Zobacz pełną wersję : D800, pierwsze wrażenia, sample etc...
Problem z lewym af to ciekawe zjawisko socjologiczne I psychologiczne.
Jestem niemal pewien, że problem byłby istotny, gdyby dotyczył sprzętu konkurencji. A tak jest ok. Coś nieistotnego. Jedna z zalet topowych puszek Nikona, czyli af, dający znakomite efekty na wszystkich punktach af zawodzi. I to ni na jednym, peryferyjnym punkcie. Im dalej na prawo od centrum, tym gorzej. I nagle okazuje się to problemem bez znaczenia. Centrum wystarcza. Pojawia się nowe myślenie o pracy aparatem, niemal artystyczny manifest. Kilku sprowadza problem do absurdu, że af nie w ogóle nie działa, ale staje się to podstawą do ataku na opinie wykazujące faktyczne problemy. To jakieś jaja.
...
Prawda jest niestety inna. D800 ma w licznych egzemplarzach poważną wadę systemu AF, której serwis nie potrafi w 80% przypadków usunąć. Sam producent chowa głowę w piasek, co jest o tyle zrozumiałe, że serwisy nie będą w stanie poradzić sobie z 10-20 tysiącami wadliwych kamer wypuszczanych co miesiąc.
Aktualni posiadacze raczej nie mogą mieć nadziei na dobrą cenę aparatu, gdy zechcą go sprzedać, aby kupić nowszy model - a taki schemat jest dość częsty.
Nikon wypuścił model profesjonalny, który ze względu na główną grupę użytkowników traktuje tak jak sprzęt amatorski. I, być może, jest to oznaka nowego trendu.
Nikt tutaj nie twierdzi poważnie, że problemu nie ma. Owszem jest, a nawet kilka: wada AF-u (konstrukcja ?, produkcja?, kontrola jakości?, wszystko naraz?), 'niezbyt skutecznie' działający serwis sadząc po ilości zwrotów do ponownej naprawy AF (choć jakichkolwiek statystyk tu brak), wreszcie samo zachowanie Nikona chowającego głowę w piasek.
Doskonale rozumiem też ludzi, których ten problem/problemy irytuje: wydali sporo pieniędzy (ja tez :wink:), potrzebują to do pracy zawodowej (w tej rubryce pisze: nie dotyczy). Osobiście mnie on snu z oczu nie spędza bo:
- mój aparat robi zdjęcia, przynajmniej takiego rodzaju jak ja potrzebuje,
- używam tez C5, więc nic tak naprawdę mnie nie blokuje w tej chwili.
Skończą się wakacje, tutejszy serwis wznowi działalność, Nikon zrozumie gdzie 'leży pies pogrzebany' i poinstruuje serwis, to go pewnie oddam do regulacji. Przy okazji przykleją mi gumę w N24-70. Oddam tez S50/1.4 do serwisu, bo coś nie może się z tym felernym D800 porozumieć w trybie LV (albo odwrotnie :smile:).
I wszystko się powoli ułoży :mrgreen:
A potem znajdzie się inny problem, u Nikona albo gdzie indziej i znowu sobie popiszemy :wink: I bardzo dobrze, byle z umiarem i rezerwą.
Marcin_gda
14-08-2012, 14:19
Przesada z tym punktem autofokusa, kupcie sobie do D800 jakiegoś Zeissa i problem zniknie :)
Nie zniknie.
Wspomaganie af-a cierpi na ten sam problem, a na matówce ustawić niełatwo (bez klina i t.p.).
Skończą się wakacje, tutejszy serwis wznowi działalność, Nikon zrozumie gdzie 'leży pies pogrzebany' i poinstruuje serwis, to go pewnie oddam do regulacji. Przy okazji przykleją mi gumę w N24-70. Oddam tez S50/1.4 do serwisu, bo coś nie może się z tym felernym D800 porozumieć w trybie LV (albo odwrotnie :smile:).
Jako urodzony pesymista, nie do końca podzielam Twój optymizm.
Wspomaganie chyba nie jest najprecyzyjniejsze (jest spora tolerancja) i generalnie na manualu ostrość się ustawia na matówce albo korzystając z LV.
Wspomaganie chyba nie jest najprecyzyjniejsze (jest spora tolerancja) i generalnie na manualu ostrość się ustawia na matówce albo korzystając z LV.
Wspomniana matówka precyzyjna plus okular x1.2 (chyba symbol dk17m) bardzo ułatwiają ostrzenie jasnymi stałkami. Minus tej matówki jest taki, że obiektywy ciemniejsze są po prostu wyraźnie ciemniejsze w wizjerze, ale nie mam nic ciemniejszego od f/2.8 (135/2.8 ), więc jest ok.
Czasem używam kropki (dalsze odległości oraz szerszy obiektyw np. 28 mm) i jest precyzyjnie, ale sposobem - idąc w kierunku nieskończoności moment gdy tylko pojawia się kropka - ustawienie w punkt, przynajmniej w D700 tak to wygląda.
edit. w D800 wizjer jest lepszy niż w D700 i z tego co czytam tu i ówdzie w necie, z manualami jest lepiej.
Jako urodzony pesymista, nie do końca podzielam Twój optymizm.
Nic się nie przejmuj, w grudniu i tak wszystkie problemy się rozwiążą :mrgreen:
Gwynbleidd
14-08-2012, 20:02
Czy można by wydzielić wątek "D800, najlepsze zdjęcia bez komentarzy"? Bo aby tutaj trafić jakąś fotkę to trzeba się przekopać przez setki stron postów osób, które o aparacie tylko słyszały, czytały... oglądały za szybą.
Ciekaw jestem możliwości praktycznych, wrażeń użytkowników a nie biadolenia etatowych "płaczek".
Czy można by wydzielić wątek "D800, najlepsze zdjęcia bez komentarzy"? Bo aby tutaj trafić jakąś fotkę to trzeba się przekopać przez setki stron postów osób, które o aparacie tylko słyszały, czytały... oglądały za szybą.
Ciekaw jestem możliwości praktycznych, wrażeń użytkowników a nie biadolenia etatowych "płaczek".
Pomysł ciekawy choć niezbyt realistyczny, jako że D800 nie da się nawet robić zwykłych pstryków, a co dopiero "najlepszych zdjęć":mrgreen:
OK. Przestaje zaśmiecać wątek!!!
PS. Żeby nie było, ze jestem aspołeczny:http://lech.zenfolio.com/p561562689
Napewno nie "najlepsze", ale jak na mnie to i tak ostro się namęczyłem:wink:
Nawiązując do defektu AF, chciałbym zapytać czy defekt ten występuje nadal, czy był tylko w pierwszych wyprodukowanych partiach?
Kupiłem d800 w lipcu (z softem 1.01) i lewy punkt działa dobrze, (przynajmniej na moich obiektywach) więc zastanawiam się, czy wada jest już wyeliminowana, czy po prostu miałem szczęście i trafiłem na dobry egzemplarz?
Znajomy chce kupić d800 i nie wiem, co mu radzić? Jest wada af czy już jest usunięta?
Mój D800 również działa dobrze. Brak problemów z lewym skrajnym AF, nie musiałem korygować ustawień mikroregulacją dla żadnego z moich szkieł (może jak uzbieram na jaśniejsze niż 1,8 to się problem pojawi). Sprzęt jest z pierwszej partii (kupiony w lutym, serial poniżej 6002000). Oprogramowanie A: 1.00, B 1.00, L 1.004 i nie mam zamiaru aktualizować do nowszego, bo jeszcze jakieś problemy mi się pojawią ;)
Nie mam ustawionego wyświetlania zdjęć od razu po zrobieniu więc nie wiem czy ten problem mnie dotyczy.
Zielone zabarwienie wyświetlacza? Nie mam drugiego sprzętu by to porównać, a porównanie tego co widzę na monitorze peceta z tym co na wyświetlaczu D800 mija się z celem bo monitor nieskalibrowany (ustawiany na oko do fotki z labu) i to na nim mam bardziej zielone :) Kaska już ląduje do skarpety na nowy monitor.
cz4rnuch
14-08-2012, 22:23
Czy można by wydzielić wątek "D800, najlepsze zdjęcia bez komentarzy"? Bo aby tutaj trafić jakąś fotkę to trzeba się przekopać przez setki stron postów osób, które o aparacie tylko słyszały, czytały... oglądały za szybą...
Nic prostszego, wystarczy że ograniczysz się do pierwszego postu :) Nie, coś tam po drodze jeszcze było.
No to, żeby nie było tylko marudzenia o AF, wrzucam filmik z wakacji -kilka (z duuuuużej ilości) sekwencji filmowych i kilka zdjęc ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=e8g0hw6LRHc
Marcin_gda
15-08-2012, 00:31
Jak "niedziałający AF" ? Jeden, maksymalnie 6 skrajnych/lewych czujników jest uwalonych, a Ty z tego robisz tragedię taką, że ciężko to do czegoś porównać. To tak jak byś po pobraniu krwii z palca, zaczął wszędzie wypisywać "jam jest ranion śmiertelnie, idę spisywać testament" ;-)
To nie do końca tak. Poczynając od środka, ostrość spada ku krańcowym sensorom...
Owszem, a z prawej jest najostrzej. Tylko, że dużo o tym czytałem, przeglądałem masę przykładowych zdjęć i wychodzi na to, że jedynie lewe skrajne są na tyle "uwalone", że ostrość jest nie do zaakceptowania.
W tym temacie bardziej interesuje mnie obecnie odkrycie, które egzemplarze tego problemu nie mają -mój nie ma, Jacka Z także.... Musi być jakaś prawidłowość.
Dziękuję. Czyli subiektywnie stwierdzę, że nie jest ze mną aż tak najgorzej. Co mnie cieszy :) Bywam tu regularnie do dawna i stwierdzam, że uzytkownicy Nikona niczym się nie różnią od uzytkowników innych systemów. Jest normalny rozkład gausowski - od nieogarniających ignorantów, poprzez normalnych, poprzez wybitnych, aż do talibanu.
Dawno nie byłem na CB, bo odkąd zmienił się lajałt mam problemy z koncentracją i mnie głowa boli. Więc nie wypowiem się, co przez ostatni miesiąc.
Ale w kwestii wyjaśnienia. Problem bandingu jest tylko dla pewnej grupy powaznym problemem. A ponieważ ta grupa go podejmuje wyjatkowo chętnie, stał się on bardzo męczący. Niestety, nie wszyscy potrafią sobie powiedziec w pewnym momencie "dość" i zignorować niektóre wpisy, stąd zaczynają się wojenki i podjazdy. Dlatego zapewne, niektórzy reagują na wracające jak sraczka wpisy, nerwowo.
Czytając ten temat, mam wrażenie, że problem AF w D800 niedługo stanie się na tym forum taką samą sraczką.
Nie idźcie tą drogą! ;)
....niestety od kiedy sporo uzytkowników Canona przeszło do Nikona (tak plu minus trzy, cztery lata) jakść tego forum zuważlnie spadła ;-)
To nie do końca tak. Poczynając od środka, ostrość spada ku krańcowym sensorom...
Może to małe lusterko odbijające obraz w kierunku czujników af jest zamocowane krzywo/lekko pod kątem w stosunku do głównego lustra i stąd taki problem. Jeśli tak to wynikałoby z tego, że ewentualna wada jest nienaprawialna softwarem tylko wizytą w serwisie i np. wymianą lub skorygowaniem całego lustra.
Miałem kiedyś podobnie w starym D2hs który mi upadł na twardą powierzchnię i lustro wyskoczyło z jednego zawiasu. Wsadziłem z powrotem, działało bez zarzutów, ale właśnie chyba skrajne lewe czujniki coś nie tak ostrzyły - akurat to sobie przypomniałem odnośnie tego wątku :)
delfin2525
15-08-2012, 01:59
http://www.youtube.com/watch?v=_gP1Yu6-3RM
pare sekund z wesela dla ciekawskich, szklo 35 1.4 chyba na 1.6
balans auto
Marcin_gda
15-08-2012, 06:00
Może to małe lusterko odbijające obraz w kierunku czujników af jest zamocowane krzywo/lekko pod kątem w stosunku do głównego lustra i stąd taki problem. Jeśli tak to wynikałoby z tego, że ewentualna wada jest nienaprawialna softwarem tylko wizytą w serwisie i np. wymianą lub skorygowaniem całego lustra.
Miałem kiedyś podobnie w starym D2hs który mi upadł na twardą powierzchnię i lustro wyskoczyło z jednego zawiasu. Wsadziłem z powrotem, działało bez zarzutów, ale właśnie chyba skrajne lewe czujniki coś nie tak ostrzyły - akurat to sobie przypomniałem odnośnie tego wątku :)
Hogan na swojej stronie robi jakieś rozróżnienie różnych przyczyn i objawów tego zjawiska.
Dla mnie istotne jest, czy da się to naprawić, czy raczej trzeba walczyć ze sprzedawcą o nową sztukę lub zwrot kasy. Póki co, wychodzi mi ta druga opcja.
fotopstryk6x6
15-08-2012, 07:22
No to, żeby nie było tylko marudzenia o AF, wrzucam filmik z wakacji -kilka (z duuuuużej ilości) sekwencji filmowych i kilka zdjęc ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=e8g0hw6LRHc
masz ładną żonę :)
Hogan na swojej stronie robi jakieś rozróżnienie różnych przyczyn i objawów tego zjawiska.
Dla mnie istotne jest, czy da się to naprawić, czy raczej trzeba walczyć ze sprzedawcą o nową sztukę lub zwrot kasy. Póki co, wychodzi mi ta druga opcja.
W przypadku nowego sprzętu tak - wymiana albo pienądze, zwłaszcza jeśli byłoby jakieś oficjalne uznanie tej wady fabrycznej przez producenta.
TomaSzSz
15-08-2012, 14:31
Patrze wątek o d800, myślę wejdę poczytam... 204 strony... O.O
Bartekolo
15-08-2012, 14:49
Zadziwia mnie ta firma. Nawet do testów wysłali wadliwą sztukę
http://www.optyczne.pl/185.3-Test_aparatu-Nikon_D800_Użytkowanie_i_ergonomia.html?
http://www.optyczne.pl/185.3-Test_aparatu-Nikon_D800_Użytkowanie_i_ergonomia.html?
Może to był najlepszy egzemplarz, jaki mieli pod ręką? :mrgreen:
a jak by wyslali dobra to kazdy by mowil ze maja dobre schowane do testow a sprzedaja zlomy.
Bartekolo
15-08-2012, 15:20
a jak by wyslali dobra to kazdy by mowil ze maja dobre schowane do testow a sprzedaja zlomy.
To nie zmienia faktu że nie panują nad tym a ten pseudo serwis przez który o mało nie dostałem załamania nerwowego wyjaśnia wszystko... To zadziwiające że dopiero człowiek po przejściach zaczyna trzeźwo na to patrzeć.
fotopstryk6x6
15-08-2012, 20:43
Dziękuję wszystkim testującym na własnej skórze i za własne pieniądze D-800 i cenne informacje z jakimi się tu podzeliliście.
Dziękuję wszystkim testującym na własnej skórze i za własne pieniądze D-800 i cenne informacje z jakimi się tu podzeliliście.
A votre service, Monsieur :wink:
Nikon mógłby sie pod tym podpisać ;(
Ja jestem po 2 dniach fotopstryków wakacyjnych i nadal należę do tej grupy zadowolonych - S/N - 6033xxx
Wszystkie punkty ostrzą tak samo - nie widzę różnicy też czy szeroki kąt czy tele. Jedynie 2 rzeczy mnie ostatnio zraziły - jedna to przez to że jako prawdziwy facet czytam instrukcję gdy tego potrzebuje - mianowicie odszumianie dla długich czasów - owszem przy 10 zdjęciach jest fajne - dla amatora gwiazd jest wręcz super - alee... po 10 zdjęciu - WTF gdzie gwiazdy? Widać że matryca złapała temp. i odszumianie zwiększyło swoją siłę. Długo zajęło stygnięcie a perseidy leciały ;P
Druga rzecz - sam nie wiem skąd - na jednym z koncertów - od kolorowych świateł oszalała 35/1.8 - raz BF raz FF - przepiąłem na 50/1.8G i mam w punkt, wróciłem do 35 i działa, nie wiem czy to było coś z łącznością, czy jak ale na razie się poprawiło :)
Za to makro i przyroda - to aparat idealny do tego - ISO i możliwość kadrowania po prostu zwala z nóg :)
Druga rzecz - sam nie wiem skąd - na jednym z koncertów - od kolorowych świateł oszalała 35/1.8 - raz BF raz FF - przepiąłem na 50/1.8G i mam w punkt, wróciłem do 35 i działa, nie wiem czy to było coś z łącznością, czy jak ale na razie się poprawiło :)
No niestety 35ka 1.8 tak ma............ mam/miałem 2 sztuki i w obu taki efekt występuje. Czasami pomaga klasyczne "windowsowe" podejście (wyjść i wejść) ;-)
Jak na razie bawię się puszką od 2 tygodni, póki co tylko z 50 1.8G - więc tylko na temat takiego tandemu mogę się wypowiedzieć.
Problemów z AF nie zauważyłem, bo jakoś szczególnie nie testowałem.
Poziom szczegółów robi wrażenie, elastyczność NEF,ów również, to co cieszy - to chyba pierwszy raz nie licząc d80 nie robiłem profilów do ACR - kolory są jak nie z Nikona.
Z szybkością działania ACR też nie ma problemu, skończyło się na wymianie ramu z 4 do 8 GB w Acer Aspire 5740G - wydajnościowo bez szału a daje redę.
Nie mam co prawda czym się pochwalić, same rodzinne pstryki. Cały przyszły tydzień zamierzam pastwić się nad sprzętem w plenerze.
Pozdrawiam Mirek
There are currently no recognised manufacturing problems with D800, however small percentage of cameras may be affected by certain issues, including loss of AF accuracy, due to various factors. I have contacted our technicians and they have confirmed that all calibration problems can be surely rectified using available testing equipment and repair procedures.
Powyższa wypowiedź jest odpowiedzią na moje zapytanie do Nikon UK w sprawie ewentualnej naprawy/regulacji mojego D800 w zakresie działania lewych skrajnych punktów AF. Co o tym sądzicie? Serwis Nikon Polska miał moją puszkę dwukrotnie i dwukrotnie poległ na całej linii.
Dodam tylko, że jestem po trzech tygodniach latania po Chinach z D800 i jestem bardzo zadowolony - wszystko działa sprawnie i szybko, a skrajnych lewych punktów AF praktycznie nie używam. Nie zmienia to jednak faktu, że powinny działać poprawnie, a nie działają. I stąd dylemat, czy odsyłać sprzęt do UK - a to się wiąże ze sporymi kosztami przesyłki i ubezpieczenia oraz (prawdopodobnie) długim czasem naprawy.
I stąd dylemat, czy odsyłać sprzęt do UK - a to się wiąże ze sporymi kosztami przesyłki i ubezpieczenia oraz (prawdopodobnie) długim czasem naprawy.
Możesz spróbować bliżej, czyli w Niemczech. Serwis jest bodajże w Berlinie.
czy wyslesz do UK czy do Niemiec - to koszty transportu prezentuja sie podobnie - takze jeden pies
grissley
16-08-2012, 11:49
czy wyslesz do UK czy do Niemiec - to koszty transportu prezentuja sie podobnie - takze jeden pies
Kolega raczy żartować - przy zamawianiu z jebaja koszty wysyłki z GB są drastycznie różne niż z DE, niezależnie od sprzedawcy.
No chyba, że serwis odsyła na koszt własny, a to poczta polska ma w miarę płaską stawkę (na wysyłkę "tam").
O czym my tu piszemy, o odsyłaniu nowych aparatów za prawie 12tys. do serwisu, to jakieś jaja!, jeżeli miałbym w planach to body to nie kupiłbym go wcześniej jak za rok, półtora i to o ile będzie jakaś oficjalna informacja od Nikona, że te a te egzemplarze mogą być wadliwe, a od nr seryjnego xxx wady nie mają prawa się pojawić, jeszcze raz potwierdza się zasada, że nowinek nie warto kupować bo i cena i takie cyrki...
There are currently no recognised manufacturing problems with D800, however small percentage of cameras may be affected by certain issues, including loss of AF accuracy, due to various factors. I have contacted our technicians and they have confirmed that all calibration problems can be surely rectified using available testing equipment and repair procedures.
Powyższa wypowiedź jest odpowiedzią na moje zapytanie do Nikon UK w sprawie ewentualnej naprawy/regulacji mojego D800 w zakresie działania lewych skrajnych punktów AF. Co o tym sądzicie? Serwis Nikon Polska miał moją puszkę dwukrotnie i dwukrotnie poległ na całej linii.
Dodam tylko, że jestem po trzech tygodniach latania po Chinach z D800 i jestem bardzo zadowolony - wszystko działa sprawnie i szybko, a skrajnych lewych punktów AF praktycznie nie używam. Nie zmienia to jednak faktu, że powinny działać poprawnie, a nie działają. I stąd dylemat, czy odsyłać sprzęt do UK - a to się wiąże ze sporymi kosztami przesyłki i ubezpieczenia oraz (prawdopodobnie) długim czasem naprawy.
Niech dają nowy egzemplarz bez wad albo zwrot kasy.
jeszcze raz potwierdza się zasada, że nowinek nie warto kupować bo i cena i takie cyrki...
Nowinek? A z D7k coś zrobiono? Mimo, że sporo ludzi ma problem z AF. Nie zrobiono nic. Sprawa została zamieciona pod dywan. Obstawiam, że jeśli sprawy nie będzie można usunąć np. nowym softem, to Nikon zagra na zwłokę i wszystkie punkty AF będą OK, ale w... D900...
masz ładną żonę :)
hmm - jak każdy z nas :D
no chyba, że ktoś żenił się z brzydulą ;)
Czytajcie dokładniej. Kolega jak rozumiem siedzi z tym body w Chinach, więc ...
Moja rada - natychmiast po kupnie sprawdzić te punkty AF i jak jest źle to zwrócić body (do 10 dni w przypadku zakupu przez internet) albo w zwykłym sklepie korzystając z rękojmi. W czym problem? Niech nikon ma pełne magazyny zwróconych body to będzie się starał coś z tym zrobić.
fotopstryk6x6
16-08-2012, 14:27
hmm - jak każdy z nas :D
no chyba, że ktoś żenił się z brzydulą ;)
w tym morzu łez , żona Fatmana i jego optymizm nadaje temu smutnemu miejscu blasku.
Premiery nowych "puszek" (nie lubię tego określenia) zawsze wywołują emocje , ale ja już cztery razy na cyfrowego Nikona się przypalałem , fakt że mój D-700 pewnie licznik przekręcił obalając mit o żywotności migawki i zanim wykona ostatnie zdjęcie dobrze by było mieć coś nowego.
Coś tam o D-600 na nikon Rumoors było
http://nikonrumors.com/2012/06/14/first-leaked-nikon-d600-images.aspx/
ale trzeba poczekać , na oko coś jak dla mnie.
Pozdrawiam
Moja rada - natychmiast po kupnie sprawdzić te punkty AF i jak jest źle to zwrócić body (do 10 dni w przypadku zakupu przez internet) albo w zwykłym sklepie korzystając z rękojmi. W czym problem? Niech nikon ma pełne magazyny zwróconych body to będzie się starał coś z tym zrobić.
Od kilkunastu godzin jestem już w Polsce. Wieczorem zabieram się za "poważniejszą" selekcję i obróbkę zdjęć, ale pierwsze próby dały, moim skromnym zdaniem, znakomite rezultaty. Jakość sensora (przede wszystkim zakres dynamiczny i odwzorowanie kolorów) jest znakomita. Wstępne wrażenia n/t wysokich ISO już ciut gorsze.
Aparat mogłem oczywiście zwrócić, ale w moim przypadku skończyłoby się to brakiem jakiegokolwiek aparatu w trakcie długo wyczekiwanej podróży - sprzęt dotarł do mnie kilka dni przed wyjazdem i praktycznie cały ten czas spędził w serwisie. Drugą opcją był Canon 5D3, ale po zrobieniu kilkunastu RAW-ów w zaprzyjaźnionym sklepie i obejrzeniu wyników na swoim monitorze chęć na zmianę systemu szybko mi przeszła.
Prośba o link do programu, którym mogę skonwertować nefy d800 do mniejszy DNG, mam Adobe DNG Converter wersja 7,1 i nie widzi nefów....
A CameraRaw 7.1 widzi? Jestem teraz w lesie i nie pamiętam ostatniej wersji. Na pewno była jakas wersja RC, która otwierała pliki D800
panowie jest gdzies lista obiektywow przetestowanych z d800 ? ma ktos moze starego 35-70 2.8 ?
panowie jest gdzies lista obiektywow przetestowanych z d800 ? ...
http://www.lensrentals.com/blog/2012/03/d800-lens-selection
7.1 nie widzi. Konwertuję LR-em jakoś daje radę. Ale szybciej byłoby czymś od adobe. BTW u mnie lewy czujnik AF-a działa sprawnie i pewnie. Długo w sklepie sprawdzałem. Na zleceniu też dał dzisiaj radę. 180-tka miała natomiast BF-a. Wyregulowałem i jest miód. 28/1,8 jak stworzony dla d800, współpraca wyśmienita.
Będę wdzięczny za link do konwerera, który ujrzy moje pliki z d800.
mateo912
17-08-2012, 00:15
7.1 nie widzi. Konwertuję LR-em jakoś daje radę. Ale szybciej byłoby czymś od adobe. BTW u mnie lewy czujnik AF-a działa sprawnie i pewnie. Długo w sklepie sprawdzałem. Na zleceniu też dał dzisiaj radę. 180-tka miała natomiast BF-a. Wyregulowałem i jest miód. 28/1,8 jak stworzony dla d800, współpraca wyśmienita.
Będę wdzięczny za link do konwerera, który ujrzy moje pliki z d800.
dziwne bo już 6.7 ma w spisie jako obsługującego d800
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5371
sprawdź
Mam go również i on tez nie widzi. Nie wiem o co chodzi
Marcin_gda
17-08-2012, 01:36
Aparat mogłem oczywiście zwrócić, ale w moim przypadku skończyłoby się to brakiem jakiegokolwiek aparatu w trakcie długo wyczekiwanej podróży - sprzęt dotarł do mnie kilka dni przed wyjazdem i praktycznie cały ten czas spędził w serwisie.
Kiedy mniej-więcej był serwisie? W naszym? Pytam, bo coś mogło się zmienić...
Co do "zagranicy" - nie widziałem żadnego wpisu o naprawionym af w brytyjskich serwisach, co zdarza się w innych krajach.
Mam go również i on tez nie widzi. Nie wiem o co chodzi
Spróbuj CaptureOne. www.phaseone.com
Pracuje na tym i wszystko działa.
http://www.eisa.eu/award/27/european-camera-2012-2013.html
Jakby kogos to interesowalo ;) bo chyba nie bylo ;)
Spróbuj CaptureOne. www.phaseone.com
Pracuje na tym i wszystko działa.
Nie planuję zmiany workflow, a C1 dotąd mi nie leżał.
Czy ktoś z kolegów posiadaczy D800 ma możliwość podpięcia Sigmy 50mm 1.4 i zrobienia paru fotek (jpg) pod kątem aberracji chromatycznej?
Dziedzic Pruski
17-08-2012, 10:49
b. krotki time lapse 720p 50fps zrobiony puszka przy nocnym niebie. Zdjecia robione co 30 sekund robione przez ok 1 godz i 40 minut. Z wlaczona likwidacja zaklocen na iso 4000 lub 3200 i czasie 1/20 oraz f2.8 na 14mm.
www.foto-adamczyk.pl/download/DSC_1365.MOV
Dluzej nie chcialo mi sie siedziec na tarasie ale na wakacjach pobawie sie w fullhd i przez 4-5 godzin no i przede wszystkim z ladnym widokiem - tutaj pod chata tylko gwiazdy fajnie wyszly i czasem smigna perseidy.
Nie planuję zmiany workflow, a C1 dotąd mi nie leżał.
30 dni pełnej funkcjonalności. :) Nic nie tracisz, poza tym, że odpalisz swoje pliki :)
W LR też odpalam, ale to nie jest wymarzona wywoływarka.
W LR też odpalam, ale to nie jest wymarzona wywoływarka.
No to powodzenia w szukaniu rozwiązania :)
Kiedy mniej-więcej był serwisie? W naszym? Pytam, bo coś mogło się zmienić...
Co do "zagranicy" - nie widziałem żadnego wpisu o naprawionym af w brytyjskich serwisach, co zdarza się w innych krajach.
Ostatni raz odebrałem go 27-go lipca.
Marcin_gda
17-08-2012, 18:32
Ostatni raz odebrałem go 27-go lipca.
Ech, to całkiem niedawno...
Nie jestem niemieckojęzyczny, ale poszukałem na ichnich forach przez translatora. Skuteczność napraw tamże jest równie kiepska - przynajmniej tak wynikało z dość świeżych wpisów...
a ja mam pytanie do osób obeznanych w temacie odnośnie histogramu w D800. Czy aparat pokazuje go korzystając z jpg'a wpisanego w RAW'a jak w poprzednich modelach czy może już z samego RAW'a tak że nie trzeba się bawić w żadne UniWB?
RAW nie ma czegoś takiego jak histogram. Dopiero określenie balansu bieli daje możliwość pokazania histogramu. I to w dodatku dla jakiegoś konkretnego kontrastu. Dla każdego kontrastu, jasności - będzie on wyglądał inaczej.
Teoretycznie dałoby się pokazać coś takiego jak "RAW-histogram". Jednak miałby on niewiele wspólnego ze znanym histogramem i uwzględniał o wiele za dużą dynamikę w wielu przypadkach. Jednak byłaby to interesująca opcja do niektórych sytuacji. Nie słyszałem jednak by ktoś to wymyślił - a raczej zaimplementował (bo ja na przykład właśnie sobie wyobraziłem).
mOSAd (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1899) zapewne wiesz o co mi chodzi. Po zrobieniu zdjęcia i spojrzeniu na jego histogram widzimy histogram zaszytego w nim jpg'a. Żeby histogram na który patrzymy odpowiadał temu rzeczywistemu, temu z rawa należy użyć UniWB, który zabarwia zdjęcie na zielono aby móc "naświetlić do prawej"... Teoretyk nie najlepszy ze mnie więc opisuję to jak opisuję. Czy RAW ma histogram czy nie to nie wiem - czytałem, że ma ale być może muszę to zrewidować... Mi to widzi się całkiem prosto. Niech histogram działa jak ten z UniWB jednak bez konieczności wczytywania custom WB i przede wszystkim zabarwiania na zielono. Szkoda w każdym razie.
jestem po pierwszej sesji w studio moge powiedziec ze zly lewy af mi wisi, ale za prawy bym sie wkurzyl, detal jest niesamowity... i potrzebuje nowy komputer bo obrobka raw to jak na razie dramat w trzech aktach.
mOSAd (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1899) zapewne wiesz o co mi chodzi. Po zrobieniu zdjęcia i spojrzeniu na jego histogram widzimy histogram zaszytego w nim jpg'a. Żeby histogram na który patrzymy odpowiadał temu rzeczywistemu, temu z rawa należy użyć UniWB, który zabarwia zdjęcie na zielono aby móc "naświetlić do prawej"... Teoretyk nie najlepszy ze mnie więc opisuję to jak opisuję. Czy RAW ma histogram czy nie to nie wiem - czytałem, że ma ale być może muszę to zrewidować... Mi to widzi się całkiem prosto. Niech histogram działa jak ten z UniWB jednak bez konieczności wczytywania custom WB i przede wszystkim zabarwiania na zielono. Szkoda w każdym razie.
Aj musiałem sobie dokładnie przypomnieć to zagadnienie - rzeczywiście dawno dawno temu temat widziałem. Chyba jeszcze za D70/D80. Od czasu D700 po prostu sobie tym kompletnie głowy nie zaprzątam gdyż matryca rejestruje o wiele większa dynamikę i zwyczajny histogram oraz podgląd zdjęcia mi całkowicie wystarczają. Pewnie ma to też związek z balansem bieli, być może lepiej wykrywanym. Ale rzeczywiście w D70 temat był dość istotny.
Nie kojarzę by którykolwiek producent aparatu dorzucił w oprogramowaniu możliwość pokazywania RAW histogramu. A tym bardziej ustawiania ekspozycji wedle niego.
Jeszcze coś. Nie zawsze on jest fajny. Przykładowo w trakcie zdjęć z trudnym światłem, na przykład scenicznym, koncertowym, wszystko nam tonie raz w czerwieni, raz w zieleni. Możemy chcieć zmniejszyć udział danej składowej patrząc na histogramy poszczególnych kanałów barwnych. Ale bez ciągłego kręcenia balansem bieli. Tym samym ignorujemy histogram z jednej składowej i naświetlamy wedle pozostałych dwóch mniej więcej. Przy UniWB to jest niewykonalne.
Jednak jestem za tym, że jeżeli można coś zrobić programowo, to czemu by nie? Najwyżej dać jakąś opcję (kolejną) w menu, która umożliwi prezentację bardziej zaawansowanych informacji. Jako programiście - przychodzi mi to z łatwością - gorzej jest z cała otoczką marketingowo-projektancką. Tu już często bywa pod górkę. Jeżeli zobaczymy to w aparatach, to raczej Nikon nie będzie pierwszy. Fuji, Pentax - to są gracze, którzy lubią takie nowinki. Nikon to firma z tradycjami i pomału dozuje nowości.
Naszukałem się i naczytałem co szerokiego kupić do D800, wybór padł na 16-35 f4.
Jestem już po krótkim wypadzie z takim połączeniem.
Muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka wyniki mnie bardzo satysfakcjonują.
Mankamentem okazało się mocowanie filtrów, to które posiadam (najtańsze) nie da się obrócić do pozycji pionowej - blokuje się na zaczepach do tulipana :/
Wynikami pochwalę się za tydzień, jak wrócę na normalny monitor.
Pozdrawiam Mirek
To nie Nikon dostanie wówczas po tyłku, a jedynie sprzedawcy. Więc Nikona to nie ruszy, bo NP ma gdzieś sprzedawców innych niz np. FJ i ABFoto, a i w tych sieciach wszelkie serwisowanie itd też jest drogą przez mękę.
Lancelot
19-08-2012, 20:49
Rany mOSAd, znaczy Fuji i Pentax to firmy bez tradycji, pleeeeease.
RobertMiernik
19-08-2012, 21:12
Rany mOSAd, znaczy Fuji i Pentax to firmy bez tradycji, pleeeeease.
Bez tradycji czy lubiące nowinki, bo ja tam widzę 'lubiące nowinki'...
A co do tematu:
Jestem po pierwszym, krótki wypadzie do studia z D800E i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem ilości detali, które przenosi ta matryca.
Miałem mały problem z trafnością AF ale jak już trafi to szczegółowość urywa... oczy...
Z uwag pragmatycznych:
W porównaniu z D3s'em używalność puszki bez tych wszystkich guziczków i bez pionowego spustu jest praktycznie zerowa ;>. Ogarnięcie wszystkiego bez guzikologii z D3s'a to katorga i jestem absolutnie pewny, że używanie jakiejkolwiek puszki bez gripa powinna być zakazana konwencją Genewską.
ISO tych puszek (pomijając oczywistą możliwość zmniejszania zdjęć w celu usunięcia szumu) jest mocno marne.
Bateria, brakuje mi reaktorów atomowych montowanych w D3s'ie, 800'tka po zrobieniu 150 zdjęć pokazała lekko ponad 70% baterii a to ciut mało. Wskazywałoby to, że cała bateria wystarczy na zrobienie 700 zdjęć.
Ogólnie puszka fajna i warta polecenia dla studyjniaków, ale poza studiem nie porywa.*
* Przypominam, że uwagi na podstawie kilkugodzinnego użycia w studiu. Nie są definitywne i mam nadzieję, się pozytywnie rozczarować w przyszłości.
Bez tradycji czy lubiące nowinki, bo ja tam widzę 'lubiące nowinki'...
Bateria, brakuje mi reaktorów atomowych montowanych w D3s'ie, 800'tka po zrobieniu 150 zdjęć pokazała lekko ponad 70% baterii a to ciut mało. Wskazywałoby to, że cała bateria wystarczy na zrobienie 700 zdjęć.
znaczy z tymi procentami to jest różnie, gdyż bardzo często się okazuje że wskazanie ostatnich 30% stanowi 50% baterii, więc takie obliczanie jest średnio skutecznie, najlepiej wypstrykać baterie do zera i wtedy sprawdzić ile się zdjęć rzeczywiście zrobiło
U mnie po zrobieniu okolo 500 zdjec w studio bateria pokazywala 63%, ze trzy razy mialem problem z af i dwa razy zmulilo mi aparat z sandiskiem extreme 32gb z czego stracilem jedno zdjecie po panicznym wylaczeniu puszki. Nastepny freeze trwal tylko pare sekund.
Wszystkie zdjecia ostre, 80% na prawym af, prawie kazde przegladane 1:1 po przeczytaniu o problemach z ostroscia, no i dodam jeszcze ze zrobilem dwa razy wiecej zdjec niz zwykle, z czego polowa zaslugi to swietne d800e a druga to niesamowita modelka.
Albo moj d800 mimo problemu z lewym af jest wybitny albo duzo ludzi robi za duzo testow a za malo zdjec.
Ja również nie zauważyłem problemu z lewym punktem af...za to praktycznie wszystkie obiektywy, które z D700 trafiały w punkt, teraz mam skorygowane na -20 :/ Muszę sprawdzić dokładnie czy to będzie może -17, ale korekta musi być....ale za to nie wiem czy będę potrzebował LR czy inną wywoływarke nefow....balans bieli praktycznie zawsze idealny, ja używam auto 2. Ostrość D800E zabija, porównywałem ostatnio do D700...żal ;)
Genialny aparat....szkoda tylko tych problemow z af :/
fotopstryk6x6
20-08-2012, 17:41
zawsze są problemy z jakimiś punktami np. z punktem "G" , 22.08. podobno premiera nowego Nikona FX , podobno D-600 ma sie nazywać , nowe wątki, nowe problemy, jest po co żyć :)
To nie Nikon dostanie wówczas po tyłku, a jedynie sprzedawcy. Więc Nikona to nie ruszy, bo NP ma gdzieś sprzedawców innych niz np. FJ i ABFoto, a i w tych sieciach wszelkie serwisowanie itd też jest drogą przez mękę.Ale praktycznei całą sprzedaż D800 idzie przez te 2 firmy, które to dalej zaopatrują inne sklepy. Zdaje się, że NP nie sprzedaje bezpośrednio do sklepów a przez kilka innych podmiotów - głównie właśnie przez ABFoto i FJ.
Lancelot
20-08-2012, 20:42
Ale praktycznei całą sprzedaż D800 idzie przez te 2 firmy, które to dalej zaopatrują inne sklepy. Zdaje się, że NP nie sprzedaje bezpośrednio do sklepów a przez kilka innych podmiotów - głównie właśnie przez ABFoto i FJ.
W takim razie dlaczego te dwie firmy przy zakupie D800 czy D4 każą podpisywać jakiś cyrograf, że nie kupujemy sprzętu do dalszej odsprzedaży? Nie rozumiem tego.
RobertMiernik
20-08-2012, 21:08
W takim razie dlaczego te dwie firmy przy zakupie D800 czy D4 każą podpisywać jakiś cyrograf, że nie kupujemy sprzętu do dalszej odsprzedaży? Nie rozumiem tego.
Dziwne, nie mają prawa do żądania takich cyrografów...
Ja miałem taki cyrograf w kartoniku (kupiłem wysyłkowo). Nie podpisałem, nie odesłałem.
Lancelot
20-08-2012, 21:24
Dziwne, nie mają prawa do żądania takich cyrografów...
A jednak. Informacja o cyrografie stoi bezczelnie na wystawie obok sprzętu i ceny. Ciekawe co by na to UOKiK powiedział?
A jednak. Informacja o cyrografie stoi bezczelnie na wystawie obok sprzętu i ceny. Ciekawe co by na to UOKiK powiedział?
żartujesz ?!?
Które punkty AF są trefne (wiem że lewe ,ale które?)
TomaSzSz
21-08-2012, 00:12
Dzisiejszy wpis na facebooku ... :P
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/4057/sassb.jpg)
Marcin_gda
21-08-2012, 02:37
żartujesz ?!?
Które punkty AF są trefne (wiem że lewe ,ale które?)
U mnie wszystkie- im dalej od środka tym gorzej...
Dzisiejszy wpis na facebooku ... :P
Nie mam zamiaru bronić firmy, która wypuściła aparat z pewnymi niedociągnięciami. Ale wierzę, że pracują nad problemem. Na NikonRumors już dawno był news o fixie punktów autofokusa, a green screen ma być zmieniony przy kolejnej aktualizacji firmware'u. Pozostaje czekanie ze zrozumieniem. Fakt, że niektóre aparaty nie mają problemu z punktami, może świadczyć o tym, że podczas produkcji miały miejsce jakieś problemy/zmiany? Z tego, co się*orientuję, to Nikon dostał po tyłku przez Fukuszimę i potem w Tajlandii...
Nie bardzo jednak rozumiem, czemu w wątku o konkursie, wypisywane są zaczepki o D800 ? Na forum każdy potrafi się zachować i (w miarę ) trzyma się tematu. To ma chyba jakąś nazwę...
Kupiłem ten sprzęt ze świadomością istnienia problemów, wiedząc o mających nastąpić fixach. Wylewanie frustracji na forum sprzętu nie naprawi. Czekam, bo wierzę, że będzie dobrze. ;)
PS. Nie jestem fanatykiem/fanboyem Nikona. Po prostu bardziej mi odpowiada obsługa. Możliwość pracy ze starymi obiektywami itp.
Wiera czyni cuda ;)
Są jakieś sklepy które dają szansę na sprawdzenie punktów AF? Czy robienie zdjęć testowych też jest zabronione ?
Wiera czyni cuda ;)
Są jakieś sklepy które dają szansę na sprawdzenie punktów AF? Czy robienie zdjęć testowych też jest zabronione ?
Obstawiam, że robienie zdjęć w sklepie raczej nie wchodzi w grę. Gdyby każdy potencjalny klient rozpakowywał kilka pudełek szukając tej jedynej sztuki, to 10 klient w kolejce dostawałby już "przechodzony" egzemplarz...
Zawsze jest opcja zwrotu sprzętu.
Opcja zwrotu jest zagwarantowana prawem przy zakupie poza siedzibą sklepu. A w sklepie masz prawo sprawdzić na miejscu i po prostu nie zapłacić. Najwyżej Ci nie podadzą kolejnego.
Opcja zwrotu jest zagwarantowana prawem przy zakupie poza siedzibą sklepu. A w sklepie masz prawo sprawdzić na miejscu i po prostu nie zapłacić. Najwyżej Ci nie podadzą kolejnego.
owszem, ale z jakimś tam zastrzeżeniem o nieużywaniu czy cuś w tym stylu...?
Oczywiście, że są takie sklepy -sam tak przetestowałem swojego D800 przed zakupem. W sklepie oraz przed sklepem :-)
Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu jak kupowałem D700 to w FJ dali mi zrobić kilka testowych zdjęć. Pudełkową sztuką.
Swojego D800 też testowałem, nawet nie zastanawiałem się żeby nie było takiej możliwości... Po prostu jak sprzęt jest nowy to powinien działać. Jeżeli nie działa to nie kupuję i tyle, a wadliwa puszka leci do producenta, a nie czeka na kolejnego klienta.
Sklepy piszą bzdury. Jeden z nich na pytanie ile mogę pstryknąć fotek w ramach testów, odpisał że nie moge nawet odpakować pudełka. Ale ustawa nie zakazuje używania. Zrobienie kilku fotek aparatem o gwarantowanej żywotności migawki ponad 100 tys. klapnięć na pewno nie przekracza zwykłego zarządu.
W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument
jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi
w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach
zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie
czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą
się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.
Ciekawe rzeczy piszesz, pierwsze co sprawdziłem jak testowałem aparat to ilość klapnięć... jeżeli by miał powyżej 5 to już bym za produkt podziękował (mój miał 0) i nie chodzi tu o wytrzymałość migawki ale o czystą zasadę, że kupuję produkt nowy, a nie testowany przez 100 osób. Poza tym jest jeszcze jedna kwestia, skoro aparat będzie miał x klapnięć to może oznaczać, że coś jest z nim nie tak skoro wszyscy testowali i nikt nie kupił.
Marcin_gda
21-08-2012, 13:16
Nie mam zamiaru bronić firmy, która wypuściła aparat z pewnymi niedociągnięciami. Ale wierzę, że pracują nad problemem. Na NikonRumors już dawno był news o fixie punktów autofokusa, a green screen ma być zmieniony przy kolejnej aktualizacji firmware'u. Pozostaje czekanie ze zrozumieniem. Fakt, że niektóre aparaty nie mają problemu z punktami, może świadczyć o tym, że podczas produkcji miały miejsce jakieś problemy/zmiany? Z tego, co się*orientuję, to Nikon dostał po tyłku przez Fukuszimę i potem w Tajlandii...
Nie bardzo jednak rozumiem, czemu w wątku o konkursie, wypisywane są zaczepki o D800 ? Na forum każdy potrafi się zachować i (w miarę ) trzyma się tematu. To ma chyba jakąś nazwę...
Kupiłem ten sprzęt ze świadomością istnienia problemów, wiedząc o mających nastąpić fixach. Wylewanie frustracji na forum sprzętu nie naprawi. Czekam, bo wierzę, że będzie dobrze. ;)
PS. Nie jestem fanatykiem/fanboyem Nikona. Po prostu bardziej mi odpowiada obsługa. Możliwość pracy ze starymi obiektywami itp.
Zapytaj o problemy z AF na NR pod wpisem, to cię wyniosą na czubkach butów :)
Jakieś wrażliwe towarzystwo. Na dpr też.
Jak wspomnisz o tym, ze coś nie działa, to w najlepszym wypadku dowiesz się, że jesteś użytkownikiem innego systemu śmiecącym na forum.
To pole do ciekawych obserwacji socjologicznych...
A po to sklepy mają egzemplarze testowe w bardzo promocyjnych cenach, żeby pokazywać osobom, które nie wiedzą co chcą kupić. To, że je opychają, to ich nadużycie (sam dwa razy miałem obiektyw z pieczątką na gwarancji "egzemplarz testowy").
A jak ktoś jest zdecydowany, to bierze nowe pudełko i ma prawo aparat przetestować. Jeśli ma on jakąś wadę, to go nie kupuje a aparat powinien trafić do dystrybutora jako uszkodzony.
Natomiast sklepy internetowe muszą wziąść na siebie ryzyko zwrotu towaru i żadne zaklęcia tu nie pomogą. Mam prawo użyć zakupionego towaru i go zwrócić w ciągu 10 dni.
Na zachodzie jest takie coś, jak towar fefubished. To są m.in. zwroty do sklepów. Czasem trafiają do serwisu, czasem są sprawne. Sprzedawane są z upustem.
Marcin_gda
21-08-2012, 13:18
Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu jak kupowałem D700 to w FJ dali mi zrobić kilka testowych zdjęć. Pudełkową sztuką.
W d700 problemy były zdarzeniem wyjątkowym. Dla D800 jest to właściwie reguła :)
A po to sklepy mają egzemplarze testowe w bardzo promocyjnych cenach, żeby pokazywać osobom, które nie wiedzą co chcą kupić. To, że je opychają, to ich nadużycie (sam dwa razy miałem obiektyw z pieczątką na gwarancji "egzemplarz testowy").
A jak ktoś jest zdecydowany, to bierze nowe pudełko i ma prawo aparat przetestować. Jeśli ma on jakąś wadę, to go nie kupuje a aparat powinien trafić do dystrybutora jako uszkodzony.
Natomiast sklepy internetowe muszą wziąść na siebie ryzyko zwrotu towaru i żadne zaklęcia tu nie pomogą. Mam prawo użyć zakupionego towaru i go zwrócić w ciągu 10 dni.
Na zachodzie jest takie coś, jak towar fefubished. To są m.in. zwroty do sklepów. Czasem trafiają do serwisu, czasem są sprawne. Sprzedawane są z upustem.
no właśnie, jeżeli kupujesz sprzęt i jesteś o tym poinformowany, że to egzemplarz testowy przez co cenna jest mniejsza to ok, gorzej jak sprzedawca sprzedaje testowy aparat jako nowy w normalnej cenie.
W d700 problemy były zdarzeniem wyjątkowym. Dla D800 jest to właściwie reguła :)
Bzdury wypisujesz, jaka reguła? ile miałeś uszkodzonych D800 w ręku? hmm...? a może naczytałeś się głupot i je powtarzasz.
Ale tu chyba chodzi o problemy z udostępnieniem aparatu do testowania, a nie o wadliwość samego aparatu.
Marcin_gda
21-08-2012, 14:20
Bzdury wypisujesz, jaka reguła? ile miałeś uszkodzonych D800 w ręku? hmm...? a może naczytałeś się głupot i je powtarzasz.
A ile miałeś dobrych D800 z przypietym 24/1.4 w ręku?
Opieram sie na opiniach innych (także z tego forum) i swoim doświadczeniu.
Moje doswiadczenia są zbieżne z opiniami innych. W tym osób, które raczej wiedzą, co piszą. Czy pozwala to wyciągnąć wnioski?
Sądzę, że tak.
Aby cię pocieszyć: mam inne szkła niż ty, ale na podobnych (35/1,4 czy stara 85/1.8) także trudno stwierdzić, ze coś jest nie tak. :)
U mnie na każdym ze szkieł d800 trafia w punkt także na lewym. Kalibracji wymagałby 35DX, ale to szkło kolegi, które zapiąłem ot tak, dla sprawdzenia. 85 na 1,4 mniej nieco ostry na d800 niż d3s, ale to z pewnością sprawa wielkości matrycy.
Wielkość matrycy raczej ta sama.
Zapytaj o problemy z AF na NR pod wpisem, to cię wyniosą na czubkach butów :)
Jakieś wrażliwe towarzystwo. Na dpr też.
Jak wspomnisz o tym, ze coś nie działa, to w najlepszym wypadku dowiesz się, że jesteś użytkownikiem innego systemu śmiecącym na forum.
To pole do ciekawych obserwacji socjologicznych...
Dlatego też napisałem, że nie jestem fanatykiem :) Cierpliwie czekam. :)
A ceny systematycznie w dół :) Aparat dostępny bez żadnego problemu. Mam nadzieję, że zacznie zalegać w magazynach w dużych ilościach. Może to da do myślenia Panom z N i wreszcie poprawią wadliwy AF (nie tylko lewy punkt, bo wydaje się że konieczność kalibracji większości topowych szkieł też nie wynika z ich nagłej niedyspozycji)
pzdr
Wielkość matrycy raczej ta sama.
Skrót myślowy, ale wiadomo o co chodzi. Naprawdę musicie masowo kalibrować szkła pod d800?
Ja muszę. Praktycznie od początku mam 70-200vr. Na D300,, na D300s, na D700 zawsze w punkt.....teraz na D800e w punkt przy -18. Sigma 85 to samo, ale ten egzemplarz sigmy mam dopiero na D800 więc nie wiem jak było. 35 f1.8 trafia w punkt na 0 ale 50 f1.4 znowu wymaga kalibracji w dół, na razie mam na te -18 ale chyba wymaga mniejszej, muszę sobie tablice przygotować i dokładnie posprawdzać, bo póki co to sprawdzanie "w biegu", że na oko mi nie trafia.
Pawel Pawlak
21-08-2012, 21:09
no ja niestety też musiałem kalibrować, ale już o tym nie pamiętam, to było dawno ;)
Marcin_gda
21-08-2012, 22:37
i starego 85/1.8 i... NIESPODZIANKA.
Ostrość w punkt (dla pozostałych szkieł mam srednią -15).
Co ciekawe - w jednej z wersji FW dla D300 to szkło było bodaj jedynym, które wymagało istotnej korekcji AF.
wyjaśnijcie mi proszę, w zakładce wersja programu mam 3 pozycje A, B i L - żadnej możliwości wyboru....
To jest OK. Po prostu firmware jest podzielone na 3 częsci, każda odpowiada za co innego. Czasami bywa aktualizacja tylko jednej z częsci firmware.
(L to baza obiektywów - ich dystorsji)
I u mnie wymagane było wprowadzenie korekt dla obiektywów na -, ale tylko jednorazowo i teraz bez znaczenia który punkt AF ustawię mam trafione :-)
Hamarama
22-08-2012, 23:40
U mnie jest tak samo. Korekta na minus jest, a lewy punkt działa. Dzisiaj nawet go pomęczyłem i trafia w punkt. Muszę sobie gripa dokupić, bo jakoś łyso bez niego.
A ja właśnie wcale nie narzekam na ergonomię d800. Lepiej mi leży niż d700.
Hamarama
22-08-2012, 23:56
A ja właśnie wcale nie narzekam na ergonomię d800. Lepiej mi leży niż d700.
A to potwierdzam. Sama puszka ok. Ale mi chodzi o pracę z 24-70 i sb-900. Cały dzień biegania i palec wskazujący zwiększył swoją objętość :)
Miałem problem z lewymi AF.
Dzisiaj byłem coś załatwić w Warszawie, bez umawiania w serwisie. Podjechałem ok. 12 i zapytałem czy byłaby szansa zobaczyć, abym od razu mógł odebrać, żeby nie wysyłali, bo na sobotę potrzebuję.
O 16 gotowy do odbioru. Po regulacji wszystko działa jak należy.
Dla mnie duży plus dla serwisu, za podejście.
Dzisiaj byłem coś załatwić w Warszawie, bez umawiania w serwisie. Podjechałem ok. 12 i zapytałem czy byłaby szansa zobaczyć, abym od razu mógł odebrać, żeby nie wysyłali, bo na sobotę potrzebuję.
O 16 gotowy do odbioru. Po regulacji wszystko działa jak należy.
Dla mnie duży plus dla serwisu, za podejście.
Oby więcej takich wpisów...
Dzisiaj byłem ...w serwisie. ...
Po regulacji wszystko działa jak należy..To bardzo optymistyczne co piszesz.
To była tylko kwestia regulacji? Nie wymieniano żadnych częsci?
Karrampuk
23-08-2012, 11:02
Owszem, a z prawej jest najostrzej. Tylko, że dużo o tym czytałem, przeglądałem masę przykładowych zdjęć i wychodzi na to, że jedynie lewe skrajne są na tyle "uwalone", że ostrość jest nie do zaakceptowania.
W tym temacie bardziej interesuje mnie obecnie odkrycie, które egzemplarze tego problemu nie mają -mój nie ma, Jacka Z także.... Musi być jakaś prawidłowość.
To może nieśmiało dopisze się do listy :-)
Mój też nie ma. Wybrałem jeden z dwóch egzemplaży jakie były na sklepie. Mój był OK, więc po drugi nie sięgałem. Jako ciekawostkę podam, że mimo zakupu w sklepie to do piątku (24,08,12) mogę jeszcze dokonać zamiany. Mam go trzeci dzień, więc może się jeszcze coś zmienić, choć wolałbym nie :-)
ps AF sprawdzony w/g wskazówek Fatmana czyli w plenerze.
Ojej, strasznie długo dyskutujecie o tym AF :).
Pisałam już dość dawno. Miałam problem z bocznymi, lewymi punktami AF. Wszystkie obiektywy wymagały regulacji, na szczęście wystarczyło skali :). Środkowy punkt ostrzył jak trzeba, prawe też OK, ale lewe już dawały mydło.
Byłam w serwisie na regulacji. Nic mi nie wiadomo o tym, żeby aparat był rozkręcany i cokolwiek miałoby być wymieniane. Wszystko trwało ok. 4 godzin, więc wątpię, żeby coś wymieniali. Z tego co wiem, dokonano jedynie regulacji.
Po odebraniu aparatu sprawdziłam go jeszcze przed odjazdem. Było OK.
W domu dokładniejsze testy wykazały, że wszystko działa jak należy. Na 24-120VR nie muszę regulować, na 50 F1.4G mam ustawione -5 w puszce (może to kwestia szkła). Sprawdzałam także na D800 swojego 18-105, bez regulowania jest ostry jak żyleta.
Dodam, że rzadko korzystam ze środkowego punktu AF, jeszcze rzadziej z punktów prawych. Najczęściej posługuję się lewymi AF, szczególnie górnymi. Nie daję żadnej toleracji dla działania autofocusa. Dla mnie musi być ostro, ostro tam gdzie trzeba i nie lubię tutaj "przymykania oczu" na jakieś drobne odchyłki.
Dodam jeszcze, że 2 miesiące po zakupie D800, kupiłam na zapas D5100. Tam sytuacja wygląda identycznie ! - czyli lewy górny AF nie jest idealny, środkowy jest OK, lewy dolny żyleta, a prawe wystarczająco dobre.
Puszka też pojedzie do kalibracji.
Wnioskuję, że to jest jakiś mit, że tylko D800 mają wadliwe układy AF. Z tego co widzę i czytam, wszystkie modele z pewnych partii produkcji mogą wymagać regulacji. Być może jest to wynik trudnej sytuacji Nikona związanej z klęskami zywiołowymi i zamknięciem pewnych fabryk... Nie wiem, ale nie wyolbrzymiajcie tak problemu, bo naprawdę da sie go w miarę szybko i bezboleśnie naprawić, a przyjemność z późniejszego użytkowania aparatu i satysfakcja z osiagniętych efektów wynagradza te "chwilowe" trudności na początku po zakupie.
Dodam jeszcze, że kalibracja z poziomu body (mikroregulacja AF) może w dużej mierze rozwiązać problem lewych AF. Przed wizytą w serwisie musiałam przecież jakoś robić te zdjęcia, tym bardziej, że nie miałam zapasowego aparatu. Pobawiłam się więc regulacją i przekonałam się, że można trafić na takie ustawienie, które poprawia lewe punkty bez pogorszenia środkowego i prawych.
Spróbujcie dokonać regulacji dla samego lewego punktu. Po osiągnięciu właściwej wartości sprawdźcie pozostałe. Przekonacie sie, że może być całkiem dobrze ;).
Zobaczcie co się dzieje na CB w wątku o 5dIII w ostatnich postach.
Canonierzy także narzekają na AF w nowej piątce który miał być dużo lepszy a tu lipa.
Normalnie strach teraz kupować cokolwiek nowego bo w porównaniu do starszego to tylko same problemy...
Wkurza mnie rozwiązanie z konfiguracją Af-a na przełączniku. Wolę wcześniejsze rozwiązania d700/d3/D3s są czytelniejsze. Choć jak na repo sprawdzałem to 3d to mnie nawet zaskoczyło na plus, choć to oczywiście automat z wadą losowości.
Zobaczcie co się dzieje na CB w wątku o 5dIII w ostatnich postach.
Canonierzy także narzekają na AF w nowej piątce który miał być dużo lepszy a tu lipa.
Normalnie strach teraz kupować cokolwiek nowego bo w porównaniu do starszego to tylko same problemy...
:smile:
Kupujmy stare...
To bardzo optymistyczne co piszesz.
To była tylko kwestia regulacji? Nie wymieniano żadnych częsci?
ostatnia opcja wybierana w menu to podnoszenie lustra.
Na "wypisie" stoi napisane:
"Regulacja systemu autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta."
Może w tych nowych aparatach montują system autofocusa zamiast starego systemu autofocus i dlatego te problemy?
moj d800 dojdzie do mnie jutro:) panowie poleccie dobre szklo do filmowania chodzi mi o jak najwygodniejszy manual cos w przedizale 20-60mm.
Karrampuk
24-08-2012, 00:44
Przy zakupie D800 lub D800E oprócz AF warto sprawdzić okres gwarancji. Ja dostałem dwa lata gwarancji, ale w niektórych sklepach proponowano mi na ten sam model np rok. Ponadto przy modelu "E" dostałem bonus w postaci kodu licencji Nikon Capture NX2. Piszę o tym bo nie w każdej ofercie była wzmianka o tym kodzie. Na moje pytanie o "Selektywnej Dystrybucji" sprzedawcy wytrzeszczyli oczy nie wiedząc o co chodzi. Wiem dlaczego tak jest, ale nie powiem :-) Kto pyta nie błądzi :-) Co do aparatu potwierdzę to co już inni pisali-********* w szczególach. Z ręki też można ostro. Bałem się (po przeczytaniu opinni w wątku) że jak ostro to tylko ze statywu. Brakuje mi bardzo z Olka E-5 ruchomego wyświetlacza oraz sterowania z panelu LCD. W D800 niestety jest na panelu tylko informacja bez możliwości sterowania np szybkiej zmiany karty z SD na CF. (wiem, wiem sterowanie jest ale tylko dolną częścią, a nie wszystkimi elementami) Polecam ten aparat szczególnie w miasto (architektura) i w teren (przyroda, landszafty itp). Szczegóły, szczegóły i jeszcze raz szczegóły. Bajka :-) Pewnie na weselach też się sprawdzi, choć demon szybkości bez gripa to to nie jest. Bez gripa radzę mieć zapasową baterię w kieszeni. Nie robię raw'ów, więc karty mi starczają na ho ho. Jeszcze jedno. Aparat jest produkcji "Japan". Nie "China control Japan" czy jakoś tak? Więc po perypetiach jakie Nikona (i nie tylko) w zeszłym roku dotknęły można przypuszczać, że będzie tylko lepiej :-)
Nie jestem pewien swojej tezy, ale wydaje mi się, że żle o tym body piszą tylko Ci co ich coś złego spotkało i chcą wyładować swoją (uzasadnioną) flustrację. Ci którzy mają swoje osiemsetki OK po prostu siedzą cicho, bo wszystko prawie już tu zostało opisane. Nie kryje, że bezczelnością ze strony Nikon Polska było wysyłanie uszkodzonego aparatu do testów w "Optycznych". Ktoś tam porządnie zaspał.
Jaki to jest sprzęt to niestety się dowie tylko ten co miał go w ręku na conajmniej kilka dni. Spokojnie POLECAM, bez obaw, że potencjalny nabywca skopie mi tyłek bo będzie rozczarowany :-)
pozdrawiam userów i nie tylko
Przy zakupie D800 lub D800E oprócz AF warto sprawdzić okres gwarancji. Ja dostałem dwa lata gwarancji, ale w niektórych sklepach proponowano mi na ten sam model np rok. Coś tu nie gra. Gwarancje daje producent, nie sklep. Oni ci powiedzieli o rękojmi, a nie o gwarancji.
Karrampuk
24-08-2012, 02:05
gra,gra :-) jaki kraj taki obyczaj :-) Niech się inni koledzy wypowiedzą. Na forum Olympusa masz wątek o gwarancjach, rękojmach i ubezpieczeniach. W polsce i za granicą.
Jeszcze jedno. Gwarancji udziela importer, a jakie ma rozliczenia z producentem to już mnie nie obchodzi :-)
moj d800 dojdzie do mnie jutro:) panowie poleccie dobre szklo do filmowania chodzi mi o jak najwygodniejszy manual cos w przedizale 20-60mm.
cz 35/2
Coś tu nie gra. Gwarancje daje producent, nie sklep. Oni ci powiedzieli o rękojmi, a nie o gwarancji.
Ja dostalem 2 lata na mechanike i 5 na elektronike.
Na Volkswagen dostalem 5 lat (lub 100tys. km).
Kraj: Norwegia.
Pozdrawiam,
Coś tu nie gra. Gwarancje daje producent, nie sklep. Oni ci powiedzieli o rękojmi, a nie o gwarancji.
to prawda, i Nikon Polska daje 2 lata po walkach forumowiczów (DZIĘKUJEMY!), ale już za wschodnimi i południowymi granicami dają rok, więc trzeba się dowiedzieć, czy to polska dystrybucja. Jednak trzeba na to czasem zwrócić uwagę.
A w jednej z sieci D800 znowu potaniał, w Krakowie mają, widziałem! I to zarówno D800E jak i bez E.
Ja na mojej gwarancji (tej żółtej) do D800 mam wybity srebrny okrągły znaczek "2 LATA - 1 ROK GWARANCJI +1 ROK OCHRONY - szczegóły na nikon.pl" ale wiem że niektorzy znajomi mają taką zwykła jak dostawało sie przy szkłach czy aparatach.
Ja na mojej gwarancji (tej żółtej) do D800 mam wybity srebrny okrągły znaczek "2 LATA - 1 ROK GWARANCJI +1 ROK OCHRONY - szczegóły na nikon.pl" ale wiem że niektorzy znajomi mają taką zwykła jak dostawało sie przy szkłach czy aparatach.
Na pudełku od nowych szkieł też jest taka okrągła naklejka (2 lata), mam taką na pudełku od 85/1.8G.
O ile się orientuję, to te naklejki + karty gwarancyjne z bitą pieczątką są na nowszy sprzęt, nie ma tego np. D90, ale ma już D3100, 50 1.8G itd.
No dobrze, a jeżeli znajomy , który kupił w jednej z polskich sieci aparat D800 i nie mial takiiej pieczatki 2lata na swojej karcie gwarancyjnej (mial zwykła żółtą) to i tak podlega to 2 letniej gwarancji z tytulu modelu aparatu?
RobertMiernik
24-08-2012, 12:20
No dobrze, a jeżeli znajomy , który kupił w jednej z polskich sieci aparat D800 i nie mial takiiej pieczatki 2lata na swojej karcie gwarancyjnej (mial zwykła żółtą) to i tak podlega to 2 letniej gwarancji z tytulu modelu aparatu?
Niestety ważne jest to co jest wpisane w karcie gwarancyjnej, nawet naklejki niewiele tutaj wnoszą...
Lancelot
24-08-2012, 22:25
Wszystko co kupimy w Polsce w legalnej dystrybucji i mamy na to choć jeden dowód zakupu (paragon, faktura, wydruk z karty kredytowej, przelew bankowy) podlega minimum DWULETNIEJ GWARANCJI. Są oczywiście wyjątki od tego jak żywność czy leki ale na pewno nie nasze aparaty, obiektywy czy akcesoria. Tak stanowi polskie prawo i nikt tu nie robi łachy nikomu na dwa lata gwarancji na sprzęt. Jeżeli producent zaznacza, że daje rok gwarancji na aparat to sprzedawca chcąc go sprzedać, musi dać drugi rok gwarancji od siebie koniec kropka. Klient końcowy w polskiej legalnej dystrybucji ma prawnie zapewnioną dwuletnią gwarancję na sprzęt bez względu na to co producent ponaklejał na opakowaniach, popisał w swoich gwarancjach lub bez względu na to co bredzi sprzedawca, który rzecz jasna nie chce brać odpowiedzialności za sprzęt i będzie się tu wykręcał. Jeżeli sprzedawca w tym terminie odmówi przyjęcia sprzętu do naprawy lub gdy naprawa okaże się nieskuteczna lub niemożliwa (brak części), sprzedawca zobowiązany jest oddać kwotę jaką zapłaciliśmy za aparat. W razie problemów należy się radzić najbliższego rzecznika praw konsumenta, który pomoże zgodnie z procedurą skierować sprawę do sądu przeciwko nieuczciwemu lub niedoinformowanemu sprzedawcy. Takie jest prawo i korzystajcie z niego. Nikon moi drodzy nie zrobił tu nikomu łachy z dwuletnią gwarancją gdyż chcąc sprzedawać w Polsce, udzielenie dwuletniej gwarancji leży w jego interesie inaczej nic by tu nie sprzedawał gdyż żaden sprzedawca nie będzie się tu dla Nikona podkładał. Niestety jeżeli producent lub dystrybutor daje rok gwarancji (mogą- handel hurtowy nie jest prawnie objęty dwuletnią gwarancją) to sprzedawca ma tutaj najgorzej i nie powinien zawracać sobie głowy firmami z roczną gwarancją co z resztą niejedną już firmę chcącą sprzedawać w Polsce zmusiło do udzielania we własnym interesie dwuletniej gwarancji, patrz Nikon.
Wszystko co kupimy w Polsce w legalnej dystrybucji i mamy na to choć jeden dowód zakupu (paragon, faktura, wydruk z karty kredytowej, przelew bankowy) podlega minimum DWULETNIEJ GWARANCJI. .... Tak stanowi polskie prawo i nikt tu nie robi łachy nikomu na dwa lata gwarancji na sprzęt. Jeżeli producent zaznacza, że daje rok gwarancji na aparat to sprzedawca chcąc go sprzedać, musi dać drugi rok gwarancji od siebie koniec kropka. Klient końcowy w polskiej legalnej dystrybucji ma prawnie zapewnioną dwuletnią gwarancję na sprzęt bez względu na to co producent ponaklejał na opakowaniach, popisał w swoich gwarancjach lub bez względu na to co bredzi sprzedawca,.Możesz pokierować nas na odpowiedni akt prawny?
na mojej karcie gwarancyjnej (dystrybucja NP, ) jest napis promocja 2 lata = 1 rok gwarancji + 1 rok ochrony.
szczegóły na www.nikon.pl (http://www.nikon.pl) - zaraz poszukam - o : http://www.nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Promocje.page?lang=
wątków o gwarancji i rękojmi już tu było co najmniej kilka, jak nie kilkanaście. Ile razy można wałkować to samo?
Podobno to w całej EU tak działa. Pierwszy link z brzegu -->http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/shopping-abroad/guarantees/index_pl.htm
Lancelot
24-08-2012, 23:10
Tak na szybko z tego co pamiętam to:
Kodeks Cywilny (Dz. U. Nr 141, poz. 1176 z 2002 r.)
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej art. 4-8 w związku z art. 13 ust. 4
Coś takiego znalazłem: "W każdym kraju UE obowiązuje dwuletnia gwarancja w przypadku sprzedaży wszystkich towarów konsumpcyjnych (dyrektywa 1999/44/WE). Przepisy niektórych krajów mogą wydłużać ten termin, ponadto niektórzy producenci mogą oferować dłuższy okres gwarancji."
Pawel Pawlak
24-08-2012, 23:26
gwarancja jest umową - najczęściej między producentem a klientem końcowym - może zawierać dowolne wpisy, m.in. ograniczającymi zakres odpowiedzialności producenta. Więc dyrektywa unijna może mówić nawet o 10latach, a producent może zaznaczyć że owszem - 10lat ale z wyłączeniem... i tu nastąpi lista wszystkiego np. za wyjątkiem obudowy(spotkałem się z takimi gwarancjami). Jeśli konsumentowi taka umowa nie odpowiada, może chcieć skorzystań z niezgodności z umową sprzedaży (na podstawie dokumentu zakupu a nie gwarancji) a ta mówi o ochronie konsumenta przez 2 lata, a stroną nie jest producent a sprzedawca i tyczy tylko konsumenta - czyli z założenia wyklucza podmioty gospodarcze jako klienta ostatecznego. Ale tak naprawdę już w 7 miesiącu od zakupu, to na konsumencie ciąży obowiązek dowodzenia że wada sprzętu nie jest z jego winy - co może być niezbyt łatwe a na pewno kosztowne i czasochłonne.
Lancelot
24-08-2012, 23:49
Ale tak naprawdę już w 7 miesiącu od zakupu, to na konsumencie ciąży obowiązek dowodzenia że wada sprzętu nie jest z jego winy - co może być niezbyt łatwe a na pewno kosztowne i czasochłonne.
Nie strasz ludzi. W sądzie to sprzedawca jest pozwany i to on stara się udowodnić że wady powstały najczęściej z winy konsumenta- raczej nie ma szans, sądy są raczej prokonsumenckie. Czas od złożenia sprawy do sądu do momentu jej odbycia to około tygodnia. Koszt złożenia sprawy to około 200 zł. Jeśli sprawę wygramy mamy zwrot kosztów przez sprzedawcę + ustawowe odsetki za zwłokę od momentu odmowy przez sprzedawcę uznania naszych roszczeń do orzeczenia wyroku.
Pawel Pawlak
25-08-2012, 00:16
piszę o stanie prawnym a nie o tym czy sądy są prokonsumenckie. Jeśli nie przegapiłem jakiejś nowelizacji dotyczącej niezgodności z umową sprzedaży to jest jak napisałem - po 6 miesiącu to klient ma problem z dowodzeniem że produkt miał wadę istotną, nie sprzedawca - no chyba że sprzedawca jest pierdoła. Jak działa nasz niezawisły wymiar sprawiedliwości dobrze wiem, ale im wyższa szczebel tym sędzia bardziej dba żeby się nie zbłaźnić.
A jeśli przegapiłem nowelę, to sorki za wprowadzanie w błąd -z chęcią przeczytam - proszę o linka.
JanTarn1
25-08-2012, 01:13
gwarancja jest umową - najczęściej między producentem a klientem końcowym - może zawierać dowolne wpisy, m.in. ograniczającymi zakres odpowiedzialności producenta. Więc dyrektywa unijna może mówić nawet o 10latach, a producent może zaznaczyć że owszem - 10lat ale z wyłączeniem... i tu nastąpi lista wszystkiego np. za wyjątkiem obudowy(spotkałem się z takimi gwarancjami). Jeśli konsumentowi taka umowa nie odpowiada, może chcieć skorzystań z niezgodności z umową sprzedaży (na podstawie dokumentu zakupu a nie gwarancji) a ta mówi o ochronie konsumenta przez 2 lata, a stroną nie jest producent a sprzedawca i tyczy tylko konsumenta - czyli z założenia wyklucza podmioty gospodarcze jako klienta ostatecznego. Ale tak naprawdę już w 7 miesiącu od zakupu, to na konsumencie ciąży obowiązek dowodzenia że wada sprzętu nie jest z jego winy - co może być niezbyt łatwe a na pewno kosztowne i czasochłonne.
:shock:
Można prosić podstawę prawną?
w prawie istnieją tzw. przepisy semiimperatywne - przepisy, których zadaniem jest wyznaczenie minimalnego zakresu ochrony interesów jednej ze stron, a min. 2 lata gwarancji jest takim przepisem i sprzedawca nie może go ograniczyć
Znowu wam się myli gwarancja, która jest dobrowolnym świadczeniem producenta, z odpowiedzialnością sprzedawcy - 2 lata za zgodność towaru z opisem, w przypadku osób fizycznych (konsumentów) lub rok rękojmi dla osób prawnych.
JanTarn1
25-08-2012, 17:03
To wprawdzie nie forum prawne, ale skoro data jest inna od 1.04 - to nie wprowadzajmy ludzi w błąd. Wystarczy przeczytać art. 556-581 Kodeksu cywilnego + powołaną wyżej ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (dla osób dokonujących zakupu na cel nie związany z działalnością gospodarczą) - w aktualnym stanie prawnym. W 99% przypadków to wystarczy. W pozostałych trzeba sięgnąć do komentarza i orzecznistwa SN. Prawo konsumeckie to naprawdę nie jest fizyka molekularna...
To wprawdzie nie forum prawne, ale skoro data jest inna od 1.04 - to nie wprowadzajmy ludzi w błąd. Wystarczy przeczytać art. 556-581 Kodeksu cywilnego + powołaną wyżej ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.Niewiele tym wyjaśniłeś, bo już widzę, jak wszyscy się rzucili do czytania KC i ustawy. Ale ...
To wątek o D800 a nie o gwarancjach, więc skończmy ten temat.
Tematyka gwarancji była podejmowana w wątkach temu poświęconych i niech tam będzie kontynuowana.
Czyli niniejszym oznajmiam koniec tutaj tego OT ;)
Czyli niniejszym oznajmiam koniec tutaj tego OT ;)
Uffff... dzięki :-)
W drodze do roboty:
źródło (http://img214.imageshack.us/img214/7119/fat93001.jpg)
+100 FillLight
źródło (http://img811.imageshack.us/img811/4710/fat93002.jpg)
i przeskalowane na 12Mpix
http://img442.imageshack.us/img442/5470/fat930012mp.jpg
celowane "z biodra" więc w sumie nie wiem gdzie AF się "załapał" ;-)
"Grunt to nie przepalić. O resztę zadba Master..." tfu... D800. ;)
"Grunt to nie przepalić. O resztę zadba Master..." tfu... D800. ;)
Dokładnie.
Nikon ma taką tendencję. Dlatego mam/miałem we wszystkich ustawioną korekcję o -1/3 lub -2/3. Sprawdza mi się to znacznie lepiej niż naświetlanie na 0.
Z "automatu" to się można nieźle władować.
Z "automatu" to się można nieźle władować.
Zwłaszcza matrycowego
Karrampuk
26-08-2012, 17:19
Fju Fju, i żadnych robali na szybie :-)
wolnyslimak
26-08-2012, 19:36
Dokładnie.
Nikon ma taką tendencję. Dlatego mam/miałem we wszystkich ustawioną korekcję o -1/3 lub -2/3. Sprawdza mi się to znacznie lepiej niż naświetlanie na 0.
Potwierdzam. Sam używam matrycowego pomiaru z korekcją na -1/3.
Co do uzywania "programów" to ja tylko czasem na A. Próbowałem ostatnio tak chwalona przez wielu AutoISO. Nie dla mnie ten "ficzer". Naświetla nie tak jak ja chce i do tego jak chcę szybko wyłączyć automat to trzeba włazić w menu.
Co do zdjęcia zamieszczonego przez Fatmana to bardzo podobają mi sie takie możliwości RAWa. Chyba o to chodzi aby miec jak najszerszą dynamikę. Chyba jednak sie poddam i kupię tego D800...
i do tego jak chcę szybko wyłączyć automat to trzeba włazić w menu.
nieprawda, wystarczy wcisnąć przycisk iso i przekręcić przednim pokrętłem, w ten sposób włączamy/wyłączamy autoiso bez wchodzenia w menu :)
stachmuszel
26-08-2012, 19:48
nieprawda, wystarczy wcisnąć przycisk iso i przekręcić przednim pokrętłem, w ten sposób włączamy/wyłączamy autoiso bez wchodzenia w menu :)
Ooo...ten ficzer jest tylko w D800, czy moze byl juz w D700?
wasilewk
26-08-2012, 19:51
Był.
Sapphiron
26-08-2012, 20:03
Dokładnie.
Ja po przejściu z Fufu doznałem szoku... w fufu ustawione miałem wszystko na to że jak już to niech przepala ale Broń Boże nie wchodzić w cienie... W Nikonie jest na odwrót, oby nie przepalić to będzie dobrze :)
wolnyslimak
26-08-2012, 20:04
A widzisz to nie wiedziałem i zawsze właziłem w menu. Co prawda automat odrazu był na wierzchu ale i tak znacznie dłużej to trwało niż Twój sposób. Dzięki. Choc i tak pewnie nie przekonam sie do tej funkcji.
Może ktoś to potwierdzić ? na moim d700 to nie działa..
dziala w d800 i d4
Może ktoś to potwierdzić ? na moim d700 to nie działa..pisałem o D800, nie o D700
wolnyslimak
26-08-2012, 20:29
No i masz absolutną rację, rzeczywiście NIE DZIAŁA!
W takim razie tylko D800 ma taka funkcję? Może i sam system lepiej chodzi niz w D700?
No i masz absolutną rację, rzeczywiście NIE DZIAŁA!
W takim razie tylko D800 ma taka funkcję? Może i sam system lepiej chodzi niz w D700?
Takie coś mogą jedynie stwierdzić posiadacze obu puszek.
moj d800 przyszedl wczoraj. Niestety AF zwalony. Testowalem z 35,50 i 85. Aparat wracana na wymiane do sklepu.
Teraz pozytywy. Jakosc jaka generuje ta matryca jest niesamowita. Do tej pory mialem d90 d7000 d700 i smialo powiem ze d800 generuje najladniejszy obrazek . Przedtem duzo bawilem sie suwaczkami zeby wygladalo "tak jak powinno" a teraz prosto z puszki wyglada na prawde swietnie. WB dziala super. Video na ktorym mi bardzo zalezalo tez super.
Mam nadzieje ze kolejna puszka bedzie bez AF problemu.
A co się dokładnie działo z tym AF? Lewy punkt rozwalony czy ogólnie wszystko rozjechane?
Tyle czytam o tym lepszym AWB w D800 w porównaniu z D700 i mam prośbę. Czy ma ktoś możliwość zrobienia zdjęć portretowych (chodzi mi o kolor skóry) D700 i D800 tym samym obiektywem i na tych samych ustawieniach np. na ISO 1600 lub 2500 w sztucznym oświetleniu? A może jest już gdzieś takie porównanie w sieci?
Marcin_gda
27-08-2012, 00:04
A co się dokładnie działo z tym AF? Lewy punkt rozwalony czy ogólnie wszystko rozjechane?
Od centrum ku skrajnym jakość działamie af-a jest coraz gorsze.
Karrampuk
27-08-2012, 00:53
Czy ktoś dostrzegł różnice w AF w LV i bez? Chodzi o centralny. Wiem w LV trzeba zamknąć wizjer przed wpadającym światłem.
na centralnym i na wszyskich w prawo jest ok. Zdazaja sie nietrafienia ale powiedzmy 1,2 na 10pstyrkow ale to na pewno moja wina. W lewo jest zle, a na skrajnym lewym jest super zle.
Marcin_gda
27-08-2012, 01:32
na centralnym i na wszyskich w prawo jest ok. Zdazaja sie nietrafienia ale powiedzmy 1,2 na 10pstyrkow ale to na pewno moja wina. W lewo jest zle, a na skrajnym lewym jest super zle.
To przynajmniej wiemy, że mamy prawdziwe d800. Czyli takie, o którym się mówi na świecie :)
Czy ktoś dostrzegł różnice w AF w LV i bez? Chodzi o centralny. Wiem w LV trzeba zamknąć wizjer przed wpadającym światłem.
Przecież LV nie ma punktów AF. Mierzy w dowolnym miejscu matrycy i zawsze jest ostro, ale za to wolniej.
Jak dostaniesz nowy aparat, daj znać na forum. Jeśli wszystko będzie OK, to zaryzykuję i kupię. Jeśli AF nadal będzie "trafiony", to czekam cierpliwie dalej.
deimon, może kupiłeś puszkę z pierwszych tygodni produkcji... mi na szczęście się nie przytrafił problem z AF, a puszka miała już najnowsze oprogramowanie wgrane.
Karrampuk
27-08-2012, 10:42
Przecież LV nie ma punktów AF. Mierzy w dowolnym miejscu matrycy i zawsze jest ostro, ale za to wolniej.
miałem na myśli kwadracik z kropeczką :-)
Ponawiam pytanie. Czy aparat automatycznie ostrzy tak samo w LV jak i przez wizjer? Czy ktoś dostrzegł różnice. Mam złudzenie, że precyzyjniej ostrzy przez wizjer. Ale czy to tylko moje złudzenie?
Ps w Warszawie na Czerniakowskiej mogłem spokojnie przetestować aparat jeden z kilku przed zakupem. Więc w czym problem dla potencjalnych nabywców? Barak we własne siły?
Tzn. jak "tak samo"? LV to detekcja kontrastu, wizjer = faza. To dwa rozne swiaty.
Kilka ślubów/wesel/plenerów z D800 już za mną. Największy problem, którego (przynajmniej na razie) nie można przeskoczyć to brak możliwości natychmiastowego wejścia w LV po zrobieniu choćby dwóch zdjęć w serii -trzeba sporo czasu czekać niestety.....
Tak czy inaczej jestem zadowolony. Bardzo :-)
źródło (http://img254.imageshack.us/img254/396/fat4945.jpg)
....Największy problem, którego (przynajmniej na razie) nie można przeskoczyć to brak możliwości natychmiastowego wejścia w LV po zrobieniu choćby dwóch zdjęć w serii -trzeba sporo czasu czekać niestety....
Aż sprawdziłem u siebie, dłuższa seria, natychmiastowe wejście w tryb LV i faktycznie chwilę trzeba odczekać.
W innych puszkach też tak jest?
Sapphiron
27-08-2012, 14:31
w d700 nie zauważyłem czegoś takiego...
a tak btw @Fatman, bardzo wyciągałeś DR na tym zdjęciu? czy już tak wypluwa pucha?
Stach2008
27-08-2012, 14:39
w końcu znowu jakieś zdjęcia w tym najbardziej obleganym wątku na forum :)
w tym najbardziej obleganym wątku na forum :)
Są większe "tasiemce" na forum, jak chociażby ten: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=128822&page=4249 ;)
w d700 nie zauważyłem czegoś takiego...
a tak btw @Fatman, bardzo wyciągałeś DR na tym zdjęciu? czy już tak wypluwa pucha?
O ile pamiętam to tutaj za bardzo nie wyciągałem -wieczorkiem wstawię NEFa to sobie każdy będzie mógł potrenować ;-) Tymczasem zabieram się za oglądanie zdjęć i filmów z Tamrona 24-70 2.8 VC USD DI SP i co tam jeszcze w skrócie dali.......... oczywiście podczepiony był pod D800, ale sprawdzę go też z D3 ;-)
zapomnialem dodac ze moj uwalony d800 kupilem w Uk w jessops.
Z ciekawosci napisze ze jak zglosilem ze chce wymienic (kupilem przez net) kazali mi isc do najblzszego sklepu i na miejscu maja wymienic na nowa sztuke zeby "zaoszczedzic mi czekania na przesylke" jak to pani ladnie w email napisala.
Jutro na lunch wyskocze i mam na prawde znadzieje ze tym razem trafie dobrego.
Sapphiron
27-08-2012, 21:19
wieczorkiem wstawię NEFa to sobie każdy będzie mógł potrenować ;-)
Czekamy czekamy :)
zapomnialem dodac ze moj uwalony d800 kupilem w Uk w jessops.
Z ciekawosci napisze ze jak zglosilem ze chce wymienic (kupilem przez net) kazali mi isc do najblzszego sklepu i na miejscu maja wymienic na nowa sztuke zeby "zaoszczedzic mi czekania na przesylke" jak to pani ladnie w email napisala.
Jutro na lunch wyskocze i mam na prawde znadzieje ze tym razem trafie dobrego.
Przepraszam, ale jak bym ja coś takiego usłyszał w związku z uwalonym Nikonem, to by mi chyba zwieracze puściły ze strachu, że umarłem i jestem w raju, gdzie wszystko jest tak cacy, że aż się wierzyć nie chce......
:-)
pawelsul
27-08-2012, 22:47
czesc,
skoro znowu pojawiaja sie sample to i ja dorzuce cos:
iso 2800, 35 1.8
pozdr.
Pawel
źródło (http://img18.imageshack.us/img18/8654/paw35043.jpg)
delfin2525
27-08-2012, 23:08
rozumiem ze zamierzona byla ostrosc na kartce lub ewentualnie jablku?
pawelsul
27-08-2012, 23:25
no gdizes tam staralem sie celowac w litery:) to gruszka a nie jablko:)
źródło (http://img845.imageshack.us/img845/7470/zrzutekranu20120827o232.png)
hej.. kropowales to zdjecie, poprawiales viniete czy tak wyglada zdjecie prosto z d800 + 35 1.8 ?
pawelsul
29-08-2012, 08:57
hej,
wrzucone do LR, poprawiony WB i lekko przykadrowane (musialem wyprostowac zeby butelka sie nie 'przewracala'). Takze winieta kadrowaniem sama sie usunela prawie w calosci..
pozdr.
P
I nareszcie pojawił się grip w przystępnej cenie który (przynajmniej w założeniu) posiada wszystkie funkcjie oryginalnego MB-D12 LINK. (http://www.optyczne.pl/5116-nowość-MEIKE_Battery_Pack_D800S_dla_lustrzanki_Nikona.htm l)
I nareszcie pojawił się grip w przystępnej cenie który (przynajmniej w założeniu) posiada wszystkie funkcjie oryginalnego MB-D12 LINK. (http://www.optyczne.pl/5116-nowość-MEIKE_Battery_Pack_D800S_dla_lustrzanki_Nikona.htm l)Jak wczoraj go zobaczylem i sprawdzilem cene oryginalnego, to szczeka mi opadla. Ciekawe co na to Nikon? ;)
Jak wczoraj go zobaczylem i sprawdzilem cene oryginalnego, to szczeka mi opadla. Ciekawe co na to Nikon? ;)
Nikon powie, że musi być taka cena bo na oryginalnym gripie jest napisane Nikon, a to zobowiązuje... do przepłacenia ;P
Sapphiron
29-08-2012, 11:14
ciekawe czy będzie też upalał tak jak d700tki ;)
Trzeba testować, póki aparaty na gwarancji ;)
Sapphiron
29-08-2012, 11:44
testujcie testujcie... ja zbieram dalej na oryginał...
ciekawe czy będzie też upalał tak jak d700tki ;)
chwila, chwila... jak to upalał?
Nikon powie, że musi być taka cena bo na oryginalnym gripie jest napisane Nikon, a to zobowiązuje... do przepłacenia ;P
Albo powie że "tylko u nich" tak rewelacyjnie odklejają sie gumy.. na podróbkach nie uswiadczysz takich bonusów..
chwila, chwila... jak to upalał?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=153273
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=153273
No i właśnie cały mój entuzjazm padł :(
Sapphiron
29-08-2012, 12:41
No i właśnie cały mój entuzjazm padł :(
zawsze do usług 8)
nie wiedziałem o takich problemach, a swojego d800 raczej bym nie chciał stracić, chyba by mi się przykro zrobiło...
Sapphiron
29-08-2012, 12:49
mi moich d700 też się nie chce mimo że są dwa...
nie wiedziałem o takich problemach, a swojego d800 raczej bym nie chciał stracić, chyba by mi się przykro zrobiło...
póki na gwarancji możesz próbować :P
Sapphiron
29-08-2012, 13:01
czy mi się zdaje czy nawet na gwarancji też się płaci za uwalenie ;)
Fotka z d800 vs fotka z kompaktu sony RX100:
http://tashley1.zenfolio.com/blog/2012/8/nikon-qc-and-repairs
Fotka z d800 vs fotka z kompaktu sony RX100:
http://tashley1.zenfolio.com/blog/2012/8/nikon-qc-and-repairs
Dopiero co pisałeś, że nowe Nikony nie działają....... jakim cudem ktoś D800 zrobił w takim razie zdjęcie ? ;-)
Dopiero co pisałeś, że nowe Nikony nie działają....... jakim cudem ktoś D800 zrobił w takim razie zdjęcie ? ;-)
Pisałem, że AF nie działa (cytowany tekst to tylko potwierdza). Takie zdjęcie można bez problemu zrobić bez udziału AF.
Nie wiedziałem tylko, że szkła w Nikonie podlegają tym samym normom jakości co AF w d800 :-)
Czekam na d600, może nikonowi uda się wyprodukować działające body :-)
PS na razie zamówiłem RX100 :-)
Nie -pisałeś "może nikon wyda w końcu działające body". Nic tam o AF nie było. Poza tym.......... AF w nowych Nikonach działa. Sprawdzałem przed chwilą. Skąd masz informację, że AF w nowych Nikonach nie działa ? Możesz podać źródło ?
Czekam na d600, może nikonowi uda się wyprodukować działające body
O popatrz, znowu piszesz, że Nikon (z dużej litery, a jak ;) ) nie produkuje obecnie działającego body :-) Mój D800 jest nowy i działa. Przed chwilą sprawdzałem :-)
A ja to chyba jakiegoś mega fuksa miałem bo mój 'E" o nr-e ser.: 600xxxx nie ma i nie miał żadnych problemów ani z AF ani z olejem ;)
Nie -pisałeś "może nikon wyda w końcu działające body". Nic tam o AF nie było. Poza tym.......... AF w nowych Nikonach działa. Sprawdzałem przed chwilą. Skąd masz informację, że AF w nowych Nikonach nie działa ? Możesz podać źródło ?
Oczywiście, że działa. Tyle, że nie do końca tak jak powinien. Zwłaszcza z lewej strony. A środek i prawa strona podobno działa, zakładając, że sam sobie szkła wyregulujesz. Tyle, że po co przepłacać, skoro RX100 robi to lepiej ;-)
Zupełnie zabawne jest, że do niedziałającego AF z lewej strony, Nikon dołożył rozmytą prawą stronę w 24-120 :-) Tak to tylko Nikon potrafi!
Eeee tam, mój D800 trafia dobrze na lewym, prawym, środkowym. Nie wiem o czym piszesz :-) RX100 nie robi w 36Mpix. Więc robi gorzej.
Fatman, napisz jeszcze, że na górnym i dolnym też trafia. Sven się załamie ;)
Eeee tam, mój D800 trafia dobrze na lewym, prawym, środkowym. Nie wiem o czym piszesz :-) RX100 nie robi w 36Mpix. Więc robi gorzej.
Ty masz wyjątkową sztukę :-) Pawłowi też zawsze wszystko działa:-)
Swoją drogą gdybym wywalił 13.000,- to też trudno przyszłoby mi się przed samym sobą przyznać, że coś nie jest OK.
PS Fatman, nie traktuj moich wypowiedzi osobiście ;-) Ja na prawdę chciałbym kupić jakieś body Nikona, bo mi się fajne szkła kurzą, ale nie lubię brać udziału w loterii. Daję Nikonowi ostatnią szansę z d600, bo pojawia się tyle interesujących nowości, że na brak sprzętu nie będziemy narzekać.
Fatman, napisz jeszcze, że na górnym i dolnym też trafia. Sven się załamie ;)
Nie przesadzaj, ja Fatmanowi źle nie życzę. Cieszę się, że jego d800 działa OK, co nie zmienia faktu, że Nikon ma problem i nie potrafi sobie z nim poradzić. I zaklinanie rzeczywistości nic tu nie zmieni.
Sapphiron
29-08-2012, 18:18
sven, jesteś lepszy niż KWEJK czy inne demoty ;)
sven, jesteś lepszy niż KWEJK czy inne demoty ;)
Pozwolisz, że Ci nie odpowiem, bo chciałbym uniknąć kolejnego warna. A przecież chcielibyście wszyscy cieszyć się moją obecnością na tym forum :-)
Nie przesadzaj, ja Fatmanowi źle nie życzę. Cieszę się, że jego d800 działa OK, co nie zmienia faktu, że Nikon ma problem i nie potrafi sobie z nim poradzić. I zaklinanie rzeczywistości nic tu nie zmieni.
Każda marka ma swoje problemy, co nie zmienia faktu, że Ty karykaturalizujesz rzeczywistość. Są pewnie wadliwe ale nie dotyczy to wszystkich egzemplarzy.
Każda marka ma swoje problemy, co nie zmienia faktu, że Ty karykaturalizujesz rzeczywistość. Są pewnie egzemplarze wadliwe ale nie dotyczy to wszystkich.
Wiem, że nie wszystkich. Nie dotyczy Fatmana i Pawła :-)
Wiem, że nie wszystkich. Nie dotyczy Fatmana i Pawła :-)
Ja myślę, że dotyczy mniejszości a nie większości. No chyba jesteś na tyle inteligentny, żeby sie domyślić, że Ci co mają problem to o nim piszą a Ci co go nie mają to nie piszą, że go mają... ;)
Swoą drogą to problemy nikona są dla Ciebie jak "paliwo życia", widać ile radości Ci sprawiają. Cieszę się, że jest coś co daje Ci poczucie szczęścia ;)
Sapphiron
29-08-2012, 18:25
Pozwolisz, że Ci nie odpowiem, bo chciałbym uniknąć kolejnego warna. A przecież chcielibyście wszyscy cieszyć się moją obecnością na tym forum :-)
tak sobie wmawiaj :) a teraz leć po Soniacza :)
Ty masz wyjątkową sztukę :-) Pawłowi też zawsze wszystko działa:-)
Nawet nie wiesz, jaką sraczkę miałem jadąc po D800........... po przejściach z D7000 byłem na serio przestraszony. I chyba po prostu niebiosa się zmiłowały, bo tym razem miałem po prostu szczęście :-)
Swoją drogą gdybym wywalił 13.000,- to też trudno przyszłoby mi się przed samym sobą przyznać, że coś nie jest OK.
Wywaliłem mniej, jednak cena nie gra dla mnie roli, jeśli sprzęt jest uwalony, to o tym piszę. Nieważne jakie świętości przy tym dostaną........
PS Fatman, nie traktuj moich wypowiedzi osobiście ;-) Ja na prawdę chciałbym kupić jakieś body Nikona, bo mi się fajne szkła kurzą, ale nie lubię brać udziału w loterii. Daję Nikonowi ostatnią szansę z d600, bo pojawia się tyle interesujących nowości, że na brak sprzętu nie będziemy narzekać.
Nie traktuję ich tak -serio. Ale uważam, że jesteś "kibolem Canona", co przyznam, że mi absolutnie nie przeszkadza, nawet mi się to podoba. W obecnych czasach, cholernie ciężko o czystą i zdecydowaną postawę, zgodną z samym sobą. A gdybyś jeszcze dowalał Nikonowi (jako firmie) tak w 100% uczciwie (np. nie zapominając pisać o problemie z AF w części Nikonów D800/D800E) bez takiego "rozwodnienia" (np. może nikon zrobi w końcu działające body), które sugeruje, że sprzęt tej firmy w ogóle nie działa, to bym stał za Tobą i lał każdego, kto by się starał zamknąć Twoje usta.
Podobnie jest z sprawą testu D800 na Optycznych. Niesamowicie ucieszyło mnie to, jakie "wpierdy" dostał Nikon w ich recenzji jeśli chodzi o AF. Bo się im to słusznie należało. Szkoda tylko, że ewidentna wada AF danego egzemplarza (i nie ważne, że doszły do nich słuchy o innych uwalonych sztukach -oni mieli tylko jedną o ile pamiętam) została włączona w ogólną ocenę sprawności AF. To jest moim zdaniem nieuczciwe. Z drugiej strony, znowu powtórzę -niestety Nikonowi się należało.......
A Optyczni moc mają -już z dwoma osobami rozmawiałem w kwestii doradzania co lepiej kupić 5DMkIII czy D800, a argument po drugiej stronie słuchawki był taki: "bo na Optycznych napisali, że ten AF to zły jest i w Canonie o wiele lepszy".
Ja myślę, że dotyczy mniejszości a nie większości. No chyba jesteś na tyle inteligentny, żeby sie domyślić, że Ci co mają problem to o nim piszą a Ci co go nie mają to nie piszą, że go mają... ;)
Przeciwnie, obawiam się, że problem dotyczy znacznej ilości body, ale sporo użytkowników d800 nawet nie ma pojęcia, że AF nie działa prawidłowo. I na to liczy Nikon :-)
Przeciwnie, obawiam się, że problem dotyczy znacznej ilości body, ale sporo użytkowników d800 nawet nie ma pojęcia, że AF nie działa prawidłowo. I na to liczy Nikon :-)
Myślę, że Ty się nie obawiasz tylko masz nadzieję, że tak jest ;)
Nie traktuję ich tak -serio. Ale uważam, że jesteś "kibolem Canona", co przyznam, że mi absolutnie nie przeszkadza, nawet mi się to podoba. .
Miałem kiedyś taki przypadek: zrobiłem poważne zamówienie bezpośrednio w NP. Bardzo drogie szkło, drogie szkło i dwa body (profi i semiprofi). Jedno z tych body było uwalone od nowości - odesłałem i liczyłem na szybką wymianę. Niestety, NP zamiast wymienić body, odpowiedział, że body idzie do serwisu i że mają 30 dni na naprawę. Body było dla kolegi i było mi mocno głupio. Od tego czasu tak bardzo kocham Nikona :-) Pamiętliwy jestem :-)
A co do Canona; miałem już wiele modeli i nigdy nic się nie działo; miałem słownie 1 wizytę w serwisie (na gwarancji).
Myślę, że Ty się nie obawiasz tylko masz nadzieję, że tak jest ;)
Uwierz mi, że nie, ale nie przepadam za przegięciem w drugą stronę.
Od tego czasu tak bardzo kocham Nikona :-) Pamiętliwy jestem :-)
...chwila słabości/szczerości i wszystko jasne, dobrze, że jest balsam kojący ból "Canon" ;)
Miałem kiedyś taki przypadek: zrobiłem poważne zamówienie bezpośrednio w NP. Bardzo drogie szkło, drogie szkło i dwa body (profi i semiprofi).
a od kiedy to Nikon Polska sprzedaje cokolwiek osobom fizycznym? [pomijając - od niedawna - sklep internetowy]
A co do Canona; miałem już wiele modeli i nigdy nic się nie działo; miałem słownie 1 wizytę w serwisie (na gwarancji).
Ja do tej pory miałem tylko z D7000 problem -i wtedy odwiedziłem serwis. A Nikonów i Nikkorów przez moje ręce przeszło.... oj dużo. Kwestia szczęścia. Natomiast zaraz po zakupie 5D Mk I odwiedziłem Żytnią w celu kalibracji C85 1.8 -niestety nie dało się skalibrować samego obiektywu i trzeba by kalibrować samo body. Odmówiłem, bo reszta obiektywów trafiała z body idealnie. A potem kupiłem 7D............... i to był już koszmar. Nawet nie chce mi się wspominać.
.........Body było dla kolegi i było mi mocno głupio. Od tego czasu tak bardzo kocham Nikona :-) Pamiętliwy jestem :-)
Wcale Ci się nie dziwię. Ja też jestem pamiętliwy i sprawę z D7000 przytaczam, za każdym razem jak ktoś się mnie pyta czy kupić Nikona, czy może aparat innej marki.
a od kiedy to Nikon Polska sprzedaje cokolwiek osobom fizycznym? [pomijając - od niedawna - sklep internetowy]
To było jakieś 7-8 lat temu. Wtedy zresztą też nie sprzedawał indywidualnym, ale dla mnie zrobili wyjątek :-)
Ja do tej pory miałem tylko z D7000 problem -i wtedy odwiedziłem serwis. A Nikonów i Nikkorów przez moje ręce przeszło.... oj dużo. Kwestia szczęścia. Natomiast zaraz po zakupie 5D Mk I odwiedziłem Żytnią w celu kalibracji C85 1.8 -niestety nie dało się skalibrować samego obiektywu i trzeba by kalibrować samo body. Odmówiłem, bo reszta obiektywów trafiała z body idealnie. A potem kupiłem 7D............... i to był już koszmar. Nawet nie chce mi się wspominać.
.
Widać z naszych doświadczeń, że życiem rządzi przypadek :-)
Całkowicie, bo tak po prawdzie to nasze ukochane firmy jadą po nas na całego. I obchodzi ich tylko kasa.........
Taki ten świat obecnie jest :-( Dlatego ja się cieszę, że tym razem trafiłem na sprawny sprzęt :-) A tzw. "wojenki systemowe" na forum, jak tylko prowadzone są kulturalnie, tylko na dobre wszystkim wychodzą :-)
Sapphiron
29-08-2012, 18:56
To było jakieś 7-8 lat temu. Wtedy zresztą też nie sprzedawał indywidualnym, ale dla mnie zrobili wyjątek :-)
to masz taką super praktykę a walisz takie foty... o mater dei...
to masz taką super praktykę a walisz takie foty... o mater dei...
A co maja moje foty do tego? Lubisz drobne, osobiste uszczypliwosci? Poczules sie dowartosciowany?
Masz teraz wiekszego?
Juuuuuuuż, nie kłóćmy się, proszę. Chciałem zauwazyć tylko, że jakoś gwałtownie (poza qczarnym sklepem, który D800 reklamuje w mega cenie a dalej go nie ma) po teście na optycznych spadła cena D800, nawet niżej niż wspomniany sklep. Przypadek? :D Najtaniej widziałem chyba w sklepie, w którym pracuje jeden z forumowiczów w Krakowie, ale to może jak wróci z urlopu to się wypowie ;-)
Sapphiron
29-08-2012, 19:10
A co maja moje foty do tego? Lubisz drobne, osobiste uszczypliwosci? Poczules sie dowartosciowany?
a czy to była uszczypliwość? zwykłe stwierdzenie faktu...
Najtaniej widziałem chyba w sklepie, w którym pracuje jeden z forumowiczów w Krakowie
A mniej enigmatycznie, ...konkretniej: gdzie i za ile ? ;)
a czy to była uszczypliwość? zwykłe stwierdzenie faktu...
jakiego faktu? Od 4 lat nie aktualizowalem strony, to skad wiesz jakie ja robie foty?
Sapphiron
29-08-2012, 19:30
jakiego faktu? Od 4 lat nie aktualizowalem strony, to skad wiesz jakie ja robie foty?
Zapewne takie że nie masz klientów, bo jakbyś miał to byś nie siedział i nie gryzmolił takich farmazonów...
Pawel Pawlak
29-08-2012, 19:31
Mam rx100 i d800. jakosc obrazka z sony ma sie nijak do d800 z dowolnym moim szklem. W kazdym aspekcie jakosci i w cafym kadrze
Możesz Pawle jakieś porównanie wrzucić
Sven, ja tak sobie myślę że w przypadku problemów AF D800 sprawa jest w felernej serii, niewłaściwie zmontowanej i jestem pewny że za chwilę na rynek zaczną wchodzić już tylko dobrze złożone sztuki. Stąd taki tutaj ruch w wątku, a Ci którzy kupili właściwie działające puszku nie mają potrzeby się tu odzywać i na nich pracują.
A dolewając oliwy do ognia powiem że o ile w przypadku D800 jest duże prawdopodobieństwo poprawy w nowych seriach, to np. 5d3 nie masz co marzyć że nagle poprawią matrycę z dupnymi cieniami i DR (w porównaniu do konkurencji) ;)
Zapewne takie że nie masz klientów, bo jakbyś miał to byś nie siedział i nie gryzmolił takich farmazonów...
Popatrz na ilosc postow, twoja i moja i wyciagnij wnioski, kto ma a kto nie ma. Przy twojej inteligencji mozesz miec z tym pewne problemy, ale postaraj sie.
Chłopcy, wyjdźcie już z tej piaskownicy.
Mam d800, które również posiada sprawny AF przy każdym z punktów. Wybierałem wprawdzie wśród kilku, ale działa ok. Więc zapewnienia Rafała - Fatmana są wiarygodne.
?.. np. 5d3 nie masz co marzyć że nagle poprawią matrycę z dupnymi cieniami i DR (w porównaniu do konkurencji) ;)
Już jest zapowiedziany nowy firmware, który wszystkie problemy załatwi. Nawet te, o których jeszcze nic nie wiadomo.:smile:
adamouse
29-08-2012, 21:05
Jakoś nerwowo się robi na forum, osobiste przytyki lecą...
Dla zmiany klimatu jedna fota czysto wakacyjna: na bank do zrobienia i sony ;)
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/5590/bavarianarufie1000px.jpg)
i krop do policzenia włosów na głowie, poza centrum kadru:
źródło (http://img580.imageshack.us/img580/6015/bavarianarufie1000px100.jpg)
Zmieniłem niedawno Nikona D200 na D800: mój D800 działa: to dla statystyk ;)
Wart każdej wydanej złotówki.
Zmieniłem też Nikkora 17-55 na Nikkora 24-120 F4: niestety, nie jestem do końca zadowolony. VR: super sprawa. Ale przy 24 F4 ma niemiłą dla oka winietę.
źródło (http://img138.imageshack.us/img138/379/hvard.jpg)[/URL]
Może jednak trzeba było wybrać 24-70? Ale chciałem coś lżejszego na wakacje.
adamouse, ja też mam to szkiełko do D800. Jestem zadowolona. Winieta jest, ale chwila w PSie i jej nie ma :).
Miałam kiedyś 24-70 do D700. Niby super, ale za krótkie na drugim końcu, żeby sie nadawało na spacery, VR nie miało... A do zadań specjalnych i tak wolę stałki.
Tak więc wybaczam 24-120 tą winietę i myślę, że nigdy go nie sprzedam. Poza tym świetnie spisuje sie w studio. Ostrość, szczegóły, wszystko inne - coś wspaniałego.
Marcin_gda
29-08-2012, 21:17
Wieje optymizmem od tych pozbawionych wad d800. Jak tylko się pojawiają, to każdy, kto ma niesprawną sztukę kupi se nową...
Mój niebawem trafi do serwisu. Mam stresa, bo jak ten nie da rady, to czeka mnie niemal na 100% sprawa w sądzie ze sprzedawcą. Zresztą muszę się upewnić, czy użycie gwarancji nie wyklucza rekojmii.
adamouse
29-08-2012, 21:25
Przykra sprawa :(
Ale są i zadowoleni (Daga, Rafał, Paweł, nieskromnie wymienię i siebie).
Czyli dla mnie kontrola jakości się kłania w nikonie: są dobre i uwalone sztuki. Obstawiam, że statystycznie dobrych jest więcej...
Sapphiron
29-08-2012, 21:28
Przykra sprawa :(
Ale są i zadowoleni (Daga, Rafał, Paweł, nieskromnie wymienię i siebie).
Czyli dla mnie kontrola jakości się kłania w nikonie: są dobre i uwalone sztuki. Obstawiam, że statystycznie dobrych jest więcej...
Owszem że jest więcej tych dobrych. Tylko my mamy takie małe społeczeństwo które jest dosyć dziwnym społeczeństwem. Ci co mają dobre sztuki to pracują i mają gdzieś jęczenie. Jest też wieeeele osób które są nieświadome. A że trafiają się pojedyncze sztuki które jęczą na potęgę to na tak małej grupie społecznej jaką jest Forum, wydaje się to być mega większością...
pisałam już, że to samo tyczy sie innych, nowych modeli Nikona.
D90 był chyba ostatnim, kiedy kontrola jakości spełniała swoje zadania na dostatecznym poziomie...
D800 nie jest wyjątkiem i nie jest jedynym modelem, który trafia na rynek z błędami AF
adamouse
29-08-2012, 21:33
adamouse, ja też mam to szkiełko do D800. Jestem zadowolona. Winieta jest, ale chwila w PSie i jej nie ma :).
Miałam kiedyś 24-70 do D700. Niby super, ale za krótkie na drugim końcu, żeby sie nadawało na spacery, VR nie miało... A do zadań specjalnych i tak wolę stałki.
Tak więc wybaczam 24-120 tą winietę i myślę, że nigdy go nie sprzedam. Poza tym świetnie spisuje sie w studio. Ostrość, szczegóły, wszystko inne - coś wspaniałego.
Daga, stałek też trochę mam, ale na wakacje z założenia nie zabieram. Zwłaszcza te z dziećmi, co innego wyjazd z założenia foto: bez dzieci, za to z torbą i statywem ;)
24-120: muszę go więcej potestować, wyczuć, przy którym F winieta znika. Fajne szkło, dobry kontrast, VR: bajka po 17-55, robiłem z ręki zdjęcia wcześniej nie do utrzymania. Zastanawiałem się tylko, czy włączyć active na żaglówce przy silniku wieczorem, ale ostatecznie tego nie zrobiłem. Dla mnie VR to nowość, nie do końca czuję temat.
Z winietą wcześniej nie musiałem walczyć: miałem ją wcześniej tylko na Tokinie 12-24 po założeniu filtra, bez i na niej nie było aż takiej (ale to DX, więc łatwiej ją kontrolować).