Zobacz pełną wersję : D800, pierwsze wrażenia, sample etc...
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
16
17
18
19
20
21
22
23
Czyli musisz się jednak zdecydować; można czymś poza canonem zrobić profesjonalną produkcję video czy nie. Bo zaczynasz się gubić...Może sven ma komórkę canona? Albo może ma 5Dmk4 do którego można włożyć kartę SIM ?
Cena ceną, ale jak ten Kamiński to zrobi, skoro się nie da ? ;-)
Ojtam, ojtam, wszystkim się da, nawet d800/600, tylko po co się męczyć, skoro od razu można wziąć 5d mk III? ;-)
A tak BTW; Af w d800 już działa? Bo sporo tu ostatnio postów na ten temat :-)
Ojtam, ojtam, wszystkim się da, nawet d800/600, tylko po co się męczyć, skoro od razu można wziąć 5d mk III? ;-)
Bo taniej trochę jest :-)
No widzę postęp, do niedawna twierdziłeś, że Nikonem się nie da ;-)
Za to poniżej już w starym dobrym stylu:
A tak BTW; Af w d800 już działa? Bo sporo tu ostatnio postów na ten temat :-)
Nie nie działa. Przecież gdyby działał to by ludzie zdjęcia robili. Widziałeś jakieś zdjęcia z D800 ?
Bo taniej trochę jest :-)
No widzę postęp, do niedawna twierdziłeś, że Nikonem się nie da ;-)
Za to poniżej już w starym dobrym stylu:
Nie nie działa. Przecież gdyby działał to by ludzie zdjęcia robili. Widziałeś jakieś zdjęcia z D800 ?
Tak myślałem, że dalej nie działa. Żartowaliście sobie z "wirtualnego" 1dx, który pojawił się ponad pół roku po zapowiedzi. Okazało się, że warto było poczekać, bo sprzęt nie ma chorób wieku dziecięcego, w przeciwieństwie do większości ostatnich premier nikona (z litości nie będę wymieniał :-)
A już tak na poważnie: podobno w d800 w trybie 720p aliasing jest jeszcze gorszy niż w 1080 (choć trudno to sobie wyobrazić). Potwierdzasz?
Pawel Pawlak
16-11-2012, 16:27
A skoro już jesteśmy przy AF - jak tam ? Canon już uporał się z problemem utraty celności AF w 5d3 po kilkudziesięciu tysiącach zdjęć ?
A skoro już jesteśmy przy AF - jak tam ? Canon już uporał się z problemem utraty celności AF w 5d3 po kilkudziesięciu tysiącach zdjęć ?
Masz na myśli body Adama? Jego zapytaj.
Pawel Pawlak
16-11-2012, 16:31
po co ? przecież Ty wiesz wszystko o każdym i każdego body ?
To nie to forum ale taki numer z 5d3 to faktycznie może być bomba z opóźnionym zapłonem i zdaje się że do dnia dzisiejszego żadna z 5tek odwiedzających Żytnią nie zaczęła trafiać tak jak od nowości.
Dodatkowo każą sobie wysyłać szklarnie w której gmerają tak, że szkła przestają prawidłowo współpracować z korpusami z którymi działały wcześniej bez zarzutu.
Na deser stwierdzają że wszystko gra bo 50tka z 1m trafia w punkt ;)
po co ? przecież Ty wiesz wszystko o każdym i każdego body ?
No popatrz, a ja myślałem, że to Ty wszystko wiesz? Zawsze byłeś taki wszystkowiedzący i skąd ta nagła zmiana? Czyżby ci smar matrycę zachlapał? Guma Ci się odkleiła :-) ?
Pawel Pawlak
16-11-2012, 16:45
Coś Ci się pomieszało (znowu ?)- ja nie pełzam po forach uświadamiając jak użytkownicy różnego sprzętu błądzą męcząc się z tym co mają zamiast radować się z posiadania canona, tylko Ty :)
Coś Ci się pomieszało (znowu ?)- ja nie pełzam po forach uświadamiając jak użytkownicy różnego sprzętu błądzą męcząc się z tym co mają zamiast radować się z posiadania canona, tylko Ty :)
Widzę, że gumę założyli Ci gratis. Przecież jesteś w enpeesie :-)
Tak myślałem, że dalej nie działa.
A jak tam Af w 5D3 -nadal się psuje po 20-30k fotach ? (ooo, już padło to pytanie... nie tylko Adam ma z tym problem niestety -taj już na poważnie).
Stop!
Wracajmy do tematu.
mariusz67
16-11-2012, 17:17
Jest sporo osób z 5d3 ,którym się rozjechał AF a serwis nie za bardzo sobie daje radę i zwala to na szkła.
A jak tam Af w 5D3 -nadal się psuje po 20-30k fotach ? (ooo, już padło to pytanie... nie tylko Adam ma z tym problem niestety -taj już na poważnie).
Już zupełnie poważnie: nie mam pojęcia, bo 5d mk III mnie nie interesuje, ale z tego co czytałem na forum Canona, problem dotyczy kilku szt.
No to jak już jedziemy na poważnie: miałem do tej pory kilka D800 w rękach i każdy trafiał w cel -nie miał problemu z lewym/lewymi czujnikami. Na forum było kilka przypadków D800 z problemem lewej strony AF. W 720p nagrałem dotychczas kilka sekwencji i jak na razie nie widzę większego aliasingu (sprawdzę dokładnie niebawem).
No to jak już jedziemy na poważnie: miałem do tej pory kilka D800 w rękach i każdy trafiał w cel -nie miał problemu z lewym/lewymi czujnikami. Na forum było kilka przypadków D800 z problemem lewej strony AF. W 720p nagrałem dotychczas kilka sekwencji i jak na razie nie widzę większego aliasingu (sprawdzę dokładnie niebawem).
Miałeś może okazję porównać d800 i d600 pod względem filmowania? Nie chodzi mi o komfort pracy, ale o jakość obrazka.
Ciut mniejszy szum (0.3-0.5EV) i nie jestem pewny, ale po tych 2-3 filmach porównawczych jakie zrobiłem, wydaje mi się że aliasing ma mniejszy (ale jak piszę nie mam pewności, może to być tylko moje "widzenie życzeniowe"). Niestety dopiero w przyszłym tygodniu powinienem mieć okazję na bardziej sensowne porównanie i wtedy na pewno udostępnię je na forum.
Ciut mniejszy szum (0.3-0.5EV) i nie jestem pewny, ale po tych 2-3 filmach porównawczych jakie zrobiłem, wydaje mi się że aliasing ma mniejszy (ale jak piszę nie mam pewności, może to być tylko moje "widzenie życzeniowe"). Niestety dopiero w przyszłym tygodniu powinienem mieć okazję na bardziej sensowne porównanie i wtedy na pewno udostępnię je na forum.
Na ten niższy szum liczyłem. Porównaj proszę tryb 720p w obu body. Jest jakaś szansa, że powiesisz w sieci parę obrazków?
Obrazków i filmów -D800 vs D600 i jak się jakaś dobra duszyczka zlituje to vs 5D3.
Zdecydowanie wolę ten sposób rozmawiania ze sobą.
krzysztofz24
16-11-2012, 17:48
Ciut mniejszy szum (0.3-0.5EV) i nie jestem pewny, ale po tych 2-3 filmach porównawczych jakie zrobiłem, wydaje mi się że aliasing ma mniejszy(......)
Na korzysc D600, rozumiem ze masz na mysli?
Tak na korzyść D600 -zaraz jadę do FJ pomóc kupować kumplowi Nikona D7000 (pracownicy Nikon Polska czytają ? ;-) ) więc może przy okazji dostanę na chwilkę D600 do ręki.......... to jakiś filmik porównawczy z D800 zrobię.
Obrazków i filmów -D800 vs D600 i jak się jakaś dobra duszyczka zlituje to vs 5D3.
Pisząc obrazków miałem oczywiście film na myśli. Fotek w sieci jest multum.
Tak -zaraz jadę do FJ pomóc kupować kumplowi Nikona D7000 (pracownicy Nikon Polska czytają ? ;-)
Tego nie powinieneś był pisać, bo obsługa FJ wywiesi kartkę "nieczynne do odwołania" :-)
Pawel Pawlak
16-11-2012, 18:42
Widzę, że gumę założyli Ci gratis.
Niesamowite... gdzie i jak Ty to dojrzałeś ?! :)
Fatman czy mogę mieć do ciebie prośbę o konkretne ujęcie?
3x30sekund nierekompresowanego obrazka ?Czy będziesz miał gdzie wstawic takie pliki?
Czyli prosto z puchy tak ? W jakich warunkach najlepiej ? (3x różne ?). Wstawię na Mediafire. Niestety dziś w FJ za bardzo byłem zajęty D7000, więc dopiero przyszły tydzień raczej...
spoko przy moich obecnych mozliwosciach finansowych zamiana 5d na d800 nei będzie szybko łatwa ;)
chodzi o ujęcia na wyższych czułościach i jeżeli jest coś takiego to płaski profil
1 - statyczne ujęcie z ostroscią na osobie - tło w nieostrosci ale z lekkim detalem (kafelki , makatka na ścianie lub coś w tym stylu
po statyce lekki szwenk prawo lewo i powrót na postać
2 - wersja podobna z gęstym w detale tle (pólka z ksiązkami płytami )
3 - i z brakiem detalu
A jeżeli ci się uda coś nawet statycznego z punktowym swiatłem oświetlającym kawałek biurka i dookoła czerń
fafniak, na razie zrealizuję punkt 4 ;-) (reszta z D800 jutro) -napisz tylko, czy taka scena może być (przy okazji na przykładzie dwa profile "płaski" oraz "redukcja szumu").
ISO 3200, f2.8, 1/50s
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img856.imageshack.us/img856/9996/3200profiles.jpg)
pełny rozmiar: http://img13.imageshack.us/img13/452/3200profile.jpg
Jeśli ktoś z Was ma ochotę sprawdzić u siebie profil "redukcja szumu" to wystarczy ściągnąć tą paczkę, rozpakować do głównego katalogu na kartę a potem poprzez menu załadować do pamięci aparatu: http://www.mediafire.com/?wiu8ydj9l5fwd20
oki - niezłe tło - jakby była większa powierzchnia też bez detalu?
MAm wrażenie nie poparte do konca przykładami bo niestety kasowałem je że canon zaczyna się gubić przy naprawdę większych powierzchniach bez detalu i przy ruchu kamerą
Ok, to paczuszka do ściągnięcia -zawartość: dwa filmy (15 i 14 sekund) ISO 3200, f2.8, 1/50s, profil "płaski" oraz "redukcja szumu": http://www.mediafire.com/?9xg9991ju39v909
Bambello
17-11-2012, 01:13
Drogi Fatmanie ;)
Skoro realizujesz koncert życzeń, to czy ja również miałbym jedną prośbę?
Bardzo mi zależy na praktycznym porównaniu Af w trybie ciągłym w trudnych warunkach.
Konkretnie mam na myśli zestawienie D800 i D3.
Warunki powiedzmy ok iso 3200/4000 czas 1/125, F 1.8/2.2
Obiektyw np. twoja 35 dx.
Zależy mi na odwzorowaniu trudnych warunków podczas wesela, gdy para tańczy.
A więc jakbyś mógł poprosić Twoją córeczkę, żeby pokręciła się trochę. Kilka kroków w jedną stronę, kilka w drugą.
Spróbuj ją śledzić w wizjerze i zrobić jednym i drugim body powiedzmy z 30 strzałów następnie porównaj wyniki ile strzałów z d3, a ile z d800 jest ostrych.
Wiem, że to trochę upierdliwa prośba, ale pewnie więcej osób będzie zadowolonych.
Ja myślę, że w ciągu miesiąca kupię nowe body d600, lub d800.
Głównym argumentem dla mnie w stronę d800 jest Af, ale nie chciałbym niepotrzebnie wydawać większej kasy.
Jeżeli będzie ktoś zainteresowany to mogę zrobić taki sam test d600 i d3.
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam ;)
Jeśli pstrykasz i robiłeś test to podziel się uwagami z D600tki jak ten AF, też kuszę się na D800, interesuje mnie wysokie iso i dobry AF, planowałem D3s, ale okazuję się, że do iso 12800 po przeskalowaniu jest wręcz identycznie, a przy okazji miałbym zapas pikseli i cenę nieco niższą plus nowszą generacje korpusu z możliwością grip lub bez.
Bardzo proszę o taki test d600 - d3 i d800-d3. Też ciągle się waham między d600 a d800
Bambello, D3 i D800 sprawdziłem w bezpośrednich "pojedynkach" podczas około pięciu ślubów/wesel. Warunki były różne, od standardowych po koszmarne. Jeśli chodzi o standardowe to aparaty radziły sobie mniej więcej tak samo, trudno było zobaczyć przewagę D800 nad D3. Właściwie jedyna była wtedy gdy używałem N35 1.8DX, bo na D800 trafiał zdecydowanie częściej niż na D3 (albo inaczej -był mniej kapryśny, jeśli znasz to szkło to wiesz o czym piszę).
Natomiast w warunkach koszmarnych (oświetlenie oczywiście) przewaga AF w D800 nad D3 jest bardzo duża (właściwie powinienem użyć słowa: przepaść). Przykładowo: jedyne oświetlenie na sali to światła sceniczne (efektowe-kolorowe) oczywiście w kontrze. Dodatkowo sprawę utrudnia dym z wytwornicy. D3 robi zdjęcia od czasu do czasu -naciskasz spust i czekasz, nie ma mowy o konkretnej chwili, pełna przypadkowość jeśli chodzi o wyzwolenie migawki. Tymczasem ta sama sytuacja z D800 -aparat praktycznie cały czas robi zdjęcia, naciskasz spust -wyzwolenie migawki. Wtedy kiedy Ty chcesz, a nie kiedy może to zrobić aparat. I co ciekawe około 70% zdjęć trafiona..... Takie są moje doświadczenia jeśli chodzi o używanie obu puszek w warunkach ślubno/weselnych. Obecnie D3 praktycznie nie używam, całkowicie zastąpił go D800.
Oczywiście są pewne ciekawostki jeśli chodzi o AF w nowych i starych puszkach. Nie będę przedstawiał swoich teorii na ten temat, bo mam dosyć obrażania mojej osoby przez pewnych osobników, ale przedstawię jeden przykład.
Nikkor 85 1.8G na D800 w trybie AF-C daje dużo lepsze rezultaty (więcej ostrych zdjęć) od Nikkora 85 1.4D na D800. Natomiast w przypadku D700 jest dokładnie odwrotnie -to Nikkor 85 1.4D daje więcej ostrych zdjęć. Testowałem razem z naszym forumowym kolegą deepem -fotografowaliśmy osobę, która szła w naszym kierunku (dobre warunki oświetleniowe, średnia szybkość ruchu).
Fatman - ogromna prośba - bo chyba nie doczytałeś - chodzi mi o statykę i potem ruch kamery lewo lub prawo i powrót na filmowaną osobę - to ważne bp w canonie miałem przypadek w statyce było bardzo ok. a potem okazało się że przy ruchu kamery wyszło coś w rodzaju "bandingu"
Tak tak -doczytałem, dzisiaj to zrobię (no chyba, że może być na niskim iso też, to mogę zrobić już teraz :) ).
To wyszło w canonie na super flat - profilu 1600 asa i przy 3200K - wydaje mi sie że przy niskiej czułosci to nie wystepuje
Czy ktoś porównywał Af tak jak Fatman D3 vs D800 tylko D800 vs 5D3 w testach Af 5D3 wypada dużo lepiej jednak jak to wygląda w realu?
W AF-S są sytuacje gdzie lepiej od D800 wypada 5D3 -kiepskie warunki oświetleniowe, odpowiedni "wzorek" i niestety boczne (czyli nie krzyżowe) czujniki AF w D800 leżą i kwiczą, natomiast krzyżowe w 5D3 (a ten Canon ma je także po bokach, nie tylko w centrum kadru) łapią ostrość natychmiast.
W AF-C leży i kwiczy 5D3. Staruszek D3 też wypada lepiej od 5D3 w AF-C. Przynajmniej w dobrym oświetleniu :-) Tak wyszło kiedy testowałem te puszki...
Bambello
17-11-2012, 14:17
Bambello,
Natomiast w warunkach koszmarnych (oświetlenie oczywiście) przewaga AF w D800 nad D3 jest bardzo duża (właściwie powinienem użyć słowa: przepaść). Przykładowo: jedyne oświetlenie na sali to światła sceniczne (efektowe-kolorowe) oczywiście w kontrze. Dodatkowo sprawę utrudnia dym z wytwornicy. D3 robi zdjęcia od czasu do czasu -naciskasz spust i czekasz, nie ma mowy o konkretnej chwili, pełna przypadkowość jeśli chodzi o wyzwolenie migawki. Tymczasem ta sama sytuacja z D800 -aparat praktycznie cały czas robi zdjęcia, naciskasz spust -wyzwolenie migawki. Wtedy kiedy Ty chcesz, a nie kiedy może to zrobić aparat. I co ciekawe około 70% zdjęć trafiona..... Takie są moje doświadczenia jeśli chodzi o używanie obu puszek w warunkach ślubno/weselnych. Obecnie D3 praktycznie nie używam, całkowicie zastąpił go D800.
W AF-S są sytuacje gdzie lepiej od D800 wypada 5D3 -kiepskie warunki oświetleniowe, odpowiedni "wzorek" i niestety boczne (czyli nie krzyżowe) czujniki AF w D800 leżą i kwiczą
Dostrzegam tutaj dwie nieścisłości i chciałem się upewnić.
Czy d800 i d3 podczas wesela używasz w trybie ciągłym?
Ja używam d3 w trybie ciągłym, głównie na bocznych punktach z priorytetem spustu migawki, więc zdjęcie zrobię, ale w ekstremalnych warunkach o których pisałeś trudno o udany strzał.
Mimo tego priorytet migawki ma taką przewagę, że jakiś tam mały procent jest jednak trafiony. W pojedynczym nie sposób ustrzelić akcję.
Dla zainteresowanych porównanie af z d3 i d600 zrobię wieczorem i wnioski opiszę w temacie d600.
Pozdrawiam
Czy d800 i d3 podczas wesela używasz w trybie ciągłym?
W 99.99% przypadków w trybie ciągłym.
Ja używam d3 w trybie ciągłym, głównie na bocznych punktach z priorytetem spustu migawki, więc zdjęcie zrobię, ale w ekstremalnych warunkach o których pisałeś trudno o udany strzał.
Priorytet spustu nie daje gwarancji na ostre (tam gdzie ma być) zdjęcie -tak jak napisałeś. Ja używam tylko priorytetu ostrości -no i w tym trybie jest dokładnie tak jak napisałem. Z D3 czekam i czekam i czekam aż złapie ostrość i cyknie zdjęcie, w D800 naciskam spust i prawie zawsze migawka wyzwalana jest od razu.
W przypadku 5D3 i D800 też jest tak jak opisałem. Czyli w AF-S na nie krzyżowych najlepiej wypada 5D3, potem D800 i D3. O centralnych (krzyżowych) w D3 nie pisałem (zrobię to teraz -wtedy nie ma różnicy pomiędzy 5D3 i D800 na AF-S). W przypadku AF-C kolejność jest inna: D800, D3, 5D3 (ostatniego nie testowałem na weselu).
Gdzie tu nieścisłość ? :-)
Bambello
17-11-2012, 14:51
Nieścisłość pojawiła się w momencie gdy napisałeś, że boczne punkty leżą i kwiczą, ale nie zwróciłem uwagi, że chodzi o af-s.
Teraz jest wszystko jasne.
Są to dla mnie bardzo cenne informacje.
Wielkie dzięki.
No niestety ale w AF-C będzie tak samo jeśli w Nikonie wybierzemy nie krzyżowe czujniki AF. Jednak masz rację można uznać, że była nieścisłość -nie napisałem dokładnie, że podczas testowania D3/5D3 testowałem AF-C na centrum kadru, czyli używając krzyżowych.
Bambello
17-11-2012, 15:10
No niestety ale w AF-C będzie tak samo jeśli w Nikonie wybierzemy nie krzyżowe czujniki AF. Jednak masz rację można uznać, że była nieścisłość -nie napisałem dokładnie, że podczas testowania D3/5D3 testowałem AF-C na centrum kadru, czyli używając krzyżowych.
Teraz pewnie zaczniesz się śmiać, lub wyklinać na mnie ;)
Ale pisząc, że będzie tak samo masz na myśli d800 i 5d3?
(możemy 5d3 wykluczyć z naszej rozmowy, ponieważ kompletnie mnie nie interesuje).
Natomiast d800 na bocznych, które nie są krzyżowe w trybie C radzi sobie znacznie lepiej niż d3 tak?
Proszę nie linczuj ;)
Jest to dla mnie mega istotne.
No i D800 pojechał wreszcie do regulacji lewego AF. Odbiór za dwa tygodnie. Przy okazji zmienili mi od ręki gumy na N24-70 - gratis.
Teraz pewnie zaczniesz się śmiać, lub wyklinać na mnie ;)
Ale pisząc, że będzie tak samo masz na myśli d800 i 5d3?
(możemy 5d3 wykluczyć z naszej rozmowy, ponieważ kompletnie mnie nie interesuje).
Natomiast d800 na bocznych, które nie są krzyżowe w trybie C radzi sobie znacznie lepiej niż d3 tak?
Proszę nie linczuj ;)
Jest to dla mnie mega istotne.
Spoko i luzik :-)
Ok 5D3 zostawiamy w spokoju :-)
D800 radzi sobie lepiej od D3 w AF-S i AF-C w słabym świetle (beznadziejnym wręcz) na bocznych czujnikach AF -ale pod warunkiem, że trafi (jeden i drugi aparat) na odpowiedni wzór (czyli taki, który złapie czujnik liniowy/pojedynczy -nie krzyżowy).
Bambello
17-11-2012, 16:27
Dzieki za wytrzymałość ;)
Pozdrawiam
ISO 2500, f2.8, 1/50s, światło naturalne -obraz statyczny, przechodzi w ruch.... -film oczywiście, żeby nie było ;-)
http://www.mediafire.com/?8thx857w9gcxstk
następna wrzuta będzie przy świetle sztucznym...
grzegorzant
17-11-2012, 23:42
Nie wiem czy było, ale po tych paru ślubach jak oceniasz AB. Czy nadal sieje żółtozielonoczerwono na wysokim iso przy różnych źródłach ? Czy może jest trochę lepiej ?
Ciężko mi ocenić AWB, bo właściwie nie zwracam na to uwagi..... i tak każde zdjęcie delikatnie poprawiam, tak aby mi w danej chwili najbardziej odpowiadało :-) Może odpowiem inaczej -mam znacznie mniej roboty w porównaniu z D3 jeśli chodzi o kolor. Słowo znacznie powinienem wykrzyczeć, podkreślić i wytłuścić :-)
Sapphiron
18-11-2012, 01:59
Fatman jak zwykle ratuje ten wątek...
grzegorzant
18-11-2012, 21:02
ok o to mi chodziło
Redskull
18-11-2012, 21:09
Czy mogę poprosić o podwieszenie gdzieś paczki fotek ze ślubu z kościoła (architektura) i z repo (wesele i przygotowania) z zestawu D800 + 14-24 ? Najlepiej nef z exifami. Fatman, mogę na Ciebie liczyć? Z góry dziękuję
też poproszę o to co kol. Redskull. pozdr.
No to będzie troszkę trudne, ze względu na wagę takiej paczki oraz inne takie tam pierdoły......... ale się postaram coś tam wstawić (z 3 NEFy).
Sapphiron
18-11-2012, 22:25
Fatman, załóż sobie dropboxa, tam dużo zmieścisz :) jakby coś to polecam się jako "polecający znajomy" - http://db.tt/F393LuMn :)
studiorz
18-11-2012, 22:30
Witam- mój D800 na jednej bateri robi 250-350 zdjęć RAW-14BIT . Podobnie w MD12 z enelopami -CZY TO JEST NORMALNE ???
Spoko, dropboxa mam od dawna ;-)
Witam- mój D800 na jednej bateri robi 250-350 zdjęć RAW-14BIT . Podobnie w MD12 z enelopami -CZY TO JEST NORMALNE ???
Całkowicie nienormalne. Kumpel ma z swoim D800 podobny problem (choć robi trochę więcej zdjęć, coś około 600 -co także jest bardzo małą ilością).
Sapphiron
18-11-2012, 22:39
to korzystaj z niego skoro masz ;) ja dzięki uczelni mam coś koło 10Gb do wykorzystania a to już jest bardzo dużo jak na serwer zdalny ;)
studiorz
18-11-2012, 22:43
Tak myślałem -czyli jedzie do serwisu-
!DZIĘKI Fatman
Redskull
18-11-2012, 23:41
@Fatman
To pyknij proszę chociaż jotpegi :D Tylko, żeby było różnorodnie. Myślę, że 3 sztuki to mało aby wyrobić sobie zdanie o tym zestawie. Ale i tak jestem wdzięczny za podjęcie rękawicy :D
Panowie, bez ogródek, za każdą prośbę o zdjęcie złotówkę na akcję pod tytułem "wspieram fatmana" żonie na perfumy uzbieramy za dzielne bycie modelem testowym od lat :razz:
Ok, przygotuję paczuszkę, ale dopiero jutro udostępnię -muszę dokładnie sprawdzić zgodę na publikację zdjęć itd, itp. (mogą być nie tylko z 14-24 ?)
mariusz67
19-11-2012, 01:52
Spoko, dropboxa mam od dawna ;-)
Całkowicie nienormalne. Kumpel ma z swoim D800 podobny problem (choć robi trochę więcej zdjęć, coś około 600 -co także jest bardzo małą ilością).
Ile zdjęć powinien wyciągnąć D800 na jednym akumulatorze ? Ja robię ok 800 a jak dużo przeglądam i używam LV to tylko 300-500 .
D800 wyciąga mi najwięcej ze wszystkich aparatów jakie do tej pory miałem. Około 1200 zdjęć z pełnego akku. Dużo przeglądam, dużo razy przymierzam się do zdjęcia (naciskam spust do połowy, uaktywnia sie AF i pomiary) nie robiąc go. Więc w porównaniu do innych mam zawsze słabe wyniki. I ten słaby wynik to ...1200.
Nie używam za to w ogóle LV, nie wiem po co to wymyślono. No chyba do filmowania.
Wczoraj chciałam zrobić kilka zdjęć dzieciom. Dzień był pochmurny, ale odsłoniłam okna na maxa,
przysłonę ustawiłam na F1.4 lub f1.6 (Nikkor 50 F1.4 G) i...próbowałam fotografować.
Na AF-S, po wciśnięciu spustu do połowy ustawiała sie ostrość, miałam potwierdzenie kropką i sygnałem dźwiękowym,
ale po wciśnięciu spustu do końca nic sie nie działo, absolutnie nic.
Ustawiłam na AF-C, ostrość również sie ustawiała, ale migawka nie chciała sie wyzwolić.
Miewałam sporo takich sytuacji w trudnych warunkach oświetleniowych, ale tym razem na punkcie krzyżowym nie można było zrobić zdjęcia...
Zmieniłam kartę na "extreme" i jakoś było znacznie lepiej, jednakże warunki sie nieco zmieniły, jeden model uciekł, siadła modelka spokojniejsza :) i bardziej chętna do pozowania :).
Nie pisałabym, mogłabym sie jeszcze pobawić obiema kartami i sprawdzić, ale kurcze, takie sytuacje zdarzają mi sie dość często w studio, gdzie świecą piloty z lamp, zdjęcia nie są niedoświetlone (można byłoby sądzić, że jest za słabe to światło, ale zdjęcia są poprawnie naświetlone). No i w studio raczej korzystam z Sandisk Extreme, a nie z tej niebieskiej zwykłej Sandiska, tak jak wczoraj w domu...
Jak już uda sie zrobić zdjęcie, nie zdarza sie nigdy, żeby ostrość była nie tam gdzie trzeba. Jest ostro, wręcz bardzo ostro. Tylko ile sytuacji mi uciekło w studio, to tylko ja wiem... :(
Raczej nie. A jakich kart pamięci używasz? Niektóre karty potrzebują do zapisu naprawdę sporych prądów i to może być jedna z przyczyn takiego stanu rzeczy.
Ile zdjęć powinien wyciągnąć D800 na jednym akumulatorze ? Ja robię ok 800 a jak dużo przeglądam i używam LV to tylko 300-500 .
Mój rekord to 2722 zdjęcia zrobione podczas jednego z zleceń. Jednak zazwyczaj osiągam wynik ok 1700 zdjęć na jednym ładowaniu aku.
...ale kurcze, takie sytuacje zdarzają mi sie dość często w studio, gdzie świecą piloty z lamp, zdjęcia nie są niedoświetlone (można byłoby sądzić, że jest za słabe to światło, ale zdjęcia są poprawnie naświetlone)..Oj Daga, kombinujesz. Poprawnie naświetlone, bo błysk jest silny. A AF działą przy pilotach, a nie przy błysku.
No i w studio raczej korzystam z Sandisk Extreme, a nie z tej niebieskiej zwykłej Sandiska, tak jak wczoraj w domu...Karta pamięci nie ma nic do AF, bo i tak zdjęcie wędruje do bufora.
Przyczyna musi być gdzie indziej.
Fatman - ostatnia prośba z tym ruchem ale przy sztucznym świetle....
Mój rekord to 2722 zdjęcia zrobione podczas jednego z zleceń. Jednak zazwyczaj osiągam wynik ok 1700 zdjęć na jednym ładowaniu aku.
W D800 to jakieś kosmiczne wyniki.
Jacku, światło z pilota ustawione na więcej niż minimum, powinno być wystarczające do tego, żeby AF mógł poprawnie i bez nadmiernego opóźnienia ustawić ostrość.
Zdaje sobie z tego sprawę, mam w niektórych lampach piloty 100W i na niepełnej mocy i to za softboxem, a D800 potrafi ustawic ostrość.
Ja sie tylko zastanawiałem po co piszesz, że zdjęcia są poprawnie naswietlone, bo to nie ma żadnego znaczenia dla AF.
chodzi o to, że jak zwiększam moc lampy, zwiększa sie ilość światła pilotującego.
Zatem to nie jest jakieś "minimum światła", to są warunki, w których AF powinien ustawić ostrość bez problemu.
Redskull
19-11-2012, 21:16
@Fatman
Ja poproszę tylko 14-24. Planuję:
D800
14-24
S35/1.4A
85/1.4D
chodzi o to, że jak zwiększam moc lampy, zwiększa sie ilość światła pilotującego.
Zatem to nie jest jakieś "minimum światła", to są warunki, w których AF powinien ustawić ostrość bez problemu.
Tak i nie. Światło pilotujące potrafi być słabe. Oko ma zdolność akomodacji i wydaje ci się, ze jest jasno, ale światłomierz może pokazać, że jest ciemno jak w d ... murzyna ;) Sprawdź :)
D700 u mnie radził sobie tylko na centralnym i to czasem słabo (w efekcie miałem właczone wspomaganie AF - te lampkę). Za to D200 (!) i D800 radzą sobie także na bocznych, bez wspomagania.
No i D800 pojechał wreszcie do regulacji lewego AF. Odbiór za dwa tygodnie. Przy okazji zmienili mi od ręki gumy na N24-70 - gratis.
Ja dzisiaj zawiozlem mojego d800 osobiscie na Łopuszanską o 10.00 . Powiedziałem panu w recepcji , ze bardzo zalezaloby mi na szybkim zrealizowaniu zlecenia poprawienia AF skrajnych lewych punktów. O 16.30 dostalem telefon - Pana aparat jest gotowy do odbioru. Sprawdziłem na miejscu z 85 1.4 i jest "cycuś".... jesli ktos ma mozliwosc - umawiajcie sie osobiscie w serwisie. Jak widac nie maja za wiele roboty jesli mogą to zrobic w ten sam dzien. 2 tygodnie to troche długo :(
studiorz
20-11-2012, 00:14
Raczej nie. A jakich kart pamięci używasz? Niektóre karty potrzebują do zapisu naprawdę sporych prądów i to może być jedna z przyczyn takiego stanu rzeczy.
Używam CF I SD LEXAR PRO 400X 16 GB - podgląd zdjęć sporadycznie
Bambello
20-11-2012, 01:22
Ma ktoś w okolicach Wrocławia d800?
Chętnie bym zrobił porównanie z moją d600.
Pozdrawiam
samson09
20-11-2012, 11:30
Czy jest jakaś zależność między af, a nr serii? Rozwiązali ten problem jakoś?
Czy jest jakaś zależność między af, a nr serii? Rozwiązali ten problem jakoś?
Rozwiazali - krotka wizyta w serwisie i poprawiaja.. ja wczoraj poprawiałem mój ale wiem, że kilka osob wcześniej tez bardzo pozytywnie napisalo o działaniach serwisu w sprawie lewych punktów AF
Rozwiazali - krotka wizyta w serwisie i poprawiaja.. ja wczoraj poprawiałem mój ale wiem, że kilka osob wcześniej tez bardzo pozytywnie napisalo o działaniach serwisu w sprawie lewych punktów AF
Nie wszystkim tak pozytywnie zalatwili sprawe. Fakt ze oddalem o 8.30 i odebralem o 15.00 ale niestety z marnym skutkiem. Zobaczymy co w DE zrobia.
Nie wszystkim tak pozytywnie zalatwili sprawe. Fakt ze oddalem o 8.30 i odebralem o 15.00 ale niestety z marnym skutkiem. Zobaczymy co w DE zrobia.
Poprawili troche? czy w ogole gorzej niz było ? Czy może nic nie zrobili? Z ciekawosci pytam.
Poprawili troche? czy w ogole gorzej niz było ? Czy może nic nie zrobili? Z ciekawosci pytam.
Niestety gorzej. Dlatego zdecydowalem sie na wysylke do Duesseldorfu.
samson09
20-11-2012, 16:18
Niestety gorzej. Dlatego zdecydowalem sie na wysylke do Duesseldorfu.
Jaki koszt?
kurier ok 60-70 zl (sendit.pl - dpd)
Mi wyszlo 239 PLN, kurier UPS, ubezpieczenie na 15.000 PLN, waga 5kg - oczywiscie za pomoca sendit.pl, gdyz normalnie wyszlo 620 PLN
a dlaczego wybrałeś ups? nie rozumiem tego? w DPD miałbyś 1/3 tej ceny.
Bambello
20-11-2012, 19:00
Zastanawia mnie jeden temat.
Jeżeli ogólnie jest głośno, że z AF w d800 jest problem to dlaczego ktoś kupuje Aparat bez wcześniejszego sprawdzenia?
A może problem powstaje z opóźnieniem jak w 5D3?
Pytam poważnie, ponieważ na 95% jestem zdecydowany na ten model i nie chcę mieć takich niespodzianek.
a kto mowi ze kupuje sie bez sprawdzenia
sek w tym ze u jednych roznica centrum lewy byla np. bardzo mocno widoczna, i nawet slepy by zauwazul, u mnie z kolei bardzo subtelnie, wiec
na pierwszy rzut oka wydawalo mi sie ze jest ok, ale jak z czasem na spokojnie posprawdzalem z roznymi szklami, to wyszlo ze co prawda niewiele
ale jest roznica - np. dopiero na ekranie na cropie od 50% w gore widzialem, ze prawy trafia, a lewy gorzej
przy ogladaniu full screen dopiero jak wiedzialem czego szukac to widzialem
przy tej gestosci z matrycy - jesli ktos wczesniej nie focil ta puszke - widac roznice miedzy praca szkla w centrum a po bokach, latwiej tez o poruszenie,
wiec nie powinno dziwic, ze ktos kto na szybko sprawdzil puszke w sklepie i wydawalo mu sie ze jest ok, a po dluzszym oswojeniu sie z obrazkiem stwierdzi
ze jednak roznica jest
Bambello
20-11-2012, 20:53
No właśnie o to mi chodziło.
Czyli trzeba byc bardzo uważnym w tym temacie.
Troch mnie to przeraza.
Pozdrawiam
Maciek N
20-11-2012, 22:03
No właśnie o to mi chodziło.
Czyli trzeba byc bardzo uważnym w tym temacie.
Troch mnie to przeraza.
Pozdrawiam
Chyba niepotrzebnie. Gdyby nie informacja na tym forum że są kłopoty z AF to raczej bym nie wiedział o tym problemie. W moim modelu wada wychodził dopiero w czasie szczegółowych testów. Przez pierwsze 2 dni wydawało się że jest wszystko dobrze. Potem pojawił się problem z trafieniem w punkt ale problem rozwiązał się po zrobieniu precyzyjnej korekty obiektywów z menu aparatu. Jestem po 2 weselach i jestem baaardzo zadowolony z działania AF mimo że mam świadomość iż lewa strona nie ostrzy idealnie. Na razie nie widzę potrzeby oddawania do kalibracji mojego D800.
Chciałem zapytać posiadaczy D800 czy robił ktoś porównanie fot zrobionych w mniejszej rozdzielczości ustawionej w body. Chodzi mi o to czy jakość takiego zdjęcia będzie identyczna ze zdjęciem zrobionym w pełnej rozdzielczości 36M a później zmniejszonym softem.
Chciałem zapytać posiadaczy D800 czy robił ktoś porównanie fot zrobionych w mniejszej rozdzielczości ustawionej w body. Chodzi mi o to czy jakość takiego zdjęcia będzie identyczna ze zdjęciem zrobionym w pełnej rozdzielczości 36M a później zmniejszonym softem.A myślisz, że w aparacie to krasnoludki zmniejszają zdjęcia?
mam pytanie trochę z innej beczki, a mianowicie czy używał ktoś jakiegoś programu pod androida do przeglądania nefów z d800? jeżeli tak to jakiego?
Rozumiem, że różnicy nie będzie. Stig dzięki za szybką odpowiedź.
Rozumiem, że różnicy nie będzie.Jeśli będzie to na pewno na korzyść oprogramowania w komputerze (+ możliwość samodzielnego wybrania algorytmu resamplingu).
mam pytanie trochę z innej beczki, a mianowicie czy używał ktoś jakiegoś programu pod androida do przeglądania nefów z d800? jeżeli tak to jakiego?Naprawdę chcesz używać tabletu do oglądania 36 MPx RAWów? :)
Jeśli będzie to na pewno na korzyść oprogramowania w komputerze (+ możliwość samodzielnego wybrania algorytmu resamplingu).
No właśnie tu miałem wątpliwości bo nie wiem jak body realizuje takie zmniejszanie. Zanim pojawiło się D800 (no może jeszcze D3x) to nie było problemu z wielkością pliku wychodzącego z body:-?
No właśnie tu miałem wątpliwości bo nie wiem jak body realizuje takie zmniejszanie.Na pewno nie tak sprawnie jak komputer stacjonarny czy laptop – w końcu z takimi zadaniami aparat musi sobie poradzić nieco szybciej niż Photoshop na Pentium 100. ;)
Zanim pojawiło się D800 (no może jeszcze D3x) to nie było problemu z wielkością pliku wychodzącego z body:-?No cóż… Jeśli wybiera się model aparatu adekwatnie do potrzeb, to raczej jego główna zaleta nie powinna być wadą. :)
Naprawdę chcesz używać tabletu do oglądania 36 MPx RAWów? :)
gdzieś tam w podróży zawsze lepiej/wygodniej jest przejrzeć (przejrzeć a nie obrabiać) fotki na tablecie niż małym ekranie aparatu.
Wybierając D800 ma się zapas pixeli do różnych zastosowań. A swoją drogą chciałbym zobaczyć porównanie foty zmniejszonej przez puszkę i zewnętrznym softem do tej samej rozdzielczości.
Tylko mało kto robi na D800 tylko w JPG. A NEF się nie da zmniejszyć.
gdzieś tam w podróży zawsze lepiej/wygodniej jest przejrzeć (przejrzeć a nie obrabiać) fotki na tablecie niż małym ekranie aparatu.Nooo… jeśli w ogóle można mówić o przeglądaniu, w przypadku spotkania NEFa z D800 z „silnikiem” tabletu… ;) Osobiście nie testowałem, ale raczej słabo to widzę (także życie baterii).
Wybierając D800 ma się zapas pixeli do różnych zastosowań.Nooo… Ale chyba jednak lepiej mieć ten zapas cały czas, niż tylko w świadomości. Jak już sobie zmniejszysz w aparacie, to ta „dewiza” na nic się nie zda… ;)
A swoją drogą chciałbym zobaczyć porównanie foty zmniejszonej przez puszkę i zewnętrznym softem do tej samej rozdzielczości.Raczej wielkiej różnicy nie dojrzysz, ale jeśli już oceniać na poziomie aptekarskich szczegółów – z kompa powinno być widocznie lepiej.
Tylko mało kto robi na D800 tylko w JPG. A NEF się nie da zmniejszyć.
No niestety. Ale chyba można na jednej karcie zapisywać NEF-a a na drugiej JPG-a w mniejszej rozdzielczości ?
Pawel Pawlak
21-11-2012, 00:07
można robić np. RAW dowolnej jakości na jednej karcie, a jpgi mocno kompresowane, 9mpix na drugiej.
Bambello
21-11-2012, 00:51
Mam Jedno pytanko.
Generalnie dotyczy ono wydajności komputera, ale że powodem lekkiej zamułki są pliki z d800 to zadaje je tutaj.
Chodzi oto, że gdy otwieram 2 pliki w PS z d800 w 16 bitach i nakładam warstwy, maski i maluje dużym pędzlem to komputer się zamula.
W przypadku 8 bitów problem jest znacznie mniejszy, ale też występuje.
Windows 7
PS Cs6 64bit
Procesor i5 760 2.8Ghz i 12gb ram
Czy taki komputer jest po prostu za słaby żeby w 100% komfortowo pracować na plikach d800, czy może mam coś źle poustawiane w preferencjach Ps
W tym wypadku nie ma to nic wspólnego z D800. Po otwarciu NEF w PS, masz już zwykły plik graficzny, jak każdy inny. Jak składam panoramę z kilku fotek, to mam jeszcze większy plik wyjściowy.
Na powyższym sprzęcie da się z powodzeniem pracować.
Ale jeśli komputer nie wydala, to zadaj sobie pytanie:
1. Czy potrzebujesz na wyjściu 36Mpix? Może zresamplować plik przed obróbką
2. Czy potrzebujesz 16 bitów? Jeśli nie zmieniasz mocno jasności, to wystarczy 8 bitów.
Pytanie raczej do tego działu http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=100, http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=17
Nooo… jeśli w ogóle można mówić o przeglądaniu, w przypadku spotkania NEFa z D800 z „silnikiem” tabletu… ;) Osobiście nie testowałem, ale raczej słabo to widzę (także życie baterii).
obecne tablety mają procki 1ghz + 1gb ramu więc na samo otworzenie zdjęcia wydaje mi się, że powinno wystarczyć... no ale tutaj pewności nie mam...
Mam Jedno pytanko.
Generalnie dotyczy ono wydajności komputera, ale że powodem lekkiej zamułki są pliki z d800 to zadaje je tutaj.
Chodzi oto, że gdy otwieram 2 pliki w PS z d800 w 16 bitach i nakładam warstwy, maski i maluje dużym pędzlem to komputer się zamula.
W przypadku 8 bitów problem jest znacznie mniejszy, ale też występuje.
Windows 7
PS Cs6 64bit
Procesor i5 760 2.8Ghz i 12gb ram
Czy taki komputer jest po prostu za słaby żeby w 100% komfortowo pracować na plikach d800, czy może mam coś źle poustawiane w preferencjach Ps
komp nie jest zły, natomiast tutaj problemem może być prędkość odczytu/zapisu dysku twardego... dzisiaj doświadczyłem tego na własnej skórze, a mianowicie obrabiałem fotkę i zauważyłem, że jak coś robię to nie dzieje się to natychmiast tylko po chwili, co wcześniej nie miało miejsca...
dotychczas fotki otwierałem z dysku zewnętrznego, natomiast dzisiaj plik był otwierany z dysku systemowego i jakość pracy zdecydowanie się pogorszyła (monitor zasobów potwierdził moje przypuszczenia odnośnie wydajności dysku) - wniosek: pracować na plikach otwieranych z dysku zewnętrznego lub wymienić dysk na ssd :)
mateo912
21-11-2012, 01:19
dotychczas fotki otwierałem z dysku zewnętrznego, natomiast dzisiaj plik był otwierany z dysku systemowego i jakość pracy zdecydowanie się pogorszyła (monitor zasobów potwierdził moje przypuszczenia odnośnie wydajności dysku) - wniosek: pracować na plikach otwieranych z dysku zewnętrznego lub wymienić dysk na ssd :)
Raczej coś nie tak jest. dysk wew po sata 2/3 ma większy transfer niż dysk zew po usb
Bambello
21-11-2012, 08:42
W tym wypadku nie ma to nic wspólnego z D800. Po otwarciu NEF w PS, masz już zwykły plik graficzny, jak każdy inny. Jak składam panoramę z kilku fotek, to mam jeszcze większy plik wyjściowy.
Na powyższym sprzęcie da się z powodzeniem pracować.
Ale jeśli komputer nie wydala, to zadaj sobie pytanie:
1. Czy potrzebujesz na wyjściu 36Mpix? Może zresamplować plik przed obróbką
2. Czy potrzebujesz 16 bitów? Jeśli nie zmieniasz mocno jasności, to wystarczy 8 bitów.
Pytanie raczej do tego działu http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=100, http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=17
Poprostu pomyślałem, ze taka informacja może sie przydac potencjalnym kupujacym.
Plikow w wielkosci 36mpix nie potrzebuje, ale konwersja na dng trwa dosyc dlugo.
Pozdrawiam
Ale po co konwertować do DNG. Otwierasz NEF w dowolnie niższej rozdzielczości lub zmniejszasz w PS zaraz po otwarciu. Potem obróbka nie różni się niczym od np D700
Maciek N
21-11-2012, 11:09
Nie do końca rozumiem ludzi którzy kupili D800 za blisko 10 000 i kombinują jak obrobić z niego pliki na starym kompie. Oczywiście każdy robi jak chce ale niektórzy nie zdają sobie sprawę że wystarczy zmienić procek z płytą za około 700 zł i pracuje się podobnie jak z plikami z D700. Ja wymieniłem za 1000 zł procek i5 z płytą, dokupiłem 8 GB Ram i za stare graty oddali mi 300 zł.
Do pracy w terenie mam laptopa z prockiem i7 za 2600 zł kupiony w zeszłym roku. Laptopy są z założenia słabsze więc jeśli ktoś chce obrabiać na czymś słabszym to pliki trzeba zmniejszać. Ja bym proponował mimo wszystko fotografować w plikach RAW i przed obróbką zmniejszał bym je w komputerze. Warunkiem jest spory dysk.
No jasne, juz biegne. Jeszcze dysk, grip aby bylo 6fps i mamy 4kzl. Nie zauwazasz, ze cos tu jednak nie tak?
Pawel Pawlak
21-11-2012, 11:33
No jasne, juz biegne. Jeszcze dysk, grip aby bylo 6fps i mamy 4kzl. Nie zauwazasz, ze cos tu jednak nie tak?
Ale po co się tak bulwersujesz ? Przecież nie ma obowiązku kupowania D800 :)
Może się mylę, ale można NEFy z D800 przepuścić przez Adobe DNG Converter z opcją zmniejszenia rozmiaru do np. 24 albo 12 MPix i problem z głowy ?
Ale po co się tak bulwersujesz ? Przecież nie ma obowiązku kupowania D800 :)
jak to nie ma? teraz? kiedy prawie za darmo rozdaja i jeszcze grip w gratisie jest??? ;)
Alez ja sie nie bulwersuje. Mam swoj rozum i nie kupuje. Mozliwe, ze robie zle, ale dopoki nie ma D400, to nie kupuje innej puszki. A co, jesli nie bedzie? Wtedy pomyslimy ;)
Pawel Pawlak
21-11-2012, 11:49
Myślę że doczekamy się wreszcie czegoś pomiędzy następcą D300 i D7000.
Tez tak uwazam, bo jest za duza luka.
Maciek N
21-11-2012, 13:24
Chyba nie zrozumiałeś tego co piszę. Nie chodzi o to żebyś leciał i kupował wszystko co jest dostępne na rynku. Ja piszę ze swojego punktu widzenia. Fotki robię kilka do kilkunastu godzin, natomiast obrabiam je w kilka dni pod warunkiem że nie pracuję na jakimś zabytku. Mi się najzwyczajniej opłaca mieć mocniejszego kompa i myślę że wszystkim zawodowym fotografom którzy pracują z D800. Nikt mi nie dopłaci za mój czas tylko dlatego że nie mam kilka set zł na lepszy komputer.
To tak jak byś kupił D800 i miał kasę tylko na ciemnego uniwersalnego zuuma za 600zł. Chyba nie tędy droga. Trzeba wszystko przemyśleć.
Jeśli decyduję się na D800 z wielkimi plikami to muszę przewidzieć że będzie potrzebny trochę mocniejszy komputer, odpowiednie obiektywy itp. W innym wypadku lepiej zdecydować się na inne body.
To oczywiście tylko moje spostrzeżenie wynikające z doświadczenia kilkunastoletniej pracy fotografa. Przy każdej nowej inwestycji stoję przed dylematem na czym można zaoszczędzić, a na czym się nie opłaca.
Znam wielu znajomych którzy połasili się na drogie body + jedno szkiełko 50mm bo na nic innego nie starczyło. Po 3-4 latach maja przestarzałe body i nadal brak szkieł bo zarabiać tym się nie da.
Alez ja sie nie bulwersuje. Mam swoj rozum i nie kupuje. Mozliwe, ze robie zle, ale dopoki nie ma D400, to nie kupuje innej puszki. A co, jesli nie bedzie? Wtedy pomyslimy ;)
doc, ale dowcip polega ze (vs 12mpix) z D400 i plikami 24mpix (zakladajac ze takie beda) wcale nie bedzie lepiej - jak ktos bedzie mial starszego kompa, to bedzie bolalo to tak samo jak z D800
ja juz ten temat przerabialem ja mialem okazji focic a pozniej obrabiac pliki z D3x (tez 24mpix), nagle okazalo sie, ze karty 16GB nie starczaja (bo vs 12mpix ilosciowo mam na nich zdjec mniej niz przy 12mpix na 8GB), dysk sie kurczy
w zastraszajacym tempie, wymagania pamieciowe i procesorowe przy obrobce rowniez daja sie we znaki
wszyscy teraz demonizuja i wieszaja pod tym wzgledem psy na D800 - a on jest winny temu tylko ze jest bardziej
popularny od takiego D3x :)
Znam wielu znajomych którzy połasili się na drogie body + jedno szkiełko 50mm bo na nic innego nie starczyło. Po 3-4 latach maja przestarzałe body i nadal brak szkieł bo zarabiać tym się nie da.
Taka już mentalność, u większości body musi być wypas, na porzdne szkło czy kompa już nie wystarczy :)
Parę lat temu zaczynałem przygodę z cyfrą od D50 + N17-55/2.8 + N70-200/2.8VR, część posiadaczy wypasionych D200 z jakimś 28-105 patrzyła na mnie dość dziwnie ;)
doc, ale dowcip polega ze (vs 12mpix) z D400 i plikami 24mpix (zakladajac ze takie beda) wcale nie bedzie lepiej - jak ktos bedzie mial starszego kompa, to bedzie bolalo to tak samo jak z D800
Mialem D7000 i rzeczywiscie, karta 4GB zapelniala sie w zastraszajacym tempie. 4GB na D300 w zupelnosci wystarczala w danych warunkach.
Mi tak naprawde chodzi o jedno, o fps. No, w sumie dobrze dzialajace czujniki to tez pewien komfort pracy ;)
Od razu mowie, nie przekonuje mnie argument, ze po naprawie jest ok. Ja nie kupuje wadliwego sprzetu, a za taki uznaje D800/D600/D7000.
Raczej coś nie tak jest. dysk wew po sata 2/3 ma większy transfer niż dysk zew po usb
niekoniecznie... usb 3.0 ma od 80 do 120mb/s, natomiast jeżeli obrabia sie pliki na dysku systemowym to poza obciążeniem dysku samym otwieraniem/zapisywaniem dużego pliku dochodzi cały system wraz z usługami + dodatkowe aplikacje działające w tle, przez co na dysku systemowym pracuje się wolniej niż na drugim fizycznym urządzeniu.
Maciek N
21-11-2012, 16:26
Podam informację dla wszystkich którzy filmują D800, że założyłem nowy temat w dziale wideo. Zapraszam zainteresowanych do dyskusji.
mateo912
21-11-2012, 16:27
niekoniecznie... usb 3.0 ma od 80 do 120mb/s, natomiast jeżeli obrabia sie pliki na dysku systemowym to poza obciążeniem dysku samym otwieraniem/zapisywaniem dużego pliku dochodzi cały system wraz z usługami + dodatkowe aplikacje działające w tle, przez co na dysku systemowym pracuje się wolniej niż na drugim fizycznym urządzeniu.
sata 2 ma do 300 MB/s sata 3 jeszcze więcej.
Poza tym kto nie ma przynajmniej 2 dysków w kompie?(system + magazyn)? Twoje rozwiązanie to tylko półśrodek ( i w dodatku mało opłacalny)
sata 2 ma do 300 MB/s sata 3 jeszcze więcej.
To co piszesz to są wartości teoretyczne obecnie nie osiągalne przez nośniki magnetyczne. Pod sata 3 (6G) dysk magnetyczny osiąga około 110 MB/s odczytu sekwencyjnego czyli około 1/6 możliwości interfejsu :( Dyski ssd zmieniły tą sytuację dlatego wspomniałem o nich wcześniej.
Poza tym kto nie ma przynajmniej 2 dysków w kompie?(system + magazyn)? Twoje rozwiązanie to tylko półśrodek ( i w dodatku mało opłacalny)
Posiadam tylko jeden dysk w kompie który wiruje cały czas i nie jest mi potrzebny kolejny gdyż to dodatkowe zużycie energii, samego dysku co może doprowadzić do utraty danych, większy hałas itp., a właściwie to po co dysk ma cały czas działać (mam na myśli wewnętrzny dysk, który służy jako magazyn) w momencie kiedy np. cały dzień siedzę w necie i nie korzystam z żadnych danych, które się na nim znajdują...
Na magazyn mam kilka dysków zewnętrznych które podłączam jeżeli potrzebuję użyć jakiś danych i to się sprawdza wyśmienicie. Jeżeli dysku nie używam to dysk nie pracuje przez co zwiększa się jego żywotność i zmniejsza potencjalne ryzyko awarii.
Twoje rozwiązanie to tylko półśrodek ( i w dodatku mało opłacalny)
Właściwie to nie wiem o co Ci chodzi z tym półśrodkiem... wydajny dysk to jest ważna sprawa w każdym komputerze niezależnie od reszty podzespołów, które są również ważne i im wydajniejsze tym lepsze.
To co piszesz to są wartości teoretyczne obecnie nie osiągalne przez nośniki magnetyczne. Pod sata 3 (6G) dysk magnetyczny osiąga około 110 MB/s odczytu sekwencyjnego.
Hmm, a jak mój dysk wyciąga 200MB/s, to jaki jest? Mowa o jednym z tańszych dysków 7200.
110MB/s tanie dyski magnetyczne miały 3-4 lata temu. Tyle teraz wyciąga mój pendrive i dysk na USB 3.0.
mateo912
21-11-2012, 23:06
To co piszesz to są wartości teoretyczne obecnie nie osiągalne przez nośniki magnetyczne. Pod sata 3 (6G) dysk magnetyczny osiąga około 110 MB/s odczytu sekwencyjnego czyli około 1/6 możliwości interfejsu :( Dyski ssd zmieniły tą sytuację dlatego wspomniałem o nich wcześniej.
300 może i jest teoretyczna ale 150-200 spokojnie wyciągnie.
Posiadam tylko jeden dysk w kompie który wiruje cały czas i nie jest mi potrzebny kolejny gdyż to dodatkowe zużycie energii, samego dysku co może doprowadzić do utraty danych, większy hałas itp., a właściwie to po co dysk ma cały czas działać (mam na myśli wewnętrzny dysk, który służy jako magazyn) w momencie kiedy np. cały dzień siedzę w necie i nie korzystam z żadnych danych, które się na nim znajdują...
skoro nie korzystasz z danych na tym dysku to dysk jest uśpiony, poza tym o jakim zużyciu energii mówimy? skoro hdd bierze ~5W
Na magazyn mam kilka dysków zewnętrznych które podłączam jeżeli potrzebuję użyć jakiś danych i to się sprawdza wyśmienicie. Jeżeli dysku nie używam to dysk nie pracuje przez co zwiększa się jego żywotność i zmniejsza potencjalne ryzyko awarii.
I naprawdę myślisz że ciągłe podłączanie i odłączanie dysku przez USB jest bezpieczniejsze?
Właściwie to nie wiem o co Ci chodzi z tym półśrodkiem... wydajny dysk to jest ważna sprawa w każdym komputerze niezależnie od reszty podzespołów, które są również ważne i im wydajniejsze tym lepsze.
Półśrodek ponieważ:
a) tej samej pojemności dysk zew jest prawie 2x droższy niż wew.
b) ma słabszy transfer niż wew
c) wcale nie jest bezpieczniejszy(jako jedyny)
Hmm, a jak mój dysk wyciąga 200MB/s, to jaki jest? Mowa o jednym z tańszych dysków 7200.
110MB/s tanie dyski magnetyczne miały 3-4 lata temu. Tyle teraz wyciąga mój pendrive i dysk na USB 3.0.
Z transferem jeżeli chodzi o usb 3.0 to się jak najbardziej zgadzam... natomiast do tych 200MB/s jakoś nie jestem przekonany... czy mógłbyś pochwalić się swoim modelem dysku dołączając zrzut ekranu z testem w programie HD tune, bardzo jestem ciekawy tych średnich 200MB/s. Chyba że masz raida 0 to by się zgadzało.
300 może i jest teoretyczna ale 150-200 spokojnie wyciągnie.
skoro nie korzystasz z danych na tym dysku to dysk jest uśpiony, poza tym o jakim zużyciu energii mówimy? skoro hdd bierze ~5W
I naprawdę myślisz że ciągłe podłączanie i odłączanie dysku przez USB jest bezpieczniejsze?
Półśrodek ponieważ:
a) tej samej pojemności dysk zew jest prawie 2x droższy niż wew.
b) ma słabszy transfer niż wew
c) wcale nie jest bezpieczniejszy(jako jedyny)
150-200mb/s nawet jak wyciągnie to będzie skok, na pewno nie uwierzę że jest to średni odczyt. Co do poboru prądu to tylko jeden z kontrargumentów, do tego jeszcze dochodzi element który generuje dodatkowe ciepło w obudowie. Co do podłączania i odłączania danych mam huba usb który posiada włączniki dla każdego portu więc nie muszę wkładać i wyjmować wtyczki.
a) masz rację
b) nie zgadzam się, wszystko zależy od klasy urządzenia, jeżeli podłączysz zewnętrzne dyski poprzez np. iscsi to sata 3 może się schować.
c) tutaj miałem na myśli jego zużycie, jeżeli dysk działa cały czas to szybciej padnie od dysku który pracuje mniej. Jeżeli chodzi o ogólne bezpieczeństwo to od tego jest raid 1 lub raid 5 (najczęściej te konfiguracje są wykorzystywane) który chroni nas przed utratą danych.
Bambello
22-11-2012, 00:21
Ale po co konwertować do DNG. Otwierasz NEF w dowolnie niższej rozdzielczości lub zmniejszasz w PS zaraz po otwarciu. Potem obróbka nie różni się niczym od np D700
Głupio się przyznać, ale nigdy nie zwróciłem uwagi, że w camera raw można zmniejszyć rozmiar pliku ;)
Po zmianie na 17 mpix problem zupełnie znika.
Dzięki wielkie ;)
Z... natomiast do tych 200MB/s jakoś nie jestem przekonany... czy mógłbyś pochwalić się swoim modelem dysku dołączając zrzut ekranu z testem w programie HD tune, bardzo jestem ciekawy tych średnich 200MB/s.
150-200mb/s nawet jak wyciągnie to będzie skok, na pewno nie uwierzę że jest to średni odczyt.
Proszę bardzo. Średni odczyt 176MB/s. Na początku dysku (a tam się zakłada swapa) ponad 200MB/s.
źródło (http://dyski.cdrinfo.pl/benchmark/hdtune/hdtune-1612-2543-636KSDN9Q1loi.png)
Proszę bardzo. Średni odczyt 176MB/s. Na początku dysku (a tam się zakłada swapa) ponad 200MB/s.
źródło (http://dyski.cdrinfo.pl/benchmark/hdtune/hdtune-1612-2543-636KSDN9Q1loi.png)
Nieźle, niemniej jednak te 200mb/s to tylko max, średnia jest mniejsza a i tak to jest mało w porównaniu do możliwości interfejsu sata 3. Śledząc ciągle wydajność dysków ssd trochę przegapiłem fakt, że magnetyczne dyski się trochę rozwinęły, szkoda, że tylko trochę.
Ej.
O dyskach to może w odpowiednim temacie.
Wszystkie tematy prowadzą do D800 ;)
fafniak, przepraszam że jeszcze nie wstawiłem filmu -trochę roboty nagle wpadło......... może dziś mi się w końcu uda.
Co do zdjęć w pełnej rozdzielczości z przyg/ślubu/wesela -tu będzie trudniej ze względu na zgodę na publikację..... tak więc marne szanse :-(
spoko - nie ma pośpiechu :) - może być i za tydzień
Taki Offtop:
Dołączyłem dzisiaj do grona szczęśliwych posiadaczy d800: Seria 606xxxx idealnie ostrzy we wszystkich punktach:D
Nie mogę się doczekać pierwszej sesji,szczególnie ze przesiadka z D90:P
To było jak najbardziej na temat :-)
Redskull
23-11-2012, 09:59
@fatman
To zrób bardzo proszę jpg i ciapnij na twarze w paincie jakieś kwadraty :D Bardzo mi na tym zależy.
Aleś enigmatyczny ;-) Za to co widzimy w znakomitej większości odpowiada szkło, nie puszka, ale to oczywiście wiesz. Ciekaw jestem więc o jaki aspekt obrazka Ci chodzi, bo roli matrycy nie umiem się tu dopatrzeć.
Dokładnie - on nie rozumie, że szkło tu ma dużo do "powiedzenia" a nie body. Poza tym chyba nie wie, że jest jeszcze coś takiego jak kąt padania promieni słonecznych.
ślub i wesele z D800, JPG w pełnej rozdzielczości LINK (http://sgl.nazwa.pl/forumnikon/d800_test.zip)
proszę tylko zachować dla siebie i nie publikować.
Ogólnie, jak już pisałem wcześniej, jestem średnio zadowolony z 800-ki i nadal większość zdjęć na ślubie wykonuję d700.
Dlaczego jesteś średnio zadowolony?
Ogólnie, jak już pisałem wcześniej, jestem średnio zadowolony z 800-ki i nadal większość zdjęć na ślubie wykonuję d700.
Można wiedzieć dlaczego?
Ps. Prawie wszystkie zdjęcia po powiększeniu do 100% są "tak sobie" ostre. Możesz powiedzieć czy to wada AF - nieskalibrowany czy wysokie ISO (choć widzę, że przy takim ISO jak 2000 dla D800 nie powinno być zamydlone, a jest).
Pozdrawiam
Dlaczego jesteś średnio zadowolony?
jeżeli chodzi o śluby i porównanie z D700 to D800 ma:
- słabsze ISO
- mniej celny AF na AF-C na ciemnej sali przy ledowym oświetleniu
- ogromne pliki
gdyby nie praca w studio to wybrałbym D3s
ślub i wesele z D800, JPG w pełnej rozdzielczości LINK (http://sgl.nazwa.pl/forumnikon/d800_test.zip)
proszę tylko zachować dla siebie i nie publikować.
Sebastian, po tych zdjęciach ślubnych nie widzę sensu wymiany 700-ki na 800-kę.
Można wiedzieć dlaczego?
Ps. Prawie wszystkie zdjęcia po powiększeniu do 100% są "tak sobie" ostre. Możesz powiedzieć czy to wada AF - nieskalibrowany czy wysokie ISO (choć widzę, że przy takim ISO jak 2000 dla D800 nie powinno być zamydlone, a jest).
Pozdrawiam
z tym zamydleniem to chyba przesadzasz, kościół to nie studio. Można oczywiście jeszcze bardziej wyostrzać ale ja oddaje 21x15 więc to i tak jest "żyleta"
Może czas udać się do serwisu z tym AF? ;)
Słabsze ISO? Pierwszy raz widzę taką opinię o D800 w stosunku do D700.
Sebastian, po tych zdjęciach ślubnych nie widzę sensu wymiany 700-ki na 800-kę.
no ja tak samo myślę i dlatego większość "cykam" d700 :)
No właśnie wygląda jakby to było mocno poprawiane w LR. Wyostrzane. Nie wiem - nie miałem okazji robić D800, ale jakoś ciężko mi w to uwierzyć po tylu obejrzanych testach i samplach RAW.
Zastanawiam się nad kupnem D800 lub D600 - mógłbyś pokazać jakieś sample swoje ze studia zrobione D800? Pozdrawiam
No właśnie wygląda jakby to było mocno poprawiane w LR. Wyostrzane. Nie wiem - nie miałem okazji robić D800, ale jakoś ciężko mi w to uwierzyć po tylu obejrzanych testach i samplach RAW.
Zastanawiam się nad kupnem D800 lub D600 - mógłbyś pokazać jakieś sample swoje ze studia zrobione D800? Pozdrawiam
No właśnie nie wiem po co komu testy, ja zajmuje się tym zawodowo, kupuje aparat i robię foty i po kilku dniach mam rozeznanie jak sie zachowuje "w polu"
wieczorem postaram się coś wstawić ze studia.
Dzięki ;)
Z tymi testami to się nie do końca zgodzę, ale to prawda - co z tego, że testy wypadły super, jak "w praniu" okazuje się, że jest inaczej.
Z całym szacunkiem, ale przyglądam się cały czas na 100% Twoim zdjęciom i jestem niemalże w 100% pewien, że coś jest nie tak. Z tym szkłem co masz powinno być ostro i tyle.
Niech się ktos jeszcze wypowie, ale na moje oko te foty w 1:1 nie są takie ostre jak powinny. Nie mówię tu o ostrości taką jak uzyskasz w studyjnych warunkach, ale o przyzwoitej ostrości takiej jak tutaj
http://www.flickr.com/photos/fdrevon/7469627652/sizes/k/in/photostream/
jeżeli chodzi o śluby i porównanie z D700 to D800 ma:
- słabsze ISO
Tu się trochę nie zgodzę. W natywnej rozdzielczości do ISO ok 8000 rzeczywiście szum z D700 wydaje się być drobniejszy, powyżej tej wartości przewagę zdobywa D800. dodatkowo w jego przypadku obrazu nie szpecą inne "dodatki" typu banding. Przy ekstremalnie wysokich ISO (ponad 20k) przewaga D800 jest już bardzo widoczna (kolor, tonalność, poziom szumu, wygląd szumu).
Klientowi oddajesz zdjęcia w pełnej rozdzielczości D800 ? Jeśli nie, to myślę że warto żebyś spróbował delikatnie zredukować szum na zdjęciach z D800, zrobionych w wysokim ISO, a następnie zredukował rozdzelczość do 12Mpix -różnica na kożyść D800 w stosunku do D700 będzie ogromna.
- mniej celny AF na AF-C na ciemnej sali przy ledowym oświetleniu
Tu się całkowicie nie zgadzam -ja mam odwrotne wrażenia, zdecydowanie lepiej sobie radzi w moim przypadku D800 niż D3, którego także używam.
- ogromne pliki
36Mpix ;-)
Tutaj jeszcze dla kolegi, który tak płakał z powodu promyczków słońca ;)
http://farm8.staticflickr.com/7107/7743207048_eaeb531b78_o.jpg
Źródło: http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1097609/23
Ok, cztery zdjęcia (też bardzo proszę o zachowanie dla siebie, niepublikowanie) -po dwa z 180ki 2.8 i 35 1.8DX. Jedno z ślubu, jedno z pleneru i dwa z wesela. Proszę nie oceniać poziomu szumu (z wyjątkiem zdjęcia ze ślubu) ze względu na to, że zazwyczaj każde zdjęcie mocno wyciągam z cienia podczas obróbki. Zdjęcie ze ślubu zrobione na ISO 25600, ekspozycja na +0,35% podczas obróbki, redukcja szumu luminancji na 20%, redukcja rozdzielczości do 12Mpix -jak ktoś będzie w stanie uzyskać taką jakość z D3/D700 to stawiam mu flaszkę.
http://www.mediafire.com/?g0pz6gr8bwufrm1
Dzięki ;)
Z tymi testami to się nie do końca zgodzę, ale to prawda - co z tego, że testy wypadły super, jak "w praniu" okazuje się, że jest inaczej.
Z całym szacunkiem, ale przyglądam się cały czas na 100% Twoim zdjęciom i jestem niemalże w 100% pewien, że coś jest nie tak. Z tym szkłem co masz powinno być ostro i tyle.
Niech się ktos jeszcze wypowie, ale na moje oko te foty w 1:1 nie są takie ostre jak powinny. Nie mówię tu o ostrości taką jak uzyskasz w studyjnych warunkach, ale o przyzwoitej ostrości takiej jak tutaj
http://www.flickr.com/photos/fdrevon/7469627652/sizes/k/in/photostream/
to zdjęcie jest w innych warunkach niż ciemny kościół ze zróżnicowanym światłem :) i zarówno 800 jak i 700 zrobi je niemalże identycznie
tutaj 2 foty ze studia LINK (http://sgl.nazwa.pl/forumnikon/D800_studio.zip)
Panowie, wielkie dzięki za sample ślubne, dzięki nim zaoszczędzę trochę pieniędzy.
Panowie, wielkie dzięki za sample ślubne, dzięki nim zaoszczędzę trochę pieniędzy.
Kuba, nie wiem czy będziesz na zlocie w styczniu bo ja pewnie zabiorę 800-ke to sobie potestujesz
Chcę być, Ty będziesz miał 800-kę, Cichy 600-kę, a ja pewnie zostanę przy 700-ce:)
Śledzę tematy związane z 800-ką i 600-ką. Chciałoby się coś nowego, ale rozsądek mi podpowiada, że ani jeden ani drugi. Idzie zima, mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia.
Te zdjęcia ze ślubu (segl) wyglądają jakby były obrabiane w CNX2. Wyciąganie cieni plus odszumianie. Coś podobnego, widocznego w 1:1, dostaję w przypadku D700.
tutaj 2 foty ze studia LINK (http://sgl.nazwa.pl/forumnikon/D800_studio.zip)
Nad zakupem 800-ki do warunków studyjnych nawet bym się nie zastanawiał.
Te zdjęcia ze ślubu (segl) wyglądają jakby były obrabiane w CNX2. Wyciąganie cieni plus odszumianie. Coś podobnego, widocznego w 1:1, dostaję w przypadku D700.
to wszystko z ACR z profilem Standard
Kolejne foty ślubne nie tak ostre jak powinny... dziwne.
Kolejne foty ślubne nie tak ostre jak powinny... dziwne.
Które -moje ? Zerknij w exif tych z 180ki........ robione z ręki. Cudów nie ma. Te z 35ki tak samo ostre jak z D3 + 35ka.
Nie wiem jakiej wy ostrości oczekujecie? :/ Jakby dał wyostrzanie na maksa to by pasowało? Wg mnie jest ostro. Tak samo ma moje D800+35/1.8
Nie wiem jakiej wy ostrości oczekujecie? :/ Jakby dał wyostrzanie na maksa to by pasowało? Wg mnie jest ostro. Tak samo ma moje D800+35/1.8
Pooglądaj trochę zdjęć choćby na Flickr.com i wtedy zabierz głos.
Jakie wyostrzanie - tu chodzi o ostre zdjęcia prosto z puchy, a nie wyostrzanie na maksa.
Które -moje ? Zerknij w exif tych z 180ki........ robione z ręki. Cudów nie ma. Te z 35ki tak samo ostre jak z D3 + 35ka.
Tak. Są lepsze moim zdaniem niż poprzednia paczka z dzisiaj, ale nadal wierzę, że D800 i (D600 też) potrafią więcej. To nie jest 100% ich możliwości - i nie mówię tu o studiu, ale o terenie :)
Pooglądaj trochę zdjęć choćby na Flickr.com i wtedy zabierz głos.
ale jaki jest sens oglądania na flickr skoro te co pokazałeś są 72dpi i 2000px bo długim boku, czyli są generalnie z 4 razy mniejsze niż daje D800, przy takim pomniejszeniu to ogólnie nieostrość znika.
Jakim Ty teraz sprzętem robisz zdjęcia jeżeli dla Ciebie te co pokazaliśmy są "mydlane"?
tutaj jeszcze 2 foty, po kliknięciu pokażą sie w rozdz. jak z Flickr:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/1m-1.jpg
źródło (http://sgl.nazwa.pl/forumnikon/1.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/2m-1.jpg
źródło (http://sgl.nazwa.pl/forumnikon/2.jpg)
Szukałem, ale nie mogę znaleźć tematu odnośnie wyfdajności komputera do obróbki dużych plików zatem mam pytanie: czy do obróbki plików z d800 sprawdzi się intel core quad 9450 2,67GHz, 8GB RAM'u z kartą graficzną radeona HD 6950 2GB? Plus oczywiście pojemny dysk(np. 1TB). Będę wdzięczny za odpowiedź ;)
Hamarama
23-11-2012, 21:08
Szukałem, ale nie mogę znaleźć tematu odnośnie wyfdajności komputera do obróbki dużych plików zatem mam pytanie: czy do obróbki plików z d800 sprawdzi się intel core quad 9450 2,67GHz, 8GB RAM'u z kartą graficzną radeona HD 6950 2GB? Plus oczywiście pojemny dysk(np. 1TB). Będę wdzięczny za odpowiedź ;)
To zależy od programu jakiego będziesz używał. Jeżeli LR4 to procek musi być na wypasie. Jeżeli Fotoszop powinno być ok, bo potrafi wykorzystać grafikę. Do LR4 to I7 i SSD mile widziane.
To zależy od programu jakiego będziesz używał. Jeżeli LR4 to procek musi być na wypasie. Jeżeli Fotoszop powinno być ok, bo potrafi wykorzystać grafikę. Do LR4 to I7 i SSD mile widziane.
Dzięki za odpowiedź ;) LR nie posiadam. Photoshop cs5 i Capture NX2 u mnie pracują. Czyli może nie będzie tak źle. Pewnie za jakiś czas i tak wymagania softu pójdą do przodu i trzeba będzie coś zmeniać. Jeszcze raz Dzięki ;)
Witam,
Dzięki za odpowiedź ;) LR nie posiadam. Photoshop cs5 i Capture NX2 u mnie pracują. Czyli może nie będzie tak źle. Pewnie za jakiś czas i tak wymagania softu pójdą do przodu i trzeba będzie coś zmeniać. Jeszcze raz Dzięki ;)
dasz radę, choć zbyt komfortowa praca to nie będzie. Sam mam trochę lepszą konfigurację do pracy (
[email protected], 8GB, SSD itd. ) i też rewelacji nie ma. Na szczeście ( dla Ciebie i dla mnie też CNX jakoś drastycznie nie zamula na NEF-ach z D800 ).
Pozdrawiam, QuadMan.
Kilka zdjęć , zmniejszone do max 4 mega bo tyle uciąga serv, nie przerabiane, balanas na auto, aF na AF-C , szkiełko to 500 f4 vr (nie bijcie za kadrowanie)
http://www.gdp.art.pl/upload/pics/50afd3199d332.jpg.html
http://www.gdp.art.pl/upload/pics/50afd585ce3af.jpg.html
http://www.gdp.art.pl/upload/pics/50afd623c3921.jpg.html
http://www.gdp.art.pl/upload/pics/50afd6a8204ec.jpg.html
http://www.gdp.art.pl/upload/pics/50afddde703b4.jpg.html
http://www.gdp.art.pl/upload/pics/50afde27048f6.jpg.html
ale jaki jest sens oglądania na flickr skoro te co pokazałeś są 72dpi i 2000px bo długim boku, czyli są generalnie z 4 razy mniejsze niż daje D800, przy takim pomniejszeniu to ogólnie nieostrość znika.
Jakim Ty teraz sprzętem robisz zdjęcia jeżeli dla Ciebie te co pokazaliśmy są "mydlane"?
tutaj jeszcze 2 foty, po kliknięciu pokażą sie w rozdz. jak z Flickr:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/1m-1.jpg
źródło (http://sgl.nazwa.pl/forumnikon/1.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/2m-1.jpg
źródło (http://sgl.nazwa.pl/forumnikon/2.jpg)
No teraz to są ostre foty.
Nie foce niczym obecnie bo sprzedałem cropa i przechodzę na FF. Nie muszę jednak niczym robić zdjęć, żeby mieć rozeznanie. Widziałem wiele fot 100% rozdziałki z D800 i wyglądały po prostu o wiele lepiej.
Spoko, każdy się ma prawo pomylić. Zarówno aparat oraz fotograf.
Co do sprzętu - nie przesadzajcie to nie 3D - ja pracuję zawodowo jako grafik, ale do fotek i7 2600K i 8GB Ramu styka w zupełności aż nad to :)
robin102
24-11-2012, 12:30
Tu może zaspokoisz swoją ciekawość, mnie to trochę wstrząsnęło jednak. Na swoim stareńkim Intelu E8200 nawet na nominalnych ustawieniach (2,66 GHz) bez OC ram 4 GB 800MHz stare dyski talerzowe uzyskuje wynik tylko 2,5 sekundy na export jednego jpg-a z rawa, po przetaktowaniu na 3,2 GHz skraca się czas do 2 sekund. A tu w linku poniżej ? smutek wprost z plikami z D800 :(
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2965974&postcount=813
i to na dyskach SSD !
Jaki komputer trzeba skonfigurować aby pliki w pełnej rozdziałce z D800 śmigały przynajmniej tak jak moje z D700 na starym komputerze. Serio żem ciekaw bo przecież tą osiemsetkę trzeba będzie kiedyś mieć ;) bo aparat świetny. Kiedy obrabiać dziesiątki tysięcy zdjęć ?
Hamarama
24-11-2012, 12:58
Ja jestem na świeżo po kombinacjach z kompem pod d800 i powiem, że baaardzo duże znaczenie ma procesor, a różnica mięcy AMD a Intelem jest duża. . Dysk to wiadomo: SSD. Ja w tej chwili mam AMD 4 rdzeniowy 3.5GHZ i działa lepiej niż na poprzednim procku ale sprawdzałem na I7 i jest duużo lepiej. Intel lepiej sobie radzi. Duużo lepiej. Tak więc intel obowiązkowo.
Pawel Pawlak
24-11-2012, 13:52
Tu może zaspokoisz swoją ciekawość, mnie to trochę wstrząsnęło jednak. Na swoim stareńkim Intelu E8200 nawet na nominalnych ustawieniach (2,66 GHz) bez OC ram 4 GB 800MHz stare dyski talerzowe uzyskuje wynik tylko 2,5 sekundy na export jednego jpg-a z rawa, po przetaktowaniu na 3,2 GHz skraca się czas do 2 sekund. A tu w linku poniżej ? smutek wprost z plikami z D800 :(
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2965974&postcount=813
i to na dyskach SSD !
Jaki komputer trzeba skonfigurować aby pliki w pełnej rozdziałce z D800 śmigały przynajmniej tak jak moje z D700 na starym komputerze. Serio żem ciekaw bo przecież tą osiemsetkę trzeba będzie kiedyś mieć ;) bo aparat świetny. Kiedy obrabiać dziesiątki tysięcy zdjęć ?
Nie wiem co trzeba zrobić żeby uzyskać 2s na D800 raw->jpg. Na LR4.2 u mnie potrzeba średnio nie mniej niż 3s. A komp to nie ułomek: i7 3930k 4.4ghz, 32GB DDR3, SSD crucial M4 240GB.
robin102
24-11-2012, 13:59
No 3 sekundy to już w zasadzie da się wyżyć, ale taki konfig komputerowy to pewnie z 5 kzł trzaśnie ?
to co w linku powyżej podałem z pomiarów kolegi niestety mnie zwaliło w sobotni poranek :(
Kur... nowy LR 4,2 nowe pecety i co nie nadąża to wszystko za malutką matrycą 36 MPx :(
Pawel Pawlak
24-11-2012, 14:07
No 3 sekundy to już w zasadzie da się wyżyć, ale taki konfig komputerowy to pewnie z 5 kzł trzaśnie ?
to co w linku powyżej podałem z pomiarów kolegi niestety mnie zwaliło w sobotni poranek :(
Kur... nowy LR 4,2 nowe pecety i co nie nadąża to wszystko za malutką matrycą 36 MPx :(
w praktyce sądzę, że niewiele wolniejszy ekport można uzyskać na i7 2600k - a to sporo tańsza platforma.
Ale z uporem będę twierdził, że w przypadku chęci pracy na LR a nie na NX2, przy dużych sesjach, warto zrobić konwersję stratną do DNG (fakt - trochę trwa, ale można ją zapodać kiedy komp stoi bezużyteczny), a potem obrabiać pliki w rozmiarze 15 cz 20mpix i nawet na wolniejszym kompie uzyskać komfort pracy i szybkość eksportu jak przy materiale z D700. A jakość obrazka zwłaszcza na wyższych czułościach i przy kiepskim świetle będzie wyższa niż z D700/d3
szklarek
24-11-2012, 14:28
w praktyce sądzę, że niewiele wolniejszy ekport można uzyskać na i7 2600k - a to sporo tańsza platforma.
Ale z uporem będę twierdził, że w przypadku chęci pracy na LR a nie na NX2, przy dużych sesjach, warto zrobić konwersję stratną do DNG (fakt - trochę trwa, ale można ją zapodać kiedy komp stoi bezużyteczny), a potem obrabiać pliki w rozmiarze 15 cz 20mpix i nawet na wolniejszym kompie uzyskać komfort pracy i szybkość eksportu jak przy materiale z D700. A jakość obrazka zwłaszcza na wyższych czułościach i przy kiepskim świetle będzie wyższa niż z D700/d3
Dopytam bo nie jestem pewien. Przez konwersję stratną masz na myśli konwersję do dng i do mniejszej rozdzielczości ? np w Adobe Bridge ?
Pawel Pawlak
24-11-2012, 14:32
Pewnie a Adobe Bridge też to można zrobić. Ale w zestawie LR go nie ma - więc najłatwiej można to zrobić DNG Converterem
szklarek
24-11-2012, 14:33
Rozumiem. Dzięki.
i7 3930k 4.4ghz, 32GB DDR3, SSD crucial M4 240GB.
Pawel a napisz jeszcze jaka plyta i czy cos specjalnie robisz, zeby go tak podkrecic ? :) jakies ekstra chlodzenie czy cos ?
Znowu robi się OT, ale dopiszę.
Spokojnie można skręcić dobry komputer za ok 3 tys.
płyta na Z77 - 400 zł
procesor i5-3570K - 900 zł (albo i7-3770K lub i7-2700K za 1200-1300 zł)
DDR 16GB - 300 zł
SSD 120GB - 400 zł
HDD 2TB - 400 zł
obudowa z zasilaczem - 200-300 zł
Windows - 400 zł
Czas otwierania RAW w ACR to 4.1s przy procku i5-3570K i 8GB RAM, czyli na i7-3770K lub 2700K będzie ok 3s
Ale tu nie chodzi o otwieranie Raw tylko eksport do RAW>JPG.
Ja mam ta sam procek co Paweł i mi też to zajmuje 3-4 sek. Dodam jeszcze ze mam dysk na sata3 więc przy takim procesorze ssd nic nie zmieni
panowie, zawsze możecie zrobić raid 0 z dysków ssd 256gb (są szybsze od wersji 128gb) pod sata 3 a wtedy wasz odczyt plików z takiej konfiguracji zbliży się do 1Gb/s
robin102
24-11-2012, 16:48
Czas otwierania RAW w ACR to 4.1s przy procku i5-3570K i 8GB RAM, czyli na i7-3770K lub 2700K będzie ok 3s
Cztery sekundy otwieranie jednego pliku ! uuuuuuu :(
Otworzyć 2 tys zdjęć to łącznie zajmie 8000 sekund czyli ponad 2 godziny. Że też się Nikon nie dogadał z tymi od produkcji komputerów. Chyba o 2-3 lata za wcześnie zaczęli sprzedawać D800 ;)
Co Wy z tymi kompami... Macie na D800 i porzadnego peceta nie macie? Co mam powiedziec jak scene 3D renderuje w 2 godziny. RAWy do JPG to juz pikus bo wiesz co otrzymasz. Co za problem zapisac i isc na kawe do salonu :-)
Co Wy z tymi kompami... Macie na D800 i porzadnego peceta nie macie? Co mam powiedziec jak scene 3D renderuje w 2 godziny. Tylko ludzie robią w samych RAW na ślubie ponad 1.000 zdjęć. Więc żeby zobaczyć co zrobili muszą sie uzbroić w cierpliwość ..
Jesli potrafią wyjąć zaszytego jpg to i tak oddają na płytach kilkaset zdjęć i od wywołania tylu rawów juz nie uciekną.
Tylko ludzie robią w samych RAW na ślubie ponad 1.000 zdjęć. Więc żeby zobaczyć co zrobili muszą sie uzbroić w cierpliwość ..
Jesli potrafią wyjąć zaszytego jpg to i tak oddają na płytach kilkaset zdjęć i od wywołania tylu rawów juz nie uciekną.
Wiem bo sam robię, ale problemu nie mam. Jak wspomniałem mając kasę na takie body trzeba przewidzieć moderację kompa jeśli się ma słabego.
Miałem D 800 na kilka godzin, to był błąd :) w tym tyg. muszę go mieć na stałe. Nikoniarze ten sprzęt jest bezkonkurencyjny, af szybki mam stałki 85mm i 50mm D jedna 1,8 druga 1,4, silnik kręci nimi jak szalony! Nie widzę problemów ze skrajnymi punktami af.
Trzeba uważać na migawkę, częściej widać poruszone fotki, ale ostrość i ilość szczegółów!!! poprostu wow. f1,4 średnio wypada ale od 2,0 jest już kosmos, przy czym ja fotografowałem moje 2 córy baaaardzo ruchliwe :) 3D nie przemawia do mnie, gubi się.
Przycisk rec w fatalnym miejscu - ciągle się mylę, ale przełącznik af i iso (auto-iso) świetnie się ustawia w szybkim menu.
Filmiki jakościowo super, ale af ciągły by się przydał, przy stałkach i biegających dzieciach w ogóle nie da się kręcić, chyba że na f16 :)
Pliki duże, ja mam kompa i5 (2500K) działa na 4,8Ghz, 8GB ramu, dyski sata i powiem tak, w LR po zgraniu 500 fotek prawie płynnie się pracuje, troszkę przycina przy ładowaniu kolejnej fotki, ale tragedii nie ma, czekam jakieś 2 sek.pliki jpg wywołują się długo, ja mnożę wszystko x3 w stosunku do D700 które mam.
Cóż tysiaka trzeba doliczyć do ceny D800 żeby zakupić 2TB dysk i 2 duże karty, plus płyty bluray :)
Kumpel ma procek core2duo 3,2Ghz i tam nie mógłbym pracować przy obróbce nefów, w LR każda następna fotka ładuję się 6 sek. w tym czasie program nie reaguje na żadne kliki, także procek to podstawa.
Ale body czad :)
Pawel Pawlak
24-11-2012, 23:57
Pawel a napisz jeszcze jaka plyta i czy cos specjalnie robisz, zeby go tak podkrecic ? :) jakies ekstra chlodzenie czy cos ?
płyta i chłodzenie:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2845166&postcount=16
generalnie wydaje mi się że nie mam jeszcze podkręconego kompa. Te 4.4ghz uzyskuję na automatycznych ustawieniach z trybem turbo podnoszącym wszystkie rdzenie do max mnożnika 44 przy max Vcore 1.280-1.288 i temp na najcieplejszym rdzeniu nie przekraczającym 68stC.
Mam wrażenie że pokręcanie dopiero przede mną ;)
Ale tu nie chodzi o otwieranie Raw tylko eksport do RAW>JPG.
Ja mam ta sam procek co Paweł i mi też to zajmuje 3-4 sek. Dodam jeszcze ze mam dysk na sata3 więc przy takim procesorze ssd nic nie zmieni
u mnie z 4s na 3s skrócił się czas przy przejściu na eksport na SSD. Ale moje stare HDDki nie są ekstremalnie szybkie.
sławek r
25-11-2012, 15:13
Dołączyłem do posiadaczy Nikona D800.
Aparat kupiłem jakiś miesiąc temu w profesjonalnym sklepie foto w Berlinie (tak, tak myślałem, że tam będzie lepszy niż u nas). Nr 606xxxx
Ja nie widzę jakiejś wielkiej różnicy, co do poruszonych zdjęć w związku z duża matrycą. Wcześniej miałem D300. Załączone zdjęcie nocne z ręki ISO 1600 czas 1/6s ogniskowa 16mm.
źródło (http://imageshack.us/a/img145/3703/forum1c.jpg)
Współpraca z 70-200 VRII rewelacyjna, 16-35 f4 także.
Z Nikonem 50 1,4 jakieś czary mary co do ustawiania ostrości, no ale o tym już pisano…
Niestety nawet w Niemczech sprzedają uszkodzone aparaty:(
Ogólnie aparat jest świetny i jak dla mnie to mógłby mieć nawet 60 mega.
Praca z PC i Capture NX2 dla mnie normalna. Komputer kupowany jakieś dwa lata temu, fakt, że mocny był wtedy. Otwieranie Rawa 14 bit nieskompresowanego 75 MB max 2 sek. Zapis do JPG 2,5-3,5 sek.
Zdjęcie z 70-200 VRII, jak na uszkodzony aparat nawet nieźle.
źródło (http://imageshack.us/a/img521/492/forum2ow.jpg)
@slawek r:
jak na uszkodzony aparat z 300ma stronami najeżdżania na niego i narzekań, to faktycznie do d..y ;-)))
bardzo mi się podobają, można więcej prosić? :)
Można prosić jakieś w skali 1:1?
Co to znaczy "uszkodzony"? Masz na myśli uszkodzony czy dopuszczony do sprzedaży z wadą AF?
sławek r
25-11-2012, 17:33
Można prosić jakieś w skali 1:1?
Co to znaczy "uszkodzony"? Masz na myśli uszkodzony czy dopuszczony do sprzedaży z wadą AF?
Miałem na myśli „dopuszczony do sprzedaży z wadą AF”. Cały czas myślałem, że wszystko jest ok. Jednak 50 1.4 pokazała, że nie jest. Robiąc zdjęcia 70-200 VRII oraz 16-35 f4 nie widziałem tego.
Link do zdjęcia 1:1. Otwarty RAW w Capture NX2 i zapisany jako JPG. Żadnych korekcji. To samo zdjęcie otwierane w View NX2 jest mniej ostre i bardziej gładkie. (Własnie doszedłem do tego, że View NX2 otwiera zdjęcia z "zerowymi" ustawieniami).
http://www.mediafire.com/?7ek1g91i9d4eoy0
Dzięki Sławek. Oglądam fote na smartfonie i nie widzę exifa. Wygląda ok i ostro. Kurcze sam już nie wiem jaką puche wybrać...
Nie ty jeden... tani zakurzony 600, drogi 800 czy stary 700... ehh ;)
Dzięki Sławek. Oglądam fote na smartfonie i nie widzę exifa. Wygląda ok i ostro. Kurcze sam już nie wiem jaką puche wybrać...
Czy tylko ja nie rozumiem dlaczego masz problem z wyborem? :)
Uważam że wydający około 10k na korpus powinien dokładnie wiedzieć czego potrzebuje.
Ja rozumiem takie pytania na etapie zakupu pierwszego lustra z kitem za 2-3 kzł ale D600/D800/D4 to już chyba powinien być świadomy wybór wynikający z doświadczenia?
Do niedawna zastanawialem sie nad d 600 czy d800 wyszlo na to drugie i nie zaluje... Cenowo drozszy ale to body to kosmos moze dlatego ze przesiadlem sie z d80...
Uważam że wydający około 10k na korpus powinien dokładnie wiedzieć czego potrzebuje.
Ja rozumiem takie pytania na etapie zakupu pierwszego lustra z kitem za 2-3 kzł ale D600/D800/D4 to już chyba powinien być świadomy wybór wynikający z doświadczenia?
Z doświadczenia to wiem, że potrzebuję korpusu z ergonomią D800, z matrycą 16M z D4 ewentualnie 24M z D600, z AF-em i migawką z D800, z dwoma slotami kart SDHC w cenie do 10k. Tylko czy Nikon ma takie body w ofercie ?.
Z doświadczenia to wiem, że potrzebuję korpusu z ergonomią D800, z matrycą 16M z D4 ewentualnie 24M z D600, z AF-em i migawką z D800, z dwoma slotami kart SDHC w cenie do 10k. Tylko czy Nikon ma takie body w ofercie ?.
takie coś to tylko w erze ;P
Gdyby D800 miało matrycę max 24M (36M nie potrzebuję) i dwa sloty SD (bo po co mi dwa standardy w jednej puszce) to by było body ideał (oczywiście subiektywnie - dla moich potrzeb).
Tak, chyba tylko Ty ;)
Gdyby D800 miało matrycę max 24M (36M nie potrzebuję) i dwa sloty SD (bo po co mi dwa standardy w jednej puszce) to by było body ideał (oczywiście subiektywnie - dla moich potrzeb).
Dokładnie - nie zrozumiem nigdy i może mnie przekonywać wiele osób - po co dwa standardy kart w jednym body - głupota. Albo 2xSD albo 2xCF (niby te drugie są szybsze), ale SD są teraz bardzo szybkie i co ważne tanie.
No to masz D600 w tej specyfikacji ;)
Ale D600 ma słabszy AF, a w zasadzie chodzi mi o mniejsze krycie bo celność podobno dobra, gorszą ergonomię chociaż jako posiadacz D90 powinienem być przyzwyczajony bo przyciski na tylnej ściance prawie identycznie rozmieszczone. Z natury jestem upierdliwym klientem i ciężko mi dogodzić;)
Acha jeszcze jedno, po macaniu D600 w FJ bez gripa nie da rady (przyzwyczajony jestem do takiej konfiguracji bo mam duże łapy).
Myślę, że cokolwiek lepsze od body DX będzie i tak krokiem milowym dla nas.
D800 nie ma również aż tak dużego pokrycia kadru punktami AF, ale ma ich o wiele więcej.
Gdyby D800 miało matrycę max 24M (36M nie potrzebuję)...
A jaki problem żeby z wywoływarki RAW wyeksportować sobie 24mpx tiff albo psd? To chyba plus, że w razie wu ma się zapas mpx.
A tak ode mnie - pytanko - czy ze szklami 35mm 1.8, 85mm 1.8d i 180mm 2.8 warto przesiadać sie z D90 na D800? W kwesti powszechnie panującej opinii, że do profi puszki tylko profi szkła? Dodam że planuję dokupić w przyszłości tego nowego FXowego kita 24-85mm na spacery i wycieczki.
Pozdrawiam :)
Nie wierzę w pojęcie "profi szkła" - i tymi co posiadasz można przecież wyczyniać cudeńka ;)
Jeśli masz wolne środki i żona zacznie odzywać się do świąt to bierz ;)
pozdrawiam
Taka mała dygresja:
http://store.nikon.pl/lustrzanki-cyfrowe-dla-profesjonalist%C3%B3w/token/--categories%3C%7Bc_nikonbv_master_c_dslrs_category% 7D-categories%3C%7Bc_nikonbv_master_c_dslrs_category_ c_dslr_professional_category%7D--#.ULMuTYf8Lh4
D800E wycofany... coś się dzieje :)
Już raz tak było. Ale może faktycznie jest za mały popyt.
Acha :) Myślałem, że jakaś iskierka nadziei na poprawki techniczne takie jak olej na matrycy i kurz :) Stupid me :)
A widziałeś taki problem w D800?
Olej? Osobiście nie, ale przecież nie jedna osoba się skarżyła.
Choćby na naszym forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214573&page=34
A widziałeś taki problem w D800?
Olej i kurz ma dopiero zostac wprowadzony firmwarem 1.03 :twisted::twisted::twisted:
Trzeba napisac do Nikona, zeby przeniesli punkt kontroli jakosci do Polski... tak jak my kontrolujemy to nikt nie potrafi ;)
A jaki problem żeby z wywoływarki RAW wyeksportować sobie 24mpx tiff albo psd? To chyba plus, że w razie wu ma się zapas mpx.
Pozdrawiam :)
Z tym problemu nie ma ale gdyby D800 miało matrycę 24M to wyciągałoby z 7 klatek na sekundę bo na tyle pozwala EXPEED3 a tak to ma "tylko" 4. No i przy 36M łatwiej o poruszone zdjęcia.
Jutro odbieram D800 w magicznych ratach 0%. Oferta jest dla mnie na tyle korzystna, że nawet jak słynny lewy BF/FF wystąpi chętnie wziąłbym ofertę kredytową a aparat wtedy oddał do naprawy. Pytanie czy ktoś z uzytkowników, którzy notowali problem z BF/FF i wysyłał do serwisu uzyskał z powrotem aparat bez tej usterki ?
Czy są jeszcze inne niuanse na które warto zwrócić uwagę na samym początku (test w sklepie lub już w domu na spokojnie)?
Wiem, że pewnie są one tu na 350 stronach, ale może ktoś życzliwy napisałby w skrócie bo czas mnie mocno nagli i jutro z rana muszę się stawić w MM.
Pytanie czy ktoś z uzytkowników, którzy notowali problem z BF/FF i wysyłał do serwisu uzyskał z powrotem aparat bez tej usterki ?
Oczywiście, miedzy innymi ja :)
[QUOTE=Coin;2980327]Jutro odbieram D800 w magicznych ratach 0%.
Jeśli można to zapytam czy w krakowskim MM a jeśli tak to jaka cena?
Oczywiście, miedzy innymi ja :)
I ja tez :-)
Kichu no widzisz, a o tobie ktoś napisał, ze 2x wysyłałeś i nie jest naprawione.
Super jak ktoś wie więcej o nas niż my sami, co nie? :)
Nie widział ktoś 24-70 w ratach 0% ? ... D800 brać jak najbardziej. Przy D300 i obiektywie 85 1.8 już nie było włosów tylko sieczka ... tu nie potrafię się pozbierać jak zobaczyłem zdjęcia przy iso 6400.
Jutro odbieram D800 w magicznych ratach 0%. Oferta jest dla mnie na tyle korzystna, że nawet jak słynny lewy BF/FF wystąpi chętnie wziąłbym ofertę kredytową a aparat wtedy oddał do naprawy. Pytanie czy ktoś z uzytkowników, którzy notowali problem z BF/FF i wysyłał do serwisu uzyskał z powrotem aparat bez tej usterki ?
Czy są jeszcze inne niuanse na które warto zwrócić uwagę na samym początku (test w sklepie lub już w domu na spokojnie)?
Wiem, że pewnie są one tu na 350 stronach, ale może ktoś życzliwy napisałby w skrócie bo czas mnie mocno nagli i jutro z rana muszę się stawić w MM.
Coin, a możesz podpowiedzieć gdzie jest oferta 0%? Ja też myślę, aby skorzystać.
Trochę się spóźniłeś. Do wczoraj w MM było 50x0%
..Przy D300 i obiektywie 85 1.8 już nie było włosów tylko sieczka ... .I to była wina aparatu czy obiektywu? A może fotografa?
... Pewnie tych trzech rzeczy i to w studio - jak sobie nie przełączyłem na iso200 ... Pomożesz mi to zdebugować ?
Czyli chodzi o matrycę. Szumy zjadały detal. Tu rzeczywiście jest znaczna poprawa, nawet przy crop 1:1 (i większego upakowania niż w D300).
... od czasu jak wpadł w moje ręce d700 - którym robiliśmy zdjęcia na tej samej sesji więc miałem rawy z mojego d300s, mój aparat dosłownie przestał robić zdjęcia ! D800 jeszcze ten stan zadowolenia pogłębił. Łatwość wywołania rawów, które powstały przy różnym sztucznym oświetleniu jest niewiarygodna. Z d300s była to męczarnia.
Trochę się spóźniłeś. Do wczoraj w MM było 50x0%
Dokładnie, trafiłem w MM w Krakowie. Do tego zgodzili się bez ubezpieczenia dlatego biorę ten egzemplarz raczej na pewno bo oferta kredytowania jest super, chcę się tylko upewnić, że sprawdzę wszystkie znane mankamenty nadające się do reklamacji.
Dokładnie, trafiłem w MM w Krakowie. Do tego zgodzili się bez ubezpieczenia dlatego biorę ten egzemplarz raczej na pewno bo oferta kredytowania jest super, chcę się tylko upewnić, że sprawdzę wszystkie znane mankamenty nadające się do reklamacji.
Ja dzwoniłem do MM'ów w Warszawie, ale nigdzie nie mieli :((((
Ja dzwoniłem do MM'ów w Warszawie, ale nigdzie nie mieli :((((
Ale mogli ściągnąć. Pytałem u siebie, też nie mieli w ofercie, ale mogli mi ściągnąć.
Ściągnąć mogą, ale czy oferta ratalna jest taka atrakcyjna?
No w weekend była (50x0%). Teraz juz nie.
Mam pytanie do użytkowników, którzy mają D800 i mieli naprawiane body z powodu oleju. Czy jednorazowa naprawa złlatwia problem? Czy tak jak w D600 problem powraca?
To zależy od tego, czy ktoś ma kasę.
Jeśli ma gotówkę na zakup od ręki, to biorąc na 50 rat zarabia minimum 10%. Zarobi 2 razy więcej niż odsetki od lokaty, na którą włoży pieniądze (i będzie z niej spłacać kredyt).
Jeśli ktoś nie ma kasy, to zarobek trudno oszacować, ale minimum 20% (bo taniej się nie da pożyczyć gotówki na 4 lata).
Mając gotówkę raczej nie bierzesz na raty. Chyba, że źle Cię zrozumiałem :)
Pawel Pawlak
26-11-2012, 18:19
jeśli cena na raty i za gotówkę taka sama, to nawet mając gotówkę w kieszeni lepiej ją wsadzić na lokatę a body kupić na raty - to chyba proste jak budowa cepa, nie ?
szklarek
26-11-2012, 18:20
No a dzisiaj cena d800 poszła w górę. Wczoraj na ole ole było 9099 a dzisiaj już 9699. ;/
Mając gotówkę raczej nie bierzesz na raty. Chyba, że źle Cię zrozumiałem :)
mając gotówkę - nie
mając gotówkę i odrobinę wiedzy ekonomicznej - tak
Tak, ale ja pytałem o coś innego. Nie pytałem ile można zarobić itp. Pytałem czy jak ściągną to czy dają 50*0%, to chyba jasne jak słońce.
Ja akurat gotówki tyle już nie mam chwilowo, ale jakbym miał wybierać raty czy pożyczkę z niskim oprocentowaniem to bym wybrał to drugie. No chyba, że będą znowu raty 0%. W Bydgoszczy póki co nie widziałem....
50 rat 0% jest ale Santander dolicza jak oni to nazywają zabezpieczenie podawane w oprocentowaniu miesięcznym i wnosi podajże 0,5% na miesiąc biorąc powyżej 36 rat, poniżej 0,9% czy jakoś tak
0.9% procent miesięcznie to 10,8% rocznie i to od całej sumy, czyli przy ratach na 12 m-cy koszt to odpowiednik stopy oprocentowania ok. 22%? Przy 50 ratach i 0.5% juz lepiej to wyglada - cos w okolicach rocznej stopy 12.5%.
W zeszłym tygodniu przyszedł do mnie d800, od razu wypuściłem go na głęboką wodę i w jeden weekend zaliczył 3 jak dla mnie duże sesje i co mogę stwierdzić:
-Najbardziej wkurzające jest ułożenie punktów AF- robię dużo portretów z bliska i chwilami miałem ochotę rzucić nim o ścianę, przekadrywowując co chwile...
-Na początku ostrzył idealnie ale z każdym zdjęciem miałem coraz większe problemy z AF- wiec idzie do kalibracji
-Raczej z mojego braku skilla niż przez aparat ale wydawało mi się ze chwilami źle mi mierzy światło.
Przesiałem się na niego z D90 wiec plusów nie będę opisywał bo jest ich mnóstwo. Rozdzielczość jest niesamowita, , stojąc w oknie z podpięta 50 1.4 D potrafiłem odczytać rozkład jazdy busów a odległość jest całkiem spora.
Brakuje mi tez ciągłego af przy filmowaniu ale nie jestem pewien czy jest bo nie poznałem go jeszcze dokładnie, wiec jak coś to sorry za wprowadzanie w błąd:D
Podsumowując:
Świetny aparat, który przeniósł moja prace na inny poziom a problemy są związane praktycznie tylko z AF.
Mam nadzieje ze po kalibracji i przyzwyczajeniu się będzie idealny.
AAA i jeszcze coś: od razu pomyślcie nad nowymi dyskami i kartami bo pliki zajmują pełno miejsca. w 3 dni ponad 100 GB:O Ale ta rozdzielczość jest tego warta!
-Raczej z mojego braku skilla
że co ?
że co ?
skill - takie wiertarki ...
że co ?
Kolega widzę jakis taki oldschoolowy że nie rozumie. Pewnie chodzi o biegłość w paluszkach ale nie ma takiego słowa w języku polskim jak "zrecznośc". I tak już mało kto robi zdjęcia ale raczej "projekty" by je zaprezentować podczas iwentów.
termin "skill" mozna potraktowac jako: umiejetnosc ;)