Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)
cz4rnuch
05-11-2013, 08:37
...Aktualnie D600 kosztuje ~4900 w dobrym sklepie. Mysle, ze nawet jak na zakurzony sprzet to cena ok ;) Nie dla Svena ;)
No w PL raczej takiej ceny nie uświadczysz... :D
kurczeblade
05-11-2013, 10:32
Nadal robię zdjęcia i nadal nie mogę narzekać, żadnych plam, bez kurzu..
Złamałam się i z lupą przejrzałam parę zdjęć, niczego się nie doszukałam.
Albo on nie kurzy, albo ja ślepa jestem, albo nie wiem, jak to tłumaczyć.
Generalnie nie mam czasu na pierdoły, robię zdjęcia i czekam..albo na kurz, albo na cud :P
Pozdr.
Bo w przeciwieństwie do innych tutaj wiesz jakie przeznaczenie ma ten aparat :) nie uswiadczysz tego kurzu na normalnym korzystaniu. Jedyne kto Ci będzie o tym przypominać to niektórzy forumowicze :) będą pisać fraszki na temat kurzu, u nich będzie nabitych kilkaset postow w liczniku na temat bzdur, a u Ciebie kilkaset fajnych zdjec tym aparatem :)
nie uswiadczysz tego kurzu na normalnym korzystaniu.
Ciekawa koncepcja. Uważasz, że zdjęcia robi się tylko na niskich przysłonach? Inne już nienormalne? Czyli odpadają widoczki, produktówka, macro, architektura, wnętrza, motoryzacja itd, itp.
Ja używam D600 od ponad roku i z kurzem jest bardzo upierdliwy problem. Jeżeli przed każdą większą sesją musisz najpierw wyczyścić aparat a i tak nie wiesz, czy nie będzie 50 syfów do stemplowania.
Dodam, że niestety AF eliminuje ten aparat z normalnej pracy na koncertach. Robiłem bezpośrednie porównanie z fuji s3 i niestety dziadek radzi sobie lepiej, o s5 nie wspominając. To nie ględzenie, jeżeli nowy aparat za 6-7 tys. jest mniej przewidywalny w pracy niż zabytek wart kilka stów, to trudno to wychwalać.
I szybkie pytanie jeszcze:
Czy matryca jest ze szkła? Nie? To ile rys będzie na matrycy po kilkudziesięciu czyszczenia? I to już będzie uszkodzenie mechaniczne czyli po gwarancji...
A kto każe wyciągać matrycę? Wystarczy wyczyścić szklany filtr AA
fotouśmieszek
05-11-2013, 12:45
Nadal robię zdjęcia i nadal nie mogę narzekać, żadnych plam, bez kurzu..
Złamałam się i z lupą przejrzałam parę zdjęć, niczego się nie doszukałam.
Albo on nie kurzy, albo ja ślepa jestem, albo nie wiem, jak to tłumaczyć.
Generalnie nie mam czasu na pierdoły, robię zdjęcia i czekam..albo na kurz, albo na cud :P
Pozdr.
Zamien na taki z kurzem,uzyskasz pewnosc,uspokoisz nerwy:mrgreen:
pozdrawiam:-)
Kochani, czytanie tego forum zaczyna się robić irytujące. Pracuję w handlu 10 lat, konkretnie w branży AGD i RTV. Czasy dobrego sprzętu niestety bezpowrotnie minęły. W tej chwili firmy mają generować jak największy zysk, a czy klient jest zadowolony czy nie to sprawa drugorzędna niestety. Jest tak w każdej firmie więc twierdzenie, że Nikon jest beee a C... jest super jest dalekie od prawdy. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Wyszedł nowy Nikon DF i już jęki, stęki, że jest do bani. Pewnej grupie osób po prostu powinno się stworzyć forum "wiecznie.narzekający.pl". Dla przykładu telewizor marki x, wysoki model, drogi, dwurdzeniowy procesor, smart tv, a muli się bardziej niż podstawowy model smart tv. Przychodzi kobietka i mówi, że poprzednia pralka działała jej 15 lat - odpowiedź, nowa już tyle nie podziała (i to niezależnie od firmy). Takie są niestety obecne realia i trzeba się z tym pogodzić. Tyle ode mnie. Pozdrawiam
fotomarek_k
05-11-2013, 12:50
...Robiłem bezpośrednie porównanie z fuji s3 i niestety dziadek radzi sobie lepiej, o s5 nie wspominając. To nie ględzenie, jeżeli nowy aparat za 6-7 tys. jest mniej przewidywalny w pracy niż zabytek wart kilka stów, to trudno to wychwalać.
Nie bluźnij :) Używam obecnie-można powiedzieć równolegle- D800, s3 oraz s5 i zastanawiam się, kto i za ile naprawi, jak już któryś fuj padnie. W tym przypadku cena ma się nijak do wartości... Żeby było na temat- fujiki odkurzam 1, max. 2x w roku :wink:
ps. Na marginesie-!AGresT udało Ci się s5 poskładać domowym sposobem?
Nie, ale jeszcze to zrobię :)
Zbieram siły.
LakiTester
05-11-2013, 13:07
Bo w przeciwieństwie do innych tutaj wiesz jakie przeznaczenie ma ten aparat :) nie uswiadczysz tego kurzu na normalnym korzystaniu.
Przeczytalem wszystkie posty w tym watku :) powinienem dostac nagrode za wytrwalosc :)
Moje wnioski sa nastepujace. Mozna wyodrebnic pewna grupe osob co uwaza ze:
Przeznaczenie i normalne uzytkowanie tego aparatu to max f8 i najlepiej zeby w gornej czesci kadru nie bylo jasnych obiektow (niebo, sciana itp itd).
Jest tez grupa osob co sobie lubi strzelic fotke na wyzszych wartosciach f, jakis krajobraz, widoczek samolocik itp itd.
Tym osobom na fotkach pojawia sie kurz, olej. I zrozumiale jest, ze sie bardzo wkurzaja na taki stan rzeczy. Szczegolnie, ze wydali okolo 6tys na taki aparat. W specyfikacji aparatu nie jest napisane, ze uzyteczna wartosc przyslony to f8. Sa tacy, co strzelaja glownie foty na dosc wysoich f. Jest to ich prawo i ich sprawa jakie robia foty tym aparatem. Oni uwazaja, ze duze f to normalne korzystanie z tego aparatu. No i znowu maja do tego prawo gdyż producent nie wyspecyfiowal, ze na wyskoch f bedzie prawdopodobnie widac kurz/olej.
Summary:
Ci co robia foty do f8 i nie widza kurzu niech dalej robia foty i sie ciesza aparatem i nie zawracaja sobie kurzem/olejem glowy. Ci co robia foty na wysokich f i nie widza kurzu/oleju powinni byc naprawde bardzo zadowoleni.
Ci co robia foty na wysokich f i widza kurz/olej maja calkowite prawo do narzekania i wkurzenia na producenta. Gdyz nigdzie w specyfikacji nie ma napisane, ze uzyteczna wartosc jest do f8 a powyzej wielce prawdopodobne, ze pojawi sie kurz/olej.
To jest chyba bardzo zrozumiale.
Niezrozumiale jest tylko to, ze uzytkownik "kurczeblade" tak broni tego aparatu i stara sie utrzec nosa tym co narzekaja na ten aparat. Slyszalem, ze w roznych branzach rozne firmy placa roznym ludziom za pisanie pochlebnych opini o produktach tych firm. Ale nie chce mi sie wierzyc zeby Nikon PL cos takiego robil na tak marnym rynku jak nasz :)
kurczeblade
05-11-2013, 13:14
AF eliminuje ten aparat z normalnej pracy na koncertach. Robiłem bezpośrednie porównanie z fuji s3 i niestety dziadek radzi sobie lepiej, o s5 nie wspominając. To nie ględzenie, jeżeli nowy aparat za 6-7 tys. jest mniej przewidywalny w pracy niż zabytek wart kilka stów, to trudno to wychwalać.
Żartujesz sobie. Od samego początku było gwizdane że to body jest do zastosowań amatorskich. Mogłeś tego nie brać skoro, masz same wyk..scie profesjonalne koncertowe zlecenia, które wymagają perfekcyjnego AFu. :)To jak kupić świadomie samochód w którym licznik prędkości się kończy na 180km/h i marudzić później że nie ma możliwości nim pociągnąć 300km/h (tutaj są lubiane porównania do motoryzacji)Gdzie masz napisane że D600 jest przeznaczony do PRACY?! kto Ci powiedział że on będąc robiony, miał działać jak taki 1Dx który jest właśnie robiony do PRACY :) kupujesz coś co nie jest przeznaczone do takiego działania, i później majaczysz na forach że się w Twoich rękach nie sprawdza, zniechęcając innych ludzi ?! Chociaż mimo tego że to body było konstruowane do zastosowań amatorskich, to niektórzy wykorzystują to do profesjonalnych zleceń i potrafią wykorzystać potencjał. :)
Ty sobie nie radzisz z tym aparatem, to nie oznacza że inne osoby też sobie nie radzą ... !
Ludzie opanujcie emocje to jest sprzęt elektroniczny od którego trzeba wiedzieć co się ma oczekiwać. Nie kupujecie żony na całe życie.... :)
Niezrozumiale jest tylko to, ze uzytkownik "kurczeblade" tak broni tego aparatu i stara sie utrzec nosa tym co narzekaja na ten aparat. Slyszalem, ze w roznych branzach rozne firmy placa roznym ludziom za pisanie pochlebnych opini o produktach tych firm. Ale nie chce mi sie wierzyc zeby Nikon PL cos takiego robil na tak marnym rynku jak nasz :)
Hehe :) Tak, jutro dostane kilka nowych szkieł od Nikona Polska :-)
a poza tym, masz racje z resztą tekstu. Z tematu zrobiło się lenie wodą, wszystko wcześniej zostało powiedziane przez fizycznych użytkowników tego aparatu, teraz pozostało zostawienie tematu dla maruderów, którzy lubią sobie poplotkować :-) Szkoda tylko że przez takich niektórzy nie będą potrafili dokonać rozsądnego wyboru, bo piszą niewiarygodne subiektywne bzdury - które w większości nie mają oparcia na własnym doświadczeniu :)
siwyozzman
05-11-2013, 13:18
Przychodzi kobietka i mówi, że poprzednia pralka działała jej 15 lat - odpowiedź, nowa już tyle nie podziała (i to niezależnie od firmy). Takie są niestety obecne realia i trzeba się z tym pogodzić. Tyle ode mnie. Pozdrawiam
Myślę że jak kupi pralkę Miele to jednak 15 lat wytrzyma... :)
Jakie to szczęście, że po 20 latach pracy, ktoś mnie wreszcie uświadomił, że nie umiem używać aparatu. Dziękuję.
D600 mam do stałej dyspozycji, ale nie jest mój. Tak jak kilka innych Nikonów, PhaseOne czy H2.
Zresztą, wygląda na to, że znowu się zapomniałem i zacząłem wypowiadać się na forum. To się nie powtórzy.
@LakiTester - serio przeczytałeś cały wątek?!
@siwyozzman - sąsiadowi padła po czterech.
Myślę że jak kupi pralkę Miele to jednak 15 lat wytrzyma... :)
Obawiam się, że i MIELE tyle już nie wytrzyma ;) ale jest duże prawdopodobieństwo.
kurczeblade
05-11-2013, 13:37
Jakie to szczęście, że po 20 latach pracy, ktoś mnie wreszcie uświadomił, że nie umiem używać aparatu.
Taka różnorodność w społeczeństwie. Czasami człowiek robi coś 50lat, a okazuje się że znajdują się dużo młodsi i bardziej doświadczeni z dużo mniejszym stażem w latach, ale większą wiedzą i lepszym doświadczeniem :-)
uzytkownik jest tu nowy i jeszcze mu nie opadło podniecenie po kupnie D600. Co najmniej jakby w totka 10 miliardów wygrał - a to zwykły amatorski mały aparacik. Podskakuje do uzytkowników którzy doświadczeniem go zjadają jak wieloryb plankton, ale takie juz uroki bycia nowym i nieopierzonym tu.
Może się wyrobi kiedyś i opamięta..,.
kurczeblade
05-11-2013, 13:46
uzytkownik jest tu nowy i jeszcze mu nie opadło podniecenie po kupnie D600. Co najmniej jakby w totka 10 miliardów wygrał - a to zwykły amatorski mały aparacik. Podskakuje do uzytkowników którzy doświadczeniem go zjadają jak wieloryb plankton, ale takie juz uroki bycia nowym i nieopierzonym tu.
Może się wyrobi kiedyś i opamięta..,.
Rozumiem że wedle Twoich cyferek, nabitych pod Twoim profilowym, mam mniej prawa do wypowiadania się niż Ty?! :)
Poczekaj, od jutra będę siedział jak Ty nabije trylion postów i zobaczymy czy wciąż będziesz tak mówił :d Zrobię 7000 postów - i pewnie zbledniesz z wrażenia.
fotomarek_k
05-11-2013, 14:17
...znajdują się dużo młodsi i bardziej doświadczeni z dużo mniejszym stażem w latach, ale większą wiedzą i lepszym doświadczeniem :-)
I tacy sie wyzwań nie bojo... i kupujo świadomie kurzące- bo tylko amatorskie- d600?:lol:
Czy ten wątek można już wreszcie zamknąć? D600 kurzy, wszystkie numery seryjne. Body wolne od tej wady (miejmy nadzieję) to D610.
Jednym kurz nie przeszkadza (pracują na otwartej przysłonie, małych GO) innym przeszkadza, bo przymykają. Najbardziej zaś przeszkadza tym, co tego body nie mają, oraz tym, co chcieli kupić D600, ale ze względu na kurz nie kupili. Mają teraz mozliwość zakupu D610. Tak, firma Nikon zrobiła bardzo brzydko wypuszczając niedorobiony model, zaniechała akcji serwisowej i zrobiła D610, co część posiadaczy D600 mogło zdenerwować (a część się nie przejmuje).
Czy takie podsumowanie zamyka sprawę?
Wątek o innych sprawach związanych z D600 jest otwarty. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219009
Może kogoś to zainteresuje lub komuś się przyda taka informacja.
http://nikonrumors.com/2014/02/15/law-firm-collects-nikon-d600-sensor-dustspot-complaints-for-a-potential-class-action-lawsuit.aspx/
http://www.lieffcabraser.com/Case-Center/Nikon-D600-SLR-Camera-Dust-Complaints.shtml?gclid=CKSmjdyGtrwCFSISMwodlXQAiA
http://www.optyczne.pl/6720-news-Czy_b%C4%99dzie_pozew_zbiorowy_przeciwko_Nikonowi_ .html
No i super. Napisałem komentarz. Niech nowe body będą raz na kila lat, a zmiany w body niech będą istotne.
No i super. Napisałem komentarz.
A jeden usunąłem.... :)
Hehe jak bedzie taki pozew w PL to sie dokladam, zadowolony jestem, ale co wymiana na nowszy to wymiana :D
Czy teraz Ci (jak ja), którzy przeczekali zakup d600 ze względu na jego wadę i zakupili nowy model (z nową ceną oczywiście) mogą czuć się na swój sposób też wydy...i? ;) Bo jak tak to lecę kupić używkę 600 i czekam na wymianę na drugą nówkę 610.. :)
Hehe jak bedzie taki pozew w PL to sie dokladam, zadowolony jestem, ale co wymiana na nowszy to wymiana :D
raczej wątpię by taki pozew powstał w PL, ale wszystko w rękach użytkowników tej puszki..
jest w us wiec łatwo się przyłączyć, a jak to mówią "w jednosci siła", więc jeśli ktoś zna dobrze en to warto skontaktować się z nimi, namiar został podany w newsie..
fotomarek_k
19-02-2014, 10:49
Czy teraz Ci (jak ja), którzy przeczekali zakup d600 ze względu na jego wadę i zakupili nowy model (z nową ceną oczywiście) mogą czuć się na swój sposób też wydy...i? ;) (...)
Nie sądzę- cena 610ki zdaje się niższa, niż wchodzącej 600ki. W bonusie masz święty spokój, bo pewnie różne inne byki z poprzednich modeli ( np.rozjazdy af 800ki) zostały wyeliminowane :-)
cz4rnuch
19-02-2014, 11:32
...jest w us wiec łatwo się przyłączyć, a jak to mówią "w jednosci siła", więc jeśli ktoś zna dobrze en to warto skontaktować się z nimi, namiar został podany w newsie..
Ja tam nie widzę informacji, że w stanach pozew już jest a jedynie to że firma zbiera informacje. Może się okazać że zrezygnują bo np sprawa jest przegrana( bo nikon wymienia wadliwe części w ramach gwarancji lub nawet chodzą słuchy, że w niektórych przypadkach aparat na D610). Istnieje też prawdopodobieństwo, że chcą sobie zrobić reklamę. Na prawie się niestety nie znam, ale mam wątpliwości czy osoba prywatna która kupiła aparat w polskim sklepie może się przyłączyć do pozwu który złoży amerykańska firma podejrzewam że przeciwko tamtejszemu oddziałowi powołująć się przy tym na tamtejsze regulacje prawne.
Hej, jak to jest z czyszczeniem D600 w oficjalnym serwisie nikona? Zapytałem czy w przypadku tego modelu podchodzi to pod gwarancję to Pan zaczął się moim zdaniem wykręcać, że oni dopiero stwierdzą czy to są zabrudzenia z wnętrza aparatu... Wysyłania po to żeby miesiąc czekać na aparat i ostatecznie zapłacić 150zł za czyszczenie wolałbym uniknąć. Jak to jest/było w waszym przypadku?
W bonusie masz święty spokój, bo pewnie różne inne byki z poprzednich modeli ( np.rozjazdy af 800ki) zostały wyeliminowane :-)Co ma wspólnego AF z D800 z tym z D600/610? Inne body, inne moduły AF. Nie ma punktów wspólnych. Nie cierpię takiego uogólniania.
.. Na prawie się niestety nie znam, ale mam wątpliwości czy osoba prywatna która kupiła aparat w polskim sklepie może się przyłączyć do pozwu który złoży amerykańska firma podejrzewam że przeciwko tamtejszemu oddziałowi powołująć się przy tym na tamtejsze regulacje prawne.Nie trzeba w USA. U nas też są mozliwe pozwy zbiorowe. Tylko trzeba udokumentować, że NP nie chce się zająć body konkretnego użytkownika.
cz4rnuch
19-02-2014, 17:07
Nie trzeba w USA. U nas też są mozliwe pozwy zbiorowe.
No nie trzeba ale ja też nigdzie czegoś takiego nie napisalem. Odniosłem się jedynie do wypowiedzi kolegi którego zacytowałem a który zasugerował, że jeśli tylko biegle posługujemy się szekspirowskim to możemy się podpiąć pod pozew amerykański który póki co nie istnieje :)
fotomarek_k
19-02-2014, 18:05
Co ma wspólnego AF z D800 z tym z D600/610? Inne body, inne moduły AF. Nie ma punktów wspólnych. Nie cierpię takiego uogólniania. (...)
Nie uważasz chyba, że tak zacna firma jak Nikon "gubi doświadczenia" i nie wykorzystuje ich w swej działalności produkcyjnej ? :-)
Mam nadzieję, że jesteś w błędzie... Jeśli nie, to biada nam, biada :-( :sad: ;)
ps. A propos punktów wspólnych- ja nie wiem, czy mechanizmy w komorze lustra są zupełnie różne- jeśli masz jakieś info, to się podziel wiedzą...
Nie uważasz chyba, że tak zacna firma jak Nikon "gubi doświadczenia" i nie wykorzystuje ich w swej działalności produkcyjnej ? :-)
Czyli jak wypuścili model, który nie posiadał takich błędów, tzn, że żaden nastepny juz ich nie będzie posiadał? Sęk w tym, że istniał już D700 (nie wspomnę o innych modelach, które były DX - D300 czy D200). Następca ma jednak inny korpus - i jak się okazuje to może być wystarczająca zmiana. Nie wiem na czym polega błąd - gorsze materiały czy inne oszczędności (zmiana konstrukcji). Fakt faktem, że następca może nagle mieć wadę (D700-D800) lub wręcz odwrotnie (D600-D610)
ps. A propos punktów wspólnych- ja nie wiem, czy mechanizmy w komorze lustra są zupełnie różne- jeśli masz jakieś info, to się podziel wiedzą...Korpusy są rózne, więc nawet jak mechanizm jest ten sam, to jest w czyms innym zamocowany. Tyle wiemy. A czy mechanizmy sa rózne? Może tak, może nie - nie mam danych.
To nie temat o D800. Proszę jedynie o nie robienie nieuprawnionych uogólnień. AF z D600/D610 jest inny niż AF z D800.
fotomarek_k
20-02-2014, 00:42
Czyli jak wypuścili model, który nie posiadał takich błędów, tzn, że żaden nastepny juz ich nie będzie posiadał? (...)
Proszę jedynie o nie robienie nieuprawnionych uogólnień. AF z D600/D610 jest inny niż AF z D800.
Jacku, się to tak łatwo odwrócić nie da. Byk z wprowadzenia jakiegoś "udoskonalenia" (np. oszczędnościowego... albo może kosmicznego wodotrysku, który w następnych wersjach rzuci na kolana :-?) wynika, moim zdaniem.
Hipoteza moja- którą nieuprawnionym uogólnieniem nazwałeś- w związku czasowym między wypuszczeniem nowych body a ujawnieniem określonych przypadłości ma źródło. Nie piszę "ujawnieniem wad", bo nikt dotąd oficjalnie wad nie wykazał i nie potwierdził :wink:
Natomiast założyłem, że nawet gdyby N miał ochotę takie "udoskonalenia" w d610 zastosować, to raczej odpuścił opierając się na rozwiązaniach sprawdzonych, np. w D700.
Stąd opinia moja, że właściciele 610 mogą być zadowoleni i dobrej myśli... :smile:
ps. Poza różnicami af-ów określonymi w specyfikacjach poszczególnych sprzętów, nie posiadam wiedzy co jeszcze "mają inaczej" w tej kwestii...
fotolukasso
22-02-2014, 21:01
Dziś po raz pierwszy od zakupu wyszedłem sobie w plener. Czytałem o tym kurzu ale myślałem że mój egzemplarz to już ta niby seria poprawiona ;) niestety... Czy częsta zmiana obiektywu ma na to jakiś wpływ? Bo powiem szczerze że raczej w warunkach ekstremalnych staram się nie zmieniać... Czy komuś z użytkowników udało się w jakiś sposób reklamować z pozytywnym skutkiem - jeśli tak to gdzie? /wybaczcie - pewnie jest to w treści wątku ale te ponad 500 stron do przeglądania w stresie... - bardzo proszę o podpowiedz.
kurczeblade
22-02-2014, 21:19
zmieniasz obiektywy w próżni ? :D
Dziś po raz pierwszy od zakupu wyszedłem sobie w plener. Czytałem o tym kurzu ale myślałem że mój egzemplarz to już ta niby seria poprawiona ;) niestety... Czy częsta zmiana obiektywu ma na to jakiś wpływ? Bo powiem szczerze że raczej w warunkach ekstremalnych staram się nie zmieniać... Czy komuś z użytkowników udało się w jakiś sposób reklamować z pozytywnym skutkiem - jeśli tak to gdzie? /wybaczcie - pewnie jest to w treści wątku ale te ponad 500 stron do przeglądania w stresie... - bardzo proszę o podpowiedz.
Pokaż ten kurz na fotce.
zakonnica
23-02-2014, 13:47
Tylko proszę, niech to nie będą dwa paproszki na krzyż, bo takie widuje na codzien przy wielokrotnej zmianie obiektywów...
Hamarama
23-02-2014, 19:08
Są paprochy w d600 w lewym górnym rogu. U mnie znowu się cos tam pokazało. Ale bez przesady. Każdy już o tym wie. Nie ma co pisać w kółko o tym samym i mieć złudzeń, że są jakieś egzemplarze wolne od tej wady. Idzie z tym żyć, a w zasadzie nie jest to żadną uciążliwością. Co jakiś czas i tam czyszczę matrycę. Czy to d800 czy d600. Normalka. Ja mając d800 świadomie kupiłem d600 a nie d610. Miałem 1500 w kieszeni. Puszka jest bardzo dobra i kupiłbym ja ponownie. Gdybym miała być jedyną to pewnie kupiłbym d610.
Podsumowując, kurzenie to fakt stwierdzony i nie piszmy już o tym. Może znajdźmy jakąś inną wadę ;)
http://www.dpreview.com/news/2014/02/26/nikon-to-offer-d600-shutter-replacement-to-address-dust-issue
http://www.nikonusa.com/D600Advisory
The solution: Nikon is making available to all owners of D600 cameras (even if Nikon’s product warranty has expired) this customer-service measure, which includes the inspection, cleaning and replacement of the shutter assembly and related parts of your camera, FREE OF CHARGE as well as the cost of shipping D600 cameras to Nikon and their return to customers. Once again, please understand that regardless of this service, your D600 camera as is the case with all D-SLR cameras, will continue to require normal periodic sensor cleanings.
Jak widac, pozew dziala cuda ;)
O prosze - w Japonii to samo:
http://www.nikon-image.com/support/whatsnew/2014/0226.htm
Ciekawe czy Polska sie zalapie ;)
EDIT: Kitaj tez -> http://www.nikon.com.cn/sc_CN/service/service_advisory.page?ID=templatedata/sc_CN/taggable_content/data/service_advisory_notices/Service%20Advisory%20for%20D600&Category=service-and-support&Section=service-advisory
W koncu cos sie zaczyna ruszac, szkoda ze 100 lat pozniej niz powinno ;)
No to chyba spora grupa czeka na Polskę, będą kolejki i czyszczenie będzie trwało 2 m-ce jak znam życie :)
Ale o co chodzi? Przecież kurcze blade ten aparat jest ok, wystarczy trochę podmuchać i po sprawie. Narzekają tylko malkontenci.
Piszesz jakbyś pracował w serwisie nikona...
Miałeś w ręce więcej nic 3 puszki d600?
Zapewne nie.
Nie wiesz jakie może być kurzenie i jak to może wkur....!
Więc przestań oskarżać wkur... ludzi o malkontenctwo!
PS.
DO Panów wklejających zagraniczne linki. Na forum obowiązuję j. polski, więc prosiłbym dla tych co nieznaną języka angielskiego napisać szybkie info w naszym języku.
rul3z luzuj portki bo chyba nie zrozumiales przekazu tomfoot'a ;)
W necie wszyscy sie ciesza i juz szukaja D600tek po taniosci :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/02/1010111_592121527535767_292664720_n-1.jpg
źródło (http://www.slubnie.danielkordos.com/wp-content/uploads/2014/02/1010111_592121527535767_292664720_n.jpg)
Dmuchane, czyszczone i przy f8 jest tak :)
Nie to, że mi przeszkadza bo tak nie jest, w codziennych zdjęciach używam f 1,8-2,2 i jest OK.
Piszesz jakbyś pracował w serwisie nikona...
Miałeś w ręce więcej nic 3 puszki d600?
Zapewne nie.
Nie wiesz jakie może być kurzenie i jak to może wkur....!
Więc przestań oskarżać wkur... ludzi o malkontenctwo!
PS.
DO Panów wklejających zagraniczne linki. Na forum obowiązuję j. polski, więc prosiłbym dla tych co nieznaną języka angielskiego napisać szybkie info w naszym języku.
Weź pigułkę.
Ps.
a'propos języka: nie chciało się nosić szkolnej teczki, trzeba dźwigać woreczki...
Dmuchane, czyszczone i przy f8 jest tak :)
Nie to, że mi przeszkadza bo tak nie jest, w codziennych zdjęciach używam f 1,8-2,2 i jest OK.
No raczej masz gó...niany aparat. Bo funkcjonalność w zakresie f <8 to taka jakby okrojona wersja :-)
No raczej masz gó...niany aparat. Bo funkcjonalność w zakresie f <8 to taka jakby okrojona wersja :-)
Wyczuwam ironię ;)
Ja f8 i wiece używam bardzo bardzo rzadko wiec mam zaj...sty aparat i zaje...stą matrycą, tylko czasem wychodzą kwiatki na matrycy, ale to taki gratis od Nikona :)
No proszę, potężny Nikon się jednak przestraszył..........
Szkoda, że potrzeba było ogólnoświatowego pospolitego ruszenia, szkoda nerwów niezadowolonych posiadaczy D600, którzy tego problemu doświadczyli. Mam nadzieję, że mimo wszystko do pozwu dojdzie. To by ich wiele nauczyło.
jest tez w rodzimym jezyku: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/59710
Nowa "nota serwisowa" napisana jest w tonie starej -to było do przewidzenia :)
Zmieniło się jednak trochę. Pył został zmieniony na "liczne ciemne ziarniste punkty" (przetłumaczę: "zupa" powstała z oleju i elementów farby/pyłu).
Pojawiło się "Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności, które mogły wyniknąć w związku z tą sprawą." -troszkę późno, troszkę szkoda, że trzeba to było wymusić.
No i na samym końcu "Firma Nikon będzie nadal podejmować wszelkie możliwe działania w celu dalszego podnoszenia jakości swoich produktów. " -teraz to już nie będzie trudne, skoro w wielu aspektach firma Nikon osiągnęła praktycznie dno. Do tego ma bardzo duże doświadczenie z czasów kiedy słowo Nikon było synonimem słów "jakość", "niezawodność".
Poprawa jakości będzie prosta -odbudowanie zaufania klientów bardzo trudne.
[dopisane]
Mam nadzieję, że ktoś powiadomił serwis, że nie muszą już mówić "brudna matryca w D600 ? -no wie pan, pierwszy raz nam ktoś coś takiego zgłasza" ?
Najważniejsze, że czyszczą po gwarancji. Ja wolę to zrobić sam, ale przy sprzedaży uzyskam wyższą cenę.
Chce Ci sie wymieniac samemu migawke?
Szkoda, że tak jak w USA nie wysyłają kuriera po odbiór tylko trzeba się bujać samemu.
Piotrek B.
26-02-2014, 11:16
Dzwonisz do DHL podajesz ich numer klienta i na ich koszt wysyłasz, o jakim bujaniu się mówisz?
Zamierzam czyścić samemu matrycę. Podobno po jakimś czasie przestaje kurzyć. Co jakiś czas będę przeczyszczał i mam nadzieje że faktycznie przestanie później się tak pokazywać brudek :-)
Mam malutką gruszkę, o w sumie małej mocy więć dużo nie zdziałałałem, ale chociaż zobaczyłem że kurz można wydmuchać spokojnie. Troszeczke zadziałało, ale niestety te większe brudki przeniosły mi się na środek matrycy i już nie chcą się dać zdmuchnąć. Od lewej zdjęcie przed dmuchaniem, po prawej po dmuchaniu (cropy lewego górnego rogu- tam tylko znajdował się syf, którego słabą gruchą rozprowadziłem po innej części matrycy :/ )
http://oi40.tinypic.com/kf5kc3.jpg
źródło (http://oi40.tinypic.com/kf5kc3.jpg)
Pomijając fakt tych brudków, jestem dalej zadowolony z tego aparatu :-) Jak widać wszystko idzie przeczyścić i nie powinno stanowić problemów z fotografowaniem. Oby tylko w przyszłości przestało się kurzyć tak jak na początku ! :-)
Zdjecie po prawej pokazuje matryce jakiej jeszcze nigdy nie mialem tzn tak bardzo zabrudzonej, bo to po lewej to niewiadomo jak to nazwac cala zapackana jak szyba samochodu rajdowego?
Zdjecie po prawej pokazuje matryce jakiej jeszcze nigdy nie mialem tzn tak bardzo zabrudzonej, bo to po lewej to niewiadomo jak to nazwac cala zapackana jak szyba samochodu rajdowego?
Wrzuć nam swojego ostatniego NEFa sprzed miesiąca czy nawet pół roku zrobionego na przysłonie f/18 lub mniejszej. Jakie masz body?
Nikon się osr... LOL :lol:
Ja zaufania do tej firmy ( a raczej ich nowych produktów) mieć już na pewno nie będę. Choćby sam prezes przyjechał do mnie z Japonii, na kolanach, z trzema sztukami D4s i kilkoma szkłami... Mogę co najwyżej wziąć te graty... z łaską :-P ;)
Miewałem gorzej zapaćkaną niż ta po lewej w D70s, D200, D300s, D700. Częsta zmiana szkieł i pierścieni pośrednich w terenie, a pstrykałem niestety na przysłonach f11-f25. Tak więc gdy muszę sięgać do starych fot, to czasami 90% postprocesingu to pędzelek/łatka ;)
Miewałem gorzej zapaćkaną niż ta po lewej w D70s, D200, D300s, D700. Częsta zmiana szkieł i pierścieni pośrednich w terenie, a pstrykałem niestety na przysłonach f11-f25. Tak więc gdy muszę sięgać do starych fot, to czasami 90% postprocesingu to pędzelek/łatka ;)
Ja jak sprzedawałem D300s kupujący sobie zażyczył zdjęcia na f/22 - sam się zdziwiłem ile syfu było.
Piotrek B.
26-02-2014, 12:52
Otóż to. Ja zajrzałem na f16 do D300 pod wpływem czytania o D600 i też się nadziwić nie mogłem ;) Mnie martwi tylko jedno, chciałem wysłać D600 na regulację AF, ale teraz to chyba z 3 tygodni zrobi się 3 miesiące :(
ja czaję syf na matrycy, ale olej???
michalek80
26-02-2014, 12:56
Nikon przyznaje się do błędu i oferuje darmową wymianę migawek w D600 - także po gwarancji.
Posiadacze D600 cieszycie się?
Nikon przyznaje się do błędu
Gdzie ? Gdzie się przyznaje do błędu ? Gdzie o tym można przeczytać -że Nikon przyznaje się, do wady konstrukcyjnej w aparacie, który wypuścił na rynek ?
Na pewno nie tutaj: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/55690 ani nie tutaj: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/59710
Nikon jedynie łaskawie poinformował, że będzie czyścić za darmo matryce oraz wymieniać pewien element w D600. Nie było ani jednego słowa o tym, że jest to wada, błąd konstrukcyjny, ani też o tym, że się do tego przyznają.
Pożar w obszarze PR zaczyna parzyć im tyły...
A teraz czas na:
- D620 (dodany sprawny AF)
- D810 (poprawiona konstrukcja komory lustra i jakość materiałów)
- 24-70 II (poprawiona mechanika)
- 59mm 1.4 (...)
- D710 (w ramach przeprosin za opieszałość i zlewanie klienta na ciepło)
Pożar w obszarze PR zaczyna parzyć im tyły...
A teraz czas na:
- D620 (dodany sprawny AF)
- D810 (poprawiona konstrukcja komory lustra i jakość materiałów)
- 24-70 II (poprawiona mechanika)
- 59mm 1.4 (...)
- D710 (w ramach przeprosin za opieszałość i zlewanie klienta na ciepło)
A gdzie D400? :mrgreen:
No wiesz, wg. najkona D400 zawiera się pewnie w D800 (opcja crop, więcej fps)... Po co zarobić mniej (sprzedając cropa), skoro można pocisnąć na FF?
rul3z luzuj portki bo chyba nie zrozumiales przekazu tomfoot'a ;)
W necie wszyscy sie ciesza i juz szukaja D600tek po taniosci :mrgreen:
Szukają w jakim celu, po co?
http://fotoblogia.pl/411,nikon-oferuje-darmowa-wymiane-migawek-w-d600
Szukają w jakim celu, po co?
Zeby kupic i robic zdjecia?
http://fotoblogia.pl/411,nikon-oferuje-darmowa-wymiane-migawek-w-d600
Zdajesz sobie sprawe, ze gadamy o tym od samego rana? ;)
Jest jakiś plus z tego wszystkiego - będzie można wymienić za free zajechaną migawkę nawet po okresie gwarancji. :)
Zeby kupic i robic zdjecia?
Zdajesz sobie sprawe, ze gadamy o tym od samego rana? ;)
Przewiduję że temat znowu będzie rozdmuchany do następnych 5000 tys postów.
kurczeblade
26-02-2014, 21:29
Jest jakiś plus z tego wszystkiego - będzie można wymienić za free zajechaną migawkę nawet po okresie gwarancji. :)
Dlatego coś czuję że prześle aparat dopiero po okresie gwarancyjnym, albo po tym sezonie już:D
Dlatego coś czuję że prześle aparat dopiero po okresie gwarancyjnym, albo po tym sezonie już:D
pewnie się zdziwią że ktoś przesyła sprawny do naprawy, bo twój egzemplarz wcale nie kurzy :)
Jeśli prawdą jest, że z czasem przestaje kurzyć, to nie.
Moj ma 3,5k strzalow i kurcze, przestal... :D
Przewiduję że temat znowu będzie rozdmuchany do następnych 5000 tys postów.
Zenek, 5 milionow postow to chyba troche za duzo ;)
Tomek czemu nie? Kupujesz D600, nawet jak nie kurzy to nabijasz 100k, pozniej idziesz do kuchni, pryskasz olejem po spaleniu kotleta i wysylasz do serwisu, zeby wymienili migawke - tym sposobem masz 'nowy' aparat ;)
Piotrek B.
27-02-2014, 08:52
He he Polak potrafi ;)
Rafał_Sz
27-02-2014, 10:48
Co prawda u mnie da się przeżyć z plamami, ale puszkę i tak wysyłam. Co mi szkodzi?
Piotrek B.
27-02-2014, 10:51
No właśnie i takiej reakcji się obawiam, miałem wysyłać na regulację AF, ale teraz to pewnie 3 miesiące poczekam..
Rafał_Sz
27-02-2014, 11:02
AF robią na innym stanowisku.
fotolukasso
27-02-2014, 12:20
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e8cec4b57d7c689.html tak na szybko - po przeanalizowaniu pewnych faktów też niestety doszedłem do wniosku że na razie będę musiał z tym żyć
A z innej beczki - czy ktoś z Was ma do d600 Sigmę 24-70? U mnie autofokus strasznie się miota i nie wiem czy to kwestia wadliwego obiektywu - czy też złej współpracy z d600 czy po prostu SIGMA tak ma...
obywatel N
27-02-2014, 13:24
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e8cec4b57d7c689.html
A z innej beczki - czy ktoś z Was ma do d600 Sigmę 24-70? U mnie autofokus strasznie się miota i nie wiem czy to kwestia wadliwego obiektywu - czy też złej współpracy z d600 czy po prostu SIGMA tak ma...
Mam sigmę (starszą) i działa całkiem sprawnie. Nawet, że tak powiem wróciła do łask, ale ja nic ekstremalnego nie robię:) Powiem inaczej w porównaniu z tamim 70-200 (tym bez VR) to jest jak rakieta:)
kurczeblade
27-02-2014, 14:07
pewnie się zdziwią że ktoś przesyła sprawny do naprawy, bo twój egzemplarz wcale nie kurzy :)
spoko, przez rok pewnie coś wleci, póki co to nie będę czyścił matrycy :D
jestem poszkodowanym, także dobije jakoś do 100tyś. zdjęć i prześle aparat na wymianę migawki w celu psychicznej rekompensaty- za zgwałcenie umysłu, przez marudzących forumowiczów . Należy mi się nowa migawka ! :D poza tym, i tak mi się należy, sponsorowany jestem...
Kurz, obojętnie z jakiego źródła, zawsze będzie się pojawiać. Problem z identyfikacją jego pochodzenia będzie miał serwis. Bo na podstawie czego zdecydują, czy wystarczy samo czyszczenie, czy wymiana migawki?
Piotrek B.
27-02-2014, 17:42
AF robią na innym stanowisku.
I inni ludzie?
Bo na podstawie czego zdecydują, czy wystarczy samo czyszczenie, czy wymiana migawki?
Od tego są serwisantami żeby wiedzieć.
Od tego są serwisantami żeby wiedzieć.
... i płacą im m.in. za wymianę migawki.
kurczeblade
27-02-2014, 21:28
dzisiaj sprawdzałem w Opandzie ile zrobionych fot. 29tyś i w sumie ciągle bez zmian, jeżeli chodzi o kurz. Może ktoś przypomnieć do jakiej ilości jest sugerowana żywotność migawki w d600 ?
Teraz użytkownicy D600 zamiast martwić się tym że mają kurz, to będą się martwić że nie mają :-) a forumowe marudery które wyzywały użytkowników D600 od naiwniaków itp, gryzą w stołek z nerwów :P
150 tys. Jak komuś nie chlapie olejem, to czyszczałka dosyć skutecznie pyłu się pozbywa.
Borat1979
27-02-2014, 22:51
Może ktoś przypomnieć do jakiej ilości jest sugerowana żywotność migawki w d600 ?
150 tyś
No i o argumenty mi chodziło, za które dziękuję kolegom: Fatman i Borat1979 oraz kurczeblade! Kurz kurzowi nierówny - czyżby? :D
Nota bene: Ciekawe jak teraz czują się posiadacze "kurzących lub chlapiących olejem" D610 ?
zakonnica
27-02-2014, 23:16
Ja to mam zawsze pecha, moja sztuka nie chce produkować kurzu i jak ja teraz wymienię tą migawkę??? :rolleyes:
sprocket
27-02-2014, 23:30
Moga zrobic tak ze dojda co tak naprawde sie dzieje, pokombinuja bez wymiany a moze tylko poczyszcza I jeszcze wyjda na tym do przodu :)
Pare lat temu Toyota tak zrobila z tym nieszczesnym pedalem gazu, sam mialem wezwanie bo akurat zalapalem sie ze swoja corolla, sprawdzilem na 100% ze nic nie bylo ruszane a na rachunku pisalo ze dodali podkladke, starcilem godzine swego czasu i jeszcze mi wycieraczke wywalili ze ni by nie spelnia wymogow bezpieczenstwa, pozniej sie okazalo ze ta akcja tylko poprawila notowania toyoty :)
zakonnica, wiemy o Twoim pechu informujesz chyba w każdym poście ;)
Moga zrobic tak ze dojda co tak naprawde sie dzieje, pokombinuja bez wymiany a moze tylko poczyszcza I jeszcze wyjda na tym do przodu :)
Pare lat temu Toyota tak zrobila z tym nieszczesnym pedalem gazu, sam mialem wezwanie bo akurat zalapalem sie ze swoja corolla, sprawdzilem na 100% ze nic nie bylo ruszane a na rachunku pisalo ze dodali podkladke, starcilem godzine swego czasu i jeszcze mi wycieraczke wywalili ze ni by nie spelnia wymogow bezpieczenstwa, pozniej sie okazalo ze ta akcja tylko poprawila notowania toyoty :)
Tylko Toyota to była w praktycznie wszystkich wypadkach wina kierowców, bo nie ogarniają dwóch pedałów, a my europejczycy z trzema musimy sobie radzić. A w przypadkach blokady pedału gazu, okazywało się, że puszka z napojem się pod niego wturlała itp.
http://moto.wp.pl/kat,106078,title,Podsumowanie-afery-z-pedalem-gazu-w-Toyotach,wid,14231604,wiadomosc.html?ticaid=11247f&_ticrsn=3
Ja się też raczej nie załapie na wymianę migawki. No nie kurzy, kurcze:(
canon też się kiedyś załapał na wymianę migawek - nic nie pytali, tylko wymieniali jak leciało, nie wiem czy to czasami nawet do dziś nie obowiązuje :(
Archibald6803
28-02-2014, 00:06
I ja też , kurcze blade , (szczęśliwie) nie załapię się na akcję serwisową Nikona , bo ..... świadomie unikam , jak ognia , ich najnowszych wynalazków ........ ;-)
swietnie ze sie z nami podzieliles ta informacja
zakonnica
28-02-2014, 00:39
zakonnica, wiemy o Twoim pechu informujesz chyba w każdym poście ;)
Witaj Rafał, pozdrawiam :D
Warciarz
28-02-2014, 02:28
Za 2-3 miesiące okaże jak z tymi wymianami migawek. Znajdą się na pewno tacy, którzy profilaktycznie wyślą puszkę do serwisu i jak im nie wymienią, to rozgoryczeni na pewno podzielą się tą wiadomością. Na daną chwile ciężko prorokować, czy będą wymieniać w ciemno w każdej sztuce, czy jakoś to weryfikować.
I ja też , kurcze blade , (szczęśliwie) nie załapię się na akcję serwisową Nikona , bo ..... świadomie unikam , jak ognia , ich najnowszych wynalazków ........ ;-)
Czyli stosujesz camera obscura ? :-D
adrian9627
28-02-2014, 09:26
Pytanie jak długie kolejki teraz będą w serwisie...a jakie przed wakacjami ,kiedy każdy będzie chciał mieć krystaliczne fotografie z wakacji.
Oddajesz do sklepu na niezgodność towaru z umowa i mają na naprawę 2 tygodnie.
Pozostaje jeszcze jeden plus - czyszczenie za free po okresie gwarancji. :)
Rafał_Sz
28-02-2014, 10:49
Jakby nie było, zdecydowanie sensowniejszym jest teraz zakup używanego D600 niż nowego D610.
Piotrek B.
28-02-2014, 11:04
Czyli najpierw właściciele D600 dostali po twarzy jak Nikon puścił D610 zamiast naprawiać D600 jak teraz, a obecnie właścicielom D610 dostało się po twarzy, bo po co przepłacali? Ot polityka..
Czyli najpierw właściciele D600 dostali po twarzy jak Nikon puścił D610 zamiast naprawiać D600 jak teraz, a obecnie właścicielom D610 dostało się po twarzy, bo po co przepłacali? Ot polityka..
A najbardziej to boli tych, którzy niczego nie kupili...
Piotrek B.
28-02-2014, 11:27
Być może, nie wiem. Ja kupiłem D600. Na szczęście już po spadkach cenowych wywołanych paniką na forach i wciąż na gwarancji.
kurczeblade
28-02-2014, 11:31
bez kitu:)
Piotrek B.
28-02-2014, 11:34
bez kitu:)
Może dlatego, że ci którzy dali się Nikonowi obić po twarzy wolą zastosować technikę wyparcia ;)
Devilish_Chaos
28-02-2014, 11:37
Oddajesz do sklepu na niezgodność towaru z umowa i mają na naprawę 2 tygodnie.
maja 2 tyg na ustosunkowanie sie do twoich roszczeń a nie naprawę.
Co oznacza naprawę lub wymianę na nowy wolny od wad, a nie informacje np. Podejmuję się naprawy.
Nie, na odpowiedź -informację jak się do tego ustosunkują. Czy będą wymieniać, naprawiać, albo oddawać kasę.
Bardzo to wszystko sobie w Nikonie zamotali. Raz za razem strzały do własnej bramy, po kolei:
1. Nikon wypuszcza D600 z wadą -> brak reakcji Nikona, wyparcie, brak ogłoszenia akcji serwisowej w związku z "kurzącą" migawką
2. Nikon wypuszcza D610 po około roku od premiery D600 -> Nikon zdziwiony, że niezadowoleni użytkownicy czują się wyd.....i i chcą robić pozew zbiorowy lub zwracają aparaty sprzedawcom na podstawie niezgodności z umową sprzedaży
3. Nikon ogłasza akcję serwisową dla D600 (i jeszcze do tego dla sprzętu po gwarancji sic!) -> ? .... cdn...
Coś mi się zdaje, że to nie koniec tego serialu. Nikon idzie na przeczekanie, farba "się wytrze" w serwisie odkurzą komorę i wyczyszczą matrycę (ewentualnie wymienią migawkę co bardziej upierdliwym użytkownikom). Przecież obiecywanie wymiany migawek nawet po upływie okresu gwarancji naraża producenta na niewyobrażalne koszty, dodatkowo każdy taki aparat trzeba jeszcze przesłać tam i z powrotem kurierem na swój koszt aby przeserwisować.
Obiecywanie serwisu po gwarancji to jakieś szaleństwo.
Ktoś tu pobłądził okropnie... Jestem bardzo ciekawy jak ta sprawa się potoczy dalej.
Nikon się nie przyznał - źle. Będą wymieniać migawki i czyścić za darmo nawet po gwarancji - źle...
Ludzie, opanujcie się.
Nikon się nie przyznał - źle. Będą wymieniać migawki i czyścić za darmo nawet po gwarancji - źle...
Ludzie, opanujcie się.
Bo cały ten wątek to jedno wielkie BICIE PIANY nie zauważyłeś jeszcze? :)
kurczeblade
28-02-2014, 17:47
Ludzie, opanujcie się.
bez kitu :D
Nikon się nie przyznał - źle.
Oczywiście, że źle.
Będą wymieniać migawki i czyścić za darmo nawet po gwarancji - źle...
Dobrze !!!! Wręcz fantastycznie. Ale w sumie co w tym dziwnego ? Skoro spitolili, to jest to ich tzw. zasr..... obowiązek i tyle.
Rafał, nie wiem dlaczego mi to tłumaczysz. Chodzi mi tylko o następne posty w tym temacie - tak źle, tak niedobrze. Ludziom się nie dogodzi.
Hej -ja nie tłumaczę Tobie tylko dałem info ogólnie, bo własnie sporo osób ciągle jest mocno zakręconych w temacie ;)
Piotrek B.
28-02-2014, 21:51
Rafał, nie wiem dlaczego mi to tłumaczysz. Chodzi mi tylko o następne posty w tym temacie - tak źle, tak niedobrze. Ludziom się nie dogodzi.
Błądzisz. Zrobili kichę - trzeba było naprawić. Szybko. Ogólnie robią wszystko o trzy ciosy do tyłu. No kicha po prostu.
kurczeblade
28-02-2014, 21:59
kicha kicha kicha, źle źle źle źle ojjj źle, ojjee źle mi w tym życiu źle źle źle ....
:)
Piotrek B.
28-02-2014, 22:53
kicha kicha kicha, źle źle źle źle ojjj źle, ojjee źle mi w tym życiu źle źle źle ....
Twojego drwienia postaram się nie odebrać osobiście, bo musiałbym ci nawrzucać i ostrzeżenie dostać. Sam mam D600 i sobie chwalę. Firma jako firma dała ciała. A ty jakieś lepperiady urządzasz od miesięcy już można powiedzieć. Czarne jest czarne, śmiej się, pocieszaj, rób co chcesz. Teraz nawet Nikon nie udaje, że deszcz pada jak mu w gębę plują.
[edit]
Zapomniałem:
kolega kurczeblade jest dość infantylną postacią tego (a kiedyś także sąsiedniego) forum. Nie sądzę, żeby dyskusja z nim miała większy sens, szczególnie w temacie fotografii, o której nie ma bladego pojęcia.
kolega kurczeblade jest dość infantylną postacią tego (a kiedyś także sąsiedniego) forum. Nie sądzę, żeby dyskusja z nim miała większy sens, szczególnie w temacie fotografii, o której nie ma bladego pojęcia.
??? No co, jak co, ale tego, że kurczeblade o fotografii nie ma pojęcia, to bym nie powiedział.
Bukszpan
01-03-2014, 00:33
O, a 4 dni temu zakupiłem D610.. Jaka szkoda. Następna pucha będzie na "C". Trzeba będzie zmienić forum :roll:
Firma jako firma dała ciała. A ty jakieś lepperiady urządzasz od miesięcy już można powiedzieć. Czarne jest czarne, śmiej się, pocieszaj, rób co chcesz. Teraz nawet Nikon nie udaje, że deszcz pada jak mu w gębę plują.
No to mi chyba pada, bo wiekszych problemow z kurzem nie zauwazylem, bylo troche syfu tak pomiedzy 500-1500klatek teraz sie uspokoilo i to nie jest w moim przypadku problem, matryce dmuchalem grucha trzy razy...
To znaczy, ze jestem idiota bo kupilem D600, sadze, ze nie, bo poza paprochami z ktorymi sobie poradzilem moja pucha jest sprawna i robi zdjecia a co zabawne nie robi zdjec bialej sciany na f22.
Dlatego kurczeblade bede w tej sytuacji bronic, bo jednak nie kazda pucha jest takim zlomem i byc moze to nie problem w jego przypadku.
Aaaaa tomfoot kurczeblade chyba jedna zdjecia robic potrafi.
Przyznaje jak juz to robilem wczesniej wpadka Nikona jest brzydka, ale czy to pierwsza?! Jak narazie zapowiada sie ciekawie, bo mam czyszczenie pogwarancyjne a kto jeszcze tak ma poza puchami Dx?? :evil:
kurczeblade
01-03-2014, 11:49
Twojego drwienia postaram się nie odebrać osobiście, bo musiałbym ci nawrzucać i ostrzeżenie dostać. Sam mam D600 i sobie chwalę. Firma jako firma dała ciała. A ty jakieś lepperiady urządzasz od miesięcy już można powiedzieć. Czarne jest czarne, śmiej się, pocieszaj, rób co chcesz. Teraz nawet Nikon nie udaje, że deszcz pada jak mu w gębę plują.
[edit]
Zapomniałem:
Kolego serdeczne przeprosiny, chyba piątkowa atmosfera mnie poniosła za mocno :) a jeżeli masz chęć mi coś powrzucać, to proszę bardzo, ale w trybie żartobliwym, bo faktycznie szkoda ostrzeżenia :-)
Co do D600 to nie ma co w panikę wpadać, tylko się cieszyć z hobby jakim jest fotografia, a sprzęt traktować przejściowo. Mamy bdb. aparat, praktycznie"prawie" każdy użytkownik tego sprzętu jest zadowolony, na dodatek z tej jałowej akcji powinniśmy być bardziej zadowoleni, mamy gratisową migawkę, dożywotnie czyszczenie i w tej chwili to ich obowiązek żeby to wyprostować. Oby to obciążyło w monetach kieszenie Nikona, tak żeby następnym razem bardziej korporacja pogłówkowała . Chociaż wątpię żeby cokolwiek w takich korporacjach się zmieniło, teraz wszystko nastawione jest na szybką sprzedaż i największy zarobek(wliczając inne marki, inne produkty) Obawiam się że trzeba będzie się nastawiać na ciągłą walkę z takimi korporacjami - ale od tego są właśnie reklamacje, a nie płacz i żal w matczyne ramie , albo tzn. "forum" ... :)
Dlatego jak komuś tak bardzo przeszkadza ten sprzęt że aż nie da się robić zdjęć, to do dzieła, można zrobić podobnie jak w USA. Ja nie będę organizatorem takiej afery, ponieważ wolałbym czas "płaczu" poświecić na czas fotografowania, ale gdy pójdzie taka ankietka, to również dorzucę swoje 3-grosze. :)
tomfoot
kolega kurczeblade jest dość infantylną postacią tego (a kiedyś także sąsiedniego) forum. Nie sądzę, żeby dyskusja z nim miała większy sens, szczególnie w temacie fotografii, o której nie ma bladego pojęcia
Jesteś jak przyczajony tygrys, ukryty smok. Czekasz cierpliwie na moje potknięcie, i nagle pojawiasz się zza winkla żeby coś napisać o mnie. Gratuluje tej cierpliwości i pisania w kółko o mnie i te moje blade pojęcie o fotografii, w końcu jestem kurcze- "blade" :)
Piotrek B.
01-03-2014, 16:10
No to mi chyba pada, bo wiekszych problemow z kurzem nie zauwazylem, bylo troche syfu tak pomiedzy 500-1500klatek teraz sie uspokoilo i to nie jest w moim przypadku problem, matryce dmuchalem grucha trzy razy...
To znaczy, ze jestem idiota bo kupilem D600, sadze, ze nie, bo poza paprochami z ktorymi sobie poradzilem moja pucha jest sprawna i robi zdjecia a co zabawne nie robi zdjec bialej sciany na f22.
Dlatego kurczeblade bede w tej sytuacji bronic, bo jednak nie kazda pucha jest takim zlomem i byc moze to nie problem w jego przypadku.
Aaaaa tomfoot kurczeblade chyba jedna zdjecia robic potrafi.
Przyznaje jak juz to robilem wczesniej wpadka Nikona jest brzydka, ale czy to pierwsza?! Jak narazie zapowiada sie ciekawie, bo mam czyszczenie pogwarancyjne a kto jeszcze tak ma poza puchami Dx?? :evil:
Ech.. Ostatni raz już ruszam ten temat ;) Jak pisałem sam mam D600, nie kurzy bardziej niż inne korpusy jakie miałem, jest to świetny aparat i uwielbiam nim robić zdjęcia. Ale to, że mi czy komuś jeszcze się pofarciło nie znaczy, że problemu nie ma. Nikon dał ciała i tyle a w dodatku nie potrafił na czas zareagować tak jak powinien, jego ruchy w stylu zaprzeczanie, potem D610 a teraz jakieś akcje wymiany to wszystko to wygląda na nieprzemyślane, bezsensowne gaszenie pożaru po fakcie. To tyle w temacie :)
... to wszystko to wygląda na nieprzemyślane, bezsensowne gaszenie pożaru po fakcie. To tyle w temacie :)
Spróbuję posaumować całkiem nietypowo i niepoprawnie, jak na polskie forum:
Gaszenie pożaru zawsze jest sensowne, to jego podsycanie jest niepoprawne.
No i skoro także PO GWARANCJI i, jak się wydaje, bezterminowo - więc nie po fakcie tylko wciąż na czasie.
Przy okazji wspomnę że gwarancja na D600 jest w UK przedłużana do 2 lat.
Wystarczy powiedzieć że N "dał ciała" albo, wręcz przeciwnie, "w*d*mał" swoich klientów i jest to konsumencko poprawne. ;) Fakty jednak są takie, że D600 jako jedyna amatorska puszka ma zapewniony darmowy serwis pogwarancyjny, mocno ograniczony, ale jednak...
Rafał_Sz
04-03-2014, 08:24
mocno ograniczony, ale jednak...
Migawka za darmo. Czyszczenie za darmo. Wymiana gum (bo muszą je zdjąć do wymiany) za darmo. Źle nie jest. ;)
W tym modelu nie trzeba zdejmować gum.
Rafał_Sz
04-03-2014, 08:28
Łeee, szkoda. W D7000 mi wymienili.
W tym modelu nie trzeba zdejmować gum.
W naszych nikonach gumy zdejmują się same. :mrgreen:
P. S. D610, cztery miechy, 6k na liczniku, JUŻ puchnie guma pod kciukiem.. Idzie szybciej niż w d700, gdzie pierwsze oznaki pojawiły się po prawie półtora roku.
Nigdy mi nie napuchła guma. Tylko wytarł się wzorek pod kciukiem i opuszkiem palca środkowego.
Nigdy mi nie napuchła guma. Tylko wytarł się wzorek pod kciukiem i opuszkiem palca środkowego.
Mi wytarła (i zaczęła odklejać) się guma pod kciukiem w d700, a d610 mam za to mały bąbel powietrza, no odkleja się pod spodem i tyle. A sprzęt szanuję, a i łapy mi się raczej nie pocą.
witam
ost wyczytalem w gazecie ze w ost modelach D600 jest migawka tzw 3 generacji taka sama jak w D610
ale jak tu teraz dojsc jakie sa ost numery seryjne D600 przed D610
ale jak tu teraz dojsc jakie sa ost numery seryjne D600 przed D610
Ten temat byl w tym watku przerabiany, nie dojdziesz jakie numery.
FttSniper
09-03-2014, 00:12
D600 - zakup październik 2013 - sklep NPS w Poznaniu - 28 tys klatek - czysto.
D600 - zakup luty 2013 - sklep NPS w Poznaniu - 40 tys klatek - pierwsze mocne syfy widoczne od f3.5 - przy 4 tys, drugie mocne czyszczenie szpatułką przy przebiegu 7 tys, trzecie przy 13 tys - obecnie nie stwierdzam aby coś dochodziło na matryce w innej postaci niż zwykły kurz od zmiany szkieł. W body nic nie było wymieniane
kurczeblade
09-03-2014, 13:46
U mnie zakupionych jakoś sierpień 2013 - jakoś w okolicy 2013 kurz ustał, obecnie około 35tyś. klatek i brak objawów kurzenia
u mnie zakupiony luty2013
olej, kurz widoczny od zdjęcia nr 13 - (lewa strona) wczesniejsze sie niezachowały
tak naprawde wystarczy pobawić sie kontrastem/ jasnoscią i plamy widać na każdym zdjęciu .
z reguły używam przesłony do 5.6 więc amatorowi niespecjalnie przeszkadza
http://www.chinadaily.com.cn/china/2014-03/17/content_17350248.htm
http://www.chinadaily.com.cn/china/2014-03/17/content_17350248.htm
Czy chodzi o tych siedmiu zatrzymanych za handel czerstwym chlebem? :)
Oni to przy okazji wpadli... ;)
Oni to przy okazji wpadli... ;)
z tego chleba tak kurzyło? :)
Raczej nie, ale skoro rzad chinski sie za to bierze to Nikon w Kitaju nie bedzie mial tak kolorowo jak do tej pory... Szkoda, ze u nas nie mozna bylo zrobic takiej interwencji jak byly klopoty z serwisem ;)
zakonnica
18-03-2014, 23:52
U nas chyba nikt nie szmuglował czerstwego chleba, więc i interwencji nie było..
WielkieC
25-03-2014, 13:07
obecnie zastanawiam sie nad d600 lub d610 ale z tego co u was czytam , problem tego brudu juz raczej nie wystepuje i moznaby kupic ze sklepu malo ryzykujac? dodatkowo podobno nikon bedzie prowadzil darmowe czyszczenie matryc w d600 nawet po gwarancji , a d610 nie ma takich udogodnien :P czy jednak byloby lepiej dolozyc juz te 500 stow i miec d610?
josephebeloki
25-03-2014, 14:27
obecnie zastanawiam sie nad d600 lub d610 ale z tego co u was czytam , problem tego brudu juz raczej nie wystepuje i moznaby kupic ze sklepu malo ryzykujac? dodatkowo podobno nikon bedzie prowadzil darmowe czyszczenie matryc w d600 nawet po gwarancji , a d610 nie ma takich udogodnien :P czy jednak byloby lepiej dolozyc juz te 500 stow i miec d610?
Ehh... nie warto.
Za tą kasę lepiej kupić jakąś stałkę, np Nikon 35mm f1.8G :)
Tak czy siak, za jakiś czas będziesz musiał słać do czyszczenia... w 1 przypadku (D600) masz to za frajer, w 2 przypadku po gwarancji musisz za to płacić.
No ale wybór należy do Ciebie.
Gdybym kupowal teraz to kupil bym D610, mam D600 i jestem mega zadowolony, matryce przedmuchalem kilka dni temu po raz trzeci, problem jest znikomy.
Archibald6803
25-03-2014, 16:40
Gdybym kupowal teraz to kupil bym D610, mam D600 i jestem mega zadowolony, matryce przedmuchalem kilka dni temu po raz trzeci, problem jest znikomy.
Nie gniewaj się Greg77 ale w Twojej wypowiedzi są same sprzeczności ......
Sprzeczności nie widzę.
Greg77 teraz by kupił D610 bo jest nowszy. Ale jest zadowolony z D600, przeto nie zamierza się go pozbyć w celu nabycia 610.
Dzieki MilekS dokladnie o tym napisalem...
Archibald6803
25-03-2014, 19:29
Ja tam to odczytuję inaczej ;
bo jeżeli :
1/jestem mega zadowolony z posiadanej puchy to nie kupiłbym dziś innej tylko taką samą
2/problem z kurzem jest znikomy to nie ma potrzeby przedmuchiwać co chwilę komory
:smile:Ja dziś , gdybym miał kupić nową puchę - kupiłbym dokładnie taką samą jaką mam bo jestem z niej mega zadowolony . Problem kurzu mam znikomy bo nie przedmuchiwałem swojej puchy od roku , a od tego czasu przybyły mi tylko 3 paprochy widoczne dopiero przy f22 :smile:
Mam nadzieję Greg , że widzisz różnicę . Adwokat też widzi ?
WielkieC
25-03-2014, 19:33
sprawa mi sie troche wyjasnila juz, bo moge kupic d600 ze sklepu lub za te same pieniadze z drugiej reki ale tez nowke i z gwarancja polska d610, wiec na 90% wybiore chyba te d610, skoro dokladnie ta sama kasa hmm, w innym przypadku bralbym d600 :]
Ja tam to odczytuję inaczej ;
bo jeżeli :
1/jestem mega zadowolony z posiadanej puchy to nie kupiłbym dziś innej tylko taką samą
2/problem z kurzem jest znikomy to nie ma potrzeby przedmuchiwać co chwilę komory
:smile:Ja dziś , gdybym miał kupić nową puchę - kupiłbym dokładnie taką samą jaką mam bo jestem z niej mega zadowolony . Problem kurzu mam znikomy bo nie przedmuchiwałem swojej puchy od roku , a od tego czasu przybyły mi tylko 3 paprochy widoczne dopiero przy f22 :smile:
Mam nadzieję Greg , że widzisz różnicę . Adwokat też widzi ?
Z Twoim podejściem do tematu, to musiałbym kupić kolejne D90 bo byłem mega zadowolony z tej puchy.
Można być zadowolonym z posiadanego sprzętu, ale na obecną chwilę i dostępność nowości zasugerować kupno innej.
kurczeblade
25-03-2014, 21:55
na allegro D600 używane, w bdb. stanie z gwarancją widać po 4.000 - brać brać, tylko brać ! :)
a na ebay fr z objektywem 24-85 VR 6 miesiecy gwarancji nikona za 1130 euro z wysylka
(...) Problem kurzu mam znikomy bo nie przedmuchiwałem swojej puchy od roku , a od tego czasu przybyły mi tylko 3 paprochy widoczne dopiero przy f22 :smile:
Chyba się zaplątałeś. Sugerujesz, że D600 ma jakieś specjalny zdolności do ściągania kurzu?
Kurzy tyle co inne lustrzanki, niezależnie od tego kto je wyprodukował.
Reszta to fobia. Daje się leczyć - trzeba tylko kupić D600. :)
Poczytaj fora anglojęzyczne i zastanów się nad swoim postem. Miliony much są niezadowolone...
Ma szczególne zdolności do łuszczenia farby z migawki.
Wysłane z mojego GT-I9300
Nie, nie kurzy. D600 to aparat idealny. Bez pyłku na nieskalanej matrycy. Szczególnie dla tych, którzy są na tyle naiwni, że po jego zakupie nadal wmawiają sobie, że kupili pełnowartościowy produkt zamiast uświadomić sobie, że najzwyczajniej zostali zrobieni w jajo.
Archibald6803
26-03-2014, 07:50
..........D600 ...........Kurzy tyle co inne lustrzanki, niezależnie od tego kto je wyprodukował.
Reszta to fobia. Daje się leczyć - trzeba tylko kupić D600. :)
Tak , tak ......... Co jeszcze (nowatorskiego) napiszesz ?
josephebeloki
26-03-2014, 08:38
Nie, nie kurzy. D600 to aparat idealny. Bez pyłku na nieskalanej matrycy. Szczególnie dla tych, którzy są na tyle naiwni, że po jego zakupie nadal wmawiają sobie, że kupili pełnowartościowy produkt zamiast uświadomić sobie, że najzwyczajniej zostali zrobieni w jajo.
No i Ty jesteś jedną z tych osób co korpusu nawet przez szybę w sklepie nie widziały.
Ale już Cię nie karmię, Wy również go nie karmcie, chciałem tylko zakomunikować.
No i Ty jesteś jedną z tych osób co korpusu nawet przez szybę w sklepie nie widziały.
Ale już Cię nie karmię, Wy również go nie karmcie, chciałem tylko zakomunikować.
Przyznaje, że nie masz wiele ciekawego do powiedzenia. Jak zwykle.
Przyznaje, że nie masz wiele ciekawego do powiedzenia. Jak zwykle.
Twoje wypowiedzi są bardzo merytoryczne i pomocne dla innych użytkowników forum.
O D600:
Karta jest ok. Po prostu kupiłeś body, które kirzy, ma kłopoty z af, nie czyta kart, nie pracuje z niektórymi obiektywami. Ot nikon.
O D800:
Cena rośnie bo wyprzedali już całą wadliwą produkcję i przystępują do sprzedaży właściwej.
O Nikonie:
Główny problem nikona to właśnie gorsze lub droższe szkła. Kiedyś nikon miał przewagę w jakości puszek, ale od kiedy drwi ze swoich klientów i puszcza w rynek wadliwy sprzęt to stracił renomę. Teraz nikon sprzedaje dla raczej nieświadomych odbiorców.
Czyli kwintesencja zdań prawdziwych opisujących markę nikon. Czyż nie?
kurczeblade
26-03-2014, 10:04
Czyli kwintesencja zdań prawdziwych opisujących markę nikon. Czyż nie?
Czerpiesz jakąś satysfakcję przy tym, dokonujesz masturbacji przy tych bezsensownych wypowiedziach ? Czy z natury taki smutny człowiek z Ciebie ?
cz4rnuch
26-03-2014, 10:39
Ale o co ta spinka? Pamiętajmy, że natura nie znosi próżni. Sven dawno się nie udzielał więc pojawił się spadkobierca. Jeśli kolega sprawdził czyjś sprzęt na okoliczność "kirzenia" to czemu nie miałby się z nami tym podzielić a przy okazji rozwiać wątpliwości co do karty. Skoro miał styczność z zestawieniami dotyczącymi wadliwych D800ek a przy okazji brał udział przy konsultacjach dotyczących wyceny nowej partii to grzechem byłoby to przemilczeć. Domyślam się, że musiał przy tym złamać klauzulę niejawności, a każdy kto oglądał "Informatora" wie jak to się może dla niego skończyć. Raporty dotyczące stanu świadomości konsumenckiej aktualnych nabywców sprzętu spod znaku Nikona wszyscy znamy - można się z nimi zapoznać w specjalnym dodatku do "Gościa Niedzielnego". Z resztą nie od dziś wiadomo, że Polacy to idioci i gdyby tylko opadły nam klapki z oczu to Nikon dawno poszedłby z torbami. Ja kibicuje Tomowi. Podaje nam prawdę na talerzu, a czyni to w sposób szalenie taktowny i wyważony. Kwintesencja obiektywizmu i profesjonalizm w każdym słowie.
kurczeblade
26-03-2014, 11:46
"Sven"- nie znam takiej osobistości, i nie miałem okazji poznać. cz4nuch co do reszty opinii częściowo się zgadzam z Tobą, szczególnie porywa moment o obiektywizmie i profesjonalizmie dlatego niecierpliwie czekam na te profesjonalne ekspertyzy i wypowiedzi tomfoota. Zacieram ręce z niecierpliwości żeby się znów dowiedzieć czegoś jakże nowego, co wprowadzi w kolejne doświadczenia z fotografowaniem/sprzętem. Chociaż mam pewne wątpliwości i poczułem się zdegustowany brakiem swojej wiedzy , bo szukałem określenia o "kirzeniu" aparatów ale nigdzie tego nie mogę znaleźć, tomfoot - może powiesz coś o tym ? :)
Nie podpuszczaj:-D
Do czego? Skoro trudno komuś zrozumieć powstanie literówki przez wciśnięcie sąsiedniego klawisza i próbuję zrobić z tego argument w dyskusji...
Tomfot mówi prawdę. Nikon, niestety dawno przestał być synonimem jakości, którym przez lata był. Pracuję aparatami tej marki od dwudziestu kilku lat, więc mam porównanie. Dodatkowo, do wpadki jakościowej z D600 Nikon sam się przyznał tworząc akcję serwisową, chociaż przez dwa(?) lata rżnął głupa, że żadne kłopoty nie mają miejsca. To wypieranie się, tak naprawdę najbardziej osłabiło wiarygodność marki. Błędy, szczególnie we współczesnych czasach tworzenia co chwilę nowych produktów, z brakiem czasu na ich dopracowanie, zdarzają się wszystkim. Trzeba jednak umieć się do nich przyznać i je naprawić, co na dłuższą metę mniej kosztuje.
A jeśli ktoś kupił drogi, potencjalnie wysokiej jakości aparat (Nikon przecież) i okazuje się on wadliwy z założenia, to ma z grubsza, dwie możliwości. Przyznać, że dał się nieco zrobić i albo z tym żyć, albo zmienić sprzęt, lub iść w zaparte, że przecież wszystko jest idealnie i żadnej kupy na wycieraczce nie ma. Z logicznego punktu widzenia rozumiem oby dwie postawy, mentalnie najbliżej mi do tej pierwszej.
kurczeblade
26-03-2014, 15:41
Sorry Agrest, ale "masło maślane"
Umiejętności cztania ze zrozumieniem nabiera się z czasem przy odrobinie chęci, także niepotrzebnie przepraszasz.
cz4rnuch
26-03-2014, 15:53
Do czego? Skoro trudno komuś zrozumieć powstanie literówki przez wciśnięcie sąsiedniego klawisza i próbuję zrobić z tego argument w dyskusji... Nawet nie traktowałem tego jako literówkę. Pomyślałem sobie jedynie, że w taki żartobliwy sposób kolega tomfoot odmienił sobie słowo kurz, by nadać wypowiedzi trochę humorystycznego posmaku. I nie był to żaden argument w dyskusji bo ja tu nie dyskutuję tylko się bezwstydnie naśmiewam. Cała moja wypowiedź miała charakter prześmiewczy i z grubsza oznaczała, że nawet jeśli kolega ma rację to podaje to w niestrawny sposób a jego argumentów nie da się traktować poważnie (Pomijam sprawę D600. Aparatu nie mam, ale wierzę że problem istnieje. Między innymi dlatego nie kupiłem D600). Jak mam traktować poważnie kogoś kto na odległość diagnozuje problemy, z taką pewnością wyrokuje o powodach podwyżek cen czy opisuje stan umysłu dzisiejszego konsumenta wrzucając wszystkich do jednego worka? To co podlinkował MstrG to z tego co widzę wierzchołek góry lodowej. Wypowiedzi w podobnym tonie jest znacznie więcej. Koledze Tomfoot nie zabraniam dyskutować, życzę mu jednak by w dyskusji podpierał się faktami a nie swoimi teoriami spiskowymi.
Cytowane przez Ciebie zdanie odnosiło się do wypowiedzi kurczeblade. Twoją wypowiedź zrozumiałem.
WielkieC
26-03-2014, 21:03
Jakby kogos interesowalo , kupilem jednak d600 :] Jak pojawi sie problem kurzu to nie omieszkam napisac w tym temacie. Na pewno bede analizowal po przerobieniu 2 tys klatek :] Poki co jestem mega zadowolony
kurczeblade
26-03-2014, 22:15
Cytowane przez Ciebie zdanie odnosiło się do wypowiedzi kurczeblade. Twoją wypowiedź zrozumiałem.
wciąż masło maślane. Inaczej Ci napiszę, nic sensownego w ostatnich wypowiedziach nie wniosłeś, ani nic nowego w tym temacie. Zatem możesz śmiało przybić piątkę tomowi i bawić się z nim dalej w marudzenie i opłakiwanie nad losem elektronicznej rzeczy.
Idę, bo podobno malkontenctwo to zaraźliwa choroba, która jak widać niektórych zatrzymuje w czasie.
josephebeloki
26-03-2014, 23:42
Jakby kogos interesowalo , kupilem jednak d600 :] Jak pojawi sie problem kurzu to nie omieszkam napisac w tym temacie. Na pewno bede analizowal po przerobieniu 2 tys klatek :] Poki co jestem mega zadowolony
Gratulacje. Pokaż jakieś strzały :)
dj_tomek
27-03-2014, 00:59
Graty! Myślę, że w obecnej sytuacji ( serwis puszki nawet po gwarancji) nie ma czego się obawiać tylko kupowac i focić:)
2pompony
28-03-2014, 16:40
Oczywiście wada D600 polegająca na samoistnym kurzeniu nie istnieje - jak twierdzą tutejsi posiadacze tego modelu, a jeśli ktoś uważa, ze jednak wada istnieje - znaczy, że nigdy tego modelu nie widział na oczy.
Na szczęście Nikon (najprawdopodobniej przez chiński wypadek) został zmuszony do przyznania, że ta nieistniejąca wada będzie usuwana nawet po upływie gwarancji, a jeśli nie da się jej usunąć, będzie wymieniał aparaty na model równorzędny. Wygląda na to, że w nikonie też nie widzieli tego modelu na oczy, skoro przyznają, że będa coś robić z nieistniejącą wadą. Żrodło (http://nikonrumors.com/2014/03/28/nikon-promises-to-replace-defective-d600-cameras-if-the-spot-issue-is-not-fixed.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29).
Wg źródła Nikon będzie w pierwszej kolejności wymieniać na ten sam model LUB (gdy zabraknie d600 w magazynach) na model równoważny.
Mogliby również postąpić identycznie D800 z powodu AF-a :)
szkoda, że 2pompony jako źródło podał nkonrumors, a nie https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/60025
sam mam d600 od czerwca 2013, około 5k zdjęć, problememu kurzu nie odczułem.
Władca Pixeli
28-03-2014, 19:56
Na szczęście Nikon (najprawdopodobniej przez chiński wypadek) został zmuszony do przyznania, że ta nieistniejąca wada będzie usuwana nawet po upływie gwarancji, a jeśli nie da się jej usunąć, będzie wymieniał aparaty na model równorzędny. Wygląda na to, że w nikonie też nie widzieli tego modelu na oczy, skoro przyznają, że będa coś robić z nieistniejącą wadą. Żrodło (http://nikonrumors.com/2014/03/28/nikon-promises-to-replace-defective-d600-cameras-if-the-spot-issue-is-not-fixed.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29).
Widzę, że siedzisz gdzieś na wczasach i nie śledzisz wiadomości.
To nie Chińczycy czy dobra wola Nikona tylko prawnicy w USA przygotowali pozew przeciwko firmie Nikon i firma natychmiast wydała oświadczenia, że problem którego nie ma jest jednak problemem. :mrgreen:
Trzeba było tak od samego początku:
http://www.optyczne.pl/6850-news-Nikon_D600_-_kolejna_aktualizacja_noty_serwisowej.html
D600 podrożeją? ;)
2pompony
28-03-2014, 20:40
Widzę, że siedzisz gdzieś na wczasach i nie śledzisz wiadomości.
To nie Chińczycy czy dobra wola Nikona tylko prawnicy w USA przygotowali pozew
Tak Władco, czytałem o tym na tych wczasach, :) , ale coś mi się zdaje, że rozróba w głównej chińskiej telewizji i idący za tą rozróbą zakaz sprzedaży w Chinach D600 (tak swoją drogą przez kogo wydany, z jaką podstawą prawną itd - komicznie to wygląda) miał „jakiś” wpływ na ich decyzję.
W każdym razie - nagle, ku mojemu najdzikszemu zdziwieniu okazało się, że narodził nam się nowy, świecki problem (którego w ogóle nie było)! :mrgreen:
Czy w Twoich stronach nie mówi się na to czasami: miracle?
D600 podrożeją? ;)
No za model z dożywotnią gwarancją trzeba będzie zapłacić! :)
Nosz kurcze...dlaczego moj nie pluje oliwa z oliwek! :)
Nosz kurcze...dlaczego moj nie pluje oliwa z oliwek! :)
Niestety, mój także, i to od roku i od 13 tysięcy klapnięć. :(
On zdaje się pluje głównie tym, którzy go nie mają.
Ciemniak
28-03-2014, 23:08
I teraz wszyscy, którzy tak psioczyli na d600 płaczą z zazdrości ze mamy dożywotni support :D
Ja tam caly czas jestem tego samego zdania, brzydko postapil Nikon, teraz sie rechabilituje i dobrze...mam D600 i jestem bardzo zadowolony.
kurczeblade
29-03-2014, 00:58
Ja jak zakończę sezon letni, wysyłam puszkę do serwisu. W sumie tak za około 50tyś. zdjęć. Będzie nowa migawka i wymienione "elementy kurzące" nawet być może D610. Od następnego roku zamierzam kupić jakiś wyższy model Nikona, więc zostanie mi prawie jak nowy zapas d600(z wymienionymi bebechami) bądź d610 - nie wiem jak dla Was, ale dla mnie niezła niespodzianka... :)
heee.. dalej jestem/eśmy naiwny/ni ?
zakaz sprzedaży w Chinach D600 (tak swoją drogą przez kogo wydany, z jaką podstawą prawną itd - komicznie to wygląda)
Zakaz zostal wprowadzony pewnie na podstawie 中华人民共和国消费者权益保护法. Poza tym co to za roznica na jakiej podstawie zostal wprowadzony zakaz w Chinach? Chiny to Chiny i zadna smieszna japonska firma nie bedzie fikac.
teraz sie rechabilituje
Grzechu Ty chcesz zostac prezydentem Polski czy co? :mrgreen:
Władca Pixeli
29-03-2014, 05:07
http://www.nikon.com/news/2014/0328_01.htm
Trochę za późno na przeprosiny. Prawdopodobnie wymuszone spadkiem sprzedaży.
Nikon sincerely apologizes for any concern and inconvenience suffered by D600 users, retailers, and all concerned.
Jak można przepraszać za problem którego nie ma :mrgreen:
Swoją drogą to już jest szczytem bezczelności nie powiedzenie wprost, że coś zostało spīeprzone tylko używanie zwrotu "inconvenience"
Ciemniak
29-03-2014, 10:42
Jak komuś wymienia na d610 byłoby miło gdyby się podzielił tym faktem na forum, jestem ciekaw przebiegu całej akcji, bo szczerze mówiąc póki nie kupie d800 to nie będę raczej wysyłał korpusu do serwisu, używam go cały czas i nie mogę się go pozbyć na miesiąc... A w końcu mam lifetimewarranty wiec poczekam ;)
Nikon wymieni na D610. :) :) Pożyjemy zobaczymy.
Cytuję notę serwisową:
"Jeśli zabrudzenie jest wciąż zauważalne na zdjęciach, zrobionych aparatem D600, który był serwisowany wielokrotnie z tego samego powodu, Nikon wymieni go na nowy lub jego odpowiednik."
Czytając jw. oświadczenie tracę pewność, że w serwisie wiedzą co robią... To oni tam przyjmują możliwość nawet kilkukrotnej wymiany tego "shutter plate unit" czy jak????
Zastanawiające.
BTW Żebym nie został odsądzony od czci i wiary - oświadczam, że jestem pod wrażeniem dla tych oświadczeń Nikona z ostatnich dni. Mam WIELKĄ nadzieję, że cały szum (i koszty poniesione przez Nikona) wokół tego aparatu spowoduje że następne wprowadzane do sprzedaży modele puszek będą dokładniej testowane zanim dostaną się do sklepowe półki...
Bo w imię czego to użytkownik końcowy ma ponosić niedogodności z powodu wprowadzenia do sprzedaży produktu z niedomaganiami.
Mam WIELKĄ nadzieję, że cały szum (i koszty poniesione przez Nikona) wokół tego aparatu spowoduje że następne wprowadzane do sprzedaży modele puszek będą dokładniej testowane zanim dostaną się do sklepowe półki...
Bo w imię czego to użytkownik końcowy ma ponosić niedogodności z powodu wprowadzenia do sprzedaży produktu z niedomaganiami.Chyba wszyscy mamy taką nadzieję.
Ja jak zakończę sezon letni, wysyłam puszkę do serwisu. W sumie tak za około 50tyś. zdjęć. Będzie nowa migawka i wymienione "elementy kurzące" nawet być może D610. Od następnego roku zamierzam kupić jakiś wyższy model Nikona, więc zostanie mi prawie jak nowy zapas d600(z wymienionymi bebechami) bądź d610 - nie wiem jak dla Was, ale dla mnie niezła niespodzianka... :)
heee.. dalej jestem/eśmy naiwny/ni ?
Ale że wymienią, bo Ty tak chcesz?
Ale że wymienią, bo Ty tak chcesz?
a może tylko wkleją dwustronną taśmę samoprzylepną do komory i to tylko na wszelki wypadek, bo przecież ten egzemplarz nie kurzy :)
Władca Pixeli
30-03-2014, 18:24
Prawda jest taka, że Nikon gra na zwłokę. Kolejnymi ruchami zamiast łagodzić sytuację tylko ją zaostrza.
Ludzie na dpreview są wściekli bo Nikon miesiącami wmawiał, że problemu nie ma teraz kiedy groził im class action lawsuit i Chińczycy zablokowali im sprzedaż to okazało się, że jednak problem jest.
Gość po ogłoszeniu ostatniej notki wysłał email z prośbą o wymianę aparatu (wymieniona migawka i 4 razy w serwisie)
I've sent my camera in 4 times (twice AFTER the shutter was replaced) and now I've requested a replacement under this advisory. Here's the response:
"This advisory has no end date, so please send it in when you have a break in your schedule. I do see that your camera was in before, and for that I apologize, however, the above Service Advisory procedure was created after the last service."
This is so frustrating. I just sent it in 3 weeks ago, now they want it back. I'm hoping that they just keep it this time.
Nikon odpowiedział, że wszystkie naprawy przed ogłoszeniem notatki serwisowej nie mają znaczenia i musi ponownie wysłać aparat.
W między czasie proponuję szefostwu Nikona aby zobaczyli na notowania firmy w ostatnich 12 miesiącach.
2pompony
30-03-2014, 18:52
Heh, czyli brną dalej...
Wygląda na to, że mając do wyboru przyznanie się, poniesienie kosztów finansowych, ale przynajmniej próbowanie zmazania win rzetelnością i spróbowanie odzyskania twarzy - wybrali poniesienie kosztów pod przymusem ORAZ dalszy upadek marki.
Oby brneli tak dalej, jak tylko zdecyduja o wymianie wszystkich D600 to z checia przyjme nowy aparat :D
2pompony
30-03-2014, 19:33
Wydaje mi się, że nie zrozumiałeś o co idzie. Oni na razie nie wymieniają, oni na razie tylko mówią, że będą wymieniać. Ale ponieważ po 2 latach zaprzeczania przyznali, że jest problem, więc wściekłość ich własnych klientów i smród pozostał. Teraz mogli spróbować oczyścić atmosferę, ale wybrali brnięcie dalej w jeszcze większy smród, jeszcze większą kazuistykę, a koszty poniosą tak i tak.
Doskonale rozumiem, jak tak dalej beda brnac to w koncu doprowadza do tego, ze pozew trafi do sadu a to moze sie skonczyc pozytywnie dla wlascicieli D600.
Tak, problem jest, jednak nie kazdy ma tak wielki problem jak sie tutaj pisuje u mnie wystarczylo dobrze przedmuchac matryce i po klopocie a przeslony miewam raczej wysokie, wiem jednak, ze niektorzy maja wieksze klopoty i to totalna wpadka nikona.
Jezeli dmuchniecie grucha jest dla kogos klopotem to nie oszukujmy sie, kazda puszke przedmuchiwalem co jakis czas.
Gdyby jednak doszlo do wymiany aparatow (szczerze watpie) to wymienil bym tylko dlatego zeby miec nowszy model a nie dlatego, ze moim sie nie da robic zdjec.
Hamarama
30-03-2014, 20:23
Moj d600 ma już 10 000 przebiegu. Ostatnie zdjęcie wygląda tak jak poniżej. To wycinek lewego górnego rogu. Reszta jest czysta. Dmuchane jakieś 1000 zdjęć temu. AF chyba raczej spoko. Na dworze jest bardzo ok. Miałem go na jednym weselu gdzie było dziwne oświetlenie musiałem sięgać po d800, który dawał radę lepiej.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pawelwolder.ayz.pl/zdjecia/_DSC9299.jpg)
martin204
30-03-2014, 20:28
Przy jakiej przysłonie ?
Hamarama
30-03-2014, 20:36
Przy jakiej przysłonie ?
Chyba 16. Normalnie to jakoś nie przeszkadza ale jest to jadnak wada. Na plener nie zabrałem d600, bo w sobotę była super pogoda i na takim niebieskim niebie miałbym spoooro roboty ze stęplowaniem.
spoooro roboty ze stęplowaniem.
W ogole nie mialbys z tym roboty bo nie ma czegos takiego jak stęplowanie ;)
josephebeloki
31-03-2014, 07:58
Plamy, grucha itd... ja się zastanawiam, jaki to ma wpływ na czujnik AF. Bo matrycę to można samemu nawet na mokro wyczyścić jak ktoś nie ma nerwicy ;)
Hamarama
31-03-2014, 09:24
Plamy, grucha itd... ja się zastanawiam, jaki to ma wpływ na czujnik AF. Bo matrycę to można samemu nawet na mokro wyczyścić jak ktoś nie ma nerwicy ;)
Można czyścić samemu i to jest żaden problem. Ale matryca potrafi się szybko zapaprać i wychodząc z domu jest czysto, a wraca się do chałupy, zrzuca foty na kompa i lewy róg zapaprany :)
Ja mam do listopada gwarancję. Miałem teraz wysłać ale wstrzymam się do po sezonie. Może zaczną wymieniać na d610 :)
josephebeloki
31-03-2014, 10:42
Można czyścić samemu i to jest żaden problem. Ale matryca potrafi się szybko zapaprać i wychodząc z domu jest czysto, a wraca się do chałupy, zrzuca foty na kompa i lewy róg zapaprany :)
Ja mam do listopada gwarancję. Miałem teraz wysłać ale wstrzymam się do po sezonie. Może zaczną wymieniać na d610 :)
Na mokro czujnik AF? Bo grucha gruchą, to co dmuchniemy z matrycy to wiadome, sypie się po całym korpusie..., coś na zasadzie sąsiad robi remont , a my mamy biało w domu, mimo że wszystko pozamykane :)
wasilewk
31-03-2014, 13:24
Na mokro czujnik AF? Bo grucha gruchą, to co dmuchniemy z matrycy to wiadome, sypie się po całym korpusie..., coś na zasadzie sąsiad robi remont , a my mamy biało w domu, mimo że wszystko pozamykane :)
Nie przypominaj: sąsiad pode mną już trzeci miesiąc remontuje... ...nie daje się żyć !
Pzdr.
...
A czytałeś już to ... https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/60025 ?
Po kilku wizytach w serwisie wymieniają na nowy bądź ekwiwalent - czytaj D610 :)
Hamarama
31-03-2014, 21:36
A czytałeś już to ... https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/60025 ?
Po kilku wizytach w serwisie wymieniają na nowy bądź ekwiwalent - czytaj D610 :)
Czytałem. Ale skoro po kilku akcjach serwisowych, a każda po miesiąc czasu to aparat może u nich spędzić i pół roku :D Poczekam, może będzie kolejna aktualizacja i z urzędu będą wymieniać na d610 plus 24 1.4 w ramach przeprosin.
W marcu i kwietniu nie miałem zleceń więc wysłałem D600 do serwisu na czyszczenie. Po dwóch tygodniach pobytu przysłali z adnotacją o wymianie migawki. Po sprawdzeniu wyszło mi, że aparatem zrobiłem już przeszło 70 tys. zdjęć. Czy można w jakiś sposób sprawdzić, że migawka jest nowa?
Przy wymianie migawki nie kasują licznika. Sam tego faktu nie sprawdzisz.
Gripowiec
01-04-2014, 15:53
No i nadszedł ten moment. Nie wiem czy użytkownicy D600 juz wiedzą ale wadliwe sztuki będą wymieniane na nowe. Tu jest dowód https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/60009.
Pozdrawiam
kurczeblade
01-04-2014, 16:21
No i nadszedł ten moment. Nie wiem czy użytkownicy D600 juz wiedzą ale wadliwe sztuki będą wymieniane na nowe. Tu jest dowód https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/60009.
Pozdrawiam
Pewnie na Nikon Polska nie pokaże się ta wiadomość :)
Jest już na nikon.pl z datą wczorajszą :)
Po kij ciagle wrzucacie linki o tym samym?
Ciekawe, co oznacza "serwisowny wielokrotnie z tego samego powodu". Pomijając literówkę, ile dokładnie wynosi wielokrotnie? 2 i więcej?
2pompony
01-04-2014, 16:37
Po kij ciagle wrzucacie linki o tym samym?
Bo każdy naiwnie sądzi, że Nikon naprawdę wymieni mu aparat na nowy z powodu wady, której nikt tutaj nie ma. I to szczęście przyćmiewa im wzrok. :)
Ktoś jednak musi kupić D600, żeby wymienić go po okresie gwarancji na nowe body lub równoważne za free... i nie trzeba być NPS.
kurczeblade
01-04-2014, 17:02
Ciekawe, co oznacza "serwisowny wielokrotnie z tego samego powodu". Pomijając literówkę, ile dokładnie wynosi wielokrotnie? 2 i więcej?
Pewnie z 20x i wymienią, i pozbędziesz się tym sposobem body na dwa lata :D
Obawiałem się tego.. znając ich serwis :)
Wielokrotnie, to od 2 do nieskończoności :-D
tzn od 2x do 9 (10 -11 to już kilkanaście !)
D600 wrócił z naprawy, po notach serwisowych jednak uległem i zawiozłem osobiście do serwisu, oddałem w dniu 18.03.2014 r. wysłali 3.04.2014 r., (zlecenie zamknięte 1.04.2014 r.) , czyli aparatu nie miałem 15 dni razem z przesyłką, czyli w 14 dniach zmieścili się (gwarancja), wymienili migawkę i oczywiście "tape", kiedyś wszystko było na śrubki ;). czeka mnie intensywne fotografowanie w maju i czerwcu (Bug, Podlasie, Puszcza Borecka). zobaczymy jak problem będzie się powtarzał (plamki na matrycy, ale u mnie było tylko kilka !)) ponownie oddam do serwisu gwarancję mam do końca 09/14, zresztą jest nota serwisowa, można się na nią powołać, pozdrawiam wszystkich u uytkowników D600 tych po "serwisie" i tych którzy tego nie zrobili, chyba warto,
Jarek
co dała ci wymiana cześći skoro nie pojawił się w twojej puszce problem z kurzem? Nie rozumiem rozumowania-wysłać dobry aparat dla zasady?
co dała ci wymiana cześći skoro nie pojawił się w twojej puszce problem z kurzem? Nie rozumiem rozumowania-wysłać dobry aparat dla zasady?
to przeczytaj jeszcze raz co napisałem, i nie "rozumuje" tylko oddałem aparat do naprawy gwarancyjnej zgodnie z notą serwisową Nikona gdyż taki problem miałem, może w ograniczonym zakresie ale był! co gorsza dotyczył plamek, a nie kurzu z tym problemem wiem jak sobie poradzić !
no to wszystko na ten temat więcej dywagacji teoretycznych nie będziez z mojej strony
fotografujesz D600 ? zamierzsz kupić ? zaręczam Ci, iż jest to wspaniały aparat do tych tematów które ja robię, szczególnie matryca, polecam
Jarek
Kilka jak i kilkanaście, kilkadziesiat itd. ,to jest wielokrotnie.
???
matura z matematyki była ?
kurczeblade
04-04-2014, 22:35
O masakra:) czemu tak podjęcie jadem , panowie to tylko rzecz, elektroniczną rzecz .... Jak ktoś chce sobie wymienić matryce teraz to droga wolna, jak ktoś będzie chciał to wykorzystać za pół roku czy za rok, to też droga wolna : ważne że nikon coś z tym robi a kto kiedy sobie wymieni bebechy to nie ma znaczenia :)
fotouśmieszek
07-04-2014, 17:10
Nikon wymieni na D610. :) :) Pożyjemy zobaczymy.
Cytuję notę serwisową:
"Jeśli zabrudzenie jest wciąż zauważalne na zdjęciach, zrobionych aparatem D600, który był serwisowany wielokrotnie z tego samego powodu, Nikon wymieni go na nowy lub jego odpowiednik."
I to jest chamskie ale strategicznie sensowne posuniecie Nikona:zniechęcić,utrunić,opóźnić = niezawodna toksyczna biurokracja.Jezeli zakwalifikuja puszke jako "serwisowaną wielokrotnie" - kto? ile razy? czy przestrzegana byla procedura? itepe to Nikon ma czego chcial:znikomą ilość wymian puszek.Nie widze userow,ktorzy wytrzymają tę "wielokrotność" Ci,co do dotrwają do wymiany stracą ochote na focenie :mrgreen:.
Kolejny mega foch Nikona. Dobrze ,ze jeszcze zostały jakieś udane puszki tej firmy.
Nikon ostatnio ogłosił, że za darmo naprawi ostatecznie problem brudzącej się matrycy w D600, nawet po gwarancji. Czy ktokolwiek wysłał już aparat w ramach tej akcji.
Borat1979
08-04-2014, 22:31
Jest cały wątek o tym http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214860&page=599
Dziękuję. Ciekawe jak szybo ten wątek zostanie usunięty.
Nie martw się, wątek powstał we wrześniu 2012 i jeszcze nikt go nie usunął.
josephebeloki
09-04-2014, 12:07
Brawo.
Wątek D600 (o kurzu) doczekał się 600 stron. Pisze o tym, bo wcześniej się zastanawiano czy dobije do swojego "imienia" :)
Trzeba dodać, że przez te 600 stron obelg i wylewania na niego szamba, sprzęt doczekał się takiego czasu, że w końcu Ci co go nie używają, zaczynają pisać, że sprzęt jest dobry :) Bo odkąd pamiętam, każdy kto ma ten korpus pisał o nim same superlatywy :)
Przydałoby się jakieś podsumowanie :)
Pozdro
podsumuję...
przed wysłaniem do serwisu
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/600_1380-3.jpg
źródło (http://www.slubnie.danielkordos.com/wp-content/uploads/2014/04/600_1380.jpg)
artur0372
09-04-2014, 21:32
podsumuję...
przed wysłaniem do serwisu
A co to jest w lewym górnym rogu? Podobne do wgniecenia.
foto białej kartki wiec to nierówność kartki - to nie jest zdjęcie matrycy :)
artur0372
09-04-2014, 21:39
Kiedy wysłałeś puszkę?
Wysłana 2 kwietnia, 3 kwietnia była u nich. Na razie cisza z ich strony.
Wątek D600 (o kurzu) doczekał się 600 stron. Pisze o tym, bo wcześniej się zastanawiano czy dobije do swojego "imienia" :)
Trzeba dodać, że przez te 600 stron obelg i wylewania na niego szamba, sprzęt doczekał się takiego czasu, że w końcu Ci co go nie używają, zaczynają pisać, że sprzęt jest dobry :) Bo odkąd pamiętam, każdy kto ma ten korpus pisał o nim same superlatywy :)
Przydałoby się jakieś podsumowanie :)
Podsumowanie?
ten wątek już kiedyś zamykałem, ale ponieważ zaczęto śmiecić w wątku właściwym ;) tzn http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219009 to go otworzyłem. Tamten watek ma już ponad 250 stron i ma być (i jest) bardziej merytoryczny. Ten wątek traktuję jako "stracony", a zostawiam by nie być posądzanym o bagatelizowanie kurzenia w D600. Nigdy tego nie pochwalałem, delikatnie mówiąc.
Czyli jesli chcecie poczytać jaki dobry (lub zły) jest D600 to zapraszam tam: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219009
Próba podsumowania:
Brud na matrycy widać dopiero po mocnym przymknięciu obiektywu, dlatego w większości przypadków jest on niezauważalny. Niestety, problem ten jest dotkliwy dla perfekcjonistów (albo mówiąc bardzo złośliwie pieniaczy i malkontentów) oraz fotografujących między innymi makro.
Zgodnie z notą serwisową Nikon obiecuje naprawić za darmo nawet po upływie gwarancji aparaty dotknięte tą przypadłością, czyli chyba wszystkie d600. Oczywiście jak to z serwisem nikona, nie ma co liczyć na szybie załatwienie sprawy.
ps.
Sam też wysłałem aparat, w końcu nie trzeba płacić, więc niech tą usterkę naprawią. Będzie to z resztą istotne podczas sprzedaży w przyszłości.
Próba podsumowania:
Brud na matrycy widać dopiero po mocnym przymknięciu obiektywu, dlatego w większości przypadków jest on niezauważalny. Niestety, problem ten jest dotkliwy dla perfekcjonistów (albo mówiąc bardzo złośliwie pieniaczy i malkontentów) oraz fotografujących między innymi makro.
Cały czas zastanawia mnie, czemu mianem pieniaczy i malkontentów określa się ludzi, którzy oczekują zwykłej używalności zakupionego sprzętu. Fotografie na średnich i wysokich przysłonach, szczególnie w FX to zdecydowana większość (makro, wnętrza, architektura, produktowe, krajobraz, reklama studyjna, motoryzacja, martwa natura, sporo reportażu i streetu, rodzinno-albumowe, dużo slubno-weselnych, itd, itp), pełne dziury to w zasadzie portret, "glamór" i artysten.
Z czego to wynika? Czemu tak zaciekle użytkownicy bronią wadliwego produktu? Szczerze nie mam pojęcia.
Odpowiedź brzmi - 50% robi śluby, na prawie pełnych dziurach. Twoje zastosowania są marginalne ;) (pomijam może krajobraz).
foto4deg
10-04-2014, 21:48
Jakie Wy macie problemy.... Jednemu przeszkadza, drugiemu nie. Po co zaraz rzucać "pieniaczami". To takie "polskie" próbować kogoś przekonać do swoich racji. Co kogo to interesuje, co np. mi przeszkadza w aparacie.
Mam D600, dokupiłem jako drugie body do D700. Kupiłem już z wymienionym mechanizmem i kusz osiada tylko, jak w jakimś zakurzonym miejscu zmieniam obiektywy. Czyli gruszka i po kłopocie. Uważam, że jest to świetny aparat, a problem kurzu został już rozwiązany przez Nikona - albo zmiana mechanizmu, albo D610.
Jacku, zamknij ten wątek, bo od czasu oświadczenia Nikona stracił on wszelką rację bytu, a nie daj Boże, jeszcze się tu pobiją, albo ktoś na zawał padnie.