Zobacz pełną wersję : D800, pierwsze wrażenia, sample etc...
Żle to rokuje nam wszystkim, którzy zamówili D800 :(
Jeżeli tacy giganci handlu jak Amazon wycofują zamówienia z powodu braku sprzętu, to co mogą nasze mini-sklepiki internetowe. A firma Nikon juz dość tradycyjnie milczy. Niech milczą dalej, a pewnie część osób przesiądzie się na C.
adamouse
06-05-2012, 19:46
Dla mnie od kilku stron ten wątek przybrał klasyczną formę wylewu żali frustratów: nie kupię, bo Nikon (czytaj apple/canon/hp/ibm/panasonic/sony/microsoft/google/fb/itp to złe korporacje są, a poza tym pis ssie a po daje d...).
Frustraci piszą, że fabryki złe są i produkują buble, kapitalizm zepsuł się do szpiku kości a komunizm rozczarował nie sprawdzając się nigdzie. Dla mnie liczą się opinie użyszkodników, którzy za własne ciężko zarobione pieniądze kupili pierwsze egzemplarze: może jestem skrzywiony, ale w większości widzę pozytywne opinie. Chcę do nich dołączyć, ale jakoś nadal nie mogę kupić tego pudełka w cenie 1/2 samochodu ;)
Wiem, nic nie wniosłem do dyskusji, ale wpisuję się w styl dominujący w tym wątku.
Szacun dla tych, którzy opublikowali swoje zdjęcia i opinie oparte o własne doświadczenia, a nie dywagacje oparte o problemy innych.
Czekam na D800 i jeśli będę miał z nim problem, dam Wam znać, ale optymistycznie oczekuję satysfakcji z zakupu :)
2pompony
06-05-2012, 19:53
Albo nie doczytałeś, albo masz jakieś braki w logice. Wszystkei usterki zgłosili - jak napisałeś - 'użyszkodnicy, który ten sprzęt zakupili za własne ciężko zarobione pieniądze'. Nie wymyślili tego frustraci, tylko właściciele, którzy być może rzeczywiście są sfrustrowani, że wyadli sporą górkę kasy, a dostali bubla z wadami systemowymi.
Twoim problemem wydaje się być to, że jeśli te skargi padają na jakichś innych forach (dpreview, NR czy gdziekolwiek) traktujesz je olewająco i z góry, bo nei padły tutaj.
adamouse
06-05-2012, 20:06
Twoim problemem wydaje się być to, że jeśli te skargi padają na jakichś innych forach (dpreview, NR czy gdziekolwiek) traktujesz je olewająco i z góry, bo nei padły tutaj.
Problemu nie mam, ale przyzaję rację Twojej logice. BTW, to moje najmojsie obserwacje, nikogo nie atakuję. Ale jakby co, to zniosę falę krytyki "frustratów" w tym wątku, nie wspominając o nożycach i sprzętach z kuchni ;)
2pompony
06-05-2012, 20:13
Widzisz, a ja - może tego nei widać na pierwszy rzut oka - marzę, po prostu marzę i śnię po nocach o jednym: żeby ukazał sie w miarę znośny nowy model, na poziomie zaawansowania powiedzmy pomiędzy D7000 a nowego D300, i żeby nikt w nim nic nie znalazł, oprócz dupereli typu zielony monitor.
Pożądam tego jak kania dżdżu, według starego przysłowia. Żeby nic mu nie było w AF, żeby się nie zawieszał, żeby miał cały czas ostry wizjer i w ogóle. Marzę o takim. I dlatego tak boleśnie odczuwam to, co się odbywa wokoło D800, bo już zamierzalem się na niego...
adamouse
06-05-2012, 20:23
Widzisz, a ja - może tego nei widać na pierwszy rzut oka - marzę, po prostu marzę i śnię po nocach o jednym: żeby ukazał sie w miarę znośny nowy model, na poziomie zaawansowania powiedzmy pomiędzy D7000 a nowego D300, i żeby nikt w nim nic nie znalazł, oprócz dupereli typu zielony monitor.
Pożądam tego jak kania dżdżu, według starego przysłowia. Żeby nic mu nie było w AF, żeby się nie zawieszał, żeby miał cały czas ostry wizjer i w ogóle. Marzę o takim. I dlatego tak boleśnie odczuwam to, co się odbywa wokoło D800, bo już zamierzalem się na niego...
Fajne, rozumiem. A ja ciągle się waham między wyjazdem do Afryki z D200 i nowym D800 i pozostaniu przy rodzinnych wakacjach w Chorwacji. Serio, to taki wybór, wydaje mi się, że rozumiem Cię, choć ja jestem w stanie znieść potencjalną wizytę w serwsie. Ale może to dlatego, że jeżdżę Alfa Romeo a nie VW :D. Mam nadzieję, że moje intencje zostaną odczytane zgodnie z intencją pozytywnie i bez żalu.
2pompony
06-05-2012, 20:30
No, a mówisz to do posiadacza D80. :) Widzisz zatem, że moje marzenia o nowym, bezawaryjnym modelu powoli stają się palące - stąd i żale że takiego nei ma też palą.
Już nawet powoli doszedłem do tego, że taka przesiadka byłaby nawet rozsądna: D80 > D800. I taki zawód, że znowu coś wychodzi...
adamouse
06-05-2012, 20:50
No, a mówisz to do posiadacza D80. :) Widzisz zatem, że moje marzenia o nowym, bezawaryjnym modelu powoli stają się palące - stąd i żale że takiego nei ma też palą.
Już nawet powoli doszedłem do tego, że taka przesiadka byłaby nawet rozsądna: D80 > D800. I taki zawód, że znowu coś wychodzi...
Rozumiem, kwestia podejścia. Ja po prostu raczej czytam z przyjemnością posty Pawla, który prezentuje ładne zdjęcia ptaków w tym wątku niż Fatmana, który nie miał szczęścia do D7000 i toczy nierówną walkę z Nikon Polska w innym wątku na tym forum i nie tylko. Przy całym szacunku dla obu Panów. To moja perspektywa optymisty, nie ma w tym nic obiektywnego. Jedni widzą ciemną stronę mocy, inni ufają Jedi ;)
A z majówki przywiozłem jak co roku trochę fajnych zdjęć zrobionych D200 i jak zwykle mam głębokie przekonanie, że D800 nie poprawi wydatnie moich zdjęć ;)
Pięknym potwierdzeniem tej teorii były dla mnie zdjęcia Joe McNally zrobione na kampanię D4 na bagnach: stado asystentów, tyleż świateł i modyfikatorów, jestem przekonany że Joe byłby w stanie zrobić nie gorsze zdjęcia do kampanii w necie D2. A ja nie byłbym. Tyle w temacie lepszych aparatów.
Peace :)
Przecież D80 przepala na matrycowym i nie daje się na nim pracować.
D800 założyciela wątku ma monitor OK, jedynie (tak jak Daga) musi mieć regulację wielu szkieł na FF/BF. Jak będzie w Warszawie to da body do serwisu i problem zniknie. Szkoda, że od razu nie było to fabrycznie dorze wyregulowane. Ale nie róbmy tragedii.
2pompony
06-05-2012, 21:07
Nie robimy tragedii. A przynajmniej ja nie robię. Ja zauważam, że nowy model za 10+ tysięcy ma tyle wad, że jeży się włos. I nei idzie o to, który kolega ma jaki egzemplarz: jeden ma ekranik bez zielonosci, a drugi ma dobry AF.
Idzie o to, że idąc do sklepu po swój wymarzony aparat nie jesteś pewien na co trafisz: czy jak AF działa, to czy wizjer bedzie ostry, a jak jedno i drugie się sprawdzi, czy nie będzie miał zwisów albo jeszcze czegoś innego. Uważam, że ta niepewność jaką funduje mi Nikon za 11 tysięcy to przesada, ale jak widzę wychodzę na frustrata, który ma źle w głowie.
A ja marzę o tym, co przeszedłem z moim D80: przyszedłem, kupiłem i do tej pory mam tylko dwa zstrzeżenia - mam 1 czerwony pixel na ekraniku (za zdjęciach już nei) i leciutko odklejoną gumę pod kciukiem. I to są WSZYSTKIE wady tego aparatu.
Jeszcze bardziej przerażające jest to, że jak już się usterkę wykryje, to nie ma absolutnie żadnej gwarancji, że serwis usterkę usunie.........
adamouse
06-05-2012, 21:16
Jeszcze bardziej przerażające jest to, że jak już się usterkę wykryje, to nie ma absolutnie żadnej gwarancji, że serwis usterkę usunie.........
A takie stwierdzenie to nawet mój optymizm ubija ;)
D800 założyciela wątku ma monitor OK, jedynie musi mieć regulację wielu szkieł na FF/BF. Jak będzie w Warszawie to da body do serwisu i problem zniknie. Szkoda, że od razu nie było to fabrycznie dorze wyregulowane. .
Nie za bardzo rozumiem w takim razie jego podejścia. Funkcja mikroregulacji stworzona jest właśnie po to, żeby z niej skorzystać, szkła wyregulować i zapomnieć o sprawie. A jego wiara w umiejętności serwisantów, którzy biorąc go w łapy doprowadzą współpracę każdego z tych szkieł i korpusu do poziomu "0" jest iście zdumiewająca ;)
Tylko pytanie zasadnicze - po cholerę ryzykować i w jakim celu?
Dokladnie, nie bylo regulacji to byl lament ze trzeba do serwisu z plecakiem szkielek oddac puche. Teraz zle ze od fabryki nie jest na 0. W moim (juz sprzedanym) 5D2 z kitowym 24-70 tez musialem ustawic na -7 a powinno byc to w fabryce razem spasowane...
Problem to sie zaczyna jak -20 nie wystarcza...
On chce regulowac body, a nie cały zestaw szkieł. Na innych body te szkła są OK. To body D800 jest winne. Skoro kłopot występuje z wieloma dobrymi obiektywami to starch przypinac np na plenrze pozyczone szkiełko. Bo ono w tym momencie chyba też będzie źle łapac ostrość.
Mikroregulacja w body jest akceptowana, jeśli problem wystąpi przy jednym ze szkieł i to w dodatku takim "popsutym".
Mikroregulacja w body jest akceptowana, jeśli problem wystąpi przy jednym ze szkieł i to w dodatku takim "popsutym".
Absolutnie się z tym nie zgadzam. W takiim razie po kiego diabła producent udostępnia możliwość regulacji w body parudziesięciu szkieł? Co za różnica, czy masz podregulowaną jedno czy wszystkie szkła?
Ja w każdym korpusie, czy to w C czy N miałem wszystkie stałki wyregulowana - jedne o kilka pkt, inne o 20. Na drugim korpusie wymagały zgoła innej mikroregulacji.
Natomiast jak wspomniałem - wiara w to, że ta serwisowa amatorszczyzna - nie umiejąca często wyjustować jednego szkła pod jedno body - skalibruje perfekcyjnie body pod wiadro szkieł jest przesadnym huraoptymizmem :)
Każdemu zawsze polecałem i przy sprzedaży sam od siebie pokazywałem możliwości mikroregulacji szkieł pod body - w końcu po to to jest. Ostatnio jednak osłupiałem, gdy jeden taki co naczytał się bredni na forach - na których zrobili mu kisiel z mózgu informacjami o mydłach, ff/bf i innych duperelach - podziękował za zakup paru drogich , zamówionych stałek bo mu na body wymagały regulacji po ~ 3pkt. A on szuka takich, które będą pracowały na 0 a na forum się dowiedział, że w takim razie zepsute i ręce mi opadły...
No ale to nie wątek o regulacjach i szkłach więc EOT z mojej strony.
Jeśli chodzi o regulacje szkieł, nie bardzo się na tym znam i nie bardzo wiem na czym to polega, ale
obiektyw, który z jednym body współpracuje idealnie i regulacji nie wymaga, na innym może mieć BF/FF i odwrotnie. I wcale nie chodzi tu o jakieś niewyregulowane AF w aparatach.
Śmieszy mnie więc czasem jak czytam, że jakiś sprzedawca jest super, bo sprzedaje sprawdzone (pod kątem BF/FF) obiektywy. Kiedyś nawet od kogoś takiego kupiłam i okazało sie, że szkiełko ma ogromnego BF i musiałam je od razu odesłać, ponieważ na pełnej dziurze było zupełnie nieużywalne i trzeba było dużego przymknięcia, żeby jako takie zdjęcie zrobić.
Mając D700 nie używałam mikroregulacji w ogóle, podobnie jak w 5dmII.
Teraz w D800 po regulacji puszki w serwisie, mam tylko 50tkę na "-7". Ale czy to jej wada ? Myślę, że nie. Pewnie na innym body sytuacja wyglądałaby zupełnie inaczej.
Wracając do samego D800. Czytam Was i oczom nie wierzę ! Skąd w Was tyle pesymizmu, skąd tyle marudzenia ?
Mam ten aparat i uważam, że jest absolutnie wspaniałym, wymarzonym sprzętem do fotografowania.
Owszem, wymagał regulacji w serwisie, ale ja nie pierwszy raz tam byłam ze swoimi foto-gratami.
Poza tym, przed regulacją było naprawdę nieźle. Na środkowym punkcie AF ostrzenie było idealne. Tylko na bocznych sytuacja była trochę inna. Ale jak kiedyś drążyłam temat bocznych punktów i pytałam o nie na forum, dużo osób pisało, że nie korzysta z bocznych w ogóle, inni pisali, że na jakichś tam obiektywach mają problem z bocznymi i używają tylko środkowych punktów.
Jestem przekonana, że mój aparat w takim stanie, jakim był przed regulacją, zaakceptowałoby wielu z Was bez żadnego marudzenia. Nie każdy tak żongluje bocznymi punktami jak ja ;) i nie każdy oczekuje idealnego ostrzenia na skrajnych bocznych jak ja ;).
A dzisiaj robiłam np. zdjęcia swoim dzieciom 50-tką na F1.4 i... po prostu są bajkowe (o zdjęciach mówię, chociaż i dzieci mam fajne ;) ). Mając teraz D800 mam ogromną radość fotografowania, czego mi bardzo brakowało w ostatnim czasie...
Absolutnie się z tym nie zgadzam. W takiim razie po kiego diabła producent udostępnia możliwość regulacji w body parudziesięciu szkieł? Co za różnica, czy masz podregulowaną jedno czy wszystkie szkła?
Ja w każdym korpusie, czy to w C czy N miałem wszystkie stałki wyregulowana - jedne o kilka pkt, inne o 20. Na drugim korpusie wymagały zgoła innej mikroregulacji.No to załamka. My mając we trzech blisko 10 topowych body nikona i coś ponad 30 topowych nikkorów mamy mikroregulację na jednym szkle z jednym body (200/2 na jednym z D3). Reszta tego nie potrzebuje (poza moją sigma 17-35, no ale to nie nikkor - tego nie liczę). Nagle w zestawie pojawia się D800 i ma mikroregulację z wieloma z tych obiektywów. Wniosek jasny.
Jeśli można serwisować body, by się stało perfekcyjne to nie widze sensu robienia na nim wielu mikroregulacji. Jak widać na forum jest dużo narzekania. Ale większość sprzętu działa idealnie.
Nigdy nie miałem hotpiksela, mikroregulacji wymagała mi jedna sigma. Jedyna wada nikonów jakiej doświadczyłem to puchnące gumy.
mistrall
07-05-2012, 00:08
Po kilku dniach testów D800 i mam następujące obserwacje:
1. mam matrycę ufajdaną ciemnymi kropkami (raczej olej niż kurz, bo nie przechodzi ani czyszczenie elektroniczne ani mocne przedmuchanie matrycy).
2. na 24-70 2.8 ma czasem BF po regulacji do -20 pkt jest lepiej choć nadal zdaża mu się mieć BF przy ogniskowych ok 70 mm
3. rozdzielczość zdjęć jest wyraźnie lepsza od jakiegokolwiek Nikona z matrycą APC, jest faktycznie miażdżaco wysoka.
4. AF w trycie ciągłym 3D jest lepszy niż zwykły ciągły, ale rewelacji nie ma i potrafi się zamyśleć, zwłaszcza że D800 to tylko 4 klatki/s i dość mały bufor więc przy street foto trzeba dobierać najwłaściwsze kadry i dopiero wówczas strzelać.
A co to znaczy "czasem ma bf" i "nadal zdarza mu sie miec bf" ?
BF albo wystepuje albo nie, bo jesli pojawia sie tylko czasem to moze wina jest gdzie indziej, albo aparat ma problem z bocznymi punktami af (stad to czasem, bo czasem korzysta sie z okreslonych punktow).
mistrall
07-05-2012, 02:28
@Daga: przez "Czasem" miałem na myśli, że sama mimkroregulacja nie pomaga, bo wg mnie BF w tym przypadku zmienia się wraz z ogniskową oraz odległością na jaką ostrzy obiektyw (im większa ogniskowa oraz im dalej jest obiekt tym bardziej widoczny BF).
Robiłem kilka testów (paranoidalnie sprawdzając czy przypadkiem problemem nie jest fotograf) i wg mnie mikroregulacja nie jest odpowiedzią w tym przypadku. Być może to wina obiektywu, choć wg serwisu obiektyw ostrzy idealnie.
@Daga: przez "Czasem" miałem na myśli, że sama mimkroregulacja nie pomaga, bo wg mnie BF w tym przypadku zmienia się wraz z ogniskową oraz odległością na jaką ostrzy obiektyw (im większa ogniskowa oraz im dalej jest obiekt tym bardziej widoczny BF).
Robiłem kilka testów (paranoidalnie sprawdzając czy przypadkiem problemem nie jest fotograf) i wg mnie mikroregulacja nie jest odpowiedzią w tym przypadku. Być może to wina obiektywu, choć wg serwisu obiektyw ostrzy idealnie.
przykład: ostrość ustawiana na usta (potwierdzona w viewNX) a ostre jest wszystko za: http://img571.imageshack.us/img571/3144/copydsc1785.jpg
(kadr powtarzany kilka razy dla pewności )
Amazon zaczął kasować złożone zamówienia na D800. Oficjalny powód to niskie dostawy z fabryki.
Znowu mieli powódź w Tajlandii, czy tym razem zalało ich co innego?
Gdzie mozna znalezc jakas notke na ten temat?
Serwis nie potrafi skalibrować poprawnie AF. W mojej puszce dla wszystkich szkieł muszę ustawiać +15 (co skutkuje zawężeniem skali korekty w górę dla szkieł z FF). Dałem do serwisu - po ponownej kalibracji nadal +15... Mimo wcześniejszych ustaleń i rozmów na temat problemu! Serwis jest uparty i stosuje swoją dziwną metodę, która absolutnie nie jest skuteczna...
Dodam że wada AF pojawiła się w aparacie po naprawie mechanizmu lustra w serwisie... Do czasu naprawy AF śmigał w punkt bez żadnych korekt!
Nie dziwię się więc, że ktoś szuka zestawu działającego w punkt...
Maciek N
07-05-2012, 09:57
Po takich opisach z przerażeniem zacząłem testować swoje obiektywy z D700. Na szczęście nie widzę potrzeby korekt. Kurcze, mam nadzieję że jak kupię D800 to będzie podobnie. Może warto jeszcze poczekać ze 3-4 miesiące aby producent wyeliminował wspomniane wady. Z tego co widzę to Nikon coraz częściej czyta wypowiedzi na forach. Choć by obsługa serwisu. Kiedyś trzeba było poświecić 3 godziny żeby się dodzwonić. Teraz napisałem do nich maila i ku mojemu zdziwieniu zadzwonili do mnie sami żeby powiadomić o naprawie.
Z tego co widzę to Nikon coraz częściej czyta wypowiedzi na forach.
Co z tego skoro nie wyciąga z tego wszystkiego odpowiednich wniosków ? Zerknij do wątka o D4, przeczytaj jak został potraktowany przez pracownika serwisu, jeden z posiadaczy tego aparatu.
Po kilku dniach testów D800 i mam następujące obserwacje:
1. mam matrycę ufajdaną ciemnymi kropkami (raczej olej niż kurz, bo nie przechodzi ani czyszczenie elektroniczne ani mocne przedmuchanie matrycy).
To masz poważną wadę jeśli chlapie olejem z czasem będzie coraz gorzej. Warto by było reklamować jeśli jest na gwarancji? Ile już zrobiłeś zdjęć? Czy mógłbyś wrzucić sampla jak to wygląda? Nie wyobrażam sobie takiej wady za spore pieniądze D800.
na gwarancji to MUSI jeszcze być
chyba, ze coś się zmieniło i do pełnej klatki dają niepełną gwarancję ;)
Maciek N
07-05-2012, 11:50
Co z tego skoro nie wyciąga z tego wszystkiego odpowiednich wniosków ? Zerknij do wątka o D4, przeczytaj jak został potraktowany przez pracownika serwisu, jeden z posiadaczy tego aparatu.
Nie chodzi o to że jest idealnie (pewnie nigdy nie będzie) tylko że jednak poprawa jest i to znacząca. Zgadzam się jednak, że należy nadal wymuszać na serwisie wyższy poziom usług.
Olaboga, to się dzieje z tymi nowościami :-)
http://www.optyczne.pl/4853-nowo%C5%9B%C4%87-Problemy_z_lustrzankami_Nikon.html
pozdr
2pompony
07-05-2012, 12:24
Gdzie mozna znalezc jakas notke na ten temat? [pytanie o Amazon kasujący zamówienia]
Na Nikon Rumors, ale link już skasowałem - mam ich zaprenumerowanych w RSS, ale zauważyłem, że jak poszczególne posty kasuję, to następnym razem mi sie Fox szybciej uruchamia - więc jak przeczytam, to kasuję, chyba, że jest coś extraordynaryjnego.
Ale myślę, że wpisując Amazon iD800 znajdziesz szybko.
mistrall
07-05-2012, 12:34
To masz poważną wadę jeśli chlapie olejem z czasem będzie coraz gorzej. Warto by było reklamować jeśli jest na gwarancji? Ile już zrobiłeś zdjęć? Czy mógłbyś wrzucić sampla jak to wygląda? Nie wyobrażam sobie takiej wady za spore pieniądze D800.
tu przykład zachlapanej matrycy na przykładzie zdjęcia nieba:
http://img706.imageshack.us/img706/3139/dsc2289copy.jpg
Wygląda to jednak na kurz. Plamy z oleju mają specyficzny brzeg, zwykle są też większe.
Moim zdaniem to na 99% kurz mimo tego, że gruchą nie możesz tego wyczyścić. Po przygodach z D7000 myślę że mam jakieś doświadczenie w tym temacie :)
ten górny róg wygląda jednak bardziej na zalany niż zakurzony
2pompony
07-05-2012, 13:40
Nie rób na f14 tylko na maksymalnie przymkniętej przysłonie, wtedy będzie lepiej widać wszystkie zabrudzenia. Ale zmartwię Cię: jeśli na f14 już widać kurz i plamy, to nie masz czystego filtra...
I ta plamka w LG rzeczywiście wygląda jak kropelka, a nie jak kurz - ma ciemniejsze brzegi i jaśniejszy środek, a stałe syfki (kurz) ma odwrotnie - im bliżej środka, tym ciemniej.
Gdzie mozna znalezc jakas notke na ten temat?
http://nikonrumors.com/2012/05/06/amazon-uk-started-canceling-nikon-d800-pre-orders-due-to-restricted-supply-from-the-manufacturer.aspx/
Zwracam jednak uwagę na: "Update: Amazon UK started to contact customers with canceled D800 pre-orders to notify them that this was an error and all orders will be reinstated."
2pompony
07-05-2012, 13:45
Ale burdel...
może to olej, może to pyłek, a może po prostu ślad po kropli wody od dmuchania w komorę lustra ;)
bez przesady, to jest normalne zabrudzenie i nie jest wg mnie powodem do stękania na aparat
2pompony
07-05-2012, 14:21
Jeśli to olej, to nie do końca jest to wina użytkownika. Przypuszczam, że tej klasy body kupują ludzie z jakim takim obyciem i nie dmuchają sobie na matrycę - co zawsze skutkuje pluciem mniej lub bardziej większymi drobinkami śliny.
Jeszcze rok temu nei uwierzyłbym, że migawka może pluć olejem, podobnie jak nie uwierzyłbym, że silnik w nowym samochodzie pluje olejem komuś na nogi. Miałem za dobre zdanie o producencie. D7000 skutecznie mnie wyleczył z optymizmu w tej kwestii...
Miałem taką samą historię ze swoim D800, plamek było może nawet trochę więcej. Nie można tego usunąć ani gruszką ani funkcją samoczyszczenia. Wysłałem aparat do serwisu - wyczyścili. Po czterech dniach od otrzymania z powrotem sprzętu było to samo a naprawdę nie wachluję obiektywami i nie kicham do środka korpusu ( a to też mi zasugerowano ).
Ciekawe jest to że po zauważeniu problemu zaraz próbuję przedmuchiwać matrycę ale plam nie mam szans usunąć.
Pofatygowałem się osobiście z Krakowa do Warszawy aby skonsultować problem - czy to kurz czy olej.
Stwierdzili żebym nie wydziwiał bo to kurz , tylko tak sobie przywarł , ponadto "ten typ tak ma" i jak się ma matryce 36Mpix to przy pełnym powiększeniu zawsze coś się znajdzie i "praw fizyki Pan nie zmienisz i nie bądź Pan głąb ".
Nie powiem - oba czyszczenia serwis zrobił "za friko" - co prawda z ostrzeżeniem że następnym razem to już na pewno mię skasują.
Na odchodnym usłyszałem że jak się problem powtórzy "to wtedy będziemy szukać jakiegoś wyjścia" - no to już naprawdę nie wiem jak mam to rozumieć.
Po tych konsultacjach wydaje się że jest kilka wyjść :
a/ jak komuś to nie przeszkadza to żyć z tym używając małych przesłon
b/ samemu czyścić matrycę - raczej ryzykowne
c/ wyasygnować w budżecie kwotę aby np. raz na dwa tygodnie czyścić matrycę w serwisie.
Najgorsze jest to że wciąż nie wiem dlaczego nawet zaraz po zauważeniu tych plamek nie mogę ich usunąć przez samoczyszczenie ani przez przedmuchiwanie gruszką.
2pompony
07-05-2012, 16:21
Tiaaaa...
Poszukają innego wyjścia, jak się powtórzy, bo przecież teraz jest oczywiście dobrze. Nic niepokojącego się - rzecz jasna - nie dzieje. To tylko jakiś frustrat.
A jak się powtórzy to co? To już wtedy nie będzie frustrat? To już wtedy będzie jednak coś poważnego?
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=41439982
:-) :-) :-)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
2pompony
07-05-2012, 16:31
Jezu, jak ja czekam na taki aparat jak ten gość opisuje...
Powinno jeszcze na koncu byc "Im the legend" ...
Witam.
Od kilku dni jestem posiadaczem D800 - w sklepie jak testowałem body z N35 1.4, N35 1.8, N24 1.4 wyglądało ze jest super ... body z szkłami trafiało za każdym razem .. po powrocie do domu kolejne testy i wyszło, że body ma jakiś dziwny front fokus - pisze dziwny bo nie spotkałem się z czymś podobnym - body w sklepie testowałem na małych odległościach (aparat-przedmiot) wiec wszystko grało ale na większych już robi się FF. W związku z powyższym mam pytanie czy mogę to wyregulować w serwisie?
Witam.
Od kilku dni jestem posiadaczem D800 - w sklepie jak testowałem body z N35 1.4, N35 1.8, N24 1.4 wyglądało ze jest super ... body z szkłami trafiało za każdym razem .. po powrocie do domu kolejne testy i wyszło, że body ma jakiś dziwny front fokus - pisze dziwny bo nie spotkałem się z czymś podobnym - body w sklepie testowałem na małych odległościach (aparat-przedmiot) wiec wszystko grało ale na większych już robi się FF. W związku z powyższym mam pytanie czy mogę to wyregulować w serwisie?
Prawdopodobnie sam to wyregulujesz bez problemu za pomocą korekcji w menu aparatu. Po prostu wykonaj korekcję FF dla tej większej odległości -z bliska i tak powinno być ok. Piszę z doświadczenia.
Hamarama
07-05-2012, 19:44
Do tej pory wydawało się wszystko OK. Po wypadzie do warszawy na mały rekonesans trochę mnie niektóre fotki zastanawiały. Przysiadłem i sprawdziłem dokładnie każde szkiełko z d800. Takie wnioski:
1. Nikkor 85 1.8/D (przy, którym na d700 mam +8 ) - korekta +2
2. Nikkor 50 1.4 G (na d700 0) - korekta -5.
3. Nikkor 35 2D (d700 0) - korekta -5
4. Tamron 28-75 (d700 0 ) - korekta -5
i tu dziwna sprawa
5. Nikkor 70-200 VRII (d700 0 ) - korekta 0
6. N 14-24 - ciężko stwierdzić. Puki co mam 0.
stachmuszel
07-05-2012, 20:00
Nie wiem, czy było już.
http://www.optyczne.pl/4853-nowość-Problemy_z_lustrzankami_Nikon.html
http://fotoblogia.pl/2012/03/07/nikon-pozyczyl-wideo-z-innych-aparatow-do-prezentacji-d800
Nikon schodzi na psy.
http://fotoblogia.pl/2012/03/07/nikon-pozyczyl-wideo-z-innych-aparatow-do-prezentacji-d800
Nikon schodzi na psy.
Była ta kwestia poruszana dawno temu.
gadzeciarz
07-05-2012, 20:50
Nie wiem, czy było już.
http://www.optyczne.pl/4853-nowość-Problemy_z_lustrzankami_Nikon.html
W moim D7000 też miałem taką zawiechę już dwukrotnie.
Opisywało to też kilka innych osób tak że nie tylko wymienione modele mają ten problem.
ktoś juz sprawdził d800 w boju ślubnym?:)
No i jestem po pierwszym ślubie spędzonym z D800 i 5D Mark III.
Moje wrażenia na temat Nikona są bardzo pozytywne, aczkolwiek nie pozbawione uwag. W porównaniu bowiem do 5D Mark III (Canonami fotografuję od około 8 lat) jakość obrazka na ISO-3200 i wyższych zdecydowanie przemawia na korzyść C.
Co jednak bardzo mnie zaskoczyło, Nikonem - pomimo tych 8 lat spędzonych z C w ręku - fotografowało mi się ZDECYDOWANIE przyjemniej: aparat trzymało mi się ergonomiczniej, przyciski praktycznie się nie myliły (a więc uznaję, że są rozmieszczone logicznie), AF działał precyzyjniej i równie szybko co w Canonie, no i jakość zdjęć na niskich czułościach (do ISO 800 włącznie) POWALA - oczywiście na korzyść D800.
Całą sesję traktowałem lajtowo, gdyż był to ślub w rodzinie, był przy tym wynajęty fotograf, także mogłem po prostu swobodnie pobawić się sprzętem w przerwie pomiędzy moimi wygibasami ;-)
Szkoda, że w Nikonie miałem do dyspozycji tylko 14-24 i 85D (reszta sprzętu akurat wypożyczona), ale będę miał okazję pobawić się całym ekwipunkiem (24-70 i 70-200 II) w tym tygodniu na targach książki w Warszawie.
Poniżej linki do trzech zdjęć (jpg prosto z puszki, wszystkie z N14-24):
kotek pilnujący torby ze sprzętem (http://photorent.pl/NikonD800/DSC_1282.JPG) (ISO 800, bez lampy)
kotek odpoczywa na głośniku (http://photorent.pl/NikonD800/DSC_1313.JPG) (ISO 200, z lampą)
kadr z chóru kościelnego (http://photorent.pl/NikonD800/DSC_1371.JPG) (ISO 800, bez lampy)
Pozdrawiam,
Grzegorz
grztus, jak masz dwa podobne kadry na jak najbardziej zbliżonych parametrach (głównie ISO -wysoki) to zrób "sztuczkę" z lekkim odszumieniem (w ACR -luminancja na powiedzmy 20%) i skalowaniem do 22Mpix zdjęcia z D800 -ciekaw jestem wyników.
Oczywiście jak robiłeś w RAW.
AF działał precyzyjniej i równie szybko co w Canonie
Haha, normalnie Nikon schodzi na... koty! :D
Motorniczy
08-05-2012, 00:44
Do tej pory wydawało się wszystko OK. Po wypadzie do warszawy na mały rekonesans trochę mnie niektóre fotki zastanawiały. Przysiadłem i sprawdziłem dokładnie każde szkiełko z d800. Takie wnioski:
1. Nikkor 85 1.8/D (przy, którym na d700 mam +8 ) - korekta +2
2. Nikkor 50 1.4 G (na d700 0) - korekta -5.
3. Nikkor 35 2D (d700 0) - korekta -5
4. Tamron 28-75 (d700 0 ) - korekta -5
i tu dziwna sprawa
5. Nikkor 70-200 VRII (d700 0 ) - korekta 0
6. N 14-24 - ciężko stwierdzić. Puki co mam 0.
Od tego jest ta chora opcja do korygowania szkiel w body , w czym problem ?
Dzisiaj w moich rękach wylądował D800E. Stwierdzam, że po wypiciu odpowiedniej dawki środków wspomagających udało nam się (tzn z towarzyszem sailorem) znaleźć mityczną morę na jednym zdjęciu :) Znaleziony fragment ma abstrakcyjnie małe rozmiary w stosunku do pełnego rozmiaru zdjęcia, więc uznaliśmi, że mimo iż mora jest, to jej nie ma :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.echostar.pl/%7Ejkaczmarczyk/forum_nikon/mora/DSC_1913.jpg)
to wycinek 1:1 z pliku:
źródło (http://www.echostar.pl/%7Ejkaczmarczyk/forum_nikon/mora/mora.png)
pozdrawiamy :)
Ten obrazek przypomina mi to :mrgreen: (http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/108597-csi.jpg)
A jak z usuwaniem tej mory? To tez sprawdzaliscie? Bo na DPR jest jakis przyklad co wypluwa NX i ACR, ale ogolnie to malo tego (moze dlatego, ze ciezko strzelic cos z mora w D800E) :D
filotnie
08-05-2012, 07:15
I tu pytanie do praktyków.. Czy taka mora nie będzie przypadkiem wyłazić przy zdjeciach ptaków, przyrody.. i w studiu wlaśnie na tkaninach.. Bo jak nie bedzie źle to ja biore.. Najlepiej tak ze 3 sztuki od ręki.. Prosze zapakować.. ;-)
Sent from my iPad using Tapatalk
Na dobrze naświetlonym pliku tej mory nie widać, trzeba było go przyciemnić jakieś 3,5EV i dodać kontrastu żeby coś wyszło na tej BIAŁEJ tkaninie rzuconej w kąt...
Dzisiaj szukamy mory na żarciu ;)
Co jednak bardzo mnie zaskoczyło, Nikonem - pomimo tych 8 lat spędzonych z C w ręku - fotografowało mi się ZDECYDOWANIE przyjemniej: aparat trzymało mi się ergonomiczniej, przyciski praktycznie się nie myliły (a więc uznaję, że są rozmieszczone logicznie)
Owszem nikon ma fajnie opracowaną klawiszologię, wręcz intuicyjnie się łapie za te guziczki ale brakuje mi tylko programowalnych trybów pracy tak jak w canonie, gdzie jest C1,C2,C3. A na ślubie najbardziej by się to przydało... :)
grztus, jak masz dwa podobne kadry na jak najbardziej zbliżonych parametrach (głównie ISO -wysoki) to zrób "sztuczkę" z lekkim odszumieniem (w ACR -luminancja na powiedzmy 20%) i skalowaniem do 22Mpix zdjęcia z D800 -ciekaw jestem wyników.
Oczywiście jak robiłeś w RAW.
Robiłem w RAW/NEF, ale na razie nie mam czym wywołać (muszę przejrzeć płytki dodane do aparatów). Nie będę miał dwóch takich samych kadrów, ale zdjęcia w tańcu na podobnych ISO i milimetrach ogniskowej powinienem znaleźć (dopiero późnym wieczorem).
Pawel Pawlak
08-05-2012, 08:55
Robiłem w RAW/NEF, ale na razie nie mam czym wywołać (muszę przejrzeć płytki dodane do aparatów). Nie będę miał dwóch takich samych kadrów, ale zdjęcia w tańcu na podobnych ISO i milimetrach ogniskowej powinienem znaleźć (dopiero późnym wieczorem).
Czyli jak rozimiem przewagę C na iso 3200 i wiecej okrealiles na podstawie jpgowogladanych na monitorze?
Na dpr w porownywarce juz jest przeciez D800 i C5dmkIII wiec mozna sobie porownac wycinki z JPG i RAW na wszystkich iso (jakby ktos chcial porownywac na monitorze :D). Pewnie za chwile bedzie ful rewju D800.
shaolin, na DPR owszem od dawna, ale nie ma to jak własne sample :-) Ja swoje porównawcze mam, ale grztus pisał o przewadze 5D3 nad D800 od ISO 3200, więc jestem ciekaw jego przykładów.
Jeszcze raz RAWy z 5D3 i D800 -ta sama scena, te same parametry:
5D3: http://www.mediafire.com/download.php?wujcqfz33djpii7
D800 cz1:http://www.mediafire.com/download.php?nvtdj6ma99f2s25
D800 cz2: http://www.mediafire.com/download.php?9dtw3469651v7xj
grztus, zaciągnij sobie LR 4.1 -w nim wywołasz RAWy z 5D3 i D800.
No tak, wlasne sample zawsze lepsze ;)
Wtrętem ale nie daje mi to spokoju: pytanie do Pawła P. i innych użytkowników D800.
Czy D800 kłapie głośno lustrem? W testach obecnie dostepnych jest to wymieniane jako jedna z wad (no, to już jak dla kogo).
Pytam, bo D700 jest "dla mnie" za głośne a nie wiem czy będę miał tyle cierpliwości by poczekać na D700s/D700x.
Pzdr, Piotrek
krokus66
08-05-2012, 10:05
Wtrętem ale nie daje mi to spokoju: pytanie do Pawła P. i innych użytkowników D800.
Czy D800 kłapie głośno lustrem? W testach obecnie dostepnych jest to wymieniane jako jedna z wad (no, to już jak dla kogo).
Pytam, bo D700 jest "dla mnie" za głośne a nie wiem czy będę miał tyle cierpliwości by poczekać na D700s/D700x.
Pzdr, Piotrek
Powyżej były już wypowiedzi, moje też. Dyskretnie zdjęcia na pewno nie zrobisz.
Pawel Pawlak
08-05-2012, 10:53
Tak jak wiele razy napisałem wydaje mi się że jest ciszej i inaczej niż w d700. Ale nie jest to prawdziwy Q mode ;)
Wracając do szumów - to porównując JPGi już dawno stwierdzono że te z 5d3 są "gładsze" i mniej zaszumione. To czy są lepsze to już inna inszość - wg mnie do iso12800 (wyższe czułości to dla mnie extrem do walczenia tylko w RAWach). Ja wolę troche mniejsze odszumianie cieni, ale bez totalnego ich "rozmymłania" i to pod względem zarówno detali jak i kolorów. JPGi mogą więc być oceniane róznie, w zależności od preferencji oceniającego ;)
Przy okazji; w ostatnim DFV jest test 5d3, d800 i nex7. No i wg redakcyjnych testów okazuje się że nex7 ma na niskich iso najlepszy DR ?! Gdybym nie bawił RAWami z nex7 i nie miał D800 to może bym uwierzył ale że szumy skutecznie ograniczające jakość cieni w NEX7 nawet na iso100 poznałem (nie żeby się nie dało pracować, ale są na one spore w stosunku do innych aparatów DXowych z matrycą sony), to zastanawiam się jak Oni to zmierzyli ??
cały kadr:
źródło (http://www.echostar.pl/%7Ejkaczmarczyk/forum_nikon/mora/DSC_1905m.jpg)
i crop ;)
źródło (http://www.echostar.pl/%7Ejkaczmarczyk/forum_nikon/mora/DSC_1905crop.jpg)
pozdrawiam wszystkich pixel peeperów ;)
źródło (http://www.echostar.pl/%7Ejkaczmarczyk/forum_nikon/mora/DSC_1905crop.jpg)
Ja tam widzę takie dziwne kółka z otoczkami po lewej stronie w połowie wysokości, czy to nie plamy oleju? ;P
Do kitu taki sprzęt ;)
a jakiż to problem uzyskać taki detal szkłem macro i to na dodatek przymkniętym? ;)
o wypraszam sobie, to było otwarte :)
No to już nie potrzeba szkła macro. Wystarczy crop z D800. :D
Taka matryca faktycznie w połączeniu z szkłem macro daje ogromne możliwości. Dzięki za sampelka :-)
krokus66
08-05-2012, 14:14
Pzdr, Piotrek
Z tego powodu ja na pewno bym nie czekał na inną puszkę.
Kiedy mają wyjść nikt nie wie, a jak wyjdą to skąd wiesz, że będą ciszej pracować a nie głośniej?:wink:
o wypraszam sobie, to było otwarte :)
Jak bylo to 200/2 to sie nie dziwie ;)
http://www.youtube.com/watch?v=zIDbw4gjunY
krokus66
08-05-2012, 20:04
Fajne. Nieeeesamowity skok technologiczny.
Zwróć jednak uwagę czy obecni użytkownicy N są bardziej szczęśliwi lub chociażby ociupinkę bardziej zadowoleni. Nic tylko narzekania i narzekania bez końca ...:-)
Szczęściarz !, D800 miał w ręce. ;)
2pompony
08-05-2012, 23:45
Testują na dpreview (http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d800-d800e/).
Tylko 82% ogolnej oceny :cry: pewno wszystkie preordery wlasnie zostaly anulowane przez zamawiajacych :twisted: :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen:
Mam taką nadzieję :P
Może dostępność się poprawi ;-)
krokus66
09-05-2012, 08:44
Mam taką nadzieję :P
Może dostępność się poprawi ;-)
Spieszyło mi się bardzo z kupnem aparatu. Nie przypuszczałem jednak, iż tak długo nie będzie łatwo dostępny w sklepach. Mój wewnętrzny głos:idea: podpowiadał szybki zakup, nigdy mnie nie zawiódł.:idea:
Dobrze, ze nie czekacie na 1Dx :mrgreen:
ta akurat sklepik nikona mieszczący się w Londynie, malutki ale atmosfera jak za dawnych lat
Domyslam sie, ze wszyscy tu wiedza wystarczajaco dobrze co to jest Grays of Westminster... ;)
Tymczasem przykładowe zdjęcia w teście na DPR robione na iso 200 (są dwa z iso 100) -oczywiście tam, gdzie jak by było można to nawet iso 50 mozna by było użyć. Widać autor zdjęć/testu przyzwyczajony do iso 200 w D700 uznał, że z tak błahego powodu jak test nie będzie tych przyzwyczajeń zmieniał i ustawi jako minimalne własnie tą wartość........
Ja mam inną uwagę do testu dpreview. W części opisującej działanie AF-C jak byk widać że punkt ostrości był na koszulce dziewczyny (co zresztą sam autor opisuje), po czym jako przykład pokazuje wycinek z twarzą... Piękny przykład nieprofesjonalizmu testera :(
Ja mam inną uwagę do testu dpreview. W części opisującej działanie AF-C jak byk widać że punkt ostrości był na koszulce dziewczyny (co zresztą sam autor opisuje), po czym jako przykład pokazuje wycinek z twarzą... Piękny przykład nieprofesjonalizmu testera :(
Tez mnie to zdziwilo... moze nie umial wyciac cropa z koszulka :mrgreen:
http://photolink.pl/porownanie-aparatow-canon-5d-mark-iii-vs-nikon-d800-w-filmowaniu
MichalakMariusz
09-05-2012, 12:47
Panowie, jaką szybkość i pojemność kart pamięci polecacie do D 800 ??? Szukam informacji aby nie kupić zbyt wolnej, chodzi mi również o film. Ile zdjęć w przybliżeniu D800 zapisze na 16 GB w formacie RAW ??
Nie polecam sandiska Extreme 60MB/s, jest wolniejszy niż lexar pro 300x, a powinien być teoretycznie szybszy. Obie karty sprawdzane w D800E i lexar jest wyraźnie szybszy i w zapisie i w podglądzie zdjęć. Samo formatowanie karty w przypadku tego sandiska trwa sporo dłużej niż w przypadku znacznie starszego lexara.
Nie polecam sandiska Extreme 60MB/s, jest wolniejszy niż lexar pro 300x, a powinien być teoretycznie szybszy.
Samo formatowanie karty w przypadku tego sandiska trwa sporo dłużej niż w przypadku znacznie starszego lexara.Hm. Może masz niesprawną kartę? Ten opis (długie formatowanie) przypomina mi mój problem z kartą kupioną w zaufanym sklepie (Agito), nie była to raczej więc podróba. Kartę wymieniono i nowa zachowywała się zupełnie inaczej. Co prawda inna karta i inne body, ale coś mi to tak podobnie wygląda. Sprawdź kartę, uzyj cudzej o tych samych parametrach.
Gdzieś czytałem (oczywiście za cholerę sobie nie przypomnę gdzie....) o problemach z kartami pamięci (nie wiem czy nie pisano tylko o SD) w D800/800E -gdzie wolniejsze karty działały szybciej od tych o lepszych parametrach zapisu/odczytu. Pewnikiem jakiś bug w firmware..... -może ktoś z Was natknął się na takie info w sieci i ma linka ?
Niestety to nie podróba. Dostałem ją od oficjalnego sprzedawcy, porównywaliśmy o ile pamiętam sześć egzemplarzy i wszystkie zachowują się tak samo.
Nie jest to problem w przypadku D700/3/4, ale D800 potrafi już taką kartę zamulić jeśli wykorzysta się cały bufor rawów.
Znalazłem :-) (i oczywiście "troszkę" pokręciłem opis problemu...).
http://robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12451
Pawel Pawlak
09-05-2012, 13:23
dziś sprawdzę dokładnie jak sięma lexar 300x i sandisk 60mb/s. jak do tej pory wg mnie D800 praktycznie tak samo szybko działa na CF sandisk extreme 32GB 60mb/s jak na SD extreme pro 64GB 95mb/s - w obu przypadkach dostęp do podglądu jest bardzo szybki, a bufor przy normalnej pracy (NR ON, ADL ON, Autoiso ON) starcza na ok. 16RAWów 14bit FXowych.
Natomiast zrzuty karty na kompa, za pomocą czytnika sandisk, SD 95mb/s robi rzeczywiście o 50% szybciej niż CF 60mb/s.
Dlatego nadal zdecydowanie polecam SD extreme lub SD extreme pro - znacznie tańsze i szybsze niż CFki
http://blog.mingthein.com/2012/05/05/an-unfair-fight-nikon-d800e-vs-leica-s2-p/
D800E vs Leica S2
http://blog.mingthein.com/2012/05/05/an-unfair-fight-nikon-d800e-vs-leica-s2-p/
D800E vs Leica S2
Dużą ma tą aberracje Nikon D800. To jest chyba największa wada Nikona
Dużą ma tą aberracje Nikon D800. To jest chyba największa wada Nikona
jak dla mnie, to abberacja utworzona przez otwarte szkielko, ale ja specem nie jestem ;)
Tomek -aberracja od szkła, nie od Nikona. Podepnij lepsze szkło, aberracja (piszemy o chromatycznej) zniknie/zmniejszy się.
Przy wywoływaniu w oprogramowaniu Nikona ten problem praktycznie nie istnieje.
Pawel Pawlak
09-05-2012, 21:00
ACR też pięknie sobie potrafi z nią radzić
Małe info dla "oczekujących". Wstępnie zamówiłem z FJ jedną sztukę miesiąc temu i dziś Pan zadzwonił mówiąc ze w piątek bedą mieć dostawę.. Nie wiem ile w tym prawdy. Chciał ode mnie zaliczkę.. Myślałem ze FJ stać na obrót takim sprzętem..
Tomek -aberracja od szkła, nie od Nikona. Podepnij lepsze szkło, aberracja (piszemy o chromatycznej) zniknie/zmniejszy się.
Tak Rafał to zależy od szkła. Szum iso lepiej wychodzi Nikon D800 z tą Leicą.
klabton w sklepie kuplaptopa.pl też prosili ode mnie zaliczkę 20% ale się nie zgodziłem i czekam nadal na zamówiony towar jak obiecali na koniec maja. Tylko, że nie odzywają się do mnie odkąd powiedzieli, że cena się zmieni.
Ja w fotojokerze na półce widziałem D800 jakiś tydzień temu....30 kwietnia za cenę 12999zł :/
Taaa kuplapta chyba zebrało wiecej zamówień niż jest w stanie zrealizować. :) ale że na półce stało? Mi mówili ze stan magazynów wynosi zero..
21 wiek i żeby kupić aparat trzeba się zapisywać w kolejce... to jest jakaś kpina :/
w fotojoke nawet d800 z oferty wykasowali
MirosławG
10-05-2012, 04:15
Zamówiłem w pooniedziałek w piątek odbieram, czekam na przesyłkę , cena 12050 zł bez problemów, kolejek , list i fikcji... kto szuka nie błądzi :-)
krokus66
10-05-2012, 08:35
Małe info dla "oczekujących". Wstępnie zamówiłem z FJ jedną sztukę miesiąc temu i dziś Pan zadzwonił mówiąc ze w piątek bedą mieć dostawę.. Nie wiem ile w tym prawdy. Chciał ode mnie zaliczkę.. Myślałem ze FJ stać na obrót takim sprzętem..
Bardzo wiele sklepów to stosuje, również dużych. Po wpłacie zaliczki zawierasz umowę. Ciesz się, że nie wołają zadatku.:smile:
W przypadku dużego i sprawdzonego sklepu nie widzę żadnego problemu.
Zamówiłem w pooniedziałek w piątek odbieram, czekam na przesyłkę , cena 12050 zł bez problemów, kolejek , list i fikcji... kto szuka nie błądzi :-)
Miesiąc temu mogłem napisać bardzo podobny tekst -nadal czekam na przesyłkę ;-) Tak więc daj znać w piątek.........
krokus66
10-05-2012, 09:27
Miesiąc temu mogłem napisać bardzo podobny tekst -nadal czekam na przesyłkę ;-) Tak więc daj znać w piątek.........
No cóż widzę, że Ty to potrafisz pocieszyć strapionego:lol: ... i to tak od samego rana.:lol: Ty to Boga w sercu nie masz.:lol:
Nie wiem jak Wy ale do mnie 2-3 dnia dzwoniło AB Foto z propozycją kupna od zaraz na pniu.:lol: Odmówiłem gdyż drugi był mi niepotrzebny.:lol: Ze sprzedającego jestem zadowolony, z puszki tym bardziej.:lol:
Kupno D800.
Proponuję zawierać umowy gdyż PL słabnie. Przewiduję dalsze istotne osłabienie. To dlatego tak bardzo chciałem szybko kupić, spodziewałem się tego, wręcz oczekiwałem. Obecnie jestem w pełni wyluzowany,:lol: kupiłem 3 zoomy, konwerter a nawet lampę, której w ogóle nie planowałem - ale tak się do mnie śmiała oraz żona zagadnęła co by ją kupić.
Po oficjalnym ogłoszeniu puszki D800 ale przed rozpoczęciem sprzedaży pojawiła się informacja o kolejnym tajfunie:sad: - aż ciarki po mnie przeszły.:-(:-(:-( Teraz powiem brzydko, bardzo brzydko: wszelkie tajfuny są mi całkowicie obojętne.:smile:
northrop
10-05-2012, 15:01
Hehe... straszycie ludzi tylko od rana ;)
Chociaz ja w sumie tez wczoraj zamowilem aparat i niby tez powinien byc jutro, ew. poniedzialek w zaleznosci jak sie z przesylka wyrobia. Poczekamy, zobaczymy.
ISO 100 z D800 + 85 1.8G (nie kalibrowane jeszcze):
http://img84.imageshack.us/img84/356/omg2006.jpg
http://img31.imageshack.us/img31/1858/omg2000.jpg
http://img576.imageshack.us/img576/1441/omg1999.jpg
http://img861.imageshack.us/img861/4563/omg1998.jpg
NEFy chcecie ?
Bartekolo
10-05-2012, 18:16
ISO 100 z D800 + 85 1.8G (nie kalibrowane jeszcze):
http://img84.imageshack.us/img84/356/omg2006.jpg
http://img31.imageshack.us/img31/1858/omg2000.jpg
http://img576.imageshack.us/img576/1441/omg1999.jpg
http://img861.imageshack.us/img861/4563/omg1998.jpg
NEFy chcecie ?
Hm...85/1.8G zamiast sigmy??:). Jak się Nikkorek sprawuje?:)
NEFy chcecie ?
Poprosimy nef-y :)
Hm...85/1.8G zamiast sigmy??:). Jak się Nikkorek sprawuje?:)
Nie mój ;-) D800 zresztą też, mój dopiero nadejdzie........ podobno w przyszłym tygodniu. Zapowiedzią będą błyskawice na niebie i tzw. złe powietrze........ ;-)
Sigma została poświęcona na rzecz szybszego zakupu D800......
NEFy w takim razie niebawem.
Ma ktoś jakieś info z kuplaptopa? Jak rozumiem wielu z nas czeka na wysyłkę z tego sklepu :)
No to jak tak wszyscy kupujecie od ręki aparaty za 12tys to pochwalcie się chociaż, gdzie tak uszczęśliwiają ludzi szybko i tanio? :)
No to jak tak wszyscy kupujecie od ręki aparaty za 12tys to pochwalcie się chociaż, gdzie tak uszczęśliwiają ludzi szybko i tanio? :)
spróbuj tu http://www.fotoaparaciki.pl/index.php?pasek=show&page=8
Nie no dzięki, ja tych wszystkich ludzi znam i wiem, gdzie korpusy są (a raczej ich nie ma). Nie chodziło mi o to, gdzie mogę sobie wypytywać bo takich miejsc są setki tylko gdzie się kupuje tak, żeby było na jutro jak to piszą przedmówcy ;) Innymi słowy - gdzie korpusy są i czekają na kupującego a nie miejsca, gdzie mogę usłyszeć zwodnicze obiecywanki jutrzejszej dostawy, żebym tylko wpłacił zaliczkę i nie szukał u konkurencji :)
krokus66
11-05-2012, 09:17
Nie no dzięki, ja tych wszystkich ludzi znam i wiem, gdzie korpusy są (a raczej ich nie ma). Nie chodziło mi o to, gdzie mogę sobie wypytywać bo takich miejsc są setki tylko gdzie się kupuje tak, żeby było na jutro jak to piszą przedmówcy ;) Innymi słowy - gdzie korpusy są i czekają na kupującego a nie miejsca, gdzie mogę usłyszeć zwodnicze obiecywanki jutrzejszej dostawy, żebym tylko wpłacił zaliczkę i nie szukał u konkurencji :)
Zanudzę Cię swoją historią.:-D
Przy tak dużej kwocie oraz zapłacie z góry, zdecydowanie wolę kupić w dużym sklepie stacjonarnym i mieć zero ryzyka. Jednakże czytając posty na forum i ciągłe utyskiwania na miernotę tego szarego życia, postanowiłem pomóc komuś z "braci forumowej" dokonując większego zakupu. Wybrałem firmę z dużego miasta, jednak poźniej wszystko się mocno pokićkało:idea: i musiałem szukać od nowa. Po ogłoszeniu D800 i powtórnym skalkulowaniu ryzyka, brrrr, podjąłem rozmowy i złożyłem zamówienie. Sprzedawca uczciwie zastrzegł się, iż nie wie ile sztuk dostanie, czy dla mnie wystarczy. Wobec powyższego podjąłem rozmowy sondażowe z AB Foto w Łodzi.
Z transakcji oraz ze sprzedawcy jestem bardzo zadowolony, tym bardziej, iż m.in. doradził mi jakie karty kupić. Ponieważ firmę tę prowadzi uczestnik forum, nie wiem czy mogę podać jego dane. Jednakże wczoraj w jednym z wątków dałem pozytywną opinię.:-D
Zanudzę Cię swoją historią.:-D
Przy tak dużej kwocie oraz zapłacie z góry, zdecydowanie wolę kupić w dużym sklepie stacjonarnym i mieć zero ryzyka. Jednakże czytając posty na forum i ciągłe utyskiwania na miernotę tego szarego życia, postanowiłem pomóc komuś z "braci forumowej" dokonując większego zakupu. Wybrałem firmę z dużego miasta, jednak poźniej wszystko się mocno pokićkało:idea: i musiałem szukać od nowa. Po ogłoszeniu D800 i powtórnym skalkulowaniu ryzyka, brrrr, podjąłem rozmowy i złożyłem zamówienie. Sprzedawca uczciwie zastrzegł się, iż nie wie ile sztuk dostanie, czy dla mnie wystarczy. Wobec powyższego podjąłem rozmowy sondażowe z AB Foto w Łodzi..
ok, wzruszyła mnie Twoja historia :D, tylko kompletnie nie rozumiem co ma ona wspólnego z moim zapytaniem...
krokus66
11-05-2012, 10:22
nowart >>
No to jak tak wszyscy kupujecie od ręki aparaty za 12tys to pochwalcie się chociaż, gdzie tak uszczęśliwiają ludzi szybko i tanio?
Widzę, że źle zrozumiałem Twoje pytanie.
Zdecydowanie tak, gdyż oferta okraszona stwierdzeniem - http://sklep.abfoto.pl/produkt_Nikon_D800_profesjonalna_lustrzanka_cyfrow a-id1422.html - "nieznany termin realizacji" mnie nie interesuje a na "podejmowanie rozmów sondażowych" z Panem za ladą (cokolwiek to oznacza :) ) nie mam czasu ani ochoty. Ale dziękuję za chęci ;)
Ma ktoś jakieś info z kuplaptopa? Jak rozumiem wielu z nas czeka na wysyłkę z tego sklepu :)
Ja też czekam już miesiąc od zamówienia z wysyłką za pobraniem od tego sklepu. Tylko, że odkąd napisali mi z tą zmianą ceny po zamówieniu nie odzywają się do mnie już drugi raz i nie wiem co teraz zrobić. Chyba mnie oszukali z tą namową na cenę promocyjną 10430zł.
krokus66
11-05-2012, 11:26
Zdecydowanie tak, gdyż oferta okraszona stwierdzeniem - http://sklep.abfoto.pl/produkt_Nikon_D800_profesjonalna_lustrzanka_cyfrow a-id1422.html - "nieznany termin realizacji" mnie nie interesuje a na "podejmowanie rozmów sondażowych" z Panem za ladą (cokolwiek to oznacza :) ) nie mam czasu ani ochoty. Ale dziękuję za chęci ;)
Rozmowy "sondażowe" gdyż nie gram na dwa fronty. Co prawda zaliczki nie wpłaciłem, więc teoretycznie miałem wolną rękę. Trzeba jednak być fair play.
Pragnę jednak Ci zwrócic uwagę, że te rozmowy sondażowe zaowocowały telefonem do mnie z propozycją kupna D800 od zaraz/ na pniu w nader ponętnej cenie. Niedawno znów miałem od innej firmy propozycję kupna:grin: na pniu - kupna, nie obiecanki cacanki. To, że teraz jest bryndza i ceny rosną, to już zupełnie inna sprawa. Już kiedyś pisałem, że w handlu i w biznesie liczy się szybkość - niestety moje stwierdzenie nie wszystkim się spodobało.
Tomasz M.
11-05-2012, 11:54
Dla Zainteresowanych
D800 w chwili obecnej na stronie e-fotojoker jest jako DOSTEPNY
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d800/
http://vimeo.com/41662917 -film z D800E
no może i dostępny tylko cena zamiata nie uważacie? miało być 10 tysi...
Róbcie jak chcecie ale osobiście nie mam zamiaru dać się kroić na takiej marży. Popatrzcie jaka różnica jest między sugerowanymi cenami NP na D700 i D800. Mam czym pracować, a jeśli sytuacja nie znormalnieje za jakiś miesiąc, to kupię przechodzone D700 na backup.
Pawel Pawlak
11-05-2012, 15:57
pragmatycznie podchodząc do ceny 12990 -to cena jest tak samo atrakcyjna jak 11500. 1500zł różnicy w rozbiciu na 4 lata eksploatacji sprzętu to 31zł miesięcznie drożej... raczej nie wpłynie rentowność biznesu ;) jeśli umniejszymy ją o podatki to otrzymamy dopłatę miesięczną 20zł... wg mnie nie ma o czym mówić.
Dziś wszystko rozbija się na coraz mniejsze jednostki, żeby ukryć rzeczywisty koszt. Wszędzie słyszymy "tylko 3 zł dziennie" lub "jedyne 700 zł rocznie".
Ale koszt pozostaje kosztem i nie dajmy się zwariować bo w taki sposób można wytłumaczyć każda podwyżkę.
Poza tym nie każdy kupuję puszkę do pracy i nie każdy odlicza od niej podatki...
northrop
11-05-2012, 16:28
Ja mieszkam za wielka woda, wiec namiary na sklep w ktorym kupilem aparat nic Ci nie dadza. ;)
Pawel Pawlak
11-05-2012, 17:13
Dziś wszystko rozbija się na coraz mniejsze jednostki, żeby ukryć rzeczywisty koszt. Wszędzie słyszymy "tylko 3 zł dziennie" lub "jedyne 700 zł rocznie".
Ale koszt pozostaje kosztem i nie dajmy się zwariować bo w taki sposób można wytłumaczyć każda podwyżkę.
Poza tym nie każdy kupuję puszkę do pracy i nie każdy odlicza od niej podatki...
Jeśli kryhu planuje kupno puszki na backup to chyba jednak do pracy.
Natomiast takie rozbicie wartości produktu na czas jego życia jest jak najbardizej uzasadnione do planowania wydatku. M.in. dlatego wiele środków trwałych się amortyzuje, kupuje na raty czy w leazing.
pragmatycznie podchodząc do ceny 12990 -to cena jest tak samo atrakcyjna jak 11500. 1500zł różnicy w rozbiciu na 4 lata eksploatacji sprzętu to 31zł miesięcznie drożej... raczej nie wpłynie rentowność biznesu ;) jeśli umniejszymy ją o podatki to otrzymamy dopłatę miesięczną 20zł... wg mnie nie ma o czym mówić.
ale hobbiści inaczej to liczą
no, chyba że odliczają VAT :)
@Pawel Pawlak no bez przesady. Ja Ci powiem, że te 1500zł do obiektyw do portretów lub lampa i z obu będzie dużo pożytku.
Nigdy nie było sytuacji by cena sklepowa była wyższa niż sugerowana a tu jeszcze o tyle. W nawet sieciówkach jak MM takich cyrków nie ma...
foto4deg
11-05-2012, 23:18
To ja zaproponuję narzekającym na cenę D800 wykupienie taniego lotu do Oslo i zakup tax free. Procedura trwa jakieś 2-3 tygodnie, ale po zwrocie podatku wychodzi, że za D800 zapłacicie 11200, a przy okazji odwiedzicie Norwegię ;)
Norwegię?
z chęcią, tylko muszę zgodę "rodzinną" uzyskać ;)
To ja zaproponuję narzekającym na cenę D800 wykupienie taniego lotu do Oslo i zakup tax free. Procedura trwa jakieś 2-3 tygodnie, ale po zwrocie podatku wychodzi, że za D800 zapłacicie 11200, a przy okazji odwiedzicie Norwegię ;)
A w Oslo sa D800 ? Sprawdzam codziennie wszystkie wieksze sklepy w Norwegii i nikt nie ma. Na lotnisku widziales D800 ? Bede tam w srode ......
foto4deg
12-05-2012, 10:00
W Norwegii pierwsze D800 mają pojawić się przełom lipca/sierpnia. Można sprawdzać na następujących stronach:
http://fotovideo.no/Produkter/Systemkamera/Nikon.aspx
http://www.fkpro.no/CBC.aspx?q=c:100216;pfd:pvk-e0b161
http://www.japanphoto.no/systemkamera/speilreflekskamera/
Z tych sklepów polecam pierwszy (z góry zaznaczam, ja w tym sklepie nie pracuję ;) ) można dokonać rezerwacji internetowej na 7 dni.
Pawel Pawlak
12-05-2012, 12:31
@Pawel Pawlak no bez przesady. Ja Ci powiem, że te 1500zł do obiektyw do portretów lub lampa i z obu będzie dużo pożytku.
Nigdy nie było sytuacji by cena sklepowa była wyższa niż sugerowana a tu jeszcze o tyle. W nawet sieciówkach jak MM takich cyrków nie ma...
No to kup sobie używane D700 - zostanie Ci więcej na szkła :) Albo przejdź na canona, za bezcen kupisz 5d1, do tego tańszą używaną szklarnię. poza tym możęsz jeszcze zostać przy DX - D5100 daje wspaniały obrazek.
D800 łączy zalety obrazka D3x-a za przszło 20.000zł i D3s-a za 17.000zł, oferując przy tym szybszy i czulszy AF. Czy nie jest więc wart 13000zł czy 14000zł dla osoby która potrzebuje takich cech aparatu ? Oczywiście że jest wart. Niechęć do zakupu za 12999zł jest spowodowany typowo polską chęcią bycia najwięszym cwaniakiem, który zawsze kupuje najtaniej, jest łowcą najlepszych okazji. Świadomość że ktoś zarobił trochę więce na zaspokojeniu naszej potrzeby spowodowałby chyba w większości kryzys twórczy ;) Wolny rynek kojarzy się przecież tylko z tym że mamy kupować coraz taniej a towaru jest zawsze nadmiar ;)
ale hobbiści inaczej to liczą
no, chyba że odliczają VAT :)
No hobbiści liczą zdecydowanei inaczej. Przedewqszystkim kalkulują pod kątem "chcę to mieć" a nie czy mi to potrzebne :) Rachunek ekonomiczny jest im obcy. No bo jak ekonomicznie uzasadnić zakup aparatu na raty, jeśli nie jest on "ptrzebny" ? jak uzasadnić zakup jednocyfrowych body i pro szkieł prze hobbistę ? :)
Marcin_gda
12-05-2012, 12:43
Uwaga, pojawił się staro-nowy sklep z "dobrą" ceną jeszcze lepszą historią.
Więcej u "czerwonych" kolegów: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=82482
Marcin_gda
12-05-2012, 12:59
D800 łączy zalety obrazka D3x-a za przszło 20.000zł i D3s-a za 17.000zł, oferując przy tym szybszy i czulszy AF.
Raczej D700, a nie D3s. Imo troszkę D800 brakuje w wysokich ISO do "s-ki".
A co do podejścia do cen: Jedne cwaniaki chcą kupić jak najtaniej, inne sprzedać ja najdrożej. Co do tych ostatnich, same kręgi "prorynkowej i liberalnej" władzy ostatnio coś często narzekają na spekulantów (prawie jak urban u rakowskiego)...
O ile jestem w stanie uwierzyć, że ktoś w ciągu 2-3 miesięcy osiągnie dodatkowy zysk rzędu 3000zł dzięki D800 (w stosunku do tego, co mógł zarobić posiadaną D700-ką, na przykład), to od razu spieszę dodać, że IMO tyczy się to jakichś 5% profesjonalnie wykorzystywanych aparatów.
Swoją drogą, za dawnych, srebrowych czasów obowiązywała hierarchia ważności zakupów:
1. aparat (najlepiej kilka); 2. optyka; 3. powiększalnik; 4. obiektyw do powiększalnika.
Czyli to, co było dla odbitki niemal tak samo ważne, jak cała reszta (czyli obiektyw w powiększalniku), był najmniej poważanym elementem wyposażenia.
I to się w zasadzie nie zmieniło. 95% nabywców D800 wepnie weń jakąś krzywą optykę, a zdjęcia będzie obrabiać na laptopie w pokoju oświetlonym w mieszaniną utworzoną w połowie euro-żarówkami o Ra rzędu 50 a w połowie nowym telewizorem LCD...
Witam.
Tak sobie czytam ten watek oraz kilka innych i nigdzie nie moge wylowic informacji dotyczacych, jak matryca z D800 oddaje ludzka skóre?
Obrazek z D700 jest dla mnie nie do zaakceptowania a przesiadywac przy PSie tez nie zamierzam.
Czy urzytkownicy D800 i D700 mogá podzielic sie swoimi uwagami na ten temat?
Z góry dziekuje.
...95% nabywców D800 wepnie weń jakąś krzywą optykę, a zdjęcia będzie obrabiać na laptopie w pokoju oświetlonym w mieszaniną utworzoną w połowie euro-żarówkami o Ra rzędu 50 a w połowie nowym telewizorem LCD...
Dokładnie tak. Żona czytając wcześniejszy post Pawła P. a propos jednocyfrowych body :wink: właśnie pozbyła się swojego D3 i od poniedziałku zacznie się znęcać nad D800. Laptok jest, muszę tylko zmienić żarowkę. Ah, telewizor jest niestety stary, choć chyba (?) LCD...
W pełnej rozdzielczości owszem. Po delikatnej redukcji szumu i zredukowaniu rozdzielczości z 36Mpix do 12Mpix, różnic w poziomie szumu pomiędzy D3s a D800 raczej nie będzie.
[dopisane]
Własnie sprawdziłem na podstawie testowych RAWów z DPR -D3s w takim porównaniu jak opisałem przegrywa jeśli chodzi o poziom szumu -detal na tym samym poziomie.
A co do koloru skóry to moim zdaniem jest bardzo dobrze -dla przykładu NEF: http://www.mediafire.com/?0ptxvvtkyavyeta
[dopisane2] poprawka -detal lepszy z D800 niż w D3s nawet po redukcji szumu (ISO 6400 i 12800 sprawdzałem).
Pawel Pawlak
12-05-2012, 14:08
Raczej się mylisz :) Obrazek z wyskiego iso D800 jest inny niż z d3s, ale trudno powidzieć że jest gorszy - D800 ma o ok. 0.3 - 0.5EV słabszy DR - i to może wyłazić w niektórych scenach (ale nie we wszystkich) i zawsze ma lepszy detal i ostrość niż d3s. Mówię o zakresie 6400-25600. D700 w tym zaresie (zwłaszcza 12800-265600) wygląda przy D800 tak samo "blado" jak przy d3s czy d4.
"95% nabywców D800 wepnie weń jakąś krzywą optykę, a zdjęcia będzie obrabiać na laptopie w pokoju oświetlonym w mieszaniną utworzoną w połowie euro-żarówkami o Ra rzędu 50 a w połowie nowym telewizorem LCD...[/QUOTE]"
Tego podejścia to nie rozumiem. Te 95% to z obserwacji popartych badaniami czy z sufitu ? Udało mi się kupić D800 za dobre pieniądze ( wg. mnie ) i bez problemów - od ręki.
Czy wg. Ciebie powinienem przed zakupem udowodnić że na niego 'zasługuję" ? Może przedstawiając listę obiektywów na posiadaniu albo stan wyposażenia studia. Jak ludzie mają pieniądze to niech je wydają na co chcą - mieści się w tym nawet ,pewnie niezbyt szczęśliwy pomysł, kupna D4 chrześniakowi na komunię.
Czy wg. Ciebie powinienem przed zakupem udowodnić że na niego 'zasługuję" ? Może przedstawiając listę obiektywów na posiadaniu albo stan wyposażenia studia.
dobre ;)
No hobbiści liczą zdecydowanei inaczej. Przedewqszystkim kalkulują pod kątem "chcę to mieć" a nie czy mi to potrzebne :) Rachunek ekonomiczny jest im obcy. No bo jak ekonomicznie uzasadnić zakup aparatu na raty, jeśli nie jest on "ptrzebny" ? jak uzasadnić zakup jednocyfrowych body i pro szkieł prze hobbistę ? :)
ano tak ;)
Marcin_gda
12-05-2012, 21:53
Tego podejścia to nie rozumiem. Te 95% to z obserwacji popartych badaniami czy z sufitu ? Udało mi się kupić D800 za dobre pieniądze ( wg. mnie ) i bez problemów - od ręki.
Czy wg. Ciebie powinienem przed zakupem udowodnić że na niego 'zasługuję" ? Może przedstawiając listę obiektywów na posiadaniu albo stan wyposażenia studia. Jak ludzie mają pieniądze to niech je wydają na co chcą - mieści się w tym nawet ,pewnie niezbyt szczęśliwy pomysł, kupna D4 chrześniakowi na komunię.
A gdzie ja każę komukolwiek cokolwiek udowadniać? Płacisz - masz. Takie zasady obowiązują od dość dawna. Żyję na tyle długo, żeby wiedzieć, że posiadanie kasy, a co za tym idzie sprzętu właściwie nie mówi nic o posiadaczu, jego wiedzy, umiejętnościach czy też inteligencji.
A co do oszacowanej liczby - to oszacowanie na oko, ale uwierz mi, znam sporo użytkowników profesjonalnego sprzętu. Nie sądzę abym mylił się więcej niż sondaże przed wyborami w 2005r.
Witam.
Tak sobie czytam ten watek oraz kilka innych i nigdzie nie moge wylowic informacji dotyczacych, jak matryca z D800 oddaje ludzka skóre?
Obrazek z D700 jest dla mnie nie do zaakceptowania a przesiadywac przy PSie tez nie zamierzam.
Czy urzytkownicy D800 i D700 mogá podzielic sie swoimi uwagami na ten temat?
Z góry dziekuje.
Również miałem ten problem. I z przyjemnością mogę potwierdzić, że zarówno D5100, D800 i D4 oddają koloryt skóry w sposób znacznie lepszy niż D700. Na linii świateł i głębokich cieni nie ma już tak charakterystycznych dla D700 zażółceń. Bardziej przypomina to teraz paletę Canona. Słowem - jest naprawdę dobrze.
marszull
13-05-2012, 03:40
pytanie moje zginelo w natloku postow, to jesli mozna jeszcze raz powtorze ;)
czy ktos w wwa dysponuje d800 i bylby sklonny uzyczyc (oczywiscie odplatnie, nawet razem z wlascicielem ;) na pare/parenascie godzin, okreslonego dnia?
pytanie moje zginelo w natloku postow, to jesli mozna jeszcze raz powtorze ;)
czy ktos w wwa dysponuje d800 i bylby sklonny uzyczyc (oczywiscie odplatnie, nawet razem z wlascicielem ;) na pare/parenascie godzin, okreslonego dnia?
Jak nie znajdziesz w Warszawie, to zawsze zostaje niezawodny Grztuś:
http://photorent.pl/produkt/Nikon-D800,16
@Pawel Pawlak jak rozumiem masz majciochy z logo Nikona ale chyba przesadzasz. Tak się składa, że nie chcę przepłacać nie dlatego, że uważam D800 za niewarty 13k-15k tylko, bo Nikon go za takiego nie uważa. Cena sugerowana to 11700zł a to, że FJ i ABFoto windują ceny jako partnerzy Nikona i pierwsi w kolejce do dostaw ma znamiona korupcji i zwykłej nieuczciwości w handlu.
Rozwala mnie Twoja obrona tych sklepów. Może pójdźmy dalej Twoim tokiem rozumowania. Litr paliwa za 30zł dla Ciebie. Te 24zł będę inkasował ja, bo tak i już. Czyż możliwość dojechania do rodziny, pracy czy też na zdjęcia z ukochanym D800 nie jest warta wydania 30zł za paliwo?
Tekst o hobbystach jest też genialny. 99% sprzętu foto kupują amatorzy hobbyści. Tak samo sytuacja wygląd w świecie komputerów. Jakim trzeba być ignorantem, by nie rozumieć, że to właśnie ICH SIŁA NABYWCZA pcha technologię i firmy do przodu?! To popularyzowanie aparatów a potem cyfry powoduje, ze dziś każdy może mieć aparat. Każdy to duży rynek zbytu więc warto w niego inwestować. Podstawy ekonomii z podstawówki...
Pawel Pawlak
13-05-2012, 13:47
moze gdybys mial wiecej wiedzy niz tylko z podstawówki i troche praktyki to potrafilbys czytac z wiekszym zrizumieniem i wiecej bys rozumial. Rozumiem Twoje zdenerwowanie spowodowane odwróceniem sytuacji popytu i podazy, ale wyluzuj trochę i nie obrazaj mnie wiece.
Rozumiem, że obraźliwe jest sformułowanie o majciochach? Dziwne.
Wykształcenie mam ekonomiczne się tak składa mój drogi a i praktyki dużo ;)
Tu nie ma żadnego odwrócenia się sytuacji rynkowej. Nikon Polska ma partnerów handlowych AB Foto i FJ, co wie każdy. To oni dostają najwięcej, najszybciej i najtaniej. Z tego powodu ów firmy windują chore ceny, powyżej cen sugerowanych, co się nigdy i nigdzie nie zdarza. Gdy takie "pierwszeństwo" daje coś komuś w budownictwie, mediach etc mówi się o korupcji, manipulacji i oszustwie. Zasady gry są uniwersalne.
Jak nie rozumiesz różnicy pomiędzy krytyką układu(ja) a narzekaniem na cenę(inni) to nic nie poradzę. Choć z drugiej strony znasz się na jakiejś dziedzinie fotografii, to może to wystarczy i niech tak zostanie...
marszull
13-05-2012, 14:34
Jak nie znajdziesz w Warszawie, to zawsze zostaje niezawodny Grztuś:
http://photorent.pl/produkt/Nikon-D800,16
dzieki, z nim juz sie wczesniej kontaktowalem ;)
tylko z terminem jest maly problem, daltego pytalem tutaj na forum
Nic tylko powiesić na ścianie zdjęcie D800, zapalić 2 świece i zacząć się modlić, wygląda na to, że kto nie ma D800 to tak jak z tym byciem na Facebook - nie ma cię to nie istniejesz, może osobne forum stworzyć - dla użytkowników D800?, nowa religia???, a mnie on po prostu nie podoba się jakiś pokraczny taki, przypomina produkty SONY serii 300, czym tu się podniecać? :)
Również miałem ten problem. I z przyjemnością mogę potwierdzić, że zarówno D5100, D800 i D4 oddają koloryt skóry w sposób znacznie lepszy niż D700. Na linii świateł i głębokich cieni nie ma już tak charakterystycznych dla D700 zażółceń. Bardziej przypomina to teraz paletę Canona. Słowem - jest naprawdę dobrze.
Brzmi dramatycznie, najnowsze i uznawane za najlepsze body Nikona ledwie "bardziej przypomina paletę Canona" czyli co? w przełożeniu na produkt finalny tj. zdjęcie stary Canon 5D sprzed 7 lat wciąż niepokonany???
Nic tylko powiesić na ścianie zdjęcie D800, zapalić 2 świece i zacząć się modlić, wygląda na to, że kto nie ma D800 to tak jak z tym byciem na Facebook - nie ma cię to nie istniejesz, może osobne forum stworzyć - dla użytkowników D800?, nowa religia???, a mnie on po prostu nie podoba się jakiś pokraczny taki, przypomina produkty SONY serii 300, czym tu się podniecać? :)
Dramatyzujesz.
Brzmi dramatycznie, najnowsze i uznawane za najlepsze body Nikona ledwie "bardziej przypomina paletę Canona" czyli co? w przełożeniu na produkt finalny tj. zdjęcie stary Canon 5D sprzed 7 lat wciąż niepokonany???
Canon dopiero w trzeciej odsłonie dostał autofocus ;) a Nikon w drugiej (zakładając na potrzeby porównania, że D800 jest następcą D700) dobre kolorki :)
Nikon zawsze miał dobre kolorki. Jak każdy sprzęt oferujący zapis w RAW.
anita-głowacka
13-05-2012, 18:36
Tu nie ma żadnego odwrócenia się sytuacji rynkowej. Nikon Polska ma partnerów handlowych AB Foto i FJ, co wie każdy. To oni dostają najwięcej, najszybciej i najtaniej.
Może i kolega jest po studiach ekonomicznych, ale w AB Foto nie pracuje, więc pisanie takich dyrdymałów jest po prostu śmieszne..
najwięcej, najszybciej i najtaniej?! na całą POLSKĘ z pierwszych tur dostaw tego aparatu przyszło kilkadziesiąt sztuk.
Powtarzam NA CAŁĄ POLSKĘ, a nie na całą sieć sklepu.
Nie jest to winą sklepów, że sprzętu nie ma u dystrybutora. Ceny sugerowane nijak mają się do cen zakupu przez sieci sklepów o jakich wspominasz, więc na litość boską.. nie próbuj być prorokiem i znawcą każdego tematu...
a tekst o korupcji rozłożył mnie na łopatki i w zasadzie brak mi słów...
Teorie spiskowe były, są i będą ;)
Ab Foto i Fj ma chyba najdrożej Nikona D800 :)
stachmuszel
13-05-2012, 20:08
Z tym kolorem skory to nie przesadzalbym, ze w D700 jest zle. Czasami foce D7000 i jakos nie zauwazylem jakiejs roznicy (matryca ta sama co w D5100). Wystarczy pomerdac suwaczkami i jest ok.
krokus66
13-05-2012, 20:17
W Norwegii pierwsze D800 mają pojawić się przełom lipca/sierpnia. Można sprawdzać na następujących stronach:
http://fotovideo.no/Produkter/Systemkamera/Nikon.aspx
http://www.fkpro.no/CBC.aspx?q=c:100216;pfd:pvk-e0b161
http://www.japanphoto.no/systemkamera/speilreflekskamera/
Z tych sklepów polecam pierwszy (z góry zaznaczam, ja w tym sklepie nie pracuję ;) ) można dokonać rezerwacji internetowej na 7 dni.
Jak widać inni też mają problemy, może nawet znacznie większe. Nie ma co psioczyć.
Jakoś ten post przeszedł niezauważony.
Dramatyzujesz.
Canon dopiero w trzeciej odsłonie dostał autofocus ;) a Nikon w drugiej (zakładając na potrzeby porównania, że D800 jest następcą D700) dobre kolorki :)
No tak, ale piszemy o kolorach, a nie o AF :)
MirosławG
13-05-2012, 22:03
Odebrany :-)
Może i kolega jest po studiach ekonomicznych, ale w AB Foto nie pracuje, więc pisanie takich dyrdymałów jest po prostu śmieszne..
najwięcej, najszybciej i najtaniej?! na całą POLSKĘ z pierwszych tur dostaw tego aparatu przyszło kilkadziesiąt sztuk.
Powtarzam NA CAŁĄ POLSKĘ, a nie na całą sieć sklepu.
Nie jest to winą sklepów, że sprzętu nie ma u dystrybutora. Ceny sugerowane nijak mają się do cen zakupu przez sieci sklepów o jakich wspominasz, więc na litość boską.. nie próbuj być prorokiem i znawcą każdego tematu...
a tekst o korupcji rozłożył mnie na łopatki i w zasadzie brak mi słów...
jednak nie byłabyś tak zasadnicza w swoich ocenach - zmowa sprzedażowa z udziałem nikon jest faktem (ograniczona zupełnie bezpodstawnie dostępność d800e i d4) pod zupełnie bzdurnym pretekstem "dobra nieświadomego konsumenta". a co do ceny nabycia przez sieci (FJ i AB) - faktura zakupowa nie jest w najmniejszym nawet stopniu wyznacznikiem owej :D
Karrampuk
13-05-2012, 22:49
Uwaga, pojawił się staro-nowy sklep z "dobrą" ceną jeszcze lepszą historią.
Więcej u "czerwonych" kolegów: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=82482
Z podziękowaniem :-)
D800 w atrakcyjnej ;-) cenie...
MirosławG
13-05-2012, 23:36
Czytam tutaj wasze wypowiedzi na temat ABFOTO I FJ i nie bardzo rozumiem wasze obiekcje. Nie masz kasy nie kupujesz masz kasę nie czekasz :-)
Co do ABFOTO kupiłem D800 prawie, trafiło się od ręki bez czekania i zapisywania, otwieram pudełko w sklepie, i hmmm aparat urzywany , nie wyjęta karta pamięci z Body, wyświietlacz zabrudzony itp... masakra, nie kupiłem w piatek przyjechało moje D800 z innego zródła i jest. Na temat FJ nie będę pisał bo mi szkoda nerów, ale wiedza sprzedajćych jest zerowa !!!!
@anita-głowacka tak się składa,że mam dużo znajomych w branży w sieciach MM, Saturn, RTV, ME, AbF, Fj :) Praktycznie w każdej sieci mam do kogo zadzwonić prywatnie i się wypytać co i jak i to ni na podstawowych stanowiskach ;) Wszystkie sklepy 'poza układem" informują o bóg wie kiedy i jakiej dostawie. W AbF usłyszałem za to, że "Możemy Ci zamówić, z około setki sztuk na Polskę my sprzedaliśmy 80 i najszybciej u nas dostaniesz". Rozumiem, że jesteś pracownicą centrali i wiesz co i jak góra załatwia? :)
Cena sugerowana nie ma nic do ceny zakupu u producenta? Pewnie, że nie bo jest zawsze niższa.
ps. Zamówiłem w kuplaptopa.pl za 11400zł i jak dotąd twierdzą, że za tydzień dostawa(czyli zgodnie z info sprzed 3tyg) Zaraz się dowiem, że ABF kupując 5x więcej dostaje gorsze ceny ;)
Marcin_gda
14-05-2012, 07:15
Tekst o hobbystach jest też genialny. 99% sprzętu foto kupują amatorzy hobbyści. Tak samo sytuacja wygląd w świecie komputerów. Jakim trzeba być ignorantem, by nie rozumieć, że to właśnie ICH SIŁA NABYWCZA pcha technologię i firmy do przodu?! To popularyzowanie aparatów a potem cyfry powoduje, ze dziś każdy może mieć aparat. Każdy to duży rynek zbytu więc warto w niego inwestować. Podstawy ekonomii z podstawówki...
Może mniejszym ignorantem niż ktoś, kto nie widzi różnicy pomiędzy opisem zjawiska socjologicznego a oceną jego skutków technologicznych i ekonomicznych.
Jako nie_ignorant mógłbym napisać, że wprawdzie amatorzy pchają maszynę postępu, ale gdyby wydali te kasę na papierosy, to bardziej przyczniliby się do ogólnego rozwoju, bo ich wydatek zasiliłby kasę państwa akcyza, a szybszy zgon poprawił stan funduszy emerytalnych. A te, jak wiemy, inwestują na giełdzie, wiec wspierają różne firmy, w tym i naszego Nikona.
Tyle, że ja prosty facet jestem, a nie Ekonomista...
Marcin_gda
14-05-2012, 07:20
Z tym kolorem skory to nie przesadzalbym, ze w D700 jest zle. Czasami foce D7000 i jakos nie zauwazylem jakiejs roznicy (matryca ta sama co w D5100). Wystarczy pomerdac suwaczkami i jest ok.
Ja opisywany efekt zauważyłem w wywoływarkach Adobe z "prywatną" kalibacją colorcheckerem... Nx2 jak i profile Adobe są ok. Moim zdaniem.
anita-głowacka
14-05-2012, 09:04
Chyba znajomych znajomych :) to potworne-tacy skorumpowani ludzie :)
Nie wiem kto Ci nagadal bzdur o setce sztuk. Nie muszę pracować w centrali-każdy z pracownikow ma wgląd do magazynów i wie ile czego jest.
D800 nie ma w takich ilościach, więc naprawdę.. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Hmmm. Tak czytam ten wątek i dochodzę do wniosku, że słusznie zrobiłem kupując półroczne D3s zamiast czekac na d800. Dzięki temu mam już szereg fajnych zdjęć zamiast obgryzionych paznokci od rozmyślania czy tym razem dla nie znajdzie sie jakas sztuka.
cz4rnuch
14-05-2012, 10:26
Philip Bloom porównuje możliwości filmowe D800,D4 i MarkIII:
http://philipbloom.net/2012/05/13/fullframeshootout/
Na końcu artykułu dość obszerny klip video.
Pawel Pawlak
14-05-2012, 12:01
Rozumiem, że obraźliwe jest sformułowanie o majciochach? Dziwne.
Tu nie ma żadnego odwrócenia się sytuacji rynkowej. Nikon Polska ma partnerów handlowych AB Foto i FJ, co wie każdy. To oni dostają najwięcej, najszybciej i najtaniej. Z tego powodu ów firmy windują chore ceny, powyżej cen sugerowanych, co się nigdy i nigdzie nie zdarza. Gdy takie "pierwszeństwo" daje coś komuś w budownictwie, mediach etc mówi się o korupcji, manipulacji i oszustwie. Zasady gry są uniwersalne.
Jak nie rozumiesz różnicy pomiędzy krytyką układu(ja) a narzekaniem na cenę(inni) to nic nie poradzę. Choć z drugiej strony znasz się na jakiejś dziedzinie fotografii, to może to wystarczy i niech tak zostanie...
Taaa... kolego, najwyraźniej wiele Ci się wydaje. Ale problem w tym że piszesz to jakbyś wiedział. A "wiedzieć" a "przypuszczać" to 2 różne sprawy, więc lepiej nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Radziłbym także większą powściągliwość w wyrażaniu opini na mój temat. Niewiele o mnie wiesz, a wydajesz sądy które ocierają się o pomówienie, a może nie tylko ? To że masz anonimowy nik na forum niewiele zmienia, więc jako tak wykształcona osoba powienieś mieć tego świadomość.
Edit: Nie powinieneś złożyć do prokuratury doniesienia o korupcyjnych praktykach , na podstawie fakty że ABFoto i FJ nie respektując "sugerowanego cennika detalicznego NP" ? A może do CBA od razu ?
Co do kolorów -
Owszem, robienie zdjęć w RAWach zmniejsza problem z przekłamywania kolorów. Należy jednak wziąć pod uwagę, że przesuwanie suwakami wymaga nieco więcej czasu, obróbka trwa dłużej.
Mając D700 rzeczywiście musiałam trochę bawić sie kolorkami, a teraz, mając D800 czasem nawet zwiększam delikatnie ilość żółtego suwakiem WB w photoshopie ;). Jest naprawdę dobrze, cudnie powiedziałabym :).
grzegorzant
14-05-2012, 12:54
Mając D700 rzeczywiście musiałam trochę bawić sie kolorkami, a teraz, mając D800 czasem nawet zwiększam delikatnie ilość żółtego suwakiem WB w photoshopie ;). Jest naprawdę dobrze, cudnie powiedziałabym :).
I to mnie cieszy najbardziej, chociaż muszę sprawdzić sam ofc ;)
Edit: Nie powinieneś złożyć do prokuratury doniesienia o korupcyjnych praktykach , na podstawie fakty że ABFoto i FJ nie respektując "sugerowanego cennika detalicznego NP" ? A może do CBA od razu ?
Pawle, sugerowane ceny to jak sama nazwa wskazuje sugestia. W sklepie mogą być one niższe, wyższe lub zgodne z sugerowanym cennikiem. Baa nawet więcej - jakby były wszędzie zgodne z "sugerowanym" cennikiem w sposób wymuszony (np. sklepom, które nie sprzedają w cenie x narzuconej przez dystrybutora nie sprzedajemy) to byłaby zmowa cenowa, która jest ścigana przez prokuraturę.
Inna sprawa to dostępność sprzętu z selektywnej dystrybucji tylko w FJ, ABFoto i Foto-Plusie, która jest motywowana przez Nikona np. "przeszkoleniem" kadry. Jaką wiedzę prezentuje stastyczny pracownik FJ czy ABFoto to chyba wiemy - w sumie to potrafią rozpoznać co jest kompaktem, a co lustrzanką i gdzie jest przód, a gdzie tył aparatu ;). (Oczywiście są też ludzie z dużą wiedzą, ale raczej prędzej lub później odchodzą na własne lub tam gdzie lepiej płacą, nieważne jednak). Powiedz proszę ile osób profesjonalistów kupuje w FJ szkiełka typu 70-200, 24-70? Ile osób kupuje w sieci ABFoto aparaty z półki D3s, D3x? Jakoś mam wrażenie (może mylne, ale chyba nie bardzo) że za nie za dużo.
Dużo można ponarzekać na temat dystrybucji "marki premium" jaką jest Nikon :(, ale to chyba nie na temat wątku.
Pawel Pawlak
14-05-2012, 14:54
No przecież ja to wszystko wiem... :)
No przecież ja to wszystko wiem... :)
Ależ ja nie przeczę, że wiesz :). Po prostu nie dziw się komuś, że wkurza go polityka Nikona, na tyle że dochodzi aż do "majciochów" i potem się rykoszetami odbija po świecie jego irytacja.
to pięknie... przed kilkoma minutami robiłam zdjęcia i moją uwagę przykuło jakieś coś widoczne na każdej klatce w tym samym miejscu na F4 ! Przymknęłam przysłonę do F22 i... kicha. Jakieś dziwne te syfki, a ta kreska nie wygląda jak włosek, bo składa sie z kropek... Czy to wygląda na olej ?
http://www.fotomigawka.com/syfy.JPG
EDIT : Podniosłam lustro, zajrzałam do środka i to chyba jednak włosek...
Erie, jakoś nie wyobrażam sobie zakupów sprzętu pro, czy nawet semi pro z polskiej dystrybucji.
Sprzęt foto, elektronikę, samochody, przynajmniej ja kupuję na zachód od linii Odry i dobrze mi z tym.
to pięknie... przed kilkoma minutami robiłam zdjęcia i moją uwagę przykuło jakieś coś widoczne na każdej klatce w tym samym miejscu na F4 ! Przymknęłam przysłonę do F22 i... kicha. Jakieś dziwne te syfki, a ta kreska nie wygląda jak włosek, bo składa sie z kropek... Czy to wygląda na olej ?
http://www.fotomigawka.com/syfy.JPG
EDIT : Podniosłam lustro, zajrzałam do środka i to chyba jednak włosek...
Kłaczek :mrgreen:
Marcin_gda
14-05-2012, 16:09
Co do cen, spekulacji i ogólnie pojętej sprawiedliwości.
Jestem rozgoryczony, bo są tacy, co nie dostali swojej 800 za jedyne 10500zł. Ja nie dostałem swojej za całe 11999!!!
Skandal!
:)
Co do kolorów -
Owszem, robienie zdjęć w RAWach zmniejsza problem z przekłamywania kolorów. Należy jednak wziąć pod uwagę, że przesuwanie suwakami wymaga nieco więcej czasu, obróbka trwa dłużej.
No cóż, żółte uzależnia ;)
Powiedz proszę ile osób profesjonalistów kupuje w FJ szkiełka typu 70-200, 24-70? Ile osób kupuje w sieci ABFoto aparaty z półki D3s, D3x? Jakoś mam wrażenie (może mylne, ale chyba nie bardzo) że za nie za dużo.
Za profi się nie uważam ale mam DG i biorę FV więc jakoś mi się opłacało. Do tej pory w ABFoto kupiłem 2x D700 + 24-70 + 14-24 + 85/1.4G. W FJ 70-200 VR2 + SB900.
Tyle że np. w ABfoto była jakiś czas temu zniżka dla NPS i towar miewali w dobrej cenie. 85tkę kupiłem za 5200 chyba w grudniu 2011.
Teraz w kulki sobie grają więc nici z mojej kasy, mam czym pracować, poczekam aż otrzeźwieją lub kupię gdzie indziej.
Erie, jakoś nie wyobrażam sobie zakupów sprzętu pro, czy nawet semi pro z polskiej dystrybucji.
Sprzęt foto, elektronikę, samochody, przynajmniej ja kupuję na zachód od linii Odry i dobrze mi z tym.
Popieram w 100%.
Za profi się nie uważam ale mam DG i biorę FV więc jakoś mi się opłacało. Do tej pory w ABFoto kupiłem 2x D700 + 24-70 + 14-24 + 85/1.4G. W FJ 70-200 VR2 + SB900.
Tyle że np. w ABfoto była jakiś czas temu zniżka dla NPS i towar miewali w dobrej cenie. 85tkę kupiłem za 5200 chyba w grudniu 2011.
Teraz w kulki sobie grają więc nici z mojej kasy, mam czym pracować, poczekam aż otrzeźwieją lub kupię gdzie indziej.
Ja nie mówię, że oni nie sprzedają sprzętu drogiego (czy to profesjonalistom czy to amatorom). Tylko mam wrażenie że przeciętnym klientem sieci czy to FJ czy to ABFoto są raczej ludzie kupujący coolpixy lub lustra typu D3100/ D5100.
Niektórzy potrzebują polskiej faktury przy zakupie, niektórzy potrzebują polskiej gwarancji i instrukcji, niektórzy potrzebują wziąć na raty w PL sklepie, tak więc nie zawsze opcja zakupu za Odrą jest możliwa :(. Przy czym faktycznie zakup za Odrą często jest bardziej opłacalny i mniej stresujący, ale to nie o tym wątek.
Byłem w fj po d4 i trzeba podpisać kwit że się dalej go nie sprzeda jako nówka. Kolo powiedział że joker ma jakąś umowę z np dzięki której mają lepszą cenę ale trzeba ten papier podpisać przy kupnie.
Byłem w fj po d4 i trzeba podpisać kwit że się dalej go nie sprzeda jako nówka. Kolo powiedział że joker ma jakąś umowę z np dzięki której mają lepszą cenę ale trzeba ten papier podpisać przy kupnie.
Tak, musiałeś kupić w FJ lub w ABFoto (ewentualnie w Foto-Plusie) bo zgodnie z polityką selektywnej dystrybucji Nikona nikt inny nie może tego sprzedawać. Pytanie tylko na ile to jest legalne w zakresie polskiego i unijnego prawa :( - rodzi to podejrzenia o ograniczanie konkurencji i zmowę cenową, a dodatkowo ogranicza swobodny przepływ kapitału i towarów w obrębie UE :(.
Dodatkowo pytanie kolejne się rodzi - czy Nikon lub któraś z tych sieci ma prawo dysponować naszą własnością - po zakupieniu taki aparat jest nasz, prawda? Więc możemy z nim zrobić co chcemy, prawda? Używać, podarować komuś czy też sprzedać bo nam się nie podoba już.
Pal licho te D4 (pewnie i tak je kupi niewiele osób), ale na liście tejże selektywnej dystrybucji jest spora liczba szkiełek, są konwertery i coś tam jeszcze - dziwna polityka Nikona moim zdaniem - sami sobie kuku robią. Sklepy spoza listy zamiast ich produkty mają oferować Canona? Tam chyba jeszcze nikt na to nie wpadł (no chyba że wpadł, ale nie wiem - nie spotkałem się z tym).
witam
hehe, w dobie wolnego rynku... czego to ludzie nie wymyślą. Szkoda że nie dają za darmo i nie proszą o oświadczenie żeby tylko nikomu nie mówić o tym.
Kwit z oświadczeniem wpisuję w kategorię żartu :). Byłeś w ukrytej kamerze :)
Pozdrawiam
.. Tylko mam wrażenie że przeciętnym klientem sieci czy to FJ czy to ABFoto są raczej ludzie kupujący coolpixy lub lustra typu D3100/ D5100..To nie chodzi o to kto jest klientem FJ czy AB foto bezpośrednio. Sęk w tm, że jesteśmy nimi my wszyscy, bo praktycznie NP zrzucił dystrybucje na kilka hurtowni, a AB i FJ jako najwięksi dostaja teraz praktycznie całość dostaw D800. I dyktują ceny. Przypomnę, że w selektywnej dystrybucji (czytaj - zmawiamy się jaka ma być cena) miał być D4 i D800E, a nie D800. Przez brak podaży sytuacja z D800 jest też dla sprzedawców komfortowa. Założę się, że po nasyceniu rynku cena zejdzie minimalnie poniżej 10 tys (choć wzrost kursu euro stawia to pod znakiem zapytania), bo juz teraz sprzedawcy potrafili wyliczyć (przyzwyczajeni, że nie mogą dać dużego narzutu), że cena D800 to 10,5 tys. Jest popyt, jest cena 12,5-12,9. Albo się za tyle kupi, albo się czeka.
w fj trzeba podpisać kwit że się dalej go nie sprzeda jako nówka. Kolo powiedział że joker ma jakąś umowę z np dzięki której mają lepszą cenę ale trzeba ten papier podpisać przy kupnie.
:shock: ... :lol:
W takim razie olać NP i kupować z dystrybucji zachodnioeuropejskich. Na dodatek znacznie taniej...
Widząc te wymagania i absurdalne cyrografy zastanawiam się jak wielkim trzeba być miłośnikiem Nikon Polska, żeby korzystać z tego kanału dystrybucji...
To nie chodzi o to kto jest klientem FJ czy AB foto bezpośrednio. Sęk w tm, że jesteśmy nimi my wszyscy, bo praktycznie NP zrzucił dystrybucje na kilka hurtowni, a AB i FJ jako najwięksi dostaja teraz praktycznie całość dostaw D800. I dyktują ceny. Przypomnę, że w selektywnej dystrybucji (czytaj - zmawiamy się jaka ma być cena) miał być D4 i D800E, a nie D800. Przez brak podaży sytuacja z D800 jest też dla sprzedawców komfortowa. Założę się, że po nasyceniu rynku cena zejdzie minimalnie poniżej 10 tys (choć wzrost kursu euro stawia to pod znakiem zapytania), bo juz teraz sprzedawcy potrafili wyliczyć (przyzwyczajeni, że nie mogą dać dużego narzutu), że cena D800 to 10,5 tys. Jest popyt, jest cena 12,5-12,9. Albo się za tyle kupi, albo się czeka.
No i właśnie to nie do końca jest pomyślane. Bowiem FJ i ABFoto są dystrybutorem Nikona w Polsce (Foto-Hurt i Action wymienione na stronie Nikona coraz mniej znaczą, o ile cokolwiek). Tylko właśnie większość sprzedaży dystrybutorzy mają nie we własnych sklepach tylko w sklepach, które zaopatrują się u nich.
I niech teraz Nikon zmieni zasady selektywnej dystrybucji - niech lista zamiast zawierać 20 czy coś koło tego pozycji zawierać będzie 100 pozycji - np. wszystkie szkiełka powyżej 18-55 i 55-200. I co wówczas? To wszystko będzie dostępne tylko w sieci FJ i ABFoto - jak myślisz jakie będą ceny? Jaka będzie konkurencja dla osób które chcą mieć z PL dystrybucji? Zerowa. A co najgorsze Nikon Polska najwięcej na tym straci bo jak szacuję co najmniej połowa obrotów tych sieci to sprzedaż do innych sklepów.
Każde centralne/ odgórne sterowanie rynkiem jest złe, a jak sie je jeszcze źle wykonuje to już zupełne absurdy wychodzą. Ciekawi mnie co mają zrobić instytucje budźetowe, aby zamówić sprzęt z listy selektywnej dystrybucji. Procedury przetargowe są jakie są, ani FJ ani ABFoto praktycznie się w takie banialuki nie bawią (zwykle przetargi to a) najniższa cena, b) wszystko z jednego miejsca, c) gwarancja minimum 2 lata). Zostaje 1 (słownie jeden) podmiot - Foto-Plus, który może im sprzedać sprzęt. I gdzie tu konkurencja? Gdzie wolny rynek? Coś mi się zdaje że Nikon Polska sam sobie strzela w stopę. Po ciosach jakie Nikon dostał w zeszłym roku (Tajlandia i Japonia) powinien zabiegać o to by sieć dystrybucji była jak najszersza, a tu takie kwiatki tworzy.
.I gdzie tu konkurencja? Gdzie wolny rynek? Coś mi się zdaje że Nikon Polska sam sobie strzela w stopę. Po ciosach jakie Nikon dostał w zeszłym roku (Tajlandia i Japonia) powinien zabiegać o to by sieć dystrybucji była jak najszersza, a tu takie kwiatki tworzy.Zgoda. Myślę, że NP to po prostu nie obchodzi. I tak wszystko co w naszych sklepach jest od nich. Nikon Europa nie zrobi innego przedstawicielstwa Nikona w Polsce. NP może jedynie się "obawiać" prywatnego importu. Ale dopóki on będzie tylko małym procentem - to NP to lekceważy. Tym bardziej, że D800 nie jest dostępny na innych rynkach też. A jak popyt będzie zaspokojony, to będzie po ptakach, bo ceny spadną i ludzie nie będą sprowadzać z zagranicy.
Co do "prywatnego" importu. Niektórzy nie kupią za granicą. A osoby, które ściągają z zachodu i tu odsprzedają (TIPy) nie mają konkurencyjnych cen - przynajmniej dla tych co chcą fakturę VAT, bo oni takich faktur nie dają! A całkiem sporo osób kupujących sprzęt w tej cenie ma DG i chce faktur.
Zgoda. Myślę, że NP to po prostu nie obchodzi. I tak wszystko co w naszych sklepach jest od nich. Nikon Europa nie zrobi innego przedstawicielstwa Nikona w Polsce. NP może jedynie się "obawiać" prywatnego importu. Ale dopóki on będzie tylko małym procentem - to NP to lekceważy. Tym bardziej, że D800 nie jest dostępny na innych rynkach też. A jak popyt będzie zaspokojony, to będzie po ptakach, bo ceny spadną i ludzie nie będą sprowadzać z zagranicy.
Co do "prywatnego" importu. Niektórzy nie kupią za granicą. A osoby, które ściągają z zachodu i tu odsprzedają (TIPy) nie mają konkurencyjnych cen - przynajmniej dla tych co chcą fakturę VAT, bo oni takich faktur nie dają! A całkiem sporo osób kupujących sprzęt w tej cenie ma DG i chce faktur.
Może i masz rację... Nikon Polska zawsze dość dziwnie się zachowywał, od serwisu począwszy, a na tym najnowszym pomyśle skończywszy.
Sądzę jednak, że nie doceniasz zakupów np. z DE - dużo sklepów w Polsce kupuje sprzęt z hurtowni niemieckich (i innych) i potem sprzedaje spokojnie w Polsce z fakturą VAT. Kupują z zerową stawką niemieckiego VATu, doliczają 23% naszego potem. Tak więc sądzę, że procentu udziału NP w rynku Nikona jest sporo mniejszy niż prawie 100% jak zdajesz sie sugerować. I spada, a po takich zagrywkach spadac będzie bardziej. Co teraz powstrzyma sklepy w stylu cyfrowe.pl, e-cyfrowe.pl, fotozakupy.pl (by wymienić tylko tych największych) od zakupu sprzętu z Niemiec, skoro NP im nie chce sprzedać, a klienci tego sprzętu od nich oczekują? Ano nic...
.Sądzę jednak, że nie doceniasz zakupów np. z DE - dużo sklepów w Polsce kupuje sprzęt z hurtowni niemieckich (i innych) i potem sprzedaje spokojnie w Polsce z fakturą VAT. Kupują z zerową stawką niemieckiego VATu, doliczają 23% naszego potem. .Tak. A jak sądzisz ile teraz te niemieckie hurtownie dają D800 do klientów do polskich sklepów. Przecież oni tez mają mało towaru i też handel dział jak wszędzie - mają wysokie ceny bo jest popyt. Body u nich na magazynach nie leżą. Gdy się rynek nasyci to chętnie sprzedadzą do naszych sklepów, dadzą rabat itd. Ale .. gdy będa mieli towar. I w tym sęk. Na te chwilę dystrybutorzy nie muszą konkurować ze sobą ceną. Rynek działa tylko ze strony popytu, a te ssanie powoduje, że sa wysokie ceny.
Dodatkowo pytanie kolejne się rodzi - czy Nikon lub któraś z tych sieci ma prawo dysponować naszą własnością - po zakupieniu taki aparat jest nasz, prawda? Więc możemy z nim zrobić co chcemy, prawda? Używać, podarować komuś czy też sprzedać bo nam się nie podoba już.
Nie bronię NP, ale tu chyba chodziło o zakaz odsprzedaży jako nowy. Wiąże się z tym np. okres gwarancyjny. Jako używany możesz sprzedać zawsze.
A ja sobie spokojnie poczekam, aż wyjdzie D600. I pół roku później wybiorę czy brać D800 czy D600.
Tak. A jak sądzisz ile teraz te niemieckie hurtownie dają D800 do klientów do polskich sklepów. Przecież oni tez mają mało towaru i też handel dział jak wszędzie - mają wysokie ceny bo jest popyt. Body u nich na magazynach nie leżą. Gdy się rynek nasyci to chętnie sprzedadzą do naszych sklepów, dadzą rabat itd. Ale .. gdy będa mieli towar. I w tym sęk. Na te chwilę dystrybutorzy nie muszą konkurować ze sobą ceną. ynek działa tylko ze strony popytu, a te ssanie powoduje, że sa wysokie ceny.
No dobrze - tak może i jest z D800 (bo to wątek o D800) - pewnie mało lub może wcale nie sprzedają, nie wiem. Jednakże ja mówię o całej tej śmiesznej selektywnej dystrybucji - łącznie z telekonwerterami, szkiełkami typu PC-E lub długie lufy, Nikonami D3x i co oni tam jeszcze wrzucili. A ten towar jak sądzę hurtownie niemieckie mają i bez problemu, bez podpisywania jakichś chorych oświadczeń klientom w PL sprzedadzą.
Nie bronię NP, ale tu chyba chodziło o zakaz odsprzedaży jako nowy. Wiąże się z tym np. okres gwarancyjny. Jako używany możesz sprzedać zawsze.
A ja sobie spokojnie poczekam, aż wyjdzie D600. I pół roku później wybiorę czy brać D800 czy D600.
Nie wiem czy mogę, zaczyna to przypominać głupoty jakie są obecne na rynku licencji na audio/ video. Tam też niby kupujesz towar, ale potem nie możesz z nim wielu rzeczy zrobić :(. Co kolejnego Nikon wymyśli? Że aparatu D5 można używac tylko w środy i soboty, przed północą i tylko na ISO 2000? Czemu niby agencja reklamowa, która ma zlecenie wyposażyć szkołę w sprzęt fotograficzny nie może po prostu kupić sprzętu Nikona i sprzedać? Tylko ma ewentualnie płacić 100 000 zł kary za cholera wie co i cholera wie komu, Nikonowi? Fotojokerowi? Prezesowi "jak mu tam"?
A co do D600 - a jak też będzie na liście selektywnej?
anita-głowacka
14-05-2012, 18:44
Myśle, ze raczej AB i FJ powinni złożyć doniesienie o pomówieniach ;)
Pewnie koledzy z centrali tych firm, których zna użytkownik sie ucieszą.
Co do selektywnej sprzedaży: chodzi o to, zeby tego typu towar był "ekskluzywny", zeby sprzedawali go wykwalifikowani sprzedawcy z odpowiednia wiedza, a nie z pod lady.
Myśle, ze raczej AB i FJ powinni złożyć doniesienie o pomówieniach ;)
Pewnie koledzy z centrali tych firm, których zna użytkownik sie ucieszą.
O jakich pomówieniach mówimy? Kogo?
anita-głowacka
14-05-2012, 18:50
Korupcja? Mocne słowa.
Korupcja? Mocne słowa.
tu może się Lailonn zagalopował z użyciem określonego słowa, ale fakt faktem, że dziwaczna sytuacja się wytworzyła :(
anita-głowacka
14-05-2012, 18:55
Nieistotne juz ;) nie szukam tu spiny ;)
Wracając do selektywnej-chodzi tylko i wyłącznie o to, ze towar jest sprzedawany do klientów końcowych-czyli użytkowników, a nie do dalszej dystrybucji i odsprzedaży.
Po ciosach jakie Nikon dostał w zeszłym roku (Tajlandia i Japonia) powinien zabiegać o to by sieć dystrybucji była jak najszersza, a tu takie kwiatki tworzy.
Może właśnie dlatego jest problem z ilością produktów na rynku... jakby nie było, D800 jest nowością i nie jest łatwo od razu wyprodukować taką ilość sztuk żeby zaspokoić każdy rynek na świecie. Nikon nie produkuje aparatów tylko dla polski ale dla całego świata, więc trochę czasu musi minąć zanim zostanie dostarczona odpowiednia ilość aparatów. Trzeba wziąć pod uwagę też fakt, że nikon pewne swoje części bierze od innych producentów i ich poślizg w dostawie przekłada się tez na produkcję nikona, a ponad to aparat w 5 minut też się nie złoży, a co za tym idzie potrzeba trochę czasu. No i ostatni aspekt to ewentualne wady tzw. wieku dziecięcego, zostaną wyłapane na samym początku przez co i mniejsza ilość sztuk będzie trzeba później naprawiać.
anita-głowacka
14-05-2012, 18:58
Popyt naprawdę jest spory. Wiem, bo kilkanaście telefonów dziennie w sprawie D800 to norma, a mowie tylko o jednym sklepie, a nie o całej Polsce, a co dopiero Europie..
Co do selektywnej sprzedaży: chodzi o to, zeby tego typu towar był "ekskluzywny", zeby sprzedawali go wykwalifikowani sprzedawcy z odpowiednia wiedza, a nie z pod lady.takie podejście można zrozumieć, ale to powinno być realizowane zupełnie inaczej. Po prostu salony firmowe gdzie sprzedawcy są dokładnie przeszkoleni z produktów. Ale tu się ma sprawa dotyczyć D4. Które kupuje zawodowiec bo mu poprzednie D3s sie wyeksploatowało. On nic nie che wiedzieć. Proszę sprzedać, zapakować - to tyle. Podobnie jak z wieloma produktami dla profi. Profi wiedzą co kupują i najczęsciej nie rozpływają sie nad detalami w D4. Owszem, są pasjonaci chcący dobrze być obsłużeni - OK, przy takiej kasie sie należy taka obsługa. Tylko - do tego kilka salonów firmowych - jak Leicastore.
Sprzedawcy powinni być najlepsi (w sensie fachowi) tam gdzie klient niewiele wie - kupuje pierwszą lustrzankę, pierwszy czy drugi obiektyw. A w MM wciskają towar co ma zejść i tak to wygląda.
:shock:
anita-głowacka
14-05-2012, 19:04
Niestety-takie weszły przepisy.. I nie jest to pomysł NP-tylko kogoś wyżej.
Ciekaw jestem bardzo czy choćby w Niemczech, przy zakupie D4, także taki dokument trzeba podpisać... bardzo jestem ciekawy...
anita-głowacka
14-05-2012, 19:08
Nie mowie, ze gdzie indziej tak jest/będzie. Tylko, ze to jest narzucone przez kogoś wyżej dla Polski z pewnych względów..
Nie mowie, ze gdzie indziej tak jest/będzie. Tylko, ze to jest narzucone przez kogoś wyżej dla Polski z pewnych względów..
heh... tyle mi wystarczy.
:shock::shock::shock:
Musze chyba szybko do Kraju choćby na jakiś weekend wpaść, bo widzę ze zaczynam tracić kontakt z rzeczywistością...
Ciekawym przez kogo i w jakim celu funduje się takie idiotyzmy specjalnie dla Polski..?
Ale jestem spokojny, na szczęście na zachodzie takich absurdów nie ma, nikt na siłę nie uszczęśliwia ludzi reglamentacją i obostrzeniami a i my - Polacy przeżyliśmy i daliśmy sobie radę z dziwacznymi tworami zarządzanymi centralnie :)
Natomiast co do "wykwalifikowanych sprzedawców z wiedzą" - po wczorajszej wizycie w jednym z punktów FJ i ABF chętnie bym to zripostował ale to chyba nie na to miejsce :D
Co do selektywnej sprzedaży: chodzi o to, zeby tego typu towar był "ekskluzywny", zeby sprzedawali go wykwalifikowani sprzedawcy z odpowiednia wiedza, a nie z pod lady.
Może się mylę ale do tego to akurat sprzedawcy są najmniej przydatni. Raczej powinni pomóc w wyborze pomiędzy kompaktami czy tańszymi lustrzankami.
Jak ktoś ma zamiar kupić "ekskluzywne" D4 czy D800 to raczej decyzji nie podejmuje pod wpływem impulsu. Raczej jest przygotowany do tematu i nie sądzę że od sprzedawcy dowie się coś nowego.
To znaczy, że komuś się już po prostu w dupie przewraca............. inaczej (delikatniej) się tego nie da opisać.
Zobaczymy jak im się temu "mądremu" zmieni podejście jak Canon 1Dx w końcu się pokaże w sprzedaży.
To znaczy, że komuś się już po prostu w dupie przewraca............. inaczej (delikatniej) się tego nie da opisać.
Zobaczymy jak im się temu "mądremu" zmieni podejście jak Canon 1Dx w końcu się pokaże w sprzedaży.
Witam
wymyślono kwitek na d4 żebyśmy nie rozmawiali o jakości tylko o głupocie :) i daliśmy się na to złapać :)
POzdrawiam
Dotarł do mnie D800 i miło jest, ale ...
Sigma 50/1.4 nie ostrzy na LV i tylko na LV. Poza tym ostrzy przy użyciu spustu lub przycisku AF-ON. Wszystkie moje Nikkory ostrzą z LV i bez.
Ktoś się spotkał z czymś podobnym?
Wracając do selektywnej-chodzi tylko i wyłącznie o to, ze towar jest sprzedawany do klientów końcowych-czyli użytkowników, a nie do dalszej dystrybucji i odsprzedaży.
wybacz ale to co piszesz to zwyczajne brednie. to jest zwykła bajka sprzedawana gawiedzi i szeregowemu personelowi w/w salonów a już wymuszanie podpisywania kwitków jest zwyczajnym nadużyciem (jeśli nie przestępstwem). uderza w swobodę przepływu dóbr i kapitału. aparat fotograficzny nie jest w żaden sposób produktem o reglamentowanej dostępności (alkohol, leki, broń) i nie ma podstaw, żeby ktokolwiek ograniczał dostęp do niego. wydaje mi się, że jedyną słuszną drogą jest zgłoszenie tego do UOKIK - jestem bardzo ciekaw stanowiska urzędu.
edyta
oczywiście jedynym celem tej zabawy jest zwiększenie marży. i proszę mnie nie mamić cenami zakupu bo trzeba być niezwykle naiwnym, żeby wierzyć w to, że zysk to prosta różnica pomiędzy ceną zakupu i sprzedaży :/
...wydaje mi się, że jedyną słuszną drogą jest zgłoszenie tego do UOKIK - jestem bardzo ciekaw stanowiska urzędu.
i 10% obrotów ze zeszły rok kary jak przy farbach czy czymśtam w budownictwie było - sądzę, że NP szybko zmieniłby podejśce do Polski i Polaków, bo w tej chwili to żałosne to jest :( - tylko znając realia w Polsce to a) nikt tego nie zgłosi, b) urząd będzie odpowiednio długo nic z tym nie robił :(
Dotarł do mnie D800 i miło jest, ale ...
Sigma 50/1.4 nie ostrzy na LV i tylko na LV. Poza tym ostrzy przy użyciu spustu lub przycisku AF-ON. Wszystkie moje Nikkory ostrzą z LV i bez.
Ktoś się spotkał z czymś podobnym?
Problem znany od czasu D7000. Wyślij Sigmę na wgranie firmware. Chyba jest jeszcze na gwarancji?
Problem znany od czasu D7000. Wyślij Sigmę na wgranie firmware. Chyba jest jeszcze na gwarancji?
Dziękuję za informację :smile:
Witam
wymyślono kwitek na d4 żebyśmy nie rozmawiali o jakości tylko o głupocie :) i daliśmy się na to złapać :)
POzdrawiam
O jakości także dyskutujemy -w wątku o D4 jest kilka "fajnych" postów, które opisują przygody w serwisie, pewnego posiadacza D4......... tylko dla ludzi o mocnych nerwach.
O jakości także dyskutujemy -w wątku o D4 jest kilka "fajnych" postów, które opisują przygody w serwisie, pewnego posiadacza D4......... tylko dla ludzi o mocnych nerwach.
a to może dlatego jest ta selektywna dystrybucja, aby się ludzie nie denerwowali po zakupie bubla za 25 tysięcy
a to może dlatego jest ta selektywna dystrybucja, aby się ludzie nie denerwowali po zakupie bubla za 25 tysięcy
No to niestety znowu im coś nie wyszło z tą selekcją............... bo wyselekcjonowali egzemplarz, który pluł olejem jak diabli ;-)
No to niestety znowu im coś nie wyszło z tą selekcją............... bo wyselekcjonowali egzemplarz, który pluł olejem jak diabli ;-)
no właśnie wyszło - przez to, że tylko w niewielkiej licbie punktów jest dostępny ten aparat to tylko niewielka liczba użytkowników ma szansę zapoznać się z drugim w historii aparatem (po D7000) ze zintegrowanym chłodzeniem matrycy cieczą i tylko Ci nieliczni "szczęściarze" mają ewentualnie zszargane nerwy :(
PS Twoje boje z D7000 udowodniły jak bardzo Nikon ma użytkowników w uwielbieniu (by się tak eufemistycznie wyrazić)
no właśnie wyszło - przez to, że tylko w niewielkiej licbie punktów jest dostępny ten aparat to tylko niewielka liczba użytkowników ma szansę zapoznać się z drugim w historii aparatem (po D7000) ze zintegrowanym chłodzeniem matrycy cieczą i tylko Ci nieliczni "szczęściarze" mają ewentualnie zszargane nerwy :(
PS Twoje boje z D7000 udowodniły jak bardzo Nikon ma użytkowników w uwielbieniu (by się tak eufemistycznie wyrazić)
Selekcja selektywnie wyselekcjonowanej dystrybucji ----- Klient w krawacie jest mniej awanturujący się.
To na zakończenie ;)
Pozdrawiam
Darujmy sobie :)
Pewnie doskonale zdajesz sobie sprawę że to mydlenie oczu żeby wyciągnąć większą marżę.
Ktoś z NP dogadał się z FJ i ABF i nie ma co dorabiać do tego ideologii.
Jakaż to niebezpieczna różnica jest między D800 a D800E zamykająca się w więcej niż jednym zdaniu o tym że musi go sprzedawać odpowiedni przeszkolony sprzedawca? :)
Jakich rad jako przykładowy sprzedawca chcesz udzielić osobom które natrzepały dziesiątki tysięcy klatek D3s czy D700? Opowiedzieć o filmach? Ja bym nie ryzykował ;)
Zawodowcy obsługują te korpusy z zamkniętymi oczami, a przesiadka na D4/D800 to 15 min zabawy, kalibracja szkieł i wio do pracy.
Ja na miejscu sprzedawcy przy takiej klienteli ograniczyłbym się do szybkiego podawania z gablotek różnych drogich zabawek bez głoszenia teorii i zadawania zbędnych pytań ;)
Erie, tyle że ja o tych produktach z zachodniej dystrybucji mówiłem nie tylko dla hecy, ale w konkretnym celu.
Wiem, że niektórzy potrzebują polskich faktur, czy gwarancji, choć właściwie nie wiem po co, bo powiem Ci że jeśli chodzi o zakupiony tam sprzęt foto, to nie było przypadku żebym musiał korzystać z druku gwarancji.
Zresztą nawet po jej zakończeniu, wolę naprawiać np. w Berlinie, niż w Warszawie i chyba domyślasz się dlaczego?
Polska to taki dziwny kraj, który nie tylko sami Polacy mają w nosie, ale biorą przykład z wymienionych i inni, więc mamy w sklepach szajs za grubą forsę, a w serwisach mur niezrozumienia i arogancję, która przyprawia o mdłości.
Sami sobie to robimy, niemniej warto starać się unikać takich klimatów.
anita-głowacka
14-05-2012, 23:49
To nie jest mydlenie oczu. Sprzedałam niejedna D4'ke i w 90% są to nasi stali Klienci, którzy wręcz wymagają od sprzedawców fachowej wiedzy. Często nawet mówią "wole przyjść do was i nawet czasem zapłacić wiecej, ale porozmawiać z kimś kto wie co sprzedaje".
Selektywna sprzedaż to nie jest wymysł mój ani rownież NP. Jest to wiedza potwierdzona w 100%, ale wiecej powiedzieć nie mogę. Po prostu wiem jak sytuacja wyglada i uwierzcie mi, ze sprzedawcy tez nie jest miło jak po miłej rozmowie z Klientem nagle trzeba przedstawić mu takie a nie inne pismo do podpisania. Ale z drugiej strony ci ludzie, którym sprzedawalam D4 nie mieli problemu z podpisaniem tego, bo uważali ze kupują aparat do robienia zdjęć, a nie dalszego odsprzedawania go, bo do tego służy sprzedaż hurtowa.
Co do podawania sprzętu z gabloty i braku rozmowy-Klienci lubią pOgadac i fajnie jest budować z nimi relacje. Sama poznałam w ten sposób kilka niesamowitych ludzi, z którymi mam kontakt nie tylko przy sprzedaży sprzętu. Każdy ma do tego inne podejście ;) jeszcze mi sie nie zdarzyło, zeby Klient który kupuje aparat pokroju D700/D3s/D4 nie siedział i nas krócej niż 40 minut :)
sokolnik
14-05-2012, 23:49
nie wiem czemu ludzie dalej uważają że jak coś jest z Niemiec to jest lepsze ? kiedyś 10-20 lat temu to może i tak było... teraz nawet VW ma swoje fabryki w Chinach i Chińczycy robią sprzęt "niemiecki", ostatnio nawet VOLVO Chińczycy kupili. Samsung ma fabrykę we Wronkach.
jakby w Polsce nie dało się znaleźć porządnego sklepu, porządnego sprzedawcy, porządnego serwisu. wygodniej jest jechać do berlina i tam kasę zostawiać, jakby tam był raj na ziemi i w ogóle cud miód a potem narzekać jaka ta Polska beznadziejna i nic tu nie można kupić, naprawić itp. jak komuś źle to niech wyjedzie tam gdzie jest LEPIEJ :)
anita-głowacka
14-05-2012, 23:57
Nikt z FJ i AB sie nie dogadal z NP.
Bo przecież D800E i D4 będzie w sprzedaży tylko w salonach NPS, wiec nie we wszystkich sklepach tych sieci. Co świadczy o tym, ze nie jest to interes życia rownież dla tych sklepów.
Daj spokój. Konkurencja będzie za to miała słownie zero salonów w kraju ... Niesamowite utrapienie, naprawę.
sokolnik, Ty się kolego dobrze czujesz, bo mówisz tak jakbyś przed chwilą spadł z Księżyca?
Mamy w Polsce w każdej dziedzinie handlu coraz to większy chłam, począwszy od duperel, a skończywszy np. na samochodach, ale Ty oczywiście tego nie dostrzegasz.
Bądź zatem szczęśliwym nabywcą tego, co można tu dostać, ale nie wypędzaj mnie za granicę, bo mnie jest dobrze tu gdzie jestem, jeno zakupy czynię tam, gdzie mogę otrzymać towar, który odpowiada moim oczekiwaniom.
Zasada jest dość prosta, jeśli nie szanujemy się sami, to nikt nas również nie uszanuje, więc skoro mam kupić w Polsce drogi samochód oskubany w standardzie niemal z wszystkiego, co w Berlinie właśnie dostaje się za tą sama cenę, albo i mniejszą, właśnie w standardzie, to zgadnij co wybiorę?
Tu nie ma jakichś sentymentów i jeśli producenci zwęszą rynek, gdzie da się upychać całe gówno tego świata, to będą to robić zupełnie bez skrupułów.
... ale Tobie życzę udanych zakupów w Polsce i ... dobrego samopoczucia.
Nikt z FJ i AB sie nie dogadal z NP.
Bo przecież D800E i D4 będzie w sprzedaży tylko w salonach NPS, wiec nie we wszystkich sklepach tych sieci. Co świadczy o tym, ze nie jest to interes życia rownież dla tych sklepów.
Nie do końca prawda - w każdym sklepie FJ i ABFoto można zamówić sprzęt z selektywnej dystrybucji. A to że u Ciebie ludzie kupując te droższe zabawki siedzą po pół godziny lub więcej prawdopodobnie wynika z tego, że sama jesteś fotografem (i patrząc po stopce raczej takim co ma dużo do powiedzenia o sprzęcie z wyższej półki z punktu widzenia użytkownika) - może stąd wynika ten czas, że po porstu ludzie pogadają sobie niekoniecznie na te,at tego sprzedawanego sprzętu. W innych sklepach sieci sprzedaż luster, obiektywów itp. wygląda mniej więcej tak:
- poproszę produkt x,
- ok proszę - faktura czy paragon
- faktura, oto dane
- xxx złotych
(klient podaje kartę, sprzedawca wystawia dokumenty, a następnie sprawdza i pokazuje sprzęt)
czas zabawy - max 5 minut i sprzedawca wraca do nudzenia się, czasem przerywanego wizytą osoby, która chce zrobić 1-4 odbitki na już
Sprawa ewidentnie nadaje się do UOKiK. Oni lubią takie historie.
ok, czepiamy się selektywnej sprzedaży nikona, a wiecie co się dzieje w obozie canona i sprzedażą nowej piątki?
cena ustalona przez canon polska, raportowanie sprzedaży każdej sztuki do centrali, sprzedaż również w wybranych tylko sklepach...
ok, czepiamy się selektywnej sprzedaży nikona, a wiecie co się dzieje w obozie canona i sprzedażą nowej piątki?
cena ustalona przez canon polska, raportowanie sprzedaży każdej sztuki do centrali, sprzedaż również w wybranych tylko sklepach...
co oznacza w takim układzie, że również Canon ma Polskę i Polaków w umiłowaniu :( (nie chcę wtrącac polityki, ale skoro korporacje widzą, że kolejne rządy mają nas w ... to korporacje też mogą i tak własnie to wygląda :()
co oznacza w takim układzie, że również Canon ma Polskę i Polaków w umiłowaniu :( (nie chcę wtrącac polityki, ale skoro korporacje widzą, że kolejne rządy mają nas w ... to korporacje też mogą i tak własnie to wygląda :()
Litości... Dla własnego, dobrze pojętego zdrowia psychicznego - uszanujcie choć jedno miejsce w miarę wolne od agitacji i propagandy.
Litości... Dla własnego, dobrze pojętego zdrowia psychicznego - uszanujcie choć jedno miejsce w miarę wolne od agitacji i propagandy.
Oj Marcin nie marudź, tutaj nie było żadnej agitacji - agitacja jest w momencie wskazywania jedynej słusznej opcji. A w tym przypadku wszystkie opcje mają nas równo w poszanowaniu, więc cóż to za agitacja? ;) Po prostu korporacje się uczą mieć nas tak samo głęboko, obojętnie od tego czy to nikon, Canon, czy inna cholera np. VW lub Renault.