Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)
robak_wroc
24-08-2013, 04:26
Mam nadzieje, ze nie będzie konieczności słabość do serwisu. Ubezpieczenie i tak jakieś na to dzwigne.
.:Look:.
24-08-2013, 10:04
Mam nadzieje, ze nie będzie konieczności słabość do serwisu. Ubezpieczenie i tak jakieś na to dzwigne.
łot???
Słabość=słać , autokorekta kontratakuje ;)
robak_wroc
24-08-2013, 11:45
Dokładnie. Autokorekta lubi mnie poprawić, niekoniecznie w dobra stronę. No dobra... czas na zakupy i dołączenie do narzekania na d600 :)
PS. Jakich kart używancie w swoich? Tak sobie gdybym nad opcja 2x sandisk 64GB Class 10 i 2x coś tańszego na backup.
Dokładnie. Autokorekta lubi mnie poprawić, niekoniecznie w dobra stronę. No dobra... czas na zakupy i dołączenie do narzekania na d600 :)
PS. Jakich kart używancie w swoich? Tak sobie gdybym nad opcja 2x sandisk 64GB Class 10 i 2x coś tańszego na backup.
Przy kartach SanDisk'a nie patrz na klasy, nie używają oni tego tak jak pozostali producenci, to raz, a dwa, to C10 jest już przestarzałym oznaczeniem.
Teraz wszystkie karty SanDisk począwszy od Ultra spełniają warunki UHS-I - C10 zostaje daleko w tyle, a że wyższej klasy nie ma, to używają C10.
Ja bym Ci polecił tak:
SanDisk Extreme Pro jako kartę do zdjęć seryjnych
SanDisk Ultra jako karty do pozostałych.
Ja mam dwa Sandiski Extreme i dwa ultra jako zapas w plecaku...
Class 10 45MB/s, filmy jak i seria bez zajakniecia.
SanDisk Extreme 95Mb/s wiec musi być ok, w promocji było i się nie zastanawiałem, wole mieć zapas w górę. Było chyba nawet w tym wątku, że D600 nie wykorzysta 95Mb/s, wiec najbardziej sensownym wyborem będzie 45Mb/s.
robak_wroc
24-08-2013, 15:28
Wzialem jedna szybsza i druga na backup wolniejsza. Obie 64GB. Teraz mu tylko AF musze ustawic na jeden centralny punkt na sztywno i jazda. Bateria sie wlasnie laduje, grip i mikrofon beda w piatek. Swoja droga, to af w d700 jak kupowalem chyba wlasnie tak mial ustawione. Tutaj af 'by default' lata i celuje w co blizej. Wieczorek pod tytulem RTFM czeka :)
SanDisk Extreme 95Mb/s wiec musi być ok, w promocji było i się nie zastanawiałem, wole mieć zapas w górę. Było chyba nawet w tym wątku, że D600 nie wykorzysta 95Mb/s, wiec najbardziej sensownym wyborem będzie 45Mb/s.
Extreme 80 Mb/s optymalna jest, cenowo minimalnie drozsza od 45Mb/s.
Extreme 80 Mb/s optymalna jest, cenowo minimalnie drozsza od 45Mb/s.
A jest taka?
Ktos wczesniej wspominal, ze te 45MB/s i tak nei osiagaja takich predkosci, ale jak dla mnie jest idealnie...
Miałem Extrame 45, teraz mam 95, żadnych różnic nie widzę. Gdyby nie plany na D7100 (kiedyś) i bardzo okazyjna cena 95-tki, nie widzę sensu dopłacać. Można ewentualnie jeszcze LEXAR-a spróbować 400x (60 MB/s) lub 600x (90 MB/s), trochę tańsze niż Sandisk.
Na pewno warto kupować z pewnych źródeł, bo podróbek (szczególnie SanDisk-a) jest od groma.
A jest taka?
Ktos wczesniej wspominal, ze te 45MB/s i tak nei osiagaja takich predkosci, ale jak dla mnie jest idealnie...
Extreme 45MB/s nie osiągają swojego maksimum, ale działają ok 20% wolniej niż Extreme Pro 95MB/s.
Extreme 80MB/s (w rzeczywistości 80/60 i 80/30 dla 8GB) to nowa seria Extreme i zastąpiła 45MB/s.
Tylko 128GB została jako 45MB/s
TomaSzSz
24-08-2013, 20:50
Miałem Extrame 45, teraz mam 95, żadnych różnic nie widzę. Gdyby nie plany na D7100 (kiedyś) i bardzo okazyjna cena 95-tki, nie widzę sensu dopłacać. Można ewentualnie jeszcze LEXAR-a spróbować 400x (60 MB/s) lub 600x (90 MB/s), trochę tańsze niż Sandisk.
Na pewno warto kupować z pewnych źródeł, bo podróbek (szczególnie SanDisk-a) jest od groma.
A ja widzę dużą różnicę w zapisie i gotowości aparatu do strzału wspomniany sandisk 80* to jest zapis 40 a odczyt 80 mb to jest 16 sec zapis rawów, a 95Mb zapis 90, zapisuje w 9,5. Różnica zauważalna czasem mieć nie mieć foty.
josephebeloki
24-08-2013, 21:13
W którymś wątku robiłem test Sandisk 30MB/s i 45MB/s => prędkości wychodziły identycznie. Odczyt 42MB/s i zapis coś 29MB/s . Nie wiem czy ta 30MB/s jest taka dobra czy ta 45MB/s taka słaba :) Ogólniie to samo. chyba im się opakowania pomyliły a wnętrzności te same poszły :). Ja mam 32GB (45MB/s) x2 , jak na razie żadnych problemó, ani raz mi się nie zadławił w serii. Tylko ja tak 5max robię :)
robak_wroc
24-08-2013, 21:42
Wiele wartosci z pudelek jest osiaganych w warunkach laboratoryjnych. Na klientele jednak takie napisy dzialaja.
josephebeloki
24-08-2013, 22:52
Planuję kupić Sb-910. Pytanie => czy D600 ma wyzwalanie tej lampy zdalnie? Bo nie wiem co ma autor na myśli "Obsługa kreatywnego systemu oświetlenia firmy Nikon (CLS)" ?
Planuję kupić Sb-910. Pytanie => czy D600 ma wyzwalanie tej lampy zdalnie? Bo nie wiem co ma autor na myśli "Obsługa kreatywnego systemu oświetlenia firmy Nikon (CLS)" ?
A nie można zajrzeć do instrukcji ??
Wszystkie zaawansowane puszki mają tryb sterownika w lampie wbudowanej.
josephebeloki
24-08-2013, 23:31
Hmmm chodzi mi o jakieś radiowe wyzwolenie, a nie o sterowanie wbudowaną lampą.
Na początek proponuję kupić sobie SG3-IR (choć i bez tego gadżetu można się obejść) i szaleć z lampą wbudowaną oraz systemem CLS (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/kreatywny-system-oswietlenia-cls). Dopiero wówczas kiedy zobaczysz ograniczenia tego rozwiązania, myśleć o wyzwalaniu radiowym, gdyż to nie tak błahe pieniądze już.
Hmmm chodzi mi o jakieś radiowe wyzwolenie, a nie o sterowanie wbudowaną lampą.
A co masz napisane w instrukcji aparatu ??
CLS - wyzwalania lamp podczerwienią (w tym błyskiem innych lamp).
josephebeloki
24-08-2013, 23:53
Śliczne dzięki, za wyjaśnienia :) Przeczytałem w instrukcji i oglądnąłem filmik.
A mój D600 przestał ostrzyć na 12 punktach ostrości. Wysłałem do serwisu. Przebieg może z 3,5tys. Przy 2,5 tys. wysłałem na czyszczenie matrycy bo się przeraziłem gdy przypadkiem musiałem zrobić zdjęcie z kawałkiem nieba na f16. Dużo zanieczyszczeń w lewym górnym rogu. Jak tylko sprzęt wróci z serwisu natychmiast trafia na portal aukcyjny a ja zmieniam system. Dziękuje za sprzęt za ponad 6000 zł który zaledwie parę miesięcy po zakupie już drugi raz ląduje w serwisie... Smutne jest to, jaką jakość produktów oferuje nam Nikon.
To co piszesz mnie przeraza, mam nadzieje,z e taki pech mnie ominie, paproszkow mam troche, raczej da sie z tym zyc...pomyslec tylko, ze mialem wszystko wyprzedane z DXa i moglem zmienic system a tak wtopa, bo szkla razem z puszka kupilem:P
Ale Nikon to Nikon, bedzie git
A mój D600 przestał ostrzyć na 12 punktach ostrości. Wysłałem do serwisu. Przebieg może z 3,5tys. Przy 2,5 tys. wysłałem na czyszczenie matrycy bo się przeraziłem gdy przypadkiem musiałem zrobić zdjęcie z kawałkiem nieba na f16. Dużo zanieczyszczeń w lewym górnym rogu. Jak tylko sprzęt wróci z serwisu natychmiast trafia na portal aukcyjny a ja zmieniam system. Dziękuje za sprzęt za ponad 6000 zł który zaledwie parę miesięcy po zakupie już drugi raz ląduje w serwisie... Smutne jest to, jaką jakość produktów oferuje nam Nikon.
Z AF to chyba jesteś pierwszą osobą na forum.
Zachowałeś to zdjęcie na f/16?
Fraglesso
25-08-2013, 10:19
Kurcze... na początku jak byłem świeżym posiadaczem D600 to emocjonowałem się na takie posty. Teraz mój aparat ma ponad 30000 strzałów. Owszem był w serwisie na problemy z AF, ale po powrocie jest super. Jestem tak bardzo zadowolony z aparatu, że mógłbym się z kimś zamienić mojego drugiego D700 na D600.
Takie posty oczywiście są potrzebne, żeby inni, mając swój rozum, zdecydowali czy aparat kupić i czy warty jest tych 6000 (ja za swój dałem 7500).
Moja rada... oddaj do serwisu, sprawdź, jak będziesz niezadowolony, to sprzedaj/albo zamień się ze mną na sprawdzonego D700... ale stracisz na tym kupę kasy i właściwie co zrobisz... kupisz canona? :D
I na co zmienisz? 5dm3? Poczytaj na CB wątek o w/w, no chyba że 1Dx to sie nie odzywam. Masz problem z body, wiadomo że cholernie to denerujace, płacisz 6k i coś nie działa, ale masz gwarancje, to nenkaj serwis aż wywalczysz swoje. System zmienić zawsze można, ale drogie to i wyrobione nawyki pozostają. Nikon był symbolem niezawodności i jakości, to co dzieje od czasu D7000 to jakiś żart, ale tak to będzie gdy tnie sie wydatki kosztem niestety jakości. Myślisz że tylko N tak robi? Wszędzie dobrze gdzie nas niema.
Co znaczy przestał ostrzyć na 12 punktach? Na pozostałych 27 ostrzy poprawnie? Które punkty przestały ostrzyć?.
Napisz coś więcej
josephebeloki
25-08-2013, 16:27
Ehhhh. No to kup Canon 6D. Ludzie zadowoleni strasznie, jeśli zależy CI na FF. No D600 się do krajobrazu się nie nadaje, kotlet tak.
Ja mam 3747 klapnięte, nigdy nie dmuchane. Sufit w domu => 85mm f1.8G, f16, ISO 800, 1/4s
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/sufit_f16.jpg)
Fraglesso
25-08-2013, 20:08
No masz tego trochę :). Ja swojego D600 wyczyściłem na mokro jakiś czas temu, ale jakoś nie ciekawi mnie ile tego syfu się nazbierało.
Wciąż zaskakuje mnie pozytywnie waga D600. Jako że moja żona "zabrała" mi D600, to focę D700 i po 3 dniach zdjęciowych złapałem przez pomyłke sześćsetkę, to musiałem go dokładnie obejrzeć, bo myślalem, że czegoś w nim brakuje... np. baterii lub obiektywu. Jest miło lżejszy, szczególnie po tylu godzinach focenia :)
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Oczywiście do serwisu wysłałem natychmiast. Te punkty w których nie da się w ogóle ostrzyć, czyli obiektyw jeździ po całym zakresie w tą i z powrotem, to cała kolumna trzecia i piąta patrząc od środkowej ale w dwie strony. Czyli razem 6 punktów po lewej od środka i 6 po prawej.
Ktoś radził żeby nabyć D700. Miałem już 2 razy. Nie wracam do niego więcej, choć to super jak wiadomo puszka. Chcę mieć możliwość filmowania (małe dzieci). Czy na sprzedaży stracę kupę kasy? Bez przesady, aż taką znowu kupę to chyba nie.
Nie wiem, może Canon 6D? Myślałem jeszcze nad powrotem do DX i nad Pentaxem K5II lub Canonem 7D lub 70D. Do dyspozycji będzie ok 14 tys. Ale oczywiście nie będę musiał wszystkiego wydawać. Pomyślałem o nowej Sigmie 18-35/1.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + no właśnie, co? Jakie body?
Przed D600 miałem D7000 i również problemy, i również serwis. Szkoda tak dobrego aparatu jakim jest D600. Ale moje zaufanie do firmy Nikon spadło i tyle.
Ehhhh. No to kup Canon 6D. Ludzie zadowoleni strasznie, jeśli zależy CI na FF. No D600 się do krajobrazu się nie nadaje, kotlet tak.
Ja mam 3747 klapnięte, nigdy nie dmuchane. Sufit w domu => 85mm f1.8G, f16, ISO 800, 1/4s
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/sufit_f16.jpg)
wygląda nieżle ale ma tylko 11 punktów af:(
cz4rnuch
25-08-2013, 23:56
Przed D600 miałem D7000 i również problemy, i również serwis. Szkoda tak dobrego aparatu jakim jest D600. Ale moje zaufanie do firmy Nikon spadło i tyle. Wcale Ci się nie dziwię. Na razie nic złego nie słychać o D7100. Wygląda na to, że to ostatnimi czasy jedyna(oprócz D4) dopracowana puszka Nikona. Tyle że to DX, więc chyba jednak krok wstecz.
josephebeloki
26-08-2013, 08:14
No masz tego trochę :). Ja swojego D600 wyczyściłem na mokro jakiś czas temu, ale jakoś nie ciekawi mnie ile tego syfu się nazbierało.
Wciąż zaskakuje mnie pozytywnie waga D600. Jako że moja żona "zabrała" mi D600, to focę D700 i po 3 dniach zdjęciowych złapałem przez pomyłke sześćsetkę, to musiałem go dokładnie obejrzeć, bo myślalem, że czegoś w nim brakuje... np. baterii lub obiektywu. Jest miło lżejszy, szczególnie po tylu godzinach focenia :)
Sporo, ale jak na razie mi to nie przeszkadza :) Tak poglądowo rzuciłem..., a ta operacja czyszczenia na mokro to jakaś skomplikowana operacja? Pół dnia zajmie? Można coś uszkodzić?
Sporo, ale jak na razie mi to nie przeszkadza :) Tak poglądowo rzuciłem..., a ta operacja czyszczenia na mokro to jakaś skomplikowana operacja? Pół dnia zajmie? Można coś uszkodzić?
Tu masz filmiki jak to się robi (http://www.youtube.com/results?search_query=dslr+sensor+cleaning&oq=dslr+se&gs_l=youtube.3.0.0l10.4026.7826.0.9915.11.9.2.0.0. 0.195.1222.0j8.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.R1rEHh rH1mo)
Zawsze coś można uszkodzić, jak się nie zachowa należytej uwagi, nawet bez odpinania obiektywu.
Ale bywa że przy czyszczeniu na mokro pozostają smugi po rozpuszczalniku, a bywa że całkiem makroskopowy kłak zostanie, tak że i dmuchnięcie PO może się przydać.
Z czasem na zacnej matrycy D600, wyposażonej w błogosławioną funkcję "czyszczenia" z menu, zbierają się zanieczyszczenia, których nie daje się wydmuchać. Wtedy czyszczenie na mokro zwykle pomaga.
Fraglesso
26-08-2013, 10:49
taaaaa.... zajmuje 2 godziny, najpierw się pocisz i bijesz z myślami przez 1 godzinę i 57 minut, a później 3 minuty czyścisz.
Uszkodzić... można, ale mając odrobinę delikatności, troszkę rozumu i szczyptę cierpliwości zrobisz to w 2 godziny :D.
Nie zapomnij o piwku na rozluźnienie ;)
Tylko nie pij nad matrycą. ;-)
Nim zdecydowałem się na D600 przeczytałem cały ten temat i setki jego wpisów. 3/4 co prawda nadają się do kosza, ale przynajmniej jak poszedłem kupić D600 (6199zł), to wiedziałem o nim wszystko. Z zakupionego sprzętu jestem BARDZO ZADOWOLONY. Nie mam żadnych problemów, syfów, brudu. Wszystko działa bombowo. Oczywiście trzeba spędzić parę chwil z instrukcją obsługi, ale po zaprzyjaźnieniu się z D600, mam w rękach całkiem przyzwoitą maszynę. POLECAM!
zakonnica
28-08-2013, 12:05
Nie zapomnij o piwku na rozluźnienie ;)
Piwko ma rozluźnić Ciebie, nie matrycę.. polewanie jej nic nie da :P
normalnie brak mi słów na ten zje.. serwis :/ pomimo faktu zgłoszenia dwóch usterek ,najważniejszej czy regulacji autofocusa nie wykonano..... dzisiaj dotarła do mnie zakupiona 85mm 1.8g
D700 trafia w punkt
D600 to loteria..
nie rozumiem jak można olać jeden ze zgłoszonych problemów..
josephebeloki
28-08-2013, 22:50
wygląda nieżle ale ma tylko 11 punktów af:(
Ehhh, ja się bawiłem 14 dni na 39... potem stwierdziłem, że to jest bez sensu, i tak używam skrajnych :)
Teraz mam non stop ustawione 11 punktów w D600. No z tego co ludzie mówią/piszą no AF w 6D jest super, a centralny to podobno przy świetle księżyca ostrzy bez wspomagania AF :)
Także AF-em bym się nie przejmował.
Ehhh, ja się bawiłem 14 dni na 39... potem stwierdziłem, że to jest bez sensu, i tak używam skrajnych :)
Teraz mam non stop ustawione 11 punktów w D600. No z tego co ludzie mówią/piszą no AF w 6D jest super, a centralny to podobno przy świetle księżyca ostrzy bez wspomagania AF :)
Także AF-em bym się nie przejmował.
Wygląda na naprawdę ciekawą opcje.
No chyba nie sądzicie, że przy 51 punktach AF w D300s czy D700 wszyscy klikają co chwila po kilkanaście razy by się przemieścić między dwoma ulubionymi pozycjami? :P Zmniejszenie ilości wybieranych punktów AF to podstawa w wielu dziedzinach fotografii.
No chyba nie sądzicie, że przy 51 punktach AF w D300s czy D700 wszyscy klikają co chwila po kilkanaście razy by się przemieścić między dwoma ulubionymi pozycjami? :P Zmniejszenie ilości wybieranych punktów AF to podstawa w wielu dziedzinach fotografii.
Można używać max ilości punktów i przemieszczać się między nimi dość szybko :) np, przez używanie pętli bądź naciśnięcie na środku wybieraka, który powoduje powrót do środka.
Fraglesso
29-08-2013, 13:06
No niby praktyczne, ale co się dzieje jeśli wybrany jest tryb AF - 9, 21 or 51 point Dynamic-area AF
Ciekawi mnie czy aparat wciąż bierze pod uwagę "wyłączone" pola AF?
No niby praktyczne, ale co się dzieje jeśli wybrany jest tryb AF - 9, 21 or 51 point Dynamic-area AF
Ciekawi mnie czy aparat wciąż bierze pod uwagę "wyłączone" pola AF?
Właśnie sprawdziłem. Tak. W D700 przynajmniej pole znalezionego AF przesuwa się nawet po niedostępnych wybierakiem pozycjach.
Fraglesso
29-08-2013, 16:14
Właśnie sprawdziłem. Tak. W D700 przynajmniej pole znalezionego AF przesuwa się nawet po niedostępnych wybierakiem pozycjach.
Czyli przełączenie na 11 pól (w trybach innych niż single point) właściwie ułatwia życie, bo nie trzeba popierniczać po z reguły nie potrzebnych polach.
Muszę sprawdzić jak w D600 ;).
Jeszcze się upewnię, wybierając Dynamiczny Wybór Pola ostrości (w D700 dźwignia ustawiona w pozycji środkowej), to użytkownik z 11 pól AF wybiera jedno, a aparat ostrzy pomagając sobie sąsiadującymi czujnikami (niedostępnymi dla użytkownika)... pytanie czy tak to działa? :D.
Czyli przełączenie na 11 pól (w trybach innych niż single point) właściwie ułatwia życie, bo nie trzeba popierniczać po z reguły nie potrzebnych polach.
Muszę sprawdzić jak w D600 ;).
Jeszcze się upewnię, wybierając Dynamiczny Wybór Pola ostrości (w D700 dźwignia ustawiona w pozycji środkowej), to użytkownik z 11 pól AF wybiera jedno, a aparat ostrzy pomagając sobie sąsiadującymi czujnikami (niedostępnymi dla użytkownika)... pytanie czy tak to działa? :D.
No właśnie tak sprawdzałem, że skacze po wszystkich możliwych polach (dla 51 pól i 3D). Dla nie 3D tego nie robi wcale. Ale generalnie jak miałby korpus wykrywać ruch poprzeczny? Wiadomo, że brane są pod uwagę informacje z sąsiednich czujników. A ograniczenie ilości jest tylko dla wygody użytkownika. I czasem zmienia się jakby zasięg działania. W D700 wybierając mniej niż 51 punktów AF w trybie dynamicznym, wychodząc z menu i wciskając przycisk 'info', można podglądać na LCD, które czujniki biorą udział w działaniu autofokusa.
Fraglesso
29-08-2013, 17:05
No właśnie tak sprawdzałem, że skacze po wszystkich możliwych polach (dla 51 pól i 3D). Dla nie 3D tego nie robi wcale. Ale generalnie jak miałby korpus wykrywać ruch poprzeczny? Wiadomo, że brane są pod uwagę informacje z sąsiednich czujników. A ograniczenie ilości jest tylko dla wygody użytkownika. I czasem zmienia się jakby zasięg działania. W D700 wybierając mniej niż 51 punktów AF w trybie dynamicznym, wychodząc z menu i wciskając przycisk 'info', można podglądać na LCD, które czujniki biorą udział w działaniu autofokusa.
Tyle tylko, że nie wiem czy nie pomieszałem nazw trybów, mamy generalnie do wyboru 3.
AUTO - aparat sam analizuje całą scenę i ostrzy. Na matówce widać wiele pól dla obiektów w jednej płaszczyźnie.
DYNAMICZNY - użytkownik ustala wybierakiem punkt, a aparat na podstawie wybranego pola i sąsiadujących analizuje ostrość - w wizjerze jest widać tylko jedno pole.
POJEDYNCZY - użytkownik ustala wybierakiem punkt, a aparat na podstawie tylko wybranego pola analizuje ostrość - w wizjerze jest widać tylko jedno pole.
więc chodzi mi, czy w trybie DYNAMICZNYM właśnie brane są nawet niewidoczne pola.
A wciśnij info to się przekonasz.
josephebeloki
29-08-2013, 17:58
@Fragleso => przy dynamicznych nic Ci nie przeskakuje.
On analizuje poszczególne sceny dla danego trybu i ustawia "inteligentnie ostrość" przed lub za obiektem.
I jak ja mam 11 pól to przechodzę miedzy 11 polami normalnie.
Mamy tam:
S => AF dalej ma 11 punktów
9 - gdy obiekt jest przewidywalny znamy ruch, dość wolny => AF dalej ma 11 punktów
21 - gdy obiekt jest nieprzewidywalny ,dość szybki ruch => AF dalej ma 11 punktów
39 - gdy obiekt jest szybki np, ptaki => AF dalej ma 11 punktów
w 3D kwadraciki jeżdżą :) Jakby co , to masz to w instrukcji opisane na 98 stronie.
Fraglesso
29-08-2013, 18:23
@Fragleso => przy dynamicznych nic Ci nie przeskakuje.
On analizuje poszczególne sceny dla danego trybu i ustawia "inteligentnie ostrość" przed lub za obiektem.
I jak ja mam 11 pól to przechodzę miedzy 11 polami normalnie.
Mamy tam:
S => AF dalej ma 11 punktów
9 - gdy obiekt jest przewidywalny znamy ruch, dość wolny => AF dalej ma 11 punktów
21 - gdy obiekt jest nieprzewidywalny ,dość szybki ruch => AF dalej ma 11 punktów
39 - gdy obiekt jest szybki np, ptaki => AF dalej ma 11 punktów
w 3D kwadraciki jeżdżą :) Jakby co , to masz to w instrukcji opisane na 98 stronie.
Kurde, to ja coś nie ogarniam tych trybów AF.
Czy ktoś kumaty może to możliwie dokładnie opisać, jak działają poszczególne tryby
Bo mamy do wyboru:
1. AF-C
a) AUTO
b) 3D
2. AF-S
a) AUTO
b) 9
c) 21
d) 39
e) 3D
3. AF-A - tu nie pamiętam co do wyboru, ale wiem, że aparat sam analizuje scenę i dla obiektów w ruchu przełącza na AF-C, dla scen statycznych AF-S
Chodzi mi głównie jak działa AS-S z dynamicznym wyborem pola ostrości, jak to działa i do czego się sprawdza najlepiej.
Ostatnio w D700 tak zauważyłem, że w trybie dynamicznego wyboru pola ostrości aparat lepiej trafia na weselu podczas tańców. Ale znów AF-C działa średnio :/ no i pożera baterię jak pożar suchy lasek :P
Połączenie dynamicznego trybu z AF-S ma chyba niewielki sens. Dynamiczny, czyli zmienny w czasie, czyli nie AF-S, który raz sobie ustawi i tyle.
3D oznacza, że przeskakuje nam punkt AF po wszystkich możliwych polach - teoretycznie do fotografii obiektów chaotycznie zmieniających położenie w przestrzeni. Różni się od zwykłego 39 tym, że próbuje dłużej utrzymywać nasz cel ostry, kiedy się przesunie, a nie ustawiać ostrość tylko w wybranym punkcie i jego okolicy. Zmienia się zwłaszcza zachowanie przy krawędziach kadru.
Nie wiem co to Auto - pewnie sam się przełącza między trybami - w instrukcji powinno być
Ilość punktów określa wielkość grupy, w obrębie której jest analizowany ruch obiektu. Jak obiekt wyjdzie z tego zakresu to może być znaleziony nowy cel.
Testowanie. Ustaw sobie ostrość na coś w mieszkaniu. Powiedzmy wazon, albo kontakt. Następnie przy AF-C ruszaj aparatem i patrz, kiedy w różnych przypadkach AF przeskoczy na coś innego.
Kurde, to ja coś nie ogarniam tych trybów AF.
Chyba pomyliłeś AF-S i AF-C
Podstawowa różnica między 9/21/39 a 3D jest taka, że w 3D do śledzenia używany jest też czujnik RGB pomiaru światła. Reaguje więc również na kolor i kształt śledzonego obiektu. W 9/21/39 brana jest pod uwagę tylko odległość, przełączenie pola nastąpi jeśli w wybranym polu nagle zmieni się odległość, a w sąsiednim jest podobna.
3D zawsze pokazuje pole, które dokonuje pomiaru. W trybie 9/21/39 nigdy nie wiadomo, które pole zmierzyło odległość (dopiero po zrobieniu zdjęcia).
Fraglesso
29-08-2013, 19:51
Chyba pomyliłeś AF-S i AF-C
Tak, masz racje :).
No OK. Tryby pracy AF są w przypadku D600 jakoś logicznie zgrupowane i kumam o co chodzi. Natomiast wyjaśnijcie mi proszę jak to jest w D700, bo zarowno dla trybu AF-S i AF-C można wybrać pole pojedyncze, dynamiczny wybor pola, albo AUTO. Wszystko jest logiczne poza zestawieniem AF-S i dynamiczny wybór pola AF. Ja myślałem, że przy takim ustawieniu przy jednorazowym ustawianiu ostrości aparat wspomaga się sąsiadującymi czujnikami. Jednak zajrzalem do instrukcji i wychodzi na to, że ustawienie wybieraka trybu między S, a dynamicznym podczas pracy auto focusa na AF-S nie ma znaczenia, i tak działa tylko jedno pole.
Czyli logicznym jest, że nie da się takiego zestawienia wybrać w D600, bo odbywa się to software'owo, a w D700 są natomiast dwie osobne dźwignie, ktore mozna dowolnie względem siebie przestawiać.
Poprawcie mnie jeśli źle mi się wydaje :)
Wiesz... Nie ze wszystkich możliwości jest obowiązek korzystania. :) Jak ktoś często przełącza między AF-C i AF-S, ale zawsze używa 3D, to czemu ma nie używać tego trybu w AF-S? Nie ma przeszkód. Działa równie dobrze jak punktowy a nie trzeba dźwigni przestawiać.
Rumor: Nikon preparing to announce new D5300 and D610 DSLR cameras
Read more on NikonRumors.com: http://nikonrumors.com/2013/08/29/rumor-nikon-preparing-to-announce-new-d5300-and-d610-dslr-cameras.aspx/#ixzz2dOV00XYt
Zapowiada sie następca z rozwiązanym problemem kurzowym :) Może wifi dołożą ?
josephebeloki
29-08-2013, 23:48
@Fraglesso jak tam po mokrym czyszczeniu? Sypie dalej tak samo czy coś się ogarnęło? :)
Dobra, kto sprzedaje teraz D600 ;)?
3 tygodnie - 500 klatek, kto chce?! :D
Narazie to ploty, spokojnie poczekajmy...
Fraglesso
30-08-2013, 09:46
@Fraglesso jak tam po mokrym czyszczeniu? Sypie dalej tak samo czy coś się ogarnęło? :)
Nie wiem, nie sprawdzalem, zrobilem 3 sluby i chrzest... pewnie cos sie nasypalo, ale jakos nie ciekawi mnie. Sprawdze moze wieczorem.
Jeśli to prawda, że Nikon szykuje D610, to naprawdę zwątpię w tę markę... W sumie jestem w stanie zrozumieć, że wiele osób nie kupuje D600 tylko z powodu kurzu/oleju i taki D610 pewnie przyciągnie spore klientów (a to dla firmy oczywiście dobrze). Natomiast dla osób, które już zakupiło ten model - taki ruch jest absolutnie nie do zaakceptowania. Ja poczuję się oszukany. Nigdy nie lubiłem, gdy malkontenci na różnych forach używali tego zwrotu, ale jeśli D610 trafi do sprzedaży w najbliższym czasie, tak właśnie to odbiorę. Mam nadzieję, że to tylko spekulacje.
I żeby było jasne - choć mój D600 ma problem kurzu, to nadal uważam, że jest to świetny sprzęt i jestem zadowolony z zakupu. Nie zmienia to jednak tego, że zachowanie Nikona odnośnie tej sytuacji nigdy nie było prawidłowe, a ewentualny D610 dla mnie byłby wręcz upokarzający.
Nie będzie D610 tylko D600s ;).
Przecież było pewne że to wcześniej czy później nastąpi. Wszyscy użytkownicy d600 w tym ja, mogą czuć się trochę zawiedzeni. Ale w zasadzie większość posiadaczy jest zadowolona. Jeśli wyjdzie rzeczywiście wersja bez wady jak ona by się nie nazywała to ciekawe jaka będzie jej cena.
Przecież było pewne że to wcześniej czy później nastąpi. Wszyscy użytkownicy d600 w tym ja, mogą czuć się trochę zawiedzeni. Ale w zasadzie większość posiadaczy jest zadowolona. Jeśli wyjdzie rzeczywiście wersja bez wady jak ona by się nie nazywała to ciekawe jaka będzie jej cena.
Tyle że moim zdaniem co innego powiedzieć "problem rozwiązany, numery seryjne powyżej ------ są 'wolne' od kurzu", a co innego wydać zupełnie nowy model, z nowym oznaczeniem. Wprowadzenie na rynek D610 automatycznie obniży wartość wszystkich D600. Taka prawda, rynek jest bezwzględny. Aparat mający zaledwie kilkanaście miesięcy stanie się w oczach rynku "byłą generacją". Choćby nawet był praktycznie taki sam pod najważniejszymi względami. Tyle z mojej strony w tym temacie.
Natomiast mam pytanie do osób, które oddały swoje sześćsetki do serwisu. Czy ten wymieniony Shutter Plate Unit załatwia sprawę? Jak wygląda sytuacja na tę chwilę? Opłaca się oddawać na gwarancję czy raczej nie? I z góry przepraszam wszystkich, że zadaję tak często pojawiające się w tym wątku pytanie (przynajmniej jest zgodne z jego tytułem).
Nikon oczywiście nie powie że nowy model jest wolny od wady bo tym samym przyznał by się do wypuszczenia wadliwego sprzętu na rynek. Niestety ceny używanych d600 spadną znacząco, ale mysle że cena "poprawionej'' sześćsetki bedzie wysoka.
Jeśli to prawda, że Nikon szykuje D610, to naprawdę zwątpię w tę markę... W sumie jestem w stanie zrozumieć, że wiele osób nie kupuje D600 tylko z powodu kurzu/oleju i taki D610 pewnie przyciągnie spore klientów (a to dla firmy oczywiście dobrze). Natomiast dla osób, które już zakupiło ten model - taki ruch jest absolutnie nie do zaakceptowania. Ja poczuję się oszukany. Nigdy nie lubiłem, gdy malkontenci na różnych forach używali tego zwrotu, ale jeśli D610 trafi do sprzedaży w najbliższym czasie, tak właśnie to odbiorę. Mam nadzieję, że to tylko spekulacje.
.....
A co mają powiedzieć właściciele D7000 jak wyszedł D7100. Zrobili podobny ruch wprowadzając poprawione body
wiedząc że stare ma kilka istotnych wad. Nie mają skrupułów. Niestety.
KevinB, czy znasz już specyfikację oraz datę premiery D610? IMHO tak szybko to on nie wejdzie i z całą pewnością nie będzie się różnić tylko "Shutter Plate Unit", nie popadajmy w paranoję.
A co mają powiedzieć właściciele D7000 jak wyszedł D7100. Zrobili podobny ruch wprowadzając poprawione body
wiedząc że stare ma kilka istotnych wad. Nie mają skrupułów. Niestety.To zupełnie inna sytuacja, model D7000 był juz stary i czas było na jego nowszą odmanę. I D7100 się mocno od D7000 różni.
Ja myślę, że plota o D610 to czarny PR. A jeśli nie, to działania nikona są bez sensu.
Jak to bez sensu. ..
Wreszcie zrobią coś, jak się należy (mam nadzieję).
I na to czekałem właśnie.
Do tych co kupili d600; widziały gały co brały.
Ja tam wiedziałem że następca będzie szybko i mój d90 nie przestał robić zdjęć:-)
Dla firmy robienie klientów (kupców D600) w bambuko nie powinno być na dłuższą metę opłacalne. I w nikonie to powinni wiedzieć. Powinni dac komunikat - od nr xxxxx modele nie będą nadmiernie kurzyc, zmieniono technologię, a dla nabywców wcześniejszych serii serwisowanie tej usterki jest zawsze gratis.
Za mało czasu minęło na to by firma dała nowszy model. Żaden aparat serii Dxxx nie miał tak szybko następcy. To zawsze było parę lat. Plota o D610 to zapewne pobożne zyczenie (młodego) fotografa potencjalnie chętnego na D600 albo czarny PR kogoś niechętnemu systemowi N. Zresztą mi to obojętne. Wchodzenie w dyskusje o plotkach jest dla mnie coraz mniej interesujące, za duży poziom abstrakcji, fantazjowanie itp. Z mojej strony koniec OT.
Dla firmy robienie klientów (kupców D600) w bambuko nie powinno być na dłuższą metę opłacalne. I w nikonie to powinni wiedzieć. Powinni dac komunikat - od nr xxxxx modele nie będą nadmiernie kurzyc, zmieniono technologię, a dla nabywców wcześniejszych serii serwisowanie tej usterki jest zawsze gratis.
Za mało czasu minęło na to by firma dała nowszy model. Żaden aparat serii Dxxx nie miał tak szybko następcy. To zawsze było parę lat. Plota o D610 to zapewne pobożne zyczenie (młodego) fotografa potencjalnie chętnego na D600 albo czarny PR kogoś niechętnemu systemowi N. Zresztą mi to obojętne. Wchodzenie w dyskusje o plotkach jest dla mnie coraz mniej interesujące, za duży poziom abstrakcji, fantazjowanie itp. Z mojej strony koniec OT.
Nie, serwisowanie tysięcy D600 wcale dla Nikona nie byłoby opłacalne, nawet kosztem złej opinii o jakości produkcji w Nikonie. I czuję, że z D610 to wcale nie plotka.
To zupełnie inna sytuacja, model D7000 był juz stary i czas było na jego nowszą odmanę. I D7100 się mocno od D7000 różni.
Ja myślę, że plota o D610 to czarny PR. A jeśli nie, to działania nikona są bez sensu.
Jacek, jaki stary? On był zepsuty. Zaraz pewnie odezwie sie kilku szczesliwych posiadaczy D7000 bez wady AF, ale to tylko wyjatek potwierdzajacy regule. Szkoda, ze wyrzucilem moje ostatnie zdjecia z pilki noznej. Praktycznie wszystkie z 70-200 albo BF albo "af-nie-wiadomo-gdzie". Mialem tez wrazenie, ze uklad AF ogolnie mial przesunieta oś. Naprawdę, tygodniowo robię masę zdjęć sportowych, praktycznie każdej dyscypliny. I nigdy nie miałem takich przygód z D300. I nie to, że D7000 był mniej dokładny, bo niższy model itd. On był po prostu zepsuty.
Pisalem tez już wcześniej, kazdy kto ma D7000 i D600 moze śmiało się nazwać betatesterem.
Jacek, jaki stary? On był zepsuty. Zaraz pewnie odezwie sie kilku szczesliwych posiadaczy D7000 bez wady AF, ale to tylko wyjatek potwierdzajacy regule. Szkoda, ze wyrzucilem moje ostatnie zdjecia z pilki noznej. Praktycznie wszystkie z 70-200 albo BF albo "af-nie-wiadomo-gdzie". Mialem tez wrazenie, ze uklad AF ogolnie mial przesunieta oś. Naprawdę, tygodniowo robię masę zdjęć sportowych, praktycznie każdej dyscypliny. I nigdy nie miałem takich przygód z D300. I nie to, że D7000 był mniej dokładny, bo niższy model itd. On był po prostu zepsuty.
Pisalem tez już wcześniej, kazdy kto ma D7000 i D600 moze śmiało się nazwać betatesterem.
Nie róbmy OT z D7000 w roli głównej, był produkowany wystarczająco długo, dłużej choćby od D80.
Dlaczego posiadacze D600 to betatesterzy?
irek6311
31-08-2013, 12:38
MstrG szkoda klawiatury na docxxx on jawnie spamuje (D600/D7000) ,
jakby tak było naprawdę to Nikon wstrzymałby produkcję tych body ,
mam oba body zero problemu z AF i ostatnio nawet sport fotografowałem dały oba radę .
paul klacska
31-08-2013, 13:31
To ja wam powiem teraz numer.
Wysłałem D600 do serwisu na czyszczenie matrycy . Niby prosta czynność ale nie dla serwisu nikon polska.
Aparat wrócił po 2 tygodniach , niby ok.
Żona dzwoni (jestem w delegacji) i mówi mi ,że wyświetlacz w wizjerze z prawej strony miga a po chwili staje się
ledwie widoczny, autofocus nie działa w ogóle. Na dodatek na górnym wyświetlaczu wywala co jakiś czas error.
Wygląda jakby uwalili elektronikę. Szlag mnie trafił.
Wróciłem i fakt moja połowa miała rację,sama ma d700.
Telefon do nikon polska a oni mi mówią bym przysłał jeszcze raz,powiem szczerze już się boję.
W poniedziałek pakuje sprzęt i śmigam autem do Berlina ,mam nadzieję że zrobią mi to co polski serwis popsuł.
MstrG szkoda klawiatury na docxxx on jawnie spamuje (D600/D7000) ,
jakby tak było naprawdę to Nikon wstrzymałby produkcję tych body ,
mam oba body zero problemu z AF i ostatnio nawet sport fotografowałem dały oba radę .
Jakoś dziwnym trafem krytykują mnie tylko użytkownicy D600 i D7000. Moze dlatego, ze nie chcą się przyznac, że Nikon wydymał ich bez mydła? Dlaczego boicie sie nazywac rzeczy po imieniu? Mialem D7000 i tak: matryca cudowna, ta z D300 przy niej wymieka, obudowa ujdzie, ale AF to porazka. Nie wiem dlaczego kupujecie zepsuty aparat? A no juz wiem. Bo nie stac Was na D800, nie ma D400, ale musicie wydac kase, bo macie taki kaprys. Wasza sprawa, ale ja nie dla mnie taka polityka Nikona.
Odpowiedz mi jeszcze na zadane wcześniej pytanie, dlaczego niby jestem betatesterem D600?
Ja Cię nigdzie nie krytykowałem, mam jednak prawo do innego zdania, szczególnie, że jestem użytkownikiem ww modelu i nie uważam się za wydymanego przez Nikona. Skąd wiesz na co mnie stać a na co nie?
Jesteś betatesterem V1?
irek6311
31-08-2013, 14:24
docxxx z pełną świadomością kupiłem D7000/D600 i przetestowałem przed zakupem ,
to że są na rynku trefne aparaty nie znaczy że wszystkie takie są !
uparcie kreujesz swoją wizję ale nie pokazujesz trefnych zdjęć więc wnioskuję że powielasz opinie innych ,
idąc twoją ścieżką trzeba by od D800 wzwyż od Nikon kupować aparaty ale nie wszyscy mają takie potrzeby ...
amator nie musi mieć super szybkiego AF a nawet te z D600 wystarczy i zawsze można przestrzelić więcej zdjęć będzie więcej poprawnych .
Nie sprzedawaj mi tu głodnych kawałków o tym, że niższe modele nie muszą mieć poprawnie działającego AF.
Nie sprzedawaj mi tu głodnych kawałków o tym, że niższe modele nie muszą mieć poprawnie działającego AF.
Zły pieniądz wypiera dobry pieniądz, może się nauczyli tego u konkurencji dla której autofocus jest istotnym elementem marketingowym, a nie inżynierskim
To ja wam powiem teraz numer.
Wysłałem D600 do serwisu na czyszczenie matrycy .[..]Wygląda jakby uwalili elektronikę. Szlag mnie trafił.
Dobrze, że wstrzymałem się z wysłaniem do nich mojej puszki. Było kilka uporczywych pyłków, które przedmuchałem gruszką i cieszę się czystą jak nowa powierzchnią matrycy.
:)
Nie wiem dlaczego kupujecie zepsuty aparat? A no juz wiem. Bo nie stac Was na D800, nie ma D400, ale musicie wydac kase, bo macie taki kaprys.
Na D800 mnie bylo stac i gdyby nie jebitne pliki ktore ta puszka wypluwa to bym kupil D800, kupilem jednak D600 i powiem Tobie, ze nie mam powodu do placzu a 90% problemow tutaj poruszonych jest z winy fotografujacego. Mam znajomego co to D800 kupil i juz trzeci raz wysylal do serwisu bo pluje olejem, ja mam kilka pylkow, nawet nie dmuchalem matrycy, sadze, ze czesciowo pomoze, tragedii jednak nie ma.
Tak jestem wkurzony o to, ze pyli, kupuje nowy sprzet zeby martwic sie zasyfiona matryca, ale jak dostaje do reki NEFy wyplute z tego aparatu to geba sie cieszy i zapominam o drobiazgach.
Odnośnie kurzu i ewentualnego liftingu do 610 czy 600s
Przez analogię - jak zareagowałby audiofil gdyby (dajmy na to za kwotę 7000,00 zł) nabył nowiutki sprzęt grający, który to po dwóch tygodniach działania po pogłośnieniu do jakiegoś tam poziomu głośności zaczynałby wydawać trzaski co 20 sekund... Trzeszczenia można się pozbyć wysyłając sprzęt do serwisu lub też używając dodatkowego oprogramowania przy odsłuchiwaniu. Ale co to? Po serwisowaniu, trzech tygodniach i 12 godzinach słuchania trzeszczenie znów się pojawiło więc wysyłamy sprzęt znowu do serwisu. I tak w kółko. Nie wiadomo czy i w ogóle to się skończy.
Zastanawiam się czy kupujący audiofil w takiej sytuacji miałby prawo do zareklamowania produktu jako np. niezgodnego z umową którą zawarł ze sprzedawcą?
D600 to model dla najbardziej wymagających użytkowników. Może jestem naiwny, ale MZ problem zabrudzeń matrycy (jeżeli jest na tyle poważny) tak czy inaczej musi zostać załatwiony w drodze serwisu wypuszczanych już dotychczas sztuk a nie wypuszczania nowego modelu puszki.
A próbował ktoś zażądać od serwisu usunięcia usterki polegającej na samoczynnym brudzeniu matrycy? Bo jeżeli dobrze rozumiem, to jest to usterka, a nie jakaś kwestia eksploatacji. Zatem jak z każdym sprzętem, wielokrotna bezskuteczna naprawa tej samej usterki może skutkować żądaniem wymiany sprzętu na nowy.
Ale nie czyszczenia matrycy, tylko właśnie usunięcia usterki. To są dwie różne rzeczy. Czyszczenie to taka czynność konserwacyjna tylko, która ma się nijak do zapisów w gwarancji, czy prawach konsumenta.
josephebeloki
31-08-2013, 23:31
Odnośnie kurzu i ewentualnego liftingu do 610 czy 600s
Przez analogię - jak zareagowałby audiofil gdyby (dajmy na to za kwotę 7000,00 zł) nabył nowiutki sprzęt grający, który to po dwóch tygodniach działania po pogłośnieniu do jakiegoś tam poziomu głośności zaczynałby wydawać trzaski co 20 sekund... Trzeszczenia można się pozbyć wysyłając sprzęt do serwisu lub też używając dodatkowego oprogramowania przy odsłuchiwaniu. Ale co to? Po serwisowaniu, trzech tygodniach i 12 godzinach słuchania trzeszczenie znów się pojawiło więc wysyłamy sprzęt znowu do serwisu. I tak w kółko. Nie wiadomo czy i w ogóle to się skończy.
Zastanawiam się czy kupujący audiofil w takiej sytuacji miałby prawo do zareklamowania produktu jako np. niezgodnego z umową którą zawarł ze sprzedawcą?
D600 to model dla najbardziej wymagających użytkowników. Może jestem naiwny, ale MZ problem zabrudzeń matrycy (jeżeli jest na tyle poważny) tak czy inaczej musi zostać załatwiony w drodze serwisu wypuszczanych już dotychczas sztuk a nie wypuszczania nowego modelu puszki.
Ostatnio rozmawiałem z zawodowym forografem od reporterki robiącym fotki D4. Mówił, że on 1 raz na miesiąc czyści sprzęt, tak czy siak... bo ktoś kto używa takiego sprzętu, kupuje go do konkretnego celu => no nikt za 6,5k nie kupuje sobie aparatu aby robić zdjęcia górom czy sarnom dla własnych przyjemności (chyba, że nie ma co robić z kasą). Bo jeśłi robi dla siebie to może kupić sprzęt za 3k i będzie miał taką samą jakość obrazka.... no chyba, że lubi mieć sprzęt dla LANSU :)
Ja mam D600... kształcę się , i mam konkretny cel... dlatego zainwestowałem w tą matrycę. Kurz mam, nie przeszkadza mi, dmuchłem gruchą coś tam zostało, jak będzie widać na fotkach wyślę do czyszczenia, no po 4,5k mi nie przeszkadza :)
A próbował ktoś zażądać od serwisu usunięcia usterki polegającej na samoczynnym brudzeniu matrycy? Bo jeżeli dobrze rozumiem, to jest to usterka, a nie jakaś kwestia eksploatacji. Zatem jak z każdym sprzętem, wielokrotna bezskuteczna naprawa tej samej usterki może skutkować żądaniem wymiany sprzętu na nowy.
Ale nie czyszczenia matrycy, tylko właśnie usunięcia usterki. To są dwie różne rzeczy. Czyszczenie to taka czynność konserwacyjna tylko, która ma się nijak do zapisów w gwarancji, czy prawach konsumenta.
o, o to mi dokładnie chodziło. Nie żebym był jakiś szczegółnie złośliwy, ale wszystko mogłoby się odbyć np na kwartał przed końcem gwarancji ;)
Jakoś jestem spokojny o to D600...
@josephebeloki
Ale dla fotografa ślubnego, czy robiącego reportaże z duża ilością zdjęć, lub przy zdjęciach sportowych to oznacza baaardzo częste czyszczenie. Po roku takiej zabawy, zakładając, że problem nie ustaje, może to być już deprymujące lekko. A co do tego, kto kupuje daną puszkę, to mylisz się. Nie ma zakazu by kupić sobie nawet D4 by fotografować pieska na spacerach. I nie ma potrzeby zarabiania na fotografii - pieniądze przecież można zarabiać w inny i dużo skuteczniejszy sposób. Tak samo jak kupując dobre auto, nie musisz być taksówkarzem lub zawodowym kierowcą. Podaruj sobie odrobinę luksusu na co dzień - chyba tak to leciało.
o, o to mi dokładnie chodziło. Nie żebym był jakiś szczególnie złośliwy, ale wszystko mogłoby się odbyć np na kwartał przed końcem gwarancji ;)
Jakoś jestem spokojny o to D600...
josephebeloki
01-09-2013, 00:37
@josephebeloki
Ale dla fotografa ślubnego, czy robiącego reportaże z duża ilością zdjęć, lub przy zdjęciach sportowych to oznacza baaardzo częste czyszczenie. Po roku takiej zabawy, zakładając, że problem nie ustaje, może to być już deprymujące lekko. A co do tego, kto kupuje daną puszkę, to mylisz się. Nie ma zakazu by kupić sobie nawet D4 by fotografować pieska na spacerach. I nie ma potrzeby zarabiania na fotografii - pieniądze przecież można zarabiać w inny i dużo skuteczniejszy sposób. Tak samo jak kupując dobre auto, nie musisz być taksówkarzem lub zawodowym kierowcą. Podaruj sobie odrobinę luksusu na co dzień - chyba tak to leciało.
... a pewnie, można sobie kupić F1 i jeździć do pracy, tylko czasem mogą być utrudnienia => na przykład jak amator kupuje swój pierwszy aparat lustrznkę D800 bez trybu zielonego za 10 tyś zł, chociaż mógłby sobie kupić D3100 za 1300zł i na lepsze by mu to wyszło :) Ale słyszał, że najlepszy jest D800, a że miał pieniądze to sobie kupił , przecież jak go kupi to będzie robił lepsze zdjęcia :)
Akurat pełnymi klatkami niemal zawsze zrobi lepsze zdjęcia, jak ma kasę na sprzęt. Brak trybu zielonego nie przeszkadza zupełnie, bo AUTO ISO plus tryb A w zasadzie rozwiązują wszelkie niemal problemy przy świetle zastanym. A nawet przy błyskowym. Wiedza bardzo niewielka potrzebna do tego, a zawsze może posiłkować się zmianą na tryb P, który już w ogóle będzie trudny do całkowitego wyprowadzenia w pole. Wystarczy czasem tylko pokręcić pokrętłem od przysłony jak coś nie wychodzi.
=> no nikt za 6,5k nie kupuje sobie aparatu aby robić zdjęcia górom czy sarnom dla własnych przyjemności (chyba, że nie ma co robić z kasą). Bo jeśłi robi dla siebie to może kupić sprzęt za 3k i będzie miał taką samą jakość obrazka.... no chyba, że lubi mieć sprzęt dla LANSU :)
Ja kupilem ten aparat i szkla pod pelna klate do robienia zdjec gorom i sarnom dla wlasnej przyjemnosci, zarobek z tego mam okazjonalny...
Na tyle swiadomie robie zdjecia, ze nie kupilem tego aparatu dla "LANSU" a efekty widze po pierwszych plenerach i zaden DX za 3k nie da mi takiego obrazka jak FX, choc tez mozna takim robic zdjecia.
Ktoś tam wcześniej pisał, że wypuszczenie poprawionego D600 to będzie palec pokazany jego nabywcom...
A co co roku robi Canon z serią xxxD ?? przecież oni co roku pokazują nowy model z numerem o 50 wyższym od poprzedniego i tak naprawdę jednym gadżetem więcej niż wcześniejszy model oraz coraz gorzej sprawującą się matrycą... I jakoś nikt nie narzeka, tylko wszyscy chwalą.
Ktoś tam wcześniej pisał, że wypuszczenie poprawionego D600 to będzie palec pokazany jego nabywcom...
A co co roku robi Canon z serią xxxD ?? przecież oni co roku pokazują nowy model z numerem o 50 wyższym od poprzedniego i tak naprawdę jednym gadżetem więcej niż wcześniejszy model oraz coraz gorzej sprawującą się matrycą... I jakoś nikt nie narzeka, tylko wszyscy chwalą.
Tyle że w przypadku Canona te poprzednie modele nie miały tak głośnej wady, jak brudząca się matryca D600. Nikon jeszcze nigdy nie wprowadził na rynek tak szybko kolejnej generacji jakiejkolwiek pełnej klatki, a sam D610 według plotek miałby być naprawionym D600 pod przykrywką. I w tym tkwiłby problem. Oczywiście wszystko to może okazać się nieprawdą i D610 nigdy nie ujrzy światła dziennego bądź rzeczywiście wprowadzi powiew świeżości, a nie tylko czystą matrycę. Z mojej (przysłowiowej) strony koniec OT.
Wystarczy, że Nikon "odblokuje" migawkę (czas 1/8000, błysk 1/250), zmieni moduł AF na Multi-CAM 3500 (51-pól), usunie "kurz" z matrycy i mamy D600s jak marzenie. Różnice będą na tyle duże żeby posiadacze D600 nie czuli się oszukani. A za takie D600s chętnie jeszcze Nikonowi dopłacę (pewnie nie tylko ja) :wink:
A to się nie nazywa D800?
cz4rnuch
01-09-2013, 10:30
A to się nie nazywa D800? Jeśli chodzi o bebechy(pomijając matrycę) to może i tak by to wyglądało, ale w sąsiednim wątku sporo osób wypowiadało się, że potrzebuje większego aparatu, o lepszej ergonomii i lepiej wykonanego, a tego D610 raczej im nie da bo to z założenia konstrukcja amatorska. Mam też pytanie. Czy do tej pory zdarzyło się by Nikon wypuścił następcę z danej serii z tą samą matrycą co u poprzednika? Nie chodzi mi o eSki po liftingu ale modele oznaczone wyższym numerem. Przynajmniej na razie nic nie słychać o nowych matrycach i jeśli do tej pory nic takiego się nie zdarzyło(mam na myśli następcę z tym samym sensorem) to moim zdaniem jest to argument za tym, że możemy liczyć co najwyżej na D600s i kilkoma odblokowanymi funkcjami i "niebrudzącą się" matrycą.
... a pewnie, można sobie kupić F1 i jeździć do pracy, tylko czasem mogą być utrudnienia => na przykład jak amator kupuje swój pierwszy aparat lustrznkę D800 bez trybu zielonego za 10 tyś zł, chociaż mógłby sobie kupić D3100 za 1300zł i na lepsze by mu to wyszło :) Ale słyszał, że najlepszy jest D800, a że miał pieniądze to sobie kupił , przecież jak go kupi to będzie robił lepsze zdjęcia :)
Ludzie kupują sprzęt dla przyjemności użytkowania, ostatnio znajomy pytał mnie co myślę o d800 (zrobił nim parę zdjęć i efekt mu się podobał) i pewnie go kupi - robi zdjęcia "dla przyjemności" i nie widać aby miał zamiar to zmieniać. Co do trybu zielonego to mój pierwszy aparat - lustrzanka zenit nie miał trybu zielonego, ogólnie rzecz biorąc nie miał żadnych trybów, nie demonizował bym "braku trybów" sprawa jest do ogarnięcia w 10 minut dla średnio rozgarniętego. Co do porównania D3100 do D800 to tak rzeczywiście będzie - to samo zdjęcie z D800 będzie "lepsze".
Tu nie chodzi o to, że w tych samych warunkach lepsze zdjęcie uzyskasz, bo tu może być różnie. Natomiast pełna klatka pozwala nie przejmować się aż tak warunkami, a w DX trzeba iść na o wiele więcej kompromisów. Stąd łatwiej się zdjęcia robi puszką FX. Lepsza dynamika, lepsza czułość, dłużej trzymane dobre kolory, a w portrecie mniejsza głębia - a w końcu portret (dzieci, rodzina) to bardzo częste zastosowanie i motywacja by sprzęt zakupić. Do tego w pomieszczeniach zdjęcia możliwe do wykonania bez lampy, nawet w całkiem trudnych warunkach. A to, że pokrętło trzeba przekrecić jedno lub drugie - to można opanować. D600 dla amatora i nawet początkującego - jak najbardziej! Jak kogoś stać to czemu nie.
Borat1979
01-09-2013, 11:08
Ostatnio rozmawiałem z zawodowym forografem od reporterki robiącym fotki D4. Mówił, że on 1 raz na miesiąc czyści sprzęt, tak czy siak... bo ktoś kto używa takiego sprzętu, kupuje go do konkretnego celu => no nikt za 6,5k nie kupuje sobie aparatu aby robić zdjęcia górom czy sarnom dla własnych przyjemności (chyba, że nie ma co robić z kasą). Bo jeśłi robi dla siebie to może kupić sprzęt za 3k i będzie miał taką samą jakość obrazka.... no chyba, że lubi mieć sprzęt dla LANSU :)
Jest mnóstwu osób fotografujących dla przyjemności, którzy kupują taki sprzęt. Po prostu lubią fotografować i ich na to stać. Kupiłem sobie D600 mimo, że jestem amatorem i nie muszę się lansować :)
Czy do tej pory zdarzyło się by Nikon wypuścił następcę z danej serii z tą samą matrycą co u poprzednika? Nie chodzi mi o eSki po liftingu ale modele oznaczone wyższym numerem. Przynajmniej na razie nic nie słychać o nowych matrycach i jeśli do tej pory nic takiego się nie zdarzyło(mam na myśli następcę z tym samym sensorem) to moim zdaniem jest to argument za tym, że możemy liczyć co najwyżej na D600s i kilkoma odblokowanymi funkcjami i "niebrudzącą się" matrycą.
Mogliby wstawić matrycę z D4. Ale tego raczej nie da się uzasadnić marketingowo (szerokiemu ogółowi)
Moze z aparatami bedzie tak jak z wersjami Windows: co druga jest dobra. Vista słaba, 7ka ok, 8 nie koniecznie dobra..
D7k problemy, d7100 ponoc bez wad, d600 problemy, to moze d610(d600s) bedzie miodzio..
A z drugiej strony jest teoria by kupować co drugi model, bo wtedy odczuje duza różnice. Miedzy d90 a d7100 jest przepaść, a pomiędzy d7k d7100 nie ma takiej dużej różnicy.. Moze miedzy d600 a d610(d600s) tez nie bedzie różnicy.. Nie bedzie kurzu, bez filtry AA, 1/8000 i tyle...
A co do sprzętu to fotograf służbowy na komunii mojej córki używał d70... Gosc ponoc żyje z robienia zdjec.
A ponadto amatorzy martwią sie o sprzęt, zawodowcy o pieniądze, a mistrzowie o światło.. :-) I bardzo identyfikuje sie z tym ostatnim zdaniem..
Moze z aparatami bedzie tak jak z wersjami Windows: co druga jest dobra. Vista słaba, 7ka ok, 8 nie koniecznie dobra..
D7k problemy, d7100 ponoc bez wad, d600 problemy, to moze d610(d600s) bedzie miodzio..
A z drugiej strony jest teoria by kupować co drugi model, bo wtedy odczuje duza różnice. Miedzy d90 a d7100 jest przepaść, a pomiędzy d7k d7100 nie ma takiej dużej różnicy.. Moze miedzy d600 a d610(d600s) tez nie bedzie różnicy.. Nie bedzie kurzu, bez filtry AA, 1/8000 i tyle...
A co do sprzętu to fotograf służbowy na komunii mojej córki używał d70... Gosc ponoc żyje z robienia zdjec.
A ponadto amatorzy martwią sie o sprzęt, zawodowcy o pieniądze, a mistrzowie o światło.. :-) I bardzo identyfikuje sie z tym ostatnim zdaniem..
Ja tam bardzo sobie chwalę zarówno Windows 8 jak i Nikon D600 i nie podzielam Twojej opinii.
Jak D7100 bez wad? Już któraś osoba ma zaolejoną matrycę.
irek6311
01-09-2013, 14:31
Ale nie czyszczenia matrycy, tylko właśnie usunięcia usterki. To są dwie różne rzeczy. Czyszczenie to taka czynność konserwacyjna tylko, która ma się nijak do zapisów w gwarancji, czy prawach konsumenta.Serwis ten pył traktuje jak kurz i nie jest to usterka aparatu ,
Nikon tę sprawę stosownym komunikatem wyjaśnił więc trudno żądać wymiany D600 na bez wad ...
kurz na matrycy gromadzi się w czasie eksploatacji i gruszką go trzeba usuwać samemu a nie słać do Serwisu ,
dla mnie ten problem mało istotny bo pyłu brak a plamy usuwałem w niezależnym serwisie płatnie ale od ręki zrobili .
Jak D7100 bez wad? Już któraś osoba ma zaolejoną matrycę.Na zaolejone matryce skarżyły sie też pojedynczy posiadacze D3, D3s, D4, D800 i prawie kazdego innego nikona.
Na zaolejone matryce skarżyły sie też pojedynczy posiadacze D3, D3s, D4, D800 i prawie kazdego innego nikona.
Oby to były pojedyncze egzemplarze. Na forum dpreview też ostatnio pojawił się podobny temat czy nawet dwa.
Chodzi mi tylko o to, że w D7100 jak widać po komentarzach (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3199216#post3199216) nie przeszkadzają plamki powyżej f/8, w D600 jest nie do przyjęcia kilka kropek w lewym górnym rogu powyżej f/16 z maksymalnym kontrastem ;)
A ponieważ z matrycy D600 da się dużo wyciągnąć (np. kontrastem), stąd tyle zaobserwowanego kurzu. :)
rzucam okiem na wątek i nie wierzę że nadal ludzie klasyfikują sprzęt na zasadzie - ma tryb zielony to dla amatorów, nie ma to dla pro. tak samo magnezowe body wyjątkowo się w kościele przydaje itp inne bzdury ;)
pewnie zaraz mnie większość wyśle do wariatkowa, ale u mnie d700 leży jako zapas a wołem roboczym jest d600 - zarówno na ślubach, komuniach w studiu, jak i w śniegu w górach. I dodam jeszcze że d600 w moim przypadku pokonał d800 i nadal bym ich nie zamienił
co do kurzu to raz dmuchałem ale i tak rzadko wychodzę ponad f8 więc mi on tam nie przeszkadza i chyba tylko na kilku zdjęciach musiałem z 10 razy stempla użyć
... no nikt za 6,5k nie kupuje sobie aparatu aby robić zdjęcia górom czy sarnom dla własnych przyjemności (chyba, że nie ma co robić z kasą). Bo jeśłi robi dla siebie to może kupić sprzęt za 3k i będzie miał taką samą jakość obrazka.... no chyba, że lubi mieć sprzęt dla LANSU :)
...
Nie zgadzam się z takim stwierdzeniem. Różnica w obrazie jaki generuje D600, a sprzętem do 3 tys pln jest widoczna gołym okiem.
Znam wielu ludzi, którzy wydają znacznie większe pieniądze aby tylko zaspokoić własne kaprysy i nie zarabiają pieniędzy na tych inwestycjach. Ewidentnie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Władca Pixeli
02-09-2013, 17:08
Ja tam bardzo sobie chwalę zarówno Windows 8 jak i Nikon D600 i nie podzielam Twojej opinii.
Co nie oznacza, że większość ma negatywną opinię o Windows 8. Dwie najważniejsze głowy w Microsoft już poleciały.
http://pclab.pl/news54580.html
Czekam na podobne kroki Nikonie :mrgreen:
Nie sądzę by D600 słabo się sprzedawał. Mimo zgłaszanych problemów jest jednak sporo nabywców, więc rynkowy sukces jakiś raczej tam odnosi. Wiele osób z kurzem sobie albo radzi, albo kupuje mimo tego, a sprzedawcy jak słyszę zapewniają, że problemu puszki nie mają. Serwis może i zżera trochę tych potencjalnych dochodów, ale z drugiej strony gromy lecą na niego, a nie tylko na firmę matkę, więc to także jest z punktu widzenia Nikona całkiem satysfakcjonujące (choć może nie powinna). Sama konstrukcja jest udana, jedynie jakaś przypadłość ją trapi. Wystarczy tę wyeliminować i już. Żadne "S", ani kolejne wersje nie powinny powstawać w obecnym czasie. Po prostu zrobić zmianę po cichu lub z kontrolowanym wyciekiem - na nikonrumors pewnego dnia pojawi się informacja, że już nikt wskazanej wady nie obserwuje i tyle.
Władca Pixeli
02-09-2013, 18:20
Nie sądzę by D600 słabo się sprzedawał.
To wie tylko Nikon. Niestety ogólna sytuacja Nikona w ostatnich kwartałach wygląda kiepsko i na pewno jednym z powodów jest kiepska jakość.
http://imageshack.us/a/img268/2/co6y.jpg
źródło (http://imageshack.us/a/img268/2/co6y.jpg)
http://nikonrumors.com/2013/08/09/nikons-stock-hit-hard.aspx/
irek6311
02-09-2013, 19:57
Władca Pixeli obstawiam kryzys finansowy i co tu ukrywać wysokie ceny produktów Nikon ...
kiepska jakość też nie służy sprzedaży ale czy 100% klientów jest świadomych tego że Nikon zeszedł z jakością dość mocno .
cz4rnuch
02-09-2013, 20:08
Myślę, że coś może być na rzeczy z tą słabą sprzedażą. Co prawda żadnymi poważnymi danymi nie dysponuję, ale wśród amazonowych best sellerów D600 znajduje się dopiero na 38 miejscu i wyprzedzają go nie tylko 6D ale i droższe d800 oraz D5MIII. W dodatku oznaczono go czerwoną strzałką. Nie wiem tylko czy to oznacza spadek na liście czy może spadek sprzedaży. Na nikon rumors było też ostatnio kilka newsów o sporych rabatach na m.in na D600, także "ponaprawczych". Choć te akcje promocyjne z tego co widzę mogą dotyczyć większej liczby lustrzanek, lamp i obiektywów.
Władca Pixeli
02-09-2013, 20:16
Władca Pixeli obstawiam kryzys finansowy i co tu ukrywać wysokie ceny produktów Nikon ...
kiepska jakość też nie służy sprzedaży ale czy 100% klientów jest świadomych tego że Nikon zeszedł z jakością dość mocno .
Najlepiej zwalić wszystkie problemy na kryzys finansowy i wszechobecność telefonów z aparatami. :mrgreen:
Zobacz w takim razie na notowania Fuji Film w ostatnim roku.
irek6311
02-09-2013, 20:28
Patrząc na ceny lustrzanek to od kliku lat tej samej klasy kosztują podobnie a często drożej ...
sprzęt Audio/Video potaniał przez te lata a oferuje dużo lepszą jakość i to jest główny motor sprzedaży ,
Nikon tak jak inni producenci nastawiają się na wysoki zysk a klient kalkuluje i zamiast lustrzanki kupi hybrydę czy aparat bezlusterkowy .
Jakość lustrzanek spada, takie czasy (niestety). Gorzej, że czołowych producentów w interesującym nas segmencie jest 2. O fajności tego co robi canon jest tu cały felieton: www.optyczne.pl/6125-nowo%C5%9B%C4%87-P%C3%B3%C5%82_%C5%BCartem__p%C3%B3%C5%82_serio__cz yli_subiektywny_przegl%C4%85d_rynku_foto.html (http://www.optyczne.pl/6125-nowo%C5%9B%C4%87-P%C3%B3%C5%82_%C5%BCartem__p%C3%B3%C5%82_serio__cz yli_subiektywny_przegl%C4%85d_rynku_foto.html)
Praktycznie brak konkurencji i niczego nie widac na horyzoncie. Przyszłością są aparaty z elektronicznym wyświetlaczem, ale tu nikon i canon niczego nie pokazuje. Sony pokazało 1 model - A3000. To w te stronę będzie wszystko szło, ale to jeszcze parę lat zanim będzie się to nadawało dla profi (szybkość AF opartego na detekcji kontrastu bądź opracowanie innych matryc).
Jak D7100 bez wad? Już któraś osoba ma zaolejoną matrycę.
To byłem/jestem ja :oops:
Ale nie mam zamiaru uzależniać się od serwisu i postanowiłem sam wyczyścić sobie matrycę z wielu olejowych plam.
Czy ten zestaw:
http://allegro.pl/zestaw-do-czyszcze...492515762.html
i takie postępowanie:
http://www.youtube.com/watch?v=ck7MFKpkEHE
będzie bezpieczne dla mojego aparatu?
Jakość lustrzanek spada, takie czasy (niestety). Gorzej, że czołowych producentów w interesującym nas segmencie jest 2. O fajności tego co robi canon jest tu cały felieton: www.optyczne.pl/6125-nowo%C5%9B%C4%87-P%C3%B3%C5%82_%C5%BCartem__p%C3%B3%C5%82_serio__cz yli_subiektywny_przegl%C4%85d_rynku_foto.html
Praktycznie brak konkurencji i niczego nie widac na horyzoncie.
Patrząc na to co się dzieje nie sposób się nie zgodzić...niestety.
Co do felietonu to poczekajmy - pewnie niedługo będzie o Nikonie i dopiero się zacznie ;) U "Nas" jest chyba jeszcze "ciekawiej"...
D800 AF, D600 olej, SB900 przegrzewanie itd. itp
W przypadku 800ki z tego co czytałem podobno sobie poradzili ale błagam - taka wpadka (jak inne zresztą nie miały prawa się nigdy pojawić)
Problem D600 zostanie rozwiązany przy pomocy D610 :) Tak zakładam bo z sabinką zrobili to samo - wypuścili SB910 :P
Nikon co prawda wstrzelił się trochę lepiej ze szkłami vs to co opisali na optycznych o Canonie (udany optycznie 28 1,8 - ale STRASZNIE plastikowy... 50ki nie są złe, wyszła naprawdę fajna 85 1,8G) ale ceny też małe nie są.
Tu akurat świetnie w całej sytuacji znajduje się Sigma, za którą trzymam kciuki! (czekam na 24-70 f2,0 OS - może być nawet bez OSa ;))
Najlepiej zwalić wszystkie problemy na kryzys finansowy i wszechobecność telefonów z aparatami. :mrgreen:
Kryzys kryzysem ale obecność aparatów w telefonach ma spory wpływ na cały rynek fotograficzny i z tego co czytałem tu i tam to spory.
Nie dotyczy on oczywiście tylko Nikona ale całej branży. Nie ma co ukrywać, że jakość zdjęć z "komórki" jest lepsza z roku na rok.
Dużą konkurencją dla DSLRów stał się też rynek bezlusterkowców i tu akurat Nikon zaliczył sporą wpadkę Vs Olek, Sony czy wspomniany wcześniej Fuji.
Borat1979
02-09-2013, 22:00
D.... tam a nie kryzys. Poza tym D600 jest znacznie tańszy niż pełno klatkowe aparaty konkurencji a mimo to 6D wcale nie sprzedaje się gorzeje a wręcz przeciwnie.
Kryzys kryzysem ale obecność aparatów w telefonach ma spory wpływ na cały rynek fotograficzny i z tego co czytałem tu i tam to spory.
Nie dotyczy on oczywiście tylko Nikona ale całej branży. Nie ma co ukrywać, że jakość zdjęć z "komórki" jest lepsza z roku na rok.
Sory ale porównanie do komórki jest kompletnie bez sensu. D600 nie kupuje ktoś komu wystarcza klepanie zdjęć telefonem.
Dupa tam a nie kryzys. Poza tym D600 jest znacznie tańszy niż pełno klatkowe aparaty konkurencji a mimo to 6D wcale nie sprzedaje się gorzeje a wręcz przeciwnie.
A dlaczego - bo 6D nie zaliczył tylu wpadek co D600.
Sory ale porównanie do komórki jest kompletnie bez sensu. D600 nie kupuje ktoś komu wystarcza klepanie zdjęć telefonem.
Nie to miałem na myśli. Faktycznie może trochę OT ale odniosłem się do tematu spadku przychodów itd.
I wcale do końca nie jest bez sensu. Kiedyś siedziałem na jednym szkoleniu (telefony) Stare czasy...nieważne. Handlowiec zadał jedno fajne pytanie, które świetnie pasuje do całej sytuacji.
"jaki jest najlepszy aparat na świecie?" - Canon, Nikon, Pentax itd, itp. "Jasne, wszystkie świetne itd. Ilu z Państwa zabrało swój sprzęt?" - dwie, może trzy osoby podnoszą rękę. I tu gość "a ja bym powiedział, że najlepszy aparat to taki, który masz przy sobie" :)
Wielu ludziom "wystarcza klepanie zdjęć telefonem" a dzięki takim patentom jak Sony QX10 oraz QX100
będą one coraz lepsze i to znacznie przełoży się na pozycje producentów sprzętu i cały rynek.
Nie mówię, że to dobrze ale tak będzie....
irek6311
02-09-2013, 22:34
Borat1979 Cena D600 jest ~ 1tyś zł zawyżona vs koszty produkcji ale to pryszcz ;)
Canon 6D też zawyżona cena a to że się lepiej sprzedaje to mit jednocyfrowych body tej marki ,
telefon masz zawsze ze sobą a lustrzankę czy kompakt nie to zrozumiałe że część kupi telefon z dobrym aparatem foto
sam mam Nokie N8 i zastępuje kompakta bezproblemowo a nawet lustrzankę jakby tylko wydruki w automacie robić ;)
Patrząc na to co się dzieje nie sposób się nie zgodzić...niestety.
Co do felietonu to poczekajmy - pewnie niedługo będzie o Nikonie i dopiero się zacznie ;) U "Nas" jest chyba jeszcze "ciekawiej"...Tak. Sam bym mógł napisać felieton o tym co mi sie nie podoba w nikonie, ale podobnie jak i u Canona byłoby bardziej o szklarni, niż o body.
Oba systemy dają ciała, pełnoklatkowca oferuje jedynie jeszcze Sony (pomijam milczeniem Leikę), Pentax nie wchodzi do gry w temacie FF, zreszta firma nie ma kasy na bardzo rozbudowany system, Olympus wyszedł zupełnie z małego obrazka. Z nikąd nie ma ratunku ;)
Z drugiej strony - zalezy co kto fotografuje, bo realizujący niektóre tematy mają cudnie z tym co już jest. Mi do szczęścia bardzo niewiele brakuje - tzn portretówek, najlepiej 135/2.
Jacek - to chyba nie jest źle. Na ratunek może Ci przyjść Sigma czego bardzo Ci życzę :)
Borat1979
03-09-2013, 11:09
A dlaczego - bo 6D nie zaliczył tylu wpadek co D600.
Właśnie dlatego kryzys nie ma tu nic do rzeczy :)
telefon masz zawsze ze sobą a lustrzankę czy kompakt nie to zrozumiałe że część kupi telefon z dobrym aparatem foto
sam mam Nokie N8 i zastępuje kompakta bezproblemowo a nawet lustrzankę jakby tylko wydruki w automacie robić ;)
Jak ktoś decyduje się na zakup D600 to raczej nie jest to wybór telefon vs lustrzanka. Najwyżej telefon z dobrym aparatem będzie uzupełnieniem w sytuacji gdzie nie zabieramy lub akurat nie potrzebujemy lustrzanki.
Borat1979 Cena D600 jest ~ 1tyś zł zawyżona vs koszty produkcji ale to pryszcz ;)
A skąd wiesz jakie są koszty produkcji takiego body twierdząc, że akurat cena jest o ~ 1tyś zł zawyżona? :)
Czy Wy czytacie swoje posty? Ludzie, nie ma już ciekawszych tematów niż dywagacja komórka vs lustrzanka?
Istnieją ciekawsze tematy, ale przy tytule (oficjalnie) (i o kurzu) trudno już cokolwiek ciekawego powiedzieć.
Wątek jest do zamknięcia, przy pięciu tysiącach postów jest absolutnie nieprzydatny.
Proponowałbym założyć nowy wątek o D600 i nie wpisywać tam "informacji" o liczbie wyzwoleń migawki, liczbie widocznych zanieczyszczeń i wielkości przysłony, powyżej której user nie schodzi.
Borat1979
03-09-2013, 12:05
Proponowałbym założyć nowy wątek o D600 i nie wpisywać tam "informacji" o liczbie wyzwoleń migawki, liczbie widocznych zanieczyszczeń i wielkości przysłony, powyżej której user nie schodzi.
Taki wątek od dawna istnieje
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219009&page=162
KoralMustangKlub
05-09-2013, 14:09
rzeczywiscie 538stron to za duzo jak dla mnie,tym bardziej ze czytam tez o D800 (520str)..
mam pytanie,wiecie co jzu powoduje kurz z lewej strony matrycy? to jaksi wycierajacy sei mechanizm ktory predzej czy pozniej sie dotrze i przestanei brudzic ?
i czy w ostatnich seriach tez problem wystepuje czy poprawili?
no i jak AF w D600 radzi sobei w slabych warunkach oswietleniowych -z kurzem i bez kurzu ?
Ile razy jeszcze zadasz to pytanie.
Kup to się przekonasz.
josephebeloki
06-09-2013, 12:33
Ile razy jeszcze zadasz to pytanie.
Kup to się przekonasz.
Nie no, pytać trzeba bo Ważne, abyśmy podawali w miarę informację czy kurzojad wymięka czy silny jest przez cały czas do kurzenia :)
Już to chyba pisałem. Mnie to wygląda jakby którąś okładzina mechata w środku komory się jakby strzępiła, coś z niej leciało, lub była zakurzona na starcie. A to wróży bardzo długi czas z powracającymi pyłkami na matrycy. Nie to, żebym demonizował - to w końcu duperelka - można wydmuchać, przeczyścić. Coś jak czyszczenie okularów - ot kolejny nawyk z którym się po prostu żyje. :D
fotomarek_k
07-09-2013, 01:38
Już to chyba pisałem. Mnie to wygląda jakby którąś okładzina mechata w środku komory się jakby strzępiła, coś z niej leciało, lub była zakurzona na starcie. A to wróży bardzo długi czas z powracającymi pyłkami na matrycy. Nie to, żebym demonizował - to w końcu duperelka - można wydmuchać, przeczyścić. Coś jak czyszczenie okularów - ot kolejny nawyk z którym się po prostu żyje. :D
Drobiazg- za 6 tys. :-)
KoralMustangKlub
07-09-2013, 19:52
RAF7705 ,kto pyta nie błądzi,a nikt mi nie odpisał czy nowe serie tego body tez maja ten problem czy ustapił..
to w końcu duperelka - można wydmuchać, przeczyścić. Coś jak czyszczenie okularów - ot kolejny nawyk z którym się po prostu żyje.
zamówiłem i bede musial pewnie z tym żyć, jednak przed zakupem usiłowalem sie dowiedziec czy wyszly juz poprawione serie, jesli tak to dzwonilbym po sklepach i spisywal nr seryjne i zamówil te z serii ktora tego problemu nie zanotowala.. wychdozi na to ze taka seria nei istnieje wiec zamówilem po prostu w najblizszym mi sklepie, mial byc to fotojoker ale zabraklo w magazynie ,wiec wybor padł na Sferis,ktory jest w Bełchatowie.. i oczywiście łudze sie ze trafi mi sie bdb egzemplarz z celnym af i bez kurzu ;)
Haha, bez kurzu? Z Bełchatowa?! :D
KoralMustangKlub
07-09-2013, 20:20
zamówilem do Bełchatowado Sferis,a gdzie maja magazyn nie wiem.. jesli zadna seria nie4 jest poprawiona to przeciez bez różnicy gdzie zamówie?
Nic się nie martw, każdy ma równe szanse na swoją porcję kurzu! No chyba, że akurat ciepłownia Bełchatów pracuje pełną parą, a opakowanie i dekielek są średnio szczelne. ;)
Były zdjęcia nawet nie wiem czy nie w tym wątku. Powodem kurzy jest ocierające lustro o komorę. Wyciera w ten sposób powłokę i syfi matrycę. Ot takie lekkie niespasowanie ;)
tu też takie info: http://petapixel.com/2012/11/22/theory-nikon-d600-sensor-spots-caused-by-scratched-shutter-curtain/
Choć i jest takie info: http://www.optyczne.pl/5317-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_D600_-_problem_z_kurzem_na_matrycy.html
Tomek
Stawiam na migawkę. Lustro nanosiłoby kurz na całą powierzchnię matrycy, bo jest bardziej oddalone. Migawka jest znacznie bliżej i dlatego obserwuje się dużo małych pyłków w tym rogu matrycy.
KoralMustangKlub
07-09-2013, 21:04
tak,tylko to sa informacje z 2012roku, ja dociekam czy sa nowsze poprawione serie .. nie ma takiego info wiec zamówiłem nie pytajac o nr serii, ale gdzies wyczytalem ze lepiej wlasnei brac te z nowszej.. tylko czy ktos to moze potwierdzic,znaczy czy ktos z Was posiada D600 ktorego nie dotyczy ten problem ?
Nie ma takiej informacji bo Nikon napewno takiej informacji oficjalnie nie poda nawet gdyby taka seria się pojawiła, ja mam D600 z serii 607... i kurz jest, kurz jednak da się usunąć, sklep w którym kupiłem oferuje taką usługę gratis dla sprzętu u nich zakupionego więc ten problem nie boli mnie tak mocno jak AF tego aparatu i podejscie do tego typu problemów serwisu Nikona, dlatego radzę ci dokładnie sprawdzić skuteczność tego układu na wszystkich punktach AF, chociaż jak już swoje napstrykasz to pewni kasy ci nie zwrócą a serwis Nikon raczej napeno nie pomoże. Ty sprzedałeś D700 i czekasz na D600 a ja powoli dochodze do wniosku, że lepiej chyba zrezygnować z pewnych zalet D600 i postawić na niezawodność AF w D700 dlatego też coraz bardziej myślę o sprzedaży D600, zastanawiam się czy nie spróbować jeszcze tylko odwiedzić serwisu Nikon w Niemczech, kilka osób sobie chwaliło.
Myślę, że celność AF z D700 może ci kiedyś uratować życie! Onanizuj się dalej. Heheeee....
Myśle że celność AF pozwoli wkońcu robić zdjęcia tak jak kiedyś pozwalało choćby D80 a nie nieustanne serwisowanie i kolejne tygodnie bez aparatu.
KoralMustangKlub
08-09-2013, 09:25
zastanawiam się czy nie spróbować jeszcze tylko odwiedzić serwisu Nikon w Niemczech, kilka osób sobie chwaliło.
tez tak zrobie w razie koniecznosci, u nas nie widzi mi sie czekac 5-6tyg
kurczeblade
09-09-2013, 13:42
Myślę, że celność AF z D700 może ci kiedyś uratować życie! Onanizuj się dalej. Heheeee....
hehe dobre ! :D
To w końcu co jest ważniejsze (tzn na co bardziej warto narzekać i studiować): kurz czy AF?
Ja dodam, żeby temat rozwinąć, duże problemy z ekspozycją przy pomiarze punktowym i zdjęciach pod światło :)
josephebeloki
09-09-2013, 14:58
To w końcu co jest ważniejsze (tzn na co bardziej warto narzekać i studiować): kurz czy AF?
Ja dodam, żeby temat rozwinąć, duże problemy z ekspozycją przy pomiarze punktowym i zdjęciach pod światło :)
Najważniejsze jest to, aby nie wydziwiać tylko robić zdjęcia :)
Onanizm, wydziwianie?? Jeżeli ktoś kupuje sprzęt, tymbardziej sprzęt za 6k zł, i okazuje się że np. połowa wszystkich zdjęć jest totalnie nietrafiona z ostrością, to chyba normalnym i zdrowym podejściem jest próba przetestowania takiego aparatu w każdy możliwy sposób (różne obiektywy, tryby AF, pola AF itd) w celu zdiagnozowania przyczyny problemu. Chyba że się mylę, powinienem dać sobie spokój i cieszyć się robieniem zdjęć , szklanka jest do połowy pełna - wkońcu 50% to nie 100%, czyli co drugie zdjęcie mam trafione... huraaaa:)
kurczeblade
09-09-2013, 19:22
Jeżeli ktoś kupuje sprzęt, tymbardziej sprzęt za 6k zł, i okazuje się że np. połowa wszystkich zdjęć jest totalnie nietrafiona z ostrością
Mam na to proste rozwiązanie, najlepiej wtedy nie obwiniać sprzętu, tylko zastanowić się nad sobą, swoimi umiejętnościami. A jeżeli dalej tak będzie, to może zmienić branże na spawalniczą - o przepraszam, w spawaniu też się liczy technika i doświadczenie, a często tak jest że ktoś pospawa coś "zygzakiem" w konsekwencji coś się rozwali i oczywiście to wina maszyny przecież :D
Żeby nie być gołosłowny
Sigma 85 1.4 - pierwszy egzemplarz który miałem w domu przez chyba 2 dni, kilka z mniej więcej 20-30% nietrafionych zdjęć niezalężnie od użytego punktu AF:
1. http://img33.imageshack.us/img33/5342/tgqx.jpg
2. http://img855.imageshack.us/img855/3387/bwk1.jpg
3. http://img706.imageshack.us/img706/9521/mp0z.jpg
Sigma 85 1.4 drugi egzemplarz, kilka z próbnych fotek testowych pod sklepem, ta Sigma całkowicie nie trafiała na bocznych i górnych punktach
AF mojego D600 z dalszych odległości, na centralnym większośc w punkt choć tylko większość
( ta Sigma sprawdzana była na prywatnym D700 jednego ze sprzeadawców i tu za każdym razem w idealnie punkt): Kilka zdjęć z mojego D600:
4. http://img855.imageshack.us/img855/2364/nrl5.jpg punkt AF na twarz dziewczyny w zielonych spodniach
5. http://img534.imageshack.us/img534/7824/4hge.jpg punkt AF na twarz dziewczyny w zielonych spodniach
6. http://img405.imageshack.us/img405/6057/0prg.jpg Punkt AF na litere "W" w pierwszym od lewej napisie WIBRA, punkt górny który z tym obiektywem nie trafiał wogóle
7. http://img689.imageshack.us/img689/7967/npum.jpg punkt AF na litere "W" w pierwszym od lewej napisie WIBRA, zdjecie trafione na centralnym punkcie
8. http://img571.imageshack.us/img571/2338/lrqb.jpg AF na litery "Op" napisu Opticiens
10. http://img708.imageshack.us/img708/2002/t97h.jpg AF na litery "Op" napisu Opticiens
11. http://img163.imageshack.us/img163/8192/1rbz.jpg F na litery "Op" napisu Opticiens
Nikkor 85 1.4D - 15 próbnych zdjęć w sklepie z czego 10 nietrafionych i to wszytskie na centralnym AF:
12. http://img196.imageshack.us/img196/6474/b3l1.jpg AF na twarz dziewczyny
13. http://img534.imageshack.us/img534/5571/esx8.jpg AF na twarz dziewczyny
14. http://img33.imageshack.us/img33/7250/fihb.jpg AF na literze K napisu NIKON
15. http://img138.imageshack.us/img138/5600/lakt.jpg AF na żółte kółko w drugim napisie camera.nl
Nikkor 85 1.4G w sklepie:
16. http://img199.imageshack.us/img199/3029/bmxu.jpg AF na cene 649
Nikkor 50 1.4G - ten nigdy nie trafia na dolnych punktach AF mojego D600, skrajne loteria, centralny dośc pewny:
17. http://img856.imageshack.us/img856/1639/n8l4.jpg centralny trafił
18. http://img27.imageshack.us/img27/3951/rfjk.jpg boczny już nie
19. http://img94.imageshack.us/img94/5088/5zhs.jpg - Af na twarz
Odpowiedz mi kolego kurczeblade gdzie tu widzisz mój błąd, chyba nie sądzisz że w trakcie wykonywania zdjęć w czasie 1/2000s przemieszczam się za każdym razemo o 1m do przodu?? Masz tu 5 obiektywów próbowanych na moim D600 i za każym razem ten sam problem. Wcześniej używałęm D80 z tym samym obiektywem 50 1.4G i takich problemów przez 2 lata użytkowania nie zaobserwowałem, dziwne, widocznie ten D600 wymaga jakiś nieprawdopodobnych umiejętności
Fraglesso
09-09-2013, 20:38
Żeby nie być gołosłowny
Sigma 85 1.4 - pierwszy egzemplarz który miałem w domu przez chyba 2 dni, kilka z mniej więcej 20-30% nietrafionych zdjęć niezalężnie od użytego punktu AF:
1. http://img33.imageshack.us/img33/5342/tgqx.jpg
2. http://img855.imageshack.us/img855/3387/bwk1.jpg
3. http://img706.imageshack.us/img706/9521/mp0z.jpg
Sigma 85 1.4 drugi egzemplarz, kilka z próbnych fotek testowych pod sklepem, ta Sigma całkowicie nie trafiała na bocznych i górnych punktach
AF mojego D600 z dalszych odległości, na centralnym większośc w punkt choć tylko większość
( ta Sigma sprawdzana była na prywatnym D700 jednego ze sprzeadawców i tu za każdym razem w idealnie punkt): Kilka zdjęć z mojego D600:
4. http://img855.imageshack.us/img855/2364/nrl5.jpg punkt AF na twarz dziewczyny w zielonych spodniach
5. http://img534.imageshack.us/img534/7824/4hge.jpg punkt AF na twarz dziewczyny w zielonych spodniach
6. http://img405.imageshack.us/img405/6057/0prg.jpg Punkt AF na litere "W" w pierwszym od lewej napisie WIBRA, punkt górny który z tym obiektywem nie trafiał wogóle
7. http://img689.imageshack.us/img689/7967/npum.jpg punkt AF na litere "W" w pierwszym od lewej napisie WIBRA, zdjecie trafione na centralnym punkcie
8. http://img571.imageshack.us/img571/2338/lrqb.jpg AF na litery "Op" napisu Opticiens
10. http://img708.imageshack.us/img708/2002/t97h.jpg AF na litery "Op" napisu Opticiens
11. http://img163.imageshack.us/img163/8192/1rbz.jpg F na litery "Op" napisu Opticiens
Nikkor 85 1.4D - 15 próbnych zdjęć w sklepie z czego 10 nietrafionych i to wszytskie na centralnym AF:
12. http://img196.imageshack.us/img196/6474/b3l1.jpg AF na twarz dziewczyny
13. http://img534.imageshack.us/img534/5571/esx8.jpg AF na twarz dziewczyny
14. http://img33.imageshack.us/img33/7250/fihb.jpg AF na literze K napisu NIKON
15. http://img138.imageshack.us/img138/5600/lakt.jpg AF na żółte kółko w drugim napisie camera.nl
Nikkor 85 1.4G w sklepie:
16. http://img199.imageshack.us/img199/3029/bmxu.jpg AF na cene 649
Nikkor 50 1.4G - ten nigdy nie trafia na dolnych punktach AF mojego D600, skrajne loteria, centralny dośc pewny:
17. http://img856.imageshack.us/img856/1639/n8l4.jpg centralny trafił
18. http://img27.imageshack.us/img27/3951/rfjk.jpg boczny już nie
19. http://img94.imageshack.us/img94/5088/5zhs.jpg - Af na twarz
Odpowiedz mi kolego kurczeblade gdzie tu widzisz mój błąd, chyba nie sądzisz że w trakcie wykonywania zdjęć w czasie 1/2000s przemieszczam się za każdym razemo o 1m do przodu?? Masz tu 5 obiektywów próbowanych na moim D600 i za każym razem ten sam problem. Wcześniej używałęm D80 z tym samym obiektywem 50 1.4G i takich problemów przez 2 lata użytkowania nie zaobserwowałem, dziwne, widocznie ten D600 wymaga jakiś nieprawdopodobnych umiejętności
Rada tylko jedna, oddaj do serwisu, a jak nie, to mogę się z Toba zamienic na D700 (: Ja mam pięć szkieł (wymienione w stopce, poza cosiną). Mialem na wszystkich szklach mega BF, co uswiadomil mi nasz forumowy kolega Prz3mo. Po wizycie w serwisie (aparat był 17 dni) wszystko zaczeło działać. Także jak chcesz, to zapraszam na PW. :)
Problem w tym, że aparat właśnie wrócił z serwisu holenderskiego z adnotacją, że został sprawdzony na kilku obiektywach i nie stwierdzono problemów AF. Wysłałem razem z kartą z między innymi zalinkowanymi tutaj zdjęciami, niestety śmiem twierdzić że nikt nawet na nie nie rzucił okiem, na liczniku aparatu przybyło tylko 9 klatek więc łatwo się domyśleć jak dokładnie w rzeczywistości sprawdzili AF tego aparatu, matrycy nie wyczyścili o co prosiłem, natomiast jest notka o aktualizacji softu choć soft wciąż mam stary więc jego też nie zaktualizowano. Ogólnie porażka, nie uśmiecha mi się wysyłanie drugi raz do tego samego serwisu bo to tylko strata czasu, za kilka dni wracam do kraju na 2 tygodnie i myśle o odwiedzeniu serwisu Polskiego lub Niemieckiego, choć troche daleko mam ze śląska a wysyłka nie bardzo wchodzi w gre bo wątpie by zdążyli odesłać w 2 tygodnie. Pomyśle o twojej propozycji :) Dzięki za rzucenie okiem i twoją opinie na ten temat a nie posty typu "naucz się robić zdjęcia".
Archibald6803
09-09-2013, 21:42
..........Odpowiedz mi kolego kurczeblade gdzie tu widzisz mój błąd,...............
hehehe .... myślę , wobec przedstawionych powyżej argumentów , że kolega >>kurczeblade<< Ci nie odpowie ...... wydaje się to być zbyt trudne ponieważ zaburza światopogląd i dezaktualizuje komunały typu "zostań spawaczem" jak nie umiesz focić .....
josephebeloki
09-09-2013, 23:00
Faktycznie jest BF na każdej fotce, rozjechany masz AF i to wszystko. Ślij do serwisu i nie czekaj ... bo kolejne testy to tylko strata czasu.
Też nie trafiony. Jest trochę za.
grissley
10-09-2013, 12:05
Ciekawe, czy nabywcom F4 Nikon zwracał kasę za niezgodność towaru z umową. W końcu jego AF to wyjątkowy szajs, a korpus kosztował w przeliczeniu ździebko więcej, niż 6 tysi... ;)
fader_audio
10-09-2013, 14:38
maszyny też mają prawo sie psuć lub mieć problem w np programie, tak samo aparaty, to jest masówka więc ma prawo się psuć. Też niedawno kupiłem lodówkę, która ma byc bardz ocicha, a mnie doprowadza ona do szału, serwis i sprzedawca twierdzą że jest ok, ja twierdze że jest za głośna. Więc tu kolegę rozumiem. krótko płacę wymagam i tyle
Mam na to proste rozwiązanie, najlepiej wtedy nie obwiniać sprzętu, tylko zastanowić się nad sobą, swoimi umiejętnościami. A jeżeli dalej tak będzie, to może zmienić branże na spawalniczą - o przepraszam, w spawaniu też się liczy technika i doświadczenie, a często tak jest że ktoś pospawa coś "zygzakiem" w konsekwencji coś się rozwali i oczywiście to wina maszyny przecież :D
TomaSzSz
10-09-2013, 18:52
Mój D600 ma 20k przebiegu, dwie wizyty w serwisie, dalej kurzy.
Aparat dzisiaj wysłany do sewisu, dziękuje za wasze opinie. W sklepie jeszcze raz przestrzelony wspólnie z jednym ze sprzedawców i zarazem fotografem z 30 letnim doświadczeniem (facet wydaje się widzieć chyba wszytko o fotografii i sprzęcie Nikona) z moim 50 1.4 oraz sklepowymi 50 1.4 i dwoma 85 1.8, czyli 4 obiektywy i wspólny wniosek: na centralnym BF ( ciężko czasem stwierdzić bez odniesienia ale porównując do ostrzenia przez Live View to zawsze jednak mniej ostro niż na Live View) a na bocznych duży BF (tu kolosalna różnica z tym co uzyskuje ostrzeniem przez Live View), niezależnie od użytego punktu zawsze gorzej niż przez Live View, który zawsze trafia idealnie. Te same obiektywy podpieliśmy również do D800E tego fotografa i w przeciwieństwie do mojego d600 nie widać różnicy w ostrości zdjęć ostrzonych na Live View i wizjer. Obiecali tym razem przypilnować serwis Nikona o poprawne wykonanie naprawy, obyyyy.
Właśnie zrobiłem test kurzu w moim aparacie. Przebieg ponad 10.000 aparat kupiony w styczniu. Kilka pyłków od f22. Używam głównie stałek. Często zmieniam szkła - więc zakurzenie w normie. Jeśli chodzi startą farbę przy komorze lustra była od nowości ( tzn zobaczyłem po ok 500 zdjęciach przy jakiejś zmianie obiektywu.) Przedmuchałem i jest spokój. A i jest jedna mała plamka. Olej? tak olałem.
No i taka wiadomosc mnie cieszy, pytanie tylko, czy kurzyl na poczatku i czy mocno?
Odnosze wrazenie, ze nie mam tak duzo nowych syfkow, przy 500 klatek bylo tego troche i wydaje mi sie, ze teraz ilosc jest podobna, moze minimalnie wieksza, moze faktycznie to sie zmiejsza.
Nie wiem czy kurzył. Do f 16 nic nie było widać. Teraz go przedmuchałem i z ciekawości przed czyszczeniem zrobiłem zdjęcia na f22-32 i coś tam było, ale to drobiazgi z normalnego użytkowania. Wcześniej przedmuchałem go tylko raz ale bez sprawdzania na wysokich f. Jako, że miałem aparat kilka razy na plaży i zmieniałem obiektywy, to przedmuchałem go profilaktycznie. Generalnie nie widzę większego brudu w porównaniu z wcześniejszymi moimi puszkami.
No to masz szczescie, bo u mnie troche widac (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3212217&postcount=40), tragedii nie ma, ale nigdy w zadnej puszce nie mialem takiego syfu nawet po kilku latach:D
Faktycznie można się wkurzyć. U mnie jest stanowczo dużo lepiej. Jako, że często zmieniam obiektywy powiem, że wręcz normalnie. Ale żeby nie było tak różowo to swój serwisowałem ze względu na af..... Af jest ok - natomiast obiektywy, które miałem z poprzednia puszka były na mikrokalibracji od -1 do +3, a teraz od -10 do +20. I ten co jest na +20 jeszcze by się przydało troszkę dalej ustawić tak +23-25. Serwis stwierdził, że jest ok. Wiec cóż robię zdjęcia.
No u mnie AF i szkielka rewelacja :D
Rafał_Sz
13-09-2013, 07:41
No u mnie AF i szkielka rewelacja :DU mnie też. Ostatnio walczyłem na ISO 3200. Z 24-70 wymiata. :)
A ma ktoś D600 i któryś z obiektywów typu 50 1.4, 85 1.4 lub 85 1.8 i może potwierdzić brak problemów przy foceniu z kilku metrów i trafianiem takiego zestawu? Bo wiecie, zanim przymierzyłem się do Sigmy 85 1.4 używałem D600 przez kilka tygodni w duecie z T 28-75, T90VC i N70-200 i nie zauważałem żadnych problemów z celnością AF, a nawet kiedy już byłem świadomy wady AF mojego D600 i próbowałem go z tymi 3 obiektywami to i tak trudno było uzyskać przestrzelone zdjęcia, a przynajmniej nie było to tak oczywiste jak w przypadku obiektywów o jasności 1.4 czy nawet 1.8. Dopiero pierwsze podejście do Sigmy 85 1.4 pokazało, że coś jest nie tak, że za dużo tego i za duże pudła, początkowo myślałem że to wina Sigmy, ale próby z kolejnymi kilkoma obiektywami tego typu dało 100% pewności że to jednak puszka. Tłumacze to sobie tylko tym, że otwarte obiektywy o świetle 1.4 i 1.8 dają płytszą GO niż nawet 70-200 2.8 na 200mm i w pełni otwarty, dlatego też wszystkie nawet niewielkie pomyłki AF są tu znacznie wyraźniej widoczne i wychodzi szydło z worka jak na zalinkowanych kilka postów wyżej przykładach. Dlatego nie życzę nikomu źle, mam nadzieje że macie znacznie więcej szczęścia niż ja i wasze D600 mają naprawdę rewelacyjnie celne AF, też wierzę że i mój taki będzie po drugiej wizycie w serwisie, ale po moich doświadczeniach mogę tylko stwierdzić, że rewelacyjne działanie AF z obiektywami f2.8 i ciemniej wcale nie musi oznaczać "rewelacyjnego działania". U mnie z 70-200 ciężko się pomylić, wątpliwości z nim miałem tylko ostatnio kiedy testowałem z odległości kilkudziesięciu metrów, natomiast każdy obiektyw 50 1.4 czy 85mm, a sprawdziłem już łącznie 7, daje efekty jak pokazywałem wcześniej.
Mam 50 1.4 i sigmę 85 1.4. Oba obiektywy na wszystkich punktach af trafiają w punkt. Oczywiście mikrokalibracja była potrzebna, ale bez względu na odległość jest ok. Zdarzają się pomyłki ale tylko w słabym świetle. Zwłaszcza 50 1.4 potrafi dość długo ustawiać ostrość w słabym świetle i przestrzelić ( warunki na poziomie iso 6400 + światło żarowe)
Ok, dzięki. Przydatne info. Tak tylko teoretyzuje zastanawiając się dlaczego serwis uznał, że wszystko jest ok kiedy wszyscy dookoła widzą że nie jest.
Mam 50mm f/1.4G i 85mm f/1.8G, oba trafiają celnie. Oczywiście czasem zdarzy się lekkie przesunięcie, ale to równie dobrze w niektórych przypadkach może być to moja wina.
Na 85 1.8 G i 35 1.8 G AF jest u mnie bardzo dokładny.
50 1.4 tez dobrze ale juz nie az tak rewelacyjnie.
Tamron 70-300 VC - bardzo dobrze.
Najgorzej wypada ciemny zoom szczegolnie z filtrem polaryzacyjnym.
PS
Matryca juz mocno zasyfiona. Dmuchanie juz nie pomaga.
Ok, dzięki. Przydatne info. Tak tylko teoretyzuje zastanawiając się dlaczego serwis uznał, że wszystko jest ok kiedy wszyscy dookoła widzą że nie jest.
Widocznie serwis sprawdza wg jakiejś procedury i jest OK (zgodnie z tą procedurą) a użytkownik po prostu robi zdjęcia i nie jest OK.
robak_wroc
14-09-2013, 01:35
Zrobiłem w zeszły wtorek chrzest. Lecialem na D600 głownie i D700 na szerokim. Kościół niezbyt jasny. Wszystko wyszło jak trzeba. Na razie jestem zadowolony.
Nikon Rummors przygotowal ankiete, ciekawe jakie beda wyniki
Nikon D600 sensor dust/oil survey:
http://nikonrumors.com/2013/09/23/nikon-d600-sensor-dustoil-survey.aspx/
U mnie AF w jednym punkcie całkiem nie łapał ostrości - nie można było wyzwolić migawki, w kilku innych się kilka razy stroił. W serwisie coś mu tam wymieniają - jestem mega ciekawy jak to będzie chodziło po serwisie. Zbliżam się do 5 tygodnia oczekiwania... :-(
kurczeblade
24-09-2013, 12:01
U mnie AF w jednym punkcie całkiem nie łapał ostrości - nie można było wyzwolić migawki, w kilku innych się kilka razy stroił. W serwisie coś mu tam wymieniają - jestem mega ciekawy jak to będzie chodziło po serwisie. Zbliżam się do 5 tygodnia oczekiwania... :-(
5tygodni ?? współczuje - chyba mają dużo do roboty z tymi d600tkami :)
5tygodni ?? współczuje - chyba mają dużo do roboty z tymi d600tkami :)
Chyba nie wiesz jak dzial serwis Nikona...to nie D600;)
paul klacska
24-09-2013, 16:56
Ja swoją 600-tkę zawiozłem 6 września do Berlina.
Wczoraj dostałem maila:
Sehr geehrter Nikon-Kunde,
bedauerlicherweise haben wir das Ersatzteil, dass wir für Ihre Reparatur benötigen, nicht auf unserem Ersatzteillager.
Das Ersatzteil wird schnellstmöglich beschafft. Sobald die Reparatur beendet ist, erhalten Sie eine Nachricht von uns.
Chyba sobie jeszcze trochę poczekam.
grissley
24-09-2013, 17:12
Wir sprechen Deutsch nicht.
Translejten bitte.
Napisali coś o tym, że mamy im oddać za naboje, którymi strzelali do nas w czasie 2 wojny światowej.
Szkoda, że nie ma tłumaczenia, ale z ciekawości użyłem tłumacza gugla. Brakło im części.
Szkoda, że nie ma tłumaczenia, ale z ciekawości użyłem tłumacza gugla. Brakło im części.
Pewnie kurzu zabrakło, to nie może być taki zwykły, polski ;)
paul klacska
24-09-2013, 22:23
Oni naprawiają to co polski serwis popsuł. Wysłałem aparat do Nikon Polska na czyszczenie matrycy(wiadomo)
wrócił z czystą matrycą ale z uwalonym wyświetlaczem w wizjerze( słabo widoczny po prawej stronie), górne lcd
czasami wywalało error i tylko wyjecie baterii pomagało no i na deser uszkodzony autofocus. Jakoś nie miałem ochoty
odsyłać go ponownie do polskiego serwisu ,sami rozumiecie dlaczego. Wsiadłem w auto i pojechałem do Berlina.
W Berlinie jak zobaczyli kwit z serwisu polskiego i aparat który im przywiozłem to pokiwali tylko głowami, coś tam do siebie pogadali. Miła pani przyjęła aparat i kazała czekać na info. Nie wiem dlaczego ale zależało im na kwicie z polskiego
serwisu, zrobili sobie ksero i poprosili mnie o podpis. Narazie czekam, zobaczymy ci się wydarzy. Na razie poszedłem
do sklepu i kupiłem D5100, potem dam go żonce z N 50mm 1.8G . A niech ma kobieta coś od życia.
Du bist so freigebig... ale swojej dałbym nawet 1.4G
paul klacska
25-09-2013, 09:10
Du bist so freigebig... ale swojej dałbym nawet 1.4G
Wybacz ale mam przyjaciółkę i jej też musi coś skapnąć.
Ja swoją 600-tkę zawiozłem 6 września do Berlina.
Wczoraj dostałem maila:
Sehr geehrter Nikon-Kunde,
bedauerlicherweise haben wir das Ersatzteil, dass wir für Ihre Reparatur benötigen, nicht auf unserem Ersatzteillager.
Das Ersatzteil wird schnellstmöglich beschafft. Sobald die Reparatur beendet ist, erhalten Sie eine Nachricht von uns.
Niestety nie mamy części zamiennych potrzebnych do naprawy, nie na naszym magazynie części zamiennych.
Część zamienna zostanie zamówione jak najszybciej. Po zakończeniu naprawy, otrzymasz wiadomość od nas.
kurczeblade
25-09-2013, 13:56
Niestety nie mamy części zamiennych potrzebnych do naprawy, nie na naszym magazynie części zamiennych.
Część zamienna zostanie zamówione jak najszybciej. Po zakończeniu naprawy, otrzymasz wiadomość od nas.
Czyli za jakieś dwa miesiące napiszą do Ciebie :)
"Części zamienne dopiero doszły promem z Chin, w przyszłym miesiącu przylatuje serwisant z USA który naprawi usterkę"
Jeszcze z 3 miesiące jak nic :)
Słuchajcie, zadzwoniłem do serwisu powiedziałem, że mi zależy na weekend mieć aparat i kolejnego dnia już był status naprawiamy a dzisiaj status - sprzęt wysłano....
Teraz już tylko czekam z niecierpliwością.... mam nadzieję że tylko naprawili a nic nie zepsuli :-)
Zdam relację mam nadzieję jutro.
Tak więc nie jest źle wysłałem 02 dokładnie czyli 24 dni z przesyłkami - niecałe 4 tygodnie... Trochę Was nakłamałem z tymi 5 ale to przez to, że mi się tak dłużyło - nieświadomie...
Marucha07
26-09-2013, 08:37
@Paul
Jesteś pewien, ze ten Mail przyszedł z Berlina, nie z Düsseldorfu?.
Ja moja D600 oddałem w Berlinie do czyszczenia gdzieś pod koniec kwietnia, trwało to tydzień ale nic nie dało, po 2 miesiącach matryca była tak samo zasyfiona jak przed czyszczeniem. Serwis w Berlinie wtedy umył ręce i kazał wysłać body do Düsseldorfu, do jakby centrali na Niemcy. Stamtąd dostałem pismo, identycznej treści jak ty, z tym, ze napisali, ze ta brakująca część zamówiona jest w Japonii. I wkrótce potem odesłali aparat, elegancko wyczyszczony, zresetowany (poprosiłem o to) z wgranym nowym softem i wymieniona częścią zamienną, bliżej nie sprecyzowaną. Było to na początku sierpnia. Teraz po 2 tygodniach urlopu i kliku mniejszych sesjach matryca jest... znowu zasyfiona i to jak
Berlin każe wysłać ponownie do Düsseldorfu. Mila pani w D w rozmowie telefonicznej poprosiła o przysłanie aparatu, to oni go tam dokładnie przejrzą, sprawdzą i zdecydują co jeszcze można zrobić.
11.-13.10 mam fotosafari, potem wysyłam aparat i zobaczymy.
Dam znać co i jak
A słyszałem, że to tylko kilku amatorów robi szum na forum o kurzu i problemowym AF w D600 a ich ilość nie przekracza 10% ogółu, obserwując wątki o tym aparacie widać jednak że te proporcje są chyba zupelnie odwrotne i coraz trudniej spotkać kogoś, kto jeszcze tego aparatu nie serwisował, a serwis jak zwykle się nie śpieszy a czasem całkiem umywa ręce.
A słyszałem, że to tylko kilku amatorów robi szum na forum o kurzu i problemowym AF w D600 a ich ilość nie przekracza 10% ogółu
Gdzie to slyszales? A slyszales zeby ktos zalozyl watek "Jestem zadowolony z mojego D600 i nie mam zadnych uwag, aparat idealny"? Czytales te watki ile zadowolonych osob sie wypowioedzialo?
Problem kurzu jest w niemal kazdej puszce, problem AF bywa, ale nie czesto...
Tak kurz jest wkurzajacy, ale nie jest tak straszny jak go opisuja, przedmuchanie puszki wystarcza, zdjecia robie na wysokich przeslonach.
W twoim przypadku wystarcza, w niektórych przypadkach kurzu i plam oleju nie da się usunąć gruszką, wierz mi bardzo się starałem, a jak robisz zdjęcia na wysokich przysłonach to wielu ewentualnych problemów AF pewnie nawet nie zauważysz choć oczywiście nie twierdze że je masz. A gdzie słyszałem??:) Od dwóch forumowiczów którzy za każdym razem atakują każdego kto choćby jednym słowem źle wspomni na temat D600, cieszę się twoim szczęsciem ale zrozum że nie każda puszka działa tak świetnie jak twoja, a że sam już 6 tydzien czekam na aparat z serwisu to czasem z nudów czytam sobie wątki o D600 i widze co jest grane, że coraz więcej ludzi serwisuje, że jest bubel i tyle i nie wiem czemu nie potrafisz dopuścić do siebie tego faktu który sam Nikon prawdopodobnie potwierdzi wypuszczając identyczne pod względem parametrów D610. Ty kolego miałeś szczęście, ale według mojego rozeznania dla bardzo wielu jest to albo problem kilku tygodni oczekiwania na aparat z serwisu często zaraz po zakupie, albo być może pogodzenie się z utratą sporej gotówki jeśłi serwis umyje ręce. Ja nie próbuje Cię przekonać że twój D600 jest zły więc i Ty nie próbuj próbuj przekonać wszytkich dookoła że ich i wogóle wszytki D600 sa dobre, bo tak nie jest! Ja ciągle będe przestrzegał każdego przed tym aparatem bo jego kupno na podstawie nawet bardzo wielu opinii z tego forum wiąże się z bardzo dużym ryzykiem i nawet jeśli serwis wkońcu naprawi mój wadliwy AF zdania nie zmienię.
Ok, masz racje, ale wiedz jedno, watkow narzekajacych jest pelno a zadowolonych wcale i to co czytasz to 90% ludzie ktorzy mieli z tym klopot, tak samo bylo z D7k a nawet z D700 i D800 ktore bywaly zaolejone;)
Widzisz zaczytywalem sie w watki o oleju i AFie w D800 bo byl to moj planowany zakup, mialem takie same obawy jak w przypadku D600, D600 stanial i wybralem opcje dodatkowe szklo, mialem takie same obawy przy D800 jak i D600.
Rozumiem twoje zdenerwowanie, dlatego omijam serwis szerokim lukiem i jezeli to bedzie tylko kwestia kurzu ktory ma ponoc sie skonczyc to problem dla mnie nie istnieje.
Co do AFa to robie czasami cos 50mm i tam na duzych otworach nie zaobserwowalem klopotow z AF, trafia tam gdzie chce.
Wygląda na to, że według serwisu problem z AF był następstwem kurzu. Wykleili mi aparat jakimiś stick tape. Muszę przetestować czy to pomogło bo wcale nie jestem przekonany...
Wygląda na to, że według serwisu problem z AF był następstwem kurzu. Wykleili mi aparat jakimiś stick tape. Muszę przetestować czy to pomogło bo wcale nie jestem przekonany...
Super :-) Czyli problemu kurzu nie rozwiązali tylko wkleili taśmę dwustronnie klejącą z nadzieją, że większość kurzu się na niej zatrzyma? To wygląda podobnie jak naprawianie paska klinowego w samochodzie przy pomocy starej rajstopy :-) Wkleili tą taśmę w komorze lustra?
Ok, masz racje, ale wiedz jedno, watkow narzekajacych jest pelno a zadowolonych wcale i to co czytasz to 90% ludzie ktorzy mieli z tym klopot, tak samo bylo z D7k a nawet z D700 i D800 ktore bywaly zaolejone;)
Widzisz zaczytywalem sie w watki o oleju i AFie w D800 bo byl to moj planowany zakup, mialem takie same obawy jak w przypadku D600, D600 stanial i wybralem opcje dodatkowe szklo, mialem takie same obawy przy D800 jak i D600.
Rozumiem twoje zdenerwowanie, dlatego omijam serwis szerokim lukiem i jezeli to bedzie tylko kwestia kurzu ktory ma ponoc sie skonczyc to problem dla mnie nie istnieje.
Co do AFa to robie czasami cos 50mm i tam na duzych otworach nie zaobserwowalem klopotow z AF, trafia tam gdzie chce.
No, wkońcu sie zrozumieliśmy. Dla mnie D600 to również byłaby wystarczająca, a nawet idealna, puszka pod każdym niemal względem gdybym nie trafił egzemplarza z uwalonym AF, kurz mimo że mam go sporo nie stanowi aż takiego problemu bo to rzecz do usunięcia na mokro jeśli grucha nie pomaga. Problem w tym, że na serwis po pierwszej wizycie już raczej nie licze, obym się mylił, i co wtedy??
Gdybym miał drugi raz kupować aparat pewnie kolejny raz poszedłbym w D600 ale tym razem w używany bo taki można dokładnie przetestować, w sklepie Ci na to raczej nie pozwolą, a w razie czego to znowu pozostaje tylko serwis i koło się zamyka. D800 mi wogóle nie pasuje, bo: droższy, 36Mpx za dużo, wolniejszy tryb seryjny. Jedyną alternatywą wydaje się używane D700, choć jak wspomniałem D600 to jest aparat idealny dla mnie gdyby nie to cholerne jak się wydaje ryzyko przy zakupie i ten cholerny serwis. Podsumowując: D600 to świetny aparat, ale tylko jesli masz dobry egzemplarz.
Dobra, już więcej nie marudze:), poprostu mam urlop i nudzi mi się bez aparatu:-?
cz4rnuch
26-09-2013, 15:23
Super :-) Czyli problemu kurzu nie rozwiązali tylko wkleili taśmę dwustronnie klejącą z nadzieją, że większość kurzu się na niej zatrzyma? To wygląda podobnie jak naprawianie paska klinowego w samochodzie przy pomocy starej rajstopy :-) Wkleili tą taśmę w komorze lustra? Mi to przypomina coś innego ;) <<klik>> (http://fotoblogia.pl/2012/05/05/naprawa-canona-5d-mark-iii-tak-prosta-ze-az-genialna)
Mi to przypomina coś innego ;) <<klik>> (http://fotoblogia.pl/2012/05/05/naprawa-canona-5d-mark-iii-tak-prosta-ze-az-genialna)
:-) No coś w tym jest :-) Tyle, że w Canonie to załatwiło problem, a w Nikonie ta taśma ma na celu jedynie zmniejszenie ilości syfu.
:-) No coś w tym jest :-) Tyle, że w Canonie to załatwiło problem, a w Nikonie ta taśma ma na celu jedynie zmniejszenie ilości syfu.
A skad wiesz, jak narazie sprawa z tasma nowa, wiec moze poczekajmy, bo okaze sie, ze problem zniknal tak jak problem Canona;)
A skad wiesz, jak narazie sprawa z tasma nowa, wiec moze poczekajmy, bo okaze sie, ze problem zniknal tak jak problem Canona;)
Byłoby świetnie. Przytuliłbym jakieś używane d600 za 3 tysie :-)
Niestety przyczyna powstawania kurzu nie zostanie załatwiona kawałkiem taśmy.
Byłoby świetnie. Przytuliłbym jakieś używane d600 za 3 tysie :-)
Niestety przyczyna powstawania kurzu nie zostanie załatwiona kawałkiem taśmy.
Wymieniają też Shutter plate unit, co by wskazywało na to, że usuwają również przyczynę. Nie wiem czy zrobili to u theluki.
Może uda Ci się nawet przytulić D600 za 2 tysie, o ile właściciel nie będzie zazdrosny ;) ponoć aparatu, grzebienia i kobiety się nie pożycza. Ogrom Twoich zdjęć ukazujących nieskazitelność Canona przy przysłonie powyżej f/16 mnie powalił.
Wymieniają też Shutter plate unit, co by wskazywało na to, że usuwają również przyczynę. Nie wiem czy zrobili to u theluki.
.
Na forum dpreview są tacy, którzy twierdzą, że ich d600 czterokrotnie miał wymienianą migawkę a kurz sypie się dalej. No ale przecież Twojego d600 to nie dotyczy :-)
A co do ceny: pożyjemy zobaczymy
Borat1979
26-09-2013, 16:30
Na forum dpreview są tacy, którzy twierdzą, że ich d600 czterokrotnie miał wymienianą migawkę a kurz sypie się dalej.
Jasne 4 razy serwis wymienia działająca migawkę, no bez jaj :)
Jasne 4 razy serwis wymienia działająca migawkę, no bez jaj :)
http://www.dpreview.com/forums/thread/3549686
Przeczytalem ten watek z dpreview i nie bede komentowal, czas chyba odpuscic watek o kurzu na forum i robic spokojnie zdjecia...
Niech to bedzie komentarzem:
"OTOH, there are thousands and thousands of D600 owners who've never had a problem. I wonder why that is?"
Szkoda tylko, ze najwiecej o tym nadaja Ci co aparatu w rece nie mieli.
sven a Tobie zycze zebys "przytuli" jakies D600 za 3k zl i zebys zawsze byl tak dobrej mysli ;)
Jeśli wybrali złą farbę do pomalowania lamelek migawki, to wymiana migawki na taką samą da taki efekt, że będzie kurzyc od nowa.
Naprawa jest droga, więc nie ogłaszają akcji serwisowej. Robią tym, co się skarżą. Tak myślę.
Dla tych, co myślą, że to popieram wyraźnie napiszę, że to masakra, a nie prawidłowe postępowane.
Pewnie tamte historyjki, mają taki sam związek z rzeczywistością, jak Twoja twórczość tutaj.
Borat1979
26-09-2013, 17:11
Jeśli wybrali złą farbę do pomalowania lamelek migawki, to wymiana migawki na taką samą da taki efekt, że będzie kurzyc od nowa.
Przez rok czasu chyba można zmienić skład czy rodzaj farby? Chyba, że naklepali tych migawek tyle, że trzeba to gdzieś upchnąć. Lepiej rozdać na serwisy niż montować w nowych aparat :)
Pewnie tamte historyjki, mają taki sam związek z rzeczywistością, jak Twoja twórczość tutaj.
Bajkopisarze są na każdym forów więc nie warto ślepo wierzyć w każdy post na internetowych forach nie poparty żadnym namacalnym dowodem.
Może to inna farba, a może inny rodzaj materiału migawki? Nie wiemy.
Spekuluję, a tego robić nie lubię :)
http://www.dpreview.com/forums/thread/3549686
Przeczytalem szybko te cztery stronki i naliczylem 3 osoby ktorym wymieniono migawke 2 razy i nadal kurz. Nie bylo nic o 4 wymianach, nie ma tez fotek zeby potwierdzic problem lub formularza naprawy... jest to dosc niepokojace, ze niby po wymianie nada kurzy no ale kto to wie ;-)
Ja tam jestem bardzo zadowolony z mojego d600. Kurzu jeszcze nie zaobserwowałem ale na pewno nie wyślę go z tego powodu do serwisu. Pozbywać się puszki na nawet 6 tygodni to gorsze od kastracji;) Liczę na to, że zapas oleju w d7000 również się kiedyś wyczerpie i przestanie chlapać po zdjęciach.
robak_wroc
27-09-2013, 03:28
D600 mam jakoś miesiąc i... nadal jestem zadowolony. AF w gorszych warunkach oswietleniowych i z 17-35/2.8 nie do końca fajny, ale da sie żyć. Na 50/1.8 było znacznie lepiej.
Władca Pixeli
27-09-2013, 04:00
Do tych którzy twierdzą, że problem nie istnieje. To jest oficjalne stanowisko Nikona z lutego tego roku.
https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/18180
Do tych którzy twierdzą, że problem nie istnieje. To jest oficjalne stanowisko Nikona z lutego tego roku.
https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/18180
To stanowisko oficjalne znamy od dawna i w tym watku juz bylo, prawda jest taka, ze Nikon sie wypial na nas...
Nie mowie i nigdy nie mowilem, ze problemu nie ma, nie jest jednak on taki wielki jak sie o tym pisze, przedmuchanie matrycy raz na miesiac to nikogo reki nie pozbawi i jezeli po 3k zdjec sie ma uspokoic to nie mam stresu.
Problem z AF jest raczej sporadyczny i bywal tez w innych modelach, nawet D800 miewa problemy z AF.
Cena "naprawionych" uzywek idzie ostro w dol (nikonrumors):
Refurbished Nikon D600 + 24-85mm for $1,599.99
New D600 BODY currently sells for around $1,800 on Amazon.
A New Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5 lens alone costs $600.
cz4rnuch
27-09-2013, 08:37
Czyli po odjęciu ceny za 24-85 wychodzi 1000$ za refabrisza z gwarancją. Po dzisiejszym kursie wychodzi 3 tysie z kawałkiem w PLNach, Sven dołącza do szeregów Nikoniarzy i od jutra miażdży swoją krytyką niczego nie spodziewające się ludki z Canon-boarda :) Szkoda, bo to forum też potrzebuje przeciwwagi.
Podobno D610 ma kosztowac ok $2,000 lub $2,099. Kosmetyczne zmiany w D610 spowoduja to ze "naprawiona" D600 tez bedzie sie sprzedawac wiec nikon pozbedzie sie zalegajacych D600.
Powoli wkraczamy w nowa ere gdzie DSLR bedzie bez lusta i nie bedzie problemu z olejem i kurzem.
Powoli wkraczamy w nowa ere gdzie DSLR bedzie bez lusta i nie bedzie problemu z olejem i kurzem.
A jestes pewien, ze kurz i olej to wina lustra, bo z tego co sie orientuje to nie stamtąd syfi...
Podobno D610 ma kosztowac ok $2,000 lub $2,099. Kosmetyczne zmiany w D610 spowoduja to ze "naprawiona" D600 tez bedzie sie sprzedawac wiec nikon pozbedzie sie zalegajacych D600..
Cena około 2000 $ oznacza u nas cenę na poziomie 8000,- zł. Przy cenie d800 bliskiej 9000,- . Kto to kupi?
Moim zdaniem Nikon popełnia duży błąd wypuszczając d610 z podobną do d600 specyfikacją, bo to stanowi przyznanie się do winy, że d600 jest fabrycznie uwalony. W stanach to pewnie będzie oznaczało konieczność wymiany znacznej części d600 na nowy model. A wystarczyło dołożyć wifi i parę popierdułek i byłoby łatwiej coś ściemnić :-)
Czyli po odjęciu ceny za 24-85 wychodzi 1000$ za refabrisza z gwarancją. Po dzisiejszym kursie wychodzi 3 tysie z kawałkiem w PLNach, Sven dołącza do szeregów Nikoniarzy i od jutra miażdży swoją krytyką niczego nie spodziewające się ludki z Canon-boarda :) Szkoda, bo to forum też potrzebuje przeciwwagi.
To jeszcze za drogo. Będzie taniej :-) Ja potrzebuję nikona do podpięcia na stałe do jednego obiektywu, bo analogiczny obiektyw w Canonie kosztuje więcej niż u Nikona z podpiętym na stałe d600 :-) Zmiana systemu mi nie grozi biorąc pod uwagę to co ostatnio dzieje się z Nikonem.
A jestes pewien, ze kurz i olej to wina lustra, bo z tego co sie orientuje to nie z tamtad syfi...
To jaka inna cześć aparatu "bez lustra" wymaga smaru do działania ?
To jaka inna cześć aparatu "bez lustra" wymaga smaru do działania ?
Ok to moze olej, ale kurz nie jest z lustra a z mechanizmu migawki.
Ja też jestem bardzo zadowolony z tego aparatu.
Ale nie wciskajmy ludziom, że problemu nie ma, bo problem jest.
I nie da się tego syfy wydmuchać. chyba, że ktoś dmucha co 5 minut i nic nie zdąży się przykleić ...
superkomornik
27-09-2013, 15:59
6000 klatek i póki co kilka pyłków na matrycy - tyle to miałem w d700. Mam się martwić że coś jest nie tak? :mrgreen:
Żałuję tylko jednej sprawy związanej z wyborem D600. Mogłem ko kupić później, np. teraz, kiedy cena poleciała w dół ze względu na wałkowane w necie doniesienia o kurzu i D610... ;)
Żałuję tylko jednej sprawy związanej z wyborem D600. Mogłem ko kupić później, np. teraz, kiedy cena poleciała w dół ze względu na wałkowane w necie doniesienia o kurzu i D610... ;)
Kierując się taką strategią - nie powinno się kupować żadnego aparatu, przecież w nieodległej przyszłości stanieje albo pojawi się lepszy w tej samej cenie.
Ja kupiłem D600 w najlepszym możliwym momencie - gdy D90 się rozleciał...
Borat1979
27-09-2013, 23:37
Fakt byłbym 1500 zł do przodu, czyli w sam raz na portretówkę 85/1.8 :(
Problemem nie jest PRZEDMUCHANIE gruszką, tylko dlaczego zaimplementowane czyszczenie matrycy nie działa.
Kierując się taką strategią - nie powinno się kupować żadnego aparatu, przecież w nieodległej przyszłości stanieje albo pojawi się lepszy w tej samej cenie.
Ja kupiłem D600 w najlepszym możliwym momencie - gdy D90 się rozleciał...
Tyle tylko, że D600 nie starzeje się ani nie staje się gorszy na tle konkurencji w zwykły sposób, np. jak D700. To staje się szybciej, niż można było przewidzieć mając na uwadze postęp technologiczny w tej branży.
Ja kupiłem w marcu za 6159 zł. I to nie była najtańsza oferta, jeszcze tydzień temu w tym samym sklepie cena był prawie identyczna. teraz spadła 200 zł. To straciłem 3 % na wartości aparatu ( gdybym kupował teraz), zyskałem pół roku cieszenia się aparatem.
Tyle tylko, że D600 nie starzeje się ani nie staje się gorszy na tle konkurencji w zwykły sposób, np. jak D700. To staje się szybciej, niż można było przewidzieć mając na uwadze postęp technologiczny w tej branży.
Z każdym kolejnym dniem D600 się starzeje. I to że tanieje jest również normalne. D800 też tanieje. Rok temu kosztował prawie 10000zł. Teraz kosztuje 9100.
D7100 na start kosztował ok 5000zł, teraz poniżej 4000...
A to że tyle staniał... ja to widzę inaczej. Ty mając ochotę na taki a nie inny sprzęt tyle przepłaciłeś, bo chciałeś już, a nie poczekać, aż osiągnie cenę normalną.
Sprzęt tanieje w takim tempie jak wymaga tego rynek lub sytuacja finansowa producenta. Jeśli się za słabo sprzedaje, to trzeba obniżyć cenę.
Sprzęt tanieje w takim tempie jak wymaga tego rynek lub sytuacja finansowa producenta. Jeśli się za słabo sprzedaje, to trzeba obniżyć cenę.
Z tym stwierdzeniem nie da się dyskutować. :) Czynniki, które opisałem wcześniej, mogły jednak mieć wpływ na rynek oraz wielkość sprzedaży. Często zapominam o tym, jak wielką rolę ma wpływ psychologiczny. :D
Ja kupiłem w marcu za 6159 zł. I to nie była najtańsza oferta, jeszcze tydzień temu w tym samym sklepie cena był prawie identyczna. teraz spadła 200 zł. To straciłem 3 % na wartości aparatu ( gdybym kupował teraz), zyskałem pół roku cieszenia się aparatem.
Ja również się cieszę z zakupu D600, bo przez prawie 2 miesiące byłem bez aparatu (pomijam telefon). Sprzedałem niesamowitego D90, poczekałem i kupiłem jeszcze lepszego D600 :))
Poczekajcie chłopaki, bez ciśnienia. Producent położył temat po całości i nie warto go za to nadmiernie dotować. Zostanie Wam więcej monety na gruszki i preparaty do czyszczenia.
Wyjdzie D6x0 z poprawioną migawką i mechanizmem podnoszenia lustra (bez wykruszającej się farby) za powiedzmy 7300 pln a D600 zejdzie wtedy do 5500 pln. Wybór będzie prostszy...
Producent położył temat po całości i nie warto go za to nadmiernie dotować.
Wyjdzie D6x0 z poprawioną migawką i mechanizmem podnoszenia lustra (bez wykruszającej się farby) za powiedzmy 7300 pln a D600 zejdzie wtedy do 5500 pln. Wybór będzie prostszy...
Gdyby jedyną różnicą były poprawki - wtedy poprzedni model zostałby wycofany. Zostanie dołożonych parę gwizdków albo przydatnych opcji w menu.
Ale nowy model ukaże się wtedy, gdy będzie potrzebny aby zareagować na posunięcia innych producentów.
OT - byłbym wdzięczny przepowiadaczom rynkowym za podpowiedź, kiedy nowy Nikkor 80-400 stanieje.
MilekS:
Widzę że patrzymy na temat z różnych stron. Coś co nie przynosi zakładanego zysku, a dodatkowo spore koszty serwisowania, zostanie zamiecione pod dywan po wyprzedaniu stanów magazynowych i partii refurbished...
Gdyby mieli model wycofać, zrobiliby to od razu ale byłoby to zbyt kosztowne. Po udanych D3/s/x i D700 poczuli się zbyt pewnie na rynku i rynek im odpowiedział, że nie tędy droga. Uwalone 3 aparaty z rzędu i bezlusterkowce nie wiadomo dla kogo.
MilekS:
Widzę że patrzymy na temat z różnych stron. Coś co nie przynosi zakładanego zysku, a dodatkowo spore koszty serwisowania, zostanie zamiecione pod dywan po wyprzedaniu stanów magazynowych i partii refurbished...
Gdyby mieli model wycofać, zrobiliby to od razu ale byłoby to zbyt kosztowne. Po udanych D3/s/x i D700 poczuli się zbyt pewnie na rynku i rynek im odpowiedział, że nie tędy droga. Uwalone 3 aparaty z rzędu i bezlusterkowce nie wiadomo dla kogo.
Oraz udane d90 i d 300s..
tbogdanowicz
29-09-2013, 13:36
MilekS:
To spytam z ciekawości.
Jakim aparatem robisz zdjęcia???
Jakoś tak bardzo teoretycznie się wypowiadasz,choć autorytarnie. Zdjęć też wiele nie pokazałeś...
Jakim aparatem robisz zdjęcia???
Jakoś tak bardzo teoretycznie się wypowiadasz,choć autorytarnie. Zdjęć też wiele nie pokazałeś...
Wypowiedzi o strategii rynkowej chyba nie mają związku z posiadanym aparatem.
Ale też nie wydają się podbudowane wiedzą ekonomiczną, a raczej amatorskim zainteresowaniem (jak moje) opartym na czytaniu lepszych (rzadziej) i gorszych (znacznie częściej) materiałów internetowych.
"Udany" D90 jest znacznie gorszy od "nieudanego" D600. Przynajmniej w mojej opinii, użytkownika obu kamer.
zotornik
30-09-2013, 09:29
"Udany" D90 jest znacznie gorszy od "nieudanego" D600. Przynajmniej w mojej opinii, użytkownika obu kamer.
No jeszcze tego by brakował, aby ponad 4 letni model był "gorszy" od nówki ;)
A kupić D600, to kupię jak przestanie "sypać" :)
witam
mam takie pytanko bo kiedys przyjdzie ten moment zeby miec puche FX nawet tylko z jednym Zoomem
i tak ost patrzylem na ceny to widze ze na ebay.com
http://www.ebay.com/itm/Nikon-D600-24-MP-Camera-w-24-85mm-f3-5-4-5G-ED-VR-Free-US-Shipping-23384-/370889768008?pt=Digital_Cameras&hash=item565ac0bc48
http://www.ebay.com/itm/Nikon-D600-24-3MP-Digital-SLR-Camera-Body-USA-WARRANTY-FREE-SHIPPING-ROBERTS-/200967554669?pt=Digital_Cameras&hash=item2eca99866d
mozna to juz miec na 1900 dolarow za kit lub 1600 Body
jak myslicie czy cena duzo zejdzie po nowym 610 ??
jak widze to cena najkozysteniejsza jest tylko za wielka woda a mam mozliwosc bez oplat miec
cena w DE to 1500 euro za samo body plus najtaniej szklo 400 euro
Chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć cen. Znając Nikona model D610 zaraz po wejściu będzie mieć dużo większą cenę, podobnie jak było z D600 - jak pamiętam ~10kzł, aczkolwiek teraz staniał też D800, więc pewnie już nie będzie aż tak wysokiej ceny. W tym temacie coś o tym było: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=236639
zotornik
30-09-2013, 14:25
Cena nie spadnie - chyba, że będzie to korekta rzędu 100 złotych. To cena D610 będzie wyższa :/
A D600 będzie powoli znikało ze sklepów, bo "z pewnością" zostanie wycofane na rzecz nowego modelu.
Cena nie spadnie - chyba, że będzie to korekta rzędu 100 złotych. To cena D610 będzie wyższa :/
A D600 będzie powoli znikało ze sklepów, bo "z pewnością" zostanie wycofane na rzecz nowego modelu.
A co się stanie z tymi "znikniętymi" ze sklepów?
zotornik
30-09-2013, 14:55
Pewnie będą leżały przez jakiś czas półce obok D610, a potem D600 (podobnie jak SB-900) "znikną".
A gdzie ? Uuuuu, to pytanie dla proroka. Może trafią na jakiś afrykański rynek. Tam w pustynnym klimacie łatwiej będzie wytłumaczyć/wcisnąć klientom "pustynny kurz".
Pawel Pawlak
30-09-2013, 15:28
ja nadal wierzę że zmiany w d610 mogą byc podobne do tych jakie zaobserwowaliśmy w zestawieniu d7000/d7100. Inny AF (51polowy) powinien uspokoić potencjalnych nabywców, że nowy model nie odziedziczył sporadycznych problemów AFa z d600, nowy mechanizm lustra i migawki - że nie będzie syfów na matrycy. Poza tym przy nawet niezmienionej szybkości expeed-a, mógłby się pojawić nowy tryb 7fps przy 12bitowych RAWach (czyli prawie tylew ile D700 z gripem i włączonymi NRami czy ADL - 7.5fps). W zasadzie specyfikacja takiego body biłaby canona 5d3 - szybszy, lepsza matryca, bardzo dobry AF. W każdym razie bardzo wielu uznałaby ją za "prawdziwego następcę d700".
Do tego zmiana algorytmów wideo na podobne do tych z d5200/d7100 i już zmiany byłby na tyle istotne że nawet cena niewiele niższa niż D800 mogłaby zostać zaakceptowana przez sporą rzeszę potencjalnych klientów FXowego body.
A co zrobi nikon ? zobaczymy...
Michal_C
30-09-2013, 16:17
Pawle a nie sądzisz, że danie 51 polowego AF do 610, spowoduje, że dla jakiejś części Klientów, będzie on bardziej atrakcyjny niż D800 i tym samym odbierze mu Klientów?
Kasandra
30-09-2013, 16:44
Ej skąd wzięliście info o tym d610?
to pewne czy spekulacje tylko?
zotornik
30-09-2013, 17:52
Ej skąd wzięliście info o tym d610?
to pewne czy spekulacje tylko?
Główne źródło plotek i pogłosek (bardzo często sprawdzających się), to jak zwykle http://nikonrumors.com/
W przypadku pogłosek o D610, to konkretnie ten link: http://nikonrumors.com/category/nikon-d610/
I być może już w przeciągu półtora tygodnia coś się wyjaśni.
Zapewne Wszyscy chcielibyśmy, aby życzenia Pawła stały się faktem. Moim zdaniem - patrząc na całą "aferę" z D600, to D610 będzie tym czym było D300s względem D300-tki.
Zasadniczo to "ten sam model", ale z poprawionymi istotnymi "wadami" które wyszły w użytkowaniu pierwotnego modelu.
Tu (w D600) jak wiadomo i widać sprawa tyczy się nieusuwalnej w ramach zwykłego serwisu wady migawki - inaczej załatwili by to akcją serwisową.
Oczywiście takie "załatwienie" problemu jest wielce nie fair wobec obecnych posiadaczy D600.
Dlatego aby nie było, iż poprawili tylko to co szwankowało - zmienią nazwę i kilka drobiazgów jak np. szybko-strzelność. Więc w praktyce nie będziemy mówili o nowym modelu, a o tuningu.
Ale to tylko moje zdanie, a każdy może mieć swoje spojrzenie na ten temat.
cz4rnuch
30-09-2013, 19:41
Nikonrumors opublikowali wyniki swojej kurzowo-olejowej ankiety: <<klik>> (http://nikonrumors.com/2013/09/30/nikon-d600-sensor-dustoil-survey-results.aspx/)