Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)
fader_audio
05-01-2013, 20:50
może w d80 pomyśleli na wyrost, stwierdzili że dali funkcje która nie jest wykorzystywana, więc postanowili zrobić brudzące matryce w d600. Tak panowie zrobili to celowo. :-(
Podczas zakupu o mały włos nie kupiłem D600 z importu z NieMiec. Gość z Allegro miał najtaniej, ale dziwnie odpowiadał na pytania i mnie zwodził. Niby odbiór osobisty itd.
Kupując aparat z importu pozbywamy się instrukcji po polsku. To dość gruba książka i warto ją przejrzeć. Na szczęście mam aparat z polskiej dystrybucji.
Co do kurzu - myślę, że osiadanie powoduje elektrostatyka wytworzona podczas ruchu elementów mechanicznych. Kurz może brać się z używanych szkieł w których trochę się tego nazbierało.
U mnie po 3000 zdj. brak jakiegokolwiek kurzu. Mam nowy obiektyw i nie przepinam go.
LudwikXVI
06-01-2013, 01:38
Podobno wystarczy odesłać niemiecką instrukcję obsługi do centrali w Holandii prosząc o wymianę na wersję polskojęzyczną. Wymieniają za darmo i ponosimy jedynie koszty przesyłki. Czy ktoś to może potwierdzić oraz jak wyszedł koszt imprezy ?
kiedys to trenowalem i faktycznie działa - dokładnie co i jak jest opisane na stronie Nikona i trzeba dzialac wg tej instrukcji
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/22116/kw/wymiana%20instrukcji/related/1 - Nikon wymienia instrukcje obcojęzyczne, więc to nie jest jakiś duży problem (choć jest to trochę uciążliwe)
LudwikXVI
06-01-2013, 03:58
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/22116/kw/wymiana%20instrukcji/related/1 - nikon wymienia instrukcje obcojęzyczne, więc to nie jest jakiś duży problem (choć jest to trochę uciążliwe)
dziękuję !
Babeczka
06-01-2013, 12:03
W internecie też jest gdzies instrukcja po polsku.... więc zawsze można tam zajrzeć :)
W internecie też jest gdzies instrukcja po polsku.... więc zawsze można tam zajrzeć :)
owszem, dla racjonalnie zarządzających swoją energią (aka leniwych :D):
http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D800_D800E/d800_pl_03.pdf
http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D800%20Tech%20Guide/d800_technicalguide_pl.pdf
sorry nie te linki, poprawne to:
http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/d600/d600_pl_02.pdf
Ktoś już kiedyś mial przyjemność wykupić dodatkową ochrone na 4 lata?
Zastanawiam się czy jest to warte doplaty :)
Co do kurzu - myślę, że osiadanie powoduje elektrostatyka wytworzona podczas ruchu elementów mechanicznych. Kurz może brać się z używanych szkieł w których trochę się tego nazbierało.
U mnie po 3000 zdj. brak jakiegokolwiek kurzu. Mam nowy obiektyw i nie przepinam go.
Już od dawna wiadomo skąd ten "kurz" się bierze. Z elementów wokół lustra "łuszczy się", ściera, odpada materiał, którym te elementy zostały pokryte. Co do osiadania zgadzam się.
Ktoś już kiedyś mial przyjemność wykupić dodatkową ochrone na 4 lata?
Zastanawiam się czy jest to warte doplaty :)
przy obecnych problemach z aparatami myślę, że zanim skończy się okres dodatkowych latek gwarancji zdążysz już wymienić puszkę xP
Zastanawiam się nad przesiadką z D700, chodzi mi głównie o odchudzenie zestawu. Czy ktoś kto dokonał takiej zamiany mógłby podzielić się swoimi wrażeniami? Chodzi mi o obsługę, nie o szybkość czy pancerność. Choć ja w zasadzie nie jestem wymagający, jedyne co mi potrzebne to szybkie przełączanie pomiędzy pomiarem światła z poziomu puszki, a nie w menu czy iso i automatyki. Jak wam się pracuje nową puszką, czy czegoś brakuje w stosunku do D700?
Fraglesso
06-01-2013, 20:54
Zastanawiam się nad przesiadką z D700, chodzi mi głównie o odchudzenie zestawu. Czy ktoś kto dokonał takiej zamiany mógłby podzielić się swoimi wrażeniami? Chodzi mi o obsługę, nie o szybkość czy pancerność. Choć ja w zasadzie nie jestem wymagający, jedyne co mi potrzebne to szybkie przełączanie pomiędzy pomiarem światła z poziomu puszki, a nie w menu czy iso i automatyki. Jak wam się pracuje nową puszką, czy czegoś brakuje w stosunku do D700?
Troche mniej wygodnie, ale i tak wszystkie funkcje na wierzchu. Moim zdaniem jest ok, a aparat lzejszy, ale mniej poreczny z duzym obiektywem.
dzwonili do mnie z serwisu dziś (w sumie wczoraj),
że aparat czeka do odbioru - naprawiony.
mam nadzieję, że wszystko naprawili (udało im się w 14 dni kalendarzowych!)
i AF będzie sprawny...
...inna sprawa, ciekaw jestem czy po wyczyszczeniu matrycy przy okazji przez nich,
zacznie teraz kurzyć mniej... czy dopiero teraz właśnie zacznie kurzyć ;)
Teraz to dopiero sie zaczna problemy z AF :mrgreen:
Teraz to dopiero sie zaczna problemy z AF :mrgreen:
nie ma takiej nawet opcYji!
chcę móc w końcu sprzedać d80 i S10-20 a przez te cuda pełnej klatki nie mogę nawet zacząć myśleć o cenie sprzedaży xD
Ja na żywioł poszedłem. D600 leży i czeka na mnie w Polandzie. W łapach go nawet nie miałem jeszcze. A Sigma i Fujik sie właśnie licytuja :)
To dlatego Sigmy sprzedać nie mogę, bo się wysyp zrobił.
Dobrze dla kupujących :-)
Ja na żywioł poszedłem. D600 leży i czeka na mnie w Polandzie. W łapach go nawet nie miałem jeszcze. A Sigma i Fujik sie właśnie licytuja :)
owszem tylko ze z tego co znalazlem masz klienta tylko na puszkę bo sigmy i kindle4 ( :D ) nikt nie rusza!
wracajac do tematu d600 dziś o ile nie prześpię zmiany ich w serwisie...
...w końcu bede mogl sprawdzic jak to cudo dziala... mocny test czeka puszke bo już w niedzielę czeka ją starcie z dwoma finałami wośp (warszawa i grodzisk maz.) z czego oba bez lampy (zakaz) więc zacznie się sprawdzanie iso! ...problem w tym, że ja ciągle na lightroomie 3.3 siedzę a robię zdjęcia tylko w rawach... i jeszcze się nie przesiadłem na 4.x bo ciągle się boję, że nie wszystkie ustawienia się zaimportują z 3.3 do 4.x i szlak mnie trafi -.-
Leśny Władek
10-01-2013, 08:57
Struś, Ty akurat masz dobrze bo twoje D600 jest sprawdzone i wsio pięknie bangla ;)
A Anara mi żal bo chyba jako jedyny miał problem z AF.
Ja też zaraz wystawię D90 + 18-200 ale na razie postów mi brak :)
grissley
10-01-2013, 11:47
A Sigma i Fujik sie właśnie licytuja :)
O, to kolega całkowicie zakon zdradza? ;)
Jak ja swoje fuji kiedyś-tam zmienię, to chyba żonie oddam, zamiast sprzedawać.
Chociaż kto to tam wie ;)
orchidea
10-01-2013, 12:48
Fuji mógłbyś już zakończyc :) trafił by w dobre ręce.
A nikon sie wypowiedzial jakos oficjalnie na listy w sprawie syfu i kurzu?
Wiadomo tez cos czy ustepuje po 3000 zdjec? Sorr ze tak wpadam z pytaniem ale czytanie 300 stron postow mnie niszczy psychicznie.
Wiadomo tez cos czy ustepuje po 3000 zdjec? Sorr ze tak wpadam z pytaniem ale czytanie 300 stron postow mnie niszczy psychicznie.
328 :mrgreen:
nikon milczy jak mysz pod miotłą,
a ustępowanie po 3000 zdjęć to przypadki tak przypadkowe jak to, że trafisz na puszkę która nie kurzy,
moim zdaniem gdy tam w środku coś co zera się wytrze to dlatego przestaje kurzyć a czy to będzie po 1000
czy po 10tys. zdjęć pewnie zależy od kilku czynników.. nie zdziwię się jeśli warunki klimatyczne i wilgotność ma na to też wpływ xDDD
O, to kolega całkowicie zakon zdradza? ;)
Jak ja swoje fuji kiedyś-tam zmienię, to chyba żonie oddam, zamiast sprzedawać.
Chociaż kto to tam wie ;)
Budżet niestety wymaga uzupełnienia. Nie robię tego bez żalu oczywiście
Fuji mógłbyś już zakończyc :) trafił by w dobre ręce.
Ha, mam Cię :)
Żart dekady. Do humoru to dać :)
No dobra... zaryzykowałem... puszka jutro powinna być u mnie... zobaczymy... :)
Brawo. Jesteśmy z Ciebie dumni :mrgreen:
Brawo. Jesteśmy z Ciebie dumni :mrgreen:
:lol:
no nie wierzę... trzeba to gdzieś dla potomności złotymi zgłoskami w kamieniu wyryć ;)
Fraglesso
10-01-2013, 16:27
No proszę, a jednak, co Cie do tego skłoniło :)?
sprawdzilem wszystkie 39 punktów czy ostrzą,
i każdy działa!
na początek walnalem filmik minutowy + serię 20 zdjęć i drobinek kurzu na matrycy mniej niż po oddaniu im.. ale 2-3 się pojawiły drobinki w porównaniu przed robieniem filmu i serii zdjęć ;)
No proszę, a jednak, co Cie do tego skłoniło :)?
No to mnie skłoniło, że zaczynają się powoli zlecenia i potrzebny jest backup... :)
Leśny Władek
10-01-2013, 21:44
Nooo super oooostrożny i sceeeptyczny prz3mo w końcu kupił :)
Gratulację!
misiekhel
10-01-2013, 21:59
Witajcie. Mam takie pytanie gdzie najlepiej kupić D600 ?
Chodzi mi o prawdopodobieństwo kupna go z późniejszej serii a nie z pierwszych wypustów, i oczywiście dobra cena ewentualnie raty?
Witajcie. Mam takie pytanie gdzie najlepiej kupić D600 ?
Chodzi mi o prawdopodobieństwo kupna go z późniejszej serii a nie z pierwszych wypustów, i oczywiście dobra cena ewentualnie raty?
noo, jak to nowart przeczyta, chyba padnie... :)
znaczy się : lubisz ostrą jazdę, bez trzymanki :mrgreen:
Media Markt mają raty 0% i można negocjować cenę.
Nooo super oooostrożny i sceeeptyczny prz3mo w końcu kupił :)
Gratulację!
Czego tu gratulować? Ja i tak mocniej kocham mojego D700 :-P :)
misiekhel
10-01-2013, 22:18
tak w MM ok ale nie ma go w trójmieście a nie sprowadzają go pod klienta z innego sklepu.
A kolega rotor to niby z czego się tak cieszy?
misiekhel
10-01-2013, 22:21
sami piszecie że kolega prz3mo kupił D600 i podniecenie większe niż szóstka w totka a jak ktoś o coś zapyta to cisza albo śmiech.
A kolega rotor to niby z czego się tak cieszy?
nooo bo to wiesz, trzeba cały wątek śledzić, żeby w temacie być,..a nie tak wyrywkowo ;)
Fraglesso
10-01-2013, 22:48
Czego tu gratulować? Ja i tak mocniej kocham mojego D700 :-P :)
Jeszcze twój kochany D700 pojdzie jako backup... zobaczysz :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/ejuduhyt-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/01/11/ejuduhyt.jpg)
Tak na zachęte Prz3mo :)
misiekhel
10-01-2013, 22:51
nooo bo to wiesz, trzeba cały wątek śledzić, żeby w temacie być,..a nie tak wyrywkowo ;)
ok cyknę sobie 300 stronek i jak skończę to D600 nie będzie już produkowany ;-)
Mam inne zajęcia np robienie zdjęć niż czytać ponad 70% bzdurnych wpisów o kurzu.
Leśny Władek
10-01-2013, 22:57
Misiekhel nie ma takiego miejsca gdzie masz gwarancję że późna seria i bez kurzu. Nie ma gwarancji że późna seria jest bez kurzu ale jak się już upierasz to kup tam gdzie jest duża rotacja sprzętu np w Fotojokerze. Cena też przystępna 6.793 zł. Tylko jak będziesz w sklepie to kup prze internet bo sklepie cena wyższa.
Misiekhel nie ma takiego miejsca gdzie masz gwarancję że późna seria i bez kurzu. Nie ma gwarancji że późna seria jest bez kurzu ale jak się już upierasz to kup tam gdzie jest duża rotacja sprzętu np w Fotojokerze. Cena też przystępna 6.793 zł. Tylko jak będziesz w sklepie to kup prze internet bo sklepie cena wyższa.
Nie ma niestety żadnej gwarancji wolności od kurzu dla późnych serii - równie dobrze można kupić taki z serii 605xxxx, 603xxxx, 601xxxx, który będzie miał dużo kurzu jak i taki, który będzie miał kurzu mniej. Jakby Nikon zamiast klasycznie chować łeb w piasek powiedział co jest i od którego momentu nie ma problemów, to byłoby łatwiej, ale... sami wiemy, jak jest.
misiekhel
10-01-2013, 23:04
Dzięki. Konkretnie i na temat. Myślę że to chyba rozsądna cena na chwilę obecną. Co do kurzu będzie to będzie ryzyko musi być. Pytałem dziś w FOTOIT czy były problemy z kurzem to na kilkanaście sprzedanych body była jedna reklamacja
Nie ma niestety żadnej gwarancji wolności od kurzu dla późnyxh serii - równie dobrze można kupić taki z serii 605xxxx, 603xxxx, 601xxxx, który będzie miał dużo kurzu jak i taki, który będzie miał kurzu mniej. Jakby Nikon zamiast klasycznie chować łeb w piasek powiedział co jest i od którego momentu nie ma problemów to byłoby łatwiej, ale... sami wiemy jak jest.
To prawda lubię NIKON-a ale trochę bolą takie sytuacje :-(
Leśny Władek
10-01-2013, 23:14
Olej kurz i cykaj foty. Kupiłem dwa tygodnie temu D800 i mam olej na matrycy. I słowa na forum nie napisałem na ten temat :)
Tylko teraz :) Cykam foty i tyla ;)
misiekhel
10-01-2013, 23:18
Olej kurz i cykaj foty. Kupiłem dwa tygodnie temu D800 i mam olej na matrycy. I słowa na forum nie napisałem na ten temat :)
Tak jak mówisz w końcu do tego jest aparat ;-) Kurz dla mnie to nie problem bardziej myślę nad zakupem na raty np 0% ale nie dostępny w Trójmieście ani w MM ani w Sat...
Dzięki. Konkretnie i na temat. Myślę że to chyba rozsądna cena na chwilę obecną. Co do kurzu będzie to będzie ryzyko musi być. Pytałem dziś w FOTOIT czy były problemy z kurzem to na kilkanaście sprzedanych body była jedna reklamacja
bardzo ciekawie piszesz!
ja przed zakupem w fotojokerze dostalem odpowiedz, ze nie mieli zadnego jeszcze zgloszenia na temat kurzu pomimo, ze widzieli te wszystkie testy i filmy (3k zdjec jako film poklatkowy i rosnący kurz)
jednak gdy dostalem aparat w swoje rece i zadzwonilem tego samego dnia na temat problemu z niedzialajacym AF porozmawialem przez telefon prawie 30minut i tym razem uslyszalem ze mieli zglaszane problemy glownie chodzilo o kurz ale o przypadku z AF to dawno nie slyszeli w zwiazku z żadna puszką FX :D
ps: moja sztuka to 6037xxx - wlasnie ją dzis odebralem z serwisu (14 dni kalendarzowych trzymali) i działa lepiej niż nówka! bo działa AF! xDDD
Leśny Władek
10-01-2013, 23:42
Ale że Ci dali po 14 dniach no no...
do ochrony przed kurzem i warunkami atmosferycznymi polecam WZMOCNIENIE SZCZELNOŚCI OBUDOWY! :D
http://allegro.pl/hermetyczna-obudowa-500d-600d-d60-d90-do-timelapse-i2916298570.html
Tak jak mówisz w końcu do tego jest aparat ;-) Kurz dla mnie to nie problem bardziej myślę nad zakupem na raty np 0% ale nie dostępny w Trójmieście ani w MM ani w Sat...
juz sie pojawiają pierwsze sztuki NÓWEK z przebiegiem poniżej 100 zdjęć! :D
http://allegro.pl/nikon-d600-body-i2935941957.html
Olej to, że silnik się zaciera i "czwórka" nie wchodzi. Kupiłem sobie samochód i jeżdżę. A nie piszę na forum. Czego można wymagać od samochodu za marne 100 000 zł. W końcu to nie Porsche czy inne Ferrari, prawda? ;)
misiekhel
10-01-2013, 23:46
bardzo ciekawie piszesz!
ja przed zakupem w fotojokerze dostalem odpowiedz, ze nie mieli zadnego jeszcze zgloszenia na temat kurzu pomimo, ze widzieli te wszystkie testy i filmy (3k zdjec jako film poklatkowy i rosnący kurz)
jednak gdy dostalem aparat w swoje rece i zadzwonilem tego samego dnia na temat problemu z niedzialajacym AF porozmawialem przez telefon prawie 30minut i tym razem uslyszalem ze mieli zglaszane problemy glownie chodzilo o kurz ale o przypadku z AF to dawno nie slyszeli w zwiazku z żadna puszką FX :D
ps: moja sztuka to 6037xxx - wlasnie ją dzis odebralem z serwisu (14 dni kalendarzowych trzymali) i działa lepiej niż nówka! bo działa AF! xDDD
Pozostaje kupić i przekonać się na własnej skórze :-)
Leśny Władek
10-01-2013, 23:54
Erie a co można zrobić? Kupić kompakta?
Borat1979
11-01-2013, 00:00
Porshe
Porsche się pisze przez ch :)
A tak przy okazji w Fotojokerze jest promocja. Przy zakupie D600 dostaje się kupon wartości 600 zł na zakup dowolnych akcesoriów z oferty sklepu.
Do wykorzystania do 31 stycznia 2013.
http://www.fotojoker.pl/nikon_d600_promocja.html
Czyli można za np. za pół ceny kupić nowiutką SB-700 lub praktycznie gratis dostać dwie 32 GB karty pamięci :):-o
Ja bym Ci D600 radzil :mrgreen:
Erie a co można zrobić? Kupić kompakta?
Myślałem nad czymś ala Guy Fawkes, ale może faktycznie to za mocno dla biednego Nikona. W końcu się biedaczek potopił w Tajlandii, napromieniował w Japonii to już może nie wysadzajmy go w powietrze.
A poważnie to jak akceptujemy wady wykonania w modelach z wyższej półki (D600/ D800) to sami sobie strzelamy w kolana - potem wszystko będzie coraz gorsze. QC nie istnieje w Nikonie, szkła są składane chyba na zasadzie trzyma się to sprzedajemy, nie trzyma sie to zwalamy winę na klienta (słynne wykręcające się śrubki), aparaty są chłodzone olejem (nawet D4 ma taką wspaniałą innowację) lub mają bonus w postaci pyłu - nic tylko zachwycać się konstrukcją i możliwościami :(.
misiekhel
11-01-2013, 00:02
A tak przy okazji w Fotojokerze jest promocja. Przy zakupie D600 dostaje się kupon wartości 600 zł na zakup dowolnych akcesoriów z oferty sklepu.
Do wykorzystanie do 31 stycznia 2013.
Czyli można za np. za pół ceny kupić nowiutką SB-700 lub praktycznie gratis dostać dwie 32 GB karty pamięci :):-o
O to też dobre rozwiązanie. Dzięki.
Dziękuję za zwrócenie uwagi - wiem jak się pisze Porsche, ale moja klawiatura bezprzewodowa najwyraźniej nie nadążyła z przesyłaniem kolejnych naciśnięć przycisków. Niemniej jednak dziękuję - możesz zwolnić Krzyśka z jego roli :).
Do wykorzystania do 31 stycznia 2013.
O to też dobre rozwiązanie. Dzięki.
sprawdz sobie pod tym linkiem raty
https://www.e-gotowka.pl/eshop/calc?RequestedAmount=&AgreementNo=2413706&CreditType=24450
link do tego kalkulatora podają na stronie fotojokerze,
nigdy nie bralem na raty "zero%" więc nie potrafie powiedziec czy to tanio czy taniej da sie znalezc i wyjdzie razem taniej niz ten kupon 600pln za zakup u nich :D
druga sprawa w regulaminie nie zauwazylem informacji,
czy ten kupon obowiązuje przy zakupie d600 od ręki CZY za wziecie na raty tez mozna go uzyskac? bo na firme jak bierzemy to nie dają..
Leśny Władek
11-01-2013, 13:36
Te 600 zł jest tylko w sklepie stacjonarnym a tam cena jest wyższa chyba o 300 zł niż w e-jokerze. Więc jeżeli już to 300 zł jest "do przodu".
sprawdz sobie pod tym linkiem raty
https://www.e-gotowka.pl/eshop/calc?RequestedAmount=&AgreementNo=2413706&CreditType=24450
link do tego kalkulatora podają na stronie fotojokerze,
nigdy nie bralem na raty "zero%" więc nie potrafie powiedziec czy to tanio czy taniej da sie znalezc i wyjdzie razem taniej niz ten kupon 600pln za zakup u nich :D
druga sprawa w regulaminie nie zauwazylem informacji,
czy ten kupon obowiązuje przy zakupie d600 od ręki CZY za wziecie na raty tez mozna go uzyskac? bo na firme jak bierzemy to nie dają..
Mało ciekawy ten kalkulator.
Wpisałem sobie kwotę 7000zł no i biorąc kredyt na 36 miesięcy miesięczna rata wynosi 267,90.
Wynika z tego, że koszt kredytu wyniesie ponad 2600zł :/
szymonnet
11-01-2013, 13:45
Ta sama promocja jest w BT foto w Warszawie, ja tam kupowałem i przy okazji kupiłem sb910, i wyszło 600 zł mniej :-)
Uff.. Przeczytalem te 3312 postów..
Ile ja się naczytalem o tym kurzu i af. Aż zastanawiam się czemu ktoś w ogóle kupił d600.. Strasznie nastraszyliscie mecie w tym wątku. Chyba uznam, ze moje d7k jest lepszy. Działa nie zauważyłem synów na matrycy(może nie umiem zaważyć), ale jestem w najlepszym razie zaawansowanym amatorem. Jedynie udawało mi się być fotografem na imprezie szkolnej..
Chyba nie dane mi tę puszkę kupić. Niestety, ta którą miałem mieć (nowa), okazała się mieć problem z AF w sztucznym świetle :( I to nie przy jakichś energooszczędnych, tylko nawet przy zwykłych żarówkach. Objawiało się to BF, gdy ostrzony przedmiot był dość blisko, albo totalnym mydłem (jakby nie trafiał wcale, a potwierdzał, że trafia) na odległościach większych. Już nawet pogodziłem się z syfem na matrycy, który pojawił się już po kilkudziesięciu strzałach w dość sporej ilości.. ale braku poprawnego działania AF nie zaakceptuje. Potrzebuje aparatu do pracy, gdybym miał kupić coś do hobby, to bankowo wyprzedałbym zabawki Nikona i kupił Panasa GH-2 lub GH-3 z dwoma, trzema szkłami...
Dalej jestem w cza.. dupie. Pozostaje albo jednak D800, przed którym się broniłem (choć tu też jak widzę po wątku o nim, idealnie nie jest), albo rozwiązanie moim zdaniem najbardziej rozsądne, kupić ponownie D700 do pary. Masakra...
edit:
Pomijając to co wyżej, moim zdaniem na plus w D600:
- matryca, rzeczywiście lepiej oddaje kolor skóry aniżeli ta z D700/D3, "ładne" wysokie ISO
- waga (wolę lżejsze sprzęty)
- "fajny" film
Na minus (pomijając cyrki z AF):
- chwyt... po dłuższym trzymaniu miałem odcisk na palcu, tym który najwyżej trzyma uchwyt aparatu. Moim zdaniem ten element w D600 jest zbyt "ostry" i za bardzo wystaje poza aparat. W D700 jest to płynniejsze i dla mnie milion razy lepiej się trzyma. Porównuje dwa aparaty bez gripów
- guzikologia, wolę tę z D700, ale to pewnie dlatego, że za krótko obcowałem z D600. Aczkolwiek np. zmianę ISO z D600, znam choćby z D80. Zdecydowanie lepsze jest rozwiązanie takie jak w D700.
- wizjer, jakoś lepiej mi się "ogląda" przez okrągły okular niż ten z D600 (oraz innych niskich modeli N). Miałem też wrażenie, że był ciemniejszy, ale być może się mylę.
Leśny Władek
12-01-2013, 20:26
Kazdy z nas przeczytal a mimo to kupil ;)
Z tego wynika ze jak ktos ma tylko kurz to jest farciarzem.
Macie z anarem strasznego pecha :(
Kazdy z nas przeczytal a mimo to kupil ;)
A niektórzy nawet już zdążyli sprzedać...
Ps
Niektóre rzeczy nawet zapamiętałem z tych 3,3k postów...
Z tego wynika ze jak ktos ma tylko kurz to jest farciarzem.
Macie z anarem strasznego pecha :(
Coraz bardziej mnie zniechecacie do myślenia o kupię takiego cuda..
Ale tam. Mam nadzieje za po 1-1,5roku usuną te wady.. D7k tez kupiłem jak troszkę był już na funku (dokładnie lipiec 2012).
Jeszcze twój kochany D700 pojdzie jako backup... zobaczysz :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/ejuduhyt-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/01/11/ejuduhyt.jpg)
Tak na zachęte Prz3mo :)
Ten wybierak trybów wygląda dosyć kiepsko. Jakby był z taniej puszki Canona :wink:
Coraz bardziej mnie zniechecacie do myślenia o kupię takiego cuda..
Mnie zniechęcał sam sprzedawca D600. Naprawdę. On jeszcze bardziej niż my ma dość tego, co Nikon wyprawia, bo ma problem ze sprzedażą tego badziewia.
Jeśli robisz zdjęcia hobbystycznie i np. nie będzie Ci przeszkadzało, że być może aparat będzie wymagał serwisu, to kupuj. Ja nie mam czasu na wysyłkę do serwisu i modły, by cokolwiek z tym zrobili (bo jak pokazuje praktyka - często nie robią nic).
Aparat ma świetną matrycę, jest całkiem OK, ale niedbałość, z jaką Nikon wypuszcza na rynek swój sprzęt, zakrawa na jakąś KPINĘ! Nie przypominam sobie problemów z AF, w moim mieszkaniu z D80, który to jest przecież w porównaniu do D600, "złomem". Miał pewnie prosty jak cep moduł AF, tyle tylko, że jakoś AF nie miał problemów w tak "niespotykanym" (LOL) oświetleniu jak żarówki (zwykłe) i halogeny...
Bambello
12-01-2013, 21:14
Mnie zniechęcał sam sprzedawca D600. Naprawdę. On jeszcze bardziej niż my, ma dość tego, co Nikon wyprawia, bo ma problem ze sprzedażą tego badziewia.
Jeśli robisz zdjęcia hobbystycznie i np. nie będzie Ci przeszkadzało, że być może aparat będzie wymagał serwisu, to kupuj. Ja nie mam czasu na wysyłkę do serwisu i modły, by cokolwiek z tym zrobili (bo jak pokazuje praktyka - często nie robią nic).
Aparat ma świetną matrycę, jest całkiem OK, ale niedbałość z jaką Nikon wypuszcza na rynek swój sprzęt zakrawa na jakąś KPINĘ!
Nie Łam się ja i mój kolega, który również fotografuje ślubniaki kupiliśmy po d600 zaraz po premierze i nie mamy większych zastrzeżeń.
Jedyna moja uwaga to zzieleniały lcd.
Af działa bardzo dobrze, ale jest odrobinkę mniej czuły w ciemnicy od d700.
Mnie zniechęcał sam sprzedawca D600. Naprawdę. On jeszcze bardziej niż my, ma dość tego, co Nikon wyprawia, bo ma problem ze sprzedażą tego badziewia.
Aparat ma świetną matrycę, jest całkiem OK, ale niedbałość z jaką Nikon wypuszcza na rynek swój sprzęt zakrawa na jakąś KPINĘ!
Przemo ja mam dokładnie ten problem co Ty. Też chciałem kupić d600, ale nie pasuje mi ta "niedbałość" właśnie - łuszczący się syf na obudowie lustra. Cóż pozostaje - d700 lub d800 - czekam na termin zwolnienia mojej lokaty i biorę d800. Czuję że jeszcze ciut i zdecydowałbym się na d600, ale sorry wolę dołożyć i mieć pewny sprzęt.
nie zauważyłem synów na matrycy
Brzmi intrygująco. ;)
Nie Łam się ja i mój kolega, który również fotografuje ślubniaki kupiliśmy po d600 zaraz po premierze i nie mamy większych zastrzeżeń.
Af działa bardzo dobrze, ale jest odrobinkę mniej czuły w ciemnicy od d700.
Jestem przekonany, że ponad 90% użytkowników D600 jest zadowolonych i nie ma lub nie widzi problemu z kurzem.
Pocieszający jest fakt, że tak naprawdę tylko parę osób posiadających D600 i kilkanaście nieposiadających go, w kółko narzeka w tym wątku, nakręcając się wzajemnie, robiąc wrażenie megaproblemu.
Zdecydowałem, że w najbliższym tygodniu kupuję D600. :)
misiekhel
12-01-2013, 22:06
Jestem przekonany, że ponad 90% użytkowników D600 jest zadowolonych i nie ma lub nie widzi problemu z kurzem.
Pocieszający jest fakt, że tak naprawdę tylko parę osób posiadających D600 i kilkanaście nieposiadających go, w kółko narzeka w tym wątku, nakręcając się wzajemnie, robiąc wrażenie megaproblemu.
Święte słowa, ja też kupuję po niedzieli ale jeszcze nie wiem gdzie :-(
Bambello
12-01-2013, 22:09
Przemo ja mam dokładnie ten problem co Ty. Też chciałem kupić d600, ale nie pasuje mi ta "niedbałość" właśnie - łuszczący się syf na obudowie lustra. Cóż pozostaje - d700 lub d800 - czekam na termin zwolnienia mojej lokaty i biorę d800. Czuję że jeszcze ciut i zdecydowałbym się na d600, ale sorry wolę dołożyć i mieć pewny sprzęt.
Jesteś niepoprawnym optymistą pisząc, że d800 to pewny sprzęt ;)
Oczywiście miało być "syfow" :oops: autouzupelnienia ipada czasami robią cuda...
Powiem tak:
Byłem na lopusżanskiej kilka razy. Tak profilaktyczne po zakupie przed wyjazdem wakacyjnych dałem do kalibracji. I zrobili to w tydzień. Jak sie kończy gwarancja tez lubię dać do kalibracji. W końcu mam to w cenie gwarancji.
Ale to nie zmienia faktu, ze do tej pory ani razu nic nie przedmuchiwalem w body... Oczywiście nie świeci garnki lepia, ale.. 6k to połowa kosztów 4 osobowej rodziny np. Na południu Europy. Tak więc generalnie spora kwota, szczególnie ze nie żyje z fotografii.
I tak się zastanawiam: jeśli nie d600 to co? D800? Z domu mnie wymelduja.. :cry: d700? Chyba nie ma sensu linia rozwoju w kierunku starszej puszki...
No i pozostaje d600... A dokładnie cżekanie jak się rozwinie.. Może będzie d600s? Ciśnienia nie mam. Chyba planowany budżet lepiej wydać na dobry obiektyw np. Zamiana 17-55/2.8 na 24-70/2.8..
Dla jednym problem, dla innych nie. Ja uznałem, że udam że tego problemu nie ma. Niestety nie udało się, bo pojawił się problem z AF, a to już "przegięcie", by to zaakceptować i udać, że wszystko jest OK, bo nie da się robić dobrych zdjęć w świetle sztucznym.
Tak jak wspomniałem wcześniej, zrobiłem jednak z ciekawości test czystości matrycy, po kilkudziesięciu zdjęciach, na f22 i naliczyłem jakoś ok 25 syfów, mniejszych i większych.
Dla jednym problem, dla innych nie. Ja uznałem, że udam że tego problemu nie ma. Niestety nie udało się, bo pojawił się problem z AF, a to już "przegięcie", by to zaakceptować i udać, że wszystko jest OK, bo nie da się robić dobrych zdjęć w świetle sztucznym.
Zakładając, że wyeliminowałeś wszystkie inne czynniki i jesteś pewny w 100%, ze to wina puszki, to trzeba było wziąć drugi egzemplarz i sprawdzić. Mogłeś mieć po prostu pecha.
Tak jak wspomniałem wcześniej, zrobiłem jednak z ciekawości test czystości matrycy, po kilkudziesięciu zdjęciach, na f22 i naliczyłem jakoś ok 25 syfów, mniejszych i większych.
A sprawdziłeś czy przed zrobieniem tych kilkudziesięciu zdjęć matryca była czysta?
Przyznam się prz3mo, że byłem w szoku kiedy przeczytałem, ze kupiłeś ten aparat.
Do tej pory zgadzałem się z każdym zdaniem przez Ciebie wypowiadanym o tym aparacie i stosunku Nikona do klientów.
Nie wiedziałem, że jednak będziesz aż tak nierozsądny ;)
Bambello
12-01-2013, 22:25
A tak z Ciekawości to ile puszek sprawdziłeś, że wyciągnąłeś takie wnioski?
Wydaje mi się, że po prostu miałeś pecha?
Przyznam się prz3mo, że byłem w szoku kiedy przeczytałem, ze kupiłeś ten aparat.
Do tej pory zgadzałem się z każdym zdaniem przez Ciebie wypowiadanym o tym aparacie i stosunku Nikona do klientów.
Nie wiedziałem, że jednak będziesz aż tak nierozsądny ;)
Tutaj widze ze wszyscy narzekają, ale d600 nabywaja....:shock:
irek6311
12-01-2013, 22:49
Tutaj widze ze wszyscy narzekają, ale d600 nabywaja....:shock:Na D7k też narzekają a tak się dobrze sprzedaje :shock:
jak ktoś się przywiąże do Nikon(a) to nie widzi wad a tylko zalety :D
ja tak mam i nawet kurzu w D80 nie czyszczę a tylko gruszką go przedmucham (matrycę) :mrgreen:
Leśny Władek
12-01-2013, 22:50
Z D800 też nie jest różowo. Widać takie czasy nastały że wydając grube tysiące nie ma się gwarancji jakości.
mimo wszystko ilość ludzi mających problem z tzw. "kurzem" na matrycy d600 w stosunku do ogółu ludzi kupujących ten sprzęt jest chyba jednak dość spora, co widać chociażby na tym forum (mówię o użytkownikach).
Jesteś niepoprawnym optymistą pisząc, że d800 to pewny sprzęt ;)
wiem, że też są problemy ze skrajnym lewym AF, ale przynajmniej "lakier" ;) nie odpryskuje :D i jest NPS w razie czego ;)
Z D800 też nie jest różowo. Widać takie czasy nastały że wydając grube tysiące nie ma się gwarancji jakości.
mi się wydaje, że może to być spowodowane standardami produkcji, na które miała wpływ katastrofa z "wielką falą" w Japonii. Wszystko mieli wyśrubowane i wieloletnie doświadczenie w jednym tym samym miejscu produkcji. A po powodzi trudno chyba "doregulować" proces produkcyjny. Nie wiem tak gadam, ale wydaje mi się, że to przyczyna problemów z jakością między innymi.
Zakładając, że wyeliminowałeś wszystkie inne czynniki i jesteś pewny w 100%, ze to wina puszki, to trzeba było wziąć drugi egzemplarz i sprawdzić. Mogłeś mieć po prostu pecha.
No pecha to ma chyba każdy kupując D600 - kurz jest w kazdym chyba aparacie, jak nie od razu to po parunastu/ parudziesięciu/ paruset zdjęciach.
Co do AFa i drugiego egzemplarza - ależ jasne można brać kolejny i kolejny, jak się kupuje w salonie, ale jak się kupuje zdalnie to już tak różowo nie jest - a) trzeba odesłać, b) sprzedawca musi zwrócić kasę, c) trzeba zakupić kolejny, d) znów poczekać na wysyłkę itd. W dodatku jak sie kupi na FV to z oddaniem będzie problem i wówczas kicha. Można oczywiście poprosić sprzedawcę o przetestowanie AFa, ale... sprzedawca też nie przewidzi, że np. w takich a nie innych warunkach oświetleniowych AF tego cuda będzie bardziej lub mniej zawodny, prawda? A nie przetestuje przecież w każdym możliwym oświetleniu tylko co najwyżej w określonym sztucznym jakie ma u siebie i dziennym (bo to niemal zawsze może).
Przy czym wątpię, że sklepy typu Euro, Electro, OleOle czy inne duże sklepy będą się bawić w testowanie aparatów dla klienta. Wezmą z półki w magazynie konkretny egzemplarz, spakują i koniec (szczególnie jeśli magazyn jest zewnętrzny i prowadzony ptrzez osobną firmę logistyczną).
Na D7k też narzekają a tak się dobrze sprzedaje :shock:
jak ktoś się przywiąże do Nikon(a) to nie widzi wad a tylko zalety :D
ja tak mam i nawet kurzu w D80 nie czyszczę a tylko gruszką go przedmucham (matrycę) :mrgreen:
Irek tylko ja przez te kilka lat może z 10 razy przedmuchiwałem gruchą matrycę d80tki i jest czyściutko nawet na większych f/xx, a w d600 po kilkudziesięciu zdjęciach w większości przypadków już widać syf na matrycy :(
Erie zgadzam się z Tobą w 100%. Szkoda, że wydając pieniądze i to nie małe nie można być pewnym jakości produktu.
irek6311
12-01-2013, 23:06
Nie ma pewnego sprzętu a szczególnie jak ktoś Wesela obsługuje ,
na jednym weselu widziałem fotografa co 3 Nikony miał D300/D700 (te z torby wyciągał i chyba D80 na szyi to wisiało ,
sam zastanawiam się nad D800/D600 ale $ brak a te problemy z D800/D600 mnie nie zrażają to pikuś ,
mam D700 i D80 jako zapas ale z kolegą w wesele się bawimy więc u niego też D700 + D300s to mamy zapas + 3 lampy błyskowe ,
tak na 1/2 etatu bo wyżyć się z tego nie da (konkurencja duża) .
(...) a w d600 po kilkudziesięciu zdjęciach w większości przypadków już widać syf na matrycy :(
Skąd ta pewność i skąd masz te dane? Proszę o źródło.
Nakręcajcie się dalej.
Nakręcajcie się dalej.
z opinii użytkowników tego forum - czyli tych, którzy kupili, mają i robią zdjęcia oraz z serwisów zagranicznych. Zwracam uwagę na opinię użytkowników, a nie maruderów.
Nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać. Starczy, że naprzemiennie robiłem te same kadry D600 i moim D700. Nie robię zdjęć od wczoraj, a wychwycenie tego, że AF w D600 nie trafiał tam gdzie powinien jest banalne.
Drugiego egzemplarza D600 nie miałem.
I żeby była jasność - nigdzie nie napisałem, że wiem (lub uważam), że wszystkie D600 mają uwalony AF, pewnie nie. Napisałem tylko, że paranoją jest tak duży odsetek wadliwych aparatów N w ostatnim czasie. Trafiłem jak trafiłem. Nie mam zamiaru przerzucać dziesiątek sztuk D600, błagać sprzedających by pozwolili mi testować puszki, a następnie je przyjmować, gdy będzie coś nie tak... Sprzedawcy nie są winni, że N ma w dupie kontrolę jakości i liczy na to, że legenda marki dalej działa, a ludzie są ślepi.
A tak z Ciekawości to ile puszek sprawdziłeś, że wyciągnąłeś takie wnioski?
Wydaje mi się, że po prostu miałeś pecha?
Tak, miałem pecha. Pecha ma każdy kto pisze o kurzu w D600. W ogóle to pewnie to ściema, tak dla hecy ludzie na forach na całym świecie o tym piszą, bo się nudzą... wymyślili sobie problem, bo nie mają innych.. Poza tym napisałem, że kurz olewam i godzę się na niego, świadomie, że może być ten "feler". Problemem jednak okazał się tragicznie działający AF. Miałem pecha...
robin102
12-01-2013, 23:18
y ;)
Ja też :) ;)
Przeca to już blisko do D800 choć D600 fajny jest, milusi :)
Nakręcajcie się dalej.
Prz3mo .. a ja nic nie robię tylko się nakręcam ;) no .. bo nudzi mi się przecież ;)
Który to D800 też został z FJ wycofany z uwagi na problemy z AFem, no wspaniały wybór. :D
robin102
12-01-2013, 23:29
... Problemem jednak okazał się tragicznie działający AF. Miałem pecha...
A co tam za pech do serwusa go, a potem do roboty żeby na siebie skurczybyk zarobił :)
Który to D800 też został z FJ wycofany z uwagi na problemy z AFem, no wspaniały wybór. :D
A skad ta cudowna teoria ? :)
Robin, powiem Ci jedno. Bardzo, ale to bardzo żałuję, że sprzedałem jednego D700.
robin102
12-01-2013, 23:31
No przecież ustaliliśmy, że to nie z powodów tech tylko ruska wycieczka zamówił w Nikonie i wszystko wykupili :)
No przecież ustaliliśmy, że to nie z powodów tech tylko ruska wycieczka zamówił w Nikonie i wszystko wykupili :)
W sklepach mówią co innego.
Nakręcajcie się dalej.
z opinii użytkowników tego forum - czyli tych, którzy kupili, mają i robią zdjęcia oraz z serwisów zagranicznych. Zwracam uwagę na opinię użytkowników, a nie maruderów.
Tak tak, policzyłeś liczbę osób, które widzą problem z kurzem po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć - liczyłeś tu na forum i na serwisach zagranicznych (może pochwal się jaka to liczba), przy tym oczywiście znasz liczbę użytkowników D600 na tych wszystkich forach (również tych osób, które w temacie się nie wypowiedziały, zdradź nam ile to osób). Rozumiem, że z porównania obu liczb wyszło ci:
(...) a w d600 po kilkudziesięciu zdjęciach w większości przypadków już widać syf na matrycy :(
Gratuluję! :D
robin102
12-01-2013, 23:43
Który to D800 też został z FJ wycofany z uwagi na problemy z AFem, no wspaniały wybór. :grin:
No przecież ustaliliśmy, że to nie z powodów tech tylko ruska wycieczka zamówił w Nikonie i wszystko wykupili :smile:
Robin, powiem Ci jedno. Bardzo, ale to bardzo żałuję, że sprzedałem jednego D700.
-------------------------------------------------------------
Przemek to nie żałuj ani chwili, nie ma co se głowy wałkiem wiązać tylko po prostu kup na powrót z kilkoma tysiami przebiegu poniżej 6 tys zł kupisz siedemsetkę bankowo. Ja tam sobie jedną na zapas kupiłem do wersalki wrzuciłem :)
A nawet jak na tej operacji stracisz -dołożysz z par stówek to tez się nic nie stanie,. pieniądz rzecz nabyta, a zdrowie nerwy niestety jakoś łatwo odchodzą, a trudniej przychodzą i to drożej.
Aj miałem w sumie 3 sztuki D300 z żadnego pod względem AF nie byłem zadowolony jak z poczciwego D200 nikt mi dziś nie powie,z e D300 ma dobry AF tak czuły i precyzyjny jak w D200 , choć jest możliwość że miałem mega -hiper-biper -sryper pecha mogąc wybierać przy kupnie każdego z kilku sztuk co były na stanie. W sklepie było całkiem dobrze w akcji na weselu makabra.
Ps. sąsiadka pracowała w EURO AGD kierowniczka stoiska wiec se wybierałem, przebierałem do znudzenia:)
A pamiętam zjeść mnie chcieli tu na forum, że o kijowym AF w D300 śmiałem coś napisać.
Przemek to nie żałuj ani chwili, nie ma co se głowy wałkiem wiązać tylko po prostu kup na powrót z kilkoma tysiami przebiegu poniżej 6 tys zł kupisz siedemsetkę bankowo. Ja tam sobie jedną na zapas kupiłem do wersalki wrzuciłem :)
No właśnie z tego co wiem to Przemek miał duże problemy z zakupem takowej D700tki stąd zdecydował sie w końcu na D600.
Ps. sąsiadka pracowała w EURO AGD kierowniczka stoiska wiec se wybierałem, przebierałem do znudzenia:)
A pamiętam zjeść mnie chcieli tu na forum, że o kijowym AF w D300 śmiałem coś napisać.
Nie kazdy ma takie sąsiadki :(.
Tak tak, policzyłeś liczbę osób, które widzą problem z kurzem po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć - liczyłeś tu na forum i na serwisach zagranicznych (może pochwal się jaka to liczba), przy tym oczywiście znasz liczbę użytkowników D600 na tych wszystkich forach (również tych osób, które w temacie się nie wypowiedziały, zdradź nam ile to osób). Rozumiem, że z porównania obu liczb wyszło ci:
wigi :) dzięki za gratulacje ;) doprawdy wdzięczny jestem ;)
wybacz, ale temat ten zbyt długo śledzę i nie będę się zapuszczał w złośliwe zresztą z Twojej strony dyskusje z Tobą. Nie próbuje Cię przekonywać, ani nikogo innego - daruj sobie zatem. Prześledź sobie bracie forum, poczytaj (także inne źródła ) i wyrób swoje zdanie. Ja nie twierdzę, że wszystkie wypuszczone d600tki są trafione, ale problem ISTNIEJE. Sorry nie będę się już przepychał i nie mam zamiaru nic udowadniać mam swoje zdanie ;) uszanuj to. Jeśłi masz swoje to przedstaw, a nie szczyp pod stołem ;D
Tak tak, policzyłeś liczbę osób, które widzą problem z kurzem
Skoro na wszystkich forach (nie tylko nikoniarskich) zauważono problem z syfem i AF, tzn, że spory odsetek aparatów ma te problemy.
Bambello
12-01-2013, 23:55
Nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać. Starczy, że naprzemiennie robiłem te same kadry D600 i moim D700. Nie robię zdjęć od wczoraj, a wychwycenie tego, że AF w D600 nie trafiał tam gdzie powinien jest banalne.
Drugiego egzemplarza D600 nie miałem.
I żeby była jasność - nigdzie nie napisałem, że wiem (lub uważam), że wszystkie D600 mają uwalony AF, pewnie nie. Napisałem tylko, że paranoją jest tak duży odsetek wadliwych aparatów N w ostatnim czasie. Trafiłem jak trafiłem. Nie mam zamiaru przerzucać dziesiątek sztuk D600, błagać sprzedających by pozwolili mi testować puszki, a następnie je przyjmować, gdy będzie coś nie tak... Sprzedawcy nie są winni, że N ma w dupie kontrolę jakości i liczy na to, że legenda marki dalej działa, a ludzie są ślepi.
Tak, miałem pecha. Pecha ma każdy kto pisze o kurzu w D600. W ogóle to pewnie to ściema, tak dla hecy ludzie na forach na całym świecie o tym piszą, bo się nudzą... wymyślili sobie problem, bo nie mają innych.. Poza tym napisałem, że kurz olewam i godzę się na niego, świadomie, że może być ten "feler". Problemem jednak okazał się tragicznie działający AF. Miałem pecha...
Problem kurzu również olewam, do puki mi nie przeszkadza w pracy.
Pisząc o Twoim pechu miałem na myśli problem z AF, który u mnie działa bez zarzutów.
Oczywiście nie mam zamiaru Cię namawiać na kupno tej puszki, tylko obawiam się że może wyciągasz pochopne wnioski i niepotrzebnie się denerwujesz.
Zresztą to nie mój biznes i życzę powodzenia.
No właśnie z tego co wiem to Przemek miał duże problemy z zakupem takowej D700tki stąd zdecydował sie w końcu na D600.
"Duże problemy" to za mocno powiedziane. Po prostu cały czas biłem się z myślami... :) D600, D800, czy jednak kolejny D700. Gdy zdecydowałem, że poszukam znów D700... nikt nie miał (a ten któremu sprzedałem moją - jest mega zadowolony i już nie odda :) ). Zaryzykowałem więc D600... nie wyszło. Najgorsze, że mam chęć na film, tydzień temu urodził mi się drugi syn, fajna sprawa móc nakręcić jakiś fajny filmik, a z tego co się "chwilę" pobawiłem filmem w D600, to myślę, że załapałbym bakcyla filmowca i zaczął jakieś tam tworzyć.
josephebeloki
13-01-2013, 00:01
Mam dość... ja mam dość. Przeżyłem gehennę z D7000 (AF oczywiście). Oddałem do serwisu, ukradli w serwisie D7000 => taki mam oficjalny komunikat . Kasę zwrócili. Potem kupiłem D700 i mnie oszukali, kasę zwinęli i uciekli => Allegro POK oddało pieniądze. Teraz chcę kupić już w końcu po nauczce, porządny D600 no już bez usterek bez niespodzianek => dalej jakieś jaja. Tracę wiarę do NIKONA... serio.
A miałem jeszcze Pentax K-5 => 0 problemów technicznych. Akurat musiałem sprzedać sprzęt bo z kompatybilnością lamp problemy. Ale sama puszka 0 jakiś herezji typu AF, kurz itd... Nie wiem czy Nikon sobie robi jaja czy co.
Nie wiem czy nie iść w stronę Canon bo tam się takie tematy w ogóle NIE PORUSZA. Tam się porusza tematu typu KTÓRY KORPUS, KTÓRE SZKŁO WYBRAĆ. A nie 95% postu to PROBLEMY Z ZALANEJ FABRYKI , BO SOBIE TOKAREK NIE UMYLI ;/
Problem kurzu również olewam, do puki mi nie przeszkadza w pracy.
Pisząc o Twoim pechu miałem na myśli problem z AF, który u mnie działa bez zarzutów.
Oczywiście nie mam zamiaru Cię namawiać na kupno tej puszki, tylko obawiam się że może wyciągasz pochopne wnioski i niepotrzebnie się denerwujesz.
Zresztą to nie mój biznes i życzę powodzenia.
Bambello, powtórzę po raz TRZECI. Nie napisałem nigdzie, że wiem czy twierdzę, że problem z AF dotyczy każdego D600. Doświadczyłem tego w tej sztuce, którą miałem kupić. Zraziłem się i tyle.
Mam dość... ja mam dość. Przeżyłem gehennę z D7000 (AF oczywiście). Oddałem do serwisu, ukradli w serwisie D7000 => taki mam oficjalny komunikat . Kasę zwrócili.
Zaraz, zaraz... późno już, więc może źle Cię zrozumiałem. Ukradli Ci D7000 w serwisie Nikona? :shock:
Skoro na wszystkich forach (nie tylko nikoniarskich) zauważono problem z syfem i AF, tzn, że spory odsetek aparatów ma te problemy.
Alf, z tym sporym odsetkiem to mogę się zgodzić, dobrze to ująłeś (zresztą martwi mnie to, bo zdecydowałem się na zakup D600) ale kategorycznego stwierdzenia:
nie mogłem przemilczeć. ;)
josephebeloki
13-01-2013, 00:16
Bambello, powtórzę po raz TRZECI. Nie napisałem nigdzie, że wiem czy twierdzę, że problem z AF dotyczy każdego D600. Doświadczyłem tego w tej sztuce, którą miałem kupić. Zraziłem się i tyle.
Zaraz, zaraz... późno już, więc może źle Cię zrozumiałem. Ukradli Ci D7000 w serwisie Nikona? :shock:
Oddałem korpus do naprawy AF. Dostałem ze sklepu, informację, że puszkę zgubili w serwisie i muszą mi kasę zwrócić, a nowych nie ma ( to był zastój wtedy , deficyt puszek). Nie wiem... zaproponowali Pentax K-5. Dali spory rabat z przeprosinami.... W sumie po próbach testach pomyślałem okej biorę. Puszka cudo--> ale PTTL nie bardzo ;/ No to sprzedałem w sumie po cenie kupna bo rabat miałem. Ale złego słowa na korpus typu KURZ , czy AF to nie mogę powiedzieć. Dokupiłem Sigme 30mm f1.4 no bajka.
Potem przerzuciłem się i chciałem Nikon D700 to kupiłem na Allegro i mnie wyru.... Allegro oddało kasę.
Ja chcę w kocu kupić porządny sprzęt. Nikon nie daje rady, Pentax ma problemy z lampami => To może Canon? :) Dzisiaj miałem kupić D600 jeszcze się powstrzymałem, bo chcę jeszcze kupić 35mm i 85 => f1.8 nikkor.
Współczuję... masakra... :(
Fotografujesz zawodowo? Hobbystycznie?
Jeśli nie masz dużo gratów Nikona, to Canon 6d wydaje się bardzo ciekawym aparatem. I przynajmniej jego producent przyznaje się, do usterek, jeśli takowe mają miejsce.
Borat1979
13-01-2013, 00:22
Jaki problem z AF? Może coś mnie ominęło.
josephebeloki
13-01-2013, 00:27
... kurde usunąłem sobie wypowiedź ;/ bo zakładki pomyliłem ;)
Z drugiej strony, jest też takie powiedzenie... wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma... :(
Jeśli jednak Nikon, a nie zależy Ci na filmie, to może jednak D700? Tylko z osobistym odbiorem.
josephebeloki
13-01-2013, 00:52
Przyjaciel mi powiedział dzisiaj dobre zdanie "...i jeszcze sprawa - Polska może być traktowana jako trzeci świat, i mogą do nas trafiać gorsze egzemplarze"
Chociaż: http://www.lensrentals.com/blog/2012/10/d600-sensor-dust-issues
Here is a list of sensor dust/no dust and serial numbers. Looks like the 305XXXX ( USA )range is starting to look good:
SN Dust?
3003402 yes
3008261 yes
3009000 no
3009205 yes
3009205 yes
3010000 yes
3011000 yes
3014806 yes
3020000 yes
3022512 yes
3025891 yes
3030000 yes
3034000 yes
3034000 yes
3045266 no
3050000 no
3051900 no – ?
3055000 no
3057000 no
5603563 no
6029600 yes
8016885 yes
Data aquired from D600 owners on Nikonians forum
On December 6, 2012 at 12:58 PM
Rich said:
SN Dust?
3003402 yes
3008261 yes
3009000 no
3009205 yes
3009205 yes
3010000 yes
3011000 yes
3014806 yes
3020000 yes
3022512 yes
3025891 yes
3030000 yes
3034000 yes
3034000 yes
3045266 no
3050000 no
3051900 no – ?
3055000 no
3057000 no
5603563 no
6029600 yes
8016885 yes
ALE SIET ... ZNOWU :/
Przyjaciel mi powiedział dzisiaj dobre zdanie "...i jeszcze sprawa - Polska może być traktowana jako trzeci świat, i mogą do nas trafiać gorsze egzemplarze"
Nie ma to znaczenia raczej, bo USA to raczej nie jest "trzeci świat", a spora (wigi mam nadzieję że do określenia spora nie będziesz miał zastrzeżeń) ilość użytkowników dpreview i nikonrumors jest właśnie z USA i narzeka na te same problemy. Podobnie Niemcy, Anglicy itd - te same problemy i takie samo zachowanie Nikona. Troche tylko inne przepisy związane ze zwrotami oraz trochę inne relacje ceny do zarobków, dzięki czemu klientów ichnich to troszkę mniej boli.
josephebeloki
13-01-2013, 01:01
Źródło: http://www.lensrentals.com/blog/2012/10/d600-sensor-dust-issues
NA BOGA: ZNOWU BUBEL :/
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/summationsml-1.jpg
źródło (http://www.lensrentals.com/blog/media/2012/10/summationsml.jpg)
"...D600 shutter curtain, recessed, showing fairly large gap around the shutter. Image Aaron Closz..."
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/d6001024x687-1.jpg
źródło (http://www.lensrentals.com/blog/media/2012/10/d600-1024x687.jpg)
Kolego josephebeloki, to już było w tym temacie :)
josephebeloki
13-01-2013, 01:08
Kolego josephebeloki, to już było w tym temacie :)
Aha... to sory na 80 stronie stanąłem :)
Borat1979
13-01-2013, 01:13
Źródło: http://www.lensrentals.com/blog/2012/10/d600-sensor-dust-issues
NA BOGA: ZNOWU BUBEL :/
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/summationsml-1.jpg
źródło (http://www.lensrentals.com/blog/media/2012/10/summationsml.jpg)
"...D600 shutter curtain, recessed, showing fairly large gap around the shutter. Image Aaron Closz..."
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/d6001024x687-1.jpg
źródło (http://www.lensrentals.com/blog/media/2012/10/d600-1024x687.jpg)
Jezu, to już 100 razy było wałkowane.
grissley
13-01-2013, 01:22
tydzień temu urodził mi się drugi syn, fajna sprawa
Potwierdzam - tylko ze 3 niańki by się przydały. Przynajmniej dopóty, dopóki młodzież nie osiągnie wieku umożliwiającego wspólną zabawę ;)
Przeczytaj choćby ten wątek ;)
post 3029: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3001393&postcount=3029
post 3314: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3021337&postcount=3314
---
dzisiaj w końcu znalazłem chwilę by w ogóle poza sprawdzeniem wszystkich pól AF po czwartkowym wyjsciu z serwisu zobaczyć jak się trzyma kurz,
ale zanim to zrobiłem odpaliłem Tamrona by sprawdzic czy dziala tak jak poprzednio, wydaje mi sie ze jest mniejszy BF tym razem (wtedy mikrokalibracji nie starczyło bo po korekcji ustawionej na 20 nadal był minimalny bf) ale nie zważając na to zobaczyłem WIELKĄ PLAMĘ po środku zdjęcia,
zaczalem sie martwic ze matryca juz jest naoliwiona, ale co sie okazalo? obiektyw pod przednią soczęwką po środku ma gruby biały paproch, pójdzie do czyszczenia..
co do paprochów na matrycy, okazało się, że jest ich 8-9, podniosłem lustereczko, przedmuchałem, sprawdziłem ponownie i już tylko 4:
2 w lewym górnym rogu, jeden w prawym gornym i jeden w dolnym prawym wiec jest cacy (przy f.22) potem porobilem kilka strzałów
i calosc sie prezentuje tak, ze w gornej polowie zdjecia od lewej do prawej jest jakies 20 paprochów, z czego bez podnoszenia kontrastu przy f22 widocznych jest na oko 5szt a nastepne pięc przy zblizeniu 100%
Mnie zniechęcał sam sprzedawca D600. Naprawdę. On jeszcze bardziej niż my ma dość tego, co Nikon wyprawia, bo ma problem ze sprzedażą tego badziewia.
Aparat ma świetną matrycę, jest całkiem OK, ale niedbałość, z jaką Nikon wypuszcza na rynek swój sprzęt, zakrawa na jakąś KPINĘ! Nie przypominam sobie problemów z AF, w moim mieszkaniu z D80, który to jest przecież w porównaniu do D600, "złomem". Miał pewnie prosty jak cep moduł AF, tyle tylko, że jakoś AF nie miał problemów w tak "niespotykanym" (LOL) oświetleniu jak żarówki (zwykłe) i halogeny...
dziwną sztukę trafiłeś, rozumiem, że ja miałem problemy z AF który w 90% pól nie ostrzył,
ale przed chwilą jak sprawdzałem go (i w czwartek) ostrzy w punkt,
większość zdjęć "tworzę" w sztucznym oświetleniu i szczerze wszystkie te próbne które stworzyłem przedwczoraj i dzisiaj i te do których się przymierzałem trafiały w punkt, 16-35 trafia wręcz idealnie, nie zauwazylem potrzeby do mikrokalibracji chociazby o +/-1 jesli jednak chodzi o Tamrona 28-75 to z nim jak byly problemy to po serwisie nadal są z BF jednak przed serwisem 26.12 sprawdzalem podlaczonego do niego 35/1.4G, 35/1.8 i 85/1.8 i ze wszystkimi tymi szklami działał w punkt jak bajka więc ze swoja puszke wynużam tezę, że z nikkorami d600 dziala idealnie ale juz z innymi markami stwarza male problemy, co nie zmienia faktu, że po mikrokalibracji nawet ten stary tamronik dziala duuuuzo lepiej niz na d80 ktorego i Ty masz
szczerze przed chwilą porównałem to co widze na monitorze z tym co widze w d600 i oprocz slabszej jakosci odwzorowania kolorow w porownaniu z monitorem to zadnego zazielenienia na mojej sztuce nie zauwazylem
no to życzę powodzenia, gdyż z d800 teoretycznie wiecej mozliwych problemów, z lewym AF ktory ma praktycznie kazda sztuka to juz powinni w folderach reklamowych pisac ale jesli chodzi o kurz to chociazby Leśny Władek (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=38186) może Ci potwierdzic ze tak jak trafil na dobrą sztukę d600 która mu praktycznie nie kurzyła to zmienił ten aparat dla d800 zeby miec szerzej rozstawione pola AF i mu kurzy..
rozumiem Wigi, ze masz na mysli zeby nie uogólniać ale spójrzmy prawdzie w oczy, 99% aparatów kurzy, jakis ich odsetek ma problemy ze zbierajacym sie olejem na matrycy (tutaj mozna przytoczyc ze nawet d700 mial z tym problemy wiec to zadna nowosc - przynajmniej mowie tu o sztuce d700 z ktora mam doczynienia "po rodzinie" ), ale jednak porozmawialem sobie z jedna osoba gdy sie dowiadywalem co zrobic z moim niedzialajacym AF-em i ze nie moge zwrocic towaru bo jest na rękojmi, miły Pan w sluchawce z e-fotojokera powiedzial mi, ze praktycznie w kazdej sztuce sa problemy z kurzem i tez sie dziwi ze Nikon sam sobie strzela w stope z tym ze nowe nikony d600, d800 i d4 praktycznie wszsytkie maja z tym problem, jednak byl pewien zdziwienia gdy uslyszalem o moim niedzialajacym AF ;)
josephebeloki
13-01-2013, 04:51
Dobra ... 245 strona. , nie daje rady więcej -> idę spać :)
Ale z tego co patrzę na
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forums.dpreview.com/files/t/TS560x560~aa5118587cbb450bbd217ef6d3d68fff)
to po prostu sypie się całość. Zły materiał , jakaś nowinka technologiczna, która się rozlatuje. I jak cały aparat jest zrobiony z takiego materiału... to się całość będzie sypać... podejrzewam, że czyszczenie matrycy jeszcze w tyłek daje temu materiałowi... albo inaczej => przez ultradźwięki on się rozkrusza , nie testowano tego materiału przy czyszczeniu matrycy. Po za tym, każde walnięcie lustra to kolejna porcja cudownego materiału.
Radzę to licznikiem Geigera zbadać. Może być to coś z FUKUSHIMY :). Żarty żartami, ale handlują tymi radzieckimi zegarkami napromieniowanymi przez Czarnobyl ;/
Jutro doczytam dalej bo już 4 nad ranem.
Pozdro.
Fraglesso
13-01-2013, 10:47
Prz3mo nie trafił dziwnej sztuki, u mnie jest podobnie. W świetle żarowym mam na 5 szkłach mega BF. Korekta ustawiona na -20 ledwo ogarnia ten problem. A w świetle dziennym mam tylko na N85/1.8 BF który koryguje w pełni na -10. Myślałem, że mi się przewidziało i na siłe szukam problemu, ale żona marudzila że foty nieostre, więc sprawdziłem nawet na tablicach... sytuacja się powtórzyła. Światlo żarowe na 5 szklach BF do korekty na -20, a w świetle dziennym wszystko jest ok. Jeszcze sprawdzę, czy na D700 mam to samo, ale jakoś nie sądze :(.
Do tego analogiczną sytuacje miał Prz3mo, co utwierdza mnie w przekonaniu, że to nie moje przewidzenie.
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
dawidst22
13-01-2013, 10:56
Ja dodam, tak dla rozluźnienia atmosfery (jeśli jeszcze ktoś nie widział) filmik fajnie pokazujący jakość obrazu z D600, a żeby nie było zbyt pięknie, można przewinąć na około 1:21, lub po prostu podziwiać fajnie zrealizowany film tym aparatem :)
http://www.youtube.com/watch?v=q1arahAKtx0
Leśny Władek
13-01-2013, 11:01
Potwierdzam co Anar napisał. Mój D800 też się niestety syfi. Nie tak jak D600, ale różowo niestety nie jest. A zrobiłem do tej pory tylko 600 zdjęć.
Widać teraz wszystko się syfi ale mam to gdzieś bo na szczęście nie mam problemów z bocznym skrajnym punktem AF (przynajmniej na razie) jak innym się często zdarza.
Ja dodam, tak dla rozluźnienia atmosfery (jeśli jeszcze ktoś nie widział) filmik fajnie pokazujący jakość obrazu z D600, a żeby nie było zbyt pięknie, można przewinąć na około 1:21, lub po prostu podziwiać fajnie zrealizowany film tym aparatem :)
http://www.youtube.com/watch?v=q1arahAKtx0
juz to pokazywalem,
lepiej jednak obejrzeć m-off niż ten co pokazales:
http://www.youtube.com/watch?v=XB7C1QUfkio&feature=share&list=PL34C55FE59290F04A
Leśny Władek
13-01-2013, 11:37
Filmik kozak. Chłopaki wymiatają ale D600 też wymiata!
przespol
13-01-2013, 12:12
Kurcze niezła klapa z tym AF w świetle żarowym :/
Wiecie jak to jest z zakupem w e-fotojokerze (odbiór w salonie)? Czy można oddać sprzęt po sprawdzeniu w domu przy odpowiednim świetle? Czy zostaje tylko serwis (robią takie rzeczy)? W ich salonach chyba jest światło jarzeniowe, zmieszane z dziennym, więc ten test na miejscu za wiele nie da.
Czytając ten wątek, można się nieźle zirytować. Wymieniłem szkła - w tym na takie ze śrubokrętem, których nie wspiera D5000. Kasę mam odłożoną już od 2 miesięcy i czekam na rozwój sytuacji. Już zacząłem się oswajać z myślą o kurzu i częstym czyszczeniu. Ale te kolejne kwiatki zaczynają mnie dobijać. Już zacząłem się rozglądać za używanym D700 na fakturę, ale wybór raczej mizerny. D600 to idealny aparat dla mnie. Tylko te ekstra ficzery, o których Nikon zapomniał wspomnieć w broszurze! Fak.
---
no to życzę powodzenia, gdyż z d800 teoretycznie wiecej mozliwych problemów, z lewym AF ktory ma praktycznie kazda sztuka to juz powinni w folderach reklamowych pisac ale jesli chodzi o kurz to chociazby Leśny Władek (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=38186) może Ci potwierdzic ze tak jak trafil na dobrą sztukę d600 która mu praktycznie nie kurzyła to zmienił ten aparat dla d800 zeby miec szerzej rozstawione pola AF
Anar wiem, że d800tka też nie jest bez wad. Nie chcę się wgłębiać za bardzo w temat kurzu w d600, ale jeśli mam wybierać między problemem łuszczącego się materiału z okolic lustra w d600, a zdechłym jednym z wielu punktów af w d800 to wolę pójść w ten drugi problem, bo pozostałe działają, a żaden materiał się nie łuszczy z wnętrza puszki. Kurzyć się będzie jak każdy aparat i to mi nie przeszkadza. Pomijając fakt, że te aparaty różnią sie same w sobie to jeśli mam odnosić się do niedoróbek w nich potencjalnie występujących to wolę iść w d800. Moją starą d80tke przedmuchiwałem przez te lata może z 10 razy i były to paprochy z zewnątrz, a nie z elementu z wnętrza puchy. Reasumując wolę jeden af mniej niż ciągłe wku.... Się na paprochy, szczególnie że potem zdjęcia muszę oddać klientom. Wigi mnie wyśmiał, ale przecież to nie jest wydumany przeze mnie problem i nie występuje rzadko. Jeśli to komuś nie przeszkadza to ok - bierze i kupuje. Ja pomimo tego, że uważam, że d600 to naprawdę ciekawy aparat, nie zamierzam potem się użerać z czyszczeniem matrycy i zdjęć bardziej niż przywyklem- czas to pieniądz i dlatego idę w 800tkę, pomimo innych problemów z nią związanych.
zbiku1981
13-01-2013, 13:01
Ja tam żadnych problemów w świetle żarowym nie mam, ilość paproszków się też nie zwiększa ile miałem na początku tyle mam i teraz.Chociaż zrobiłem tylko 1000zdjęć. Kupując wybrałem najwyższy nr seryjny- wtedy było to 605...
Potwierdzam co Anar napisał. Mój D800 też się niestety syfi. Nie tak jak D600, ale różowo niestety nie jest. A zrobiłem do tej pory tylko 600 zdjęć.
Widać teraz wszystko się syfi ale mam to gdzieś bo na szczęście nie mam problemów z bocznym skrajnym punktem AF (przynajmniej na razie) jak innym się często zdarza.
Więc też różowo nie jest ..... :( Jakość siadła, że hej. Przynajmniej mniej niż d600. Apowiedz proszę czy to syfi z zewnątrz czy jednak coś się w środku dzieje, bo to imho jest ważne.
paprochy w D800 to plamki oleju - do wyczyszczenia szpatulka i plynem - generalnie z mojego doswiadczenia praktycznie wszystkie nowy body odrobine pluja olejem na matryca (przez pierwsze 2-3 tys klatek) a pozniej jest jest spoko
w D800 po prostu niektore egzmeplarze pluja troche bardziej, jakby ktos przesadzil ze smarowaniem - natomiast nie jest to wada w sensie, ze jakies materialy do niczego czy cos, a raczej upeirdliwosc, ktora w pierwszym okresie uzytkowania aparatu wymaga po prostu czestszego czyszczenia - pozniej problem samoczynnie znika
generalnie to jest tak - ze osoby, ktore samodzielnie czyszcza matryca to temat zalatwiaja w domu w ciagu 5 minut - natomiast jak ktos nie boi, nie chce, nie umie itd. to ma z tym problem... bo trzeba oddac do czyszczenia, poczekac, zaplacic etc.
Kurcze niezła klapa z tym AF w świetle żarowym :/
Wiecie jak to jest z zakupem w e-fotojokerze (odbiór w salonie)? Czy można oddać sprzęt po sprawdzeniu w domu przy odpowiednim świetle? Czy zostaje tylko serwis (robią takie rzeczy)? W ich salonach chyba jest światło jarzeniowe, zmieszane z dziennym, więc ten test na miejscu za wiele nie da.
Nie ma mozliwości oddania - wszędzie wiszą tabliczki "zwrotów nie przyjmujemy". Więc tylko serwis.
Leśny Władek
13-01-2013, 13:14
Nie mam pojęcia ale często zmieniam obiektywy więc może z zewnątrz. Jeremmy, gdyby nie więcej pół AF to nie zmieniłbym z D600 na D800. D800 to trochę duży klocek. D600 jest bardziej poręczny. Jeżeli dla Ciebie jest tylko istotne kurzenie to mimo wszystko brałbym D600. D800 też będziesz musiał przedmuchiwać.
D800 ma też przewagi nad D600. Poza szerszym AF dochodzi poręczna guzikologia.
Ja wiem, wszyscy narzekamy na syfienie matrycy i mamy rację ale Panowie, trochę sami się nakręcamy. Gdyby nie "afera kurzowa" to nie przywiązywalibyśmy tyle wagi/uwagi do kurzenia tylko byśmy focili i od czasu do czasu przedmuchali.
Nie psujmy sobie przyjemności z nabycia/użytkowania naprawdę super aparatów D600/D800 ;)
edit:
Kichu ale fajne foty robisz
...Ja wiem, wszyscy narzekamy na syfienie matrycy i mamy rację ale Panowie, trochę sami się nakręcamy. Gdyby nie "afera kurzowa" to nie przywiązywalibyśmy tyle wagi/uwagi do kurzenia tylko byśmy focili i od czasu do czasu przedmuchali.
Nie psujmy sobie przyjemności z nabycia/użytkowania naprawdę super aparatów D600/D800 ;)
Leśny Władek tak jak już pisałem parę razy różnym ludziom - analogicznie cieszmy się nabytkiem nowego autka, cóż z tego, że "czwóreczka" nie wchodzi, autko jest super i jeździ prawda. A ta czwóreczka to takie tam nakręcanie się. Autko wg specyfikacji jest super i jeździ się nim nim wspaniale.
Przestańmy tłumaczyć producentów z niedoróbek, bo już zaakceptowaliśmy, że szkła nie są poprawnie kalibrowane w fabrykach - amatorzy to akceptują bo mają ciemne szkła i tego nie zauważają, a bardziej rozwinięci użytkownicy jasnych szkieł sobie zrobią sami mikrokalibrację (ewentualnie idąc do sklepu zamówią sobie po 5 szt szkła i wybiorą jedną, tylko co potem z resztą). Co będzie następne? Rozszerzenie mikrokalibracji do zakresu megakalibracji +/-50? Zmusza się nas do zaakceptowania kurzu i oleju to co będzie kolejne? Mamy już jakieś źle docięte/ wyszlifowane elementy w topowych szkłach, które skutkują wewnętrznymi mikrorefleksami? To może pozwólmy rozszerzyć to na wszystkie szkła - Nikon na każdej sztuce na obróbce elementów zaoszczędzi po parę centów (w skali milionów sztuk zrobią się z tego miliony USD). Podobnie odkręcające się śrubki wewnątrz blokujące obiektyw (też z górnej półki), które w konsekwencji prowadzą do naprawy... płatnej przez użytkownika? Wyrazić pozostaje nadzieję, że to nie celowe działanie mające na celu dodatkowy zarobek Nikona.
Odklejającą się gumę przez litość pominę, bo to problem był głównie estetyczny (choć nie tylko).
PS Apropos "czwóreczki" to właśnie jak kolega odbierał samochód też mu próbowano wmówić, że wszystko jest ok, że ma się cieszyć nabytkiem i "się dotrze". Stwierdził że nie odbierze samochodu i żąda zwrotu zaliczki wraz z odsetkami. Skończyło się tym, że po wielu pismach między nim, salonem i rzecznikiem konsumentów samochodu nie odebrał... bo musiała być wymieniona skrzynia biegów (a kto chciałby mieć nówkę od razu po dość istotnym serwisie). Dostał nowy samochód, zgodny z zamówioną specyfikacją, w dodatku z rabatem i przeprosinami.
Leśny Władek
13-01-2013, 13:43
To co mamy zrobić....? Kupić Canona?
Nigdy, chyba że poprawią ergonomię obsługi. Nie umiałem zdjęcia zrobić, przysłony ani czasu dobrać. No nie ogarniam i już, a podejrzewam że w Canonie z jakością też do końca nie jest wesoło.
Trudno się nie zgodzić. Produkuje coraz drożej i coraz gorzej. Nie chcę snuć tu opowieści jak dziadek w fotelu z fajką, ale kupiłem w 2001 roku Canona A-1, który miał już bogatą przeszłość (wyprodukowany 1979) i robiłem nim zdjęcia do 2008 roku, potem go sprzedając. Nie wspominam, że dwa razy wymieniłem w nim baterię i raz był na smarowaniu świszczącego lustra. Zero, zero problemów a model na tamte lata był najbardziej zaawansowaną lustrzanką jeśli chodzi o elektronikę, pełne tryby P, Av, Tv, wyświetlacze LCD przysłony i migawki w wizjerze. Wg. mnie dawniej produkowało się mniej, relatywnie do wypłat drogo, ale kontrola jakości i przygotowanie produktu do produkcji stało na wyższym poziomie.
Nigdy, chyba że poprawią ergonomię obsługi. Nie umiałem zdjęcia zrobić, przysłony ani czasu dobrać. No nie ogarniam i już, a podejrzewam że w Canonie z jakością też do końca nie jest wesoło.
Nie wiem jak jest w Canonie, więc nie będę tego typu rad dawał. Prędzej bym dawał takie rady jak w przypadku tego samochodu - nie odbierać takiego sprzętu z wadami oraz egzekwować (choćby przez sądy) jakość produktów, za które płacimy. Może wówczas producenci zaczną nas traktować poważniej.
Leśny Władek
13-01-2013, 13:58
Erie a czym Ty focisz tak swoją drogą?
Erie a czym Ty focisz tak swoją drogą?
najczęściej... komórką SGS II... bo jest pod ręką, potem w kolejności D700 (komercja) i ponad 7-letni D80 (na wycieczkach bo lżejszy), który o dziwo do tej pory mimo zrobionych dziesiątek tysięcy zdjeć ma wciąż czystą matrycę (ale to "biały kruk" bo nie prześwietla na matrycowym :D)
Leśny Władek
13-01-2013, 14:06
No właśnie D700.... ale nie bądź taki cwany kochany kiedyś (pewnie już niedługo) będziesz musiał kupić coś nowego a wtedy...... witamy na pokładzie :)
No właśnie D700.... ale nie bądź taki cwany kochany kiedyś (pewnie nie długo) będziesz musiał kupić coś nowego a wtedy...... witamy na pokładzie :)
Nie sądzę, zajadę D700tkę do cna - to jest dla mnie aparat, który spełnia wszystkie moje potrzeby. Video nie kręcę bo... ze mnie taki sam reżyser jak baletnica, a scenarzysta jak śpiewak. Czułość ISO - nie potrzebuję ISO milion, a rozdzielczość - spokojnie wystarcza 12 megapikseli.
Ale możesz mieć rację, że kiedyś będę kupował nowy aparat i wówczas jednak wolałbym przy posiadanej szklarni zostać przy Nikonie, ale cholera wie czy będzie mi dane.
Prz3mo nie trafił dziwnej sztuki, u mnie jest podobnie. W świetle żarowym mam na 5 szkłach mega BF. Korekta ustawiona na -20 ledwo ogarnia ten problem. A w świetle dziennym mam tylko na N85/1.8 BF który koryguje w pełni na -10. Myślałem, że mi się przewidziało i na siłe szukam problemu, ale żona marudzila że foty nieostre, więc sprawdziłem nawet na tablicach... sytuacja się powtórzyła. Światlo żarowe na 5 szklach BF do korekty na -20, a w świetle dziennym wszystko jest ok. Jeszcze sprawdzę, czy na D700 mam to samo, ale jakoś nie sądze :(.
Do tego analogiczną sytuacje miał Prz3mo, co utwierdza mnie w przekonaniu, że to nie moje przewidzenie.
Czyli jednak... Powiem Ci, że jak ja "odkryłem" te cyrki przy sztucznym świetle to przemknęło mi przez głowę, że możesz mieć tak samo. Bo najpierw pisałeś, że jest OK, a potem że jak w mieszkaniu to lipa.
ps. Jak chcesz to dzwoń, jestem już w domu.
irek6311
13-01-2013, 14:19
Erie mi po aktualizacji softu D80 przestał przepalać na pomiarze matrycowym :D
D80 nie sprzedam a jak się popsuje to Serwis < polubiłem ten aparat ,
D600 kuzyn ma i trochę kurzu na matrycy ale olewa to i zdjęcia robi ...
jak będzie masa kurzu to matrycę mu wyczyszczę bo ma zestaw czyszczący (kupił zaraz z body) < chyba czyta o kurzu w D600 .
Przez problemy opisywane przez użytkowników D600 zdecydowałęm się na zakup drugiego D700. Postanowiłem poczekać jeszcze rok, być może Nikon w tym czasie wypuści coś co nie będzie miało wad, albo kupię sobie używane D600 z taką ilością zrobionych zdjęć, że nie będzie się już pokazywał "kurz".
misiekhel
13-01-2013, 14:44
Ja siedzę na tym forum od kilku dni i już do wczoraj byłem zdecydowany jade i kupuję D600 i koniec z czytaniem o problemach.
Tak było do wczoraj a dziś znowu mam wątpliwości co zrobić :-(
Pomożecie??? ;-)
Ja siedzę na tym forum od kilku dni i już do wczoraj byłem zdecydowany jade i kupuję D600 i koniec z czytaniem o problemach.
Pomożecie??? ;-)
Skąd mamy wiedzieć czy trafisz dobrą sztukę, czy jakąś uwaloną? :(
Pomożecie??? ;-)
Kup, to wciąż jest naprawdę bardzo dobry aparat (cały czas to mówię, tylko, że ma problemy z QC), tylko przetestuj go dokładnie w sklepie (weź ze sobą lampkę biurkową z żarówką i podłącz w sklepie), weź ze sobą coś w stylu LensCala (oczywiście niekoniecznie oryginalnego, może być spokojnie samoróbka).
misiekhel
13-01-2013, 14:59
Nie wiem czy w FJ można podpiąć obiektyw i strzelić kilka zdjęć? A tak na prawdę sam chciałbym być pierwszym który wyjmuje daną puszkę z pudełka a to chyba nie możliwe w naszych sklepach?
Nie wiem czy w FJ można podpiąć obiektyw i strzelić kilka zdjęć? A tak na prawdę sam chciałbym być pierwszym który eyjmuje daną puszkę z pudełka a to chyba nie możliwe w naszych sklepach?
No wiesz, albo rybki albo akwarium - jeśli chcesz przetestowac przed zakupem to nie będzie dziewiczego aparatu w domu, prawda? Tak samo jak inni będą chcieli przetestować - i potem masz w sklepie aparaty z przebiegiem po paręnascie/ parędziesiąt kliknięć. I teraz czy one sa nowe czy nie? Jak ktoś przed Tobą przymierzył buty w sklepie to są nowe czy nie? A jak ubrał płaszcz ktoś inny to czy jest nowy czy nie?
Oczywiście samemu trzeba sobie na to odpowiedzieć i albo mieć ciastko, albo zjeść je - nie da sie mieć qubitowego ciastka.
Nie wiem czy w FJ można podpiąć obiektyw i strzelić kilka zdjęć? A tak na prawdę sam chciałbym być pierwszym który wyjmuje daną puszkę z pudełka a to chyba nie możliwe w naszych sklepach?
Zależy od sprzedawcy. Powiedz, że jesteś "mocno" zainteresowany, i że jak wszystko będzie OK to od razu kupujesz. Powinien się zgodzić.
misiekhel
13-01-2013, 15:07
No wiesz, albo rybki albo akwarium - jeśli chcesz przetestowac przed zakupem to nie będzie dziewiczego aparatu w domu, prawda? Tak samo jak inni będą chcieli przetestować - i potem masz w sklepie aparaty z przebiegiem po paręnascie/ parędziesiąt kliknięć. I teraz czy one sa nowe czy nie? Jak ktoś przed Tobą przymierzył buty w sklepie to są nowe czy nie? A jak ubrał płaszcz ktoś inny to czy jest nowy czy nie?
Oczywiście samemu trzeba sobie na to odpowiedzieć i albo mieć ciastko, albo zjeść je - nie da sie mieć qubitowego ciastka.
No i to też problem, osobiście chyba wolałbym kupić oryginalnie zamknięty, zaklejony niż taki który był macany paluchami po lustrze i matrycy czy coś tam się nie łuszczy przypadkiem.
Zależy od sprzedawcy. Powiedz, że jesteś "mocno" zainteresowany, i że jak wszystko będzie OK to od razu kupujesz. Powinien się zgodzić.
Dzięki prz3mo. Tak zrobię jak się zdecyduję bo po tym co napisałeś od czoraj wieczora mam znowu dylemat :-(
No i to też problem, osobiście chyba wolałbym kupić oryginalnie zamknięty, zaklejony niż taki który był macany paluchami po lustrze i matrycy czy coś tam się nie łuszczy przypadkiem.
No ok, ale wówczas sam siebie pozbawiasz mozliwości sprawdzenia i potem kto ma za to odpowiadać? Sklep umożliwia Ci testy, Ty świadomie z nich rezygnujesz i... "zwrotów nie przyjmujemy", pozostaje tylko reklamacja i serwis. Poza tym nie przesadzajmy - w sklepach nie pracują aż takie lebiegi, które pozwoliłyby na macanie paluchem w komorze lustra.
misiekhel
13-01-2013, 15:16
No ok, ale wówczas sam siebie pozbawiasz mozliwości sprawdzenia i potem kto ma za to odpowiadać? Sklep umożliwia Ci testy, Ty świadomie z nich rezygnujesz i... "zwrotów nie przyjmujemy", pozostaje tylko reklamacja i serwis. Poza tym nie przesadzajmy - w sklepach nie pracują aż takie lebiegi, które pozwoliłyby na macanie paluchem w komorze lustra.
Tak źle i tak nie dobrze. Najlepiej było by mieć wujka w nikonie a najlepiej gdzieś w fabryce. :-)
Borat1979
13-01-2013, 15:23
Poza tym nie przesadzajmy - w sklepach nie pracują aż takie lebiegi, które pozwoliłyby na macanie paluchem w komorze lustra.
Kumpel kupował z rok temu body w Saturnie i już miał brać któryś model Pentaxa ale przed zakupem zajrzał do komory lustra i zobaczył, że na lustrze jest śliczny odcisk palca :lol: Kiedyś kupiłem w Empiku zafoliowany film na DVD po czym otwieram a w środku i nie ma płyty. Różne cuda zdarzają się w sklepach.
Kumpel kupował z rok temu body w Saturnie i już miał brać któryś model Pentaxa ale przed zakupem zajrzał do komory lustra i zobaczył, że na lustrze jest śliczny odcisk palca :lol: Kiedyś kupiłem w Empiku zafoliowany film na DVD po czym otwieram a w środku i nie ma płyty. Różne cuda zdarzają się w sklepach.
No dobra, może w Saturnach itp masowych sklepach, gdzie aparaty leżą na ekspozycji przypięte tylko jakimś kabelkiem i każdy moze je sobie wziąć do ręki to tak się może zdarzyć. Mowa jednak była raczej o salonach FJ, a tam aparat do oglądania świadomie musi wydać sprzedawca i widzi co klient robi.
josephebeloki
13-01-2013, 15:28
Postanowiłem troszkę przygogolować aby zobaczyć jak marka nikon ma się do reszty. W zapytaniu googli wrzuciłem najnowsze puszki producentów ze słowem problemy. Poniżej wyniki z GOOGLI.
Kliknij aby powiększyć
źródło (http://s.z.w.interia.pl/nikoniarze/kurzojad.jpg)
No jak widać... inne marki nie mają problemu z brudem czy śmieciami, czy z systemem AF, posiadają natomiast problemy bardziej softowe niż typowo TECHNICZNO-FIZYCZNO-PRODUKCYJNE.
Miałem kupić Nikona D600 ale niestety cały świat o tym pisze, pokazuje filmy i ostrzega, że z D600 odpada jakaś farba czy coś w ten deseń i niestety NIE KUPIĘ.
Podejrzewam, że nikon się obudzi po kilku latach, jak ludzie się przejadą na puszkach typu D7000 czy D600, a potem zmienią system i sprzedaż spadnie drastycznie.
Nie życzę mu tego ale wszystko w tym kierunku zmierza.
Bardzo mnie cieszy, że Canon potrafi się przyznać i prawdopodobnie pójdę w tą stronę, a Pentax raczej wszystko czystymi rękoma robi i no nie ma takich wątków nawet na forach.
Jak do tej pory zawsze mi tyłek ratowały małpki typu Canon A530 i Canon S2IS => bo mój D7000 miał problemy.
Ja po prostu nie mogę sobie pozwolić kolejny raz na bubla, potrzebuję sprzętu do pracy, chcę zapłacić za sprzęt który będzie sprawny w 100%. Nie interesują mnie półśrodki i kombinacje... chcę już normalności.
Z tego co mówią ludzie i portale o D600, to wynika jakby ktoś kupił SAMOCHÓD któremu spod wycieraczek będzie wyciekał olej/kurz i co 10km bedę musiał myć szybę => jeździć się będzie dało ale CO TO ZA JAZDA?
Kliknij aby powiększyć
źródło (http://s.z.w.interia.pl/nikoniarze/kurzojad.jpg)
Joseph, tak poza tematem - uwaga praktyczna - tego typu obrazki lepiej zapisywać jako PNG a nie JPG. Będą mniejsze i nie ma paskudnej kompresji. Sorry za zboczenie związane z obróbką obrazu, ale naprawdę warto czasem stosować odpowiednie formaty do odpowiednich celów.
lukaszD1x
13-01-2013, 15:40
Fj to też nie jest jakiś ekskluzywny sklep foto , co do saturna czy mm to tylko tanie aparaty są na ogólnej ekspozycji. Tak naprawdę czy to Fj Saturn cz Leica to jak trafia się klient ku.... to nic nie pomoże:)
Fj to też nie jest jakiś ekskluzywny sklep foto , co do saturna czy mm to tylko tanie aparaty są na ogólnej ekspozycji. Tak naprawdę czy to Fj Saturn cz Leica to jak trafia się klient ku.... to nic nie pomoże:)
Alez nikt nie mówi że FJ to jakiś ekskluzywny butik czy coś. Tylko po prostu sprzedawca w FJ pokazując sprzęt (lustrznkę) nie da klientowi wsadzić palucha do komory lustra, bowiem... za uszkodzenia sprzętu materialnie odpowiada sprzedawca. W przypadku molochów gdzie wszystko jest dostępne "na sznurku" można sobie samemu zdjąć obiektyw, założyć inny z drugiego aparatu obok i pies z kulawą nogą nie zajrzy do "klienta". Tylko tam faktycznie kupuje się sprzęt z zamkniętej gabloty lub wręcz zablombowany.
Borat1979
13-01-2013, 15:58
zablombowany.
Jaki?
hostman22
13-01-2013, 16:08
nie każdy ma chyba z tym problemy coraz więcej fajnych zdjęć się pojawia z d7000 jak i d600 a ich użytkownicy problemów nie zgłaszają.
Pytanie dla posiadaczy w d600 tylko z tego elementu się sypie ? http://files.petapixel.com/assets/uploads/2012/11/scratch1.jpg
Jak ktoś ma z tym problemy to czy mogę prosić o więcej zdjęć (w d300 mam trochę inaczej to rozwiązane konstrukcyjnie ;), a pewna myśl mi chodzi po głowie jak się pozbyć problemu)
josephebeloki
13-01-2013, 16:24
Czy ktoś kto posiada D600 mógłby zobaczyć czy:
1. wykrusza się u niego ta farba tak jak pokazał kolega http://files.petapixel.com/assets/uploads/2012/11/scratch1.jpg
2. kurz się jakoś zmniejsza po każdym czyszczeniu czy nasila?
Jaki?
zaplombowany :p, kolejny Ekonet :p
Jaki?
Zablombowany - forma jedynie poprawna . A czym się blombuje jak nie blombownicą ?
Zródło : "Mądrej Głowie". Mann , Materna, Rywiński
Zablombowany - forma jedynie poprawna . A czym się blombuje jak nie blombownicą ?
Zródło : "Mądrej Głowie". Mann , Materna, Rywiński
Ty tak na poważnie? Bo pewnie wielu młodych ludzi to czyta i mogą przyswoić sobie te brednie.
Z telefonu
volkerball
13-01-2013, 17:20
Ty tak na poważnie? Bo pewnie wielu młodych ludzi to czyta i mogą przyswoić sobie te brednie.
Z telefonu
Dokładnie. Aż sprawdziłem w googlach, bo już się bałem, ze znam złą wersję.
grissley
13-01-2013, 17:22
Obstawiam, że poziom zesztywnienia wśród młodzieży jednak nie jest aż tak wysoki.
1. wykrusza się u niego ta farba tak jak pokazał kolega http://files.petapixel.com/assets/uploads/2012/11/scratch1.jpg
U mnie wykrusza się tak samo ale mniej;) wstawiałem już kiedyś fotki jako pierwszy jak d600 dostałem w łapki i sypie mi się też z tej kalpki, która chyba przykrywa czujniki AF czy cuś:)
u mnie tylko na jej narożnikach obłazi.
josephebeloki
13-01-2013, 17:36
O Canon wypuszcza nową lustrzankę 70D we wtorek i szkiełka :) http://www.optyczne.pl/5529-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Z telefonu
Jak najbardziej . :-)
Wystarczy obejrzeć bardzo poważny program krzewiący czystość języka polskiego , jakim był "Mądrej głowie" . Odcinek bodajże pt. "Jak sprawy" - klasyka.
" nie zauważyłem synów na matrycy" kze dobrze że masz zeza zalepił byś całą komorę lustra, nie wspominając o matrycy!!!!!!!!!!
hostman22
13-01-2013, 17:58
U mnie wykrusza się tak samo ale mniej;) wstawiałem już kiedyś fotki jako pierwszy jak d600 dostałem w łapki i sypie mi się też z tej kalpki, która chyba przykrywa czujniki AF czy cuś:)
Blombik sprawdziłem twoją historię i jedynie znalazłem zdjęcia zmywarki :P. Dobra pytanie pomocnicze ;), od tego metalu jest jeszcze kawałek wykładziny do czujników AF (aby je zakryć, powiedzmy taśmą ;)), ale jak dochodzi do tego jeszcze układ lustra, to kicha.... :(
josephebeloki
13-01-2013, 18:33
Mógłbyś wrzucić jeszcze raz?
Jesteś pewien, że problem jest po stronie Canona? :wink:
Leśny Władek
13-01-2013, 19:15
A kto powiedział że jest problem? Nie mam Canona to i nie mam problemu.
A kto powiedział że jest problem? Nie mam Canona to i nie mam problemu.
Jeżeli piszesz, że nie mogłeś zrobić zdjęcia aparatem fotograficznym, to wydawało mi się, że był problem. :wink:
Borat1979
13-01-2013, 22:07
Mam D600 od tygodnia, zrobiłem jakieś 600 zdjęć i nic mi się w w tym miejscu nie kruszy.
josephebeloki
13-01-2013, 22:55
Mam D600 od tygodnia, zrobiłem jakieś 600 zdjęć i nic mi się w w tym miejscu nie kruszy.
A sypie CI na matrycę?
Borat1979
13-01-2013, 23:03
A sypie CI na matrycę?
Nie wiem. Na zdjęciach tego nie widać.
Fraglesso
13-01-2013, 23:06
Chyba nie dane mi tę puszkę kupić. Niestety, ta którą miałem mieć (nowa), okazała się mieć problem z AF w sztucznym świetle :( I to nie przy jakichś energooszczędnych, tylko nawet przy zwykłych żarówkach. Objawiało się to BF, gdy ostrzony przedmiot był dość blisko, albo totalnym mydłem (jakby nie trafiał wcale, a potwierdzał, że trafia) na odległościach większych. Już nawet pogodziłem się z syfem na matrycy, który pojawił się już po kilkudziesięciu strzałach w dość sporej ilości.. ale braku poprawnego działania AF nie zaakceptuje. Potrzebuje aparatu do pracy, gdybym miał kupić coś do hobby, to bankowo wyprzedałbym zabawki Nikona i kupił Panasa GH-2 lub GH-3 z dwoma, trzema szkłami...
Dalej jestem w cza.. dupie. Pozostaje albo jednak D800, przed którym się broniłem (choć tu też jak widzę po wątku o nim, idealnie nie jest), albo rozwiązanie moim zdaniem najbardziej rozsądne, kupić ponownie D700 do pary. Masakra...
edit:
Pomijając to co wyżej, moim zdaniem na plus w D600:
- matryca, rzeczywiście lepiej oddaje kolor skóry aniżeli ta z D700/D3, "ładne" wysokie ISO
- waga (wolę lżejsze sprzęty)
- "fajny" film
Na minus (pomijając cyrki z AF):
- chwyt... po dłuższym trzymaniu miałem odcisk na palcu, tym który najwyżej trzyma uchwyt aparatu. Moim zdaniem ten element w D600 jest zbyt "ostry" i za bardzo wystaje poza aparat. W D700 jest to płynniejsze i dla mnie milion razy lepiej się trzyma. Porównuje dwa aparaty bez gripów
- guzikologia, wolę tę z D700, ale to pewnie dlatego, że za krótko obcowałem z D600. Aczkolwiek np. zmianę ISO z D600, znam choćby z D80. Zdecydowanie lepsze jest rozwiązanie takie jak w D700.
- wizjer, jakoś lepiej mi się "ogląda" przez okrągły okular niż ten z D600 (oraz innych niskich modeli N). Miałem też wrażenie, że był ciemniejszy, ale być może się mylę.
Ok, pogadałem sobie z Prz3mo o jego problemie z AF, jak pisałem wcześniej wykryłem coś podobnego zanim jeszcze Prz3mo kupił swojego D600, ale wtedy wydało mi się to nieprawdopodobne, żeby aparat miał MEGA BF w świetle sztucznym (żeby było w miarę OK to trzeba było ustawić korektę AF na -20 na wszystkich 5 szkłach z mojej stopki), a w świetle dziennym korekta wyłączona i wszystko w punkt...
Tak, tak... nieprawdopodobne... ale moja żona focąca na co dzień D700 powiedziała mi, że nie chce robić D600, bo jakieś foty wychodzą nie ostre... uznałem to za jej fanaberie...
Po tym jak Prz3mo naświetlił swój problem postanowiłem sprawdzić to dokładnie... zadzwoniłem do niego i pogadalismy rzeczowo. Przemo podpowiedział mi jak sprawdzić, że AF jest trafiony... znaczy jak sprawdzić, że mnie oczy nie mylą... mianowicie trzeba zrobić dwa zdjęcia tej samej sceny jeden raz z AF (detekcja fazowa), a drugi raz w trybie LV (detekcja kontrastu)... no i wyszło szydło z worka :P.
Poniżej dwa przykładowe zdjęcia zrobione D600 z podpietym N50/1.8D ustawionym na f1.8 (dla sprawdzenia później tym samym szkłem zrobiłem fotkę tej samej sceny, tym samym nikkorem ale podpiętym pod D700 - tu było OK)
Krótki opis sceny: pierwsze trzy książki od spodu, to tylko podpórka, obiekt testowy to książki Charlaine HARRIS. Ostrość zawsze łapana na literkach RR w nazwisku HARRIS książki pt. "Czysta jak łza" - czyli 4 od dołu. Kolejne książki z serii Harris są przesunięte o 2 i 4 cm w głąb.
Pierwsza fota zrobiona przy użyciu detekcji fazy DETEKCJA FAZY (http://moment.cal24.pl/foto/normal.JPG)
Druga fota zrobiona przy użyciu detekcji kontrastu (czyli lview) DETEKCJA KONTRASTU LV (http://moment.cal24.pl/foto/lview.JPG)
Widać różnicę?
A teraz pytanie co do "panienki nędzy" z tym zrobić... serwis??
no jest backfocus - ale pytanie czy to szklo czy puszka ?
Ten test trochę mało pokazuje, ale po użyciu http://spyder.datacolor.com/portfolio-view/spyderlenscal/ lub podobnej "linijki" (np. od Skibka - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=165157) będzie dokładnie widać jak się zachowuje aparat z tym samym szkłem w świetle sztucznym w obu trybach ustawiania ostrości. Jakbyś mógł Fraglesso coś takiego uczynić to byłbym wdzięczny, oczywiście w obu przypadkach z korektą na 0.
no jest backfocus - ale pytanie czy to szklo czy puszka ?
Jeśli po wykonaniu tego samego testu z różnymi szkłami wyjdzie na to samo, to raczej będzie okazywało się, że... to aparat i jego AF. Szczególnie po zrobieniu testu dla światła dziennego, gdzie D600tka i obiektywy nie wymagają żadnej korekty.
Coś jest ewwidentnie nie halo (podobnie było z niektórymi D7000, a to chyba ten sam moduł AFa) - w świetle sztucznym AF jest tak przydatny jak całkowicie czarna szyba przednia w samochodzie.
krzysiek.81
13-01-2013, 23:27
Poniżej dwa przykładowe zdjęcia zrobione D600 z podpietym N50/1.8D ustawionym na f1.8 (dla sprawdzenia później tym samym szkłem zrobiłem fotkę tej samej sceny, tym samym nikkorem ale podpiętym pod D700 - tu było OK)
Krótki opis sceny: pierwsze trzy książki od spodu, to tylko podpórka, obiekt testowy to książki Charlaine HARRIS. Ostrość zawsze łapana na literkach RR w nazwisku HARRIS książki pt. "Czysta jak łza" - czyli 4 od dołu. Kolejne książki z serii Harris są przesunięte o 2 i 4 cm w głąb.
Pierwsza fota zrobiona przy użyciu detekcji fazy DETEKCJA FAZY (http://moment.cal24.pl/foto/normal.JPG)
Druga fota zrobiona przy użyciu detekcji kontrastu (czyli lview) DETEKCJA KONTRASTU LV (http://moment.cal24.pl/foto/lview.JPG)
Widać różnicę?
Wydaje mi się ,ze na fazowym aparat celowo wyostrzył na książkę pt. "Czyste szaleństwo", żeby uświadomić Ci co robisz wdając się w takie testy, natomiast w trybie Live View ostrząc na książkę "Czysty jak łza" wyraził stanowisko firmy Nikon na temat rzekomych problemów z AF lub kurzem w D600... ;)
misiekhel
13-01-2013, 23:36
Wydaje mi się ,ze na fazowym aparat celowo wyostrzył na książkę pt. "Czyste szaleństwo", żeby uświadomić Ci co robisz wdając się w takie testy, natomiast w trybie Live View ostrząc na książkę "Czysty jak łza" wyraził stanowisko firmy Nikon na temat rzekomych problemów z AF lub kurzem w D600... ;)
Dobre
doskonałe :D
Borat1979
13-01-2013, 23:43
@ Fraglesso
Bez urazy ale jak dla mnie te testy podchodzą już pod sprzętowy onanizm :lol:
krzysztofz24
13-01-2013, 23:51
A jaki masz numer seryjny puszki?
@ Fraglesso
Tak, zacinająca się "czwórka" to też sprzętowy onanizm ;). Przecież samochód jeździł, prawda?
Bambello
13-01-2013, 23:52
Ten test trochę mało pokazuje, ale po użyciu http://spyder.datacolor.com/portfolio-view/spyderlenscal/ lub podobnej "linijki" (np. od Skibka - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=165157) będzie dokładnie widać jak się zachowuje aparat z tym samym szkłem w świetle sztucznym w obu trybach ustawiania ostrości. Jakbyś mógł Fraglesso coś takiego uczynić to byłbym wdzięczny, oczywiście w obu przypadkach z korektą na 0.
Jeśli po wykonaniu tego samego testu z różnymi szkłami wyjdzie na to samo, to raczej będzie okazywało się, że... to aparat i jego AF. Szczególnie po zrobieniu testu dla światła dziennego, gdzie D600tka i obiektywy nie wymagają żadnej korekty.
Coś jest ewwidentnie nie halo (podobnie było z niektórymi D7000, a to chyba ten sam moduł AFa) - w świetle sztucznym AF jest tak przydatny jak całkowicie czarna szyba przednia w samochodzie.
Ja mam pewne wątpliwości co to testów z różnymi tarczami do pomiaru AF.
Opisałem je w temacie d800, ale nikt nic sensownego nie napisał.
Jeżeli ktoś ma pomysł jak wyjaśnić moje spostrzeżenia to będę wdzięczny.
Poniżej opis:
Intryguje mnie jedna sprawa związana z testowaniem Af w d800.
Chodzi o to, że w momencie gdy testuję Af na różnych tarczach, które skonstruowałem na podstawie informacji z forum np. taka :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191673&page=2
Zbudowałem też inny rodzaj zaprojektowany przez forumowego kolegę :
http://www.skibek.pl/zts/2010/11/lenscal%E2%80%9D-kalibracja-obiektywu/
Teoretycznie ta wersja powinna być idealnym celem dla AF aparatu.
Natomiast środkowy punkt z reguły trafia celnie natomiast boczne często ustawiają ostrość za tarczą.
W takim wypadku można by stwierdzić, że boczne punkty są walnięte i mają BF, ale w realnym fotografowaniu trafiają praktycznie bezbłędnie.
Dlatego nie potrafię tego zrozumieć.
Generalnie bardzo się tym nie przejmuję, ale gryzie mnie mocno ciekawość.
Ma ktoś pomysł, o co tutaj chodzi?
Pozdrawiam
Bambello
14-01-2013, 00:02
Po tym jak Prz3mo naświetlił swój problem postanowiłem sprawdzić to dokładnie... zadzwoniłem do niego i pogadalismy rzeczowo. Przemo podpowiedział mi jak sprawdzić, że AF jest trafiony... znaczy jak sprawdzić, że mnie oczy nie mylą... mianowicie trzeba zrobić dwa zdjęcia tej samej sceny jeden raz z AF (detekcja fazowa), a drugi raz w trybie LV (detekcja kontrastu)... no i wyszło szydło z worka :P.
Widać różnicę?
Proponuję jeszcze sprawdzić w taki sam sposób tylko, że książkę ustawić w pionie tak żeby celować w płaszczyznę i porównać ostrość.
To tak dla pewności.
Wydaje mi się, że teoretycznie Af w tym przypadku mógł spudłować, ponieważ punkt ostrości mógł być większy niż cel.
Lekko postraszony tematem upewniłem się czy u mnie jest ok w świetle żarowym.
Na szczęście nie widzę różnicy między Lv, a AF fazowym .
Ja mam pewne wątpliwości co to testów z różnymi tarczami do pomiaru AF.
Opisałem je w temacie d800, ale nikt nic sensownego nie napisał.
Jeżeli ktoś ma pomysł jak wyjaśnić moje spostrzeżenia to będę wdzięczny.
Poniżej opis:
Intryguje mnie jedna sprawa związana z testowaniem Af w d800.
Chodzi o to, że w momencie gdy testuję Af na różnych tarczach, które skonstruowałem na podstawie informacji z forum np. taka :
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=191673&page=3 lub
Zbudowałem też inny rodzaj zaprojektowany przez forumowego kolegę :
http://www.skibek.pl/zts/2010/11/len...cja-obiektywu/
Teoretycznie ta wersja powinna być idealnym celem dla AF aparatu.
Natomiast środkowy punkt z reguły trafia celnie natomiast boczne często ustawiają ostrość za tarczą.
W takim wypadku można by stwierdzić, że boczne punkty są walnięte i mają BF, ale w realnym fotografowaniu trafiają praktycznie bezbłędnie.
Dlatego nie potrafię tego zrozumieć.
Generalnie bardzo się tym nie przejmuję, ale gryzie mnie mocno ciekawość.
Ma ktoś pomysł, o co tutaj chodzi?
Pozdrawiam
Może to, że w takim przypadku można podejrzewać iż rozkład ostrości dla układu optycznego aparat-obiektyw wcale nie jest płaszczyzną tylko np. wycinkiem sfery.
misiekhel
14-01-2013, 00:04
Bambello a jak u Ciebie ile masz już na liczniku i jak z kurzem?
Bambello
14-01-2013, 00:05
Może to, że w takim przypadku można podejrzewać iż rozkład ostrości dla układu optycznego aparat-obiektyw wcale nie jest płaszczyzną tylko np. wycinkiem sfery.
Nie mam pojęcia o czym piszesz, ale pewnie masz rację ;)
Bambello
14-01-2013, 00:09
Bambello a jak u Ciebie ile masz już na liczniku i jak z kurzem?
Generalnie z puszki jestem bardzo zadowolony.
Mam już ponad 12 tyś.
kurz był i jest ;)
Tak serio to przedmuchałem aparat jakiś czas temu, kurz prawie całkowicie zszedł z matrycy i nie przejmowałem się tematem.
Ale jeżeli komuś zależy to mogę jutro zerknąć.
Borat1979
14-01-2013, 00:10
A jaki masz numer seryjny puszki?
Następny :-)
Dajcie już spokój z tymi numerami seryjnymi bo to nie ma żadnego znaczenia.
misiekhel
14-01-2013, 00:12
Dzięki.
Dokładnie tak - numer seryjny nie ma raczej żadnego znaczenia. Seria 601xxxx, 602xxxx, czy też seria 605xxxx (i każda inna póki co też) mają takie same problemy z kurzem, co widać po wątkach na zagranicznych forach, gdzie podawane są numery seryjne aparatów.
misiekhel
14-01-2013, 00:13
Generalnie z puszki jestem bardzo zadowolony.
Mam już ponad 12 tyś.
kurz był i jest ;)
Tak serio to przedmuchałem aparat jakiś czas temu, kurz prawie całkowicie zszedł z matrycy i nie przejmowałem się tematem.
Ale jeżeli komuś zależy to mogę jutro zerknąć.
Pytam bo kupuje w tygodniu ;-)
krzysztofz24
14-01-2013, 00:37
Dokładnie tak - numer seryjny nie ma raczej żadnego znaczenia. Seria 601xxxx, 602xxxx, czy też seria 605xxxx (i każda inna póki co też) mają takie same problemy z kurzem, co widać po wątkach na zagranicznych forach, gdzie podawane są numery seryjne aparatów.
Ok, zrozumialem:-). Nie sledze zagranicznych for na temat kurzu w D600.
Wychodze po prostu z zalozenia, ze Nikon wie o tym problemie. Oficjalnie oczywiscie sie nie przyzna, ale od ktoregos momentu w koncu zacznie wypuszczac poprawione puszki.
Wychodze po prostu z zalozenia, ze Nikon wie o tym problemie. Oficjalnie oczywiscie sie nie przyzna, ale od ktoregos momentu w koncu zacznie wypuszczac poprawione puszki.
Ja się składniam do pomysłu Przemka - że Nikon natłukł tych aparatów od groma i ciut ciut, aby nie mieć problemów jak po premierze D800, że aparat był... ale tylko jako papierowy w postaci specyfikacji. Więc jeszcze trochę czasu minie zanim sprzedadzą wszystkie wyprodukowane aparaty. A że proszenie Nikona o zajęcie jakiegokolwiek stanowiska to orka na ugorze to jest jak jest z informacjami :(.
Borat1979
14-01-2013, 00:42
Nie wiadomo co jest tak naprawdę powodem tego kurzu: czy to wada konstrukcyjna , materiałowa czy produkcyjna więc wypisywania numerów seryjnych nie ma najmniejszego sensu i tylko robi niepotrzebne zamieszanie.
Fraglesso
14-01-2013, 01:52
@ Fraglesso
Może nie wpadłeś na to, że kto jakie ma książki w domu generalnie jest neutralną sprawą, ale równie dobrze mógłbym tu wstawić zdjęcia mojego 8 miesięcznego synka siedzącego na kolanach dziadka... ostrość na oczy młodego, a płaszczyzna ostrości wypada na dziadku... mowa o detekcji fazowej. Przełączam aparat na LV, focę tą samą scenę (odległość, punkt ostrości, warunki oświetleniowe itp.) i tym razem ostrość jest idealnie tam, gdzie miała być... na oczach dziecka.
Robię serię różnych zdjęć mojej rodziny, różnymi szkłami... serie po 2 na sytuację (detekcja fazowa i detekcja kontrastu) no i uwierz mi na słowo... ciągle jest tak samo... ale ja po prostu nie mam ochoty wrzucać zdjęć swojej rodziny na forum :]
GDZIE TU WIDZISZ ONANIZM SPRZĘTOWY? Potrafisz to wyjaśnić?
Wolę bardziej konstruktywne odpowiedzi, albo chociaż zabawne jak np ta:
Ja chcę w kocu kupić porządny sprzęt
Nie kupuj ani kota w worku, ani sprzętu w kocu. ;)
Nie wiadomo co jest tak naprawdę powodem tego kurzu: czy to wada konstrukcyjna , materiałowa czy produkcyjna więc wypisywania numerów seryjnych nie ma najmniejszego sensu i tylko robi niepotrzebne zamieszanie.
PODSUMOWUJĄC CHRZEST BOJOWY czyli zdjecia podczas Wośpu
zrobilem dzisiaj 700 zdjęć
zmieniałem obiektywy 3-4 razy
ilosc syfów na matrycy byla rano okolo 10
teraz po 700 zdjeciach poprzestałem liczyć na 40sztukach..
do tego jakies drobinki kurzu sie pojawily wygladajace jak krótkie kawałki cieniutkich nitek.
d80 NIGDY nie czyscilem - nawet nie przedmuchałem (nie drążmy tego tematu :D ), zmienialem obiektywy podczas deszczu, mrozów -30*, śnieżyc, w piachu i w błocie i po około 4 latach po tym wszystko jest tam około 30 syfów, tutaj jest z 2x wiecej po jednym dniu zdjeciowym, jak wstane mam nadzieje ze chociaz 50% zniknie bo przedmuchaniu tego syfu, jak apgrejduje LR do 4.3 to tez zobacze jak w ogole sie zdjecia prezentuja (na ekranie przy iso6400/12800 było pięknie, szum był ale podobny do tego który obserwowałem przez lata na d80 przy iso800 :D )
full jpeg (24mpx) JPEG 24MPX - STO BRUDÓW (https://dl.dropbox.com/u/3835898/1_DSC0910.jpg)
z podniesionym kontrastem i przerobieniem na szarości by lepiej zobaczyć to wszystko / sorry za iso1250 ale domowe warunki na tyle pozwolily przy f22
Ja się składniam do pomysłu Przemka - że Nikon natłukł tych aparatów od groma i ciut ciut, aby nie mieć problemów jak po premierze D800, że aparat był... ale tylko jako papierowy w postaci specyfikacji. Więc jeszcze trochę czasu minie zanim sprzedadzą wszystkie wyprodukowane aparaty..Też sądzę, że natłukli sporo. Ale powód widze inny. D800 miał poślizg i to paromiesięczny. W efekcie na półkach był póżniej niż zakładano. Nie chcieli wtenczas wypuszczć D600, by D800 sie dobrze sprzedawał. Na D800 mieli większy zysk.
I jak tu wierzyć, że kiedyś będzie lepiej u nikona?:
http://www.pocket-lint.com/news/49243/nikon-d5200-39-point-autofocus-system-problem-not-sharp-d7000-error
volkerball
14-01-2013, 09:00
http://www.pocket-lint.com/news/49243/nikon-d5200-39-point-autofocus-system-problem-not-sharp-d7000-error
Nie wierze. Chyba wstrzymam się z zakupem jakichkolwiek produktów tej firmy, albo będę bazował tylko na starych, znanych puszkach i szkłach. Ręce opadają.
Nikon what r u doing? Nikon? Stahp!
josephebeloki
14-01-2013, 09:03
No jak to nie będzie... u nikona jak najbardziej tak.
Popatrzmy. Wydaje mi się, że całość technologi teraz wygląda tak:
Planowanie->Projektowanie->Produkcja->Sprzedaż->Testy :) // Czyli użytkownik testuje
natomiast, wydaje mi się, że wcześniej było tak:
Planowanie->Projektowanie->Produkcja->Testy wewnętrzne->Testy zewnętrzne -> Wdrożenie ->Sprzedaż
Wiesz jaki to sukces usunąć kilka kroków z linii produkcyjnej i zaoszczędzić mnóstwo kasy. Firma widzi, że klient mu NIC nie może zrobić. Tam pojedyńcze osoby wygrają i cisza. A i tak przetestuje i tak, najwyżej zwróci do serwisu.
Mnie żadne PIĘKNE fotki nie przekonają do tej firmy. Przejechałem się na D7000, dałem im szanse .... ale historia z D5100 i D600 pisze ten sam scenariusz.
Też sądzę, że natłukli sporo. Ale powód widze inny. D800 miał poślizg i to paromiesięczny. W efekcie na półkach był póżniej niż zakładano. Nie chcieli wtenczas wypuszczć D600, by D800 sie dobrze sprzedawał. Na D800 mieli większy zysk.
Jednostkowy zysk na D800 może i był większy, ale na każdego sprzedanego D800 przypada sprzedanych parę D600, więc ogólnie zysk z D600 jest raczej większy. Cóż z tego, że sprzedasz 1 szt zarabiając 500 USD, skoro na sprzedaży 10 szt (przykładowo) z zarobkiem 300 USD na każdej jeststeś daleko do przodu w porównaniu z opcją numer 1.
Pisze ten sam bo D5200 i D600 to ten sam moduł AF co w D7000. Podobnie jak niektórzy koledzy w ostatnich stronach wątku już się pogodziłem z kurzem, ale na ile się można jeszcze zgadzać. Jedyna rada, żeby coś się zmieniło to nękanie dużych sieciach sprzedaży ( o zwrot kasy, wymianę). Jak sklepy przestały zamawiać D7000, bo miały więcej problemów niż zarobku, to nikon poprawił i zaczęły się pojawiać modele bez wad.
A teraz zacytuje samego siebie " Fraglesso, fajnie słyszeć, że nie wszystkie D600 są wadliwe. " To była 200 strona.
Eeee tam... zaraz znajdą się tacy, którzy powiedzą, że to wszystko testy onanistów, że się czepiamy i w ogóle...
josephebeloki
14-01-2013, 10:15
Pisze ten sam bo D5200 i D600 to ten sam moduł AF co w D7000. Podobnie jak niektórzy koledzy w ostatnich stronach wątku już się pogodziłem z kurzem, ale na ile się można jeszcze zgadzać. Jedyna rada, żeby coś się zmieniło to nękanie dużych sieciach sprzedaży ( o zwrot kasy, wymianę). Jak sklepy przestały zamawiać D7000, bo miały więcej problemów niż zarobku, to nikon poprawił i zaczęły się pojawiać modele bez wad.
A teraz zacytuje samego siebie " Fraglesso, fajnie słyszeć, że nie wszystkie D600 są wadliwe. " To była 200 strona.
Teraz na półkach leży Nikon D90, kosztuje 2 tyś zł NÓWKA. Z ostatnich 300 komentarzy typu "... ja mojego D90 używam 4 lata i mam mniej kurzy niż po jednej sesji D600..." wynika, że jest to świetna puszka, która nie kurzy.... może ten kierunek.
volkerball
14-01-2013, 10:20
No może i nie kurzy, ale brak mikrokalibracji jest uciążliwy. Serwis nie potrafił dobrze mi wyregulować D90, i nie wiem czy wysyłać jeszcze raz, czy pogodzić sie z domykaniem przysłony z 1.4 na 2.0
Eeee tam... zaraz znajdą się tacy, którzy powiedzą, że to wszystko testy onanistów, że się czepiamy i w ogóle...
A może to odwrotność sytuacji z Sagrittą, Segrittą czy jak tam tej blogerce było? "Amplifierzy", aby bronić Nikona będą wyśmiewać wszelkie idee szkodzące klientowi. A potem ludzie sami uwierzą w to co mówią tacy "doradcy" i z przekonaniem będą to powtarzać. To samo jest w przypadku onetu i partii różnorakich. Jak sie długo powtarza coś to staje się to "prawdą" :(. Wiec jak sie będzie długo wypierać problemy (nie oficjalnie, tylko za pomocą własnie takich "doradców") to ludzie w to uwierzą.
PS Moderatorzy mogą to wyciąć, jeśli jest to niezgodne z linią forum i mogą mi dać bana jak chcą.
Prawda jest taka, że mikrokalibracja to tylko zrzucenie pewnych "problemów" na użytkowników. Jakoś za czasów D80 nie musiałem reklamować prawie żadnego szkła. Kalibrowałem w serwisie tylko jeden obiektyw - Sigmę 70-200.
Owszem, przydatne to (przyp. AF Tune), tyle tylko, że moim zdaniem to nie prezent od firm foto, że dały tę funkcję, a raczej coś w stylu - "dajemy wam kalibrację i się od nas odpier... w kwestii BF/FF". A jednocześnie w instrukcji obsługi damy zapis, że tak naprawdę nie powinno się jej włączać, bo może AF źle działać i w ogóle...
@josephebeloki
Jednego już mam, ale z 35 f1,8 dużo zdjęć mam nie trafionych. W przejściu na FF najbardziej mi zależało na wizjerze i dużej totalności i niskich szumach. A jeśli nie FF DSLR to chyba pójdę w stronę fuji.
josephebeloki
14-01-2013, 11:17
@josephebeloki
Jednego już mam, ale z 35 f1,8 dużo zdjęć mam nie trafionych. W przejściu na FF najbardziej mi zależało na wizjerze i dużej totalności i niskich szumach. A jeśli nie FF DSLR to chyba pójdę w stronę fuji.
No ja czekam z zakupem systemu. Chce kupić FF albo DX + 35mm f1.8 i 85mm f1.8 coś w ten deseń. Jeśli DX no to dołożyłbym do tego jeszcze jakąś sigme 10-20 f3.5, albo Tokine 10-16 f2.8.
No ale nie ma co kupić.
Nikon:
D80,D90 - brak mikroregulacji
D300s/D300 - 5 tyś drogo jak na starego DX , wolałbym dołożyć do pełnej klatki, obraz w porównaniu do D7000 słabszy
D7000 - bubel
D700 - 8 tyś zł -> hmmm w porównaniu do nowinek to drogo mi się wydaje.
D600 -> bubel
Canon:
Eos 7D -> no matryca nie powala. 5,2 tyś zł drogo , wole dołożyć do FF
Eos 6D -> 7,4 tyś zł. W porównaniu do D600 to słaby sprzęt. Brak przełącznika na Dx i brak 2 slotów ;/ to mnie zniechęca
No coś szklarnia canona droga, a obrazki z niej hmmm nie do końca zadowalające.
Pentax:
Brak FF, K-5 no fajne, ale PPT-L nie dla mnie.
miejmy nadzieje że już niebawem pojawi się D7200 oraz D9000 o których krążą plotki..
bo z D600 ze tak powiem nieciekawie, za taką kasę..
josephebeloki
14-01-2013, 11:46
miejmy nadzieje że już niebawem pojawi się D7200 oraz D9000 o których krążą plotki..
bo z D600 ze tak powiem nieciekawie, za taką kasę..
A to ciekawe... wpisałem D9000 to mi wyskoczyło "Oil-Free Hook and Claw Compressor." : http://www.gardnerdenverproducts.com/microsite_product.aspx?id=3890
No jakby coś w ten deseń poszło to okej :) hehe .... bez oleju , ja jestem za => w końcu.
D7200 hmmm no ciekawe ciekawe
znalazłem art z plotką, proszę: http://www.cameraegg.com/new-cameras-predictions-2013-nikon-d4x-nikon-d7200-d9000-canon-eos-1dsx-70d-7d-mark-ii-eos-m-2-and-more/
tylko wyraźnie widać że w ostatnim czasie mocno podupadła jakość Nikona, do tego zmiana dostawcy matryc z sony na toshibe (tez pewnie ciecie kosztów)
ciekawe, ciekawe jak to się przedłoży na nowe puszki...
Komentarz Nikona z dnia dzisiejszego z rozmowy telefonicznej z serwisem - nie ma żadnego problemu z modelem D600, tak samo jak nie ma i nie było żadnego problemu z D7000 (z chlapaniem olejem i AFem). Jakby były problemy to na stronie internetowej byłby komunikat. W momencie jak klient ma problem z kurzem na matrycy należy wysłać do serwisu aparat, zostanie dokonana wycena i wyczyszczą odpłatnie. Ręce opadają do sąsiada poniżej :(. Oczywiście... byłem pierwszym, który zgłaszał problem (WOW po 3 miesiącach jestem pierwszy, nikt nie zgłaszał problemów, więc faktycznie wydumane to wszystko jest).
Edycja: Rozmawiałem z jakimś Bartkiem z serwisu (nazwisk nie podają).
josephebeloki
14-01-2013, 12:05
Komentarz Nikona z dnia dzisiejszego z rozmowy telefonicznej z serwisem - nie ma żadnego problemu z modelem D600, tak samo jak nie ma i nie było żadnego problemu z D7000 (z chlapaniem olejem i AFem). Jakby były problemy to na stronie internetowej byłby komunikat. W momencie jak klient ma problem z kurzem na matrycy należy wysłać do serwisu aparat, zostanie dokonana wycena i wyczyszczą odpłatnie. Ręce opadają do sąsiada poniżej :(. Oczywiście... byłem pierwszym, który zgłaszał problem (WOW po 3 miesiącach jestem pierwszy, nikt nie zgłaszał problemów, więc faktycznie wydumane to wszystko jest).
To są roboty. W korporacji człowiek jest traktowany jak narzędzie pracy. Coś na zasadzie wiertarki... korporacja kupuje i pracujesz przy pomocy niej. Ustawiasz jej 2 tyś obrotów na minutę i tak ma działać. Jak się zepsuje bądź źle pracuje to kupuje się nową => znaczy wymienia się pracownika :).
Oni muszą tam gadać bo tak ich zaprogramowano, tak ich ustawiono ... bo przecież ludzie osobiście zgłaszają i mówią... nijak to się ma do "etyki w zawodzie".
Cała ta sytuacja świadczy przede wszystkim o firmie... Ty im płacisz pieniądze, dzięki Tobie ten pan ma pracę... a on Cię okłamuje ;/
volkerball
14-01-2013, 12:08
Tak samo jak pytałem się ich jak wygląda sprawa, jeśli zakupi się 35/2D z olejem na listkach przysłony.
A odpowiedź brzmi tak: "Przykro nam bardzo, ale nie otrzymaliśmy wcześniej żadnej informacji czy to od klientów, czy naszych źródeł, aby obiektyw ten posiadał jakikolwiek problem z olejem na listkach przysłony. [...]Obiektyw byłby naprawiony w ramach gwarancji[...]"
Nie, że na YouTube nawet jest filmik pokazujący tą przypadłość. Jak widac, Nikon nie widzi ani nie słyszy o żadnych problemach w swoich produktach.
Fraglesso
14-01-2013, 12:08
No ale od wczoraj padło tu wiele postów, a nikt nic nie pisze o problemie z AF... nie macie? Może rzeczywiscie to moj i Prz3ma onanizm sprzętowy :]... ehhhh, ludzie, ludzie...
Co o tym myślicie i czy tym powinien zająć się serwis?
Tak samo jak pytałem się ich jak wygląda sprawa, jeśli zakupi się 35/2D z olejem na listkach przysłony.
A odpowiedź brzmi tak: "Przykro nam bardzo, ale nie otrzymaliśmy wcześniej żadnej informacji czy to od klientów, czy naszych źródeł, aby obiektyw ten posiadał jakikolwiek problem z olejem na listkach przysłony. [...]Obiektyw byłby naprawiony w ramach gwarancji[...]"
Nie, że na YouTube nawet jest filmik pokazujący tą przypadłość. Jak widac, Nikon nie widzi ani nie słyszy o żadnych problemach w swoich produktach.
Bo pracownicy Nikona nie mają czasu na sprawdzanie portali czy for internetowych - to zresztą ten sam pan Bartek powiedział. Cytat "Panieeeee, na forach to różne rzeczy wypisują".
ogólnie:
- nie ma problemów - jest super
- ktoś się skarży - jest głupi
- jest problem - patrz punkt pierwszy, koniec algorytmu
Aż się prosi o pomoc UOKiK i jakąś sieć TV, niech nagłośnią problem.
znalazłem art z plotką, proszę: http://www.cameraegg.com/new-cameras-predictions-2013-nikon-d4x-nikon-d7200-d9000-canon-eos-1dsx-70d-7d-mark-ii-eos-m-2-and-more/
tylko wyraźnie widać że w ostatnim czasie mocno podupadła jakość Nikona, do tego zmiana dostawcy matryc z sony na toshibe (tez pewnie ciecie kosztów)
ciekawe, ciekawe jak to się przedłoży na nowe puszki...
D7200 - ten sam wadliwy moduł AF
Dla mnie 24 MP to za dużo na DX.
Parę osób tu pisało, że dzwonili w sprawie D600, może skontaktować się z nimi o nazwiska. I wtedy zadzwonić i powiedzieć "tego dnia zgłaszał problem ten pan ... . Kolejnego następna pani ... . Ciekawe co wtedy powiedzą.
Bambello
14-01-2013, 12:41
No ale od wczoraj padło tu wiele postów, a nikt nic nie pisze o problemie z AF... nie macie? Może rzeczywiscie to moj i Prz3ma onanizm sprzętowy :]... ehhhh, ludzie, ludzie...
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Moja puszka z Af takiego problemu nie ma.
Muszę wprowadzać korekty dla różnych szkieł, ale po korekcie jest ok.
D800 po kalibracji w serwisie nie wymaga żadnej korekty.
Natomiast jeżeli masz taki problem jak opisałeś to nie zastanawiaj się i wysyłaj do serwisu.
cz4rnuch
14-01-2013, 13:20
D7200 - ten sam wadliwy moduł AF
...Dla mnie 24 MP to za dużo na DX. Ani jedno ani drugie nie jest pewne. To tylko wróżenie z fusów jednego z czasopism. Nie rozumiem jak można przytaczać plotkę i traktować ją jako fakt.
Parę osób tu pisało, że dzwonili w sprawie D600, może skontaktować się z nimi o nazwiska. I wtedy zadzwonić i powiedzieć "tego dnia zgłaszał problem ten pan ... . Kolejnego następna pani ... . Ciekawe co wtedy powiedzą.Wątpię aby dało się uzyskać jakieś oficjalne stanowisko. Jeśli rzeczywiście jest tak, że o problemie wiedzą ale nie mogą tego potwierdzać by np nie pogorszyć wyników sprzedaży to nikt się nie wychyli i nie powie Ci na uszko, że to szmelc.
Fraglesso, mam prośbę, nie przywołuj mnie w swoich postach :)
Ja napisałem to co widziałem u mnie, zadzwoniłeś - opowiedziałem też Tobie. Miałem tę możliwość, że aparat odesłałem.
Nie wiem czy masz aparat sprawny czy nie, ja miałem sztukę z niesprawnym AF'em.
Ty z kolei na siłę szukasz jakiegoś usprawiedliwienia dla tego co widzisz u siebie. Masz do serwisu 50km, a pytasz mnie co masz zrobić.. No litości...
Mi starczył jeden dzień, zrobienie kilkudziesięciu zdjęć w różnych warunkach, by zobaczyć, że sztuka jest uwalona. Ty cały cza się zastanawiasz czy masz dobrą czy nie... Więc może masz sztukę dobrą. I na tym zakończmy, bo ja już mam dość tej gadki o sprzętach tej firmy.
fader_audio
14-01-2013, 13:49
Witam
Czytam ciagle to forum o d600 i d800, odechciewa się, chyba lepiej przeznaczyć kasę na audio a zdjęcia dalej robić d80 któremu grozi już dotkliwa starośc i reumatyzm, ale nie chlapie olejem, matryca nie łapie kurzu.
Ciekawy jestem gdyby tak nikon dostał ok 1000 puszek d600 i d800 naraz a do każdej z nich dodane pismo o towarze niezgodnym z umową i żądanie wymiany na nowe to dałoby jakies opamiętanie tym z nikona.
żeby podkręcić atmosfere to następca d600 będzie miał odpadające lustro i to całkowicie gratis specjalnie od Nikona dla nas KLIENTÓW
szkodu pisać więcej :-(
josephebeloki
14-01-2013, 14:13
Witam
Czytam ciagle to forum o d600 i d800, odechciewa się, chyba lepiej przeznaczyć kasę na audio a zdjęcia dalej robić d80 któremu grozi już dotkliwa starośc i reumatyzm, ale nie chlapie olejem, matryca nie łapie kurzu.
Ciekawy jestem gdyby tak nikon dostał ok 1000 puszek d600 i d800 naraz a do każdej z nich dodane pismo o towarze niezgodnym z umową i żądanie wymiany na nowe to dałoby jakies opamiętanie tym z nikona.
żeby podkręcić atmosfere to następca d600 będzie miał odpadające lustro i to całkowicie gratis specjalnie od Nikona dla nas KLIENTÓW
szkodu pisać więcej :-(
Kurde mi się głośniki sporo kurzą jak nie łupię... co najmniej raz na tydzień wycieram -> no to D600 też podobnie, z tą różnicą, że zakurzone głośniki grają mi tak samo , a matryca nie :/
Ale o jakim opamiętaniu piszesz? Tu chodzi TYLKO o pieniądze. NIE OPŁACA się im przyznać do tego że robią chałę.
grissley
14-01-2013, 14:20
prz3mo - czym będziesz focił, skoro odesłałeś D600?
D800? Czy używka D700?
Tak z ciekawości pytam ;)
Fraglesso
14-01-2013, 14:24
Fraglesso, mam prośbę, nie przywołuj mnie w swoich postach :)
Ja napisałem to co widziałem u mnie, zadzwoniłeś - opowiedziałem też Tobie. Miałem tę możliwość, że aparat odesłałem.
Nie wiem czy masz aparat sprawny czy nie, ja miałem sztukę z niesprawnym AF'em.
Ty z kolei na siłę szukasz jakiegoś usprawiedliwienia dla tego co widzisz u siebie. Masz do serwisu 50km, a pytasz mnie co masz zrobić.. No litości...
Mi starczył jeden dzień, zrobienie kilkudziesięciu zdjęć w różnych warunkach, by zobaczyć, że sztuka jest uwalona. Ty cały cza się zastanawiasz czy masz dobrą czy nie... Więc może masz sztukę dobrą. I na tym zakończmy, bo ja już mam dość tej gadki o sprzętach tej firmy.
OK
Więc jeszcze w sprawie onanizmu sprzętowego. Dziś przy świetle dziennym sprawdziłem taką samą scenę. Aparat w świetle dziennym trafia w obu trybach tam gdzie powinien :].
PO ROZMOWIE Z SERWISEM:
Lakonicznie, ale rzeczowo: Proszę opisać usterkę i szkła z którymi były robione testy i jest problem oraz odesłać samo body bezpłatnie kurierem DHL, lub podrzucić osobiście. Czas naprawy około 14 dni.
Pewnie jutro go wyślę ;)
fader_audio
14-01-2013, 14:57
witam
skoro nikon twierdzi że nie ma problemu to nagła dostawa większej ilości sprawi że stwierdzo że jest problem, chyba że oni juz o tym wiedzą tylko nas robia za głupków.
miejmy nadzieje ze następca d300 będzie ok skoro tak długo czekamy na niego - to akurat pasuje do innego watku, ale wszyscy wiedza o co chodzi
prz3mo - czym będziesz focił, skoro odesłałeś D600?
D800? Czy używka D700?
Tak z ciekawości pytam ;)
Cały czas mam D700 (nigdy go nie oddam :-P) Sprzedałem tylko jednego D700...niestety... mój błąd.
Co do tego co kupię... waham się jak wahadło, między 800, a używką 700.
Ciekawy jestem gdyby tak nikon dostał ok 1000 puszek d600 i d800 naraz a do każdej z nich dodane pismo o towarze niezgodnym z umową i żądanie wymiany na nowe to dałoby jakieś opamiętanie tym z nikona.
świetny pomysł, ale znająć życie i podejście nikona bedzie tak jak z innymi wadami, oni nic nie wiedza mimo ze w necie o tym huczy...
az strach tych nowych puszek...
artur678
14-01-2013, 15:20
Ja już zakończyłem współpracę z firmą nikon. Miał by drugi FF a obok d700 będzie olympus omd em5.
hmm gdyby jeszcze szkiełka pasowały na inny system...
wg mnie zmiana systemu bedzie coraz częstszym rozwiązaniem fanów N
Parę osób tu pisało, że dzwonili w sprawie D600, może skontaktować się z nimi o nazwiska. I wtedy zadzwonić i powiedzieć "tego dnia zgłaszał problem ten pan ... . Kolejnego następna pani ... . Ciekawe co wtedy powiedzą.
Powiedza dokładnie to samo. W nikonie codziennie jest Dzień Świstaka. Zgłaszałem problem z olejem na matrycy w D800 powołując się na swoja wcześniejszą wizytę i czyszczenie z tegoż oleju i też usłyszałem że pierwszy raz o tym słyszą.
oszczednosci oszczednosci kazdy sie ostatnio tym zaslania a jakosc towaru jest ponizej przecietnej,,,,
szkoda nikona bo tyle lat na rynku a pozwalaja sobie na takie buble...
Ja już zakończyłem współpracę z firmą nikon. Miał by drugi FF a obok d700 będzie olympus omd em5.Bardzo dziwnie sobie skaczecie - nie chodzi o to, że inny system, tylko, że inna wielkość matrycy.
Parcie na FF to moda, a nie potrzeba? Bo tak wychodzi z tych wpisów. Trzeba mieć FX (FF) bo wszyscy się a to przesiadają.
Jeśli trzeba FF to proszę - są Canony 5D- 3 modele do wyboru, jest Sony, też 3 modele.
hmm gdyby jeszcze szkiełka pasowały na inny system...
wg mnie zmiana systemu bedzie coraz częstrzym rozwiązaniem fanów N
Czy rozmiar ma znaczenie czy nie? ;) Sa rózne opinie na ten temat :) Ale coś się z tą przekątną klatki wiąże...
Cały czas polecam Nikona D700. No ale zdjęcia trzeba robić koniecznie nowym body, bo nowa technologia da lepsze zdjęcia.
Cały czas mam D700 (nigdy go nie oddam :-P) Sprzedałem tylko jednego D700...niestety... mój błąd.
Co do tego co kupię... waham się jak wahadło, między 800, a używką 700.
Co ciebie pcha w D600 czy D800, przypomnij mi?
Fraglesso
14-01-2013, 16:14
(...)Czy rozmiar ma znaczenie czy nie? ;) Sa rózne opinie na ten temat :) Ale coś się z tą przekątną klatki wiąże...
Cały czas polecam Nikona D700. No ale zdjęcia trzeba robić koniecznie nowym body, bo nowa technologia da lepsze zdjęcia. (...)
Ja przesiadłem się z D300, więc różnice w obrazku mam powalającą... poza tym mnie osobiście jeszcze odrobinę film przeciągnął w stronę D600... myślę, że Prz3ma też (ale ciiiiii, bo nie mogę go cytować :P)
Jeszcze pytanie pomocnicze, bo odsyłam body do serwisu - bezpłatny kurier DHL - tylko skąd u licha mam wziąć numer DHL serwisu nikona? Czy po prostu dzwonie i zamawiam kuriera DHL i podaję, że płatnikiem jest serwis, a DHL już sprawdzi sobie w systemie ich numer??
volkerball
14-01-2013, 16:23
Ja napisałem do serwisu, że wysyłam do nich body, na co odpisali "aparat proszę przesłać do serwisu na koszt Nikon Polska kurierem DHL /nr klienta DHL 1243919/ na adres:
Serwis Nikon Polska Sp. z o.o.
Ul. Łopuszańska 38B
02-232 Warszawa "
(Piątek, 3 Sierpnia 2012 12:24)
Jak przyjechal kurier, powiedziałem tylko, ze na koszt odbiorcy, i ze nic nie musi płacić dodatkowego. No i wydrukowałem ten list przewozowy.
Co ciebie pcha w D600 czy D800, przypomnij mi?
video
myślę, że Prz3ma też (ale ciiiiii, bo nie mogę go cytować :P)
hehe... Możesz, ale nie w każdym swoim poście ;) Co drugi ;)
josephebeloki
14-01-2013, 16:31
Ja napisałem do serwisu, że wysyłam do nich body, na co odpisali "aparat proszę przesłać do serwisu na koszt Nikon Polska kurierem DHL /nr klienta DHL 1243919/ na adres:
Serwis Nikon Polska Sp. z o.o.
Ul. Łopuszańska 38B
02-232 Warszawa "
Piątek, 3 Sierpnia 2012 12:24
Chlopie sam widzisz => oni są jak BOTY w komputerze :) . Ty co innego oni co innego. Walka z wiatrakami.
Ale ulga, że nie kupiłem ... pierwszy raz się cieszę z NIE ZAKUPU , jak małe dziecko :)
Idąc tropem przysłowia "Jaki ojciec taki syn" => To jaka firma takie aparaty :).
(Piątek, 3 Sierpnia 2012 12:24)
I od sierpnia się z tym turlają?
video
No tak. Ale jesli chcesz kręcic na slubach to musisz kupić do lustrzanki osprzęt.
Ja się zawiodłem na filmowaniu pełną klatką. Lansuję tezę, że to dobre dla profi, a fatalne dla amatora (przynajmniej na tym etapie "skuteczności" VR i "prędkości i pewności" AF).
Próbowałeś filmować lustrzanką? Jesli to miał być jedyny argument to być może niepotrzebnie chcesz zmieniać sprzęt, bo może nie będziesz nim filmował.
No tak. Ale jesli chcesz kręcic na slubach to musisz kupić do lustrzanki osprzęt.
Ja się zawiodłem na filmowaniu pełną klatką. Lansuję tezę, że to dobre dla profi, a fatalne dla amatora (przynajmniej na tym etapie "skuteczności" VR i "prędkości i pewności" AF).
Próbowałeś filmować lustrzanką? Jesli to miał być jedyny argument to być może niepotrzebnie chcesz zmieniać sprzęt, bo może nie będziesz nim filmował.
Póki co nie mam zamiaru filmować na ślubach. Mam trochę inny pomysł, wiem, że trzeba do tego dokupić kilka gratów, by miało to sens.
Tak, próbowałem :)