Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D800, pierwsze wrażenia, sample etc...

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

mateo912
22-05-2012, 11:55
A D3s jest lepszy na wysokim ISO od D800, czy gorszy? Bo nikt chyba jeszcze nie porównał.
Ja chcę porównanie DR i ISO D3s/D800/D4.
Kto ma wszystkie 3 puchy i może zrobić testa? :p

Po znormalizowaniu będzie podobnie. A co do DR itp to polecam dxomark
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/792|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/767|0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/628|0/(brand3)/Nikon

grissley
22-05-2012, 12:00
Do DXO już zajrzałem:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/792%7C0/(brand)/Nikon/(appareil2)/767%7C0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/628%7C0/(brand3)/Nikon#measuretabs-3
Ale bardzo niejednoznacznie to porównanie wypada.
Wygląda na to, że pod względem DR na wysokim ISO (3200+) D3s jest ciągle niepokonany, w przedziale 400-3200 rządzi D4, a na iso <400 D800.
We wszystkich innych kategoriach puszki idą łeb w łeb.
Mój komentarz:
:o

mateo912
22-05-2012, 12:04
Do DXO już zajrzałem:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/792%7C0/(brand)/Nikon/(appareil2)/767%7C0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/628%7C0/(brand3)/Nikon#measuretabs-3
Ale bardzo niejednoznacznie to porównanie wypada.
Wygląda na to, że pod względem DR na wysokim ISO (3200+) D3s jest ciągle niepokonany, w przedziale 400-3200 rządzi D4, a na iso <400 D800.
Mój komentarz:
:o

hmm to chyba na inne wykresy patrzymy.
d3s jest nad d4 dopiero miedzy 12800 a 25600 iso.

grissley
22-05-2012, 12:10
Patrzymy na te same. Powyżej ISO 12800 D3S jest nad D4. A od ISO 3200 do 12800 wykresy się pokrywają.
Ergo, robiąc na ISO 3200 i wyżej, lepiej mieć D3s. Co trochę dziwne.

erro
22-05-2012, 12:11
Pamiętajcie że tam są dwie zakładki - 'screen' i 'print' i w nich wyniki się często różnią.

mateo912
22-05-2012, 12:14
Patrzymy na te same. Powyżej ISO 12800 D3S jest nad D4. A od ISO 3200 do 12800 wykresy się pokrywają.
Ergo, robiąc na ISO 3200 i wyżej, lepiej mieć D3s. Co trochę dziwne.

Dlaczego lepiej? Nie zapominajmy że d4 ma 16 MPx a d3s 12. Po zmniejszeniu zdjęcia z 16 do 12 będzie lepiej na d4 niż na "czystym" d3s

Pamiętajcie że tam są dwie zakładki - 'screen' i 'print' i w nich wyniki się często różnią.

w obu wyniki są bardzo podobne. D4 ma o 0,1-0,15 ev większy DR od 3200 do 12800

grissley
22-05-2012, 12:22
Dlaczego lepiej? Nie zapominajmy że d4 ma 16 MPx a d3s 12. Po zmniejszeniu zdjęcia z 16 do 12 będzie lepiej na d4 niż na "czystym" d3s

w obu wyniki są bardzo podobne. D4 ma o 0,1-0,15 ev większy DR od 3200 do 12800

Przełącz z "print" na "screen" i będziesz miał taką samą różnicę, ale na korzyć D3s.
Z przeskalowaniem może i racja - ale piję do czego innego. Patrząc na to, co nikon zrobił z "wydajnością" pikseli w D800 spodziewałem się, że matryca D4 będzie jakimś nowym technologicznym objawieniem.
W sumie nadal wydaje mi się, że tak powinno być - ale te wykresy na DXO nie do końca chcą to potwierdzić.
Wygląda na to, że D800 to matrycowa rewolucja, a D4 to ewolucja.

Jacek_Z
22-05-2012, 12:24
Ja chcę porównanie DR i ISO D3s/D800/D4.
Kto ma wszystkie 3 puchy i może zrobić testa? :pZnam 2 osoby, z którymi w sumie mamy taki komplecik. Ale zgrać nas w czasie jest niemożliwe (wyjazdy, praca itd), a w dodatku oni mają takie ambiwalentne podejście do testów :)

Do DXO już zajrzałem:

:) Nie we wszystkich. W kategorii, która mnie interesuje król jest jeden :)
Niskie ISO, DR i ilość Mpx - D800 :)
fakt, że to nie puszka reporterska, więc jesli ktoś "reportersko" analizuje te kilka body to D800 powinein odpuścić - po to jest D3s czy D4. Róznica tak minimalna w wysokim ISO jest chyba mało istotna, szczególnie jeśli się robi dla prasy (małe wydruki)

grissley
22-05-2012, 12:33
Nie we wszystkich. W kategorii, która mnie interesuje król jest jeden :)
Niskie ISO, DR i ilość Mpx - D800 :)
Chodziło mi o kategorie wykresów na DXO - tam wszystkie wykresy poza DR w zasadzie się pokrywają ;)

Róznica tak minimalna w wysokim ISO jest chyba mało istotna, szczególnie jeśli się robi dla prasy (małe wydruki)

Oczywiście.
Po prostu kombinowałem tak - D800: pikseli w wuj, a DR i szumy rzucają na kolana => D4, piksele ponad 2x większe, to DR i szumy doprowadzą do ekstazy i zapaści przy pierwszym się z nimi zetknięciu.
A wg DXO jest tak, że DR w D4 jest większe niż w D800 tylko powyżej ISO400, a poniżej D4 dostaje od D800 baty. Z kolei wykresy SNR (to chyba z nich należy domniemywać, jakie są szumy?) w zasadzie się pokrywają.
No to trochę drogo Nikon sobie życzy za ten lifting D3s (czyli za D4) ;)

wywar
22-05-2012, 13:37
D4 to pucha reporterska i z założenia ma latać na wysokim iso. Co do ceny to zobacz ile d3x kosztuje :)

MirosławG
22-05-2012, 14:10
D4 to pucha reporterska i z założenia ma latać na wysokim iso. Co do ceny to zobacz ile d3x kosztuje :)

Od Kiedy reporterkę robisz na wysokim ISO ?

Chyba że reporterka nazywasz cykanie fotek z za krzaków :-) LOL

R
22-05-2012, 14:18

od kiedy przy reporterce zwracasz uwage na takie duperele jak iso?

qooba
22-05-2012, 14:20

Chyba że reporterka nazywasz cykanie fotek z za krzaków :-) LOL

proszę o Twoją definicję reporterki, jestem poważnie zainteresowany

grissley
22-05-2012, 14:35

Teoretyzuję na podstawie wykresów, ale D4 wygląda mi na odświeżone D3s, w cenie (prawie) D3x ;)

ajma
22-05-2012, 15:16
To ja może wrócę do tematu tylko d800 :)
Od soboty mam ten aparat z obiektywem 50/1.8 G.
Wcześniej używałem d700, potem 5d2. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne - w końcu znowu mam af przynajmniej taki jak w d700 (: (mam wrażenie, że jest lepszy niż w d700) - boczne punkty można używać swobodnie, bez obawy o trafienie ostrością. Tryb AF-C działa bardzo dobrze. Ale chyba największym atutem tego aparatu jest matryca - według mnie bardzo elastyczna (ale o tym już wiele osób pisało), przyjemnie obrabia się NEF-y - no i możliwości kadrowania i skalowania - "bajka".
Na razie jedynie nie przypadł mi do gustu ekran LCD - jakieś taki zielonkawe, zimne kolory - zupełnie inne od tego co na monitorze komputera (czy można jakoś dostosować wyświetlanie obrazu LCD?)
Na koniec jeszcze o 50/1.8 G - zaskoczył mnie bardzo pozytywnie swoim obrazowaniem, kontrastem, ostrością od 1.8 i szybkością.

MirosławG
22-05-2012, 15:23
To ja może wrócę do tematu tylko d800 :)
Od soboty mam ten aparat z obiektywem 50/1.8 G.
Wcześniej używałem d700, potem 5d2. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne - w końcu znowu mam af przynajmniej taki jak w d700 (: (mam wrażenie, że jest lepszy niż w d700) - boczne punkty można używać swobodnie, bez obawy o trafienie ostrością. Tryb AF-C działa bardzo dobrze. Ale chyba największym atutem tego aparatu jest matryca - według mnie bardzo elastyczna (ale o tym już wiele osób pisało), przyjemnie obrabia się NEF-y - no i możliwości kadrowania i skalowania - "bajka".
Na razie jedynie nie przypadł mi do gustu ekran LCD - jakieś taki zielonkawe, zimne kolory - zupełnie inne od tego co na monitorze komputera (czy można jakoś dostosować wyświetlanie obrazu LCD?)
Na koniec jeszcze o 50/1.8 G - zaskoczył mnie bardzo pozytywnie swoim obrazowaniem, kontrastem, ostrością od 1.8 i szybkością.

Czemu nie 50/1.4 ? Cenowo nie wielka różnica a obraz o niebo lepszy !

proszę o Twoją definicję reporterki, jestem poważnie zainteresowany

Definicję każdy zna ! To że mam 20 wypowiedzi w profilu, nie znaczy iż nie wiem o czym piszę !
Napisz mi proszę gdzie w reporterce stosujesz ISO 3200 - 6400 - i wyższe !
Przy meczy na stadionie, gdzie masz wszystko doswietlone, na rajdzie samochodowym gdzie impreza odbywa się w ciągu dnia, czy na pokazie mody gdzie masz w wiekszości światło punktowe skierowane na wybieg i modelkę, może w sejmi ? Jedynie do papa fotek możesz sobie załączyć 6400 jak nic nie widzisz ! Tyle tylko że to już nie reporterka, tylko amatorskie cykanie bez pomysłu !

od kiedy przy reporterce zwracasz uwage na takie duperele jak iso?

Od kiedy robię zdjęcia z zastosowaniem lampy błyskowej ! I robie w serii 40 - 60 fotek

R
22-05-2012, 15:35
Od kiedy robię zdjęcia z zastosowaniem lampy błyskowej ! I robie w serii 40 - 60 fotek

40 fotek w serii z lampa? ;) czad...

zacytuje Twoje pytanie: "Od Kiedy reporterkę robisz na wysokim ISO ?"

widzisz sprzecznosc miedzy tym pytaniem a seria 40 fotek z lampa :mrgreen:

qooba
22-05-2012, 15:36
Definicję każdy zna ! To że mam 20 wypowiedzi w profilu, nie znaczy iż nie wiem o czym piszę !
Przy meczy na stadionie, gdzie masz wszystko doswietlone, na rajdzie samochodowym gdzie impreza odbywa się w ciągu dnia, czy na pokazie mody gdzie masz w wiekszości światło punktowe skierowane na wybieg i modelkę, może w sejmi ? Jedynie do papa fotek możesz sobie załączyć 6400 jak nic nie widzisz ! Tyle tylko że to już nie reporterka, tylko amatorskie cykanie bez pomysłu !

zapraszam do hali AWF w Poznaniu gdzie swoje mecze rozgrywa PBG Basket Poznań... i wielu innych miejsc, których nie chce mi się wyliczać...
stadiony są doświetlone powiadasz? he he

R
22-05-2012, 15:39

ojej... kolego, przeciez tego sie nie da czytac... nie obraz sie ale to sa straszne bzdury...

MirosławG
22-05-2012, 15:40
zapraszam do hali AWF w Poznaniu gdzie swoje mecze rozgrywa PBG Basket Poznań... i wielu innych miejsc, których nie chce mi się wyliczać...
stadiony są doświetlone powiadasz? he he

Jasne szkło rozwiązuje problem , ale cena też dla wielu jest przeszkodą !

shaolin
22-05-2012, 15:43
Lubie jak ktos przychodzi i ma recepte na wszystko bo jego sposob jest najlepszy na swiecie :D

Przyjedz na boks kiedys, i pyknij taka serie lampa i zobaczymy co sie stanie :D

MirosławG
22-05-2012, 15:44
Lubie jak ktos przychodzi i ma recepte na wszystko bo jego sposob jest najlepszy na swiecie :D

Powiedz mi gdzie napisałem że na na Boksie będę robił fotkę z lampą ?

Dla mnie receptą jest jasne szkło !

I nie napisałem nigdzie że mam na wszystko receptę !

Paprycjusz
22-05-2012, 15:45

Koncert w ciemnej sali, teatr, zdjęcia wieczorem, nocny odcinek specjalny. W sporcie wystarczy większe zachmurzenie żeby do 1600 podchodzić. Mam tylko D50, ale rzadko zdarza mi się poniżej 1600 z wyciąganiem o 1-2ev robić...

R
22-05-2012, 15:46

;)

popi
22-05-2012, 15:49

Eeee... Zawodnicy podniosą ręce myśląc że to już koniec?!!!

Mam tylko D50, ale rzadko zdarza mi się poniżej 1600 z wyciąganiem o 1-2ev robić...

A próbowałeś powyżej 1600?

:);)

Paprycjusz
22-05-2012, 15:52
A próbowałeś powyżej 1600?

:);)

Nie raz, ale nie dawało rady ;)

mOSAd
22-05-2012, 16:16
Trochę w temacie, a trochę obok, ale nie znalazłem odpowiedniego miejsca. A rzuciło mi się to w oczy właśnie przy wykresach z DxOmark dla D800 porownywanych z innym sprzętem. Może ktoś mi wyjaśnić dlaczego dynamika tonalna zależy od rodzaju skalowania? Jeżeli ja dobrze rozumiem definicję, to jest to możliwość odróżnienia subtelnych przejść tonalnych w scenie o ustalonej rozpiętości. Ale jak na to wpływać miałoby skalowanie obrazu do rozmiarów 8 MPikseli to jakoś nie umiem sobie wyobrazić.
Chodzi zarówno o zakładkę Tonal jak i Dynamic Range i przełączanie rozmiaru z Print na Screen.

grissley
22-05-2012, 16:30
Mi się wydaje, że z tym skalowaniem to panowie jedynie do szumów piją, ale może sie mylę...

Erie
22-05-2012, 16:35
Trochę w temacie, a trochę obok, ale nie znalazłem odpowiedniego miejsca. A rzuciło mi się to w oczy właśnie przy wykresach z DxOmark dla D800 porownywanych z innym sprzętem. Może ktoś mi wyjaśnić dlaczego dynamika tonalna zależy od rodzaju skalowania? Jeżeli ja dobrze rozumiem definicję, to jest to możliwość odróżnienia subtelnych przejść tonalnych w scenie o ustalonej rozpiętości. Ale jak na to wpływać miałoby skalowanie obrazu do rozmiarów 8 MPikseli to jakoś nie umiem sobie wyobrazić.
Chodzi zarówno o zakładkę Tonal jak i Dynamic Range i przełączanie rozmiaru z Print na Screen.

Jakim obrazem jest obrz cyfrowy? ano dyskretnym i masz tylko określoną liczbę punktów obrazu i określoną liczbę poziomów natężenia cechy (barwy, jasności) dla kazdego punktu. Potem jak to skalujesz z użyciem różnych algorytmów to z pierwotnej siatki punktów otrzymujesz inną siatkę punktów, których każdy punkt jest odpowiednio wyliczony (za pomocą wzorów matematycznych) z pierwotnych n punktów.

Załóżmy linowy pasek i skalowanie 1:4 - pasek ma postać:

1 1 2 3 | 4 5 6 7 | 7 8 8 8 | 9 9 11 13 (czyli w miarę płynne przejście tonalne)

po przeskalowaniu jednym algorytmem będzie miał postać:

2 5 8_10

w przypadku innego będzie to np.:

2 5 8_11

i jak widać już mniej płynne są przejścia tonalne (większe różnice między sąsiadującymi wartościami). Tutaj akurat skalowanie było proste - zamiast 4 pikseli mamy 1, a co w momencie jak skalowanie jest np. 7 : 3, albo 4996 : 1536? Tego już jednak nie pokażę na liczbach - ewentualnie jak chcesz mogę poskalować jakiś obrazek różnymi metodami i sam zobaczysz jak płynność tonalnych przejść zalezy od skalowania.

ajma
22-05-2012, 16:39
Czemu nie 50/1.4 ? Cenowo nie wielka różnica a obraz o niebo lepszy !
50/1.4 używałem z nikonem d700 - "o niebo lepszy" nie powiedziałbym IMO. Na pewno jest jaśniejszy :)

mOSAd
22-05-2012, 16:54
Jakim obrazem jest obrz cyfrowy? ano dyskretnym i masz tylko określoną liczbę punktów obrazu i określoną liczbę poziomów natężenia cechy (barwy, jasności) dla kazdego punktu. Potem jak to skalujesz z użyciem różnych algorytmów to z pierwotnej siatki punktów otrzymujesz inną siatkę punktów, których każdy punkt jest odpowiednio wyliczony (za pomocą wzorów matematycznych) z pierwotnych n punktów.

Załóżmy linowy pasek i skalowanie 1:4 - pasek ma postać:

1 1 2 3 | 4 5 6 7 | 7 8 8 8 | 9 9 11 13 (czyli w miarę płynne przejście tonalne)

po przeskalowaniu jednym algorytmem będzie miał postać:

2 5 8_10

w przypadku innego będzie to np.:

2 5 8_11

i jak widać już mniej płynne są przejścia tonalne (większe różnice między sąsiadującymi wartościami). Tutaj akurat skalowanie było proste - zamiast 4 pikseli mamy 1, a co w momencie jak skalowanie jest np. 7 : 3, albo 4996 : 1536? Tego już jednak nie pokażę na liczbach - ewentualnie jak chcesz mogę poskalować jakiś obrazek różnymi metodami i sam zobaczysz jak płynność tonalnych przejść zalezy od skalowania.
Tak, ale to jest tylko przypadek szczególny, a nie ogólny. W ogólnym ja za przykład podam scenę, w której skok barwy jest co dwa, albo cztery piksele. I wówczas co? Nagle matryca zarejestruje większy zakres i płynniejsze przejścia? Brzmi trochę absurdalnie.

A to co powyżej podałeś to wskazuje jedynie na zależność wyników od rozdzielczości matrycy, rozdzielczości obrazu znormalizowanego, wybranego obrazu do testu oraz algorytmu skalowania. Ma to wyjątkowo mały związek z rzeczywistymi cechami matrycy w zakresie rejestrowania dynamiki.

PS. Krótko mówiąc obraz składający się z bardzo szerokich pasów od czarnego po biały, według mnie powinien być tak samo czytelny, niezależnie od skalowania (oczywiście w rozsądnych granicach).

Erie
22-05-2012, 17:05
Tak, ale to jest tylko przypadek szczególny, a nie ogólny. W ogólnym ja za przykład podam scenę, w której skok barwy jest co dwa, albo cztery piksele. I wówczas co? Nagle matryca zarejestruje większy zakres i płynniejsze przejścia? Brzmi trochę absurdalnie.

A to co powyżej podałeś to wskazuje jedynie na zależność wyników od rozdzielczości matrycy, rozdzielczości obrazu znormalizowanego, wybranego obrazu do testu oraz algorytmu skalowania. Ma to wyjątkowo mały związek z rzeczywistymi cechami matrycy w zakresie rejestrowania dynamiki.

PS. Krótko mówiąc obraz składający się z bardzo szerokich pasów od czarnego po biały, według mnie powinien być tak samo czytelny, niezależnie od skalowania (oczywiście w rozsądnych granicach).

Zapytałeś "Może ktoś mi wyjaśnić dlaczego dynamika tonalna zależy od rodzaju skalowania? " to Ci odpisałem czemu podawane wyniki zależą od rodzaju skalowania. Sama dynamika matrycy się nie zmienia (to jest jakaś cecha konstrukcyjna), ale zmienia się dynamika dyskretnego obrazu w zależności od skalowania (lub jego braku), kompresji i jeszcze wielu innych rzeczy.

PS Niestety nie, to również zalezy jak to przeskalujesz i z jakim algorytmem. Jeżeli w algorytmie skalowania będzie jakieś wyostrzanie to mogą wyjść artefakty wynikające z lokalnego podbijania kontrastu.

wilk325
22-05-2012, 18:42
Dla mnie receptą jest jasne szkło !

to dobrze, że nie na wszystko masz receptę;
bo na Pedros Cup to i baaardzo jasne szkło Ci nie pomoże:( bez wysokiego ( 3200-6400 ISO ),
i jeszcze jedno - jest na forum duuuużo użytkowników i bardzo jasnych szkieł i puszek profi, nie tylko Ty.

docxxx
22-05-2012, 19:31
Inni zapraszali, to ja tez. Salka AZS-u UZ ZG. ISO 3200, f1,8, czasy koszmarne = 1/250. A to przeciez sport, tenis stolowy. Ewentualnie 6-tki pilkarskie praktycznie o zmroku, przy raptem trzech reflektorach. H1 w D300 daje rade ;)

R
22-05-2012, 20:39
to dobrze, że nie na wszystko masz receptę;

wlasnie chyba niedobrze :mrgreen:

unicode
22-05-2012, 21:43
wlasnie chyba niedobrze :mrgreen:

no to dobrze, że niedobrze:P

mariusz67
22-05-2012, 21:56
50/1.4 używałem z nikonem d700 - "o niebo lepszy" nie powiedziałbym IMO. Na pewno jest jaśniejszy :)

Mam 1,4 d i 1,8 G , 1,8 moim zdaniem jest dużo ostrzejszy w centrum i bardziej kontrastowy testuje na d800 1,8G to super szkło do tego szybki i celny 1,4 idzie na allegro :)

mOSAd
23-05-2012, 02:18
Erie, nadal nie jest dla mnie jasne, dlaczego portal testujący *sprzęt*, stosuje jakieś dziwaczne metody, które nie mają związku z tym sprzętem. Nie są nijak obiektywne, przy różnych rodzajach pomiaru, różnych zdjęciach testowych wyjdą kompletnie inaczej. Co więcej, można uzyskać lepsze wyniki niż te, podane jako Print, czyli nie są to maksymalne osiągi. Bo maksymalne są identyczne z tymi w zakładce Screen, a nie Print. Nie są też średnie, bo niby z czego? Przynajmniej w moim rozumieniu, a jeżeli czegoś nie zauważam, to chętnie się dowiem czego. Wygląda to na sporą wpadkę tak zacnego portalu, ale chciałbym się mylić. I oczywiście wiem jak działa skalowanie obrazu i operacje liczbowe. Jestem programistą.

Erie
23-05-2012, 07:36
Erie, nadal nie jest dla mnie jasne, dlaczego portal testujący *sprzęt*, stosuje jakieś dziwaczne metody, które nie mają związku z tym sprzętem. Nie są nijak obiektywne, przy różnych rodzajach pomiaru, różnych zdjęciach testowych wyjdą kompletnie inaczej. Co więcej, można uzyskać lepsze wyniki niż te, podane jako Print, czyli nie są to maksymalne osiągi. Bo maksymalne są identyczne z tymi w zakładce Screen, a nie Print. Nie są też średnie, bo niby z czego? Przynajmniej w moim rozumieniu, a jeżeli czegoś nie zauważam, to chętnie się dowiem czego. Wygląda to na sporą wpadkę tak zacnego portalu, ale chciałbym się mylić. I oczywiście wiem jak działa skalowanie obrazu i operacje liczbowe. Jestem programistą.

A czy ja pracuję dla DXO, aby wiedzieć czemu tak zrobili, a nie inaczej? Zapewne mieli w tym jakiś cel - np. pokazać jak to będzie wyglądało w rzeczywistych (lub właściwie symulowanych rzeczywistych) zastosowaniach. Wszyscy bowiem wiemy, że np. szum nawet z maksymalnego ISO dla oditki 10x15 praktycznie arcymagicznie znika. Może oni mieli zapytania od fotografów o przedstawienie wyników dla znormalizowanych wielkości i tak to przygotowali?

Zadaj im pytanie o to - dość szybko odpowiadają. Zadawanie mi czy komukolwiek innemu tutaj na forum tego pytania jest trochę bezcelowe, bo nie wiemy jaki dokładnie mieli cel :).

PS Cieszę się, że wiesz jak działa skalowanie i operacje liczbowe. Wciąż jednak zapytaj DXO o ten nurtujący Cię problem, a nie nas :).

grissley
23-05-2012, 09:10
Znam 2 osoby, z którymi w sumie mamy taki komplecik. Ale zgrać nas w czasie jest niemożliwe (wyjazdy, praca itd), a w dodatku oni mają takie ambiwalentne podejście do testów :)

Zaraz, chwilka - znaczy się, Ty już D800 zdążyłeś kupić? ;)
A co do testów - pożyczcie puchy Fatmanowi, zaraz mielibyśmy elegancki teścik... ;)

Jacek_Z
23-05-2012, 09:17
Zaraz, chwilka - znaczy się, Ty już D800 zdążyłeś kupić? ;)Tak, mam go od poniedziałku. Zrobiłem nim ... 1 klatkę. Dziś posprawdzam obiektywy na FF/BF. Czasu nie mam.

qooba
23-05-2012, 09:26
Tak, mam go od poniedziałku. Zrobiłem nim ... 1 klatkę. Dziś posprawdzam obiektywy na FF/BF. Czasu nie mam.

Fotograf czasu nie ma na zdjęcia, świat się kończy...
;)

Jacek_Z
23-05-2012, 09:30
Z fotografii to ja się (po 22 latach w branży) wycofuję. Ten zawód jest bez sensu. Wczoraj, dziś i jutro obsługuję duże targi, muszę doglądać "moich" 13 wystawców i 22 hostessy.

grzegorzant
23-05-2012, 10:18
Z fotografii to ja się (po 22 latach w branży) wycofuję. Ten zawód jest bez sensu. Wczoraj, dziś i jutro obsługuję duże targi, muszę doglądać "moich" 13 wystawców i 22 hostessy.

Jacek tylko powiedz, że żartujesz !
Myślę, że mówisz ew. tylko o fotografii komercyjnej :)
pozdrawiam serdecznie

epicure
23-05-2012, 11:00
Co więcej, można uzyskać lepsze wyniki niż te, podane jako Print, czyli nie są to maksymalne osiągi.

Tak, można uzyskać lepsze wyniki poprzez zmniejszenie wielkości wydruku jeszcze bardziej. Jeśli ją zwiększysz lub w ogóle potraktuje obraz z matrycy w skali 1:1, to wyniki się pogorszą.

popi
23-05-2012, 11:03
Z fotografii to ja się [...] wycofuję.[...] muszę doglądać [...] 22 hostessy.

No tak, w tej sytuacji też bym się pewnie wycofał :mrgreen:

;)

popi
23-05-2012, 11:09
D800 - porównanie "shutter lag" do D3 to:

a) fakt
b) dostrzegam pewne różnice, aczkolwiek...
b) "mam marzenie"

?

adrian3202
23-05-2012, 12:16
Mam 1,4 d i 1,8 G , 1,8 moim zdaniem jest dużo ostrzejszy w centrum i bardziej kontrastowy testuje na d800 1,8G to super szkło do tego szybki i celny 1,4 idzie na allegro :)

ja też tak uważam i myślę że jednak nowe obiektywy, właśnie celowo zostały zaprojektowane pod takie puszki jak D800 bo o nim temat, 50/1.8G ma jakieś powłoki, 50/1.4G nie ma, więcej tutaj; http://www.video.banzaj.pl/film/9283/nikon-50mm-f1.8g-vs-f1.4g---kolejne-porownanie-obiektywow/
nie wspomnę o nowych 35mm czy 85mm , Owszem obrazek będzie ze starszych szkieł niczego sobie ale pod rozdzielczość w D800 szkła na pewno są projektowane zupełnie inaczej.

grissley
23-05-2012, 12:27
jOwszem obrazek będzie ze starszych szkieł niczego sobie ale pod rozdzielczość w D800 szkła na pewno są projektowane zupełnie inaczej.
A różne Velvie itp pod kątem jakości obiektywów wymagające nie były?

adalbert
23-05-2012, 21:00
ja też tak uważam i myślę że jednak nowe obiektywy, właśnie celowo zostały zaprojektowane pod takie puszki jak D800 bo o nim temat, 50/1.8G ma jakieś powłoki, 50/1.4G nie ma...
Proponowałbym najpierw sprawdzić ;) jakie niby powłoki ma 50/1.8G, których nie ma 1.4G?
W układzie optycznym 1.8G wyróżnia się tym, że ma soczewkę asferyczną - jest odrobinę szybszy na d800 od 1.4G - ten zaś jest zauważalnie wolniejszy od starego 1.4D

raider
23-05-2012, 21:34
Jeśli chodzi o obiektywy to dużych rewolucji nie ma, wsadzą praktycznie te same co 40 lat temu szkła do plastiku i dodadzą silnik. Ewentualnie pociągną czymś co nazywają nano, wtedy trochę lepiej trzyma kontrast przy pełnym otwarciu. Niemniej jednak nie robi się już takich szkieł jak np. 58/1.2 Noct.. w obecnych warunkach kosztowałyby tak dużo że byłyby nieopłacalne. Na to pozwala sobie np. Leica której nowa 50-tka f/2 ma kosztować jakieś 25 tys zł. 8)

Jacek_Z
23-05-2012, 21:46
Jacek tylko powiedz, że żartujesz !
Myślę, że mówisz ew. tylko o fotografii komercyjnej :)Oczywiście. Gdybym w ogóle rzucił fotografowanie to na co mi D800 ? :)
Co prawda gdy się robiło dobrymi narzędziami ciężko się przesiąść na słabe, więc nie mogłem kupić D3000 dla przykładu.
A tak na poważnie - D800 jest nadal pod komercje - bardzo już sporadyczną i bez parcia ze schodzeniem z ceną by koniecznie złapać zlecenie. No i nie wypada modelek czymś słabym focić ;), choć by dla przyjemności :)
W kwestii licznych pytań na PW gdzie kupiłem - w AB Foto. Dostają co jakiś czas kilka sztuk. Nie starcza dla wszystkich.

qba87
23-05-2012, 22:07
Męczy mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie - tyle mówiło i słyszało się jakiego to kompa trzeba mieć żeby "uciągnął" on obróbkę z D800.

Pomijając kwestię pojemności czy specyfikacja :

Intel i3 530 2,93 GHz

RAM - 4 GB

Grafika - Radeon HD 5870 1024

Win 7 64 bit

Da radę ???

TOP67
23-05-2012, 22:12
Rozbuduj RAM do minimum 8GB, podkręć procesor do 4GHz (spokojnie da się do 4,5GHz) i pociągnie. Mam taki procek i daję radę na wbudowanej grafice. Obrabiałem plakaty B1 w 300dpi (350MB) na Pentium 90MHz i 16MB RAM, też się dało.

oge
23-05-2012, 22:16
Męczy mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie - tyle mówiło i słyszało się jakiego to kompa trzeba mieć żeby "uciągnął" on obróbkę z D800.

Pomijając kwestię pojemności czy specyfikacja :

Intel i3 530 2,93 GHz

RAM - 4 GB

Grafika - Radeon HD 5870 1024

Win 7 64 bit

Da radę ???

Powinno dać, mam podobną konfigurację, słabsza grafę ale za to ten sam procek -podkręcony na 3.8GHz.
Obrabiałem nefy z D800 i jeżdżąc suwaczkami zmiany widzisz natychmiast, troszkę dłużej trwa generowanie podglądu.

mariusz67
24-05-2012, 10:20
A różne Velvie itp pod kątem jakości obiektywów wymagające nie były?

Były wymagające ,ale nie tak jak matryca 36 mln D800 . 50 1,8 G moim zdaniem jest najlepsza ze wszystkich 50,testowałem z AF50,1,4D , AF50 1,4G , MF50,1,4 , MF50,2 .Uwielbiam swoje stare MF nikkory ,ale mają słaby kontrast a łapiąc nawet delikatnie światło wręcz mydlą . Myślę,że sigma 501,4 może konkurować 1,8G ,ale nie testowałem, może ktoś ma jakieś doświadczeniea?.D800 to świetna maszyna do testowania obiektywów tutaj obiektyw może się wykazać:).To samo jest z 85,1,8G wymiata :).Cena nie zawsze jest wyznacznikiem a dobre tworzywa sztuczne jak np carbon są moim zdaniem lepsze od metali.

grissley
24-05-2012, 10:53
Bdobre tworzywa sztuczne jak np carbon są moim zdaniem lepsze od metali.

hehe, czy jest tu jakiś materiałoznawca, żeby kolegę pognębić za te herezje? ;)

erro
24-05-2012, 11:07
Nie trzeba być materiałoznawcą. Są zastosowania w których jest lepszy - np karoseria samochodu sportowego. Natomiast konstrukcja obiektywu stawia inne wymagania i tutaj najlepszy jest metal.

Włókna węglowe są odporne na rozciąganie ale z tego co wiem dosyć słabo znoszą uderzenia...

88y
24-05-2012, 12:26
Natomiast konstrukcja obiektywu stawia inne wymagania i tutaj najlepszy jest metal.

Z tym również można polemizować ;)
Spójrzmy na taki parametr metali jak rozszerzalność cieplna i ewentualny wpływ na właściwości optyczne obiektywu (zmiana odległości pomiędzy grupami soczewek) ;)

grissley
24-05-2012, 12:31
Nie trzeba być materiałoznawcą.
Zwłaszcza, żeby wiedzieć, że włókno węglowe to nie tworzywo sztuczne ;)
Realność i sensowność jego używania w konstrukcji obiektywów pomijam.

Erie
24-05-2012, 13:24
Zwłaszcza, żeby wiedzieć, że włókno węglowe to nie tworzywo sztuczne ;)
Realność i sensowność jego używania w konstrukcji obiektywów pomijam.

właściwie to sztuczne - w przyrodzie pewnie występuje naturalnie (podobnie jak grafen, nanorurki czy fullereny), ale uzyskiwane jest sztucznie na potrzeby produkcji masowej

a co do stosowania w budowie obiektywów - dlaczego nie? skoro statywy się robi z włókien węglowych to dlaczego nie obudowy i inne elementy obiektywów (i tak są plastikowe) - wszystko tylko jest pochodną ceny :D

shaolin
24-05-2012, 15:02
Wystarczy, ze macie oslony przeciwsloneczne z wlokna weglowego w niektorych szklach :mrgreen:

Mekano
27-05-2012, 03:32
Swoja droga, jak mozna byc taka "ciapa" by takim aparatem jakim jest d800 wykonac takie zdjecie: http://www.flickr.com/photos/herosjourneymythology45surf/7252555720/sizes/o/in/photostream/
Ktos moze mi to wytlumaczyc? Na flickerze ogladalam zdjecia z d800 i to jedno przypadkowe iso 100
Nic mi sie nie podoba :)

shaolin
27-05-2012, 17:38
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1112956/0?keyword=d800#10625393

Szturmowiec
28-05-2012, 12:23
Nie będę wertował całego wątku, ale te pierwsze fotografie bardzo ciekawe :)

Yuras
29-05-2012, 00:51
Czy miał ktoś okazję sprawdzić kartę Kingstona 32GB Ultimate 600x z D800. U mnie niestety kicha! .."card error" i oczywiście brak możliwości sformatowania po zaaplikowaniu.
..wiem, wiem,.. lista referencyjna jest bardzo ciasna, ale mogę bez problemu zwrócić, lub wymienić.

orchidea
29-05-2012, 01:38
Ja wzięłam Kingstona 8gb cf na road-show i z D4 oraz D800 nie działały z d3s było ok. Pan z Nikona powiedział że to nie pierwszy przypadek. Wymień na Sandiska albo Lexara .

Kryhu
29-05-2012, 09:19
Wybaczcie ale chyba czegoś nie rozumiem, kupujecie sprzęty do poważnej roboty i bawicie się w karty pamięci "drugiej kategorii" ?
Kupujecie Subaru Impreza i opony Dębica? ;)

unicode
29-05-2012, 09:27
Na Nikon Road Show, d800 z Sandisk Extreme III działało bez problemów.

R
29-05-2012, 09:33
Wybaczcie ale chyba czegoś nie rozumiem, kupujecie sprzęty do poważnej roboty i bawicie się w karty pamięci "drugiej kategorii" ?

widzialem impreze gt na gaz... wiec kingston w aparacie za 15 kola tez mnie nie zdziwi...

lans... a co w srodku to juz bez znaczenia ;)

Marcin_gda
29-05-2012, 10:43
widzialem impreze gt na gaz... wiec kingston w aparacie za 15 kola tez mnie nie zdziwi...

lans... a co w srodku to juz bez znaczenia ;)

Zaraz Ci się dostanie, jak mi kilkanaście/kilkadziesiąt postów wcześniej...

Yuras
29-05-2012, 10:45

..spoko, spoko.. SanDisk był dla mnie liderem, póki nie padł Extreme 4GB.. Ultimate mam okazję sprawdzić, bo pracuję w dystrybucji. Jeśli komuś się przyda to co piszę, to uniknie wtopy na kilka stów, bo rozciętego opakowania nikt nie przyjmie.

grissley
29-05-2012, 11:10
widzialem impreze gt na gaz...
Ja to i do Ferrari gaz bym wsadził. Jakby miał ;)

rwyzga
29-05-2012, 12:02
No i mamy nowy firmware D800/D800E do wersji B 1.01

D800 - https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52769
D800E - https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52797

Z opisu wynika iż trzeba przeprowadzić go z karty SD a nie CF

Krótki opis Modyfikacje wprowadzone w tej wersji

- W przypadku rejestracji zdjęcia podczas przeglądania zapisanych zdjęć w trybie odtwarzania monitor aparatu wyłączał się, dioda dostępu do karty pamięci świeciła stałym światłem oraz, w rzadkich przypadkach, aparat przestawał reagować na polecenia. Ten problem został usunięty.
- W przypadku korzystania z przekaźnika bezprzewodowego WT-4 z zastosowanymi określonymi ustawieniami zdjęcia w formacie RAW były transmitowane, gdy dla opcji Przekaźnik bezprzewodowy>Ustawienia transmisji danych>Wyślij plik jako wprowadzono ustawienie Tylko JPEG. Ten problem został usunięty.
- Zacienione obszary pojawiały się niekiedy na dolnej krawędzi zdjęć zarejestrowanych z użyciem Aktywnej funkcji D-Lighting, dla której wprowadzono ustawienie inne niż Wyłączona, oraz funkcji Obszar zdjęcia ustawionej jako 5:4 (30x24). Ten problem został usunięty.

DonAlberto
29-05-2012, 14:13
wyszedł nowy firmware - aktualizacja oprogramowania B - do wersji 1.01
co zmienili - głównie zawieszanie przy podglądzie, resztę rzeczy to poprawa z przekaźnikiem bezprzewodowym.
Zaktualizowałem i się zobaczy :)

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52769

no i jednocześnie dodałem z kolegą posta - szkoda bo zaraz o zaśmiecania mnie ktoś posądzi.

rwyzga
30-05-2012, 08:25
Finalna wersja Adobe Photoshop Camera Raw 7.1 i Adobe Photoshop Lightroom 4.1 dostępne :)
Czyli mamy oficjalne wsparcie dla D800/D800E

Pawel Pawlak
30-05-2012, 11:00
A oficjalna wersja LR 4.1 chodzi coś szybciej ?

rwyzga
30-05-2012, 11:07
Póki co miałęm tylko czas ściągnąć (750mb) i zainstalować wersje 64bit - testy pózniej. Wg mnie subiektywnie chyba ciut szybciej się uruchamia w porównaniu do 4. Ale obróbki jeszcze nie testowałem - pracować na sprzęt trzeba :)

wolnyslimak
30-05-2012, 22:23
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1112956/0?keyword=d800#10625393

RAW D800-ki jest jak z gumy. Przeciez to zdjęcie powinno powedrować do kosza a tutaj dało się wyciągnąć z ciemnicy "wszystko". Aż wierzyć się nie chce!?

stukpuk
31-05-2012, 11:03
Dzisiaj mam odebrać D800. Proszę o podpowiedź - jaką kartę SD najlepiej do niego kupić. Nie chodzi mi o wielkość, ale czy w przypadku tego aparatu są duże różnice między SD 30 MB/s, 45 MB/s i 95 MB/s - czy kupowanie tej najszybszej rzeczywiście ma sens. Po zakupie d800 każde 100 zł jest na wagę złota :-)

Pawel Pawlak
31-05-2012, 11:05
Między 45mb/s a 95mb/s w szysbkości zapisu D800 praktycznie nie ma różnicy. Różnica jest chyba w trwałości karty (odporności mechanicznej) extreme pro vs extreme.

shaolin
31-05-2012, 11:08
Roznice sa tylko w zgrywaniu materialu na kompa.

DonAlberto
31-05-2012, 14:18
Cały wątek tylko o tym gdzie kupić..... Ludzie po co czytać ciągle to samo. To miało być testy sample opinie a nie te bzdury.
Wracając do tematu ja po wgraniu nowego firmware mam wrażenie, że wyświetlacz zrobił się mniej zielony - czy ktoś może to potwierdzić czy to złudzenie.

jjj
31-05-2012, 15:54
Wracając do tematu ja po wgraniu nowego firmware mam wrażenie, że wyświetlacz zrobił się mniej zielony - czy ktoś może to potwierdzić czy to złudzenie.
Ja nie zauważyłem żadnych zmian, ale nie widziałem również tej zieloności wyświetlacza przed.

Jacek_Z
31-05-2012, 17:30
Ja nie zauważyłem żadnych zmian, ale nie widziałem również tej zieloności wyświetlacza przed.Jest minimalnie inny kolor. Przystawiłem body do eizo i kolory są nieco inne. Ale niewiele.
PS
Stare body też nie miały "referencyjnego" koloru. Na wyświetlaczu zdjęcia wyglądały lepiej.

jjj
31-05-2012, 17:39
Jest minimalnie inny kolor. Przystawiłem body do eizo i kolory są nieco inne. Ale niewiele.
PS
Stare body też nie miały "referencyjnego" koloru. Na wyświetlaczu zdjęcia wyglądały lepiej.
Nie będę się spierał. Może różnica jest (ale ja nie zauważyłem) a może w w wersji z "E" jej nie ma...

terrago
31-05-2012, 21:13
No i ja wkoncu mam swoja sztuke. Tak na szybko zdazylem zauwazyc zielony zafarb na wyswietlaczu, linie pomocnicze nie znikaja, jeszcze sie nie zawiesil. Akku nie sprawdzilem, soft jeszcze nie uaktualniony. Co do ostrosci to ciezko mi stwierdzic, na tablicy testowej niby wszystko ok ale widze ze czasem z 85 1.8G nie trafia (z wiekszej odleglosci) Moze to wina braku swiatla bo jedynie w domu bez lampy testowalem ale tu D700 nie mial problemow.
W koncu z powrotem w N ;)

mariusz67
31-05-2012, 23:32
Czy u Was też (pod lekkim naciskiem) trzeszczy plastikowa klapka na karty pamięci ?

northrop
01-06-2012, 01:30
Czy u Was też (pod lekkim naciskiem) trzeszczy plastikowa klapka na karty pamięci ?

Choć bym nie wiem jak silno naciskal, to nic nie trzeszczy.

krokus66
01-06-2012, 09:18

Nie trzeszczy a palców i dłoni pianista mi nie podarował.

rwyzga
02-06-2012, 15:24

Zero trzasków i uginania się, a dłoń mam raczej mało filigranową...

shaolin
03-06-2012, 06:08
http://nikonrumors.com/2012/05/31/using-the-nikon-d800-with-cambo-x2-pro-and-medium-format-lenses.aspx/#more-40012

Jacek S.
03-06-2012, 10:54
Czy normalne jest to, że przy mocnym wyciąganiu, w dolnej części kadru pojawia się różowy, plackowaty szum?
Zdjęcie celowo niedoświetlone, później 5ev w górę w LR. Oprócz ekspozycji, nic nie było robione.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/818/dsc3887h.jpg/)

Tu wycinek

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/221/dsc38873l.jpg/)

Nie jest to kwestia jednego zdjęcia. Na początku myślałem, że to 35 1.8 nie wyrabia, ale powyższe zdjęcie robione 70-200.

docxxx
03-06-2012, 10:56
To jest zdjecie wyciagniete z -5EV? Aha...

Erie
03-06-2012, 11:09
Czy normalne jest to, że przy mocnym wyciąganiu, w dolnej części kadru pojawia się różowy, plackowaty szum?
Zdjęcie celowo niedoświetlone, później 5ev w górę w LR. Oprócz ekspozycji, nic nie było robione.

+5 EV to jeśli mnie pamięć nie myli (i matematyka) wzmocnienie sygnału 32 razy i się dziwisz, że jest szum? Po to aby odzyskać kolory i aby były płynne przejścia tonalne każdy piksel z mozaiki bayera (o barwie zielonej, niebieskiej lub czerwonej) jest "rozlewany" na sąsiednie piksele. Ale sąsiednie nie oznacza tylko najbliższe cztery piksele tylko dużo więcej (oczywiście z mniejszą mocą). Dlatego np. hotpiksel mimo, że jest to jeden nieprawidłowo działający piksel matrycy potrafi się rozlać w plamkę o wielkości nawet kilkunastu pikseli.

A teraz wracając do tej sytuacji. Masz dyskretne próbkowania poziomów jasności. I poziom bliski tła ma np. wartości 0,4 0,5 0,6 0,5 0,3 0,4 - po zaokrągleniu do liczb całkowitych będziesz miał 0 0 1 0 0 0, następnie wzmacniasz to 32 razy i masz 0 0 32 0 0 i te 32 się rozlewa na sąsiadów. I powstaje plackowaty szum, o którym mówisz.

To oczywiście dość uproszczony mechanizm, ale tak mniej więcej to wygląda.

Jacek S.
03-06-2012, 11:25
To jest zdjecie wyciagniete z -5EV? Aha...

Jak się pobawić, to można by to zrobić dużo lepiej. Ale to tylko tak, żeby pokazać problem.

To oczywiście dość uproszczony mechanizm, ale tak mniej więcej to wygląda.

Uproszczony?? To aż boję się pomyśleć jaki jest nieuproszczony ;)

A tak na poważnie. Wiem, że nie ma się co spodziewać szału, ale ten róż występuje tylko na dole zdjęcia i to mnie zastanowiło. Gdyby to było na całości (czego oczywiście bym nie chciał), to pomyślałbym, że tak ma być. Ale jeżeli występuje to tylko na fragmencie zdjęcia, dodatkowo każdego zdjęcia (tak mocno wyciąganego), to budzi to moje obawy.

Erie
03-06-2012, 11:33
Jak się pobawić, to można by to zrobić dużo lepiej. Ale to tylko tak, żeby pokazać problem.

Uproszczony?? To aż boję się pomyśleć jaki jest nieuproszczony ;)

A tak na poważnie. Wiem, że nie ma się co spodziewać szału, ale ten róż występuje tylko na dole zdjęcia i to mnie zastanowiło. Gdyby to było na całości (czego oczywiście bym nie chciał), to pomyślałbym, że tak ma być. Ale jeżeli występuje to tylko na fragmencie zdjęcia, dodatkowo każdego zdjęcia (tak mocno wyciąganego), to budzi to moje obawy.

Ten róż na dole może być np. szumem termicznym z elementów obok - lekkie grzanie, które wzmocnione tyle razy daje taki efekt. Spróbuj zrobić zdjęcie darka i też wzmocnij to o te 5EV i zobacz czy sie podobna rzecz dzieje.

Jacek S.
03-06-2012, 11:38
No i to jest jakies wytłumaczenie.
Ale co to zdjęcie darka? Czy chodzi Ci o ciemność?

Erie
03-06-2012, 11:51
No i to jest jakies wytłumaczenie.
Ale co to zdjęcie darka? Czy chodzi Ci o ciemność?

zrób zdjęcie z takimi samymi parametrami ekspozycji (czas, ISO) i... z założonym dekielkiem na obiektyw :), zrób mu następnie te +5EV w programie i zobacz co wyjdzie

hostman22
03-06-2012, 14:30

hahaha fakt problemem jest nie doświetlania każdego zdjęcia o 5ev :-D.
A teraz bardziej na serio, sprawdzałeś może jak wygląda wyciąganie szczegółów ze świateł ? (bo to mnie dużo bardziej interesuje ;) )

Jacek S.
03-06-2012, 16:47
Wyciąganie z cieni i świateł. Temat mało wdzięczny, ale taki mam za oknem :)

Od razu mówię, test może nie być do końca merytoryczny, ponieważ robię zdjęcia, a nie zajmuję się matematyką fotografii ;)

Exify zostawione.

Zdjęcie wyjściowe, wg aparatu naświetlone poprawnie.

źródło (http://img411.imageshack.us/img411/4233/27761014vnh.jpg)

Zdjęcie niedoświetlone.

źródło (http://img24.imageshack.us/img24/661/0evc.jpg)

+4ev i luminancja na 20. Nic więcej.

źródło (http://img10.imageshack.us/img10/3469/4evlum20.jpg)

Crop 100%

źródło (http://img4.imageshack.us/img4/7702/4evlum20crop.jpg)

Zdjęcie prześwietlone.

źródło (http://img844.imageshack.us/img844/1579/0evp.jpg)

Trochę zabawy. Więcej info przy cropie.

źródło (http://img13.imageshack.us/img13/690/3evo.jpg)

Crop 100%. Oprócz tego co widać, nic nie ruszane.

źródło (http://img26.imageshack.us/img26/9231/3evcrop.jpg)

>>> RAWY (http://speedy.sh/wM4Jf/rawy.rar) <<< 115MB

Jacek S.
03-06-2012, 16:53
zrób zdjęcie z takimi samymi parametrami ekspozycji (czas, ISO) i... z założonym dekielkiem na obiektyw :), zrób mu następnie te +5EV w programie i zobacz co wyjdzie

Samo 5EV nie poskutkowało. Dałem jeszcze Shadows i Blacks na 100 :)
Tak to wygląda.

źródło (http://img3.imageshack.us/img3/5229/dsc3892y.jpg)

Jacek S.
03-06-2012, 17:09
Sorry za posta pod postem, ale to dotyczy czego innego.

Dorzucę coś jeszcze, ISO 25600 :) O ile dobrze pamiętam, nie odszumiane, wywoływałem kilka dni temu. Mam nadzieję, że kolega się nie obrazi :)

źródło (http://img809.imageshack.us/img809/174/dsc1c.jpg)

źródło (http://img59.imageshack.us/img59/9110/dsc1crop.jpg)

Pawel Pawlak
03-06-2012, 18:38

weź pod uwagę że takie iso100 wyciągnięte o 5EV to równowartość iso3200. Więc ma prawo zaszumieć :)

Kryhu
04-06-2012, 09:24
Wyciąganie z cieni i świateł. Temat mało wdzięczny, ale taki mam za oknem :)

Od razu mówię, test może nie być do końca merytoryczny, ponieważ robię zdjęcia, a nie zajmuję się matematyką fotografii ;)

Skoro zajmujesz się fotografią to wiesz jak kuriozalnym pomysłem jest ciągnięcie o 5EV.
Są "wypadki przy pracy" w których można to zrobić w przypadku takiej matrycy jak D800 ale nie róbmy z tego reguły :)
A już oglądanie cienia w 100% cropie po takiej operacji zakrawa mi na szukanie dziury w całym.
Lekkie odszumienie, resize i do niczego an żadnym wydruku nie będzie się można przyczepić.

Znasz jakąś matrycę która jest w stanie po takiej gimnastyce zaoferować lepszy obrazek?
Moim zdaniem cała reszta konkurencji jest lata świetlne z tyłu w tym temacie.

Nawiasem mówiąc to ciekawi mnie czy Nikon sam wykombinował tą matrycę na steperach sprzedanych Sonemu, czy ktoś jeszcze maczał w tym palce?
Gdyby wykoncypował ją Sony, to IMO mielibyśmy już Alfe 1000 z 36Mpix, tak jak wyszła A900 przy okazji D3x.
A tutaj jednak niespodzianka, nie słychać chyba nic o Soniaku z tą matrycą.

Jacek S.
04-06-2012, 11:07
Ej, ej, chyba mnie tutaj teraz nie zjedziecie za testy??
Jeżeli bym nie dał cropa to by zaraz było, że 800x600 to można pokazać i z d40 :)
To, że zrobiłem taki test, nie mówi przecież o tym, że teraz wszystkie zdjęcia będę niedoświetlał o 5 ev.
Miałem chęć pokazać, jak genialne efekty można uzyskać. A że przy okazji rzucił mi się w oczy różowy szum pojawiający się tylko w jednej części zdjęcia, to czemu o niego nie zapytać? Nie wpadłem na to, że coś tam w pobliżu może podgrzewać matrycę, a to przecież bardzo logiczne. Gdybym nie zapytał, to pewnie teraz bym siedział i myślał czy tak ma być, czy to może mój model jest jakiś nie teges :)

Jeszcze raz, żeby nie było: jestem ogromnie zadowolony z możliwości jakie oferuje d800, ba jestem wniebowzięty i na pewno nie szukam dziury w całym :)

pawelsul
04-06-2012, 11:58
hej

Wiem, ze targetem d800 nie sa sluby, zdjecia sportowe bo wiadomo, ze nie jest to demon predkosci, RAWy swoje tez zajmuja ale byc moze ktos z Was ma ten aparat i korzysta z niego wlasnie na slubach. Jesli tak to jakie sa wrazenia, czy daje rade i czy jako dodatkowe body do d700 bedzie ok czy lepiej zainwestowac poraz kolejny w stare juz d700 ale ciagle robiace super zdjecia + np 35mm 1.4g. Z gory dzieki za podzielenie sie swoimi spostrzezeniami w temacie o ktorym napisalem:)

pozdr
P

R
04-06-2012, 12:07
ja bym nie kupil d800 do zadnego zastosowania, ktore wymaga zrobienia wiecej niz jednego zdjecia na tydzien... ;)

adamouse
04-06-2012, 12:24
ja bym nie kupil d800 do zadnego zastosowania, ktore wymaga zrobienia wiecej niz jednego zdjecia na tydzien... ;)

52 zdjęcia rocznie, to nawet ja więcej robię ;)

Jacek_Z
04-06-2012, 12:36
Jeden facet bardzo sobie chwali D800 na ślubach, ale on robi .. wyłącznie w jpg.

Przyznaje ci rację :mrgreen:
Ale sam zrobiłem już 187 zdjęć. Norma na 3 lata. ;)
Ale to dlatego, że sie bawiłem i .... testowałem :oops:
Mam swoje uwagi co do AF - jest zdecydowanie czulszy do D700 w ciemnościach, przypomina to do potrafił .. D200 (tak to nie pomyłka). Mówie o pracy bez lampy wspomagającej.
Body jest zdecydowanie bardziej wymagające co do optyki. Bez dwóch zdań. Na D700 niektóre obiektywy "dostały kopa". Te same szkła na D800 na brzegach - kiepścizna straszna. Więc jak ktoś kupił body by sie podniecać ilością detalu na cropach, to niech pomysli o naprawdę dobrej optyce.

Pierw z uwaga o optyce zadzwonił do mnie phoenix (on mało tu zagląda, napiszę za niego te uwagi).
Mówi - Jacek mam 2 sesje foto. Na jednej detalu od groma, ostry kazdy piksel. Druga sesja - piksele - mydełka. Nie mogłem dość o co chodzi. Potem wpadłem. Były na obu sesjach różne obiektywy. Ostre były z 200/2 (otwartego) a z 85/1.4 (on ma śrubokręt, nie AF-S) są mydlane. Przy przymknięciu nawet do 2.2.

Ja potwierdzę - trzeba mieć dobre szkła. Najlepiej najnowsze stałki. To tak dla ortodoksów. Bo nektórzy się nie przejmują cropami na brzegach ;) Więc jak ktoś rujnuje sie na body i chce przejść na FX, a optykę dotychczasową będzie miał słabą, to .... nawet wersja D800E nic nie pomoże.

nowart
04-06-2012, 12:57
Jacku, ja nie fotografuję w jpeg a mimo to również dostrzegam różnice w stosunku do d700. najistotniejszą jest brak czerwonego zafarbu na zdjęciach mimo identycznego ustawienia balansu bieli wybór w wywoływarce.
nawet bez powiększania na 24" monitorze zdjęcia wydają się dużo bardziej klarowne, obfitsze w szczegóły. Trudno to opisać :)

natomiast zauważyłem w kwestii szkieł, iż 35 i 85 f/1.4 afs pracują bardzo dobrze. spadku rozdzielczości związanego z większą matrycą nie zauważyłem, mimo iż wielokrotnie pisałem iż nie są to cuda optyki... mało tego powiedziałbym nawet, że na d800 dostały niezłego kopa :D

pawelsul
04-06-2012, 13:35
dzieki za odpowiedzi:)

@nowart: 35 1.4G ?

nowart
04-06-2012, 13:49
A jest inna 1.4 ?:)

R
04-06-2012, 13:51
no jest... ais ;)

qooba
04-06-2012, 15:01
35 2.0? ale pewnie ona wymięka na D800

tk422
04-06-2012, 15:06
Przetestowałem właśnie w boju moją 800-kę, robiłem nią festiwal, była (na szczęście drugim body).
Po zakupie, w domu, przetestowałem ją pod kątem back i front focusów i wydawało się, że wszystko jest OK.
Jak przyszło co do czego na festiwalu i po pierwszych zachwytach zacząłem dostrzegać brak ostrości w miejscach gdzie miała ona być. Okazało się, że mam backfocusa ze wszystkimi szkłami. Pojawia się jeśli fotografuje obiekty oddalone powyżej 2 m. Przy bliskich kadrach trafia w punkt, przy dalszych - masakra. Np. Nikkora 24-70 musiałem ustawić na -20, ze stałką 50/1,4 d to jest loteria, wszystko zależy od odległości do fotografowanego obiektu :(
Bardzo mały jest z 70-200, tak samo jest z 14-24. Reszty już nie chciało mi się sprawdzać i nie miałem też na to czasu. Reasumując, ogarnia mnie wielka frustracja - płacę za profesjonalny sprzęt a on mnie zawodzi jak jakaś zabawka za 2 tysie, z drugiej strony - patrząc na zdjęcia - jak miałem skorygowanego 24-70 i praktycznie tylko jego podpiętego to foty są super z masą szczegółów.
Chyba nie zostaje mi nic innego jak odesłać puszkę do serwisu na kalibrację, tylko kto mi odda stracony czas i zrekompensuje nerwy jakie miałem podczas roboty...

Pawel Pawlak
04-06-2012, 15:07
największy problem z wielkością plików D800 mają chyba ci co nie mają tej puszki.
RAWy z d800 na ostatniej wersji NX2, q9550 i 6GB RAM śmigają świetnie. Na LR4 niestety nie do końca, ale to problem z najnowszego LR na któym nawet RAWy d700 się mulą :( Mam nadzieję że adobe coś wreszcie z tym zrobi, a ja w tymczasem złoże nowego kompa który też może trochę poprawić komfort pracy
Obciążenie dysku? Skompresowane do DNG 15mpix 1900RAWów (w tym jakieś 250 z d700 - czyli wielkości pozostawion- 12mipx) zajmuje ok. 9GB na dysku twardym.
Pewnie landszafty z milionami drobnych detali by się tak ładnie nie kompresowały, ale one powstają znacznie wolniej niż "ślubniaki"

grissley
04-06-2012, 15:33
no jest... ais ;)
afs? ;)

R
04-06-2012, 15:38
afs? ;)
http://www.kenrockwell.com/nikon/35f14ais.htm

grissley
04-06-2012, 15:40
35 i 85 f/1.4 afs pracują bardzo dobrze.
@nowart: 35 1.4G ?
A jest inna 1.4 ?:)
no jest... ais ;)
afs? ;)
;)

jjj
04-06-2012, 15:52
Np. Nikkora 24-70 musiałem ustawić na -20, ze stałką 50/1,4 d to jest loteria, wszystko zależy od odległości do fotografowanego obiektu :(
Bardzo mały jest z 70-200, tak samo jest z 14-24.
U mnie tylko nikkor 70-200/2.8 VR jest na korekcie (-10) nikkor 24-70/2,8 i sigma 12-24/4,5-5,6 są na "0".

prz3mo
04-06-2012, 16:03
A podpinał już ktoś pod D800... 35/1.8?

tk422
04-06-2012, 16:09
Ja podpinałem, ostry i kontrastowy - ładny obrazek, z tego co pamiętam pod FX to chyba nie miał nawet winiety, a jeśli była to dużo mniejsza niż w D700 (jak wrócę do domu to jeszcze raz sprawdzę).

Jacek_Z
04-06-2012, 16:13
.natomiast zauważyłem w kwestii szkieł, iż 35 i 85 f/1.4 afs pracują bardzo dobrze. spadku rozdzielczości związanego z większą matrycą nie zauważyłem, mimo iż wielokrotnie pisałem iż nie są to cuda optyki... .To jednak nowe stałki z górej półki, z nowymi powłokami, dobrze przenoszące kontrast.

największy problem z wielkością plików D800 mają chyba ci co nie mają tej puszki.
RAWy z d800 na ostatniej wersji NX2, q9550 i 6GB RAM śmigają świetnie. Mój laptop ma 1 GB RAM .... dalej nie będe pisał ;)
Na szczęście to nie jedyny komputer :)

do do trafiania ostrościa - na centralnym chyba wszystkie moje szkła będą dobre, podpinałem na razie z 5 obiektywów i były OK. Na centralnym. Na skrajnie bocznych to juz inna sprawa i tu chyba trzeba napisac wypracowanie co do wniosków z uzywania.
W skrócie: skrajnie boczne (pośrednich nie sprawdzałem) mają minimalny BF. Łapią ostrość jakies 3 mm za kreską testową - tele 70-200. Nie sprawdzałem go na kazdej ogniskowej, jak go znowu podepne to sprawdze rózne ogniskowe (70, 135, 200). 85 mm (1.4) - to samo. Centrum super, boki - BF 3 mm. 16-35 czym szerzej tym BF większy. Najgorzej jest z T 28-75. Centrum super, boki na 70 mm trochę za, ale juz na 28 mm - bardzo, bardzo mocno za kreską (jakies 20 mm!).
Nie wiem co jest grane. Serwis Nikona sprawdza tylko punkt centralny ?
Kwestia telecentryczności, że boki nie są w punkt?

prz3mo
04-06-2012, 16:20
Ja podpinałem, ostry i kontrastowy - ładny obrazek, z tego co pamiętam pod FX to chyba nie miał nawet winiety, a jeśli była to dużo mniejsza niż w D700 (jak wrócę do domu to jeszcze raz sprawdzę).

Poważnie z D800 nie ma winiety? :shock:

erbe
04-06-2012, 16:38
Poważnie z D800 nie ma winiety? :shock:

ma winietę, na roadshow 35/1.8 był obiektywem który męczyłem najbardziej na D800

nowart
04-06-2012, 16:57
Jakim cudem może nie mieć skoro na D7oo ma...
Może kolega nie wyłączył korekcji winietowania?

qooba
04-06-2012, 17:25
kolega używa 35 1.8 w DX pewnie ;)

R
04-06-2012, 17:34
dramatyzujecie z ta winieta... dramatyzujecie...

nowart
04-06-2012, 18:53
Tu nie chodzi o dramatyzowanie tylko opinię, jakoby na D700 winieta była a na D800 w magiczny sposób wyparowała ...

R
04-06-2012, 19:51
nie no co do tego nie ma watpliwosci. jest (a w zasadzie jej nie ma) taka sama na wszystkich FX.

Jacek S.
04-06-2012, 21:44
Otwarta 35 przy obiekcie blisko obiektywu nie winietuje. Im obiekt dalej i mniejsza dziura tym gorzej, co jest normalne. Z tego co widziałem, to jest podobnie do D700, w sumie czemu miałoby być inaczej (oprócz redukcji winietowania, która całkiem czarnej winiety przecież i tak nie usunie, to całkiem to samo). Jutro mogę wrzucić kilka przykładów.

timi
04-06-2012, 21:56
Nie przekonuje mnie tryb wyboru z af-s na af-c . W d700 jest to chyba lepiej zrobione-"wajcha w gore wajcha w dol", a tu jednak trzeba się naszukać, nakręcić. Jeżeli chodzi o wyświetlacz to również mam wrażenie ze leci lekko w zielony .

Kryhu
04-06-2012, 22:02
Otwarta 35 przy obiekcie blisko obiektywu nie winietuje. Im obiekt dalej i mniejsza dziura tym gorzej, co jest normalne. Z tego co widziałem, to jest podobnie do D700, w sumie czemu miałoby być inaczej (oprócz redukcji winietowania, która całkiem czarnej winiety przecież i tak nie usunie, to całkiem to samo). Jutro mogę wrzucić kilka przykładów.

Teoretycznie pewnie mogą być drobne różnice związane z ustawieniem mikrosoczewek ale pewnie pod lupą by ich raczej trzeba było szukać

Hamarama
04-06-2012, 22:22
Czy ktoś już zamówił z Was grip? Ja po ostatnich dwóch fuchach nie czuję palca wskazującego. Mam "nagniotka" :) Widzę, że grip jest dostępny tylko w dwóch sklepach. Skąd zamawialiście jeżeli zamawialiście?

pawelsul
04-06-2012, 22:31
wrzucaj wrzucaj:) dzieki
pozdr
P

tk422
05-06-2012, 01:49
No rzeczywiście, tak jak napisał Jacek, w 35ce przy małych odległościach winiety nie ma, przy większych pojawia się niewielka.

raider
05-06-2012, 02:23
No rzeczywiście, tak jak napisał Jacek, w 35ce przy małych odległościach winiety nie ma, przy większych pojawia się niewielka.

Niby niewielka ale już niemożliwa do usunięcia - czarne rogi ;) Poza tym ta 35-tka na FX jest słaba też z uwagi na dużą dystorsję. W różnych "kotletowych" reportażach może to jednak nie przeszkadzać..

źródło (http://img4.imageshack.us/img4/5352/dsc1098j.jpg)

flakon
05-06-2012, 11:32
Miałem to samo - serwis pomógł (czekałem 2 tygodnie), tylko pojawił się inny problem - lampka błyskowa ta wbudowana otworzyła sie i nie chce sie zamknąć -przykleiłem taśmą - wyśle na serwis po sezonie !!

ps. głowa do góry :)

Przetestowałem właśnie w boju moją 800-kę, robiłem nią festiwal, była (na szczęście drugim body).
Po zakupie, w domu, przetestowałem ją pod kątem back i front focusów i wydawało się, że wszystko jest OK.
Jak przyszło co do czego na festiwalu i po pierwszych zachwytach zacząłem dostrzegać brak ostrości w miejscach gdzie miała ona być. Okazało się, że mam backfocusa ze wszystkimi szkłami. Pojawia się jeśli fotografuje obiekty oddalone powyżej 2 m. Przy bliskich kadrach trafia w punkt, przy dalszych - masakra. Np. Nikkora 24-70 musiałem ustawić na -20, ze stałką 50/1,4 d to jest loteria, wszystko zależy od odległości do fotografowanego obiektu :(
Bardzo mały jest z 70-200, tak samo jest z 14-24. Reszty już nie chciało mi się sprawdzać i nie miałem też na to czasu. Reasumując, ogarnia mnie wielka frustracja - płacę za profesjonalny sprzęt a on mnie zawodzi jak jakaś zabawka za 2 tysie, z drugiej strony - patrząc na zdjęcia - jak miałem skorygowanego 24-70 i praktycznie tylko jego podpiętego to foty są super z masą szczegółów.
Chyba nie zostaje mi nic innego jak odesłać puszkę do serwisu na kalibrację, tylko kto mi odda stracony czas i zrekompensuje nerwy jakie miałem podczas roboty...

wasilewk
05-06-2012, 11:41
Cytat:
Napisał tk422
Jak przyszło co do czego na festiwalu i po pierwszych zachwytach zacząłem dostrzegać brak ostrości w miejscach gdzie miała ona być. Okazało się, że mam backfocusa ze wszystkimi szkłami. Pojawia się jeśli fotografuje obiekty oddalone powyżej 2 m. Przy bliskich kadrach trafia w punkt, przy dalszych - masakra. Np. Nikkora 24-70 musiałem ustawić na -20, ze stałką 50/1,4 d to jest loteria, wszystko zależy od odległości do fotografowanego obiektu

Skąd ja to znam ?

Z serwisem porozmawiaj osobiście. Dąż do tego, żeby tak ustawić body, żeby funkcja korekcji obiektywu mogła być w ogóle wyłączona w aparacie i poprawne ostrzenie było z obiektywami, na których zależy Ci najbardziej - w procedurze ustawiania są pewne dokładności ustawień) ---> mówię jak ja zrobiłem. Jeśli pozostaną Ci jakieś obiektywy Nikona, z którymi masz FF/BF, to zastąp je innymi --> wreszcie będziesz miał zdrowe nerwy !

Pzdr.

mariusz67
06-06-2012, 11:12
Wczoraj miałem okazję przetestować 3 szt 24-70 , wszystkie trafiały idealnie w punkt żadnych FF czy BF przy okazji zrobiłem sobie mały teścik kilku stałek z 24-70
24/2,8D 28/,28 D, 35/2D 50/1,4D 85/1,8D 50/1,8G .Jedynie 50/1,8G dorównije 24-70 /2,8 , reszta widać ,że to poprzednia epoka słabsza ostrość ,kontrast , celność i praca pod światło.D800 widć ma duże wymagania co do obiektywów dużo bardziej niż D700 czy D3 .Z dobrym szkłem śmiało może mi zastąpić nieporęczną Mamyie ZD moim zdaniem mimo średniego formatu D800 daje ładniejszy obrazek z większą ilością szczegółów.
Szukam jeszcze jekiejś portre†ówki podpinałem 105 DC ,ale nie jestem zachwycony myślę o 85/1,4G albo o sigma 85 1,4 czy ktoś ma doświatczenia w tej kwestji i mógłby coś polecić ?

nowart
06-06-2012, 11:23
Bierz 85/1.4 afs. Na D8oo szybko, celnie, ostro i kontrastowo. Będziesz zachwycony.
O zamiennikach się nie wypowiadam...

jac45m
06-06-2012, 14:30
podzielam zdanie kolegi nowarta - 85/1.4 afs z D800 dla mnie rewelka. ja jestem zachwycony :)

anita-głowacka
06-06-2012, 14:35
Kupił już ktoś D800E? :) jak wrażenia?

kazziz
06-06-2012, 14:35
Szukam jeszcze jekiejś portre†ówki podpinałem 105 DC ,ale nie jestem zachwycony myślę o 85/1,4G albo o sigma 85 1,4 czy ktoś ma doświatczenia w tej kwestji i mógłby coś polecić ?
Oba dobre, aczkolwiek musisz podpiąć jedno i drugie osobiście i przetestować bo ilu użytkowników tyle opinii. Ja osobiście zachwycony jestem Sigmową 85 (szczególnie w relacji cena/jakość), ale jam skromnym amatorem...

Be2
06-06-2012, 20:28
Kupił już ktoś D800E? :) jak wrażenia?

Mam D800E, wrażenia bardzo pozytywne.
Chwilowo jestem trochę zabiegany, ale napiszę wkrótce coś więcej i wrzucę jakieś sample :)

mirek
06-06-2012, 20:47
No to czekamy :)

mariusz67
07-06-2012, 08:39
Kupiłem nową SB910 ,jest taki problem ,że mam znaczny BF ze wspomaganiem AF po wyłączeniu podczerwieni w lampie problem ustępuje . Nie chce robić korekty AF w D800 bo jest idealnie 24-70 korekta na 0 i jest super trafia idealnie w punkt .Problemem jest wspomaganie AF w SB sprawdzałem inną sztuke jest to samo , urzywając wspomagania -latarki z body jest wszystko OK. Nie wiem co robić czy znalezienie normalnej sztuki jest możliwe ? .Słyszałem ,że serwis radzi po prostu wyłączyć wspomaganie AF w lampie :)

shaolin
07-06-2012, 09:13
Taki juz urok niestety wspomagania w lampie ;) i polecam popracowac nad polskim ;)

docxxx
07-06-2012, 09:48
Taki juz urok niestety wspomagania w lampie ;)

No nie wiem czy to takie smieszne. Ja z moja SB800 i D300 nie mam problemu.

wasilewk
07-06-2012, 09:50
Chyba nie tylko Ty :wink:

shaolin
07-06-2012, 09:50
A czy ja napisalem, ze to jest smieszne? ;) Ja nie mam lampy wiec mnie problem nie dotyczy, ale jest caly watek na forum o tym jak SB900 robi BF na Dtrojkach i innych lobuzach.

prz3mo
07-06-2012, 11:20
Taki juz urok niestety wspomagania w lampie ;)

Dodajmy tylko, że ten "urok" pojawił się (według moich obserwacji) od SB-900. Myślałem, że w 910 już tego problemu nie ma, ale jak widać Nikon ma w dupie... ludzie i tak kupią.
Ja mając kiedyś Sb900, 800, 600 sprzedałem tę pierwszą. Nie dość, że klamot to też miałem z jednym szkłem cyrki gdy było włączone af-assist w lampie.
Gdy kiedyś będę chciał mieć znów trzy lampy to będę szukał kolejnych 600/800.

shaolin
07-06-2012, 11:36
W sumie to dobra opcja, kupic komplet SB800, tylko teraz same uzywaki lataja po necie... Sam mialem dwie i sprzedalem dawno temu... eh... :D no nic, we wtorek mialem brac SB910 bo bede w HK ale widze, ze musze to przemyslec ;)

mariusz67
07-06-2012, 11:41
Rozumiem ,że BF przy wspomaganiu AF to problem wszystkich SB900 i SB910 wada fabryczna i raczej nie można tego reklamować ?

shaolin
07-06-2012, 11:48
Nie wiadomo czego to wina tak naprawde. Komplety SB900/910 + D3/D3s/D800/itp maja problemy.

prz3mo
07-06-2012, 12:16
Nie wiadomo czego to wina tak naprawde. Komplety SB900/910 + D3/D3s/D800/itp maja problemy.

Ja miałem też w połączeniu z D700.

Rozumiem ,że BF przy wspomaganiu AF to problem wszystkich SB900 i SB910 wada fabryczna i raczej nie można tego reklamować ?

Nie wiadomo czy wszystkich, ale sporo ludzi te problemy zauważa. Ja też doświadczyłem, więc uważam, że "coś na rzeczy jest".

wasilewk
07-06-2012, 12:29
Pojedyńczy głos się pewnie nie liczy, ale:

- z N24-70/2.8G --> nie zauważyłem żadnych kłopotów,
- specjalnie sprawdzałem przy foceniu występu jednego zespołu w kościele - ale wieczorem (słabe światło) - z N80-200/2.8NEW. Na dalszej odległości nie było problemów. Na bliższej, to moje szkło z moim aparatem potrafi mieć BF - więc tutaj nie oceniałem.

Ogólnie: nie ma problemu. (nawet z takim (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afg2880.jpg) szkłem).

Hamarama
07-06-2012, 12:30
Pytanie za 100 punktów. d800 + karta Sandisk 60/s 32gb. Ustawienie aparatu: Raw nieskompresowany (75mb): ilość zdjęć możliwa do zrobienie, która pokazuje górny LCD: 400. Przełączam na kompresję bezstratną (43mb)- wyświetlacz nadal pokazuje 400. Dlaczego? Skoro pliki bez kompresji ważą 75, a z komrpesją 43 to czemu aparat nie zwiększa orientacyjnej liczby zdjęć, którą można wykonać? Dopiero jak przestawi się na kompresję stratną to podaje, że można zrobić więcej. O co chodzi?

O ile nie mam sklerozy to w d700 jest tak samo.

prz3mo
07-06-2012, 12:32
Pojedyńczy głos się pewnie nie liczy, ale:

- z N24-70/2.8G --> nie zauważyłem żadnych kłopotów,
- specjalnie sprawdzałem przy foceniu występu jednego zespołu w kościele - ale wieczorem (słabe światło) - z N80-200/2.8NEW. Na dalszej odległości nie było problemów. Na bliższej, to moje szkło z moim aparatem potrafi mieć BF - więc tutaj nie oceniałem.

Ogólnie: nie ma problemu. (nawet z takim (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afg2880.jpg) szkłem).

Ja też nie miałem z wszystkimi szkłami tego problemu. Nie pamiętam już które z sześciu powodowały problemy, bo 900-tkę sprzedałem. Aczkolwiek głównym powodem były... wielkość i waga tego klamota. Wolę mniejsze i zgrabniejsze starsze SB.

adamouse
07-06-2012, 14:37
Pytanie za 100 punktów. d800 + karta Sandisk 60/s 32gb. Ustawienie aparatu: Raw nieskompresowany (75mb): ilość zdjęć możliwa do zrobienie, która pokazuje górny LCD: 400. Przełączam na kompresję bezstratną (43mb)- wyświetlacz nadal pokazuje 400. Dlaczego? Skoro pliki bez kompresji ważą 75, a z komrpesją 43 to czemu aparat nie zwiększa orientacyjnej liczby zdjęć, którą można wykonać? Dopiero jak przestawi się na kompresję stratną to podaje, że można zrobić więcej. O co chodzi?

O ile nie mam sklerozy to w d700 jest tak samo.

Wydaje mi się, że aparat szacuje ilość pozostałego miejsca dla zdjęć nieskompresowanych. Przed zapisaniem zdjęcia nie wie, ile zyska się na kompresji (to zależy od sceny).

Jacek S.
07-06-2012, 16:45
Wydaje mi się, że aparat szacuje ilość pozostałego miejsca dla zdjęć nieskompresowanych. Przed zapisaniem zdjęcia nie wie, ile zyska się na kompresji (to zależy od sceny).

No ale przy kompresji stratnej od razu wie ile się zmieści.

Erie
07-06-2012, 18:04
No ale przy kompresji stratnej od razu wie ile się zmieści.

tylko szacuje, a nie wie - potem w trakcie robienia zdjęć zrobisz zdjecie, a licznik się nie zmienia - i dla stratnej kompresji to szacowanie jest włączone

fafniak
07-06-2012, 23:31
Słuchajcie... czy jest jakieś pewne źródło zakupu d800 czy wszędzie jest na zasadzie mamy ale nie mamy?
Bo coraz bardziej mam ochotę sprzedać d700 i c5mkII i zamienić na d800

Erie
08-06-2012, 00:29
Słuchajcie... czy jest jakieś pewne źródło zakupu d800 czy wszędzie jest na zasadzie mamy ale nie mamy?

praktycznie tylko abfoto - wszędzie indziej na zamówienie i czekanie

fafniak
08-06-2012, 08:56
No mają napisane że: nieznany termin realizacji

krokus66
08-06-2012, 08:58

Trochę nie ten dział, ale tylko trochę ...:D

Mając do wyboru AB Foto i FJ zdecydowanie wybrałbym FJ; rozmowy są odpowiedzialne i poważne od początku do końca.
Można również kupić D800 od pewnego sprzedawcy na forum, ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Konkretnie, treściwie i szybko - czy potrzeba czegoś więcej w biznesie?:smile: Aha, jeszcze fachowa rozmowa, porada.

adalbert
08-06-2012, 12:32

Jest jedna pewna droga - telefon do dzialu internetowego FJ. Od nich w miare precyzyjnie mozna sie dowiedziec, kiedy wrzuca do e-sklepu kolejne partie d800/e (i ile sztuk).
Ja wlasnie tak kupilem - i to w sobote rano - o 11:00 telefon; informacja, że aktualizuja stany w e-sklepie ok. 11:30, wrzucenie do. koszyka, potwierdzenie zamowienia i 11:35 przy aparacie znowu adnotacja NIEDOSTEPNY
... czyli trzeba polowac :D

unicode
08-06-2012, 12:50
Nikon d800 miał kosztować 10500zł a tu wszędzie jest po 13 tyś i więcej, to przykre:(

marek_b
08-06-2012, 13:05
Głowię się i głowie:)
Czy jeśli focę w studio i nie potrzebuję większych wydruków niż a4 to jest sens przesiadki z D700 na D800, jest zauważalna różnica w detalu po przeskalowaniu?

Pozdrawiam

NIKOLAY
08-06-2012, 13:05
Czy mi się wydaje czy ktoś tu na siłę za darmo reklamuje FJ ??

krokus66
08-06-2012, 13:33
Nikon d800 miał kosztować 10500zł a tu wszędzie jest po 13 tyś i więcej, to przykre:(

Na forum były nawet podawane ceny 9.999 zł, niektórzy prorokowali jeszcze niżej ...:smile: W sumie zrobiło to tylko dużo złego, niepotrzebne rozczarowania. Od początku uważałem takie ceny za nierealne. NP swoje, ale tak naprawdę liczy się zawsze cena u końcowego sprzedawcy. Inaczej być nie może. Patrząc na inne puszki uważam, że D800 jest jak najbardziej wart swojej ceny.

photez
08-06-2012, 13:33
Głowię się i głowie:)
Czy jeśli focę w studio i nie potrzebuję większych wydruków niż a4 to jest sens przesiadki z D700 na D800, jest zauważalna różnica w detalu po przeskalowaniu?

Pozdrawiam

Czy jakość obecnych wydruków jest dla ciebie (i twoich klientów) zadowalająca?
Jeśli tak, to nie widzę sensu kupować D800.

Z D700 bez skalowania możesz wydrukować zdjęcie 35x23cm (300dpi), a więc nawet więcej niż A4.
Biorąc powyższe pod uwagę - nie kupuj D800 do A4.

Be2
08-06-2012, 14:32
Zgodnie z obietnicą kilka słów na temat D800E:

Sama puszka fajnie leży w rękach (mam raczej średniej wielkości dłonie), grip dobrze wyprofilowany, ergonomia jak to w puszkach Nikona na bardzo przyzwoitym poziomie. Aparat sprawia solidne wrażenie, ma zwartą budowę, jest szybki, dobrze reaguje, AF taki jak powinien być – szybki i celny, czyli w sumie to samo co zwykły D800. Z negatywów, potwierdzam zielonkawy zafarb LCD.
Głównie jednak pewnie interesują Was 2 rzeczy – czy jest różnica w rozdzielczości w porównaniu to D800 i czy jest podatny na morę. Co do pierwszego pytania to nie mogę odpowiedzieć bo nie porównywałem bezpośrednio do D800, ale myślę, że można założyć, że tak, na podstawie już przeprowadzonych testów.
Co do drugiego pytania to jak to tej pory nie zauważyłem problemów z aliasingiem wbrew temu co twierdził miły sprzedawca w jednym ze sklepów, którego pytałem o dostępność. Mianowicie przekonywał mnie, że jest to wyspecjalizowany sprzęt dedykowany dla bardzo wąskiej grupy odbiorców, którzy godzą się na usuwanie mory z niemal każdego zdjęcia. To oczywiście bzdury. Pomęczę jeszcze D800E pod tym kątem i jak zobaczę coś niepokojącego to dam znać.
Jeszcze na koniec D800E vs Canon 5D Mark III. Tak na szybko, obie puszki mają swoje mocne strony. Obsługa inna, ale fajna w obu przypadkach, wysokie ISO – punkt dla Canona (na podstawie nieskalowanych i nieodszumianych plików). AF wydaje się podobny, chociaż miałem jeden przypadek, że w beznadziejnych warunkach Mark III wyłożył się tam gdzie D800E, a nawet D7000 łapały ostrość.
Na przystawkę wrzuciłem trzy RAWy.
http://sendfile.pl/175070/RAW.rar

adamouse
08-06-2012, 15:13
Odwracając kierunek wątku od zakupowo-cenowego ja też wrzucę 2 sample z wczorajszego wyjścia do zoo z dzieckiem ;)

ISO 320, Nikkor 180, F2.8

źródło (http://img14.imageshack.us/img14/5450/d800g.jpg)

I crop 100%

źródło (http://img600.imageshack.us/img600/1793/d800crop.jpg)

W tym samym temacie, ustawienia jak wyżej:

źródło (http://img826.imageshack.us/img826/605/d8002.jpg)

I crop:

źródło (http://img7.imageshack.us/img7/2126/d8002crop.jpg)

Zdjęcia nie obrabiane poza automatem (przy imporcie RAW włączona opcja Auto Enhance w Apple Aperture 3).
Pewnie lepiej by było, gdybym bardziej przymknął obiektyw, ale i tak mi się podoba ;)

Tak na marginesie: chyba czeka mnie zmiana laptopa... Mój stary macbook z core 2 duo 2.4 nie daje możliwości komfortowej pracy z NEF z D800 :(

unicode
08-06-2012, 21:48
Na forum były nawet podawane ceny 9.999 zł, niektórzy prorokowali jeszcze niżej ...:smile: W sumie zrobiło to tylko dużo złego, niepotrzebne rozczarowania. Od początku uważałem takie ceny za nierealne. NP swoje, ale tak naprawdę liczy się zawsze cena u końcowego sprzedawcy. Inaczej być nie może. Patrząc na inne puszki uważam, że D800 jest jak najbardziej wart swojej ceny.

to prawda d800 jest warty swojej ceny, niemniej jednak jakby ta cena była mniejsza to by mnie jako klienta znacznie ucieszyła. Na targach foto w Łodzi d800 były po 11,5 tyś i wydawało mi się że stanieją, a tym czasem dzisiaj byłem w FJ i nie mają niestety nawet jednej sztuki, wszystko na zamówienie i nie wiadomo kiedy będzie... :( Jak dla mnie pozostaje jeszcze poczekać do lipca i jak sytuacja się nie zmieni to zapisuje się w kolejce po aparat :/

krokus66
10-06-2012, 13:37
... a tym czasem dzisiaj byłem w FJ i nie mają niestety nawet jednej sztuki, wszystko na zamówienie i nie wiadomo kiedy będzie... :( Jak dla mnie pozostaje jeszcze poczekać do lipca i jak sytuacja się nie zmieni to zapisuje się w kolejce po aparat :/

Wielu forumowiczów przywołuje magiczną datę lipca. Nie słyszałem nic aby z butelki miał wyjść dobry dżin.:D Nie spodziewam się go również w sierpniu ani we wrześniu ... Po cóż więc tracić czas?

Bujanie w obłokach zostawmy ptakom, nas natura stworzyła do chodzenia po ziemi.:mrgreen:
Jeśli jesteś zdecydowany i masz nawis inflacyjny:mrgreen:, czyli nadwyżkę pieniędzy, z którą nie wiesz co zrobić:lol:, podejmuj męską decyzję, ja zaś życzę Ci powodzenia w szybkim zakupie.

adamouse
10-06-2012, 14:00
To ja nadal będę odciągał wątek od tematów cenowo-zakupowych.
Może założyć osobny wątek pt "D800 - Narzekamy na ceny i brak dostępności" ;)

Ponieważ mamy Euro, parę fotek w klimacie piłkarskim. Mam nadzieję, że za kilka lat chłopcy zamieszają na boiskach ;)

Odnośnie samego aparatu: na mnie duże wrażenie robi AF-C 3D, w porównaniu do mojego poprzedniego aparatu (D200) śledzenie AF daje radę. Tylko rozłożenie punktów AF mogłoby być szersze. Chętnie bym zobaczył, jak pracuje na obiektywie AF-S, bo te zdjęcia są z 180 2.8 AF-D, który demonem prędkości nie jest.
Prawdopodobnie mocno pomaga mu kontrast (ich stroje mocno odróżniają się od murawy).

Ok, przechodząc do sedna, D800, wszystkie zdjęcia ISO 250:

źródło (http://img856.imageshack.us/img856/6148/c1messi090612117.jpg)

źródło (http://img526.imageshack.us/img526/589/c1messi090612110.jpg)

źródło (http://img254.imageshack.us/img254/9889/c1messi09061298.jpg)

źródło (http://img717.imageshack.us/img717/4521/c1messi09061288.jpg)

źródło (http://img826.imageshack.us/img826/8098/c1messi09061241.jpg)

źródło (http://img17.imageshack.us/img17/1891/c1messi09061240.jpg)

źródło (http://img716.imageshack.us/img716/8775/c1messi09061239.jpg)

źródło (http://img515.imageshack.us/img515/9765/c1messi09061221.jpg)

krokus66
10-06-2012, 14:09
To ja nadal będę odciągał wątek od tematów cenowo-zakupowych.
Może założyć osobny wątek pt "D800 - Narzekamy na ceny i brak dostępności" ;)

Zgadzam się z Tobą, ale strapionego nie pocieszyć byłoby niewybaczalnym grzechem.:)

Zdjęcia bardzo ładnie zrobiłeś, uważam nawet, iż zdjęcia małych piłkarzy są zdecydowanie ciekawsze.

adamouse
10-06-2012, 14:18
Jako rodzic małego kopacza powiem, że emocje na takim meczu nie są mniejsze niż na reprezentacji ;)

adalbert
12-06-2012, 12:51
http://www.dpreview.com/news/2012/06/11/Nikon-D800E-detail-added-to-Nikon-D800-review

Polecam analizę zdjęć uaktualnionego testu d800 w konfrontacji z d800e

Nigdy nie korzystałem z Capture One - ale chyba warto się nad tym programem pochylić (klarowność wywołanego zdjęcia w porównaniu z ACR czy CNX robi wrażenie - choć nie jest to oczywiście różnica dramatyczna)

Zolty
13-06-2012, 22:08
Zaklinam szpetnie - mówiłem sobie,że nie potrzebuję tylu MPix, że ten kolorowy szum taki mało analogowy. A teraz .... a teraz po obejrzeniu kilku NEF'ow, wyciągnięciu kilku cieni i wydruku kilku fotek (A4) nadal mówię to samo.

Tylko że teraz chce, bezsensownie pożądam i pragnę D800/E.

Ja - który nawet zdjęć nie umiem robić.

Cholera. Fajna puszka.

grissley
13-06-2012, 22:37
Tylko że teraz chce, bezsensownie pożądam i pragnę D800/E.
Ja - który nawet zdjęć nie umiem robić.

No, mam podobnie. Czy nawet dokładnie tak samo ;)
Ale kupię go nie wcześniej, niż jak cena spadnie do jakichś 30% obecnej - więc za szybko to nie bedzie ;)

Zolty
13-06-2012, 22:47
No tak, ale wtedy bedzie D-1000000000 i bedzie mial p..dylion Megapixeli, Iso max jakies 5 mln i DR=85; i znowu bedziemy sie slinic...
Cena to jedno, choroby wieku dzieciecego to drugie, a dostepnosc to trzecie i pierwsze w jednym.
Na razie odboj - poczekam i przemysle czy zaspokojenie mojego onanizmu sprzetowego jest warte takich pieniedzy.

Moze lepiej zapisze sie na kurs fotografii amatorskiej?

adamouse
14-06-2012, 01:33
Macie pewnie rację: nie warto teraz kupować, opłaca się poczekać. Poprawi się dostępność, spadną ceny.
Dodam tylko, że osobiście nie żal mi wydanych pieniędzy: jestem mega zadowolony z przesiadki na D800. Nie wykluczam, że podobnie miałbym z D700 ;)
Kupując nie byłem przekonany, czy nie robię źle. Mając te paręset fotek więcej wiem, że zrobiłem dobrze. W tej chwili nie miałbym wątpliwości i kupiłbym natychmiast ten sam aparat. 0 buyer's remorse. (http://en.wikipedia.org/wiki/Buyer's_remorse) Nieczęsto zdarza mi się to przy tak dużych kwotach wydawanych na rozrywki ;)

Zolty
14-06-2012, 11:48
Jak znam siebie i impulsywność w zaspokajaniu swoich podstawowych potrzeb przyjemnościowych, to gdyby tylko był dostępny w sklepach, to byłby również (już) dostępny w mojej torbie ;)

Co do Buyer's Remorse - jeśli chodzi o wydatki na przyjemności nie mam z tym problemów od czasu kiedy się ożeniłem - to był i jest mój największy wydatek abonamentowy na przyjemności.
Nic nie może się równać.

Przepraszam admina i "zielonych" za ten OT, a teraz znikam z wątku i idę pokornie czekać na dostawy D800E.

Be2
14-06-2012, 12:45
Macie pewnie rację: nie warto teraz kupować, opłaca się poczekać. Poprawi się dostępność, spadną ceny.
Dodam tylko, że osobiście nie żal mi wydanych pieniędzy: jestem mega zadowolony z przesiadki na D800. Nie wykluczam, że podobnie miałbym z D700 ;)
Kupując nie byłem przekonany, czy nie robię źle. Mając te paręset fotek więcej wiem, że zrobiłem dobrze. W tej chwili nie miałbym wątpliwości i kupiłbym natychmiast ten sam aparat. 0 buyer's remorse. (http://en.wikipedia.org/wiki/Buyer's_remorse) Nieczęsto zdarza mi się to przy tak dużych kwotach wydawanych na rozrywki ;)

Z dostępnością D800 może nie być tak wesoło w najbliższym czasie biorąc pod uwagę, że na horyzoncie jest D600, chyba, że ten ostatni nie będzie składany w Japonii..

R
14-06-2012, 12:55
raczej na pewno nie bedzie skladany w JP

Pawel Pawlak
14-06-2012, 13:46
Sądzę żę pojawienie się D600 może odwlec redukcję ceny D800tki.

Be2
14-06-2012, 14:06
Może tak być bo będzie większy wybór w różnych przedziałach cenowych.
Swoją drogą ciekawe jak wycenią D600, podobno ma być dosyć agresywnie, może coś koło 7k pln.

Pawel Pawlak
14-06-2012, 16:23
no własnie... mało prawdopodobne żeby cena D600 była poniżej 1500$ - sądzę że może być wyższa; w każdym razie pewnie nie powinna przekroczyć 2000$. W związku z tym w FX byłby D600 - 1500-2000$
D800 - 3000$ (nie ma co obniżać bo za bardzo zbliży się do D600),
D800E - 3300$
D4 - 6000$
Ewidentenie zostaje "dziura" w okolicy 4500$ na miniD4 ;)

wolnyslimak
14-06-2012, 18:07
no własnie... mało prawdopodobne żeby cena D600 była poniżej 1500$ - sądzę że może być wyższa; w każdym razie pewnie nie powinna przekroczyć 2000$. W związku z tym w FX byłby D600 - 1500-2000$
D800E - 3300$
D4 - 6000$

Ale, że co...reporter zostanie z reką w nocniku zmuszony do kupna D4? A gdzie D700 lub jego następca?

Karrampuk
14-06-2012, 20:56
jest i druga używana sztuka D800 na alledrogo
http://allegro.pl/nikon-d800-sigma-50mm-f1-4-ex-dg-hsm-i2420401895.html
Pierwsza była zaraz po pjawieniu się w FJ-gdześ było o tym w tym wątku?
Ciekawe, ciekawe?

romek257
14-06-2012, 21:12
Nie wiem czy kogos to zainteresuje, ale ja d800 zamowilem w piatek a w poniedzialek odebralem. Zamowiony przez internet w Pixmania.be Wiec z dostepnoscia jest chyba troszke lepiej.

Pawel Pawlak
14-06-2012, 21:15
sądząc po tym czego nie ma w "zestawie" nie zdziwiłbym się gdyby ktoś w norwegii szukał tego aparatu.

krokus66
15-06-2012, 07:42
Sądzę żę pojawienie się D600 może odwlec redukcję ceny D800tki.

A dlaczego ma być redukcja? Uważam, że wart jest swojej obecnej ceny i redukcji w najbliższych miesiącach nie spodziewam się.

Ceny na Allegro i inne dobre, zbyt dobre okazje - można 4 litery umoczyć, własne.:D

Kryhu
15-06-2012, 09:09
A dlaczego ma być redukcja? Uważam, że wart jest swojej obecnej ceny i redukcji w najbliższych miesiącach nie spodziewam się.

A ja wręcz przeciwnie, moim zdaniem cena D800 po wejściu na rynek D600 spadnie.
Część chętnych na D800 dostanie tańszą alternatywę FF.
Skrócą się kolejki, towaru (d800) będzie więcej, cena spadnie poniżej sugerowanej.

Śmiem domniemywać że wyższość d800 będzie widoczna tylko przy profesjonalnych zastosowaniach z topowym szkłem.

Przy d600 zmaleją kłopoty z dużymi plikami, więcej kasy zostanie na szklarnie, na mniejsze gabaryty też znajdą się chętni.

Już teraz widać że większość zdjęć ludzi którzy pokupili D800 to dzieci/koty/psy itp. które i tak kończą na etapie zgrania na HDD który padnie za 2 lata i będzie można kupić d900 żeby zrobić nowe zdjęcia. A nawet jak HDD nie padnie to i tak nikt tych tysięcy zdjęć już nie będzie przeglądał.
To zastosowania do jakich D600 wystarczy z gigantycznym marginesem.

Szczerze mówiąc to nie widziałem jeszcze w tym wątku zdjęć w których widać by było potęgę rozdzielczości i DR matrycy D800. Może wyjątkiem są zdjęcia ptaków Pawła Pawlaka, tam widać że d800 to super telekonwerter :)

Ja się prowokacyjnie zapytam - gdzie są niesamowite landszafty, pięknie tonalnie portrety, czy studio z gryzącym w oczy detalem? :)
Chętnie bym pooglądał.

R
15-06-2012, 09:36
D800E - 3300$
D4 - 6000$

d-jednocyfrowe to tylko na zdjeciach sa takie duze... w reku zupelnie gina... zakladam ze te ktore sa teraz to wersja mini... moze pokaza cos pokazniejszego... jedynki canona sa jakies takie wypasione... duze i majestatyczne ;)

krokus66
15-06-2012, 10:12
A ja wręcz przeciwnie, moim zdaniem cena D800 po wejściu na rynek D600 spadnie.
Część chętnych na D800 dostanie tańszą alternatywę FF.
Skrócą się kolejki, towaru (d800) będzie więcej, cena spadnie poniżej sugerowanej.

Już 2 miesiące D800 jest na rynku, cena wzrosła i są zapisy. Kiedy będzie D600 lub "coś tam" tego nikt nie wie; ciągłe niekończące się dywagacje. Są już nawet opinie, że na pewno będzie gorsza.:D

Przy d600 zmaleją kłopoty z dużymi plikami, więcej kasy zostanie na szklarnie, na mniejsze gabaryty też znajdą się chętni. ...
To zastosowania do jakich D600 wystarczy z gigantycznym marginesem.

Mnie duże pliki w niczym nie przeszkadzają, aczkolwiek po wielu forumowych wypowiedziach bałem się ich niesłusznie. Z pozostałą częścią wypowiedzi całkowicie zgadzam się z Tobą.

Uważam, że bardzo wiele osób kupuje sprzęt na wyrost, mocno na wyrost; nie tylko w przypadku D800. Znaczy się, że stać ich emocjonalnie na odrobinę szaleństwa.

Nie zmieniam jednak zdania, iż jest dobrą puszką, która w porównaniu z innymi warta jest swej ceny.

krokus66
15-06-2012, 10:46
d-jednocyfrowe to tylko na zdjeciach sa takie duze... w reku zupelnie gina... zakladam ze te ktore sa teraz to wersja mini... moze pokaza cos pokazniejszego... jedynki canona sa jakies takie wypasione... duze i majestatyczne ;)

Podoba mi się Twoje poczucie humoru.

Starsze oprogramowanie ViewNX i Transfer może uszkodzić RAW-y z nowych lustrzanek.

http://www.swiatobrazu.pl/nikon-ostrzega-starsze-oprogramowanie-viewnx-i-transfer-moze-uszkodzic-raw-y-z-nowych-lustrzanek-26737.html

R
15-06-2012, 10:59
Podoba mi się Twoje poczucie humoru.

w tym nie ma nic smiesznego. d-jednocyfrowe sa zwyczajnie za male.

krokus66
15-06-2012, 11:17
Wielkość powinna być wprost proporcjonalna do ceny. Nie powinni wołać dużej kasy za małą przyjemność.:lol::lol::lol:

R
15-06-2012, 11:25
moze i maly, ale figlarny jest ;)

stukpuk
15-06-2012, 12:20
Wszystkie poprzednie Nikony miały wyjście VIDEO OUT na cinch (RCA). D800 ma tylko cyfrowe mini hdmi. Nie da się więc do nich podpiąć (?) urządzeń z analogowym odbiorem obrazu, jak np. Hahnel LiveView Remote Control. Czy ktoś może wie jak rozwiązać taki problem?

wolnyslimak
15-06-2012, 14:30
...Uważam, że bardzo wiele osób kupuje sprzęt na wyrost, mocno na wyrost; nie tylko w przypadku D800. Znaczy się, że stać ich emocjonalnie na odrobinę szaleństwa...

Ale to chyba nic złego? Zauważ, że szybkie i co za tym idzie drogie auta zazwyczaj ujeżdżają podstarzali tatusiowie, którzy jeżdżą z patrolową prędkością. Nowoczesne SUVy raczej nigdy w teren nie pojadą. Zawodnicze narty slalomowe, super karbonowe rowery rzadko kiedy są użytkowane zgodnie z przeznaczeniem. Taki już ten świat jest... Na szczęście jest wolność wyboru.

romek257
15-06-2012, 14:50
Ale to chyba nic złego? Zauważ, że szybkie i co za tym idzie drogie auta zazwyczaj ujeżdżają podstarzali tatusiowie, którzy jeżdżą z patrolową prędkością. Nowoczesne SUVy raczej nigdy w teren nie pojadą. Zawodnicze narty slalomowe, super karbonowe rowery rzadko kiedy są użytkowane zgodnie z przeznaczeniem. Taki już ten świat jest... Na szczęście jest wolność wyboru.

Ja kupilem bo lubie robic zdjecia co nie oznacza, ze je umiem robic (niestety) Chcialem miec pelna klatke na lata wiec wybralem d800 i jak narazie ciesze sie jak dziecko, chociaz na szkla kasiory zabraklo :D

krokus66
15-06-2012, 14:52

Oczywiście, że nic złego. Wszakże przytoczyłeś moje ostatnie zdanie: "Znaczy się, że stać ich emocjonalnie na odrobinę szaleństwa." Ono wszystko wyjaśnia.

Ja też zaszalałem, a w młodości również kupowałem grubo na wyrost. Zdaję sobie sprawę, że nieraz zachowuję się nieracjonalnie, ale jest to najlepszy dowód na to, iż jeszcze nie zatraciłem wszystkich ludzkich odczuć, słabości.:D Być zimnym i dokładnie wszystko liczącym - brrr. W reinkarnację nie wierzę, więc czego teraz nie użyję, to już przepadło na wieki.:lol:

Zolty
15-06-2012, 15:51
Odrobina szalęństwa i przyjemności ma tylko dobre strony - lepiej chwilę żałować/zastanawiać się czy słusznie wydana kasa (chwilę czyli do odbudowania zapasów geldziwa), niż potem całe życie żałować, wpadać w depresję i alkoholizm dlatego że na coś pożałowaliśmy.

Jakbym nie szalał to nie byłoby mnie na tym forum, pytałbym gdzie indziej jak się robi zdjęcia telefonem... ;)

rafael
15-06-2012, 18:45
a może osobny watek najlepsze zdjęcia z d800 :)

mirek
15-06-2012, 19:33
Odrobina szalęństwa i przyjemności ma tylko dobre strony - lepiej chwilę żałować/zastanawiać się czy słusznie wydana kasa

No i tu się z Tobą ZGADZAM :)

Jarek78
15-06-2012, 19:52
sądząc po tym czego nie ma w "zestawie" nie zdziwiłbym się gdyby ktoś w norwegii szukał tego aparatu.

Z ciekawości wyslalem zapytanie o gwarancje, dowód zakupu...DOstalem maila , że własnie aparat sprzedano i faktycznie aukcja zakonczyla się... Jednak po godzinie czasu dostalem drugiego maila , że jednak nie sprzedany... Na moje pytanie o dowód zakupu, gwarancje (pal licho pudelko - nie wszyscy trzymaja) dostałem odpowiedz ze niestety gdzies sie zagubiła... napisalem ze w takim razie raczej nie jestem zainteresowany zwlaszcza brakiem gwarancji przy sprzecie za taka kase.. Dostalem odpowiedz ze "Możemy ponegocjować cene"...... heh..

mirek
15-06-2012, 20:02
Jakaś dziwna ta transakcja ???!!!

Jarek78
15-06-2012, 20:19
Może ktoś kto rzekomo kupił również dopiero po fakcie dowiedział się ze poza puszką ładowarka i obiektywem NIC wiecej nie ma

Karrampuk
15-06-2012, 20:22
Z ciekawości wyslalem zapytanie o gwarancje, dowód zakupu...DOstalem maila , że własnie aparat sprzedano i faktycznie aukcja zakonczyla się... Jednak po godzinie czasu dostalem drugiego maila , że jednak nie sprzedany... Na moje pytanie o dowód zakupu, gwarancje (pal licho pudelko - nie wszyscy trzymaja) dostałem odpowiedz ze niestety gdzies sie zagubiła... napisalem ze w takim razie raczej nie jestem zainteresowany zwlaszcza brakiem gwarancji przy sprzecie za taka kase.. Dostalem odpowiedz ze "Możemy ponegocjować cene"...... heh..

a później ponegocjujemy z adwokatem :-)

mirek
15-06-2012, 20:51
a później ponegocjujemy z adwokatem :-)

No jakoś to o tym samym pomyślałem !!!

mariusz67
15-06-2012, 22:32
Na allegro wszystkie wystawione D800 to ściema nikt nie ma puszki na stanie.

hostman22
15-06-2012, 22:57
Jakaś dziwna ta tranzakcja ???!!!
że co dziwne (Oo)...

Ale z dostępnością faktycznie jest problem, jak z nowymi puszkami będzie tak samo to średnio to widzę :(

pawelsul
16-06-2012, 00:10
hej

z dostepnoscia jest faktycznie slabo.. ja mialem to szczescie, ze dzisiaj napisalem maila w sprawie dostepnosci d800 w foto-plusie i o 17 odebralem aparat.
Warto tez skontaktowac sie z FotoGandinim - wiem, ze dzisiaj mial dostawe d800. Byc moze jeszcze cos bedzie wolne:)

pozdr.
Pawel

piotrr
16-06-2012, 12:07
Większosć postó∑ w tym wątku nie ma nic wspólnego z jego tytułem, proponuję założyć nowy pt: Dostępność, Gdzie kupić D800 czy coś podobnego.

paul.g.85
16-06-2012, 13:42
Większosć postó∑ w tym wątku nie ma nic wspólnego z jego tytułem, proponuję założyć nowy pt: Dostępność, Gdzie kupić D800 czy coś podobnego.

A ja się pytam po co zakładać nowy temat?! ;)
Mało Ci jednego? -> http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=207655

Aries
16-06-2012, 17:07

Witam,

Jesli sprzet byl zakupiony w Norwegii to do gwarancji wystarczy paragon. A czasami i bez tego gwarancja jest realizowana. Jest duzo prosciej niz w Polsce. Moja gwarancja nie ma zadnego wpisu.
Z drugiej strony, zeby dowiedziec sie cos o danej osobie wystarczy wyszukiwarka: http://www.gulesider.no/person/resultat/99877876 Trudniej jest sie ukryc w szarej strefie.

Pozdrawiam,

krzall
16-06-2012, 17:13
Witam,

Jesli sprzet byl zakupiony w Norwegii to do gwarancji wystarczy paragon. A czasami i bez tego gwarancja jest realizowana. Jest duzo prosciej niz w Polsce. Moja gwarancja nie ma zadnego wpisu.
Z drugiej strony, zeby dowiedziec sie cos o danej osobie wystarczy wyszukiwarka: http://www.gulesider.no/person/resultat/99877876 Trudniej jest sie ukryc w szarej strefie.

Pozdrawiam,
Bo u nich nie ma ustawy o ochronie danych osobowych ;). Bo to normalny kraj ;). Bo ...
Pozdrawiam.

piotrr
16-06-2012, 17:34
no tak... wątek gdzie kupić jest a tu i tak śmietnik... sorry ,że tak mówię ale tu się gada tylko o zakupach. A posty z samplami i pierwszymi wrażeniami to wyjątki, perełki takie :) Mod jakiś tu jest ? ;)

adamouse
16-06-2012, 22:25
Jeśli się nie pomyliłem, to na 1488 wiadomości w tym wątku 33 zawierają sample forumowiczów. Kogo interesują zdjęcia? Przecież to wątek sprzętowy ;)

Karrampuk
17-06-2012, 19:50
Mod jakiś tu jest ? ;)

mod jest w drodze powrotnej z Italii :-) jak wróci to pewnie nas zasypie samplami :-)
a tymczasem spokojnie patrzę jak cena d800/d800e topnieje :-) :-) :-)

Daga
18-06-2012, 08:58
nie taka prosta sprawa z tymi samplami ;)
Ja fotografii krajobrazowej nie uprawiam, architektury nie fotografuję... Na moich zdjęciach są ludzie, którzy musieliby mi udzielić zgody na publikację, a na zdjęcia kffiatków, czy innych podobnych zwyczajnie nie mam czasu.
Wczoraj robiłam zdjęcia na rodzinnej imprezie, w plenerze ;). Szczęka opada, jeszcze nigdy nie byłam tak zadowolona ze zwykłych jpegów prosto z puszki... Nie mam potrzeby zabawy z rawami (mam zawsze ustawione raw+jpeg w korpusie), żadnego zdjęcia nie otworzę w photoshopie, tam nie ma co poprawiać.
Canonowska piątka nie dawała takiego obrazka. Był mniej kontrastowy, bardziej blady, już nie mówiąc o tym, że przy rozbieganych dzieciach nie zawsze udało sie zrobić ostre zdjęcie. A tu - cud, miód i malina ;).
O tych bardziej ambitnych fotograficznych zadaniach nawet nie ma co pisać. The best of the best !:-P

Jacek_Z
18-06-2012, 11:00
Szczerze mówiąc to nie widziałem jeszcze w tym wątku zdjęć w których widać by było potęgę rozdzielczości i DR matrycy D800.

Ja się prowokacyjnie zapytam - gdzie są niesamowite landszafty, pięknie tonalnie portrety, czy studio z gryzącym w oczy detalem? :)
Chętnie bym pooglądał.Z oczywistych powodów nie doczekasz się ich.
Ilość detalu na 800 pikselowym zdjęciu w necie będzie taka sama z D40 jak i z D800 czy z Hasela z 80 Mpx.
cropy z kolei pokazują detal per piksel, co też nie ma dużego sensu, raczej udowadniają to jak się spisuje optyka.

mod jest w drodze powrotnej z Italii :-) jak wróci to pewnie nas zasypie samplami :-) Jest tylko jeden problem. Mam prawie 2 tys zdjęć i 110 GB na dysku. Zdjęcia wymagają obróbki. Przyznam, że powinny pokazać potęgę DR, bo sceny jakie mam zarejestrowane "łatwe" nie są. Niedoświetlałem dla zachowania nieba, a cienie w tym momencie są czarne (jpg).

swider
19-06-2012, 00:54
Zdjęcia wymagają obróbki. Przyznam, że powinny pokazać potęgę DR, bo sceny jakie mam zarejestrowane "łatwe" nie są. Niedoświetlałem dla zachowania nieba, a cienie w tym momencie są czarne (jpg).
No nie gadaj, że w ogóle RAWów nie robiłeś?

Jacek_Z
19-06-2012, 01:02
Robiłem raw+jpg. Moja uwaga dotyczyła tego jak wygląda jpg z puszki. Jpg jest 8-bitowy i tam niewiele bym wyciągnął.
Robiłem RAW 14 bitowy.

Mathis
19-06-2012, 08:05
Więc czekamy na efekty :) pierwsze porządne sample na forum :)

Pawel Pawlak
19-06-2012, 08:21
Niedoświetlałem dla zachowania nieba, a cienie w tym momencie są czarne (jpg).a miałeś włączone ADL ? ten wynalazek czyni z JPGów D800 prawie HDRy - trudno uzyskać przy nim czarne cienie. Nawet jeśli się to komuś nie podoba, to dzieki niemu już na wyświetlaczu może oszacować poziom DRu a nie domyślać się jaki może będzie.
Odpowienio ustawione JPGi z D800 mają taką kompresowaną dynamikę sceny, że na tych 8bitach potrafią zarejestrować cuda niewidy ;)

swider
19-06-2012, 09:07
Robiłem raw+jpg. Moja uwaga dotyczyła tego jak wygląda jpg z puszki. Jpg jest 8-bitowy i tam niewiele bym wyciągnął.
Robiłem RAW 14 bitowy.
Ok, ok -- źle Cię zrozumiałem. :) To czekamy na jakieś sample. ;)

Jacek_Z
19-06-2012, 11:10
a miałeś włączone ADL ? Tak, często miałem ADL.

rg2000
19-06-2012, 12:47
Czy któryś z kolegów miał możliwość porównania d3s z d800 jeżeli chodzi o pracę na wyższych czułościach? Bo mam dylemat, d800 to nowsza kostrukcja ale o innym charakterze niż d3s, obrazek generuje piękny, ale czy będzie widać różnicę?

Pawel Pawlak
19-06-2012, 12:55
Po normalizacji, powyżej iso12800 D3s ma trochę lepszy DR. Czyli tam gdzie scena jest "szeroka" czernie w d3s mogą byc nadal czarne, a w d800 mogą wpadać we fioleto/niebieskie tonacje. Do iso12800 trudno zobaczyć przewagę D3s-a.

rg2000
19-06-2012, 13:08
Po normalizacji, powyżej iso12800 D3s ma trochę lepszy DR. Czyli tam gdzie scena jest "szeroka" czernie w d3s mogą byc nadal czarne, a w d800 mogą wpadać we fioleto/niebieskie tonacje. Do iso12800 trudno zobaczyć przewagę D3s-a.

Zakładam, ze w większości przypadków nie będę wychodził poza 6400iso. Ważna dla mnie jest ergonomia, body jednocyfrowe lepiej mi leżą w ręce, nie wiem jak wygląda to w przypadku d800 z gripem, którego cena jest na razie kosmiczna.

Pawel Pawlak
19-06-2012, 13:30
dla mnie subiektywnie, ergonomia D800 vs d3sx ma się naj 1:5. Bez gripa oczywiście - bo go nie mam ;)

swider
19-06-2012, 13:55
Paweł, a powiedz mi taką rzecz… fotografowałeś może osiemsetką jakieś w miarę szybko i mało obliczalnie przemieszczające się obiekty, jak np. psy na zawodach frisbee? Ciekaw jestem jak się spisuje AF w takich sytuacjach i jakich ustawień używałeś.

Pawel Pawlak
19-06-2012, 14:38
fotografowałem ptaki wodne (oczwiście w locie) :)
birąc pod uwagę ich małą wielkość - a więc odległość od obiektywu także małą, sporą prędkość -do 55-60km/h i nieprzewidywalność ruchu, uważam że to duże wyzwanie dla AFa. Analizując całość pracy AF - czyli złapanie ostrości i precyzję jej śledzenia, D800 zdecydowanie zawstydza D700tkę.

swider
19-06-2012, 14:45
To pięknie! :)
Zdradź czy używałeś dynamicznego wyboru pola ostrości -- śledzenia 3D czy może 21 pól?

adalbert
19-06-2012, 14:55
Paweł, a powiedz mi taką rzecz… fotografowałeś może osiemsetką jakieś w miarę szybko i mało obliczalnie przemieszczające się obiekty, jak np. psy na zawodach frisbee? Ciekaw jestem jak się spisuje AF w takich sytuacjach i jakich ustawień używałeś.

Pawle - podłączę się do pytania swidera - czy przy AFC lepiej sprawuje się w takiej sytuacji 3D, czy może stosujesz inne ustawienia?
edit: ups - jak widzę powieliłem pytanie - ale to chyba oznacza, że sugestie praktyka są wysoce pożądane w tej materii :)

Pawel Pawlak
19-06-2012, 15:08
To pięknie! :)
Zdradź czy używałeś dynamicznego wyboru pola ostrości -- śledzenia 3D czy może 21 pól?

Ze względu na chęć celowania w głowę ptasiora, wybieram 1 albo 9 polowy AF. Rózne konfigurację (w tym 3D) poćwiczę, kiedy trafi mi się sesja z częstymi nalotami - wtedy będzie można wyciągnąć konkretne wnioski :)

swider
19-06-2012, 15:14
Ok, dzięki piękne. Ale skoro AF jest lepszy od tego z D700 to ja już się cieszę. :D

Hamarama
19-06-2012, 21:02
Dorzucę coś, bo ze zdjęciami posucha. Nie wiedziałem w jakiej formie to wsadzać i daję fulll JPG wywołane LR4 na podstawowych ustawieniach. Odszumianie 0, wyostrzanie na 25. camera calibr standard. Wybrałem takie nieudane kadry, bez mordek ludzkich, więc proszę nie oczekiwać dzieł sztuki, jedno chyba nawet na ISO 6400. Jak znajdę jeszcze coś co mogę "wywalić" i ludzki element jest nierozpoznawalny to pokażę.
https://rapidshare.com/files/1618427616/d800.zip
A tą fotkę znalazłem już później i nie zdążyłemżesz dodać jej do poprzedniej paczki. Ajm sory.
https://rapidshare.com/files/1319911648/_DSC4278.zip

EDIT.

hehe, znalazłem jeszcze pięknie skadrowaną i przepaloną limuzynę i też mogę się nią podzielić (NEF)
https://rapidshare.com/files/1425612795/_DSC2058.dng

krokus66
21-06-2012, 10:03
Zadaję sobie pytanie.
Jaki jest głębszy sens zapisu obrazu jednocześnie w RAW i JPEG? Otwierając NEF-a w CNX2 od razu wszystko widzę; po obróbce NEF-a i tak wyrzucam JPEG-a. Czy chodzi o to, że JPEG teraz, na szybko a NEF do zabawy później? Mnie to nie przekonuje.

Jacek_Z
21-06-2012, 10:26
Zadaję sobie pytanie.
Jaki jest głębszy sens zapisu obrazu jednocześnie w RAW i JPEG? Otwierając NEF-a w CNX2 od razu wszystko widzę; po obróbce NEF-a i tak wyrzucam JPEG-a. Czy chodzi o to, że JPEG teraz, na szybko a NEF do zabawy później? Mnie to nie przekonuje.Czasami zabawa NEF nie jest potrzebna, bo jpg wystarcza.

siona
21-06-2012, 10:55
czasami karta z nef pójdzie w niebyt - wtedy pozostaje sensowna rezerwa na drugiej.

krokus66
21-06-2012, 11:11
Czasami zabawa NEF nie jest potrzebna, bo jpg wystarcza.

Wiem.
Czytam nawet tutaj na forum, że w wielu redakcjach wystarcza samo JPEG; jeśli coś pokręciłem, to wybaczcie mając na uwadze mój siwy włos.:D Osobiście jestem przekonany, że bardzo wielu usługodawców by nie zauważyło różnicy między obrobionym RAW-em a dobrym JPEG - to nie jest herezja.

NEF pokazuje mi obraz z ustawieniami w puszce - to samo co JPEG; te ustawienia mogę cofać lub zmieniać. Cóż mi więcej do szczęścia potrzebne?

Producent dał taką możliwość nie bez powodu, więc główkuję dlaczego.

@siona
Tak, ale mając D800 mogę dla bezpieczeństwa zapisywać jednocześnie na 2 kartach .

TOP67
21-06-2012, 11:24
NEF pokazuje mi obraz z ustawieniami w puszce - to samo co JPEG; te ustawienia mogę cofać lub zmieniać. Cóż mi więcej do szczęścia potrzebne?

Pokazuje tylko z NX. Jak ktoś używa ACR to już nie. Dodatkowo w NEF zaszyty jest JPG Basic, który jest zbyt skompresowany. Jak się ma dopracowane kadry i zrównoważone światło, to JPG w zupełności wystarczy.

siona
21-06-2012, 11:36
Tak, ale mając D800 mogę dla bezpieczeństwa zapisywać jednocześnie na 2 kartach .

tak i nie
musisz mieć 2 równie duże karty a to w sytuacji, gdy awaria zdarza się raz na "niewiadomojakdługo" jest bez sensu. ja miałem w d300s ustawione nef na CF i jpg L fine na sd, który był połowę mniejszy niż CF. w d800 (jeśli kupię wreszcie) zrobię dokładnie odwrotnie z tym, że będę robił jpg w mniejszym rozmiarze.
to co napisał jacek też nie jest bez znaczenia - nie wszystko trzeba obrabiać.