PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28

zgera
26-03-2013, 10:24
Tak to prawda. I dlatego pytanie.
Jeżeli patrzę na zdjęcie i mam usyfiony prawy górny róg to czyszcząc matrycę patrząc na nią od przodu który to jest jej fragment?

Z telefonu

Zajrzyj Tutaj (http://www.fotografuj.pl/Article/Czyszczenie_matrycy/id/25/page/1#content) poradnik na temat czyszczenia matrycy.

ayu
26-03-2013, 10:59
Dzięki już wszystko wiem :)

Z telefonu

adrian9627
26-03-2013, 11:16
Mam takie może i głupie pytanie ale czy nie można zetrzeć tej farby ?
Albo co lepsza potraktować ją rozpuszczalnikiem lub też potraktować lakierem na małym pendzelku ?

Bo w sumie komu do szczęścia w środku farba ?
...a nawiasem mówiąc dziwię się żę nie napylają tam takiego meszku jak na ściankach komory lustra i w lepszych obiektywach na brzegach...raz że to zatrzymuje syfy a dwa że się nie łuszczy jak ta farba....

TOP67
26-03-2013, 11:38
Ten meszek ma dwa zadania. Likwidować odbicia i łapać kurz. Jak zeskrobiesz, to może blikować.

adrian9627
26-03-2013, 11:54
Też szczerze mówiąc brałem to pod uwagę...ale jeśli kiedyś i tak zejdzie ? to na co ten syf ?

Znaczy się że porostu zacznie nam blinkować po 20 tys zdjęć i zmiast samych blinków będzie jeszcze syf na lustrze i matrycy....

Więc może poszukajmy innego rozwiązania niż czekanie i wysyłanie do serwisu.... ; >

Borat1979
26-03-2013, 12:37
Tak to prawda. I dlatego pytanie.
Jeżeli patrzę na zdjęcie i mam usyfiony prawy górny róg to czyszcząc matrycę patrząc na nią od przodu który to jest jej fragment?

Z telefonu
I tak czyści się całą powierzchnię matrycy a nie tylko rogi :)

Mam takie może i głupie pytanie ale czy nie można zetrzeć tej farby ?
A jaką farbę chcesz ścierać?

adrian9627
26-03-2013, 13:55
A jaką farbę chcesz ścierać?

Hmm może tą...?
http://www.petapixel.com/2012/11/22/theory-nikon-d600-sensor-spots-caused-by-scratched-shutter-curtain/

Loniu74
26-03-2013, 21:41
Okay nabyłem gruszke zobaczymy czy uda sie na sucho usunac brudy. Jakos d90 nie czyscilem i nigdy sie nie dopatrzyłm brudów.

Jestem akurat w Pradze i jest tu wspanialy sklep ze wszystkim chyba do aparatow. Macie jakieś sprawdzone zestawy kompielowe do sensora?

Borat1979
26-03-2013, 22:18
Hmm może tą...?
http://www.petapixel.com/2012/11/22/theory-nikon-d600-sensor-spots-caused-by-scratched-shutter-curtain/

Ile można wałkować w kółko to samo zdjęcie? U mnie nic takiego nie ma i poza tym jednym przypadkiem poodrzucanym co jakiś czas jakoś nie słychać o kolejnych.

digit
27-03-2013, 00:38
Ja mam dokładnie coś takiego od samego początku. Nie powiększa się. Kurzu na razie nie widzę, ale tez jakoś nie sprawdzałem czy jest. Zapewne jest, ale na zdjęciach nie widać.

Loniu74
27-03-2013, 01:16
ha... gruszka pomogła w 100%. Matryca jak nowa, wszystkie pyłki poszły. No to przynajmniej zająca wielkanocnego będę miał na focie bez skazy.... :-)

!AGresT
27-03-2013, 13:23
U mnie (w służbowym) piękna galaktyka kropeczek :)

josephebeloki
28-03-2013, 16:59
http://www.fotoplus.pl/akcesoria-foto-video/akcesoria-czyszczace/Green-Clean-Sensor-Clining-System-Traveller-Kit

TO JEST TO... wyssać kurza, a nie wdmuchiwać do środka ;)

ekonet
28-03-2013, 17:02
http://www.fotoplus.pl/akcesoria-foto-video/akcesoria-czyszczace/Green-Clean-Sensor-Clining-System-Traveller-Kit

TO JEST TO... wyssać kurza, a nie wdmuchiwać do środka ;)
A w miejsce wyssanego powietrza (załóżmy, że z kurzem), to CO ma napłynąć i skąd?
Pomyślałeś o tym? Czy może pozostanie tam próżnia albo chociaż podciśnienie...? :mrgreen:

MstrG
28-03-2013, 17:05
A w miejsce wyssanego powietrza (załóżmy, że z kurzem), to CO ma napłynąć i skąd?
Pomyślałeś o tym? Czy może pozostanie tam próżnia albo chociaż podciśnienie...? :mrgreen:

Nie przesadzajmy, przecież to nie będzie miało siły jak odkurzacz 2400W, do tego rurka nie jest wielkości bagnetu i powietrze ma skąd napłynąć.

ekonet
28-03-2013, 17:22
Nie przesadzajmy, przecież to nie będzie miało siły jak odkurzacz 2400W, do tego rurka nie jest wielkości bagnetu i powietrze ma skąd napłynąć.
Ale chodzi o to, że powietrze napływające w to miejsce też nie będzie wolne od kurzu.

MstrG
28-03-2013, 17:37
Ale chodzi o to, że powietrze napływające w to miejsce też nie będzie wolne od kurzu.

Powietrze w gruszce w takim razie też nie jest wolne od kurzu.
Można odkurzać pod pończochą, a po odkurzeniu dmuchnąć :D gruszką.

Borat1979
28-03-2013, 18:09
Gruszka to tylko przerzucenie syfu z jednego miejsca w inne :)

kaku
28-03-2013, 18:12
Są gruszki z filtrem.
Jam razem z centralnym kupiłem rok temu to:
http://www.beam.shop.pl/zestaw-szczotek-do-malych-elementow.html.

Teraz będę miał do czego użyć. Ale odsysanie chyba się nie sprawdzi. Ja mam olej po 50 strzałach.

Loniu74
28-03-2013, 21:06
Robiłem gruszką trzymając body do góry nogami, mam nadzieję, że kurz wypadł z puchy. Próbowałem zasysać gruszką ale to slabe. Może trzba zakupić ten zestawik...

soja
29-03-2013, 10:38
kolega czyści matrycę sprężonym powietrzem.
dla jasności: kupuje sprężone powietrze do czyszczenia optyki, nie używa sprężarki ;)
zakładam, że w tej puszce kurzu nie ma.

rul3z
02-04-2013, 16:05
Wyszła aktualizacja softu, która zawiera:

Dodano obsługę obiektywu AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR.
Usprawniono śledzenie obiektów w ruchu w trybie AF-C (tryb ciągłego autofokusa) podczas kadrowania przy użyciu wizjera.
Wielkość kadru na wyjściu po ustawieniu opcji wyświetlania podglądu na żywo filmu na „Informacje wyłączone” i podłączeniu urządzenia HDMI została zmieniona z 95% na 100%.
Rozwiązano problem polegający na tym, że podczas fotografowania z opcją Obszar zdjęcia ustawioną na DX (24x16) 1,5x i opcją Aktywna funkcja D-Lighting ustawioną na Wyłączona prawe krawędzie zdjęć były białawe.
Po wielokrotnym naciśnięciu spustu migawki w celu nieprzerwanego fotografowania, gdy opcja „Record to:” na karcie Storage w programie Camera Control Pro 2 miała wartość „PC+CARD”, aparat przestawał reagować a na jego wyświetlaczu był widoczny komunikat „Err”. Ten problem został rozwiązany.
W bardzo rzadkich przypadkach kolory zmieniały się podczas fotografowania, gdy balans bieli był ustawiony na określoną temperaturę barwową przy ustawieniach Pomiar manualny lub Wybór temperatury barwowej. Ten problem został rozwiązany.

No super, a o kurzu ani słowa. Mogli by wprowadzić programowy symulator gruszki ;)

Borat1979
02-04-2013, 16:19
Wyszła aktualizacja softu, która zawiera:
No super, a o kurzu ani słowa. Mogli by wprowadzić programowy symulator gruszki ;)
A co ma soft wspólnego z kurzem?

Jacek_Z
02-04-2013, 16:32
A emotikonek ;) widział? :)

Gippo
02-04-2013, 18:33
ja to tak sobie marzę.. aby wprowadzili za którymś firmwarem opcję True Focus z Hasska H4D ;) marzenia ściętej głowy..

Karrampuk
02-04-2013, 20:20
ja to tak sobie marzę.. aby wprowadzili za którymś firmwarem opcję True Focus z Hasska H4D ;) marzenia ściętej głowy..

co to jest? Na czym to polega?

Gippo
02-04-2013, 20:25
np. ostrzysz centralnym na oko... przekadrowujesz.. a aparat samodzielnie trzyma pomiar ostrości na oko, dostosowując do niego ostrzenie przy przekadrowywaniu (na podstawie zmiany kąta itd.)

Ps. witam kolegę z Włocławka :)

tak myśląc.. to jest to wykonalne softowo.. skoro D600 ma te liczniki pochylenia aparatu przód/tył i boki... to na podstawie zmiany kąta mógłby to niby liczyć i odpowiednio korygować odległość do punktu pierwotnego pomiaru ostrości.

rul3z
03-04-2013, 09:41

Mam małpkę sony, która ma tę opcję, więc tymbardziej lustrzanki powinny mieć tę funkcję :/

josephebeloki
03-04-2013, 13:16
yyy ale co to za problem... ja tak zawsze robiłem w D7000 na AF-C.

Łapałem ostrość na oku, przekadrowywałem, a kwadracik nadal stał na oku (przesuwał się względem kadru) , a silniczek było słychać jak ostrzy dalej w oko. Testowałem n-razy bo nie mogłem rozkminić do czego to jest i stwierdziłem, że do tego i zawsze tak tego używałem i zawsze świetnie działało.

:)

Gippo
03-04-2013, 14:02
problem taki, że D600 ma jak wiadomo na tyle wąsko punkty AF, że przy przekadrowywaniu oko nie jest już widoczne dla AFa.. zrobiłem parę testów na 39 polach i af-c - fakt opcja działa jeżeli nie wyjedzie się poza obszar punktów.. a jak się wyjedzie to już cinko :( i tu by się to przydało.

Fraglesso
03-04-2013, 14:06
problem taki, że D600 ma jak wiadomo na tyle wąsko punkty AF, że przy przekadrowywaniu oko nie jest już widoczne dla AFa.. zrobiłem parę testów na 39 polach i af-c - fakt opcja działa jeżeli nie wyjedzie się poza obszar punktów.. a jak się wyjedzie to już cinko :( i tu by się to przydało.

o matko... ludziska... znów kolejna wada D600 :].

Świetnie rozmieszczone punkty AF ma D300... może warto wrócić ;)

cygan
03-04-2013, 14:10
yyy ale co to za problem... ja tak zawsze robiłem w D7000 na AF-C.

Łapałem ostrość na oku, przekadrowywałem, a kwadracik nadal stał na oku (przesuwał się względem kadru) , a silniczek było słychać jak ostrzy dalej w oko. Testowałem n-razy bo nie mogłem rozkminić do czego to jest i stwierdziłem, że do tego i zawsze tak tego używałem i zawsze świetnie działało.

to ciekawe, ja w d600 mam zupełnie odwrotnie, ostrość podąża za punktem ostrości, czyli przekadrowując af szuka ostrości w zaznaczonym punkcie.

josephebeloki
03-04-2013, 14:19

No kolega też testował i miał tak jak ja.

kaku
03-04-2013, 14:20
to ciekawe, ja w d600 mam zupełnie odwrotnie, ostrość podąża za punktem ostrości, czyli przekadrowując af szuka ostrości w zaznaczonym punkcie.

Tryb śledzenia 3D na moje.

cygan
03-04-2013, 14:23
Tryb śledzenia 3D na moje.
ano, zorientowałem się trochę później :)

Gippo
03-04-2013, 14:45
Fraglesso, być może D300 ma lepiej rozmieszczone punkty, ale od D600 zaczynam przygodę z Nikonem po przesiadce z Sony :) wiedziałem że są wąsko rozmieszczone, ale że zwykle korzystam jedynie z centralnego, więc średnio mnie to bolało :) Ba... standardowo ustawiłem sobie jedynie centralny pkt AFa żeby był widoczny. Więc do testowania rozwiązania josepha przełączyłem :) i wtedy dopiero stwierdziłem, że w praktyce często oczy są poza obszarem rozmieszczenia punktów :) także nie narzekam na ich wąskość ogólnie (bo nie korzystam) - tylko w tym konkretnym testowanym zastosowaniu :)

Fraglesso
03-04-2013, 16:07
Fraglesso, być może D300 ma lepiej rozmieszczone punkty, ale od D600 zaczynam przygodę z Nikonem po przesiadce z Sony :) wiedziałem że są wąsko rozmieszczone, ale że zwykle korzystam jedynie z centralnego, więc średnio mnie to bolało :) Ba... standardowo ustawiłem sobie jedynie centralny pkt AFa żeby był widoczny. Więc do testowania rozwiązania josepha przełączyłem :) i wtedy dopiero stwierdziłem, że w praktyce często oczy są poza obszarem rozmieszczenia punktów :) także nie narzekam na ich wąskość ogólnie (bo nie korzystam) - tylko w tym konkretnym testowanym zastosowaniu :)

Nie, nie zrozum mnie źle... to nie jakaś osobista wycieczka... tylko po takich postach padają kolejne miliony pytań, czy aby na pewno jest tak wąsko, czy jest kurz, czy AF działa ok, czy... czy... czy...

Trochę ręce opadają, bo wszystkie wątki o D600 mają chyba milion ostów, a i tak nic z nich nie wynika.
Mam D600, chwalę go... chociaż ma wady :]

Gippo
03-04-2013, 16:43
Acha :) miejmy nadzieję, że wystarczająco przewałkowany temat przez ostatnie 45x stron.. naprzemiennie z kurzem :)

Adam71
05-04-2013, 09:25
Pozwolę się przywitać z Wami przy okazji tu w tym wątku.
W obecnej chwili przechodzę na FF . Wybieram miedzy Canonem ( 6d , 5d MKII ) a Nikonem .
Miałem APS-C z każdego systemu więc z grubsza każdy znam.
Bardzo pasuje mi ten model do mojego amatorskiego focenia. Mój budżet to 11 000 zł na body i szkła.
I zdecydowanie interesuje mnie tylko FF . Proszę przekonajcie mnie że problem tego kurzu i oleju nie
każdego spotyka. Bo mnie to jako potencjalnego kupca bardzo zniechęca.

Parówka
05-04-2013, 09:56
Podobno kilka osób nie ma u siebie kurzu .... lub go nie zauważyło (jeszcze).
Czy jestem wystarczająco przekonujący?

przespol
05-04-2013, 10:10
U mnie kurzu brak. Mam dwie plamki (chyba olej, ale nie wiem - nie dmuchałem jeszcze). Sprawdzone po 500 klatkach. W moim d5000 miałem tego w cholerę - nie czyściłem nigdy matrycy przez 3 lata i nie przeszkadzało mi to za bardzo.
Swoją puszkę kupiłem w fotojoker przed Wielkanocą. Seria 603. Zarówno w fotojoker jak i w fotozakupy podobno odesłali wszystkie d600 jakiś miesiąc/dwa temu i po powrocie przestali odnotowywać informacje od klientów na temat kurzu.

Co do innych problemów to mam:
- BF w świetle żarowym (podobno do naprawy przez serwis)
- zielony zafarb LCD (podobno w d800 też to programowo naprawiają w serwisie - nie spotkałem się z informacjami o naprawie w d600). Być może nowy firmware załatwi sprawę.
- 1 hot pixel (czerwony) na LCD w okolicach prawego górnego rogu

Myślę, że wszystko do ogaranięcia przez serwis. Jak się nacieszę puszką to odeśle do naprawy. Póki co pixela już nie zauważam, do LCD się przyzwyczaiłem, a w żarowym ustawiam korektę AF na ON.
Nie żałuję zakupu i czekam na wiosnę :)

Adam71
05-04-2013, 10:56
Brrrr . Czyli jednak zostaje mi Canon bo ja jestem pedantem i jak mam wydać tyle kasy to chce mieć wszystko cacy...

Fraglesso
05-04-2013, 11:32
Brrrr . Czyli jednak zostaje mi Canon bo ja jestem pedantem i jak mam wydać tyle kasy to chce mieć wszystko cacy...

Czyli żegnamy ;)

Nie no, żart... mam D600 od paru miesięcy. Jest kurz, jest olej, miałem problem z BF w żarowym (po serwisie wszystko OK)... ogólnie bardzo polecam, bo foty są super.

Myślę, że po jakimś czasie kurz/olej zniknie, sprawdzę za jakieś 2000 fotek... wyczyszczę po prostu matrycę na mokro ;).

josephebeloki
05-04-2013, 11:50
No czekamy na testy :) bo jestem ciekaw czy jest jakaś osoba która ma np 15 tyś i mówi: PRZESTAŁO CAŁKOWICIE KURZYĆ :) Fraglesso z tego co Cię męczyłem i pokazywałeś próbki to problem zmalał :). Ja miałem kupować sprzęt w sobotę ale brakło im szkiełek to muszę poczekać bo chcę zestaw wziąć, zawsze to jakiś większy rabat dostane niż kupowanie po troszku :).

Fatman
05-04-2013, 11:51

To raczej nie Canon. To raczej jakiś nieistniejący wzór......

Do poczytania: http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-67/kalibracja-5d3-sensz-85862/

Takie czasy. Trzeba przełknąć gorzką pigułę i przyzwyczaić się.

JarekJaszczyk
07-04-2013, 21:02
To raczej nie Canon. To raczej jakiś nieistniejący wzór......

Do poczytania: http://www.canon-board.info/autoryzowany-serwis-canon-67/kalibracja-5d3-sensz-85862/

Takie czasy. Trzeba przełknąć gorzką pigułę i przyzwyczaić się.

Bo ja wiem?
Z jednej strony 11tys na body i szkla nieco dyskwalifikuja mkIII a z drugiej o wadach 6d nie slychac...

Pozdrowienia,

josephebeloki
08-04-2013, 08:07
Jeśli chodzi o Canon 6D, to przerabiałem temat... na razie 0 problemów, same zachwyty. Ja wybieram D600 bo Canono-wskie szkła mnie nie pociągają, po za tym są drogie i ciemne. Te powyżej 5000zł zaczynają być jasne i przypominać jakość takiego Nikora 35mm f1.8 za 720zł :)

Pozdro

JarekJaszczyk
08-04-2013, 08:43
Jeśli chodzi o Canon 6D, to przerabiałem temat... na razie 0 problemów, same zachwyty. Ja wybieram D600 bo Canono-wskie szkła mnie nie pociągają, po za tym są drogie i ciemne. Te powyżej 5000zł zaczynają być jasne i przypominać jakość takiego Nikora 35mm f1.8 za 720zł :)

Pozdro

Mnie w szklach Canona nie przeszkadzaja cena i "ciemnosci" bo do ew. 6d kupilbym pewnie 40/2.8, ale to, ze gdybym chcial kupowac zoomy to musialbym zaakceptowac ich wysowanie sie podczas zblizania/oddalania.
Nawet nowy super-hiper 24-70 (http://www.optyczne.pl/278.2-Test_obiektywu-Canon_EF_24-70_mm_f_2.8L_II_USM_Zdjęcia_i_parametry.html).
Przepraszam za off-topic ale to dla np. Adam71 moze miec znaczenie.

Pozdrowienia,

Jeremmy
08-04-2013, 12:54
Ha d600 w MM na stronie z ceną 7499 .... Podrożała??? Czy mi się wydaje?

Borat1979
08-04-2013, 13:21
Ha d600 w MM na stronie z ceną 7499 .... Podrożała??? Czy mi się wydaje?

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/5007904

Jeremmy
08-04-2013, 19:50
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/5007904

dlatego właśnie się mocno zdziwiłem widząc cenę w MM ;) - chyba nie chcą sprzedawać towaru, bo kto się na to nabierze ;)

master24
08-04-2013, 21:57
Jestem nowy na forum więc witam Was serdecznie.
Mam kupiłem plamki już są po zrobieniu 200 fotek przysłona +16.0 i wyżej od 8.0 nic nie widać
Zakup w fotojokerze 2 lata gwarancji itp.
O wadach wiedziałem i miałem ich świadomość ale jakość fot po 3,5 letnią zabawą z d300s extra.
Czego mi brakuje ergonomii z 300s ale po 5h z aparatem i instrukcją już się przyzwyczajam.
Zobaczymy co pokaże po 2 latach pracy :) bo największe moje zastrzeżenia to do jakości wykonania szczególnie klapki od baterii.
Pozdrawiam
Piotrek.

YogiBear
08-04-2013, 23:19
Mam kupiłem plamki już są po zrobieniu 200 fotek przysłona +16.0 i wyżej od 8.0 nic nie widać
.

Walczę ze sobą już od kilku tygodni. Kupić czy nie kupić. Nie wiem, może to dlatego, że nigdy nie czyściłem matrycy. Ale jakoś przez 2 lata używania D90 nawet nie musiałem. Myślicie, że są już modele wolne od tych wad? Czy warto czekać? Z drugiej strony jakoś alternatywy nie widzę, nie chcę używki D700 za niewiele taniej.

miron19j
08-04-2013, 23:32
Walczę ze sobą już od kilku tygodni. Kupić czy nie kupić.
Nie kupuj, to jeszcze nie jest aparat dla Ciebie.
Piszę poważnie. Jeżeli dojrzałbyś do zakupu, nie miałbyś takich rozterek.
Wiem po sobie. Przez długi czas uważałem, że nie nie potrzebuję pełnej klatki. I nawet nie śledziłem informacji o tych aparatach. W pewnym momencie stwierdziłem, że chcę go mieć i kupiłem D600. Nie patrząc na kurz i inne pierdoły.
Ludzie, czy wy czytacie swoje posty? " przysłona +16.0 i wyżej, od 8.0 nic nie widać". Przecież to pusty śmiech ogarnia. Zamiast robić zdjęcia i cieszyć się z aparatu, uskuteczniacie jakieś VooDoo z fotografowaniem ściany na f22. :-)

kze
08-04-2013, 23:42
Voo doo, nie voo doo, ale... Ale skoro ktoś miał aparat i nie musiał czyścić to nie dziwne ze chciałby kupić aparat w którym nie ma kurzu.. Przecież zazwyczaj zmienia się na lepsze, a nie na lepsże, ale z drugiej strony gorsze.. Wiem, ze d600 to aparat nie dla landszafciarzy. Tylko czasami człowieka może sciskac jak wyda kupę kasy i sprzęt ma wady. Ja tam nadal czekam i ludże się, ze kiedyś wyjdą modele d600, które nie kurza... Wiem, wiem inni maja i robią piękne zdjęcia. Dla mnie przykładowo normalne jest, ze ktoś ma adwersje do grzebania w środku puszki, bo np. Boi się zepsuć.

miron19j
08-04-2013, 23:47
Tylko czasami człowieka może sciskac jak wyda kupę kasy i sprzęt ma wady. Ja tam nadal czekam i ludże się, ze kiedyś wyjdą modele d600, które nie kurza...
Tylko, że możesz się nie doczekać. Poważnie.
Sam zobacz: D7000 problem z AF (chyba, nie śledziłem)
D800 problem ze skrajnymi punktami AF
D600 kurz i problem z AWB
co nowszy model, to coraz gorszy. Albo trzeba się z tym pogodzić, albo zmienić hobby. Bo inne marki też mają podobnie.

josephebeloki
09-04-2013, 08:01
co nowszy model, to coraz gorszy. Albo trzeba się z tym pogodzić, albo zmienić hobby. Bo inne marki też mają podobnie.

Na pewno nie Canon i Pentax w tak takiej skali. Poczytaj wątek o 6D :)

miron19j
09-04-2013, 08:54
Na pewno nie Canon i Pentax w tak takiej skali. Poczytaj wątek o 6D :)

Ale po co? :-)
Ja już wybrałem i kupiłem.

Edyta zapytuje: skoro Nikon taki zły, a inne marki są dużo lepsze, to czemu tak się upieracie przy Nikonie? Możecie przecież kupić Canona lub Pentaxa i mieć połowę mniej zmartwień.

cygan
09-04-2013, 09:00
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma :D ja kupiłem d600 wiedząc o jego mankamentach, nie jest dla mnie problemem dmuchnąć gruszką czy użyć lenspena do matrycy. Pięć minut roboty i po sprawie. Wiadomo taka wpadka nie powinna się zdarzyć i za to nikon powinien odpowiedzieć. Na szczęście mamy internet i w praktycznie każdej recenzji czy forum piszą o sprawie kurzu, każdy może świadomie wybrać czy chce kurzącego nikona czy "słitaśnego" canona :twisted:

zgera
09-04-2013, 12:47
Wiadomo taka wpadka nie powinna się zdarzyć i za to nikon powinien odpowiedzieć.

No to odpowiedział: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/55690

kaku
09-04-2013, 13:14
Nawet 6D wolny od wad nie był:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16787&canon-eos-6d-firmware-113

Ja w D600 mam w lewym skrajnym punkcie z bliskiej odległości ff a jak ostrze powyżej metra to bb. Np ustawiam na 4 mm, a wychodzi na 6 m za celem. Myślałem, że to wina 35-tki, ale z 60-tką to samo. Nie ważne czy światło dzienne, czy żarowe. O dziwo ze wspomaganiem AF w SB900 jest ciut lepiej.

josephebeloki
09-04-2013, 13:30
No to wysyłaj puszkę niech Ci skalibrują póki masz gwarancję :)

kaku
09-04-2013, 14:31
Mam jeszcze dwa lata gwarancji, poczekam jeszcze tydzień, dwa. Zobaczę co jeszcze znajdę. I kurzu jeszcze nazbieram. I chciałem dwie imprezy rodzinne jeszcze nim obskoczyć.
Dziwne 18-105 trafia za każdym razem. Może zbyt duża głębia ostrości.

josephebeloki
09-04-2013, 14:38
A to na korpus jest 2 lata? Czy 1+1?

kaku
09-04-2013, 14:52
1+1.

Adam71
10-04-2013, 19:38
Jednak dzisiaj nabyłem D600 bo najbardziej mi pasuje i cenowo i podoba mi się wbudowana lampa. Do serwisu na Łopuszańską mam niedaleko ( z Pruszkowa) więc najwyżej będę ich dręczył osobiście ;-) NA razie nie napiszę nic więcej o sprzęcie bo dopiero ładuje baterię i czytam ogromną instrukcję .....

W sumie poszedłem na zakupy z myślą zakupu D7100 ale jak wziąłem go do ręki to wydał mi się po prostu zabaweczką a nie porządnym korpusem . Dopiero D600 dobrze leży mi w ręku. Wcześniej miałem 7D i A77 które są dość spore .

rafal brent1
10-04-2013, 20:26
Adam71 jaki masz pocz. nr

Adam71
10-04-2013, 21:47
Adam71 jaki masz pocz. nr

6028xxx

rafal brent1
11-04-2013, 15:31
dzięki :)
Szukałem w kilku sklepach ale jest niedostępny. Jedna z Pań powiedziała, iż w Japonii (centrala) maja remanenty i dopierow w trzecim tygodniu kwietna zaczną nowe napływać. mam nadzieję, że odkurzone :)

JED
11-04-2013, 16:29
A w tych internetowych, co maja status "dostepny", tez?

Adam71
11-04-2013, 19:30
Szukałem w kilku sklepach ale jest niedostępny. Jedna z Pań powiedziała, iż w Japonii (centrala) maja remanenty i dopierow w trzecim tygodniu kwietna zaczną nowe napływać. mam nadzieję, że odkurzone :)

W Fotojekerach mają po kilka sztuk ( w Warszawie) .

Loniu74
11-04-2013, 20:23
6028xxx

Jak to jest z tą numeracją? Ja kupiłem już z 4 tygodnie temu z numerem 606.... ale w kontekście kurzu to 606 też sie kurzy :-)

JED
11-04-2013, 21:08
Bo numeracja nie ma nic do kurzu, chyba...

rafal brent1
11-04-2013, 21:47
W Fotojekerach mają po kilka sztuk ( w Warszawie) .
Dzięki, zaczekam może na "nową" dostawę :)

Witosz
12-04-2013, 00:22
Jak to jest z tą numeracją? Ja kupiłem już z 4 tygodnie temu z numerem 606.... ale w kontekście kurzu to 606 też sie kurzy :-)

Ja kupiłem w tym tygodniu z numerem 608...- z wysyłkowej z odbiorem w salonie ...., a w fotojokier Katowice mają z nr 601...

Kasandra
12-04-2013, 07:36

poczekajcie, bo przegapiłam.
Której serii NIE należy kupować, a która ewentualnie jest już poprawiona?

JED
12-04-2013, 07:54
Moze to, Tobie cos pomoze - chociaz wg tego, co czytalem, a wspomnialem wyzej - seria nie ma nic do tego:
http://www.listentothewindmedia.com/nikon-d600-oil-and-dust-sensor-poll/

Jeremmy
12-04-2013, 08:01
poczekajcie, bo przegapiłam.
Której serii NIE należy kupować, a która ewentualnie jest już poprawiona?

Nie ma takich informacji, nie ma też oficjalnego komunikatu, że producent coś poprawiał. Jest jedynie oficjalne stanowisko w tej sprawie:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/55690

Poza tym producent strzeliłby sobie sam w kolano, gdyby wymienił nr seryjne - niestety.

josephebeloki
12-04-2013, 09:42
E tam... tutaj w najnowszym komunikacie o grzejących i deformujących(czytaj. topiących) się bateriach w D800 i D7000 wymieniają nr seryjne :) https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52341

Fatman
12-04-2013, 10:30
E tam... tutaj w najnowszym komunikacie o grzejących i deformujących(czytaj. topiących) się bateriach w D800 i D7000 wymieniają nr seryjne :) https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52341

Najnowszym ?

Artykuł nr : 52341 Data publikacji 24/04/2012
Najnowszą aktualizację 09/11/2012

Myślisz, że takie info nie zostało zauważone od tamtej pory na naszym forum ? ;-)

josephebeloki
12-04-2013, 10:55
A to widziałem daty widziałem, ale jest na samej górze nad kurzeniem zatem pomyślałem, że może coś istotnego dodali w opisie :) , a chodziło mi bardziej o numery, że nie bali się podać

Nie no ja wierze w 100% w szybkość naszych szpiegów i ekspertów :) ... jak forumowicze zauważyli szybciej kurzenie w D600 niż kontrola jakości w firmie NIKON, której zeszło to pewno z 7 miesięcy... to ewidentnie dla mnie autorytetem jest to FORUM :mrgreen:

RAF7705
16-04-2013, 13:20
Kiedy następca d600?

miron19j
16-04-2013, 13:57
Kiedy następca d600?

Gdzieś za dwa lata.
Ale on podobno będzie miał problemy ze zdjęciami pod słońce przy wietrze z lewej strony. ;-)

RAF7705
17-04-2013, 07:44

rafal brent1
17-04-2013, 08:17
Sennie coś na tym forum. czyżby wszyscy zachłysnęli się wiosną i focą nie patrząc na pylenie :) Proszę o podpowiedz ,jaki obiektyw jeden max dwa na początek do body D 600. Zdjęcia będą dotyczyć krajobrazu, w grę wchodzić może portret i mają być wykonywane tez z przelotu balonem. Czy też wziąć ten kitowy 24-85. Szczególnie proszę posiadaczy D 600, którzy focą i są zadowoleni, nie chcę się wdawać w dyskusje z "teoretykami", którzy "nie macali" jeszcze D 600 :)

RAF7705
17-04-2013, 10:44
A czym się różni d600 w kwestii doboru obiektywu od innych fx.
Uważasz że tylko posiadacz d600 może ci doradzić?
Bardzo ciekawa koncepcja.

adrian9627
17-04-2013, 18:45
D600 na stronie Fotojokera Chwilowo niedostępny.
Czyżby szykowała się jakaś nowa partia , albo rabacik ? ; >

rafal brent1
17-04-2013, 19:37
W Japonii spisują towar stąd opóźnienie w dostawach. tak mi powiedziała Pani z jednej z firm. Co roku się ta sprawa powtarza. czekam na nową dostawę (bez kurzu) :)

A czym się różni d600 w kwestii doboru obiektywu od innych fx.
Uważasz że tylko posiadacz d600 może ci doradzić?
Bardzo ciekawa koncepcja.

Koncepcja jak koncepcja, chodziło mi o tych wszystkich teoretyków piszących sobie a muzo. Proszę o poważną poradę - ten obiektyw tak, ten tak a ja uważam. że na początek ten :) I tyle :)

adrian9627
17-04-2013, 19:48
czekam na nową dostawę (bez kurzu) :)

Ja też na taką czekam , miałem kupić body w tamtym roku a się przeciągneło...:D

erbe
17-04-2013, 23:20
dziś odebrałem :) seria 607xxxx ,zobaczymy co dobrego z tego będzie.

badis
17-04-2013, 23:33
erbe gdzie zamówiłeś sprzęt?
Czekamy na opinie.

Zetec
17-04-2013, 23:48
Lepiej kupić i się cieszyć, a jak zacznie kurzyc to go na niezgodność towaru i za drugim razem (a niezgodność to 2 lata) wymiana na new lub zwrot gotówki i kupuje następcę D600. Ot cała filozofia...

Przy okazji. Niech któryś z adminów zmieni czas bo już snieg stopniał...

Wysłane z mojego GT-N8000

erbe
18-04-2013, 00:07
erbe gdzie zamówiłeś sprzęt?
Czekamy na opinie.

zamówiłem tutaj:klik (http://sklep.komputerswiat.pl/)
cena 6176pln z odbiorem osobistym.
mają mało sztuk na stanie, jak brakuje to automatycznie nie ma nawet takiej pozycji na stronie www sklepu, więc trzeba czekać do pojawienia się :) dzięki temu że świeże dostawy to i nowe numery serii można kupić, zawsze można zadzwonić i dopytać się kiedy znów będzie dostępny

zotornik
19-04-2013, 10:22
Dla tych co łypią niezdecydowani na D600 (tak jak ja) - w temacie kurzu powiem Wam: "porzućcie wszelką nadzieję" ;) Przynajmniej na razie :/
Wczoraj odbyłem dłuższą rozmowę z pracownikiem FJ, któremu czasami nieco pozawracam głowę. Kupił sobie właśnie D600 i odbyło się to na zasadzie wybrania tej jednej sztuki spośród czterech. A wybór padł na jedyną, która fabrycznie nie posiadała paprochów.
Dla porządku dodam, że z aparatu - czy też z tego co prezentuje matryca - jest oczywiście bardzo zadowolony.

Historie jak wyżej nie pomagają w decyzji/dylemacie, który pojawił się wraz z wprowadzeniem D7100 :)

Piotruś Gafa
19-04-2013, 10:36
A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Jakoś w kwietniu wyszedł nowy soft do d600. Byłem ostatnio w FJ i sprawdzałem i mieli już wgrany nowy soft. Moje pytanie jest następujące, czy ten aparat przypłynął już z nowym softem, czy aparaty zostały np odesłane i w serwisie wgrywali nowy soft? Wie ktoś jak to wygląda?

topbanana
19-04-2013, 11:22
btw d600 są znowu dostępne w FJ

josephebeloki
19-04-2013, 23:38
btw d600 są znowu dostępne w FJ

A to heca... bo w Galeria Krakowskiej był non stop...

Borat1979
20-04-2013, 00:00
Dla tych co łypią niezdecydowani na D600 (tak jak ja) - w temacie kurzu powiem Wam: "porzućcie wszelką nadzieję" ;) Przynajmniej na razie :/
Wczoraj odbyłem dłuższą rozmowę z pracownikiem FJ, któremu czasami nieco pozawracam głowę. Kupił sobie właśnie D600 i odbyło się to na zasadzie wybrania tej jednej sztuki spośród czterech. A wybór padł na jedyną, która fabrycznie nie posiadała paprochów.
Dla porządku dodam, że z aparatu - czy też z tego co prezentuje matryca - jest oczywiście bardzo zadowolony.

Historie jak wyżej nie pomagają w decyzji/dylemacie, który pojawił się wraz z wprowadzeniem D7100 :)

Nie robicie z tego kurzu jakiegoś dramatu.

Robię zdjęcia głównie na przesłonie f8 i przed czyszczeniem na fotkach gdzie była jednolita powierzchnia np. niebo kurzu było naprawdę sporo i był widoczny. Naprawdę widoczne zaczęło być po ok. 500 zdjęciach. Po ok. 1500 fotek zaczęło być uciążliwe. Wyczyściłem matrycę po ok 2000 klatek bo było tego naprawdę sporo i traciłem czas na usuwanie przy obróbce. Oczywiście na mokro zestawem szpatułek z płynem bo dmuchanie gruszką jest bezsensowne bo wszytko co się wydmuchało po kilkuset klatkach wraca z powrotem. Wyczyściłem oczywiście w domu bo oddawanie sprzętu do serwisu na kilka czy kilkanaście dni na zabieg trwający 5 minut byłby tylko stratą czasu.

Po czyszczeniu zrobiłem ok 1500 zdjęć i problemu nie widzę.

adrian9627
20-04-2013, 13:42
Może i dostępny ale podrożał na e-fotojoker...

Czyżby kurs jena , dolara ? a może wakacje idą ,a podwyżki razem z nimi ; >

nieludzki
20-04-2013, 20:05
Cena lekko w górę. Może to wina kursów. Co do kurzu - zauważyłem go po 2500 fot przy f 8 i wyżej. pomogły ze cztery dmuchnięcia gruchą i przy przebiegu 3200 jest czysto.

soja
20-04-2013, 21:40
Po czyszczeniu zrobiłem ok 1500 zdjęć i problemu nie widzę.

Czyżby to oznaczało, że jest to "jednorazowe" zakurzenie?
Jeżeli tak, to byłaby to niezła wiadomość.

Borat1979
20-04-2013, 22:07
Czyżby to oznaczało, że jest to "jednorazowe" zakurzenie?
Jeżeli tak, to byłaby to niezła wiadomość.
Żeby wyciągać takie wnioski musiałoby to potwierdzić więcej użytkowników.

rafal brent1
21-04-2013, 17:17
Pytałem (mailem)w jednej z firm o numery pierwszych trzech cyfr body. Odpowiedzieli że nie udzielają takiej informacji. :( I jak u nich kupić/

Borat1979
21-04-2013, 18:55
Pytałem (mailem)w jednej z firm o numery pierwszych trzech cyfr body. Odpowiedzieli że nie udzielają takiej informacji. :( I jak u nich kupić/
Normalnie tak jak wszyscy.
To nie totolotek nie ma magicznych numerów.

Adam71
22-04-2013, 09:37
Co do kurzenia to ja zrobiłem już ok 2000 fotek i nie widzę nic na nich. Nie robiłem głupich testów nieba na f/22 bo póki nie widzę nic na fotach to mnie to wali - cały ten kurzy czy olej. Swojego D600 nie zamienię na żaden inny model. Wczoraj w Zoo fociłem w słońcu na wyższych f ale nic nie widać.
I zestaw D600 + 50mm 1.4G ogólnie powala na kolana. Żałuje że wcześniej go nie kupiłem - bo czytałem o tym kurzu , oleju i czekałem...
Wlazłem w A77 na pół roku - zupełnie niepotrzebnie. Natomiast byłem znów w sobotę w FJ i bawiłem się D7100 i nadal uważam że to jest zabaweczka .
Po tym jak tu na mnie jechali dałem mu drugą szansę ale nadal uważam że to mały korpusik przynajmniej o 1000 zł za drogi . Już osobiście wolę A77 - lepiej
leży w ręku i jest lepiej wykonany. Może po A77 mam zboczenie n/t wizjera ale w D7100 czuję że cofam się w czasie - jest ciemno i mało widać.
Dla mnie wizjer ma duże znaczenie.

Wracając do D600 i 50mm 1.4G to myślałem że w ZOO będzie mi brakowało mm ale przy takiej jakości obrazka robię sobie cropy i to mi zastępuje zooma.
W drodze do mnie jest 24-85 ( kit od D600) - kupiłem go za 1300 zł i potestuję co jest wart . Będę używał go do video ze względu na VR . Jednak z 50 mm ręka
się trzęsie i widać to na filmach . Miałem kupować 105 VR ale myślę nad 135 lub 180 . Postanowiłem że poza 24-85 do filmów będę używał tylko stałek ze względu na ich jakość obrazka. Ewentualnie stałka + konwerter x 2 . Ale jak jakość obrazka jest wysoka to można sobie wszystko wykadrować więc mam duży dylemat co kupić .
85mm jest za blisko 50 mm.

W każdym razie do tych co się wahają - można śmiało kupować i nie tracić czasu .

adrian9627
24-04-2013, 07:37
105 2.8 VR macro portretowo i do robali/detali w sam raz.

Portrecik mojej kobiety.
D600 + 105 2.8 Vr
1/60 f/5.6 Iso 1250 dopalone lampą na body.

Link do zdjęcia poniżej.
https://www.dropbox.com/s/hyubng2whjtcx98/FX6_8860.JPG

josephebeloki
24-04-2013, 09:30
Spoko :)

radius_bo
25-04-2013, 09:39
Interesuje się tym body i chcę przede wszystkim dowiedzieć się od jego użytkowników na temat jego AF. Wiem, że matryca się czasami potrafi "zakurzyć". Jednak to co przeżywam z D7000 w kwestii mechanizmu ustawiania ostrości to coś bardziej nieprzyjemnego.

Czy D600 robił komuś niespodzianki w świetle żarowym (losowość AF)? Czy były sytuacje, że szkło ostrzyło bez kalibracji z innymi body, a z D600 potrzebna była duża mikroregulacja (np. -10 i więcej)? Niektórzy sobie pomyślą, że jestem przewrażliwiony, ale zrozumie mnie ten kto posiadał wariującego D7k lub doświadczył jego kaprysów.

Adam71
25-04-2013, 09:54
Najlepiej jak spotkasz się z kimś kto ma D600 i sam sobie wypróbujesz. Bo każda opinia będzie subiektywna. A im więcej czytasz na forach to człowiek głupieje .
Wystarczy że jedna osoba coś napisze niepochlebnego i opinia potem jest powtarzana setki razy aż ....

josephebeloki
25-04-2013, 17:44
Interesuje się tym body i chcę przede wszystkim dowiedzieć się od jego użytkowników na temat jego AF. Wiem, że matryca się czasami potrafi "zakurzyć". Jednak to co przeżywam z D7000 w kwestii mechanizmu ustawiania ostrości to coś bardziej nieprzyjemnego.

Czy D600 robił komuś niespodzianki w świetle żarowym (losowość AF)? Czy były sytuacje, że szkło ostrzyło bez kalibracji z innymi body, a z D600 potrzebna była duża mikroregulacja (np. -10 i więcej)? Niektórzy sobie pomyślą, że jestem przewrażliwiony, ale zrozumie mnie ten kto posiadał wariującego D7k lub doświadczył jego kaprysów.

Zupełnie rozumiem... też przeżyłem HORROR z D7000. Dzisiaj miałem iść po D600 ale żona mi marudzi, że nie zdążymy, a na wariata nie chcę lecieć.

D600 z tego co osoby tutaj mówią jest super... Fraglesso miał problem coś w żarowym, ale po serwisie jest WYPAS z tego co pisał na forum . Używa D600 zamiennie z D700 swojej żony i jest bardzo zadowolony.
Widziałem jego fotki z kościoła, warunki ciemność => WYPAS wyszły i problemu z AF żadnego.

Fraglesso
25-04-2013, 18:26
Zupełnie rozumiem... też przeżyłem HORROR z D7000. Dzisiaj miałem iść po D600 ale żona mi marudzi, że nie zdążymy, a na wariata nie chcę lecieć.

D600 z tego co osoby tutaj mówią jest super... Fraglesso miał problem coś w żarowym, ale po serwisie jest WYPAS z tego co pisał na forum . Używa D600 zamiennie z D700 swojej żony i jest bardzo zadowolony.
Widziałem jego fotki z kościoła, warunki ciemność => WYPAS wyszły i problemu z AF żadnego.

Ostatnio się żonie na weselu tak spodobało D600, że już chyba będę się musiał przyzwyczajać do D700 ;).
D600 jest wygodnie lżejszy po paru godzinach fotografowania... stąd myślę, że żona go bardzo polubiła.

AF sprawdziłem na weselu... jest dobrze, nie ma co narzekać... no może poza mniejszym rozstawem czujników niż w D700. Ale spokojnie sobie radził.

Na forumowej giełdzie kupiłem obiektyw Cosina 28-105/2.8-3.8 (za całe 80 zł, bo był trochę uszkodzony, ale już naprawiony jest) i powiem szczerze, że na próbę założyłem podczas wesela to szkło - no zaskoczony jestem działaniem tego tandemu :D. Całkiem ostro :).

ekonet
25-04-2013, 18:37
Ostatnio się żonie na weselu tak spodobało D600
Na weselu tańczyć jak biali ludzie, a nie zabawiać się aparacikami! :mrgreen:

Fraglesso
25-04-2013, 18:43
Na weselu tańczyć jak biali ludzie, a nie zabawiać się aparacikami! :mrgreen:

Hahaha, bardzo śmieszne, a zlecenie się samo zrobi :P?

Chociaż ostatnio z Fatmanem gadałem że można by postawić aparat na statywie w rogu, odpalić sterowanie zdalne przez Wifi i z tabletem w łapie zasiąść wygodnie przy stole i balować... zerknąć czasem na ekran. pstryknąć fotkę i dalej "świętować".

jo44
25-04-2013, 18:46
Chociaż ostatnio z Fatmanem gadałem że można by postawić aparat na statywie w rogu, odpalić sterowanie zdalne przez Wifi i z tabletem w łapie zasiąść wygodnie przy stole i balować... zerknąć czasem na ekran. pstryknąć fotkę i dalej "świętować".
Do tego zapewne dojdzie, tylko statyw będzie miał własny napęd coby zdjęcia nie były zbyt jednorodne. :)

Fraglesso
25-04-2013, 18:50
Do tego zapewne dojdzie, tylko statyw będzie miał własny napęd coby zdjęcia nie były zbyt jednorodne. :)

ROZWIĄZANIE :D (http://fotodrone.com/wp-content/uploads/2012/08/okto-by-Smartelectronics2-1024x687.jpg)

Myślę, że z czasem jednak tak to się będzie odbywać :D

RAF7705
26-04-2013, 01:16
Ja już podobnie robiłem zdjęcia z meczu Polska Rosja.
Aparat na statyw jeden róg pokoju.
Lampa z parasolem drugi róg.
My oglądamy jemy pijemy i pilot w łapie, co by fajne momenty wyłapać.

MilekS
27-04-2013, 01:32
To może po prostu montaż paralaktyczny z napędem, proponuję pożyczyć od astro-fanów.
Mógłby śledzić "ruchy gwiazd" na parkiecie. :)

WaldekT
27-04-2013, 11:56
Przesyłam kilka fotek dotyczących kurzenia mojego D600
1. Zrobione po 2000 zdjęć (widać pewną ilość pyłków)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img51.imageshack.us/img51/8800/dsc214901.jpg)

2. Po dmuchaniu gruszką.

źródło (http://img812.imageshack.us/img812/5893/dsc215301.jpg)

3. Trafiła mi się ostatnio "wycieczka" (zdjęcia plenerowe w Paryżu). Fotka (sprawdzająca) zrobiona przed wylotem do Paryża po 8000 zdjęć.

źródło (http://img94.imageshack.us/img94/4666/dsc817501.jpg)

4. Fotka (sprawdzająca) zrobiona dzisiaj. Podczas 1,5 dziennej sesji w Paryżu zrobiłem prawie 2000 zdjęć (dużo seryjnych). Bardzo częsta zmiana 3 obiektywów (w pyłowych warunkach) - zatłoczone ulice i alejki gdzie chodziło się po piasku.

źródło (http://img94.imageshack.us/img94/4031/dsc998001.jpg)

Jestem miło zaskoczony. Jest kilka paprochów, ale to te, które nie zostały usunięte po dmuchaniu.

YogiBear
27-04-2013, 21:21
Wygląda obiecująco. Mam nadzieję, że u mnie gorzej nie będzie.

remos
27-04-2013, 21:51
ro jeszcze dodaj przy jakim F to sprawdzałeś, stawiam że większe niż F11.

WaldekT
28-04-2013, 06:41
Sprawdzałem przy F16. Czyszczone było tylko za pomocą gruszki (po około 2000 zdjęć) i tylko 1 (jeden) raz.

josephebeloki
28-04-2013, 17:06
4. Fotka (sprawdzająca) zrobiona dzisiaj. Podczas 1,5 dziennej sesji w Paryżu zrobiłem prawie 2000 zdjęć (dużo seryjnych). Bardzo częsta zmiana 3 obiektywów (w pyłowych warunkach) - zatłoczone ulice i alejki gdzie chodziło się po piasku.

źródło (http://img94.imageshack.us/img94/4031/dsc998001.jpg) ...

Rozumiem, że to było zrobione po 10tyś fotek => 8tyś przed + 2 tyś na wyjeździe?

WaldekT
28-04-2013, 21:16
Rozumiem, że to było zrobione po 10tyś fotek => 8tyś przed + 2 tyś na wyjeździe?

Tak. Proszę zauważyć, że pierwsze sprawdzenie ilości pyłków, a następnie przedmuchanie, było po pierwszych 2 tysiącach, a następne sprawdzenie (już bez dmuchania) po kolejnych 6 tysiącach i nie przybyło pyłków. Ostatnie 2 tysiące były robione w ekstremalnych warunkach (możliwość dużej ilości pyłu w powietrzu) przy ciągłym żonglowaniu 3 obiektywami. Myślę, że bywają gorsze warunki takie jak np. pustynia, ale Łuk Tryumfalny, gdzie przejeżdża bez przerwy mnóstwo samochodów i przemieszcza się dużo ludzi, też do łatwych nie należy.

josephebeloki
28-04-2013, 22:52
Tak. Proszę zauważyć, że pierwsze sprawdzenie ilości pyłków, a następnie przedmuchanie, było po pierwszych 2 tysiącach, a następne sprawdzenie (już bez dmuchania) po kolejnych 6 tysiącach i nie przybyło pyłków. Ostatnie 2 tysiące były robione w ekstremalnych warunkach (możliwość dużej ilości pyłu w powietrzu) przy ciągłym żonglowaniu 3 obiektywami. Myślę, że bywają gorsze warunki takie jak np. pustynia, ale Łuk Tryumfalny, gdzie przejeżdża bez przerwy mnóstwo samochodów i przemieszcza się dużo ludzi, też do łatwych nie należy.

... a może się tak zabił kurzem, że już żaden pyłek się nie może dostać :mrgreen:

Dzięki za info, dobre wieści, że ten korpus nie zasysa ciągle kurzu. Tylko wykurzy się => i koniec :)

Megas
29-04-2013, 18:02
Tak wygląda to u mnie po 3000 klatek. Z plusów? Hm, poza tym jednym wielkim paprochem prawie nic nie przybyło. z minusów? Ten żółty zafarb to nie brudna kartka :( wygląda jak plama oleju? Oceńcie sami, jutro wysyłam na czyszczenie.
Zdjęcie ostro podostrzyłem, wykontrastowałem dla uwydatnienia tego syfu.
http://img809.imageshack.us/img809/6062/dsc3832u.jpg

dawidst22
29-04-2013, 21:09
Możesz uściślić położenie tego żółtego zafarbu? Wypiłem niecałe piwo i nie mogę dostrzec tej plamy, pomóż...

zgera
29-04-2013, 21:18
Możesz uściślić położenie tego żółtego zafarbu? Wypiłem niecałe piwo i nie mogę dostrzec tej plamy, pomóż...

Też właśnie wypiłem piwo i widzę tylko sporo śmieci i pionowe linie i jakieś odcienie tęczy, może to efekt zbyt mocnego wyostrzenia.
Plamy również nie widzę.

fotouśmieszek
02-05-2013, 11:42
W NYC pojawily sie d600 refurbished (odnowione fabrycznie). Kosztuja duzo taniej,bo $1600. Jest prawdopodobne,ze przy okazji refurbishingu zajma sie znanymi usterkami.A poza tym cena praktycznie nowej,z gwarancja - niestety US - puszki od Nikona niewiele przekracza 5k PLN.

Władca Pixeli
02-05-2013, 19:38
W NYC pojawily sie d600 refurbished (odnowione fabrycznie). Kosztuja duzo taniej,bo $1600. Jest prawdopodobne,ze przy okazji refurbishingu zajma sie znanymi usterkami.A poza tym cena praktycznie nowej,z gwarancja - niestety US - puszki od Nikona niewiele przekracza 5k PLN.
Gwarancja jest 1 rok czy 90 dni?

fotouśmieszek
02-05-2013, 21:58
Gwarancja jest 1 rok czy 90 dni?

90 dni

vvojtek
02-05-2013, 22:55
Po ok. 900 zdjęciach, max kontrast i wyostrzanie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/59cg8Dm-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/59cg8Dm.jpg)

josephebeloki
03-05-2013, 00:12
jaka przysłona?

vvojtek
03-05-2013, 10:05
Przysłona 22, szkło N 24-120, zdjęcie nieba.

pavel_9
03-05-2013, 18:15
znajomy powiedział mi, że tym kurzeniem, to podobno tak, że jakiś element się ściera w środku i jak się zetrze, to później już jest ok. prawda to? bo jeśli tak, to nie ma lamentu. oczywiste jest to, że Nikon i tak dał ciała, ale nie powinno się od tego chyba uzależniać decyzji o zakupie aparatu.

kolas
03-05-2013, 18:31
znajomy powiedział mi, że tym kurzeniem, to podobno tak, że jakiś element się ściera w środku i jak się zetrze, to później już jest ok. prawda to? bo jeśli tak, to nie ma lamentu. oczywiste jest to, że Nikon i tak dał ciała, ale nie powinno się od tego chyba uzależniać decyzji o zakupie aparatu.

Tak było to już poruszane na forum http://petapixel.com/2012/11/22/theory-nikon-d600-sensor-spots-caused-by-scratched-shutter-curtain/

RAF7705
03-05-2013, 19:06
Generalnie to 464 strony tego wątku są w tym temacie.

digit
03-05-2013, 19:21
O czymś w końcu trzeba pisać jak się nie robi zdjęć :)

U mnie wygląda to w ten sposób.

źródło (http://img15.imageshack.us/i/img0352bj.jpg/)
Jak do tej pory nie zauważyłem kurzu na zdjęciach. Obecnie mój aparat był w serwisie w celu regulacji af, bo boczne punkty działały inaczej niż środkowy. Napisałem też, ze się coś łuszczy. Dzwonili do mnie z pytaniem z serwisu co się łuszczy bo oni nic nie widzą. Ciekaw jestem czy sie jakoś do tego ustosunkują.

pavel_9
03-05-2013, 20:20
Generalnie to 464 strony tego wątku są w tym temacie.

skoro problem po czasie sam ustępuje pytanie czy warto aż tyle nad nim debatować ;)

swoją drogą, to juz wiadomo co jest tego przyczyną? z artykułu: http://petapixel.com/2012/11/22/theory-nikon-d600-sensor-spots-caused-by-scratched-shutter-curtain/ wynika, że opcje są dwie. nikon wydał oficjalne oświadczenie w tej sprawie?

Jacek_Z
03-05-2013, 20:25
skoro problem po czasie sam ustępuje pytanie czy warto aż tyle nad nim debatować Chyba nie warto, bo jak widac (także i po tobie) ludzie i tak nie czytają całego wątku.
Ten wątek to taki dziwny wentyl bezpieczeństwa. Ludzie wypisują swoje żale, ale nikt tego (całości) nie czyta. Piszą by się lepiej poczuć. Bo realnie to nic więcej takie pisanie nie przynosi.
Dlatego powstał sąsiedni wątek o D600.

Fear
03-05-2013, 21:02
Gdyby na naszym forum był wątek typu "ściana płaczu" to forum by zapewne się wydoliło i zaszła by potrzeba zmiany serwerów :) Nikon ma się jednak dobrze i sprzedaż nie maleje. Sam dla śmiechu umieściłem w stopce zwrot "zakurzony d600" i dostałem naście meili jak sprawa wygląda :) Widocznie ten wątek nie wystarczy...

josephebeloki
03-05-2013, 21:19
... no ja się ludziom nie dziwię. Niektórzy wykładają na sprzęt zarobioną kasę przez lata, by w końcu kupić ten lepszy, ten droższy, ten wypasiony, a dołożył do tej pełnej klatki te 2 tyś ... ,a tu kur... BUBEL. No bo oficjalnie trzeba tak to nazwać... gdyby firma przyznała się do wady fabrycznej i wymieniała sukcesywnie element łuszczący się, sprawa wyglądałaby inaczej. Do dziś Nikon ma w dupie ludzi i ciężko jest się z tym pogodzić. Każde potwierdzone narzekanie rozumiem i mi to nie przeszkadza, bardzo dobrze, że ludzie piszą. Ludzie nie mogą udawać, że deszcz pada jak ktoś im w twarz pluje. Ale sporo osób tak postępuje... :)

Ja osobiście czytałem cały wątek i nie ma tam dużo narzekań w porównaniu do gadania "O dupie Marynie".

Fear
03-05-2013, 21:48
Zgadzam się z tym, że sprzęt za 6000zł nie powinien wykazywać tego typu wad związanych wydaje się z procesem produkcjnym (wszystko wskazuje na wadę jednego z elementów) zwłaszczaa, że problem wydaje się prosty do usunięcia, a Nikon faktycznie ma klienta w du...e. Podchodząc jednak do sprawy w sposób racjonalny należy stwierdzić, że problem jak napisałem jest prosty do usunięcia i nawet samodzielnie można się z nim uporać. Kupując sprzęt warto założyć, że problem jest i należy wybrać jeden ze sposobów jego rozwiązania, można wysłać do serwisu, można też kupić szpatułki i płyn do matryc. Aparat w zamian za te 6000zł daje nam wspaniałą pełnoklatkową matrycę, duży wizjer, niezły af, WB, pomiar światła, tryb filmowania itd... Można dyskutować o brakach w D600 tylko po co? Czy ludzie nie są świadomi na czym polega marketing? Nie może być wszystkeigo w jednej puszce, bo kto kupi następną? Owszem chciałbym żeby wszystko było tip top, ale to nie koncert życzeń. Uświadomcie sobie, że polityka potentatów foto opiera się na założeniu, by zarobić jak najwięcej, jak najniższym kosztem. Było tsunami, zalało fabryki, ceny poszły w górę,firmy nie odczuły spadku popytu więc ceny nie wróciły do pierwotnego poziomu. Klient nasz Pan, puki kupuje, puty nie ma co liczyć na lepsze czasy. Cieszmy się tymco mamy, a decyzje podejmujmy świadomi wad sprzętu

fotouśmieszek
03-05-2013, 22:06
... no ja się ludziom nie dziwię. Niektórzy wykładają na sprzęt zarobioną kasę przez lata, by w końcu kupić ten lepszy, ten droższy, ten wypasiony, a dołożył do tej pełnej klatki te 2 tyś ... ,a tu kur... BUBEL. No bo oficjalnie trzeba tak to nazwać... gdyby firma przyznała się do wady fabrycznej i wymieniała sukcesywnie element łuszczący się, sprawa wyglądałaby inaczej. Do dziś Nikon ma w dupie ludzi i ciężko jest się z tym pogodzić. Każde potwierdzone narzekanie rozumiem i mi to nie przeszkadza, bardzo dobrze, że ludzie piszą. Ludzie nie mogą udawać, że deszcz pada jak ktoś im w twarz pluje. Ale sporo osób tak postępuje... :)

Ja osobiście czytałem cały wątek i nie ma tam dużo narzekań w porównaniu do gadania "O dupie Marynie".

Calkowicie sie zgadzam.Smieszy mnie,ze koledzy pisza o wątku,jakby mial jednego autora.A tu pisze setki (chyba :-) userow i kazdy ma swoj ODREBNY własny problem.Nie widze powodu,zeby nie podzielil/a sie z nami swoimi odczuciami.W koncu poto są fora.

Jacek_Z
03-05-2013, 22:17
Problem jest ten sam. Ja wiem, że wywnętrzanie sie ma działanie oczyszczające, ale to by było na tyle. Niestety.
Jestem realistą.

fotouśmieszek
03-05-2013, 23:30
Problem jest ten sam. Ja wiem, że wywnętrzanie sie ma działanie oczyszczające, ale to by było na tyle. Niestety.
Jestem realistą.

Jasne :-) ale userow/potencjalnych nabywcow jest mnóstwo,a każdy ten sam problem widzi po swojemu.

MilekS
04-05-2013, 17:34
Ja cieszę się bardzo, że aparat przeznaczony głównie dla zaawansowanych użytkowników ma właściwie JEDNĄ WADĘ, i że jest ona łatwa do usunięcia (dla tychże, zaawansowanych, użytkowników).
Co do "jedyności" wady - teksty użytkowników np. w tym wątku to potwierdzają. Wniosek? WSPANIAŁY PRODUKT posiadający JEDNĄ niewielką wadę.
Gdyby producent ją usunął - odnaleziono by liczne inne i legenda by się rozsypała. A tak - wszyscy wiedzą że D600 to wspaniały sprzęt, a jego użytkownicy są olewani przez wrednego producenta (z powodu jedynej wady). I kupują :)

Jacek_Z
04-05-2013, 19:18
Wady są dwie - druga to AF (boczne pola) w świetle sztucznym (żarowym).
Tylko, że to problem w większym czy mniejszym stopniu wszystkich body nikona (szczególnie gdy się podpina jasne, szerokokątne szkła).

pavel_9
04-05-2013, 20:58
spytam jeszcze raz: czy wiadomo, co jest powodem kurzenia? czy w dalszym ciagu są to tylko i wyłącznie domysły? wiem, że nieeleganckie jest pytanie, bez uprzedniego czytania, ale na litość boską, to jest prawie 500 stron :P

Mbuna
04-05-2013, 21:46
Ja przeczytałem cały, ale ten wątek jest jak "Moda na sukces" - wystarczy czytać co 10 stronę (lub jeszcze rzadziej).

josephebeloki
04-05-2013, 22:10
Ja przeczytałem cały, ale ten wątek jest jak "Moda na sukces" - wystarczy czytać co 10 stronę (lub jeszcze rzadziej).

Miało być 600 stron ;) od D600 ;d

Summa summarum => Sprzęt jest ********y, matryca najwyższej jakości, za cenę 6K mamy sprzęt bijący na nogi korpusy za 20k .... no, a wpadka czasem bywa. Myślę , że jakby D600 nie kurzył, jego cena by wynosiła 7,5k :) .

No ale, każde narzekanie bądź niemożliwość pogodzenia się z realiami trzeba spokojnie przyjąć i przegadać wytłumaczyć, nie każdy ma czas czytać 500 stron wątku :).

Zobaczymy co ja będę gadał w poniedziałek, lecę po D600 :)

ANTEK 72
05-05-2013, 05:19
Summa summarum => Sprzęt jest ********y, matryca najwyższej jakości, za cenę 6K mamy sprzęt bijący na nogi korpusy za 20k .... no, a wpadka czasem bywa. Myślę , że jakby D600 nie kurzył, jego cena by wynosiła 7,5k :) .

Całe szczęście, że kurzy ;).

pavel_9
05-05-2013, 09:23
@up: jak tak do tego podejść, to faktycznie lepiej, że kurzy :P

Borat1979
05-05-2013, 09:57
Calkowicie sie zgadzam.Smieszy mnie,ze koledzy pisza o wątku,jakby mial jednego autora.A tu pisze setki (chyba :-) userow i kazdy ma swoj ODREBNY własny problem.Nie widze powodu,zeby nie podzielil/a sie z nami swoimi odczuciami.W koncu poto są fora.
Tylko z tej setki D600 ma raptem kilku a reszta bije bez sensu pianę :)

rafste89
05-05-2013, 20:53
Moje D600 zakurzyło albo zapaproszyło po 1 sesji (około 400zdjęć). Na szczęście wszystko do tej pory co naleci na matrycę zdmu****ę gruszką. Drugim problemem są jakieś paprochy które widzę w wizjerze. Zapewne jakiś syf na matówce. Tego niestety nie da się już wydmuchać i muszę patrzeć na te 3 czarne kropki w wizjerku. Nie wiem czy zrobiłem 1000 fotek a już takie zanieczyszczenia. D90 którą używam od 2 lat , częste zmiany obiektywów i ogólnie nie był chuchany i dmuchany. Do tej pory matryca czysta jak łza i zero kurzu czy czegokolwiek w środku.

vinci99
05-05-2013, 21:39
Ja "niestety" kupiłem d600 ponieważ nie miałem za dużego wyboru. d700 nowych już nie ma, a d800 za drogie.
Na szczęście w moim przypadku wiele zasłyszanych tu teorii się nie sprawdza.
Wg. mnie aparat trzyma się ciut lepiej niż d700 ze względu na głębszy uchwyt i delikatnie mniejszą wagę.
Na szybkość AF też nie mogę narzekać. Wg mnie gorzej niż w d700 nie jest.
AWB też wg mnie działa lepiej ale jeszcze muszę dokładniej tą funkcję przetestować.
Fajną sprawą jest to że aparat jest bardzo cichy. D700 w porównaniu do D600 to jakiś czołg :)
Wadą natomiast jest często wspominany rozkład punktów AF. Niestety do niego trzeba będzie się przyzwyczaić.
Przyzwyczaić też się muszę do większych wymagań dotyczących optyki (łatwiej o poruszone zdjęcie, nieostrość).
Jeżeli chodzi o sławny już kurz to na "zwykłych" zdjęciach go u mnie nie widać. Jakiś wielkich testów robić nie zamierzam. Do puki na moich zdjęciach go nie widać to jest dla mnie ok.
Oczywiście bronić nikona w tym temacie nie zamierzam. Jeżeli miałbym większy wybór kupiłbym inny aparat, aparat wolny od takiej wady.
Na pierwszy rzut oka obrazek jest bardzo fajny, ale na głębszą ocenę muszę jeszcze poczekać. To samo dotyczy iso.

Loniu74
05-05-2013, 23:16
Czy możecie potestować na AF-S czy ostrzy Wam we wszystkich punktach równie skutecznie? Wydaje mi się, wręcz jestem pewien, że na 3 punkcie od prawej w środkowej linii mój ostrzy znacznie gorzej, czasami nie może złapać ostrości, tymczasem punkt obok łapie to samo miejsce bez problemu.

rafste89
06-05-2013, 07:38
U mnie ostrzy najgorzej w skrajnych punktach i zastanawiam się czy nie oddać tego na gwarancję.

damiannelus
06-05-2013, 12:18
Obecnie d600 można wyrwać za jakieś 6000 - 6200 w zależności od sklepu i preferencji (nie o to pytam...). Myślicie, że w przeciągu tygodnia - dwóch można liczyć na jakiś spadek choćby o stówkę?

BTW.
Co się do k* nędzy porobiło - nigdzie nie można popstrykać w sklepie zdjęć, żeby potestować, zobaczyć jak leży w ręku, jak pracuje z obiektywami. Chyba, że jest jakiś takowy punkt w WWA :->

TOP67
06-05-2013, 12:51
A może u źródła? Czyli w Nikon Polska.

josephebeloki
06-05-2013, 19:31
Obecnie d600 można wyrwać za jakieś 6000 - 6200 w zależności od sklepu i preferencji (nie o to pytam...). Myślicie, że w przeciągu tygodnia - dwóch można liczyć na jakiś spadek choćby o stówkę?

BTW.
Co się do k* nędzy porobiło - nigdzie nie można popstrykać w sklepie zdjęć, żeby potestować, zobaczyć jak leży w ręku, jak pracuje z obiektywami. Chyba, że jest jakiś takowy punkt w WWA :->

Chłopie komunie idą... radzę się śpieszyć, albo dopiero lipiec. Znaczy ja miałem dzisiaj kupić, ale nie wiem co z lampą i pewno jutro albo pojutrze kupię.... już jestem 400zł w plecy bo to karta 20zł w górę, to szkło 80zł w górę, to korpus z 6099zł na 6329zł :) no i nieoficjalnie dostałem komunikat... że to jest okres komunijno MATURALNY... i przedwakacyjny => SZCZYT KUPOWANIA PUSZEK.

Zatem do połowy czerwca tylko się modlić aby jeszcze nie podnieśli, o spadku zapomnij.

Glowa
06-05-2013, 21:33
To Nikony D600 kupuje się na prezent komunijny...?

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Borat1979
06-05-2013, 22:08
To Nikony D600 kupuje się na prezent komunijny...?
Skoro można kupić 7 letniemu dziecku Quada na komunie to zakup lustrzanki nie powinien nawet dziwić :)

Chłopie komunie idą... radzę się śpieszyć, albo dopiero lipiec. Znaczy ja miałem dzisiaj kupić, ale nie wiem co z lampą i pewno jutro albo pojutrze kupię.... już jestem 400zł w plecy bo to karta 20zł w górę, to szkło 80zł w górę, to korpus z 6099zł na 6329zł :) no i nieoficjalnie dostałem komunikat... że to jest okres komunijno MATURALNY... i przedwakacyjny => SZCZYT KUPOWANIA PUSZEK.

Zatem do połowy czerwca tylko się modlić aby jeszcze nie podnieśli, o spadku zapomnij.
Spoko w czerwcu będą te komunijne na Allegro "po taniości", bo teraz zabawki szybko się dzieciakom nudzą :)

YogiBear
06-05-2013, 22:32

BTW.

W serwisie na Łopuszańskiej bez problemu popstrykasz.

Parówka
07-05-2013, 10:29
Powiedzcie czy LCD w D600 jest identyczny jak w D800?
Chcę zamówić lupę (LCD viewfinder) na ebay a tam są tylko do D800.

josephebeloki
07-05-2013, 12:01
Skoro można kupić 7 letniemu dziecku Quada na komunie to zakup lustrzanki nie powinien nawet dziwić :)

Spoko w czerwcu będą te komunijne na Allegro "po taniości", bo teraz zabawki szybko się dzieciakom nudzą :)

Ojjj święta prawda. Pamiętam rok temu, tak lipiec sierpień , a we wrześniu to już histeria ... korpusy entry level to praktycznie można było z 40% obniżką z dowozem do rąk własnych kupić (dowóz 0zł ) . Wiadomo, łepki miały dostać kasę na komunię, ale , że wujek powiedział => kasy nie dam, bo matka wyda z ojcem . Kupił aparat, bo jak Jasio miał 3lata to mamrotał cos foto foto. No to zaczęło brakować kasy=> Jasiu używasz tego aparatu pyta Mama trzymająca za rękę Ojca (ojciec już jest na granicy marszu po zimne browary, ŻEBY TYLKO SYN SIĘ ZGODZIŁ), Jasiu odpowiadał " nie nie, ale chce jakiś mieć, no bo ten jest za duży"... no to sprzedamy i kupimy Ci nowy mniejszy (taki za 200zł) , no tak tak, bo ten jest za duży. Zatem rad nie rad ląduje to na Allegro :).

I jeszcze jedna rzecz... teraz to dzieci szantażują rodziców => Jak mi nie kupisz LAPTOPA to nie zdam matury, nie pójdę na studia i będziesz miał WSTYD w URZĘDZIE :)

Taki offtop na lipiec sierpień odnośnie D600 :)

dem
08-05-2013, 17:58
I jeszcze jedna rzecz... teraz to dzieci szantażują rodziców => Jak mi nie kupisz LAPTOPA to nie zdam matury, nie pójdę na studia i będziesz miał WSTYD w URZĘDZIE :)

Szantażować dają się tylko nieporadni rodzice.

vvojtek
08-05-2013, 18:15
Natomiast ci bardziej poradni rodzice mają pozakładane niebieskie karty za przemoc ekonomiczną (bo nie kupili zachcianki) i psychiczną (ponieważ rzeczowo argumentowali odmowę zakupu). Wystarczy pytanie w klasie typu "a co Ty dostałeś..?" i czujny nauczyciel/pedagog ;)

psm
09-05-2013, 12:00
Czy pojawiła się już seria D600 w której nie występuje problem szybkiego brudzenia matrycy?

erbe
09-05-2013, 20:04
Czy pojawiła się już seria D600 w której nie występuje problem szybkiego brudzenia matrycy?

nie ma czegoś takiego.losowo kurzy lub nie kurzy nikt jasno nie określi numerów serii.

MilekS
10-05-2013, 00:48
A czy został może odkryty mechanizm "kurzenia"?

grissley
10-05-2013, 01:17
Tak, paredziesiątkrotnie już chyba w tym wątku.

Adam71
10-05-2013, 10:35
Po prostu to jest sprzęt dla ludzi co nie boją się wyczyścić matrycy itp . Ja miałem brudne matryce w każdym sprzęcie więc nie widzę wielkiego problemu .
Jak ktoś ciuła całe życie na sprzęt to nie dziwię się że boi się że coś uszkodzi itp. Po prostu jakość obrazka z D600 przesłania problem z okresowym czyszczeniem
matrycy .

remos
10-05-2013, 13:24
Po prostu to jest sprzęt dla ludzi co nie boją się wyczyścić matrycy itp . Ja miałem brudne matryce w każdym sprzęcie więc nie widzę wielkiego problemu .
Jak ktoś ciuła całe życie na sprzęt to nie dziwię się że boi się że coś uszkodzi itp. Po prostu jakość obrazka z D600 przesłania problem z okresowym czyszczeniem
matrycy .

przy F powyżej 11, należy dodać!!! :P

hostman22
10-05-2013, 15:38
przy F powyżej 11, należy dodać!!! :P

jak robisz powyżej f/11, to należy oddać :mrgreen: hahaha...

inzmbl
11-05-2013, 16:57
Ja kupiłem D600 tydzień temu - na wejściu miał już trochę kurzu - ale wydmuchałem. Po 200 klatkach kurz widać przy F8 nawet (niebo etc)

Cóż - kochać trzeba ze wszystkimi zaletami i wadami :P Dobrze, że oleju nie ma.

Podobno jak się już wykruszy ta farbka co się kurzy - to się nie będzie kurzyć :) pytanie ile trzeba klapnąć. Dobrze, że na gwarancji można ze 2 razy dać go do czyszczenia - powinni raczej zrobić to w ramach a nie odpłatnie.

josephebeloki
12-05-2013, 21:17
Może mi ktoś powiedzieć ile mm na wysokość czyli od dołu korpusu do końca ma GRIP do D600? 50mm czy wymiary: ok. 143 x 53.3 x 80mm ... Czyli od dołu korpusu do końca ma 53.3mm? czy 80mm?
Bo nie wiem czy mi w Torbę wejdzie.

Zetec
12-05-2013, 21:43
Mój ma niecałe 50mm, ale to nie oryginalny tylko Pixel.

jo44
12-05-2013, 21:49
Może mi ktoś powiedzieć ile mm na wysokość czyli od dołu korpusu do końca ma GRIP do D600? 50mm czy wymiary: ok. 143 x 53.3 x 80mm ... Czyli od dołu korpusu do końca ma 53.3mm? czy 80mm?
Bo nie wiem czy mi w Torbę wejdzie.
Dwa z tych wymiarów muszą się zgadzać z wymiarami D600. :)
A D600 ma wymiary: 141 x 113 x 82 mm.
Teraz już chyba wiesz, że wysokość gripa to 53 mm.

przekott
12-05-2013, 23:08
Ja kupiłem swojego parę dni temu, po informacji w sklepie, że te z ostatnich partii są w zdecydowanej większości wolne od problemu. Na razie zdjęcia czyste. Jak zrobię pół tysiąca zdjęć i będzie ok. to chyba to jakoś uczczę :)

josephebeloki
13-05-2013, 00:00
ooo w jaki sklepie kupowałeś :)?

Borat1979
13-05-2013, 00:21
Dajcie już spokój z tym kurzem.

Kupiłem aparat na początku stycznia wypstrykałem ok 2 tys klatek, wyczyściłem na mokro i problem kurzu przestał istnieć.
Zrobiłem po czyszczeniu kolejne 2 tyś. klatek na rodzinnych imprezach, komuniach i moich standardowych zdjęciach nocnych na przysłonie f/8 i f/10.
Problem kurzu dla mnie obecnie nie istnieje.

Kupujcie róbcie zdjęcia i bawcie się dobrze bo D600 to świetny sprzęt.
Dla rozluźnienia fotka :)

źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-zhMGqL5WTt8/UZAVq7IPgKI/AAAAAAAAGU4/X9NQT2J0c_Y/s800/_DSC3135.jpg)

josephebeloki
13-05-2013, 00:30
@Borat jak chcesz to potrafisz :) Mama zawsze mówiła, że jesteś zdolny => ale leniwy :)

Borat1979
13-05-2013, 00:33
@Borat jak chcesz to potrafisz :) Mama zawsze mówiła, że jesteś zdolny => ale leniwy :)

Dokładnie tak mówiła moja wychowawczyni w podstawówce :)

przekott
13-05-2013, 14:08
josephebeloki@

fotoit

josephebeloki
13-05-2013, 19:18
OK MAM => Ładuję baterię , numer seryjny 607xxxxx :) Więcej szczegółów za ok 1h ;d :)

1 pytanko... mam założoną 35mm f1.8G i cały czas wyświetla mi się DX i zdjęcia też lecą w Dx... jak mogę ustawić to na FF?

badis
13-05-2013, 22:50
A czy to szkło nie jest przypadkiem DX?

http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/nikkor/nikkor-af-s-35mm-f-1.8-g-dx/

Zetec
13-05-2013, 22:51
oryginalnie jeden z przycisków funkcyjnych z przodu puszki jest do przestawienia formatu zdjęć, wciskasz i krecisz pokrętłem i masz.
albo w menu fotografowania (druga ikonka od góry) obszar zdjęcia.

Wysłane z mojego GT-N8000

Gomad
13-05-2013, 22:51
poszukaj w menu, gdzieś tam to było bo ostatnio widziałem. Chyba przy kalibracji obiektywu ;)

kaku
13-05-2013, 22:57
Ja miałem oryginalnie przypisane do przedniego dolnego funkcyjnego.

Borat1979
13-05-2013, 23:05
1 pytanko... mam założoną 35mm f1.8G i cały czas wyświetla mi się DX i zdjęcia też lecą w Dx... jak mogę ustawić to na FF?

Trzeba wyłączyć automatycznie wykrywanie rodzaju obiektywu
Menu fotografowania=>Obszar Zdjęcia=>Auto. Kadr w formacie DX=>OFF

Później możesz już ręcznie ustawić tryb FX.
Menu fotografowania=>Obszar Zdjęcia=>wybierz obszar zdjęcia=>FX=>OK

josephebeloki
13-05-2013, 23:06
NO jak klikam info... to tam mi pokazuje ,że mam do FN przypisane FX/Dx... ale jak naciskam to nic się nie dzieje, albo jak naciskam i rolkami kręcę hmmm

Dzięki Borat podziałało :)

Miałem D7000 + 35mm f1.8 no szybko zawaliscie ostrzył => ale D600 to na serio, inny świat :) Co za szybkość... Co do FF/BF => akurat na 85mm f1.8 mam mikroregulacje na 0.0 ale 35mm f1.8 na -12 i będę jeszcze jutro testował... kilka sprwadziliśy w sklepie , niekórym skali brakowało i to jedno na -8 wziąłem. Teraz na -12 widzę, że jednak okej... no nic, pierwsze testy poszły. Ewenetualnie szkiełko wyślę do kalibracji. W domu przy świetle ISO 4000 fotki bajka... bokeh na 35mm przy f1.8 szczękę zbieram z ziemi :)
Z tych zachwytów zapomniałem o kurzu, taki obrazek to na serio jaki kurz, ale o co chodzi ? :) A jest 1 grubszy paproch dmuchnę na dniach gruchą no i w sumie tyle... Aparat przy włączeniu miał ustawienie języka..potem godzina. Zatem sprawdzanie w sklepie nie było sensu... ale miałem z sobą sprzęt do sprawdzenia :) W domu sprawdziłem 20 sztuk wypstrykanych w sklepie więc nówka sztuka.

Co jeszcze... no sprzęt jest szybki, szczególnie AF

Fraglesso
14-05-2013, 10:02
Warto było, co nie? :) Gratulacje.

Wysłane z telefonu.

Jaras
14-05-2013, 10:13
Kurcze to i ja chyba wybiorę się na zakupy na dniach, ale jak wchodzę do sklepu to zaczynam mieć dylemat......może jednak D800 :)

psm
14-05-2013, 11:13
Panowie, a czy kupował ktoś z nimieckiej dystrybucji? Jak na to zapatruje się polski serwis?
Czy korzystał ktoś z szanownych kolegów z ofert na znanym serwisie aukcyjnym poniżej kwoty 6k pln?

josephebeloki
14-05-2013, 12:31
Ja... za 5800zł D700. Skończyło się to tak... że akta w Policji mają 150 stron ;/ . Jeśli chcesz więcej szczegółów to daj znać to opiszę na priv, bo gość do mnie po prostu dzwonił wysyłał smski wszystko CACY... nawet w dniu zgłoszenia na Policję był z nim kontakt ... no ale...

Powiem CI tak: odpuść sobie przez 2 miechy browara i kup 200zł dorżej w sklepie=> radzę CI. Ja odzyskałem po 3 miesiącach kasę z POK z Allegro... ale przez to i urlop miałem zrypany (bo się w Tatrach o tym dowiedziałem od Allegro) i nerwica czy kasę dostanę a i przez 4 miechy zamiast cieszyć się sprzętem to zmartwienia ...

Borat1979
14-05-2013, 13:03
Czy korzystał ktoś z szanownych kolegów z ofert na znanym serwisie aukcyjnym poniżej kwoty 6k pln?
Jak byś kupował sprzęt za kilkaset złotych to ta stówa czy dwie robi różnicę ale zakupie sprzętu za 6 tyś na prawdę nie ma sensu kombinować. Kup w normalnym sklepie, możesz obejżeć ale jak wolisz zaryzykować prawie 6 tyś zł to śmiało :)

bck1007
14-05-2013, 14:55
Panowie, a czy kupował ktoś z nimieckiej dystrybucji? Jak na to zapatruje się polski serwis?

Niby ja mam sciagane z niemiec body, przebieg 900, f16 zero sladow na bialym. Ale jezeli na sile juz szukasz, to raw Ci pokaze pare kropek , ale normalnie nie widze na bialym przy f16 ;)

PS. Kupilem w marcu, i jakby ktos chcial moge odsprzedac sprzet bo $$ zmusza :D

vvojtek
14-05-2013, 17:37
Z tych zachwytów zapomniałem o kurzu, taki obrazek to na serio jaki kurz, ale o co chodzi ? :)

Do f/16-18 nie widać kurzu, przynajmniej u mnie. :)

--Richie--
15-05-2013, 11:21
No to po kilku miesiącach użytkowania opisze jak u mnie sprawa wygląda.

Kurz pojawił się bardzo szybko...po ok 200 zdjęciach.W międzyczasie aparat był w serwisie na regulacji BF,którą wykonali bdb bo na dzisiaj szkiełka trafiają tam gdzie chcę a i skuteczność jakby się poprawiła.Co do kurzu to serwis nie miał info ode mnie by wyczyścić matrycę wiec tego nie zrobili.Jako,że nie stresowałem się tym tematem bo z rzadka robię zdjęcia na mocno przymkniętych przysłonach pierwsze przedmuchanie zrobiłem po 2500 tyś zdjęć.Przed przedmuchaniem przy f16 po lewej stronie była cała ''armia'' mniejszych lub większych paprochów i zastanawiałem się czy niektóre z nim to plamy od oleju. Po przedmuchnięciu okazało się jednak,że do f11 jest czysto (jak dla mnie) a przy f16 ostały się 2-3 widoczne (być może plamy oleju do wyczyszczenia na mokro) które bez problemu można ''załatwić'' w LR.

Także nie taki diabeł straszny.Dmuchać Panowie i Panie,dmuchać a problem przestanie być problemem.

W ostatni piątek miałem też okazję porównać na ślubie D600 w parze z moją starą miłością D700.Wyszło tak,że chętnie bym zdradził siedemsetkę na rzecz drugiej sześćsetki.AF,''miekkość'' pracy lustra i obrazek w praktycznie całej skali ISO to czysta poezja.Jak dla mnie D600 choć trochę gorzej wykonana w czasie pracy pozwala w momencie zapomnieć o tych drobnym minusie.

Fraglesso
15-05-2013, 11:44
W ostatni piątek miałem też okazję porównać na ślubie D600 w parze z moją starą miłością D700.Wyszło tak,że chętnie bym zdradził siedemsetkę na rzecz drugiej sześćsetki.AF,''miekkość'' pracy lustra i obrazek w praktycznie całej skali ISO to czysta poezja.Jak dla mnie D600 choć trochę gorzej wykonana w czasie pracy pozwala w momencie zapomnieć o tych drobnym minusie.

Łoooo, kolejny odważny. Jak parę miesięcy temu stwierdziłem to samo, to mało mnie nie zlinczowali. Moim zadniem D600 jest mega konkurencją do D700. Ja już nie pstrykam siedemsetka... ale co ciekawe moja żona, zagorzały fan D700, coraz częściej podbiera mi D600...

Wysłane z telefonu.

--Richie--
15-05-2013, 12:02
Łoooo, kolejny odważny. Jak parę miesięcy temu stwierdziłem to samo, to mało mnie nie zlinczowali. Moim zadniem D600 jest mega konkurencją do D700. Ja już nie pstrykam siedemsetka... ale co ciekawe moja żona, zagorzały fan D700, coraz częściej podbiera mi D600...

Wysłane z telefonu.

Moja też :). Zagorzała fanka D700 przed wyjściem na spacer zawsze pyta...''wziąłeś sześćsetkę?''

josephebeloki
15-05-2013, 12:56
Ma ktoś jakies rozjazdy D600 z jakimś szkłem? Czy każdemu miodzio mikroregulacja na 0?

--Richie--
15-05-2013, 13:33
Ma ktoś jakies rozjazdy D600 z jakimś szkłem? Czy każdemu miodzio mikroregulacja na 0?

Ja po regulacji AF w D600 przez serwis (wysłałem samo body bez szkieł) mam delikatną microregulację dla każdego szkła (28,85,180) oprócz Sigmy 50/1,4 która o dziwo trafia w punkt na 0.Mnie to nie przeszkadza i ważne,że teraz z każdym szkłem body trafia w punkt.
Przed serwisem microregulacja dla 28 i 85 nie wystarczała.

Jacek_Z
15-05-2013, 13:55
Generalnie kobiety wolą lżejsze body.

josephebeloki
15-05-2013, 14:15

... hehe ale argumenty :)

Fraglesso
15-05-2013, 14:33

No cóż, to może jestem kobietą :). Też wole lżejsze body.

Wysłane z telefonu.

Jacek_Z
15-05-2013, 17:26
... hehe ale argumenty :)Nie widzę w tym nic dziwnego. Tak jest.
Fotografowie zawodowi wolą z kolei cięższe, szczególnie gdy maja podpinac dłuższe szkła lub lampę błyskową.
Zobacz wątek o D400. Ludzie chcą coś solidniejszego, cięższego niż D7100.

Fraglesso
15-05-2013, 18:09
Nie widzę w tym nic dziwnego. Tak jest.
Fotografowie zawodowi wolą z kolei cięższe, szczególnie gdy maja podpinac dłuższe szkła lub lampę błyskową.
Zobacz wątek o D400. Ludzie chcą coś solidniejszego, cięższego niż D7100.

Kurde... Jacku, nie przesadzaj... bo zaraz wyjdzie, że jestem amatorem :P. A główna maksima brzmi - jeśli bierzesz kasę za fotki, to jesteś profesjonalistą ;).

A zupełnie serio. Dobrze się pracuje dużymi body (D700/D300) ale po wielu godzinach z aparatem w łapach... mowa tu o ślubie i weselu (czasem z przygotowaniami to potrafi być 12 godzin) focenie lżejszym D600 jest miłą odskocznią.

Wszystko chyba zależy od rodzaju zdjęć. Tak samo D600 z podpiętym N50/1.8D mniej peszy ludzi (na kotleciarskich imprezach) niż np. D700+GRIP i do tego N24-70/2.8.

Jacek_Z
15-05-2013, 20:37
A zupełnie serio. Dobrze się pracuje dużymi body (D700/D300) ale po wielu godzinach z aparatem w łapach... mowa tu o ślubie i weselu (czasem z przygotowaniami to potrafi być 12 godzin) focenie lżejszym D600 jest miłą odskocznią..To indywidualna sprawa.
Na tym forum możesz znaleźć dokładnie odwrotne wypowiedzi niz twoja. Tzn, że lepiej fotografować (wiele godzin) cięższym zestawem który jest wyważony, niż lekkim który jest niewyważony.
Tak twierdzi tutaj większość osób, ja ich przytaczam. Sam mam podobnie jak ty przekonanie, że lepiej mieć lżejsze body.

fedor
15-05-2013, 21:03
Kurczę co się dzieje, ani w AB ani FJ nie ma D600.

MstrG
15-05-2013, 21:40

Nadchodzi D600s z AF z D7100 + obudowa z D700 ;) ;) ;)
Myślę, że to by był szał pał i gwizd....

fedor
15-05-2013, 21:48
To raczej nie grozi, ale coś się dzieje. A kasa czeka.

vinci99
15-05-2013, 22:39
Małych rąk nie mam, a d600 lepiej mi się trzyma. Wg mnie ma trochę głębszy i wygodniejszy uchwyt niż d700. Jak dla mnie różnica w wadze nie ma aż tak dużego znaczenia jak można wywnioskować z niektórych wpisów. Podpinam często 70-200 2.8 i w wyważeniu dyskomfortu nie dostrzegam.

_Maestro
16-05-2013, 08:10

Myślę że to wina, jak to koledzy wcześniej stwierdzili, okresu komunijnego - wszystko wykupili ;-)

PS. Np w Fotozakupach masz - ja tam ostatnio kupiłem puchę której chyba nawet nikt w sklepie nie dotykał bo miała 0 strzałów :-)

grissley
16-05-2013, 09:17
Ja wczoraj nadziałem się na recenzję D600 na optycznych - nie wiem, jak są wiarygodni i jak to się ma do innych puch (D700 np testowali z innym obiektywem), ale AF z desześćsety w tym teście wyszedł jak przez okno... :|

josephebeloki
16-05-2013, 10:02
Ja wczoraj nadziałem się na recenzję D600 na optycznych - nie wiem, jak są wiarygodni i jak to się ma do innych puch (D700 np testowali z innym obiektywem), ale AF z desześćsety w tym teście wyszedł jak przez okno... :|

... na cyfry patrzyłeś? A wiesz jaka jest szansa spadnięcia meteorytu? Lepiej nie patrz na cyfry bo na pole nie wyjdziesz ze strachu... już nie mówię o ilości wypadków pieszych czy samochodowych, bo w tych to się podaje ilość ofiar na godzinę :)

Jeśli zastanawiasz się czy kupić to się nie zastanawiaj.... mnie miażdży szybkość AF => ciężko mi było sobie wyobrazić patrząc na test optycznych.pl 0.2s =>0.5m(na skali obiektywu ). Przecież to nie realne, żeby aparat tak szybko wyostrzył z takiej skali, no jak? A jednak... to jest niesamowite. Czasami kilka razy ostrzę => bo nie wierzę, że to już => " A niech sobie jednak spokojnie porzęzi jak Sigma 30mm f1.4 na śrubokręcie" ... no wtedy słyszałem, że coś tam ostrzył. W D600 naciskam i jest... no nie możliwe ale jednak prawdziwe. Sorry, ale ciężko mi szczękę podnieść z podłogi bo tak ogromne wrażenie na mnie to zrobiło :) Dla mnie to jest przeskok z trabanta na F1 dosłownie.

I jeszcze jedna rzecz... wizjer => no ja Wam powiem moi drodzy, że to jest komfort straszny. Ktoś wspomniał mi kiedyś na forum o tym... że znikinie ten Dx-owy tunel to zobaczysz, no ale machłem ręką na to... przcież dla mnie ważniejsze jest wysokie ISO czy ilość klatek /s ;) ojjj teraz to bym chyba nie dał rady na Dx... mimo tego, że mam na razie 120 klatek testowych wypstrykanych... już się tak zakochałem, że szok.

Jeśli ktoś ma Dx i się zastanawia nad D600 => to tutaj nie ma co się zastanawiać... to jest po prostu inny świat. Resztę wrażeń później... jak wezmę w plener sprzęt... znów miałem odpisać 2 zdania i się nakręciłem... ale jak tu się nie nakręcać :)
A i nie zrobiłem ani jednej fotki dotyczącej kurzu... na FF, no nie interesuje mnie to , nawet sobie o tym zapomniałem, żona mi przypomniała => "i co , kurzy?" Ja mówię aaaa zapomniałem:) Ja mam śliczne foty... jak coś zacznie być na rzeczy to dmuchnę gruszką 2 x i pozamiatane ... chyba, że zacznie lać olejem czy coś -> no to wyślę, poczyszczą i już , dopóki nie zobaczę, szkoda mi pustego przebiegu na stwierdzenie faktu który mi nie przeszkadza :)

Jaras
16-05-2013, 10:34

W stolycy dwa dni temu w FJ w Złotych Tarasach mieli bo bylem pomacać :)

Borat1979
16-05-2013, 13:26
" A niech sobie jednak spokojnie porzęzi jak Sigma 30mm f1.4 na śrubokręcie"

Sigma 30/1.4 to obiektyw z silnikiem HSM więc nie ma śrubokręta :p

josephebeloki
16-05-2013, 13:52
Sigma 30/1.4 to obiektyw z silnikiem HSM więc nie ma śrubokręta :p

Używałem go z Pentaxem K-5, a dla Pentaxa jest tylko na śrubokręt ;/

fedor
16-05-2013, 18:55
W stolycy dwa dni temu w FJ w Złotych Tarasach mieli bo bylem pomacać :)

Macać to już macałem, wrażenie średnie, ale myślę że bym się szybko przyzwyczaił. Może trochę będzie brakować kilku rzeczy ale do przeżycia.

ALF
16-05-2013, 19:40
To indywidualna sprawa.
Na tym forum możesz znaleźć dokładnie odwrotne wypowiedzi niz twoja. Tzn, że lepiej fotografować (wiele godzin) cięższym zestawem który jest wyważony, niż lekkim który jest niewyważony.
Tak twierdzi tutaj większość osób, ja ich przytaczam. Sam mam podobnie jak ty przekonanie, że lepiej mieć lżejsze body.

Bo nie można przekroczyć ciężaru dopuszczalnego. Zasada jest jak najbardziej prawidłowa i każdy strzelec Wam to powie. Ale jak weźmie do ręki broń za ciężką dla siebie, to z zasady nic nie wyjdzie, bo złamiecie kolejną :D

Jaras
16-05-2013, 23:19
Macać to już macałem, wrażenie średnie, ale myślę że bym się szybko przyzwyczaił. Może trochę będzie brakować kilku rzeczy ale do przeżycia.

Ja czekałem na D400 bo wpierdzieliłem się w kilka obiektywów DX'owych (niedawno skończyłem spłacać nówkę N 17-55) i teraz nie mam sumienia żeby je sprzedawać za polowe ceny, ale chyba nie ma wyjścia i muszę podjąć męska decyzje :)
Na D800 chyba jeszcze mam czas wiec nie ma wyjścia i trza kupić D600 :)

RAF7705
17-05-2013, 00:14
No a 7100....

josephebeloki
17-05-2013, 10:36
Ja czekałem na D400 bo wpierdzieliłem się w kilka obiektywów DX'owych (niedawno skończyłem spłacać nówkę N 17-55) i teraz nie mam sumienia żeby je sprzedawać za polowe ceny, ale chyba nie ma wyjścia i muszę podjąć męska decyzje :)
Na D800 chyba jeszcze mam czas wiec nie ma wyjścia i trza kupić D600 :)

A do czego Ci trzeba tego korpusu ?

Borat1979
17-05-2013, 10:54
Pewnie do fotografowania ale mogę się mylić :)

Jaras
17-05-2013, 11:13
No a 7100....

ano fajny fajny, ale różnica w cenie nie jest wielka i chyba warto dołożyć do D600

Głownie studio/plener i praca z błyskiem (portret, fashion, beauty....) od czasu do czasu reportaż targi, wystawy auto/moto

W mojej pustej głowie narodził się jeszcze plan aby dogadać się z jakimś sklepem który handluje też używanymi szkłami, że jak wezmę u nich nowe body za gotówkę to zrobią mi zamianke 17-55 na 24-70 oczywiście z dopłatą po mojej stronie powiedzmy 1k bo taka jest mniej więcej różnica miedzy tymi szkiełkami.
Zooma będę miał do reporterki i ta ogniskowa raczej wystarczy oraz dokupię sobie dwie stalki 50 i 85.

josephebeloki
17-05-2013, 11:19
ano fajny fajny, ale różnica w cenie nie jest wielka i chyba warto dołożyć do D600

Głownie studio/plener i praca z błyskiem (portret, fashion, beauty....) od czasu do czasu reportaż targi, wystawy auto/moto

W mojej pustej głowie narodził się jeszcze plan aby dogadać się z jakimś sklepem który handluje też używanymi szkłami, że jak wezmę u nich nowe body za gotówkę to zrobią mi zamianke 17-55 na 24-70 oczywiście z dopłatą po mojej stronie powiedzmy 1k bo taka jest mniej więcej różnica miedzy tymi szkiełkami.
Zooma będę miał do reporterki i ta ogniskowa raczej wystarczy oraz dokupię sobie dwie stalki 50 i 85.

No ja mega szpecem nie jestem... niech może ktoś inny się wypowie, ale ja do takich zastosowań brałbym tylko FF (jeśli miałbym wybór DX vs FX). Jakbyś gdzieś samoloty, czy ptaki , zwierzęta no to D7100 tak. Ale portret czy w plenerze coś na 85mm to szczena opada :) A tego na D7100 nie osiągniesz.

Fraglesso
17-05-2013, 11:47
No ja mega szpecem nie jestem... niech może ktoś inny się wypowie, ale ja do takich zastosowań brałbym tylko FF (jeśli miałbym wybór DX vs FX). Jakbyś gdzieś samoloty, czy ptaki , zwierzęta no to D7100 tak. Ale portret czy w plenerze coś na 85mm to szczena opada :) A tego na D7100 nie osiągniesz.

Szpecem nie szpecem... ale dobrze prawisz. Fx fajnie ogarnia płytką GO. Tez bardzo uwielbiam D600 z N85/1,8.

Wysłane z telefonu.

Jestę Nikonę
17-05-2013, 18:19
Witam serdecznie,
od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem D600 (poprzednio D90). Na razie mam tylko jedno szkło na FX - Sigmę 50 1.4 Użytkowanie typowo amatorskie - albumowe fotki rodzinne i takie tam. Mam parę pyłków na matrycy ale nie ma to dla mnie znaczenia.
W porównaniu z D90 Sigma trafia ZAWSZE w punkt niezależnie od odległości, przysłony czy rodzaju oświetlenia. Poprzednio było z tym różnie...
Na razie nie wiem jak wrzucać fotki i w którym wątku bo do tej pory (jakieś 2 lata) byłem tylko pasywnym użytkownikiem forum. Ale dzięki wam łatwiej mi było podjąć decyzję dot. zakupu za co dziękuję.

pozdrawiam

josephebeloki
18-05-2013, 10:21
Jest ktoś w stanie wrzucić jakieś sample bez obróbki , portertu z oczami na f1.8 = D600 + 85mm f1.8G? bo w dziale optyka wszystko obrobione....

a i chodzi mi o full size :)

Jaras
21-05-2013, 12:09
No dobra Panowie :) decyzja podjęta..... Ktoś ze stolicy w najbliższym czasie wybiera się po D600?
Może jak wpadniemy do sklepu we dwóch lub trzech to wynegocjujemy rabat, a przy okazji każdy po swojemu obejrzy sprzęty i wybierzemy te z najmniejsza ilością wad ukrytych :)

RAF7705
21-05-2013, 16:50
Jak sama nazwa wskazuje wady ukryte są ukryte:)

katzdw
22-05-2013, 06:30
U mnie jedyna wada jest kurz ale po przedmuchaniu zostaly tylko 3 male paproszki ktore ledwo co widac na bialej kartce

Jaras
23-05-2013, 17:41
Jak sama nazwa wskazuje wady ukryte są ukryte:)

Zawsze dwie lub trzy pary oczu zauważą błędy np w działaniu AF :) a tak jak sam pójdę to ręce będą mi się trzęsły z podniecenia że w końcu kupuje wszem i wobec wychwalana wymarzoną pełną klatkę :)

RAF7705
23-05-2013, 19:55
Życzę udanych zakupów.
Ja tam pocisne jeszcze d90 ale ze szkłami jestem na fx gotowy.
Może d600 a może dopiero jego następca.

vvojtek
23-05-2013, 19:58
Ja kupiłem w "ciemno", przez net - i nie żałuję (seria 6062xxx) :) W moim przypadku okazuje się, że poziom kurzenia jest przeciętny i aby coś dostrzec, to trzeba robić zdjęcia białym kartkom nie mniej niż f/22 i podkręcać w RAW kontrast na maxa.

josephebeloki
23-05-2013, 22:00
Jaki kurz... 1500 fotek machnąłem. Na żadnej => NA ŻADNEJ => NA ŻADNEJ nie widzę ani kropki kurzu na fotkach. Robiłem i na F11 i na F8. Dla mnie to temat kurzu nie istnieje. Dla moich zastosowań przysłona f2.2 no dobra f3.5 to jest MAX.
Z czego:
- f1.8 => 50%
- f2.0 - f3.2 - 45%
- f3.5 - f5.6 - 5%

Coś tam machnąłem na f22 (dokładnie sztuk 2) bo mi żona przypomniała bo wcześniej marudziłem czy 6D czy D600. No i coś tam jest minimalnie.... ale wolę robić fotki jakie lubię => bo ściany czy sufity na f22 nie bardzo mnie podniecają :)

master24
24-05-2013, 00:31
7500 fotek na koncie seria 600xxx
F22
http://screenshooter.net/5526738/aiivxiu

poniżej F9 już nie ma śladu :)

vinci99
24-05-2013, 04:02
7500 fotek na koncie seria 600xxx
F22
http://screenshooter.net/5526738/aiivxiu

poniżej F9 już nie ma śladu :)

sporo tego jest.

Adam71
24-05-2013, 18:41
Dobra gruszka i po sprawie. Jak ktoś się boi to niech kupi Nikon 1 albo Nexa i nie marudzi... TTM i jest dla ludzi co mają pewną praktykę w posiadaniu lustrzanki i nie boją się pierdół jak kurz....

vinci99
24-05-2013, 19:09
Dobra gruszka i po sprawie. Jak ktoś się boi to niech kupi Nikon 1 albo Nexa i nie marudzi... TTM i jest dla ludzi co mają pewną praktykę w posiadaniu lustrzanki i nie boją się pierdół jak kurz....

Pierdoła czy nie pierdoła, to ak być nie powinno

zgera
24-05-2013, 22:55
Pierdoła czy nie pierdoła, to ak być nie powinno

Niby puszka uszczelniona, więc skąd ten kurz, co niektórzy uważają że jakość obrazka jest warta takiego kurzu, tym samym usprawiedliwiają coraz gorsze jakościowo produkty Nikona.

Dla przykładu w trzyletnim D5000 nigdy nie czyszczona matryca, przysłona f/32
http://img18.imageshack.us/img18/3695/dsc0239px.jpg

Borat1979
24-05-2013, 23:23
Niby puszka uszczelniona, więc skąd ten kurz, co niektórzy uważają że jakość obrazka jest warta takiego kurzu, tym samym usprawiedliwiają coraz gorsze jakościowo produkty Nikona.

Dla przykładu w trzyletnim D5000 nigdy nie czyszczona matryca, przysłona f/32
http://img18.imageshack.us/img18/3695/dsc0239px.jpg
Tylko powierzchnia matrycy FF jest fizycznie dwa razy większa i jak już porównujemy to do innych lustrzanek pełno klatkowych. Porównanie z DX nie ma większego sensu.

Fraglesso
24-05-2013, 23:36
Tylko powierzchnia matrycy FF jest fizycznie dwa razy większa i jak już porównujemy to do innych lustrzanek pełno klatkowych. Porównanie z DX nie ma większego sensu.

Święta racja, poza tym chyba ilość Mpix też ma znaczenie... bo przy 24 można dużo bardziej powiększyć i dojrzeć kurz, którego na matrycach 12 Mpix nie będzie widać... zginie w pixelach :]

MilekS
25-05-2013, 00:11
Puszka jest szczelna o ile jest połączona ze szczelnym obiektywem i nigdy nie jest on demontowany.
Ciekawiło mnie źródło tego... hm... kurzu ale dostałem odpowiedź, że już to opisano. Wystarczy więc uważnie przeczytać prawie 500 stron tego choćby wątku.

Jacek_Z
25-05-2013, 01:27

Święta racja, poza tym chyba ilość Mpix też ma znaczenie... bo przy 24 można dużo bardziej powiększyć i dojrzeć kurz, którego na matrycach 12 Mpix nie będzie widać... zginie w pixelach :]
Skoro oglądamy cropy 100% to nie ma znaczenia czy oglądamy FX czy DX. Liczy się rozmiar piksela. Zmieniono (zwiększono) chyba też grubość filtrów na matrycy, bo kiedys kurz się pojawiał przy bardziej otwartych przysłonach. Teraz piksele sa mniejsze, a przy przysłonach 5,6 - 8 najczęściej śladu nie ma.

RAF7705
25-05-2013, 07:34
Kurz to nie kurz.
Tylko łuszcząca się farba z elementu metalowego u dołu lamelki.
Jak się wyłuszczy to problem znika.
To dla tych co im się nie chce czytać 500 stron.
A wystarczyło by użyć wyszukiwarki Google.

rafal brent1
25-05-2013, 08:57
Ja kupiłem w "ciemno", przez net - i nie żałuję (seria 6062xxx) :) W moim przypadku okazuje się, że poziom kurzenia jest przeciętny i aby coś dostrzec, to trzeba robić zdjęcia białym kartkom nie mniej niż f/22 i podkręcać w RAW kontrast na maxa.
cze podaj na pryw gdzie kupiłeś czy też ze szkiełkiem. Pozdr. RB

gene11
25-05-2013, 13:14
szanowny kolego niestety problem narasta i na f5.6 widać
na moim d600 wykonano 1000 zdjęć obecnie praktycznie cała matryca jest w plamach - i to nie tylko od kurzu, a sadzę ,że coraz wiecej plam od oleju.
wczoraj wybralem się do kolobrzegu aby zrobić kilka zdjęć morza i niestety wróciłem z niczym - wszystkie zdjecia z niiebem powyzej horyzontu na f16 i f8 w plamach regularnie rozmieszczonych - głównie w lewym górnym rogu - tak po dwie trzy w komplecie. . na f 5.6 też widac , a jak się dobrze przyjrzeć to i na jedynym z f2.8 są plamy . zdjecia robiłem sigma 35 f.1.4.

Fraglesso
25-05-2013, 14:58
szanowny kolego niestety problem narasta i na f5.6 widać
na moim d600 wykonano 1000 zdjęć obecnie praktycznie cała matryca jest w plamach - i to nie tylko od kurzu, a sadzę ,że coraz wiecej plam od oleju.
wczoraj wybralem się do kolobrzegu aby zrobić kilka zdjęć morza i niestety wróciłem z niczym - wszystkie zdjecia z niiebem powyzej horyzontu na f16 i f8 w plamach regularnie rozmieszczonych - głównie w lewym górnym rogu - tak po dwie trzy w komplecie. . na f 5.6 też widac , a jak się dobrze przyjrzeć to i na jedynym z f2.8 są plamy . zdjecia robiłem sigma 35 f.1.4.

Coż, masz pecha, że robisz nim krajobrazy. Ale jakbyś chciał, to mogę się z Tobą zamienić na D700 z przebiegiem ~55k.

Wysłane z telefonu.