czyszczenie zgodnie z prawami fizyki wystarcza :).

Ja mam fajną końcówkę od odkurzacza... po za tym można to kupić wszędzie, wężyki do odkurzacza.
Można nawet zrobić... ssanie jest takie przez to że szok. Zwykła rurka taka jak do kroplówki ... kawałek taśmy . Najlepiej końcówkę przytopić zapalniczką aby nie była ostra :).

Takie rureczki z których się breloczki robiło takie przezroczyste , o takie o : TUTAJ (http://www.autosiatki.pl/allegro/img/rozne/wezyki.jpg)
Bardzo wygodnie się tym prowadzi do wnętrz ciężko dostępnych. I syf znika z aparatu... a nie zostaje wdmuchany :)

Potem można to wyciągnąć i zbadać ;) to dla MEGA DEDEKTYWÓW. A dla MEGA ONANISTÓW DETEKTYWÓW to jak ktoś ma znajomości w labolatorium, zbadać co to. W Krakowie zbadanie takiej próbki w ośrodku przy Balicach nowo otwartym podejrzewam max 100zł :)

Hehe pozdro :)

axeldrows
27-01-2013, 16:13

Na pewno nie używałbym gruchy => tylko ssawki, aby te paprochy(farbę) wyciągać z korpusu... a nie wcisnąć, (nie rozumiem dlaczego wszyscy wdmu****ą to do korpusu do środka, czyszcząc matrycę na rzecz zasyfienia innych elementów, a nie wysysają) bo tak czy siak , ten syf (farba) w końcu się dostanie do elementów mechanicznych ;/

Nie ma za co. Dobrze ze trafiłem na puchę, która w każdych warunkach w jakich pracuję trafiała z AF. Może ze 3 zdjęcia pod światło nie trafiły mi ;)

Też myślę o czymś lepszym niż grucha, ale z braku laku do testu nadawała się :)

katzdw
27-01-2013, 17:48
Jak ktos ma odkurzacz z regulowana moca to ma proste czyszczenie

skynyrd
27-01-2013, 18:29
Też myślę o czymś lepszym niż grucha, ale z braku laku do testu nadawała się :)

Dobrze sprawdza się coś takiego :
http://www.6x7.com.pl/zestaw-traveller.html

Władca Pixeli
27-01-2013, 19:01
Ja mam fajną końcówkę od odkurzacza... po za tym można to kupić wszędzie, wężyki do odkurzacza.
Można nawet zrobić... ssanie jest takie przez to że szok. Zwykła rurka taka jak do kroplówki ... kawałek taśmy . Najlepiej końcówkę przytopić zapalniczką aby nie była ostra :).

Niedługo można się spodziewać reklam:
Nasz odkurzacz jest niezbędnym elementem wyposażenia domu oraz użytkowników aparatów Nikon :mrgreen:

Anar
27-01-2013, 19:18
Niedługo można się spodziewać reklam:
Nasz odkurzacz jest niezbędnym elementem wyposażenia domu oraz użytkowników aparatów Nikon :mrgreen:

wolę odkurzacz piorący,
zmyje mi przy okazji tłuste plamy jeśli kiedyś wyskoczą ;)

Władca Pixeli
27-01-2013, 19:37
wolę odkurzacz piorący,
zmyje mi przy okazji tłuste plamy jeśli kiedyś wyskoczą ;)
I dojdzie do takich absurdów na forum, że pojawią się pytanie:
Jadę na tydzień w góry. Jaki obiektyw zabrać i który odkurzacz będzie najbardziej praktyczny na taki wyjazd? :mrgreen:

prz3mo
27-01-2013, 19:38
Zawsze można skorzystać z odkurzacza samochodowego na stacjach paliw, hehehehe...

Anar
27-01-2013, 20:10
I dojdzie do takich absurdów na forum, że pojawią się pytanie:
Jadę na tydzień w góry. Jaki obiektyw zabrać i który odkurzacz będzie najbardziej praktyczny na taki wyjazd? :mrgreen:

w takim wypadku polecam zabrać monopod z funkcją odkurzacza,
mało waży a przy okazji ładnie pochłania syfy z matrycy,
z doświadczenia polecam model Manfrotto 190-XproB-D800Extreme

Fraglesso
27-01-2013, 22:11
w takim wypadku polecam zabrać monopod z funkcją odkurzacza,
mało waży a przy okazji ładnie pochłania syfy z matrycy,
z doświadczenia polecam model Manfrotto 190-XproB-D800Extreme

Ale ten jest tylko do D800E jak sama nazwa wskazuje :)

retrofoto
27-01-2013, 22:37
Ja mam - pięknie trafia. W ogóle 85 (i 1.4 i 1.8 to boskie obiektywy).

Dobra dziś trzy zlecenia, ale poszło mniej niż 1000 strzałów. Od wczoraj od zakupu poszło niecałe 500.
Poniżej linki do:

- pierwszego testu po 9 klikach - http://2.bp.blogspot.com/-8Vp4b_K29sk/UQSKTuDGzDI/AAAAAAAACyo/LqgkItqr6tU/s1600/DSC_0010.JPG

- drugiego testu po 102 zdjęciach - http://4.bp.blogspot.com/-6DsRZaTVmyk/UQSKYMQYOhI/AAAAAAAACyw/G9GXyFTh_Dk/s1600/DSC_0103.JPG

- trzeciego testu po 104 strzałach - między poprzednim tylko użyta grucha dla testu - http://1.bp.blogspot.com/-TjHxFa4U1U8/UQSKYesEKEI/AAAAAAAACy0/yMvl3hd9UP8/s1600/DSC_0105.JPG

- ostatni test sprzed kilkunastu minut. 467 zdjęcie. - http://3.bp.blogspot.com/-zPAAAQ9z3h0/UQSKadoq2vI/AAAAAAAACzA/jwMdf_ZJp08/s1600/DSC_0467.JPG

Z góry przepraszam za lekką ciemność, ale naprawdę nie o to chodzi. Ważne że widać plamki. Ogólnie przeżyję i będę czyścić i tyle. AF działa SUPER zarówno w świetle dziennym, scenicznym na koncercie jak i przy oświetleniu halowym na meczu.

Kręci też BOSKIEJ jakości wideo i o to mi chodziło bo głównie z tym pracuję. Zachęcam do puchy i nie zrażać się!

po kolejnym zleceniu wklej proszę kolejne zdjęcie testowe ;) z góry dzięki
ps. miejmy nadzieję, że po 10.000 zdjęć sam nie będziesz zrażony do tego aparatu ;)

Anar
28-01-2013, 00:27
Ale ten jest tylko do D800E jak sama nazwa wskazuje :)

kompatybilny od d800e w dół,
w instrukcji produktu jest wszystko napisane przecież ;)

josephebeloki
28-01-2013, 00:56
po kolejnym zleceniu wklej proszę kolejne zdjęcie testowe ;) z góry dzięki
ps. miejmy nadzieję, że po 10.000 zdjęć sam nie będziesz zrażony do tego aparatu ;)

podobno po 3 tyś problem znika ...

Fraglesso
28-01-2013, 01:07
kompatybilny od d800e w dół,
w instrukcji produktu jest wszystko napisane przecież ;)

Nie, nie... to Ty źle spojrzałeś... tylko D800E... nawet normalne D800 nie podchodzi. :)

Anar
28-01-2013, 01:30
Nie, nie... to Ty źle spojrzałeś... tylko D800E... nawet normalne D800 nie podchodzi. :)

nie może działać tylko dla d800e bo wycofują go od 1 lutego ze sprzedaży,
poza tym wersja manfrotto 55xprob-whatDhell-route600-66-6
działa dla 600 jak i 800 i 800e a jest jedynie z poliwęglanu zrobiona więc ta powyższa (droższa) musi chodzić też pod d600! :D

--Richie--
28-01-2013, 10:24
To i ja napiszę co stwierdziłem po weekendzie z pożyczonym D600.

Oczywiście syf jest bo jakby go miało nie być :). Niestety widać go już od f5,6 (te największe okazy) a wyżej jest już tylko gorzej. Co najgorsze jednak to stwierdzam, że to nie tylko syf.Widać na zdjęciu plamy (olej?) jak i cząstki kurzu.

Ja niestety nie wydam 6,5k na puszkę która od początku nie będzie dawała mi spokojnie spać.

Ps.Na pocieszenie zdjęcia robi piękne....na f1,8 :)

bck1007
28-01-2013, 13:23
Ma ktos jakis rekordowy przebieg ? i by sie pdozielil jak sytuacja po wyczysczeniu matrycy ? moze farba juz spadla calkiem :D

Anar
28-01-2013, 14:06
Ma ktos jakis rekordowy przebieg ? i by sie pdozielil jak sytuacja po wyczysczeniu matrycy ? moze farba juz spadla calkiem :D

póki co chyba każdy dba,
w okolicy 10.08 ja bede mial z 15-20k na koncie ale Ci co trzaskają śluby pewnie do tego czasu ze 40k zrobią :D

Fraglesso
28-01-2013, 14:22
nie może działać tylko dla d800e bo wycofują go od 1 lutego ze sprzedaży,
poza tym wersja manfrotto 55xprob-whatDhell-route600-66-6
działa dla 600 jak i 800 i 800e a jest jedynie z poliwęglanu zrobiona więc ta powyższa (droższa) musi chodzić też pod d600! :D

No właśnie ta wersja ma wbudowany chip blokujący... więc trzeba chiptcracka robić, żeby dział :/

Anar
28-01-2013, 15:03
No właśnie ta wersja ma wbudowany chip blokujący... więc trzeba chiptcracka robić, żeby dział :/

wystarczy zrobić Vmoda przy pomocy grafitu z ołówka,
dorysowujesz ścieżki ołówkiem, zmieniasz w ten sposób napięcie i chodzi jak głupie!

Fraglesso
28-01-2013, 15:10
wystarczy zrobić Vmoda przy pomocy grafitu z ołówka,
dorysowujesz ścieżki ołówkiem, zmieniasz w ten sposób napięcie i chodzi jak głupie!

No nie pomyślałem... pewnie stąd ten grafit (carbon) w konstrukcji :D

A tak serio... sprawdzam sobie status tydzień leżącego w serwisie D600... wciąż czeka na naprawę... to ile oni tego tam mają?? :]

bck1007
28-01-2013, 15:46

A tak serio... sprawdzam sobie status tydzień leżącego w serwisie D600... wciąż czeka na naprawę... to ile oni tego tam mają?? :]

zadzwon i im powiedz kilka slow ;)

Anar
28-01-2013, 15:51

mojego naprawili w 12 dni kalendarzowych,
jeśli ich na poczatku nie poprosiles o pośpiech (tak jak ja powiedialem ze musze miec na 13.01 w ręku bo po to go kupilem to wtedy podobno wrzucają go do innej kolejki (tej ktorym się śpieszy))
taki leśny władek na obiektyw juz czeka ponad miesiąc :D

Fraglesso
28-01-2013, 17:41
mojego naprawili w 12 dni kalendarzowych,
jeśli ich na poczatku nie poprosiles o pośpiech (tak jak ja powiedialem ze musze miec na 13.01 w ręku bo po to go kupilem to wtedy podobno wrzucają go do innej kolejki (tej ktorym się śpieszy))
taki leśny władek na obiektyw juz czeka ponad miesiąc :D

powiedzieli że czas oczekiwania na naprawę to 14 dni... więc czekam.
Może coś wyczekam :/

Leśny Władek
28-01-2013, 18:47
O przepraszam już nie czekam. Odebrałem. Mieli zrobić w 14 dni a pięknie wyrobili się w miesiąc :)

edit:
taka mała uwaga, warto sprawdzać na stronie czy jest już zrobiony. Jak odbierałem to facet powiedział ze jeszcze nie gotowy ale jak zwróciłem uwagę że na stronie jest info że gotowy to za 10 minut przyniósł zrobiony.
Może przez te 10 min. zrobili ;)

katzdw
28-01-2013, 19:01
W tej szybkiej kolejce robia gorzej napewno:) a tak serio jak wysylalem d90 i powiedzialem ze za tydzien mam wesele to sie wyrobili i mialem aparat na czas

Anar
28-01-2013, 19:44
taka mała uwaga, warto sprawdzać na stronie czy jest już zrobiony. Jak odbierałem to facet powiedział ze jeszcze nie gotowy ale jak zwróciłem uwagę że na stronie jest info że gotowy to za 10 minut przyniósł zrobiony.
Może przez te 10 min. zrobili ;)

dziwne, mi na stronie pokazało o 10 rano, że aparat gotowy do odbioru, telefonicznie natomiast mnie powiadomiono 2 godziny później już ;)

Fraglesso
28-01-2013, 19:47
Ja na stronie nic nie mam... znaczy, że oczekuje... więc nie ma się co stresować :P

Leśny Władku, a co za szkło i z jaką dolegliwością wysyłałeś ??

Leśny Władek
28-01-2013, 20:52
Chciałem sprzedać 18-200 a wydawało mi się że AF nie chodzi tak jak należy więc oddałem do serwisu i....
wymienili silnik i coś tam i 500 zł zapłaciłem ale za to klientowi bubla nie wcisnąłem bo chyba było coś nie tak skoro wymienili silnik.

Anar
28-01-2013, 22:30
Chciałem sprzedać 18-200 a wydawało mi się że AF nie chodzi tak jak należy więc oddałem do serwisu i....
wymienili silnik i coś tam i 500 zł zapłaciłem ale za to klientowi bubla nie wcisnąłem bo chyba było coś nie tak skoro wymienili silnik.

a dali ci stary silnik?
czy tylko tak napisali ze wymienili? :mrgreen:

Fraglesso
28-01-2013, 22:44

Taaaaaa :)
A jakie były objawy?

Anar
28-01-2013, 22:52
Taaaaaa :)
A jakie były objawy?

nie działał mu AF 18-200 z d600 więc dał obiektyw do serwisu a body sprzedał po drodze,
teraz wmówili mu, że działa bo.. wymienił puszkę na d800
a tam takich problemów nie ma by pola (poza skrajnym) nie działały :mrgreen:

axeldrows
29-01-2013, 23:18
200 klatek po tym http://3.bp.blogspot.com/-zPAAAQ9z3h0/UQSKadoq2vI/AAAAAAAACzA/jwMdf_ZJp08/s1600/DSC_0467.JPG - czyli ostatnie foto ma numer 676.
Nic się nie zmieniło. Chętnie pokazałbym jak to wygląda po 1000, 2000 czy 3000 ale co ja poradzę, że na jedną robotę schodzi mi maks 100 fot. Za dobre to body - robię 2-3 razy mniej zdjęć na zleceniach :P

TamTaramTam
30-01-2013, 09:20
Zdjęcia z mojego D600, 523 klapnięcie migawką :) JPGi są ustawione z poziomu puchy na B&W i wyostrzanie na wartość 6 bodajże.

F/22: http://zapodaj.net/images/f2295eb776e75.jpg
F/11: http://zapodaj.net/images/1c54ec0ca626f.jpg

Jak widać, na F/22 cholerstwa są widoczne. Ale widać też, że przy F/11 już nie rzucają się w oczy, może jeden duży, muszę już przeczyścić matrycę, a tak to słabiej widoczne są może ze 3 dodatkowe i łatwo je wypunktować. Jako, że nie używam zazwyczaj więcej niż F/11 to OSOBIŚCIE te syfki mi niespecjalnie przeszkadzają. Mam jeszcze zdjęcie z F/8, ale nie wchodzi na hosting, bo wyskakuje komunikat, że za duży rozmiar, więc napiszę - na F/8 nie widać ŻADNEGO syfu.

Leśny Władek
30-01-2013, 11:20
Jednak nie sprzedałem. 18-200 najlepsze szkło do D800. Na moje oko winieta jest akceptowalna ;)

Anar
30-01-2013, 13:38
Zdjęcia z mojego D600, 523 klapnięcie migawką :) JPGi są ustawione z poziomu puchy na B&W i wyostrzanie na wartość 6 bodajże.

6 to jest ale syfów przy f11 po niezbyt dokładnych przejrzeniu nieba na 100% cropie mimo ciemnego zdjecia :)

Fraglesso
30-01-2013, 14:37
Jednak nie sprzedałem. 18-200 najlepsze szkło do D800. Na moje oko winieta jest akceptowalna ;)

chyba jak przełączysz na tryb DX :D

cz4rnuch
30-01-2013, 15:07
Pewnie samo się przełączyło :)

Leśny Władek
30-01-2013, 15:21
Oj ludzie ludzie :)

Fraglesso
30-01-2013, 15:55
Oj ludzie ludzie :)

no nie mów mi, że na FX masz piękny obraz ze szkła DX o zakresie ogniskowej 18-200 :D :D

Leśny Władek
30-01-2013, 16:01
Fragless to był żart. Nawet nie podpiąłem bo i po co. :)

Fraglesso
30-01-2013, 16:07
Fragless to był żart. Nawet nie podpiąłem bo i po co. :)

No jak to po co - w trybie DX, to bardzo dobre szkło. A o ile mnie pamięć nie myli, to twój aparat generuje obrazek około 16Mpix, więc masz spoko szkło jako spacerówka, od szerokiego do niezłego zooma. Do tego stabilizacja.

Oczywiście mam tu na myśli wypad na wycieczkę poza miasto, gdzie nie chce Ci się targać pełnej torby/plecaka obiektywów, które masz pod FX :D

Anar
30-01-2013, 16:16
No jak to po co - w trybie DX, to bardzo dobre szkło. A o ile mnie pamięć nie myli, to twój aparat generuje obrazek około 16Mpix, więc masz spoko szkło jako spacerówka, od szerokiego do niezłego zooma. Do tego stabilizacja.

Oczywiście mam tu na myśli wypad na wycieczkę poza miasto, gdzie nie chce Ci się targać pełnej torby/plecaka obiektywów, które masz pod FX :D

ja chyba do tego celu kupię sigmę 50-150/2.8 (HSM) pod D600@DX na festiwale ;)

prz3mo
30-01-2013, 16:18
Heh... właśnie miałem okazję "pobawić" się innym egzemplarzem D600, aniżeli ten, z którym miałem do czynienia jakiś czas temu. Identyczne zachowanie w świetle żarowym. Było to moje drugie i ostatnie podejście do tego modelu.
Zaczynam wierzyć w teorię, którą ponoć ktoś wygłosił w polskim serwisie Nikona, co prawda dot. D7k, a nie D600, ale dotyczącą identycznego problemu - "ten typ tak ma. Póki co nie ma na to rozwiązania, być może poprawi to kiedyś sam Nikon, nowym firmware'em".

Fraglesso
30-01-2013, 16:23
Heh... właśnie miałem okazję "pobawić" się innym egzemplarzem D600, aniżeli ten, z którym miałem do czynienia jakiś czas temu. Identyczne zachowanie w świetle żarowym. Było to moje drugie i ostatnie podejście do tego modelu.
Zaczynam wierzyć w teorię, którą ponoć ktoś wygłosił w polskim serwisie Nikona, co prawda dot. D7k, a nie D600, ale dotyczącą identycznego problemu - "ten typ tak ma. Póki co nie ma na to rozwiązania, być może poprawi to kiedyś sam Nikon, nowym firmware'em".

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Miałeś nie straszyć... ja dowiem się pewnie w poniedziałek, bo dopiero przyślą sprzęt... może. No to zacznie się walka.

Lepsze wrogiem dobrego :/. A miałem takie piękne D300 :/

prz3mo
30-01-2013, 16:27
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Miałeś nie straszyć... ja dowiem się pewnie w poniedziałek, bo dopiero przyślą sprzęt... może. No to zacznie się walka.

Lepsze wrogiem dobrego :/. A miałem takie piękne D300 :/

Chwilę się zastanawiałem czy w ogóle o tym pisać... Może się nie znam, może nie umiem robić zdjęć, może za dużo oczekuję od tego modelu po D700 (z drugiej strony stareńki D80, którego kiedyś miałem nie miał problemów z światłem w moim mieszkaniu).

Anar
30-01-2013, 17:07
Chwilę się zastanawiałem czy w ogóle o tym pisać... Może się nie znam, może nie umiem robić zdjęć, może za dużo oczekuję od tego modelu po D700 (z drugiej strony stareńki D80, którego kiedyś miałem nie miał problemów z światłem w moim mieszkaniu).

zrobilem kilka testów z tym światłem o ktorym mowisz,
nie zobaczylem zadnych problemów przy podpiętym N16-35,
to samo nie bylo problemow podczas koncertów przy swietle scenicznym,
nie zauwazylem by gdzies ostrzyl szybciej bądź wolniej,
nawet przy slabym oswietleniu typu lampka przy biurku w nocy,
ostrzy ostro w punkt.

jedynie przy podlaczonym tamronie ostrzy jakby na raty na 2-3 razy,
wolniej to dziala ale tak samo jest i w domu jak i na scenie czy na dworzu,
wiec to nie kwestia oswietlenia a jedynie albo aż - obiektywu.

szczerze próbowałem dojsc do tego problemu o ktorym piszecie,
ale jak bym sie nie staral nie mam zielonego (ani czerwonego :mrgreen: ) pojęcia
o jaki problem z oświetleniem Wam chodzi..

Fraglesso
30-01-2013, 17:20
zrobilem kilka testów z tym światłem o ktorym mowisz,
nie zobaczylem zadnych problemów przy podpiętym N16-35,
to samo nie bylo problemow podczas koncertów przy swietle scenicznym,
nie zauwazylem by gdzies ostrzyl szybciej bądź wolniej,
nawet przy slabym oswietleniu typu lampka przy biurku w nocy,
ostrzy ostro w punkt.

jedynie przy podlaczonym tamronie ostrzy jakby na raty na 2-3 razy,
wolniej to dziala ale tak samo jest i w domu jak i na scenie czy na dworzu,
wiec to nie kwestia oswietlenia a jedynie albo aż - obiektywu.

szczerze próbowałem dojsc do tego problemu o ktorym piszecie,
ale jak bym sie nie staral nie mam zielonego (ani czerwonego :mrgreen: ) pojęcia
o jaki problem z oświetleniem Wam chodzi..

Widocznie miałeś więcej szczęścia... u mnie wyłapałem to wcześniej, ale wydawało mi się, że to moja wyobraźnia płata figle... ale jak Prz3mo wyłapał problem, to dokładniej przetestowałem i problem jest ogromny.

rurkey
30-01-2013, 18:19
planuje zakup nikona D600 , zadzwoniłem dziś do serwisu nikona z pytaniem o wade i wbrew pozorom powiedziano mi że wada została już odnotowana ale jeszcze nikon polska nie wypowiedział sie co z taką wadą zrobi i jaką postawe przyjmuje ale podobno sie do tego przyznali że coś takiego może mieć miejsce. Życzliwy pan przekierował mnie z pytaniem czy czyszczą matryce w formie gwarancji do serwisu gwarancyjnego nikona gdzie powiedziano mi że czyszczenie matrycy jest zazwyczaj robione poza formą gwarancji gdyż to dzieję się ze względu na użytkowanie lecz wspomniał iż niektóre przypadki były rozpatrywane inaczej i on pierwsze słyszy o czymś takim , cóż nie wiem co myśleć

TamTaramTam
30-01-2013, 18:47
Ja również nie mam problemu z AF w D600 :)

Anar
30-01-2013, 19:30
lecz wspomniał iż niektóre przypadki były rozpatrywane inaczej i on pierwsze słyszy o czymś takim , cóż nie wiem co myśleć

jeśli pracodawca u którego pracujesz powie Ci żebyś klientom nie mówił że to co sprzedajesz ma wady to tak będziesz robił, jeśli się z tym nie zgadzasz to po prostu składasz wymówienie i przestajesz pracować, tak ciężko to pojąć?

były już wałkowane telefony do serwisu setki razy w tym temacie...

Władca Pixeli
30-01-2013, 20:19
planuje zakup nikona D600 , zadzwoniłem dziś do serwisu nikona z pytaniem o wade i wbrew pozorom powiedziano mi że wada została już odnotowana ale jeszcze nikon polska nie wypowiedział sie co z taką wadą zrobi i jaką postawe przyjmuje ale podobno sie do tego przyznali że coś takiego może mieć miejsce.
Stek bzdur wymyślonych najprawdopodobniej w agencji PR Nikon Polska aby unikać pyskówek.
Po pierwsze pracownik nie może wypowiadać się w o czymś co nie zostało potwierdzone przez główną siedzibę.
Po drugie Nikon Polska nie ma tu nic do gadania i to nie Nikon Polska decyduje co robić w takich przypadkach tylko Nikon Japan.

irek6311
30-01-2013, 20:38
Jakby nasz Nikon Polska coś powiedział/napisał to lecą ze stołków i tyle ,
rozmowy nagrywane w Serwisie to plotą bajki by klienta uspokoić ,
co tu ukrywać felerne body D600 sprzedają i śpiewają sobie dużo $ jak na jakość produktu ,
w USA byłaby afera ale u nas to po kościach się rozejdzie a klient zamiast zdjęcia robić śle nowy sprzęt do Serwisu .

prz3mo
30-01-2013, 21:04
w USA byłaby afera ale u nas to po kościach się rozejdzie a klient zamiast zdjęcia robić śle nowy sprzęt do Serwisu .

Zaraz, zaraz... ale w USA ludzie też mają problemy z D600. To nie jest "polski" problem.

Fraglesso
30-01-2013, 21:10
Zaraz, zaraz... ale w USA ludzie też mają problemy z D600. To nie jest "polski" problem.

No właśnie... ciekawi mnie co na to Nikon USA, Nikon Niemcy, czy inne ich placówki... ktoś coś wie o postawie nikona w innych krajach?

irek6311
30-01-2013, 21:20
Zaraz, zaraz... ale w USA ludzie też mają problemy z D600. To nie jest "polski" problem.Skala widocznie za mała na Aferę ,
znajomy z Berlina D600 przywiózł i też felerny AF < do Serwisu wysłał ,
w Europie chyba najwięcej tych trefnych D600/800 ale czy to coś zmieni ...

prz3mo
30-01-2013, 21:35
ktoś coś wie o postawie nikona w innych krajach?

Poczytaj dpreview.

Fraglesso
30-01-2013, 22:33
Poczytaj dpreview.

Nie jestem oblatany w innych językach, dlatego pytam tu na forum...

ayu
30-01-2013, 22:42
U mnie AF jest ok. Nie wychwyciłem złej pracy ani na centralnym ani na bocznych ale matryca jest zakurzona.

Z telefonu

crayo
02-02-2013, 16:21
Witam,

Puszka wróciła - matryca czysta, nic nie zapłaciłem.

Lazyboy
02-02-2013, 20:01
Puszka wróciła - matryca czysta, nic nie zapłaciłem.

Ciekawe czy bedzie brudzic dalej czy bedzie juz OK.

nieludzki
02-02-2013, 20:57
Hej
Ma ktoś sposób na widoczność NEF-ów w eksploratorze Windows 7?
Nie wiem o co chodzi z błędem AF. Dużo robię zdjęć dzieciaka w ciemnym pomieszczeniu przy świetle świetlówek oraz żarowym i chyba nie widzę żadnych uchybień - chyba ze to widać w jakiejś konkretnej sytuacji.

ekonet
02-02-2013, 21:08
Hej
Ma ktoś sposób na widoczność NEF-ów w eksploratorze Windows 7?
Wystarczy, że zainstalujesz sobie program ViewNX ze strony Nikona.

Malika
02-02-2013, 21:12
W eksploratorze to raczej Nikon NEF Codec

nieludzki
02-02-2013, 21:23
mam ViewNX 2 i nie widać w eksploatorze

kze
02-02-2013, 21:38
Dziś byłem w FotoJoker w Wawie. Oszacowali, że w całym fotojokerze w Polsce mogło sprzedać się jakieś 400 d600. Do nich (w Wawie) nikt sie nie zgłosił z brudzącą się matrycą i to chyba jest wydumany problem. Ale cenę dziś obniżyli o 400plm do 6,4tyś... A i że to na pewno czarny PR... Skoro obniżyli cenę, to chyba nie sprzedaje się.. Uznaliśmy że docelowo cena chyba zatrzyma się w granicach 5tyś (tak jak 7d i d300s). Tylko kiedy to będzie??
Ponadto u nich jest duży obrót. Jak zamawiają to 2-3 sztuki i jak zejdą to kolejne. Tak więc modele z ekspozycji to nie są te z pierwszej produkcji tylko na bieżąco zamawiane...
Wychodzi, że FJ nic nie wie o problemie, a serwis (jak pytałem chyba 15.01) twierdzi, ze były problemy i już zapanowali nad problemem.

Borat1979
02-02-2013, 21:50
Wystarczy, że zainstalujesz sobie program ViewNX ze strony Nikona.
Instalacja ViewNX nie nic tu nie da bo w żaden sposób nie wpływa na wyświetlanie plików w eksploratorze Windows.

Potrzebny jest nikon Raw Codec
http://www.nikonimglib.com/nefcodec/

nieludzki
02-02-2013, 22:00
Instalacja ViewNX nie nic tu nie da bo w żaden sposób nie wpływa na wyświetlanie plików w eksploratorze Windows.

Tak, tak. Już ssę.

ayu
02-02-2013, 22:39
A ja mam takie pytanie jakie karty sd "potrafi" obsłużyć D600 jaka jest prędkość zapisu? Szukałem ale nie znalazłem. Czy najszybsze karty 90Mb/s to nie będzie zbytek. Może w zupełności wystarczy 45Mb/s. Często używam zdjęć seryjnych.

Z telefonu

Anar
02-02-2013, 22:39

a nie lepiej mieć działające rawy ze wszystkich aparatów?

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=26829

A ja mam takie pytanie jakie karty sd "potrafi" obsłużyć D600 jaka jest prędkość zapisu? Szukałem ale nie znalazłem. Czy najszybsze karty 90Mb/s to nie będzie zbytek. Może w zupełności wystarczy 45Mb/s. Często używam zdjęć seryjnych.

idealny material tutaj: http://fotoblogia.pl/2010/11/26/karta-pamieci-jaka-wybrac

crayo
02-02-2013, 23:19
Ciekawe czy bedzie brudzic dalej czy bedzie juz OK.

Będzie, 20 testowych strzałów - minimalne paproszki, ledwo widoczne po lewej stronie. Nie tak duże jak poprzednio. Jutro zrobię test w dziennym świetle. Pozostaje kupić GREEN CLEAN'a i czasem odkurzyć matrycę.