PDA

Zobacz pełną wersję : D800, pierwsze wrażenia, sample etc...

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Jacek_Z
31-07-2012, 16:37
Marnujecie cenne chwile na testy zamiast zdjecia robic !
Nie. Testy zrobiłem po pokazie mody z którego duży odsetek zdjęć nie był trafiony. Po częsci chyba z powodu nie nadążania AFu (tryb Af-C oczywiście), ale po zachwytach Pawła co do precyzji AF sprawdziłam czy przyczyna nie jest także inna.

sevenoo
31-07-2012, 16:47
usprawiedliwiony:) bo juz mialem wizje ze siedzicie przy klasycznym tescie ostrosci na bateryjkach:P

kichu
31-07-2012, 17:29
kazdy robi po swojemu - ja zawsze sprawdzam nowo kupione szklo czy body - czy chodzi ok z pozostalymi obiektywami lub puszkami (jesli kupuje szkło) - jak działa to zostaje - jak nie to wraca do sprzedawcy - w zadne korekcje af sie nigdy nie bawie

tym sposobem (poki co) wszystkie szkla trafiaj, wszystkie body z tymi szklami tez

raz sprawdze przy zakupie, a pozniej o temacie zapominam

251kris
31-07-2012, 17:34
Tak czytam troche ten wątek i czy Wy naprawde nie uzywacie aparatow do robienia zdjęć tylko do ciągłych testow?:)
Ja kupilem d800 i cholera ostre wszystko, AF dziala ... mam wrazenie ze jestem jakis dziwny bo poprostu jak robie zdjecia w "akcji" i cos jest czasem nie trafione idealnie w punkt to biore poprawke na inne czynniki niz tylko wada sprzetu:)
Marnujecie cenne chwile na testy zamiast zdjecia robic !

Powiedz to użytkownikom D7000 :razz:

Fatman
31-07-2012, 17:47
Tak czytam troche ten wątek i czy Wy naprawde nie uzywacie aparatow do robienia zdjęć tylko do ciągłych testow?:)
Ja kupilem d800 i cholera ostre wszystko, AF dziala ...

No a gdybyś nie miał tyle szczęścia i trafił na sztukę, która ma niestety problemy z AF to byś robił tylko zdjęcia i się tym nie przejmował, czy może też na drodze testów próbował ustalić przyczynę i możliwości wyeliminowania problemu ?

Bambello
31-07-2012, 17:52
Nie. Testy zrobiłem po pokazie mody z którego duży odsetek zdjęć nie był trafiony. Po częsci chyba z powodu nie nadążania AFu (tryb Af-C oczywiście), ale po zachwytach Pawła co do precyzji AF sprawdziłam czy przyczyna nie jest także inna.

A jak tam Twoje odczucia szybkości af-C w porównaniu do d3/d700?
Mam oczywiście na myśli ciemne warunki.
Czy różnica jest wyraźna, czy tak na prawdę niewielka?
Przykładowo d3 z 14-24, 24-70 w ciemnicach działa super, ale już z jasnymi stałkami 28/1.8, 35.1.8, 85.1.4 szału nie ma.
Pozdrawiam

grissley
31-07-2012, 18:04
sprawdziłam czy przyczyna nie jest także inna.

;)

sevenoo
31-07-2012, 18:31
Fatman, to moja 5 puszka nikona, nie wiem ile szkiel przeszlo mi przez rece, nigdy nie testowalem i wszystkie dzialaly dobrze.
Mysle ze trzeba zachowac pewna delikatna tolerancje miedzy ostre a nieostre:)

Pawel92
31-07-2012, 19:42
A jest osobna korekcja dla punktu centralnego i bocznych? Bo mój centralny jest OK.

Niestety, ta opcja będzie dostępna dopiero w następnym modelu. Musisz uzbroić się w cierpliwość :smile:

Tak się przejąłem tymi problemami z AF-em, że będę musiał chyba sprawdzić, jak to się ma z w przypadku D800 mojej Pani. Po trzech pokazach lotniczych i wakacjach licznik przeskoczył 15k i przy tagowaniu zdjęć zauważyłem, iż "kilka" było nieostrych :wink: Obawiam się, że frustracja przede mną, choć w sumie co tam - to w końcu nie moja puszka :mrgreen:

Fatman
31-07-2012, 21:07
Fatman, to moja 5 puszka nikona, nie wiem ile szkiel przeszlo mi przez rece, nigdy nie testowalem i wszystkie dzialaly dobrze.

Przez moje ręce przeszło więcej niż 10 Nikonów (część własnych, część dla rodziny/znajomych) i każdy był idealny i bezproblemowy, aż trafiłem na przedostatniego, który przyprawił mnie o ból głowy, a w serwisie nadal czkawką odbija im się nick Fatman.......
Owszem tolerancje trzeba mieć, jednak jak zdjęcie tam gdzie ma być ostre jest rozmyte jak diabli, a ostrość jest metr dalej, to chyba można mieć delikatnie pisząc wątpliwości ? ;-)

Problem "asymetric focus" czy jak go tam zwą jest faktem, jeśli poczytasz o tym na forum DPR, a zwłaszcza zobaczysz przykłady, to zrozumiesz dlaczego ludzie ciągle "testują" i jak bardzo są sfrustrowani tym, że wydali kupę kasy na profi sprzęt, który niestety w pewnych okolicznościach zawodzi.

Jeśli chodzi o moją sztukę D800 to po zrobieniu około 2000 zdjęć na wakacjach, muszę zrewidować swoje poglądy co do braku potrzeby justowania szkieł za pomocą opcji w body (musiałem to zrobić dla 14-24 2.8 i 35 1.8 ) oraz wady "asymetric focus". Niestety ta wada także występuje w moim egzemplarzu D800, jednak jest widoczna właściwie tylko z N50 1.8G i N35 1.8 -na szczęście jest tak niewielka, że akurat w tym przypadku mogę delikatną tolerancję co jest ostre a co nie przyjąć i nie przejmować się tym wcale.

Co do szybkości/celności AF-C. Moim zdaniem jest minimalnie szybciej, zwłaszcza sam "start" czyli pierwszy pomiar. Na 100% jest o wiele precyzyjniej np. pod silne słońce. Miałem przypadek gdzie D3 nie był w stanie ustawić ostrości z N180 2.8, a D800 zrobił to bez problemu (postać fotografowana pod silne zachodzące słońce).

Jacek_Z
31-07-2012, 21:45
A jak tam Twoje odczucia szybkości af-C w porównaniu do d3/d700?
Mam oczywiście na myśli ciemne warunki.
Czy różnica jest wyraźna, czy tak na prawdę niewielka?
bardzo mało robię na AF-C, ten pokaz to był prawie wyjątek od reguły mojej pracy z AF-S. W dodatku światła było całkiem sporo. Ale AF-S jest w ciemnościach naprawdę znacząco czulszy, Więc zapewne analogiczne - AF-C też powinien być czulszy.

Przykładowo d3 z 14-24, 24-70 w ciemnicach działa super, ale już z jasnymi stałkami 28/1.8, 35.1.8, 85.1.4 szału nie ma.Ale to jest kwestia szkieł, bo 24-70 po prostu jest zawsze szybki, a jasne stałki wolne. Ta róznica w szybkości ogniskowania obiektywów będzie występowała obojętnie jakie body będzie je napędzało.

sevenoo
31-07-2012, 22:07
Bambello : ja moge powiedziec jakie sa moje odczucia w porównaniu do d3s/d700.
D700 latwiej sie gubil na gladkiej tkaninie jezeli celowalem na ubranie ( pokaz mody )
d3s zdecydowanie najlepiej "trzyma" ostrosc przy dlugim sledzeniu ( modelka zbliza sie powiedzmy 30m )
d800 celnosc lepsza niz w d700, sledzenie ciut gorsze niz w d3s. Podsumowujac w d800 AF-C dziala bardzo dobrze. Jezeli dorzucimy do tego wielkosc obrazka to urywa pupkę:)
Dla jasnosci dodam jeszcze ze wszedzie byl uzywany tryb 51+3d.

kichu
31-07-2012, 22:09

czyli de facto najwolniejszy tryb :) najszybszy i generalnie najmniej mylacy sie jest 9pkt w dynamicznym

Bambello
31-07-2012, 22:14
Dzięki Panowie Fatman i Jacek_Z
Walczę sam z sobą.
Pokusa vs rozsądek ;)
Pokusa mówi zmień d700 (drugie body) na d800 będziesz miał lepszy zakres tonalny, af i wreszcie będziesz mógł filmować dzieciaki.
Rozsądek na to nie ma sensu duże pliki, sporo kasy pracuj dalej na siedemsetce ( przebieg 100.000 klatek ).
Dlatego zadałem pytanie na ile lepszy jest ten af, bo czasami by się przydał na ciemnej ślubnej sali.
Po cichutku liczyłem na to, że af w 28/1.8 lub 35/1.8 w trudnych warunkach zbliży się pracą do 14-24 i 24-70.
Rozumiem, że moje nadzieje były zdecydowanie na wyrost, tak ?

Bambello : ja moge powiedziec jakie sa moje odczucia w porównaniu do d3s/d700.
D700 latwiej sie gubil na gladkiej tkaninie jezeli celowalem na ubranie ( pokaz mody )
d3s zdecydowanie najlepiej "trzyma" ostrosc przy dlugim sledzeniu ( modelka zbliza sie powiedzmy 30m )
d800 celnosc lepsza niz w d700, sledzenie ciut gorsze niz w d3s. Podsumowujac w d800 AF-C dziala bardzo dobrze. Jezeli dorzucimy do tego wielkosc obrazka to urywa pupkę:)

Ja głownie fotografuję śluby.
W wizjerze kursorem śledzę tańczącą parę cały czas zmieniając punkt ostrości.
W momencie zatrzymania w tańcu np. odchylenie strzelam fotę.
Jeżeli na sali panują warunki pozwalające uzyskać parametry 1/100s, iso 2500 i f1.8 to wielkiego problemu nie ma.
Natomiast gdy robi się ok 1/60, iso 4000 i f1.8 to stałki nie dają rady.
Wtedy muszę zakładać 14-24 i walić ostro lampą, a tego nie lubię.
Jeżeli D800 zmieniłby tą sytuację to chyba pokusa raczej by zwyciężyła ;)

Jacek_Z
31-07-2012, 23:36
.
Dlatego zadałem pytanie na ile lepszy jest ten af, bo czasami by się przydał na ciemnej ślubnej sali.
Po cichutku liczyłem na to, że af w 28/1.8 lub 35/1.8 w trudnych warunkach zbliży się pracą do 14-24 i 24-70.
Rozumiem, że moje nadzieje były zdecydowanie na wyrost, tak ?
AF ze stałkami będzie lepszy, ale i tak nie dorówna zoomom. Choćbyś sobie kupił i D4.

Następny pokaz mody (kiedy on będzie ...) będę robił na ciut innych ustawieniach - własnie na 9 polach AF. Juz teraz wyłączyłem w ogóle reakcję AF na chwilowe przesłanianie fotografowanego motywu.

grissley
01-08-2012, 01:06
Ale to jest kwestia szkieł, bo 24-70 po prostu jest zawsze szybki, a jasne stałki wolne. Ta róznica w szybkości ogniskowania obiektywów będzie występowała obojętnie jakie body będzie je napędzało.

Jakieś to chore - dlaczego tak jest?
Na "chłopski rozum" powinno być chyba odwrotnie...?

Jacek_Z
01-08-2012, 01:13
Ja tylko piszę jak jest. Też się ciut dziwię, że jest różnica i to dość spora. Jasne szkła dostarczają więcej światła na czujniki AF, powinno być łatwiej przy 1.4 niz przy 2.8. Jedyny argument w drugą stronę to potrzeba większej precyzji (bo mniejsza GO).

grissley
01-08-2012, 01:22
A ja zaczynam myśleć, że to celowe działanie Nikona.
Może po prostu reporterzy mają kupować zumy, a nie stałki?
Tylko nie wiem, dlaczego :/

gibber
01-08-2012, 05:03
Dlaczego 5 lat temu nikt nie słyszał o tym, aby samemu regulować sobie AF przy pomocy mikroregulacji zaszytej w oprogramowaniu. Czy nie jest tak, że to, co powinien zrobić producent przerzucone jest na użytkownika pod hasłem "nowy ficzer".

Mathis
01-08-2012, 07:30
AF ze stałkami będzie lepszy, ale i tak nie dorówna zoomom. Choćbyś sobie kupił i D4.

Następny pokaz mody (kiedy on będzie ...) będę robił na ciut innych ustawieniach - własnie na 9 polach AF. Juz teraz wyłączyłem w ogóle reakcję AF na chwilowe przesłanianie fotografowanego motywu.

A ta reakcja bardzo wydłuża czas reakcji aparatu nawet na najmniejszej wartosci - próbowałem zrobić zdjęcia mojemu Husky gdy biegł na mnie i z 70-200/2.8VR zadnego zdjęcia w punkt nie miałem, dopiero później zmieniłem ustawienie reakcji i od razu lepiej, choć tak idealnie nie było na żadnym - muszę to jeszcze poćwiczyć.

mateo912
01-08-2012, 08:56
Jakieś to chore - dlaczego tak jest?
Na "chłopski rozum" powinno być chyba odwrotnie...?

Ja tylko piszę jak jest. Też się ciut dziwię, że jest różnica i to dość spora. Jasne szkła dostarczają więcej światła na czujniki AF, powinno być łatwiej przy 1.4 niz przy 2.8. Jedyny argument w drugą stronę to potrzeba większej precyzji (bo mniejsza GO).

A ja zaczynam myśleć, że to celowe działanie Nikona.
Może po prostu reporterzy mają kupować zumy, a nie stałki?
Tylko nie wiem, dlaczego :/

zoomy są większe, cięższe przez co silniki AF mogą być większe i cięższe a co za tym idzie lepsze.
Stałki są fajne bo są małe i lekkie(w porównaniu do zoomów) niestety to jest problem jeśli idzie o napęd AF, jak zmieścić "duży i ciężki" silnik AF w "małej i lekkiej" stałce?

shaolin
01-08-2012, 09:29
400/2.8 albo 600/4 tez sa male i lekkie? :twisted: :mrgreen:

grissley
01-08-2012, 09:43
zoomy są większe, cięższe przez co silniki AF mogą być większe i cięższe a co za tym idzie lepsze.
Stałki są fajne bo są małe i lekkie(w porównaniu do zoomów) niestety to jest problem jeśli idzie o napęd AF, jak zmieścić "duży i ciężki" silnik AF w "małej i lekkiej" stałce?

A po ch*rę silnik w małej stałce? "Normalność" była chyba wtedy, gdy tani i mały sprzęt śmigał (w miarę szybko) po śrubokręcie, a do dużego profi obiektywu dostawało się silnik, który za za kupę szmalu zapewniał obłędną prędkość.
Teraz mamy za to super drogie małe inaczej stałki, które są o połowę wolniejsze od swoich o połowę mniejszych i połowę tańszych poprzedników.

mateo912
01-08-2012, 11:21
400/2.8 albo 600/4 tez sa male i lekkie? :twisted: :mrgreen:

Mówię o małych I lekkich a nie Gigantach typu 200/2 ;)

A po ch*rę silnik w małej stałce? "Normalność" była chyba wtedy, gdy tani i mały sprzęt śmigał (w miarę szybko) po śrubokręcie, a do dużego profi obiektywu dostawało się silnik, który za za kupę szmalu zapewniał obłędną prędkość.
Teraz mamy za to super drogie małe inaczej stałki, które są o połowę wolniejsze od swoich o połowę mniejszych i połowę tańszych poprzedników.

W tym ze af-s sa dokładniejsze?

maxtor
01-08-2012, 11:25

Polecam lekturę.
Trudno chyba założyć, że ludzie, którzy opisują problemy z AF D800 to amatorzy albo pasjonaci wykonywania testów. Po prostu problem realnie istnieje, jest poważny, dotyczy chyba sporej grupy użytkowników, a Nikon nie potrafi problemu rozwiązać i próbuje całą sytuację bagatelizować. Ze strony firmy, to bardzo nieprofesjonalne podejście (mówimy tu o sprzęcie za 3000 $). Wizerunkowo Nikon bardzo traci. Z zakupem D800 poczekam do ostatecznego rozwiązania problemu, albo zmienię system, jeśli to nie nastąpi. W tym miejscu powinienem chyba podziękować dwóm nieprofesjonalnym firmom (nazw z litości nie wymienię), dzięki których nieudolności lub nieprofesjonalnemu podejściu nie nabyłem D800 już kilka miesięcy temu :).

http://mansurovs.com/anatomy-of-a-nikon-d800-fix#more-33478

Pozdrawiam,

Mathis
01-08-2012, 14:22
Panowie a ja mam tak z innej beczki - jaki macie odsetek poruszonych zdjęć? Wcześniej miałem K-5 i tam naprawdę musiałem mieć długi czas (przy 300/5.6 -czyli ekwiwalent 450/5.6) wystarczał mi czas 1/100s, tutaj przy 70-200VR@200 - czas 1/200 nie gwarantuje mi nieporuszonego zdjęcia... Wyłączenie stabilizacji tylko pogarsza ten stan, jak to wygląda u was?

Be2
01-08-2012, 14:32
Panowie a ja mam tak z innej beczki - jaki macie odsetek poruszonych zdjęć? Wcześniej miałem K-5 i tam naprawdę musiałem mieć długi czas (przy 300/5.6 -czyli ekwiwalent 450/5.6) wystarczał mi czas 1/100s, tutaj przy 70-200VR@200 - czas 1/200 nie gwarantuje mi nieporuszonego zdjęcia... Wyłączenie stabilizacji tylko pogarsza ten stan, jak to wygląda u was?

Podobnie, jak chcę nieporuszone zdjęcie to daję min ogniskowa razy 2.

Alek Tondos
01-08-2012, 14:38
http://mansurovs.com/anatomy-of-a-nikon-d800-fix#more-33478

Mam dokładnie taki sam problem jak opisany w powyższym linku.
Niestety z dwoma body D800 :( Wczoraj ponownie wysłem je do NPS.

Mathis
01-08-2012, 17:07
Chyba do serwisu :) NPS to Nikon Professional System :)

wunat
01-08-2012, 17:10
http://www.nikon.pl/pl_PL/pro/NPS_Aktualnosci.page

TOP67
01-08-2012, 19:24

W słynnym z powolności 50/1.4G jest duży, pierścieniowy silnik SWM (identyczny w budowie jak ten w 70-200/2.8 ). Nijak to się nie przekłada na szybkość.

Marcin_gda
01-08-2012, 19:46
Mam dokładnie taki sam problem jak opisany w powyższym linku.
Niestety z dwoma body D800 :( Wczoraj ponownie wysłem je do NPS.

Czy to znaczy, że raz je słałeś? Jaki czas temu?

Yanis
01-08-2012, 21:07
Pytanie mam może trochę infantylne... Proszę mnie nie linczować :)
Czy to normalne, że po zrobieniu fotki z dłuższym (ok. 30 sekund) czasem naświetlania D800-tka się muli, a na wyświetlaczu pokazuje się komunikat "job nr"? Trwa to około kilka/kilkanaście sekund i potem aparat chodzi normalnie. Przy fotkach robionych "normalnie" nie mam tego efektu. Z poprzednią puszką też nie miałem takich "przygód" (bynajmniej nie na taka skalę)...

docxxx
01-08-2012, 21:08
Odszumianie

tmk_t
01-08-2012, 21:08
tak, w D700 tez tak mam

Yanis
01-08-2012, 21:12
Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź. Przypominam sobie, że włączyłem tą funkcję w opcjach :)

_Ocean_
01-08-2012, 21:46
Hahaha, już widzę te wszystkie komentarze, zaraz będzie sprawa pokroju d7000!

PS Warto brać do łapki d800 jako pierwszy FX? trochę szklarni kryjącej mam, ale i fundusze się znajdą.

mOSAd
01-08-2012, 22:42
Dowolny FX to ogromny przeskok w stosunku do DX. D800 to przeskok na miarę lądowania człowieka na księżycu w porównaniu do latania balonami.

unicode
01-08-2012, 23:58
mOSAd, a nie można po prostu napisać - warto :)

Dziedzic Pruski
02-08-2012, 00:06
Pytanie mam może trochę infantylne... Proszę mnie nie linczować :)
Czy to normalne, że po zrobieniu fotki z dłuższym (ok. 30 sekund) czasem naświetlania D800-tka się muli, a na wyświetlaczu pokazuje się komunikat "job nr"? Trwa to około kilka/kilkanaście sekund i potem aparat chodzi normalnie. Przy fotkach robionych "normalnie" nie mam tego efektu. Z poprzednią puszką też nie miałem takich "przygód" (bynajmniej nie na taka skalę)...

opłaca się poczekać. przy 10 min swiecenia sensora powstaje b. dużo hotów. Jeśli użyjesz ich likwidacji przy długich czasach to zdjęcie jest czyste i wręcz idealne.

krokus66
02-08-2012, 08:03
Dowolny FX to ogromny przeskok w stosunku do DX. D800 to przeskok na miarę lądowania człowieka na księżycu w porównaniu do latania balonami.

Czy naprawdę aż tak wielka różnica?

mateo912
02-08-2012, 10:00
opłaca się poczekać. przy 10 min swiecenia sensora powstaje b. dużo hotów. Jeśli użyjesz ich likwidacji przy długich czasach to zdjęcie jest czyste i wręcz idealne.

szkoda tylko ze czasami potrafi też gwiazdy usuwać.

Mathis
02-08-2012, 10:14
mOSAd, a nie można po prostu napisać - warto :)

To by wtedy nie było w stylu mOSAda :)

Ale warto brać D800 jako pierwszy FX, ja tak zrobiłem i jestem bardzooo zadowolony :) Masz tak naprawdę DX i FX w jednym :)

Alek Tondos
02-08-2012, 11:18
Czy to znaczy, że raz je słałeś? Jaki czas temu?

Tak wysłałem bo miałem BF i różnie ostrzył na każdym polu AF
W ogóle dziwne rzeczy z tym AF... i to w 2 egzemplarzach jakie mam (podobny nr seryjny...)

Teraz miałem gigantyczne FF na środkowym pkt AF (skrajne są ok) ale tylko na ogniskowej 24mm 2.8 (na obu szkłach 14-24 i 24-70mm)
Oczywiście dokładnie opisałem serwisowi o co mi chodzi (na jakim szkle jaki problem z jakim pkt AF)

Dostałem własnie maila, że wg nich wszystko jest ok i odsyłąją bez naprawy !!!
jako dowód zdjęcie zrobione na 50 mm F1.4 (gdzie na 50mm problem nie występuje i ja to wiem !)

hmm będę miał na piśmie od Nikona, że aparaty są sprawne i AF jest ok
może by wysłać takie 1 body z tym pismem do optycznych by zrobili test najnowszej puszki Nikona...

Daga
02-08-2012, 11:49
Ale warto brać D800 jako pierwszy FX, ja tak zrobiłem i jestem bardzooo zadowolony :) Masz tak naprawdę DX i FX w jednym :)

Dokładnie :D
ja ostatnio chciałam sprawdzić swojego 18-105, którego kupiłam do D5100. Ciągle miałam wrażenie, że zdjęcia mogłyby być ostrzejsze, że mam na skrajnych punktach lekkie mydełko.
Podpięłam więc obiektyw do D800, przestawiłam puchę na DX i dostałam zdjęcia ostre jak żyleta na każdym punkcie :). To tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że D5100 wymaga jednak lekkiej kalibracji.

Żeby nie było, że mój post to kompletny OT, napiszę, że cały czas jestem pod wrażeniem tego, co dostaję z D800. Ostatnio mój małżonek pousuwał mi RAWy z dość ważnych ujęć... Na szczęście JPEGi zostały, wystarczyło trochę delikatnej obróbki i oddałam zdjęcia z podniesioną głową :).
Jak dla mnie, różnica pomiędzy markII a D800 jest kolosalna. Nie wiem jak markIII, bo nie miałam go w rękach, ale to już jest nawet dla mnie nieistotne.

Dziedzic Pruski
02-08-2012, 12:51

dlatego tylko uzywam tego przy czasach dluzszych niz minuta kiedy gwiazdy zataczaja kregi - wowczas ich nie likwiduje. Natomiast przy kilkunastu - dziesiecio sekundowym swieceniu - funkcje te mozna chyba wylaczyc bo hotow nie ma tak wiele - pisze 'chyba' bo nie sprawdzalem tego jeszcze.

TOP67
02-08-2012, 16:30

Ciekawe w jaki sposób?
Może myślisz o odszumianiu wysokiego ISO?
A tu mowa o odszumianiu długich czasów.

mateo912
02-08-2012, 16:51
Ciekawe w jaki sposób?
Może myślisz o odszumianiu wysokiego ISO?
A tu mowa o odszumianiu długich czasów.

O tym mowie;) jeśli używasz bardzo szerokiego szkła to nawet przy długich czasach gwiazdy sie nie rozmawiają, dodatkowo jeśli używasz montażu do śledzenia tez zalecane jest wyłączenie tej funkcji(mpwt kiedyś o tym wspominał)

Dziedzic Pruski
02-08-2012, 17:20
no z montazem lub statywami sledzacymi to jest juz problem bo albo jest sporo hotow albo czysto lecz mniej gwiazd. Przynajmniej w C5dmk2 tak bylo - nikonem d800 jeszcze nie bawilem sie na tyle z gwiazdami.

Kryhu
02-08-2012, 22:17
jako dowód zdjęcie zrobione na 50 mm F1.4 (gdzie na 50mm problem nie występuje i ja to wiem !)

Zapytaj czy serwis Fixation w UK zrobi to w ramach gwarancji?
Wyślij do nich sprzęt ale po olimpiadzie bo oni są oficjalnym serwisem Nikona na IO więc teraz pewnie mają trochę pracy ;)
Jakbyco wyślij mi PW i uczulę kogo trzeba jak przetestować Twoje puszki :)

Marcin_gda
03-08-2012, 01:49
Zapytaj czy serwis Fixation w UK zrobi to w ramach gwarancji?
Wyślij do nich sprzęt ale po olimpiadzie bo oni są oficjalnym serwisem Nikona na IO więc teraz pewnie mają trochę pracy ;)
Jakbyco wyślij mi PW i uczulę kogo trzeba jak przetestować Twoje puszki :)

Na Dpr Anglicy strasznie narzekają na nieskuteczność swojego serwisu...

Kryhu
03-08-2012, 09:55
Jak do tej pory na tym forum słyszałem raczej same superlatywy w porównaniu do serwisu NP, chyba że się coś zmieniło?
Pytanie czy te nażekania dotyczą Fixation?

mateo912
03-08-2012, 13:11
Na Dpr Anglicy strasznie narzekają na nieskuteczność swojego serwisu...

Jak do tej pory na tym forum słyszałem raczej same superlatywy w porównaniu do serwisu NP, chyba że się coś zmieniło?
Pytanie czy te nażekania dotyczą Fixation?
O to właśnie chodzi fixation w porównaniu do polskiego to niebo a ziemia, anglicy nie mają do czego porównać więc narzekają bo nikt nie jest idealny więc tam też pewnie zdarzają błędy i potknięcia.

Jacek_Z
03-08-2012, 14:02
Serwis się przestawił na obsługę fotoreporterów robiących olimpiadę. Tak jest przy dużych imprezach.

shaolin
03-08-2012, 14:06
Moze nie robcie watku o fixation bo taki juz gdzies byl chyba ;) Jakby ktos pytal -> serwis pierwsza klasa, wymiana migawki i mechanizmu naciagu lustra - 3 dni ;)

romek257
03-08-2012, 15:41
Troszke zmienie temat. mam byc moze glupie pytanie, ale wole sie upewnic co do wyswietlania zdjec na telewizorze bo sam nie mam o tym pojecia. Otoz po zgraniu zdjec gdy otwieram je w przegladarce windows-a (jako monitor sluzy telewizor) zdjecia sa nieostre, dopiero jak przyblize o jakies 30% to zdjecia sa ostre. Wie ktos czym jest to spowodowane? Pisze w tym watku poniewaz to wlasnie zdjecia z d800 tak sie wyswietlaja. Z Nikona d90 nie mam takich "problemow".

Pawel Pawlak
03-08-2012, 15:50
Prawdopodobnie problem w przeskalowaniu. Różna rozdzielczość wejściowa/wyjściowa (D90lubD800 / telewizor) - różne efekty końcowe (ostre/mdłe)

TOP67
03-08-2012, 15:52
Romek: Zmień program do przeglądania zdjęć. Ten po prostu stosuje uproszczone algorytmy zmniejszania w locie.

romek257
03-08-2012, 15:57
IrfanView - tym przed sekunda otworzylem i jest to samo :/ a moze to przez rozdzielczosc tv?
1280x720 to moze za malo?

Jacek_Z
03-08-2012, 16:05
Troszke zmienie temat. mam byc moze glupie pytanie, ale wole sie upewnic co do wyswietlania zdjec na telewizorze bo sam nie mam o tym pojecia. Otoz po zgraniu zdjec gdy otwieram je w przegladarce windows-a (jako monitor sluzy telewizor) zdjecia sa nieostre, dopiero jak przyblize o jakies 30% to zdjecia sa ostre. Wie ktos czym jest to spowodowane? Pisze w tym watku poniewaz to wlasnie zdjecia z d800 tak sie wyswietlaja. Z Nikona d90 nie mam takich "problemow".
Wsadowo przelicz sobie zdjęcie (np IrfanView - to uzywam) na rozdziałkę np 1920 dłuższy bok albo 1080 krótszy, z takim stopniem wyostrzenia jak lubisz. Ma to kilka zalet. Pliki będą małe, szybko dadzą się przeglądać i to pewnie nawet przy pomocy samego telewizora o ile ma wejscie USB albo na karty SD.
Generalnie sam TV nie obsłuży pliku z D800, ma on za duże rozmiary.

Bambello
03-08-2012, 17:03
Witam.
Czy używa ktoś z Was D800 w fotografii ślubnej?

Zastanawiam się nad zmianą d700 na d800 pod kątem ślubów.
Dodam, że d700 to drugie body mam jeszcze d3.
Zastanawia mnie jak sprawuje się w praktyce?
Czy po opadnięciu emocji nadal, uważacie że jego zakup był wartościowy, czy bez większego znaczenia dla komfortu pracy i efektu końcowego materiału?
Oczywiście znam teoretyczne + i -
Ale tak naprawdę to praktyka weryfikuje słuszność naszych decyzji.
Z góry dzięki za opinie.
Pozdrawiam

mOSAd
03-08-2012, 17:43
Romek257 upewnij się, że rozdzielczość pulpitu i rozdzielczość monitora jest identyczna. Jeżeli rozdzielczość pulpitu jest większa to raczej ostro nie będzie.

_Ocean_
03-08-2012, 17:55
dlatego tylko uzywam tego przy czasach dluzszych niz minuta kiedy gwiazdy zataczaja kregi - wowczas ich nie likwiduje. Natomiast przy kilkunastu - dziesiecio sekundowym swieceniu - funkcje te mozna chyba wylaczyc bo hotow nie ma tak wiele - pisze 'chyba' bo nie sprawdzalem tego jeszcze.

A co jeśłi mamy koziołek?

Nie mówiąc o tym, że nawet przy 15sto sekundowym naświetleniu rozmycia na oko nie widać.

Mówisz o fotografowaniu gwiazd - przy takiej fotografii odszumianie z automatu to absurd, bo raz, że na bank usunie nam jakieś gwiazdki, a dwa, że tracimy to co najważniejsze - czas. Przy fotografowaniu gwiazd, żeby zrobić poprawnie konkretny obiekt potrzeba nam co najmniej 15-20minut, co przy bardzo szybko zmieniających się warunkach światła nie może wydłużyć się do 30-40, bo wtedy ujęć po prostu nie zrobimy.

Fatman
03-08-2012, 18:14
Mówisz o fotografowaniu gwiazd - przy takiej fotografii odszumianie z automatu to absurd, bo raz, że na bank usunie nam jakieś gwiazdki, a dwa

Wiesz, przy amatorskim fotografowaniu gwiazdek to akurat nie problem, że nam usunie jakiś gwiazdki, nawet jak to będzie z 200 gwiazdek ;-) Ważne, żeby fota ładnie wyglądała i tyle.

Czy po opadnięciu emocji nadal, uważacie że jego zakup był wartościowy, czy bez większego znaczenia dla komfortu pracy i efektu końcowego materiału?

Owszem, był bardzo wartościowy, poprawił się komfort pracy (dla mnie bardzo za sprawą ulepszonej funkcji AutoISO) a obrazek końcowy przy wyższych ISO to już w ogóle jest nieporównywalnie lepszy.

mirek
03-08-2012, 18:35
Wsadowo przelicz sobie zdjęcie (np IrfanView - to uzywam) na rozdziałkę np 1920 dłuższy bok albo 1080 krótszy, z takim stopniem wyostrzenia jak lubisz. Ma to kilka zalet. Pliki będą małe, szybko dadzą się przeglądać i to pewnie nawet przy pomocy samego telewizora o ile ma wejscie USB albo na karty SD.
Generalnie sam TV nie obsłuży pliku z D800, ma on za duże rozmiary.
U mnie jako z Pena widzę fotki ?!

Jacek_Z
03-08-2012, 18:40
Trochę mało danych dałeś :) ale dlaczego nie?

Bambello
03-08-2012, 18:44
Owszem, był bardzo wartościowy, poprawił się komfort pracy (dla mnie bardzo za sprawą ulepszonej funkcji AutoISO) a obrazek końcowy przy wyższych ISO to już w ogóle jest nieporównywalnie lepszy.

Dzięki.
Próbowałem napisać do Ciebie na pw, ale dostałem komunikat, że nie ma miejsca w skrzynce.

Właśnie o takie opinie mi chodzi, słupki i tabelki to jedno, a rzeczywistość to drugie.
Poprawione iso to chyba przy współpracy z lampą tak?

mirek
03-08-2012, 18:50
Trochę mało danych dałeś :) ale dlaczego nie?
Plik zgrany na pena i oglądam na Philu i tyle nie wiem jak on to robi ?!

Fatman
03-08-2012, 18:55
Poprawione iso to chyba przy współpracy z lampą tak?

Nie -chodzi mi o dodanie automatyki skracania progu zmiany ISO wraz z wzrostem ogniskowej.

W niedzielę napiszę coś więcej o ślubach z D800 ;-)

Bambello
03-08-2012, 19:27
ok dzięki i pozdrawiam

Jacek_Z
03-08-2012, 19:30
Plik zgrany na pena i oglądam na Philu i tyle nie wiem jak on to robi ?!
Cuda Panie, cuda ;)

stachmuszel
03-08-2012, 20:47
Czy faktycznie jest duza roznica na wysokich ISO D700 vs D800? Na ile ja szacujecie w EV?

mirek
03-08-2012, 21:13
Cuda Panie, cuda ;)
Myślę podobnie Jacku :)

Fatman
03-08-2012, 21:25
Czy faktycznie jest duza roznica na wysokich ISO D700 vs D800? Na ile ja szacujecie w EV?

W 1:1 szum wygląda bardzo podobnie do ISO ok 8000. Powyżej jest ciutek mniejszy z D800, a na pewno ładniejszy (mniej ciapek, czarnych i białych kropek). Dodatkowo praktycznie nie ma bandingu, puszka lepiej trzyma kolor, kontrast, DR -w czerniach nie pojawia się tak szybko fiolet.
Po delikatnej redukcji szumu i skalowaniu obrazu do rozdzielczości D700, otrzymujemy taki sam lub lepszy detal, przy szumie wyglądającym na niższy o 2EV. Czyli zdjęcie z D800 zrobione przy ISO 25600 po obróbce wygląda jak to z D700 zrobione przy ISO 6400.

stachmuszel
04-08-2012, 07:56
Dzieki Fatman. 2EV to jednak duzy postep. Na szczescie nie uzywam takich czulosci:-)

Marcin_gda
04-08-2012, 10:45
Tak wysłałem bo miałem BF i różnie ostrzył na każdym polu AF
W ogóle dziwne rzeczy z tym AF... i to w 2 egzemplarzach jakie mam (podobny nr seryjny...)

Teraz miałem gigantyczne FF na środkowym pkt AF (skrajne są ok) ale tylko na ogniskowej 24mm 2.8 (na obu szkłach 14-24 i 24-70mm)
Oczywiście dokładnie opisałem serwisowi o co mi chodzi (na jakim szkle jaki problem z jakim pkt AF)

hmm będę miał na piśmie od Nikona, że aparaty są sprawne i AF jest ok
może by wysłać takie 1 body z tym pismem do optycznych by zrobili test najnowszej puszki Nikona...

Na DPR gość o nicku Horsack opisuje podobny rezultat pracy serwisu w usa. Moja sztuka szaleje na lewym af z kilkoma szkłami, i zastanawiam się,czy słać ją do serwisu teraz, zaczekać, czy oddać sprzedawcy w ramach rękojmi (zapewna z użyciem sadu).

unicode
04-08-2012, 14:43
Czy mógłby mi ktoś podesłać linka do testu szybkości kart pamięci do nikona d800. Był ten link gdzieś na forum ale nie mogę go teraz znaleźć :>

edit: już znalazłem, jakby komuś było potrzebne to http://www.robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12451

Fatman
05-08-2012, 09:40
Takie info odnośnie wydajności akumulatora z D800. Na wczorajszej robocie (klasyka -przygotowania/ślub/wesele) zrobiłem 1680 zdjęć (a konkretnie 1638 NEFów i 32 krótkie filmy) i pozostało jeszcze 8% naładowania akumulatora. Co najmniej 90% zdjęć oglądałem w celu oceny jakości zaraz po zrobieniu. Akumulator nowy, pierwszy raz ładowany.

pgaik
05-08-2012, 10:32
bardzo dobry wynik... ja jeszcze nie testowałem na wydajność, ale mnie uspokoiłeś ;)

Mathis
05-08-2012, 10:48
Mój chyba więcej żre prądu :P ~1400 zdjęć maksymalnie mi się zmieściło :) Średnio około 1000 wychodzi :) NEF 14 bit z bezstratną kompresją zapisywany na SDHC 45MB/s.
Ale od czego jest drugi akku, teraz trzeba dozbierać jeszcze do gripa, bo ostatnio latałem z 70-200 i prawa dłoń jednak dostaje po <czterech literach> z D3/s jest dużo wygodniej :)

qba87
05-08-2012, 20:30
W niedzielę napiszę coś więcej o ślubach z D800 ;-)

Fatman jak wrażenia ? Jak możesz to skrobnij coś na temat Twoich spostrzeżeń co do D800 vs ślub :)

Fatman
05-08-2012, 20:43
Fatman jak wrażenia ? Jak możesz to skrobnij coś na temat Twoich spostrzeżeń co do D800 vs ślub :)

Pierwsze już było -na temat akumulatora ;-) Około 1680 zdjęć i zostało 8% aku.

Drugie jest takie, że lepiej zabrać jako backup kolejnego D800 niż D3/D3s/D700, bo można dostać CHOLERY jak się próbuje ocenić jasność/kolor na wyświetlaczu LCD z D800, spoglądając w tym samym czasie na LCD z np. D700. Lepiej robić to tylko na D800 i nie mieć żalu.

Trzecie -odpowiednio szybka karta i właściwie nie przytkała mi się seria, było ok. Niestety mimo to, po zrobieniu 4-5 zdjęć, na wejście w tryb LV (bo np. chcemy sobie sekwencję filmową nagrać) trzeba czekać na tyle długo, że CHOLERY można było dostać także z tego powodu.

Ogólnie -jestem zadowolony, warunki oświetleniowe/kolorystyczne na sali gdzie odbywały się tańce tak tragiczne, że dziękowałem za D800 i 36Mpix, które będę mógł odszumić i zredukować do 12Mpix żeby otrzymać przyzwoitej jakości obraz (szum i ostrość).

Więcej jutro/pojutrze jak ocenię materiał :-)

adamouse
05-08-2012, 20:58
Wprawdzie nie jestem fatman ani nie robię wesel, ale dodam, że czasem (mam wrażenie że zaraz po włączeniu jeśli natychmiast po włączeniu zrobię zdjęcie) jeśli od razu po zrobieniu zdjęcia nacisnę przycisk play (podgląd zdjęcia) to mi się wiesza i nie pokazuje zdjęcia na ekranie. Pomaga zwykłe wyłączenie i włączenie, na szczęście zdjęcie po takiej akcji nie znika: nie jest to regułą, ale jednak zdarzyło mi się to kilka razy. Mam wrażenie, że jest tak przy opróżnianiu bufora, zanim zapisze zdjęcie na karcie.

Davit
05-08-2012, 21:16
Pierwsze już było -na temat akumulatora ;-) Około 1680 zdjęć i zostało 8% aku.

Drugie jest takie, że lepiej zabrać jako backup kolejnego D800 niż D3/D3s/D700, bo można dostać CHOLERY jak się próbuje ocenić jasność/kolor na wyświetlaczu LCD z D800, spoglądając w tym samym czasie na LCD z np. D700. Lepiej robić to tylko na D800 i nie mieć żalu.

Więcej jutro/pojutrze jak ocenię materiał :-)

nie bardzo rozmiem tej tezy o wyświetlaczach-mozesz wyjasnić?

stachmuszel
05-08-2012, 21:34
I moja prosba o to samo, nie do konca rozumiem :-)

mateo912
05-08-2012, 21:35

d800 ma inny wyświetlacz niż d700/3/3s przez co inną jasność i kolory.

Davit
05-08-2012, 21:45
to wiem, ale jak sie to ma do rzeczywistosci która potem widzimy na ekranie monitora w domu?
w których modelach obraz jest bardziej rzeczywisty?

Fatman
05-08-2012, 22:17

I moja prosba o to samo, nie do konca rozumiem :-)

Wyświetlacz D800 w stosunku do tego z D3/D700 serwuje nam bardziej zielony obraz.
Spoglądając naprzemiennie na tą samą scenę na wyświetlaczach D800 i D3, których używałem na weselu po prostu "zawiesił mi się mózg" -patrząc na LCD D800 było "cholera co to tak nasycone dziwnym kolorem", patrząc na D3 "aaaa, no wszystko jest ok". Tylko tyle -chodzi o tzw. komfort psychiczny.

To co widzimy na domowym monitorze to zupełnie inna bajka jest -WB/Kolor jest właściwie taki sam na zdjęciach z D800 i D3 -oczywiście jeśli zdjęcia zrobione są w przyzwoitych warunkach (niskie iso i dobre, najlepiej naturalne światło).

Aha, jeszcze raz to co zauważyłem już wcześniej -o wiele łatwiej o poruszone zdjęcie z D800 niż z D3/D700, nawet na krótkich ogniskowych.

Wideo -miodzio, oczywiście w pełnym manualu. Na Flycamie D800 z 14-24 spisał się po prostu rewelacyjnie :-)

mOSAd
05-08-2012, 22:35
A ja mam jedno pytanie. Czy sprawa tych kolorów na LCD, o których w kółko piszecie to tylko problem profilu AdobeRGB, czy narzekacie także wtedy, kiedy wybrany jest zapis w sRGB?

Fatman
05-08-2012, 22:38
A ja mam jedno pytanie. Czy sprawa tych kolorów na LCD, o których w kółko piszecie to tylko problem profilu AdobeRGB, czy narzekacie także wtedy, kiedy wybrany jest zapis w sRGB?

Ja w swoim D800 mam ustawiony sRGB, profilu AdobeRGB jeszcze nawet nie sprawdzałem.

Mathis
05-08-2012, 23:23
Ja również mam sRGB - ale o ile zafarbu zielonego nie widzę, to mam wrażenie że kontrast LCD w porównaniu do D3s jest większy?

Davit
06-08-2012, 17:42
Aha, jeszcze raz to co zauważyłem już wcześniej -o wiele łatwiej o poruszone zdjęcie z D800 niż z D3/D700, nawet na krótkich ogniskowych.

z czego to wynika?

Jacek_Z
06-08-2012, 17:53
Takie info odnośnie wydajności akumulatora z D800. Na wczorajszej robocie (klasyka -przygotowania/ślub/wesele) zrobiłem 1680 zdjęć (a konkretnie 1638 NEFów i 32 krótkie filmy) i pozostało jeszcze 8% naładowania akumulatora. Co najmniej 90% zdjęć oglądałem w celu oceny jakości zaraz po zrobieniu. Ja tradycyjnie osigam kiepskie wyniki. Myslę, że moja przeciętna to będzie około 600 zdjęć z pełnego akku. Ale istotne jest, że to nie przy sesjach reporterskich. Wtedy wydajność mam większą.
To kwestia stylu pracy, zawsze tak było (moje wyniki z D700, D200 tez były słabe względem innych)

To co widzimy na domowym monitorze to zupełnie inna bajka jest -WB/Kolor jest właściwie taki sam na zdjęciach z D800 i D3 -oczywiście jeśli zdjęcia zrobione są w przyzwoitych warunkach (niskie iso i dobre, najlepiej naturalne światło).Hm. W AWB D800 daje wg mnie wiele lepszy kolor (naturalna skóra, co w D3 nie jest normą)

Aha, jeszcze raz to co zauważyłem już wcześniej -o wiele łatwiej o poruszone zdjęcie z D800 niż z D3/D700, nawet na krótkich ogniskowych.To z kolei potwierdzę. Kurcze, stosowanie sie do zasady odwrotności ogniskowej nie wystarcza. Zresztą juz ta uwagę gdzieś wcześniej pisałem.

kichu
06-08-2012, 17:55
To z kolei potwierdzę. Kurcze, stosowanie sie do zasady odwrotności ogniskowej nie wystarcza. Zresztą juz ta uwagę gdzieś wcześniej pisałem.

to jaki jest bezpieczny zapas... +1 działka czy wiecej...
z doswiadczeni z D3x az tak duzej roznicy nie bylo
no i o jakich ogniskowych mowisz

Davit
06-08-2012, 18:05
z czego to wynika ze nie da sie uzyskać na podobnych czasach ostrych zdjęc z tych aparatów?
za lekki, mniej ergonomiczny? byc moze czułośc jest lekko inna niz producent podaje?

HYPER
06-08-2012, 18:11
ja z zoomem 24-70 mam na auto iso ustawiony najdluzszy czas 1/160s. dla 70-200 (bez wlaczonego vr) to jest 1/320s. jak mialem 1/100s dla zooma 24-70 to niestety bardzo duzy odsetek zdjec byl poruszony. oczywiscie ciezej poruszyc 24mm niz 70mm, ale pisze ogolnie jaki czas mi daje komfort fotografowania.

TOP67
06-08-2012, 18:15
z czego to wynika ze nie da sie uzyskać na podobnych czasach ostrych zdjęc z tych aparatów?
za lekki, mniej ergonomiczny? byc moze czułośc jest lekko inna niz producent podaje?

A co ma do tego czułość? Jeśli już to czasy musiały by być dłuższe niż podane.
A rozwiązanie jest proste. Większa rozdzielczość. Pixel jest prawie 2 razy mniejszy, czyli czas trzeba też skrócić prawie 2 razy, żeby poruszenie było mniejsze od pixela, a więc niewidoczne.

Paprycjusz
06-08-2012, 18:22
W ramach dyskusji o szybkostrzelności i przydatności D800 w sporcie, galeria z Neste Oil Rally Finland:

http://www.ewrc.cz/ewrc/fotogalery.php?events=3494&fotograf=100

wilk325
06-08-2012, 19:41
W ramach dyskusji o szybkostrzelności i przydatności D800 w sporcie, galeria z Neste Oil Rally Finland:

wiesz, zdjęcia OK; ale to nie rozwiązuje tematu:(.
Gdyby ktoś oglądał na żywo cały przebieg to mogłoby się okazać, że tych najlepszych nie ma bo zabrakło szybkostrzelności.

mOSAd
06-08-2012, 20:21

I tak z tego wszystkiego najlepszy goły tyłek. ;) Zdjęcia fajne, ale zobacz na portrety. Na pierwszym i na ostatnim ostrość zdecydowanie nie tam gdzie trzeba. Wychodzi na to, że samochody łatwiej uchwycić ostre niż ludzi. Te pierwsze są bardziej przewidywalne mimo większej prędkości. Pytanie jak puszka sprawdza się w mniej przewidywalnych dziedzinach typu sporty walki. Samochody to specyficzny temat również, ponieważ dobrze poddają się wyostrzaniu - więc znów to taki sobie przykład. Jednak zawsze jakiś głos w temacie. Fajnie.

Paprycjusz
06-08-2012, 21:38
Wrzuciłem jako ciekawostkę, że też się da, a jakie zdjęcia się tym robi to już zależy od fotografa. Do tego zauważyłem, że to pierwszy rajd pana Grzegorza z nikonem, wcześniej fotografował canonami 40D i 7D. I dla potwierdzenia, że nie jest to człowiek z przypadku polecam zajrzeć na jego stronę internetową ;)

qba87
06-08-2012, 21:50
To z kolei potwierdzę. Kurcze, stosowanie sie do zasady odwrotności ogniskowej nie wystarcza. Zresztą juz ta uwagę gdzieś wcześniej pisałem.

Trochę mnie zmartwiliście Panowie tymi problemami z poruszanymi zdjęciami :(

ps.

Na CB już piszą że narzekamy na D800...

jaroo1
06-08-2012, 21:56
wiesz, zdjęcia OK; ale to nie rozwiązuje tematu:(.
Gdyby ktoś oglądał na żywo cały przebieg to mogłoby się okazać, że tych najlepszych nie ma bo zabrakło szybkostrzelności.

Bo zatkał się bufor i zrzut trwał za długo???

stachmuszel
06-08-2012, 22:05
A co ma do tego czułość? Jeśli już to czasy musiały by być dłuższe niż podane.
A rozwiązanie jest proste. Większa rozdzielczość. Pixel jest prawie 2 razy mniejszy, czyli czas trzeba też skrócić prawie 2 razy, żeby poruszenie było mniejsze od pixela, a więc niewidoczne.

Ciekawa teza. To dlaczego na D700 vs D200 trzeba uzywac krotszych czasow? Tu pixel jest przeciez wiekszy ok. 2 razy.

raider
06-08-2012, 22:19
Ciekawa teza. To dlaczego na D700 vs D200 trzeba uzywac krotszych czasow? Tu pixel jest przeciez wiekszy ok. 2 razy.

To raczej nie wielkość piksela ale liczba pikseli na jedno zdjęcie - jeśli zdjęcie 36MP oglądamy w wielkości 100% to poruszenie może być widoczne, gdy je zmniejszymy do 12MP i oglądamy rownież w wielkości 100% to poruszenia już może nie być widać bo te trzy piksele połączą się w jeden czyli zleją się w jeden średni kolor i wtedy nie widać poruszenia. Z D700 wynikiem jest od razu 12MP więc nie zauważamy ewentualnego poruszenia, które widać na 36MP z D800.
W przypadku D200 i D700 jest jeszcze inna różnica w postaci wymiaru matrycy (bo liczba MP w sumie zbliżona), czyli nieporuszone zdjęcie z D700 z ogniskową np. 50 mm wymagać będzie takiego samego czasu jak nieporuszone zdjęcie z D200 ogniskową w okolicy 35 mm.

Fatman
06-08-2012, 22:23
Hm. W AWB D800 daje wg mnie wiele lepszy kolor (naturalna skóra, co w D3 nie jest normą)

Myślę, że to kwestia indywidualnej tolerancji tego co uważamy za właściwe :-) Dla mnie obraz będzie prawie identyczny, Ty wychwycisz istotne różnice.
Tak czy inaczej, dla mnie gigantyczna przewaga D800 jeśli chodzi o kolor, tonalność, kontrast, AWB -pojawia się wraz z wzrostem ISO i pogorszeniem warunków oświetleniowo/kolorystycznych.

Trochę mnie zmartwiliście Panowie tymi problemami z poruszanymi zdjęciami :(

W sumie to ten problem jest częściowo do przeskoczenia -trzeba się po prostu bardziej starać podczas robienia zdjęć i już. Snajperzy przecież też ćwiczą, aby opanować oddawanie strzału w najbardziej sprzyjającym momencie :-)

wilk325
06-08-2012, 22:26
Bo zatkał się bufor i zrzut trwał za długo???

nie, bo ma za mało kl/s.

raider
06-08-2012, 22:47
Z tymi poruszeniami to w sumie można zrobić taki test - D800 w trybie DX ma 15.3MP, D7000 ma 16.2MP, więc podpinając taki sam obiektyw można porównać jak wychodzą zdjęcia - jeżeli ktoś dysponuje jednym i drugim aparatem.

Jacek_Z
06-08-2012, 23:06
to jaki jest bezpieczny zapas... +1 działka czy wiecej...
z doswiadczeni z D3x az tak duzej roznicy nie bylo
no i o jakich ogniskowych mowiszNie robiłem aż tak szczegółowych testów, bo by sobie trzeba było rysować jakieś krzywe % trafionych przy kolejnych czasach. Ale 85 mm nie mam (ja) co schodzić do czasów dłuższych od 1/125. Ale:
- na D800 pracowałem do tej pory bez gripa (teraz zakupiłem, ale jeszcze nie robiłem zdjęć), przekręcony uchwyt jest mało wygodny.
- mam słabe ręce, nie to wasze lotnicze imadełka :)

ps.

Na CB już piszą że narzekamy na D800...A oni nie narzekają na 5Dmk3 ?
W wątkach o canonach nawiązują do D800 pisząc czasem głupstwa, ale nie chcę ich prostować, bo to byłby OT. Tam teraz nie jest bezpiecznie pisać o lepszym DR w nikonie, bo to jest podobno niepotrzebne. Aż się boję wychylać z pochwałami o D800.

Bartekolo
06-08-2012, 23:27
Dawno nie wchodziłem na forum. D800 jest już jakiś czas na rynku. Jestem posiadaczem D7000. Niestety z powodu dziwnej wady nie do końca zadowolonym. Czy były jakieś problemy z AF w D800?? Pytanie debilne ale po przeprawie z D7000 mam sieczkę w głowie i 0% zaufania do tej firmy, proszę o wyrozumiałość.....

Fatman
06-08-2012, 23:35
Czy były jakieś problemy z AF w D800??

:p :p :p :p :p :p :p ;-) ;-) ;-)

niestety tak.................

[dopisane] ja nie mam -tak na wszelki wypadek napiszę ;-)

stachmuszel
07-08-2012, 07:16
To raczej nie wielkość piksela ale liczba pikseli na jedno zdjęcie - jeśli zdjęcie 36MP oglądamy w wielkości 100% to poruszenie może być widoczne, gdy je zmniejszymy do 12MP i oglądamy rownież w wielkości 100% to poruszenia już może nie być widać bo te trzy piksele połączą się w jeden czyli zleją się w jeden średni kolor i wtedy nie widać poruszenia. Z D700 wynikiem jest od razu 12MP więc nie zauważamy ewentualnego poruszenia, które widać na 36MP z D800.
W przypadku D200 i D700 jest jeszcze inna różnica w postaci wymiaru matrycy (bo liczba MP w sumie zbliżona), czyli nieporuszone zdjęcie z D700 z ogniskową np. 50 mm wymagać będzie takiego samego czasu jak nieporuszone zdjęcie z D200 ogniskową w okolicy 35 mm.

Hmm...nie do końca ogarniam, jak zwykle zresztą :-)
Podam swoje spostrzeżenia. D200 mogę w określonych warunkach z ręki (bez VR) na ogniskowej w zakresie 18-50mm robić z czasem 1/40s. Aby mieć nieporuszone zdjęcie z D700 na ogniskowych 28-75mm w tych samych warunkach muszę używać czasów min. 1/80s. W kadrze lekko poruszający się ludzie. Kolega posiadający S5 i D700 ma identyczne spostrzeżenia. Wiem, że to wątek o D800 dlatego wybaczcie małe OT.

Mathis
07-08-2012, 08:06
Dawno nie wchodziłem na forum. D800 jest już jakiś czas na rynku. Jestem posiadaczem D7000. Niestety z powodu dziwnej wady nie do końca zadowolonym. Czy były jakieś problemy z AF w D800?? Pytanie debilne ale po przeprawie z D7000 mam sieczkę w głowie i 0% zaufania do tej firmy, proszę o wyrozumiałość.....

Niektórym trafił się felerny lewy skrajny punkt AF :)
Ja mam egzemplarz wolny od wad AF - przynajmniej z moją szklarnią i moimi warunkami pracy nic mi nie przeszkadza.
Oprócz właśnie trzymania dużo krótszych czasów niż z D3 :) Choć przyzwyczaiłem się, że gdy nie bedzie trzeba kadrować mocniej, to i tak jak pójdzie do 12mpix - tego mikro poruszenia nie bedzie widać :)

krokus66
07-08-2012, 09:13
W sumie to ten problem jest częściowo do przeskoczenia -trzeba się po prostu bardziej starać podczas robienia zdjęć i już. Snajperzy przecież też ćwiczą, aby opanować oddawanie strzału w najbardziej sprzyjającym momencie :-)

Snajperzy mając do dyspozycji najnowocześniejsze karabiny robią jeszcze manualnie korektry przed oddaniem strzału. Żołnierz strzelając walczy o życie, często już nie ma okazji na jego powtórzenie. Jak widać nie ma rzeczy doskonałych. Z tym drobnym porównaniem spójrzmy teraz bardziej pozytywnie na to co posiadamy.:-D:mrgreen:

To tak odnośnie ostrzenia AF i innych wiecznych narzekań na D800.:D

Powyższy wpis nie dotyczy Fatmana, ale ku pocieszeniu tych niezadowolonych.

stig
07-08-2012, 09:24
Panowie… Zemrę jak przeczytam cały ten wątek (albo zajmie mi to cały dzień). Zlituje się ktoś i wypunktuje w telegraficznym skrócie te przypadłości w związku z którymi narzeka się na D800? Będę bardzo wdzięczny…

grissley
07-08-2012, 09:29
wiecznych narzekań
Ostro - a aparat na rynku raptem pół roku. Niecałe... :o

Pawel Pawlak
07-08-2012, 09:44
Panowie… Zemrę jak przeczytam cały ten wątek (albo zajmie mi to cały dzień). Zlituje się ktoś i wypunktuje w telegraficznym skrócie te przypadłości w związku z którymi narzeka się na D800? Będę bardzo wdzięczny…
Marcinie:
ergonomia - to nie jest to co D700/d300 nie mówiąc już o d3... dla mnie to największa bolączka
poruszone zdjęcia - wymagane krótsze czasy aby wyeliminować drżenie aparatu
podgląd - zazielenienie LCDka
AF - lewa strona na szerokich kątach potrafi mieć FF/BF (podobno)
komfort PP - wielkie RAWy
to chyba wszystko ?

TOP67
07-08-2012, 09:49
Hmm...nie do końca ogarniam, jak zwykle zresztą :-)
Podam swoje spostrzeżenia. D200 mogę w określonych warunkach z ręki (bez VR) na ogniskowej w zakresie 18-50mm robić z czasem 1/40s. Aby mieć nieporuszone zdjęcie z D700 na ogniskowych 28-75mm w tych samych warunkach muszę używać czasów min. 1/80s. W kadrze lekko poruszający się ludzie. Kolega posiadający S5 i D700 ma identyczne spostrzeżenia. Wiem, że to wątek o D800 dlatego wybaczcie małe OT.

Po pierwsze poruszający się ludzie nijak się mają do ogniskowej. Przelicznik czas<=ogniskowa dotyczy uniknięcia drgań obiektywu i poruszeń całego kadru. Należy jednak uwzględniać crop i na DX czasy powinny być krótsze. Oczywiście jest to sprawa indywidualna. Jeden utrzyma 1/20s na 50mm a drugi poruszy przy 1/60. Ma na to wpływ również jakość uchwytu i wyważenie zestawu. Trzeba też zdefiniować kiedy poruszenie jest widoczne. Jeśli zastosujemy definicję podobną do krążka rozproszenia (czyli w mm), to poruszenie nie powinno zależeć od rozdzielczości. Jest to słuszne jeśli porównujemy odbitki o tych samych wymiarach. Ale jeśli oglądamy cropy na ekranie, to poruszenie należy powiązać z wielkością pixela. Zakładając, że powinno być mniejsze od jednego pixela, uzyskujemy prawie dwukrotną różnicę między D700 a D800.

A do poruszających się ludzi należy stosować krótkie czasy, nawet jak mamy stabilizację lub statyw. Ważna jest prędkość kątowa (wektor równoległy do matrycy). Stąd ogromny wpływ skali odwzorowania na to poruszenie. Mało kto zdaje sobie sprawę, że czas 1/100s jest dużo za długi aby zrobić nieporuszoną fotkę maszerującego człowieka.
Maszerujący człowiek porusza się z prędkością 5km/h czyli 1,38 m/s, (a stopa porusza się okresowo co najmniej 10km/h). W czasie 1/100s oko pokonuje 1,4cm a stopa 2,7cm.

Przeliczmy to na pixele. Postać wypełnia cały kadr w pionie (z zapasem kadr ma 2m wysokości). Dla D700 1cm to 21 pixeli, dla D800 37pixeli.

Dla czasu 1/100s rozmycie oka będzie wynosiło: D700 - 30 pikseli, D800 - 50 pikseli. Czy można to uznać za ostre zdjęcie? Nawet dla czasu 1/1000s poruszenie będzie wynosiło 3 lub 5 pikseli. A to tylko piechur.

Oczywiście to skrajny przypadek. Człowiek maszerujący prostopadle i nieruchomy aparat. Wystarczy lekkie panoramowanie i oko będzie ostre, ale za to poruszenie stopy się zwiększy (co zwykle dodaje tylko uroku zdjęciu).

sv
07-08-2012, 09:56

http://www.davidhillphoto.com/D800-AF-illustration/crops-table2.html
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=42143737

stachmuszel
07-08-2012, 10:04
Po pierwsze poruszający się ludzie nijak się mają do ogniskowej. Przelicznik czas<=ogniskowa dotyczy uniknięcia drgań obiektywu i poruszeń całego kadru. Należy jednak uwzględniać crop i na DX czasy powinny być krótsze. Oczywiście jest to sprawa indywidualna. Jeden utrzyma 1/20s na 50mm a drugi poruszy przy 1/60. Ma na to wpływ również jakość uchwytu i wyważenie zestawu. Trzeba też zdefiniować kiedy poruszenie jest widoczne. Jeśli zastosujemy definicję podobną do krążka rozproszenia (czyli w mm), to poruszenie nie powinno zależeć od rozdzielczości. Jest to słuszne jeśli porównujemy odbitki o tych samych wymiarach. Ale jeśli oglądamy cropy na ekranie, to poruszenie należy powiązać z wielkością pixela. Zakładając, że powinno być mniejsze od jednego pixela, uzyskujemy prawie dwukrotną różnicę między D700 a D800.

A do poruszających się ludzi należy stosować krótkie czasy, nawet jak mamy stabilizację lub statyw. Ważna jest prędkość kątowa (wektor równoległy do matrycy). Stąd ogromny wpływ skali odwzorowania na to poruszenie. Mało kto zdaje sobie sprawę, że czas 1/100s jest dużo za długi aby zrobić nieporuszoną fotkę maszerującego człowieka.
Maszerujący człowiek porusza się z prędkością 5km/h czyli 1,38 m/s, (a stopa porusza się okresowo co najmniej 10km/h). W czasie 1/100s oko pokonuje 1,4cm a stopa 2,7cm.

Przeliczmy to na pixele. Postać wypełnia cały kadr w pionie (z zapasem kadr ma 2m wysokości). Dla D700 1cm to 21 pixeli, dla D800 37pixeli.

Dla czasu 1/100s rozmycie oka będzie wynosiło: D700 - 30 pikseli, D800 - 50 pikseli. Czy można to uznać za ostre zdjęcie? Nawet dla czasu 1/1000s poruszenie będzie wynosiło 3 lub 5 pikseli. A to tylko piechur.

Oczywiście to skrajny przypadek. Człowiek maszerujący prostopadle i nieruchomy aparat. Wystarczy lekkie panoramowanie i oko będzie ostre, ale za to poruszenie stopy się zwiększy (co zwykle dodaje tylko uroku zdjęciu).

Dziękuję pięknie TOP67 za wyjaśnienie. Jakoś w końcu to ogarnąłem :-)
p.s. Nawiasem mówiąc, jesteś niesamowity :-)

loki_p
07-08-2012, 10:18
Mogę potwierdzić to co napisał TOP67. Wielkość piksela ma ogromne znaczenie na to czy coś będzie się nam wydawało poruszone czy też nie. Najlepiej można to sprawdzić fotografując gwiazdy w nocy na montażu paralaktycznym przy dłuższej ogniskowej. Mniejszy piksel wymaga dużo większej dokładności prowadzenia. Zresztą nawet fotografując z nieruchomego statywu przy mniejszym pikselu szybciej zaobserwujemy zarejestrowany ruch gwiazd.

krokus66
07-08-2012, 10:57
Ostro - a aparat na rynku raptem pół roku. Niecałe... :o

Nie uważam, że ostro. "Ciągle" narzekają - też niedobrze, więc jak to napisać delikatniej? Ja jestem tylko "techniczny".:grin:

Na D800 narzekano długo jeszcze przed jego ukazaniem się. Napisałem "ku pokrzepieniu serc" - też niedobrze.

stig
07-08-2012, 10:57
ergonomia - to nie jest to co D700/d300 nie mówiąc już o d3...Chodzi o rozmiar body, czy obsługę?

poruszone zdjęcia - wymagane krótsze czasy aby wyeliminować drżenie aparatu?? A to z czego sie bierze? Z ilosci pikseli? :) EDIT: Ok. Właśnie doczytałem wyżej tłumaczenie, więc już wiem, że to pochodna właśnie gęstości matrycy…

AF - lewa strona na szerokich kątach potrafi mieć FF/BF (podobno)Chodzi na pewno AF, czyli o ustawianie ostrości bocznymi punktami?

komfort PP - wielkie RAWySię było spodziewać. ;)

No nic. W większości realizacji do jakich planuje ten korpus raczej nie będzie mi to przeszkadzało… Nooo, może czasami te boczne punkty AF…
A jeszcze tak ad. 1. Rozmiar puszki (czucie w łapce) podobne do normalnych (duzych) korpusów, czy raczej to taki mikrus jak te ostatnie amatorskie modele?

Pawel Pawlak
07-08-2012, 11:18
Chodzi o rozmiar body, czy obsługę?
Obsługa jest dla mnie ok (poza przełączaniem trybu pracy AF przy pracy ze szkłami wymagającymi trzymania zestawu oburącz - wtedy to jest totalna abstrakcja). Natomiast trzymanie body - jego wielkość i wyprofilowanie to jakiś koszmar (w porównaniu do D300/d700/d200). Po 10godzinach pracy z d800+30f2/50/1.8/16-35vr4, myślałem że odpadną mi palce. Jednym słowem:TRAGEDIA. Przy pracy ze statywem nie albo inną podporą może nie mieć to żadnego znaczenia

Jacek_Z
07-08-2012, 12:12
D200 mogę w określonych warunkach z ręki (bez VR) na ogniskowej w zakresie 18-50mm robić z czasem 1/40s. Na 50 mm nie powinieneś utrzymać ostro przy 1/40. Teoretycznie. Natomiast 1/80 w D700 teoretycznie powinieneś utrzymac przy 75 mm - to się u ciebie zgadza.

Marcinie:
ergonomia - to nie jest to co D700/d300 nie mówiąc już o d3... dla mnie to największa bolączka
Z resztą "bolączek" można się zgodzić, ale ja nie mam uwag co do ergonomii w stosunku do D700. A nawet widzę plus - dodany guzik Picture Control.
Rozmiary - mi pasują. Teraz tym bardziej, bo dokupiłem grip.

stachmuszel
07-08-2012, 14:34
Na 50 mm nie powinieneś utrzymać ostro przy 1/40. Teoretycznie. Natomiast 1/80 w D700 teoretycznie powinieneś utrzymac przy 75 mm - to się u ciebie zgadza.

Jacku, ale ekwiwalent obu tych zakresów (18-50 na D200 i 28-75 na D700) jest taki sam. Więc dlaczego trzeba używać innych czasów?

mateo912
07-08-2012, 14:36
Jacku, ale ekwiwalent obu tych zakresów (18-50 na D200 i 28-75 na D700) jest taki sam. Więc dlaczego trzeba używać innych czasów?

na dx przy szkle 35mm potrzebujesz czas 1/50 na fx przy szkle 50mm potrzebujesz 1/50. w czym problem?

stachmuszel
07-08-2012, 15:55
na dx przy szkle 35mm potrzebujesz czas 1/50 na fx przy szkle 50mm potrzebujesz 1/50. w czym problem?

Chyba nie przeczytales tego co napisalem wczesniej. W tym problem, ze na ekwiwalencie tych samych ogniskowych na D700 musze uzywac dwa razy krotszych czasow niz na D200, aby nie poruszyc sceny.

piom
07-08-2012, 16:17
ach te narzekania, a narzekają w większości Ci co nie mają puchy... nikt wam nie każe kupować i tyle... ja mogę jedynie dopisać że np. zawsze jak biorę moje d800 to zachodzi słońce.... jedyne jak dla mnie minusy to te problemy z AF i tyle... przy iso100 obrazek z tej puszki jest rewelacja.... na iso6400 również jest sympatycznie, czego chcieć więcej??

Fatman
07-08-2012, 16:38
na iso6400 również jest sympatycznie, czego chcieć więcej??

jeszcze lepszego ISO 6400, stabilizacji matrycy, co najmniej 7 klatek na sekundę, co najmniej 10x większego bufora na zdjęcia, tańszego gripa, wszystkich punktów krzyżowych -rozmieszczonych w całym kadrze FX, 50 klatek w FullHD, możliwości wyboru metody kompresji tylko z klatkami typu "i" przy wyższym bitrate, możliwości metody wyboru metody skalowania obrazu podczas filmowania (line skipping jak obecnie -dla ostrości lub pixel binning dla znacznie mniejszego szumu, mniejszej mory i mniejszego aliasingu), 39Mpix dla sensownego trybu skalowania do FHD dla pixel binningu -a także dla line skippingu (bo obecnie przez 36Mpix nie mamy właśnie podczas filmowania pełnego FX tylko cropa, co producent stara się ukryć ubierając wszystko w piękne słowa)............... uffff ;-)

piom
07-08-2012, 16:53
jeszcze lepszego ISO 6400, stabilizacji matrycy, co najmniej 7 klatek na sekundę, co najmniej 10x większego bufora na zdjęcia, tańszego gripa, wszystkich punktów krzyżowych -rozmieszczonych w całym kadrze FX, 50 klatek w FullHD, możliwości wyboru metody kompresji tylko z klatkami typu "i" przy wyższym bitrate, możliwości metody wyboru metody skalowania obrazu podczas filmowania (line skipping jak obecnie -dla ostrości lub pixel binning dla znacznie mniejszego szumu, mniejszej mory i mniejszego aliasingu), 39Mpix dla sensownego trybu skalowania do FHD dla pixel binningu -a także dla line skippingu (bo obecnie przez 36Mpix nie mamy właśnie podczas filmowania pełnego FX tylko cropa, co producent stara się ukryć ubierając wszystko w piękne słowa)............... uffff ;-)

aaaaa! no jak zrobią taki sprzęt to będziecie chcieli 3d + inne nowe ficzery....

stig
07-08-2012, 17:24
aaaaa! no jak zrobią taki sprzęt to będziecie chcieli 3d + inne nowe ficzery....Nie. Wtedy będą chcieli lepszego ISO 25600, 60 MPx i 10 MB RAWow 14-bit. ;)

fotopstryk6x6
07-08-2012, 18:11
Nie. Wtedy będą chcieli lepszego ISO 25600, 60 MPx i 10 MB RAWow 14-bit. ;)

to efekt "chciejstwa", jeżeli kogoś interesuje fotografia to fotografuje , nawet jeżeli miałoby to być pinhole, z tego co tu przeczytałem to sprzęt jest ojcem człowieka a nie odwrotnie.
Jestem przekonany że większość wyznawców D-800 zmieni wiarę gdy narodzi się "nowy bóg" , fotografia cyfrowa to sprzęt i oprogramowanie , te dwie rzeczy plus wyobraźnia mogą dać radość fotografowania.
Polecam wywiad z Nikonowskim fotografem miesiąca , może ktoś zrozumie coś.
http://www.szerokikadr.pl/fotograf_miesiaca/pawel_mizielinski

Jacek_Z
07-08-2012, 19:50
Chyba nie przeczytales tego co napisalem wczesniej. W tym problem, ze na ekwiwalencie tych samych ogniskowych na D700 musze uzywac dwa razy krotszych czasow niz na D200, aby nie poruszyc sceny.To dziwne, ja sę przesiadałem z D200 na D700 więc powinienem to wyłapać. A u mnie nic takiego nie było. W dodatku z D700 wszystko było ostrzejsze, ale to nic dziwnego biorąc pod uwagę jpg z body.

.. co najmniej 7 klatek na sekundę, co najmniej 10x większego bufora na zdjęcia, tańszego gripa, wszystkich punktów krzyżowych -rozmieszczonych w całym kadrze FX,Ja mam mniejsze wymagania - to co zostawiłem z twojego postu. Ale fps bym chciał jeszcze więcej - około 10.
No i bardzo dobrego AF w filmowaniu. Ale w filmie ja to amator jestem i nawet nie wiem co ty tam wypisałeś :)
Dopiszę wprowadzenie autorskiego systemu radiowego we współpracy z fleszami. Takiego zamiast PW, nadajnik już w body (może zastąpić lampę wbudowaną).

adamouse
07-08-2012, 21:18
A propos' wad: zapomnieliście o cenie? Przecież tu spokojnie można by wydzielić wątek narzekania na cenę ;)

deimon
08-08-2012, 00:50
uff. wreszcie doczytalem do konca tego watku:) mam pytanie na ktore nie znalazlem odpowiedzi.
Jak bardzo "zle" jest video w d800 vs 5dmark3 ? Z tego co google pokazalo to przede wszystkim:

- slabsze iso od 1600+
- slabszy kodek (bitrate)
- moira bardzo widoczna
- brak regulacji dzwieku w czasie nagrywania

W obecnej chwili mam d700 + stalki.

Bylem juz na 100% zdecydowany na d800 (36mpix przydalo by mi sie bardzo do architektury) ale video testy z netu bardzo mnie zasmucily. Jak to sie ma w "prawdziwmy" zyciu?. Na ile moira jest uciazlia i czy jest mozliwosc usuniecia w postprocesie? A co z iso?

Bardzo prosze o porade osob krecocych filmy w d800

Fatman
08-08-2012, 01:03
- slabsze iso od 1600+
- slabszy kodek (bitrate) -z drugiej strony jak nie będziesz mocno obrabiał to różnicy nie zobaczysz
- moira bardzo widoczna
- brak regulacji dzwieku w czasie nagrywania
- mocno widoczny aliasing
- beznadziejnie (zbyt czuły) działający światłomierz w trybie automatycznym (np. priorytet przysłony)
-brak możliwości pracy w pełnym trybie FX (max to crop około 1.1 chyba)

i na plus w stosunku do 5D3

+ znacznie lepsza ostrość i detal
+ lepsza rozpiętość tonalna

Mora -w postprocesie niezbyt łatwo usunąć, lepiej unikać scen ją generujących. ISO do 3200 na spokojnie, bez odszumiania. 6400 z odszumianiem w postprocesie (utrata ostrości oczywiście).

esener
08-08-2012, 13:43
To może tak rzucę z innej beczki. Oto co można wyciągnąć z RAWA osiemsetkowego w kilka sekund, magia

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img521.imageshack.us/img521/2893/dsc09521eb.jpg)

źródło (http://img607.imageshack.us/img607/3823/dsc0952q.jpg)

stig
08-08-2012, 13:46
źródło (http://img607.imageshack.us/img607/3823/dsc0952q.jpg)Obstawiam, że w większym rozmiarze nie wygląda to zbyt ciekawie… ;)

prz3mo
08-08-2012, 13:48
No nic. W większości realizacji do jakich planuje ten korpus raczej nie będzie mi to przeszkadzało… Nooo, może czasami te boczne punkty AF…

Wstrzymaj się może Stig do premiery D600. Może się okazać, że ten korpus bardziej Ci "podpasi".

-brak możliwości pracy w pełnym trybie FX (max to crop około 1.1 chyba)

Tu mnie zaskoczyłeś... "Czemu tak?" Z czego to wynika, że nie można filmować w pełnym FX, tylko jakieś cropy...?

R
08-08-2012, 14:00
To może tak rzucę z innej beczki. Oto co można wyciągnąć z RAWA osiemsetkowego w kilka sekund, magia

znacznie lepiej sie prezentuje ten niewyciagniety.

R
08-08-2012, 14:02
Tu mnie zaskoczyłeś... "Czemu tak?" Z czego to wynika, że nie można filmować w pełnym FX, tylko jakieś cropy...?

ale jak to filmowac w pelnym FX? przeciez full hd to 1920 na dlugim boku... a jaka podzialke ma plik z 800?

Fatman
08-08-2012, 14:15

Wynika to z ułatwienia sobie przez programistów metody skalowania obrazu do FullHD.

Najpierw robiony jest crop do rozdzielczości 6720x3780, dla ułatwienia dzielenia tych wartości przez równą liczbę -w tym wypadku 3. Następnie z tej rozdzielczości wybierana jest co trzecia linia w pionie i poziomie. Otrzymujemy 2240x1260. Dopiero ten obraz skalowany jest do 1920x1080. Z tego wynika ciut mniejsza mora i aliasing w stosunku do obrazu jaki w filmach generuje 5D2, oraz większa ostrość niż w przypadku 5D3, gdzie zastosowano "pixel binning". Duży pixel, złożony z grupy 3x3 rzeczywistych pikseli -właśnie z powodu nacisku na jak najdoskonalsze filmowanie (minimalny szum, minimalna mora i aliasing) 5D3 ma tak niewielki przyrost rozdzielczości w stosunku do 5D2 -po prostu 5760 pix dzieląc na 3 daje równe 1920 pix).

esener
08-08-2012, 16:08
Obstawiam, że w większym rozmiarze nie wygląda to zbyt ciekawie… ;)

Myślę, że całkiem znośnie jak na takie ekstremalne fikoły, cropp 100%
źródło (http://img803.imageshack.us/img803/1493/crop100.jpg)

Tak ten niewyciągnięty ma zdecydowanie lepszy klimat :-o

Pawel Pawlak
08-08-2012, 16:09
Obstawiam, że w większym rozmiarze nie wygląda to zbyt ciekawie… ;)

Wcale nie musi być tak źle :)
przykładzik: słabe aku nie naładowały sabiny, w efekcie zdjęcie totalnie niedoświetlone. W tym przypadku nic straconego, bo zdjęcie marne. Ale mogło być akurat tym istotnym. Czy da się uratować ? moim zdaniem zdecydowanie tak:

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/138/siso200plus381.jpg/)
Wyciągnięcie ekspozycji o 3.81EV i cienie o +10. Efektywnie to już nie jet iso200 a okolice 2500-3200.

stig
08-08-2012, 16:13
Nooo… całkiem, całkiem. Po ciągnięciu – na ile mniej-więcej EV oceniasz to niedoświetlenie? 5 EV?

raider
08-08-2012, 16:50
Wyciąganie z cieni w zasadzie nie jest również problemem w D700, problemy pojawiają się gdy chcemy coś odzyskać z przepaleń.. W D800 podobno jest trochę lepiej, ale chyba nadal daleko np. do Fuji S5.

mateo912
08-08-2012, 16:53
Wyciąganie z cieni w zasadzie nie jest również problemem w D700, problemy pojawiają się gdy chcemy coś odzyskać z przepaleń.. W D800 podobno jest trochę lepiej, ale chyba nadal daleko np. do Fuji S5.

i co z tego? skoro nikon i fuji stosują inne "filozofie" DR? w nikonie naświetla się na światła i wyciąga z cieni a w fuji naświetla na cienie i wyciąga światła.

raider
08-08-2012, 17:00
i co z tego? skoro nikon i fuji stosują inne "filozofie" DR? w nikonie naświetla się na światła i wyciąga z cieni a w fuji naświetla na cienie i wyciąga światła.

Nie no nic z tego, tylko że D800 nie posunęło się tu daleko naprzód bo mogłoby być tak, że da się wyciągnąć i przepalenie i niedoświetlenie - w równym stopniu. Oczywiście najlepiej po prostu dobrze ustawić światło zanim naciśnie się przycisk :)

Jacek_Z
08-08-2012, 17:09
Wyciąganie z cieni w zasadzie nie jest również problemem w D700, problemy pojawiają się gdy chcemy coś odzyskać z przepaleń.. W D800 podobno jest trochę lepiej, ale chyba nadal daleko np. do Fuji S5.Różnica między D800 a D700 jest znacząca. To co można z D700 pomnóż przez 2.
Można w D800 ustawić sobie niedoświetlenie (ja mam stałe - 0,3) i nie bać się prześwietleń.

mateo912
08-08-2012, 17:13
Nie no nic z tego, tylko że D800 nie posunęło się tu daleko naprzód bo mogłoby być tak, że da się wyciągnąć i przepalenie i niedoświetlenie - w równym stopniu. Oczywiście najlepiej po prostu dobrze ustawić światło zanim naciśnie się przycisk :)

ale to tak jakby narzekać że w s5 słabo wyciąga się cienie :)
Z tego co widzę każda kolejna generacja matryc nikona rozszerza DR trochę w kierunku świateł i bardzo w kierunku cieni.

stachmuszel
08-08-2012, 17:14
Różnica między D800 a D700 jest znacząca. To co można z D700 pomnóż przez 2....

Jesli dobrze rozumiem, piszesz Jacku o roznicy 1EV.

raider
08-08-2012, 17:15
Różnica między D800 a D700 jest znacząca.

No to plus dla Nikona. Canon chyba dalej w tyle w tym względzie, ciekawe czy chociaż 5D3 pokonał D700.

mOSAd
08-08-2012, 19:46
To jest lepsza sytuacja, kiedy można dużo wyciągać z cieni. Właśnie w takich przypadkach braku błysku. Oczywiście, że prześwietlenia mogą się zdarzyć, ale Nikon chyba zawsze się starał by to praktycznie nigdy nie miało miejsca w (nowych) cyfrówkach. Przy auto iso naprawdę trudno o prześwietlenia.
Jak powyższa sytuacja zdarzy się matrycy Fuji, albo 5D, to zdjęcie ląduje w koszu i tyle. I to nie musi być ekstremalne niedoświetlenie chyba - w końcu z jakiegoś powodu ten banding cieni jest tam popularnym terminem.

Pawel92
08-08-2012, 19:56
No to plus dla Nikona. Canon chyba dalej w tyle w tym względzie, ciekawe czy chociaż 5D3 pokonał D700.

D700 to nie wiem, bo nie miałem. Mogę za to potwierdzić, że D3 napewno nie :wink:

Jacek_Z
08-08-2012, 20:06
Jesli dobrze rozumiem, piszesz Jacku o roznicy 1EV.Nie podejmuję się stwierdzić ile lepiej. Może więcej niż 1 EV. Nie robię testów sytuacji które u mnie nie występują. Bardzo prawidłowo naświetlam klatki (praca w jpg wymaga dokładności), więc absoltutnie nie mam praktyki z popsutymi zdjęciami. Zapewne jednak zakres poprawy będzie zaleźny na jakiej czułości pracowaliśmy, więc nie da się określić, że jest to zawsze x EV.

esener
10-08-2012, 17:52
Tak sobie obrabiam fotki, aż tu nagle..

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/801/clipboard01as.jpg/)

Chlapiący olej? Może ktoś coś podpowiedzieć?

stig
10-08-2012, 17:54
Chlapiący olej?A moze po prostu zwykly kurz? Skad przypuszczenie, ze to akurat olej? Kurz na matrycach jest przeciez od zawsze…

esener
10-08-2012, 17:58
A moze po prostu zwykly kurz? Skad przypuszczenie, ze to akurat olej? Kurz na matrycach jest przeciez od zawsze…

Przypomniał mi się temat chlapiącego oleju w d800, który chyba wyglądał podobnie i zacząłem panikować :grin: . Jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza, ale rozumiem, że samemu lepiej nie próbować czyścić?

lukaszk
10-08-2012, 18:21
Jutro pierwszy ślub z użyciem d800, trochę się boję...
Pamiętam, że ktoś w tym wątku pisał, że mu się 800 zawiesiła bodajże na ślubie.

stig
10-08-2012, 18:25
Jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza, ale rozumiem, że samemu lepiej nie próbować czyścić?Mozesz sprobowac samemu za pomoca gruszki (dobrze wyczyszczonej w srodku). Uruchamiasz podnosisz lustro, otwierasz migawke (w menu aparatu jest odpowiednia opcja) i dmuchasz. Jesli to kurz, to w wiekszosci przypadkow, czesci tych paproszkow powinienes sie pozbyc. Jesli kompletnie nic nie zniknie, to mozna zaczac podejrzewac, ze to smar (ale tez nie musi to byc pewne – kurz tez potrafi sie mocno trzymac).

esener
10-08-2012, 18:31
Jutro pierwszy ślub z użyciem d800, trochę się boję...
Pamiętam, że ktoś w tym wątku pisał, że mu się 800 zawiesiła bodajże na ślubie.

Zawiesza się raczej tylko przy przeglądaniu zdjęć, więc jeżeli masz włączony podgląd zdjęć po zrobieniu (domyślnie jest wyłączony) to wtedy może się zawiesić, szybki reset aparatu i problemu nie ma, ale w każdym razie lepiej nie włączać podglądu. A tak to zawiesił, a raczej nie mogłem strzelić foty jedynie jak nie dokręciłem do końca obiektywu, zabrakło z 2 milimetrów.

Stig, dzięki za instrukcje, na pewno spróbuje z tym podziałać.

lukaszk
10-08-2012, 18:33
Automatycznego podglądu nie używam, więc mam nadzieje, że obejdzie się bez przykrych niespodzianek :-)
Aparat mam już ze 3 tygodnie i do tej pory się nie zawiesił.
Lewy punkt AF też chyba dobrze działa :-)

Pawel92
10-08-2012, 19:11
Przypomniał mi się temat chlapiącego oleju w d800, który chyba wyglądał podobnie i zacząłem panikować :grin: . Jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza, ale rozumiem, że samemu lepiej nie próbować czyścić?

Nie chce Cię martwić, bo to żadna w końcu tragedia, ale mnie te plamki wyglądają na olej. Spróbuj przedmuchać matrycę, tak ja radzi Stig, a jeżeli nic to nie da, to czeka Cię albo reklamacja albo nauka czyszczenia matrycy, co nota bene żadną filozofią nie jest :smile:

jjj
10-08-2012, 19:29

Temat chlapiacego oleju to był związany z D4 (kolegi Kilimandżaro) o ile dobrze pamiętam...

kazziz
10-08-2012, 19:30
Przez D7000 wszyscy są masakrycznie przewrazliwieni na puncie oleju, a mnie to jednak bardziej na zwykły kurz wygląda... Często zmieniasz szkła?

mariusz67
10-08-2012, 23:46
To nie jest kurz dmuchanie gruchą nic nie da, to plamki oleju pojawiają się w początkowej fazie 2 -3 czyszczenia i powinien się wychlapać. Serwis w tym przypadku wyczyści na mokro bezpłatnie.

stig
11-08-2012, 01:46
To nie jest kurz dmuchanie gruchą nic nie daProrok jaki? ;)

mariusz67
11-08-2012, 20:41
Prorok jaki? ;)

Kiedyś dużo czasu poświęciłem na temat chlapania olejem w nikonach i canonach i teraz nie muszę wogóle patrzeć na matryce aby wydać opinie :)

stig
12-08-2012, 02:14
Kiedyś dużo czasu poświęciłem na temat chlapania olejem w nikonach i canonach i teraz nie muszę wogóle patrzeć na matryce aby wydać opinie :)Czyli prorok. :)

jac45m
12-08-2012, 08:21
Ja miałem dokładnie takie same w moim d800. Przedmuchiwanie nic nie pomagało. Dopiero serwis przeczyscil. Popstrykam trochę i zobaczę czy efekt sie powtórzy. Szkła wymieniam rzadko i głownie w pomieszczeniach a na dodatek w d700 po roku przy takim samym użytkowaniu raz pojawiła mi sie jedna plama, ktora dała sie zdmuchnac gruszka.

skynyrd
12-08-2012, 20:21
Tak sobie obrabiam fotki, aż tu nagle..

Chlapiący olej? Może ktoś coś podpowiedzieć?

Oglądnij zdjęcie pod dużym powiększeniem. Jeżeli są to regularne plamki z jasnymi obwódkami to na 90% to smar.
Samemu lepiej tego nie usuwaj chyba że masz w tym duże doświadczenie.
Mam taki sam problem z D800 i już 5 razy czyściłem matrycę w serwisie. Z czyszczenia na czyszczenie jest chyba coraz lepiej ( mniej plamek ) ale wciąż się niestety zdarzają.
Pozostaje mi mieć tylko nadzieję że wkrótce chlapanie ustanie bo już na czyszczenie wydałem 500zł.

HYPER
12-08-2012, 20:25
a to nie jest to usluga darmowa? przeciez sobie slonecznikowym na matryce nie walisz tylko jest to wada fabryczna i jako taka, jej naprawa powinna byc bezdyskusyjnie darmowa.

jac45m
12-08-2012, 20:34
Ja nastepnym razem bede z nimi dyskutował, dam znac co z tego wyniknie, bo to na pewno nie kurz.

skynyrd
12-08-2012, 20:36
a to nie jest to usluga darmowa? przeciez sobie slonecznikowym na matryce nie walisz tylko jest to wada fabryczna i jako taka, jej naprawa powinna byc bezdyskusyjnie darmowa.

Owszem - pierwszy raz była darmowa, drugi raz marudzili ze wymyślam i że nie mieli takich sygnałów od innych użytkowników D800 ( tak jakby 3 miesiące temu było ich Bóg wie ilu ). Potem odechciało mi się jeździć do Warszawy lub wysyłać aparat bo jest mi on potrzebny do zabawy a nie żeby nabijał kilometry na trasie Kraków-Warszawa.
Regularnie czyszczę go więc w Krakowie pewnie naiwnie mając nadzieję że może to już ostatni raz ( no może przedostatni ).

Rafał_Sz
13-08-2012, 07:48
Widzę, że Nikon uwielbia popełniać błędy z promocją na smar. Niech nie pierniczą, tylko działają. Mi też w D7000 nie chcieli czyścić za darmo, a jakoś mechanizm podnoszenia lustra wymienili na "niechlapiący". Zresztą, czego oni w nim nie wymienili...

W lipcu już trzymałem D800 w łapkach, i dobrze, że zrezygnowałem (z żalem) z zakupu. Puszka za taką kasę nie ma prawa mieć tak śmiesznych wad. Nieśmiesznych zresztą też.

Jacek_Z
13-08-2012, 15:46
Jest test na optycznych. Właśnie go czytam. http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=185

Dziedzic Pruski
13-08-2012, 16:24
Czy ktos dzwonil do serwisu i orientowal sie jak to jest z tymi punktami skrajnymi AF ? U mnie jest podobny problem na 50tce 1.8. Myslicie, ze soft to moze poprawic czy tylko wizyta w serwisie ?

mOSAd
13-08-2012, 16:31
Nie wygląda to na sprawę softu (tego ładowanego przez nas). Słałbym do serwisu lub zastanowiłbym się czy nie oddać i szukać lepszego egzemplarza. Wpierw wysłałbym mejla do serwisu i się upewnił, że tak, naprawią, oczywiście proszę wysyłać. Bo jak nie, to szkoda nerwów.

Fatman
13-08-2012, 16:48
No coś pięknego !!!!! :-) Optyczni zjechali Nikona D800 za problemy z AFem -to bardzo dobra wiadomość, bo Optyczni są portalem znanym i opiniotwórczym (szkoda, że nie zrobili tego już w przypadku D7000..... no ale lepiej późno niż wcale).

Rafał_Sz
13-08-2012, 17:15
Nikon i tak będzie ściemniał, że to taki egzemplarz, że nie używany jak trzeba, że kogoś w krzyżu łupie, że zima w Polsce długa. Do błędu się nie przyznają tak jak z D7000. Zamiotą sprawę pod dywan, no może zrobią cichą akcję serwisowa dla upierdliwych inaczej.

Żenada.

fafniak
13-08-2012, 18:38
Przyznam ze ciesze się że nie wystarczyło mi kasy na zakup d800

Siupes
13-08-2012, 19:31
Po ponad roku z 5d2 postanowilem wrocic do nikona i mimo ze moj d800e ma problem z lewym fokusem jestem bardzo zadowolony (uzywam srodkowy punkt i robie zdjecia a nie testy)
d700 byl dla mnie bardzo dobrym aparatem i d800 jest jego godnym nastepca.
Czy ktos uzywa dzwiekowego potwierdzenia ostrosci? zauwazylem ze u mnie nawet jak jest ustawiona, dzwiek znika tajemniczo po jakims czasie.

stachmuszel
13-08-2012, 20:06
Oj pojechali...
Zastanawia mnie to, że poziomy szumów wg optycznych są wyższe w D800vsD700, a odczucia użytkowników są odmienne. Z AF myślę, że przesadzają. Nikon Polska dał ciała, dając do testów felerny egzemplarz. Czerwoni zrobią sobie teraz pożywkę do obśmiewczych dyskusji o D800.

gadzeciarz
13-08-2012, 20:44
No coś pięknego !!!!! :-) Optyczni zjechali Nikona D800 za problemy z AFem -to bardzo dobra wiadomość, bo Optyczni są portalem znanym i opiniotwórczym (szkoda, że nie zrobili tego już w przypadku D7000..... no ale lepiej późno niż wcale).

Przynajmniej okazało się że takie "rzeczy" tylko w nikonie ;-)
Bo puki co temat z AF w D 7000 traktowany był jako wymysł oszołomów którzy się czepili porządnej firmy
i jej super-duper sprzętu jakim miał być d7000
a tu taka niespodzianka i dupa-wady nikon nie widzi a dla czego -bo jej "nie ma"
Ciekaw jestem jaki będzie ciąg dalszy tej nowej historii
D 800 -af -jest beee

Generalnie ciekawe jak będzie z AF w d400 i d600 -zaczyna być niewesoło.

sv
13-08-2012, 21:32
Po ponad roku z 5d2 postanowilem wrocic do nikona i mimo ze moj d800e ma problem z lewym fokusem jestem bardzo zadowolony (uzywam srodkowy punkt i robie zdjecia a nie testy)
d700 byl dla mnie bardzo dobrym aparatem i d800 jest jego godnym nastepca.
Czy ktos uzywa dzwiekowego potwierdzenia ostrosci? zauwazylem ze u mnie nawet jak jest ustawiona, dzwiek znika tajemniczo po jakims czasie.

Pogratulować Nikonowi klientów. Aparatem za 3k $ nie da się zrobić ostrej foty, a Ty jesteś szczęśliwy i zadowolony :-)
Całe szczęście, że Nikon nie produkuje samochodów.

Siupes
13-08-2012, 21:37
jedyne nie ostre foty mam gdy sprawdzalem lewy fokus, reszta ostra ale pewnie cos zle robie.

Lento Violento
13-08-2012, 21:39
jedyne nie ostre foty mam gdy sprawdzalem lewy fokus, reszta ostra ale pewnie cos zle robie.

I zapewne optyczni robią ten sam błąd co Ty ...:D

Pawel Pawlak
13-08-2012, 21:42
dobrze że ja zawsze trafię jakąś felerną sztukę i udaje mi się robić ostre zdjęcia :)

sv
13-08-2012, 21:52
dobrze że ja zawsze trafię jakąś felerną sztukę i udaje mi się robić ostre zdjęcia :)

Co 10 zawsze wyjdzie ostre jak obiekt się porusza :-)

Znalazłem coś takiego:
"There has been much discussion in recent months of a left/right asymmetry in autofocus with the Nikon D800 / Nikon D800E.

But after testing today with my D800 and D800E both just back from Nikon, my conclusion remains the same as what I initially showed in my review of the Nikon D800: the D800 /D800E has poor autofocus precision, and that’s with the center focusing sensor, which is the best one (one example). In short, the asymmetry issue is a footnote issue compared to the fundamental problem of poor precision in general."

Twój d800 to faktycznie wyjątek :-)

http://diglloyd.com/

Siupes
13-08-2012, 22:01

za duzo zdjec robisz a za malo testujesz widze :)

a tak na powaznie to na dpreview forum nie ma o czym czytac poza problemami z fokusem, a nikon w stanach ma wiecej uzywanych aparatow niz nowych na stanie.
osobiscie poczekam pol roku lub rok i dam aparat do regulacji i przy okazji zalapie sie na generalne czyszczenie.
ale mozna tez czekac na ulepszona wersje z innym problemem.

sven, ten gosc ma problemy z fokusem na prawie kazdym aparacie, na szczescie zawsze jest canon

Jacek_Z
13-08-2012, 22:01
Generalnie to mam ostro, ale nie zawsze tam gdzie bym chciał. Śrubokręt z 1.4 nie ustawia się idealnie i na cropie 100% to od razu wyłazi. Gęsta matryca pięknie obnaża CA. No i nie jest to body do reporterki o czym się ponownie parę dni temu przekonałem. Nie nadąża (AF-C, 9 pól). Robiłem kolarza i biegacza, zbliżali się do mnie pod kątem 45 stopni. Co piąte zdjęcie dobre, generalnie ostrość była na tyle głowy, a nie na oczach. Kadr dość ciasny, półpostać, odległość kilka m, obiektyw 70-200VR (mk1). Dobrze, że robiło się wiele podejść do tego ujęcia.
O małej ilości fps nie wspomniałem? Wg mnie to body się do sportu nie nadaje. Coś statycznego - OK. No i dobra optyka wskazana, bo inaczej cropy będą wyglądały "średnio".
Plusem jest piękny kolor (AWB) jak na to co do tej pory wypuszczały CMOSy. No i AF jest wiele czulszy w ciemności, spokojnie starcza byle żarówka w pomieszczeniu i nie trzeba wspomagania.

sv
13-08-2012, 22:08
sven, ten gosc ma problemy z fokusem na prawie kazdym aparacie, na szczescie zawsze jest canon

I tu również zgadzam się z nim prawie w 100% :-)

Siupes
13-08-2012, 22:09
Jacek_Z, czy masz na mysli 85 1.4? tam mi duzo ca wychodzilo juz na d700 (zreszta stara 50 tez nie byla zbyt bystra pod tym katem).

Pawel92
13-08-2012, 22:26
I ja muszę się przyznać: mam problem z lewym AF.
Zaniepokoiłem się, czy aby aparat robi jeszcze zdjęcia i zrobiłem szybki test z chórzystka Mötley Crüe w roli głównej.
Wynik testu: aparat dalej robi zdjęcia (chyba) :wink:
Niestety Ozzy nie wytrzymał tej całej historii z AF i się rozżalił:sad:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/p5775880076-1.jpg
źródło (http://lech.zenfolio.com/img/s2/v61/p577588007-6.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/p10490888296-1.jpg
źródło (http://lech.zenfolio.com/img/s2/v58/p1049088829-6.jpg)

Musimy być dzielni!!!

qba87
13-08-2012, 22:50
I ja muszę się przyznać: mam problem z lewym AF.
Zaniepokoiłem się, czy aby aparat robi jeszcze zdjęcia i zrobiłem szybki test z chórzystka Mötley Crüe w roli głównej.
Wynik testu: aparat dalej robi zdjęcia (chyba) :wink:
Niestety Ozzy nie wytrzymał tej całej historii z AF i się rozżalił:sad:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/p10490888296-1.jpg
źródło (http://lech.zenfolio.com/img/s2/v58/p1049088829-6.jpg)

Musimy być dzielni!!!

Dobra puenta :)

sv
13-08-2012, 23:04
Dobra puenta :)

I właśnie dlatego nikon ma z Wami tak dobrze :-)

fafniak
13-08-2012, 23:10
heh znając moje szczęście to trafiłbym jeden z bardziej ferelnych egzemplarzy ;D

Jacek_Z
13-08-2012, 23:25
Jacek_Z, czy masz na mysli 85 1.4? tam mi duzo ca wychodzilo juz na d700 No to na D800 wyjdzie ci 2x więcej. Na D700 prawie nigdy nie było to dokuczliwe. Zresztą pliki wyglądają źle na powiększeniu 100%. Odbitka będzie OK.
CA zalezy od motywu - tzn kontrastu itd. Czasami CA nie jest widoczne, a czasami tak.

Siupes
13-08-2012, 23:44
pozbylem sie starej 85 przy przesiadce i mam nadzieje ze jak dojde w zakupach do nowej to sie przyjemnie zdziwie :)

fafniak - przed zakupem d800 popatrzylem na normalne zdjecia na necie (nie ceglane sciany, kartki papieru i inne takie) i szybko doszedlem do wniosku ze bede bardzo zadowolony... no i jestem (nie uzywam lewego punktu i 4fps to i tak za duzo dla mnie).

nie, nie pracuje dla nikona ;)

Jacek_Z
13-08-2012, 23:49
pozbylem sie starej 85 przy przesiadce i mam nadzieje ze jak dojde w zakupach do nowej to sie przyjemnie zdziwie :)Jeśli chodzi o CA ? Zdziwisz się, ale niemile, bo nowa 85/1.4 ma większe CA niż stara. Za to AF będzie precyzyjniejszy.

Siupes
14-08-2012, 00:03
no to mnie zaskoczyles, przynajmniej nowe 70-200 jest lepsze od starego (dobre strony kupowania systemu od nowa)

Fatman
14-08-2012, 00:43
Pogratulować Nikonowi klientów. Aparatem za 3k $ nie da się zrobić ostrej foty

Tylko z lewym skrajnym (lewymi skrajnymi ?) czujnikami kłopoty, ale wg. Ciebie nie da się ostrego zdjęcia za pomocą D800 zrobić ;-) Tak jakby tylko tym lewym skrajnym można było ostrzyć :-)

sven, jak Ty nienawidzisz tego Nikona, muszę przyznać, że aż to podziwiam (serio -mnie już tak to wszystko nie podnieca, a u Ciebie widać prawdziwą pasję) ;-)

Naprawdę -bez obrazy.

W przypadku mojej sztuki D800 mogę powiedzieć, że z ślubu/wesela przynoszę 20-30% więcej trafionych zdjęć, niż to było w przypadku D3. Szybkość robienia zdjęć (seria) podobna, bo D3 pomimo większych możliwości w temacie szybkostrzelności, po prostu nie dawał rady jak było mniej światła.
Bufor w D800 zapchał mi się podczas ostatniego zlecenia mniej więcej 4 razy -nie było tragedii na szczęście.
Ukochana 35ka 1.8DX kapryśna tak samo jak na D3 -niestety będę musiał się z nią pożegnać jeśli chodzi o pracę. 50 1.8G prawie idealnie -większość zdjęć bezproblemowo trafiona.
Wideo pomimo znacznie mniej zaawansowanych możliwości jest i tak bardzo dobrej jakości -mam nadzieję, że otrzymam pozwolenie na publikację, to podzielę się materiałem z Wami i sami ocenicie.

Siupes
14-08-2012, 01:00
ponowie moje pytanie, czy ktos z was uzywa dzwiekowe potwierdzenie ostrosci?
bardziej mi przeszkadza ze mi to przestaje beepac niz lewy af problem (pewnie jestem dziwny ale jakos sie do tego przyzwyczailem i fakt ze mozna to sciszyc ze z metra nie slychac naprawde mnie ucieszyl)

Fatman
14-08-2012, 01:49
Siupes, gdzieś czytałem o podobnym przypadku jak opisujesz -możliwe, że na Fotopolis. Soft masz wgrany najnowszy ? (może na to też pomaga....).

Siupes
14-08-2012, 02:24
Dzieki, wlasnie przeczytalem fotopolis i znalazem tam tylko informacje o zawieszajacej sie diodzie do wspomagania af.
Moj d800e mial juz zainstalowane b 1.01

Problem rozwiazany, a2 musi byc ustawione na fokus zeby dzwiek dzialal jak by ktos jeszcze mial ten problem.

mOSAd
14-08-2012, 03:33
Tak się zastanawiam... Jeżeli problem jest tylko z lewym punktem AF, to niemal idealna puszka dla mnie, gdyż tego punktu kompletnie nie używam. Pewnie chłopaki w Nikonie też i coś przeoczyli po prostu. Musiałbym sprawdzić jakąś statystykę, ale pewnie trzy punkty, których używam niemal wyłącznie to górny, prawy i środkowy. Ewentualnie jakiś prawy-górny. Więc jakby ktoś rozważał zamianę tego złomu na używany D700... to przemyślę. ;) Chociaż nie, raczej się nie zamienię - D700 lepsza jest i basta! :D

loki_p
14-08-2012, 07:14
Zastanawia mnie to, że poziomy szumów wg optycznych są wyższe w D800vsD700, a odczucia użytkowników są odmienne.
Bo D800 szumi więcej niż D700 i tego nikt nie ukrywa. Na Dxo wyniki są takie same. Oczywiście mówimy o porównaniu 1:1, bo po normalizacji do 12 mp D800 wypada odrobinę lepiej.

Marcin_gda
14-08-2012, 09:20
Problem z lewym af to ciekawe zjawisko socjologiczne I psychologiczne.
Jestem niemal pewien, że problem byłby istotny, gdyby dotyczył sprzętu konkurencji. A tak jest ok. Coś nieistotnego. Jedna z zalet topowych puszek Nikona, czyli af, dający znakomite efekty na wszystkich punktach af zawodzi. I to ni na jednym, peryferyjnym punkcie. Im dalej na prawo od centrum, tym gorzej. I nagle okazuje się to problemem bez znaczenia. Centrum wystarcza. Pojawia się nowe myślenie o pracy aparatem, niemal artystyczny manifest. Kilku sprowadza problem do absurdu, że af nie w ogóle nie działa, ale staje się to podstawą do ataku na opinie wykazujące faktyczne problemy. To jakieś jaja.
O ile mi wiadomo Hasselblad przy podobnej matrycy i tylko jednym punkcie af w środku zamontował akceleratory korygujące przesunięcie kamery podczas przekadrowywania. Dzielnym Nikoniarzom taki ficzer jest jednak zbędny. Skarżący się na problemy zostanie pouczony o brakach w technice pracy.
Prawda jest niestety inna. D800 ma w licznych egzemplarzach poważną wadę systemu Af, której serwis nie potrafi w 80% przypadków usunąć. Sam producent chowa głowę w piasek, co jest o tyle zrozumiałe, że serwisy nie będą w stanie poradzić sobie z 10-20 tysiącami wadliwych kamer wypuszczanych co miesiąc.
Aktualni posiadacze raczej nie mogą mieć nadziei na dobrą cenę aparatu, gdy zechcą go sprzedać, aby kupić nowszy model - a taki schemat jest dość częsty.
Nikon wypuścił model profesjonalny, który ze względu na główną grupę użytkowników traktuje tak jak sprzęt amatorski. I, być może, jest to oznaka nowego trendu.

Nikolai
14-08-2012, 09:29
I, być może, jest to oznaka nowego trendu.
O jaki trendu Ci chodzi ? Olewania klientów, masowej histerii czy powrót zielonego do świata mody ?

Marcin_gda
14-08-2012, 10:26
O jaki trendu Ci chodzi ? Olewania klientów, masowej histerii czy powrót zielonego do świata mody ?

Olewania klientów przy ich aplauzie , oraz sprzedaży nienaprawialnych bubli i nazywanie ich "sprzętem profesjonalnym" oraz "modelem flagowym".

sv
14-08-2012, 10:51
sven, jak Ty nienawidzisz tego Nikona, muszę przyznać, że aż to podziwiam (serio -mnie już tak to wszystko nie podnieca, a u Ciebie widać prawdziwą pasję) ;-)

Nienawidzę nikona? Przesadzasz; ja tylko od czasu do czasu staram się spuścić nieco powietrza z tego balona samouwielbienia u użytkowników tego dosyć przeciętnego sprzętu :-)

Zastanów się raczej za co Ty tak kochasz nikona, skoro po Twojej nieudanej krucjacie w sprawie D7000 kupujesz kolejne body tego producenta (i to jako jeden z pierwszych - potocznie zwanych betatesterami :-)

Czy kochasz nikona za :
- wiecznie odklejające się gumy w "profesjonalnych" modelach tego producenta (ciekawe, że taki gigant technologiczny nie potrafi sobie od ładnych paru lat poradzić z takim banalnym problemem),
- może za znakomity serwis :-) ?
- za legendarny AF, który z puszki na puszkę jest coraz gorszy?
- może za świetną technologię matryc? Tu też nie bardzo, bo matryca jest od producenta telewizorów.

Pozostaje chyba tylko logo i żółty pasek z napisem NIKON:-)

Fatman
14-08-2012, 11:02
Nienawidzę nikona? Przesadzasz; ja tylko od czasu do czasu staram się spuścić nieco powietrza z tego balona samouwielbienia u użytkowników tego dosyć przeciętnego sprzętu :-)

Zastanów się raczej za co Ty tak kochasz nikona, skoro po Twojej nieudanej krucjacie w sprawie D7000 kupujesz kolejne body tego producenta (i to jako jeden z pierwszych - potocznie zwanych betatesterami :-)

Czy kochasz nikona za :
- wiecznie odklejające się gumy w "profesjonalnych" modelach tego producenta (ciekawe, że taki gigant technologiczny nie potrafi sobie od ładnych paru lat poradzić z takim banalnym problemem),
- może za znakomity serwis :-) ?
- za legendarny AF, który z puszki na puszkę jest coraz gorszy?
- może za świetną technologię matryc? Tu też nie bardzo, bo matryca jest od producenta telewizorów.

Pozostaje chyba tylko logo i żółty pasek z napisem NIKON:-)

Duuużo Nikonów miałem. Guma odkleiła mi się po 4 latach z Nikona D3. Z klapki baterii. Nie cała, tylko zaczęła odstawać lekko. Przykleiłem w jednym miejscu i po problemie. Na szczęście się nie odbarwia jak to ma miejsce w aparatach pewnego producenta kserokopiarek ;-)

Serwis............... tu mnie masz :-)

AF gorszy nie jest :-) Tak po prawdzie to jest lepszy. Gorsza jest kontrola jakości (serwis :-) ), która przepuszcza buble, dzięki czemu z lepszego wychodzi czasem gorsze.

Matryca może być nawet od producenta snopowiązałek. Może śmierdzieć i być różowa. Ważne, że jak chcę coś z cieni odzyskać (co robię często) to odzyskuję obraz a nie zaszumioną sraczkę, z wzorkiem w kratę, lub "modne" od kilku sezonów paski...

Nie kocham Nikona. Lubię...... owszem, ale jak by tylko powstała alternatywa innego producenta (nawet tego od fajnych kserokopiarek -miałem kiedyś i bardzo mi się ich aparaty podobały), która by mnie zadowalała bardziej niż Nikon, to bym sobie kupił :-) Niewiele brakowało i zamiast D800 bym miał 5D3. Zrezygnowałem ze względu na to co mnie najbardziej bolało w tym aparacie (odzyskiwanie z cieni) no i z tego, że 5D3 też nie był pozbawiony usterek ("przeciekanie światła").

himi
14-08-2012, 11:09
Toście mi ćwieka zabili. Poważnie myślę od 2 tygodni o przesiadce z d700 na d800 właśnie. Będzie - czy raczej miałby w zamyśle - uzupełniać mi d3s-a tam, gdzie potrzeba mi ciągnięcia z cieni, czasem wycropowania. D700 ma zbyt nieprzewidywalny WB we współpracy z d3s, który mierzy naprawdę przyzwoicie. Później w obróbce bywa, że mam mękę w upodobnieniu klat z d3s i d700 w spójnym materiale. Byłem już zdecydowany, a tu kolejna jazda: jak nie lewy czujnik to skłonności do poruszeń na pikselu....Szlag by to trafił. Żeby choć d3s był tańszy to bym kupił drugiego...no ale znów co z movie - używam, a to z d3s jest mocno passe.

sv
14-08-2012, 11:17
Duuużo Nikonów miałem. Guma odkleiła mi się po 4 latach z Nikona D3. Z klapki baterii. Nie cała, tylko zaczęła odstawać lekko. Przykleiłem w jednym miejscu i po problemie. Na szczęście się nie odbarwia jak to ma miejsce w aparatach pewnego producenta kserokopiarek ;-)
.

Ja wiem, że Ciebie te wszystkie problemy nie dotyczą :-) To jest dosyć charakterystyczne dla typowego użytkownika nikona. Nie działają lewe punkty AF? Żaden problem, bo nigdy lewych nie używam. Odkleja się guma? Żaden problem bo serwis za drobną opłatą ją naprawi. Marny serwis? Trudno, przecież to tylko ludzie :-)

Cały postęp technologiczny nikona opiera się na matrycy Sony, bo poza matrycą nic w tym sprzęcie ciekawego. Jeżeli Sony kiedyś uzna, że przestanie wspierać tego w sumie niszowego producenta, to niewiele z Nikona zostanie :-)

A co do producenta kalkulatorów: właśnie pojawił się tak przez Was wyśmiewany (z powodu opóźnienia) 1dx, który pokazuje, że postęp w dziedzinie profesjonalnych lustrzanek jest możliwy (czego w d4 nie widać). Czasem warto poczekać i dostać działający sprzęt :-)

prz3mo
14-08-2012, 11:18
Biorąc pod uwagę, że D800 jest wysokim modelem, za grubą kasę. Biorąc pod uwagę, że w wielu przypadkach D800 jest kupowany przez ludzi, którzy mają już arsenał szkieł... to wypuszczanie puszki, która ma tak ewidentne babole, że niektórych szkieł nie da się nawet wykalibrować... masakra...

sv
14-08-2012, 11:24
Biorąc pod uwagę, że D800 jest wysokim modelem, za grubą kasę. Biorąc pod uwagę, że w wielu przypadkach D800 jest kupowany przez ludzi, którzy mają już arsenał szkieł... to wypuszczanie puszki, która ma tak ewidentne babole, że niektórych szkieł nie da się nawet wykalibrować... masakra...

prz3mo - za "moich czasów" na forum nikona za taką wypowiedź dostałbyś bana na wieczność :-) Co się jednak pozmieniało :-)

Fatman
14-08-2012, 11:24
Ja wiem, że Ciebie te wszystkie problemy nie dotyczą :-) To jest dosyć charakterystyczne dla typowego użytkownika nikona. Nie działają lewe punkty AF? Żaden problem, bo nigdy lewych nie używam. Odkleja się guma? Żaden problem bo serwis za drobną opłatą ją naprawi. Marny serwis? Trudno, przecież to tylko ludzie :-)

Oj chyba nie czytasz ze zrozumieniem tego co napisałem :-) Albo celowo to odpowiadasz w ten sposób ;-) (przecież wspominałeś o mojej krucjacie przeciw N jaką miałem z D7000 -więc jak problemy mogą mnie nie dotyczyć jak typowego -zakochanego w N użytkownika tego systemu ?).
Nie twierdzę, że gumy się nie odklejają, tylko że w moich Nikonach się to nie zdarza. Natomiast Ty zawsze ignorujesz wszelkie problemy Canona -jak typowy użytkownik Canona :-)

Cały postęp technologiczny nikona opiera się na matrycy Sony, bo poza matrycą nic w tym sprzęcie ciekawego. Jeżeli Sony kiedyś uzna, że przestanie wspierać tego w sumie niszowego producenta, to niewiele z Nikona zostanie :-)

Doczekać się nie możesz prawda ? ;-)
No i co z tego ? Kiedyś przyleci meteoryt i trafi w sedzibę Canona. Nie będę się martwił na zapas.

A co do producenta kalkulatorów: właśnie pojawił się tak przez Was wyśmiewany (z powodu opóźnienia) 1dx, który pokazuje, że postęp w dziedzinie profesjonalnych lustrzanek jest możliwy (czego w d4 nie widać). Czasem warto poczekać i dostać działający sprzęt :-)

Peeewno.............. poczekamy na pierwsze noty serwisowe ;-) Poza tym dużo łatwiej o postęp jak wcześniejszy model był po prostu przeciętny.

prz3mo - za "moich czasów" na forum nikona za taką wypowiedź dostałbyś bana na wieczność :-) Co się jednak pozmieniało :-)

Teraz tak to już tylko na forum Canona.

Pawel Pawlak
14-08-2012, 11:27
Wow ! A co takiego przełomowego w zakresie foto ma 1dX ?

prz3mo
14-08-2012, 11:29

Bez przesady, jestem tu tylko rok krócej niż Ty. Gdyby było jak piszesz to Nikon Polska "nie obraziłby" się na to forum.
Jest tu wiele ludzi, którzy używają systemu Nikona, ale zauważają wady i o tym mówią... Nie każdy jest talibem, który się modli do puszki.

No i co z tego ? Kiedyś przyleci meteoryt i trafi w sedzibę Canona. Nie będę się martwił na zapas.

:-D

sv
14-08-2012, 11:34
Fatman: miałem 3 lustrzanki nikona i tylko jedna z nich nadawała się do pracy (nie napiszę modeli bo zaraz pojawią się obrońcy). Miałem w sumie 9 modeli Canona (2 jeszcze pracują) i ubiegłym tygodniu po raz pierwszy odwiedziłem serwis Canona. "Przeciętny" 1d mk IV w przeciwieństwie do "nieprzeciętnych" nikonów oferował oprócz świetnego autofokusa możliwość filmowania, czego "nieprzeciętne" nikony dorobiły się ostatnio (w zamian za niedziałający AF).

mjstudio
14-08-2012, 11:47
to wracając do tematu: jestem po pierwszym trzydniowym plenerze i jestem zachwycony jakie ten aparat ma możliwości.. W porównaniu do D700 - progres w AF (bardzo precyzyjny, szybki) ; pliki naświetlone na ISO100-400 są jak z gumy ; ISO 1600 z D800 poprawnie naświetlone to miazga ; aku starczyło na ponad 1,5 K przy częstym analizowaniu zdjęć i bawieniu się w ustawieniach. Jedyny minus to rozmiar plików - robiłem RAW+JPG i po 50MB na zdjęcie wychodziło +-..no i 85/1.4 wymagał korekcji +15. Świetna puszka..

stig
14-08-2012, 11:51
Jedyny minus to rozmiar plików - robiłem RAW+JPG i po 50MB na zdjęcie wychodziłoJakby można było do kompletu jeszcze TIFFa 16-bit, to tez byś sobie włączył, żeby się dobić? :)

krzysztofz24
14-08-2012, 11:52
[QUOTE=sven;2896764]

Sven, czy moglbys wrocic ze swoimi wojenkami systemowymi do piaskownicy;-)?

Nikt tu oprocz Ciebie ich nie zaczyna...naprawde masz podejscie 12 latka;-)
Ja mam najlepsze zabawki, wszyscy inni maja gorsze zabawki. I jeszcze ci inni nie maja prawa mowic zle o moicu zabawkach:-)

Jacek_Z
14-08-2012, 11:59
.. Jedna z zalet topowych puszek Nikona, czyli af, dający znakomite efekty na wszystkich punktach af zawodzi. I to ni na jednym, peryferyjnym punkcie. Im dalej na prawo od centrum, tym gorzej. I nagle okazuje się to problemem bez znaczenia. Centrum wystarcza. Oczywiście, że centrum nie wystarcza i że tak nie powinno być, że jakiś % body ma z tym problem.

..O ile mi wiadomo Hasselblad przy podobnej matrycy i tylko jednym punkcie af w środku zamontował akceleratory korygujące przesunięcie kamery podczas przekadrowywania. Dzielnym Nikoniarzom taki ficzer jest jednak zbędny. Skarżący się na problemy zostanie pouczony o brakach w technice pracy..To fajny pomysł, znam to, ale to się sprawdza w statycznych scenach. Taki system pasuje do aparatów MF, do reporterskiego małego obrazka - nie.

. D800 ma w licznych egzemplarzach poważną wadę systemu Af, której serwis nie potrafi w 80% przypadków usunąć. Sam producent chowa głowę w piasek, co jest o tyle zrozumiałe, że serwisy nie będą w stanie poradzić sobie z 10-20 tysiącami wadliwych kamer wypuszczanych co miesiąc..Jestem ciekaw jakiego % puszek dotyczy ten problem. U mnie lewy i prawy punkt AF działają tak samo. Mógłbym napisac - nie mój problem więc to nieistotne. Ale fakt, kontrola jakości powinna być lepsza. To puszka dla zawodowych studyjniaków.

Wow ! A co takiego przełomowego w zakresie foto ma 1dX ?Ma zamiast cropa pełną klatkę. U nas ta rewolucja miał miejsce jak sie przesiadaliśmy z D2x na D3 :)

Miałem w sumie 9 modeli Canona (2 jeszcze pracują) i ubiegłym tygodniu po raz pierwszy odwiedziłem serwis Canona. A ja miałem Nikony FM, FA, F801, F100, F4, D70, D200, D700 i D800 (czyli też 9) i nie odwiedziłem serwisu nikona.

mjstudio
14-08-2012, 12:07
Jakby można było do kompletu jeszcze TIFFa 16-bit, to tez byś sobie włączył, żeby się dobić? :)
widzę że drobne złośliwości to domena tego forum.. by zaspokoić Twoją ciekawość skąd ten pomysł odpowiem że na sesji był tylko jeden laptop gdzie nie było programu do `czytania` rawów z d800. A chcąc mieć pewność co do AF i ogólnie tego co pokazuje nowozakupiona puszka wolałem widzieć co moje d800 `wypluwa`.. tadam :)

ps faaaajne foty robisz..;]

sv
14-08-2012, 12:10
Ma zamiast cropa pełną klatkę. U nas ta rewolucja miał miejsce jak sie przesiadaliśmy z D2x na D3 :)

W czasach gdy Canon miał pełną klatkę (5d i 1ds) Nikon uważał cropa za jedynie słuszne rozwiązanie i nie widział potrzeby pełnej klatki. To tylko gwoli sprostowania.

stig
14-08-2012, 12:12
by zaspokoić Twoją ciekawość skąd ten pomysł odpowiem że na sesji był tylko jeden laptop gdzie nie było programu do `czytania` rawów z d800.Poszedles na sesje nieprzygotowany? :) Mam nadzieję, że dodatkową kartę i zapasowe aku jednak zabrałeś? ;)

A chcąc mieć pewność co do AF i ogólnie tego co pokazuje nowozakupiona puszka wolałem widzieć co moje d800 `wypluwa`.. tadam :)Nooo... Do oceny tego co „wypluwa” taki aparat jak D800 (w porównaniu zapewne do innych aparatów, których używałeś), idealnym rozwiązaniem jest JPG oglądany na laptopie. :)

Fatman
14-08-2012, 12:13
(w zamian za niedziałający AF).

Jak "niedziałający AF" ? Jeden, maksymalnie 6 skrajnych/lewych czujników jest uwalonych, a Ty z tego robisz tragedię taką, że ciężko to do czegoś porównać. To tak jak byś po pobraniu krwii z palca, zaczął wszędzie wypisywać "jam jest ranion śmiertelnie, idę spisywać testament" ;-)

Pisz o realnych problemach Nikona (a przyznaję, sporo ich jest, można się z dużą satysfakcją czepiać) nie wymyślaj czegoś na siłę.

Daję argument, że w moich Nikonach nie odklejają się gumy -od razu przyklejasz mi etykietkę typowego użytkownika Nikona.

Sam piszesz, że z Nikonami miałeś problemy, natomiast z Canonami to w ogóle gicio, miodzio i w pożądelu. Nie jesteś typowym użytkownikiem Canona prawda ? Tobie tylko wierzyć, bo tylko Ty piszesz prawdę, całą prawdę i tylko prawdę ?

No bez sensu takie dyskusje...........

Jacek_Z
14-08-2012, 12:21
W czasach gdy Canon miał pełną klatkę (5d i 1ds) Nikon uważał cropa za jedynie słuszne rozwiązanie i nie widział potrzeby pełnej klatki. To tylko gwoli sprostowania.Nie przeczę. Ale to pisaliśmy chyba w kontekście zmian Nikon D3s - D4 a Canon 1Dmk4 - 1D X. Oczywiście zmiana w 1D X z cropa na FF to nie wszystko, bo sa tego konsekwencje (mniejsze szumy itd), ale zobaczysz jak się zawiedziecie na następcy 1D X - rewolucji też będzie brak. Tak jak jest brak rewolucji (w obrazku oczywiście) w przejściu z 5Dmk2 na mk3.

sv
14-08-2012, 12:25
Jak "niedziałający AF" ? Jeden, maksymalnie 6 skrajnych/lewych czujników jest uwalonych, a Ty z tego robisz tragedię taką, że ciężko to do czegoś porównać. To tak jak byś po pobraniu krwii z palca, zaczął wszędzie wypisywać "jam jest ranion śmiertelnie, idę spisywać testament" ;-)

Jeżeli producent twierdzi, że body ma tyle i tyle "precyzyjnych" punktów AF, a część z nich nie działa to jest OK?
Zobaczymy, czy będziesz tego samego zdania jak będziesz chciał sprzedać to d800 i napiszesz kupującemu, że większość czujników działa. Sam przyznasz, że Nikon nie musi się specjalnie starać, bo skoro wszystko jest OK?

lukaszk
14-08-2012, 12:26
Nawiązując do defektu AF, chciałbym zapytać czy defekt ten występuje nadal, czy był tylko w pierwszych wyprodukowanych partiach?
Kupiłem d800 w lipcu (z softem 1.01) i lewy punkt działa dobrze, (przynajmniej na moich obiektywach) więc zastanawiam się, czy wada jest już wyeliminowana, czy po prostu miałem szczęście i trafiłem na dobry egzemplarz?

Znajomy chce kupić d800 i nie wiem, co mu radzić? Jest wada af czy już jest usunięta?

sv
14-08-2012, 12:31
Teraz tak to już tylko na forum Canona.

Dostałeś tam jakiegoś bana, czy teoretyzujesz?

mirekkania
14-08-2012, 12:33
Bo D800 szumi więcej niż D700

Jedyny minus to rozmiar plików - robiłem RAW+JPG i po 50MB na zdjęcie wychodziło Czy moge sobie pozwolić na mały sarkazm? :) Kiedyś czytałem tu, gdzieś, że Canon 5D2 robi RAW 25 MB, z czego 10 MB, to szum :) Czyżby Nikon zaimplementował wreszcie ten ficzer do swoich puszek? :D :D :D

Nie jesteś typowym użytkownikiem Canona prawda ? Zawsze mi się zdawało, że jestem typowym użytkownikiem Canona. Ale jak wiadomo, nie zawsze mamy do siebie obiektywny stosunek więc poproszę o zdefiniowanie "typowego użytkownika Canona". Chętnie dowiem się, jak mnie postrzegają inni.

Fatman
14-08-2012, 12:33
Jeżeli producent twierdzi, że body ma tyle i tyle "precyzyjnych" punktów AF, a część z nich nie działa to jest OK?

Pokaż mi kogoś z tego forum kto twierdzi, że to jest OK ? Oczywiście, że nie jest ok.

Zobaczymy, czy będziesz tego samego zdania jak będziesz chciał sprzedać to d800 i napiszesz kupującemu, że większość czujników działa. Sam przyznasz, że Nikon nie musi się specjalnie starać, bo skoro wszystko jest OK?

Ja ten problem w ogóle mogę zignorować, bo go u siebie nie mam. Po zrobieniu prawie 10000 zdjęć mogę to stwierdzić. Widocznie brak tego problemu to jakaś nagroda, za krzywdy jakich doświadczyłem z poprzednim Nikonem, czyli D7000.

A Nikon to ma się starać. Skandaliczne jest to, że nawet oficjalnego stanowiska nie zajął. Żenujące i bezczelne jest to, że do najbardziej opiniotwórczego portalu w kraju, dostarcza sprzęt z ewidentną wadą i ma to w dupie. Ta pycha wcześniej czy później się na nich zemści.....

Aha, Canon też nie jest takim niewiniątkiem ;-) Tak po prawdzie to wszyscy chcą nas zrobić......... za naszą kasę.

Zawsze mi się zdawało, że jestem typowym użytkownikiem Canona. Ale jak wiadomo, nie zawsze mamy do siebie obiektywny stosunek więc poproszę o zdefiniowanie "typowego użytkownika Canona". Chętnie dowiem się, jak mnie postrzegają inni.

Typowy użytkownik Canona jest taki sam jak typowy użytkownik Nikona według svena. Teraz już wiesz prawda ?

Dostałeś tam jakiegoś bana, czy teoretyzujesz?

Ja nie, bo przeczytałem ostrzeżenie, że nie powinno się pisać o aparacie, którego się nie ma. Oczywiście temat banduingu -Jacek Z też ostatnio wspominał, że strach na CB podejmować ten temat..........

Marcin_gda
14-08-2012, 12:42
Nawiązując do defektu AF, chciałbym zapytać czy defekt ten występuje nadal, czy był tylko w pierwszych wyprodukowanych partiach?
Kupiłem d800 w lipcu (z softem 1.01) i lewy punkt działa dobrze, (przynajmniej na moich obiektywach) więc zastanawiam się, czy wada jest już wyeliminowana, czy po prostu miałem szczęście i trafiłem na dobry egzemplarz?

Znajomy chce kupić d800 i nie wiem, co mu radzić? Jest wada af czy już jest usunięta?

Ja mam mniej - więcej z tego okresu i mam wadę.
OIMW z forów problem ma się świetnie.

sv
14-08-2012, 12:42
Ja nie...

A widzisz, a ja tu ze 3 razy. Co prawda potem jeden nawrócony talib-moderator mocno mnie przepraszał, ale jednak :-)
I pisałem o sprzęcie, który miałem i znałem jego "zalety".

mirekkania
14-08-2012, 12:48
Typowy użytkownik Canona jest taki sam jak typowy użytkownik Nikona według svena. Teraz już wiesz prawda ?
Dziękuję. Czyli subiektywnie stwierdzę, że nie jest ze mną aż tak najgorzej. Co mnie cieszy :) Bywam tu regularnie do dawna i stwierdzam, że uzytkownicy Nikona niczym się nie różnią od uzytkowników innych systemów. Jest normalny rozkład gausowski - od nieogarniających ignorantów, poprzez normalnych, poprzez wybitnych, aż do talibanu.

Ja nie, bo przeczytałem ostrzeżenie, że nie powinno się pisać o aparacie, którego się nie ma. Oczywiście temat banduingu -Jacek Z też ostatnio wspominał, że strach na CB podejmować ten temat..........Dawno nie byłem na CB, bo odkąd zmienił się lajałt mam problemy z koncentracją i mnie głowa boli. Więc nie wypowiem się, co przez ostatni miesiąc.
Ale w kwestii wyjaśnienia. Problem bandingu jest tylko dla pewnej grupy powaznym problemem. A ponieważ ta grupa go podejmuje wyjatkowo chętnie, stał się on bardzo męczący. Niestety, nie wszyscy potrafią sobie powiedziec w pewnym momencie "dość" i zignorować niektóre wpisy, stąd zaczynają się wojenki i podjazdy. Dlatego zapewne, niektórzy reagują na wracające jak sraczka wpisy, nerwowo.
Czytając ten temat, mam wrażenie, że problem AF w D800 niedługo stanie się na tym forum taką samą sraczką.
Nie idźcie tą drogą! ;)

Marcin_gda
14-08-2012, 12:48
To fajny pomysł, znam to, ale to się sprawdza w statycznych scenach. Taki system pasuje do aparatów MF, do reporterskiego małego obrazka - nie.

Ale pokazuje, że "target" obu kamer jest inny.
U Hassela coś takiego by po prostu nie przeszło.
Z kolei 90% userów D800 nie bardzo wie, w czym jest problem (obawiam się, że choć w innym kontekście, dotyczyć to może większości serwisów bawiących się w hit/miss podczas napraw).

Co do pytania o procent wadliwych - mnie interesuje, jaki procent jest naprawialnych :) [w nawiązaniu do mojego wątku "rękojmia czy serwis" ].

Nikolai
14-08-2012, 12:50
Olewania klientów przy ich aplauzie , oraz sprzedaży nienaprawialnych bubli i nazywanie ich "sprzętem profesjonalnym" oraz "modelem flagowym".

a czy ktoś tutaj pochwala olewanie klientów i wypuszczanie bubli ? ja takich osób tu nie widzę, jedynie tych, którzy mają problemy z lewym AF i tych którzy ich nie mają ...

sv
14-08-2012, 12:52
A
Z kolei 90% userów D800 nie bardzo wie, w czym jest problem .

No właśnie. I na to liczy Nikon, bo w przeciwnym razie wypadałoby zamknąć stragan do czasu rozwiązania problemu.

mirekkania
14-08-2012, 12:54
No właśnie. I na to liczy Nikon, bo w przeciwnym razie wypadałoby zamknąć stragan do czasu rozwiązania problemu.(Pozwolę sobie na jeszcze jeden sarkazm :) ) Tak, jak to zrobił Canon, po raportach o przeciekaniu światła w 5d3 ;) :) :)

sv
14-08-2012, 12:55
(Pozwolę sobie na jeszcze jeden sarkazm :) ) Tak, jak to zrobił Canon, po raportach o przeciekaniu światła w 5d3 ;) :) :)

Canon się przyznał do błędu i naprawia to co spieprzył bez problemu.

raider
14-08-2012, 12:56
Przesada z tym punktem autofokusa, kupcie sobie do D800 jakiegoś Zeissa i problem zniknie :)

Jacek_Z
14-08-2012, 13:01
a czy ktoś tutaj pochwala olewanie klientów i wypuszczanie bubli ? ..Fatman jak widzę nie, ja nie, inni też nie. Ale są osoby, które chcą byśmy to my, użytkownicy czuli się winni uzywania nikonów. Bo to jest straszne ;)
Winna jest firma i chyba oczywiste jest, że tego nie pochwalamy.
Jesli się w tym zgadzamy to po co tu się przekonuje przekonanych?

sv
14-08-2012, 13:07
Winna jest firma i chyba oczywiste jest, że tego nie pochwalamy.

To może jako moderator zrób coś konstruktywnego? Np napisz list do NP z prośbą o stanowisko w tej sprawie? Chyba jako forum użytkowników nikona powinniście tym użytkownikom pomagać?

raider
14-08-2012, 13:10
Na marginiesie to jedno co trzeba Canonowi przyznać, że ma niezły wybór standardowych matówek, w tym precyzyjną dla obiektywów jaśniejszych od f/2.8 (przyciętą używam z powodzeniem w D700). Niestety w nowym modelu 5d3 wprowadzili podobno matówkę bez możliwości jej wymiany i czar jakby prysł.

Kąwerdżż
14-08-2012, 13:16
Witam,
mam proste pytanie, mam nadzieję, że ktoś zna odpowiedź - czy serwis naprawia problem z AF w d800 czy po odesłaniu dalej jest źle? To chyba dosyć istotne pytanie i w pierwszym poście mogłaby się znaleźć odpowiedź albo tytule tematu. Swoją drogą "zastanawiam się czy kupic" Nikona d800 czy Ford'a Mondeo GHIA 2,0 TDCI 115 KONI,LIFT w kolorze szarym, co polecacie ?

samek
14-08-2012, 13:29
Witam,
mam proste pytanie, mam nadzieję, że ktoś zna odpowiedź - czy serwis naprawia problem z AF w d800 czy po odesłaniu dalej jest źle? To chyba dosyć istotne pytanie i w pierwszym poście mogłaby się znaleźć odpowiedź albo tytule tematu. Swoją drogą "zastanawiam się czy kupic" Nikona d800 czy Ford'a Mondeo GHIA 2,0 TDCI 115 KONI,LIFT w kolorze szarym, co polecacie ?

Z tego co słyszałem to szare Fordy Mondeo GHIA 2,0 TDCI 115 KONI,LIFT nie mają matrycy o takiej rozpiętości.

Edit:

To może...

Powiem ci (właściwie napiszę), że niektórym twoim wypowiedziom kiedyś kibicowałem. Było minęło. Smutny jesteś.

Nikolai
14-08-2012, 13:57
Witam,

szary ? nie, słyszałem ze czerwone są mniej awaryjne. A co do problemu AF to serwis "stara się" naprawić ale średnio im to wychodzi