PDA

Zobacz pełną wersję : D800, pierwsze wrażenia, sample etc...

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

qbic
09-04-2012, 14:10
Nie mam zamiaru, bo podoba mi się co widzę i mam odłożoną kasę na zakup ;)

Myślałem że na analoga.....

Fatman
09-04-2012, 14:42
Kilkanaście plamek - szczególnie w górnym prawym rogu. Nie pomaga ani "samoczyszczenie" ani dosyć silne przedmuchiwanie - ciągle tkwią jak przyspawane. Jeżeli to okaże się smar to niezłe jaja.

Eeee, norma.......... w D3 miałem to samo. Byle tylko minęło szybko samo (jak w moim D3 ;-) ).

Jutro szykuje się na rozmowę z serwisem Nikona - ciekawe czy mają podobne zgłoszenia.

Jestem pewien, że usłyszysz mniej więcej to: "Nigdy wcześniej nie mieliśmy podobnego zgłoszenia, jest Pan pierwszy z takim problemem. Muszę przyznać, że to aż nieprawdopodobne"

:-)

skynyrd
09-04-2012, 14:55
Eeee, norma.......... w D3 miałem to samo. Byle tylko minęło szybko samo (jak w moim D3 ;-) ).

Jestem pewien, że usłyszysz mniej więcej to: "Nigdy wcześniej nie mieliśmy podobnego zgłoszenia, jest Pan pierwszy z takim problemem. Muszę przyznać, że to aż nieprawdopodobne"

:-)

Ale jak mam to rozumieć - serwis się za to zabrał ? , bo raczej same nie uległy "biodegradacji".
Co do serwisu - to może powstanie sugestia że sam nakichałem na matrycę.

Lailonn
09-04-2012, 16:56
@Fatman no to jest nadzieja, że jedynie pewna partia jest trefna.

@qbic ty tu jesteś spec od plastyki i cudowności magicznych nie ja. Mi wystarczy to co widzę ;]

jarvik
09-04-2012, 17:04
bardzo ciekawe, że chlapanie olejem w d700 i d4 to jak to określił fatman "norma i byle samo przeszło" natomiast w d7000 to skandal i powód do wątku - tasiemca...?... :D

qbic
09-04-2012, 17:18
@qbic ty tu jesteś spec od plastyki i cudowności magicznych nie ja.

"Każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nierozróżnialna od magii." - Arthur C. Clarke

Fatman
09-04-2012, 17:23
Ale jak mam to rozumieć - serwis się za to zabrał ? , bo raczej same nie uległy "biodegradacji".

Dostałem zawało-wylewu podczas osobistego czyszczenia matrycy.

bardzo ciekawe, że chlapanie olejem w d700 i d4 to jak to określił fatman "norma i byle samo przeszło" natomiast w d7000 to skandal i powód do wątku - tasiemca...?... :D

W D7000 samo nie przechodzi. Taka różnica :-)

deep
09-04-2012, 17:53
A w moim D700 czysto od nowości i nigdy nie chlapał. Może teraz producent zastosował "lepszy" smar :)

wilk325
09-04-2012, 20:32
No nieźle. Po dwutygodniowym użytkowaniu D800 zrobiłem próbne zdjęcie aby ocenić czystość matrycy - i szok.
Kilkanaście plamek - szczególnie w górnym prawym rogu. Nie pomaga ani "samoczyszczenie" ani dosyć silne przedmuchiwanie - ciągle tkwią jak przyspawane. Jeżeli to okaże się smar to niezłe jaja.
Żeby po wcześniejszych historiach z chlapiącym olejem nie sprawdzić tak podstawowej rzeczy w tej klasie sprzętu - to są chyba żarty z klienta.
Niczego jeszcze nie przesądzam ale na prawdę nie jestem w stanie usunąć tych plamek w prosty "nieinwazyjny" sposób. Przecież w "polowych" warunkach nie będę rozkładał całego laboratorium żeby je usunąć. Walczę z nimi już dwa dni i nie powiem aby nie wpływało to na mnie frustrująco. Na szczęście nie pozbyłem się D700.
Jutro szykuje się na rozmowę z serwisem Nikona - ciekawe czy mają podobne zgłoszenia.

a D800 nie ma mapowania matrycy z poziomu body?
teraz wiem po co to;)

DonAlberto
10-04-2012, 08:24
A ja tam oprócz zastrzeżeń do koloru wyświetlacza (faktycznie lekko wpada w zieleń - jeśli ktoś tego nie widzi to chyba chyba zdjęcia czarno-białe robi) to nie mam zastrzeżeń. AF - tak jak d 700 tyle że czulszy w ciemnych pomieszczaniach, niestety tam gdzie brak krzyżowych punktów tam nadal jest kiszka. Za to mam egzemplarz który mechanizm AF ma ustawiony równo. Pyłki na matrycy były - no i co - wyczyściłęm i jest git.

Fatman
10-04-2012, 08:34
(faktycznie lekko wpada w zieleń - jeśli ktoś tego nie widzi to chyba chyba zdjęcia czarno-białe robi)

Albo ma taki, który w zieleń nie wpada.

Fotonik
10-04-2012, 10:22
DonAlberto czym udało Ci się wyczyścić brudną matrycę? Z pudełka wyjęty nowy D800 może mieć brudną matrycę?

Pawel Pawlak
10-04-2012, 10:51
Tymczasem wczoraj zrobiłem sobie lany poniedziałem i pomimo silnego wiatu i 3stC na dworze, zdecydowałem się popływać trochęz D800tką +400VR+tc17. Musiałem wreszcie przetestować jak D800 sprawdza się w "typowych" warunkach ;)
Detal, DR, są wręcz zadziwiające. AF trafia bardzo precyzyjnie, na wszystkich sensorach. Niestety, nie dane mi było potestować dynamicznych ujęć. Dla przykładu 2 kadry - oba na crop 1.2
pełne kadry:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/441/dsc2355resizer1200q95.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/26/dsc2431resizer1200q95.jpg/)
cropy 100%

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/210/cropdsc2355.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/836/cropdsc2431.jpg/)
Zdjęcia są nie obrabiane - RAWy wywołane w NX2- zmieniłem jedynie profil na vivid (w d700 i d300 nigdy go nie używałem - bo był dla mnie nie do przyjęcia), zmniejszyłem standardowe wyostrzanie na 1 (domyślnie jest 4) i dodałem lekki USM.

Jacek S.
10-04-2012, 11:33
Dziękujemy za zdjęcia.
Wg mnie jakość jest rewelacyjna.

LordYoghurt
10-04-2012, 12:13
cropy 100%

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/210/cropdsc2355.jpg/)
Czyste zło! ;-)

skynyrd
10-04-2012, 12:40

:-)[/QUOTE]

No i wyszło szydło z worka :

1. Fatman pracuje w serwisie nikona
2. Fatman jest kobietą

Skąd to wiem - ano o godz. 10.10 po moim zgłoszeniu w serwisie nikona problemów z zachlapaną matrycą , niewątpliwie damski głos oświadczył " to takie pierwsze zgłoszenie , opis objawów brzmi mało prawdopodobnie"
Czy to przypadek ? - no nie sądzę.
Należy sobie zadać pytanie - skąd Fatman o tym wiedział ?;)

sv
10-04-2012, 12:50
http://emmanuelcoupe.wordpress.com/2012/04/04/nikon-d800-long-exposures-issues/

Fatman
10-04-2012, 13:08
1. Fatman pracuje w serwisie nikona
2. Fatman jest kobietą

Dodaj do tego, że jestem Chinką (kiedyś tak z prostego wyliczenia wyszło) :-)

Skąd to wiem - ano o godz. 10.10 po moim zgłoszeniu w serwisie nikona problemów z zachlapaną matrycą , niewątpliwie damski głos oświadczył " to takie pierwsze zgłoszenie , opis objawów brzmi mało prawdopodobnie"
Czy to przypadek ? - no nie sądzę.
Należy sobie zadać pytanie - skąd Fatman o tym wiedział ?;)

he, he, norma :-) Do tego wiem jaka będzie odpowiedź serwisu kiedy z podobnym problemem zadzwoni kolejna osoba (a nawet ze 100 innych) ;-) -taka sama: "to takie pierwsze zgłoszenie , opis objawów brzmi mało prawdopodobnie".

Pawel Pawlak
10-04-2012, 13:17

Z tego co widzę, autor nie włączył redukcji szumów dla długich czasów. Zaprewnie nie zastosował także redukcji NR ASTRO w NX2 - która myślę że rozwizałaby temat dość szybko i łatwo. Ale może przyjdzie mi kiedyś ochota na takie długie czasy naświetlania to sam sprawdzę czy to naprawdę problem.

esener
10-04-2012, 16:19
Żadna z wymienionych w poprzednich postach wad (nie chce mi się szukać) u mnie nie występuje (póki co jakies 1700 klapnięć). AF jak dla mnie totalna magia, po przesiadce z d90 to d800 sama robi zdjęcia, wystarczy ją dobrze trzymać :-o

eSPe
10-04-2012, 17:48
Czy ktoś się orientuje co się dzieje z dostepnością d800? Jakos tak ciężko go kupić. Zaledwie kilka sklepów ma ale cena, że tak dyplomatycznie powiem bazuje chyba na niskiej podaży...

Daga
10-04-2012, 18:46
Byłam dziś w serwisie. Wykonano mi regulację AF. Wszystkie punkty działają prawidłowo, czyli skutecznie.
Nie ma mowy o jakimkolwiek krzywym zamocowaniu układu AF.
Nie panikujcie więc :), z D800 wszystko gra ;).

lukaszk
10-04-2012, 19:46
kamień z serca... :-)

soja
10-04-2012, 19:51
ano, jakby D800 był niedopracowany to dopiero byłaby wpadka
Daga

Wszystkie punkty działają prawidłowo, czyli skutecznie.
to informacja z serwisu, czy sama sprawdziłaś?

Daga
10-04-2012, 20:10
soja, oczywiście, że sprawdziłam.
Dodam, że wcześniej były problemy z lewą stroną, prawa działała lepiej, środek też był ok.
Zatem to nie jest żadne krzywe zamocowanie układu. Pomaga zwykła regulacja w serwisie.
Dodam, że aparat oddałam ok. 10tej, odebrałam ok. 14.30.

Fatman
10-04-2012, 20:21
Chciałem tylko wspomnieć, że gdyby układ był krzywo zamontowany, to regulacja czujników w serwisie pomogła by także. Czy nazwiemy to zwykłą, czy niezwykłą regulacją.

Daga
10-04-2012, 20:24
Tylko, że to "krzywe zamocowanie" to tylko niepotwierdzony przez nikogo czyjś wymysł.

Fatman
10-04-2012, 20:25
Dobrze, ale tak samo tłumaczy problem, jak rozregulowane czujniki. Zresztą jakie to ma znaczenie skoro problem rozwiązywany jest szybko i skutecznie ? Zwróciłem tylko uwagę na samą logikę......... :-)

soja
10-04-2012, 20:35
oddany o 10, a odebrany po 14, to dopiero szybkość i to w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Musi im bardzo zależeć by o D800 nie można było powiedzieć złego słowa, dodatkowo nieźle rokuje dla reszty ;)

Daga
10-04-2012, 20:40
Mają nową siedzibę, być może lepsze warunki :). Widziałam tam nawet Japończyków :-o.
Być może zmieniają sie na lepsze, nie wiem :).

Fatman
10-04-2012, 20:42
Bardzo optymistyczne informacje :-) Teraz jeszcze tylko niech coś zrobią z dostępnością, bo ja na swojego czekam już 2 tygodnie i wszystko wskazuje na to, że kolejne 2 poczekam.......

Daga
10-04-2012, 20:44
Patrzyłam dziś z ciekawości na oferty z Ceneo. Ceny z kosmosu !
Powinni wrzucać na rynek od razu po premierze, a nie dopiero zaczynać produkcję.

oge
10-04-2012, 20:49
Kiedyś bajdurzyłem iż ceny będą rosły i tak się dzieje, jak będzie większa dostępność - będzie wybór gdzie kupić wtedy ceny powinny troszkę spaść.
Takie moje sny prorocze.

Stach2008
10-04-2012, 21:02
Kiedyś bajdurzyłem iż ceny będą rosły i tak się dzieje, jak będzie większa dostępność - będzie wybór gdzie kupić wtedy ceny powinny troszkę spaść.
Takie moje sny prorocze.
Oby się spełniły jak najszybciej :)

soja
10-04-2012, 21:21
czerwiec, nie wcześniej, a i to wg mnie optymistycznie jeżeli mowa o spadku ceny

DonAlberto
10-04-2012, 21:52
DonAlberto czym udało Ci się wyczyścić brudną matrycę? Z pudełka wyjęty nowy D800 może mieć brudną matrycę?

Przedmuchałem gruszką - kilka pyłków było. Testów na niebie przy F22 nie robię bo nie chce mi się

Lvcas
10-04-2012, 22:26
W zasadzie to zastanwiam się dlaczego Nikon pozwala sobei na takie amplitudy cenowe.. według mnie powinny być stabilne np C 5D II od dłuższego czasu nie ma jakiś głębszych wahań :) I klienci spali by spokojniej :P

jjj
10-04-2012, 22:29
W zasadzie to zastanwiam się dlaczego Nikon pozwala sobei na takie amplitudy cenowe.. według mnie powinny być stabilne np C 5D II od dłuższego czasu nie ma jakiś głębszych wahań :) I klienci spali by spokojniej :P

Bo wszyscy chcą nikona a nie canona ;)

Jacek_Z
10-04-2012, 22:31
Fabryki Nikona zdecydowanie bardziej ucierpiały, bo w Japonii są w Sendai, a tam najbardziej się dało we znaki tsunami, w Tajlandii z kolei też robiono body Nikona (powódź). U canona ucierpiały zakłady robiące drukarki i obiektywy. Choć na pewno ucierpieli też kooperanci obu firm.

ikar39
10-04-2012, 22:35
Jednego znalazłem na aledrogo z mojego miasta
http://allegro.pl/nikon-d800-body-i2261872729.html#tabsAnchor

qooba
10-04-2012, 23:05
bez faktury, towar z Niemiec...

--Richie--
10-04-2012, 23:18

Polecam Krisa,przetestowany wielokrotnie :)

Kryhu
10-04-2012, 23:42
Kilka lat temu zanim zostałem VATowcem kupowałem u niego kilka klamotów, wszystko było w porządku.

prz3mo
10-04-2012, 23:43
oddany o 10, a odebrany po 14, to dopiero szybkość i to w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Musi im bardzo zależeć by o D800 nie można było powiedzieć złego słowa, dodatkowo nieźle rokuje dla reszty ;)

Ale o czym Wy trujecie za przeproszeniem?
Rozumiem, że teraz to już będziemy Nikona gloryfikować za to że szybko usuwa usterki, tak? Nieważne, że coś nie tak, że korpus jednak wymaga jakichś chorych regulacji itd... Super, że w ogóle naprawili tak? Niedługo będziemy dziękowali Bogu, że daną puszką da się w ogóle robić zdjęcia...
Nikon miał dostatecznie duzo czasu by dopracować D800 i jeśli są jakieś problemy (jakiekolwiek) z tą puszką to świadczy tylko o tym, że firma ma w d... użytkowników.
Pozdrawiam, zrzędliwy prz3mo :-P

mklonizer
11-04-2012, 00:01
Rozumiem, że teraz to już będziemy Nikona gloryfikować za to że szybko usuwa usterki, tak? Nieważne, że coś nie tak, że korpus jednak wymaga jakichś chorych regulacji itd... Super, że w ogóle naprawili tak? Niedługo będziemy dziękowali Bogu, że daną puszką da się w ogóle robić zdjęcia...
Nikon miał dostatecznie duzo czasu by dopracować D800 i jeśli są jakieś problemy (jakiekolwiek) z tą puszką to świadczy tylko o tym, że firma ma w d... użytkowników.

Jeśli myślałeś że firma przejmuje się każdym egzemplarzem i każdym użytkownikiem to nie chcę wiedzieć jak bardzo jesteś rozczarowany ;) W masowej produkcji trzeba liczyć na Łaskę Boga

Fatman
11-04-2012, 01:37
Rozumiem, że teraz to już będziemy Nikona gloryfikować za to że szybko usuwa usterki, tak? Nieważne, że coś nie tak, że korpus jednak wymaga jakichś chorych regulacji itd... Super, że w ogóle naprawili tak?

No biorąc pod uwagę pewne znane wszystkim sprawy, to owszem, super że w ogóle naprawili :-)

Niedługo będziemy dziękowali Bogu, że daną puszką da się w ogóle robić zdjęcia...

Nie kracz.......

Canon też, a 5D Mk III bezproblemowy nie jest. Poza tym truizm...... firma ma w dupie użytkowników. Każda. Jedyne co chce od użytkowników to ich forsa. I w sumie to nie jest dziwne.

soja
11-04-2012, 08:03
Super, że w ogóle naprawili tak? Niedługo będziemy dziękowali Bogu, że daną puszką da się w ogóle robić zdjęcia...

bywają chwile zwątpienia, ale jak znów pucha działa to dopiero jest radocha ;)
tylko zazdrościć, że nie miałeś złych kontaktów z serwisem
dla mnie takie piorunem zrealizowanie naprawy to prawie cud
moze to ci Japończycy w serwisie "pomogli" - Daga o nich wspominała - taki japoński booster coby serwis pracował jak było z założeniach ;)

zorg76
11-04-2012, 08:22
Przy masowej produkcji, jakieś "kwiatki" zawsze będą. Ważne, żeby w takich sytuacjach można było liczyć na serwis. To, że się poprawia, może tylko cieszyć. Tym bardziej, że utyskiwania na serwis słychać od dawna, do tego kolejne modele Nikonów obarczone są niezliczonymi wadami, a jakoś wszyscy, łącznie ze mną, w tym N siedzą nadal:)

Kryhu
11-04-2012, 08:54
A jest ktoś w stanie w ogóle wskazać w dzisiejszych czasach jakiś produkt elektroniczny produkowany masowo w którym w tej skali produkcji nie zdarzają się usterki?
Niestety, chcemy coraz szybciej i taniej, a to za diabła nie współgra z jakością, coś z coś.

Przykładowo D700 uznawany za bardzo udany sprzęt, miałem w sumie 3 sztuki, z czego jeden był uwalony. Przy zmianie temperatury nagle twierdził że cały czas lampa jest podniesiona i na 1/60s przechodził. W serwisie poleżał pewnie na półce w oczekiwaniu na swoją kolej i usterka znikała.
Po 3 takiej wizycie wymienili mi na nowy egz.

W/w nie zmienia oczywiście faktu że uważam D700 za rewelacyjny sprzęt do dzisiaj i jedna sztuka u mnie zostanie pewnie aż się nie rozleci.
AF wymiata, FPS, wyważone 12Mpix, czego chcieć więcej? Do pary będzie D800 i więcej nie trzeba.

A mógłbym przecież powiedzieć że D700 to szajs i 33% jest uwalone :)

Daga
11-04-2012, 08:56
Kiedyś, kiedyś, jak miałam jeszcze D70, również udałam sie do serwisu w celu wyregulowania puszki.
Wtedy też usługę wykonano mi w ciągu 1 dnia. Tyle, że nie bardzo było co regulować, bo wina była po stronie obiektywu (popularny 18-70).
Potem, tzn po jakimś czasie aparat sie zepsuł. Chodziło o wadę fabryczną, dość znaną, którą usuwano nawet po upływie gwarancji.
Wtedy już wysłałam aparat do serwisu, czekałam ok. 2 tygodni chyba.
W sumie nie mam złych doświadczeń z polskim serwisem.
Jeśli chodzi o wczorajszą usługę, umawiałam się na nią na "po świętach". Może dlatego nikt wczoraj nie robił mi problemów.

Dla przykładu - 5dmII oddany na Żytnią w celu czyszczenia i mapowania pikseli czekał na mnie do odbioru następnego dnia. Jakieś tam "hoty" pozostały, ale paprochów w wizjerze już nie było.
Canony miały dziwną przypadłość. W trybie ekspresowym dochodziło do osadzania sie brudów widocznych w wizjerze. Nigdy nie zauważyłam takiego zjawiska w nikonie. No ale to już nie na temat jest :).

laaval
11-04-2012, 09:18
Poza tym truizm...... firma ma w dupie użytkowników. Każda. Jedyne co chce od użytkowników to ich forsa. I w sumie to nie jest dziwne.

Jak się okazuje nie każda. Chodzi mi o Amazon i ich Kindle'a. Czułem się jak we śnie, kiedy reklamowałem sprzęt, którego teoretycznie reklamować nie mogłem (bo była to wersja jedynie dla US) :) Ale jak to się mówi, wyjątek potwierdza regułę ;)

Fatman
11-04-2012, 10:12
laaval, każda ;-) Tylko stosują różne rozwiązania..........

laaval
11-04-2012, 10:48
laaval, każda ;-) Tylko stosują różne rozwiązania..........

Nie w przypadku samego Kindle'a. To jest zupełnie inna polityka. Kindle to tylko taka torba na zakupy, która wymieniają jak coś się zepsuje (coś jak w leclercu kupujesz ichniejsza torbę za 99 gr i jak się cokolwiek z nią stanie to dostajesz nową). Wierzą na słowo użyszkodnikowi (bez żadnych zdjęć, ekspertyz, udowadniania, że się nie jest przypadkiem wielbłądem) i jak coś jest nie tak to dostajesz w ciągu kilku dni nowy sprzęt i 30 dni na odesłanie starego. Za darmo :) Amazon na Kindlu nie zarabia ani centa. A wręcz do niego dopłaca. Im chodzi o sprzedaż ebooków i na tym a i owszem zarabiają. Całkiem nieźle.

Jednkaże Kindle kosztuje od 80 baksów wzwyż (+koszty wysyłki, cło, podatek - przynajmniej w Polsce). To nie aparat ani osprzęt do niego. Zresztą poziom obsługi klienta na zachodzie Europy, a ten który jest w Polsce, to niebo i ziemia. Tam naprawdę potrafią zadbać o klienta. A w Polsce z głupimi butami musisz się wozić i strzępić sobie nerwy.
Jakby jednak nie patrzeć to się zgadzam z Tobą, że co do zasady, że naczelna zasada marketingu, że klient nasz pan niekoniecznie się sprawdza w rzeczywistości, a zwłaszcza nad Wisłą :) Zresztą Ty to dobrze wiesz. Chyba już miałeś do czynienia serwisami wszystkich producentów aparatów (może oprócz Pentaxa, ale tam jest chyba podobnie jak i u reszty ;) )

loki_p
11-04-2012, 12:06
Jest już update: http://emmanuelcoupe.wordpress.com/2012/04/05/nikon-d800-long-exposure-issues-update/
Mega wtopa. To dyskwalifikuje ten sprzęt w pejzażu z użyciem dłuższych czasów. Nie wspominając o fotografii nocnej.

Pawel Pawlak
11-04-2012, 12:12
pewnie RAWa się nie doczekamy... więc muszę sam zrobić taki test i zobaczyć co z tym zrobi Astro NR w NX2

Daga
11-04-2012, 12:25
Chyba się po raz pierwszy powinnam cieszyć, że mam w pracy Internet z Orange i widzę mocno skompresowane zdjęcia, nie mogąc w żaden sposób zgadnąć o jaki znowuż problem chodzi :D

miro60
11-04-2012, 15:07
Powiedzcie jak działa tryb cichego wyzwalania migawki w D800, bo jakoś istotnej różnicy nie słyszę. W D7000 jest to wyraźnie ciszej w D4 migawki praktycznie nie słychać a w D800?

Pawel Pawlak
11-04-2012, 15:08
nie jest tak cicho jak by się chciało ;)

Fatman
11-04-2012, 15:46
czyk, chlap, czyk -wypowiedz to z głośnością taką, żeby stojący 2m od Ciebie człowiek, bez problemu to usłyszał -to będziesz miał symulację ;-)

tymczasem w 5D Mk III jest tak: chlap, chlap, chlap (3x chlap na sekundę) -bo tam lustro jakimś cudem nie wali i do tego seria działa.........

Jacek_Z
11-04-2012, 15:54
No chyba, że wystarczą 2 Mpx to ma focenie zupełnie bezgłośne przy filmowaniu, w LV, bez żadnego kłapania lustra i migawki.

Gomad
11-04-2012, 16:07
czyk, chlap, czyk -wypowiedz to z głośnością taką, żeby stojący 2m od Ciebie człowiek, bez problemu to usłyszał -to będziesz miał symulację ;-)

tymczasem w 5D Mk III jest tak: chlap, chlap, chlap (3x chlap na sekundę) -bo tam lustro jakimś cudem nie wali i do tego seria działa.........

ciekawe czy tylko ja zrobilem sobie symulacje przed monitorem :)

Pawel Pawlak
11-04-2012, 16:16
Być może w d800 nie zastosowano serii w trybie Q i sam tryb nie jest najcichszy ze względu na priorytety. A priorytetem w D800 jest zdaje się jan najlepsze wytłumienie pracy lustra i bez wibracyjna praca, sprzyjająca nieporuszonym zdjęciom. Myślę tak, ponieważ w trybie HDR D800tka także "z automatu" w trybie Q a tam z całą pewnością jest istotne żeby pomiędzy kolejnymi ujęciami nie natąpiło porusznie kadru (np z powodu wibracji pracującego lustra).

jac45m
11-04-2012, 16:20
ja już wypróbowałem chlyp-czak-chlyp w teatrze. słychać całkiem dobrze :)...i nie wiem czy nie wolę zwykły tryb, bo tam jest jedno czyk, a nie zwolniona seria.

Pawel Pawlak
11-04-2012, 16:24
Zwykły tryb w D800 jest fajny - wydaje mi sie że jest cichszy niż w d700, lustro pracuje chyba jeszcze szybciej i jest lepiej wytłumione.

krokus66
11-04-2012, 16:50
Powiedzcie jak działa tryb cichego wyzwalania migawki w D800, bo jakoś istotnej różnicy nie słyszę. W D7000 jest to wyraźnie ciszej w D4 migawki praktycznie nie słychać a w D800?

Wyzwalanie migawki przypomina ręczne wprowadzanie naboju do komory nabojowej w kbk AK. Moje przygłuche ucho nie wychwyciło różnicy w tzw. trybie cichego wyzwalania migawki. W ogóle nie wiem co za idiota żartowniś wymyślił takową nazwę. Wiem tylko, iż wszelkie zwierzątka i ptaszki na pewno uciekną po pierwszym klapnięciu lustra a ponadto narażone są na palpitację serca.:D Nie wiem co na to powiedzą ekolodzy.:D

@jac45
"ja już wypróbowałem chlyp-czak-chlyp w teatrze. słychać całkiem dobrze ...i nie wiem czy nie wolę zwykły tryb, bo tam jest jedno czyk, a nie zwolniona seria."

Z powyższych powodów zalecał bym powstrzymywanie się od wszelakich zdjęć na EURO 2012, tym bardziej w pobliżu służb porządkowych.:D One są szkolone aby działać szybko i skutecznie.

Lailonn
11-04-2012, 17:49
Czy ja dobrze widzę, że ten "problem" z długimi czasami naświetlania to fotka na 293s ustawiona? ;o Kto tak długo naświetla? Nie znam się na fotografii gwiazd ale one po jakimś czasie się poruszą na tyle by rozmazać w kadrze czyż nie?

Strus
11-04-2012, 17:55
Czy ja dobrze widzę, że ten "problem" z długimi czasami naświetlania to fotka na 293s ustawiona? ;o Kto tak długo naświetla? Nie znam się na fotografii gwiazd ale one po jakimś czasie się poruszą na tyle by rozmazać w kadrze czyż nie?

Nie tylko gwiazdy się tak naświetla. A 5 minut to wcale nie tak długo

Kryhu
11-04-2012, 19:26
Inna jeszcze sprawa czy przy takich astro do tej pory przy długich czasach brane były cropy 100%?
Czy jakość zdjęć przy tak długich naświetlaniach była lepsza z d3 czy d700? Pytam bo nie interesowałem się tym tematem.
W przypadku d800 mamy 2x tyle Mpix do resize w dół, uśrednienie i poprawę jakości.

loki_p
11-04-2012, 19:57
Mamy też sporo mniejszy piksel, a co za tym idzie wyższe wymagania co do pozostałego osprzętu tak aby gwiazdy nie były poruszone. Długie ekspozycje to nie tylko astro. Jak się robi nocny pejzaż to minuta naświetlania nie jest niczym niezwykłym.
Może ktoś zrobić jakiegoś sampla powiedzmy 2 minutowego. ciekaw jestem czy ten typ tak ma czy to tylko to jedno body.

skynyrd
11-04-2012, 19:59
pewnie RAWa się nie doczekamy... więc muszę sam zrobić taki test i zobaczyć co z tym zrobi Astro NR w NX2

Bardzo , bardzo , bardzo proszę sprawdź jak sobie radzi z tym NX2.
Używam dosyć często filtra ND1000 więc będę Ci bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Hamarama
11-04-2012, 21:31
Mój d800 w drodze. Się doczekać nie mogę :) Jakie karty pamięci do niego będą wskazane? Chodzi mi o prędkość zapisu oczywiście. Wystarczy 60mb/s czy brać te 90mb/s? Te drugie jak na dziś dzień mają jeszcze dosyć wysokie ceny.

jac45m
11-04-2012, 22:19
ja mam 60MB/s (nie znalazłem w W-wie 90tek) i moim zdaniem wystarczają. Bufor przy szybkich zdjęciach przy 14-bitowych RAW i tak zapycha się przy 16 zdjęciach (a potem aparat zwalnia), ale dla mnie to zupełnie wystarczające (potem zapis trwa ok. 8-10 sekund, aby aparat zrzucił wszystko z bufora. przy karcie 90MB będzie pewnie trochę szybciej). Przy JPEG bufor to 100 zdjęć, więc karta nie ma tu znaczenia - no potem zapis będzie trwał szybciej przy lepszej karcie. Ale jeśli szybkostrzelność nie jest Twoim celem, to moim zdaniem 60MB/s jest w zupełności wystarczające. Uwaga, sprawdź w instrukcji producentów, bo można wyczytać, ze z niektórymi mniej znanymi kartami mogą być kłopoty.

Maciek N
12-04-2012, 11:19
Prośba może dość niezręczna, ale czy ktoś zechce sprawdzić jak długo D800 może nagrywać film do informacji o przegrzaniu matrycy? Trzeba by pilnować i włączać nagrywanie co 30 min. Zastanawiam się jaki postęp nastąpił w tym zakresie w stosunku do poprzedniej generacji.

I jeszcze dodam że dobrze by wiedzieć w jakiej temperaturze został przeprowadzony test.

Henio Jawa
12-04-2012, 11:19
Moc forum jest zaiste niezwykła.
Parę osób ma nowy aparat a nikt nie może wstawić nefa naświetlanego w ciemnym kiblu czy też w nocy z balkonu przez parę minut? Boicie się o artystyczną wartość takiego sampla?

Rozumiem, że czekamy na Fatmana. Gorzej jak człek przejdzie do Canona. Co wtedy?

Michal_C
12-04-2012, 11:30
Wczoraj gadałem z Fatmanem, nie zamierza zmieniać systemu. Ciągle czeka na swój egzemplarz.
Pozdr

Daga
12-04-2012, 12:15
Moc forum jest zaiste niezwykła.
Parę osób ma nowy aparat a nikt nie może wstawić nefa naświetlanego w ciemnym kiblu czy też w nocy z balkonu przez parę minut? Boicie się o artystyczną wartość takiego sampla?

Rozumiem, że czekamy na Fatmana. Gorzej jak człek przejdzie do Canona. Co wtedy?

Jak chcesz przejść do Canona, to proszę bardzo, żyjemy w wolnym kraju ;).

Żeby zrobić zdjęcie w trybie BULB przydatny byłby jakiś wężyk. Ja takiego nie posiadam.
Umocowałam aparat na statywie i zrobiłam zdjęcie z czasem 86 sekund. Nie wiem, wystarczy Ci ?

Nie robiłam chyba nigdy zdjęć z długimi czasami. Nie mam przy sobie instrukcji, bo jestem w pracy. O ile wiem, żeby zrobić zdjęcie w BULB, trzeba trzymać spust tyle czasu, ile chce sie naswietlać, mam rację ?
Mam Internet z Orange, wolne to i zawodne. Jak mi sie uda, załączę zaraz ten plik, a raczej linka. W chwili obecnej kopiuję to zdjęcie na serwer.

A tak poza tematem - HDR - świetna sprawa. Fajnie to działa

PS. Gwiazdeczki widzę. Duuuuużo gwiazdeczek ;)

GT Obecni
12-04-2012, 12:32
Wyzwalanie migawki przypomina ręczne wprowadzanie naboju do komory nabojowej w kbk AK. Moje przygłuche ucho nie wychwyciło różnicy w tzw. trybie cichego wyzwalania migawki. W ogóle nie wiem co za idiota żartowniś wymyślił takową nazwę. Wiem tylko, iż wszelkie zwierzątka i ptaszki na pewno uciekną po pierwszym klapnięciu lustra a ponadto narażone są na palpitację serca.:D Nie wiem co na to powiedzą ekolodzy.:D

@jac45
"ja już wypróbowałem chlyp-czak-chlyp w teatrze. słychać całkiem dobrze ...i nie wiem czy nie wolę zwykły tryb, bo tam jest jedno czyk, a nie zwolniona seria."

Czyli D 800 do cichych zdjęć odpada. Co pozostaje poza D4? D7000?

Daga
12-04-2012, 12:36
Nie udało mi się zgrac pliku na serwer. Rozłącza mnie z serwerem.
Oprócz wielu białych i fioletowych pixeli nie widzę nic niepokojącego na tym zdjęciu.

xp3r
12-04-2012, 12:53
Prośba może dość niezręczna, ale czy ktoś zechce sprawdzić jak długo D800 może nagrywać film do informacji o przegrzaniu matrycy? Trzeba by pilnować i włączać nagrywanie co 30 min. Zastanawiam się jaki postęp nastąpił w tym zakresie w stosunku do poprzedniej generacji.

I jeszcze dodam że dobrze by wiedzieć w jakiej temperaturze został przeprowadzony test.

Ograniczenie 30min nie wynika z przegrzania matrycy, ani z ograniczeń FAT ! To tylko i wyłącznie ograniczenie programowe spowodowane klasyfikacją produktu. Jeśli coś nagrywa więcej niż 30 min to staje się kamerą w świetle prawa :)

Jacek_Z
12-04-2012, 13:03
Jeśli coś nagrywa więcej niż 30 min to staje się kamerą w świetle prawa :)Podobno tak. A ja jestem ciekaw jakie prawo i co istotniejsze w jakich krajach tak stanowi. Bo to jest powtarzane, ale .... mam wątpliwości. Wątpię by w prawie Polskim był gdzies taki zapis.
Oczywiście Nikon myśli bardziej o USA czy o silnych krajach UE czy, co oczywista, Japonii.

marszull
12-04-2012, 13:24
Podobno tak. A ja jestem ciekaw jakie prawo i co istotniejsze w jakich krajach tak stanowi. Bo to jest powtarzane, ale .... mam wątpliwości. Wątpię by w prawie Polskim był gdzies taki zapis.
Oczywiście Nikon myśli bardziej o USA czy o silnych krajach UE czy, co oczywista, Japonii.

W polskim nie, ale w przepisach UE jak najbardzej (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:248:0005:0006:PL:PDF)

popi
12-04-2012, 13:52
Czy ktoś ze "szczęśliwych" uzytkowników D800/D800E może zamieścić kilka nef-ów popełnionych w różnych warunkach oświetleniowych postaci?

Bo jak na razie, tzn.po obejrzeniu dostepnych sampli w sieci, nadal czekam na następcę D700.

Jacek_Z
12-04-2012, 14:28
W polskim nie, ale w przepisach UE jak najbardzej (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:248:0005:0006:PL:PDF)W reszcie znam podstawy ;)

prz3mo
12-04-2012, 14:31
Wreszcie znam podstawy ;)

... i o wkrętach można się czegoś nowego dowiedzieć ;)

shaolin
12-04-2012, 14:33
To czekaj bo to przeciez nie jest nastepca D700...

Fatman
12-04-2012, 14:59
Podobno tak. A ja jestem ciekaw jakie prawo i co istotniejsze w jakich krajach tak stanowi. Bo to jest powtarzane, ale .... mam wątpliwości. Wątpię by w prawie Polskim był gdzies taki zapis.

W Japonii i USA limitu nie ma. W EU limit jest (30 min). Takie info wypłynęło podczas hackowania firmware Panasa. Każda sztuka GH2 na europę ma ograniczenie czasowe, a te sprzedawane w Japonii i USA takowego ograniczenia nie mają.
Jak to jest w innych krajach -nie wiem........

popi
12-04-2012, 15:49
To czekaj bo to przeciez nie jest nastepca D700...

Miałem nadzieję, że D800 właśnie nim będzie ale widzę, że chłopcy z Nikona brną, być może do końca nie wiedząc, gdzieś...

Ale poczekam jeszcze na nef-y.

Shaolin, obiecaj, że jak cokolwiek usłyszysz na "swoim podwórku" o D700x dasz znać ;)

shaolin
12-04-2012, 15:56
Na moim podworku jest cisza caly czas ;)

mateo912
12-04-2012, 16:00
Na moim podworku jest cisza caly czas ;)

wszystkie koty i psy już dawno wszamane :mrgreen:

prz3mo
12-04-2012, 16:30
Shaolin, obiecaj, że jak cokolwiek usłyszysz na "swoim podwórku" o D700x dasz znać ;)

O D700x? Czyli chcesz 42mpx? :lol:

Maciek N
12-04-2012, 17:34
Ograniczenie 30min nie wynika z przegrzania matrycy, ani z ograniczeń FAT ! To tylko i wyłącznie ograniczenie programowe spowodowane klasyfikacją produktu. Jeśli coś nagrywa więcej niż 30 min to staje się kamerą w świetle prawa :)

Ja to wiem, dlatego napisałem że trzeba ponownie włączać nagrywanie co 30 min. Pytałem o odporność (mam nadzieję zwiększoną) na przegrzanie matrycy. Ile aparat jest w stanie nagrać, powiedzmy w temperaturze pokojowej do momentu ostrzeżenia przez aparat o zbyt wysokiej temperaturze?

wilk325
12-04-2012, 22:13
Ja to wiem, dlatego napisałem że trzeba ponownie włączać nagrywanie co 30 min.

to akurat nie jest powodowane temp., ale przepisami:( o których wyżej,
dlatego nagrywanie jest dokładnie 29min 59sec.

rafalko
12-04-2012, 23:26
to akurat nie jest powodowane temp., ale przepisami:( o których wyżej,
dlatego nagrywanie jest dokładnie 29min 59sec.

Gwoli ścisłości dodam, że może mniej o przepisy, a bardziej o kieszeń posiadacza D800 lub D4 tu chodzi. Gdyby tymi puszkami można było kręcić film min. 30 minut, aby wejść na jakąś imprezę (np. mecz piłki nożnej), należałoby wykupić akredytację na nagrywanie transmisji, co ponoć jest bardzo drogie. A tak wchodzimy na mecz, robimy zdjęcia (ew. wykupujemy akredytację wyłącznie na robienie fotek), przy okazji sobie kręcimy filmiki krótsze, niż 30 minut i nikt się do nas przyczepić nie może.

docxxx
12-04-2012, 23:36
Powodzenia w nagrywaniu "filmikow krotszych niz 30 min" na zawodach sportowych. Sprobuj i opisz wrazenia :)

shaolin
13-04-2012, 05:01
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=41202652

Daga
13-04-2012, 07:38
shaolin, miałam to samo. Regulacja w serwisie pomogła.

shaolin
13-04-2012, 08:13
To teraz pytanie czy grzebali cos mechanicznie czy softowo...

A to bylo? http://www.onlandscape.co.uk/2012/04/the-nikon-d800-the-landscape-shooters-dslr/

Niestety trzeba sie zarejestrowac zeby przeczytac calosc :/

P.R.P.
13-04-2012, 10:54
Jeśli było i nie zauważyłem, to sorrki.. ;) To tak dla rozluźnienia trochę..
http://www.youtube.com/watch?v=kgQE_celpt8&feature=youtube_gdata_player

Wysłane z mojego GT-N7000

popi
13-04-2012, 11:13
O D700x? Czyli chcesz 42mpx? :lol:

Doceniam Twoje poczucie humoru ;) ale ok.20-tu w zupełności by mi wystarczyło...

Pawel Pawlak
13-04-2012, 11:24
Wielkość RAWa w d800 może być przeszkodą tylko ze względu na wielkość kart pamięci, albo dla osób które koniecznie chcę obrabiać NEFy za pomocą NX2.
Biorąc pod uwagę ceny kart SD (przeciętnie połowa ceny CF) i możliwości np. LR4 uwazam że te ograniczenia są zupełnie bez znaczenia :)

Kryhu
13-04-2012, 11:30
Biorąc pod uwagę ceny kart SD (przeciętnie połowa ceny CF) i możliwości np. LR4 uwazam że te ograniczenia są zupełnie bez znaczenia :)

Twierdzisz że LR4 chodzi zauważalnie szybciej od LR3?
Ja jakoś mam odwrotne odczucia, zwłaszcza przy eksporcie plików ale z zegarkiem nie mierzyłem.

qba87
13-04-2012, 11:33
Ja jakoś mam odwrotne odczucia, zwłaszcza przy eksporcie plików ale z zegarkiem nie mierzyłem.

Chyba chodziło o szybkość LR 4 względem NX2

Pawel Pawlak
13-04-2012, 11:48
no u mnie akurat LR4 wolniej radzi sobie z RAWami z d800 niż NX2 w ostatniej wesji... Ale LR4 czyta DNG w wersji 6.6 :)

marszull
13-04-2012, 12:08
Gwoli ścisłości dodam, że może mniej o przepisy, a bardziej o kieszeń posiadacza D800 lub D4 tu chodzi. Gdyby tymi puszkami można było kręcić film min. 30 minut, aby wejść na jakąś imprezę (np. mecz piłki nożnej), należałoby wykupić akredytację na nagrywanie transmisji, co ponoć jest bardzo drogie. A tak wchodzimy na mecz, robimy zdjęcia (ew. wykupujemy akredytację wyłącznie na robienie fotek), przy okazji sobie kręcimy filmiki krótsze, niż 30 minut i nikt się do nas przyczepić nie może.

sa konkretene przepisy, ale ludzie i tak lubia dopisac sobie swoja teorie

cezary-k
13-04-2012, 12:26

LR 4 ma przyspieszyć w wersji 4.1 (na razie 4.1 jest w wersji RC).

Pawel Pawlak
13-04-2012, 12:37
E tam... Podstawa to DNG 6.6 obsługiwana przez LR4. W tej wersj adobe wprowadziło możliwość wyboru rozdzielczości do jakiej chcemy konwertować oryginalny plik NEF. No i już mamy sRAWy, mRAWy i co tam kto chce. 1, 4, 8 , 10, 15, 20mpix ? Co tylko chcecie :) Pliki ważą naprawdę mało więc zyskujemi na pojemności dysków do archiwizacji, obsługiwane są przez LR bardzo szybko. Zyskujemy także na wielkości ziarna, zmniejszeniu szumów chrominancji, ostrośc itp - jak to zawsze przy przeskalowaniu w dół :) Moim zdaniem to w 99% rozwiązuje problem wielkich RAWów w d800 (i nie tylko w tym body).

shaolin
13-04-2012, 12:43
Przeciez w ACR mozna bylo wybierac rozdzielczosc od zarania dziejow ;) czyzby dopiero to zaimplementowali w LR? :shock:

Pawel Pawlak
13-04-2012, 12:44
od kiedy mozna było wybierać rozdzielczość przy konwersji RAWów do DNG ? No to ja czegoś nie wiem... w takim razie po co to bicie piany o wielkich RAWach i braku sRAWów ?

Edit:
sprawdziłęm - nie ma szns żeby a ADOBE DNG Conwerter, wybrać wersję zgodności na wcześniejszą niż 6.6 i ustawić rozdzielczość plików DNG po konwersji. Natomiast w przypadku wyboru wersji 6.6 możesz wybrać w zakładce Preferencje->image size rozdzielczość z listy i uzyskasz DNG o zadanej rozdzielczości. Czyli to czego wielu brakuje w D800 (d3x)

shaolin
13-04-2012, 12:53
To jeszcze sprecyzujmy - mowisz o ACR czy o DNG Converter? ;)

EDIT: No wlasnie - czyli mowisz o samym DNG Converterze, ja tego nie uzywam ;) Zreszta ja sie bede martwil dopiero jak bede mial aparat z matryca 100mpx caly czas majac aktualny komputer :D

Pawel Pawlak
13-04-2012, 12:57
Mówię o możliwościach plików DNG w wersji zgodności z ACR 6.6
O ACR coś mówisz Ty a nie ja :D program LR4 podałem jako przykład takiego który akceptuje DNG w tej wersji :)

shaolin
13-04-2012, 12:59
Wiem, ze ja ;) ale zle przeczytalem ;) trzeba isc do domu :D

Pawel Pawlak
13-04-2012, 13:00
To dobrze czytaj i idź do domy... zamiast jakiś zament siać ;)

--Richie--
13-04-2012, 13:13
Ale DNG 6.6 nie obsługuje plików z D800.Chyba,że coś źle robię?

Pawel Pawlak
13-04-2012, 13:14
DNG6.6 umożliwoa wybranie rozdzielczości. Ale żeby przekonwertować pliki D800 do DNG w wersji 6.6 potrzebujesz Adobe DNG Conwertera w wersji przynajmniej 6.7

Pawel Pawlak
13-04-2012, 13:55
Właśnie ktoś mnie pytał o różnice w zajętości dysków więc zrobiłem sobie mały test. Przekonwertowałem 6 RAWów z d800 którze zajmowały łacznie 265MB, na DNG 20mpix. pliki po konwersji zajęły... 53,6MB. Czyli dostaliśmy 20mpix RAWy i zyskaliśmy 80% powierzchni dysków ;)

Hamarama
13-04-2012, 16:14
Dla tych co chcą kupić:

"Witam

W najbliższym czasie niestety nie planujemy dostawy tego aparatu. Bardziej prawdopodobne jest to iż pojawi się on u nas ponownie w połowie maja.

Z poważaniem
Marek Weisser
specjalista ds. sprzedaży internetowej
Sklep internetowy www.e-fotojoker.pl"

Fotonik
13-04-2012, 16:36
Hamarama 12.999zł za D800? :) http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d800/

dobrze, że gdzie indziej zamówiłem o 2500zł taniej

maxtor
13-04-2012, 19:30
Podobną informację mam z kuplaptopa.pl :( A miało być tak pięknie.
Zanim my zaczniemy robić zdjęcia, ci którzy już mają D800 zajadą migawki :)

Hamarama
13-04-2012, 19:50
Hamarama 12.999zł za D800? :) http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d800/

dobrze, że gdzie indziej zamówiłem o 2500zł taniej

Yyyy.. :/ Podnieśli cenę. Ciekawe czy w kup laptopa nie podniosą. Dziwne akcje z tym d800 robią. Nie rozumiem. A gdzie FOTONIK zamówiłeś?

jasiu76
13-04-2012, 19:50
Podobną informację mam z kuplaptopa.pl :( A miało być tak pięknie.
Zanim my zaczniemy robić zdjęcia, ci którzy już mają D800 zajadą migawki :)

Tez u nich zamowilem (kuplaptopa.pl). Ja to juz w rumini i blugari szukam...... jakis koszmar.

Fotonik
13-04-2012, 20:07
Ja zamówiłem D800 w kuplaptopa.pl za 10430zł była krótka promocja i się załapałem. Cena jak do tej pory była najniższa ze wszystkich sklepów a teraz zmieniła się na 11300zł.

HYPER
13-04-2012, 20:18
najnizsza to byla 9999zl

TOP67
13-04-2012, 20:20
Z testu fatmana wynikała ogromna różnica w ISO przy filmowaniu. A może to kwestia profili, ustawienia kontrastu itd?

Moim zdaniem różnica w ISO przy filmowaniu wynika z techniki skalowania. Przy line skiping nic nie zyskujemy, przy skalowaniu całej klatki szum się uśrednia.

Zamiast robić zdjęcie na niskim ISO i bardzo długim czasie, można podnieść ISO i zrobić kilka zdjęć. Po złożeniu ich szum się uśredni a efekt jest lepszy. Zamierzony efekt rozmycia (np. wody) zostaje. Bardzo łatwo za to wyeliminować np. chodzących ludzi.

krokus66
13-04-2012, 20:28
Zamiast robić zdjęcie na niskim ISO i bardzo długim czasie, można podnieść ISO i zrobić kilka zdjęć. Po złożeniu ich szum się uśredni a efekt jest lepszy. Zamierzony efekt rozmycia (np. wody) zostaje. Bardzo łatwo za to wyeliminować np. chodzących ludzi.

Szum się uśredni czy się nałoży, czyli się zsumuje?

Kryhu
13-04-2012, 20:31
DNG6.6 umożliwoa wybranie rozdzielczości. Ale żeby przekonwertować pliki D800 do DNG w wersji 6.6 potrzebujesz Adobe DNG Conwertera w wersji przynajmniej 6.7

Ha :) 40MB skompresowane bezstratnie NEFy 12bit z D800 zmieniają się przy 15Mpix w 3-4MB ale dlaczego tak mało?

Chyba rozwiałeś resztę moich wątpliwości co do D800 jako drugiego do pary z aktualnym D700 :)))
Do landszaftu 36Mpix NEF, a do np. repo - 15Mpix DNG i już.

TOP67
13-04-2012, 20:43
Szum się uśredni czy się nałoży, czyli się zsumuje?

Uśredni się, czyli zredukuje. 2 zdjęcia, to poprawa o 1EV, 4 zdjęcia to 2EV itd.
Można to zrobić samemu w PS. Ale jest genialny program PhotoAcute Studio, który pozwala to zrobić nawet przy fotkach z ręki. Efekty są powalające.

Sławek W-wa
13-04-2012, 22:21
Yyyy.. :/ Podnieśli cenę. Ciekawe czy w kup laptopa nie podniosą. Dziwne akcje z tym d800 robią. Nie rozumiem. A gdzie FOTONIK zamówiłeś?

"Wszyscy" podnoszą cenę :( w dniu wczorajszym dzwoniłem do ABFoto (cenę również podnieśli, o 555zł tłumacząc się zmianą kursu walut -śmieszne) ale chociaż zaczynają sprzedawać. W dniu dzisiejszym pierwsze sztuki miały odebrać osoby z listy społecznej, a kolejną dostawę (większą) mają mieć w przyszłym tygodniu.

soja
13-04-2012, 22:27
jak ja dawno nie słyszałem takiego zwrotu: z listy społecznej :)

Jacek_Z
13-04-2012, 22:27
Czyli jedni mówią, że będzie za ho, ho, na razie dostaw brak, a inni sprzedają, choć drożej. Mamy więc jakieś sprzeczne info.

I'm
13-04-2012, 22:33
zmowa cenowa ;)

Czacha
14-04-2012, 00:08
ABfoto i FJ to chyba nie takie znowu do końca "inni" .. podobnie jak FotoBasia ;)

Lailonn
14-04-2012, 00:36
Wszystkie te firmy są de facto tym samym i mają ustalone odgórnie ceny. Jako partnerzy Nikona mają pierwszeństwo w dostawach. Dopiero gdy się nachapią dostana inne sieci i wtedy cena może spadnie ;]

Daga
14-04-2012, 10:00
Dziwnie to wszystko wygląda. Fotojoker miał w ofercie D800 (chociaż jako niedostępny) za 11444 zł. Zmienił cenę na 12999 i w dalszym ciągu aparat jest niedostępny.
Ciekawe co zrobią np. laptopy.pl. Mieli cenę poniżej 11000. Obiecywali jakies terminy i pewnie nie wywiążą sie. Jak można sprzedawać coś, czego nie ma ?

Jestem pod wrażeniem tego aparatu. Świetny korpus.
Chcecie to zdjęcie z czasem 87 sekund ? - obiecałam wcześniej.

Pawel Pawlak
14-04-2012, 12:12
Ha :) 40MB skompresowane bezstratnie NEFy 12bit z D800 zmieniają się przy 15Mpix w 3-4MB ale dlaczego tak mało?

Chyba rozwiałeś resztę moich wątpliwości co do D800 jako drugiego do pary z aktualnym D700 :)))
Do landszaftu 36Mpix NEF, a do np. repo - 15Mpix DNG i już.

Wszystko zależy od sceny; czasem plik jest naprawdę malńki i innym razem ma wielkość podobną do NEFa z d700. Wydaje się że dość inteligentny jest algorytm kompresji użyty w tym kompresowanym, przeskalowanym DNG. Jaka by ta kompresja nie była, to i tak przeskalowany do 15mpix iso25600 z d800 wygląda lepiej niż oryginalny nef z D700 na iso12800. Także bez żadnego problemu można w przypadku "repo" robić import z karty od razu kompresując do 15, 20 a może wystarczy do 10mpix ?

Przeskalowałem także dostępne sample z D800 i 5d3 z iso25600 - oba do 20mpix. Jedne z nich ewidentnie ma mniejsze ziarno ;)

Daga
14-04-2012, 12:24
Przeskalowałem także dostępne sample z D800 i 5d3 z iso25600 - oba do 20mpix. Jedne z nich ewidentnie ma mniejsze ziarno ;)

które ? ;) coś więcej na ten temat ? ;)

rhj
14-04-2012, 16:25
Odpowiedż jest prosta....

Hamarama
14-04-2012, 17:08
...pentax? :D

jasiu76
14-04-2012, 22:12
http://nikonrumors.com/forum/topic.php?id=5517

czy ktos z Was zauwazyl u siebie te problemy ? strasznie napalilem sie na d800, ale mam mieszane uczycia. Mialem d7000, ktory byl w serwisie bo byl problem z AF i potem juz go nie lubilem . niby bylo lepiej, ale nie zawsze trafial. D800 to inny level, ale jak widac tez nie jest wolny od wad......

Pawel Pawlak
14-04-2012, 22:21
Jestem po kolejnej sesji. Obrazek z d800 na iso100-200 (takie miałem dziś najczęsciej) po prostu powala. AF przy śledzieniu kaczek w locie jest fenomenalny. Bardzo pozytywnie zasakuje bateria - po dzisiejszej sesji - 700zdjęć i zuzyte mnije niż 50% aku. w tym większość czasu z włączonym VRem (400VR) i częste porzadkowani zdjęć z podglądem na wyświetlaczu.

edit:
400VR, f3.2, t1/1000, RAW wywołany w NX2

źródło (http://img835.imageshack.us/img835/5200/webdsc2698.jpg)
crop 100%

źródło (http://img24.imageshack.us/img24/1396/cropdsc2698.jpg)

adamouse
14-04-2012, 22:37
Do Pawła Pawlaka. Nie brakuje FPS przy foceniu ptaków? Pytam jako amator, który robi zdjęcia wszystkiemu. Czasem street, czasem sport, czasem krajobraz, sporadycznie fauna. Piłka nożna, sporty walki, góry, dzieci, yachting, portrety, czasem coś żywego nie będącego homo sapiens co się nawinie przed obiektyw. Robię dotychczas D200 i moje doświadczenia raczej mówią o nietrafieniu autofocusa lub własnoręcznie zwalonym kadrze niż braku FPS. Dla mnie jako amatora większe znaczenie ma np znajomość dyscypliny sportu i wyczucie momentu w celu złapana kadru, niż parę klatek więcej (albo tak mi się wydaje bo nikt mi nie płaci za zdjęcia i najwyżej mi szkoda, że czegoś nie złapałem). Ale wiem z doświadczenia, że nawet idealnie złapany w kadrze ptak (ostry, dobrze wypełniający klatkę), jak ma źle ułożone skrzydła to po prostu wygląda źle. Ciekaw jestem opinii profesjonalisty: czy taki aparat Cię satysfakcjonuje? Bo podstawowy zarzut jaki słyszę to że ma zbyt mało FPS (pomijam wielkość plików, bo to kwestia nie merytoryczna tylko finansowa: albo nas stać na szybszy komputer i więcej dysków albo nie).
A czuję się gotów do wymiany aparatu i nawet jestem zapisany w kolejce u jednego ze sprzedawców ;)

docxxx
14-04-2012, 22:52
No wlasnie, jak fps? Nie brakuje?

fotouśmieszek
14-04-2012, 23:03
Jestem po kolejnej sesji. Obrazek z d800 na iso100-200 (takie miałem dziś najczęsciej) po prostu powala. [/IMG]

ale ten bokeh jakiś taki nieostry:-P

rhj
14-04-2012, 23:09
Panie Pawle co prawda nie w locie ale i tak PIĘKNIE !

Pawel Pawlak
14-04-2012, 23:09
Na pewno są momenty kiedy każda prędkość jest za mała :) Zawsze jest też tak, że więcej FPS daje więcej komfortu niż mniejsza szybkość. D800 przy większości sytuacjie będzie miał u mnie pewnie 5fps (tryb cropa 1.2) czyli tyle ile miał D3x, d2x, d200. Fotografowałem tymi aparatami (d3x - okazjonalnie) i uważam że to w większości przypadków mają wystarczająca prędkość. W większości przypadków ważniejszze niż samo FPS jest ile zdjęć w serii jest ostrych - a za to odpowiedzialny jest AF i LAGI aparatu. Pod tym względem D800 wydaje się najlepszy. Po pierwszych sesjach, wydaje mi się że ilość ostrych zdjęć w naprawdę dynamicznych sytuacjach z d800 (przy 5fps) bedzie większa albo porównywalna niż D700(d300) z gripem i jego 8fps. Więc jestem raczej pozytywnie nastawiony ;) Z perspektywy kilkudziesięcu tysięcy klatek z tandemu d300+d700 wydaje mi się że więcej komfortu dałby mi D3x z jego mniejszą prędkością ale rozdzielczością zastępującą obie puszki, niż predkość która w bardzo wielu przypadkach generowała sporą ilość kadrów powtarzających się, a w sytuacjach gdzie była bardzo potrzebna i tak nie dawała wszystkich zdjęć ostrych. Poza tym ostre zdjęcia z akcji na jakich mi naprawdę zależy, to nie tylko super AF, super FPSy, ale przede wszystki możliwość powarzania prób do skutku - a tej mżliwości, z racji fotografowania najczęście "z dala od domu" nie mam :(
D800 wydaje się być lepszy niż D3x więc jest optymalny ;) Biorę pod uwagę że będą sesję w których prędkość będzie priorytetem, dlatego "na wszelki wypadek" może zostawię sobie D700 a z czasem pewnie wymienię go na D4 (myślałem o d3s, ale AF z d4 za bardzo kusi ;) )
jeszczez jedne przykład:

źródło (http://img36.imageshack.us/img36/1958/webdsc3077.jpg)
crop 100%

źródło (http://img853.imageshack.us/img853/2305/cropdsc3077.jpg)

Edit:
no to z dynamicznych; jedno z trudniejszych zadań dla AFa- czyli 2. plan dość blisko i na tyle agesywy że "odciągający" af od 1. planu

źródło (http://img38.imageshack.us/img38/1976/webdsc3037.jpg)
crop:

źródło (http://img20.imageshack.us/img20/7919/cropdsc3037.jpg)

szymonvader
14-04-2012, 23:19
Po takich zdjeciach chce się mieć takie body...a szkiełko to już inna bajka:)
Dzięki za te kadry, dają do myślenia:)

HYPER
14-04-2012, 23:24
kropy 100% sa po prostu rewelacyjne. zaczalem sie zastanawiac nad kupnem d800 i 300/2,8 vr.

jjj
14-04-2012, 23:28
No i powiało optymizmem ;)

adamouse
14-04-2012, 23:29
Dzięki za odpowiedź. Jeden obraz za 1000 słów :)

Sławek W-wa
14-04-2012, 23:31
Po takich zdjeciach chce się mieć takie body...

Ja również doszedłem do takiego wniosku jakiś czas temu, ale przez to że "wróciła" KOMUNA (listy społeczne, kolejki ... :) ) trzeba czekać !
Tylko jak długo można tak czekać ?

Czacha
14-04-2012, 23:57
Pawle, a podziel się którymś z RAW'ów proszę.. bo chyba wciąż się żadnych nie doczekaliśmy w tym wątku ;)

2pompony
15-04-2012, 00:19
Takich ostrych zdjęć nie ma na świecie. To jest kaczka generowana w 3D maxie.

jjj
15-04-2012, 00:23
Takich ostrych zdjęć nie ma na świecie. To jest kaczka generowana w 3D maxie.
...a potem wyostrzona w Photoshop'ie ;)

Daga
15-04-2012, 00:28
Takie szkielko tworzy wyjatkowo zgrany duet z tym aparatem ;).

NIKOLAY
15-04-2012, 02:57
Nooooo Mister Paweł. Pojechałeś Pan po bandzie z tymi kaczkami ... kilka zdjęć w tym przypadku znaczy więcej niż 1000 słów ... Jeszcze parę fotek jakimiś "standardowymi" szkłami typu 24-70 f.2.8 ... i bez mrugnięcia okiem wciągnę tego de osiemset :) ... a myślałem, że D 700 to szczyt marzeń ..... no kto by pomyślał :)

krolewicz
15-04-2012, 08:38
nie uważacie, że te zachwyty są troszkę wyolbrzymione? te kaczki wyglądałyby dobrze zrobione d700, a i z d300 nie byłoby się czego wstydzić na tak niskim iso

Umbra
15-04-2012, 08:51
Ale rozdzielczość robi wrażenie. Crop wygląda naprawdę przyzwoicie (dużo lepiej, niż w moim D5000 :D). Widać nawet odbicie świata w oku kaczki.

Czacha
15-04-2012, 09:14
Te kaczki wyglądają na ładnie wyostrzone, dlatego prosiłem o RAW'a ;) No i co to za tajemnice kryją te RAW'y, że nikt takowego udostępnić nie jest w stanie? ;)

TOP67
15-04-2012, 09:27
Te kaczki wyglądają imponująco, ale pokazują głównie jakość obiektywu. Zasługą aparatu jest tu przede wszystkim poprawne ustawienie ostrości. Cropy z D7000 byłyby praktycznie identyczne, z D300 trochę mniejsze. Co nie umniejsza faktu, że to doskonała puszka.

NIKOLAY
15-04-2012, 09:59
Bla Bla Bla .... Mr Paweł .... cykaj foty i weź urlop na forum .... a już myślałem, że to ja jestem maruda :(

wilk325
15-04-2012, 10:05
nie uważacie, że te zachwyty są troszkę wyolbrzymione? te kaczki wyglądałyby dobrze zrobione d700, a i z d300 nie byłoby się czego wstydzić na tak niskim iso

Nie, nie uważam.
Owszem, gdyby d700 lub d300 poradził sobie z AF i trafił z ostrością w punkt wtedy byłoby podobnie; tylko jak Paweł pisał - ile razy przestrzeli?
Z tego co widać to jak dla mnie różnica pomiędzy D3, D3s i D3x jest taka że mają jednak gorszy układ śledzenia AF niż D800:(, no ale ja wiem "jak żyć" z tym:) ( na razie;) ).

adamz
15-04-2012, 12:35
strasznie marudzicie, fakt jest natomiast taki, ze:
- 36mpx jak trafisz z ostroscia daje niesamowite mozliwosci edycji zdjecia - specjalnie pisze, ze jak trafisz z ostroscia bo te body nie wybacza, widac wszystkie bledy
- tam gdzie AF z d3s nie wyrabia d800 ustawia ostrosc, szczegolnie w polaczeniu z TC i przy szybszej akcji
co do predkosci na ptaki, to dla mnie ok, bardziej brakuje wiekszego bufora, i nie mowie tutaj o wcisnieciu spustu i wystrzeleniu calej serii, tylko przy "normalnym" strzelaniu akcji, tutaj seria 3-4, tutaj kolejne 5, chwila przerwy, kolejne 4-5, chwila przerwy i kolejne, no i po 16 zdjeciach stop i czkekamy az sie karta oprozni i to jest duzy minus w stosunku do d3s'a - testowane na sandisku extreme cf 60MB/s

Fatman
15-04-2012, 12:57
Dobre zdjęcie z D800........... hmmmm................. rzeczywiście sprawa na tyle podejrzana, że............ no ewidentnie przekręt jakiś. Paweł wytłumacz swoją naganną postawę.

Pawel Pawlak
15-04-2012, 14:10
Odnośnie RAWa. Jak zrobię jakąś "ustawkę" testową, albo coś takiego to podeślę RAWa. Z sesji RAWów nie wysyłam i już :) Zdjęcia są wyostrzone w NX2 - w picture controle (ostrzenie na etapie wywoływanie RAWa ) wartość "1" (skala jest 0-9 gdzie 0-brak ostrzenia, 9 max ostrość), nastęnie jest dodana UnsharpMask Intensity (0-100%) "50%" radius(0-100%) 5%, threshold (0-255) "0"
poniżej jest crop 100 porzy wszystkich ostrości "0" i bez usm

źródło (http://img716.imageshack.us/img716/7886/crop3078.jpg)
Więcej takich experymentów nie będę publikował, więc mam nadzieję że To wystarczy żeby wyrobić sobie zdanie o ostrości i detalu D800 z afs400vr.

Czacha
15-04-2012, 14:14
Dzięki Pawle. Zdjecie bez wyostrzania rzeczywiscie wyglada "nieco" inczej niz to co wczesniej pokazales. Na ilosc detali jednak nie ma co narzekac ;) Szkiełka zazdroszczę ;)

shaolin
15-04-2012, 14:32
Tak myslalem, ze ta ostrosc na poprzednich samplach to raczej robota Pawla, a nie D800+400VR ;) No ale nic... wazne, ze AF dziala :D

raider
15-04-2012, 14:37
Zdjęcia są wyostrzone w NX2 - w picture controle (ostrzenie na etapie wywoływanie RAWa ) wartość "1" (skala jest 0-9 gdzie 0-brak ostrzenia, 9 max ostrość), nastęnie jest dodana UnsharpMask Intensity (0-100%) "50%" radius(0-100%) 5%, threshold (0-255) "0"

Mały OT - a nie lepiej dać od razu np. 3 w wyostrzeniu RAW i nie dodawać później unsharp mask? Pytam bo w sumie nie testowałem co lepsze, a nigdy nie bawię się w unsharp mask, chyba że już po zmniejszeniu JPG-a :)

Pawel Pawlak
15-04-2012, 14:46
No panowie, przecież wiadomo że każda matryca z interpolacją bayera wymaga ostrzenia. Oczywiście, sposób ostrzenia jest uzalężniony od przeznacznia zdjęcia i formy przedstawiania. Ale nie ma się co spodziewać że bez żadnego USM będzie ostrość na poziomie foveon-a. Do tego im łagodniejsza krzywa kontrastu i większy DR, tym wrazenie nieostrości większe. A d800 na tych czułoścaich ma kolosalny wręcz DR. Filtr AA także wpływa na lekkie rozmycie, które należałby zniwelować ostrzeniem

Mały OT - a nie lepiej dać od razu np. 3 w wyostrzeniu RAW i nie dodawać później unsharp mask? Pytam bo w sumie nie testowałem co lepsze, a nigdy nie bawię się w unsharp mask, chyba że już po zmniejszeniu JPG-a :)

To zależyt od body - sposobu obrazowania. Ja często wolę mieć większą kontrolę nad procesem ostrzenia - dlatego używam USM (albo inne formy poprawy mikrokontrastów).

edit:
Marcinie - mam rozumieć że Ty używasz plików całkowicie nie ostrzonych ?
Bo tak wygląda ostrzenie na "4" w JPGu "VIVID" (czyli domyślne)

źródło (http://img804.imageshack.us/img804/9351/vividdsc3077.jpg)
Bardzo podobnie do tego co pokazałm poprzenie, ale nie wiem czyja to teraz zasługa ? Moja nie, obiektywu i D800 też nie, więc czyja ? może perkozka ? ;)

shaolin
15-04-2012, 15:21
edit:
Marcinie - mam rozumieć że Ty używasz plików całkowicie nie ostrzonych ?

Nie, czemu? Drocze sie delikatnie, ale nie zebym zaraz tu robil jakies teorie spiskowe kto co gdzie i jak ;) Ja dobrze wiem, ze Ty robisz zdjecia, a nie testy i tej wersji sie trzymajmy bo to jest najwazniejsze (zdjecia, nie testy).

cezary-k
15-04-2012, 21:09
Tak myslalem, ze ta ostrosc na poprzednich samplach to raczej robota Pawla, a nie D800+400VR ;) No ale nic... wazne, ze AF dziala :D

Powiem więcej, jest do bardzo dobra robota Pwała.
umiejętności + sprzęt + soft = kopara w dół

docxxx
15-04-2012, 21:45
Wzialem na jedna z imprez sportowych D7000. Wiedzialem, ze bedzie mi potrzebne wysokie ISO, wiec chcialem przetestowac to male pudelko (a AF nie byl krytyczny). Teraz ogladam, patrze i dostrzegam ciapki. Patrze, a tu... ISO 10000. Jesli mowicie, ze D800 szumi jeszcze mniej, to mi tego 6fps wystarczy ;)

tomgol
15-04-2012, 21:48
Najlepiej byłoby zobaczyć te same kadry przy różnych puszkach w tych samych warunkach.W przyrodzie oczywiście trudno o taki efekt ale przy stałej naturze już tak. Bo ostatnie zedjęcia choć są bardzo ładne nie pokazują jednoznacznie przewagi D800 nad resztą. Ciekawe czy taka jakośc bardzo wyprzedza np. od tandem D700+N400 i jest warta sporej różnicy w zł. Pawle jak możesz to spróbuj wykonać takie porównanie za co pewnie nie tylko ja będę wdzięczny.

docxxx
15-04-2012, 21:52
Jak Pawel chce, to moze wykonac, ale ja chyba jestem taki jak On, tzn. testy jako takie mnie nie interesuja, aczkolwiek sledze je i wyciagam wnioski. Dla mnie wazne jest sprawdzenie w boju. Np. do dzisiaj nie wiem, czy moje szkla maja BF czy FF. Skoro robia dobre zdjecia, to po co sprawdzac?

Pawel Pawlak
15-04-2012, 22:16
Tu nie ma co testować. Przy niskim iso, różnica w ilości rejestrowanego detalu jest taka, że jeśli wytnę 33% z matrycy d800 to otrzymam obrazek jak z d700/d300. Z tym że zawsze będzie on czystszy niż ten z d300 a DRem rozłoży oba :)

wisa
15-04-2012, 22:41
Koleżeństwo... ten wątek można rozbić o psa dupę... Wrażenia i sample... a sampli praktycznie niewiele...

docxxx
15-04-2012, 22:46
Tu sie zgadzam. Pawel daje ciala ;)
ps. Ogladam material z D7k. Jezusie, foty z ISO 12800 lepsze niz z 1600 D300. Gdzie tego D800 mozna kupic?

rhj
15-04-2012, 23:18
Tu sie zgadzam. Pawel daje ciala ;)
ps. Ogladam material z D7k. Jezusie, foty z ISO 12800 lepsze niz z 1600 D300. Gdzie tego D800 mozna kupic?

http://allegro.pl/lustrzanka-aparat-nikon-d800-body-fvat-23-leasing-i2272072328.html

zywiec
15-04-2012, 23:25
Pawle jako byly i zapewne przyszly ptasio pstrykacz zerkajacy na ten watek wlasnie na Twoje posty czuje rozczarowanie...statyczna kaczka wcale nie powalajaca detalem (wiem wiem klakierow bylo sporo ale... jak wspomne sobie moje zdjecia z uzyciem tele z tej polki to nawet z 350D ostorsci powalala), w ruchu zapodales zdjecie bardziej pokazujace Twoje umiejetnosci panoramowania nizli AF z D800 (zapodaj jakas serie zdjec, nie wierze ze nie zrobiles bo kazy robi:) napisz cos o buforze w tego typu fotografii (widze ze trzaskasz w raw) i wogole o przydatnosci takiego body do tego typu fotopstrykow.
Bo RAW-ow jak juz wiemy nie ma sie co spodziewac od Ciebie.
A wyciaganie iles tam EV(tyle razy sie przewijajace tutaj) w tego typu fotografii to chyba Ciebie nie interesuje:)

Szkrobnij kilka zdan o D800 w mocno wymagajacej ptasiej fotografii a bedzie ku potomnosci :)

docxxx
15-04-2012, 23:28
No wlasnie Pawel, zadnego rawa...

Kryhu
15-04-2012, 23:45
Pawle jako byly i zapewne przyszly ptasio pstrykacz zerkajacy na ten watek wlasnie na Twoje posty czuje rozczarowanie...statyczna kaczka wcale nie powalajaca detalem (wiem wiem klakierow bylo sporo ale... jak wspomne sobie moje zdjecia z uzyciem tele z tej polki to nawet z 350D ostorsci powalala)

Mam wrażenie, że większość krytyków porównujących cropy 100% zapomina o tym, że z różnych puszek będą one wyglądać podobnie.
Trzeba jednak mieć na uwadze że taki D800 w przypadku w/w zdjęć ptaszorów z 400/2.8 w trybie DX robi się potężnym telekonwerterem robiącym za 600/2.8 w porównaniu do np. D3, a dodatkowo daje 15Mpix zamiast 12Mpix w tym trybie.

Detal IMO należy rozumieć jako ilość informacji jakie zbiera te 36 Mpix w porównaniu do 22 czy 12.

Najlepiej będzie to moim zdaniem widać zapinając 400'stekę do 36, 22 i 12 Mpix, a potem skalowanie w górę do 36Mpix, wtedy możemy podyskutować :)

Jacek_Z
15-04-2012, 23:50
Zapominacie, że jak jest motyw mało kontrastowy (delikatne światło) to ostrośc nie musi powalać.

Daga
16-04-2012, 00:05
Fotografowaniem dzikiego ptactwa to ja się nie zajmuję, trudno więc o jakąś sensowną moją wypowiedź na temat super szybkiego AF, jak również na temat zaprezentowanych powyżej zdjęć Pawła.
Aparat wykorzystuję w większości do zdjęć studyjnych. Testowałam go też na swoich dzieciach w domu i koło domu ;). Innych okazji jeszcze nie miałam ;).

Jeśli chodzi o te poza studyjne klimaty, to nie będę jeszcze wyciągać wniosków. Problemów z samym AF nie ma, ale moja 50-tka F1.4G jakoś niby sobie radzi z aparatem, ale jednak jakby nie do końca. Dzisiaj zrobiłam trochę testów na statywie i dałam lekką korekcję (mikroregulacją) i uzyskałam CHYBA to, o co mi chodziło. Muszę teraz porobić trochę zdjęć dzieciom, żeby sprawdzić dokładnie efekty ;).

W studio używam 24-120 F4 i tu żadnych BF/FF, ani innych kwiatków nie ma. Muszę przyznać, że jestem zachwycona jakością obrazka, jaki otrzymuję z tego duetu. Nijak nie potrafię porównać 5dmII z D800 (przed nikonem miałam tegoż canona). Może to była kwestia moich umiejętności, nie wiem, ale zdjęcia miałam takie blade, bez wyrazu. Oczywiście mam na myśli te prostu z puszki, bo wiadomo, że odpowiednie wywołanie rawa i dalsza obróbka dawała dobre efekty.
Teraz te zdjęcia są zupełnie inne ! Te same lampy, te same tła, ta sama (mniej więcej) sceneria, a zdjęcia powalają - ostrością, detalem, kontrastem, kolorami... I w piątek zdarzyło mi sie zrobić przez przypadek takie jedno ciemne, prawie czarne, na którym nic nie widać. Wróciłam do domu, przesunęłam w rawie suwak ekspozycji i uzyskałam niemal doskonały efekt, co pozwoliłoby mi z powodzeniem odzyskać klatkę, gdybym tylko tego potrzebowała. W canonie mogłabym zapomnieć...
Mam tylko czasem problem ze skrajnymi punktami AF, może za dużo od nich wymagam, przeciez nie są krzyżowe, ale czasem mimo pilotującego światła z lamp, nie mogę ustawić ostrości. Myślę, że to jednak moja wina, ale sprawdzę jeszcze. Ale i tak tych nieostrych zdjęć mam teraz dużo mniej niż z Canonem, a prawie nic.

Powiecie pewnie, że mało konkretów, zero sampli, itd. Ale jedno jest pewne - szkoda czasu na rozważania i analizowanie wszystkich "rewelacji" znalezionych w sieci na temat tego aparatu. Może zdarzyć sie jakiś felerny egzemplarz, może ktoś mieć pecha, komuś innemu może brakować umiejętności. Szkoda sobie tym głowy zawracać.
D800 to cudo ! ;)

docxxx
16-04-2012, 00:09
Tak jeszcze wtrace. Na meczu byl gosc z 2 x D3s + 300 + 70-200 (oba 2,8). Gadam z nim, a on pyta na jakich czulosciach robie. No to ja mu mowie dyplomatycznie, ze na takich jakie warunki wymagaja. Raz jest to 200 a raz 6400. Na co on mowi, ze nie moze sie przemoc, aby wyjsc poza ISO 800 (przypominam, D3s). A tak poza tym, to on dopiero kupil ten sprzet i (tu cytuje): na razie nie moze ich okielznac :mrgreen: Ot, prezent sobie zrobil ;)

Daga
16-04-2012, 00:14
:)
Szczerze mówiąc, odkąd mam FF, nie analizuję poziomu szumu w aparatach.

Bambello
16-04-2012, 00:22
Witam.
Mam pytanko do posiadaczy d800.
Jak pracuje zmiana punktów af, czy po przytrzymaniu kursora dynamicznie przeskakuje jak w d3, czy powoli jak w d700?
Uważam, że jest to spory atut d3 nad d700 w dynamicznych scenach i jestem ciekawy,czy w d800 zostało to poprawione.
Pozdrawiam

piotrr
16-04-2012, 08:21
Muszę przyznać, że jestem zachwycona jakością obrazka, jaki otrzymuję z tego duetu. Nijak nie potrafię porównać 5dmII z D800 (przed nikonem miałam tegoż canona). Może to była kwestia moich umiejętności, nie wiem, ale zdjęcia miałam takie blade, bez wyrazu. Oczywiście mam na myśli te prostu z puszki, bo wiadomo, że odpowiednie wywołanie rawa i dalsza obróbka dawała dobre efekty.
Teraz te zdjęcia są zupełnie inne ! Te same lampy, te same tła, ta sama (mniej więcej) sceneria, a zdjęcia powalają - ostrością, detalem, kontrastem, kolorami...

A mogłabyś podpiąć takie dwa pliki jako przykład please:) Naprawdę chętnie bym zobaczył z tej perspektywy.
To ciekawe porównanie bo jak piszesz będą praktycznie z tego samego setupu światła i sceny a z tych dwóch puszkek.
Z góry dziękuję.

arturherda
16-04-2012, 09:49
...
Jeśli chodzi o te poza studyjne klimaty, to nie będę jeszcze wyciągać wniosków. Problemów z samym AF nie ma, ale moja 50-tka F1.4G jakoś niby sobie radzi z aparatem, ale jednak jakby nie do końca. Dzisiaj zrobiłam trochę testów na statywie i dałam lekką korekcję (mikroregulacją) i uzyskałam CHYBA to, o co mi chodziło. Muszę teraz porobić trochę zdjęć dzieciom, żeby sprawdzić dokładnie efekty ;).

W studio używam 24-120 F4 i tu żadnych BF/FF, ani innych kwiatków nie ma. Muszę przyznać, że jestem zachwycona jakością obrazka, jaki otrzymuję z tego duetu. Nijak nie potrafię porównać 5dmII z D800 (przed nikonem miałam tegoż canona). Może to była kwestia moich umiejętności, nie wiem, ale zdjęcia miałam takie blade, bez wyrazu. Oczywiście mam na myśli te prostu z puszki, bo wiadomo, że odpowiednie wywołanie rawa i dalsza obróbka dawała dobre efekty.
(...)
Mam tylko czasem problem ze skrajnymi punktami AF, może za dużo od nich wymagam, przeciez nie są krzyżowe, ale czasem mimo pilotującego światła z lamp, nie mogę ustawić ostrości. Myślę, że to jednak moja wina, ale sprawdzę jeszcze. Ale i tak tych nieostrych zdjęć mam teraz dużo mniej niż z Canonem, a prawie nic.

...

O to, to, to!

Post winien być przypięty jako obowiązkowa lektura dla każdego wchodzącego na każde forum fotograficzne :)

Przy takiej ilości detalu najmniejsze odchylenie AF od normy jest wyraźnie zauważalne przy właśnie jasnych szkłach (aczkolwiek niekoniecznie uciążliwe - ale o tym za chwilę). Stąd wciąż podkreślałem, że mówienie o idealnej trafności AF przy szkłach 2.8 i matrycy 12Mpx można sobie... Polecam szkło 1.4 i wtedy możemy rozmawiać o celności AF! Zresztą bardzo ładnie sama to wyjaśniłaś. Na jednym z wesel podpiąłem 24-70 i w zestawieniu z 5DII celność oceniam na blisko 100% - ale to 2.8 - 3.5 przypominam nie 1.4 - 1.8.
Teraz obiecane słówko o niekoniecznej uciążliwości mijaków AF, naturalnie nie mam tu na myśli przestrzałów o 1m. Ilość detalu spokojnie rekompensuje takie mijaki w odbitkach do A4.

Dziwi mnie natomiast kwestia bocznych pól, o czym wspominasz. W dobrym świetle bez najmniejszych oporów używam skrajnych w 5DII - necelność jest bardzo niewielka i wciąż mam na myśli przesłony do 2.8. W 5DI to był istny dramat. W Marku dwójce oceniam podobnie jak w D200. Zresztą nie tylko ja podejrzewam, że na pewnym etapie w 5DII zdecydowanie poprawiono AF, u kolegi celność jest na poziomie 5DI, u mnie to jak inna liga, z tym że on miał z początków produkcji, mój z końca 2010.

Jakiś czas temu poszedłem na hardcore i fotografowałem moją rozbieganą pięciolatkę na 50 1.4 bocznym na servo. Fotki będą w rodzinnym albumie :) tym bardziej zaskoczony jestem takim stwierdzeniem o D800.

Jeśli chodzi o obrazek z D800 miałem możliwość popatrzeć i jest fantastyczny bez dwóch zdań. Studio, ptaki, krajobraz puszka więcej niż idealna, tylko ten brak ISO pod prawym palcem :( całkowicie niezrozumiałe posunięcie firmy od lat.

wilk325
16-04-2012, 11:36
O to, to, to!

Post winien być przypięty jako obowiązkowa lektura dla każdego wchodzącego na każde forum fotograficzne :)

Przy takiej ilości detalu najmniejsze odchylenie AF od normy jest wyraźnie zauważalne przy właśnie jasnych szkłach (aczkolwiek niekoniecznie uciążliwe - ale o tym za chwilę). Stąd wciąż podkreślałem, że mówienie o idealnej trafności AF przy szkłach 2.8 i matrycy 12Mpx można sobie... Polecam szkło 1.4 i wtedy możemy rozmawiać o celności AF!

Prawie masz rację; bo poza jasnością to ja bym stawiał też na ogniskową: łatwiej jest mieć ostre zdjęcie z 24/1.4 niż 200/2 czy 400/2.8;).

arturherda
16-04-2012, 11:40
Prawie masz rację; bo poza jasnością to ja bym stawiał też na ogniskową: łatwiej jest mieć ostre zdjęcie z 24/1.4 niż 200/2 czy 400/2.8;).

I to jest dopełnienie całej prawdy :)
Nie używam tele i z głowy mi wyszło, że istnieją ale zgadzam się w zupełności.

popi
16-04-2012, 12:52
Koleżeństwo... ten wątek można rozbić o psa dupę... Wrażenia i sample... a sampli praktycznie niewiele...

Taaa....

Pawel Pawlak
16-04-2012, 13:20
Zywiec; nie wiem czego oczekujesz ? Samica krzyżówki, fotografowana jest na 400mm przysłonie 3.2 z kilku mterów (nie widzę podglądu w exif ale z całą pewnością odległość jest mniejsza niż 10m) przy takich parametrach głębia ostrości jest tak mała, że tylko najbliżesz okolice płaszczyzny oka się w nije mieszczą. Reszta upierzenia jest poza GO i siłą rzeczy staje się rozmyta. Jeśli chciałbyś porówanć to zdjęcie do czegoś z 350D, to musiałbyć odszukać podobny kadr z ogniskowej 250mm ze śwaitłem 1.4-1.6. Pomijając jasność, niewiele widziałem portretów kaczek z takiej ogniskowej na cropie 1.6 więc trudno mi się odnieść. Łatwiej zauważyć, że crop który pokazałem ma długość niespełna 14% całego kadru. A 14% kadru z 350D to 480 a nie 1000mpix. Sądzę że 480pix przeskalowane do 1000pix miałby zdecydowanie mniej detali i mniejszej ostrości. Jeśli przyjmemy że mam rację, to wychodzi na to że to co w cropie wygada podobnie różnie się tak bardzo (przytoczony 350D i d800) że z d800 zdjęcie 70x46 będzie miało praktycznie ten sam poziom szczegułowości co A4 z 350D. Przy znacznie lepszej tonalności i zakresowi tonalnemu rzecz jasna.
Co do scen dynamicznych; do tej pory miałem jedną akcję która wymagała panoramowania i mogła wskazać skuteczność AFa w tego typu fotografii. Jako że do tej pory bufor w żadnym moim body nie rozpieszczał, nauczyłem się strzelać nie wciskając spustu do oporu w oczekiwaniu na koniec bufora tylko fotograujęz przerwami, więc w tym przypadku też tak było - kadry które zrobiłem były ostre, pomimo tego że głowienki od światła tylnego, przez boczne ustawiły się ostatecznie do kontry, a za nimi cały czas był las. A bufor się nie zapchał. Tego typu "sztucznki" z d300 czy d700 często kończyły się ucieczką AFa na ścianę lasu i tyle było z serii :)

shaolin
16-04-2012, 14:18
ten sam poziom szczegułowości

No nie wiem ;)

Pawle, a mozesz cos powyciagac z cieni (niekoniecznie o 5ev ;)) i wrzucic? Moze byc nawet kadr pokojowy z oknami w tle (tak, zeby za oknem bylo ok naswietlone i trzeba bylo wyciagac pokoj z cienia ;) ). Na PW link do sampla mi wystarczy :)

Pawel Pawlak
16-04-2012, 14:34
No nie wiem ;)

jeden byk ortograficzny w tak długim tekście to dla mnie sukces ;)

zywiec
16-04-2012, 14:35
Pawle przesadzasz z ta kilku milimetrowa GO, plaszczyzna ostrosci spokojnie powinna objac glowe kaczki, od dzioba poprzez oko powinno byc ostro :wink:

2pompony
16-04-2012, 14:45
NEFa!!!

:evil:

Niedługo będzie 50 stron bicia piany i nikt nic nie wie, bo każdy ma inną teorię. Ktoś na tym forum robi w RAWach w ogóle? A może posiadacze 800 tylko udają że mają, a tak naprawdę trzaskają to D7000 i podrasowują...

Żartuję, ale nie uważacie, że czas byłby najwyższy samemu zobaczyć taką kaczkę, zamiast na odległość tłumaczyć: a daj jaśniej, a wyciągnij z cienia, a to, a tamto...

Pawel Pawlak
16-04-2012, 15:00
Pawle przesadzasz z ta kilku milimetrowa GO, plaszczyzna ostrosci spokojnie powinna objac glowe kaczk i, od dzioba poprzez oko powinno byc ostro :wink:

Nie do końca - GO nie jest strefą ustaloną na zasadzie włącz/wyłącz; wszystko poza i przed jest nieostre, a to co wewnątrz do żyletka.
Dla rozpatrywania szerokości pola obejmowanego GO powinieneś brać pod uwagę odległość z jakiej ogląda się obraz i wielkość tego obrazu. A oglądając 100% crop narzucasz najbardziej krytyczne parametry analizy tego pola, przy których trudno nie zauważyć że powiedzmy 40mm strefa GO nie jest jednolita tylko każdy milimetr przed i za odległością na której ostawiona była ostrość, poziom ostrości maleje.

TOP67
16-04-2012, 15:14
Tutaj zdecydowanie popieram. Przy oglądaniu cropów należy przyjąć krążek rozproszenia porównywalny z wielkością sensela (a przynajmniej gruby bayera). Typowy krążek dla FX równy 0,03mm jest 10 razy większy od sensela i 5 razy większy od grupy bayera.

Pawel Pawlak
16-04-2012, 15:20
Dlatego tak wiele minimalnych nietrafień AFa w normalnych realiach "odbitkowych" jest nieistotnych, a samo oglądanie cropów- zwłaszcza przy takich rozdzielczościach matrycy należy traktować poglądowo.

Karrampuk
16-04-2012, 19:14
My tu gadu, gadu a tu na TIPA... bęc
Od rana myślałem, że się ktoś dopatrzy.
Na TIPA napisali "Best Digital SLR Expert Nikon D800"
http://www.tipa.com/english/XXII_tipa_awards_2012_13042012103433.php?iExpand1= 70
Nie znam angielskiego to nie wiem czy dobrze, czy źle ... :-) :-) :-)

krokus66
16-04-2012, 19:24
My tu gadu, gadu a tu na TIPA... bęc
Od rana myślałem, że się ktoś dopatrzy.
Na TIPA napisali "Best Digital SLR Expert Nikon D800"
http://www.tipa.com/english/XXII_tipa_awards_2012_13042012103433.php?iExpand1= 70
Nie znam angielskiego to nie wiem czy dobrze, czy źle ... :-) :-) :-)

Również od rana jest

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14741&nagrody-tipa-2012

ale to chyba dla nikogo nie jest żadnym zaskoczeniem.:lol:

prz3mo
16-04-2012, 19:30
Również od rana jest

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14741&nagrody-tipa-2012

ale to chyba dla nikogo nie jest żadnym zaskoczeniem.:lol:

Te TIPA jest bez sensu, bo jest tam tyle kategorii, że praktycznie każdy aparat wyprodukowany w danym roku dostaje jakąś nagrodę :-D

krokus66
16-04-2012, 19:35
Te TIPA jest bez sensu, bo jest tam tyle kategorii, że praktycznie każdy aparat wyprodukowany w danym roku dostaje jakąś nagrodę :-D

A nawet te co chlapią olejem.:-)

ikar39
16-04-2012, 19:36
A ja myślałem że Trypla dostało A77:lol:

TOP67
16-04-2012, 19:37
Zwłaszcza fajny jest tytuł dla nieistniejącego aparatu czyli Canon 1D X ;)

Karrampuk
16-04-2012, 20:51

To musimy jeszcze zgłosić nową kategorię "Best Forum" w kategorii "Best lamentum foto-premierum"

Przecież D800 nie załapał się do kategorii "Best Video Digital SLR" co gorsza nie dostał nominacji do "Best Compact Camera"
i dobrze bo wolę lepszy obrazek od filmowania oraz wolę wiedzieć co trzymam w ręku :-)

jac45m
16-04-2012, 21:29
ciekawe, że Nikon D4 nie zgarnął żadnej kategorii...

Pawel Pawlak
16-04-2012, 21:30
specyfikacje ma słabszą niż 1dX ;) a skoro canon został wyróżniony tak prestiżowym tytułem, pomimo tego że handlowa wersja nie istnieje, wyboru dokonywany chyba tylko na podstawie specyfikacji :)

Sławek W-wa
16-04-2012, 21:50
A nawet te co chlapią olejem.:-)
... te aparaty co gubią pomiar/ekspozycję również dostają nagrodę, naszczęście w kategorii "Najlepsza filmująca lustrzanka: Canon EOS 5D Mark III" :(
http://www.swiatobrazu.pl/canon-eos-5d-mark-iii-i-problemy-z-wyswietlaczem-lcd-26237.html

Meggido
16-04-2012, 21:54
To są dopiero jaja. :D A swego czasu była afera z "przeciekiem" światła w N24-70. ;)

Kryhu
17-04-2012, 00:01
kadry które zrobiłem były ostre, pomimo tego że głowienki od światła tylnego, przez boczne ustawiły się ostatecznie do kontry, a za nimi cały czas był las. A bufor się nie zapchał. Tego typu "sztucznki" z d300 czy d700 często kończyły się ucieczką AFa na ścianę lasu i tyle było z serii :)

Wiem że pewnie menu D700 obsługujesz bez patrzenia na LCD ;)
ale czy w takiej sytuacji przeskoku AF z jednego obiektu na drugi podczas śledzenia nie próbowałeś pokombinować z funkcją a4 - Focus tracking with lock-on ? Dodatkowo jednocześnie można by się pobawić ilością aktywnych pól i trybem wybieraka AF.

Niewiele robię fot z śledzeniem obiektów ale jeśli już robię, to wyłączam tą funkcję całkowicie. Mam wrażenie że przeogniskowanie następuje wtedy precyzyjniej ale oczywiście liczę się z natychmiastowym przeskokiem na inny obiekt w momencie nawet chwilowej utraty kontaktu aktywnego pola AF z głównym obiektem.

shaolin
17-04-2012, 04:32
Tak patrze se na te wyniki TIPA i se mysle... czy nie mogli po prostu napisac, ze daja nagrody wszystkim, ktorzy cos wyprodukowali? :mrgreen:

Fajnie, ze D800 wygralo jedna nagrode, troche dziwna jest nagroda dla 1Dx skoro go nie ma caly czas (czyzby wiedzieli cos wiecej niz my? a moze po prostu rozdaja nagrody po zapoznaniu sie ze specyfikacja w necie? ;)).

EDIT: Pawle co z tym samplem pokojowym? :D

lukaszk
19-04-2012, 14:01
Dokładnie.
wszyscy czekamy na sampla :-)

krokus66
19-04-2012, 14:37
Dokładnie.
wszyscy czekamy na sampla :-)

Czy te sample wpłyną w istotny sposób na decyzję o zakupie D800?

Winston
19-04-2012, 15:07
d800 vs 5dm3 - DxOMark
ciężko mi w to uwierzyć.

http://nikonrumors.com/2012/04/19/dxomark-verdict-nikon-d800-95-canon-5d-mark-iii-81.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29&utm_content=FaceBook

qooba
19-04-2012, 15:24
duża różnica na bazowym iso... reszta podobnie

krokus66
19-04-2012, 17:58
W Nikonie wyboru nie ma żadnego. Jeśli ktoś ma optykę N, tym bardziej. Pragmatycznie podchodząc powinno kupować się po 1-1,5 roku użytkowania aż ujawnią się wady ukryte. Przy tak dużej rotacji modeli jest to nie najlepsze rozwiązanie. Kupując jednak produkt b. znanej i cenionej marki możemy z zaufaniem kupić w ciemno. Wiadomo, iż ze wszystkiego nie będziemy i tak zadowoleni. Nowszy oraz jeszcze nowszy model też nie spełni naszych wszystkich oczekiwań, marzeń; to jest po prostu niemożliwe. Jednak ten, który kupimy dziś i tak będzie lepszy w pewnych funkcjach od obecnego, "starego".

Taki jest mój punkt widzenia, którego oczywiście nikt nie musi podzielać.

Stach2008
19-04-2012, 18:14
Trudno się z tym nie zgodzić kolego krokus66.

lukaszk
19-04-2012, 18:17
Czy te sample wpłyną w istotny sposób na decyzję o zakupie D800?

Ja już decyzję podjąłem, czekam tylko aż będzie fizycznie dostępny do kupienia.
Mam nadzieje, że do końca maja uda mi się kupić.
A sampelka zawsze miło obejrzeć :-)

oge
19-04-2012, 20:00
d800 vs 5dm3 - DxOMark
ciężko mi w to uwierzyć.

http://nikonrumors.com/2012/04/19/dxomark-verdict-nikon-d800-95-canon-5d-mark-iii-81.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29&utm_content=FaceBook

Łooo matko.

Dla mnie to przepaść, aż łza się w oku kręci :)
Jeszcze rano sprawdzałem czy już przetestowali matryce Canona, i wreszcie jest czarno na białym.
Teraz tylko dozbierać grosicza, kupić i robić zdjęcia.

loki_p
19-04-2012, 21:16
d800 vs 5dm3 - DxOMark
ciężko mi w to uwierzyć.

Warto sobie wyświetlić jeszcze dla porównia d700. Ciekawe wnioski można wyciągnąć :)

krokus66
20-04-2012, 08:13
d800 vs 5dm3 - DxOMark
ciężko mi w to uwierzyć.

No cóż, Nasi znowu górą.:smile: Najważniejsze to wsiąść na właściwego konia.:lol::lol::lol: Stare chabety zostawmy innym.:lol:

cezary-k
20-04-2012, 09:11
No cóż, Nasi znowu górą.:smile: Najważniejsze to wsiąść na właściwego konia.:lol::lol::lol: Stare chabety zostawmy innym.:lol:

Irytują mnie "wojny systemowe" i tego typu wypowiedzi. Wsiąść na właściwego konia to jeszcze nie sukces. Tym koniem trzeba jeszcze umieć jeździć, czego życzę wszystkim, a szczególnie sobie.

Kryhu
20-04-2012, 09:49
Irytują mnie "wojny systemowe" i tego typu wypowiedzi. Wsiąść na właściwego konia to jeszcze nie sukces. Tym koniem trzeba jeszcze umieć jeździć, czego życzę wszystkim, a szczególnie sobie.

Umiejętną "jazdą" można pewne niedoskonałości minimalizować ale nie zawsze się to udaje mimo umiejętności.

Bardzo chętnie zobaczyłbym porównanie takiego landszafta z obu puszek, bazowe ISO, przymknięte szkło, duża rozpiętość tonalna sceny.
Ile w RAWie można odzyskać z chmurek i cienia oraz jaka będzie ciągłość i płynność tonalna.

cezary-k
20-04-2012, 11:09
Umiejętną "jazdą" można pewne niedoskonałości minimalizować ale nie zawsze się to udaje mimo umiejętności.

Bardzo chętnie zobaczyłbym porównanie takiego landszafta z obu puszek, bazowe ISO, przymknięte szkło, duża rozpiętość tonalna sceny.
Ile w RAWie można odzyskać z chmurek i cienia oraz jaka będzie ciągłość i płynność tonalna.

Porównania jak najbardziej, a Canoniarzom współczujmy, ale po cichu ;)

maxtor
20-04-2012, 12:34
D800 nadal niedostępny, a ceny coraz wyższe :(. Niedługo dogoni 5DMK3.

krokus66
20-04-2012, 13:02

Wojny a raczej rywalizacja pomiędzy producentami była i zawsze będzie.
Słysząc nieustające utyskiwania i narzekania postanowiłem wprowadzić odrobinę humoru. Że to był żart, to było widać. Ponadto nikt na poważnie nie może powiedzieć o najnowszej puszce C "stare chabety".

Życzę więcej pogody ducha i uśmiechu.
P.S.
Jeśli ktoś śmiałby się z mojego sprzętu bądź samochodu, to ja na pewno nie wezmę tego do serca. Będę śmiał się razem z nim.:-o

Pawel Pawlak
20-04-2012, 13:05
D800 nadal niedostępny, a ceny coraz wyższe :(. Niedługo dogoni 5DMK3.
Wiesz, wcale bym się nie zdziwił, gdyby proporceje cenowe d800/5d3 się odwróciły. Niezaleznie od tego czy oznaczałoby to podwyżkę nikona czy obniżkę canona

maxtor
20-04-2012, 13:29
O włos nie zakupiłem za 9999 PLN :(, ale 2 tygodnie temu w kuplaptopa... zapłaciłem 10999 PLN i nadal czekam. Wydawało mi się, że się z tym trochę pospieszyłem, ale może wyjdzie nawet korzystnie. Niestety nie są w stanie precyzyjnie określić terminu dostawy (wg informacji ze sklepu będzie to koniec kwietnia/początek maja).

Pawel Pawlak
20-04-2012, 14:01
A ja zapłaciłem kilkasetek więcej a zapłaciłbym jescze kilka więcej, żęby go mieć o 2 tygodnie wcześniej niż miałem (a miałem 2 dniu premiery handlowej). Tymczasem poza wieloma zdjęciami pamiątkowymi, mam już na D800 kilka udanych sesji za sobą i szykują sie następne :)

prz3mo
20-04-2012, 14:02
Problem z dostępnością tej puszki (i innego sprzętu Nikona) jest tylko w Polsce, czy za granicą to samo?

Fotonik
20-04-2012, 14:02
Też zamówiłem w sklepie kuplaptopa.pl D800 za cenę 10430zł ale jeszcze nie wpłaciłem bo wybrałem opcje za pobraniem 25zł. Mam nadzieje, że teraz mi nie zmienią cenę na wyższą? Jeśli już zaklepałem cenę promocyjną. Też mi powiedzieli co do dostawy na początek maja.

R
20-04-2012, 14:10
Problem z dostępnością tej puszki (i innego sprzętu Nikona) jest tylko w Polsce, czy za granicą to samo?

za granica jest jeszcze gorzej... nie wiadomo czemu PL znalazla sie w gronie szczesliwcow i dostalismy puszki w pierwszej kolejnosci. W USA do tej pory sa niezrealizowane preordery.

To niestety jedyna optymistyczna informacja... dalsze juz nie sa takie fajne, bo moze tak sie zdarzyc, ze nastepne dostawy beda mocno przesuniete w czasie.

R
20-04-2012, 14:28
A sądząc po tym, że wszędzie sprzęt praktycznie nie widział półek, a u nas przez chwilkę leżał - może się zdażyć że nasze uprzywilejowanie się skończy i zarówno d800 jak i d4 w ostatniej kolejności (no bo po co ładować sprzęt do Polski kiedy tam schodzi słabiej?)

moim zdaniem nasze uprzywilejowanie wynikalo tylko i wylacznie z turnieju i raczej na pewno bylo jednorazowe...

bedzie sporym zaskoczeniem, jesli puszki pojawia sie w sklepach przed wakacjami. no chyba ze z racji euro rzeczywiscie popchna do nas jeszcze kontener.

przy okazji moze przyjada nowe 28... choc wolalbym zeby mnie tak samo radosnie zaskoczyl zapowiedziany (pokazany byl patent) 16-35 2.8 vr... moze jeszcze przed euro??? ;)

krokus66
20-04-2012, 14:33
Mnie się wydaje, że produkcja u N mocno coś kuleje, dotyczy nie tylko D800.

Pawel Pawlak
20-04-2012, 14:34
Ja bardziej czekam na 28/1.8 Sądzę że tyak jak w przypadku D800, kupię z pierwszej dostawy ;)
16-35/4VR w 120% spełnia moje potrzeby - na d3x rozwijał skrzydła, na d800 boję się otwierać plecak żeby mi nie odleciał ;)

Sławek W-wa
20-04-2012, 14:36
Też zamówiłem w sklepie kuplaptopa.pl D800 za cenę 10430zł ale jeszcze nie wpłaciłem bo wybrałem opcje za pobraniem 25zł. Mam nadzieje, że teraz mi nie zmienią cenę na wyższą? Jeśli już zaklepałem cenę promocyjną. Też mi powiedzieli co do dostawy na początek maja.

Zacytuję "Nadzieja - matką głupich" :) ale w coś trzeba wierzyć.
Podnieść ceny na towar, który zamówiłeś raczej nie mogą tego zrobić, gdyż nie mają do tego podstaw prawnych, natomiast na mój "... rozum" będą mogli zwlekać w nieskończoność tłumacząc się brakiem towaru u Producenta, a co za tym idzie sam po pewnym czasie zrezygnujesz.
Co lepsze z tym sklepem, na FB nakłaniają do "polubienia ich" wówczas dostaniesz kupon rabatowy na zakup Nikona D800 ( http://www.facebook.com/pages/Kuplaptopapl/161235947300412 ), którego nie mają, a kiedy będą mieli tego chyba sami nie wiedzą!!!

Pawel Pawlak
20-04-2012, 14:39
Zacytuję "Nadzieja - matką głupich" :) ale w coś trzeba wierzyć.
Podnieść ceny na towar, który zamówiłeś raczej nie mogą tego zrobić, gdyż nie mają do tego podstaw prawnych, natomiast na mój "... rozum" będą mogli zwlekać w nieskończoność tłumacząc się brakiem towaru u Producenta, a co za tym idzie sam po pewnym czasie zrezygnujesz.
Co lepsze z tym sklepem, na FB nakłaniają do "polubienia ich" wówczas dostaniesz kupon rabatowy na zakup Nikona D800 ( http://www.facebook.com/pages/Kuplaptopapl/161235947300412 ), którego nie mają, a kiedy będą mieli tego chyba sami nie wiedzą!!!

A jesteś przekonany że nie ma w regulaminie sklepu że "w pewnych przypadkach zastrzegamy sobie możliwość anolowania zamówienia" ?

R
20-04-2012, 14:43
Ja bardziej czekam na 28/1.8 Sądzę że tyak jak w przypadku D800, kupię z pierwszej dostawy ;)
16-35/4VR w 120% spełnia moje potrzeby - na d3x rozwijał skrzydła, na d800 boję się otwierać plecak żeby mi nie odleciał ;)

mam nadzieje, ze zapowiadany nie bedzie gorszy... tylko za dzialke swiatla trzeba bedzie dzialke... budowlana sprzedac ;)

krokus66
20-04-2012, 14:48
Myślę, że będzie lepszy ale i cięższy. Waga ma dla mnie również znaczenie. Jaka średnica filtra - czy w ogóle da się założyć?

R
20-04-2012, 14:55
mam nadzieje, ze bedzie duzy, ciezki, metalowy, stabilny... filtr obstawiam tam jak w C - 82mm

Sławek W-wa
20-04-2012, 15:02
A jesteś przekonany że nie ma w regulaminie sklepu że "w pewnych przypadkach zastrzegamy sobie możliwość anolowania zamówienia" ?

Tak jak napisałem wcześniej, anulować zamówienie na pewno mogą! Napomiast nie mogą (nie powinni :) ) zmienić ceny na zamówiony towar, gdyż jakby na to nie patrzył zamówienie jest to "podpisanie umowy" pomiędzy sklaep a Tobą -tak ja to rozumuję.

Teraz wyczytałem w ich regulaminie "pkt. IV Zamówienia")
Cytuję "4. Sklep Internetowy rozpatruje złożone zamówienie pod kątem poprawności oraz możliwości jego realizacji. Warunkiem realizacji zamówienia jest dostępność Produktu w magazynie Sklepu Internetowego bądź u producentów lub dystrybutorów Kuplaptopa.pl. W przypadku niedostępności Produktów objętych zamówieniem Klient zostanie poinformowany o statusie zamówienia i możliwości jego realizacji. Klient w terminie dwóch (2) dni powinien ustosunkować się do informacji Sklepu Internetowego na temat przeszkód w realizacji jego zamówienia. Brak decyzji Klienta co do sposobu realizacji jego zamówienia, po upływie tego terminu, jest równoznaczny z odstąpieniem od realizacji zamówienia."

jasiu76
20-04-2012, 16:11

jezeli chodz o Norwegie, to w d800 jest niedostepny. termin dostawy to maj, ale pewne nie jest.

mycza
20-04-2012, 17:08
http://www.birdwatching.pl/galeria/ostatnio-dodane/zdjecie/38856

Fotonik
20-04-2012, 21:14
Sławek W-wa to po sklep kuplaptopa.pl by robił krótką promocję cenową jak foto joker? żeby wycofać promocję i psuć sobie opinie? Dam na znać jeśli się okaże, że ta promocja to fikcja.

paparazzi89
20-04-2012, 23:01
robił już ktoś ślub D800? dajcie znać jeśli tak :) najlepiej PW bo tu jest zatrzęsienie śmieci ;/

shaolin
21-04-2012, 06:12
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=41278546
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=41279352

Dwa strzaly z cropami, D800E.

maxtor
21-04-2012, 11:43
A ja zapłaciłem kilkasetek więcej a zapłaciłbym jescze kilka więcej, żęby go mieć o 2 tygodnie wcześniej niż miałem (a miałem 2 dniu premiery handlowej). Tymczasem poza wieloma zdjęciami pamiątkowymi, mam już na D800 kilka udanych sesji za sobą i szykują sie następne :)

Teraz zrobiłbym to samo. Tym bardziej, że kolejne pstrągowe i łososiowo-trociowe wyprawy na Bornholm i do Irlandii będę dokumentował Canonem G11. Ból jest tym większy, że od ponad roku (po stracie mojego D200 z kilkoma szkiełkami :() używam tylko tej małpki i czekam na D800.
pzdr

maxtor
21-04-2012, 12:18
Przeczytajcie to:
http://mansurovs.com/greta-got-my-nikon-d800#more-30970
Niezły ubaw. Może mój egzemplarz D800 sklep wysłał do znacznie bardzie znanego ode mnie Jarosława K. (chociaż facet, który nie ma konta bankowego mógłby go przez pomyłkę użyć do czesania kota :).

Marcin_gda
21-04-2012, 12:36
Przeczytajcie to:
http://mansurovs.com/greta-got-my-nikon-d800#more-30970
Niezły ubaw. Może mój egzemplarz D800 sklep wysłał do znacznie bardzie znanego ode mnie Jarosława K. (chociaż facet, który nie ma konta bankowego mógłby go przez pomyłkę użyć do czesania kota :).

Obstawiam, że nie tylko Twój trafił do pałacu namiestnikowskiego, znanego z nabywania profesjonalnego sprzętu dla świty zatrudnionych tam fotopstryków.

Pawel Pawlak
21-04-2012, 15:37
chyba nie było ?
http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/index_controlled-tests.html

wiem, doszukują się - komu potrzebny taki DR ?

prz3mo
21-04-2012, 15:44
Wyczyściłem, proszę trzymać się tematu.