Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 i Z7 oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
16
17
18
19
20
cz4rnuch
01-04-2019, 10:21
Oznaczenia Nikona też mogą wprowadzać w błąd. Popatrz na D750. Moim zdaniem za bardzo się wkręciłeś w te cenowe porównania. Z6 pod wieloma względami jest aparatem zaawansowanym i tak na oko ciężko mi go w ogóle porównywać do typowo "amatorskich" D600/D610. Choć obie serie robią zdjęcia.
cybulski
01-04-2019, 10:23
... Z6 pod wieloma względami jest aparatem zaawansowanym i tak na oko ciężko mi go w ogóle porównywać do typowo "amatorskich" D600/D610. Choć obie serie robią zdjęcia.
Ja powiem więcej, na oko to ciężko chyba nawet wycelować w oko tym aparatem z tego co było widać po przykładach. Niby wylelował ale nie do końca wycelował.
Ja powiem więcej, ciężko chyba nawet wycelować w oko tym aparatem
Ja wiem... Zależy jak daleko się stoi, jaki mamy zasięg ramion itd. No chyba, że rzucić ;)
Myszowor
01-04-2019, 10:43
Jak ktoś nie chce wycelować to nie wyceluje, jak ktoś chce wycelować to trafi tam gdzie trzeba.
cybulski
01-04-2019, 10:47
Jak ktoś nie chce wycelować to nie wyceluje, jak ktoś chce wycelować to trafi tam gdzie trzeba.
Zgodnie z zasadą chcieć to móc i tego się trzymajmy :)
cz4rnuch
01-04-2019, 10:50
Ja powiem więcej, na oko to ciężko chyba nawet wycelować w oko tym aparatem z tego co było widać po przykładach. Niby wylelował ale nie do końca wycelował.Na razie aparat nie ma eye-afu, gdy będzie miał to się będzie można wypowiedzieć.
cybulski
01-04-2019, 10:58
No mówimy o punktowym AF. Duzy punkt ostrości jednak nie pomaga.
cz4rnuch
01-04-2019, 11:54
Gdy już pojawi się eye-af rozmiar punktu af nie będzie miał większego znaczenia. Liczyć się będzie to na ile skuteczne będą algorytmy rozpoznawania oka. Pożywiom, uwidim.
Napisałem coś tutaj, skasowałem. Wypisuje się z tego rodzaju dyskusji.
cz4rnuch
01-04-2019, 12:34
Tys piknie :)
Jacek_Z ja nie jestem pewien czy 3 systemy wystarczą aby mieć najlepsze wszystko ;)
Nie wystarczą. Napisałem minimum 3, bo tu sie kopią użytkownicy Sony, zwolennicy Nikonów i choc tu użytkowników Canona R nie ma, to trzeba brac ten system pod rozwagę, bo finalnie wygra. Oczywiście tymi trzema systemami nie załatwi sie naj wszystkiego, bo na pewnym polu nie dorównają np Haselowi, a w czym innym .. choćby współczesnym smartfonom.
cz4rnuch
01-04-2019, 13:06
Ogólnie dziś jest dobry dzień dla posiadaczy Z6 i Z7, bo nie potwierdziło się to, że do zetek nie zrobią prawdziwego gripa. Zrobią, w dodatku z ficzerem, którego nie ma żaden inny producent czyli z dodatkowym slotem na karty. Cena ponoć ma być wysoka, ale za coś takiego warto dopłacić.
https://i.imgur.com/xn3MvvE.jpg
https://i.imgur.com/VD0vYLJ.jpg
Tylko szkoda, że komunikacja z body poprzez IrDA ;)
cz4rnuch
01-04-2019, 13:17
Przez IrDA Express.
Ogólnie dziś jest dobry dzień dla posiadaczy Z6 i Z7, bo nie potwierdziło się to, że do zetek nie zrobią prawdziwego gripa. Zrobią, w dodatku z ficzerem, którego nie ma żaden inny producent czyli z dodatkowym slotem na karty. Cena ponoć ma być wysoka, ale za coś takiego warto dopłacić.
https://i.imgur.com/xn3MvvE.jpg
https://i.imgur.com/VD0vYLJ.jpg
Tylko zgłoście to jutro do usunięcia, bo ktoś uwierzy.
Chcąc pokazać niezawodność i opisywane przez wielu różnice w działaniu AF Nikona Z7 i D850. Wrzucam zdjęcia zrobione w skrajnie trudnych warunkach.
23021
Chcąc pokazać niezawodność i opisywane przez wielu różnice w działaniu AF Nikona Z7 i D850. Wrzucam zdjęcia zrobione w skrajnie trudnych warunkach.
23021
W Z7 faktycznie trochę wychodzi banding. O ile wyciągałeś cienie?
Ale D850 ładnie wyostrzył na napisie wirtualnymi punktami af ;)
kurczeblade
01-04-2019, 19:10
Dość pozytywna opinia na temat Z6
https://youtu.be/4cPLZp32yM4
- - - - kolejny post - - - - - -
Dość pozytywna opinia na temat Z6
https://youtu.be/4cPLZp32yM4
Ja powiem więcej, na oko to ciężko chyba nawet wycelować w oko tym aparatem z tego co było widać po przykładach. Niby wylelował ale nie do końca wycelował.
Jeżeli piszesz o mnie to najwyraźniej masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Celowałem w oko i uważałem na brew, ale to nadal było oko, kpisz a nie sadze zbys w fuji miał mniejsze punkty autofocusa, ja w x100 na pewno miałem większe i ty w swoim tez masz z pewnością nie mniejsze. Czy trzeba tak celować i uważać nie wiem, ja tak robię i trafiam i napisałem o tym bo może jak ktoś ma problem może z tego skorzystać, polecam przeczytać tytuł wątku i wtedy może zrozumiesz po co się pisze takie rzeczy.
Ponieważ nie chce mi się już użerać z gośćmi jak Ty na tym forum, czyli takimi co nie używali a wiedza lepiej lub nie mając nic mądrzejszego do napisania wrzucą kąśliwy komentarz nic nie wnoszący do sprawy, nie będę już odpisywał na takie komentarze, życzę powodzenia w pisaniu sobie nawzajem w wątku.
A następnym razem zanim cokolwiek tu opublikuje to zastanowię się 10 razy, zwyczajnie to nie ma sensu. Zreszta słyszałem już głosy osób które przestały się tu udzielać a nawet zaglądać bo uznały ze za dużo tu jadu a za mało sensownej wymiany argumentów. I w sumie to dochodzę do wniosku ze szkoda mojego czasu.
Tym co maja ochotę polecam przestudiować przykłady przeze mnie zamieszczone, tam widać wyraźnie ze w tych warunkach ostrość na oku z6 i d850 były bardzo porównywalne. Na tyle ze osoby które tu się udzielały uznawały zdjęcia z d850 jako nietrafione w oko zdjęcia wykonane z6. Nota bene wszystkie te zdjęcia były trafione a to ze ludzie nie wiedza jak wyglada crop 100% przy iso 400 z tych aparatów przy słabym swietle to już inna historia a może nawet histeria.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
cybulski
01-04-2019, 20:13
@rpromin (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2593) za bardzo się spinasz tak na mój gust.
Każdy z nas kto tu udziela się w tym wątku zapewne szuka nowego bezlustra. Wątpliwości się nasuwają. Dzisiaj wszystkie sprzęty robią raczej dobry obraz.
Diabeł tkwi w szczegółach. Lepiej mieć wątpliwości i je rozwiewać przed zakupem niż biedzić po zakupie. Wiem jaki obraz potrafi zrobić Nikon ff gdy już trafi. I wiem też jak często nie udaje się trafić w tych szczególnych warunkach małej GO.
Więc sprawa AF tak bardzo wszystkich nas interesuje. No same arty na pełenej dziurze i jak to trafiać bez świetnego AFu. "Celował" miałem na myśli Z6 a nie Ciebie. U mnie też d610 celował celował i na 1.4 niezbyt trafiał. Tak po prostu napisałem.
rpromin za bardzo się spinasz tak na mój gust.
Każdy z nas kto tu udziela się w tym wątku zapewne szuka nowego bezlustra. Wątpliwości się nasuwają. Dzisiaj wszystkie sprzęty robią raczej dobry obraz.
Diabeł tkwi w szczegółach. Lepiej mieć wątpliwości i je rozwiewać przed zakupem niż biedzić po zakupie. Wiem jaki obraz potrafi zrobić Nikon ff gdy już trafi. I wiem też jak często nie udaje się trafić w tych szczególnych warunkach małej GO.
Więc sprawa AF tak bardzo wszystkich interesuje. No same arty na pełenej dziurze i jak to trafiać bez świetnego AFu. "Celował" miałem na myśli Z6 a nie Ciebie. U mnie też d610 celował celował i na 1.4 niezbyt trafiał. Tak po prostu napisałem.
OK może trochę za bardzo się spinam ale próbując tutaj coś z praktyki pokazać liczę na dyskusje i mniej złośliwości.
A z praktyki Ci powiem ze jak dla mnie z6 ma pewniejszy AF niż d750 a używam go z artami 35, 85 i tamronem G2 70-200 patrząc na to jak ostrzy na przysłonach 1.4 to szczerze polecam. A z tego co wiem, choć nie testowałem, d750 ma lepszy AF od d610.
Myszowor
01-04-2019, 20:59
To jak walka z wiatrakami, ludzi ciężko przekonać, często szukają pierdółek żeby się do czegoś przyczepić, bardzo ładne przykłady pokazałeś - mnie byś przekonał do Z6, ale ja już mam więc się nie liczę ;).
Powoli przyzwyczajam się do hejtu na Z6 w sieci i już nie zwracam uwagi, w końcu wiem co mam i kto ma rację.
kurczeblade
02-04-2019, 08:36
Nie pomysleliscie o tym że Nikon dał powody żeby pojawiły się takie wątpliwości u niektórych? ?
Przecież sami widzicie że ta puszka daje w pewnych kwestiach wątpliwości. Koszt aparatu nie jest mały, więc ludzie mają prawo mieć od nie pewne oczekiwania.
Ja natomiast mam wrażenie że denerwuje Was to że niektórzy nie głaszczą tego aparatu, robiąc przy nim och ah. Ja przykładowo (mimo tego że nie lubię Sony) porównywałem Z6 do A7III jak aparaty były podobnie cenowo, oczekiwałem że Z6 będzie zbliżona do A7III - ale tak nie jest. Z6 jest słabszym aparatem. Dlatego ciągle pisze że warto poczekać na aktualizacje.
Myszowor
02-04-2019, 08:44
Nie masz Sony, nie masz Z6 ale opinię w świat ślesz wszem i wobec, gratuluję.
Pokaż mi zdjęcia na których Nikon Z6 ustępuje Sony A7III.
Nie pomysleliscie o tym że Nikon dał powody żeby pojawiły się takie wątpliwości u niektórych? ������
Przecież sami widzicie że ta puszka daje w pewnych kwestiach wątpliwości. Koszt aparatu nie jest mały, więc ludzie mają prawo mieć od nie pewne oczekiwania.
Ja natomiast mam wrażenie że denerwuje Was to że niektórzy nie głaszczą tego aparatu, robiąc przy nim och ah. Ja przykładowo (mimo tego że nie lubię Sony) porównywałem Z6 do A7III jak aparaty były podobnie cenowo, oczekiwałem że Z6 będzie zbliżona do A7III - ale tak nie jest. Z6 jest słabszym aparatem. Dlatego ciągle pisze że warto poczekać na aktualizacje.
Dla jednych warto, dla innych nie. Takie życie.
Zaraz postaram się poprzenosić te posty - z praktyką nie ma to dużo wspólnego.
nikoniarz
02-04-2019, 08:57
Ja natomiast mam wrażenie że denerwuje Was to że niektórzy nie głaszczą tego aparatu, robiąc przy nim och ah.
A ja natomiast odnoszę wrażenie, że "przeciwną stronę" boli to, że właściciele Zetki są zadowoleni. I próbują im wmówić jaki to kiepski aparat kupili.
Myszowor
02-04-2019, 09:30
Takie porównanie na szybko:
23057
kurczeblade
02-04-2019, 09:49
Nie masz Sony, nie masz Z6 ale opinię w świat ślesz wszem i wobec, gratuluję.
Pokaż mi zdjęcia na których Nikon Z6 ustępuje Sony A7III.
Przepraszam Cie bardzo, ale stawianie teorii że ktoś musi posiadać na własność, żeby znać możliwości i poznać sprzęt - jest tu jakimś TOTALNYM NIEPOROZUMIENIEM. Mogę nie mieć na własność sprzętu, ale mogę wiedzieć więcej od Ciebie. Mylisz się, jeśli myślisz że żeby czegoś używać lub to poznać, trzeba to mieć na własność.
Teraz idę do studio, które często wynajmuję na sesje, doskonale znam wszystkie lampy i modyfikatory, a przecież nie są moją własnością - myślisz że musiałbym to wszystko posiadać w domu, żeby to znać i napisać o tym opinie ?
nikoniarz
02-04-2019, 10:08
Tyle tylko, że sam wielokrotnie pisałeś, że skoro posiadasz do na pewno wiesz lepiej...
Ale musisz przyznać że ci co nie mają Zetek robią tu największy hejt.
Ci co mają nic nie piszą tylko robią zdjęcia.
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
cybulski
02-04-2019, 11:29
Ale musisz przyznać że ci co nie mają Zetek robią tu największy hejt.
Ci co mają nic nie piszą tylko robią zdjęcia.
No i nic nie można się dowiedzieć bo pewnie obczajają nową puszkę i kurna nic nie piszą co w trawie piszczy a my tu siedzimy i wymyślamy problemy :)
Tylko rpromin podał konkrety które już dają jakiś obraz. A reszta co ? No skoro nie ma konkretów to sobie gadamy i ględzimy.
Takie porównanie na szybko:
23057
Wysokie ISO z Z6 dla mnie jest OK. Nawet bardzo OK. Tutaj dodałem jeszcze swój stary 6D do porówniania (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=nikon_d750&attr13_1=nikon_z6&attr13_2=sony_a7iii&attr13_3=canon_eos6d&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=full&widget=1&x=0.8737446197991392&y=0.12841091492776885)
KrzysztofKozicki
02-04-2019, 12:37
A ja natomiast odnoszę wrażenie, że "przeciwną stronę" boli to, że właściciele Zetki są zadowoleni. I próbują im wmówić jaki to kiepski aparat kupili.
Też odnoszę podobne wrażenie. Nie widziałem ani jednego wpisu osoby posiadającej Z, by był z niego niezadowolony.
cybulski
02-04-2019, 13:29
Też odnoszę podobne wrażenie. Nie widziałem ani jednego wpisu osoby posiadającej Z, by był z niego niezadowolony.
Jest tu taka opcja w tym wątku że przyjmuje tylko "zadowolone opinie użytkowników".
Niestety nie dało sie jej wdrożyć dla nieposiadających Zetki.
Panowie nie ważne czym, ważne jak.:smile:
https://www.youtube.com/watch?v=4cPLZp32yM4
No i nic nie można się dowiedzieć bo pewnie obczajają nową puszkę i kurna nic nie piszą co w trawie piszczy a my tu siedzimy i wymyślamy problemy :)
Tylko rpromin podał konkrety które już dają jakiś obraz. A reszta co ? No skoro nie ma konkretów to sobie gadamy i ględzimy.
Wysokie ISO z Z6 dla mnie jest OK. Nawet bardzo OK. Tutaj dodałem jeszcze swój stary 6D do porówniania (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=nikon_d750&attr13_1=nikon_z6&attr13_2=sony_a7iii&attr13_3=canon_eos6d&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=full&widget=1&x=0.8737446197991392&y=0.12841091492776885)
Aha. Wystarczy zmienić na RAWy i bezlustra zostają z tyłu... W sumie dziwne to jest.
Jest bardzo podobnie (https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=nikon_d610&attr13_1=nikon_z6&attr13_2=canon_eosr&attr13_3=sony_a7iii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=full&widget=1&x=-0.006568847123773074&y=0.6563938248819999).
fuberutsu
02-04-2019, 23:41
całkiem ciekawy test AF czołowych bezlusterkowców https://www.youtube.com/watch?v=MV2QVxcxL4U
KrzysztofKozicki
03-04-2019, 12:50
Szkoda, że wszystkich nie przymknęli do 1.8. Ale tak czy owak nie widzę tego zjadania Nikona przez Sony jak to Kurczeblade tu co chwile ogłasza.
cz4rnuch
03-04-2019, 13:10
Szkoda, że wszystkich nie przymknęli do 1.8. Ale tak czy owak nie widzę tego zjadania Nikona przez Sony jak to Kurczeblade tu co chwile ogłasza.Ja może nie o zjadaniu, ale ten klip już się tu kiedyś pojawił i niestety jest on wykonany bardzo nieprofesjonalnie. To, że obiektywy nie są przymknięte do tej samej wartości to jedno, ale klip o nazwie "eye-af test" powinien chyba testować eye-af? A tam jest ustawione co najwyżej face tracking. Ustawienia A9 też bez sensu. Ogólnie ten klip to jedno wielkie nieporozumienie. Moim zdaniem.
A tak z zupełnie innej beczki to Z6 i Z7 zostały uznane, w swoich kategoriach, za najlepsze puszki tego roku. Wg Tipa: https://www.tipa.com/en-en/awards/tipa-world-awards-2019.html
KrzysztofKozicki
03-04-2019, 13:42
Zgadza się, że jest nie profesjonalny i nie równy, bo pani podczas X-T3 wychodzi po za kadr, a na innych tylko do krawędzi. Ale tak, czy owak pokazuje ze Z nie odstaje od Sony
cz4rnuch
03-04-2019, 13:46
Moim zdaniem niczego nie pokazuje, bo jest wykonany nieprofesjonalnie i warunki są inne dla różnych kamer (w sensie ustawienia i chodzi nie tylko o tę nieszczęsną przysłonę). Nie twierdzę przy tym, że Sony zjada Nikona lub odwrotnie, bo z tego klipu się tego nie dowiemy. Ogólnie skoro ktoś nie zna narzędzia, którym się posługuje to niewiele się od kogoś takiego dowiemy o potencjale takiego narzędzia.
kurczeblade
03-04-2019, 14:07
Szkoda, że wszystkich nie przymknęli do 1.8. Ale tak czy owak nie widzę tego zjadania Nikona przez Sony jak to Kurczeblade tu co chwile ogłasza.
Co tam masz widzieć, przecież ten test to jakieś nieporozumienie. Weź sobie A7III w sklepie, i Z6 różnica w działaniu AF jest nawet odczuwalna w krótkim sklepowym teście. AF to tryby, wielkości punktów, szybkość, i dokładność itp. To nie tylko fakt że na naciska się spust migawki na AFS i pyklo. W tych kwestiach Z6 jest porostu słabszy od a7III i nie trzeba być jakimś specjalista i mieć te aparat na własność, żeby to sprawdzić, wystarczy wziąć swoja partnerkę na której się zrobi test, pójść do zaprzyjaźnionego sklepu w którym się często robi zakupy i można sobie to sprawdzić.
Ja swoje zdanie sobie wyrobiłem na temat Z6 i A7III. Nie widzę sensu żeby dalej pisać, bo jedyne co może teraz zmienić moje zdanie to aktualizacja.
cz4rnuch
03-04-2019, 14:32
...żeby to sprawdzić, wystarczy wziąć swoja partnerkę na której się zrobi test, pójść do zaprzyjaźnionego sklepu w którym się często robi zakupy i można sobie to sprawdzić...Ogólnie lepiej samemu sprawdzić niż o tym poczytać, to fakt, ale jak dla mnie wszystkie takie "sklepowe" testy są OKD. Mnie względne rozkminienie AFu 7III zajęło jednak trochę czasu. I to mimo, że wcześniej miałem inną 7kę. Tam jest sporo ustawień i jak każdy mechanizm także af aparatu potrafi się różnie zachowywać w różnych warunkach. By poznać to wszystko i umieć sobie z tym radzić trzeba jednak spędzić trochę czasu z aparatem. Ogólnie, no chyba, że mamy do czynienia z czymś bardzo uproszczonym. Taki eye-af jest prosty, i tu zgoda dość szybko można się przekonać czy to działa (przy czym tylko w jednym, sklepowym, środowisku), ale af to nie tylko wykrywanie oka.
A tak z zupełnie innej beczki to Z6 i Z7 zostały uznane, w swoich kategoriach, za najlepsze puszki tego roku. Wg Tipa: https://www.tipa.com/en-en/awards/tipa-world-awards-2019.html
Ale to jakiś fake musi być, albo ta cała Tipa się w ogóle nie zna. Tam napisali, że Z7 jest aparatem profesjonalnym. A nasi wybitni specjaliści: "bladykurczak" i kilku innych znawców "startowej ceny puszek" twierdzą przez indukcję, że to jest najwyżej odpowiednik D750, a może i nie. I komu tu wierzyć? :wink: :lol:
Możecie zerknąć na stare youtuby testujące A7III przed aktualizacją, raczej tam opisywano że w porównaniu do A7rII nie ma postępu, wrzucili aktualizacje jedną drugą i jest super.
Nie wiem dlaczego od pewnego czasu najważniejsze w aparacie stało się eyeAF.
Sam testowałem w sklepie A7III z 24-70 f4 i śmiesznie to wyglądało jak na marmurowej oświetlonej donicy af nie chciało złapać i śmiałem się z pracownikiem że trzeba wymienić na matowe, jak sie chce to mozna wszystko teoretycznie udowownić, a czasami i w praktyce trafi się na zaskakujące sytuacje.
kurczeblade nie nudzi cie hejt sprzętu, którego nie posiadasz ?
Przyjdzie czas na zmianę D850 i pewnie zmienisz zdanie :)
Ale to jakiś fake musi być, albo ta cała Tipa się w ogóle nie zna. Tam napisali, że Z7 jest aparatem profesjonalnym. A nasi wybitni specjaliści: "bladykurczak" i kilku innych znawców "startowej ceny puszek" twierdzą przez indukcję, że to jest najwyżej odpowiednik D750, a może i nie. I komu tu wierzyć? :wink: :lol:
Hejt Z6 i Z7 był nawet tu na forum że nie ma drugiego slotu i gripa, czyli sprzęt gorszy nawet niż amatorski D600/610, cenowo STRASZNIE DROGI i jak to nikon podnosi ceny, po czasie wielu zmieniło zdanie i teraz Z6 to profesjonalny sprzęt.
Czekam jeszcze parę miesięcy jak sie okaże że XQD/CFE to jeden z lepszych kroków nikona :)
Ale to się już dawno okazało, bo przecież mamy to XQD w profesjonalnych puszkach Nikona już od kilku lat.
kurczeblade
03-04-2019, 15:12
Dodasz w końcu przykłady o ktorych tu wspomniałeś? I połowa ludzi z tego wątku o tym Ci przypomniała, czy dalej będziesz udawać, że nie widzisz tego jak ktoś Cię prosi o przykłady o ktorych sam wspomniałeś?
Jesteś głównym prowodyrem który swoim sposobem pisania, na tym forum zrobił zamieszenie i prowokował wokół tego aparwtu.Tym sposobem wprowadziles wiele wątpliwości, o które Cię wiele osób tutaj prosiło żebys wyjaśnił, no ale lepiej Ci wojenki tu prowadzic i od trolli każdego wyzywac, kpiąc ze wszystkich, zamiast podać przykład.
Mniej czasu by Ci zajęło wrzucenie jakiś przykładów, niż wyzywanie tu ludzi.
I żebym nie był gołosłowny (bo mnie takiego robisz) to moje przykłady masz w stopce. Może jak wyrażasz takie pewne opinie i chwalisz się swoim dziesięcioletnim(albo więcej) doświadczeniem fotograficznym, gdzie niektórych tu traktujesz z góry, to może czas przestać być takim anonimowym - myślę że wtedy przestałbyś być tak mało wiarygodnym jak teraz jesteś.
Ponawiam pytanie, w jakich sytuacjach poradzi sobie Z6 w których D4s by sobie nie poradzil? - mam oczekiwać że mnie od trollow wyzwiesz czy jednak odpowiesz?
nikoniarz
03-04-2019, 15:52
Weź sobie A7III w sklepie, i Z6 różnica w działaniu AF jest nawet odczuwalna w krótkim sklepowym teście. AF to tryby, wielkości punktów, szybkość, i dokładność itp. To nie tylko fakt że na naciska się spust migawki na AFS i pyklo. W tych kwestiach Z6 jest porostu słabszy od a7III i nie trzeba być jakimś specjalista i mieć te aparat na własność, żeby to sprawdzić, wystarczy wziąć swoja partnerkę na której się zrobi test, pójść do zaprzyjaźnionego sklepu w którym się często robi zakupy i można sobie to sprawdzić.
ahh no tak, zapomniałem, w sklepie dali "pomacać" i teraz warto sobie nabić trochę postów w internetach. :grin:
I jak tu traktować poważnie to co piszesz? W wątku Nikon Z6 w praktyce forumowiczów (https://forum.nikoniarze.pl/threads/292960-Nikon-Z6-w-praktyce-forumowicz%C3%B3w)
masz 50% więcej wpisów niż użytkownik aparatu. Czemu to piszę? Bo kiedyś biadoliłeś, że musisz w jakimś wątku przedzierać się przez masę niemerytorycznych wypowiedzi, a sam uskuteczniasz to samo. No ale sam powyżej dałeś odpowiedź dlaczego... Ani Z7 ani Z6 to nie są złe aparaty. W pewnych przypadkach lepsze od D850 czy D5.
Ponawiam pytanie, w jakich sytuacjach poradzi sobie Z6 w których D4s by sobie nie poradzil? - mam oczekiwać że mnie od trollow wyzwiesz czy jednak odpowiesz?
Myślę, że nie doczekasz się odpowiedzi z jednego oczywistego względu- na pewno zakwestionujesz te sytuacje.
kurczeblade
03-04-2019, 15:58
Udzielam się tutaj, ponieważ planuje kupić ten aparat. Coś w tym złego ?
Racja wątek w praktyce, dlatego pytam o praktykę JK.
nikoniarz
03-04-2019, 15:59
Udzielam się tutaj, ponieważ planuje kupić ten aparat. Coś w tym złego ?
Absolutnie. Ale temat który ciągle wałkujesz i próbujesz przekonywać właścicieli, że jest inaczej niż oni piszą, wyczerpał się już jakiś czas temu.
EDIT:
Standardowo spontanicznie piszesz i edytujesz później, więc muszę i ja edytować
Racja wątek w praktyce, dlatego pytam o praktykę JK.
Racja, pytasz. I dziesięć razy więcej negujesz. Ale dobra, nie zawracam dupy i czekam na jakieś merytoryczne wpisy, bo sam jestem zainteresowany.
Xavier80
03-04-2019, 17:06
Możecie zerknąć na stare youtuby testujące A7III przed aktualizacją, raczej tam opisywano że w porównaniu do A7rII nie ma postępu, wrzucili aktualizacje jedną drugą i jest super.
Sam testowałem w sklepie A7III z 24-70 f4 i śmiesznie to wyglądało jak na marmurowej oświetlonej donicy af nie chciało złapać i śmiałem się z pracownikiem że trzeba wymienić na matowe, jak sie chce to mozna wszystko teoretycznie udowownić, a czasami i w praktyce trafi się na zaskakujące sytuacje.
kurczeblade nie nudzi cie hejt sprzętu, którego nie posiadasz ?
Przyjdzie czas na zmianę D850 i pewnie zmienisz zdanie :)
Hejt Z6 i Z7 był nawet tu na forum że nie ma drugiego slotu i gripa, czyli sprzęt gorszy nawet niż amatorski D600/610, cenowo STRASZNIE DROGI i jak to nikon podnosi ceny, po czasie wielu zmieniło zdanie i teraz Z6 to profesjonalny sprzęt.
Czekam jeszcze parę miesięcy jak sie okaże że XQD/CFE to jeden z lepszych kroków nikona :)
Dla mnie przypominają się rozmowy o genialności stałek Nikkora, tych pewnych, bezkompromisowych :) Nikon wypuścił bezlustra, więc co tam Sony, które udoskonala swoje produkty w tej klasie od kilku lat. Polecam każdemu wziąć do ręki a7iii i Z6, zapomnieć o ergonomii i porównać samo działanie i pewność af. Naprawdę różnica jest olbrzymia, nie żadna minimalna, olbrzymia.
Co poradzisz takim jak ja, którym ergonomia Sony nie pasowała i dalej nie pasuje?
cz4rnuch
03-04-2019, 18:16
Co poradzisz takim jak ja, którym ergonomia Sony nie pasowała i dalej nie pasuje?
Kupić modelinę i dokleić tu i ówdzie.
kurczeblade
03-04-2019, 18:26
Dla mnie przypominają się rozmowy o genialności stałek Nikkora, tych pewnych, bezkompromisowych :) Nikon wypuścił bezlustra, więc co tam Sony, które udoskonala swoje produkty w tej klasie od kilku lat. Polecam każdemu wziąć do ręki a7iii i Z6, zapomnieć o ergonomii i porównać samo działanie i pewność af. Naprawdę różnica jest olbrzymia, nie żadna minimalna, olbrzymia.
Oczywiście że jest tak samo. Z tym AF"em właśnie to mam na myśli. No ale teraz fanatycy marki Nikon, próbują za wszelką cenę wyciszyć wszystkich, którzy próbują zrobić takie porównanie, i wmawiają że różnic nie ma. Skoro ktoś mi mówi że różnic nie ma, to komentuje kolejny raz, to oczywiste. Będę odpowiadał na każdy taki komentarz, bo to bujda że różnic nie ma. Są duże różnice. I jeszcze raz napiszę, gdybym miał wybierać od początku system, i mimo tego że bardziej mi się podoba Z6 to z praktycznego punktu widzenia lepszy jest A7III ;)
Oczywiście że jest tak samo. Z tym AF"em właśnie to mam na myśli. No ale teraz fanatycy marki Nikon, próbują za wszelką cenę wyciszyć wszystkich, którzy próbują zrobić takie porównanie, i wmawiają że różnic nie ma. Skoro ktoś mi mówi że różnic nie ma, to komentuje kolejny raz, to oczywiste. Będę odpowiadał na każdy taki komentarz, bo to bujda że różnic nie ma. Są duże różnice. I jeszcze raz napiszę, gdybym miał wybierać od początku system, i mimo tego że bardziej mi się podoba Z6 to z praktycznego punktu widzenia lepszy jest A7III ;)
A ja się nawet zgodzę, A7III ma lepszy AF tak ogólnie, ale od razu dodam ze z6 ma naprawdę bardzo dobry AF. Jeśli na chwile zapomnimy o wykrywaniu twarzy czy oka i skupimy się na zwykłym AF-S i AF-C to jest lepiej niż w d750. I to jest dobra wiadomość i jeśli ktoś tak jak ja nie ma ochoty wyprzedawać wszystkiego i kupować sony to Z6 jest naprawdę fajna alternatywa. Po co te ciagle porównania do A7 III do momentu updatu AF nie ma co o tym dyskutować, bo werdykt jest jasny. Tylko czy to oznacza ze Z6 to zły aparat? Czy to oznacza ze nie warto go kupować bo nie jest najlepszy? No nie jest, nie wiadomo czy po updacie będzie, szczerze wątpię i co z tego? Dla osoby która ma już wszystko do Nikona to naprawdę świetny sprzęt.
Mam pytanie do kurczeblade a w zasadzie dwa
1. Czy jak porownywales A7 III i Z6 to używałeś dokładnie tych samych szkieł? W sensie ze jeśli z sigma art to na obu? Bo jeśli nie to moim zdaniem to wypacza wynik.
2. Czy porównując te aparaty robiłeś zdjęcia czy tylko patrzyłeś jak pracuje AF bez wyzwalania migawki? Dlaczego o to pytam. Jak kolega wziął moje z6 i zaczął ostrzyc w AF-C to miał wrażenie ze jakoś tak mniej pewnie łapie,ze ciagle jakby szuka tego focusa, takie miał wrażenie. Ja na to zrób zdjęcia i zobacz, nie sugeruj się dźwiękiem jakby myszkowal tylko zrób zdjęcia, zrobił i wszystko ostre. Miał wrażenie jakby AF pracował inaczej i mniej pewnie ale praktyka i przegląd zdjec pokazywał co innego. I takie opinie już się tutaj pojawiały i to może być to czego doświadczyłeś.
Bo to fajna sprawa jak sie foci ludzi, a tu a forum jest sporo ślubniaków.
Jeśli komuś nie zalezy na foceniu ludzi to spokojnie może kupować Z6 i Z7 i to będzie prawdopodobnie lepszy wybór niż lustrzanka.
Przyznam, że ja bym się chętnie przesiadł na bezlustro, mój D800 ma swoje lata, ale na eyefocus mi zalezy. Teoretycznie mógłbym więc kupić Z7 gdyby nowy soft się sprawdził, ale ... grip bez sterowania punktami AF i bez spustu też jest czymś czego wymagam, więc ja sie muszę wstrzymać.
Kolega kupił dla córki Z6 z 24-70/4, są zachwyceni filmami 4K i jakością 24-70/4, mówi, że żyleta od brzegu do brzegu. Ma lustrzankę z Nikkorem 24-70/2.8 i do niego porównuje.
Ponawiam pytanie, w jakich sytuacjach poradzi sobie Z6 w których D4s by sobie nie poradzil?
Odpowiedź jest oczywista i bezdyskusyjna. Ma punkty AF na brzegach klatki, ich w D4 nie ma.
Myślę, że tryb AF-S jest co najmniej tak samo dobry. Cała bitwa sie toczy wkoło śledzenia. Więc nie piszcie, że jest zły AF, generalizując, tylko że śledzenie jest gorsze.
No i AF Z6 nie równa się AF w Z7, to kolejne nadużycia w tym co tu się wypisuje.
Bo to fajna sprawa jak sie foci ludzi, a tu a forum jest sporo ślubniaków.
Jeśli komuś nie zalezy na foceniu ludzi to spokojnie może kupować Z6 i Z7 i to będzie prawdopodobnie lepszy wybór niż lustrzanka.
Przyznam, że ja bym się chętnie przesiadł na bezlustro, mój D800 ma swoje lata, ale na eyefocus mi zalezy. Teoretycznie mógłbym więc kupić Z7 gdyby nowy soft się sprawdził, ale ... grip bez sterowania punktami AF i bez spustu też jest czymś czego wymagam.Wiem że to wróżenie z fusów ale przypuszczam że sprzętem dla ceibie będzie jakieś Z8, podejrzewam że w modelach wyższych od Z6/Z7 będzie grip, będzie drugi slot, a do tego czasu magicy od softu w nikonie opanują aktualizacje EyeAF.
Ty chcesz bo bezlustro daje ci rzeczy jakich nie masz, inni kupują Zetki bo to nowość, a jeszcze inni spanikowali i skalkulowali że lustrzanke trzeba wywalić za grosze, a inni zacierają ręce bo kupią od nich tanio lustra, które robią robotę :)
W temacie u praktyków jest przepychanka, sa tacy co podczas premiery Zetek kupili lustrzanki i udowadniają ich wyższość, inni że tylko Sony najlepsze, wiele argumentów do hejtu znika jak np cena, tak szybko taniejącego sprzętu do tej pory nie było i dobrze, a jest to wynik nie tego czy Zetka dobra czy nie dobra tylko że na kurczącym się rynku są już cztery firmy.
Nie używam drugiego slotu. Nie nabrałem takiego nawyku. Tzn drugi slot mam, na przepełnienie. Ale 64GB w slocie 1 mi wystarcza, więc slot 2 jest nieużywany.
Boję się ceny Z8 ...
Xavier80
03-04-2019, 21:35
Poradzę, aby omijali Sony szerokim łukiem, napisałem przecież, żeby zapomnieć o ergonomii. Z-ki są ergonomicznie o wiele lepiej rozwiązane wg mnie, mają świetny EVF, ja pisałem tylko o af. Nie mam pojęcia dlaczego tak ciężko przyznać, że af jest po prostu niedopracowany. To jest pierwsza generacja. Niedopracowany nie oznacza przecież, że bezużyteczny.
To może kilka zdań o tym gripie, którego w Z-kach nie ma. Byłem do gripa przyzwyczajony, bardzo przyzwyczajony, bo jednocyfrówki Nikona mają go na stałe. Jakie były plusy tego gripa:
- mieścił się duży i wydajny akumulator.
- był dodatkowy spust i inne przyciski.
- wygodniej robiło się zdjęcia pionowe.
- całość była ciężka i stabilna.
Teraz w Z7 gripa nie mam i powiem wam, że po kilku miesiącach jakoś nie czuję już dyskomfortu. Jak kupiłem Z-kę, to myślałem, że gdyby był dobry grip to bym go kupił. Coraz rzadziej tak myślę, bo chyba szkoda kasy. Dlaczego? No to po kolei.
Po pierwsze akumulator. Ten od Z-ki jest zdecydowanie słabszy i nie wytrzyma tyle ile ten z D4s. To oczywiste. Ale czy jest to jakiś problem? Nie. Nie zdarzyło mi się jeszcze wymieniać akumulatora podczas robienia zdjęć. Nie strzelam z aparatu jak z kałacha, a na takie 300, 400, czy 500 zdjęć akumulator w Z-ce spokojnie mi wystarcza i jeszcze zostaje spory zapas energii. Zawsze w kieszeni mam drugi zapasowy akumulator (mały do Z7 lub duży do D4s) - tak na wszelki wypadek. I teraz czas na wnioski. Co mi z tego, że akumulator od D4s ma dużo większą pojemność, a ten z Z7 mniejszą, jeśli w obu przypadkach te akumulatory w zupełności mi wystarczają. Do tego nie muszę nosić ze sobą dwóch ciężkich akumulatorów do D4s, tylko dwa lżejsze do Z7. W moim przypadku nie widzę tu istotnej różnicy, na dodatek pomijamy tu fakt, że akumulator w Z7 mogę ładować z laptopa, z gniazda USB w samochodzie lub bezpośrednio z sieci - bez noszenia ładowarki, a do D4s niestety ten dodatkowy klamot też czasem trzeba zabierać (np. na wyjazdy).
Po drugie. Zrobiłem już Z-ką setki, jeśli nie tysiące zdjęć pionowych i właściwie przestaję odczuwać, że nie mam tego gripa i pionowego spustu. W lustrzankach, dla wielu, problemem było dosięgnięcie palcem do wybieraka, czy do AF-ON, ciężko było robić zdjęcia pionowe bez gripa, bo to były jednak dość duże body. W Z7 ten problem praktycznie nie występuje, bo body jest małe. Obracam aparat i bez problemu robię zdjęcia pionowe, mając dostęp do wszystkiego co jest mi potrzebne. Nawet ten mały palec, którego nie ma gdzie oprzeć, nie przeszkadza. Na dodatek te wszystkie przyciski i wybieraki nie zmieniają swojego położenia i zawsze są tam gdzie były - nie muszę zmieniać uchwytu. W lustrzankach z gripem tak nie było. Na gripie zawsze coś było inaczej - coś trochę niżej, coś wyżej, albo trochę w lewo, nie wszystkie przyciski na tym gripie były umieszczone, do niektórych (np. podgląd GO) trudno się było dobrać, bo palec nie sięgał - trzeba było się do gripa przyzwyczaić. W Z7 tego nie ma. Początkowo myślałem o dorobieniu pionowego spustu do Z7. Nie było z tym żadnego problemu bo kiedyś z Pawłem Pawlakiem wykombinowaliśmy takie cudo do trochę innych zastosowań. Wystarczyło więc podłączyć kabelek do złącza akcesoriów, zamocować przycisk na body w wygodnym miejscu i po sprawie. Nawet zrobiłem trochę zdjęć pionowych z tym dodatkowym spustem, ale szybko zrezygnowałem i usunąłem ten pionowy spust, bo wcale nie było wygodniej. Dlaczego? Lustrzanki są dość duże i ciężkie. Bez problemu można robić zdjęcia trzymając zestaw tylko za body (oczywiście z pominięciem długich luf). W przypadku Z-ki to raczej tak nie działa. Zdecydowanie wygodniej robi mi się zdjęcia, jeśli podtrzymuję całość za obiektyw - obiektyw leży na lewej dłoni, a body nie przenosi praktycznie żadnych sił (jest to oczywiście zasugerowane w instrukcji, jak się ją przeczyta). Nie ma więc problemu z obróceniem całości o 90 stopni do zdjęć pionowych. Ręka trzyma wtedy lekkie body z góry, przyciski są tam gdzie były, uchwyt się nie zmienia - tak mi się teraz wygodniej fotografuje. Być może nie każdemu to podchodzi, szczególnie "różnym teoretykom", ale myślę, że Nikon odrobił tu lekcję ze zmienionej ergonomii Z-tek w stosunku do lustrzanek i dlatego uznał, że grip, jaki znamy z lustrzanek, nie jest aż taki niezbędny, jak się wydawało. Do tego na nowych obiektywach pojawiają się dodatkowe przyciski i przełączniki sterujące praca body, co sugeruje zmianę przyzwyczajeń. No ale jak ktoś tego nie spróbuje, nie zrobi wielu pionowych zdjęć, to tego teoretycznie nie wymyśli.
Po trzecie. W lustrzankach grip był bardzo pomocny w wyważeniu zestawu i zwiększeniu jego masy. Zwiększenie masy powodowało także zwiększenie bezwładności całego zestawu i ułatwiało robienie zdjęć z ręki na dłuższych czasach obiektywami bez VR. Na przykład taką 50-tka można było dość pewnie robić zdjęcia na czasach rzędu 1/30". W 18-35, czy 24-70 praktycznie nie odczuwałem braku VR, bo za taki niby VR robiła bezwładność całego tego klocka jakim jest body jednocyfrowe z obiektywem. Teraz to się wyraźnie zmieniło, bo matryca Z7 ma VR, czyli nie muszę już korzystać z bezwładności tej cegły D4s, żeby robić zdjęcia na dłuższych czasach. Lekki sprzęt do tego wystarczy. Te około 3-4EV skuteczności VR matrycy z nawiązką rozwiązują problem stabilności. Na dodatek, lekkie Z7 z matrycą o dużo większej rozdzielczosci jest pod tym względem wyraźnie lepsze od klocka jakim jest D4s.
Jak widać może być tak, że grip, pionowy spust i duża masa wcale nie są niezbędne. Trzeba trochę zmienić przyzwyczajenia i gripa może nie być. Oczywiście zawsze znajdą się miłośnicy dużych rozmiarów i dużej wagi, bo wielkość ma znaczenie (do wbijania gwoździ również), ale ich argumenty nie zawsze muszą być sensowne. Trzeba się trochę przestawić, trzeba zrozumieć zaproponowane zmiany i dostosować technikę robienia zdjęć do nowych rozwiązań. Ale to tylko dla tych, którzy chcą spróbować. Być może w przyszłości Nikon zrobi pełnoprawnego gripa do jakiejś Z-ki, ale czy go kupię - pomyślę, jak będzie znana jego cena. Na razie nie jest mi niezbędny.
I jeszcze jedno. Nie zamierzam tu bić piany i dyskutować z "nawiedzonymi teoretykami". Opisałem swoje doświadczenia z gripem w D4s i jego brakiem w Z7. Jeśli komuś pomogłem, coś wyjasniłem, to OK, jeśli nie, to też OK - niech sobie dalej szuka gripa i "atomowych baterii".
Ja już dawno zrezygnowałem z BP. Miałem do D90, D7000, D700, D3 miał już w sobie, do D600 dokupiłem z przyzwyczajenia, ale już rzadko zakładałem. Do D800 już nie kupowałem, a do D750 nawet o nim już nie myślałem.
Po przejrzeniu chyba wszystkich wątków na tym forum i obejrzeniu kilkunastu godzin YT odnośnie Nikon Z zdecydowałem się na Z6, mam nadzieje że nie będę żałował :-) tylko jeszcze sprzedać stary :-)
jarek5555
04-04-2019, 21:26
Po przejrzeniu chyba wszystkich wątków na tym forum i obejrzeniu kilkunastu godzin YT odnośnie Nikon Z zdecydowałem się na Z6, mam nadzieje że nie będę żałował :-) tylko jeszcze sprzedać stary :-)
Nie wiem jaką fotografię wykonujesz i jakim aparatem dysponujesz. Ja na przykład jestem bardzo zadowolony z Z6 ale jestem tylko amatorem i trochę tych lustrzanek miałem D90, D7100, D750, D500
Nie będziesz żałował. Wierz albo nie to sprytne maleństwo :)
Nie wiem jaką fotografię wykonujesz i jakim aparatem dysponujesz. Ja na przykład jestem bardzo zadowolony z Z6 ale jestem tylko amatorem i trochę tych lustrzanek miałem D90, D7100, D750, D500
Ja tez amator i w sumie każdy rodzaj fotografii uprawiam, no prawie każdy chociaż idę w kierunku portretu. Dotychczasowe aparaty to D7000 i D610 który właśnie idzie do ludzi. No nic zdecydowałem się na Z6 i mam nadzieje ze będę zadowolony :-)
Z6 i Z7 zdobywają nagrody
https://www.tipa.com/en-en/awards/tipa-world-awards-2019.html
Zdobywają bo jury nie czyta naszego forum ;)
Myszowor
13-04-2019, 23:08
Z naszego forum wynika że smużą i w nic nie trafiają ;D
Z naszego forum wynika że smużą i w nic nie trafiają ;DBo to gorsze aparaty od zenitow ;)
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
kurczeblade
14-04-2019, 09:41
Może zamiast tak śmieszkować, to warto tym aparatem zrobić jakieś zdjęcia i pokazac w końcu coś fajnego w różnych warunkach ? ;)
cybulski
14-04-2019, 10:09
Puszki są bardzo ładne. Ostatnio byłem w fotojokerze w Arkadii w wawie. Stoją wszystkie modele bezlyster sony canon Nikon. Zetki są najładniejsze wg mnie. Wygląd podoba się. Więcej nie mogę napisać bo nie testowałem. Ale mnie korci na razie na wszelki wypadek nie biorę do ręki bo wiadomo :)
Może zamiast tak śmieszkować, to warto tym aparatem zrobić jakieś zdjęcia i pokazac w końcu coś fajnego w różnych warunkach ? ;)No właśnie. Są gdzieś na forum jakieś prawdziwe zdjęcia z Z?
Puszki są bardzo ładne. Ostatnio byłem w fotojokerze w Arkadii w wawie. Stoją wszystkie modele bezlyster sony canon Nikon. Zetki są najładniejsze wg mnie. Wygląd podoba się. Więcej nie mogę napisać bo nie testowałem. Ale mnie korci na razie na wszelki wypadek nie biorę do ręki bo wiadomo :)
Oj lepiej nie bierz do łap bo się okaże że fuji przestaną ci robić najlepsze na świecie zdjęcia ;)
Co do wyglądu to masz racje, Zetki są bardzo fajne, soniacze też się nie zestarzały, canon brzydki, a te retro fuji/oly strasznie kiczowate się zrobiły i cieszę się że nie poszli w taki styl.
cybulski
14-04-2019, 12:06
Dlatego nie brałem do ręki :)
kurczeblade
14-04-2019, 12:44
No właśnie. Są gdzieś na forum jakieś prawdziwe zdjęcia z Z?
Na razie ciężko o jakieś konkretnie materiały, generalnie na forum Ci co największe
brawa biją o tym aparacie, chyba nie robią nim praktycznie zdjęć, bo ciężko się doprosić albo zobaczyć jakiś fajny materiał tu. A już sporo osób ma ten aparat.
Pomijam dwie osoby które tu coś pokazały, w tym Dariusza. I kolegę który zrobił ciekawe porównanie AFC do D750.
cybulski
14-04-2019, 13:24
Tak na razie coś pokazał Dariusz i rpromin na podstawie czego wyrabiamy sobie opinie. Trzeba zapewne cierpliwie poczekać. Mnie tam zresztą nigdzie się nie spieszy.
Tylko jakich przykładów oczekujecie? Jeżeli takich, gdzie pokazana będzie przewaga bezluster nad lustrami - to trzeba by stworzyć takie warunki, bo normalny reportaż takich nie daje, tam gdzie D750 daje radę, Z6 również da i odwrotnie.
Jeżeli po prostu zdjęć, to co miałyby pokazać? To że aparat ustawił ostrość poprawnie? Czy, że trafił co do 0,01mm w źrenicę?
Raczej podchodziłbym do tego tak że przykładowo bardzo dużo ludzi robi ślubniaków D600/D610 i przesiadło się na D750, zna oba sprzęty i wie gdzie D750 jest lepszy, więc w takich warunkach można sprawdzać Z6.
Z drugiej strony przecież reportaż ślubny nie jest jakoś specjalnie wymagający i można przypuszczać że każdy z w/w będzie podobny, szukałbym porównań od ludzi co robią bardziej wymagające rzeczy.
Raczej podchodziłbym do tego tak że przykładowo bardzo dużo ludzi robi ślubniaków D600/D610 i przesiadło się na D750, zna oba sprzęty i wie gdzie D750 jest lepszy, więc w takich warunkach można sprawdzać Z6.
Z drugiej strony przecież reportaż ślubny nie jest jakoś specjalnie wymagający i można przypuszczać że każdy z w/w będzie podobny, szukałbym porównań od ludzi co robią bardziej wymagające rzeczy.
To może napisz co Twoim zdaniem jest bardziej wymagające. Mathis umiejętnie temat podsumował, ale to nie wystarczy. Całość staje się coraz bardziej zabawna a chwilami niepoważna.
hmm... może jakieś turnieje taneczne albo siatkówka, koszykówka, sporty motorowe w terenie albo na hali i nie koniecznie wszystko ze spokojnego miejsca z wielkim tele.
kurczeblade
14-04-2019, 18:25
Nie zgadzam się z twierdzeniem że reportaż ślubny nie jest wymagający. Warunki są bardzo zmienne i różnorodne,więc nie można tego określić że nie jest wymagający.
Nie chodzi mi o jakieś pomiarowe zdjęcia, tylko jakieś ciekawe materiały, jeśli już zostalo praktycznie wszystko powiedziane w tym wątku, to może niech użytkownicy coś zaprezentują z tego sprzętu, w końcu to wątek praktyczny, a sprzęt do robienia zdjęć.
Xavier80
14-04-2019, 18:27
hmm... może jakieś turnieje taneczne albo siatkówka, koszykówka, sporty motorowe w terenie albo na hali i nie koniecznie wszystko ze spokojnego miejsca z wielkim tele.
ja nie spotkałem się z ani jedną opinią, jakoby af w z-kach był świetny/bardzo dobry/dobry. Spotkałem się natomiast z opiniami, że do różnych zastosowań jest wystarczający. Jak kogoś w sprzęcie za taką cenę zadowala "wystarczający" to ok. Ja też czekam na zdjęcia. Najchętniej użytkownika JK, który obiecał, że zamieści swoje trafione kadry, ale do dzisiaj nie można się o to doprosić :)
Nie zgadzam się z twierdzeniem że reportaż ślubny nie jest wymagający. Warunki są bardzo zmienne i różnorodne,więc nie można tego określić że nie jest wymagający.Uchwycenie momentu, dobre kadry, złapanie dobrego światłą itd ale co do sprzętu do ja wiem, piękne zdjęcia oglądałem nie raz z słabiutkich w porównaniu do obecnych maszyn jak np D90 czy D300, a wielu fotografów ślubnych mogło pomarzyć o takim sprzęcie jak "muzealny" D700.
Nie wiem czy jest sens dorabiać jakieś magiczne otoczki do reportażu ślubnego, wystarczy przeciętny sprzęt i umiejętności, a jak fotograf du.. to i Z9 będzie słabe :)
kurczeblade
14-04-2019, 19:31
Uchwycenie momentu, dobre kadry, złapanie dobrego światłą itd ale co do sprzętu do ja wiem, piękne zdjęcia oglądałem nie raz z słabiutkich w porównaniu do obecnych maszyn jak np D90 czy D300, a wielu fotografów ślubnych mogło pomarzyć o takim sprzęcie jak "muzealny" D700.
Nie wiem czy jest sens dorabiać jakieś magiczne otoczki do reportażu ślubnego, wystarczy przeciętny sprzęt i umiejętności, a jak fotograf du.. to i Z9 będzie słabe :)
Ja fajne zdjęcia ślubne widziałem analogami, ale zdjęcie fajne to nie reportaż ślubny. Albo zrobienie czegoś w pleneru w dobrym świetle, czy ustawienie panny młodej w ładnie oświetlonym kościele. Reportaż ślubny to stworzenie całej historii zdjęć, a nie pojedyncze "dobre" kadry, i proszę nie próbuj mi wmówić że D90 w złych warunkach podczas reportażu uda się w obecnych czasach wycisnąć dobrze zrobiony reportaż, mając średnie warunki. Może jakieś pojedyncze klatki OK, ale to nie o to chodzi. Druga sprawa, jaki dobry fotograf ślubny, obecnie fotografuje D90 ? Taki dobry że nawet nie zarobił na podstawowy sprzęt ? Kolejna sprawa, reportażami ślubnymi często kierują się różnorodne warunki, z którymi niespodziewanie sie spotykasz, dlatego warto być przygotowanym sprzętowo na różne sytuacje, i zawsze warto mieć w torbie coś lepszego niż słabszego. Masz taką różnorodność w scenerii i dynamice ludzi, że na jednym ślubie z palcem w nosie zrobisz zdjęcia takim D90, i w dodatku będzie wszystko wolne i statyczne, a następnego dnia pójdziesz na inny ślub, gdzie będziesz mieć ciężkie warunki i parę która tryska emocjami, wraz z energicznymi gośćmi
, a sale weselną ciemna i cała z drewnianych bali, bez możliwości odbijania światła od sufitu, i będziesz wyciskał siódme poty z takiego D850, gdzie pro sprzęt ledwo daje radę... Sluby i ludzie są tak różnorodne, że nie można tego tak szufladkować.
Ja obecnie nie znam żadnego dobrego fotografa ślubnego z D90 (a obserwuje dużo fotografów ślubnych) I to co opowiadasz to cuda na kiju. Bo wiekszosc rozchwytywanych fotografów ślubnych pracuje na topowym sprzęcie.
No i klienci są coraz bardziej poinformowani, na spotkaniu często pytają o sprzęt, o zapas. Często w mailu są wczesniej takie zapytania. Dla mnie oprócz rozwijania umiejętności ważne jest też rozwijanie narzędzi, jedno z drugim się uzupełnia. Mając lepszy sprzęt masz większe możliwości rozwoju, większe możliwości trafienia dobrego momentu, pracy w gorszych warunkach, przyniesienia do domu lepszego materiału, i generalnie swoboda pracy przez to się zwiększa. Bo dużo łatwiej się pracuje przykładowo gdzie wciskasz spust migawki, blokuje się ostrość i bach masz trafione zdjęcie, a jak masz aparat który Ci pompuje AFem i biegasz dziesiątki razy za para młodą i skupiasz się kombinując żeby trafić AF,em to średnio zachęcająca sprawa. Ja tak miałem z D600, wszystko nim się dało zrobić, ale gdy trafiło się na troszeczkę gorsze warunki, to człowiek musiał się napocić żeby tym AFem trafić, i często się zniechęcić można, gdy widzisz jak fajny moment Ci uciekł bo AF dusił się.
Ale wiem że ta rozmowa nie będzie miała końca, bo i tak trafia się tu tacy co będą dalej twierdzić, że ktoś tobi D90 bo gdzieś tam ktoś widział jakieś pojedyncze fajne kadry.Ja polecam zrobić tak z 20 ślubów i sobie wtedy stwierdzić jaki reportaż ślubny jest wymagający. wcześniej stanąć twarzą w twarz z parami którzy wybierając Ciebie dają Ci pełne zaufanie że stworzysz im niepowtarzalna pamiętke na całe zycie, myśląc że jesteś do tego pod każdym względem przygotowany.
Więc twierdzenie że wystarczy przeciętny sprzęt, gdzie teraz jest tak duża konkurencja z dobrym sprzętem i dobrymi pf, jest równoznaczne z brakiem chęci rozwoju.
Dlatego ja tak cisnę o AFC w Z6.
kurczeblade
14-04-2019, 20:27
No i jeszcze dodam, że tutaj niektórzy fotografie ślubną nazywają "kotletem" i na słowo ślub kojarzy się niektórym picie tony wódki w remizie ozdobionej w balony z wujkami w koszulach w krótkich rękawkach którzy po północy puszczają pawie pod stół, a na oczepinach zabawy w kolanko. Te czasy dawno przeminęły. Ja bym polecał jednak odwiesić się z lat 90" i spojrzeć w szerszej perspektywie obecnych czasów, gdzie młodym teraz zależy bardziej na estetyce ślubu niż dawniej :) Wracając do tematu Z6, ja wiem jaki mój zakres pracy jest wymagający i AFC to jeden z głównych parametrów co do którego mam duże oczekiwania, i to że kiedyś robiłem gorszym sprzętem nie oznacza że było lepiej, staram się ciągle rozwijać i z każdym kolejnym sprzętem mam coraz większe wymagania i oczekiwania że będzie udoskonalony.
Marcin Jakubowski
14-04-2019, 20:34
Dlatego ja tak cisnę o AFC w Z6.
Jeżeli aparat ten ma być Twoim narzędziem pracy to nie rozumiem dlaczego chcesz opierać się na opinii innych użytkowników. Weź ogarnij aparat na testy i oceni jak się sprawdza dla Twoich potrzeb.
kurczeblade
14-04-2019, 21:22
Jeżeli aparat ten ma być Twoim narzędziem pracy to nie rozumiem dlaczego chcesz opierać się na opinii innych użytkowników. Weź ogarnij aparat na testy i oceni jak się sprawdza dla Twoich potrzeb.
No nie rozumiem czemu miałabym się nie opierać na opinii innych, będąc użytkownikiem tego forum ;)
kurczeblade wszystko sie zgadza że reportaż ślubny nazywany tu często pogardliwie kotletem wymaga zarówno pracy jak i doświadczenia, tym co się wydaje że to łatwe kończą zazwyczaj na sprzedaży sprzętu z dotacji po roku i tyle z całej imprezy.
Znam dwie osoby z forum, które robią zdjęcia zestawem D600 i druga D7100 plus D700 i raczej nie mają problemu z zapełnieniem terminów.
Druga sprawa odnośnie reportaży ślubnych ale to już byłby osobny temat to wielu zawodowców przekracza dla nich chyba niewidoczną granicę i wpada w żenujący kicz.
Podsumowując sprzęt jest ważny i nikomu nie odbieram powodów jakie ma do zakupu nowszego, często jest to też nie tyle potrzeba do pracy co zwykła chęć zakupu bo nowe, bo lepsze itd.
Załóżmy taką sytuacje że pada ci sprzęt na godzinę przed imprezą i możesz pożyczyć jedynie np D7200 z sigmą 17-50 plus 1.8/50 i czy zrobiłbyś wszystko finalnie podobnie jak na swoim obecnie sprzęcie ? :)
czupacabra
14-04-2019, 21:36
Kurczeblade. Nie wiem czy znasz whitesmoke studio. Jeżeli nie to zajrzyj do nich i poczytaj część sprzętową i migrację z leica M9 na canon/ sony A7 a na koniec zostawili sobie leica Q. Mają inny styl niż ty i duże doświadczenie. Warto poczytać ( poznać inny punkt widzenia)
Wysłane za pomocą Tapatalk
Marcin Jakubowski
14-04-2019, 21:58
No nie rozumiem czemu miałabym się nie opierać na opinii innych, będąc użytkownikiem tego forum ;)
Z tego co piszesz rozumiem, że szukasz na poważenie nowego narzędzia do pracy, które ma spełnić Twoje wymagania - w szczególności odnośnie skuteczności AFC. W tej kwestii pojawiają się rozbieżne opinie. I to stanowi odpowiedź na zadane pytanie.
Dodam jeszcze, że od dłuższego czasu piszesz długie posty w tym temacie, w których prosisz o testy, przykłady opinie.
Najprostszą i najbardziej skuteczną metodą sprawdzenia czy "Zetka" Ci podpasuje jest osobiście przeprowadzony test.
ja nie spotkałem się z ani jedną opinią, jakoby af w z-kach był świetny/bardzo dobry/dobry. Spotkałem się natomiast z opiniami, że do różnych zastosowań jest wystarczający. Jak kogoś w sprzęcie za taką cenę zadowala "wystarczający" to ok. Ja też czekam na zdjęcia. ..
Opinii że jest świetny nie chcecie zauważać. JK napisze, że lepszy niż w D4 i .. nie przyjmujecie tego do wiadomości, bo musi pokazać zdjęcia. Naprawdę? Jak pokaże ostre zdjęcie to już uwierzycie? No bez sensu. Są i inne opinie, tez ich nie widzicie. Za to widzicie złe opinie i ich nie kwestionujecie.
Co to znaczy AF? Jaki AF? AF-C, AF-S, wykrywanie oka, obszar jaki obejmują punty AF, ilośc pól AF, czułość? O który z parametrów wam chodzi? I w Z6 czy w Z7? W zetkach - to złe pytanie. To tak jakby zapytac o AF w lustrzankach nikona. AF w D5 sie różni od D80. Wielość i ilość punktów Z6 i Z7 - to są istotne róznice dające w efekcie różne działanie. Nie wrzucajcie tego do jednego wora.
Jak ktoś zapyta jaka matryca lepsza to pyta o ilośc megapikseli czy o DR? Nie wiadomo. trzeba precyzyjnie stawiać pytania, bo inaczej można tak dyskutować do zakichanej śmierci i się nie dogadywać.
Xavier80 - AF-S w Z7 jest super, świetny. Czulszy niż mam w lustrzance i w praktyce na całej powierzchni matrycy, jak jest w tym względzie w lustrzance to wiadomo. Nie opisuję AF-C, choć pare serii w AF-C wykonałem i rezultat był bdb.
Slubniacy zapewne pytają o AF-C, tylko prosze to pisać wyraznie, by nie było nieporozumień. Są fotografowie, dla których ten tryb nie jest najwazniejszy.
Mikis525
15-04-2019, 15:32
Proszę, Z6, lew i 35 1.8/1.8 :D JPEG ściągnięty przez wifi, wrzucony na postimg i zmniejszony tam do 800x600. Także można powiedzieć, że zniszczony wrzutką :D
https://i.postimg.cc/ryPvGBh5/ACE0-C29-B-432-E-4-A9-B-B462-6114-B862-E9-ED.jpg (https://postimages.org/)
A i jeszcze chyba f3,5? Ostrzone na twarz :D
https://i.postimg.cc/rpWqr8Gn/098-DC425-DC78-4-F31-8297-B78-C84346707.jpg (https://postimages.org/)
A i wycinane pagórki z kita na f5,6
https://i.postimg.cc/c184qB8y/2489-E40-F-4-E7-F-46-AF-B777-236458332-D43.jpg (https://postimages.org/)
Dlaczego tak? Szczerze, bo jakby człowiek siedział, wolał rawa, potem zmniejszał, przepuszczał przez programy uploadował to i tak znajdą się malkontenci i będzie milion „a co, a jak a czemu tak a po co tak, a słabe a nieostre a to a tamto”. Tak jest po prostu najszybciej i najłatwiej.
Ktoś tu rzuca, że nie ma sampli. Są moje pstryki w tym temacie, są w temacie o 50tce. Niestety ilość bicia piany do wartościowych postów jest tak kosmicznie duża, że znalezienie czegokolwiek jest czasochłonne. Ale jak się już poświęci chwilę to coś można wykopać ;)
Jak ktoś chce to na priv proszę o e-mail to podrzucę sample w pełnych rozdziałkach. Będzie sobie można zmniejszać, wywoływać do woli ;)
Ja ostatnio do takich zdjęć co mi nie zależy i robiłem w jpg bez ruszania używałem D5100, polecam bo ciut taniej niż Z6 ;)
Mikis525 przecież na forum można wrzucać pliki w pełnej wielkości. Każdy sobie kliknie w "miniaturę" czyli w zdjęcie regulaminowej wielkości i załaduje całe zdjęcie, bez przeliczania. Dajesz na jakies postimages i za jakiś czas w wątku będa dziury, bo pliki znikną.
W LR nie widzę profili dla szkieł Z. Czy korekta właściwości optycznych dokonywana jest z poziomu body w RAW? I czy RAW-a nie trzeba już "prostować" w LR?
W Capture One jest.
kurczeblade
16-04-2019, 14:54
Wiem że pytałem, ale przypomnijcie, kiedy ten soft ma wyjść ?
W maju ma być EyeAF.
A jaki mam kupić czytnik kart, żeby móc wrzucić firmware na kartę?
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/sony-qda-sb1-xqd-usb-adapter.html ?
Pytam bo gdzieś widziałem wątek że nie wszystkie karty z wszystkimi czytnikami działają.
A jaki mam kupić czytnik kart, żeby móc wrzucić firmware na kartę?
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/sony-qda-sb1-xqd-usb-adapter.html ?
Pytam bo gdzieś widziałem wątek że nie wszystkie karty z wszystkimi czytnikami działają.
Wystarczy tylko zastanawiam się czemu tak drogo? Co prawda nie w Pl ale w UK ale płaciłem połowę tej ceny dokładnie £29.9 za ten sam czytnik
Kojocisko
16-04-2019, 18:53
W Europie te czytniki mają chorą cenę. 10 dni temu w Omiya za czytnik Sony SD+XQD dałem ok. 200zł
Kojocisko
To w tym roku też będzie jakaś wrzutka z Japonii? :razz:
Ps. Czytniki XQD Lexara są w bardziej przyjaznych cenach
Kojocisko
17-04-2019, 16:40
Jeszcze nie wiem, tegoroczna Japonia fotograficznie nie była udana. Zaplanowny fotografcznie dzień w Hakone, słynącym z gór, pól gejzerów, widoku na Fuji etc... okazał się dniem spędzonym w chmurach, z widocznością max 20m. Jedyne, co się tego dnia udało, to wizyta w onsenie, a tam nie można robić zdjęć :-(
No nie zawsze trafia się wisienka... kwitnąca na dodatek ;)... może jednak coś?
Opinia o Z7 (porównania z D850): AF, dual slot, banding, etc.
http://www.nikon-tutorials.com/2019/04/nikon-z7-my-thoughts-after-five-months-of-use/
Ja używam taki czytnik. Wszystko gra i huczy więc po co przepłacać ?
https://pl.aliexpress.com/item/USB-3-0-czytnik-kart-SD-karty-szybki-czytnik-kompatybilny-z-USB-3-0-2-0/32977049507.html?spm=a2g17.search0104.3.55.49a03eb 6n3KNKj&transAbTest=ae803_3&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_5_10065_ 10068_319_317_10696_10084_453_10083_454_10618_1030 4_10307_10820_10821_10301_537_536_10902_10843_1005 9_10884_10887_321_322_10103%2Csearchweb201603_16%2 CppcSwitch_0&algo_pvid=5f12782b-a128-4376-ac58-f81c4ca885ee&algo_expid=5f12782b-a128-4376-ac58-f81c4ca885ee-7
kurczeblade
24-04-2019, 11:01
Opinia o Z7 (porównania z D850): AF, dual slot, banding, etc.
http://www.nikon-tutorials.com/2019/04/nikon-z7-my-thoughts-after-five-months-of-use/
No i opinia z filmu pokrywa się z moimi odczuciami jak używałem. I z dużą częścią osób.
Ale pewnie, on jest opłacony żeby robić antyreklamę, a tutaj użytkownicy którzy nie posiadają na własność nie znają się ...
;)
No i opinia z filmu pokrywa się z moimi odczuciami jak używałem. I z dużą częścią osób.
Ale pewnie, on jest opłacony żeby robić antyreklamę, a tutaj użytkownicy którzy nie posiadają na własność nie znają się ...
;)
Cały czas piszesz o z6 a nie z7 :P
Nigdy w mojej z6 nie musiałem włączyć i wyłączyć aparatu żeby złapał ostrość.
kurczeblade
24-04-2019, 20:29
Cały czas piszesz o z6 a nie z7 :P
Nigdy w mojej z6 nie musiałem włączyć i wyłączyć aparatu żeby złapał ostrość.
Proponuję wziąć aparat w inne warunki, niż środek dnia pod chmurką. W takich warunkach to nawet Dxxxx sobie dobrze radzą. Jak na razie nie było ani jednej osoby, która by coś pokazała w "pracy" z tym aparatem, w warunkach reporterskich.
Proponuję wziąć aparat w inne warunki, niż środek dnia pod chmurką. W takich warunkach to nawet Dxxxx sobie dobrze radzą. Jak na razie nie było ani jednej osoby, która by coś pokazała w "pracy" z tym aparatem, w warunkach reporterskich.
To zabawne, jak szybko chwytasz się negatywnych opinii i jak mocno wypierasz pozytywne. Miałem z6 dwa razy na chrzcinach, raz w ciemnym pubie, spisał się bardzo dobrze, ale ok to nie były imprezy taneczne, natomiast chrzciny w ciemnym kościele bez problemu a to tez reportaż. Na tańcach go jeszcze nie miałem ale będę miał na 18stce dokładnie 18 maja i to będzie ostateczny test.
Proponuję kupić aparat . Wówczas będziesz mógł robić zdjęcia w takich warunkach w jakich chcesz.
kurczeblade
24-04-2019, 21:10
Zabawne jest to, że to jest jedyne forum, w którym wszyscy piszą że Z6/Z7 ma nieskazitelnego AF'a, a na forach zagranicznych, wszyscy posiadający ten aparat jak jeden mąż opisują jak dokładnie wygląda sprawa AF'a w tych aparatach. No i pewnie facet od recenzji z filmu, też się mylił w opinii.
Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.
Proponuję kupić aparat . Wówczas będziesz mógł robić zdjęcia w takich warunkach w jakich chcesz.
Nie kupię tego aparatu, bo nie jest dla mnie i mam zasadę nie kupowania sprzętu słabszego niż dotychczas mam.
nikoniarz
24-04-2019, 21:12
Nie kupię tego aparatu. Ponieważ on nie jest dla mnie i do moich zastosowań.
Ale piszesz o Z7?
kurczeblade
24-04-2019, 21:12
Piszę o Z6/Z7.
nikoniarz
24-04-2019, 21:14
Piszę o Z6/Z7.
W sensie, że żaden z nich nie jest dla Ciebie? Bo już się pogubiłem.
Myszowor
24-04-2019, 21:47
Opinia z filmu jest o Z7 i porównanie do D850, facet jest zachwycony oprócz fotek które mu nie trafia w słabym świetle stałką 50 1,8, chciałby żeby AF był taki jak w D850 i ma nadzieję na poprawę...
Zabawne jest to, że to jest jedyne forum, w którym wszyscy piszą że Z6/Z7 ma nieskazitelnego AF'a, a na forach zagranicznych, wszyscy posiadający ten aparat jak jeden mąż opisują jak dokładnie wygląda sprawa AF'a w tych aparatach. No i pewnie facet od recenzji z filmu, też się mylił w opinii.
Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.
Nie kupię tego aparatu, bo nie jest dla mnie i mam zasadę nie kupowania sprzętu słabszego niż dotychczas mam.
No i tu się właśnie mylisz po pierwsze nigdy nie napisałem ze ten AF jest nieskazitelny, pisałem ze jest naprawdę dobry i śmiało może konkurować z tym z d750, który nieskazitelny tez nie jest. Po drugie mylisz się ze wszędzie piszą ze AF jest zły, pisząc takie rzeczy potwierdzasz tylko ze oglądasz/czytasz wybiórczo.
„Wszyscy” według Ciebie uważają ze AF niedomaga, tutaj film akurat z AF w video i wybrałem ten dlatego ze masz side by side z sony A7III i ciekaw jestem co powiesz :). Domyślam się ze powiesz ze to AF w video, tyle ze ten tez „wszyscy” krytykują.
Poza tym wszystkie filmy gdzie mówiono o problemach dużych z AF pochodzą z Z7 i to może byc tez jakaś wskazówka, te aparaty jednak się różnią jeśli chodzi o firmware i AF, wiec może coś nie tak jest z z7 na ta chwile.
Zaznaczam to jest test Z6 nie z7
https://youtu.be/3jZ2WDzNvGE
@kurczeblade (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=62208) postanowilem tez zerknac na zagraniczne fora i oczywiscie twierdzac ze wszyscy jak jeden mąż twierdza ze AF jest slaby, to jak zwykle widzisz to co chcesz, pierwsze lepsze forum i oto co znalazlem:
"Z6 AF Performance
Were the D5 nails af 100%,the Z6 and the xt3 misses the same amount of frames.
From a long list(that includes D700,D3,D750...)of cameras that i’ve owned,only the D4,D4s and D5 have definitely better af."
ostatnie zdanie "Z dlugiej listy (ktora zawiera d700,D3,D750...) aparatow ktore posiadalem, tylko D4, D4s i D5 maja zdecydowanie lepszy AF." - to zdecydowanie pozytywna opinia. Bo zdziwilby sie gdyby bylo inaczej.
na zagranicznych forach zdania sa podzielone tak samo jak tutaj, wiec przestan dopasowywac rzeczywistosc do swojej teorii i mowic ze mamy przestac kogos w blad wprowadzac.
Podobnie pod filmami na youtube widac wyraznie ze czesc osob komentuje ze sa zadowoleni z tego aparatu i rowniez z AF.
Smiem twierdzic ze skoro ja posiadam i uzywam ten aparat to moge miec wiecej danych od Ciebie na temat jak on dziala w roznych warunkach, wiec nie zarzucaj mi ze wprowadzam kogos w blad gdy sam to robisz piszac swoje opinie nie poparte niczym.
Myszowor
25-04-2019, 07:35
Tak naprawdę to tylko kurczeblade wszędzie wypisuje na wszystkich wątkach że jest źle, że to fanatyzm właścicieli, że go oszukują, o ile mniej było by postów na forum gdyby zaakceptował rzeczywistość.
Proponuję poużywać aparatu i wydać opinię a nie wszystkim obwieszać że AF jest z dupy bo po 5min zabawy z sklepie Tobie nie się nie spodobał.
cz4rnuch
25-04-2019, 07:59
Robimy już zakłady o to kiedy wam się uda przekonać kurczaka :)
Wybrał d850 zamiast z6 i teraz siebie i innych musi jeszcze przekonać, że to był najlepszy wybór.
Ale D850 to raczej lepszy sprzęt zwłaszcza dla jego potrzeb.
Jak sprzeda dobrze D850 to zmieni zdanie ;)
kurczeblade
25-04-2019, 09:19
Wybrał d850 zamiast z6 i teraz siebie i innych musi jeszcze przekonać, że to był najlepszy wybór.
Oczywiście że dla mnie D850 będzie lepszym wyborem od Z6. Chyba nie muszę pisać w czym D850 jest lepszy :) natomiast daleko... mam kogoś wybory, i sprzęt na którym pracują obcy dla mnie ludzie. Skoro ktoś wybrał Z6 to oznacza że mu ten aparat pasuje, i nie staram się nikogo przekonać że jest inaczej. Natomiast moja opinia na temat Z6 i jego AF nie zmieni się (chyba że aktualizacja coś zmieni i AF chociaż zbliży się tego co oferuje sony). aaa i miałem wynajęty Z6 na dobe, podczas reportażu, z kolegą kamerzystą który ma A7III - zdanie na temat AF moje już znacie, nie muszę dalej pisać, bo nic się nie zmieniło. Niemniej jednak Z6 uważam za dobry aparat, ale jest dużo "nie" przez które tego sprzętu bym nie kupił.
Tu nawet nie chodzi o to aby Go przekonać, niech tylko przestanie wydawać twarde opinie o czymś czego nie używa.
Jeśli miałeś wynajęty na dobę to pokaz zdjęcia z tego reportażu, w szczególności te nietrafione, jakoś nic wcześniej nie pisałeś ze miałeś ten aparat na dobę i nie wrzuciłeś tez ani jednego zdjęcia z tego aparatu obrazującego problemy, wydaje mi się to lekko dziwne i podejrzane. Zarzucasz ludziom ze nie wrzucają zdjec a sam mając aparat przez dobę nie wrzuciłeś ani jednego? To się kupy nie trzyma. Kończę dyskusje z Tobą bo to jakaś kpina.
Oczywiście że dla mnie D850 będzie lepszym wyborem od Z6. Chyba nie muszę pisać w czym D850 jest lepszy :) natomiast daleko... mam kogoś wybory, i sprzęt na którym pracują obcy dla mnie ludzie. Skoro ktoś wybrał Z6 to oznacza że mu ten aparat pasuje, i nie staram się nikogo przekonać że jest inaczej. Natomiast moja opinia na temat Z6 i jego AF nie zmieni się (chyba że aktualizacja coś zmieni i AF chociaż zbliży się tego co oferuje sony). aaa i miałem wynajęty Z6 na dobe, podczas reportażu, z kolegą kamerzystą który ma A7III - zdanie na temat AF moje już znacie, nie muszę dalej pisać, bo nic się nie zmieniło. Niemniej jednak Z6 uważam za dobry aparat, ale jest dużo "nie" przez które tego sprzętu bym nie kupił.
Poooczekaj! Miałeś z6 i używałeś go do reporterki?
To proszę Pana gdzie są Twoje zdjęcia z przykładami kiepskiego AF? Od każdego wymagasz aby je pokazał.
Nie ma zdjęć bo przecież Zetka nie trafia jak wiemy w nic, nawet w swojego buta ;)
Ale się znęcacie nad kurczeblade, przecież Zetki te co są nie mają żadnego podejścia do D850, na co mu wodotryski bezlustrowe, ważniejsza jest reszta, to tak jakby pięć lat temu namawiać użytkującego D700 żeby sobie kupił D600 bo jest nowszy albo lepszy bo ma więcej pikselków.
Ale ta dyskusja juz się nudna robi, Ci którzy marudza na Z6 albo go nie mają albo robią w totalnej ciemnicy.
AF jest pewniejszy niż D810, w ciemnych warunkach gorszy ale to już muszą być bardzo ciemne warunki, przy normalnych warunkach działa i robi zdjęcia i praktycznie zero odpadu.
cz4rnuch
25-04-2019, 12:42
Tu nawet nie chodzi o to aby Go przekonać, niech tylko przestanie wydawać twarde opinie o czymś czego nie używa...Zdaje mi się, że efekt jest odwrotny od zamierzonego, bo ilekroć wywołujecie kolegę wzywając do sprostowań ten za każdym razem powtarza to co napisał już wcześniej :)
Ale ta dyskusja juz się nudna robi, Ci którzy marudza na Z6 albo go nie mają albo robią w totalnej ciemnicy.
AF jest pewniejszy niż D810, w ciemnych warunkach gorszy ale to już muszą być bardzo ciemne warunki, przy normalnych warunkach działa i robi zdjęcia i praktycznie zero odpadu.
Doprecyzowałbym, że chodzi o AFC.
Zdaje mi się, że efekt jest odwrotny od zamierzonego, bo ilekroć wywołujecie kolegę wzywając do sprostowań ten za każdym razem powtarza to co napisał już wcześniej :)
Powtarza tezy po kroć a dowodów brak.
KrzysztofKozicki
25-04-2019, 13:40
Jak dla mnie af gorysz od D4, ale czy lepszy niż D810 to już nie jestem pewny. Moje odczucie wolniejszy, ale skuteczniejszy. Nie wiem po co porównania wyżej. Zobaczcie jaką ma cenę i nikt nie mówi że to puszka do zadań specjalnych w kosmosie. Dla mnie to aparat dla przeciętnego zjadacza chleba, który chce mieć zalety ml i pełna klatkę. Chce czasami zrobić film i zdjęcia nie koniecznie zarobkowo. I nie to, by się nie dało nim zarabiać. Jak dla mnie to fajne drugie body do D850, bo ona będą się uzupełniały.
grissley
25-04-2019, 13:50
Ale ta dyskusja juz się nudna robi
Wystarczy zaignorować 2-3 osoby i nagle wątek robi się bez porównania sensowniejszy.
Gdyby jeszcze nikt nie karmił trolla, byłoby niemal ok.
kurczeblade
25-04-2019, 15:05
Powtarza tezy po kroć a dowodów brak.
Przestań płakać i wymyślać, wejdź na fora zagraniczne, tam użytkownicy obiektywnie opisują swój sprzęt, w tym opisując swoje Z6/Z7 opisując jaki jest AF. Doskonale wiesz jak wygląda AF w aparacie u firmy od telewizorów, a jak nie wiesz, to polecam sobie porównać z Z6 i zimno podejść do tematu. Ja nie jestem fanbojem Sony, a mam Nikona, ale różnice potrafię wychwycić i czysto technicznie ocenić co jest lepsze.
Oczywiście, będą zdjęcia, jak obrobię cały materiał i oddam PM. Nie wiem czemu się tu tak rzucacie, przecież to moje zdanie i nie musicie opierać na nim swoich wyborów. Pisałem że to bardzo fajny aparat i pisałem że czekam na aktualizacje AF i na to żeby zobaczyć działanie EAF i poprawę AFC. Ale tak czy inaczej nie wziąłbym go dla siebie, bo najbardziej doskwiera mi brak drugiego slota (nawet jeśli te karty są z jakiegoś kosmicznego pyłu to dla mnie drugi slot to komfort psychiczny) *a nawet nie wziąłem bo stałem przed zakupem ale ostatecznie zrezygnowałem. Pisałem też że przeszkadza mi brak drugiego slota i zależy mi bardzo na bardzo wydajnym AFC. Pisałem też że gdybym miał rezygnować z DSLR to wolałbym wybrać A7III które ma DLA MNIE (przeczytajcie to DLA MNIE - bo to jest bardzo istotne) ma więcej cech które bym mógł wykorzystać. Przecież nikogo nie zmuszam do dokonywania wyboru sprzętu i raczej nie obchodzi mnie to czym focicie, i skoro Wam pasuje brak drugiego slota, średni ale wystarczający AFC na tle konkurencji, brak gripa to faktycznie aparat dla Was. Koniec kropka.
Nikon oficjalnie potwierdził że firmware update dla z6/7 będzie dostępne od 16 maja
Przestań płakać i wymyślać...
Pohamuj emocje.
Pokaż tylko te zdjęcia w których z6 nie dał rady. Nie trzeba chyba nietrafionych obrabiać?
nikoniarz
25-04-2019, 15:52
Wystarczy zaignorować 2-3 osoby i nagle wątek robi się bez porównania sensowniejszy.
Gdyby jeszcze nikt nie karmił trolla, byłoby niemal ok.
Dokładnie, nie karmienie prowadzi po czasie do zgonu. Odnoszę wrażenie, że pewne osoby mają jakiś dziwny cel umniejszaniu tematowemu sprzętowi. Nie wiem jaki to ma cel? Odebranie zadowolenia użytkownikom? Przecież to nie możliwe. Przekonanie ich do czegoś? Do czego? A może próba dowartościowania własnego sprzętu?
Z6 i Z7 to dobry sprzęt. Bardzo dobry. A to, że dla niektórych troszkę zbyt drogi- no cóż, jest jeszcze stosunkowo nowy. A poza tym za pewne cechy zawsze trzeba zapłacić więcej...
Jak D750 kosztował 9500zł to też był bee, a jak potaniał to jest super, a czy drogo Z6 to ja wiem... poczekajmy na ceny Z8 i Z9 :)
krzysztofz24
25-04-2019, 16:14
(.....)Odnoszę wrażenie, że pewne osoby mają jakiś dziwny cel umniejszaniu tematowemu sprzętowi(.....).
Jest w tym troche racji. Ale jest tez druga strona ktora uparcie twierdzi ze to cud miod i orzeszki pod kazdym wzgledem.
Ba, jednocyfrowe puszki klekaja wrecz ze swoim AF-C:-)
I tak to sie kreci;-)
kurczeblade
25-04-2019, 21:47
Dobra wiadomość dla tych co planują kupić Z. Będzie taniej https://nikonrumors.com/2019/04/24/new-nikon-rebates-starting-on-april-28th-nikon-z6-down-200-nikon-z7-down-600.aspx/
Rabaty cały czas są na amazon, b&h, adorama itp sklepy w usa, w europie i u nas kiepsko póki co.
kurczeblade
26-04-2019, 09:25
No tak, nasz kraj, bogaty kraj ;)
Po co nam rabaty ... ;)
Prawdę powiedziawszy niestety tak to wygląda. Kto ma kasę - kupi, kto nie ma - nawet rabat 2000 niczego nie zmieni.
Rabaty cały czas są na amazon, b&h, adorama itp sklepy w usa, w europie i u nas kiepsko póki co.
Jak kiepsko był z6 +FTZ + karta 64Gb za 8399 zł z początkowych 9999zl. Ja bym powiedział ze to była super oferta. Sama karta kosztuje ponad 600 zł.
No tak, nasz kraj, bogaty kraj ;)
Po co nam rabaty ... ;)No właśnie! Powinni jeszcze podnieść ceny i żadnych obniżek, promocji. Inżynierowie w pocie czoła projektują aparaty i my mamy je za, bezcenne kupować? Skandal!
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
Jak kiepsko był z6 +FTZ + karta 64Gb za 8399 zł z początkowych 9999zl. Ja bym powiedział ze to była super oferta. Sama karta kosztuje ponad 600 zł.Wiem bo chyba nawet sam wklejałem ale chodzi o to że u nas rabat to wielkie święto, zagraniczne sklepy mają regularnie jakieś obniżki.
Wiem bo chyba nawet sam wklejałem ale chodzi o to że u nas rabat to wielkie święto, zagraniczne sklepy mają regularnie jakieś obniżki.
U nas tez są w tej chwili 8849 zł promocja tyle ze nieco mniejsza.
Xavier80
26-04-2019, 20:49
Nie ma zdjęć bo przecież Zetka nie trafia jak wiemy w nic, nawet w swojego buta ;)
Ale się znęcacie nad kurczeblade, przecież Zetki te co są nie mają żadnego podejścia do D850, na co mu wodotryski bezlustrowe, ważniejsza jest reszta, to tak jakby pięć lat temu namawiać użytkującego D700 żeby sobie kupił D600 bo jest nowszy albo lepszy bo ma więcej pikselków.
Oczywiście, że nie mają podejścia. Przyzna to ten, kto miał w ręku wymienione aparaty. Robią zdjęcia, trafiają w buta itp, ale zważmy proporcje. Panowie, to jest prototyp, pogódźcie się z tym. Ma znaczek NIkon, to prawda, ale to produkt odstający od konkurencji. Nie wszystko mające znaczek N jest cudowne i wspaniałe. Lustrzanki NIkona to lata doświadczeń, bezlusterkowce to naprawdę słabizna na tle konkurencji ( do fotografii), co nie oznacza, że nie da się tym robić zdjęć. To trochę tak jakby porównywać pierwsze chińskie telefony do dzisiejszego Huawei.. lata doswiadczeń robią swoje
...bezlusterkowce to naprawdę słabizna na tle konkurencji...Zaciekawiło mnie to, rozwiniesz temat czy zostajemy w temacie hejtu na af bo na youtube ktoś coś pokazał ?
Oczywiście, że nie mają podejścia. Przyzna to ten, kto miał w ręku wymienione aparaty. Robią zdjęcia, trafiają w buta itp, ale zważmy proporcje. Panowie, to jest prototyp, pogódźcie się z tym. Ma znaczek NIkon, to prawda, ale to produkt odstający od konkurencji. Nie wszystko mające znaczek N jest cudowne i wspaniałe. Lustrzanki NIkona to lata doświadczeń, bezlusterkowce to naprawdę słabizna na tle konkurencji ( do fotografii), co nie oznacza, że nie da się tym robić zdjęć. To trochę tak jakby porównywać pierwsze chińskie telefony do dzisiejszego Huawei.. lata doswiadczeń robią swoje
Bredzisz, nikon ustępuje sony jedynie w AF-C wszystko inne ma na tym samym poziomie. Update AF już w maju, myśle ze zmniejsza odległość do sony pod tym względem. Tym aparatem można robić świetne zdjęcia i twoja opinia tego nie zmieni.
nikoniarz
26-04-2019, 21:30
@Xavier80 (https://forum.nikoniarze.pl/members/65165-Xavier80), a ja Cię miałem za rozsądnego faceta... Myślałem, że zdajesz sobie sprawę, iż nie ma sprzętu bezwzględnie lepszego czy gorszego. Każdy ma jakieś plusy i minusy. Po tym co od pewnego czasu wypisujesz sprawiasz wrażenie hejtera.
Xavier80
26-04-2019, 21:38
Zaciekawiło mnie to, rozwiniesz temat czy zostajemy w temacie hejtu na af bo na youtube ktoś coś pokazał ?
Jak najbardziej. Z6 273 punkty af, natywnie od -1 EV, A7ii, 699 punktów, natywnie od -3EV, rozkład punktów na matrycy, ilość dostępnych trybów AF, eye-af na całej powierzchni kadru. Dobra, teraz kolej na Ciebie
Bredzisz, nikon ustępuje sony jedynie w AF-C wszystko inne ma na tym samym poziomie. Update AF już w maju, myśle ze zmniejsza odległość do sony pod tym względem. Tym aparatem można robić świetne zdjęcia i twoja opinia tego nie zmieni.
Podpisuję się, jak nabardziej pod tym co napisałeś. Po pierwsze, to tylko moja opinia i po drugie, tym aparatem da się robić świetne zdjęcia. Nigdzie nie napisałem, że się nie da. Argumenty o bredzeniu wypraszam sobie
@Xavier80 (https://forum.nikoniarze.pl/members/65165-Xavier80), a ja Cię miałem za rozsądnego faceta... Myślałem, że zdajesz sobie sprawę, iż nie ma sprzętu bezwzględnie lepszego czy gorszego. Każdy ma jakieś plusy i minusy. Po tym co od pewnego czasu wypisujesz sprawiasz wrażenie hejtera.
Nigdzie nie napisałem, że jest bezwzględnie lepszy. Panowie...umówmy się na coś... nie wciskamy komuś w usta słów, których nie wypowiedzieli. Nie bezwzględnie, bo moja opina jest względna. I ja wypowiadałem się tez o ergonomii, w której moim zdaniem z-ki biją Sony na głowę. Po prostu af jest słabszy...duuuuużo słabszy
nikoniarz
26-04-2019, 21:42
moim zdaniem z-ki biją Sony na głowę. Po prostu af jest słabszy...duuuuużo słabszy
A widzisz, ja bym Sony kijem nie tknął. Ale jakoś nie pałętam się po wątkach pisząc jakie to Sony jest dla mnie be.
Gorzej niż dzieci....nie pasuje ci z-tka to jej nie kupuj, Ci co kupili są bardzo zadowoleni (ja tez)
Xavier80
26-04-2019, 22:01
Gorzej niż dzieci....nie pasuje ci z-tka to jej nie kupuj, Ci co kupili są bardzo zadowoleni (ja tez)
Ja jej nie kupiłem, ale się przymierzałem ( ze względu na szkła które posiadałem), miałem w rękach, próbowałem. Co do zadowolenia, to w takim razie proponuję zmienić tytuł wątku na Z7 i Z6, opinie zadowolonych użytkowników.
A widzisz, ja bym Sony kijem nie tknął. Ale jakoś nie pałętam się po wątkach pisząc jakie to Sony jest dla mnie be.
o widzisz, a ja tknąłem i co w związku z tym? Nie mam prawa napisać swojej opinii?
nikoniarz
26-04-2019, 22:03
o widzisz, a ja tknąłem i co w związku z tym? Nie mam prawa napisać swojej opinii?
Przecież możesz nawet próbować zawrócić kijem Wisłę. Jest Was dwóch na tym forum, z podobnymi ambicjami.
Ja jej nie kupiłem, ale się przymierzałem ( ze względu na szkła które posiadałem), miałem w rękach, próbowałem. Co do zadowolenia, to w takim razie proponuję zmienić tytuł wątku na Z7 i Z6, opinie zadowolonych użytkowników.
Tknąłeś i wiesz wszystko o nim hmmmmm no to ja jestem jakiś tępy bo mam go ok 3 tygodnie i wciąż odkrywam
I od razu wiedziałeś ze ustawienie w menu A3 zwiększa szybkość Af, fabrycznie ustawione na 3, na 5 bardzo wolno, na 1 o wiele szybciej
Xavier80
26-04-2019, 22:31
Tknąłeś i wiesz wszystko o nim hmmmmm no to ja jestem jakiś tępy bo mam go ok 3 tygodnie i wciąż odkrywam
I od razu wiedziałeś ze ustawienie w menu A3 zwiększa szybkość Af, fabrycznie ustawione na 3, na 5 bardzo wolno, na 1 o wiele szybciej
Ale kto napisał, że wiem wszystko? Przecież prosiłem w poprzednim poście aby nie wkładać słów wynikających z własnej projekcji w moje usta. Niczego nie musiałem odkrywać kolego, bo ta funkcja znajduje się dokładnie w tym samym miejscu i oznacza dokładnie to samo co w lustrzankach Nikona, które używałem i używam
Przecież możesz nawet próbować zawrócić kijem Wisłę. Jest Was dwóch na tym forum, z podobnymi ambicjami.
Wykazywanie przewag jednego systemu nad drugim, popartego konkretnymi argumentami nazywasz zawracaniem kijem Wisły. Paradne porównanie doprawdy
nikoniarz
26-04-2019, 22:52
Wykazywanie przewag jednego systemu nad drugim, popartego konkretnymi argumentami nazywasz zawracaniem kijem Wisły. Paradne porównanie doprawdy
Jeśli się jarasz cyferkami o których wcześniej wspominałeś, to nie dziwi mnie to co piszesz...
kurczeblade
26-04-2019, 23:25
Ja widzę tu dwie grupy.
1 - osoby które kupiły Z6 mające oczekiwania: chcę posiadać ML, ważne żeby działał i żeby nie było trzeba się przesiadać na inny system/
2 - osoby które planowały kupno Z i znając już możliwości innych systemów ML posiadali sporo oczekiwania wobec ML Nikona, ale niestety oczekiwania nie zostały spełnione, więc aparat z tego logicznego względu nie został zakupiony.
Patrząc teraz z boku, te dwie grupy się wspierają, jedni bronią tego że aparat jest ok "wystarczający" drudzy czują żal do Nikona że nie postawił poprzeczki wyżej, choćby nawet z tego względu że zrobił w aparacie za takie hajsy jeden slot i brak możliwości podpięcia gripa. Tak już ironicznie, bo to dla mnie zabawne a zarazem konstruktywne (podziwiam kolegę za umiejętności i pomysł, więc bez urazy) ale brak gripa to nie problem, bo jak już wiemy Polak potrafi więc gripa "uchwyt" z kawałka drewna.
Druga marudna grupa, ma jeszcze nadzieję w tym że coś po aktualizacji zmieni :)
Peace ludziska, najważniejszy i tak fun z focenia :)
Myszowor
26-04-2019, 23:56
No i jest jeszcze kurczeblade, który dokonał złego wyboru i teraz musi się udzielać na forum.
AF jest w pełni sprawny i bardzo dobry a nie "wystarczający", aparat robi wyśmienite zdjęcia, a drugiego slotu możesz się nie doczekać, bo już tylko dinozaury go oczekują.
Masz rację lepiej focić niż po raz N-ty czytać twoje marudzenia.
Dariusz Breś
27-04-2019, 00:40
kurczeblade narzekasz na AF w zetkach? to popatrz na najnowsze sony A7RIII w klubie hhhehhe
https://youtu.be/z9QL5OCaYqM
Wind Mill
27-04-2019, 00:46
...To trochę tak jakby porównywać pierwsze chińskie telefony do dzisiejszego Huawei...
...Nigdzie nie napisałem, że jest bezwzględnie lepszy...
Albo rybka, albo pipka. ;)
krzysztofz24
27-04-2019, 01:02
(.....) a drugiego slotu możesz się nie doczekać, bo już tylko dinozaury go oczekują.
Grubo:-), tylko niekoniecznie zgodnie z prawda.
kurczeblade narzekasz na AF w zetkach? to popatrz na najnowsze sony A7RIII w klubie hhhehhe
Właśnie dokładnie o to chodzi, aby sprawdzić aparaty w tych samych warunkach, Dariusz gdybyś zrobił to samo z z6 i wrzucił tutaj video to Kurczeglade i Xavier80 by napisali ze AF w Zetce nie działa i mieliby racje tyle ze w Sonce tez nie działa w takich warunkach. Z6 już by skomentowali, twojego nie skomentują, tak jak nie komentują żadnego posta który pokazuje ze z6 dobrze sobie radzi, jak wrzuciłem video z side by side porównaniem, to cisza ani słowa nie napisali bo nie pasuje im to do teorii i hejtu, upssss bo w porównaniu side bo side nikon na takim samym szkle ( natywnym odpowiedniku) wypadł lepiej i wtedy jest cisza....ignorujemy prawda?
I żeby było jasne, ja nie twierdze ze nikon ma lepszy AF ma gorszy ale naprawdę niewiele gorszy i wystarczająco dobry aby komfortowo na nim pracować. A w warunkach których sobie nie radzi pewnie nie poradzi sobie i sony.
cz4rnuch
27-04-2019, 06:21
kurczeblade narzekasz na AF w zetkach? to popatrz na najnowsze sony A7RIII w klubie hhheeZ jakim szkłem przetestowano ten AF?
kurczeblade
27-04-2019, 08:15
Dziwne, bo z A7III bez R nie było aż tak słabo, a używałem na weselu od kameruna i w podobnych warunkach.
No i jest jeszcze kurczeblade, który dokonał złego wyboru i teraz musi się udzielać na forum.
AF jest w pełni sprawny i bardzo dobry a nie "wystarczający", aparat robi wyśmienite zdjęcia, a drugiego slotu możesz się nie doczekać, bo już tylko dinozaury go oczekują.
Masz rację lepiej focić niż po raz N-ty czytać twoje marudzenia.
No to powiem Ci że to jakaś niesamowita technologia, skoro aparat sam robi zdjęcia i na dodatek wyśmienite ;)
AI. Określenie "sam" nabiera nowego znaczenia. Może kiedyś będzie się podawało dwóch autorów zdjęcia: pana Józka i PhotoHelperAI v6.3.4 ;)
Może żeby urwać tą dyskusje, która psuje nie jeden temat, warto by przyznać warunkowo racje kurczeblade i wrócić dopiero do tego tematu jak sprzeda dobrze D850 ? ;)
kurczeblade
27-04-2019, 10:09
AI. Określenie "sam" nabiera nowego znaczenia. Może kiedyś będzie się podawało dwóch autorów zdjęcia: pana Józka i PhotoHelperAI v6.3.4 ;)
W tym przypadku photo by Z6 ;) + numer seryjny aparatu, żeby wiedziec kim jest właściciel ;)
Ztki to fajnie sprzęt. Lepiej późno i cokolwiek niż wcale ;)
Miłego wikendu.
Nadciąga cashback na Zetki, podejrzewam że u nas też się pojawi szybko, zazwyczaj kwota zwrotu jest podobna wszędzie czyli byłoby to aż ~1350zł na Z6 i 1900zł na Z7 ?!
https://www.camerapro.com.au/sale/cashbacks-and-promotions/nikon-cashbacks-promotions.html ( dolary australijskie )
Ztki to fajnie sprzęt. Lepiej późno i cokolwiek niż wcale ;)
Piękne trowlowanie. 0 faktów tylko zlepek informacji od youtuberów i wszystko wiedzących "zagranicznych forów".
Piszesz jakby nikon zlepił z części zalegających w magazynach aparat i stworzył system Z.
Próbka zdjęć z6 + N105 1.4 z dynamic area af-c
Dla mnie rewelacja no ale ja to tylko amator co to g.... wie
https://photos.google.com/share/AF1QipNtoMUQ6CAxo8TpXX9uv_jDZ2heWSJADo3UaadJgNt-rxPIVdgQOCdvRMUdgMqwow/photo/AF1QipMJEcA3AXpzjOoiCBiYnsBRnZ9lsSpcrTdC6RA8?key=Z i10UktfQTRtQnJMRjhqMzQxc2RWUmVueGsyQi1R
Ja widzę tu dwie grupy.
1 - osoby które kupiły Z6 mające oczekiwania: chcę posiadać ML, ważne żeby działał i żeby nie było trzeba się przesiadać na inny system/
2 - osoby które planowały kupno Z i znając już możliwości innych systemów ML posiadali sporo oczekiwania wobec ML Nikona, ale niestety oczekiwania nie zostały spełnione, więc aparat z tego logicznego względu nie został zakupiony.
Patrząc teraz z boku, te dwie grupy się wspierają, jedni bronią tego że aparat jest ok "wystarczający" drudzy czują żal do Nikona że nie postawił poprzeczki wyżej, choćby nawet z tego względu że zrobił w aparacie za takie hajsy jeden slot i brak możliwości podpięcia gripa. Tak już ironicznie, bo to dla mnie zabawne a zarazem konstruktywne (podziwiam kolegę za umiejętności i pomysł, więc bez urazy) ale brak gripa to nie problem, bo jak już wiemy Polak potrafi więc gripa "uchwyt" z kawałka drewna.
Druga marudna grupa, ma jeszcze nadzieję w tym że coś po aktualizacji zmieni :)
Peace ludziska, najważniejszy i tak fun z focenia :)
Jest taki podział w teorii "The paradox of choice" na Satisficers i Maximizers.
Satisficers to osoby które wyboru dokonują na podstawie wytyczonych przez siebie wymagań. Robią listę, sprawdzają czy wybrany produkt spełnia listę i dokonują zakupu. Żyją długo i szczęśliwie ze swoim wyborem.
Maximizers to osoby które muszą mieć wszystko naj, naj naj. Wybierają sprzęt najlepszy na rynku. Po pewnym czasie jednak swędzi ich na końcu kręgosłupa, że inne sprzęty mogłyby być dla nich lepsze. Wtedy zaczyna się depresja i udowadnianie sobie i innym, że ich wybór jest naj i musi taki pozostać.
Myszowor
27-04-2019, 11:34
Ojoj Sony nie dało rady z AF ? Teraz mogę w każdym wątku pisać że Sony jest beznadziejny i kupa mułu...
Tak właśnie wygląda trolowanie kurczeblade - zero pojęcia o aparacie który opisuje, ale wszędzie jego "opinia".
kurczeblade
27-04-2019, 12:15
Polecam zobaczyć drugi 50s film u Dariusza na kanale, w jakim trybie robił ;) druga sprawa prawdopodnie focone przez przelotkę Canona więc nic dziwnego.
A co do swędzenia kręgosłupa, uśmiałem się na maximum;)))) , swędzi mnie kręgosłup bo mam gorszy sprzęt od Z6 (serio gorszy?)i stwierdzam fakty że w Waszym jedynym ukochanym systemie, jedynym i słusznym jest gorszy AF od tego w konkurencji, brak dwóch slotów i drewniane mocowania z aliexres zamiast gripa. Co do argumentów, wystarczy wejść w spec aparatów i sobie zobaczyć, nawet xawier to wytypował w ostatnich postach.
;)
Aaaa żeby nie było, D850 też ma swoje wady, i nie mam problemów żeby o tym mówić. No i tak samo mogę powiedzieć że Canon w niektórych kwestiach bardziej mi się podoba. No ale cóż, ja nie należę do osób które przywiązują do firmy i walczą ze światem i wszystkim;) trochę taka psychofascynacja.
Ok niech Wam będzie Nikon Z6 JEST NAJLEPSZY NA Świecie I ROBI WYSMINITE ZDJĘCIA. Lepiej? ;)
Wracam focic pozdrówka mordki ;)
Łukasz, po co te określenia "jedyny", "ukochany"? Zakładasz, że każdy chodzi po klubach, ciemnych ślubach i tylko tam robi zdjęcia?
Czemu nie chcesz przyjąć, że komuś to body akurat odpowiada?
Ja poznałem osobę, która przeszła z X-T3 na Z6. Głównie zajmuje się obecnie filmem, ale też body wykorzystywane jest do zdjęć. Bardzo sobie chwali przesiadkę. Na Fujikowej FB grupie ktoś też o tym pisał - chyba sprzedawał X-T3, na obecną chwilę zostawia Z6. No ale niech będzie po Twojemu, Z6 to "cokolwiek" ;)
Polecam zobaczyć drugi 50s film u Dariusza na kanale, w jakim trybie robił ;) druga sprawa prawdopodnie focone przez przelotkę Canona więc nic dziwnego.
A co do swędzenia kręgosłupa, uśmiałem się na maximum;)))) , swędzi mnie kręgosłup bo mam gorszy sprzęt od Z6 (serio gorszy?)i stwierdzam fakty że w Waszym jedynym ukochanym systemie, jedynym i słusznym jest gorszy AF od tego w konkurencji, brak dwóch slotów i drewniane mocowania z aliexres zamiast gripa. Co do argumentów, wystarczy wejść w spec aparatów i sobie zobaczyć, nawet xawier to wytypował w ostatnich postach.
;)
Aaaa żeby nie było, D850 też ma swoje wady, i nie mam problemów żeby o tym mówić. No i tak samo mogę powiedzieć że Canon w niektórych kwestiach bardziej mi się podoba. No ale cóż, ja nie należę do osób które przywiązują do firmy i walczą ze światem i wszystkim;) trochę taka psychofascynacja.
Ok niech Wam będzie Nikon Z6 JEST NAJLEPSZY NA Świecie I ROBI WYSMINITE ZDJĘCIA. Lepiej? ;)
Wracam focic pozdrówka mordki ;)
Bardzo szybko popadasz w skrajności i nad interpretujesz jak Ci potrzebne.
Piszemy Ci, że AFC z6 nie jest tak zły jak próbujesz udowodnić powołując się na nieswoje testy, a Ty piszesz, że próbujemy Ci wmówić, że "Nikon Z6 JEST NAJLEPSZY NA Świecie" albo że z6 jest lepszy od Twojego d850. Nikt normalny pod takim stwierdzeniem się nie podpisze.
Miałeś chrapkę na z6 a wróciłeś z d850 i próbujesz teraz swój wybór usprawiedliwić. Z6 jest innym aparatem niż d850, ma lepsze filmowanie, pokrycie AF i jest sporo mniejszy(i tańszy) co czyni go dla wielu(w tym mnie) dużo lepszym wyborem niż d850.
Wchodzę na pierwszą lepszą stronę po szukaniu z6 vs a7iii
https://photographylife.com/nikon-z6-vs-sony-a7-iii
I gdzie tu zaorane?
Próbka zdjęć z6 + N105 1.4 z dynamic area af-c
Dla mnie rewelacja no ale ja to tylko amator co to g.... wie
https://photos.google.com/share/AF1QipNtoMUQ6CAxo8TpXX9uv_jDZ2heWSJADo3UaadJgNt-rxPIVdgQOCdvRMUdgMqwow/photo/AF1QipMJEcA3AXpzjOoiCBiYnsBRnZ9lsSpcrTdC6RA8?key=Z i10UktfQTRtQnJMRjhqMzQxc2RWUmVueGsyQi1R
Ale nie liczysz chyba ze ktoś się ustosunkuje do tego posta :) w końcu to przykład ze działa a takich się tu nie komentuje. No bo co tu napisac? Chyba tylko ze nie trafione w źrenice :P
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ale nie liczysz chyba ze ktoś się ustosunkuje do tego posta :) w końcu to przykład ze działa a takich się tu nie komentuje. No bo co tu napisac? Chyba tylko ze nie trafione w źrenice :P
Zarzutem do AFC Z6 jest raczej jego celność w trudnych warunkach oświetleniowych jak w filmiku Darka o a7riii.
Xavier80
27-04-2019, 14:57
Ale dodaj, że używasz A7rIII a nie A7III oraz, że używasz szkieł z mocowaniem Canona podpiętych przez adapter MC-11.
Albo rybka, albo pipka. ;)
To akurat jak najbardziej prawdziwa metafora
Kolekcjoner
27-04-2019, 15:00
To tylko pokazuje (co się potwierdza w praktyce) jakim nietrafionym pomysłem jest używanie szkieł Canona do Sony. Podejrzewam że ten soniacz z natywnym szkłem ostrzyłby w tych warunkach jak burza (też mam takie doświadczenia z praktyki).
Robisz sobie podsmie****ki, ale jeszcze nikt nie pokazal na zdjeciach, ze sie w ta zrenice trafic Z6 da :)
To tylko pokazuje (co się potwierdza w praktyce) jakim nietrafionym pomysłem jest używanie szkieł Canona do Sony. Podejrzewam że ten soniacz z natywnym szkłem ostrzyłby w tych warunkach jak burza (też mam takie doświadczenia z praktyki).
Szkieł do canona jest bardzo dużo i są takie co radzą sobie dobrze przez adapter, nie wiem też czy to prawda że na A7 trójkach adapter działa gorzej niż na dwójkach ?
Robisz sobie podsmie****ki, ale jeszcze nikt nie pokazal na zdjeciach, ze sie w ta zrenice trafic Z6 da :)
To przeczytaj wątek jeszcze raz bo były takie zdjecia. Tylko wtedy tez stwierdzili co poniektórzy ze nietrafione, gorzej bo wśród nich były zdjecia z d850 i Ci sami ludzie mówili ze tez nie trafione, bo nie wiedzieli ze z d850, to był ostateczny dowod ze nie ma sensu publikować.
Dariusz Breś
27-04-2019, 18:05
Wybaczcie moją szyderę, po prostu mnie wzięło :)
Tak szkło canona podpięte przez adapter pod tego soniacza.
Ale spokojnie, dziś zabieram natywne 24-70 2.8 sssssony na klub, więc nagram.
Tak offtop i tylko moja opinia: powiem szczerze, ten soniacz to szrot dla mnie jest. Pomijając AF, mega, mega, mega słaby wizjer. Potrafi klatkować jak złapie highlitsy lub poruszenia.
Fotografowanie nie sprawia mi przyjemności przez ten wizjer, ja mu wciskam rób foto a on ma laga i robi foto jak ja już opuszczam body. Obraz pływa na potęgę jak AF pracuje, w natywnym 24-70 2.8 też.
Potrafi się zaciąć na głupim obiekcie i pływać, trzeba powtórnie wciśnąć AF, a przecież to ciągły.
Zetki lepszy wizjer mają.
https://youtu.be/g9FQdhGbDls
A tak a propo pracy AF w bezlustrach. Pływanie to standard. System robi dużo czynności (info z serwisu NPS):
1. Dojechanie do punktu ostrości
2. Przejechanie za punkt ostrości
3. Trafienie w punkt ostrości
stąd w wizjerze obraz pływa, tak każde bezlustro pracuje.
A jak w lustrzankach?
1. Trafienie w punkt ostrości
I teraz jeśli procesor jest na tyle szybki aby zliczyć ten AF to będzie działało ok. Chociaż w ruchu będzie gorzej niż w lustrze.
Xavier80
27-04-2019, 18:32
Wybaczcie moją szyderę, po prostu mnie wzięło :)
Tak szkło canona podpięte przez adapter pod tego soniacza.
Ale spokojnie, dziś zabieram natywne 24-70 2.8 sssssony na klub, więc nagram.
Tak offtop i tylko moja opinia: powiem szczerze, ten soniacz to szrot dla mnie jest. Pomijając AF, mega, mega, mega słaby wizjer. Potrafi klatkować jak złapie highlitsy lub poruszenia.
Fotografowanie nie sprawia mi przyjemności przez ten wizjer, ja mu wciskam rób foto a on ma laga i robi foto jak ja już opuszczam body. Obraz pływa na potęgę jak AF pracuje, w natywnym 24-70 2.8 też.
Potrafi się zaciąć na głupim obiekcie i pływać, trzeba powtórnie wciśnąć AF, a przecież to ciągły.
Zetki lepszy wizjer mają.
https://youtu.be/g9FQdhGbDls
A tak a propo pracy AF w bezlustrach. Pływanie to standard. System robi dużo czynności (info z serwisu NPS):
A jak w lustrzankach?
I teraz jeśli procesor jest na tyle szybki aby zliczyć ten AF to będzie działało ok. Chociaż w ruchu będzie gorzej niż w lustrze.
To co opisujesz to jest poprzednia generacja af w bezlustrach. Mam porównanie D850 do A7iii, posiadam równolegle oba aparaty. AF-c w słabych warunkach działa zdecydowanie lepiej w A7iii, to jest duża różnica.
1. Zainstaluj wersję 3.0 oprogramowania, jeżeli możesz, jeżeli nie to w ustawieniach musisz przypisać eye-af pod wygodny przycisk (np af-on).
2. Jeżeli masz wersję 3.0 to przestawiasz w tryb ac, wybierasz wide zone, ewentualnie strefę, wciskasz spust do połowy i skupiasz się tylko na kadrowaniu ujęcia. W podanych przez Ciebie warunkach 95% ujęć będziesz miał trafionych w punkt
nikoniarz
27-04-2019, 18:33
Ale to cechy pracy AF opartego na detekcji kontrastu. Fazowy niczego nie przejeżdża.
Dariusz Breś
27-04-2019, 19:08
1. Zainstaluj wersję 3.0 oprogramowania
O i to jest dobra podpowiedź, już ściągam, mam nadzieję że teraz zmiażdży mojego D5 :)
cz4rnuch
27-04-2019, 19:47
Nie łudzimy się, że od Twojego D5 lepsze będzie dopiero Twoje D6 :)
Xavier80
27-04-2019, 21:04
O i to jest dobra podpowiedź, już ściągam, mam nadzieję że teraz zmiażdży mojego D5 :)
NIe żartuj :), to byś musiał spróbować z A9 a i tak możliwe, że byłby problem. To jak już ściągniesz i zainstalujesz to pamiętaj aby ustawić af-c wide zone lub ewentualnie strefę i w ustawieniach priorytetu af-c wybrać zrównoważony nacisk. Wciskasz do połowy spust i strzelasz. W takich warunkach zamiast evf lepiej robić chyba przez ekran niż wizjer, zmieniać perspektywę, pamiętaj tylko, że w A7riii detekcją fazy masz pokryte jedynie około 60% kadru chyba, jak wyjdziesz poza tę strefę masz gównianą detekcję kontrastu. A7iii ma detekcją fazy poryte 90% kadru, to większa różnica niż D750 vs D850. Kurczę, ciekaw jestem Twojego testu :) U mnie z kundelkiem 35 1.4 w ciemnych warunkach A7iii hula aż miło.
Dariusz Breś
28-04-2019, 00:15
Xavier80
Ok, softa nie ściągnałem najnowszego bo baterię chciał pełną do aktualizacji, a musiałem już grzać do klubu.
Więc na wersji 3.0 test dopiero będzie, jeszcze się nie poddaję :)
Na natywnym szkle sony 24-70 2.8 GM na ciągłym af identyczne zachowanie jak na przejściówce. Highlitsy mu naprawdę przeszkadzają.
https://youtu.be/-1G-pUdQ-RE
Natomiast na ustawieniach podpowiedzianych przez kolegę Xaviera80:
(przestawiasz w tryb ac, wybierasz wide zone, ewentualnie strefę, wciskasz spust do połowy i skupiasz się tylko na kadrowaniu ujęcia.)
Jest lepiej, wygląda jakby af pracował jak lustrzanka, to nie jest czasem fazowy?
To tryb auto niestety i bardzo często się mylił, wychodził poza obiekt i łapał highlitsy gdzieś daleko. Nawet jeśli złapał kurtkę lub koszulę to oczy nie były ostre.
https://youtu.be/VU4LlYuZrG0
Zainstaluję dziś 3.0 i polecimy dalej.
Sory za offtop tak w ogóle, ale podobnie zastosuję test do Z6 i Z7.
KrzysztofKozicki
28-04-2019, 00:51
Taki offtop to przy tym co tu się dzieje to wręcz wypowiedz w temacie :)
Xavier80
Ok, softa nie ściągnałem najnowszego bo baterię chciał pełną do aktualizacji, a musiałem już grzać do klubu.
Na natywnym szkle sony 24-70 2.8 GM na ciągłym af identyczne zachowanie jak na przejściówce. Highlitsy mu naprawdę przeszkadzają.
(przestawiasz w tryb ac, wybierasz wide zone, ewentualnie strefę, wciskasz spust do połowy i skupiasz się tylko na kadrowaniu ujęcia.)
Jest lepiej, wygląda jakby af pracował jak lustrzanka, to nie jest czasem fazowy?
To tryb auto niestety i bardzo często się mylił, wychodził poza obiekt i łapał highlitsy gdzieś daleko.
Nie jestem pewien czy to jest lepiej jak łapie ostrość nie wiadomo gdzie. Na Zetce możesz sprawdzić z AF 9 punktowym i pojedynczym punktem.
Co do tego ze to nie był test na AF 3.0 to mogę tylko powiedzieć, ze twierdzono tutaj ze AF w sony jest taki mega na długo przed pojawieniem się AF 3.0 dla sony wiec ten test tez pokazuje stan faktyczny na okres prze niedawna aktualizacja i szczerze nie sądzę żeby update w tj kwestii coś drastycznie zmienił, ale poczekajmy na ostateczny test z tym najnowszym AFem i obalenie pewnego mitu tutaj.
Bardzo wartościowy test, bo obala pewne mity pojawiające się w tym wątku.
cz4rnuch
28-04-2019, 06:21
Nie jestem pewien czy to jest lepiej jak łapie ostrość nie wiadomo gdzie.To co zaproponował kolega xavier to zwykłe auto. Zadziałałoby dobrze z fw 3.0 lub z wcześniejszym po dociśnięciu przycisku wykrywania oka lub twarzy. O ile udałoby się znaleźć oko lub twarz. Ale tak to aparat nie wie czego szukać i błądzi. Moim zdaniem znacznie lepszym rozwiązaniem jest ustawienie punktu elastycznego, bo wtedy to Ty masz kontrolę nad tym na co będzie ostrzone a jednocześnie nie trzeba później wprowadzać korekt, bo to aparat zajmuje się śledzeniem. To w teorii, bo jak ten rodzaj automatyki sprawdzi się akurat w takiej scenerii to nie wiem.
Co do tego ze to nie był test na AF 3.0 to mogę tylko powiedzieć, ze twierdzono tutaj ze AF w sony jest taki mega na długo przed pojawieniem się AF 3.0 dla sony wiec ten test tez pokazuje stan faktyczny na okres prze niedawna aktualizacja i szczerze nie sądzę żeby update w tj kwestii coś drastycznie zmienił, ale poczekajmy na ostateczny test z tym najnowszym AFem i obalenie pewnego mitu tutaj...Problemem na tym forum jest to, że tu każdy widzi to co chce widzieć. Dla przykładu Kurcze skupia się na przykładach negatywnych i zupełnie pomija wasze opinie, co macie mu za złe, ale jednocześnie sami zachowujecie się dokładnie w ten sam sposób. Inna sprawa, że nie wydaje mi się by ktoś tu uogólniał, że AF Sony jest taki super. Jeśli już to konkretnych modeli, ale jak wiadomo ludzie nie lubią czytać o szczegółach. AF A7RIII różni się od AFu A9, A7III czy A7RII. Tak są nawet różne moduły AFu (dokładnie tak samo jak w lustrzankach Nikona). Ogólnie gdyby komuś z was serio zależało na takiej wiedzy i zerknąłby do tematu o A7 to by się dowiedział, że AFu A7 pierwszej i drugiej generacji generalnie nikt przesadnie nie zachwala. A raczej jest odwrotnie. I wracając do kwestii fw 3.0 to nie wiem jak to wpłynęło na A7RIII, ale na A7III wpłynęło pozytywnie. Ten soft właściwie dodaje real time AF dla oczu ludzi i zwierząt i w tym tkwi jego siła, ale "zwykły" af także zachowuje się lepiej.
Bardzo wartościowy test, bo obala pewne mity pojawiające się w tym wątku.Niestety nie dla mnie. Wczoraj przetestowałem sobie ciągły w ciemnicy 1/40 f/1.8 i ISO12800 i ISO25600 i AF nawet się nie zająknął. Mogę to nagrać i wrzucić do odpowiedniego tematu, ale mam przekonanie graniczące z pewnością, że nie ma to sensu. No, bo jak przekonać przekonanych? Ja tego aparatu używam tylko na co dzień. Co ja tam mogę wiedzieć przy tych wszystkich mesjaszach z doskoku? :) Przy okazji akurat nie chodzi mi dokładnie o test Darka, bo aparat dobrze jest przetestować w każdych warunkach, wtedy informacja jest pełniejsza. Chodzi mi ogólnie o tych, którzy wygłaszają swoje opinie po pobieżnym sprawdzeniu sprzętu, często nawet nie zagłębiając się w detale.
...
Niestety nie dla mnie. Wczoraj przetestowałem sobie ciągły w ciemnicy 1/40 f/1.8 i ISO12800 i ISO25600 i AF nawet się nie zająknął. Mogę to nagrać i wrzucić do odpowiedniego tematu, ale mam przekonanie graniczące z pewnością, że nie ma to sensu. No, bo jak przekonać przekonanych? Ja tego aparatu używam tylko na co dzień. Co ja tam mogę wiedzieć przy tych wszystkich mesjaszach z doskoku? :) Przy okazji akurat nie chodzi mi dokładnie o test Darka, bo aparat dobrze jest przetestować w każdych warunkach, wtedy informacja jest pełniejsza. Chodzi mi ogólnie o tych, którzy wygłaszają swoje opinie po pobieżnym sprawdzeniu sprzętu, często nawet nice zagłębiając się w detale.
Wrzuć. Tym, którym to może pomóc, to pewnie pomoże. Pozostali sprawiają wrażenie nieuleczalnych ;-)
Mialem kiedyś w ręku, przez 10 minut ;-), A73 i porównywałem z Z7. Dzień był słoneczny i różne rzeczy na temat A7 mógłbym powiedzieć, ale dla moich potrzeb, to AF w nim działał. Nawet bardzo dobrze.
Xavier80
28-04-2019, 07:45
Xavier80
To tryb auto niestety i bardzo często się mylił, wychodził poza obiekt i łapał highlitsy gdzieś daleko. Nawet jeśli złapał kurtkę lub koszulę to oczy nie były ostre.
https://youtu.be/VU4LlYuZrG0
Zainstaluję dziś 3.0 i polecimy dalej.
Sory za offtop tak w ogóle, ale podobnie zastosuję test do Z6 i Z7.
Nie, nie zastosowałeś tych ustawień. Pisałem, abyś w przypadku braku nowej wersji odnalazł użył przycisku, pod który przypisany jest eye-af ( defaultowo pod af-on chyba) i jego użył (albo przypisał własny). Zakładam, że priorytet af-c zmieniłeś na zrównoważony nacisk? Aktywujesz wtedy śledzenie oka/twarzy/obiektu ( w zależności co wykryje). Wiesz co, ja się chyba przejdę dzisiaj do jakiegoś klubu/restauracji i nagram podobny filmik
To co zaproponował kolega xavier to zwykłe auto. Zadziałałoby dobrze z fw 3.0 lub z wcześniejszym po dociśnięciu przycisku wykrywania oka lub twarzy. O ile udałoby się znaleźć oko lub twarz. Ale tak to aparat nie wie czego szukać i błądzi. Moim zdaniem znacznie lepszym rozwiązaniem jest ustawienie punktu elastycznego, bo wtedy to Ty masz kontrolę nad tym na co będzie ostrzone a jednocześnie nie trzeba później wprowadzać korekt, bo to aparat zajmuje się śledzeniem. To w teorii, bo jak ten rodzaj automatyki sprawdzi się akurat w takiej scenerii to nie wiem.
Nie, to co zastosował Darek to zwykłe auto. Ja zaproponowałem przy braku wersji 3.0 użycia przycisku eye-af w celu śledzenia obiektu. Gwoli ścisłości post #3450 pkt 1
Nie jestem pewien czy to jest lepiej jak łapie ostrość nie wiadomo gdzie. Na Zetce możesz sprawdzić z AF 9 punktowym i pojedynczym punktem.
Co do tego ze to nie był test na AF 3.0 to mogę tylko powiedzieć, ze twierdzono tutaj ze AF w sony jest taki mega na długo przed pojawieniem się AF 3.0 dla sony wiec ten test tez pokazuje stan faktyczny na okres prze niedawna aktualizacja i szczerze nie sądzę żeby update w tj kwestii coś drastycznie zmienił, ale poczekajmy na ostateczny test z tym najnowszym AFem i obalenie pewnego mitu tutaj.
Bardzo wartościowy test, bo obala pewne mity pojawiające się w tym wątku.
Przed pojawieniem się wersji 3.0 af działał również świetnie, trzeba tylko użyć śledzenia obiektu/twarzy/oka dedykowanym przyciskiem, wersja 3.0 zmienia tyle, że wystarczy wcisnąć spust do połowy
cz4rnuch zauważ ze Dariusz nie robi w zwykłej ciemnicy, tylko w sytuacji gdzie obiekt jest podświetlony od tylu, to ze zrobiłeś w zwykłej ciemnicy to OK, ale to inny test. Właśnie dlatego ciagle wałkuje ze trzeba to wszystko testować side by side inaczej trudno wyciągnąć sensowne wnioski, bo cześć osób zobaczy ze Z6 nie dał rady w jakiejś sytuacji i na podstawie tylko i wyłącznie swojego przeświadczenia stwierdza ze A7 tam by dało radę i to jest bez sensu co obrazuje ten filmik.
Co do AF w Sony A7 I i II to noe wiem skąd wniosek ze nie czytaliśmy i oglądaliśmy? Nikt tu nie porównuje do tych modeli ale A7RIII to jest kolejna generacja i dostaje podobne updatey do A7 III wiec bez przesady chyba nie chcesz powiedzieć ze AF w R III jest do niczego a w A7III jest dopiero dobry? Czy chcesz? Ogolnie może być jakaś różnica ale nie sadze ze jak dzień do nocy.
Dodatkowo nie wiem skąd wniosek ze ja osobiście ciągnę tak w stronę z6, ciagle powtarzam ze prawdopodobnie Sony ma lepszy AF ale nie o tyle o ile się tu wypisuje. A to pisze na podstawie doświadczeń z Z6 i nie pisze tego jako funboy, bo gdybym był niezadowolony a AF byłby taki słaby jak wypisują tu co po niektórzy to bym go poprostu sprzedał i kupił sony, ale jest naprawdę dobrze i uchwyt, wyświetlacz, wizjer, jakość wykonania wszystko mi bardziej leży w Nikonie, a nowy firmware nadchodzi za chwile.
Ja naprawdę niemialbym problemu stracić 2K pln i przejść częściowo na system sony gdyby on faktycznie miażdżył nikona.
Kolekcjoner
28-04-2019, 16:32
A jak w lustrzankach?
I to jest niestey problem w takich dyskusjach. Generalizowanie i ogólniki.
Nie, szanowny kolego. Nie jest to standard. Istnieją bezlustra w których nie ma żadnego pływania, a ostrzenie jest natychmiastowe.
Jest zawsze tylko kwestia jak szybko i jak precyzyjnie radzi sobie z tym sprzęt, dlatego powstają różne patenty na obiektywy z dwoma silnikami albo super szybkie i precyzyjne z dużą ilością kroków żeby ten efekt zminimalizować.
Dariusz Breś
28-04-2019, 20:37
I to jest niestey problem w takich dyskusjach. Generalizowanie i ogólniki.
Nie, szanowny kolego. Nie jest to standard. Istnieją bezlustra w których nie ma żadnego pływania, a ostrzenie jest natychmiastowe.
Racja, jesli posiadają fazowy ;)
Nie, nie zastosowałeś tych ustawień. Pisałem, abyś w przypadku braku nowej wersji odnalazł użył przycisku, pod który przypisany jest eye-af ( defaultowo pod af-on chyba) i jego użył (albo przypisał własny). Zakładam, że priorytet af-c zmieniłeś na zrównoważony nacisk? Aktywujesz wtedy śledzenie oka/twarzy/obiektu ( w zależności co wykryje). Wiesz co, ja się chyba przejdę dzisiaj do jakiegoś klubu/restauracji i nagram podobny filmik
Xavier ja sprawdziłem każdy tryb AFu w tym soniaczu na software 2.10. Każdą nastawę pracy af, zrównoważony też. Nic to nie dało, najgorzej radził sobie na ciągłym z punktem, czyli tak jak jadę np. na D5.
Nawet jeśli kwadraciki leciały po twarzy i w tym momencie złapał foto to było nieostre bo ma laga przy słabym świetle. Strasznie męczący jest ten wizjer w takich warunkach, ma się uczucie zacinania aparatu.
Co zresztą widać na filmie, tyle że w wizjerze jest jeszcze gorzej.
Soft 3.0 wgrany.
2. Jeżeli masz wersję 3.0 to przestawiasz w tryb ac, wybierasz wide zone, ewentualnie strefę, wciskasz spust do połowy i skupiasz się tylko na kadrowaniu ujęcia. W podanych przez Ciebie warunkach 95% ujęć będziesz miał trafionych w punkt
No niestety zrobiłem dokładnie to co pisałeś, na 28 zdjęć 4 były trafione.
To są naprawdę ciężkie warunki, choć nie wyglądają, jak miałem D4s stosowałem wspomaganie z lampy tutaj. Więc sony nie ma się czego wstydzić.
Tak w ogóle nie przejmowałbym się tym, nie każdy przecież tłucze takie placki klubowe :)
cz4rnuch
28-04-2019, 21:12
cz4rnuch zauważ ze Dariusz nie robi w zwykłej ciemnicy, tylko w sytuacji gdzie obiekt jest podświetlony od tylu, to ze zrobiłeś w zwykłej ciemnicy to OK, ale to inny test...Zauważyłem i nawet to podkreśliłem. To w jaki sposób ja sprawdziłem podkreśliłem dlatego, by nie ferować ogólnych ocen na podstawie jednego nieudanego testu. Bo nieudane serie mogą się zdarzyć każdemu aparatowi. Jakiś czas temu wrzucano do jednego z tematów o zetkach "test" 4 panów, którym nie za bardzo się ta zetka podobała. W teście faktycznie nie wyszło to najlepiej, ale jak pisałem wcześniej żaden test nie jest doskonały więc w miarę pełny obraz tego jak to się sprawuje będziemy mieli dopiero po dłuższym użytkowaniu. Przy okazji Ci sami panowie wrzucili wcześniej klip pochwalny na temat A7III, gdzie porównali go w dość łatwych warunkach do D4S. I co wyszło? No wyszło, że D4S nie potrafi ustrzelić stojącej nieruchomo modelki :) Także jak się chce to można udowodnić nawet to, że Ziemia jest płaska. Miłego oglądania :)
https://www.youtube.com/watch?v=8DNSy5k4-0U&t=12s
Co do AF w Sony A7 I i II to noe wiem skąd wniosek ze nie czytaliśmy i oglądaliśmy? Nikt tu nie porównuje do tych modeli ale A7RIII to jest kolejna generacja i dostaje podobne updatey do A7 III wiec bez przesady chyba nie chcesz powiedzieć ze AF w R III jest do niczego a w A7III jest dopiero dobry? Czy chcesz? Ogolnie może być jakaś różnica ale nie sadze ze jak dzień do nocy.Update dotyczy głównie eye af, animal eye af i interwałometru. Nie oznacza to przy tym, że oba aparaty mają taki sam lub bardzo podobny AF. Po prostu obie maszyny są względnie nowe i ich procki pozwalają na wprowadzenie takiej aktualizacji. Same moduły A7RIII i A7III mocno się różnią. Pierwszy ma około 400 punktów fazowych z pokryciem około 60% kadru a drugi ma moduł zbliżony do A9 z prawie 700oma punktami AFu i 93% pokrycia kadru. Wielkość punktów AFu chyba też mają różne i są jednak inaczej oprogramowane. Na ile to realnie wpływa na jakość to nie wiem, ale liczby sugerują, że oba moduły jednak mocno się różnią. Do czego zmierzam? Do tego, że w tym temacie hurraoptymistycznie o AFie Sony wypowiadają się chyba dwie osoby z czego jedna nie ma z tym sprzętem większych doświadczeń. Oraz, że obie w sumie piszą o A7III a nie o A7RIII. Dlatego dobrze jest, jak sam zasugerowałeś, zwracać uwagę na szczegóły. Mniej gdybania i więcej faktów (to akurat nie do Ciebie, uwaga ogólna).
Ja naprawdę niemialbym problemu stracić 2K pln i przejść częściowo na system sony gdyby on faktycznie miażdżył nikona.Ja tym bardziej zyskać 2K pln i przejśc na Nikona ;) Przy czym z samym Z6 miałem sposobność tylko przez krótki czas, ale przez klawiaturę by mi nie przeszło pisać o jakiejś miażdżącej różnicy. Ogólnie gdy w jakimkolwiek teście, recenzji czy nawet opinii dochodzę do słów kluczy typu: miazga, niebo a ziemia, nie ma porównania czy inna liga to chce mi się wyć. Albo zasypać oczy peklosolą.
...Istnieją bezlustra w których nie ma żadnego pływania, a ostrzenie jest natychmiastowe.Ogólnie pływania nie uświadczyłem. Jedyne co to w trybie filmowym ze szkłem Sigmy (oraz Samyangiem ze starym fw), bo te akurat tu mają problem. Ogólnie Sigmy z bagnetem FE a tym bardziej przez przelotkę nie są niestety godne polecenia dla tych, którzy potrzebują możliwie najlepszego AFu. Choć w lepszych warunkach nie jest źle. Powoływanie się na słowa serwisantów, okej, nie znam ludzi, ale myślę, że nastąpiło tu mocne uproszczenie, bo AF hybrydowy, taki jaki jest w Zetkach i w większości bezluster nie działa tak samo jak AF oparty na detekcji kontrastu. Przypominam tylko sobie, że kiedyś serwisanci od Nikona przekonywali także, że nie ma czegoś takiego jak wadliwe D600. Ponadto większość bezluster, w tym pewnie również zetki, ma też możliwość ustawienia priorytetów, w Sony jest to na przykład priorytet AFu gdzie działa system hybrydowy, opcja pośrednia, zrównoważona oraz wyzwalanie gdzie (tu nie mam pewności, ale z taką interpretacją się spotkałem) działa samodzielnie wykrywanie fazowe bez wspomagania. Nie sprawdzałem tego, bo u mnie świetnie działa opcja zrównoważona, ale z ciekawości rzucę okiem na trzecie ustawienie.
Xavier80
28-04-2019, 21:23
Racja, jesli posiadają fazowy ;)
No niestety zrobiłem dokładnie to co pisałeś, na 28 zdjęć 4 były trafione.
To są naprawdę ciężkie warunki, choć nie wyglądają, jak miałem D4s stosowałem wspomaganie z lampy tutaj. Więc sony nie ma się czego wstydzić.
Tak w ogóle nie przejmowałbym się tym, nie każdy przecież tłucze takie placki klubowe :)
Przejrzałem sobie właśnie Twoje klubowe galerie. To muszą być jednak ciężkie warunki, zapomniałeś tylko dodać, że w D5 w tych warunkach przy szkłach 2.8 dopalałeś lampą.
Przejrzałem sobie właśnie Twoje klubowe galerie. To muszą być jednak ciężkie warunki, zapomniałeś tylko dodać, że w D5 w tych warunkach przy szkłach 2.8 dopalałeś lampą.
A co ma dopalanie lampa do skuteczności autofocusa? Lampa błyska po tym jak ostrość została ustawiona, chyba ze miałeś na myśli wspomaganie AF lampa, ale tego z fotek raczej nie wyczytales.
Xavier80
28-04-2019, 21:51
A co ma dopalanie lampa do skuteczności autofocusa? Lampa błyska po tym jak ostrość została ustawiona, chyba ze miałeś na myśli wspomaganie AF lampa, ale tego z fotek raczej nie wyczytales.
Mam rozumieć, że idąc do ciemnego klubu, w którym walą jakieś stroboskopy, może lasery, biorąc lampę nie korzystamy z funkcji asysty af? Mamy możliwość ułatwienia pracy af bez żadnego dyskomfortu dla bawiących się, bo przecież nie jesteśmy w ciemnym zamku. I co, nie korzystamy z tego? Cóż, może masz rację :)
cz4rnuch
28-04-2019, 22:37
Wspominał, że korzystał ze wspomagania.
Kolekcjoner
28-04-2019, 23:17
Choć w lepszych warunkach nie jest źle. Powoływanie się na słowa serwisantów, okej, nie znam ludzi, ale myślę, że nastąpiło tu mocne uproszczenie.....
Ja się na żadnych serwisantów nie powoływałem 8).
cz4rnuch
28-04-2019, 23:19
Akurat to nie było o Tobie. Nawiązałem do innej wypowiedzi.
Fazowy niczego nie przejeżdża.
Owszem, ale tez nie ustawia najlepszej ostrości tylko pierwsza jaką uzna za ostrą. Detekcja kontrastu robi to tak długo aż uzna ze jest najlepsza. Ale to cecha fazowego...
Dariusz Breś
29-04-2019, 02:06
Ojojoj, zaczyna się fanbojstwo sony, uciekam z tego wątku :)
Mam rozumieć, że idąc do ciemnego klubu, w którym walą jakieś stroboskopy, może lasery, biorąc lampę nie korzystamy z funkcji asysty af?
Mając skilla i dobre body, np. D4s jestem w stanie złapać pojedynczym na asyście, bo na ciągłym AF asysta nie działa.
W przypadku D5 nie korzystam już z żadnych wspomagaczy.
Wspominał, że korzystał ze wspomagania.
Kiedyś jak używałem D4s, TAK. Tyle że to nie działa na ciągłym AF.
Mam rozumieć, że idąc do ciemnego klubu, w którym walą jakieś stroboskopy, może lasery, biorąc lampę nie korzystamy z funkcji asysty af? Mamy możliwość ułatwienia pracy af bez żadnego dyskomfortu dla bawiących się, bo przecież nie jesteśmy w ciemnym zamku. I co, nie korzystamy z tego? Cóż, może masz rację :)
Xavier80 po raz kolejny pokazujesz ze masz spore braki techniczne, pokazałeś to swoim testem AF-C z ruchoma ręka i z czasem 1/125 a teraz kazałeś używać AF-C i zarzucasz ze ktoś nie korzystał ze wspomagania, a od kiedy wspomaganie działa przy ciągłym AF? Masz dwa fajne aparaty, czas sięgnąć po jakaś książkę :)
cz4rnuch zauważ ze Dariusz nie robi w zwykłej ciemnicy, tylko w sytuacji gdzie obiekt jest podświetlony od tylu, to ze zrobiłeś w zwykłej ciemnicy to OK,
Tak sobie czytam i czytam, wtrącę sie z OT i zamącę jeszcze bardziej. Miałem bardzo dobry obiektyw, N 85/1.4 D. Ale w takich warunkach jak na filmiku to w zyciu by z tym obiektywem żaden aparat nie trafił. A N 70-200/2.8 by trafił bez problemu. Sigma Art 85 też. Bo głównie ze względu na pracę AF (a nie ze względu na ostrość) wymieniłem Nikkora na Sigme. Niechętnie, bo Sigma ciężka i nie ma filtrów 77mm.
Zakładam, że te testy tu pokazywane są wykonane z optyką przenoszącą kontrast wręcz wyśmienicie.
Tak w ogóle to po 16 maja trzeba będzie wykasować wszelkie dyskusje z opiniami i AF z Zetkach, zabawa w testowania zacznie się od nowa. ;) :)
krzysztofz24
29-04-2019, 13:34
Ojojoj, zaczyna się fanbojstwo sony, uciekam z tego wątku.
Dariusz Breś a to ja mam prosbe. Zebys sie po prostu nie przejmowal "pewnym rodzajem wpisow" i nie uciekal:-).
Robisz bardzo rzetelne testy (np Sigmy).
Po za tym jestes zawodowym fotografem, ktory ma nazwijmy to ogolne pojecie o sprzecie.
Takze moim zdaniem twoje testy sa bardzo wiarygodne i mozna wiele sie z nich konkretnego dowiedziec (w przeciwienstwie do tego watku;-) )
Ja i pare osob tez sie znajdzie zapewne, z checia by przeczytalo twoje opinie o Z6/Z7 tak jak to pokazales niedawno z Sony w warunkach klubowych.
Oprocz AF (przez przejsciowke i na natywnym szkle) mnie by osobiscie interesowalo jak sprawuje sie wizjer, ogolnie o ile pogarsza sie komfort pracy wzgledem dobrych dziennych warunkow, w takiej foto klubowej.
Takze nie przejmuj sie i rob swoje:-).
Xavier80
29-04-2019, 16:37
Ojojoj, zaczyna się fanbojstwo sony, uciekam z tego wątku :)
Mając skilla i dobre body, np. D4s jestem w stanie złapać pojedynczym na asyście, bo na ciągłym AF asysta nie działa.
W przypadku D5 nie korzystam już z żadnych wspomagaczy.
Kiedyś jak używałem D4s, TAK. Tyle że to nie działa na ciągłym AF.
Nie żadne fanbojstwo, ja tylko opisałem moje odczucia i stwierdziłem, że nikonowskie Z-ki nie mają startu ze swoim af do Sony na dzień dzisiejszy. Taką tezę stawiam mając do czynienia z obydwoma aparatami. Jeżeli udowodnisz mi, ze się mylę, przyznam Ci całkowitą rację i stwierdzę, że nie ogarniam af w Z-kach. Sądzisz, że decydując się na bezlutro, będąc w NIkonie, mając obiektywy i lampy, wybrałbym droższe, słabsze/porównywalne i w innym systemie?
Xavier80 po raz kolejny pokazujesz ze masz spore braki techniczne, pokazałeś to swoim testem AF-C z ruchoma ręka i z czasem 1/125 a teraz kazałeś używać AF-C i zarzucasz ze ktoś nie korzystał ze wspomagania, a od kiedy wspomaganie działa przy ciągłym AF? Masz dwa fajne aparaty, czas sięgnąć po jakaś książkę :)
Już już, spokojnie, ponosi Cię trochę kolego. A czego nie rozumiesz w tym przykładzie? A komu ja zarzucam, że nie korzystał ze wspomagania? I przede wszystkim kto pisał, że działa też przy ciągłym af? Na zdjęciach, o których mówiłem równie dobrze mógł być użyty pojedynczy na asyście.
I najważniejsze. Nie musisz się zgadzać zgadzać z moimi opiniami ( podkreślam opiniami), nie musisz mnie słuchać, czytać.
Opinia o Z6 z FB grupy nikoniarze:
Ma lepszy AF C Niże D850, świetny balans bieli, wiadomo że na iso 64-100 D850 jest lepszy i ma więcej PX, Ja D850 używam do studio, do iso 200 ;) Z6 robi sztos foty, Ja odkąd mam i np robię repo to w ogóle nie muszę poprawiać ekspozycji, gdzie przecież D4s czy d850 lub 750 znam na pamięć....
do takich pojedynczych opinii to należy podejsc z rezerwą... ja także obserwuje różne grupy na FB także zagraniczne... generalnie na tych zagranicznych grupach jest taka sama "gadka" jak u nas na forum odnosnie AFu w Zetkach ...na pytanie typu: "Co wybrac do ptaków w locie?" - padają odpowiedzi ze lepszy będzie D850.
Dodam, że ostatnio ktoś udowadnia ze zmianiając opcje D8 na "off" w menu aparatu znacznie poprawia sie praca AFu ...to jest opcja podgladu ekspozycji, znana także z lustrzankowego LV...
Opinia o Z6 z FB grupy nikoniarze:
To chyba opinia Rafała, a całość wrażeń opisał na stronie:
http://rafalkalabinski.pl/nikon-z6-prawdopodobnie-najlepszy-bezlusterkowiec-stworzony-do-tej-pory.html?fbclid=IwAR2NZf2IT0v5_FsSCDFCS50a0Bonc0O vaGW2CxI9BcFrXE3Hogt7Ssb-6hg
http://rafalkalabinski.pl/nikon-z6-prawdopodobnie-najlepszy-bezlusterkowiec-stworzony-do-tej-pory.html?fbclid=IwAR2NZf2IT0v5_FsSCDFCS50a0Bonc0O vaGW2CxI9BcFrXE3Hogt7Ssb-6hg
Bardzo sensownie napisane, wypunktowane plusy nikona i plusy sony, przy czym werdykt jest klarowny - to bardzo dobry aparat.
Zgadza się, to opinia Rafała. Co ważne, nie jest to osoba anonimowa.
to chyba główny czynnik który momentalnie zmienia recenzję.
Też się naczytałem tych bzdur na nikoniarzach, a to słaby AF, a to szkła nie działają a to coś tam... 350 stron paplania osób które nigdy tego aparatu w rękach nie miały ;)
kupiłem, jak biorę do ręki d750 i patrzę w wizjer to mi się słabo robi.
nikoniarz
05-05-2019, 18:14
jak biorę do ręki d750 i patrzę w wizjer to mi się słabo robi.
Więc chyba lepiej sprzedać niż ryzykować zdrowie...
A co? Chcesz kupić? Nie ma problemu. Trzeba tylko iść do sklepu i wydać trochę kasy.
A tak na marginesie ci powiem, że każda z tych puszek będzie lepsza, dużo lepsza, od tego twojego muzeum fotografii ze stopki. ;-)
nikoniarz
05-05-2019, 19:27
A co? Chcesz kupić? Nie ma problemu. Trzeba tylko iść do sklepu i wydać trochę kasy.
A tak na marginesie ci powiem, że każda z tych puszek będzie lepsza, dużo lepsza, od tego twojego muzeum fotografii ze stopki. ;-)
To do mnie? Absolutnie nie chce sobie psuć zdrowia :)
cz4rnuch
05-05-2019, 20:16
Dla mnie anonimowa. Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale czytało się dość przyjemnie. Zaciekawił mnie jednak fragment o shutter lagu, szczególnie o tym, że jest on na poziomie D5. Takie rzeczy zostały policzone i można sobie to sprawdzić. Oczywiście gdy ktoś nie bawi się w lab testy i fotografuje (w końcu do tego służą aparaty) takie tezy wygłasza się raczej na czuja niemniej jednak da się to dokładnie sprawdzić. Na IR prezentują takie wyniki i wg nich SL Z6 wynosi dla mechanicznej migawki 0,219, dla elektronicznej pierwszej kurtynki 0,205, dla w pełni elektronicznej 0,135 a przy wstępny ustawieniu ostrości 0,065. Dla 7III jest to 0,265, 0,196, 0,325 i 0,023. Dla D5 i mechanicznej to 0,135 i dla prefocus 0,039. Wynika z tego, że oba bezlustra przy ustawieniach domyślnych idą łeb w łeb i oba jednak znacznie odbiegają od tego co prezentuje D5. Możliwe, że Rafał korzystał z elektronicznej migawki, ale szczerze w to wątpię, bo ta ma przecież sporo ograniczeń. A może faktycznie używa takiego ustawienia, ale wtedy dobrze byłoby o tym wspomnieć. Zaciekawił mnie też fragment o AFie, gdzie pisze, że korzysta z najmniejszego punktu. Czyli jak rozumiem z tego, w którym nie działa faza i wszystko realizowane jest za pomocą detekcji kontrastu. Przyznaję, że trochę mnie to zdziwiło. Prześledziłem sporo recenzji dotyczących Z6, także tych pozytywnych, ale chyba pierwszy raz ktoś zachwala najmniejszy punkt i w dodatku porównuje go do D5. Trochę wątpliwości mam także odnośnie fragmentu dotyczącego matrycy, też się naoglądałem, ale powiedzmy, że tu każdy może mieć w jakimś sensie osobne zdanie. Policzono też czas uruchamiania aparatu i to także można sprawdzić. Nie atakuję Rafała, bo podzielił się własnymi obserwacjami a nie cudzymi, czyli tak jak powinien, ale subiektywne opinie mają to do siebie, że w niektórych kwestiach bywają mało obiektywne. Taka babcina mądrość na do widzenia :)
... gdzie pisze, że korzysta z najmniejszego punktu. Czyli jak rozumiem z tego, w którym nie działa faza i wszystko realizowane jest za pomocą detekcji kontrastu.
Niekoniecznie, jeśli używał AF-C to nie, bo tam pin point nie jest dostępny i używał wówczas fazowego.
Chodzi mi tylko o to, że Rafał zajmuje się fotografią zarobkowo, ma swoją stronę i można popatrzeć na efekty. Ma też doświadczenie z innymi modelami Nikona - D4s, D850, D750, a każdy z nich przecież ma AF na wysokim poziomie.
Niestety u nas na forum osoby zadowolone z jakiegokolwiek sprzętu (tak było z D7000, D600, D750, D800) są zakrzykiwane przez teoretyków. Ludzie lubią narzekać, na wszystko, nawet na to czego nie mają ;)
cz4rnuch
05-05-2019, 20:34
No to widocznie źle to zrozumiałem. Z resztą faktycznie przy ocenie afu wspomina właśnie o afc.
cz4rnuch
05-05-2019, 20:40
Niestety u nas na forum osoby zadowolone z jakiegokolwiek sprzętu (tak było z D7000, D600, D750, D800) są zakrzykiwane przez teoretyków. Ludzie lubią narzekać, na wszystko, nawet na to czego nie mają ;)
Jak najbardziej rozumiem o czym piszesz. Opinia z pierwszej ręki jest bardzo wartościowa. Ja po prostu lubię skonfrontować takie opinie z innymi, które stawiam na równi. Być może gdybym znał osobiście Rafała to podszedłbym do sprawy inaczej. Ale nie znam więc traktuję ją na równi z opiniami innych, którzy mieli okazję przetestować Z6. I nie piszę tu o testowaniu w sklepie :)
Tylko zapomnial napisac, ze to zdjec. Do video sa lepsze aparaty i dlatego NIkon dalej bedzie daleko w tyle.
Cytat samego Rafala:
"Czym sony wygrywa, Eye AF (Nikon czeka na aktualizację, kto wie...), AFC z obiektami poruszającymi się na nas i od nas, dwoma slotami pamięci, baterią która mi wytrzymuje około 1200 - 1500 zdjęć, w Nikonie około 700-800."
Tylko zapomnial napisac, ze to zdjec. Do video sa lepsze aparaty i dlatego NIkon dalej bedzie daleko w tyle.
Cytat samego Rafala:
"Czym sony wygrywa, Eye AF (Nikon czeka na aktualizację, kto wie...), AFC z obiektami poruszającymi się na nas i od nas, dwoma slotami pamięci, baterią która mi wytrzymuje około 1200 - 1500 zdjęć, w Nikonie około 700-800."
Akurat wydaje się ze Nikon kiedyś był daleko w tyle z video i teraz nadrobił dość sporo. Co więcej jak popatrzysz na AF w video i side by side porównanie z sony A7lll to AF nie odstaje. Weź pod uwagę ze AF w video działa nieco inaczej i daje radę co widać wyraźnie tutaj:
https://youtu.be/jJG56szi4I4
Do tego
„...12-bit ProRes RAW files” po upgradzie tez nie brzmi jakby z6 odstawał.
Skąd opinia ze w video odstaje, albo o jaki aspekt video Ci chodzi?
Rafał raczej testował ten aparat pod katem zdjec a nie video...
cz4rnuch
06-05-2019, 11:14
Tylko zapomnial napisac, ze to zdjec. Do video sa lepsze aparaty i dlatego NIkon dalej bedzie daleko w tyle...
Możesz podać konkretnie które modele aparatów dają popalić Z6? Rozumiem, że chodzi o Panasy, ale czy serio nie zauważasz jak duże postępy zrobił Nikon w tak krótkim czasie? Plus oczywiście ficzery, których nie mają nawet Panasy.
Serio? z6 ssie w video? co ty bierzesz.
Ma zebre, 4k BEZ CROPA, stabilizowana matryce, dostęp do całej szklarni na mocowaniu F, wypluwa wideo w RAWie a ty mówisz, że odstaje. Od czego ja się pytam?
Mam wrażenie ze większość z was tylko siedzi i narzeka, to źle, tamto źle i tak co premiere nowego sprzętu. A później wielkie zdziwienie, że nawet w samym nikonie sie z was śmieją.
Nie jest to aparat idealny, ma swoje braki (głównie ten nieszczęsny jeden slot, ale za to piekielnie szybkie karty) ale kazdy ma jakieś wady.
Jak dla mnie to ten aparat daje dużo większą swobodę pracy (szczególnie praca z wyświetlacza to jest bajka a są sytuacje że przydałoby się unieść aprat ponad głowy - w lustach praca na LV to koszmar), jest lekki, kompaktowy i fajnie lezy w dłoni. No jak to jest zły aparat, to ja nie wiem jaki jest dobry. A, no i kosztuje 8800 za body + ftz i karte 64 gb - przecież to jak darmo.
Generalnie internet kipi od krytyki canona i nikona ( pełna klatka bez lustra ), oliwy do ognia dolewają dane sprzedaży gdzie A7III ma 40-60% udziału, a nikon i canon po ledwo 10%.
Ja jestem zaskoczony bo myślałem że po sukcesie sprzedaży D850 ( Nikon wskoczył na pierwsze miejsce w sprzedaży pełnej klatki ) Zetki będą się dobrze sprzedawały, jeszcze bardziej jestem zaskoczony że Canon ma takiego doła.
Jak widać niemożliwe jest możliwe i już nic mnie nie zdziwi.
Myszowor
06-05-2019, 12:21
Poczekamy zobaczymy, nikon i canon po 10% ? Te systemy raczkują na razie, w tym roku ma być wiele premier obiektywów 2,8, będą stałki 1,2, eye af, grip, to dopiero początek, zobaczymy za 2-3lata jak Sony będzie stał...
cz4rnuch
06-05-2019, 12:37
Generalnie internet kipi od krytyki canona i nikona ( pełna klatka bez lustra ), oliwy do ognia dolewają dane sprzedaży gdzie A7III ma 40-60% udziału, a nikon i canon po ledwo 10%....
To są dane szczątkowe. Dotyczą sprzedaży tylko w Japonii w miesiącu marcu.
Możesz podać konkretnie które modele aparatów dają popalić Z6? Rozumiem, że chodzi o Panasy, ale czy serio nie zauważasz jak duże postępy zrobił Nikon w tak krótkim czasie? Plus oczywiście ficzery, których nie mają nawet Panasy.
No pewnie, że zrobił. Brawo dla niego. Tylko że za późno.
I wiesz, nie chodzi o narzekanie, wystarczy spojrzeć na wykresy sprzedaży.
Serio? z6 ssie w video? co ty bierzesz.
Ma zebre, 4k BEZ CROPA, stabilizowana matryce, dostęp do całej szklarni na mocowaniu F, wypluwa wideo w RAWie a ty mówisz, że odstaje. Od czego ja się pytam?
Ma do dupy AF i jeden slot. To wystarczy.
I ja nie z tych co narzekają. Po prostu sprzedałem jednego D750 + 24-120 (drugiego zostawiłem do zdjeć) i kupiłem GH5s.
A mogłem spokojnie, kupić Z6, bo finanse na to pozwalały (zamiast na szło m43, dołożyłbym do body + FTZ + moje Nikkory 2,8). Po prostu po tylu latach czekania podziękowałem za współpracę producentowi, który olewa swoich użytkowników.
Ma do dupy AF
A sprawdzałeś? Porownywales do czegokolwiek w tych samych warunkach? Na czym opierasz ta opinie?
Po co ma porównywać jak w internetach jest że "af do dupy" ? :)
A sprawdzałeś? Porownywales do czegokolwiek w tych samych warunkach? Na czym opierasz ta opinie?
Tak samo jak w przypadku GH5s, swój wybór oparłem o testy w necie. Przeciez Panasonica tez nie mialem w rekach.
Jest taki fajna video recenzja Zetki na DPreview, gdzie pokazuja jak szwankuje AF. I mi to wystarcza.
Zadnych uczuc. Po prostu zaglosowalem portfelem.
Ja nie mowie, ze Zetka jest zla. Po prostu sa lepsze aparaty do video.
BTW: Z drugiej strony, GH5s to jakas zabawka, a nie aparat do zdjec. Dlatego zostawilem sobie drugiego D750 i Nikkory.
Myszowor
06-05-2019, 14:26
No to kupiłeś zabawkę GH5s, a Nikon wcale nie jest gorszy od Panasa, twój wybór, każdy ma inne oczekiwania i priorytety.
cz4rnuch
06-05-2019, 14:27
...Ma do dupy AF...I GH5s wybrałeś ze względu na AF? :) A może ze względu na większą matrycę, stabilizację albo raw video? Jak sam powiedziałeś nie ma sprzętu idealnego. GH5s też nie jest, nawet w video a już na pewno nie w foto. Więc może to jednak Ty popełniłeś błąd i wybrałeś sprzęt od producenta, który olewa swoich użytkowników? :) Tak na serio to wcale tak nie myślę, ale jak się chce to każdy sprzęt można przedstawić w podobny sposób. Z6 nie jest idealny, ale jako hybryda zapewne sprawuje się bardzo dobrze. A skoro to hybryda to nieporozumieniem jest wymagać od niego, by w każdej dziedzinie był naj. Szczególnie gdy się weźmie pod uwagę cenę.
PS A wracając do sprzedaży o której wspomniałeś to GH5s tak dobrze się sprzedaje? Albo bezpośredni konkurent Z6 czyli S1?
Z6 nie jest idealny, ale jako hybryda zapewne sprawuje się bardzo dobrze. A skoro to hybryda to nieporozumieniem jest wymagać od niego, by w każdej dziedzinie był naj.
Przeciez wlasnie o tym pisalem.
GH5s tez nie jest idealny, dlatego zostawilem sobie jeszcze D750.
Nie kupilem Z6 wlasnie ze wzgledu na jego niepewny AF. Nie moge na to pozwolic podczas zlecenia.
Ba, ja kilka lat krecilem D750 w manualu z follow focusem, ale nie bede dokladal kilka ladnych tysiecy na body do video z AF, na ktorym nie moge polegac.
I tyle.
Nie rozumiem waszego zacietrzewienia i proby przekonania kazdego do swoich racji.
Oczywiscie, wy tez ja macie, ale przestancie zachowywac sie jak jacys ambasadorzy jednej opcji.
BTW, mialem na oku jeszcze A7III, ale po jednym zleceniu zrezygnowalem bo jak zobaczylem co to body wyprawia z niebieskim kolorem, dalem sobie spokoj.
Jak za rok, dwa, trzy wyjdzie fajny Nikon do video, to pewnie wroce.
Nic osobistego. To tylko sprzet do zarabiania, a nie zwiazek na 25 lat.
Akurat cz4rnuch jest bardzo daleki od bycia ambasadorem Nikona, obecnie ma z tego co wiem A7III. Podoba mi się to, że potrafi spojrzeć szerzej, bardziej obiektywnie na inne systemy.
A Ty dalej nie napisałeś które to modele aparatów tak są znacząco lepsze w video od Z6? Bo chyba nie mówisz o m4/3 o rozdzielczości 10Mpx w cenie wyższej od wspomnianego Nikona?
cz4rnuch
06-05-2019, 15:07
Ja Cię tylko zapytałem o to jakie aparaty (w liczbie mnogiej, bo o tym pisałeś) są tak daleko przed Z6 skoro ten jest aż tak do tyłu? Szkoda, że nie odpowiedziałeś, bo wtedy można by porozmawiać o konkretach a tak to za bardzo nie ma o czym. Logiki wyboru GH5s, który jest nawet chyba droższy od Z6 i motywowanie tego tym, że w Z6 AF nie spełnia Twoich oczekiwań trochę też dziwi zważywszy na to, że akurat Panasy słabo sobie radzą z AFem. Co nie znaczy, że to zły sprzęt. Znaczy to tylko tyle, że one również mają swoje wady.
Kolekcjoner
06-05-2019, 15:52
Generalnie internet kipi od krytyki canona i nikona ( pełna klatka bez lustra ), oliwy do ognia dolewają dane sprzedaży gdzie A7III ma 40-60% udziału, a nikon i canon po ledwo 10%.
Ja jestem zaskoczony bo myślałem że po sukcesie sprzedaży D850 ( Nikon wskoczył na pierwsze miejsce w sprzedaży pełnej klatki ) Zetki będą się dobrze sprzedawały, jeszcze bardziej jestem zaskoczony że Canon ma takiego doła.
Jak widać niemożliwe jest możliwe i już nic mnie nie zdziwi.
Jak już wspomniano to są dane szczątkowe, na dodatek chyba z niecałego miesiąca. Żeby wyciągać jakiekolwiek wnioski dobrze by było opierać się na czymś bardziej konkretnym.
Jeszcze co do AFa w filmie. To jest nie takie oczywiste zagadnienie. Nie każdy go chce używać, bo to jest jeden z elementów kompozycji. To w jaki sposób obraz jest przeostrzany nie wszyscy zostawiają automatyce. Dlatego większość profesjonalnych obiektywów filmowych jest całkowicie manualna, a jeśli już mają AF to ma on inny napęd niż ten w obiektywach foto. Chodzi o to żeby przeostrzanie było stosunkowo niezbyt szybkie i bardzo płynne.
W ogóle temat video jest dosyć specyficzny, bo ta branża jest niesamowicie konserwatywna i mało się tu liczy co kto ma najlepszego w danej puszce czy nowej kamerze tylko cała reszta, workflow, optyka (możliwość podpięcia bardzo egzotycznych szkieł), kompatybilność z innym sprzętem itd. Czasem hitem sprzedaży są sprzęty zjechane na forach do granic wytrzymałości jako totalnie przestarzałe i doniczegosięnienadające ;), a które trafiają w dziesiątkę jeśli chodzi o potrzeby firm zajmujących się video.
Moim zdaniem jeśli chodzi o Zetki to dajcie czas Nikonowi na zaistnienie na tym rynku. To z dnia na dzień się nie stanie. Pierwszy dobry krok już zrobili.
cz4rnuch
06-05-2019, 16:03
Oczywiście AF to tylko jeden z ficzerów, dodatkowo takie parametry jak szybkość i płynność w wielu puszkach są do ustawienia. I zapewne przydaje się bardziej w amatorskich czy półprofesjonalnych rękach (plus kotlety, które można i jednocześnie nie można uznać za profesjonalne). No, ale nikt nie twierdzi, że po Z6 zaraz sięgną studia filmowe.