PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

tomek67
28-09-2012, 09:04
poza sprawami które mi się nie podobają w d600 (i pisałem o nich wcześniej), jest jedna dobra wiadomość - nie będzie problemu ze skrajnymi pkt AF, bo ich nie ma :mrgreen: ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/11luS-2.gif
źródło (http://i.imgur.com/11luS.gif)
Posiadam D700.
Najbardziej mi w nim brakuje większego rozmieszczenia punktów AF.
Myślałem, że w nowych modelach będzie lepiej a tu jeszcze gorzej.
W dodatku w D700 wszystkie punkty w środkowych trzech kolumnach są krzyżowe.
W D600 nawet górne i dolne są zwykłe.

uoweu
28-09-2012, 09:08
Zastosowanie tego modułu AF to jakaś żenada. Użycie moduły z FX'a w puszce DX było mistrzowskim rozwiązaniem, natomiast skorzystanie DX'owego rozwiązania w FX'ie to jakiś żart. Jak Tym zrobić zdjęcia na AF-C szybko poruszającym się obiektom, kadrując tak, żeby znajdowały się w mocnym punkcie? Wychodzi na to, że do sportu to już tylko D4 z nowych puszek...

prz3mo
28-09-2012, 09:11
Rzeczywiście trochę lipa z tymi punktami AF... Przy matrycy FX i bardzo jasnych szkłach przekadrowanie często może spowodować, że ostrość pójdzie w las :-/

Bechowiec
28-09-2012, 09:26
Tiaa, sami fotografowie sportu z wejściówkami dla prasy na pierwszy rzad tu siedzą.... :) A wyobraź sobie fotografie sportowy, że i nawet bez AFa się da - kiedyś korzystano z hiperfokalnej :) A już ten płacz że Nikon nie dał w D600 możliwości D4 w cenie D3200.... . Rozmieszczenia w FX jak w DX nie bedziesz miał nigdy, bo to wynika z konstrukcji lustrzanki (ma to rozwiązanie i zalety, niewielki punkt AF czasami się przydaje). W D600 jest jak jest - w końcu D800 musi być lepszy, pozycjonowanie produktu i tyle. Oczywiście zawsze może być lepiej, ale bez przesady.

Redskull
28-09-2012, 09:34
Bechowiec...ze skrajności w skrajność jedziesz. Co z tego, że kiedyś korzystano z hiperfokalnej? Teraz jest teraz i AF z D600 to krok w tył. Body z "kiedyś" typu F3 czy F4 mogę mieć za 700zł a nie za 10 razy tyle! Pisałem już, że następną wadą D600 jest baaaardzo małe body. Nie zrobisz repo w komfortowych warunkach pracy bez gripa, który znowu winduje cenę w kosmos!

Skoro to body landszaftowe, to powodzonka obsłużyć je w górach w lekkich rękawiczkach. Na zdjęciach widać, że koleżka trzymający body ma dwa palce na korpusie, jeden na spuście migawki a mały palec pod body. TO JEST DOPIERO ŻENADA. Nikon pcha do puszek niezłe bebechy a upierdziela to co najważniejsze w komforcie użytkowania. I dlatego nadal nie ma w tym systemie nic dla ślubniaków czy repo w pieniądzach 20 tyś. zł za komplet którym można zarabiać. Czekam na A99, jeśli się okaże wygodna w guzikologii to ładuję Soniacza.

Kartofelinder
28-09-2012, 09:38
wadą D600 jest baaaardzo małe body.

Bzdura. W moich niemałych rękach siedział równie pewnie jak D200. Jest chyba o kilka mm mniejszy.

Bechowiec
28-09-2012, 09:39
Co z tego? Ano to z tego że nie ma co pisać że się nie da bo się da. I krok w tył względem czego? Bo D600 zdaje się odpowiednika dotychczas w systemie nie miał. Masz jeszcze D4, D800, a i D3s się pewnie znajdzie. Ten korpus nie jest pozycjonowany przez producenta dla reporterów sportowych - od tego jest D4, co rzecz jasna nie sprawia że D600 nie można fotografować sportu, choć przy użyciu D4 będzie to zapewne wygodniejsze.To model tańszy od wymienionych i trudno się spodziewać by nie był w jakimś tam stopniu ograniczony w stosunku do modeli wyższych. Ale oczywiście to żenada, bo nie dostaliście D4 w cenie D3200. :) Litości... Nie w każdej sytuacji duży i ciężki aparat jest zaletą, dlatego też w ofercie są różne sprzęty. Poza tym, demonizujesz. Nie taki ten D600 mały. Prawdę mówiąc jest niewiele mniejszy niż D700.

_QMAN_
28-09-2012, 09:48
Polski test Nikona D600 TUTAJ (http://www.swiatobrazu.pl/nikon-d600-test-lustrzanki-27809.html)

Fotki testowe dają radę
:)

nowart
28-09-2012, 09:49
I dlatego nadal nie ma w tym systemie nic dla ślubniaków czy repo w pieniądzach 20 tyś. zł za komplet którym można zarabiać. Czekam na A99, jeśli się okaże wygodna w guzikologii to ładuję Soniacza.

No to jak Bechowiec pojechał po bandzie to Ty już dawno leżysz po dachowaniu ... :D

Redskull
28-09-2012, 09:50
Bzdura. W moich niemałych rękach siedział równie pewnie jak D200. Jest chyba o kilka mm mniejszy.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/nikond600d700d800-2.jpg
źródło (http://www.swiatobrazu.pl/zdjecie/artykuly/314562/nikon-d600-d700-d800.jpg)

Wymiary zewnętrzne to nie wszystko drogi kolego. Zobacz sobie na ułożenie i długość GRIPU po palce względem d700 i D800

Co z tego? Ano to z tego że nie ma co pisać że się nie da bo się da. I krok w tył względem czego? Bo D600 zdaje się odpowiednika dotychczas w systemie nie miał.

I co z tego, że nie miał? Mam łykać każdą "nowość" tylko dlatego, że jest nowością?

Masz jeszcze D4, D800, a i D3s się pewnie znajdzie. Ten korpus nie jest pozycjonowany przez producenta dla reporterów sportowych - od tego jest D4. To model tańszy od wymienionych i trudno się spodziewać by nie był w jakimś tam stopniu ograniczony w stosunku do modeli wyższych. Ale oczywiście to żenada, bo nie dostaliście D4 w cenie D3200. :) Litośc.... Nie w każdej sytuacji duży i ciężki aparat jest zaletą, dlatego też w ofercie są różne sprzęty. Poza tym, demonizujesz. Nie taki ten D600 mały. Prawdę mówiąc jest niewiele mniejszy niż D700.

A czy ja pisałem, że chcę D600 w cenie D3200? Napisałem o 20 tyś złotych za zestaw do fotografii zarobkowej (śluby i repo).
A jeśli chodzi o demonizowanie to zobacz zdjęcie, które linkuję. Dla mnie komfort pracy to podstawa, dlatego nie kupię D600. Chyba, że jako backup gdzie golutkie body będzie siedzieć w torbie i czekać na gorsze czasy. Ale tez nie, bo jako backup będzie używane D700 za 5000zł.

Bechowiec
28-09-2012, 10:08
I co z tego, że nie miał? Mam łykać każdą "nowość" tylko dlatego, że jest nowością?

Czy ty siebie w ogóle czytasz? Napisałeś że AF to krok w tył, a ja pytam względem czego? D700? D800? D4? To przecież model tańszy, wiec nic dziwnego że ma ograniczenia względem modeli wyższych. Co do AFa, to osobiście jeszcze nie miałem okazji tego sprawdzić ale póki co pierwsze recenzje użytkowników dotyczące pracy AF są bardzo pozytywne, czas pokaże czy wyjdą jakieś hocki-klocki czy też nie. No ale, ok - żenada.

A czy ja pisałem, że chcę D600 w cenie D3200? Napisałem o 20 tyś złotych za zestaw do fotografii zarobkowej (śluby i repo).

I czego takiego niby D600 brakuje w kwestii fotograficznej do ślubów? Canon 5D2, do niedawna uważany za korpus idealny do fotografii ślubnej ma jedno krzyżowe pole AF. Nowy Canon 6D też. Niby rozłożenie punktów AF? Zawsze są jakieś ograniczenia. No ale, ok - żenada.

A jeśli chodzi o demonizowanie to zobacz zdjęcie, które linkuję. Dla mnie komfort pracy to podstawa, dlatego nie kupię D600. Chyba, że jako backup gdzie golutkie body będzie siedzieć w torbie i czekać na gorsze czasy. Ale tez nie, bo jako backup będzie używane D700 za 5000zł.

Kupując kompakt klasy C, też oczekujesz komfortu i wykonania segmentu D premium ? Ok - żenada.

Stach2008
28-09-2012, 10:19
Kai i D600 --> KLIK <-- (http://www.youtube.com/watch?v=HPgAWKVB8U8&feature=g-all-u)

swoją drogą to zauważcie jak fajnie tam ludzie reagują (a właściwie wcale nie reagują) na zdjęcia które robi im Kai. U nas w Polsce to raczej nie do pomyślenia, zaraz są jakieś "wonty"....

_QMAN_
28-09-2012, 10:32
swoją drogą to zauważcie jak fajnie tam ludzie reagują (a właściwie wcale nie reagują) na zdjęcia które robi im Kai. U nas w Polsce to raczej nie do pomyślenia, zaraz są jakieś "wonty"....

Albo nawet bez "wontów" brak jedynek :mrgreen:

shaolin
28-09-2012, 10:39
Nie reaguja bo jest zolty, jak jestes bialy to reaguja (moze nie tak jak w PL, ze dostajesz w paszcze ale rozne sa akcje, chociaz w HK sa bardziej przyzwyczajeni do bialych niz w Mainlandzie), trast mi ;)

Pawel Pawlak
28-09-2012, 10:47
Do ślubniaków to akurat nie bardzo wiedzę problem w tym rozmieszczeniu AFów - po pierwsze dlatego że dominują kadry mniej więcej centralne - tylko przy takich tak artystycznie wyglądają mocne winiety ;), po drugie, rozmiesczenie jest na tyle szerokie że po lekkim docięciu kadru i tak pozostanie więcej mpix niż w D700. Po trzecie wreszcie, tak jak tu zauważono, osoby który potrafiły wypromować się jako baardzo drodzy fotografowie ślubni, przez lata pracowali na jednym i do tego chimerycznym polu AFa pracującym nie od -0.5EV a nie od -1EV jak w nikonie, z matrycą mającą "tylko 21mpix" więc dającą mniejsze margines do-kadrowania, a teraz wypowiadają się że jedne sensor w 6D też im wystarczy (pomimo tego że matryca ma jeszcze mniej - bo 20mpix)i całkowicie nie martwią się rozmieszczeniem pozostałych 10 AFów z czułością +0.5EV .

Edit:
O sprotowców też jestem spokojny: z 24mpix o jakości jaką daje D600 wytną sobie dowolny fragment 5-6mpix który pięknie będzie wyglądał nawet na rozkładówce ;)

Edit:
Do ślubniaków nawet po ostrym cięciu pozostanie spory naddatek pikseli, bo te zdjęcia które robione są w pośpiechu (czyli tam gdzie nie ma czasu na przekadrowania z zatrzymaniem AF itp) raczej nie są robione w większym formacie niż 21x15 albo oglądane na fullhd czyli w docelowej rozdzielczości 2mpix

Bechowiec
28-09-2012, 11:02
O sprotowców też jestem spokojny: z 24mpix o jakości jaką daje D600 wytną sobie dowolny fragment 5-6mpix który pięknie będzie wyglądał nawet na rozkładówce ;)

Dokładnie, Pawle. Nie znam żadnego fotografa sportowego który by jakoś szczególnie dokładnie kadrował przed zrobieniem zdjęcia, a matryca 24mp jakieś tam pole do popisu już daje. Fotoedytor i tak wytnie co zechce bo jeśli zdjęcie jest we właściwym momencie, to jakość ma znaczenie drugorzędne. Wiele razy widziałem zdjęcie z D700 z którego wycięto kadr długim boku 1800pix - czyli 2.1mpix i szło to na pierwszą stronę magazynu :) A tu proszę - całe stado fotografów sportowych którzy nie mogą rozwinąć skrzydeł bo ich sprzęt ogranicza.....

nowart
28-09-2012, 11:06
Poza tym cóż się tak uparliście na te "mocne punkty" ? Przecież takie utyskiwania były już przy wcześniejszych FF Nikona. Chętnie przytoczyłbym setki narzekań, jakie to wąskie są pola AF w nowym D700, D3 itd itd...
Owszem, w D600 jest powiedzmy o jedno oczko czujników węziej jednak tak po prawdzie nawet D800 ledwo się załapuje czujnikami na punkty, patrząc na zasadę trójpodziału, bo chyba o tych mocnych punktach piszecie...
Nie twierdzę, że mnie to też nie razi używając jednocześnie obu korpusów ale już nie popadajcie w paranoje... :)

R
28-09-2012, 11:08

Edit:

czyli co radzisz foterom... sprzedawac 3ki , 4ki i leciec do sklepu bo wykupia? ;)

Pawel Pawlak
28-09-2012, 11:10
ja nic nie radzę, ja tylko widzę w d600 potencjalne świetne narzędzie do pracy/hobby :)

edit:
ja też chciałbym mieć cały kadr pokryty AFami najczulszymi z czułych. Ale ich brak nie oznacza że nie da się robić aparatem zdjęć.

R
28-09-2012, 11:17
no prawda, fajna puszka w zasadzie do wszystkiego. jesli cena bylaby rowna d7000 to nie tylko fajna ale rewelacyjna. na teoretyczne braki moga narzekac tylko wieczni malkontenci. ja tez uwazam, ze mozna ta puszka wyczarowac piekne zdjecia.

sv
28-09-2012, 11:20
Do ślubniaków to akurat nie bardzo wiedzę problem w tym rozmieszczeniu AFów - po pierwsze dlatego że dominują kadry mniej więcej centralne

To dokładnie tak jak u ptasiarzy :-) Wychodzi więc na to, że idealnym body do wszystkiego jest 6d bo ma centralny czuły do -3 ev :-)

krolewicz
28-09-2012, 11:25
pilka nozna te tez w duzej mierze centralny punkt, seria i wycinanie

ale do tenisa juz kiepsko, bo tam boczne pkt duzo sie uzywa :D

R
28-09-2012, 11:30
ale do tenisa juz kiepsko, bo tam boczne pkt duzo sie uzywa :D

skup sie na zielonej pileczce

hostman22
28-09-2012, 11:35
porównajcie sobie z 5kmII jest prawie identycznie ;). Trzeba było daj widoczne 9/11 reszta jako pomocnicze niewidoczne, to by tak w oczy nie gryzło i wszyscy by się cieszyli jaki celny af :)

Pawel Pawlak
28-09-2012, 11:37
To dokładnie tak jak u ptasiarzy :-) Wychodzi więc na to, że idealnym body do wszystkiego jest 6d bo ma centralny czuły do -3 ev :-)

Zapewne jest jest spora grupa którym starczy taki kastrat ja 6D, bo fotografują tylko statyczne ujęcia "encyklopedyczne". Ale zapewniam Cię że nie wszystkim.
Ja wiem że D800 ze swoim -2EV AFem potrafi złapać ostrość w takiej ciemności że nie ma jak robić zdjęć, więc -3EV w 6D to dla mnie tylko bełkot marketingowy odwracający uwagę od pozostałych 10 sensorów z czułością +0.5EV.

Wiem że Ty jesteś zakochany w nowości canona który jest świetnym narzędziem w super cenie (w przeciwieństwie do d600 który to jest amatorskim aparatem za profesjonalną cenę) i nawet nie zamierzam Cię wyprowadzać z błędu :)

sv
28-09-2012, 11:40
Paweł, do fotografowania tych kur grzebiących w ziemi potrzebujesz coś więcej niż centralny? :-)

R
28-09-2012, 11:45
przy 36 mpix w d800 powinien byc tylko jeden centralny punkt af. pozniej sie ladnie dokadruje ;)

Pawel Pawlak
28-09-2012, 11:46
Paweł, do fotografowania tych kur grzebiących w ziemi potrzebujesz coś więcej niż centralny? :-)

Wiesz co, pewnie można by wszystko, także kury grzebiące w ziemi robić na centralnym, pewnie nawet na obiektywie kitowym. Ale nie byłby to dla mnie satysfakcjonujące :)

sv
28-09-2012, 11:49
Wiesz co, pewnie można by wszystko, rakże kury grzebiące w ziemi robić na centralnym, pewnie nawet na obiektywie kitowym. Ale nie byłby to dla mnie satysfakcjonujące :)

Kit by spokojnie wystarczył, przecież z d800 wytniesz sobie ze środka i nie musisz targać tych ciężkich 600/4 :-)

Pawel Pawlak
28-09-2012, 11:53
Kit by spokojnie wystarczył, przecież z d800 wytniesz sobie ze środka i nie musisz targać tych ciężkich 600/4 :-)

No właśnie... tak się wydaje większości osób nie mającym pojęcia o temacie :)

Edit:
Ale chyba nie ma co drążyć tego tematu. Chyba nie to miejsce ?

sv
28-09-2012, 12:00
No właśnie... tak się wydaje większości osób nie mającym pojęcia o temacie :)

Dokładnie to samo wrażenie miałem jak czytałem Twoje wypowiedzi na temat tego co jest potrzebne, a co nie jest potrzebne w fotografii ślubnej czy sportowej :-)

Dla ciebie fotografia ślubna czy reportażowa nie wymaga niczego poza środkowym AF, a dla mnie fotografowanie pasącej się kury (tfu: kuropatwy), czy krowy (tfu: łani) nie wymaga nawet autofokusa :-)

Pawel Pawlak
28-09-2012, 12:12
Sven, o fotografii ślubnej pisałem jak może zauważyłeś na podstawie dokonań fotografów którzy są na fali, których zdjęcia podawane są jako przykłady najlepszej współczesnej fotografii ślubnej, jako wzorce którymi inspiruje się rzesze wchodzących na ten rynek fotografów. Także na podstawie ich wypowiedzi w kontekście pracy z 5d2, 5d1, czy obecnie przy zapowiedzi 6D. Kto inny jak nie Ty zachwycał się na CB nowym 6D jako najlepszym narzędziem do ślubów -najlepszym bo wystarczającym a najszybciej amortyzującym się. Pisząc to miałeś przecież świadomość jakim genialnym AFem ma dysponować 6D - 11 AFów z czego tylko śreodek do pracy - pozostałe 10 to najwyżej wspomagaczy działający przy słonecznym świetle i nie przeszkadzało Ci to piać z zachwytu. No więc sądząc po opiniach takich mistrzów, popartych drobnym sowim doświadczeniem, mam chyba prawo tak zasugerować ?

pasącej się kury (tfu: kuropatwy), czy krowy (tfu: łani)
Nawet jeśli taka lekceważąca forma wypowiedz Ci pomaga to proszę, żebyś przestał ją stosować w rozmowie ze mną albo o mnie.

raider
28-09-2012, 12:23

Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że na ich filmikach/recenzjach jest zwykle prowadzacy, kamerzysta i jeszcze jedna czy dwie osoby "towarzyszące". Taką ekipą łatwiej robić zdjęcia "prosto w twarz" bez obawy przyczepienia się kogokolwiek :)

sv
28-09-2012, 12:31
popartych drobnym sowim doświadczeniem, mam chyba prawo tak zasugerować ?

Oczywiście Paweł, każdy ma prawo, ale czasem lepiej za dużo nie mówić :-) Widzisz, ja też kiedyś miałem epizod (trzygodzinny) z fotografowaniem drobiu, udało mi się nawet złapać kurę w locie:
http://plfoto.com/zdjecie,przyroda,zdjecie,600018.html
A mimo to nie wypowiadam się na temat tego rodzaju fotografii, bo się na tym nie znam :-)

Pawel Pawlak
28-09-2012, 12:36
Sven, nadal widzę że omijasz treści które Ci są niewygodne.
Ale z jednym muszę się zgodzić - naprawdę nie znasz się na fotografii przyrodniczej wcale.
Z mojej strony EOT

sv
28-09-2012, 12:46
Ale z jednym muszę się zgodzić - naprawdę nie znasz się na fotografii przyrodniczej wcale.

Przecież napisałem, że się nie znam.

Wracając do d600. Bawiłem się nim wczoraj w FJ. Body bardzo fajne: wielkość mi nie przeszkadza, rozmieszczenie punktów AF również. Jedyne co mi przeszkadzało to źle wyprofilowany uchwyt (gorzej niż w d300). Zdjęcia, które widziałem w sieci są bardzo dobre i gdyby nie pewna niedogodność w trybie filmowym (o której już pisałem) to bym go kupił (oczywiście poczekałbym jeszcze aż cena będzie przyzwoita, czyli jakiś 1000 w dół). Poczekam jeszcze na 6d i porównam możliwości - jednego z nich kupię na 100%.

Pawel Pawlak
28-09-2012, 12:51
no niestety... pod względem uchwytu, nie pasuje mi ani D800 ani D600 :( Do D700/D300 nie ma porównania, do 5D3 też nie bardzo.
Ale trzeba się przyzwyczaić ;)

::ART::
28-09-2012, 13:02
Można pisać wiele, ale jedno jest niezaprzeczalne. Ciasne rozmieszczenie punktów w centrum kadru nie ułatwia pracy, niezależnie czy mówimy o ślubach czy tym bardziej o sporcie w przypadku kiedy GO jest mała lub nie ma czasu na przekadrowywanie.
Można oczywiście kadrować po zrobieniu zdjęcia jednak nie zawsze się da. Dodatkowo wychodzą różne wady materiału jak np. lekkie chybienie AF spowodowane sprzętem lub sytuacją.

Pawel Pawlak
28-09-2012, 13:34
no i czuję że się zaraz zacznie jazda przy której rozmieszczenie AFów to pryszcze ;)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=42613382

prz3mo
28-09-2012, 13:43
Sven, o fotografii ślubnej pisałem jak może zauważyłeś na podstawie dokonań fotografów którzy są na fali, których zdjęcia podawane są jako przykłady najlepszej współczesnej fotografii ślubnej, jako wzorce którymi inspiruje się rzesze wchodzących na ten rynek fotografów. Także na podstawie ich wypowiedzi w kontekście pracy z 5d2, 5d1, czy obecnie przy zapowiedzi 6D.

Ja kojarzę tylko jedną wypowiedź takiego ślubniaka o tym, że starczy mu pole centralne. A i ona była napisana trochę z przekorą i ironią.
Nie jestem wzorem ani mistrzem żadnego typu fotografii, robię zdjęcia na tyle na ile potrafię. Moim zdaniem boczne pola AF przydają się w wielu dziedzinach fotografii i często wykorzystuję je w D700, często brakuje mi tego, że nie są rozłożone po całym kadrze.... W D600 jest jeszcze gorzej i taki jest FAKT.
Tak, tak.. zaraz znów ktoś napisze, że dawniej nie było AF, PSa, ludzie pili wodę z rzeki i żywili się tym co znaleźli w lesie...
Bądźmy trochę obiektywni, bo ten wątek zaczyna wyglądać jak krótnia fanboya firmy N z fanboyem firmy C.

jjj
28-09-2012, 13:44
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=42613382 (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=42613382)

Czyli zmiana tematu/problemu ;)

nowart
28-09-2012, 13:47
U mnie 650 klatek i zero śladu na matrycy zarówno kurzu jak i oleju.

jjj
28-09-2012, 13:48
To tak jak z D4/D800 jedni mieli inni nie ;)

rotor
28-09-2012, 13:49
no i czuję że się zaraz zacznie jazda przy której rozmieszczenie AFów to pryszcze ;)

ojej,...olej ! :mrgreen:

28-09-2012, 13:50
Sprzęt amatorski to i olejem musi trochę pochlapać.

novart jak oceniasz prace AF? Szybko, celnie w każdych warunkach? Jak wygląda jakość zdjęć dla wysokich wartości ISO? Może jakiś sampelek?

Bechowiec
28-09-2012, 13:56
Bądźmy trochę obiektywni, bo ten wątek zaczyna wyglądać jak krótnia fanboya firmy N z fanboyem firmy C.

O ja cię, przecież nigdzie w tej dyskusji nie padło stwierdzenie że coś jest niepotrzebne czy też że się nie przydaje.
Chodzi jedynie o to że jest to często demonizowane - brak jakiejś tam funkcji czy rozłożenie punktów AF nie dyskwalifikuje narzędzia jako takiego. Owszem, sprawia że jego używanie nie jest tak wygodne jak sprzętu klasy wyższej, czy też fotografia niektórych dziedzin staje się po prostu trudniejsza. Nie ma w tym jednak nic dziwnego - tytułowy D600 to sprzęt przez producenta pozycjonowany niżej niż D4 czy D800 i logiczny wydaje się fakt, że jest on pozbawiony niektórych możliwości starszych kolegów. Nie zmienia to jednak faktu, że możliwości tego narzędzia są w zupełności wystarczające do większości zastosowań, a pewne zalety mogą rekompensować wady.

grissley
28-09-2012, 14:06
No u mnie ani CAM900, ani CAM1000, ani nawet CAM1300 za dzieciakiem w ogrodzie nie nadążają...
Próby robienia dynamicznych zdjęć na (prawie)pełnej dziurze rzadko kiedy kończą się trafieniem tam, gdzie chcę :|

Wracając do tematu - świetny aparat z tego D600, w cenie 1200~1300$ zyskałby pewnie status kultowego.

prz3mo
28-09-2012, 14:29
Wracając do tematu - świetny aparat z tego D600, w cenie 1200~1300$ zyskałby pewnie status kultowego.

Wiele rzeczy zyskało by status kultowego, gdyby nie cena :)
Jednakże to dość istotna kwestia, tym bardziej, że 90% ludzi przyznaje, że D600 jest za drogi, jak na to co oferuje.

Redskull
28-09-2012, 14:30
Mam wrażenie, że rozmowa z Tobą to żenada (chyba Twoje ulubione słowo)

Czy ty siebie w ogóle czytasz? Napisałeś że AF to krok w tył, a ja pytam względem czego? D700? D800? D4? To przecież model tańszy, wiec nic dziwnego że ma ograniczenia względem modeli wyższych. Co do AFa, to osobiście jeszcze nie miałem okazji tego sprawdzić ale póki co pierwsze recenzje użytkowników dotyczące pracy AF są bardzo pozytywne, czas pokaże czy wyjdą jakieś hocki-klocki czy też nie. No ale, ok - żenada.

AF jest do tyłu nawet w porównaniu z D700. Cena wyjściowa bardzo podobna. Piszą to wszyscy testujący i zwracają uwagę na mniejszą wygodę fokusowania, ale ok-oni się nie znają :D Ty jesteś wyrocznią!

I czego takiego niby D600 brakuje w kwestii fotograficznej do ślubów? Canon 5D2, do niedawna uważany za korpus idealny do fotografii ślubnej ma jedno krzyżowe pole AF. Nowy Canon 6D też. Niby rozłożenie punktów AF? Zawsze są jakieś ograniczenia. No ale, ok - żenada.

Wg mnie brakuje wygody obsługi. Mniejsze body, potrzeba zakupienia gripa, gorsze wyważenie sprzętu, zmiana guzikologii (moim zdaniem utrudnia to pracę, ale nie jest nie do przeskoczenia). Opierając budowę zestawu na kwocie 20tyś zł to lepiej je wydasz jak kupisz D800. CHYBA, ŻE CENA D600 spadnie do 6000zł. Wtedy nie mamy o czym rozmawiać.

Kupując kompakt klasy C, też oczekujesz komfortu i wykonania segmentu D premium ? Ok - żenada.

A nie ma takich kompaktów na rynku ? Słyszałeś o Audi A3, Lexusach IS, Mercach klasy C i innych ? Ale co ja tam wiem...

Pawel Pawlak
28-09-2012, 14:36
D600 vs d800 - na dziś różnica w cenie 2700zł. Albo inaczej D600+28/1.8G = D800. Wg mnie to spora róznica- zwłaszcza że D800 też się jakoś super nie trzyma. Oczywiście - przy nielimitowanych środkach, wybrałbym inaczej - D4.

nowart
28-09-2012, 14:44
AF jest do tyłu nawet w porównaniu z D700. Cena wyjściowa bardzo podobna. Piszą to wszyscy testujący i zwracają uwagę na mniejszą wygodę fokusowania, ale ok-oni się nie znają :D Ty jesteś wyrocznią!

Wg mnie brakuje wygody obsługi. Mniejsze body, potrzeba zakupienia gripa, gorsze wyważenie sprzętu, zmiana guzikologii (moim zdaniem utrudnia to pracę, ale nie jest nie do przeskoczenia). Opierając budowę zestawu na kwocie 20tyś zł to lepiej je wydasz jak kupisz D800. CHYBA, ŻE CENA D600 spadnie do 6000zł. Wtedy nie mamy o czym rozmawiać.

zapewniam Cię, że af nie jest w tyle za d700 pod względem precyzji i szybkości działania. Zapraszam na testy.

Co do drugiego akapitu - kupując znacznie droższe d800 jesteś również skazany na zakup jeszcze droższego gripa, gdyż korpus ten, a zwłaszcza jego grip jest równie niewygodny i płytki co d 600...

Kryhu
28-09-2012, 14:44
Byłem pomacać i powiem że bardzo podoba mi się praca lustra, nie wierzga tak jak D700.
Na punkcie rozmiaru też nie mam kompleksów, nie muszę mieć dużych aparatów ;)
To jest świetny aparat podróżniczy żeby nie wyróżniać się zbytnio z tłumu, a grip tak czy siak warto kupić.
AF w połączeniu z N24-70 nie ma się czego wstydzić.
Rozmieszczenie punktów bez szału ale żeby to był jakiś wielki problem dla puszki entry level FF to nie powiem. Zwłaszcza mając na uwadze relację ceny do jakości obrazu kładącą na łopatki D3x. Jakość za którą rok temu trzeba było wybulić >20kpln
IMHO to zgrabny szybki aparacik, a po dokupieniu gripa, przy podwójnym slocie karty na backup staje się bdb narzędziem dla w/w kotleciarzy.

Bechowiec
28-09-2012, 14:48
Mam wrażenie, że rozmowa z Tobą to żenada (chyba Twoje ulubione słowo)
Żenadą nie jest już nawet to że nie rozumiesz tego co ludzie do Ciebie piszą. Żenadą jest to, że nie rozumiesz nawet tego co sam piszesz.

Logiczne, w końcu to aparat pozycjonowany przez producenta niżej niż D700. Napisałem to wcześniej, czego tu jeszcze nie rozumiesz? :)

D700 - cena wyjsciowa 2999$
D600 - cena wyjściowa 2099%

Faktycznie, bardzo podobne. W obu liczbach jest dwójka i dziewiątka.
A to że D700 kosztował kiedyś tyle co teraz D600 w przeliczeniu na złote ze względu na taki a nie inny kurs dolara raczej nie ma tu znaczenia bo nie w tym problem. To że teraz kosztuje tyle ile kosztuje ze względu na wietrzenie magazynów raczej też. Ale czego się spodziewać. Nie dość że nie rozumiesz tekstu pisanego to masz jeszcze jak widać problemy z dodawaniem i odejmowaniem na poziomie szkoły podstawowej. W końcu 2999 i 2099 to w zasadzie to samo.

Wg mnie brakuje wygody obsługi. Mniejsze body, potrzeba zakupienia gripa, gorsze wyważenie sprzętu, zmiana guzikologii (moim zdaniem utrudnia to pracę, ale nie jest nie do przeskoczenia)

Przeczytałeś to co napisałem we wcześniejszych postach w dyskusji? Jeśli tak, to chyba nie zrozumiałeś - nic dziwnego. Patrz wyżej.

. Opierając budowę zestawu na kwocie 20tyś zł to lepiej je wydasz jak kupisz D800. CHYBA, ŻE CENA D600 spadnie do 6000zł. Wtedy nie mamy o czym rozmawiać.

To logiczne, w końcu D800 to lepszy aparat. Gdzie ja wspominałem że D600 jest lepszy od D800??

A nie ma takich kompaktów na rynku ? Słyszałeś o Audi A3, Lexusach IS, Mercach klasy C i innych ? Ale co ja tam wiem...

Faktycznie , za wiele to Ty nie wiesz co udowodniłeś już wcześniej a i także teraz, bo Mercedes C to samochód segmentu D a w zasadzie compact executive car, która zalicza się do segmentu D ale nigdy C.. Przede wszystkim to nie czytasz tego co napisano i się ciskasz. Owszem, kompakty premium istnieją ale przecież nie wspominałem o nich tylko o klasycznym C i różnicy pomiędzy samochodem klasy D oraz dodatkowo w klasie premium. Trudno spodziewać się po Corolli wyposażenia czy komfortu nawet wyżej wspomnianego Mercedesa C.

siona
28-09-2012, 14:57
ale cena d800 nadal jest niezrównoważona - co wynika z popytu i braku podaży od wypuszczenia. realnie cena RRP jets dla d800 20% wyższa niż d600 i tak się to ułoży na rynku za chwil kilka. więc realnie pewnie będzie to 7k za d600 i niecałe 10k za d800

furtian
28-09-2012, 15:01
może było: http://scottkelby.com/2012/my-first-nfl-shoot-with-the-nikon-d600-and-some-other-new-gear/
kelby wypowiada się fotkami nt. d600 w sporcie

pajak4444
28-09-2012, 15:02
Poza tym cóż się tak uparliście na te "mocne punkty" ? Przecież takie utyskiwania były już przy wcześniejszych FF Nikona. Chętnie przytoczyłbym setki narzekań, jakie to wąskie są pola AF w nowym D700, D3 itd itd...
:)

Całkowicie się z Tobą zgadzam.Poza tym w D700 af miał problemy na bocznych polach po podpięciu jasnej stałki typu 85mm.Ja sam rzadko kiedy je wykorzystuję przy reporterce.

siona
28-09-2012, 15:09
AF w połączeniu z N24-70 nie ma się czego wstydzić.

moje odczucia są nieco inne :/
mam wrażenie, że reakcja jest wolniejsza niż z d700 jak i z d800 (nie miałem okazji porównać na miejscu ale kilka razy się bawiłem)

przemo7
28-09-2012, 15:10
Wydaje mi się, że najtańszy sposób by kupić d600 w Europie:
http://www.toppreise.ch/index.php?search=nikon+d600&sRes=OK

Nawet samochodem czy tanimi liniami dla 1 sztuki by się opłaciło. Ewentualnie zgadać się na forum, zrobić akcję i prywatny import kilku sztuk. Na dzień dzisiejszy wychodzi ok. 7 tys. z korpus.

marekm
28-09-2012, 15:11
Najczęściej pojawiające się słowa w tym wątku to "żenada" i "żart".

D600 nie jest, jak rozumiem następcą D700, wiec nie musi być od niego lepszy, mimo, iż jest nowszy. D600 w zamyśle Nikona, otwiera nowy segment "FX dla mas" i tak powinien być traktowany.

To że Nikon ma inna definicję "mas" niż my, to z pewnością nie jest problem Nikona. :wink:

Pawel Pawlak
28-09-2012, 15:24
Wydaje mi się, że najtańszy sposób by kupić d600 w Europie:
http://www.toppreise.ch/index.php?search=nikon+d600&sRes=OK

Nawet samochodem czy tanimi liniami dla 1 sztuki by się opłaciło. Ewentualnie zgadać się na forum, zrobić akcję i prywatny import kilku sztuk. Na dzień dzisiejszy wychodzi ok. 7 tys. z korpus.

No tak... szwajcarzy są biedni więc płacą tylko 7.6% VATu, my mamy zieloną wyspę więc możemy płacić 23%

edit: sorki - podnieśli im. teraz płacą 8%. Nam pewnie też podniosą i od nowego roku będziemy płacić 24 albo 25%

fotopstryczek
28-09-2012, 15:32
może było: http://scottkelby.com/2012/my-first-nfl-shoot-with-the-nikon-d600-and-some-other-new-gear/

ten link był już podawany, nawet 2krotnie.

Maszynka fajna jedyny problem, że nie mamy takiego bezpośredniego następcy d700, chociaż i tak d700 mnie w niczym nie ogranicza, raczej szklarnia i umiejętności :)

szkoda tylko, że w d600 nie ma przełącznika do zmiany AF z tyłu jak w d700...

siwyozzman
28-09-2012, 15:42
Momentami cała dyskusja schodzi na bardzo niski poziom... Już w momencie ukazania się D7000 można było się spodziewać że następcy D300s nie będzie...że całą hierarchia sprzętu tej firmy zostanie zmieniona... D600 to taka pełnoklatkowa odmiana D7000... Body o wysokiej jakości obrazu ale z kompromisowymi rozwiązaniami jeżeli chodzi o całą resztę...To nie aparat dla zawodowców. Wiadomo u nas jest inna mentalność, inne zarobki... Teraz tak...śmieszy mnie zawsze napinanie się foterów ślubnych... zawsze mają jakieś zastrzeżenia i uważają się za najważniejszych odbiorców sprzętu fotograficznego... D600 wg wszelkich danych będzie się do tego świetnie nadawał... jeżeli nie będzie żadnej wtopy z AF /chodzi mi o wadę konstrukcyjną o jaką ciągle podejrzewają D7000/ to nawet jak czasami nie trafi i nie będzie można super skutecznie śledzić obiektu w trudnych warunkach to i tak wydaje się że użytkownicy nie powinni narzekać zwłaszcza jeżeli cena trochę spadnie... Dla amatora super body! - na nasze warunki cena wydaje się duża ale jak ktoś mieszkający w bardziej zamożnym kraju jest pasjonatem fotografii to nie stanowi to problemu...Jest jedno body dla zawodowych fotoreporterów...jedno dla pracujących w studio... Dwa zaawansowane amatorskie (DX i FX) z oczywistymi ograniczeniami funkcjonalności i wygody użytkowania... To bardzo czytelne i sensowne rozwiązanie. Rozmawiajmy o rzeczywistych zaletach i wadach stwierdzonych przez użytkowników a nie ujadajmy jak wściekłe psy...

Bechowiec
28-09-2012, 15:45

Niestety, Kelby jeszcze nie wie że się nie da. Po lekturze forum z pewnością zrezygnuje :)

28-09-2012, 15:46
NIKON zmieniając hierarchię sprzętu przesunął ceny wyżej. Teoretycznie daje więcej, a pozornie taniej, ale generalnie zarobi więcej.

kichu
28-09-2012, 15:47
zwroccie uwage, ze miedzy 5 a 8 tys jest spora luka cenowa... troche za udza imho w tym segmencie

sanex
28-09-2012, 15:52
szkoda tylko, że w d600 nie ma przełącznika do zmiany AF z tyłu jak w d700...

Akurat tryby AF'a wybiera się w bardzo wygodny posób. Przytrzymujesz guzik do zmiany AF/MF i kręcisz kółkiem ;-)

marekm
28-09-2012, 15:59
....Rozmawiajmy o rzeczywistych zaletach i wadach stwierdzonych przez użytkowników a nie ujadajmy jak wściekłe psy...
Po to mamy internet, żeby ujadać... :wink:

A tak na poważnie, gdzie człowiek nie zajrzy, wszędzie narzekania. Świat po prostu nie jest w stanie sprostać naszym oczekiwaniom. :mrgreen:

adamouse
28-09-2012, 16:04
Większość cech D600 można uznać za wady lub zalety, w zależności od tego co kto lubi albo czego potrzebuje. Wydaje mi się, że patrząc w miarę obiektywnie (bo jeden potrzebuje czegoś, a inny nie, ale nie dam się przekonać że 1/4000 to lepiej niż 1/8000 ;) ) można sobie zrobić małe zestawienie w porównaniu z innymi FX Nikona (w szczególności mam na myśli D700/D800):

1. wielkość body i sterowanie
+/- jedni lubią większe, inni wolą małe
- wpływa na rozmieszczenie elementów (brak niektórych przycisków)
+ tryby U1/2

2. AF
- Rozmieszczenie czujników (względem innych body FX)
+ czułość układu

3. Matryca
+ względem D700 bo wyższa rozdzielczość, DR itd (choć pewnie nadal znajdą się miłośnicy 12MPIX)
+/- względem D800 (zależy, kto czego potrzebuje)

4. Migawka
- czas synchronizacji z flashem
- najkrótszy czas 1/4000)
- prędkość zdjęć seryjnych względem D700

5. Filmowanie
+ względem D700
- względem D800 (w D800 chyba daje się zmieniać przesłonę w czasie filmowania, a w d600 podobno nie)

5. Cena + (odnoszę się do ceny w dolarach w momencie debiutu: tańszego FX w momencie debiutu nie było od Nikona i nie uważam by był sens porównywać z ceną D700 pod koniec produkcji)

Wg mnie obecny podział modeli ma dla producenta więcej sensu niż poprzedni: D700 kanibalizował rynek D3, a teraz różnice między poszczególnymi body są większe i stąd może trudniej wybierać między D600/D800/D4.

sanex
28-09-2012, 16:12
Błąd, migawka względem D700 na równi. Tutaj mamy iso 100 i 1/8000 tutaj iso 50 i 1/4000 ;-)

nowart
28-09-2012, 16:43
Momentami cała dyskusja schodzi na bardzo niski poziom... Już w momencie ukazania się D7000 można było się spodziewać że następcy D300s nie będzie...że całą hierarchia sprzętu tej firmy zostanie zmieniona..

Czego oczekujesz od ogółu, któremu ciągle mało, ciągle źle i niedobrze a już pojawiają się zapytania dlaczego jeszcze nie ma D4s/x :D
Całkiem niedawno temu było D700, potem dopiero jednocyfrowe, prawie trzykrotnie droższe konstrukcje i było ok. Teraz mamy D600, dla bardziej wymagających D800, D800E a dla wybrańców D4. No i to dopiero dramat :)
Oczywiście, że nie będzie żadnego następcy D700 bo ani nie ma na niego miejsca ani nie na rękę to Nikonowi z biznesowego punktu widzenia. Na co Wy liczycie? Że Nikon wrzuci matrycę z D4 do pancernego body D700/D800 i zmieści to cenowo między D600 a D800? No way...

Jasiek
28-09-2012, 17:29
A ja zastanawiam się z czego wynika niewielki postęp w dziedzinie układu AF. Multi Cam 3500 zagościł w D300 i D3 sporo lat temu. W zakresie czułości, szybkości działania jest postęp ale szerszego rozmieszczenia pól AF nie ma. Ciekawe co jest tego powodem, jakie ograniczenia techniczne ?. U konkurencji podobnie.

Pawel Pawlak
28-09-2012, 18:08
A ja zastanawiam się z czego wynika niewielki postęp w dziedzinie układu AF. Multi Cam 3500 zagościł w D300 i D3 sporo lat temu. W zakresie czułości, szybkości działania jest postęp ale szerszego rozmieszczenia pól AF nie ma. Ciekawe co jest tego powodem, jakie ograniczenia techniczne ?. U konkurencji podobnie.

czy postęp to tylko inne rozmieszczenie pkt AF ? Dla mnie w długich szkłach między D300 a d800 jest przepaśćw szybkości i celnościa AFa śledzącego - tego głównie używam. Pierwsze wrażenia z d600 miałem takie że też rozkłada szybkością D700. Do tego stabilna i pewna praca na F8.
Łapanie ostrości bez wspmagaczy na D800 to też kolosalny postęp - ta puszka potrafi złapać ostrość w takiej ciemnicy że nie ma jak zdjęcia zrobić. D300/d700/d3x tego z całą pewnością nie potrafiły.

Nowart; ja widzę miejsce na następcę D700 - tyle że to miejsce nikomu się nie spodoba - cena 4000-4500$ (czyli między D800 a D4, matryca podobna do D600 i większa szybkostrzelność + multicam3500FX.

edit: poza tym w D3/d300 był cam3500 a nie multi cam. multi cam to zupełnie inna matryca rgb, czułość nie -1EV a -2EV i tryby pracy przy f8

Jasiek
28-09-2012, 18:21
Pawle, przecież napisałem że posęp jest i wierzę Ci że bardzo duży bo przetestowałeś nowe puszki w praktyce. Ale ja pytałem dlaczego nie można pól AF szerzej rozmieścić ? Jakie są ograniczenia od strony technicznej ? No ale na to pytanie może mogą odpowiedzieć tylko konstruktorzy Nikona.

rotor
28-09-2012, 18:42
. Teraz mamy D600, dla bardziej wymagających D800, D800E a dla wybrańców D4. No i to dopiero dramat :)
Oczywiście, że nie będzie żadnego następcy D700 bo ani nie ma na niego miejsca ani nie na rękę to Nikonowi z biznesowego punktu widzenia. Na co Wy liczycie? Że Nikon wrzuci matrycę z D4 do pancernego body D700/D800 i zmieści to cenowo między D600 a D800? No way...

zapewne nie tylko ja mam nadzieję, ze miejsce się znajdzie dla takiego D700s, między D600 - D800
piszesz o biznesie, to dlaczego Nikon miałby zrezygnować ze sporego grona użytkowników (których natabene, sam sobie wychował) D700, co nie widzą na ten czas dla siebie alternatywy? Zgoda, część przesiądzie się na D800, jeszcze inna - weżmie D600, ale większość poczeka ze zmianami, bo obecna oferta jest niewystarczająca. Dlaczego nie ma być "półprofesjonalnego" aparatu reporterskiego?, takiego backupa dla D4?. Przecież wszystkie "klocki" są już wyprodukowane, trzeba je tylko poskładać: matryca D600, body D700, wnętrzności też się jakies znajdą, a resztą doprojektują, wszystko jest, tylko wypuścic na rynek i patrzeć, jak kolejki się będą ustawiały.
Napewno będzie kilka zmian w hipotetycznym D700s :nowe zasilanie (bo obecne nie spełnia japońskich wymagań), może dodadzą slot na dziwne karty: XQD, żeby spełniał lepiej rolę backupa do D4 itp. drobiazgi.

raider
28-09-2012, 18:54
ja widzę miejsce na następcę D700 - tyle że to miejsce nikomu się nie spodoba - cena 4000-4500$ (czyli między D800 a D4, matryca podobna do D600 i większa szybkostrzelność + multicam3500FX.

Matryca z D4, ale w kosmicznym niewielkim body z karbonu i tytanu, bez wbudowanej lampy, ważącym np. 700 gramów z baterią i niech kosztuje te 4-5 tys dolarów. Nie kupiłbym tak od razu (może po dwóch przecenach hehe) ale nie obraziłbym się gdyby Nikon coś takiego zrobił :)

Devilish_Chaos
28-09-2012, 18:55
Ale ja pytałem dlaczego nie można pól AF szerzej rozmieścić ? Jakie są ograniczenia od strony technicznej ? No ale na to pytanie może mogą odpowiedzieć tylko konstruktorzy Nikona.
Szerzej oczywiscie mozna i problemem nie bedzie sam czujnik AF, a szkla z ktorych wiekszosc ma slabsze parametry na brzegach, niz w centrum.

Jasiek
28-09-2012, 19:00
Też mi to przez myśl przeszło, ale na matrycach z D800, D600 obiektywy zrobiły się jakby ostrzejsze :)

raider
28-09-2012, 19:04
Ograniczeniem technicznym może być też upchnięcie wszystkiego w komorze lustra - pod głównym lustrem jest lusterko kierujące obraz na czujniki AF i to lusterko musiałoby być wielkości całego głównego lustra, a przynajmniej większej jego części niż obecnie (które w pełnej klatce i tak jest słusznych rozmiarów) żeby czujniki były na krawędziach. Poza tym same czujniki musiałyby mieć więcej miejsca.. być może ich górną krawędź przysłaniałby wtedy koniec obiektywu wchodzący częściowo w aparat...

rotor
28-09-2012, 19:08
a tak swoją drogą, ktoś się orientuje, o co dokładnie chodzi z tym zamieszaniem odnośnie osłoniętych styków w akku? mg. mojej wiedzy, najnowsze wypuszczane aparaty, miały te styki mieć osłonięte (ponoć takie prawo w Japoni), a tu D800 ma stare zasilanie EN-EL3e (no chyba, że tu ma wpływ czas zaprojektowania konstrukcji D800, który to był już - tylko premiera opóźniła się z powodu powodzi?)

Pawel Pawlak
28-09-2012, 19:10
a tu D800 ma stare zasilanie EN-EL3e (no chyba, że tu ma wpływ czas zaprojektowania konstrukcji D800, który to był już - tylko premiera opóźniła się z powodu powodzi?)

gdzie i kto podaje takie brednie ?

rotor
28-09-2012, 19:10
gdzie i kto podaje takie brednie ?

podaje za cyfrowe.pl a nie tak jest? to jakie ma akku ??

Pawel Pawlak
28-09-2012, 19:12
en-el15 - tak jak D7000, d600 i... nikon V1 ;)

Jasiek
28-09-2012, 19:13
Ograniczeniem technicznym może być też upchnięcie wszystkiego w komorze lustra - pod głównym lustrem jest lusterko kierujące obraz na czujniki AF i to lusterko musiałoby być wielkości całego głównego lustra, a przynajmniej większej jego części niż obecnie (które w pełnej klatce i tak jest słusznych rozmiarów) żeby czujniki były na krawędziach. Poza tym same czujniki musiałyby mieć więcej miejsca.. być może ich górną krawędź przysłaniałby wtedy koniec obiektywu wchodzący częściowo w aparat...

To ma sens. Dzięki za wyjaśnienie.

rotor
28-09-2012, 19:14
a już widze, też ma En-El15 , trza do sklepu napisać, ze głupoty podają

nowart
28-09-2012, 19:17
piszesz o biznesie, to dlaczego Nikon miałby zrezygnować ze sporego grona użytkowników (których natabene, sam sobie wychował).

Na miejsce jednego korpusu pojawiły się dwa ale nadal źle. Pojawi się trzeci i czwarty to i tak znajdzie się grono niespełnionych sprzętowców, którym będzie doskwierał jakiś inny brak. Jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził :-)
Ale nie ma co offtopować, pożyjom, uwidim...

raider
28-09-2012, 19:20
W tym nowym Sony z nieruchomym lustrem czujniki AF rozmieszczone są szerzej, ale też nie na samych krawędziach, więc i z wyrabianiem się optyki w tych obszarach coś może być (ewentualnie po prostu nie trzeba już szerzej rozmieszczać czujników..): http://www.petapixel.com/2012/03/27/sony-a99-reportedly-boasts-a-staggering-102-cross-type-af-points/

edit, nie, przepraszam Sony A99 też niezbyt z tymi czujnikami wypada (wcześniejszy link był tylko plotką z wiosny) - tu jest coś na temat D600 także: http://www.dyxum.com/dforum/a99-announcement-details-and-short-preview_topic91320_page27.html

rotor
28-09-2012, 19:25
Na miejsce jednego korpusu pojawiły się dwa ale nadal źle..

sam zdajesz sobie napewno sprawę, że oba korpusy D800 i D600, nijak się mają, jako następcy D700, to inne półki, stworzone dla...w sumie biznesu (bo przecież Nikon org.charytatywną nie jest z założenia ;), dlatego sądzę, że następca D700-tki będzie, bo tak wychodzi mi z myślenia biznesowego, a czy Nikonowi tak też wyjdzie? to ..rzeczywiście sie dowiemy za jakis czas :)

ALF
28-09-2012, 19:26
Eeeee, tak czytam, czytam i dochodzę do wniosku, że D600 jest do kitu. Kosztuje kupę kasy, a dupki nie wyciera, po plecach nie drapie, nie ma wbudowanego ajfona, nie steruje telewizorem... kapci też nie przyniesie. Całe szczęście, że mój D200 robi nadal dobre zdjęcia, bo takiego badziewia, to ja nie kupię.

sanex
28-09-2012, 19:30
Nie ma jak to mówić "badziew" na sprzęt, któego się nigdy na oczy nie widziało ;-)

raider
28-09-2012, 19:30
Tutaj o Sony A99, widać że te czujniki są na bardzo małym, środkowym fragmencie obrazu (choć bardziej rozciągnięte w pionie), hmm ciekawe dlaczego i Sony tak to sobie wykombinowało mając nieruchome lustro i brak czujników AF na dole komory lustra - http://www.youtube.com/watch?v=raUeZlJv0Aw

Redskull
28-09-2012, 19:47
Nie liczyłem, ale albo to było 19 albo 102 pola AF. Jedne chyba w LV działają a drugie przy wizjerze. Można je też zaprząc do wspólnej pracy. W A99 najbardziej mnie martwi wizjer. jakiś OLED zamiast klasyki :( Musze macnąć i sprawdzić czy da sie z tym pracować

hostman22
28-09-2012, 20:01
da się ;) ja w sklepie byłem zaskoczony tym z a77, tutaj może być tylko lepiej, ale wejdź na forum sony tam jest odpowiedni temat ;)

siwyozzman
28-09-2012, 20:43
edit: poza tym w D3/d300 był cam3500 a nie multi cam. multi cam to zupełnie inna matryca rgb, czułość nie -1EV a -2EV i tryby pracy przy f8
Z całym szacunkiem ale w D3 i D300 był multi cam... Coś sobie szanowny Pan dośpiewał sam..być może w D800 i D4 jest wzmocniona czułość od -2E ...nikon zaczął się tym chwalić...ale bezwzględnie wszystkie oficjalne źródła podają Multi-CAM3500 w przypadku D3 D300 D700.

ALF
28-09-2012, 20:52
Nie ma jak to mówić "badziew" na sprzęt, któego się nigdy na oczy nie widziało ;-)

Primo, przeczytaj jeszcze raz, może zaskoczysz ;)
Sekundo, widziało i macało :D

Bechowiec
28-09-2012, 20:57
Multi-CAM i CAM to dokładnie to samo. Obecnie wszystkie Nikonowskie moduły fazowego AF to układy Multi-CAM. Czasami w niektórych źródłach tę nazwę skracano, nazywając moduł np CAM3500, co nie zmienia faktu że pełna nazwa tych układów to Multi-CAM

sanex
28-09-2012, 22:05
Primo, przeczytaj jeszcze raz, może zaskoczysz ;)
Sekundo, widziało i macało :D

Internet ma to do siebie, że nigdy do końca nie wiadomo, która część wypowiedzi to sarkazm a która już nie ;-)

adamouse
28-09-2012, 22:29
Błąd, migawka względem D700 na równi. Tutaj mamy iso 100 i 1/8000 tutaj iso 50 i 1/4000 ;-)

Jaki błąd? Ty piszesz o wartości ekspozycji, ja o migawce (czasie otwarcia, nie wnikając w zasadę działania migawki szczelinowej). W D600 nie zrobisz zdjęcia z 1/8000 koniec kropka. Zrobisz w D700, D4 i D800 ponieważ mają 1/8000. Stąd obiektywnie mają lepszą migawkę. Natywne ISO 100 to znów kwestia preferencji, trudno jednoznacznie powiedzieć, czy to lepiej czy gorzej niż 200.

Jasiek
28-09-2012, 22:32
Multi-CAM i CAM to dokładnie to samo. Obecnie wszystkie Nikonowskie moduły fazowego AF to układy Multi-CAM. Czasami w niektórych źródłach tę nazwę skracano, nazywając moduł np CAM3500, co nie zmienia faktu że pełna nazwa tych układów to Multi-CAM

W D4 i D800 Nikon stosuje nazwę Advanced Multi-CAM 3500 FX dla odróżnienia od poprzedniej wersji.

MarcinKonrad
28-09-2012, 22:58
Nie liczyłem, ale albo to było 19 albo 102 pola AF. Jedne chyba w LV działają a drugie przy wizjerze. Można je też zaprząc do wspólnej pracy. W A99 najbardziej mnie martwi wizjer. jakiś OLED zamiast klasyki :( Musze macnąć i sprawdzić czy da sie z tym pracować

Koleżka kupił A77. Robił amatorski reportaż z imprezy w przedszkolu - ot 2 godzinki fotografowania. Po godzinie oko miał załzawione i czerwone. Kolejne pół godziny próbował obsługiwać aprat drugim okiem - nie wyszło bo dłonie nie były kompatybilne z tym układem. Ostatnie pół godzinki leciał na LV. Najważniejsze 15 minut fotografował telefonem bo bateria w A77 padła ;-(

Mnie oko piekło po 15 minutowej zabawie z tym aparatem...

lukaszm
28-09-2012, 23:03
A o pozwolenie na używanie to się nikt nie pytał. :mrgreen:

Przepraszam wladce i prosze o wybaczenie. ;-)
Albo i nie bo to powinien lukaszm zrobic.

Ja to przeczytalem zanim forum bylo, ba wtedy ludzie sie pytali jeszcze co to jest internet, modemy 56k .... dobra, bo zaraz bedzie, ze stary jestem
Zenita wtedy dostalem, kupiony na Stadionie Narodowym.

Dzis mi wydruki A0 przyszly ( robione D300s ), taki nieco roztargniony i zadumany nat FX jestem. Jednak chyba na FX to moze w okolicach swiat

sanex
28-09-2012, 23:06
Koleżka kupił A77. Robił amatorski reportaż z imprezy w przedszkolu - ot 2 godzinki fotografowania. Po godzinie oko miał załzawione i czerwone. Kolejne pół godziny próbował obsługiwać aprat drugim okiem - nie wyszło bo dłonie nie były kompatybilne z tym układem. Ostatnie pół godzinki leciał na LV. Najważniejsze 15 minut fotografował telefonem bo bateria w A77 padła ;-(

Mnie oko piekło po 15 minutowej zabawie z tym aparatem...

Robiłem 10 godzinny reportaż ślubny z tym wizjerem i jakoś mi nic nie ma. Ba! Uważam, że wizjer ten ma więcej zalet niż optyczny, a mniej wad.

@ps. to jak ten biedny koleżka ogląda TV albo minotor komputera? Ciężko musi mu się żyć w czasach, kiedy jedynym oknem na świat jest radio....

rotor
28-09-2012, 23:30
to pewnie jak z plazmami, jedni są zachwyceni, drudzy nie mogą na nie patrzeć

irass makro fotografie
28-09-2012, 23:45
Ja tak wyskoczę apropo ceny:) dziś byłem u znajomego w sklepie i zapytałem o cenę:) "mówi jak dla Ciebie" Body D600 za 7tys a z 24-85 za 9tys:) jak narazie to nigdzie nie spotkałem się z tak niskimi cenami:).

madness
28-09-2012, 23:56
hmm, to może mają inną politykę teraz, robią wysokie ceny katalogowe a w zamian sprzedawcą dają większe rabaty

MarcinKonrad
29-09-2012, 02:56
Robiłem 10 godzinny reportaż ślubny z tym wizjerem i jakoś mi nic nie ma. Ba! Uważam, że wizjer ten ma więcej zalet niż optyczny, a mniej wad.

@ps. to jak ten biedny koleżka ogląda TV albo minotor komputera? Ciężko musi mu się żyć w czasach, kiedy jedynym oknem na świat jest radio....

Wizjer fatalnie reaguje na zmiany światła, balans bieli jest identyczny z tym na zdjęciach, kiedy brakuje światła pojawia się szum... to jest słabe i męczące. Może to kwestia ustawień samego wyświetlacza w wizjerze? Nie wiem, ale nie miałem czasu grzebać w konfiguracji...

sanex
29-09-2012, 08:17
Masz kilka opcji do wyboru (pracy wizjera). Kiedy wizjer optyczny wysiada (nic nie widać) w telewizorku widać szumu co nie miara, aczkolwiek można wszystko wyostrzyć. Przy normalnym świetle peaking, historgram przed zrobieniem zdjęcia i inne "bajery" bardzo ułatwiają fotografowanie. Ten OLED ma jedną wadę. Kiedy robimy zdjęcia w nocy, w wizjere optycznym widać mniej więcej to, co widzi ludzkie oko. Natomiast w a65/a77 automatyka nie wie kiedy jest noc a kiedy dzień i zawsze stara się naświetlić poprawnie kadr dlatego oprócz szumu spada liczba odświeżania klatek a obraz jest "jasny" a nie ciemny tak jak to my rejestrujemy. Oczywiście można wtedy przerzucić się na tyrb manualny, ustawić iso, czas naświetlania i F i wizjer pokazuje wtedy mniej więcej to, co widzi ludzkie oko (czyli ciemnoo) ale wtedy trzeba zmieniać opcję w menu, czego nie lubię robić (wchodzić do menu).

Ogólnie wypowiadanie się na temat sprzętu, który miało się 10min w sklepie, nie znając możliwości konfiguracji, nie znając instrukcji obłsugi to bardzo zły pomysł.

Erie
29-09-2012, 08:31
Masz kilka opcji do wyboru (pracy wizjera). Kiedy wizjer optyczny wysiada (nic nie widać) w telewizorku widać szumu co nie miara, aczkolwiek można wszystko wyostrzyć. Przy normalnym świetle peaking, historgram przed zrobieniem zdjęcia i inne "bajery" bardzo ułatwiają fotografowanie. Ten OLED ma jedną wadę. Kiedy robimy zdjęcia w nocy, w wizjere optycznym widać mniej więcej to, co widzi ludzkie oko. Natomiast w a65/a77 automatyka nie wie kiedy jest noc a kiedy dzień i zawsze stara się naświetlić poprawnie kadr dlatego oprócz szumu spada liczba odświeżania klatek a obraz jest "jasny" a nie ciemny tak jak to my rejestrujemy. Oczywiście można wtedy przerzucić się na tyrb manualny, ustawić iso, czas naświetlania i F i wizjer pokazuje wtedy mniej więcej to, co widzi ludzkie oko (czyli ciemnoo) ale wtedy trzeba zmieniać opcję w menu, czego nie lubię robić (wchodzić do menu).

Ogólnie wypowiadanie się na temat sprzętu, który miało się 10min w sklepie, nie znając możliwości konfiguracji, nie znając instrukcji obłsugi to bardzo zły pomysł.

ogólnie to jak sądzę najlepsze byłoby połączenie wizjera prawdziwego optycznego oraz OLED, coś jak HUD w lotnictwie ;) - czyli obraz rzeczywisty bez szumów, bez wzmacniania, bez wszelkich wad wyświetlaczy wraz z naniesionymi na niego informacjami typu histogram czy cokolwiek innego - i jak sądzę w tym kierunku się to potoczy

TomaSzSz
29-09-2012, 09:07
ogólnie to jak sądzę najlepsze byłoby połączenie wizjera prawdziwego optycznego oraz OLED, coś jak HUD w lotnictwie ;) - czyli obraz rzeczywisty bez szumów, bez wzmacniania, bez wszelkich wad wyświetlaczy wraz z naniesionymi na niego informacjami typu histogram czy cokolwiek innego - i jak sądzę w tym kierunku się to potoczy

Takie coś już dawno istnieje. (chyba fuji).

sanex
29-09-2012, 11:27

Tego się raczej nie da zrobić, bo te "telewizorki sony" mają takie "bajery" jak:
Peaking (idealne do ręcznego ostrzenia)
Histrogramy, poziomice i inne
Powiększanie wycinka kadru (idealne do ręcznego ostrzenia)
Można zobaczyć zdjęcie przed jego zrobieniem (często ułatwia sprawę w trudnych warunkach oświetleniowych)
Możemy pooglądać sobie zdjecia które zrobiliśmy (szczególnie przydatne gdy świeci nam mocno słońce i na ekraniku LCD prawie nic nie widać)

W hybrydowym wizjerze ciężko to będzie zamieścić.

@nie jestem uprzedzony do jakiejś marki, nie jestem "analogowym pstrykaczem" i uważam, że wynalazki XXI wieku jak są użyteczne to dlaczego ich nie używać? Dlatego na dziś dzień, gdybym miał wybierać wizjer optyczny (np. taki jak w d700) a OLED sonego, wybieram ten drugi.

jjj
29-09-2012, 14:43
Natywne ISO 100 to znów kwestia preferencji, trudno jednoznacznie powiedzieć, czy to lepiej czy gorzej niż 200.
Pewnie, że gorzej. Lepiej mieć od 100, bo ten co ma od 100 to ma również 200 a ten co ma od 200 to nie ma 100. Większy wybór to lepiej a nie gorzej ;)

Erie
29-09-2012, 18:38
Tego się raczej nie da zrobić, bo te "telewizorki sony" mają takie "bajery" jak:
Peaking (idealne do ręcznego ostrzenia)
Histrogramy, poziomice i inne
Powiększanie wycinka kadru (idealne do ręcznego ostrzenia)
Można zobaczyć zdjęcie przed jego zrobieniem (często ułatwia sprawę w trudnych warunkach oświetleniowych)
Możemy pooglądać sobie zdjecia które zrobiliśmy (szczególnie przydatne gdy świeci nam mocno słońce i na ekraniku LCD prawie nic nie widać)

W hybrydowym wizjerze ciężko to będzie zamieścić.

@nie jestem uprzedzony do jakiejś marki, nie jestem "analogowym pstrykaczem" i uważam, że wynalazki XXI wieku jak są użyteczne to dlaczego ich nie używać? Dlatego na dziś dzień, gdybym miał wybierać wizjer optyczny (np. taki jak w d700) a OLED sonego, wybieram ten drugi.

czemu ciężko? wszystko to jest osiągalne - są już przeciez przezroczyste ekrany LCD, więc nie jest problemem uzyskanie dowolnego obrazu, czy to powiększenia wycinka, czy histogramu, poziomicy czy czegokolwiek innego, albo nawet pooglądać sobie zdjęcia wykonane wcześniej - w momencie jak nie chcemy to patrzymy przez to jak przez normalną szybę (klasyczny wizjer optyczny), jak chcemy to aparat zasila LCD i wyświetla odpowiedni pożądany obraz (obraz tzw. rozszerzonej rzeczywistości)

co do cen - skoro całkiem niedługo ma to funkcjonować w "normalnych" okularkach to sądzę, że nie będzie to aż tak strasznie drogie zastosować to w aparacie

czto
29-09-2012, 19:33
Z tego co pamiętam, to któryś Fuji serii X ma taki patent.

deep
29-09-2012, 21:14
Kolejny test 6sety tylko w języku trochę mało u nas popularnym, ale są fotki :)
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/newproduct/20120928_562710.html

marzyciel9
30-09-2012, 09:08
Może ktoś już to przetestował. Tryb Q jest dostępny również podczas zdjęć seryjnych? Jeśli tak to do ilu fps wtedy zwalnia?

mn137
30-09-2012, 09:47
Nie mam kamery, ale jak popatrze na kolko do ustawien i instrukcje to jest to niemozliwe.
Poza tym za bardzo cichy ten tryb nie jest, tu ci z tej innej firmy (chyba na "c" ;-)) sa lepsi (przynajmniej 5DMkIII).
Duzo cichszy jest tryb pracy w Live View, bo lustro chyba juz nie halasuje - moze ktos to potwierdzic ?

covvall
30-09-2012, 10:37
Kolejny test 6sety tylko w języku trochę mało u nas popularnym, ale są fotki :)
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/newproduct/20120928_562710.html

Nie miałem aparatu z pełną klatka i może to jest norma
Ala tak patrzę na te foty i zastanawiam się czy ta 600 ma możliwość przestawienia matrycy pod obiektyw FX i DX?
Chodzi o tę fotkę
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/562/710/html/012.jpg.html

A może chodzi o coś innego - za bardzo się nie znam więc proszę o wyjaśnienie o co biega.

Pawel Pawlak
30-09-2012, 10:43
wszystkie FXowe nikon mają tryb DX - do wyboru - włączany automatycznie, ale ręcznie. Wyższe i nowsze modele - mają także tryby pośrednie - crop 1.2 i 5:4

marzyciel9
30-09-2012, 12:47
Poza tym za bardzo cichy ten tryb nie jest, tu ci z tej innej firmy (chyba na "c" ;-)) sa lepsi (przynajmniej 5DMkIII).

W 5dmk3 tryb cichy działa rzeczywiście bardzo fajnie, do tego można w tym trybie robić serie(tak na oko zwalnia do 4fps).
Ale nadal nie wiem czy w d600 w trybie Q można strzelać serią.

MarcinKonrad
30-09-2012, 13:20
W 5dmk3 tryb cichy działa rzeczywiście bardzo fajnie, do tego można w tym trybie robić serie(tak na oko zwalnia do 4fps).
Ale nadal nie wiem czy w d600 w trybie Q można strzelać serią.

Nie można, to osobny tryb wybierany alternatywnie do trybów Cl i Ch.

zotornik
30-09-2012, 16:32
Ja tak wyskoczę apropo ceny:) dziś byłem u znajomego w sklepie i zapytałem o cenę:) "mówi jak dla Ciebie" Body D600 za 7tys a z 24-85 za 9tys:) jak narazie to nigdzie nie spotkałem się z tak niskimi cenami:).

Skoro o cenie, to nie wiem czy ktoś miał okazję taką ujrzeć, ale w FJ - zdaje się że 3-4 dni po premierze - oglądałem body gdy była ona na poziomie 11111 zł!

A bardziej w temacie, to korpus rzeczywiście nieco kusy - i piszę to jako użytkownik D90 - z wyraźnie gorszym (węższym) chwytem dla prawej dłoni. Ma się rozumieć, że to odbiór subiektywny - dla ciut bardziej wymagających grip będzie nieuchronnym wydatkiem.

Władca Pixeli
30-09-2012, 17:52
Wygląda na to, że sprzedaż D600 nie idzie tak jak się tego spodziewał Nikon

The Nikon instant rebates for October were extended and now include also the Nikkor 28-300mm lens and SB-700 and SB-910 flash units. For example, the Nikon D600 has the following available rebates:

$200 off Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II
$150 off Nikkor 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
$200 off Nikkor 24-70mm f/2.8G ED
$100 off Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR
$200 off Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED
$50 off SB-910 Speedlight flash
$30 off SB-700 Speedlight flash

covvall
30-09-2012, 18:02
wszystkie FXowe nikon mają tryb DX - do wyboru - włączany automatycznie, ale ręcznie. Wyższe i nowsze modele - mają także tryby pośrednie - crop 1.2 i 5:4

Dzięki Paweł za wyjaśnienie

Od dłuższego czasu czytam nikoniarzy, ale trochę było mi głupio pytać o sprawy oczywiste.
Ot "fstyt" przed ośmieszeniem się i drwiną szyderców.
Ale widzę że na tym forum jest naprawdę duża tolerancja dla niedouczonych, ale chcących wiedzieć więcej

grimoald
30-09-2012, 19:22
Skoro o cenie, to nie wiem czy ktoś miał okazję taką ujrzeć, ale w FJ - zdaje się że 3-4 dni po premierze - oglądałem body gdy była ona na poziomie 11111 zł!

Body jest teraz za 7999 ale nie w FJ.

A bardziej w temacie, to korpus rzeczywiście nieco kusy - i piszę to jako użytkownik D90 - z wyraźnie gorszym (węższym) chwytem dla prawej dłoni. Ma się rozumieć, że to odbiór subiektywny - dla ciut bardziej wymagających grip będzie nieuchronnym wydatkiem.

Body małe, D300s jest o wieeele lepiej wykonane jeśli chodzi o uchwyt (wyprofilowanie, długość, głębokość). Trzymając D600 mały palec nie łapie sie na gripa, gdy dodatkowo miałem podpiętego kita to aparat sprawiał wrażenie niewyważonego. Mam długie i szczupłe palce więc to subiektywne.

kolar
30-09-2012, 20:24
Wygląda na to, że sprzedaż D600 nie idzie tak jak się tego spodziewał Nikon

The Nikon instant rebates for October were extended and now include also the Nikkor 28-300mm lens and SB-700 and SB-910 flash units. For example, the Nikon D600 has the following available rebates:

$200 off Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II
$150 off Nikkor 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
$200 off Nikkor 24-70mm f/2.8G ED
$100 off Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR
$200 off Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED
$50 off SB-910 Speedlight flash
$30 off SB-700 Speedlight flash

Moim zdaniem cena szybko spadnie.
Czytając wątek widać, że wiele osób jest poważnie zainteresowana kupnem D600tki mimo jej szeroko wymienianych ułomności (niedoskonałości :)) dlatego z zakupem warto jeszcze chwile poczekać...
Pozdrawiam.

robin102
30-09-2012, 21:56
... widać, że wiele osób jest poważnie zainteresowana kupnem D600tki ...
I słusznie się wydaje. Dziś ten aparat zagościł w moich rękach. Fajny sprzęcik, troszkę mniejszy od D700 czy D300, ale nie czuć tego bo ma dość głęboki chwyt, coś ala chwyt w D70. Fajny wizjer, jakiś większy i jaśniejszy ;) niż w D700. Trochę mnie wystraszyły mniejsze guziczki funkcyjne z tylu korpusu, ale pewnie przyjdzie przywyknąć. Cena 7999 jak na czasy kryzysu chyba trochę przesadzona.

rotor
30-09-2012, 22:50
. Cena 7999 jak na czasy kryzysu chyba trochę przesadzona.

..się czepiasz, to pierwszy w historii korpus Nikona, co tak szybko tanieje po premierze :mrgreen:

furtian
30-09-2012, 22:52
Moim zdaniem cena szybko spadnie.
Czytając wątek widać, że wiele osób jest poważnie zainteresowana kupnem D600tki mimo jej szeroko wymienianych ułomności (niedoskonałości :)) dlatego z zakupem warto jeszcze chwile poczekać...
Pozdrawiam.
Jestem wyłącznie amatorem i bawię się fotografią dla przyjemności od czterdziestu paru lat, brakowało mi pełnej klatki amatorskiej w "amatorskich" gabarytach.
Amator ma zwykle aparat ze sobą i to nie jest wyjście na zlecenie, czy praca w studiu. Pół kg więcej w plecaaku to duża różnica, ba na zwykłym zwiedzaniu duże body i jasny obiektyw to duża uciążliwość, ale do rzeczy:
- rabaty są głównie na obiektywy, oczywiście adresowane do nabywców ff - nie tylko amatorów, bo są również drogie ze stałym światłem, ale d600 jest dla amatorów i są tam budżetowe obiektywy serii "G".
Takie promocje robi się przez całe "życie" body w dużych sieciach sprzedaży, nie jest to pochodną wyników sprzedaży body, rzeba sprzedawać obiektywy, zestaw użyteczny jest droższy, czasem kilkakrotnie od body.
- tu wiele osób jest zainteresowanych dyskusją sama w sobie, a nie kupnem. Osoba zainteresowana idzie i kupuje, a nie dywaguje o cenie na poziomie 4-5 tys. Kupilem d7000 prawie natychmiast po premierze, trafiłem dobrze, nie mam problemów forumowych (af, olej itd). Obiektywy kupowałem do ff i teraz wymienię body na d600. Nie jest problemem ile kosztuje, tylko czy mnie na to stać.
- o szeroko wymienianych ułomnościach nie wypowiadam się - to wszystko bzdura, świetna matryca, dobra organizacja ergonomiczna (nie miełem żadnych nawyków i taka guzikologia mi pasuje - prawie identyczna z d7000),
- według niektórych z forum d600 do sportu nie nadaje się, a Scott Kelby mówi, że sie nadaje i pokazuje świetne zdjęcia, jakich pewnie w życiu nie zrobię nawet gdybym miał d4,
- nie jest pro, ale on jest dla takich jak ja (za rok 90% "slubnych" w polsce będzie robiła nim kasę), mnie nie przeszkadza gradacja, czy szyld.
- o d7000 dyskutowano namiętnie w większości ze słyszenia lub wyobraźni, ja robiłem zdjęcia.
- d600 to na dziś b.dobra propozycja w swojej grupie cenowej, najważniejsza jest dobra matryca, reszta jest również niezła, przecież nie konkuruje z d4, czy d800. Jest nowym produktem i nowym segmentem, więc zestawianie z d700 ma się nijak.
- z zakupem warto poczekać, bo nikon nie przyznaje się do ew. wpadek, tylko je usuwa serwisowo i produkcyjnie, (af w d7000), zresztą zwykle po kilku m-cach jest upgrade firmware, poprawiający oficjalnie i nieoficjalnie "conieco"
także po kilku m-cach stabilizuje się cena, więc kto chce niech czeka - może będzie dodawany gratis do każdego czerwonego? :D
W tutejszych dyskusjach za dużo tekstów sprzętowych a za malo o istocie fotografii czyli zdjęciach - praktycznie każde poakazne zdjęcie jest negatywnie skrytykowane i chyba lepiej nic nie pokazywać, a widziałem kilka niezłych zdjęć i też były niedobre, bo przepalone, bo nieostre - bardzo dobre zdjęcia nie muszą być doskonałe technicznie, muszą być warsztatowo b.dobre ale nie doskonałe. Doskonałość robi się w photoshopie dla okładkowych magazynów i paru innych zastosowań, dla mnie fotografia to moje malowanie świata...
Pawłowi zarzuca się, że kury robi i na ślubnych się nie zna - tak to Panowie wygląda, czasami przykro to czytać....
miłego dnia wszystkim
Pozdrawiam

psm
30-09-2012, 23:02
jestem wyłącznie amatorem i bawię się fotografią dla przyjemności od czterdziestu paru lat, brakowało mi pełnej klatki amatorskiej w "amatorskich" gabarytach.
Amator ma zwykle aparat ze sobą i to nie jest wyjście na zlecenie, czy praca w studiu. Pół kg więcej w plecaaku to duża różnica, ba na zwykłym zwiedzaniu duże body i jasny obiektyw to duża uciążliwość, ale do rzeczy:
- rabaty są głównie na obiektywy, oczywiście adresowane do nabywców ff - nie tylko amatorów, bo są również drogie ze stałym światłem, ale d600 jest dla amatorów i są tam budżetowe obiektywy serii "g".
Takie promocje robi się przez całe "życie" body w dużych sieciach sprzedaży, nie jest to pochodną wyników sprzedaży body, rzeba sprzedawać obiektywy, zestaw użyteczny jest droższy, czasem kilkakrotnie od body.
- tu wiele osób jest zainteresowanych dyskusją sama w sobie, a nie kupnem. Osoba zainteresowana idzie i kupuje, a nie dywaguje o cenie na poziomie 4-5 tys. Kupilem d7000 prawie natychmiast po premierze, trafiłem dobrze, nie mam problemów forumowych (af, olej itd). Obiektywy kupowałem do ff i teraz wymienię body na d600. Nie jest problemem ile kosztuje, tylko czy mnie na to stać.
- o szeroko wymienianych ułomnościach nie wypowiadam się - to wszystko bzdura, świetna matryca, dobra organizacja ergonomiczna (nie miełem żadnych nawyków i taka guzikologia mi pasuje - prawie identyczna z d7000),
- według niektórych z forum d600 do sportu nie nadaje się, a scott kelby mówi, że sie nadaje i pokazuje świetne zdjęcia, jakich pewnie w życiu nie zrobię nawet gdybym miał d4,
- nie jest pro, ale on jest dla takich jak ja (za rok 90% "slubnych" w polsce będzie robiła nim kasę), mnie nie przeszkadza gradacja, czy szyld.
- o d7000 dyskutowano namiętnie w większości ze słyszenia lub wyobraźni, ja robiłem zdjęcia.
- d600 to na dziś b.dobra propozycja w swojej grupie cenowej, najważniejsza jest dobra matryca, reszta jest również niezła, przecież nie konkuruje z d4, czy d800. Jest nowym produktem i nowym segmentem, więc zestawianie z d700 ma się nijak.
- z zakupem warto poczekać, bo nikon nie przyznaje się do ew. Wpadek, tylko je usuwa serwisowo i produkcyjnie, (af w d7000), zresztą zwykle po kilku m-cach jest upgrade firmware, poprawiający oficjalnie i nieoficjalnie "conieco"
także po kilku m-cach stabilizuje się cena, więc kto chce niech czeka - może będzie dodawany gratis do każdego czerwonego? :d
w tutejszych dyskusjach za dużo tekstów sprzętowych a za malo o istocie fotografii czyli zdjęciach - praktycznie każde poakazne zdjęcie jest negatywnie skrytykowane i chyba lepiej nic nie pokazywać, a widziałem kilka niezłych zdjęć i też były niedobre, bo przepalone, bo nieostre - bardzo dobre zdjęcia nie muszą być doskonałe technicznie, muszą być warsztatowo b.dobre ale nie doskonałe. Doskonałość robi się w photoshopie dla okładkowych magazynów i paru innych zastosowań, dla mnie fotografia to moje malowanie świata...
Pawłowi zarzuca się, że kury robi i na ślubnych się nie zna - tak to panowie wygląda, czasami przykro to czytać....
Miłego dnia wszystkim
pozdrawiam

aj lajk it!!!

furtian
30-09-2012, 23:11
dopowiem jeszcze, że
- miałem d600 w rękach,
- gabarytowo, subiektywnie jest minimalnie wiekszy od d7000,
- ma wyrażnie większą głębokość w uchwycie,
- rzeczywiście, jak ktoś napisał, z kitem jest trochę śmieszny i sprawia wrażenie niewyważonego,
- mój ulubiony amatorski 16-35/4 będzie tu ok. jeśli chodzi o wyważenie, także spacerówka 28-300 nieco cięższa będzie ok. i zrównoważy korpus,
- niestety aparat był bez bakterii, więc innych doznań nie miałem,
- no może trochę taki bardziej plastikowy do d7000, ale to trzeba porównać szczegóły wykonania obok siebie, niestety byłem bez swojego sprzętu

mn137
30-09-2012, 23:28
Pozdrawiam cykada, i popieram (prawie wszystko) ale pewnie czy tak ci sie od wielu dostanie. ;-)
Wielu tu lubi gadac o cenach albo krytykowac, ze D7000 nawet lepsze albo, albo... .
Ja mam D90 i jestem tez zdecydowany na D600, od trzech lat wiedzialem, ze lepiej bedzie mi na pelnej klatce. Juz to raz ktos napiasl: przy wystarczajacym swietle to i kompaktem wyjdzie dobre zdjecie, a juz na pewno aby tylko je pokazac na komputerze lub w internecie. A jak ktos fotografuje w pelnym sloncu to mu i 1/8000 za malo.
Wydam te 8k na skrajne warunki, sport w hali, koncert w slabym swietle, itd. A, ze to tylko 10% z tych zdjec co zrobilem, to zaden argument dla mnie. To jest moje hobby, ja wcale tej kamery nie potrzebuje tylko ja chce ja miec dla tych paru prcent.
Profesjonalisci, ci ktorzy z fotografowania sie utrzymuja, to inna dyskusja i tu widze sens czy warto D600 zamienic za D700 lub czy lepiej D800 sie oplaca.

grissley
01-10-2012, 10:06
Czy z Sigmą 10-20 i N18-200 da się jechać na cropie 1.2?
Bo z 35DX to raczej na pewno (?).

PS Wbrew pozorom, to pytanie MA związek z D600 ;)

Henio Jawa
01-10-2012, 10:16
W tutejszych dyskusjach za dużo tekstów sprzętowych a za malo o istocie fotografii czyli zdjęciach - praktycznie każde poakazne zdjęcie jest negatywnie skrytykowane i chyba lepiej nic nie pokazywać,........

Zauważ, że to jest kącik techniczny.
Tu się rozmawia o narzędziach a nie dyskutuje o tym kto co potrafi nimi zrobić.
Czyli z grubsza dyskutujemy o dłutach a nie o rzeźbach:-)

Jest obszerny dział o fotografii gdzie rozmawiamy o zdjęciach bez wnikania czym były robione.

Oczywiście te tematy się czasami przenikają:-)

fotouśmieszek
01-10-2012, 11:07

po lewej stronie na gorze na gladkim czy to TO???

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Pawel Pawlak
01-10-2012, 11:17
Czy z Sigmą 10-20 i N18-200 da się jechać na cropie 1.2?
Bo z 35DX to raczej na pewno (?).

PS Wbrew pozorom, to pytanie MA związek z D600 ;)

a jestes przekonany, ze d600 ma crop 1.2 ?

matomi
01-10-2012, 11:28
Body jest teraz za 7999 ale nie w FJ.

A ja w sobotę (29.09) widziałem w FJ za 7999.
A w e-FJ to nawet już za 7777 jest.

siona
01-10-2012, 11:48
a jestes przekonany, ze d600 ma crop 1.2 ?

jestem pewien, że on jest pewien, że nie :)
i dlatego jeśli miałby rozważać d800 to chciałby wiedzieć czy szkła, które ma, pokryją te 1,2 :D

rotor
01-10-2012, 11:50
tak z marketingowego punktu widzenia, taki szybki spadek cen D600, to chyba niezbyt dobre posunięcie?.. bo co sobie ma przecietny Kowalski/John/Hans pomyśleć, że to jakiś nieudany aparat?, nikt nie chce go kupić - stąd te, błyskawiczne, po premierze obniżki ? nie wygląda to dobrze dla "imażu" firmy N

matomi
01-10-2012, 12:06
Eeee tam, przeciętny Kowalski/John/Hans nie śledzi codziennie cen D600, jak ci wszyscy Zboczeńcy tutaj ;)

sanex
01-10-2012, 12:30
Firma N zarobiła na tym modelu i tak swoje. Nie ich wina, że sklepy takie jak FJ czy inne narzucają potężne (wręcz chore) marże...

mn137
01-10-2012, 12:46
Eeee tam, przeciętny Kowalski/John/Hans nie śledzi codziennie cen D600, jak ci wszyscy Zboczeńcy tutaj ;)

swieta prawda
pozdro
Hans

grissley
01-10-2012, 13:02
jestem pewien, że on jest pewien, że nie :)
i dlatego jeśli miałby rozważać d800 to chciałby wiedzieć czy szkła, które ma, pokryją te 1,2 :D

No niestety, to Paweł miał rację - przeskakując między wątkami o D800 i D600 gdzieś mi umknęło, że crop 1.2 jest tylko w tym pierwszym.
A już się podjarałem - crop 1.2, 17MPx, szklarnia DX lub FF, za rok~dwa 3~4 tysie za używkę...
No nic, "rewind" ;)

Erie
01-10-2012, 13:18
Firma N zarobiła na tym modelu i tak swoje. Nie ich wina, że sklepy takie jak FJ czy inne narzucają potężne (wręcz chore) marże...

haha :), raczej to Nikon narzuca chore marże, a nie FJ czy inne sklepy,

W dodatku polityka Nikona przy tym modelu dla sklepów raczej wygodna i pożądana nie jest - sklep kupuje po np. 8500 zł aparat aby go sprzedawać za 8999 zł, a po tygodniu okazuje się, że musi sprzedawać po 8000 zł, bo wszyscy dokoła mają już niższą cenę. Fajnie jak sklep będzie miał ochronę stocków, czyli dostanie korektę cenową do zakupionego i posiadanego w magazynie sprzętu, ale w innym przypadku sklep mże na takich akcjach popłynąć.

Tak samo jest zresztą przy wszystkich innych produktach, nie tylko aparatach czy komputerach i stąd też coraz mniej sklepów tak chętnie trzyma sprzęt na półce w magazynie.

siwyozzman
01-10-2012, 13:49
No niestety, to Paweł miał rację - przeskakując między wątkami o D800 i D600 gdzieś mi umknęło, że crop 1.2 jest tylko w tym pierwszym.
A już się podjarałem - crop 1.2, 17MPx, szklarnia DX lub FF, za rok~dwa 3~4 tysie za używkę...
No nic, "rewind" ;)
Ta kwota za używany egzemplarz po roku czy dwóch to marzenie ściętej głowy... to D300s trzyma cenę na poziomie 3500zł za używany nie zajechany egzemplarz... niestety tak dobrze to nie ma...ile lat jest na rynku D700 a poniżej 5000 PLN. za bardzo nie ma szansy kupić czegoś innego jak szrot....

sanex
01-10-2012, 14:29
haha :), raczej to Nikon narzuca chore marże, a nie FJ czy inne sklepy,

W dodatku polityka Nikona przy tym modelu dla sklepów raczej wygodna i pożądana nie jest - sklep kupuje po np. 8500 zł aparat aby go sprzedawać za 8999 zł, a po tygodniu okazuje się, że musi sprzedawać po 8000 zł, bo wszyscy dokoła mają już niższą cenę. Fajnie jak sklep będzie miał ochronę stocków, czyli dostanie korektę cenową do zakupionego i posiadanego w magazynie sprzętu, ale w innym przypadku sklep mże na takich akcjach popłynąć.

Tak samo jest zresztą przy wszystkich innych produktach, nie tylko aparatach czy komputerach i stąd też coraz mniej sklepów tak chętnie trzyma sprzęt na półce w magazynie.

Raczej tak nie jest. Cena d600 sukcesywnie spada, w 1 sklepie była za 8500zł, potem za 8000, teraz za 7700. Jak zadzwoniłem się spytać o ostateczną cenę zakupu Pan policzył i powiedział, że za 7 400 może mi sprzedać. Jako, że to jest sklep i te 10% marży to jest minimum to Pan pewnie za 6 500zł kupił to body.

nowart
01-10-2012, 14:44
Jako, że to jest sklep i te 10% marży to jest minimum to Pan pewnie za 6 500zł kupił to body.

Ale gdzie tam, 30%to rozsądne minimum...

fotopstryczek
01-10-2012, 14:49
Body jest teraz za 7999 ale nie w FJ..

jak nie jak tak. Wczoraj widziałem :) w sumie to ceny szybko spadają i tylko się cieszyć, może dojdzie do 7000 :D

a wystarczy nie kupować póki co... sezon i tak się kończy więc można dopstrykać na d700, które przecież są dużo lepsze :P :D

Ta kwota za używany egzemplarz po roku czy dwóch to marzenie ściętej głowy... to D300s trzyma cenę na poziomie 3500zł za używany nie zajechany egzemplarz... niestety tak dobrze to nie ma...ile lat jest na rynku D700 a poniżej 5000 PLN. za bardzo nie ma szansy kupić czegoś innego jak szrot....

baa ceny nawet ostatnio podskoczyły... ja kupiłem używkę za 5200, a po 2-3miechcach już bym musiał dać min 5600 za d700 w podobnym stanie :] obecnie boje się patrzeć po ile stoi...

Erie
01-10-2012, 15:00
Ale gdzie tam, 30%to rozsądne minimum...

a gdzie tam... czysta procent marży, czysta :D

A poważniej to przecież tak jak napisałem - większość sklepów nie trzyma na półkach towaru (jaki on by nie był, czy to aparat, czy odkurzacz, czy procesor, czy ipad, czy inne badziewie) jeśli zmienia on tak raptownie cenę w dół (no chyba, że faktycznie dostaną bonus wsteczny). Cóż z tego że wszystkie sklepy fotograficzne mają w ofercie tego D600 - przeciez nie wszystkie mają ten sprzęt u siebie, a tylko sprowadzają od dystrybutora pod klienta. W innym przypadku nawet gdyby faktycznie na aparatach była marża 10%.

PS Marża w sklepie foto jest nawet i kilkadziesiąt procent, ale na pierdoły w stylu dekielki, filterki, torebki i cały ten kram. Podobnie w sklepach komputerowych - marże są na tych wszystkich przydasiach, a nie na głównym sprzęcie, który najczęściej sprzedawany jest ze znikomym zyskiem.

sanex
01-10-2012, 15:35
Z nowościami tak nie jest ;-) Na początek daje się cenę "zaporową" i powoli z niej spuszcza, aby ugrać jak najwięcej. Wyjątek, jak to ma być "oferta tygodnia" albo inna gazetkowa oferta przyciągająca tłumy, wtedy nawet z 0 marżą się produkt sprzedaje. (przez pewien okres czasu, pracowałem w takim sklepie ;-))

Pawel Pawlak
01-10-2012, 15:40
nowart, Erie, nie ma sensu... Ludziska i tak lepiej wiedza z jaką marżą sprzedają detaliści, nie ma szans żeby ich przekonać :)

pierwszak85
01-10-2012, 15:42
ktos kto wierzy ze taki sklep ma na body 500zl zarobku to tak jakby wierzyl w krasnoludki:)

Erie
01-10-2012, 16:42
nowart, Erie, nie ma sensu... Ludziska i tak lepiej wiedza z jaką marżą sprzedają detaliści, nie ma szans żeby ich przekonać :)

ale wciąż jest szansa i nadzieja

Jak kogoś interesuje jakie są marże na komputerach i foto niech się zarejestruje np. w action.pl, ab.pl i zobaczy - to oczywiście tylko jakieś tam wybrane ceny będą, ale jakiś ogląd sobie będzie można wyrobić. Czasy jak się na aparatach foto zarabiało w sklepie detalicznym na poziomie nastu lu więcej procent minęły już dawno, praktycznie zaraz po analogowym sprzęcie. Wówczas na kompakciku sklepik zarabiał po 30-40%, a w miejscowościach tyrystycznych nawet i 60-80% nie było wielkim problemem.

ktos kto wierzy ze taki sklep ma na body 500zl zarobku to tak jakby wierzyl w krasnoludki:)

w sensie AŻ czy TYLKO?

Pawel Pawlak
01-10-2012, 16:45
Jak kogoś interesuje jakie są marże na komputerach i foto niech się zarejestruje np. w action.pl, ab.pl i zobaczy

O ab się nie będę wypowiadał bo dawno nic nie brałem, ale action nie jest dobrym przykładem dystrybucji sprzętu foto, bo oni w większości przypadków mają ceny droższe niż na allegro. Zawsze się zastanawiam kto u nic to kupuje ?!

Erie
01-10-2012, 16:48
O ab się nie będę wypowiadał bo dawno nic nie brałem, ale action nie jest dobrym przykładem dystrybucji sprzętu foto, bo oni w większości przypadków mają ceny droższe niż na allegro. Zawsze się zastanawiam kto u nic to kupuje ?!

action był raczej przykładem dla cen sprzętu komputerowego, a te dwa przykłady to były pierwsze jakie mi do głowy przyszły i są łatwo dostępne

pierwszak85
01-10-2012, 17:27
ale wciąż jest szansa i nadzieja

Jak kogoś interesuje jakie są marże na komputerach i foto niech się zarejestruje np. w action.pl, ab.pl i zobaczy - to oczywiście tylko jakieś tam wybrane ceny będą, ale jakiś ogląd sobie będzie można wyrobić. Czasy jak się na aparatach foto zarabiało w sklepie detalicznym na poziomie nastu lu więcej procent minęły już dawno, praktycznie zaraz po analogowym sprzęcie. Wówczas na kompakciku sklepik zarabiał po 30-40%, a w miejscowościach tyrystycznych nawet i 60-80% nie było wielkim problemem.

w sensie AŻ czy TYLKO?

w sensie AŻ

grissley
01-10-2012, 17:33
Mniejsza z ceną po roku - na ewolucję cen w PLN w ostatnich 3 latach, w kontekście zmian wartości złotówki i tak nie ma co patrzeć.
Ale właśnie sobie uświadomiłem, jak fajnym bajerem jest crop 1.2
Przynajmniej wtedy, jak się nie ma nadciśnienia na FF, nie widzi się żadnego D400 na horyzoncie, nie lubi się nadmiaru pikseli i ma się trochę DeiXowej szklarni ;)
No ale akurat wszystko to traci rację bytu przy D800 :/

sanex
01-10-2012, 17:41
@Erie pracowałem w sklepie z elektroniką i wiem jak to wyglądało ;-)
Chociaż tam "strategia" byla trochę inna i bardziej rozbudowana ;-)

Cosnek
01-10-2012, 17:51
Polski test Nikona D600 TUTAJ (http://www.swiatobrazu.pl/nikon-d600-test-lustrzanki-27809.html)

"Testy laboratoryjne DxO Labs uplasowały sensor na trzecim miejscu, jako trzecią najlepszą matrycę w historii. Co ciekawe, aparat pobił flagowego D4 i średnioformatowego Pentaxa 645D pod kątem klarowności obrazu w słabym świetle."

Ciekawy jestem czy będzie tak samo pięknie w praktyce. D4 wymiata na wysokim iso.

Pawel Pawlak
01-10-2012, 18:07
Oczywiście że D4 wymiata, tak samo wymiata D3s. ale jestem przekonany, że do iso12800 w większości przypadków (nawet tych w trudnym świetle) trudno byłoby odróżnić odbitkę zrobioną D3, d3s, d600, d800. Po prostu po normalizacji do rozdzielczości D4 czy D3s, d800 i d600 tak samo wymiatają :) Natomiast na iso 100-400 dysponują jeszcze większą elastycznością plików RAW niż reporterskie body

lukaszm
01-10-2012, 18:39
Ciekawi mnie ilu tak szalenie krytykujacych D600 mialo go juz w rekach. Ze migawka 1/4000, ze plastikowy, ze mikro korekcji AF nie ma, Synchro lampy 1/200 itd. Nikomu nie podoba sie, ze obudowy z metalowych robia sie plastikowe (nowe 85mm i 50mm 1.8), podobnie w aparatach cos musi byc slabsze by bylo taniej.
Pamietam te wypowiedzi posiadaczy D700 + grip, ze to juz jest D3 tak prawie, ale kiedy z uzykownikiem D3 rozmawialem, to wszysy uwazali zgodnie, ze roznica warta byla ceny.

Teraz zdaje sie jest wiecej powodow, by kupic D4 do reporterki, np AF i pomiar swiatla przy zdjeciach seryjnych.
Jak na rynku byly D3 i D700 i D300 wszystko bylo jasne.
Teraz tak ten dobrobyt jakos widze bardziej dostarcza zmartwien niz radosci.

Strus
01-10-2012, 19:02
Panowie jak to jest z tymi guziczkami ? Jak chce zmienić ISO czy WB to mam to rozumiem że trzeba wejść do menu czy jak ? Może i głupie pytanie ostatni aparat z takimi guziczkami jaki miałem w łapie to D80. Stąd nie wiedza

xdefxx
01-10-2012, 19:23
W Austrii cena dzis spadla do 1997 euro :) za body i Nikon D600 + 24-85 € 2.457 Grip MB-D14 277euro :))))

soja
01-10-2012, 19:33
w promocjach "gwiazdkowych" może i zejdzie poniżej 7kpln :)
cierpliwi w tym przypadku pewnie wygrają ;)

krzysztofz24
01-10-2012, 19:36
Strus
Nie trzeba wchodzic do menu.
Nasiskasz guziczek WB i trzymajac go krecisz pokretlem sterujacym.
Naciskasz guzik ISO i trzymajac go krecisz pokretlem sterujacym.
Odpowiednie wartosci wyswietlaja sie na gornym wyswietlaczu.

W menu to trzeba bylo wchodzic np w D60 z jednym pokretlem i bez gornego ekranu.

adam-nl
01-10-2012, 20:07
http://www.janvanaalst.nl/text.php?catId=23119 , cena spada , a sprzedaz z tego co uslyszalem od sprzedajacych w jednym z wiekszych sklepow (a sprzedaja po kilka 5dmkIII tygodniowo) grubo ponizej oczekiwan

Erie
01-10-2012, 20:21
http://www.janvanaalst.nl/text.php?catId=23119 , cena spada , a sprzedaz z tego co uslyszalem od sprzedajacych w jednym z wiekszych sklepow (a sprzedaja po kilka 5dmkIII tygodniowo) grubo ponizej oczekiwan

pewnie że tak, bo cena 2x D7000 za zmodyfikowany D7000 z lepszą matrycą to trochę dużawo ;), mimo wszelkich zalet D600

simil
01-10-2012, 20:28
7777 zł zapłaciłem za niego dziś w ABfoto :) jutro pocykam i zobacze czy było warto ...

jeremi1234
01-10-2012, 20:32
W FJ też jest za 7777zł

simil
01-10-2012, 20:35
W FJ też jest za 7777zł

ale internetowym czy stacjonarnym? bo u nich ceny są czasem inne...

jeremi1234
01-10-2012, 20:37
Nowa gazetka z dnia dzisiejszego http://www.fotojoker.superhosting.pl/fotojoker/Gazetka_2012-10-01.pdf jak będzie 6666 z obiektywem to go wezmę w końcu miał być dla ludu.

sanex
01-10-2012, 20:42
ze mikro korekcji AF nie ma
Skąd taka informacja?

Inkognito
01-10-2012, 20:48
7777 zł zapłaciłem za niego dziś w ABfoto :) jutro pocykam i zobacze czy było warto ...

Czy mógłbyś skrobnąć subiektywną opinię dotyczącą wielkości/jasności wizjera w porównaniu z d300 i d700?
Będę wdzięczny za informacje z pierwszej ręki, a widzę, że oba 'porównywalne' body masz w stopce :)

simil
01-10-2012, 21:06
zrobiłem nim kilka fotek i nakręciłem filmik i bateria padła :) jutro będę się bawił to napisze co i jak , pierwsze wrażenie- AF szybszy niz w D700 ( 28 1,8G ,50 1,8G i S70-200 2,8) obrazek fajny , ale filmowanie hmm nie wiem czemu , ale strasznie migota obraz w sztucznym świetle - z D7000 tak nie było...

marzyciel9
01-10-2012, 21:08
pierwsze wrażenie- AF szybszy niz w D700

A jak z jego celnością?

simil
01-10-2012, 21:21
celuje bardzo dobrze zarówno na skrajnie bocznych jak i centralnym polu , jutro potestuje go bardziej

soja
01-10-2012, 22:10
D7000 też na początku strzelał prosto w cel
sorrki, ale nie mogłem się powstrzymać ;)

trzymam kciuki, że desześćset będzie bez tych wad :)

simil
01-10-2012, 22:14
wszystko wyjdzie w praniu :) mam jeszcze wesela i kilka plenerów w tym roku , więc przejdzie test na polu bitwy :D na chwilę obecną jestem zadowolony

kolar
01-10-2012, 22:49
Jestem wyłącznie amatorem i bawię się fotografią dla przyjemności od czterdziestu paru lat, brakowało mi pełnej klatki amatorskiej w "amatorskich" gabarytach.
- rabaty są głównie na obiektywy, oczywiście adresowane do nabywców ff - nie tylko amatorów, bo są również drogie ze stałym światłem, ale d600 jest dla amatorów i są tam budżetowe obiektywy serii "G".
- według niektórych z forum d600 do sportu nie nadaje się, a Scott Kelby mówi, że sie nadaje i pokazuje świetne zdjęcia, jakich pewnie w życiu nie zrobię nawet gdybym miał d4,
- z zakupem warto poczekać, bo nikon nie przyznaje się do ew. wpadek, tylko je usuwa serwisowo i produkcyjnie, (af w d7000), zresztą zwykle po kilku m-cach jest upgrade firmware, poprawiający oficjalnie i nieoficjalnie "conieco"
także po kilku m-cach stabilizuje się cena, więc kto chce niech czeka - może będzie dodawany gratis do każdego czerwonego? :D
W tutejszych dyskusjach za dużo tekstów sprzętowych a za malo o istocie fotografii czyli zdjęciach - praktycznie każde poakazne zdjęcie jest negatywnie skrytykowane i chyba lepiej nic nie pokazywać, a widziałem kilka niezłych zdjęć i też były niedobre, bo przepalone, bo nieostre - bardzo dobre zdjęcia nie muszą być doskonałe technicznie, muszą być warsztatowo b.dobre ale nie doskonałe. Doskonałość robi się w photoshopie dla okładkowych magazynów i paru innych zastosowań, dla mnie fotografia to moje malowanie świata...
Pawłowi zarzuca się, że kury robi i na ślubnych się nie zna - tak to Panowie wygląda, czasami przykro to czytać....
miłego dnia wszystkim
Pozdrawiam

Zauważ, że to jest kącik techniczny.
Tu się rozmawia o narzędziach a nie dyskutuje o tym kto co potrafi nimi zrobić.
Czyli z grubsza dyskutujemy o dłutach a nie o rzeźbach:-)

Jest obszerny dział o fotografii gdzie rozmawiamy o zdjęciach bez wnikania czym były robione.

Oczywiście te tematy się czasami przenikają:-)
Duzo jest racji w tym co napisał "furtian"... Mimo ze można było odnieść inne wrażenie jest wiele spraw związanych z fotografią, o których wspominiał i na które patrzę w podobny sposób. Nie powiedziałem też nigdy że D600 to kiepski korpus nikona
Nie mniej jednak lepiej bym tego nie ujął niż "Henio Jawa". To właśnie wątek o narzędziu a nie dziele jakie można dzięki niemu uzyskać... Dlatego pojawia się nim tyle może nie idących w parze ze sztuką tworzenia tez, ocen, krytyk
Pozdrawiam

MaciekW
02-10-2012, 09:54
http://betterfamilyphotos.blogspot.com/2012/09/nikon-d600-hands-on-review-part-1.html bardzo wyczerpująca recenzja, mam nadzieję, że nie zdublowałem czyjegoś linku.

Strus
02-10-2012, 10:11
Strus
Nie trzeba wchodzic do menu.
Nasiskasz guziczek WB i trzymajac go krecisz pokretlem sterujacym.
Naciskasz guzik ISO i trzymajac go krecisz pokretlem sterujacym.
Odpowiednie wartosci wyswietlaja sie na gornym wyswietlaczu.

W menu to trzeba bylo wchodzic np w D60 z jednym pokretlem i bez gornego ekranu.

Dzieki za wyjasnienie. Czyli jest to pelna funkcjonalnosc gornego kolka do ktorego jestem przyzyczajony tylko przeniesiona pod przycisko kolo ekranu. Ok. Zakodowane :)

Ja prawdopodobnie sie ta puszka na wiosne powaznie zainteresuje. Sa w zasadzie tylko 2 rzeczy ktore mnie w niej interesuja - jak sobie daje rade na ISO 6400 w ciemnych pomieszczeniach oraz czy auto WB jest lepszy niż w D700. Tzn czy nie widzi swiata na zolto. Bo w zasadzie tylko wysokiego ISO mi w fufu brakuje

pierwszak85
02-10-2012, 11:36
czy d600 ma korekcje AF obiektywow?

sanex
02-10-2012, 11:46
Ma...

pierwszak85
02-10-2012, 11:49
a hdr ma?:)

--Richie--
02-10-2012, 12:03
a hdr ma?:)

Specjalnie tak nabijasz posty?Aparat jest już chwilkę na rynku i opisów też sporo.Warto poczytać aniżeli ''strzelać'' krótkimi pytaniami,to ma,to ma?

Strus
02-10-2012, 12:08
Podobno ma też wbudowane tryby slub, komunia i chrezst. W planach tryb sesja narzeczenska i z dedykancja dla krajobrazowcow tryb Maciej Duczynski Presents. :)

Joseph79
02-10-2012, 12:41
Ok tym razem nie nabijanie postów tylko szczere pytanie:

- co się stanie po podpięciu Nikkora [email protected] automatycznie przejdzie w tryb DX? (czy może jest na to jakiś "myczek"?)

Fatman
02-10-2012, 12:48
Tak, automatycznie przejdzie w DX -chyba, że wcześniej wyłączysz mu to w menu, wtedy pozostanie w FX.

Kuba.No
02-10-2012, 12:48
Też było wyjaśnione, że tryb auto DX można wyłączyć, jak w każdym poprzednim FX'ie

Instrukcja jest dostępna do ściągnięcia, więc wysilcie się trochę i przynajmniej nie dublujcie pytań, na które udzielono odpowiedzi.

Erie
02-10-2012, 13:13
Specjalnie tak nabijasz posty?Aparat jest już chwilkę na rynku i opisów też sporo.Warto poczytać aniżeli ''strzelać'' krótkimi pytaniami,to ma,to ma?

może powtarzające się pytania o to co jest, a czego nie ma wynikają z tego, że NP nawet nie zadało sobie trudu przetłumaczyć opisu D600 na swojej stronie? http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/consumer/d600 - wbrew pozorom wciąż obowiazującym językiem w Polsce jest język polski i takim się posługuje 99% mieszkańców (niekoniecznie znających angielski)

Joseph79
02-10-2012, 13:31
@Fatman - dzięki na Ciebie zawsze można liczyć :)

@Kuba.No - ulżyło ci? Jeśli tak znasz na wylot 94 strony wątku o d600 to stwórz FAQ, będzie to z pożytkiem dla wszystkich.

Moje pytanie wynikało z plotek przed wypuszczeniem modelu - iż Nikon zablokuje możliwość opcji FX dla obiektywów DX.

EOT

fotopstryczek
02-10-2012, 13:42
@Joseph79 - ale co 3-4 str ktoś zadaje podobne pytania przynajmniej te twoje dwa pierwsze. Tu nie chodzi, żeby znać na wylot, ale żeby poczytać przed zadaniem pytania pewnie o to chodziło Richie.

żeby to nie był OT, zaczynam się coraz bardziej przekonywać do d600, szczególnie, że cena zaczyna zbliżać się do d700, czas puścić w ludzi d90, z której ciągle można mieć dużo przyjemności i zrobić ładne fotki :D

MirM
02-10-2012, 13:59
Do instrukcji D600 w naszym ojczystym języku link był już podawany, mimo to nadal pojawiają się pytania o detale techniczne.

Dla tych, co nie chcą przeglądać wątku liczącego już blisko 1000 postów http://nikonsupport.eu/europe/Manuals/d600/d600_pl_01.pdf

Kuba.No
02-10-2012, 14:00
@Joseph79 - ja widocznie ma dziwne rozumowanie, bo jak czegoś nie wiem to patrzę na oficjalna specyfikację / instrukcję (link również podany w tym wątku, jeśli ktoś ma problem z google) i sprawa jasna.

Joseph79
02-10-2012, 14:05
Gwoli ścisłości - zadałem tylko 1 pytanie :)

Kontynuując watek D600 też coraz bardziej przekonuje się do niego, a mam niestety trochę szkieł pod DX.

Link z poprzedniej strony ten z : http://betterfamilyphotos.blogspot.com/2012/09/nikon-d600-hands-on-review-part-1.html to naprawdę niezły opis sprzętu, szkoda że dopiero teraz zacząłem czytać. Polecam!

EDIT:

Kuba.no - no offence ale oczekiwałem odpowiedzi od kogoś takiego jak Fatman (zwłaszcza jego - bo wiem że macał już aparat i uwielbia [email protected] ) Instrukcja obsługi Nikona (w poprzednich modelach pisana była językiem wręcz prawniczym) jest mało "klarowna" w pewnych kwestiach stąd moje pytanie zamiast doczytania :)

P.R.P.
02-10-2012, 14:10
Odnoszę wrażenie, że to D600 zawróci w głowie ludziom tak jak swego czasu zrobiło to D700.. :) Muszę przestać czytać wątki o D600 bo jeszcze mi odbije i zamienię moje wierne i niezawodne D700 na tego młodego gnojka.. :mrgreen:

simil
02-10-2012, 14:28
Odnoszę wrażenie, że to D600 zawróci w głowie ludziom tak jak swego czasu zrobiło to D700.. :) Muszę przestać czytać wątki o D600 bo jeszcze mi odbije i zamienię moje wierne i niezawodne D700 na tego młodego gnojka.. :mrgreen:

mi zaczyna powoli odbijac i mam chęc kupic drugiego d600 zamiast d700 ;)

--Richie--
02-10-2012, 14:32
mi zaczyna powoli odbijac i mam chęc kupic drugiego d600 zamiast d700 ;)

To może wycisz się i ładnie nam opisz wrażenia z użytkowania obydwu puszek :).Wiem,że masz D600 od wczoraj ale jakie plusy na korzyść D700 a jakie na D600.

P.R.P.
02-10-2012, 14:37
Dokładnie, opisuj nam tu wszystko ładnie.. :D Różnica w iso wg ciebie, na 1600-6400. AF, wizjer i DR. Reszta mi wisi. Przekonaj mnie to może i mi odbije.. :mrgreen:

fotopstryczek
02-10-2012, 14:42
najbardziej w d600 to mnie jednak martwi nie szybkość d600, która niby jest lepsza niż w d700, ale pokrycie punktami AF: http://2.bp.blogspot.com/-7tw3dRnRQLE/UFihcS21R1I/AAAAAAAAauY/fsWLnHKPmvg/s1600/AF+points.PNG

a wygląda to bardzo ubogo... już na d700 często mi przeszkadza, że nie ma po bokach punktów AF, robiąc kogoś w ruchu przecież nie ustawie centralnym i nie przekadruje, bo obiekt wyjdzie mi poza GO :] pewnie są na to myki, ale ja ich jeszcze nie znam :)

edit:
d700: http://www.cameralabs.com/reviews/Nikon_D700/images/Nikon_D700_viewfinder.gif
d300: http://images.anandtech.com/reviews/cameras/2008/nikond300/viewfinder.jpg

P.R.P.
02-10-2012, 14:49
No właśnie te punkty mnie martwią.. bo w d700 też mi nie raz brakuje czegoś bardziej skrajnego i albo przekadrowuję albo kręcę ręcznie pierścieniem.. :(

sanex
02-10-2012, 15:51
No ale piątka przez lata uważana za najelpsze body do ślubniaków, miała tylko centralny (1 krzyżowy) i jakoś dawała radę ;-)
A porównująć pkt AFa d600vsd800 zyskujemy tylko po ~1 punkcie po lewej i prawej stronie, tak więc nie wiele więcej ;-)

Jarkod
02-10-2012, 16:14
Podobno ma też wbudowane tryby slub, komunia i chrezst. W planach tryb sesja narzeczenska i z dedykancja dla krajobrazowcow tryb Maciej Duczynski Presents. :)

A ma tryb "dzień po..."? Podobno to najnowsza moda fotografii ślubnej.

Cichy
02-10-2012, 16:15
Takie cuś zrobiłem, tym samym szkłem, na D600 i 5d3. 100% crop z jpg, ISO 6400, NR OFF na obydwu puszkach.

http://www.negatyw.org/wysylka/iso6400.jpg

A tak poza tym fajna puszka ;)

malita
02-10-2012, 16:16
http://photolink.pl/nikon-d600-czy-canon-6d-ktory-lepszy-dla-ciebie

Wrzuciłem 3 filmy za i przeciw, Nikon d600 czy Canon 6D ?

sanex
02-10-2012, 16:23
http://photolink.pl/nikon-d600-czy-canon-6d-ktory-lepszy-dla-ciebie

Wrzuciłem 3 filmy za i przeciw, Nikon d600 czy Canon 6D ?

Mówienie o tym, co lepiej kupić przed premierą jednego z produktów jest idiotyzmem totalnym...

Pawel Pawlak
02-10-2012, 16:25
Takie cuś zrobiłem, tym samym szkłem, na D600 i 5d3. 100% crop z jpg, ISO 6400, NR OFF na obydwu puszkach.

a co poza różnicą w interpretowaniu NR OFF w obu body mamy zobaczyć na tych cropach ?

pierwszak85
02-10-2012, 16:57

specjalnie tego nierobie sorki:) chodzi mi czy ma hdr taki jak w d700np. za jednym nacisnieciem spustu robi dwa zdjecia i laczy je w jedno

Cichy
02-10-2012, 17:01
a co poza różnicą w interpretowaniu NR OFF w obu body mamy zobaczyć na tych cropach ?

Sugerujesz, że Canon odszumia pomimo OFF? Szczerze mówiąc nie wiem, zaraz sprawdzę.

nowart
02-10-2012, 17:05

Tylko jak wytlumaczysz fakt, ze ta opinia jest całkowicie odosobniona a wszystkie portale na świecie pokazują co innego?
Pierwszy z brzegu... http://www.dpreview.com/previews/Nikon-D600/6

Pawel Pawlak
02-10-2012, 17:09
Sugerujesz, że Canon odszumia pomimo OFF? Szczerze mówiąc nie wiem, zaraz sprawdzę.

bawiłem się trochę RAWami 5d3 i z całą pewnością na iso 6400 nie są one całkowicie pozbawione szumów chrominancji, a ten JPG taki praktycznie takie własnie jest :)

sanex
02-10-2012, 17:11
Ale jaki jest sens porównywać JPEGi? Przecież 95% osób korzysta z RAWów a Ci co focą sport jpeg'ami to mają D4ki i inne ;-)

Cichy
02-10-2012, 17:15
Tylko jak wytlumaczysz fakt, ze ta opinia jest całkowicie odosobniona a wszystkie portale na świecie pokazują co innego?
Pierwszy z brzegu... http://www.dpreview.com/previews/Nikon-D600/6

Trochę słaby ten przykład, bo pokazuje to samo.

www.negatyw.org/wysylka/iso6400b.jpg (http://www.negatyw.org/wysylka/iso6400b.jpg)

Ale jaki jest sens porównywać JPEGi? Przecież 95% osób korzysta z RAWów a Ci co focą sport jpeg'ami to mają D4ki i inne ;-)

Tylko RAWA z D600 nie otwiera ani LR ani PS...

Pawel Pawlak
02-10-2012, 17:21

www.negatyw.org/wysylka/iso6400b.jpg (http://www.negatyw.org/wysylka/iso6400b.jpg)

ale to nadal jest JPG :)

Cichy
02-10-2012, 17:29
No przecież nie ja to podlinkowałem... W RAWie nie mam jak porównać, no ale trzymajmy się tego, że się wyrówna :)

--Richie--
02-10-2012, 17:39

Porównanie robione tymi samymi ogniskowymi identycznie przymkniętymi?To z Nikona deczko z przodu z ostrością poszło.Szum z Canona mimo NR OFF bardziej monochromatyczny wiec możne mimo wyłączonego odszumiania podczas zapisu do JPG algorytm usuwający kolorową papkę delikatnie działa.

Pawel Pawlak
02-10-2012, 17:53
No przecież nie ja to podlinkowałem... W RAWie nie mam jak porównać, no ale trzymajmy się tego, że się wyrówna :)

podeślij mi oba RAWy na [email protected] a jest szansa że otworzę oba ACRem

nowart
02-10-2012, 17:59

Tylko RAWA z D600 nie otwiera ani LR ani PS...

Błędny link z mojej strony, oczywiście chodziło mi o następną stronę i porównanie Rawów, gdzie szum jest zdecydowanie mniejszy w Nikonie, zwłaszcza w cieniach.
No i zastanawiające dlaczego w Twoich samplach kolorowy szum w Canonie niemal zniknął całkowicie a w NIkonie wcale..? Cuda ? :)

pierwszak85
02-10-2012, 20:20
Zastanawiam Sie czy majac d600 i robiac zdjecia w fx szumy beda takie same jak po przelaczeniu na dx

user_jgora
02-10-2012, 20:34
Cena D600 po 10 dniach spadla z 8888 na 7775 - szczerze mowiac uwazam, ze z jednej strony teraz cena jest juz naprawde atrakcyjna, z drugiej strony dla tych ktorzy kupili pierwsi - to swinstwo, celowe dzialanie, bo przeciez taka obnizka to nie spontan a z gory zaplanowane dzialanie - brak cashback, moze gratisowej lampy, lub nawet kod Capture NX2 - tak zeby nie bolalo - bo tak to teraz zamiast sie cieszyc zakupem D600, to sie stukam w glowe, jak sie moglem tak dac wy***ac...

nowart
02-10-2012, 20:35
Zastanawiam Sie czy majac d600 i robiac zdjecia w fx szumy beda takie same jak po przelaczeniu na dx

Identyczne. To tylko wycinek ze środka obrazu a nie jego przeskalowanie.

user_jgora
02-10-2012, 20:38
dokladnie, przy DX robisz zdjecie ok 10mpix

nowart
02-10-2012, 20:40
Cena D600 po 10 dniach spadla z 8888 na 7775 - szczerze mowiac uwazam, ze z jednej strony teraz cena jest juz naprawde atrakcyjna, z drugiej strony dla tych ktorzy kupili pierwsi - to swinstwo, celowe dzialanie.

Ale ktoś Cię zmusił siła? Kazał Tobie kupować?
Za rok będzie pewnie kolejne xxx zł taniej więc to naiwność kupować teraz... I można tak na okrągło :-)

Aeon88
02-10-2012, 20:42
user, przecież to było oczywiste że cena spadnie po premierze. Ja uważam że to i tak za drogo, bo D700 kupiłem nowy za 7500, a D600 jest półkę niżej (mimo że to FX) bo mu bliżej do D7000 niż do D700, a jest droższy te 200zł, liczę że D600 spadnie do 6000 z groszami. Wtedy go pewnie wezmę dla nagrywania FHD.

user_jgora
02-10-2012, 20:49
oczywiscie - ale nie 10 dni po premierze, nikt powazny tak nie robi w takim okresie - aparatami sie interesuje lat... 12, ogolnie raczej kupuje w okresach okolo premierowych i takiej sytuacji nie pamietam, poprostu wizerunkowo wyglada to kiepsko i tyle. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, dla tych co jeszcze nie kupili obnizka jest na +, dla tych co juz kupili - obnizka jest na - i tak to wyglada :)

pierwszak85
02-10-2012, 20:52
Zastanawialem Sie Bo mysle kupic narazie samo body i zostac przy obiektywach dx chociaz przez kilka miesiecy Bo 24-70 2.8 tez sporo kosztuje

user_jgora
02-10-2012, 21:01
Zastanawialem Sie Bo mysle kupic narazie samo body i zostac przy obiektywach dx chociaz przez kilka miesiecy Bo 24-70 2.8 tez sporo kosztuje

Na podstawie nowej polityki Nikona odnosnie cen - poczekaj kilka m-cy i wystarczy Ci i na D600 i na 24-70 ;)

Bambello
02-10-2012, 21:02
podeślij mi oba RAWy na [email protected] a jest szansa że otworzę oba ACRem

Mogę wiedzieć w jaki sposób?
Jest to dla mnie istotne, bo w czwartek prawdopodobnie kupię d600.

user_jgora
02-10-2012, 21:11

A jakie obecnie masz szkielka?

simil
02-10-2012, 21:21
jestem po pierwszych fotkach w plenerze z sigmą 70-200 hmm ręka chce mi odpaśc ze względu na niewygodny plastikowy grip ... jak dokupie mb-d14 to moze to się zmieni , ale obecnie jest porazka z tak cięzkim szkłem jak 70-200. af trafia bez problemów , wkurza mnie jednak cos innego... zafarb wyświetlacza ( zielony) podobny miałem w d7000 , co do zdjęc... dawno nie obrabiałem JPGów ,więc może wyszedłem z wprawy , rawów nie mam jak otworzyc i to boli mnie bardzooooo , rozmieszczenie pół af podobnie jak w D700 ciasno ale da sie życ z tym - ważne , że działają wszystkie . W ogole może mi się wydaje , ale jakośc obrazka - kolor, nasycenie , kontrast wygląda jak z D7000 . Nie żałuję ,że kupiłem , ale entuzjazm powoli stygnie.

--Richie--
02-10-2012, 21:32
W ogole może mi się wydaje , ale jakośc obrazka - kolor, nasycenie , kontrast wygląda jak z D7000 . Nie żałuję ,że kupiłem , ale entuzjazm powoli stygnie.

Po NEFach go poznacie :),będzie si.

docxxx
02-10-2012, 21:36
A czego sie spodziewales po plastikowym nastepcy D7000 w FF?

simil
02-10-2012, 21:37
Po NEFach go poznacie :),będzie si.

jestem ciekaw możliwości tej matrycy z nefa...

MirM
02-10-2012, 21:38
simil
NEF-y z D600 bez problemu otwiera darmowy ViewNX 2 ( najnowsza wersja 2.5.1 https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/53757
a także komercyjny Capture NX 2 - po aktualizacji do 2.3.4 ( ewentualnie można pobrać trial 60 dni).
Wszystko jest na stronie Nikona

zotornik
02-10-2012, 21:42
Ale w czym problem w otworzeniu NEF-ów ?
Przynajmniej ViewNX2 2.5.1 otwiera NEF-y z D600 bezproblemowo.

się spóźniłem ;)

user_jgora
02-10-2012, 21:45
OK OK, ale co w tym ViewNX mozesz? Niewiele, wywolywarka to to zdecydowanie nie jest :) Capture NX 2 szczerze mowiac nie uzywalem, ale i tak juz mam dwie wywolywarki - Aperture i Lightroom, wiec moze wystarczy :)

wlods
02-10-2012, 21:57
ViewNx2 jest wywolywarką Rawów,robisz podstawowe operacje szybko i skutecznie.Czyta zaszytego jpg w Rawie czego nie potrafią inne Lightroomy i inne cuda.

user_jgora
02-10-2012, 22:02
OK, a co daje czytanie zaszytego jpega w rawie? Nie bardzo tu widze potrzebe takiej funkcji, ale moze blednie to widze?

simil
02-10-2012, 22:10
dzięki coś będę walczył :) jeszcze tylko zeby LR mi otwierał...

Inkognito
02-10-2012, 22:21
dzięki coś będę walczył :) jeszcze tylko zeby LR mi otwierał...

Myślę, że nikt się też nie obrazi za garść sampli, które na pewno na własny użytek zrobiłeś. I nie mówię tu nawet o RAWach, jak dla mnie może być kilka surowych jpegów z zachowanym exifem.

Ponawiam prośbę o opinię w sprawie wizjera. :)

Jacek_Z
02-10-2012, 23:01
OK, a co daje czytanie zaszytego jpega w rawie? Kolega chyba się źle wyraził. Chodzi o czytanie ustawień body, dzięki czemu wywołanie rawa bez ruszania suwakami da ten sam wynik co jpg z body. No ale wiadomo, że lubimy ruszać suwaczkami i dostajemy wtedy to co chcemy.

_QMAN_
02-10-2012, 23:09
Można pływać :)

http://www.youtube.com/watch?v=SD1JoAcBZRk&feature=share&list=ULSD1JoAcBZRk

chyba nie było

Bambello
02-10-2012, 23:11
simil
NEF-y z D600 bez problemu otwiera darmowy ViewNX 2 ( najnowsza wersja 2.5.1 https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/53757
a także komercyjny Capture NX 2 - po aktualizacji do 2.3.4 ( ewentualnie można pobrać trial 60 dni).
Wszystko jest na stronie Nikona

Czy View NX 2 ma opcję zapisania zdjęcia w dng?
Jeżeli tak to tymczasowo rozwiązałoby problem.

jatoja2
02-10-2012, 23:16

TIF ma ale czy DNG nie pamietam ;)

simil
02-10-2012, 23:20
Myślę, że nikt się też nie obrazi za garść sampli, które na pewno na własny użytek zrobiłeś. I nie mówię tu nawet o RAWach, jak dla mnie może być kilka surowych jpegów z zachowanym exifem.

Ponawiam prośbę o opinię w sprawie wizjera. :)

jak dla mnie nie ma różnicy pomiedzy d600 i d700 jedynie w pokryciu kadru - jasnośc jak dla mnie taka sama , co do sampli to jutro wrzuce paczke

user_jgora
02-10-2012, 23:20

Niestety, tylko TIF.

Pawel Pawlak
02-10-2012, 23:30
pewnie za chwilę zostanie pokazany ACR 7.3 który czyta NEFy z d600. DPREVIEW już chyba z jego wersji testowej korzystało.

MirM
02-10-2012, 23:46
View NX 2 ma opcję konwertowania NEF do jpeg z możliwością ustawienia stopnia kompresji oraz do TIFF 8 albo 16 bit

rotor
03-10-2012, 02:01
wkurza mnie jednak cos innego... zafarb wyświetlacza ( zielony) podobny miałem w d7000. , w D800 też ten problem był/jest - to pewnie taka nowo-moda Nikona

W ogole może mi się wydaje , ale jakośc obrazka - kolor, nasycenie , kontrast wygląda jak z D7000 . Nie żałuję ,że kupiłem , ale entuzjazm powoli stygnie.

też mi się tak wydaje, chociaż ani D600, ani D7000 nie mam, więc jest nas dwóch , widocznie podobna/taka sama technologia+oprogramowanie, wytwarzania matryc

erbe
03-10-2012, 08:13
Można pływać :)

http://www.youtube.com/watch?v=SD1JoAcBZRk&feature=share&list=ULSD1JoAcBZRk

chyba nie było

a ktoś wspominał że jest słabiej uszczelniony od D800 / D700 :)

QubaKpl
03-10-2012, 08:15
Sorki za to pytanko ale jakie jest pokrycie kadru w wizjerze w d600 bo w nikonie d700 piszą że 100%?

erbe
03-10-2012, 08:18
Sorki za to pytanko ale jakie jest pokrycie kadru w wizjerze w d600 bo w nikonie d700 piszą że 100%?

było kilka razy.
w D600 jest pokrycie 100%