Zobacz pełną wersję : Nikon D600 (o kurzu)
człowiek pyta poważnie a wy jaja sobie z niego robicie:))
Poważny serwis najprawdopodobniej poważnie podszedł do tematu i poddał nową migawkę poważnym testom. W IKEA jest taka mechaniczna ...., która sprawdza wytrzymałość foteli. Tu pewnie mają mechaniczny palec ;)
a to pierwsza wizyta Twojego D600 w serwisie?
nie powinni wymienić Ci od razu na D610? zy dopiero za drugim razem?
człowiek pyta poważnie a wy jaja sobie z niego robicie:))
Trzeba z humorem do takich spraw podchodzic bo inaczej by czlowiek zwariowal :)
Poważny serwis najprawdopodobniej poważnie podszedł do tematu i poddał nową migawkę poważnym testom. W IKEA jest taka mechaniczna ...., która sprawdza wytrzymałość foteli. Tu pewnie mają mechaniczny palec ;)
A wlasnie, czy po wymianie migawki nie resetuja licznika?
a to pierwsza wizyta Twojego D600 w serwisie?
nie powinni wymienić Ci od razu na D610? zy dopiero za drugim razem?
Tak to pierwsza wizyta aparatu w serwisie.Przy oddawaniu do naprawy mily pan powiedzial mi ze albo wymienia mi migawke albo od razu dadza D610.
Jednak oddali mi ten sam. Z tym, ze tych zdjec troszke przyduzawo przybylo ( ale przynajmniej matryca czysta :) )
... ( ale przynajmniej matryca czysta :) )
może 2,5k klapnięć wyczyściło brud z matrycy ;P
A wlasnie, czy po wymianie migawki nie resetuja licznika?
Nie. Licznik to nie tylko migawka.
Dobre i jakże życiowe... 2500 strzałów to nawet 1,5 ślubu, zależnie od techniki focenia i skali imprezy...
ja w DE jak ost oddalem do wymiany migawki to max 20 fotek bylo wiecej
tyle co chyba na tablicy testowej popstrykali
a moze podmienili ci korpus ??? zobacz czy ten sam numer seryjny co miales
chyba ze mieli na stole 2 i pomieszali bebechy
i zerknij na numer seryjny body na naklejce i np w programie
Czy kupując d600 nowe Polsce mogę go oddać do czyszczenia w NNiemczech? Co na ten temat mówią warunki gwarancji?
No i czy w takim razie wymiana na d610 również wchodziły w grę?
Pytam, bo mieszkam przy samej granicy a kupowałem jak juz to na raty, więc kupno po stronie ssąsiadów nie wchodzi za bardzo w grę.
Do tego dochodzi rzetelność samego serwisu.
ja w DE jak ost oddalem do wymiany migawki to max 20 fotek bylo wiecej
tyle co chyba na tablicy testowej popstrykali
a moze podmienili ci korpus ??? zobacz czy ten sam numer seryjny co miales
chyba ze mieli na stole 2 i pomieszali bebechy
i zerknij na numer seryjny body na naklejce i np w programie
numer seryjny body sie zgadza ( nie wiem w jakim programie to moge jeszcze sprawdzic)
Sprawdziłem właśnie ceny obu i kształtują się na podobnym poziomie. Tak że nie było rozmowy.
Zostaje tylko kwestia oddania body zakupionego Polsce w ramach gwarancji do serwisu niemieckiego.
Sorry za OT.
paul klacska
24-02-2015, 23:48
Sprawdziłem właśnie ceny obu i kształtują się na podobnym poziomie. Tak że nie było rozmowy.
Zostaje tylko kwestia oddania body zakupionego Polsce w ramach gwarancji do serwisu niemieckiego.
Sorry za OT.
Śmiało możesz zawieść body do serwisu w Niemczech, potrzebujesz gwarancje Nikona plus dowód zakupu.
Sam latam do Berlina, jak zadzwonisz do nich wcześniej to oni ci ustawią dzień kiedy maja mało pracy .
Wtedy będą ci kazać przyjechać do południa i zrobią ci na miejscu.
Śmiało możesz zawieść body do serwisu w Niemczech, potrzebujesz gwarancje Nikona plus dowód zakupu.
A w polskim serwisie nie pytają nawet o żadne dokumenty - wymieniają we wszystkich D600. :)
przy D600 nie sa wymagane dokumenty jesli chodzi o wymiane migawki tzn w kwestji plam oleju
paul klacska
25-02-2015, 12:08
A w polskim serwisie nie pytają nawet o żadne dokumenty - wymieniają we wszystkich D600. :)
Tylko że polski a niemiecki serwis to dwa inne światy.
Druga spraw to że jest mi bliżej do Berlina, i mam zawsze
zrobione od ręki. Ostanio byłem ja była ta akcja z D810,
kazali przyjechać rano ,po 3 godzinach odebrałem sprzęt.
jesli chodzi o D600 a tylko ten model ma dozywotnia gwarancje nie potrzeba dokumentow czy to Polska czy Niemcy
Koledzy juz wczesniej pisali jak jest w PL
Tylko że polski a niemiecki serwis to dwa inne światy.
Korzystałem z polskiego serwisu kilkakrotnie, nic mu zarzucić nie mogę. Fakt, nie znam serwisu niemieckiego.
Gdybym jednak mieszkał w Szczecinie też korzystałbym z bliższego. :)
hostman22
25-02-2015, 21:06
kiedy zjawisko kurzu nasila się - po 2 tyś zdjęć, czy 20 tyś ? Gdzieś czytałem (chyba nawet w tym tasiemcu), że po 10 tyś, na razie nie jest gorzej niż w d300/s ;) i nie wiem czy wysyłać pro forma... .
Wręcz przeciwnie, po kilku tysiącach przestaje kurzyć :)
mam pytanie czy słychać u was czyszczenie matrycy w 600 ?
hostman22
26-02-2015, 19:49
jest taki delikatny odgłos, ale to już nie taki pisk jak w d300/s.
hostman22
27-02-2015, 00:23
słychać, słychać, delikatny wysoki ton. Zdejmij obiektyw i przyłóż do ucha (można też się zastanowić nad zrobieniem audiogramu ;) )
Borat1979
27-02-2015, 00:30
mam pytanie czy słychać u was czyszczenie matrycy w 600 ?
D600 nie ma takiej funkcji :lol:
hostman22
27-02-2015, 00:31
to jest taki easter egg programistów z nikona :D
D600 nie ma takiej funkcji :lol:
Nie ma? W najnowszej wersji firmware jest pięć opcji czyszczenia matrycy, ale tylko '0' i '4' działają:
0. Nie czyścić w ogóle
1. Czyścić przy włączaniu
2. Czyścić przy wyłączaniu
3. Czyścić przy włączaniu i wyłączaniu
4. Czyścić w serwisie :)
borat może w twoim niema u mnie jest, po zdjęciu dekla słychać jednak jakieś puknięcie ale to bardzo trzeba się wsłuchać.
Borat1979
27-02-2015, 09:52
Nie ma? W najnowszej wersji firmware jest pięć opcji czyszczenia matrycy, ale tylko '0' i '4' działają:
0. Nie czyścić w ogóle
1. Czyścić przy włączaniu
2. Czyścić przy wyłączaniu
3. Czyścić przy włączaniu i wyłączaniu
4. Czyścić w serwisie :)
To tylko opcja w menu, która w ogóle nie działa.
borat może w twoim niema u mnie jest, po zdjęciu dekla słychać jednak jakieś puknięcie ale to bardzo trzeba się wsłuchać.
Jak dla mnie to może nawet wyć syrena, tylko co z tego skoro efektu żadnego?
Hue hue hue, Borat się nabrał :)
Owszem, opcja ZERO działa. Czwarta też działa. Tylko że obu nie ma w menu. Jeszcze :)
Chyba nie zrozumieliście :) Borat napisał to z przekąsem ;) bo to czyszczenie matrycy w D600 nie działa - patrz lewy górny róg ;)
Chyba nie zrozumieliście :) Borat napisał to z przekąsem ;) bo to czyszczenie matrycy w D600 nie działa - patrz lewy górny róg ;)
Oj... Czytaj ze zrozumieniem: ja odpisałem z przekąsem :)
martines niewielki
08-03-2015, 13:03
Witam,
wiem, ze temat wałkowany milion razy, ale dziś doznałem szoku robiąc próby przy f32. Kurz to? olej? ja tak zapaskudziłem matryce? aparat jest nadal na gwarancji - pytanie czy mi to wyczyszcza w ramach gwarancji, czy każą sobie zapłacić?
d610 - i ciuchy, żeby widać było kolory rożne
http://static.pokazywarka.pl/i/5715210/927236/mkm8369-02.jpg
dzięki bardzo za odpowiedz
Kurz i olej to ciemniejsze plamki. A to wygląda jak kurz w pomieszczeniu oświetlony lampą błyskową.
a może ktoś Ci kichnął na obiektyw :)
hostman22
08-03-2015, 15:50
doradzam wysprzątać w mieszkaniu i to dokładnie ;) (ewentualnie sprawdź jak wygląda przednia soczewka w obiektywie)
oj chyba to wylegarnia ORB-sow :)
Witam,
wiem, ze temat wałkowany milion razy, ale dziś doznałem szoku robiąc próby przy f32. Kurz to? olej? ja tak zapaskudziłem matryce? aparat jest nadal na gwarancji - pytanie czy mi to wyczyszcza w ramach gwarancji, czy każą sobie zapłacić?
d610 - i ciuchy, żeby widać było kolory rożne
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/mkm836902-2.jpg
źródło (http://static.pokazywarka.pl/i/5715210/927236/mkm8369-02.jpg)
dzięki bardzo za odpowiedz
Kurz na matrycy blokuje padające światło - czyli plamki są ciemne. To co widzimy, to najprawdopodobniej oświetlone światłem z okna plamki na filtrze na obiektywie.
... Chyba że to tylko prowokacja ;)
A ja będę oddawał po raz drugi do serwisu. Po wymianie migawki dalej kurzy. Narazie widać na f16 ale myślę że będzie się rozwijać...
hostman22
18-03-2015, 19:52
masz zdjęcie?
obrobka oczywiscie przegieta, ale po to aby wraznie bylo widac plamy
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s22.postimg.org/pyb2wvhc1/Untitled1_2.jpg)
ile zdjec zrobiles po wymianie migawki?
Nie wiem dokładnie. Obstawiam między 6 a 9 tys
Babeczka
22-03-2015, 15:29
U mnie jest to samo po wymianie migawki, na jesień wywalam do serwisu na czyszczenie. Teraz nie mogę bo potrzebuję focić ;|
Mój D600 miał raz wymieniana migawkę, problem powrócił. Następnie serwis zrobił samo czyszczenie, problem powrócił. Następnie kolejna wymiana migawki, problem znów powrócił.
Ktoś wie czy oni w ogóle wymieniają d600 na d610???
FttSniper
01-05-2015, 22:50
A ile razy było zmienanie szkło przez te kilka tys fotek ? :)
U mnie syfi matryca równo na obu D600 tyle że szkła są zmienanie kilkanaście-kilkadziesiąt razy na każdy tysiąc zdjęć więc po prostu czyszczę matrycę recznie i po problemie.
josephebeloki
02-05-2015, 17:20
U mnie czystka, po serwisie 30k , ani kropeczki... szkłami żongluję non stop.
Archibald6803
02-05-2015, 19:18
U mnie czystka, po serwisie 30k , ani kropeczki... szkłami żongluję non stop.
szczęściarz
To jestem kolejnym szczęściarzem ������ Moja nigdy nie była w serwisie, przebieg ponad 20 tyś. i matryca czysta.
Mój D600 miał raz wymieniana migawkę, problem powrócił. Następnie serwis zrobił samo czyszczenie, problem powrócił. Następnie kolejna wymiana migawki, problem znów powrócił.
Ktoś wie czy oni w ogóle wymieniają d600 na d610???
Moje modły zostały wysłuchane. Ponoć wymiana na nowy D610.
Borat1979
05-05-2015, 20:47
Dla tych co narzekają na kurz w D600.
Canona daje kurz fabrycznie :)
http://fotoblogia.pl/7343,wadliwe-matryce-w-canonach
Są jeszcze narzekający? A ja go sobie chwalę! :)
Naprawdę modliłeś się o wymianę 600 na 610? Przejrzyj ten wątek i pokrewne - wg większości autorów wszystkie Nikony to szmelc, hue hue hue...
Evanduril
07-05-2015, 12:41
Nie bijcie. Po gwarancji również bezpłatnie czyszczą/wymieniają, czy pokazują wała?
Evanduril
07-05-2015, 13:41
Pięknie dziękuję i się kłaniam.
artur0372
07-05-2015, 15:53
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/60025/kw/D600
indepedente
07-05-2015, 16:46
10 tys zdjęć, i żadnego kurzu.
artur0372
12-05-2015, 19:21
I jak? Wymienili?
Nawet jak wymienią na D610 to problem z kurzem dalej występuje, lepiej niech czyszczą bo D610 nie ma czyszczenia na gwarancji.
I jak? Wymienili?
Wymienili. Fajnie tak dostać za free nową baterię i sporo akcesoriów.
Czy D610 będzie brudził?
Liczę na szczęście ;)
fotobober
04-09-2015, 19:14
U mnie masakra. mam 2 sztuki D600 i dwa problemy bo kurzą jak szalone. Czyszczone miesiąc temu w serwisie, od czyszczenia zrobione około 3k zdjęć na sztukę i jest gorzej niż było... Czas pakować paczkę i na Łopuszańską... Najgorsze w tym wszystkim jest to, że D600 to naprawdę świetne puszki :/
Skoro naprawiają nieskutecznie to zażądaj wymiany na D610.
fotobober
04-09-2015, 19:43
Skoro naprawiają nieskutecznie to zażądaj wymiany na D610.
Tyle że czyściłem w serwisie w Krk a nie w Nikonie (już po gwarancji) więc pewnie przed ewentualną wymianą będą próbowali coś czyścić lub wymieniać ;) zdziwiłbym się jak by mi od tak zaproponowali wymianę sprzętu... ;)
Skoro były czyszczone, to czas na wymianę migawki. Wymiana na D610 w drugiej kolejności.
Ale serwis nikonowski nic w tym body nie robił. Więc nie moźna zareklamować ze serwisował nieskutecznie. Body nie ma u nich historii napraw. Więc - czyszczenie w serwisie Nikona w Warszawie. A dopirro potem to co mówi TOP67. Pewnie bedzie kurzył dalej więc potem źądanie wymiany na D610. Mozliwe ze będą chcieli wymienic samą migawkę - zawsze to coś.
Koniecznie zachowuj oryginalne fotki przed i po czyszczeniu. Jak znowu się zasyfi po kilkuset fotkach, to wtedy reklamuj.
fotobober
05-09-2015, 19:58
Dobra rada z tymi fotkami. A może mi ktoś, kto już przerabiał ten temat jak cały ten cyrk powinien wyglądać? Mam na myśli jak technicznie to wygląda ( wysyłka, koszty, samo zgłoszenie ) Będę wdzięczny ;)
U mnie było zgłoszenie telefoniczne, zamówienie kuriera na koszt serwisu, po 10 dniach aparat wrócił z wymieniona migawką. Brak kurzu od 10.000 zdjęć. Na stronie serwisu jest wszystko opisane.
yacyfoto
18-09-2015, 21:46
U mnie niestety mimo wymiany migawki oraz powtórnego wysłania do czyszczenia dalej matryca zasyfiona, mam zamiar wysłać aparat do serwisu raz jeszcze.Najlepsze z tego jest to że po drugim wysłaniu w trakcie którego w serwisie wyczyszczono migawkę dostałem wraz z aparatem informację że to jest lustrzanka i powinienem sobie zdawać sprawę z tego że przy wymianie obiektywów w niekorzystnych warunkach matryca ma prawo się zabrudzić!! Napisali chyba w nadziei żebym na przyszłość dał sobie spokój i już im więcej aparatu nie wysyłał.
hostman22
18-09-2015, 22:04
przy jakich wartościach przysłony pokazuje wam się syf na matrycy?
u mnie w jednym byl syf na kazdej przeslonie na kolejnym od F8 zaczynalo sie pojawiac przy czym przy F16 juz bardzo bardzo wyraznie
czy moze ktos z szanownych forumowicz wie jakie musza byc spelnione warnku zeby starego D600 wymienili na D610 :)
pytam sie bo udalo mi sie kupic w dobrej cenie d600 ale troche kuzy
Rafał_Sz
29-09-2015, 14:53
ale troche kuzy
Pierwszy raz spotykam się z taką przypadłością w D600.
ja nie bo mialem juz 2 D600 ten jest trzeci i troche swatygowany zewnetrznie pomimo 20k przebiegu i tak sobie pomyslalem zeby go wymienic na nowego D610 ze wzgledu na temat kurzu
hostman22
29-09-2015, 19:06
możesz tylko najpierw czyszczą później wymieniają.
Ogólnie ja na swojego pod tym względem nie narzekam.
Wymienili mojego D600 na D610, ale przy pierwszej wizycie w serwisie wymienili niby wadliwy mechanizm (napisałem niby, bo po kilkuset zdjęciach matryca była znowu cała brudna), druga wizyta w serwisie to czyszczenie matrycy, trzecia wizyta to samo, podczas czwartej wizyty zostawiłem D600 i po kilku dniach odebrałem D610.
kurczeblade
01-10-2015, 09:20
Bardzo spoko sprawa, ze strony Nikona.
Za to się należą pochwały !
Orientujecie się, czy w ramach akcji serwisowej aparat kupiony w Polsce można oddać do serwisu w całej UE?
Czy jest możliwość dzwoniąc do serwisu nikona i podając nr seryjny aparatu dowiedzieć się czy dany model miał wymieniana migawke? Chce kupić d600 i osoba jest 2 właścicielem i nie wie czy migawka była wymieniana
dobra, udzielają takiej informacji:)
byla nie byla jak bedzie dalej brudzic to wymienia na D610 jak dobra cena to kupowac
Wojciech69
13-01-2016, 03:16
W moim D600 servis Nikona w Nowym Jorku wymienil migawke, ale matrycy nie wyczyscil solidnie zostawil kilka paprpchow z prawej strony tam gdzie matryca byla wczesniej czysta. Jadac do Polskizabralem aparat i dalem do Servisu na Lopusznskiej,gdyz do tych w Nowym Jorku nie mialem juz zaufania. Servis w Polsce przyjal aparat , gwarancja juz dawno sie skonczyla i nie zadal zadnych dokumentow zakupu.Zaproponowali wymiane migawki, cala naprawa trwala 14 dni, Servis w NJ trzymal aparat 43dni i naprawil nieskutecznie. Po wymianie migawki na Lopuszanskiej i oczyszczeniu matrycy wykonalem ponad 1000zdjec i jest tylko jeden maly paproch widoczny przy f/22jak fotografuje czyste blekitne niebo. Przyslony f/22 uzywam rzadko ,tylko jak fotografuje lecace ptaki na tle nieba. Bede obserwowa jak skuteczna jest naprawa w Servisie Nikona w Polsce.
josephebeloki
13-01-2016, 17:50
Przy 20k wymienili i niby zabezpieczyli... po nastepnych 50 tys , nie widze paprochow... czystka.
Słałem 2 x... po po pierwszym rozjechali Af :)
Tydzień temu kupiłem pierwsze D610. Teraz po wymianach... mam już trzecie, bo w poprzednich sztukach od pierwszych zdjęć na matrycy były plamy. Z trzecią sztuką okazuje się, że jest podobnie. Już nie mam sił, bo zamiast się cieszyć sprzętem to jeżdżę i wymieniam :/ Jeśli możecie to proszę rzućcie okiem na zdjęcia z linków:
- zdjęcie z pierwszego body (najgorszego)
http://https://www.dropbox.com/s/lldy6d47ld07iz6/Plamy_1.jpg?dl=0 (https://www.dropbox.com/s/lldy6d47ld07iz6/Plamy_1.jpg?dl=0)
-zdjęcie z obecnego body (jest ciut lepiej)
http://https://www.dropbox.com/s/pw0c38eo4mqpkho/Plamy_2.jpg?dl=0 (https://www.dropbox.com/s/pw0c38eo4mqpkho/Plamy_2.jpg?dl=0)
Co o tym sądzicie? Jest sens wymieniać na kolejną sztukę? Bo coś mi się wydaję, że D610 chlapie tak samo jak D600 :/ Plamy są widoczne od przysłony f/11
Dodam, że tym trzecim body zrobiłem dopiero 30 zdjęć i plamy są od początku. To samo z innymi sztukami. Może z czasem przybywać tych plam? Wydawało mi się, że plamy występują zazwyczaj w lewym górnym rogu, a tu są rozsiane po całym zdjęciu...
hostman22
15-01-2016, 22:17
zrób 3 tyś lub 30 tyś będzie lepiej :)
Jak wychlapie wszystek olej ;)
A pomyśleć, że ludzie z kompaktami za 500zl nie mają takich problemów...
Wojciech69
16-01-2016, 00:19
Z D90 tez nie mam takich problemow, uzywam go od trzech lat ponad 30000 klapniec migawki, zmieniane cztery szklanki dosc czesto i nie ma zadnych paprochow na matrycy nawet przy f/32 lub f/40 jak sfotografuje czyste niebo.
Pierwsze D600 udalo mi sie zwrocic do sklepu, w drugim ani servis Nikona w Nowym Jorku ani w Warszawie na Lopuszanskiej nie rozwiazali tego problemu nawet jak nie zmieniam obiektywu to paprochow na matrycy przybywa. Widac ten model tak ma i nie wiadomo kiedy to sie konczy. Dwa razy juz wymieniali migawke , a efektow nie ma.
Fakt z kompaktem Sony H-2 za 400$ przez szesc lat nigdy paprochow na matrycy nie bylo, teraz wnuczek nim fotografuje i tez jest OK.
51 tysięcy przebiegu, D610. Matryca czyszczona już wieeele razy i przy f/9 mam takie kwiatki (spokojnie widoczne od f/7.1, a i czasem na 5.6 je widać)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/plamki-2.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/plamki.jpg)
D610 bardzo dobry aparat, ale między innymi z tego powodu szybko pozbyłem się swojego ;)
No niestety jest to bardzo wkurzające, szczególnie na zleceniu, gdzie robi się np. wnętrza, a w takich przypadkach przysłony f/9 - f/11 to normalka.
Smutne, że Nikon wypuścił nowszy model, w którym nie wyeliminowali do końca wady, przez którą w zasadzie musiał na szybko powstać.
Kurczę, a ja cały czas traktuję ten model jako szczyt marzeń osiągalnych.
Wydać wszystkie oszczędności a potem się borykać z brudem.
D90 przyzwyczaił mnie do bezobsługowości.
Ciekawe od czego to jest zależne? Jedni nie narzekają nawet na d600 a inni non stop na d610.
Może są jakieś partie felerne? Od numeru do numeru obydwu modelach.
Lepij kup d600, bo jak widać gwarancji nie ma, że d610 poprawili.
Tak to chociaż wymiana migawki za free.
To jak to jest z tą wymianą migawki?
Wystarczy znaczek na body "D600" i mam wymianę migawki na tą "lepszą", "bezawaryjną"?
Słyszałem też, że nie tak łatwo wymienić u nich migawkę, ze robią jakieś trudności, ale za to czyszczenie matrycy jest dożywotnio gratis. Tylko, że ja też to sobie mogę zagwarantować. Będzie szybciej i chyba dokładniej.
Ja mam D600 i jest to pierwsze body, do którego nie mam zastrzeżeń. A przerabiałem już kilka puszek.
Ja do mojego mam jedno, czemu nie dali powiększenia 100% pod przycisk "ok"...
Tylko mamy dwa razy edycję zdjęć, tzn ta sama funkcja pod dwoma różnymi przyciskami, bez sensu.
cz4rnuch
18-01-2016, 20:42
Odpowiedź jest prosta. Na siłę wycinają przydatne funkcje by np taki d600 nie podgryzał droższego sprzętu.
Na siłę, to dobre stwierdzenie.
Mogli mu dać chociaż jakieś 2-3 funkcje do wyboru a nie, to samo dwa razy.
Kurczę, a ja cały czas traktuję ten model jako szczyt marzeń osiągalnych.
Wydać wszystkie oszczędności a potem się borykać z brudem.
D90 przyzwyczaił mnie do bezobsługowości.
Ciekawe od czego to jest zależne?
Kiedyś stawiano na jakość, obecnie na ilość, od D7000 zaczęły się problemy z brudzącą się matrycą.
Zgadza się.
Nie mam niestety za dużo pieniędzy ani nie zarabiam na zdjęciach.
Nie chcę kupić "problemu" za dwie wypłaty.
A więc jak to jest z d600 i wymianą jego migawki?
Ktoś już to przerabiał?
Zdrówka
Ja mam D600 i jest to pierwsze body, do którego nie mam zastrzeżeń. A przerabiałem już kilka puszek.
Po FF D700 i D800 też jestem zadowolony z D600, AF bardzo dobry, w końcu cicha migawka nawet w trybie normalnym (nie używam trybu Q ) w D700 to jednak była sieczkarnia.
Po około 30 tyś i już kilku i min. kilku wypadów za granicę gdzie raczej nie oszczędzałem go - żadnych brudów na matrycy.
Świadomie zakupiłem D600 zamiast ... D610 z powodu "świetnej po-gwarancji" ;)
Zamian na D750 to nawet nie dla AF a dla uchylnego ekranu którego mi czasem brakuje.
hostman22
19-01-2016, 21:00
Po około 30 tyś i już kilku i min. kilku wypadów za granicę gdzie raczej nie oszczędzałem go - żadnych brudów na matrycy.
Świadomie zakupiłem D600 zamiast ... D610 z powodu "świetnej po-gwarancji" ;)
Zamian na D750 to nawet nie dla AF a dla uchylnego ekranu którego mi czasem brakuje.
Potwierdzam, kupiłem d600 specjalnie z uwagi na wymianę migawki za free :). "Pluł"na początku przy 5 tyś, wyczyściłem obecnie mam drugie 5 tyś i zero problemu przy f/14, nawet mniej syfu niż to co miałem w d300. Ogólnie z racji negatywnych opinii d600 można kupić za śmieszne pieniądze. Ma to i złą stronę, przy odsprzedaży stracisz więcej niż w przypadku d750, czy d810.
Czy przechodzą przez ścieżkę d300 -> d300s ->d600 dołożyłbym do d750 - nie, wolałbym kupić szkło. d700 też bym nie wolał ;).
Ja też przy 9500 nie widzę śmieci.
ja jestem ciekaw czy jak zacznie brudzic za jakies 5 lat to wymienia na D750 ???? czy przeszukaja i dadza D610
Ja myślę, że będzie kontynuacja tej lini i będzie d620.
ja jestem ciekaw czy jak zacznie brudzic za jakies 5 lat to wymienia na D750 ???? czy przeszukaja i dadza D610
Dadzą od razu D6.
(wiem, wiem: głupie pytanie - głupia odpowiedź :) )
dlaczego glupie pytanie ??
skoro d600 ma dozywotnia gwarancje na plucie olejem jedni robia 1000 tys w miech inni w rok 500 tylko na urlopach
dlatego sie pytam skoro juz dzis nie daja D600 tylko d610
hostman22
20-01-2016, 18:55
Przepraszam a co za problem, że za 4 lata będzie info z nikona, że koniec akcji do 30go któregoś tam miesiąca i koniec ;)?
Dają d610 bo d600 już dawno przestali produkować, a ściąganie d600 ze sklepów to gigantyczne pieniądze, lepiej aby wadliwe sztuki przynieśli sami klienci ;)
Panowie mam możliwość kupienia aparatu z wymienioną już migawką w serwisie w Köln. Aparat jest obecnie w serwisie.
Powiedzcie mi czy lepiej brać d600 ze "starą" migawką ale z jakimś przebiegiem czy brać nówkę po wymianie w serwisie.
Cena nie jest tu wyznacznikiem, tylko sam sprzęt.
Czy nowa migawka jest objęta jakąś gwarancją? Np. 6miesieczną? Ma ktos jakies doświadczenie?
Logicznie, jeśli wymiana jest wymienialna w każdym etapie żywotności aparatu, to lepiej wymienić jak padnie, przy jakimś tam przebiegu. Tylko czy to jest powód do wymiany gratisowej, to raz a dwa, czy nie lepiej brać od razu z nową migawką, bo ma lepsze . . .
Liczę na konkretne uwagi.
Z góry dziękuję.
hostman22
24-01-2016, 19:27
za każdym razem będą wymieniać jak będzie syfić, tylko że już masz krótszą drogę do d610 ;) Ile miał już "nahukane" przed wymianą?
Ok. 7600 klapnięć.
Niemiec zaniósł do wyczyszczenia matrycy, bo mu wytknąłem brudy, a oni mu od razu migawkę wymieniają.
gdzies kiedys bylo ze chyba 3 razy migawka potem juz D610 i na tym koniec z wieczna gwarancja
woocash09
12-04-2016, 16:01
Witam po dłuższej przerwie!
Pół roku temu zostałem szczęśliwym posiadaczem D600 co po przesiadce z wiernie służacego D7k było dla mnie krokiem milowym. Po przygodach z AF w D7k miałem pełną świadomość problemów z "kurzem" w puszce D600 i kupując go uprzednio upewniłem się, że ów egzemplarz plam na matrycy jest pozbawiony.
Pół roku minęło, przestałem myśleć o potencjalnym kurzu, strzeliłem z 15k zdjęć i nagle przy obróbce zdjęć w LR natknąłem się na plamki na zdjęciach z błękitnym niebem w tle. Zrobiłem kilka testów, wyszło że plam jest dosyć sporo więc aparat powędrował za darmo do norweskiego serwisu Nikon. Dzisiaj mija dwa tygodnie od wysłania i przyszła informacja że migawka jest do wymiany.
Tak jak Nikon głosił w swojej informacji serwisowej dotyczącej D600 jeśli problem będzie się powtarzał mimo wymienionej migawki, klient ma prawo wymienić model D600 na odpowiednik. Obecnie jest to D610, który mimo pojawienia się D750 wciąż znajduje się w ofercie Nikona.
Teraz po długim wstępie pytanie: czy szanowne koleżeństwo dokopało się gdzieś pośród plotek i spekulacji, do informacji czy aby po wycofaniu ze sprzedaży modelu D610 to właśnie D750 stanie się odpowiednikiem D600? Innymi słowy, czy opłaca się przetrzymać troszeczke Nikona i upomnieć się o wymianę D600 na odpowiednik dopiero po wycofaniu D610 ze sprzedaży (obecnie w USA trwa wyprzedaż D610)?
Czy ktoś może słyszał o następcy D610, np D650 który mógłby pojawić się w tym roku? Mamy nowy flagship, mamy spory progres w DX więc być może w drugiej połowie roku można się spodziewać czegoś w styl D620/D650 z Multi-CAM 20K :)
Ktoś, coś?
hostman22
12-04-2016, 16:24
skąd wiesz jaką wadę będzie mieć D620/D650 ;). Ja bym wolał mieć parę razy wymienioną migawkę w d600 niż od razu dostać d610...
woocash09
12-04-2016, 17:45
No generalnie ja skłaniam się ku temu by dalej eksploatować D600 i kiedy będę miał kolejne problemy z plamami to mając kilka tygodni wolnego od pstrykania wyślę sprzęt do serwisu na kolejną wymianę migawki ale zastanawiałem tylko czy ktoś trafił na jakieś spekulacje odnośnie tego co Nikon zrobi w momencie gdy pojawi się ktoś kto po trzeciej wymianie migawki będzie domagał się wymiany na odpowiednik kiedy D610 będzie już wycofany ze sprzedaży?
D600 jest świetnym aparatem dla foto amatora jak ja, który nie zarabia swoimi zdjęciami a chce w domowym albumie mieć to co daje FX ale z czasem D600 zostanie daleko w tyle wobec tego co bedzie oferować D750 i dalsi potencjalni następcy więc Nikon będąc zmuszony do wywiązania się z tego do czego deklarował sie w informacji serwisowej będzie musiał jakis odpowiednik zaoferować. A to, że nowsze puszki nie są pozbawione wad to jest już zupełnie inna sprawa. Dla amatora przesiadka z D600 na D610 jest średnio uzasadniona ale już D750 lub potencjalny D620 z nowym autofocusem z D5 może być konkretem nawet kosztem ewentualnych wad, którymi taki D620 mógłby być obarczony.
Rafał_Sz
12-04-2016, 19:45
Nie ma się co łudzić. Nikon już nie wypuszcza puszek bez wad. i nie tylko Nikon. Prędzej czy później zawsze coś wychodzi. Po części sami sobie jesteśmy winni, my jako rynek DSRL. Chcemy szybciej, więcej, łatwiej...
Nie ma się co łudzić. Nikon już nie wypuszcza puszek bez wad. i nie tylko Nikon. Prędzej czy później zawsze coś wychodzi. Po części sami sobie jesteśmy winni, my jako rynek DSRL. Chcemy szybciej, więcej, łatwiej...
Taniej, taniej. Przede wszystkim jeszcze taniej.
Choć z drugiej strony to "taniej" nie usprawiedliwia baboli, którymi raczy ostatnio Nikon. Kompakty poniżej 300zł nie posiadają wad charakterystycznych dla Nikona za 4000-6000zł.
Wiem, inna konstrukcja, mechanika itd... Ale mimo wszystko jednak...
marek_bog
13-04-2016, 08:11
skąd wiesz jaką wadę będzie mieć D620/D650 ;). Ja bym wolał mieć parę razy wymienioną migawkę w d600 niż od razu dostać d610...
Sugerujesz, że D600 jest lepsze niż D610?
D600 to to samo co D610 a migawka w d610 niby nowa a tez lubi chlapac z tym ze D600 ma gwarancje dozywotnia a juz D610 nie
dlatego to byl jeden z powodow dlaczego ponownie zakupilem D600 i nie zamierzam sie z nim rozstawac bo to co wypluwa jest dla mnie idealne (jakosc obrazka )
hostman22
13-04-2016, 13:33
Sugerujesz, że D600 jest lepsze niż D610?
nie sugeruję, że jest lepszy, tylko są osoby które potwierdzają, iż podobny problem występuje w d610 ( z syfem). Problem jest tylko taki, że akcja serwisowa dotyczy tylko nikonów d600 a nie d610. Dlatego wolę wymienić migawkę w 2 lub nawet 3 razy w d600 niż mieć problem z d610. Akurat ja doświadczam problem syfu bardzo łagodnie, a d610 jak dla mnie nie ma nic lepszego od d600...
Panowie podpowiedzcie mi, jaki padnie migawka w d600 a np nie brudziła itp to wymienią mi przy wygasłej gwarancji bezpłatnie, zastanawiam się czy kupowac d600 z większym przebiegiem, czy jest sens ?
Tak, jest sens.
O ile jest zadbany, oczywiście.
No tak, tylko czy serwis wymieni mi migawke tylko ze wzgledu na wysoki przebieg albo problemy z nim związane ?
jak padnie to nie wymienia przyczyna wymiany jest tylko chlapanie brudzenie
kup i zaraz daj na wymiane
hostman22
15-04-2016, 15:29
ma sens jak już wcześniej nie była wymieniana i oczywiście matryca musi być uwalona, w tedy wymienią bez problemu.
A jak była wymieniana, to co?
to tez wymienia gwaranja na kurzenie jest dozywotnia tzn az wymienia na d610 ktory juz tej opcji nie ma
Skoro była wymieniana to chyba na migawke bez wady. Czyli na taką gdzie farba sie nie ściera. Bez sensu byłoby wymienienie migawki na inną wadliwą.
Mi wymienili i dalej chlapie...
Chlapie to olej. Farba pyli. Wymieniaja te co pyli.
No więc miałem kropki. W serwisie napisali że wymienili i znów powstają kropki a na dodatek jak przyszedł to miał byle jak wyczyszczona matrycę.
to tez wymienia gwaranja na kurzenie jest dozywotnia tzn az wymienia na d610 ktory juz tej opcji nie ma
Niestety, D610 też kurzy: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=268565
w DE grunz ze sa plamy nie wazne czy olej czy farba czy kurz brudzi sie matryca to wymieniaja
Bo to DE, u nich i kalibracja obiektywu jak i body dziwnym trafem wychodzi lepiej niż u nas (i szybciej), fajnie, że można i D600 do nich wysłać - problemu z czyszczeniem nie robią :)
Warciarz
30-04-2016, 22:02
Wpadł mi w ręce angielski Nikon D600 i mam jakieś dziwne wartości ISO w stylu 1100, 4500. Np po 3200 mam 4500 i później 6400. W moim polskim jest normalnie 3200, 4000, 5000, 6400. Wie ktoś może o co chodzi z tymi dziwnymi wartościami ?
w DE grunz ze sa plamy nie wazne czy olej czy farba czy kurz brudzi sie matryca to wymieniaja
Co wymieniają? Aparat czy matrycę?
Wpadł mi w ręce angielski Nikon D600 i mam jakieś dziwne wartości ISO w stylu 1100, 4500. Np po 3200 mam 4500 i później 6400. W moim polskim jest normalnie 3200, 4000, 5000, 6400. Wie ktoś może o co chodzi z tymi dziwnymi wartościami ?
Wartośći nie są dziwne tylko prezentowane zgodnie z ustawioną opcją "b1" - "Krok zmiany czułości ISO". Może być ustawiony na 1/2 EV albo na 1/3 EV. Mój D600 jest 'angielski' ale to ja decyduję, jakim krokiem zmieniam ekspozycję. nb zmiana o 1/2 EV wygląda dla mnie 'bardziej normalnie', chociaż zazwyczaj ustawiam opcję 1/3.
A poza tym - całe to zagadnienie jest 'off topic' , wszak nie dotyczy zanieczyszczania matrycy.
w DE 3 razy czyszczenie potem nowy D610
a ja pochwalę nasz serwis :)
wysłałem około tygodnia przed weekendem majowym z kartką z prośbą, że jakby dało radę wysłać tak, żeby tuż po weekendzie majowym wymienili i wysłali.. żeby mi do wczoraj doszło.. - to wczoraj doszła paczka :)
matryca ładnie wyczyszczona, migawka wg. rozpiski też.. miejmy nadzieję, że nie będzie nowa kurzyć ani chlapać :)
A wy tu dalej o kurzu zamiast zdjecia robic...wyslalem do serwisu w UKeju, zrobili mi w 2 tygodnie i to bylo po ok 3k strzalow, wyslalem bo robili, problem mialem maly.
Obecnie mam kilka kropek co traktuje jako standard przy lustrzance, wyczyszcze jak mnie bedzie mocno wkurzac, przebieg max 10k...
Ciekawe ile za taka puche dostane, bo bede sprzedawal...
A wy tu dalej o kurzu zamiast zdjecia robic...wyslalem do serwisu w UKeju, zrobili mi w 2 tygodnie i to bylo po ok 3k strzalow, wyslalem bo robili, problem mialem maly.
Obecnie mam kilka kropek co traktuje jako standard przy lustrzance, wyczyszcze jak mnie bedzie mocno wkurzac, przebieg max 10k...
Ciekawe ile za taka puche dostane, bo bede sprzedawal...
A ja sam czyszczę matrycę na mokro a wczoraj kupiłem zestaw Lenspen (grucha, Lenspen i podświetlana lupa) mam migawkę po wymianie i nie mam chęci wysyłać raz na kwartał body do czyszczenia. Jako że fotografuję w terenie i często mieniam optykę, czyszczenie raz na 5k klapnięć migawki lub przed każdym poważniejszym i dłuższym wyjazdem w teren.
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
A ja sam czyszczę matrycę na mokro a wczoraj kupiłem zestaw Lenspen (grucha, Lenspen i podświetlana lupa) mam migawkę po wymianie i nie mam chęci wysyłać raz na kwartał body do czyszczenia. Jako że fotografuję w terenie i często mieniam optykę, czyszczenie raz na 5k klapnięć migawki lub przed każdym poważniejszym i dłuższym wyjazdem w teren.
Lens pens sprawdzony wyczyściłem już trzy matryce, działa świetnie widać drobinki brudu, pens idealnie zbiera, pozdrawiam[emoji6]
Lens pens sprawdzony wyczyściłem już trzy matryce, działa świetnie widać drobinki brudu, pens idealnie zbiera, pozdrawiam[emoji6]
Masz może jakieś zdjęcia porównawcze jak wyszło przed i po czyszczeniu ?
P.S.
Być może chciałby ktoś odstąpić swojego D600 za rozsądną kwotę ?
pjeter jak chcesz poczekac jeszcze ze trzy miesiace to ja bede sprzedawal...
A lenspen w zestawie z ta lupka mnie zainteresowal.
P.S.
Po prostu nie chce mi się. Na mokro czyszczę szpatułkami grencllean lub coś podobnego matryca idealnie czysta z plam, Lenspen ma wspaniała lupkę i dobrze czyści drobinki których nie zdumienie Gruszka, mogę polecić.
lipalipski
14-05-2016, 01:28
Izopropanol na patyczek do czyszenia uszu i jazda. Też nie ma plam i innych bruudów.
Gwoli ścisłości to, co czyścimy, to nie matryca.
Izopropanol na patyczek do czyszenia uszu i jazda. Też nie ma plam i innych bruudów.
Oczywiście że nie matryca tylko szybka/szkiełko etc jak zwał tak zwał, każda metoda skuteczna , nie mniej przez lupkę lens pen podświetlaną idealnie widać na "matrycy" każdą drobinkę brudu/kurzu/plamki, w okularach od green clean tego nie widziałem, czyszcę "matrycę" sam od 2 lat i nic się nie dzieje jeszcze jej nie "zeskrobałem" ;-), polecam trochę odwagi i jazda ...
lipalipski
14-05-2016, 07:52
Nie, jak zwał, tak zwał, tylko ta "szybka /szkiełko" to filtr dolnoprzepustowy, który w aparacie pełni konkretną funkcję.
OK, ale mineralna ze szkła chyba , że się mylę ?
Izopropanol tak, patyczki do uszu nie. Patyczkami można tylko wyrządzić szkody opisywane już kiedyś na forum.
lipalipski
14-05-2016, 08:30
Wszystkim można wyrządzić szkody. Mnie się od dekady nie udało.
A mnie kiedyś tak. Patyczków do uszu stanowczo nie polecam. Nie dość że gubią włoski to nie ma kontroli nad tym czy przypadkiem nie jedzie sie ostrą plastikową krawędzią po filtrze nad matrycą.
P.S.
Będę sprzedawał ale w październiku/listopadzie.
Witam,
czy przechodził ktoś z Was akcję serwisową D600 z drugiej ręki bez papierów i po skończonej gwarancji?
Będą naprawiać i w razie porażki wymienią na D610?
Witam,
czy przechodził ktoś z Was akcję serwisową D600 z drugiej ręki bez papierów i po skończonej gwarancji?
Będą naprawiać i w razie porażki wymienią na D610?
Nie wymienią - nie masz co się łudzić.
Dlaczego? Mi wymienili jednego D600 na D610 po trzech nieudanych naprawach. Ale moje pytanie jest o D600 z drugiej ręki, bez papierów i po skończonej gwarancji, ktoś przerabiał to?
wymienia wymienia akcja serwisowa jest dozywotnia dla tego modelu do poki nie wymienia Ci puszki na D610
przy tej akcji jest potrzebne tylko samo body D600 bez papierow (ja kupilem 2 z Francji i za kazdym razem mi wymienili w DE bez dokumentow bo pucha uzywana !!!)
wymienia wymienia akcja serwisowa jest dozywotnia dla tego modelu do poki nie wymienia Ci puszki na D610
przy tej akcji jest potrzebne tylko samo body D600 bez papierow (ja kupilem 2 z Francji i za kazdym razem mi wymienili w DE bez dokumentow bo pucha uzywana !!!)
Właśnie chodzi mi o to, że teraz jestem w Polsce, a tutaj serwis Nikona ma bardzo złą opinię. Tobie wymienili w Niemczech, mi w Australii - Polska niestety nadal w wielu kwestiach stoi daleko, daleko w tyle. Dlatego pytam o to...
Czy ktoś wymieniał d600 bez papierów w Nikon Polska ?
D600 nie wymieniałem ale już dwukrotnie wymienili mi migawkę w UK. bez żadnych papierów. Proponuję wejść na stronę Nikona i spróbować zgłosić serwis - wszystkie szczegóły zostaną podane. Żadne dokumenty nie są wymagane. Ja się tylko zdziwiłem, że drugi raz też mi wymienili migawkę, myślałem że jedna zmiana migawki kończy sprawę i dalej tylko będą oczyszczać przetwornik.
zeebrugge15
22-11-2017, 09:39
Witam, w piątek 17 listopada 2017 wysłałem swojego Nikona D600 do serwisu w Warszawie z powodu zabrudzonej matrycy tysiącem kropeczek od oleju/smaru. Paczka z aparatem została odebrana przez pracownika serwisu w poniedziałek 20 listopada 2017 o godzinie 10:29. Dzisiaj jest środa 22 listopada 2017 i po dwóch wiadomościach napisanych do serwisu nie mam żadnej informacji o rozpoczęciu serwisowania, o przewidywanym czasie serwisowania, o niczym... Brak kompletnie kontaktu. Co ciekawe zanim wysłałem aparat do Warszawy oczywiście zamieniłem kilka zdań z serwisem Nikona za pośrednictwem ich strony (telefon do serwisu jest raczej "nieczynny") i na moje zapytania uzyskiwałem szybkie i treściwe informacje, a tu nagle cisza...? Też tak mieliście? Co o tym sądzicie? Czy może być coś nie tak?
Co o tym sądzicie? Czy może być coś nie tak?
Sądzę, żebyś wrzucił na luz i poczekał spokojnie.
hostman22
22-11-2017, 22:07
Witam, w piątek 17 listopada 2017 wysłałem swojego Nikona D600 do serwisu w Warszawie z powodu zabrudzonej matrycy tysiącem kropeczek od oleju/smaru. Paczka z aparatem została odebrana przez pracownika serwisu w poniedziałek 20 listopada 2017 o godzinie 10:29. Dzisiaj jest środa 22 listopada 2017 i po dwóch wiadomościach napisanych do serwisu nie mam żadnej informacji o rozpoczęciu serwisowania, o przewidywanym czasie serwisowania, o niczym... Brak kompletnie kontaktu. Co ciekawe zanim wysłałem aparat do Warszawy oczywiście zamieniłem kilka zdań z serwisem Nikona za pośrednictwem ich strony (telefon do serwisu jest raczej "nieczynny") i na moje zapytania uzyskiwałem szybkie i treściwe informacje, a tu nagle cisza...? Też tak mieliście? Co o tym sądzicie? Czy może być coś nie tak?
daj chłopie na luz... po 7 dniach dostaniesz paczkę z aparatem. Ostatnio wymieniałem migawkę całość 7 dni bez ani jednego maila lub telefonu z mojej strony po wysłaniu. Aparat super zabezpieczony wrócił do mnie, usługa serwisu Nikona na 5+.
Kolega złamał sobie klapkę od kard SD (sierota:) ) pojechał osobiście zawieść aparat i zostawić żeby mu kurierem dostarczyli naprawiony- mila Pani poprosiła żeby poczekał 15 min. i .... miał od ręki naprawiony, więc kolejna ocena 5+ dla serwisu Nikona a i sprawdził przy okazji stan aparatu czyli przebieg i diagnostykę błędów itp. zrobiono mu to za darmo, natomiast kilka lat temu w Canonie Ja musiałem płacić za coś takiego więc jeszcze jedną ocena 5+ ☺
themadablues
05-02-2018, 11:53
Oddawał ktos w ostatnim czasie D600 do czyszczenia ? Mam plan zawieźć im puszkę osobiście i zastanawiam sie ile czasu im się obecnie schodzi.
Oddawał ktos w ostatnim czasie D600 do czyszczenia ? Mam plan zawieźć im puszkę osobiście i zastanawiam sie ile czasu im się obecnie schodzi.
Nie prościej po prostu do nich zadzwonić?
nettmanek
15-03-2018, 14:18
Witam. Jak obecnie wyglada sprawa z nikonem d600? Czy oni te migawki naprawili czy nadal można spotkać egzemplarze z wadliwą i brudzącą matryce migawką?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jest cały czas akcja serwisowa, na której wymieniają migawkę i mechanizm plus robią czyszczenie, regulacje/kalibracje, wszystko za darmo ale trzeba posiadać D600, które nie miało przeprowadzonej takiej wymiany.
Witam. Jak obecnie wyglada sprawa z nikonem d600? Czy oni te migawki naprawili czy nadal można spotkać egzemplarze z wadliwą i brudzącą matryce migawką?
Pytanie raczej bez sensu. Nowych D600 nie ma, to co mieli naprawiać? A która wróżka wie czy wszyscy użytkownicy na świecie wysłali D600 do serwisu? Ja np. nie wysłałem.
nettmanek
15-03-2018, 23:44
A czy naprawa tych migawek permanentnie rozwiązuje problem z nadmiernym bredzeniem się matrycy?
Nie zawsze.
Wysłane z mojego 6070K przy użyciu Tapatalka
Teoretycznie tak, są jakieś legendy że jak nadal brudzi to wymieniali na D610 ale to raczej opowieści internetowe jedynie i nie brałbym tego na poważnie.
YogiBear
02-04-2018, 14:16
Teoretycznie tak, są jakieś legendy że jak nadal brudzi to wymieniali na D610 ale to raczej opowieści internetowe jedynie i nie brałbym tego na poważnie.Właśnie odebrałem D600 z serwisu Nikona. Przeprowadzona była akcja serwisowa z czyszczeniem matrycy i wymianą migawki. Wszystko za 0.00 zł. Zostałem poinformowany że za trzecim razem wymieniają na nowy D610.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Nic tylko kupować D600;-)
Po jakimś czasie wymienią na nową puszkę.
Sam się zastanawiam nad drugą puszką, miałem kupować D750, ale mój 610 jest tak dobry że nic więcej mi nie trzeba.
Kupić 600 za psie grosze, pokłapać migawką i wymienić na nówkę D610. Normalnie marzenie jeśli faktycznie tak się da
Ale co to znaczy "za trzecim razem wymienią", przecież masz zrobioną akcje i na tym kończy się twoja przygoda, masz D610 z napisem D600 :)
Nikt ci nie wymieni na nowy aparat tylko dlatego że za jakiś czas im wyślesz bo kurz na matrycy :)
hostman22
04-04-2018, 15:45
Ale co to znaczy "za trzecim razem wymienią", przecież masz zrobioną akcje i na tym kończy się twoja przygoda, masz D610 z napisem D600 :)
Nikt ci nie wymieni na nowy aparat tylko dlatego że za jakiś czas im wyślesz bo kurz na matrycy :)
Dopiero jak problem wróci, ale z doświadczenia wiem, ze po wymianie już tego typowego syfu nie miałem na matrycy. Dlatego chyba robią to dość skutecznie.
Dokładnie, wymiana całości powoduje że jest to już D610 i jeśli coś się kurzy na matrycy to już nie podpada pod akcje ale nadal funkcjonują opowieści o wymianie na nówke D610 :)
nettmanek
13-11-2018, 23:38
Ja swojego nikona wysłałem wczoraj na akcje. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Senketsu
20-11-2018, 02:06
Ja tak myślę, że dobrze było kupić takiego D600, który jeszcze nie miał wymienianej migawki...
nettmanek
22-11-2018, 21:09
17373
Czy to oznacza, że wymienili migawkę? Jeszcze nie dostałem aparatu (dziś wysłany) ale faktura już przyszła
Tak. Migawka i taśmy, które zbierają kurz.
nettmanek
22-11-2018, 21:14
No i gitarka. A w sumie martwiłem się, że nie przyjmą bo numer seryjny jakby nie było azjatycki :)
Senketsu
24-11-2018, 21:07
Daj znać z czasem jak będzie się sprawował po wymianie migawki :)
17459
Tak wygląda matryca po ok. 10 tyś od wymiany migawki, na tle nieba jest wkurzające
Zamierzam wysłać do serwisu, pewnie wyczyszczą matryce bo drugiej wymiany migawki chyba nie zrobią (tak mi się wydaję)
A miał być taki Amerykański:D
ps. Dmuchanie nic nie daję.
nettmanek
26-11-2018, 13:02
Zobaczymy :) daj znać jak wyślesz co ci powiedzą
Ja myślałem, że to o smar chodzi, a nie kurz. Tyle paprochów? Normalnie szacun, ja mam czasami 1 - 2 plamkę i sam czyszczę ale noszę się z zamiarem wysłania do serwisu, niech wymieniają migawkę.
Teoretycznie po akcji jeśli nadal jest ten problem to legendy internetowe podają że wymieniano na nowe D610, więc też jestem ciekaw.
nettmanek
27-11-2018, 06:55
Ja myślałem, że to o smar chodzi, a nie kurz. Tyle paprochów? Normalnie szacun, ja mam czasami 1 - 2 plamkę i sam czyszczę ale noszę się z zamiarem wysłania do serwisu, niech wymieniają migawkę.
No oni już właśnie jemu wymienili migawkę. Zobaczymy jak szybko u mnie się pojawia plamki :) w środku nie ma co się zbytnio brudzić bo obiektyw mam jeden i nie zmieniam :)
Teoretycznie po akcji jeśli nadal jest ten problem to legendy internetowe podają że wymieniano na nowe D610, więc też jestem ciekaw.
To nie są legendy. Mnie wymienili na nowe D610
Senketsu
27-11-2018, 17:06
Jak brudzi, wysyłaj na serwis i za trzecim razem (tak słyszałem, co potwierdzają inni), dostaniesz nowego D610 :D więc pozostaje kwestia Twojej cierpliwości :)
nettmanek
02-12-2018, 02:00
A po ilu normalnie matryca nadaje się do czyszczenia? 15k? 20k?
Senketsu
06-12-2018, 14:51
Niektórzy pisali, że po 5k klatek było już coś widać na f/8
Moim zdaniem wszystko zależy od tego jak się dba. Niektórzy czasem aż się proszą o syf na matrycy.
Wszystko zależy od warunków. Jedź sobie do ciepłych krajów. Tam się mocno kurzy. Rób zdjęcia w pomieszczeniu to inna bajka. Najlepiej to ustawić f16 i zrobić zdjęcie białej kartki...
[emoji12]
Jeśli chodzi o zabrudzenie matrycy związane z wadą D600 to były przypadki że przy pierwszych zdjęciach prosto z pudełka zabrudzenie było widoczne, a wielu trzaskało tysiące zdjęć i nic.
18174
Dzisiaj dostałem takie info odnośnie mojego d600,nie bawili się w czyszczenie tylko odrazu nowa migawka, pytanie czy będzie lepiej, dodam że raz już była wymieniana migawka.
nettmanek
13-12-2018, 22:42
W sumie mojego tez nie czyścili tylko od razu wymiana migawki
Senketsu
14-12-2018, 15:26
No i dlatego warto wziąć D600, puszka dobra, a z czasem można dać na wymianę migawki i od nowa "strzelać" z zerowym licznikiem :) a lutym poluje na D600 z pierwszą migawką ;)
No i dlatego warto wziąć D600, puszka dobra, a z czasem można dać na wymianę migawki i od nowa "strzelać" z zerowym licznikiem :) a lutym poluje na D600 z pierwszą migawką ;)
Była to omawiane już wiele razy.
Licznik nie jest zerowany, dymyśl się dlaczego.
cybulski
15-12-2018, 09:08
Wszystko zależy od warunków. Jedź sobie do ciepłych krajów. Tam się mocno kurzy. Rób zdjęcia w pomieszczeniu to inna bajka. Najlepiej to ustawić f16 i zrobić zdjęcie białej kartki...
[emoji12]
Lustrzanki to mają jeszcze dobrze bo raz, że lustro jest z przodu to jeszcze migawka jest non stop zamknięta za lustrem więc przy zmianie szkieł jest trochę ochrony. Ale już bezlustra mają gołą matrycę na wierzchu i przy zmianie szkieł na wyjeździe to jest czasem masakra, jak jeszcze chlapnie coś po matrycy i tego się nie zauważy w czas. Więc z tym D600 to przesadzacie, ok zdarzyło się nikonowi dać ciała ale weźcie bezlustreko i pozmieniajcie trochę szkła ... w warunkach "bojowych" :)
Lustrzanki to mają jeszcze dobrze bo raz, że lustro jest z przodu to jeszcze migawka jest non stop zamknięta za lustrem więc przy zmianie szkieł jest trochę ochrony. Ale już bezlustra mają gołą matrycę na wierzchu i przy zmianie szkieł na wyjeździe to jest czasem masakra, Niekoniecznie, zalezy jakie bezlustra. Np Canon R zasłania matrycę. Nikon Z - nie wiem. Za to matryca w bezlustrach jest tak na wierzchu, że łatwiej się ją czyści samemu.
Senketsu
16-12-2018, 02:50
maxwawa W teorii nie, ale migawka nowa, więc liczymy od nowa ;) wystarczy zapamiętać wartość przed oddaniem do serwisu.
Niektóre aparaty mają po prostu system czyszczenia matrycy, który działa w rzeczywistości, a nie w reklamach.
maxwawa W teorii nie, ale migawka nowa, więc liczymy od nowa ;) wystarczy zapamiętać wartość przed oddaniem do serwisu.
Ale aparat to nie tylko migawka.
mmariusz1990
16-12-2018, 15:00
A co jeśli D610 też brudzi? :)
18716
nikoniarz
16-12-2018, 15:04
Zmienić na coś niebrudzącego...
mmariusz1990
16-12-2018, 15:12
Zmienić na coś niebrudzącego...
Za czyje $$$? Łatwo powiedzieć, nie każdy może sobie pozwolić na kolejny taki wydatek :) Poza tym przy odsprzedaży kto to kupi? Chyba że zrobić jak typowy 'Janusz' - umyć tuż przed na błysk i mówić że nie syfi a matryca nie czyszczona od nowości, gabinet w środku.... Nie moje praktyki :)
Senketsu
16-12-2018, 16:34
Jakiś ten system "czyszczenie" matrycy działa w D5300, więc dziwne, że w D600 to się w ogóle nie sprawdza. Tak, aparat to nie tylko migawka, ale myślę, że jednak o nią zazwyczaj martwimy się najbardziej... W takim D300 zrobiłem ponad 150k zdjęć i naciąg lustra dalej w formie (migawka też)
Tylko D600 jest objęty akcją serwisową.
zbiku1981
17-01-2019, 22:55
Jestem przed wymianą migawki w d600. Nigdy nie wysyłałem nic do serwisu Nikona więc wolę zapytać :). Poczytałem troszkę na stronie nikona i widzę że sprzęt FX dalej wysyłamy na Warszawę, trzeba też wypełnić formularz. Teraz kwestia wysyłki?? Jeśli sprzęt jest na gwarancji przysługuje bezpłatny kurier DPD a jak to jest z d600??
Jestem przed wymianą migawki w d600. Nigdy nie wysyłałem nic do serwisu Nikona więc wolę zapytać :). Poczytałem troszkę na stronie nikona i widzę że sprzęt FX dalej wysyłamy na Warszawę, trzeba też wypełnić formularz. Teraz kwestia wysyłki?? Jeśli sprzęt jest na gwarancji przysługuje bezpłatny kurier DPD a jak to jest z d600??
Nie dość że ci za darmo wymienią migawkę i obsłużą aparat to jeszcze chcesz od serwisu 15zł za kuriera?
Daj znać jak będziesz miał problem to zrobimy zrzutkę na tego kuriera.
stachmuszel
18-01-2019, 08:23
Maxwawa, chyba nie jesteś do końca obiektywny ;-)
Nie dość że ci za darmo wymienią migawkę ...
Wymieniają za darmo, bo spier....sprawę. To jest program naprawczy i nikt nikomu nie robi łaski. Powinni jeszcze przeprosić, bo człowiek wydaje pieniądze (w polskich warunkach wcale nie mało) a później ma tylko problem.
Daj znać jak będziesz miał problem to zrobimy zrzutkę na tego kuriera.
Czuję sarkazm, bo człowiek nie mówi, że mu szkoda, tylko pyta jak wyglądają procedury.
Pozdrawiam ;-)
zbiku1981
18-01-2019, 10:38
Oczywiście nie chodzi o kasę tylko o procedurę i bezpieczną podróż do serwisu. Na stronie jest napisane że należy zamówić kuriera i to konkretnej firmy dpd więc chciałem dopytać. Reasumując - wysyłamy dowolnym kurierem paczką ubezpieczoną?
Maxwawa sądząc po nazwie ze Stolycy, do serwisu jeździ taksówką więc cwaniak...
Nie wysyłasz sam, dzwonisz do serwisu, oni podają ci swój numer klienta i wtedy dzwonisz do DHL gdzie podajesz ten numer, informujesz dla pewności że przesyłka ubezpieczona, jaka zawartość paczki, kurier przyjedzie na drugi dzień i odbierze paczkę.
Z postu wynika że użytkownik już się zapoznał z procedurami a postawionym pytaniem było:
Jeśli sprzęt jest na gwarancji przysługuje bezpłatny kurier DPD a jak to jest z d600??
zbiku1981 sądząc po niku to nie jesteś dzieckiem.
i w sprawach wysyłki itd. to najlepiej uzyskać szybko i kompetentne informację z infolinii Nikona niż na forum? nieprawdaż? no chyba że skończyły ci się darmowe minuty ;)
Wszystko się zmienia w czasie i procedury też się zmieniają a Nikon nie ma obowiązku serwisować D600 bez końca, np. Canon serwisował wadę lustra w 5D ale ją zakończył.
Mój D600 wrócił właśnie z serwisu.
Wysłałem go na koszt Nikona, ich numer klienta DHL można znaleźć w internecie. Wystarczy zadzwonić po kuriera. Wszystko bezpłatnie.
Na formularzu zaznaczyłem, że zgadzam się na naprawy do 50zł. W ten sposób nie musiałem płacić 30zł za kosztorys, a tak niska zgoda wykluczała jakiekolwiek naprawy.
Oczywiście napisałem, że chodzi o akcję serwisową.
Po 2 dniach był już w Warszawie. W ciągu 1-2 godzin dostałem maila od serwisu, że trafił bezpiecznie i się nim zajmą. W komplecie numery i strona do śledzenia przebiegu naprawy.
Następnego dnia dostałem informację, że aparat jedzie do Pragi, skąd trafi po naprawie bezpośrednio do mnie, a wszelkie wątpliwości i pytania mogę zgłaszać do Wawy, która będzie pośredniczyć.
Aparat spędził w Czechach weekend, po czym wrócił do mnie kurierem w ciągu następnych 4 dni.
Łącznie czas serwisu mniej niż 2 tygodnie. Wyczyścili matrycę, wizjer, wymienili migawkę i gumę pod kciukiem, tak świadczy faktura na 0 zł.
ShutterCounter wciąż pokazuje 37699 zdjęć :P
Oczywiście byłem ciekaw jak to - więc zadzwoniłem. Połączyłem się bez problemu, a miły Pan wyjaśnił mi szczegółowo, że chodzi o rejestrację zużycia innych, nie wymienionych elementów, między innymi naciągu :)
Jak dla mnie ma to sens.
Na plus:
+ szybkość obsługi serwisu Nikon
+ szybkość kurierów
+ informacja dotycząca stanu aparatu dostępna przez link serwisowy Nikona i maile.
+ odbieranie telefonów, rzeczowa informacja
Na minus:
- Nikon Polska jest obsługiwany przez DHL, a Nikon Czechy prze GLS. Zabrakło tej informacji, musiałem sam zlokalizować co to za numer, który dostałem, żeby śledzić przesyłkę
- lekkie wgniecenie na paczce zwrotnej od GLS, które przyspieszyło bicie mojego serca, na szczęście wszystko ok
Na minus:
- Nikon Polska jest obsługiwany przez DHL, a Nikon Czechy prze GLS. Zabrakło tej informacji, musiałem sam zlokalizować co to za numer, który dostałem, żeby śledzić przesyłkę
- lekkie wgniecenie na paczce zwrotnej od GLS, które przyspieszyło bicie mojego serca, na szczęście wszystko ok
Serio uważasz że jest to uczciwe napisanie o minusach dla serwisu nikona ?
Ja niedawno dostałem neutralną opinię bo kurier przyjechał dzień później, klientom przewraca się w du... w głowach ostatnio.
Serio uważasz że jest to uczciwe napisanie o minusach dla serwisu nikona ?
Ja niedawno dostałem neutralną opinię bo kurier przyjechał dzień później, klientom przewraca się w du... w głowach ostatnio.
Ja gdzieś napisałem, że to minusy i plusy serwisu Nikona? :P
To plusy i minusy całego doświadczenia serwisowania aparatu.
No ale ok, bądźmy również czepliwi.
- Nikon podając mi numer kuriera, którym wysyła paczkę, może podać również co to za firma. Korona (taki żarcik sytuacyjny) czeskim serwisantom z głowy nie spadnie. Zresztą - po co w ogóle podawać numer skoro nie wiadomo w którą wyszukiwarkę klient ma go wpisać?
- Podpisując umowę z firmą kurierską Nikon może zastrzec, że paczki mają nie trafiać na taśmę, tylko być transportowane ręcznie. Jest taka możliwość, chociaż oczywiście kosztuje. W sumie dziwię się, że z niej nie skorzystano, bo sprzęt foto to często delikatne rzeczy, a Nikon to firma globalna.
jurkarol
01-03-2019, 12:12
Coś Kuleje czasem w transporcie z Czech. Po serwisie śledziłem przesyłkę której zajęło tydzień na dotarcie do mnie. Jakby odpoczywala co jeden etap codziennie.
Senketsu
03-03-2019, 02:43
A ja dodam od siebie trochę może nie w temat, ale w końcu poluje na Nikona D600 (ewentualnie D610) :) myślę, że w tym miesiącu uda się kupić ;)
nikoniarz
03-03-2019, 13:41
A ja dodam od siebie trochę może nie w temat, ale w końcu poluje na Nikona D600 (ewentualnie D610) :) myślę, że w tym miesiącu uda się kupić ;)
Z jakim przeznaczeniem?
Senketsu
03-03-2019, 14:30
Głównie to sesje zdjęciowe, plener, studio itp, ale również zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych, czyli scenowe i tutaj martwi mnie ten AF w D600/D610 :) obecnie wiele sesji mam umówionych, chciałbym szybko zacząć pracować na FX i będzie to moja pierwsza pełna klatka w życiu ;)
madebyzosiek
03-03-2019, 16:29
Już to gdzieś pisałem... Największym problemem AFu w D610 jest kumulacja wszystkich punktów AF blisko centrum kadru, a nie jego zachowanie w trudnych warunkach. Spokojnie daje radę, nie masz się czym martwić.
Senketsu
03-03-2019, 16:42
Dziękuję za informację, cały czas szukam dobrej oferty dla mnie :)
Senketsu
03-03-2019, 17:26
Przepraszam za post pod postem, ale mam pytanie, czy jeśli kupię Nikona D600 z przebiegiem 130k, który nie miał wymienionej migawki w akcji serwisowej, to czy mimo braku oznak brudzenia matrycy mam prawo do darmowej jej wymiany?
madebyzosiek
03-03-2019, 18:25
Przepraszam za post pod postem, ale mam pytanie, czy jeśli kupię Nikona D600 z przebiegiem 130k, który nie miał wymienionej migawki w akcji serwisowej, to czy mimo braku oznak brudzenia matrycy mam prawo do darmowej jej wymiany?Tak, ale pamiętaj, że przy 130k nie tylko migawka będzie zużyta i tu może być pułapka. Zużywa się przecież cały aparat, a D600 to nie pancerne D700...
Senketsu
03-03-2019, 18:54
No właśnie to mnie martwi, sam stan aparatu robi wrażenie jakby pracował w studiu (brak starych przycisków, wytartej obudowy) :) W sumie to jestem w kropce, ciężko wybrać, boję się też, że trafię na jakąś pułapkę, typu mały przebieg, a z innymi wadami, typu AF... W D300 i D300s mimo również możliwości mikrokalibracji, nigdy nie było potrzeby jej używać, nawet na dość jasnych szkłach f/1.8, dlatego jak widać da się zrobić dobrą lustrzankę :3 D700 aż swego czasu kusił, ale sprzęt już stary, więc i brak ciekawych ofert jego kupna, po drugie jednak matryca w D600 jest bardziej przyszłościowa i nie chodzi mi oczywiście o mpix, jak dla mnie 12mpix wystarczy.
jurkarol
03-03-2019, 20:10
Też myślę o d600, a nie d700 jednak. O matrycę chodzi...
A z powodu budowy d600 trzeba wybierać starannie.
Senketsu
03-03-2019, 22:47
D700 to ergonomia jak D300/D300s, a bardzo przyzwyczajony jestem do nich, po dziś dzień z nich korzystam i przy nich obsługa D5300 jest koszmarna. Patrząc jednak na osiągi matrycy, trochę lepszej ergonomii niż w D5300, to jednak zostaje przy D600. Pozostała kwestia znaleźć dobrą ofertę i kupić.
themadablues
04-03-2019, 14:23
Ja może nie jestem zbyt obiektywny, bo swoją d600 planuję sprzedać, natomiast mogę powiedzieć że af w tej puszce jest zupełnie wystarczający. U mnie nadąża za biegającym dzieckiem, gdy światła jest dużo. Robiłem nim zdjęcia na pokazach tańca i af z np. 85tką 1.4 spokojnie się wyrabiał. Oczywiście, w d800 jest lepiej, ale w d600 jest wystarczająco dobrze do większości zastosowań - chyba, że ktoś zawodowo robi sport, ale wtedy chyba nie patrzy się w kierunku entry level FF.
Senketsu
04-03-2019, 14:27
Wiesz, mi potrafi D5300 pudłować przy świetle dziennym, więc pewnie będę zadowolony, ale też nie oczekuję takiego AF jaki mam w starych D300/D300S ;)
themadablues
04-03-2019, 14:39
D600 też pudłuje. Tak jak i każdy inny :)
Senketsu
04-03-2019, 15:45
No każdemu się zdarzy, ale z D5300 mam dziwny problem w tej kwestii, a nie potrafię na sesji robić zdjęć korzystając tylko ze środkowego punktu ostrości... w D600 pewnie będzie lepiej, ale nie spodziewam się wybitnych efektów, gdybym był bogaty, to bym kupił po prostu D750 :D
madebyzosiek
04-03-2019, 16:03
No każdemu się zdarzy, ale z D5300 mam dziwny problem w tej kwestii, a nie potrafię na sesji robić zdjęć korzystając tylko ze środkowego punktu ostrości... w D600 pewnie będzie lepiej, ale nie spodziewam się wybitnych efektów, gdybym był bogaty, to bym kupił po prostu D750 :D
D610 nie ma jakiś specjalnych problemów z pracą AF, ba - nawet nie wypada jakoś mocno gorzej od D500. Owszem D700 czy D500 mają pewniejszy AF, szczególnie w AF-C i mniej pomyłek, ale ja tam w AFie D610 nic strasznego nie dostrzegam ;)
https://dl.dropboxusercontent.com/s/axc5ffn2rzxz4od/Szogun.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/s/5e5ydmoho0hmsbb/Tiko.jpg
Nie mogę tutaj publikować zdjęć, które by pokazały, że nawet w ciemności pod mega ostre światło D610 radzi sobie świetnie, ale możesz uwierzyć, że spokojnie dasz radę. Jedyne ale to ten rozkład punktów AF. W D5300 nie ma pryzmatu, co z automatu obniża skuteczność AFu, więc będzie lepiej ;)
Senketsu
04-03-2019, 16:12
Dziękuję za zdjęcia i opinię, przyznam, że uspokoiłeś mnie :) Tylko boję się cały czas, że natrafię na jakąś minę, czyli ktoś sprzedaje, bo coś w tym D600/D610 nie gra do końca... Dobrze by było po prostu kupić u kogoś z Wawy i sprawdzić, ale ciężko pewnie z tym będzie :( cały czas szukam dobrej okazji.
Senketsu
04-03-2019, 18:39
Kupiłem D600 z przebiegiem 22k na pierwszej migawce, jak będzie brudzić strasznie, to zaraz poleci do serwisu :) grip i torba również przy okazji, teraz tylko pozostało czekać :)
hostman22
04-03-2019, 23:59
spoko będzie brudził ;P
jurkarol
05-03-2019, 00:02
Melduj jak z kurzem bo ja już zdecydowałem że będzie d600. Bynajmniej aż tylu mpix nie potrzebuję ale matryca daje ładny obrazek.
Senketsu
05-03-2019, 00:20
No migawka będzie sypać na matrycę zapewne ;) dam znać jak będzie u mnie, zrobię test na f/18 ile już zdążyła matryca zebrać ;)
themadablues
05-03-2019, 14:09
Nie róbcie żadnych testów, tylko zdjęcia. Wyjdzie w praniu.
Senketsu
05-03-2019, 14:17
Ale z ciekawości sprawdzę :) z doświadczenia wiem, że nawet spory pył nie przeszkadza, bo raczej nie robię zdjęć na f/8 ;) D600 jutro powinien być już u mnie :)
cybulski
05-03-2019, 14:31
Coś Kuleje czasem w transporcie z Czech. Po serwisie śledziłem przesyłkę której zajęło tydzień na dotarcie do mnie. Jakby odpoczywala co jeden etap codziennie.
To zapewne taka wersja przesyłki najbardziej "economy" a nie premium. Jeśli tak została podpisana umowa przez Fuji z firmą kurierską to tak będzie.
Senketsu
06-03-2019, 13:01
Paczka24 wisi już 16h na WER Zabrze, a mnie krew zalewa, bo ciężko się czeka, czuję się jak z lat kiedy byłem dzieckiem i czekałem na prezenty :D
.szarlej
07-03-2019, 09:55
Witam,
po 5 latach i przy przebiegu 55 tys zdj "zniknął" mi punkt wybierania ostrości z wizjera :)
Przy próbie ustawienia ostrości widać po obu stronach wizjera czerwoną poświatę.
W live view ostrzy. Poprzez wizjer gdy na ślepo przesuwam punkt lewo-prawo, po zrobieniu zdjęcia też widać, że system działa tylko ja nie widzę wybieraka.
Ktoś orientuje się ile może kosztować naprawa w serwisie Nikona?
Aparat jest jeszcze na pierwszej migawce, zastanawiam się czy robić naprawę w jakimś serwisie czy może za jednym zamachem w Nikonie przy okazji akcji serwisowej.
Senketsu
07-03-2019, 12:30
Nikon D600 dotarł, ale zamiast 22k przebieg, ma 52k :/ tak to jest ze szczerością sprzedawców... Na matrycy były trzy większe "paprochy", ale gruszka je zdmuchnęła :) Sam aparat jest po prostu świetny, zrobiłem już zdjęcia testowe i jestem zachwycony. Mam też inne pytanie, da się jakoś sprawdzić, czy migawka nie była wymieniana? :)
Telefonicznie lub mailowo pytaj na serwisie po numerze seryjnym.
Pewnie sprzedawca zrobił akcje serwisową i podał przebieg już na nowej migawce.
Senketsu
07-03-2019, 13:31
Możliwe, bo matryca zastanawiająco czysta jak na pierwszą migawkę, ale z drugiej strony śrubki aparatu bez śladów rozkręcania :) AF na 50mm 1.8G trafia w punkt, ale lepszy test zrobię na dniach, mam jednak wrażenie, że nie wymaga poprawek ;) Stan aparatu b.dobry, tylko coś ten klik przy wkładaniu karty pamięci nie jest tak pewny jak w slocie 2 :)
Jakby na śrubkach były ślady po zrobionej akcji to bym się martwił, na akcji wymieniają gumę pod kciukiem, migawkę, mechanizm migawki, masz kalibracje i czyszczenie, klik w slocie u mnie też w jednym D600 przestał klikać ale działał.
Senketsu
07-03-2019, 13:48
Czyli nie mam co się martwić tym słabym klikiem? :) Hmm, rozumiem, no to muszę zapytać w serwisie Nikona, fajnie jakby to była pierwsza migawka, bo bym sobie ją docisnął do około 150k ;) Warto aktualizować oprogramowanie? (C 1.00 L 1.006)