PDA

Zobacz pełną wersję : D800, pierwsze wrażenia, sample etc...

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Czornyj
15-05-2012, 08:32
Oj Marcin nie marudź, tutaj nie było żadnej agitacji - agitacja jest w momencie wskazywania jedynej słusznej opcji. A w tym przypadku wszystkie opcje mają nas równo w poszanowaniu, więc cóż to za agitacja? ;) Po prostu korporacje się uczą mieć nas tak samo głęboko, obojętnie od tego czy to nikon, Canon, czy inna cholera np. VW lub Renault.

Taka ich korporacyjna natura, zupełnie bez związku z naszymi - pożal się Boże - politykami. Nie bądźmy Peweksami, nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych.

qooba
15-05-2012, 09:09
co oznacza w takim układzie, że również Canon ma Polskę i Polaków w umiłowaniu :( (nie chcę wtrącac polityki, ale skoro korporacje widzą, że kolejne rządy mają nas w ... to korporacje też mogą i tak własnie to wygląda :()

Pudło :)
Sprawa z tego co się dowiedziałem dotyczy całej UE. Niemiecki prodealer sprzedający Marki i 5D MK III nie ma prawa sprzedawać innym podmiotom aparatów "hurtowo". Pewien poznański sklep ma w swojej ofercie zarówno D4 jak i 5D III mimo że nie powinien, co jest wynikiem niedotrzymywaniem umów przez niemieckich sprzedawców...

Erie
15-05-2012, 09:14
Pudło :)
Sprawa z tego co się dowiedziałem dotyczy całej UE. Niemiecki prodealer sprzedający Marki i 5D MK III nie ma prawa sprzedawać innym podmiotom aparatów "hurtowo". Pewien poznański sklep ma w swojej ofercie zarówno D4 jak i 5D III mimo że nie powinien, co jest wynikiem niedotrzymywaniem umów przez niemieckich sprzedawców...

Qooba, może masz rację - nie wiem jak jest na innych rynkach z 5D mark III, bo a) nie siedzę w Canonie, b) nie siedzę na obcych rynkach :D. Wygląda zatem na to, że i Canon i Nikon mają w ... unijne prawo, nie tylko polskie. Jednakże to oznacza, że ewentualna walka z Nikonem czy Canonem przez UOKIK będzie mocno utrudniona, jakby komuś się chciało.

nowart
15-05-2012, 09:16
Myślę, że NP to po prostu nie obchodzi. I tak wszystko co w naszych sklepach jest od nich.

Jacku, większość sklepów fotograficznych w PL zaopatruje się na rynku zachodnioeuropejskim. Bo taniej, bo szybciej, bo wygodniej. Z NP biorą jednostki jak sieciówki o których tu rozmawiamy i to też nie jest regułą - zwłaszcza Foto Joker na masę kupuje z Węgier, Niemiec i tam, gdzie taniej.
Obecna sytuacja z nowościami jest tylko chwilowym oderwaniem od rzeczywistości, gdzie można ludziom nawtykać głupot o cyrografach, umowach, elitarnych salonach - wszystko z powodu deficytu towaru. Brakuje w UE jak i w USA, a tam jakoś durnych obostrzeń nie ma...
Zaczekajmy aż producent ruszy pełną parą a za parę tygodni pogadamy jak sprzęt będzie leżał wszędzie.

Co do "prywatnego" importu. Niektórzy nie kupią za granicą. A osoby, które ściągają z zachodu i tu odsprzedają (TIPy) nie mają konkurencyjnych cen - przynajmniej dla tych co chcą fakturę VAT, bo oni takich faktur nie dają! A całkiem sporo osób kupujących sprzęt w tej cenie ma DG i chce faktur.Dziwne rzeczy piszesz. Można kupić za 23000zl. Brutto 23%. Bez cyrografów i podobnych cudów. Z Niemiec, gdzie nikt nie wciska mi bajek o reglamentacjach. Od ręki. Tysiak taniej niż w PL. Mało? Jak chcesz mogę Ci podać namiary :D

nie wiem czemu ludzie dalej uważają że jak coś jest z Niemiec to jest lepsze ? kiedyś 10-20 lat temu to może i tak było...

Takich produktów jest masa. Na dodatek to oficjalna informacja potwierdzana przez menegerów wielkich koncernów, którzy twierdzą , iż "rynki wschodnioeuropejskie mają dużo niższe oczekiwania dotyczące jakości i wydajności (danego produktu) niż nabywcy zachodnioeuropejscy".

Ale z drugiej strony ci ludzie, którym sprzedawalam D4 nie mieli problemu z podpisaniem tego, bo uważali ze kupują aparat do robienia zdjęć, a nie dalszego odsprzedawania go, bo do tego służy sprzedaż hurtowa.

Bo zamiast się użerać doskonale zdają sobie sprawę, że po wyjściu mogą wyrzucić ten papierek do kibla, gdyż to zwykła fikcja polegająca na zbudowaniu otoczki elitarności wokół samego produktu jak i miejsca sprzedaży. Choć pojęcia nie mam dlaczego takimi metodami...
Nikt nie ma prawa użytkownikowi durnego aparatu fotograficznego zabraniać w wolnym rozporządzaniu jego własnością zakupioną za jego własną gotówkę. NP będzie przeprowadzał comiesięczne kontrole w jego miejscu zamieszkania celem zweryfikowania, czy aby nadal posiada zakupiony sprzęt?
Błagam, ludziska nie dajmy się zwariować ... :lol:

Kryhu
15-05-2012, 09:16
Najlepiej zagłosować swoim portfelem, będę musiał się przejść do US i wypisać wniosek o Euro NIP.
Jeżeli za miesiąc nic się w tych zagrywkach nie zmieni to niech się wypchają.
Już jakiś czas temu kusiły mnie zakupy w Fixation z dłuższą gwarancją i świetnym serwisem.
Teraz jedynie te waluty znowu zgłupiały więc zobaczymy jak to będzie faktycznie za miesiąc.

W ABF i FJ zostawiłem pewnie ponad 30 tys. zł w ostatnich 2 latach. Może to niewiele z ich punktu widzenia ale jeśli takich osób będzie więcej to sami bicz na siebie kręcą.
Podobno ze względu na masę sprzętu serwisowanego z Polski był już nawet pomysł otwarcia serwisu i sklepu Fixation w Polsce ale o ile mi wiadomo ktoś w NP w płacz uderzył w Nikon Europe i nic z tego nie wyszło. Część ich pracowników to Polacy, nawet jak się do nich zadzwoni to można poprosić Kasię i pogadać po naszemu.

Czornyj
15-05-2012, 09:33
Wygląda zatem na to, że i Canon i Nikon mają w ... unijne prawo, nie tylko polskie.

Nie znam się na unijnym prawie, ale sprzedaż wybranych produktów przez wskazanych partnerów jest w przypadku produktów profesjonalnych praktyką nagminną, notoryczną i niezwykle popularną, więc nie bardzo widzę w tym przypadku jakiś precedens.

Erie
15-05-2012, 09:43
Nie znam się na unijnym prawie, ale sprzedaż wybranych produktów przez wskazanych partnerów jest w przypadku produktów profesjonalnych praktyką nagminną, notoryczną i niezwykle popularną, więc nie bardzo widzę w tym przypadku jakiś precedens.

Tak i nie, poczytaj o zasadach tejże selektywnej sprzedaży. I proszę, nie sugeruj się tym co mówi Anita o tym jak to NPSowe salony są specjalnie przeszkolone czy też posiadają wiedzę niewiadomo jaką, bo sam przedstawiciel Nikona mówi, że jeszcze duuużo jest do zrobienia. A jako odwiedzający salony FJ/ ABFoto doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że może jest tam parę osób, które się znają i na sprzęcie i na fotografii, ale większość to ludzie, którzy mają sprzedawać okreslone wskazane przez centralę produkty i tyle.

Notabene jak wielkie korporacje chcą traktować klientów to mamy też przykład z producentami obuwia, którzy chcą zakazywać sprzedaży przez Allegro, bo im się nie podoba to że im marże spadły - i o to tylko chodzi, nie o żadne prestiże, profesjonalizm czy niewiadomo jaką misję - o kasę i tylko o kasę. No chyba, że buciki Adidasa za trzy stówy to taki luksusowy produkt, albo Nikon D800E lub głupi telekonwerterek to produkt super specjalistyczny. Luksusowy to może być Hassel czy inna cholera, ale takie badziewie za 2k? No wybacz, ale jako konsument mam inne wrażenie. A jako właściciel firmy usługowej to już zupełnie nie kumam tych decyzji.

siona
15-05-2012, 09:48

i tak i nie.
tak - bo faktycznie są gałęzie gdzie handel sprowadza się do kilku zaledwie punktów w kraju.
nie - bo zazwyczaj nie jest to wynikiem "gospodarki nakazowo-zakazowej" tylko zwyczajnie zdrowego rozsądku sprzedawców. nie wyobrażam sobie, żeby sprzedawano cały asortyment wielkoformatowych drukarek canona w każdym MM. jest też cała masa urządzeń gdzie po prostu proces zakupu jest raczej procesem inwestycji w technologię i znaczący udział ma w nim usługa uruchomienia całości, czego pan władziu z firmy władziu&zdzichu handlującej na co dzień śrubokrętami nie zrobi ...

Czornyj
15-05-2012, 09:51
Notabene jak wielkie korporacje chcą traktować klientów to mamy też przykład z producentami obuwia, którzy chcą zakazywać sprzedaży przez Allegro, bo im się nie podoba to że im marże spadły - i o to tylko chodzi, nie o żadne prestiże, profesjonalizm czy niewiadomo jaką misję - o kasę i tylko o kasę.

Skąd pomysł że korporacjom spadły marże przez allegrowych ziutków?

siona
15-05-2012, 09:53

bo handel internetowy wymusił obniżenie cen w handlu na ulicy.

Czornyj
15-05-2012, 09:56
bo handel internetowy wymusił obniżenie cen w handlu na ulicy.

I sądzisz, że korporacje łaskawie obniżyły w związku z tym marże dla "handlu na ulicy"?

Erie
15-05-2012, 09:58

Sami o tym marudzili w wypowiedziach, że spadły marże w ich sieciach sprzedaży. Ja akurat kupuję buty w salonie, gdzie mogę je wygodnie przymierzyć (mam specyficznie ukształtowane stopy, więc jest trochę trudniej), ale są ludzie kupujący przez net/ allegro i nie widzę powodów by tego komukolwiek zabraniać.

Oczywiście korporacje typu Adidas czy Reebok uważają inaczej i zasłaniają się prestiżem ich jakże wspaniałych marek, porównując sprzedaż na Allegro do np. sprzedaży na bazarze z rozłożonego na ziemi kawałka folii. Ciekawe co będzie następne - wymóg od stacjonarnych sklepów obuwiniczych co najmniej 200 metrów powierzchni handlowej, aby sprzedawać tak ekskluzywne obuwie jak Adidas? Dla mnie to chore co się dzieje :(

I sądzisz, że korporacje łaskawie obniżyły w związku z tym marże dla "handlu na ulicy"?

Nie... nie zrobili tego właśnie łaskawie... zrobili to z musu, a że chcą zarabiac więcej i więcej to nie bardzo im to się podoba.

Czornyj
15-05-2012, 10:10
Sami o tym marudzili w wypowiedziach, że spadły marże w ich sieciach sprzedaży.

W sieciach sprzedaży to marże być może spadły - ale co do marży korporacji, to śmiem wątpić...

Nie bardzo natomiast rozumiem co może być dziwnego czy bulwersującego w fakcie, że korporacjom zależy by ich produkty były rozprowadzane również tradycyjnymi kanałami? Sam przyzałeś, że po buciki wolisz jednak pofatygować się do sklepu...

Erie
15-05-2012, 10:21
W sieciach sprzedaży to marże być może spadły - ale co do marży korporacji, to śmiem wątpić...

Jesli duże sieci, aby obniżyć ceny w salonach zażądały obniżki cen od dsytrybutora/ producenta to sądzę, że producent (korporacja) musiał obniżyć ceny.

Nie bardzo natomiast rozumiem co może być dziwnego czy bulwersującego w fakcie, że korporacjom zależy by ich produkty były rozprowadzane również tradycyjnymi kanałami? Sam przyzałeś, że po buciki wolisz jednak pofatygować się do sklepu...

Właśnie to słowo również jest kluczowe. Każde odgórne sterowanie rynkiem, narzucanie chorych reguł wbrew konsumentom się mści. Ja wolę iść do sklepu i przymierzyć buciki, a ktoś kto nie ma czasu na łażenie woli kupić przez net/ allegro - jego wola. Niektórzy nawet chlebek zamawiają przez net z dostawą do domu, więc co mnie to obchodzi. Ich kasa, ich wybór i dla producenta/ dystrybutora/ sklepu powinno to być moim zdaniem najważniejsze. Jak zakażą sprzedaży Adidasa czy Reeboka na allegro to ludzie będą kupować po prostu inne rzeczy - no chyba że ktoś jest wyznawcą czterech pasków i musi.

Tak samo z Nikonem - co ma teraz zrobić klient, który potrzebuje tego głupiego telekonwerterka, a nie chce jechać do salonu FJ z jakichś powodów, a do salonu ABFoto ma za daleko? Dodatkowo chce zamówić to coś przez net, bo mu wygodniej? Ano właściwie został przez Nikona potraktowany z buta i wcale się nie zdziwię, jeśli przy kolejnej decyzji zakupowej na dużo większą kasę wybierze inną opcję typu zakupy poza Polską lub wręcz zmianę systemu. Klienci głosują nogami i własną kasą.

grissley
15-05-2012, 10:31
Ciekawe co będzie następne - wymóg od stacjonarnych sklepów obuwiniczych co najmniej 200 metrów powierzchni handlowej, aby sprzedawać tak ekskluzywne obuwie jak Adidas?

Precyzyjne wymagania co do parametrów lokalizacji nie są niczym nadzwyczajnym - choć nie wiem, czy akurat w branży obuwniczej. Wiele firm nie dostarczy towaru do punktu, któy nie spełnia określonych przez nich wymogów (+nie pozwoli na używanie swojego logo itp).
A co do selektywnej sprzedaży - Rollsa też przez internet nie kupisz (przynajmniej nie nowego).
Jeśli Nikon chce zmienić model funkcjonowania z typu VW na typ RR, to ma do tego pełne prawo.
Jeśli nam klientom się to nie spodoba, to najwyżej zagłosujemy przeciwko Nikonowi swoimi portfeflami.
Fakt, że mamy nieomal duopol, sytuacji wprawdzie nie ułatwia - ale jakoś damy radę...

cz4rnuch
15-05-2012, 10:36
Chyba mi się fora pomyliły. Czytam chyba z 7 stron wstecz a tam spiski korporacyjne, niemieckie faktury, chińskie VWy, do tego doszło jeszcze wygodne obuwie z sieciówek. Wszystko fajnie, ale ten offtopowy potwór niebezpiecznie się rozrasta. Może piszcie na czerwono, łatwiej będzie coś konkretnego o d800 wyłuskać.

oge
15-05-2012, 10:37
chyba mi się fora pomyliły. Czytam chyba z 7 stron wstecz a tam spiski korporacyjne, niemieckie faktury, chińskie vwy, do tego doszło jeszcze wygodne obuwie z sieciówek. Wszystko fajnie, ale ten offtopowy potwór niebezpiecznie się rozrasta. Może piszcie na czerwono, łatwiej będzie coś konkretnego o d800 wyłuskać.

amen !

krokus66
15-05-2012, 10:38
prz3mo >>
Ciekaw jestem bardzo czy choćby w Niemczech, przy zakupie D4, także taki dokument trzeba podpisać... bardzo jestem ciekawy

Dokładnie tak.

anita-głowacka >>
Niestety-takie weszły przepisy.. I nie jest to pomysł NP-tylko kogoś wyżej.

Niestety ciągle i od dawna słyszę TAKIE rzeczy, jestem tym zmęczony.
Onegdaj ciągle mówiono w tv, iż PL musiała podnosić % VAT gdyż UE tego od nas wymagała - LB. Po latach okazało się to nieprawdą, ponadto inne kraje UE mialy znacznie niższe oprocentowanie VAT na te same produkty. Przepraszam za politykę, ale jest to najlepszy przykład ciągłego nas okłamywania.

Na tym forum też aż za często czytałem, że to producent narzucił tak bardzo wysokie ceny, że Super Wielkie Sieci Sklepów tylko symboliczne grosze z tego mają:lol:. Stworzenie układu monopolistycznego przez NP, a tym samym korupcjogennego - to też wina fabryki w Japonii.:lol: Oczywiście w sytuacji podbramkowej są małe sklepy, nie ma im czego zazdrościć; zawsze tak pisalem. Na tym wszystkim traci klient, czyli MY.:( Oczywiście, to również fabryka w Japonii kazała NP tak traktować swoich klientów reklamujących ich produkty.:lol::lol::lol:

Przyjmuję do wiadomości, że ceny są jakie są. Nie zgadzam się natomiast, jeśli ktoś próbuje mnie traktować jak przysłowiowego "wiejskiego głupka" (przepraszam za sformuowanie) i znów wciska mi ciemnotę. Proszę nie testować mej inteligencji, wody z mózgu nie dam sobie zrobić. Tylko tyle.

mariusz67
15-05-2012, 10:57
Witam wszystkich ,czytam to forum od lat ,ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Mam pytanie do właścicieli D800 .Aprat ma od kilku dni,powróciłem do NIKONA po pięciu latach zabawy z CANONEM .Zauważyłem na lustrze podłużną ryse idacą rówolegle do dlonej krawędzi lustra.Czy jest to normalne ten typ tak ma ? czy ja mam problem ze swoim lustrem?

Czornyj
15-05-2012, 11:03
Właśnie to słowo również jest kluczowe. Każde odgórne sterowanie rynkiem, narzucanie chorych reguł wbrew konsumentom się mści. Ja wolę iść do sklepu i przymierzyć buciki, a ktoś kto nie ma czasu na łażenie woli kupić przez net/ allegro - jego wola. Niektórzy nawet chlebek zamawiają przez net z dostawą do domu, więc co mnie to obchodzi. Ich kasa, ich wybór i dla producenta/ dystrybutora/ sklepu powinno to być moim zdaniem najważniejsze. Jak zakażą sprzedaży Adidasa czy Reeboka na allegro to ludzie będą kupować po prostu inne rzeczy - no chyba że ktoś jest wyznawcą czterech pasków i musi.

Tak samo z Nikonem - co ma teraz zrobić klient, który potrzebuje tego głupiego telekonwerterka, a nie chce jechać do salonu FJ z jakichś powodów, a do salonu ABFoto ma za daleko? Dodatkowo chce zamówić to coś przez net, bo mu wygodniej? Ano właściwie został przez Nikona potraktowany z buta i wcale się nie zdziwię, jeśli przy kolejnej decyzji zakupowej na dużo większą kasę wybierze inną opcję typu zakupy poza Polską lub wręcz zmianę systemu. Klienci głosują nogami i własną kasą.

Wishful thinking bez jakiegokolwiek oparcia w faktach.

Erie
15-05-2012, 11:04
Precyzyjne wymagania co do parametrów lokalizacji nie są niczym nadzwyczajnym - choć nie wiem, czy akurat w branży obuwniczej. Wiele firm nie dostarczy towaru do punktu, któy nie spełnia określonych przez nich wymogów (+nie pozwoli na używanie swojego logo itp).
A co do selektywnej sprzedaży - Rollsa też przez internet nie kupisz (przynajmniej nie nowego).
Jeśli Nikon chce zmienić model funkcjonowania z typu VW na typ RR, to ma do tego pełne prawo.
Jeśli nam klientom się to nie spodoba, to najwyżej zagłosujemy przeciwko Nikonowi swoimi portfeflami.
Fakt, że mamy nieomal duopol, sytuacji wprawdzie nie ułatwia - ale jakoś damy radę...

ile punktów sprzedaży (butików - nazwijmy to tak, bo nie wiem czy to poprawna nazwa) w centrach handlowych ma powierzchnię wspomnianych 200 metrów kwadratowych? same deichmany czy ccc, a reszta? ;)

co do selektywnej sprzedaży Rollsa - to przy motoryzacji oraz innych dobrach które wymagają określonych parametrów użytkownika (np. posiadanie prawa jazdy, licencji na broń itd) selektywna dystrybucja jest dozwolona, ale jak to się ma do Nikona? przecież aparaty Nikona to tylko droższe zabawki, rozumiem selektywną dystrybucję Nikona w zakresie medycznych urządzeń, ale dla aparatów? no przecież to dziw nad dziwy :(

Wishful thinking bez jakiegokolwiek oparcia w faktach.

zapewne masz rację, zresztą co mi tam - nie planuję kupować w najbliższym czasie D4, zostawiam to Wam zawodowcom - tylko potem nie marudźcie, że są za wysokie ceny :) skoro się na to zgadzać chcecie - ja jako konsument nie bardzo

prz3mo
15-05-2012, 11:17
Witam wszystkich ,czytam to forum od lat ,ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Mam pytanie do właścicieli D800 .Aprat ma od kilku dni,powróciłem do NIKONA po pięciu latach zabawy z CANONEM .Zauważyłem na lustrze podłużną ryse idacą rówolegle do dlonej krawędzi lustra.Czy jest to normalne ten typ tak ma ? czy ja mam problem ze swoim lustrem?

Taka "rysa" widoczna pod pewnym kątem występuje także u mnie w dwóch sztukach D700. Z tego co wiem inni uzytkownicy też to zauważyli, aczkolwiek były też głosy że je nie widzą.
Rób zdjęcia, zapomnij o "rysie", wszystko jest OK.

Czornyj
15-05-2012, 11:27
zapewne masz rację, zresztą co mi tam - nie planuję kupować w najbliższym czasie D4, zostawiam to Wam zawodowcom - tylko potem nie marudźcie, że są za wysokie ceny :) skoro się na to zgadzać chcecie - ja jako konsument nie bardzo

Ja się nie zgadzam, nie kupuję, nie marudzę - po prostu jestem realistą, obserwuję pewne tendencje i wyciągam wnioski.

krokus66
15-05-2012, 11:30
Witam wszystkich ... Mam pytanie do właścicieli D800 .Aprat ma od kilku dni ... Zauważyłem na lustrze podłużną ryse idacą rówolegle do dlonej krawędzi lustra.Czy jest to normalne ten typ tak ma ? czy ja mam problem ze swoim lustrem?

O rysie lustra czytam od pewnego czasu. D800 mam, jednak nie wyjąłem obiektywu i przez lupę nie oglądałem. Podobnie jak coś kupię, to przestaję się interesować ceną, czy nie staniało. Po co? Odżałowane i wydane. I tak niczego nie zmienię, ale za to śpię spokojnie, nie ciskam się w łóżku i nie klnę przez sen.:lol: Zdrowie ważniejsze.

prz3mo
15-05-2012, 11:33
O rysie lustra czytam od pewnego czasu. D800 mam, jednak nie wyjąłem obiektywu i przez lupę nie oglądałem. Podobnie jak coś kupię, to przestaję się interesować ceną, czy nie staniało. Po co? Odżałowane i wydane. I tak niczego nie zmienię, ale za to śpię spokojnie, nie ciskam się w łóżku i nie klnę przez sen.:lol: Zdrowie ważniejsze.

To nawet trudno nazwać rysą.. to taka specyficzna pozioma ledwo widoczna kreseczka... Autorowi pytania radzę to olać :)

qooba
15-05-2012, 11:37
a to czasem nie jest coś związanego z wyświetlaniem na matówce linii kadrowania?

raider
15-05-2012, 11:38

Czy to na pewno rysa? Przecież to lustro jest półprzepuszczalne i może być widać krawędź drugiego lusterka które znajduje się pod tym dużym lustrem - jest do niego przymocowane zawiasem i prowadzi obraz do czujników AF?

sokolnik
15-05-2012, 11:40

napewno znajdzię taki klient co będzie taką wadę reklamował i domagał się, darmowej naprawy, wymiany na "zdrową" sztukę a infolinia NIKONa nie będzie chciała już z tym panem rozmawiać :) obym się mylił i oby się nikt taki nie znalazł :)

krokus66
15-05-2012, 11:50
To nawet trudno nazwać rysą.. to taka specyficzna pozioma ledwo widoczna kreseczka... Autorowi pytania radzę to olać :)

Ty jesteś rozsądny człowiek. Wbrew pozorom rozsądku to u nas w narodzie jest niedostatek, oj niedostatek ... :mrgreen:

W tę niedzielę w nocy grupa młodzieży weszła przez płot do łódzkiego zoo. Pijackie wrzaski i demolka, w efekcie 2 żyrafy z powodu stresu zmarły. Wniosek - nie szukajmy sami sobie powodów do stresów mimo, iż nie jesteśmy żyrafami.:lol:

Erie
15-05-2012, 11:52

budowa lustra nikona:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://erie-design.pl/erie/lustro.png)

może to pozwoli spać spokojniej ;)

Czy to na pewno rysa? Przecież to lustro jest półprzepuszczalne i może być widać krawędź drugiego lusterka które znajduje się pod tym dużym lustrem - jest do niego przymocowane zawiasem i prowadzi obraz do czujników AF?

dokładnie tak

mariusz67
15-05-2012, 12:40
Dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedz w kwestii lustra.Mogę spać spokojnie :).

R
15-05-2012, 12:54
Dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedz w kwestii lustra.Mogę spać spokojnie :).

o tej porze sie nie spi tylko pracuje na PKB

Daga
15-05-2012, 14:07
Kilka osób prosiło mnie o jakieś niedoświetlone zdjęcie.
Ot położyłam pudełko z chusteczkami na półce i pstryknęłam takie coś o :

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/a1-1.jpg
źródło (http://www.fotomigawka.com/a1.jpg)

A potem bawiąc sie RAWem wyszło mi coś takiego (z tej samej klatki) :

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/a2-1.jpg
źródło (http://www.fotomigawka.com/a2.jpg)

Wystarczający przykład ? Chcecie RAWa ?

PS. Za pudełkiem jest lustro.

swider
15-05-2012, 14:12
Chcecie RAWa ?
Ja bym prosił jakiś niewielki wycinek ze środka, w pełnym rozmiarze. :) Na miniaturce to wiesz… ciężko oceniać. ;)

Daga
15-05-2012, 14:25
a czemu ze środka ? ;)
Jak chcecie, mogę zamieścić coś takiego w RAWie, ale wieczorem, bo w tej chwili jestem na zbyt słabym łączu, żeby móc wysłać 70MB ;)

Erie
15-05-2012, 14:35
to jeszcze takie samo ale w drugą stronę - prześwietlone o tyle samo jesli można prosić :)

Daga
15-05-2012, 14:43
prześwietlone w ciemny i pochmurny dzień to musiałoby być zdjęcie z lampą, albo długim czasem.
Długi czas odpada, bo przy okazji mogą wyjść jakieś artefakty ;), a lampę mam chwilowo tylko wbudowaną, bo moje ustrojstwo do wyzwalania błyskotek studyjnych szlag trafił, podobnie jak kabel. Jutro rozwiążę problem to coś zrobię i wrzucę.

Erie
15-05-2012, 15:12
prześwietlone w ciemny i pochmurny dzień to musiałoby być zdjęcie z lampą, albo długim czasem.
Długi czas odpada, bo przy okazji mogą wyjść jakieś artefakty ;), a lampę mam chwilowo tylko wbudowaną, bo moje ustrojstwo do wyzwalania błyskotek studyjnych szlag trafił, podobnie jak kabel. Jutro rozwiążę problem to coś zrobię i wrzucę.

ok, dzięki

swider
15-05-2012, 15:22
a czemu ze środka ? ;)
A czemu nie? ;)
Tak serio, dlatego ze środka bo tam najwięcej szczegółów, które mogą co nieco zdradzić. :)

Daga
15-05-2012, 15:29
Szczegółów najwięcej może być w punkcie ustawienia ostrości i niekoniecznie musi to być środek ;).
Wiedziałam dlaczego pytam :-D

swider
15-05-2012, 15:30
W każdym razie wiesz o co kaman. :D

Jacek S.
15-05-2012, 16:19
W końcu jakieś konkrety, po 100 postach o rynku....
Myślałem, że z tego wątku już nic konkretnego nie wyjdzie :)
Dzięki za fotki i również czekam na wycinki :)

popi
15-05-2012, 16:37
No w końcu jakieś zdjęcie.

Zapraszam tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2818750#post2818750

Może komuś przyjdzie do głowy coś konstruktywnego...

northrop
15-05-2012, 18:35
To ja zapodam jedno swoje zdjecie z weekendu dla rozluznienia sytuacji:

źródło (http://goodluckmakingrent.com/images/0001kdk.jpg)

:D

Tomasz M.
15-05-2012, 18:48
Nie wiem czy już było...,
ale w e-fotojoker pojawiła sie wersja Nikona D800E jako DOSTĘPNE
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d800e-body-capturenx2-nps/

sokolnik
15-05-2012, 19:40
D800E + 70-200 2.8 i 20 tyś z konta poooleciaaałoo :)

epicure
15-05-2012, 20:28
Czy D800 ma programowalne tryby użytkownika? Odpowiedniki canonowskiego C1/C2/C3?

qba87
15-05-2012, 20:51
northrop powiedz jakie to szkiełko.

Daga
15-05-2012, 20:52
epicure, nie ma.
Ale przyznam, że kiedyś myślałam, że sie przydają i wtedy, kiedy miałam okazję korzystać, przez myśl mi nie przeszło, żeby przekonać sie jak to działa :)

northrop
15-05-2012, 20:56

Nikkor 70-200 II

sokolnik
15-05-2012, 21:07

zainstaluj sobie dodatek do przeglądarki który będzie wyświetlał EXIF zdjęć... poszukaj w guugłach, wygodnie i szybko można sobie sprawdzić całe parametry zdjęcia, o ile autor ich nie usunął

northrop
16-05-2012, 06:48
Z dzisiejszego populudnia.

źródło (http://goodluckmakingrent.com/images/leo2.jpg)

100% crop:

źródło (http://goodluckmakingrent.com/images/leo1.jpg)

A mialem TC kupowac... ;)

Mathis
16-05-2012, 07:52
i to robi wrażenie :)

soja
16-05-2012, 07:52
sledzenie tego wątka staje się niebezpieczne :)
"mojej" d400 nie ma, a Wasze zachwyty + uwagi na temat pracy D800 zaczynają mnie popychać w tym kierunku ;)

Mathis
16-05-2012, 07:57
ja juz zdecydowalem tylko niech w koncu bedzie na polce :) i cena przestanie byc widowana :)

Przepraszam za brak polskich znakow.

R
16-05-2012, 10:02
sugeruje kupowac gdzie jest i za te cene ktora jest bo przy obecnych wahaniach walut i spadku zlotowki niedlugo moze byc po 18 tys...

epicure
16-05-2012, 10:09
epicure, nie ma.

Czyli jeśli zmienia się sytuacja i chcę szybko przejść np. z trybu A na S, do tego z AF-S na AF-C i ze zdjęć pojedynczych na seryjne muszę przeklikać się przez te wszystkie ustawienia osobno?

Johanan
16-05-2012, 10:49
R, nie zabawiaj się w naganiacza, bo liczę, że każdy ma swój własny rozum i o ile złotówka jest walutą mało stabilną, to euro już o wiele bardziej, więc problemu nie ma i nie ma go co sztucznie wytwarzać.

R
16-05-2012, 10:51
naganiacza? przeciez ja wszystkim odradzam d800 ;)

qba87
16-05-2012, 10:54
R, nie zabawiaj się w naganiacza, bo liczę, że każdy ma swój własny rozum i o ile złotówka jest walutą mało stabilną, to euro już o wiele bardziej, więc problemu nie ma i nie ma go co sztucznie wytwarzać.

To Ty nie wiesz że tu prawie każdy to ekonomista :)

R
16-05-2012, 11:00
To Ty nie wiesz że tu prawie każdy to ekonomista :)

pragne przypomniec, ze cene USD na koniec marca praktycznie przpowiedzialem bez pudla :mrgreen:

24-70 zdrozal dzis z 6190 na 6333 w pewnym sklepie... zmiany koledzy... zmiany :;)

Marcin_gda
16-05-2012, 11:20
pragne przypomniec, ze cene USD na koniec marca praktycznie przpowiedzialem bez pudla :mrgreen:

24-70 zdrozal dzis z 6190 na 6333 w pewnym sklepie... zmiany koledzy... zmiany :;)

A przewidziałeś sytuację, w której wysokorozdzielczy korpus spowoduje wzrost popytu na highendową optykę?
Wielu może się boleśnie przekonać, że dotychczas posiadanym szkłem to sobie mogą... (było powiedzonko o szkle i zabiegach higienicznych. Całkiem tu pasuje :) ).

D700 pracował nieźle z każdym niemal obiektywem... (Choć u mnie boleśnie zdemaskował wady optyczne w 24-70 i 14-24, ten drugi niestety był po gwarancji).

Poza tym wiele osób ostatecznie rozstaje się z cropem, i ma braki w szkłach FF.

Ja przewiduję, że jeżeli D600 faktycznie się pojawi w zapowiadanej cenie, to na każde lepsze szkło trzeba będzie dłużej czekać niż na wizytę u lekarza - specjalisty (chyba w 2008 chcieli mnie zapisać do jednego takiego na termin gdzieś około tego roku :) ).

laaval
16-05-2012, 11:56
Obawiam się, że R ma rację. Złotówka się osłabia dzięki Helladzie i należy się spodziewać cen z FJ albo i lepiej.

Fatman
16-05-2012, 12:18
Zrobiłem przed chwilką kilka zdjęć porównawczych z D3 oraz seryjkę z przepałem na +2, +4 i +5 -wrzucę RAWy do wieczorka dla chętnych :-)

A co do wyników -jest dobrze :-)

kondziu
16-05-2012, 12:54
Jak tylko ludzie ochłoną cena D800 spadnie sporo poniżej 10k, NR podało cenę D4 5,999.95$ na 18k z 26.

http://nikonrumors.com/

wywar
16-05-2012, 13:08
No niech grecja się wysypie to dopiero będą ceny. Tusku gadał żeby przygotować się na ciężki okres. Więc mz kto może niech łyka teraz :)

R
16-05-2012, 13:10
Jak tylko ludzie ochłoną cena D800 spadnie sporo poniżej 10k, NR podało cenę D4 5,999.95$ na 18k z 26.

zdaje sie ze cena D4 od poczatku wynosila dokladnie 5999usd... NR podalo ze sa dostepne, a nie ze sie cena zmienila ;)

jesli ktos liczy ze przed sezonem zarowno kotletowym jak i sportowym sprzet stanieje to ja mu gratuluje poczucia humoru...

Erie
16-05-2012, 13:13

6000 USD po kursie obecnym 3,40 daje 20 400 zł do tego 23% VAT daje ~25100 zł więc trochę inaczej niż 18 000 :(

grissley
16-05-2012, 13:24
No niech grecja się wysypie to dopiero będą ceny. Tusku gadał żeby przygotować się na ciężki okres. Więc mz kto może niech łyka teraz :)
No. W Czechach Euro wraz z nasileniem kłopotów Grecji się osłabia (co logiczne), a u nas wzmacnia (co, niestety, też logiczne). Dalej nie piszę, bo mnie zakrzycą, że politykuję :(

R
16-05-2012, 13:29
6000 USD po kursie obecnym 3,40 daje 20 400 zł do tego 23% VAT daje ~25100 zł więc trochę inaczej niż 18 000 :(

3.44 i rosnie :|

Fatman
16-05-2012, 13:34
źródło (http://img684.imageshack.us/img684/5517/d800plus51.jpg)

krokus66
16-05-2012, 13:48
Czyli jeśli zmienia się sytuacja i chcę szybko przejść np. z trybu A na S, do tego z AF-S na AF-C i ze zdjęć pojedynczych na seryjne muszę przeklikać się przez te wszystkie ustawienia osobno?

Możesz przejść szybko, bardzo szybko, jest OK.

laaval>>
Obawiam się, że R ma rację. Złotówka się osłabia dzięki Helladzie i należy się spodziewać cen z FJ albo i lepiej.

Widzę, że co niektórym brakuje wskaźników finansowych/ walutowych.:mrgreen: Gdyby problem tkwił tylko w Helladzie - wielki problem - to jako tako można by jeszcze w miarę spokojnie spać. Są znacznie, znacznie większe i realne zagrożenia. Ja kilka dni wcześniej w tym wątku wypowiedzialem się o niezwlekaniu z zakupem sprzętu, jeszcze przed osłabieniem zł. Więcej już nie będę głowy Wam zawracał.

Odnośnie oczekiwania na niedaleką obniżkę cen na D800, to osobiście nie bawił bym się w zaklinanie deszczu.:lol: Plemiona murzyńskie z olbrzymim zaangażowaniem praktykowały to przez wiele pokoleń:lol: - efekt zerowy. Trzeba umieć odróżnić chciejstwo/ marzycielstwo od logicznej i chłodnej oceny sytuacji.

Czornyj
16-05-2012, 13:51
źródło (http://img684.imageshack.us/img684/5517/d800plus51.jpg)

...słowem D7000 z pełnoklatkową matrycą.

Swoją drogą ciekawe czy i ew. na ile 14-o bitowe ADC ograniczają DR tej matrycy i czy ew. zastosowanie 16-o bitowej kwantyzacji pozwoliłoby jeszcze coś ugrać...

krokus66
16-05-2012, 14:02
Mam pytanie przez ciekawość. Dlaczego kolejny raz robicie próby z klatką mocno prześwietloną lub niedoświetloną? Jaka jest tego praktyczna przydatność? Przecież podstawą jest dążenie do prawidłowo naświetlonego zdjęcia, wówczas mamy najlepsze parametry.

Fatman
16-05-2012, 14:04
http://www.mediafire.com/?binc200u9003271 -NEF wcześniejszej fotki, do zabawy w wywoływanie ;-)

Mam pytanie przez ciekawość. Dlaczego kolejny raz robicie próby z klatką mocno prześwietloną lub niedoświetloną? Jaka jest tego praktyczna przydatność? Przecież podstawą jest dążenie do prawidłowo naświetlonego zdjęcia, wówczas mamy najlepsze parametry.

Bo czasem jesteśmy zajęci nieistotnymi pierdołami w wyniku czego dajemy ciała (delikatnie pisząc) robiąc zdjęcie -warto wtedy wiedzieć, czy takie zdjęcie da się uratować, czy można je od razu spokojnie skasować.
Albo -robimy zdjęcie pod światło, nie mamy lamp, a bardzo zależy nam na zachowaniu tego co w tle -więc pierwszy plan musimy niedoświetlić..........

Erie
16-05-2012, 14:13
3.44 i rosnie :|

jak patrzyłem niedawno było 3,40 i taką kwote zapamiętałem :( - pędzi to jak chore :(

wiesz... choćby dlatego, że sytuacje typu fotograf wylazł z kościoła (gdzie miał ustawione parametry na małą ilość światła) przed kościół i zrobił parę przeswietlonych zdjęć zanim zorientował się, że nie zmienił w ferworze walki ustawień są dość częste niestety

dodatkowo czasem np. lampa nie odpali (bo akku nie zdążyły naładować kondensatora) i trzeba wyciągać za uszy klatkę z ciemnicy :(

jasne, że najlepiej naświetlić poprawnie, ale czasem lepiej mieć zapas na ewentualne poprawki

Czornyj
16-05-2012, 14:13

A jeśli w kadrze pojawiają się motywy znacząco jaśniejsze od pozostałej części sceny, to w jaki sposób dążysz to tego, by zostały one poprawnie naświetlone?

Fatman
16-05-2012, 14:16
ISO 1600, światło mieszane.....

Które z D800, a które z D3 ?

źródło (http://img513.imageshack.us/img513/1323/iso1600versus.jpg)

Johanan
16-05-2012, 14:16
jak patrzyłem niedawno było 3,40 i taką kwote zapamiętałem :( - pędzi to jak chore :(
Erie, nie masz z Gliwic daleko do lepiej ułożonego świata, więc jakichś szczególnych powodów do zmartwienia nie widzę.

MirosławG
16-05-2012, 14:21
Rany rany rany ... czytam ten wątek i mi się nóż w kieszeni otwiera. Rynek fotograficzny to rynek specyficzny. To nie smartfon lub komputer który w wypadku tego drugiego można zmodyfikować z upływem czasu. Każdy kto kupuje D800, D4 i całą górną półkę kupuje ją do pracy. Osoba kupująca taki sprzęt musi sobie zadać pytanie czy jest w stanie na niego zarobić i czy koszt się zwróci. Jeśli nie to bez sensu jest ładować kasę w coś co nie przyniesie dochodu. Rynki finansowe, na świecie w obecnych czasach są rynkami bardzo mocno nie stabilnymi. Można więcej zarobić na czyimś nieszczęściu niż na cudownym ożywieniu gospodarki światowej. Przykładem jest D700 na początku można go było kupić za 6500 zł potem 7200, cena nie przekraczała 7500 zł aż tu bach i nawet dziś można go dostać za 9000 zł. W mym wypadku cena jaką zapłaciłem za D700 to 7199 zł po 9 miesiącach roku padła migawka, za 4999 sprzedałem go na allegro jako uszkodzonego, licytacja była w formie BCM, sprzęt na siebie zarobił , ja odzyskałem 3/4 kwoty zakupu puszki i kupiłem nową. Teraz jest D800 które każdy uważa za wyznacznik jakości i musi go mieć... ! Mam kupiłem, zapłaciłem 12500 zł, koszt w proporcjach 1/4 kwoty zakupu już mi się zwrócił, za 3 - 4 miechy wystawię go na aukcję i sprzedam tylko po to aby kupić D4. I nie będę płakał że muszę dołożyć. Jeśli wiesz że zarobisz to każda kwota którą zapłacisz za narzędzie pracy będzie dla ciebie opłacalna. Jeśli masz pieniądze i kupujesz tylko po to aby mieć to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć takiej osobie poczucia humoru. Ostatnio widziałem gościa D800 z 28 - 80 mm na jednej z ulic dużego miasta gdzie była robiona sesja ślubna. Śmiechowo to wyglądało. Drugi umieścił w sieci ogłoszenie że ma D800 i robi ślub cały za 700 zł. Jak czytam te wyssane z palca marketingowe opowieści większości pro, to już mi sie nawet śmiać nie chce. Reasumując Nie liczy się cena sprzętu, tylko fakt czy kupując go jesteś w stanie na niego zarobić !

Czornyj
16-05-2012, 14:21

Normalizowane?

Fatman
16-05-2012, 14:23
Owszem -bez normalizowania by było zbyt łatwo rozpoznać ;-) Bez redukowania szumu, poprawka WB tylko jeszcze (NEFy aktualnie lecą na serwer).

Erie
16-05-2012, 14:23
Erie, nie masz z Gliwic daleko do lepiej ułożonego świata, więc jakichś szczególnych powodów do zmartwienia nie widzę.

ale ja się nie zamartwiam jakoś ceną D4 tylko skomentowałem wypowiedź kolegi o cenie 18000 zł, że przy obecnych warunkach jest mało możliwa

inna sprawa, że ceną USD to akurat mogę się zamartwiać bo czekają mnie inne wydatki, a jak kurs idzie w górę to ceny tych rzeczy też :(

qooba
16-05-2012, 14:27

po lewej oko z D800 ;)

Erie
16-05-2012, 14:28

obstawiam D800 | D3

przy czym po prawej jest ciut nietrafione z ostrością

Fatman
16-05-2012, 14:28
No...... łatwo było ;-) Tyle w temacie mniejszego szumu z D700/D3 ;-) (choć przy 12Mpix). A jak by leciutko redukcję szumu ruszyć (choćby na 15%).....

Johanan
16-05-2012, 14:30
...
Ostatnio widziałem gościa D800 z 28 - 80 mm na jednej z ulic dużego miasta gdzie była robiona sesja ślubna. Śmiechowo to wyglądało.
...

No nie wiem, czy jest się z czego śmiać?

Sam mam to szkiełko w swoich zasobach i powiem Ci, że są sytuacje kiedy przypinam je do drogich body i ani trochę nie uważam tego za zabawne.

MirosławG
16-05-2012, 14:31
D4 za 21.999 zł Można spookojnie kupić w PL.

Czornyj
16-05-2012, 14:31
No...... łatwo było ;-) Tyle w temacie mniejszego szumu z D700/D3 ;-) (choć przy 12Mpix). A jak by leciutko redukcję szumu ruszyć (choćby na 15%).....

Swoją drogą D3 dostało niezły łomot. Jeszcze moment, jeszcze chwilka i przestaną robić zdjęcia, a zaczną okupować Allegro :D

Erie
16-05-2012, 14:32

zawsze zmniejszenie obrazu i uśrednienie szumu z sąsiadujących pikseli daje duża poprawę i w dodatku szum staje się drobniejszy - zatem nie ma się co dziwić, że po zmniejszeniu 3 razy (powierzchni) mamy gładko dla D800

D4 za 21.999 zł Można spookojnie kupić w PL.

23775, 23780, 23 777 w jedynych sklepach co wg Nikona oficjalnie mogą to dystrybuować (i niech ktoś powie, że te 5 zł różnicy to konkurencja i walka o klienta :D)

MirosławG
16-05-2012, 14:36
No nie wiem, czy jest się z czego śmiać?

Sam mam to szkiełko w swoich zasobach i powiem Ci, że są sytuacje kiedy przypinam je do drogich body i ani trochę nie uważam tego za zabawne.

http://allegro.pl/nikon-f55-af-zoom-nikkor-28-80mm-f-3-3-f-5-6-i2345231570.html Mowa jest o tym szkle ? Jeśli tak to poodaj mi te momenty kiedy jest lepsze od 24-70mm 2.8 lub 50mm 1.4

Johanan
16-05-2012, 14:43
... poodaj mi te momenty kiedy jest lepsze od 24-70mm 2.8 lub 50mm 1.4

Wówczas, kiedy szkoda mi zapinać droższych szkiełek, przez wzgląd na niezwykle trudne warunki focenia (zapylenie, słona bryza itp.).

Fatman
16-05-2012, 14:44
zawsze zmniejszenie obrazu i uśrednienie szumu z sąsiadujących pikseli daje duża poprawę i w dodatku szum staje się drobniejszy - zatem nie ma się co dziwić, że po zmniejszeniu 3 razy (powierzchni) mamy gładko dla D800

No ba !!!! Ja to wiem, niestety nie wszyscy w to wierzą ;-)

ISO 180, pod światło, sporo wyciągane........

źródło (http://img832.imageshack.us/img832/4133/omg3280s.jpg)

i pełna rozdzielczość: http://img201.imageshack.us/img201/6052/omg3280.jpg

epicure
16-05-2012, 14:45
Możesz przejść szybko, bardzo szybko, jest OK.

Pytałem, czy jest możliwość zaprogramowania sobie pewnej kombinacji ustawień i przypisania ich do jakiegoś skrótu? Czy trzeba te ustawienia za każdym razem zmieniać osobno, gdy zachodzi taka potrzeba? Nie wiem, co rozumiesz przez "bardzo szybko" i "jest OK", ale dla mnie to oznacza jeden ruch kółkiem.

Jacek_Z
16-05-2012, 14:47
http://allegro.pl/nikon-f55-af-zoom-nikkor-28-80mm-f-3-3-f-5-6-i2345231570.html Mowa jest o tym szkle ? Jeśli tak to poodaj mi te momenty kiedy jest lepsze od 24-70mm 2.8 lub 50mm 1.4A klientowi to się przedstawia testy szkieł czy zdjęcia?
Wystarczy, że w danym zastosowaniu (użyta przysłona) szkło nie jest zauważalnie gorsze. A nawet jak jest to ... klient nie wie jak by było z innym szkłem. I sądzę, że szczególy techniczne go nic nie obchodzą (nie zauważy róznic) gdy ma dostać odbitki 15x21 cm.
Tu chodzi o samopoczucie fotografa.

Fatman
16-05-2012, 14:49
Pytałem, czy jest możliwość zaprogramowania sobie pewnej kombinacji ustawień i przypisania ich do jakiegoś skrótu? Czy trzeba te ustawienia za każdym razem zmieniać osobno, gdy zachodzi taka potrzeba? Nie wiem, co rozumiesz przez "bardzo szybko" i "jest OK", ale dla mnie to oznacza jeden ruch kółkiem.

Nigdy tego nie używałem, ale czy w pewnym stopniu przełączanie banków nie będzie rozwiązaniem ?

Erie
16-05-2012, 14:49
No ba !!!! Ja to wiem, niestety nie wszyscy w to wierzą ;-)

ISO 180, pod światło, sporo wyciągane........

źródło (http://img832.imageshack.us/img832/4133/omg3280s.jpg)

i pełna rozdzielczość: http://img201.imageshack.us/img201/6052/omg3280.jpg

a mozesz wstawić oryginał bez wyciągania (miniaturka wystarczy)?

Fatman
16-05-2012, 14:50
a mozesz wstawić oryginał bez wyciągania (miniaturka wystarczy)?

Oczywiście, zaraz będzie :-)

...już........

źródło (http://img822.imageshack.us/img822/3218/omg3280so.jpg)

i RAWy z porównania D3 z D800:

http://www.mediafire.com/?nzctr5365q4d9zr

R
16-05-2012, 14:55
za 3 - 4 miechy wystawię go na aukcję i sprzedam tylko po to aby kupić D4.

ogladales taki film "ksiaze w nowym jorku"? tam byl gosc co pracowal u mc dowelsa czy jak mu tam...

jak czytam takie rzeczy to zawsze przypomina mi sie to co powiedzial ten bohater:

jak bede dobrze pracowal, to szef obiecal, ze za 2-3 lata bede myl salate... ;)

trzeba bylo od razu brac d4... po co sobie stwarzac sztuczne ograniczenia ;)

a co sobie kto i do czego przykreca, to tez nie nasza sprawa... obciachowym 35 1.8DX mozna zrobic lepsze zdjecia niz wspomnianym 24-70. tylko to kwestia talentu a nie zasobnosci portfela ;)

krokus66
16-05-2012, 14:56
Fatman
Reporterem nigdy nie byłem (raz Gierka fociłem z bardzo bliska;-)), rozumiem szybko zmieniające się sytuacje lub po czasie okazuje się, że w kadrze jest coś znacznie ważniejszego.
Miałem kolegę fotografika, który bardzo fascynował się możliwościami sprzętu, tak trochę sztuka dla sztuki. Nie gniewajcie się ale podejrzewałem Was o to.

Erie
Robiłem trochę ślubów gdy w body nie było AF a lampa tylko błyskała. Tańcząc w kościele z aparatem trzeba było za każdym razem ręcznie ustawiać przysłonę w zależności od odleglości. Wszystko było dobrze. Przyznam się szczerze, że nie bardzo rozumiem, iż dzisiaj trzeba mieć 2 tysiące zdjęć aby było z czego wybrać.

Czornyj
Ja lubię krajobrazy, architekturę i wnętrza. Stosowałem fitry ale mnie analog nauczył przede wszystkim żyć w zgodzie z naturą, nie walczyć z nią. To ja dostosowywałem się do warunków panujących, do ilości i rodzaju światła. Jeśli pogoda była dobra do opalania, to nie marnowałem filmu, szkoda pieniędzy. Nie mówię o zdjęciach pamiątkowych z podróży.

Fatman
16-05-2012, 14:59
FatmanMiałem kolegę fotografika, który bardzo fascynował się możliwościami sprzętu, tak trochę sztuka dla sztuki. Nie gniewajcie się ale podejrzewałem Was o to.

Ja się nie gniewam :-) Po prostu lubię wiedzieć wszystko co może mi się kiedyś przydać.

[B]Czornyj
Ja lubię krajobrazy, architekturę i wnętrza. Stosowałem fitry ale mnie analog nauczył przede wszystkim żyć w zgodzie z naturą, nie walczyć z nią. To ja dostosowywałem się do warunków panujących, do ilości i rodzaju światła. Jeśli pogoda była dobra do opalania, to nie marnowałem filmu, szkoda pieniędzy. Nie mówię o zdjęciach pamiątkowych z podróży.

No właśnie -kiedyś trzeba było tak jak opisałeś -teraz nie trzeba. Teraz jest wygodniej. Postęp. Nie zatrzymamy tego, żeby nie wiem jak piękne było to co kiedyś :-)

epicure
16-05-2012, 15:01
Nigdy tego nie używałem, ale czy w pewnym stopniu przełączanie banków nie będzie rozwiązaniem ?

Niestety nie wiem czym są "banki", nie mam do czynienia z Nikonami na co dzień.

Erie
16-05-2012, 15:02
...
Erie
Robiłem trochę ślubów gdy w body nie było AF a lampa tylko błyskała. Tańcząc w kościele z aparatem trzeba było za każdym razem ręcznie ustawiać przysłonę w zależności od odleglości. Wszystko było dobrze. Przyznam się szczerze, że nie bardzo rozumiem, iż dzisiaj trzeba mieć 2 tysiące zdjęć aby było z czego wybrać.
...

Ja tylko podałem przykłady, kiedy to się może przydać. Nie denerwuj się :), ale na sposób wykorzystania sprzętu przez użytkowników nie mam wpływu ;).

PS Całkiem niedawno (7 lat temu) jeździłem maluchem i też dało się jeździć - nie miał ani wspomagania, ani ABS, ani klimatyzacji. A teraz w samochodzie mam te rzeczy i... jakoś "nie przeszkadzają" mi ;). A w kolejnym jeździdle pewnie będzie automatyczna skrzynia biegów i jak sądzę elektryczny cichy silnik. Ot takie fanaberie - każdemu użytkownikowi według jego potrzeb :).

Fatman
16-05-2012, 15:05
Niestety nie wiem czym są "banki", nie mam do czynienia z Nikonami na co dzień.

No to chwilkę poczekaj -zaraz się naumiem co i jak i dam znać, chyba że wcześniej ktoś mnie uprzedzi :-)

nowart
16-05-2012, 15:09
Każdy kto kupuje D800, D4 i całą górną półkę kupuje ją do pracy. Osoba kupująca taki sprzęt musi sobie zadać pytanie czy jest w stanie na niego zarobić i czy koszt się zwróci. Jeśli nie to bez sensu jest ładować kasę w coś co nie przyniesie dochodu. (...) Jeśli masz pieniądze i kupujesz tylko po to aby mieć to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć takiej osobie poczucia humoru.

Rozumiem, że drogi telewizor, auto czy inne użytkowe zabawki mające dawać przyjemność z życia również kupujesz do pracy , poprzedzając ów zakupy gruntowną analizą czy i kiedy się zwróci?
Wybacz ale pleciesz farmazony...

Erie
16-05-2012, 15:15
Rozumiem, że drogi telewizor, auto czy inne użytkowe zabawki mające dawać przyjemność z życia również kupujesz do pracy , poprzedzając ów zakupy gruntowną analizą czy i kiedy się zwróci?
Wybacz ale pleciesz farmazony...

Nowart, przecież jeszcze nie tak dawno temu takie same wypowiedzi jak MirosławaG były o Nikonie... D70 (który wówczas kosztował zawrotne 7 tysięcy), potem o Nikonie D200, D3 itp. Też analizy cuda boże wianki, a ludzie w krajach z normalnymi zarobkami kupowali je bo mieli ochotę i robili po prostu zdjęcia, tak samo jak kupowali samochody za np. 100 000 USD i więcej, jak telewizory plazmowe za grubą kasę. Za rok czy dwa będzie takie psanie o D5, nic nowego.

Fatman
16-05-2012, 15:16
Każdy kto kupuje D800, D4 i całą górną półkę kupuje ją do pracy.

Etam, nie każdy.

Osoba kupująca taki sprzęt musi sobie zadać pytanie czy jest w stanie na niego zarobić i czy koszt się zwróci.

Wcale nie musi :-)

Jeśli nie to bez sensu jest ładować kasę w coś co nie przyniesie dochodu.

Jest jeszcze coś takiego jak sprawianie sobie przyjemności ;-) Tzw robienie sobie dobrze, nie zawsze musi się wiązać z przynoszeniem dochodu :-)

Ja robię sobie przyjemności jak tylko mogę :-)

Henio Jawa
16-05-2012, 15:20
No to chwilkę poczekaj -zaraz się naumiem co i jak i dam znać, chyba że wcześniej ktoś mnie uprzedzi :-)

Znaczy zakupiłeś klamot?
:-)

Erie
16-05-2012, 15:21
Znaczy zakupiłeś klamot?
:-)

zakupił przyjemność :)

Fatman
16-05-2012, 15:24
Niestety ja nadal czekam, aż "mój" D800 (aktualnie przebywający gdzieś w wielkim świecie -najprawdopodobniej w drodze do lub w niemieckiej hurtowni) do mnie dotrze.......

Po prostu odwiedziłem kumpla i "zamacałem" D800 troszkę dłużej, a że przy okazji miałem ze sobą D3 to się troszkę możliwości sprawdziło....... ;-)

R
16-05-2012, 15:30
zakupił przyjemność :)

a to nie podchodzi pod paragraf? ;)

Erie
16-05-2012, 15:30
Niestety ja nadal czekam, aż "mój" D800 (aktualnie przebywający gdzieś w wielkim świecie -najprawdopodobniej w drodze do lub w niemieckiej hurtowni) do mnie dotrze.......

Po prostu odwiedziłem kumpla i "zamacałem" D800 troszkę dłużej, a że przy okazji miałem ze sobą D3 to się troszkę możliwości sprawdziło....... ;-)

aaa to jeszcze na przyjemność poczekasz ;)

a to nie podchodzi pod paragraf? ;)

neee, dopiero czerpanie korzyści z cudzego nierządu podpada pod paragraf, a tutaj jest tylko przyjemność posiadania przedmiotu

Fatman
16-05-2012, 15:44
aaa to jeszcze na przyjemność poczekasz ;)

Czekam już tak długo, że przywykłem ;-)

a tymczasem.............. D800 + przez jednych umiłowane a drugich znienawidzone szkło czyli Nikkor 38 1.8 DX

z winietą:

źródło (http://img31.imageshack.us/img31/5778/omg3279.jpg)

i też z winietą, ale mocno zredukowaną w edycji trwającej kilka sekund:

źródło (http://img651.imageshack.us/img651/7600/omg32792.jpg)

crop 100%

źródło (http://img402.imageshack.us/img402/5764/omg3279crop.jpg)

grissley
16-05-2012, 15:50
D800 + przez jednych umiłowane a drugich znienawidzone szkło czyli Nikkor 38 1.8 DX
z winietą:]

Raaany - i to ma być ta sławna winieta 35ki...?
To jak tylko do mnie kliszak dojdzie, to bez kozery będe focił CZB na tej 35ce i zapominam o planach wymiany na 35f2D :o

Dzięki Fatman ;)

Sendilkelm
16-05-2012, 15:58
23775, 23780, 23 777 w jedynych sklepach co wg Nikona oficjalnie mogą to dystrybuować (i niech ktoś powie, że te 5 zł różnicy to konkurencja i walka o klienta :D)

15.05.2012 czyli wczoraj w FJ Arkadia w Warszawie na półce stał d4 z nalepką 22.999 zł :) To nie jest 5 zł. I to od ręki ze sklepu bierzesz i wychodzisz.

R
16-05-2012, 16:00
15.05.2012 czyli wczoraj w FJ Arkadia w Warszawie na półce stał d4 z nalepką 22.999 zł :) To nie jest 5 zł. I to od ręki ze sklepu bierzesz i wychodzisz.

pewnie jakas macana sztuka...

Sendilkelm
16-05-2012, 16:02

Cena wysoka, niedobrze.
Cena niższa, macane.

Nikomu nie dogodzisz....

grissley
16-05-2012, 16:18
Cena wysoka, niedobrze.
Cena niższa, macane

Za niemacane sztuki zawsze płaciło się więcej...

Fatman
16-05-2012, 16:19
Test przepałów ciut spitoliłem, dlatego wstawię tylko wynik odzyskiwania ze świateł o 2EV (następnym razem zrobię to sensowniej -wstawię wtedy NEFy).

źródło (http://img829.imageshack.us/img829/8807/przepal.jpg)

Henio Jawa
16-05-2012, 16:19

Strach pomyśleć jak taki amatorski korpus D4 może się zajechać podczas sklepowego "macania".

wywar
16-05-2012, 16:20
22999 za tyle dzisiaj zamówiłem w jokerze.
Sklep stacjonarny a internetowy to u nich dwa różne tematy i ceny mogą być różne. Raz taniej przez neta, a raz z lady. Dziwny temat ale ponoć tak jest.

Erie
16-05-2012, 16:43
22999 za tyle dzisiaj zamówiłem w jokerze.
Sklep stacjonarny a internetowy to u nich dwa różne tematy i ceny mogą być różne. Raz taniej przez neta, a raz z lady. Dziwny temat ale ponoć tak jest.

o to jak odbierzesz to napisz może jak dokładnie wyglada ten cyrograf co to dają do podpisu ;) i co tam jest napisane

wywar
16-05-2012, 17:53
Już go podpisałem przy zaliczce. Ja go brałem na firmę i ogólnie podpisujesz oswiadczenie że go nie sprzedasz jako nowy na fv tylko kupijesz go na użytek własny. Kara to 100 000 zł :) Kupując go na paragon nie trzeba tego podpisywać. Ja nie handluje sprzętem, a cene mają najlepszą w pl i towar dostępny więc pies ich... Trochę to frajerskie zagranie, ale nie będę czekał do wakacji bo mi sezon ucieka. Dostępność akcesoriow to masakra: aku nie ma, kart nie ma. Aku zamówiłem i mają się odezwać jak będą. Karta ta nowa sonego jest ponoć w zestswie.

Erie
16-05-2012, 18:05
Już go podpisałem przy zaliczce. Ja go brałem na firmę i ogólnie podpisujesz oswiadczenie że go nie sprzedasz jako nowy na fv tylko kupijesz go na użytek własny. Kara to 100 000 zł :) Kupując go na paragon nie trzeba tego podpisywać. Ja nie handluje sprzętem, a cene mają najlepszą w pl i towar dostępny więc pies ich... Trochę to frajerskie zagranie, ale nie będę czekał do wakacji bo mi sezon ucieka. Dostępność akcesoriow to masakra: aku nie ma, kart nie ma. Aku zamówiłem i mają się odezwać jak będą. Karta ta nowa sonego jest ponoć w zestswie.

Co do ceny i dostępności - no jak są praktycznie jedyni to trudno się dziwić, że mają dostępne - śmieszne by było wymyślanie preferencyjnych przepisów aby z nich jeszcze nie korzystać :D.

Sprawdź czy karta jest w zestawie, bo podobno najnowsze dostawy D4 mają już jej nie mieć :(. Obawiam się, że będzie to martwy format kart :(, po tym jak SanDisk i Lexar wycofały się ze wspierania go to tylko Sony pozostał i jakośc kart dużych (64, 128 GB itp) nie widać.

wywar
16-05-2012, 18:16
Dzwonił kolo do tej swojej centrali i ma być 16 giga. Być pewno będą jak już to wsadzili tylko pewno cena z kosmosu.

Erie
16-05-2012, 18:24
Dzwonił kolo do tej swojej centrali i ma być 16 giga. Być pewno będą jak już to wsadzili tylko pewno cena z kosmosu.

To jak dzwonił to zapewne jest. Czytałem na NR, że w nowych dostawach juz niet :(. Dlatego coraz mniej pozytywnie widzę przyszłość tego standardu. Jeden producent, jeden czytnik, w sumie dwie pojemności dostępne na rynku i... jeden aparat co to obsługuje - bieda :(. Oby nie kolejny niewypał w stylu kart SmartMedia (pamięta to ktoś jeszcze) czy xD.

wywar
16-05-2012, 18:27
Ja bym się nie zdziwił jak w d600 dadzą te karty. Do tego brak śrubokręta i ludki będą musieli łykać nowe karty i afsy :) ot taka promocja :)

Henio Jawa
16-05-2012, 18:33
Oby nie kolejny niewypał w stylu kart SmartMedia (pamięta to ktoś jeszcze) czy xD.
Czemu?
Czegoś brakuje nowym specyfikacjom SD czy CF?

Erie
16-05-2012, 18:34
Ja bym się nie zdziwił jak w d600 dadzą te karty. Do tego brak śrubokręta i ludki będą musieli łykać nowe karty i afsy :) ot taka promocja :)

Niech dadzą... to ludki będą łykać, ale Alfę 1000 i Canona 6D czy jak się tam będą nazywały FFy dla ludu.

Erie
16-05-2012, 18:37
Czemu?
Czegoś brakuje nowym specyfikacjom SD czy CF?

Przeczytaj jeszcze raz - krytykuję standard XQD, że a) jest mało dostępny, b) prawie go nie ma, c) praktycznie nigdzie nie jest wykorzystywany. I może skończyć jak egzotyczny format xD promowany przez Olympusa, który mimo pewnych zalet sie nie przyjął i umarł śmiercią naturalną albo jak jeszcze wcześniejsze SmartMedia.

grissley
16-05-2012, 18:43
a jakichś adapterów (micro)SD->XQD nie ma? Bo jeśli są, to czym tu się przejmować ;)
A jakby ktoś jeszcze wymyśił taki adapter, który łyka kilka kart microSD... :p

Henio Jawa
16-05-2012, 18:43
Napisałeś "Oby nie kolejny niewypał".
Zrozumiałem, że nie chcesz aby zniknął.
Ja uważam, że kij mu w oko i niech zdycha:-)

Pawel Pawlak
16-05-2012, 18:53
nawet pierońsko drogie, wyżyłowane na maxa CFki nie potrafią dogonić bazowej wersji XQD. Twierdzenie że CF są wystarczająco dobre jest jak udowadnianie że można było poprzestać na dyskach IDE :) przecież RAWy będą coraz większe, nawet te w szybkich body. Im szybciej się je zapisuje tym lepiej, a szybki zrzut kart także ma znacznie.

TOP67
16-05-2012, 19:11
A jakby ktoś jeszcze wymyśił taki adapter, który łyka kilka kart microSD... :p
Najlepiej z zapisem równoległym RAID-0 lub 5 ;)

jarvik
16-05-2012, 19:21
na tym zdjęciu d800 + 35 1,8 af chybił :p i to bardzo..

Fatman
16-05-2012, 19:32
jarvik, nie chybił przyjrzyj się uważnie. Gdyby był FF to nos był by bardziej ostry -w przypadku BFa, ostrość większa by była na włosach np. za uszami. Tymczasem największa ostrość jest tam, gdzie być powinna -oczy/brwi.

qooba
16-05-2012, 19:52
To jak dzwonił to zapewne jest. Czytałem na NR, że w nowych dostawach juz niet :(. Dlatego coraz mniej pozytywnie widzę przyszłość tego standardu. Jeden producent, jeden czytnik, w sumie dwie pojemności dostępne na rynku i... jeden aparat co to obsługuje - bieda :(. Oby nie kolejny niewypał w stylu kart SmartMedia (pamięta to ktoś jeszcze) czy xD.
o przepraszam, są DWA czytniki :) jeden na kablu USB 3.0 a drugi expresscard ;)
swoją drogą ta 16GB xqd z zestawu jest pierońsko szybka...

Erie
16-05-2012, 19:58
o przepraszam, są DWA czytniki :) jeden na kablu USB 3.0 a drugi expresscard ;)
swoją drogą ta 16GB xqd z zestawu jest pierońsko szybka...

oj przepraszam... są dwa czytniki - no to się od tego dobrobytu nam w czterech literach poprzewraca ;) - a co do karty fajnie, że jest szybka, tylko co z tego? na ile RAWów wystarczy ta superszybka karta? na kilkaset i potem kolejna i kolejna, a zawartość portfela w oczach paruje :(

silver56
16-05-2012, 20:14
Najlepiej z zapisem równoległym RAID-0 lub 5 ;)

Mówisz, masz http://techcrunch.com/2009/06/25/the-photofast-cr-7200-microsdhc-raid-0-cf-adapter/
http://fotoblogia.pl/2009/06/26/photofast-cr-7200-bardzo-ciekawy-adapter-microsd-do-cf

skynyrd
16-05-2012, 20:22
Każdy kto kupuje D800, D4 i całą górną półkę kupuje ją do pracy. Osoba kupująca taki sprzęt musi sobie zadać pytanie czy jest w stanie na niego zarobić i czy koszt się zwróci.

Co ty gadasz! Kupiłem D800 i nie zarobiłem i nie zarobię ( mogę to dać na piśmie ) nim ani grosza. Gdzie to niby zniknęła przyjemność robienia zdjęć bez myślenia o kasie ?

skynyrd
16-05-2012, 20:26
Czekam już tak długo, że przywykłem ;-)

a tymczasem.............. D800 + przez jednych umiłowane a drugich znienawidzone szkło czyli Nikkor 38 1.8 DX

z winietą:

Kurcze , po kiego grzyba sprzedałem 35 1.8 DX jak sprzedawałem D300s

unicode
16-05-2012, 20:35
oj przepraszam... są dwa czytniki - no to się od tego dobrobytu nam w czterech literach poprzewraca ;) - a co do karty fajnie, że jest szybka, tylko co z tego? na ile RAWów wystarczy ta superszybka karta? na kilkaset i potem kolejna i kolejna, a zawartość portfela w oczach paruje :(

Kiedyś kupowało się klisze gdzie było 36 klatek i też było dobrze, a teraz zbiera się na narzekania... po prostu mniej zdjęć wejdzie na kartę przez co zmusi fotografa do świadomego fotografowania, a nie "walenie" na oślep...

romek257
16-05-2012, 21:09
Co ty gadasz! Kupiłem D800 i nie zarobiłem i nie zarobię ( mogę to dać na piśmie ) nim ani grosza. Gdzie to niby zniknęła przyjemność robienia zdjęć bez myślenia o kasie ?

Ja tez zamowilem d800 i nie dosc, ze nie zarabiam na zdjeciach, ani nie mam zamiaru to jeszcze nawet nie umiem ich robic :) Zamowilem tydzien temu (mieszkam w Belgii) i jak do tej pory czekam i czekam i czekam....

Fatman
16-05-2012, 21:17
Kiedyś kupowało się klisze gdzie było 36 klatek i też było dobrze

Kiedyś siedzieliśmy na drzewach i żywiliśmy się listkami ;-)

po prostu mniej zdjęć wejdzie na kartę przez co zmusi fotografa do świadomego fotografowania, a nie "walenie" na oślep...

Niestety nie zawsze tak można -czasem trzeba "na oślep" (choć zazwyczaj wtedy używa się sprzętu z większą ilością zdjęć na sekundę i znacznie większym buforem). Sport.

raider
16-05-2012, 21:18
Aparat jak aparat i o cenie nie ma co dyskutować - płaci się głównie za megapiksele które tak naprawdę 95% użytkownikom się nie przydadzą, ale było to już dyskutowane jakiś czas temu.
Chciałem jednak zauważyć, że przy cenie rzędu 13 tys. zł pojawia się sporo alternatyw, choćby używana Leica M9 (no może za jakiś czas w takiej cenie albo na tę chwilę po dołożeniu równowartości jakiegoś 24-70) albo nowy Fuji X1 z obiektywami. Profesjonalista (gdy pieniadze mają się zwrócić) wybierze najczęściej lustrzankę, amator (fotografia = hobby) może już pomyśleć nad aparatem dającym nieco większy "fun", mniejszym gabarytowo i wagowo itd. 13 tys. zł to jakby nie patrzeć góra pieniędzy na sprzęt foto :)

Pawel92
16-05-2012, 21:25
...Chciałem jednak zauważyć, że przy cenie rzędu 13 tys. zł pojawia się sporo alternatyw, choćby używana Leica M9 (no może za jakiś czas w takiej cenie albo na tę chwilę po dołożeniu równowartości jakiegoś 24-70) albo nowy Fuji X1 z obiektywami. ...
I tak i nie. Wszystko zależy od tego do jakiego rodzaju zdjęc ma się zamiar ten aparat używać :wink:

raider
16-05-2012, 21:47
I tak i nie. Wszystko zależy od tego do jakiego rodzaju zdjęc ma się zamiar ten aparat używać :wink:

Oczywiście tak, choć trudno mi wyobrazić sobie zdjęcie wykonane D800 którego nie dałoby się wykonać np. D700 :) Poza przyglądaniem się z bliska wielkiemu wydrukowi. Cena w okolicy 13 tys. zł jest mocno przesadzona (niezależnie od powodów - waluty itd.). Leica zawsze wydawała mi się za droga ale ta cena za nową niejednocyfrową lustrzankę Nikona relatywnie przecenia Leicę, jakkolwiek głupio by to brzmiało hehe..

Z drugiej strony trochę podnosi na duchu fakt, że tyle ludzi czeka niemal jak w kolejce społecznej, kupując tak drogi sprzęt, może kryzys okaże się tylko wydarzeniem medialnym i przysłowiowe ciemne chmury tym razem przejdą bokiem hmm..
"Oszczędzajcie! Kulminacja kryzysu w 2013
16.05.2012 , aktualizacja: 16.05.2012 15:42 Apeluję do Polaków, aby przestali biegać co tydzień do galerii handlowych po jeszcze droższe buty i zaczęli oszczędzać. Musimy przeanalizować nasze rodzinne budżety i dostosować je do nadchodzących trudnych czasów - mówi Krzysztof Rybiński"

Erie
16-05-2012, 21:48
Kiedyś kupowało się klisze gdzie było 36 klatek i też było dobrze, a teraz zbiera się na narzekania... po prostu mniej zdjęć wejdzie na kartę przez co zmusi fotografa do świadomego fotografowania, a nie "walenie" na oślep...

tak, bo aparaty D4 są dla świadomych fotografów co to 10 dni myślą zanim jedno zdjęcie cykną ;)

a tak poważniej bo te n klatek na sekunde to po co jest? bo co tak wytrzymała migawka i super szybkość kart/ procesoria/ mechaniki? w trakcie meczu czy innego wydarzenia sportowego nie ma za bardzo czasu na "świadome fotografowanie" w sensie deliberowania nad kompozycją przez parę godzin

epicure
16-05-2012, 21:49

Dobra, ściągnąłem sobie instrukcję i sprawdziłem co trzeba. Można w tych bankach przypisać kombinacje ustawień, na których mi zależy. Tylko jak te banki się przywołuje? Jest jakiś bezpośredni przycisk, czy trzeba grzebać w menu?

Fatman
16-05-2012, 22:05
Dobra, ściągnąłem sobie instrukcję i sprawdziłem co trzeba. Można w tych bankach przypisać kombinacje ustawień, na których mi zależy. Tylko jak te banki się przywołuje? Jest jakiś bezpośredni przycisk, czy trzeba grzebać w menu?

Ups.... i dobrze, bo przyznam, że zapomniałem..........

W D3 niestety nie da się podpisać pod przycisk + rolka, czyli trzeba wskakiwać w menu. Może w D800 już na taką oczywistą oczywistość wpadli ? Ktoś może sprawdzić ?

Ehhh co ja pacze......... oczywiście, że w D3 da się ustawić zmianę banków poprzez przycisk (np. Func) + pokrętło :-)

northrop
17-05-2012, 03:52

Zimana bankow wyglada tak:
Nacisniecie guzika Menu>Nacisniecie guzika w prawo>wybranie banku>nacizniecie OK.

Jakies 5 sekund to zajmuje.

Zaraz zobacze czy mozna ta funkcje przypisac do guzika.

edit. Nie nie da sie.

Fatman
17-05-2012, 10:50
Niestety znowu było mało czasu i za jasno w momencie robienia zdjęć........... przez pośpiech nie mogłem sprawdzić od razu zdjęć i jak się już w domu okazało prawie w każdym przypadku mam zbyt duże różnice w ostrości zdjęć (aparaty trafiły w inne miejsca -na D3 leciutki FF, na D800 BF...) tylko testowe z ISO 6400 zostały trafione jak należy i jedno z ISO 12800 (tu lekka rozbieżność jest niestety widoczna).

Przykład z ISO 6400. Obróbka w ACR polegała na wyrównaniu różnic jasności (parametry ekspozycji były ustawione takie same: ISO 6400, f2.5, 1/250s) -w przypadku D3 zmniejszenie ekspozycji o 0.2EV, w przypadku D800 użyłem opcji wypełnienia świateł, ustawionej na wartość 2.
Zdjęcie z D800 zostało poddane redukcji szumu luminancji ustawionej na wartość 12. Następnie zdjęcie zostało zmniejszone do 12Mpix w PSie.

Crop 1, 100%

źródło (http://img267.imageshack.us/img267/6779/d800vsd3iso64001s.jpg)

Crop 2, 100%

źródło (http://img204.imageshack.us/img204/894/d800vsd3iso64002s.jpg)

Przykłady na ISO 12800 niebawem, a wszystkie NEFy wieczorem (jak zrobię miejsce na serwerze ;-) ).

esener
17-05-2012, 11:35
To może i odemnie dwa sample polecą, jeden z 35mm 1.8 DX (usuwanie winiety 4s. :-o) i drugi z 50mm 1.4 ;)

35mm 1.8 DX

źródło (http://img140.imageshack.us/img140/2483/dsc8373t.jpg)

50mm 1.4

źródło (http://img837.imageshack.us/img837/1095/dsc8388t.jpg)

link do RAW'ów:
http://www.mediafire.com/?5cpwa2544md8r27

doyen
17-05-2012, 11:36
Mówisz, masz http://techcrunch.com/2009/06/25/the-photofast-cr-7200-microsdhc-raid-0-cf-adapter/
http://fotoblogia.pl/2009/06/26/photofast-cr-7200-bardzo-ciekawy-adapter-microsd-do-cf

Wynalazek ma już kilka lat, ale jakoś mało rozpowszechniony. W Polsce w tej chwili nie znalazłem.

docxxx
17-05-2012, 11:48
Kiedyś siedzieliśmy na drzewach i żywiliśmy się listkami ;-)

Niestety nie zawsze tak można -czasem trzeba "na oślep" (choć zazwyczaj wtedy używa się sprzętu z większą ilością zdjęć na sekundę i znacznie większym buforem). Sport.

Nie tylko sport, konferencje, sluby, przyroda itd. Bardzo czesto lepiej jest walna serie niz pluc sobie w brode, ze nie zrobilo sie tego wlasciwego zdjecia.

Fatman
17-05-2012, 13:26
Opis podobny jak w poprzednim moim poście.......

Przy zdjęciach z ISO 12800 wyłączyliśmy mini lampkę (stąd różnica w kolorystyce).

źródło (http://img805.imageshack.us/img805/8366/d800vsd3iso128001s.jpg)

źródło (http://img835.imageshack.us/img835/9108/d800vsd3iso128002s.jpg)

źródło (http://img856.imageshack.us/img856/1333/d800vsd3iso256001s.jpg)

źródło (http://img163.imageshack.us/img163/4205/d800vsd3iso256002s.jpg)

Jacek_Z
17-05-2012, 13:44
Trochę szkoda, że nie możesz robic porównania z D3s, bo to on wyznacza "standardy" co do tego co sie da osiągnąć najlepszego na wysokich ISO.

Pliki z D3 wydają sie ciut ostrzejsze, odszum je bardziej tak by zrównać ostrość z obu puszek.

Erie
17-05-2012, 13:45
te zdjęcia z ISO 25600 dla D800 wyglądają jak z D80 przy ISO 800 :)

stachmuszel
17-05-2012, 13:48
te zdjęcia z ISO 25600 dla D800 wyglądają jak z D80 przy ISO 800 :)

Chyba lekko przesadziłeś :-) Skłonny byłbym podać wartość ISO1250-1600 dla D80.

Fatman
17-05-2012, 13:51
Trochę szkoda, że nie możesz robic porównania z D3s, bo to on wyznacza "standardy" co do tego co sie da osiągnąć najlepszego na wysokich ISO.

Pliki z D3 wydają sie ciut ostrzejsze, odszum je bardziej tak by zrównać ostrość z obu puszek.

Jak tylko będę już miał własnego d800 (kiedy ? ...... :( ) to "wystosuję odpowiedni apel" i może się ktoś z Łodzi z D3s odezwie -to zrobimy porównanie.

Co do ostrości -strasznie "skakał" AF niestety i z tego co widzę, 35ka mojego kolegi jest o wiele słabsza od mojej (na brzegach, różnica w ostrości jest kolosalna). Niestety nawet przy f4 rozstrzał punktu ostrości był na tyle duży na zrobionych zdjęciach testowych, że nie bardzo jest jak porównać ostrość......... cropy, które wstawiłem są pobrane z miejsc, gdzie mniej więcej ostrość jest podobna -ale jak zobaczycie NEFy to dopiero wszystko się okaże (czyli jak duży był rozrzut AF).

[dopisane]

Dostałem właśnie od kumpla cały zestaw NEFów z porównaniem D800 vs D700 -statyw i f8. Ostrość tam gdzie trzeba :-)

::ART::
17-05-2012, 13:58
Jakby się ktoś pytał to wczoraj w Kielcach do kupienia był D800 za 12 555zl, a D4 za 22 999zł.

GL
17-05-2012, 14:11
Ta mniejsza ostrość D800 to też wynik redukcji do 12 mpix, trzeba by nieco podostrzyć przez zestawieniem i szum by wtedy był wyraźniejszy, ale nie na tyle wyraźniejszy. Wygląda na to że istotnie jest postęp i to znaczny.
Z tym AF to miałeś problem na D800, czy ogólnie z tym obiektywem?

Fatman
17-05-2012, 14:11
Banding (lub jego brak ;-) ). ISO 25600 i silne źródło światła po środku.

D700

źródło (http://img824.imageshack.us/img824/3774/d70025600b.jpg)

D800

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/2379/d80025600b.jpg)

Z tym AF to miałeś problem na D800, czy ogólnie z tym obiektywem?

Dwie różne 35ki 1.8 -jedną znam bo moja, druga dopiero co kupiona kumpla -niestety jak widzę wymaga co najmniej justowania z body, a najlepiej wymiany, bo brzegi ma tragiczne. No i pośpiech........ zdjęcia robione były w tempie ekspresowym......

rafael
17-05-2012, 14:19
fajne sample jednym słowem d800 to świetna matryca wart każdej złotówki

Pawel Pawlak
17-05-2012, 14:21
zdjęcie z d3 wydaje się ostrzejsze ze względun na ziarno oraz gorszą tonalność i słabszy DR. Ostre cienie + zairno muszą sprawiać wrażenie większej ostrośc

grissley
17-05-2012, 14:37
Przy zdjęciach z ISO 12800 (...)

o ja cież pierdzielę :o
Jakoś przeszła mi teraz ochota na D700 :|
A ponieważ na D800 jeszce dłuuugo nie będzie mnie stać, to zamówiłem sobie właśnie slajdy. Wszyscy się bawią czymś nowym, to ja się czymś "nowym" pobawię :|

GL
17-05-2012, 14:47
o ja cież pierdzielę :o
Jakoś przeszła mi teraz ochota na D700 :|
A ponieważ na D800 jeszce dłuuugo nie będzie mnie stać, to zamówiłem sobie właśnie slajdy. Wszyscy się bawią czymś nowym, to ja się czymś "nowym" pobawię :|

Bez sensu, to zupełnie inne aparaty i do czego innego przeznaczone.

shaolin
17-05-2012, 14:47
Jak tylko będę już miał własnego d800 (kiedy ? ...... :( ) to "wystosuję odpowiedni apel" i może się ktoś z Łodzi z D3s odezwie -to zrobimy porównanie.

Rafal, wpadaj do mnie, zrobimy porownanie tygodnia, a i zwiedzisz sobie troche :D

grissley
17-05-2012, 15:02
Bez sensu, to zupełnie inne aparaty i do czego innego przeznaczone.
Z sensem, z sensem. To, co napisałeś, zresztą też jest z sensem. Ale niczego nie zmienia ;)

Erie
17-05-2012, 15:05
Chyba lekko przesadziłeś :-) Skłonny byłbym podać wartość ISO1250-1600 dla D80.

tak, ale tylko lekko, chodziło o zabawę liczbami - D800, D80, 800 ;) - jednakże tak czy siak postęp jest bardzo duży

Fatman
17-05-2012, 15:44
Rafal, wpadaj do mnie, zrobimy porownanie tygodnia, a i zwiedzisz sobie troche :D

Nie da rady -Chiny to dla mnie bardzo niebezpieczne miejsce :( Właściwie to dla mojej diety....... nie powstrzymał bym żarłacza, który jest we mnie i całą dietę szlag by trafił.

Jeszcze jeden przykład ISO 25600 -tym razem nie ma wątpliwości w temacie ostrości, detalu i szumu......

źródło (http://img138.imageshack.us/img138/8973/d800vsd3iso256003s.jpg)

Rafał_Sz
17-05-2012, 15:52
Nie jestem wyznawcą matrycologii cyfrowej, ale to co pokazujesz naprawdę robi ogromne wrażenie. Zwłaszcza, że nie jest to puszka typowo reporterska, gdzie podbijanie ISO ma większe znaczenie niż w aparacie "mam czas".

grissley
17-05-2012, 15:54
Ciekaw jestem, jak się ma wysokie ISO w D800 do wysokiego ISO w D4.
Taka zupełnie platoniczna ciekawość ;)

Czornyj
17-05-2012, 15:57
Jeszcze jeden przykład ISO 25600 -tym razem nie ma wątpliwości w temacie ostrości, detalu i szumu......

Łosz qvmć... Będzie wysyp detruchła na Allegro...

Fatman
17-05-2012, 16:06
NEFy przygotowane........... aktualnie staram się założyć nowe konto na MediaFire, bo na starym nie ma już miejsca ;-)

A może na WyslijTo ? Możecie mi doradzić ?

bo NEFy czekają na wysyłkę, na sensowny serwer........... ;-)

shaolin
17-05-2012, 16:19
Nie da rady -Chiny to dla mnie bardzo niebezpieczne miejsce :( Właściwie to dla mojej diety....... nie powstrzymał bym żarłacza, który jest we mnie i całą dietę szlag by trafił.

Juz myslalem, ze cos powaznego... bo prawda jest taka, ze tu by Ci bylo duzo latwiej utrzymac diete niz w PL ;) Wpadaj :D

A foty robia wrazenie, fajnie ze po tylu latach jest duzy postep mimo ilosci napchanych pikseli. Kurna, mialem nic nie kupowac juz... :D ale na szczescie, tymczasowo mnie nie stac ;)

Fatman
17-05-2012, 16:21
Juz myslalem, ze cos powaznego... bo prawda jest taka, ze tu by Ci bylo duzo latwiej utrzymac diete niz w PL ;) Wpadaj :D

Taaaa, kumpel opisywał te kramiki przy każdej drodze i te zapachy......... może diete łatwo by było utrzymać, ale mnie na pewno nie :D :D :D

Kurna, mialem nic nie kupowac juz... :D ale na szczescie, tymczasowo mnie nie stac ;)

Mnie też nie stać........... i tak kupię :)

shaolin
17-05-2012, 16:26
Taaaa, kumpel opisywał te kramiki przy każdej drodze i te zapachy......... może diete łatwo by było utrzymać, ale mnie na pewno nie :D :D :D

Opowiadal Ci o choudoufu? Jak nie to ja Ci opowiem na PW jutro... zapnij pasy i sie przygotuj :D

Mnie też nie stać........... i tak kupię :)

Ja tez pewnie kiedys kupie bo mi sie przyda do katalogow, ktore czasem sobie robie... :D Zawsze moge sprzedac D3s... ale to raczej slaby pomysl bo jednak wiecej robie sportu niz katalogow ;) no ale nic, to temat na inny watek, koniec OT z mojej strony :D

TOP67
17-05-2012, 16:27
Chyba napiszę wniosek do UE :)

Czornyj
17-05-2012, 16:30
NEFy przygotowane........... aktualnie staram się założyć nowe konto na MediaFire, bo na starym nie ma już miejsca ;-)

Ja korzystam z dropboxa i linkuję z katalogu "Public" - polecam, wygodne jak biust żony!

Fatman
17-05-2012, 16:37
........... zapomniałem o Dropboxsie !!!! A używam od dawna :-)

Nic to -pierwszy plik od ok 10 min leci na WyslijTo -pozostałem albo tam wylądują albo na DP.

[dopisane]

Pierwszy pliczek: http://wyslijto.pl/download/kzf4nicdai

Zawartość: 2x NEF z D3 (ISO 3200 i 6400), 1x NEF z D800 (ISO 6400).

Odpowiednio obrobiony NEF z D800 z tej paczki jest lepszy od wersji z D3 na ISO 3200 ;-)

pmpmwd
17-05-2012, 17:27
Jeśli ktoś ma możliwość to prosiłbym o porownanie D800 i D3X na ISO6400 przy rozdzielczości 24mpx.

mateo912
17-05-2012, 17:40
Jeśli ktoś ma możliwość to prosiłbym o porownanie D800 i D3X na ISO6400 przy rozdzielczości 24mpx.

d3x nie ma iso 6400

Fatman
17-05-2012, 17:46
Kolejny pliczek: 1x NEF D3 (ISO 12800), 1x NEF D800 (ISO 12800)

http://fatman.erie-design.pl/D3_D800_Agnieszka_12800.zip

wasilewk
17-05-2012, 17:47
........... zapomniałem o Dropboxsie !!!! A używam od dawna :-)

Nic to -pierwszy plik od ok 10 min leci na WyslijTo -pozostałem albo tam wylądują albo na DP.

[dopisane]

Pierwszy pliczek: http://wyslijto.pl/download/kzf4nicdai

Zawartość: 2x NEF z D3 (ISO 3200 i 6400), 1x NEF z D800 (ISO 6400).

Odpowiednio obrobiony NEF z D800 z tej paczki jest lepszy od wersji z D3 na ISO 3200 ;-)

Kolor skóry w D3 jest cieplejszy.

Kolejny pliczek: 1x NEF D3 (ISO 12800), 1x NEF D800 (ISO 12800)

http://fatman.erie-design.pl/D3_D800_Agnieszka_12800.zip

A tu odwrotnie: cieplejsze są kolorki z D800.

Ale ostrością to D3 położony na łopatki...

jo44
17-05-2012, 17:53

To może www.speedy.sh ?

Fatman
17-05-2012, 17:58
I kolejny pliczek -czyli zdjęcie drabinki na ISO 25600 -po 1 NEFie z puszki :-)

http://fatman.erie-design.pl/D3_D800_Drabinka_25600.zip

wasilewk
17-05-2012, 18:03
D700 też leży na łopatkach....

Fatman
17-05-2012, 18:05
D700 też leży na łopatkach....

Poczekaj na następną paczuszkę NEFów ;-)

[dopisane]

oto on........... teścik bandingu na ISO 25600: http://fatman.erie-design.pl/D3_D800_Drabinka_25600_Banding.zip

wasilewk
17-05-2012, 18:35
Poczekaj na następną paczuszkę NEFów ;-)

...

No tak, nikt już nie powie, że banding w D700 był wymysłem...

251kris
17-05-2012, 19:14
Zdjęcie z D800 zostało poddane redukcji szumu luminancji

Przepraszam, jeśli czegoś nie doczytałem wcześniej, ale można wiedzieć dlaczego?

Czornyj
17-05-2012, 19:22
Przepraszam, jeśli czegoś nie doczytałem wcześniej, ale można wiedzieć dlaczego?

...bo późniejszy downsampling 36>12MPix i tak zniweluje negatywny wpływ redukcji szumu luminancji, więc można sobie na to z powodzeniem pozwolić.

TOP67
17-05-2012, 19:23
A czemu pies liże się po jajach? ;)

Bo może. Skoro nie wpływa to na detal (bo zdjęcie jest potem zmniejszane), to można odszumiać.

stachmuszel
17-05-2012, 19:24
Moze glupie pytanie, ale dlaczego nie odszumiono tez plikow z D3?

mateo912
17-05-2012, 19:29

bo ich nie zmniejszano. d800 36-> 12 | d3 12-> 12

pmpmwd
17-05-2012, 20:29
d3x nie ma iso 6400

A ja "głupi" przez tyle lat myślałem, że ma, ale to przez tych niedouczonych Amerykanów, zawsze coś namieszają http://www.kenrockwell.com/nikon/d3x/iso-6400-5d-mark-ii-d3.htm

Jacek_Z
17-05-2012, 20:32
To jest Hi 2, niekalibrowane, odpowiednik 6400.
Natywne ISO ma w zakresie 100-1600.

mateo912
17-05-2012, 20:35
A ja "głupi" przez tyle lat myślałem, że ma, ale to przez tych niedouczonych Amerykanów, zawsze coś namieszają http://www.kenrockwell.com/nikon/d3x/iso-6400-5d-mark-ii-d3.htm

chyba nie sądzisz że ISO H2 w d3x to iso 6400?
To samo będzie jak iso 1600(ostatnie skalibrowane) w PS wyciągniesz +2 ev

Fatman
17-05-2012, 21:04

Aby pokazać jak dużą przewagę ma D800 nad starszymi konstrukcjami w kwestii szumu, ostrości, detalu, rozpiętości tonalnej, zachowaniu koloru oraz braku bandingu -w identycznej rozdzielczości jak właśnie w starszych Nikonach.

Czyli, nawet po redukcji szumu (która jak wiemy redukuje także w pewnym stopniu detal) otrzymujemy z D800 ostrzejsze, bardziej detaliczne i mniej zaszumione zdjęcia niż w D700.

Bo w przypadku D3 redukcja szumu w dużo większym stopniu zredukowała by i tak już słaby detal -dodatkowo nie było by etapu redukcji rozdzielczości. Po prostu bez odszumiania D3 jest tylko na kolanach, jak bym go jeszcze odszumił, to by już tylko leżał.......... ;-) (bo szum nadal by był spory a z detalu została by papka).

pmpmwd
17-05-2012, 21:54
chyba nie sądzisz że ISO H2 w d3x to iso 6400?
To samo będzie jak iso 1600(ostatnie skalibrowane) w PS wyciągniesz +2 ev

Ja nie, gdzieżbym śmiał robaczek mały, to tylko te Amerykańce i jeszcze 99% tych co o tym piszą, ale widać i oni w błędzie ;)

To jest Hi 2, niekalibrowane, odpowiednik 6400.
Natywne ISO ma w zakresie 100-1600.

Jak zwał tak zwał, w takim razie proszę o porównanie Hi2 w D3X z ISO6400 w D800.

Pawel Pawlak
17-05-2012, 22:24
Ja nie, gdzieżbym śmiał robaczek mały, to tylko te Amerykańce i jeszcze 99% tych co o tym piszą, ale widać i oni w błędzie ;)

Jak zwał tak zwał, w takim razie proszę o porównanie Hi2 w D3X z ISO6400 w D800.

D3x w stosunku do d800 w cropa 1.2 na hi2 vs 6400 wysiada pod wzgflędem DR. Szumy są podobne.

windum
17-05-2012, 22:45
W Fotojokerze w warszawskiej Arkadii za szybką stoi sobie D800... i D4.... i D3x, D700 a nawet D300s. Nie wspominając już o sporej liczbie stosunkowo egzotycznych obiektywów... ;-) Echhh...

Jacek_Z
17-05-2012, 23:06
W Fotojokerze w warszawskiej Arkadii za szybką stoi sobie D800.....W jakiej cenie?

windum
17-05-2012, 23:13
D800 - 12999
D4 - 22999
D3x - niecałe 26000
D300s - 5500 z kawałkiem
a D700 nie pamiętam dokładnie, ale napewno ponad 8000 ;-)

No i z "pożądanych" rzeczy jest też 85 1.8G za 1800 coś tam

lamina
18-05-2012, 08:05
Wynalazek ma już kilka lat, ale jakoś mało rozpowszechniony. W Polsce w tej chwili nie znalazłem.

tylko jest maly PROBLEM!!!!
Wszystkie adaptery CF sa do "CF II" którego D800 NIE MA!!! D800 tylko cieńkie karty CF I (cieńsze o 1,7mm od CF II)
więc na razie zapomnijcie o adapterach SD>CF do nikona D800..... właśnie popełniłem ten bład i kupiłem adapterek :(,,, i jest mi na nic :(

krokus66
18-05-2012, 08:44
Aby pokazać jak dużą przewagę ma D800 nad starszymi konstrukcjami w kwestii szumu, ostrości, detalu, rozpiętości tonalnej, zachowaniu koloru oraz braku bandingu -w identycznej rozdzielczości jak właśnie w starszych Nikonach.

Czyli, nawet po redukcji szumu (która jak wiemy redukuje także w pewnym stopniu detal) otrzymujemy z D800 ostrzejsze, bardziej detaliczne i mniej zaszumione zdjęcia niż w D700.

Bo w przypadku D3 redukcja szumu w dużo większym stopniu zredukowała by i tak już słaby detal -dodatkowo nie było by etapu redukcji rozdzielczości. Po prostu bez odszumiania D3 jest tylko na kolanach, jak bym go jeszcze odszumił, to by już tylko leżał.......... ;-) (bo szum nadal by był spory a z detalu została by papka).

Od pewnego czasu przeglądam codziennie polską prasę foto z nadzieją, iż znajdę kompleksową ocenę D800. Widzę jednak, że to Ty wspólnie z Pawłem odwaliliście kawał dużej, solidnej i dobrej roboty. Niestety prasa schodzi na psy, dobrze, że chociaż Wy jesteście.
Wielkie dzięki.

Jacek_Z
18-05-2012, 09:20
tylko jest maly PROBLEM!!!!
Wszystkie adaptery CF sa do "CF II" którego D800 NIE MA!!! D800 tylko cieńkie karty CF I (cieńsze o 1,7mm od CF II)
więc na razie zapomnijcie o adapterach SD>CF do nikona D800..... właśnie popełniłem ten bład i kupiłem adapterek :(,,, i jest mi na nic :(A po co w ogóle adapter, skoro D800 ma port SD :)

Erie
18-05-2012, 09:22
A po co w ogóle adapter, skoro D800 ma port SD :)

może po to być mieć dwie karty SD w aparacie, zamiast duetu CF+SD (karty SD 95MB/s są zdecydowanie tańsze niż CFki), a może chodzi o te adaptery microSD->CF z RAID

shaolin
18-05-2012, 09:31
Chodzi o adaptery z RAID, przeciez nikt by sobie glowy nie zawracal zeby wsadzic dwa SD (zamiast CF i SD) i nie miec z tego zadnych korzysci :D

Erie
18-05-2012, 09:34
Chodzi o adaptery z RAID, przeciez nikt by sobie glowy nie zawracal zeby wsadzic dwa SD (zamiast CF i SD) i nie miec z tego zadnych korzysci :D

korzyści są w portfelu - 64GB SDXC 95MB/s - 800 zł, CF 64 GB 90MB/s - 1800 zł, adapter SD->CF - grosze

shaolin
18-05-2012, 09:35
W sumie masz racje ;) w przypadku D800 to ma sens bo przeciez 64GB to z 10 zdjec i koniec karty... :mrgreen: Co nie zmienia faktu, ze i tak chodzi o RAID ;)

wywar
18-05-2012, 09:37
No ja mam już maszynę. W pudle był czytnik xqd i karta 16giga. Karciocha bardzo miła w dotyku, sprawia wrażenie solidnej, pierońsko szybka.

shaolin
18-05-2012, 09:53
Tylko, ze to nie ten watek ;)

Jacek_Z
18-05-2012, 09:54
W sumie masz racje ;) w przypadku D800 to ma sens bo przeciez 64GB to z 10 zdjec i koniec karty... :mrgreen: Co nie zmienia faktu, ze i tak chodzi o RAID ;)Ludzie przesadzacie.
2 karty mało, teraz Raid ...
Ja tam pracuję na jednej karcie i będe tak robił w body z 2 slotami.

No ja mam już maszynę. W pudle był czytnik xqd i karta 16giga. Karciocha bardzo miła w dotyku, sprawia wrażenie solidnej, pierońsko szybka.Tu nie wątek o D4 ;)

wywar
18-05-2012, 09:58
Tylko, ze to nie ten watek ;)

Parę stron wcześniej zboczylismy z tematu i ktos pisał żeby dać znaka czy karciocha będzie w komplecie czy nie bo ponoć mają juz nie dawać :)

shaolin
18-05-2012, 10:00
Ludzie przesadzacie.
2 karty mało, teraz Raid ...
Ja tam pracuję na jednej karcie i będe tak robił w body z 2 slotami.

Jacek ja tlumaczylem tylko wiec nie przesadzaj mnie :mrgreen: Ja i tak bym wsadzal jednego CFa jakbym mial D800 ;) SD to ZUO ;)

grissley
18-05-2012, 10:01
Mi też się wydawało, że to w wątku o D4 pytali - ale może i tutaj ;)
A co do CFI - w D700 to może i problem, bo ani EyeFi, ani SD się nie wsadzi.
W D800 to już chyba sporo mniej istotne.

lamina
18-05-2012, 10:07
korzyści są w portfelu - 64GB SDXC 95MB/s - 800 zł, CF 64 GB 90MB/s - 1800 zł, adapter SD->CF - grosze

ANI RAID ANI ZWYKŁY!!!! wszystkie adaptery są CF II i nie mieszczą się w body.
zostaje nam wachlowanie kartami....

TOP67
18-05-2012, 10:10

A 4 x microSD 16GB 30MB/s to 200zł w RAID 0 teoretycznie byłoby 64GB 120MB/s.

Niestety się nie mieści.

Pawel Pawlak
18-05-2012, 10:21
A 4 x microSD 16GB 30MB/s to 200zł w RAID 0 teoretycznie byłoby 64GB 120MB/s.

Niestety się nie mieści.

problem w tym że to raczej D800 jak na razie nie radzi sobie z max. prędkością zapisu. Między kartami SD extremepro 95mb/s a CF extreme 60mb/s w body nie ma róznicy w szybkości i wielkości bufora, w czytniku sandiska, zapis/odczyt SDka jest o 50% szybszy. Więc waskim gardłem jest d800 a nie karta

Jacek_Z
18-05-2012, 10:21
Coś mi się wydaje, że i tak D800 nie przyspieszymy ;), bez róznicy jakie tam szybkie karty będą. Do zdjęć seryjnych - D700 :) (albo D4 :))

lamina
18-05-2012, 12:13
problem w tym że to raczej D800 jak na razie nie radzi sobie z max. prędkością zapisu. Między kartami SD extremepro 95mb/s a CF extreme 60mb/s w body nie ma róznicy w szybkości i wielkości bufora, w czytniku sandiska, zapis/odczyt SDka jest o 50% szybszy. Więc waskim gardłem jest d800 a nie karta

powiem więcej, mam karte 90Mb/s i 45Mb/s obie extreem.... obie SD... róznicy w predkości nie widze.

mateo912
18-05-2012, 12:49
powiem więcej, mam karte 90Mb/s i 45Mb/s obie extreem.... obie SD... róznicy w predkości nie widze.

Przy zarzucaniu zdjęć na kompa tez nie widzisz?;)

gietrzy
18-05-2012, 14:43

Karty 95 MB/s zazwyczaj się kupuje pod tryb "AK-47" w aparatach typu D4, ale nie tylko. Różnica powinna też być w szybszym opróżnianiu bufora. Fred Miranda donosi, że póki co tylko na karcie Lexar CF 1000x 5D3 czyli konkurencja potrafi szczelić o ztcp 2 raw-klatki więcej niż na innej szybkiej karcie. Oczywiście klatki w serii nie na sekundę ;) Podobnie powinno być w D800.
Poza tym karty 95 MB/s są popularne wśród testerów AVC-Intra hacków do Panasa GH2.

Pawel Pawlak
18-05-2012, 14:56
Podobnie powinno być w D800.

Tymczasem najwyraźniej D800 sobie z nią nie radzi. Być możę kolejna wersja softu coś poprawi ? nie wiem czy to kwestia softowa czy sprzętowa ? Wielkości bufora, Które podajne sa w broszurze reklamowej, obowiązują dla karty o ile pamiętam SD Toshiba o szybkości zapisu 80mb/s i są na najszybszym SD extreme pro 95mb/s na obecną chwilę nie do uzyskania.

lamina
18-05-2012, 14:57
Przy zarzucaniu zdjęć na kompa tez nie widzisz?;)

tu mi akurat nie zalezy.... jak karta 128GB pelna to ona sie zgrywa a ja sprawdzam poczte albo kawe robie :)

Pawel Pawlak
18-05-2012, 15:02
No właśnie... to wszystko zależe na czym zależy - dla mnie zrzut na kompa jest bardzo istotny, zwłaszcza kiedy jestem w terenie i korzystam z zasilania akumulatorowego :)

Miren
19-05-2012, 07:58
W Norwegii pierwsze D800 mają pojawić się przełom lipca/sierpnia. Można sprawdzać na następujących stronach:

http://fotovideo.no/Produkter/Systemkamera/Nikon.aspx
http://www.fkpro.no/CBC.aspx?q=c:100216;pfd:pvk-e0b161
http://www.japanphoto.no/systemkamera/speilreflekskamera/

Z tych sklepów polecam pierwszy (z góry zaznaczam, ja w tym sklepie nie pracuję ;) ) można dokonać rezerwacji internetowej na 7 dni.

Orientujesz się może, jak jest z odzyskaniem podatku vat (taxfree), jakie opłaty ewentualnie należy opłacić u nas?
Ceny netto wydają się zachęcające.

a_iverson
19-05-2012, 10:10
W Danii czas oczekiwania 14 dni od dokonania zamówienia:
http://photoshop.dk/pl/Kamera_digitale_Nikon_D_SLR_39.aspx

jasiu76
19-05-2012, 12:42
Orientujesz się może, jak jest z odzyskaniem podatku vat (taxfree), jakie opłaty ewentualnie należy opłacić u nas?
Ceny netto wydają się zachęcające.

W Norwegii zamowilem D800 w marcu i do dzisiaj nie nie maja. Na norwegie poszlo kilka sztuk, a wiem to od Naszego rodaka, ktory pracuje w japanphoto.no . Tam jest jeszcze gorzeje niz w Polsce. Wczoraj zrezygnowalem z zamowienia i kupilem z najdrozszego sklepu na swiecie :) FJ

Jak chcesz to dam Ci namiary na tego Pana (PRIV). Zapewne ma wiedze o VAT itd. Ja mailem juz dosyc czekania.( kuplaptopa tez mi obiecywali, ale nie wiele sztuk dostali. ale z nimi to dluzsza historia)

Erie
19-05-2012, 12:45
W Norwegii zamowilem D800 w marcu i do dzisiaj nie nie maja. Na norwegie poszlo kilka sztuk, a wiem to od Naszego rodaka, ktory pracuje w japanphoto.no . Tam jest jeszcze gorzeje niz w Polsce. Wczoraj zrezygnowalem z zamowienia i kupilem z najdrozszego sklepu na swiecie :) FJ

Jak chcesz to dam Ci namiary na tego Pana (PRIV). Zapewne ma wiedze o VAT itd. Ja mailem juz dosyc czekania.( kuplaptopa tez mi obiecywali, ale nie wiele sztuk dostali. ale z nimi to dluzsza historia)

Przecież japanphoto.no to też CeWe tak samo jak i FJ.

marszull
20-05-2012, 13:06
Ja jestem po 12 godzinnej sesji studyjnej d800 i musze przyznac ze jakosc zdjec i ostrosc powala
niestety zdjec nie moge wrzucic, ale za jakis czas pojawia sie tu i tam to wtedy dam znac ;)
aha przy okazji polecam photorent.pl jakby wszyscy mieli takie podejscie do klienta, jak pan Grzegorz to mielibysmy konsumencki raj ;)

Miren
20-05-2012, 19:21
Witam, mamy ten sam kontakt z kolegą z Oslo, ja akurat przez brata, ale to na 99,9% ta sama osoba.
D800 mają się tam pojawić po wakacjach ( lub w wakacje), ale chciałbym sie dowiedzieć, jakie ewentualnie opłaty obowiązują.

qba87
20-05-2012, 23:04
Dzisiaj przeczytałem test D800 w Foto-Kurierze. W podsumowaniu autor posilił się na ocenę "dla kogo jest ten aparat". Między innymi napisał że "jeśli nie planujesz robić zdjęć powyżej ISO 800 to jest sprzęt dla Ciebie" czy coś w tym stylu.

Wiem że mnóstwo było testów na DP i innych ale ciekaw jestem opinii użytkowników. Jak oceniacie użytkową czułość. Do jakiej wartości nie ma czym się martwić ?

docxxx
20-05-2012, 23:35
Mam D300. Jak pozyczam od kolegi D7000, to ustawiam tam Auto ISO do H1 i nie martwie sie niczym. No, kadrem. Jesli tu koledzy mowia, ze D800 szumi jeszcze mniej niz D7k, to zal mi tego redaktora z Kuriera.
Chociaz, w sumie... Znam goscia z D3s ktory mowi, ze nie wyjdzie poza ISO 800.

northrop
21-05-2012, 05:09
Mam D300. Jak pozyczam od kolegi D7000, to ustawiam tam Auto ISO do H1 i nie martwie sie niczym. No, kadrem. Jesli tu koledzy mowia, ze D800 szumi jeszcze mniej niz D7k, to zal mi tego redaktora z Kuriera.
Chociaz, w sumie... Znam goscia z D3s ktory mowi, ze nie wyjdzie poza ISO 800.

Zalezy do czego kto jest przyzwyczajony. Jak ktos uzywal powiedzmy D80 cale zycie i nagle sie przesiadl na D800 to chwile zajmie zanim wyjdzie poza ISO200 ;)

Dzisiaj przeczytałem test D800 w Foto-Kurierze. W podsumowaniu autor posilił się na ocenę "dla kogo jest ten aparat". Między innymi napisał że "jeśli nie planujesz robić zdjęć powyżej ISO 800 to jest sprzęt dla Ciebie" czy coś w tym stylu.

Wiem że mnóstwo było testów na DP i innych ale ciekaw jestem opinii użytkowników. Jak oceniacie użytkową czułość. Do jakiej wartości nie ma czym się martwić ?

Ja bez zmartwien uzywam do 3200 i ze zdjec jestem bardzo zadowolony. Ale jest to subiektywna ocena.

stachmuszel
21-05-2012, 09:59
Zalezy do czego kto jest przyzwyczajony. Jak ktos uzywal powiedzmy D80 cale zycie i nagle sie przesiadl na D800 to chwile zajmie zanim wyjdzie poza ISO200 ;)

Troszkę nie na temat, ale przesadzasz. Miałem D80 i spokojnie robiłem ISO800-1250. Podobnie jak teraz D200.

Pawel Pawlak
21-05-2012, 11:21

Milion razy już padała odpowiedź na to pytanie. Ale powtórzę - D800 daje więcej swobody na wysokich iso niż D700. Więc jest to z całą pewnością znacznie więcej niż iso800. Powiem więcej, na iso800 D800 ma DR porówntywalnyt z tym z iso200 w d700. Więc jeśli ktoś akceptował tylko i wyłacznie iso200 w d700 to rzeczywyście, poza znacznie większą ilością detalu d800 nie da mu wiele więcej.

stachmuszel
21-05-2012, 14:43
Przy tych rozważaniach o wyższości jednego nad drugim weźcie pod uwagę to, że wg źródeł D800 ma "oszukane" czułości o ok. 0,5EV. To więcej niż w przypadku np. D700 i wielu innych.

epicure
21-05-2012, 14:47
A jeszcze mam pytanko: jaki jest najdłuższy czas migawki w trybie A? 30 czy 60s?

Pawel Pawlak
21-05-2012, 14:48
Przy tych rozważaniach o wyższości jednego nad drugim weźcie pod uwagę to, że wg źródeł D800 ma "oszukane" czułości o ok. 0,5EV. To więcej niż w przypadku np. D700 i wielu innych.

nie więcej niż 1/3EV

Jacek_Z
21-05-2012, 15:15
Ja tam bym się cieszył. :) Chcę jak najniższe ISO. Ale ISO 100 to tylko ISO 74. Nawet nie 1/3 EV.

stachmuszel
21-05-2012, 16:10
Ale ISO50 to tez 74 jak i ISO100, a na wysokich czulosciach jest 0,5EV jak byk.
Wg www.dxomark.com
Ale spoko, to takie male czepialstwo z mojej strony:-)

northrop
21-05-2012, 20:16
Troszkę nie na temat, ale przesadzasz. Miałem D80 i spokojnie robiłem ISO800-1250. Podobnie jak teraz D200.

No widzisz, ja tez mialem D80 i ISO640-800 to bylo absolutne maksimum jakiego uzywalem, nawet ISO400 za bardzo nie chcialem uzywac.

A jeszcze mam pytanko: jaki jest najdłuższy czas migawki w trybie A? 30 czy 60s?

30

MirosławG
22-05-2012, 10:50
Dla Zainteresowanych ViewNX 2.3.2

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2825056#post2825056

MirosławG
22-05-2012, 11:30

Ja bez zmartwien uzywam do 3200 i ze zdjec jestem bardzo zadowolony. Ale jest to subiektywna ocena.

Ja nie wyjdę poza 1000. Nic więcej mi nie potrzeba. Zadaj też sobie i innym pytanie jakie szkła maja podpiete pod D800 - bo jeśli 5.6 to faktycznie 3200 bedzie wskazane :-)

mateo912
22-05-2012, 11:47
Ja nie wyjdę poza 1000. Nic więcej mi nie potrzeba. Zadaj też sobie i innym pytanie jakie szkła maja podpiete pod D800 - bo jeśli 5.6 to faktycznie 3200 bedzie wskazane :-)

to że Ty tak zrobisz, to nie znaczy że inni nie będą tak robić.
Mam d700 i przy 50 1,8 czy 70-200 2,8 często muszę pracować na iso 3200-6400 i co?

shaolin
22-05-2012, 11:48
Kup D3s :D

grissley
22-05-2012, 11:53
A D3s jest lepszy na wysokim ISO od D800, czy gorszy? Bo nikt chyba jeszcze nie porównał.
Ja chcę porównanie DR i ISO D3s/D800/D4.
Kto ma wszystkie 3 puchy i może zrobić testa? :p

qooba
22-05-2012, 11:55
Ja chcę porównanie DR i ISO D3s/D800/D4.
Kto ma wszystkie 3 puchy i może zrobić testa? :p
chyba tylko Nikon Polska ;)