Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 i Z7 oficjalnie
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
https://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.capetowntours.photo graphy%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F09%2FNikon-D850-af-mode-button.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.capetowntours.photograp hy%2Fbest-nikon-d850-autofocus-system-settings%2F&docid=i8kwZL5XrX6phM&tbnid=4LafRUMI33vigM%3A&vet=10ahUKEwjSnYnp2YrdAhVPZ1AKHdDtC8QQMwgwKAAwAA.. i&w=800&h=600&client=firefox-b&bih=955&biw=1842&q=nikon%20d850%20af%20mode%20button&ved=0ahUKEwjSnYnp2YrdAhVPZ1AKHdDtC8QQMwgwKAAwAA&iact=mrc&uact=8 ?
Akurat ten wihajster traktowałem jako fanaberie nikona, używałem tylko raz przy personalizacji U1 i U2, pytanie czy i gdzie można ustawić pomiar wygodnie, czy drugie kółko nabierze większej funkcjonalności bo w lustrach tylko szybkie iso dobrze uzupełniało jak się używa głównie preselekcje, póki nie zobaczę jak to wygląda w menu z przyciskami to wstrzymam się z krytyką.
Jaki wihajster?
To nie D700.
nikoniarz
26-08-2018, 17:08
Jaki wihajster?
To nie D700.
Dokładnie. Wihajster od czasów D700/D3 działa inaczej...
Ten wihajster z przyciskiem do AF
http://www.capetowntours.photography/wp-content/uploads/2017/09/Nikon-D850-af-mode-button.jpg
źródło (http://www.capetowntours.photography/wp-content/uploads/2017/09/Nikon-D850-af-mode-button.jpg)
chodzi mi o to że jak jest to ok ale można to zlikwidować ale pod warunkiem jak wcześniej napisałem.
stachmuszel
26-08-2018, 19:48
...W Z7 4k jest z cropa...,.
Panowie, który aparat mający 4k nie filmuje z cropa, tylko z całej powierzchni przetwornika obrazowego?
Czy znane są już ceny w Polsce Z6 oraz 35/1.8 i 50/1.8?
To pierwszy bezlusterkowiec FF, który mi się podoba.
9999zł za Z6 z adapterem niby podawali ale czy to prawdziwe to nie wiem.
Panowie, który aparat mający 4k nie filmuje z cropa, tylko z całej powierzchni przetwornika obrazowego?
NIKON D 850 ?
Nikon Z6
Czy znane są już ceny w Polsce Z6 oraz 35/1.8 i 50/1.8?
To pierwszy bezlusterkowiec FF, który mi się podoba.
https://abfoto.pl/produkty/foto-i-video/lustrzanki-cyfrowe/lustrzanki-nikon?dir=asc&order=name
Uwaga, karta XQD nie wchodzi do zestawu! :grin:
Ceny całkiem, całkiem, jak na nowość. Dostępność na koniec września. Ciekawe kto pierwszy na forum kupi.
cz4rnuch
26-08-2018, 20:37
Canon podobno odpuścił i na początku września pokaże jedynie jakieś szkiełka. Może na Photokinie, albo później pokażą bezlustro, a dostępność dopiero w 2019.
U Nikona będzie pewnie obsuwa w terminie dostaw.
U Nikona będzie pewnie obsuwa w terminie dostaw.
To nie Canon
Czekałem na dostawę D800E.
cz4rnuch
26-08-2018, 21:29
To nie Canon
Każdemu może się zdarzyć jakaś powódź, trzęsienie ziemi albo jaka inna awaria elektrowni atomowej :)
Ceny całkiem, całkiem, jak na nowość. Dostępność na koniec września. Ciekawe kto pierwszy na forum kupi.
No jak 10 000 to całkiem dobrze, to gdzie ja żyję ???
Czekałem na dostawę D800E.
A ja na D800. Tulko to było po trzęsieniu ziemi w Japonii.
Dostępność D850 tez nie jest nadzwyczajna. Są okresowe niedobory na niektorych rynkach. To z kolei chyba ssanie rynku bo ludzie długo czekali na następcę.
Myślę ze ssanie na bezlustra będzie duże. W bogatych krajach. Mogą być problemy z kupnem.
Brałem w przedsprzedaży w B&H i pierwsza dostawa (z której dostałem) była chyba z dwumiesięczną obsuwą. (D800 były wcześniej)
https://abfoto.pl/produkty/foto-i-video/lustrzanki-cyfrowe/lustrzanki-nikon?dir=asc&order=name
Uwaga, karta XQD nie wchodzi do zestawu! :grin:
Czyli body bez adaptera jakieś 8,5-9 tys.?
Stałki będą chyba drogie... 850EUR za 35/1.8 i 600EUR za 50/1.8
Z tego co czytam to sony wprowadza XQD w kamerach.
Nie da się utrzymać bezpiecznego zapisu video przez 30minut na ile pozwala Z6/Z7 na karcie SD bo ją ugotujesz zapewne w połowie tego czasu, a gdzie miejsce na wysoki bitrate i przyszłe może 4K 60fps, jakieś 10bit 4:2:2 itp ?
Wiele kamer i aparatów potrafi godzinami zapisywać na kartach SD i nic się nie gotuje :-) Możesz wymienić te kamery z XQD? Bo ja kojarzę tylko FS7. Reszta stosuje CF lub zewnętrzne recordery, albo stare, poczciwe SD. No i skoro te XQD takie zaje...ste, to dlaczego Sony nie wprowadza ich do swoich aparatów? Dlaczego wypuszczają nowe szybkie SD:
https://www.optyczne.pl/10735-news-Sony_-_nowe_karty_pami%C4%99ci_SD_z_serii_SF-G.html
Bronisz tego jednego slotu XQD jak niepodległości, a prawda pewnie jest taka, że Sony udostępnił Nikonowi sensor pod warunkiem zastosowania slotu XQD, którego dziwnym trafem samo Sony (jako producent) nie stosuje. XQD w tych aparatach ma średni sens, bo do zapisu tych transferów wystarczy spokojnie SD (i nawet się przy tym specjalnie nie napracuje).
Są jeszcze SonyPXW-FS7 II, PXW-Z100 i FDR-AX1. Przed nami kamery nagrywające w 8K. A ten link prowadzi do info z lutego ubiegłego roku. SanDisk i Lexar już też mają w ofercie karty SD o szybkości 300 MB/sec.
cz4rnuch
27-08-2018, 05:58
...A ten link prowadzi do info z lutego ubiegłego roku...No to link z tego roku <<klik>> (https://www.optyczne.pl/12569-news-SD_Express_-_nowy_standard_kart_pami%C4%99ci_.html) Panta rhei.
prawda pewnie jest taka, że Sony udostępnił Nikonowi sensor pod warunkiem zastosowania slotu XQD
A jaki sensor kiedykolwiek Sony udostępnił Nikonowi? Skąd masz takie informacje? I co to znaczy "udostępnił"?
Skoro Nikon sam brał udział w tworzeniu XQD to chyba logiczne, że widzi sens tego formatu i dlatego zaczyna wsadzać je do większej ilości aparatów.
Nie wiem dlaczego ludzie mają problem z nowa kartą- jeżeli jest to format przyszłościowy w dodatku szybki i pojemny to chyba dobrze.
Opróżnianie bufora natychmiast, w połączeniu z dużą pamięcią jak dla mnie brzmi dobrze. :)
cz4rnuch
27-08-2018, 09:29
Nie wiem dlaczego ludzie mają problem z nowa kartą- jeżeli jest to format przyszłościowy w dodatku szybki i pojemny to chyba dobrze...Ktoś napisał, że to źle? Nie chodzi o same karty, bo chyba każdy przyzna, że parametry mają rewelacyjne, ale o koszt oraz o to, że jest tylko jeden slot. Na pytanie dlaczego jeden slot, ludzie z Nikona odpowiedzieli, że nie było miejsca na dwa. A czemu nie było miejsca na dwa to chyba widać. Dwa SD się mieszczą, nawet w bezlustrze, o czym można się przekonać spoglądając na konkurencję.
Wiele kamer i aparatów potrafi godzinami zapisywać na kartach SD i nic się nie gotuje :-) Możesz wymienić te kamery z XQD? Bo ja kojarzę tylko FS7. Reszta stosuje CF lub zewnętrzne recordery, albo stare, poczciwe SD. No i skoro te XQD takie zaje...ste, to dlaczego Sony nie wprowadza ich do swoich aparatów? Dlaczego wypuszczają nowe szybkie SD:
https://www.optyczne.pl/10735-news-Sony_-_nowe_karty_pami%C4%99ci_SD_z_serii_SF-G.html
Bronisz tego jednego slotu XQD jak niepodległości, a prawda pewnie jest taka, że Sony udostępnił Nikonowi sensor pod warunkiem zastosowania slotu XQD, którego dziwnym trafem samo Sony (jako producent) nie stosuje. XQD w tych aparatach ma średni sens, bo do zapisu tych transferów wystarczy spokojnie SD (i nawet się przy tym specjalnie nie napracuje).
Na rumorsach są podane modele z tego roku, głównie chodzi o CFexpress i wsteczną kompatybilność z XQD, taki cel jest chyba też w Nikonie.
Gotują się szybkie karty przez spada ich niezawodność, nie ma próżno sa dwa sloty SD przecież, 4K 60fps o jakości lepszej niż zazwyczaj nędznej jaka jest teraz w wielu pseudo 4k wymaga szybkich kart SD, które są drogie.
SD w tym roku ma nową implementacje nawet 1200Mb/s z wsteczną zgodnością ale urządzeń pod takie karty nie ma, a ceny będą zapewne takie same jak XQD bo obecne na rynku 300Mb/s kosztują tyle co Nikona XQD.
Sensor w jest Nikona, masz patenty zarejestrowane,produkuje to fabryka Sony, mają zapewne jakieś spore powiązania między firmami ale wyciąganie takich wniosków jet głupie bo konsorcjum od XQD to tez sandisk.
Jeszcze raz, problemem nie jest nowa karta. Nikt nie neguje jej zalet. Wadą jest cena tych kart, mniejsze czy wolniejsze są w zasadzie niedostępne. A największą wadą jest to, że jest to jedyna karta, jaką włożysz do tego aparatu. Plus to, że dziś jest to gadżet, którego szybkości w praktyce nie wykorzystasz w tych aparatach (przynajmniej w stopniu uzasadniającym różnicę ceny między SD, popatrz na bufor). XQD w d500 czy d5 to świetne rozwiązanie. Bo masz szybką kartę gdy tego potrzeba, ale jest tam zwykłe SD które może służyć za zapas, na kopie, itd.
Można powiedzieć, że jak ktoś kupuje aparat za 10 k czy 17 k, to te 2-2,5k pln-ów na karty czy czytnik nie robi różnicy. Ja jednak myślę, że robi, jeśli przyjdzie to kalkulowania zakupu.
Przyznam, że w ogóle do podjęcia kwestii tych kart sprowokowały mnie te zachwyty nad XQD i jaki to świetny ruch Nikona. W mojej ocenie jest to niepotrzebne dojenie klienta. Bo aparaty są fajne.
Dobra, koniec wałkowania tego tematu.
...SD w tym roku ma nową implementacje nawet 1200Mb/s z wsteczną zgodnością ale urządzeń pod takie karty nie ma,a ceny będą zapewne takie same jak XQD bo obecne na rynku 300Mb/s kosztują tyle co Nikona XQD
Naprawdę uważasz, że to rozwiązanie jest gorsze niż XQD? Bo dla mnie to świetne posunięcie, które moim zdaniem zablokuje masowy rozwój XQD czy CFExpress.
Czytnik i wiele kart przy Z6 to bym sobie odpuścił zwłaszcza przy obecnych cenach, 64GB za 169$ brać, kabel usb c jest w komplecie lub po 5GHz wifi i jest ok, z czasem ludzie przyzwyczają się że wyciąganie karty jest zbędne, a czy znajdą się odważni zawodowcy żeby brać takie Z6 do pracy to nie wiem bo trzeba zmienić styl pracy i zapomnieć o żonglowaniu kartami SD tylko iść w backup, worek akumulatorów, jakieś noiśniki itd.
- - - - kolejny post - - - - - -
Naprawdę uważasz, że to rozwiązanie jest gorsze niż XQD? Bo dla mnie to świetne posunięcie, które moim zdaniem zablokuje masowy rozwój XQD czy CFExpress.
Może być dobre ale nie ma urządzeń obsługujących, była prezentacja chyba Delkin, ceny takie same jak CFexpress, to też ma być na PCIe 3.0 i NVMe, więc może lepiej nie wiem, nie wiem tez dlaczego Nikon postawił na XQD/CFexpress, myślę że z czasem się przekonamy.
Michał Kubicki
27-08-2018, 10:14
Ktoś napisał, że to źle? Nie chodzi o same karty, bo chyba każdy przyzna, że parametry mają rewelacyjne, ale o koszt oraz o to, że jest tylko jeden slot. Na pytanie dlaczego jeden slot, ludzie z Nikona odpowiedzieli, że nie było miejsca na dwa. A czemu nie było miejsca na dwa to chyba widać. Dwa SD się mieszczą, nawet w bezlustrze, o czym można się przekonać spoglądając na konkurencję.
Jak w takim razie wyobrażasz sobie wprowadzanie takich kart do aparatów? Bo, że cena nie spadnie bez wcześniejszego upowszechnienia to chyba jasne, tak?
Jak w takim razie wyobrażasz sobie wprowadzanie takich kart do aparatów? Bo, że cena nie spadnie bez wcześniejszego upowszechnienia to chyba jasne, tak?
Czasem tak bywa, ze proponowana standardy się nie przyjmują i są zastępowane przez inne, zresztą niekoniecznie lepsze.
cz4rnuch
27-08-2018, 11:31
Jak w takim razie wyobrażasz sobie wprowadzanie takich kart do aparatów? Bo, że cena nie spadnie bez wcześniejszego upowszechnienia to chyba jasne, tak?Michale, po raz enty powtórzę, że ja w ogóle nie widzę sensu umieszczania w tych aparatach kart XQD. Ja nie chcę teraz dużo płacić po to, by ktoś w przyszłości miał taniej. Te aparaty z pełną automatyką strzelają zaledwie 5,5fps i nie mają 4K/60p więc z zapasem wystarcza do tego karta SD. Oczywiście argument cenowy z czasem, o ile format się przyjmie (a na razie idzie to mozolnie, bo zainteresowany nim jest tylko jeden) się zdezaktualizuje, ja i tak bym musiał odczekać do momentu aż cena za aparatki mocno zejdzie, ale funkcjonalności dwóch kart jedna karta nie da. Włodarze firmy Nikon zapytani o to czy pojawi się bezlusterkowy odpowiednik D5 odpowiedzieli, że możemy na to liczyć. W takiej maszynce zmieszczą się zapewne dwa sloty i pewnie też sens umieszczania w nich aż tak szybkich kart będzie większy. I wtedy pewnie się okaże, że dwa sloty XQD nawet się przydają :)
Nie kojarzę, czy to już było: Z7+35mm/1.8
http://www.rossharvey.com/reviews/nikon-z7-review
(http://www.rossharvey.com/reviews/nikon-z7-review)
Michał Kubicki
27-08-2018, 12:15
Michale, po raz enty powtórzę, że ja w ogóle nie widzę sensu umieszczania w tych aparatach kart XQD. Ja nie chcę teraz dużo płacić po to, by ktoś w przyszłości miał taniej.
A jesteś na 100% pewny, że to oferta skierowana do Ciebie? Według mnie to sprzęt dla entuzjastów z grubym portfelem, a nie ludzi, którzy zarabiają na robieniu zdjęć. Popularyzacja kart XQD musi się kiedyś zacząć, a sprzęt dla bogatych, skłonnych do nie uzasadnionych wydatków to doskonała okazja.
Michał Kubicki
27-08-2018, 12:17
Czasem tak bywa, ze proponowana standardy się nie przyjmują i są zastępowane przez inne, zresztą niekoniecznie lepsze.
Powiedziałbym, że nawet nie czasem, a bardzo często.
cz4rnuch
27-08-2018, 12:24
A jesteś na 100% pewny, że to oferta skierowana do Ciebie?...Poczekam do prawdziwych testów, ale na tę chwilę jestem prawie pewny, że to nie jest oferta skierowana do mnie. I o tym właśnie piszę. O własnych oczekiwaniach. I napiszę coś jeszcze bardziej zagmatwanego. Nie ważne czy ten aparat jest dla mnie czy nie, ale chciałbym żeby był możliwie jak najlepszy tak, by zmusić Sony czy Canona by stawali na rzęsach, aby mu dorównać. Nie będę się kategorycznie wypowiadać czy Nikonowi się to udało czy nie, bo tak na dobrą sprawę nie wiemy jak się będzie zachowywał finalny produkt. Ale pewne jest, że pewnych rzeczy firmwarem nie naprawią.
Nie kojarzę, czy to już było: Z7+35mm/1.8
http://www.rossharvey.com/reviews/nikon-z7-review
(http://www.rossharvey.com/reviews/nikon-z7-review)
Bokejek taki bardzo grzeczny. Ale to nie zarzut, mnie się podoba.
Michał Kubicki
27-08-2018, 12:25
Nie miałem na myśli Twojej szanowne osoby tylko segment rynku który reprezentujesz [emoji2].
Gdyby Nikon wyskoczył teraz z kompletnym killerem to trudno by potem było pokazać sensowny upgrade.
Czasem tak bywa, ze proponowana standardy się nie przyjmują .
Ja to pisałem przy premierze D4. Nie wiem dlaczego Nikon podjął takie ryzyko.
D4 wypuszczono w styczniu 2012, to ponad 6 lat, trochę ludzi ma te karty. D5, D500, D850.
Ja mam szybką kartę CF i SD, starcza nawet do 4K, ale XQD jest szybsze to widać przy .. przeglądaniu zdjęć, chociażby. Jak chcę szybo na LCD przeklikac o kilka zdjęć dalej to z XQD dzieje się to natychmiast, a nie po pół sekundy. Opróżnianie bufora - też przewaga, choć ja nie robię długich serii ale widziałem kiedyś u kogoś na D850.
...Bokejek taki bardzo grzeczny. Ale to nie zarzut, mnie się podoba.
Co gorsze, mnie tez się podoba :grin:, ale to za mało żebym się skusił. Nikon mnie zdenerwował, wiec na pohybel kupiłem 50L. Tez ma bokeh ;)
cz4rnuch
27-08-2018, 12:41
Nie miałem na myśli Twojej szanowne osoby tylko segment rynku który reprezentujesz [emoji2]...Odpowiedziałem w imieniu segmentu, który "reprezentuję" :)
Gdyby Nikon wyskoczył teraz z kompletnym killerem to trudno by potem było pokazać sensowny upgrade.W ten sposób można wszystko wytłumaczyć. Byłem w Nikonie kilka latek i nie od dziś wiem, że strategia dokarmiania swoich klientów tak, by im zawsze w brzuchu burczało ma się dobrze (choć tu i tak królem od lat pozostaje Canon - sorry za wojenkę, taka luźna obserwacja). Ale myślałem, że po takich premierach jak D850 to się skończyło. Widocznie nie mogło lub doszła kolejna stragegia, by nie podgryzać lustrzanek.
Michał Kubicki
27-08-2018, 12:46
Nieee, to się nie ma prawa skończyć.
. Ale myślałem, że po takich premierach jak D850 to się skończyło. Widocznie nie mogło lub doszła kolejna stragegia, by nie podgryzać lustrzanek.
Może specjalnie tak dopieścili D850, by bezlustro na jego tle wyglądało jak wygląda. Bo jak by D850 był taki sobie, to jakie bezlustro by pokazali? Fatalne? No tak nie mogli.
Nieee, to się nie ma prawa skończyć.+1
Tym bardziej ciekawy jestem następcy D750.
Co stoi na przeszkodzie żeby dać mu matrycę z Z6 z PDAF? ;)
Co stoi na przeszkodzie żeby dać mu matrycę z Z6 z PDAF? ;)
Teoretycznie? Nic.
Praktycznie? Widzimisię "szpeców" z N.
Ja sobie wlasnie Z6 zamowilem. Mam troche czasu zeby przewietrzyc moj sprzet DSLR i przejsc na MILC. Szkiel z bagnetem Z zadnych nie kupuje poki co bo nie ma nic co warto podmienic w mojej sytuacji. Mam 24-70 AF-S. Mam tez arta 35mm. Zoabcze jak to bedzie smigac przez adapter. Reszta obiektywow i tak musi przez FTZ byc podlaczona.
https://fotoblogia.pl/12772,nikon-z7-i-nikon-z6-zdjecia-przykladowe-oraz-pytania-i-odpowiedzi
Ja sobie wlasnie Z6 zamowilem. Mam troche czasu zeby przewietrzyc moj sprzet DSLR i przejsc na MILC. Szkiel z bagnetem Z zadnych nie kupuje poki co bo nie ma nic co warto podmienic w mojej sytuacji. Mam 24-70 AF-S. Mam tez arta 35mm. Zoabcze jak to bedzie smigac przez adapter. Reszta obiektywow i tak musi przez FTZ byc podlaczona.
Można już zamawiać w ogóle Z6? On ma być dostępny dopiero jakiś czas po Z7...
mozna. wlasnie zlozylem zamowienie w foto plusie
mozna. wlasnie zlozylem zamowienie w foto plusie
I na kiedy "gwarantują" Ci, że będzie?
nie ma zadnego info. zakladam, ze dostane w pierwszym rzucie, czyli w dniu polskiej premiery - kolo 30 listopada. swoja droga na polskim rynku nie spodziewam sie takiego szturmu na Nikon Z zeby tych aparatow brakowalo na sklepowych polkach miesiacami. Zupelnie inaczej bedzie w US, DE, UK. Tu zapewne bedzie jak z D850 czyli okresowe braki w sklepach.
Nieee, to się nie ma prawa skończyć.
Kilka całkiem dużych firm tez tak podchodziło do rzeczy. Po niektórych z nich nie została dziś nawet nazwa.
Michał Kubicki
27-08-2018, 13:54
Ale reszta ciągnie do przodu. Nie pochwalam, ale takie czasy.
Ciekawe, czy sprawdzi się moja drastyczna prognoza, że nowych DSLR to już w zasadzie nie będzie, albo dosłownie ostatni raz. D6 - jak F6? Zobaczymy.
Z6 bym kupił z 35/1.8 S, no i adapterem oczywiście.
Ale poczekam na jakieś pierwsze testy rzetelne, bo martwi mnie zasilanie najbardziej w bezlustrach. A7iii nadgonił chyba do luster w tym temacie, gdyby Z też nie miał się czego wstydzić, to rozważałbym.
Na razie pomijam kwestię drugiego slotu.
Z ciekawości: co te liczby 6 i 7 niby mają oznaczać? Dlaczego nie Z1/Z2 czy Z1 i Z1r lub coś podobnego?
To następcy D610 i D750 ?
"Z całą dozą szczerości, muszę stwierdzić, że Nikon Z6 i Nikon Z7 to aparaty dla profesjonalistów." https://fotoblogia.pl/12772,nikon-z7-i-nikon-z6-zdjecia-przykladowe-oraz-pytania-i-odpowiedzi
:lol:
Są profesjonalne jak redaktor Watemborski.
Ciekawe, czy sprawdzi się moja drastyczna prognoza, że nowych DSLR to już w zasadzie nie będzie, albo dosłownie ostatni raz. D6 - jak F6? Zobaczymy...
Tez sądziłem, ze pójdą na całość i zlikwidują produkcje lustrzanek w krótkim okresie. Przyglądając się Z6 i Z7, myślę że konserwatyzm Nikona zwyciężył i firma ma zamiar dalej doić mleczną krowę jaka są lustrzanki. Sporo, jeżeli nie wiekszosc użytkowników sprzętu firmy, jest z tego zadowolonych (tak przynajmniej by wynikało z lektury rozmaitych forum, w tym i tego :grin:. Watek poświęcony Z6/Z7 na forum Nikona pisma Chasseur d'Images ma, na chwile obecna, 147 stron- zainteresowanie tematem jest).
Ciekawe, czy sprawdzi się moja drastyczna prognoza, że nowych DSLR to już w zasadzie nie będzie, albo dosłownie ostatni raz.
Dużo będzie zależeć od tego co Nikon zaprezentuje przed IO 2020 w Tokio, jak szybko będzie się budował ekosystem pod te Z-etki (niezależna szklarnia, akcesoria itp), jakie ruchy wykona Canon itd.
Ciekawe, czy sprawdzi się moja drastyczna prognoza, że nowych DSLR to już w zasadzie nie będzie, albo dosłownie ostatni raz. D6 - jak F6? Zobaczymy.
Z6 bym kupił z 35/1.8 S, no i adapterem oczywiście.
Ale poczekam na jakieś pierwsze testy rzetelne, bo martwi mnie zasilanie najbardziej w bezlustrach. A7iii nadgonił chyba do luster w tym temacie, gdyby Z też nie miał się czego wstydzić, to rozważałbym.
Na razie pomijam kwestię drugiego slotu.
Z ciekawości: co te liczby 6 i 7 niby mają oznaczać? Dlaczego nie Z1/Z2 czy Z1 i Z1r lub coś podobnego?
A Ty swoje. Widzisz, że bezlusterkowce to poza wygodą i modą niczym nie zachęcają.
Nikon D5 łyka Sony A9 a cała reszta nawet się nie zbliżyła.:-P
nikoniarz
27-08-2018, 15:26
Nikon D5 łyka Sony A9 a cała reszta nawet się nie zbliżyła.:-P
Ale nabroiłeś... Teraz dopiero się zacznie...
Przemyślenia fotografa przyrody
https://www.youtube.com/watch?v=jMTtAi5oPoo
krzysztofz24
27-08-2018, 16:25
Dlaczego niektorzy z uporem maniaka caly czas wieszcza koniec luster?
Ja chce wizjer optyczny i wole lustrzanke. Dla mnie to lepsze rozwiazanie, bardziej mi pasuje.
I sadzac po lekturze chocby tego watku, to nie jestem sam we wszechswiecie z takimi zapatrywaniami.
A niektorzy, dalej swoje.....
Dariusz Breś
27-08-2018, 16:34
No więc jestem po pierwszych testach.
Nikon Z7
Nikkor 35 1,8 S
Nikkor 24-70 4 S
Nikkor 24-70 2,8 G
Sigma Art 1,4
Nikon FTZ
Należy pamiętać że to sample przedprodukcyjne, dostępność gotowców to wrzesień/październik.
Coż mogę powiedzieć, jest mega lekki, obiektywy tak samo, 35 1,8 s waży w ręce tyle co kubek tekturowy na kawę i niestety tak samo się go czuje :)
Dla podróżników IDEAŁ, lekki jak piórko. 24-70 cięższy coś ala kubek tekturowy do połowy z kawą ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/43583816994_d43d17d42e_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1873/43583816994_d43d17d42e_b.jpg)
Pucha natomiast panowie i panie jest fajna, taka zabawkowa, takie midzidziodzi do przytulenia. Na plus podgląd zdjęć w wizjerze wraz z jego zoomem, znaczy można przybliżać i przeglądać fotki w wizjerku. I to chyba tyle z rzeczy na plus, a mówiłem waga, tak.
Wizjer
Wyobraźcie sobie że oglądacie na żywo ładną dziewczynę, uśmiecha się. A teraz to samo ale oglądacie to na TV LCD gdy wchodziło na rynek, dziewczyna drży, jak się porusza obraz się rozmydla (coś jak w grze komputerowej blur). I to takie porównanie z wizjerem D850 vs Z7 czyli optyczny vs elektroniczny. Dodatkowo po pół godzinie patrzenia w ten wizjer odczuwałem dyskomfort.
Zmiana natężenia światła przy fotografowaniu lub zmiana sceny skutkuje sporym lagiem, przy poruszeniu aparatem występuje blur. Tego nie da się nie zauważyć, po prostu ma się wrażenie cofnięcia w czasie, gorszej technologii i wielkiego WTF. Do tego dochodzi nienaturalne podbicie obrazu.
Jeśli chcecie porównania to idźcie do salonu sony i tam jest kompakt RX10iv dokładnie tak samo zachowuje się wizjer. Jest lepiej niż w sony A7 i A9 które mają mega syfiasty antyaliasing na elementach wyświetlanych w wizjerze i potężne smużenie, ale ciągle nie ma nawet zbliżenia się do optycznego.
Autofocus.
Zaznaczam że to przedprodukcyjny egzemplarz więc może się to jeszcze zmienić.
AF momentami ok, momentami lipa. Np. nikkor 35 1,8 S natywny pracował gorzej niż sigmy art 35 1,4. Dodatkowo mega wolno w porównaniu do D850 + 35 ART. Czy 24-70 2,8. Objawia się to tym że przy wciśnięciu afon Focus bluruje najpierw za, potem przed i dopiero za trzecim razem jest zablokowany, mega dziwne zjawisko i nieprzyjemne przez ten wizjer (przepalone krawędzie nieostre, tak jakby TV miał słabą rozpiętość), podczas gdy w d850 po prostu pyk i jest, nie ma tych blurów. Przy 24-70 4 S już lepiej i szybciej ale też z takim „niedowierzaniem i szukaniem”. Zresztą trudno się dziwić że jest wolniej skoro obraz musi zostać przetworzony i wyświetlony na TV (wizjerze).
Punkty af są ogromne (większe od d810 i D850) ale tylko przy ustawieniu AF-C. Przy AF-S punkty można wybrać malutkie (precyzyjne), mam wrażenie że mniejsze niż D5 (gdzie są w tej chwili najmniejsze w dslr).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/30433939228_a928ff1eb3_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1898/30433939228_a928ff1eb3_b.jpg)
Co jeszcze? Mega czuły spust, 4x mi się trafiło przypadkiem zrobić zdjęcie. Współpraca z Sigmą ART, bez problemu, na dodatek art lepiej af pracował niż natywna 35 1,8 S
Super sprawa że muszla oczna jest wysunięta.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/43583817564_96b80ef5d5_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1885/43583817564_96b80ef5d5_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/42493262950_1c91c1f9fa_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1868/42493262950_1c91c1f9fa_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/29365207037_20ef351266_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1866/29365207037_20ef351266_b.jpg)
Myślę że to idealne rozwiązanie na podróże.
Jeśli nie przeszkadza ci wizjer...
Jeśli AF w trybie ciągłym, podczas filmowania, będzie dobrze przez adapter ze szklarnią na bagnet F działał, to coś czuję, że foto-przyrodnicy mogą Ztki polubić. ;)
Nie sadze zeby smierc DSLR nastapila bardzo szybko, ale juz w tej chwili jest wiecej plusow po stronie bezluster. mozna tu wymienic przede wszystkim brak jakichkolwiek problemow z BF/FF. Ilez to bylo watkow o niekalibrowalnych obiektywach. Szybkosc AF juz jest porownywalna z semi pro lustrzankami. 'Jedynek' jeszcze nie przebija, ale to kwestia dosc niedlugiego czasu. EVF z wszystkimi jego zaletami - ciagly podglad w serii, widocznosc w ciemnosciach, wspomagacze w czasie rzeczywistym, etc. Ktos moze nadal wolec optyczny celownik, ale ja np. preferuje EVF. Nowy bagnet w Nikonia to takze + dla systemu Z bo laczy dwa swiaty. Bardzo bogaty w obiektywy F i biedny poki co Z, ktory mysle rozrosnie sie w ciagu 10 lat na tyle, ze posiadanie szklarni nie bedzie juz koronnym argumentem za bagnetem F (no moze pomijajac ultra jasne teleobiektywy). Mozliwosc konstruowana jasniejszych szkiel Z to kolejny z punktów. Mozna by jeszcze dlugo wymieniac, np. juz w tej chwili pokrycie punktami AF kadru z bezlustrach to 90%. Nawet taki D5 wypada przy tym bladziutko.
Oczywiscie jest wiele do poprawienia w MILC, ale beda one z roku na rok pozerac osiagami coraz wyzsze modele DSLR.
krzysztofz24
27-08-2018, 17:12
(...............)
Oczywiscie jest wiele do poprawienia w MILC, ale beda one z roku na rok pozerac osiagami coraz wyzsze modele DSLR.
To twoje zdanie:-). Dawalem tu pelno argumentow przeciwnych, ale juz nie bede ich przytaczal po raz enty...
Ja tam przez "swoja" kariere w lustrzankach nie mialem problemow z AF, moze dlatego ze wiecej zdjec robie niz testow;-)
Kurde szkoda, ze ten wizjer tak sie zachowuje. Myslalem, ze co wizjer to zdecydowany postep. A tak to sporo wody w Wisle widze uplynier zamnim elektroniczny chocby zblizy sie do optycznego...
cz4rnuch
27-08-2018, 17:20
Dlaczego niektorzy z uporem maniaka caly czas wieszcza koniec luster?...Nie, to Ty z uporem maniaka przekonujesz, że tego końca nie będzie :)
Nie, to Ty z uporem maniaka przekonujesz, że tego końca nie będzie :)
I pewnie jest w tym trochę racji. Popatrz: jedni ludzie nadal jeżdżą na koniach, a inni strzelają z łuku ;-)
cz4rnuch
27-08-2018, 17:28
Ale z drzew już zeszliśmy a ogony gdzieś się nam zapodziały.
I pewnie jest w tym trochę racji. Popatrz: jedni ludzie nadal jeżdżą na koniach, a inni strzelają z łuku ;-)
Szkoda, że nie ma już tych strzelających z łuku konno :smile:
Podobno maja pojawić się na nowo. Trochę jak bezlusterkowce.;-)
cz4rnuch
27-08-2018, 17:34
Już gdzieniegdzie się ich widuje: <<klik>> (https://images.halloweencostumes.com/products/41801/1-1/inflatable-centaur-adult-costume.jpg)
Wygląda na autoportret :-P
Jeśli wizjer nie jest gorszy niż w A7 (dowolnej wersji) czy w Fuji XT-2, to dla mnie rewelacja. O to mi chodziło i papa wizjery optyczne, w których albo za ciemno, albo za jasno, a na pewno nie tak, jak będzie na zdjęciu.
Jak sobie na modelkę chcę popatrzeć na żywo, to odrywam oko od wizjera... Wizjer nie jest po to, żeby był optyczny, tylko żeby ułatwiał pracę. Pomijam przypadki, gdy ktoś po prostu nie trawi fizjologicznie wizjera elektronicznego i go mdli.
Doniesienia o AF martwią. Choć nadal są sprzeczne. Jeśli nie będzie tak dobry jak w A7iii (pomijam eye) czy choćby XT-2, to ciężko będzie. Z kolej lustrzane problemy z mikrokalibracją...
krzysztofz24
27-08-2018, 17:49
Nie, to Ty z uporem maniaka przekonujesz, że tego końca nie będzie :)
No kiedys na pewno nastapi koniec fotografi jak znamy. Ale lustrzanki nie wymra przez bezlusterkowce. Nie widze tego oceanu zalet...a juz na pewno nie wizjer.
Po za tym ja widze miejsce na oba rozwiazania na rynku.
Ale niektorzy tu wrecz zabraniaja produkcji lustrzanek;-)
Jeśli wizjer nie jest gorszy niż w A7 (dowolnej wersji) czy w Fuji XT-2, to dla mnie rewelacja. O to mi chodziło i papa wizjery optyczne, w których albo za ciemno, albo za jasno, a na pewno nie tak, jak będzie na zdjęciu.
Jak sobie na modelkę chcę popatrzeć na żywo, to odrywam oko od wizjera... Wizjer nie jest po to, żeby był optyczny, tylko żeby ułatwiał pracę. Pomijam przypadki, gdy ktoś po prostu nie trawi fizjologicznie wizjera elektronicznego i go mdli.
Doniesienia o AF martwią. Choć nadal są sprzeczne. Jeśli nie będzie tak dobry jak w A7iii (pomijam eye) czy choćby XT-2, to ciężko będzie. Z kolej lustrzane problemy z mikrokalibracją...
zgadzam sie w calej rozciaglosci w temacie wizjerow i mikrokalibracji
Wind Mill
27-08-2018, 18:38
No więc jestem po pierwszych testach...
Dzięki za te kilka słów.
...Dodatkowo po pół godzinie patrzenia w ten wizjer odczuwałem dyskomfort...
Tak z ciekawości, zauważyłeś u siebie wrażliwość na tzw efekt tęczy z projektorów DLP?
Skąd pytanie niby niezwiązane? Otóż pewien odsetek populacji widzi ów efekt, jeszcze mniejszemu on przeszkadza (aż do nudności). Podobnie "migotanie" różnych TV (kiedyś kineskopy, potem plazmy) - stąd mogą być diametralnie różne reakcje na EVF.
Nadal dla dużego grona chcących wydać swoją kasę na sprzęt foto istotne będzie co otrzyma w jakiej jakości za konkretną kwotę.
Ja zawsze sobie porównuję jakie są koszty aparatu FF z pokryciem ogniskowych 18-200 trzema obiektywami, nie biorę pod uwagę stałek ani manualnych obiektywów.
Zawszę daję przykład pytającym co kupić i jak tanio w świetnej jakości może to mieć w lustrzance.
Używam A7II i muszę go uzupełniać lustrem nikona, Zetki dla mnie są idealnym wyjściem ale kiedyś jak będą po 4-5 tysiaków nowe w sklepie z gwarancją.
Coż mogę powiedzieć, jest mega lekki, obiektywy tak samo, 35 1,8 s waży w ręce tyle co kubek tekturowy na kawę i niestety tak samo się go czuje :)
Dla podróżników IDEAŁ, lekki jak piórko. 24-70 cięższy coś ala kubek tekturowy do połowy z kawą ;)
/.../
Myślę że to idealne rozwiązanie na podróże.
Nikon Z7 waży 675 gramów
adapter FTZ: 135 g
Nikkor Z 35mm f/1.8 S: 370 g
Nikon D850: 1005 g
a Nikkor AF-S 35mm f/1.8G ED: 305 g
Wie ktoś czy można już czymś otwierać rawy z7?
Dariusz Breś
27-08-2018, 19:59
Nikon Z7 waży 675 gramów
natywna 35 czy 24-70 nie potrzebuje adaptera
Tak z ciekawości, zauważyłeś u siebie wrażliwość na tzw efekt tęczy z projektorów DLP?
Skąd pytanie niby niezwiązane? Otóż pewien odsetek populacji widzi ów efekt, jeszcze mniejszemu on przeszkadza (aż do nudności). Podobnie "migotanie" różnych TV (kiedyś kineskopy, potem plazmy) - stąd mogą być diametralnie różne reakcje na EVF.
Nie, aż taki wrażliwy nie jestem.
Nikon Z7 waży 675 gramów
Czyli co? Z7 z 35mm S - 1045 g, D850 z 35mm DX (trochę naciągam, wiem) - 1205 g? Jak się dorzuci dodatkową batrerię do Zetki, to się zrobi remis wagowy.
Jak dla mnie te bezlustra mają przewagę jedynie w rozmieszczeniu punktów AF i nic więcej, bo podobno trafialność wciąż nie jest taka powalająca na kolana.
Plusy bezluster już chyba wszyscy znają i są często wymieniane tak samo jak minusy, premiera Zetek wiele tu nie zmienia, koło już zostało wynalezione, teraz już tylko kwestia detali.
Ogólnie o Z6/Z7 bez wchodzenia w spekulacje nad serią czy to plus czy minus.
+ szklarnia nikona
+ świetny wizjer
+ pełne pokrycie sensora punktami AF nawet porównując do sony
+ górny wyświetlacz
+ cichy tryb
+ U1, U2, U3
+ zgodność z lampami iTTL
+ wifi 5GHz
+ usb c
+ 8K timelaps
+ video 4K bez cropa
- jeden slot XQD
- brak EyeAF
- brak 4K 60fps
- mała ilość spersonalizowanych przycisków
- brak przycisku af i pomiaru
potencjalny + dotykowy af
potencjalny - wydajność zasilania
Możecie kopiować i dodawać swoje plusy i minusy ale tak obiektywnie, a nie że "bo mnie oczy bolą od elektronicznego wizjera" albo "brzydki bo nie retro".
dla mnie plus numer 1 to brak problemow z BF/FF
A to akurat minus. Nie będzie już wymówki, że aparat nie trafił :grin:
dla mnie plus numer 1 to brak problemow z BF/FF
Natywne czy ZTF? W każdych warunkach? Skąd ta pewność?
Fajne te plusy i minusy. Dla mnie czymś co stawia bezlustra nad lustrami to ekspozycja na żywo i histogram w wizjerze.
Jakbym mógł to bym już wskoczył w Z'tki, ale kasa hamuje i trochę zdrowy rozsadek- bo obrazek w Z6 i d750 będzie identyczny. Może trzecia generacje ,,to będzie to''. :)
https://www.digitalcameraworld.com/news/nikon-z7-and-z6-what-was-nikons-thinking-and-how-will-the-z-system-evolve
czupacabra
27-08-2018, 22:21
Plusy bezluster już chyba wszyscy znają i są często wymieniane tak samo jak minusy, premiera Zetek wiele tu nie zmienia, koło już zostało wynalezione, teraz już tylko kwestia detali.
+ szklarnia nikona
+ świetny wizjer
+ górny wyświetlacz
+ cichy tryb
+ U1, U2, U3
+ wifi 5GHz
+ usb c
+ 8K timelaps
+ video 4K bez cropa
- jeden slot XQD
- brak EyeAF
- brak 4K 60fps
Możecie kopiować i dodawać swoje plusy i minusy ale tak obiektywnie, a nie że "bo mnie oczy bolą od elektronicznego wizjera" albo "brzydki bo nie retro".
Koesh a ską wiesz , że ma świetny wizjer ? Miałeś go w swoich dłoniach i ciś fociłeś?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Natywne czy ZTF? W każdych warunkach? Skąd ta pewność?
nie ma znaczenia czy natywnie czy ZTF. wynika to ze sposobu pomiaru AF w bezlustrach.
+ 10bit HDMI
Koesh a ską wiesz , że ma świetny wizjer ? Miałeś go w swoich dłoniach i ciś fociłeś?
Odkryłeś właśnie że to już 59 strona wątku gdzie wszyscy teoretyzują :)
+ szklarnia nikona
+ świetny wizjer
+ górny wyświetlacz
+ cichy tryb
+ U1, U2, U3
+ wifi 5GHz
+ usb c
+ 8K timelaps
+ video 4K bez cropa
+ focus peaking
+ dotykowy ekran
- jeden slot XQD
- brak EyeAF
- brak 4K 60fps
- 5 fps przy 14-bitowych RAWach
- mały bufor
- AF-C: brak grupowego, wykastrowany 3D
- podłączanie gripa, tylko po wyjęciu baterii z body
- cena Z7 na poziomie D850 (najlepszy aparat AD2018 )
potencjalny + obiektywy Z
zgadzam sie w calej rozciaglosci w temacie wizjerow i mikrokalibracji
o tym bf/ff pisałem setki razy ale lustrzani ortodoksi swoje zawsze prawili a potem...biegli do innych wątków pomagac w nieostrych zdjęciach :D . Jesli chodzi o braki ff/bf w bezlustrach o których piszesz to niestety tak nnie bedzie dlatego ze coraz wiecej bezluster ma af fazowy a to jest bolączka ich sposob dzialania. Gdyby zachowali detekcje kontrastu i poprawili jego predkosc zadnych bf/ff nie byloby co wynika ze sposobu ostrzenia tym sposobem. Niestety pchaja ten gowniany fazowy a ten idealnie nie zawsze wyostrza (ostrzy do spelnienia odpowienich warunkow, a nie do mmomentu uzyskania największej ostrości jak detekcja ontrastu ) i bedzie lipa jak w lustrach. Mogli popracowac nad szybkościa detekcji kontratu i bylby miod a tak...niedługo te same jeki jak w lustrach będą.
krzysztofz24
28-08-2018, 00:55
prof.Miodek znowu zaczynasz narzekania ma AF fazowy.
Ja ci proponuje mniej testow a wiecej zdjec:-).
Dam ci przyklad swojego wlasnego podejscia.
Spojrz jakie mam aparaty w stopce. Maja ten sam uklad AF.
Moj Nikkor 50 f1.4G trafia na obu body w jakich 88-90%.
I nie placze, ze nie mam mikroregulacji, nie robie zdjec linijek ksiazce.
Tylko odpalam test tego szkla na optyczne.pl a tam jam wol w tescie AF ze bodaj na D3x im wyszlo okolo 10% nietrafionych zdjec.
Czyli mam szklo niczym nie odbiegajace od normy.
A AF w obu body chodzi jak petarda i daje takie same wyniki jak D3x;-).
Widzisz, mozna pozytywnie podejsc, mozna:-)
nie ma znaczenia czy natywnie czy ZTF. wynika to ze sposobu pomiaru AF w bezlustrach.
Znaczy, fazowy AF w bezlustrach się nie myli?
Ta lista plusów i minusów to taka mocno indywidualna, bo każdy powinien umieszczać to co istotne dla niego. I nie każdy ceni to samo.
Dariusz Breś
28-08-2018, 04:40
No to jak indywidualnie to dla mnie (przetestowany na żywo):
+ szklarnia nikona i sigmy
+ lekki i fajny
+ dotykowy ekran
+ cena
- beznadziejny TV (wizjer)
- lagi w TV przy zmianie fotografowanej sceny
- smużenie i blur w TV przy poruszeniu aparatu
- nienaturalne podbicie kolorystyki w TV
- długie wybieranie pracy af (brak dedykowanego przycisku)
- słaby af w porównaniu do lustra
- duże punkty af w ciągłym
- usb c
- mały bufor
- marna bateria
- obiektywy natywne s
badtorro
28-08-2018, 07:08
Cena na plus? cena Z7 +FTZ jest wyższa niż D850. Jak cena może być na plus zwłaszcza przy wszystkich minusach jakie wymieniłeś?
i dlaczego usb-c na minus
cz4rnuch
28-08-2018, 08:22
Znaczy, fazowy AF w bezlustrach się nie myli?AF w większości współczesnych bezluster, w Z6 i Z7 chyba też, jest hybrydowy. Dla szybkości ostrzy fazą a ostatnich szlifów i tak dodaje kontrast.
Cena na plus? cena Z7 +FTZ jest wyższa niż D850. Jak cena może być na plus zwłaszcza przy wszystkich minusach jakie wymieniłeś?...Połowę tych minusów można sprowadzić do wspólnego mianownika, wizjer, i od razu robi się mniej :) Poza tym możesz zrobić własną listę i cenę dać po stronie minusów :)
o tym bf/ff pisałem setki razy ale lustrzani ortodoksi swoje zawsze prawili a potem...biegli do innych wątków pomagac w nieostrych zdjęciach :D . Jesli chodzi o braki ff/bf w bezlustrach o których piszesz to niestety tak nnie bedzie dlatego ze coraz wiecej bezluster ma af fazowy a to jest bolączka ich sposob dzialania. Gdyby zachowali detekcje kontrastu i poprawili jego predkosc zadnych bf/ff nie byloby co wynika ze sposobu ostrzenia tym sposobem. Niestety pchaja ten gowniany fazowy a ten idealnie nie zawsze wyostrza (ostrzy do spelnienia odpowienich warunkow, a nie do mmomentu uzyskania największej ostrości jak detekcja ontrastu ) i bedzie lipa jak w lustrach. Mogli popracowac nad szybkościa detekcji kontratu i bylby miod a tak...niedługo te same jeki jak w lustrach będą.
Detekcja oparta na samym kontraście ma wiele minusów i duże ograniczenia, nie nadaje się do sprzętu, od którego wymagamy szybkiego i niezawodnego af na poziomie przynajmniej amatorskich lustrzanek.
Detekcja fazy oparta na czujnikach zewnętrznych też jest inna od tych znajdujących się na matrycy.
Problem bf/ff jest ale każdy nawet mało ogarnięty użytkownik potrafi to wyeliminować natychmiast po zakupie lub przy zakupie.
meliszipak
28-08-2018, 09:21
Coś dziwnie, bo wizjer ponoć bardziej wypasiony od tego w A7 II i III gdzie jest całkiem fajnie, bez przywołanych atrakcji.
Coś dziwnie, bo wizjer ponoć bardziej wypasiony od tego w A7 II i III gdzie jest całkiem fajnie, bez przywołanych atrakcji.
Zrób maly test. Jeżeli podpierasz korpus A7 małym palcem i jest Ci z tym dobrze, to pewnie przyzwyczaiłeś się do EVF i widzisz już tylko jego zalety ;-)
Ta lista plusów i minusów to taka mocno indywidualna, bo każdy powinien umieszczać to co istotne dla niego. I nie każdy ceni to samo.
Dlatego sugerowałem podejście do tego obiektywnie i porównując do tego co oferuje konkurencja, wiec pisanie o beznadziejnym wizjerze nie ma kompletnie podstaw bo to według testerów najlepszy na rynku wizjer.
Dariusz Breś Dałeś sporo minusów odnośnie ekranu i wizjera ale czy jest na rynku coś lepszego według ciebie ?
badtorro
28-08-2018, 09:34
Połowę tych minusów można sprowadzić do wspólnego mianownika, wizjer, i od razu robi się mniej :) Poza tym możesz zrobić własną listę i cenę dać po stronie minusów :)
Tak, ale Dariusz jest chyba jedyną osobą która uczestniczy w dyskusji w tym wątku i miał ten aparat w ręce.
Dopóki nie dostanę aparatu do ręki to trudno mówić o minusach, np. jaki by nie był ten AF to mam wrażenie że i tak będzie lepszy niż w D700. Ale to stwierdzę dopiero jak dostanę produkcyjną wersję aparatu do ręki
meliszipak
28-08-2018, 09:58
Dla mnie to takie pierd...mento, wizjery elektroniczne są już bardzo dobre, obecnie priorytetem powinna być oszczędność energii.
Podobnie elaboraty o potrzebach małego palca, które można ....bardzo szybko powstanie masa uchwytów poprawiających ergonomię zetek i po problemie.
Podobnie jak do cyfrowych emek leici, czy siódemek sony.
Dla mnie najważniejsze jaki obrazek zobaczymy z podpiętą 35 i 50 które ponoć mają dorównać najlepszym zeissom.
Pokażą Z5 to wszystkim puszczą zwieracze z dwóch powodów: specyfikacji i ceny.
- obiektywy natywne s
Dlaczego to jest minus? Takie one kiepskie, czy lepiej, żeby ich nie było?
Tak, ale Dariusz jest chyba jedyną osobą która uczestniczy w dyskusji w tym wątku i miał ten aparat w ręce.
Ale on akurat nie da rady korzystając z wizjera elektronicznego, można to potraktować jak dyskusje z kulawym o wygodzie schodów itp.
Fanatycy nikoniarzowi hejtują nikona za masowe udostępnienie sprzętu przed produkcyjnego i pozwolenie robienia testów na hardware/software beta.
Jednak nie oznacza to że finalny sprzęt będzie czymś odbiegał od tego co jest zwłaszcza że specyfikacja oficjalna sprzętu nie pokazuje nic nawet w detalach by się zmieniło.
badtorro
28-08-2018, 10:26
dyskusja z kulawym o wygodzie schodów ;-) dobre, uśmiałem się :-)
koesh niby masz rację, ale 90% bolączek Zetek to są sprawy software'u, które teoretycznie da się łatwo naprawić łatką. Pytanie czy Nikon zmieni politykę dot. aktualizacji wzorem Fuji, czy będzie tak jak było do tej pory
Dla mnie to takie pierd...mento, wizjery elektroniczne są już bardzo dobre....
Które masz konkretnie na myśli mówiąc ze są dobre: A7, A7RIII, A9, Z7, Leica SL, czy jeszcze inne? Dobre bo: nie smużą, nie ma zaciemnienia przy serii, nie ma lagów? Dla Ciebie mogą być dobre, dla kogoś innego nie.
Wizjer w NX1 byl/jest swietny. Zadnego smuzenia, zadnych lagow. Serii nigdy nie robilem to nie wiem jak to wyglada. Jesli tylko EVF w Z6/Z7 bedzie nie gorszy, a jestem przekonany, ze bedzie lepszy to dla mnie styka.
Fanatycy nikoniarzowi hejtują nikona za masowe udostępnienie sprzętu przed produkcyjnego i pozwolenie robienia testów na hardware/software beta.
Jednak nie oznacza to że finalny sprzęt będzie czymś odbiegał od tego co jest zwłaszcza że specyfikacja oficjalna sprzętu nie pokazuje nic nawet w detalach by się zmieniło.
Ja ci dam hejtera ;) bo uważam, że jeśli finalna wersja będzie mocno inna, to nikon robi sobie kuku dając teraz dość masowo sprzęt do testów.
Jeśli się niewiele potem zmieni - to rozumiem. Wniosek - jeśli myślą tak jak ja to finalnie różnice nie będą znaczące ...
czupacabra
28-08-2018, 11:25
Które masz konkretnie na myśli mówiąc ze są dobre: A7, A7RIII, A9, Z7, Leica SL, czy jeszcze inne? Dobre bo: nie smużą, nie ma zaciemnienia przy serii, nie ma lagów? Dla Ciebie mogą być dobre, dla kogoś innego nie.
W Leice SL i CL i w Hasselu X1D i w H6d100c są świetne EVF [emoji3]
Ja ci dam hejtera ;) bo uważam, że jeśli finalna wersja będzie mocno inna, to nikon robi sobie kuku dając teraz dość masowo sprzęt do testów.
Jeśli się niewiele potem zmieni - to rozumiem. Wniosek - jeśli myślą tak jak ja to finalnie różnice nie będą znaczące ...
Przeciez tu chodzi to, aby miec wymówkę na jakiś słaby ficzer.
Kiepska ostrosc? Bo to przedprodukcyjny egz.
Kiepska stabilizacja? Bo to przedprodukcyjny egz.
Zle dzialanie AF? Bo to przedprodukcyjny egz.
A ze super zdjecia, tracking? A to sory, moze zostac.
I nie chodzi o Nikona, ale ogolnie. Kazda firma dajaca do testowania egzemplarz "przeprodukcyjny" ma bardzo dobra wymówkę.
Mogą być opóźnienia w dostawach:
https://www.optyczne.pl/12769-news-Duże_zainteresowanie_bezlusterkowcami_Nikona_-_mogą_być_opóźnienia_w_dostawach.html
W Leice SL i CL i w Hasselu X1D i w H6d100c są świetne EVF [emoji3]...
No jasne. Wszystkie są świetne. Wystarczy się tylko porozumieć, co dokładnie znaczy słowo "świetny" ;-). Każdy, kto mówi o EVF na tym forum ma właśnie te, a nie inne modele na myśli.
czupacabra
28-08-2018, 11:48
Oczywiście że to co świetne dla jedego może być słabe dla innego ale przecież możesz sobie wypożyczyć do testów lejke czy hassela i samu to sprawdzić [emoji3]
Oczywiście że to co świetne dla jedego może być słabe dla innego ale przecież możesz sobie wypożyczyć do testów lejke czy hassela i samu to sprawdzić [emoji3]...
Znasz dużo ludzi którzy nabyli SL lub hassela dla EVF?
czupacabra
28-08-2018, 12:06
Paru się znajdzie, jeden to chyba nawet jakiś kolekcjoner bo ma Skę Leiki a jakiś czas temu kupił sobie H6D-100c. Ja też sobie leijkę kupiłem i czekam na nowego hassela x2D? Lub może nową Skę bo zamażył mi się średni format.
Oczywiście dobry/ świetny/genialny EVF nie jest JEDYNYM kryterium wyboru.
No to masz więcej szczęścia niż ja, bo ja nie znam nikogo :grin:
Pierwszy EVF, o którym słyszałem ze nie ma zaciemnienia przy serii jest ponoć w A9. Może są inne, ale nic mi o tym nie wiadomo. Domyślam się, że nie wszystkim to musi być potrzebne do szczęścia, ale mnie osobiście jest. Ta jedna wada wyklucza EVF jako nadającego się do robienia zdjęć lotnictwa. Do wielu innych typów fotografii może być natomiast doskonały.
cz4rnuch
28-08-2018, 12:27
...Pierwszy EVF, o którym słyszałem ze nie ma zaciemnienia przy serii jest ponoć w A9. Może są inne, ale nic mi o tym nie wiadomo. Domyślam się, że nie wszystkim to musi być potrzebne do szczęścia, ale mnie osobiście jest. Ta jedna wada wyklucza EVF jako nadającego się do robienia zdjęć lotnictwa...Tak bardziej ogólnie niż lotniczo. Który OVF nie ma zaciemnienia w trakcie robienia zdjęć?
Tak bardziej ogólnie, który OVF nie ma zaciemnienia w trakcie robienia zdjęć?
Każdy ma (przynajmniej z tych, które używałem), tyle ze nie całkowite i da się sledzic letadlo. Na czarnym ekraniku niestety nic nie widać.
cz4rnuch
28-08-2018, 12:34
Gdy podnoszące się lustro przerywa tor optyczny to całkowite :) Inaczej się nie da ;)
no jak OVF nie ma zaciemnienia calkowitego? ma i to kazdy, tylko trwa to roznie dlugo w zaleznosci od body.
krzysztofz24
28-08-2018, 12:36
Tez mam pytanie ogolne?
Wizjer elektroniczny ma mniejsze lub wieksze problemy typu drgania, smuzenie, lag itp.
A jak to wyglada na solidnym mrozie kiedy wszelkie ekrany LCD zaczynaja ostro smuzyc a w koncu pracowac niemql skokowo.
Kiedys w gorach przy -25.c ekran podgladu w D90 zaczal pracowac wrecz skokowo, zabawnie to wygladalo, jakby bylo 5kl/s w grze komputerowej.
Ekran od radia w samochodzie smuzy juz przy -15.c jak wsiadamy po nocy, tylko ze zaraz idzie ogrzewanie i problem mija.
A jak to wyglada w wizjerze elektronicznym?
Taka sama podatnosc jak ekran podgladu czy pomysleli o tym i jakos to dziala?
Ale z czego wynika zaciemnienie podczas robienia zdjęć, czy z samego faktu że odczyt danych nie pozwala na jednoczesne przesłanie obrazu do wizjera ? Jeśli A9 tego nie ma to bardzo ciekawa sprawa z jednej strony jak to wyeliminowali ( nie ma tam czasem oszustwa wzorku zmniejszającego odświeżanie lub zatrzymanie obrazu ? ), a z drugiej strony jeśli Sony dało radę to czemu Nikon tego nie ma, może to takie wymuszanie rzeczy dla flagowca i robie sztucznych ograniczeń ?
Wiem że fotoblogia to jest straszne gó.... ale tam Z7 został ochrzczony flagowcem Nikona, oczywiście hejt przez to jest jeszcze większy :)
Pierwszy EVF, o którym słyszałem ze nie ma zaciemnienia przy serii jest ponoć w A9. Może są inne, ale nic mi o tym nie wiadomo. Domyślam się, że nie wszystkim to musi być potrzebne do szczęścia, ale mnie osobiście jest. Ta jedna wada wyklucza EVF jako nadającego się do robienia zdjęć lotnictwa.
Przecież to jest tylko kwestia oprogramowania, które zrobi stopklatkę w wizjerze.
Za to przy lustrze nijak tego nie da się obejść. Nie nadają się do lotnictwa?
Wiem że fotoblogia to jest straszne gó.... ale tam Z7 został ochrzczony flagowcem Nikona, oczywiście hejt przez to jest jeszcze większy :)Ja się nie dziwię hejtowi. Jak można napisać w tytule! pogromcy Sony, skoro nie wiadomo jak sprzedaż, parametry niektóre gorsze itd. itd. na fotoblogii można trafic na rzeczy fajne, ale i na po prostu tragiczne, wręcz dyskwalifikujące ten portal.
Tam jest zakładka katalog producentów. Rozwinąłem sobie opisy kilku firm. Wiecie co tam znalazłem pod hasłem Nikon?
"Najsłynniejszymi modelami aparatów Nikon są: Nikon D750, Nikon D3300, Nikon D500 i Nikon COOLPIX P900."
ONI NAPRAWDĘ TO NAPISALI! https://fotoblogia.pl/t/33,nikon
Inne firmy mają równie komiczne opisy. Szok, po prostu szok.
cz4rnuch
28-08-2018, 12:48
Ale z czego wynika zaciemnienie podczas robienia zdjęć, czy z samego faktu że odczyt danych nie pozwala na jednoczesne przesłanie obrazu do wizjera ? Jeśli A9 tego nie ma to bardzo ciekawa sprawa z jednej strony jak to wyeliminowali ( nie ma tam czasem oszustwa wzorku zmniejszającego odświeżanie lub zatrzymanie obrazu ? ), a z drugiej strony jeśli Sony dało radę to czemu Nikon tego nie ma, może to takie wymuszanie rzeczy dla flagowca i robie sztucznych ograniczeń ?Sensor w A9 ma wbudowaną własną pamięć dzięki czemu może przetwarzać sygnał do kilkudziesięciu razy szybciej niż w przypadku zwykłej matrycy. Dzięki temu pozbyli się też efektu rolling shutter. A Nikon tego nie ma, bo Sony zapowiedziało, że akurat tą technologią nie będzie się z nikim dzielić. Zobaczymy jak długo wytrwają w tym postanowieniu.
Numerację wyjaśniłem w poście nr 482, seria Z1-Z5 to będą puszki pro.
To dziwne, bo Z7 stoi wyżej niż Z6.
Zaczynając nowy system mogli bardziej przemyśleć numerację, bo rozumiem, że z DSLR mieli problem (D90 mniej cyferek, a nie jest lepszy od D500).
Teraz kurcze wszystkie numery dostępne ;) a oni robią te numeracje taką dziwną. Skazują się na mk2, mk3 ?
Dariusz Breś
28-08-2018, 13:35
Cena na plus? cena Z7 +FTZ jest wyższa niż D850. Jak cena może być na plus zwłaszcza przy wszystkich minusach jakie wymieniłeś?
i dlaczego usb-c na minus
O kurde faktycznie cena na -
pomyliłem z ceną Z6
usb-c bo kolejny kabel, zaczyna się jak przejściówki do appla ;)
czupacabra
28-08-2018, 13:36
Pawel92, wymienione przeze mnie aparaty nie nadają się do fotografowania lotnictwa z prostego powodu . Nie ma do nich takich obiektywów. Do foto typu lotnictwo/ptaki/zawody sportowe zdecydowanie są inne aparaty. A co do trybu afc to go testowałem w SL, CL i w obu tych aparatach nie występuje efekt zaczernienia / znikania obrazu.
Dariusz Breś
28-08-2018, 13:37
Dlaczego to jest minus? Takie one kiepskie, czy lepiej, żeby ich nie było?
Kiepskie. Tu powinno być światło 1,4 i lepsza budowa, tym bardziej że kosztują niemało.
Gdy podnoszące się lustro przerywa tor optyczny to całkowite :) Inaczej się nie da ;)
Zgadza się :grin: To tak trochę jak z migaczem: raz działa, raz nie działa.
Przecież to jest tylko kwestia oprogramowania, które zrobi stopklatkę w wizjerze...
Możesz to nieco rozwinąć?
to tez kwestia indywidualna. u mnie w domu juz wszystkie mobilne sprzety sa na USB-C. Jak ktos ze znajomych potrzebuje ladowarke micro usb to zaczyna sie szukanie po chacie :D
jedna rzecz, o ktorej nikt nie wspomnial a naprawde jest minusem wedlug mnie to to, ze do Z6/Z7 nie bedzie vertical grip tylko najzwyklejszy battery pack. Nie wiem co za madry typ podjal taka decyzje, ale do puszek za 10k i 16k pozalowali kolka nastaw i spustu migawki do zdjec pionowych. Nie moge zrozumiec tego ruchu.
Pawel92, wymienione przeze mnie aparaty nie nadają się do fotografowania lotnictwa z prostego powodu . Nie ma do nich takich obiektywów. Do foto typu lotnictwo/ptaki/zawody sportowe zdecydowanie są inne aparaty...
Eh tam, zawsze można spróbować podejść bliżej (tak przynajmniej radzono) :grin:
... A co do trybu afc to go testowałem w SL, CL i w obu tych aparatach nie występuje efekt zaczernienia / znikania obrazu...
Dzięki za wiadomość z pierwszej ręki. To mamy już w takim razie trzy bez zaciemnienia: SL, CL i A9.
Zgadza się :grin: To tak trochę jak z migaczem: raz działa, raz nie działa.
Możesz to nieco rozwinąć?
A co tu trudnego?
Przecież body na bieżąco zbiera obraz z matrycy i wyświetla w wizjerze. Body wie też, że został naciśnięty spust i zaraz zamknie migawkę. Co za problem wyświetlać dalej ostatnio zapamiętany obraz? Nie będzie migania, tylko lekkie przestoje. Oczywiście jeśli obiekt będzie się szybko przemieszczał, to po otwarciu migawki nagle przeskoczy. Coś za coś.
jedna rzecz, o ktorej nikt nie wspomnial a naprawde jest minusem wedlug mnie to to, ze do Z6/Z7 nie bedzie vertical grip tylko najzwyklejszy battery pack. Nie wiem co za madry typ podjal taka decyzje, ale do puszek za 10k i 16k pozalowali kolka nastaw i spustu migawki do zdjec pionowych. Nie moge zrozumiec tego ruchu.Żart? Dla mnie grip to podstawa, ja robię 90% zdjęć w pionie. Tam musi być wybierak albo joy! No i kółko czasów i przysłon.
niestety nie. info od Senior Product Manager Nikona:
"It's not a grip, it's a battery pack (without a portrait format shutter button)."
na wszelki, wielki jeszcze link:
https://www.digitalcameraworld.com/news/nikon-z7-and-z6-what-was-nikons-thinking-and-how-will-the-z-system-evolve
A co tu trudnego?
Przecież body na bieżąco zbiera obraz z matrycy i wyświetla w wizjerze. Body wie też, że został naciśnięty spust i zaraz zamknie migawkę. Co za problem wyświetlać dalej ostatnio zapamiętany obraz? Nie będzie migania, tylko lekkie przestoje. Oczywiście jeśli obiekt będzie się szybko przemieszczał, to po otwarciu migawki nagle przeskoczy. Coś za coś.
Mozna to i tak na to spojrzeć.. Zgoda. Wszystko polega na tym jak "lekkie" będą te przestoje. To co pokazuje OVF, tez można w zasadzie nazwać obrazem z przestojami. Dotychczasowe EVF-y proponowały zupełny przestój: czarny ekran.
A obiekty o których mówimy, potrafią przemieszczać się szybko. Nawet bardzo szybko. Przy panoramowaniu F-16 nie masz specjalnej ochoty żeby ci obraz "przeskakiwał" w celowniku.
Żart? Dla mnie grip to podstawa, ja robię 90% zdjęć w pionie. Tam musi być wybierak albo joy! No i kółko czasów i przysłon.
Wrzuciłem taki wywiad z jakimś kierownikiem Nikona w USA. Mowi jasno, ze grip to będzie tylko pojemnik na baterie. Hyper mnie ubiegl.
No to czekam na Z1 - Z5. W dodatku raczej Mk2 ;) i to używane.
Zastanawiałem się czy następne moje body to nie będzie przypadkiem bezlustro, ale się nie zapowiada. D800 mam 6 lat, czas na D850. Nie będę czekał jeszcze kilku lat na jakieś Z1-Z5 za cenę grubo powyżej 20 tys. plus 2 tys grip i 1 tys. za karty z czytnikiem. D850 na zachodzie idzie już dostać za około 11 tys (ebay), plus dodatki 2 tys.
Dariusz Breś
28-08-2018, 14:12
Dlatego sugerowałem podejście do tego obiektywnie i porównując do tego co oferuje konkurencja, wiec pisanie o beznadziejnym wizjerze nie ma kompletnie podstaw bo to według testerów najlepszy na rynku wizjer.
Dariusz Breś Dałeś sporo minusów odnośnie ekranu i wizjera ale czy jest na rynku coś lepszego według ciebie ?
Tester nie powie ci że smuży czy bluruje, powie ci dyplomatycznie "na rynku najlepszy wizjer" dlaczego? bo next time nikon zastanowi się 2x czy wypożyczyć mu sprzęt.
Ja tylko piszę co zaobserwowałem, szczerze, wisi mi to czy wizjer jest ok czy nie, Z7 na pewno znajdzie nabywców bo jako aparat całościowo jest fajny.
Czy coś jest lepszego na rynku? nie mam pojęcia, nie mam za bardzo czasu aby sprawdzać każdy wizjer na rynku, wiem jak zachowują się wizjery w soniaczach.
Rozumiem że ludziom to nie przeszkadza, tak samo jak w lustrach brak przycisku af-on, czy tylko 1/4000, albo brak wyświetlacza górnego, czy też jeden slot na karty.
na fotoblogii można trafic na rzeczy fajne, ale i na po prostu tragiczne, wręcz dyskwalifikujące ten portal.
"Z całą dozą szczerości, muszę stwierdzić, że Nikon Z6 i Nikon Z7 to aparaty dla profesjonalistów." https://fotoblogia.pl/12772,nikon-z7-i-nikon-z6-zdjecia-przykladowe-oraz-pytania-i-odpowiedzi
-To portal reklamowy i to że taki Watemborski został Redaktorem Prowadzącym jasno pokazuje co jest jego istotą.
Kilka bzdur nadredaktora Watemborskiego:
[z Lustrzanka? A na co to komu? O tym, dlaczego przesiadłem się na bezlusterkowca https://fotoblogia.pl/10529,lustrzanka-a-na-co-to-komu-o-tym-dlaczego-przesiadlem-sie-na-bezlusterkowca ]
"I jeszcze kwestia tego, że te szkła są przystosowane do matryc APS-C pod kątem pola obrazowania. Szkła do FX, podpięte do DX będą powodowały wyraźniejsze zniekształcenia. te z Fuji tego nie robią właściwie.
W LR nie ma nawet profilowania obiektywów do szkieł Fujifilm, przynajmniej do moich - ale nie zauważyłem rażących artefaktów w postaci winietowania czy dystorsji."
-jest zupełnie odwrotnie.
"...te z Fuji tego nie robią właściwie."
-no nie. Nie robią tego właściwie. ;)
Fujinony: 14/2.8, 16/1.4, 23/1.4, 23/2, 35/1.4, 35/2, 50/2 i 56/1.2 (to jeśli chodzi tylko o stałoogniskowe) mają duże winietowanie.
Te jaśniejsze słabo też korygują komę.
Dystorsja na aps-c/DX:
Fujifilm Fujinon XF 50 mm f/2 R WR: +0.78%
z Canon EF 50 mm f/1.8 STM : −0.41%
lub Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G: −0.49%
albo obiektywy 35mm:
Fujifilm Fujinon XF 35 mm f/2 R WR: −3.49% -!!!
Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G (ten pod DX): -1.94%
Nikon Nikkor AF-S 35 mm f/1.8G ED (FX na DX): −0.59%
Canon EF 35 mm f/2 IS USM: −0.65%
Tamron SP 35 mm f/1.8 Di VC USD: −0.59%
Wnietowanie (na aps-c) na pełnej dziurze:
Fujifilm Fujinon XF 50 mm f/2 R WR: 44% -!!
z Canon EF 50 mm f/1.8 STM : 22%
lub Nikkor AF-S 50 mm f/1.8G: 28%
albo obiektywy 35mm:
Fujifilm Fujinon XF 35 mm f/2 R WR: −47% -!!!
Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G (ten pod DX): 37% [na f/2.0: 31%]
Nikon Nikkor AF-S 35 mm f/1.8G ED (FX na DX): 20% [f/2.0: 15%]
Canon EF 35 mm f/2 IS USM: 28%
Tamron SP 35 mm f/1.8 Di VC USD: 16% [f/2: 12%]
f/1.4 dla przykładu:
Fujifilm Fujinon XF 35 mm f/1.4 R: 45% [na f/2.0: 28%]
Sigma A 30 mm f/1.4 DC HSM: 32% [f/2.0: 15%]
Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM: 26% [f/2.0: 9%]
Dane z optyczne.
"Źle się wyraziłem, Chodzi mi, że ze względu na pole obrazowania, szkła pod FX mają inną płaszczyznę soczewki przez to powstają zniekształcenia - dla przykłądu, jeśli do canona z aps-c podepniemy 50-tkę z FF, na środku ten obraz będzie bardziej wypukły niż w przypadku podpięcia pod fuji np. 56-tki, która jest przystosowana do małej matrycy."
-nie wiem co to za "płaszczyzna soczewki"
-"jeśli do canona z aps-c podepniemy 50-tkę z FF, na środku ten obraz będzie bardziej wypukły" -jeszcze lepiej ;)
Kiedyś sprostowałem w komentarzach
byłem wymoderowywany i w końcu dostałem bana.
niestety nie. info od Senior Product Manager Nikona:
"It's not a grip, it's a battery pack (without a portrait format shutter button)."
na wszelki, wielki jeszcze link:
To gorzej nawet niż D200, który też miał dwie szufladki na aku, ale też dwa pokrętła sterowania.
BTW, w wywiadzie jest mowa o tym, że w pierwszych miesiącach sprzedaży do puszki dołączona będzie gratis karta xqd.
cz4rnuch
28-08-2018, 14:27
Skoro w tym gripie nie znalazło się miejsce nawet na spust migawki to na ekstra slot chyba też nie ma co liczyć? :)
Dariusz Breś
28-08-2018, 14:27
No to czekam na Z1 - Z5. W dodatku raczej Mk2 ;) i to używane.
Zastanawiałem się czy następne moje body to nie będzie przypadkiem bezlustro, ale się nie zapowiada. D800 mam 6 lat, czas na D850. Nie będę czekał jeszcze kilku lat na jakieś Z1-Z5 za cenę grubo powyżej 20 tys. plus 2 tys grip i 1 tys. za karty z czytnikiem. D850 na zachodzie idzie już dostać za około 11 tys (ebay), plus dodatki 2 tys.
Wcześniej pomyliłem ceny z Z6, w tej chwili jak widzę cenę Z7 to nawet sekundy bym się nie zastanawiał nad D850. To body mogę tylko zachwalać.
BTW, w wywiadzie jest mowa o tym, że w pierwszych miesiącach sprzedaży do puszki dołączona będzie gratis karta xqd.
rzeczywiscie. tego nie wychwycilem. mam nadzieje, ze beda ulatwiac ludziom przejscie nie tylko tym biedniejszym w US, ale takze tym bogatszym spoleczenstwom jak polskie ;)
badtorro
28-08-2018, 14:49
Tez nie pojmuje tej decyzji z gripem / battery packiem. Kto to wymyślił?!
Na dodatkowy slot karty pamięci raczej nie ma co liczyć. Zdaje sie ze musi być wlutowany w płytę główną
"Darmowa" karta w zestawach na początku to spory plus, może to się upowrzechni, ja czekam na ofertę XQD/CFexpress od sandisk.
Tester nie powie ci że smuży czy bluruje, powie ci dyplomatycznie "na rynku najlepszy wizjer" dlaczego? bo next time nikon zastanowi się 2x czy wypożyczyć mu sprzęt.
Ja tylko piszę co zaobserwowałem, szczerze, wisi mi to czy wizjer jest ok czy nie, Z7 na pewno znajdzie nabywców bo jako aparat całościowo jest fajny.
Czy coś jest lepszego na rynku? nie mam pojęcia, nie mam za bardzo czasu aby sprawdzać każdy wizjer na rynku, wiem jak zachowują się wizjery w soniaczach.
Rozumiem że ludziom to nie przeszkadza, tak samo jak w lustrach brak przycisku af-on, czy tylko 1/4000, albo brak wyświetlacza górnego, czy też jeden slot na karty.
Tak ale ja sugerowałem się tym że jeśli testerzy wspominają że jest lepiej niż w sony, a ja mam sony i dla mnie ten wizjer jest świetny to nikona będzie świetny do kwadratu :)
Ty chyba pisałeś wcześniej że w sony dla ciebie jest zły ?
Numerację wyjaśniłem w poście nr 482, seria Z1-Z5 to będą puszki pro.
Chyba jednak będzie jak wspomniał w japońskim wywiadzie na rumorsach gość z nikona że wyższe modele od Z7 będą dwa i trzy niższe od Z6, czyli logika podpowiada że Z8 i Z9 to będą flagowce pro.
usb c to krok do uniwersalności żeby mieć właśnie jeden kabel i nawet idioto odporny jest :)
Nawet monitory sa podłączane USB-C ponieważ zastępuje on sygnał i zasilanie, wiec jeden kabelek do kompa tylko leci.
Do tego kabelek usb-c to szybki transfer i zasilanie jednocześnie jak podłączysz aparat do kompa.
Do tego ten grip jest dziwacznie przykręcany śrubką z boku, zamiast do gniazda na płytkę statywową. Może tylni ekranik przeszkadza?
Dariusz Breś
28-08-2018, 15:28
"Darmowa" karta w zestawach na początku to spory plus, może to się upowrzechni, ja czekam na ofertę XQD/CFexpress od sandisk.
Tak ale ja sugerowałem się tym że jeśli testerzy wspominają że jest lepiej niż w sony, a ja mam sony i dla mnie ten wizjer jest świetny to nikona będzie świetny do kwadratu :)
Ty chyba pisałeś wcześniej że w sony dla ciebie jest zły ?
Nie, nie wg, mnie. Jest po prostu zły i to jest fakt, nie ma nic dobrego w tym że obraz nawet bez poruszenia aparatu drży jakby jakieś 30 Hz odświeżanie miał, ale ludzie godzą się na to bo nie każdy potrzebuje lepszego.
usb c to krok do uniwersalności żeby mieć właśnie jeden kabel i nawet idioto odporny jest :)
Nawet monitory sa podłączane USB-C ponieważ zastępuje on sygnał i zasilanie, wiec jeden kabelek do kompa tylko leci.
Do tego kabelek usb-c to szybki transfer i zasilanie jednocześnie jak podłączysz aparat do kompa.
Możliwe, ale póki co kolejny kabel do worka, chyba że ktoś jeszcze puszki nie ma.
https://www.spidersweb.pl/2018/01/usb-c-problemy.html
meliszipak
28-08-2018, 16:07
Nie, nie wg, mnie. Jest po prostu zły i to jest fakt, nie ma nic dobrego w tym że obraz nawet bez poruszenia aparatu drży jakby jakieś 30 Hz odświeżanie miał, ale ludzie godzą się na to bo nie każdy potrzebuje lepszego.
Możliwe, ale póki co kolejny kabel do worka, chyba że ktoś jeszcze puszki nie ma.
https://www.spidersweb.pl/2018/01/usb-c-problemy.html
Masz porównanie z jakimś innym evf czy to Twój pierwszy kontakt z wizjerem elektronicznym?
Być może opisane problemy występują w wersji przedprodukcyjnej.
Nie, nie wg, mnie. Jest po prostu zły i to jest fakt, nie ma nic dobrego w tym że obraz nawet bez poruszenia aparatu drży jakby jakieś 30 Hz odświeżanie miał, ale ludzie godzą się na to bo nie każdy potrzebuje lepszego. Teraz napisałeś o tym w sony czy o tym w nikonie, czy w obu tak jest według ciebie ?
Jesteś strasznie negatywnie nastawiony na jakieś nowinki techniczne, konserwatyzm wsteczny ;)
krzysztofz24
28-08-2018, 17:37
Tez mam pytanie ogolne?
Wizjer elektroniczny ma mniejsze lub wieksze problemy typu drgania, smuzenie, lag itp.
A jak to wyglada na solidnym mrozie kiedy wszelkie ekrany LCD zaczynaja ostro smuzyc a w koncu pracowac niemql skokowo.
Kiedys w gorach przy -25.c ekran podgladu w D90 zaczal pracowac wrecz skokowo, zabawnie to wygladalo, jakby bylo 5kl/s w grze komputerowej.
Ekran od radia w samochodzie smuzy juz przy -15.c jak wsiadamy po nocy, tylko ze zaraz idzie ogrzewanie i problem mija.
A jak to wyglada w wizjerze elektronicznym?
Taka sama podatnosc jak ekran podgladu czy pomysleli o tym i jakos to dziala?
Pozwole sobie powtorzyc post, bo jakos zginal w zalewie innych;-).
Tylko, nie mowcie ze nikt tutaj na solidnym mrozie przez pare godzin bezlustra nie trzymal.
grissley
28-08-2018, 17:44
Jakieś dziwne mi się te bezlustra wydają...
Największym plusem bezluster - jak dotąd - wydawała mi się mniejsza waga + mniejszy rozmiar + mniejsza cena, a porównaniu do kompletu lustro i obiektyw o porównywalnych parametrach.
W przypadku nowych bezluster nikona jest to postawione na głowie....
I nawet ten nowy bagnet - czy wielkich bagnetów nie wstawia się do dużych aparatów? To normalne, że nową dużą dziurę będzie popularyzowało bezlusterko? Obrazek obrazujący (hehe) "problem":
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/9ojXBwO-1.jpg
źródło (https://i.imgur.com/9ojXBwO.jpg)
Wydaje mi się, że w komorze baterii nie ma innych styków, oprócz zasilania.
Nie ma żadnego gniazda na spodzie aparatu, więc początkowo myślałem, że zaserwują coś takiego:
13174
Niestety.
Pozostaje mi trzymać kciuki za tych, co chcą kupić Z6/7.
Sprzedaż 850 stanie i zaczną się promocje. :)
Litości!
https://camerasize.com/compact/#380.222,380.767,380.610,ha,t
1317513176
Wind Mill
28-08-2018, 18:09
Pozwole sobie powtorzyc post, bo jakos zginal w zalewie innych;-).
Tylko, nie mowcie ze nikt tutaj na solidnym mrozie przez pare godzin bezlustra nie trzymal.
Nie trzymałem, dodam tylko że w wizjerze jest OLED nie LCD. ;)
Największym plusem bezluster - jak dotąd - wydawała mi się mniejsza waga + mniejszy rozmiar + mniejsza cena, a porównaniu do kompletu lustro i obiektyw o porównywalnych parametrach.
I nawet ten nowy bagnet - czy wielkich bagnetów nie wstawia się do dużych aparatów? To normalne, że nową dużą dziurę będzie popularyzowało bezlusterko? Obrazek obrazujący (hehe) "problem":
Czy uważasz ze bezlusterkowce powinny być mniejsze niż lustrzanki o podobnej specyfikacji? Uważam, że projektanci nowej serii Nikon Z sensownie przemyśleli rozmiar sprzętu i myślę, że to jest zaletą Nikona Z6 czy Nikona Z7.
PS. Narzekanie na wielkość nowego obiektywu jest bezsensu. Zbudowanie obiektywu o wyższej jakości optycznej wymaga stosowania większej ilości soczewek co zwiększa długość obiektywu i jego wagę.
grissley
28-08-2018, 18:32
Czy uważasz ze bezlusterkowce powinny być mniejsze niż lustrzanki o podobnej specyfikacji?
TAK!!! I to dużo.
Kojocisko
28-08-2018, 18:37
a) korpus jest zauważalnie mniejszy i lżejszy. Ale dlaczego ma być tańszy? Co prawda nie ma mechaniki lustra ale jest dodatkowy telewizor.
b) podłącz pod D750 Sigmę 50mm, będzie lepsze porównanie
c) dla mnie bezlustro to symulacja ekspozycji, brak kłopotów z kalibracją AF, ciut mniejszy korpus
Koszty mogą byc podobne, przecież tu nie chodzi o to ile użyto blachy czy tworzywa tylko ile kosztuje opracowanie i wprowadzenie aparatu na rynek, koszty jednorazowe tworzenia nowego systemu firma bierze na klatę co odbija się potem na kondycji firmy i na giełdzie.
Nikon na Zetkach zacznie zarabiać kiedyś i to raczej nie w tym czy w przyszłym roku, dlatego nie uwali też luster gdzie zarabia i ostatnio ładną sprzedaż miał każdego modelu.
Czy będą mniejsze bezlustra w niższych modelach tego nie wiemy, jak będzie wyglądał kiedyś flagowiec też nie wiemy.
Jeśli miałby być tak dobry jak przyszły następca D5 to jaki sens ma wypuszczać lustro ?
Kolejne pytanie, jeśli Z6 jest w cenie D610 to czy będzie coś tańszego jeszcze, wątpię, więc możliwe że niższe modele Zetek to będą aps-c ?
a) korpus jest zauważalnie mniejszy i lżejszy. Ale dlaczego ma być tańszy? Co prawda nie ma mechaniki lustra ale jest dodatkowy telewizor.
b) podłącz pod D750 Sigmę 50mm, będzie lepsze porównanie
c) dla mnie bezlustro to symulacja ekspozycji, brak kłopotów z kalibracją AF, ciut mniejszy korpus
Jaki jest sens korzystania małego bezlusterkowca z dużymi jasnym stałkami czy zoomami?
A jaki jest sens wykosztowywania się na pełną klatkę żeby używać tanich -słabych obiektywów jak więcej jakości da aparat aps-c z dobrymi -współczesnymi obiektywami?
I tu i tu żaden...
koesh, w ostatnim pytaniu powinno być chyba Z6 w cenie dwóch D610?
badtorro
28-08-2018, 19:34
Czy będą mniejsze bezlustra w niższych modelach tego nie wiemy, jak będzie wyglądał kiedyś flagowiec też nie wiemy.
Jeśli miałby być tak dobry jak przyszły następca D5 to jaki sens ma wypuszczać lustro ?
W tym kontekście ciekawy podpowiedź daje roadmap. Najnowsze konstrukcje 14-24/24-70/70-200 będą wyłącznie z bagnetem Z, którego nie da się przysposobić do DSLR. Wedle zapowiedzi Nikona i wszelkich innych znaków, wszystkie obiektywy z bagnetem Z mają być znacznie lepsze od odpowiedników z bagnetem F. Może się okazać, że chcąc najwyższej jakości zdjęcia, już w przyszłym roku będziemy skazani na Nikon Z.
krzysztofz24
28-08-2018, 19:39
Nie trzymałem, dodam tylko że w wizjerze jest OLED nie LCD. ;)
To rodzi sie pytanie czy roznia sie w odpornosci na mroz;-). Bo czy panel w radiu w samochodzie, czy ekran w D90 to na mrozie smuzy jak ta lala.
Kiepskie. Tu powinno być światło 1,4 i lepsza budowa, tym bardziej że kosztują niemało.
Ale co jest w nich kiepskiego? Jasność o niczym nie świadczy. Jak Sigma wypuści stałki 1.8, to też napiszesz, że powinno być 1.4?
Miałeś sprzęt w rękach przez krótki czas, a piszesz, że powinny mieć lepszą obudowę. Czyli jaką? Bez uszczelnień - jak Sigmy?
Jeśli rozdzielczość obiektywu będzie lepsza niż obecnych 1.8 AF-S, to wydaje mi się, że wielu może być zadowolonych. Mnie np. w 35ED brakuje tylko trochę lepszej ostrości. Nie biegam ze sprzętem po dżungli czy piaskach pustyni, ale w takich warunkach obudowa Sigmy specjalnie lepsza pewnie by się nie okazała.
Co do wizjera - trudno oczekiwać, żeby wrażenie było identyczne jak przez wizjer optyczny. Mam do amatorskiego video Panasonica G6 oraz co tydzień do wypróbowania Sony a6300 - naprawdęEVF są coraz lepsze i dają mnóstwo możliwości.
W tym kontekście ciekawy podpowiedź daje roadmap. Najnowsze konstrukcje 14-24/24-70/70-200 będą wyłącznie z bagnetem Z, którego nie da się przysposobić do DSLR. Wedle zapowiedzi Nikona i wszelkich innych znaków, wszystkie obiektywy z bagnetem Z mają być znacznie lepsze od odpowiedników z bagnetem F. Może się okazać, że chcąc najwyższej jakości zdjęcia, już w przyszłym roku będziemy skazani na Nikon Z.
Spokojnie, jeśli Nikon będzie się ociągał z nowymi obiektywami do lustrzanek FF to czekają dwie firmy, które chętnie wesprą dobrymi szkłami amatorów i zawodowców.
w ostatnim pytaniu powinno być chyba Z6 w cenie dwóch D610?
Nie rozumiem, ceny katalogowe czy tam w dniu premiery:
D600 - 2199$
D610 - 2099$
Z6 - 1999$ ( razem z adapterem )
Z6 od Canona (https://www.canonrumors.com/we-were-wrong-all-of-your-canon-mirrorless-dreams-are-likely-coming-true-soon/)za tydzień
Twoje argumenty nie są nowe. "Blogerzy" pisali o problemie zbyt dużej wielkości obiektywów do rozmiarów bezlusterkowców FF już w kwietniu 2016 roku:
https://petapixel.com/2016/04/04/sonys-full-frame-pro-mirrorless-fatal-mistake/
Why Sony’s Full Frame Pro Mirrorless Was a Fatal Mistake
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/a7RIIvs5DsRvsa99_2470mmf28-1.jpg
źródło (https://petapixel.com/assets/uploads/2016/04/a7RIIvs5DsRvsa99_24-70mmf2.8.jpg)
To rodzi sie pytanie czy roznia sie w odpornosci na mroz;-). Bo czy panel w radiu w samochodzie, czy ekran w D90 to na mrozie smuzy jak ta lala.
LCD zawiera ciekłe kryształy, które robią się niemrawe na mrozie. OLED to diody świecące, w których nic ciekłego nie pływa, więc mróz im nie straszny :)
Nie rozumiem, ceny katalogowe czy tam w dniu premiery:
D600 - 2199$
D610 - 2099$
Z6 - 1999$ ( razem z adapterem )
Napisałeś w czasie teraźniejszym, że Z6 jest w cenie D610. Dzisiaj cena za Z6 w PL to dycha, a cena D610, to połowa z tego.
krzysztofz24
28-08-2018, 20:40
LCD zawiera ciekłe kryształy, które robią się niemrawe na mrozie. OLED to diody świecące, w których nic ciekłego nie pływa, więc mróz im nie straszny :)
Dzieki za konkretna odpowiedz. Jeszcze sam doczytam w necie, bo mnie naprowadziles na wlasciwe tory.
Napisałeś w czasie teraźniejszym, że Z6 jest w cenie D610. Dzisiaj cena za Z6 w PL to dycha, a cena D610, to połowa z tego.
Tak, w czasie teraźniejszym bo Z6 ma teraz premierę i znamy jego cenę, jest taka sama jak premierowa cena D610, jaki sens ma porównywać cenę z półki i biadolić że Z6 jest drogie ?
Kojocisko
28-08-2018, 21:34
Jaki jest sens korzystania małego bezlusterkowca z dużymi jasnym stałkami czy zoomami?
Bo fizyka to bezduszna dziwka... duży obiektyw dla jakości optycznej, bezlusterkowiec - a dlaczego ma być mały? Wystarczy, że jak nowe Nikony jest mniejszy i lżejszy niż np. D750. Jak akurat nie upieram się, że bezlustro musi być malutkie.
Tak, w czasie teraźniejszym bo Z6 ma teraz premierę i znamy jego cenę, jest taka sama jak premierowa cena D610, jaki sens ma porównywać cenę z półki i biadolić że Z6 jest drogie ?
Ale kto biadoli? :grin: Z pewnością nie ja. Nawet znacznie wcześniej wytypowałem ceny i w zasadzie się nie pomyliłem. Dodam, że wisi mi ile kosztuje, bo czegoś takiego, w startowej cenie w życiu bym nie kupił. A Ty napisz, że miał taką samą cenę, a nie ma. Dalej nadużywasz nawet w powyższej wypowiedzi pisząc, że jest. Nie jest, tylko była. Z twojej wcześniejszej wypowiedzi nigdzie nie wynika, że odnosisz się do cen na start, dlatego tekst w stylu Kolejne pytanie, jeśli Z6 jest w cenie D610 to czy będzie coś tańszego jeszcze, wątpię, więc możliwe że niższe modele Zetek to będą aps-c ? jest mylącą bzdurą.
Wizjonerzy z Sony już 5 lat temu pisali o swoich snach, że bezlusterkowce od Sony zastąpią lustrzanki cyfrowe. Minęło 5 lat i dalej lustrzanki cyfrowe mają się dobrze:)
Small camera, big dreams: Sony's full-frame Alpha 7 and 7R are here to kill your DSLR
https://www.theverge.com/2013/10/16/4842508/sony-full-frame-alpha-7-7r-kill-your-dslr
Ale kto biadoli? :grin: Z pewnością nie ja. Nawet znacznie wcześniej wytypowałem ceny i w zasadzie się nie pomyliłem. Dodam, że wisi mi ile kosztuje, bo czegoś takiego, w startowej cenie w życiu bym nie kupił. A Ty napisz, że miał taką samą cenę, a nie ma. Dalej nadużywasz nawet w powyższej wypowiedzi pisząc, że jest. Nie jest, tylko była. Z twojej wcześniejszej wypowiedzi nigdzie nie wynika, że odnosisz się do cen na start, dlatego tekst w stylu Kolejne pytanie, jeśli Z6 jest w cenie D610 to czy będzie coś tańszego jeszcze, wątpię, więc możliwe że niższe modele Zetek to będą aps-c ? jest mylącą bzdurą.
krzysztofz24
29-08-2018, 01:39
Wizjonerzy z Sony już 5 lat temu pisali o swoich snach, że bezlusterkowce od Sony zastąpią lustrzanki cyfrowe. Minęło 5 lat i dalej lustrzanki cyfrowe mają się dobrze:)
Biedaku, bladzisz niczym slepiec w ciemnosciach;-);-);-)
Przeciez trzeba bylo czekac na bezlustra Z od Nikona zeby dopiero nastapil kres lustrzanek wszelkich:-)
A tak powazniej to czekam z niecierpliwoscia na premiere bezlustra Canona, zobaczymy czy bedzie pi razy drzwi ten sam poziom czy lepiej czy gorzej...i jak to sie odbije w tym watku;-)
Myslę, że da cos podobnego, z tego samego powodu - konkurencyjność do lustrzanek.
Canon chyba czekał na premierę Nikona, by zrobić rozmiar bagnetu, który uniemożliwi zrobienia adaptera obiektywów natywnych od bezlusterkowców Canona na Nikony Z. A pozwoli zarazem podpiąć Nikkory S do ich bezluster.
Tylko to by musiała być już bardzo duża dziura, albo bardzo krótki rejestr. Może czytając co ludzie piszą o Nikon Z pomyslą o dziurze pozwalającej na matrycę MF?
Ciekawe jak będą chodziły na Nikon Z Canonowskie L-ki :)
Nie podejrzewałbym zacnego Canona o taką perfidię.;-)
Jak dotąd współpraca duopolu układała się pomyślnie.
krzysztofz24
29-08-2018, 02:16
Myslę, że da cos podobnego, z tego samego powodu - konkurencyjność do lustrzanek.
Canon chyba czekał na premierę Nikona, by zrobić rozmiar bagnetu, który uniemożliwi zrobienia adaptera obiektywów natywnych od bezlusterkowców Canona na Nikony Z. A pozwoli zarazem podpiąć Nikkory S do ich bezluster.
Tylko to by musiała być już bardzo duża dziura, albo bardzo krótki rejestr. Może czytając co ludzie piszą o Nikon Z pomyslą o dziurze pozwalającej na matrycę MF?
Ciekawe jak będą chodziły na Nikon Z Canonowskie L-ki :)
Mysle, ze to by byla troche zbyt daleko idaca intryga;-).
Przeciez Nikon Z wyszedl 23 a Canon wychodzi za tydzien.
Aparat juz pewnie maja dawno zrobiony.
Nie ogarneli by w niecale 2 tyg wstawic nowy bagnet, specjalnie wiekszy od Nikona.
Mysle ze parametry jiz dawno okreslone byly.
Co do zawartosci bezlustra Canona to moze miec lepszy tryb filmowy, bo maja w tym doswiadczenie (kamery).
A Nikon zawsze byl troche do tylu z video...
P.s
A byloby technicznie mozliwe zeby Canon dal ten sam bagnet i o takiej samej srednicy?
Albo opcja druga; dadza ten sam bagnet tylko inna odleglosc soczewki od matrycy?
Przejsciowka to bylby zwykly dystans ze stykami wtedy.
To by zwykle szkla chodzily bez problemu.
Tak sobie teoretyzuje....
Dariusz Breś
29-08-2018, 02:53
Masz porównanie z jakimś innym evf czy to Twój pierwszy kontakt z wizjerem elektronicznym?
Być może opisane problemy występują w wersji przedprodukcyjnej.
Nie, ja piszę o wizjerach sony A7 teraz, że są masakryczne. Ten w Z7 jest lepszy, na poziomie kompaktu sony rx10iv. Drży już mniej ale bluruje przy poruszeniu.
Teraz napisałeś o tym w sony czy o tym w nikonie, czy w obu tak jest według ciebie ?
Jesteś strasznie negatywnie nastawiony na jakieś nowinki techniczne, konserwatyzm wsteczny ;)
Pisałem o tych 30 Hz w stosunku do sony a dokladnie modeli: a7ii, a77ii.
Negatywnie? przede wszystkim to nie nowinki techniczne, bo trzęsący się obraz był już znany od dawna w kineskopach :)
Nowinką techniczną byłaby retina w tym wizjerze i procek na tyle mocny aby to uciągnął bez smużenia i blurowania.
Ale co jest w nich kiepskiego? Jasność o niczym nie świadczy.
Świadczy, 1,4 wymaga więcej od producenta, tak jak 2,8 zamiast 4. W przypadku Z7 za 17 tys 35 i 50 1,4 powinny być na starcie.
Świadczy też budowa. 35 1,8 s jest zbudowany podobnie jak 35 1,8 DX, mam wrażenie że gorzej, plastik fantastik.
Mysle, ze to by byla troche zbyt daleko idaca intryga;-).
Przeciez Nikon Z wyszedl 23 a Canon wychodzi za tydzien.
Aparat juz pewnie maja dawno zrobiony.
Nie ogarneli by w niecale 2 tyg wstawic nowy bagnet, specjalnie wiekszy od Nikona.
Mysle ze parametry jiz dawno okreslone byly.
.
Jestem pewien, że zarówno canon jak i nikon dużo wcześniej niż cała gawiedź wiedzieli co szykuje konkurent. Nie jest to strategiczna produkcja wojskowa, wywiad przemysłowy sobie z tym poradził.
badtorro
29-08-2018, 08:21
To widać nawet po specyfikacji Z6/Z7 że to są konstrukcje budowane od ok 3 lat. Na tle A7mk2 / A7R mk2, specyfikacje Zetek są świetne. Po prostu zanim Nikon zdążył się wykluć z pierwszą generacją Z, Sony zdążyło wydać nową generację aparatów.
Spodziewam się, że już 3 lata temu Nikon i Canon dogadali się co do orientacyjnej specyfikacji jak i daty premiery. Czekanie na oficjalną premierę to zapewne tylko potwierdzenie tego, czy konkurent dotrzymał umowy na zapleczu.
Denerwuje mnie brak oficjalnych informacji od Nikona w sprawie dolaczenia karty do pierwszych zamowien Z6/Z7. Na rumorsach pisza, ze taka akcja bedzie w UK. Reszta swiata poki co nie ma takich informacji a Nikon milczy.
Nie, ja piszę o wizjerach sony A7 teraz, że są masakryczne.
To rzeczywiście jak rozmowa z kulawym o wygodzie schodów. :-D Po takim tekście można już dalej nie czytać, wszystko jest jasne.
Canon już zaraz bezlustro ma pokazać? Przegapiłem jakieś plotki? To by były niezłe jajca...
Co do śmierci lustrzanek: one już dawno są martwe, tylko jeszcze tego nie zauważyły. Takie cuda jak D850 to piękne zwieńczenie ich historii. Czas na D850 bez zbędnego lustra.
W całej tej dyskusji wizjer optyczny kontra wizjer elektroniczny nie widziałem ani jednego merytorycznego argumentu za wizjerem optycznym, poza tekstami w stylu że wizjery w serii A7 są masakryczne.
Prund żrom, czego optyczne nie robią. I w tej chwili to ich największa wada.
grissley
29-08-2018, 11:49
Prund żrom, czego optyczne nie robią.
No i od strony wizualnej technologia niby coraz lepsza, ale ciągle jeszcze nieoptymalna.
...Co do śmierci lustrzanek: one już dawno są martwe, tylko jeszcze tego nie zauważyły...
Też tak sadzę, choć wypuszczenie puszek Z6/Z7 wskazywałoby, iż Nikon jest odmiennego zdania. Przynajmniej na krótką metę :mrgreen:
...W całej tej dyskusji wizjer optyczny kontra wizjer elektroniczny nie widziałem ani jednego merytorycznego argumentu za wizjerem optycznym...
Niezbyt uważnie czytasz ;-)
krzysztofz24
29-08-2018, 12:02
karolt jestes tak swiecie przekonany o smierci lustrzanek, ze chyba juz im kopiesz grob:-). Wierz mi ze za pare lat ci to wypomne. Zapisalem sobie twoj nick na karteczce i wrzucilem do karafki z waznymi paragonami. Za 3 lata bedzie jak znalazl:-).
Ja dawalem merytoryczne argumenty za wizjerem optycznym.
Nie bede ich pisal po raz kolejny.
Ty ich i tak nie przyjmiesz.
smierc lustrzanek to nie jest kwestia 3 lat, ale mysle, ze za 10 to bedzie sprzet bardzo niszowy.
Prund żrom, czego optyczne nie robią. I w tej chwili to ich największa wada.
Sony A7iii pokazuje, że zasilanie już przestaje być problemem.
Więc o ile to jest merytoryczny argument, to już nieaktualny, albo niebawem nieaktualny (zobaczymy jak to będzie w Z).
Choć znam bojowników, którzy noszą przy sobie 10 akumulatorów do Fuji i uważają, że to nie problem (dla mnie akurat jest).
Jeśli inne merytoryczne przegapiłem, to przepraszam. Używając Fuji XT-2 od paru miesięcy poza zasilaniem nie widzę żadnych wad elektronicznego.
Widocznie jesteśmy dla siebie stworzeni...
Nikon/Canon i inni - nie mogą uśmiercić lustrzanek nagle, bo muszą sprzedać te, które już naprodukowali i jeszcze siłą rozpędu naprodukują.
Dodatkowo mają - jak widać po wypowiedziach z naszego forum choćby - rzeszę użytkowników, którzy nie lubią elektronicznego wizjera "bo nie", co należy uszanować,
tym bardziej jak się jest producentem sprzętu.
I tu wracany do (nie)mojej tezy, dlaczego Z6/7 wygląda jak wygląda - bo musi być okres przejściowy, Nikon musi mieć czas na wygaszenie tematu luster.
Jak wprowadzano elektrowozy (i spalinowozy), to też nie od razu parowozy poszły na złom. A niektórzy do dziś ich chętnie używają.
Prognoza śmiała: nowych luster już praktycznie nie będzie, ewentualny 5Ds czy D6 zakończy erę luster (jak F6 zakończył erę analogów) i podobnie jak F6 być może będzie jeszcze bardzo długo dostępny w sprzedaży.
Oczywiście pod warunkiem, że rzeczywiście zostanie rozwiązany problem zasilania, na co Sony A7iii daje nadzieję, nie mówiąc o ewentualnych nowych technologiach.
Ale o nowych technologiach w kwestii baterii to ja słyszę od paru dekad już chyba i na razie nic.
Czy ja chcę zakopywać lustra? Po pierwsze - wisi mi to, po drugie - nie muszę. To się samo stanie (lub już dzieje).
W sumie - im dłużej lustra będą, tym większa szansa, że bezlustra będą tańsze, bo będą miały konkurencję - chyba że to błędne rozumowanie, mamy ekonoma na sali?
Osobiście lustra używać już nie chcę. Chciałbym D850 bez lustra. Na razie chyba jestem "skazany" na D850, bo Z6/7 wątpliwym zamiennikiem D850 są. Ale kto wie...
Skoro do tej pory wytrzymałem bez przesiadki na Sony, to może jeszcze z rok wytrzymam.
nikoniarz
29-08-2018, 13:04
Śmierć lustrzankom to już że trzy lata temu prorokowania.... A ile ich wyszło od tego czasu niech każdy sobie policzy
Śmierć lustrzankom to już że trzy lata temu prorokowania.... A ile ich wyszło od tego czasu niech każdy sobie policzy
Ja prorokuję od niedawna, więc jest szansa, że akurat mi się uda dobrze wyprorokować. :-D
Nie żeby to miało jakiekolwiek znacznie...
Ja tylko wyrażam swoją opinię i zachwyt nad tym, że aparaty w końcu uwalniają się od lustra. Jeśli komuś lustro nie wadzi (albo nawet je uwielbia), to przecież nic mi do tego.
O powolnym odchodzeniu lustrzanek na boczny tor można będzie napisać wtedy jak na rynku pojawi się model bezlustra w cenie i możliwościach D3400 jak i flagowce nie odbiegające niczym od przyszłego modelu następcy D5.
Z6 myślę że będzie się sprzedawał bardzo dobrze zwłaszcza patrząc na cenę i zaplecze obiektywów nikon F, dzięki temu spokojnie też ten konkurent A7III może mieć gorsze parametry, podobnie pewnie będzie w canonie, jedynie sony musi ścigać się na parametrami technicznymi i musi wypuszczać nowe obiektywy, dzięki temu użytkownicy sony zyskają na premierach nikona i canona :)
Juz jest potwierdzone, ze darmowa XQD bedzie dodawana w UK, Francji, Szwecji, Danii i Włoszech. U nas poki co cisza w temacie.
Dyskusja o wyższości Ml nad DSLR, lub odwrotnie oraz spieranie się, który wizjer jest lepszy jest bez sensu, coś na wzór zawracania kijem Wisły. Każdy z nas jest inny, jednemu pasuje puszka srebrna, drugiemu czarna, a moja wnuczka chciałaby różową itp i itd. Dobrze, że jest w czym wybierać.
Trzeba mieć dużo wolnego i bardzo się nudzić,żeby znaleźć tyle czasu na takie zacietwierzanie się.
Jest dobra pogoda, aparaty w dłoń i chajda w plener.
Dyskusja o wyższości Ml nad DSLR, lub odwrotnie oraz spieranie się, który wizjer jest lepszy jest bez sensu, coś na wzór zawracania kijem Wisły. Każdy z nas jest inny, jednemu pasuje puszka srebrna, drugiemu czarna, a moja wnuczka chciałaby różową itp i itd. Dobrze, że jest w czym wybierać.
Trzeba mieć dużo wolnego i bardzo się nudzić,żeby znaleźć tyle czasu na takie zacietwierzanie się.
Jest dobra pogoda, aparaty w dłoń i chajda w plener.
Upłynęło około 20 lat fotografii cyfrowej. Canon do 1 czerwca 2018 roku sprzedawał lustrzanki analogowe, Nikon jeszcze sprzedaje lustra analogowe, Leica ma jeszcze analogi w magazynie. Myślę, że siła przekonywania argumentów o wyższości bezlusterkowców nad lustrzankami albo lustrzanek nad bezlusterkowcami zależy od preferencji konkretnego użytkownika.
Fotografia cyfrowa była rewolucją, bezlustra to ewolucja i to jeszcze wchodząca na rynek w wielkich bólach żeby dorównać lustrzankom, a do tego rozentuzjazmowani klienci mają zbyt duże oczekiwania.
Wielu jest oburzonych że nikon wypuszcza Z6 w takiej samej cenie jak kiedyś D610.
cybulski
29-08-2018, 15:21
....
Choć znam bojowników, którzy noszą przy sobie 10 akumulatorów do Fuji i uważają, że to nie problem (dla mnie akurat jest).
... Używając Fuji XT-2 od paru miesięcy poza zasilaniem nie widzę żadnych wad elektronicznego.
No na wyjazdy zabieram ze sobą 8 dodatkowych aku do X-T1 i X-T10 (czyli łącznie 10 sztuk !!) i od dwóch lat nie widzę w tym problemu ale też lubię lustro Nikona :)
Sony A7iii pokazuje, że zasilanie już przestaje być problemem.
Więc o ile to jest merytoryczny argument, to już nieaktualny, albo niebawem nieaktualny (zobaczymy jak to będzie w Z).
Jeśli inne merytoryczne przegapiłem, to przepraszam. Używając Fuji XT-2 od paru miesięcy poza zasilaniem nie widzę żadnych wad elektronicznego.
Nikon/Canon i inni - nie mogą uśmiercić lustrzanek nagle, bo muszą sprzedać te, które już naprodukowali i jeszcze siłą rozpędu naprodukują.
Dodatkowo mają - jak widać po wypowiedziach z naszego forum choćby - rzeszę użytkowników, którzy nie lubią elektronicznego wizjera "bo nie", co należy uszanować,
tym bardziej jak się jest producentem sprzętu.
I tu wracany do (nie)mojej tezy, dlaczego Z6/7 wygląda jak wygląda - bo musi być okres przejściowy, Nikon musi mieć czas na wygaszenie tematu luster.
Jak wprowadzano elektrowozy (i spalinowozy), to też nie od razu parowozy poszły na złom. A niektórzy do dziś ich chętnie używają.
Prognoza śmiała: nowych luster już praktycznie nie będzie, ewentualny 5Ds czy D6 zakończy erę luster (jak F6 zakończył erę analogów) i podobnie jak F6 być może będzie jeszcze bardzo długo dostępny w sprzedaży.
Oczywiście pod warunkiem, że rzeczywiście zostanie rozwiązany problem zasilania, na co Sony A7iii daje nadzieję, nie mówiąc o ewentualnych nowych technologiach.
Ale o nowych technologiach w kwestii baterii to ja słyszę od paru dekad już chyba i na razie nic.
Czy ja chcę zakopywać lustra? Po pierwsze - wisi mi to, po drugie - nie muszę. To się samo stanie (lub już dzieje).
W sumie - im dłużej lustra będą, tym większa szansa, że bezlustra będą tańsze, bo będą miały konkurencję - chyba że to błędne rozumowanie, mamy ekonoma na sali?
Osobiście lustra używać już nie chcę. Chciałbym D850 bez lustra. Na razie chyba jestem "skazany" na D850, bo Z6/7 wątpliwym zamiennikiem D850 są. Ale kto wie...
Skoro do tej pory wytrzymałem bez przesiadki na Sony, to może jeszcze z rok wytrzymam.
Nikon tak ustawił ceny Zetek, aby bezlusterkowce nie zaszkodziły sprzedaży lustrzanek.
cybulski
29-08-2018, 15:41
Czy ktoś tu o tym pisał, że w nowych Z6/Z7 podobno migawka zamyka się automatycznie podczas wymiany obiektywu chroniąc w ten sposób matrycę ?
Wg mnie to bardzo przydatna właściwość jeśli faktycznie tak jest.
lukasz_kk
29-08-2018, 16:08
Juz jest potwierdzone, ze darmowa XQD bedzie dodawana w UK, Francji, Szwecji, Danii i Włoszech. U nas poki co cisza w temacie.
Bo w krajach, które wymieniłeś bida aż piszczy, a w Polsce każdego będzie stać żeby dokupić sobie nietanią kartę ;-)
Dariusz Breś
29-08-2018, 16:53
karolt jestes tak swiecie przekonany o smierci lustrzanek, ze chyba juz im kopiesz grob:-). Wierz mi ze za pare lat ci to wypomne. Zapisalem sobie twoj nick na karteczce i wrzucilem do karafki z waznymi paragonami. Za 3 lata bedzie jak znalazl:-).
Ja dawalem merytoryczne argumenty za wizjerem optycznym.
Nie bede ich pisal po raz kolejny.
Ty ich i tak nie przyjmiesz.
On ma jakiegoś schiza pod tym względem, pierwszy raz widzę kogoś kto tak zajadle broni marnej (póki co) technologii, ja bym odpuścił panie krzysztofzcośtam ;)
meliszipak
29-08-2018, 17:34
Opis marnej technologii z folderu leica sl:
Unikalny wizjer EyeRes powstał specjalnie do Leiki SL. Technologia EyeRes to nowatorskie rozwiązanie: imponująca rozdzielczość 4,4 miliona pikseli, odświeżanie tak szybkie, że opóźnienie jest poniżej zdolności ludzkiej percepcji, a powiększenie obrazu przypomina aparaty średnioformatowe. Całość zapewnia zupełne nowe doświadczenie wizualne i oferuje ciekawe udogodnienia: m.in. podgląd finalnego obrazu przed naciśnięciem migawki. Wystarczy zbliżyć do niego oko, a wizjer uruchomi się automatycznie. Wszystko to zapewnia optymalną kontrolę nad efektem końcowym
Unikalny wizjer EyeRes powstał specjalnie do Leiki SL. Technologia EyeRes to nowatorskie rozwiązanie: imponująca rozdzielczość 4,4 miliona pikseli, odświeżanie tak szybkie, że opóźnienie jest poniżej zdolności ludzkiej percepcji, a powiększenie obrazu przypomina aparaty średnioformatowe. Całość zapewnia zupełne nowe doświadczenie wizualne i oferuje ciekawe udogodnienia: m.in. podgląd finalnego obrazu przed naciśnięciem migawki. Wystarczy zbliżyć do niego oko, a wizjer uruchomi się automatycznie. Wszystko to zapewnia optymalną kontrolę nad efektem końcowym
Po przeczytaniu opisu pobiegłem natychmiast do sklepu żeby zamówić pól tuzina tych SL. Pech, byli zamknięci - wakacje.
meliszipak
29-08-2018, 17:43
A może Kolegom drży nerwowo powieka z wrażenia podczas pracy z evf ;)
Ja kupiłem bezlustro z powodu braku problemów z bf-ff, focus peakingu, powiększenia w celu idealnego wyostrzenia. Słabo?
A jest jeszcze więcej zalet.
^No i Eye AF,
...którego bardzo dobrze że nie ma w [Zii] -bo z psami sobie nie radzi, a wymieniać pupila (tylko z tego powodu) na takiego z krótszym nosem żal .
meliszipak
29-08-2018, 18:17
https://www.youtube.com/watch?v=awMz9SzmAV0
cz4rnuch
29-08-2018, 18:20
Z wywiadu z inżynierami Nikona na IR wynika, że aparat przez przelotkę korzysta tylko z AFu fazowego a hybrydowy z kontrastem nie działa. To chyba oznacza, że jednak szklarnia F na Zetce potencjalnie może mieć jednak odrobinę "gorszy" AF niż ta natywna. Dodatkowo żaden z punktów AFu Zetek nie jest krzyżowy. Podobno nie było takiej potrzeby.
Mała ilustracja polityki cenowej Sony:
A7 (pierwsza wersja) + 28-70 (https://www.amazon.co.uk/Sony-ILCE7KB-CE-Autofocus-Tiltable-Tru-Finder/dp/B00FWUDEEC?ref_=Oct_DLandingS_PC_NA_NA&smid=A3P5ROKL5A1OLE) do kupienia za 719 GBP - cashaback 150 GBP = ca. 2800 PLN
promocja kończy się za 6 godzin, wróci cena ok. 900 GGB
Zadziwiające jest że oni jeszcze mają to w magazynach.
Z wywiadu z inżynierami Nikona na IR wynika, że aparat przez przelotkę korzysta tylko z AFu fazowego a hybrydowy z kontrastem nie działa. To chyba oznacza, że jednak szklarnia F na Zetce potencjalnie może mieć jednak odrobinę "gorszy" AF niż ta natywna. Dodatkowo żaden z punktów AFu Zetek nie jest krzyżowy. Podobno nie było takiej potrzeby.
Nie tak to trzeba prezentować.
Szklarnia S w pełni wykorzystuje AF fazowy i kontrastu. Natomiast nasza przelotka wykorzystuje w 100% AF fazowy i pozwala wspaniale wykorzystać nasza gamę obiektywów F.
I w ten sposób szklarnia S znajdzie nabywców. A Nikon dołoży punkty krzyżowe w następnej generacji puszek albo z wersji pro (Z9, Z1, ???)
On ma jakiegoś schiza pod tym względem, pierwszy raz widzę kogoś kto tak zajadle broni marnej (póki co) technologii, ja bym odpuścił panie krzysztofzcośtam ;)
Nie bronię, a na pewno nie mam schizy, raczej inni z uperem maniaka bronią lustra (jak i pojedynczego slotu...), zwracam uwagę na proste fakty. :-) Ale jak ktoś już słusznie zauważył, to dyskusja jak z kulawym o wygodzie schodów, kończy się tam, gdzie ktoś zaczyna opowiadać o swoich "zwidach" podczas patrzenia w wizjer serii A7 i jeszcze dodaje, że w Z jest gorzej, podczas gdy wszyscy inni mający go w rękach mówią coś odwrotnego (gdyby w Z było gorzej niż w Fuji czy Sony, to pierwszy będę je zwalczał).
Migawka: kolejny element, którego warto się pozbyć. :-D
Tak, w Nikonach Z zasłania matrycę przy zdejmowaniu szkieł (z tego co widziałem i czytałem w kilku miejscach).
W Fuji byłem zaskoczony, że jej nie widać podczas zmiany szkła.
Zadziwiające jest że oni jeszcze mają to w magazynach.
A może nadal produkują?
Za chwilę przyjdzie klient do Media Markt albo Jessopsa po aparat i będzie wybierał zestaw A7 za 3,5 k albo Z6 za 13.
Ale dziwi cie że ktoś wybiera taniutkie A7 ?
Pamiętam jak wrzucili wyniki jakiś ankiet podpartych sprzedażą i wynikało z nich że posiadacz bezluster ff sony nie kupuje raczej obiektywów poza tym z zestawu, nie dziwi mnie patrząc na ceny i wybór.
Czy tak samo będzie w nikonie i canonie ?
Migawka zniknie jak pojawi się tani sensor z globalną migawką czyli zrzucanie danych z całego sensora w jednym czasie, jest to wyzwanie technologiczne ale Sony i TowerJazz niby mają coś takiego już, można się spodziewać że nowe flagowce w bezlustrach będą to miały.
będzie tak samo, jadą na bardzo wysokiej marży i dobrze wiedzą, że ci co bardzo chcą i tak zapłacą. Reszta to statystyczny klient, który kupuje nieświadomie i jedyne kryterium jakie mu przyświeca to kwota jaką ma do wydania - tacy kupują raz.
hostman22
29-08-2018, 21:00
akurat wizjer w SL jest bardzo dobry i dobrze aby Z'ka miała podobny... :neutral:
Pamiętam jak wrzucili wyniki jakiś ankiet podpartych sprzedażą i wynikało z nich że posiadacz bezluster ff sony nie kupuje raczej obiektywów poza tym z zestawu, nie dziwi mnie patrząc na ceny i wybór.
Takie same wyniki będą prawdopodobnie dla nabywców Nikona D3400, Canona 2000D a nawet Hasselblada X1D :) .
Ciekawsze byłyby dane, ilu nabywców A7R III miało wcześniej A7.
meliszipak
29-08-2018, 21:19
Ale co niektórzy twierdzą z uporem, że evfy są psu na budę.
https://youtu.be/LxT17A40d50
ostatnie strony to zaciekla wymiana ciosow miedzy zwolennikami i przeciwnikami MILC. czy nie mozecie po prostu sobie odpuscic? aparaty jeszcze swiatla dziennego nie ujrzaly. wszystkie testy sa na przedprodukcyjnych egzemplarzach (wielki blad Nikona). jesli komus nie podoba sie EVF to jego sprawa - niech szerokim lukiem omija te technologie i ten watek. niech wroci tu za 5 lat jak EVF zje optyczne lub tez nie. Jak ktos ma wyzsze oczekiwania niz zaprezentowane z Z6/Z7 to ja to w pelni szanuje, ale chyba nie chodzi o to zeby sobie wojenki prowadzic i jechac po tych co uznaja je za 'w miare' puszki. nie kazy akceptuje 'w miare' ale tez nie musi udowadniac na kazdym kroku, ze jego D4 czy D5 nadal jest nie do pobicia.
Ja nigdy nie kupilem sobie jednocyfrowej puszki Nikona (pomijajac F5, ktory mialem za cene F100) i bynajmniej nie chodzi tu o finanse a raczej o siwadomy wybor. Tym samym do dzialu F jedynek nie zagladam. Jak komus MILC nie lezy (poki co) to niech tez sie nie rzuca w watkach ze sprzetem nie dorastajacym do jego piet/oczekiwan. Wiecej luzu Panie i Panowie.
krzysztofz24
30-08-2018, 02:16
To forum sprzetowe bardziej niz zdjeciowe, wiec kazdy bedzie zagladal do watku z nowosciami:-).
Jakie by one nie byly...
..W całej tej dyskusji wizjer optyczny kontra wizjer elektroniczny nie widziałem ani jednego merytorycznego argumentu za wizjerem optycznym, .Proszę. DLA MNIE wizjer optyczny jest pozbawiony jakichkolwiek wad, w odróżnieniu od wizjera elektronicznego, który wady ma.
smierc lustrzanek to nie jest kwestia 3 lat, ale mysle, ze za 10 to bedzie sprzet bardzo niszowy.
Ja obstawian tak: najbliższe 2 lata przewaga luster, 3-4 lata równowaga, potem przewaga bezluster, a dslr za 8 lat sprzęt niszowy.
..Ja tylko wyrażam swoją opinię i zachwyt nad tym, że aparaty w końcu uwalniają się od lustra. Jeśli komuś lustro nie wadzi (albo nawet je uwielbia), to przecież nic mi do tego.Nic ci do tego, ale zachwyt że tego nie będzie. Bardzo pokrętna logika. To tak jakbym miał wyrażać zachwyt, że dalmierze wymarły. Oczywiście nie wymarły i nie mam nic przeciwko dalmierzom.
Z wywiadu z inżynierami Nikona ... Dodatkowo żaden z punktów AFu Zetek nie jest krzyżowy. Podobno nie było takiej potrzeby.
A ja myślałem, że tylko marketing puszcza bzdurne teksty, a tymczasem inżynierowie się do nich dołączają.
cz4rnuch
30-08-2018, 07:38
Proszę. DLA MNIE wizjer optyczny jest pozbawiony jakichkolwiek wad, w odróżnieniu od wizjera elektronicznego, który wady ma...No dobra, ale gdzie tu argumenty? Rozumiem o co chodzi i sam potrafię jakieś przytoczyć, ale w twoim stwierdzeniu ich nie ma. Podobnie jak u Darka pojawiło się tylko autorytarne, że wizjer jest gorszy i to jest fakt. To nie fakt tylko opinia. Faktem mogą być już konkretne za lub przeciw. Oczywiście o ile te za i przeciw znajdują potwierdzenie w rzeczywistości. To co odróżnia Twoją wypowiedź to to, że użyłeś sformułowania "DLA MNIE" co jest już godne pochwały, bo nie każdego w tym wątku widocznie stać na to by przyjąć do wiadomości, że różne są potrzeby i to co dla jednego jest super dla drugiego już niekoniecznie. Nie każdy potrzebuje obrazu wyświetlanego na ekraniku i nie każdy potrzebuję klapiącego przed oczami lustra. Nie każdy potrzebuje idealnie płynnego obrazu (podobno niektórym 60fps z np Z7 nie zapewnia idealnie płynnego obrazu, ale są też wizjery ze 120fps a nowy evf sony będzie miał 240fps) tak jak nie każdy potrzebuje wizjera podczas filmowania. Nie każdemu odpowiada to, że kolorów czy kontrastu wyświetlanego przez evf nie da się pomylić z tym jak ten sam obraz odbiera nasze oko, innym zaś nie odpowiada to, że w wizjerze nie możesz sobie wyświetlić wspomagaczy typu peaking, powiększenie, zebry, różnych siatek czy dodatkowych informacji. Albo przeglądać zdjęć. Nie każdy potrzebuje w wizjerze mieć gotowe zdjęcia, a innym bardzo to pasuje, bo nawet bokeh, w przeciwieństwie do ovf w efv wyświetla się tak jak powinien. Do tego wizjery evf zazwyczaj są większe oraz zapewniają większy komfort pracy w ciemnicy lub przy mocnym świetle. Oczywiście nie wszystkim jest to potrzebne, bo dla kogoś wszystkie zalety evf mogą np nie być warte tego, że dramatycznie na tym traci "wydajność zdjęciowa" baterii. Sony co prawda trochę ostatnio nadrobiło, ale w dalszym ciągu nie jest to poziom lustrzanek. Tutaj trzeba będzie poczekać na nowe technologię lub dozbrajać się w zapas, gripy lub inne półśrodki. Jedni wolą "przestarzałe" ovf a inni "niedopracowane" evf. I zarówno jedni jak i drudzy mają rację.
I małe porównanie Z7 z A7RIII. Na gorąco, z dpreview: <<klik>> (https://www.dpreview.com/articles/3099846348/which-is-better-nikon-z7-vs-sony-a7r-iii) Może za wcześnie na takie stwierdzenia, ale generalnie nie widać, żeby Z7 jakoś mocno odstawał. Może tu i ówdzie się noga trochę powinęła, ale generalnie sprzęt chyba będzie się nadawał do foto-video? :)
badtorro
30-08-2018, 09:11
I małe porównanie Z7 z A7RIII. Na gorąco, z dpreview: <<klik>> (https://www.dpreview.com/articles/3099846348/which-is-better-nikon-z7-vs-sony-a7r-iii) Może za wcześnie na takie stwierdzenia, ale generalnie nie widać, żeby Z7 jakoś mocno odstawał. Może tu i ówdzie się noga trochę powinęła, ale generalnie sprzęt chyba będzie się nadawał do foto-video? :)
Pewnie będzie nieźle, będzie robił zdjęcia i pewnie nawet jakiś filmik się utnie ;-)
Myślę, że problem z odbiorem tego aparatu bierze się z dwóch rzeczy: ceny i oczekiwań jakie nastawił Nikon w kampanii poprzedzającej premierę. Cena ma na celu ogolić tych najbardziej napalonych na bezlusterko, pewnie szybko zacznie spadać; a kampania w której obiecywali wlać 100lat doświadczenia foto w ten aparat miała na celu zachamować migracje z Nikona na inne systemy bez lusterka.
Mam wrażenie, że kiedy aparat pojawi się w końcu w sklepach, nagle okaże się że jest lepszy niż w tej chwili wszyscy oczekują.
Z7 jest drogi ale jest jeden gigantyczny argument, którego konkurent nie ma czyli działający adapter do szklarni nikon F.
Pewnie będzie nieźle, będzie robił zdjęcia i pewnie nawet jakiś filmik się utnie ;-)
Myślę, że problem z odbiorem tego aparatu bierze się z dwóch rzeczy: ceny i oczekiwań jakie nastawił Nikon w kampanii poprzedzającej premierę. Cena ma na celu ogolić tych najbardziej napalonych na bezlusterko, pewnie szybko zacznie spadać; a kampania w której obiecywali wlać 100lat doświadczenia foto w ten aparat miała na celu zachamować migracje z Nikona na inne systemy bez lusterka.
Mam wrażenie, że kiedy aparat pojawi się w końcu w sklepach, nagle okaże się że jest lepszy niż w tej chwili wszyscy oczekują.
Chyba bym się podpisał, choć byłbym pesymistą jeśli chodzi o oczekiwanie szybkiego spadku ceny. To raczej nie Df, który rzeczywiście mocno spadł (nie pamiętam, czy szybko). Choć fajnym aparatem był.
Faktycznie, ta kampania Nikona obiecywała o wiele więcej, niż dostaliśmy. Ja ją szybko wyrzuciłem z pamięci co prawda, bo mnie interesują suche fakty.
Cena tych nowych Z spadnie, moim zdaniem, jak się pojawią następcy, czyli nie wcześniej niż za... dwa lata?
cz4rnuch
30-08-2018, 09:43
Z7 jest drogi ale jest jeden gigantyczny argument, którego konkurent nie ma czyli działający adapter do szklarni nikon F.
Za tydzień ten argument się trochę zdezaktualizuje, bo wychodzi Canon. Z resztą przejściówka Canon-Sony z nowymi obiektywami też działa bardzo dobrze. Jest też eye-af ze szkłami Canona czy Sigmy.
Za tydzień ten argument się trochę zdezaktualizuje, bo wychodzi Canon. Z resztą przejściówka Canon-Sony z nowymi obiektywami też działa bardzo dobrze. Jest też eye-af ze szkłami Canona czy Sigmy.
Może myślano w Nikonie, że argument nowego dużego bagnetu zetek oraz argument zachwalanego adapteru do dużej szklarni z bagnetem F przekona miłośników Nikona do zakupu zetek?
cz4rnuch
30-08-2018, 10:52
Dlatego napisałem "trochę". Dla wielbicieli i właścicieli szklarni Nikona ta przejściówka to dobre wyjście na przeczekanie lub nawet rozwiązanie docelowe. Dla innych to rozwiązanie podobne do już obecnych na rynku tyle, że zamiast mocowania F jest EF. A gdy ze swoją premierą wejdzie Canon to wydaje mi się, że jego przejściówka będzie równie dobra jak ta Nikona, o ile nie lepsza.
Dla tych, którzy wieszczyli natychmiastową śmierć lustrzanek https://www.optyczne.pl/12778-news-Nikon_D3500.html ;)
cz4rnuch
30-08-2018, 10:55
To nie lustrzanka tylko jakaś zabawka :) Nawet pryzmatu pewnie tam nie dali. No, ale bateria pewnie lepsza od Zee a szybkostrzelność na podobnym poziomie :)
Dla tych, którzy wieszczyli natychmiastową śmierć lustrzanek https://www.optyczne.pl/12778-news-Nikon_D3500.html ;)
To jest zupełnie inny segment rynku, gdzie Nikon ma tylko cenowego konkurenta na literkę C:) W wyższych segmentach rynku Nikon ma konkurentów na literki: S, O, P, C czy F. Nie wiadomo, czy Sony będzie sprzedawać Nikonowi nowoczesne matryce do serii D5xxx oraz D7xxx bo raczej woli je zapakować do swojego modelu MILC w formacie APS-C.
krzysztofz24
30-08-2018, 11:24
Temat czy Sony bedzie sprzedawac matryce Nikonowi to juz jak kawal ze spooora broda;-).
Ile ja to juz razy czytalem na forum...
Nie wiadomo, czy Sony będzie sprzedawać Nikonowi nowoczesne matryce do serii D5xxx oraz D7xxx bo raczej woli je zapakować do swojego modelu MILC w formacie APS-C.
Ciekawe dlaczego Samsung sprzedaje ekrany Applowi, zamiast zapakować je do swoich telefonów?
cybulski
30-08-2018, 11:35
można powiedzieć że szybkostrzelność na poziomie Leici M10-P :) i to co łączy te modele to "stworzone aby cieszyć" :)
To nie lustrzanka tylko jakaś zabawka :) Nawet pryzmatu pewnie tam nie dali. No, ale bateria pewnie lepsza od Zee a szybkostrzelność na podobnym poziomie :)
ależ bez sensu jest ten aparat skoro a7 można nową za trójkę kupić
Z EVF? Tfu! Lustro, to lustro!
No dobra, ale gdzie tu argumenty? Rozumiem o co chodzi i sam potrafię jakieś przytoczyć, ale w twoim stwierdzeniu ich nie ma. Podobnie jak u Darka pojawiło się tylko autorytarne, że wizjer jest gorszy i to jest fakt. To nie fakt tylko opinia. Faktem mogą być już konkretne za lub przeciw. Oczywiście o ile te za i przeciw znajdują potwierdzenie w rzeczywistości. To co odróżnia Twoją wypowiedź to to, że użyłeś sformułowania "DLA MNIE" co jest już godne pochwały, bo nie każdego w tym wątku widocznie stać na to by przyjąć do wiadomości, że różne są potrzeby i to co dla jednego jest super dla drugiego już niekoniecznie. Nie każdy potrzebuje obrazu wyświetlanego na ekraniku i nie każdy potrzebuję klapiącego przed oczami lustra.To dużymi DLA MNIE ma właśnie na celu to, by przestano mnie na okrągło przekonywać do EVF, co czyni całkiem duża grupa wielbicieli tego wynalazku. Mam taka opinię - wolno mi, to moja opinia.
Co do wady EFV - żre prąd, więc można napisac coś, co jest bezdyskusyjnie gorszą cechą. I bym tego nie napisał, gdyby ciągle nie krytykowano OVF i wychwalano EFV.
Z EVF? Tfu! Lustro, to lustro!
to to Z-cośtam to lustro czy bezlusterkowiec czy co to w ogóle jest? bo ze zdjęć to wygląda jak a7 tylko 4x droższa.
Poczekaj jeszcze kilka miesięcy a cena tego modelu Sony będzie w sklepie na poziomie Nikona D5500.
...co w kwestii sensowności zakupu tych z-cośtam nie zmienia absolutnie niczego :)
to to Z-cośtam to lustro czy bezlusterkowiec czy co to w ogóle jest? bo ze zdjęć to wygląda jak a7 tylko 4x droższa.
A Ty o D3500, czy Z-cośtam?
o z-cośtam oczywiście.
we właściwym wątku.
merytorycznie ;)
o z-cośtam oczywiście.
we właściwym wątku.
merytorycznie ;)
Aha, w porządku, nie musze raportować w takim razie...
Przykładowe zdjęcia (jpg) zrobione Nikonem Z7 na dpreview.com (z exifem):
https://www.dpreview.com/sample-galleries/4819511289/nikon-z7-samples-gallery/6267874920
cz4rnuch
30-08-2018, 12:30
... I bym tego nie napisał, gdyby ciągle nie krytykowano OVF i wychwalano EFV.Jesteś w temacie o bezlustrach. Dziwi Cię, że Ci, którzy je preferują, preferują też EVF? W tym temacie jest też wielu lustrzankolubów, którzy ciągle krytykują EVF, nie przeszkadza Ci to? Pewnie z 90% procent tych, którzy obecnie mają bezlustra lub zastanawiają się nad migracją do systemu Z latami gapiło się w OVF więc nie trzeba im wtłaczać w mózgi tego co już od dawna testowali i co dobrze znają. Przekonywanie ich do optycznego podczas gdy sami z własnej woli wybrali EVF i są z tego zadowoleni oraz widzą jego zalety to trochę taki Monty Python. Szczególnie gdy ktoś wygłasza tak kategoryczne, nacechowane emocjami sądy, które kłócą się z naszym doświadczeniem.
lustrem i EVFem przy spadku jasności tych pierwszych od czasów analogowych i wzroście jakości tych drugich wraz z rozwojem technologii foci się już praktycznie tak samo, chyba że ktoś potrzebuje do zastosowań typu 500mm f/1.4 itd.