Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 i Z7 oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
[
16]
17
18
19
20
jarek5555
18-05-2019, 21:05
Wiem że macie ciekawsze tematy do omawiania a ja tylko dwa pytania. Używa ktoś zetki z obiektywem irix 15mm, jeśli tak to jak to się sprawuje.
A może tak trochę o Nikonie ?
To jak, poprawiło się działanie AFC w ciemniejszych warunkach?
Poprawili. Robiłem foty w garażu podziemnym córce(testowała hulajnogę), ISO 8000 żeby otrzymać przynajmniej 1/100 i trafiał pięknie.
Natomiast eyeAF przy założonym kasku miał trochę problemów i czasem ostry był daszek kasku mimo że punkt ostrości pokazywał na oko.
Dość nerwowo zachowuje się również eyeAF jeżeli oczy są w jednej płaszczyźnie, punkt af skacze wtedy pomiędzy oczami.
cz4rnuch
19-05-2019, 12:35
Jeżeli oboje oczu jest w jednej płaszczyźnie to nie ma znaczenia, które z nich wybierze algorytm. Może to byc rozpraszające, ale efekt końcowy będzie taki, że ostrość będzie tam gdzie trzeba. A przynajmniej powinna być.
Jeżeli oboje oczu jest w jednej płaszczyźnie to nie ma znaczenia, które z nich wybierze algorytm. Może to byc rozpraszające, ale efekt końcowy będzie taki, że ostrość będzie tam gdzie trzeba. A przynajmniej powinna być.
Zgadza się. Nie jest to jakieś notoryczne ale się zdarza. Przetestowałem jeszcze raz na córce i ma to miejsce głownie jak AF próbuje przejść z wykrywania twarzy na oko. Przy bliższych odległościach nie udało mi się powtórzyć zachowania.
kurczeblade
19-05-2019, 15:16
Szkoda trochę że Dariusz zwątpili w forum. Myślę jakby zrobił porządny test Z6 i coś napisał, to mogłaby być jedna z bardziej wiarygodnych opinii. ;)
Szkoda trochę że Dariusz zwątpili w forum. Myślę jakby zrobił porządny test Z6 i coś napisał, to mogłaby być jedna z bardziej wiarygodnych opinii. ;)
i wcale się nie dziwie, ja tez zwątpiłem. Jak mam słuchac porad ludzi którzy nie potrafią trafić af-em tam gdzie chcą i potrzebują do tego kosmicznych technologii, które wszystko za nich zrobia :)
także forum odwiedzam już tylko aby rozerwać się jak na dobrej komedii.
kurczeblade
20-05-2019, 15:47
Patrzcie Szkła Sony na Nikonie ;))
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1963261860449690&id=143435939098967
i wcale się nie dziwie, ja tez zwątpiłem. Jak mam słuchac porad ludzi którzy nie potrafią trafić af-em tam gdzie chcą i potrzebują do tego kosmicznych technologii, które wszystko za nich zrobia :)
także forum odwiedzam już tylko aby rozerwać się jak na dobrej komedii.
Rozumiem, że ty fotografujesz wykuwając dłutem w kamieniu.
Aż dziwne, że się internetem posługujesz a nie jakieś znaki dymne czy coś.
cz4rnuch
20-05-2019, 16:31
...także forum odwiedzam już tylko aby rozerwać się jak na dobrej komedii.Przy okazji sam też dostarczasz dobrej zabawy więc korzyści są obopólne :)
kurczeblade
20-05-2019, 16:53
Internety ma przez modem na 486...
genghiskhan
21-05-2019, 08:33
Hejka,
mam Z6, generalnie jestem bardzo zadowolony, ale kilka razy miałem dziwny problem.
Aparat po jakiejś tam serii zdjęć nagle zaczął niesamowicie lagować i stał się nieresponsywny (wyłączenie nie robiło na nim wrażenia). Po jakiś 5-6 sekundach dał się wyłączyć a po ponownym włączeniu ukazał się błąd migawki. Naciskam spust i wszystko wraca do normy.
Myślałem, że to przez zapełnienie buforu ale właśnie robiłem testy i strzela jak karabin bez żadnego laga.
Czy komuś znany jest ten problem i czego może dotyczyć.
Zdarzyło mi się to zarówno na oryginalnym akumulatorze oraz zamienniku newell. Wszystko na nie-natywnej szklarni podpiętej przez adapter. Od kilku dni jestem posiadaczem 50/1.8S i póki co problemu nie było.
Hejka,
mam Z6, generalnie jestem bardzo zadowolony, ale kilka razy miałem dziwny problem.
Aparat po jakiejś tam serii zdjęć nagle zaczął niesamowicie lagować i stał się nieresponsywny (wyłączenie nie robiło na nim wrażenia). Po jakiś 5-6 sekundach dał się wyłączyć a po ponownym włączeniu ukazał się błąd migawki. Naciskam spust i wszystko wraca do normy.
Myślałem, że to przez zapełnienie buforu ale właśnie robiłem testy i strzela jak karabin bez żadnego laga.
Czy komuś znany jest ten problem i czego może dotyczyć.
Zdarzyło mi się to zarówno na oryginalnym akumulatorze oraz zamienniku newell. Wszystko na nie-natywnej szklarni podpiętej przez adapter. Od kilku dni jestem posiadaczem 50/1.8S i póki co problemu nie było.
Tryb samolotowy włączony czy wyłączony? Zdarzyło mi się raz właśnie po zmianie tego. Oryginalna bateria, nikkor 50 1.8S.
genghiskhan
21-05-2019, 09:32
Tryb samolotowy włączony czy wyłączony? Zdarzyło mi się raz właśnie po zmianie tego. Oryginalna bateria, nikkor 50 1.8S.
ani razu tego nie tknąłem :)
ani razu tego nie tknąłem :)
To moja teoria padła, to jedyne co zmieniałem od 4 miesięcy.
genghiskhan
21-05-2019, 14:54
To moja teoria padła, to jedyne co zmieniałem od 4 miesięcy.
dziś znów - ori akumulator, po przepięciu na nikkora 85 1.4g z adapterem ftz - jeden strzał i czkawka w wizjerze przez kilka sekund, następnie power off i po włączeniu komunikat o błędzie migawki :(
Czytając to wszystko zastanawiam się czy Nikon nie zrobi jak Sony i nie wypuści szybko poprawionej wersji Z6mk2.
Czytajac co wszystko? Pierwszy taki przypadek o ktorym czytam.
cz4rnuch
21-05-2019, 15:52
Czytając to wszystko zastanawiam się czy Nikon nie zrobi jak Sony i nie wypuści szybko poprawionej wersji Z6mk2.
Jeśli już to zrobi jak Nikon z poprawioną wersją D600 :) Ale póki co to nie ma co wyciągać pochopnych wniosków. Wady jednostkowe zdarzają się w każdym systemie.
A Nikon ostatnio nic nie spieprzył. Dobra passa ciągnie się od D500. W końcu coś musieli, albo jednostkowy przypadek. Ja bym słał do serwisu, bo to dziwne zachowanie mimo wszystko.
Ja jestem daleki od skrajnych osądów czy Z6 jest dobre czy złe ale chodzi mi o tą ilość tematów, filmów, wypowiedzi, testów itd odnośnie słabego działania AF.
Wiem że oczekiwania były i są wielkie i porównuje się Z6 do A7III, dodatkowo wielu traktuje Z6 jak profesjonalny sprzęt, porównuje nawet do D850 w lustrzankach.
Jakby ludzie porównywali do D610 to by inaczej to wyglądało ale nadal jest konkurencja i jak się okazuje kozacki A7III psuje całość porównań, czyli wszystko wina SONY ;)
Co do wad, D600 był wadliwy i musieli to naprawić dając wersje D610, Sony z A7 miało wiele niedoróbek, błędów i rozwiązań, szybko wypuścili A7II ale to już całkiem inny model przecież.
kurczeblade
21-05-2019, 17:57
Właśnie w tym problem, wszyscy chcą traktować Z6 jako profesjonalny aparat. I są spore oczekiwania wobec niego. A jak wszyscy wiemy, bezlusterkowiec Z nie jest PRO. Na PRO przyjdzie czas. Spójrzmy na to że strony amatorskich lustrzanek, i Z6 robi się dość ciekawym sprzętem.
Xavier80
21-05-2019, 18:24
Ja generalnie podzielam zdanie koesha. Z6/Z7 mają choroby wieku dziecięcego i zapewne kolejna generacja będzie o wiele lepsza. Pamiętajmy, że A7 pierwszej generacji był pionierem na rynku pełnoklatkowych bezlusterkowców i siłą rzeczy musiało być tam wiele do poprawy. Nikon mógł z tych doświadczeń czerpać i zapewne czerpał, pytanie na ile świadomie to ograniczał. Erozja cenowa takiego Z6 pozwala przypuszczać, że wkrótce doczekamy się następcy ( Z6 z adapterem FTZ z polskiej dystrybucji można kupić za 8100 zł, niecałe 8 miesięcy od premiery).
Podrzucam też film z eye-af z Z7
https://youtu.be/GPLyDybiuM8
Jeszcze dodam że straszna niecierpliwość u ludzi jest, jakieś paniczne decyzje w stylu że muszę sprzedać lustrzankę bo teraz tylko bezlustra albo pęd do nowości nie koniecznie sprawdzających się w tym co robię, jakoś przemilcza się wypowiedzi ludzi z canona i nikona że AF w bezlustrach nie spełnia wymogów jakie już są w najlepszych lustrzankach.
Ja czekam na to co pokaże Sony A9II bo będzie to wyznacznik na długo co technicznie da się zrobić w bezlustrach, ciekaw jest profesjonalnych wyższych modeli od Z6/Z7 i czy będzie to gonienie za Sony czy jednak uda się im pokazać sprzęt świetny jak do tej pory przytrafiało się Nikonowi często w lustrzankach.
Kolekcjoner
21-05-2019, 20:54
Jeszcze dodam że straszna niecierpliwość u ludzi jest, jakieś paniczne decyzje w stylu że muszę sprzedać lustrzankę bo teraz tylko bezlustra albo pęd do nowości nie koniecznie sprawdzających się w tym co robię, jakoś przemilcza się wypowiedzi ludzi z canona i nikona że AF w bezlustrach nie spełnia wymogów jakie już są w najlepszych lustrzankach.
Ja czekam na to co pokaże Sony A9II bo będzie to wyznacznik na długo co technicznie da się zrobić w bezlustrach, ciekaw jest profesjonalnych wyższych modeli od Z6/Z7 i czy będzie to gonienie za Sony czy jednak uda się im pokazać sprzęt świetny jak do tej pory przytrafiało się Nikonowi często w lustrzankach.
Realnie to problemem nie jest AF. Ten pod pewnymi względami jest już lepszy niż w dslr (pod pewnymi jeszcze kuleje ale to tylko kwestia czasu jak to nadrobią). Natomiast stanowi problem kwestia lagów wizjera. To o czym wspominali inżynierowie Nikona, a co może być istotnym hamulcem ekspansji bezluster w niektórych zastosowaniach profesjonalnych.
david555
21-05-2019, 23:12
Może mnie ktoś kopnąć w d*pę, jako że jak osiołkowi, któremu nałożono w żłoby, nie mogę się zdecydować, który korpus wybrać, czy Z7, z którym wiąże mnie szklarnia i osprzęt, czy jak podpowiada rozsądek, Sony A7R3 ?
Jakieś za, jakieś przeciw, które ułatwią decyzję, albo jeszcze mocniej namieszają mi we łbie ?
Wiem, że zawsze można na Was liczyć. :D
Może mnie ktoś kopnąć w d*pę, jako że jak osiołkowi, któremu nałożono w żłoby, nie mogę się zdecydować, który korpus wybrać, czy Z7, z którym wiąże mnie szklarnia i osprzęt, czy jak podpowiada rozsądek, Sony A7R3 ?
Jakieś za, jakieś przeciw, które ułatwią decyzję, albo jeszcze mocniej namieszają mi we łbie ?
Zalezy ile i jakie masz te obiektywy do Nikona. Mowiac wprost czy warto je zatrzymac. Z mojego doswiadczenia dwa systemy body i szklarnia robia sie dosyc drogie.
Ja sobie przekalkulowałem i stwierdziłem, że zmiana systemu jest z czapy tylko dlatego, że w systemie obok jest nieco lepszy AF (lepszy od tego co mam na chwilę obecną w lustrzankach również). Zawsze coś u konkurencji jest lepszego względem tego co mamy (oraz coś gorszego) - klasyka jak to, że trawa u sąsiada jest zieleńsza.
U mnie wymiana 3 body (i sporej ilości jasnych szkieł) na inny system tylko dla pewnej poprawy jednego parametru (AF) to absurd. Zwłaszcza, że nie jest to jakiś must have skoro do tej pory jakoś udawało się robić te zdjęcia i całkiem dobrze je sprzedawać :D Przesiadka na sony nie zmieni absolutnie NIC w tym jakie zdjęcia robię i jakie mogę zrobić. Też się czasem łapię na hype tych nowości i ficzerów, ale kurde - to serio nie ma sensu :D Wymiana systemu to często wydatek rzędu kilkunastu-kilkudziesięciu tysięcy (w zależności ile sprzętu trzeba zmienić) - to nie jest warte takiej kasy. Lepiej za to dokupić jakieś całkiem nowe szkło, iść na warsztaty czy szkolenia z retuszu, jechać na dobry wyjazd foto, zainwestować w reklamę, etc. To więcej zmieni niż skakanie po systemach. Oczywiście moim zdaniem ;)
KrzysztofKozicki
22-05-2019, 00:05
W 100% popieram
A co Ty w ogóle fotografujesz i skąd myśl ze rozsądek to A7R3?
Poza prawdopodobnie tylko trochę lepszym AF nie ma nic lepszego w A7R3, pytanie czy fotografujesz w takich warunkach w których zobaczysz ta różnice i będzie dla Ciebie warta dopłaty związanej ze zmiana systemu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kolejny test eye-af
https://youtu.be/CPp6D0giSBA
Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
cz4rnuch
22-05-2019, 08:50
A co Ty w ogóle fotografujesz i skąd myśl ze rozsądek to A7R3?
Poza prawdopodobnie tylko trochę lepszym AF nie ma nic lepszego w A7R3...Bateria, podwójny slot na karty, grip czy np lepsza seria i bufor. Z kolei Z7 ma lepszy ekran (w tym dotyk), wizjer oraz przelotkę dzięki, której niektórzy nie muszą dokupywać nowych szkieł. Ale różnice zasadniczo są niewielkie więc tak naprawdę decyzja sprowadza się do tego o czym napisał Saint, chcę czy nie chcę wchodzić w całkowicie nowy system? Bo dla tych, którzy nie chcą się na razie rozstawać ze swoją lustrzanką Nikona wybór jest raczej oczywisty.
david555
22-05-2019, 15:08
Co fotografuję ?
Głównie portret niekomercyjnie i komercyjnie, także i studio i plener.
Do studia jest wół D850, ale na plenery wolałbym dysponować czymś lżejszym i przez wzgląd na wygodę, ze sprawnym Eye AF.
Szklarnia ?
Bazuję głównie na Sigmie ART, zatem zmiana systemu, to nie jest dramat, bo Sigma oferuje odpłatną usługę wymiany mocowania, także np. 135 mm dałoby się naturalizować do systemu Sony.
Co mnie deprymuje i zaburza decyzyjność ?
Głównie wykresy DR, które lokują A7R3 wyżej w portretowej hierarchii, ale nie ukrywam, że i test Jarreda Polina każe mniej łaskawym okiem spoglądać na Z7.
Nie ukrywam też, że banding wyeksponowany przez dpreview w Z7, też nie robi na mnie najlepszego wrażenia.
Bardzo rzadko forsuję zdjęcia powyżej +3 EV, ale ...
W sumie nie jestem jakimś liczykrupą, ale cena korpusu Sony, też wygląda korzystniej, niż kwota jaką trzeba wyłożyć na Nikona Z7 + FTZ.
cz4rnuch
22-05-2019, 15:21
Wymieniając mocowanie w swoich sigmach na sony stracisz mocowanie do nikona a skoro w studio nadal masz zamiar używać D850 chyba jednak bardziej opłaca się z7 z przelotką gdzie jednym szkłem obskoczysz dwa systemy. Bo z tego co kojarzę to sama zmiana mocowania wyceniona jest dość wysoko a do tego dochodzą droga przesyłka do Japonii i bardzo długi okres oczekiwania.
Co fotografuję ?
Głównie portret niekomercyjnie i komercyjnie, także i studio i plener.
Do studia jest wół D850, ale na plenery wolałbym dysponować czymś lżejszym i przez wzgląd na wygodę, ze sprawnym Eye AF.
Szklarnia ?
Bazuję głównie na Sigmie ART, zatem zmiana systemu, to nie jest dramat, bo Sigma oferuje odpłatną usługę wymiany mocowania, także np. 135 mm dałoby się naturalizować do systemu Sony.
Co mnie deprymuje i zaburza decyzyjność ?
Głównie wykresy DR, które lokują A7R3 wyżej w portretowej hierarchii, ale nie ukrywam, że i test Jarreda Polina każe mniej łaskawym okiem spoglądać na Z7.
Nie ukrywam też, że banding wyeksponowany przez dpreview w Z7, też nie robi na mnie najlepszego wrażenia.
Bardzo rzadko forsuję zdjęcia powyżej +3 EV, ale ...
W sumie nie jestem jakimś liczykrupą, ale cena korpusu Sony, też wygląda korzystniej, niż kwota jaką trzeba wyłożyć na Nikona Z7 + FTZ.
W sumie na Twoim miejscu wypozyczylbym Z7 i sprawdzil czy ktorykolwiek z tych problemow bedzie problemem w praktyce dla Ciebie. Wez pod uwage ze reviewsy maja to do sievie ze eksponuja rozne rzeczy, czasem do przesady a w praktyce w realnym uzytkowaniu sprawy maja sie nieco inaczej. Ja zdecydowalem sie na dokupienie Z6 (rozwazalem a7III) i jestem zadowolony z tego wyboru, na dzien dzisiejszy jakbym mial dokonac wyboru ponownie to zrobilbym to samo. Z6 jest zdecydowanie lepszym aparatem niz wynika to z tego forum, a w a7III dla mnie osobiscie wizjer jest nie do przyjecia (choc a7RIII ma lepszy zdaje sie od A7III) a to w ten wizjer czlowiek gapi sie czasami godzinami. Do tego mam swiadomosc ze nastepny bezlusterkowiec nikona juz moze byc sporo lepszy i szkoda mi teraz zmienac system wyzwalacze, lampy, szkla itd... aby zatesknic juz za rok czy poltora... Jesli masz niewiele szkiel to mozna pewnie rozwazyc, choc jesli uzywasz tez d850 to budowanie drugiego "zestawu" jest kosztowne... i nie sadza aby korzysci byly współmierne do kosztów...
Co do naturalizacji Sigmy to moze sie okazac ze taniej i szybciej jest sprzedac i kupic uzywke z odpowienim mocowaniem.
Co do eye AF to jeszcze nie uzywalem tego na tyle by sie wypowiedziec na ile jest problem z jasnymi szklami. W weekend pewnie sprawdze z 105 1.4 to sie co nieco wyjasni.
wypozycz i sprawdz, niektore wypozyczalnie oferuja wypozyczenie i jak sie zdecydujesz to daja Ci nowa sztuke i odliczaja koszt wypozyczenia...przynajmniej tak jest ze szklami.
A i jak chcesz lekko i bardzo dobrze w plenerze do portretu to Ztke + Nikkora 105 1.4 nawet z FTZ jest to dobrze wywazony zestaw, dla przykladu duzo lepiej sie to trzyma niz Ztke + Art 85 przez FTZ, bo Arty sa "Front Heavy" i srodek ciezkosci maja blizej przedniej soczewki. Roznica w wygodzie jest wyrazna, 105tka jest naprawde super i jest lzejsza od 135 i ma lepszy obrazek.
kurczeblade
22-05-2019, 20:45
Albo zostań z tym co masz, rób zdjęcia. I poczekaj na Z8 ;)
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/05/Japanese-full-frame-mirrorless-market-share.jpg
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/05/Japanese-full-frame-mirrorless-market-share-2.jpg
:(
a smutek z jakiego powodu?
Kolekcjoner
22-05-2019, 21:08
a smutek z jakiego powodu?
No jak to z jakiego - Sony spada ;)....
Ja sobie przekalkulowałem i stwierdziłem, że zmiana systemu jest z czapy tylko dlatego, że w systemie obok jest nieco lepszy AF (lepszy od tego co mam na chwilę obecną w lustrzankach również). Zawsze coś u konkurencji jest lepszego względem tego co mamy (oraz coś gorszego) - klasyka jak to, że trawa u sąsiada jest zieleńsza.
U mnie wymiana 3 body (i sporej ilości jasnych szkieł) na inny system tylko dla pewnej poprawy jednego parametru (AF) to absurd. Zwłaszcza, że nie jest to jakiś must have skoro do tej pory jakoś udawało się robić te zdjęcia i całkiem dobrze je sprzedawać :D Przesiadka na sony nie zmieni absolutnie NIC w tym jakie zdjęcia robię i jakie mogę zrobić. Też się czasem łapię na hype tych nowości i ficzerów, ale kurde - to serio nie ma sensu :D Wymiana systemu to często wydatek rzędu kilkunastu-kilkudziesięciu tysięcy (w zależności ile sprzętu trzeba zmienić) - to nie jest warte takiej kasy. Lepiej za to dokupić jakieś całkiem nowe szkło, iść na warsztaty czy szkolenia z retuszu, jechać na dobry wyjazd foto, zainwestować w reklamę, etc. To więcej zmieni niż skakanie po systemach. Oczywiście moim zdaniem ;)Ma to sens, pytanie tylko czy sens ma w ogóle w takim razie kupno bezlustra typu Z6? Bo AF będziesz miał gorszy w tym co masz obecnie. Ja też jestem w rozterce, i tak naprawdę to rozsądek mi mówi, że jeszcze ten sezon prześmigać tym co mam. Choć nie ukrywam, że korci mnie nowe... ;)
Ma to sens, pytanie tylko czy sens ma w ogóle w takim razie kupno bezlustra typu Z6? Bo AF będziesz miał gorszy w tym co masz obecnie.
Ja kupilem Z6 i AF nie mam gorszego niz we wczesniej posiadanym D810. Wedlug mnie mialo to sens. Zadnych przewag D810 nad Z6 nie widze.
Ja kupilem Z6 i AF nie mam gorszego niz we wczesniej posiadanym D810. Wedlug mnie mialo to sens. Zadnych przewag D810 nad Z6 nie widze.
To się lepiej nie przyznawaj, bo ci zaraz napiszą, że nie masz pojęcia o robieniu zdjęć. :wink:
Z-ki muszą być do kitu i już. A to że nie są do kitu wiedzą tylko ci, którzy je kupli i używają.
Głównie wykresy DR, które lokują A7R3 wyżej w portretowej hierarchii,.
1. Pół świata robi na Canonach (lustrzankach), a ty narzekasz na DR w Nikonie. Grzeszysz ;) gdyby canonierzy traktowali to co piszesz powaznie to by popełnili sepuku.
2. Nie wiem po co duże DR w portrecie.
KrzysztofKozicki
22-05-2019, 23:27
A ja widzę. Grip plus atomowa bateria w nim, trochę mpx co się czasami przydaje przy kadrowaniu, dwie karty a z najbardziej istotnych to mając sigmę 85 i 105 to na z trzyma się to dziwnie. Co nie zmienia faktu, że Z6 ma też i swoje plusy. Ale na pewno nie ma co mówić, że jest we wszystkim lepiej. Jest inaczej.
krzysztofz24
23-05-2019, 00:44
A jakby ktos tak jeszcze chcial D810 z dluzszym i ciezkim tele pouzywac, to chyba lepiej by mu sie trzymalo niz Z-etki;-).
Ogolnie to nie ma co wydawac jakichs kategorycznych osadow i stawiac jeden aparat nad drugim. Bo to wszystko idzie przez filtr indywidualnych preferencji i potrzeb.
Jedem nie bedzie mogl zyc bez punktow AF w samiutkim rogu a drugi woli gripa lub 2 karty pamieci.
Ma to sens, pytanie tylko czy sens ma w ogóle w takim razie kupno bezlustra typu Z6? Bo AF będziesz miał gorszy w tym co masz obecnie. Ja też jestem w rozterce, i tak naprawdę to rozsądek mi mówi, że jeszcze ten sezon prześmigać tym co mam. Choć nie ukrywam, że korci mnie nowe... ;)
No, tez mialem z tym najwiekszy dylemat przy czym ja musialem juz w tej chwili wymienic jedna puche. Wiec zostawalo mi kolejne d750 albo wlasnie takie z6. Pobawilem sie tym na targach, podpialem swoje szkla i co nieco potestowalem - uwazam ze bedzie okej, nie wiem (na chwile obecna) czy troche lepiej czy troche gorzej niz 750, ale na pewno dam rade tym z powodzeniem focic. No i jednak powiew swiezosci (czasem troche trzeba przewietrzyc cos w torbie), ciche fotografowanie, pare innych ficzerow, ktore mam ochote wyprobowac. Zamowilem z6 z 24-70/4, w tym tygodniu odbiore wiec pewnie bede mogl cos wiecej napisac - ale testow nie bede na pewno robil bo szkoda mi na to czasu, wyjdzie w praktyce czy daje rade czy nie. Najwyzej sprzedam i tyle, swiat sie nie konczy jak okaze sie lipa (a nie sadze by tak bylo ;) ).
david555
23-05-2019, 06:17
To się lepiej nie przyznawaj, bo ci zaraz napiszą, że nie masz pojęcia o robieniu zdjęć. :wink:
Z-ki muszą być do kitu i już. A to że nie są do kitu wiedzą tylko ci, którzy je kupli i używają.
Miałem w rękach Z7 i wykonałem nim kilkaset nieskompresowanych NEFów, więc jakieś tam pojęcie mam o możliwościach tego korpusu, co by tam jednak nie pitolić, to nie jestem nadal stuprocentowo przekonany, że to właśnie ten aparat powinien znaleźć się w torbie ze sprzętem.
Nie miałem podobnych dylematów przy wyborze D500, czy D850, ale nienawidzę kompromisów, a w wypadku Z7 mam dziwne przeświadczenie, że jest przynajmniej o jeden kompromis za daleko.
- - - - kolejny post - - - - - -
1. Pół świata robi na Canonach (lustrzankach), a ty narzekasz na DR w Nikonie. Grzeszysz ;) gdyby canonierzy traktowali to co piszesz powaznie to by popełnili sepuku.
2. Nie wiem po co duże DR w portrecie.
1. Nie wiem co ich powstrzymuje ? :D
2. Mam fisia na punkcie światła zastanego, więc mam wrażenie, że większa DR nie zaszkodzi. ;-)
Rossi_PL
23-05-2019, 09:27
Po kilku dniach najświeższej promocji nikona "poznikały" karty XQD64gb z zestawów ;-);-);-)
Pisałem w tej sprawie do sklepu Fotoplus i dostałem taka odpowiedź:
"Witam
jest to decyzja producenta, wszystkie sztuki które są do nas dostarczane od 1 maja nie mają już karty (każdy zestaw, każda konfiguracja z6 oraz z7 ) a sztuki z kartami po prostu nam się skończyły i wkrótce zniknął z pozostałych sklepów"
Po kilku dniach najświeższej promocji nikona "poznikały" karty XQD64gb z zestawów ;-);-);-)
To nie tak niektórzy sprzedawcy nie wiedza nawet ze są karty w środku i nie podają tej informacj, w AB nadal jest wersja z karta w Euro tez i innych sklepach to samo
Pisałem w tej sprawie do sklepu Fotoplus i dostałem taka odpowiedź:
"Witam
jest to decyzja producenta, wszystkie sztuki które są do nas dostarczane od 1 maja nie mają już karty (każdy zestaw, każda konfiguracja z6 oraz z7 ) a sztuki z kartami po prostu nam się skończyły i wkrótce zniknął z pozostałych sklepów"
Ja to od razu po rozpoczęciu promocji zauważyłem, ale zostałem tu zakrzyczany :twisted:
Miałem w rękach Z7 i wykonałem nim kilkaset nieskompresowanych NEFów, więc jakieś tam pojęcie mam o możliwościach tego korpusu, co by tam jednak nie pitolić, to nie jestem nadal stuprocentowo przekonany, że to właśnie ten aparat powinien znaleźć się w torbie ze sprzętem.
Nie miałem podobnych dylematów przy wyborze D500, czy D850, ale nienawidzę kompromisów, a w wypadku Z7 mam dziwne przeświadczenie, że jest przynajmniej o jeden kompromis za daleko.
Każdy ma swoje preferencje, ale .... . Piszesz, że zrobiłeś kilkaset NEFów Z7, więc napisz nam czego ci w tych obrazkach brakowało. Myślę, że niczego, bo one są praktycznie takie same jak te z D850. Chyba, że coś zauważyłeś. Ja na przykład zauważyłem w Z7 dużo lepszy pomiar ekspozycji i dużo lepsze WB, no ale to być może tylko moja opinia. O bandingu zapomnij - przereklamowane. Jeśli z lustrzankami pracowałeś kilka lat, to jak chcesz te wieloletnie doświadczenia porównywać z nowym Z7, do którego nawet nie zdążyłeś się jeszcze przyzwyczaić. Myślę, że jeszcze nie wiesz o wielu opcjach w menu, nie mówiąc już o wypracowaniu własnego sposobu na obsługę tego aparatu, a on jest inny niż lustrzanki, że tak to określę, żeby nie wchodzić w szczegóły.
Kiedy decydowałem się na zakup Z7 miałem podobne dylematy. Moimi podstawowymi body były wtedy jednocyfrówki (kolejno: D3, D3s i D4s). Myślałem, że warto tego spróbować, bo to jednak będzie przyszłość, bo produkcja bezluster jest prostsza i tańsza. Początkowo zakładałem, że to będzie puszka tylko do landszaftów (z 14-30/4), na wycieczki (z 24-70/4) i takie tam. Że na tym przykładzie poznam nowe rozwiązania, które wcześniej, czy później będą standardem. A dziś D4s leży nieużywany, bo Z7 bardziej mi pasuje. Dla mnie jest wygodniejszy i lepiej mi się nim robi zdjęcia niż D4s. Wiem, wiem. To tylko moje indywidualne doświadczenia, a w internecie piszą, że tak być nie może. Niech sobie piszą co chcą, bo to nie internet robi zdjęcia tylko ja. Niedawno byłem na zagranicznym wypadzie. Zabrałem tyko Z7 z dwoma obiektywami i możesz wierzyć lub nie, ale niczego mi nie brakowało. Ani gripa, ani drugiego slotu - niczego. No ale ja nie wszędzie muszę targać zapas, tak jak nie mam w bagażniku zapasowego silnika, bo przecież silnik też może się zepsuć. A jak otworzyłem te NEFy w NX-D, to nie mogłem uwierzyć, że praktycznie niczego nie trzeba poprawiać (no może poza kadrowaniem). Jak to na wyjeździe - były zdjęcia poranne, wieczorne, nocne, ale były też takie robione w słoneczne południe - nie zawsze da się wszystko podporządkować fotografii. Jak pamiętam, z lustrzankami zawsze były jakieś korekty WB, korekty ekspozycji, walka z mikroprzepałami, a tu praktycznie nic. No, ale to się zaczyna liczyć dopiero wtedy, kiedy się te korpusy ma i używa. Na YoTube o tym nie gadają, bo oni te cuda tylko testują - po łebkach, bo nie ma czasu na więcej.
Nikogo nie będę namawiał na Z7, każdy musi wybrać sam, bo to jego zdjęcia i jego kasa. Ja wybrałem Z7 i nie żałuję, choć wiem, że w dzisiejszych czasach nie ma rozwiązań bezkompromisowych - zawsze jest coś za coś.
To ciekawe co dostanę ze swojego zamówienia. Na stronie fotoplus był zestaw: Z6+24-70+karta+adapter FTZ więc kliknąłem i złożyłem zamówienie.
cz4rnuch
23-05-2019, 10:23
Fotoplus piszę, że dopiero zestawy dostarczane od 1 maja nie mają karty. Jeśli jakieś sklepy mają zapasy w magazynach to w tych zestawach prawdopodobnie karty są. Zamówiłeś zestaw z kartą i taki powinieneś dostać.
Ja na targach Expozycja rozmawialem z handlowcem z Fotoplusa odpowiedzialnym za nikona i juz wtedy mowil ze Nikon sie wycofuje z dodawania kart do zestawow, a te co jeszcze sa to po prostu pozostalosci ze starych dostaw. Dlatego wtedy zarezerwowalem :D jesli gdzies w sklepach sa jeszcze dostepne takie zestawy to raczej ostatni moment na zakup z karta.
dinus - obawiam sie ze mozesz miec problem z takim zestawem w fotoplusie jesli klikales w tym tygodniu, bo podobno ja mialem miec jedna z ostatnich sztuk, a zamawialem to tydzien temu. Trzymam kciuki ale moze byc ciezko.
cz4rnuch
23-05-2019, 11:04
Jeśli dostałby zestaw bez karty to byłoby to niezgodne z opisem na stronie a opis jest wiążący dla sprzedawcy.
No imo po prostu dostanie info ze przepraszaja ale nie sa w stanie zrealizowac takiego zamowienia i tyle.
No imo po prostu dostanie info ze przepraszaja ale nie sa w stanie zrealizowac takiego zamowienia i tyle.
Panowie bez paniki póki ci nadal bez problemu można kupić zestawy z karta w wielu miejscach
.. w Z7 dużo lepszy pomiar ekspozycji i dużo lepsze WB,
Aktualizowałeś soft, masz ten nowy z eyefocus? "dawniej" punkt AF w Z7 był mniejszy niż w Z6. Czy jak Z7 wykryje oko, to ten żółty prostokąt jest mniejszy niż w Z6? Obejmuje oko z brwią?
Na YT trafiam na same filmy z Z6.
Musi być mniejszy, bo sensory, a co za tym idzie piksele są mniejsze. Przecież te "punkty AF" zbudowane są z określonej liczby sąsiednich sensorów według takiej samej zasady zarówno w Z7 i Z6. Tobie się wydaje że to są zupełnie inne aparaty, a one różnią się tylko drobiazgami wynikającymi z rozdzielczości matrycy. Reszta jest taka sama. W Z7 te punkty AF są po prostu mniejsze (wymiarowo) i w konsekwencji jest ich więcej, bo więcej się ich mieści na matrycy. Te kwadraciki do wykrywania twarzy, czy oka też są mniejsze. Z6 ma minimalnie większą czułość AF, właśnie dlatego, że ma trochę większe sensory AF, kosztem ich ilości. Dla mnie to oczywiste. Choć chyba nie dla wszystkich.
A na YT trafiasz na to, co "testerom" daje większą kasę. Zdecydowanie więcej sprzedaje się Z6 niż Z7, bo cena robi swoje. Dlatego większość tych "testów" robiona jest na Z6.
david555
23-05-2019, 15:44
@JK
Wcześniej chciałem napisać, że z biegiem lat, robisz się coraz to bardziej zrzędliwy, ale dobrze, że tego nie napisałem, bo w sumie niemal mnie przekonałeś do Z7. :-)
Jest jeszcze jeden aspekt, który muszę sam empirycznie przećwiczyć, a mianowicie Eye AF w trybie AF-C, ale poza tym, Twoje zapewnienia o trzymaniu WB, dzialają na moje wątpliwości niczym balsam na rany.
Sam stwierdziłem naocznie, że AF Z7 daje radę nawet w niemal piwnicznych klimatach, co na pewno trzeba zaliczyć mu na plus, niemniej jeżeli ktoś będzie chciał w takich warunkach rejestrować obrazy, to niewątpliwie we fragmentach obrazu w powiększeniu 1:1 natknie się na banding, choć trzeba go szukać.
Ja znalazłem, ale jedynie na marnych ok. 5% obrazu, co nie czyni poważnego problemu, szczególnie na ACR 11.3, gdzie szybko można zamazać te niedogodności. :-)
Zastanawiam się jednak nad fizyczną wielkością pojedynczego punktu AF, który jest w Z7 sporo większy od tego w A7R3 i nad wykresem DR, który w dolnym zakresie, również jest bardziej korzystny dla sensora A7R3.
Niby różnice nie są takie duże, ale jednak prawie 1 EV, trudno jest tak sobie zlekceważyć.
Nie chcę tu rozpętywać kolejnych wojenek systemowych, ale dziś miałem okazję trochę podziałać z A7R3. Teraz już chyba wiem dlaczego oceny różnych "testerów" są takie skrajne. Ja bym dziś, na podstawie tej zabawy, nie zamienił Z7 na A7R3 za żadną kasę, bo wydawało mi się, że Nikon jest dużo lepszym aparatem. AF w Sony to jakaś tragedia. Tam, gdzie Z7 ostrzył, A7R3 jeździł bezproduktywne w tył i w przód. Gdybym miał ocenić to dziś, to bym powiedział, że Sony to dziadostwo. Ale tak nie powiem. Doskonale wiem, że każdy aparat trzeba ustawić pod swoje potrzeby, dopasować, poznać, a ja dostałem dziś Sony na kilka godzin, na ustawieniach fabrycznych i nawet nie miałem czasu popróbować co i jak. Myślę, że tak właśnie powstają te internetowe durnowate "testy" z YT. Zawsze lepszy będzie ten aparat, który użytkownik (również tester) dobrze zna, do którego się przyzwyczaił i którego zalety potrafi wykorzystać, a wady ominąć. Nie da się tego wykombinować w godzinę, czy dwie. Zdjęcia oczywiście można zrobić, nawet niezłe, ale żeby oceniać detale dotyczące obsługi, detale działania AF, AWB, dobór ekspozycji, itp. trzeba temu poświęcić sporo czasu, poustawiać, sprawdzić, spróbować. Menu Sony wcale nie jest żadną tragedią - ono jest inne i użytkownik Nikona musi je poznać. Tak samo jak menu Nikona musi poznać użytkownik Sony, czy innego Canona. Jeśli się to zrobi po łebkach, byle jak, to efekty są takie jakie są, a diagnoza takiego testera musi brzmieć: A7R3 jest do niczego, albo Z7 jest do niczego. Sony jest na rynku bezlusterkowców kilka lat. Wielu ludzi poznało te puszki i nauczyło się ich używać (mnie to nie dotyczy), a potem biorą do ręki nowego Nikona na ustawieniach fabrycznych na "szybkie testy" i jest kicha, bo wszystko jest inne i wszystko "działa źle". Jak już znajomy poustawiał mi tego A7R3 jak trzeba, to aparat stał się normalny, przewidywalny, ani lepszy, ani gorszy od Z7. Po dzisiejszych doświadczeniach mogę powiedzieć, że to są aparaty porównywalne. W jednym coś jest lepsze, a coś jest gorsze i na odwrót. Ale te wszystkie "internetowe testy" proponuję wysłać tam, gdzie ich miejsce, czyli do śmietnika.
Ja bawiłem się A7III i byłem mocno rozentuzjazmowany ale spokojnie sięgnąłem po kompromis w postaci A7II ponieważ dla mnie EyeAF nie ma zastosowania, jedyny brak odczuwalny to dotykowy ekran, a każde bezlustro można "zmusić" do pompowania AF, kwestia nauczenia się jak AF działa efektywnie i kiedy nawet najlepszy potrafi się pogubić.
Bezlustra tanieją szybciej niż dawniej lustrzanki, więc pewnie za rok będę się rozglądał za albo trójką Sony albo Z6, decydujące będzie też czy do Zetki samyang zrobi maleństwo 2.8/24 albo tamron zgrabne 2.8/24-70 ( ostatecznie zgrabne i tanie 4/24-120 bo sony wygłupiło się z tym obiektywem ).
Mając D850 i dostęp do Sony A7III. Dzisiaj na targach w Łodzi postanowiłem sprawdzić Sony A9 i Nikona Z7. Zachęcam do uczestnictwa w targach i podziwiania Nikona Z7. Jest naprawdę wspaniały.
david555
23-05-2019, 21:46
Mając D850 i dostęp do Sony A7III. Dzisiaj na targach w Łodzi postanowiłem sprawdzić Sony A9 i Nikona Z7. Zachęcam do uczestnictwa w targach i podziwiania Nikona Z7. Jest naprawdę wspaniały.
Ani wspaniały, ani do niczego, ot po prostu robi swoje, jak niemal każdy produkt Nikona.
Dla mnie jedyny cień na tym korpusie, to niekoniecznie doskonały sensor obrazowy, wykonany według niedoskonałego projektu Nikona, albo zgodnie z założeniami firmy Sony.
Kto rozsądny, zleca wykonanie najbardziej istotnej części aparatu konkurencyjnej korporacji, i to jeszcze w momencie naruszania integralności rynku w tym sektorze ?
Nie bardzo rozumiem dlaczego, Nikon popełnia podobne szaleństwa, jednocześnie mając nadzieję, że wyciągają wnioski ze swoich błędów, i że w przyszłości będą zlecać wytwarzanie sensorów innemu producentowi.
Co Ci się tak konkretnie nie podoba w tej matrycy ???
david555
23-05-2019, 23:23
Co Ci się tak konkretnie nie podoba w tej matrycy ???
Oprócz tego co już napisałem, np. i tak za wielkie pola AF, jak na sensor stricte do portretu.
Funkcja pin AF do wykorzystania jedynie wobec statycznych obiektów, bo w trybie AF-S.
Niestety skutkuje to niedokładnościami we współpracy z bardzo jasnymi obiektywami portretowymi.
No dobrze. Ale gdzie masz mniejsze i bardziej precyzyjne pola AF? W lustrzankach? Przecież to co widzimy wizjerach, to nie są żadne punkty AF. To są tylko wizualizacje tych punktów. Mogli zaznaczyć środek każdego punktu małą kropką i wtedy byłoby idealnie? I tak jest lepiej, niż w lustrzankach, bo te kwadraciki nie są poprzesuwane, są przynajmniej właściwie umieszczone. Ile było na forum marudzenia, że po majdrowaniu z lustrem pomocniczym AF był prawie idealny, tylko te ramki się rozjechały, bo się poprzesuwały. To było lepsze? A może w lustrzance miałeś możliwość powiększenia obszaru punktu AF do 50%, czy 100% w wizjerze? Nie miałeś, a tu masz. Wtedy dokładnie widać jak jest ustawiana ostrość. A może miałeś podświetlanie ostrych krawędzi podczas fotografowania obiektywami bez AF? Też nie miałeś. Nie miałeś jeszcze innych funkcji, o których zapewne nawet nie wiesz, że są, bo trzeba je znaleźć, przemyśleć i świadomie zastosować - wtedy dopiero są przydatne.
david555
24-05-2019, 00:34
@JK
A nieprzejmuj się bo marudzę jak stara baba w poczekalni lekarza POZ-tu.
W sumie i tak przy papierowych GO, wspomagam się mikroregulacją AF, zatem jakieś maleńkie punkty AF nie są aż takim priorytetem.
Nie uniknę też kolejnego spotkania z Z7 przed jego zakupem, muszę bowiem wypróbować nowe funkcje aparatu, po aktualizacji firmware do wersji 2.0.
Swoją drogą, Sony również wymieniła firmware w A7R3, wypadałoby więc pomacać znowu i ten aparat, żeby później nie mieć decyzyjnego kaca.
Jeśli podchodzisz do tego jak do meczu i oczekujesz, że któryś wygra, bo jest lepszy, to i tak będziesz miał tego decyzyjnego kaca. Moim zdaniem oba mają zalety i wady, tylko że każdy inne. Bezwzględnie lepszego nie ma. A jak już się zdecydujesz, to może wyjść aktualizacja softu dla tego, którego nie wybrałeś i będzie kac. Ale może też być odwrotnie i będzie radość. Ideałów nie ma, wiec zamiast całe życie wybierać, analizować, porównywać, lepiej się zdecydować i robić zdjęcia. Jeśli masz obiektywy do Nikona, to nawet nie warto się zastanawiać, bo wymiana szklarni to kupa kasy, zdublowanie szklarni - jeszcze więcej (i nie wierzę, że obiektywy łączone przez niefirmowe przejściówki będą działać lepiej od oryginalnych). Wymiana "dupek" też kosztuje, a na dodatek nie podepniesz ich później w prosty sposób do D850. No ale to twój wybór i twoja kasa.
Musi być mniejszy, bo sensory, a co za tym idzie piksele są mniejsze. Przecież te "punkty AF" zbudowane są z określonej liczby sąsiednich sensorów według takiej samej zasady zarówno w Z7 i Z6. Tobie się wydaje że to są zupełnie inne aparaty, a one różnią się tylko drobiazgami wynikającymi z rozdzielczości matrycy. Reszta jest taka sama. W Z7 te punkty AF są po prostu mniejsze (wymiarowo) i w konsekwencji jest ich więcej, bo więcej się ich mieści na matrycy. Te kwadraciki do wykrywania twarzy, czy oka też są mniejsze. Z6 ma minimalnie większą czułość AF, właśnie dlatego, że ma trochę większe sensory AF, kosztem ich ilości. Dla mnie to oczywiste. Choć chyba nie dla wszystkich.
Nic nie musi, tylko co najwyżej może byc mniejszy. Róznica subtelna, ale zamiast mi odpowiedziec to wolisz tłumaczyc jak dziecku oczywistości. Straciłem nadzieję na to, że da sie z Tobą normalnie rozmawiać.
W tych zdaniach zrobiłeś kilka założeń (dla ciebie to oczywistości - a na jakiej to podstawie?), każde z nich może być błędne. Nie wiesz z ilu pikseli się składa "punkt" AF w Z6 i Z7. Zakładasz, że z takiej samej liczby, a ja tego nie jestem pewien. Może tak, może nie. "Drobiazgem" jest, że oprogramowanie obsługuje inną liczbę punktów AF, więc musi mieć też inne algorytmy. Inna ilośc punktów, inna wielkośc punktów, inna czułość punktów - te trzy rzeczy muszą wpływac na inną pracę AF.
Pytam jak wygląda wizualizacja eyefocus, ten żółty prostokąt. Wydaje się, że obejmuje tak dużo jak w Z6 czy mniej?
david555
24-05-2019, 07:51
Jacek_Z
Pojedynczy, standardowy punkt AF jest w Z7 bardzo duży, dość, że nawet w zestawieniu z Z50/1.8S z odległości 2-3 metry, żółta ramka zawsze obejmuje obszar większy, niż samo oko.
Nie jest to najlepsze info, jako że z obiektywami o większej ogniskowej na pewno lepiej nie będzie. ;-)
Jedynym rozwiązaniem jest ustawienie opcji pin AF, gdzie punkt AF jest rzeczywiście sporo mniejszy, z tym że działa to jedynie w trybie AF-S, czyli nie do wykorzystania przy portretowaniu ludzi, chyba że przy sporej GO.
Miałem w rękach obydwa korpusy i Z6, i Z7, ale różnice w wielkości pojedynczego standardowego punktu AF, jeżeli w ogóle jakieś są, to nie są spektakularne, ja w każdym razie nie byłem pod wrażeniem.
Nic nie musi, tylko co najwyżej może byc mniejszy. Róznica subtelna, ale zamiast mi odpowiedziec to wolisz tłumaczyc jak dziecku oczywistości. Straciłem nadzieję na to, że da sie z Tobą normalnie rozmawiać.
W tych zdaniach zrobiłeś kilka założeń (dla ciebie to oczywistości - a na jakiej to podstawie?), każde z nich może być błędne. Nie wiesz z ilu pikseli się składa "punkt" AF w Z6 i Z7. Zakładasz, że z takiej samej liczby, a ja tego nie jestem pewien. Może tak, może nie. "Drobiazgem" jest, że oprogramowanie obsługuje inną liczbę punktów AF, więc musi mieć też inne algorytmy. Inna ilośc punktów, inna wielkośc punktów, inna czułość punktów - te trzy rzeczy muszą wpływac na inną pracę AF.
Pytam jak wygląda wizualizacja eyefocus, ten żółty prostokąt. Wydaje się, że obejmuje tak dużo jak w Z6 czy mniej?
Uczyli cię kiedyś logicznego myślenia? Jeśli tak, to chyba mało skutecznie.
Nie będę prowadził takich dyskusji, bo szkoda mi czasu. Poczytaj pomyśl, to może zrozumiesz. :wink:
david555
24-05-2019, 09:01
Nie będę prowadził takich dyskusji, bo szkoda mi czasu. Poczytaj pomyśl, to może zrozumiesz. :wink:
Z7 ma jak wiadomo dużo gęstszy sensor od Z6, zatem powinien mieć dużo precyzyjniejszy AF, zważywszy na to, że przy takim detalu jaki eksponuje, każda niedokładność sensorów AF, wychodzi na obrazku jak na dłoni.
Tymczasem praktyka pokazuje, że system AF w Z7, wcale bardziej precyzyjny nie jest, przez co Z7 odstaje od Z6 i nie wygląda to zachęcająco.
Jarred Polin przedstawiał to dosyć obrazowo, nawet w kontekście Eye AF, co mogło w wielu internautach wzbudzić wręcz rozbawienie, rozumiem jednak że niekoniecznie tych, którzy już weszli w posiadanie Nikona Z7. ;-)
Myślcie trochę, zamiast cytować jakichś głupkowatych "testerów". Oba aparaty mają sensor FX, czyli w obu przypadkach ma on identyczne wymiary. Identyczna jest zatem długość matrycy mierzona w milimetrach. Z7 ma w poziomie 8256 pikseli, a Z6 tylko 6048. Co z tego wynika? Piksele Z6 muszę być większe, czyli pojedyncze sensory także. To chyba trudne nie jest? Idziemy dalej. Z7 ma w poziomie, na tej samej długości matrycy, 29 sensorów AF, a Z6 ma ich tylko 21. Mamy więc dwie możliwości: albo sensory AF w Z7 muszą być mniejsze, bo by się nie zmieściły, albo te ramki w Z6 są zdecydowanie zbyt duże, bo sensory AF w Z6 musiały by być dużo mniejsze, niż te ramki. Wybieram wariant pierwszy. Dlaczego? Dlatego, że sensory AF muszą być "wpasowane" w siatkę matrycy. Jeśli teraz podzielimy te wszystkie liczby przez siebie, to dostaniemy coś około 1.36. Właśnie o te około 36% muszą być większe sensory w Z6, żeby to wszystko zagrało. A jakie są tego konsekwencje? Oba aparaty mają nieco inne zakresy czułości, szczególnie w zakresie wysokich ISO. Dlaczego? Dlatego, że Z6 ma sensory matrycy o większej powierzchni i tym samym Z6 trochę mniej szumi na wysokich ISO. Druga konsekwencja, to czułość AF. Z6 ma minimalnie większą czułość AF, bo ma nieco większe sensory, niż Z7 - to tak jak z tymi szumami. Zatem wszystko się zgadza i żadne zaklęcia nic tu nie dadzą. Sensory AF, jak też te ramki, które są jedynie wizualizacją, a nie punktami AF, też muszą być mniejsze w Z7. Idąc dalej można wyciągnąć następny wniosek, że fizyczna budowa sensorów AF w Z7 i Z6 zapewne jest taka sama - składają się z takiej samej liczby sensorów matrycy. Właśnie dlatego oprogramowanie obu aparatów może korzystać z tych samych algorytmów AF, dlatego Nikon może poprawiać oprogramowanie obu korpusów jednocześnie i dlatego mógł zrobić wspólną dokumentację dla obu modeli.
To tyle. Dalej kombinujcie sami, albo zapytajcie tych "specjalistów" z YT. :wink:
david555
24-05-2019, 09:52
Nikon nigdzie nie podaje ile fizycznie senseli pokrywa żółta ramka, wizualizująca pojedynczy, standardowy punkt AF, możemy zatem snuć opowieści dziwnej treści, albo wyliczać jakieś stałe, albo procenty, ale na moje oko ma to mało wspólnego z rzeczywistością, ponieważ wspomniana żółta ramka ma dosyć podobny rozmiar dla obydwu Zetek.
Z7 dysponuje jedynie większą liczbą wspomnianych kwadratów od Z6 i tyle różnic. ;-)
Problem w tym, że korpusy z bardzo gęstymi sensorami obrazowymi, mają znacznie mniejszą tolerancję na ewentualne błędy AF, co niestety daje się zauważyć, a co poinno zostać uwzględnione przez firmę Nikon przy projektowaniu Z7.
Xavier80
24-05-2019, 09:53
Myślcie trochę, zamiast cytować jakichś głupkowatych "testerów". Oba aparaty mają sensor FX, czyli w obu przypadkach ma on identyczne wymiary. Identyczna jest zatem długość matrycy mierzona w milimetrach. Z7 ma w poziomie 8256 pikseli, a Z6 tylko 6048. Co z tego wynika? Piksele Z6 muszę być większe, czyli pojedyncze sensory także. To chyba trudne nie jest? Idziemy dalej. Z7 ma w poziomie, na tej samej długości matrycy, 29 sensorów AF, a Z6 ma ich tylko 21. Mamy więc dwie możliwości: albo sensory AF w Z7 muszą być mniejsze, bo by się nie zmieściły, albo te ramki w Z6 są zdecydowanie zbyt duże, bo sensory AF w Z6 musiały by być dużo mniejsze, niż te ramki. Wybieram wariant pierwszy. Dlaczego? Dlatego, że sensory AF muszą być "wpasowane" w siatkę matrycy. Jeśli teraz podzielimy te wszystkie liczby przez siebie, to dostaniemy coś około 1.36. Właśnie o te około 36% muszą być większe sensory w Z6, żeby to wszystko zagrało. A jakie są tego konsekwencje? Oba aparaty mają nieco inne zakresy czułości, szczególnie w zakresie wysokich ISO. Dlaczego? Dlatego, że Z6 ma sensory matrycy o większej powierzchni i tym samym Z6 trochę mniej szumi na wysokich ISO. Druga konsekwencja, to czułość AF. Z6 ma minimalnie większą czułość AF, bo ma nieco większe sensory, niż Z7 - to tak jak z tymi szumami. Zatem wszystko się zgadza i żadne zaklęcia nic tu nie dadzą. Sensory AF, jak też te ramki, które są jedynie wizualizacją, a nie punktami AF, też muszą być mniejsze w Z7. Idąc dalej można wyciągnąć następny wniosek, że fizyczna budowa sensorów AF w Z7 i Z6 zapewne jest taka sama - składają się z takiej samej liczby sensorów matrycy. Właśnie dlatego oprogramowanie obu aparatów może korzystać z tych samych algorytmów AF, dlatego Nikon może poprawiać oprogramowanie obu korpusów jednocześnie i dlatego mógł zrobić wspólną dokumentację dla obu modeli.
To tyle. Dalej kombinujcie sami, albo zapytajcie tych "specjalistów" z YT. :wink:
Kolejny raz nie masz pojęcia o czym piszesz. Ty naprawdę posiadasz Z7? Pole eye af w Z7 jest wielkościowo praktycznie identyczne jak w Z6.
Zdawałeś maturę z matematyki? Chyba nie. :wink:
david555
24-05-2019, 09:59
Zdawałeś maturę z matematyki? Chyba nie. :wink:
Obawiam się Jacku, że ani z Ciebie inżynier, ani filolog. ;-)
kurczeblade
24-05-2019, 10:35
Panowie, zapominamy przy tej wojence na aparaty, o jednym najważniejszym aspekcie. Całym systemie. Ja nie jestem przekonany w 100% do Z6, Z7 jako do samego body, ale cały system "bagnet" wydaje mi się mieć przyszłość, seria szkieł S 1.8 jest doskonała pod względem technicznym i wagowym, cenowo nie jest to jakiś kosmos - fajne szkła na naszą kieszeń. Wiadomo że Sony ma lepszego AF,a ale z drugiej strony ten AF dostaje skrzydeł przy bardzo drogich szkłach GM, a w konsekwencji większość osób biega z samyangami, gdzie raczej nie wykorzystują możliwości aparatów Sony pod względem AF. Tak sobie myślę, pomijając bezpośrednie porównanie aparatów, to wolałbym jednak mieć takiego Z6 z Nikkorem 35 1.8s niż a7III z Samyangiem 35. W końcu to body się zmienia, a szkła zostają. Więc jeśli teraz Ztka nie spełnia w 100% oczekiwań to z pewnością nowe Z będzie miało poprawione błędy poprzednika. Myślę że Z6 i 7 to dobre wejście w system. Można tym aparatem fotografować i sobie spokojnie kompletować szkła, czekając na body kozaka.
Zauważyłem pewną tendencje u użytkowników z Sony, że cisną bekę z Canona i Nikona, a sami biegają z zestawem Samyangow które nie do końca maja fajnego AF. W Sony brakuje standardowych szkieł 1.8 za mniejsza kasę, i widać że Sony jest mocno nastawione na to żeby były kupowane GM za krocie.
Wydaje mi sie ze tu jest ogolne niezrozumienie jak dziala eye-af.
Z programistycznego punktu widzenia znalezienie oka/twarzy odbywa sie na podstawie analizy obrazu a dopiero jak oko jest zloklizowane na podstawie analizy obrazu z matrycy - nastepuje wybor punktu AF najblizszego temu co zostalo przez analize obrazu uznane za zrenice. I teraz tak jesli punktow autofocusa jest wiecej i sa mniejsze to precyzja bedzie naturalnie wieksza, bo dokladniej mozna zmapowac output z analizy obrazu na punkt AF. Jesli punktow autofocusa jest mniej to czasami bedzie tak ze to sie pokryje idealnie i wceluje idealnie a czasami najblizszy punkt autofocusa bedzie jednak lekko przesuniety w stosunku do tego co analiza obrazu okreslila jako zrenice, i wtedy moze nie byc w punkt.
Przypatrywanie sie ramce w eye af i jej wielkosci nie wiem czy ma jakis sens bo to moze jedynie obrazowac gdzie zlokalizowano oko, gdzie analiza obrazu je zlokalizowala, a nie musi miec bezposredniego zwiazku z wielkoscia punktu AF ani dokladnym polozeniem tego punktu ktory bedzie uzyty do ustawienia ostrosci.
david555
24-05-2019, 12:13
...Sony brakuje standardowych szkieł 1.8 za mniejsza kasę, i widać że Sony jest mocno nastawione na to żeby były kupowane GM za krocie.
No coś Ty, a FE 85/1.8, który jest w cenie N85/1.8G ?
Nie jest tak tragicznie z wyborem szkieł w systemie Sony, pozostaje jednak pytanie, czy wchodzić w system Sony ?
rpromin
Kłopot w tym, że algorytmy Nikona mają wyraźny problem z określeniem, które oko znajduje się bliżej płaszczyzny sensora obrazowego i wykonują często jakieś ping-pongi, co niestety poważnie nie wygląda. :-)
cz4rnuch
24-05-2019, 13:18
... Sony ma lepszego AF,a ale z drugiej strony ten AF dostaje skrzydeł przy bardzo drogich szkłach GMNie jest to prawda. Niektóre szkła GM są wolniejsze o ciemniejszych odpowiedników. A ciemniaczki typu 28/2 czy 85/1.8 należą do najszybszych w systemie. A i Samy, przynajmniej te ciemniaczki, które miałem miały bardzo sprawny AF. Pierwsza seria obiektywów Samyang jak 35/1.4 czy 50/1.4 miała dość przeciętne osiągi pod względem AFu, ale obecnie producent dysponuje nowymi silnikami AFu, które dodatkowo montuje parami więc sytuacja ulega poprawie.
...a w konsekwencji większość osób biega z samyangami, gdzie raczej nie wykorzystują możliwości aparatów Sony pod względem AF.Skąd takie dane? Jedynym znanym mi szkłem kundelkiem o którym można napisać, że bardzo dobrze się sprzedaje jest Tamron 28-75/2.8 Szkła Sony generalnie bardzo dobrze się sprzedają. Na tyle dobrze, że są zastoje w dostawach. Czego raczej nie da się napisać o Samyangach czy Tokinach.
Obawiam się Jacku, że ani z Ciebie inżynier, ani filolog. :wink:
W jednym masz rację - nie jestem filologiem. Co do reszty mogę ci tylko napisać, że szkoda czasu na te dyskusje, z względu na ich pozom merytoryczny. Jedno jest pewne - bycie ignorantem nie jest powodem do dumy, częściej bywa żałosne i śmieszne. Jak uzupełnisz wiedzę techniczną do odpowiedniego poziomu, to będziemy mogli dalej podyskutować. Na razie lepiej słuchaj, czytaj i staraj się to choć w części zrozumieć. Wyjdzie ci to na zdrowie i nie będziesz musiał powtarzać bredni z internetu. Ty się podłożyłeś na własną prośbę, ale dotyczy to niestety także innych "dyskutantów", z kolegą super moderatorem na czele.
Bijcie tę pianę nadal. Tyle z mojej strony.
david555
24-05-2019, 13:54
@JK
Jeżeli przerastasz poziomem wiedzy i doświadczeniem wszystkich użytkowników tego forum, to dlaczego z takim uporem nieustannie nawiedzasz to miejsce, ten grajdoł rozpaczy, przesądów i internetowych legend ?
Faktycznie, szkoda Twojego cennego czasu.
Bardzo śmieszne. Konstruujesz sobie ciągi logiczne, OK prawidłowe o ile założenia są dobre. Sęk w tym, że nie można mieć pewności co do prawdziwosci tych Twoich założeń. Przykładowo: skąd wiesz, że punkt AF w Z6 nie składa się z 8 pikseli a w Z7 z 10 pikseli? Nie wiesz. Zakładasz, że mają tyle samo pikseli, wyprowadzasz wnioski. Tylko wnioski bez wiedzy mogą być nieprawdziwe. Zachwujesz sie jak ci Youtuberzy. Pytałem co wiesz, a nie co myślisz, że wiesz.
Z programistycznego punktu widzenia znalezienie oka/twarzy odbywa sie na podstawie analizy obrazu a dopiero jak oko jest zloklizowane na podstawie analizy obrazu z matrycy - nastepuje wybor punktu AF najblizszego temu co zostalo przez analize obrazu uznane za zrenice. I teraz tak jesli punktow autofocusa jest wiecej i sa mniejsze to precyzja bedzie naturalnie wieksza, bo dokladniej mozna zmapowac output z analizy obrazu na punkt AF. Jesli punktow autofocusa jest mniej to czasami bedzie tak ze to sie pokryje idealnie i wceluje idealnie a czasami najblizszy punkt autofocusa bedzie jednak lekko przesuniety w stosunku do tego co analiza obrazu okreslila jako zrenice, i wtedy moze nie byc w punkt.
Przypatrywanie sie ramce w eye af i jej wielkosci nie wiem czy ma jakis sens bo to moze jedynie obrazowac gdzie zlokalizowano oko, gdzie analiza obrazu je zlokalizowala, a nie musi miec bezposredniego zwiazku z wielkoscia punktu AF ani dokladnym polozeniem tego punktu ktory bedzie uzyty do ustawienia ostrosci.
O to właśnie pytam. Jesli punkty w Z7 sa mniejsze, to powinny skutkować precyzyjniejszym trafieniem. Czyli np źrenicę/tęczówkę oka, a nie rzęsy/brew.
Pytam o EYEFOCUS, nie inny tryb. Czy Z7 trafia lepiej, nie ustawia np na rzęsach, jak to bywa w Z6?
Pytam o praktykę, teorie JK mnie nie interesują. A tak się wkurzał, że tu ludzie nie piszą o praktyce, a sam wyjechał z teoretyzowaniem, za które mnie wcześniej ganił. Innym nie wolno mysleć logicznie, mają miec aparat. Ale on może filozofować. Masz aparat, wgraj aktualizacje, sprawdź czy Z7 przy an-face trafia w źrenice czy w rzęsy.
david555
24-05-2019, 14:39
Jacek_Z
Przed aktualizacją trafiał w rzęsy a nawet brwi, błąd potęgowały głębokie oczodoły, sprawdzone.
Jacek_Z
Przed aktualizacją trafiał w rzęsy a nawet brwi, błąd potęgowały głębokie oczodoły, sprawdzone. david555 o to pytałem chyba miesiąc temu i do tej pory nikt nie potrafił odpowiedzieć. dzięki:)
Xavier80
24-05-2019, 16:40
Jacku, poniżej masz film z eye af z Z7
https://youtu.be/GPLyDybiuM8
nikoniarz
24-05-2019, 16:42
Kryzys wieku średniego u niektórych trwa zbyt długo...
Xavier80
24-05-2019, 19:19
Panowie, zapominamy przy tej wojence na aparaty, o jednym najważniejszym aspekcie. Całym systemie. Ja nie jestem przekonany w 100% do Z6, Z7 jako do samego body, ale cały system "bagnet" wydaje mi się mieć przyszłość, seria szkieł S 1.8 jest doskonała pod względem technicznym i wagowym, cenowo nie jest to jakiś kosmos - fajne szkła na naszą kieszeń. Wiadomo że Sony ma lepszego AF,a ale z drugiej strony ten AF dostaje skrzydeł przy bardzo drogich szkłach GM, a w konsekwencji większość osób biega z samyangami, gdzie raczej nie wykorzystują możliwości aparatów Sony pod względem AF. Tak sobie myślę, pomijając bezpośrednie porównanie aparatów, to wolałbym jednak mieć takiego Z6 z Nikkorem 35 1.8s niż a7III z Samyangiem 35. W końcu to body się zmienia, a szkła zostają. Więc jeśli teraz Ztka nie spełnia w 100% oczekiwań to z pewnością nowe Z będzie miało poprawione błędy poprzednika. Myślę że Z6 i 7 to dobre wejście w system. Można tym aparatem fotografować i sobie spokojnie kompletować szkła, czekając na body kozaka.
Zauważyłem pewną tendencje u użytkowników z Sony, że cisną bekę z Canona i Nikona, a sami biegają z zestawem Samyangow które nie do końca maja fajnego AF. W Sony brakuje standardowych szkieł 1.8 za mniejsza kasę, i widać że Sony jest mocno nastawione na to żeby były kupowane GM za krocie.
Nikt nie ciśnie żadnej beki z Canona i Nikona. Z tymi szkłami to popłynąłeś. Co jak co, ale asortyment szkieł pod FE masz ogromny. Przykładowo 35: masz świetnego zeissa 1.4, Sigmę arta 1.4, samyanga 1.4 af, masz Sony 1.8, to samo 50, to samo 85. Co jak co, ale argument z af i szkłami GM , nie mam pojęcia skąd wziąłeś . Ja zmieniłem to co zmieniłem naprawdę nie dlatego aby zrobić komukolwiek na forum na złość
kurczeblade
24-05-2019, 22:40
Nikt nie ciśnie żadnej beki z Canona i Nikona. Z tymi szkłami to popłynąłeś. Co jak co, ale asortyment szkieł pod FE masz ogromny. Przykładowo 35: masz świetnego zeissa 1.4, Sigmę arta 1.4, samyanga 1.4 af, masz Sony 1.8, to samo 50, to samo 85. Co jak co, ale argument z af i szkłami GM , nie mam pojęcia skąd wziąłeś . Ja zmieniłem to co zmieniłem naprawdę nie dlatego aby zrobić komukolwiek na forum na złość
Nikt nikomu nie robi na złość. Skoro wybrałeś Sony to z pewnością dobrze wybrałeś, w ostatecznym rachunku liczy się portfolio, zajawka, frajda z hobby. A z dyskusji robi się absurdalnie jałowa - porównania matematyczne, wyliczanie, czy wypominanie braku matury - na forum stricte fotograficznym. Hmm :)
Głównie chodziło mi o to, że na podstawie jednego aparatu w systemie (pomijając akcesoria, obiektywy) nie ma sensu podejmować decyzji. System to nie tylko jedno body. Ja bym wybrał Z bo mi się bardzo podobają szkła S, ale takie są moje preferencje, bo wiem że szkła zostaną, body najlepsze dziś Sony, a jutro inna firma. Ztka to dobry sprzęt żeby sobie swobodnie przejść w Nikona DSLR na ML.
Xavier80
25-05-2019, 19:59
Nikt nikomu nie robi na złość. Skoro wybrałeś Sony to z pewnością dobrze wybrałeś, w ostatecznym rachunku liczy się portfolio, zajawka, frajda z hobby. A z dyskusji robi się absurdalnie jałowa - porównania matematyczne, wyliczanie, czy wypominanie braku matury - na forum stricte fotograficznym. Hmm :)
Głównie chodziło mi o to, że na podstawie jednego aparatu w systemie (pomijając akcesoria, obiektywy) nie ma sensu podejmować decyzji. System to nie tylko jedno body. Ja bym wybrał Z bo mi się bardzo podobają szkła S, ale takie są moje preferencje, bo wiem że szkła zostaną, body najlepsze dziś Sony, a jutro inna firma. Ztka to dobry sprzęt żeby sobie swobodnie przejść w Nikona DSLR na ML.
Oczywiście, że dobrze wybrałem, dobrze dla mnie :) ( inaczej bym nie wybrał, bo naprawdę szanuję własne pieniądze). W żadnym wypadku nie oznacza to, że mój dobry wybór może być dobry dla kogoś. Panowie, ja wypowiadam się tylko i wyłącznie we własnym imieniu i przez pryzmat własnych doświadczeń. Wyluzujcie, przecież ja nie muszę mieć racji, opisuję coś z mojej perspektywy i ktoś może to uznać za wartościowe a ktoś za bzdurę. To są tylko moje subiektywne odczucia popierane argumentami. Ja jedynie twierdzę, że nikonowskie zetki nie warte są uwagi, bo to produkty przeciętne, niedopracowane i warto poczekać na ich kontynuację , bo ta może okazać się czymś naprawdę świetny. Moja decyzja nie była podjęta na podstawie jednego aparatu.
Dla mnie liczy się sposób w jaki producent traktuje klienta. Dam prosty przykład modelu A9 i to jakie miał możliwości przy premierze a jakie ma dzisiaj. Nie wypuszczono A9s, A10, tylko aktualizowano obecny model o dodatkowe funkcje czekając na ruch konkurencji w ML pro ( chociażby NIkona Z8/Z9) aby kolejny model był odpowiedzią. To jest właśnie ta różnica
Może nie jest to najbardziej renomowane pismo, na pewno nie fotograficzne, ale zawsze to kolejny test - Z6 miażdży konkurencję ;)
https://www.komputerswiat.pl/recenzje/sprzet/foto/nikon-z6-test-profesjonalnego-aparatu-systemowego-to-nowy-numer-1-na-rynku/3b3dprf
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
https://abfoto.pl/aparat-bezusterkowy-nikon-z6-adapter-ftz-9304
7139zł
cz4rnuch
27-05-2019, 17:58
Nikon idzie na całość. Bardzo dobra cena w sumie stosunkowo niedługo po premierze. Dodatkowo nowy soft, który sporo zmienia. Ponoć CCC więc całkiem możliwe, że wkrótce pojawią się nowi fani zetek. Albo jaki malkontent się nawróci :)
To jest tajemnica niskich (powiedzmy) cen Z6
https://abfoto.pl/produkty/foto-i-video/bezlusterkowce/aparaty-bezlusterkowce-canon/canon-eos-rp-adapter-ef-eos-r
Może nie wojenka cenowa, ale widać, że zależy na udziale w rynku jednej i drugiej firmie.
Byłbym ostrożny w porównywaniu tego RP do Zetki, chyba że klient faktycznie jest tak mocno zaślepiony.
cz4rnuch
27-05-2019, 19:39
Canon RP to jednak jest poziom (albo nawet półtora) niżej.
Komu jak komu, ale mnie nie trzeba tego tłumaczyć :D
Natomiast widziałem, jak to wygląda na półce w sklepie, dla mnie to oczywiste, dlaczego na Z6 są takie ceny.
Dawno temu stwierdziłem, że na jakości towaru (jakiegokolwiek) to zna się może 10-20% nabywców, za to ekspertami od cen jest 110% ;)
Dlatego nie widzę kompletnie miejsca dla tańszej pełnej klatki od Nikona, to miałoby sens ale pół roku temu, teraz jak oni chcieliby sie wpychać na rynek z czymś co w dniu premiery może być droższe od Z6 po przecenach ?
Może też być tańsze, kto im zabroni. I tak zarobią ;)
kurczeblade
27-05-2019, 23:16
Dawno nie widziałem takiego szybkiego i dużego spadku cen. Współczucia dla osób które będą chcieli sprzedać używany. Cena faktycznie coraz fajniejsza, ale trochę strzał w twarz dla tych co niedawno kupowali za dużo drożej. RF nie ma z tym nic wspólnego.
cz4rnuch
27-05-2019, 23:40
Dlatego nie widzę kompletnie miejsca dla tańszej pełnej klatki od Nikona...Czy ja wiem. Maksymalnie uproszczony aparat, bez wizjera, gdzie większość nastaw załatwia dotykowy ekranik. Plus slot na sd i mały buforek. Dla konserwatywnych lustrzankowców pewnie pomysł z piekła rodem, ale dla ludzi bez obciążeń mogłaby to być fajna alternatywa. Oczywiście o ile cena byłaby odpowiednio niższa.
krzysztofz24
28-05-2019, 01:54
Bez zadnego wizjera, to juz byloby przegiecie:-).
Non stop focic tylko na zombiaka;-).
cz4rnuch
28-05-2019, 06:35
Niektórym to nie przeszkadza. Przez rok focilem coolpixem A i polubiłem zombie. Ricoh GR jest kolejnym przykładem na to, że do pewnych zastosowań wizjer w zasadzie nie jest konieczny. Szczególnie, że w bezlustrach i tak jedyną opcją jest LV. Gdyby cena za takie bezwizjerstwo była odpowiednia to mogłoby się to sprzedać.
krzysztofz24
28-05-2019, 06:41
To tak o niemal wszystkim mozna napisac, ze niektorym brak czegos nie bedzie przeszkadzal;-).
cz4rnuch
28-05-2019, 06:44
No i w czym problem? Taki aparat nie byłby dla wszystkich. A już na pewno nie dla fanów lustrzanek.
krzysztofz24
28-05-2019, 06:54
Nie bylby tez na pewno dla ludzi, ktorzy chcieli by skorzystac z wizjera jak silne slonce swieci akurat na ekran;-). I w sumie mniej wazne jakiego wizjera, czy lustrzankowego czy elektronicznego.
cz4rnuch
28-05-2019, 07:23
Oczywista oczywistość. Czy ja gdzieś napisałem, że taki wynalazek miałby same zalety? Ale podobne sprzęty są na rynku i mają swoich fanów. Poza tym ja mam opcję wyświetlacza specjalnie na mocne dzienne światło i spisuje się to bardzo dobrze. Pewnie w zetkach też jest coś podobnego.
PS Kiedyś na portalu SAR pojawiła się plotka o tanim A5 bez wizjera i wielu innych ficzerów, za to miał być tani i mały. I wielu ludzi zapaliło się na taki pomysł.
Cena niższa, ale w tych nowych zestawach nie ma już kart pamięci, prawda? A jej koszt to bodajże 600 czy 700pln...
Dawno nie widziałem takiego szybkiego i dużego spadku cen. Współczucia dla osób które będą chcieli sprzedać używany. Cena faktycznie coraz fajniejsza, ale trochę strzał w twarz dla tych co niedawno kupowali za dużo drożej. RF nie ma z tym nic wspólnego.
Współczucia chyba dla tych co będą chcieli się pozbyć lustrzanek :)
Zanim zdecydowana większość tych, którzy niedawno kupili swoje Z'tki będzie się chciała ich pozbyć zdąży się pojawić już kolejna generacja i rzeczywistość całego rynku foto będzie inna. Jesteśmy świadkami rewolucji w rynku foto stąd też i nietypowe zachowania producentów.
Co do cen to obserwujemy ostrą wojnę cenową o to aby jak najwięcej osób weszło w dany system, a potem to jakoś już będzie...
cz4rnuch
28-05-2019, 12:15
No w sumie. Doliczyć trza kartę a cashback też wieczny nie bedzie i cena wróci do normy. Ale na razie, moim zdaniem, jest to dobra oferta.
Jesienią może być jeszcze ciekawiej, jeśli idzie o ceny. Oczywiście aparatów, nie kart XQD ;)
Kolekcjoner
28-05-2019, 12:42
To prawda że chyba takiej wojenki cenowej nie było. To tylko też pokazuje jak przeszacowane są te ceny po wejściu sprzętu na rynek.
Z RF nie wiem ale ja znam co najmniej dwie osoby które ten sprzęt kupiły właśnie ze względu na niską cenę - a mieli zamiar kupić co innego.
Ale taka wojenka powoduje że klient, który spokojnie kupował sobie sprzęt z wyższej półki po 2-3 latach odzyskiwał z tego znacząca część, a teraz spadek cen używanego sprzętu był gigantyczny i będzie jeszcze większy.
Uważasz, że to normalne, żeby zjechany sprzęt po gwarancji kupować np. za 80% ceny nowego? Bo dla mnie to było/jest nienormalne. Ale ponarzekać zawsze można, drogo-źle, tanio-też źle :wink:
Już dawno o tym pisałem, nawet kilku wystawiających na forum swój sprzęt się oburzyło :D A ja dalej jestem zdania, że jeśli mam wybrać np Nikkora 85 1,8 g z 2015 za ponad 1600, albo zamówić nówkę za 1900, no cóż wybieram drugą opcję. Z aparatami jest podobnie.
Dobra, pytanie natury techniczno-softwareowej: LR nie otwiera mi rawów z Z6. Zaktualizowałem do najnowszej wersji jaka się wyświetliła czyli 7.5, ale widzę, że jest też nowsza 8.0 - tylko problem w tym, że dla mnie w ogóle nie dostępna z poziomu appki CC. Podejrzewam niestety problem w kwestii systemu - mam windowsa 8 (ale chyba nie 8.1) i to chyba jest ten "przeszkadzacz" - czy ktoś miał podobnie i może potwierdzić moje przypuszczenia? Nie do końca mam jednoznaczne info na stronach adobe, tymi wersjami windy też nigdy jakoś specjalnie się nie interesowałem póki wszystko działało, więc siedzę i kombinuję - umie ktoś coś podpowiedzieć? Chciałbym to rozwiązać skutecznie, a nie bawić się w jakieś dng convertery...
david555
28-05-2019, 14:20
Dobra, pytanie natury techniczno-softwareowej: LR nie otwiera mi rawów z Z6. Zaktualizowałem do najnowszej wersji jaka się wyświetliła czyli 7.5, ale widzę, że jest też nowsza 8.0 - tylko problem w tym, że dla mnie w ogóle nie dostępna z poziomu appki CC. Podejrzewam niestety problem w kwestii systemu - mam windowsa 8 (ale chyba nie 8.1) i to chyba jest ten "przeszkadzacz" - czy ktoś miał podobnie i może potwierdzić moje przypuszczenia? Nie do końca mam jednoznaczne info na stronach adobe, tymi wersjami windy też nigdy jakoś specjalnie się nie interesowałem póki wszystko działało, więc siedzę i kombinuję - umie ktoś coś podpowiedzieć? Chciałbym to rozwiązać skutecznie, a nie bawić się w jakieś dng convertery...
Na W7 SP1 działają wszystkie subskrybowane programy Adobe.
https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/system-requirements.html
Trzeba mieć 10tkę i to wyższą niż 1607 do 8ki
** Not supported on Windows 8.1, Windows 10 versions 1511 and 1607.
Tak żem czuł :( orientujecie się ile minimalnie kosztuje 10tka? Bo rozstrzał w necie jest okrutny, ceneo wypluwa nawet poniżej 100zł, ale nie wiem na ile to legalne wersje czy tam klucze...
A żeby nie było całkiem offtopowo to bardzo się polubilem z Z6, choć nie miałem jeszcze okazji w jakichś gorszych warunkach potestować, ale samo używanie jest naprawdę przyjazne, wizjer jest naprawdę świetny (jak na evf), szkła śmigają przez FTZ identycznie jak na D750, stabilizacja działa wyśmienicie - bawiłem się chwilę i czasy rzędu 1/8s na 70mm spokojnie powtarzalne (przy stabilnej pozycji). Jak coś więcej porobię to będę opisywał wrażenia na bieżąco ;)
Jak nie potrzebujesz podpinać się pod domenę firmową czy też wykorzystywać rozwiązań wymagających wersji Pro systemu to chyba 499 zł za wersję OEM to jest cena "standardowa", z pewnego źródła.
Box chyba coś koło 100 zł drożej wychodzi.
Windows 10 - OEM vs BOX
OEM
System jest przypisywany do użytkownika, a konkretniej do konta Microsoft.
Licencję można przenieść na nowy komputer lub na zmodernizowany sprzęt, ale po dezaktywacji z poprzedniej płyty głównej.
Dla systemu OEM nie funkcjonuje wsparcie techniczne firmy Microsoft.
Użytkownik nie otrzymuje płyty bądź pamięci USB z systemem.
np.: https://www.x-kom.pl/p/248984-system-operacyjny-microsoft-windows-10-home-pl-64bit-oem-dvd.html
BOX
System może być swobodnie przenoszony na nowe urządzenia.
System BOX posiada wsparcie techniczne.
Użytkownik otrzymuje system na wybranym nośniku.
Cena Windowsa BOX jest nieco wyższa niż wersji OEM (średnio to kwestia kilkudziesięciu złotych dopłaty).
Możesz zainstalować win 10 wpisując przy instalacji klucz z win 8.
Najnowszą wersję win 10 ściągniesz ze strony microsoftu
Dziwne że ktoś nie ma jeszcze win10 ale pamietajcie że nadal można legalnie ulepszyć win7/8 do win10, microsoft nie chwali się tym bo niby zakończył taką "promocje" ale to działa nadal.
Wchodzi się tu https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 i robimy normalnie aktualizacje.
Warto przed całym procesem mieć konto microsoft i dodany klucz z obecnego systemu do konta, potem przy instalacji świeżej nie martwimy się już o klucz tylko logujemy się na swoje konto po instalacji windows żeby zrobić autoryzacje.
Co do wersji OEM i BOX, różnic nie ma żadnych, cyrki mogą być podczas zmiany sprzętu bo wersja OEM wymaga potwierdzenia odinstalowania i potem potwierdzenia instalacji, trzeba to robić przez infolinie microsoft, wersja BOX nie ma takich cyrków, jedynie na swoim koncie wywalamy stary komputer i dodajemy nowy jeśli chcemy mieć wszystko ładnie ułożone na koncie.
Nie kupujcie nigdy ale to nigdy wersji OEM oprogramowania microsoft, które w opisie ma że wymaga autoryzacje telefoniczną itp, klucz zawsze musi być wpisany w konto microsoft, inaczej to lewizna albo klucz jednorazowy bo nie ma szansy tego potem ponownie autoryzować na nowym sprzęcie.
Możesz zainstalować win 10 wpisując przy instalacji klucz z win 8.
Najnowszą wersję win 10 ściągniesz ze strony microsoftuTo nie jest legalne. Nawet jeśli klucz by zadziałał, ta możliwość jest już od dawna wyłączona
Dziwne że ktoś nie ma jeszcze win10 ale pamietajcie że nadal można legalnie ulepszyć win7/8 do win10, microsoft nie chwali się tym bo niby zakończył taką "promocje" ale to działa nadal.
Wchodzi się tu https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 i robimy normalnie aktualizacje.
.Nie będzie taki system już legalny, choćby zadziałało, koniec, kropka.
Panowie, bez jaj. To nie temat o wersjach Windowsa [emoji14]
To ciekawe co dostanę ze swojego zamówienia. Na stronie fotoplus był zestaw: Z6+24-70+karta+adapter FTZ więc kliknąłem i złożyłem zamówienie.
Mi się udało jeszcze kupić powyższy zestaw z kartą 64GB. Zamówienie było złożone 19 maja, odebrałem dzisiaj.
Nie będzie taki system już legalny, choćby zadziałało, koniec, kropka.
Będzie działało i jest legalne tylko klucz podepnij do konta microsoft, EULA nadal nie ma aktualizacji zamykającej możliwość darmowego przejścia na win10, microsoft zachęca tak bo już w przyszłym roku chcą zrobić micro płatności do rozbudowy podstawowego systemu win10.
Będzie działało i jest legalne tylko klucz podepnij do konta microsoft, EULA nadal nie ma aktualizacji zamykającej możliwość darmowego przejścia na win10, microsoft zachęca tak bo już w przyszłym roku chcą zrobić micro płatności do rozbudowy podstawowego systemu win10.Nie chce się przekomarzac, bo sprawa jest niejasna, aczkolwiek jasna dla mojego audytora ms.
Nie będę robił OT więc to mój ostatni wpis.
Eula mówi też, że
Successful activation does not confirm that the software is genuine or properly licensed.
A w oficjalnym FAQ okres promocyjny jest zamknięty.
Sorki jeszcze raz za offtop, over and out [emoji846]
kurczeblade
28-05-2019, 21:06
Panowie nie mam jak kopać w wątkach. Możecie dać namiar na ten wywiad z inżynierami Nikona gdzie opisywali dlaczego ML nie zastąpią jeszcze DSLR?
Już dawno o tym pisałem, nawet kilku wystawiających na forum swój sprzęt się oburzyło :D A ja dalej jestem zdania, że jeśli mam wybrać np Nikkora 85 1,8 g z 2015 za ponad 1600, albo zamówić nówkę za 1900, no cóż wybieram drugą opcję. Z aparatami jest podobnie.
Nie tylko Ty. Dla mnie kupowanie uzywki którą ludzie wycenią niewiele mniej niż nówkę to idiotyzm do kwadratu i jak przeglądam oferty na olx to się płakać chce ale ze śmiechu. Nowy tamron G1 150-600 w cyfrowe jakies 3900 z kawałkiem a niemoty chca za używkę niektórzy 3550....ahahahahahah. Chyba tylko głupszy będzie ten kto to kupi. Niestety, używka to używka i cena na dzień dobry leci jak w aucie kupionym w salonie. Jeśli coś kosztuje 2 tyś nowe to za używkę moge dac 1000-1200 nawet jeśli stan idealny. Jaki sens dawac 1600 skoro za 2 tyś jest nówka niemacana z pełna gwarancja...Takie życie.
kaugustyn
29-05-2019, 00:00
.... Niestety, używka to używka i cena na dzień dobry leci jak w aucie kupionym w salonie......
No poza kilkoma klasykami - tak jak i w przywołanych do porównaniach autach. Ale masz rację - ja ostatnio podjąłem próbę "konwersacji" z gościem, który sprzedawał używane N18-200 zakupione ponad 4 lata temu za cenę wyższą niż nówka. W sumie ubawiłem się nieźle, a poległem po stwierdzeniu że to rzadki i kultowy obiektyw. Można ? :)
Nie tylko Ty. Dla mnie kupowanie uzywki którą ludzie wycenią niewiele mniej niż nówkę to idiotyzm do kwadratu i jak przeglądam oferty na olx to się płakać chce ale ze śmiechu. Nowy tamron G1 150-600 w cyfrowe jakies 3900 z kawałkiem a niemoty chca za używkę niektórzy 3550....ahahahahahah. Chyba tylko głupszy będzie ten kto to kupi. Niestety, używka to używka i cena na dzień dobry leci jak w aucie kupionym w salonie. Jeśli coś kosztuje 2 tyś nowe to za używkę moge dac 1000-1200 nawet jeśli stan idealny. Jaki sens dawac 1600 skoro za 2 tyś jest nówka niemacana z pełna gwarancja...Takie życie.
Przecież takie rzeczy weryfikuje rynek, po co o tym tutaj prawic? Jak cena będzie za wysoka to nie sprzeda i tyle.
A jeśli brak Ci wyobraźni po co ludzie kupują czasem obiektyw za 1550 jak nowy kosztuje 1900 odpowiedz może być bardzo prosta, bo jak kupi za 1550 i będzie chciał sprzedać za pół roku albo rok to nic nie straci albo max 100zl, a jak kupi nowy to straci 400 zł na dzień dobry, a zdjęcia przez te pół roku będzie robił jednym i drugim takie same. To jest lepsze od wypożyczania sprzętu, takie wypożyczenie długoterminowe za 0 zł lub niewielka opłatę.
Ja tak czasem kupowałem jak nie bylem pewny czy obiektyw mi podejdzie, mogłem potestować i sprzedać bez straty jeśli obiektyw mi nie odpowiadał, na nowym już bym stracił. Obiektyw to jest narzędzie a nie obiekt kultu.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Dokładnie jak napisał rpromin, sam kupowałem bardzo dużo różnego sprzętu foto używanego żeby sprawdzić, przetestować, parę razy pod konkretne rzeczy i dzięki temu nie traciłem kasy odsprzedając, jak są chętni to i cena wyższa, jak nie ma to cena spada.
kurczeblade
29-05-2019, 10:56
Jak już mówimy stratach finansowych na sprzęcie, to chyba przypadek Z6/Z7 to ewenement, bo to dość nowy sprzęt, i niektórzy już są do tyłu o kilka tysiaków. Niedawno Z6 kosztował ponad 10k, a teraz można kupić za 7k. :)
Więc sprzedając w przyszłości Z6 nie odzyska się nawet 50% początkowej wartości sprzętu. Wiem że inny sprzęt też schodzi z ceny, ale często to trwa latami i stopniowo, nie jest to takie błyskawiczne jak w przypadku Ztek.
Jak już mówimy stratach finansowych na sprzęcie, to chyba przypadek Z6/Z7 to ewenement, bo to dość nowy sprzęt, i niektórzy już są do tyłu o kilka tysiaków. Niedawno Z6 kosztował ponad 10k, a teraz można kupić za 7k. :)
Więc sprzedając w przyszłości Z6 nie odzyska się nawet 50% początkowej wartości sprzętu. Wiem że inny sprzęt też schodzi z ceny, ale często to trwa latami i stopniowo, nie jest to takie błyskawiczne jak w przypadku Ztek.
Bo po prostu nie był tyle warty.
cz4rnuch
29-05-2019, 11:22
Wielkim błędem jest traktowanie kupionego sprzętu fotograficznego jako lokaty kapitału :) To narzędzie do pracy lub do zabawy. Poza tym przy założeniu, że ktoś za tę pracę zapłaci to strata na wartości zwróci Ci się z nawiązką a przy traktowaniu tego jako hobby dobrej zabawy po prostu nie da się wycenić.
PS A do wyliczeń standardowo, jak to przy tego typu uproszczeniach, wkradły się przynajmniej dwa błędy.
Podatek od nowości, konkurencja ze strony canona i pewnie lekkie testowanie przez nikona "za ile pójdzie". No i nikonowi raczej zależy żeby ludzie to brali i przyzwyczajali się do nowego systemu, więc "kusi". Dla nas to chyba tylko lepiej, nie widzę powodów do narzekań :D D850 na starcie u nas też kosztował 16-17k, a teraz poniżej 12 stoi i tez ci co kupili na początku są do tyłu kilka tysiaków, co w tym dziwnego :D Sprzęt elektroniczny to nie inwestycja, każdy tanieje i po kilku latach jest wart ułamek ceny sklepowej, więc ciężko mówić o stratach finansowych.
cz4rnuch
29-05-2019, 11:35
Dla mnie to już absurd. To co, wszyscy będą szczęśliwi jak zacznie drożeć? Czy może trzeba napisać do Nikona o ile może tanieć tak by pierwszy kupujący czuli się mniej oszukani? Generalnie rynek decyduje o tego typu sprawach i tylko cena na wejściu jest ustalana arbitralnie. Tyle, że w przeciwieństwie np do giełdy papierów wartościowych sprzęt elektroniczny niemal zawsze traci na wartości (pomijając jakieś stare Lejki i inne tego typu niezrozumiałe zjawiska). Nikon, z tego co piszą za wielką wodą, na razie sprzedaje się słabo więc cena może popchnąć popyt a firma być może odbije sobie na obiektywach i akcesoriach. Tyle, że najpierw trzeba zdobyć trochę użytkowników.
To nie tak. Ja powinienem kupić tanio, promocja czy chwilowy spadek ceny. Chwilę po po moim zakupie powinno zacząć drożeć:D:idea:
Porównuj ceny w tych samych sklepach, kosztował 9500 z karta 64 i ftz dzisiaj kosztuje w tym samym sklepie z rabatem nikona 7150 bez karty która kosztuje 699zl zatem 9500 vs 7850 nadal dużo ale nie jak ponad 10tys do 7 tys.
Otóż to, różnica wcale nie jest tak duża.
Myszowor
29-05-2019, 16:58
Podatek od nowości odpadł i co w tym dziwnego, normalne zjawisko, chyba należy się cieszyć?
kurczeblade
29-05-2019, 20:52
Powiem tak. Zapatrzenie na markę tu sięga zenitu. Nikon robi downgrade, znajdziecie wytłumaczenie. Nikon zrobi z nas króliczki eksperymentalne z cena, macie wytłumaczenie. Nikon spieprzy aparaty na liniach produkcyjnych, znajdziecie wytłumaczenie. Itp itp.
Fakt jest taki, że nigdy aż takiego parcia na szkło, i spadku cen nie było. To jest nowość Nikona, i nie wierzę że bez powodu cena tak drastycznie i nagle spadła. Sony a7III też tak spadło po premierze ? Nie!
No ale z czym masz problem, co Ci znowu nie pasuje tutaj?:D Przecież to dobrze, że cena spada, nie? Nie czaje :D
Ostateczny dowód, że Sony jest lepsze :idea: Nie staniało po premierze tak jak Zetka :grin:
cz4rnuch
29-05-2019, 21:44
Zależy jakie Sony, bo są lepsze i gorsze. A7III aż tak nie potaniało, ale A9 startowało w cenie 23 tys. a dziś po cashbackach około 13,5 tysia. Wychodzi na to, że jednak A7 lepsze niż A9 :)
PS Tak sobie zajrzałem na główne strony sklepów fotograficznych online a tam banerki: natychmiastowy rabat od Canona, Sony - połączenie rabatów, natychmiastowy rabat Nikon, Olymbus - odbierz cashback, Fujifilm - cashback, panasonic - odbierz do 1200 i tak dalej. Widocznie wszyscy producenci uparli się by nam zrobić na złość i obniżyć ceny :(
Niedawno Z6 kosztował ponad 10k
Nigdy nie kosztowal ponad 10k. Nie siej fermentu.
cybulski
29-05-2019, 22:05
Powiem tak. Zapatrzenie na markę tu sięga zenitu. Nikon robi downgrade, znajdziecie wytłumaczenie. Nikon zrobi z nas króliczki eksperymentalne z cena, macie wytłumaczenie. Nikon spieprzy aparaty na liniach produkcyjnych, znajdziecie wytłumaczenie. Itp itp.
Fakt jest taki, że nigdy aż takiego parcia na szkło, i spadku cen nie było. To jest nowość Nikona, i nie wierzę że bez powodu cena tak drastycznie i nagle spadła. Sony a7III też tak spadło po premierze ? Nie!
Tak to wygląda na dziś https://petapixel.com/2019/05/28/sony-overtakes-nikon-for-the-2-spot-behind-canon/
krzysztofz24
29-05-2019, 22:09
Ogolnie to wole Nikona...ale Canon to wie jak robic biznes na sprzecie fotograficznym i to mu trzeba przyznac.
david555
29-05-2019, 22:10
Ostatnio strzeliłem na evencie kilkadziesiąt fotek parą A7R3 + FE 85/1.4 ale kolor w wynikowych RAWach jest z mojego punktu widzenia szokująco nieakceptowalny.
Skóra zażółcona, podbita saturacja, niby nie problem, bo wszystko da się wyregulować suwakami składowych chrominacji, ale po co się pocić, skoro Nikon generuje od razu lepsze negatywy ?
Zrób sobie profil na wzorniku, nie ważne że takie czy siakie oświetlenie ale wyprostuje ci to kolorki i uprości wywołanie, nie rozumiem marudzenia na kolory czy to w canonie, czy nikonie czy sony itd, jedyne co dla mnie było paskudnie skopane to te matryce xtrans z fujików.
cz4rnuch
29-05-2019, 22:34
Ostatnio strzeliłem na evencie kilkadziesiąt fotek parą A7R3 + FE 85/1.4 ale kolor w wynikowych RAWach jest z mojego punktu widzenia szokująco nieakceptowalny.
Skóra zażółcona, podbita saturacja, niby nie problem, bo wszystko da się wyregulować suwakami składowych chrominacji, ale po co się pocić, skoro Nikon generuje od razu lepsze negatywy ?
Wrzuć te niewołane rawy do wątku o A7-A9. Popatrzymy, pogwarzymy, może coś wymyślimy. Ale głównie z ciekawości piszę.
david555
29-05-2019, 22:43
Wrzuć te niewołane rawy do wątku o A7-A9. Popatrzymy, pogwarzymy, może coś wymyślimy. Ale głównie z ciekawości piszę.
Szkoda zachodu, próbowałem rozmawiać na ten temat z Czornyjem, ale wychodzi na to, że u soniarzy jest to jakiś temat tabu.
Zresztą znajdziesz w tym wątku fotki Czornyja, które jak na specjalistę zarządzania barwą i wydruku, są hmmm ... niekoniecznie kolorystycznie poprawne.
cz4rnuch
29-05-2019, 22:51
Szkoda zachodu, próbowałem rozmawiać na ten temat z Czornyjem, ale wychodzi na to, że u soniarzy jest to jakiś temat tabu.
Zresztą znajdziesz w tym wątku fotki Czornyja, które jak na specjalistę zarządzania barwą i wydruku, są hmmm ... niekoniecznie kolorystycznie poprawne.Mnie nie szkoda. Wrzuć, chętnie rzucę okiem. A co do czornyja to trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że wyraźnie zaznaczył, że takie a nie inne kolory to jego decyzja a nie ustawienia domyślne aparatu. Obok wrzucił colorcheckera z porównaniem kolorów z różnych aparatów. To był jakiś konkret, ale tutaj o konkretach się nie lubi dyskutować :)
david555
29-05-2019, 23:02
Mnie nie szkoda. Wrzuć, chętnie rzucę okiem. A co do czornyja to trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że wyraźnie zaznaczył, że takie a nie inne kolory to jego decyzja a nie ustawienia domyślne aparatu. Obok wrzucił colorcheckera z porównaniem kolorów z różnych aparatów. To był jakiś konkret, ale tutaj o konkretach się nie lubi dyskutować :)
No widzisz, a mnie jest autentycznie szkoda czasu na wrzucanie na hostingi RAWów ciężkich na osiemdziesiąt kilka megabajtów, ale jeżeli jesteś ciekaw, to wejdź do pierwszego lepszego Sony Centre i sam zapisz na własną kartę kilka obrazków A7R3, czy innym korpusem tej serii.
Będziesz miał pełny ogląd sytuacji, pod warunkiem, że dysponujesz szerokogamutowym, kalibrowalnym sprzętowo monitorem i nie cierpisz na wrodzoną wadę postrzegania barw.
cz4rnuch
29-05-2019, 23:07
Tak jak wcześniej pisałem. Tu się dyskutuje niemal wyłącznie na wysokim poziomie ogólności. O konkretach niestety już mniej chętnie. Szanuję Twoj czas zatem Ci go już więcej nie zabieram. I tak jestem wdzięczny za otrzymane rady. Pozdrawiam.
david555 ale tu nie chodzi że ktoś coś może tylko chcemy zobaczyć twój problem z raw, który opisujesz bo jest to np dla mnie interesujące.
cz4rnuch
29-05-2019, 23:21
Jak jesteś taki ciekawski do idź do Sony centre :)
Jak wyszło a7III to nie miało konkurencji wiec nie było powodu do spadku ceny. Nikon agresywnie walczy o klienta, zreszta z sukcesem bo nawet na tym forum od czasu promocji zetek przybyło i to sporo i to nie cena mówi o jakości tego sprzętu.
Użytkowników zetek przybywa i nie słyszę i nie widzę tutaj głosów rozczarowania, wręcz przeciwnie, nie chcesz nie kupuj ale daj już spokój z tymi teoriami spiskowymi. Skoro ludzie kupują i sa zadowoleni to w czym problem? Ja tez przepłaciłem i trudno, z drugiej strony się cieszę bo jak będę chciał sprzedać d750 i kupić druga zetke to nizsza cena mnie cieszy. Dla mnie jakość obrazka z Z6 w porównaniu do d750 na wyższych iso jest tak wyraźna ze ciężko mi sie teraz obrabia pliki z d750 aby się chociaż zbliżyć jakością do zetki.
cz4rnuch
30-05-2019, 07:39
Zależy jakie Sony, bo są lepsze i gorsze. A7III aż tak nie potaniało, ale A9 startowało w cenie 23 tys. a dziś po cashbackach około 13,5 tysia. Wychodzi na to, że jednak A7 lepsze niż A9 :)...(Pardonsik, ale wprowadziłem was w błąd, bo od wczoraj A9 potaniało jeszcze bardziej i teraz jest w cenie 12,4 tys. To musi być najgorszy aparat ever :) Oczywiście zaraz za nim Z6. Kto to słyszał by producent cenę obniżał na naszą szkodę działając :(
Pardonsik, ale wprowadziłem was w błąd, bo od wczoraj A9 potaniało jeszcze bardziej i teraz jest w cenie 12,4 tys. To musi być najgorszy aparat ever :) Oczywiście zaraz za nim Z6. Kto to słyszał by producent cenę obniżał na naszą szkodę działając :(
Jaki to musi być szajs ze tak tanieje :)
Myszowor
30-05-2019, 08:32
kurczeblade zbieraj kasę na Z9, zaczeli montować 2 slot dla Ciebie specjalnie, premiera latem ;)
Czyli przy tych cenach teraz to do Z5 będą dodawać z 500zł żeby ktoś przygarnął.
Nie wiedziałem, że z Sony jest aż tak źle :( Za chwilę będą dodawać w gratisie do telewizorów, jak się rozniesie, że kolory beznadziejne.8-)
cybulski
30-05-2019, 08:43
No chyba będą musieli dodawać do telewizorów aby przegonic już tylko Canona https://petapixel.com/2019/05/28/sony-overtakes-nikon-for-the-2-spot-behind-canon/
Czy któryś sklep ma jakąś wybitnie lepszą cenę na Z6 niż pozostałe? Znacie jakiś gdzie można dostać jeszcze jakiś upust, oprócz cashbacku?
kurczeblade
30-05-2019, 20:23
Oczywiście! Innych odpowiedzi bym się tu nie spodziewał :D
Xavier80
30-05-2019, 21:09
Pardonsik, ale wprowadziłem was w błąd, bo od wczoraj A9 potaniało jeszcze bardziej i teraz jest w cenie 12,4 tys. To musi być najgorszy aparat ever :) Oczywiście zaraz za nim Z6. Kto to słyszał by producent cenę obniżał na naszą szkodę działając :(
Jeżeli ktoś się nosi z zamiarem kupna Z6, to ja bym poczekał do jesienie, może będzie jakiś cashback. Moim zdaniem cena 5,5 tys - 6 tys na jesieni jest jak najbardziej realna ( z FTZ w zestawie naturalnie)
Ale obecny masz przecież -860 PLN oficjalnie do końca sierpnia, potem pewnie będzie dopiero coś przed świętami.
cz4rnuch
30-05-2019, 21:49
Oczywiście! Innych odpowiedzi bym się tu nie spodziewał :D
Też bym się nie spodziewał. Bo w sumie jak inaczej można skwitować narzekania, że sprzęt szybko tanieje :)
kurczeblade
30-05-2019, 23:22
Też bym się nie spodziewał. Bo w sumie jak inaczej można skwitować narzekania, że sprzęt szybko tanieje :)
Chyba się nie rozumiemy. Dobrze że tanieje, robi się realna wartość aparatu. A odniosłem się do tego, że Nikon zrobił poligon doświadczalny, i pokazał środkowy palec ludziom którzy kupili kilka tygodni temu ten sprzęt, a jak widać fascynacja marka jest tak ogromna, że większość próbuję tłumaczyć podatkiem od nowości. Tylko że to w dalszym ciągu jest nowość. Ale nie istotne, tu ważne, żeby ludzi którzy pokazują pewne minusy, całkowicie uciszyć i zrobić z nich beke. Szkoda że Dariusz zrezygnował, to była jedyna osoba która obiektywnie potrafiła ocenić sprzęt, bez oślepiania się logiem Nikona.
Śmiejecie się z kultu Sony, że pewne wady to u nich tabu. A tu lepiej się robi ?
Chyba się nie rozumiemy. Dobrze że tanieje, robi się realna wartość aparatu. A odniosłem się do tego, że Nikon zrobił poligon doświadczalny, i pokazał środkowy palec ludziom którzy kupili kilka tygodni temu ten sprzęt, a jak widać fascynacja marka jest tak ogromna, że większość próbuję tłumaczyć podatkiem od nowości. Tylko że to w dalszym ciągu jest nowość. Ale nie istotne, tu ważne, żeby ludzi którzy pokazują pewne minusy, całkowicie uciszyć i zrobić z nich beke. Szkoda że Dariusz zrezygnował, to była jedyna osoba która obiektywnie potrafiła ocenić sprzęt, bez oślepiania się logiem Nikona.
Śmiejecie się z kultu Sony, że pewne wady to u nich tabu. A tu lepiej się robi ?
Nikon wystawił aparaty w cenie X, noe schodzą zgodnie z oczekiwaniami, wszędzie są obniżki, wiec obniża ceny aby zdobyć rynek, szuka wyjścia z sytuacji, próbuje zdobyć rynek. Ty to nazywasz poligonem doświadczalnym inni robieniem ludzi w balona, ja to nazywam reagowaniem na sytuacje. To co maja teraz trzymać cenę za wszelka cenę? Jest jak jest cena spadła i tyle nie ma co roztrząsać. A Ty już na pewno nie masz co roztrząsać bo nie kupiłeś tego aparatu a cenę teraz masz lepsza.
Co do Dariusza jak pisał konkrety to jakoś nie komentowałes, jak pokazał jak sony się gubi tez nie komentowałes, ja go rozumem w pełni nie ma sensu tu wrzucać przykładów bo Tacy jak ty i tak je podważą lub w najlepszym wypadku przemilcza jeśli wynik nie zgadza się z teoria założona przez teoretyków którzy nie używali tych aparatów.
Śmieszy mnie tez to ze nazywasz to fanboystwem albo ślepym przywiązaniem do marki, Ty kompletnie odrzucasz taka opcje ze ludzie są ZADOWOLENI nawet jeśli AF jest nieco gorszy niż na sonce. To tak jakby powiedzieć ze tylko posiadacze samochodu marki X mogą być zadowoleni bo te pozostałe marki maja trochę gorsze przyspieszenie i jak ktoś chwali inna markę to jest zaślepiony....chore.
Powiedz mi po jakiego grzyba ludzie którzy tu pokupowali Zetki i często maja tez lustrzanki takie jak d810 czy d750 mieliby na sile pisać ze są zadowoleni z Zetki i iść w zaparte? Zamiast sprzedać ze strata już dawno i kupić kolejne d750, jeszcze w kieszeni by zostało.
kurczeblade
31-05-2019, 00:06
Cena była sztucznie podniesiona. Nikon zrobił sobie eksperyment, i udało mu się złowić trochę osób. Cena na początku była zawyżona w stosunku do możliwości. Ale mogli myśleć wcześniej, mogli wrzucić drugi slot, mogli zrobić mniejsze pkt. AF no ale w N liczy się downgrade, za maximum kasy. Z drugiej strony dobrze że tak wiele osób zrezygnowało z kupna i takie słabe wyniki sprzedaży. Może następnym razem pomyślą nad takimi podstawowymi rzeczami jak drugi slot.Swoja drogą,wróć do testów Dariusza, i poszukaj moich wypowiedzi. Nie mam pretensji że są ludzie zadowoleni. Cieszy mnie to. Natomiast słabe jest to że niektórzy skaczą jak koguty do gardeł, osobom które poza ochami i achami chcą coś więcej napisać. Albo są odmiennego zdania niż cała grupa tu.
Cena była sztucznie podniesiona. Nikon zrobił sobie eksperyment, i udało mu się złowić trochę osób. Cena na początku była zawyżona w stosunku do możliwości. Ale mogli myśleć wcześniej, mogli wrzucić drugi slot, mogli zrobić mniejsze pkt. AF no ale w N liczy się downgrade, za maximum kasy. Z drugiej strony dobrze że tak wiele osób zrezygnowało z kupna i takie słabe wyniki sprzedaży. Może następnym razem pomyślą nad takimi podstawowymi rzeczami jak drugi slot.Swoja drogą,wróć do testów Dariusza, i poszukaj moich wypowiedzi. Nie mam pretensji że są ludzie zadowoleni. Cieszy mnie to. Natomiast słabe jest to że niektórzy skaczą jak koguty do gardeł, osobom które poza ochami i achami chcą coś więcej napisać. Albo są odmiennego zdania niż cała grupa tu.
Ja nie widze tu skakania do gardeł, poza pojedynczymi przypadkami, ludzie się burza jak czytają bardzo niewywazone opinie osób które nie miały tego aparatu i piszą głupoty, to chyba normalne, jakby ktoś pisał bzdury o D850 tez byś chyba zajął stanowisko, czy nie?
O jakim downgrade ty piszesz, to właśnie kolejna taka wypowiedz, radykalna a nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. Dla mnie Z6 to odpowiednik d750 i pod każdym względem jest od niego lepszy poza brakiem drugiego slota na kartę. Wiec co to za downgrade? Marudzenie o za dużych punktach AF jest mocno wyolbrzymione, ale żeby to zrozumieć trzeba realnie poużywać tego aparatu. Ja w tej chwili D750 używam jako drugi aparat, a pierwszym wyborem jest z6, wiec co to za downgrade, za maksimum kasy?
madebyzosiek
31-05-2019, 05:10
Cena była sztucznie podniesiona. Nikon zrobił sobie eksperyment, i udało mu się złowić trochę osób. Cena na początku była zawyżona w stosunku do możliwości.
Ale przecież z D850 Nikon zrobił to samo, tylko bardziej drastycznie... Chyba każdy aparat nowy ma sporo w swojej cenie podatku od nowości i ciężko jest szukać w tym czegoś dziwnego ;)
Za to do ceny D810 dołożono podatek od kultowośći. :)
https://www.camerapricebuster.co.uk/Nikon/Nikon-Digital-SLRs/Nikon-D810-Body
Kosztuje w tej chwili 50 GBP mniej niż 850, a Z7 nadal droższy od D850.
Myszowor
31-05-2019, 07:41
D850 w ciągu roku poltaniał z 16000zł na 11440zł (AB foto) więc chyba to że sprzęt tanieje jest sprawą oczywistą, można by teorie snuć że Nikon przecenia lustrzanki bo to ich koniec na rynku...
kurczeblade
31-05-2019, 09:03
W ciągu roku, a nie w ciągu 2 miesięcy, czy 1 miesiąca. Jak kupowałem kilka miesięcy temu D850 to za praktycznie taka samą cenę jak obecnie. I przypominam że Z6 to wciąż nowość Nikona. A cena spadła drastycznie w dół i ciągle będzie spadać. Nie zdziwię się jak za miesiąc będzie za 6.500zł.
Porownujesz D750 do Z6? Lepszy, w czym lepszy Z6. Nikon D750 wciąż ma pewniejszego AFC, mniejsze punkty AF. Wciąż ma wizjer optyczny (dla jednego to lepsze, a drugiego gorsze) dla mnie wizjer optyczny jest lepsza opcja. Dalej ma dłużej wytrzymująca baterię, dalej ma możliwość podpięcia gripa. No i szanowny Panie, ma dwa slot kart pamięci, dla Ciebie może to mało istotne, ale dla mnie to priorytet. Bo wiem że karta XQD pada, jak każda elektroniczna rzecz. Mam bekapy w domu, chce mieć bekapy z kartami.
Choćby to że jest jeden slot kart pamięci, to czyni Z6 dla mnie gorszym aparatem od d750. Ale nie tylko ja w taki sposób myślę, no tysiące osób właśnie z tego powodu nie kupiło tego sprzętu.
No i na koniec, sam Nikon zrozumiał że popełnił duży błąd, bo już zapowiedział niższy model Z5 i już z 2 slotami kart. Z9 też z 2 slotami. No wcześniej nie mógł znaleźć miejsca na 2 sloty, a nagle już się zrobiło miejsce ? ;) No ale Nikon dostrzega swój błąd.
Moim zdaniem, mogli zrobić ten drugi slot, mogli nie ograniczać się z tym gripem. Mogli zrobić punkt AF wielkości z d750. To z pewnością stojąc z tym aparatem w rękach w sklepie, wróciłbym z nim do domu. I pewnie jak setki innych ludzi podobnie myślących. Za to jestem mega ZŁY na Nikona, bo widzę że świadomie te rzeczy ograniczył, a wiem że mógł lepiej...
No i na koniec, skoro niektórym takie kwestie nie przeszkadzają, to ok. Ja nie próbuję komuś wmówić że źle zrobił. I nie mam żalu
jak niektórzy twierdzą że nie kupiłem Z6. Teraz między d750 jest tak mala różnica cenowa, że mógłbym sprzedać d750 i kupić bez jakiś ogromnych strat Z6. Tylko ja nie widzę sensu. Może zamienię d750 na Z6 jak cena spadnie do 5-6k a to dość prawdopodobne.
cz4rnuch
31-05-2019, 09:05
Chyba się nie rozumiemy. Dobrze że tanieje, robi się realna wartość aparatu. A odniosłem się do tego, że Nikon zrobił poligon doświadczalny, i pokazał środkowy palec ludziom którzy kupili kilka tygodni temu ten sprzęt, a jak widać fascynacja marka jest tak ogromna, że większość próbuję tłumaczyć podatkiem od nowości.No chyba się nie rozumiemy. Nikon nie pokazał żadnego środkowego palca. Piszesz, że dobrze jest, że tanieje. To napisz proszę jak sobie wyobrażasz to tanienie tak by jednocześnie byli zadowoleni Ci, którzy kupili drożej? I o jakich kilku tygodniach piszesz? Kilka tygodni temu aparat był droższy niż dziś, ale miał w zestawie kartę, a dziś jest tańszy mniej więcej o jej równowartość. O podatku od nowości pisałem między innymi ja, ale nie wydaje mi się bym był jakość blisko z firmą Nikon :) Poza tym spadku cen nie tłumaczy się tu tylko odjęciem podatku od nowości. Nie żyjemy w czasach gospodarki centralnie sterowanej. Nikon wypuścił aparat w cenie a rynek to zweryfikował. To nie jest wina Nikona. On po prostu reaguje na informację zwrotną. W takiej cenie się słabo sprzedaje więc trzeba coś z tym zrobić. Poza tym okres przedwakacyjny to jest u nas zwyczajowo okres zniżek i promocji. Tak naprawdę na zniżkę cen Zetek wpłynęły przynajmniej trzy czynniki i o tym między innymi się tu pisze, ale jesteś tak zacietrzewiony, że po prostu tego nie dostrzegasz.
Szkoda że Dariusz zrezygnował, to była jedyna osoba która obiektywnie potrafiła ocenić sprzęt, bez oślepiania się logiem Nikona.U Darka, niestety, wszystko jest albo naj i super duper albo właśnie do zadu. Czarne albo białe. Dla mnie taki sposób pisania jest niestety z lekka niestrawny. Dla innych może oczywiście być pociągający. Nic mnie do tego.
Śmiejecie się z kultu Sony, że pewne wady to u nich tabu. A tu lepiej się robi ?Podałem Ci przykład wychwalanego przez Ciebie A9. W przeciągu dwóch lat aparat potaniał z 23 tys. do 12,4 (w tej chwili z casbackami i innymi cudami). I jak mają się czuć Ci co go kupili po premierze, albo nawet pół roku temu? Albo nawet tydzień temu, bo tydzień temu był 3 tysie droższy :)
nikoniarz
31-05-2019, 09:25
Porównuj ceny w tych samych sklepach, kosztował 9500 z karta 64 i ftz dzisiaj kosztuje w tym samym sklepie z rabatem nikona 7150 bez karty która kosztuje 699zl zatem 9500 vs 7850 nadal dużo ale nie jak ponad 10tys do 7 tys.
Pomijając wartość karty wychodzi spadek na poziomie 18%
D850 w ciągu roku poltaniał z 16000zł na 11440zł (AB foto)
Tutaj zaś mamy spadek 29-procentowy. Doskonale widać co ile spadło. Jeśli dołożyć do tego jak niektóre osoby jarały się wprowadzeniem akcji serwisowej na wadliwe D600 i D750 (w końcu "za darmo" można było dostać migawkę) sprawa staje się oczywista, że niektórzy piszą to co im na daną chwilę jest wygodne. Tylko nie zwrócą uwagi, że wypisują bzdury :D
cz4rnuch
31-05-2019, 09:25
...No i na koniec, sam Nikon zrozumiał że popełnił duży błąd, bo już zapowiedział niższy model Z5 i już z 2 slotami kart. Z9 też z 2 slotami. No wcześniej nie mógł znaleźć miejsca na 2 sloty, a nagle już się zrobiło miejsce ? ;)...Już dawno temu Nikon zapowiedział profesjonalny model, opowiednik D5ki, z dwoma slotami. To nie błąd, ale strategia i pozycjonowanie produktów. Poza tym jedynymi aparatami z dwoma slotami na duże karty typu XQD czy CF są cegły typu D5. Całkiem możliwe, że w mniejszych aparatach jednak dwa takie sloty się nie zmieszczą, bo nie ma ich ani w D850 ani w dużych Pasanach S1. I całkiem możliwe, że nowa Zetka z dwoma slotami po prostu będzie dużym aparatem. Być może Nikon popełnił błąd w Z6 i Z7, ale jeśli już to przez użycie samego XQD zamiast SD, które póki co jest wystarczające nawet w tego typu aparatach. I wtedy pewnie zmieściłby się dwa sloty. Tyle, że my nie wiemy jakie są umowy dwustronne między takimi firmami jak Nikon i Sony. Możliwe, że Sony dając swoje matryce wciska Nikonowi dodatkowo swój nowy format.
nikoniarz
31-05-2019, 09:29
mógłbym sprzedać d750 i kupić bez jakiś ogromnych strat Z6.
Za D750 z ponad 100-tysięcznym przebiegiem to wiele nie dostaniesz.
Za D750 z ponad 100-tysięcznym przebiegiem to wiele nie dostaniesz.
To prawda, obecnie dwie używane d750 starczą na styk na jedno Z6.
cz4rnuch
31-05-2019, 09:59
To prawda, obecnie dwie używane d750 starczą na styk na jedno Z6.
To się dopiero okaże. Ktoś wystawił Z6 z kitem na aukcję i na razie cena jest wybitnie atrakcyjna :) Także jak dobrze pójdzie to z zadbanej igły prawie nieśmiganej 100 tys na liczniku D750 może starczy i na Z6 i na jakiegoś fajnego Passata rocznik 88 :)
...
W wątku o Z6 napisałem co myślę o Z6 po przesiadce z D750. W skrócie nie wróciłbym do D750 bo: strasznie klapie lustrem, brak mu stabilizacji, nie ma do niego szkła z tak szybkim i bezgłośnym AF-em jak Nikkor S, wg mnie jest gorzej wykonany a przede wszystkim aparat ma mi sprawiać przyjemność z robienia zdjęć. Tego nie miałem w przypadku D750. To inny świat. Dla mnie jako osoby fotografującej hobbistycznie DSLR-y mogą odejść w zapomnienie, przewaliłem ich trochę, bez tych z najwyższej półki, ale każdy wybiera to co mu pasuje.
Porownujesz D750 do Z6? Lepszy, w czym lepszy Z6. Nikon D750 wciąż ma pewniejszego AFC, mniejsze punkty AF. Wciąż ma wizjer optyczny (dla jednego to lepsze, a drugiego gorsze) dla mnie wizjer optyczny jest lepsza opcja. Dalej ma dłużej wytrzymująca baterię, dalej ma możliwość podpięcia gripa. No i szanowny Panie, ma dwa slot kart pamięci, dla Ciebie może to mało istotne, ale dla mnie to priorytet. Bo wiem że karta XQD pada, jak każda elektroniczna rzecz. Mam bekapy w domu, chce mieć bekapy z kartami.
Dla mnie AF w Z6/Z7 jest o tyle lepszy od lustrzanek, że działa tak samo w trybie LV, co ma znaczenie, gdy robimy zdjęcie aparatem umieszczonym tuż nad ziemią, czy trzymanym w górze w wyciągniętych rękach.
Nikon D750 wciąż ma pewniejszego AFC, mniejsze punkty AF.
Zdecydowanie nie zgadzam sie z tym stwierdzeniem. Pisze to jako posiadacz zarowno D750, D810 i Z6 a nie teoretyk podpierajacy sie opiniami innych z internetu.
To się dopiero okaże. Ktoś wystawił Z6 z kitem na aukcję i na razie cena jest wybitnie atrakcyjna :) Także jak dobrze pójdzie to z zadbanej igły prawie nieśmiganej 100 tys na liczniku D750 może starczy i na Z6 i na jakiegoś fajnego Passata rocznik 88 :)
Mówisz o aukcji gdzie jest 300zł wylicytowane i 6 dni do końca? Nie no, bądźmy poważni, przecież to kompletnie nic nie mówi, pójdzie za nie mniej niż 7-8k. Poza tym porównywałem do nowego, bo oprócz tej jednej sztuki nie widzę innych używek.
Jeżeli chodzi o tą "wojenkę cenową" to nie ma dla mnie znaczenia ile Zx będzie kosztował za x czasu. Cena miała znaczenie w momencie zakupu, czy mnie na niego stać czy nie, a później to mogą go za darmo rozdawać jako dodatek do kart pamięci :)
cybulski
31-05-2019, 10:42
Dla nas klientów to chyba dobrze. Sony obecnie nie odpuszcza i wymusza wręcz dostosowanie się konkurencji do cen jeśli chcą pozostać w grze. https://petapixel.com/2019/05/30/sony-just-slashed-its-mirrorless-camera-prices-by-up-to-1000/
cz4rnuch
31-05-2019, 11:27
Mówisz o aukcji gdzie jest 300zł wylicytowane i 6 dni do końca? Nie no, bądźmy poważni, przecież to kompletnie nic nie mówi, pójdzie za nie mniej niż 7-8k. Poza tym porównywałem do nowego, bo oprócz tej jednej sztuki nie widzę innych używek.Jak mam być poważny skoro żartuję :) Oczywiście, że nic to nie mówi i wiem, że pójdzie za kilka ładnych tysi (bo ta sama osoba w innej aukcji wystawia ten sam aparat z ceną kup teraz), ewentualnie nie pójdzie wcale. Odniosłem się tylko do zdania, że za zajechaną (oczywiście wiem, że igła, znowu żartuję) używkę D750 można prawie kupić Z6. Absurd.
Ok, sorry, za późno wstałem i poziom czajenia rzeczywistości nie był zbyt wysoki u mnie, wstyd :D Już nie musisz podkreślać, że żart ^^
kurczeblade
31-05-2019, 12:07
O jakich Wy kartach piszecie. Co mnie obchodzi karta, lodówka, adapter, czy paczka chipsów, dodawana w gratisie. Na co mi karta jeśli mam już. Karty dodawali bo zrozumieli swój błąd z tym jednym slotem XQD... i tak chcieli pobudzić sprzedaż, bo nie szło za dobrze. Gdyby był drugi slot SD to nie byłoby takich scen. Przez to co zrobili, skreślili dużą część osób które planowały kupić ten sprzęt.
I jak widzimy Nikon zrozumiał swój błąd, na tyle że kolejny niższy model będzie miał drugi slot kart. Szkoda że Nikon dopiero zrozumiał to fakcie, jak im sprzedaż nie idzie, a aparaty zalegaja na pułkach. Nie zdziwię się jak niższy model będzie miał mniejsze pkt af. No i weźcie mi powiedzcie że to nie są kombinacje i sprawdzanie rynku na użytkownikach. Hmm...
I jeszcze raz, nie mam za złe że ktoś kupuje ten aparat. Moje zdanie jest takie, że Nikon zbyt późno się obudził z ML, i jak się tyle budził to mógł sobie darować takie ograniczenia jak, brak drugiego slota, brak gripa, ogromne punktu AF, brak na starcie EAF. Bo te zabiegi nie były technicznie ograniczone, tylko celowe. Spodziewali się że jak zrobią pewne ograniczenia, to nagle wszyscy rzucą się na ML, a tu zonk, sprzedaż słaba i zachęcanie kartami, spadkiem cen, jakoś w niczym nie pomaga.
To jest moje zdanie.
Na temat jednego slota dyskutowac nie bede bo jasno napisalem ze to jest jedyny downgrade. Na temat AF-C to jest Twoja opinia nie poparta niczym, ja mam oba te aparaty i mam inne obserwacje ale wiem, Ty naogladales sie w internecie. Wizjer optyczny? Jak juz kupisz pierwsze bezlustro i pouzywasz go przez jakis czas to wtedy daj znac czy nadal wolisz wizjer optyczny? Od tego w sonym A7III zdecydowanie wole optyczny, ale Ztki maja lepszy wizjer i tutaj juz sytuacja sie nieco zmienia.
Grip? Bateria? czy zmienia baterii co 800 zdjec czy co 1500 to nie jest az tak istotne, to nie jest zmiana baterii co pol godziny wiec nie przesadzajmy, to sa detale i jesli wszystko inne jest lepsze, a w szczegolnosci obrazek na wysokim iso, stabilizacja i ogolnie pewniejszy AF, oraz szeroko rozstawione punkty AF, to akurat do kotleta raczej rekompensuje niedogodnosc zmiany baterii nieco czesciej, jak w kazdym bezlustrze.
Zgodzę się z Tobą, że gdyby było to SD zamiast XQD było by dla nas lepiej, ale .... karta była w zestawie i w zupełności 1 karta w body mi wystarczy. Miałem w D7200/D750 po dwie karty i ani razu tego nie wykorzystałem. Być może dla Ciebie jest to duży minus bo musisz mieć backup w swojej pracy, i to rozumiem.
kurczeblade
31-05-2019, 12:14
Ty dalej serio ? Serio muszę kupić żeby wiedzieć jak to działa i znać różnice? Bez kupienia sprawdzić nie można. Noooo ...?
Co do jednego slota... Nie wszyscy kupujący Z6/7 używają go do kotleta. Znaczny odsetek ludzi to zaawansowani amatorzy, którym jeden slot w zupełności wystarczy.
Poza tym, w moim mniemaniu "zawodowcy" to pracują na min. D850 lub nawet na D5 :grin:
Dla jednych drugi slot to wazna cecha a dla mnie zupelnie zbedna. Nie chce Z6 z dwoma slotami i nie chce tez byc dodatkowo kasowany za cos co mi jest niepotrzebne. Jeden slot jest dla mnie super.
kurczeblade
31-05-2019, 12:37
Zgodzę się z Tobą, że gdyby było to SD zamiast XQD było by dla nas lepiej, ale .... karta była w zestawie i w zupełności 1 karta w body mi wystarczy. Miałem w D7200/D750 po dwie karty i ani razu tego nie wykorzystałem. Być może dla Ciebie jest to duży minus bo musisz mieć backup w swojej pracy, i to rozumiem.
Otóż to. I co mam powiedzieć o aparacie, na który tak długo czekałem i planowałem kupić. :)
I tu nie chodzi tylko o mnie, tylko o setki osób które miały podobne oczekiwania, myśląc że jednak taki drugi slot, to standard który już jest.
kurczeblade, nie nie musisz kupowac ale wypadaloby pouzywac, aby wyrobic sobie opinie, szczegolnie jak sie prezentuje takie twarde stanowisko jak Ty i sieje ferment, jestes zwyklym teoretykiem jesli chodzi o z6, Ty tak serio uwazasz ze poogladasz wybiórczo filimiki i mozesz pisać, że wiesz lepiej niż osoby które posiadaja i Z6 i d750 i piszą coś na podstawie realnego uzycia tych aparatów? Gratuluje w takim razie.
Szkoda, że osoby które tak mocno nad tym jednym slotem ubolewają, nie wspominają, że xqd jest duuuuużo mniej awaryjne niż sd. A druga sprawa, bardzo mocno jestem ciekaw jaki % ludzi na całym zleceniu robi backup na drugą kartę... Przerobiłem sporo puszek z jednym slotem, jakby ktoś nie pamiętał kiedyś tylko takie były. I jakoś się dało. Oczywiście, lepiej mieć 2 kopie niż jedna. Ale nie dajmy się zwariować.
kurczeblade
31-05-2019, 13:17
kurczeblade, nie nie musisz kupowac ale wypadaloby pouzywac, aby wyrobic sobie opinie, szczegolnie jak sie prezentuje takie twarde stanowisko jak Ty i sieje ferment, jestes zwyklym teoretykiem jesli chodzi o z6, Ty tak serio uwazasz ze poogladasz wybiórczo filimiki i mozesz pisać, że wiesz lepiej niż osoby które posiadaja i Z6 i d750 i piszą coś na podstawie realnego uzycia tych aparatów? Gratuluje w takim razie.
Ja za to gratuluję wyobraźni. Jeśli uważasz że, jeśli ktoś nie kupi czegoś na własną własność, dla własności za własne pieniądze. To jego wiedza na temat sprzętu jest tylko z internetu. Chyba nie ma sensu się z Wami tu łopatami przewalać. Statystyki sprzedaży mówią jasno. Słaba sprzedaż nie wzięła się bez powodu. Kto logicznie mysli, bedzie wiedział dlaczego tak jest. Produkt jeśli jest dobry, to zawsze się obroni i będzie duże zainteresowanie, a jeśli jest średni, słaby to nawet dodawanie pralek, zmywarek, kart pamięci nie pomoże. Sony nic nie dodaje, a juz przegonili rynkowo Nikona, no ale tam inżynierowie nie wpadają tam na takie genialne pomysły, gdzie uwala jeden slot w A7III/r żeby zmusić do kupowania A9 z 2 slotami.
No i XQD oczywiście że jest trwalsze od SD. Cieszy mnie ten fakt. Ale dyski twarde SSD też są trwalsze od HDD. No ale już jeden dysk SSD pogrzebałem w piachu. ;)
Miłego ;)
cz4rnuch
31-05-2019, 13:46
O jakich Wy kartach piszecie...Piszemy o kartach z paczuszki, bo porównujesz ceny za różne zestawy i stawiasz pomiędzy nimi znak równości. Nie każdy potrzebuje karty, niektórzy mogą je mieć, ale to nie usprawiedliwia porównywania cen za zestaw z kartą i bez. A te nowe są już bez.Tak samo nie każdy potrzebuje kitowego obiektywu, ale to nie znaczy, że ceny za zestaw z obiektywem i bez można sobie zestawiać i wyciągać z tego jakieś wnioski. Za jakiś czas pewnie pojawią się u nas jeszcze "tańsze" Zetki bez przelotki i znowu będzie gadanie, że zły Nikon obniża ceny nie dbając o tych którzy kupili za 10 tysi. Niezła jazda.
Myszowor
31-05-2019, 13:56
Jak patrzę na to forum to coraz większe grono ludzi kupuje Z6, więc sprzedaż chyba idzie dobrze Nikonowi,wbrew temu co jeden kurczeblade wypisuje i jego tysiące zwolenników drugiej karty ;)
cybulski
31-05-2019, 14:22
Jak patrzę na to forum to coraz większe grono ludzi kupuje Z6, więc sprzedaż chyba idzie dobrze Nikonowi,wbrew temu co jeden kurczeblade wypisuje i jego tysiące zwolenników drugiej karty ;)
Hehehe :) naprawdę?
No chyba będą musieli dodawać do telewizorów aby przegonic już tylko Canona https://petapixel.com/2019/05/28/sony-overtakes-nikon-for-the-2-spot-behind-canon/
O jest tak
No to ja dodam coś od siebie ... od tygodnia posiadam Z6
- świetny aparat z bardzo dobrym autofokusem (dawał radę tam gdzie d750/810 wymiękają) --- ale w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych czy też średnio dobrych sony a7 iii jest dużo lepsze (szybsze i łapie oko czy też blokuje ostrość na postaci/obiekcie natychmiastowo) .. aktualnie używam nikona przez ftz z sigma 35mm f/1.4 oraz nikkorem 105 f/1.4 oraz kilka zaiss'ow / na sigmie wykrywanie twarzy/oka działa słabo czasem nie znajduje postaci z nikkorem zero problemów działa świetnie .. plan jest zamienić sigmę na nikkora 35s wiem że będzie dużo lepiej a na pewno lżej bo z ftz i sigmą nikon już taki mały i lekki nie jest :-D
czemu wybrałem nikona zamiast sony ... a no bardzo proste po przeliczeniu kosztów zmiany systemu a wiązałoby się to z wymianą 2 body a tak posiadam Z i starszego dslr'a, obiektywy pasują i działają świetnie (nie jestem frikiem eyefokusowym a af-c działa wyśmienicie - z ostatniego pleneru wszystkie zdjęcia trafione, z reportażu 90%), posiadam starsze zeissy i z focus pikingiem człowiek się już tak nie męczy i może faktycznie skupić na kadrowaniu
bateria starcza na około 1200 zdjęć (pracuje tylko na evf sporadycznie live view)
aparat przy sony wydaje się bardzo solidny (sony niczym zabawka)
sorki że tak chaotycznie ale się śpieszę
*** jeśli macie jakieś pytania śmiało walcie ***
kurczeblade
31-05-2019, 14:26
cybulski Miałem wrzucać ten link, w odpowiedzi do Myszowor , ale uprzedziłeś mnie :)
cybulski
31-05-2019, 14:40
@cybulski (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=819) Miałem wrzucać ten link, w odpowiedzi do @Myszowor (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68126) , ale uprzedziłeś mnie :)
Tu w tym wątku na naszym forum tworzymy sobie własną rzeczywistość na własne potrzeby :) Jednak prawda jest trochę inna, Nikon spadł chyba na stałe już na trzecią pozycję w tym peletonie. Wiadomo że trzeciej pozycji zapewne nie straci no bo kto miałby zagrozić.
Ale czołówka może się oddalać z czasem.
Ja za to gratuluję wyobraźni. Jeśli uważasz że, jeśli ktoś nie kupi czegoś na własną własność, dla własności za własne pieniądze. To jego wiedza na temat sprzętu jest tylko z internetu.
Masz klopoty z czytaniem ze zrozumieniem, czy ja pisalem ze musisz cos kupic za wlasne pieniadze? Nie, ale twierdze ze jak chcesz cos oceniac i doradzac innym to powinienes tego pouzywac i wyrobic sobie zdanie na podstawie jakiejs praktyki z tym sprzetem, anie wybiorczo ogladanych filmow. Do tego nie trzeba czegos kupowac, mozna wyporzyczyc mozna isc na targi, mozna z kims sie umowic i sprawdzic, ale trzeba chciec.
A slaba sprzedaz swiadczy o zlym AF? czy moze braku slotu? Bo ja dyskutuje tutaj na temat AF z Toba....wiec pytam skad wiesz czy chodzi o AF czy o slot, ja uwazam ze slot pewnie zabija sprzedaz duzo bardziej tak naprawde. Po drugie czy sony zdobylo rynek pierwszym bezlustrem, naprawde liczyles ze po premierze pierwszego bezlustra Nikona wszyscy sie na to rzuca? To jest normalny etap transformacji...zdobywanie rynku pomalu
cybulski
31-05-2019, 15:02
rpromin to może być inaczej niż myślisz. Może być tak jak przewidywałem, że po wejściu Nikona/Canona wcale nie będzie przetasowań i zamiatania Sony a wręcz odwrotnie. Że to Sony zacznie zamiatać i to właśnie sie dzieje. Zresztą jest to na dziś uzasadnione bo wiem na dziś to ta marka ma najwięszy wybór szkieł do swego bagnetu i najlpesze rozwiązania na dziś, najlepszy wybór a7, a7ii, a7ii, a7r, a7rii, a7riii, a7s, no i a9.
Umówmy sie że oferta Nikona wygląda cokolwiek blado przy ofercie Sony. To Sony myślę jest ostatecznym wygranym po premierach bezluster Canona/Nikona/Panasonika.
rpromin to może być inaczej niż myślisz. Może być tak jak przewidywałem, że po wejściu Nikona/Canona wcale nie będzie przetasowań i zamiatania Sony a wręcz odwrotnie. Że to Sony zacznie zamiatać i to właśnie sie dzieje. Zresztą jest to na dziś uzasadnione bo wiem na dziś to ta marka ma najwięszy wybór szkieł do swego bagnetu i najlpesze rozwiązania na dziś, najlepszy wybór a7, a7ii, a7ii, a7r, a7rii, a7riii, a7s, no i a9.
Umówmy sie że oferta Nikona wygląda cokolwiek blado przy ofercie Sony. To Sony myślę jest ostatecznym wygranym po premierach bezluster Canona/Nikona/Panasonika.
Serio ktoś zwraca uwagę na to kto jest wyżej w jakimś rankingu (oprócz forumowych klepaczy i teoretyków)? Coś to zmienia podczas fotografowania? Czy to taka potrzeba jak kibicowanie wygrywającej drużynie w piłce? :D Jest jeszcze jakiś wątek na tym forum gdzie nie wrzuciłeś tych linków? :D
cybulski
31-05-2019, 15:46
Nic nie zmienia. Podnoszą się tu bowiem głosy, że chyba Nikonowi sprzedaż idzie super. I tylko do tego piję, że raczej tak nie jest. A mi to ryba na którym kto jest miejscu. Ale warto czasem wyjrzeć poza własne podwórko i zobaczyć jak jest.
Forum ostatnio mało aktywne więc dwa wątki raptem robią prawie cały ruch.
Nie znam danych sprzedażowych, ale ja wśród znajomych (tych internetowych i realnych) ostatnio zauważyłem sporą populacje Ztek kupionych w ostatnich miesiącach. Nie jest to już puszka widmo, którą tylko w necie widuję, ale naprawdę zaczyna się pojawiać u sporej liczby ludzi z nikonem. Wiadomo, może to maly wycinek, ale jednak zdecydowanie zauważalny. A czy jest ich więcej niż sony? Kurde, kogo to obchodzi (oprócz akcjonariuszy jednej i drugiej firmy)?
Sony może jest lepszych wyborem jeśli chcemy wejść od zera w jakiś system - będąc "umoczonym" w nikonie to nie widzę tej przewagi i nie czuję specjalnego powodu żeby topić tyle kasy na przesiądkę, zwłaszcza, że w tym roku pewnie kolejne puchy wyjdą od Nikona i okaże się, że jakieś Z Pro będzie lepsze niż sony (oczywiście nie musi tak być). I co wtedy? Znowu zmiana systemu z wyprzedawaniem szkieł, bo konkurencja ma coś trochę lepszego? Argument z wiekowymi wypustami ze znaczkiem a7 też nie jest do końca poważny, bo to w ogóle nie są puszki dla których ktoś może rozważać zmianę systemu, takie bardziej ciekawostki (że są jeszcze w sprzedaży), bo praktycznie każda wcześniejsza wersja sony jest słabsza od obecnych konkurentów.
Co do szkieł - nikon chyba tak średnio bangla na puszkach sony, prawda? Nie interesowałem się specjalnie, ale takie opinie słyszałem. Widziałem natomiast ostatnio na necie filmik z przejściówką do nikona na szkła sony, z AF. Ciekawa sprawa.
No to ja dodam coś od siebie ... od tygodnia posiadam Z6
- świetny aparat z bardzo dobrym autofokusem (dawał radę tam gdzie d750/810 wymiękają) --- ale w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych czy też średnio dobrych sony a7 iii jest dużo lepsze (szybsze i łapie oko czy też blokuje ostrość na postaci/obiekcie natychmiastowo) .. aktualnie używam nikona przez ftz z sigma 35mm f/1.4 oraz nikkorem 105 f/1.4 oraz kilka zaiss'ow / na sigmie wykrywanie twarzy/oka działa słabo czasem nie znajduje postaci z nikkorem zero problemów działa świetnie .. plan jest zamienić sigmę na nikkora 35s wiem że będzie dużo lepiej a na pewno lżej bo z ftz i sigmą nikon już taki mały i lekki nie jest :-D
czemu wybrałem nikona zamiast sony ... a no bardzo proste po przeliczeniu kosztów zmiany systemu a wiązałoby się to z wymianą 2 body a tak posiadam Z i starszego dslr'a, obiektywy pasują i działają świetnie (nie jestem frikiem eyefokusowym a af-c działa wyśmienicie - z ostatniego pleneru wszystkie zdjęcia trafione, z reportażu 90%), posiadam starsze zeissy i z focus pikingiem człowiek się już tak nie męczy i może faktycznie skupić na kadrowaniu
bateria starcza na około 1200 zdjęć (pracuje tylko na evf sporadycznie live view)
aparat przy sony wydaje się bardzo solidny (sony niczym zabawka)
sorki że tak chaotycznie ale się śpieszę
*** jeśli macie jakieś pytania śmiało walcie ***
- Kolejny glos gdzie AF okazuje sie calkiem sprawny - lepszy niz w d750/d810, niezaleznie od tego co teoretycy tu piszą.
- Kolejny glos gdzie pojawia sie stwierdzenie za A7III ma jeszcze lepszy AF - czego nikt (prawie nie neguje) ja to uznaje i trudno tu sie nie zgodzic, szczególnie jesli chodzi o Eye-Af, natomiast Z6 ma AF na wystarczajaco dobrym poziomie i to dotyczy AF-S i AF-C, najslabiej wypada Eye-AF w porownaniu do Sony.
ale co najwazniejsze
- Kolejny zadowolony uzytkownik z wyważona i realistyczną opinią.
cybulski
31-05-2019, 16:07
Co do szkieł - nikon chyba tak średnio bangla na puszkach sony, prawda? Nie interesowałem się specjalnie, ale takie opinie słyszałem. Widziałem natomiast ostatnio na necie filmik z przejściówką do nikona na szkła sony, z AF. Ciekawa sprawa.
I o to w tym wszystkim chodzi, że szkła Nikona obecnie są już mocno średnie jeśli nie najsłabsze. Szkła nie są już dziś powodem aby trzymać Nikona a wręcz są powodem do tego aby sie go pozbyć. I to nie jest tylko moja juz opinia na dziś.
Nawet gdyby chodziły z innymi body to nie ma żadnego powodu aby je podpinać.
Kolekcjoner
31-05-2019, 16:23
@rpromin (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2593) to może być inaczej niż myślisz. Może być tak jak przewidywałem, że po wejściu Nikona/Canona wcale nie będzie przetasowań i zamiatania Sony a wręcz odwrotnie. Że to Sony zacznie zamiatać i to właśnie sie dzieje. Zresztą jest to na dziś uzasadnione bo wiem na dziś to ta marka ma najwięszy wybór szkieł do swego bagnetu i najlpesze rozwiązania na dziś, najlepszy wybór a7, a7ii, a7ii, a7r, a7rii, a7riii, a7s, no i a9.Tak na pewno największy, tylko z uwzględnieniem szkieł Canona :lol:...
cybulski
31-05-2019, 16:25
Tak na pewno największy, tylko z uwzględnieniem szkieł Canona :lol:...
parafrazując Himilsbacha ... Nikon pozostał sam jak ten h... ze swymi szkłami które nie pasują do niczego....:grin:
@rpromin (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2593) to może być inaczej niż myślisz. Może być tak jak przewidywałem, że po wejściu Nikona/Canona wcale nie będzie przetasowań i zamiatania Sony a wręcz odwrotnie. Że to Sony zacznie zamiatać i to właśnie sie dzieje. Zresztą jest to na dziś uzasadnione bo wiem na dziś to ta marka ma najwięszy wybór szkieł do swego bagnetu i najlpesze rozwiązania na dziś, najlepszy wybór a7, a7ii, a7ii, a7r, a7rii, a7riii, a7s, no i a9.
Czy ja wiem, duza czesc osob ktora kupuje sony uzywa je z sigmami i tamronami (28-70), nie zapominajmy ze sony ma swietne szkla ale bardzo drogie, te budzetowe juz dupy nie urywaja.
Na nikona mozna zakladac te same sigmy i inne tamrony, do tego jest bardzo szeroka oferta szkiel F nikkorowskich ktore naprawde daja rade. Uzywam 105 przez FTZ i jestem zachwycony. Uzywam 35 i 50 Art i dzialaja bardzo dobrze.
Ilu uzytkownikow sony w polsce kupuje tylko G-mastery, ile osob ktore tutaj nawet sie udzielaja i pisza o sony uzywa G-mastrow, z tego co widze glownie Arty i alternatywne rozwiazania?
Do tego Nikon juz ma 24-70 2.8 w tym roku pojawi sie 70-200 2.8 i 85 1.8, ma bardzo dobre szkla 1.8 z serii S35 i 50. Jak dla mnie nie jest wcale tak blado, a jak ktos potrzebuje jasnych szkiel nadal moze z powodzeniem uzywac tego co ma na bagnet F
Do tego 50 1.8S mozna aktulanie kupic za 1549 zl, i AF w tym szkle dziala wysmienicie.
I o to w tym wszystkim chodzi, że szkła Nikona obecnie są już mocno średnie jeśli nie najsłabsze. Szkła nie są już dziś powodem aby trzymać Nikona a wręcz są powodem do tego aby sie go pozbyć. I to nie jest tylko moja juz opinia na dziś.
Nie do końca (właściwie w ogóle) kumam ten tok rozumowania, ale niech będzie. Nie będę wnikał jednak, bo to już dla mnie wyższy poziom abstrakcji.
david555
31-05-2019, 16:38
- Kolejny glos gdzie AF okazuje sie calkiem sprawny - lepszy niz w d750/d810, niezaleznie od tego co teoretycy tu piszą.
- Kolejny glos gdzie pojawia sie stwierdzenie za A7III ma jeszcze lepszy AF - czego nikt (prawie nie neguje) ja to uznaje i trudno tu sie nie zgodzic, szczególnie jesli chodzi o Eye-Af, natomiast Z6 ma AF na wystarczajaco dobrym poziomie i to dotyczy AF-S i AF-C, najslabiej wypada Eye-AF w porownaniu do Sony.
ale co najwazniejsze
- Kolejny zadowolony uzytkownik z wyważona i realistyczną opinią.
Co by nie gadać, to mnie osobiście już słabi taka decyzyjna sraczka i testowanie na zmianę, to Z7, to A7R3.
Według moich spostrzeżeń AF-C w ciemnicy działa lepiej w Nikonie, niż w Sony, natomiast przy dobrym oświetleniu jest w zasadzie remis.
Jedynie Eye AF jest do poprawki w Zetkach, przez wzgląd na ping-pong pomiędzy oczami modela i niemożność wykrycia oka, które jest bliżej płaszczyzny sensora obrazowego aparatu.
Jeżeli Nikon poprawi algorytmy Eye AF, to w zasadzie na teraz nic lepszego mi nie trza.
Myszowor
31-05-2019, 17:05
Czyli Nikon przegrywa tylko EYE AF i co z tego, używam EYE na codzień i mi wystarcza.
Czy spadł na 3 pozycję na świecie - nie wiem, jak dla mnie może być nawet czwarty za fuji ( przesadziłem), mi to rybka, ważne że system Z będzie się rozwijał.
Stawiasz tezy argumentując coś o opiniach, wrzuć je bo pewnie nie tylko ja jestem ciekaw jak to optyka nikona nagle popadła niełaskę i stała się taka kiepska.
Oczywiste jest że obiektywy tworzone z myślą o tak gigantycznych matrycach jak w D850, Z7, A7rIII itp musi być lepsza i tu pewnie ilość starych obiektywów zmniejszy się ale jeśli dyskutujemy o matrycach normalnych póki co typowych jeszcze czyli 24Mpix to większość przyzwoitych obiektywów od lustrzanek nikon, canon czy nawet pentax i sony A jest często rewelacyjna.
Ty jesteś zakochany w Fuji i tego nic nie zmieni ale troszkę przyzwoitości przydałoby się w ocenianiu czegoś czego nie masz.
Xavier80
31-05-2019, 18:07
Stawiasz tezy argumentując coś o opiniach, wrzuć je bo pewnie nie tylko ja jestem ciekaw jak to optyka nikona nagle popadła niełaskę i stała się taka kiepska.
Oczywiste jest że obiektywy tworzone z myślą o tak gigantycznych matrycach jak w D850, Z7, A7rIII itp musi być lepsza i tu pewnie ilość starych obiektywów zmniejszy się ale jeśli dyskutujemy o matrycach normalnych póki co typowych jeszcze czyli 24Mpix to większość przyzwoitych obiektywów od lustrzanek nikon, canon czy nawet pentax i sony A jest często rewelacyjna.
Ty jesteś zakochany w Fuji i tego nic nie zmieni ale troszkę przyzwoitości przydałoby się w ocenianiu czegoś czego nie masz.
Ja podzielam opinię cybulskiego. Oczywiście, Nikon przykłada się do długi stałek tele ( 300, 400, 500, 600, nawet 105), to są świetne konstrukcje za kosmiczne pieniądze. Kompletnie olewa natomiast jasne stałki z zakresu do 85 mm. 85 1.4 i 35 1.4 to przy ich cenie jest po prostu dobry żart na tle konkurencji
david555
31-05-2019, 19:43
Ja podzielam opinię cybulskiego. Oczywiście, Nikon przykłada się do długi stałek tele ( 300, 400, 500, 600, nawet 105), to są świetne konstrukcje za kosmiczne pieniądze. Kompletnie olewa natomiast jasne stałki z zakresu do 85 mm. 85 1.4 i 35 1.4 to przy ich cenie jest po prostu dobry żart na tle konkurencji
No niestety, stałoogniskowe szkła Nikona do gęstych sensorów absolutnie nie pasują.
Według terminologii dxomark, szkła Sony oscylują w granicach 40 P-Mpix, a szkła Nikona w granicach 30 P-Mpix.
cybulski
31-05-2019, 19:51
30mpix to tylko te najlepsze przecież a dużo jest poniżej.
david555
31-05-2019, 20:02
30mpix to tylko te najlepsze przecież a dużo jest poniżej.
W praktyce, zakup FE 85/1.8 pozwala wykorzystać niemal cały potencjał sensora 42 Mpx, a obiektyw kosztuje śmieszne pieniądze.
Jego odpowiednik w systemie Nikona, to N85/1.8G, który z D800E ma w rankingu ostrości, tylko 27 P-Mpix.
Lepiej wypada Z 50/1.8 S, bo w zestawieniu z Z7 aż 37 P-Mpix, ale do pełnego wykorzystania potencjału sensora 46 Mpx dosyć daleko.
Na matrycy 24Mpix jak mamy ~12Mpix ze szkła to jest bardzo ale to bardzo dobrze na obrazku, nie przesadzacie z tym pędem za pikselkami ?
cybulski
31-05-2019, 21:13
Na matrycy 24Mpix jak mamy ~12Mpix ze szkła to jest bardzo ale to bardzo dobrze na obrazku, nie przesadzacie z tym pędem za pikselkami ?
Przesadzamy, i nie jest to w ogóle nam potrzebne ale możemy więc przesadzamy :)
No to nic tylko czekać na te cuda od nikona, canona i sony zapowiedziane na przyszły rok w okolicach ~70Mpix.
cybulski
31-05-2019, 21:16
No to nic tylko czekać na te cuda od nikona, canona i sony zapowiedziane na przyszły rok w okolicach ~70Mpix.
tia.... a fuji 100Mpixów średni format ...
Xavier80
31-05-2019, 21:49
No niestety, stałoogniskowe szkła Nikona do gęstych sensorów absolutnie nie pasują.
Według terminologii dxomark, szkła Sony oscylują w granicach 40 P-Mpix, a szkła Nikona w granicach 30 P-Mpix.
I to jest właśnie to. Fani Nikona zarzucają fiksowanie się na ostrości, a sami się na niej fiksują. A co z abberacją? a co z af w słabym świetle?
david555
31-05-2019, 21:56
tia.... a fuji 100Mpixów średni format ...
43,8×32,9 mm to nie jest średni format.
Fuji strzela sobie w kolano zagęszczając tak mocno, tak niewielki sensor.
I to jest właśnie to. Fani Nikona zarzucają fiksowanie się na ostrości, a sami się na niej fiksują. A co z abberacją? a co z af w słabym świetle?
W świecie narzędzi nie ma fanów Nikona, tylko są dobre i złe narzędzia pracy.
Fuji strzela sobie w kolano zagęszczając tak mocno, tak niewielki sensor.
To w co sobie strzela Canon ze 120Mpix APS-H? ;)
david555
31-05-2019, 22:02
To w co sobie strzela Canon ze 120Mpix APS-H? ;)
Powinien w posępny czerep, choćby ze wstydu.
Sensel 2,13 µm i dyfrakcja od ... f/3.2 rzeczywiście profesjonalne narzędzie. :D
KrzysztofKozicki
01-06-2019, 00:07
Macie jakieś informacje odnośnie kiedy i co dalej planuje Nikon w ML. Pomału myślę o wymianie D4. Rozważam dwie możliwości. Używany D5 jak pojawi się D6, ale tych może być mało w dobrej cenie i nie zajechanych. Druga to coś z Z, ale musi mieć grip.
krzysztofz24
01-06-2019, 01:12
Mam nadzieje ze jednak ten kierunek "rozwoju" sprzetu foto czy to w lustrzankach czy w bezlustrach jednak nie dojdzie do skutku.
Bo wyscig na max ISO chyba doszedl do sciany. To teraz Mpx znowu.
Czemu nikt nie wpadnie na pomysl, zeby sie scigac na rozpietosc tonalna rejestrowanej sceny?
A to chyba przez to ze 8K nadchodzi:-). A 4k juz jest przestarzale. Tylko jakos nie widze wysypu kanalow w TV, ktore w calosci nadaje tylko w 4k. Czyli wychodzi na to, ze 4k sie zestarzalo, zanim stalo sie powszechnym standardem w kazdej TV. W kazdej grze komoputerowej, ktora pojdzie na wiekszosci kart graficznych;-). Gdzie byla ta zlota era powszechnego 4k? Zaraz sobie odpale jakis serwer z filmami online, moze maja wszystkie w 4k:-P.
Ech, marketing to czasami przypomina propagande z mrocznych czasow Zwiazku Radzieckiego.
Wmowic ludowi, ze bez TEJ konkretnej rzeczy nie bedzie mogl zyc i bedzie nieszczesliwy. A lud co ma bidny poczac. Lyka to jak pelikan.
4K w TV nawet jak jest to z taką kompresją że artefakty zabijają całą jakość, dobrej jakości nie zobaczymy jeszcze długo, a w sklepach już prezentują TV 8K, nie wiem po co, sam mam TV 4K, a światłowód może w 2022 roku podciągać będą, jaki to ma sens ?
Co do planów w bezlustrach to kiedyś tam mają się pojawić dwie profesjonalne Zetki, czy będzie to podobna para jak Z6/Z7 czylu jeden tańszy drugi na max matryce to nie wiem, nie wyobrażam sobie też żeby Nikon wrzucił na rynek tańszy model od Z6, jaka wtedy musiałby być cena w czasach jak pół roku od premiery zjeżdża się już ceną o 40% nawet, więc to tanie body za 1700$ czyli u nas jakieś 6900zł ?
Ile może kosztować takie Z8, może coś koło D850 w dniu premiery, a Z9 może tyle co D5 ?
D6 pod koniec roku wytyczy pewne standardy tak samo jak A9mk2 od Sony, ciekawie będzie.
david555
01-06-2019, 08:30
4K w TV nawet jak jest to z taką kompresją że artefakty zabijają całą jakość, dobrej jakości nie zobaczymy jeszcze długo, a w sklepach już prezentują TV 8K, nie wiem po co, sam mam TV 4K, a światłowód może w 2022 roku podciągać będą, jaki to ma sens ?
...
A powiedz po co, cała chmara fotografujących wypina się na korpusy z gęstymi sensorami, np. D8xx, czy Z7, ale i 5DS R, A7Rx, jeżeli ani nie drukują dużych formatów, ani nie mają na czym obejrzeć swoich szczegółowych fotografii.
Czy to aby również nie jest ciut niezrozumiałe ?
To trochę tak, jakby kupować najnowszego Bugatti (bo kogoś stać), ale nigdy nie poczuć mocy tego auta, bo w Polsce nie ma miejsc, gdzie można rozwijać tak duże prędkości, albo gdyby nawet, to kierowcy brak umiejętności i boi się przedwcześnie umrzeć.
Z rachunków wynika, że ani telewizyjny standard 4K, ani 8K, nie są w stanie sprostać rozdzielczościom obrazków, generowanych przez sensory współczesnych DSLR i MILC.
Wmowic ludowi, ze bez TEJ konkretnej rzeczy nie bedzie mogl zyc i bedzie nieszczesliwy. A lud co ma bidny poczac. Lyka to jak pelikan.
Toć to przeca klasyczna definicja marketingu...
To trochę tak, jakby kupować najnowszego Bugatti (bo kogoś stać), ale nigdy nie poczuć mocy tego auta, bo w Polsce nie ma miejsc, gdzie można rozwijać tak duże prędkości, albo gdyby nawet, to kierowcy brak umiejętności i boi się przedwcześnie umrzeć.
Tak ale masa ludzi kupuje samochody pseudo terenowe, którymi nigdy nigdzie w teren nie jedzie, a nawet te auta nie nadają się w teren :)
Smiesza mnie juz te opinie o AF w slabym swietle, wczoraj robilem zdjecia biegaczom w nocy, w ciemnym parku, AF-C 9 punktowy i Nikkor 105 1.4, panowie Teoretycy zejdzcie juz z tematu AF w Z6, bo wasza ostatnia ostoja jest Eye-af ktory jest slabszy. Dodam ze w takich warunkach d750 juz ma klopoty i to spore. Z6 mnie zaskoczylo, test zdany na 5+
25686
25688
25687
25689
Byl ze mna jeszcze jeden fotograf, ktory niedawno kupil Z6, wczesniej focil d750 i byl tez mega pozytywnie zaskoczony focil z 50 1.8S praktycznie wszystko trafione, ta 50tka do zetki ma niesamowity AF, za tydzien fotografuje PLZA mistrzostwa polski w biegu na 100km, zgadnijcie czym bedzie fotogrfowal po tym tescie :P, testowal Z6 przed robotą, na nocnym biegowym treningu, a ja z ciekawości :P
I jeszcze jedno z 35art
25697
nikoniarz
01-06-2019, 14:15
za tydzien fotografuje PLZA mistrzostwa polski w biegu na 100km, zgadnijcie czym bedzie fotogrfowal po tym tescie :P, testowal Z6 przed robotą, na nocnym biegowym treningu, a ja z ciekawości :P
Znaczy się PZLA? Biegi nie są wyzwaniem dla sprzętu. Chyba, że mowa o wyjątkowo trudnych warunkach oświetleniowych.
Znaczy się PZLA? Biegi nie są wyzwaniem dla sprzętu. Chyba, że mowa o wyjątkowo trudnych warunkach oświetleniowych.
To sa 3 biegi rownolegle na tej samej petli, 50km, 100km i bieg 48 godzinny. On fotografuje cala impreze wiec rowniez w nocy w bardzo trudnych warunkach, stad ten wypad aby sprawdzic ten sprzet w takich warunkach na tydzien przed imprezą.
nikoniarz
01-06-2019, 14:28
To sa 3 biegi rownolegle na tej samej petli, 50km, 100km i bieg 48 godzinny. On fotografuje cala impreze wiec rowniez w nocy w bardzo trudnych warunkach, stad ten wypad aby sprawdzic ten sprzet w takich warunkach na tydzien przed imprezą.
Też się wybierasz? Wrzucisz conieco?
Też się wybierasz? Wrzucisz conieco?
Możliwe ze się wybiorę i wtedy wrzucę.
Xavier80
01-06-2019, 21:16
Jeżeli to jest dobra jakość, to ja nie mam pytań. Faktycznie, muszę posypać głowę popiołem, różnimy się względem wymagań co do sprzętu, tego nie uwzględniłem.
Myszowor
01-06-2019, 21:18
Nie możliwe 2 użytkowników Z6 się spotkało na jednym biegu ;) Moje wrażenie że Z ki się sprzedają całkiem dobrze rośnie ;)