PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 i Z7 oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

KrzysztofKozicki
06-11-2018, 23:19
Trochę bawią mnie komentarze, że 85 to ciężka kobyła. Dzisiaj przyszła do mnie 105 art :) A noszę już w plener i na ślub tak samo D810 z gripem, D4, 14-24, 24-70, 70-200 i arty 35 i 85 a teraz 105. Do tego Surfac, dysk ssd i lampy. A sam ważę 65kg. Kurczeblade mały aparat tak jak piszesz ma pewne plusy, że ludzie nie zwracają tak uwagi, ale też duży ma swoje plusy. Mniej dyskutują jak robisz grupowe pod słońce. Tak samo nie do końca byłbym przekonany, że bez lustro da dużą oszczędność na wadze. Wszystko zależy od doboru szkieł. Może, ale nie musi. Sam mam w planie kupno Z6, ale do filmowania. Jak na razie raczej nie planuję rezygnacji z swoich DSLr i nie ma tu jakiś sensownych uzasadnień po za tym, że lubię swoje aparaty :)

nordwind
06-11-2018, 23:34
....chyba was wszystkich pogodzę, bo Ken w excelu wszystko wypunktował i dokładnie podliczył..... i ma nowego lidera ml ! :)

https://kenrockwell.com/tech/comparisons/nikon-vs-canon-vs-sony-full-frame.htm

cz4rnuch
06-11-2018, 23:38
No ale to czym tak realnie się te bezlustra różnią jako aparaty, że trzeba je inaczej pozycjonować....? Wszystko już wcześniej wyjaśniłem, w sumie kilka postów wyżej, więc nie za bardzo rozumiem co mam jeszcze dopisać żeby było jaśniej?

docxxx
06-11-2018, 23:41
....chyba was wszystkich pogodzę, bo Ken w excelu wszystko wypunktował i dokładnie podliczył..... i ma nowego lidera ml ! :)

https://kenrockwell.com/tech/comparisons/nikon-vs-canon-vs-sony-full-frame.htm

Wow, myslalem, odpalajac w ciemno, ze znowu bedzie glaskanie Nikona po glowie.
A tu takie rzetelne (?) porownanie.

cz4rnuch
06-11-2018, 23:43
Czas zrobić jakieś donation na Kena :)

Kolekcjoner
06-11-2018, 23:51
@Kolekcjoner (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=4826) Myślisz że nikon i canon w bezlustrach dorównał z AF sony, testy póki co tego nie potwierdzają.
Nie wiem. Natomiast moim zdaniem to dopiero początek drogi i moim zdaniem daleko do wyznaczania jakichś granic. Nie wiadomo nawet jaka technologia okaże się dominująca. Do tego wbrew temu co napisałeś wyżej to ja uważam że to właśnie dslry z AF doszły do ściany i mimo że te najlepsze jeszcze mają przewagę to to jest moim zdaniem wyłącznie kwestia czasu kiedy ML je w tym przebiją. Pomijam tu inne zagadnienia jak choćby szybkość serii która w ML jest póki co ograniczona ale za rogiem są matryce, które umożliwią wyeliminowanie mechanicznej migawki i będzie można nie tylko robić serie po kilkadziesiąt i więcej kl/s ale też czasy otwarcia liczone w ułamki setek tysięcznych sekundy itd.
Pomijam "zysk" dla firm w postaci wyeliminowania drogiej mechaniki. Ogólnie same zalety i moim zdaniem nie ma od tego odwrotu.

ksh
06-11-2018, 23:53
Ale ja nie wróże z szkalnej kuli tylko napisałem co jest obecnie, sony ma już trzecią generacje, dopracował af rewelacyjnie i tyle, reszta musi ich gonić bo granica jest wyznaczona, czekamy na flagowce nikona i canona, na to co pokaże panas, a za pare lat jak będą czwórki sony i kolejne modele reszty to będziemy sie zastanawiać nad resztą.

Kolekcjoner
07-11-2018, 00:03
Ale ja nie wróże z szkalnej kuli tylko napisałem co jest obecnie, sony ma już trzecią generacje, dopracował af rewelacyjnie i tyle, reszta musi ich gonić bo granica jest wyznaczona, czekamy na flagowce nikona i canona, na to co pokaże panas, a za pare lat jak będą czwórki sony i kolejne modele reszty to będziemy sie zastanawiać nad resztą.
Nie no zapomniałem... przepraszam już się poprawiam.....
....Sony jest najlepsze na świecie i nikt nigdy ich nie dogoni w niczym :lol:...

paparapa
07-11-2018, 00:08
Nie no zapomniałem... przepraszam już się poprawiam.....
....Sony jest najlepsze na świecie i nikt nigdy ich nie dogoni w niczym :lol:...

Łubu dubu łubu dubu ... niech żyle ...... :)

nordwind
07-11-2018, 00:09

Trudna sprawa koesh, ta granica została ustanowiona 1,5 roku temu z debiutem Sony A9, więc poprawione wersje Z7,6 i R będą
musiały zmierzyć się z odnowioną 9tką. Znając jeszcze opieszałość Canona ... :)

prz3mo
07-11-2018, 00:10
Jak ja się cieszę, że już jakiś spory czas temu wyleczyłem się z bicia piany w temacie sprzętu ;) Po prostu sobie poczekam aż Z6 się pokaże na rynku, poczytam opinie znajomych, może gdzieś wypożyczę i zdecyduję o kupnie. Fajnie się czyta takie wątki jak ten, z duuuużym dystansem, jednocześnie dziwiąc się, że kiedyś takimi kwestiami tez się "podniecałem" ;)

kurczeblade
07-11-2018, 00:12
Jak ja się cieszę, że już jakiś spory czas temu wyleczyłem się z bicia piany w temacie sprzętu ;) Po prostu sobie poczekam aż Z6 się pokaże na rynku, poczytam opinie znajomych, może gdzieś wypożyczę i zdecyduję o kupnie. Fajnie się czyta takie wątki jak ten, z duuuużym dystansem, jednocześnie dziwiąc się, że kiedyś takimi kwestiami tez się "podniecałem" ;)

Kurczę, też muszę tak zrobić :D

badtorro
07-11-2018, 00:39
ogólnie zgadzam się z kurczakiem i jego opiniami nt testu Jareda. Czekam na testy AF-u w Z6. Sportu nie fotografuje wcale, interesuje mnie prawie wyłącznie AF-S. AF będzie lepszy niż w D700 tak czy owak, a z w tej puszce tez jest używalny i mam wiele fajnych fot z niego.

Odnośnie Kena - fajnie ze dla pro Canon wydał super szkła 28-70/2. Tylko dla mnie to żaden argument bo ani nie chce dźwigać takiej krowy ani za nią zapłacić. O wiele bardziej podobają mi się szkiełka i roadmap Nikona niż C i brak roadmap.
Można tez zauważyć ze Ken znacznie wyżej ceni wsparcie techniczne Canona niż Nikona w USA. Nie jestem pewien czy to samo da się powiedzieć w Polsce. Ma ktoś porównanie?

To co Canon naprawdę fajnie wymyślił i wydaje mi się ze można pozazdrościć to touch-to-focus na ekraniku podczas patrzenia przez wizjer. Rozwiązanie z joystickiem wydaje się anachroniczne w por z tym. W nikonie to jest ale tylko w LV. Czyli moc procesora jest, brak odpowiedniego softu. Ciekawe czy można liczyć na to ze Nikon doda ta funkcje w firmware.

krzysztofz24
07-11-2018, 00:53
I tu się mylisz. Po pierwsze Sony ma też A9. Poza tym piszę o parze Z6 i Z7 oraz A7III i A7RIII. Jeśli nie widzisz podobieństwa między tymi zestawami to warto się w temat nieco bardziej wgłębić. No i to co piszesz o pozycjonowaniu niekoniecznie musi się sprawdzić w przypadku bezluster, bo tak jak wspomniałem w przypadku Sony jest to nieprawda, a w przypadku pary Z6-Z7 to ten drugi jest aparatem wolniejszym i ma mniejszą czułość układu AF (-1EV podczas gdy Z6 -2EV).

Chyba nie przyrownujesz A9 w kwesti nadawania sie do prawdziwego repo do 1 cyfrowych body Canon/Nikon?
Jakos nie widzialem tych tlumow reporterow z Sony na mistrzostwach swiata w kopana czy innym podobnym wydarzeniu;-)

I nie wiem na jakiej podstawie stwierdzasz, ze w parze Z7 i Z6 to ten drugi bedzie szybszym aparatem jak go jeszcze nikt w rekach raczej nie mial i sie w sieci wrazeniam inie dzielil. Na razie pewne jest tylko, ze jest nizej pozycjonowany.

P.s Tak wiem w sieci pelno bzdetow typu A9 zabójca lustrzanek (chyba żabójca;-) ) i co to on nie ma. A w prawdziwym repo to go tyle co kot naplakal. Hmm...

ksh
07-11-2018, 01:05
To porównanie Kena przypomina częściowo minusy w testach lustrzanek canona i nikona za brak stabilizacji matrycy albo że wielka wada D850 to brak lampy błyskowej.

krzysztofz24
07-11-2018, 01:10
To porównanie Kena przypomina częściowo minusy w testach lustrzanek canona i nikona za brak stabilizacji matrycy albo że wielka wada D850 to brak lampy błyskowej.

Jakos duzo tego "Poor" na czerwono dostal Z7:-).

ksh
07-11-2018, 01:13
Raczej nie to poor w nikonie tylko zrównywanie drobnostek do istotnych rzeczy i na koniec zliczanie punktów gdzie punkt to punkt.

wywar
07-11-2018, 08:11
Ja przymierzam się do Z6. Siódemka odpada - nie potrzebuję tyle pixeli i cena chora. Jedyne kryterium ktore mnie interesuję to współpraca ze szklarnią "F". Za dużo mam szkieł ilamp żeby przechodzić na Sony więc zetki to jest to na co czekałem. Przydałby się jeszcze adapter z filtrem ND jak u Canona i śrubokrętem. Wiadomo już coś jak z dostępnością? Kupił już ktoś z forum? Są już sklepy co mają to na stanie żeby można było "pomacać"?

cz4rnuch
07-11-2018, 08:55
...Wiadomo już coś jak z dostępnością? Kupił już ktoś z forum? Są już sklepy co mają to na stanie żeby można było "pomacać"?Z6 będzie dostępne chyba dopiero w przyszłym miesiącu.

MstrG
07-11-2018, 10:29
Posty o tym czy A9 nadaje się do sportu przeniosłem do Wątku zbiorczego o A7 i A9.
Potencjalny poszukiwacz informacji raczej nie bardzo ma ochotę czytać ile D3 miał kiedyś FPS w trybie DX.

cz4rnuch
07-11-2018, 12:04
Nie wiem czy było, ale chyba coś się ruszyło z Z6. Pierwsze sample porównawcze z imaging resource <<klik>> (https://www.imaging-resource.com/news/2018/11/02/nikon-z6-first-shots-big-sensor-lower-price-manageable-megapixels) Przy okazji portal zdobył też w końcu natywne szkiełko i wprowadzą na nowo korektę w teście porównawczym Z7. Będzie można coś więcej powiedzieć o tej zagadkowej miękkości tamtych fotek.

PS Przy okazji w komentarzach jedna osoba pochwaliła się tym, że miała okazję testować zarówno Z6 jak i Z7 i na pytanie czy AF działa tak samo odpisała tylko, że nie. Ciekawe co to "nie" oznacza?

cz4rnuch
07-11-2018, 13:33
Dość wyczerpujące wrażenia z użytkowania Z6. Przy czym nie jest to końcowa recenzja.

https://www.youtube.com/watch?v=KjhrIPRUCjw

kurczeblade
07-11-2018, 13:34
. Ciekawe co to "nie" oznacza?

może to że mają różną ilość punktów. :D i siłą rzeczy jest inaczej.

O co chodzi z tą czułością -1 (w słabym świetle -3) ?

cz4rnuch
07-11-2018, 13:39
Z6 ma chyba -2EV i -4EV w trybie low light, ale ten tryb działa bardzo powoli więc raczej nie ma sensu go używać. Nie jestem pewny, ale chyba gdzieś czytałem, że tryb low light działa w oparciu o detekcję kontrastu więc pewnie stąd ta ślamazarność. W video powyżej kolejna osoba zwraca uwagę na to, że w słabych warunkach oświetleniowych AF mocno zwalnia i nie jest to poziom najnowszych lustrzanek. Może to oznaczać, że tak faktycznie jest.

kurczeblade
07-11-2018, 13:40
cz4rnuch na filmie którym wrzuciłeś, bardzo pozytywnie opisuje działanie AF. Może jest nadzieja, że nie będę musiał kupować D850 który waży tyle co worek ziemniaków

cz4rnuch
07-11-2018, 13:44
Przy okazji z tego filmu wynika też, że przy wyborze najmniejszego z dostępnych punktów ("pin") oraz być może także w trybie lowlight AF działa wyłącznie na zasadzie detekcji kontrastu. Stąd może wynikać to pulsowanie na które zwrócił uwagę Darek Breś (sorry jeśli pomyliłem nazwisko).

kurczeblade
07-11-2018, 13:51
poziom najnowszych lustrzanek. Może to oznaczać, że tak faktycznie jest.

Mnie irytuję takie porównanie. Poziomem do jakich konkretnie, najnowszych lustrzanek?

Szkoda że nie odnoszą się do sprawdzonych aparatów na rynku, jak się ma ten AF w porównaniu do D700/D810/D750.

cz4rnuch
07-11-2018, 13:54
Jako benchmark w gorszych warunkach oświetleniowych często podają właśnie D750.

kurczeblade
07-11-2018, 13:55
Z6 ma chyba -2EV i -4EV w trybie low light, ale ten tryb działa bardzo powoli więc raczej nie ma sensu go używać. Nie jestem pewny, ale chyba gdzieś czytałem, że tryb low light działa w oparciu o detekcję kontrastu więc pewnie stąd ta ślamazarność. W video powyżej kolejna osoba zwraca uwagę na to, że w słabych warunkach oświetleniowych AF mocno zwalnia i nie jest to poziom najnowszych lustrzanek. Może to oznaczać, że tak faktycznie jest.

Jeśli ten tryb -4 będzie nieznacznie zwalniał przy takiej ciemnicy, to moim zdaniem nie będzie aż tak źle -ważne żeby trafiał. Ja w swoim D750 jak jest ciemniej, zawsze wrzucam AF-S i doświetlam sobie czerwoną diodą z lamy, a z tego co widzę AF-S dobrze sobie radzi w Z7. Dlatego tu duży plus, bo SB zostaje ze mną. a -2EV dla mnie i dla wielu osób zupełnie wystarczające jest. W D700 jest -1 i dużo osób nim ciśnie zdjęcia, chwaląc sobie AF.

Swoją drogą, może to mało istotna sprawa, ale jednak. Z bardzo fajnie wygląda, w porównaniu do tego okropnego Canona R i kanciastego A7.

madebyzosiek
07-11-2018, 14:20
D850 który waży tyle co worek ziemniaków

Pewnie wyjdzie, że się czepiam, ale... Z6 ma 134x100,5x67,5 mm i waży 675 g z baterią i kartą. D850 ma 12 mm więcej szerokości, 24 mm więcej wysokości i 11 mm więcej grubości, a waży o całe 330 g więcej... Wiesz, czy na szelkach jest różnica, to wątpię ;)

!AGresT
07-11-2018, 14:26
doświetlam sobie czerwoną diodą z lamy,

Niegłupi sposób.
16680

Chociaż nie wszędzie pozwalają wprowadzać.

badtorro
07-11-2018, 14:27
Dlaczego okropny Canon R?
Wbrew pozorom ten aparat wydaje się całkiem udany

cz4rnuch
07-11-2018, 14:30
De gustibus non est disputandum.

kurczeblade
07-11-2018, 14:41

Okropnie z czysto estetycznych względów. Dla mnie brzydki.

grizz
07-11-2018, 15:04
Pewnie wyjdzie, że się czepiam, ale... Z6 ma 134x100,5x67,5 mm i waży 675 g z baterią i kartą. D850 ma 12 mm więcej szerokości, 24 mm więcej wysokości i 11 mm więcej grubości, a waży o całe 330 g więcej... Wiesz, czy na szelkach jest różnica, to wątpię ;)330g to sporo. W waga puszki coli. To w ręce czuć.

madebyzosiek
07-11-2018, 15:44
330g to sporo. W waga puszki coli. To w ręce czuć.

No proszę Cię, jak się trzyma aparat cały czas w ręce, to może i dużo, ale jak ma się go na szelkach, to 300 g jest nieodczuwalne. Może z punktu widzenia szkieł bezlustro ma szanse na oszczędność wagi, chociaż Sigma Art 35 jest od Nikkora Z 35 cięższa o całe 60 g... Argument wagi i rozmiaru jest z kosmosu wzięty. Jeżeli AF się obroni, to nikogo do niczego nie trzeba będzie przekonywać. Jeżeli będzie słabo, to może być i kilogram mniej, a z D850 nie wygra ;)

cz4rnuch
07-11-2018, 15:48
Kwestia oczekiwań i potrzeb, Zośku nasz ukochany. Dla mnie z D850 wygrywają nawet Panasy czy inne mikrusy a co dopiero takie Zetki :) A co do szkieł to pełna racja. Stałeczki jak na f/1.8 troszku przyduże :(

badtorro
07-11-2018, 17:07
Stałeczki jak na f/1.8 troszku przyduże :(

Kompletnie się z tym nie zgadzam. Są tak duże jak to konieczne, żeby być świetne optycznie. W bagnecie Z w Nikonie już nie trzeba już kupować stałki f1.4 czy f1.2 żeby mieć świetną jakość optyczną. I to jest bardzo dobra wiadomość moim zdaniem.

Na bagnecie F, z wyjątkiem garstki osób, nikt się nie podnieca ani Tamronem 35/1.8 ani Nikkorem 35/1.8ED. Za to wszyscy się jarają drogawą, ultra ciężką Sigmą ART, która nawet nie potrafi zbyt dobrze ostrzyć poza centralnym punktem. Dlaczego? Bo jest wybitna optycznie. Zgodnie z tym co już wcześniej Jacek pisał, szerokie szkła na bagnet Z będą lepsze optycznie i cięższe niż podobne obiektywy na bagnet F. Nikon zrobił bardzo dobrze, że wypuszcza najpierw stałki f1.8 bo są przystępniejsze cenowo, a są znacznie lepsze optycznie niż odpowiedniki na bagnet F.

Bardzo mi się podoba nowy Canon 50/1.2, ale w Nikonie też będą takie szkiełka. Tymczasem można kupić Nikona Z z b. przyzwoitą optyką i nie wydać na ten cel 5000$.

Kolekcjoner
07-11-2018, 17:11
Jak to dlaczego.....dlatego, że Canon to ..ujnia z grzybnią :lol:...

No proszę Cię, jak się trzyma aparat cały czas w ręce, to może i dużo, ale jak ma się go na szelkach, to 300 g jest nieodczuwalne. Może z punktu widzenia szkieł bezlustro ma szanse na oszczędność wagi, chociaż Sigma Art 35 jest od Nikkora Z 35 cięższa o całe 60 g... Argument wagi i rozmiaru jest z kosmosu wzięty. Jeżeli AF się obroni, to nikogo do niczego nie trzeba będzie przekonywać. Jeżeli będzie słabo, to może być i kilogram mniej, a z D850 nie wygra ;)
Dokładnie tak samo to widzę. Mam wrażenie, że ani dla Nikona ani Canona miniaturyzacja nie była priorytetem. Po prostu w FF po podpięciu jakiegokolwiek jaśniejszego szkła i tak się robi z tego duży zestaw. Walka o wielkość w takiej puszce musi się skończyć porażką ergonomiczną i obie te firmy doskonale o tym wiedzą. Jak ktoś chce małe, zgrabne i z dobrym obrazkiem to sobie trzeba kupić jakieś apsc.

badtorro
07-11-2018, 17:15
Jak to dlaczego.....dlatego, że Canon to ..ujnia z grzybnią :lol:...

Dokładnie tak samo to widzę. Mam wrażenie, że ani dla Nikona ani Canona miniaturyzacja nie była priorytetem. Po prostu w FF po podpięciu jakiegokolwiek jaśniejszego szkła i tak się robi z tego duży zestaw. Walka o wielkość w takiej puszce musi się skończyć porażką ergonomiczną i obie te firmy doskonale o tym wiedzą. Jak ktoś chce małe, zgrabne i z dobrym obrazkiem to sobie trzeba kupić jakieś apsc.

Nie tylko to. Stawiając na relatywnie duże jasne szkła / zestawy CaNikon stawia na to, co jest unikalne i poza zasięgiem technologicznym Sony.

ksh
07-11-2018, 17:28
Nikon wrzuca na rynek nowe obiektywy serii S, które jak widzimy radzą sobie z gigantycznymi matrycami jak w Z7 i jest rozpacz że duże ?
Mogli dospawać adapter do 50-tki G i już, wtedy by była radość że tanio i po przymknięciu wyciągnie z 15Mpix, tak jak w sony ich nędzna tania 50-tka.

kurczeblade
07-11-2018, 17:46
300gramow? Jeszcze raz sobie policzyc proszę. Nikon d850 + 35art. Nie mówię o innych 35 które przy tej matrycy nie będą już takie fajne.

Vs

Z6 + 35 S która ma 1.8, ale optycznie jest to bardzo dobre szkło.

Wychodzi ponad pół kilograma na zestaw. Biorąc pod uwagę że na szelkach pracuje się na dwa body, mając docelowo w przyszłości 2x bezluaterkowce robi sie ponad kilogramowa różnica. Chyba nie powiecie że to bez różnicy, jeśli to wisi na szyi przez 15 godzin.

MstrG
07-11-2018, 17:59
Zważyłem przed chwilą Rebele, prawie 0,7kg. Ale ze mnie masochista, trzeba było coś neoprenowego kupić ;)

cz4rnuch
07-11-2018, 18:12
Kompletnie się z tym nie zgadzam...Twoje święte prawo. A moim jest pozostać przy swoim, bo to nie było jakieś obiektywne stwierdzenie tylko moje osobiste preferencje. Dla mnie szkła f/1.8 to taki złoty kompromis pomiędzy wagą/rozmiarami/ceną/jakością optyczną. Niestety nowe Nikkory są spore, rozmiarami zbliżają się do szkieł f/1.4 i wcale nie są tanie (choć to też kwestia subiektywna). Ale dla innych te szkła mogą być w sam raz albo nawet za małe. Różne są "zboczenia" :) A co do samej jakości optycznej to w tym momencie jest to dla mnie sprawa drugorzędna w tym sensie, że obecne na rynku szkła w połączeniu nawet z 24Mpxową matrycą (która jest obecnie na rynku standardem, żeby nie powiedzieć minimum) generują aż nadto detalu. Nawet moje stare Canony nFD kupione za jakieś psie pieniądze świetnie sobie dają radę przez przelotkę.

... Jak ktoś chce małe, zgrabne i z dobrym obrazkiem to sobie trzeba kupić jakieś apsc.Jakieś nowe przykazanie? Uważam, że na rynku jest miejsce zarówno na małe zgrabne i jak i większe, bardziej ergonomiczne FFy. Tu nie ma pełnej zgody co do jedynie słusznej drogi. Na szczęście bezlustra są wolne od pewnych ograniczeń i można zrobić zarówno małe jak i większe aparaty, skrojone pod różne potrzeby. Może w końcu jakaś firma się na to zdecyduje :)

Zważyłem przed chwilą Rebele...A co to? Jakieś chomąto? :)

Kolekcjoner
07-11-2018, 18:12
Jakieś nowe przykazanie? Uważam, że na rynku jest miejsce zarówno na małe zgrabne i jak i większe, bardziej ergonomiczne FFy. Tu nie ma pełnej zgody co do jedynie słusznej drogi. Na szczęście bezlustra są wolne od pewnych ograniczeń i można zrobić zarówno małe jak i większe aparaty, skrojone pod różne potrzeby.
Nigdzie nie ma jedynie słusznej drogi, te czasy już minęły bezpowrotnie - mam nadzieję ;). Natomiast chyba wolno wyrazić tu swoją opinię popartą doświadczeniem ;)....

cz4rnuch
07-11-2018, 18:14
Oczywiście. Po prostu dociekliwy jestem, bo zabrzmiało to trochę jak jakaś prawda objawiona :)

badtorro
07-11-2018, 18:14
To może podaj jakieś przykłady bo chyba możemy się umówić ze N35/1.8ED nie powala, a pare postów wcześniej sam przyznałeś ze Zeiss jest średni

cz4rnuch
07-11-2018, 18:18
W którym miejscu napisałem, że Zeiss jest średni? Po pierwsze nie mam Zeissa a bliźniaczego Samy 35/2.8, a po drugie napisałem, że jest on bardzo dobry optycznie tyle, że oka nie cieszy, bo światełko za słabe. To zasadnicza różnica ;)

kurczeblade
07-11-2018, 19:09
Na AFie świat się nie skończył. Niektórzy mając nawet najlepszy AF na świecie, będą mieli problem żeby zrobić ciekawe i ostre zdjęcie. A drugi weźmie d700 i zrobi ostre fajne zdjęcie. Wiem że tutaj wszyscy mają stalowe mięsinie, i geny po herkulesie, a później o boziu, co się stało z moim kregoslupem ? nie wspomnę tego że bezlusterkowiec to też cicha migawka, co w połączeniu z mniejszymi rozmiarami czyni pracę tym sprzętem bardziej dyskretna. Dla mnie istotną sprawą jest tez swobodne kadrowanie z poziomu wyświetlacza, gdzie wszystko w pełni działa jak należy, w końcu będzie można ogarnąć sesję zdjęciową bez klękania, zginania sie, kucania - wszystko pyk przez LCD. Ale szanuje i rozumiem że niektórzy wolą duże aparaty, a jeszcze niektórzy wolą większe aparaty bo mają + 10 many do poczucia pro. ;)))

badtorro
07-11-2018, 19:31
cz4rnuch to się nie zrozumieliśmy
kurczak dokładnie tak. Masz 100% racji, a kadrowanie przez lcd to zbawienie

Jacek_Z
07-11-2018, 19:40
300gramow? Jeszcze raz sobie policzyc proszę. Nikon d850 + 35art. Nie mówię o innych 35 które przy tej matrycy nie będą już takie fajne.

Vs

Z6 + 35 S która ma 1.8, ale optycznie jest to bardzo dobre szkło.

Wychodzi ponad pół kilograma na zestaw..
Moment, dlaczego do lustrzanki doliczasz szkło 1.4??? I dlaczego Arta? Licz Nikkora 35/1.4
policz D850mz Nikkorem 35/1.8 i Nikona Z6 z natywnym 35/1.8. Jak Sigma wypuści na Z szkło 1.4 to wtedy to sobie dodaj. Albo policz Z6 z przejściówką i z Artem 35/1.4
To będzie wtedy sprawiedliwe liczenie wagi.

Bo jak olewasz jasność licząc niekorzystnie dla lustrzanki, to policzmy stronniczo tak jak ty, tylko na odwrót ;) np D850 z Nikkorem 35/2 D i Nikon Z6 z Nikkorem Z 35/1.8

kurczeblade
07-11-2018, 20:11
A jak mam doliczyć do d850 prace na cichej migawce, pełnoprawną pracę na LCD, lepsze możliwości filmowe (tak, w tym roku nakręciłem 4 lookbookowe filmy, a w następnym roku planuje więcej) stabilizację obrazu i wiele innych. No jak Jacku? ;) no i co ja zrobię z tymi trylionami pixelufff w d850 - po co mi to ? Po to żeby dokupować kolejne dyski?

madebyzosiek
07-11-2018, 20:18
Oj kurczeblade Ty to jesteś agent :) Jeszcze kilka miesięcy temu lustra przestały robić zdjęcia, bo wyszedł killer bezlusterkowy A7III i generalnie już go kupowałeś tłumacząc wszystkim jaki jest wspaniały i lepszy od D850. Z jakiegoś powodu go nie masz, ale zainteresowałeś się D850, zakładając nawet wątek z pytaniami. Jednak teraz D850 jest tragedią, bo Z6 jest idealny, tylko nie piszesz się na betatestera... Ech... Lubisz zamieszanie wokół siebie :)

ksh
07-11-2018, 20:20
Ja trzymam kciuki żeby Z6 szybko pojawił się w sklepie, może w jakiejś zachęcającej promocji i może temat wróci do życia jak kurczeblade zakupi aparat ;)

kurczeblade
07-11-2018, 20:30
Planowałem kupić A7 ale powstrzymala mnie zapowiedź serii Z - co w tym ciężkiego do zrozumienia ? ;) Do moich zastosowań Z6 dużo odpowiedniejsze jest. W czym jest D850 lepsze od Z? W tym że ma -4EV? A jesli ktoś z tego raczej nie będzie korzystał? Z nawet ma serię większą;)

A i jeszcze coś, bo forumowicze lubicie dopisywać komuś własne słowa, a ja się jeszcze raz powtórzę, nie skreśliłem z listny d850 - nigdzie tego nie pisalem, bo jeśli AF w Z6 będzie totalnym dnem, to moze będzie d850 ;)

Kolekcjoner
07-11-2018, 20:34
A jak mam doliczyć do d850 prace na cichej migawce, pełnoprawną pracę na LCD, lepsze możliwości filmowe (tak, w tym roku nakręciłem 4 lookbookowe filmy, a w następnym roku planuje więcej) stabilizację obrazu i wiele innych. No jak Jacku? ;) no i co ja zrobię z tymi trylionami pixelufff w d850 - po co mi to ? Po to żeby dokupować kolejne dyski?Jednego nie rozumiem w tych wywodach, Ty się usprawiedliwiasz przed innymi czy przed sobą z tego że chcesz kupić ML? Jest jakiś przymus kupna d850 czy jak?

madebyzosiek
07-11-2018, 20:35
W czym jest D850 lepsze od Z?

Wiesz, to zależy. W moim przypadku w tym, że do D850 mam komplet szkieł, dobrych, sprawdzonych itp. Chętnie sobie kupię bezlustro FX, też nie wiem czy to będzie Sony, czy Nikon Z, ale dla mnie to nie w zastępstwie za lustro, bo na całkowitej zmianie systemu za dużo tracę. Nikon Z ma przewagę, bo przez adapter działają prawie wszystkie moje szkła :) Ale Ciebie adapter nie interesuje, bo to dodatkowe gramy, a Twój kręgosłup cierpi, więc Ciebie czeka całkowita zmiana systemu. Zostawisz sobie baterię na zapas i lampę. Dla mnie to bez sensu, nawet jeżeli masz tylko trzy szkła ;)

Jednego nie rozumiem w tych wywodach, Ty się usprawiedliwiasz przed innymi czy przed sobą z tego że chcesz kupić ML? Jest jakiś przymus kupna d850 czy jak?

To jest trochę dłuższą historią... ;)

kurczeblade
07-11-2018, 20:38
Dzielę się wiedzą i przemyśleniami, a za to powinniście dziękować i okazywać wdzięczność. ;)

A co do przymusu kupna d850 - tak, niektórzy tu na siłe pchają ten aparat ,bo jak widzimy to jedyne najsłuszniejsze body w tej chwili. Dobrze że nie wciskacie D5 ludziom którzy planują zakup ML pod swoje potrzeby ;)

madebyzosiek
07-11-2018, 20:45
Dzielę się moja wiedzą, a za to powinniście dziękować i okazywać wdzięczność.

Dziękujemy Ci :)

A co do przymusu kupna d850 - tak, niektórzy tu na siłę ten aparat pchają,bo jak tu widzimy to jedyne najsłuszniejsze body w tej chwili. Dobrze że nie wciskacie D5 ludziom którzy planują zakup ML pod sowie potrzeby ;)

Ja go zmacałem dość szczegółowo i myślę, że to jest w tej chwili najlepszy kompromis w FX Nikona, bo na D5 trzeba więcej kasy. Ale ja go kupię kiedyś. Na razie działam na aparatach, które w Twojej opinii już dawno przestały się nadawać do czegokolwiek, lub wcale nie nadają się do robienia zdjęć :)

kurczeblade
07-11-2018, 20:48
Nie ma za co ;) wybaczam Ci, a teraz idź i kup D5 bo JA tak uważam, że do Twoich zastosowań musisz mieć najlepszy na świecie AF- reszta malo istotne sprawy ;)

ksh
07-11-2018, 20:55
Ale serial o zakupie twojego aparatu jest dość długi w tym temacie i nawet nudniejszy od klanu :)
Ja na twoim miejscu już dawno uciekłbym z tego tematu bo jeszcze skończysz z tym D850 i co wtedy ?

madebyzosiek
07-11-2018, 20:55
Nie ma za co ;) wybaczam Ci, a teraz idź i kup D5 bo JA tak uważam, że do Twoich zastosowań musisz mieć najlepszy na świecie AF- reszta malo istotne sprawy ;)No dobra, pośmialiśmy się, teraz wypada skończyć OT i czekać aż coś kupisz, albo chociaż porządnie sprawdzisz i podzielisz się wrażeniami... O ile zechcesz :)

ksh
07-11-2018, 20:56
No dobra, pośmialiśmy się, teraz wypada skończyć OT i czekać aż coś kupisz, albo chociaż porządnie sprawdzisz i podzielisz się wrażeniami... O ile zechcesz :)

oj... może lepiej nowy temat już przygotować bo będzie to kilka tysiaków postów ;)

kurczeblade
07-11-2018, 21:00
oj... może lepiej nowy temat już przygotować bo będzie to kilka tysiaków postów ;)
Nie trzeba.
Jak chcesz to dam Ci namiar do mojej sekretarki ;)

cz4rnuch
07-11-2018, 21:21
A jak mam doliczyć do d850 prace na cichej migawce...Tyle, że musisz sobie zdawać sprawę z ograniczeń tej cichej migawki, bo możesz się mocno rozczarować. Tak samo z tym trybem low light, spowolnienie jest ponoć bardzo duże i mocno to ogranicza funkcjonalność tego rozwiązania. O AF-C jeszcze nie ma się co wypowiadać, ale na klipie co do którego się wypowiedziałeś wygląda to jednak średnio. Mimo, że recenzent był generalnie zadowolony to jak na zwykłe kroczenie w kierunku kamery błędów było sporo. I, co bardziej niepokojące, po tym jak kamera zgubiła ostrość nie potrafiła się pozbierać. Podobnie to wyglądało w teście dpreview Z7 co może oznaczać, że ten błąd jest dość powszechny. Za wcześnie by wyrokować, ale ilość tych, nazwijmy to roboczo "niedoróbek" trochę daje do myślenia. Oczywiście gdy już dostaniesz aparat w łapki wszystko się wyklaruje, ale do tego czasu ja bym aż tak bardzo się nie podniecał tym sprzętem, bo różnie to może być.

PS Oczywiście i tak bym wolał Z6 od zachwalanego tu D850. Ale ja już nie potrafię myśleć lustrzankowo, dla mnie jest już za późno :(

ksh
07-11-2018, 21:27
Ja osobiście też chyba wybrałbym Z6 bo... jest to bezlustro co obecnie daje mi pare rzeczy, które wykorzystuje jako amator ale mocno zastanawiałbym się do zastosowania zarobkowego czy iść w taki sprzęt, który jest w cenie D850 ojj... znowu pojawia się ten znienawidzony aparat, przepraszam ;)

kurczeblade
07-11-2018, 21:32
Ale w sumie po co, skoro tutaj są specjaliści którzy wszystko i o wszystkim wiedzą. Wiedza ta jest nawet tak daleka że sięga sprzętu którego jeszcze nie ma ;)

czywiście i tak bym wolał Z6 od zachwalanego tu D850. Ale ja już nie potrafię myśleć lustrzankowo, dla mnie jest już za późno :(

Nie mam ML ale doskonale wiem o czym mówisz, to samo zauważyłem od momentu kiedy kiedy mogłem kilkakrotnie popracować A7III - i raczej nie chodzi tylko o AF, o którym w tym wątku tak głośno.

A wracając do tematu AF w Ztce, tak jak wcześniej pisałem, jeśli będzie dno, wodorosty i metr mułu, to zrezygnuje. Ale jeśli będzie AF wystarczająco dobry, żeby ogarniać to co obecnie robię to wezmę. Tym bardziej, że za D850 przemawia tylko czułość AF w kiepskich warunkach, a za Z6 parametrami wszystko inne. Mało tego w Z dostajemy dodatkową opcję na nowe szkła, mogą wyjść perełki ktorych nie podepnie się do DSLR.a

W każdym razie, trzymam kciuki za ten aparat, i liczę na to że będzie dobrze.

badtorro
07-11-2018, 21:37
Czułość AF, podświetlane guziki, w nocy - brak monitora palącego jasno po oku, 2 sloty na karty

ksh
07-11-2018, 21:37
Mocno przyszłościowo patrzysz na system, zanim pojawią się szkła do zetek w większej ilości to podejrzewam że nowe modele też juz będą, obstawiam że za dwa lata nadal szału nie będzie, po to jest właśnie adapter żeby system się rozkręcał i zatrzymał nikoniarza przed przejściem do np sony.

kurczeblade
07-11-2018, 21:40
Ja osobiście też chyba wybrałbym Z6 bo... jest to bezlustro co obecnie daje mi pare rzeczy, które wykorzystuje jako amator ale mocno zastanawiałbym się do zastosowania zarobkowego czy iść w taki sprzęt, który jest w cenie D850 ojj... znowu pojawia się ten znienawidzony aparat, przepraszam ;)

Ja czasami dostaję opiernicz na tym forum że polecam do "zarobkowo" dobry sprzęt, bo przecież zarobkowo to można i zrobić pudełkiem od zapałek dobre zdjęcia ;) wiec myślę że spokojnie taki Z6 poradzi sobie w wielu dziedzinach, skoro na forum powszechnie uważa się ze profesjonalnie można zrobić pudełkami od zapałek ;)

madebyzosiek
07-11-2018, 21:50
Ja czasami dostaję opiernicz na tym forum że polecam do "zarobkowo" dobry sprzęt, bo przecież zarobkowo to można i zrobić pudełkiem od zapałek dobre zdjęcia ;) wiec myślę że spokojnie taki Z6 poradzi sobie w wielu dziedzinach, skoro na forum powszechnie uważa się ze profesjonalnie można zrobić pudełkami od zapałek ;)

Bo Ty to taki pełen sprzeczności jesteś... Z jednej strony piszesz, że AF w D600 to padaka i nie potrafisz ustrzelić ojca z młodą w drodze do ołtarza, a za chwilę mówisz, że AF nie jest najważniejszy i jak w Z6 będzie chociaż dobrze, to Ci wystarczy. No i jak tu Cię zrozumieć ;) Ale nie przejmuj się... Dziel się z nami wiedzą. Jesteśmy wdzięczni :D

HYPER
07-11-2018, 22:03
https://www.dpreview.com/articles/6705906050/nikon-z6-image-quality-and-dynamic-range-impress-but-not-without-caveats

krzysztofz24
07-11-2018, 22:41
(........)Mało tego w Z dostajemy dodatkową opcję na nowe szkła, mogą wyjść perełki(............)

Pozwole sobie wykorzystac ten wpis, bo juz o dluzszego czasu (oprocz konca lustrzanek ofc) pojawiaja sie stwierdzenia w stylu; "teraz Nikon ma nowy bagnet Z i bedzie tak optyka ze hoho a nie to co na tym skarlalym bagnecie F"
No cos w tym sensie;-)

Tym czasem fakty mowia same za siebie:-)
To dajemy srednice bagnetow;
-Nikon F 44mm
Nikon Z 55mm
Canon EF/EFS 54mm
Canon R (tak sie chyba nazywa to mocowanie w nowym bezlustrze Canona) 54mm

O ja cie! To Canon juz od kiedy zmienil stary bagnet na EF ma 54mm i naparza same perelki a Nikon nie wiem co robi ale chyba nie obiektywy zdolne konkurowac z Canonami, bo nie ma prawa przeciez z ta srednica bagnetu:mrgreen:
To co drodzy Nikoniarze, przyznacie przewage w szklarni i jej jakosci, ilosci perelek itp Canonowi. Czy jednak sa to rownorzedne systemy.
a moze znajda sie tacy co napisza; No tak, ale Canonowi jest latwiej robic lepsze szkla a Nikonowi trudniej. Kurde jakos sobie jednak radzi. I raz Canon ma lepsze szklo a raz Nikon lepszy odpowiednik.

Perelki to w kazdym systemie moga sie pojawiac niezaleznie od rodzaju i srdnicy bagnetu.
A twierdzenie ze wieksza srednica bagnetu to automatycznie lepsze szkla i perelki to ma tyle prawdy co w tym kawale ze w Moskwie na Placu Czerwonym to rowery rozdaja.
Tylko wychodzi ze nie w Moskwie tylko w Pultusku i nie rozdaja tylko kradna;-).

Jakby powiedzial Yoda: Marketing i noty producenta prawda objawiona nie zawsze jest;-).

badtorro
07-11-2018, 22:44
To znajdź mi np odpowiednik 85/1.2L w nikonie, a potem wyjaśnij dlaczego Nikon nigdy nie zrobił takiego szkla

krzysztofz24
07-11-2018, 22:48
To znajdź mi np odpowiednik 85/1.2L w nikonie, a potem wyjaśnij dlaczego Nikon nigdy nie zrobił takiego szkla

Bo uznal ze na tym nie zarobi?

Bedziemy sie bawic w wyliczanke obiektywow jak dzieci w piaskownicy?
CZy w sumie przyznasz ze Canon rzadzi a Nikon ma gorsze szkla. Tylko co w takim razie robisz na tym forum;-)

A juz tak powazniej. Canon ma pare szkiel, ktorych nie ma Nikon bo jest wiekszym producentem po prostu. Glownie mowie tu o ekstremalnym i jasnym tele.
Ale znowuz nikona wzieli w kosmos, moze dlatego zeby mu migawki nie wyssalo przez mniejszy bagnet;-).

badtorro
07-11-2018, 22:59
Bo uznal ze na tym nie zarobi?

Bedziemy sie bawic w wyliczanke obiektywow jak dzieci w piaskownicy?
CZy w sumie przyznasz ze Canon rzadzi a Nikon ma gorsze szkla. Tylko co w takim razie robisz na tym forum;-)

Z tych szkieł na które ja zwracam uwagę, Canon ma lepszą optykę niż Nikon. Nie dzieci z piaskownicy, tylko sam napisałeś

Canon juz od kiedy zmienil stary bagnet na EF ma 54mm i naparza same perelki a Nikon nie wiem co robi ale chyba nie obiektywy zdolne konkurowac z Canonami

W wielu aspektach tak rzeczywiście jest

Czy to że mam sytem Nikona oznacza, że muszę być absolutnie bezkrytyczny? ...

Perelki to w kazdym systemie moga sie pojawiac niezaleznie od rodzaju i srdnicy bagnetu.

Ale z nowocześniejszymi bagnetami inżynierowie muszą decydowac się na mniej kompromisów. Spójrz na komę i aberrację chromatyczną 35/1.8S. Spójrz na ostrość 24-70/4S - 90% kadru jest mega ostre, bez względu na ogniskową i przesłonę.

Kolekcjoner
07-11-2018, 23:14
Canon R (tak sie chyba nazywa to mocowanie w nowym bezlustrze Canona) 54mm

RF - się to nazywa :).
Reszty nie komentuję bo coś nie bardzo rozumiem czego chciałeś dowieść ;)...

krzysztofz24
07-11-2018, 23:19
Z tych szkieł na które ja zwracam uwagę, Canon ma lepszą optykę niż Nikon. Nie dzieci z piaskownicy, tylko sam napisałeś
A z tych co ja zwracam uwage akurat Nikon ma lepsze. To uznajemy remis;-)
I o czym napisalem?
Bo pisalem o bezsennsie twierdzenia ze wiekszy bagnet rowna sie automatycznie same perelki i lepsze szkla od tego z mniejsza srednica. To tak prosto nie dziala.

W wielu aspektach tak rzeczywiście jest
Sugeruje wejsc np na optyczne.pl czy inny portal testowy i porownac sobie pare standardowych szkiel typu 35/50/24-70 czy 70-200 lub jakies stalki. Ja tam nie widze ze jedna firma robi perelki a druga gnioty, tylko wyrownana walke.

Czy to że mam sytem Nikona oznacza, że muszę być absolutnie bezkrytyczny? ...
Krytyczne podejscie to najbardziej przydaje sie przy lekturze tego watku i niektorych stwierdzen, ktore tu padaja;-).

Ale z nowocześniejszymi bagnetami inżynierowie muszą decydowac się na mniej kompromisów. Spójrz na komę i aberrację chromatyczną 35/1.8S. Spójrz na ostrość 24-70/4S - 90% kadru jest mega ostre, bez względu na ogniskową i przesłonę.
Nowoczesniejszymi? Bagnet ma byc zoptymalizowany a niekoniecznie nowoczesny. Nowoczesne to sa smartfony ktore sie koncza po 2 latach.
Takze logicznym powodem dla ktorego w Nikonie Z jest duza srednica bagnetu i inna odleglosc rejestrowa do matrycy, jest to zeby sie dalo podpinac duzo roznych szkiel przez przejsciowke.
Taki bonus dodany w swiecie bezluster, z ktorego Nikon na pewno nie chcial rezygnowac.

A ze to nam daje automatycznie same prelki optyczne to juz jest marketingowy belkot dla naiwnych.
Powtorze sie, ze to nie dzial tak prosto; wieksza srednica=lepsza optyka.
Gdyby to tak dzialalo, to Nikon z mocowaniem Nikon F nie mial by racji bytu przy Canonie.
A jednak istnieje:-)

- - - - kolejny post - - - - - -

RF - się to nazywa :).
Reszty nie komentuję bo coś nie bardzo rozumiem czego chciałeś dowieść ;)...

Ja odporny jestem na zagrywki marketingowe, hurra optymizm i chcialem tym porownaniem srednic bagnetow najpopularniejszych marek na rynku foto, troche sceptycyzmu i logiki przekazac w ocenianiu pewnych rzeczy;-).

ksh
07-11-2018, 23:21
https://tinyurl.com/yc6t2v74
Wysokie ISO wypada bardzo dobrze, wyciągnie ekstremalne jakieś 6EV daje paseczki/banding.

Kolekcjoner
07-11-2018, 23:27
Ja odporny jestem na zagrywki marketingowe, hurra optymizm i chcialem tym porownaniem srednic bagnetow najpopularniejszych marek na rynku foto, troche logiki przekazac w ocenianiu pewnych rzeczy;-).
Myślę że zbytnio się stawiasz w roli recenzenta tego wątka. Dyskutanci tutaj na ogół znają temat więc wprowadzanie jakiejś dodatkowej "logiki" jest imho bezpotrzebne ;).
Ogólnie lepiej mieć większy bagnet niż mniejszy, bo łatwiej projektować bardzo jasne szkła.

krzysztofz24
07-11-2018, 23:28
Oczywiscie podstawilem sobie Z7 obok i rozne ISO popodstawialem.
No i widac przewage Z6.

kurczeblade
07-11-2018, 23:31
Dziel się z nami wiedzą. Jesteśmy wdzięczni

Jakoś tego nie widzę żebyście się kłaniali w pas, jak wchodzę na forum. Wręcz przeciwnie, ciągle mnie negujecie i się nie zgadzacie, a niektórzy dostają na mój widok białej gorączki :D

he he :)

W sumie dyskusja na ponad 200 stron, a póki co, to wszystko w większości domysły. Może w końcu jakiś kolejny forumowicz kupi Z7 ? :D

krzysztofz24
07-11-2018, 23:31
Myślę że zbytnio się stawiasz w roli recenzenta tego wątka. Dyskutanci tutaj na ogół znają temat więc wprowadzanie jakiejś dodatkowej "logiki" jest imho bezpotrzebne ;).
Ogólnie lepiej mieć większy bagnet niż mniejszy, bo łatwiej projektować bardzo jasne szkła.

A jakie ja mam prawo byc recenzentem tego watku? Checi tez nie mam. Dyskutanci w takich watkach na tym forum to pisza czasami zeby posty ponabijac. Smierc lustrzanek, AF taki, nie taki, niszczy wszystko co do tej pory, jednak kiszka itp;-)
Co do ostatniego zdania sie nie zgodze, patrz to co pisalem.
Nie widze monstrualnej przewagi Canona nad Nikonem w kwesti jasnych szkiel (pare sie oczywiscie trafi). A wyrownana i podobna oferte.
I na jasnych szklach system sie nie konczy.

Miodek2
07-11-2018, 23:37
https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/31275-nikon-z7-test

badtorro
07-11-2018, 23:38
Sugeruje wejsc np na optyczne.pl czy inny portal testowy i porownac sobie pare standardowych szkiel typu 35/50/24-70 czy 70-200 lub jakies stalki.

to bardzo zabawne, bo wymieniłeś same obiektywy, które Canon robi lepiej od Nikona :lol:

C35/1.4LII - zdecydowanie lepszy niż Nikkor 35/1.4G
C50/1.2 - Nikon nie ma 50/1.2 więc nie ma czego porównywać
C85/1.2II - Nikon nie ma 85/1.2 więc nie ma czego porównywać
C24-70/2.8II - benchmark na rynku
C70-200/2.8III - dopiero najnowsza wersja Nikkora FL mu dorównuje, wcześniejsze na 200mm na bliskich planach miały kąt widzenia typowy dla 130mm

Quod erat demonstrandum

Ja odporny jestem na zagrywki marketingowe, hurra optymizm i chcialem tym porownaniem srednic bagnetow najpopularniejszych marek na rynku foto, troche sceptycyzmu i logiki przekazac w ocenianiu pewnych rzeczy;-).

proponuje zdjąć klapki z oczu

krzysztofz24
07-11-2018, 23:44
To mowisz ze legendarne trinity Nikona czyli 14-24/24-70/70-200 to bujda na resorach;-).

A klapki to proponuje tobie zdjac...albo wierz dalej reklamie:lol:
Jesli chcesz to moge ci znalezc takie porownanie, gdzie to Nikon bedzie gora.

Veni,vidi,vici;-)

P.s
24-702.8 II Canona to benchmark na rynku?
To patrz co pisze optyczne.pl w tescie rozdzielczosci;
Nikkor 24–70 mm, choć nie tak równy, wypada jednak trochę lepiej – szczególnie w okolicach maksymalnego otworu względnego i na całej ogniskowej 24 mm, gdzie notował wyniki wręcz rekordowe. Canon jest za to zauważalnie lepszy od Tamrona 24–70 mm VC i tylko minimalnie lepszy od Sigmy 24–70 mm.

Wypada sprawdzic info, zanim sie je poda a nie opierac na wlasnych wrazeniach.

madebyzosiek
08-11-2018, 00:05
O rany, wątek o bezlustrach Nikona zamienia się w debatę, czy lepsza jest większa dziura, czy mniejsza i kto ma dłuższe obiektywy... Panowie, litości...

krzysztofz24
08-11-2018, 00:09
O rany, wątek o bezlustrach Nikona zamienia się w debatę, czy lepsza jest większa dziura, czy mniejsza i kto ma dłuższe obiektywy... Panowie, litości...

Nie ja zaczalem licytowac sie na obiektywy.
Ale przepraszam i obiecuje zaprzestac:-)

irek6311
08-11-2018, 00:33
Dużo dymu w temacie, ale kto to kupi, ja wolę Lustrzankę, im cięższa tym się lepiej fotki robi, puki sił starczy będę fotografować, jak sił braknie to bez lustra i jakiś lekki obiektyw, może do tego czasu te cuda stanieją i będą miały te same zalety co D850, jakbym miał tyle wolnej gotówki to do pary z D800 brałbym D850.

Kolekcjoner
08-11-2018, 00:49
Dużo dymu w temacie, ale kto to kupi, ja wolę Lustrzankę, im cięższa tym się lepiej fotki robi, puki sił starczy będę fotografować, jak sił braknie to bez lustra i jakiś lekki obiektyw, może do tego czasu te cuda stanieją i będą miały te same zalety co D850, jakbym miał tyle wolnej gotówki to do pary z D800 brałbym D850.
Kto kupi?
Chyba będzie sporo takich:
https://photorumors.com/2018/11/07/bcn-ranking-full-frame-mirrorless-camera-market-share-sony-67-canon-22-1-nikon-10-4/#more-103453

Co do ostatniego zdania sie nie zgodze, patrz to co pisalem.
Nie widze monstrualnej przewagi Canona nad Nikonem w kwesti jasnych szkiel (pare sie oczywiscie trafi). A wyrownana i podobna oferte.
I na jasnych szklach system sie nie konczy.Nie kończy, owszem. Natomiast duża dziura daje spore możliwości projektowania takich szkieł z czego inżynierowie Nikona mają zamiar skorzystać pokazując prototyp bardzo jasnej 50tki. Nie rozumiem po prostu czego próbujesz dowieść....?.. Nikon miał tkwić przy małej średnicy żeby co osiągnąć?

HYPER
08-11-2018, 00:50

ja z kolei za nic nie kupie kolejnej lustrzanki. mam w tej chwili D810 i jej parametry w zupelnosci mnie satysfakcjonuja. moglbym ewenatualnie wymienic na D850, ale po pierwsze musialbym dolozyc jakies 3tys zl wzgledem Z6 a poza tym nie ma to dla mnie technicznego uzasadnienia. moge tylko wierzyc, ze D850 jest doskonalym sprzetem (i nie mam zamiaru tego negowac), ale po pierwsze AF, ktory mam w D810 mnie satysfakcjonuje (wiekszosc zdjec robie na MF a jesli juz AF to nigdy nie uzywam serii). Kupujac Z6 dostane duzo lepsze wideo, brak jakichkolwiek problemow z BF/FF, swietne zdalne sterowanie aparatem przez wi-fi/bt, w koncu prawdziwy tryb elektronicznej migawki (zadnych drgan), odchylany ekran (tego nie mam w D810).
Dla mnie wybor jest prosty. W mojej fotografii nic mnie nie zatrzyma przy DSLR ani tym bardziej nie skloni do zakupu D850. Jak sie pojawi 2 generacja Z-ek to po prostu sprzedam Z6 i kupie nowa. Dokladnie tak samo jak kazy z nas do tej pory robil w DSLR.

Jacek_Z
08-11-2018, 00:59
.. No jak Jacku? ;) no i co ja zrobię z tymi trylionami pixelufff w d850 - po co mi to ? Po to żeby dokupować kolejne dyski?Słyszałeś o sRAW i mRAW? D850 to ma.

. Dobrze że nie wciskacie D5 ludziom którzy planują zakup ML pod swoje potrzeby ;)Ależ oczywiście, do pewnych zastosowań (sport) polecę ludziom D5.

..że za D850 przemawia tylko czułość AF w kiepskich warunkach, a za Z6 parametrami wszystko inne....No bo na ślubach nie potrzeba dobrego AF w ciemnościach ....
Ja myślałem, że to podstawa.
Ktos pisał o 2 slotach na karty?

To co drodzy Nikoniarze, przyznacie przewage w szklarni i jej jakosci, ilosci perelek itp Canonowi. Czy jednak sa to rownorzedne systemy.
a moze znajda sie tacy co napisza; No tak, ale Canonowi jest latwiej robic lepsze szkla a Nikonowi trudniej. Kurde jakos sobie jednak radzi. I raz Canon ma lepsze szklo a raz Nikon lepszy odpowiednik.

.. twierdzenie ze wieksza srednica bagnetu to automatycznie lepsze szkla i perelki to ma tyle prawdy co w tym kawale ze w Moskwie na Placu Czerwonym to rowery rozdaja.
Fakt. Diabeł tkwi w szczegółach.Większa średnica to nie automatycznie lepsze szkła. To mozliwość zrobienia lepszych szkieł (generalnie tych o krótszych ogniskowych).
Na forum canona rozgorzała dyskusja miedzy fanami Sony i Canona. I user j.p. (od Sony A7, mały bagnet) wygenerował (z dxomark) listę szkieł, które sa bardzo ostre (dają max 20% mniej detalu niż max osiągi matryc tych po 40-50 Mpx). Okazało się, że Sony ma tych szkieł sporo więcej niż Canon. Ja sobie to zrobiłem dla Nikona i okazało się, że Nikon ma ich więcej niż Canon (mniej niż Sony). Okazuje się, że Canon leci bardziej na opinii, a sporo szkieł ma swoje lata. Kochają 135/2, 85/1.2 - a tu zonk, do Artów czy Zeissów im bardzo daleko. Sony ma po prostu nowszą optykę na bezlustra. To projekty z ostatnich kilku lat (i Zeiss pomaga). Na Canonach i Nikonach uzywa się śmiało szkieł wypuszczonych 10 lat temu.

Jeśli chodzi o 1.2 to zrobił 55 i 50/1.2. To nie jest kwestia dziury, tylko tego jaką jakość się chce/akceptuje. Jasność zalezy od otworu względnego (to niekoniecznie średnica przedniej soczewki), nie od średnicy bagnetu.

badtorro
08-11-2018, 07:35
https://youtu.be/cbo880TnQf8

kurczeblade
08-11-2018, 09:32
Tak Jacku, słyszałem że jest M i S RAW - ale skoro już mam zapłacić taką kasę za ten aparat, to chciałbym wykorzystywać w pełni możliwości matrycy. Niestety S i M RAW są pod tym względem ograniczone. Kolejna sprawa, wszystkie dyski i backupy mam przygotowane pod 24mpx i zupełności mi styka sprzęt do 24mpx, nabywając d850 muszą dojść kolejne koszta związane z PC - pomijam fakt że przy tych wielkościach pliku dla mnie minimum to dwie XQD karty po 128gb -oczywiście nie mówię tu o zabawie w jakieś kombinacje z ustawieniami 12/14bit i kompresja/brak tylko o pełnym wykorzystaniu takiej matrycy, zatem koszt samych takich dużych kart to 2000zł, jednej karty 1000zł. Więc dopłacam 3,000 zł za matryce ktorej ilości mpx nie będe wykorzystywał + ekstra za sprzęt PC , HDD ,drogie pojemne karty. Jeszcze trochę i mam za taką kwotę 2x Z6 ;)

Potrzeba AF,a na ślubach, ale jak masz ciemno i jakąś kryzysową salę to i tak pracujesz na łampach, gdzie odpalasz wspomaganie.

Polecasz do sportu d5 a do fotografowania gołębi na rynku i spaceru z rodziną po parku też ? Myślisz że ten AF jest taki beznadziejny w Z6 że nie poradzę sobie z nim na ślubie, przy portrecie z modelką itp? No tak, oczywiście że tak myślisz bo już wcześniej stwierdziłeś z magicznej kuli że AF w Z6 jest gorszy od Z7 (gdzie jeszcze świat nie widział na oczy Z6) przy tym że w Z6 AF jest czulszy od Z7.

Jacek, mi dużo więcej rzeczy przyda się z Z6 niż z d850. ;)

madebyzosiek
08-11-2018, 09:42
Jeszcze trochę i mam za taką kwotę 2x Z6 ;)

Ale do tych dwóch Z6 też będziesz musiał dokupić dwie karty QXD za 600 zł od sztuki, bo tyle kosztują 64. Do tego dojdzie czytnik za 200 i już dokładasz 1500 do samych tylko kart ;) A jak wiadomo dobrze mieć zapas, czyli kupujesz za kolejne 1200 dwie 64, lub idziesz w oszczędność i za 800 kupujesz dwie 32. Wychodzi już prawie 3000 na samych kartach, bo obecnie używanych SD już nie użyjesz. A w D850 użyjesz, od biedy możesz QXD nie kupować wcale, bo na SD przy Twojej fotografii nie potrzeba ich możliwości.
Oj Łukaszu, na prawdę nie musisz udowadniać, że Z6 będzie lepszy od D850, czy że D850 jest Ci niepotrzebny. Myślę, że większości czytających ten wątek to nie interesuje, a mają tylko coraz większy polew... ;)

docxxx
08-11-2018, 10:20
Oj Łukaszu, na prawdę nie musisz udowadniać, że Z6 będzie lepszy od D850, czy że D850 jest Ci niepotrzebny. Myślę, że większości czytających ten wątek to nie interesuje, a mają tylko coraz większy polew... ;)

Wystarczy dodac do ignorowanych i nie trzba bedzie czytac tego płaczu.

MstrG
08-11-2018, 10:22
Tak Jacku, słyszałem że jest M i S RAW - ale skoro już mam zapłacić taką kasę za ten aparat, to chciałbym wykorzystywać w pełni możliwości matrycy. Niestety S i M RAW są pod tym względem ograniczone. Kolejna sprawa, wszystkie dyski i backupy mam przygotowane pod 24mpx i zupełności mi styka sprzęt do 24mpx, nabywając d850 muszą dojść kolejne koszta związane z PC - pomijam fakt że przy tych wielkościach pliku dla mnie minimum to dwie XQD karty po 128gb -oczywiście nie mówię tu o zabawie w jakieś kombinacje z ustawieniami 12/14bit i kompresja/brak tylko o pełnym wykorzystaniu takiej matrycy, zatem koszt samych takich dużych kart to 2000zł, jednej karty 1000zł. Więc dopłacam 3,000 zł za matryce ktorej ilości mpx nie będe wykorzystywał + ekstra za sprzęt PC , HDD ,drogie pojemne karty. Jeszcze trochę i mam za taką kwotę 2x Z6 ;)

Potrzeba AF,a na ślubach, ale jak masz ciemno i jakąś kryzysową salę to i tak pracujesz na łampach, gdzie odpalasz wspomaganie.

Polecasz do sportu d5 a do fotografowania gołębi na rynku i spaceru z rodziną po parku też ? Myślisz że ten AF jest taki beznadziejny w Z6 że nie poradzę sobie z nim na ślubie, przy portrecie z modelką itp? No tak, oczywiście że tak myślisz bo już wcześniej stwierdziłeś z magicznej kuli że AF w Z6 jest gorszy od Z7 (gdzie jeszcze świat nie widział na oczy Z6) przy tym że w Z6 AF jest czulszy od Z7.

Jacek, mi dużo więcej rzeczy przyda się z Z6 niż z d850. ;)

Ja na D850 patrzę inaczej - to bardzo uniwersalny aparat :) Na reportażu spokojnie wystarcza mRAW. W plenerze oraz przy zleceniach, gdzie jest potrzebna duża rozdzielczość - używasz normalnych RAWów
Karty? Można używać SD i poczekać na dobrą cenę kart czy nawet promocję, a może też uda się kupić w zestawie z kartą...

U mnie wygrał na razie zdrowy rozsądek, 2xD750 w zupełności wystarcza. Nie śpieszy mi się z wymianą, spokojnie mogę czekać na rozwój wydarzeń, w tym czasie też i ceny jeszcze spadną - zarówno D850 jak i Z6 lub Z7.

cz4rnuch
08-11-2018, 10:25
Te ostatnie video Fro to niezły clickbait :) Tytuł jak z onetu a w środku 5 zwykłych RAWów i zaproszenie do kupna jakichś dennych presetów do LR. Jeśli ktoś się chce dowiedzieć czy Canon i Sony są w opałach to na bank nie dowie się tego z tej reklamy.

ksh
08-11-2018, 10:50
To już prawie 30 stron tematu dlaczego dla kurczeblade lepszy będzie Z6, fakt że jest tu kilka wpisów przydatnych ale proponuje zmienić nazwę tematu coś w stylu "Nikon Z6 dla kurczeblade".

cz4rnuch
08-11-2018, 10:52
I po co tak ciśniecie? Chyba każdy ma prawo się wypowiedzieć? Skoro się zakochał w Z6 to aparat widocznie jest dla niego. Swego czasu było 30 stron o tym, że XQD jest dla koesha najlepsiejsze i jakoś nikt tematu wątku nie zmienił ;)

ksh
08-11-2018, 10:55
I po co tak ciśniecie? Chyba każdy ma prawo się wypowiedzieć? Skoro się zakochał w Z6 to aparat widocznie jest dla niego. Swego czasu było 30 stron o tym, że XQD jest dla koesha najlepsiejsze i jakoś nikt tematu wątku nie zmienił ;)

No tak... ale XQD faktycznie jest lepsze bo to nie przedpotopowa karta pamięci tylko ssd :)
Ja bym tez chciał Z6 ale czekam jak będzie za max 5000zł w zestawie z kartą i adapterem ;)

cz4rnuch
08-11-2018, 11:03
No tak... ale XQD faktycznie jest lepsze bo to nie przedpotopowa karta pamięci tylko ssd :)...Była stosunkowo niedawno robiona obszerna ankieta z której wynikało, że XQD niestety też ulegają awariom. I to częściej niż mogłoby się wydawać. Ale nie o to mi chodziło. Być może Z6 też okaże się lepszy. Na razie nie wiemy. Kurczak jako jedyny tak odważnie deklaruje, że sprzęt kupi a reszta się zleciała jak sępy i na niego nadaje. To chyba nic dziwnego, że skoro dziesięć osób cały czas go podszczypuje i zadaje jakieś dziwne pytanie to czuje się atakowany i odpowiada. Sami po części nakręcacie tę telenowelę.

ksh
08-11-2018, 11:15
Z tymi obszernymi ankietami to bym był ostrożny bo mało kto używa XQD na nowych kostkach, pamietam jak udowadniano że HDD zawsze będzie lepszy bo SSD sa awaryjne, przyszły kolejne generacje kostek i już było lepiej, a obecnie nawet TLC jest mniej zawodne od starych MLC czy nawet SLC.

Mnie nie dziwi dyskusja czy kupić bezlustro czy lustro tylko że jako zawodowiec zastanawia się na w pełni profesjonalnym D850, a amatorskim Z6, to może zastanawiać i wszystkie rady można traktować że są w dobrzej wierze.
Jak ktoś zastanaiwałby sie miedzy D610, a Z6 to ma to sens, podobny poziom cenowy ( katalogowa cena startowa ) i zysk jaki mamy z samego bezlsutra jak i postępu technicznego byłby wielki.
Póki co nie ma odpowiednika w Zetkach dla D850, Z7 to koszmarek cenowy i przeciętność techniczna, może Z8 będzie alternatywą dla D850.

kurczeblade
08-11-2018, 11:19
To już prawie 30 stron tematu dlaczego dla kurczeblade lepszy będzie Z6, fakt że jest tu kilka wpisów przydatnych ale proponuje zmienić nazwę tematu coś w stylu "Nikon Z6 dla kurczeblade".

a co mam pisać, Z6 dla koesha, który będzie fotorafować:

https://www.youtube.com/watch?v=gHxi-HSgNPc&start_radio=1&list=RDgHxi-HSgNPc&t=0

cz4rnuch
08-11-2018, 11:26
D750 to też nie jest ta sama półka co D850. Jeśli ktoś do tej pory używał tego w sumie amatorskiego korpusu i był zadowolony, a teraz chce odchudzić zestaw, to nie widzę nic zdrożnego w tym, że interesuje się także Z6. Część osób faktycznie próbuje normalnie dyskutować, ale sporo jest tu wpisów, które po prostu jedynie podsycają atmosferę.

a co mam pisać, Z6 dla koesha, który będzie fotorafować:
https://www.youtube.com/watch?v=gHxi-HSgNPc&start_radio=1&list=RDgHxi-HSgNPc&t=0

Zawsze lubiłem tę scenę. Jest w niej więcej poezji niż we wszystkich fotkach ślubnych zebranych do kupy :) A też se przywalę, co mi tam.

kurczeblade
08-11-2018, 11:28
Była stosunkowo niedawno robiona obszerna ankieta z której wynikało, że XQD niestety też ulegają awariom. I to częściej niż mogłoby się wydawać. Ale nie o to mi chodziło. Być może Z6 też okaże się lepszy. Na razie nie wiemy. Kurczak jako jedyny tak odważnie deklaruje, że sprzęt kupi a reszta się zleciała jak sępy i na niego nadaje. To chyba nic dziwnego, że skoro dziesięć osób cały czas go podszczypuje i zadaje jakieś dziwne pytanie to czuje się atakowany i odpowiada. Sami po części nakręcacie tę telenowelę.

Zgadza się, tutaj są tak zaślepieni ludzie pewnymi kwestiami, że sami nie widzą tych absurdów. Ja mówię że można zaoszczędzić kilka tys. złotych, i zrobić to samo tańszym sprzętem, to ktoś mówi weź kup D850 i rób S Rawy w 12 bitach i nie będziesz musiał kupować kolejnych dysków. W innym wątku mówię użytkownikowi żeby kupił sobie minimum D750 do ślubów to zaraz ekipa z szalonego dżipa wytyka że polecam "tak mega drogi aparat" twierdząc że przecież jest ktoś kto robi sobie dorywczo D80. :D Mówię że w końcu chciałbym robić zdjęcia z poziomu LCD nie klęcząc na kolanach, gapiąc się wizjer, to mówią weź kup D850 i idź na siłownie zrobić nogi, zjedź trochę kreatyny kup D850 i klęcz dalej, gapiąc się w dziurkę ;D Mowie że chcę cichą migawkę, to po co Ci cicha migawka, rób zdjęcia momencie kiedy organista gra na organach, zagłuszysz sobie :D Mówię że fajnie robić zdjęcia w 14 bitach bo później mocno forsuje pliki, to mówią, po co forsujesz, nie forsuj :D

TOP67
08-11-2018, 11:28
Bardzo kibicuję Z6, ale w zestawie z 24-70/4 i 14-30/4. Wtedy rzeczywiście jest mniejszy i lżejszy od lustrzanek. Może nawet doczekamy się lekkiego tele (zapowiedziany 70-200/2.8 raczej taki nie będzie).
Czekam więc na 14-30 i na razie korzystam ze spadku cen na lustrzanki.

cz4rnuch
08-11-2018, 11:33
Lekkim tele może poratuje Tamron. Na roadmapie na najbliższe lata Nikon nic nie zaproponował. Albo coś przez przelotkę.

TOP67
08-11-2018, 11:36
Tymczasowo będzie 70-300/4 z adapterem. Dlatego czekam tylko na UWA. Ale docelowo wolał bym coś mniejszego i to nawet typu 70-300/4.5-5.6.

cz4rnuch
08-11-2018, 12:09
Na Dpreview można już sobie porównać RAWki Z6 z ich scenki: https://www.dpreview.com/articles/6705906050/nikon-z6-image-quality-and-dynamic-range-impress-but-not-without-caveats

HYPER
08-11-2018, 12:54
Na Dpreview można już sobie porównać RAWki Z6 z ich scenki: https://www.dpreview.com/articles/6705906050/nikon-z6-image-quality-and-dynamic-range-impress-but-not-without-caveats
ten link juz byl wczoraj

ksh
08-11-2018, 13:00
...i to dwa razy, to jest własnie wynik jak ten temat stał się czytelny.

cz4rnuch
08-11-2018, 13:16
Dlatego trzeba napisać 10 postów na temat wklejonego podwójnie linku, będzie bardziej czytelny :) Mówiąc szczerze to po prostu nie zauważyłem i dlatego go wkleiłem. Na ISO 100 banding wyskoczył dopiero przy wyciąganiu o 6 EV, co w sumie cieszy, ale zastanawiam się jak by to wyglądało przy wyższym ISO. Na ISO 400 wyciąganym o 4 EV w ciemnych partiach już coś zaczyna być widoczne. Ale chyba źle nie będzie. A odnośnie ostrości to nie wiem czego użyli w przypadku Canona, Sony i D750, ale jakoś nie widać tej przewagi Z 50/1.8. Może D750 odrobinę odstaje. Ponoć Z6 ma odrobinę mocniejszy filtr AA, ale to chyba tylko domysły.

PS Ten wykres też był w odnośnikach. Z góry przepraszam za śmiecenie na temat :) <<klik>> (http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%20R,Nikon%20Z%206,Sony%20ILCE-7M3)

irek6311
08-11-2018, 13:26
Ja mówię że można zaoszczędzić kilka tys. złotych, i zrobić to samo tańszym sprzętem, to ktoś mówi weź kup D850 i rób S Rawy w 12 bitach i nie będziesz musiał kupować kolejnych dysków. Mówię że w końcu chciałbym robić zdjęcia z poziomu LCD nie klęcząc na kolanach, gapiąc się wizjer, to mówią weź kup D850 i idź na siłownie zrobić nogi, zjedź trochę kreatyny kup D850 i klęcz dalej, gapiąc się w dziurkę ;D Mowie że chcę cichą migawkę, to po co Ci cicha migawka, rób zdjęcia momencie kiedy organista gra na organach, zagłuszysz sobie :D Mówię że fajnie robić zdjęcia w 14 bitach bo później mocno forsuje pliki, to mówią, po co forsujesz, nie forsuj :DTrochę przycięte ale zostało to co ważne, trochę racji w tym jest, co do klęczenia czy innej niewygodnej pozycji to jest wizjer kontowy (https://dcfoto.pl/wizjer-katowy-nikon-dr-5-p3199.html), tak poza tym trochę gimnastyki nie zasazkodzi, jak się chce być zawodowym fotografem to trzeba mieć kondycję i nawet szpagat umieć zrobić, jak to komuś nie pasuje to bez lustra aparacik i gibany ekran lcd, ale to nie pro fotografia, ja tego nie uznaję, wolę na siłownię chodzić i lustrzankę używać, im to cięższe tym radość z fotografowania większa, przecież wiadomo że pro sprzęt musi swoją wagę i wielkość mieć, jak by pro fotograf wyglądał z kompaktem w ręku, moim zdaniem trochę marnie.

Kolekcjoner
08-11-2018, 13:39
Czego to się można dowiedzieć czytając fora, a ja zawsze myślałem że pro fotografa poznaje się po tym jakie robi zdjęcia :lol:.....

cz4rnuch
08-11-2018, 13:41
Wizjer "kontowy" :) nie ma takiej funkcjonalności jak gibany ekranik. On ogólnie ułatwia kadrowanie gdy fotografuje się z nieco mniej ortodoksyjnych pozycji. Oprócz klęczenia są jeszcze np zdjęcia znad głowy lub z biodra (akurat tu nie piszę o ślubnych tylko bardziej ogólnie) i tu żaden wizjer nie pomoże. Szczególnie gdy robi się zdjęcia w ruchu.

ksh
08-11-2018, 13:43
Czego to się można dowiedzieć czytając fora, a ja zawsze myślałem że pro fotografa poznaje się po tym jakie robi zdjęcia :lol:.....

hmm... pewien kolega z forum, który kupował ode mnie obiektyw opowiadał mi troszkę jak klient podchodzi do "profesjonalizmu", nie brakuje pytań w stylu "czy ma pan takie duże białe obiektywy" albo "czy pana aparat jest drogi" itp, wiec wygląd sprzętu jest ważny i wielkość też się liczy ;)

irek6311
08-11-2018, 13:46
Czego to się można dowiedzieć czytając fora, a ja zawsze myślałem że pro fotografa poznaje się po tym jakie robi zdjęcia :lol:.....To co piszesz jest ważne, ale sprzęt też ma znaczenie, wiadomo że jakie zlecenie taki dobieram sprzęt, bywa że D7000 z N17-55 f/2.8, Nikon D600 zdechł, chyba dokupię D610 bo zlecenia D800 robię a brak zapasu na FX.

grissley
08-11-2018, 13:49
Tco do klęczenia czy innej niewygodnej pozycji to jest wizjer kontowy, tak poza tym trochę gimnastyki nie zasazkodzi

A cóż to takiego? W banku coś takiego dają...? :-|

irek6311
08-11-2018, 13:58
Dobrze piszesz grissley ;)
Ostatnio rozliczenia robię to Konta mam tylko w głowie, nie będę poprawiać bo wiadomo o co chodzi, byka strzeliłem, ale to chyba ludzka rzecz ;)

krzysztofz24
08-11-2018, 14:02
(.........)tak poza tym trochę gimnastyki nie zasazkodzi, jak się chce być zawodowym fotografem to trzeba mieć kondycję i nawet szpagat umieć zrobić, jak to komuś nie pasuje to bez lustra aparacik i gibany ekran lcd, ale to nie pro fotografia, ja tego nie uznaję, wolę na siłownię chodzić i lustrzankę używać, im to cięższe tym radość z fotografowania większa, przecież wiadomo że pro sprzęt musi swoją wagę i wielkość mieć, jak by pro fotograf wyglądał z kompaktem w ręku, moim zdaniem trochę marnie.

Nie no, nie idzmy tu w jakies ortodoksyjne poglady;-).
Jak ktos wazy 60 kilo to tez moze byc pro-foto, i pamietajmy o kobietach.

Osobiscie tez jestem zwolennikiem wizjera a nie pozycji a-la zombie przy korzystaniu z ekranu (i koniecznie dotykowo bo to +10 do wybierania precyzyjnie punktu AF paluchem).
Ale waga sprzetu to rzecz mocno indywidualna. Czasem potrzeba poczuc w reku pewna mase i rozmiar dla stabilnosci zestawu a czasem by sie chcialo przez pol dnia jednak mniej dzwigac...

nikoniarz
08-11-2018, 14:05
i koniecznie dotykowo bo to +10 do wybierania precyzyjnie punktu AF paluchem

Oczywiście, że koniecznie. Ciężko mi pojąć jak można nie zaimplementować tej opcji jeśli stosuje się dotykowy ekran.

krzysztofz24
08-11-2018, 14:10
Oczywiście, że koniecznie. Ciężko mi pojąć jak można nie zaimplementować tej opcji jeśli stosuje się dotykowy ekran.

To byla troche ironia na dotykowa "precyzje" takiego rozwiazania.
Czym sie szybciej zmienia glosnosc radia w samochodzie; galka czy dotykiem na ekranie?

irek6311
08-11-2018, 14:10
Wiadomo że lepiej się pstryka jak aparat trochę waży, mniej poruszonych zdjęć, statyw nie zawsze można użyć, co się da robię DX bo lżejszy, nie napiszę że temat o Z6/Z7 mnie nie interesuje, bo przydał by się taki sprzęt czasami, ale z drugiej strony trzeba by trochę gotówki udać, jak te cuda da się gdzieś wypożyczyć to przetestuję czy warte zachodu.

grissley
08-11-2018, 14:11
Ja nie wiem, co Wy macie do tego focenia na zombi.
To jakieś niemęskie jest czy co?

nikoniarz
08-11-2018, 14:19
To byla troche ironia na dotykowa "precyzje" takiego rozwiazania.
Czym sie szybciej zmienia glosnosc radia w samochodzie; galka czy dotykiem na ekranie?

Nie porównuj mi proszę do jakiegos radia. Nie widzę żadnego upośledzenia w działaniu wybierania AF dotykiem.

kurczeblade
08-11-2018, 14:22
co do klęczenia czy innej niewygodnej pozycji to jest wizjer kontowy
No tak, może jeszcze mam zamontować antene polsatu? :)

tak poza tym trochę gimnastyki nie zasazkodzi, jak się chce być zawodowym fotografem to trzeba mieć kondycję i nawet szpagat umieć zrobić
To się zgadza, dlatego od kilku lata dbam o kondycje chodząc na siłownie. To nie oznacza że w pracy i podczas hobby muszę sobie robić pod górkę i nosić cegły w plecaku.

im to cięższe tym radość z fotografowania większa
U mnie ta radość, objawia się spotkaniem z PM i gdy odbierają album widzę szczęście, radość i wzruszenie, łącznie z wdzięcznością.

przecież wiadomo że pro sprzęt musi swoją wagę i wielkość mieć, jak by pro fotograf wyglądał z kompaktem w ręku, moim zdaniem trochę marnie.
To przykre i słabe, jeśli ktoś ocenia umiejętności fotografa po wielkości jego sprzętu. Na szczęście w moim przypadku nie trafiam na takich ludzi.

Średnio te argumenty przemawiają do mnie :)

krzysztofz24
08-11-2018, 14:30
Nie porównuj mi proszę do jakiegos radia. Nie widzę żadnego upośledzenia w działaniu wybierania AF dotykiem.

Analogia bardzo trafna mz. Ja to tak odbieram.
Im body ma wiecej rzeczy wyciagniete na przycisk na obudowe tym jest szybsze w obsludze.

Ja nie wiem, co Wy macie do tego focenia na zombi.
To jakieś niemęskie jest czy co?

Przynajmniej metroseksualne i hipsterskie:-).

nikoniarz
08-11-2018, 14:30
Im body ma wiecej rzeczy wyciagniete na przycisk na obudowe tym jest szybsze w obsludze.

Ustawiam na dotykowym równie precyzyjnie a dodatkowo zdecydowanie szybciej jeśli muszę przejść więcej punktów. Może z jakimś dziwnym urządzeniem miałeś kontakt? Co to był/jest za korpus?

cz4rnuch
08-11-2018, 14:33
Im body ma wiecej rzeczy wyciagniete na przycisk na obudowe tym jest szybsze w obsludze.Chyba brakuje Ci doświadczenia w kadrowaniu ekranikiem. Jeśli już korzystasz z tej opcji, przykładowo kadrując znad głowy lub z żabiej perspektywy, to opcja dotykowa jest po prostu szybsza. Korzystając z aparatu w ten sposób często nawet nie dotykamy spustu migawki.

Przynajmniej metroseksualne i hipsterskie:-).Hipsterskie to może było z 10 lat temu. Przed smartfonami. Teraz jest to po prostu normalne i prawie nikogo to nie dziwi.

krzysztofz24
08-11-2018, 14:39
Ja chce przyciski logicznie rozmieszczone na body z eleganckim i wyczuwalnym klikiem, w ktore moge trafiac na pamiec nie odrywajac oka od wizjera.
I dla mnie takie rozwiazanie jest najlepsze i najbardziej logiczne.

A nie trzymanie wyciagnietego przed siebie aparatu i celowanie paluchem.

Chyba brakuje Ci doświadczenia w kadrowaniu ekranikiem. Jeśli już korzystasz z tej opcji, przykładowo kadrując znad głowy lub z żabiej perspektywy, to opcja dotykowa jest po prostu szybsza. Korzystając z aparatu w ten sposób często nawet nie dotykamy spustu migawki.
.

Po co mi doswiadczenie w czyms co jest gorszym czyli wolniejszym i mniej precyzyjnym rozwiazaniem niz przyciski. Sprobowalem pare razy i dotyk w aparatach to fajne rozwiazanie do przegladania zdjec.
Do niczego innego mz.
Podkreslam, mz:-).

Ale Ty w sumie o kadrowaniu ekranikiem.
No po prostu nie:-).
Za lazdym razem jak daje komus z kompaktem lustrzanke do reki zeby mi zrobil zdjecie na tle (np w gorach) i mowie tu patrzec.
To slysze wielkie wow i komentarze w stylu "Jezu, jak dobrze widac":-).

cz4rnuch
08-11-2018, 14:43
...Po co mi doswiadczenie w czyms co jest gorszym czyli wolniejszym i mniej precyzyjnym rozwiazaniem niz przyciski...MZ po to byś potem nie pisał, że gorsze i wolniejsze jest coś co w pewnych sytuacjach jest szybsze i lepsze :) Podkreślam, mz.

nikoniarz
08-11-2018, 14:43
Ja chce przyciski logicznie rozmieszczone na body z eleganckim i wyczuwalnym klikiem, w ktore moge trafiac na pamiec nie odrywajac oka od wizjera.

Ale przecież można patrzec przez wizjer i wybierać. Więc jak, na jakim korpusie zdobyłeś to nieciekawe doświadczenie?

cz4rnuch
08-11-2018, 14:55
..Ale Ty w sumie o kadrowaniu ekranikiem.
No po prostu nie:-).
Za lazdym razem jak daje komus z kompaktem lustrzanke do reki zeby mi zrobil zdjecie na tle (np w gorach) i mowie tu patrzec.
To slysze wielkie wow i komentarze w stylu "Jezu, jak dobrze widac":-).

To jeszcze Krzysiek napisz jak dobrze widać w wizjerze gdy się trzyma aparat nad głową albo gdy się z nim idzie i trzyma się go na wysokości biodra? :) Nie trzeba ekraniku używać cały czas, ale gdy zajdzie taka konieczność to wtedy lepiej obsługuje się go paluszkami. No, ale żeby dojść do takiej konkluzji potrzeba trochę obycia z tego typu rozwiązaniami. A to, że piszę o kadrowaniu ekranikiem to chyba jasne. Właśnie przy kadrowaniu ekranem logicznym jest korzystanie z dotyku. Myślałem, że to oczywiste.

ksh
08-11-2018, 14:56

Spokojnie, tez kiedyś polubisz większe możliwości, lepiej mieć niż nie mieć.
Ja ostatnio zauważyłem że 2/3 zdjęć robię z ekranu gdzie aparat albo nad głową wysoko albo nisko, czasami zyskuje na kadrze do późniejszego prostowania albo mam ujęcia z odpowiednim tłem itd.
Jeśli ograniczasz się tylko do zdjęć z aparatem przy twarzy to nie ma sensu korzystać z ekranu co jest oczywiste.

cz4rnuch
08-11-2018, 14:59
Nawet w ostatnim przypadku da się znaleźć jakieś plusy z korzystania z lcd. Trochę może i naciągane (choć dla mnie nie do końca), ale przy korzystaniu z LCD, trochę tak jak w dalmierzach, możemy kątem oka obserwować to co się dopiero ma pojawić w kadrze. W streecie może się to okazać przydatne.

irek6311
08-11-2018, 15:06
Gibany i dotykowy ekran to przydatna rzecz, jakby wybranie punktu/obiektu owocowało zdjęciem ala telefon funkcja, to by było lux, czasem tego brakuje w Lustrzance, ale może to kiedyś dadzą, albo kolejna wersja Z8/Z9 dostanie.

krzysztofz24
08-11-2018, 15:15
Ale przecież można patrzec przez wizjer i wybierać. Więc jak, na jakim korpusie zdobyłeś to nieciekawe doświadczenie?

Jakis Panasonic, jakies Fuji, jakis Sony. Nie pamietam dokladnie konkretnych modeli.
A jeszcze oko przy wizjerze (znaczy ekraniku;-) ) i miziac palcem po ekranie.
Troche to wplywa na optymalny chwyt aparatu.

badtorro
08-11-2018, 15:15
A ja pozwolę sobie zaczepnie zauważyć, że Jared bardzo chwalił sobie wybieranie punktu paluchem na ekraniku podczas trzymania oka przy wizjerze - w Canon EOS R działa to szybko i efektywnie, znacznie szybciej niż przeklikanie się z jednej strony na drugą przy pomocy joysticka.
Ken Rockwell też zwrócił na to uwagę w swoim excelu.

Śmieszą mnie argumenty, że ostrzenie na ekranie jest niemęskie. Ktoś kto tak mówi musi być strasznym ignorantem. Polecam sesję rodzinną z 2 letnimi dziećmi. Szybko przejdą takie śmieszne poglądy.

krzysztofz24
08-11-2018, 15:20
To jeszcze Krzysiek napisz jak dobrze widać w wizjerze gdy się trzyma aparat nad głową albo gdy się z nim idzie i trzyma się go na wysokości biodra? :) Nie trzeba ekraniku używać cały czas, ale gdy zajdzie taka konieczność to wtedy lepiej obsługuje się go paluszkami. No, ale żeby dojść do takiej konkluzji potrzeba trochę obycia z tego typu rozwiązaniami. A to, że piszę o kadrowaniu ekranikiem to chyba jasne. Właśnie przy kadrowaniu ekranem logicznym jest korzystanie z dotyku. Myślałem, że to oczywiste.

Nic nie widac:-).
Ale przed era gibanych i dotykowych ekranow ludzie tez robili zdjecia z roznych ujec.
Nie jestem calkowitym przeciwnikiem ekranow i dotyku.
Przeciez napisalem, ze przy przegladaniu zdjec jest to mega wygodne.

Takie ja mam zdanie, preferencje i upodobania.
Wizjer optyczny, dotyk to bajer tylko, a ekran jest do ogladania zdjec.
Kurde, jaka konserwatywna i skostniala wizja fotografi w dzisiejszym swiecie;-).
Chyba musze zrobic zapas wegla do swoich lustrzanek.

elrond
08-11-2018, 15:30
Codziennie czytam ten wątek w poszukiwaniu informacji i nowości na temat Z6 i muszę przedzierać się przez Wasze przepychanki i offtopy. Odpuście trochę i piszcie na temat :). Szukam od jakiegoś czasu aparatu bezlustrowego, którego przeznaczeniem będzie głównie video. Bardzo chciałem zostać z Nikonem (głównie na zebraną szklarnię i resztę gratów) ale w ofercie po prostu nic nie było ciekawego pod video. Myślałem sobie, że niestety będę musiał zakupić jakiś Soniak A7IIs lub coś w ten deseń. Na szczęście Nikon zapowiedział Z6 i wtedy dla mnie pojawiło się światełko w tunelu. Sprzęt, który powinien być dobry pod video i do którego podepnę moje szkiełka. Mocno myślałem nad D850 (kóry uważam za rewelacyjny korpus pod fotografię ale pod video już nie koniecznie). Podsumowując, czekam z niecierpliwością na Z6 i mam nadzieję, że okaże się świetny do video i zadowalający jako backup do foto. Na dzień dzisiejszy dla Nikoniarza, który potrzebuje sprzętu pod video, to chyba lepszego rozwiązania nie ma, a jeśli jest to oświećcie mnie.

kurczeblade
08-11-2018, 15:32
to chyba lepszego rozwiązania nie ma

Jak to nie ma, to Ty jeszcze nie wiesz? Przecież jest D850 :D :D :D :D
masz go kupić i uj ! :D

cz4rnuch
08-11-2018, 15:37
Gibany i dotykowy ekran to przydatna rzecz, jakby wybranie punktu/obiektu owocowało zdjęciem ala telefon funkcja, to by było lux, czasem tego brakuje w Lustrzance, ale może to kiedyś dadzą, albo kolejna wersja Z8/Z9 dostanie.Irku, to już od jakiegoś czasu jest w bezlustrach. W lustrzankach z resztą też. Oczywiście nie we wszystkich. W każdym razie w Z6 i Z7 masz taką możliwość.

...A jeszcze oko przy wizjerze (znaczy ekraniku;-) ) i miziac palcem po ekranie.
Troche to wplywa na optymalny chwyt aparatu.Mizia się wtedy kciukiem. Akurat w Z6 i Z7 nie ma takiej możliwości ale w kilku aparatach ekran działa wtedy jak płytka dotykowa/wybierak. Nawet w niektórych lustrzankach coś takiego jest (chyba w D5500 czy D5600). aparat trzymasz też drugą ręką (np za obiektyw) więc chwyt na tym za bardzo nie traci. No, ale jak już wcześniej pisałem trzeba poużywać wtedy wiadomo przynajmniej o czym się pisze/mówi.

Nic nie widac:-).
Ale przed era gibanych i dotykowych ekranow ludzie tez robili zdjecia z roznych ujec.Robili, ale mieli mniejszą kontrolę nad kadrem. I po to są nowe rozwiązania, by dać nam w ręce coś co się lepiej sprawdzi. Ekranik w pewnych sytuacjach sprawdza się po prostu lepiej, a jeszcze lepiej działa gdy jest wtedy sprzężony z dotykiem. I nic nie pomoże tu kolegi szydera. Tak po prostu jest. Choć pewnie nie dla każdego. Potrafię sobie wyobrazić ortodoksów, którzy wolą strzelać na ślepo i mieć pół procenta udanych kadrów byleby tylko nie dotykać tego obrzydlistwa :)

...Podsumowując, czekam z niecierpliwością na Z6 i mam nadzieję, że okaże się świetny do video i zadowalający jako backup do foto. Na dzień dzisiejszy dla Nikoniarza, który potrzebuje sprzętu pod video, to chyba lepszego rozwiązania nie ma, a jeśli jest to oświećcie mnie.Do video na 99% nie ma.

TOP67
08-11-2018, 16:10
Gibany i dotykowy ekran to przydatna rzecz, jakby wybranie punktu/obiektu owocowało zdjęciem ala telefon funkcja, to by było lux, czasem tego brakuje w Lustrzance, ale może to kiedyś dadzą, albo kolejna wersja Z8/Z9 dostanie.

W D7500 tak jest i to domyślnie. Musiałem wyłączyć.

Zelber
08-11-2018, 16:18
W D7500 tak jest i to domyślnie. Musiałem wyłączyć.
W D850 też się z tego nie da korzystać ;)

irek6311
08-11-2018, 16:23
Ostatnio mało śledzę nowinki TOP67, na aparatach jadę co ponoć już zdjęć nie robią, trzeba będzie odświeżyć sprzęt, albo dokupić coś nowego, Z6 i Z7 mnie zaintrygował na Forum, trzeba temat śledzić.

W D850 też się z tego nie da korzystać ;)To kiepska wiadomość bo myślałem o jego zakupie :|

krzysztofz24
08-11-2018, 16:37
(......)

Robili, ale mieli mniejszą kontrolę nad kadrem. I po to są nowe rozwiązania, by dać nam w ręce coś co się lepiej sprawdzi. Ekranik w pewnych sytuacjach sprawdza się po prostu lepiej, a jeszcze lepiej działa gdy jest wtedy sprzężony z dotykiem. I nic nie pomoże tu kolegi szydera. Tak po prostu jest. Choć pewnie nie dla każdego. Potrafię sobie wyobrazić ortodoksów, którzy wolą strzelać na ślepo i mieć pół procenta udanych kadrów byleby tylko nie dotykać tego obrzydlistwa :)

Np zdjecie tlumu znad glowy i aparat na jakims wysiegniku-szeroki kat, domknieta przyslona i hiperfokalna. Tu nie trzeba ani w wizjer ani w ekran patrzec, minimum wyczucia potrzeba tylko.
To a propo strzelania na slepo przez ortodoksow, taki przyklad.
Makro-aparat ma statywie i siadasz sobie na trawce itp.
95% zdjec jakie powstaje, to powstaja z poziomu ludzkiego oka lub te okolice mniej wiecej.
A jesli zapytasz skad mam takie statystyki, to otworz pierwsza lepsza galerie internetowa.
A tu padaja jakies zdjecia znad glowy, z perpektywy zaby, z biodra.
No ja wiem ze niektorzy chca jeszcze pewnie z podskoku;-).

Takze bez gibanych ekranikow, dotyku mozna fotografowac i sobie radzic wbrew temu co nam wciskaja producenci.
A obsluga przyciskami wyciagnietymi na body, ktorych polozenie zna sie na pamiec,jest szybsza niz bawienie sie dotykiem.

Ale mysle ze pora skonczyc EOT, bo opiera sie to o wlasne widzimisie i preferencje, tak suma sumarum. Chesz sie bawic dotykiem i ekranikiem, twoja wola.

A jak slusznie zauwazyl jeden kolega, troche to odbiega od glownych zalozen watku, wiec ja daje na wstrzymanie.
I tak sie nawzajem nie przekonamy;-).

cz4rnuch
08-11-2018, 16:46
Co do twoich statystyk to nie będę komentował, bo i nie ma czego. Sobie wymyśliłeś i tyle. Ale to w sumie nie jest istotne. Napisałem dokładnie, że są sytuację w których ekranik sprawdzi się lepiej i tyle (choćby i w tych pozostałych 5%). Nie napisałem, że zawsze sprawdzi się lepiej. Serio nie rozumiem o czym człowieku piszesz :) Co do wysięgnika i przymknięcia przysłony to jest to tylko recepta, która sprawdzi się w określonej sytuacji. Co jeśli światła będzie mało i trzeba będzie otworzyć? Co jeśli będę chciał ujęcia z tele a nie z szerokiego kąta? Co jeśli będę w podróży i nie będę miał miejsca w bagażu na jakieś wysięgniki? Twój komentarz jest po prostu absurdalny.

ksh
08-11-2018, 16:54
Np zdjecie tlumu znad glowy i aparat na jakims wysiegniku-szeroki kat, domknieta przyslona i hiperfokalna. Tu nie trzeba ani w wizjer ani w ekran patrzec, minimum wyczucia potrzeba tylko.
To a propo strzelania na slepo przez ortodoksow, taki przyklad.
Kiepski przykład zwłaszcza jak ostatnio sporo chodziłem z samym aparatem i akku w kieszeni, a ujęć sporo miałem, które wymuszały precyzyjnego kadrowania w dziwnych dość gimnastycznych pozach.

95% zdjec jakie powstaje, to powstaja z poziomu ludzkiego oka lub te okolice mniej wiecej.
A to bez urazy ale banialuki.

A jesli zapytasz skad mam takie statystyki, to otworz pierwsza lepsza galerie internetowa.
Nie robię zdjęć do takich galerii i nigdy by mi do głowy nie przyszło tym się sugerować ale to twoja sprawa.

A tu padaja jakies zdjecia znad glowy, z perpektywy zaby, z biodra.
Normalne, często ujecie z nad głowy pozwala na mniejsze prostowanie zdjęcia i mniejsze cięcie, zdjecia z biodra czy z wiszącego aparatu na brzuchu żeby nie wzbudzać w obiekcie zdziwienia i pozy nienaturalnej.

Takze bez gibanych ekranikow, dotyku mozna fotografowac i sobie radzic wbrew temu co nam wciskaja producenci.
Do zmieniania kanałów w tv tez nie potrzeba pilotów, a cały czas je wciskają producenci.

cz4rnuch
08-11-2018, 16:57
Co więcej, jak się człowiek uprze to receptę Krzystofa można zastosować w każdej dziedzinie foto. Hiperfokalna, UWA i lecimy z koksem. Nie trzeba wizjera, nie trzeba AFu, nie trzeba nawet kadrować :)

krzysztofz24
08-11-2018, 16:58
Co do twoich statystyk to nie będę komentował, bo i nie ma czego. Sobie wymyśliłeś i tyle. Ale to w sumie nie jest istotne. Napisałem dokładnie, że są sytuację w których ekranik sprawdzi się lepiej i tyle (choćby i w tych pozostałych 5%). Nie napisałem, że zawsze sprawdzi się lepiej. Serio nie rozumiem o czym człowieku piszesz :) Co do wysięgnika i przymknięcia przysłony to jest to tylko recepta, która sprawdzi się w określonej sytuacji. Co jeśli światła będzie mało i trzeba będzie otworzyć? Co jeśli będę chciał ujęcia z tele a nie z szerokiego kąta? Co jeśli będę w podróży i nie będę miał miejsca w bagażu na jakieś wysięgniki? Twój komentarz jest po prostu absurdalny.

Napisalem ci przeciez zebys sobie poogladal galerie internetowe jakie zdjecia tam sa. Ile jest z poziomu oka a ile z przyslowiowego "biodra".
Ujecie z tele koniecznie z ekranikiem, bo tak akurat chcesz?
A jaka to bedzie roznica jak robisz 300-400mm i fotografujesz odlegly obiekt/scenerie czy ono bedzie znad glowy z ekranikiem czy przez wizjer przy oku. To wystarczy aparat pare mm przekrzywic i bedzie ten sam kadr.
I to mi zarzucasz absurd a sam takie cos piszesz.

Ale dobra, jak przed toba bedzie 2m murek a za nim zdjecie zycia, to ekranik zwyciezy;-).

Troche dystansu do rozmowy proponuje.

ksh
08-11-2018, 17:00
A jaka to bedzie roznica jak robisz 300-400mm i fotografujesz odlegly obiekt/scenerie czy ono bedzie znad glowy z ekranikiem czy przez wizjer przy oku. To wystarczy aparat pare mm przekrzywic i bedzie ten sam kadr. Przykładowo taka będzie różnica że przed tobą stoi tłum ludzi i co zrobisz, drabinkę nosić ze sobą ?

krzysztofz24
08-11-2018, 17:02
(....)
Do zmieniania kanałów w tv tez nie potrzeba pilotów, a cały czas je wciskają producenci.

Dziwne ze jeszcze dotykowych pilotow nie robia, tylko staroswieckie przyciski;-).
I nawet cos na ksztalt krzyzaka jest do zmiany programow i glosnosci bardzo czesto.

badtorro
08-11-2018, 17:02
Co więcej, jak się człowiek uprze to receptę Krzystofa można zastosować w każdej dziedzinie foto. Hiperfokalna, UWA i lecimy z koksem. Nie trzeba wizjera, nie trzeba AFu, nie trzeba nawet kadrować :)

Nie trzeba nawet aparatu, wystarczy odpalić street view na Google Maps ;-)

cz4rnuch
08-11-2018, 17:05
Napisalem ci przeciez zebys sobie poogladal galerie internetowe jakie zdjecia tam sa. Ile jest z poziomu oka a ile z przyslowiowego "biodra"...To Ty też sobie pooglądaj np fotografie steetowe kolego zdystansowany ;) Widzę nadal nie rozumiesz o czym piszę, mimo, że kilka razy już to podkreśliłem. Nie piszę, że ekranik jest zawsze najlepszy. Bardzo jakiś nastroszony jesteś i chyba traktujesz to jako jakąś wojenkę wizjerowo-telewizorkową. Rób zdjęcia jak Ci pasuje, nawet z zamkniętymi oczami jeśli lubisz. Do niczego też Cię nie namawiam. Po prostu stwierdzam fakt, że są sytuacje gdy ekranik umożliwi Ci podgląd tego co chcesz fotografować a wizjer już nie. I tylko tyle. A co do zdjęć w galeriach to oczywiście zdarza mi się bywać, ale co to ma wspólnego ogólnie z tym w jaki sposób cyka szary użytkownik to nie wiem.

nikoniarz
Również byłem przeciwnikiem ekranów dotykowych w aparatach. No może nie przeciwnikiem, ale jakoś ich "nie czułem". Do czasu aż dłużej poużywałem w wczułem się, poznałem. I nie mam na myśli używania godzinę, pięć godzin, czy jeden dzień. Sprzęt trzeba poznać, by obsługiwać go intuicyjnie. A to wymaga czasu. Podobnie było z obsługą D3 po zakupie- długo szukałem z przyzwyczajenia ISO u góry pod palcem wskazującym. Tak samo po długotrwałym użytkowaniu D3 szukałem w D700 ISO pod kciukiem.
Obecnie używam ekranu dotykowego do wybierania punktów AF szybciej niż wybierakiem. Myślę, że to tak samo jak z przyzwyczajeniem do obsługi innych urządzeń- trzeba nabrać wprawy.

krzysztofz24
Nie trzeba nawet aparatu, wystarczy odpalić street view na Google Maps ;-)

Widze, ze nawet nie trzeba pisac czegos co ma chociaz minmalny zwiazek z tematem watku;-)

Moze Panowie przestaniemy tu "smiecic" i kazdy rozejdzie sie z poczuciem racji i tolerancji dla gustow i zapatrywan innych:-)?
I nastapi powrot do tematu...chociaz pozornie.

nikoniarz
08-11-2018, 17:06
Dziwne ze jeszcze dotykowych pilotow nie robia, tylko staroswieckie przyciski;-).
I nawet cos na ksztalt krzyzaka jest do zmiany programow i glosnosci bardzo czesto.

Koszty Panie. I dotyk w pilotach to już jest od kilku lat.

cz4rnuch
08-11-2018, 17:08
Dziwne ze jeszcze dotykowych pilotow nie robia, tylko staroswieckie przyciski;-)...Mam dotykowy w komórce. Przydaje się czasami gdy ten analogowy wpadnie za łóżko ;)

krzysztofz24
08-11-2018, 17:09
Koszty Panie. I dotyk w pilotach to już jest od kilku lat.

No ja tam wole krzyzak:-). Ale to bylo pewnie do przewidzenia;-)

nikoniarz
08-11-2018, 17:12
No ja tam wole krzyzak:-). Ale to bylo pewnie do przewidzenia;-)

Podajesz przykłady które niekoniecznie są dobrymi przykładami. Co innego wybieranie punktu AF a co innego obsługa funkcji. Wybieranie punktu można porównać bardziej do sterowania myszką po monitorze- płynnie i natychmiastowo tam gdzie chcesz. A Ty skaczesz sobie Tab'em z klawiatury i kursorami po oknach?

krzysztofz24
08-11-2018, 17:18
Podajesz przykłady które niekoniecznie są dobrymi przykładami. Co innego wybieranie punktu AF a co innego obsługa funkcji. Wybieranie punktu można porównać bardziej do sterowania myszką po monitorze- płynnie i natychmiastowo tam gdzie chcesz. A Ty skaczesz sobie Tab'em z klawiatury i kursorami po oknach?

Chyba pomieszales cos.
Bo ja bym obsluge myszka przyrownal wlasnie do obslugi krzyzakiem. Pstryk lub pare pstrykow i jest zamiast miziania paluchem.

nikoniarz
08-11-2018, 17:21
Chyba pomieszales cos.
Bo ja bym obsluge myszka przyrownal wlasnie do obslugi krzyzakiem. Pstryk lub pare pstrykow i jest zamiast miziania paluchem.

Krzyżak to jest z klawiatury kiedy to musisz pstrykać po wszystkim zanim dojdziesz tam gdzie trzeba. Każdą ikonkę folderu na drodze aż dojdziesz do tej co Cię interesuje. Myszką wybierasz od razu tą którą chcesz. Na serio tak trudno to zrozumieć? :D

TOP67
08-11-2018, 17:37
Ostatnio mało śledzę nowinki @TOP67 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222), na aparatach jadę co ponoć już zdjęć nie robią, trzeba będzie odświeżyć sprzęt, albo dokupić coś nowego, Z6 i Z7 mnie zaintrygował na Forum, trzeba temat śledzić.
To kiepska wiadomość bo myślałem o jego zakupie :|

Da się z tego korzystać, jeśli ktoś chce. Ja po prostu nie chciałem. Wolę wskazać punkt ostrości palcem na ekraniku, ale wyzwolić klawiszem.

irek6311
08-11-2018, 17:43
Trzeba będzie to sprawdzić jak działa w D850 na początek, bo Z6 czy Z7 nieprędko w łapki dostanę.

ksh
08-11-2018, 17:47

Ja do loewe 15 lat temu dostałem dotykowy pilot, a obecnie masz appki na fona do wielu tv.

krzysztofz24
08-11-2018, 18:00
Krzyżak to jest z klawiatury kiedy to musisz pstrykać po wszystkim zanim dojdziesz tam gdzie trzeba. Każdą ikonkę folderu na drodze aż dojdziesz do tej co Cię interesuje. Myszką wybierasz od razu tą którą chcesz. Na serio tak trudno to zrozumieć? :D

Myszka wykonuje minimalne ruchy dzieki duzej czulosci i pstryk, pstryk. I jest to szybsze i lepsze rozwiazanie niz dotykowo na tablecie.
No dla mnie to idealna analogia do obslugi aparatu (menu, af itd) przez przyciski lub dotyk.
Oczywiscie na korzysc przyciskow i myszki.
To tak jakbysmy znowu sie mieli nie zrozumiec;-)

nikoniarz
08-11-2018, 18:13
Domyślam się jak "szybko" przeskakujesz po 50 czy 100 punktach AF ;) Zresztą nawet się nie domyślam, bo wiem- mam korpus z dotykiem i niedotykiem.

kurczeblade
08-11-2018, 18:15
Na allegro adaptery do Z 1200zł. Ciekawe czy to normalna cena poza kompletem, czy januszowanie.

krzysztofz24
08-11-2018, 18:19
Domyślam się jak "szybko" przeskakujesz po 50 czy 100 punktach AF ;) Zresztą nawet się nie domyślam, bo wiem- mam korpus z dotykiem i niedotykiem.

Chcialbym to widziec jak precyzyjnie celujesz w te punkty AF na ekranie na mrozie;-).

Na allegro adaptery do Z 1200zł. Ciekawe czy to normalna cena poza kompletem, czy januszowanie.

Podatek od nowosci, jak zawsze.

grizz
08-11-2018, 18:22
Precyzyjnie mozesz spokojnie na dotyku. Mozesz też zastosować krzyżak jak wolisz. Lepiej mieć wybór niż bronić, ze brak wyboru jest lepszy ;)

cz4rnuch
08-11-2018, 18:22

Na razie chyba normalna, bo u oficjalnych sprzedawców nikona stoi mnie więcej po tyle samo. Tylko kto to kupi skoro adapter jest w zestawie z Z6 i Z7?

irek6311
08-11-2018, 18:29
Na razie chyba normalna, bo u oficjalnych sprzedawców nikona stoi mnie więcej po tyle samo. Tylko kto to kupi skoro adapter jest w zestawie z Z6 i Z7?

Może na Allegro będą sprzedawać ciut taniej niż w sklepie (~ 400zł taniej), bez adapteru oczywiście, potem dokupisz za 1,2 tyś zł jak będzie potrzebny, bo co niektórzy mogą tego nie potrzebować ;)

Kolekcjoner
08-11-2018, 19:42
Ekran dotykowy jak jest dobrze oprogramowany potrafi być bardzo intuicyjny i szybki w użyciu. Ja myślę że bardzo wiele osób wyrabia sobie zdanie o czymś tylko na podstawie przeczytania iluś tam opinii w necie czy okazjonalnego kontaktu ze sprzętem.
Naprawdę poużywanie czegoś potrafi wywrócić do góry nogami wiele poglądów...;)...

Mikis525
08-11-2018, 21:47
Ja rozmyślam nad dokupieniem sobie spacerowego A7mk3 z 55 1.8, ale przyznam szczerze, że takie Z6 z nową 50tką mnie mocno powstrzymuje. Czekam na pierwsze rzetelne porównania. Do sonego przekonuje mnie eyeaf, do Nikona obiektywy i peryferia pasujące od D850. Uzbrajam się w cierpliwość i czekam :)

esperal
08-11-2018, 23:12
Jeśli ktoś fotografuje lewym okiem (na przykład ja:) ) to ustawianie AF przez ekran dotykowy pozostaje tylko w strefie mrocznych fantazji. Pchając tam palucha wydłubałbym sobie prawe oko.

poste
08-11-2018, 23:17
Wtedy nosem wybierasz punkt ostrzenia :)
Ps. Ja też tak mam. Ale wizjer dotykowy czasem może się mimo wszystko przydać, zawsze (chyba) można go wyłączyć jeśli przeszkadza.

vid3
08-11-2018, 23:24
Nie wiem jak Z.. Ale A.. w momencie przyłożenia oka do wizjera wyłącza telewizorek cobyś sobie nosem nie zmieniał np. AF-u.
Jednoczesne patrzenie przez wizjer i macanie ekranu na nic.

badtorro
08-11-2018, 23:26
Zdaje się ze w Canon EOS R to jest główne narzędzie wybierania punktu ostrości - suwanie palcem po ekranie podczas patrzenia w wizjer. Fajnie byłoby mieć obie opcje dostępne - joystick + mizianie ekranu.

esperal
08-11-2018, 23:32
Nosem to wybieram punkt af, ale na wybieraku bo tam mi ten nos krąży:-D
Ekran dotykowy sprawdza się w moim przypadku w ciasnych pomieszczeniach gdzie nie mam już odejścia. Ostatnio stałem na parapecie z aparatem wysoko nad głową coby ogarnąć niewiastę leżącą niżej na łóżku. Mogłem oczywiście ustawić hiperfokalną i f8, ale leń jestem;-)

krzysztofz24
09-11-2018, 00:49
Mogłem oczywiście ustawić hiperfokalną i f8, ale leń jestem;-)

Mowa byla o szerokim kacie tylko i wylacznie:-)
A jedna niewiasta lezaca na lozku zasluguje na inne potraktowanie jak tlum;-).

kurczeblade
09-11-2018, 02:15
https://youtu.be/pAnxOEnIduo

nikoniarz
09-11-2018, 07:03
Zdaje się ze w Canon EOS R to jest główne narzędzie wybierania punktu ostrości - suwanie palcem po ekranie podczas patrzenia w wizjer. Fajnie byłoby mieć obie opcje dostępne - joystick + mizianie ekranu.

W Panasonicach jest tak samo. Punktu nie trzeba dotykać a wystarczy przesuwać po ekranie. Do tego wizjer na samej krawędzi od lewej i nie ma mowy by czymkolwiek poza palcem aktywować przez przypadek ekran. Bo faktycznie z wizjerem bardziej centralnie może być niewygodnie.

kurczeblade
09-11-2018, 11:52
Myślicie że AF w Zetkach będzie chociaż w 80% działał tak jak w A7III ?

https://www.youtube.com/watch?v=Ky1-ReHkkI8

QubaKpl
09-11-2018, 12:40
Zauważyliście Panowie że kolorki w tych testach z z6 są lekko z tyłka ? Żółto-brązowy zafarb w czerniach i szarościach... tam gdzie na tym samym zdjęciu z7 i canon r są normalnie neutralne kolory :/

T&T
09-11-2018, 13:08
No to widzę, że wydam kasę na aparat (bo kupię Z6 jak tylko będzie) praktycznie bez autofokusa, który ma kolory z tyłka i jeszcze wiele, wiele innych.... , o których można się tu dowiedzieć. No cóż zawsze miałem tendencję do wydawania kasy na największy szajs:lol:

HYPER
09-11-2018, 13:08
No to widzę, że wydam kasę na aparat (bo kupię Z6 jak tylko będzie) praktycznie bez autofokusa, który ma kolory z tyłka i jeszcze wiele, wiele innych.... , o których można się tu dowiedzieć. No cóż zawsze miałem tendencję do wydawania kasy na największy szajs:lol:

u mnie to samo :D jak zyc? ;)

kurczeblade
09-11-2018, 13:18
Zauważyliście Panowie że kolorki w tych testach z z6 są lekko z tyłka ? Żółto-brązowy zafarb w czerniach i szarościach... tam gdzie na tym samym zdjęciu z7 i canon r są normalnie neutralne kolory :/

a na obecnych zdjęciach, z Twojego portfolio uważasz kolory za ładne ? :>

QubaKpl
09-11-2018, 13:30
a na obecnych zdjęciach, z Twojego portfolio uważasz kolory za ładne ? :>

tak, nic do 750 nie mam w kwestii koloru pomimo tylu akcji serwisowych:))

ksh
09-11-2018, 13:34
Ale może uda się tym aparatem uniknąć zafarbu na garniturze i sukni jak w twoim portfolio ;)

kurczeblade
09-11-2018, 13:36
tak, nic do 750 nie mam w kwestii koloru pomimo tylu akcji serwisowych:))

Ale co akcja serwisowa ma wspólnego z kolorem?

... a co do Twojego panowania nad kolorem, wyrobiłem swoje zdanie po wejściu na PF - ale zostawię to dla siebie.
w każdym razie, za wcześniej żeby oceniać kolor, a jak wszyscy wiemy, kolor to mocno subiektywna sprawa, często zależna od warsztatu osoby.

QubaKpl
09-11-2018, 13:38
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://iv.pl/)o to między innymi mi chodzi

badtorro
09-11-2018, 13:39
https://iv.pl/images/28176281654288163019_thumb.jpg o to między innymi mi chodzi

autor tego nagrania w komentarzach pisał, że coś się stało z kolorem pomiędzy jego komputerem a youtube'm, bo na jego ekranie Nikon wyglądał dobrze a nie zielono. także ten..

QubaKpl
09-11-2018, 13:45
Ale co akcja serwisowa ma wspólnego z kolorem?

... a co do Twojego panowania nad kolorem, wyrobiłem swoje zdanie, po wejściu na PF - ale zostawię to dla siebie.

ja również przemilcze jeśli chodzi o twoje :)

autor tego nagrania w komentarzach pisał, że coś się stało z kolorem pomiędzy jego komputerem a youtube'm, bo na jego ekranie Nikon wyglądał dobrze a nie zielono. także ten..

a tutaj przy porównaniu z z7 i canonem

badtorro
09-11-2018, 14:14

Tony opowiada tyle bzdur, że nie wiadomo od czego zacząć.. Przedewszystkim jest fanbojem Canona / Sony i przy każdej nadarzającej się okazji miesza Nikona z błotem.

Tylko na tym filmiku:
wspomniał że Z7 zbiera więcej światła niż Z6
wspomniał że obiektywy do Z7 są droższe niż do Z6
sugeruje że banding występuje z migawką elektroniczną w każdych warunkach na wysokim ISO i krótkim naświetlaniu

A ostatnie jakie wychwyciłem, choć to rzeczywiście jest subiektywne - odwrotnie niż WSZYSTKIE źródła w necie, narzeka na słabą ostrość kit-a 24-70/4S.

Mając to wszystko na względzie, ja bym dzielił słowa Tony'ego i Chelsea Northrup przez 8 odejmował 7 przed wyciągnięciem jakichkolwiek wniosków.

ksh
09-11-2018, 14:17
Nie ważne co gadają jedni i drudzy, czy prawda czy nie, sprzęt dostają do testów i licznik oglądalności leci, to jest bardzo duża kasa, oni z tego żyją, jest nawet taka jedna co w basenie z skąpym bikini testuje nikony, ma dużą oglądalność :)
Może ludzie przestaną się tymi bzdurami na yt sugerować ?

QubaKpl
09-11-2018, 14:24
Nie ważne co gadają jedni i drudzy, czy prawda czy nie, sprzęt dostają do testów i licznik oglądalności leci, to jest bardzo duża kasa, oni z tego żyją, jest nawet taka jedna co w basenie z skąpym bikini testuje nikony, ma dużą oglądalność :)
Może ludzie przestaną się tymi bzdurami na yt sugerować ?

heh ano widzisz :D ja nie panikuje tylko poprostu zwróciłem na to uwagę przy oglądaniu na te kolorki :)

kurczeblade
09-11-2018, 14:25
ja również przemilcze jeśli chodzi o twoje :)

Przecież to głównie od Ciebie zależy, jaki będzie kolor. Polecam poruszać troszkę suwakami.

a co do porównania, nie wiem, może autor robiąc akurat zdjęcia Z7 najadł się za dużo wassabi i zrobił się od tego zielony :)
Naoglądałem się sporo portretów z Z7 i był bardzo dobry kolor.

QubaKpl
09-11-2018, 14:37
Przecież to głównie od Ciebie zależy, jaki będzie kolor. Polecam poruszać troszkę suwakami.

a co do porównania, nie wiem, może autor robiąc akurat zdjęcia Z7 najadł się za dużo wassabi i zrobił się od tego zielony :)
Naoglądałem się sporo portretów z Z7 i był bardzo dobry kolor.

tylko zwróć uwagę że ja piszę o z6 a nie o z7.... gdzie w z7/a7iii/r jest cacy na tych filmikach.

Myszowor
09-11-2018, 14:38
'' jest nawet taka jedna co w basenie z skąpym bikini testuje nikony, ma dużą oglądalność ''
Ja poproszę linka ;).

HYPER
09-11-2018, 14:40
'' jest nawet taka jedna co w basenie z skąpym bikini testuje nikony, ma dużą oglądalność ''
Ja poproszę linka ;).

+1 ;)
.........

prz3mo
09-11-2018, 15:08
Ale trujecie, masakra... Dawajcie linka do tej z basenu [emoji14]

kurczeblade
09-11-2018, 15:32
www.rettube.com

markB
09-11-2018, 15:40
Tony opowiada tyle bzdur, że nie wiadomo od czego zacząć.. Przedewszystkim jest fanbojem Canona / Sony i przy każdej nadarzającej się okazji miesza Nikona z błotem.

Tylko na tym filmiku:
wspomniał że Z7 zbiera więcej światła niż Z6
wspomniał że obiektywy do Z7 są droższe niż do Z6
sugeruje że banding występuje z migawką elektroniczną w każdych warunkach na wysokim ISO i krótkim naświetlaniu

A ostatnie jakie wychwyciłem, choć to rzeczywiście jest subiektywne - odwrotnie niż WSZYSTKIE źródła w necie, narzeka na słabą ostrość kit-a 24-70/4S.

Mając to wszystko na względzie, ja bym dzielił słowa Tony'ego i Chelsea Northrup przez 8 odejmował 7 przed wyciągnięciem jakichkolwiek wniosków.

Nie do końca wychwyciłeś: on mówi, że obiektyw do Canona (nie Z7) jest lepszej jakości, bo droższy (i z tym możemy polemizować bo szkło Canona ma większy zakres i to wpływa na jego cenę), a słabą ostrość kita 24-70/4 na 70 mm odnosi relatywnie, prawdopodobnie chodzi mu o porównanie ze stałkami lub droższymi zoomami 2.8; przy zbieraniu światła faktycznie nieprecyzyjnie się wyraził, bo, jak wynika z dalszej części, chodziło mu o zakres dynamiki, większy o ok. 2/3 EV w przypadku Z7.

badtorro
09-11-2018, 15:42
Oglądałem na smartfonie w przerwie na lunch, ale jestem całkiem pewien ze słyszałem jak mówił o ostrości w całym zakresie

markB
09-11-2018, 15:50
Faktycznie masz w tym przypadku rację, mówi "relatively unsharp lens" bez podania ogniskowej. Coś mi się przesłyszało.

Nie wiem czy to już było:
https://www.youtube.com/watch?v=KjhrIPRUCjw

ksh
09-11-2018, 16:04
Ja poproszę linka ;). Delikatnie zapoczątkowała to parę lat temu snapchick na yt ale była też taka co testowała sprzęt foto wyłącznie w bikini przy basenie, a co ciekawe często to bikini stwarzało pewne problemy z utrzymywaniem się na miejscu ;)

kurczeblade
09-11-2018, 16:09
Oglądałem na smartfonie w przerwie na lunch, ale jestem całkiem pewien ze słyszałem jak mówił o ostrości w całym zakresie

mówisz o redtube ? :D

badtorro
09-11-2018, 21:30
mówisz o redtube ? :D

my tu pitu pitu a wyszła nowa recenzja Z7 ;-)

https://youtu.be/vNOidDT8zBM

ksh
09-11-2018, 21:33
Widać dość daleko jest w kolejce po darmowy sprzęt, powinna wrócić do Q&A robionego w basenie :)

nikoniarz
09-11-2018, 22:08

http://forum.nikoniarze.pl/threads/291059-Kolor-z-D810-bli%C5%BCej-do-D750-czy-D600-610

cz4rnuch
10-11-2018, 11:10
Tony opowiada tyle bzdur, że nie wiadomo od czego zacząć.. Przedewszystkim jest fanbojem Canona / Sony i przy każdej nadarzającej się okazji miesza Nikona z błotem...Pewnie dlatego nazwali D850 najlepszym aparatem ever ;) I pewnie dlatego w tylu klipach obśmiali Canona R ;)

wspomniał że Z7 zbiera więcej światła niż Z6...Myślę, że to jakiś głupi skrót myślowy. Z7 ma bazowe ISO64 podczas gdy Z6 tylko ISO100 i pewnie o to chodziło w odniesieniu do DR obu aparatów.

wspomniał że obiektywy do Z7 są droższe niż do Z6...Tak się ogólnie w świecie pixel peeperów klasyfikuje aparaty, które mają mniej MPx. Mają mniej Mpx więc wystarczy tańsza szklarnia by obsłużyć apetyt takiej matrycy.

sugeruje że banding występuje z migawką elektroniczną w każdych warunkach na wysokim ISO i krótkim naświetlaniu.Tego nie wychwyciłem. Usłyszałem jedynie, że banding występuje oraz, że nie jest to jedynie problem Nikona, ale raczej wszystkich aparatów korzystających z elektronicznej migawki.

A ostatnie jakie wychwyciłem, choć to rzeczywiście jest subiektywne - odwrotnie niż WSZYSTKIE źródła w necie, narzeka na słabą ostrość kit-a 24-70/4S...No, ale w czym problem? Oprócz paplaniny są jeszcze pokazane sample. Uważasz, że kit Nikona wypadł na nich jakoś super? W porównaniu ze sporo droższymi kitami Canona i Sony wypadł jednak zauważalnie słabiej. Przy czym zaznaczono wyraźnie, że porównanie nie jest jakoś super obiektywne, bo kit Nikona jest wyraźnie tańszy. I tak na chłopski rozum, skoro ktoś robi własne porównanie to wnioski powinien opierać o własne doświadczenia a nie o cudze z netu. To chyba uczciwe podejście?

I oczywiście zgadzam się z tym, że każdy może mieć prawo do własnego osądu, jak to widzę tak Ty możesz inaczej, ale mimo wszystko bardziej cenie recenzje tego pana i jego żony, niż np podlinkowany wyżej klip pani, która recenzuje aparaty w bikini :)

badtorro
10-11-2018, 11:16
Przecież napisałem ze to subiektywne i ma prawo tak sadzić. Inna rzecz ze testowanie sensora na maksymalnym otworze przesłony jest ... mało miarodajne mówiąc bardzo delikatnie.

Co do pozostałych uwag - takie uproszczenia nie przystoją komuś kto chce uchodzić za nauczyciela foto

Ja tam żadnego bikini nie widziałem. Widać landszafciarza, który używał aparatu miesiąc; ma swoje spostrzeżenia i nie opowiada głupot które są sprzeczne z teorią fotografii / fizyki

cz4rnuch
10-11-2018, 11:21
Każdy popełnia błędy, szczególnie gdy jest aż tak aktywny i wrzuca tyle materiału. Ale te błędy nie dyskwalifikują całego klipu. Masz wgląd do sampli i do tego się nie odniosłeś, mimo, że jak na dłoni widać jakość tego konkretnego egzemplarza 24-70. Możliwe, że mają jakiś uwalony egzemplarz, ale z tych sampli nie wynika, że jest on lepszy więc niby czemu chłop ma twierdzić, że jest super? Bo ktoś inny tak napisał?

badtorro
10-11-2018, 11:27
Tzn mi sie wydaje ze skoro mówi o aparacie a nie obiektywie to powinien się na tym skoncentrować a inne czynniki uczynić mało istotnymi, np poprzez użycie obiektywów tej samej klasy lub przymkniecie wszystkich do f8.

A jak chce zrobić materiał o obiektywie to niech weźmie obiektywy tej samej klasy i pokaże o co mu chodzi.

Sampli jeszcze nie widziałem, dlatego nie komentuje

cz4rnuch
10-11-2018, 11:44
Ale co w tym takie zdrożnego, że ktoś wspomniał o obiektywach w "teście" aparatu? :) W innych recenzjach, które tu wklejaliście nie wspominano o lensach? :) Ja to traktuję jako ciekawostkę, dla jednego przydatne info i dla innego zupełnie nieistotne.

badtorro
10-11-2018, 11:51
ocenia to ile aparat jest w stanie zarejestrować szczegółów. Wydawanie werdyktów w tej sprawie na podstawie obiektywów nierównej klasy na pełnej dziurze jest w najlepszym wypadku nieobiektywne i niemiarodajne w najgorszym przekreśla jakikolwiek sens i wartość tego testu

Tymbardziej ze do wszystkich puszek da się przykręcić ten sam obiektyw (np sigme 50 art)

cz4rnuch
10-11-2018, 11:56
A gdzie tam masz jakiś werdykt? Chłop wspomina tylko o jakości samego szkła. W dodatku w odniesieniu do jego ceny. Dodatkowo zaznacza, że takie porównanie nie jest do końca fair. Poza tym w systemie na razie nie ma lepszego zooma. Co do samej matrycy wspomniał, że jest taka sama lub bardzo podobna do tej z A7III więc do takich wniosków po prostu nie mógł dojść po analizie samych sampli z kita. Chyba trochę dramatyzujesz.

Tymbardziej ze do wszystkich puszek da się przykręcić ten sam obiektyw (np sigme 50 art)Tylko wtedy nie byloby jak napisać o kicie a myśle, że dla wielu jest to temat o wiele bardziej interesujący. Inna sprawa, że Ci ludzie robią testy za własne pieniądze więc podpinają to co mają. O czym z resztą też wspomniano w klipie.

Nikon popełnił mały evencik z Z6 więc pewnie niedługo będzie wysyp hands-onów i first impreszionów. Na dpreview są sampelki popełnione różnymi obiektywami: <<klik>> (https://www.dpreview.com/sample-galleries/8048435192/nikon-z6-sample-gallery/4021790790) Jeśli było to z góry przepraszam.

kurczeblade
10-11-2018, 21:10
Jak widać problemu z kolorem nie ma ;)

kurczeblade
11-11-2018, 11:24
https://www.youtube.com/watch?v=sNAziALpnXc

Jedna z odpowiedzi autora filmu:

Zgadzam się. Myślę, że AF wymaga trochę pracy, ale nie jest tak źle, jak wszyscy mówią. Naprawa oprogramowania układowego byłaby miła, ale Nikon zwykle nie jest zbyt szybki w przypadku aktualizacji oprogramowania układowego.

Wychodzi na to że AF jest bardzo dobry w Z. Ale internetowcy mają spore oczekiwania wobec "Z" szczególnie gdy wszyscy zaczynają porównywać "Z" do TOP'owych lustrzanek.

ksh
11-11-2018, 12:05
Ja liczę że przy Z6 główne porównania będą ze sprzętem z tej samej półki cenowej i skierowanego do tego samego klienta czyli D600/D610, nie istotne że to już spory okres czasu ale jest to w Nikonie jedyny aparat do porównania z Z6, który prawdopodobnie nawet nie będzie miał następcy z lustrem.

kurczeblade
11-11-2018, 12:14
Ja liczę że przy Z6 główne porównania będą ze sprzętem z tej samej półki cenowej i skierowanego do tego samego klienta czyli D600/D610, nie istotne że to już spory okres czasu ale jest to w Nikonie jedyny aparat do porównania z Z6, który prawdopodobnie nawet nie będzie miał następcy z lustrem.

Dam sobie rękę uciąć, że większość porównań Z6 będzie wciąż odnosić się do D850. Ale jeśli AF w Z6 będzie na podobnym poziomie jak D600/D610 to kiepska sprawa. Minimum poziom D750 i będzie bardzo ok.

Tutaj fajna recenzja.
https://www.digitaltrends.com/digital-camera-reviews/nikon-z7-review/#/1/3

ksh
11-11-2018, 13:53
Tzn raczej chodzi mi nie o to że ma być jak D600 tylko że przy takiej samej cenie premierowej i targecie klienta po tych kilku latach ma być sprzęt lepszy i godny następca, porównywanie z D850 jest dobre do wrzucenia na youtube.

cz4rnuch
11-11-2018, 14:14
Myśle, że Z6 najcześciej będzie zestawiany z D750 i z A7III. Ten sam target, zbliżone ceny.

karolt
11-11-2018, 23:57
Myśle, że Z6 najcześciej będzie zestawiany z D750 i z A7III. Ten sam target, zbliżone ceny.

Też tak myślę. Z7 <-> D850. Z6 <-> A7III (ewentualnie D750). Nie widzę tutaj miejsca na D600/610.

ksh
12-11-2018, 00:29
Myślec możemy wiele ale Z6 jest pozycjonowane tam gdzie wcześniej D600 i może A7III, Z7 to dla mnie zagadka bo cena mocarna i nie wiem czy to ma się równać z A7rIII, możliwościami daleko mu do D850, więc tu bym postawił koło D750 ale ten tez tańszy był na starcie.

kurczeblade
12-11-2018, 08:49
Możliwościami?
Co w tych możliwościach D850 ma lepszego od Z7 - czulszy AF i co jeszcze ? W tym rzecz że dużo osób uzna Z7 lepszym aparatem (dla swoich potrzeb) od D850. Nie każdy potrzebuje AF jak na D850... a Z7 ma dużo możliwości których nie ma D850. I nie każdy patrzy na aparaty przez pryzmat ceny. Więc porównania trochę takie mało miarodajne. Słuchajcie, przestańcie w końcu zerkać w stronę tego aparatu tylko przez pryzmat AF"u bo ma wiele innych możliwości, i przestańcie na chwile porównywać go z DSLR (D850) i popatrzcie tak na moment z innej perspektywy, z perspektywy bezlusterkowca, gabarytów, możliwości bezlustra, na którego wiele osób czekało. Tutaj mam wrażenie że każdy fotografuje olimpiady, mając takie oczekiwania co do AF, jakby ten aparat w ogóle nie istniał, tylko sam jego AF ?

Ps. wspomniałem o gabarych, zaraz pewnie znów ktoś się odniesie, że jeżeli powiesi łańcuch z kłódką ?na Z7 + adapter, to wtedy będzie mała różnica. Ha ha. No można podpiąć do tego D850 35ED 1.8 , można podpiąć 35dx - ale dlaczego podpinać przeciętny obiektyw ? Ja miałem 35 ED i to szklo jest dobre, ale bez polotu. do Z7 już jest optycznie bardzo dobra 35 S 1.8 i zestaw tak czy inaczej będzie lzejszy, mniejszy, później będzie lekka 85 1.8 i niektórzy mając 35 i 85 mają kompletny zestaw.

cz4rnuch
12-11-2018, 09:46
Też tak myślę. Z7 <-> D850. Z6 <-> A7III (ewentualnie D750). Nie widzę tutaj miejsca na D600/610.Z resztą Ameryki tu nie odkrywamy. A7III też nikt nie porównywał do D610, bo w sumie nie ma czego porównywać, tylko do D750. W świecie Canona jest trochę trudniej, bo tam z braku laku został 6D lub znacznie droższy 5D.

ksh
12-11-2018, 10:04
Możliwościami?
Co w tych możliwościach D850 ma lepszego od Z7...

D850 to sprzęt dla zawodowca od A do Z, a obecne bezlustra nikona mimo że cena Z7 zwala z nóg to jednak sprzęt dla amatora, jeśli zrobią Z8 to można będzie porównywać do D850, a Z9 to może być flagowiec ale tu trzeba czekać też na następce D5 i dopiero będzie Z9 kiedyś.

kurczeblade
12-11-2018, 10:08
Co to jest zawodowiec, i sprzęt dla zawodowca?

Przecież to forum zapiera się, że profesjonalne zdjęcia można robić, starym i tanim amatorskim sprzętem. Więc nie rozumiem w czym większości ma przeszkadzać w pracy taki, robiąc śluby, krajobraz, architekturę, street, portret, studio Z7/Z6 w czym powiedz mi ?

ksh
12-11-2018, 10:13
Mam ci cytować broszurki nikona czy jakieś praktyczne wskazówki podać ?
Chyba nie trudno dostrzec różnice jakie są między D600 czy nawet D750, a D700/D800/810/850 ale także potem D3/4/5 ?
Nie chodzi przecież o to że D600 używają zawodowcy, a amatorzy kupują tez czasami jednocyfrówki.

kurczeblade
12-11-2018, 10:36
Pomyśl że dużo osób skupia się na fotografowaniu, niż na czytaniu broszurek. Mi się nigdy na te broszurki nie chciało zaglądać. Profesjonalistę wyróżnia się po umiejętnościach, a nie po zawartości noszonego sprzętu w torbie.

Z7 niczego nie brakuję, żeby móc zrobić profesjonalne zdjęcia. Jak już mamy poruszać się ciągle w stronę D850, to trzeba też wspomnieć o tym że Nikon fajnie zrobił że pomyślał o ludziach którzy nie potrzebują 45mpx i wypuszcza drugą wersje Z6. Gdzie trzeba brać pod uwagę że AF w Z6 będzie czulszy. Dla mnie to świetny podział. Ktoś kto sobie robi architekturę, krajobraz, fotografie produktów, gdzieś tam jakieś studio i chce mieć opcje bezlusterkowca (nie DSLR'a) z dużą ilością mpx, to wybierze sobie Z7. Ktoś kto będzie sobie cisnął jakieś ślubne zdjęcia, jakieś portrety, jakiś street, i nie będzie potrzebował mega matrycy to wybierze sobie Z6. Ktoś kto będzie potrzebował aparat do wszystkiego(prawie) będzie wolał DSLR'a ł to może wybrać sobie D850. Tym sposobem mamy wybór, od koloru do wyboru. Tylko się cieszyć. :)

ksh
12-11-2018, 10:54
Ale tak można sobie dyskutować że hoho, a czego brakuje D600 żeby zrobić ładne zdjęcia ?
Wyszukaj tematy i posty odnośnie "kupiłem drogie D750, a on się zawiesił na ślubie" albo "filmowałem D750 i nie zapisał ceremonii, a to taki drogi sprzęt" itd.

kurczeblade
12-11-2018, 11:04
Ale tak można sobie dyskutować że hoho, a czego brakuje D600 żeby zrobić ładne zdjęcia ?
Wyszukaj tematy i posty odnośnie "kupiłem drogie D750, a on się zawiesił na ślubie" albo "filmowałem D750 i nie zapisał ceremonii, a to taki drogi sprzęt" itd.

Nie siej propagandy, bo jak zacznę szukać, to znajdę ludzi którym D4/D5 wysiadło podczas zlecenia, ale po co mam to robić? Bo co ta wiadomość będzie miała wspólnego z Z6/Z7 ...

bic44
12-11-2018, 11:11
Nie siej propagandy, bo jak zacznę szukać, to znajdę ludzi którym D4/D5 wysiadło podczas zlecenia, ale po co mam to robić? Bo co ta wiadomość będzie miała wspólnego z Z6/Z7 ...

Możesz szukać, może odnajdziesz. Ja takich wątków nie widziałem. Dla niższych serii i owszem, nawet na tym forum. Pomińmy oczywiście uszkodzenia mechaniczne, jak upadki i wyrwane bagnety, czy nieoryginalne zasilanie/nośniki pamięci.

kurczeblade
12-11-2018, 11:28
Długo nie trzeba szukać, i to podczas zlecenia. Proszę bardzo.

https://www.youtube.com/watch?v=9i1661YP-p4

https://www.youtube.com/watch?v=cyX4VVrfg88

Podawać dalej przykłady ?

nikoniarz
12-11-2018, 11:31
Pewnie wina Sigmy :mrgreen:

kurczeblade
12-11-2018, 11:42
Proszę Was, wchodząc na dział jednocyfrówek na naszym forum słowo "problem" jest tam w co 3-5 temacie, mimo że stosunkowo tych aparatów jest dużo mniej niż D600/D750. W google wystarczy wpisać 2 słowa i wyskakują tematy jak podczas zleceń jednocyfrówki komuś wysiadały.
16868

kurczeblade
12-11-2018, 12:16
i z tego co mi się przypomniało, nasz kolega forumowy Maciej, też jakoś świeżo po zakupie D4 słał do serwisu, bo mu padł.

HYPER
12-11-2018, 12:36
Wyglada na to, ze Z6 beda w sklepach juz od 16 listopada a nie jak pierwotnie zapowiadano od 29-go.

bic44
12-11-2018, 12:44
W sumie racja, D4 miały coś z bagnetem (patrz pierwszy film), już zapomniałem o tym. W takim razie nie oftopuje już.

krzysztofz24
12-11-2018, 13:00
Komputery z NASA tez sie moga popsuc;-).

ksh
12-11-2018, 13:47
Nie ma co zaklinać rzeczywistości odnośnie jaki sprzęt jest do jakiej grupy kierowany.
D600 jak i D750 to sprzęt dla amatora i zaawansowanego amatora, nie jest to sprzęt do zastosowań profesjonalnych czy ogólnie zawodowych, inna sprawa że można i wielu to robi tłukąc kolejne setki tysięcy zdjęć na D600 czy D750.
Z6 i Z7 to sprzęt amatorski, nie oznacza to że nie nadaje się dla zawodowca, nawet osobiście uważam że jest super, a jak ktoś posiada szklarnie nikona to tym bardziej rewelacja, działa to podobnie jak u canoniarza zakup soniaka.

Profesjonalne Zetki to przyszłość, Z8 i Z9 zgodnie z tym co ludziak z zarządu mówił pojawią się w przyszłości, jedyne co może zastanawiać do że rodzina Z ma składać się z pięciu modeli z pełną klatką ( o aps-c to tylko domysły rumorsowe )i nie wiem gdzie ten piąty model można wcisnąć, nie spodziewałbym się żeby dali coś tańszego od Z6, byłaby to rewolucja nikona bo nigdy w historii nie mieli tańszego modelu jak D600/D610/Z6.

nikoniarz
12-11-2018, 13:57
A gdzie można znaleźć pozycjonowanie sprzętu wg. producenta?

markB
12-11-2018, 14:21
Możliwościami?
Co w tych możliwościach D850 ma lepszego od Z7 - czulszy AF i co jeszcze ? W tym rzecz że dużo osób uzna Z7 lepszym aparatem (dla swoich potrzeb) od D850. Nie każdy potrzebuje AF jak na D850... a Z7 ma dużo możliwości których nie ma D850. I nie każdy patrzy na aparaty przez pryzmat ceny. Więc porównania trochę takie mało miarodajne. Słuchajcie, przestańcie w końcu zerkać w stronę tego aparatu tylko przez pryzmat AF"u bo ma wiele innych możliwości, i przestańcie na chwile porównywać go z DSLR (D850) i popatrzcie tak na moment z innej perspektywy, z perspektywy bezlusterkowca, gabarytów, możliwości bezlustra, na którego wiele osób czekało. Tutaj mam wrażenie że każdy fotografuje olimpiady, mając takie oczekiwania co do AF, jakby ten aparat w ogóle nie istniał, tylko sam jego AF ?

Ps. wspomniałem o gabarych, zaraz pewnie znów ktoś się odniesie, że jeżeli powiesi łańcuch z kłódką ?na Z7 + adapter, to wtedy będzie mała różnica. Ha ha. No można podpiąć do tego D850 35ED 1.8 , można podpiąć 35dx - ale dlaczego podpinać przeciętny obiektyw ? Ja miałem 35 ED i to szklo jest dobre, ale bez polotu. do Z7 już jest optycznie bardzo dobra 35 S 1.8 i zestaw tak czy inaczej będzie lzejszy, mniejszy, później będzie lekka 85 1.8 i niektórzy mając 35 i 85 mają kompletny zestaw.

No jest trochę więcej tych możliwości: https://cameradecision.com/compare/Nikon-D850-vs-Nikon-Z-7. Pozwolę się też nie zgodzić z przewagą Z7 nad D850, jeśli chodzi o szybkość; mój D850 robi 9 zdjęć/s z AF, a Z7 ledwo 5/s.
Każdy wybiera co mu pasuje. Masa aparatu ma tutaj dwie strony: do streeta czy podróży lepszy mniejszy, mniej rzucający się w oczy, ale w sporcie czy makrofotografii z ręki lepiej trzyma się większy aparat.

kurczeblade
12-11-2018, 14:56
No jest trochę więcej tych możliwości: https://cameradecision.com/compare/Nikon-D850-vs-Nikon-Z-7. Pozwolę się też nie zgodzić z przewagą Z7 nad D850, jeśli chodzi o szybkość; mój D850 robi 9 zdjęć/s z AF, a Z7 ledwo 5/s.
Każdy wybiera co mu pasuje. Masa aparatu ma tutaj dwie strony: do streeta czy podróży lepszy mniejszy, mniej rzucający się w oczy, ale w sporcie czy makrofotografii z ręki lepiej trzyma się większy aparat.

Że Ty się nie godzisz, to nie oznacza że inni będą myśleć pod Twoje dyktando. Na tym polega różnorodność i kwestia świadomego doboru sprzętu pod swoje potrzeby. Jeśli wszyscy myśleliby tak jak Ty, to Z7 by się nie sprzedawał (braliby D850) a jest wręcz przeciwnie, sprzedaje się, i mało tego, już powstają bardzo dobre zdjęcia tym aparatem.

ale w sporcie
ale w sporcie będzie lepszy D5, nie D850, ani Z7.

Każdy wybiera co mu pasuje.
No i zgadzamy się :)

Jacek_Z
12-11-2018, 15:23
. Z7 ma dużo możliwości których nie ma D850. .Filmowe? Tak.
Daj sobie spokój, bo nie można w tym watku normalnie rozmawiać bo zaklinasz rzeczywistość na taką zgodną z Twoimi chęciami.
Odpowiedz koesh czy D600 można robić świetnie zdjęcia czy nie?

D600 jak i D750 to sprzęt dla amatora i zaawansowanego amatora, nie jest to sprzęt do zastosowań profesjonalnych czy ogólnie zawodowych, inna sprawa że można i wielu to robi tłukąc kolejne setki tysięcy zdjęć na D600 czy D750.
Z6 i Z7 to sprzęt amatorski, nie oznacza to że nie nadaje się dla zawodowca,
Profesjonalne Zetki to przyszłość,.Dokładnie.

markB
12-11-2018, 15:50
Że Ty się nie godzisz, to nie oznacza że inni będą myśleć pod Twoje dyktando.

Coś chyba źle zrozumiałeś, ja pisałem o mojej niezgodzie co do porównania szybkości D850 i Z7 w linku, gdzie zapodano, iż Z7 ma przewagę szybkości nad D850. Jest oczywistą prawdą, że D850 z gripem i EN-EL18b robi zdjęcia z AF przy 9 kl/s, a Z7 tego nie potrafi, nawet z ewentualnym pseudo-gripem, a właściwie pojemnikiem na baterie. I gdzie tu jakieś moje dyktando.

kurczeblade
12-11-2018, 16:16
Dobrze, ale czemu ciągle padają porównania do D850 i ciągle wszyscy skupiają się wokół AF. Przecież aparat to nie tylko samo AF. A jeśli ktoś nie robi w seriach zdjęć ? Przecież nie wszyscy to szaleni reportaży którzy robi wszystko w seriach. Ja przykładowo robię single shot, czasami serię robię, ale zawsze ja spowalniam do 3kl/s.

madebyzosiek
12-11-2018, 16:19
Dobrze, ale czemu ciągle padają porównania do D850 i ciągle wszyscy skupiają się wokół AF.

Ale przecież najbardziej porównującą w ten sposób osobą w tym wątku jesteś Ty... Zresztą to już na tyle nudne się zrobiło, że nawet nie chce się czytać ;)