Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)
w miejsce obiektywu "podlaczcie" odkurzacz:) pare sekund i po kurzu:)
wasilewk
20-12-2012, 21:55
Pewnie i lustra i matrycy też już by nie było...
ale problem kurzu zniknie:) zawsze mozna zmniejszyc moc ssania:)
można mały odkurzacz -> http://www.foto7.com.pl/category/producenci/green-clean/
Co o tym sądzicie??
Aaaa tam. To są pozostałości po Fukushimie, sprawdź dozymetrem ;)
Wcześniej proponuję założyć nowy worek, jak wyrwie lustro to zbytnio się nie zakurzy:)
Jak wyrwie lustro to się potem je wklei... ;)
hmmm w sumie można połączyć i zrobić promocje,,, http://www.swiatobrazu.pl/reczny-odkurzacz-ktory-wyglada-jak-obiektyw-nikon-70-200-mm-kubki-sa-juz-passe-28285.html
Fraglesso
21-12-2012, 13:48
Ehhh... pociesza mnie tylko to, że niski poziom merytoryczny tego wątku spowodowany jest dzisiejszym końcem świata... bo w przeciwnym wypadku uznałbym, że mamy samych specjalistów od D600 i wszystkowiedzących... a 3/4 nie widziało D600 na oczy :]...
...a czy jest ktoś to kupił w ostatnich dniach 600tkę i nie ma opisywanych problemów? Ciekawe kiedy zaczną przychodzić 100% sprawne sztuki. Dzwoniłem ostatnio do sklepu abfoto nps i mówili, że aktualnie czekają na dostawę, bo sprzedali wszystkie 4 body, które były na sklepie. Także rotacja jest spora.
Pytanie, ile na magazynie Nikona leży "brudnych" sztuk.
...a czy jest ktoś to kupił w ostatnich dniach 600tkę i nie ma opisywanych problemów? Ciekawe kiedy zaczną przychodzić 100% sprawne sztuki. Dzwoniłem ostatnio do sklepu abfoto nps i mówili, że aktualnie czekają na dostawę, bo sprzedali wszystkie 4 body, które były na sklepie. Także rotacja jest spora.
Pytanie, ile na magazynie Nikona leży "brudnych" sztuk.
Nie ma żadnych informacji, że na rynku (jakimkolwiek) są już sztuki wolne od tej przypadłości.
Leśny Władek
21-12-2012, 16:44
Zrobiłem 600 zdjęć i jest już syf na matrycy. Jest też i świadomy swoich praw nabywca. Jest też i prawnik. Nie zostawię tak tej sprawy. Będę się starał oddać aparat w ramach rękojmi lub NTzU. O wynikach i sposobie załatwienia sprawy poinformuję Was na forum. Myślę że kilka miesięcy to potrwa więc nie liczcie na szybką odpowiedz.
Jeśli po drugiej stronie będzie też prawnik to nie wygrasz.
Problem z syfem na matrycy jest dla Nikona w miarę bezpieczny i firma o tym wie (dlatego ma to w dupie). Otóż - każda lustrzanka łapie syf, prawda? Co do tego chyba jesteśmy zgodni. D600 zdaniem użytkowników łapie go jednak więcej i szybciej. Tyle tylko, że jak szybciej? O ile więcej? Tego nikt dokładnie nie jest w stanie podać.
Syf na matrycy to mega śliski temat, gdyby to była jakaś "mierzalna" usterka to Nikon już dawno musiałby opublikować jakąś notę serwisową, musiałby usuwać usterkę w serwisach, wreszcie wprowadziłby model wolny od wady.
A tak... Nikon jest w stosunkowo dobrej pozycji, bo matryce się zawsze brudzą.. W D600 ponad normę... "i co nam zrobicie"? Wykorzystują ten fakt jak tylko mogą. Brak słów na to wszystko... Najgorsze, że możemy sobie tylko pogadać...
Leśny Władek
21-12-2012, 16:56
Ja nie będę wnosił o zwrot ze względu na syf. Bo matryca ma prawo się pobrudzić i tym argumentem nie wygram. Syf nie jest przyczyną tylko dowodem.
Trochę źle podchodzicie do tematu. Brud na matrycy to nie wada. Nikon ma rację. Jest to że tak powiem "normalne".
Podstawą roszczenia jest niezgodność towaru ze specyfikacją tzn aparat posiada funkcję "czyszczenie matrycy". Funkcja nie działa, nie czyści matrycy. Towar nie zgodny ze specyfikacją. To wszystko. Reszta w rękach sędziego. Sędzia też człowiek który wydając wyroki kieruje się nie tylko prawem ale też rozumem. Wiem bo mam szwagra sędziego i dzisiaj omawiałem temat.
Z mojego doświadczenia wynika, że czyszczenie matrycy w Nikonach... praktycznie wcale nie działa. Ale to tak przy okazji...
Wydaje mi się, że w D600 nie jest problemem to, że czyszczenie matrycy nie działa. Korpusy które tej funkcji wcale nie miały nie syfiły się w środku jak ten model. W tym modelu coś się sypie z jego wnętrza, a że (moim zdaniem) czyszczenie w Nikonach g... daje to nic dziwnego, że nie powoduje to wyczyszczenia matrycy w tym modelu, który tych syfów ma dużo więcej niż inne modele. Załóżmy nawet, że jednak ta funkcja jakoś tam działa... to przecież ten syf, strzepnięty z matrycy nadal pozostaje w komorze... i jak migawka naparza... to cały syf wiruje w komorze. Teoretycznie powinien się trzymać na tym takim materiale, ale to chyba tylko teoria.
Nie ma żadnych informacji, że na rynku (jakimkolwiek) są już sztuki wolne od tej przypadłości.
Jak masz na myśli informację od Nikona, to trudno informować o sztukach wolnych od przypadłości, która wg niego nie istnieje.
Problem z syfem na matrycy jest dla Nikona w miarę bezpieczny i firma o tym wie (dlatego ma to w dupie). Otóż - każda lustrzanka łapie syf, prawda?
Syf łapie, to się zgadza. Jednak jeśli tym syfem będą kawałkami łuszczącego się lakieru?
Trochę źle podchodzicie do tematu. Brud na matrycy to nie wada. Nikon ma rację. Jest to że tak powiem "normalne".
Podstawą roszczenia jest niezgodność towaru ze specyfikacją tzn aparat posiada funkcję "czyszczenie matrycy". Funkcja nie działa, nie czyści matrycy. Towar nie zgodny ze specyfikacją. To wszystko.
Ty też podchodzisz źle do tematu - gdzie ktoś ci obiecał 100% skuteczności funkcji "czyszczenia matrycy" :) Jeśli nie masz lepszego pomysłu, to lepiej sobie odpuść.
Leśny Władek
21-12-2012, 17:10
Właśnie że obiecał. Tak jak obiecał że AutoFocus będzie automatycznie nastawiał ostrość. Ta funkcja ma działać, jak nie działa to jest to niezgodne z umową. Rozstrzygnie sąd.
Jak masz na myśli informację od Nikona, to trudno informować o sztukach wolnych od przypadłości, która wg niego nie istnieje.
Miałem na myśli informację od użytkowników. To, że Nikon ma to "gdzieś", to wiem...
Właśnie że obiecał. Tak jak obiecał że AutoFocus będzie automatycznie nastawiał ostrość. Ta funkcja ma działać, jak nie działa to jest to niezgodne z umową. Rozstrzygnie sąd.
Chciałbym by to było takie proste... Niestety nie jest.
Problem z AF w D7000, problem z zacinającym się zoomem w 24-70 (wykręcająca się śrubka wew.), problem ze wspomaganiem Af w lampach SB... To tylko tak na szybko co mi się przypomina. Nikon nigdy się tych przypadłości nie przyznał i nie odniósł.
ps.
Polecam przejrzeć instrukcję obsługi. Można się czasem zdziwić. Nie wiem czy wszyscy czytaliście, ale jest tam np. informacja przy mikroregulacji AF, żeby tak naprawdę tego "raczej" nie używać, bo aparat może źle działać :-D Czyli tak naprawdę Nikon całkowicie umywa ręce od tego jak ta funkcja działa. Poinformował o tym użytkoników i możemy mu "skoczyć", jeśli to nie zadziała, albo zadziała i aparat wybuchnie... ;) Przecież ostrzegali, rzetelnie ostrzegali... ;)
Leśny Władek
21-12-2012, 17:34
Zniechęcacie mnie widzę. Jeszcze trochę i oleje temat. Sprzedam D600 i jeszcze gripa gratis dorzucę bo niestety zdążyłem kupić :)
Zniechęcacie mnie widzę. Jeszcze trochę i oleje temat. Sprzedam D600 i jeszcze gripa gratis dorzucę bo niestety zdążyłem kupić :)
Nie! Nie zniechęcam Cię. Jeśli masz zamiar to walcz, serio. Dlaczego masz sprzedawać? Wyluzuj... ten aparat jest naprawdę fajny, tylko.... wydmuchaj syf, rób dalej foty, potem znów wydmuchaj. Obstawiam, że to w końcu ustąpi. Inna sprawa, że nie tak powinno to wyglądać.
5k pln daję Ci od razu :-P
Leśny Władek
21-12-2012, 17:48
5k pln z gripem to za mało. Tysiaka mogę stracić ale nie 3. Fakturę muszę niestety wystawić :)
Fraglesso
21-12-2012, 17:48
Leśny Władek, to ja za gripa 500 zł :D :P
Z mojego doświadczenia wynika, że czyszczenie matrycy w Nikonach... praktycznie wcale nie działa. Ale to tak przy okazji...
Nie byłbym taki kategoryczny. Ja przez cały czas używania D700 miałem czyszczoną matrycę raz i to czyszczenie nie było potrzebne, tylko na plenerze kolega czyścił wszystkim obecnym (na mokro).
Przypuszczam, że ludzie wyłączają opcję czyszczenia matrycy, bo to żre prąd. Właczają czyszczenie gdy jest na tyle brudna, że im przeszkadza, I to błąd, bo kurz jest przyklejony tak silnie, że czyszczałka nic nie daje.
Ja mam włączone czyszczenie za każdym razem przy wyłączeniu aparatu. Profilaktycznie. I nie mam kurzu ani na D700 ani na D800. Polecam ciągłe, systematyczne używanie tej funkcji, a nie od święta, gdy jest już katastrofa. Wtedy to nic nie pomoże.
wasilewk
21-12-2012, 17:59
...
Ja mam włączone czyszczenie za każdym razem przy wyłączeniu aparatu. Profilaktycznie. I nie mam kurzu ani na D700 ani na D800. Polecam ciągłe, systematyczne używanie tej funkcji, a nie od święta, gdy jest już katastrofa. Wtedy to nic nie pomoże.
Tak jest u Ciebie.
Ja od zawsze miałem włączone czyszczenie przy każdym uruchomieniu aparatu a dodatkowo lubie sobie je włączyć podczas focenia - tak ze dwa razy. Pomimo, że obiektywy zmieniam rzadko i to przeważnie w domu (rzadko na powietrzu), to jednak przynajmniej dwa razy w roku matryca musi być czyszczona w serwisie --> fotografuję prawie codziennie, ok. 450 zdjęć za każdym razem (średnio).
Przyzwyczaiłem się do takiej sytuacji i uważam, że nie ma powodów do narzekania.
Pzdr.
fotomarek_k
21-12-2012, 18:01
Leśny Władek, moim zdaniem temat jak najbardziej do wygrania. Kiedyś miałem "przyjemnosć" dochodzić swoich praw na podstawie NTzU. Trochę to trwało, ale bez prawnika dało się przejść procedurę. A przyjemność z uzyskanego zwrotu wartości towaru + odsetki+ koszty odwiezienia towaru do sklepu+ koszt pism za potwierdzeniem odbioru i nawet wykonanych telefonów na podstawie bilingów które załączyłem do pozwu- BEZCENNA. Teraz kwit przekazu pocztowego jakim mi tę kasę przesłano od 2006 r. mam przypięty na tablicy korkowej i gdy trzeba motywacji w dochodzeniu swoich praw, to czasem nań spoglądam :-)
fotografuję prawie codziennie, ok. 450 zdjęć za każdym razem (średnio).Rocznie robisz ponad 150 tys zdjęć?
Ja robię nieco ponad 10 tys, więc może dlatego tobie sie szybciej brudzi - więcej używasz.
Przy moim niemal amatorskim używaniu czyszczałka spokojnie nadąża.
wasilewk
21-12-2012, 18:13
Rocznie robisz ponad 150 tys zdjęć?
Ja robię nieco ponad 10 tys, więc może dlatego tobie sie szybciej brudzi - więcej używasz.
W praktyce ok. 70tys. ( Spacery są obowiazkowe - ja wykonuję je z pomocą roweru - więc dlaczego nie zabrać aparatu ? ), bo czasem pogoda jest nie do pokonania.
Pzdr.
P.S.
Jacku !
Wiemy na czym stoimy 8)
fotouśmieszek
21-12-2012, 18:54
Problem z syfem na matrycy jest dla Nikona w miarę bezpieczny i firma o tym wie (dlatego ma to w dupie). Otóż - każda lustrzanka łapie syf, prawda? Co do tego chyba jesteśmy zgodni. D600 zdaniem użytkowników łapie go jednak więcej i szybciej. Tyle tylko, że jak szybciej? O ile więcej? Tego nikt dokładnie nie jest w stanie podać.
Syf na matrycy to mega śliski temat, gdyby to była jakaś "mierzalna" usterka to Nikon już dawno musiałby opublikować jakąś notę serwisową, musiałby usuwać usterkę w serwisach, wreszcie wprowadziłby model wolny od wady.
A tak... Nikon jest w stosunkowo dobrej pozycji, bo matryce się zawsze brudzą.. W D600 ponad normę... "i co nam zrobicie"? Wykorzystują ten fakt jak tylko mogą. Brak słów na to wszystko... Najgorsze, że możemy sobie tylko pogadać...
Mimo wszystko nie wydaje mi sie,zeby Nikon skupial sie glownie na zapewnieniu sobie dobraj pozycji w sadzie.Z tego nie ma kasy.Wazny jest rozglos,jaki towarzyszy aferze z d600,nieporownywalnej z d7k czy 24-70. Przeciez w USA juz mozna kupic d600 z 24-85 + torba+ karta+ monopod PONIZEJ $2000.Zdecydowanie Żolty przejal sie zasiegiem rozglosu i usiluje spuscic zapasy.Stad by wynikalo,ze usterka jest trudnonaprawialna (moze drogo).Mi sie wydaje ze przecenili zapasy i chyba nowe sztuki wypusci juz naprawione.Nikon moze udawac,ze nic sie nie stalo,ale rozpaczliwe miotanie sie z cenami DOWODZI ze walczy o wizerunek i....obrot.To takie subiektywne spekulacje. Bardzo bym chcial miec ten aparat,tym bardziej ze rownolegla konkurencja jest daleko w tyle.
Matko Boska...
dzień drugi:
poustawiałem puszkę do swoich celów w tym AF 11 polowy.
zacząłem testy robić... ale zanim napiszę o co chodzi to inne kwestie:
KURZ:
po 100 zdjęciach widzę przy f32 jakieś 8 paprochów, przy f11 widać 3-4 nie jest źle - ciągle jeszcze go nie przedmuchiwałem.
JAKOŚĆ:
zakochałem się.. szkoda tylko, że przy świetle żarowych bardziej ociepla zdjęcia niż mój stary D80 ale w Rawach to się poprawia w jedną chwilę..
PROBLEM AF!!!
tak jak wczesniej napisale,
ustawilem sobie 11 polowy,
zacząłem testy:
3 górne pola AF:
Tamron 28-75: żyleta po minimalnej kalibracji +5, 90% trafień
Nikkor 16-35: żyleta bez kalibracji, 100% trafień
pozostałe 8 pól:
0... ZERO! ustawienia ostrości dla obu obiektywów.. kręci kręci kręci i nic, ani razu na dziesiątki prób nie ustawił otrości.
przestawiłem na 39 polowy AF
mialem nadzieje ze środkowy chociaż załapie.. też nic
---
więc jak rozumiem,
aparat pójdzie do kalibracji AF,
moje pytanie:
jest sens oddawać go razem z n16-35? czy wystarczy sama puszka?
pytanie bierze sie z tego ze mam nadzieje ze po ich naprawie będzie dalej tak samo celny z tym obiektywem.. :)
wasilewk
21-12-2012, 19:11
Możesz osobiście pokazać Panu z serwisu w czym rzecz a przy odbiorze osobistym możesz sprawdzić czy jest poprawa. W przeciwnym razie pozostają zdjęcia (nawet te nieostre) i żeby serwis zechciał je potraktować poważnie.
Serwis kalibruje aparat na swoim obiektywie. (chyba, że to obiektyw wymaga naprawy)
Pzdr.
Możesz osobiście pokazać Panu z serwisu w czym rzecz a przy odbiorze osobistym możesz sprawdzić czy jest poprawa. W przeciwnym razie pozostają zdjęcia (nawet te nieostre) i żeby serwis zechciał je potraktować poważnie.
Serwis kalibruje aparat na swoim obiektywie. (chyba, że to obiektyw wymaga naprawy)
Pzdr.
dzięki za odpowiedź
zeby zrobic zdjecie nawet nieostre to musze ustawic np. srodkowe pole, wymierzyc, przestawic na manualne ostrzenie jak już wymierzy i dopiero zrobic zdjecie bo inaczej sie przeciez nie da
a jak jest z nimi czasowo na naprawe takiej usterki? (NPS nie sięga d600 oczywiście) a aparat potrzebny będzie na wośp dlatego pytam czy do 2 tygodni to naprawią? :)
artur678
21-12-2012, 19:30
Pisałem w innym wątku. Chciałem drugi FX, ale wybrałem olympusa omd em5 z dwoma stałkami 45/1.9 i 20/1.7 oraz 12-50. To wszystko mam w cenie wątpliwej jakości d600.
przestawiłem na 39 polowy to samo..
sprawdziłem jeszcze MATRYCOWY:
jakby nie kadrował to i tak wykrywa ostrość TYLKO w górnym rzędzie pól ostrości + jednym najwyżej wysuniętym,
rząd środkowy i wszystko co niżej nie działa włącznie z centralnym..
ahh 27.12 trzeba jechać do serwisu
Nie byłbym taki kategoryczny. Ja przez cały czas używania D700 miałem czyszczoną matrycę raz i to czyszczenie nie było potrzebne, tylko na plenerze kolega czyścił wszystkim obecnym (na mokro).
Przypuszczam, że ludzie wyłączają opcję czyszczenia matrycy, bo to żre prąd. Właczają czyszczenie gdy jest na tyle brudna, że im przeszkadza, I to błąd, bo kurz jest przyklejony tak silnie, że czyszczałka nic nie daje.
Ja w obu D700 miałem też włączone czyszczenie przy wyłączeniu i wł. aparatu. Podtrzymuje to co napisałem wcześniej.
Rocznie robisz ponad 150 tys zdjęć?
Ja robię "troszkę" więcej niż Ty, używam też w "trochę" innych warunkach.
jakby nie kadrował to i tak wykrywa ostrość TYLKO w górnym rzędzie pól ostrości + jednym najwyżej wysuniętym,
rząd środkowy i wszystko co niżej nie działa włącznie z centralnym..
ahh 27.12 trzeba jechać do serwisu
Kiedy kupiłeś aparat? Jeśli, jak twierdzisz, większość punktów AF wogóle nie działa, to może oddaj aparat do sklepu z powodu niezgodności towaru z umową? Z serwisem to dopiero może zacząć się zabawa. ;)
Kiedy kupiłeś aparat? Jeśli, jak twierdzisz, większość punktów AF wogóle nie działa, to może oddaj aparat do sklepu z powodu niezgodności towaru z umową? Z serwisem to dopiero może zacząć się zabawa. ;)
1. we wtorek kupiony
2. ma przebieg 110zdjęć
3. zamówiony na firmę więc rekojmia
4. zamówiony na firmę znajomego a on dopiero w PL będzie 3go stycznia..
jeśli mam skan f-vat + wszystkie papiery mogę samemu złożyć ten aparat do wymiany nawet pomimo tych 110 klatek?
@Anar - a w jakim sklepie kupiłeś? pytam z ciekawości.
Jeśli brałeś na firmę to i tak masz prawo do gwarancji, ntzu lub rękojmi. Nie powinno być problemu jeśli masz wszystkie dokumenty, jak pracowałem w salonie foto, sam często przyjmowałem aparaty brane na fakturę, które ktoś przynosił za kogoś.
w fotojokerze,
i tak zanim pojadę na Łopuszańską muszę zaliczyć fotojokera by móc podbić gwarancję,
na miejscu zapytam co i jak z ewentualną wymianą puszki na drugą bo 7dni roboczych 27go nie minie w sumie :)
@Anar - a w jakim sklepie kupiłeś? pytam z ciekawości.
Jeśli brałeś na firmę to i tak masz prawo do gwarancji, ntzu lub rękojmi. Nie powinno być problemu jeśli masz wszystkie dokumenty, jak pracowałem w salonie foto, sam często przyjmowałem aparaty brane na fakturę, które ktoś przynosił za kogoś.
Czy ntzu = niezgodność towaru z umową? Bo jeśli tak to ona dotyczy właśnie sprzedaży konsumenckiej, czyli w przypadku zakupu na firmę nie można z niej skorzystać. Pozostaje zatem rękojmia (zawarta umowa jest między firmą i firmą) lub gwarancja.
w fotojokerze,
i tak zanim pojadę na Łopuszańską muszę zaliczyć fotojokera by móc podbić gwarancję,
na miejscu zapytam co i jak z ewentualną wymianą puszki na drugą bo 7dni roboczych 27go nie minie w sumie :)
W FJ o ile się nie mylę nie ma żadnych wymian "w ciągu 7 dni", więc sprecyzuj o co chodzi proszę.
w fotojokerze,
Jeśli chcesz realizować rękojmię to prędzej sie dogadasz (zwrócisz body) nie podbijając gwarancji.
Tylko sklep pewnie sprzeda to body (nadal z wadą) komu innemu, licząc na amatora, który nie zauważy wady.
Jeśli chcesz realizować rękojmię to prędzej sie dogadasz (zwrócisz body) nie podbijając gwarancji.
Tylko sklep pewnie sprzeda to body (nadal z wadą) komu innemu, licząc na amatora, który nie zauważy wady.
nie no wiadome, że jesli bede mogl oddac (albo w sumie wymienic) to nie podbiję żadnej gwarancji wtedy,
czy sprzeda? wtedy pewnie po nizszej cenie bo przebiegu ma 110 klatek jak pisalem...
czy nikt nie zauwazy? tego sie nie da nie zauważyć skoro działają tylko górne punkty ostrości przecież..
Leśny Władek
22-12-2012, 13:35
Na szczęście łatwo się czyści. Wystarczy gruszką delikatnie przedmuchać i jest czyściusieńko. Będzie trzeba się przyzwyczaić do okresowego przedmuchiwania wnętrza aparatu albo go sprzedam.
skontaktowałem się z FJ,
f-vat mam za granicą w tej chwili i czekam na przesłanie kopii majlem,
wtedy mam się odezwać w poniedziałek i umówić wysłanie do mnie kuriera...
szczerze to byli w szoku bo o takim przypadku z niedziałającym AF w tym modelu się spotkał Pan po drugiej stronie telefonu pierwszy raz..
chcieli od ręki wysłać już dzisiaj kuriera gdyby nie to że czekam na f-vat i to ze mam rękojmię własnie wiec musza sami sie z tym uporac przez NikonPL,
byle do 13.01 się wyrobili bo mam podczas wośp wiele spraw związanych z fotografią do zrobienia..
z większym spokojem idę teraz do kuchni brac sie za robienie żarełka na święta,
pozdro! ;)
Leśny Władek
22-12-2012, 14:12
No to gratulacje!
Matko Boska...
dzień drugi:
poustawiałem puszkę do swoich celów w tym AF 11 polowy.
zacząłem testy robić... ale zanim napiszę o co chodzi to inne kwestie:
---
więc jak rozumiem,
aparat pójdzie do kalibracji AF,
moje pytanie:
jest sens oddawać go razem z n16-35? czy wystarczy sama puszka?
pytanie bierze sie z tego ze mam nadzieje ze po ich naprawie będzie dalej tak samo celny z tym obiektywem.. :)
A ja mam pytanie zapewne amatorskie, ale kiedyś trzeba zadać być może nawet to głupie pytanie.
Skoro nie używałem jakiegoś aparatu, to skąd mam wiedzieć czy ma iść do kalibracji czy to wada "wrodzona" danej puszki? Przeciez nie wiem jak ten aparat powinien się zachowywać przy konkretnych ustawieniach.
Czy jest na to jakiś patent?
Czy gdzies można o przeczytać konkretnie o D 600, jak przy danych ustawieniach powinien działać AF, w jakich punktach powinien ostrzyć ect. Czy są na to jakieś wzorce, czy to się robi na zasadzie wydaje mi się że...?
Tylko jak ma mi sie wydawać skoro nie mam punktu odniesienia???? Przecież porównanie D600 do czegoś innego jest raczej trudne i trudno oczekiwać że D600 będzie działał jak D90 czy D5000. Przeskok między tymi puszkami jest spory więc pewnie i tak powinienem być zadowolony. Ale z drugiej strony skoro coś można jeszcze podkręcić to jak to wyłapać?
Leśny Władek
22-12-2012, 15:23
Chciałem zapytać się o to samo ale się bałem :)
A ja mam pytanie zapewne amatorskie, ale kiedyś trzeba zadać być może nawet to głupie pytanie.
Skoro nie używałem jakiegoś aparatu, to skąd mam wiedzieć czy ma iść do kalibracji czy to wada "wrodzona" danej puszki? Przeciez nie wiem jak ten aparat powinien się zachowywać przy konkretnych ustawieniach.
Czy jest na to jakiś patent?
Czy gdzies można o przeczytać konkretnie o D 600, jak przy danych ustawieniach powinien działać AF, w jakich punktach powinien ostrzyć ect. Czy są na to jakieś wzorce, czy to się robi na zasadzie wydaje mi się że...?
Tylko jak ma mi sie wydawać skoro nie mam punktu odniesienia???? Przecież porównanie D600 do czegoś innego jest raczej trudne i trudno oczekiwać że D600 będzie działał jak D90 czy D5000. Przeskok między tymi puszkami jest spory więc pewnie i tak powinienem być zadowolony. Ale z drugiej strony skoro coś można jeszcze podkręcić to jak to wyłapać?
Jako amator odpowiadam:
AF fazowy, pomijając LV ma działać tak samo zarówno w D40, D5000, D90, D600 itd. zasada działania jest taka sama.
Różnica polega na tym że w różnych modelach stosuje się inne moduły AF, które różnią się np. ilością pól autofokusa, trybem autofokusa.
Zakładając że masz poprawnie działający obiektyw to nie ważne do jakiego korpusu go podepniesz, wybierając konkretne pola AF-u to zawsze powinien trafiać w punkt na który ostrzymy, pomijając błędy operatora oraz sceny na których autofokus może się pomylić.
Nie ma żadnych wzorców według których należy testować aparat, są różne sposoby typu tablice testowe, zdjęcia w terenie z różnych odległości, ważne jest aby takie testy wykonywać dokładnie.
Najlepiej byłoby aby wszystkie pola AF-u działały poprawnie, górne, boczne, najbardziej skuteczne są czujniki krzyżowe, liniowe poziome i pionowe w pewnych sytuacjach są nieskuteczne i mogą się mylić.
Jeśli znasz zasadę działania czujników AF to przetestujesz każdy aparat, info na ten temat znajdziesz choćby tu na forum.
test ja robiłem po prostu na oko.. skoro mi na 39 ostrzy w punkt w 25% punktach a w 75% pozostałych nie ostrzy wcale to nie trzeba do tego jakiejś wiedzy by załapać, że coś jest nie tak :)
jakieś większe testy zrobię dopiero po naprawie aparatu,
najprostrzy to wziąć aparat, ustawić go na statywie pod kątem 45* i ustawić ostrość na linijkę (jeśli się nie ma tablicy) np. na 5cm kresce.. jeśli najostrzej będzie niżej/wyżej niż kreska oznaczająca 5cm znaczy, że mamy bf/ff ale na szczescie w d600 mamy do dyspozycji mikrokalibracje i jest szansa ze jej zakres starczy nam do tego by to skorygowac dla kazdego z naszych obiektywow :)
instrukcja bardziej złożona (dla tych co lubia byc idealistami co do dzialania AF) tutaj dostepna wraz z tablicą i opisem po angielsku : http://www.focustestchart.com/focus21.pdf
najprostrzy to wziąć aparat, ustawić go na statywie pod kątem 45* i ustawić ostrość na linijkę (jeśli się nie ma tablicy) np. na 5cm kresce.. jeśli najostrzej będzie niżej/wyżej niż kreska oznaczająca 5cm znaczy, że mamy bf/ff
Test z linijką opisany przez Ciebie nie jest miarodajny, jaką masz pewność że AF ustawi ostrość dokładnie na 5 cm, skoro pojedyncze pole szczególnie czujnik krzyżowy jest znacznie większy niż pozioma kreska na linijce, ponadto czujnik nie musi znajdować się dokładnie w centrum ramki, zdarzają się przesunięcia.
Artykuł który zalinkowałeś ilustruje ten problem, a tutaj masz artykuł po polsku: KLIK (http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110)
Ja kupiłem ten aparat nie po to, żeby liczyć kurz, a żeby focić. Jestem mega zadowolony. Teraz sprawdziłem - ponad 2000 zdjęć i NIC nie ma na matrycy, a aparat noszę codziennie ze sobą. Chciałem sprawdzić jak zachowuje się przy filmowaniu.
Pierwszy mój filmik nakręcony tym aparatem z ręki. ISO 2000. Bez obróbki czegokolwiek. Tylko montaż.
http://www.youtube.com/watch?v=THGUzjIxfgk&feature=youtu.be
Jako amator odpowiadam:
.
Dzięki za wyjaśnienie - już wszystko wiem
..jakieś większe testy zrobię dopiero po naprawie aparatu,
najprostrzy to wziąć aparat, ustawić go na statywie pod kątem 45* i ustawić ostrość na linijkę (jeśli się nie ma tablicy) np. na 5cm kresce.. jeśli najostrzej będzie niżej/wyżej niż kreska oznaczająca 5cm znaczy, że mamy bf/ff Podałeś bardzo zły sposób i jeśli tak sprawdzałeś swój aparat to znaczy, że go nie sprawdzałeś ;) Reaguję, by ludzie nie próbowali tak sprawdzac swoich aparatów, bo się załamią.
Na linijce obok kreski 5 cm masz kreski milimetrowe, które znajdują się w obszarze czujnika AF. Nie wiesz na jaką kreskę ustawił aparat. W dodatku pole zaznaczone na matówce nie jest zgrane w 100% z rzeczywistym czujnikiem AF. Biorąc pod uwage obie te rzecz niestety trzeba powiedziec, że taki test jak proponujesz byłby do kitu.
Podałeś bardzo zły sposób i jeśli tak sprawdzałeś swój aparat to znaczy, że go nie sprawdzałeś ;) Reaguję, by ludzie nie próbowali tak sprawdzac swoich aparatów, bo się załamią.
Na linijce obok kreski 5 cm masz kreski milimetrowe, które znajdują się w obszarze czujnika AF. Nie wiesz na jaką kreskę ustawił aparat. W dodatku pole zaznaczone na matówce nie jest zgrane w 100% z rzeczywistym czujnikiem AF. Biorąc pod uwage obie te rzecz niestety trzeba powiedziec, że taki test jak proponujesz byłby do kitu.
jesli kogos w blad wprowadzilem to przepraszam : ))
szczerze nigdy sie tym nie przejmowalem i nigdy tego nie robilem wiec moglem trochę pokręcić,
AF w d80 mi czesto sie gubil (bo i obiektyw zazwyczaj uzywany to tamron) i na tyle sie przyzwyczailem do tego ze nie czulem jakichs problemow wiekszych z tym zwiazanych do swoich celow..
po naprawie puszki chcialem wykonac test AF w sposob opisany w pdfie ktorego podlinkowalem a ktorego przeczytalem... 50% bo na tą chwile i tak nie jest mi potrzebny
no wiec jesli wpakowalem tam jakąś glupote to jeszcze raz sorry :roll: :roll:
a'propos http://www.youtube.com/watch?v=THGUzjIxfgk&feature=youtu.be
to:
-d600 nagrywa w fullHD
-nagrywasz tak dynamicznie że nawet AF D600 nie nadąża..
-do tego drgawki :(
gryby nie to co wyżej klip byłby całkiem ciekawy..
-d600 nagrywa w fullHD
Ale nie w 50fps -a z tego co widzę, właśnie tak był tek klip nagrywany.
Ale nie w 50fps -a z tego co widzę, właśnie tak był tek klip nagrywany.
HD720@60fps można nawet :)
zresztą często się nagrywa w 1080 żeby potem zapisać w 720 :)
Władca Pixeli
23-12-2012, 08:49
http://forums.dpreview.com/forums/post/50489578
Drogi Nikonie,
robicie z siebie pośmiewisko wmawiając kolejnym osobom, że pierwszy raz słyszycie o problemie.
Macie użytkowników za idiotów, którzy nie mają dostępu do internetu i nie mają pojęcia co się dzieje.
http://forums.dpreview.com/forums/post/50489578
Drogi Nikonie,
robicie z siebie pośmiewisko wmawiając kolejnym osobom, że pierwszy raz słyszycie o problemie.
Macie użytkowników za idiotów, którzy nie mają dostępu do internetu i nie mają pojęcia co się dzieje.
no nie mów, że nie wierzysz Nikonowi, że to był pierwszy taki przypadek? ale to dobrze, że tak to wygląda, niech się Nikon wypiera, niech idzie w zaparte wbrew rzeczywistości - w stanach są bardziej skorzy ludzie do podawania producentów do sądu - może wówczas jak Nikonowi zasądzi się jakiś duży cios finansowy to ruszy szanowne cztery litery
wasilewk
23-12-2012, 13:46
...- może wówczas jak Nikonowi zasądzi się jakiś duży cios finansowy to ruszy szanowne cztery litery
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
I zwinie interes - zostanie Canon.
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)
I zwinie interes - zostanie Canon.
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)
bez żartów - zostanie Sony :p
pozostanie Leica :wink:
pozostanie Leica :wink:
e tam leica, drogie i brzydkie, nie takie ładne jak te co Wojciechowska pokazuje ;)
e tam leica, drogie i brzydkie, nie takie ładne jak te co Wojciechowska pokazuje ;)
fakt, że tanio nie jest.. zawsze mozna przejsc na mikro 4/3 i stać w fosie z takim "aparacikiem" na koncertach :wink:
wasilewk
23-12-2012, 19:23
Dobrze, że choć RX1 mają...
wszystkiego nie mają, kurz przeoczyli ;)
cz4rnuch
23-12-2012, 20:21
W przyszłym roku Nikon się zlituje w wprowadzi następcę D700 i na nowo go pokochacie :) <<rumorsy>> (http://nikonrumors.com/2012/12/22/impress-magazine-predicts-a-nikon-d800-styled-body-with-the-16mp-sensor-from-the-d4-in-2013.aspx/)
Leśny Władek
23-12-2012, 20:38
Oj tam z tym kurzem da się jednak żyć. Na szczęście łatwo schodzi.
Oj tam z tym kurzem da się jednak żyć. Na szczęście łatwo schodzi.
Pisz konkretniej, bo ktoś kto nie śledzi tego tematu dość wnikliwie, niekoniecznie zrozumie co masz na myśli.
Leśny Władek
23-12-2012, 23:16
Powinienem napisać kurzeniem a nie kurzem.
Chodzi o to że wystarczyło podmuchać gruszką i kurz z matrycy zleciał. Zdjęcia czyste. Na początku bałem się że trzeba będzie jakoś "mechanicznie" ścierać ale obyło się. U kolegi też łatwo się czyści i z czasem mniej syfi.
Jest nadzieja na lepsze jutro ;)
A tak poza tym to puszka kozak. Zdjęcia trzepie super.
edit:
Chciałem zmieniać na D800 ale tam też jakieś problemy z AF wychodzą więc z dwojga złego wolę D600. AF sam nie naprawię a podmuchać gruszką mogę.
Najwidoczniej nadeszła era gdzie wszystko ma jakieś wady mniejsze lub większe i wydanie większych pieniędzy niestety nie gwarantuje lepszej jakości wykonania.
Panowie, a w temacie czyszczenia na mokro, to co polecacie, jakieś sprawdzone zestawy płyn+szpatułki ? bo grucha już nie daje rady ;)
Jak zawsze Eclipse i pec pad z nawiniętą, bezpyłową ściereczką.
Panowie, a w temacie czyszczenia na mokro, to co polecacie, jakieś sprawdzone zestawy płyn+szpatułki ? bo grucha już nie daje rady ;)
Te szpatułki sa chyba OK.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5310&green-clean-czyli-samodzielne-czyszczenie-matrycy-w-praktyce
Sam nigdy nie czyściłem czymś takim jednak.
nowart, ale to chyba nie w Polsce dostępne ?
prze3mo, dzięki za link, trochę drogo chcą za ten set czyszczący
znalzałem coś takiego http://www.fotcom.pl/zestaw-do-czyszczenia-matrycy-rotin-pelna-klatka-p-829.html używał ktoś? można zaryzykować, czy lepiej odpuścić
przypomniałem sobie, że ze starych zapasów, mam płyn Hama do czyszczenia optyki, zawiera w składzie isopropylalkohol, dałoby się go przeczyszczenia matrycy użyć?
Oczywiście, że dostępne. Kupuje tutaj. Wydasz raz na zestaw 100 zł i masz czyszczenia matryc na kilka lat ;)
http://www.sklep.minilabservice.pl/index.php?products=product&prod_id=82
Oczywiście, że dostępne. Kupuje tutaj. Wydasz raz na zestaw 100 zł i masz czyszczenia matryc na kilka lat ;)
http://www.sklep.minilabservice.pl/index.php?products=product&prod_id=82
hmm jedna szpatułka jest jednokrotnego użycia tak?
czyli zestaw 12szt starcza na 12 myć... z płynem wychodzi 250zł, słodko to nie brzmi aż tak chociaż z drugiej strony mamy 12 myć z głowy (o ile każde wyczyści d600/800 za każdym razem bez problemu :wink: )
nie kupujecie gotowych nasaczonych szpatulek - czesto sa tak opite plynem, ze sie z nich wylewa - doslownie
a do wyczyszczenia matrycy wystarcza na ogol 2-3 krople plynu na szpatulke
hmm jedna szpatułka jest jednokrotnego użycia tak?
czyli zestaw 12szt starcza na 12 myć... z płynem wychodzi 250zł, słodko to nie brzmi aż tak chociaż z drugiej strony mamy 12 myć z głowy (o ile każde wyczyści d600/800 za każdym razem bez problemu :wink: )
Kupujesz jedna szpachtułkę (20zl) i używasz wielokrotnie . Po jej użyciu ściągacz brudną chusteczkę i zakładasz czystą (50zl 100 sztuk) nasączając ja 3 kroplami płynu (20zl).
Ja chustki przecinam na pół bo są za duże.
Pamiętajcie o DOKŁADNYM przedmuchaniu całej komory lustra oraz samej matrycy przed jej czyszczeniem.
Kupujesz jedna szpachtułkę (20zl) i używasz wielokrotnie . Po jej użyciu ściągacz brudną chusteczkę i zakładasz czystą (50zl 100 sztuk) nasączając ja 3 kroplami płynu (20zl).
Ja chustki przecinam na pół bo są za duże.
Pamiętajcie o DOKŁADNYM przedmuchaniu całej komory lustra oraz samej matrycy przed jej czyszczeniem.
Mam pytanko.Jakiego rozmiaru szpatułki użyć do matrycy D600? Ze stronki, którą podałeś wynika, że sę 3 rozmiary.
paulczkow
24-12-2012, 17:32
Czasami jak czytam tutaj komentarze to mam wrazenie ze matryca D600 po jednej sesji jest tak uje...ana ze trzeba ja czyscic za kazdym razem bo juz sie wiecej zdjec nie da robic...
Leśny Władek
24-12-2012, 19:35
Oni o tych szpatulkach nie pisza chyba w kontekscie d600.
gustaw79
24-12-2012, 20:31
Słyszałem że ostatnio świeżutka partia nowiutkich D-80 ;) się pojawiła z problemem syfiącej się matrycy. Napewno stąd to zainteresowanie szpatułkami.
Słyszałem że ostatnio świeżutka partia nowiutkich D-80 ;) się pojawiła z problemem syfiącej się matrycy. Napewno stąd to zainteresowanie szpatułkami.
d80? mam ten aparat i z tego co wiem kupiłem w ostatnim miesiącu istnienia go na rynku kilka lat temu... :wink:
Chyba wigilia była lekko zakrapiana... ;)
Departament Walki z Przestępczością Czasoprzestrzenną,
Wydział Zwalczania Nielegalnych Użytkowników WuCzOp (ZNUW)
Informacja obywatelska
Uprzejmie donoszę, że ostatnio zauważyłem podejrzanie zachowującego się osobnika, którego wypowiedzi sugerują niedawne użycie wehikułu czasoprzestrzennego. Poważne splątanie chronomowe oraz średni stopień anabrazji semantycznej wskazuje na wykonanie skoku przy pomocy taniego, chińskiego WuCzOpa z nielegalnie zmodyfikowanym firmware'm w wersji co najmniej 6.32. Podejrzany gustaw79 przebywa obecnie w Ostrowie Wielkopolskim skąd to wysyła wywrotowe treści mogące ujawnić tubylcom istnienie naszego równoległego strumienia wydarzeń. W ich rzeczywistości przecież D80 nie cierpi na usterkę związaną z wykruszaniem warstwy refleksyjnej lustra, akumulatory od D90 nie wybuchają po piętnastym ładowaniu, a niekontrolowane rozładowanie kondensatora wbudowanej w D700 lampy nie doprowadza do stopienia gałek ocznych fotografów. Nie można więc dopuścić aby producent aparatów dowiedział się o tym, gdyż niezwłocznie zainstaluje analogiczne funkcje w swoich przyszłych modelach cyfrowych lustrzanek.
Proszę o podjęcie niezbędnych dziań, które doprowadzą wichrzyciela przed oblicze sprawiedliwości.
;)
No dobra - czy jesli ktos robiac zdjecia nie korzysta z przeslon powyzej 5.6, 8-10 w sporadycznych wypadkach, to ten kurz czy co to tam jest bedzie w czymkolwiek przeszkadzal ?
Leśny Władek
25-12-2012, 10:55
Kurz zauważyłem dopiero przy HDR-ach. Tak normalnie to nie widziałem. Oczywiście forum też "pomogło" dostrzec mankamenty i "poprawić" mi humor z tytułu nowego nabytku. Teraz już się wyluzowałem i po prostu cykam zdjęcia ;)
No dobra - czy jesli ktos robiac zdjecia nie korzysta z przeslon powyzej 5.6, 8-10 w sporadycznych wypadkach, to ten kurz czy co to tam jest bedzie w czymkolwiek przeszkadzal ?
Choćby w odsprzedaży.
Choćby w odsprzedaży.
przeciez wszystkie sztuki mają mniejszą-większą słabość do kurzenia się,
więc nabywca wie co kupuje ^^
Choćby w odsprzedaży.
Tia... Za pare lat naprawdę zrobi to kolosalną róznicę
Choćby w odsprzedaży.
Przed sprzedażą można wyczyścić :)
paulczkow
25-12-2012, 14:31
Jesli beda to duze paprochy to bedzie je widac juz od 11
A wiadomo juz mniej więcej czy to jakas konkretna partia (numerky od do) czy to losowo się pokazuje ?
A wiadomo juz mniej więcej czy to jakas konkretna partia (numerky od do) czy to losowo się pokazuje ?
Nie. Śledzę w tej kwestii także dpreview. Początkowo łudzono się tam, że seria 305... jest wolna od syfu. Niestety nie...
Leśny Władek
25-12-2012, 15:00
Z analizy doniesień wynika brak prawidłowości występowania kurzu. Pocieszeniem jest zanikający problem kurzu wraz z ilością cykniętych klatek.
Fraglesso
25-12-2012, 18:18
Ok, no i mam jednak inny problem, na wszystkich swoich obiektywach mam BF. Musze ustawic precyzyina korekte AF na -20 zeby bylo w miare ok, ale jeszcze z -5 nalezaloby ustawic, zeby bylo ok. Czy to moje przewrazliwienie?
Czy to jest wada z ktora powinno sie oddac body do serwisu. Dodam tylko, ze owe szkla na D700 banglaja dobrze.
Co o tym sądzicie?
Miałeś od początku ten BF, czy pojawił się dopiero w którymś momencie? :???:
Fraglesso
25-12-2012, 19:50
Miałeś od początku ten BF, czy pojawił się dopiero w którymś momencie? :???:
No wlasnie nie wiem, onanista sprzetowym nie jestem. Zauwazylem wczoraj na N35, dzis sprawdzilem reszte i wszystkie szkla na -20 dopiero daja w miare ok obraz. Cos mi zona wspominala, ze chyba nie ostre te fotki, ale sobie pomyslalem, ze glownie w domu w kiepskim swietle, ISO 3200, wiec moga byc troche gorsze, ale okazuje sie, ze to BF (znaczy nie wiem czy to BF, jak ostry jest obiekt za punktem pomiaru ostrosci, bo nigdy nie mialem z tym problemu.)
Sprawdze jeszcze na tablicach, bo teraz testowalem na modelach. Ciotka trzymala mojego synka na kolanach. Jej glowa nieco z tylu za glowka niusia. Ostrosc na oczy mlodego, a na fotce idealnie ostrosc na twarzy ciotki. Sprawdzilem na 5 szklach i to samo, jak ustawie na -20, to duuuuuuzo lepiej, ale jeszcze na idealnie.
Co o tym myslisz?
No jeśli każde szkło wymaga tak duże korekty (-20) to wysłałbym puszkę do kalibracji, z opisem usterki.
Sprawdź też w świetne dziennym... bo słyszałem już takie cyrki, że czasem BF/FF wyłazi np. w specyficznym świetle sztucznym...
Fraglesso
25-12-2012, 20:13
No jeśli każde szkło wymaga tak duże korekty (-20) to wysłałbym puszkę do kalibracji, z opisem usterki.
Sprawdź też w świetne dziennym... bo słyszałem już takie cyrki, że czasem BF/FF wyłazi np. w specyficznym świetle sztucznym...
No ale D700 jest ok.
Jaki jest prawidlowy rozklad GO, bo o ile dobrze pamietam nie jest idealnie w srodku, tylko nieco wiecej z tylu?
To zależy od odległości. Przy małych jest po równo. Przy hiperfokalnej jest już nieskończenie wiele z tyłu.
No ale D700 jest ok.
Jaki jest prawidlowy rozklad GO, bo o ile dobrze pamietam nie jest idealnie w srodku, tylko nieco wiecej z tylu?
Jest taka niby teoria, że 1/3 chyba w tył i 2/3 w przód (albo odwrotnie)... dla mnie jednak to bzdura. Nigdy mnie to nie interesowało. Albo to, w co celujesz jest ostre, albo nie... i tyle w temacie.
Korekta -20, czy tam +20 to bardzo dużo. Jeśli z każdym szkłem tak musisz ustawiać to jest coś nie halo.
Pokaż jakieś przykładowe zdjęcie... bo bez tego to se możemy gadać do Świąt w przyszłym roku... :)
Fraglesso
25-12-2012, 21:11
Jest taka niby teoria, że 1/3 chyba w tył i 2/3 w przód (albo odwrotnie)... dla mnie jednak to bzdura. Nigdy mnie to nie interesowało. Albo to, w co celujesz jest ostre, albo nie... i tyle w temacie.
Korekta -20, czy tam +20 to bardzo dużo. Jeśli z każdym szkłem tak musisz ustawiać to jest coś nie halo.
Pokaż jakieś przykładowe zdjęcie... bo bez tego to se możemy gadać do Świąt w przyszłym roku... :)
Jutro jeszcze przetestuje, bo ciąża spożywcza włączyła lenistwo... :)
fotomarek_k
25-12-2012, 21:13
Jest taka niby teoria, że 1/3 chyba w tył i 2/3 w przód (albo odwrotnie)... dla mnie jednak to bzdura. ... :)
Nie teoria to...:smile: To bardzo przydatna wiedza kiedyś, gdy manualnie ustawiając ostrość warto było kończyć "do bliży", bo np. wychwycenie nieostrości łatwiejsze :-) Obecnie warto pamiętać o rozkładzie głębi, bo...no warto;)
Ok, no i mam jednak inny problem, na wszystkich swoich obiektywach mam BF. Musze ustawic precyzyina korekte AF na -20 zeby bylo w miare ok, ale jeszcze z -5 nalezaloby ustawic, zeby bylo ok. Czy to moje przewrazliwienie?
Czy to jest wada z ktora powinno sie oddac body do serwisu. Dodam tylko, ze owe szkla na D700 banglaja dobrze.
Co o tym sądzicie?
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
ja mimo trefnej puszki to w tych punktach gdzie AF u mnie łapie to T28-75 trafiał w punkt (mikrokorekcja była potrzebna jak dobrze pamietam +3,
to odnosnie tego ze zauwazylem ze ten masz tego tamiego w stopce wpisanego.
Fraglesso, a światło tylko zastane, czy może błyskałeś przy tych zdjęciach? Bo to może być przyczyną BF.
Przetestuj w świetle dziennym bez lampy.
Fraglesso
26-12-2012, 00:17
Fraglesso, a światło tylko zastane, czy może błyskałeś przy tych zdjęciach? Bo to może być przyczyną BF.
Przetestuj w świetle dziennym bez lampy.
Zastane :(
Tak sie zastanawiam - brac czy czekac ? Tylko na co czekac ? Ceny moze jeszcze pojda w dol. I to jest argument (do konca lutego moge poczekac). Bo nie wierze w magiczne usuniecie problemu z kurzem. Skoro niby znika po ilus tam klapnieciach....
Nie widze zdjec, ale ze swojego doswiadczenia z D700 - w slabym "cieplym" swietle AF potrafi ostrzyc inaczej niz przy 'normalnym" dziennym.
Tak jak wigi radze przetestuj na zewnatrz.
Tak sie zastanawiam - brac czy czekac ? Tylko na co czekac ? Ceny moze jeszcze pojda w dol. I to jest argument (do konca lutego moge poczekac). Bo nie wierze w magiczne usuniecie problemu z kurzem. Skoro niby znika po ilus tam klapnieciach....
Z tym zanikaniem syfu to ja widziałem tylko jedną taką informację na jakimś zagranicznym blogu... Zdania ludzi np. na dpreview są podzielone chyba...
Nie widze zdjec, ale ze swojego doswiadczenia z D700 - w slabym "cieplym" swietle AF potrafi ostrzyc inaczej niz przy 'normalnym" dziennym.
Tak jak wigi radze przetestuj na zewnatrz.
Nie mogę się zgodzić. Używałem dwóch D700-tek (jednym prześmigałem 97 tyś., drugim jakoś 40 tyś.) w naprawdę różnych i często ciężkich warunkach. NIC nie mogę zarzucić tym puszkom w kwestii AF.
Czyli sie wstrzymam do lutego. Zobaczymy co to sie wydarzy
Czyli sie wstrzymam do lutego. Zobaczymy co to sie wydarzy
Mam podobnie jak Ty. Cały czas nie wiem co robić... brać już czy nie?
Sprzedałem jednego D700 i... żałuję, gdybym wiedział, że tak to będzie z tym D600, za nic w świecie bym się jednej puchy nie pozbywał. Teraz muszę kupić drugą FX i mam problem :(
Niestety podobnie jak Ty nie wierzę w "przyznanie się" do błędu przez Nikona... w najlepszym wypadku od którejś partii być może D600 nie będzie już miał tego syfu... Może to jednak nie nastąpić nigdy, bo obstawiam, że magazyny są cały czas wypchane trefnymi sztukami, z którymi "coś" trzeba zrobić...
grissley
26-12-2012, 02:39
Tak sie zastanawiam - brac czy czekac ?
A co, s5 dogorywa...? ;)
Nie, nie. S5 ma sie swietnie. Przebieg cos okolo 10.000 wiec jak nowka :)
Po prostu wracamy do PL i jak sie trafi slub albo inna okazja zarobkowo to wiem juz że na S5 polegac nie moge. ISO za niskie i niestety nieprzewidywalna wspolpraca z lampami (kiedys o tym pisalem). Takze zmiana niejako wymuszona.
Nie pali mi sie dlatego moge sie wstrzymac. Chyba że cena na lotnisku w UK bedzie na tyle dobra że po prostu poprosze żeby zapakowac :) sprawdzalem z 10 dni temu i szalu nie bylo. Ale że ogolnie tendencja spadkowa to kto wie. Zobaczymy. Troche mnie ten kurz odstrasza ale. Z drugiej strony na poprawe (jesli bedzie) mozna czekac w nieskonczonosc. Ja praktycznie nie wychodze z przeslonami powyzej 8 (najczesciej pomiedzy 1.4 a 3.2) wiec moze nie bedzie to dla mnie uciazliwe. Raz na pol roku przeciscic dla swietego spokoju i bedzie git. Chyba....
Leśny Władek
26-12-2012, 10:11
Panowie, kurz nie jest aż takim problem, jak dla mnie problemem jest zbyt wąskie pole AF. Moja córka nie mieści się w nim. Nie to że za gruba tylko za szybka ;)
Fragless, u mnie ostrzy jak ta lala, po sylwestrze wpadnę do Ciebie to porównamy.
AF mi nie przeszkadza bo ja i tak centralnego pola używam.
Leśny Władek
26-12-2012, 10:47
Mi niestety bardzo przeszkadza. Na centralnym polu dzieciaka nie mogę złapać/utrzymać a aparat kupiłem specjalnie do robienia zdjęć małej. Do moich zastosowań nadaje się jednak D800. Żona zgodziła się na dopłatę więc raczej będę zmieniał.
Mam podobnie jak Ty. Cały czas nie wiem co robić... brać już czy nie?
Sprzedałem jednego D700 i... żałuję, gdybym wiedział, że tak to będzie z tym D600, za nic w świecie bym się jednej puchy nie pozbywał. Teraz muszę kupić drugą FX i mam problem :(
Niestety podobnie jak Ty nie wierzę w "przyznanie się" do błędu przez Nikona... w najlepszym wypadku od którejś partii być może D600 nie będzie już miał tego syfu... Może to jednak nie nastąpić nigdy, bo obstawiam, że magazyny są cały czas wypchane trefnymi sztukami, z którymi "coś" trzeba zrobić...
No to widzę nie jestem sam.
Do końca roku 4 dni i trza się zdecydować.
Kusi zarówno promocja bonowa 600 zl, jak i to że odlicze dodtakowo 600 zł od podatku (jak kupię po nowym roku, to zwrot dopiero za rok).
A może D700? - świetna pucha, ale 24MP i DR z D600 też kusza.
Poproszę jakieś koło ratunkowe :-)
weź pół na pół :mrgreen:
Chętnie tylko kto mi to posklada?
Chętnie tylko kto mi to posklada?
koło ratunkowe pół na pół
Dokładnie tak :)
ja się zbliżam do decyzji... Myśle że w ciągu 24 godzin takowa zapadnie. W sumie kwestia czy teraz czy poczekać. Dostałem jednak kuszącą ofertę cenową wiec.... ale na razie ciiiiiiicho sza :)
Dokładnie tak :)
ja się zbliżam do decyzji... Myśle że w ciągu 24 godzin takowa zapadnie. W sumie kwestia czy teraz czy poczekać. Dostałem jednak kuszącą ofertę cenową wiec.... ale na razie ciiiiiiicho sza :)
tylko nie mow ze chodzi o tą aukcję :D
zamiast napisac 600D napisał wszedzie D600 i mozna sie wkopać ;)
http://allegro.pl/d600-body-statyw-lukowy-3d-zdjecia-3d-360-i2879203035.html
rafal_n5
26-12-2012, 15:36
Ja chyba jestem jednym ze szczęśliwców którzy nie mają problemów z kurzem.Kupiłem używkę z przebiegiem 1000. W tej chwili przebieg 2300 i narazie spokój.Sprawdzone do f22.Wcześniej posiadalem d200 i myślałem że będzie ciężko przyzwyczaić się do klawiszologii d600 .Naszczęście udało się szybko przystosować do nowego nabytku.Zmiana iso czy wb przy koniguracji w d600 może trwać tak samo szybko i sprawnie jak w d200.Natomiast d200 lepiej leżał w moich dłoniach i dało się to odczuć szczególnie w pierwszych dniach używania d600.Ale wysokie użyteczne ISO w tej puszcze wynagradza wszystko:)
Dostałem jednak kuszącą ofertę cenową wiec.... ale na razie ciiiiiiicho sza :)
Chyba obaj dostaliśmy :)
Jest to wielce prawdopodobne :)
Dają jako gratis do paczki chusteczek higienicznych? ;) :D
Fraglesso
26-12-2012, 16:09
Leśny Władek wymiękł z D600?
Leśny Władek
26-12-2012, 16:20
Tak obaj :)
Fragles a dla Ciebie będzie grip tak jak chciałeś :)
Leśny Władek
26-12-2012, 16:22
Ja chyba jestem jednym ze szczęśliwców którzy nie mają problemów z kurzem.Kupiłem używkę z przebiegiem 1000. W tej chwili przebieg 2300 i narazie spokój.Sprawdzone do f22.
Bo najwięcej podobno syfi się na początku a potem jest lepiej. Ktoś kto Ci sprzedał pewnie przed sprzedażą przedmuchał matrycę.
czyli w grodzisku sobie nie porownamy naszych puszek d600? :wink:
Leśny Władek
26-12-2012, 16:35
Spokojnie jeszcze nie sprzedałem. Ważniejsze jest to że żona zgodziła się na kupno N70-200/2,8 VRII :wink:
Jeszcze tylko jasny Szerokokątny i mogę zacząć robić zdjęcia :lol:
Ja już nie wiem... Na kilka D600 obecnych w wątku są zakurzone matryce, nie działające pola AF oraz BF ze szkłami które na innej puszcze są OK. Coś średnio mi to D600 jednak wygląda na chwile obecną.
To nie kupuj, a nie jeczysz
A co ? Drażni Cie podsumowanie wątku ? :) Zamierzasz kupić ten aparat ? Nie ? To co tu w ogóle robisz ?
Ja już nie wiem... Na kilka D600 obecnych w wątku są zakurzone matryce, nie działające pola AF oraz BF ze szkłami które na innej puszcze są OK. Coś średnio mi to D600 jednak wygląda na chwile obecną.
Odkrywcze. Tylko, jak ma się to do ogółu, biorąc pod uwagę, że sprzedały się już pewnie miliony puszek na całym świecie a forum nikoniarze to jakieś 0.0000001% populacji ich właścicieli :roll:
Ale nie dziwi mnie takie podejście, gdyż jak pisałem wcześniej, czytając to (i nie tylko to) forum można się paranoi nabawić...
Właśnie sobie dprewiev czytam i może i masz rację. Trochę paranoi chyba w tym jest. :)
Leśny Władek
26-12-2012, 17:59
Właśnie sprawdziłem matrycę na f/22 i czyściusieńka :)
Właśnie sprawdziłem matrycę na f/22 i czyściusieńka :)
krzywymi zdjęcie przejechales na kompie i faktycznie czysto?
jeśli tak to niewiarygodne! musisz mieć monitor bez kontrastu i dlatego tak gładko pewnie wyszło! :D
Leśny Władek
26-12-2012, 18:11
Nie wiem co to krzywe. Monitor mam 27 cali IIyama. Zrobiłem zdjęcie oświetlonej białej ściany z przysłoną f/22 i wrzuciłem na monitor i powiększyłem szukając plamek. Nie znalazłem tym razem. Kiedyś to już widziałem paprochy nawet na LCD aparatu.
szymonnet
26-12-2012, 18:22
A ja jak obiecałem zrobiłem czyszczenie we własnym zakresie zestawem ROTIN. Ogólnie czyszczenie matrycy nie jest łatwą sprawą przy takiej rozdzielczości bo widać najmniejszy pyłek którego oczami raczej nie dostrzeżemy. I jeszcze coś - absolutnie nie polecam zestawów tej firmy http://shashinki.com/shop/clswab2-cmos-sensor-cleaning-swabs-8pcs-individual-pack-nikon-canon-pentax-sony-full-frame-cropped-sensor-dslr-camera-p-8411.html .To co wam zrobi z matrycy nie pozwoli wam zasnąć. ( smugi) Na szczęście udało się zestawem ROTIN, tylko za którymś tam razem, bo cały czas pozostawały jakieś paproszki. I jedna rada - żeby nie zostały smugi trzeba wolno przeciągać szpatułką po matrycy żeby środek czyszczący od razu wyparował, inaczej zostają smugi.
Leśny Władek
26-12-2012, 18:33
Ja bym się bał dotknąć czymkolwiek matrycy.
szymonnet
26-12-2012, 18:45
zawsze możesz oddać do serwisu i czekać, czekać... :-)
@szymonnet udało się wyczyścić w 100% ?
szymonnet
27-12-2012, 10:51
tak udało się, choć to ciężka sprawa. Co innego w dx, tam masz dużą komorę, i małą matrycę, a w FF matryca wypełnia całą komorę. Tylko nie kupuj tego zestawu o którym wcześniej pisałem, a ten jest popularny u nas w PL.
Fraglesso
27-12-2012, 17:58
ho ho ho... ale w mikołajowej cenie?? :D
ho ho ho... ale w mikołajowej cenie?? :D
tylko uważaj bo się kurzy! :D
Leśny Władek
27-12-2012, 22:18
Fragles pewnie że w Mikołajkowej cenie, znasz mnie przecież.
Leśny Władek
27-12-2012, 23:06
No właśnie zrobiłem kąpiel w lizolu. Tylko to pomogło na kurz, grucha nie dała rady niestety :)
No i teraz jest jak nówka, gumy już podkleiłem więc nawet aż tak bardzo nie widać.... tym bardziej że Ty Fragless masz BF/FF więc na pewno nie zobaczysz :)
tym bardziej że Ty Fragless masz BF/FF więc na pewno nie zobaczysz :)
Nie ma to jak pocieszyć chłopaka.... :lol:
Leśny Władek
27-12-2012, 23:14
Pocieszę go gripem za grosze ;)
a ktoś sprawdzał w ogóle czy wbudowana lampa w d600 działa?
moze to przez to ze nikt jej nie używa.. zaczyna się kurzyć i to się przedostaje do wnętrza aparatu i ląduje ostatecznie w lewym rogu naszych zdjęć? :mrgreen:
Borat1979
28-12-2012, 00:26
Po nowym roku idę do sklepu i kupuje D600. Nie ma co się onanizować nad paroma paprochami widocznymi na przysłonach, których i tak się praktycznie nie używa.
Mi niestety bardzo przeszkadza. Na centralnym polu dzieciaka nie mogę złapać/utrzymać a aparat kupiłem specjalnie do robienia zdjęć małej. Do moich zastosowań nadaje się jednak D800. Żona zgodziła się na dopłatę więc raczej będę zmieniał.
Żeby pstryknąć parę fotek dziecku to trzeba aż D800? :lol:
Co za różnica? :-)
No właśnie zrobiłem kąpiel w lizolu. Tylko to pomogło na kurz, grucha nie dała rady niestety :)
No i teraz jest jak nówka, gumy już podkleiłem więc nawet aż tak bardzo nie widać.... tym bardziej że Ty Fragless masz BF/FF więc na pewno nie zobaczysz :)
No prawie zawału dostałem :mrgreen:
dobra sprawdzilem stan swojej matrycy przed pojechaniem do serwisu
przebieg: 103
przysłona: 22
mam 15 paprochów i jedną plamę,
z czegos 5-6 widać a reszta na upartego do wypatrzenia ;)
jeśli chodzi o plamę to jest widoczna ale bardzo słabo,
nie wiem jednak jak się będzie zachowywała gdy tam przebiegnie kontrastowy pasek kolorów..
zobaczymy co powiedzą,
moze przy okazji przeczyszczą go po naprawie AF'a :mrgreen:
wasilewk
28-12-2012, 13:46
Nie martw się - wszystko zrobią co trzeba i będziesz zadowolony, bo to nie stary D70.
Pzdr.
Ja już mam swój problem hehe (D600 czyli) niestety w Polandzie więc pobawię się dopiero po 15stym stycznia.
Fraglesso
28-12-2012, 14:39
Ja już mam swój problem hehe (D600 czyli) niestety w Polandzie więc pobawię się dopiero po 15stym stycznia.
Gratuluiemy :)
moze to przez to ze nikt jej nie używa.. zaczyna się kurzyć i to się przedostaje do wnętrza aparatu i ląduje ostatecznie w lewym rogu naszych zdjęć? :mrgreen:
Dziala, bo uzywalem z cls :)
Leśny Władek
28-12-2012, 15:58
Stoję dziś w Fotojokerze i kupuje mój kochany obiektyw N70-200 aż tu nagle wchodzi koleś, wyciąga D600 i mówi że padł mu AF, że pola AF i że coś tam. Ło matko mówię następny ma walnięty AF i nawijam że właśnie dziś sprzedałem D600 i kupujący przetrzepał mi AF (na szczęście super ostrzy) bo na forum jednemu kolesiowi padł. Koleś patrzy na mnie i rzecze: Na forum powiadasz... a jaki twój nick? Leśny Władek odpowiadam. A on że Anar!
To nie wszystko. Laska (zresztą bardzo ładna) co w Fotojokerze sprzedaje też piszę w tym wątku, podała nicka ale nie spamiętałem.
Coś mi się widzi że ten temat to max 10-ciu osób dotyczy reszta to kibice i bicie piany ;)
p.s.
kupiłem D800 i nie wiem czy dobrze zrobiłem przesiadając się z D600.
Zawsze mówiłem, że to sztuczny tłok... :D
Fraglesso
28-12-2012, 16:30
Leśny Władek, masz nieaktualny podpis :P i nie powinieneś pisać w tym wątku, bo masz D800 ;].
Kurde, lubię tego D600, ale czasem mam dni zwątpienia w niego.
Kiedy będzie do niego nowy soft? :D
Leśny Władek
28-12-2012, 16:32
Znaczy się nie mam D600 więc won stąd? Ciężko jakoś... zżyłem się z Wami. W wątku o D800 nikogo nie znam a tu sami kumple i sympatycznie jest ;)
No i teraz będę mógł bić pianę jak większość bo nie mam D600 a jak wiadomo Ci co nie mają D600 są ekspertami w tym aparacie ;)
Fraglesso
28-12-2012, 16:38
Znaczy się nie mam D600 więc won stąd? Ciężko jakoś... zżyłem się z Wami. W wątku o D800 nikogo nie znam a tu sami kumple i sympatycznie jest ;)
No i teraz będę mógł bić pianę jak większość bo nie mam D600 a jak wiadomo Ci co nie mają D600 są ekspertami w tym aparacie ;)
To udawaj, ze masz... marudź jak każdy, klnij na kurz i takie tam. :D.
Swoją drogą, co zrobili w FJ z tym aparatem z walniętymi czujnikami AF? :D
pewnie dali kolejnemu klientowi, więc za chwilę będzie inny "zadowolony" użytkownik w tym wątku ;)
Leśny Władek
28-12-2012, 17:04
Nie, Anar oddaje do serwisu Nikona.
pojechałem z nim do serwisu,
tam włożyłem kartę pamięci, zdjąłem dekielek z obiektywu i chcialem facetowi pokazac na zywo jak to wyglada..
a ten wyjmuje karte, baterie, zaklada dekielek, zdejmuje pasek i odklada,
ja mowie ze:
obiektyw jest w porządku wiec nie ma sensu bym go oddawal, a podpialem go tylko po to by Pan zobaczył faktyczną wadę
a facet do mnie ze to znana dla Niego usterka w tym modelu i wie o co chodzi..
przy okazji mi go wyczyszczą ^^
mam tylko nadzieję, że faktycznie odnotował informację, że potrzebuję aparatu przed 13.01
bo inaczej mnie Owsiak powiesi a potem ja sam siebie raz jeszcze! :roll:
Ups... znana usterka.... Ciekawe ile jeszcze takich będzie
Leśny Władek
28-12-2012, 17:55
No i teraz padł blady strach :)
Możemy zacząć teraz trollować o "znanej usterce AF" bo kurz się już przejadł ;)
Nie popadajmy w paranoje. Przecież za każdym razem jak jednemu na 1000 użytkowników coś padnie to nie możemy siać popłochu.
Jak oddałem obiektyw do serwisu Nikona (6 tygodni temu, mieli zrobić w tydzień więc Anar uważaj na nich, jeszcze nie zrobili) to też mi powiedzieli że to "znana usterka". Tylko że obiektyw użytkowałem 3 lata.
Nie oznacza to wcale że wszystkie te obiektywy są obarczone tą "znaną usterką".
Anar miał pecha i tyle.
Ups... znana usterka.... Ciekawe ile jeszcze takich będzie
mam nadzieje ze miał na mysli ogólnie wszystkie body.. chociaz tez nie wiem czy to lepiej brzmi,
jestem dobrej mysli ;)
Kurde, lubię tego D600, ale czasem mam dni zwątpienia w niego.
Kiedy będzie do niego nowy soft? :D
A co masz za problem ?
Jak dla mnie to nalezales do tych rozsadnych i nie piszacych bzdur w stylu "Lesnego Strusia" albo kogos tam podobnego.
A co masz za problem ?
Jak dla mnie to nalezales do tych rozsadnych i nie piszacych bzdur w stylu "Lesnego Strusia" albo kogos tam podobnego.
Fragalesso wierzy, że jakimś cudownym sposobem soft spowoduje "skuteczne" czyszczenie matrycy przez wbudowany system czyszczenia :)
nie ma szans, jedynie oficjalne stwierdzenie ze jest jakas walnięta partia jakiejs czesci i akcja serwisowa na wymiane.. wzrost sprzedazy D600 gwarantowany
A co masz za problem ?
A Ty co masz za problem ze Strusiem ? Pokaż mi jakąś bzdurę która napisałem. A jak nie dasz rady to odszczekaj
nie ma szans, jedynie oficjalne stwierdzenie ze jest jakas walnięta partia jakiejs czesci i akcja serwisowa na wymiane.. wzrost sprzedazy D600 gwarantowany
Takiej informacji nigdy nie będzie.
A ja mam takie pytania.
1. Kto tatłukł najwięcej fotek na tym forum z D600.
2. Jak jest z zanikaniem kurzenia? Czy faktycznie to widzicie?
3. Czy czyścicie dużymi gruszkami bo ja mam małą i muszę się trochę namachać aby to z grubsza przedmuchać.
ad.1. Mam 1000 klapnięć.
Z telefonu
Przypomniało mi się, że kiedyś bogatej małolacie rodzice kupili Toyotę Rav4. A ta zamiast cieszyć się z auta, ciągle zastanawiała się, czy aby on jest modny?
Zabawne, jak tak drobny element, może przekreślić radość z użytkowania.
hostman22
28-12-2012, 22:38
w d600 jedynym problemem jest ten 'syf' ? Jeżeli tak to chyba się skuszę...
Fraglesso
29-12-2012, 20:59
Fragalesso wierzy, że jakimś cudownym sposobem soft spowoduje "skuteczne" czyszczenie matrycy przez wbudowany system czyszczenia :)
Nie wierzy, tylko ma nadzieje, a dodatkowo nowy soft zawsze wprowadza jakies pozytywne zmiany... moze bedzie sterowanie przyslona w wideo.
Dzis juz nie mam zwatpienia :)
moze bedzie sterowanie przyslona w wideo.
Tylko po co ? Co to da, zwłaszcza, że aparat i tak nie nadąży z płynnym (odpowiednio dla oka) kompensowaniem ekspozycji.........
Czemu się tak bardzo uparliście na tą opcję, której i tak najprawdopodobniej nie będziecie używać (bo po kiego grzyba nagle w jednym ujęciu zwiększać lub zmniejszać drastycznie GO ?).
Czemu się tak bardzo uparliście na tą opcję, której i tak najprawdopodobniej nie będziecie używać (bo po kiego grzyba nagle w jednym ujęciu zwiększać lub zmniejszać drastycznie GO ?).
coby połączyć plany ?
coby połączyć plany ?
Jeden przykład kiedy takie coś było zastosowane w filmie ? Widziałem dotychczas tylko zmianę planów, łączenia na prawdę nie pamiętam.
Do tego jeszcze raz -aparat nie da rady kompensować płynnie ekspozycji (przynajmniej Nikon -nie mam nic innego aktualnie pod ręką żeby sprawdzić, ale śmiem wątpić czy da radę w np. GH2, 5D3 itd).
Jeden przykład kiedy takie coś było zastosowane w filmie ? Widziałem dotychczas tylko zmianę planów, łączenia na prawdę nie pamiętam.
aaaaaaaaa w kieślowskim jakimś widziałem kiedyś :D
Raczej nie mamy szans na tworzenie takich filmów jak w przypadku mistrza Kieślowskiego ;-)
Ok, pytam serio -zna ktoś jakiś przykład, gdzie użyto zmiany głębi ostrości podczas jednej sceny, tak aby np. połączyć plany ? Jak często zachodzi taka potrzeba ? Czy nie efektowniej wygląda np. zmiana planów ? (czyli ostrość z jednego planu, przechodzi na drugi).
Bardzo chcę się tego dowiedzieć, bo przyznam, że jak dla mnie płacz związany z brakiem możliwości zmiany przysłony podczas filmowania jest niepotrzebny, bo praktycznie się tego nie używa -natomiast sam fakt braku takiej możliwości jest jedynie doskonałym argumentem w przekomarzaniu "bo C może a N nie może".
Fraglesso
29-12-2012, 21:57
Raczej nie mamy szans na tworzenie takich filmów jak w przypadku mistrza Kieślowskiego ;-)
Ok, pytam serio -zna ktoś jakiś przykład, gdzie użyto zmiany głębi ostrości podczas jednej sceny, tak aby np. połączyć plany ? Jak często zachodzi taka potrzeba ? Czy nie efektowniej wygląda np. zmiana planów ? (czyli ostrość z jednego planu, przechodzi na drugi).
Bardzo chcę się tego dowiedzieć, bo przyznam, że jak dla mnie płacz związany z brakiem możliwości zmiany przysłony podczas filmowania jest niepotrzebny, bo praktycznie się tego nie używa -natomiast sam fakt braku takiej możliwości jest jedynie doskonałym argumentem w przekomarzaniu "bo C może a N nie może".
O matusiu... Fatman, daj pomarudzic, nie chodzi o wideo, zawsze w nowym sofcie jest cos naprawione, niby nic, ale zawsze procz opcji jawnie dodanych jest usuniete kilka ukrytych niedorubek. Ot cała tajemnica mojego czekania na soft. Jesli chodzi o brud na matrycy, to moja ostatnia teoria o zlozeniu brudnych aparatow w fabryce i stopniowym co raz mniejszym kurzeniem po kazdym czyszczeniu jest dla mnie wygodna :).
Panowie, a z ciekawosci. Puszka czeka mnie w PL wiec nie sprawdze. Jak sie ma filmowanie takiego D600 do kamery HD. Konkretnie do bardzo dobrego (w swojej klasie) Panasa HDC-SD60.
Ajjj marudzić to przeca możesz -do woli :-) (skoro nie chodzi o video, to po co dajesz przykład związany z video ? ;-) ). Tak czy inaczej, co chwila ktoś przypomina temat straszliwej wady w D600 czyli braku możliwości zmiany przysłony podczas filmowania...... dlatego chcę zobaczyć jakiś przykład, gdzie ta arcy istotna funkcja ma zastosowanie.
Co do nowego firmware, to akurat tu Nikon może właśnie coś pożytecznego z video zrobić -zmienić metodę skalowania na taką jak w 5D3. Albo choć włączyć redukcję szumów podczas filmowania -no chyba, że nie może tego zrobić bo super szybki Expeed 3 nie jest tak super szybki jak się chwalili..........
Do tego jeszcze raz -aparat nie da rady kompensować płynnie ekspozycji (przynajmniej Nikon -nie mam nic innego aktualnie pod ręką żeby sprawdzić, ale śmiem wątpić czy da radę w np. GH2, 5D3 itd).
http://www.filmweb.pl/film/Lina-1948-7347
Efekt nie używany zbyt często. W tym przypadku scena rozmowy przy stole. Nic odkrywczego, więc płynna zmiana w czasie kręcenia filmów, niekoniecznie się przyda ;)
Panowie, a z ciekawosci. Puszka czeka mnie w PL wiec nie sprawdze. Jak sie ma filmowanie takiego D600 do kamery HD. Konkretnie do bardzo dobrego (w swojej klasie) Panasa HDC-SD60.
Przewagi Nikona:
-lepsza kontrola nad GO
-możliwość używania zróżnicowanej optyki
-prawdopodobnie bardziej detaliczny obraz przy wysokiej czułości
-zapis w trybach 24/25/30 klatek na sekundę w FHD oraz 50/60 w HD (wszystko progresywnie)
-większy bitrate
Przewagi Panasa:
-działający AF
-lepiej działająca stabilizacja
-wygodniejszy w użyciu (do filmowania)
-mikrofon stereo
Efekt nie używany zbyt często. W tym przypadku scena rozmowy przy stole. Nic odkrywczego, więc płynna zmiana w czasie kręcenia filmów, niekoniecznie się przyda ;)
Dzięki -w wolnej chwili zerknę sobie :-) Też myślę, że niezbyt często jest to wykorzystywane -tak więc raczej się nie przyda.
Dzieki Rafale.
Zonie sie lapki trzesa wiec zostawie kamere żeby mogla korzystac z dobrodziejstwa skutecznej stabilizacji.
To znaczy jak podepniesz coś z stabilizacją to będzie w sumie ok (testowałem tak Nikkora 24-120 nowego i Tamrona 24-70 -było ok) Tylko nie będzie tak dobrze jak w kamerze po prostu (zwykle w aparacie jakoś opornie działa tryb aktywny -czyli właśnie ten, który by się przy filmowaniu przydał -układ działa tak jak byś "ciągłe" zdjęcia robił).
Szkiel z VR nie mam a kamera mniejsza i poreczniejsza. Jakosciowo wciaz bardzo dobra wiec zostane przy opcji że aparat fotograficzny jest do zdjec a kamera do filmow :)
Fraglesso
29-12-2012, 22:42
Rafał, ale mi nawet nie chodzi o poprawienie filmowania, bardziej na drobne poprawki w sofcie aparatu, np. brak mozliwosci przypisania pod srodek wybieraka opcji powiekszenia 100% zrobionego zdjecia (do oceny ostrosci).
Struś... aparat to aparat, kamera to kamera. Fatman opisał Ci zalety obu opcji, ale i tak uwazam, ze jak masz kase na dodatkowa kamere majac aparat, to warto kupic. Lustrzanka sie nieco cieżko filmuje.
Aaaaaaaa, chce mi sie pomarudzic na koniec roku... mam kurz na matrycy... hlip, hlip, hlip :(.
Fraglesso - ja wspomnianego Panasa mam od 2 lat. Dlatego pytalem o ten konkretny model. Jak go kupowalem to w swojej klasie byl to jeden z 2 topowych modeli.
Rafał, ale mi nawet nie chodzi o poprawienie filmowania.......
Ale dałeś przykład o filmowaniu....... dlatego ja sobie pomarudziłem. Można ? :-)
Lustrzanką przy większym nakładzie pracy uzyskasz lepsze efekty niż wspomnianą kamerą. To co w lustrzance nie będzie problemem (odpowiednia kontrola nad mniejszą GO) dla tej kamery będzie praktycznie nie do przeskoczenia.
Leśny Władek
29-12-2012, 23:02
Panowie, aparat będzie takie filmy kręcił jakie kamera robi zdjęcia ;)
Kamera Sony cx730 ma taką stabilizacja, że biegnąc truchtem mam stabilny obraz jak ze statywu. Obudowa cała się rusza a obiektyw jest w miejscu jak lufa w nowoczesnym czołgu.
Panowie, aparat będzie takie filmy kręcił jakie kamera robi zdjęcia ;)
Stare czasy wspominasz................... oj stare. Ale to już nieaktualne.
Panasonic GH2 albo Canon 5D Mk III -filmy.
Sony NEX-VG20 albo Sony NEX-VG900 -zdjęcia.
Leśny Władek
29-12-2012, 23:07
D600 nawet nie sprawdzałem ale filmy z D90 to była lipa.
Stare czasy wspominasz................... oj stare. Ale to już nieaktualne.
Panasonic GH2 albo Canon 5D Mk III -filmy.
Sony NEX-VG20 albo Sony NEX-VG900 -zdjęcia.
canon 1d C- wszystko w jednym :-)
No to........... jak nie sprawdzałeś, to sprawdź......... i dopiero się wypowiedz proszę :-)
canon 1d C- wszystko w jednym :-)
Dokładnie :-)
Leśny Władek
29-12-2012, 23:20
Nie popadajmy w skrajności. Patrzcie ludzie na ceny.
Leśny Władek
29-12-2012, 23:22
Fatman, masz rację że powinienem sprawdzić ale widzę gołym okiem że aparat nie ma "żyroskopowej stabilizacji" co za tym idzie do filmowania wybieram kamerę.
Za to ma stabilizację jako taką, wspomaganą dodatkowo przez osprzęt zewnętrzny -RIGi, Steadycamy, monopody, głowice olejowe. Do filmowania "u cioci na imieninach" zdecydowanie kamera -do czegoś bardziej ambitnego, zdecydowanie lustrzanka, bo kamera dająca podobną jakość to dziesiątki jeśli nie setki tys. zł.
Było już o tym tyle razy.....
Zerknij jakie efekty daje użycie lustrzanki w wprawnych rękach -jeśli chodzi o filmowanie. Np. produkcje jakie robi sven (sven, podeślesz jakiegoś przykładowego linka ?).
Nie popadajmy w skrajności. Patrzcie ludzie na ceny.
Wystarczy C600D albo wspomniany GH2.
Leśny Władek
29-12-2012, 23:31
Masz rację w 100%. Tylko ja filmuję "u cioci na imieninach" więc wybieram kamerę.
Filmuję również pod wodą i tu mnie już do aparatu nie przekonasz ;)
Fraglesso
29-12-2012, 23:36
A ja wciąż mam kurz na matrycy...
To temat o D600, a nie kamerach :)
iso5000 : https://vimeo.com/54926873
w ruchu : https://vimeo.com/52968645
możliwości: https://www.youtube.com/watch?v=OUqS_8l6SyI (w wielu przypadkach jednak przy użyciu steadycama)
Masz rację w 100%. Tylko ja filmuję "u cioci na imieninach" więc wybieram kamerę.
Filmuję również pod wodą i tu mnie już do aparatu nie przekonasz ;)
a tu coś dla Ciebie:
http://www.nauticamusa.com/
http://nikonrumors.com/2012/12/11/just-announced-nauticam-na-d600-underwater-housing-for-nikon-d600-camera.aspx/
a dodatkowo nowy soft zawsze wprowadza jakies pozytywne zmiany
Polemizowałbym. W D700 pewna "cicha" poprawka spowodowała, że zamienniki gripów zaczęły wywalać ERR. Podczas gdy z wcześniejszym softem wszystko było OK.
Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek Nikon dał jakąś istotną zmianę na plus, w nowszym firmware. Pamiętam, jak pisano, że np. poprawie ulega działania AWB... co w praktyce było kompletną bzdurą.
A_S_T_O_R
31-12-2012, 02:25
w ruchu : https://vimeo.com/52968645
dobre, zwłaszcza super syf na matrycy w lewej części kadru w pierwszych sekundach filmu...
dobre, zwłaszcza super syf na matrycy w lewej części kadru w pierwszych sekundach filmu...
Hmm
Skąd wiadomo że to na matrycy
Tym bardziej ze to widać tylko przez chwilę
Ja skłaniałbym się brudu na obiektywie.
Przecież wyczyszczenie matrycy trwa dłużej niż przetarcie szkiełka
A_S_T_O_R
31-12-2012, 09:30
Pewnie masz rację, ale nie mogłem się powstrzymać bo ta kurząca matryca to jedyna rzecz jaka powstrzymuje mnie od zakupu d600. Wszystkie wątki o nim śledzę na bieżąco i cały czas czkam na jakiś promyk nadziei że coś się w tym temacie zmieni.
Fraglesso
31-12-2012, 11:09
Pewnie masz rację, ale nie mogłem się powstrzymać bo ta kurząca matryca to jedyna rzecz jaka powstrzymuje mnie od zakupu d600. Wszystkie wątki o nim śledzę na bieżąco i cały czas czkam na jakiś promyk nadziei że coś się w tym temacie zmieni.
A co ma sie zmienic? Kupujesz, czyscisz 2-3x i uzywaz. Albo kupujesz uzywanca od zrezygnowanego, czyscisz i uzywasz.
Fraglesso, A_S_T_O_R - Na Nikonie świat się nie kończy. Ceny z Kwanonem 6D już prawie się wyrównały.
Canon 6D jest mniej dopracowany na papierze względem d600, ale póki co jest i mniej niedopracowany jako taki.
Nie każdemu potrzebne jest to co oferuje więcej d600 względem 6D i nie każdemu pasuje to, co oferuje "w bonusie" d600.
Ci, którzy nie siedzą już na dobre w danym systemie marząc o "tanim" FF mają teraz niezły zgryz co wybrać...
Fraglesso
31-12-2012, 20:03
Fraglesso, A_S_T_O_R - Na Nikonie świat się nie kończy. Ceny z Kwanonem 6D już prawie się wyrównały.
Canon 6D jest mniej dopracowany na papierze względem d600, ale póki co jest i mniej niedopracowany jako taki.
Nie każdemu potrzebne jest to co oferuje więcej d600 względem 6D i nie każdemu pasuje to, co oferuje "w bonusie" d600.
Ci, którzy nie siedzą już na dobre w danym systemie marząc o "tanim" FF mają teraz niezły zgryz co wybrać...
A czytales moja stopke? Bo chyba w moim przypadku dodatkowy system nie ma racji bytu :)
hostman22
31-12-2012, 20:14
przepraszam gdzie cena 6d wyrównała się z d600 ? ;) MKIII też były niezłe problemu z af, w sumie ostatnio canon zaczął się cenić :)
Osobiście uważam że to raczej d600 pierwsze się zbliży do 6tysi lub przełamie tą barierę :)
Kilka niskobudżetowych słoików, równie dobrze schodzące na rynku wtórnym puszki i dwie błyskotki. Niewiele stracisz.
Widziałem większe wyprzedaże nie raz, aczkolwiek fakt, zmiana byłaby lepszym rozwiązaniem przed kupnem d600.
No chyba, że ostatnie narzekanie na kurzenie jest bardziej z nudów, niż ze zgryzoty nad brakiem sprawnego odkurzacza - wtedy zostaw jak jest.
Pozdrawiam i udanego Sylwka.
cześć, hej i czołem po długiej przerwie :)
Śledzę ten wątek od paru dni bo trzymam rękę na przycisku "kup" D600 ale jeszcze się wstrzymuję za względu na szybki spadek cen.
Warehouse Express (chyba jeszcze) ma odświeżone body z drugiej ręki za 1200GBP oraz na ebay w UK już można wyrwać za ok 1550e nówke sztuke.
Fraglesso
01-01-2013, 00:11
Kilka niskobudżetowych słoików, równie dobrze schodzące na rynku wtórnym puszki i dwie błyskotki. Niewiele stracisz.
Widziałem większe wyprzedaże nie raz, aczkolwiek fakt, zmiana byłaby lepszym rozwiązaniem przed kupnem d600.
No chyba, że ostatnie narzekanie na kurzenie jest bardziej z nudów, niż ze zgryzoty nad brakiem sprawnego odkurzacza - wtedy zostaw jak jest.
Pozdrawiam i udanego Sylwka.
Moje narzekanie na kurz, to dla zasady... ale ok, skoro przesiadka na C jest taka tania... ja Ci dam swoj sprzet nikona, Ty mi kupisz sprzet canona... odpowiedniki. OK? :). Rowniez udanego Sylwka i szczesliwego nowego roku :)
Borat1979
01-01-2013, 01:11
Możliwości filmowe D90 to nędza w porównaniu z tym co jest w nowszych lustrzankach.
foto-siemek
02-01-2013, 19:48
Nie widzę, albo nie potrafię znaleźć nic na formu konkretnie o działaniu obiektywów w trybie DX na puszce D600. Jak będzie sprawował się obiektyw FX na D600 w trybie DX ? Aktualnie pstrykam D300s, ale obiektywy mam DX i FX. Niektóre FX mają dla mnie idealny kąt w trybie DX :) Nie wiem czy to nie marnowanie potencjału, aby dobry obiektyw używać w trybie DX na D600 ? Nie wiem czy ktoś to zrozumiał :) A konkretniej mam np szkiełko Nikkor 24/1.4 i używam go na D300s. Ale gdy podłącze to szkiełko pod D600 to będę miał szerszy kąt, zgadza się? A chciałbym mieć taki sam jak na D300s. Mógłby mi to ktoś jakoś objaśnić?:) Z góry dziękuję :)
Będziesz miał po prostu mniejsze pliki (ok 10,6 Mpix). Dokładnie tak samo, jakbyś sobie przykadrował.
Nie widzę, albo nie potrafię znaleźć nic na formu konkretnie o działaniu obiektywów w trybie DX na puszce D600. Jak będzie sprawował się obiektyw FX na D600 w trybie DX ? Aktualnie pstrykam D300s, ale obiektywy mam DX i FX. Niektóre FX mają dla mnie idealny kąt w trybie DX :) Nie wiem czy to nie marnowanie potencjału, aby dobry obiektyw używać w trybie DX na D600 ? Nie wiem czy ktoś to zrozumiał :) A konkretniej mam np szkiełko Nikkor 24/1.4 i używam go na D300s. Ale gdy podłącze to szkiełko pod D600 to będę miał szerszy kąt, zgadza się? A chciałbym mieć taki sam jak na D300s. Mógłby mi to ktoś jakoś objaśnić?:) Z góry dziękuję :)
Aparaty pełnoklatkowe FX mają współczynnik mnożnika 1 czyli ogniskową obiektywu monożysz razy 1
Aparaty z nie pełną klatką mają współczynnik mnożnika 1,5 czyli ogniskową obiektywu mnożysz razy 1,5
Obiektyw nikkor 24 f1.4 pod nie pełną klatke ma tak naprawde 36mm a pod pełną klatke 24mm. żeby mieć na pełnej klatce te 36mm musisz zmienić w opcjach aparatu na dx.
żeby mieć na pełnej klatce te 36mm musisz zmienić w opcjach aparatu na dx.
dokładnie to tak wygląda w menu d600:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/012-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/562/710/012.jpg)
robiąc zdjęcie w wizjerze pojawia się wtedy prostokącik dodatkowy,
widzimy nadal w wizjerze cały kadr pokrywający FX ale tylko to co pokrywa ten prostokąt będzie zapisywane a wszystko widoczne w wizjerze poza jego krawędziami nie zostanie zapisane...
szzczerze nie sprawdzałem jak to wygląda w praktyce,
ale to wszystko wyglądało mi na to samo co zrobienie zdjęcia w wersji FX 24mpx i przekadrowanie go później na komputerze do 18mpx z usunięciem tych 6mpx które zapewne w dużej mierze będą czarne...
więc nie rozumiem tej "wygody" skoro i tak robiąc zdjęcie trzeba w wizjerze pamiętać o patrzeniu na pole pokrycia tylko prostokąta a nie całego wizjera..
Nie do 18, a do 10,6 Mpix.
Nie życzono sobie dryfowania wątku w stronę obsługi canonów, wyczyściłem wpisy.
Można je przywrócić, ale ... po co?
foto-siemek
02-01-2013, 20:40
Czyli równie dobrze można pstrykać na FX i teoretycznie wygodniej będzie wszystko widać w wizjerze ( żeby nie męczyć się z jakimś kwadracikiem w wizjerze) a później dopiero w programie "przyciąć" zdjęcie? Tak szczerze jest sens przejść z D300s na D600 mając niestety część obiektywów na DX ?
'
Nie do 18, a do 10,6 Mpix.
faktycznie 18 to nie będzie,
sprawdzilem w instrukcji obsługi :D
3936x2224 dla DX
tylko nadal mam pytanie co do roznic ustawienia w aparacie: DX/FX vs przekadrowanie pozniej na kompie?
czy przy robieniu tego pozniej z poziomu programu nie uzyskamy więcej pixeli co w praktyce daloby wiecej rzeczy na zdjeciu a wiec i szerszy uzyskany w ten sposób szerszy kąt?
czy o czymś po drodze zapominam? ;)
Czyli równie dobrze można pstrykać na FX i teoretycznie wygodniej będzie wszystko widać w wizjerze ( żeby nie męczyć się z jakimś kwadracikiem w wizjerze) a później dopiero w programie "przyciąć" zdjęcie?'
tak
Tak szczerze jest sens przejść z D300s na D600 mając niestety część obiektywów na DX ?
'Czyli masz też część obiektywów na FX. Szklanka jest do połowy pełna czy do połowy pusta? ;) :)
Na poważanie - to indywidualna decyzja.
tylko nadal mam pytanie co do roznic ustawienia w aparacie: DX/FX vs przekadrowanie pozniej na kompie?Nie ma.
czy przy robieniu tego pozniej z poziomu programu nie uzyskamy więcej pixeli co w praktyce daloby wiecej rzeczy na zdjeciu a wiec i szerszy uzyskany w ten sposób szerszy kąt?Jesli wytniesz dokładnie format DX to pikseli nie będzie więcej, bo skąd?
Jesli wytniesz dokładnie format DX to pikseli nie będzie więcej, bo skąd?
z tego co rozumiem po przestawieniu w menu z FX na DX uzyskamy klatkę na ktorej nie ma czarnych krawędzi bądź bardzo ciemnych winiet, ponieważ aparat z 24mpx usuwa nam blisko 14mpx uważając, że w nich nie ma zapisanych informacji (czarne pola)
a co jeśli w tych usuniętych automatycznie 14mpx jest na tyle dużo informacji, że po robieniu tego ręcznie z poziomu programu uzyskamy klatki rzędu użytecznych 13-18mpx i wystarczyło usunac tylko kilka mpx? rozumiem ze ustawili w aparacie wartosc tych 10,6mpx jako jakąś średnią wartość zeby miec pewnosc ze zdjecie bedzie uzyteczne z kazdym obiektywem?
jesli niezromiale napisalem napisze to na przykładzie sigmy 10-20:
podpinam ją pod d600 i przy ustawieniu na FX na 10mm uzyskuje efekt zrobienia zdjęcia kołowego i wklejenia na czarne tło :)
jeśli jednak ustawię sobie ogniskową na 18mm zdjęcie juz wyglada praktycznie tak samo jakby bylo robione na cropie :)
jesli jednak odpalę 18mm na ustawieniu DX dostanę... 10.6mpx zdjecie na ktorym bedzie duzo mniej pomimo ze przeciez odrzucony obszar zdjecia w ilosci 13.4mpx był użyteczny... :o
foto-siemek
02-01-2013, 23:01
Czyli nieco bym stracił na wielkości zdjęć ( mój D300s daje 12,3 Mpix a tu byłoby 10,6 Mpix) pstrykając na ustawieniu DX, ale mimo wszystko jakość w D600 będzie chyba troszkę lepsza niz w D300s? Dobrze rozumuje? Szczególnie jeśli chodzi o wysokie ISO. No i to chyba trochę już inna "epoka", lepsza? Ale za to można czasami w pełni cieszyć się obiektywami pod FX, których mam niewiele, ale jednak są i może z czasem będzie więcej.
tak, bedzie roznica na plus w stosunku do d300s, pikseli minimalnie mniej, ale lepszy dr, mniejszy szum i tak dalej...
tak bylo juz nota bene za czasow d3x (tez 24mpix) -ktorego matryca w dx dawala lepszy obrazek niz ta z d300s :)
Borat1979
02-01-2013, 23:05
Obiektyw nikkor 24 f1.4 pod nie pełną klatke ma tak naprawde 36mm a pod pełną klatke 24mm.
Ma dokładnie tyle samo czyli 24 mm. Ogniskowa obiektywu nie zmienia się bez względu na to czy to FF czy DX. Zmienia się jedynie pole widzenia, które na cropie przy tym samym szkle jest węższe.
Ma dokładnie tyle samo czyli 24 mm. Ogniskowa obiektywu nie zmienia się bez względu na to czy to FF czy DX. Zmienia się jedynie pole widzenia, które na cropie przy tym samym szkle jest węższe.
Wiem ;) chodziło mi o to co teraz napisałeś.
Fraglesso
03-01-2013, 17:54
Na znanym portalu aukcyjnym pojawił się zamiennik gripa do D600, może ktoś się zainteresuje. Cena 299 pln :]
Ciekawostką jest, że koszyk na baterie AA jest na 8 szt, a oryginał jest chyba na 6 szt?
Na angielskim jebaju są od 30 funtów jakby ktoś pytał
Na znanym portalu aukcyjnym pojawił się zamiennik gripa do D600, może ktoś się zainteresuje. Cena 299 pln :]
Ciekawostką jest, że koszyk na baterie AA jest na 8 szt, a oryginał jest chyba na 6 szt?
Tak, oryginał na 6 AA.
Leśny Władek
03-01-2013, 18:04
Fragles, grip czeka na Ciebie ;)
ten zestaw z 2 akumulatorami i do tego jak dobrze widzę z darmową przesyłką do Polski nie jest do przebicia.. tylko ciekaw jestem jakości tego wykonania? ;)
http://www.ebay.com/itm/Multi-Battery-Hand-Grip-Pack-for-Nikon-D600-2x-EN-EL15-SLR-Camera-as-MB-D14-/181052153515?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item2a278c9eab
a ten co pokazujesz jest przez tego samego sprzedawcę dostępny za 58$ :D
Fraglesso
03-01-2013, 18:11
Fragles, grip czeka na Ciebie ;)
Za godzinę aukcja mi się kończy... ale jakiś pesymizm mnie dopadł... nikt nie licytuje ;). Odezwę się mimo wszystko :]
Tak, oryginał na 6 AA.
No właśnie... w czym jest myk? Oryginał na 6, a zamiennik na 8. Generalnie ilośc ogniw nic nie powinna poprawiać... poza zwiększeniem gabarytu i masy...
Coś ktoś wie? ;>
ten zestaw z 2 akumulatorami i do tego jak dobrze widzę z darmową przesyłką do polski nie jest do przebicia.. tylko ciekaw jestem jakości tego wykonania? ;)
http://www.ebay.com/itm/Multi-Battery-Hand-Grip-Pack-for-Nikon-D600-2x-EN-EL15-SLR-Camera-as-MB-D14-/181052153515?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item2a278c9eab
a ten co pokazujesz jest przez tego samego sprzedawcę dostępny za 58$ :D
Jesteś pewien?
Tu to samo parę dolców taniej:
http://www.aliexpress.com/item/New-DSTE-Pro-Battery-Grip-MB-D14-for-Nikon-D600-Camera-2PCS-EN-EL15-ENEL15-Battery/699107843.html
Inna sprawa że ja z zamiennikami poniżej Meike już bym nie schodził...
no to jutro dołącze do grona użytkowników d600,na coś czególnego zwrócić uwage przy zakupie? Pomijam kwestie kurzu :D
Fraglesso
03-01-2013, 20:52
no to jutro dołącze do grona użytkowników d600,na coś czególnego zwrócić uwage przy zakupie? Pomijam kwestie kurzu :D
na cenę :D
A tak serio, aparat jak aparat... sprawdź czy działa ;).
Myślę, że warto sprawdzić AF. Jak to będzie OK, to pewnie reszta też :)
Offtopujemy sporo, ale sa inne działy, lepsze na rozmowy o sposobach kupna, pokrowacach itd.
Poczyściłem na życzenie, ale jestem tak trochę między młotem a kowadłem. Wybaczcie, że tylko część śmieci się wycina. Bardziej konkretny jest ten watek obok (bez kurzu ;))
jak na razie kurzu brak, pierwsze wrażenia bardzo pozytywne :)
Jak na razie w UK ten sam problem i wciaz trwa. Znajomy wlasciciel studia kupil 2 tygodnie temu i nie wierzyl jak mu opowiadalem o problemie - dzisiaj do mnie napisal, ze ma to samo i niestety bedzie odsylal do Nikona.
Szkoda bo troche sie ludzilem, ze moze juz jest w sprzedazy poprawiona seria (jako, ze stoje przed zakupem)
Jak na razie w UK ten sam problem i wciaz trwa. Znajomy wlasciciel studia kupil 2 tygodnie temu i nie wierzyl jak mu opowiadalem o problemie - dzisiaj do mnie napisal, ze ma to samo i niestety bedzie odsylal do Nikona.
Szkoda bo troche sie ludzilem, ze moze juz jest w sprzedazy poprawiona seria (jako, ze stoje przed zakupem)
odeslac do nikona może.. na przeczyszczenie :)
rozśmieszyla mnie opcja w menu
''wzorzec do usuwania kurzu'' :D
Borat1979
05-01-2013, 02:18
rozśmieszyla mnie opcja w menu
''wzorzec do usuwania kurzu'' :D
To ma nawet mój D80, żadna nowość.
Ale teraz jest dopiero naprawdę przydatna :-)
To ma nawet mój D80, żadna nowość.
nie chodzilo mi o aspekt nowinek technicznych, a sam fakt pasujący do aparatu ;).
szymonnet
05-01-2013, 13:54
na allegro pojawiły się pierwsze zamienniki grpiów do d600. Ja już zamówiłem a e-buy za 150 (na allegro za 300)