Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 i Z7 oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20]

cybulski
17-12-2019, 15:14
w uproszczeniu XQD to taki interfejs PCI Express
natomiast XQD i CF Express korzystają z tego samego protokołu przesyłu danych.

Ciekawe z tymi dyskami SSD ?
....
więc nie wiem skąd masz te statystyki?

Statystyki mam z działu IT firmy gdzie pracuję.
Może jest to problem z systemem plików pod windows, ponieważ zazwyczaj są rozwalone systemy plików, i nic nie da się odzyskać, już pomijam to że taki dysk staje sie niewidoczny bo to standard.
Z dyskami hdd nie ma takich kłopotów. Tzn jeśli przez pierwsze pół roku nic się nie wydarzy to zazwyczaj taki dysk ssd pracuje. Mówię o tych tanich dyskach do komputerów/notebuków a nie o dyskach serwerowych.

garnus
17-12-2019, 15:44
Może jest to problem z systemem plików pod windows, ponieważ zazwyczaj są rozwalone systemy plików, i nic nie da się odzyskać, już pomijam to że taki dysk staje sie niewidoczny bo to standard.
Z dyskami hdd nie ma takich kłopotów. Tzn jeśli przez pierwsze pół roku nic się nie wydarzy to zazwyczaj taki dysk ssd pracuje. Mówię o tych tanich dyskach do komputerów/notebuków a nie o dyskach serwerowych.

Mam inne doświadczenia, od 2 lat wymieniamy w dellach latitutach 34x0 hdd toshiby na ssd crucial mx500(chyba raczej tańsze) i 0 padów. Sztuk wymienionych około 40.

nikoniarz
17-12-2019, 15:52

Mam 4 tanie dyski, żaden nie padł. Nijak ma się to do Twoich "statystyk". Może kupujecie jakiś podrabiany szit za 5dolców? :lol:

marcin255
17-12-2019, 16:03
Słowo klucz "tanie " ja mam SU800 256 GB 3 ci rok nie wiem czy się łapie na "tani "

MstrG
17-12-2019, 16:21
W jednym laptopie jakiś Plextor działa prawie 6 lat. W drugim Samsung Evo 3 lata. Mam jeszcze dwa Intele S4500, ale akurat one tanie nie były. Żadnych problemów.

nikoniarz
17-12-2019, 16:26
Słowo klucz "tanie "

Więc sprecyzuje- w moim przypadku są to chyba najtańsze dyski jakie oferowały sklepy w danym okresie zakupowym przy danej pojemności. Ciężko było kupić taniej, bo gdyby była możliwość zapewne bym kupił :D

lukasz_kk
17-12-2019, 16:26
Słowo klucz "tanie " ja mam SU800 256 GB 3 ci rok nie wiem czy się łapie na "tani "

Jak już ciągniemy OT, to ja miałem SU900 256GB, zdechł po równym miesiącu (freeze laptopa bez jakiejkolwiek reakcji, po wyjęciu i włozeniu baterii, dysk niewidoczny w BIOS). Od roku Samsung Evo 860 na szczeście ciągle działa. Taki sam zamontowali mi ostatnio w służbowym laptopie i już miałem 2 freezy i strach co będzie po restarcie ;-)

ksh
17-12-2019, 16:31

Może pora wywalić tego co tym nadzoruje w Waszej firmie ?
Nawet te chińskie dziwne firmy nie mają takich "statystyk", a tam pakują TLC z odpadów produkcyjnych i co najwyżej spada pojemność do 95% po czasie.

To jest też duża zaleta XQD/CFE że padnięte komórki nie powodują padnięcia całego dysku.

cybulski
17-12-2019, 16:38
Może pora wywalić tego co tym nadzoruje w Waszej firmie ?

Nie, padają tylko te tanie dyski, których ileś na próbę było branych i się nie sprawdzają. Te droższe są OK.
Chciałem nawiązać tylko do tego, że technologia technologią a taniość czasem z czegoś wynika i należy liczyć się z takim ryzykiem, że nie zyskujemy wtedy pewności takiego nośnika.

- - - - kolejny post - - - - - -

Tanie dyski SSD są też uwywane pewnie przez wielu do tzw backupu więc możę być tak że taki backup jest guzik warty na dłużą mete albo dysk taki leży w szufladzie z danymi i właściciel nawet nie wie, że stracił dane.

ksh
17-12-2019, 16:42
Nie, padają tylko te tanie dyski, których ileś na próbę było branych i się nie sprawdzają. Te droższe są OK.
I takie szmelc brany na testy wciągacie do jakiś statystyk ?

Chciałem nawiązać tylko do tego, że technologia technologią a taniość czasem z czegoś wynika i należy liczyć się z takim ryzykiem, że nie zyskujemy wtedy pewności takiego nośnika.
To chyba każdy wie że ryzyko istnieje, dlatego też mamy kostki pamięci NAND używane SLC, MLC, TLC, QLC, każda następna generacja wnosi większe ryzyko ale i technologie są poprawiane, jakby zostać przy tych najlepszych to ceny miałbyś jak dawniej.

Tak samo są zbudowane najnowsze rewizje kart SD, tam też masz PCI 3.0 i NVMe, cena taka sama jak XQD/CFE, też jest wymagane wsparcie po stronie softu w aparacie.

cybulski
17-12-2019, 17:26
Mam inne doświadczenia, od 2 lat wymieniamy w dellach latitutach 34x0 hdd toshiby na ssd crucial mx500(chyba raczej tańsze) i 0 padów. Sztuk wymienionych około 40.

Pady na win10 i jeden na win8 albo jest tak że trafiła się nam taka partia. Ale te same dyski wstawione do serwerów jako cache-ssd praca bez problemu (pod linuxem)

kurczeblade
17-12-2019, 17:32
cybulski Ty to masz statystyki. Pewnie jakiś informatyk którego wiedza kończy się na poziomie zakładania maila w firmie sprzątającej Ci coś takiego powiedział , a Ty stworzyłeś jakieś swoje statystyki. Kupuje od lat SSD i te raczej w optymalnych cenach, w sumie nawet to są tanie dyski. Bo ostatnio taki M2 kupiony, to Adata XPG SX8200 1tb. A jest to tak tani dysk kupowany przez multum ludzi, ia jakoś przed zakupem tego dysku , analizując full materiałów, opinii i recenzji, nie zauważyłem żeby był specjalnie awaryjny. Do tego używając od kilku lat dysków SSD, to jedyna pamięć której nie udało mi się nigdy zakatować. Do dziś mam dyski które przepracowały full czasu i były wymieniane nie ze względu na awarie, tylko dlatego ze kupowałem coś szybszego lub pojemniejszego. W tym czasie, poszło mi kilka dysków HDD, nigdy SDD sie nie zepsuł, a nigdy nie kupowałem tych droższych. Tak samo jak karty SD, przez okres używania jednej XQD, rozwaliły mi się dwie SD (już nie chce mi się liczyć ile ogółem SD poszło w smietnik) samych rozwarstwionych w szufladzie leży z 5. Teraz te słabe pamięci SSD są tak dopracowane ze ciężko o jakaś awarie. Swoją droga ciężko coś takiego zabić użytkowaniem.

No i zobacz film, https://youtu.be/XXgErDjLcbo

terrago
17-12-2019, 17:39
Najlepsze jest to, ze zeby moc uzywac tanszych kart trzeba kupic karte XQD, chocby najmniejsza zeby moc zrobic update...
Tak z pumktu widzenia tych ktorzy jeszcze kart nie zakupili (np. ja). Pewnie za kilka msc bedzie juz wgrany nowy soft do puszek, moj Z6 zakupiony tydz temu ma jeszcze 2.01 i 1.01 soft

cybulski
17-12-2019, 18:00
cybulski Ty to masz statystyki. Pewnie jakiś informatyk którego wiedza kończy się na poziomie zakładania maila w firmie sprzątającej Ci coś takiego powiedział , a Ty stworzyłeś jakieś swoje statystyki. Kupuje od lat SSD i te raczej w optymalnych cenach, w sumie nawet to są tanie dyski. Bo ostatnio taki M2 kupiony, to Adata XPG SX8200 1tb. A jest to tak tani dysk kupowany przez multum ludzi, ia jakoś przed zakupem tego dysku , analizując full materiałów, opinii i recenzji, nie zauważyłem żeby był specjalnie awaryjny. Do tego używając od kilku lat dysków SSD, to jedyna pamięć której nie udało mi się nigdy zakatować. Do dziś mam dyski które przepracowały full czasu i były wymieniane nie ze względu na awarie, tylko dlatego ze kupowałem coś szybszego lub pojemniejszego. W tym czasie, poszło mi kilka dysków HDD, nigdy SDD sie nie zepsuł, a nigdy nie kupowałem tych droższych. Tak samo jak karty SD, przez okres używania jednej XQD, rozwaliły mi się dwie SD (już nie chce mi się liczyć ile ogółem SD poszło w smietnik) samych rozwarstwionych w szufladzie leży z 5. Teraz te słabe pamięci SSD są tak dopracowane ze ciężko o jakaś awarie. Swoją droga ciężko coś takiego zabić użytkowaniem.

No i zobacz film, https://youtu.be/XXgErDjLcbo

Rozumiem że Twoje doświadczenia opierają sie na tym co sam używasz i co wyczytasz. Moje na tym co wyczytam i jak to wygląda na próbie ponad 100 komputerów i 12 serwerów produkcyjnych, to zapewne nie jest wiele ale trochę więcej niż u Ciebie. Możliwe że ten informatyk mniej sie zna od Ciebie, następnym razem Ciebie poporszę o radę w doborze ssd :)

maxwawa
17-12-2019, 18:23
Najlepsze jest to, ze zeby moc uzywac tanszych kart trzeba kupic karte XQD, chocby najmniejsza zeby moc zrobic update...
Tak z pumktu widzenia tych ktorzy jeszcze kart nie zakupili (np. ja). Pewnie za kilka msc bedzie juz wgrany nowy soft do puszek, moj Z6 zakupiony tydz temu ma jeszcze 2.01 i 1.01 soft
Mało tego trzeba tez zakupić czytnik.

Generalnie to bardzo dobrze ze wchodzi XQD i CF Express bo to zdecydowanie lepsze nośniki pod każdym względem od SD jedyna ich wada to jak na razie cena ale jak pamiętacie SD na początku też były drogie.

terrago
17-12-2019, 18:24
Nie da sie skopiowac softu na karte po podlaczeniu Zetki do pc??

kurczeblade
17-12-2019, 18:28
Rozumiem że Twoje doświadczenia opierają sie na tym co sam używasz i co wyczytasz. Moje na tym co wyczytam i jak to wygląda na próbie ponad 100 komputerów i 12 serwerów produkcyjnych, to zapewne nie jest wiele ale trochę więcej niż u Ciebie. Możliwe że ten informatyk mniej sie zna od Ciebie, następnym razem Ciebie poporszę o radę w doborze ssd :)

Moje doświadczenie oparte jest na moim doświadczeniu i całego świata który od lat używa tych dysków. No ale nie ważne cały świat, ważne ze u cybulskiego w firmie ktos coś tam powiedział, a Pan cybulski przeniósł famę w internetu. Wiec nieistotne światowe testy, nieistotne miliony opinii, nieistotne technologiczne testy, które tysiącacami cyklów katują takie dyski, recenzje które kazdy centymetr takiego dysku sprawdzają, nieistotne opinie milionów programistów , fotografowie, architektów, zwykłych użytkowników takich dysków, nieistotne ze to już od dawna sprawdzony nośnik, bo to nie prawda bo u cybulskiego w firmie tak powiedzieli ....

Skoro takie awaryjne te dyski u Was w firmie, to niech informatyk zwróci się na dzial i poradzi żeby kupowali HDD.
Ja pracowałem w korporacji gdzie Twoje 100 komputerów było na jednej sali, a takich sal było 10 na całym świecie, bo to firma która się zajmowała naprawa, produkcja części do samolotow, helikopterów i z tym związane technologie i i dyski SSD to był standard , nawet w maszynach do testowania ... u technologow, projektantów, inzynierow , kupowane były te najtańsze i nic tam nikomu nie padało.

Jak Cię lubię, to widząc tu Twoje opinie, stwierdzam ze powinieneś bajki pisać :)

cybulski
17-12-2019, 18:29
Moje doświadczenie oparte jest na moim doświadczeniu i całego świata który od lat używa tych dysków. No ale nie ważne cały świat, ważne ze u cybulskiego w firmie ktos coś tam powiedział, a Pan cybulski przeniósł famę w internetu. Wiec nieistotne światowe testy, nieistotne miliony opinii, nieistotne technologiczne testy, które tysiące godzin katują takie dyski, recenzje które kazdy centymetr takiego dysku, nieistotne opinie milionów programistów , fotografowie, architektów, zwykłych użytkowników takich dysków, nieistotne ze to już od dawna sprawdzony nośnik, bo to nie prawda bo u cybulskiego w firmie tak powiedzieli ....

Jak Cię lubię, to widząc tu Twoje opinie, stwierdzam ze powinieneś bajki pisać :)

Przecież ten film który dołączyłeś, tam jeden SSD zdechł na testach.

ksh
17-12-2019, 18:36
Nie da sie skopiowac softu na karte po podlaczeniu Zetki do pc??

Dało się w pierwszym sofcie jaki był w aparatach, pierwsza aktualizacja zablokowało to bo pozwalała na dostęp do pamięci aparatu inaczej niż by tego chciał Nikon :)

Przecież ten film który dołączyłeś, tam jeden SSD zdechł na testach.Takich dysków już nikt nie kupuje od dawna, były to pierwsze TLC albo dość słabe MLC, test i tak jest ok bo coś tam wnosi do tematu.

kurczeblade
17-12-2019, 18:36

Wez zobacz od początku ten test. Zobacz ile cykli ten dysk miał. Na Twoje pisanie takich bzdur po internetowych forach to jakieś z 20 lat używania wyjdzie takimi SSD. Wsłuchaj sie w to co ten tester mówi o tym dysku, ale słuchaj i postaraj się zrozumieć. Wyciągnij swoje wnioski i zapomnij o tym informatyki w pracy, który wie lepiej od całego świata ;)

Poza tym wszystkie dyski padły, taki był cel tego testu.
Ale te dyski były katowane, a nie normalnie używane !

krzysztofz24
17-12-2019, 18:43

Chyba pobieznie ogladales albo tylko kawalek;-).
Tam wszystkie dyski w koncu zdechly, bo taka byla idea testu.
Katowac non stop dyski az do zgonu.
A Trancended okazal sie najslabszym zawodnikiem i "wyrobil tylko" 100TB, odpadajac o wiele wczesniej niz pozostale.

sabur
17-12-2019, 18:47
Instalował ktoś oprogramowanie? Może ukryta poprawka AF została przemycona? :)

cybulski
17-12-2019, 20:14
Wez zobacz od początku ten test. Zobacz ile cykli ten dysk miał. Na Twoje pisanie takich bzdur po internetowych forach to jakieś z 20 lat używania wyjdzie takimi SSD. Wsłuchaj sie w to co ten tester mówi o tym dysku, ale słuchaj i postaraj się zrozumieć. Wyciągnij swoje wnioski i zapomnij o tym informatyki w pracy, który wie lepiej od całego świata ;)

Poza tym wszystkie dyski padły, taki był cel tego testu.
Ale te dyski były katowane, a nie normalnie używane !

No to widać że u nas są katowane i nie odpoczywają. Zobaczę jaki to był który padł w ten piątek, może jakiś najtańszy.

ksh
17-12-2019, 20:22
No to widać że u nas są katowane i nie odpoczywają. Zobaczę jaki to był który padł w ten piątek, może jakiś najtańszy.

Ale ty sobie zdajesz sprawę jak się testuje żeby uwalić ? Tu chodzi o katowanie jednego sektora żeby cały czas pracowały konkretne komórki pamięci, nie dasz rady tego wykonać gdzieś tam w firmie bo to są setki terabajtów na komórce, jeśli padają wam ssd to zmieńcie dostawcę, zmieńcie osobę odpowiedzialną za to bo narażacie się na straty.

cybulski
17-12-2019, 20:30
Ale ty sobie zdajesz sprawę jak się testuje żeby uwalić ? Tu chodzi o katowanie jednego sektora żeby cały czas pracowały konkretne komórki pamięci, nie dasz rady tego wykonać gdzieś tam w firmie bo to są setki terabajtów na komórce, jeśli padają wam ssd to zmieńcie dostawcę, zmieńcie osobę odpowiedzialną za to bo narażacie się na straty.

One padają na gwarancji a dane są mirrorowane na serwerach więc o tyle kłopot ze trzeba tylko podmienić na notebukach pracownika. Nic nie znika. Możliwe że oprogramowanie katuje jakieś sektory i to nie wytrzymuje ale to nie temat tu.

ksh
17-12-2019, 21:11
Mnie ucieszyła informacja że foto-technika traci dystrybucje i serwis samyang i tamron, nareszcie !!

madebyzosiek
17-12-2019, 21:19

Masz od tygodnia aparat i nie masz karty? Przecież by mnie trafiło coś ;) używane 32 GB da się kupić za 200 zł, to nie jest jakiś kosmos, zostanie jako zapas do aparatu. No i na razie CFE nie są jakoś szczególnie tanie... Mi do szczęścia brakuje 120GB XQD, czekam na jakąś okazję, ale 64 Sony 440/400 kupiłem nie tak dawno za 450 zł. Ja wiem, że w tej cenie byłoby kilka SD, ale z pewnością nie tak szybkich i stabilnych. Tylko ja nie mam tych kart do Zetki, ale używam jako głównych, najstarsza jest z 2017 roku, dziesiątki tysięcy zdjęć, żadnego padania...
Ps. Dla jasności - żadna SD też mi nigdy nie padła ;) Ani CF.

ksh
17-12-2019, 21:23
Ale gdzie te używane 32gb są ? :)
Tez musiałem czekać tydzień i się wkurzałem bo nigdzie nie było używanych żeby kupić na szybko.

madebyzosiek
17-12-2019, 21:31
Ale gdzie te używane 32gb są ? :)

No dobra, bywają... Ja mam jeszcze Lexara, 64 i dwie 32. Jedną 32 kupiłem używaną, kupiłem też używaną 32 Sony i 64 Sony. Kolega z forum jakiś czas temu wystawiał zestaw chyba trzech 32 GB Lexarów. Trzeba szukać ;) Twoje 120 GB też już poszło (a szkoda ;))

Jacek_Z
17-12-2019, 21:33
Co z EAF? Pewnie zbyt mało czasu minęło by powiedzieć co udoskonalono?
Ten temat mnie interesuje (właściwie to jedyny powód dla którego mnie interesuje bezlusterkowiec).

ZbyszekS
17-12-2019, 21:42
Tak na szybko to nie wydaje mi się aby z EAF coś się zmieniło. Robiłem wczoraj i dziś 85 podobne kadry i jakiejś różnicy z nowym softem nie widzę.

ksh
17-12-2019, 21:46
Podobno banding znikł na tym nowym, na dpreview coś tam pisali i porównywali zdjecia.

cz4rnuch
17-12-2019, 21:46
Odnośnie EAF chyba raczej bez zmian. Poprawka była we wcześniejszym apdejcie. Odnośnie kart CFE innych niż Sony na zetkach to powstał na forum dpreview temat i ponoć inne karty (sandisk i jakaś inna firma, której nazwy nie mogę sobie przypomnieć) przy opróżnianiu bufora jednak sporo wolniejsze (ze 2-3 razy) od dostępnych XQD.

Teu
17-12-2019, 22:04
Mnie ucieszyła informacja że foto-technika traci dystrybucje i serwis samyang i tamron, nareszcie !!

Można wiedzieć dlaczego? Ja akurat znam gości z Focusa Nordric i z punktu widzenia konsumenta, bym się za bardzo nie cieszył...

cz4rnuch
17-12-2019, 22:29
Dwa razy miałem do czynienia z fototechniką, a w zasadzie ich serwisem (albo nie ich w sumie nie wiem, w każdym razie chodzi mi o adres serwisu ze strony fototechniki). Raz zupełnie mnie olali, w ogóle nie odpisywali na moje maile i nie odbierali telefonów, a za drugim razem pełna profeska, załatwione szybko i skutecznie.

PS W sumie to mi się przypomniało, że miałem z nimi do czynienia jeszcze trzeci raz. Obiektywu, który ponoć był przewidziany w akcji do przedłużenia gwarancji na 5 lat (na pudełku była naklejka) nie było w ich formularzu więc nie mogłem go zarejestrować na ich stronie. Dzwoniłem do nich ze dwa razy oraz kilka razy dla przypomnienia mailowałem i w końcu się doczekałem, ale mimo wszystko niesmak pozostaje.

terrago
17-12-2019, 23:19
Masz od tygodnia aparat i nie masz karty? Przecież by mnie trafiło coś ;) używane 32 GB da się kupić za 200 zł, to nie jest jakiś kosmos, zostanie jako zapas do aparatu. No i na razie CFE nie są jakoś szczególnie tanie... Mi do szczęścia brakuje 120GB XQD, czekam na jakąś okazję, ale 64 Sony 440/400 kupiłem nie tak dawno za 450 zł. Ja wiem, że w tej cenie byłoby kilka SD, ale z pewnością nie tak szybkich i stabilnych. Tylko ja nie mam tych kart do Zetki, ale używam jako głównych, najstarsza jest z 2017 roku, dziesiątki tysięcy zdjęć, żadnego padania...

karte dopiero co zlicytowalem, 120GB za 175€. Jeszcze jej nie mam. Przez chwile myslalem ze moze moglem poczekac na CFexpress ale gdy sie zorientowalem ze i tak xqd potrzebne jest do aktualizacji to mi przeszlo.

maxwawa
18-12-2019, 00:05
Podobno banding znikł na tym nowym, na dpreview coś tam pisali i porównywali zdjecia.
raczej wątpię że to można załatwić poprzez firmware.
Poza tym to trochę "rozdmuchany problem" bo ile trzeba cisnąc żeby wywołać taki banding ?
w wielu aparatach też można go wywołać.

Jacek_Z
18-12-2019, 01:21
Dwa razy miałem do czynienia z fototechniką, a w zasadzie ich serwisem
Ja raz i wystarczy. Sprzedałem D200, kupiłem D700 i trzeba było mieć szkiełko kryjące pełną klatkę. Padło na Tamrona 28-75, choć kolega nie był z niego zadowolony. Okazało się, że mój dawał podwójny obraz (!) na brzegu kadru. Kupiłem wysyłkowo, na firmę, więc nie byłem konsumentem, musiałem wysłać na naprawę gwarancyjną. Odpisali mi, że obiektyw jest dobry, spełnia normy. Byłem w lekkim szoku, miałem pliki zrobione tym szkiełkiem. Po wymianie informacji okazało się, że oni używali do sprawdzania obiektywów body .. D90. No i jak mieli zobaczyć tam brzeg FX??? Po kolejnych rozmowach wreszcie dali mi jednak nowy obiektyw. Który po kilku latach "siadł" z ostrością, tak jak szkło kolegi. Na D800 mydło było już nieakceptowalne. I ja głupi kupiłem znowu Tamrona, tym razem 24-70 VC (mało używam tego szkiełka, szkoda mi kasy na Nikkora) i po czasie przyslona mi sie nie domykała, TOP mi naprawił. No i nie uaktualniają tego szkła na bezlustra Nikon Z. Ta firma jest u mnie przegrana.
Nie mam nic do szkieł firm trzecich. Miałem też Sigmy, mam Arta 85 i go chwalę. Ale Tamron już nie, dziękuję.

cybulski
18-12-2019, 08:49
Co z EAF? Pewnie zbyt mało czasu minęło by powiedzieć co udoskonalono?
Ten temat mnie interesuje (właściwie to jedyny powód dla którego mnie interesuje bezlusterkowiec).

To mam pytanie - w lustrach Nikona na LV tych wyższych modelach, czy jest wykrywanie twarzy? Pytam bo nie wiem. U mnie na 5dm4 dziaka to tak szybko lecz bez wykrywania oka jak na Sony i Fuji. Gdy odkryłem tą opcję i to jak pracuje to lustro na LV to trochę bezlustro straciło mi na znaczeniu. Możliwe że muszę poszukać czy może jakaś aktualizacji nie było na eaf do 5dmk4.

Cichy
18-12-2019, 09:23

Ta, to faktycznie świetna informacja... :/

TOP67
18-12-2019, 09:56

A ja dzięki fototechnice zająłem się naprawą obiektywów.
W 2010 dostałem od nich taką kalkulację na naprawę obiektywy, że sam go rozkręciłem. Naprawa polegała na przetarciu silnika.

cybulski
18-12-2019, 10:00
A ja dzięki fototechnice zająłem się naprawą obiektywów.
W 2010 dostałem od nich taką kalkulację na naprawę obiektywy, że sam go rozkręciłem. Naprawa polegała na przetarciu silnika.

I to jest dobry news :) związany z foto techniką

fader_audio
18-12-2019, 12:20

Jak kupiłem z6 to od razu poszedłem tez po kartę, okazało się że mają tylko delkin i cena wyższa, zrezygnowałem, poszedłem do innego sklepu - karty brak. Więc następnego dnia patrze na stronie sklepu jest dostepna 64gb sony, więc jadę, przychodzę do sklepu i okazuje sie że przed chwilą karta pojechała do innego oddziału. na szczęście niedalek ojest kolejny sklep foto, tam karta była 1szt delkin 64gb i 1 szt sony 120gb, więc kupiłem delkina. nie chciałem czekać kolejnego dnia, w którym nie miałbym kiedy pojechać do jakiegokolwiek sklepu. Jak to jest z tymi sklepami, że trzymają po 1sztuce karty??? co to ma być.
Widać więc że kupic kartę to nie tak łatwo jak sie wydaje.

Po dwóch dniach zabawy aparatem mogę powiedziec że jest ok, trzeba się przestawić w obsłudzę. Na dzien dzisiejszy bardzo brakuje mi odgłosu klapnięcia lustra. Druga rzecz wizjer, jest duży czytelny, ale to nie optyczny. Ponadto wizjer ma migotania jak jest jakiś ekran w kadrze i widać szum na nim jak jest troszkę ciemniej. Kolejna rzecz to zrobiłem ok 100 i 3 filmiki kilkusekundowe zostało mi 30% bateria- troszkę to przerażające, moze bateria sie jeszcze "ułoży". W marcu ide na wesele robić zdjęcia, i jak tak ma wyglądaą sprawa z bateria to już w kościele trzeba będzie wymieniać bateria???

Jak macie w swoich z 6 ile fotek realnie można zrobić???

garnus
18-12-2019, 12:40
J

Jak macie w swoich z 6 ile fotek realnie można zrobić???

W sobotę na turnieju w hali zrobiłem ponad 450, kilka serii, większość jednak pojedynczych. Zostało mi z 15% baterii. Przy zwiedzaniu(czyli bardziej pojedyncze fotki z aparatem, który sam się wygasza po 1m) ~300.

ksh
18-12-2019, 12:43
U mnie trudno ocenić bo nie mam takich akcji że setki zdjęć ale oceniam po tym co miałem w A7II, więc tu jest tak na oko 3x lepiej, biorę pod uwagę że zawsze zdjęcia wysyłam wifi, jak sprawdzałem procentowy ubytek to wyszło mi że pełny akumulator powinien starczyć na 400 zdjęć razem z wysłaniem ich przez wifi na kompa.

cybulski
18-12-2019, 12:59
U mnie trudno ocenić bo nie mam takich akcji że setki zdjęć ale oceniam po tym co miałem w A7II, więc tu jest tak na oko 3x lepiej, biorę pod uwagę że zawsze zdjęcia wysyłam wifi, jak sprawdzałem procentowy ubytek to wyszło mi że pełny akumulator powinien starczyć na 400 zdjęć razem z wysłaniem ich przez wifi na kompa.

No zobacz, to by się prawie zgadzało, cena a7ii prawie trzy razy mniejsza i trzy razy mniej fot na baterii Ci wychodziło ;) mnie na a7 wychodzi ok 300.

fader_audio
18-12-2019, 14:59
No zobacz, to by się prawie zgadzało, cena a7ii prawie trzy razy mniejsza i trzy razy mniej fot na baterii Ci wychodziło ;) mnie na a7 wychodzi ok 300.

to cieniutko to wygląda, miałem cichą nadzieję, że te 500 to spokojnie bedzie.

cybulski
18-12-2019, 15:01
to cieniutko to wygląda, miałem cichą nadzieję, że te 500 to spokojnie bedzie.

No cieniutko. I tyle to gdy nówka, bo potem siada jakby.

ksh
18-12-2019, 15:38

A7II żre niesamowicie dużo w porównaniu do jedynki, dlatego do trójki zrobili nowe zasilanie.
Ja po sprzedaniu A7II dołożyłem 1000zł do Z6, a jeszcze zaoszczędzę bo nie muszę baterii kupować kilka :)
Mi w A7II wystarczała bateryjka na 100 zdjęć przy włączonej stabilizacji, zawsze miałem trzy zapasowe.

cybulski
18-12-2019, 15:46
A7II żre niesamowicie dużo w porównaniu do jedynki, dlatego do trójki zrobili nowe zasilanie.
Ja po sprzedaniu A7II dołożyłem 1000zł do Z6, a jeszcze zaoszczędzę bo nie muszę baterii kupować kilka :)
Mi w A7II wystarczała bateryjka na 100 zdjęć przy włączonej stabilizacji, zawsze miałem trzy zapasowe.

No to faktycznie słabo z tym a7ii.

ksh
18-12-2019, 16:56
Ale można się przyzwyczaić, coś za coś odnośnie stabilizacji, minusem było dla mnie też że nie ma sensownie rozwiązanego przełączania się miedzy wizjerem i ekranem, a czujnik "oka" w wizjerze nawet zaklejony częściowo i tak nie pozwalał na uśpienie body, w Z6 i A7III rozwiązano to dobrze, wifi mimo że powolne w A7II zjadało sporo bateryjki.

cybulski
18-12-2019, 16:59
Ale można się przyzwyczaić, coś za coś odnośnie stabilizacji, minusem było dla mnie też że nie ma sensownie rozwiązanego przełączania się miedzy wizjerem i ekranem, a czujnik "oka" w wizjerze nawet zaklejony częściowo i tak nie pozwalał na uśpienie body, w Z6 i A7III rozwiązano to dobrze, wifi mimo że powolne w A7II zjadało sporo bateryjki.

Mój trener kyoukushin mówił kiedyś, że do wszystkiego można sie przyczaić jeśli do teściowej się dało.

paparapa
18-12-2019, 19:44
Mój trener kyoukushin mówił kiedyś, że do wszystkiego można sie przyczaić jeśli do teściowej się dało.

Prawdziwa prawda, tylko co ma do tego kyoukushin :mrgreen:

cybulski
18-12-2019, 20:23
Prawdziwa prawda, tylko co ma do tego kyoukushin :mrgreen:

Do bólu po treningu trzeba się po prostu przyzwyczaić jak do teściowej.

maxwawa
19-12-2019, 03:19
Ja moim smartfonem mogę wykonać kilkadziesiąt tysięcy zdjęć na jednym ładowaniu ? .. a może i więcej.

Myszowor
19-12-2019, 09:06
A ja swoim FG mogę 36 fotek i co to zmienia?

fader_audio
19-12-2019, 11:06
No cieniutko. I tyle to gdy nówka, bo potem siada jakby.

To chyba Aku są lipne, mam jeszcze d80 z oryginalnym Aku, 0 zużycia w menu info o Aku, ileczrobieczdjec nie wiem. Co jakiś czas poronienia nim trochę zdjęć i przy 400 zdjęciach twierdzi że jest jeszcze 30%. A zdjęcia klepane przez pół roku co jakiś czas
To że piszę na aku, że ma taką pojemność wcale nie znaczy że taka ma.

Będę kombinowal, wyłączyłem różne ulepszacze i dotyk posciemnialem wyswietlacze - zobaczymy

sabur
19-12-2019, 11:10
Na facebookowej grupie goście opisują ile wytrzymuje bateria. Pracując na weselu robisz ok 1k zdjęć jak nie lepiej. Najgorsze jest okazyjne pstrykanie i ciągły stan czuwania aparatu. Ładowałem swoją baterie ok 1.5tyg temu, zrobione ok 200zdjęć, nawet nie policzę ile czasu spędzone na przeglądaniu menu i ogólnym poznawaniu aparatu i jeszcze ok 20% baterii. Jak dla mnie jest ok.

fader_audio
19-12-2019, 11:36
Na facebookowej grupie goście opisują ile wytrzymuje bateria. Pracując na weselu robisz ok 1k zdjęć jak nie lepiej. Najgorsze jest okazyjne pstrykanie i ciągły stan czuwania aparatu. Ładowałem swoją baterie ok 1.5tyg temu, zrobione ok 200zdjęć, nawet nie policzę ile czasu spędzone na przeglądaniu menu i ogólnym poznawaniu aparatu i jeszcze ok 20% baterii. Jak dla mnie jest ok.

jakby było 1000, na weselu to super, ale myślę że ten wynik to się da zrobć walac seriami cały czas. w moim 7100 zrobiłem na weselu kiedyś ponad 1100zdjęc i zostało jeszcze 15% aku.
Jak w z będę mial połowe tego to w zupełności mi wystarczy.

cz4rnuch
19-12-2019, 11:36
To chyba Aku są lipne...Spokojnie, Cybulski z koeshem pisali o aku w A7II. To aparat Sony a nie Nikon. W tym Sony aku bardzo słabo się sprawuje, ale Z6 ma bardziej pojemny. Nie jest to może mistrz świata, ale to i tak dużo lepiej niż na początku drogi bezluster gdzie 300 zdjęć było prawdziwym wyczynem. Teraz jest znacznie lepiej. A jak nauczysz się częściej korzystać z "lcd" zamiast wizjera (wiem, na początku wszystkim przybyłym z lustrzanek wydaje się to niepojęte :)) to jeszcze zyskasz na pracy aku.

sabur
19-12-2019, 11:50
Kilka odpowiedzi:

Mi ostatnio na weselu zrobił ponad 1800 zdjęć .
80% wizjer 20% ekran. Używałem z dedykowanym Z 35mm i trochę z kitem . Z adapterem zrobi mniej zdjęć.

1000-1500 klatek

300-500. Mam wyłączone wygaszanie i usypianie.
Wizjer ciągle w gotowości.
Bez tego ponad 1000 robiłem.

Na time lapsie poszło 2970 zdjęć i 23% zostało. Przy normalnym użytkowaniu około 1300 u mnie.

Takich postów jest znacznie wiecej, więc nie martw się bardzo o baterie. :)

P.S. Polecam Nikon Z Polska - dużo postów o zetkach

maxwawa
19-12-2019, 12:25
Kilka odpowiedzi:

Co to jest ? Gdzie to jest ?

sabur
19-12-2019, 12:30
grupa na FB :)

fader_audio
19-12-2019, 14:05
Spokojnie, Cybulski z koeshem pisali o aku w A7II. To aparat Sony a nie Nikon. W tym Sony aku bardzo słabo się sprawuje, ale Z6 ma bardziej pojemny. Nie jest to może mistrz świata, ale to i tak dużo lepiej niż na początku drogi bezluster gdzie 300 zdjęć było prawdziwym wyczynem. Teraz jest znacznie lepiej. A jak nauczysz się częściej korzystać z "lcd" zamiast wizjera (wiem, na początku wszystkim przybyłym z lustrzanek wydaje się to niepojęte :)) to jeszcze zyskasz na pracy aku.

czyli głowny monitor bierze mniej prądu?? myślałem że wizjer jest bardziej oszczędny, więc jesli tak jest to niestety trzeba zmienić nawyki, choć osobiście wolę jednak przykładac oko do wizjera :-)

Kilka odpowiedzi:

Mi ostatnio na weselu zrobił ponad 1800 zdjęć .
80% wizjer 20% ekran. Używałem z dedykowanym Z 35mm i trochę z kitem . Z adapterem zrobi mniej zdjęć.

1000-1500 klatek

300-500. Mam wyłączone wygaszanie i usypianie.
Wizjer ciągle w gotowości.
Bez tego ponad 1000 robiłem.

Na time lapsie poszło 2970 zdjęć i 23% zostało. Przy normalnym użytkowaniu około 1300 u mnie.

Takich postów jest znacznie wiecej, więc nie martw się bardzo o baterie. :)

no to rzeczywiście jest nad czym kombinować.

ksh
19-12-2019, 14:45
Mi póki co cały czas wychodzi że 400 zdjęć i wysłanie po wifi całości spokojnie na jednej bateryjce obskoczy, dla tych co nie wiedza o co chodzi z wifi napiszę że na jednej bateryjce wyjdzie mi 600 zdjęć, wizjer/ekran, korzystanie z zoom, częste zmiany, sprawdzanie jak wyszło ostrość bo to większość manualnymi obiektywami.
Dużo przy takim fotografowaniu zjada ekran i wizjer.

Oczywiście że na takim reportażu jak ślub/wesele wyjdzie zdjęć jak wyżej opisują i nic dziwnego.

Odnośnie A7II to chyba każdy wie że zjada bateryjki niesamowicie.
Na wyjazdach gdzie robię zdjęcia od rana do nocy cztery baterie musiałem mieć do A7II, w Z6 wystarczy jedna, druga na zapas przy da się.
Czyli podsumowując to co tracimy na XQD zyskamy na akku i że w zestawie jest ładowarka, a nie jak w sony 20cm kabelek usb :)

cybulski
19-12-2019, 15:22
Nie no tu to nie ma dyskusji. Body Z6 jest naprawdę zrobione porządnie z tego co piszecie.

cz4rnuch
19-12-2019, 17:12
...Czyli podsumowując to co tracimy na XQD zyskamy na akku...No pod warunkiem, że porównujesz do sprzętu sprzed 5-6 lat ;) Ale jeśli porównujesz do dziadków to tam jest tylko jeden slot na kartę więc na funkcjonalności jednym XQD na bank nic nie tracisz :)

...i że w zestawie jest ładowarka, a nie jak w sony 20cm kabelek usb :)Tu wychodzi skąpstwo Sony, ale czy to tak naprawdę jest jakiś poważny argument. Mam zwykła ładowarkę i mam tą mini ładowareczkę z zestawu. Na wyjazdach używam tej drugiej, bo ładuje jak trzeba i do tego zabiera mniej miejsca i mogę ładować używając jednocześnie aparatu.

cybulski
19-12-2019, 17:18
Bezlustra mają ładowanie przez USB więc kwestia baterii to już nie jest być albo nie być. Rozumiem że myślenie lustrem jest ale ja np będąc tydzień na wyjeździe ani razu nie ladowakem baterii a7 bo podłączałem body do gniazda USB w samochodzie bez żadnych ładowarko przejściówek więc o co kaman :)? Zet chyba się ładuje z powerbank i USB prawda? :)

ksh
19-12-2019, 17:19
czyli głowny monitor bierze mniej prądu?? myślałem że wizjer jest bardziej oszczędny, więc jesli tak jest to niestety trzeba zmienić nawyki, choć osobiście wolę jednak przykładac oko do wizjera :-.
Tak wizjer zjada sporo więcej ale w Z6 można sobie ustawić to wygodnie i czujnik przyłożenia oka do wizjera działa poprawnie.

HYPER
19-12-2019, 17:50
Zet chyba się ładuje z powerbank i USB prawda? :)

Tak, tylko trwa to do konca swiata i o jeden dzien dluzej, wiec mozna w sumie uznac, ze tej funkcji w zetach nie ma.

cz4rnuch
19-12-2019, 18:13
...Rozumiem że myślenie lustrem...Ja nie myślę lustrem już od jakiegoś czasu, ale nadal widzę różnicę między dobrą, średnią i słabą baterią. Wystarczy choćby trochę filmować by się o tym przekonać. A USB oczywiście fajna sprawa, ale to jest niestety półśrodek. Czasami oczywiście ratuje to dupę. Tak czy inaczej to już sporo właścicieli wypowiadało się na temat wydajności baterii w zetkach i gdyby tak wyciągnąć z tego średnią to ogólnie nie jest źle. Oczywiście mogłoby być lepiej, ale gdyby tak się cofnąć o te 1,5 roku, przed premierę Z6 i dać ludziom aparat o takich możliwościach jakie ma obecnie, po aktualizacjach, Z6 i w dodatku w tej cenie jaka jest obecnie to chyba nikt by nie narzekał. Narzekać można na szklarnie, ale tego po prostu nie da się przeskoczyć. Szkła projektuje się długo i jest to kosztowne dlatego to musi trochę potrwać. Szczególnie w momencie gdy branżę trawi kryzys.

cybulski
19-12-2019, 18:28
Jak widzę na ulicy filmujacych ze statywem klatką czy gimbalem to przeważnie jest tam jakiś powerbank przypiety czy to przez USB czy inaczej więc USB lub alternatywne rozwiązania to chyba do filmowania jest standard już? Nie znam tematu ale obserwuje że tak to wygląda.

ksh
19-12-2019, 18:40
Tak, albo mają jakieś samoróbki albo podpięte te duże tanie akumulatory co mają pojemność po 8-12k.

cz4rnuch
19-12-2019, 18:45
Jak widzę na ulicy filmujacych ze statywem klatką czy gimbalem...Nie zawsze się używa gimbala. Tak jak nie zawsze się robi HDRy.

to przeważnie jest tam jakiś powerbank przypiety czy to przez USB czy inaczej więc USB lub alternatywne rozwiązania to chyba do filmowania jest standard już?W Z6 nie możesz jednocześnie sprzętu używać i go ładować.

Jest też wiele przypadków w których żaden powerbank nie zastąpi dobrej baterii. Mógłby się pokusić o wiele przykładów, ale tak po prostu czasami się zapomni powerbanku, czasami prundu zabraknie na mieście, czasami się człowiek zagapi i zostawi włączony. Ja nie twierdzę, że pojemna bateria jest najważniejsza na świecie, ale pisanie, że można ją zastąpić ładowaniem z usb nieporęcznym powerbankiem to trochę taka bzdurka jest.

cybulski
19-12-2019, 18:55
Wrzucę to w Sony aby tu nie zasmiecac.

ksh
19-12-2019, 19:03
Odnośnie akumulatorów plusem Nikona jest że jeden model pasuje do:
Z7
Z6
D850
D810
D800
D750
D610
D600
D500
D7500
D7200
D7100
D7000

Starsze modele EN-EL15 nie mają jedynie ładowania przez usb.

poste
19-12-2019, 20:45
Ale do Z50 już nie pasuje. Dali SD, to jakiś durny aku wprowadzili, żeby 3 stówki wyrwać dodatkowo. Mnie już to męczy u Nikona.

F670ES
20-12-2019, 11:41
Cześć. Mam pytanie do posiadaczy Z6. Czy Eye AF jest używalny w tym aparacie przy dzieciaku w ruchu czy nadal się gubi, przeskakuje na tło itp. ? A jeżeli już trafi to czy trafia faktycznie w oko czy nadal w rzęsy / brwi ? Pytam bo chcę wrócić z Fuji do pełnej klatki i zależy mi na tej funkcji bardzo, bo już mam dość machania punktami ostrości kiedy dziecko potrafi tak szybko zmieniać pozycje. Sony jest świetne ale nie do końca przekonuje mnie ich ergonomia i kolorystyka prosto z puszki mimo, że tylko w RAW się bawie. Będę wdzięczny za jakieś wrażenia z użytkowania w tej materii.

ksh
20-12-2019, 13:08
Doradzam wypożyczenie aparatu i sprawdzenie samemu bo jeden będzie zachwalał, a drugi ganił, aktualizacja ostatnia chyba nic nie wniosła do EyeAF tylko do samego AF-C.
Jedno jest pewne, Sony A7III ma lepsze EyeAF, ja bawiłem sie chwile tym żeby poznać ustawienia, sugerowałem się radami z youtuba i moim zdaniem działa super ale dla mnie to zbędna opcja i mimo to przypuszczam że sony będzie lepsze.

fader_audio
20-12-2019, 15:00
Cześć. Mam pytanie do posiadaczy Z6. Czy Eye AF jest używalny w tym aparacie przy dzieciaku w ruchu czy nadal się gubi, przeskakuje na tło itp. ? A jeżeli już trafi to czy trafia faktycznie w oko czy nadal w rzęsy / brwi ? Pytam bo chcę wrócić z Fuji do pełnej klatki i zależy mi na tej funkcji bardzo, bo już mam dość machania punktami ostrości kiedy dziecko potrafi tak szybko zmieniać pozycje. Sony jest świetne ale nie do końca przekonuje mnie ich ergonomia i kolorystyka prosto z puszki mimo, że tylko w RAW się bawie. Będę wdzięczny za jakieś wrażenia z użytkowania w tej materii.

mam zamiar to potestować w weekend, pierwsze próby wyszły średnio moim zdaniem, trafił ale czy ostrośc jest na oczach to na 100% nie jestem pewny. Warunki były tez bardzo kiepskie a z6-ki dopiero się uczę.

Myszowor
20-12-2019, 18:01
Wszystko zależy też od obiektywu na jakim będziesz testował Eye AF, na szybkich systemowych będzie na pewno lepiej.

ZbyszekS
20-12-2019, 19:33
Popstrykałem trochę fotek z wnuczką z 24-70/4 s i z 50/1,8 s (ten pierwszy ustawiony na 50mm) i masz rację, nawet przy systemowych szkłach w EAF jest różnica. Jaśniejsza stałka zdecydowanie lepiej "trzyma oko". Kitowy obiektyw szybciej ucieka w detekcje twarzy. Ale moim zdaniem na obydwu jest bardzo dobrze, można kitowy dać na 70mm i wtedy praktycznie nie ma różnicy. Muszę jeszcze 85mm potestować ale czasu brak...
Jak ktoś lubi standard 50mm to póki co z rabatem to najtańsze natywne szkło do Z.

sabur
20-12-2019, 20:39
Jaśniejsze szkło daje ogólnie mega kopa w układzie AF, na kitowym 24-70 jest ok ale bez szału w ciemnych pomieszczeniach, tam zwykłe proste 85g daje znacznie więcej światła dzięki czemu af działa wyraźnie sprawniej.

fader_audio
21-12-2019, 20:55
jak porównywałem z6 z 750 w sklepie miałem podpięty 18-35 sigmy, i mam wrażenie że ta sigma ostrzyła znacznie szybciej niż kitowe szkło. to jeszcze będę sprawdzał. Chcę tą sigma porównać na spokojnie, bo mam wrażenie że jest znacznie ostrzejsza od kita.
Niestety jakies testy moge jedynie robić wieczorem, a wtedy czlowiek już półprzytomny jest.
Mam jeszcze pytanie odnośnie picture control, czy rzeczywiście w trybie auto, twarze osoby są wygładzone o reszta wyostrzane normalnie, coś w tym stylu pisze w instrukcji i chciałem się upewnić.

ksh
21-12-2019, 21:08
Pewnie mało kto używa korekcji w aparacie ale jest faktycznie efekt wygładzania skóry, może zrób sobie testy w raw i wywołuj to jednakowo żeby mieć porównanie.
Sigma 18-35 czyli aps-c na Z6 używasz ?

fader_audio
21-12-2019, 23:09
pisałem, że to testów w sklepie, innego szkłą nie miałem. a przy okazji czy do zetki będzie coś zbliżonego ostroście do tej sigmy, może tamron 24-70 g2??? nikkora 24-70 /2.8 s napewno nie kupię - cena z kosmosu,

Cały czas robię w raw, ale jak fotkę otwieram w nx-d to ładuje ustawienia puszki. wiec sporo czasu trzeba miec wolnego

madebyzosiek
21-12-2019, 23:12
... czy do zetki będzie coś zbliżonego ostroście do tej sigmy, może tamron 24-70 g2??? nikkora 24-70 /2.8 s napewno nie kupię - cena z kosmosu

Sigma 24-35 Art. Cena 24-70 2.8S jest z kosmosu, fakt, ale zapewne tak szybkiego i pewnego szkła jeszcze nie miałeś ;)

maxwawa
22-12-2019, 15:23
Dobre wiadomości: mamy coraz więcej działających CF Express na Nikonie
https://shop.progradedigital.com/collections/all/products/prograde-digital-cfexpress%E2%84%A2-120gb-memory-card-gold-buy-now

Ostatnio zgrywałem zdjęcia z XQD i jestem pod wrażeniem szybkości,
bo w końcu zdjęcia zgrywają się mega szybko a mam kartę z "tylko" 440MB/s nawet najszybsze SD mogą o tym pomarzyć :)

kurczeblade
23-12-2019, 16:58
https://shop.progradedigital.com/collections/all/products/prograde-digital-cfexpress%E2%84%A2-120gb-memory-card-gold-buy-now

bo w końcu zdjęcia zgrywają się mega szybko a mam kartę z "tylko" 440MB/s nawet najszybsze SD mogą o tym pomarzyć :)

********a sprawa nie ? Przynosisz 150- 200GB materiału, podpinasz karty pod czytnik a tam jeb, leci jak błyskawica. Lada moment materiał na dysku :)

ksh
28-12-2019, 21:19
Ktoś tu pisał chyba że chciałby zamienić mniejsze karty XQD na jedną większą, a znajomy co posiada D850 ma dwie karty 128GB Sony G 440MB/s i chciałby jedną "rozmienić" na drobne, jak coś to pm :)

maxwawa
05-01-2020, 16:35
Na techradar Best camera 2020 Nikon Z6 na pierwszym miejscu.
https://www.techradar.com/news/best-camera
Best camera 2020 at a glance:

Nikon Z6 (our top all-round camera)
Fujifilm X-T30
Sony A7 III
Nikon D850
Nikon Z50
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Canon EOS Rebel SL3 / EOS 250D
Panasonic Lumix ZS200 / TZ200
Panasonic Lumix G95 / G90
Olympus Tough TG-6

cz4rnuch
08-02-2020, 14:13
Krótkie omówienie proresa od dpreview:

https://youtu.be/T7Ghtr5lDK8

paparapa
08-02-2020, 22:51

Jest jedno pytanie ... W jakiej technologi są one produkowane? Widziałem dyski CFExpres 120 GB w cenie około 80 euro, ale wykonane w technologi TLC....

ksh
08-02-2020, 22:58
CFe 120GB za 80 euro ? Chyba jednak nie.
Chyba że chodzi ci o SSD PCIe ?

ksh
09-02-2020, 20:28
Ciekawe ciekawe z tymi kartami CFe DeLock - karta informacyjna (https://www.delock.com/produkt/54064/pdf.html?sprache=pl)
Cena kusząca, póki co zero informacji, dostępnośc jest, firma tajwańska zajmuje się od lat elektroniką.
Zastosowali tanie pamięci TLC czyli tu jest i cena dobra, żywotność do amatorskich celów i tak lepsza niż SD, więc pasuje i to bardzo patrząc na cenę.
Przypuszczam jednak że Nikon nie dostanie zgody na użycie innych kart niż Sony w Zetkach, dopiero jak kiedyś zrobią nowe model wyłącznie z czytnikiem CFe i tylko wsparcie wsteczne XQD to może być normalna sytuacja, póki co Nikon wpakował sie w XQD, które mu blokuje np sandisk.

Pawel Pawlak
15-02-2020, 10:13
Jeśli pamięci TLC w tych kartach nie są jakiegoś ostatniego sortu, to raczej bym się trwałości nie obawiał. Można przyjąć że karty będą pracowały w najbardziej komfortowych warunkach - czyli sekwencyjnym zapisie dużych plików. Wzmocnienie zapisu zapewne będzie oscylowało w okolicach 1x więc zakładając że pamięci TLC mają max P/E 1000 (tyle można chyba w miarę bezpiecznie przyjąć skoro TLC 3D microna oficjalnie wytrzymują ok 3000P/E, (QLC 3D microna ok.1500P/E), to zanim ta karta osiągnie kres żywotności NANDów pozwoli na zapisanie ok. 4.000.000 RAWów o wielkości 30. Warto zestawić to z licznikami migawek w swoich aparatach + z ilością kart z których korzystamy i okaże się pewnie nie zajeździ jej żaden "pierwszy" właściciel. Raczej ją zgubi albo zniszczy ;)
Gorzej jeśli kontroler jest "za tani" ;)
Jestem przekonany że w sporej ilości modeli kart montowane są już pamięci QLC, a w tanich kartach te które nie przeszły kontroli jakości ;). Co więcej, zastanawiam się które karty pamięci (poza przemysłowymi) korzystają w 2020 roku z kart innych niż TLC czy QLC ?

dvd_100
15-02-2020, 10:52
Prawie 5 tysięcy stron o zetkach a ja nadal nie wiem czy te aparaty robią zdjęcia czy nie

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

dranio
15-02-2020, 11:12
Prawie 5 tysięcy stron o zetkach a ja nadal nie wiem czy te aparaty robią zdjęcia czy nie

Czy na pewno chciałeś zabłysnąć w ten sposób?

dvd_100
15-02-2020, 11:16
Czy na pewno chciałeś zabłysnąć w ten sposób?Pozwolę sobie tego nie skomentować [emoji4]

ksh
15-02-2020, 11:38
Moje Z6 robi i daje zdjęcia prawie jak z fona, wiec jest całkiem ok.

dvd_100
15-02-2020, 11:55
Moje Z6 robi i daje zdjęcia prawie jak z fona, wiec jest całkiem ok.Gdyby jeszcze byla wielkości fona ;)

prz3mo
15-02-2020, 21:35
Spekulują że w kolejnym firmware będzie poprawa pracy af. Zobaczymy...

ksh
15-02-2020, 21:58
Ja ostatnio śledziłem AF wiewiórki obiektywem 24-120 f/4 na FTZ i nie było szansy żeby bidulka odkleiła się od punktu af, jedynie zmieniłem szybkość af na maksa i z włączoną stabilizacją w body, więc pytanie komu brakuje efektywności AF w Z6, a może to takie marudzenie dla marudzenia ?

hostman22
15-02-2020, 22:07
jest ktoś z południa Polski kto ma adapter pod bagnet M ??? :-|

prz3mo
15-02-2020, 22:18
Ja ostatnio śledziłem AF wiewiórki obiektywem 24-120 f/4 na FTZ i nie było szansy żeby bidulka odkleiła się od punktu af, jedynie zmieniłem szybkość af na maksa i z włączoną stabilizacją w body, więc pytanie komu brakuje efektywności AF w Z6, a może to takie marudzenie dla marudzenia ?A kto marudzi? Napisałem tylko to co napisałem. Ochłoń.

ksh
15-02-2020, 22:23
Ale to nie było do ciebie :)
Takie spostrzeżenie że w wielu miejscach są dyskusje że trzeba poprawić af w Zetkach ale raczej nikt nie podaje przykładu gdzie ten af zawiódł go.

Myszowor
15-02-2020, 23:36
Jak dla mnie to już nic nie muszą poprawiać, AF jest bardzo dobry i nie zawodzi.

sabur
16-02-2020, 09:17
Do moich obecnych i świadomie wybranych potrzeb nie mam problemu z AF ale wychodzę z założenia, że jeżeli mają pole do poprawy niech poprawiają. Sony w a7III pokazało jaką można zrobić rewolucję poprawienia AF, więc czas aby Nikon pokazał pazur bo konkurencja nie śpi.

ksh
16-02-2020, 10:55
Sony już nie będzie ruszać A7III, na dniach premiera IV, więc Z6 też można olać i skupić się na mk2.

MICKE1975
16-02-2020, 21:19
Jak dla mnie to już nic nie muszą poprawiać, AF jest bardzo dobry i nie zawodzi.

Jeśli AF w Z jest taki dobry i nie trzeba w nim nic poprawiać to dlaczego ludziska jak na razie nie biorą tych puszek choćby do focenia ptaszorów? Bo przecież teleobiektywy można podłączyć przez adapter więc to nie jest problemem. Chyba jednak ten AF nie jest tak dobry.

madebyzosiek
16-02-2020, 21:40
Jeśli AF w Z jest taki dobry i nie trzeba w nim nic poprawiać to dlaczego ludziska jak na razie nie biorą tych puszek choćby do focenia ptaszorów? Bo przecież teleobiektywy można podłączyć przez adapter więc to nie jest problemem. Chyba jednak ten AF nie jest tak dobry.Myślę, że wygoda chwytu i ergonomia jest większą przeszkodą niż AF... Ostatnio trzymałem Z6 z 14 Art przez FTZ i nic w tym wygodnego nie ma... Z6 trochę jak dekielek wygląda. To teraz podłącz 400 2.8...

JK
16-02-2020, 21:40
Jeśli AF w Z jest taki dobry i nie trzeba w nim nic poprawiać to dlaczego ludziska jak na razie nie biorą tych puszek choćby do focenia ptaszorów? Bo przecież teleobiektywy można podłączyć przez adapter więc to nie jest problemem. Chyba jednak ten AF nie jest tak dobry.
Kpisz, czy o drogę pytasz?
Pooglądaj sobie ostatnie wydania magazynu NIKON PRO. Może wtedy będziesz więcej wiedział o tym do czego mogą służyć Z6 i Z7. ;-)

MICKE1975
16-02-2020, 22:03
Kpisz, czy o drogę pytasz?
Pooglądaj sobie ostatnie wydania magazynu NIKON PRO. Może wtedy będziesz więcej wiedział o tym do czego mogą służyć Z6 i Z7. ;-)

Spokojnie panowie;-)Nie kpię,po prostu zapytałem i to tyle bo jednak można znaleźć opinie że jednak AF w Zetach jest słabszy i daleko im pod tym względem do D5,dlatego spytałem.

Reglas
16-02-2020, 22:08
Bo Z6/7 pasują do damskiej torebki a nie do lasu :mrgreen:

ksh
16-02-2020, 22:11

Może nie mają przekonania do takich zabaweczek dla amatora jakim jest Z6 ? :)

Jacek_Z
16-02-2020, 22:25
Byś się zdziwił, bo znam zawodowca, który foci sport i to szybki. I jest zadowolony.

MICKE1975
16-02-2020, 22:34
Byś się zdziwił, bo znam zawodowca, który foci sport i to szybki. I jest zadowolony.

Ale ja bardzo kibicuję Z i na bank ją kupię gdy tylko wyjdzie taka z AFem rodem z D5,o ile taka wogóle pojawi się kiedyś na rynku ale mam wielką nadzieję.;-)

Reglas
16-02-2020, 22:41
Nikon chyba będzie chciał odpowiedzieć na R5. Taki model sam bym brał pod uwagę.
Czy jako podstawowe body to już trudno powiedzieć bez testów w terenie.

MICKE1975
16-02-2020, 22:52
Nikon chyba będzie chciał odpowiedzieć na R5. Taki model sam bym brał pod uwagę.
Czy jako podstawowe body to już trudno powiedzieć bez testów w terenie.

A więc czekamy:-D

Myszowor
17-02-2020, 17:59
Do ptaków to masz D500 i D850, do amatorskiego pstrykania Z6 i Z7 też daje radę, ponieważ jesteś PRO to czekaj dalej.

ksh
17-02-2020, 19:23
Jak zobaczymy ceny Z8 i Z9 to wielu straci entuzjazm do sprzętu pro :)

sabur
18-02-2020, 07:32
Czy można poprawić AF? MOŻNA: Dodali też eyeAF dla zwierząt :)
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/353.html?fbclid=IwAR2rZ1w_EmncPOOn7J6sf-uDSBqlD4HXNuvFTHqYybs5xbZ8afd2uqSFkyA
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/352.html?fbclid=IwAR26rRcx23AvRB_6LLOqbujUTY88BGc1 gbfZ24ZyiPsyI55KKpV9eYpGufM

https://www.youtube.com/watch?v=DlGrAd8wUhk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2WukZCyzraOZbvc1BfTYEozyfDw56oCIyQI6LaL GO6oCGRra4-vEYJNEg

MstrG
18-02-2020, 09:12
Aktualizacja przebiegła u mnie bezproblemowo. W piątek mam jakiś mały reportaż, więc będzie okazja do przetestowania.

Najbardziej cieszy mnie poniższa zmiana: "Zachowanie aparatu w momencie zakończenia śledzenia poprzez naciśnięcie przycisku AF-ON lub naciśnięcie spustu migawki do połowy, gdy AF-C (tryb ciągłego autofokusa) i AF ze śledzeniem obiektu są włączone w trybie fotografowania, zmieniono tak, aby bardziej przypominało działanie opcji Śledzenie 3D dla cyfrowych lustrzanek jednoobiektywowych."
Jednak przyzwyczajenie to straszna rzecz ;)

morzon
18-02-2020, 09:59
Ja zwykle jestem nieufny jesli chodzi o nowy soft, wiec poczekam na tych co lubia testowac ;) jak ktos juz zrobil update i ma jakies ciekawe wnioski to niech sie podzieli ;)

Pokson
18-02-2020, 10:04
Tak na szybko to AF w trybie wykrywania oczu, czasem wykryje oko psa ale nie kota. Gdy przestawię w menu wykrywanie na zwierzęta, oko i psa i kota jest wykrywane bez żadnego problemu.

ksh
18-02-2020, 10:30
Zaskoczyło mnie że tak mocno poprawiają sprzęt, podejrzewałem że raczej oleją już klienta na tym etapie czyli prawie 1,5 roku od premiery.

Myszowor
18-02-2020, 13:07
Z-ki to przyszłość ich systemu więc dopieszczają klienta, wiele osób jest przyzwyczajonych do 3D fajnie że dodali.

paparapa
19-02-2020, 00:04
Zaskoczyło mnie że tak mocno poprawiają sprzęt, podejrzewałem że raczej oleją już klienta na tym etapie czyli prawie 1,5 roku od premiery.

Wydaje mi się, że N ma doskonały poligon do testowania nowych rozwiązań i pomysłów. My to wszystko pięknie przetestujemy, a N nie będzie miał "obsuwy" w następnym modelu. :)

furtian
22-02-2020, 15:55
https://www.youtube.com/watch?v=FemtAj9xhC0
jest też fajny lomentarz pod materiałem:
To wyjaśnia, dlaczego wykrywanie zwierząt działało na mojej teściowej. Chociaż nadal mam wątpliwości.

ksh
22-02-2020, 16:11
Wydaje mi się, że N ma doskonały poligon do testowania nowych rozwiązań i pomysłów. My to wszystko pięknie przetestujemy, a N nie będzie miał "obsuwy" w następnym modelu. :)
Masz rację ale na szczęście nie poszli tak daleko z testowaniem jak Sony z pierwszym A7 bo wyszło sporo problemów technicznych, w Nikonie przynajmniej mamy kwestie oprogramowania, zresztą kto pamięta pierwszą wersje oprogramowania w A7III i jak mocno ograniczała ten sprzęt ?

fotouśmieszek
05-03-2020, 01:13
Witam;) bylbym zobowiazany gdyby ktoś z Kolegow/żanek mogł zamiescic uwag,i jak pracuje uklad z6-FTZ-tamron 85mm lub sigma art 35 mm?.Czy duze straty daje FTZ i czy bardzo ogranicza prace ze "starymi" bagnetami Nikona?? Dzieki za uwagi.

TOP67
05-03-2020, 07:59
Czy duze straty daje FTZ i czy bardzo ogranicza prace ze "starymi" bagnetami Nikona??

Jakie straty masz na myśli?

fotouśmieszek
05-03-2020, 12:05
Jakie straty masz na myśli?

No np.: w rozdzierlczosci,pracy AF,szybkośći i jakies indywidualne spostrzezenia...

TOP67
05-03-2020, 12:53
No np.: w rozdzierlczosci

Jeśli założysz go w Krakowie lub Katowicach, to może jakieś straty będą. Innego wpływu powietrza nie jestem sobie w stanie wyobrazić.

david555
05-03-2020, 13:03
TOP67 - ostatnio przejrzystość powietrza w Katowicach znacznie się zwiększyła, także przełamujmy stereotypy. :-)

Myszowor
05-03-2020, 13:12
Spostrzeżenia z Z6 i FTZ mam takie że jest lepiej niż na lustrzankach, temat wałkowany, brak FF i BF, stabilizacja, nowe matryce (ISO), EYE AF itd...

badtorro
05-03-2020, 14:32
Spostrzeżenia z Z6 i FTZ mam takie że jest lepiej niż na lustrzankach, temat wałkowany, brak FF i BF, stabilizacja, nowe matryce (ISO), EYE AF itd...

Przy nagrywaniu video głośno słychać prace AF
FTZ jak każda przejściówka zmienia środek ciężkości całego zestawu

ksh
05-03-2020, 14:40
Ale głośność AF to nei jest wynik stosowania FTZ, a środek ciężkości tu tez zależy od obiektywu bo nie ma przecież jakiejś zasady, której trzyma się producent że środek ciężkości jest taki sam przy 70-200 jak przy 1.8/50mm itp.

Schwefel
06-03-2020, 23:51
Spostrzeżenia z Z6 i FTZ mam takie że jest lepiej niż na lustrzankach, temat wałkowany, brak FF i BF,
Ja niestety nie mogę tego potwierdzić, bo w przypadku Z50 200-500 ma BF.

fotouśmieszek
07-03-2020, 01:03
Jeśli założysz go w Krakowie lub Katowicach, to może jakieś straty będą. Innego wpływu powietrza nie jestem sobie w stanie wyobrazić.

:-) :-) rozumiem,dzięki,reszty mam sie domysleć ;))) warto posluchac info autoryteta... thx <3

serdeczne dzięki :))

ksh
07-03-2020, 10:28

Niestety ale nie jest to gwarancja 100%, ze specyficznie działającymi obiektywami przez adapter może cały algorytm nie wyrabiać i będzie bf/ff albo nieakceptowalne wceluje się w głębie ostrości, czym nowsza konstrukcja silnika/napędu w obiektywie tym lepiej dla celności i szybkości AF w bezlustrach.

Myszowor
07-03-2020, 19:20
Ja niestety nie mogę tego potwierdzić, bo w przypadku Z50 200-500 ma BF.

Może to kwestia softu AF w Z50, Z6 w pierwszej wersji też miał dużo trafień na BF

Schwefel
07-03-2020, 20:05
Mówię o aparacie wyjętym z pudełka, firmware 1.0. Zaktualizuję do 1.10 i zobaczę.

madebyzosiek
07-03-2020, 20:27
Mówię o aparacie wyjętym z pudełka, firmware 1.0. Zaktualizuję do 1.10 i zobaczę.Przecież masz soft 3.0, czemu jesteś na pierwszym sofcie?

OjTam
07-03-2020, 21:06
Przecież masz soft 3.0, czemu jesteś na pierwszym sofcie?

Zośku, mowa o Z50. ;)

madebyzosiek
07-03-2020, 21:12
Zośku, mowa o Z50. ;)Hmmm... Sorki, popatrzyłem na temat ;)

fotouśmieszek
08-03-2020, 19:11
Niestety ale nie jest to gwarancja 100%, ze specyficznie działającymi obiektywami przez adapter może cały algorytm nie wyrabiać i będzie bf/ff albo nieakceptowalne wceluje się w głębie ostrości, czym nowsza konstrukcja silnika/napędu w obiektywie tym lepiej dla celności i szybkości AF w bezlustrach.

dzieki! A najbardziej interesuje mnie wspołpraca FTZ z S art 35mm i tamronem 85mm 1,8

myrele
08-03-2020, 20:43
dzieki! A najbardziej interesuje mnie wspołpraca FTZ z S art 35mm i tamronem 85mm 1,8

Mam Sigme ART 50mm. Nie mam zastrzezen do pracy przez FTZ na Z6

sabur
08-03-2020, 20:57
Sigmę art 35 dokupiłem do Z6, więc nie mam doświadczenia jak działa z lustrem, jednak z mojej strony zero zastrzeżeń a raczej duże zadowolenie z działania całego zestawu.

Wysłane z mojego COL-L29 przy użyciu Tapatalka

madebyzosiek
08-03-2020, 21:12
Sigmę art 35 dokupiłem do Z6, więc nie mam doświadczenia jak działa z lustrem, jednak z mojej strony zero zastrzeżeń a raczej duże zadowolenie z działania całego zestawu.

Ta sama 35 Art z lustrem działała też bardzo dobrze, choć AF bywał kapryśny... a może nieprzewidywalny jest tutaj bardziej na miejscu ;) A ponieważ problem celności nie jest problemem w bezlustrach, to raczej 35 Art może dawać samą radość :)

Schwefel
16-03-2020, 20:02
Może to kwestia softu AF w Z50, Z6 w pierwszej wersji też miał dużo trafień na BF
Wgrałem firmware 1.10, nie poprawiło się nic na plus, wręcz mam wrażenie, że jest jeszcze większy BF. Producent nie obiecał poprawy działania AF, więc i zaskoczenia wielkiego nie ma.

david555
16-03-2020, 20:54
Każdego z Artów musiałem ujarzmiać USB-Dockiem pod DSLR, również 35/1.4.
... ale po tej operacji już jest bez zarzutu.

Myszowor
16-03-2020, 22:42
Schwefel skoro to Nikkor 200-500 to ślij komplet do serwisu Nikona, powinni to skalibrować.

Schwefel
17-03-2020, 02:21
Nikkora 200-500 mam skalibrowanego w punkt do D800 i D500, czyli do body, które na co dzień używam z tym szkłem. Z50 działa idealnie ze szkłami Z DX i Nikkorem 70-200/4 przez FTZ. Arta (24-105), który wrócił z kalibracji w Gdyni też podpiąłem i działa znośnie, choć na lustrze jakby pewniej.
Jak oddam do serwisu to albo skalibrują szkło i wtedy nie będzie trafiać z lustrem albo skalibrują Z50 i wtedy nie będzie trafiać ze szkłami natywnymi. Jestem tak zadowolony z Z DX 50-250, że przeboleję tego 200-500.
Sygnalizuję tylko, że bezlusterkowce nie są wybawieniem od problemów z FF/BF, jak niektórzy twierdzą.

ksh
17-03-2020, 03:08
Ale co niby mieliby kalibrować w Z50 ?
Problem to współpraca tego obiektywu z body, nie wiem może jakiś update w serwisie oprogramowania ?

Schwefel
17-03-2020, 14:58
No problem ma Z50, więc tylko zmiana softu może poprawić sytuację.

ksh
17-03-2020, 15:16
Ale to jakiś ogólnie opisywany problem czy u ciebie ?

niko123
08-04-2020, 15:07
Oprogramowanie sprzętowe NIKKOR Z 24-70mm f/4 S (10.1)
"https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/322.html"

ZbyszekS
08-04-2020, 20:22
Oprogramowanie sprzętowe NIKKOR Z 24-70mm f/4 S (10.1)
"https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/322.html"

Sterowanie przysłoną jest teraz bardziej niezawodne, ponieważ po wyłączeniu aparatu przysłona zostaje ustawiona na średnią wartość średnicy (około f/8 ), a nie na wartość zbliżoną do średnicy minimalnej.

aldam
09-04-2020, 10:23
Czy na wiosnę Nikon zazwyczaj uruchamia cashback?

ksh
09-04-2020, 12:22
Obstawiam że przesunie się to na maj może czerwiec.

ksh
20-06-2020, 20:20
Dzięki dużemu mocowaniu o średnicy 55 mm aparat z serii Z wpuszcza więcej światła. Zaledwie 16 mm między mocowaniem i pełnoklatkową matrycą w aparacie oznacza, że do matrycy dociera jeszcze więcej światła.

Mam swoje zdanie ale pytanie do was - prawda czy fałsz ?

JK
20-06-2020, 20:38
Chyba coś przegapiliście: ;)
https://www.nikon.pl/pl_PL/promotions/wielka-okazja

Ligo
20-06-2020, 20:45
Skąd to wziąłeś?

Jacek_Z
20-06-2020, 20:49
Nadużycie. Zapewne wpis marketingowca?
Ilość wpadającego światła zależy od użytej przysłony.
Komuś zapewne chodziło o potencjalną możliwość zrobienia super jasnych przyzwoitych szkieł

Ligo
20-06-2020, 20:56
To w ogóle jakaś bzdura jest. Jeśli będzie więcej, jak 16 mm między bagnetem i matrycą, to światło co?
Zawróci? Anihiluje?

Jacek_Z
20-06-2020, 21:03
Odleglośc to inna kwestia. Zakładam ze obiektyw jest montowany na właściwym dla siebie rejestrze by dobrze ogniskował w nieskonczoności.
Natomiast jak szkło się oddala to często ma większe pole krycia, stąd w macro wychodzą straty światła.

PS. Obiektyw kupiłem w Austrii, wczoraj doszedł. :)

Ligo
20-06-2020, 21:22
Congratulations!:-D

Po cichu liczyłem, że w międzyczasie może mi się uda strzelić ze dwie foty na moim sprzęcie, a potem ewentualnie sprawić sobie swój egzemplarz.
Ech, może kiedyś...;-)

Ligo
21-06-2020, 03:54
"Dzięki dużemu mocowaniu o średnicy 55 mm aparat z serii Z wpuszcza więcej światła. Zaledwie 16 mm między mocowaniem i pełnoklatkową matrycą w aparacie oznacza, że do matrycy dociera jeszcze więcej światła."

Skąd to wziąłeś?
Aaa, już mam... Ze strony nikon.pl :mrgreen:
Kurcze, aż mi samemu głupio, no bo gdzie jak gdzie, ale tam powinno być rzetelnie i profesjonalnie...

ksh
21-06-2020, 12:50
:)

......

przemysllaw
06-07-2020, 13:10
Cześć,

Czy wie ktoś jak zachowuje się Z7 z Tamronem 15-30 G2 (2018 r.)? Podobno ze starszą wersją tego Tamrona (z 2014 r.) współpracował dobrze ale nie idealnie.
Zastanawiam się czy jest sens kupować tego Tamrona do mojego D750, czy uzbierać więcej kasy i kupić zestaw Z7 + dedykowany Nikkor 14-30.

morzon
06-07-2020, 13:20
Pytanie podstawowe to czy potrzebne Ci jest 2.8 w takim szkle. Jeśli nie to brałbym natywnego nikona.

przemysllaw
06-07-2020, 16:43
Nie jest mi potrzebne. A jakie ma to znaczenie?

morzon
06-07-2020, 17:28
Nie jest mi potrzebne. A jakie ma to znaczenie?

No dość zasadnicze. Zaczynając od wagi i rozmiaru, poprzez możliwość montażu "normalnych" filtrów. Dobrze napisać do czego będziesz używał szkła, bo zastosowania są różne, a co za tym idzie wybór optymalnego szkła też może się róznić w zależności od tematyki. Nikt nie ma szklanej kuli żeby zgadnąć czy potrzebujesz szerokiego do nadmorskich pejzaży czy do repo w kopalni czy na wielotygodniowe podróże gdzie każdy gram się liczy.

ksh
06-07-2020, 20:50
Cześć,

Czy wie ktoś jak zachowuje się Z7 z Tamronem 15-30 G2 (2018 r.)? Podobno ze starszą wersją tego Tamrona (z 2014 r.) współpracował dobrze ale nie idealnie.
Zastanawiam się czy jest sens kupować tego Tamrona do mojego D750, czy uzbierać więcej kasy i kupić zestaw Z7 + dedykowany Nikkor 14-30.

Działa idealnie, nawet nie wymagał update firmware, miałem podpięte do Z6 ale wybrałem sporo tańszego tamrona 17-35 gdzie af jest ciut wolneijszy ale bez przesady w takim typie szkła.

tomeekm
07-07-2020, 07:23
Na stronie Tamrona jest informacja:
Kompatybilne modele Tamron (z mocowaniem Nikon) w połączeniu z adapterem FTZ:
SP 15-30 mm F/2.8 Di VC USD G2 (model A041): od numeru seryjnego 004219 lub firmware 2.0
Więcej pod linkiem ->https://www.tamron.eu/pl/serwis/kompatybilnosc-nikon-z-i-canon-eos-r/

OjTam
17-07-2024, 12:25
Z7 v3.70 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/535.html)

O Z6 było w innym miejscu. Zmiany te same.