Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)
Fraglesso
21-06-2013, 18:24
Mi D600 naprawiali 17 dni - znaczy 16 i jeden dzień wysyłka... Ale po 14 dniach zadzwoniłem i bardzo niemiłą panią deczko "opieprzyłem" ale grzecznie.
TomaSzSz
21-06-2013, 18:35
Ich numer do serwisu nieczynny inne tez jeden tylko był aktywny udało mi się dodzwonić, powiedzieli że mają awarię linii telefonicznych czy coś takiego i po krótkim przedstawieniu sytuacji, Pan gdzieś poszedł po paru min wrócił i oświadczył iż postarają się zrobić te czyszczenie i Regulację AF do poniedziałku do 18 godziny, tak jak powiedziałem im 5 we wtorek rano wyjeżdżam. No to zobaczymy czy staną na wysokości zadania.
Podobno w USA i Niemczech NPS ma na liście również D600.
W UK i IRL też D600 jest na liście, obok D300 i D300s. Trzeba mieć 2 pozycje z listy, w tym jedna to dslr. D300 + 35mm 1,8 i jesteś NPU ;) za €500.
TomaSzSz
21-06-2013, 20:38
W UK i IRL też D600 jest na liście, obok D300 i D300s. Trzeba mieć 2 pozycje z listy, w tym jedna to dslr. D300 + 35mm 1,8 i jesteś NPU ;) za €500.
a u nas ani D300 (co jest w ogólnie nie zrozumiałe, topowe body DX było ?) ani 35DX nie jest na liście. ja mam dwa szkła 28G i 85G to jeszcze musze dokupić dwa trupy D1 i szkło jakieś, żeby mieć porządny serwis ?
W ogóle wszyscy za przeproszeniem osrywają nasz kraj. Kawę i herbatę też mamy drugiej kategorii a płacimy więcej niż nasi sąsiedzi z zachodniej granicy. Przykre, ale prawdziwe.
Ja po 300 fotkach już miałem widoczny w kilku miejscach kurz. Grucha pomogła. Ciekawe co będzie dalej. D600 kupiłem wiedząc o problemie, zatem nie będę narzekać. Przesiadłem się z d90 i myślę, że ergonomia jest identyczna, natomiast obrazek to już przepaść. Tak czy inaczej d90 zostaje jako druga puszka.
TomaSzSz
21-06-2013, 21:28
No niestety co do kawy i herbaty to też potwierdzam. w Polskim NPS jest około 400 fotografów, gdyby było jak na zachodzie czyli D300 i 30/1.8G czynią Cie NPS to byłoby ich pewnie 4000.
robert.w
21-06-2013, 21:51
serwis chyba by nie wyrobił przy takiej ilości potencjalnych "profi" więc bezpieczniej dla firmy jest ograniczyć możliwości korzystania z tej opcji :| Poza tym nawet standardowo proste zabiegi konserwacyjne i usprawniające pracę aparatu powinny być robione "od ręki" - (załóżmy: 10 dni z wysyłką max na całą operację) być może kłania się tu kwestia niedofinansowania serwisu z firmy-matki i niedostatecznego dbania o standardy jakości, nie wiem jak wygląda sprawa serwisów w innych krajach, mam nadzieję że nie jesteśmy w przysłowiowym "ogonie"
TomaSzSz
21-06-2013, 22:27
(...)mam nadzieję że nie jesteśmy w przysłowiowym "ogonie"
No to Cie zasmucę ... :-)
(...) nie wiem jak wygląda sprawa serwisów w innych krajach, mam nadzieję że nie jesteśmy w przysłowiowym "ogonie"
No to Cie zasmucę ... :-)
Pod ogonem? ;)
Władca Pixeli
22-06-2013, 03:24
Podobno w USA i Niemczech NPS ma na liście również D600.
No niestety co do kawy i herbaty to też potwierdzam. w Polskim NPS jest około 400 fotografów, gdyby było jak na zachodzie czyli D300 i 30/1.8G czynią Cie NPS to byłoby ich pewnie 4000.
Tyle że w USA trzeba być zatrudnionym w biznesie foto na cały etat. Samo posiadanie drogiego sprzętu nie pozwala na wstąpienie do NPS.
"To qualify for Nikon Professional Services, in the United States, you must operate your photographic business full-time within the United States."
_Maestro
22-06-2013, 12:49
U nas w sumie też musisz posiadać działalność gospodarczą i kupić sprzęt na tę działalność aby do NPSa startować...
TomaSzSz
22-06-2013, 17:38
Czyli jeżeli ktoś jest fotografem entuzjastą i robi profesjonalnie zdjęcia krajobrazów, dzikich zwierząt czy dla siebie, nie fotografuje sportu czy wesel i nie ma DG to nie przysługuje mu Nikon Professional Service nawet jeżeli ma sprzętu za 100 tysięcy złotych jak rozumiem ?
Ja swojego D600 oddalem 10 czerwca. Zero kontaktu ze strony nikona. Mam pytanie ile oni przewarznie trzymaja sprzet ?
Nie powinno.
Bo to nadal amator, niezależnie ile wydał.
Professional to dla tych co na tym zarabiają.
TomaSzSz
23-06-2013, 00:57
Nie zgadzam się z tobą chyba, że mówisz odnośnie Nikon Polska dla których profesjonalista to ten który ma DG. Dla mnie profesjonalistą jest ktoś kto robi coś profesjonalnie niezależnie czy za darmo czy za pieniądze, a fotoziutek jakiego by sprzętu nie maił, jeżeli robi kaszane to jest to amator.
Mieć profesje, to mieć zawód taki.
Amator to hobysta, jak ja.
Nie muszę mieć super szybkiego serwisu bo dłuższe oczekiwanie nie pozbawi mnie zarobku.
A że hobysta ma lepszy sprzęt i robi lepsze zdjęcia, to inna sprawa.
Borat1979
23-06-2013, 04:15
Moim zdaniem oddanie aparatu do serwisu na 2-3 tygodnie tylko po to żeby wyczyścić matrycę jest tak samo absurdalne jak zostawianie auta w warsztacie na 2-3 tygodnie żeby zmienić opony na zimowe :)
Przepraszam panowie, ale obawiam się że po przeczytaniu 150 stron i pozostawieniu sobie ich 450 na dalsze wieczory nie zdąże do wigilii :D
Jakbyście mogli powiedzieć, jak wygląda kwestia kurzenia jeśli jest się posiadaczem tylko jednego szkła i nie odpina się go za często ?
Przekładanie szkieł nie ma tu decydującego znaczenia. Aparat kurzy sam z siebie :mad:
Z telefonu
Moim zdaniem oddanie aparatu do serwisu na 2-3 tygodnie tylko po to żeby wyczyścić matrycę jest tak samo absurdalne jak zostawianie auta w warsztacie na 2-3 tygodnie żeby zmienić opony na zimowe :)
Mój D600 został przyjęty do serwisu 21.05 a 28.05 był do mnie odesłany. Tak więc naprawa trwała 5 dni roboczych.
Borat1979
23-06-2013, 11:58
Mój D600 został przyjęty do serwisu 21.05 a 28.05 był do mnie odesłany. Tak więc naprawa trwała 5 dni roboczych.
Jeżeli to tylko czyszczenie to trudno to nazywać naprawą bo tak "naprawić" to sobie można w domu. Pomijam już fakt, że dobre serwisy (nieautoryzowane) robią to w jeden dzień a jak komuś zależy na czasie to tego samego dnia można już sprzęt odebrać.
Przekładanie szkieł nie ma tu decydującego znaczenia. Aparat kurzy sam z siebie :mad:
Z telefonu
Dzięki ! Czyli narazie się wstrzymam ;)
To musisz się wstrzymać do następcy d600, bo wątpię żeby w nim coś poprawili.
A ja się zastanawiam kiedy gumy zaczną odłazić :) Może komuś już coś się odkleja?
To musisz się wstrzymać do następcy d600, bo wątpię żeby w nim coś poprawili.
No ale to naprawdę taka lipa z tym kurzem ? Nie da się żyć i wogóle tragedia narodowa itd ? Ja pracuję w większości na maksymalnej dziurze (tak lubię) i faktycznie będzie taki dramat ? Jak to obiektywnie oceniacie ? Bo jeśli obrazek jest fajny, i jest naprawdę fajna ergonomia to ten kurz naprawdę dyskwalifikuje to body że fuj, be i wywal do kosza ?
TomaSzSz
23-06-2013, 17:49
No ale to naprawdę taka lipa z tym kurzem ? Nie da się żyć i wogóle tragedia narodowa itd ? Ja pracuję w większości na maksymalnej dziurze (tak lubię) i faktycznie będzie taki dramat ? Jak to obiektywnie oceniacie ? Bo jeśli obrazek jest fajny, i jest naprawdę fajna ergonomia to ten kurz naprawdę dyskwalifikuje to body że fuj, be i wywal do kosza ?
Nie będzie, co jakiś czas przez pierwsze 2 lata czy rok, ponoć 1+1 powinni Ci czyścić więc daj co 4 mc go na regulacje i czyszczenie, puść bajkę że musisz mieć jak najszybciej to zrobią ci szybko.
Ja też pracuje na 1.8-2.2-2.8 nie widać nic.
Zastanawiaj się dalej...
Lepiej się czujesz z taką odpowiedzią? Jeżeli nie masz nic do powiedzenia na temat to nie odpisuj na moje posty.
Pewnie tragedii nie ma bo dużo ludzi go chwali.
Tak tylko napisałem żebyś nie liczył na jakieś zmiany w temacie kurzu:)
Tragedii nie ma, ale decydujące znaczenie ma częstość i warunki wymieniania obiektywów. Jeśli ktoś robi to sterylnie - to decyduje "kurz wewnętrzny". Ale ja zmieniam bardzo często i w warunkach bojowych, więc kurzu mam pełno. Od czasu do czasu to i gruszka nie wystarcza. Ale główna bolączka to fakt, że to "wbudowane czyszczenie" wydaje się nie działać w ogóle.
Pewnie tragedii nie ma bo dużo ludzi go chwali.
Tak tylko napisałem żebyś nie liczył na jakieś zmiany w temacie kurzu:)
Jestem wdzięczny i dzięki wielkie za chęci i za informację !
TomaSzSz
24-06-2013, 15:44
Tragedii nie ma, ale decydujące znaczenie ma częstość i warunki wymieniania obiektywów. Jeśli ktoś robi to sterylnie - to decyduje "kurz wewnętrzny". Ale ja zmieniam bardzo często i w warunkach bojowych, więc kurzu mam pełno. Od czasu do czasu to i gruszka nie wystarcza. Ale główna bolączka to fakt, że to "wbudowane czyszczenie" wydaje się nie działać w ogóle.
A to jest akurat ciekawe, że w żadnym nikonie te wewnętrzne czyszczenie nie daje żadnego efektu, w Pentaxie to było i jest oparte o system stabilizacji matrycy, i mocno kołacze w środku jak się czyści. Inna sprawa jest taka iż moim zdaniem Pentaxy brudziły się dużo bardziej niż mój pierwszy D80, zarówno matówka (wymienialna samodzielnie) jak i matryca.
A to jest akurat ciekawe, że w żadnym nikonie te wewnętrzne czyszczenie nie daje żadnego efektu,Tak twierdzą chyba ci, którzy mają system czyszczenia wyłączony. I uzywaja go nagle, gdy jest juz syf. (pomijam D600).
Ja mam czyszczałkę włączoną zawsze i nie musiałem od paru lat czyścić matrycy.
Tylko ciekawe że w d300s czyszczenie matrycy słychać w d600 ja nie słyszę. Ciekawe czy tak ma być? A jak jest u Was?
TomaSzSz
24-06-2013, 22:32
Mój D600 wrócił z serwisu, matryca czysta, teraz jednak mam wrażenie iż lewy skrajny punkt ostrości nie domaga, a poza tym aparat w trybie LV nie ustawia idealnie w punkt ;-/. Kto mi pomoże bo nie mogę tego znaleść, jak ustawić w trybie LV aby punkty AF miały pokrycie z punktami autofokusa, zamiast pełnego pola kadru ?
W d600 słychać serię kilku (4?) "wibracji", zwłaszcza w niskiej temperaturze.
Mój D600 wrócił z serwisu, matryca czysta, teraz jednak mam wrażenie iż lewy skrajny punkt ostrości nie domaga, a poza tym aparat w trybie LV nie ustawia idealnie w punkt ;-/. Kto mi pomoże bo nie mogę tego znaleść, jak ustawić w trybie LV aby punkty AF miały pokrycie z punktami autofokusa, zamiast pełnego pola kadru ?
LV i AF w LV nie ma nic wspólnego z punktami AF w wizjerze.
"Punkt AF" przy LV wybierasz sobie dowolnie.
A to jest akurat ciekawe, że w żadnym nikonie te wewnętrzne czyszczenie nie daje żadnego efektu..
W żadnym? W moim D90 czyszczenie usuwało większość syfków. To specyfika D600.
josephebeloki
25-06-2013, 10:37
W D7000 u mnie też śmigało ładnie czyszczenie matrycy. Po roku używania nie miałem ani 1 paprocha. Znaczy jak były to włączałem czyszczenie i znikało tak po paru dniach. Nie dawałem non stop czyszczenie matrycy... bo raz, że to baterie zjada, a dwa kurna kto okna myje codziennie? Jeśli przez nie widać to na co je dotykać => żeby porysować ;) hehe
Ale są różne szkoły z tego co widzę. Na pewno oleju Ci ultradźwięki nie usunął :)
. Znaczy jak były to włączałem czyszczenie i znikało tak po paru dniach. Nie dawałem non stop czyszczenie matrycy... bo raz, że to baterie zjada, a dwa kurna kto okna myje codziennie? Wolę zapobiegać niż usuwać kurz gdy się pojawi. Mam przed każdą sesją sprawdzać matrycę, robic testy? Szkoda czasu na takie głupoty.
josephebeloki
26-06-2013, 15:35
Wolę zapobiegać niż usuwać kurz gdy się pojawi. Mam przed każdą sesją sprawdzać matrycę, robic testy? Szkoda czasu na takie głupoty.
A... to musiałby Ci strasznie kurzyć aparat, jakby w przeciągu 1 sesji (kilku dni) aparat wymagał czyszczenia matrycy.
No każdy ma tam swoje przyzwyczajenia. Ja nie testuje pod mikroskopem => klikałem fotkę matrycy, patrzę coś jest... daje czyść i tyle. W 30-45 sekund się wyrobisz... tak raz na miesiąc :) , a przy każdym włączeniu, żeby czyścić czy przy wyłączaniu no to moim zdaniem jest przesada. Wiem, że jest taka opcja w aparacie, ale to chyba jak się szatan zakurzy strasznie i trzeba z tego skorzystać kilka razy. No ale to musiałby być tylko D600 :mrgreen:
No jakbym miał tak codziennie okna myć, żeby zapobiegać brudu to by mnie stara do psychiatryka wysłała ;)
. a przy każdym włączeniu, żeby czyścić czy przy wyłączaniu no to moim zdaniem jest przesada. Wiem, że jest taka opcja w aparacie, ale to chyba jak się szatan zakurzy strasznie i trzeba z tego skorzystać kilka razy. ..
No jakbym miał tak codziennie okna myć, żeby zapobiegać brudu to by mnie stara do psychiatryka wysłała ;)
Widzisz tylko, że aparat to nie okno, domyslnie producent ustawił czyszczenie. Żadna to robota mieć to ustawienie włączone.
Jesli uważasz to za przesade to odbiera ci to prawo głosu w kwestii marudzenia na kurz na matrycy.
Nie mam D600.. Opcji tej używałem w D700 i D800. I nie musiałem nigdy czyścić tych body. A poprzednie aparaty - D70 i D200 musiałem. O czym to świadczy? Wg mnie o tym, że ciągłe używanie funkcji czyszczenia się sprawdza.
Czy ktoś z Was podpinał pod D600 obiektyw DX 35 1,8 lub Sigmę 17-70 2,8-4? Śmiga to jakoś?
ja podpinałem 35 1,8 DX, dobrze to wygląda.
Masz tu parę fotek z tej konfiguracji. (jpg z puszki) pomniejszone w pisasa
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/sl46pv-1.jpg
źródło (http://oi40.tinypic.com/sl46pv.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/2nl7dp0-1.jpg
źródło (http://oi39.tinypic.com/2nl7dp0.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/5xo7d0-1.jpg
źródło (http://oi42.tinypic.com/5xo7d0.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/35hlo5h-1.jpg
źródło (http://oi40.tinypic.com/35hlo5h.jpg)
jedyny mankament, to czasami nie trafia AF.
Dzięki, bałem, że coś może między nimi nie grać. Wszystko wygląda ok.
Jak widać jest ok, d600 automatycznie przełącza się w tryb DX i robi fotki z ok 10mpix
Jak widać jest ok, d600 automatycznie przełącza się w tryb DX i robi fotki z ok 10mpix
Bardziej interesujące są zdjęcia 35mm 1.8G w trybie FX.
tzn? wiadomo, ze trzeba winietę wywalić, ale czy jest coś jeszcze co się traci? Przyznaję, że nie próbowałem wymusić FX z uwagi na wiedzę o winiecie.
nieludzki
30-06-2013, 22:38
D600 ładnie współpracuje z 35 DX w trybie FX :) jeśli ktoś lubi winietę.
Polecam włączyć odtrzepywanie matrycy przy każdym wyłączeniu aparatu. Różnica w D700 okazała się kolosalna. Ale właśnie chodzi o regularne używanie, tak by to, co chce, nie miało szansy przywrzeć na dłużej. Też myślałem, że jak mi się zakurzy, to sobie posprzątam. Ale to tak nie działa i wówczas jest już o wiele gorzej.
Przy problemach z AF, polecam porządne przedmuchanie komory z naciskiem na dolną jej część, czyli okienko z czujnikami autofokusa. Jest jednak jedno wymaganie - trzeba podnieść lustro (opcja w menu) do tego celu. Szczególnie przy kurzących się matrycach ma to znaczenie, gdyż te same pyłki mogą zakłócać pracę układu AF. Sprawdzone na sobie i wiele innych osób też to potwierdza.
Jestem przed kupnem D600 i ciekawi mnie współpraca z 35 1,8. Ma ktoś jakieś foty pod tym szkłem w FX? Bo jestem ciekaw czy to winieta czy WINIETA.
Taka sama jak w d700 i innych FX. Wg mnie do f2.2 jest ok. Widoczność winiety zależy oczywiście od warunków oświelteniowych
Jestem przed kupnem D600 i ciekawi mnie współpraca z 35 1,8. Ma ktoś jakieś foty pod tym szkłem w FX? Bo jestem ciekaw czy to winieta czy WINIETA.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/3815550/dsc-0549-2/rozmiar/2)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/3815551/dsc-0543-2/rozmiar/2)
W obu przypadkach F 2.2
Ehh, czemu każdy wątek o aparatach musi schodzić na N35/1.8?! Ja mam już dość! ;) Tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=153586 jest odpowiedni wątek opisujący współpracę z puszkami FX. Czyli D600 łapie się w tej kategorii! :D
basket, wielkie dzięki za fotki. Wszystko bardzo fajnie.
mOSAd, czemu w każdym wątku musi się znaleźć ktoś, kto musi się czepiać?
@miszyzm, mOSAd w sumie ma rację, ale co pogadaliśmy sobie, to nasze ;)
Co do fotek pod FX przyznaję, ze wygląda to dobrze, winieta jest znośna, a w niektórych rodzajach zdjęć może być przydatna.
Czyli zmiana ustawień puszki z tym szkiełkiem z DX na FX - pstryk!
Ja wolę 35 na fx, 85 na fx czasem za krótkie. Ale od nie dawna mam 180 i gra.
Podaj maila na PW to ci prześle jakieś RAW'y kotleta. 80 % zrobiłem materiału zrobiłem 35 jestem bardzo zadowolony, jakieś 5 % zdjęć nie trafionych zdjęć. Nawet w ciemnej sali bez wspomagania AF śledzenie 3d 35 dawała radę.
TomaSzSz
07-07-2013, 10:19
Mój D600 miał czyszczenie przy 3,500 zdjęć teraz ma 5,500 zdjęć i poziom zakurzenia jest taki sam jak przed czyszczeniem :-).
mOSAd, czemu w każdym wątku musi się znaleźć ktoś, kto musi się czepiać?
Oczywiście! Zwykle ta osoba to MODERATOR, ale czasem można ukrócić jałowe dyskusje samemu. Ale to jest dla dobra większości, która tylko czyta, a nie pisze, ponieważ potem łatwiej znaleźć potrzebne informacje, a nie ględzenie o 35/1.8 w każdym możliwym miejscu. Ten wątek przy moich ustawieniach ma obecnie 253 strony i zawiera ponad 5 tysięcy wiadomości. Nie trzeba go jeszcze dobijać i dodatkowo zaśmiecać. Jak potem ktoś, kto szuka informacji i chce przeczytać coś o D600, ma w ogóle przebrnąć przez taki bałagan? I tak będzie to wyzwanie.
A co do czyszczenia, to widać że trzeba się z tym pogodzić i rozważyć, czy warto wydać te kilkadziesiąt złotych co kilka tysięcy klatek, czy może samemu nauczyć się jak to bezpiecznie robić, czy też wysyłać puszkę, do skutku do serwisu. Na ich koszt oczywiście. Jak firma robi błąd, to powinna za to odpowiadać - materialnie w tym przypadku, tracąc zyski poprzez dotowanie serwisu.
Większość programów do edycji zdjęć ma możliwość usuwania plam, więc bez przesady, że od razu zdjęcia są do kitu. Jednak może to denerwować i w wolnej chwili jednak warto kurz usunąć.
Z tego co niektórzy postulują, problemem jest materiał, którym wyklejone są ścianki komory lustra. Ponoć miałby on się strzępić, czy rozpadać, czy po prostu "firmowo" siedzi w nim trochę pyłu. A ruch lustra robi swoje i go wydobywa, przerzucając na matrycę. Podejrzewam, że gruszką nie ma szans by kwestię definitywnie rozwiązać. Tu trzeba użyć mocniejszego odkurzania. Ale nikt odpowiedzialny tego oficjalnie nie poleci. Ja mogę! :) Odkurzacz, końcówka do czyszczenia wąskich szczelin, trochę rozwagi (z doborem siły ssącej) i sprawę można rozwiązać bezkosztowo i w kilka minut. Tu przykład konstrukcji do innego celu, ale można i taki pomysł wykorzystać:
http://majsterkowo.pl/jak-zrobic-koncowke-do-odkurzania-zakamarkow/
Powyższe rozwiązanie można zastosować między innymi do czyszczenia wnętrza komputera, ale nie tylko. Powinno być bezpieczniejsze niż amatorskie użycie sprężonego powietrza. Przy mniejszych otworach przewodu ssącego, należy oczywiście odpowiednio zmniejszyć moc ssania odkurzacza (chyba każdy ma regulację).
Gdyby ktoś się decydował na takie rozwiązanie, to dwie uwagi. Przede wszystkim prośba o dokumentację zdjęciową! A druga, to nie używanie tego do czyszczenia samej matrycy. Raczej chodzi o to, by albo wyssać ile się da z całej komory. Albo oczyścić same ścianki. Jest to jednak dość trudne i być może wymaga spreparowania narzędzia tak, by nie weszło zbyt głęboko do komory.
Babeczka
08-07-2013, 10:47
Mój D600 miał czyszczenie przy 3,500 zdjęć teraz ma 5,500 zdjęć i poziom zakurzenia jest taki sam jak przed czyszczeniem :-).
Czym czyścisz? Serwisowo czy domowo ? Ja miałam dmuchanie gruszką i daje radę :D Jest parę kropek, które nie chcą zejść, ale ich nie widać na użytkowej f/.
Apropo. Mieliscie jakieś dziwne przypadki o braku współpracy z obiektywami lub zacinaniu się w trakcie pracy silnika usm ?
Ostatnio miałam dziwną sytuację. D600+ S70-200 i w pewnym momencie silnik usm mi przestał pracować, mimo że miałam ustawione jak trzeba. Musiałam "odkręcić i zakręcić" na nowo obiektyw do d600.
Mój D600 po 5tyś zdjęć, został wysłany do serwisu ( zakurzony i olej) - wrócił dzisiaj po 2 tygodniach, czyściutki !:-o
W piśmie od serwisu
Użyte części :
SHUTTER PLATE UNIT
DOUBLE STICK TYPY od B do I
Po serwisie na liczniku przybyło 20 "klapnięć"
Mam nadzieję, że na jakiś czas będzie spokój.
:-P
Jeżeli dobrze się domyślam, to za plamy olejowe odpowiedzialny jest właśnie "shutter plate unit", czyli jakiś większy blok podzespołów, możliwe, że zawierający też migawkę. Genralnie części mechaniczne i/lub smar. Prawdopodobnie łatwiej wymienić na nowy, niż dochodzić co jest nie tak, czyścić i od nowa smarować.
Natomiast w kwestii kurzu jakieś okleiny samoprzylepne zostały wymienione jeżeli dobrze rozumiem ten opis.
A zatem jest szansa, że problem się uspokoi na trochę albo nawet na dobre. Polecam nie wyłączać mechanizmu samooczyszczania migawki, bo kurz i tak się tam będzie dostawał - ale powinny to już być niewielkie ilości.
To miło słyszeć, że wreszcie Nikon (chyba) wie jak to naprawić. Ja niestety nie oddam teraz do serwisu bo muszę mieć pewność, że aparat będę miał z powrotem w dwóch tygodni - a z tego co słyszałem, różnie to bywa...
Mam do Was pytanie: czy możecie polecić jakieś naprawdę dobry sklep/firmę w okolicach Krakowa bądź Katowic, który oferuje czyszczenie matryc? Zależy mi na czasie i jestem gotów zapłacić do 100 zł za profesjonalnie wyczyszczenie matrycy (czyli bez żadnych skutków ubocznych). Jeden paproch u mnie jest widoczny nawet na f/2 (!), a na f/4 to już wyraźnie. Liczę na Waszą pomoc i mam nadzieję, że moje pytanie pasuje do tematu tego wątku.
Pozdrawiam KevinB
TomaSzSz
10-07-2013, 14:27
Czym czyścisz? Serwisowo czy domowo ? Ja miałam dmuchanie gruszką i daje radę :D Jest parę kropek, które nie chcą zejść, ale ich nie widać na użytkowej f/.
Apropo. Mieliscie jakieś dziwne przypadki o braku współpracy z obiektywami lub zacinaniu się w trakcie pracy silnika usm ?
Ostatnio miałam dziwną sytuację. D600+ S70-200 i w pewnym momencie silnik usm mi przestał pracować, mimo że miałam ustawione jak trzeba. Musiałam "odkręcić i zakręcić" na nowo obiektyw do d600.
Serwisowo, w wolnej chwili znowu oddam, teraz mam 2 robótki to pewnie 3k wzrośnie przebieg. z Serwisu odpisali mi, iż jest im przykro, że mój D600 znowu kurzy (trochę mnie to rozśmieszyło :-P). Zaproponowali mi ponowne czyszczenie.
Mój D600 po 5tyś zdjęć, został wysłany do serwisu ( zakurzony i olej) - wrócił dzisiaj po 2 tygodniach, czyściutki !:-o
W piśmie od serwisu
Użyte części :
SHUTTER PLATE UNIT
u mnie spokój był na 2000 zdjęć :-)
W dniu dzisiejszym bylem w FotoJokerze w CH Arkadia na rozeznanie cenowe i przy okazji zapytałem Pana z obsługi jak to jest z tą wada fabryczna (jakiś pył, kurz, odrapana farba itp...) bo na forach o tym wszyscy piszą.
Pan mi odpowiedział, że usterka została usunięta i już w tym modelu nie występuje......
Wg mnie jest to wielce prawdopodobne. Zmienili okleiny, może poprawili sterylność produkcji jakiejś części fabryki (pewnie montażowni) i po kłopocie. Pytanie od kiedy i ile jeszcze zalega starszych wersji. Gorzej, jak ten pan mówi to od miesięcy.
TomaSzSz
11-07-2013, 01:48
Wg mnie jest to wielce prawdopodobne. Zmienili okleiny, może poprawili sterylność produkcji jakiejś części fabryki (pewnie montażowni) i po kłopocie. Pytanie od kiedy i ile jeszcze zalega starszych wersji. Gorzej, jak ten pan mówi to od miesięcy.
Z tego co wiem, wszędzie tak mówią, mój niby jest ze świeżej serii kupiony jakiś 1,5 mc temu a kurzy mi to osobiście nie przeszkadza, nie schodzę niżej jak F2,8 często F1.8 czasami jakiś landszaft na F5,6-11 to się pokazuje.
Z tego co wiem, wszędzie tak mówią, mój niby jest ze świeżej serii kupiony jakiś 1,5 mc temu a kurzy mi to osobiście nie przeszkadza, nie schodzę niżej jak F2,8 często F1.8 czasami jakiś landszaft na F5,6-11 to się pokazuje.
Dokładnie, ja kupowałem 2 tygodnie temu i usłyszałem to samo. Ale potraktowałem to jako handlarską bajkę i dzielnie czekam na kurz :D
W piśmie od serwisu
Użyte części :
SHUTTER PLATE UNIT
O użyciu (pewnie wymianie) SHUTTER PLATE UNIT słyszę już od kolejnej osoby
Więc pewnie to ten problem przysłony
Borat1979
11-07-2013, 21:59
Pan mi odpowiedział, że usterka została usunięta i już w tym modelu nie występuje......
W sklepach to ten problem "nie występuje" już dobre kilku miesięcy :) Nie ma sensu słuchać bajek sprzedawców chyba, że jest to nasz naprawdę dobry kolega, który nie będzie nam wciskał kitu.
Ja w lutym stalem przed wyborem d300s albo d600. Pan z FJ polecal mi d600, a ja go wtedy zapytalem jak to jest z tym kurzeniem bo slyszalem ze jest cos nie chalo. Pan mi powiedzial, ze ten problem wystepowal w pierwszej serii a ten ktory oni maja to juz jest z innej i napewno jest wolny od tej wady. Po 1000 klatek juz bylo widac kurz. Wiec nie ma co im wierzyc.
TomaSzSz
12-07-2013, 09:54
O użyciu (pewnie wymianie) SHUTTER PLATE UNIT słyszę już od kolejnej osoby
Więc pewnie to ten problem przysłony
Widocznie u mnie nie zrobili Shutter plate unit. Kurz jak był tak jest znowu :-).
Widocznie u mnie nie zrobili Shutter plate unit. Kurz jak był tak jest znowu :-).
A olej? To coś od migawki raczej związane jest z olejem, a nie kurzem.
user_jgora
12-07-2013, 13:33
W piśmie od serwisu
Użyte części :
SHUTTER PLATE UNIT
Kurcze, 2 tygodnie bez aparatu nie brzmi dobrze, ale plamy zaczynaja byc dosc uciazliwe :( W poniedzialek wysylka do serwisu, trudno...
TomaSzSz
12-07-2013, 23:36
A olej? To coś od migawki raczej związane jest z olejem, a nie kurzem.
I olej i kurz wszystko było.
Polecam włączyć odtrzepywanie matrycy przy każdym wyłączeniu aparatu. Różnica w D700 okazała się kolosalna. Ale właśnie chodzi o regularne używanie, tak by to, co chce, nie miało szansy przywrzeć na dłużej. Też myślałem, że jak mi się zakurzy, to sobie posprzątam. Ale to tak nie działa i wówczas jest już o wiele gorzej.
Przy problemach z AF, polecam porządne przedmuchanie komory z naciskiem na dolną jej część, czyli okienko z czujnikami autofokusa. Jest jednak jedno wymaganie - trzeba podnieść lustro (opcja w menu) do tego celu. Szczególnie przy kurzących się matrycach ma to znaczenie, gdyż te same pyłki mogą zakłócać pracę układu AF. Sprawdzone na sobie i wiele innych osób też to potwierdza.
Hmm. Jeżeli te czujniki (okienko autofokusa) są przymknięte lustrem w pierwszym namierzaniu obiektu, po naciśnięciu spustu migawki do połowy (lustro jeszcze nie podniesione), to jak one ,,widzą'' ?
Hmm. Jeżeli te czujniki (okienko autofokusa) są przymknięte lustrem w pierwszym namierzaniu obiektu, po naciśnięciu spustu migawki do połowy (lustro jeszcze nie podniesione), to jak one ,,widzą'' ?
Lustro główne jest lustrem półprzepuszczalnym. Fragment (środek) tego lustra nie jest zasłonięty od tyłu i tam znajduje się drugie lustro, które odbija światło do czujników AF.
Lustro główne jest lustrem półprzepuszczalnym. Fragment (środek) tego lustra nie jest zasłonięty od tyłu i tam znajduje się drugie lustro, które odbija światło do czujników AF.
Dziex za wyjaśnienie.
http://nikonrumors.com/2013/07/17/nikon-distortion-control-data-firmware-update-1-009-released.aspx/
nadal nigdzie nie moge znaleźć sampli od ludzi z forum ktorzy d600 już posiadają :v
josephebeloki
20-07-2013, 10:22
nadal nigdzie nie moge znaleźć sampli od ludzi z forum ktorzy d600 już posiadają :v
Poślij mi na priv e-maila to CI dam linka, coś na serwer wrzucę :) O jakość obrazka nie masz co się martwić => ale o jakość kompozycji na obrazku zawsze ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232460
Tutaj masz. Praktycznie prosto z puszki.
No dobra Władcy Kurzu ! :)
Mam i ja :) właśnie odebrałem pachnącego nowością D600 :)
Nie przejmuj się, po dwóch miesiącach zapach nowości zmieni się w zapach kurzu. ;)
No dobra Władcy Kurzu ! :)
Mam i ja :) właśnie odebrałem pachnącego nowością D600 :)
no to pierwsza fota w niebo i pokaz zdjecie ;D
Piękny aparat, wspaniała matryca, nie mogę pojąć dlaczego nie działa wbudowane odkurzanie.
Przy dużej ilości robionych zdjęć, ale nieregularnie, stanowi to poważny problem. Po każdej większej sesji konieczne jest odkurzanie, sprawdzanie i czasem czyszczenie na mokro. Jeśli fotografuje się nieregularnie i zaniedba rutynowe czyszczenie - następna sesja może być zapchlona :(
To jeszcze nic...aparat chlapie olejem. Jak zrobi się dużo zdjęć stojąc w jednym miejscu, na glebie jest plama jak po starym golfie!
To jeszcze nic...aparat chlapie olejem. Jak zrobi się dużo zdjęć stojąc w jednym miejscu, na glebie jest plama jak po starym golfie!
Mało tego, ostatnio grzebał mi w kuchni i szukał kujawskiego! Widocznie poziom już ma na minimum. Schowałem też Mobil1.
Pod klapką HDMI jest wkręt. To jest wlew oleju do migawki. Pewne źródła donoszą, że najlepszy jest Extra Virgine z Toskanii.
Na poważnie: czy jeśli olej bryzgający spod migawki zniszczy mi firmową i drogą kamizelkę fotograficzną mogę żądać odszkodowania za poniesione straty? I od kogo?
Tumany kurzu z lustra z pewnością wywołują alergię która zmusza do zakupu leków reklamowanych w TV. Do kogo zwrócić się o refundację poniesionych wydatków. Instrukcja obsługi nie opisuje takich przypadków.
TomaSzSz
27-07-2013, 10:26
Najnowsza wiadomość serwisu Nikon:
Nikon Europe Support 23-07-2013 | 16:37
Szanowny Panie Tomaszu,
Dziękujemy za ponowny kontakt z działem Wsparcie Techniczne.
Panie Tomaszu uprzejmie informuję, że czasami nawet przy poprawnie działającym i skalibrowanym systemie AF mogą być i są akceptowane niewielkie odchyły na bocznych polach AF. Częściowo jest to związane z tym, że sensor AF pokrywa większy obszar widzenia i zarazem większy obszar krzywizny obiektywu, w związku z czym (szczególnie przy obiektywie szerokokątnym) może pojawić się widoczna niedokładność. Jest to szczególnie widoczne na pełnych otworach, ale przy normalnym fotografowaniu nie powinno to mieć aż takiego znaczenia.
Serwis przekazał nam, że w takich sprawach starają się dodatkowo wyregoulować sensor AF. Nie są jednak w stanie nic obiecać na pewno będzie to w 100% skuteczne, bo może się to okazać zgodne ze specyfikacją.
Dlatego polecam wysłać ponownie aparat wraz z obiektywem do serwisu.
Dobra OK, ale sformułowanie, iż odchylenia AF są zgodne ze specyfikacją trochę mnie dziwi oraz że serwis nie umie w 100% wyregulować, to co za serwis. Nikt nie oczekuje precyzji jak w NASA, ale żeby jednak te boczne trafiały przy nieruchomej scenerii chociaż.
To nie jest wszystko takie banalne jak się wydaje. W NASA najczęściej ustawiają ostrość na odległość rzędu lat świetlnych - pomyłka o 2 metry nic nie zmienia. ;) Wielu fotografów chciałoby mieć pola AF w ogóle po całej szerokości kadru i w rogach do tego. Jakoś ani Nikon, ani Canon się nie kwapią by to zrobić. I tak te skrajne punkty są daleko w Nikonie. Można z nich nie korzystać po prostu, uznając je jako coś ekstra w gratisie bez gwarancji działania. Chcesz mieć gwarancję: użyj LiveView lub ostrz manualnie. Chodzi również i to w dużej mierze o obiektywy. Szerokokątne mają poza centrum sporo wad optycznych. Producent aparatu nie jest w stanie go dostosować do pracy ze wszystkimi szkłami. Szczególnie jeżeli nie są zbyt dobrze skorygowane. A nie są dlaczego? Bo cena tych idealnych odstraszyłaby nabywcę. Albo byłyby zbyt ciemne. Do tego dochodzi jeszcze eksperymentowanie z nowymi układami AF. 14-24 nie dogaduje się z D800, choć na współpracę z D700/D3s jakoś nie pamiętam narzekania. Dlatego specyfikacja producenta zawsze będzie przewidywała możliwość błędu i stopień dokładności regulacji będzie zależał od konkretnej osoby, na ile będzie jej się chciało wszystko ładnie zgrywać i dochodzić do optimum dla całego zestawu. A skoro da się wyregulować te czujniki w D800, to jest to wykonalne wszystko. Kwestia chęci, pieniędzy, perswazji i... wyboru serwisu być może.
Nieprecyzyjny tekst serwisanta rozumiem tak, że przyczyną braku ostrości na bocznych polach AF może być krzywizna pola obrazowego (nie obiektywu!).
Jeżeli obiektyw ma krzywiznę pola to wyregulowanie AF tak, by zarówno centralne punkty jak i skrajne ostrzyły równocześnie nie jest możliwe. Należałoby stosownie wykrzywić przetwornik. Bo to nie kwestia regulacji ustawienia modułu AF tylko prawa fizyki.
Właściwie byłoby tak, że PŁASKI przedmiot równoległy do płaszczyzny przetwornika może być ustawiony na ostro na skrajnych polach, ale wtedy centrum będzie nieostre, albo w centrum, ale wtedy brzegi będą nieostre. AF nie ma tu nic do rzeczy bo przy ręcznym ostrzeniu też to samo zjawisko występuje.
Fraglesso
28-07-2013, 17:23
Tak apropos kurzu... mam 21k, jakieś 4k wcześniej czyściłem matryce... kurz wciąż się pojawia. Zdecydowanie mniej, ale jeszcze trochę się pojawiło. Za jakiś czas przetrę znów szpatułką matryce i dam znać. :)
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Witam wszystkich, to moj pierwszy post na tym forum.
Mam D600 od dwoch tygodni, 1100 klapniec, bez kurzu:smile: Chyba ominela mnie ta przypadlosc.
Spoko poczekaj jeszcze troche ;)
Babeczka
29-07-2013, 08:38
Mam D600 od dwoch tygodni, 1100 klapniec, bez kurzu:smile: Chyba ominela mnie ta przypadlosc.
Nie ciesz się tak wcześnie - też tak twierdzilam.
Ja mialem po 3 zdj kurz juz ;) specjalnie po zakupie patrzyłem, bo d600 mam juz kolejne body ;)
PS. Zauważyłem ze kurz mi się przesuwa, tylko 1 kropka nie chce nigdzie sobie pójść ;) Mam włączone czyszczenie matrycy przed i po włączeniu body
Czy na forum jest ktoś, kto D600 używa do fotografii ślubnej i sobie chwali ?
ma za sobą 2 śluby z D600, po przesiadce z D300 obrazek jest świetny, AF hmmm no są sytuacje gdzie nie chce złapać ostrości ale można z tym żyć
Hamarama
29-07-2013, 15:06
ma za sobą 2 śluby z D600, po przesiadce z D300 obrazek jest świetny, AF hmmm no są sytuacje gdzie nie chce złapać ostrości ale można z tym żyć
Ale nie jest powiedziane, że to nie wina szkła. Jakie masz szkło?
Czy na forum jest ktoś, kto D600 używa do fotografii ślubnej i sobie chwali ?
Ja sobie chwalę
Fraglesso
29-07-2013, 15:32
Ja sobie chwalę
Ja i moja żona sobie chwalimy.
Ja może nie używam do zarabiania, ale w sobotę pstryknąłem parę fotek na weselu u rodziny i też sobie chwalę. AF może nie tak szybki jak w d300s ale jak już złapie to jest tam gdzie powinien.
Ja również ostatnio dołączyłem do grona posiadaczy D600. Mimo, że jestem grymaśny to również sobie chwalę. Moduł AF pomimo, że ten sam co w moim byłym D7000 to jednak przepaść (miałem nieudany egzemplarz z pierwszego okresu produkcji) . Wprawdzie nie testowałem jeszcze D600 w trudnych warunkach oświetleniowych, ale na razie AF nie wydaje mi się gorszy niż w D300s. A obrazek, no cóż, nie spodziewałem się jakiejś szczególnej "magii pełnej klatki", ale przy zastosowaniach portretowych rzeczywiście jest różnica. Teraz już nie mogę zwalać na puszkę, że mi zdjęcie nie wyszło.
Co do śłubniaków.. działa dobrze :) czasem ciężej złapać ostrość przy fotach ludzi w tańcu.. ale że ja lubię AF-S to się i nie dziwie ;) AF centralny i przekadrowywanie :) ale jak już złapie ostrość - to fota ostra.
Co do kurzenia..mam z 5k klapnięć... 3x dmuchałem gruchą.. póki co ani kropli oleju... a kurz zlatuje od gruchy.. więc jest ok :)
Hey, jestem tu nowy, chciałem się przedstawić jako świeżo upieczony posiadacz D600
póki co nie planuje pojawienia się kurzu, ale licho nie śpi :P
nie wiem czy ktoś tu wrzucał już wcześniej - ale możecie podlinkować jakąś dobrą instrukcję jak samemu wyczyścić matrycę ?
Hey, jestem tu nowy, chciałem się przedstawić jako świeżo upieczony posiadacz D600
póki co nie planuje pojawienia się kurzu, ale licho nie śpi :P
nie wiem czy ktoś tu wrzucał już wcześniej - ale możecie podlinkować jakąś dobrą instrukcję jak samemu wyczyścić matrycę ?
Instrukcja :D http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=60409
Jezeli problem sie pojawi to po kilku tysiacach zdjec oddal bym do serwisu Nikona, sadze, ze daleko (do serwisu w UK) nie masz a czyszcza bez pytan...
Tylko nie wpadaj w paranoje i nie zacznij robic zdjec nieba na f22 przez caly czas...
Rob zdjecia i ciesz sie tym co masz a sprawdzic mozesz sobie co kilkaset zdjec, mam nadzieje, ze nowsze modele problemu nie maja bo za chwil kilka i ja tego "Dustera600" bede mial :D
Ale nie jest powiedziane, że to nie wina szkła. Jakie masz szkło?
N 20-35/2,8 85/1,8 50/1,8 S 300/2,8 ale zw wszystkimi czasem AF plata figle
TomaSzSz
30-07-2013, 10:38
Co do śłubniaków.. działa dobrze czasem ciężej złapać ostrość przy fotach ludzi w tańcu.. ale że ja lubię AF-S to się i nie dziwie AF centralny i przekadrowywanie ale jak już złapie ostrość - to fota ostra.
Co do kurzenia..mam z 5k klapnięć... 3x dmuchałem gruchą.. póki co ani kropli oleju... a kurz zlatuje od gruchy.. więc jest ok
Dokładnie to samo, AF-S i przekadrowanie.
Ja używam AF-C 21 przy AF-ON ustawionym pod AE-L. Przy tańcach używam 3D w 35 1.8 - 90% procent trafionych nawet w ciemnicy. ( AF po kalibracji)
Używam na ślubach, jestem zadowolony.
Mam banalne pytanie. Jak w prosty i szybki sposób działając na AFS móc ustawiać łapanie ostrości w pkt. tam gdzie sobie wybiorę. Mam D600 od paru godzin i cos mnie bierze, ponieważ łapanie pkt. mam tylko w MF.
irek6311
30-07-2013, 22:10
Na body jest przełącznik AF a w nim przycisk < naciskasz > pokrętła przednie i tylne tryby AF .
Mam banalne pytanie. Jak w prosty i szybki sposób działając na AFS móc ustawiać łapanie ostrości w pkt. tam gdzie sobie wybiorę. Mam D600 od paru godzin i cos mnie bierze, ponieważ łapanie pkt. mam tylko w MF.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - chodzi Ci o punkt AF?
Przestawiasz na pojedynczy i strzałeczkami ustawiasz który chcesz, później możesz zablokować na L.
Wielkie dzięki - wszystko działa;) Nim człowiek przebrnie przez instrukcje i zapozna się z D600 to trochę minie.
irek6311
30-07-2013, 22:19
Body ma masę funkcji więc instrukcję szczegółowo warto przeczytać i działanie tego przećwiczyć miszyzm ,
w razie czego pytaj się pomoże bo po to jest forum .
ja od paru dni zgłębiam tajniki 600tki, a dzisiaj namierzyłem kurz, póki co jedna kropka z boku kadru, więc na razie nie panikuję :P
W D600 zastosowano nowy rodzaj kurzu rozmnażający się przez pączkowanie i podział (oba jednocześnie). Jeden osobnik wystarczy, nie są potrzebne dwa jak u ludzi. Nie ma się co smucić. Wkrótce będzie więc wesołe stadko.
josephebeloki
31-07-2013, 15:58
Ja w ogóle nie sprawdza kurzu, trzepie fotki , ale przed końcem gwarancji trzeba będzie pstryknąć i wysłać do czyszczenia... chociaż hmmm jak mi nie wadzi to na co? Mówią, że lepsze jest wrogiem dobrego :) Póki co nic na fotkach nie widzę to na co ? Tyle, że ja trzepie od f1.4 - 2.8 max :) Czasem 5.6 ale to jakaś grupowa sprawa. No F16 księżyc ostatnio ładowałem, kurzu nie znalazłem :)
A jest ktoś kto ma np 20k fotek i znikł problem?
irek6311
31-07-2013, 16:31
mOSAd tym co mocno kurzy to chyba coś w komorze się kruszy bo kurz tak szybko się nie mnoży ,
mam 10k zdjęć i trochę kurzu ale do f/8 tego nie widać a bardziej nie przymykam przysłony < olewam ten kurz ,
jak nie chlapie olejem to D600 wcale nie jest takie upierdliwe bo gruszka większość kurzu wydmucha ,
D80 po 3 latach nie czyszczenia przedmuchałem gruszką i do f/14 nic nie widać a więcej nie przymykam to myć matrycy nie będę .
ja swojego D600 będę używał też w studiu gdzie przysłonę jednak przymknę, więc muszę się nauczyć walki z kurzem, ale nie bawi mnie rola Don Kichota :P
Hm... Widać, że wszyscy koneserzy - użytkownicy D600 nie przymykają przysłony.
A ja, najwyraźniej partacz, przymykam, bo robię makro. Kurz jest wybitnie paskudny i wcale nie ogranicza się do rogu ale występuje głównie w pobliżu dolnej krawędzi matrycy (czyli na górze zdjęcia). Nie powiem, by gruszka wystarczała.
No F16 księżyc ostatnio ładowałem, kurzu nie znalazłem :)
A jest ktoś kto ma np 20k fotek i znikł problem?
Mam 10 k i problem narasta.
Księżyc na f/16? To chyba jakimś bardzo dłuuugim refraktorem. A może katadioptrykiem. Nawet MTO/Rubinar 1000 ma f11.
Borat1979
02-08-2013, 01:09
Hm... Widać, że wszyscy koneserzy - użytkownicy D600 nie przymykają przysłony.
A ja, najwyraźniej partacz, przymykam, bo robię makro. Kurz jest wybitnie paskudny i wcale nie ogranicza się do rogu ale występuje głównie w pobliżu dolnej krawędzi matrycy (czyli na górze zdjęcia). Nie powiem, by gruszka wystarczała.
Na co dzień robię zdjęcia wieczorne i nocne na przysłonie f8-f11.
Wyczyściłem w domu zestawem za 40 zł po ok 2 tyś zdjęć.
Obecnie na liczniku mam ok 7 tyś. zdjęć i jakoś większego problemu z kurzem nie widzę: przykładowa fotka zrobiona przed tygodniem (https://public.dm1.livefilestore.com/y2ps2Ri106wa8fAoK5dT58FbTV51_fdaw858PGD7n35MkQnqAM JfVxJXxCPywlLSoiOqtgwVIpVcJVUkQVRcNk4Ug/DSC_5560.jpg?psid=1)
.:Look:.
02-08-2013, 12:01
Tak z ciekawości, od jakich cyfr zaczyna się nr seryjny Twojej puszki? 60x
Marodziej
02-08-2013, 12:23
Zastanawiałem się nad zakupem d600, ale z tego co czytam to nabieram przekonania, że nie ma sensu kupować tej puszki pod zdjęcia makro. Chyba Nikon do tej pory nie naprawił tego problemu w d600.
Zastanawiałem się nad zakupem d600, ale z tego co czytam to nabieram przekonania, że nie ma sensu kupować tej puszki pod zdjęcia makro. Pod makro jakiekolwiek body FX nie ma za bardzo sensu. Ogniskowe obiektywów się "skracają" ;), odległości z jakich fotografujemy maleją, GO maleje, trzeba pracować na wyższych przysłonach co zjada zysk z ISO.
Fraglesso
02-08-2013, 12:52
Pod makro FX nie ma za bardzo sensu. Ogniskowe obiektywów się "skracają" ;), odległości z jakich fotografujemy maleją, GO maleje, trzeba pracować na wyższych przysłonach co zjada zysk z ISO.
No właśnie, po co się pakować w FX, jak masz do wyboru np. D7100 :)
Zastanawiałem się nad zakupem d600, ale z tego co czytam to nabieram przekonania, że nie ma sensu kupować tej puszki pod zdjęcia makro. Chyba Nikon do tej pory nie naprawił tego problemu w d600.
Do makro jednak bym wybrał D7100, lub nawet D5200.
Rafał_Sz
02-08-2013, 16:41
Dzisiaj przyjechało do mnie szkiełko Nikona 24-70/2.8. Musze przyznać, że w tandemie z D600 działa fenomenalnie. Żadnych problemów z ostrzeniem, żadnego błędu AF. Obrazek - żyleta.
Borat1979
02-08-2013, 17:38
Tak z ciekawości, od jakich cyfr zaczyna się nr seryjny Twojej puszki? 60x
A co za różnica skoro kupiłem go w styczniu?
ja swój wysłałem do serwisu, w świetle żarowym af błądził i zawsze było BF...
ostatnio mam pecha do zakupów elektroniki,najpierw aparat a teraz się okazało że nowo zakupiona drukarka zostawia ślady od zębatek na wydruku : (
Fraglesso
04-08-2013, 16:09
ja swój wysłałem do serwisu, w świetle żarowym af błądził i zawsze było BF...
ostatnio mam pecha do zakupów elektroniki,najpierw aparat a teraz się okazało że nowo zakupiona drukarka zostawia ślady od zębatek na wydruku : (
Pocieszę Cię, mój D600 też trafił do serwisu na to samo "schorzenie". Serwis go wyleczył, teraz wszystko działa świetnie.
Pod makro jakiekolwiek body FX nie ma za bardzo sensu. Ogniskowe obiektywów się "skracają" ;), odległości z jakich fotografujemy maleją, GO maleje, trzeba pracować na wyższych przysłonach co zjada zysk z ISO.
Taaak, zwłaszcza body, które ma opcję fotografowania w trybie DX :roll: Poza tym wystarczy pogrzebać na forum w dziale makro i wyszukać foty robione np. D700 - FX broni się same...
Taaak, zwłaszcza body, które ma opcję fotografowania w trybie DX :roll: Poza tym wystarczy pogrzebać na forum w dziale makro i wyszukać foty robione np. D700 - FX broni się same...
D600 w trybie DX ma skromne na dzisiejsze czasy 10.2 MP. Uważam, że do makro lepiej sprawdzi się tańszy D7100 lub D5200 - tutaj za różnicę w cenie względem D600 można kupić Nikkora 105VR.
04-08-2013, 21:10
A co za różnica skoro kupiłem go w styczniu?
Skoro to taki problem to żadna
Poza tym wystarczy pogrzebać na forum w dziale makro i wyszukać foty robione np. D700 - FX broni się same...
D700 w makro nie broni się samo, bo przegrywa choćby z D300. Jeśli już wspomniałeś o zdjęciach, to broni się sam fotograf, posługujący się D700.
Taaak, zwłaszcza body, które ma opcję fotografowania w trybie DX :roll: Przepraszam, ale jeśli body FX przedstawi się w DX to ma ono cechy body DX i tak je wtedy należy traktować. Ja napisałem, że chodzi mi o pracę w makro.
Jesli chcesz powiedzieć, ze FX jest uniwersalniejsze, bo może być używane w bardzo odmiennych zastosowaniach - np FX portret, przełączenie do DX - makro to tak, zgoda. Zalezy jakie kto ma preferencje - czy chce sprzet uniwersalniejszy czy bardziej specjalizowany, wygodniejszy w tym co najczęsciej robi. Pomijam już kwestię osób, których stać na kilka body używanych do różnych celów.
Witam wszystkich serdecznie, to chyba mój pierwszy wpis u żółtych ;)
Jako że mam ostatnio wielką potrzebę FF, więc logicznie d600 wychodzi najciekawiej, przede wszystkim cenowo.
Ale na BOGA... dlaczego ta świetna maszynka ma takie "chore" dolegliwości - wybaczcie ten apel do najwyższego!
Poważnie: czy problem z kurzeniem i plamieniem jest na prawdę bardzo poważny, czy tylko pedanci są w stanie to zauważyć?
Miałem przez wiele lat 5d mk I. Oczywiście po latach się zakurzyło ale jakoś dawałem radę z tym problemem, czy też w d600 będzie taki syf po czasie że będzie to miało istotny wpływ na fotki?
Jako że mam ostatnio wielką potrzebę FF, więc logicznie d600 wychodzi najciekawiej, przede wszystkim cenowo.
Ale na BOGA... dlaczego ta świetna maszynka ma takie "chore" dolegliwości - wybaczcie ten apel do najwyższego!
Poważnie: czy problem z kurzeniem i plamieniem jest na prawdę bardzo poważny, czy tylko pedanci są w stanie to zauważyć?
Miałem przez wiele lat 5d mk I. Oczywiście po latach się zakurzyło ale jakoś dawałem radę z tym problemem, czy też w d600 będzie taki syf po czasie że będzie to miało istotny wpływ na fotki?
D800 plami olejem, D600 tylko kurzy ;)
Da się z tym żyć. Nikon daje chyba trzy czyszczenia za free, ponoć też wymieniają kurzący element. Ostatecznie mozna samemu przeczyścić matryce na mokro, jak grucha nie da rady.
josephebeloki
05-08-2013, 15:13
Jak będziesz focił do f8 to aparat jest bez tematu "kurzu". Jak powyżej bądź w granicach to pewno trzeba będzie przetrzeć matrycę od czasu do czasu :)
irek6311
05-08-2013, 17:11
Jak będziesz focił do f8 to aparat jest bez tematu "kurzu". Jak powyżej bądź w granicach to pewno trzeba będzie przetrzeć matrycę od czasu do czasu :)F/8 to już dość mocno przymknięta przysłona więc przypadłość D600 się objawi ,
f/4 jakby nie przekraczać to powinno być znośnie nawet plamy oleju będą niewidoczne .
Na fx f4 nie przekraczać to chyba tylko do weselników:-)
irek6311
05-08-2013, 20:23
Na fx f4 nie przekraczać to chyba tylko do weselników:-) Portrety i fotografia uliczna też ,
zresztą po to jest FX by płytkie GO używać a do innych zastosowań DX jest .
NO tak, ja to jestem bokehowy zboczeniec, więc przymknięcie do f4 to już dla mnie ciemność jak wiadomo gdzie i u kogo. Czyli mamy olej na matrycy w d800 (bosze....) a kurz w d600, ale znaczy jak jest włączone czyszczenie automatycznie i regularnie się gruchą pojedzie do będzie cacy czy nie? :) Pamiętam, że po 40 tysiach w 5d kurz i jakieś plamy były ale dramatu to nie robiło, jednakowoż do kanonierów nie chcę wracać, bo mnie jakoś ich AF mało przekonuje. Ostatnie lamerskie pytanie: zakładamy że nie wymieniamy obiektywów niemal wcale, przykręcamy 50/1.4G i już, to też będzie kurzyło w d600?
irek6311
05-08-2013, 20:34
thedoc w części D600 pył jest z wnętrza aparatu więc zapyli matrycę nawet jak uszczelniany obiektyw zapniesz ...
jak jeszcze trochę chlapnie olejem to masz przylepiony pył do matrycy i czyszczenie w body tego nie usunie ,
ale nie wszystkie D600 tak mają więc warto zaryzykować i ja tak zrobiłem (nic nie kurzy czy chlapie na matrycę) .
... Czyli mamy olej na matrycy w d800 (bosze....) Olej? Może w kilku sztukach body sie to pokazało (tak jak i w każdym z nikonów - z D3 i D4 włącznie). To zupełnie nie ta skala zjawiska co kurz w D600.
irek6311 - gdzie kupiłeś swoją sztukę jeżeli mogę zapytać? może cała seria jest ok.... ?
Jacek_Z - ok czasami tak bywa, że tworzą się takie legendy, które urastają do rangi oficjalnej prawdy. ufam, że tak jest bo d600 mnie korci strasznie.
irek6311
05-08-2013, 21:08
thedoc D600 i D800 tu https://fotozakupy.pl/ (https://fotozakupy.pl/lustrzanki-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe-nikon,68k,8p/sortuj/ceny) i większość obiektywów ,
mam do sklepu blisko więc zamówienie przez net a odbiór w sklepie (test sprzętu a do 10 dni wymiana jakby coś było nie tak) .
Niestety, ale jest to realny problem. Tutaj masz przykład na f/16 po wykonaniu niecałych 5k zdjęć. Na przysłonach do f/8 tego nie widać
http://img17.imageshack.us/img17/692/uc6y.jpg
Hamarama
05-08-2013, 23:05
Zamierzam pozbyć się d700 i na jego miejsce kupić coś mniejszego. Myślę o d7100 z powody takiego, że boję się o AF w d600. Czytam, że to ten sam moduł co w d7000. A tenże miałem sam osobiście i jeszcze kilku znajomych osób nadal go ma. Wiem, że trafia tylko wtedy gdy coś mu się pomyli. Czyli nieczęsto. Czy w d600 AF zachowuje się tak samo, czy pomimo tego samego modułu AF jednak celność jest prawie 100%?
Niestety, ale jest to realny problem. Tutaj masz przykład na f/16 po wykonaniu niecałych 5k zdjęć. Na przysłonach do f/8 tego nie widać
Widzisz ja kupuje D600 pod krajobraz i teraz pytanie, bo wiem, ze glebia ostrosci jest mniejsza na FXie, czy z 16-35 f8 mi wystarczy, czy musze przymykac bardziej? Na 5k klapniec nie jest tragicznie na tym zdjeciu, kazdy plener u mnie to od 50-200 zdjec a plenery miewam 2-4 razy w miesiacu, wiec jak mam dac matryce do czyszczenia raz na dwa lata to tragedii nie ma :D
Widac jednak, ze to klasyczny problem "kurzu" po umiejscowieniu syfkow, wiadomo, ze cos tam sie tez dostalo przy wymianie obiektywow;)
Wiem, że trafia tylko wtedy gdy coś mu się pomyli. Czyli nieczęsto. Czy w d600 AF zachowuje się tak samo, czy pomimo tego samego modułu AF jednak celność jest prawie 100%?
Jak narazie mialem okazje rozmawiac z dwoma szczesliwcami z D600 i poza malym pokryciem AFa nie mieli problemow z ostroscia.
Posiadam d600 ok trzy miesiące. Używam ostatnio dużej dziury. Głównie mniej niż f8 więc jak bym sie nie przyglądał, to problemu by nie było. Ale się przyglądam i co jakiś czas strzelam z f16 i wyższymi. I co? Pojawiają się małe paprochy( w ilości 2-3 w lewym górnym rogu) Podniesienie lustra i strzał z gruchy załatwia sprawę. Mam wrażenie, ze paprochy pojawiają się rzadziej. Przebieg ok 5000 klatek i rośnie. Pierwszego paprocha zobaczyłem jak na liczniku było 200 fotek. Jeśli chodzi o porównanie GO z DX, to ja nazwałbym to "inną" plastyką.
Wracając do kurzenia. Jednak obciachem dla marki jest występowanie tej przypadłości. To jest niedopuszczalne w sprzęcie nawet za 500 PLN.
Faktem jest, że puszka ma świetną matrycę, która nie raz Cię zaskoczy możliwościami(nie kurzem oczywiście:-P)
ANTEK 72
06-08-2013, 05:55
Zamierzam pozbyć się d700 i na jego miejsce kupić coś mniejszego. Myślę o d7100 z powody takiego, że boję się o AF w d600. Czytam, że to ten sam moduł co w d7000. A tenże miałem sam osobiście i jeszcze kilku znajomych osób nadal go ma. Wiem, że trafia tylko wtedy gdy coś mu się pomyli. Czyli nieczęsto. Czy w d600 AF zachowuje się tak samo, czy pomimo tego samego modułu AF jednak celność jest prawie 100%?
Miałem D7000 a teraz mam D600. Celność tego drugiego mimo posiadania tego samego modułu jest nieporównywalna.
Kadrujesz, naciskasz spust i wiesz, że masz ostre zdjęcie.
Rafał_Sz
06-08-2013, 07:13
Też mogę potwierdzić, że choć to ten sam moduł (?), to AF w D600 działa sprawniej. A po podpięciu 24-70/2.8 to już jest po prostu kosmos.
josephebeloki
06-08-2013, 08:06
uuuuuu ale mydło i to na f16 ;/ . Fotka jest prześwietna. Rzucę sobie na pulpit jak pozwolisz :).
A problem kurzu faktycznie tutaj drażni. No ale krajobrazy to tylko DX.
No ale krajobrazy to tylko DX.
Ja w pełni rozumiem, że jako nabywcy bronicie swojego wyboru puszki pomimo jej wad, ale używanie do tego argumentów jak powyżej, to już przesada :lol:
Borat1979
06-08-2013, 09:39
Dawno takich bredni nie cztałem :)
josephebeloki
06-08-2013, 10:04
@Borat1979 - już Cię prosiłem abyś mnie nie cytował i nie komentował moich wypowiedzi. Rzucasz jak zwykle obelgami w ludzi, zamiast zająć się tematem. Bo tą wypowiedzią nieuzasadnioną nic nie wniosłeś do rozmowy, po za obniżeniem jej poziomu.
Ja w pełni rozumiem, że jako nabywcy bronicie swojego wyboru puszki pomimo jej wad, ale używanie do tego argumentów jak powyżej, to już przesada :lol:
@MaciekW -> jeśli uważasz, że to przesada => doradzanie komuś aparatu DX pod krajobrazy zamiast kurzącego D600 , który sprawia użytkownikowi @theluki problem właśnie w KRAJOBRAZACH, no to mi ręce opadają. Ty chcesz kogoś w błąd wprowadzić?
@MaciekW -> jeśli uważasz, że to przesada => doradzanie komuś aparatu DX pod krajobrazy zamiast kurzącego D600 , który sprawia użytkownikowi @theluki problem właśnie w KRAJOBRAZACH, no to mi ręce opadają.
Właśnie o to chodzi - przyznajesz, że doradzasz mu inny aparat, bo D600 się kurzy, a nie dlatego, że "krajobrazy to tylko DX". D600 użyty w fotografii krajobrazu zapewni na wejściu lepszy jakościowo obrazek niż jakikolwiek DX na rynku, już nie mówiąc o możliwości uzyskania szerszego kąta i tym podobnych zalet pełnej klatki, tylko ta wada związana z kurzeniem go dyskwalifikuje (a przynajmniej mocno obniża atrakcyjność).
irek6311
06-08-2013, 10:25
MaciekW to że FX do krajobrazu lepszy i zapewni lepszy/ostrzejszy obraz to nieprawda niestety ,
by uzyskać taką samą ostrość w krajobrazie na FX musiałbyś przymykać do f/24 na DX f/16 da ci podobną ostrość ,
matryce w D7000 czy D7100 na wyjściu dają podobny do FX (D600) obrazek więc nie widzę żadnej przewagi ,
mam D7000 i D600 więc mogę to zobaczyć w realu a nie teoretyzować jak co niektórzy .
Borat1979
06-08-2013, 10:28
@Borat1979 - już Cię prosiłem abyś mnie nie cytował i nie komentował moich wypowiedzi. Rzucasz jak zwykle obelgami w ludzi, zamiast zająć się tematem. Bo tą wypowiedzią nieuzasadnioną nic nie wniosłeś do rozmowy, po za obniżeniem jej poziomu.
Tekst, że do krajobrazu jest tylko DX wyjątkowo ten poziom podwyższa :)
Wyjaśnij mi w czym DX będzie lepszy od FX przy fotografowaniu krajobrazu?
irek6311
06-08-2013, 10:30
Borat1979 ma płytszą głębię ostrości < w skrócie !
irek6311 piszesz o ostrości, ale domyślam się, że masz na myśli głębię ostrości, a to nie to samo. Ostrość, szczegółowość (detal), możliwość wyciągnięcia informacji z cieni, rozpiętość tonalna, większy wybór obiektywów szerokokątnych - to są argumenty przemawiające za FX. Przecież GO przy f11 i tak jest wystarczająco duża, chyba że masz w kadrze coś na przedpolu, te powiedzmy - półtorej metra od siebie (jak często?). D600 ma świetną matrycę, o niesamowitej wręcz rozpiętości (w małym obrazku D600 ustępuje chyba tylko D800) predystynowanej wręcz do krajobrazu.
Nie mam ani D7000, ani D600, swoją pozycję opieram na doświadczeniu zw. z wcześniejszą generacją korpusów - po przesiadce z D300 + Tokina 11-16 na D700 + nikkor 24mm 2.8.
Dostrzegasz te różnice gołym okiem np. przy f12 na zdjęciach krajobrazowych?
Borat1979
06-08-2013, 10:44
Przecież pejzażu nie robisz na f1.8 więc co to ma do rzeczy?
cz4rnuch
06-08-2013, 10:46
Tylko o co ta dyskusja. Joseph pisząc, że do krajobrazu to tylko DX, niejako zasugerował że nie nadają się do tego wszystkie aparaty pełkoklatkowe, średnioformatowe itd a nie tylko D600, co oczywiście jest nieprawdą i jest na to z milion przykładów w internecie.
irek6311
06-08-2013, 10:48
Borat1979 znowu odwracasz kota ogonem ,
krajobraz powinien być cały ostry a na FX trzeba przymykać przysłonę na max ...
obiektyw przymknięty maksymalnie wprowadza duże zniekształcenia i jakość zdjęcia spada ,
dlatego w krajobrazie DX ma przewagę i coby nie pisać tego nic nie zmieni ,
vinci99 dostrzegam tą różnicę na monitorze bez powiększania (100% wielkość kadru) .
IMO aktualnie najlepszym wyborem do krajobrazu, który nie zrobi spustoszenia w kieszeni jak FX jest D7100 + Sigma 8-16.
Borat1979
06-08-2013, 10:50
obiektyw przymknięty maksymalnie wprowadza duże zniekształcenia i jakość zdjęcia spada ,
dlatego w krajobrazie DX ma przewagę i coby nie pisać tego nic nie zmieni .
Ustawiasz f8 i masz wszystko idealnie ostre w całym kadrze więc o jakim maksymalnym przymykaniu mówisz?
Poza tym szerokokątne szkła pod FX mają znacznie wyższe rozdzielczości niż te DX
Na DX są mało użyteczne ze względu na crop
irek6311
06-08-2013, 11:00
Ustawiasz f8 i masz wszystko idealnie ostre w całym kadrze więc o jakim maksymalnym przymykaniu mówisz?Tak pewnie u ciebie jest ale na D7000 przymykam do f/14 by cały kadr w miarę ostry był ,
tak na marginesie doświadczony fotograf a jaja sobie robisz w temacie i mnie za laika masz :-?
Edit:
Poza tym szerokokątne szkła pod FX mają znacznie wyższe rozdzielczości niż te DX
Na DX są mało użyteczne ze względu na cropTeoretycznie masz rację ale na DX obiektyw ostrzejszy na skrajach kadru Borat1979 .
dlatego w krajobrazie DX ma przewagę i coby nie pisać tego nic nie zmieni ,
vinci99 dostrzegam tą różnicę na monitorze bez powiększania (100% wielkość kadru) .
Gdzie i co trzeba przymknąć na max'a ?? Orientujesz się choć trochę w GO w szkłach UWA ??
odległości hiperfokalne, (przednie granica GO) dla FX:
14mm@f/11 - 0.6m (0.3m)
14mm@f/8 - 0.8m (0.42m)
16mm@f/8 - 1.1m (0.54m)
20mm@f/8 - 1.7m (0.84m)
24mm@f/11 - 1.7m (0.86m)
24mm@f/8 - 2.4m (1.21m)
Nie wiem jaki krajobraz robi się w odległościach poniżej 0.5m...
irek6311
06-08-2013, 11:08
GonzoG mnie wyliczenia nie interesują a realne zdjęcia i te by cały kadr był ostry wymagają w rozległym krajobrazie mocnego przymykania przysłony .
Borat1979
06-08-2013, 11:14
Tak pewnie u ciebie jest ale na D7000 przymykam do f/14 by cały kadr w miarę ostry był ,
tak na marginesie doświadczony fotograf a jaja sobie robisz w temacie i mnie za laika masz :-?
To zmień obiektyw bo jeżeli trzeba go przymykać do f14 żeby mieć ostry obraz to coś jest chyba nie tak.
Teoretycznie masz rację ale na DX obiektyw ostrzejszy na skrajach kadru Borat1979 .
I węższy o kilkadziesiąt stopni :)
josephebeloki
06-08-2013, 11:23
Ja po prostu przestałem reagować na jego wypowiedzi :). Lepiej poczytać sobie o sortowaniu śmieci.
-------------------------------------------------------------------
Do ludzi którzy twierdzą, że napisałem, że "Dx to tylko do krajobrazów", a Fx to już nie.
Autor pytania pisał o kurzu na D600. Odniosłem się do tej wypowiedzi po przez ODPOWIEDŹ w kontekście D600. Czytajcie to co jest cytowane, albo do czego się odnosi... czasem jest to kilka cytowanych wypowiedzi tworzących jedną całość.
Ale oczywiście, @Borat1979 wyrwał się jak Filip z konopii wyciął 2 słowa z kontekstu i narobił syfu.
Borat1979
06-08-2013, 11:30
Ale oczywiście, @Borat1979 wyrwał się jak Filip z konopii wyciął 2 słowa z kontekstu i narobił syfu.
Napisałeś wyraźnie cytuję
Więc nie odwracaj kota ogonem
cz4rnuch
06-08-2013, 11:35
Joseph, ja oczywiście przeczytałem całą Twoją wypowiedź łącznie z przytoczonym cytatem i nadal sądzę, że ma ona charakter ogólny, choć oczywiście można nie wnikać w szczegóły i przyjąć że chodziło Ci tylko o D600. Także skorzystałem z twojej rady odnośnie czytania całości i jeśli się nie pogniewasz to dam Ci swoją: na przyszłość bądź bardziej precyzyjny. Z pewnością unikniesz zaczepek i małych złośliwości, a co najważniejsze świadomie czy nie, nie wprowadzisz nikogo w błąd.
@Josephebeloki, myślę że nie tylko Borat tak to zrozumiał, ale większość czytelników. Poza tym Twoje opinie odnośnie fotografii krajobrazu są chyba mało miarodajne, bo w większości postow zaznaczasz, że Ty używasz max. f 4, baaardzo rzadko f 5, 6. Rozumiem Twoje zadowolenie z D600, ale to nie jedyne body FX.
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
josephebeloki
06-08-2013, 11:48
@Josephebeloki, myślę że nie tylko Borat tak to zrozumiał, ale większość czytelników. Poza tym Twoje opinie odnośnie fotografii krajobrazu są chyba mało miarodajne, bo w większości postow zaznaczasz, że Ty używasz max. f 4, baaardzo rzadko f 5, 6. Rozumiem Twoje zadowolenie z D600, ale to nie jedyne body FX.
Nie wiem czy miarodajne. Mam aparat, klikam na f16 mam SYF. Więc mówię gościowi od krajobrazu co chce D600 i robić fotki od F8 w górę: Jak chcesz krajobraz z D600 no to tylko Dx.
I Wy oczywiście, zaraz piszecie, że ja napisałem iż do krajobrazu jest tylko Dx --> no sami widzicie :).
uuuuuu ale mydło i to na f16 ;/
Mydło jest tu raczej wynikiem użycia długiego czasu naświetlania wynoszącego 13s w połączeniu z delikatnym wiaterkiem i badziewnym statywem jaki zabrałem na wakacje (po wyostrzeniu, wyczyszczeniu i podstawowej obróbce wygląda to znacznie lepiej) Faktycznie kurzący D600 sprawia pewne problemy przy fotografii krajobrazowej - trzeba spędzić po kilkadziesiąt sekund na odkurzaniu każdego zdjęcia, ale rekompensuje to świetną matrycą która daje pliki bardzo elastyczne w obróbce jeśli chodzi o wyciąganie cieni i świateł. Po wakacjach zamierzam się z wysyłką aparatu do serwisu celem czyszczenia matrycy, mam nadzieje że to rozwiąże problem, problem z którym bądź co bądź da się jakoś żyć, choć też uważam że taka wada w sprzęcie za takie pieniądze to wielkie nieporozumienie.
Borat1979
06-08-2013, 12:05
Więc mówię gościowi od krajobrazu co chce D600 i robić fotki od F8 w górę: Jak chcesz krajobraz z D600 no to tylko Dx.
To można zrozumieć, że jak ktoś chce D600 do krajobrazu to powinien używać tylko w trybie DX :)
krajobraz powinien być cały ostry a na FX trzeba przymykać przysłonę na max ...Nie zawsze cały musi być ostry, ale to pomińmy.
GO w FX jest mniejsza, FX trzeba przymykac bardziej, ale ...
dlatego w krajobrazie DX ma przewagę .zapewne ci chodzi o spadek ostrości spowodowany dyfrakcją. Tylko, że czym mniejsza matryca tym dyfrakcja (skrót myślowy - wady, spadek ostrości z tej to przyczyny) wychodzi szybciej. Więc mniej przymknięty DX ma te wadę podobnie szybko jak bardziej przymknięty FX.
Generalnie w krajobrazie FX będzie lepszy, ale w kwestii budżetowej optyki to z bardzo szerokimi szkłami (i ostrymi co najistotniejsze) do FX jest kłopot. Chyba najtańszą w miarę dobrą propozycją jest nowy nikkor 18-35. Ale to nie jest najszerzej :( W DX masz choćby sigmę 10-20 i podobne bardzo szerokie szkiełka. Do FX trzeba by mieć coś w okolicach 15 mm by to zrównoważyć. No i ma się nikkora 14-24 za wiadomą cenę. Sigma (FX) 12-24 jest koszmarnie nieostra. Nikkor FX 16-35 kosztuje blisko 4 tys, 2x więcej od DX sigmy 10-20 a kąt widzenia i tak mniejszy.
Szeroko w FX będzie drogo.
irek6311
06-08-2013, 12:53
Jacek_Z kiedyś o tym szczegółowo pisałeś nie znalazłem niestety a wyjaśniło by to wszystko ;)
atut FX vs DX to mniej upakowana pikselami (tu porównanie D600/D7100) matryca i większa ,
oddają szczegóły na zbliżonym poziomie więc przepaści pomiędzy D600 a D7100 nie ma ,
FX nie neguję nadaje się do krajobrazu i szczegółów teoretycznie powinien zarejestrować więcej ...
na obrzeżach kadru ostrość będzie słabsza to wada obiektywów (większości) ,
na koniec dodam że obiektywy mam sprawne a wymagania duże więc mocno przymykam w krajobrazach przysłonę ...
to co nie ostre w Photoshopie trudno wyostrzyć a zresztą dużo szczegółów się traci już w body .
Więc mówię gościowi od krajobrazu co chce D600 i robić fotki od F8 w górę: Jak chcesz krajobraz z D600 no to tylko Dx.
Przeczytalem i dumam, robiles kiedys krajobraz poza spacerem z psem w polodnie?
Znam kilkudziesieciu fotografow z czego dwoch z D600 robiacych krajobraz na FXie, dziekuje za DXa, odchodze, bo pewnych rzeczy juz sie nie da pzreskoczyc a plik wyjsciowy nie jest tak elastyczny jak na FXie, nikkor 16-35 ktory kupuje ma dla niektorych wade taka, ze jest zbyt ostry. Szerokie szklo o ktorym wspomnialem to nie stalka 1.8.
Nie kazdy D600 kurzy w tak duzym stopniu, kupowalem D90 nasluchalem sie o wadach, kiedys D200 to samo, teraz D600 i wiesz co, podchodze do tematu z dystansem, jak bedzie syfil to wyczyszcze matryce i juz a obrazek ktory mi da bedzie taki jaki zawsze chcialem osiagnac.
Chcialem sie dowiedziec czegos praktycznego w tym watku, ale widze, ze tutaj ciezki onanizm sprzetowy sie odbywa i robienie zdjec nieba na f22...coz watek poobserwuje a to co chce wiedziec dowiem sie od osob ktore faktycznie robia zdjecia.
Generalnie w krajobrazie FX będzie lepszy, ale w kwestii budżetowej optyki to z bardzo szerokimi szkłami (i ostrymi co najistotniejsze) do FX jest kłopot. Chyba najtańszą w miarę dobrą propozycją jest nowy nikkor 18-35. Ale to nie jest najszerzej :( W DX masz choćby sigmę 10-20 i podobne bardzo szerokie szkiełka. Do FX trzeba by mieć coś w okolicach 15 mm by to zrównoważyć. No i ma się nikkora 14-24 za wiadomą cenę. Sigma (FX) 12-24 jest koszmarnie nieostra. Nikkor FX 16-35 kosztuje blisko 4 tys, 2x więcej od DX sigmy 10-20 a kąt widzenia i tak mniejszy.
Szeroko w FX będzie drogo.
Widzisz sprzedalem udany model Sigmy 10-20 i kupuje N16-35, bo szklo zacne i bardzo udane a i od f8 daje znakomicie rade :D
irek6311
06-08-2013, 16:57
Greg77 w D600 do F/22 nie dochodzę bo przeżroczyste plamy się pokazują na niebie ...
dość duże jak się podgląd w PS 100% da ,
na codzień max f/8 więc tego nie widać ale body ma działać na wszystkich przysłonach do F/24 ,
trzeba będzie myć matrycę bo dmuchanie gruszką nic nie daje :?
na koniec życzę Powodzenia przy zakupie D600 bo ci się przyda ;)
Greg77 w D600 do F/22 nie dochodzę bo przeżroczyste plamy się pokazują na niebie ...
dość duże jak się podgląd w PS 100% da ,
na codzień max f/8 więc tego nie widać ale body ma działać na wszystkich przysłonach do F/24 ,
trzeba będzie myć matrycę bo dmuchanie gruszką nic nie daje :?
na koniec życzę Powodzenia przy zakupie D600 bo ci się przyda ;)
Jak kiedyś będziesz miał chwilkę to zarzuć tu zdjęciem jak to wygląda. Ja u siebie jeszcze nic takiego nie zaobserwowałem.
irek6311
06-08-2013, 21:45
Większość wywaliłem tych zdjęć bo całe niebo w te kropki a na monitorze 32" kiepsko to wygląda ,
wycinek dam by lepiej to było widać http://imageshack.us/photo/my-images/832/0igt.jpg/
nie obrabiane zdjęcie tak dla jasności napiszę w PS tylko wycinane .
Jacek chyba zapomniałeś o takim szkiełku jak samyang 14 f2.8
Jest szeroko jest dość jasno i ostro, do tego niedrogo.
Noooo pucha i szkla zamowione, teraz pozostaje czekac na przesylke z PL i zaczne robic foty nieba na f22 :P;)
Widzisz sprzedalem udany model Sigmy 10-20 i kupuje N16-35, bo szklo zacne i bardzo udane a i od f8 daje znakomicie rade :D
Zapomnialem dodac, ze sigme tez trzeba bylo przymykac i to na DXie:P
Widzisz sprzedalem udany model Sigmy 10-20 i kupuje N16-35, bo szklo zacne i bardzo udane a i od f8 daje znakomicie rade :DJa pisałem w kontekście ceny. N16-35 jest lepszy od S10-20, ale i 2x droższy. Jesli się ma kasę to na FX są dobre szkła - pamiętajmy o N14-24. Choć może niepotrzebnie to pisałem, bo przecież body FX też są droższe, więc wtręty o cenie są zbędne.
Jacek chyba zapomniałeś o takim szkiełku jak samyang 14 f2.8
Jest szeroko jest dość jasno i ostro, do tego nie drogo.Fakt. Zapomniałem bo jestem wygodny i lubię zoomy. Choc z moich 36 Mpx mogę cropować i własciwie to może jest jakieś wyjście?
Pocieszę Cię, mój D600 też trafił do serwisu na to samo "schorzenie". Serwis go wyleczył, teraz wszystko działa świetnie.
Fraglesso, powiedz mi czy jak wrócił Ci aparat z serwisu to miałeś jakąś adnotacje co do autofocusa? ja tylko miałem napisany element "kurzący" który wymienili, nic więcej.
Fraglesso
07-08-2013, 12:26
Fraglesso, powiedz mi czy jak wrócił Ci aparat z serwisu to miałeś jakąś adnotacje co do autofocusa? ja tylko miałem napisany element "kurzący" który wymienili, nic więcej.
Tak... regulacja AF zgodnie ze specyfikacja producenta. Mi w aparacie nic nie wymienili, wiec odnosnie kurzu jeszcze nic nie robili... tylko czyszczenie.
GonzoG mnie wyliczenia nie interesują a realne zdjęcia i te by cały kadr był ostry wymagają w rozległym krajobrazie mocnego przymykania przysłony .
Ciekawa teoria. A czy system 4/3 bardziej się nadaje do krajobrazu od aps-c, no i czy 4/3 będzie lepszy od mniej wymagającego przymykania systemu 1/1.7'???
Wiem, wezmę do krajobrazu 1/2.5', tam niczego nie muszę przymykać.
irek6311
07-08-2013, 19:34
Ciekawa teoria. A czy system 4/3 bardziej się nadaje do krajobrazu od aps-c, no i czy 4/3 będzie lepszy od mniej wymagającego przymykania systemu 1/1.7'???
Wiem, wezmę do krajobrazu 1/2.5', tam niczego nie muszę przymykać.Ostatnio mnie ośmieszyłeś na forum ...:|
skoroś taki "Ekspert" to sam sobie odpowiedz i nie cytuj już mnie bo w necie nie jesteś anonimowy :-?
Ostatnio mnie ośmieszyłeś na forum ...:|
skoroś taki "Ekspert" to sam sobie odpowiedz i nie cytuj już mnie bo w necie nie jesteś anonimowy :-?
Nie przypominam sobie, żebym kogoś ośmieszał, po drugie nie narzucaj mi proszę, kogo mam cytować, a kogo nie mam cytować. Mam nadzieję, że masz świadomość, że dyskusja na forum publicznym (nie prywatnym czy zamkniętym), wiąże się z pewnymi konsekwencjami, np. że ktoś tę dyskusję podejmie.
Babeczka
07-08-2013, 22:57
Ostatnio mnie ośmieszyłeś na forum ...:|
Nie przypominam sobie, żebym kogoś ośmieszał, po drugie nie narzucaj mi proszę, kogo mam cytować, a kogo nie mam cytować. Mam nadzieję, że masz świadomość, że dyskusja na forum publicznym (nie prywatnym czy zamkniętym), wiąże się z pewnymi konsekwencjami, np. że ktoś tę dyskusję podejmie.
Czy można prosić o spokój w tym wątku ?
Przeglądam namiętnie wątek i stwierdzam, że ostatnio tu jest niemiła atmosfera.
Proszę wyrażajcie swoje opinie w taki sposób by nie było niemiłych konfliktów. Wiem, ze słowo pisane można na różny sposób odbierać, ale proszę Was- jeżeli nie potraficie rozwiazać konfliktu - przejdzcie na PW. Wiele cennych informacji jest zagłuszanych własnie przez takie słowa. Nie odbierajcie mnie źle ;-)
Ładnie całuski na zgodę sobie podajcie :-)
zakonnica
10-08-2013, 16:31
Teoretycznie jestem przygotowana do mycia matrycy..ale chyba tylko teoretycznie :P
Ale cóż - no to popraktykujmy...
Tak... regulacja AF zgodnie ze specyfikacja producenta. Mi w aparacie nic nie wymienili, wiec odnosnie kurzu jeszcze nic nie robili... tylko czyszczenie.
to widocznie mi ściemniają, dwa razy dzwoniłem i pytałem się czy regulowali autofocus, twierdza ze tak, po wymianie kurzącego elementu ustawiony został af.. Na protokole zdawczo naprawczym nic o af nie ma. Dzisiaj na weselu skończyło się na tym że w ruchu był cały czas D700, D600 przy lekkim ruchu odrazu dostawał BF :/ może 1 z 4 było ostre... masakra
Fraglesso
11-08-2013, 08:38
to widocznie mi ściemniają, dwa razy dzwoniłem i pytałem się czy regulowali autofocus, twierdza ze tak, po wymianie kurzącego elementu ustawiony został af.. Na protokole zdawczo naprawczym nic o af nie ma. Dzisiaj na weselu skończyło się na tym że w ruchu był cały czas D700, D600 przy lekkim ruchu odrazu dostawał BF :/ może 1 z 4 było ostre... masakra
Wiely ludzi popelnia blad i zle ocenia ostrosc, mylac z poruszeniem. Na D600 i D800. Wynika to z tego, ze na wiekszych matrycach lepiej widac wszelkie niedoskonalosci. Mi AF w D600 po regulacji dziala bardzo dobrze.
ja akurat nie mam z tym problemu, tym bardziej jak widzę że osoby z tyłu są ostre. Póki co zawiedziony jestem tą puszką.
josephebeloki
11-08-2013, 13:08
Odnośnie rozmazanych fotek => ja od niedawna, zauważyłem, że mam problem z sobą, a nie aparatem. Też sporo zdjęć rozmazanych. Oglądnąłem kilka filmów, kilka poradników w necie, jak trzymać aparat, na co uważać i teraz wiem... przy 24Mpx no trzeba jednak sztywno sprzęt trzymać, chyba, że jedziesz z czasami rzędu 1/2000 - 1/4000 wtedy hulaj duszo :)
Zwróć większą uwagę na trzymanie aparatu podczas robienia zdjęć.
Czyli przy 1/500 masz poruszone? Rozumiem, że matryca z pokaźną rozdzielczością, ale bez przesady, myślę że nie wymaga specjalnych akrobacji przy czasie 1/500 i nawet dłuższych. Choć oczywiście warto ćwiczyć trzymanie aparatu.
Jestem tu nowy ,planuje zakup nikona d 600 , więc mam pytanie do wszystkich JEST JAKIŚ MAGICZNY NR SERYJNY TEGO BODY KTÓRE NIE KURZY????????????
Borat1979
14-08-2013, 17:50
Odnośnie rozmazanych fotek => ja od niedawna, zauważyłem, że mam problem z sobą, a nie aparatem. Też sporo zdjęć rozmazanych. Oglądnąłem kilka filmów, kilka poradników w necie, jak trzymać aparat, na co uważać i teraz wiem... przy 24Mpx no trzeba jednak sztywno sprzęt trzymać, chyba, że jedziesz z czasami rzędu 1/2000 - 1/4000 wtedy hulaj duszo :)
No bez jaj. Trzeba mieć zaawansowanego parkinsona żeby mieć poruszone zdjećia np. przy czasach rzędu 1/500 sek tym bardziej w obiektywie wyposażonym w stabilizację. Gdyby było tak jak mówisz to aby zrobić zdjęcia wieczorem bez statywu trzeba by iso ze 2 miliony :)
To wiem doskonale:)
Kurz mi tak bardzo nie przeszkadza ale jak się naczytałem na tym forum o jakimś oleju z migawki to mi ręce opadły.To już poważny problem.
To wiem doskonale:)
Kurz mi tak bardzo nie przeszkadza ale jak się naczytałem na tym forum o jakimś oleju z migawki to mi ręce opadły.To już poważny problem.
Nie czytaj albo nabierz dystansu...
damiannelus
14-08-2013, 20:01
Przybierałem się, żeby napisać jakąś trollową wiadomosć w odpowiedzi, bo wydaje mi się, że po 300 stronach tego wątku można już wywnioskować co i jak z tym kurzem. Po kolejnych 200 można usnąć. Mam D600 po jakiś 5 k. zdjęciach kurzu nie widzę, oleju również, szczątek dinozaurów i kręgów w zbożu też nie. Skupiam się na robieniu zdjęć. Z tego co wiem od kolegi, który niewykluczone, że się tu albo już wypowiadał, albo jeszcze to zrobi, że z czyszczeniem nie ma problemu - serwis łyka jak młody pelikan.
Proponuję kupić młotek - na pewno nie ma kurzu na matrycy (podobnie jak dystorsji i aberacji).
Przybierałem się, żeby napisać jakąś trollową wiadomosć w odpowiedzi, bo wydaje mi się, że po 300 stronach tego wątku można już wywnioskować co i jak z tym kurzem. Po kolejnych 200 można usnąć. Mam D600 po jakiś 5 k. zdjęciach kurzu nie widzę, oleju również, szczątek dinozaurów i kręgów w zbożu też nie. Skupiam się na robieniu zdjęć. Z tego co wiem od kolegi, który niewykluczone, że się tu albo już wypowiadał, albo jeszcze to zrobi, że z czyszczeniem nie ma problemu - serwis łyka jak młody pelikan.
Proponuję kupić młotek - na pewno nie ma kurzu na matrycy (podobnie jak dystorsji i aberacji).
Bardziej od młotka wole jednak d 600 :)
Borat1979
14-08-2013, 20:21
Właściwie ten watek już dawno można było zamknąć bo nie ma większego sensu.
Ale chętnych do czytania i pisania nie brakuje
No bo co chwila nowi chetni na puche, jutro od rana czekam na kuriera...o kurzu bede pisal za czas jakis :mrgreen:;)
Ale chętnych do czytania i pisania nie brakuje
Dokładnie tak ten wątek jest niezbędny dla potomnych:)
No bo co chwila nowi chetni na puche, jutro od rana czekam na kuriera...o kurzu bede pisal za czas jakis :mrgreen:;)
Ja też chyba nie wytrzymam ciśnienia i w Poniedziałek polece po moją wymarzoną d 600
Mam już dosyć wypatrywania d 700 na różnych portalach.Nowe to nowe,kurz zawsze się zbierał na matrycach różnych maszyn ,gorzej z tym olejem z migawki......................
Właściwie ten watek już dawno można było zamknąć bo nie ma większego sensu.
Powtarzasz to co jakiś czas. Proponuję wyłączyć subskrypcję tego wątku bo jeszcze jeden taki wpis i potraktuję to jak spam lub nabijanie licznika.
A jaki masz nr seryjny tego swojego body? Z góry dziękuje.
Ja też chyba nie wytrzymam ciśnienia i w Poniedziałek polece po moją wymarzoną d 600
Mam już dosyć wypatrywania d 700 na różnych portalach.Nowe to nowe,kurz zawsze się zbierał na matrycach różnych maszyn ,gorzej z tym olejem z migawki......................
Idź i kup, będziesz zadowolony. Nie chce dolewać oliwy do konfliktu D600 vs D700, ale mam porównanie (dobry znajomy od wspólnych wypadów ma D700) i bardziej podoba mi się obrazek z D600. Kłopotliwy AF? Nie wiem..., albo nie widzę, albo mam szczęście, albo to nie występuje, w tandemie z N24-70 w warunkach od ciemnych klubów do okolicznościowego spacerku z rodziną, problemów nie stwierdziłem. Kurz, jest i owszem, z tym firma Nikon powinna coś uczynić, coby wyjść z gębą. Natomiast nie jest to uporczywe (przynajmniej dla mnie), rzadko goszczę powyżej f16, wiec nie sądzę żebym kiedykolwiek o kurzu marudził.
Body małe, chyba trochę za małe, dlatego MB-D14 już w drodze, ale za to wszystko na wierzchu, praca intuicyjna (zmieniałem z D90) i wszystko mam jakby pod palcem, tam gdzie być powinno. Duży mankament to brak podglądu ze zbliżeniem pod OK. Na koniec pozostaje matryca, która produkuje fenomenalny obrazek, co z resztą potwierdza kolega parę postów wyżej, po przesiadce z D3 i D3X, dla mnie lepszej rekomendacji nie potrzeba.
Idź i kup, będziesz zadowolony. Nie chce dolewać oliwy do konfliktu D600 vs D700, ale mam porównanie (dobry znajomy od wspólnych wypadów ma D700) i bardziej podoba mi się obrazek z D600. Kłopotliwy AF? Nie wiem..., albo nie widzę, albo mam szczęście, albo to nie występuje, w tandemie z N24-70 w warunkach od ciemnych klubów do okolicznościowego spacerku z rodziną, problemów nie stwierdziłem. Kurz, jest i owszem, z tym firma Nikon powinna coś uczynić, coby wyjść z gębą. Natomiast nie jest to uporczywe (przynajmniej dla mnie), rzadko goszczę powyżej f16, wiec nie sądzę żebym kiedykolwiek o kurzu marudził.
Body małe, chyba trochę za małe, dlatego MB-D14 już w drodze, ale za to wszystko na wierzchu, praca intuicyjna (zmieniałem z D90) i wszystko mam jakby pod palcem, tam gdzie być powinno. Duży mankament to brak podglądu ze zbliżeniem pod OK. Na koniec pozostaje matryca, która produkuje fenomenalny obrazek, co z resztą potwierdza kolega parę postów wyżej, po przesiadce z D3 i D3X, dla mnie lepszej rekomendacji nie potrzeba.
Chce przejsć na FX ,ja rzadko przekraczam f8, gdyż potrzebny mi jest do wszelkiej fotografii okolicznościowej,szanuje światło:) Rozmiary i waga bardzo mi odpowiadają.
Dzięki za info...
Chce przejsć na FX ,ja rzadko przekraczam f8, gdyż potrzebny mi jest do wszelkiej fotografii okolicznościowej,szanuje światło:) Rozmiary i waga bardzo mi odpowiadają.
Dzięki za info...
Dobra decyzja
Ja miałem pierwsze wakacje z D600 i zrobiłem 4000 zdjęć i kuźwa nie wiem co wybrać do archiwizowanej pięćsetki, bo wszystko mi i rodzince się podoba i niemal 90% zdjęć jest poprawna technicznie jeśli chodzi o parametry z puszki. Błędy na niektórych fotkach to raczej mój brak umiejętności. Ale jeśli chodzi o ostrość, głębię, trafianie w pkt. ostrości ect. nie mam zastrzeżeń.
Dodam że raz musiałem użyć gruszki przez cały ten czas. Ale to załatwiło sprawę i jest ok. Zatem to chyba normalna procedura czyszcząca.
Zaskoczony jednak byłem po wczorajszym weselisku. Zabrałem na nie jako gość aparat i zrobiłem jakieś 500 fotek standardowym zoomem. Dodam że ujęcia nie były przygotowywane, a i jak nie przygotowałem się do focenia i robienia czegoś w myśl jakiejś koncepcji, bo przecież byłem gościem bardziej zainteresowanym "weselną" niż foceniem. Muszę jednak powiedzieć, że 70% zdjęć wyszło naprawdę ciekawych.
Zaskoczenie moje wynika z tego, że po kilku głębszych zawsze o czymś zapomniałem to o iso, to o czasie, to o przysłonie to lampa się nie załączyła bo nie zdążyła się naładować itd..... a ogólnie fotki wyszły na 4 z plusem. Jest oczywiście kilka perełek z których młodzi będą się cieszyć.
Poprzednim aparatem zaryzykuję stwierdzenie nie byłoby na to szans.
Podsumowując jestem zły na siebie że tak późno przeszedłem na pełną klatkę. Dopiero teraz dostrzegłem możliwości fotografii. Sprzęt to nie wszystko, tak jak pieniądze, ale tak jak pieniądze ułatwiają życie, tak pełna klatka ułatwia focenie.
user_jgora
20-08-2013, 10:12
i z 2 tygodni zrobilo sie 5... ja pier*** - co to za serwis jest?!? Sprzet fajny, ale przy takiej obsludze serwisowej nie ma o czym mowic, polowa wakacji bez aparatu to absurd.
pewnie już było ale nie będę kopał tylu stron-ile wam wytrzymuje 1 bateria ? na reportaż 16 godzinny ile zużywacie?
Babeczka
20-08-2013, 13:59
i z 2 tygodni zrobilo sie 5... ja pier*** - co to za serwis jest?!? Sprzet fajny, ale przy takiej obsludze serwisowej nie ma o czym mowic, polowa wakacji bez aparatu to absurd.
Weź zadzwoń do nich..... mi gadali, że niby dwa tygodnie... a juz drugi tydzień leci. Em... a dostałam tylko potwierdzenie ze przyjeli zgloszenie naprawy :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Weź zadzwoń do nich..... mi gadali, że niby dwa tygodnie... a juz drugi tydzień leci. Em... a dostałam tylko potwierdzenie ze przyjeli zgloszenie naprawy :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Daj koniecznie znać jak Twoja sprawa się skończy bo to pierwszy taki przypadek żeby migawka się rozpadła w D600.
A ostatnio na forum Canona czytałem że to samo się stało się 5D MKII przy przebiegu chyba jakieś 25K .
co do poruszonych zdjęć, ja mam własną zasadę... 1/3*ogniskowa czyli dla 50mm ~ 1/160sek i wtedy mam pewność, że nie poruszę - chyba, że się bym mocno postarał...
a co do przelotu baterii... w 11h pstrykania ślubniaka.. aku + grip... po około 1500 strzałach.. mam 55% zapasu w aku.
Dobra decyzja
Ja miałem pierwsze wakacje z D600 i zrobiłem 4000 zdjęć i kuźwa nie wiem co wybrać do archiwizowanej pięćsetki, bo wszystko mi i rodzince się podoba i niemal 90% zdjęć jest poprawna technicznie jeśli chodzi o parametry z puszki. Błędy na niektórych fotkach to raczej mój brak umiejętności. Ale jeśli chodzi o ostrość, głębię, trafianie w pkt. ostrości ect. nie mam zastrzeżeń.
Dodam że raz musiałem użyć gruszki przez cały ten czas. Ale to załatwiło sprawę i jest ok. Zatem to chyba normalna procedura czyszcząca.
Zaskoczony jednak byłem po wczorajszym weselisku. Zabrałem na nie jako gość aparat i zrobiłem jakieś 500 fotek standardowym zoomem. Dodam że ujęcia nie były przygotowywane, a i jak nie przygotowałem się do focenia i robienia czegoś w myśl jakiejś koncepcji, bo przecież byłem gościem bardziej zainteresowanym "weselną" niż foceniem. Muszę jednak powiedzieć, że 70% zdjęć wyszło naprawdę ciekawych.
Zaskoczenie moje wynika z tego, że po kilku głębszych zawsze o czymś zapomniałem to o iso, to o czasie, to o przysłonie to lampa się nie załączyła bo nie zdążyła się naładować itd..... a ogólnie fotki wyszły na 4 z plusem. Jest oczywiście kilka perełek z których młodzi będą się cieszyć.
Poprzednim aparatem zaryzykuję stwierdzenie nie byłoby na to szans.
Podsumowując jestem zły na siebie że tak późno przeszedłem na pełną klatkę. Dopiero teraz dostrzegłem możliwości fotografii. Sprzęt to nie wszystko, tak jak pieniądze, ale tak jak pieniądze ułatwiają życie, tak pełna klatka ułatwia focenie.
covval miło czytać:D
A jaki masz obiektyw? Ja chyba na początek wezmę 85mm f/1.8 D.
Nie orientujecie się, gdzie w Krakowie najlepiej kupić taki sprzęt?
Marta dołóż trochę do 85 w wersji G. Moim zdaniem jest przepaść przy porównaniu tych dwóch obiektywów.
A co do D600, pomimo, że jestem bardzo zadowolony z zakupu to uważam, że DX'ami też można robić świetne zdjęcia. Mi często się zdarza wsadzić do plecaka tylko D300s, pozostawiając D600 w domu.
fotouśmieszek
22-08-2013, 00:17
Tylko sie nie smiejcie;/ ale nie moge ustawic sygnalu dźwiekowego przy lapaniu ostrosci.Instrukcja tez mnie zawiodla,sprawdzlem mnostwo wersji sygnalow,niestety,nie umialem zafiksowac.
Z gory dziekuje :-)
Tylko sie nie smiejcie;/ ale nie moge ustawic sygnalu dźwiekowego przy lapaniu ostrosci.Instrukcja tez mnie zawiodla,sprawdzlem mnostwo wersji sygnalow,niestety,nie umialem zafiksowac.
Z gory dziekuje :-)
- włączyć AF na obiektywie
- ustawić tryb AF na AF-S, w AF-C nie działa, a w AF-A tylko jak wybierze AF-S, więc jak tylko obiekt się choć trochę porusza już nie będzie działać
- tryb wyzwalania migawki nie może być cichy
- w menu włączyć dźwięk dla potwierdzenie ostrości
i musi działać.
fotouśmieszek
22-08-2013, 11:43
- włączyć AF na obiektywie
- ustawić tryb AF na AF-S, w AF-C nie działa, a w AF-A tylko jak wybierze AF-S, więc jak tylko obiekt się choć trochę porusza już nie będzie działać
- tryb wyzwalania migawki nie może być cichy
- w menu włączyć dźwięk dla potwierdzenie ostrości
i musi działać.
Wszystko to przerabialem :v w koncu zresetowalem ustawienia i...po wylaczeniu diody wspomagajacej...sygnał sie pojawił!!! Nie wiem dlaczego:-x
Serdecznie dziekuje :-)
hej czy da się ustawić większe przybliżenie pod jakimś przyciskiem tak aby nie naciskać kilka razy guzika + ? Nie znalazłem nic takiego w instrukcji.
hej czy da się ustawić większe przybliżenie pod jakimś przyciskiem tak aby nie naciskać kilka razy guzika + ? Nie znalazłem nic takiego w instrukcji.
Nie.
Taka opcja jest w puszkach pro i D7100.
covval miło czytać:D
A jaki masz obiektyw? Ja chyba na początek wezmę 85mm f/1.8 D.
Nie orientujecie się, gdzie w Krakowie najlepiej kupić taki sprzęt?
mam 3 sztuki
wcześniej zakupione pod D5000, które współgrają moim zdaniem doskonale z pełną klatką:
stałka Tamrona makro 90, który często wykorzystuję też do portretówki
stałka nikkora 50
i
zakupiony specjalnie pod D600
nikkor 28x300
czasem lubię winietkę, a do tego na nieprzewidziane okazje pasi mi taki rozstrzał i nie zabieram innych szkieł.
Chciałoby się coś jeszcze, ale na razie żona nie przeżyje kolejnego wydatku powyżej 1000 zł,
ale też na tę chwilę nie potrzebuję czegoś dodatkowego
Chociaż zastanawiam się nad czymś szerszym i nad lepsza lampą bo SB600 chyba nie do końca nadaje się pod D600.
Mam wrażenie że 900 będzie właściwą lampą dla takiego amatora jak ja.
Dodam jednak że z Tamrona podpiętego pod D5000 nie byłem zadowolony (zbyt wolny), ale pod D600 stał się moim ulubiony obiektywem i jeśli chcesz kupić nikkora 85 przetestuj tego tamrona, bo zapłacisz połowę tego co za 85 jeśli przypadnie ci do gustu.
Dodam jednak uczciwie że z nikkora 85 nie korzystałem więc nie mam porównania, ale tamron spełnił moje oczekiwania.
PS. Z weseliska udało się złożyć album do wydruku na 156 fotek i prezentację we flashu na 297 zdjątek
Pozostałe foty zostawiam do decyzji pary młodej i zrobią z nimi co zechcą.
Wszak byłem gościem u chrześniaka, a nie fotopstrkiem.
PS. Z weseliska udało się złożyć album do wydruku na 156 fotek i prezentację we flashu na 297 zdjątek
Pozostałe foty zostawiam do decyzji pary młodej i zrobią z nimi co zechcą.
Wszak byłem gościem u chrześniaka, a nie fotopstrkiem.
Ta liczba zdjęć - raczej amatorska jest.
Ja do makro używałem z D90 Vivitara Macro Series1 105/2.5, nadal go używam z sześćsetką, przy czym teraz mam automatykę naświetlania, hurraa!
Ja do makro używałem z D90 Vivitara Macro Series1 105/2.5, nadal go używam z sześćsetką, przy czym teraz mam automatykę naświetlania, hurraa!
Zapewne tak jest, bo na weselu nie byłem fotopstrykiem a gościem, który kilkoma fotkami chciał stworzyć swój własny spontaniczny i niepowtarzalny prezent w miesiąc po slubie.
Kontekst tego wpisu był jednak taki, że używając D600, nie przygotowując się do focenia i robiąc totalną partyzantkę z ok 500 zdjęć spokojnie można było wybrać ciekawe foty i jeszcze zostało coś do przebrania.
Tak na marginesie do kosza poszło jakieś 30-40 zdjęć.
Ale wiesz, ze aparat sam nie robi zdjec, jedyne co moge powiedziec o D600 to, ze jakosc obrazka jest super, kadry i "technikalia" zaleza od fotografa...
23-08-2013, 18:50
A jaka liczba zdjęć z weselicha jest pro?
Miałem to samo pytanie na końcu języka.
To ile trzeba napstrykać żeby być PRO?
Napstrykać można znacznie więcej, ale przekazać jako gotowe znacznie MNIEJ!
Fraglesso
23-08-2013, 21:29
A jaka liczba zdjęć z weselicha jest pro?
Zawsze odpowiednia :). Nie ma się co spinać na ilość... liczy się co na fotach :).
Ale wiesz, ze aparat sam nie robi zdjec, jedyne co moge powiedziec o D600 to, ze jakosc obrazka jest super, kadry i "technikalia" zaleza od fotografa...
Wiem o tym i w 100% się z Tobą zgadzam, zacytuję jednak sam siebie sprzed kilku wpisów
....jestem zły na siebie że tak późno przeszedłem na pełną klatkę. Dopiero teraz dostrzegłem możliwości fotografii. Sprzęt to nie wszystko, tak jak pieniądze, ale tak jak pieniądze ułatwiają życie, tak pełna klatka ułatwia focenie.
A co do liczby zdjęć to wg mnie mistrzem będzie ten kto zamast 1000 zrobi 10 fotografii które rzucą na kolana każdego.
Czasem jedna fotka oddaje wszystko
Jednak przy takich amatorach jak ja trzeba trochę napstrykać, żeby było z czego wybierać, bo jeśli wrócimy do tego że aparat sam nie robi zdjęć to kółko się zamknie.
Ja się cieszę że po zakupie D600 mam dylematy co wybrać, bo tak jak pisałem wcześniej ostrość, celność, ect ta puszka ma moim zdaniem poprawne. No ale to mój pierwszy aparat zbliżony do czegoś profesjonalnego i nie mam porównania. Niemniej efekty w postaci zdjęć są jak dla mnie satysfakcjonujące.
josephebeloki
23-08-2013, 22:46
Czepili się chłopa ;/ Kurna dajcie spokój. Kolega kupił aparat, chciał potestować jak sprzęt się sprawdza w akcji, pewno też mało pił kosztem przypilnowania sprzętu, aby zdobyć gdzieś pole do testów, bo nie jest prosto wyjść na miasto i pstrykać po ludziach. Do restauracji też nie pójdzie, bo nikt na takie focenie nie pozwoli. Sam miałem taki problem aby zdobyć gdzieś pole do testów i pole do zdobywania doświadczenia.
Masz może gdzieś te foty do pokazania?
Ja miałem sporo fotek rozmazanych i nieostrych na D600, nie wyglądało to na AF a na jakieś takie przeciągnięcie. Ostatnio przypilnowałem sobie jak mi ręce chodzą => no i tutaj był pies pogrzebany, zwróciłem uwagę na to i poprawiłem. Z ostatniego pleneru 95% fotek żyleta :).
Masz może gdzieś te foty do pokazania?
Mogę wrzucić, ale muszę dostać zgodę na zamieszczenie w sieci
Bo to w końcu nie mój wizerunek.
Mam co prawda kilka kwiatków, weselną ;-) i dłonie z obrączkami, ale powiem szczerze nie wiem w jaki sposób niektórzy umieszczali w wątkach zdjęcia. Pewnie trzeba było i tak te foty wrzucić gdzieś na serwer.
Jak opanuję sprawę to cosik zapodam.
Czy ktoś życzliwy napisze (wskaże wątek), jak to jest z oddaniem d600 do serwisu na czyszczenie (w ramach gwarancji!), bo nie chce mi się dmuchać gruchą. :)
http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/Formularz.page?
Wypełniasz formularz i czekasz na kuriera, sadzę że nie odbiega to zbytnio od tego co było kiedyś.
http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/Formularz.page?
Wypełniasz formularz i czekasz na kuriera, sadzę że nie odbiega to zbytnio od tego co było kiedyś.
U mnie wyskakuje "serwis nie dostepny" :D:D:D Ciekawe jak to wygoada z wysylka do UK z Irlandii na gwarancji z PL :D
U mnie wyskakuje "serwis nie dostepny" :D:D:D Ciekawe jak to wygoada z wysylka do UK z Irlandii na gwarancji z PL :D
Gwarancja EU wiec (wydaje mi sie że) do Nikon UK można słać, serwis jest u nas na wyspie (irl). Kupowałem tutaj ale karta gwarancyjna jest na Nikon Eurpoe, masz tak samo?
robak_wroc
24-08-2013, 01:18
No właśnie! Mam zamiar kupić d600 w Irlandii Północnej i jak to będzie z serwisem? Mogę sobie podskoczyc do Republiki z nim, czy muszę na 'duża wyspę' slac? Ile im to tutaj zajmuje?
http://www.europe-nikon.com/en_GB/service_support/Repair+Centre/Support_Authorised_Repair_Centres.page
Z tego wynika, ze serwis nikona jest w IE, ale slyszalem, ze lepiej wyslac do prosto do UK, bo ten Irlandzki po przyjeciu i tak sle do UK i tak z 2-3tyg w serwisie robi sie dodatkowy 1-2tyg na przesylki UK - IE oraz w IE
Kupowałem tutaj ale karta gwarancyjna jest na Nikon Eurpoe, masz tak samo?
Kupowalem w PL, jak nigdy bylo sporo taniej...ale gwarancja jest europejska...
http://www.europe-nikon.com/en_GB/service_support/Repair+Centre/Support_Authorised_Repair_Centres.page
Z tego wynika, ze serwis nikona jest w IE, ale slyszalem, ze lepiej wyslac do prosto do UK, bo ten Irlandzki po przyjeciu i tak sle do UK i tak z 2-3tyg w serwisie robi sie dodatkowy 1-2tyg na przesylki UK - IE oraz w IE
Kupowalem w PL, jak nigdy bylo sporo taniej...ale gwarancja jest europejska...
Może już ujednolicili Europę. Ja kupiłem tutaj, wyszło 1300 e po Cashback-u. Natomiast gwarancja jest na 100% zwykła europejska, więc nie sadze abyś miał problem z Twoim body.