Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D800, pierwsze wrażenia, sample etc...

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23

ShutterStill
09-10-2013, 14:31
Jeśli już potrafisz pracować w manualu, to jaki ma sens zawracanie sobie głowy pomiarem światła? Ok, ok – masz rację – powinien być dobry, ale taki też powinien być pasek (nie tylko w D800, ale też w znacznie droższych korpusach). A co robi zawodowiec? Zapina swój własny, ulubiony pasek i zasuwa w manualu. Efektywnością pomiaru światła niech się martwią Ci, dla których w D800 większym zmartwieniem jest brak green-mode. ;)

Dobre z tym paskiem ;) ja od razu założyłem ten on D2h :)

markB
09-10-2013, 15:39
A mi sprzedali z jakimś dodatkowym no-name paskiem, o niebo wygodniejszym od tej firmowej perkalowej tasiemki wrzynającej się w szyję.

marekawo
12-10-2013, 21:36
Dlaczego w CaptureNX 1 nie mogę korzystać z funkcji przypisanych do RAW,mało tego rozmiar pliku pokazuje mi 1632x1080.Nad otwartą fotką w lewym górnym rogu jest rozmiar prawidłowy DSC000NEF37MB.Z poprzednim aparatem było wszystko dobrze.ViewNX2 zainstalowałem ponownie,nic nie pomogło.Patrzyłem teraz JPG rozmiar jest poprawny.

vvojtek
12-10-2013, 21:44
Jeśli można używać niezależnie obok siebie NX1 i NX2 to zainstaluj wersję testową Capture "dwójki".

kichu
12-10-2013, 22:02
Dlaczego w CaptureNX 1 nie mogę korzystać z funkcji przypisanych do RAW,mało tego rozmiar pliku pokazuje mi 1632x1080.Nad otwartą fotką w lewym górnym rogu jest rozmiar prawidłowy DSC000NEF37MB.Z poprzednim aparatem było wszystko dobrze.ViewNX2 zainstalowałem ponownie,nic nie pomogło.Patrzyłem teraz JPG rozmiar jest poprawny.

NIe wiem jaki miales poprzedni aparat ale CNX1 nie obsluguje rawow z D800 po prostu. Czas na upgrade oprogramowania.

marekawo
12-10-2013, 22:15
Dziękuję,zainstalowałem NX2 działa wszystko poprawnie.Szkoda bo przyzwyczaiłem się do jedynki,wcześniej miałem D3.

stig
12-10-2013, 23:30
Dziękuję,zainstalowałem NX2 działa wszystko poprawnie.Szkoda bo przyzwyczaiłem się do jedynki,wcześniej miałem D3.NX(1) pojawił się w czasach, kiedy nikomu się jeszcze nie śnił taki aparat jak D800. Nie dziwota więc, że oprogramowanie nie rozpoznaje formatu pliku przez niego tworzonego i wyczynia wspomniane przez Ciebie „cuda”.

fotomarek_k
20-10-2013, 19:29
Pytanie do użytkowników 800ki z zielonym zafarbem wyświetlacza- jest jakiś prosty, szybki sposób skorygowania tego w puszce we własnym zakresie, np. tym udostępnionym serwisowym softem? Ewentualnie czy w polskim serwisie komuś to skutecznie korygowali? Przy okazji mapowania hotów poprosiłem o tę regulację, ale jedynie dostałem propozycję pozostawienia do ekspertyzy na 2 tygodnie :lol:
Niby pierdoła ten zafarb, bo i tak nigdy zbytnio na kolorach z wyświetlaczy nie polegam, ale pracując równolegle innych sprzętach (fuji), gdzie obrazek jest w miarę neutralny, to muszę silnie zapierać się przed chęcią grzebania w wb nikona :twisted:

Krycha
20-10-2013, 19:37
Po kilku miesiącach przywykłem, nie patrzę za bardzo w ekran :) A tak serio okłam trochę program w stronę B2 i M3 ustawienie w menu w balans bieli, na ekranie jest ciut lepiej do podglądu.

fotomarek_k
20-10-2013, 19:51
Również głównie podgląd ostrości, ew. przepalenia i histogram na wyświetlaczu kontroluję. Przy przyjęciu Twojej Krycha propozycji, miałbym jednak zawsze kopnięte kolorki i musiałbym to potem odwracać przy obróbce. To już wolę zmuszać się do ufania wskazaniom histogramów RGB :smile:

Krycha
20-10-2013, 19:54
Tak o ile robisz nefy to bez znaczenia :)

fotomarek_k
20-10-2013, 20:07
Ja starej daty jestem- co się da ustawiam przy fotografowaniu :wink: Jakieś mocne "buraczki" wpędziłyby mnie w deprechę już przy wstępnej selekcji materiału...

vvojtek
20-10-2013, 20:14
Ale to nie dotyczy NEFów, bo wtedy tylko Ty decydujesz jaki balans bieli wywołasz. Jeżeli zapisujesz w JPEG, to rzeczywiście... botwina

fotomarek_k
20-10-2013, 20:24
Zawsze wywołujesz wszystkie nefy, czy jakąś selekcję wcześniej robisz? Przy okazji podpytam, gdyż z NX dopiero trialową znajomość zacząłem- co ustawić żeby pokazywał ostrość ustawioną w aparacie? Wszystkie pozostałe parametry pokazuje mi tak jak wybrałem wcześniej, a suwak ostrości zawsze na zero...

vvojtek
20-10-2013, 20:49
Nie mając pewności co do efektu wyjściowego "prosto z puszki" wolę robić zdjęcia w NEF. Zawsze można coś poprawić, wg własnego albo innych gustu.. Dlatego 99,9% zdjęć wywołuję z NEF

Nie wydaje mi się, żeby NX2 zmieniał wyostrzanie na inne jak było w puszce. Jeśli masz ustawione np. na max czyli 9, tu Unchanged sharpening będzie wynosił tyle, ile było ustawione w aparacie, co widać na przykładzie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://public.dm2301.livefilestore.com/y2pehSfnTEmOiY5j-OtfweMB7hgKN03YvnXlCQI7sfc6GkzFO403ZEqFC-4GKmHhSGQ5PZR85QtIlqocEAnGbXwnBbGbLPkkC4otwZZh5fvr 3E/nx2_wyostrzanie.png?psid=1)

fotomarek_k
20-10-2013, 21:17
Hm, może coś pokręciłem w ustawieniach, ale przy browserze pasek po prawej stronie wyglądał inaczej, suwak ostrości na zero i fota na podglądzie miękka... Będę musiał zresetować program, bo pierwsze co zawsze robię, to po zainstalowaniu edytora ustawiam profil i usuwam "z oczu" wszystko co zbędne na paskach i ekranie. Możliwe, że się zbytnio rozpędziłem :-D W każdym razie, dzięki za info, ale jeszcze podpowiedz jeśli masz chwilę, jak ustawić, żeby po otwarciu folderu z fotami o takich kopniętych umyślnie barwach, wyświetliły się one bez tych przebarwień.

Jacek_Z
20-10-2013, 21:58
...to muszę silnie zapierać się przed chęcią grzebania w wb nikona :twisted:Przepraszam, że się wtrącę, ale co ma WB do wyświetlacza LCD w body?
To czy zdjęcia na LCD będą wyświetlane zielono czy czerwono nie ma nic do tego czy jest poprawny WB. Tzn może by miało, gdyby traktować ten wyświetlacz jako idealnie skalibrowany.

vvojtek
20-10-2013, 22:04
Generalnie NX2 wczytuje, to co było ustawione w aparacie. I jeżeli jest Unchanged albo Recorded value, wtedy suwakami nie da się nic zmienić.
Jeżeli chodzi o balans bieli, to w Twoim przypadku najlepiej jest wybrać New WB: Calculate automatically - wtedy masz największy dostępny zakres zmian zmieniając Fine adjustment.:

źródło (https://public.dm2302.livefilestore.com/y2p6GkrP14ox5er0BeeEoFjBowpLe4--UWAg0muLZwySqa8IcsYWQWeGrU4YqdHFna6BBjOmQxFuYL6S7G IkFd8fjq5wdtCpJ4mYHD_PISwL6c/nx2_wb01.png?psid=1)

Nota bene: do astrofoto i sporadycznych przypadków używam NX2, a większości - Adobe LR i Rawtherapee.

fotomarek_k
20-10-2013, 22:36
Przepraszam, że się wtrącę, ale co ma WB do wyświetlacza LCD w body?
To czy zdjęcia na LCD będą wyświetlane zielono czy czerwono nie ma nic do tego czy jest poprawny WB. Tzn może by miało, gdyby traktować ten wyświetlacz jako idealnie skalibrowany.

Jasne że się nigdy nie polega w pełni na wyświetlaczu. Wolałbym jednak bardziej neutralny, bo np. wczoraj pracowałem akurat w sali gdzie było wyraźnie zielonkawo. Zmierzony balans, kontrola na histogramie- zdaje się ok. Ale korciło mnie ciągle, żeby zamieszać :-) Kilka tysięcy już na d800 zrobione, więc się powstrzymałem i słusznie. Kolory mam w dychę, będzie tylko kosmetyka wynikająca z odchyłek oświetlenia w konkretnych miejscach no i wynikająca ze "zwyczajowego dopieszczania". Na drugim aparacie takich pokus korygowania nie miałem, a różnica podglądu między puszkami wzmacniała jeszcze bardziej dyskomfort i chęć mieszania w nikonie. Stąd m.in. moje dzisiejsze podpytywanie powyżej o "kalibrację" wyświetlacza.

Generalnie NX2 wczytuje, to co było ustawione w aparacie. I jeżeli jest Unchanged albo Recorded value, wtedy suwakami nie da się nic zmienić.
Jeżeli chodzi o balans bieli, to w Twoim przypadku najlepiej jest wybrać New WB: Calculate automatically - wtedy masz największy dostępny zakres zmian zmieniając Fine adjustment.

Dzięki, jednak dodatkowe komplikowanie procesu. Raczej nie będę jednak podbarwiał fot "pod wyświetlacz", bo jeśli jeszcze przy auto wb jakoś by uszło, to już przy innych trybach bym zupełnie zginął :-) No i jeszcze dochodzi wpływ balansu na ekspozycję... Przy rozpiętości i możliwościach korekty zdjęć z d800 pewnie bez znaczenia, ale zawsze...

ps. Po doświadczeniach z fuji, gdzie najlepsze efekty miałem z firmowego softu wolę nie eksperymentować. Adobe LR nie posiadam, a wygląd fotek otwartych w ACR Ps-a powoduje, że wolę przykładać się przy fotografowaniu i robić Jpg+Nef na wszelki wypadek :-))

vvojtek
20-10-2013, 22:44
to co piszesz, prawda... zawsze mniej roboty przy obróbce zdjęcia... :)

BTW: Nie mam D800 ale podałem tylko namiastkę możliwości na przykładzie z mojego D600 :) Domniemam jedynie, że NX2 obrabia NEFy D800 w niemal identyczny sposób. :)

fotomarek_k
20-10-2013, 22:59
Zapewne, bo matryce o b.podobnych możliwościach. Na marginesie, gdy dawałem calculate automatically przy wb, to zazwyczaj kolory zapisane w pliku prosto z puszki są lepsiejsze :-) Zmierzony balans jest doskonały, a awb lekko kopnięte w stronę magenty + odcienie w picture control na + to "prawie jak fufu" na auto :-) No, są różnice, ale to zdaje się przez ten cmos...

Davit
25-10-2013, 12:05
edit. czy zauważyliście w d800 problem z sankami jak w d700? Czy Nikon wyeliminował tą wadę?

dem
25-10-2013, 12:19
Pomyśl o wilgoci i syfie, który będzie zalegał pomiędzy body, a tym czymś. No chyba, że będziesz to zdejmował i czyścił co jakiś czas.

fotomarek_k
26-10-2013, 01:37
Jeszcze mi się taki kwiatek nie pojawił :-((

piosiata
31-10-2013, 21:44
Chcialbym zapytac sznownych kolegow z praktyka o dwie rzeczy! Od niedawna przesiadlem sie z D300 (z problemami AF) na D800 ! Problemow z AFem jakos nie zauwazylem, (jeszcze hehe) ale mam narazie dwa inne troche irytujace Po pierwsze dioda wspomagajaca AF nie zawsze swieci tzn obecnie jakos nie swieci choc jestem pewien ze wczesniej dzialala! Drugie juz mocno wkurzajace , zdjecia z lampa (wbudowana czy SB 800) niektore wychodza ciemne jakby niedoswietlone! Troche dziwne to np dzis dziecku w przedszkolu (jarzeniowki) zrobilem dwa zdjecia z lampa takie same parametry jedno po drugim pierwsze ciemne drugie troche przykucnalem i wyszlo OK! Czy macie jakas recepte na zdjecia z lampa? Czy ktos podejrzewa z czym to moze byc zwiazane i jak praktycznie mozna z tym walczyc?

molvin
31-10-2013, 22:43
Wspomaganie AF w D800 tak jak i w pozostałych nikonach działa tylko dla środkowego punktu w trybie AF-S. Dla wszystkich punktów wspomaganie będziesz miał tylko z zewnętrzną lampą np. SB910 i SB800 zapewne też(tej nie mam więc jedynie gdybam). Ale zakładam że to co napisałem jest Ci znane skoro przesiadłeś się z D300.
Co do niedoświetlonych zdjęć z lampą... przeanalizuj sytuacje. Skoro na wewnętrznej i zewnętrznej lampie problem występuje to raczej nie leży on w sprzęcie a w umiejętnościach (bez obrazy). Może mając ustawiony pomiar punktowy niecelowo kadrując "łapiesz" jakieś źródło światła i ono fałszuje Ci parametry ekspozycji, przez co body w trybie ittl zmniejsza moc lampy. Generalnie pomiar światła w D800 pozostawia wiele do życzenia.
Jeśli jednak z ekspozycją było wszystko ok, to może SB800 już nie domaga i nie równo odpala. Wbudowana lampa przydaje się do CLSa. W bardziej wymagających sytuacjach po prostu może być za słaba. Jak mawia stare porzekadło: Z pustego i Salomon nie naleje jak z cebra... :-) (to odnośnie wbudowanej lampy ;) )

Panerai
01-11-2013, 00:01
W tytule tematu jest: wrażenia, sample ... wrażenia z D 800 mam jak najlepsze :) Uwielbiam to żelastwo choć paskudnie ciężkie ... niestety. Tutaj w zestawie z N 24-70 f 2.8 ED

[IMG]http://img10.imageshack.us/img10/8544/kk6s.jpg]źródło ([URL=http://imageshack.us/photo/my-images/10/kk6s.jpg/)[/URL]

Panerai
01-11-2013, 00:10
... i jeszcze na dobranoc.

[IMG]http://img826.imageshack.us/img826/2869/ypal.jpg]źródło ([URL=http://imageshack.us/photo/my-images/826/ypal.jpg/)[/URL]

tot1977
01-11-2013, 00:45
...........Czy macie jakas recepte na zdjecia z lampa? Czy ktos podejrzewa z czym to moze byc zwiazane i jak praktycznie mozna z tym walczyc?

Tu się nie walczy tu trzeba zrozumieć działanie, a najlepiej pracować w trybie M . Automatyka nie da nam takiego efektu jak samodzielne ustawienie ekspozycji. Jak już ustawisz masz wszystko cacy nie zależnie czy klęczysz czy nie ;)

d90
01-11-2013, 00:59
A ja bym braketing obstawiał może włączony ...?

Trudnoonazwe
01-11-2013, 13:27
Generalnie pomiar światła w D800 pozostawia wiele do życzenia.

To delikatnie powiedziane, ale muszę to zweryfikować jeszcze w serwisie. Często potrzebna jest korekta w zakresie +0,7 -2,0 niezależnie czy CW czy matrycowy. To dosyć sporo. Bardzo rzadko słyszę negatywne opinie o pomiarze światła, więc może to kwestia niektórych egzemplarzy.

Jeśli jednak z ekspozycją było wszystko ok, to może SB800 już nie domaga i nie równo odpala.
To też może być przyczyną. Albo nie zdążyła się w pełni naładować - Sb800 ma dosyć długi czas ładowania.

MilekS
01-11-2013, 14:11
Często potrzebna jest korekta w zakresie +0,7 -2,0 niezależnie czy CW czy matrycowy.
Podobnie mam w D600, często potrzebna duża korekta naświetlania. Ale to w sytuacjach wymagających sporego cropowania. Powiedzmy z daleka ptak na tle nieba - pomiar punktowy daje błędny wynik, bo silnie zależy od tego czy ptak ma ciemne czy jasne piórka. Pomiar ważony - przeważnie wymaga dużej korekty.

piosiata
01-11-2013, 14:47
dziekuje za podpowiedzi ! Jeszcze przeanalizuje sytuacje z ciemnymi zdjeciami! Co do jednego mam pewnosc to nie wina mojego egzemplarza bo w salonie z ciekawosci ze sprzedawca zrobilismy maly test z innym D800 i kilkoma obiektywami jasniejszymi i ciemniejszymi i wyszlo to samo! Co do naladowania w pelni lampy do blysku to tez nie to gdyz niedoswietlone zdjecie bylo jako pierwsze a drugie walnalem na dokladke i raczej na chlopski rozum to drugie wlasnie teoretycznie mogloby byc niedoswietlone! Bardziej sklanialbym sie do teorii z innym zrodlem swietla moze cos wylapal z tla jakimsik cudem! Ciekawe ze w D300 takich sytuacji nie mialem i dlatego troche z przyzwyczajenia wieloletniego mam pewne nawyki ktore teraz bede musial troche zaktualizowac! Bardzo dziekuje wszystkim za zainteresowanie!

Andrzej Nowak
01-11-2013, 15:15
Z tego co czytam to G jest uszczelnione.

ma gumę przy bagnecie.

D800 + 24-85 F/3.5-4.5 ED G VR
Zdjecie zrobione około 1 tyg. temu, około 22:30 ( więc noc )
Czas 30s ISO 100.
Troszkę wyciągane, no i zmiana kolorystyki.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/4977020131030135612-2.jpg
źródło (http://www.fotoik.pl/zdjecia/49770-20131030135612.jpg)

krzysztof jot
01-11-2013, 17:10
Podobnie mam w D600, często potrzebna duża korekta naświetlania. Ale to w sytuacjach wymagających sporego cropowania. Powiedzmy z daleka ptak na tle nieba - pomiar punktowy daje błędny wynik, bo silnie zależy od tego czy ptak ma ciemne czy jasne piórka. Pomiar ważony - przeważnie wymaga dużej korekty.

jeszcze raz "....w sytuacjach wymagających sporego cropowania...." and "...silnie zależy od tego czy ptak ma ciemne czy jasne piórka...".
Masz D600 piszesz w wątku o D800 - tu pomiar punktowy zupełnie inaczej reaguje na ptaka, generalnie nie wymaga korekty o ile piórka sa w ruchu, chyba że siedzący ptak, wtedy matrycowy jest najpewniejszy

Kryhu
03-11-2013, 11:05
jeszcze raz "....w sytuacjach wymagających sporego cropowania...." and "...silnie zależy od tego czy ptak ma ciemne czy jasne piórka...".
Masz D600 piszesz w wątku o D800 - tu pomiar punktowy zupełnie inaczej reaguje na ptaka, generalnie nie wymaga korekty o ile piórka sa w ruchu, chyba że siedzący ptak, wtedy matrycowy jest najpewniejszy

Z tym ptakiem z daleka na tle nieba to moim zdaniem żaden punktowy pomiar nie trafi dobrze.
Punktowy tylko z nazwy jest "punktowy". O ile pamiętam w Nikonie to jakieś 3% (?) kadru.
IMO trzeba się nauczyć przewidywać sytuacje w których już przed podniesieniam aparatu do oka trzeba wbić korektę i to niezależńie czy D4 czy D300. DO tego w takich sytuacjach robić RAW i w przypadku pomyłki +/-1EV nie ma problemu.

Maciek N
03-11-2013, 11:14
Przesiadłem się z D700 na D800 więc mam porównanie i mogę tylko potwierdzić że D800 ma zdecydowanie gorszy pomiar światła. Z drugiej strony z plików z D800 da się zdecydowanie więcej wyciągnąć więc jakoś jest to zrekompensowane.
Może wiąże się to z wyższą rozdzielczością. Podobna jest sytuacja w kamerach. Słynna VX2100 DV miała idealną automatykę. Jej wszystkie następczynie w rozdzielczości HD wymagały zdecydowanie większej ingerencji w parametry obrazu co zmieniło komfort pracy operatora.

Pawel Pawlak
03-11-2013, 11:21
m.z. pomiar światła w d800 potrafi być nieprzewidywalny na tyle, że obecnie żę wysyłając go do serwisu z problemem współpracy z VR, zgłoszę pomiar jako wadliwie działający. Daleko mu do przewidywalności d700, d300 a od d3x dzieli go rzepaść. Chyba tylko d2x potrafił bardziej zaskoczyć mnie zaskakiwać.

stig
03-11-2013, 22:32
Jedno co mnie naprawdę cieszy w mojej przygodzie z fotografią, to umiejętność pracy w manualu. Nie pamiętam, kiedy użyłem jakiegokolwiek trybu pracy aparatu opierającego się na pomiarze światła. Jeden problem dzisiejszych aparatów mniej. Polecam wszystkim, którym ten problem poważnie przeszkadza.

via Tapatalk

Krycha
04-11-2013, 11:47
U mnie sprawdza się najlepiej matrycowy z +0,7ev, jedynie przy N28mm f2,8 i N16mmf2,8 muszę wówczas dawać +1,3ev :) i matrycowy daje radę, resztę ogarniam w LR wywołując nefy -na szczęście pliki można sporo nie doświetlić :)

irek6311
04-11-2013, 12:13
stig manual spok ale do studia gdzie wszystko ustawione ;)
w realu błędy pomiaru w aparacie prowadzą do gniotów nie zdjęć ...
dobrze że moje D800 nie zawodzi a niewielka korekta wystarcza .

morzon
04-11-2013, 12:16
stig manual spok ale do studia gdzie wszystko ustawione ;)
w realu błędy pomiaru w aparacie prowadzą do gniotów nie zdjęć ...

Ta... Widać same gnioty tłukę, bo chyba od 3-4 lat trybu półautomatycznego z pomiarem użyłem ze 3-4x, na jakichś wycieczkach.

d90
04-11-2013, 12:18
Jedno co mnie naprawdę cieszy w mojej przygodzie z fotografią, to umiejętność pracy w manualu. Nie pamiętam, kiedy użyłem jakiegokolwiek trybu pracy aparatu opierającego się na pomiarze światła. Jeden problem dzisiejszych aparatów mniej. Polecam wszystkim, którym ten problem poważnie przeszkadza.

via Tapatalk

Nie mam co prawda d800, bo nie potrzebuje, ale trybu M tez używam.
W zasadzie tylko tego trybu. Masz zupełna racje ze rozwiązuje to niemal zupełnie wszystkie problemy z np pomiarem etc. Robienie często na tzw "oko" daje równie dobre a czesem lepsze efekty.
Mam wtedy to, co chce mieć na fotce.
Trybów pól-automatycznych uzywac nie potrafię w zasadzie. Wiem- to wstyd trochę...
Używam tylko matrycowego z lampa na body. Ale to tez nie zawsze. Tylko w ttl-bl pod slonko.
Tym samym mam mniej sytuacji nerwowych w trakcie pracy.
:)

irek6311
04-11-2013, 12:21
S4INT bez uniesień ;)
automatyka ma pomagać fotografowi i jeśli działa poprawnie to po co sobie utrudniać życie ,
chcecie na manualu to spok wasza decyzja ale mnie to nie pasuje ,
firmowa optyka gra z D800 na 5+ więc nie utrudniam sobie życia .

morzon
04-11-2013, 12:24
S4INT bez uniesień ;)
automatyka ma pomagać fotografowi i jeśli działa poprawnie to po co sobie utrudniać życie ,
chcecie na manualu to spok wasza decyzja ale mnie to nie pasuje ,
firmowa optyka gra z D800 na 5+ więc nie utrudniam sobie życia .

Ale ja się nie unoszę. Problem w tym, ze automatyka właśnie częściej przeszkadza niż pomaga - na manualu przynajmniej mam pewność, że każde kolejne zdjęcie będzie wyglądało tak samo jak to co właśnie zrobiłem, o ile SAM nie zmienię parametrów zdjęcia, albo nie zmienią się diametralnie warunki (a wtedy w zasadzie już automatycznie koryguję parametry). Kwestia ocenienia na ile trzeba skorygowac co mamy to właściwie kwestia doświadczenia. A jak się pomylimy o 0.5EV to przy dzisiejszych matrycach w zasadzie jest bez znaczenia (często nawet 2EV byłoby bez znaczenia).

stig
04-11-2013, 12:33
stig manual spok ale do studia gdzie wszystko ustawione ;)No popatrz… A 95% moich zdjęć to fotoreportaż.

irek6311
04-11-2013, 12:46
Klient daje godzinę na zrobienie zlecenia i nie da rady w manualu tego obskoczyć :|
jak czasu kupa to spok manual też używam ale przy D800 on nie jest konieczny bo automatyka rzadko zawodzi ,
manual w body nie wymaga doświadczenia bo można przedtem pomierzyć oświetlenie i nastawy ręcznie ustawić ...
mam w torbie Sekonic światłomierz L-308 S tak na wszelki wypadek i czasem go używam .

Bambello
04-11-2013, 12:47
U mnie sprawdza się najlepiej matrycowy z +0,7ev, jedynie przy N28mm f2,8 i N16mmf2,8 muszę wówczas dawać +1,3ev :) i matrycowy daje radę, resztę ogarniam w LR wywołując nefy -na szczęście pliki można sporo nie doświetlić :)

Chyba faktycznie niektóre modele mają jakiś problem, bo większość moich zdjęć nie wymaga korekty, a d800 głównie pracuje z N28/1.8
Korektę + 1.3 daje jak pstrykam pod ostre światło.
Pamiętam, że d600 potrafił mi ostro ściemnić scenę jak w kadrze było jakieś punktowe mocne światło, ale to z S85.

morzon
04-11-2013, 12:52
Klient daje godzinę na zrobienie zlecenia i nie da rady w manualu tego obskoczyć :|
jak czasu kupa to spok manual też używam ale przy D800 on nie jest konieczny bo automatyka rzadko zawodzi ,
manual w body nie wymaga doświadczenia bo można przedtem pomierzyć oświetlenie i nastawy ręcznie ustawić ...
mam w torbie Sekonic światłomierz L-308 S tak na wszelki wypadek i czasem go używam .

Widzę, że nie rozumiesz o czym piszemy, ale ok, nie chce mi się już tłumaczyć.

gibber
04-11-2013, 12:57
Pomiar światła jest przeceniany, przy możliwościach dzisiejszych matryc +/- 2 EV to nie problem.
Tak samo, lata temu było z Trixem i HP5+, Portra 400 też jest elastyczna jak gacie.

stig
04-11-2013, 13:02
Klient daje godzinę na zrobienie zlecenia i nie da rady w manualu tego obskoczyć :|Sorry, ale ewidentnie – mało jeszcze wiesz o pracy fotografa. O to w tym właśnie chodzi, że jak się już w końcu potrafi pracować w manualu, to nie ma wyjątków, ani żadnego „ale”. Czy godzina, czy 15 minut – lecisz z koksem bez zastanawiania się – w którym miejscu i jaką korektę pomiaru ustawiać.

grissley
04-11-2013, 13:19
Zazdroszczę - ja w manualu nie potrafię. Są chmury, co chwilę wychodzi słońce - trzeba by co chwilę zmieniać. Jeden kadr zacieniony, inny nie - trzeba by zmieniać. W praktyce jak ustawiam manual to potem okazuje się, że w połowie zdjęć zapomniałem przestawić parametrów i fotka zepsuta. W trybie A ze stałym iso jest jakoś sporo prościej - zmienia się tylko czas. Jak zauważę w wizjerze, że jest jakiś "dziwny", albo sama scena sugeruje, że może być problematyczna dla pomiaru światła, to ustawiam kadr na jakąś "bardziej oczywistą" dla pomiaru scenę, przytrzymuję parametry ekspozycji, przekadrowuję i już. Przy takim traktowaniu praktycznie nie mam popsutych zdjęć z S5 (przynajmniej jeśli chodzi o naświetlenie ;) ).
Jeżeli pomiar w D800 jest nie gorszy niż w S5/D200, to tragedii chyba nie ma.

irek6311
04-11-2013, 13:27
Dla mnie półautomatyka w body wygodna jest a skoro działa dobrze to z niej korzystam ,
wiem że pełen manual bardziej powtarzalny i dokładny ale czy to mus przy D800 ...
matryca generuje zdjęcia które można bardzo agresywnie obrabiać a grafik co to robi jest naprawdę rewelacyjny ,
wiem że mam jeszcze dużo do poznania/nauczenia w fotografii ale to moja pasja więc pracuję nad tym .

Irma
04-11-2013, 13:32

Popieram i dopisze, ze sam uzywam jedynie manuala, bo chce tylko ja decydowac, jakie ustawic parametry. Urzadzenia nierzadko myla sie i nigdy nie beda wiedziec, czego ja chce.
Kiedy mam zmienne i niestabilne oswietlenie sprawe zalatwia mi wspaniale w D800 Autoiso.

Pawel Pawlak
04-11-2013, 13:40
Popieram i dopisze, ze sam uzywam jedynie manuala, bo chce tylko ja decydowac, jakie ustawic parametry. Urzadzenia nierzadko myla sie i nigdy nie beda wiedziec, czego ja chce.
Kiedy mam zmienne i niestabilne oswietlenie sprawe zalatwia mi wspaniale w D800 Autoiso.

no tak, ale korzystanie z autoiso to nie manual, tylko automatyka. A panowie mówią o manualnym nastawie parametrów ekspozycji.
Dla mnie niestety nie zawsze to jest realne - pewnie jestem ograniczony, ale często mam inne priorytety w fotografii niż kontrola parametrów naświetlania. Wiem jak się zmieniają warunki i używam korekt, ale resztą ma załatwić pomiar w aparacie. A niestety nie zawsze chce to zrobić sensownie.

stig
04-11-2013, 13:42
Dla mnie półautomatyka w body wygodna jest a skoro działa dobrze to z niej korzystamAutomatyka jest nieprzewidywalna. Nigdy nie wiesz, jak dużego odblasku w metalu/szkle/etc. który gdzieś tam siedzi w kadrze, wystarczy żeby spartolić ekspozycję albo chociażby zabić niuanse, na które akurat miałeś ochotę. Nie jesteś w stanie przewidzieć ile widocznego w obszarze pomiaru cienia rzucanego przez ludzi, na których twarze pada słońce, spowoduje przepalenie tychże twarzy. Pomiar, to cholerna loteria. W jednym miejscu zmierzy perfekcyjnie (na tyle, na ile można określić równomierne naświetlenie cieni i świateł), a po przekadrowaniu o 5° – już Ci nie doświetli, bo gdzieś tam dziebko światła się pojawiło. Nigdy nie jesteś w stanie zrobić dokładnie takiego zdjęcia jakie chcesz (cały czas oczywiście mowa o ekspozycji), skoro musisz polegać na pomiarze, który po prostu tylko uśrednia odbicia światła od tego co mierzy. A czasami do świetnego klimatu, trzeba zrobić coś całkowicie odwrotnego w stosunku do tego co sobie pomiar wyliczy. Jakieś tam kombinowanie z kompensacją, to zwykła strata czasu.

Irma
04-11-2013, 14:13
no tak, ale korzystanie z autoiso to nie manual, tylko automatyka. A panowie mówią o manualnym nastawie parametrów ekspozycji.
Dla mnie niestety nie zawsze to jest realne - pewnie jestem ograniczony, ale często mam inne priorytety w fotografii niż kontrola parametrów naświetlania. Wiem jak się zmieniają warunki i używam korekt, ale resztą ma załatwić pomiar w aparacie. A niestety nie zawsze chce to zrobić sensownie.

Wiem o tym i dlatego dodalem o Autoiso jako o sytuacji sporadycznej.
Moge powiedziec, ze 95% foce w pelnym manualu, bo o swicie czy zmierzchu sa przewaznie przewidywalne warunki. Siedzac na zasiadkach, tlo mam pod pelna kontrola i ekspozycja bardzo rzadko sie zmienia.

irek6311
04-11-2013, 14:16
stig pomiar światła jak zauważyłeś to loteria ale sedno jego poprawności leży w body ...
nie tryb manual czy auto tu ważny a poprawność pomiaru w body < jak układ działa kiepsko to tylko magia pomoże ,
drążąc to co napisałeś trzeba by kilkadziesiąt zdjęć zrobić i skleić to w PS .

!AGresT
04-11-2013, 14:22
Temat wraca po raz enty. Praca na manualu jest najprostsza, ponieważ ogarniasz tylko trzy parametry, najczęściej dwa - czas, przysłonę i iso. To ostatnie zmienia się bardzo rzadko. I już, nic więcej. Do tego pomiar punktowy i mamy 100% kontroli nad naświetlaniem. Przypadku używania automatyki dochodzą różne korekty i inne ustawienia, a kontroli nie ma.

d90
04-11-2013, 14:26
Temat wraca po raz enty. Praca na manualu jest najprostsza, ponieważ ogarniasz tylko trzy parametry, najczęściej dwa - czas, przysłonę i iso. To ostatnie zmienia się bardzo rzadko. I już, nic więcej. Do tego pomiar punktowy i mamy 100% kontroli nad naświetlaniem. Przypadku używania automatyki dochodzą różne korekty i inne ustawienia, a kontroli nie ma.

Dokładnie jak wyżej.
Wypada sie tylko zgodzić.

irek6311
04-11-2013, 14:55
!AGresT pomiar punktowy rzadko się sprawdza w trudnych warunkach oświetlenia (mocne kontrasty) ,
wolę centralnie ważony i tryby półautomatyczne z korektą ekspozycji jak potrzeba ,
manual też niekiedy wymaga korekty ekspozycji więc nie jest tak wygodnie jak piszesz i 100% kontroli nad kadrem nigdy nie masz ...
elektronika w aparacie wnosi zawsze coś nieprzewidywalnego i niekorzystnego ,
prawie pełna kontrola w manualu była za czasów kliszy ale to tak na marginesie .

stig
04-11-2013, 15:06
stig pomiar światła jak zauważyłeś to loteria ale sedno jego poprawności leży w body .A konkretnie algorytmach, którymi (jak chyba jesteś w stanie sobie wyobrazić) całego świata nie opiszesz. To pomiary i obliczenia, które mają za zadanie uśrednić obraz, a nie, zarejestrować scenę taką, jaką widzi fotograf (bo w końcu procesor aparatu, to nie szklana kula).

via Tapatalk

!AGresT
04-11-2013, 15:17
Irku, właśnie punktowy sprawdza się w najtrudniejszych sytuacjach. Nie dość, że możesz precyzyjnie zmierzyć to, na co będziesz naświetlał, to jeszcze możesz sprawdzić kontrasty, czy scena mieści się w zakresie tonalnym. A 100% kontrolę nad naświetleniem mam - aparat niczego mi nie zmieni. Kontrola naświetlania na kliszy nie różni się niczym od tej na matrycy.

irek6311
04-11-2013, 15:23
!AGresT to przykładowo koty co dałem na forum centralnie ważony (punktowy/matrycowy się nie sprawdził) ,
rzadko używam punktowy a to nie że go nie lubię a że się nie sprawdza tak jak i matrycowy .

!AGresT
04-11-2013, 15:27
Bo punktowy wymaga od Ciebie decyzji o naświetlaniu. Musisz sam wybrać "na co" mierzysz i naświetlasz, ale w zamian masz pełną informację o scenie.

irek6311
04-11-2013, 15:39
Punktowy służy do zaakcentowania szczegółu a centralnie ważony scenerii i wybór uzależniony jest od tego co i jak chcesz pokazać ,
staram się zarejestrować kadr najbardziej realnie i dobieram pomiar pod scenerię (świadomie) ,
D7k używam centralnie ważony i matrycowy (krajobrazy) ,
D800/D600 centralnie ważony i sporadycznie punktowy pomiar (matrycowy zbędny) .

ShutterStill
04-11-2013, 16:02
Wszyscy tu generalizujemy...
Niech każdy używa takiego trybu jaki mu odpowiada. Ja przez wiele lat fotografowałem w M i używałem spustu migawki (pomiar nie miał znaczenia, od tego jest 1-2 testowe zdjęcia, a później to pomiar jest w głowie)
Wszystko zmieniło się odkąd zacząłem fotografować kolarstwo i różnego rodzaju triatlony duatlony.
Sceny zmieniają się szybko, np pod światło, w lesie, na tle nieba. Kolarze albo zbliżają się szybko od przodu albo mijają z boku albo oddalają się. Każda z tych 3 sytuacji może być z innymi światłem.
Nie sposób tego zrobić w full M!!
Wtedy zacząłem używać trybu A i Auto-ISO. Ustawiam przesłanę na 2.8-5.6 minimalny czas na 1/1000.
Pomiar punktowy.
Spust migawki zmieniłem na AF - On i teraz nie martwię się już o nic :-)
W ciąż wracam do full M gdy tylko się da ale przycisk AF - on używam nawet w studiu i do portretu :-)

stig
04-11-2013, 16:11
W ciążBrakuje jeszcze „y” do kompletu. ;)

wracam do full M gdy tylko się da ale przycisk AF - on używam nawet w studiu i do portretu :-)Jak człowiek tego posmakuje raz, to już nie wraca do AF pod spustem. :)

!AGresT
04-11-2013, 16:44
Nie sposób tego zrobić w full M!!

Cholera, przez ponad trzy lata robiłem wszelkiej maści sport motorowy FM2. Dobrze, że nie wiedziałem, że sie nie da :)

Straszny OT robimy.

ShutterStill
04-11-2013, 18:00
Cholera, przez ponad trzy lata robiłem wszelkiej maści sport motorowy FM2. Dobrze, że nie wiedziałem, że sie nie da :)

Straszny OT robimy.

Dać się dało 10 lat temu. Sam to robiłem. Spróbuj teraz to zrobić. Jak dasz rade 100km trasę na tyle motoru zrobić i dostarczyć 200 zdjęć na następny dzień, żeby opublikować w gazecie, to cofnę moje słowa, że się Nie Da. Dawało się 10 lat temu bo inne wymagania były.

stig
04-11-2013, 18:15
Dać się dało 10 lat temu. Sam to robiłem. Spróbuj teraz to zrobić. Jak dasz rade 100km trasę na tyle motoru zrobić i dostarczyć 200 zdjęć na następny dzień, żeby opublikować w gazecie, to cofnę moje słowa, że się Nie Da. Dawało się 10 lat temu bo inne wymagania były.Może trochę szczeniackie licytowanie się, ale mam regularnie co roku takie „maratony”, w których na butach zapylam z torbą/plecakiem 12 kg przez 10-12 godzin, przez większość czasu w 30° upale (fotografując oczywiście we wspomnianym manualu), wracam do domu o północy i prawie 300 przebranych, i ogarniętych (kadr, balans, etc.) zdjęć, wrzucam do sieci zanim ludzie się obudzą i jeszcze daję radę się wyspać na kolejny taki dzień, i kolejny… Zgadza się – Twoja praca jest trudna, ale ludzie pracują tak ciężko, że Twoje fotografowanie z pozycji pasażera motocykla, to byłby dla nich wręcz odpoczynek. Żaden sposób pracy nie jest usprawiedliwieniem dla nieużywania manuala – oprócz zwykłego, oczywistego przyzwyczajenia. I na tym chyba możemy skończyć te dywagacje nt. tego, gdzie się da, a gdzie nie.

ShutterStill
04-11-2013, 18:34
Masz rację Stig
Na motorze to odpoczynek.
Siedząc tyłem do jazdy trzymając obiema rękoma jeden aparat i próbujesz nie spaść z motoru na każdym dole i zakręcie i nie walnąć drugim aparatem który wisi ci z drugiej strony. A wszystko to często ponad 100km/h. Uwierz, że trudno łapie się Focusa nie mówiąc o zmianach ekspozycji.
Na butach nie mam takiego problemu. Mogę stanąć, to sportowcy będą się ruszać, ja sobie pozmieniam co trzeba. Wiem o czym mówisz, tez robię maratony. Zaczynam o 7 jak wszystko się rozkłada a kończę po 20 po rozdaniu nagród i obiedzie na zakończenie imprezy. Dalej twierdzę że takie 12h jest łatwiejsze od 5h na motorze. No ale to tylko ja :-)

stig
04-11-2013, 18:41
Masz rację Stig
Na motorze to odpoczynek.Nie umiesz czytać, czy specjalnie to przekręcasz, żeby tylko ciągnąć tę niczemu nie służącą już w tej chwili dyskusję? Przeczytaj jeszcze raz, w taki sposób, jak to napisałem. Ja naprawdę wierzę, że Twoja praca „fotografa z motocykla” nie jest ani łatwa, ani lekka, ani tym bardziej bezpieczna. Jednakże napisałem wyraźnie, że niektórzy pracują tak ciężko, że Twoja (czy również moja praca), to w porównaniu do ich roboty – wręcz odpoczynek. I mimo wszystko pracują w manualu, bo to jest po prostu bardziej przewidywalne, a co za tym idzie – efektywniejsze. :)

EOT

ShutterStill
04-11-2013, 18:55
Zaczęło się od kolegi co napisał o robieniu sportu na FM2. I to z tym się nie zgodziłem. Bo teraz są inne wymagania

Maciek N
04-11-2013, 21:00
zwariować idzie, czytam kilka stron próbując znaleźć coś na temat D800 a tu tylko przekomarzanie się kto używa manuala a kto auto. Niech każdy pracuje jak mu wygodniej. To jest sprawa indywidualna. Czy naprawdę ma dla Was znaczenie że ktoś, kogo nie znacie używa innych ustawień? Czy pod wpływem takiej wypowiedzi ktoś z Was zmienił swoje ulubione ustawienia? Jeśli nie, to ta sprzeczka nie ma sensu ani racji bytu na tym forum, a już na pewno w tym temacie.

stig
04-11-2013, 21:12
zwariować idzie, czytam kilka stron próbując znaleźć coś na temat D800 a tu tylko przekomarzanie się kto używa manuala a kto auto. Niech każdy pracuje jak mu wygodniej. To jest sprawa indywidualna. Czy naprawdę ma dla Was znaczenie że ktoś, kogo nie znacie używa innych ustawień? Czy pod wpływem takiej wypowiedzi ktoś z Was zmienił swoje ulubione ustawienia? Jeśli nie, to ta sprzeczka nie ma sensu ani racji bytu na tym forum, a już na pewno w tym temacie.Rzucasz się po fakcie – dyskusja na ten temat już się zakończyła, jeśli nie widzisz po godzinie publikacji ostatniej wiadomości czy dopisku EOT. Po co więc podejmujesz temat?

ShutterStill
04-11-2013, 22:38
zwariować idzie, czytam kilka stron próbując znaleźć coś na temat D800 a tu tylko przekomarzanie się kto używa manuala a kto auto. Niech każdy pracuje jak mu wygodniej. To jest sprawa indywidualna. Czy naprawdę ma dla Was znaczenie że ktoś, kogo nie znacie używa innych ustawień? Czy pod wpływem takiej wypowiedzi ktoś z Was zmienił swoje ulubione ustawienia? Jeśli nie, to ta sprzeczka nie ma sensu ani racji bytu na tym forum, a już na pewno w tym temacie.

Może i nie miejsce na to...
Może powinienem być założony temat do dyskusji o ustawieniach.
Ludzi mogę podyskutować jakie lepsze ustawienia do macro, sportu, ślubu itd. Bez komentarzy typu "wygoogluj sobie" albo "jak zadajesz takie pytanie to się za to nie bierz".
Ludzie mówią, że sprzęt nie ważny, że ustawienia nie ważne tylko fotograf się liczy, a później nie chcą się dzielić wiedzą. Nie chodzi o to, żeby mówić "tak to się robi a nie inaczej" raczej dać ludziom jakiś punkt odniesienia od którego mogą zacząć.
Nie wiem co moderatorzy na to??

TOP67
04-11-2013, 22:44
Przecież jest taki wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203139

ShutterStill
04-11-2013, 23:07
Przecież jest taki wątek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203139

To nie jest dyskusja o ustawieniach!
To są testy znalezione w sieci

d90
04-11-2013, 23:29
Może i nie miejsce na to...
Może powinienem być założony temat do dyskusji o ustawieniach.
Ludzi mogę podyskutować jakie lepsze ustawienia do macro, sportu, ślubu itd. Bez komentarzy typu "wygoogluj sobie" albo "jak zadajesz takie pytanie to się za to nie bierz".
Ludzie mówią, że sprzęt nie ważny, że ustawienia nie ważne tylko fotograf się liczy, a później nie chcą się dzielić wiedzą. Nie chodzi o to, żeby mówić "tak to się robi a nie inaczej" raczej dać ludziom jakiś punkt odniesienia od którego mogą zacząć.
Nie wiem co moderatorzy na to??

Nie ładnie. Niemal żal masz do ludzi, ze wiedza wiecej.
Zdjęcia rób. Obserwuj. Ucz sie.
Jeśli nie masz "tej" wyobraźni fotograficznej gdzieś w sobie, i tak nic z tego nie będzie.
Ale próbuj zamiast sie żalić.
A co do sprzętu ... Jeśli mówisz ze jest nie ważny, to spróbuj zrobić zdjęcie bez aparatu. Samym fotografem.
Nie da sie ? Bo to aparat (+szkło) robi zdjęcie. Człowiek tylko decyduje kiedy i co nacisnąć. Automat tego nie zrobi.
Takie moje zdanie.

ShutterStill
04-11-2013, 23:53
Nie ładnie. Niemal żal masz do ludzi, ze wiedza wiecej.
Zdjęcia rób. Obserwuj. Ucz sie.
Jeśli nie masz "tej" wyobraźni fotograficznej gdzieś w sobie, i tak nic z tego nie będzie.
Ale próbuj zamiast sie żalić.
A co do sprzętu ... Jeśli mówisz ze jest nie ważny, to spróbuj zrobić zdjęcie bez aparatu. Samym fotografem.
Nie da sie ? Bo to aparat (+szkło) robi zdjęcie. Człowiek tylko decyduje kiedy i co nacisnąć. Automat tego nie zrobi.
Takie moje zdanie.

Bardzo mnie nie zrozumiałeś kolego.
To ja się chcę dzielić wiedzą z innymi. A denerwuje mnie podejście "Wygoogluj sobie" po to jest forum, żeby się wymieniać doświadczeniami i uczyć się od siebie. A ludzie z podejściem jak wyżej nie powinni być na forach.
Najczęściej to właśnie Google prowadzi nas na fora.
Super, że Ty się urodziłeś "z tą wyobraźnią fotograficzną". Chciałbym jednak zobaczyć jak po 40 latach robienia zdjęć filmem i zdobywając nagrody, publikacjach w pismach i gazetach, w wieku 60 lat bierzesz do ręki cyfrówkę.
To sytuacja mojego ojca, który musiał uczyć się od swojego syna, a wtedy jeszcze nie było szerokopasmowego internetu.
Wiem na jaką ścianę napotkał mój ojciec, dlatego chciałbym pomóc ludziom, którzy chcą się czegoś nauczyć, a nie mieć do nich pretensje, że zapytali jaki obiektyw do macro czy do ślubu.

TOP67
05-11-2013, 00:49
To nie jest dyskusja o ustawieniach!
To są testy znalezione w sieci

Tytuł wątku "D800, D800E testy znalezione w necie, nasze porady"

To, że nie ma tam na razie porad, to nie znaczy, że nie mogą się znaleźć.

Nikt zresztą nie zabrania założyć nowego wątku. Pewnie nie będzie się dużo różnił od tego http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=67159

ShutterStill
05-11-2013, 01:04
Pewnie to i tak nie ma sensu bo ludzie z "tym czymś" i tak nie pomogą..
Mi chodziło raczej o ogólny wątek nie powiązany z jednym aparatem..
Dobrze by było jakby ktoś, kto potrzebuje porady założył wątek albo moderator jeśli widzi potrzebę.
Może wątek wcale nie potrzebny..

d90
05-11-2013, 05:22
Pewnie to i tak nie ma sensu bo ludzie z "tym czymś" i tak nie pomogą..
Mi chodziło raczej o ogólny wątek nie powiązany z jednym aparatem..
Dobrze by było jakby ktoś, kto potrzebuje porady założył wątek albo moderator jeśli widzi potrzebę.
Może wątek wcale nie potrzebny..

A co takiego innego napotkać można po wspomnianej wyżej trochę przesiadce na cyfrę ?
Wartości przysłony sie zmieniają czy może światło sie mierzy inaczej ?
Ps.
Jeśli chcesz sie dzielić wiedza, zakładaj wątek.

fotomarek_k
05-11-2013, 09:14
...Wartości przysłony sie zmieniają czy może światło sie mierzy inaczej ?
...

No, każdy kto miał nawyki z analoga i musiał przesiadać się na cyfrę, wie że "światło się mierzy inaczej":D O atrakcjach obróbki syfrowej i wszelakich niuansach warsztatu również wypada pamiętać, Droga Młodzieży...

ShutterStill
05-11-2013, 12:11
A co takiego innego napotkać można po wspomnianej wyżej trochę przesiadce na cyfrę ?
Wartości przysłony sie zmieniają czy może światło sie mierzy inaczej ?

Widać, że nie miałeś takiego problemu, a filmem się może po prostu pobawiłeś..
Pomiar światła w cyfrach "delikatnie fabrycznie niedoświetla" w porównaniu z analogiem...
Ale to byś już wiedział, jakbyś miał 2 aparaty w ręku, zrobił zdjęcie z takimi samymi parametrami i sam wywołał film i Rawa.

No, każdy kto miał nawyki z analoga i musiał przesiadać się na cyfrę, wie że "światło się mierzy inaczej":D O atrakcjach obróbki syfrowej i wszelakich niuansach warsztatu również wypada pamiętać, Droga Młodzieży...

+1 :-)

!AGresT
05-11-2013, 12:40
Widać, że nie miałeś takiego problemu, a filmem się może po prostu pobawiłeś..
Pomiar światła w cyfrach "delikatnie fabrycznie niedoświetla" w porównaniu z analogiem...
Ale to byś już wiedział, jakbyś miał 2 aparaty w ręku, zrobił zdjęcie z takimi samymi parametrami i sam wywołał film i Rawa.

Nie łapię tego, co piszesz. Zwłaszcza jak aparat może niedoświetlać? To trzeba światłomierz skalibrować. Różne matryce różnie czytają światło, czy to Nikon, czy Fuji czy PhaseOne, tak, jak różnie naswietla się filmy, czy to slajdy, czy negatywy - różnych producentów i różne ich modele.
Wykonanie zdjęcia to czyta fizyka - określona ilość światła, przez odpowiedniej średnicy otwór pada w danym czasie na podłoże światłoczułe. Czyli do ilości światła, znając (ustawiając) czułość podłoża dostosowujemy czas i przysłonę. Koniec, pstryk, kropka.

ShutterStill
05-11-2013, 12:45
Nie łapię tego, co piszesz. Zwłaszcza jak aparat może niedoświetlać? To trzeba światłomierz skalibrować. Różne matryce różnie czytają światło, czy to Nikon, czy Fuji czy PhaseOne, tak, jak różnie naswietla się filmy, czy to slajdy, czy negatywy - różnych producentów i różne ich modele.
Wykonanie zdjęcia to czyta fizyka - określona ilość światła, przez odpowiedniej średnicy otwór pada w danym czasie na podłoże światłoczułe. Czyli do ilości światła, znając (ustawiając) czułość podłoża dostosowujemy czas i przysłonę. Koniec, pstryk, kropka.

Dokładnie tak :-)
Tylko światło w analogu jest mierzone "jak pada" a w cyfrach "jak się odbija", duża różnica dla kogoś kto pracował na filmie całe życie.

TOP67
05-11-2013, 13:03
Przecież światłomierze w analogach też mierzą światło odbite. Nikt zresztą nie zabrania użyć światłomierza w cyfrze. W studio robi się to często.

ShutterStill
05-11-2013, 13:21
Przecież światłomierze w analogach też mierzą światło odbite. Nikt zresztą nie zabrania użyć światłomierza w cyfrze. W studio robi się to często.

Masz rację np w nikonie f5 jest mierzone światło odbite. Mi chodziło o "manualne" aparaty na film z wbudowanym w aparat światłomierzem. Światłomierz wbudowany czy nie mierzy światło "jak pada" co dalej inne wartości niż pomiar odbity tej samej sceny.

morzon
05-11-2013, 13:23
Olympus OM2 nie miał przypadkiem takiego pomiaru?

TOP67
05-11-2013, 13:55
Masz rację np w nikonie f5 jest mierzone światło odbite. Mi chodziło o "manualne" aparaty na film z wbudowanym w aparat światłomierzem. Światłomierz wbudowany czy nie mierzy światło "jak pada" co dalej inne wartości niż pomiar odbity tej samej sceny.

Jak aparat może mierzyć światło padające? Niezależnie od trybu (matrycowy, centralnie ważony, punktowy), jest to zawsze światło odbite.

Światło padające mierzy się przez mleczną szybkę czy kopułkę i zawsze w miejscu obiektu, a nie aparatu.
Pierwsze selenowce chyba miały takie dekielki. Można też sobie wyobrazić dekielek na obiektyw, który pozwoli zmierzyć światło padające. Ale wymaga to przejścia się do obiektu, obrócenia w stronę padającego światła, zmierzenia i powrotu do punktu, z którego chcemy zrobić zdjęcie.

Oczywiście w plenerze często można założyć, że światło jest identyczne w miejscu fotografowania i wystarczy się obrócić. Często stosowało się też trik z pomiarem jasności własnej dłoni (ale to już było swiatło odbite).

Panerai
05-11-2013, 16:15
...

[IMG]http://img62.imageshack.us/img62/2296/tpwg.jpg]źródło ([URL=http://imageshack.us/photo/my-images/62/tpwg.jpg/)[/URL]

fotomarek_k
05-11-2013, 18:26
Pax, pax Panie i Panowie...
...zapewne zainteresowani wiedzą, że matryce inaczej rejestrują światło niż negatyw- natomiast troszkę podobnie, jak slajdy- a soft różnie to światło interpretuje...
I po jakiego grzyba kolejne udowadnianie, kto jest bardziej fotografem- syn fotoszopa, czy krokusa ?Leningrada czy iTTLa :p

ShutterStill
05-11-2013, 18:58
Pax, pax Panie i Panowie...
...zapewne zainteresowani wiedzą, że matryce inaczej rejestrują światło niż negatyw- natomiast troszkę podobnie, jak slajdy- a soft różnie to światło interpretuje...
I po jakiego grzyba kolejne udowadnianie, kto jest bardziej fotografem- syn fotoszopa, czy krokusa ?Leningrada czy iTTLa :p

:-)
Jestem za! :-)

d90
05-11-2013, 20:02
:-)
Jestem za! :-)

I bardzo dobrze.
Bo w końcu ktoś powie szczerze i w oczy, coś o Twoich "teoriach" dotyczących fotografi.

Ps.
Robię sobie na cyfrze, robię tez cyfrowo.
Nie mam problemów ani z tym ani z tym.
Jeśli mieszasz problemy, po prostu praktykuj wiecej zamiast sie wypowiadać.

ShutterStill
05-11-2013, 20:11
I bardzo dobrze.
Bo w końcu ktoś powie szczerze i w oczy, coś o Twoich "teoriach" dotyczących fotografi.

Ps.
Robię sobie na cyfrze, robię tez cyfrowo.
Nie mam problemów ani z tym ani z tym.
Jeśli mieszasz problemy, po prostu praktykuj wiecej zamiast sie wypowiadać.

Chyba powinieneś się melisy napić..
Robię zdjęcia od ponad 20 lat, najpierw filmem teraz cyfrą. Uwierz, że mam wystarczająco praktyki!
Ty za to powinieneś nauczyć się trochę pokory kolego..

KaarooL
06-11-2013, 06:58
Na pomiar możnaby mieć nawet wywalone przy możliwościach tej matrycy. Ciekawi mnie natomiast to co pisze Fatman oraz inni o postępującym rozjeżdżaniu się AF w miarę wzrostu przebiegu aparatu...

Maciek N
06-11-2013, 11:00
Na pomiar możnaby mieć nawet wywalone przy możliwościach tej matrycy. Ciekawi mnie natomiast to co pisze Fatman oraz inni o postępującym rozjeżdżaniu się AF w miarę wzrostu przebiegu aparatu...

Niestety muszę potwierdzić. Generalnie nie ma tragedii ale po roku użytkowania także zdecydowałem na ponowną kalibrację puszki z obiektywami. Mikroregulacja na tą chwilę by wystarczyła ale obawiam się że następny sezon już nie wystarczy, dlatego postanowiłem zrobić to zimą, kiedy mniej zleceń.
Dodam że moja puszka ciężko pracuje, także przy filmie.
Ech, aż łezka się kręci za niezawodnym D700

fotomarek_k
06-11-2013, 11:58
...po roku użytkowania także zdecydowałem na ponowną kalibrację puszki z obiektywami....

Znaczy, wysyłasz do serwisu razem z własnymi obiektywami? Podaj jaki przebieg zdjęciowy aparatu- bo chyba lustra się rozjeżdżają- przy którym trzeba korygować ustawienia af...

Karrampuk
06-11-2013, 20:57
Znaczy, wysyłasz do serwisu razem z własnymi obiektywami? Podaj jaki przebieg zdjęciowy aparatu- bo chyba lustra się rozjeżdżają- przy którym trzeba korygować ustawienia af...

Znaczy, że wysyłasz z własnym obiektywem, bo obiektyw też może być rozjechany.
Z tego co zrozumiałem po rozmowie z serwisantem to body kalibrują w/g tzw "norm producenta" i osobno w/g podobnych norm obiektyw. Jeżeli te normy w obu przypadkach się "pokrywają" to wtedy działa wszystko OK. Jeżeli się ciut rozjadą to .....
sam wiesz ;-)

Maciek N
06-11-2013, 21:47

Własny aparat i własne obiektywy:) 36 tyś, przy czym tak jak prędzej pisałem aparat służy w równym stopniu do filmu co zdjęć.

fotomarek_k
06-11-2013, 22:16
Własny aparat i własne obiektywy:)...

Gratuluję dobytku :lol: A serio, to czytałem gdzieś, że kalibrują do referencyjnego obiektywu, stąd moje pytanie. 36 tys.to i dużo i mało. Filmowanie (chyba?) nie powinno jakoś wpływać na zużycie af, bo wtedy ostrzenie z matrycy i nic się tam raczej nie powinno rozregulować.
Czy podobne przypadki rozregulowywania się af występowały w d700, d3 czy innych starszych nikonach?
Czy w nowszych seriach d800 usterka również się pojawia?

Maciek N
06-11-2013, 22:20
D700 zrobiłem ponad 100 tyś bez problemu. Po 70tyś miałem wymianę spustu migawki i sanek. Dalej dział jak nowy

Fatman
06-11-2013, 22:20
Czy podobne przypadki rozregulowywania się af występowały w d700, d3 czy innych starszych nikonach?

Nigdy się z czymś takim nie spotkałem w przypadku D3/D700 i starszych Nikonów.

fotomarek_k
06-11-2013, 22:26
Dzięki za błyskawiczną dopowiedź- jest więc nadzieja, że tylko coś tam słabiej poskręcali w 800kach :-) Podokręcają już dotarte elementy i może będzie OK- czego wszystkim życzę :smile:

Maciek N
06-11-2013, 22:35
Mi się wydaje że aparat podczas filmów jednak bardziej się eksploatuje. Nie wiem czy AF ale z puszką wyczynia się dość ekstremalne rzeczy porównując do zdjęć.

morzon
07-11-2013, 00:39
Mi się wydaje że aparat podczas filmów jednak bardziej się eksploatuje. Nie wiem czy AF ale z puszką wyczynia się dość ekstremalne rzeczy porównując do zdjęć.

Tzn jakie... ?

Karrampuk
07-11-2013, 00:58
Fatman, nie zapomnij nam opisać doznania poserwisowe. Zżera mnie straszna ciekawość :-)

d90
07-11-2013, 08:15
Chyba powinieneś się melisy napić..
Robię zdjęcia od ponad 20 lat, najpierw filmem teraz cyfrą. Uwierz, że mam wystarczająco praktyki!
Ty za to powinieneś nauczyć się trochę pokory kolego..

Nie wiem od kiedy i co robisz. Może od lat 20 może dłużej.
Uważam za to, ze szkoda czasu na gadanie z osoba która ma problemy
na poziomie bardzo entry level. To co piszesz w poprzednich postach nie trzyma sie kupy mz.
Ja dziękuje juz za ta konwersacje. Co złego to nie ja.

nigel
07-11-2013, 08:22
O ciup, a ja otworzyłem ten wątek, tylko po to, żeby poczytać o D800.
A tu co ? ........................... forum internetowe, gdzie "wszyscy mają rację i moja racja jest mojsza" :(

foltec
12-11-2013, 01:17
Dokladnie. Same pyskowki, zero tresci. Same madrale, "fotografy" z Bozej laski. Tak jak ktos pisal forum powinno sluzyc do wymiany informacji. Ale tu nie mozna sie dowiedziec nic konkretnego. A jak ktos kto potrzebuje pomocy czy jakiejs rady probuje zadac niesmialo pytanie, przeszkadzajac w pyskowce to "wielcy koledzy fotografowie" pisza mu, ze to pytanie juz bylo i tymsamym kaza mu sie przebijac przez kilkaset stron smieciwych postow (to jest nie do przebrniecia), czasem dosc niegrzecznych badz kwituja go ze len i nie chce mu sie wygooglowac... Tak naprawde to gdzie sa moderatorzy? Dlaczego nie usuwaja nieistotnych postow? Dlaczego pozwalaja na takie zasmiecanie forum? Niech watkow bedzie wiecej, ale z konkretnym tematem. I tylko merytoryczne odpowiedzi niech tam beda. Wjasnione temat zamkniety. Niech to bedzie miejsce gdzie mozna znalezc pomoc lub wymienic sie informacjami a nie takie gdzie rozni pieniacze, ktorzy sa przekonani o swoim profesjonalizmie przekonuja sie ktory potrafi ubic wieksza piane. Niech wypowiadaja sie ci ktorzy uzywaja danego sprzet, ci ktorzy sie znaja a nie ci ktorym sie wydaje... I ten MANUAL!!! Ja nie wiem po co w tych aparatach robia te inne tryby? Jacys idioci ci producenci... Przeciez i tak sie tylko manual uzywa! A kto uzywa innego to glupi i nie umie robic zdjec. Stosunek ilosci smieci do merytorycznych informacji zniecheca mnie do zagladania na to forum. Zaluje bo jest kilkoro madrych i rzeczowych ludzi, ale wylawianie ich wypowiedzi z morza smiecia to jak odzielanie nasion maku od ziaren piasku. Wole pstrykac fotki. :P

daplo
12-11-2013, 08:32
amen

Artur Małysiak
12-11-2013, 09:45
Popieram...dlatego lepiej spytac sie kogos prywatnie a nie tu publicznie :)Jest tutaj kilka madrych ludzi ktorzy odpowiedza madrze na kazde pytanie;)

Fatman
12-11-2013, 10:55
Fatman, nie zapomnij nam opisać doznania poserwisowe. Zżera mnie straszna ciekawość :-)

Jasne -na razie mam wrażenia przed-serwisowe (telefon z przed-serwisu, z Niemiec), po którym uważam, że mam jakieś 10% szans na naprawę AF, ewentualną poprawę wizualną (wymiana gum). Najprawdopodobniej aparat zostanie jedynie wyregulowany zgodnie ze specyfikacją producenta, co oznacza, że już mogę się bać (bo może być gorzej niż było).

Pawel Pawlak
12-11-2013, 11:11
To pierwsza wizyta w serwisie ? jeśli tak to chyba norma... pierwsza kończy się regulacją, druga - jeśli nadal jest problem "poważniejszą" interwencją. O ile pamiętam, Kichu też tak to opisywał na podstawie swojego D800

Fatman
12-11-2013, 11:46
Pierwsza (ale od razu do DE na wszelki wypadek). W przypadku mojej puchy to nie jest takie proste, bo ja nie miałem problemu "lewej strony", ogólnie body (AF) działał sprawnie -reklamowałem ze względu na rozregulowującą się kalibrację....... a to cięąko wykryć. Trudno żeby serwis testował puszkę przez 2-3 miesiące, robiąc przy okazji np. 10k zdjęć......

Cóż, liczę na cud :)

Pawel Pawlak
12-11-2013, 11:50
JA ja będę wysyłał z kłopotami VRowymi, to chyba zareklamuję także "powłokę lakierniczą ;)

antebot
12-11-2013, 15:36
Witam, właśnie nabyłem D800 (wcześniej D700 i nie pozbywam się). Takie mam spostrzeżenie: potrząsając aparatem coś tam w środku grzechocze, chyba sprężynki od lampy bo po otwarciu tejże grzechotanie ustaje, to normalne? Skrzypi mi też klapka od slotu kart ale plastiki w japońskich autach też skrzypią. No i dramat - przyciski + i - są na odwrót niż w D700 :D Poza tym pierwsze wrażenia super - osobny przycisk BKT i LV bardzo przydatne. Ogromna matryca super, trochę wolna w serii ale zawsze mam D700. Mam jeszcze pytanie o profile - w D700 mam D2X itp, w samym body nie jest mi to potrzebne ale w LR używam często. Dla D800 w LR nie ma profili DX i wyczytałem na forum adobe że nie będzie... czy można do LR podmieniać profile albo dodawać jakieś inne?

Jacek_Z
12-11-2013, 15:50
D700 nie miało najlepiej dopracowanych profili i stąd urodziła sie potrzeba pracy na innych profilach (sam tez uzywałem tego D2x mode2). D800 ma wiele lepszy kolor - nie mam potrzeby sięgania po nic innego. Poużywaj tych profili co sa w aparacie, potestuj je..

Maciek N
13-11-2013, 12:33
Pierwsza (ale od razu do DE na wszelki wypadek). W przypadku mojej puchy to nie jest takie proste, bo ja nie miałem problemu "lewej strony", ogólnie body (AF) działał sprawnie -reklamowałem ze względu na rozregulowującą się kalibrację....... a to cięąko wykryć. Trudno żeby serwis testował puszkę przez 2-3 miesiące, robiąc przy okazji np. 10k zdjęć......

Cóż, liczę na cud :)

Kiedy wysyłasz? Chciał bym być przynajmniej drugi żeby wiedzieli że to nie jest jakiś wymysł i żeby nabrali doświadczenia na Twoim zestawie:)

fotomarek_k
17-12-2013, 13:39
Kolejne "pierwsze wrażenia"- dziś przy dość długim fotografowaniu głównie w pionowych kadrach, ujawniła się "ergonomiczna przypadłość"- gumowe zatyczki gniazd z lewej strony body wbijają się w dłoń podtrzymującą zestaw (aparat,grip+lampa) :( Podobnie jest w d200 (s5pro)- również zatyczka gniazda wbija się w dłoń, ale tam tylko jedna. W każdym razie, te gumowe paski zatyczek w d800 dokuczają mi bardziej...
Ponadto AF (pojedyncze pole, tryb S) jakiś mało zdecydowany we w miarę znośnym ale miałkim, (rurowo-świetlówkwym) świetle- dla większej "decyzyjności" przełączyłem na auto i zaczął śmigać :-) Tylko musiałem kontrolować, czy na twarz se ustawia- ze wstydem przyznaję :oops:

ps. Jakoś mam wrażenie, że w s5 (d200) pewniej i bardziej "jednoznacznie" af działa...(?)

Kryhu
18-12-2013, 11:28
Echhh, za chwilę miną 2 lata od premiery, żeby go kupić sprzedałem jedną D700tkę ale po pierwszych moich testach z niepewnym AF odpuściłem sobie D800 na jakiś czas.
Zdjęcia miałem czym robić, kupiłem na backup D5100 w nadziei że w ciągu kilku miesięcy poprawią wszystkie niedociągnięcia, a tu klops.
Niby już ostatnie serie nie miały problemów z lewą stroną i kalibracją AF ale po przeczytaniu relacji kilku osób o ponownym rozjeździe AF nawet po kalibracji tak sobie myślę że prędzej doczekam kolejnej generacji i jakiegoś "D900" ........

marcdeq
18-12-2013, 12:43
To ja na pocieszenie ci napiszę, że mój d800 też ma już rok, a AF kalibrowany w Dusseldorfie działa dalej perfekcyjnie, tak jak po kalibracji, żadnych problemów.

Davit
18-12-2013, 15:35
seria 613xxxxx żadnych problemów z af. celuje bez zarzutu.

rewddd
18-12-2013, 17:17
Kolejne "pierwsze wrażenia"- dziś przy dość długim fotografowaniu głównie w pionowych kadrach, ujawniła się "ergonomiczna przypadłość"- gumowe zatyczki gniazd z lewej strony body wbijają się w dłoń podtrzymującą zestaw (aparat,grip+lampa) :( Podobnie jest w d200 (s5pro)- również zatyczka gniazda wbija się w dłoń, ale tam tylko jedna. W każdym razie, te gumowe paski zatyczek w d800 dokuczają mi bardziej...
Ponadto AF (pojedyncze pole, tryb S) jakiś mało zdecydowany we w miarę znośnym ale miałkim, (rurowo-świetlówkwym) świetle- dla większej "decyzyjności" przełączyłem na auto i zaczął śmigać :-) Tylko musiałem kontrolować, czy na twarz se ustawia- ze wstydem przyznaję :oops:

ps. Jakoś mam wrażenie, że w s5 (d200) pewniej i bardziej "jednoznacznie" af działa...(?)

A tak nieśmiało zapytam dlaczego nie trzymasz body za uchwyt i obiektyw?

fotomarek_k
18-12-2013, 19:44
A tak nieśmiało zapytam dlaczego nie trzymasz body za uchwyt i obiektyw?

Tak właśnie trzymam- podchwyt lewą dłonią, kciuk i wskazujący (a czasem serdeczny na pierścieniu zooma), prawa za uchwyt. Spust naciskam prawym wskazującym :-) Aparat leży wtedy na lewej dłoni. Jeśli zumuję (albo ostrzę) lewym kciukiem i wskazującym, to serdecznym mogę przy poziomym kadrze jeszcze coś naciskać (Fn). Od zawsze tak mam, na analogu były jakieś przyciski od blokady af, a mogę m.in. dodatkowo stabilizować zestaw opierając lewy łokieć o tors- jak przy strzelaniu...
Szczerze, to nie bardzo wyobrażam sobie inne trzymanie :-) Przy okazji muszę pooglądać, jak inni to robią- dotąd się nie przyglądałem jakoś...

18-12-2013, 20:34
Tak właśnie trzymam- podchwyt lewą dłonią, kciuk i wskazujący (a czasem serdeczny na pierścieniu zooma), prawa za uchwyt. Spust naciskam prawym wskazującym :-) Aparat leży wtedy na lewej dłoni. Jeśli zumuję (albo ostrzę) lewym kciukiem i wskazującym, to serdecznym mogę przy poziomym kadrze jeszcze coś naciskać (Fn). Od zawsze tak mam, na analogu były jakieś przyciski od blokady af, a mogę m.in. dodatkowo stabilizować zestaw opierając lewy łokieć o tors- jak przy strzelaniu...
Szczerze, to nie bardzo wyobrażam sobie inne trzymanie :-) Przy okazji muszę pooglądać, jak inni to robią- dotąd się nie przyglądałem jakoś...

wyrwij gumowe zatyczki i po problemie.
Tak poważnie to zgłaszam numer seryjny 608xxxx bez zarzutu z bocznymi, lekko rozjechany af w całym zakresie-wszystkie szkła trzeba korygować o ten sam stopień niezależnie jakiego producenta. Wada do przeżycia.

fotomarek_k
18-12-2013, 21:41
wyrwij gumowe zatyczki i po problemie.(...)

Nie wykluczam takiego rozwiązania :-) Alternatywnie może coś tam dokleję, coby te "szyny" zaszpachlować i zaokrąglić jakoś...

Davit
20-12-2013, 21:55
Fatman jak tam puszka doszła?

saron
23-12-2013, 21:41
Pochwale się i ja że zostałem szczęśliwym posiadaczem d800 :) przesiadka z z wysłużonego d90 to dla mnie przeskok w inną epokę:) wachalem się d610 czy d800, przeczytałem milion wpisów z tego forum:) na temat tych dwóch puszek zanim kupiłem. Nie będe się rozpisywał , powiem tylko że wszystko działa ,AF trafia i wogóle jest Ok:) jedyny mankament.. LR 3.2 nie czyta mi Rawów, trzeba cos nowszego zainstalować:)
Pozdrawiam

Sapphiron
24-12-2013, 22:13
albo konwertować do DNG ;)

saron
24-12-2013, 23:36
Próbowałem tez i tego,nie widzi wogóle NEFa

maxwawa
24-12-2013, 23:42
Zainstaluj nowy kodek nef STĄD (http://www.nikonimglib.com/nefcodec/)

saron
25-12-2013, 11:05
Dzięki:)

prz3mo
25-12-2013, 12:52
Fatman jak tam puszka doszła?

Rafał już jest w połowie w Canonie. Poniekąd "dzięki" cyrkom z jego D800.

berco
25-12-2013, 21:52
lightroom 4.4 albo 5 u mnie bez problemu czyta rawy :)

ShutterStill
25-12-2013, 22:41

A co wybiera? 1Dx czy 5DIII?

Pawel Pawlak
25-12-2013, 22:45
o ile wim to dokupił 6D

grissley
25-12-2013, 23:54
To z D800 też miał cyrki? Niezły pechowiec :(

Karrampuk
25-12-2013, 23:55

No to składam szczere wyrazy współczucia dla Canona ;-)
(znając dociekliwość Rafała ... zaraz coś znajdzie :-) )

tot1977
26-12-2013, 01:03
No to składam szczere wyrazy współczucia dla Canona ;-)
(znając dociekliwość Rafała ... zaraz coś znajdzie :-) )

Jestem online z Rafałem i na razie rozgryza alternatywny soft do canona ;), jest dobrze ;). Dajcie człowiekowi cieszyć się z nabytych zabawek, mam nadzieje że go zadowoli i nie będzie miał takiej jazdy jak dotychczas z N.

Jacek_Z
26-12-2013, 01:33
Jazdy jak jazdy, ale Rafała do Canona ciągnęło filmowanie.

26-12-2013, 11:02
Jazdy jak jazdy, ale Rafała do Canona ciągnęło filmowanie.

filmowanie w Canonie i pogarszające się produkty Nikona i coraz bardziej nieudolny serwis Nikona.
serwis Nikona i centrala będzie się cieszyła z emigracji Rafała do konkurencji.

Sapphiron
26-12-2013, 11:08
Ale swoją drogą też liczyłem na to że przesiądę się na d800 i też po części dla filmów... a tu niestety klops...

Davit
26-12-2013, 11:24
od dawien dawna wiadomo, ze nikon nie wyprzedził Canona w tej kwestii w lustrzankach.

Sapphiron
26-12-2013, 11:26
chociaż z drugiej strony to może nowy nex? skoro i tak ma być w większości do filmów a czasem do zdjęć...

Davit
26-12-2013, 11:41
zapytaj Rafała co w tej chwili kupić do filmowania albo spójrz na jego stronę pt "testowisko"

Mathis
26-12-2013, 13:40
Odbiegając od tematu, zapytam coś w kwestii D800, czy jest możliwość ustawienia w zdjęciach poklatkowych aby lustro było zablokowane na górze? Af mam wyłączony przy takich zdjęciach a to kalapanie lustrem trochę irytuje :)

Maciek N
27-12-2013, 13:46
Ale swoją drogą też liczyłem na to że przesiądę się na d800 i też po części dla filmów... a tu niestety klops...
co masz na myśli. Ja tym filmuję i jestem zadowolony.

saron
27-12-2013, 17:38
Szybkie pytanie do posiadaczy d800... Czy pod przyciskiem Fn można przypisać funkcje przycisku na wybieraku AF-S AF-C ?
D90 miałem tak przypisane i mi to pasowało, tutaj przejżałem całe menu, instrukcje i faktycznie można podpiąć pod Fn różne funkcje ale nie tą którą ja chce:) troche mi nie wygodnie trzymając puszke lewym palcem naciskać a prawymi kręcić, wygodniej było by wszystko robić prawą dłonią, lewa w tym czasie podtrzymuje obiektyw,no chyba że się mylę i można przypisać to co chce i ktoś z Was mnie oświeci , licze na to.
Pozdrawiam

Mathis
27-12-2013, 17:48
@saron - nie widzę takiej opcji.

A co z moim pytaniem o filmy poklatkowe a zablokowanym lustrem? Ponieważ niezrozumiałe jest dla mnie to klapanie lustrem gdy mam zablokowany AF...

Daimon
27-12-2013, 18:02
Szybkie pytanie do posiadaczy d800... Czy pod przyciskiem Fn można przypisać funkcje przycisku na wybieraku AF-S AF-C ?
D90 miałem tak przypisane i mi to pasowało, tutaj przejżałem całe menu, instrukcje i faktycznie można podpiąć pod Fn różne funkcje ale nie tą którą ja chce:) troche mi nie wygodnie trzymając puszke lewym palcem naciskać a prawymi kręcić, wygodniej było by wszystko robić prawą dłonią, lewa w tym czasie podtrzymuje obiektyw,no chyba że się mylę i można przypisać to co chce i ktoś z Was mnie oświeci , licze na to.
Pozdrawiam

Chyba czas przestawić się na AF-ON :)

pudlox
10-03-2014, 14:58

Poda ktoś linka do wątku o AF ON?

hulk2012
19-03-2014, 03:09

Ja używam od kilku tygodni i jest ok. Trochę cieżko sie przestawić ale jest ok.

pudlox
05-04-2014, 08:47
Jestem przekonany, zamawiam :D

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka

Jacek_Z
13-05-2014, 20:49
Nie używałem prawie nigdy LV stąd moje pytanie. Czy błyskając w studiu, mając tryb M i parametry "studyjne" czyli krótki czas, przymkniętą przysłonę, niskie ISO,, a mało światła zastanego to zawsze będę miał czarno na LCD ? (czyli LV się nie nadaje do użytku).
Czy jest jakiś patent, żeby LCD się automatycznie rozjaśnił tak, by było na nim coś widać?

W Sony w najniższym modelu aparatu jest tak jak w nikonie, w wyższych z kolei jest jasność automatyczna.

Fatman
13-05-2014, 21:01
O ile pamiętam to w trybie filmowym powinien się rozjaśnić -czyli zabawa z "pstryczkiem" Cię czeka.............

Jacek_Z
13-05-2014, 23:25
Ale ja chcę fotografować.

Fatman
13-05-2014, 23:29
Domyślam się :) W trybie filmowym też można robić zdjęcia, tylko w ciut mniejszej rozdzielczości (proporcje 16:9).

Jacek_Z
13-05-2014, 23:58
Kurczę, mogli by dać w menu do wyboru jasność automatyczna albo realistyczna i byłoby po sprawie.
W soniaczu na LCD na zdjęciu był nałożony histogram i obraz był jasny, a histogram gęsty zupełnie po lewej stronie - wiadomo było, że zdjęcie (gdyby błyśnięto) miałoby inny histogram.
W nie-lustrzankach, tylko w aparatach z wizjerem elektronicznym w trybach manualnych najczęsiej pokazywany jest obraz nieprawdziwy, jasny.
To co ma nikon wyklucza pracę w LV w studiu. Aż mi się nie chce w to wierzyć.

Jacek_Z
14-05-2014, 09:08
Hm, kolega ma D610 - w tym modelu jasność wyświetlanego obrazu jest OK.
Ktoś ma D800 i może sprawdzić czy jak pracuje w manualu, drabinka jest na sporym minusie to ma (na LCD w LV) czarno?
Bo może ja coś pogmerałem w ustawieniach, które mają wpływ na LV ? Kombinuję jak koń pod górę.

Janek1977
14-05-2014, 09:18
Ktoś ma D800 i może sprawdzić czy jak pracuje w manualu, drabinka jest na sporym minusie to ma (na LCD w LV) czarno?

Jest czarno. Kręcę przysłoną w jedną i drugą i tak samo wyświetlacz się ściemnia albo rozjaśnia.

Jacek_Z
14-05-2014, 09:38
Dzięki za sprawdzenie. Czyli mam ustawienia takie jak fabryczne. Tylko czy da się to zmienić ....
Kurcze, w D610 zrobili to inaczej. Dlaczego do 2 aparatów zastosowali inne podejście ...

TOP67
14-05-2014, 20:29
A czy w D800 zmienia się przysłona w LV? W D600 jest taka, jak w momencie wejścia. Zmienia się na wybraną w momencie robienia zdjęcia. Więc jeśli przed naciśnięciem LV, ustawię pełny otwór, to obraz jest jasny. Kręcenie kółkiem przysłony lub czasu nie zmienia jasności.

Maciek N
14-05-2014, 20:49
Więc jeśli przed naciśnięciem LV, ustawię pełny otwór, to obraz jest jasny. Kręcenie kółkiem przysłony lub czasu nie zmienia jasności.

Na manualu?
W D800 można sterować przesłoną i czasem LV.
W D600 przesłoną nie można ale zmiana czasu powinna rozjaśnić i pociemnieć obraz.

TOP67
14-05-2014, 20:56
W trybie filmowym nie można zmieniać przysłony w D600. Ale w LV fotograficznym można. Tylko fizycznie zmienia się ona w momencie robienia zdjęcia (wychodzi się wtedy z LV). Zmiana czasu nie wpływa na jasność podglądu.

Nemeth
14-05-2014, 21:10
(...)
(...)

Tak, robiąc w LV na manualu, drabinka jest na minusie i LCD jest czarny. Ale po wciśnięciu przycisku OK wszystko się rozjaśnia i mogę sobie ustawiać parametry jak chce.

Jacek_Z
14-05-2014, 21:54
..po wciśnięciu przycisku OK wszystko się rozjaśnia i mogę sobie ustawiać parametry jak chce.Tylko, że ja nie chcę (nie mogę) zmieniać parametrów, bo jak wydłużę czas czy otworze przysłonę, to będę miał co prawda w LV jasno, ale jak błysnę to będzie przepał.
Ja muszę mieć ISO 100, 1/125 i przysłonę 8 i jasno na LCD w LV przy ... pilotach 2 lamp błyskowych.

Nemeth
14-05-2014, 22:37
Ale po wciśnięciu OK włącza Ci się podgląd i masz jasno na LCD. Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to właśnie o to chodziło?

SerU
15-05-2014, 00:23
W trybie filmowym nie można zmieniać przysłony w D600. Ale w LV fotograficznym można. Tylko fizycznie zmienia się ona w momencie robienia zdjęcia (wychodzi się wtedy z LV). Zmiana czasu nie wpływa na jasność podglądu.

No to w D610 jest inaczej, bo właśnie zmiana czasu rozjaśnia/ściemnia obraz LV w trybie video...
...no chyba, że coś źle zrozumiałem z Twojej wypowiedzi :)

TOP67
15-05-2014, 00:36
Jest tak samo. W trybie filmowym czas zmienia jasność, ale przysłony nie da się zmienić. Ale Jackowi chodzi o tryb foto. W D600 można zmieniać czas i przysłonę, ale nie wpływa to na jasność.

Maciek N
15-05-2014, 10:59
właśnie sprawdziłem w D800, w trybie foto na LV obraz na monitorze zmienia swoją jasność gdy starujemy przesłoną. Zmiana czasu nie ma wpływu na obraz.

Jacek_Z
15-05-2014, 19:44
Ale po wciśnięciu OK włącza Ci się podgląd i masz jasno na LCD. Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to właśnie o to chodziło?Po wciśnięciu spustu. Robi się na moment jasno, do chwili złapania ostrości, potem się ściemnia.
To mi nic nie daje.
Jestem trochę zdziwiony, że nikt do tej pory nie podnosił tego tematu. Body do fotografii studyjnej nie nadające się do pracy w studiu w trybie LV? Robiąc kadry statyczne, packshoty, reprodukcje itp, sterując body z komputera nie da się zobaczyć co widzi aparat?

Nemeth
15-05-2014, 22:20
Jacku, ustawiłem sobie teraz tryb M - 1/125 s, f/8, ISO 100, jedna "energooszczędna" żarówka świeci w pokoju. Na LV ciemno. Po wciśnięciu OK mam pełen podgląd na LCD. Po złapaniu ostrości i zrobieniu zdjęcia LV wraca mi do podglądu i wciąż mam jasno. Nie pamiętam czy coś zmieniałem w menu, ale albo ktoś z nas to zrobił albo masz coś nie tak z aparatem (albo ja i mi działa :D).
O sterowaniu aparatem z komputera się nie wypowiem, bo tego nie testowałem.

Jacek_Z
15-05-2014, 22:28
U mnie naciśnięcie OK powoduje tylko wyświetlenie drabinki po prawej stronie LCD ( u ciebie też się wyświatla?). Nie ma żadnego rozjaśniania (rozjaśnia mina moment naciśnięcie spustu - to już pisałem).
Coś mamy inaczej skonfigurowane, tylko co :)
Będę kombinował.

TOP67
15-05-2014, 22:29
Instrukcja, strona 46

Podgląd ekspozycji
Podczas fotografowania w trybie podglądu na żywo można nacisnąć OK, aby uzyskać podgląd wpływu czasu otwarcia migawki, przysłony i czułości ISO na ekspozycję. Ekspozycję można regulować o ±5 EV (str 130), ale tylko wartości od –3 do +3 EV są odzwierciedlane na ekranie podglądu.
Zwróć uwagę, że podgląd może nie odzwierciedlać dokładnie ostatecznych rezultatów podczas korzystania z oświetlenia błyskowego, aktywnej funkcji D-Lighting (str 174), wysokiego zakresu dynamiki (HDR; str 176) lub braketingu.

Nemeth
15-05-2014, 23:11
U mnie naciśnięcie OK powoduje tylko wyświetlenie drabinki po prawej stronie LCD ( u ciebie też się wyświatla?). Nie ma żadnego rozjaśniania (rozjaśnia mina moment naciśnięcie spustu - to już pisałem).
Coś mamy inaczej skonfigurowane, tylko co :)
Będę kombinował.

U mnie drabinka po prawej jest po włączeniu LV. Po włączeniu podglądu (OK) znika i pojawiają się inne opcje (korekta WB, jasności).

Jacek_Z
15-05-2014, 23:26
Instrukcja, strona 46

Podgląd ekspozycji
Podczas fotografowania w trybie podglądu na żywo można nacisnąć OK, aby uzyskać podgląd wpływu czasu otwarcia migawki, przysłony i czułości ISO na ekspozycję. Ekspozycję można regulować o ±5 EV (str 130), ale tylko wartości od –3 do +3 EV są odzwierciedlane na ekranie podglądu.
Zwróć uwagę, że podgląd może nie odzwierciedlać dokładnie ostatecznych rezultatów podczas korzystania z oświetlenia błyskowego, aktywnej funkcji D-Lighting (str 174), wysokiego zakresu dynamiki (HDR; str 176) lub braketingu.Szukałem, czytałem.

U mnie drabinka po prawej jest po włączeniu LV. Po włączeniu podglądu (OK) znika i pojawiają się inne opcje (korekta WB, jasności).Chyba mamy inne aparaty :) :) :) u mnie OK daje tylko włączenie/wyłączenie drabinki. Zmiana WB itd jest możliwa przy włączonym LV, ale robi sie to normalnie - naciskając guzik WB itd.

Ty masz D800 czy D800E?
Muszę wgrać nowsze firmware, ja mam nadal 1.0 a jest już 1.10.

Nemeth
15-05-2014, 23:34
Szukałem, czytałem.

Chyba mamy inne aparaty :) :) :) u mnie OK daje tylko włączenie/wyłączenie drabinki. Zmiana WB itd jest możliwa przy włączonym LV, ale robi sie to normalnie - naciskając guzik WB itd.

Ty masz D800 czy D800E?
Muszę wgrać nowsze firmware, ja mam nadal 1.0 a jest już 1.10.

Po wciśnięciu OK mam to co widać w instrukcji na str. 51. Mogę sobie zmieniać LvWB (pkt 7) itd. (nieprecyzyjnie się wyraziłem, fakt :).

Mam D800 bez E. Wczoraj wgrałem nowy firmware, bo też miałem 1.0, jednak nie przypominam sobie bym wcześniej miał takie problemy z LV jak Ty.

MstrG
28-08-2014, 15:11
Kupiłem :)
Pierwsze wrażenie jest pozytywne. Wreszcie jest porządny chwyt, podobnie jak w D300 czy D700. Jednak po zapięciu do D600 Nikkora 70-200mm VRII zawsze dokładałem BP, bo mały palec troszkę uciekał. W D600 czasami (rzadko) zawodził mnie AWB, na AF raczej nie narzekałem, przyzwyczaiłem się do jego pracy i chyba wiedziałem jak z nim współpracować :p W D800 liczę na lepsze oba aspekty. W D600 irytowała mnie jeszcze klapka od kart pamięci - po dłuższej pracy z body miałem co jakiś czas wrażenie, że zaraz ją otworzę środkiem dłoni :)

Wracając do D800 - wszystkie szkła jakie mam póki co mam na 0. Nie miałem jednak czasu na dłuższe testy, nie sprawdziłem go też jeszcze "w boju". Generalnie trafiają z różnych odległości, o ile będzie potrzebna mikrokalibracja to minimalna.
Jakiś tam minusik to faktycznie waga plików, RAW ~50MB. No nic, trzeba będzie magazynować tylko te wybrane i wyselekcjonowane RAWy. W sumie raczej nie wracam ponownie do obrabiania tego samego zdjęcia, ale czułem się bezpieczniej mając RAW gdzieś zarchiwizowany.
Drugi minusik - mój pilocik na podczerwień nie zadziała :/ czasem się przydawał - mały, bez zbędnych dodatków i kabli.
Może trochę będzie brakować U1 i U2.

Amator777
28-08-2014, 15:31
Mam i ja :-) Jedynie Sigma 20 mm f1.8 kalibracja w body na -10. Przełączyłem tryb AF na 11 punktów i mam wrażenie, że skrajny lewy ma BF. Mam się przejmować czy ten typ tak po prostu ma? Przyjemność z użytkowania ogromna :-)

sufenta
28-08-2014, 16:28
kupili koledzy jeden z nieudanych produktow nikona? mimo 746382937483927293473929 rozczarowanych polish users? ;-)

Amator777
28-08-2014, 16:34
kupili koledzy jeden z nieudanych produktow nikona? mimo 746382937483927293473929 rozczarowanych polish users? ;-)

Dlatego mam używkę z Niemiec. W razie czego pójdzie na Allegro z małą stratą :-)

Czy to normalne, że w trybie wizjera mam czas 1/60s, a w trybie Live View 1/20s? Coś mam nie tak poustawiane?

dem
02-10-2014, 09:09
Koledzy, jak ustawić, aby w trybie ciągłym AF, można było jakimś guzikiem zablokować autofocus?

Jacek_Z
02-10-2014, 09:49
Czy to normalne, że w trybie wizjera mam czas 1/60s, a w trybie Live View 1/20s? Coś mam nie tak poustawiane?Nienormalne.
Może masz spota?

Koledzy, jak ustawić, aby w trybie ciągłym AF, można było jakimś guzikiem zablokować autofocus?Hm. Obok guzika uruchamiającego Af, czyli AF-ON masz guzik blokujący, czyli Lock czyli AE-L/AF-L. Fabryczne ustawienie blokuje jednocześnie ekspozycje i AF.

Amator777
02-10-2014, 10:46
Pomiar matrycowy. Chyba, że w live view to co jest ustawione pokrętłem od pomiaru światła nie obowiązuje. W instrukcji przeczytałem, że jest jakaś opcja rozjaśniania obrazu w trybie LV. Może to było powodem. Przyznam się, że od czasu testów po zakupie nie używałem LV. Najwidoczniej poprzedni właściciel coś tam poprzestawiał.

shaolin
02-10-2014, 11:00
Koledzy, jak ustawić, aby w trybie ciągłym AF, można było jakimś guzikiem zablokować autofocus?

Wrzucic AF tylko pod AF-ON :razz:

Jacek_Z
02-10-2014, 11:01
Pomiar matrycowy. Chyba, że w live view to co jest ustawione pokrętłem od pomiaru światła nie obowiązuje. W instrukcji przeczytałem, że jest jakaś opcja rozjaśniania obrazu w trybie LV.
Ale rozjaśnianie na ekranie LCD, a nie zmiana ekspozycji (chyba).
Czy te inne parametry to są po zrobieniu zdjęcia (odczytane z exif)?

Amator777
02-10-2014, 11:26
Wieczorem zrobię testy. Na pewno była różnica w ekspozycji po zrobieniu zdjęcia.

Amator777
06-10-2014, 21:28
Zrobiłem krótki test w weekend. Pliki prosto z LR bezpośrednio po imporcie. Te jaśniejsze fotki wykonane w trybie LV, a ciemniejsze przez wizjer.

Z ogródka:
1.

źródło (http://obrazki.wapnet.pl/view.php?filename=848_DSC2455.jpg)

2.

źródło (http://obrazki.wapnet.pl/view.php?filename=689_DSC2456.jpg)

A tutaj betony podjazd przed garażem (wyłączony AF stąd nieostre):
3.

źródło (http://obrazki.wapnet.pl/view.php?filename=438_DSC2464.jpg)

Wszystkie fotki na pomiarze matrycowym bez korekt. Ktoś ma pomysł skąd taka różnica w ekspozycji?

4.

źródło (http://obrazki.wapnet.pl/view.php?filename=715_DSC2463.jpg)

Jacek_Z
06-10-2014, 22:46
Co mówią exify?
Czy pracując w LV zasłoniłeś wizjer? Na pewno z LV sa jasniejsze a nie ciemniejsze?

Amator777
06-10-2014, 22:53
Hmmm... nie zasłoniłem wizjera. To ma znaczenie? Na pewno jaśniejsze są z LV.

1. ISO 100, F1.8, 1/800 s
2. ISO 100, F1.8, 1/160 s
3. ISO 100, F1.8, 1/800 s
4. ISO 100, F1.8, 1/250 s

Nie jest to jakoś upierdliwe, bo nie korzystam generalnie z LV, ale po prostu jestem ciekaw.

mbodniak
06-10-2014, 23:00
Przez wizjer wpada odrobinę światła co zmienia może zmienić wartość przy pomiarze. Ale sytuacja z niezasłoniętym była by odwrotna raczej... wpada więcej więc aparat skrócił by czas lub domknął przysłonę i wtedy w LV było by niedoświetlone o ile się nie mylę.

Jacek_Z
07-10-2014, 01:53
Nie mylisz się, dlatego się spytałem czy na pewno sa jaśniejsze, czy może jednak to te ciemniejsze.
Nie wiem skąd taki efekt.
Muszę sprawdzić kiedyś jak to jest u mnie. Zupełnie nie używam LV

TOP67
07-10-2014, 07:36
Ale w LV pomiar ekspozycji jest chyba robiony przez całą matrycę, a nie czujniki nad matówką? Zatem wpadające światło nie powinno na nic wpływać.

Jacek_Z
07-10-2014, 10:21
Ale w LV pomiar ekspozycji jest chyba robiony przez całą matrycę, a nie czujniki nad matówką? Nie pomyślałem o tym.
Skoro inne czujniki to i rezultat inny. Tak byc nie powinno, ale jak widać są inaczej skalibrowane.
By sprawdzić czy na pewno kalibracja jest zła przejdź na pomiar spot, zrób 2 zdjęcia - tzn normalne i LV. Zrób zdjęcia (pomiar) szarych kafelek. Jesli będzie róznica to znaczy, że oba światłomierze są odmiennie skalibrowane. No i do serwisu, bo tak być nie powinno (chyba, że nikon zastrzegł w instrukcji, że róznice sa możliwe).

Amator777
07-10-2014, 11:00
Chyba poruszyli też ten temat na dpreview:
http://www.dpreview.com/forums/thread/3230570

I podobnie o D600:
http://www.dpreview.com/forums/thread/3375056

BF na skrajnym lewym punkcie AF na ogniskowych poniżej 50 mm serwis załatwia w miarę od ręki? Zastanawia mnie, że na skrajnym prawym problemu nie ma.

Jacek_Z
07-10-2014, 11:07
Ja pisałem o przekalibrowaniu sie body. Lewe punkty to były chyba tylko w pierwszych egz złe.
Pisałem od ręki dla niektórych, jak jesteś objety programem NPS i się umówisz. Czyli nieliczni mają tak dobrze.
Normalnie to się wpada w kolejkę i czeka.

Amator777
07-10-2014, 11:20
Ok. Dzięki wielkie.

Jacek_Z
07-10-2014, 11:29
Przed chwilą zrobiłem swoim D800 zdjęcia z LV i normalne, bez LV - szara ściana. Ekspozycja jest identyczna. (tryb A, pomiar matrycowy)
Co Tobie wyszło ze spota?

Amator777
08-10-2014, 00:12
W spot jest ok. W średnio ważonym też. Po lekturze wątku na dpreview zrobiłem test:
F1.8 - FV 1/40 ISO 720, LV 1/40 ISO 1250
F2.8 - FV 1/40 ISO 1800, LV 1/40 ISO 1600

Może to rzeczywiście coś z winietowaniem obiektywu na pełnej dziurze? Testowałem na Sigmie 20 mm f1.8. Na Sigmie 50 mm problemu nie ma.

EDIT:
Sigma 28 mm f1.8 zachowała się podobnie do 20stki. Po przymknięciu jest ok.
Co ciekawe 35 f1.8 DX znany z winiety w obu trybach na F1.8 daje zbliżone wartości(FV ISO 2000, LV ISO 2200). Różnice są większe na F2.8 - ISO 3200 i 4000. Więcej winiety po przymknięciu?

dem
26-11-2014, 14:04
Postanowiłem sprawdzić owe poruszenia spowodowane wadliwą ponoć komorą lustra.
Test zrobiłem na manualu, przy czasach 1/80, 1/100, 1/125, 1/160 i 1/200. Autoiso. Obiektyw Nikkor 85 1.8G, przysłona f/2.8. Aparat na statywie, aby wyeliminować drżenie rąk. Bez wstępnego podnoszenia lustra i bez opóźnienia wyzwalania migawki. Czyli pstryk i zdjęcie.

Wstawię linki do 100% cropów ze środka kadru (ze względu na rozmiar zdjęć)

1/80 (http://www.iv.pl/images/11276493212973332344.jpg)
1/100 (http://www.iv.pl/images/77600366102241782490.jpg)
1/125 (http://www.iv.pl/images/42121651131617339378.jpg)
1/160 (http://www.iv.pl/images/59437516453688304954.jpg)
1/200 (http://www.iv.pl/images/18185487570765222396.jpg)

Ketosz
26-11-2014, 18:16
Hmm - tyle, że problem poruszenia D800 tyczy się głównie tego, że z ręki trudno robić z czasem o wartości odwrotności ogniskowej.

MstrG
26-11-2014, 19:44
Hmm - tyle, że problem poruszenia D800 tyczy się głównie tego, że z ręki trudno robić z czasem o wartości odwrotności ogniskowej.

Czyli jak jest w ręku to inaczej pracuje komora lustra?

Ketosz
26-11-2014, 19:50
To może odpowiem pytaniem na pytanie - czyli z ręki tak samo naświetlę 30 sekund jak ze statywu?

Według mnie ręka inaczej tłumi drgania niż statyw - lustro pracuje tak samo.

dem
26-11-2014, 20:19
To może odpowiem pytaniem na pytanie - czyli z ręki tak samo naświetlę 30 sekund jak ze statywu?

Według mnie ręka inaczej tłumi drgania niż statyw - lustro pracuje tak samo.

Ale uważasz, że przy naświetlaniu przez 30 sekund, przez cały ten czas komora lustra wibruje? :)
Matryca, najbardziej narażona jest na wibracje spowodowane uderzeniem lustra, w przedziale powiedzmy 1/60 - 1/200. Przy dłuższym czasie, zdąży się ustabilizować, a przy krótszym, nie będzie po prostu widoczna (zostanie "zamrożona" przez migawkę). Mówię o poruszeniach wywołanych ponoć źle wytłumioną komorą lustra. Nie mylić z odwrotnością ogniskowej, bo to zależne jest od obiektywu i pewności chwytu.
Dla mnie sprawa jest jasna. Jeśli przy takim samym czasie, z ręki jest poruszenie, a ze statywu, nie, to winna jest niepewna ręka, a nie komora lustra. Statyw ma zadanie wyeliminować TYLKO poruszenie samym korpusem.

Jacek_Z
26-11-2014, 21:14
Dla mnie sprawa jest jasna. Jeśli przy takim samym czasie, z ręki jest poruszenie, a ze statywu, nie, to winna jest niepewna ręka, a nie komora lustra.
Zawsze winna jest (niepewna) ręka. Obojętnie jakie body. Statyw unieruchamia obudowę body, matryca jest na sztywno związana z obudową, dlatego statyw tak bardzo pomaga. Chodzi jednak o to, że inaczej (bardzo szybko) wytłumi drgania statyw, także dlatego, że nie pozwoli na początku by te drgania miały dużą amplitudę. Natomiast ręka - tu amplituda (gdy klapnie lustro) będzie większa, a wygaszanie w dodatku słabsze i dłuższe.

Badol
01-12-2014, 00:01
Panowie,
podłączam się pod temat i prośba o podpowiedź.
Dziś sprzedałem mojego D700 i szukam następcy. Pod uwagę brałem/biorę 4 puszki: D810, D800, D750 i 5Dmk3
D750 ma praktycznie idealne bebechy ale ergonomia nie ta i nie mogę się przekonać.
D810 - praktycznie jestem/byłem przekonany do zakupu ale cena... wolałbym wydać trochę mniej niż 12,5k
5Dmk3 - ogólnie fajny aparat ale matryca zostawia lekki niedosyt.
I tu znowu wraca temat D800. Ceny używanych są bardzo przyjemne. Mam możliwość nabycia dobrze utrzymanych egzemplarzy z komisu, z gwarancją i możliwością zwrotu jeśli wyjdą problemy a jak wiem/przeczytałem może ich być kilka.
Wątek D800 przejrzałem ale przyznaję się, że nie przeczytałem całych 546 stron.
Wiem, że pewnie wszysto zostało tu już napisane ale uprzejma prośba o lekkie podsumowanie.
AF i problem z FF/BF. To będę mógł sobie sprawdzić. Pytanie czy AF może się rozjechać z czasem i czy nasz "kochany" serwis ma już sprawdzoną i skuteczną metodę na to?
Poruszone zdjęcia. Jak doczytałem, trzeba przyjąć czas = 2x ogniskowa? Czy możecie to potwierdzić. Czy przy np. 24-70, lampie i czasie 1/60 będzie ok czy dalej należy się spodziewać problemów? Dodatkowo jaki czas bez lampy można uznać za bezpieczny z 85ką?
Czy jest coś jeszcze o czym powinienem wiedzieć decydująć się na D800?
Będę bardzo wdzięczny za porady.

HYPER
01-12-2014, 00:07
af moze sie rozjechac i niestety nie zawsze udaje sie to pozbierac do kupy. tak samo naprawa lewego punktu jest niemozliwa w czesci przypadkow. to body to niestety loteria. ja bym je skreslil z listy.

Pawel Pawlak
01-12-2014, 00:26
Co do długich czasów to temat jest dziwny. Ja mam problemy z długimi tele, ale utrzymywanie 1/30-1/60 z tamronem28-75 nie stanowi żadnego problemu

KaarooL
01-12-2014, 03:28
Badol:

Skoro naprawdę kumaci ludzie piszą często że to co zrobiliby D700 przy 1/80, D800 muszą robić przy 1/200 lub 1/250, to nad czym tu się zastanawiać...? Kupisz, rozjedzie Ci się komora lustra i co dalej?

Zakładając że różnica to 5 klocków a aparat jest na 3 lata, wychodzi 150 zł miesięcznie za spokojne focenie. Dużo?

Jeśli chcesz, napiszemy Ci tutaj: "idealny aparat, kupuj"... Czaisz się niczym baletnica przed występem.

MstrG
01-12-2014, 10:22
Co do długich czasów to temat jest dziwny. Ja mam problemy z długimi tele, ale utrzymywanie 1/30-1/60 z tamronem28-75 nie stanowi żadnego problemu

Ja mam 24-70 i też nie mam problemów z długimi czasami. Nie używam żadnych długich tele, mam tylko 70-200 VRII - przy 200mm utrzymanie 1/20 to nie jest żaden wyczyn, jednak wtedy działa stabilizacja :)

dem
01-12-2014, 11:43
D800 + 50mm + 1/50sek z łapy. Wycinek ze środku kadru. Crop 100%. Nic nie gmerane suwakami w ACR.
Klik. (http://iv.pl/images/17257533942961999622.jpg)

Pawel Pawlak
01-12-2014, 12:20
być może to też kwestia konkretnych egzemplarzy ?

Amator777
01-12-2014, 12:30
U mnie problem nie występuje. Przy odwrotności ogniskowej wydaje się wszystko być ok.

Badol
01-12-2014, 12:46
Badol: Czaisz się niczym baletnica przed występem.

Zdaję sobie z tego sprawę i zaczyna mnie to wkurzać. Nie jest tak prosto kupić nową puchę w miejsce D700. Szczególnie jak nie chce się na to wydać kupy szmalu ;)

Jacek_Z
01-12-2014, 12:51
D700 nie ma następcy, więc wybór nie jest łatwy. D800 to nie jest body do szybkiej pracy. Jak już chcesz szybkości w zrzucaniu zdjęć, opróżnianiu bufora to kup najszybsze karty (90 MB/s). I jak robisz w RAW to karty muszą być spore - ja mam w body SD 64 GB i CF 32 GB.
Lewe punty AF - to chyba właśnie wyeliminowano ten problem, od dawna się o tym nie słyszy.
Gorzej z tym przekalibrowaniem (tego nijak nie idzie sprawdzić przy zakupie) i z długimi czasami z ręki.
Wejdź w D810 lub D750. Najlepiej by jednak było kupić D4, D3s.

Pawel Pawlak
01-12-2014, 13:05
Ja ze względu na stosunek cena/możliwości wybierałbym obecnie nowe d750 albo używkę d800. Ale biorąc pod uwagę możliwość trafienia felernego d800 (choć z drugiej strony nie wiem na ile problem są faktyczne a na ile rozdmuchane przez internet) chyba najbardziej skłaniałbym się w stronę d750. Body zapewne nie jest idealne, ale w dość dobrej cenie, z gwarancją i większości zastosowań bardzo dobre/wystarczające.

MstrG
01-12-2014, 13:23
Badol:

Skoro naprawdę kumaci ludzie piszą często że to co zrobiliby D700 przy 1/80, D800 muszą robić przy 1/200 lub 1/250, to nad czym tu się zastanawiać...? Kupisz, rozjedzie Ci się komora lustra i co dalej?

D800 + 85mm, 1/80 z łapy
http://www.iv.pl/images/01181636886081785876.jpg

Ja z reguły stosuje i tak krótsze czasy, bo fotografuję głównie ludzi.

Michał, a może zaryzykuj z D800? Kup używanego z komisu z możliwością zwrotu.
Adrian ostatnio kupił D800, a też się bał tak samo jak Ty :p oto co napisał:

Ja również ostatnio zakupiłem D800. I nie wiem tak naprawdę od czego zacząć, bo nie mam z nim żadnych problemów. Aparat wcześniej należał do kolegi tomgol (ale był kupiony przez pośrednika, nie bezpośrednio od tomgol'a, nie znałem przy zakupie przeszłości aparatu).

Aparat przeszedł pierwsze ślubne zlecenie w sobotę i powiem szczerze że jestem bardzo miło zaskoczony tym co ta puszka potrafi. AF trafiał bdb, miałem oczywiście spudłowane kadry, ale fotografuję w takich warunkach że ciężko o 100% skuteczność, na D700 też się zdarzały nie trafione zdjęcia. Miałem ostatnio problemy z Canonem 6D (bo nie ustawiłem odpowiednio AF) i przez to na D800 odruchowo większość zdjęć powiększałem żeby sprawdzić czy są ostre. O dziwo aparat nie mylił się częściej niż D700, więc nie odczułem nic negatywnego pod tym względem, w końcu mogłem znowu wciskać spust i nie martwić się o kadry. Byłem pod wielkim wrażeniem matrycy i jej szczegółowości - zdjęcia ostre jak brzytwa, jak robiłem np kościół z balkonu samyangiem 14mm to po powiększeniu mogłem rozpoznawać twarze z drugiego końca kościoła. Obraz jest cholernie detaliczny, na duży plus też jest zakres tonalny - tam gdzie w D700 miałbym przepalenia, w D800 jest detal.

Samo działanie AF-C w trudnych warunkach wydaje się być tyci wolniejsze od D700, ale nie na tyle, żeby to przeszkadzało w robieniu zdjęć wtedy, kiedy chcę je robić, różnice są chirurgiczne jak dla mnie. Sytuacja może się zmienić jeśli będę miał całkiem ciemną salę (sobotnia była średnio ciemna), ale w tym sezonie już tego nie sprawdzę bo to było ostatnie moje zlecenie.

Ogólnie puszkę odbieram baaaaardzo pozytywnie, kompletnie nie żałuję zakupu mimo że mi wielu ją odradzało. Wymaga od szkieł więcej niż D700 i jego 12mpix, ale jeśli założy się na D800 ostry obiektyw to obrazek na 100% powiększeniu jest poprostu świetny. To bzdura że nie można dzisiejszymi szkłami wykorzystać potencjału 36mpix, bo skoro powiększam zdjęcie do 100% i mam brzytwę, to chyba aż tylu detali bym nie miał mając 12mln pixeli mniej, jak w D610 np.

Być może wpływ na taki stan rzeczy ma fakt, że ten D800 jak się okazało był przez tomgol'a wysłany do serwisu do kalibracji AF, nie wiem. Fakt jest taki że body trafia idealnie w punkt z każdym moim szkłem zarówno z bliska jak i z daleka. I z pewnością zostanie u mnie na stałe.

Udało mi się zachować drugi D700 i kupić D800 bez jego sprzedaży, także D700 kiedyś wymienię na D3s/D4 bo mając puszkę do studia przyda mi się druga do bardziej ektremalnych zadań, szybka, pancerna, z najlepszym AF. Tak czy siak, jeśli macie okazję kupić D800 tak żeby móc przetestować go osobiście i traficie na sztukę bez wad AF to baaaardzo ten sprzęt polecam.

PS. Napewno wypowiem się jeszcze na jego temat za jakiś czas, jak więcej nim popracuję.

Jak widać nie taki diabeł straszny, jak go w internecie malują.

Ja ze względu na stosunek cena/możliwości wybierałbym obecnie nowe d750 albo używkę d800. Ale biorąc pod uwagę możliwość trafienia felernego d800 (choć z drugiej strony nie wiem na ile problem są faktyczne a na ile rozdmuchane przez internet) chyba najbardziej skłaniałbym się w stronę d750. Body zapewne nie jest idealne, ale w dość dobrej cenie, z gwarancją i większości zastosowań bardzo dobre/wystarczające.

Uważam dokładnie tak samo.

Badol
01-12-2014, 18:58
Wiem, że zakup D750 wydaje się najsensowniejszym wyborem ale... Tak jak pisałem nie mogę się do końca przekonać do budowy (pomimo tego, że jest bardzo wygodny).
D800 gdybym miał kupić od kogoś prywatnie to bym się nie zdecydował. Z komisu trochę drożej ale jest szansa na przetestowanie i zwrot w razie problemów więc zacząłem się nad tym zastanawiać. Jest u nas kilku zadowolonych użytkowników. Z drugiej strony wszystkie modele w tym komisie mają przebiegi 5-7k... Ko sprzedaje sprawną puszkę z tak niskim przebiegiem? Ja dużo nie focę a robię jakieś 15k rocznie.
Tak czy inaczej cgyba pojadę do nich jutro i sprawdzę. Jest jeszcze jeden z przebiegiem 70k za 5,8k :)

MstrG
01-12-2014, 19:16
Wiem, że zakup D750 wydaje się najsensowniejszym wyborem ale... Tak jak pisałem nie mogę się do końca przekonać do budowy (pomimo tego, że jest bardzo wygodny).
D800 gdybym miał kupić od kogoś prywatnie to bym się nie zdecydował. Z komisu trochę drożej ale jest szansa na przetestowanie i zwrot w razie problemów więc zacząłem się nad tym zastanawiać. Jest u nas kilku zadowolonych użytkowników. Z drugiej strony wszystkie modele w tym komisie mają przebiegi 5-7k... Ko sprzedaje sprawną puszkę z tak niskim przebiegiem? Ja dużo nie focę a robię jakieś 15k rocznie.
Tak czy inaczej cgyba pojadę do nich jutro i sprawdzę. Jest jeszcze jeden z przebiegiem 70k za 5,8k :)

No widzisz :) to bardzo rozsądne :)
Nie wiem kto sprzedaje korpus z takim przebiegiem, uważam jednak że wbrew pozorom tych puszek nie ma aż tak dużo na rynku wtórnym. Ciekawe czy faktycznie serwis jest w stanie stwierdzić faktyczny przebieg.

Ja u siebie nie miałem problemu z lewymi krańcowymi punktami AF - korpusy (nie wszystkie) z początku produkcji to miały. Serwis niby sobie z tym radzi.
Rozkalibrowanie się - jest tu parę osób, którym niestety to się zdarzyło. Jacka korpus to dopadło, ale serwis dał radę. Jednak proszę nie generalizujmy, że teraz każde D800 z większym przebiegiem będzie wymagało kalibracji.

Ja jestem bardzo zadowolony z D800. Kilka osób miało jakieś problemy, części z nich nie pomógł nawet serwis. W pełni rozumiem ich rozgoryczenie. Niestety większość wpisów to bicie piany osób nie mających nawet tego korpusu. Zwyczajne pisanie dla pisania i powtarzanie jednej/dwóch/trzech opinii czy przypadków jak mantrę.

Yanis
01-12-2014, 21:15
No to i moje foto "na szybko" z D800:

źródło (http://s5.postimg.org/l5kvcrf7r/sok.jpg)

Crop z 400mm/1.20s. Zrobione Nikkorem 80-400. Wykadrowane z jpega z puszki.

Zrobiłem przed chwilą przy sztucznym świetle. Trochę rozjaśnione bo ciemnawe było, a nie chciałem już wyżej z ISO iść (i tak kaszana jest bez obróbki).

Ja widzę pewne różnice pomiędzy D800 i D810 na korzyść tego drugiego (użytkuję równolegle oba korpusy), ale akurat w trybie AF-S nie są one dla mnie aż tak znaczące.

MstrG
01-12-2014, 21:21
[...]
Ja widzę pewne różnice pomiędzy D800 i D810 na korzyść tego drugiego (użytkuję równolegle oba korpusy), ale akurat w trybie AF-S nie są one dla mnie aż tak znaczące.

O widzisz - różnica jest w AF-C w ogóle, czy AF-C w serii?
Ja z AF-C jestem zadowolony, szczególnie z 3D, które faktycznie działa i daje radę.
Serii nie robię, czasem zaszaleję i mi się zdarzy puścić serię 2-3 klatek ;) więc nie mam zamiaru autorytatywnie się wypowiadać.

Yanis
01-12-2014, 21:44
O tym AF-C dużo już tu pisano (i ja też). Trudno to jednoznacznie określić. Np. teraz zrobiłem to samo zdjęcie tego soczku przy tych ustawieniach i w trybie seryjnym 5 klatek - wszystkie są w celu i nieporuszone. Ale tu dochodzi jeszcze zapewne kwestia odległości. W mieszkaniu, siłą rzeczy, ogranicza mnie przestrzeń. Moje korpusy używane są głównie w fotografii lotniczej i tam przewaga D810 znacząco wzrasta. Przy paningu w trybie seryjnym, gdy obiekt szybko się przemieszcza, w D800 dzieją się czasami dziwne rzeczy, np. co druga fota jest poruszona. Albo jak na początku AF nie trafi dobrze w cel, to potem z reguły cała seria jest do kosza. D810 jakoś lepiej się sprawuje pod tym względem. Przy fotografii tzw. codziennej nie narzekam na D800. Mój egzemplarz był rozkalibrowany po zakupie. Wylądował w polskim serwisie Nikona i od tamtego czasu nie mam pod tym względem żadnych problemów. W tej chwili mam na liczniku ponad 38 500 zdjęć.

MstrG
01-12-2014, 22:02
O tym AF-C dużo już tu pisano (i ja też). Trudno to jednoznacznie określić. Np. teraz zrobiłem to samo zdjęcie tego soczku przy tych ustawieniach i w trybie seryjnym 5 klatek - wszystkie są w celu i nieporuszone. Ale tu dochodzi jeszcze zapewne kwestia odległości. W mieszkaniu, siłą rzeczy, ogranicza mnie przestrzeń. Moje korpusy używane są głównie w fotografii lotniczej i tam przewaga D810 znacząco wzrasta. Przy paningu w trybie seryjnym, gdy obiekt szybko się przemieszcza, w D800 dzieją się czasami dziwne rzeczy, np. co druga fota jest poruszona. Albo jak na początku AF nie trafi dobrze w cel, to potem z reguły cała seria jest do kosza. D810 jakoś lepiej się sprawuje pod tym względem. Przy fotografii tzw. codziennej nie narzekam na D800. Mój egzemplarz był rozkalibrowany po zakupie. Wylądował w polskim serwisie Nikona i od tamtego czasu nie mam pod tym względem żadnych problemów. W tej chwili mam na liczniku ponad 38 500 zdjęć.

Dzięki wielkie za opisanie tych różnic w AF-C między D800 a D810 z poziomu użytkownika obu korpusów.

Yanis
02-12-2014, 12:17
Tak z ciekawości podpiąłem dzisiaj 600mm i porobiłem fotki obydwoma korpusami w seriach po 3 zdjęcia w obu trybach (AF-S, AF-C). Nie wiem czy wyniki są miarodajne bo fociłem z ręki, a 600mm swoje waży. No ale na codzień też tak używam tego zestawu więc chciałem stworzyć sobie warunki rzeczywiste. Inna sprawa, że do czasów rzędu 1/320 i dłuższych używam 80-400... 600-tką staram się nie schodzić poniżej 1/1000.
Parametry zdjęć są identyczne, czyli 1/320s i f4.5. W poziomie umieściłem cropy z kolejnych trzech zdjęć w danej serii.

D800 (góra AS-S, dół AF-C):

źródło (http://s5.postimg.org/nn17xrohz/D800_AF_S.jpg)

źródło (http://s5.postimg.org/mnax229c7/D800_AF_C.jpg)

D810 (góra AS-S, dół AF-C):

źródło (http://s5.postimg.org/6dkqz5yo7/D810_AF_S.jpg)

źródło (http://s5.postimg.org/p3cqfwrev/D810_AF_C.jpg)

Pomijając jakość cropów (za długie czasy jak na masę tego szkła)... Podobne sytuacje miałem często "w terenie". Czyli na D800 w trybie seryjnym AF-C co drugie zdjęcie było drastycznie mydlane. Mówimy tu, oczywiście, o ekstremalnych ogniskowych (600mm, 850mm). D810 pod tym względem jest dużo bardziej przewidywalny.

Nemeth
02-12-2014, 12:29
Ale mówimy o mydlanych zdjęciach nieruchomych obiektów robionych w AF-C?

Aeon88
02-12-2014, 12:36
Wyostrzanie w obu puszkach masz ustawione tak samo? Pytam bo odcień czerwieni i kontrast jest różny na tych korpusach, istnieje prawdopodobieństwo że innymi profilami robiłeś te zdjęcia i ostrość może się tyci różnić. Oczywiście nie mówię tu o tym mydlanym strzale na D800/AF-C tylko o tych ostrych z D800/AF-S, są minimalnie mniej ostre od tych ostrych z D810/AF-S. W zasadzie to różnice są aptekarskie (dla mnie) biorąc pod uwagę kosmiczną ogniskową której pewnie nigdy nie użyję i crop 100% z 36mpix, ale z ciekawości mnie korci żeby zapytać :) Za to faktycznie AF w D810 jest znacznie pewniejszy jeśli D800 co chwila strzela ci takie mydła.

Yanis
02-12-2014, 12:44
Na D800 tryb "standard" z wyostrzaniem na "5". Na D810 tryb "standard" z wyostrzaniem na "4" i clarity "1".

MstrG
02-12-2014, 12:47

Czasem dla niektórych może to mieć znaczenie - gdy obiekt się porusza i nagle staje (trochę to dwuznacznie zabrzmiało ;) )

Pomijając jakość cropów (za długie czasy jak na masę tego szkła)... Podobne sytuacje miałem często "w terenie". Czyli na D800 w trybie seryjnym AF-C co drugie zdjęcie było drastycznie mydlane. Mówimy tu, oczywiście, o ekstremalnych ogniskowych (600mm, 850mm). D810 pod tym względem jest dużo bardziej przewidywalny.

Czyli AF-C w serii jest poprawiony w D810.

Wyostrzanie w obu puszkach masz ustawione tak samo? Pytam bo odcień czerwieni i kontrast jest różny na tych korpusach, istnieje prawdopodobieństwo że innymi profilami robiłeś te zdjęcia i ostrość może się tyci różnić. Oczywiście nie mówię tu o tym mydlanym strzale na D800/AF-C tylko o tych ostrych z D800/AF-S, są minimalnie mniej ostre od tych ostrych z D810/AF-S. W zasadzie to różnice są aptekarskie (dla mnie) biorąc pod uwagę kosmiczną ogniskową której pewnie nigdy nie użyję i crop 100% z 36mpix, ale z ciekawości mnie korci żeby zapytać :) Za to faktycznie AF w D810 jest znacznie pewniejszy jeśli D800 co chwila strzela ci takie mydła.

Tu może też być sprawa filtra dolnoprzepustowego, którego D810 nie ma.

Yanis
02-12-2014, 12:59
Czyli AF-C w serii jest poprawiony w D810.

Wg mnie, tak. Aczkolwiek wydaje mi się, że problem dotyczy głównie ekstremalnie długich ogniskowych. Długie ogniskowe + rozdzielczość zdjęcia nie idą ze sobą w parze. Tu już najmniejszy błąd w sztuce widać na zdjęciu.
Focąc szkłami typu 70-200 i 80-400, gdzie dużo łatwiej jest je utrzymać w ręku i prowadzić za obiektem, i ogniskowe są krótsze, takie efekty na D800 zdarzają mi się bardzo rzadko. Rzekłbym, w granicy błędu statystycznego.

Podpiąłbym te moje testy raczej pod skuteczność AF-C na długich ogniskowych i dużych odległościach. Wczoraj pisałem, że robiłem serie na 400mm w warunkach domowych i nie było problemu.

kichu
02-12-2014, 13:16
Napisał Nemeth

Przy zdjećiach obiektów ruchowym robiony w AF-C jest to samo :) D810 nie ma z jednym i drugim problemu.

Jesli zamierzałes rzucic tekst o sensownosci focenia obiektu nieruchomego w AF-C to podam jeden drobny
przyklad, ptak ktory sie nie rusza, a w kazdej chwili moze sie zerwac do lotu :)

I to jest problem, kóry pojawil sie przy okazji D800 własnie wczesniejsze body nie miały z taka praca problemu,
pozniejsze (vide D810) już tez nie.

Problem wystepowal tez np. na dlugich ogniskowych i krotszych odlegloscia (ptaki z czatowni), dodatkowo mocno
byl zalezny od uzytego trybu autofocusa (w ramach AF-C).

Ketosz
02-12-2014, 13:17
To mydlaste z D800/AF-C jest poruszone w poziomie - ciekawe czy na to faktycznie może mieć wpływ ruch lustra.

EDIT:
Zerknąłem na szybko - teraz widzę że w zasadzie bardziej jest chyba nietrafione niż poruszone.

MstrG
02-12-2014, 13:22
Przy zdjećiach obiektów ruchowym robiony w AF-C jest to samo :) D810 nie ma z jednym i drugim problemu.

Jesli zamierzałes rzucic tekst o sensownosci focenia obiektu nieruchomego w AF-C to podam jeden drobny
przyklad, ptak ktory sie nie rusza, a w kazdej chwili moze sie zerwac do lotu :)

I to jest problem, kóry pojawil sie przy okazji D800 własnie wczesniejsze body nie miały z taka praca problemu,
pozniejsze (vide D810) już tez nie.

Mówimy o długich tele? AF-C w serii czy pojedyncze?
Bo ja póki co do 300mm nie zauważyłem problemu, ale też tak jak napisałem wcześniej - baaardzo rzadko robię serię zdjęć i to z pewnością nie powyżej 200mm.

Yanis
02-12-2014, 13:28
Zerknąłem na szybko - teraz widzę że w zasadzie bardziej jest chyba nietrafione niż poruszone.

Właśnie to chciałem zobrazować. Był to u mnie częsty efekt przy używaniu trybu AF-C na ogniskowej 600 i 850. AF D800-tki chyba za bardzo "myszkuje" w tym trybie. Przy krótszych ogniskowych jakoś to nie występuje. A w D810 tego efektu nie mam na żadnym szkle. Dlatego nie podpinam 600-tki do D800. Z 70-200 i 80-400 używam jej do dnia dzisiejszego.

kichu
02-12-2014, 13:35
U mnie to bylo 500 mm lub jeszcze z zalozonym TC. Seria, AF-C - z uwagi na brak zaufania do af w pojedyncze
klatki sie nie bawilem, zeby nie miec jednej klatki z efektem jak wyzej. I tak jak kolega pisze, sa to klatki ewidetnie
nie trafione w serii miedzy trafionymi, ot tak jakos losowo - nie wiadomo dlaczego.

Bo jak np. w D810 autofocus sie zgubil, to na kolejnych klatkach w sekwencji widac jak goni ostrosc i w koncu
ją lapie. A sekwencje z D800 wygladaja na zasadze: ostre - ostre - nieostre - ostre - nieostre - nieostre - ostre.
Taki troche chybił trafił. Oczywiscie wiecej jest trafil niz chybil, ale te chybil sa na zasadzie rzutu moneta, nie
wiadomo kiedy i dlaczego.

Teorie o nadmiernym myszkowaniu potwierdza to co widac, jak sie probuje na AF-C sfocic cos co se nie rusza,
autofocus ciagle myszkuje korygujac i duuuzy odsetek klatek jest nieostrych. D810 w ty samym trybie i tej samej
sytuacji, wyostrzy i czeka do momentu az nie nastapi zmiana odleglosci miedzy aparatem a foconym biektem
wtedy koryguje.

Jacek_Z
02-12-2014, 15:14
Czyli złą prasę AF D800 zrobili ludzie pracujący na supertele i w trybach AF-C ?

MstrG
02-12-2014, 15:22
Czyli złą prasę AF D800 zrobili ludzie pracujący na supertele i w trybach AF-C ?

Ja bym to Jacku inaczej ujął. Ludzie pracujący na długich tele jak Sedov czy kichu opisali swoje doświadczenia. Złą prasę zrobił tłum narzekaczy lubiący bić pianę - to jak z plotką lub tytułem na pierwszą stronę faktu - "źle działający AF" brzmi lepiej niż "źle działający AF-C w serii na długich tele". Choć "źle" to chyba nie jest dobrze dobrane słowo.

Fajnie, że to poprawiono w D810.

kichu
02-12-2014, 15:52
Zarzutów byłoby więcej :) Generalnie złą prasę zrobił AF w D800 zrobił sam Nikon wypuszczając model z błedami czy wadami, które były wynikiem niedostatecznego przetestowania puszki w różnych warunkach i de facto do dzis nie zostały poprawione :)

Badol
02-12-2014, 16:10
No właśnie - myślicie, że do samego końca produkcji nie poprawili nic i dopiero D810 jest wolny od wad czy np. modele z końca produkcji zostały poprawione (taki poligon testowy pod właśnie D810)?

MstrG
02-12-2014, 16:21
No właśnie - myślicie, że do samego końca produkcji nie poprawili nic i dopiero D810 jest wolny od wad czy np. modele z końca produkcji zostały poprawione (taki poligon testowy pod właśnie D810)?

IMO zmiany w trakcie trwania produkcji w celu wyeliminowania wad są jak najbardziej możliwe - ostatni przykład: D810 i jasne plamki przy długim czasie ekspozycji, korpusy wolne od tej wady mają czarną kropkę ;)
Jednak szczerze wątpię, aby egzemplarze z końca produkcji zachowywały się jak D810 :p bo to by oznaczało, że ostatnie sztuki D800 by miały białe plamki przy długich ekspozycjach ;)

Badol
02-12-2014, 16:32
Nie mówię, że ostatnie egz. D800 to D810 ale ciekawi mnie czy coś mogli poprawić.
Pytam, bo znalazłem D800e kupiony w maju 2014..

MstrG
02-12-2014, 16:42
Nie mówię, że ostatnie egz. D800 to D810 ale ciekawi mnie czy coś mogli poprawić.
Pytam, bo znalazłem D800e kupiony w maju 2014..

Bardziej od daty kupna liczy się data produkcji. D800e mógł przeleżeć dłużej na magazynie, bo chyba jednak był mniej popularny.
Jak to ten z e-oko to możesz sam podjechać i go sprawdzić :) podpytaj tylko, czy masz prawo zwrotu jeśli będzie coś nie tak. Fajnie, że ma jeszcze prawie półtora roku gwarancji.

kichu
02-12-2014, 16:46
Poprawki w tracie produkcji D800 były - chociazby zwiazane z lewym pkt AF natomiast watpie zeby poprawiono
wszystko, bo mialem 2 egzemplarze kupowane w odstepie roku i problem z lewym af zniknal, natomiast inne
pozostaly :)

Badol
02-12-2014, 17:08
Dokładnie o ten :) Nie chciałem podawać nazwy komisu żeby nie było, że komuś reklamę robię ;) Z drugiej strony w Warszawie są dwa i chyba każdy wie jakie.
Wiem, że bardziej istotna jest data produkcji. Jest jakiś sposób na sprawdzenie? Z obiektywami była lista z numerami seryjnymi i okresem produkcji

Amator777
04-03-2015, 02:54
Czy korzystał ktoś z kombinacji stare szkła bez CPU i auto ISO? Nawet, przy poprawnie wpisanych danych obiektywu bez CPU, przy auto ISO minimalny czas to zawsze 1/30s. O ile przy Nikonie 50 mm Serii E to jeszcze znośne, ale przy ogniskowej 100 mm to już gorzej. Tak już jest, czy to ja robię coś nie tak?

wunat
04-03-2015, 03:20
Niestety tak już jest.

stig
04-03-2015, 09:17
Panowie, wczoraj podpiąłem Sigmę 85 1.4, i chciałem ją wyregulować via „precyzyjna korekta AF”. No i zgłupiałem. Chcę wprowadzić korektę dla tejże Sigmy, a co widzę – aparat podświetla, że jest to – wcześniej wprowadzony – 24-70 2.8 Nikona. No dobra – z racji, że rzadko używam tego zooma z D800, skasowałem tę pozycję. No i po po ponownym podpięciu Sigmy – pojawiła się prawidłowo. Wyregulowałem, przyporządkowałem kolejny numerek – ok – jest 6 szkiełek na 20 możliwych. Ale miałem jeszcze chwilę czasu, zabawki do testowania leżały, więc raz jeszcze podpiąłem 24-70. I co widzę – z kolei ten jest widziany jako Sigma 85. Generalnie więc zachowanie to wygląda jakoby D800 widział te obiektywy jako jeden i ten sam. Ktoś się z tym spotkał? O co może chodzić?

Nikolai
04-03-2015, 14:05
Czy korzystał ktoś z kombinacji stare szkła bez CPU i auto ISO? Nawet, przy poprawnie wpisanych danych obiektywu bez CPU, przy auto ISO minimalny czas to zawsze 1/30s. O ile przy Nikonie 50 mm Serii E to jeszcze znośne, ale przy ogniskowej 100 mm to już gorzej. Tak już jest, czy to ja robię coś nie tak?

możesz ustawić ręcznie żeby nie schodził poniżej jakiejś wartości