PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

volkerball
14-01-2013, 16:43
I od sierpnia się z tym turlają?

Nie, turlali się równo miesiąc z kalibracją D90. Ponagliłem ich na co odpisano mi:
"Sprzęt został przyjęty do serwisu. Czas naprawy min 2 tyg."
Oczywiście z Back Focusu zrobiono mi Front focus na środkowym punkcie, a na reszcie BF. Wysłałbym jeszcze raz, ale jak pomyślę, że kolejny miesiąc będę bez aparatu to sorry, ale długość gwary pozwala tylko na 12 kalibracji :D

Fraglesso
14-01-2013, 16:43
hehe... Możesz, ale nie w każdym swoim poście ;) Co drugi ;)

No to teraz mogę... widzisz, bo tylko Ty miałeś ten sam problem... to czemu nie miałem Ciebie cytować :P

Swoją drogą, zapytam przy okazji cytowania posta... bo później będę musiał czekać... czy w świetle dziennym aparat trafiał Ci w punkt... bo w końcu już się pogubiłem, mój trafia dobrze.

prz3mo
14-01-2013, 17:02
Swoją drogą, zapytam przy okazji cytowania posta... bo później będę musiał czekać... czy w świetle dziennym aparat trafiał Ci w punkt... bo w końcu już się pogubiłem, mój trafia dobrze.

Tak, w zastanym trafiał tam gdzie powinien.
Aczkolwiek wszystkich szkieł "nie zdążyłem" sprawdzić, bo potem już tylko skupiłem się na tym działaniu AF - zastane vs sztuczne.

Borat1979
14-01-2013, 18:51
No ale nie ma co kupić.
Nikon:
D80,D90 - brak mikroregulacji
D300s/D300 - 5 tyś drogo jak na starego DX , wolałbym dołożyć do pełnej klatki, obraz w porównaniu do D7000 słabszy
D7000 - bubel
D700 - 8 tyś zł -> hmmm w porównaniu do nowinek to drogo mi się wydaje.
D600 -> bubel.

To co piszesz z tymi bublami to trochę przesada bo:

D80 - mam 4 lata, 2 miesiące po gwarancji wymieniałem padnięty wyświetlacz, wielu moich znajomych miało problem ze słynnym errorem, po którym był już tylko serwis i wymiana wadliwej części.

D90 - u wielu osób po roku padał jakiś element sterujący przysłoną czy coś takiego i była to częsta przypadłość w tym modelu, która również wymagała wymiany. Po tym aparat pracował bezproblemowo przez długi czas.

D700 - niby taki niezawodny a wiele osób miło problem z sankami do lampy, które po jakimś czasie przestawały stykać i koniczna była wymian wadliwego podzespołu.

Wszytko są to awarie mechaniczne wymagające wymiany podzespołów w serwisie. W porównaniu z tym problemy z AF w D800 czy kurz w D600 to paradoksalnie nie są nawet są awarie sprzętu a jedynie konieczność konserwacja i regulacji :)

Idąc tym tropem to jeżeli w D600 (odpukać) nic mi się nie zepsuje wyjdzie na to, że to sprzęt bardziej niezawodny niż D80 mimo kurzu. ;)

Anar
15-01-2013, 01:02
Co mogę powiedziec o Nikonie po chrzcie bojowym wczoraj? Po wykonaniu 700 zdjęć przybyło dużo syfów na matrycy, przestałem je zliczać (białe tło, f22) po 50 sztukach,
na oko obstawiam ze blisko 100 ich może być nawet. Jeszcze nie czyściłem.

Jak to się ma w praktyce? póki co na moich zdjęciach z wośpu po wywoływaniu w B&W zaobserwowałem na jednym z ostatnich zdjęć wczorajszych (kiedy to było już tych syfów mnóstwo)
tylko 2 paprochy które mogą teoretycznie przeszkadzać tym którzy się wpatrują we wszystkie możliwe skazy na zdjęciach. IMO wiekszosc zdjec było robione w okolicach iso5000
więc mogły zaniknac gdzieś pod tych szumem.

Jeśli jednak chodzi o jakość obrazka. Przez forsowanie pliku raw na iso1250 już występuje szum jednak różnicy między tym plikiem a forsowaniem iso5000 zauważyłem małą różnicę,
porównywać to można do Nikona D80 którego dalej mam w szafie tylko do jego iso400-800.. Zdjęcia przy iso12800 z 6setki wyglądają tutaj jak w tamtym modelu z iso1250
które mi praktycznie nigdy nie przeszkadzało przez te lata.

sprawdziłem przy okazji dla ciekawości co da się wyciągnąć ze świateł i cieni z tego obrazka d600. Jak z d80 nie dało się prawie nic ciekawego powyciągać co mogłoby mieć
jakieś przyzwoite szczegóły tak tutaj z niemal wiecznej ciemności zobaczyłem nagle ludzi i jakieś rusztowania i to w całkiem dobrej jakości. Gorzej ma się wyciąganie
z oświetlonego dymu na scenie, fakt da się nadal dużo wyciągać ale zaczynają się tworzyć "aury" w kontrastowych miejscach, jednak i tak tutaj wielki układ dla tych
którym to się może przydać przy sprzedaży zdjęć do gazet.

znalazłem też małą wadę która przeszkadza przy przeglądaniu zdjęć w celu skasowania niepotrzebnych i znalezienia pustego miejsca na karcie co by nie uciekać do laptopa
i stracić 15min na zgranie zdjęć. Jednocześnie można w aparacie mieć 2 karty SD które można w różny sposób wykorzystać w aparacie. Po pierwszej podczas robienia zdjęć
na drugą kartę pamięci lampka z tyłu body sygnalizująca zapis nie mryga raz szybko a świeci przez jakąś sekundę-dwie co trochę wytrąca ze skupienia się w ciemnim pomieszczeniu.
A po drugie i najważniejsze podczas przeglądania zdjęć z pierwszej karty można to robić mega szybko (pomimo wagi plików na poziomie 30MB) to gdy przechodzimy to zdjęć z drugiej karty
tutaj przeglądanie zdjęć jest równe ~0,5s więc dla tych co chcą szybko przechodzić z jednego do drugiego zdjęcia w celu sprawdzenia które usunąć tworzy się mały dyskomfort.

Podsumowując gdyby nie ten gwiezdny pył (który mam nadzieję, że gruszką wydmucham z matrycy chociaż w 80-90%) to jest to kawał dobrego sprzętu, który już teraz zaspokaja moje potrzeby
i zapewne z każdym następnym reportażem bądź dokumentem będzie sprawiał mi miłe niespodzianki jeszcze bardzo długo ;)

PS: poniżej cytat i zdjęcie podglądowe zrobione po powrocie do domu by pokazać jak wygląda ten gwiezdny był (pośrodku kreseczka zrobiona markerem dla złapania ostrości)

PODSUMOWUJĄC CHRZEST BOJOWY czyli zdjecia podczas Wośpu

zrobilem dzisiaj 700 zdjęć
zmieniałem obiektywy 3-4 razy
ilosc syfów na matrycy byla rano okolo 10

teraz po 700 zdjeciach poprzestałem liczyć na 40sztukach..
do tego jakies drobinki kurzu sie pojawily wygladajace jak krótkie kawałki cieniutkich nitek.

d80 NIGDY nie czyscilem - nawet nie przedmuchałem (nie drążmy tego tematu :D ), zmienialem obiektywy podczas deszczu, mrozów -30*, śnieżyc, w piachu i w błocie i po około 4 latach po tym wszystko jest tam około 30 syfów, tutaj jest z 2x wiecej po jednym dniu zdjeciowym, jak wstane mam nadzieje ze chociaz 50% zniknie bo przedmuchaniu tego syfu, jak apgrejduje LR do 4.3 to tez zobacze jak w ogole sie zdjecia prezentuja (na ekranie przy iso6400/12800 było pięknie, szum był ale podobny do tego który obserwowałem przez lata na d80 przy iso800 :D )

full jpeg (24mpx) JPEG 24MPX - STO BRUDÓW (https://dl.dropbox.com/u/3835898/1_DSC0910.jpg)
z podniesionym kontrastem i przerobieniem na szarości by lepiej zobaczyć to wszystko / sorry za iso1250 ale domowe warunki na tyle pozwolily przy f22

josephebeloki
15-01-2013, 08:59
Ty tego nie wydmu**** tylko ... jakąś ssawką wyciąg. Co CI to da, że farbę wdmuchasz do środka... przecież tam są konstrukcje mechaniczne... które kurzu i pyłów nie lubią. Poza tym... aparat to urządzenie oparte na czasie... każdy pyłek w takim układzie może zwolnić czy to migawkę czy inne rzeczy wewnątrz. A jeśli to nie kurz tylko stop jakiegoś metalu... czy czegoś twardego => to wiedz, że w dość niedługim czasie aparat będzie się psuł.

Podziwiam, podziwiam za odwagę i zrobienie coś dla dobra społeczeństwa/ludzkości : JESTEŚ JAKBY "ZBAWICIELEM", (przepraszam za wyrażenie)"KRÓLIKIEM DOŚWIADCZALNYM", KTÓRY ZROBIŁ TO DLA NAS, pokazując nam jak to wygląda w REALU => Dziękuję CI, że dzięki Tobie nie straciłem 7 tyś zł i teraz wiem dokładnie, że ten model TO SERYJNY BUBEL jakich* wcześniej nie było ;)
* nie dotyczy D7000

_QMAN_
15-01-2013, 09:00
Co mogę powiedziec o Nikonie po chrzcie bojowym wczoraj? Po wykonaniu 700 zdjęć przybyło dużo syfów na matrycy, przestałem je zliczać (białe tło, f22) po 50 sztukach,
na oko obstawiam ze blisko 100 ich może być nawet. Jeszcze nie czyściłem.

Jak to się ma w praktyce? póki co na moich zdjęciach z wośpu po wywoływaniu w B&W zaobserwowałem na jednym z ostatnich zdjęć wczorajszych (kiedy to było już tych syfów mnóstwo)
tylko 2 paprochy które mogą teoretycznie przeszkadzać tym którzy się wpatrują we wszystkie możliwe skazy na zdjęciach. IMO wiekszosc zdjec było robione w okolicach iso5000
więc mogły zaniknac gdzieś pod tych szumem.

Jeśli jednak chodzi o jakość obrazka. Przez forsowanie pliku raw na iso1250 już występuje szum jednak różnicy między tym plikiem a forsowaniem iso5000 zauważyłem małą różnicę,
porównywać to można do Nikona D80 którego dalej mam w szafie tylko do jego iso400-800.. Zdjęcia przy iso12800 z 6setki wyglądają tutaj jak w tamtym modelu z iso1250
które mi praktycznie nigdy nie przeszkadzało przez te lata.

sprawdziłem przy okazji dla ciekawości co da się wyciągnąć ze świateł i cieni z tego obrazka d600. Jak z d80 nie dało się prawie nic ciekawego powyciągać co mogłoby mieć
jakieś przyzwoite szczegóły tak tutaj z niemal wiecznej ciemności zobaczyłem nagle ludzi i jakieś rusztowania i to w całkiem dobrej jakości. Gorzej ma się wyciąganie
z oświetlonego dymu na scenie, fakt da się nadal dużo wyciągać ale zaczynają się tworzyć "aury" w kontrastowych miejscach, jednak i tak tutaj wielki układ dla tych
którym to się może przydać przy sprzedaży zdjęć do gazet.

znalazłem też małą wadę która przeszkadza przy przeglądaniu zdjęć w celu skasowania niepotrzebnych i znalezienia pustego miejsca na karcie co by nie uciekać do laptopa
i stracić 15min na zgranie zdjęć. Jednocześnie można w aparacie mieć 2 karty SD które można w różny sposób wykorzystać w aparacie. Po pierwszej podczas robienia zdjęć
na drugą kartę pamięci lampka z tyłu body sygnalizująca zapis nie mryga raz szybko a świeci przez jakąś sekundę-dwie co trochę wytrąca ze skupienia się w ciemnim pomieszczeniu.
A po drugie i najważniejsze podczas przeglądania zdjęć z pierwszej karty można to robić mega szybko (pomimo wagi plików na poziomie 30MB) to gdy przechodzimy to zdjęć z drugiej karty
tutaj przeglądanie zdjęć jest równe ~0,5s więc dla tych co chcą szybko przechodzić z jednego do drugiego zdjęcia w celu sprawdzenia które usunąć tworzy się mały dyskomfort.

Podsumowując gdyby nie ten gwiezdny pył (który mam nadzieję, że gruszką wydmucham z matrycy chociaż w 80-90%) to jest to kawał dobrego sprzętu, który już teraz zaspokaja moje potrzeby
i zapewne z każdym następnym reportażem bądź dokumentem będzie sprawiał mi miłe niespodzianki jeszcze bardzo długo ;)

PS: poniżej cytat i zdjęcie podglądowe zrobione po powrocie do domu by pokazać jak wygląda ten gwiezdny był (po środku kreseczka zrobiona markerem dla złapania ostrości)

- Możesz podesłać to zdjęcie na którym widać te syfy.
- Jak wygląda sprawa z matrycą, do f/8, powiedzmy że rzadko wychodzę powyżej. (widać cos?).
- Jak po przedmuchaniu, pomogło cos?

Wczoraj znowu byłem dotykać, już z kasą w kieszeni, ale coś mnie jeszcze powstrzymuje.
Kto by pomyślał że będzie kasa i nie będę wiedział co kupić (D600 nowe czy D700 używane, cena ta sama)

Leśny Władek
15-01-2013, 09:37
Ty tego nie wydmu**** tylko ... jakąś ssawką wyciąg. Co CI to da, że farbę wdmuchasz do środka... przecież tam są konstrukcje mechaniczne... które kurzu i pyłów nie lubią. Po za tym... aparat to urządzenie oparte na czasie... każdy pyłek w takim układzie może zwolnić czy to migawkę czy inne rzeczy wewnątrz. A jeśli to nie kurz tylko stop jakiegoś metalu... czy czegoś twardego => to wiedz, że w dość niedługim czasie aparat będzie się psuł.

Podziwiam, podziwiam za odwagę i zrobienie coś dla dobra społeczeństwa/ludzkości : JESTEŚ JAKBY "ZBAWICIELEM", (przepraszam za wyrażenie)"KRÓLIKIEM DOŚWIADCZALNYM", KTÓRY ZROBIŁ TO DLA NAS, pokazując nam jak to wygląda w REALU => Dziękuję CI, że dzięki Tobie nie straciłem 7 tyś zł i teraz wiem dokładnie, że ten model TO SERYJNY BUBEL jakich* wcześniej nie było ;)
* nie dotyczy D7000

Joseph daj już sobie spokój. Nie kupiłeś D600, nie masz zamiaru kupić D600 to jeśli można Cię prosić najdelikatniej, nie mąć w temacie.

RAF7705
15-01-2013, 09:47
No właśnie.
Skończ [...] juzek.
Nie kupujesz i tyle.

prz3mo
15-01-2013, 09:59
Joseph daj już sobie spokój. Nie kupiłeś D600, nie masz zamiaru kupić D600 to jeśli można Cię prosić najdelikatniej, nie mąć w temacie.

To, że nie kupił, nie znaczy, że nie może się wypowiadać. Przejaskrawił, ale takie są fakty. Nikon kopie nas po d..., a my szukamy wymówki dlaczego tak robi, że tak chyba ma być... Masakra. Problem z syfem w D600 jest FAKTEM. Nie pisz mi tylko, że nie wiem bo nie miałem.... "Chwilę" miałem. Po kilkudziesięciu strzałach miałem syfów ponad 25 szt., a wszystko odbywało się w czystym mieszkaniu. W D700, który ma jakoś ponad 40 tyś., robiłem nim wiele sesji w plenerze.... ma ich mniej (a nigdy nie czyściłem matrycy). Wnioski nasuwają się same. D600 to świetny aparat, ale z wadą fabryczną.

_QMAN_
15-01-2013, 10:03
Syfy, syfami, na białej kartce f/16 widać, ale czy przeszkadzają Wam (mowa tutaj o użyszkodnikach D600) podczas normalnej pracy (powiedzmy do f/8 )

josephebeloki
15-01-2013, 10:08

Nie Tobie dziękowałem. Zazdrościsz? :) . Kolega się poświęcił, kupił sprzęt, zrobił NAM testy, podał PRAWDZIWĄ informację ... chyba jest za co dziękować :)
Ale widzę, że jesteś prawdziwym Polakiem ... jak komuś się coś uda to trzeba mu dokopać, jak się psuje to cieszyć się :).
Dlaczego nie marudzisz na kolegę Anar, że temat już jest przewałkowany, a on dalej wrzuca te informację ? :)

Daj sobie siana... najpierw popatrz na siebie => potem na innych :) Czepiasz się bo Ci się nudzi... weź apart i idź rób fotki, zrobisz lepiej i dla siebie i dla nas :)
Pozdro

ekonet
15-01-2013, 10:15
Chłopaki, zluzujcie gumki i proszę nie wyjeżdżać tu z sianem i przytykami, zwłaszcza narodowościowymi.
Miłego dnia.

vinci99
15-01-2013, 10:26
No i nie ma co kupić.
D800 dla mnie za drogie a d600 kiszka.
Może trzeba pomyśleć nad d700 tyle tylko że szkoda mi tego filmowania z d600 :/ i co tu robić

Erie
15-01-2013, 10:31
Chłopaki, zluzujcie gumki i proszę nie wyjeżdżać tu z sianem i przytykami, zwłaszcza narodowościowymi.
Miłego dnia.

Co dziwne, ale w pełni zgodzę się z Krzychem.

Jeżeli macie w sobie energię na wyzywanie się i kłótnie to wykorzystajcie tę energię choćby na odśnieżenie chodników przed domami. A jak wciąż będzie za dużo energii to idźcie z zakupionymi D600tkami do serwisu/ sklepu i pokażcie, że są problemy - weźcie notkę serwisową i wstawcie na forum. Będzie widać, że są takowe problemy - podajcie numer seryjny i numer notki i wówczas Nikon się nie wyprze, bo aktualnie kontakt z serwisem, gdzie się słyszy każdorazowo "to pierwszy taki przypadek" to kuriozum.

Nikon chwali się (w kontakcie z nimi), że sprzedał tysiące D600tek w samej Polsce (niestety nieweryfikowalne informacje) i że każdy sprzęt może jakieś wady, bo nie ma sprzętu bez wad, więc statystyczne może się zdarzyć że ileś tam aparatów z tych tysięcy jest z jakąś wadą. I jak się pokaże, że wada istnieje w np. 100 przetestowanych aparatach to już to statystycznie będzie istotne (nawet dla tych "tysięcy"). Szczególnie, że mogę się założyć, że z tych tysięcy sprzedanych przez Nikona aparatów wiele zalega w sklepach (choćby w samym FJ jak ma tyle salonów to pewnie z 200 szt leży, w abfoto pewnie z połowa tego, w mm/saturnie też z 50 itd itp), które są póki co nieokreślone, czy mają wady czy nie.

prz3mo
15-01-2013, 10:42
Jeżeli macie w sobie energię na wyzywanie się i kłótnie to wykorzystajcie tę energię choćby na odśnieżenie chodników przed domami.

... a przed odśnieżeniem zróbcie zdjęcie tego białego śniegu, będzie dobrze widać syf na matrycy ;)
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :lol:

raider
15-01-2013, 10:46
Syfy, syfami, na białej kartce f/16 widać, ale czy przeszkadzają Wam (mowa tutaj o użyszkodnikach D600) podczas normalnej pracy (powiedzmy do f/8)

Jakiś pyłek to nieraz widać i na f/5.6 - w postaci ciemniejszego kółka, np. na tle nieba. Może to więc przeszkadzać.. inna sprawa że mam D700 od 3.5 roku, 60+ tys. zdjęć i ani razu na mokro nie był czyszczony, przedmuchiwany często.. Są w rogach jakieś kropki, ale praktycznie niewidoczne. Szkoda, że D600 ma taką przypadłość.

josephebeloki
15-01-2013, 10:49
No i nie ma co kupić.
Może trzeba pomyśleć nad d700 tyle tylko że szkoda mi tego filmowania z d600 :/ i co tu robić

Witaj w klubie :)

prz3mo
15-01-2013, 10:52
Jakiś pyłek to nieraz widać i na f/5.6 - w postaci ciemniejszego kółka, np. na tle nieba. Może to więc przeszkadzać.. inna sprawa że mam D700 od 3.5 roku, 60+ tys. zdjęć i ani razu na mokro nie był czyszczony, przedmuchiwany często.. Są w rogach jakieś kropki, ale praktycznie niewidoczne. Szkoda, że D600 ma taką przypadłość.

To ja jestem lepszy, bo D700, którego sprzedałem, miał 97 tyś. klatek (od nowości u mnie). Robiłem nim od ślubów po żużel... Też nigdy nie czyściłem matrycy i żadnego syfu nie widziałem.

--Richie--
15-01-2013, 10:57
No i nie ma co kupić.

Ja jednak chyba się skuszę na zmianę jednego z moich bodziaków (D3 i D700 wracają z czyszczenia NPS) na D600.Filmowanie i nowsza matryca ( jak się będzie kurzyć to będę czyścił w zaciszu domowego ogniska :D ) mnie przekonują.

misiekhel
15-01-2013, 11:03
Kupić, pstrykać, czyścić, nie marudzić :-) Ja kupuje w tym tygodniu ale jeszcze nie wiem gdzie. Nie powiem kusi mnie FJ i ten kupon bo w trójmieście chyba nigdzie więcej nie kupie np MM nie miał jeszcze D600 ani w Gdyni ani w Gdańsku :-(

raider
15-01-2013, 11:05
Ja jednak chyba się skuszę na zmianę jednego z moich bodziaków (D3 i D700 wracają z czyszczenia NPS) na D600.Filmowanie i nowsza matryca ( jak się będzie kurzyć to będę czyścił w zaciszu domowego ogniska :D ) mnie przekonują.

Matryca D600 daje świetny obrazek, to nie ulega wątpliwości :)

Bambello
15-01-2013, 11:47

Tylko uważaj, bo ja po zmianie d700 na d600 musiałem też zmienić d3 na d800 ;)
Ciężko zaakceptować, że tańsza puszka 2 klasy niższa robi lepsze foty.
Minus związany z kurzem dla mnie jest pierdołą i czyszczenie zajmuje mi 2min.

Leśny Władek
15-01-2013, 11:49
Joseph i Prz3mo, przecież napisałem że "najdelikatniej proszę" a tu od razu na mnie z "ryjem". Spokojnie. Nie chodzi mi o niewypowiadanie się w sprawie kurzu tylko o "niedolewanie oliwy do ognia" , judzenie, jątrzenie przez osoby które nie są lub już nie są zainteresowane kupnem D600. Mój poprzedni post jak i ten są jak najbardziej pozbawione agresji.
Ile mam dać uśmieszków aby dotarło? Może dam tyle :) :) :) :)

--Richie--
15-01-2013, 11:50

Jeśli tak stwierdzę to może zmienię na druga D600.Piszesz o D800 ze względu na lepszy AF?Mnie rozmiar D600 odpowiada wiec nie muszę mieć dużego body.

Leśny Władek
15-01-2013, 11:52

Ja też uważam że kurz nie jest aż taką wadą na jaką jest kreowany. Gorzej jak ktoś ma zwalony AF. Mam kurz D800 ale i tak jestem mega zadowolony z puszki.

Erie
15-01-2013, 11:55

Bo nie robisz zdjęć interwałowych, bo nie filmujesz - w takich przypadkach kurz na matrycy potrafi być mocno upierdiliwy, no chyba, że kogoś powołaniem jest siedzenie ze stempelkiem w PSie. A dużo osób kupuje D600 dla tych dwóch cech - już posiadają wypasioną stajnię Nikona i chcą np. rozszerzyć portfolio usług o te dwie rzeczy i... plecy.

Leśny Władek
15-01-2013, 12:05
Tu Pan Władza ma rację...

Bambello
15-01-2013, 12:20
Jeśli tak stwierdzę to może zmienię na druga D600.Piszesz o D800 ze względu na lepszy AF?Mnie rozmiar D600 odpowiada wiec nie muszę mieć dużego body.

Tak głównie za względu na AF.
Są tam jeszcze jakieś pierdoły na plus, ale to pomijalne.

Faktycznie mało filmuję, a nawet jak to robię to staram się używać małych przesłon, bo tak mi się podoba ;)

Jakby był ktoś ciekawy to poniżej jest mój pierwszy filmik rodzinny ;)

http://vimeo.com/52766159

Pozdrawiam

Erie
15-01-2013, 12:24

?? nie jestem żadną władzą, chociaż nie... mam władzę - rozkazuję ludziom oddychać... i o dziwo słuchają :D (no większość przynajmniej)

Leśny Władek
15-01-2013, 12:26
To tekst z Misia

Fatman
15-01-2013, 12:29
Jakby był ktoś ciekawy to poniżej jest mój pierwszy filmik rodzinny ;)

http://vimeo.com/52766159

Bardzo przyjemnie się ogląda -fajny :-)

Erie
15-01-2013, 12:32
Bardzo przyjemnie się ogląda -fajny :-)

dokładnie, Bambello masz fajną rodzinkę, a sam filmik bardzo pozytywny (trochę tylko łapki Ci się trzęsą, co widać w niektórych ujęciach)

Bambello
15-01-2013, 12:34
dokładnie, Bambello masz fajną rodzinkę, a sam filmik bardzo pozytywny (trochę tylko łapki Ci się trzęsą, co widać w niektórych ujęciach)

Dziękuję;)

Ja prowadziłem auto więc nie mogłem włączyć płynnej stabilizacji ;)

Leśny Władek
15-01-2013, 12:36
Ale fajny film zrobiłeś. Taki ciepły, rodzinny....

Anar
15-01-2013, 13:16
- Możesz podesłać to zdjęcie na którym widać te syfy.
- Jak wygląda sprawa z matrycą, do f/8, powiedzmy że rzadko wychodzę powyżej. (widać cos?).
- Jak po przedmuchaniu, pomogło cos?

Wczoraj znowu byłem dotykać, już z kasą w kieszeni, ale coś mnie jeszcze powstrzymuje.
Kto by pomyślał że będzie kasa i nie będę wiedział co kupić (D600 nowe czy D700 używane, cena ta sama)

- masz na dole przcież: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3023655&postcount=3505
- na 7.1 robiłem max zdjęcia w niedzielę, doszedłem do widocznych 3-4 syfków, o ile to można wyplamkować w PS/LR to o tyle nie wyplamkujemy tego w pliku VIDEO o ktorym to tyle slysze, ze przechodzicie z d700 - powiedzcie mi tylko, przy 1.4-2.8 rozumiem, ze zginie w 99% kadrów w bokehu ten syf, ale co przy uzywaniu f8-f16 w naturze? wtedy na niebieskim tle pojawi się 50 bombeczek na chmurkach? (zanim sam sie wezme za film dopytam jeszcze znajomego jak ustawic parametr by to plamkował z automatu ciagle w tych samych miejscach z mozliwoscią jednak edycji pozniejszej tego - w AE 4 nie widzialem tego ale moze cos sie pojawilo nowego w AR 5/5.5/6 albo Premierze? :D )

grissley
15-01-2013, 14:30
Ale widzę, że jesteś prawdziwym Polakiem ... jak komuś się coś uda to trzeba mu dokopać, jak się psuje to cieszyć się.
A może by tak myśleć, zanim się podobnie obraźliwe bzdury napisze? Ty, jak rozumiem, jesteś Polakiem nieprawdziwym?

Erie już od jakiegoś czasu chyba Panem Władzą nie jest ;)

To, że nie kupił, nie znaczy, że nie może się wypowiadać. Przejaskrawił, ale takie są fakty. Nikon kopie nas po d..., a my szukamy wymówki dlaczego tak robi,

A co innego robić - jest całkiem spora grupa osób która Nikona zwycajnie lubi (za wygląd, obsługę, ofertę, historię itpitd), do tego ma zestaw akcesorió i szkieł i nie wyobraża sobie przesiadki np na Canona. Więc trzeba sobie jakoś osładzać wybór, którego i tak się dokona. Zwłaszcza, jak ktoś musi kupić już.
Ja na szczęście patrzę na to z perspektywy osoby, która za rok~dwa kupi kolejną używkę, więc na razie słodzić sobie nie muszę. Ale wolałbym, żeby na rynku były już fajne dopracowane puszki (najlepiej D400 ;) ), bo dzięki temu za te dwa lata mogą osiągnąć dobre ceny w używce. A jeśli D400 nie wejdzie a D600 będzie się dalej kurzył i losowo serwował walnięty AF, to za 2 lata będę rozpatrywał jedynie używane D800. A ono z pewnością nie będzie miało fajnej (z mojego punktu widzenia) ceny - nawet w używce :(

oswald
15-01-2013, 15:15
A czy ktoś z was kupił d600 i nie ma problemu z usyfioną matrycą? Pomijam tych, którym to nie przeszkadza. Chciałem już przejść na żółtą stronę mocy, ale jak tak dalej pójdzie chyba zostanę na starych śmieciach.

josephebeloki
15-01-2013, 15:20
Ja jak kupuję sprzęt to chcę mieć porządny sprzęt... sprawny. Jeśli się godzicie na brudzącą się matrycę to świadczy tylko o Was... i odbija się prawdopodobnie na fotkach i kliencie.

Rozumiem... jeśli kupowałbym ciuchy ze SZMATEKSU, lekko brudne po niższej cenie, bardzo fajnie, nie ma problemu... ale jeśli kupowałbym w sklepie ciuchy nowe nie używane i w jakości i cenie SZMATEKSU no to SORRY. Tak nisko nie upadnę, żeby kupować w sklepie nowy produkt w jakości i cenie UŻYWANEGO/USZKODZONEGO/NIESPRAWNEGO.
Oczywiście nic do szmateksów nie mam. Bo jeśli już jest używany/brudny ciuch to wolę iść do szmateksu i kupić go za 10% wartości nowego produktu.

Kupując uszkodzony produkt nie reagując, pokazujecie tylko firmie, że Wam to nie przeszkadza i pogłębiacie czarną dziurę i zaniżacie tak na prawdę jakość firmy... przyzwalacie na to aby ona wpuszczała na rynek zły produkt , nie reagując na to... ba nawet chwaląc i obrażając się na innych , "PRZECIEŻ MI TO NIE PRZESZKADZA".

Pytanie: Jeśli w sklepie internetowym byłby produkt "NIKON D600 (leci kurz na matrycę)" w cenie nowego 7000zł, a w drugim sklepie internetowym byłby ten sam produkt "NIKON D600 (NIE leci kurz na matrycę) w cenie 7000zł ... to rozumiem, że wybralibyście produkt "NIKON D600 (leci kurz na matrycę)" . No przecież Wam to nie przeszkadza....

Weźcie się zastanówcie :)

Anar
15-01-2013, 15:21
A czy ktoś z was kupił d600 i nie ma problemu z usyfioną matrycą? Pomijam tych, którym to nie przeszkadza. Chciałem już przejść na żółtą stronę mocy, ale jak tak dalej pójdzie chyba zostanę na starych śmieciach.

drugi cytat od dołu: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3021746&postcount=3371

Ja jak kupuję sprzęt to chcę mieć porządny sprzęt... sprawny. Jeśli się godzicie na brudzącą się matrycę to świadczy tylko o Was... i odbija się prawdopodobnie na fotkach i kliencie.

(...)

a co jesli przy Nikonie D600 mam dostep do lampy metz58 + optyki: 24/1.4, 35/1.4, 80/1.4 i 180/2.8? dzieki mozliwosci w czarnych sytuacjach gdy zlecenie wymagające pozyczenia takiego sprzętu to chyba duzy argument? kupowac 5dII/6d/7d dla mnie jest wzamian za brak kurzu to nie jest dobre wyjscie tym bardziej ze mialbym wtedy TYLKO w stajni body + 16-35

faktem jest ze gdyby rodzina pracowala na innym bądź roznych systemach to wtedy bym zapewne olał 6setkę i bralbym canona (pomimo ze nie potrafię sie przyzwyczaic do robienia zdjec nim, ale tak jak sie nauczylem robic zdjecia nikonem tak i da sie przeciez canonem - no i skóra bylaby zawsze piekna... ale i tak robie zdjecia tylko w B&W ^^ )

myslalem dlugo nad 6D ale ostatecznym argumentem byl dostep wlasnie do tych szkiel i lampy (ktorej nie zamierzam kupic bo potrzebuję jej 2-3 razy w roku)

esk2
15-01-2013, 15:25

dokładnie gdyby ludzie z problemem w d600 inaczej podeszli do sprawy i grupowo coś zadziałali na bank byłby sukces użytkowników, ale po co skoro triumfuje zarzad w nikonie, obcieli koszta, sprzedaz idzie dobrze reklamacji i zwrotów jest bardzo mało więc ktoś dostaje premie za innowacyjność, a nikt inny jak uzytkownik takiej puszki dostaje w dupe..

w sumie wydał tylko circ about 7k polskich złociszy..

Lazyboy
15-01-2013, 15:28
Do mnie powinien na dniach dojsc wiec pewnie porobie pare zdjec, pozniej bedzie odeslany do zrobienia i zobaczymy co dalej. Na szczescie caly czas mam D300s (i D80) wiec w miedzyczasie mam czym zdjecia robic.

Swoja droga ciekawe czemu NPS rozni sie w UK od tego w PL. Widac w PL wyzszy standard skoro nie uznaja D600. W UK nawet stalka 35mm 1.8G sie kwalifikuje do NPS.

Anar
15-01-2013, 15:41
Swoja droga ciekawe czemu NPS rozni sie w UK od tego w PL. Widac w PL wyzszy standard skoro nie uznaja D600. W UK nawet stalka 35mm 1.8G sie kwalifikuje do NPS.

tyle pracy pewnie mają już z d800 i d4 to weź sobie wyobraź 1000 puszek co tydzień do czyszczenia d600? :D

Lazyboy
15-01-2013, 15:44
tyle pracy pewnie mają już z d800 i d4 to weź sobie wyobraź 1000 puszek co tydzień do czyszczenia d600? :D

No jakos bezrobocie trzeba zwalczac ;)

esk2
15-01-2013, 15:52
trudno zrobili lipę to niech czyszczą skoro nie chcą wymieniać wadliwego podzespołu...

irek6311
15-01-2013, 16:07
Przyjdzie czas że tylko Dx będzie pro i nie tylko u nas a Dxxx Dxxxx dla amatora z balastem usterek i oszczędności na materiale/technologi ,
teraz już lekki powiew tego jest bo jakość lustrzanek D800 i D600 odbiega znacznie od tego co powinno być standardem .

Erie
15-01-2013, 16:09
trudno zrobili lipę to niech czyszczą skoro nie chcą wymieniać wadliwego podzespołu...

Tylko, że polski serwis chce to robić... odpłatnie i to jest kuriozalne.

TamTaramTam
15-01-2013, 16:12
Panowie i Panie, kupiłem kilka dni temu D600 (czytając wcześniej o problemach kurzu), jednak w tym wątku zrobił już się spory bałagan i nie nadążam za całym tokiem sprawy :) osobiście nie testowałem mojej puchy pod kątem tego, czy kurz faktycznie jest (a podejrzewam, że jest bo i czemu akurat u mnie miałoby go nie być), dziś to sprawdzę. Jednak nie mogę znaleźć w tym wątku odpowiedzi (a wnioskuję, że jak zrobi się 500 z 350 stron to jeszcze gorzej będzie wyglądała lektura..)
- czy ktoś już temu problemowi jakoś zaradził? (prócz notorycznego przedmuchiwania matrycy)
- czy serwis jakkolwiek pomaga?
- gdzieś powstała plotka (?) o tym, że problem po 3000-5000 klatkach sam zanika, czy to prawda? (albo po takiej ilości to już narzekać się odechciewa i człowiek to zaczyna akceptować :))

Czy ktoś mógłby choćby w skrócie odpowiedzieć na te pytania, bez rzucania mięsem, że temat już był? Może i był, ale spędziłem pół dnia na czytaniu forum i dalej nic nie wiem, a trochę się obawiam o swój sprzęt.
Z drugiej strony, choć problem jest spory to uważam, że D600 robi ładne zdjęcia i problem nie dyskwalifikuje całego body z robienia ładnych ujęć :) .. człowiek jak za bardzo na to zwraca uwagę na siłę ustawiając F22 żeby zobaczyć kurz, to niepotrzebnie zniechęca się do sprzętu, do robienia sensowych zdjęć, przestaje się koncentrować na tym, na czym powinien. Wiadomo jednak, że wykładając tyle kasy pewnej jakości wykonania się wymaga, nawet w dobie wszechpanującej chińszczyzny.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Erie
15-01-2013, 16:16
- czy ktoś już temu problemowi jakoś zaradził? (prócz notorycznego przedmuchiwania matrycy)
- czy serwis jakkolwiek pomaga?
- gdzieś powstała plotka (?) o tym, że problem po 3000-5000 klatkach sam zanika, czy to prawda? (albo po takiej ilości to już narzekać się odechciewa i człowiek to zaczyna akceptować :))

- nie
- tak i nie, na start mówią o odpłatnym czysczeniu, więc część osób rezygnuje i np. zwraca aparaty do sprzedawcy (jeśli mają możliwość)
- podobno zmniejsza się intensywność brudzenia, ale... jak coś się sypało, to znaczy że gdzieś jest ubytek materiału i nie wiadomo co mogło się przez to uszkodzić

_QMAN_
- masz na dole przcież: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3023655&postcount=3505
- na 7.1 robiłem max zdjęcia w niedzielę, doszedłem do widocznych 3-4 syfków, o ile to można wyplamkować w PS/LR to o tyle nie wyplamkujemy tego w pliku VIDEO o ktorym to tyle slysze, ze przechodzicie z d700 - powiedzcie mi tylko, przy 1.4-2.8 rozumiem, ze zginie w 99% kadrów w bokehu ten syf, ale co przy uzywaniu f8-f16 w naturze? wtedy na niebieskim tle pojawi się 50 bombeczek na chmurkach? (zanim sam sie wezme za film dopytam jeszcze znajomego jak ustawic parametr by to plamkował z automatu ciagle w tych samych miejscach z mozliwoscią jednak edycji pozniejszej tego - w AE 4 nie widzialem tego ale moze cos sie pojawilo nowego w AR 5/5.5/6 albo Premierze? :D )

Ale chodziło mi o fote z WOSPu, a nie zdjęcie białej kartki. Syfy poschodzily po przedmuchaniu?

irek6311
TamTaramTam jeśli matryca tłusta to będzie szybko łapać kurz ,
przedmuchiwanie problemu nie rozwiąże < trzeba ją zestawem czyszczącym umyć .

TamTaramTam
15-01-2013, 16:29
Dzięki wielkie za odpowiedź :) No nic, trzeba będzie to jakoś przeboleć w razie czego i czyścić matrycę przed zdjęciami, ew. fotoszop przy ładniejszych zdjęciach.

- nie
- tak i nie, na start mówią o odpłatnym czysczeniu, więc część osób rezygnuje i np. zwraca aparaty do sprzedawcy (jeśli mają możliwość)
- podobno zmniejsza się intensywność brudzenia, ale... jak coś się sypało, to znaczy że gdzieś jest ubytek materiału i nie wiadomo co mogło się przez to uszkodzić

wigi
15-01-2013, 16:32
.. człowiek jak za bardzo na to zwraca uwagę na siłę ustawiając F22 żeby zobaczyć kurz, to niepotrzebnie zniechęca się do sprzętu, do robienia sensowych zdjęć, przestaje się koncentrować na tym, na czym powinien.
A co powiesz o robieniu zdjęć makro (bardzo je lubię robić), gdzie przysłona f/22 to normalka, ja używałem w makro przysłon nawet do f/29. Martwi mnie, że niemal każde zdjęcie makro będzie usyfione i trzeba będzie kombinować (np. stemplować).
Krótko mówiąc: D600, z powodu kurzu, nie nadaje się do zdjęć makro. :(

Erie
15-01-2013, 16:38
A co powiesz o robieniu zdjęć makro (bardzo je lubię robić), gdzie przysłona f/22 to normalka, ja używałem w makro przysłon nawet do f/29. Martwi mnie, że niemal każde zdjęcie makro będzie usyfione i trzeba będzie kombinować (np. stemplować).

Do zdjęć packshotów też nie bardzo, bo tam przesłony rzędu 16-22 też nei są niczym nadzwyczajnym, ale z drugiej strony jak patrzę na zdjęcia produktów jakie dostaję do obrobienia to dostrzegam, że części fotografów to nie przeszkadza i usyfione zdjęcia z róznych aparatów ślą (tylko, że tam jest pyłków np. 1-10, a w D600 np. 30-100 :().

TamTaramTam
15-01-2013, 16:50
Packshoty też robię, więc zaczynam się obawiać... jednak aż tak dużych wartości przysłony staram się nie ustawiać, max f/8. Wcześniej robiłem D7000 i nie było większych problemów (choć też stemplowałem prawie każde zdjęcie, można dojść do wprawy jak się wie gdzie jest brud.. jednak z D600 to może inaczej wyglądać). Na moje szczęście makro w ogóle nie robię..

Kalam
15-01-2013, 16:57

bez przesady....O ile sobie przypominam to miał to być aparat dla amatorów a nie zawodowców :) Więc mowa, że odbija się to na kliencie jest chyba nie na miejscu. Oczywiście większośc fotografów ślubnych ze stajni nikona zakupi lub już zakupił ten sprzę z powodu braku konkurencyjnych aparatów w tym segmencie jakościowo/cenowym. Zastanawia mnie jak wygląda kwestia paprochów na matrycy u prawdziwych "amatorów", którzy nie walą jednorazowo setek zdjęć :)
poza tym, co masz na myśli pisząć, że wybór D600 świadczy o o kimś i odbija się na zdjeciach? Nie widzę tutaj związku między jakością zdjęć a aparatem. Aparat ma problem i każdy o tym wie i stara się jakoś zaradzić - czyścić matrycę, czyścić zdjęćia itd. Czasami jest to potzrebne a czasami nie. Ale jeśli chodzi o możliwośći i jakość zdjęć to aparat ciągle wymiata :)
pozdrawiam

Erie
15-01-2013, 16:58
Packshoty też robię, więc zaczynam się obawiać... jednak aż tak dużych wartości przysłony staram się nie ustawiać, max f/8. Wcześniej robiłem D7000 i nie było większych problemów (choć też stemplowałem prawie każde zdjęcie, można dojść do wprawy jak się wie gdzie jest brud.. jednak z D600 to może inaczej wyglądać). Na moje szczęście makro w ogóle nie robię..

Jak się wie gdzie jest brud to można skorzystać z wzorca w NXie lub samemu zrobić akcję w PSie która będzie to ograniczała, ale... gorzej jak brud wypadnie akurat na istotnym elemencie zdjęcia.

josephebeloki
15-01-2013, 17:10
Są dobre wieści: Aktualizacja
http://futomaki.pl/2012/11/30/nikon-d600-i-problemy-z-brudzeniem-sie-matrycy-aktualizacja/

RAF7705
15-01-2013, 17:42
O Józek. Teraz to zaplusowałeś.
:)

Anar
15-01-2013, 17:50
Są dobre wieści: Aktualizacja
http://futomaki.pl/2012/11/30/nikon-d600-i-problemy-z-brudzeniem-sie-matrycy-aktualizacja/

przeciez to informacja sprzed 2 miesięcy,
druga sprawa ze czytajac komentarz pod tym postem jest link do zdjecia po przebiegu 2.500,
faktycznie nie ma już 100 a z 200 syfów ^^

http://www.grupafotograficzna.pl/syf1.JPG

irek6311
15-01-2013, 18:08
Widać że body dobrze nasmarowane :D
tłuste plamy + kurz < masakra :twisted:
w krajobrazie PS i gumka bez problemu ale makro czy portret to zdjęcia nie do odratowania .

wigi
15-01-2013, 18:18
Tak sobie myślę, że Nikon poprawi kurzącą się wadę w nowszych seriach D600, ale wtedy podniesie również cenę. ;)

kze
15-01-2013, 18:33
Dziś "macałem" d600http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gifhttp://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gifhttp://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif
Byłem na Łopuszanskiej i miałem okazję w spokoju pobawić się d600. Bardzo fajne wrazenie. W porównaniu do d7000 nie ma jakos wyraźnie mniejszego uchwytu... Zakładałem N50/1.8 i N70-300/4.5-5.6VR Trafiał szybciutko. Celowałem w sztucznym oświetleniu. Rzeczywiście rozkład AF jest jakiś taki bardziej skupiony. Porównywałem z d90 (był obok) to d90 ma bardziej rozstrzelone. Menu inne niż w d7k. Wrażenie na prawdę bardzo fajne. Chyba zachorowałem na niego..http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gifhttp://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon11.gif
W porównaniu do d7k jakby lepiej zrobiony. A może tylko mi się wydawało. Nie udało mi się podczepić N24-70/2.8 i N16-35/4VR ani tez 70-200/2.8VR ale obiektywy wizualnie robią wrażenie. 70-200 wcale nie wydawł mi się taki duży..
Nie było Pana a Pan w serwisie nie ma kluczyka do gabloty ze sprzętem z ekspozycji.
A wracają do d600 to cięzko bedzie mi sie wyleczyć z tego body z obiektywami 16-35/4VR + 24-70/2.8...
Pytałem się Pan o kurz.
Powiedział, że rzeczywiście było zanieczyszczenie w pierwszych egzemplarzach, ale teraz już ten problem nie występuje. Można kupować. Najlepiej w miejscach gdzie jest duży obrot d600, bo wtedy będą z nowej dostawy... A jakby się nasyfiło to trzeba dać do serwisu to wyczyszczą w ramach gwarancji. Twierdzi, że nie może powiedzieć o pochodzeniu tego syfu i czemu syfiło się...
A i że to co jest na forach trzeba dzielić przez 50.... Nie wiem skąd ten współczynnik.. Może od stałki 50/1.8 podpiętej do body d600...http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon5.gif

QubaKpl
15-01-2013, 18:40
Dziś "macałem" d600http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gifhttp://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gifhttp://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif
Byłem na Łopuszanskiej i miałem okazję w spokoju pobawić się d600. Bardzo fajne wrazenie. W porównaniu do d7000 nie ma jakos wyraźnie mniejszego uchwytu... Zakładałem N50/1.8 i N70-300/4.5-5.6VR Trafiał szybciutko. Celowałem w sztucznym oświetleniu. Rzeczywiście rozkład AF jest jakiś taki bardziej skupiony. Porównywałem z d90 (był obok) to d90 ma bardziej rozstrzelone. Menu inne niż w d7k. Wrażenie na prawdę bardzo fajne. Chyba zachorowałem na niego..http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gifhttp://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon11.gif
W porównaniu do d7k jakby lepiej zrobiony. A może tylko mi się wydawało. Nie udało mi się podczepić N24-70/2.8 i N16-35/4VR ani tez 70-200/2.8VR ale obiektywy wizualnie robią wrażenie. 70-200 wcale nie wydawł mi się taki duży..
Nie było Pana a Pan w serwisie nie ma kluczyka do gabloty ze sprzętem z ekspozycji.
A wracają do d600 to cięzko bedzie mi sie wyleczyć z tego body z obiektywami 16-35/4VR + 24-70/2.8...
Pytałem się Pan o kurz.
Powiedział, że rzeczywiście było zanieczyszczenie w pierwszych egzemplarzach, ale teraz już ten problem nie występuje. Można kupować. Najlepiej w miejscach gdzie jest duży obrot d600, bo wtedy będą z nowej dostawy... A jakby się nasyfiło to trzeba dać do serwisu to wyczyszczą w ramach gwarancji. Twierdzi, że nie może powiedzieć o pochodzeniu tego syfu i czemu syfiło się...
A i że to co jest na forach trzeba dzielić przez 50.... Nie wiem skąd ten współczynnik.. Może od stałki 50/1.8 podpiętej do body d600...http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon5.gif

w jakim ty świecie żyjesz...

Fraglesso
15-01-2013, 18:44
Ja się zastanawiam, czy jak wyślę aparat do serwisu z powodu AF, to czy mi nieodpłatnie wyczyszczą "przy okazji" matrycę (napisałem to w notce dla serwisanta) ... ale widzę, że kolega ma duuuuży optymizm :D

Erie
15-01-2013, 18:45
Pytałem się Pan o kurz.
Wybacz, ale wiarygodność tej wypowiedzi jest umiarkowana (nie twojej tylko tego powoływanego kogoś z serwisu), bowiem za każdym kontaktem z serwisem jest informacja, że nic się nie kurzy, nie kurzyło i że ewentualne zabrudzenia na pewno wynikają ze złego użytkowania aparatu prez uzytkownika. Tym bardziej jak jest stwierdzenie, że wie o problemie, ale nie może nic powiedzieć.

Bo ich ganią, stąd dzielić - jakby mówili pozytywnie to współczynnik byłoby podobny, ale trzeba by było mnożyć.

Anar
15-01-2013, 19:38
Ja się zastanawiam, czy jak wyślę aparat do serwisu z powodu AF, to czy mi nieodpłatnie wyczyszczą "przy okazji" matrycę (napisałem to w notce dla serwisanta) ... ale widzę, że kolega ma duuuuży optymizm :D

mi przy naprawie AF'a wyczyścili przy okazji matrycę jeśli już ktoś pyta ;)

Borat1979
15-01-2013, 19:49
dokładnie gdyby ludzie z problemem w d600 inaczej podeszli do sprawy i grupowo coś zadziałali na bank byłby sukces użytkowników, ale po co skoro triumfuje zarzad w nikonie, obcieli koszta, sprzedaz idzie dobrze reklamacji i zwrotów jest bardzo mało więc ktoś dostaje premie za innowacyjność, a nikt inny jak uzytkownik takiej puszki dostaje w dupe..
Ale co niby grupowo mieliby zrobić użytkownicy?
Pikietować przed siedzibą Nikona Polska?

Kupić, pstrykać, czyścić, nie marudzić :-) Ja kupuje w tym tygodniu ale jeszcze nie wiem gdzie. Nie powiem kusi mnie FJ i ten kupon bo w trójmieście chyba nigdzie więcej nie kupie np MM nie miał jeszcze D600 ani w Gdyni ani w Gdańsku :-(

FJ ma całkiem sensowną cenę. Najtaniej widziałem w granicach 6500 zł ale to głównie jacyś niepewni sprzedawcy.
Obecnie w FJ najbardziej się opłaca bo cena poniżej 7 tyś i dodatkowo masz kupon kilkaset złotych.

Syfy, syfami, na białej kartce f/16 widać, ale czy przeszkadzają Wam (mowa tutaj o użyszkodnikach D600) podczas normalnej pracy (powiedzmy do f/8 )
Na normalnych zdjęciach tego nie widać a przysłony 16 czy 22 w praktycznie się nie używa chyba, że ktoś robi macro czy coś podobnego.

kaku
15-01-2013, 20:21
FJ ma całkiem sensowną cenę. Najtaniej widziałem w granicach 6500 zł ale to głównie jacyś niepewni sprzedawcy.
Obecnie w FJ najbardziej się opłaca bo cena poniżej 7 tyś i dodatkowo masz kupon kilkaset złotych.

Chyba, że komuś nie zależy na kuponie:http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d600-body/
Też nie jest źle.

Borat1979
15-01-2013, 20:30
Chyba, że komuś nie zależy na kuponie:http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d600-body/
Też nie jest źle.

Ale to też jest fotojoker :)

RedVil
15-01-2013, 20:33
może jeszcze tutaj:
http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/D600

lub tutaj:
http://www.fotobasia.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d600-body/

kaku
15-01-2013, 20:33
Ale kupony są tylko w stacjonarnych 7350 - 600 bon

kichu
15-01-2013, 20:35
z kuponem mozna kupic jeszcze taniej - zerknij na strone abfoto

kze
15-01-2013, 20:38
Przecież nie mówiłem, ze już od dziś jest/będzie nowa rzeczywistość, Nikon wydał oficjalne oświadczenie ze naprawi/wymieni itp... Tylko zdałem namforum relacje ze spotkania i przekazałem co się dowiedziałem... Tak jak inny olega co mówił o przerzucaniu partii d600 do Czech na testy. Po prostu przekazana informacja jaka dowiedziałem się. A moje wątpliwości podkreśla odwolańie do wspolczynnika nawiazujacego do standardowej stawki...

kze
15-01-2013, 20:41
Cena coraz bardziej spada.. Może kiedyś będzie koło 5tys...

misiekhel
15-01-2013, 20:49
Ale kupony są tylko w stacjonarnych 7350 - 600 bon

6880 a nie 7350

Erie
15-01-2013, 20:58
lub tutaj:

czyli też FJ

irek6311
15-01-2013, 21:03
D600 za 6499 zł http://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/nikon-d600-body,16784s
chyba najtaniej obecnie i w sklepie można go przetestować .

Borat1979
15-01-2013, 21:04
może jeszcze tutaj:
http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/D600
Tu się zupełnie nie opłaca.

lub tutaj:
A to też FJ

Erie
15-01-2013, 21:07
Tu się zupełnie nie opłaca.

Czemu nie? Jak ktoś jest z Krakowa i nie chce kupować w ABFoto lub FJ to wcale nie jest zła alternatywa.

covvall
15-01-2013, 21:09
FJ ma taniej - 6468
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d600-body/
Na szczęście już nie muszę sledzić ceny

irek6311
15-01-2013, 21:16
Cena spada .. do marca dojdzie ~ 5,5tyś zł < może się wtedy skuszę ,
naklepali tych puszek masę to teraz cena spada :D

Anar
15-01-2013, 21:18
FJ ma taniej - 6468
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d600-body/
Na szczęście już nie muszę sledzić ceny

http://allegro.pl/nikon-d600-body-i2950213811.html

najtaniej to jest tutaj z 100 szt przebiegu :D

Borat1979
15-01-2013, 21:19
Czemu nie? Jak ktoś jest z Krakowa i nie chce kupować w ABFoto lub FJ to wcale nie jest zła alternatywa.
Ale jest drożej. Odliczając kartę pamięci wychodzi ok 6600 zł.
Żadna okazja bo w e-fotojoker jest ponad stówę tańszy
A w stacjonarnym masz za 6880 (plus bon 600 zł)

Jacek_Z
15-01-2013, 21:23
Do macro i do packshotów to ja bym zdecydowanie wolał DX. Dłuższe ogniskowe są lepsze, a dzięki cropowi mamy 1,5x gratis, robimy z większych odległości.

kaku
15-01-2013, 21:24
D600 za 6499 zł http://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/nikon-d600-body,16784s
chyba najtaniej obecnie i w sklepie można go przetestować .

Sprawdzałem tam 2 godziny temu i było powyżej 6700. A polecam ten sklep, prawie wszystko tam kupiłem.

Erie
15-01-2013, 21:25
Ale jest drożej. Odliczając kartę pamięci wychodzi ok 6600 zł.
Żadna okazja bo w e-fotojoker jest ponad stówę tańszy
A w stacjonarnym masz za 6880 (plus bon 600 zł)

Tak, ale jesli komuś nie pasuje kupowanie w FJ (z określonych względów) to różnica jest ile? 1,5%?

Anar
15-01-2013, 21:28
Do macro i do packshotów to ja bym zdecydowanie wolał DX. Dłuższe ogniskowe są lepsze, a dzięki cropowi mamy 1,5x gratis, robimy z większych odległości.

to prawda, płytka pełnoklatkowa głębia ostrości z FX jest żadko potrzebna przy packshotach i makro.

jednak co do f16 prócz wyżej wymienionych funkcji jest jednak często używane w landszaftach,
tam wykropkowanie nieba tym bardziej przy użyciu filtrów szarych to pestka,
ale co jeśli w grę wchodzą syfy na bliższych planach typu zwierzęta?
fakt można sobie kropkować na powiększeniu 1600-3200% ale i tak jest to czasochłonne stemplowanie
a przy okazji w ten sposób kreujemy jednak nierzeczywiste zdjęcie i do stricte dokumentu już może się czasem nie nadać ;)

Erie
15-01-2013, 21:32
to prawda, płytka pełnoklatkowa głębia ostrości z FX jest żadko potrzebna przy packshotach i makro.

Packshoty nie zawsze potrzebują dużą głębię ostrości - czasem wręcz są robione na przysłonach f/2 i nawet mniej.

jednak co do f16 prócz wyżej wymienionych funkcji jest jednak często używane w landszaftach,
tam wykropkowanie nieba tym bardziej przy użyciu filtrów szarych to pestka,
ale co jeśli w grę wchodzą syfy na bliższych planach typu zwierzęta?
fakt można sobie kropkować na powiększeniu 1600-3200% ale i tak jest to czasochłonne stemplowanie
a przy okazji w ten sposób kreujemy jednak nierzeczywiste zdjęcie i do stricte dokumentu już może się czasem nie nadać ;)

i do wielu konkursów również nie :(

misiekhel
15-01-2013, 21:33
Tak, ale jesli komuś nie pasuje kupowanie w FJ (z określonych względów) to różnica jest ile? 1,5%?

z określonych względów?

Borat1979
15-01-2013, 21:34
To tego kompletnie nie rozumiem ale jak wolisz.

Erie
15-01-2013, 21:35
z określonych względów?

Np. posiada punkty programu lojalnościowe w innym sklepie, np. w innym sklepie pracuje znajomy/ rodzina która pomoże dobrać odpowiednią sztukę itd. - bez podtekstów w stylu kupowanie w FJ jest złe (co najwyzej tylko sprawdzać czy nie z ekspozycji, wymacaną sztukę).

misiekhel
15-01-2013, 21:36
To tego kompletnie nie rozumiem ale jak wolisz.

Ja też nie wiem o co biega :-)

Borat1979
15-01-2013, 21:38
Np. posiada punkty programu lojalnościowe w innym sklepie, np. w innym sklepie pracuje znajomy/ rodzina która pomoże dobrać odpowiednią sztukę itd. - bez podtekstów w stylu kupowanie w FJ jest złe (co najwyzej tylko sprawdzać czy nie z ekspozycji, wymacaną sztukę).

To już jakieś dziwne gadanie na udowodnienie prawdziwości swoich wymysłów.
Mówimy o normalnych zakupach a nie cudowaniu z rodziną i znajomymi.

Erie
15-01-2013, 21:41
To już jakieś dziwne wymysły. Mówimy o normalnych zakupach a nie cudowaniu z rodziną i znajomymi.

Dobra, to kolejny powód: ktoś ma do wydania kasę z dotacji i musi dokonać zakupów w jedym miejscu, a chce kupić np. rzeczy do studia - w FJ tego nie ma, więc wybierze sobie np. Fotoplusa, czy Fotozakupy, czy cholera wie jaki inny sklep. Co mnie to obchodzi - stwierdziłem tylko że ta różnica nie jest duża. Jak ktoś będzie chciał kupować to kupi, a jak się będzie doktoryzował na temat ceny to nigdy nie kupi.

Albo chcemy na spokojnie dobrać sobie szkła i przetestować je na czymś więcej niż tylko plakietkach z cenami - w wymienionych powyżej sklepach spokojnie to zrobimy, w Fj nie.

josephebeloki
15-01-2013, 21:42
"Gippo  a month ago −
tylko czy dobrym rozwiązaniem jest to... że po tych 3500 zdjęć zetrze się farba z blaszki maskującej autofocus... i będzie odbijać dodatkowo lewe światło odbite z matrycy jakoś wpływając na finalne zdjęcie... bo pod tą złuszczającą się farbą jest odbijające światło aluminium. " => no właśnie.

Borat1979
15-01-2013, 21:45
Dobra, to kolejny powód: ktoś ma do wydania kasę z dotacji i musi dokonać zakupów w jedym miejscu, a chce kupić np. rzeczy do studia - w FJ tego nie ma, więc wybierze sobie np. Fotoplusa, czy Fotozakupy, czy cholera wie jaki inny sklep. Co mnie to obchodzi - stwierdziłem tylko że ta różnica nie jest duża. Jak ktoś będzie chciał kupować to kupi, a jak się będzie doktoryzował na temat ceny to nigdy nie kupi.

Albo chcemy na spokojnie dobrać sobie szkła i przetestować je na czymś więcej niż tylko plakietkach z cenami - w wymienionych powyżej sklepach spokojnie to zrobimy, w Fj nie.

Dobra skończy temat bo możesz takich sytuacji wymyślać dziatki a w praktyce zdarzy się to raz na 100 tyś.

"Gippo a month ago −
tylko czy dobrym rozwiązaniem jest to... że po tych 3500 zdjęć zetrze się farba z blaszki maskującej autofocus... i będzie odbijać dodatkowo lewe światło odbite z matrycy jakoś wpływając na finalne zdjęcie... bo pod tą złuszczającą się farbą jest odbijające światło aluminium. " => no właśnie.

Z tą złuszczająca się farbą to widziałem jedno i to samo zdjęcie z netu, które wszyscy w kółko z uporem maniaka pokazują. Mam D600 tydzień, zrobiłem ok 1000 zdjęć i nic się nigdzie nie łuszczy.

Erie
15-01-2013, 21:48
Dobra skończy temat bo możesz takich sytuacji wymyślać dziatki a w praktyce zdarzy się to raz na 100 tyś.

w sumie to Ty zacząłeś temat to i Ty możesz skończyć :), a czy raz na 100 tys. to przeczy temu sprzedaż w innych niż FJ sklepach :D (no chyba że faktycznie Nikon w Polsce sprzedał już setki tysięcy D600tek ;) )

Borat1979
15-01-2013, 21:53
w sumie to Ty zacząłeś temat to i Ty możesz skończyć :), a czy raz na 100 tys. to przeczy temu sprzedaż w innych niż FJ sklepach :D (no chyba że faktycznie Nikon w Polsce sprzedał już setki tysięcy D600tek ;) )

To nie ja wymyślam dziwne powody, dla których kupuje się tam gdzie drożej :)

Erie
15-01-2013, 21:56
To nie ja wymyślam dziwne powody, dla których kupuje się tam gdzie drożej :)

Dobra, koniec - mam chore zatoki, boli mnie łeb i nie będę się z Tobą przekomarzał, kupuj gdzie chcesz, tak samo jak inni będą kupowac gdzie oni chcą.

PS Są w necie jeszcze tańsze sklepy niż FJ - czemu tam nie lecisz?

irek6311
15-01-2013, 21:58
Może co niektórzy liczą że to nowe sztuki wolne od wad a jest odwrotnie Borat1979 :lol:

RedVil
15-01-2013, 22:16
żeby zakończyć dyskusję na temat kupowania kto gdzie chce i jakie są ku temu powody, ja na przykład jestem w trakcie załatwiania leasingu na większy zakup a mianowicie:
D600
N16 Fish
N14-24mm 2.8
N24-70mm 2.8
N70-200mm 2.8
Sigma 150-500mm
N grip
N aku x3
SB910
Filtry UV 3szt
Sandisk 16 4szt

razem jest to niezła sumka, ale aparat nie należy do najtańszych bo za 6750, z kolei na obiektywach mam upusty i to kompensuje mi cenę aparatu. Mam nadzieję że otrzymam ten leasing i będę mógł protestować i podzielić się z wami opinią, dodam tylko że śledzę 2 wątki na tym forum o D600 od samego początku, i tak nie widzę dla siebie alternatywy jeśli chodzi o puszkę :/ ta najbardziej mi pasuje, tak mi się przynajmniej wydaje, a przesiadka z D5000 i tak będzie dla mnie skokiem milowym :)

RAF7705
15-01-2013, 23:27
A masz hak i przyczepkę żeby to odebrać :)
Trzymam kciuki żeby się udało.

Borat1979
15-01-2013, 23:30
Dobra, koniec - mam chore zatoki, boli mnie łeb i nie będę się z Tobą przekomarzał, kupuj gdzie chcesz, tak samo jak inni będą kupowac gdzie oni chcą.

PS Są w necie jeszcze tańsze sklepy niż FJ - czemu tam nie lecisz?
Bo to są sklepy wysyłkowe albo znajdujące się w innym mieście.
Poza tym już kupiłem D600 tam gdzie oferta była najlepsza i miałem blisko.

Erie
15-01-2013, 23:54
Bo to są sklepy wysyłkowe albo znajdujące się w innym mieście.
Poza tym już kupiłem D600 tam gdzie oferta była najlepsza i miałem blisko.

Dla niektórych to, że są to sklepy wysyłkowe i że mają ewentualnie 10 dni na odstąpienie od umowy to zaleta, więc jak widzisz nie tylko Twój punkt widzenia (najtaniej) jest jedyny słuszny.

pozdrówka

Babeczka
15-01-2013, 23:59
żeby zakończyć dyskusję na temat kupowania kto gdzie chce i jakie są ku temu powody, ja na przykład jestem w trakcie załatwiania leasingu na większy zakup a mianowicie:
D600
n16 fish
n14-24mm 2.8
n24-70mm 2.8
n70-200mm 2.8
sigma 150-500mm
n grip
n aku x3
sb910
filtry uv 3szt
sandisk 16 4szt

razem jest to niezła sumka, ale aparat nie należy do najtańszych bo za 6750, z kolei na obiektywach mam upusty i to kompensuje mi cenę aparatu. Mam nadzieję że otrzymam ten leasing i będę mógł protestować i podzielić się z wami opinią, dodam tylko że śledzę 2 wątki na tym forum o d600 od samego początku, i tak nie widzę dla siebie alternatywy jeśli chodzi o puszkę :/ ta najbardziej mi pasuje, tak mi się przynajmniej wydaje, a przesiadka z d5000 i tak będzie dla mnie skokiem milowym :)

efl ?

przespol
16-01-2013, 00:02
Fraglesso - czekam na efekt działań serwisu. Jak wszystko dobrze się skończy to biorę 600-kę dla siebie. Trzymam kciuki :)

Anar
16-01-2013, 01:11
D600
N16 Fish
N14-24mm 2.8
N24-70mm 2.8
N70-200mm 2.8
Sigma 150-500mm
N grip
N aku x3
SB910
Filtry UV 3szt
Sandisk 16 4szt

razem jest to niezła sumka, ale aparat nie należy do najtańszych bo za 6750, z kolei na obiektywach mam upusty i to kompensuje mi cenę aparatu. Mam nadzieję że otrzymam ten leasing i będę mógł protestować i podzielić się z wami opinią, dodam tylko że śledzę 2 wątki na tym forum o D600 od samego początku, i tak nie widzę dla siebie alternatywy jeśli chodzi o puszkę :/ ta najbardziej mi pasuje, tak mi się przynajmniej wydaje, a przesiadka z D5000 i tak będzie dla mnie skokiem milowym :)

nikon zapowiedział nikkora 16-35/2.8 jak coś ;)

patrząc na tak duze kwoty to masz w sumie jeszcze D3x/s używanego.. no chyba, ze chodzi o nowego to też gdzieś powinieneś je dostać w dobrej cenie... piszę o tych modelach bo d4 to kosmos cena, a d800 tak jak d600 kurzy więc nie ma co tego proponować.

PS: ładna stajnia :D

RedVil
16-01-2013, 01:41
A masz hak i przyczepkę żeby to odebrać :)
Trzymam kciuki żeby się udało.

coś się znajdzie :) dzięki

efl ?

nie rozumiem :)

patrząc na tak duze kwoty to masz w sumie jeszcze D3x/s używanego.. no chyba, ze chodzi o nowego to też gdzieś powinieneś je dostać w dobrej cenie... piszę o tych modelach bo d4 to kosmos cena, a d800 tak jak d600 kurzy więc nie ma co tego proponować.

PS: ładna stajnia :D

chyba d3 sobie daruję, dzięki za propozycję ale pozostanę na D600, jak na razie mi wystarczy, a w przyszłości się zobaczy, na pewno chciałbym jeszcze jakąś puszkę, ale to śpiewka przyszłości. Tak naprawdę najbardziej cieszę się z ewentualności tych obiektywów, miałem możliwość pocykania 24-70mm i to jest fajny sprzęt, także mam nadzieję, że te pozostałe Nikkora też mnie mile zaskoczą :).

Miałem możliwość popstrykać D600 na tym pseudo RoadShow w Wawie w Markach bo akurat byłem, ale hmmm, jak zajechałem z żoną wyobraźcie sobie że miał podłączony obiektyw DX, i nie mieli nic innego ( po moim zwróceniu uwagi że przydało by się coś pełno-klatkowego doszli do wniosku aby takowy załatwić), dobrze że miałem plecak ze sobą i dało się podłączyć 50mm 1.4 (nie bez problemów, ich obiektyw podłączony kabelkiem antykradzieżowym :)) no to obrazek mi się bardzo podoba :)

Anar
16-01-2013, 01:51
coś się znajdzie :) dzięki

nie rozumiem :)

chyba d3 sobie daruję, dzięki za propozycję ale pozostanę na D600, jak na razie mi wystarczy, a w przyszłości się zobaczy, na pewno chciałbym jeszcze jakąś puszkę, ale to śpiewka przyszłości. Tak naprawdę najbardziej cieszę się z ewentualności tych obiektywów, miałem możliwość pocykania 24-70mm i to jest fajny sprzęt, także mam nadzieję, że te pozostałe Nikkora też mnie mile zaskoczą :).

Miałem możliwość popstrykać D600 na tym pseudo RoadShow w Wawie w Markach bo akurat byłem, ale hmmm, jak zajechałem z żoną wyobraźcie sobie że miał podłączony obiektyw DX, i nie mieli nic innego ( po moim zwróceniu uwagi że przydało by się coś pełno-klatkowego doszli do wniosku aby takowy załatwić), dobrze że miałem plecak ze sobą i dało się podłączyć 50mm 1.4 (nie bez problemów, ich obiektyw podłączony kabelkiem antykradzieżowym :)) no to obrazek mi się bardzo podoba :)

od razu dokup sobie zestaw: 8 capsów za 50$
http://www.petapixel.com/2013/01/15/brno-dehumidifying-caps-helps-keep-sharpness-in-and-fungus-out/

dzięki temu nikt Ci nie powie w serwisie nigdy, że nie dbałeś o puszkę albo szkło,
a jeśli nie uwierzą to pokażesz im to cudo a im mordy opadną bo nawet nie będą wiedzieli skąd to dorwałeś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Borat1979
16-01-2013, 02:29
od razu dokup sobie zestaw: 8 capsów za 50$
http://www.petapixel.com/2013/01/15/brno-dehumidifying-caps-helps-keep-sharpness-in-and-fungus-out/

dzięki temu nikt Ci nie powie w serwisie nigdy, że nie dbałeś o puszkę albo szkło,
a jeśli nie uwierzą to pokażesz im to cudo a im mordy opadną bo nawet nie będą wiedzieli skąd to dorwałeś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To chyba dla tych co naprawdę nie mają na co wydawać pieniędzy.

LudwikXVI
16-01-2013, 10:45
Messieurs commencent à photographier au lieu de parler.

josephebeloki
16-01-2013, 15:16

Że co?

_QMAN_
16-01-2013, 15:21

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/Teraz_Polska-1.jpg
źródło (http://www.siedlce.pl/data/images/jpg/Teraz_Polska.jpg)

Leśny Władek
16-01-2013, 15:27
Wg mnie podobny do Paryża jest Szczecin :) Taki jakiś układ ulic ;)

esk2
16-01-2013, 15:37
http://translate.google.pl/#fr/pl/Messieurs%20commencent%20%C3%A0%20photographier%20 au%20lieu%20de%20parler.

Leśny Władek
16-01-2013, 15:45
raczej Panowie rozpocznijcie fotografować zamiast mówić ;)

LudwikXVI
16-01-2013, 16:08
Pan Władek z Lasu właściwie objaśnił znaczenie tego co miałem Wam do przekazania.

kazziz
16-01-2013, 16:10

nikon nic nie zapowiedział, nikon zrobił wniosek patentowy. Chyba drugi czy trzeci na taki sam obiektyw.
Jedno nie równa się drugiemu.

digit
16-01-2013, 16:49
Śledzę ten wątek od początku. Dziś kupiłem d600. Jutro odbieram. Mam nadzieje, że z kurzem da się żyć. To jest straszne, że trzeba wybierać mniejsze zło przy zakupie aparatu nikona.

Leśny Władek
16-01-2013, 17:33
Digit, ciesz się z zakupu! Niezależnie co tutaj się pisze kupiłeś super aparat. A jak zobaczysz jakie zdjęcia robi to się dopiero ucieszysz ;)
Kurzem się nie martw tylko od czasu do czasu przeczyść i tyle.

Lazyboy
16-01-2013, 17:38
Dzisiaj do mnie przyszedl moj D600. Troche glupio bo siedze w pracy i bawie sie od dluzszej chwili zamiast pracowac hehehe. Pierwsze wrazenia - no coz - po moim D300s to mniejszy, bedzie trzeba dokupic obowiazkowo gripa. A pozatym to ciesze sie jak dziecko. I chyba musze zaczac sie leczyc bo co zauwazylem - aparat fajnie pachnie - jak jakas kaszka kokosowa ;) Moj D300s po prostu pachnie plasykiem a ten pachnie inaczej (mam bardzo wyczulony zmysl powonienia). :D

Erie
16-01-2013, 17:48
Digit, ciesz się z zakupu! Niezależnie co tutaj się pisze kupiłeś super aparat. A jak zobaczysz jakie zdjęcia robi to się dopiero ucieszysz ;)
Kurzem się nie martw tylko od czasu do czasu przeczyść i tyle.

Tak, ciesz się zakupem... bo to naprawdę fajny aparat, z doskonałą matrycą i całkiem sensownymi funkcjami w akceptowalnej w miarę cenie (o czym praktycznie wszyscy tutaj mówią łącznie z przeciwnikami kurzu). I gdyby tylko nie miał problemów jakie ma to byłoby super.

A tak to może wszyscy zwolennicy "cieszenia" się mimo wad mam dla Was propozycję - może zacznijcie finansowo odpowiadać za swoje polecanie. Jak ktoś kupi i nie będzie zadowolony z tych wad, które tak ochoczo bagatelizujecie. I jednak mu będzie przeszkadzał ten kurz i błędnie działający AF to wy takiemu komuś ufundujecie bezpłatną naprawę, wymianę na sztukę wolną od wad lub zwrot gotówki. Tak, aby to nie użytkownik końcowy polegający na Waszych wspaniałych radach lub sklep ponosił odpowiedzialność za bubel Nikona. Ciekawe czy wówczas też będziecie tacy chętni doradzać. Doradźcie np. swojemu szefowi - szefie kup Pan sobie D600 bo to jest super aparat mając w perspektywie to, że szef się wkurzy i będzie po premii, doradźcie np. komuś z rodziny, aby wpakował się w bagno jakim jest zakup felernego produktu, z którym potem się będzie użerał.

Tylko wiecie co... szczerze wątpię by ktokolwiek miał ochotę choćby złotówkę w ten sposób stracić.

Ja w przeciwieństwie do hurraoptymistów poradzę Ci Digit ciesz się umiarkowanie, sprawdź czy nie masz problemów (życzę Ci, abyś nie miał), a jeśli jednak wystąpią to nie wahaj się reklamować i walczyć o swoje zamiast bagatelizować, że "co mi tam kurz".

Fraglesso
16-01-2013, 17:59
Tak, ciesz się zakupem... bo to naprawdę fajny aparat, z doskonałą matrycą i całkiem sensownymi funkcjami w akceptowalnej w miarę cenie (o czym praktycznie wszyscy tutaj mówią łącznie z przeciwnikami kurzu). I gdyby tylko nie miał problemów jakie ma to byłoby super.

A tak to może wszyscy zwolennicy "cieszenia" się mimo wad mam dla Was propozycję - może zacznijcie finansowo odpowiadać za swoje polecanie. Jak ktoś kupi i nie będzie zadowolony z tych wad, które tak ochoczo bagatelizujecie. I jednak mu będzie przeszkadzał ten kurz i błędnie działający AF to wy takiemu komuś ufundujecie bezpłatną naprawę, wymianę na sztukę wolną od wad lub zwrot gotówki. Tak, aby to nie użytkownik końcowy polegający na Waszych wspaniałych radach lub sklep ponosił odpowiedzialność za bubel Nikona. Ciekawe czy wówczas też będziecie tacy chętni doradzać. Doradźcie np. swojemu szefowi - szefie kup Pan sobie D600 bo to jest super aparat mając w perspektywie to, że szef się wkurzy i będzie po premii, doradźcie np. komuś z rodziny, aby wpakował się w bagno jakim jest zakup felernego produktu, z którym potem się będzie użerał.

Tylko wiecie co... szczerze wątpię by ktokolwiek miał ochotę choćby złotówkę w ten sposób stracić.

Ja w przeciwieństwie do hurraoptymistów poradzę Ci Digit ciesz się umiarkowanie, sprawdź czy nie masz problemów (życzę Ci, abyś nie miał), a jeśli jednak wystąpią to nie wahaj się reklamować i walczyć o swoje zamiast bagatelizować, że "co mi tam kurz".

To głupie co napisałeś, bo każdy rozumny człowiek umie wyciągać wnioski... aparat jest super, ale ma wady... sam decydujesz, czy Ci one pasują, czy nie ... nikt ich nie ukrywa przed Tobą :/

Dlaczego ktoś miałby odpowiadać finansowo za doradzanie... z czystym sumieniem aparat polecam, ale uprzedzam, kurzy i mój egzemplarz ma wadę AF (jutro jedzie do serwisu)... czy wg. Ciebie zostałeś namówiony do kupna tego aparatu przeze mnie??

Erie
16-01-2013, 18:06
To głupie co napisałeś, bo każdy rozumny człowiek umie wyciągać wnioski... aparat jest super, ale ma wady... sam decydujesz, czy Ci one pasują, czy nie ... nikt ich nie ukrywa przed Tobą :/

Dlaczego ktoś miałby odpowiadać finansowo za doradzanie... z czystym sumieniem aparat polecam, ale uprzedzam, kurzy i mój egzemplarz ma wadę AF (jutro jedzie do serwisu)... czy wg. Ciebie zostałeś namówiony do kupna tego aparatu przeze mnie??

Fraglesso - no włąśnie o tym mowa, Ty doradzasz (zresztą podobnie jak przykładowo również ja) że jest super, ale ma określone wady. A niektórzy doradzają, że aparat jest super, że należy go kupować, a wady należy zbagatelizować bo są nieistotne. I to jest nie fair, bo wpływają na decyzję o zakupie bubla i jak to się mówi "łatwo się wydaje cudzą kasę". Czy ci doradcy tak samo chętnie dla siebie buble kupuja?

Fraglesso
16-01-2013, 18:15
Fraglesso - no włąśnie o tym mowa, Ty doradzasz (zresztą podobnie jak przykładowo również ja) że jest super, ale ma określone wady. A niektórzy doradzają, że aparat jest super, że należy go kupować, a wady należy zbagatelizować bo są nieistotne. I to jest nie fair, bo wpływają na decyzję o zakupie bubla i jak to się mówi "łatwo się wydaje cudzą kasę". Czy ci doradcy tak samo chętnie dla siebie buble kupuja?

No tak... ale pamiętaj, że jak to mówią: "racja jest jak dupa... każdy ma swoją".

Więc nie możesz kierować się decyzją o zakupie opinią tylko jednej strony. Mi osobiście kurz nie przeszkadza tak bardzo, bo przy ślubniakach przysłony powyżej f5.6 to rzadkość... po prostu wygrywa walka o światło.

Natomiast ludzie którzy robią foty np. krajobrazów - świadomi tego, że jest przysłona f22 i niebo na którym widać "deszcz meteorytów" zdają sobie sprawę co będzie jak kupią aparat.

Istotnym jest, że nie ma alternatywy w stajni nikona... a zmiana systemu u większości równa się ze spoooorymi kosztami.

Wątpię, że na forum jest ktoś, kto przeczytał 5 postów o tym jaki jest super D600 i poleciał do sklepu po aparat. Raczej wszyscy czytają te tasiemce i co 20 stron tracą chęć na zakup, a na kolejnych 20 go zyskują... czy kupią, to ich brocha :D

Erie
16-01-2013, 18:21
No tak... ale pamiętaj, że jak to mówią: "racja jest jak dupa... każdy ma swoją".

Więc nie możesz kierować się decyzją o zakupie opinią tylko jednej strony. Mi osobiście kurz nie przeszkadza tak bardzo, bo przy ślubniakach przysłony powyżej f5.6 to rzadkość... po prostu wygrywa walka o światło.

Natomiast ludzie którzy robią foty np. krajobrazów - świadomi tego, że jest przysłona f22 i niebo na którym widać "deszcz meteorytów" zdają sobie sprawę co będzie jak kupią aparat.

Istotnym jest, że nie ma alternatywy w stajni nikona... a zmiana systemu u większości równa się ze spoooorymi kosztami.

Wątpię, że na forum jest ktoś, kto przeczytał 5 postów o tym jaki jest super D600 i poleciał do sklepu po aparat. Raczej wszyscy czytają te tasiemce i co 20 stron tracą chęć na zakup, a na kolejnych 20 go zyskują... czy kupią, to ich brocha :D

Zgadzam się co do racji - że każdy ma swoją (chociaż niektórzy mają wspólne dupy, więc tu już niekoniecznie). Dlatego stwierdziłem w chwili wzburzenia kolejną dobrą radą typu "kup i ciesz się" co powyżej. Jak zaczniemy odpowiadać za swoje "dobre rady" to może mniej będziemy takowych udzielać. A skoro nie odpowiadamy to chlapiemy co chcemy i potem to nie my mamy z tym problem.

A wiesz co do alternatywy w stajni Nikona to wiele ludzi uważa, że wcale niegłupim pomysłem byłoby wznowienie produkcji D700tek i tylko szkoda, że nic z tego nie będzie.

Fraglesso
16-01-2013, 18:46
A wiesz co do alternatywy w stajni Nikona to wiele ludzi uważa, że wcale niegłupim pomysłem byłoby wznowienie produkcji D700tek i tylko szkoda, że nic z tego nie będzie.

Tyle tylko, że nie ma wideo... no i moim zdaniem obrazek z D600 jest lepszy :D

digit
16-01-2013, 18:48
Tydzień podejmowałem decyzje czy d600 czy d800. Do dziś musiałem kupić body. Jako, że budżet mam taki, a nie inny decyzja zapadła. W sklepie mam do wyboru 5 egzemplarzy. Będę sprawdzał af choć mam świadomość, że i tak mogę nie wychwycić błędów a-f. Jak do tej pory wszystkie moje 3 poprzednie body po zakupie lądowały w serwisie i jak do tej pory serwis zawsze naprawił lub wyregulował sprzęt. A jeśli będą problemy to będę walczył. Już raz się kopałem przez kilka miesięcy z fotojockerem.

Erie
16-01-2013, 18:56
Tydzień podejmowałem decyzje czy d600 czy d800. Do dziś musiałem kupić body. Jako, że budżet mam taki, a nie inny decyzja zapadła. W sklepie mam do wyboru 5 egzemplarzy. Będę sprawdzał af choć mam świadomość, że i tak mogę nie wychwycić błędów a-f. Jak do tej pory wszystkie moje 3 poprzednie body po zakupie lądowały w serwisie i jak do tej pory serwis zawsze naprawił lub wyregulował sprzęt. A jeśli będą problemy to będę walczył. Już raz się kopałem przez kilka miesięcy z fotojockerem.

I w czasie tych miesięcy kopania się na pewno byłeś zadowolony, prawda? Notabene cóż z tego, że sprawdzisz AF w sklepie jeśli okaże się, że wyjdziesz ze sklepu, pójdziesz do domu i w świetle żarowym masz to samo co Fraglesso i Przemo? W takich przypadkach żadna mikroregulacja nie pomaga :(.

Anyway, życzę aby Tobie się udał ten zakup, abyś trafił na dobrą sztukę i aby nie było potrzebne kopanie się z kimkolwiek.

fotomarek_k
16-01-2013, 19:01
... Do dziś musiałem kupić body. ... Jak do tej pory wszystkie moje 3 poprzednie body po zakupie lądowały w serwisie...

Współczuję...Dzięki dobrym aniołom nie musiałem kupować na już, chociaż korzystnie byłoby zrobić to jeszcze pod koniec ubiegłego roku :-( Miałeś "niefart" z tymi poprzednimi zakupami- życzę, by teraz było OK.
W kwestii j.w. to fajnie, że jest ten wątek- a każdy kto dysponuje kasą w takiej kwocie, chyba jest również na tyle dorosły, by brać odpowiedzialność za jej wydawanie :mrgreen:

prz3mo
16-01-2013, 19:05
Tyle tylko, że nie ma wideo... no i moim zdaniem obrazek z D600 jest lepszy :D

Tak, to video też właśnie jest kartą przetargową dla wielu tych co chcą mieć tę funkcję. Gdyby nie to... to głowy bym sobie nie zaprzątał D600-tką, czy D800-tką...
Obrazek... tak, wysokie ISO jest lepsze, WB lepszy. Aczkolwiek dzięki temu zdjęć lepszych robić nie będziesz :) Oczywiście, bez urazy, ale chyba wiesz co mam na myśli :)

Piotruś Gafa
16-01-2013, 19:09
@Erie... czytając te Twoje komentarze tak się zastanawiam czy Canon Ci płaci za to Twoje jojdanie o D600? Bardzo długo tylko czytałem to forum, bez udzielania się, ale patrząc co Ty wypisujesz to dłużej się nie da. Daj sobie już spokój i pozwól ludziom, którzy zakupili, albo mają w zamiarze zakupić ten aparat dzielić się wrażeniami z posiadania go.

Fraglesso
16-01-2013, 19:09
Tak, to video też właśnie jest kartą przetargową dla wielu tych co chcą mieć tę funkcję. Gdyby nie to... to głowy bym sobie nie zaprzątał D600-tką, czy D800-tką...
Obrazek... tak, wysokie ISO jest lepsze, WB lepszy. Aczkolwiek dzięki temu zdjęć lepszych robić nie będziesz :) Oczywiście, bez urazy, ale chyba wiesz co mam na myśli :)

Znaczy... między D700, a D600 to się zgodzę... ale jak przesiadasz się z D300 na D600 (lub D700), to możliwości kreacji roooosną... raz, że użyteczne ISO wzrasta, to ogromnie większa kontrola nad głębią ostrości daje niezłe możliwości zabawy :D

Znaczy, żeby nie było... Moim zdaniem przesiadka z D300 na D600 jest uzasadniona, z D700 na D600 (nie biorąc pod uwagę wideo) raczej już nie :D

prz3mo
16-01-2013, 19:10
Znaczy... między D700, a D600 to się zgodzę... ale jak przesiadasz się z D300 na D600 (lub D700), to możliwości kreacji roooosną... raz, że użyteczne ISO wzrasta, to ogromnie większa kontrola nad głębią ostrości daje niezłe możliwości zabawy :D

Ziomuś, ale to chyba oczywiste, że każdy pisze we własnym imieniu, więc piszę w odniesieniu do D700 :)

Erie
16-01-2013, 19:24
@Erie... czytając te Twoje komentarze tak się zastanawiam czy Canon Ci płaci za to Twoje jojdanie o D600? Bardzo długo tylko czytałem to forum, bez udzielania się, ale patrząc co Ty wypisujesz to dłużej się nie da. Daj sobie już spokój i pozwól ludziom, którzy zakupili, albo mają w zamiarze zakupić ten aparat dzielić się wrażeniami z posiadania go.

Tak, Canon mi płaci 1000 zł za każdego przekonanego do niekupowania D600 :). Gratuluję dedukcji, a miało to zostać w tajemnicy.

PS Dokładnie tego tekstu spodziewałem się (i parę innych osób również) już dawno temu. Teraz kolejnym etapem będzie przyrównanie mnie do trola, a następnie do debila.

Borat1979
16-01-2013, 19:26
Pierwsze wrazenia - no coz - po moim D300s to mniejszy, bedzie trzeba dokupic obowiazkowo gripa.
To zależy jak mierzyć jeden jest o 6 mm węższy drugi 6 mm wyższy więc w sumie na jedno wychodzi :)

prz3mo
16-01-2013, 19:30
To zależy jak mierzyć jeden jest o 6 mm węższy drugi 6 mm wyższy więc w sumie na jedno wychodzi :)

Ok, wymiar wymiarami.. ale za ten wysunięty, pod spustem, kawał plastiku w D600 ktoś powinien zostać w Nikonie powieszony.

wigi
16-01-2013, 19:30
Żeby stwierdzić który jest większy, to najlepiej oba apraty kolejno zanurzyć w wodzie, zmierzyć objętości wypartej cieczy i porównać. ;)

grissley
16-01-2013, 19:36
Ja w przeciwieństwie do hurraoptymistów poradzę Ci Digit ciesz się umiarkowanie,

Jak już kupił, to niech się cieszy nieumiarkowanie. Czas na myślenie jest przed zakupem - po zakupie czas jest właśnie na radość ;)

Borat1979
16-01-2013, 19:39
Ok, wymiar wymiarami.. ale za ten wysunięty, pod spustem, kawał plastiku w D600 ktoś powinien zostać w Nikonie powieszony.
Dodałbym: powieszony za jaja :)

PS Dokładnie tego tekstu spodziewałem się (i parę innych osób również) już dawno temu. Teraz kolejnym etapem będzie przyrównanie mnie do trola, a następnie do debila.
Rozumiem, że masz D600 bo w sumie jesteś jedną z osób, która najczęściej wypowiada się w tym wątku.

Fatman
16-01-2013, 19:41
Tak, Canon mi płaci 1000 zł za każdego przekonanego do niekupowania D600 :). Gratuluję dedukcji, a miało to zostać w tajemnicy.

Witaj w klubie. Niebawem kilku kolegów do nas dołączy, więc będzie raźniej :-)

Leśny Władek
16-01-2013, 19:44
Namawianie kogoś żeby się nie cieszył z zakupu za 7 tysięcy jest z b r o d n i ą.
Każdy kto tu pisze i kupił D600 wie o jego wadach bo czytał forum a że mimo to kupił to znaczy że w i e co kupił tzn zna wady i zalety sprzętu.
Teraz chodzi tylko o to żeby te minusy nie przysłoniły plusów ;)

Erie
16-01-2013, 19:48
Witaj w klubie. Niebawem kilku kolegów do nas dołączy, więc będzie raźniej :-)

Rafale, nie wiem teraz czy dostanę premię czy nie... :(.

A poważnie to mogę wszystkich Was wyręczyć i sam sobie obelgi powstawiać, nie musicie się nawet trudzić pisaniem (PMki i tak zaraz pełne będą). Zresztą to wasza kasa, wasze problemy i tyle. Podziękuję za ten wątek i poużeram się tylko sam z Nikonem w wiadomej sprawie. Życzę wszystkim, aby ich zakupione aparaty były lepsze niż te Przemka czy Fraglesso. Abyście mogli ze spokojem wykorzystać wasz nabytek za sporą kasę we wszystkich trybach i ustawieniach jakie przewiduje producent, a nie tylko w świetle dziennym przy przesłonach do f/4.

Powodzenia, ja sobie na jakiś czas zrobię przerwę.

Fraglesso
16-01-2013, 19:51
Rafale, nie wiem teraz czy dostanę premię czy nie... :(.

A poważnie to mogę wszystkich Was wyręczyć i sam sobie obelgi powstawiać, nie musicie się nawet trudzić pisaniem (PMki i tak zaraz pełne będą). Zresztą to wasza kasa, wasze problemy i tyle. Podziękuję za ten wątek i poużeram się tylko sam z Nikonem w wiadomej sprawie. Życzę wszystkim, aby ich zakupione aparaty były lepsze niż te Przemka czy Fraglesso. Abyście mogli ze spokojem wykorzystać wasz nabytek za sporą kasę we wszystkich trybach i ustawieniach jakie przewiduje producent, a nie tylko w świetle dziennym przy przesłonach do f/4.

No i jak zwykle moloch forumowy dokopał kolejnemu użytkownikowi... Erie, olej to...

Gomad
16-01-2013, 19:51

Z 70-200 jest tragicznie. Paluszek boli :D

Borat1979
16-01-2013, 20:07

Przyda ci się przerwa bo najbardziej się ciskasz w temacie dotyczącym sprzętu, którego nawet nie używasz :)

digit
16-01-2013, 20:08
Cóż jak się nie ma wyboru, a musi się kupić to trudno. Nie stać mnie na zmianę systemu. Mam świadomość, że d600 ma dużą wadę. Wolałbym aby nie miał. Mam nadzieje, że podjąłem racjonalną decyzję i wybrałem mniejsze zło dla mnie.
Aż się nie chce wierzyć - NIKONIE używam twojego sprzętu od 15 lat, a teraz świadomie " WYBRAŁEM MNIEJSZE ZŁO "

josephebeloki
16-01-2013, 20:18
CANON EOS 5D MARK II BODY => 6850,00 zł

No ja już mam odpowiednik na celu hehe... czekam tylko jeszcze na nowinki Canona i już :)
Nie muszę mieć dwóch slotów kart => wole mieć czyste fotki i nie szarpać sobie nerwów.

MI trzeba sprzęt do pracy, a nie sprzęt* do zmartwień. Ale mam nadzieje, że będę mógł tu przesiadywać :)

prz3mo
16-01-2013, 20:22
Z 70-200 jest tragicznie. Paluszek boli :D

Z 70-200 jest tragicznie? Tragicznie jest nawet z wydmuszką 35. Starczyło mi pół godziny z takim zestawem, by paluch (ten pod wskazującym) był cały czerwony i spuchnięty. Jakim trzeba być kretynem by "poprawiać coś", co było dobre? W D700 (nie pomnę o innych "niższych" puszkach) jest to łagodnie wyprofilowane, a w D600 jakiś koszmar.
Możecie nazwać mnie debilem, ale mam swoją teorię, na to co od jakiegoś czasu "uprawia" Nikon. Otóż moim zdaniem za wszelką cenę, chcą pokazać, że wszystko co nie jednocyfrowe, nie nadaje się do pracy. Prawd. Nikon dużo traci na tym, że niższe sprzęty (niż te jednocyfrowe) gro ludzi używa w pracy (tylko nie piszcie, że jest tak tylko w PL - bo to bzdura). A więc firma celowo wręcz masakruje na każdym szczeblu swoje prdukty, inne niż te topowe. Na papierze jest fajnie, matryca fajna, parametry jej - wręcz extra. Ale... kulawy układ AF z D7k, syf w puszce z niewiadomo skąd, do tego idiotycznie wyprofilowany chwyt, jakby projektował go ktoś, kto nie miał pojęcia, że ktoś może to zechcieć trzymać w ręce dłużej niż minutę. Brzmi durnowato? Być może, ja jestem jednak wręcz pewny, że tak właśnie Nikon sobie kalkuluje. I po części im się pewnie udaje. Weźmy mój idiotyczny przypadek.. zniechęciłem się do D600 po cyrkach z AF, spoglądam w stronę D800... jeśli go kupię, to jest 1:0 dla Nikona. Rozumiecie?
Ostatnio sobie z Rafałem (Fatmanem) ucięliśmy pogawędkę na temat tego co Nikon wyprawia. Zgodnie doszliśmy do niby "fantastycznego" wniosku, że cholera wie, czy Nikon jest już finansowym trupem. W dzisiejszych czasach naprawdę dużo nie trzeba. Mieli te problemy z zalanymi, zburzonymi fabrykami, teraz mają problemy z masą wadliwego sprzętu, o czym grzmią wszystkie fora branżowe, sprzedaż wcale im nie idzie tak dobrze jak oni sami mówią... Kto wie jak to dalej będzie... :-P

Borat1979
16-01-2013, 20:28

No ja już mam odpowiednik na celu hehe... czekam tylko jeszcze na nowinki Canona i już :)
Nie muszę mieć dwóch slotów kart => wole mieć czyste fotki i nie szarpać sobie nerwów.
Z tymi szarpaniem nerwów to poczekaj aż przetestujesz AF w tym Canonie :lol:

Używałem go trzy miesiące i body jest świetne pod względem obsługi i jakości zdjęć ale AF jak na tę klasę sprzętu to po prostu dramat. W moim starym D80 lepiej działa AF niż w tym Canonie.

josephebeloki
16-01-2013, 20:30
Z 70-200 jest tragicznie? Tragicznie jest nawet z wydmuszką 35. Starczyło mi pół godziny z takim zestawem, by paluch (ten pod wskazującym) był cały czerwony i spuchnięty. Jakim trzeba być kretynem by "poprawiać coś", co było dobre? W D700 (nie pomnę o innych "niższych" puszkach) jest to łagodnie wyprofilowane, a w D600 jakiś koszmar.
Możecie nazwać mnie debilem, ale mam swoją teorię, na to co od jakiegoś czasu "uprawia" Nikon. Otóż moim zdaniem za wszelką cenę, chcą pokazać, że wszystko co nie jednocyfrowe, nie nadaje się do pracy. Prawd. Nikon dużo traci na tym, że niższe sprzęty (niż te jednocyfrowe) gro ludzi używa w pracy (tylko nie piszcie, że jest tak tylko w PL - bo to bzdura). A więc firma celowo wręcz masakruje na każdym szczeblu swoje prdukty, inne niż te topowe. Na papierze jest fajnie, matryca fajna, parametry jej - wręcz extra. Ale... kulawy układ AF z D7k, syf w puszce z niewiadomo skąd, do tego idiotycznie wyprofilowany chwyt, jakby projektował go ktoś, kto nie miał pojęcia, że ktoś może to zechcieć trzymać w ręce dłużej niż minutę. Brzmi durnowato? Być może, ja jestem jednak wręcz pewny, że tak właśnie Nikon sobie kalkuluje. I po części im się pewnie udaje. Weźmy mój idiotyczny przypadek.. zniechęciłem się do D600 po cyrkach z AF, spoglądam w stronę D800... jeśli go kupię, to jest 1:0 dla Nikona. Rozumiecie?
Ostatnio sobie z Rafałem (Fatmanem) ucięliśmy pogawędkę na temat tego co Nikon wyprawia. Zgodnie doszliśmy do niby "fantastycznego" wniosku, że cholera wie, czy Nikon jest już finansowym trupem. W dzisiejszych czasach naprawdę dużo nie trzeba. Mieli te problemy z zalanymi, zburzonymi fabrykami, teraz mają problemy z masą wadliwego sprzętu, o czym grzmią wszystkie fora branżowe, sprzedaż wcale im nie idzie tak dobrze jak oni sami mówią... Kto wie jak to dalej będzie... :-P

Dokładnie masz rację ... czekamy na następnych, którzy przejrzą na oczy :)

Leśny Władek
16-01-2013, 20:41
A po co czekasz na nwstepnych?

josephebeloki
16-01-2013, 20:43
A po co czekasz na nwstepnych?

Bo mi ich szkoda... ;/ Poświęcili się dla nas, kupili sprzęt, a teraz płacz i zgrzytanie zębów ;/

Fatman
16-01-2013, 20:44

MI trzeba sprzęt do pracy, a nie sprzęt* do zmartwień. Ale mam nadzieje, że będę mógł tu przesiadywać :)

Jako, że Canon spóźnił się z ostatnią ratą za kawał dobrze wykonanej roboty, podsyłam linka do ciekawej dyskusji -żebyś joseph wiedział co i jak u "konkurencji": http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-csi-67/kalibracja-5d3-sensz-85862/

Warto przeczytać. W sumie jak bym swoje boje z D7000 jeszcze raz przeżywał..........

josephebeloki
16-01-2013, 20:45
Jako, że Canon spóźnił się z ostatnią ratą za kawał dobrze wykonanej roboty, podsyłam linka do ciekawej dyskusji -żebyś joseph wiedział co i jak u "konkurencji": http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-csi-67/kalibracja-5d3-sensz-85862/

Warto przeczytać. W sumie jak bym swoje boje z D7000 jeszcze raz przeżywał..........

Aha... dzięki za info ;/ Boniuuuuuuuuu to co tu kupić :( ?

O Fatman ... oglądałem Twój program o D7000 => czapki z głów, szacun...

Borat1979
16-01-2013, 20:49
Dokładnie masz rację ... czekamy na następnych, którzy przejrzą na oczy :)

No i co możesz zrobić gdy przejrzysz na oczy? Sprzedać Nikona z całą szklarnią (oczywiście ze stratą). I masz do wyboru właściwie tylko Canona i jeszcze droższe szkła niż w Nikonie. Kupisz i okazuje się w Canonie też są problemy. Nie dość, że nic nie zyskujesz to jeszcze masz w plecy sporo kasy.

Leśny Władek
16-01-2013, 20:51
Joseph, Jak to Co?
D600!!

wasilewk
16-01-2013, 20:57
jakby to powiedzieć - wydaje Ci się
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/08/icon_mrgreen-1.gif
źródło (http://www.canon-board.info/images/smilies/icon_mrgreen.gif)
mam wrażenie, że nic nie muszą, nic nie powinni i do niczego nie są zobowiązani. i w dodatku można im skoczyć.

Oj, brzydko to pachnie...

Jasiek
16-01-2013, 21:19

Kiedy "nakładam" zdjęcie D600 z prawego profilu na zdjęcie D4 to wyprofilowanie tego plastiku pod spustem jest prawie identyczne. A po "macaniu" D600 w FJ stwierdzam, że bez gripa do pracy się nie nadaje.

Borat1979
16-01-2013, 21:20
Bo mi ich szkoda... ;/ Poświęcili się dla nas, kupili sprzęt, a teraz płacz i zgrzytanie zębów ;/
Ja tam się dla nikogo nie poświęcałem :mrgreen:

Gomad
16-01-2013, 21:39

Prawda,dlatego grip jest opcja must have

Borat1979
16-01-2013, 21:59
Prawda,dlatego grip jest opcja must have

Nie bardzo rozumiem co tu pomoże grip skoro robiąc zdjęcia i tak trzymasz za ten sam niewygodny uchwyt w aparacie w dodatku całość będzie jeszcze cięższa? Chyba, że po zakupie gripa zaczniesz robić tylko kadry w pionie :)

prz3mo
16-01-2013, 22:33
Nie bardzo rozumiem co tu pomoże grip skoro robiąc zdjęcia i tak trzymasz za ten sam niewygodny uchwyt w aparacie w dodatku całość będzie jeszcze cięższa? Chyba, że po zakupie gripa zaczniesz robić tylko kadry w pionie :)

Pomoże bo można wtedy całą dłoń przesunąć w dół.

Gomad
16-01-2013, 22:38

o to to dokładnie to :)

LudwikXVI
16-01-2013, 22:52
Naprawdę ten D 600 bez gripa jest do d*** i robienie nim zdjęć to jak jazda rowerem bez siodełka ?? To pod czyje łapki projektowano ten korpus ?? Misia Coralgola, Kubusia Puchatka, Dżany z Dżungli, Pokemona Pikachu ?? Ja Was przepraszam za swoje poirytowanie ale narzekanie na wszystko to chyba nasza cecha narodowa. Niektórzy nawet mówią, że "Polak to nie narodowość, Polak to zawód". Ludzie - takie pierdoły jak traumatyczne przeżycia z powodu uchwytu w aparacie to chyba tylko tutaj można przeczytać ! Na to forum wchodzą setki ludzi, którzy dali by się ogolić tępym nożem poniżej pasa by posiadać np. D 600 czy nawet D 90 / D 7000, a wy płaczecie jak po śmierci Mufasy w Królu Lwie. Może wynajamijcie sobie jakiegoś Chińczyka do fotografowania. Powinno wyjść tanio no i te małe łapki nie będą się jemu męczyć ! Wchodzę często na forum ale jakiego podtytułu nie kliknę to zaraz czytam narzekania !!

* (no chyba, że post w stylu Hey, jestem Bartek mam 2000 zł do wydania - kupić D4 czy D3s ... chcę fotografować kwiaty, street photo, śluby, pogrzeby, komunie, reportaż, zawody sportowe, makro, astrofotografie i czasem pod wodą. Dzieci jeszcze nie bo chodzę dopiero do gimnazjum - jaki obiektyw kupić na początek) - te mnie zawsze bawią.

Jasiek
16-01-2013, 23:04
Jak się sprzętu używa do pracy przez np. 12 godzin ( ślub+wesele ) to wygoda trzymania body ma ogromne znaczenie.

josephebeloki
16-01-2013, 23:07
... a tak apropos... to przechodzi Wam to kurzenie cokolwiek? Ile macie na licznikach?

LudwikXVI
16-01-2013, 23:08
Jak się sprzętu używa do pracy przez np. 12 godzin ( ślub+wesele ) to wygoda trzymania body ma ogromne znaczenie.

Spokojnie. Górnik zasuwa kilofem za 140 zł dniówki. Wytrzymasz te 12 godzin za 1500 zł ... a nawet szybko dorobisz do D 4 :) Głowa do góry :)

* à propos

Leśny Władek
16-01-2013, 23:08
Dobrze napisane LudwikXLII :)

Jasiek
16-01-2013, 23:12
Spokojnie. Górnik zasuwa kilofem za 140 zł dniówki. Wytrzymasz te 12 godzin za 1500 zł ... a nawet szybko dorobisz do D 4 :) Głowa do góry :)

Profesjonalna odpowiedź kogoś kto wie ile z tego 1500 zł zostaje po odliczeniu ZUS-u, podatku i innych kosztów.

irek6311
16-01-2013, 23:24
Jasiek 1,5tyś zł to niska stawka jak z fotografii się utrzymujesz ,
1/2 etatu czy na rencie to spok można z tego wyżyć a tak głodowa pensja ,
Nikon od zawsze mi nie pasuje z tym profilem chwytu body ale łapy mam jak kowal to odcisków nie doświadczam ,
grip może coś poprawi ale to dodatkowy zakup $ i waga body niepotrzebnie wzrośnie to in minus ,
pomimo złej prasy o D600 nadal myślę na zakupem a kurz to nic byle AF działał poprawnie .

Jasiek
16-01-2013, 23:33
Waga gripa jest naprawdę pomijalna w stosunku do komfortu jaki daje przy dłuższej pracy. Zamienniki oryginalnego gripa są w dość przystępnej cenie i spisują się całkiem nieźle. Szczerze polecam z własnego, kilkuletniego doświadczenia.

Borat1979
16-01-2013, 23:36
Nie każdy ma łapę jak drwal. Kolega miał gripa do D90 i mówiąc szczerze, bardziej mi utrudniał użytkowanie aparatu niż w czymkolwiek pomagał ale jak to mówią: "jeden lubi ogórki a drugi ogrodnika córki" :razz:

Fatman
16-01-2013, 23:41
Borat1979, pytałeś jak grip pomoże w uchwycie. No i dostałeś odpowiedź. Nie każdy ma dłonie dziecka.

misiekhel
16-01-2013, 23:54
Poziom tej rozmowy jest żenujący nie wspominając że nie na temat.

Fatman
16-01-2013, 23:57
misiekhel, w sumie jest na temat, bo traktuje o gripie do D600 (tytułowego) tylko nie można patrzeć na odpowiedzi tylko przez pryzmat swojej osoby. Dla jednych grip poprawi komfort uchwytu, dla innych pogorszy.

misiekhel
17-01-2013, 00:01
misiekhel, w sumie jest na temat, bo traktuje o gripie do D600 (tytułowego) tylko nie można patrzeć na odpowiedzi tylko przez pryzmat swojej osoby. Dla jednych grip poprawi komfort uchwytu, dla innych pogorszy.

W sumie to bardziej miałem na myśli wcześniejsze wpisy typu górnik zarabia 140 zł a fotograf 1500 itp. Jasiek stęka że nie jest tak kolorowo to niech idzie jak górnik pod ziemie za 140zł a nie tu się żali.

Jacek_Z
17-01-2013, 00:03
.A tak to może wszyscy zwolennicy "cieszenia" się mimo wad mam dla Was propozycję - może zacznijcie finansowo odpowiadać za swoje polecanie. Jak ktoś kupi i nie będzie zadowolony z tych wad, które tak ochoczo bagatelizujecie. ..

A odwróćmy sytuacje. Ciekawe czy jak firma Nikon by ciebie obciązyła stratami za twoje odradzanie to czy bys tak natarczywie zniechęcał?

@Erie... czytając te Twoje komentarze tak się zastanawiam .....Bardzo długo tylko czytałem to forum, bez udzielania się, ale patrząc co Ty wypisujesz to dłużej się nie da. Daj sobie już spokój i pozwól ludziom, którzy zakupili, albo mają w zamiarze zakupić ten aparat dzielić się wrażeniami z posiadania go.Dokładnie.

PS Dokładnie tego tekstu spodziewałem się (i parę innych osób również) już dawno temu. Teraz kolejnym etapem będzie przyrównanie mnie do trola, a następnie do debila.I słusznie. Aż dziwne, że nikt nie pisał tego wcześniej.
Specjalnie założyłem drugi wątek o D600, bo tego sie nie da czytać.

Co kilka dni wpada ktoś i pyta o kurz i masa ludzi (nie mających D600) dalej podtrzymuje temat. Ten wątek ma ponad 3500 postów o kurzu.

Podziękuję za ten wątek i poużeram się tylko sam z Nikonem w wiadomej sprawie..Tzn w jakiej, bo zdaje się nie kupujesz D600?

.
Możecie nazwać mnie debilem, ale mam swoją teorię, na to co od jakiegoś czasu "uprawia" Nikon. Otóż moim zdaniem za wszelką cenę, chcą pokazać, że wszystko co nie jednocyfrowe, nie nadaje się do pracy. Prawd. Nikon dużo traci na tym, że niższe sprzęty (niż te jednocyfrowe) gro ludzi używa w pracy (tylko nie piszcie, że jest tak tylko w PL - bo to bzdura). A więc firma celowo wręcz masakruje na każdym szczeblu swoje prdukty, inne niż te topowe.

. Brzmi durnowato? Być może, ja jestem jednak wręcz pewny, że tak właśnie Nikon sobie kalkuluje...
Moja teoria jest inna. W wątku się zebrało kilku frustratów i pisze spiskowe teorie.
Ci co nie kupią D600 mogą nie kupić nic, mogą kupić D7000 albo przejść na canona. I co z zyskiem wtedy? Zysk to oni mają na tanich body, a nie na drogich. Cięzko ludzi zmusić do kupna drogich aparatów.

Borat1979, pytałeś jak grip pomoże w uchwycie. No i dostałeś odpowiedź. Nie każdy ma dłonie dziecka.Na kursach mam jakiś tam % kobiet. I one generalnie narzekają, że lustrzanki są duże i cięzkie. Coraz więcej kobiet fotografuje. % kobiet na forum jest mały. Ale spokojnie mogę zamiast nich napisać, że D600 jest za duży i za cięzki (bez gripa!), że sporo użytkowników ma małe dłonie, nawet w Europie (Chin nie policzę, a to spory rynek). Ja na żadne body nie narzekałem, że jest za małe i się przez to niby źle trzyma.

Leśny Władek
17-01-2013, 00:06
Brawo Jacek!

Fatman
17-01-2013, 00:12
To może ustalmy z góry, że o wadach nie piszemy a już na pewno nie dyskutujemy. Bo jak jakaś wada jest i ktoś wcześniej o niej już poinformował, to normalnym jest to, że potencjalny kupiec (zwłaszcza jak wie co to forum dyskusyjne) zada pytanie o tą wadę. Odsyłać do tego jednego posta traktującego o tej wadzie i już (oj, tylko wtedy będzie tylko 1 post o wadzie i ewentualna wiarygodność piszącego o niej spadnie -a zresztą i tak pewno nie potrafi używać aparatu, albo przekupiony przez konkurencję).

Leśny Władek
17-01-2013, 00:16
Fatman, 369 stron jest o TEJ wadzie. Ile jeszcze ma być abyś się zaspokoił?

Fatman
17-01-2013, 00:21
Ja jestem zaspokojony. Skąd to pytanie ?

Nie każdy post/strona jest o TEJ wadzie. A nawet jak by był, to jak wspominałem, normalne jest, że ludzie o tym dyskutują, bo to forum dyskusyjne jest, na dodatek Moderator pozwolił o tej wadzie w tym wątku dyskutować (specjalnie w tym celu założył wątek, gdzie o tej wadzie wspominać nie wolno).
Normalne jest też to, że jak ktoś będzie chciał wydać swoje ciężko zarobione pieniądze na wymarzony aparat, a niestety dowie się, że ten aparat ma jakąś wadę, to mimo tego, że o wadzie napisano już wszytko i tak o tą wadę zapyta. A grono ludzi, których szlag trafia, że pokazał się ich wymarzony aparat, który chcieli kupić, zaczną mu w swej bezsilności i nerwach odpisywać.

Nie ma to nic wspólnego z moim zaspokojeniem, bądź też niezaspokojeniem. Dziwę się tylko, wielkiej chęci zamknięcia pewnym osobom buzi (zwłaszcza, że piszą o rzeczywistej wadzie a nie wymyślonej).

Fraglesso
17-01-2013, 00:50
Co macie na myśli pisząc TA wada... kurz, czy zwalony AF? :) to tak, dolewając oliwy do ognia :)

Jacek_Z
17-01-2013, 01:03
Cały czas jednak czytam i moderuje ten watek. I naprawdę wygląda to tak, że kilka osób się wzajemnie nakręca. A jak przestaną, to ktos nowy wchodzi w wątek, zadaje pytanie i zostaje na nowo uświadomiony.
Czy nie możecie takiej osobie napisać, żeby przeczytała wątek od poczatku, bo się nic nie zmieniło? No tak, wiecie, że nikomu nie będzie się chciało czytać, bo za duzo napłodziliście.
Wiem, że jestem moderatorem, ale sorry, nie mam zamiaru tylko z tego tytułu wszystkim słodzić.
Najlepiej by było założyc osobny temat dla marudzących na sprzet którego nie mają. Ten watek bardzo szybko by przyrastał, nie mam wątpliwości. No ale niestety pewnie niewielu by było odważnych by się zaklasyfikować do grupy osób tam piszących.

LudwikXVI
17-01-2013, 02:04
Jest taki film FIGHT CLUB u nas pt. PODZIEMNY KRĄG. Na pewno każdy go widział. Może by tak organizować jakieś spotkania użytkowników D600 w wersji wzbogaconej o kurz i losowy AF. W końcu skoro kibice robią ustawki to co My nie damy rady ? Najpierw kameralne bicie po mordach w jakiejś piwnicy, a jak więcej osób kupi D600 to na jakimś stadionie ? Może firma NIKON została by sponsorem ?
:) W życiu obowiązuje zasada " widziały gały co brały ".
Jestem przekonany, że D600 przestaną sypać proszkiem po matrycy (w końcu ten lakier się złuszczy i będzie metaliczny wysoki połysk). Olej też wychlapie swoje nadwyżki, a zastosowanie nowego typu porządnych obiektywów pomoże autofokusowi trafić w punkt. Bądźmy dobrej mysli !

Borat1979
17-01-2013, 02:38
Cały czas jednak czytam i moderuje ten watek. I naprawdę wygląda to tak, że kilka osób się wzajemnie nakręca. A jak przestaną, to ktos nowy wchodzi w wątek, zadaje pytanie i zostaje na nowo uświadomiony.
Czy nie możecie takiej osobie napisać, żeby przeczytała wątek od poczatku, bo się nic nie zmieniło? No tak, wiecie, że nikomu nie będzie się chciało czytać, bo za duzo napłodziliście.
Wiem, że jestem moderatorem, ale sorry, nie mam zamiaru tylko z tego tytułu wszystkim słodzić.
Najlepiej by było założyc osobny temat dla marudzących na sprzet którego nie mają. Ten watek bardzo szybko by przyrastał, nie mam wątpliwości. No ale niestety pewnie niewielu by było odważnych by się zaklasyfikować do grupy osób tam piszących.

Trzeba chyba wrzucić na forum po weekendzie parę fotek bo więcej w tym temacie jest ględzenia o kurzu teoretyków, którzy widzieli D600 w sklepowej gablocie niż faktycznych użytkowników :)

Anar
17-01-2013, 03:49
nie ma mnie parę godzin i kilka stron doszło tutaj, masakra ludzie :shock:

co do KURZu

wlasnie skonczylem ogarniac zdjecia z wośpu,
powiem szczerze ze jest mega zadowolony,
po pierwsze dzieki wyciaganiu wielu wielu szczegolow z cieni/swiatel co czesto bylo niemozliwe na d80 :D

a po drugie i najwazniejsze poza 2 syfami na twarzy na jednym zdjęciu na około 50 pozostałych wybranych a ~600 odrzuczonych, to nie zauważyłem NIC!
pomimo tego, że po wośpie miałem na matrycy jakieś 100 syfów.

oczywiście wyczyszczę to jak znajdę czas ale miło mnie to zachwyciło,
wiem jednak, że gdybym robił jakieś landszafty w tatrach przy zachmurzonych niebie to bym się wkurzył żeby każdą fotę plamkować ;)

Trzeba chyba wrzucić na forum po weekendzie parę fotek bo więcej w tym temacie jest ględzenia o kurzu teoretyków, którzy widzieli D600 w sklepowej gablocie niż faktycznych użytkowników :)

ja chyba wrzucę coś z wośpu na forum by pokazać chrzest bojowy w praktyce,
jednakże, moje B&W większość zrówna z ziemią w ciągu kilku postów pierwszych xD

misiekhel
17-01-2013, 09:04
Boeing przeznaje że Dreamliner ma problem :-) Nikon nie, więc pewnie go nie ma :-(
Jak wszyscy nie na temat i o bzdurach to ja nie będę gorszy ;-)

Lazyboy
17-01-2013, 10:35
Poniewaz dopiero wczoraj puszka przyszla mi do domu wiec nie zdazylem jeszcze dokladnie jej przetestowac (seria 600 xxxx - to chyba dosc wczesna jest). natomiast wieczorem podpialem 3 szkla - 35 1.8, 50 1.8 i 70-200 2.8 OS. Z kazdym w punkt. Zadnych problemow z AF jak na razie. Dzisiaj spedze troche wiecej czasu na zabawie :)

TamTaramTam
17-01-2013, 10:50
Ja co prawda celność AF sprawdzałem tylko z 50tką 1.8, ale również nie mam z tym problemu w D600. Kupiłem tydzień temu w piątek, w ABfoto we Wrocławiu, seria 603 xxxx - choć nie wydaje mi się, żeby jeszcze teraz numer serii miał znaczenie :) Co do kurzu to na razie nie przeszkadza, gdzieś tam pewnie jest, ale raczej da się z tym żyć (nie robię zdjęć makro i nie wiem jak to by tam wyglądało).

ALF
17-01-2013, 11:18
Najlepiej by było założyc osobny temat dla marudzących na sprzet którego nie mają.

W wątku się zebrało kilku frustratów i pisze spiskowe teorie.

Ja na żadne body nie narzekałem, że jest za małe i się przez to niby źle trzyma.

Jacku, wybacz, ale się z Tobą nie zgodzę w żadnym z powyższych fragmentów.
Piszemy o faktach. Faktem jest, że w sporym odsetku D600 pojawia się syf pochodzący z produkcji bądź zużywającej się farby. Faktem jest, że w spory, odsetku D600 pojawiają się problemy z AF. I faktem jest, że dla wielu osób wyprofilowanie D600 jest co najmniej kiepskie. To nie kwestia frustracji i teorii spiskowych, ale konkretne obserwacje, często wynikające z praktyki. Osobiście nie mam zamiaru kupować D600, bo puszka zupełnie mi do gustu nie przypadła (choć początkowo rozważałem zakup), a problemy tylko pogłębiły moją niechęć. Potestowałem sobie w sklepie i to tylko potwierdziło moją opinię. Pewnie z aparatami robi się to samo co z autami - im nowsze, tym bardziej zawodne i niedopracowane. Czy to znaczy, że nie mogę się wypowiadać w kwestii D600, bo okazał się nie moim targetem i zrezygnowałem z zakupu?

Co od trzymania. Jest kiepskie i wyczułem to zaraz po pierwszym chwycie. Grip na pewno poprawi trzymanie. Podobnie (u mnie) było z D50. Żonka (skoro mówisz o kobietach) ma małą rączkę, ale po przejęciu D50 wolała z gripem, mimo, że cięższy. Nawet D200/D300 (imho, znacznie lepiej wyprofilowane) znacznie lepiej się trzyma z gripem, zwłaszcza przy 70-200.

prz3mo
17-01-2013, 12:02
Nic doda nic ująć, mam dokładnie takie samo zdanie.

Fraglesso
17-01-2013, 13:51
Z chwytem to jest trochę tak, że ja nie narzekam na D600, ale mam dłonie adekwatne do wzrostu (ledwo 1.6m :P ) więc dla mnie jest wygodnie... ale i tak posiadam gripa, który poprawia chwyt... nawet przy moich małych dłoniach. Poza tym praca aparatem w pionie jest bajkowa :D. Dodatkowo ja gripa mam po to, żeby mieć dodatkowe zasilanie (na razie używam 6xAA enelop.
Zawsze jest tak, że wypadnie jakaś mega pilna i niespodziewana fucha... a tu akumulatory nie naładowane- spacer do kiosku, 6xAA w bateriach i można pracować. Więc grip, to nie tylko "chłyt marketingowy"

Aparat udał się właśnie do serwisu :D... czekamy :)

LudwikXVI
17-01-2013, 13:56
Post numer 3695 PODSUMOWANIE
1. Nikon D 600 to porządny amatorski aparat z matrycą FX
2. Niektóre aparaty Nikon D 600 posiadają wadę w postaci kurzącej się matrycy.
3. Niektóre aparaty Nikon D 600 maja problemy z AF
4. Niektóre aparaty Nikon D 600 mają problem z chlapaniem olejem.
5. Niektóre osoby wolały by większy i głębszy uchwyt w Nikonie D 600.
6. Wszystkie osoby które wiedziały o przypadłościach Nikona D 600 mimo to kupiły go, a następnie narzekają na jego wady oraz sprawiają wrażenie zaskoczonych.

Ja rozumiem, że na łamach forum można podyskutować o danym modelu aparatu ale pisać setki postów o tym co było wiadome od początku? Choćby ostatnia gumowa-rozmowa w temacie wygody uchwytu. Kupiliście aparat na słowo? Nikt wcześniej nie brał go do ręki, nie przemyślał czy da radę fotografować kilka godzin z takim, a nie innym rozmiarem uchwytu? Problem, że "mi akurat uchwyt pasuje ale żona ma małe ręce i dla niej za duży ale syn ma duże łapy po dziadku i jakoś uchwyt dla niego jest za mały" Chyba NIKT na świecie nie produkuje aparatów fotograficznych z regulowanym uchwytem?! No cóż. Potrafimy pisać setki postów nawet o aparacie, który nie istnieje i jeszcze obrażać się na Nikona, że pewnie nie da takiej to konkretnie matrycy, takich gum, czasów przysłony i w ogóle już jesteśmy wściekli na Nikona... choć aparat nie istnieje i nie ma nawet informacji, że powstanie. Mało tego! My już nadaliśmy jemu numer modelowy D 400! Nie oczekuję odpowiedzi na mojej tutaj popisy w tym poście... często dyskusje przybierają formę dialogów z filmu REJS... chodziło o dźwięk paszczą... pata taj pata taj pata taj...

Leśny Władek
17-01-2013, 14:25
Twoja inteligencja jest wprost proporcjonalna do Twojego wzrostu Ludwiczku....
A to rzadkość.

Badol
17-01-2013, 14:56
Co do "uchwytu" to jest bardzo indywidualna sprawa. Dla jednych D3xxx będzie super wygodny a dla innych (patrz ja) D700 bez gripa praktycznie nie istnieje! A zaznaczam, że nie mam jakoś ponadprzeciętnie wielkich łap ;) Każdy musi sprawdzić czy dane body leży czy nie.
Osobiście bardzo fajnie w ręku leży F5 :D

prz3mo
17-01-2013, 15:05
Rozumiem, że wszyscy ci co szydzą z tego, że komuś może nie odpowiadać chwyt w D600 mieli ten aparat w ręku?
Ja dłonie mam małe, a jednak ten górny wypust w D600 powodował, że po prostu bolał mnie paluch (ten poniżej "spustowego") po kilkunastu minutach trzymania D600. Mam bezpośrednie porównanie do D700 (gdzie jest to łagodnie wyprofilowane), więc opisałem jak to widzę. Nigdzie nie pisałem, że to skreśla ten aparat, że przez ten (moim zdaniem) dziwne wyprofilowanie górnej części nie da się tym aparatem robić zdjęcia. Stwierdziłem tylko fakt i podzieliłem się z nim na forum. To jest FORUM i służy do dyskusji.
Poza tym, tak jak napisał Badol, to kwestia indywidualna pewnie. Więc oczywiste, że pisałem o swoich odczuciach.

Anar
17-01-2013, 15:07
hmm co do uchwytu, wcześniej robiłem na d80 teraz na d600,
faktycznie mógłby być głębszy trochę by lepiej go trzymać w ręku obok ciała przed robieniem zdjęcia.

jednakże skakałem przed pogo na scenie, rzucałem się i trońkę szalałem jak ze starym d80 zapominając, że to nowy aparat i może warto by było o niego bardziej dbać? ;)
co jak co ale aparat mi się trzymał dobrze, uciążliwe było zmienianie ISO ale to nie o tym mowa, uchwyt się trzymał idealnie,
w praktyce jednak pasek obwiązałem wokół dłoni dzięki czemu nie miał szans w sumie się zsuwać i palce idealnie trzymały a dłoń mam dużą (200cm wzrostu)
i bez problemu podnoszę z ziemi piłkę koszykarską łapiąc ją z góry a mimo to ta mała puszka mi nie przeszkadzała, LEPIEJ! uchwyt w d700 totalnie mi nie przypadł do gustu, coś tam mnie ciągle uwierało i szybko ręka mi drętwiała.

Badol
17-01-2013, 15:26
Anar - czyli jest to potwierdzenie tego co napisałem wcześniej.
Ja też do najmniejszych się nie zaliczam (190cm), piłkę do kosza też dźwigam z podłogi jedną łapą z góry i dla mnie D700 jest znacznie wygodniejszy od D600, którą miałem chwilę w ręku. D700 używam z gripem i pewnie 600ka z gripem też byłaby znacznie wygodniejsza niż bez...
Dlatego jedna z 3 podstawowych rzeczy przy wyborze puszki jak nie podstawowa to to jak ci pucha leży w ręku. Zawsze powtarzam to osobom, które mnie pytają o to jaki aparat kupić.
Dlatego trochę dziwi mnie narzekania na ten temat. Dla mnie sprawa jasna - dobrze leży - biorę. Słabo leży - nie biorę. Proste wydawać by się mogło :)

prz3mo
17-01-2013, 15:28
Dlatego trochę dziwi mnie narzekania na ten temat. Dla mnie sprawa jasna - dobrze leży - biorę. Słabo leży - nie biorę. Proste wydawać by się mogło :)

hehe.. dobrze wiesz, że tak proste to to nie jest :) Bo gdyby oceniać aparat tylko po chwycie to... :)

ekonet
17-01-2013, 15:29
hehe.. dobrze wiesz, że tak proste to to nie jest :) Bo gdyby oceniać aparat tylko po chwycie to... :)
Wtedy polecałbym Fiskars (http://sklep.drewno.pl/images/siekiera-fiskars-x7.jpg). ;)

kaku
17-01-2013, 15:40
Wtedy polecałbym Fiskars (http://sklep.drewno.pl/images/siekiera-fiskars-x7.jpg). ;)

I gwarancja 10 lat, mi tylko 3 lata zostały.

Badol
17-01-2013, 15:43

prz3mo - jasne, że tak - szczególnie jeśli mówimy o aparacie.
Ale bardzo uproszczając temat nie kupisz butów, które źle leżą bo mają super membranę, vibram'a itd, itp. Prawda? ;)
Dla mnie wygoda w użytkowaniu tego typu sprzętu to jest podstawa.
miałem D90 jako moje piewrsze DSLR. Fajna puszka - złego słowa nie powiem! Ale jak kupiłem na zapas D200 to zaraz później sprzedałem obie puchy i kupiłem D300 :D

LudwikXVI
17-01-2013, 15:59
Dla opornych polecam: http://www.systembank.pl/produkt,1265,2108.html Tutaj to nawet z delikatnej cielęcej skórki :http://www.systembank.pl/produkt,843,2108.html ... a tutaj jakby ktoś chciał sprawdzić wodoszczelność swojego aparatu poprzez nurkowanie lub rzut wahadłowy a'la polowanie na dorsza : http://www.systembank.pl/produkt,2155,2108,4274.html W czymś mogę jeszcze pomóc ... może frytki do tego ??

PS. Sami widzicie, że ze mną jak z dzieckiem ... za rączkę i do baru ... :)

Badol
17-01-2013, 16:01
hmmmm - no nie bardzo widzę związek ale ok :)

Anar
istnieją też przecież takie rzeczy i pod lustrzanki pełnoklatkowe,
jeśli ktoś potrzebuje to mogę przegrzebać tysiąc zakładek w przeglądarce i znajdę producenta takiego rozwiązania (oczywiście lepiej to wyglądało niż tutaj)
ale pamiętam, że cena nie była mała bo pod każdego klienta indywidualnie tworzone :lol:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images02.olx.fr/ui/1/33/43/5713043_1.jpg)

Dla opornych polecam: http://www.systembank.pl/produkt,1265,2108.html

wolę wykorzystywać już pasek z zestawu,
lepiej dłoń oddycha bo i mniejsza warstwa na niej materiału
a i zawsze można szybko zdjąć i powiesić na szyi

Fraglesso

Polecam, polecam... piękność w prostocie :D

kaku
17-01-2013, 16:51
Dla opornych polecam: http://www.systembank.pl/produkt,1265,2108.html Tutaj to nawet z delikatnej cielęcej skórki :http://www.systembank.pl/produkt,843,2108.html ... a tutaj jakby ktoś chciał sprawdzić wodoszczelność swojego aparatu poprzez nurkowanie lub rzut wahadłowy a'la polowanie na dorsza : http://www.systembank.pl/produkt,2155,2108,4274.html W czymś mogę jeszcze pomóc ... może frytki do tego ??

PS. Sami widzicie, że ze mną jak z dzieckiem ... za rączkę i do baru ... :)

Eeetam, ja używam http://www.stopfoto.pl/reporter-pasek-dual-x-promax,4,10718,11210, strona producenta http://www.reporterstrap.com/reporter.swf. Wisi swobodnie, nie buja się, jest na czym ręce oprzeć i bardzo szybki dostęp do obu aparatów, bez plątania się pasków i bólów karku. Chwytasz, podnosisz, robisz zdjęcie, puszczasz. A w nadgarstkowym aparat uwiązany do ręki i cały czas napięte mięśnie obręczy barkowej, szyi i pleców.

Anar
17-01-2013, 19:17
właśnie zabrakło mi jednej funckji w D600...
nagrywania video w wersji HDR : >>> LINK <<< (http://vimeo.com/56879439)

(o rozdziałce 5K jak w tej kamerze Red Epic to już nie wspominam)

josephebeloki
17-01-2013, 23:00
... pytanie: Kurzy Wam jeszcze ta SZEJSETKA? Zrobiliście 6,7,8 tyś i dalej? Czy ten jasny obszar co został odkryty ma wpływ na fotki czy na AF?

_QMAN_
18-01-2013, 01:03
Zdjęć jak nie było tak nie ma.
Może założyć trzeci wątek o D600 "ZDJĘCIA"

Anar
18-01-2013, 01:14

po ćwierćfinale snookera jak nie zasnę to wrzucę,
ale co chcesz dokładnie na tych zdjęciach zobaczyć?
d600 w akcji na dużym iso czy zdjęcia testowe? ;)

LudwikXVI
18-01-2013, 01:17

Zapodaj fotkę zjawiskowej blondyny w lateksowej sukience o barwie urugwajskiego pomidora z Tesco !
Szczegóły w opowiadaniu : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=222148

Anar
18-01-2013, 01:48
Zapodaj fotkę zjawiskowej blondyny w lateksowej sukience o barwie urugwajskiego pomidora z Tesco !
Szczegóły w opowiadaniu : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=222148

hehehe czytałem,
problem będzie bo koloru nie zobaczysz a i sami mężczyźni z tych koncertów na zdjęciach praktycznie są tylko :D

cz4rnuch
18-01-2013, 02:07
Podono w Wielkiej Brytanii z racji popularyzacji nowej diety niskotłuszczowej tzw "Syndrom D600" nie występuje. Nie pozostaje nic innego jak słać zasyfione sztuki do five o'clocków a temat kurzu odpuścić chociaż na chwilę by dać szansę wypowiedzieć się (nie)szczęśliwym posiadaczom jak to właściwie z tym de szeset jest.

źródło (http://cdn.motinetwork.net/demotivationalposters.net/image/demotivational-poster/0807/dust-margery-dawes-little-britain-demotivational-poster-1217358276.jpg)

_QMAN_
18-01-2013, 09:43

Obojętnie. Oglądając "wątekZdjęcia/video - kategorie tematyczne" i śledząc Exify, na palcach jednej ręki mogę zliczyć zdjęcia z D600

Yannkes
18-01-2013, 11:05
d600 kupiony jakiś miesiąc temu z przebiegiem niewiele ponad 2000 zdjęć, nieczyszczony jeszcze

możecie zobaczyć "czystość" matrycy przy f18

http://img541.imageshack.us/img541/572/dsc2186.jpg

rotor
18-01-2013, 11:16
czyli kolejny do kolekcji "z syfiącą matrycą" w LG, statystycznie rzecz ujmując, ..chyba jest coś na rzeczy z tym brudem ?

josephebeloki
18-01-2013, 11:38
d600 kupiony jakiś miesiąc temu z przebiegiem niewiele ponad 2000 zdjęć, nieczyszczony jeszcze

Kupiłeś używany już z przebiegiem 2 tyś zdjęć? Czy kupiłeś miesiąc temu i wypstrykałeś 2 tyś zdjęć.

No u mnie widoczne są 2 tęcze na tym obrazku ... nie wiem skąd to jest?

Yannkes
18-01-2013, 11:41
kupiłeś miesiąc temu i wypstrykałeś 2 tyś zdjęć.

No u mnie widoczne są 2 tęcze na tym obrazku ... nie wiem skąd to jest?

kupiłem nowy

tęcze? ja tylko widzę kropki

josephebeloki
18-01-2013, 13:32
Zobaczę wieczorem na innym monitorze, ale tutaj na skalibrowanym monitorze mam dwie tęcze. Ale kurzu masz wyjątkowo mało, pewno dlatego że seryjnych mało robiłeś :)

Anar
18-01-2013, 15:36

podciągniesz samemu kontrast na krzywych czy ja mam to zrobić? ;)
w taki sposób jak pokazałeś mało co widać,
jednak gdy wejdziemy na kropa 100% to widzę plamę na plamie tak jak u mnie.

Zobaczę wieczorem na innym monitorze, ale tutaj na skalibrowanym monitorze mam dwie tęcze. Ale kurzu masz wyjątkowo mało, pewno dlatego że seryjnych mało robiłeś :)

strach się bać w takim razie o kalibrację monitora Twojego xD
ja u siebie nic nie widzę takiego prócz syfu na syfie ;)

cz4rnuch
18-01-2013, 15:55
Zobaczę wieczorem na innym monitorze, ale tutaj na skalibrowanym monitorze mam dwie tęcze... Przypadkiem nie myłeś ostatnio monitora płynem do naczyń? ;)

Anar
18-01-2013, 17:27

proszę: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3027385#post3027385

fotouśmieszek
18-01-2013, 19:14
Ludwik XVI zastosowal klasyczny trick:wyszydzil temat watku, nastepnie poczestowal nas serialem spamu/kiczu zeby wskazac na absurd wątku.W ten sposob probuje wyprzec z nas rzeczywistosc i zastapic ja pure nonsensem.Ucisza to piszacych konkretnie,czesc pozostalych traktuje trolowanie jako zabawe.Ludwik XVI jak jego nickowy protoplasta pogardza czernia forumową. Kto wie,moze tak sie bawia po godzinach znudzeni pracownicy żółtego? :-)
a na deser wKURZeni Anglicy, OCZYwiscie postrealni ,wymysleni przez oszołomow/frustratow/spiskowcow teoretycznych z tego forum/wątku:

http://forums.dpreview.com/forums/post/50443456

Leśny Władek
18-01-2013, 19:37
Ludwik nie szydzi . Ludwik jedynie w zabawny sposób przerysowuje postawy osób piszących nie tylko w tym wątku ale w ogóle na forum.
A z tym pracownikiem żółtego swoją przenikliwością/podejrzliwością trafiłeś w sedno. Ludwik pracuje na Łopuszańskiej, ale to nie oznacza że nie może pisać na forum.

fotouśmieszek
18-01-2013, 20:09
Ludwik nie szydzi . Ludwik jedynie w zabawny sposób przerysowuje postawy osób piszących nie tylko w tym wątku ale w ogóle na forum.
A z tym pracownikiem żółtego swoją przenikliwością/podejrzliwością trafiłeś w sedno. Ludwik pracuje na Łopuszańskiej, ale to nie oznacza że nie może pisać na forum.

A gdzie ja napisalem ze nie ma prawa? To jest metoda GW:"wklada sie w usta" komus ze cos powiedzial i sie z tym polemizuje.Z soba samym polemizujesz Leśny Władku,bo sam to wymysliles. Jedno jest pewne:wątek zostal totalnie wysmiany a jezeli prawda jest co piszesz,autor spamu dostanie pewnie premie.
Szkoda tylko ze nie skomentowales linka ktory zalaczylem.Rozumiem Cie calkowicie,po prostu nie ma go.Jest trolowanie.Wazniejsze sa pierduly pisane przez Ludwika i nawet nie sa off top <;P Powodzenia:-)

hostman22
18-01-2013, 20:21
nie ma jak teorie spiskowe :mrgreen:

cz4rnuch
18-01-2013, 20:29
Fotouśmieszku, w tym wątku nikt chyba nie napisał że problemu nie ma. Właściwie to jest odwrotnie. Pisze się tu niemal wyłącznie o kurzu, w dodatku udzielają się w tym temacie ze 4 osoby które tego sprzętu nie mają a robią to z niebywałą wręcz intensywnością. Widziałem tu też dziką radość jednego z forumowiczów który wręcz cieszy się z tego że inni mają ten problem, (głąby kapuściane) przetestowały dla niego (łebski gość) a łon se kupi kanona czy jakoś tak. Pisanie o tej usterce na okrągło przez osoby które tego sprzętu nie mają tylko zagłusza właścicieli którzy mogliby coś konkretnego napisać. Odnoszę wrażenie, że chyba już wszyscy dali sobie siana i przenieśli się do bezkurzowego wątku a tu nic konkretnego już się nie da dowiedzieć. Jeśli o mnie chodzi to od jutra temat idzie do ignorowanych.

Leśny Władek
18-01-2013, 20:51
Bo na temat kurzu już chyba wszystko przez te 3730 postów zostało powiedziane. Kolejne posty to już tylko powielanie tego co było.

Jasiek
18-01-2013, 21:28
Bo na temat kurzu już chyba wszystko przez te 3730 postów zostało powiedziane. Kolejne posty to już tylko powielanie tego co było.

Wszystkiego jeszcze nie powiedziano bo osoby, które planują (planowały) kupić D600 czekają na rozwój sytuacji. Czy kurzenie zniknie po jakimś przebiegu? czy będą uboczne skutki "kurzu"? kiedy pojawią się nowe serie pozbawione wady? itd. Ci którzy nie kupili są sfrustrowani tym co zrobił Nikon bo mieli do firmy zaufanie (np. ja) i planowali kupno nowej puszki. Więc może nie skaczmy sobie do gardeł i poczekajmy aż będą odpowiedzi na zadane pytania. A póki co podziwiajmy zdjęcia tych, którzy zaryzykowali i kupili D600.

Fatman
18-01-2013, 22:11
Leśny Władek, muszę zapytać...... nasz forumowy kolega LudwikXVI naprawdę pracuje na Łopuszańskiej w serwisie Nikon Polska ?

Bo to by była bardzo dobra wiadomość, wreszcie mielibyśmy kontakt do osoby najlepiej zorientowanej w sprawach, które u każdego z nas wywołują spore emocje.

Leśny Władek
18-01-2013, 22:18
Naprawde sadziles ze ktos z Lopuszanskiej moglby ujawnic sie na forum?
Ludwik jest jednym z nas. Nie jest od NICH...

Fatman
18-01-2013, 22:37
Tak, sądziłem. Bo nie widzę w tym nic strasznego ani dziwnego -na forum Olympusclubu udzielają się pracownicy Olympusa, w wielu przypadkach służą radą i pomocą.

Cóż, szkoda. Wreszcie można by przestać powielać te same narzekania, pytania.......... może byśmy się doczekali odpowiedzi choć na kilka pytań.

irek6311
18-01-2013, 23:22
Nikt z Serwisu Nikona czy z grona Nikon Polska nie naświetli tego bo to godziło by w Nikon ,
pozostaje sobie życzyć by Nikon sam weryfikował jakość D600 / D800 bo teraz to my robimy za kontrolę jakości .

wujleon
19-01-2013, 08:10
Ludwik XVI zastosowal klasyczny trick:wyszydzil temat watku, nastepnie poczestowal nas serialem spamu/kiczu zeby wskazac na absurd wątku.W ten sposob probuje wyprzec z nas rzeczywistosc i zastapic ja pure nonsensem.Ucisza to piszacych konkretnie,czesc pozostalych traktuje trolowanie jako zabawe.Ludwik XVI jak jego nickowy protoplasta pogardza czernia forumową. Kto wie,moze tak sie bawia po godzinach znudzeni pracownicy żółtego? :-)

Najważniejsze, że cel został osiągnięty - w wątku ciiiszaaaa...;)
Szkoda tylko, że wyśmiewani są ludzie pokazujący problem/dyskutujący o nim, a nie źródło problemu.
Ale przecież problemu nie ma, prawda?

Poza tym temat wątku traktuje o kurzu, więc dyskutować o nim wolno, chyba, że moderator zarządzi inaczej.
I nie trzeba posiadać tej puszki Szanowni Forumowicze, żeby o niej dyskutować.
Tak samo, jak nie trzeba być piłkarzem, żeby móc dyskutować o piłce nożnej.
Ba!
Nawet nie trzeba w nią grać! Wyobrażacie sobie to?

A jeżeli ktoś się z tym nie zgadza, to zawsze przeceiż można podyskutować o pogodzie...ona dotyczy każdego ;)

Miłego weekendu!

josephebeloki
19-01-2013, 13:55

U mnie w programie darmowym XnView -> tylko automatyczny kontrast twojej fotki matrycy.

Wygląda to żałośnie... czyli jednak bida straszna... szkoda :(

źródło (http://s.z.w.interia.pl/nikoniarze/dsc2186small.jpg)

Zolty
19-01-2013, 14:20
Gdybym wyraził tu na forum mój komentarz po obejrzeniu tej fotki, to zostałbym zbanowany.
Szczerze i serdecznie współczuje właścicielom D600.

Leśny Władek
19-01-2013, 14:23
Czyszczenie samemu matrycy fakt tanio wyjdzie więc warto spróbować ...
zestaw czyszczący kup i spróbuj a jak efekt będzie zły to odżałujesz 25 euro ,
ja sam w D700 czyszczę matrycę ale w skali roku to 20 razy więc nabrałem praktyki ...
weselne imprezy wymagają czystości optyki i matrycy .

Cytat z tematu o syfiącej się matrycy D800

Znaczy się co 3 tygodnie czyści D700 ;)

I jakie należy wyciągnąć z tego wnioski?

irek6311
19-01-2013, 14:34

I jakie należy wyciągnąć z tego wnioski?Kurz / kurz / kurz jest wszechobecny ,
olej mi nie chlapie więc tylko użytkownik winny bo zmienia obiektywy w zakurzonym otoczeniu ,
ale mnie to nie irytuje i na luzie to ogarniam ... jakby problemu nie było .

prz3mo
19-01-2013, 14:50

I jakie należy wyciągnąć z tego wnioski?

Żadne wnioski, bo każdy użytkuje aparat inaczej i w różnych warunkach.
Syfienie D700 ma się nijak do syfienia się w D600, w tym drugim przypadku syf pochodzi z wnętrza korpusu.

josephebeloki
19-01-2013, 15:46
Kurz / kurz / kurz jest wszechobecny ,
olej mi nie chlapie więc tylko użytkownik winny bo zmienia obiektywy w zakurzonym otoczeniu ,
ale mnie to nie irytuje i na luzie to ogarniam ... jakby problemu nie było .

Na jesień byłem w Tatrach...D7000 => fotki od f8 do f22. Jasne niebieskie niebo, dolina 5ciu stawów... itd. czysta piękna woda ... kilka tysięcy fotek. Ba nawet mi się kurcze cała paczka okruszków z paluszków do jedzenia wysypała na aparat ... i co? 0 paprochów.

Pentax K-5 , też kilka tysięcy fotek -> 0 paprochów.

Kolega pokazuje matrycę po 2 tyś fotek, a to wygląda dosłownie jak KALKA techniczna, albo biała karta trzymana w deszczowy dzień leżąca na zachlapanej ulicy ;/

Weź się zastanów co piszesz, płacą CI za WOMM ?

irek6311
19-01-2013, 15:51
Na jesień byłem w Tatrach...D7000 => fotki od f8 do f22. Jasne niebieskie niebo, dolina 5ciu stawów... itd. czysta piękna woda ... kilka tysięcy fotek. Ba nawet mi się kurcze cała paczka okruszków z paluszków do jedzenia wysypała na aparat ... i co? 0 paprochów.

Pentax K-5 , też kilka tysięcy fotek -> 0 paprochów.

Kolega pokazuje matrycę po 2 tyś fotek, a to wygląda dosłownie jak KALKA techniczna, albo biała karta trzymana w deszczowy dzień leżąca na zachlapanej ulicy ;/

Weź się zastanów co piszesz, płacą CI za WOMM ?Się ogarnij i nie pisz bajek ,
mi płacą za zdjęcia więc przed sesją czyszczę sprzęt ,
to co piszesz o swoim sprzęcie nie zweryfikuje więc potraktuję jako żart .

raider
19-01-2013, 16:56
Ciekawe tylko dlaczego Nikon się do tego nie chce ustosunkować, ta sytuacja z brudem na matrycy nie jest normalna.. Świetna matryca i pewnie szybko zmieniłbym D700 na D600 (gdyby nie to że myślę też o Fuji x-e1..), ale...

Zolty
19-01-2013, 17:14
Ciekawe tylko dlaczego Nikon się do tego nie chce ustosunkować

Kasa.... jak sie przyznaja ze jest problem, to wypada miec rozwiazanie problemu. Jesli zrodlem paprochow jest wadliwa konstrukcja/material to rozwiazanie byloby drozsze od jednokrotnego czyszczenia w serwisie i wielokrotnego wyslania emaila "zgodny ze specyfikacja producenta". Brak rozwiazania = kilku oblowionych prawnikow (szczegolnie w USA) i wiele uzasadnionych zwrotow (uzasadnionych bo N uznal ze jest problem).

Wszystko rozbija sie o kase, niestety renoma wielu firm polegla w starciu z wiekszymi zyskami. O tyle niegrozne dla firmy, ze wszyscy tak robia i alternatywy duzej nie ma.

fotouśmieszek
19-01-2013, 18:04

"Przerysowuje zabawnie postawy osob" - to jest userem czy satyrykiem w kabarecie na Lopuszanskiej? A w sprawie Lopuszanskiej to prawde napisales do mnie czy do Fatmana? No kolosalna wiarygodność, gratulacje.

W swoim poscie podlinkowalem stanowisko Nikona uk. Anglicy mogą serio widziec problem a my "w sposob zabawny przerysowujemy postawy..." No szacuneczek & gratki.

A prawda jest taka: wysmiewanie opinii innych jest zwyklym naduzyciem. "Przerysowywanie postaw" jest pajacowaniem nie na temat/karmieniem trolla mowiac bardzo delikatnie :-) To tyle w kwestii teorii spiskowych.

artur678
19-01-2013, 19:22
Od jakiej wartości przysłony te paprochy są zauważalne? Kurde kupiłbym d600 ale wkurza mnie sam fakt usterki za cirkca 6500 PLN. Poważnie zastanawiam się nad omd em5 lub canonem 6d.

Yannkes
19-01-2013, 21:44
Od jakiej wartości przysłony te paprochy są zauważalne? Kurde kupiłbym d600 ale wkurza mnie sam fakt usterki za cirkca 6500 PLN. Poważnie zastanawiam się nad omd em5 lub canonem 6d.

kilka paprochów zauważyłem na około 6.3

a co do zmiany obiektywu w zakurzonych miejscach to dodam, że z tych 2000 zdjęć żadne nie było wykonywane na zewnątrz (podobnie jak zakładanie obiektywu)... trudno też mi powiedzieć by sala konferencyjna czy mieszkanie były mocno zakurzone ;)
biorę jeszcze pod uwagę fotojoker'a bo d600 mieli pojedyncze sztuki i przy pokazywaniu też mogło się zakurzyć...
choć nie zakładam, że długo czeka taka puszka na klienta...

artur678
19-01-2013, 22:11
Już na przesłonie 6.3 było widać paprochy? MASAKRA.