PDA

Zobacz pełną wersję : D800, pierwsze wrażenia, sample etc...

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23

Fatman
11-01-2013, 20:12
Zdecydowanie ? Ja nie widzę nawet minimalnej różnicy........... oczywiście mogę po prostu tego nie dostrzegać......

prz3mo
11-01-2013, 20:14
Nie dajmy się zwariować... nawet jeśli to są to aptekarskie różnice, które NIE MAJĄ znaczenia w przypadku normalnych zdjęć, a nie cropów 100% analizowanych punkt po punkcie...

Imacman
11-01-2013, 20:50
Ja też nie widzę różnicy.

Faktycznie klapanie lustra w 800'tce jest donośne.

siona
11-01-2013, 20:51
donośne to było w d700

kichu
11-01-2013, 20:59
Tutaj można zaobserwować zjawisko, ktore prawdopodobnie ma na myśli Aethelred:
http://michaelcreagh.files.wordpress.com/2012/08/canoncomparison.jpg

Zdjecie z D800 na tym samplu ma wyrazny BF (ostrosc widac na szyi), na dodatek widac abberacje od szkla dookola wlosow i nie tylko. Natomiast komplentnie nie rozumiem o co chodzi z tym niby pionowym poruszeniem, sorry.

berco
11-01-2013, 21:08
Jestem użytkownikiem D 800 od miesiąca i teraz odważyłem się ( a naczytałem się dość sporo na forum "złego-niedoskonałości "o tej puszce) zrobić test BB/FF i jest ok.
Faktycznie jest to sprzęt wymagający ale jak się fotkę zrobi to jest lala. Kamień spadł mi z serca że nie muszę nic kalibrować :-D Osobiście polecam tę puszkę.

irek6311
11-01-2013, 21:16
Według mnie tak upakowana pikselami matryca powoduje że aparat bardziej podatny jest na poruszone zdjęcia ...
lekki FF/BF może też być tego powodem więc statyw trzeba kupić obowiązkowo ,
też myślę o D800 ale trzeba by sprzedać D700 a ten 15tyś zdjęć ma dopiero (szkoda go) .

Jacek_Z
11-01-2013, 21:59
ten aparat ma jeszcze dodatkową przypadłość w postaci kłapiącego, jak młotem, lustra. To właśnie lustro w połączeniu z migawką może powodować mikrowibracje, które wpływają na "ostrość" - minimalne poruszenie obrazu, a które prawdopodobnie poprzez rezonanas w LiveView (opuszczenie/poniesienie lustra) nie daje takie efektu. Nie było dotychczas aparatów FF o takiej rozdzielczość więc nikt nie znał takiego problemu. Nie znaczy to, że go nie ma.Ten aparat ma lustro kłapiące mniej więcej tak jak inne. Końcówka twojej wypowiedzi - to prawda. Większa gęstość matrycy obnaża najdrobniejsze poruszenia. Rozumiem, że nie chce ci się czytać wszystkich moich postów ;) ale ja kilka razy pisałem o tym, że zasada czas=odwrotności ogniskowej się nie sprawdza w D800, niestety trzeba robić zapas niemal 1 EV (stałka 85 mm - pewnie sie czuję dopiero na 1/160s).
Rozróżniam zagadnienia: zdjęcie poruszone od zdjęcia nieostrego (przez złe ustawienie AF).
Kolega pisał o AF LV kontra fazowy, zakładam, że inne czynniki nie mają wpływu (np czas jest wystarczająco krótki by nie wpływał na nic)

Według mnie tak upakowana pikselami matryca powoduje że aparat bardziej podatny jest na poruszone zdjęcia ...Tak. Zreszta wyżej to pisałem. Nie pierwszy raz.

jomawitu
11-01-2013, 23:15
Zdecydowanie ? Ja nie widzę nawet minimalnej różnicy........... oczywiście mogę po prostu tego nie dostrzegać......

Jak przypatrzysz się żyłkom w oku, obok źrenicy kota, wtedy zobaczysz że przy LV są wyraźniejsze, najlepiej złożyć w szopie, jednak trudno ocenić czy to kwestia lustra, czy przesunięcia ostrości.

(...)ja kilka razy pisałem o tym, że zasada czas=odwrotności ogniskowej się nie sprawdza w D800(...) zakładam, że inne czynniki nie mają wpływu (np czas jest wystarczająco krótki by nie wpływał na nic)

Zdjęcia, które zalinkowałym były robione przy oświetleniu studyjnym Broncolor Scoro, więc chyba zasada "czas=odwrotności ogniskowej" faktycznie się tutaj nie sprawdza ;)

Fatman
11-01-2013, 23:19
Jak przypatrzysz się żyłkom w oku, obok źrenicy kota, wtedy zobaczysz że przy LV są wyraźniejsze, najlepiej złożyć w szopie, jednak trudno ocenić czy to kwestia lustra, czy przesunięcia ostrości.

Kwestia przesunięcia ostrości -wystarczy zerknąć na sierść przy oku (w stronę nosa i drugiego oka), które są ostrzejsze na zdjęciu z użyciem fazy.

Chyba można uznać, że ewentualne różnice na tych przykładach są aptekarskie ? :-)

jomawitu
11-01-2013, 23:27
Kwestia przesunięcia ostrości -wystarczy zerknąć na sierść przy oku (w stronę nosa i drugiego oka), które są ostrzejsze na zdjęciu z użyciem fazy.

Chyba można uznać, że ewentualne różnice na tych przykładach są aptekarskie ? :-)

Domyślam się, że zgłoszony problem też był zważony w aptece, jednak nie oznacza to, że nie istnieje, może przy 50Mpix wyłoni się bardziej :)

A jak wygląda współpraca D800 z N85/1.4 G na większych dystansach? Bo tutaj się tej parze oberwało:
http://diglloyd.com/blog/2012/20120811_2-NikonD800-autofocus-precison.html

P.S. Wytresowanego masz modela, trzyma pozę jak ta lala... ;)

Fatman
11-01-2013, 23:39
Niestety 85 1.4G nie miałem przyjemności pod D800 podpinać, zrobiłem to jednak z starszą wersją czyli 85 1.4D. Problemów nie było. Ostrzył szybko i celnie. Musiałem jedynie wprowadzić odpowiednią korektę w menu -zresztą myślę, że większość problemów z AF w D800 wynika z braku odpowiedniego skalibrowania obiektywu z bodu, dzięki opcji dostępnej w menu aparatu. Kilku moich znajomych, posiadaczy D800, nie potrafiło tego odpowiednio dobrze zrobić -brakowało im doświadczenia.

Z 85 1.4D tylko jeden przykład na większą (no dużą ;) ) odległość: http://imageshack.us/a/img141/3384/fat1458.jpg

a tu na mniejszą: http://imageshack.us/a/img442/5964/fat1484.jpg

może przy 50Mpix wyłoni się bardziej :)

To za jakieś 4 lata, wtedy będę się o to martwił ;-) Teraz trapią mnie inne zmartwienia (nadal walczę z profilami do filmowania w wysokim ISO).

P.S. Wytresowanego masz modela, trzyma pozę jak ta lala... ;)

:-) Owszem :-)

NIKOLAY
11-01-2013, 23:41
Rafałek / Fatman - strasznie nieostre te sample dałeś. Masakra. To zwierze to kot czy jaszczurka bo nie mogę rozpoznać :) :) :)
Mi się podoba !

Fatman
11-01-2013, 23:42
Rafałek / Fatman - strasznie nieostre te sample dałeś. Masakra. To zwierze to kot czy jaszczurka bo nie mogę rozpoznać :) :) :)
Mi się podoba !

Kotka :-) Skoda się nazywa :-)

jomawitu
11-01-2013, 23:49
Kotka :-) Skoda się nazywa :-)

a tu na mniejszą: http://imageshack.us/a/img442/5964/fat1484.jpg

Trudno mi się odnieść do oka kotki, bo czytający mogą się pogubić, o którą chodzi ;), więc odniosę się do ogniskowej - 85/1.4D wygląda na ostrzejszy obiektyw niż ten szerszy (35czy50?).

Fatman
11-01-2013, 23:53
50 1.8G -tu jeszcze dochodzi kwestia ISO -zdjęcie mojej szanownej małżonki z przykładowego zdjęcia z 85 1.4D @1.4 powstało przy ISO 100, natomiast wybornie pozujący kot, czyli Skoda to już ISO 1280 o ile pamiętam (na 1 albo 2 cropach wyciągane jeszcze o jakieś 0.5EV w górę z cieni, bo akurat wstrzeliłem się w migotanie/przyciemnienie energooszczędnej lampki). Tak więc to też ma wpływ na nasze postrzeganie, które zdjęcie/obiektyw jest bardziej ostre.

jomawitu
12-01-2013, 00:01
Chyba za granicą mają podobny problem (z wątku o Sigmie 35/1.4):

Pytanie, czy to wina szkła, czy aparatów naszego ulubionego producenta:
http://forums.dpreview.com/forums/post/50543168
Niestety, podpisuję się pod uwagami z cytowanego postu.

kichu
12-01-2013, 00:06
z Sigma generalnie sa problemy :)

ja mam D800 i 28/1.8G, 50/1.4G i 85/1.4G i wszystkie trzy szkla chodza bez zarzutu

jomawitu
12-01-2013, 00:17
z Sigma generalnie sa problemy :)

ja mam D800 i 28/1.8G, 50/1.4G i 85/1.4G i wszystkie trzy szkla chodza bez zarzutu

Ale tu nie chodzi o Sigmę, tylko szkła Nikona współpracujące z D800 przy różnych trybach AF.

kichu
12-01-2013, 00:20
umiem czytac :) wiec Ci odpowiedzialem jakie mam szkla z d800 (stalki) i ze chodza ok

adamouse
12-01-2013, 00:30
Pozwolę sobie ba uwagę amatora, który przesiadł się z D200 na D800. Dla mnie, gdybym miał to ująć jednym słowem, D800 jest aparatem "bardziej". Chwilami bardziej wymagającym, ale w efekcie dającym lepsze rezultaty. Równocześnie (paradoks, zapewne), jest aparatem dużo mniej wymagającym. W D200 wymiękałem przy ISO 640, przy D800 nie mam problemów z ISO 3200, zwłaszcza po przeskalowaniu w dół. Zamiast błyskać, robię zdjęcia w świetle zastanym, więc poniekąd jest też aparatem, jednym, innym słowem: "mniej"... wymagającym.
Ogólnie, to fajny aparat jest dla amatora. A zawodowiec powinien sam wiedzieć, czy ma zarabiać pracując na nim, czy na innym ;)

Jacek_Z
12-01-2013, 00:33
Zdjęcia, które zalinkowałym były robione przy oświetleniu studyjnym Broncolor Scoro, więc chyba zasada "czas=odwrotności ogniskowej" faktycznie się tutaj nie sprawdza ;)No to po co mnie atakujesz o nie uwzględnienie trzepania lustrem?

sea21
12-01-2013, 00:44
Tak czytam ten wątek i strach mnie obleciał. Wyciągnąłem swoją puszkę z torby i zrobiłem szybki teścik. U nie wszystko cyka jak w zegarku. AF trafia i to nawet w kiepskim oświetleniu. Każdy punkt trafia IMO idealnie beż żadnych korekcji szkieł. Nie wiem albo ja jakiś ślepy jestem albo mam farta :D Żadnych problemów nie miałem ani z D70 ani z D700 (2 szt) i teraz z D800 też nic. Fakt faktem testów laboratoryjnych nie robiłem bo nie widzę sensu skoro puszka przy normalnych zdjęciach trafia :)

jomawitu
12-01-2013, 00:45
No to po co mnie atakujesz o nie uwzględnienie trzepania lustrem?

Nie atakuję, tylko nie wykluczam problemu, który zamiotłeś pod dywan, a wydaje mi się także, że to inne czasy - tzn. wibracje z lustra a drżenie ręki.

Pozwolę sobie ba uwagę amatora, który przesiadł się z D200 na D800. (...)A zawodowiec powinien sam wiedzieć, czy ma zarabiać pracując na nim, czy na innym ;)

Dzięki ;)
Tyle, że to jest tak jak przesiadka z Seicento do Audi - miłość rozum przysłania.
A jakbyś wsiadał z Maybaha do wspomnianego Audi, to czy też widziałbyś go tylko na różowo?

irek6311
12-01-2013, 00:48
sea21 to tak jak ja z D80/D700 :D
w ciemno kupowane body bez testów i podobnie obiektywy ,
tylko w Lotto nie umie trafić :neutral:

mOSAd
12-01-2013, 00:49
Tak czytam ten wątek i strach mnie obleciał. Wyciągnąłem swoją puszkę z torby i zrobiłem szybki teścik. U nie wszystko cyka jak w zegarku. AF trafia i to nawet w kiepskim oświetleniu. Każdy punkt trafia IMO idealnie beż żadnych korekcji szkieł. Nie wiem albo ja jakiś ślepy jestem albo mam farta :grin: Żadnych problemów nie miałem ani z D70 ani z D700 (2 szt) i teraz z D800 też nic. Fakt faktem testów laboratoryjnych nie robiłem bo nie widzę sensu skoro puszka przy normalnych zdjęciach trafia :smile:

Masz pecha i trafiłeś na dobry egzemplarz. Podobno się zdarza. ;)

sea21
12-01-2013, 00:52
sea21 to tak jak ja z D80/D700 :D
w ciemno kupowane body bez testów i podobnie obiektywy ,
tylko w Lotto nie umie trafić :neutral:
Hehehe to tak jak ja! :D Czasami jedynkę w totka trafię. W sumie to grałem może 3 razy :mrgreen:
Zawsze przerażają mnie takie wątki. Odklejające gumy, af, brudna matryca. Tak sobie wtedy myślę: o kurcze ale wtopiłem. Tyle kasy poszło jak krew w piach...
Dla mnie d800 to fantastyczna puszka. Obrazek jest genialny, kolory miodzio. Żyć nie umierać! :D

Masz pecha i trafiłeś na dobry egzemplarz. Podobno się zdarza. :wink:

To może zacznę kupować ludziom puszki:D Satysfakcja gwarantowana :p Jeszcze coś na tym zarobię :mrgreen:

kichu
12-01-2013, 00:57
to wszystko fajnie i pieknie :) do pierwszego razu ... statystyka i troche szczecia :)

mi tez wszystko co kupowalem od 2009 roku dzialalo od reki i bez problemow... oprocz 800-tki :) no ale kalibracja opanowała temat także spokojnie staje z kolejce z zadowolonymi :)

sea21
12-01-2013, 00:59
Przynajmniej przez chwilę powiało optymizmem w tym wątku :D

adamouse
12-01-2013, 01:01
Tyle, że to jest tak jak przesiadka z Seicento do Audi - miłość rozum przysłania.
A jakbyś wsiadał z Maybaha do wspomnianego Audi, to czy też widziałbyś go tylko na różowo?

Trzymając się tej nomenklatury to raczej jak krótki romans, a potem wraca rozsądek...

Jeździłeś seicento, audi i maybachem (tam jest ch, nie h, btw)? Bo ja jeździłem dwoma pierwszymi i paroma innymi, odnoszę się tylko do swoich doświadczeń, nie piszę o cyfrowych ściankach ani D4, bo ich nie mam i nie miałem, i pewnie nigdy nie będzie mnie stać na nie (może za 10 lat, jak będą chodziły po 1k$). Maybachem też nie jeździłem, niestety...
Tak czy inaczej: subiektywnie (opierając się na moich doświadczeniach, amatorskich, z kilku aparatów które miałem) to jest świetny produkt. I tak, możesz wyśmiewać moje uwagi, ale to jest prawie, podkreślam, prawie, jak wtedy, gdy przesiadłem się z Zenita na Kieva 88. Tylko, że wtedy szczęki szukałem na podłodze w ciemni, a g* było widać ;)

Pawel92
12-01-2013, 01:02
...Żadnych problemów nie miałem ani z D70 ani z D700 (2 szt) i teraz z D800 też nic. Fakt faktem testów laboratoryjnych nie robiłem bo nie widzę sensu skoro puszka przy normalnych zdjęciach trafia :)
Jest takie przysłowie w "zarządzaniu" (czy jak to się tam nazywa): "Jeśli myślisz, że wszystko jest w porządku, to po prostu nie masz pojęcia, co jest naprawdę grane" :wink:

irek6311
12-01-2013, 01:04
Ci zgorzkniali też się ogarną z czasem bo to rewelacyjne Body ,
do krajobrazu miałbym super sprzęt ale $ brak ,
na codzień D700 wystarcza bo często mniej pikseli = lepsza jakość zdjęć z matrycy .

grissley
12-01-2013, 01:05
Tyle, że to jest tak jak przesiadka z Seicento do Audi

Toś palnął...

jomawitu
12-01-2013, 01:10
Adamouse, nie śmieję się, tylko próbuję Ci wyjaśnić teorię*względności i myślę, że Paweł92 dobrze to podsumował.

adamouse
12-01-2013, 01:13
Adamouse, nie śmieję się, tylko próbuję Ci wyjaśnić teorię*względności i myślę, że Paweł92 dobrze to podsumował.

ok, e=mc2. Fizyka jest prostsza, niż myślałem.
D800=D200*co kwadrat?

*btw, żartuję

sea21
12-01-2013, 01:15
Jest takie przysłowie w "zarządzaniu" (czy jak to się tam nazywa): "Jeśli myślisz, że wszystko jest w porządku, to po prostu nie masz pojęcia, co jest naprawdę grane" :wink:
Właśnie dlatego takie wątki muszą istnieć :D :D :D

Pawel92
12-01-2013, 01:16
...bo często mniej pikseli = lepsza jakość zdjęć z matrycy .
Niestety ta reguła już nie jest tak całkiem aktualna:smile: Przynajmniej dla matryc FF.

adamouse
12-01-2013, 01:16

Się odniosę (bo tak): spiskowe teorie dziejów są atrakcyjne (bo tak).

irek6311
12-01-2013, 01:17
jomawitu prowokujesz w tym wątku tymi linkami i tekstami ;)
D800 jest prawie idealne a reszta zależy od fotografa ,
temat można potraktować z przymrużeniem oka bo dużo jest zmiennych x wpływających na efekt końcowy > zdjęcie .

jomawitu
12-01-2013, 01:19
Czyli podsumowując zakładamy, że wszystkie informacje z sieci, na całym świecie, o problemach D800 z autofocusem są wyssane z palca a spadek wartości D800 z 13tys.zł. do 9tys.zł. to wynik marudzenia malkontentów, bo przecież żyjemy na zielonej wyspie...

Jak zatem wytłumaczycie różnicę w cenie D4 a D800, który ma najlepszą matrycę i idealny układ ustawiania ostrości....? (tylko nie piszcie o klatkach na sekundę, bo procesor z buforem nie jest wart 12 tys.)

adamouse
12-01-2013, 01:21
Czyli podsumowując zakładamy, że wszystkie informacje z sieci, na całym świecie, o problemach D800 z autofocusem są wyssane z palca a spadek wartości D800 z 13tys.zł. do 9tys.zł. to wynik marudzenia malkontentów, bo przecież żyjemy na zielonej wyspie...

Jak zatem wytłumaczycie różnicę w cenie D4 a D800, który ma najlepszą matrycę i idealny układ ustawiania ostrości....? (tylko nie piszcie o klatkach na sekundę, bo procesor z buforem nie jest wart 12 tys.)

Przecież to jest banalnie proste. Cena wynika z dostępności i tyle. D800 na początki kosztował 10500 czy 11500 (bo nowość), potem zdrożał (bo nowość i go brakowało), potem staniał (bo już nie nowość i leży na półkach).
Jak kosztował 13000 to byl sporo droższy niż cena sugerowania Nikon Polska. Chyba nie trzeba nic dodawać?

Pawel92
12-01-2013, 01:23
Się odniosę (bo tak): spiskowe teorie dziejów są atrakcyjne (bo tak).

:smile:

sea21
12-01-2013, 01:24
Wbudowany grip i 5+ do lansu :D

Ja bym nie porównywał d800 do d4. Dla mnie target tych puszek jest zupełnie inny.

kichu
uprawiasz demagogie ... prawie jak na wiejskiej :)

problemy z lewym af sa realne - sam taki mialem - serwis naprawil - pol swiata pisze i sie nie myli
natomiast jak Ci napisalem ze mam 28/1.8G, 50/1.4G i 85/1.4G i z moim D800 chodza idealnie, to zdajesz sie tego nie zauwazac

natomiast kwestia pozycjonowania cenowego - jakbys sledzil dokladnie rynek - nikon agresywnie pozycjonowal ostatnio wszystkie puszki - nie tylko d800 - do d600 w stanach dokladali przed swietami za darmo 24-85 :) kilka serwisow zajmujacych sie analiza rynku foto dokladnie o tym pisalo... nie upatrywalbym sie w tym drugiego dna... chociaz oczywiscie na forum wszelkie conspiracy theory swieca triumfy

kwestia roznicy cen d4 vs d800 - normalne pozycjonowanie produktow w roznych polkach cenowych - analogicznie jak mark 1x vs 5d3

jomawitu
Przecież to jest banalnie proste. Cena wynika z dostępności i tyle. D800 na początki kosztował 10500 czy 11500 (bo nowość), potem zdrożał (bo nowość i go brakowało), potem staniał (bo już nie nowość i leży na półkach).
Jak kosztował 13000 to byl sporo droższy niż cena sugerowania Nikon Polska. Chyba nie trzeba nic dodawać?

Jeszcze raz.
Dzięki :)

adamouse
12-01-2013, 01:27
Jeszcze raz.
Dzięki :)

Wszystko super, ale ja go kupiłem w najgorszej cenie (bo tak).

Pawel92
12-01-2013, 01:32

Dlaczego zaraz w najgorszej. Wręcz przeciwnie: w najlepszej... dla Nikona : wink:

sea21
12-01-2013, 01:39
Żeby za jakiś czas nie okazało się że kupiłeś tanio :D

btw
Witaj w klubie :p

adamouse
12-01-2013, 01:42
Dlaczego zaraz w najgorszej. Wręcz przeciwnie: w najlepszej... dla Nikona : wink:

No tak, w sumie to mam to gdzieś. Jestem zadowolony z aparatu. Kupiłem go (jak to amator), przed wakacjami. Mam nadzieję, że sprzedawca za nieprzyzwoitą cenę, miał premię, która dała mu równe udane wakacje* jak moje

*credit: moje dziecko ciągle powtarza, że to były wakacje jego życia. Nie chodzi mu o D800 :D

Z góry przepraszam tu obecnych (bo tak), ale skąd się u mnie zmieniło oszczędny w słowach na rozmowny? Czy magiczną granicą jest 256 postów? Czy jakaś inna niebinarna wartość?
W ramach domniemania niewinności proszę o ewentualne skasowanie postu, a nie konta, na forum.
Z góry dziękuje miłościwie nam panującym adminom za zrozumienie tej przyziemnej ciekawości...

Żeby za jakiś czas nie okazało się że kupiłeś tanio :D

btw
Witaj w klubie :p

raczej nam to nie grozi (wyższe ceny, chyba że się kursy walut zawalą, ale wtedy będę martwił się mieszkaniem a nie aparatem).
Serio, to wiedziałem że przepłacam. To było oczywiste, cena wyższa niż sugerowana? Wiadomo było, że powinno stanieć. Niestety, uparłem się :)
Osobiście nie żałuję, ale nikogo nie namawiam. Aparat być może pozwoli zrobić nam zdjęcia, których nie zrobilibyście starszym modelem. Ale to od nas zależy, czy te zdjęcia będą lepsze, niż zrobione poprzednim aparatem, nie od aparatu...

*czy to klub Winx?

Jacek_Z
12-01-2013, 02:08
Nie atakuję, tylko nie wykluczam problemu, który zamiotłeś pod dywan, a wydaje mi się także, że to inne czasy - tzn. wibracje z lustra a drżenie ręki.Nigdzie nie zamiotłem. W ogóle tego nie rozpatrywałem.

Jak zatem wytłumaczycie różnicę w cenie D4 a D800, który ma najlepszą matrycę i idealny układ ustawiania ostrości....? (tylko nie piszcie o klatkach na sekundę, bo procesor z buforem nie jest wart 12 tys.)W rankingach matryc to matryca z D800 stoi wyżej od tej z D4 ;)

Z góry przepraszam tu obecnych (bo tak), ale skąd się u mnie zmieniło oszczędny w słowach na rozmowny? Czy magiczną granicą jest 256 postów? Czy jakaś inna niebinarna wartość?
W ramach domniemania niewinności proszę o ewentualne skasowanie postu, a nie konta, na forum.Ale to znaczy, że już nic nie będziesz pisał, by nie przekroczyć tej liczby? :)

Pawel92
12-01-2013, 02:15
No tak, w sumie to mam to gdzieś. Jestem zadowolony z aparatu. Kupiłem go (jak to amator), przed wakacjami. Mam nadzieję, że sprzedawca za nieprzyzwoitą cenę, miał premię, która dała mu równe udane wakacje* jak moje

*credit: moje dziecko ciągle powtarza, że to były wakacje jego życia. Nie chodzi mu o D800 :D

W ramach domniemania niewinności proszę o ewentualne skasowanie postu, a nie konta, na forum.
Z góry dziękuje miłościwie nam panującym adminom za zrozumienie tej przyziemnej ciekawości...

raczej nam to nie grozi (wyższe ceny, chyba że się kursy walut zawalą, ale wtedy będę martwił się mieszkaniem a nie aparatem).
Serio, to wiedziałem że przepłacam. To było oczywiste, cena wyższa niż sugerowana? Wiadomo było, że powinno stanieć. Niestety, uparłem się :)
Osobiście nie żałuję, ale nikogo nie namawiam. Aparat być może pozwoli zrobić nam zdjęcia, których nie zrobilibyście starszym modelem. Ale to od nas zależy, czy te zdjęcia będą lepsze, niż zrobione poprzednim aparatem, nie od aparatu...

*czy to klub Winx?
Nie przejmuj się, nie jesteś sam :smile: Ja D800 nabyłem w kwietniu, jak był jeszcze "na kartki" :mrgreen:

adamouse
12-01-2013, 02:36
Ale to znaczy, że już nic nie będziesz pisał, by nie przekroczyć tej liczby? :)

Hm... No tak. To znaczy nie. To znaczy tak. Pewnie jeszcze coś napiszę :D

Karrampuk
12-01-2013, 03:11
wczoraj mój D800E padł. Przy ostrzeniu manualnym zabrakło skali :-( O AF już zapomniałem. Wszystkie szkła od kilku tygodni traktowałem jak Zeiss'y :-)
Porażka.
Dziś aparat pojechał do sanatorium na Łopuszańską.
Pożyjemy zobaczymy.

Ps
Ale się przyspawaliście do "jomawitu"
Przecie on nie o samochodach pisał. Zawsze wjazd w górę cieszy, a zjazd boli. Szczególnie w awansie czy to społecznym, ekonomiczym czy technologicznym.
Przypomniał mi się satyryk prof Stanisławski, który mawiał: pamiętaj jak się wspinasz po "szczeblach drabiny kariery zawodowej" to bądź miły dla ludzi, których mijasz, bo możesz ich spotkać schodząc z tej "drabiny" :-):-):-)

padł po pół roku użytkowania. Najpierw było super. Cud miód. Później powoli coraz gorzej i gorzej. A wczoraj ...
o tym już pisałem.
Ale obrazki nie powiem, jak już wyszły to ho ho ...

adamouse
12-01-2013, 03:29
ja chwalę, bo mi działa. jak już się zepsuje, to będę narzekał :D

cz4rnuch
12-01-2013, 10:22
Jeśli kogoś interesują możliwości filmowe D800ki to "Broken Night" i behind the scenes można już sobie w sieci objerzeć <<klik>> (http://brokennightmovie.com/)

jomawitu
12-01-2013, 11:28
Nigdzie nie zamiotłem. W ogóle tego nie rozpatrywałem.

Nie ma takiej możlwości by robił tak twój aparat.

Aparat nie może byc tak "zepsuty". Absolutnie nie ma takiej mozliwości. To twoja wyobraźnia.

Sam zaprzeczasz swoim słowom. Potwierdzasz co napisałem wcześniej - jako moderator tego forum, który z założenia dba m.in. o jego reputację, podobnie zresztą jak o markę Nikon, nie jesteś obiektywnym źródłem informacji.

W rankingach matryc to matryca z D800 stoi wyżej od tej z D4 ;)
Czy starasz się przekręcić moje słowa? Przecież o tym pisałem, że D800 ma lepszą matrycę, aparaty mają także te same układy AF (uznawane za ideał) i dlatego zapytałem skąd różnica w cenie, ale nikt jej racjonalnie nie wyjaśnił z wyjątkiem lakonicznych - "inna półka cenowa".

Odnośnie porównania seicento-mercedes-maybaCh
Miałem na myśli aparaty D200-D800-D3.
D200 z czułością 640 do 6400 D800 - wg mnie to olbrzymia różnica.
D3 do D800 z niezawodnością i pewnością działania, mam wrażenie, że ta różnica też jest spora.

Jeżeli ktoś się poczuł z tego tytułu urażony to przepraszam i dziękuję za "upomnienienie", jakże cenne i pouczające :)

To, że z D800 wychodzi od razu piękny obrazek(nie myślę o rozdzielczości), nie oznacza, że nie można go uzyskać chociażby z D3. Wręcz przeciwnie, uważam, że tzw. postęp jakościowy nie jest, aż tak spektakularny, jak się wydaje. Ktoś zresztą już tutaj pisał, że rewolucja była w 2007, od tamtej pory to tylko ewolucja. Jak na 6 lat to niewiele.

To wszysko powoduje, że atrakcyjny staje się system Canona - oczywiście szumy w cieniach wyciąganych RAWów z 5DmarkIII nie zachęcają, ale wydaje mi się, że puszce Canona bliżej do D3 pod względem pewności działania, a i obrazek wg. mnie jest lepszy, z wyjątkiem potrzeby forsowania pliku - nie dla wszystkich jest to najistotniejsze.

I to cała "teoria spiskowa", której dopatruje się tutaj kilku użytkowników.

P.S. Z wyjątkiem Fatmana widzę, że w tym temacie lepiej jest mówić użytkownikom wspaniałego D800 niż wstawiać zdjęcia na poparcie.

Jacek_Z
12-01-2013, 12:43
Sam zaprzeczasz swoim słowom. Potwierdzasz co napisałem wcześniej - jako moderator tego forum, który z założenia dba m.in. o jego reputację, podobnie zresztą jak o markę Nikon, nie jesteś obiektywnym źródłem informacji.
Na reputacji forum mi zależy, ale nie widzę związku z tą naszą dyskusją. Co do marki Nikon - jestem wielokrotnie krytyczny wobec polityki firmy, kontroli jakości itd itd.
Forum i ja nie jesteśmy w jakikolwiek sposób zależni od firmy Nikon.

..Przecież o tym pisałem, że D800 ma lepszą matrycę, aparaty mają także te same układy AF (uznawane za ideał) i dlatego zapytałem skąd różnica w cenie, ale nikt jej racjonalnie nie wyjaśnił z wyjątkiem lakonicznych - "inna półka cenowa".Naprawdę nie wiesz dlaczego półka jednocyfrowa stoi wyżej od Dxxx? A w canonie wiesz dlaczego jedynki stoją wyżej od reszty?
Ułatwię - głównie pancerna budowa, lepsze uszczelnienia i ilość fps.
Dziwny z ciebie fachowiec, skoro w jednym momencie rozważasz wpływ kłapania lustrem na ostrość zdjęć testowych, a w drugim nie wiesz czym się różnią serie aparatów.
Czepiam się? Tak - dokładnie tak jak ty się czepiłeś moich słów o tym, że nieostrość nie jest związana z aparatem.
Łatwo bym mógł się od tego odciąć pisząc, że to nie zależy od aparatu, tylko od obsługującego aparat (można na testach wstępnie podnieść lustro).
Dajmy spokój. Nie ma możliwości by pisząc na forum nie posługiwać sie skrótami myślowymi. A skoro tak to jestem w stanie podważać niemal każde zdanie jakie ktoś (nie tylko ty) napisze. I na odwrót - każdy kto ma dostatecznie dużą wiedzę może podważyć proste zdanie które napiszę.

PS. Przyznam, że zaczyna to stanowić problem dla mojego pisania w dziale lampy błyskowe. Teraz jest tyle wyjątków od tradycyjnego podejścia do tematu, w zależności od konfiguracji sprzętu dane zdanie może być prawdą lub fałszem. W efekcie mając olbrzymią wiedzę o błysku prawie tam nie piszę, bo bym musiał pisać elaboraty o róznych opcjach, wyjątkach itd.

Odnośnie porównania seicento-mercedes-maybaCh
Miałem na myśli aparaty D200-D800-D3.
D200 z czułością 640 do 6400 D800 - wg mnie to olbrzymia różnica..6400 na D800 się nie nadaje do niczego, już wolę 640 z D200.
Przy małych rozdziałkach w studiu D200 a D800 dadzą zdjęcia jakich ... nie rozróżnisz. Nie jest między tymi body różnica tak wielka jak między seicento a mercedesem.
Wysokie ISO to rzecz mocno przeceniana, liczy się za to u największej grupy forumowych fotografów - tych, którzy realizują śluby.
Były podane statystyki dotyczące reporterskich zdjęć Reutersa - - większość zdjęć była robiona na ISO .... 100-200!
Oczywiście widze róznicę między DX a FX i między 12 a 36 Mpx. Mam oba body o jakich piszę (sprzedałem D700, D200 zostało).

jomawitu
12-01-2013, 14:02
Naprawdę nie wiesz dlaczego półka jednocyfrowa stoi wyżej od Dxxx? A w canonie wiesz dlaczego jedynki stoją wyżej od reszty?
Ułatwię - głównie pancerna budowa, lepsze uszczelnienia i ilość fps.
Dziwny z ciebie fachowiec, skoro w jednym momencie rozważasz wpływ kłapania lustrem na ostrość zdjęć testowych, a w drugim nie wiesz czym się różnią serie aparatów.
Czepiam się? (...)Nie ma możliwości by pisząc na forum nie posługiwać sie skrótami myślowymi.

Zdajesz się po prostu, świadomie lub nie, nie zauważać czym jest pytanie retoryczne.

Przy małych rozdziałkach w studiu D200 a D800 dadzą zdjęcia jakich ... nie rozróżnisz. Nie jest między tymi body różnica tak wielka jak między seicento a mercedesem.

Może porównanie było nad wyraz, nie potrafiłem znaleźć innego, ale przynajmniej zgadzamy się w tym, że postęp technologiczny nie jest aż tak olbrzymi jak pisze o tym marketing, stąd też pojawiają się pytania retoryczne, które odnoszą się bardziej do postępu cenowego, niż do dokładnej specyfikacji.

Jeśli kogoś interesują możliwości filmowe D800ki to "Broken Night" i behind the scenes można już sobie w sieci objerzeć <<klik>> (http://brokennightmovie.com/)

Ciekawe przedsięwzięcie marketingowe, ciekawie wkomponowane w spadek cen D800.

kakersik
12-01-2013, 14:12
Ciekawe przedsięwzięcie marketingowe, ciekawie wkomponowane w spadek cen D800.

A ja się cieszę, że ceny spadły. Zaoszczędzone 2 tysiaki mogłem przeznaczyć na inne cele. A D800 to rewelacyjny aparat. Mimo, że w moim egzemplarzu skrajnie lewy punkt AF jest, jak już pisałem, bezużyteczny. Nie gniewaj się jomawitu ale odnoszę wrażenie, że szukasz powodów do nie kupowania tego aparatu. Dam Ci radę - zwyczajnie nie kupuj.

jomawitu
12-01-2013, 15:30
A ja się cieszę, że ceny spadły. Zaoszczędzone 2 tysiaki mogłem przeznaczyć na inne cele. A D800 to rewelacyjny aparat. Mimo, że w moim egzemplarzu skrajnie lewy punkt AF jest, jak już pisałem, bezużyteczny. Nie gniewaj się jomawitu ale odnoszę wrażenie, że szukasz powodów do nie kupowania tego aparatu. Dam Ci radę - zwyczajnie nie kupuj.

No widzisz jak fajnie, że ceny spadły. A jak myślisz dzięki tym, którzy wychwalają D800 czy przez tych, którzy widzieli, że coś jest z nim nie tak?
Czemu miałbym się gniewać, skoro w zasadzie masz rację, tyle, że nie zastanawiam się nad zakupem D800 a nad zmianą systemu. Dzięki za zwyczajną radę.

kichu
12-01-2013, 15:42
A jak myślisz dzięki tym, którzy wychwalają D800 czy przez tych, którzy widzieli, że coś jest z nim nie tak?

Ani jednym ani drugim. Nikon pod koniec tego roku mial bardzo agresywna polityke cenowa we wszystkich de facto segmentach... cashbacki, spore bonusy przy zakupie i tak dalej...

Jak chcesz sensowna rade, to powiem tak. Umow sie z kims kto ma jedna i druga puszke i sprawdz sobie jak to wszystko chodzi na zywo. Czytajac jakiekolwiek forum fotograficzne mozna generalnie dojsc do wniosku, ze zaden aparat nie dziala, a prawie kazdy obiektyw jest do d...

sea21
12-01-2013, 16:03
No widzisz jak fajnie, że ceny spadły. A jak myślisz dzięki tym, którzy wychwalają D800 czy przez tych, którzy widzieli, że coś jest z nim nie tak?
Czemu miałbym się gniewać, skoro w zasadzie masz rację, tyle, że nie zastanawiam się nad zakupem D800 a nad zmianą systemu. Dzięki za zwyczajną radę.
Myślisz że nikon przejmuje się narzekającymi? Mają daleko gdzieś narzekających na tym i na każdym innym forum. Świadectwem tego jest serwis ;)

Jacek_Z
12-01-2013, 16:05
No widzisz jak fajnie, że ceny spadły..Ceny spadły dlatego, że ... były za wysokie. Dlaczego były za wysokie? Bo przez parę miesięcy sprzęt był wydzielany spod lady, jak za bardzo starych czasów. Generalnie sprzęt nikona jest dostępny (niemal w każdym sklepie) po 2 tygodniach - miesiącu od wprowadzenia go. Chyba nigdy nie było takiej sytuacji jak z D800. W dodatku ceny w sklepach sa niższe niż sugerowana przez Nikon Polska. W przypadku D800 cena była sporo wyższa!
Szukałem tego body na samiutkim poczatku to mogę powiedzieć jak to wyglądało. Pewien sklep miał go za 11.500, choć oczywiście nie był dostepny. Dzwoniłem, rozmawiałem, rezerwowałem pytając czy na pewno będzie taka cena. Miała taka być - facet patrzył na cenę w hurcie. I zarabiał przy cenie 11.500. Zarabiałby gdyby je miał. Sklepy wykorzystywały sytuację i dawały cenę 12.999 - 12.500. Oczywiste było, że po zaspokojeniu najbardziej nagrzanych na to body cena spadnie poniżej 11 tys. Najgorsze było to, że wiedziałem o tym i musiałem je kupić za 12,500 wiedząc, że przepłacam i za chwilę będę mógł kupic taniej.

BsK1
13-01-2013, 12:02
Bylem wczoraj w nowo otwartym sklepie NIKON -abfoto w Bielsku-Bialej, sprzedawca zapewnial mnie ze sa to swieze sztuki, poprawione, bez wad - niestety nie pozwolil przetestowac puszki. Poczatek numeru seryjnego to: 608...

szymonvader
13-01-2013, 12:28
Bylem wczoraj w nowo otwartym sklepie NIKON -abfoto w Bielsku-Bialej, sprzedawca zapewnial mnie ze sa to swieze sztuki, poprawione, bez wad - niestety nie pozwolil przetestowac puszki. Poczatek numeru seryjnego to: 608...

a jaka cena na półce?

nowart
13-01-2013, 12:42

Spytam po raz kolejny - czy Nikon ustosunkował się do jakiejkolwiek wady AF w D800 podając zakres felernych serii?
No chyba nie bardzo. Zatem sprzedawca dla spokoju powiedział to, co chciałeś usłyszeć. Co mnie w sumie już przestaje dziwić bo jak ma tłumaczyć 50-ciu osobom dziennie, które wpadają i rzucają "Panie, a jak tu w końcu z tym AF-em" i wdawać się w polemikę bez końca to obrał mniejsze zło :D

Hektor
13-01-2013, 12:57
Bylem wczoraj w nowo otwartym sklepie NIKON -abfoto w Bielsku-Bialej, sprzedawca zapewnial mnie ze sa to swieze sztuki, poprawione, bez wad - niestety nie pozwolil przetestowac puszki. P

Może czytał to forum i wziął sobie do serca dąsy co poniektórych, że "tylko dziewica i nic więcej".

lukaszD1x
13-01-2013, 14:01
lub nie chciał żeby aparat był używany.Każdy z nas kupując coś nowego chce żeby to było nowe, bo jak każdy by tak testował to w miesiąc puszka miała by 8tyś na liczniku

BsK1
13-01-2013, 14:04
lub nie chciał żeby aparat był używany.Każdy z nas kupując coś nowego chce żeby to było nowe, bo jak każdy by tak testował to w miesiąc puszka miała by 8tyś na liczniku

Zgodze sie, aczkolwiek w fotojokerze mozna testowac puszki ze swoimi szklami, z tym akurat nie ma problemu-przynajmniej u mnie w miescie. Poza tym cos czytalem ze od numeru 603 w gore, szly juz dobre puszki.

adamouse
13-01-2013, 14:07
Spytam po raz kolejny - czy Nikon ustosunkował się do jakiejkolwiek wady AF w D800 podając zakres felernych serii?

Chyba nie. Chyba w ogóle nie odnieśli się do tego jako wady.
Nie chcę ich tłumaczyć, ale jeśli daje się tą wadę usunąć kalibracją, to nie do końca jest wada sprzętu, tylko kontroli jakości po montażu. Obstawiam, że każda sztuka musi być kalibrowana po zmontowaniu lub ewentualnie mierzona, by zmieścić się w jakiś fabrycznych granicach, których przekroczenie powinno powodować dodatkową kalibrację lub zwrot do montowni.

Skoro naprawa nie polega na wymianie wadliwego elementu, tylko na kalibracji tego co złożyła fabryka, to raczej nie doczekamy się oficjalnej noty serwisowej.

I tak, wiem że skutek dla użytkownika jest identyczny, ale przyczyny różne.

dem
13-01-2013, 15:41
Poza tym cos czytalem ze od numeru 603 w gore, szly juz dobre puszki.

Nie wiem, gdzie o tym czytałeś, ale zapewniam, że to nieprawda.

lukaszD1x
13-01-2013, 15:43
Zgodze sie, aczkolwiek w fotojokerze mozna testowac puszki ze swoimi szklami, z tym akurat nie ma problemu-przynajmniej u mnie w miescie. Poza tym cos czytalem ze od numeru 603 w gore, szly juz dobre puszki.

to trochę lipa bo czemu mam płacić 11 tys za aparat którym ktoś robił już zdjęcia , co do afer zawsze zostaje jeszcze serwis :)

BsK1
13-01-2013, 16:05
Nie wiem, gdzie o tym czytałeś, ale zapewniam, że to nieprawda.

Wlasnie w tym temacie, ktos pisal ze od 603 lub 604 sa juz dobre, poprawione. Juz sam nie wiem co robic, chyba sie jednak skusze.

Borat1979
13-01-2013, 16:11
Wlasnie w tym temacie, ktos pisal ze od 603 lub 604 sa juz dobre, poprawione. Juz sam nie wiem co robic, chyba sie jednak skusze.

Zawsze bawią mnie te "urban legends" z numerami seryjnymi :lol:
Ktoś puści bzdurę i później wszyscy powtarzają.

kichu
13-01-2013, 16:15
Dokładnie. Ja miałem 63 tys i wysylalem do kalibracji.

A kolegom operujących numerami podpowiadamy żebyście podawali dwie pierwsze cyfry właściwego numeru, bo ta pierwsza 6 przed zerami to jest kod regionu.

Borat1979
13-01-2013, 16:20
A kolegom operujących numerami podpowiadamy żebyście podawali dwie pierwsze cyfry właściwego numeru, bo ta pierwsza 6 przed zerami to jest kod regionu.
Najlepiej jak wszyscy podający numery dali by sobie spokój z tymi bzdurami.

kichu
13-01-2013, 16:24
Eee nie. Info sie przydaje pod tym katem ze wiadomo co jest obecnie w sprzedaży. Jak będę kupował dla siebie druga puszkę to będę wiedział czy mam
cos z ostatniego rzutu czy jakiegoś starego trupa :)

sea21
13-01-2013, 16:42
Dokładnie. Ja miałem 63 tys i wysylalem do kalibracji.

A ja mam 61 i cyka jak należy :)

morzon
13-01-2013, 16:47
Ja słyszałem z zaufanych źródeł, że w D800 których numer seryjny zaczyna się od 666xxx jest 37mpx i gładkie iso 12800. A - i AF też już działał dobrze. Mój kolega nawet takiego miał, ale nie zdążyłem sprawdzić, bo zniknął bez śladu.

NIKOLAY
13-01-2013, 19:54
Mam nadzieję, że dostanę zaproszenie do KLUB D 800 bo własnie go przywiozłem :)
Słodziak z niego niesamowity ... tylko nie mogę znaleźć przycisku ON/OFF :) ... a tak powaga to ładuję bateryjkę !
Wow ... jest już jakiś elitarny KLUB D 800 ... czy mam dopiero założyć ?! :)

PS. Elitarny z mojego powodu oczywiście ... :) :) :) .... kurde cieszę się, że wreszcie go mam !

kakersik
13-01-2013, 20:03
Gratulacje, teraz czekamy na sample. Mam nadzieję, że ostre ;)
S4INT prawie Ci uwierzyłem :lol:

Aethelred
13-01-2013, 22:30
Maly update z mojej strony. Zrobilem mikrocalibracje na moich szklach i teraz obraz ostrzony przez wizjer i podglad sa takiej samej jakosci -przynajmniej na testach. Bardzo dziwne ale wyglada na to ze AF wizjer i podglad nie sa identyczne.
Tak jak ktos pisal na dpreview jakies roznice w ostrzeniu wystepuja.
Na razie jestem happy choc ten aparat wymaga znacznie krotszych czasow i wiekszosc zdjec robie uzywajac naturalnych punktow podparcia.

nowart
13-01-2013, 22:52
Maly update z mojej strony. Zrobilem mikrocalibracje na moich szklach i teraz obraz ostrzony przez wizjer i podglad sa takiej samej jakosci.

No co Ty? Seeerio?
Wystarczyło, żebyś od razu odpowiedział na parokrotnie zadane przeze mnie pytanie o mikrokalibrację i zamiast roztrząsać bzdurny temat miałbyś po sprawie w 2 minuty...

Aethelred
14-01-2013, 00:26
No co Ty? Seeerio?
Wystarczyło, żebyś od razu odpowiedział na parokrotnie zadane przeze mnie pytanie o mikrokalibrację i zamiast roztrząsać bzdurny temat miałbyś po sprawie w 2 minuty...

Z calym szacunkiem prosze przeczytac moj pierwszy post. W mojej sytuacji przez LV obraz byl ostry bez zadnej kalibracji, a przez wizjer widocznie mniej ostry.

Dlaczego na polskich forach dyskusja zadko toczy sie w przyjaznej atmosferze? Zadalem pytanie oczekiwalem sympatycznej odpowiedzi innych szanownych uzytkownikow tego aparatu a tu zawsze tony odpowiedzi jak powyzej. Czemu to sluzy?
Wiecej sympatii panowie.
Nie zamierzam tu nikomu niczego udowadniac ale prosze mi wierzyc nie jestem poczatkujacym w dziedzinie foografii.
Jeszcze raz pozdrowienia i zycze udanych zdjec.

mateo912
14-01-2013, 00:33
Z calym szacunkiem prosze przeczytac moj pierwszy post. W mojej sytuacji przez LV obraz byl ostry bez zadnej kalibracji, a przez wizjer widocznie mniej ostry.

Dlaczego na polskich forach dyskusja zadko toczy sie w przyjaznej atmosferze? Zadalem pytanie oczekiwalem sympatycznej odpowiedzi innych szanownych uzytkownikow tego aparatu a tu zawsze tony odpowiedzi jak powyzej. Czemu to sluzy?
Wiecej sympatii panowie.
Nie zamierzam tu nikomu niczego udowadniac ale prosze mi wierzyc nie jestem poczatkujacym w dziedzinie foografii.
Jeszcze raz pozdrowienia i zycze udanych zdjec.

ale przecież był pisane AF fazowy może mieć błędy AF kontrastowy z matrycy(LV) nie ma błędów.
Skoro af ustawił źle ostrość to w wizjerze miałeś nieostro.
I Nowart ma racje.

Bambello
14-01-2013, 00:37
Aethelred

Nie zrozumiałeś podpowiedzi i wprowadziłeś wszystkich w błąd.
Żeby było weselej to dyskutowali o tym przez kilka stron ;)

mOSAd
14-01-2013, 00:37
Czyli na co wyszło bo się pogubiłem? Mikrokalibracja rozwiązała wszystkie problemy, tak? Skoro tak, to nie rozumiem wpisu o doświadczeniu w fotografii. Mikrokalibracja to dość podstawowa rzecz w wyższych modelach korpusów.

nowart
14-01-2013, 00:47

Dlaczego na polskich forach dyskusja zadko toczy sie w przyjaznej atmosferze? Zadalem pytanie oczekiwalem sympatycznej odpowiedzi innych szanownych uzytkownikow tego aparatu a tu zawsze tony odpowiedzi jak powyzej.

Jeśli odpowiadam komuś - starając się pomóc - i zadaję kluczowe pytania o mikrokalibrację sądząc (jak widać słusznie), iż to tam tkwi rozwiązanie problemu a ten ktoś jakby nigdy nic odpowiada na pytania innych ostentacyjnie pokazując, że ma moje starania w pompce to trzeciej próby już nie podejmuję. Stąd takie a nie inne podsumowanie. Gdybyś raczył odpowiedzieć choćby na moje drugie - o pierwszym nie wspomnę - zapytanie o zastosowanie ów funkcji w swoim body to byłoby po sprawie w mig. A tak roztrząsałeś problem na kilku stronach po czym widzę, że i tak nic nie zrozumiałeś z wysiłków wielu przedmówców.

Jacek_Z
14-01-2013, 00:56
Nowart na oczywiście racje, podobnie jak wiele osób wcześniej pisząc koledze o mikrokalibracji oraz o FF/BF.

Aethelred - cały czas pisałes o niemożliwym i nie słuchałeś co ci pisaliśmy, jednocześnie mówiąc, że jetseś zaawansowany. Widać jednak, że nie bardzo i nie znasz podstaw.
Poczytaj ze zrozumieniem, cytuje niżej co ci pisaliśmy:

No i masz ci. Tak sie zastanawialem jak to mozliwe ze tyle usterek z AF a tymczasem po przetestowaniu swojego d800 na Foccal xl szablonie z tego forum okazalo sie ze focus przez wizjer lekkkie mydelko a fokus przez live view zyleta.
Co teraz? Mam mozliwosc zwrotu puszki i testowac kolejna czy serwis?

Nawet sie zastanawialem, ze nie widze a takiej roznicy w zdjeciach makro z D90 vs800 ale byly tak na szybko bo swieta i takie tam. Poza tym myslalem, ze obrobka moze byc lepsza.

Jak masz ustawiony AF w lv? Jako "z ręki" czy "statyw"?
Jak statyw to af działa na zasadzie detekcji kontrastu a tam nigdy nie ma ff/bf.

Aethelred: ...focus przez wizjer lekkkie mydelko a fokus przez live view zyleta.
Jak lv jest zyleta to przez wizjer tez powinna byc zyleta, co najwyzej przed lub za punktem ostrosci. Moze robiac przez wizjer zdjecie bylo lekko poruszone.

Ty tak na poważnie?
Obawiam się, że jesteś kolejnym szczęśliwym nabywcą świetnego sprzętu, któremu w głowie zaczęły krążyć dziwne myśli po lekturze tego forum - to tak delikatnie ujęte ;)
Przecież te sample to trafione perfekcyjnie w punkt, ostre jak żyletka strzały ! Czego Tobie tutaj brakuje? Ale jeśli jakiś 2mm BF/FF , którego ja nie widzę nie pozwala Ci spać to pobaw się mikrokalibracją w puszcze, przecież po to ona jest.
Poza tym testy - skoro musisz już je robić - rób bez lampy. Zdarza się, że jej obecność, zwłaszcza ze wspomaganiem AF, potrafi zakłócić pomiar AF w aparacie.

NIestety na RAWach roznice sa duze. MOge wrzucic gdzies RAWy jesli ktos jest zainteresowany.
Jesli sie nie myle to przy tych ustalewieniach nie powinno byc roznicy viewfinder vs. life view.
Nie widze zbytnich problemow FF/BF moze minimalny ale moge z tym zyc , ale roznice w jakosci wizjer a podglad sa zbyt duze. Czy ten typ tak ma?
W D90 uzylem podgladu moze z 10 razy na 30000 klapniec wiec wizjer jest dla mnie priorytetem.
Nie widzisz, ale się skarżysz na nieostrość?

Może inaczej , bo możemy tak długo - mógłbyś pokazać dokładnie, paluszkiem wskazać, gdzie dokładnie , na którym samplu widzisz ten uniemożliwiającą pracę FF/BF ?
Ponawiam pytanie - co z mikrokalibracją w body?

Moze nie punkt ostrosci ale roznice pomiedzy ostroscia WIZJER i PODGLAD. Nie bardzo rozumiem jak to mozliwe ale probki po 2 zdjecia na kazdym ustawieniu wykazuja to samo i w exifie jedyna rzecz, ktora sie zmienia to af - single point vs. normal area czyli wizjer contra podglad. Nigdzie nie czytalem zeby d800 borykal sie z takim problemem.

Zaraz dam upload na jakis serwer moze faktycznie to pomoze. OK. Ocencie sami.

http://rapidgator.net/file/69525329/101ND800.zip.html

Czlowiek sie uczy cale zycie, ale wydaje mi sie to jakos dziwne , ze celujac w punkt na AF przez wizjer ten punkt nie jest ostry. Byc moze nie rozumiem czegos ale w jakiej plaszczyznie w takim razie ten obrazek jest ostry? Sprawdzales moze moje RAWy czy tylko jpegi?

Czemu w takim razie ten sam obrazek jest wyraznie ostrzejszy przez podglad?

Kurde, żeby w wątku o D800 tłumaczyć podstawy?

Przy ostrzeniu LV obraz z obiektywu pada bezpośrednio na matrycę i tam jest mierzony.
Przy AF fazowym, obraz najpierw pada na lustro główne (pierwszy element do kalibracji), część przechodzi przez lustro półprzepuszczalne i odbija się od lustra pomocniczego (drugi element do kalibracji). Następnie pada na sensor AF (trzeci element do kalibracji). A to co widzisz przez wizjer po odbiciu od lustra głównego pada na matówkę (oczywiście do kalibracji) i jest oglądane przez okular (do regulacji przez użytkownika). To tylko kalibracja mechaniczna (a pamiętaj, że oba lustra są ruchome). Kolejnym problemem jest interpretacja wyniku pomiaru, która też nie jest tak oczywista jak w LV.

Nie trzeba tlumaczyc od poczatku, tylko zastanawia mnie dlaczego oba zdjecia nie sa tak samo ostre. To znaczy ze wszystko jes ok z aparatem i zeby uzyskac max ostrosci w punkt najlepiej ostrzyc przez LV?
A co maja dioptrie w wizjerze do zapisanego zdjecia? Ostrzenie bylo na AF. Przeciez dioptrie w wizjerze nie wplywaja na zapisany obraz no chyba ze d800 jest inny. Mam dioptrie ustawione zeby nie uzywac okularow. Mam tak od zawsze we wszystkich aparatach w ktorych byla mozliwosc dostosowania wizjera.To rozumiesz czy nie rozumiesz?

LV zawsze będzie ostry, ponieważ do ustawienia ostrości używa detekcji kontrastu i robi to bezpośrednio na matrycy aparatu. Czyli między fotografowanym obiektem, a matrycą znajduje się tylko obiektyw.

AF fazowy ustawia ostrość za pomocą modułu AF, w którego skład wchodzi kilka elementów, TOP67, to już wyjaśnił. A więc w tym wypadku pomiędzy fotografowanym obiektem, a matrycą znajduje się obiektyw, duże lustro, małe lustro, sensor autofocusa, itd. Wystarczy, że jeden z tych elementów będzie rozkalibrowany i nie uzyskasz ostrego zdjęcia w punkcie, którym celujesz.

Czy tobie chodzi o to, że:
1. za pomocą LV masz ostrość w innym miejscu (dalej albo bliżej czyli FF/BF)
2. za pomocą LV masz zdjęcie ostrzejsze (jak popatrzysz na to co jest ostre)

opcja 2. Uzywajac LV obraz zapisany jako RAW jest ostrzejszy. chcialbym wiedziec czy ten typ tak ma czy cos nie dziala jak trzeba w mojej puszce. Jesli cos jest nie tak to mam opcje oddac albo serwis ale jesli wszystkie d800 daja ostrzejszy obrazek przez LV to chyba nie ma sensu wymieniac/serwisowac.
W oparciu o moje testy nie widze zeby moja puszka miala duzy FF albo BF, nic czego nie mozna skalibrowac. A i jeszcze jedno - zdjecia sa bez zadnej kalibracji, tzn. Nie dotykalem jeszcze tej opcji.kalibracji nie robiłeś, ale wykluczyłeś FF/BF. Pisałeś,że u ciebie występuje opcja 2, podczas gdy występowała opcja 1

..
Zeby bylo calkiem jasno, chodzi i o to czy wasze d800 daja ostrzejszy obrazek ostrzone przy pomocy LV w porownaniu z ostrzeniem przy pomocy wizjera.naprawdę można zacząć przeklinać i to ostro.

Nie ma takiej możlwości by robił tak twój aparat.
Jest ta sama matryca, ten sam obiektyw, czy robisz na LV czy fazowo.
Ostrzenie (ogniskowanie) fazowe może co powodować tylko tyle, że ostrość masz za albo przed obiektem. LV ostrzy (ogniskuje) w punkt.

Tak naprawdę używamy złego słowa. Że AF ostrzy. To nieprawda. AF ogniskuje. Może stąd te nieporozumienia.

Czyli wynika z tego ze z aparatem wszystko jest ok czy to co widac na Rawach to Af problem? po tylu uwagach dotyczacych D800 chcialem sie upewnic ze z moim egzemplarzem jest wszystko OK. Mialem nadzieje ze ci co maja ta puszke robili podobne testy. Na moje oko jest drobna roznica w af ale nie sadze zeby trzeba bylo cos regulowac globalnie tzn w servisie przed kalibracja. Jedyne co mnie zastanawialo to ta roznica w ostrosci LV vs wizjer.

Wystarczy chwilę pomyśleć aby dojść do wniosku że widocznie masz małego ff/bf skoro na lv obraz jest ostrzejszy.

Przecież tam jest wyraźny BF. Co za teorie spiskowe?

Maly update z mojej strony. Zrobilem mikrocalibracje na moich szklach i teraz obraz ostrzony przez wizjer i podglad sa takiej samej jakosci -przynajmniej na testach. Bardzo dziwne ale wyglada na to ze AF wizjer i podglad nie sa identyczne.
Tak jak ktos pisal na dpreview jakies roznice w ostrzeniu wystepuja.
BINGO

Z calym szacunkiem prosze przeczytac moj pierwszy post. W mojej sytuacji przez LV obraz byl ostry bez zadnej kalibracji, a przez wizjer widocznie mniej ostry.LV się nie kalibruje! Przez wizjer nie był mniej ostry,tylko nie trafiłeś z ostrością.

Wiecej sympatii panowie.
Sorry, ale kilka osób kilka razy ci tłumaczyło w czym rzecz. Ty temu zaprzeczałeś i pisałes o swoim doświadczeniu:

Nie zamierzam tu nikomu niczego udowadniac ale prosze mi wierzyc nie jestem poczatkujacym w dziedzinie foografii..Niestety, w tej kwestii jesteś zielony. Traktuj to jako stwierdzenie faktu.
Zdaje się, że przeświadczenie o swojej wiedzy utrudnia ci przyjmowanie argumentów od innych.
To co pisałeś było wkurzające. Sorry.

ale przecież był pisane AF fazowy może mieć błędy AF kontrastowy z matrycy(LV) nie ma błędów.
Skoro af ustawił źle ostrość to w wizjerze miałeś nieostro.
I Nowart ma racje.No ma. Nie wiem kiedy to dotrze.

NIKOLAY
14-01-2013, 02:16
Jacek - szacun dla Ciebie na full wypasie.

kakersik
14-01-2013, 12:16
Jacek podziwiam Cię. Mi by się nie chciało. Mam wrażenie, że kolega Aethelred jest większym laikiem ode mnie. Nie bronie takim osobom kupować sprzętu, bo co mi do tego, ale o podstawach to powinien poczytać.
Sorry za OT.

NIKOLAY
14-01-2013, 15:09
W sprawie mojego D800. Lewy,prawy,centralny - ostry jak trzeba. Autofokus - perfekcja. Stan licznika total coś tam number shuter po zrobieniu 55 zdjęć wynosi 53 ... czyli nowy nie macany (te dwa to chyba po drodze skasowałem i tego nie pamiętam). Co mogę powiedzieć więcej ?! Ci którzy są przed zakupem D800, a przesiadają się jak ja z lusterka D90 - Drodzy Państwo. To jest MASZYNA, NARZĘDZIE najwyższej klasy. RESPEKT dla NIKONA za wyprodukowanie tego aparatu. Polecam !

Nie podam początkowego numeru fabr. gdyż mam przykręconą płytkę statywu i nie chce mi się jej odkręcać :)

PS. WADY - prócz zaskoczenia, że jest w miarę głośny (jakbyś laczkiem pacnął muchę na ścianie) - jak na razie żadnych nie stwierdziłem i oby tak było na kilka ładnych lat.

Leśny Władek
14-01-2013, 15:15
Witaj w Klubie The 8-set!!

kichu
14-01-2013, 15:15
Gratulacje. Numer masz na kartonie i karcie gwarancyjnej. Jak Ci sie chce to podaj jednak :) Gdzie kupowałes?

NIKOLAY
14-01-2013, 15:18
No. 608 ??? ???
Gdzieś wyczytałem, że Nikoś szykuje nowy obiektyw 16-35 f 2.8 - jakbyście mieli coś więcej, może jakieś daty - dajcie linka na PW.
Po 16:00 chyba polecę zobaczyć / kupić Vanguarda Up Rise 33 lub 38 ... ale musi być wart swojej ceny. Jeśli nie - wieczorkiem zamawiam LOWEPRO NOWA 190 ... niech przyślą ... najwyżej oddam jak będzie za mała :)

Bambello
14-01-2013, 15:30
W sprawie mojego D800. Lewy,prawy,centralny - ostry jak trzeba. Autofokus - perfekcja. Stan licznika total coś tam number shuter po zrobieniu 55 zdjęć wynosi 53 ... czyli nowy nie macany (te dwa to chyba po drodze skasowałem i tego nie pamiętam). Co mogę powiedzieć więcej ?! Ci którzy są przed zakupem D800, a przesiadają się jak ja z lusterka D90 - Drodzy Państwo. To jest MASZYNA, NARZĘDZIE najwyższej klasy. RESPEKT dla NIKONA za wyprodukowanie tego aparatu. Polecam !

Nie podam początkowego numeru fabr. gdyż mam przykręconą płytkę statywu i nie chce mi się jej odkręcać :)

PS. WADY - prócz zaskoczenia, że jest w miarę głośny (jakbyś laczkiem pacnął muchę na ścianie) - jak na razie żadnych nie stwierdziłem i oby tak było na kilka ładnych lat.

Jeżeli jesteś pewien, że af jest ok to puszczaj lotka, bo ewidentnie idzie Ci karta ;)

nowart
14-01-2013, 15:33
Biorąc pod uwagę, że jest już 14-24 i 16-35 to jakoś wątpię, czy pojawi się wkrótce takie szkło, na dodatek z VR jak to wieść gminna niesie... A nawet gdyby to sama myśl o zapędach cenowych Nikona napawa mnie strachem :lol:

NIKOLAY
14-01-2013, 15:35
Jeżeli jesteś pewien, że af jest ok to puszczaj lotka, bo ewidentnie idzie Ci karta ;)
No nie wiem z tym AF tak na 100%. Na 55 zdjęć przy 53 zapomniałem zdjąć dekielek z obiektywu ale chyba jest dobrze. Zrobiłem zdjęcie mojej mamie i później rozpoznałem ją na tym zdjęciu więc chyba ok ?!
:) :) :)

pgaik
14-01-2013, 15:35
Gratulacje, fajnie, że wszystko ok i zastrzeżeń brak ;)

NIKOLAY
14-01-2013, 15:42
Podtytuł: coś dla miłośników patentów: http://www.optyczne.pl/5529-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Niby plotki ale chyba bardziej wiarygodne niż ta o najeździe 100 Białorusinów na Lubelski FJ skąd wykupili wszystkie D 800. / jak oni to zorganizowali ? autokary jakieś podstawili czy co ? /

PS.
Z cyklu "nie na temat" :
kręci mnie ta torba Vanguard Up Rise 33. Można laski wyrywać na samą torbę (pustą) ale czy sprzęt nie będzie się trochę gniótł w torbie a'la Listonosz z Otwocka ?! Muszę to sprawdzić !

cz4rnuch
14-01-2013, 16:01
Podtytuł: coś dla miłośników patentów: http://www.optyczne.pl/5529-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Niby plotki ale chyba bardziej wiarygodne niż ta o najeździe 100 Białorusinów na Lubelski FJ skąd wykupili wszystkie D 800...To nie plotka, ale od wniosku patentowego do obiektywu droga daleka. Pomijam fakt, że szkło może w ogóle się nie pojawić. Jeśli dobrze mi się wydaje to wniosek złożono dopiero 13 grudnia zeszłego roku <<klik>> (http://egami.blog.so-net.ne.jp/2013-01-06)

Edit: Przepraszam za wprowadzenie w błąd, podany link dotyczy innego obiektywu. Do kasacji.

NIKOLAY
14-01-2013, 16:08
To nie plotka, ale od wniosku patentowego do obiektywu droga daleka. Pomijam fakt, że szkło może w ogóle się nie pojawić. Jeśli dobrze mi się wydaje to wniosek złożono dopiero 20 grudnia zeszłego roku <<klik>> (http://egami.blog.so-net.ne.jp/2013-01-02)

Pewnie masz rację ale nie spodziewam się, że tak nagle pan Musaszi grzebiąc w nosie wymyślił rewelacyjny obiektyw i w porze lanczu z gębą utytłaną ryżem i majonezem zajrzał do Urzędu Patentowego tak na wszelki wypadek by swój pomysł zarejestrować ?! Czarnychu - myśl pozytywnie. Może za ileś tam lat będziesz mógł pożyczyć od wnuka obiektyw o którym tu wspomniałem ?! :)

PS. Jeździsz może Hondą Africa Twin ? Twój nick coś mi mówi stąd pytam.

cz4rnuch
14-01-2013, 16:18
Nie ruszam jednośladów, chyba że rower. Ksywka raczej z tych mało oryginalnych, stąd pewnie pomyłka.

krokus66
14-01-2013, 18:59
To nie plotka, ale od wniosku patentowego do obiektywu droga daleka. Pomijam fakt, że szkło może w ogóle się nie pojawić.

Też tak uważam.

Aethelred
14-01-2013, 23:17
Moje szczere przeprosiny jesli narazilem szanownych Panow na strate czasu.

BsK1
15-01-2013, 20:30
D800 kupiony... jestem bardzo zadowolony, przetestowany-brak jakichkolwiek wad. Po przejsciu z D300, po prostu jedna wielka MASZYNA!!

maki
16-01-2013, 02:18
Też przeszedłem z d300, ale bez przesady, D300 coś nawet jakby lepiej zrobiony...?

sheepi
16-01-2013, 09:46
Zakup popełniony wczoraj wieczorem... wciąż mam dreszcze ;)
W porównaniu do d300s... nie ma porównania :D
Trudno pisać elaboraty po obcowaniu z aparatem przez dwie godziny ale jestem zachwycony jakością zdjęć no i filmów. Żadnych problemów z AF.
Jeśli chodzi o fizyczną budowę aparatu (tak z zewnątrz) to zaskoczył mnie dużo mniejszy w stosunku do d300s górny wyświetlacz (ale wszystko co trzeba pokazuje). Trochę bałem się "nowej" klawiszologii np. wyboru trybu AF itp. jednak zaproponowana nowa forma jest dość intuicyjna i mi się podoba.

Mathis
16-01-2013, 13:48
Nowy sposób wybierania trybu AF jest świetny! Można dużo szybciej wszystko ustawić :) I nie zdarzyło mi się przypadkiem tego przełączyć na manual, a kiedyś często albo przełączyłem zamiast AF-C to AF-S albo M...

Marcin_gda
17-01-2013, 03:13
W mojej wiosce sprzedawca w jednej z sieci sklepów powiedział, iż wszystkie D800 zostały odesłane do "centrali", czyli NP.
Ktoś wie o co może chodzić? Korekcja AF-a? Nowy FW? Jakiś inny powód?

fotopstryk6x6
17-01-2013, 08:27
W mojej wiosce sprzedawca w jednej z sieci sklepów powiedział, iż wszystkie D800 zostały odesłane do "centrali", czyli NP.

to takie "Dreamlinery". D 800 Dreamliner.

Zolty
17-01-2013, 11:36

Przebijają numery seryjne, bo te z 601XXXX - 604XXX nie chciały się sprzedawać... ;)

Karrampuk
17-01-2013, 11:57
a mi się wydaje, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o .... . Strzelam - FotoJoker...

sheepi
17-01-2013, 12:54
Wierzycie sprzedawcom, którzy manipulują klientem tak aby sprzedać z jak największym zyskiem. Jak towaru jest mało na rynku to się robi "elitarny" a co za tym idzie drogi.

Zolty
17-01-2013, 13:42
sheepi - to dobra teoria.

Szczególnie biorąc pod uwagę że od "zniknięcia" towaru z półek cena nie tylko nie wzrosłą ale ostatnio lekko spadła. A jeśli chodzi o FJ to sprzęt jest dostępny w ich sklepie internetowym - przez chwilę nie był, ale widać puszki ze sklepów stacjonarnych już dotarły do centrali i znowu jest. ;)

Tak czy inaczej na razie mówię pas, choć puszka mnie kusiła mocno zanim została ochrzczona na pewnym forum jako "Lefty" (D600 to z kolei "Dusty").

damianof
17-01-2013, 22:32
Czy ktoś jeszcze ma problem z nadmiernym poborem prądu w swoim D800?
Na mojej oryginalnej baterii dołączonej do aparatu mogę wykonać około 300 zdjęć, używając akumulatorków w gripie jakieś 500, to chyba stanowczo za mało, prawda?
Po użyciu świeżo naładowanej baterii i wykonaniu 10 zdjęć jej pojemność spada aż o 2%.

Leśny Władek
17-01-2013, 22:45
Zrobiłem 700 zdjęć większość w serii bez lampy i pokazuje mi 63% i możliwość zrobienia jeszcze 790 zdjęć.

pgaik
17-01-2013, 23:20
Czy ktoś jeszcze ma problem z nadmiernym poborem prądu w swoim D800?
Na mojej oryginalnej baterii dołączonej do aparatu mogę wykonać około 300 zdjęć, używając akumulatorków w gripie jakieś 500, to chyba stanowczo za mało, prawda?
Po użyciu świeżo naładowanej baterii i wykonaniu 10 zdjęć jej pojemność spada aż o 2%.

Dziwne, coś chyba jest nie tak, u mnie trzyma zdecydowanie dłużej. :) mam trzy aku oryginały ( bo myślałem, że będzie bardziej prądożerny) ale w użyciu tylko jeden i zdecydowanie styka :)

Hektor
18-01-2013, 10:48
Dziwne, coś chyba jest nie tak, u mnie trzyma zdecydowanie dłużej. :) mam trzy aku oryginały ( bo myślałem, że będzie bardziej prądożerny) ale w użyciu tylko jeden i zdecydowanie styka :)

Też kupiłem od razu trzy akumulatory i dwóch nawet nie wyjąłem z pudełka, ale - po wstępnych obserwacjach zużycia energii - myślę, że nie dam rady zrobić więcej niż kilkuset (500-700) zdjęć. Inna sprawa, że jestem wychowany na analogu i dla mnie zrobienie za jednym razem tysiąca zdjęć to kosmos. Z tygodniowego wyjazdu w góry przywoziłem 200-300 zdjęć.

pgaik
18-01-2013, 10:49
Też kupiłem od razu trzy akumulatory i dwóch nawet nie wyjąłem z pudełka, ale - po wstępnych obserwacjach zużycia energii - myślę, że nie dam rady zrobić więcej niż kilkuset (500-700) zdjęć. Inna sprawa, że jestem wychowany na analogu i dla mnie zrobienie za jednym razem tysiąca zdjęć to kosmos. Z tygodniowego wyjazdu w góry przywoziłem 200-300 zdjęć.
To podobnie jak ja ;) zresztą analog zawsze w torbie ;)

sheepi
18-01-2013, 21:23
Pojemnością akumulatora jestem lekko podłamany. Aku naładowany na max od zeta (stał całą noc w ładowarce). Zrobiłem 100 zdjęc i nagrałem ok 10 min filmu. Stan naładowania aku 33%. To chyba słaby wynik, tak mi się wydaje.

adamouse
19-01-2013, 00:48
Pojemnością akumulatora jestem lekko podłamany. Aku naładowany na max od zeta (stał całą noc w ładowarce). Zrobiłem 100 zdjęc i nagrałem ok 10 min filmu. Stan naładowania aku 33%. To chyba słaby wynik, tak mi się wydaje.

Się nie łam, rozładuj go ze 3 razy i potem ewentualnie zastanawiaj się, czy nie wymieniać. Robiłeś zdjęcia z wbudowaną lampą błyskową? Spędziłeś 2 godziny na przeglądaniu menu? Mi zazwyczaj bateria przez pierwsze kilka ładowań pada szybciej, bo bawię się menu aparatu.

sheepi
19-01-2013, 09:57
Tak, sporo czasu spędzone w menu i w trybie LV. Ładowany był tylko raz więc ma szanse się jeszcze poprawić. Mam też wrażenie że przy użytkowaniu aparatu akumulator zrobił się dość ciepły. Wg. informacji nikona nie powinno być z nią problemów ponieważ jest oznaczona literką "K". Poobserwujemy i zobaczymy.

irek6311
19-01-2013, 14:41
W trybie LV aparat żre mocno prąd więc akumulator może być ciepły < to normalny objaw .

bachoo
19-01-2013, 18:22
Czy D800 zawsze z automatu skleja zdjęcia wykonane za pomocą interwalu czasowego w filmik? Chciałbym zrobić 12 zdjęć co godzina jedno i mieć dostęp do rawów a nie 0,5sek filmik. Liczę że jest taka możliwość ale pomimo przegrzebania menu nie znalazłem odpowiedniego set-up'u

morzon
19-01-2013, 18:22
Ja dzisiaj klip nagrywałem świeżym D800 - ok 50-60min samego nagrywania + sporo ustawiania na LV i trochę grzebania po menu. Zostało jeszcze 33%... Myślę, że jest całkiem nieźle. D700 wpierniczało prąd w LV jak smok...

prz3mo
19-01-2013, 21:55
Saint, jak wrażenia po kupnie?

bogdescu
20-01-2013, 01:14
@bachoo
Są dwa tryby programowego wykonywania zdjęć.
1. time lapse (powstaje filmik)
2. interval (powstaje zbiór zdjęć)
Druga opcja daje większe możliwości (z kolekcji zdjęć zrobisz bardzo dobry film, z filmu wyciągniesz stosunkowo marniuteńkie stopklatki).

morzon
20-01-2013, 01:36
Saint, jak wrażenia po kupnie?

Jeszcze prawie żadne - nie miałem czasu za bardzo jakichkolwiek fot porobić... Natomiast filmowanie całkiem całkiem - jeśli chodzi o sterowanie i obraz ;)

Sapphiron
20-01-2013, 16:15
To może zacznę kupować ludziom puszki:D Satysfakcja gwarantowana :p Jeszcze coś na tym zarobię :mrgreen:

Mi możesz kupić :) nawet daleko nie masz ;)

SlaWasII
21-01-2013, 10:31
Coś się zaczyna dziać z cenami: http://www.photographybay.com/2013/01/20/nikon-d800-gets-200-instant-rebate/

kichu
21-01-2013, 12:02
no to dobrze, a u nas jakies ślady ruchów cenowych?

National
21-01-2013, 14:34
Jak na razie żadnych oznak He he :/

kichu
21-01-2013, 15:14
ja za to widze w paru sklepach, ze chwilowo niedostepny, albo ze dostepny w ciagu kilku dni (e-fotojoker, fotoplus)
czyzby zatem zapasy magazynowe sie skonczyly i czekali na nowa dostawe? :)

bachoo
22-01-2013, 21:23
@bogdescu
jesteś wielki, a ja ślepy. Dzięki!!!

bogdescu
24-01-2013, 00:33
:-)
Szczerze powiedziawszy, nie używałem jeszcze tej funkcji.
Biorąc pod uwagę "żywotność" baterii (ten nawias ma oznaczać że ją oceniam słabiutko) wygląda na to, że muszę się zastanowić nad jakimś alternatywnym zasilaniem zanim zrobię jakieś dłuższe timelapsy.
Przy okazji wyszło na jaw, że ten (skądinąd b. dobry) aparat... nie ma wejścia na zewnętrzne zasilanie.
Jako że wymiana baterii w czasie trwania ujęcia nie wchodzi w rachubę, pozostaje albo grip (nie bardzo to widzę, bo nie będę tego używał w innych kontekstach i jest dla mnie za drogi) albo taka "zmajstrowana" bateria, która jest wybebeszona z wnętrzności i zmieniona na "wtyczkę". Niezła pokraka, aparat musi wtedy zostać z otwartym dekielkiem baterii (albo trzeba ten dekielek wymontować). Słowem, w tej dziedzinie pała dla dizajnerów (no chyba że działali pod presią szefostwa, które im zakazuję konkurowania z serią profesjonalnych body).

edit:
To ustrojstwo nazywa się
"Nikon EP-5B Power Supply Connector" i potrzebuje (oczywiście!!!) INNEGO zasilacza (EH-5b AC) niż ten do baterii obecny w zestawie.
http://wolfcrow.com/blog/master-guide-to-rigging-a-nikon-d800-or-d800e-part-5/
Wychodzi z tego, że najskuteczniejsze urządzenie Nikona to ten mały odkurzacz zainstalowany w mojej kieszeni.

Jacek_Z
24-01-2013, 00:47
Biorąc pod uwagę "żywotność" baterii (ten nawias ma oznaczać że ją oceniam słabiutko) .Bluźnisz ;) To moja piąta cyfrówka i na akku z D800 robię najwięcej zdjęć ze wszystkich.
Lepiej stoją aparaty z serii jednocyfrowej (D3 itp), dzięki ogromnym akumulatorom EN-EL4.

kichu
24-01-2013, 01:02
Prawda taka ze baterie od 800tki maja najwieksza pojemność z wszystkich dotychczasowych "małych" baterii.

bogdescu
24-01-2013, 02:00
No fakt, może bluźnię, ale... Jestem świadom faktu, że ludzie uzyskują dobre wyniki jeśli chodzi o żywotność baterii, ale prawda taka, że funkcje typu live view są zrobione chyba po to, aby je używać.
Sorry że porównuję z d70, na tamtej uzyskiwałem na nowej baterii jakie 2000 klatek. Byłem dwa tygodnie w Mongolii (co prawda - lato) i ładowałem chyba dwa razy. W ogóle nie zastanawiałem się przed podjęciem 400km wyprawy bez dostępu do prądu z dwiema bateriami (z czego jedna to był zamiennik).
Producenci dodają funkcji (troche jak w telefonie komórkowym) ale power niestety słaby.
I tak dobrze że nie porównuję tym, co miałem przed D70, czyli z FM i FM2 :-)

PS
w gripie da się wmontować baterię z jednocyfrówek ale (subiektywnie) grip to nie moja bajka oraz (obiektywnie) wtedy trzeba kupić... jeszcze jeden zasilacz!

mOSAd
24-01-2013, 03:02
No fakt, może bluźnię, ale... Jestem świadom faktu, że ludzie uzyskują dobre wyniki jeśli chodzi o żywotność baterii, ale prawda taka, że funkcje typu live view są zrobione chyba po to, aby je używać
Wczoraj kupiłem odrzutowiec. Ale kurcze cena paliwa to jakaś masakra. Podczas podróży z Warszawy do Gdańska, ten potwór żłopie jak trzy smoki wawelskie. A mój mercedes jakoś zupełnie dobrze się pod tym kątem prowadził. Jestem świadom faktu, że ludzie uzyskują dobre wyniki jeśli chodzi o koszt przebycia stu kilometrów (w samochodzie osobowym), ale przecież skrzydła i silnik odrzutowy są chyba zrobione po to, aby ich używać.

Jacek_Z
24-01-2013, 10:54
.. ale prawda taka, że funkcje typu live view są zrobione chyba po to, aby je używać.
Sorry że porównuję z d70, .A ile klatek robiłeś z D70 z LV?
Bądź sprawiedliwy w porównaniach. Trzeba porównywać podobne używanie aparatu - bez LV, bez uzywania w jednym przypadku a w drugim nie wbudowanej lampy błyskowej. W dodatku wyświetlacz D800 ma ponad 3 cale , D70 miał 2. Matryca większa i o większej ilości pikseli. To aż dziwne, że mimo to uzyskali poprawę w wydajnościach, bo na logike to powinno być kiepściej.
Zobacz jak dodawane funkcji (a generalnie - zwiększenie wyświetlacza) odbija się na czasie pracy smartfonów. Byle jaka stara komórka trzymała tydzień, czasem dwa. Teraz smartfon - 2 dni.

bogdescu
24-01-2013, 21:05
No offense, ja się nie kłócę z rzecywistością (ani z Wami, ani z moim nowym *autentycznie* ukochanym aparatem).
Skrócenie życia baterii przy używaniu _dostępnych_ funkcji aparatu jest... no coż... faktem.
O porównaniu ze smartfonami pisałem powyżej - uważam że to jest dobre porównanie, a "żywotność inaczej" ich baterii to ich obiektywny problem (=fakt).
Porównanie odrzutowcem z mercedesem to kompletne pudło, bo to dwie różne klasy urządzenia. Lepiej byłoby porównać generację tej samej klasy urządzenia.
Jak oceniałbyś auto, w którym - aby dojechać od jednej stacji benzynowej do drugiej - musiałbyś WYŁĄCZYĆ: wspomaganie hamowania, wspomaganie kierownicy, ASP, ESP, poduszki, czujniki cofania, klimę, CD, nawigację, elektrycznie sterowane szyby i lusterka?

Ale - wracając do tego że jesteśmy na liście dyskusyjnej i że zaczynam zlekka trollować :-)

chyba chciałem napisać (nie polemizując) że wolałbym mocniejszą baterię, dopasowaną do realnego zużycia prądy tej maszyny z jej funkcjami, tyle.

Jacek_Z
24-01-2013, 21:23
Mój D800 niczym nie bryzgał.
Co do ilości zdjęć z uzywaniem dostępnych funkcji. Zapomniałem o kolejnej funkcji jaką dali. Video. Jakbyś nakręcił 2 godziny filmów to też być miał pretensje, że zrobiłeś 130 zdjęc? Bo to się mniej-więcej do tego sprowadza. Wyświetlacze LCD żrą dużo pradu, więc praca na LV mocno ogranicza ilość zdjęć do zrobienia. W skrajnym przypadku możesz nie zrobić na akku żadnego zdjęcia. I to obojetnie jak wielki akku dadzą.

bogdescu
24-01-2013, 22:04
"W skrajnym przypadku możesz nie zrobić na akku żadnego zdjęcia. I to obojetnie jak wielki akku dadzą."
- masz rację!
A w drugim skrajnym przypadku podobno zrobisz 2000 zdjęć.
Jest to ten skrajny przypadek, w którym nie używasz funkcji które są wobec D70 nowością :-)

Aby nie kontynuować jakiegoś pingpongu: czy mogę w wątku "D800, pierwsze wrażenia..." umieścić moje wrażenie, że aparat ma dwa problemy z zasilaniem?
Mianowicie:
1. pojemność akumulatora nie jest dopasowana z jego pełną paletą funkcji fotograficznych, takich jak live view (ja nic nie mówiłem o video!)
2. zasilanie zewnętrzne utrudnione brakiem wejścia DC, wymagające kupienia dwóch dodatkowych urządzeń oraz używania aparatu z otwartym dekielkiem baterii

To są moje wrażenia, nie mam ambicji zrobić z nich jakiejś litery prawa, ani robić z nich Twoich wrażeń.
Jak słusznie zauważasz, podobne "wrażenie" (krótszej żywotności baterii) ma się przy używaniu nowszych telefonów komórkowych.
Peace!

mOSAd
24-01-2013, 22:20
Proponuję zamiast punktu 1, odnieść się po prostu do konkurencji. Jeżeli jest tu zdecydowanie gorzej, to wówczas można by mieć jakieś wątpliwości, że coś jest nie tak. Pojemność akumulatora jest dopasowana do jego wielkości, a ta do wielkości korpusu (i na odwrót) - wątpię byś znalazł o wiele bardziej pojemne akumulatory tego samego typu. Owszem czasem producent pisze jakieś szalone liczby, ale najczęściej to tylko marketing. Tak naprawdę to nie pojemność jest problemem, ale zużycie energii. Można więc ewentualnie by było stwierdzić, że aparat w trybie LV pobiera o wiele więcej prądu niż aparaty konkurencji. Oczywiście należałoby wziąć pod uwagę te, które mają taki sam lub zbliżony jakościowo wyświetlacz. Dodatki typu histogramy na żywo i inne bajery, które można powłączać, także mają pewnie jakiś wpływ na zużycie życiodajnego strumienia elektronów.
Punkt drugi sprowadza się do braku wejścia DC - to rzeczywiście jest przeszkoda w pewnych zastosowaniach. Dobrze, że to wytknąłeś.

Jacek_Z
24-01-2013, 22:30
...czy mogę w wątku "D800, pierwsze wrażenia..." umieścić moje wrażenie, że aparat ma dwa problemy z zasilaniem?
Mianowicie:
1. pojemność akumulatora nie jest dopasowana z jego pełną paletą funkcji fotograficznych, takich jak live view (ja nic nie mówiłem o video!)..Oczywiście możesz, tak jak i ja mogę (nie bez podstaw) kwestionować czy masz rację w tym względzie. Jesli już chcesz zostać przy LV - to też mając włączone LV kilkanaście godzin nie zrobiśz żadnego zdjęcia.
Sa normy i wg nich powinno sie porównywać wydolność aparatu z danym akku. Nikon podaje w swoich materiałach ile można zrobic zdjęć na 1 ładowaniu akku. Tam jest podane ile % zdjęć z lampą, jak pracuje AF itd.
Tylko porównywanie podobnego sposobu użycia aparatu ma sens, tylko ono o czymś mówi! D70 nie miał LV, więc nie mozna porównywać dwóch róznych rzeczy!
Robię sobie rózne testy i często się wkurzam na rózne porównania innych fotografów, które sa od czapki, bo uwzględniaja tylko połowę zmiennych. Wychodza przy tym rózne głupie wnioski, więc sorry, że mnie takie coś wkurza.
Nie kontynuujmy tematu z body D70. Proszę.

bogdescu
25-01-2013, 01:48
No tak, racja - ten punkt pierwszy to raczej jęki związane z aktualnym ogólnym trendem niż krytyka konkretnego modelu (D800 w tym przypadku) - b. możliwe że geometria body ma tu wielką rolę (po prostu nie da się upchać większą baterię). Czyli niespecyficzne dla D800 ale raczej dla lustrzanek (i być*może dla całej branży elektronicznej).

Z tym D70 o którym tu wciąż nawijam zrobiłem z 1000 zdjęć na pierwszy ładunku w 2004 (bawiłem się z menu) a potem uzyskiwałem standartowo po jakie 1500 - 2000 (aż bateria zaczęła się starzeć). Review po każdym zdjęciu ustawiłem na 4 sekund i tak już zostało.
Z d800 na pierwszym ładunku zrobiłem jakie 200 zdjęć, na następnym jakie 400. OK, może używałem LV, ale już widzę że w tym aparacie wyłącze chyba na stałe podgląd po wykonaniu zdjęcia.
Pisząc ten post mam baterię na 57%, 209 wykonanych zdjęć, chyba 10% tych zdjęć z flashem, live view może inne 15%, tylko "on", zbliżenie, ostrość, off, razem pewnie 5 sekund góra, czyli co? kilka minut live view w sumie, oczywiście zero video.
Może mam jakąś felerną baterię, ale coś mi się wydaje że to po prostu trend.

PS:
za wyłączeniem automatycznego podglądu po każdym zdjęciu przemawiają też inne argumenty ;-) głupio być w ciekawym miejscu i patrzeć w ekranik, można coś przegapić.

mOSAd
25-01-2013, 03:58
Trend to coraz mocniejsze procesory, coraz lepsze ekrany, coraz większe matryce. To wszystko pożera - jak łatwo się domyślić - coraz więcej prądu. A akumulatory rozwijają się w tempie niezależnym od rozwoju sprzętu foto. Oczywiście ja też bym wolał na jednym aku robić 10 tys. zdjęć, zamiast powiedzmy 2 tys. Ale chyba wolę zrobić 360 na jednym aku niż 36 na jednej rolce filmu. Aku wystarcza na 10 rolek w takim przypadku - czy to źle? A to, że stary sprzęt miał mniej opcji, badziewny ekranik, wolno zapisywał małe pliki na kartę pamięci, to szybko ucieka z pamięci. To dokładnie jak z telefonami komórkowymi. Jakiś tam balans pomiędzy wielkością akumulatora i funkcjonalnością aparatu twórcy usiłują zachować. W jednych modelach jest lepiej (i np. możesz nie ładować cały tydzień), a w innych robisz to niemal codziennie. Kiedy komuś zależy na wydajności aku, to kupuje sprzęt długotrzymający. Widać nie to było najistotniejsze (dla ogromnej ilości osób) podczas zakupu D800.

Maciek N
25-01-2013, 11:42
Wręcz przeciwnie. Baaardzo mnie cieszy wydajność akumulatorów w D800. Dla tych co tego nie doceniają napiszę że mój kolega pracujący mark II robi połowę mniej niż ja na jednym aku:)

Jacek_Z
25-01-2013, 15:33
Z tym D70 o którym tu wciąż nawijam zrobiłem z 1000 zdjęć na pierwszy ładunku w 2004 (bawiłem się z menu) a potem uzyskiwałem standartowo po jakie 1500 - 2000 (aż bateria zaczęła się starzeć). Review po każdym zdjęciu ustawiłem na 4 sekund i tak już zostało.
Z d800 na pierwszym ładunku zrobiłem jakie 200 zdjęć, na następnym jakie 400. No to mamy jakoś na odwrót. Ja na D70 chyba nie dochodziłem do 1 tys.
Z D800 od pierwszego ładowania spokojnie mam więcej. Zero LV, ale bardzo dużo podglądam, powiększam itd. czyli LCD pali mi się całkiem duzo, a i tak moge robić wiele zdjęc.
mam włączone czyszczenie matrycy przy każdym wyłączeniu.
Czyli to praca w LV jest strasznie prądożerna? Z tego taki wniosek.

Lampy wbudowanej nie uzywałem prawie nigdy. W D200 używałem najwięcej - chyba z 200 razy w 2 lata :))

Malikus
25-01-2013, 17:20
ja za to widze w paru sklepach, ze chwilowo niedostepny, albo ze dostepny w ciagu kilku dni (e-fotojoker, fotoplus)
czyzby zatem zapasy magazynowe sie skonczyly i czekali na nowa dostawe? :)

FJ wycofał D800 z oferty z "wiadomych względów". Czekają na nową dostawę wolną od w/w "względów" :) Dzisiaj otrzymałem taką informację.

Zolty
25-01-2013, 17:32
Jeśli tak rzeczywiście jest to dobrze, gdyby tal jeszcze takie bhphoto wycowało to może do skośnookich głów liczykrup z Nikona dotarłoby że warto coś z tym zrobić zamiast udawać że wszystko OK.

Malikus
25-01-2013, 17:34
Dam znać jak się dowiem czegoś więcej. Mam dostać telefon co to dokladnie za partia ( numer seryjny ).

dem
25-01-2013, 17:53
Wierzycie, że korporacja Nikon, wycofane ze sprzedaży aparaty, rozjedzie publicznie walcem drogowym?

prz3mo
25-01-2013, 18:00
Wierzycie, że korporacja Nikon, wycofane ze sprzedaży aparaty, rozjedzie publicznie walcem drogowym?

Niektórzy wierzą... Ja po tej firmie spodziewam się już wszystkiego - łącznie z tym, że "wycofanym" sprzętom zmienią numery seryjne ... i tyle. Bo przecież wszystko jest zgodne z ich specyfikacją. Wszystkie korpusy są sprawne, bo sprawdzane ze słynną już "pięćdziesiątką" cudownego, polskiego serwisu.

Zolty
25-01-2013, 18:19

Fj miał zapewne dosyć zabaw z odsyłeniem puszek do NP, i ze zwrotami - jako spora firma powiedział "Dosyć".
Puszeczki trafiły do Nikon Polska, nastąpi pewnie "re-dystrybucja produktu" do innych sklepów.

Długo uważałem że Japończycy mają specyficzne podejście do interesu - że wpadka powoduje u nich "wewnętrzne Fuj" i chęć utrzymania dobrego imienia.

Od czasu aferki na szczytach Olympusa przestałem tak uważać - i nie chodzi o to że ktoś zrobił machloję, a o reakcję gdy sprawa się rypła: żadnego honorowego seppuku,tylko nagonka na rozgłaszacza nowiny.

Nie mam złudzeń - jeśli na 4 kupione szkła Nikona słownie jedno jest bez zarzutu i nie wymaga ani serwisu ani korekty AF, a pozostałym coś dolega to nie mam wątpliwości co stanie się z trefnymi puszkami.

Jacek_Z
25-01-2013, 18:38
Ja mam informacje, że za chwilę zaczną wymianę wadliwych D800 na kolejny model - D900 oczywiście bez żadnych dopłat! ;)
Gdyby tylko jeszcze D600 wymieniali na D650! :)

Zolty
25-01-2013, 18:53
Słyszałem o tej akcji wymian na D900 - D800 ma być szybko wycofany z rynku i zastąpiony nowym modelem. Kłopoty z D800 polegające na braku łuszczącej sie farby w komorze lustra mają zostać w D900 poprawione. Będzie olej, kurz, farba i brak AF - co w końcu napędzi sprzedaż J1/V1 wśród profi: zawsze trafiony AF (z racji głębi ostrości), pasujące szkła poprzez przejściówkę....

prz3mo
25-01-2013, 18:57
No właśnie niech Nikon wycofa się z produkcji aparatów z AF... albo w ogóle z produkcji aparatów, skoro nie umieją ich robić :D

morzon
25-01-2013, 19:08
No właśnie niech Nikon wycofa się z produkcji aparatów z AF... albo w ogóle z produkcji aparatów, skoro nie umieją ich robić :D

I wylądujesz w Canonie... dopiero będziesz świat przeklinał :mrgreen:

krokus66
25-01-2013, 19:10

Naprawdę chciałbys tego?
Wypluj to słowo:mrgreen:!

tmk_t
25-01-2013, 19:13
jeszcze jest Szony :D

prz3mo
25-01-2013, 19:15
I wylądujesz w Canonie... dopiero będziesz świat przeklinał :mrgreen:

A co z Canonem nie tak?

dem
25-01-2013, 19:16
jeszcze jest Szony :D
Pentax, Olympus, Fuji, Ricoh, Leica, Sigma... i pewienie jeszcze kilka ;)
Tyle tylko, że ja wolę Nikona ...sprawnego w 100% :)

tmk_t
25-01-2013, 19:18
ło matko, no to nie wiesz?
a tak serio, też mają swoje kłopociki z AF-ami i tp, no nie ma idealnego aparaciku

prz3mo
25-01-2013, 19:22
ło matko, no to nie wiesz?
a tak serio, też mają swoje kłopociki z AF-ami i tp, no nie ma idealnego aparaciku

Wiem. Ale wiem też, że nie chowają aż tak łba w piach, jak Nikon.

tmk_t
25-01-2013, 19:25
był byś bardziej szczęśliwy że masz "złom" za 10000, a oni mówią tylko: sorry
dla mnie bardziej istotne jest jak serwis sobie radzi z problemem

morzon
25-01-2013, 19:35
A co z Canonem nie tak?

No to jak wiesz, to co pytasz? ;) Oprócz AF są jeszcze g*wniane matryce.

Zolty
25-01-2013, 19:56
dla mnie bardziej istotne jest jak serwis sobie radzi z problemem

Którą opcję wybierasz:

- aparat/obiektyw zgodny z normami producenta - stan po naprawie taki jak przed
- uszkodzenie mechaniczne - nie objęte gwarancją producenta

;)

Fatman
25-01-2013, 20:06

Chowają........... linka dawałem. Nie chowają jak o jakąś pierdołę chodzi. Pogadaj z Adamem Trzcionką jak będziesz miał okazję.

Michal_C
25-01-2013, 20:09
A co, Trzcionce nie naprawili jego 5mark3? Czytałem na CB?

prz3mo
25-01-2013, 20:48
Chowają........... linka dawałem. Nie chowają jak o jakąś pierdołę chodzi. Pogadaj z Adamem Trzcionką jak będziesz miał okazję.

Tak, czytałem o jego bojach na CB. Ale jakoś odnoszę wrażenie, ze tych problemów mają mniej niż użytkownicy nowych puszek nikona. Być może się mylę, bo tu jednak dużo więcej przesiaduję niż na CB.

Atum
25-01-2013, 21:05
Drodzy użytkownicy. Dałem radę przeczytać ledwo pół tego "tasiemca" i już się dowiedziałem, że obrazek jest bardzo dobry jeśli chodzi o detal a jak oceniacie oddanie kolorów i ogólnie kolorystykę zdjęć z D800.Jeśli ktoś miał wcześniej D300 to mógłby porównać kolorystykę w kilku słowach i podeprzeć swoją opinię jakimiś zdjęciami bo w tym wątku zdjęć jak na lekarstwo :/

Dzięki i pozdrawiam

grzegorzant
26-01-2013, 02:52
Odnośnie nr seryjnego, to ja bez sprawdzania przykręciłem grip i mam problemy z głowy :lol:

nowart
26-01-2013, 17:37
FJ wycofał D800 z oferty z "wiadomych względów". Czekają na nową dostawę wolną od w/w "względów" :) Dzisiaj otrzymałem taką informację.

Ale to te same, które wróciły z Czech ? To teraz gdzie je wysłali? :D
Właśnie widziałem na półce w FJ D800. Uwielbiam te forumowe teorie spiskowe :lol:

Michal Szipluk
26-01-2013, 18:08
Jestem w posiadaniu D800, powiedzcie jak sprawdzić czy mam sprawna puszkę, mam szkło Nikora 24 - 70/2.8.

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

Malikus
26-01-2013, 18:59
Ale to te same, które wróciły z Czech ? To teraz gdzie je wysłali? :D
Właśnie widziałem na półce w FJ D800. Uwielbiam te forumowe teorie spiskowe :lol:

Nie pytalem co sie z nimi stalo i gdzie trafily. Natomiast co do info, to bylo bezposrednio od pracownika fj;)
Wiec nie ma zadnych teorii spiskowych ;)

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2

Maciek N
26-01-2013, 22:19
Jestem w posiadaniu D800, powiedzcie jak sprawdzić czy mam sprawna puszkę, mam szkło Nikora 24 - 70/2.8.

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

Nie wiesz jak zrobić fotke? Trzeba użyć włącznika żeby na wyświetlaczu pojawiły się cyferki, następnie wycelować, nacisnąć spust i jak fotka po powiększeniu jest ostra to znaczy że jest ok:)))
Wybaczcie ten sarkazm ale nie mogłem się powstrzymać na tak zadane pytanie.

cz4rnuch
26-01-2013, 23:49
Nie wiesz jak zrobić fotke? Trzeba użyć włącznika żeby na wyświetlaczu pojawiły się cyferki, następnie wycelować, nacisnąć spust i jak fotka po powiększeniu jest ostra to znaczy że jest ok:)))
Wybaczcie ten sarkazm ale nie mogłem się powstrzymać na tak zadane pytanie. Niektórzy raportowali o nieprawidłowym działaniu lewego skrajnego, inni pisali o błędnym ostrzeniu przy świetle żarowym, byli też tacy co się im zdawało że sprzęt słabo śmiga przy jasnych stałkach. Możliwe, że kolega słyszał o jakichś problemach ale nie wie dokładnie na co zwrócić uwagę i i dlatego zapytał(może zbyt ogólnie) co ma sprawdzić. Zamiast wyśmiewać lepiej odpowiedzieć konkretnie albo sobie odpuścić.

adamouse
27-01-2013, 00:06
To ja napiszę jak testowałem moje lewe skrajne:
Aparat na statyw, wężyk itd.
Kontrastowy cel i dobre światło, żeby AF nie musiał błądzić
AF-S
zdjęcia x2: prawy, środek, lewy
Ręczne przestawienie ostrości na skrają pozycję (nieostre), potem jedno zdjęcie w LV, znów ręczne ustawienie "nieostrości", zdjęcie przez wizjer.
Prawy i środek miałem rezultaty między wizjerem a LV porównywalne, lewy wyraźny back focus. Co do reszty problemów się nie wypowiem, bo jeszcze ich nie jestem świadom, albo ich nie mam ;)

tot1977
27-01-2013, 00:29
Zamiast wyśmiewać lepiej odpowiedzieć konkretnie albo sobie odpuścić.

Tak sobie śledzę takie wątki i zastanawiam się czy da się konkretnie odpowiedzieć autorowi ??.
Można oczywiście odesłać go do posta nr. ###, i do kolejnego nr. #### gdzie problem był poruszany, ale ( cenzura ) bez jaj. Każda puszka ma jakieś bolączki i albo są to taki które serwis poprawi, albo takie z którymi należy nauczyć się żyć i pracować. Dopóki nie pozna się możliwości body SAMEMU i nie przetestuje przynajmniej znacznej części ustawień i kilku szkieł, to takie testy i wątki można w buty wsadzić bo nie wnoszą nic w sprawie sprawności konkretnego body.
Generalnie to podziwiam ludzi kupujących jakikolwiek sprzęt bez wcześniejszego poczytania o nim, ale to chyba już moja zawodowa ( nie fotograficzna) fobia.

Tomek

morzon
27-01-2013, 00:32
O, ja mam jedno z pierwszych wrażeń, własnie fotografowalem slubik - ukamienowałbym tego co wymyslił żeby zamienic przycisk "+" i "-" obok wyświetlacza... Po co?!

dem
27-01-2013, 00:40
O, ja mam jedno z pierwszych wrażeń, własnie fotografowalem slubik - ukamienowałbym tego co wymyslił żeby zamienic przycisk "+" i "-" obok wyświetlacza... Po co?!

Używasz tych guzików do powiększenia zdjęć? Jeśli tak, to polecam ustawić pod guzikiem kółka nawigacyjnego, powiększenie 100%. Ja jestem od tej funkcji uzależniony :)

tot1977
27-01-2013, 00:42
...ukamienowałbym tego co wymyslił żeby zamienic przycisk "+" i "-" obok wyświetlacza... Po co?!

Cześć Patryk.
Możesz rozwinąć o co chodzi z tą zamianą ??. Fizycznie przyciski są tak jak w d700, no oczywiście doszedł "pomiędzy" kolejny ale to chyba nie o to chodzi ??

Pozdrawiam
Tomek

morzon
27-01-2013, 00:42
Używasz tych guzików do powiększenia zdjęć? Jeśli tak, to polecam ustawić pod guzikiem kółka nawigacyjnego, powiększenie 100%. Ja jestem od tej funkcji uzależniony :)

Mam tak ustawione. Ale czasem chce sobie lekko powiekszyc, zeby na wyswietlaczu zobaczyc przykadrowanie... No i szlag mnie trafia. Nie rozumiem jaka idea przyswiecala temu...

kakersik
27-01-2013, 00:53
S4INT, zgadzam się z Tobą. Zamiana jest dla mnie nie logiczna. Ale można przywyknąć.

tot1977
27-01-2013, 00:54
A powiecie mi o co kaman ;D
pisze oczywiście jako nie użytkownik d800 ale pragnę tej wiedzy ;)

morzon
27-01-2013, 00:59
S4INT, zgadzam się z Tobą. Zamiana jest dla mnie nie logiczna. Ale można przywyknąć.

Nie no, na pewno można. Tylko pracując równoczesnie na d700 i d800 jest trudno ;) no i wkurza.

A powiecie mi o co kaman ;D
pisze oczywiście jako nie użytkownik d800 ale pragnę tej wiedzy ;)

Popatrz na swoje d700. Po lewej od wyswietlacza masz przyciski + i -. Zamienili je miejscami tzn + jest tam, gdzie byl - i na odwrót...

tot1977
27-01-2013, 01:08
Nie no, na pewno można. Tylko pracując równoczesnie na d700 i d800 jest trudno ;) no i wkurza.

Popatrz na swoje d700. Po lewej od wyswietlacza masz przyciski + i -. Zamienili je miejscami tzn + jest tam, gdzie byl - i na odwrót...

Hahaha no tak, wiedziałem że tak będzie (jestem po 4 piwach ;P ) cały czas myślałem ze chodzi o przycisk korekty ekspozycji koło górnego wyświetlaczem ;P a tu taki zoonk ;).
No cóż, nowa polityka nikona. Zawsze lepiej jak pierwsze są + a nie - ;)

Maciek N
27-01-2013, 01:29

Spróbowałem, świetne rozwiązanie:) Także polecam!

mOSAd
27-01-2013, 01:36
Nie mam pojęcia czemu Nikon ciągle kombinuje z tymi guzikami od powiększenia. Co model, to inaczej. Szkoda, bo taka pierdoła, a wkurza podczas przeglądania zdjęć, wyszukiwania lub pokazywania komuś. Głównie w przypadku wyszukiwania - wówczas używamy "-" by wejść w tryb miniaturek, po których szybciej się nawiguje. Podobnie przy pokazywaniu komuś ujęcia - zwykle wciska się raz (dwa) "+" by zniknęło menu i by można było lekko zmienić kadr.

Michal Szipluk
27-01-2013, 13:03
Mój D800 dziwnie się zachowuje, możliwe że tak ma być, dotyczy to sposobu fotografowania z LV, co do ustawienia ostrości to wiem że trochę może trwać ale jak już ustawi i wcisnę przycisk migawki to zanim zrobi zdjęcie ( pokaże się na LCD ) to minie trochę czasu jak mam wyłączone LV to dzieje się to momentalnie nie zmieniam żadnych ustawień tylko przełączam na LV z opcją fotografowania.
Może ktoś to wyjaśnić dlaczgo tak to wolno działa i czy mam się tym martwić czy to tak po prostu już jest ?

P.S
Fajna pucha ten D800 !!!

dem
27-01-2013, 13:54
(...)mam się tym martwić czy to tak po prostu już jest?
Nie martw się.

jacasj
27-01-2013, 14:43
Witam, możecie się Koledzy podzielić jakimiś NEF-ami z D800, najlepiej jakby były 14 bitowe i bez kompresji.
Chodzi o to, żeby były jak największe, czyli ok. 75MB. Testuje jak komputer radzi sobie z dużymi plikami, ale większość zdjęć znalezionych w sieci to okolice 50 MB.
Może to być jakiś link.

chory
27-01-2013, 15:13
Spróbowałem, świetne rozwiązanie:) Także polecam!

Tylko nie kazdy potrzebuje 100%, roznie to bywa w zaleznosci od sytuacji. Mnie ta bezsensowna zamiana do szewskiej pasji doprowadza.

kichu
27-01-2013, 15:24
Mozna ustawić tez mniejsze powiększenie. Małe =50% , średnie = 100, duże 150 lub 200

sławek r
27-01-2013, 15:44
Przypadkowy test D800 w bardzo trudnych warunkach.
19 stycznia byłem na słynnym odcinku Col De Turini Rajdu Monte Carlo. Przygotowałem się na lekki mróz i śnieg. Rzeczywistość okazała się troszkę inna.

Temperatura około 0 stopni w początkowej fazie padający śnieg, następnie deszcz ze śniegiem i na koniec deszcz. Do tego masakryczna wilgotność, która potęgowała zimno oraz mgła. W takich warunkach przebywałem około 8 godzin. Moja kurtka w pewnym momencie powiedziała dość i zaczęła lekko przemakać. Oczywiście aparat wyciągałem z torby tylko podczas rozgrywania rajdu jednak nie miałem parasola ani specjalnego przeciwdeszczowego futerału, (jakie mieli zawodowcy).
Aparat wyglądał jak by właśnie wyszedł spod prysznica, leciała z niego para, a gigantyczna wilgotność nie pozwalała na jego wytarcie. Oczywiście cały czas robiłem zdjęcia.
Po zakończonych odcinkach, gdy dotarłem do samochodu, wyciągnąłem go z torby i powycierałem na ile to było możliwe. Nie chowałem wtedy do torby tylko położyłem na podłodze.
W hotelu dokładnie wytarłem aparat i obiektywy, torba też potrzebowała pomocy:) Udałem się na kolację.

Po powrocie do pokoju wziąłem aparat w ręce i zauważyłem, że przy włączaniu coś stuka. Jak się później okazało włączając aparat uaktywniał się system kontroli podglądu głębi ostrości! Do tego cały wizjer był od środka zaparowany i były na nim krople wody. W takim stanie zostawiłem aparat na noc.
Rano okazało się, że wszystko wróciło do normy i nie ma żadnych usterek. Aparat do dzisiaj robi zdjęcia i mam nadzieję, że tak pozostanie.

Zamieszczam poglądowe zdjęcie panujących warunków.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/14/rajd2forum.jpg/)

nowart
27-01-2013, 15:59
sławek r - pamiętaj, że takie objawy oznaczają, iż cały w środku był zaparowany od różnicy temperatur. To nie wróży dobrze, bo woda = korozja w bliżej nieokreślonej przyszłości. W sytuacji fotografowania na mrozie nie wolno od razu wnosić sprzętu do wysokich (pokojowych) temperatur bo wszystko momentalnie zachodzi parą. Trzeba wyciągnąć kartę pamięci jeśli chcemy szybko przejrzeć zdjęcia i pozostawić sprzęt w szczelnie zamkniętej torbie, żeby powoli nabrała temperatury. Stosuję od lat i nigdy sprzęt mi nie sparował.

sławek r
27-01-2013, 16:17
Matryca chyba nie była zaparowana, bo robiłem zdjęcie testowe w momencie gdy był zaparowany wizjer i wyglądały normalnie. Więc mam nadzieję, że to tylko tak troszkę zaparowało.

Seeth
27-01-2013, 21:10
Ktoś miał problemy z baterią, że po 4-5 ładowaniach w aparacie pokazuje zużycie baterii w skali od 0-4 na 1? W D7000 używam baterii od 2 lat i poziom zużycia cały czas na 0. Trochę to dziwne, albo z baterią jest coś nie tak, albo z ładowarką do D800, albo z samym D800. Wkładałem tą samą baterię do D7000 i tam też pokazuje zużycie na 1.

chory
27-01-2013, 22:00
Mozna ustawić tez mniejsze powiększenie. Małe =50% , średnie = 100, duże 150 lub 200

Wiem, ze mozna, tylko za kazdym razem trzeba to zmienic w menu, a ja przy jednym zdjeciu potrzebuje 30%, przy nastepnym 60%. Zawsze uzywalem + - do powiekszania, teraz ktos mi je zamienil miejscami. I "problemu" nie rozwiaze przycisk w wybieraku, "problemem" jest moje przyzwyczajenie ktore powoduje, ze naciskam -, myslac, ze naciskam +.

Seeth - " Ktoś miał problemy z baterią, że po 4-5 ładowaniach w aparacie pokazuje zużycie baterii w skali od 0-4 na 1? W D7000 używam baterii od 2 lat i poziom zużycia cały czas na 0. Trochę to dziwne, albo z baterią jest coś nie tak, albo z ładowarką do D800, albo z samym D800. Wkładałem tą samą baterię do D7000 i tam też pokazuje zużycie na 1."
U nie jest tak samo, wychodzi, ze za 10 miesiecy bateria teoretycznie bedzie do wyrzucenia...

Seeth
27-01-2013, 22:53
chory - mógłbyś napisać jaki masz nr seryjny baterii, chodzi o 9 i 10 literkę, moja bateria ma "KC" jeśli to ta sama seria to znaczy, że to mógłby być problem baterii. Mam jeszcze 3 inne baterie (każda z innej serii), z którymi jest jak na razie wszystko ok.

chory
27-01-2013, 23:15
Nr seryjny mojej baterii: 20120717KD0085, aparat mam od pazdziernika.

QuadMan
28-01-2013, 00:08
Witam,

Ktoś miał problemy z baterią, że po 4-5 ładowaniach w aparacie pokazuje zużycie baterii w skali od 0-4 na 1? W D7000 używam baterii od 2 lat i poziom zużycia cały czas na 0. Trochę to dziwne, albo z baterią jest coś nie tak, albo z ładowarką do D800, albo z samym D800. Wkładałem tą samą baterię do D7000 i tam też pokazuje zużycie na 1.

Nie wiem co Oni namieszali z tymi bateriami, ale ja też tak miałem - dosłownie po kilku ładowaniach zrobiło się zużycie "1", ale aparat był pół dnia na mrozie. W instrukcji coś na ten temat napisali, coś mniej więcej w tym sensie, że "w niskich temperaturach wskaźnik zużycia baterii może pokazywać zużycie większe niż faktyczne", czy jakoś tak. U mnie po naładowaniu baterii w temperaturze pokojowej zużycie faktycznie wróciło na "0", więc o sprawie zapomniałem, a co do numeru seryjnego: niestety nie wiem która to była bateria, bo mam jeszcze 2 inne :-(.
Pozdrawiam, QuadMan.

Seeth
28-01-2013, 00:08
chory Czyli mamy baterie z tej samej serii, możliwe że coś jest nie tak z tą serią, tak jak było to w przypadku baterii z literką E lub F w dziewiątym znaku nr partii.

QuadMan
dzięki za informację, faktycznie dziś fotografowałem w chłodnym kościele, jak rozładuję baterię do końca to podłączę do ładowania w warunkach pokojowych i zobaczę czy coś się zmieni. Tylko z D7000 też byłem w chłodnych miejscach (około +5 stopni) i było z baterią wszystko ok.

LudwikXVI
28-01-2013, 00:57
sławek r - napisz jakim obiektywem fociłeś zapodane powyżej zdjęcie. Dzięki za odpowiedź.

Kryhu
28-01-2013, 10:09
Rano okazało się, że wszystko wróciło do normy i nie ma żadnych usterek. Aparat do dzisiaj robi zdjęcia i mam nadzieję, że tak pozostanie.

Znajomy sternik pływający zawodowo jachtem po Karaibach używał D300. Niby wszystko działało aż do momentu w którym zauważył że zaczynają się robić dziury w magnezowym korpusie, po otwarciu okazało się że rdza wpierniczała wszystko w środku.
Aparat nigdy nie był zalany ale słona morska bryza go wykończyła.

mateo912
28-01-2013, 11:38
Znajomy sternik pływający zawodowo jachtem po Karaibach używał D300. Niby wszystko działało aż do momentu w którym zauważył że zaczynają się robić dziury w magnezowym korpusie, po otwarciu okazało się że rdza wpierniczała wszystko w środku.
Aparat nigdy nie był zalany ale słona morska bryza go wykończyła.

Jak bez rozkrecania zauważył że robią mu się dziury w magnezowym szkielecie?

Zolty
28-01-2013, 11:46
Zapewne podczas tradycyjnej wymiany odklejających gum ;)

cz4rnuch
28-01-2013, 13:38
Zapewne podczas tradycyjnej wymiany odklejających gum ;)
... którą to każdorazowo przy przekraczaniu południka zerowego zaleca Nikon w swojej broszurze "Jestem Romanem Paszke" :)

sławek r
28-01-2013, 14:29
sławek r - napisz jakim obiektywem fociłeś zapodane powyżej zdjęcie. Dzięki za odpowiedź.
Nikon 16-35 f4

Kryhu
28-01-2013, 16:25
Jak bez rozkrecania zauważył że robią mu się dziury w magnezowym szkielecie?

D300 ma przecież sporo magnezu na zewnątrz, nie przykryte gumą, np. cały górny panel, tam gdzie guzik spustu, czy wybierak.

maki
29-01-2013, 22:14
Aparat mu przekorodował od środka??? Perforacja????? Nie wierzę.

TOP67
30-01-2013, 01:23
Witam, możecie się Koledzy podzielić jakimiś NEF-ami z D800, najlepiej jakby były 14 bitowe i bez kompresji.
Chodzi o to, żeby były jak największe, czyli ok. 75MB. Testuje jak komputer radzi sobie z dużymi plikami, ale większość zdjęć znalezionych w sieci to okolice 50 MB.
Może to być jakiś link.

A co za różnica? Przecież ilość danych do obróbki jest zawsze taka sama. Przy kompresowanych jest nawet więcej roboty.

Mathis
30-01-2013, 10:24
Jak jest taka sama? Przecież skompresowany plik waży ~40mb bez kompresji ~70mb - to dla komputera jednak będzie spora różnica jak mniemam?

mOSAd
30-01-2013, 10:32
To nie jest istotne ile zajmuje plik na dysku. Zdjęcie jest wczytywane do pamięci przed obróbką. I ważne jest tylko to, ile w tej pamięci zajmie miejsca (po prostu nastąpi dekompresja na etapie wczytywania z pliku). A zdjęcie o tej samej rozdzielczości i ilości bitów na kolor zajmie tyle samo pamięci i będzie w identyczny sposób wpływało na obróbkę. Nawet to, że zdjęcie wykonano w 12 lub 14 bitach nic nie zmienia, ponieważ jest ono konwertowane do postaci 16-bitowej i tak.

kichu
30-01-2013, 10:48
albo jeszcze bardzo obrazowo, wyobraz sobie ze mamy to samo zdjecie w 2 egz - roznica miedzy rawem nieskompresowanym a skompresowanym (bezstratnie) jest taka, jakby to zdjecie spakowal do pliku zip

wiec przy rawie 70 megowym jedyne co musisz zrobic to wczytac przez kompa, a przy rawie 50 megowym
najpierw rozpakowac z zipa a dopiero pozniej wczytac (co mimo mniejszego rozmiaru pliku wymaga od
kompa przeprowadzenia tak naprawde dwoch operacji)

na tym polega roznica miedzy rawami 50 megowymi ktore masz z netu, a rawami nieskompresowanymi ktore chcesz zeby Ci ktos podsylal

jacasj
30-01-2013, 10:49
Czyli wynika z tego, że reakcja komputera na suwaki w LR4 powinna być taka sama, bez względu na wielkość pliku. Różnice odczuję dopiero przy imporcie i eksporcie do jpg.

mOSAd
30-01-2013, 10:56
Przy eksporcie nie będzie różnicy. Przy imporcie... Może być na korzyść plików skompresowanych lub nieskompresowanych. To już zależy od konfiguracji komputera.

jacasj
30-01-2013, 11:03
Na szybkości importu i eksportu mi nie zależy. Bałem się, że przy większych plikach zacznie się mulić podczas obróbki. Dzięki za wyjaśnienie.

--Richie--
30-01-2013, 11:06
Ja nie widzę różnicy w samej pracy na plikach (reakcja na suwaki) D800 względem D700.Co do importu to dane do obróbki mam na SSD i samego LR także na SSD wiec zapitala ładnia.Eksport owszem trwa dłużej ale z tym już się tak nie spieszy....kawka,ulubiony kanał na YT i się robi :)

grissley
30-01-2013, 11:33
Nie prościej podrzucić chłopakowi NEFa, zamiast teoretyzować? ;)

Jacek_Z
30-01-2013, 11:38
Czyli wynika z tego, że reakcja komputera na suwaki w LR4 powinna być taka sama, bez względu na wielkość pliku. Wielkość pliku po otwarciu jest taka sama, więc operacje muszą trwać tyle samo.

morzon
30-01-2013, 12:21
Z innej beczki - ja jestem zachwycony high iso (na razie testowane do 4000/5000). Na full screen praktycznie nie widać szumu, bo zeskalowaniu do 12mpx iso 4000 wygląda na croppie 100% jak iso800/1000 z D700 - no bajka.
Robiłem w tą sobotę zlecenie i na początku troszkę się wkurzałem na AF - wolno ostrzył, często beznadziejnie nie trafiał, albo w ogóle nie mógł sobie dać rady. Zirytowany stwierdziłem, że na D700 to zrobię - ten niestety w tej ciemności nie dał sobie w ogóle...

Inna sprawa, że z 35 1.8 mi w miarę śmiga AF, ale inne szkła się wykładają troszkę, więc pewnie kalibracja mnie nie ominie - ale to dopiero po weekendzie, bo jeszcze jedno zlecenie do obskoczenia, w lepszych, mam nadzieję, warunkach.

jacasj
30-01-2013, 17:02
S4INT mógłbyś napisać coś więcej o tych ciemnościach, każdy może sobie to inaczej wyobrażać. Najlepiej jakbyś pokazał jakąś fotkę.

morzon
30-01-2013, 17:12
Nie zobaczysz ciemności, bo zdjęcia są poprawnie naświetlone, do tego użyta była lampa więc no niewiele wywnioskujesz.

tmk_t
30-01-2013, 17:19
... i D700 z lampą nie mógł sobie poradzić w tych ciemnościach?

morzon
30-01-2013, 17:33
AF sobie nie mógł poradzić, nie trafiał.

Fatman
30-01-2013, 19:56
Miałem podobną sytuację gdzie D800 ledwo, ledwo robił zdjęcia (długo szukał, często pudłował), a D3 i D700 prawie w ogóle nie były w stanie zrobić zdjęcia (mniej niż 50% tego co w tym czasie robił D800). I wcale nie było tak ciemno co ciekawe. Taka wredna sala weselna......

fotopstryk6x6
30-01-2013, 20:28
wielkie problemy małych ludzi.

Fatman
30-01-2013, 20:41
Przeminęły z wiatrem.

krokus66
30-01-2013, 20:51
wielkie problemy małych ludzi.

Przejęzyczyłeś się.
Małe problemy wielkich ludzi.

Jacek S.
01-02-2013, 18:11
Krótkie pytanie. Czy istnieją profile D2X do D800?

kichu
01-02-2013, 18:37
Nie. Profile skończyły sie juz jakis czas temu.

mirek
01-02-2013, 18:51
No i masz Racę !!!

Karrampuk
02-02-2013, 02:39
inne pytanie. Kupiłem kiedyś taki wynalazek "Pilot LV Giga Tube" pod Olympusa. W ofercie są do dziś te urządzenia pod Canona i Nikona np D700. Dokupiłem kabelek do tego pilota dedykowany pod D700 i niestety jest niekompatybilny z D800. Czy gniazda pod pilota w D700 są takie same jak w D800? Czy minimalnie ale jednak się różnią? Urządzenie GT jest na pewno sprawne. Aparat bez problemu wyzwalam pilotem z wężykiem.

dem
02-02-2013, 10:47
O którym gnieździe mówisz? Jeśli o tym, pod które podpina się wężyk spustowy, to są takie same. Sprawdzone empirycznie na moim wężyku spustowym.

Jacek_Z
02-02-2013, 12:14
I mam ten sam wężyk co w D200, D700, działa na D800.

Fatman
02-02-2013, 13:25
Karrampuk, tak przy okazji, to sprawdzałem wczoraj Twoje body z różnymi szkłami (np. z Twoim 70-200 i moimi 35 1.8DX i 28 1.8G). Każde zdjęcie idealnie w punkt, serwis się postarał :-)

Jacek S.
02-02-2013, 14:03

Szkoda. A da się jakoś do LR zapakować te profile? Tak żeby w Camera Calibration wybrać sobie D2X?

dem
02-02-2013, 15:34
Szkoda. A da się jakoś do LR zapakować te profile? Tak żeby w Camera Calibration wybrać sobie D2X?
Nie ma czego żałować. Moim, skromnym zdaniem, profil standardowy w D800, daje ładniejsze kolory, niż d2x w d700.

Bambello
02-02-2013, 17:12
Karrampuk, tak przy okazji, to sprawdzałem wczoraj Twoje body z różnymi szkłami (np. z Twoim 70-200 i moimi 35 1.8DX i 28 1.8G). Każde zdjęcie idealnie w punkt, serwis się postarał :-)

Fatman jako,że uchdzisz tutaj za eksperta od testow to,czy możesz napisac w jaki sposób testujesz af?
Pewnie wielu osobom sie przyda taka wiedza.
Pozdrawiam

Karrampuk
03-02-2013, 03:00

Dziękuję :-)
Wszak pisałem, że jestem dobrej myśli.
A teraz zjadą do Ciebie 8setki z całej Polski do testowania :-):-):-)
I nikt nie uwierzy, że to był przypadek, że mój aparat wpadł Ci w łapska...

Fatman jako,że uchdzisz tutaj za eksperta od testow to,czy możesz napisac w jaki sposób testujesz af?
Pewnie wielu osobom sie przyda taka wiedza.
Pozdrawiam

To akurat wiem. W pracy. Na "żywym organiźmie"

Fatman
03-02-2013, 03:07
Hmmm...... w przypadku D800 to sprawa jest bardzo prosta. Podpinamy po kolei wszystkie posiadane obiektywy i sprawdzamy jak ostrzy aparat na np. skrajnym lewym, środkowym i skrajnym prawym punkcie robiąc po np. 3 zdjęcia na każdy punkt. Jak zdjęcia z środkowego i prawego ostre a z lewego mamy nieostro (BF o ile pamiętam) to aparat kwalifikuje się do wizyty w serwisie. Po powrocie robimy podobny test i jak foty z lewego skrajnego punktu AF są tak samo ostre jak te z środkowego i prawego (jak w przypadku naprawionego body Karrampuka) to więcej pytań nie ma, trzeba się cieszyć i focić do nieprzytomności :-)

Oczywiście można do tego dodać sprawdzenie ogólnej celności AF fazowego, robiąc zdjęcie "wzorcowe" ostrząc w LV. Jak już mamy trafione zdjęcie w LV, to sprawdzamy czy na fazowym jest tak samo ostre. Jak nie, to bawimy się w kalibracje szkła z body, za pomocą opcji dostępnej w menu aparatu -opisałem to w wątku o D7000 z miesiąc temu, jednak procedura jest czasochłonna (ok 30 min, jak już nabierzemy wprawy) co wielu zniechęca i wolą kalibrować na bateryjkach bądź wydrukowanej specjalnej karcie -co niestety nie zawsze jest skuteczne, ze względu na to, że tak skalibrowany obiektyw trafia idealnie tylko na małą odległość, na dużą już nie).

W sumie dla tzw. świętego spokoju umieszczę niebawem moją procedurę kalibracji na blogu............ nie będzie trzeba jej szukać na forum (co przyznam jest dosyć trudne -sam nie wiem gdzie ona jest :) ), może się komuś przyda...

Karrampuk
03-02-2013, 03:32
O którym gnieździe mówisz? Jeśli o tym, pod które podpina się wężyk spustowy, to są takie same. Sprawdzone empirycznie na moim wężyku spustowym.

mam na myśli obydwa gniazda. Na zdjęciu urządzenia GT pod D700 kabel się rozdwaja. Jedną część wpina się do gniazda wężyka drugą wyżej trzecią w nadajnik. Po prawidłowym zainstalowaniu sterujesz aparatem z oddali mając podgląd w pilocie LV. Zaraz poszukam linka do tego wynalazku.

Mam. Np to:
www.allegro.pl/pilot-liveview-do-nikon-d80-d200-d300-d700-d1-ser-i2932606963.html (http://www.allegro.pl/pilot-liveview-do-nikon-d80-d200-d300-d700-d1-ser-i2932606963.html)

kabel dedykowany do D700 kupiłem osobno. Pilot LV nie widzi obrazu a wyzwolenie migawki następuje tylko jeden raz. Później trzeba odpiąć kabel i wpiąć ponownie. Normalny pilot z wężykiem do D700 z moim D800 działa ok.

nie wykluczam uszkodzenia kabelka

Bambello
03-02-2013, 12:22
Hmmm...... w przypadku D800 to sprawa jest bardzo prosta. Podpinamy po kolei wszystkie posiadane obiektywy i sprawdzamy jak ostrzy aparat na np. skrajnym lewym, środkowym i skrajnym prawym punkcie robiąc po np. 3 zdjęcia na każdy punkt. Jak zdjęcia z środkowego i prawego ostre a z lewego mamy nieostro (BF o ile pamiętam) to aparat kwalifikuje się do wizyty w serwisie. Po powrocie robimy podobny test i jak foty z lewego skrajnego punktu AF są tak samo ostre jak te z środkowego i prawego (jak w przypadku naprawionego body Karrampuka) to więcej pytań nie ma, trzeba się cieszyć i focić do nieprzytomności :-)

Oczywiście można do tego dodać sprawdzenie ogólnej celności AF fazowego, robiąc zdjęcie "wzorcowe" ostrząc w LV. Jak już mamy trafione zdjęcie w LV, to sprawdzamy czy na fazowym jest tak samo ostre. Jak nie, to bawimy się w kalibracje szkła z body, za pomocą opcji dostępnej w menu aparatu -opisałem to w wątku o D7000 z miesiąc temu, jednak procedura jest czasochłonna (ok 30 min, jak już nabierzemy wprawy) co wielu zniechęca i wolą kalibrować na bateryjkach bądź wydrukowanej specjalnej karcie -co niestety nie zawsze jest skuteczne, ze względu na to, że tak skalibrowany obiektyw trafia idealnie tylko na małą odległość, na dużą już nie).

W sumie dla tzw. świętego spokoju umieszczę niebawem moją procedurę kalibracji na blogu............ nie będzie trzeba jej szukać na forum (co przyznam jest dosyć trudne -sam nie wiem gdzie ona jest :) ), może się komuś przyda...

Dziękuję.

Generalnie to ogólne zasady znam.
Raczej chodziło mi o dokładny proces tzn. czy strzelasz po prostu w jakąś tarczę, czy w ludzi(tutaj wiadomo, że ktoś może się poruszyć), czy ze statywu, czy z ręki tak jak w naturalnym boju itd...

Chętnie przeczytam wpis na blogu ;)
Wielkie dzięki za Twój czas.
Pozdrawiam

stig
03-02-2013, 12:34
Generalnie to ogólne zasady znam.
Raczej chodziło mi o dokładny proces tzn. czy strzelasz po prostu w jakąś tarczę, czy w ludzi(tutaj wiadomo, że ktoś może się poruszyć), czy ze statywu, czy z ręki tak jak w naturalnym boju itd...Jeśli ma to być test, który z założenia ma dać wiarygodne wyniki, to oczywistym jest, że trzeba go przeprowadzić w taki sposób, żeby z procedury wyeliminować wszystkie możliwości, które mogłyby ten wynik zafałszować. Oczywistym jest więc, że zarówno obiekt jak i aparat – muszą być stabilne. Co za tym idzie – nietrudno chyba wydedukować?

Bambello
03-02-2013, 13:02
Jeśli ma to być test, który z założenia ma dać wiarygodne wyniki, to oczywistym jest, że trzeba go przeprowadzić w taki sposób, żeby z procedury wyeliminować wszystkie możliwości, które mogłyby ten wynik zafałszować. Oczywistym jest więc, że zarówno obiekt jak i aparat – muszą być stabilne. Co za tym idzie – nietrudno chyba wydedukować?

Bez urazy, ale chciałem poznać procedurę Fatmana.

Wszystko o czym piszesz ma logiczny sens, natomiast czasami testy swoje, a realne focenie swoje.
Choćby przykładem jest to zdanie "Oczywiście można do tego dodać sprawdzenie ogólnej celności AF fazowego, robiąc zdjęcie "wzorcowe" ostrząc w LV. Jak już mamy trafione zdjęcie w LV, to sprawdzamy czy na fazowym jest tak samo ostre. Jak nie, to bawimy się w kalibracje szkła z body, za pomocą opcji dostępnej w menu aparatu -opisałem to w wątku o D7000 z miesiąc temu, jednak procedura jest czasochłonna (ok 30 min, jak już nabierzemy wprawy) co wielu zniechęca i wolą kalibrować na bateryjkach bądź wydrukowanej specjalnej karcie -co niestety nie zawsze jest skuteczne, ze względu na to, że tak skalibrowany obiektyw trafia idealnie tylko na małą odległość, na dużą już nie)"

Pozdrawiam

Fatman
03-02-2013, 13:15
Przyznam, że akurat nie utrzymuję stabilnych warunków -czyli nie używam statywu i nieruchomego celu. I nie stanowi to dla mnie problemu, po prostu posiadanie D7000 i ciągłe próby/testy/kalibracje tego aparatu (z wiadomych przyczyn) spowodowały, że w ten sposób kalibruję "z zamkniętymi oczami". Każdy komu kalibrowałem obiektywy z body, był dotychczas zadowolony.

Tak na szybko -celuję w człowieka. Najpierw zgrubnie ustawiam kalibrację (jeśli od razu widzę, że jest spora wada) na małą odległość (2-3 strzały i właściwie już wiadomo co ustawić). Następnie proszę moją żonę, żeby stanęła na chodniku (najlepiej zrobionego z kostki) w takiej odległości ode mnie, żeby cała jej postać mieściła się w kadrze (i tak, żeby pozostało od dołu i góry troszkę miejsca). Wtedy robiąc jej zdjęcia (celuję po prostu w postać, głowę) dokładnie widzę czy aparat/obiektyw ustawił ostrość za/w cel/przed (oglądając w którym miejscu wypada największa ostrość na chodniku). Kalibruję (powtarzając zdjęcia testowe) tak aby było jak najcelniej, a następnie powtarzam całą procedurę na mniejszą odległość np. 1m -tym razem celując w oko -ostry nos/brwi jest FF, ostre uszy jest BF -bardzo delikatna korekta i powinno być dobrze na mała i dużą odległość.

Bambello
03-02-2013, 13:37
Wszystko jasne.
Nie ukrywam, ze spodziewalem sie bardziej technicznego podejscia.
Poza tym to ciekawe,czy moja zona bedzie chciala uczestniczyc w kalibracji ;)
Mam co do tego pewne obawy :)