PDA

Zobacz pełną wersję : D800, pierwsze wrażenia, sample etc...

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23

Kryhu
11-02-2013, 10:35
Dla poprawy humoru u posiadaczy D 800 czyli nie jest tak źle: http://www.photigy.com/nikon-d800e-test-review-vs-hasselblad-h4d40-35mm-against-medium-format/

IMO bez sensu, za bardzo przymknięta przysłona dla D800E, przy f16 dyfrakcja pożarła już sporo detalu.
Taki test przy matrycy napakowanej matrycy 35mm moim zdaniem powienien być robiony do f8.
No chyba że autorowi chodziło o to żeby Hasior wypadł ciut lepeiej z rodzielczością :)

Gdzieś w sieci jest porównanie D800 do D800E i o ile pamiętam to przewagę rozdzielczości wersji E widać w przediale ~f4 do ~f8, wyżej rodzielczość już tylko spada.

Jacek_Z
11-02-2013, 17:02
IMO bez sensu, za bardzo przymknięta przysłona dla D800E, przy f16 dyfrakcja pożarła już sporo detalu.
Taki test przy matrycy napakowanej matrycy 35mm moim zdaniem powienien być robiony do f8.
No chyba że autorowi chodziło o to żeby Hasior wypadł ciut lepeiej z rodzielczością :)Te porównanie już było przytaczane i zinterpretowałem to wtenczas tez w ten sposób.

LOUCO
11-02-2013, 23:01
Ogólnie miałem na myśli, że D800 "nie kuca" przy Hasiorze wartym 6 x więcej.

fotopstryk6x6
14-02-2013, 08:53
Uwagi dotyczące fotografowania przy użyciu lustrzanek cyfrowych o wysokiej rozdzielczości

Zwiększenie liczby pikseli aparatu cyfrowego pozwala robić zdjęcia o wyższej rozdzielczości. Wraz ze zmniejszeniem rozmiaru pikseli rozmycie staje się bardziej zauważalne, gdy zdjęcia są wyświetlane w powiększeniu na ekranie komputera. Duża liczba pikseli umożliwia odwzorowanie większej liczby szczegółów, a kontrast ulega zmniejszeniu w zależności od charakterystyki użytego obiektywu.

więcej:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/55498

robin102
14-02-2013, 10:35
Dlaczego? Piszesz o profi. Profi tzn pracujący jako fotograf - więc mając d.g. czy też będąc fotoreporterem w gazecie bez problemu dostanie się do programu NPS.
O D800 szanownemu Modowi przypominam, że watek jest ;) ;) Ci gazetowi których znam ani nie używają Nikonów. Dalej w Canonach. Ani myślą o D800 traktując go jako ciekawostkę przyrodniczą, a poza tym są na własnym rachunku i w gazetach nie zatrudnieni bo to nie te czasy, albo może za słabi z nich profiiitofiii ;)
Wracając do D800 w lepszej wersji dedykowanej do ludzi zarabiających fotografią i chcących wydać kasę na pewniejsze narzędzia, to jak najbardziej bym to widział jako pozycje na rynku. Aparat sygnowany, dla tych co chcą więcej zapłacić, już nie wnikając czy mają DG czy też wszystkie legalne programy w ciemni i czy są w NPS czy nie. Jak se ktoś za mocno do głowy weźmie nasz cudowny NPS to może potem z rozpędu nawet takie rzeczy napisać, ze aparat lepszy bo zgłoszony do NPS, a potencjalny kupujący gotów pomyśleć, że z tym jednym sprzętem kupuje sobie członkostwo w NPS :) co najwyżej rokuje na bardziej zadbany sprzęt
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3049963&postcount=1
Aparat po sprzedaży trzeba będzie z Nikona wyrejestrować, aby następny właściciel mógł zarejestrować, a może nawet zgłosić się do NPS jak spełnia warunki które bym rozszerzył na legalne oprogramowanie i zaświadczenie z kurii o abstynencji, oraz o tym, że nerwowy nie jest ;)

Sapphiron
14-02-2013, 10:58
Aparat po sprzedaży trzeba będzie z Nikona wyrejestrować, aby następny właściciel mógł zarejestrować, a może nawet zgłosić się do NPS jak spełnia warunki które bym rozszerzył na legalne oprogramowanie i zaświadczenie z kurii o abstynencji, oraz o tym, że nerwowy nie jest ;)

Kurcze :( nie spełniam warunków bo nie jestem abstynentem :(

irek6311
14-02-2013, 20:28
Sapphiron ja abstynentem zostałem jak "Weselne zdjęcia" zacząłem robić bo ręka jakoś drżała a teraz luz stabilna jak głaz :D
tak z ciekawości akumulatory w D800 nadal w nowych body takie słabe bo z dotacji kupię body to trzeba będzie więcej tego kupić ?

Sapphiron
14-02-2013, 21:27
nie zauważyliśmy żeby były jakkolwiek słabe...

Leśny Władek
14-02-2013, 22:06
Irek a z którego Działania dostaniesz?

robin102
14-02-2013, 22:27
Sapphiron ja abstynentem zostałem jak "Weselne zdjęcia" zacząłem robić bo ręka jakoś drżała a teraz luz stabilna jak głaz :D
tak z ciekawości akumulatory w D800 nadal w nowych body takie słabe bo z dotacji kupię body to trzeba będzie więcej tego kupić ?
Dokładnie tak, dobrze kombinujesz. Kup dużo akumulatorków, bardzo dużo. Dostaniesz w niskiej hurtowej cenie. Załóż sklep z aku oraz z innymi akcesoriami. Pewnie wiesz ,z ę na gorączce złota w dawnej Ameryce najlepiej zarobili sprzedawcy łopat i fasoli w puszkach. W dzisiejszej fotografii jest tak samo. Dobry plany z tymi akmulatorami :)

irek6311
14-02-2013, 22:45
Sapphiron zresztą to te same co w D7000 to 2 sztuki zapasu będzie ok ;)
... teraz załapałem że mają te same akumulatorki więc no problem ,
Leśny Władek muszę się wreszcie usamodzielnić bo ZUS grosze Renty daje ;)
działania dla klienta / pod klienta ale to projekt własny więc szczegóły utajnię bo ktoś zmałpuje ,
robin102 własne sklepy to dziś kiepski interes a szczególnie w branży foto ,
tak jak z "Fotografii weselnej" można tylko nabawić się nerwicy a nie kasę nabić ,
trochę jako 2 fotograf byłem to widziałem jak kumpel się napina by wyjść na swoje ,
ja cenię się bardziej i fotografię tylko jako dodatek do działalności gospodarczej dodam .

Karrampuk
17-02-2013, 20:47
Wielokrotnie spotykałem się z zapytaniem na forum czy obiektyw nikkorek "tilt szift" w pełni współpracuje z D800? Konkretnie czy śruby zawadzają o osłonę wbudowanej lampy błyskowej w D800? W D700 podobno zawadzają. Wczoraj naocznie w sklepie w Łódzkiej Manufakturze dzięki uprzejmości sprzedawcy przekonałem się, że nie zawadzają. Fakt w mini milimetrach, ale śruba "przeszła". Czyli obiektyw staje się w pełni funkcjonalny z D800.
Tak nawiasem mówiąc chyba D800 przeszedł już chorobę niemowlęcą. Coś jak by było ciszej nad nim i wpisów na temat usterek jak by było mniej.

Maciek N
17-02-2013, 21:32
Już chyba wszystko zostało napisane dlatego temat się kończy. W mojej ocenie nie było tak źle:) Teraz przyjdzie druga fala tak po roku użytkowania jak zaczną gumy odłazić i plastiki wycierać. Trzecia fala będzie po 2 latach intensywnego użytkowania gdzie zaczną wyłazić poważniejsze niedoróbki produkcyjne. Wówczas się okaże czy jeszcze zatęsknimy za niezawodnym wołem roboczym jaki był D700

grissley
17-02-2013, 22:38
Już chyba wszystko zostało napisane dlatego temat się kończy.

W wątku o D600 (tym z kurzem) wszystko zostało już napisane po pięćset razy, a tempo pojawiania się nowych wpisów jakoś nie maleje ;)

Bambello
17-02-2013, 22:39
Maciek N
A za 3 lata jak wyjdzie d900 to powiemy, ale lipa d800 to był super nie zawodny aparat ;)

Trudnoonazwe
17-02-2013, 23:16
To ja dopiszę kilka swoich uwag po krótkich testach (głównie studio z 50 i 85mm).

Nie zauważyłem problemów z ostrością, pewnie akurat "dobra sztuka". Jakość obrazu podobnie jak z D7k, oczywiście pikseli jest więcej (do celów reklamowych jest ok, mogłoby być więcej ;), ale za to bardziej widoczne są wady obiektywów (aberracja, itp).
Bardzo przeszkadza brak ustawień U1 / U2 kiedy np. w studiu trzeba zrobić kilka fotek backstage. Do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja :/
D800 nie obsługuje pilota ML-L3 co dla mnie jest też dużą wadą. Po ustawieniu balansu bieli na PRE (biały przedmiot przed lampą), fotki na ekranie wychodziły zdecydowanie zbyt zielone, ustawienie ręcznie dało lepsze rezultaty. Próbowałem tylko dwa razy, może to mój błąd.

W końcu działają już karty Eye-Fi w trybie Direct Mode (na najnowszym sofcie > 5.018), co prawda plik S przesyła się 7-10 sekund ale i tak jest to niezłe rozwiązanie.

Jacek_Z
17-02-2013, 23:23
D800 nie obsługuje pilota ML-L3 co dla mnie jest też dużą wadą.
Body seri Dxxx nie maja wbudowanego odbiornika IR. Ta sama uwaga dotyczy więc także D200, 300, 700

Po ustawieniu balansu bieli na PRE (biały przedmiot przed lampą), fotki na ekranie wychodziły zdecydowanie zbyt zielone, ustawienie ręcznie dało lepsze rezultaty. Próbowałem tylko dwa razy, może to mój błąd.Coś zrobiłes źle. Ja pracuję prawie tylko na PRE i jeśli wzorzec był biały/szary to musi byc OK.

Zolty
17-02-2013, 23:32
Chyba, ze Trudnoonazwe chodzilo o ekran wbudowany w D800... ;).
Gratuluje puszki (z dzialajacym AF).

zlosnica
18-02-2013, 00:00
Dobra Panowie - bo ja szczerze mówiąc przeczytawszy 2/3 wątku jestem głupia. Mam zamiar w najbliższym czasie przenieść się na pełną klatę. I oczywiście wybór padł na d800, chociaż czytając coraz to bardziej sprzeczne opinie - od zachwytów do narzekań - zgłupiałam jeszcze bardziej. Pytanie - konkretnie bez lania wody i pomijając wszystko co zostało napisane -brać czy nie brać. Czy wady tego sprzętu są AŻ tak duże, że po prostu nie warto bo w końcu wywalenie prawie 10 k. to nie takie hop siup jakby się wydawać mogło. Zakres portret (plener, studio), ślub, okolicznościówka. Pytam już naprawdę zdesperowana, więc proszę mieć i to na względzie :P Ew czy istnieje jakaś rozsądna alternatywa, która nie wywoła w moim portfelu jeszcze większego spustoszenia? :)

Hamarama
18-02-2013, 00:33
Dobra Panowie - bo ja szczerze mówiąc przeczytawszy 2/3 wątku jestem głupia. Mam zamiar w najbliższym czasie przenieść się na pełną klatę. I oczywiście wybór padł na d800, chociaż czytając coraz to bardziej sprzeczne opinie - od zachwytów do narzekań - zgłupiałam jeszcze bardziej. Pytanie - konkretnie bez lania wody i pomijając wszystko co zostało napisane -brać czy nie brać. Czy wady tego sprzętu są AŻ tak duże, że po prostu nie warto bo w końcu wywalenie prawie 10 k. to nie takie hop siup jakby się wydawać mogło. Zakres portret (plener, studio), ślub, okolicznościówka. Pytam już naprawdę zdesperowana, więc proszę mieć i to na względzie :P Ew czy istnieje jakaś rozsądna alternatywa, która nie wywoła w moim portfelu jeszcze większego spustoszenia? :)

Nie czytaj forum tylko kup. Warto. Ja kupiłem i d7000 i d800. Zarówno jeden jak i drugi robi zdjęcia :D

zlosnica
18-02-2013, 00:37
Zarówno jeden jak i drugi robi zdjęcia :D

Wychodząc z takiego założenia to mi moja komórka wystarczy :> W końcu też zdjęcia robi.

Bambello
18-02-2013, 00:52
zlosnica
Masz mętlik w głowie, ponieważ nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Jeżeli uda Ci się kupić puszkę z perfekcyjnie działającym AF to nie mam wątpliwości, że będziesz w 100% zadowolona.
Ja na przykład po dłuższych poszukiwaniach nie znalazłem w 100 % sprawnej puszki(AF). Oglądałem 4 sztuki w różnych sklepach.
Zdecydowałem się zaryzykować i od razu po zakupie wysłałem aparat do serwisu na regulację AF.
Po regulacji, byłem przekonany, że już jest ok, natomiast perfekcyjnie nie jest.
tzn. na szerokich szkłach gdzie GO jest większa właściwie nie ma się do czego przyczepić.
Natomiast na 50/1.4 i 85/1.4 na skrajnych punktach jest drobne przesunięcie.
Jak strzelam z odległości ok 2m to ostrość ląduje jakieś 5cm dalej.
Jak odległość od modela wzrasta to już jest ok, ponieważ GO jest większa i praktycznie nie widać problemu.
Poza tym Mankamentem jestem mega zadowolony.
Nie wiem, czy powinienem próbować odsyłać do Niemiec, czy może wszystkie tak mają, a tylko niektórzy użytkownicy tego nie dostrzegli?
Przecież w praktyce 5cm zawsze ktoś się może poruszyć.
Zresztą chętnie wysłucham Waszej opinii na ten temat.
Reasumując, jak znajdziesz w 100% sprawną sztukę to kupuj. Ewentualnie jeżeli jesteś w stanie, zaakceptować opisany przeze mnie mankament to również kupuj.
Cała reszta jest super.

Karrampuk
18-02-2013, 01:58
W moim przypadku najpierw było mega zadowolenie po kilku miesiącach rozczarowanie, następnie zdziwienie.
Zadowolenie z jakości, wielkości obrazka i JPEG.
Rozczarowanie z pogarszającego się AF.
Zdziwienie, że to nie body do końca było przyczyną problemu z AF, a szkła.
Teraz znowu jestem mega zadowolony :-D
Wydaje mi się, że zanim kupisz, spróbuj pożyczyć i wtedy sama się dowiesz co i jak. Zresztą niech bardziej doświadczeni zabiorą głos.
Aparat D800 już nie jest unikatem. Ciągle gdzieś się o niego "potykam"

Sapphiron
18-02-2013, 02:15
A i tak najważniejsze będzie światło... Nie ważne czy d4 czy d800 czy d40. To jest tylko mocniejsze lub słabsze narzędzie rejestrujące światło i pomysł na tego światła wykorzystanie...

skynyrd
18-02-2013, 10:40
Wielokrotnie spotykałem się z zapytaniem na forum czy obiektyw nikkorek "tilt szift" w pełni współpracuje z D800? Konkretnie czy śruby zawadzają o osłonę wbudowanej lampy błyskowej w D800? W D700 podobno zawadzają. Wczoraj naocznie w sklepie w Łódzkiej Manufakturze dzięki uprzejmości sprzedawcy przekonałem się, że nie zawadzają. Fakt w mini milimetrach, ale śruba "przeszła". Czyli obiektyw staje się w pełni funkcjonalny z D800.
Tak nawiasem mówiąc chyba D800 przeszedł już chorobę niemowlęcą. Coś jak by było ciszej nad nim i wpisów na temat usterek jak by było mniej.

W przypadku obiektywów Tilt-shift 45 i 85 mm nie ma problemu ale nie było ich także w D700.
W przypadku obiektywu 24 mm problem jest i go nie ma. Pokrętło i blokada tiltu działają OK natomiast pokrętło shiftu nie przechodzi pod obudową lampy jeżeli chce się regulować shift od góry obiektywu. Nie przeszkadza to jednak w użytkowaniu tego obiektywu bo z jego boku jest dźwigienka umożliwiająca przekręcenie go o 180 stopni. Można wtedy regulować shift w osi poziomej poprzez pokrętło , które wtedy znajduje się pod obiektywem. Utrudnione jest jedynie jego blokowanie gdyż wtedy blokada jest pod obudową lampy a choć pokrętło blokady jest małe to nie ma tam zbyt dużo miejsca aby wcisnąć palce. Sam mam dosyć duże ręce więc z trudem ale jakoś daję sobie z tym radę. Shift w osi pionowej jest oczywiście bezproblemowy - pokrętła wtedy są usytuowane poziomo.

nowart
18-02-2013, 19:31
Już chyba wszystko zostało napisane dlatego temat się kończy. W mojej ocenie nie było tak źle:) Teraz przyjdzie druga fala tak po roku użytkowania jak zaczną gumy odłazić i plastiki wycierać. Trzecia fala będzie po 2 latach intensywnego użytkowania gdzie zaczną wyłazić poważniejsze niedoróbki produkcyjne. Wówczas się okaże czy jeszcze zatęsknimy za niezawodnym wołem roboczym jaki był D700

I dlatego wróciłem do sprawdzonego, szybkiego, nie do zajechania D3s-a. Czego nie podepnę to działa, każdy punkt AF działa, nic się nie sypie, nic nie chlapie, nic nie odkleja, nie rozjeżdza. A za 3 lata będzie wyglądał nadal jak nowy przy moim szanowaniu sprzętu. Ciekawe jak wtedy będą wyglądały D800-tki, skoro po kilu miesiącach potrafią być wyślizgane i zużyte jak kilkuletnie D(x).

Karrampuk
18-02-2013, 20:13
Dziękuję za wyjaśnienie. "Macałem" 45, bo ten mnie interesuje. Nie wiedziałem, że jest różnica między 24 a 45 (oprócz ogniskowej). 45 i 85 wydawały mi się być jednakowe. No prawie jednakowe. Teraz mam pytanie. Czy prostowanie w programach graficznych da taki sam efekt jak korekta perspektywy w w/w obiektywie? (wiem wiem to nie ten dział :-))

Jak na razie robi się miło, bo ceny D800 i D800E spadają.

Witosz
18-02-2013, 20:27

Masz racje z tego czytania mętlik, im wiecej się czyta tym większa niepewność.

prz3mo
18-02-2013, 20:37
I dlatego wróciłem do sprawdzonego, szybkiego, nie do zajechania D3s-a. Czego nie podepnę to działa, każdy punkt AF działa, nic się nie sypie, nic nie chlapie, nic nie odkleja, nie rozjeżdza. A za 3 lata będzie wyglądał nadal jak nowy przy moim szanowaniu sprzętu. Ciekawe jak wtedy będą wyglądały D800-tki, skoro po kilu miesiącach potrafią być wyślizgane i zużyte jak kilkuletnie D(x).

Ja z kolei wróciłem do tandemu dwa razy desiedemset...

adamouse
19-02-2013, 02:49
Pytanie - konkretnie bez lania wody i pomijając wszystko co zostało napisane -brać czy nie brać. Czy wady tego sprzętu są AŻ tak duże, że po prostu nie warto bo w końcu wywalenie prawie 10 k. to nie takie hop siup jakby się wydawać mogło.

Wg mnie wady mają aparaty, które nie działają zgodnie ze specyfikacją. Owszem, są D800, które mają problemy z AF (mówię z doświadczenia, mój tak miał, choć chwilę mi zajęło, zanim się zorientowałem, że tak jest).

Reszta to specyfika aparatu. Albo chcesz mieć 36mpix, świetne opcje cropa i doskonałe jpeg:
- czyli równocześnie akceptujesz koszt dopłacenia do lepszego PC, czasu obróbki, kosztu składowania i wymagania dla techniki (łatwiej o poruszenia, co prowadzi do teoretycznie "nieostrych" zdjęć i stosunkowo niewiele FPS,
- albo preferujesz więcej FPS, szybszą obróbkę (12mpix dla D700, D3, D3s lub 16mpix D4) i brak mpix :D
- dodaj do rachunku wideo (patrz D700, D3 brak vs D3s - słabe wideo, D4)

Zakres portret (plener, studio), ślub, okolicznościówka. Pytam już naprawdę zdesperowana, więc proszę mieć i to na względzie :P Ew czy istnieje jakaś rozsądna alternatywa, która nie wywoła w moim portfelu jeszcze większego spustoszenia? :)
Wg mnie w portrecie to teraz D800 wymiata.
Ślub, okolicznościowa? Nie wiem. Na ile potrzeba Ci FPS? Na ile warto oszczędzać na mpix? Ja nie zarabiam na foto, za D800 zapłaciłem nieprzyzwoitą cenę wyższą o kilka tysięcy od obecnej. Wybór zawodowca powinien być bardziej racjonalny od wyboru mojego, pasjonata.

PBK
19-02-2013, 22:45
Bierz D800 - warto... a na przyszłość moja rada - nie czytaj takich wątków. ;)

morzon
19-02-2013, 23:34
Ja dzisiaj w końcu (po miesiącu od zakupu) przetestowałem sobie puszkę na niskim iso, w jakimś portretowym zastosowaniu. Co prawda tylko pstryczki, ale chciałem zobaczyć jak pracuje się z plikami z D800 (nie cierpię robić testowych zdjęć bateryjek, doniczek itp, dla mnie musi być realna sytuacja zdjęciowa). No i co? No i zachwycony jestem matrycą w tym aparacie - ilość szczegółów (kosmos), DR, kolory - wszystko jest miodzio. Kolory prosto z aparatu naprawdę znacznie lepsze niż D700, mam mniej zabawy na samym początku w doprowadzaniu pliku do sensownego (zadowalającego mnie) wyglądu. Naprawde, naprawdę polecam sprzęt :)

Tak tu pusto pod kątem zdjęć, to wrzucam jakąś testowe fotki z dzisiaj:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img818.imageshack.us/img818/8921/dsc3177m.jpg)

źródło (http://img547.imageshack.us/img547/6606/tq2mm.jpg)

ars
19-02-2013, 23:41
O pierwsze zdjęcie bardzo milutkie kolorystycznie. To tak z puszki czy trochę suwaczków było ? (cera, nasycenie włosów)

morzon
19-02-2013, 23:43
Obrabiane, ale niewiele ogólnie jak na to co zazwyczaj robię. Włosy i twarz - ładnie wydobyte, kolorystycznie również - dzięki lampie.

irek6311
20-02-2013, 00:34
S4INT jeśli po niewielkiej obróbce to gratki ;)
N85mm f/1,4 ładnie się sprawdził .

morzon
20-02-2013, 00:36
To Sigma 85 :)

grzegorzant
20-02-2013, 10:19
Tak czy owak bardzo fajnie :)
Witamy w klubie

Panerai
20-02-2013, 13:35
Cześć. Witam Forumowiczów. Właśnie robię przymiarkę do D 800 i chyba się zdecydowałem. Widząc sample myślę, że to rewelacyjny aparat.

robin102
20-02-2013, 15:35
To Sigma 85 :)
Cholercia, ale chyba maly FF się zrobił na tam kadrze ze stojącą damą. Na warkoczu z przodu ostrość poniżej twarzy albo mi się tak wydaje. ( Miłe zdjęcie w każdym razie.

Cześć. Witam Forumowiczów. Właśnie robię przymiarkę do D 800 i chyba się zdecydowałem. Widząc sample myślę, że to rewelacyjny aparat.
Witaj.
Wiemy, że to ciekawy aparat i może nawet rewelacyjny :)

d90
20-02-2013, 15:42

Śledzę od początku wszystko pilnie o d800.
Tak wyjaśniając dlaczego robię to OT.
Ja nie widzę na tych zdjęciach wyżej nic takiego,
co bym nie zrobił d700. Z dziadka mam takie same foty.
Tez bawie sie portretem. A d5100 tez spokojnie robi mi takie same.
Pokazujcie proszę foty, których starymi nikonami nie da sie zrobić.
Zobaczymy wtedy możliwości aparatu d800. I nowej matrycy.

Ps.
CS nie używam, robię raw a czasami tiff.
Wolam tylko w aperture3.
pzdr

Pawel Pawlak
20-02-2013, 15:50
liczysz na to że na zdjęciu przeskalowanym do 1000 na długim boku można przedstawić potęgę obrazka o rozdzielczości 36mpix (długi bok 7360pix) a do tego w taki sposób, żeby oddać łatwość uzyskiwania zamierzonych efektów - czyli elastyczność RAWa ?

PS. wklejanie cropów też nie ma sensu - sprawdzałem. Zawsze jest ten sam zarzut -że nie widać tej przewagi rozdzielczości. I nic dziwnego, crop 1000pix z d2h, d700, d7000 i d800 zawsze ma tylko 1000pix ;)

fotopstryk6x6
20-02-2013, 16:39
PS. wklejanie cropów też nie ma sensu - sprawdzałem. Zawsze jest ten sam zarzut -że nie widać tej przewagi rozdzielczości. I nic dziwnego, crop 1000pix z d2h, d700, d7000 i d800 zawsze ma tylko 1000pix ;)

racja, racja jeszcze raz racja, kiedy i na czym zauważymy przewagę rozdzielczości ?

oczywiście zawsze aspiracje przerosną możliwości, własna satysfakcja się też liczy, ślub zrobiony D3000 i D800 za "tysiąc pincet" pójdzie, zadowolenie klienta identyczne.

Pawel Pawlak
20-02-2013, 16:53
racja, racja jeszcze raz racja, kiedy i na czym zauważymy przewagę rozdzielczości ?

oczywiście zawsze aspiracje przerosną możliwości, własna satysfakcja się też liczy, ślub zrobiony D3000 i D800 za "tysiąc pincet" pójdzie, zadowolenie klienta identyczne.

Oczywiście że różnicę zauważymy na powiększeniach - powyżej pewnego rozmiaru/powyżej pewnej czułości/obu jednocześnie.
Co do ślubów, to klient za "tysiąc pincet" będzie zadowolony albo i nie - niezależnie od tego czy to D3000 czy d800, bo albo jest w grupie co szukają tylko po cenie, albo tej gorszej -co nigdy nie jest zadowolona.

morzon
20-02-2013, 16:54
Ja nie widzę na tych zdjęciach wyżej nic takiego,
co bym nie zrobił d700. Z dziadka mam takie same foty.
Tez bawie sie portretem. A d5100 tez spokojnie robi mi takie same.
Pokazujcie proszę foty, których starymi nikonami nie da sie zrobić.
Zobaczymy wtedy możliwości aparatu d800. I nowej matrycy.

Ale przecież nie pisałem, że to zdjęcia których bym nie zrobił D700, skąd ten pomysł niby? Wątek o D800 to podzieliłem się wrażeniami, wrzuciłem zdjęcia które ostatnio zrobiłem - po grzyba dorabiasz jakieś teorie?
A 5100 nie zrobi, bo nie będzie takiej głębi - tak gwoli ścisłości.

A robić porównań mi się nie chce, nie mam zamiaru kogokolwiek przekonywać, że matryca jest znaaacznie lepsza - niech uważa co chce, nie mój problem :)

liczysz na to że na zdjęciu przeskalowanym do 1000 na długim boku można przedstawić potęgę obrazka o rozdzielczości 36mpix (długi bok 7360pix) a do tego w taki sposób, żeby oddać łatwość uzyskiwania zamierzonych efektów - czyli elastyczność RAWa ?

No właśnie...

Cholercia, ale chyba maly FF się zrobił na tam kadrze ze stojącą damą. Na warkoczu z przodu ostrość poniżej twarzy albo mi się tak wydaje. ( Miłe zdjęcie w każdym razie.

Dzięki :) Ale jednak Ci się wydaje - może przez to, że na warkoczu i lisku jest więcej szczegółów, więc wydają się ostrzejsze - ogólnie i twarz i warkocz łapie się w głębi. Tak czy inaczej - 100% trafione.

d90
20-02-2013, 17:03
Ale żeby nie było ... z apetytem patrzę w stronę d800.
Gdyby nie fakt ze jeśli chce duże odbitki to mam MF to kto wie.
Pewnie zbieralbym kasę.
A wypowiedzialem sie, ponieważ do właśnie takich ikonek zdjęć
Na 1000 boku, różnicy żadnej nie widzę.
Oczywiście mówię tylko o szeroko rozumianym portrecie.
Przyroda to inna inszosc :)
Tak czy siak foty oki są.
Chętnie bym wiecej zobaczył w wątku ...Ale bez fotoszopa oczywiście.
Tak jak dwie ostatnie.
pzdr

Panerai
20-02-2013, 17:16
Wiadomo kiedy trafi do sprzedaży obiektyw Nikkor 18-35 f 3.5-4.5 ? Myślę, że będzie wspaniałym kompletem do D800 ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Będę wdzięczny jeśli ktoś posiada bliższe informacje.

fotopstryk6x6
20-02-2013, 17:58
Oczywiście że różnicę zauważymy na powiększeniach - powyżej pewnego rozmiaru/powyżej pewnej czułości/obu jednocześnie.

czyli margines marginesu wykonanych zdjęć, oczywiście nie kwestionuję prawa do posiadania "zapasu mocy", nie mniej jednak "potęga" D-800 będzie dostępna dla nielicznych, "sieciowy" oglądacz będzie miał w jakości możliwości sieci i monitora, czyli pozostaje "sfera domysłów i wyobrażeń"

Uzależnienie od sprzętu i nowości nakręca postęp i daje chleb zaspokajającym to uzależnienie.

dosiego D900

tot1977
20-02-2013, 18:39
...................nie mniej jednak "potęga" D-800 będzie dostępna dla nielicznych, "sieciowy" oglądacz będzie miał w jakości możliwości sieci i monitora, czyli pozostaje "sfera domysłów i wyobrażeń"

S4INT wyraźnie napisał o przewadze matrycy nad poprzednikami która daje nam komfort obróbki plików. To tez jest bardzo ważny argument dla wielu z nas. To że nie będziemy z nich robić bilbordów nie oznacza że nie możemy się cieszyć możliwością tej matrycy ;).

irek6311
20-02-2013, 18:50
fotopstryk6x6 potencjał matrycy D800 spokojnie można zaprezentować na Forum ...
duża rozdzielczość daje możliwość powiększenia wybranego elementu do wielkości nieosiągalnej normalnie bez mocnej ingerencji w plik ,
można cieszyć się dużym zbliżeniem bez posiadania bardzo drogich na FX obiektywów tele ;)
zdjęcie pomniejszone do rozdzielczości D700 będzie się prezentować dużo lepiej (szum mniej widoczny) .

pepi
20-02-2013, 19:06
Witam.
To mój pierwszy post więc przede wszystkim witam wszystkich.
Mam dylemat.Czy canon 5dIII czy nikon d800.Do tej pory w cyfrze zdecydowanie bardziej podchodziła mi kolorystyka canona.I pytanie o kolorystyke D800.Czy to jest to samo co D700 tylko więcej pikseli?Gdzieś tu wcześniej czytałem że jest lepiej więc jeśli kolorystyka D700 mi nie podchodzi to czy D800 mi podejdzie?Jakby ktoś mógł jakies portretowe fotki niczym nie ruszane wrzucić bo troche mało ich tu.
I jeszcze jedna kwestia.Jak się z D800 sprawują starsze nikkory-35/2D,50/1.4D,85/1.8D?Warto w nie wchodzić czy lepiej 24-70/2.8 i będzie tak samo dobrze albo i lepiej?

Panerai
20-02-2013, 22:03
Na twoim miejscu pepi wziąłbym Canona. Ja już mam zaawansowaną szklarnię więc nie bardzo mi się opłaca. Gdybym zaczynał jeszcze raz to na pewno z 5DmkIII.

tot1977
20-02-2013, 22:16
Na twoim miejscu pepi wziąłbym Canona. Ja już mam zaawansowaną szklarnię więc nie bardzo mi się opłaca. Gdybym zaczynał jeszcze raz to na pewno z 5DmkIII.

A jakieś konkretne argumenty dlaczego 5DmkIII a nie D800 ?.
W 1 swoim poscie na forum piszesz o zachwyceniu samplami z D800 a w 3 że kupił byś Canona ?
Jakieś konkrety oprócz "zaawansowanej" szklarni ? ( cokolwiek to oznacza)

Tomek

Fatman
20-02-2013, 22:32
I pytanie o kolorystyke D800.Czy to jest to samo co D700 tylko więcej pikseli?Gdzieś tu wcześniej czytałem że jest lepiej więc jeśli kolorystyka D700 mi nie podchodzi to czy D800 mi podejdzie?

pepi, a skąd mamy wiedzieć, czy Tobie podejdzie ? To niestety musisz sprawdzić sam.

Jakby ktoś mógł jakies portretowe fotki niczym nie ruszane wrzucić bo troche mało ich tu.

Było sporo, nawet porównanie z Canonem (35 1.8DX vs 35 1.4L) -chyba nawet w tym wątku, poszukaj (dawałem też linki do RAWów).

I jeszcze jedna kwestia.Jak się z D800 sprawują starsze nikkory-35/2D,50/1.4D,85/1.8D?Warto w nie wchodzić czy lepiej 24-70/2.8 i będzie tak samo dobrze albo i lepiej?

Sprawują się doskonale (jeśli masz na myśli poprawne działanie, ostrość....). Ale nie będzie tak samo lub lepiej niż w przypadku 24-70 2.8 bo to różne obiektywy. Tłumacząc tak troszkę złośliwie, to Nikkor 24-70 2.8 da bardzo paskudny obrazek jak go zmusisz to otwarcia przysłony na 1.8 i wykręcisz mu ogniskową na 85mm.

marcdeq
20-02-2013, 22:43
Kolory w D800 mnie odpowiadają, w świetle dziennym są naturalne. W żarowym na AWB czasem popada w pomarańcz, ale rawa łatwo skorygować. Sam stałem przed takim dylematem, 5d czy 800tka. Wybrałem Nikona (choć trochę użeram się z kalibracją) to 1500zł w kieszeni i jakoś szkła które oferuje Nikon bardziej mi podpasowały - stosunek ceny do jakości.
Swoją drogą na necie jest pełno porównań D800 vs 5dmIII, gdzie można podpatrzeć kolorki, jak dla mnie Nikon sporo poprawił.

pepi
20-02-2013, 23:10
Chodziło mi właśnie o ostrość tych stałek bo zoomem robiłem i wiem co potrafi.
Co do róznic w obrazowaniu to pewnie przy pełnej dziurze jakieś bedą,po przymknięciu raczej niewielkie.
Porównałem kiedyś canona 24-70 2.8 z canonem 24/1,4 i 50/1,4.I konia z rzędem temu kto przy f5.6 rozróżni czym były robione foty.Przy pełnej dziurze łatwiej bo stałki mydło.
Wracając do nikona,to czy wezme stałki czy zooma to żyleta gwarantowana?(jak trafi)

morzon
20-02-2013, 23:14
Kup pan zuma.

marcdeq
20-02-2013, 23:26
Na żadnej z tych stałek które wymieniłeś na pełnej dziurze nie będzie żylety, to są przeciętne obiektywy. Zoom ostry od 2.8 i to bardzo :)

Fatman
20-02-2013, 23:28
Będzie żyleta -trzeba tylko poszukać odpowiedniego egzemplarza. Sprawdzone na D800.

marcdeq
20-02-2013, 23:31
Chyba, że tak, bo nigdy 35 2.0 i 85 1.8D mnie nie zachwycały testowane na d700.

adamouse
20-02-2013, 23:34
mam i używam z D800 50 1.4D i 85 1.4D: jeden dokładnie taki jak pytasz, drugi prawie ;)
Trzeba pamiętać, że to stare konstrukcje, bez nowych powłok, projektowane pod film, nie matrycę. To znaczy, że niekoniecznie uzyskasz fajny kontrast pod światło, rezultaty mogą być trochę gorsze od nowych wersji (dwie dłuższe ogniskowe mają bezpośrednich następców). Gdybym nie miał ich z czasu filmu i miał kupować nowe, pod D800, to bym brał wersje G.

pepi
20-02-2013, 23:44
Też słyszałem że te nowsze to troche lepsze ale rozważam te starsze stałki żeby upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu i móc ich używać z FM3A.Ale że okazjonalne pstrykanie analogiem nie jest priorytetem to chyba faktycznie zoom będzie najlepszą opcją.No chyba że 28-70 2.8.I kolejny dylemat...

Fatman
20-02-2013, 23:45
Owszem, np. 85 1.8G ma znacznie lepszy kontrast i lepiej pracuje pod światło. Niedawno porównywałem obie 85 1.8 na D800, niebawem udostępnię wyniki.

Tak na szybko porównanie szybkości silników 85 1.8D (body) z 85 1.8G (SWM).

http://www.youtube.com/watch?v=RCmH9e1DomA

Panerai
21-02-2013, 00:01
No właśnie Fatmanie. Ciekawią mnie wyniki powtarzalności AF między wersją D i G. Chętnie zapoznam się z wynikami porównania.

adamouse
21-02-2013, 00:52
A ja wręcz przeciwnie. Mam wersje D i nie chcę ich zmieniać ;)

bryk77
21-02-2013, 04:35
Chyba, że tak, bo nigdy 35 2.0 i 85 1.8D mnie nie zachwycały testowane na d700.

Miałem D700 + N35/2D i na f2 była żyleta. 85/1.8D już mnie tak nie zachwycał na pełnej dziurze.

Tyle się naczytałem na temat problemów z af w D800, że już się wyleczyłem z chęci samego posiadania tego aparatu. Może kolejne 800tki z nowszych serii będą już pozbawione chorób wieku dziecęcego. Dlatego też miałbym gorącą prośbę do przyszłych posiadaczy D800 aby czynnie brali udział w dyskusji.

Karrampuk
21-02-2013, 12:04
Miałem D700 + N35/2D i na f2 była żyleta. 85/1.8D już mnie tak nie zachwycał na pełnej dziurze.

Tyle się naczytałem na temat problemów z af w D800, że już się wyleczyłem z chęci samego posiadania tego aparatu. Może kolejne 800tki z nowszych serii będą już pozbawione chorób wieku dziecęcego. Dlatego też miałbym gorącą prośbę do przyszłych posiadaczy D800 aby czynnie brali udział w dyskusji.

Jak sobie ten udział wyobrażasz? Wystarczy uważnie przejrzeć forum.
W sprzedaży już są osiemsetki pozbawione chorób wieku dziecięcego. Wiem, że to odważna teza ale po wpisach w innych wątkach "natykam" się na posiadaczy D800, którzy nigdy nie udzielali się tutaj :-) A jest ich już sporo. Czyli nie jest tak źle.
Tutaj prędzej znajdziesz niezadowolonych posiadaczy lub teoretyków nieposiadaczy. Tych ostatnich tu jest więcej. Zadowoleni jak ja są tu w mniejszości. Fatman od czasu do czasu próbuje coś wrzucić by wykazać możliwości tego body i najczęściej spotyka się z krytyką, że źle wykadrował, że aparat źle trzyma lub dziś żona jest rozczochrana :-) Chodzi o to, że Ci zadowoleni robią zdjęcia i nie udzielają się w takich wątkach :-)

bryk77
21-02-2013, 12:35
Ja doskonale wiem, że gdybym brał na poważnie wszystko co tu piszą pewnie żadnego aparatu bym nie kupił. ;)

Maciek N
21-02-2013, 13:19
Mnie trochę śmieszy takie podejście typu: ,, kupić 600, 800 a może D4" Jeśli ktoś się interesuje, robi zdjęcia, to wie czego mu brakuje w sprzęcie który posiada i zna swój budżet. To są tak różne modele aparatów i cena jest ich różna że ciężko postawić pomiędzy nimi znak =.
Ja kupiłem 800-setkę dlatego że znałem jej parametry techniczne i wiedziałem czego oczekiwać.
Kwestia AF jest w zasadzie wyjaśniona dogłębnie. Jak działa poprawnie to należy się cieszyć, jak nie to serwis wyreguluje. Po za tym nie ma czego się czepiać, trzeba kupować i pstrykać:)

Karrampuk
21-02-2013, 13:37
Mnie trochę śmieszy takie podejście typu: ,, kupić 600, 800 a może D4" Jeśli ktoś się interesuje, robi zdjęcia, to wie czego mu brakuje w sprzęcie który posiada i zna swój budżet. To są tak różne modele aparatów i cena jest ich różna że ciężko postawić pomiędzy nimi znak =.
Ja kupiłem 800-setkę dlatego że znałem jej parametry techniczne i wiedziałem czego oczekiwać.
Kwestia AF jest w zasadzie wyjaśniona dogłębnie. Jak działa poprawnie to należy się cieszyć, jak nie to serwis wyreguluje. Po za tym nie ma czego się czepiać, trzeba kupować i pstrykać:)

Dokładnie tak. Dlatego np nie sięgam po D4, a mógłbym.
Pójdę dalej i powiem, że nie widzę różnicy Canon czy Nikon czy inna marka. Ważne żeby dobór i porównanie były w tym samym segmencie (targecie) :-)

Bambello
21-02-2013, 14:19
Karrampuk
Jestem ciekawy, czy twoja puszka pracuje po regulacji tak jak moje d800, może nie dostrzegliście z Fatmanem tego (chyba małego) problemu?

Po regulacji, byłem przekonany, że już jest ok, natomiast perfekcyjnie nie jest.
tzn. na szerokich szkłach gdzie GO jest większa właściwie nie ma się do czego przyczepić.
Natomiast na 50/1.4 i 85/1.4 na skrajnych punktach jest drobne przesunięcie.
Jak strzelam z odległości ok 2m to ostrość ląduje jakieś 5cm dalej.
Jak odległość od modela wzrasta to już jest ok, ponieważ GO jest większa i praktycznie nie widać problemu.
Poza tym Mankamentem jestem mega zadowolony.
Nie wiem, czy powinienem próbować odsyłać do Niemiec, czy może wszystkie tak mają, a tylko niektórzy użytkownicy tego nie dostrzegli?
Przecież w praktyce 5cm zawsze ktoś się może poruszyć.

Co myślicie w tym temacie, chętnie wysłucham Waszej opinii ?

irek6311
21-02-2013, 15:10
Teoretycznie kalibracja powinna być mechaniczna (imbus) a potem programowa korekta Bambello ,
więc zależy od Serwisu czy tylko programowo kalibruje czy full usługa ,
jak nie ma poprawy po kalibracji to ślij do Niemiec bo u nas z tego co czytam mało się użytkownikiem body przejmują (Serwis) .

Bambello
21-02-2013, 15:56
Teoretycznie kalibracja powinna być mechaniczna (imbus) a potem programowa korekta Bambello ,
więc zależy od Serwisu czy tylko programowo kalibruje czy full usługa ,
jak nie ma poprawy po kalibracji to ślij do Niemiec bo u nas z tego co czytam mało się użytkownikiem body przejmują (Serwis) .

Wiesz tylko się zastanawiam na ile to ma sens.
Czy faktycznie są w stanie to perfekcyjnie skalibrować, czy może niektórzy po kalibracji nie dostrzegli tego problemu i żyją w przekonaniu, że jest perfekcyjnie.
Jestem po sezonie, więc teoretycznie mogę go wysłać.
Czekam jeszcze na opinię kolegi z forum, który wysłał do Niemiec.

irek6311
21-02-2013, 16:26
Z tego co wiem można dokładnie skalibrować ale to zależy od chęci serwisanta li czasu jaki może na taką kalibrację przeznaczyć ,
ja ostatnio nie firmowy serwis odwiedziłem i spytałem z ciekawości jak to jest w realu .

Irma
21-02-2013, 19:51
No i wrescie dokonalem tego, dzisiaj D700 poszlo do innego wlasciciela i dzisiaj kupilem D800 z nr. fabr. 609........Mam 30 dni na spokojne testowanie i ewentualna wymiane, wiec na spokojnie bede testowal. Za miesiac sie odezwe co i jak.
Pozdrawiam

marcdeq
21-02-2013, 20:24
Kalibracja mojej 800tki w Dusseldorfie zakończona, jutro wyślą, w przyszłym tygodniu będzie. Dam znać jaki efekt.

Karrampuk
22-02-2013, 00:38
czekamy na poserwisową relacje :-)

Szczerze. Jak nie widzę problemu to on dla mnie nie istnieje. Nie będę szukał nic na siłę, bo jeszcze coś znajdę :-)
U mnie to była, jak wcześniej pisałem bardziej wina szkieł niż body. Na 50/1.4G i 16-35/4.0G jest teraz Ok. Dla mnie Ok :-) Przypomnę, że miałem problem z ostrzeniem nawet w trybie M. Wiem. Ten drugi trochę ciemny jest ale ma 16.
Jestem bardzo blisko zakupu Zeissa 100, a tam AF* jest, że ho ho ;-) Więc po problemie.
Ps
chodziło mi o
* AF= Autentyczną Fascynację (Zeissem) :-D

Panerai
22-02-2013, 15:55
Ktoś prosił o opinię po zakupie N D800.
Proszę uprzejmie:
Nikon D800 - jak w specyfikacji producenta. Działa.
Nie ma nad czym tu się rozpisywać !
Kupujesz - fotografujesz.
Po wymianie paska na neoprenowy oraz zaklejeniu taśmą napisu "NIKON" -jest fajnie :)

PS. Już "straciłem" dwóch kolegów foto-hobbystów. Zazdrość podła sprawa. Współczuję.

Fatman
22-02-2013, 16:43
No właśnie Fatmanie. Ciekawią mnie wyniki powtarzalności AF między wersją D i G. Chętnie zapoznam się z wynikami porównania.

Ze względu na moje zdrówko, na te wyniki trzeba będzie jeszcze chwilkę poczekać. Tak na szybko tylko: W AF-C strzelając do obiektu nieruchomego, lepiej wypadł D. Jak się obiekt zaczął poruszać, lepiej wypadł G. W AF-S, oba wypadły tak samo.

Karrampuk
22-02-2013, 21:36
szybkiego powrotu do zdrowia życzymy :-D

Irma
22-02-2013, 22:28
Zadowoleni jak ja są tu w mniejszości. Fatman od czasu do czasu próbuje coś wrzucić by wykazać możliwości tego body i najczęściej spotyka się z krytyką, że źle wykadrował, że aparat źle trzyma lub dziś żona jest rozczochrana :-) Chodzi o to, że Ci zadowoleni robią zdjęcia i nie udzielają się w takich wątkach :-)

Pieknie prawisz panoczku, ja nawet nie bede probowal robic testow, bo po jaka cholere. Gdyby jednak wyszlo cos w praniu to serwis i finito. Od tego jest gwarancja.

irek6311
22-02-2013, 22:31
Irma sensowne podejście bo aparat jest do robienia zdjęć a nie robienia testów ;)

Fatman
22-02-2013, 22:41
Irma sensowne podejście bo aparat jest do robienia zdjęć a nie robienia testów ;)

Ale testy czyta się przyjemnie, zwłaszcza jak coś tam się pozytywnego/negatywnego odkryje, a czytający stoi przed zakupem nie ? ;-)

irek6311
22-02-2013, 23:12
Fatman pewno są tacy co lubią testy ale mnie trochę odstraszało te kurzenie i pryskanie olejem .

Fatman
22-02-2013, 23:16
No, ale jak nie będziesz o tym czytał, to nie znaczy, że problem zniknie ;-) Otworzysz oczy, a on będzie tam nadal czekać.............. niestety.

irek6311
22-02-2013, 23:19
Obecnie żadne body nie kurzy i nie chlapie a AF dobrze działa < oby tak zostało ,
skrajne punkty nie używam więc nawet nie sprawdzam by nerwów nie szarpać .

Fatman
22-02-2013, 23:25
Ja skrajne w swoim D800 sprawdziłem przed zakupem -sprawne :-) Niestety olejek na matrycy w końcu się pojawił, nawet ostatnio (z 3 dni temu chyba) zmazywałem pędzelkiem kropkę, która chwile po dotknięciu zmieniła się w wielgachną plamę...... ale dałem radę, więc dramatu nie ma :-)

Jak AF trafia, matryca sprawna, to chyba nie ma się czym tak na prawdę martwić. Przeżyjemy z resztą upierdliwości.

Panerai
22-02-2013, 23:27
Panie Fatmanie. Czy są gdzieś tutaj opisane procedury oraz przyrządy stosowane przez Pana podczas testów sprzętu ? Jakich wzorców Pan używa ? Odnośnie wspomnianych wyżej obiektywów 85mm jak wyglądała procedura sprawdzania powtarzalności, warunki itp ? Niby są testy DxO, testy na zagranicznych portalach i stosują tam różne wykresy. Byłoby dobrze mieć takie niezależne dane od Pana opracowane w miarę profesjonalny sposób. Budzi Pan zaufanie i chętnie się zapoznam z Pana metodami. Życzę Panu zdrowia i liczę na odpowiedź.

Irma
22-02-2013, 23:30
Tak sobie mysle ze Fatman i wiele innych userow przez ten rok zrobilo wspaniala robote dla mnie. Z pelna swiadomoscia kupilem ten produkt po zapoznaniu sie uprzednio z tym tasiemcem.
Teraz pozostaje mi go uzywac i cieszyc duszyczke.

Fatman
22-02-2013, 23:34
Panerai, błagam -Rafał, albo Fatman, bo Pan mnie postarza jak cholera ;-) W tej chwili ciężko mi to wszystko będzie opisać, postaram się coś takiego stworzyć niebawem i umieścić na blogu (nie ma sensu zaśmiecać forum, zwłaszcza, że i tak utonie wśród innych postów). Tak czy inaczej ja bym tego nie nazwał nawet procedurą -jakieś tam założenia mam i staram się wg. nich powtarzać testy przy okazji zabawy z nowymi szkłami. Temu wszystkiemu bliżej jest do realnego fotografowania, niż tzw. syntetycznych testów.
Tak więc -no za jakiś czas coś takiego się pojawi, mam nadzieję, że się przyda :-)

Maciek N
22-02-2013, 23:41
Testy Fatmana trzeba traktować raczej jako opinie praktyka a nie jakieś laboratorium. Oczywiście przyłączam się do podziękować za włożoną przez Fatmana pracę. Najczęściej uwagi praktyka są bardziej cenne niż jakiś wykres laboratoryjny.

Panerai
23-02-2013, 02:51
Dziękuję za odpowiedź. Nie mam więcej pytań.

remos
23-02-2013, 16:03
Cześć,

Jest możliwość w D800 ustawienia przy AUTO ISO samemu długości otwarcia migawki per długość ogniskowej?
Bo w D600 jest możliwość wyboru 5 ustawień -2 -1 0 1 2 przy czym na 0 jest odwrotność ogniskowej , a na 1 jest już podwojenie. Przy cięższym szkle odwrotność dla mnie jest odrobinę za długi czas, a na 1 leci ISO (rewelacyjne ale jednak) w górę i przydałoby się coś pomiędzy.

Fatman
23-02-2013, 16:07
Tylko automat z opcją wyboru kroku zmiany, tak jak w D600 właśnie: -2 -1 0 1 2

irek6311
23-02-2013, 16:16
Ja tam się nie bawię w te nastawy ;)
jak zoom zapięty to Auto ISO 100/1600 a czas 1/160 lub krótszy to zależne od tego co fotografuję .

Maciek N
23-02-2013, 23:01
Jak miałem D700 to graniczną wartością iso dla mnie było 1600. Niedawno robiłem zdjęcia na mistrzostwach karate gdzie warunki oświetleniowe pozwalały na iso 2500 i powiem Wam że naprawdę nie mam się czego przyczepić:). Nie jest to może jakiś wyznacznik, raczej subiektywna ocena ale pracując D700 nie zaryzykował bym wartości wyższej od iso 1600 dla dobrych jakościowo zdjęć.

morzon
23-02-2013, 23:19
Też nie lubiłem wychodzić poza iso1600 na D700. 3200 akcpetowalne w jakimś repo, ale ogólnie już mi sie to nie podobało.
Teraz iso4000-5000 nie jest żadnym problemem (skaluje w dół, choćby tylko 2x). Wyższych nie miałem okazji wypróbować.

stig
24-02-2013, 01:02
Też nie lubiłem wychodzić poza iso1600 na D700. 3200 akcpetowalne w jakimś repo, ale ogólnie już mi sie to nie podobało.
Teraz iso4000-5000 nie jest żadnym problemem (skaluje w dół, choćby tylko 2x). Wyższych nie miałem okazji wypróbować.Tak samo miałem z D3. ISO 3200 – to była bajka! A teraz nawet 1600 mnie drażni. Z Wami będzie to samo w kwestii szumu w D800. ;)

docxxx
24-02-2013, 01:17
Czlowiek na D300 robi 3200 i jakos zyje ;)

Zolty
24-02-2013, 01:25
.... ale co to za zycie....

z D300. ;)

Panerai
24-02-2013, 02:32
Dzisiaj kolega poprosił mnie o fotki z 2010r jakie robiłem Nikonem D90. Potrzebował do galerii firmowej. Pamiętałem, że to były jedne z najlepszych fotek jakie wtedy zrobiłem. Super ostre, kontrastowe. Nie oglądałem ich od 2010 roku więc musiałem wyciągnąć z dysku zewnętrznego i przejrzeć co tam dać za darmochę na stronkę. Może w 2010 roku byłem nimi zachwycony ale teraz załamałem się ich jakością ( w sensie jw). Człowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego :) Tamte foty nie są już dla mnie do zaakceptowania. Sam jestem w szoku, że wtedy byłem zachwycony tamtymi fotkami.

fotopstryk6x6
24-02-2013, 09:50
Dzisiaj kolega poprosił mnie o fotki z 2010r jakie robiłem Nikonem D90. Potrzebował do galerii firmowej. Pamiętałem, że to były jedne z najlepszych fotek jakie wtedy zrobiłem. Super ostre, kontrastowe. Nie oglądałem ich od 2010 roku więc musiałem wyciągnąć z dysku zewnętrznego i przejrzeć co tam dać za darmochę na stronkę. Może w 2010 roku byłem nimi zachwycony ale teraz załamałem się ich jakością ( w sensie jw). Człowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego :) Tamte foty nie są już dla mnie do zaakceptowania. Sam jestem w szoku, że wtedy byłem zachwycony tamtymi fotkami.

myślałem że nie sprzęt a umiejętności są ważne, widocznie się myliłem :(

http://demotywatory.pl/432601/Nie-sprzet-lecz-technika

Tamte foty nie są już dla mnie do zaakceptowania

dobrze że nie było na nich nic ważnego, ot pstryknięte dla pstryknięcia, trzy lata w zapomnieniu ?
nie fotografuj co widzisz, lecz to co jest warte utrwalenia, ilość pikseli na zdjęciu nie jest chyba najważniejsza, bo wszystko co przed D-800 należało by "sformatować"

Powtarzam co mówił Dederko, "najlepszy aparat to aparat niezepsuty" , a ten D-90 pewnie zepsuty nie był.

maxtor
24-02-2013, 10:15

Przepraszam, ale nie mogę znaleźć tej możliwości ustawień (-2 -1 0 1 2 ). Ustawiam Auto ISO On, min. czas i ISO i na tym koniec. W instrukcji też tego nie widzę. Chyba potrzebuje łopatologicznego wytłumaczenia :)
Pozdrawiam,

Zen
24-02-2013, 10:29

Skoro tamte fotografie są nie do zaakceptowania to po prostu usuń je do kosza. Jak kupisz kiedyś następce D800-ki o jeszcze lepszej jakości zdjęć, wyrzucisz te z 800-tki itd, itd...
Jeżeli aż tak jakość tych fotografii z D90 różni się na minus w stosunku do D800 to oznacza tylko jedno, że nie potrafiłeś fotografować D90 i sądzę że z D800-tką również nie będziesz umiał. Ponieważ to body jest bardziej wymagające zarówno od fotografa jak i optyki.
Człowieku ochłoń i przeczytaj o czym piszesz. A jak minie Ci euforia po zakupie to pokaż jakieś fotki.

Fatman
24-02-2013, 10:49
Przepraszam, ale nie mogę znaleźć tej możliwości ustawień (-2 -1 0 1 2 ). Ustawiam Auto ISO On, min. czas i ISO i na tym koniec. W instrukcji też tego nie widzę. Chyba potrzebuje łopatologicznego wytłumaczenia :)
Pozdrawiam,

Najprościej:

źródło (http://img132.imageshack.us/img132/540/autoiso1.jpg)

źródło (http://img837.imageshack.us/img837/5664/autoiso2.jpg)

źródło (http://img32.imageshack.us/img32/3964/autoiso3.jpg)

Panerai
24-02-2013, 11:38
Skoro tamte fotografie są nie do zaakceptowania to po prostu usuń je do kosza. Jak kupisz kiedyś następce D800-ki o jeszcze lepszej jakości zdjęć, wyrzucisz te z 800-tki itd, itd...
Jeżeli aż tak jakość tych fotografii z D90 różni się na minus w stosunku do D800 to oznacza tylko jedno, że nie potrafiłeś fotografować D90 i sądzę że z D800-tką również nie będziesz umiał. Ponieważ to body jest bardziej wymagające zarówno od fotografa jak i optyki.
Człowieku ochłoń i przeczytaj o czym piszesz. A jak minie Ci euforia po zakupie to pokaż jakieś fotki.

No cóż. Skoro nie ma żadnych różnic między obrazowaniem matrycy Nikona D800, a D90 to chyba NIKT nie powinien kupować nowych aparatów. Po co ? Jaka by puszka nie była: czas, przysłona, iso. Koła po raz drugi nie wymyślisz. Zresztą chyba nie to zrozumiano co chciałem napisać odnośnie różnic w obrazie. Hmmmmmm - może miałem coś nie halo z tym D 90 ?

Z innej beczki: Czy forumowicz Fotopstryk zawsze i do każdego jest nastawiony tak nonszalancko. Proponuję prześledzić swoje wpisy z ostatnich tygodni. Bardzo nieprzyjemny charakter. Szkoda.

PS. ZEN - widziałem Twoje fotografie. Jestem pod wrażeniem. Swoich fotek z 2010r nie mogę wyrzucić do kosza bo mają wartość sentymentalną. Tylu mistrzów na forum - będę się kształcił. Miłego dnia.

morzon
24-02-2013, 11:48
Jeżeli aż tak jakość tych fotografii z D90 różni się na minus w stosunku do D800 to oznacza tylko jedno, że nie potrafiłeś fotografować D90 i sądzę że z D800-tką również nie będziesz umiał.

Skoro mowa o high iso to raczej kwestia sprzętu niż umiejętności. Z g* bata nie ukręcisz. Jak nie widzisz różnicy między D90 a D800 w obrazku na np iso1600 (szumy szumami - ale kolor, DR) to gratuluję.

Ponieważ to body jest bardziej wymagające zarówno od fotografa

Możesz rozwinąć?

Irma
24-02-2013, 11:52
Rafal, czy mozesz mi to wytlumaczyc?
Ja na swoim mam Auto ISO ustawione ON 1600 i na automatycznym 0.
Nie rozumiem mozliwosci stosowania regulacji -2 -1 0 1 2 na automatycznym i co mi to daje?
Obiektyw jak w stopce

Fatman
24-02-2013, 11:53
Skraca, albo wydłuża czas otwarcia migawki. Ustaw sobie na +2, zobaczysz o ile skróci Ci czas otwarcia migawki w stosunku do ustawienia 0.

remos
24-02-2013, 12:00
Rafal, czy mozesz mi to wytlumaczyc?
Ja na swoim mam Auto ISO ustawione ON 1600 i na automatycznym 0.
Nie rozumiem mozliwosci stosowania regulacji -2 -1 0 1 2 na automatycznym i co mi to daje?
Obiektyw jak w stopce

no na 0 przy przy ogniskowej:

30mm czas będziesz miał 1/30
50mm czas będziesz miał 1/50
70mm czas będziesz miał 1/80

czyli odwrotność ogniskowej - jak pisałem dla mnie czasem to jest zbyt długo otwarte i zdarza się mi poruszyć.

dając już na +1
30mm czas będziesz miał 1/60
50mm czas będziesz miał 1/100
70mm czas będziesz miał 1/160

masz już x2 - i jest dobrze no ale wiadomo wtedy automatyka ustawia ISO w górę.

jakby kiedyś wprowadzili coś pomiędzy albo ręczne dostosowanie to byłoby super np. przy 70mm 1/100 - wiem wiem zawsze można M.

TOP67
24-02-2013, 12:02
To bardzo fajne przystosowanie automatyki do cech osobniczych. Jeden potrafi utrzymać ogniskową 200mm na 1/100, a inny poruszy przy 1/400. Idealne na wesela, jak sobie chlapniesz kielonka, to możesz dać na -1, ale po flaszce już na +2 ;)

Irma
24-02-2013, 12:40
Dziekuje za zrozumiale wytlumaczenie, ale to nie dla mnie ta funkcja ( regulacja automatu ) ze wzgledu na dluga ogniskowa.
U mnie czasy to max 1/200s.
Ale jesli chodzi o krotkie szkla to jest to fajna nowosc, ktora rzeczywiscie sie sprawdzi.

fotopstryk6x6
24-02-2013, 13:15
Panerai;
Z innej beczki: Czy forumowicz Fotopstryk zawsze i do każdego jest nastawiony tak nonszalancko. Proponuję prześledzić swoje wpisy z ostatnich tygodni. Bardzo nieprzyjemny charakter. Szkoda.

najmocniej przepraszam,
może się nie rozumiemy, fotografia jest dla mnie celem, a środkiem do celu sprzęt,
wiem co i do kogo piszę, odniosłem wrażenie że era sprzed D-800 to dla Ciebie czas stracony,
ZEN to dosadniej ujął.

maxtor
24-02-2013, 13:19
Najprościej:

źródło (http://img132.imageshack.us/img132/540/autoiso1.jpg)

źródło (http://img837.imageshack.us/img837/5664/autoiso2.jpg)

źródło (http://img32.imageshack.us/img32/3964/autoiso3.jpg)

Dzięki Fatman. Wszystko jest :)

Zen
24-02-2013, 14:37
Skoro mowa o high iso to raczej kwestia sprzętu niż umiejętności. Z g* bata nie ukręcisz. Jak nie widzisz różnicy między D90 a D800 w obrazku na np iso1600 (szumy szumami - ale kolor, DR) to gratuluję.
Możesz rozwinąć?

Nie musisz mi gratulować, zwłaszcza że nie pisałem o różnicach w możliwościach obu body tylko o finalnym obrazku.
Ale rozumiem że ty na pierwszy rzut oka odróżnisz wszystkie fotografie wykonane D90 od tych z D800 (w standardowej rozdziałce i wielkości pliku) jeżeli tak to z kolei ja Ci gratuluję.
Kolor to kwestia gustu i PP.
A na ostatnie pytanie...odpowiem Ci żartobliwie ponieważ mam wrażenie że prowokujesz, zasadnicza różnicą jest brak trybu auto w D800. ;)
Pozdrawiam.

morzon
24-02-2013, 14:56
Ale rozumiem że ty na pierwszy rzut oka odróżnisz wszystkie fotografie wykonane D90 od tych z D800 (w standardowej rozdziałce i wielkości pliku) jeżeli tak to z kolei ja Ci gratuluję.

Nie napisałem, że odróznie wszystkie. W dobrych warunkach będzie podobnie na pewno. Gorzej jak sie robi ciemniej.
Dwa tygodnie temu obsługiwałem większą imprezę i miałem podnajętych 2 fotografów. Jeden z D700, drugi z D90. Dopiero co skończyłem obróbkę tych plików, dlatego właśnie o tym piszę - jest naprawdę duża różnica w jakości obrazka. Na pierwszy rzut oka bardzo łatwo poznać co jest z czego - kolory, szum w D700 na zupełnie innym poziomie. A zdjęcia robione w tych samych warunkach (iso ok 1600 + lampa w sufit).
Obydwaj dobrze ogarniają temat, mają doświadczenie, zdjęcia całkiem niezłe robią, więc na pewno nie było to kwestią braku umiejętności obchodzenia się ze sprzętem.

Kolor to kwestia gustu i PP.

To porównaj kolory na iso3200 z D90 i D800.

A na ostatnie pytanie...odpowiem Ci żartobliwie ponieważ mam wrażenie że prowokujesz, zasadnicza różnicą jest brak trybu auto w D800. ;)
Pozdrawiam.

Nie prowokuję, często ktoś pisze, że wyższy model jest bardziej wymagający. Gdzie i w którym miejscu? Imo łatwiej jest z takim D800, bo plik ma dużą tolerancje na spierdzielenie foty w momencie robienia - można sporo więcej wyciągnąć niż z takiego D90 choćby.
Pomijam totalnie zielonych amatorów, którzy pstrykają na wakacjach, a lustrzankę mają tylko dlatego, że jest modna i wygląd profi.

Aaa - D800 ma tryb P :)
Również pozdrawiam

Maciek N
24-02-2013, 15:32
Z dotychczasowych cyfrowych puszek najbardziej wymagający był D70. Poważnie! Z jednej strony bardzo fajna/poręczna guzikologia, z drugiej akceptowalne iso to 400 a najlepiej 200:( Większość zdjęć musiała być stabilizowana na różne sposoby. To były czasy. D80 to już niesamowity komfort pracy. 700-setką praktycznie ciężko było zrobić słabe technicznie zdjęcie. Człowiek mógł się skupić na aspekcie artystycznym. Teraz 800. Czy jest bardziej wymagająca? i tak i nie. Trzeba trochę bardziej uważać na af i czasy migawki muszą być trochę krótsze ale poza tym same ułatwienia.
Prawie zawsze jest tak, że nowszym modelem jest łatwiej osiągnąć zamierzony efekt niż starszym.

irek6311
24-02-2013, 15:45
Tak samo miałem z D3. ISO 3200 – to była bajka! A teraz nawet 1600 mnie drażni. Z Wami będzie to samo w kwestii szumu w D800. ;)Trochę zawile piszesz ?
rozwiń tę myśl bo masz doświadczenie i wielu by skorzystało ;)
tak na marginesie to zmień D3 na D4 i ISO1600 będzie bajka ;)

Nikolai
24-02-2013, 16:42
Trochę zawile piszesz ?
rozwiń tę myśl bo masz doświadczenie i wielu by skorzystało ;)
tak na marginesie to zmień D3 na D4 i ISO1600 będzie bajka ;)

Myślę, że chodzi mu o to że to czym się teraz zachwycamy (w tym wypadku wysokie iso w d800) z czasem stanie się dla nas standardem a wręcz przestanie nam wystarczać ;)

irek6311
24-02-2013, 17:02
Nikolai zachwycam się zdjęciami z D800 ale na ISO1600 szczegóły nie są takie jak na ISO400 czy ISO800 ,
upakowana pikselami matryca też swoje 3grosze dodaje a wpływ na jakość zdjęcia ma też oświetlenie i sceneria ,
zawsze na początku jest zachwyt bo kupiło się nowy sprzęt i porównuje się go do poprzedniego ale z czasem euforia mija .

jo44
24-02-2013, 17:09
(...) zawsze na początku jest zachwyt bo kupiło się nowy sprzęt i porównuje się go do poprzedniego ale z czasem euforia mija .
To właśnie pisał stig :)

fotopstryk6x6
24-02-2013, 17:23
Myślę, że chodzi mu o to że to czym się teraz zachwycamy (w tym wypadku wysokie iso w d800) z czasem stanie się dla nas standardem a wręcz przestanie nam wystarczać ;)

zawsze można noktowizorem się wesprzeć,
światło ma w fotografii fundamentalne znaczenie, w szerokim tego słowa, w przypadku fotografii rozumieniu.

Maciek N
24-02-2013, 18:44
Nikolai
zawsze na początku jest zachwyt bo kupiło się nowy sprzęt i porównuje się go do poprzedniego ale z czasem euforia mija .

Powiem Wam że D700 byłem zachwycony przez 4 lata użytkowania i sprzedawałem go mając ogromne uznanie dla tego sprzętu, zresztą jak można zauważyć nadal wypowiadam się o tej puszce pełen uznania.
Zobaczymy czy z D800 będzie podobnie:)

Irma
24-02-2013, 19:18
Powiem Wam że D700 byłem zachwycony przez 4 lata użytkowania i sprzedawałem go mając ogromne uznanie dla tego sprzętu, zresztą jak można zauważyć nadal wypowiadam się o tej puszce pełen uznania.
Zobaczymy czy z D800 będzie podobnie:)

Mam podobne zdanie.

Nikolai
24-02-2013, 19:53
zawsze można noktowizorem się wesprzeć,
światło ma w fotografii fundamentalne znaczenie, w szerokim tego słowa, w przypadku fotografii rozumieniu.

Super, ale co to ma do tego co powiedziałem ?

fotopstryk6x6
24-02-2013, 20:04
Super, ale co to ma do tego co powiedziałem ?

Napisał Nikolai Zobacz post
Myślę, że chodzi mu o to że to czym się teraz zachwycamy (w tym wypadku wysokie iso w d800) z czasem stanie się dla nas standardem a wręcz przestanie nam wystarczać

przeczytaj ze zrozumieniem co napisałeś, nie rozumiem Twojego nierozumienia.

wysokie ISO to skrajność w fotografii, niskie i ISO to optimum, tak uważam, albo tak mi się wydaje.

Nikolai
24-02-2013, 20:26
przeczytaj ze zrozumieniem co napisałeś, nie rozumiem Twojego nierozumienia.

wysokie ISO to skrajność w fotografii, niskie i ISO to optimum, tak uważam, albo tak mi się wydaje.

Wiesz do czego służy i co oznacza wypowiedź w nawiasie ? Nie ? No więc przeczytaj jeszcze raz, pisałem o zjawisku zachwycania się nową zabawką, które z czasem mija i wyraźnie zaznaczyłem, że w tym przypadku chodzi akurat o jakość zdjęcia na wysokim ISO. W żadnym razie nie wchodziłem w kwestie techniczne, tego że lepiej korzystać z niższych wartości ani o tym że światło w fotograficznym rozumieniu jest bardzo ważne.

Jeremmy
25-02-2013, 10:53
Panerai nie denerwuj się tak. Są tu tacy, którzy zrozumieli co chciałeś przekazać. Jeśli ktoś nie chce zrozumieć tego co chciałeś przekazać i w jakim kontekście to napisałeś, ani nie stara się wyczuć co autor miał na myśli to wypala jak z działa w beczkę kapusty, moim zdaniem niepotrzebnie. Z drugiej strony imho troszkę nietrafne było określenie z Twojej strony "technicznie nie do zaakceptowania" - chodziło Tobie zapewne o jakość fotografii, o szczegół rozdzielczość ewentualnie szumy itd., jeśli dobrze zrozumiałem :) Nie da się ukryć, że jakość zdjęć d800tki do d90 to lata świetlne w epoce cyfrowej ;) pozdrawiam i miłego fotografowania d800tką :)

Leśny Władek
25-02-2013, 11:07
Mam dokładnie takie same odczucia jak Panerai. Tez miałem D90 i doszedłem do podobnych wniosków.

marcdeq
25-02-2013, 12:25
Dlatego też postawiłem na D800 zamiast D700 - nowsza technologia. Te 36mpix za parę lat mogą być już standardem, który teraz uważamy za grube przesadzenie.
A te porównania do D90, ło zgrozo...

Panerai
25-02-2013, 13:44
Panerai nie denerwuj się tak. Są tu tacy, którzy zrozumieli co chciałeś przekazać. Jeśli ktoś nie chce zrozumieć tego co chciałeś przekazać i w jakim kontekście to napisałeś, ani nie stara się wyczuć co autor miał na myśli to wypala jak z działa w beczkę kapusty, moim zdaniem niepotrzebnie. Z drugiej strony imho troszkę nietrafne było określenie z Twojej strony "technicznie nie do zaakceptowania" - chodziło Tobie zapewne o jakość fotografii, o szczegół rozdzielczość ewentualnie szumy itd., jeśli dobrze zrozumiałem :) Nie da się ukryć, że jakość zdjęć d800tki do d90 to lata świetlne w epoce cyfrowej ;) pozdrawiam i miłego fotografowania d800tką :)

Dokładnie jak Pan napisał. Powinienem być bardziej precyzyjny w swoich wypowiedziach. Jak mówią " pośpiech jest wskazany - przy łapaniu pcheł" :-o

Miłego dnia Wszystkim.

Jacek S.
25-02-2013, 16:30
Mam pytanie do osób, które wysyłały 800-tki na kalibracje AF. Czy wszyscy jesteście zadowoleni z kalibracji wg specyfikacji producenta? Czy jest opcja, że to spierniczyli?
Wczoraj robiłem teścik po powrocie aparatu z serwisu. Na bateryjkach z niedużej odległości (statyw + wężyk) wszystko cacy, ale przy dalszych odległościach mam ogromny ff np na 35 1.8 i to na centralnym punkcie.
Nie miałem jeszcze czasu, żeby to dokładniej obadać, ale na pierwszy rzut oka nie jest zbyt dobrze.

Fatman
25-02-2013, 16:33
Ustaw justowanie 35ki na dużą odległość i wtedy sprawdź jak zachowuje się na małej. Jak będzie źle, to do serwisu na poprawkę........... Niestety są już przypadki gdzie aparat na justowanie jechał 3 razy......

mtu
25-02-2013, 22:45
Zdjęcia z meczu siatkówki aparatem, który jak wszyscy się tu zgodziliśmy nie nadaje się zupełnie do sportu... :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3062492#post3062492

stig
26-02-2013, 11:20
Zdjęcia z meczu siatkówki aparatem, który jak wszyscy się tu zgodziliśmy nie nadaje się zupełnie do sportu... :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3062492#post3062492D70 tak samo się „nadawał”. :)

Jacek S.
26-02-2013, 16:07
Ustaw justowanie 35ki na dużą odległość i wtedy sprawdź jak zachowuje się na małej. Jak będzie źle, to do serwisu na poprawkę........... Niestety są już przypadki gdzie aparat na justowanie jechał 3 razy......

No i się potwierdziło...
Jak na niedużą odległość ustawię mikroregulację (+8 w body) to przy ostrzeniu na jakieś 100 metrów ostrość mam na 50 metrach :(
Wychodzi na to, że na krótkiej odległości mam bf, na długiej ff.
Z 85-ką jest podobnie.

Dzwoniłem do serwisu, powiedzieli, żeby wysłać ze szkłami. Tylko czy nie będą chcieli kalibrować dobrych szkieł do skopanego body? Przed wysyłaniem na centralnym punkcie nie miałem problemu z żadnym z moich obiektywów. Wysyłać im też te szkła?

Fatman
26-02-2013, 16:21
Przerąbane......... bo nawet jak im wyraźnie powiesz/napiszesz "proszę nie tykać obiektywów, tylko skalibrować moje body pod nie" to i tak nie ma pewności, że ich nie ruszą (piszę to z doświadczenia, żeby nie było, że Fatman znowu na serwis narzeka). Do Wawy masz daleko, więc osobista wizyta raczej odpada.
Nie wiem za bardzo co Ci doradzić. Zagadką dla mnie jest to, że jednym kalibrują od razu i bez problemu, drudzy muszą słać swoje body kilka razy.......

dem
26-02-2013, 16:21
No i się potwierdziło...
Jak na niedużą odległość ustawię mikroregulację (+8 w body) to przy ostrzeniu na jakieś 100 metrów ostrość mam na 50 metrach :(

I słusznie. Powiem więcej. Ostrość powinieneś mieć na 25 metrze i aż do nieskończoności.

źródło (http://img12.imageshack.us/img12/5862/37471852.jpg)

TOP67
26-02-2013, 16:41
Ale krążek rozproszenia o średnicy 5 pikseli nie daje chyba wrażenia ostrości na monitorze?

Jacek S.
26-02-2013, 17:23
I słusznie. Powiem więcej. Ostrość powinieneś mieć na 25 metrze i aż do nieskończoności

Byłoby miło, gdyby ta ostrość była do nieskończoności, ale ostro jest na jakieś 10-15 metrów.
Spróbuję jeszcze zrobić tak, jak radzi Fatman, czyli mikroregulacja na dużą odległość.

grzes
26-02-2013, 19:50
Witam wszystkich forumowiczów od kilku miesięcy jestem posiadaczem d800-tki :) i chciałem się zapytać tych którzy posiadają nikkora 24-70mm f/2.8 lub sigmę 24-70mm f/2.8 lub nową stałkę 28mm f/1.8 jak z nimi współpracuje D800 (czy ktoś testował ?) pytam ponieważ chcę zakupić jeden z tych obiektywów pozdrawiam.

Jeremmy
27-02-2013, 01:23
Mam pytanie: czy ktoś z Was kupował d800tkę w MM? Czy wszystko było ok po zakupie. Zastanawiam się czy zakupić w MM czy w jakimś typowym sklepie fotograficznym.

pgaik
27-02-2013, 01:29
a to chyba nie ma znaczenia. Jest mała loteria i .... adrenalinka ;)

... to co lubią tygryski najbardziej ;)

morzon
27-02-2013, 01:30
A jaka jest różnica?

Jeremmy
27-02-2013, 01:37
a to chyba nie ma znaczenia. Jest mała loteria i .... adrenalinka ;)

... to co lubią tygryski najbardziej ;)

:) chyba dokładnie tak, jak mówisz ;) słyszałem, że w tych dużych sieciowych sklepach łatwiej nadziać się na trafiony sprzęt, ale z drugiej strony takie rzeczy mogą się zdarzyć w każdym magazynie. ;)

Coof
27-02-2013, 02:32
dlaczego łatwiej w dużych sieciowych sklepach? przecież to zupełnie losowa kwestia. jest pewien odsetek sztuk z wadą i niewiadomo gdzie trafią. Na Twoim miejscu brałbym tam gdzie taniej a ponieważ istnieje pewne ryzyko, że aparat będzie trzeba reklamować wziąłbym go w fizycznym sklepie niedaleko miejsca zamieszkania żeby nie musieć się bawić w odsyłanie a załatwić wszystko na miejscu.

marcdeq
27-02-2013, 12:18
Dokładnie, bierz jak najbliżej domu i sprawdź na ile się da aparat w sklepie.

prz3mo
27-02-2013, 18:44
W MM stosunkowo łatwo można towar zwrócić, w przeciwieństwie np. do FJ, gdzie po odejściu od kasy, choćby aparat się rozpadł na części... zwrotów nie ma.

Maciek N
28-02-2013, 14:03
Ja uważam że sprzęt marki Nikon niezależnie gdzie kupiony to zawsze będzie marki Nikon wyprodukowany w tej samej fabryce (zazwyczaj) i w tej samej technologii. Dlatego właśnie kupuję tam gdzie najtaniej szczególnie gdy różnica przy tak drogim sprzęcie jest spora pomiędzy sklepami. Jedynym ograniczeniem jest nieznany sprzedawca z wątpliwą reputacją.

soho
28-02-2013, 19:46
zapytam , czy w serwisie Nikona regulują barwę wyświetlacza w D800

Mathis
28-02-2013, 23:35
Z tego co wiem - nie :)

Fish
02-03-2013, 22:50
D800 mam i ja :) Niesamowity sprzęt! Jak ktoś się waha to niech przestanie :)

Nemeth
03-03-2013, 00:26
D800 mam i ja :) Niesamowity sprzęt! Jak ktoś się waha to niech przestanie :)

W rzeczy samej. Mogę się tylko pod tym podpisać.

bialogardzianin
03-03-2013, 00:47
Nie przebrnąłem przez cały wątek, więc bądźcie wyrozumiali- co autor miał na myśli pisząc: "...Okazało się, że zdjęcia wykonane Nikon D800 potrafią być rewelacyjne, ale absolutnie esencjalnym jest użycie najlepszych szkieł dostępnych na rynku. O ile flagowy zoom Nikona: Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G ED oraz „topowe” obiektywy stałoogniskowe (jak chociażby Nikkor 35 mm f/1.4G czy Nikkor AF-S 85 f/1.4G) radzą sobie świetnie z potencjałem lustrzanki o tyle słabsze optycznie szkła mają problem z „udzwignięciem” 36-megapikselowej matrycy Nikona D800..."? Źródło: http://www.blog.dgart.pl/?p=2951

Fatman
03-03-2013, 00:53
Okazało się, że zdjęcia wykonane Nikon D800 potrafią być rewelacyjne, ale absolutnie esencjalnym jest użycie najlepszych szkieł dostępnych na rynku.

Cóż, ja się z tym nie zgadzam. 35 1.8DX to najlepsze szkło dostępne na rynku ? Raczej nie -a nawet na 1.8 daje tzw. żyletę. Z naszym forumowym kolegą deepem, sprawdziliśmy już wiele starych szkieł z D800, które teoretycznie powinny być dla niego zbyt słabe -nie były, wręcz przeciwnie, obraz uzyskaliśmy doskonały.
Ja dotychczas trafiłem tylko na jedno szkło, które wypadło wyraźnie słabiej niż na D3/D700 -był to Tamron 70-300 VC USD. Jest jednak szansa, że problemem był po prostu dany egzemplarz......

marcdeq
03-03-2013, 01:55
Zrobiłem w piątek w końcu zlecenie 800tką i jestem zachwycony! Detal jest nieziemski. Dodatkowo przetestowałem ją bojowo z 28 1.8, wszystko ładnie trafia i ostrość na 1.8, 2.0 mnie bardzo zadowala :) Polecam puchę! Polecam serwis w Niemczech.

Jacek_Z
05-03-2013, 23:02
C. Z naszym forumowym kolegą deepem, sprawdziliśmy już wiele starych szkieł z D800, które teoretycznie powinny być dla niego zbyt słabe -nie były, wręcz przeciwnie, obraz uzyskaliśmy doskonały...Hm, wątpię, albo inaczej rozumiem słowo doskonały. Nawet 14-24, który na D700 jest bajeczny nie jest już na D800 doskonały. A to stosunkowo nowe szkło.

Fatman
05-03-2013, 23:04
Jacek_Z, jak znajdę te zdjęcia na dysku (możliwe, że deep je ma) to z przyjemnością udostępnię, sam ocenisz. Akurat o 14-24 2.8 od samego początku pisałem, że nie jestem zadowolony z jego osiągów na D800, nawet pokazałem porównanie z 35 1.8DX, w którym dla f4 ten zabawkowy obiektyw skopał siedzenie, 14-24 2.8........

Pawel Pawlak
05-03-2013, 23:08
Hm, wątpię, albo inaczej rozumiem słowo doskonały. Nawet 14-14 który na D700 jest bajeczny nie jest już na D800 doskonały. A to stosunkowo nowe szkło.

To raczej wynika z tego że różne szkła różnie współpracują z konkretnymi body (a raczej ich zespołem matrycy). Np. af-s 17-55 dawał ostrzejszy obrazek z D200 niż z d2x co wcale nie oznaczało że nie wyrabia, tylko że akurat z d2x mniej się lubił. 16-35VR najgorzej radzi sobie z matrycą D700, na d3x czy na d800 dostaje skrzydeł (kilka razy podpinałem go pod D3s i też było lepiej niż na d700)

Jacek_Z
05-03-2013, 23:28
OK, piszemy o tym samym. Jak zwykle chodziło mi o doprecyzowanie tego co pisał Fatman o wielu bardzo dobrych starych szkłach będących "doskonałymi" na D800 i polemice, że nie jest to body wymagające. To może mylić ludzi.
Wolałbym wypisanie konkretnych starszych szkiełek, które to sa dobre (i to nie przymknięte do 11).

mOSAd
06-03-2013, 00:03
Krótko o przyczynie, dla której pewne szkła mogą być lepsze lub gorsze na innym sensorze o tej samej wielkości. Ma to najprawdopodobniej związek z kątem padania obrazu na matrycę. W różnych obiektywach tylna soczewka znajduje się w różnej odległości od matrycy. Tym samym kąt promieni świetlnych biorących udział w naświetleniu konkretnego sensela (punktu światłoczułego matrycy), także jest różny. Dodatkowo przed matrycą jest dodatkowy filtr oraz warstwa mikrosoczewek skupiających światło znad "nieużywanych" powierzchni wokół senseli. Zatem budowa matryc się różni - różne są mikroseczewki, czy rozmiar senseli.
W każdym razie kombinacja budowy matrycy oraz obiektywu dawać może różny efekt - co widać w powyższej wymianie zdań. Dlatego jakby ktoś wątpił w te dziwne opowieści, to (przynajmniej ja) znajduję dla nich wytłumaczenie.

Fatman
06-03-2013, 00:15
Tak na szybko (niestety zdjęć już na dysku nie mam :( ), wszystkiego nie pamiętam, ale na 100% sprawdzone były (rezultat tak samo dobry jak na D700):

Nikkory 16 2.8, 20-35 2.8, 85 1.4D, 80-200 2.8, 60 2.8. Sprawdzaliśmy szkła na pełnej dziurze oraz przymknięte maksymalnie do f4 (albo f5.6 już niestety dokładnie nie pamiętam).

Jacek_Z
06-03-2013, 00:19
. Ma to najprawdopodobniej związek z kątem padania obrazu na matrycę. W różnych obiektywach tylna soczewka znajduje się w różnej odległości od matrycy. Tym samym kąt promieni świetlnych biorących udział w naświetleniu konkretnego sensela (punktu światłoczułego matrycy), także jest różny..Skoro chcesz doprecyzowywać to : nie najprawdopodobniej, ale na pewno :) Różna odległość soczewki nie determinuje tego, że kąt padania jest inny. Bo może byc sobie teleobiektyw i obiektyw szerokokątny, które maja tylną soczewkę w tym samym miejscu. Cała reszta układu optycznego tez jest ważna.

Ta osławiona telecentrycznośc tez ma znaczenie dla działania bocznych punktów AF.

mOSAd
06-03-2013, 03:14
Chyba niekoniecznie reszta układu optycznego ma znaczenie. Jeżeli rozrysujemy sobie bieg promieni od soczewki do skrajów matrycy, to właściwie tylko ona się liczy. OK, mała korekta - nie tylko jej położenie, ale i jej rozmiar! :) Ponieważ determinuje on telecentryczność (zakładam, że wielkość soczewek nie jest robiona "na zapas" i działają praktycznie całą powierzchnią). Co za różnica co się dzieje przed soczewką? Czy padają na nią promienie pod takim kątem lub innym? Ważne tylko to, co ona puszcza na matrycę.
Oczywiście najlepiej dla układu, kiedy jest ona ogromna i jak najdalej od matrycy. Niestety to niemożliwe w wielu konstrukcjach, szczególnie jasnych obiektywów.
No ale, tak czy siak - pewne obiektywy mogą sprawować się gorzej. I miło byłoby wiedzieć które.
Rzeczywiście można by to spróbować również powiązać z działaniem autofokusa, bo powinna być tu zbieżność (skoro obraz jest gorszy, to czujniki słabiej działają). Jednak czujniki AF mogą nie reagować w takim samym stopniu na problemy, jak matryca. Nie są także na skraju klatki. Zatem może to być o wiele bardziej subtelna przypadłość.

Jacek_Z
06-03-2013, 11:49
OK, mała korekta - nie tylko jej położenie, ale i jej rozmiar!...
Co za różnica co się dzieje przed soczewką? Czy padają na nią promienie pod takim kątem lub innym? Ważne tylko to, co ona puszcza na matrycę.
Rozmiar, krzywizna, rodzaj szkła z jakiego jest zrobiona itd (i oczywiście jak na nia padają promienie)
Obawiam się że masz bardzo uproszczone widzenie tego jak działa soczewka. Zapewne dlatego, że 99% rysunków przedstawia tylko wyidealizowany bieg 2-3 promieni.

siwy49
06-03-2013, 15:56
Hm, wątpię, albo inaczej rozumiem słowo doskonały. Nawet 14-14, który na D700 jest bajeczny nie jest już na D800 doskonały. A to stosunkowo nowe szkło.
Chyba chodzi o obiektyw 14-24/f2,8 a nie 14-14 jak piszesz.
Na moim D800 pobił na głowę D300 i D3 - jest coś niesamowitego na pełnej dziurze a przy f 5,6 to poezja w całym zakresie ogniskowych (sprawdzałem na niskich i wysokich ISO).
Podobnie jest z N 24-70/f2,8 i N 300/f4 - Nikkor 200/f4 Macro to już niesamowita żyleta.
Jedno jest moje stwierdzenie albo faktycznie niektórzy z Was trafili na wadliwe korpusy, albo coś namieszane jest w ustawieniach aparatu.
Autofokus działa precyzyjnie na wszystkich możliwych ustawieniach i wybranych punktach.
Dla mnie Nikon D800 to najlepsza puszka do moich celów z jaką miałem do czynienia.:|

Jacek_Z
06-03-2013, 16:22
Chyba chodzi o obiektyw 14-24/f2,8 a nie 14-14 jak piszesz.
Na moim D800 pobił na głowę D300 i D3 Oczywiściel o 14-24. Juz poprawiłem.
Na moim D800 okazał się słabszy niz na D700, a to niby to samo co D3. Mamy więc inne odczucia. Słabszy, co nie znaczy, że nie było więcej detalu. Ale ostrośc per piksel (crop 100%) jest mniejsza.
Tradycyjnie będe musiał sie wycofać z dyskusji o ostrości szkieł, bo to rzecz zbyt subiektywna by dyskutować. Kazdy ma swoje kryteria.

mOSAd
06-03-2013, 18:28
A dlaczego per pixel miałaby być ostrość lepsza, albo nawet identyczna? Przecież gdzieś musi być granica rozdzielczości szkła, czyli zwiększając upakowanie matrycy w nieskończoność, w końcu ją zobaczymy. Widać tu dla 14-24 wypada pomiędzy D700 i D800. D700 ma wyjątkowo mało upakowaną matrycę, stąd dobry efekt przy powiększeniu 1:1. Ale mimo tego, że per pixel jest słabiej, to już po przeskalowaniu w dół może być lepiej. I będzie.

Jacek_Z
06-03-2013, 18:39
Ale mimo tego, że per pixel jest słabiej, to już po przeskalowaniu w dół może być lepiej. I będzie.Jest lepiej. Polemizowałem z tym, że na D800 jest lepiej "bezwzględnie". Nie znam optyki, która na D800 "ożyła" a na D700 była słabsza. A siwy pisze o jakis takich przypadkach. Autosugestia (albo fascynacja sprzetem - D800) i tyle.

siwy49
06-03-2013, 18:41
Ale ostrośc per piksel (crop 100%) jest mniejsza.
Ja sprawdzałem w crop. 100% do 200% i jest dużo lepiej niż D3, ale mniejsza z tym - też nie lubię wdawać się w zbędne dyskusje.
Jeszcze raz podkreślę - Nikon D800 dla mnie jest genialną puszką, jeżeli komuś brakuje fps i pojemności bufora to kupuje Nikona D4.:sad:

Jacek_Z
06-03-2013, 18:47
Ja sprawdzałem w crop. 100% do 200% i jest dużo lepiej niż D3, To ja poproszę te 2 nefy, zdjęcia zrobione w identycznych warunkach (światło, parametry, ten sam motyw, ostrość w te same miejsce itd). Wywołam identycznie, opublikuję tu cropy.

siwy49
06-03-2013, 18:54
To ja poproszę te 2 nefy, zdjęcia zrobione w identycznych warunkach (światło, parametry, ten sam motyw, ostrość w te same miejsce itd). Wywołam identycznie, opublikuję tu cropy.
Na jaki adres wysłać?

Jacek_Z
07-03-2013, 00:00
poszło na pw

Panerai
07-03-2013, 00:36
Mam pytanie: czy ktoś z Was kupował d800tkę w MM? Czy wszystko było ok po zakupie. Zastanawiam się czy zakupić w MM czy w jakimś typowym sklepie fotograficznym.
Zapytam w biegu. Jak tam u Pana cena w MM ? W Szczecinie kosztuje 9999 zł i wg. kierownika sklepu po moim zarzucie, że na Ceneo można znaleźć o 600 zł taniej - powiedział ... "wie pan u nas mimo tej ceny te D 800 sprzedają się bez problemu"...

TOP67
07-03-2013, 01:08
Jak komuś zależy, to kupi i w MM o 500 zł taniej. Ale to już nie taka okazja jaka była w Saturnie za 8330 zł.

Panerai
07-03-2013, 01:39
Jak komuś zależy, to kupi i w MM o 500 zł taniej. Ale to już nie taka okazja jaka była w Saturnie za 8330 zł.

1. No własnie w MM nie jest taniej.
2. SATURN szanowny kolego już przerabialiśmy :) Miało być pozornie taniej do tego macany ... ponad 600 strzałów :)

TOP67
07-03-2013, 09:18
Kilka osób kupiło w Saturnie w tej cenie, trzeba było się pospieszyć. To nie był jeden aparat, kilka było nowych, jeden się trafił macany. Czy te 600 klatek nie było warte tej ceny?
W MM można w każdej chwili kupić za ok 9520 zł.

fotopstryk6x6
07-03-2013, 09:26
http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/D-800

fader_audio
07-03-2013, 10:45
czyżby cena leciała troszkę w dół, dla mnie nadal drogo,

marcdeq
07-03-2013, 12:11
W AB są za 9399zł. Jak kupowałem w na początku stycznia to dałem 100zł więcej, także nie tanieje jakoś szybko.

kichu
07-03-2013, 12:20
No spadek z okolic 11 tys to okolic 9500 nastapil dosc szybko, bo praktycznie co ktorys dzień było coraz taniej, natomiast teraz cena od miesiaca albo nawet dłużej w zasadzie stoi w miejscu.

Nemeth
07-03-2013, 12:20
Tylko, że to wątek o wrażeniach z użytkowania a nie z sytuacji na rynku, gdzie i za ile kupić tutaj sobie pomarudźcie o cenach (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=207655).

fotopstryk6x6
08-03-2013, 18:16
Tylko, że to wątek o wrażeniach z użytkowania a nie z sytuacji na rynku, gdzie i za ile kupić tutaj sobie pomarudźcie o cenach (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=207655).

powiedział co wiedział i wygasił dyskusję, żeby mieć wrażenia z użytkowania trzeba użytkować, a żeby użytkować trzeba zakupić, czasem planowanie zakupu jest bardziej ekscytujące od jego realizacji :((

Jeremmy
10-03-2013, 13:21
Zapytam w biegu. Jak tam u Pana cena w MM ? W Szczecinie kosztuje 9999 zł i wg. kierownika sklepu po moim zarzucie, że na Ceneo można znaleźć o 600 zł taniej - powiedział ... "wie pan u nas mimo tej ceny te D 800 sprzedają się bez problemu"...

W MM w Warszawie we wszystkich czterech punktach cena 9999. Szału nie ma, ale w abfoto 9399, więc już taniej ;)

fafniak
14-03-2013, 11:23
Czy w d800 wprowadzono może tryb gdzie można zablokować/zapamiętać wartość ekspozycji w trybie manualnym i zmieniając np. przesłonę - aparat pamiętając jaka była wartość ekspozycji - dobierze czas do tej zmiany ?

kichu
14-03-2013, 11:29
Wydaje ni sie ze jak np w M ustawisz 1/160 i przelaczysz sie na S to ta 1/160 nadal tam bedzie. I to było juz od D300 o ile nie wczesniej.

TOP67
14-03-2013, 11:33
Ale po przełączeniu na S aparat będzie mierzył światło i ustawi czas wg tego pomiaru. Marcin ma nawyki ze średniego formatu, gdzie ustawia się wartość ekspozycji, a nie czas i przysłonę.

fafniak
14-03-2013, 12:01
Częściowo tak
Ale druga istotniejsza sprawa to przydatność tego typu wynalazku - pentax już w Z1p to wprowadził i sprawdzało się GENIALNIE - pracujesz na zapamiętanej wartości EV a parametry zmieniasz sobie jak chcesz

TOP67
14-03-2013, 12:05
Mam tak w haselu sprzed 20 lat, a dokładniej w obiektywie z centralną migawką :)

PBK
14-03-2013, 12:15
W 800-tce chyba tylko polowicznie, korzystajac z trybow polautomatycznych z zablokowana na stale ekspozycja. Problem moze byc z ustawieniem poczatkowej wartosci EV (bo polaltomat, trzeba nakrecic korekcje ekspo do rzadanej wartosci). Wtedy przy A zmiana przyslony koryguje migawke, przy S zmiana czasu koryguje przyslone.

Takie cos udalo mi sie wymyslic. W trybie M niestety blokada AE nic nie daje.
Pozdrawiam ;)

fafniak
14-03-2013, 12:22
Mam tak w haselu sprzed 20 lat, a dokładniej w obiektywie z centralną migawką :)
pentax w Z1 wprowadził to...(zapomniałem już że maiłem też Z1)

Jeremmy
14-03-2013, 19:54
Czy dobrze rozumiem, że w d800 w formacie kadrowania fx fotografując w RAW można ustawić rozdzielczość na L, M lub S? Czy to o znacza, że np. FX na Rawie może mniej ważyć niż 36,6 mpx??? Czyli można zmńiejszyć wagę pliku. Dobrze rozumiem Panowie?

mateo912
14-03-2013, 20:01
Czy dobrze rozumiem, że w d800 w formacie kadrowania fx fotografując w RAW można ustawić rozdzielczość na L, M lub S? Czy to o znacza, że np. FX na Rawie może mniej ważyć niż 36,6 mpx??? Czyli można zmńiejszyć wagę pliku. Dobrze rozumiem Panowie?

źle. raw = 36MPx

Jeremmy
14-03-2013, 20:22
Ok tak jak myślałem, dziś Pani w sklepie tłumaczyła mi, że Rawy w d800 mają zmienną rozdzielczość. Jpgi tiffy jasne, ale rawy. bJż myślałem, że jakaś rewolucja mńie ominęła ;)

Pawel Pawlak
14-03-2013, 20:39
RAWy też - jeśli się wybierze 5:4, crop1.2 albo DX

bogdescu
15-03-2013, 00:43
Dokładnie tak. Przy ustawieniu DX zdjęcia mają 15mpix, przy FX - 36mpix.
Nie wiem jak kto, ale mi ta funkcja bardzo się pzydaje.
15mpix to zupełnie zacna ilość informacji - można spokojnie używać toto jako "pseudotelekonwerter" i pozostać przy RAWach. Prawdopodobnie to miała na myśli pani w sklepie?

Maciek N
15-03-2013, 14:58
Właśnie na ostatnim zleceniu zacząłem korzystać z funkcji DX i jestem bardzo zadowolony. Szczególnie gdy robi się reportaż to mniejsze pliki w zupełności wystarczają tym bardziej że ich się tak szczegółowo nie obrabia jak np. jakąś sesję zdjęciową. Główna zaleta to oczywiście większe tele przy tych samych obiektywach.

pgaik
15-03-2013, 15:22
A to nie lepiej kadrować w postprocesie? Jest jakaś różnica? Zawsze myślałem i z takiego założenia wychodzę, że robiąc na FX mam szeroko i wąsko, do wyboru, a na DX tylko wąsko.

mateo912
15-03-2013, 15:23
Właśnie na ostatnim zleceniu zacząłem korzystać z funkcji DX i jestem bardzo zadowolony. Szczególnie gdy robi się reportaż to mniejsze pliki w zupełności wystarczają tym bardziej że ich się tak szczegółowo nie obrabia jak np. jakąś sesję zdjęciową. Główna zaleta to oczywiście większe tele przy tych samych obiektywach.

w takim razie jaki sens jest kupować FX skoro się robi na dx?

Pawel Pawlak
15-03-2013, 15:23
Zalety trybu DX w D800

1. zajętość karty
2. szybkostrzelność body
3. szybkość PP (male rawy)

Jeremmy
15-03-2013, 16:12
Wiadomo, że fx to zupełnie inna plastyka obrazu, jeśli komuś na tym w danym momencie nie zależy, a zależy na mniejszych plikach, ew. większe powiększenie (oczywiście kadrować można w postprocesie, ale jeśli wiemy, że i tak kadrować będziemy to moim zdaniem lepiej kadrować podczas fotografowania- mniej miejsca na karcie i mniej zabawy w postprocesie) to przydaje się dx.

Jeremmy
16-03-2013, 14:53
Mam prośbę: czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie z d800 w rawie, tak, żeby plik zawierał dużo informacji (brak ciemnych miejsc) dużo jasnych kolorów i podlinkować? Chodzi mi o "ciężkiego , wypasionego" rawa, może być jakieś zdjęcie podłogi, byle czego. Chciałbym poprostu pobawić się z tym plikiem w NX2, photoshopie i zobaczyć jak mój sprzęt radzi sobie z tak dużymi plikami.byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

mateo912
16-03-2013, 15:01
Mam prośbę: czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie z d800 w rawie, tak, żeby plik zawierał dużo informacji (brak ciemnych miejsc) dużo jasnych kolorów i podlinkować? Chodzi mi o "ciężkiego , wypasionego" rawa, może być jakieś zdjęcie podłogi, byle czego. Chciałbym poprostu pobawić się z tym plikiem w NX2, photoshopie i zobaczyć jak mój sprzęt radzi sobie z tak dużymi plikami.byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

a to mało było rawów już tutaj?
po wczytaniu do PS/NX/LR itp każdy plik waży tyle samo i obrabia się go tak samo nie ważne czy jest cały biały/czarny/tęczowy

Jeremmy
16-03-2013, 15:28
Próbowałem kilka otworzyć, ale linki nie działają. Może są jeszcze takie które działają poszukam jeszcze.
Przepraszam, ale wydaje mi się, że tam gdzie zupełnie ciemno na zdjęciu - brak info o świetle, kolorze itd - zdjęcie mniej waży (jeśli jest takich czarnych miejsc stosunkowo dużo) , czy mylę się?

Maciek N
16-03-2013, 15:29
w takim razie jaki sens jest kupować FX skoro się robi na dx?

Choćby taką, że masz wybór i korzystasz w różnych ustawień w zależności od potrzeby. Ja najczęściej obsługuję śluby i np. w domu, kościele, sesji plenerowej korzystam z FX. Natomiast począwszy od życzeń poprzez salę balową przełączam na DX z wyżej wymienionych prze ze mnie powodów.

mateo912
16-03-2013, 15:33
Próbowałem kilka otworzyć, ale linki nie działają. Może są jeszcze takie które działają poszukam jeszcze.
Przepraszam, ale wydaje mi się, że tam gdzie zupełnie ciemno na zdjęciu - brak info o świetle, kolorze itd - zdjęcie mniej waży (jeśli jest takich czarnych miejsc stosunkowo dużo) , czy mylę się?
na dysku plik waży mniej, ale w pamięci(po wczytaniu) każdy plik 36MPx "waży" tyle samo niezależnie od tego czy skompresowany czy nie czy stratnie czy nie

Choćby taką, że masz wybór i korzystasz w różnych ustawień w zależności od potrzeby. Ja najczęściej obsługuję śluby i np. w domu, kościele, sesji plenerowej korzystam z FX. Natomiast począwszy od życzeń poprzez salę balową przełączam na DX z wyżej wymienionych prze ze mnie powodów.

jak dla mnie podejście trochę bez sensu ale to tylko moje zdanie ;)

Jeremmy
16-03-2013, 15:37
[QUOTE=mateo912;3079963]na dysku plik waży mniej, ale w pamięci(po wczytaniu) każdy plik 36MPx "waży" tyle samo niezależnie od tego czy skompresowany czy nie czy stratnie czy nie

Dzięki Mateo ;)

bryk77
16-03-2013, 17:32
Kilka osób pisało o błędzie wskaźnika zużycia baterii, tzn. 800tki ze znikomym przebiegiem wykazywały zużycie baterii na poziomie 1. Może kogoś więc zainteresuje komunikat Nikona. Nawet jeśli wszystko śmiga może komuś przysługuje darmowa wymiana na nowy.

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52341

Jacek S.
16-03-2013, 22:49
Kilka osób pisało o błędzie wskaźnika zużycia baterii, tzn. 800tki ze znikomym przebiegiem wykazywały zużycie baterii na poziomie 1. Może kogoś więc zainteresuje komunikat Nikona. Nawet jeśli wszystko śmiga może komuś przysługuje darmowa wymiana na nowy.

Było o tym już z tysiąc razy :)
Data publikacji: 24/04/2012

bryk77
17-03-2013, 06:21
Nie zwróciłem uwagi na datę. Czasami chce się pomóc i na głupca się wychodzi. :wink:

Karrampuk
17-03-2013, 12:45
ten aparat w zależności od potrzeb może mieć dużo szczegółu lub mało. Jak robię produkty na alledrogo to DX w zupełności wystarczy :-) W plenerku tylko FX. Nie rozumiem w czym problem?

Jacek S.
17-03-2013, 16:03

Dodam jeszcze, że ja też mam problem z baterią, tzn wskazuje pierwszy stopień zużycia, ale nie pochodzi z wadliwej serii. Ale to pikuś w porównaniu z problemem, który jest bardzo poważny.
Moje body od dwóch tygodni leży w serwisie. Jest kalibrowane - ponownie kalibrowane (pisałem o tym tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3062046#post3062046 )
Przed wysyłką obiecali, że zajmą się tym bez kolejki, tylko mam zadzwonić na drugi dzień po wysłaniu aparatu. Sprzęt do nich dotarł (5.03), ja dzwonię, a babka mówi, że nie ma u nich takiej praktyki. Miał być zrobiony do piątku 8.03. W środę (13.03) dzwoniłem zapytać co się dzieje, powiedzieli, że do piątku (15.03) będzie wysłany. Dziś mamy 17.03 a sprzęt dalej "Czeka na naprawę"...
Myślałem, że narzekania na serwis nigdy nie będą mnie dotyczyć. Szkoda, że się myliłem.

fotopstryk6x6
17-03-2013, 17:03
Myślałem, że narzekania na serwis nigdy nie będą mnie dotyczyć. Szkoda, że się myliłem.

przepraszam że zapytam, ale o którym serwisie piszesz ?

Jacek S.
17-03-2013, 21:38
przepraszam że zapytam, ale o którym serwisie piszesz ?

Chyba łatwo wywnioskować, że nie o serwisie Mercedesa.

lok_men
17-03-2013, 22:43
co do błędu zużycia baterii to u mnie jest podobnie aparat użytkuję od ponad pół roku i ostatnio oglądam wskaźnik zużycia baterii i pokazuje mi na poziomie 1. Sprawdziłem w D300s, którego już mam ze 3 lata i tam nadal wskaźnik zużycia na poziomie 0, więc zadzwoniłem do serwisu nikona tam powiedzieli mi, że mam rozładować całkowicie baterię poprzez normalne użytkowanie, następnie naładować i sprawdzić jeszcze raz jak problem nie zniknie to mam do nich zadzwonić i zobaczymy co uradzą i czy wymienią na nową...

Jacek S.
18-03-2013, 10:27
co do błędu zużycia baterii to u mnie jest podobnie aparat użytkuję od ponad pół roku i ostatnio oglądam wskaźnik zużycia baterii i pokazuje mi na poziomie 1. Sprawdziłem w D300s, którego już mam ze 3 lata i tam nadal wskaźnik zużycia na poziomie 0, więc zadzwoniłem do serwisu nikona tam powiedzieli mi, że mam rozładować całkowicie baterię poprzez normalne użytkowanie, następnie naładować i sprawdzić jeszcze raz jak problem nie zniknie to mam do nich zadzwonić i zobaczymy co uradzą i czy wymienią na nową...

Ja tak ładuję praktycznie za każdym razem i mam poziom zużycia 1, więc nawet nie masz się co łudzić, że pojawi się 0 :)
Myślę też, że nie ma szans na wymianę. Pewnie rozmawiałeś z tym gościem, który obiecał mi naprawę aparatu z dnia na dzień, a czekam już dwa tygodnie.

lok_men
18-03-2013, 18:33
Ja tak ładuję praktycznie za każdym razem i mam poziom zużycia 1, więc nawet nie masz się co łudzić, że pojawi się 0 :)
Myślę też, że nie ma szans na wymianę. Pewnie rozmawiałeś z tym gościem, który obiecał mi naprawę aparatu z dnia na dzień, a czekam już dwa tygodnie.

Pamiętasz jak się nazywa ten gościu?:) tak z ciekawości może to faktycznie ta sama osoba z serwisu nikona. Jadę za niedługo do Warszawy więc jak sytuacja się nie zmieni a pewnie tak będzie to na pewno wstąpię do serwisu. Z tego co mówił mi przez telefon to taka sytuacja nie może mieć miejsca, że po tak krótkim użytkowaniu aparat wskazuje poziom 1 i jest to wada baterii, więc liczę na wymianę baterii, ale jak wiadomo jak na coś liczyć to najlepiej na siebie;P pożyjemy zobaczymy pozdr!

Jacek S.
19-03-2013, 12:16
Pamiętasz jak się nazywa ten gościu?:) tak z ciekawości może to faktycznie ta sama osoba z serwisu nikona. Jadę za niedługo do Warszawy więc jak sytuacja się nie zmieni a pewnie tak będzie to na pewno wstąpię do serwisu. Z tego co mówił mi przez telefon to taka sytuacja nie może mieć miejsca, że po tak krótkim użytkowaniu aparat wskazuje poziom 1 i jest to wada baterii, więc liczę na wymianę baterii, ale jak wiadomo jak na coś liczyć to najlepiej na siebie;P pożyjemy zobaczymy pozdr!

Właśnie niestety nie, też żałuję. Trzeba chyba zacząć nagrywać rozmowy z nimi.

oge
19-03-2013, 17:10
Nadszedł ten czas, kiedy jestem zmuszony zmienić mojego jakże wspaniałego d300s.
Wybór - nie wiem czy słuszny padł na d800.
Lustro będzie wykorzystywane do kręcenia filmów w kościele - wiem że nie jest to najlepszy wybór, niestety już od dawna planowałem zakup puszki pod kątem zdjęć, opcja filmowania pojawiła się kilka dni temu i muszę jak najszybciej podjąć decyzję o zakupie. Obecnie już od 8 miesięcy nie śledziłem losów d800, i nie wiem czy wszystkie babole zostały naprawione, usunięte.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie aparatu?
Czy nadal występują problemy z d800?

Proszę o wyrozumiałość.

pgaik
19-03-2013, 17:20
Na szczęście przy video AF jest zbędny ;)
A tak serio (bo o tym wyżej już pewnie wiesz) to chyba nadal loteria, chociaż akurat wszyscy użytkownicy, których znam mieli ten problem i odwiedzali serwis. Powiem tak, ja odwiedziłem, naprawili, ale nigdy nie zwątpiłem w D800 - nawet jak odkryłem lewyAF i inne dolegliwiości AF-a ... tak to już jest, albo ktoś robi z tego tragedię, albo uważa (tak jak ja), że to tylko zabieg kosmetyczny ... ;)

kolas
19-03-2013, 17:29
Mam pytanie do osób które skarżą się na baterię. Możecie podać jaka jest u was 9 znak numeru partii ? U mnie jest "J" i bateria po kilku ładowaniach pokazuje zużycie na poziomie "2".

lok_men
19-03-2013, 17:45
Mam pytanie do osób które skarżą się na baterię. Możecie podać jaka jest u was 9 znak numeru partii ? U mnie jest "J" i bateria po kilku ładowaniach pokazuje zużycie na poziomie "2".

u mnie "K" drugi poziom po kilku ładowaniach no to nieźle ;) ale jaja

Fatman
19-03-2013, 18:29
Nadszedł ten czas, kiedy jestem zmuszony zmienić mojego jakże wspaniałego d300s.
Wybór - nie wiem czy słuszny padł na d800.
Lustro będzie wykorzystywane do kręcenia filmów w kościele - wiem że nie jest to najlepszy wybór, niestety już od dawna planowałem zakup puszki pod kątem zdjęć, opcja filmowania pojawiła się kilka dni temu i muszę jak najszybciej podjąć decyzję o zakupie.

Do zdjęć jak najbardziej kup D800. Do filmowania dokup D5200.

bryk77
19-03-2013, 21:34

Możesz uzasadnić swoją sugestię? Ani jednego ani drugiego w dłoni nie miałem, ale (przynajmniej) teoretycznie wydawać by się mogło, że każdy model poniżej D800 to jego okrojona wersja. W tym przypadku pomijam już fakt wielkości matrycy.

edit: mam na myśli opcję fimowania

Fatman
19-03-2013, 21:38
Cóż -ja to nazywam magią (cudem) Nikona :-)

Do poczytania/obejrzenia w wątku o D5200 i filmowaniu -tam jest dużo, ale tak na szybko to zerknij na te linki...........

http://www.youtube.com/watch?v=0gB-Edxfo8I

http://www.youtube.com/watch?v=B8MQMCxxLEs

http://www.youtube.com/watch?v=G5j4cJ45jBo

bryk77
19-03-2013, 21:53
Fatman, na Twoim kanale YouTube jest sporo pomocnych testów. Miałbym do Ciebie prośbę. Czy masz możliwość przetestowania nikkora 24-120/4? Zastanawia mnie jak dobrze VR radzi sobie podczas filmowania i jak ten obiektyw wypada w stosunku do nowego tamrona 24-70/2.8 VC, którego nata bene już testowałeś.

Jacek_Z
19-03-2013, 21:57
.. ale (przynajmniej) teoretycznie wydawać by się mogło, że każdy model poniżej D800 to jego okrojona wersja. W przypadku funkcji filmowych nie widzę zbytnio zalezności między pozycjonowaniem body a funkcjami. Za to widać, że decyduje czas wypuszczenie body i każdy nastepny aparat, choćby był półke niżej ma lepsze filmowanie. Chyba wyjątkiem jest D600, ale tu widze powód - prawie równo wypuszczone z D800, a D600 ma być ograniczony w funkcjach by skłonic do zakupów D800.

W tym przypadku pomijam już fakt wielkości matrycy.No tak sobie czytam i nie wierze, że kwestia plastyki przestała mieć nagle znaczenie. Także w filmie. D5200 może i lepiej filmuje od D800, ale ... krajobrazy ;)

Fatman
19-03-2013, 21:57
Mam, tylko to dopiero za tydzień lub nawet ciut później (ten obiektyw posiada mój dobry kumpel, niestety obecnie jesteśmy "poza zasięgiem"). Tak na szybko -miałem przyjemność filmować D800 z N24-120/4 podczas chrztu i mogę tylko chwalić pracę stabilizacji w tym szkle (w ogóle stabilizacja podczas filmowania w Nikkorach działa świetnie, czego nie można niestety powiedzieć o Sigmach).
W stosunku do Tamrona, no to wiadomo -inne światełko, więc i inny obrazek, a w kiepskich warunkach oświetleniowych, zostaniemy zmuszeni do użycia wyższego ISO. Z tych 2 jednak Tamron moim zdaniem.

No tak sobie czytam i nie wierze, że kwestia plastyki przestała mieć nagle znaczenie. Także w filmie.

Ależ ma znaczenie nadal :-) Tylko w pewnym momencie plastyka zostaje bardzo mocno przysłonięta przez silną morę, aliasing i jeszcze większy od tych dwóch, szum ;-)

Do tego D800 nie jest aparatem filmującym w FX. To jest crop x1.095 niestety ;-)

bryk77
19-03-2013, 23:34
Do tego D800 nie jest aparatem filmującym w FX. To jest crop x1.095 niestety ;-)

Czyli mam rozumieć, że to wiąże się z większym szumem przy wyższych wartościach ISO?

Byłbym bardzo wdzięczny za ów test. Nie spieszy się. :)

Fatman
19-03-2013, 23:44
Nie, to akurat nie zwiększa szumu -po prostu Nikon D800 podczas filmowania, nie używa całej matrycy, tylko robi takiego niedużego cropa.

oge
20-03-2013, 00:12

Bałem się tej odpowiedzi ;)
Śledziłem Twoje video testy i też taki wniosek wysnułem, lecz nie mogę sobie pozwolić na dokupienie 5200.
Kolejnym celem są 3 akumulatory, 4x 32GB karty na początek - jestem totalnie spłukany :/
Niestety na filmach będę zarabiał a zdjęciami spełniał swoje marzenia :)
Systemu nie mogę zmienić, a będę tańczył w duecie z A99.
Ehhhh.

bryk77
20-03-2013, 01:38
Nie, to akurat nie zwiększa szumu -po prostu Nikon D800 podczas filmowania, nie używa całej matrycy, tylko robi takiego niedużego cropa.

To właśnie miałem na myśli, tzn. skoro nie korzysta z całej matrycy to szum będzie większy. Taka jest główna przewaga FX nad DX.

Jacek_Z
20-03-2013, 02:44
To właśnie miałem na myśli, tzn. skoro nie korzysta z całej matrycy to szum będzie większy. Taka jest główna przewaga FX nad DX.Jak dla kogo.
Czytałeś jaki to crop? Pomijalny.

Fatman
20-03-2013, 08:33
To właśnie miałem na myśli, tzn. skoro nie korzysta z całej matrycy to szum będzie większy. Taka jest główna przewaga FX nad DX.

Jeszcze raz napiszę, że Twój wniosek jest błędny, w przypadku o który pytałeś. Użycie cropa w D800 nie zwiększa szumu -przecież "Pixel pitch" pozostaje taki sam.

Większy szum w filmach z D800 (niż w D5200) wynika z innej metody skalowania obrazu do FHD i HD, oraz z tego, że D800 w ogóle nie odszumia obrazu w trybie filmowania.

Maciek N
20-03-2013, 09:48
No właśnie nie ma odszumiania co może jeszcze zmienią wraz z nowym firmware

TOP67
20-03-2013, 10:10
Raczej z kolejną puszką i prędzej metodę skalowania niż odszumianie.

Maciek N
20-03-2013, 10:52
Niestety raczej masz racje. Osobiście uważam jednak że jeśli Nikon reklamuje jakaś lustrzankę jako idealne narzędzie do filmów to powinien dbać żeby tak było. Rozumiem że mechanizmów się nie zmieni ale kilka drobnych zmian programowych mogła by znacznie poprawić pracę i zarazem ranking Nikona w dziedzinie filmu.

Nemeth
28-03-2013, 15:37
Czy zdarza się Wam by aparat się zawieszał po przełączeniu włącznika na OFF (górny wyświetlacz w dalszym ciągu wyświetla informacje, przełączenie włącznika ON/OFF nie daje żadnego efektu, nie można zrobić zdjęcia, włączyć menu)?

morzon
28-03-2013, 15:41
Fuji S5 się tak zachowywało... Winą byłą wolna karta pamięci, im szybsza tym mniej było widać ten "efekt". W D800 mi się nie zdarzyło.

Jacek_Z
28-03-2013, 15:48
Czy zdarza się Wam by aparat się zawieszał po przełączeniu włącznika na OFF
Nigdy tego nie miałem.

Nemeth
28-03-2013, 15:49
Mam SD 16 GB extreme 45 MB/s - do tego nic się nie zapisywało an karcie w takich momentach.

To jeszcze jedno pytanie - orientuje się jakie opóźnienie daje to całe czyszczenie matrycy (bo mam włączoną opcję czyszczenia przy każdorazowym włączeniu/wyłączeniu) - i tak dumam, że podczas tej czynności może się to wieszać.

Jarek78
28-03-2013, 16:31
U mnie czasem sie tak zdarza , że po wyłączeniu aparatu gorny wyświetlacz jeszcze pokazuje informacje... czasem myli mnie to, czy napewno aparat wyłączyłem.

lok_men
28-03-2013, 17:29
Czy zdarza się Wam by aparat się zawieszał po przełączeniu włącznika na OFF (górny wyświetlacz w dalszym ciągu wyświetla informacje, przełączenie włącznika ON/OFF nie daje żadnego efektu, nie można zrobić zdjęcia, włączyć menu)?

u mnie podobnie parę razy już się tak zawiesiło..., ale już nie zwracam na to uwagi no chyba, ze aparat mi się zacznie przy tym kopcić;P

Krycha
28-03-2013, 17:33
A nie macie włączonej funkcji czyszczenia matrycy zaraz po wyłączeniu body???

Jacek_Z
28-03-2013, 17:47
Ja mam, przy włączaniu i wyłączaniu.
I body nie głupieje.

Fatman
28-03-2013, 17:49

Zrobiłeś aktualizację softu ? Najnowsza (zresztą jedyna do tej pory) aktualizacja podobno ten błąd naprawia....

Jacek_Z
28-03-2013, 17:57
Aktualizacji softu nie wgrałem. Podobnie jak kiedyś aktualizacji do D700 ;)

chory
28-03-2013, 18:14
Mi to sie czasami zdarza, ale odnosze wrazenie, ze aparat jakby "zapamietywal" jakies informacje przed wylaczeniem. Tak jak po zrobieniu paru zdjec pod rzad i wylaczeniu zajmuje nawet pare sekund zanim gorny wyswietlacz sie wylaczy.

Nemeth
28-03-2013, 21:48
Mam wersję A1.0, B1.01, L1.006
Widzę, że nie jestem jedyny :) Nie jest to nagminne ale parę razy się zdarzyło. Raz musiałem nawet wyciągać baterię bo zdecydowanie zbyt długo aparat pozostawał w stanie zawieszenia i nie reagował dosłownie na nic.

kichu
28-03-2013, 21:54
a pytanie do zawieszajacych sie, a jakie macie karty ?

Karrampuk
28-03-2013, 23:51
warto czasem wyczyścić kartę do zera przez formatowanie w komputerze. Zauważyłem, że czasem zostają jakieś śmieci po zwykłym usunięciu plików. Niby karta jest czysta, a nie jest. Kilka razy po takim formatowaniu nagle zwiększyła mi się jej pojemność.