PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 i Z7 oficjalnie

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

cz4rnuch
30-08-2018, 12:37
Albo do manuali.

TOP67
30-08-2018, 12:42
No coż. Ideałem byłaby hybryda jak w X100. Lustro z pryzmatem, które można przełączyć na telewizorek w trybie LV. Jakieś patenty na to były.

jony
30-08-2018, 12:43
Jesteś w temacie o bezlustrach. Dziwi Cię, że Ci, którzy je preferują, preferują też EVF? W tym temacie jest też wielu lustrzankolubów, którzy ciągle krytykują EVF, nie przeszkadza Ci to? Pewnie z 90% procent tych, którzy obecnie mają bezlustra lub zastanawiają się nad migracją do systemu Z latami gapiło się w OVF więc nie trzeba im wtłaczać w mózgi tego co już od dawna testowali i co dobrze znają. Przekonywanie ich do optycznego podczas gdy sami z własnej woli wybrali EVF i są z tego zadowoleni oraz widzą jego zalety to trochę taki Monty Python. Szczególnie gdy ktoś wygłasza tak kategoryczne, nacechowane emocjami sądy, które kłócą się z naszym doświadczeniem.

To tak jak z samochodami, decyduje sentyment producenta lub do marki, do kształtu nadwozia i teoretyczne osiągi samochodu:) Do tej pory mamy fanów silników Diesela pomimo kosztów napraw.

Franek_
30-08-2018, 12:45
Albo do manuali.

to miałem na myśli pisząc o 500mm albo o 50mm f/1 albo innych półtoracentymetrowych głębiach ostrości itd.

robiłem ostatnio zdjęcia starym lustrem, robiłem nowym evfem (pro2), jeden pies to jest do takich codziennych fotek.

bez wizjera, na zombi fotografuje się trochę inaczej. dalmierzem fotografuje się też trochę inaczej.

chory
30-08-2018, 12:48
Albo do manuali.

To EVF jest marny do manuali? Lustro lepsze?

jony
30-08-2018, 12:48
No coż. Ideałem byłaby hybryda jak w X100. Lustro z pryzmatem, które można przełączyć na telewizorek w trybie LV. Jakieś patenty na to były.

Jeśli patent przestanie obowiązywać to może producenci luster zaczną robić prawie idealny aparat:) z naciskiem na prawie:)

Franek_
30-08-2018, 12:51

właśnie chyba na odwrót, ale kto ich tam wie...

do manuali najlepsze jest 28 albo 35mm i f/8, wtedy nawet wizjera nie poczeba

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeśli patent przestanie obowiązywać to może producenci luster zaczną robić prawie idealny aparat:) z naciskiem na prawie:)

już kilka takich istnieje..

cz4rnuch
30-08-2018, 12:55
No coż. Ideałem byłaby hybryda jak w X100. Lustro z pryzmatem, które można przełączyć na telewizorek w trybie LV. Jakieś patenty na to były.Były. D850 miał to mieć :) A ideału nigdy nie będzie. To o czym piszesz czyniłoby sprzęt weń zaopatrzony urządzeniem dla większej grupy odbiorców. Mnie tam optyczny przy dobrym jakościowo telewizorku (czyli takim jakie mamy obecnie w nowych sprzętach) do niczego nie jest potrzebny a taka hybryda, jak sądzę, tylko napompowałaby cenę.

Franek_
30-08-2018, 12:58
A ideału nigdy nie będzie.

będzie, bo już jest.

jest jakieś lustro N czy C które ma superultraturboszybki AF, 100 milionów pixeli i 100 milionów ISO i robi na baterii 100 milionów zdjęć i nikomu więcej nie potrzeba.

jest jakieś bezlustro

jest jakieś Fuji

jest Lajka

jest jakiś kompakt

jednego, uniwersalnego, do wszystkiego nie będzie nigdy, ale poruszając się w kategoriach poszczególnych typów aparatów, takich idealnych to już jest kilka i to od dawna. natomiast nijak nie da się porównywać aparatów różnych typów, bo służą różnym celom.

cz4rnuch
30-08-2018, 12:58

W moim przypadku jest odwrotnie. A Ty, o wspaniały, się nie liczysz, bo Twój geniusz ogarnie nawet Spartakiadę foconą otworkowym.

jony
30-08-2018, 13:00
Zdjęcia z linii produkcyjnej Zetek:)

https://www.shutterbug.com/content/these-50-images-show-new-nikon-z-7-mirrorless-camera-being-made-factory-japan

cz4rnuch
30-08-2018, 13:01
będzie, bo już jest...Dla jasności, pisałem o samym judaszu.

...jednego, uniwersalnego, do wszystkiego nie będzie nigdy...No więc właśnie o tym pisałem. Hybryda, tylko dla niezdecydowanych, a i tak okupiona zazwyczaj jakimś kompromisem. Tak jak w przypadku PRO2.

TOP67
30-08-2018, 13:03
Zdjęcia z linii produkcyjnej Zetek:)

https://www.shutterbug.com/content/these-50-images-show-new-nikon-z-7-mirrorless-camera-being-made-factory-japan

Gdzie kupię takie kondomiki na palce? ;)

Franek_
30-08-2018, 13:04
Tak jak w przypadku PRO2.

..w którym znowuż tego OVF mogliby nie robić wcale, bo mały, ciemny i mega nieprecyzyjny. poza tym sprzęt 10/10, jak ktoś tylko potrafi oganiać te paskudne pliki z Fuji.

chory
30-08-2018, 13:16
W moim przypadku jest odwrotnie. A Ty, o wspaniały, się nie liczysz, bo Twój geniusz ogarnie nawet Spartakiadę foconą otworkowym.

O Ty, o bezlitosny, aż mnie otworek zapiekł z radości...

cdc
30-08-2018, 14:11

-to ichni rozmiar.

cdc
30-08-2018, 14:46
Param..!
https://www.dpreview.com/articles/5819334072/nikon-z6-vs-sony-a7-iii-which-is-the-better-buy
-drugie "niezwykle cenne" porównanie.

Jacek_Z
30-08-2018, 15:11
Jesteś w temacie o bezlustrach. Dziwi Cię, że Ci, którzy je preferują, preferują też EVF?.
Pewnie z 90% procent tych, którzy obecnie mają bezlustra lub zastanawiają się nad migracją do systemu Z latami gapiło się w OVF więc nie trzeba im wtłaczać w mózgi tego co już od dawna testowali i co dobrze znają. Przekonywanie ich do optycznego podczas gdy sami z własnej woli wybrali EVF i są z tego zadowoleni oraz widzą jego zalety to trochę taki Monty Python. .Momencik. Ludzie którzy maja lustrzanki nikona wchodzą w wątek o bezlustrach nikona i nic nie muszą wiedzieć o EFV. To raz. Skąd więc wniosek, że ci ludzie preferują bezlustra i zarazem EFV? To nie sytuacja jak w Sony, gdzie EFV jest od lat i na KKM można sobie od dawna czytac o tym jakie to ma konsekwencje.
Użytkownicy lustrzanek nie wybrali EFV nikona, bo ich jeszcze nie można kupić. Skąd wniosek, że są zadowoleni? Mają ten sprzęt? Na razie to z tego forum jedynie Darek Breś go macał i zachwytu nie ma. A co do wyboru - to jego też nie ma, bo nie można mieć bezlustra z wizjerem optycznym, więc EFV to nie preferencja ludzi, tylko koniecznośc gdy się kupuje bezlusterkowca.
Dlaczego zakładasz, że bezlustro się kupuje dla EFV? Nic takiego, ja bym chciał je kupic pomimo tego, że ma EFV. EFV jest sprawą drugorzędną. Jeśli będzie fatalny to stanie się ważny, ale na minus.

cz4rnuch
30-08-2018, 16:19
Momencik. Ludzie którzy maja lustrzanki nikona wchodzą w wątek o bezlustrach nikona i nic nie muszą wiedzieć o EFV...I zapewne dużo się o nich dowiedzą z przesyconych emocjami postów złożonych w hołdzie wizjerom optycznym :) A Twoje wnioski na temat moich wniosków są błędne, bo akurat większość z tu się wypowiadających na temat EVF wypowiada się z własnego doświadczenia w innych systemach. I o tym właśnie piszę. Resztę sobie dopowiedziałeś. I tak jedną z niewielu osób na tym forum, która miała przy oku wizjer Z7 jest Darek, ale to nie znaczy, że to co napisał musimy przyjmować za pewnik. To jego prywatna opinia, mocno nacechowana emocjonalnie. Mogę przytoczyć wiele opinii od osób, którym znacznie bardziej ufam (choć znam je tylko z internetu) a które wypowiadają się w zupełnie innym tonie.

A co do wyboru - to jego też nie ma, bo nie można mieć bezlustra z wizjerem optycznym, więc EFV to nie preferencja ludzi, tylko koniecznośc gdy się kupuje bezlusterkowca...A czym się różni bezlusterkowiec od lustra? Prawie niczym, brakiem lustra i tym co się z tym wiąże czyli brakiem wizjera optycznego. Skoro ktoś to wybiera to chyba robi to świadomie? Dla mnie to nie jest konieczność. Mogłem pozostać tam gdzie jestem, ale świadomie wybrałem i jestem zadowolony. Będziesz mi teraz tłumaczył, że sobie to wmawiam czy jak? :) Bo tak się składa, że lustrzankowcy też za bardzo nie mają wyboru, może też się oszukują, że ich wizjer jest lepszy a tymczasem chlipią po nocach do poduszki za "utraconym" EVFem :)

badtorro
30-08-2018, 17:17
fajny wskaźnik horyzontu i pochylonego obiektywu:

https://youtu.be/IoTk02U0JeU

mcleod
30-08-2018, 17:19
A mnie jako amatora interesuje o ile nowa matryca z Z6 (z BSI) będzie miała lepsze parametry o d tej z d750. Cieszy mnie też że do systemu Z Nikon wreszczie skonstruował przyzwoity zoom standardowy, który nie waży w okolicach 1kg. Z sampli na dpreview wynika że będzie to udane szkło. Jeśli równie udany będzie nikkor 14-30, to spora część amatorów może wybrać bezlustra, zwłaszcza jeśli nikon nie wypuści odpowiedników dla lustrzanek.

Jacek_Z
30-08-2018, 18:02
..A czym się różni bezlusterkowiec od lustra? Prawie niczym, brakiem lustra i tym co się z tym wiąże czyli brakiem wizjera optycznego.
Prawie niczym, ale różni się możliwościami AF (lustro tez ludziom przeszkadza? za bardzo hałasuje czy co?). Ja niejednokrotnie pisałem, że może kupie bezlustro bo ma to na co narzekałem w lustrzankach, czyli brakiem punktów AF na boku kadru. W D850 jest znacznie lepiej, bo krzyżowe sa szerzej. Ale i tak to jest aparat FF, ale AF ma jedynie na obszarze DX. A co na zewnątrz obszaru DX? Nic. Dlatego będę chciał bezlustra, o ile będzie miało ono dobry AF od brzegu do brzegu, i to w ciemnościach. Eyefocus to też dla mnie atut, bo focę ludzi na małych GO. To mi może kiedyś da bezlustro, bo Nikon Z7 nie. Brak gripa, a ja robię piony.
DSLR z LV odpada, trzeba patrzeć w wizjer (ciężkie szkła, aparat przy oku, zresztą LV z LCD w słońcu …)
Jak widzisz nie zająknąłem się tu nawet nad EFV. Jest mi on obojętny. Sprzeciwiam się jedynie nazywaniem go czymś lepszym. Napisz Mario że dalmierz w Leice to rozwiązanie do d.... a jedynie słusznym jest EFV.

HYPER
30-08-2018, 18:12
Prawie niczym, ale różni się możliwościami AF (lustro tez ludziom przeszkadza? za bardzo hałasuje czy co?).

Powoduje problemy z BF/FF. Dlatego z checia przechodze na MILC.
Brak gripa, a ja robię piony.

To dla mnie z kolei bez znaczenia choc pomysl zrobienia samego battery packa uwazam za glupi

Jak widzisz nie zająknąłem się tu nawet nad EFV. Jest mi on obojętny. Sprzeciwiam się jedynie nazywaniem go czymś lepszym.

A ja sprzeciwiam sie nazywaniem go czyms gorszym. To po prostu inne rozwiazanie.

cz4rnuch
30-08-2018, 18:44
...Sprzeciwiam się jedynie nazywaniem go czymś lepszym. Napisz Mario że dalmierz w Leice to rozwiązanie do d.... a jedynie słusznym jest EFV.No to chyba się Jacku nie zrozumieliśmy, bo ja nie piszę, że EVF jest dla kogoś lepszy tylko piszę, że dla mnie jest lepszy i piszę dlaczego. To, że dla kogoś OVF jest lepszy też mnie nie boli, bo zdaję sobie sprawę, że funkcjonalności o których piszę nie dla wszystkich są sprawą kluczową, a jeśli się czemuś sprzeciwiam to temu, że ktoś mi wmawia, że dla mnie OVF jest lepszy od EVF. Albo gdy pisze, że EVF jest lepszy i kropka. Nie bagatelizuję przy tym czyichś opinii, po prostu mój umysł odfiltrowuje takie, które mają znamiona wyrobionych naprędce. A robię to tylko dlatego, że sam pamiętam ile czasu zajęło mi przyzwyczajenie się do wizjera elektronicznego. Nie dlatego, że był gorszy, ale głównie dlatego, że był inny. I dlatego mnie, a z tego co czytałem także innym z tego wątku, bardziej zależy na opinii kogoś kto ma duże doświadczenie z wizjerami elektronicznymi. To nie przypadek, że większość z tych osób (na razie tylko w necie, ale was również znam tylko z netu więc różnicy mi to nie robi), które dobrze znają bezlustra i również miały okazję pomacać Z7 o tym samym wizjerze, który Darek zjechał jak szmatę, piszą, że jest bardzo dobry.

nie.Znajomy
30-08-2018, 19:55
Prawdziwy szacun dla tych co na "biciu piany" potrafią znacząco w ciągu paru dni zwiększyć swój licznik postów. Jestem pod wielkim wrażeniem....

Jako posiadacz porównywalnego parametrami bezlustra od innego producenta uważam, że największym atutem bezluster od Nikona jest możliwość podłączenia do nich przez firmową przelotkę szkieł z bagnetem F, zachowując przy tym ich lustrzankową funkcjonalność. Po przemyśleniu tematu (ja) jednak nie widzę powodu aby za tą funkcjonalność płacić obecnie 6 tyś złociszy.

Maro66.
30-08-2018, 20:23

W hurtowni zegarmistrzowskiej.

jony
30-08-2018, 20:47
Prawdziwy szacun dla tych co na "biciu piany" potrafią znacząco w ciągu paru dni zwiększyć swój licznik postów. Jestem pod wielkim wrażeniem....
Jako posiadacz porównywalnego parametrami bezlustra od innego producenta uważam, że największym atutem bezluster od Nikona jest możliwość podłączenia do nich przez firmową przelotkę szkieł z bagnetem F, zachowując przy tym ich lustrzankową funkcjonalność. Po przemyśleniu tematu (ja) jednak nie widzę powodu aby za tą funkcjonalność płacić obecnie 6 tyś złociszy.

O jakim sprzęcie piszesz? Nikon Z6 ma kosztować około 10 tysięcy złociszy:)

Borat1979
30-08-2018, 20:58

https://www.tomadex.sklep.pl/paluszki-lateksowe-ardon-100-sztuk-p-577.html

W hurtowni zegarmistrzowskiej.
Coś takiego jeszcze istnieje?

Wind Mill
30-08-2018, 22:02
A mnie jak zawsze dużo bardziej ciekawi ile czasu potrzebuje ten aparat od momentu przedstawienia włącznika na ON do momentu wyzwolenia migawki z poprawienie ustawioną ostrością...
Chyba jeszcze na ten temat nie było?

"14. Fast Start-Up Time

One of the biggest issues with most mirrorless cameras are their true start-up time – from the moment you turn on the camera, to the moment you can take the first image. Based on the pre-production models of the Nikon Z7 we played with, it appears that the start-up time on these cameras is impressively low when compared to other mirrorless cameras. You don’t have to wait for the camera to power on – flipping the camera on/off switch to “on” position brings up the LCD / EVF in about a second. Once the camera starts up, there are no additional delays – you can start shooting immediately."

https://photographylife.com/everything-you-need-to-know-about-nikon-z-cameras

Jeśli w Zetkach można wyłączyć tylny ekran to tak, jeśli nie można to zawsze jeden z nich będzie włączony, do momentu uśpienia lub wyłączenia aparatu.
Co do zużycia prądu przez telewizorki, z powyższego artykułu:
"...cameras have a button on the left side of the EVF that allows turning off both the LCD and the EVF to preserve battery life. With this mode enabled, the LCD will be turned off by default and only turn on when pressing buttons like “Menu” or playing back images, while the EVF will stay off until the eyepiece sensor is engaged..."

A co do wojny OVF vs EVF.

Jakos normalnie sobie patrze np na gorski krajobraz i niebo i widze szczegoly zarowno na jasnych oblokach i w zacienionych dolinach, Ty zapewne tez;-).
A matryca da wtedy w 90% przypadkow wyjarane niebo. Czyli jednak optyka gora nad telewizorkiem;-).

Roznimy sie bardzo preferencjami.
Ale to ze ludzkie oko rejestruje o wiele wieksza rozpietosc tonalna niz najdoskonalsza matryca to fakt...
Ale co z tego normalnego patrzenia przez wizjer na górski krajobraz i dostrzegania szczegółów w światłach i w cieniach, skoro na finalnym zdjęciu będzie przepał lub niedoświetlenie?
Pstrykoaparat to nie lornetka przecież. :)
Właśnie tu jest zaleta EVF, WYSIWYG, dużo łatwiej uniknąć 0,0,0 lub 255,255,255, że tak nawiążę do innych wątków. ;)

Maro66.
30-08-2018, 22:26
https://www.tomadex.sklep.pl/paluszki-lateksowe-ardon-100-sztuk-p-577.html

Coś takiego jeszcze istnieje?

Jasne
https://www.timepol.pl/akcesoria_zegarmistrzowskie.php

cdc
30-08-2018, 22:29
https://photographylife.com/everything-you-need-to-know-about-nikon-z-cameras

? 32. Buffer Capacity

Nikon Z6 na tle D750 nie wygląda źle.
Co innego Z7 w porównaniu z D850.

ksh
30-08-2018, 23:23
Gdzie jest przycisk Fn-L ?
Obie Zetki i wszystkie obiektywy zaprezentowane są uszczelnione ?

1. Dobrze wiedzieć że w Zetkach jest Focus Stacking i 8K timelapses, a to jedne z wielu rzeczy, które mi się bardzo spodobały w D850.

2. Mało kto wymienia że Zetki mają 10-bit video (4:2:2) na porcie HDMI ( do 144 Mbps ), przecież to unikalna rzecz.

3. Nikon poprawił błąd w specyfikacji, limit nagrywania video jest ograniczony do 85 minut, testerzy potwierdzają że 4K 30fps bez przegrzania działa w tym limicie.

4. Testujący aparat solidnie podają że przy wyłączeniu ekranu i uzywaniu tylko wizjera po dostawiniu do oka udaje się zrobić na jednym ładowaniu nawet ponad 1500 zdjęć, wynik rewelacyjny ale poczekam na więcej testów.

5. Testerzy podają że aparat po włączeniu jest błyskawicznie gotowy do zdjęć i nie ma odczuwalnego opóźnienia, tu też czekam na konkretne obiektywne testy.

6. Podoba mi się ten pomysł

https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-Z-Lens-Control-Ring-Menu.png
źródło (https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-Z-Lens-Control-Ring-Menu.png)

https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-Z-Lens-Control-Ring.png
źródło (https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-Z-Lens-Control-Ring.png)

Wind Mill
30-08-2018, 23:55
Gdzie jest przycisk Fn-L ?...
Zapewne przycisk na obiektywie.
"...Lens Function Button (if such a button is available on the lens)..."

Pawel92
31-08-2018, 00:10
Nie wiem czy było

https://youtu.be/hMs2DSfBbJc

jony
31-08-2018, 00:28
Coraz lepsze smartfony wyprą aparaty kompaktowe i najniższy segment lustrzanek:

http://forsal.pl/artykuly/1122498,japonskie-casio-wycofuje-sie-z-rynku-aparatow-cyfrowych.html

Nikon zapewne skupi się tylko na MILC Full Frame:). Jeśli ktoś liczy na nikonowski MILC APC-S to może przeliczyć się!

ksh
31-08-2018, 00:34
No tak, ja tu już nawet rozrysowywałem w czerwcu jakie korzyści może dać duża średnica mocowania i mała odległość ale chciałbym zobaczyć wyniki inżynierów Nikona w postaci obiektywów z dużymi tylnymi soczewkami co niby ma dać zmniejszenie gabarytów w jasnych obiektywach, jeśli tego nie będzie to po co cały szum z tym związany ?
Jest jeszcze jedna opcja, obiektywy będą genialne optycznie w takich samych gabarytach jak dawniej.

Coraz lepsze smartfony wyprą aparaty kompaktowe i najniższy segment lustrzanek:

http://forsal.pl/artykuly/1122498,japonskie-casio-wycofuje-sie-z-rynku-aparatow-cyfrowych.html

Nikon zapewne skupi się tylko na MILC Full Frame:). Jeśli ktoś liczy na nikonowski MILC APC-S to może się przeliczyć!

Kompakty zostały wyparte już parę lat temu, patrz na sprzedaż, śladowe ilości kompaktów są od trzech lat, bronią się tylko hiper zoomy i pojedyncze modele.
Co do tego "tylko full frame" to daj znać jak pojawi się jakiś w cenie jak teraz nowy D3500.

cdc
31-08-2018, 00:37
Japonia [i region] to za mało. https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=ja&tl=en&u=https%3A%2F%2Fwww.bcnaward.jp%2Faward%2Fgallery% 2Fdetail%2Fcontents_type%3D251

krzysztofz24
31-08-2018, 00:49
(................)

A co do wojny OVF vs EVF.

Ale co z tego normalnego patrzenia przez wizjer na górski krajobraz i dostrzegania szczegółów w światłach i w cieniach, skoro na finalnym zdjęciu będzie przepał lub niedoświetlenie?
Pstrykoaparat to nie lornetka przecież. :)

Ales wyciagnal, post z przed 10 stron chyba;-)
Ale jak juz mnie zacytowales, to wypada zebym sie ustosunkowal. Otoz wyciales najwazniejsze zdanie w tym, to ktore bylo zaraz potem. A moze to jednak bylo w innym moim poscie. Niewazne. Ale dopisalem jeszcze, ze patrzac przez ten wizjer optyczny na scene, ktora przekracza mozliwosci matrycy pod wzgledem rozpietosci tonalnej, moge uzywajac swoich umiejetnosci i wlasciwosci aparatu, zecydowac sie tak naswietlic scene zebym jak najwiecej mogl z tego wyciagnac potem i oddac to co widzilalem.
Chyba lepiej widziec w szerszym zakresie i pozniej do tego rownac. Ale skonczmy juz naprawde ta wojenke na wiizjery:-). Dla mnie jest miejsce na rynku na oba rozwiazania a to od klienta zalezy co wybierze, Jeden woli ogorki, drugi ogrodnika corki;-)

Właśnie tu jest zaleta EVF, WYSIWYG, dużo łatwiej uniknąć 0,0,0 lub 255,255,255, że tak nawiążę do innych wątków. ;)
Nikon ma taka fajna opcje (inne marki chyba tez) jak kontrola przepalow na wyswietlaczu, takie miganie przeswietlonych obszarow. Bardzo pomocne, polecam.
Wiesz nie traktuje twojego wpisu jako zaczepki, bo dales emotikonke (gdybys nie dal emotki, to wiedz ze bym podjal rekawice;-) ). Ale ja juz w tym innym watku przedstawilem jasne, spojne i logiczne argumenty i o co mi chodzilo.
A to ze pewien "stary user" ma do mnie jakis stary uraz i zaczal sie dopytywac jakby jeden dzien trzymal aparat a ja mu odpowiadalem...to juz to pominmy i nie robmy tu dodatkowego OT.
Niektore rzeczy sie zlewa sikiem prostym, ze tak ujme;-)

P.s Panowie, mam pytanie do ogolu. Ktos tu wspominal o wizjerze w Leice SL bodajze. Producent sie chwali, ze takie ma powiekszenie w wizjerze, ze prawie sredni format.
Czy ktos zna jakis rzetelny test, opis, chocby blog z konkretami na temat tego aparatu. Moze ktos porywnywal ten wizjer np z jakims manualnym analogiem lub chocby D850.
Bo marketingowa spiewka na stronie to jedno a ja bym chcial poczytac o konkretach od ludzi ktorzy to mieli w reku.

Wind Mill
31-08-2018, 00:56
Wyciągnąłem, bo cały czas miałem go na myśli.
Tak, migotanie przepałów jest fajne - ale dostępne na już zrobionym zdjęciu. EVF daje te opcję przed naciśnięciem spustu migawki. ;)

jony
31-08-2018, 00:59
Kompakty zostały wyparte już parę lat temu, patrz na sprzedaż, śladowe ilości kompaktów są od trzech lat, bronią się tylko hiper zoomy i pojedyncze modele.
Co do tego "tylko full frame" to daj znać jak pojawi się jakiś w cenie jak teraz nowy D3500.

Podaj link do zestawienia potwierdzającego Twoje poglądy:) poczytamy:)

cz4rnuch
31-08-2018, 01:02
3. Nikon poprawił błąd w specyfikacji, limit nagrywania video jest ograniczony do 85 minut, testerzy potwierdzają że 4K 30fps bez przegrzania działa w tym limicie.Chyba pomyliłeś limit nagrywania z czasem nagrywania możliwym do uzyskania na jednym aku? W specce na stronie Nikona nadal stoi 29.59. W podpunkcie battery life stoi 85 mins.

4. Testujący aparat solidnie podają że przy wyłączeniu ekranu i uzywaniu tylko wizjera po dostawiniu do oka udaje się zrobić na jednym ładowaniu nawet ponad 1500 zdjęć, wynik rewelacyjny ale poczekam na więcej testów.Testujący "solidnie" sonacze podawali wyniki po kilka tysięcy zdjęć ;) Wierzę, że strzelając seriami, bez podglądu, bez klikania w menu da się uzyskać podobne wyniki, ale wolę poczekać na info z cyklu mieszanego, bo tak się zazwyczaj foci. Ale dobrze, że jest ten przycisk, bo dzięki temu da się trochę oszczędzić baterii.
Ps O 10 bitach z atomosami to trąbią chyba w każdym wpisie lub klipie. Nie wiem jak Ci to umknęło :)

Jacek_Z
31-08-2018, 01:20
6. Podoba mi się ten pomysł
https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-Z-Lens-Control-Ring.png
źródło (https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-Z-Lens-Control-Ring.png)To znaczy pierścień odległości będzie mógł zmienić funkcje na zmianę przysłony? Fajny ukłon w stronę wapniaków ;) Rewelacja.
Jestem ciekaw czy zachowali guzik Lock, przydatny studyjniakom. Oczywiście już jako opcja, w guziku funkcyjnym, nie w dedykowanym jak w D3x.

krzysztofz24
31-08-2018, 01:45
(.............)
Tak, migotanie przepałów jest fajne - ale dostępne na już zrobionym zdjęciu. EVF daje te opcję przed naciśnięciem spustu migawki. ;)

Ze niby ma mi prosto w oko mrygac ta kontrola przepalow:-)
Przeciez , to padaczki od takiego migotania mozna dostac;-) jak te dzieci w Japoni co walki pokemonow z tymi blyskami ogladaly w TV. (nie wiem czy slyszales, ale zdarzenie autentyczne)

cz4rnuch
31-08-2018, 01:49
...Przeciez , to padaczki od takiego migotania mozna dostac;-) jak te dzieci w Japoni co walki pokemonow z tymi blyskami ogladaly w TV. (nie wiem czy slyszales, ale zdarzenie autentyczne)
To są te argumenty? :)

krzysztofz24
31-08-2018, 02:19
Oczywiscie ze tak;-).
Sam dales emotikonke, to mysle ze nie umknelo twojej uwadze, ze rowniez je dalem.

Ale dobrze, niech bedzie.
Sam wole wizjery optyczne.
Ale nie uwazam, zeby wizjery elektroniczne powodowaly padaczke od migotania:-)

Zadowolony:-);-)

P.s Ktorego Canon konkretnie ma swoja premiere?

tbogdanowicz
31-08-2018, 06:50
Ale nie uwazam, zeby wizjery elektroniczne powodowaly padaczke od migotania:-)

Padaczka to choroba, migotanie może wywołać napad drgawkowy, który potrafi być niebezpieczny.
Wiem że żartujecie, ale gdybyście zobaczyli jak od migających świateł, nastolatek w sklepie dostaje drgawek, to może byście inaczej patrzyli na takie rzeczy.

Wątpię by migotanie w wizjerze było w stanie wywołać atak i myślę że to zostało przewidziane przez konstruktorów. Wbrew pozorom padaczka to nie jest bardzo rzadka choroba.

pysson
31-08-2018, 06:54
P.s Ktorego Canon konkretnie ma swoja premiere?

05.09.
Miała być 3 tygodnie później w Kolonii.

karolt
31-08-2018, 09:33
A propos tej (na razie?) plotki na temat battery packa, co to ma nie mieć żadnych guzików i kółek. Młodzież to już pewnie nie pamięta, ale był kiedyś taki obiekt westchnień, co się nazywał Canon EOS 5. Słynął z tego, że będąc świetnym i nowatorskim aparatem (AF sterowany okiem!) potwornie żarł dość drogie baterie, nawet gdy fotograf nie używał jego masywnej wbudowanej lampy na sterydach. Otóż był do niego grip, ze sterowaniem, ale... bez dodatkowego zasilania. No i ludzie robili jakieś przedziwne samoróbki, z użyciem tzw. płaskich baterii (da się je jeszcze kupić?) i kabelkami luzem. Może Nikon chce w ten sposób pobudzić inwencję użytkowników? Ludzie sami sobie dorobią drugi slot oraz sterowanie w battery packu. Lutownica w dłoń i heja.

Jacek_Z
31-08-2018, 09:38
Tylko by było sterowanie potrzebne są wyprowadzone styki. Tymczasem w Z7 nic nie ma. Są styki zasilania wewnątrz komory akku, b muszą. No chyba, że tam sa też styki do sterowania funkcjami aparatu.

grissley
31-08-2018, 09:53
Tylko by było sterowanie potrzebne są wyprowadzone styki. Tymczasem w Z7 nic nie ma.

TOP67 wyprowadzi ;)

pysson
31-08-2018, 10:19
Pilot IR? ?

Z lusterkiem na teleskopie. ?

jo44
31-08-2018, 16:34
Rozwiązał się worek? :)
https://www.43rumors.com/ft5-panasonic-will-announce-its-first-full-frame-system-camera-on-september-25/

ksh
31-08-2018, 16:38
Panas może wejść świetnie w video, cieszy taka konkurencja.

meliszipak
31-08-2018, 16:50
Ale jaja Panas i Oly wchodzą w ff.

HYPER
31-08-2018, 16:54
w sumie dobrze, ze Z6 pojawia sie dopiero na koniec listopada. wszystkie premiery do tego czasu sie odbeda i jak cos to jeszcze zdaze skasowac moje zamowienie :D

morzon
31-08-2018, 16:55
Nie widze tam info ze Oly też.

meliszipak
31-08-2018, 16:58
W komentarzach się przewija.

cz4rnuch
31-08-2018, 17:06
Taki G9 z pełną klatką to dopiero byłby sakramencko dobry aparat. Ilością ficzerów mógłby obdzielić A7, Z7 i nowego Canona jeszcze trochę by zostało. Jeśli to prawda to widocznie przyszedł ten czas, że wszyscy wsiadają do pociągu i zabawa zaczyna się na serio.

jo44
31-08-2018, 17:12
Jeśli to prawda to widocznie przyszedł ten czas, że wszyscy wsiadają do pociągu i zabawa zaczyna się na serio.
FT5 to wg ich nazewnictwa "prawie na pewno".

Borat1979
31-08-2018, 17:59
Ale jaja Panas i Oly wchodzą w ff.
Czyli po raz kolejny użytkownicy Olympusa po kilku latach zostaną z ręką w nocniku :grin:

ksh
31-08-2018, 18:01
Czyli za kilka lat zdjęcia będzie można robić już tylko fonami albo bezlustrami z najmniejszymi na rynku sensorami czyli pełnymi klatkami ;)

krzysztofz24
31-08-2018, 18:04
Olympus i Panasonic wchodza w bezlustra, no fajnie. Tylko powazny problem sie pojawia przed tymi firmami.
Co podpiac pod pelna klatka, bo chyba znie szkla Olympusa jeszcze z czasow analogowych.
Ja rozumiem ze przez przejsciowke to do lustra mozna prawie wszystko, ale ma mna mysli AF i pelna kompatybilnosc, po prostu szkla z natywnym mocowaniem.

Chyba nie ma wcale takich na obecna chwile;-).
Takze troche maj pod gore wzgledem Nikona i Canona ze swoim zapleczem szklarni.

Rafał_Sz
31-08-2018, 18:06
A w ABFoto "zetki" mozna sobie zamówić w dziale z... lustrzankami. :)

cz4rnuch
31-08-2018, 18:19
Czyli po raz kolejny użytkownicy Olympusa po kilku latach zostaną z ręką w nocniku :grin:Przecież nie jest powiedziane, że muszą zaprzestać produkcji m43. To może być tańsza opcja jak DX u Nikona.

Olympus i Panasonic wchodza w bezlustra, no fajnie. Tylko powazny problem sie pojawia przed tymi firmami...
Ja rozumiem ze przez przejsciowke to do lustra mozna prawie wszystko, ale ma mna mysli AF i pelna kompatybilnosc, po prostu szkla z natywnym mocowaniem...Problem z natywnymi szkłami będzie miał każdy kto zaczynał. Miało je Sony a teraz ma je Nikon. Za chwilę będzie je miał Canon. Przejściówka z pewnym stopniu załatwia sprawę i na szczęście do firm takich jak Sony, czy w przyszłości Panas + Oly, mocowanie Canona jest w tym względzie mało problematyczne. W tych plotkach, z tego co czytam to bagnet może być wspólny z Łajką więc gdyby okazało się to prawdą to już by coś było (oczywiście obiektywy L. są potwornie drogie więc nie chce mi się tak do końca wierzyć w to, że Leica odpuściłaby zbijanie kasy na SL, bo jak się domyślam Oly i Panas szkła mieliby jednak tańsze. Nawet jeśli to nie prawda to te dwie firmy dobrze ze sobą współpracują i wspólny bagnet pozwoliłby na szybsze wzbogacenie się w natywne szkła. Sam news zaskakujący, ale w sumie popularna w ploteczkach firma Tower Jazz ma chyba za głównego udziałowca właśnie Panasonica więc możliwe, że te nowe matryce FF, o których się tyle plotkowało to nie dla Nikona a właśnie dla Panasa do spółki z Oly szykują. Takie gdybanie.

Borat1979
31-08-2018, 18:27
Przecież nie jest powiedziane, że muszą zaprzestać produkcji m43. To może być tańsza opcja jak DX u Nikona.

W sumie jak wszyscy wejdą w FF to w niedługim czasie prostsze model body można będzie kupić za 2000-3000 zł i dalsze rozwijanie systemów z mniejszymi matrycami nie będzie miało sensu. Zresztą obiektywy Olka wcale jakoś szczególnie tanie nie są wiec co to za tańsza alternatywa?

ksh
31-08-2018, 18:32
Sam news zaskakujący, ale w sumie popularna w ploteczkach firma Tower Jazz ma chyba za głównego udziałowca właśnie Panasonica więc możliwe, że te nowe matryce FF, o których się tyle plotkowało to nie dla Nikona a właśnie dla Panasa do spółki z Oly szykują. Takie gdybanie. To samo mi przyszło do głowy, czyli ta matryca FF BSI z globalną migawką przygotowywana w TowerJazz może być w panasku.

cz4rnuch
31-08-2018, 18:36
...Zresztą obiektywy Olka wcale jakoś szczególnie tanie nie są wiec co to za tańsza alternatywa?Tańsza to tańsza. Co to oznacza można sprawdzić w słowniku. Skoro obiektywy do m43 są drogie to myślisz, że te do FF będą tańsze? :) Inna sprawa, że ten system ma też kilka niedrogich i fajnych obiektywów.

meliszipak
31-08-2018, 18:38
Wchodzimy w Panasa?:grin:

krzysztofz24
31-08-2018, 18:56
Przecież nie jest powiedziane, że muszą zaprzestać produkcji m43. To może być tańsza opcja jak DX u Nikona.

Problem z natywnymi szkłami będzie miał każdy kto zaczynał. Miało je Sony a teraz ma je Nikon. Za chwilę będzie je miał Canon. Przejściówka z pewnym stopniu załatwia sprawę i na szczęście do firm takich jak Sony, czy w przyszłości Panas + Oly, mocowanie Canona jest w tym względzie mało problematyczne. W tych plotkach, z tego co czytam to bagnet może być wspólny z Łajką więc gdyby okazało się to prawdą to już by coś było (oczywiście obiektywy L. są potwornie drogie więc nie chce mi się tak do końca wierzyć w to, że Leica odpuściłaby zbijanie kasy na SL, bo jak się domyślam Oly i Panas szkła mieliby jednak tańsze. Nawet jeśli to nie prawda to te dwie firmy dobrze ze sobą współpracują i wspólny bagnet pozwoliłby na szybsze wzbogacenie się w natywne szkła. Sam news zaskakujący, ale w sumie popularna w ploteczkach firma Tower Jazz ma chyba za głównego udziałowca właśnie Panasonica więc możliwe, że te nowe matryce FF, o których się tyle plotkowało to nie dla Nikona a właśnie dla Panasa do spółki z Oly szykują. Takie gdybanie.

Przejsciowka przejsciowka. Ale ja sie pytam co uzytkownicy Oly i Panas maj podpiac do pelnej klatki? Resztki po analogowym systemie Olympusa chyba;-).
Canon i Nikon na przejsciowce maja ogrom szkiel do podpiecia. I swoje i niezaleznych producentow...

ksh
31-08-2018, 18:58
Dwie korporacje z dużym potencjałem i możliwościami mogą zrobić po kilka obiektywów na start i będzie zawsze więcej niż to co może pokazać nikon czy canon.

cdc
31-08-2018, 19:01
Inna sprawa, że ten [m4/3] system ma też kilka niedrogich i fajnych obiektywów.

Nikkor 35/1.8 FX: 2200
Olympus 17/1.8: 2000 [+250 oslona p-sloneczna]

Nikkor 28/1.8 G: 2650
Panasonic 15/1.7: 2200

Nikkor 24/1.8 G: 3200
Olympus 12/2: 2900 [+300 oslona]

Bez jaj!

jo44
31-08-2018, 19:05
Przejsciowka przejsciowka. Ale ja sie pytam co uzytkownicy Oly i Panas maj podpiac do pelnej klatki? Resztki po analogowym systemie Olympusa chyba;-).
Canon i Nikon na przejsciowce maja ogrom szkiel do podpiecia. I swoje i niezaleznych producentow...
Ostatnie zdanie jest tu najistotniejsze - sądzisz że do ewentualnego Panasa FF nie będzie przejściówek?
np do obiektywów C i N?

Borat1979
31-08-2018, 19:07
Tańsza to tańsza. Co to oznacza można sprawdzić w słowniku. Skoro obiektywy do m43 są drogie to myślisz, że te do FF będą tańsze? :) Inna sprawa, że ten system ma też kilka niedrogich i fajnych obiektywów.

Ale ceny obiektywów Olka są na tym samym poziomie co szkieł do pełnej klatki.

meliszipak
31-08-2018, 19:11
Olki drogie bo mają wybitną plastykę.

ksh
31-08-2018, 19:13
No i będą pewnie ekstremalnie retro, a to przecież dodaje zarówno fotografowi +3 do umiejętności jak i plastyka zdjęć wznosi się na wyżyny :)

krzysztofz24
31-08-2018, 19:48
Ostatnie zdanie jest tu najistotniejsze - sądzisz że do ewentualnego Panasa FF nie będzie przejściówek?
np do obiektywów C i N?

A bedzie dzialac AF, VR i TTL tak samo jak by te szkla byly podpiete do "macierzystego" body?
Wydaje mi sie to troche watpliwe...

jony
31-08-2018, 20:07
No i będą pewnie ekstremalnie retro, a to przecież dodaje zarówno fotografowi +3 do umiejętności jak i plastyka zdjęć wznosi się na wyżyny :)

Raczej wielu uwierzyło, że wystarczy lustrzankę Full Frame kupić i plastyka zdjęć wznosi na wyżyny wyżyn:)

Koesh. Retro zostaw w spokoju, bo jeszcze Nikon wypuściza pięć latek Nikonka Z5f wyglądające jak lustrzanka Nikon F6:) albo D5s dla oldbojów:)

madebyzosiek
31-08-2018, 20:26
Nikon wypuściza pięć latek Nikonka Z5f wyglądające jak lustrzanka Nikon F6:) albo D5s dla oldbojów:)

Ale F6 to jest mało retro... Ja poproszę retro aparat w kształcie F3 :)

cz4rnuch
31-08-2018, 20:33
...Bez jaj!

Ale ceny obiektywów Olka są na tym samym poziomie co szkieł do pełnej klatki.Kochani, które części słowa "niektóre" nie rozumiecie"? W tym systemie oprócz obiektywów PRO jest kilka całkiem niezłych, dość tanich i przede wszystkim małych obiektywów, np:14, 20 i 25/1.7 od Panasa czy 45/1.8 od Oly. Są barszczowato tanie Sigmy (chyba ze 4 czy 5 sztuk) oraz kilka ciemnych ale przyzwoitych zoomów w tym UWA. Nikt tu nie oczekuje pełnoklatkowej plastyki, ale decydujący się na m43 raczej zdają sobie z tego sprawę.

A bedzie dzialac AF, VR i TTL tak samo jak by te szkla byly podpiete do "macierzystego" body?
Wydaje mi sie to troche watpliwe...Nikkorów F bym w to nie mieszał, bo to przedpotopowe rozwiązanie, ale z Canonami jest na to szansa.

jony
31-08-2018, 20:35
Ale F6 to jest mało retro... Ja poproszę retro aparat w kształcie F3 :)

Osobiście wolałbym retro w kształcie F4:)

krzysztofz24
31-08-2018, 20:41
(.....)

Nikkorów F bym w to nie mieszał, bo to przedpotopowe rozwiązanie, ale z Canonami jest na to szansa.

Moglbys rozwinac teze, w jakim sensie Nikon jest przedpotopowy wzgledem Canona.
Tylko nie pisz, ze przez srednice bagnetu i to ma wplyw ma dzialanie AF VR/IS czy TTL.
A jakbys to jednak napisal;-), to dowody poprosze.

To co wykropokowalem. Czy ja cie dobrze rozumiem, ze chcialbys niektore szkla z systemu 4/3 na pelnej klatce od Panasa lub Oly podpinac?

MstrG
31-08-2018, 20:48
Moglbys rozwinac teze, w jakim sensie Nikon jest przedpotopowy wzgledem Canona.
Tylko nie pisz, ze przez srednice bagnetu i to ma wplyw ma dzialanie AF VR/IS czy TTL.
A jakbys to jednak napisal;-), to dowody poprosze.

Chodzi zapewne o sterowanie przysłoną.

cz4rnuch
31-08-2018, 21:27
Moglbys rozwinac teze, w jakim sensie Nikon jest przedpotopowy wzgledem Canona.Przedpotopowy to takie literackie określenie na stary. Mocowanie Nikon jest stare, sporo starsze od Canona i to w sumie powinno wystarczyć za odpowiedź ;) A tak na serio to mocowanie Canona jest elektronicznie a Nikona ma elementy mechaniczne jak śrubokręt czy popychacz przysłony. To wszystko składa się na to, że nawet firmy trzecie potrafią np do Sony zrobić dobrze działającą przelotkę z mocowaniem Canona (działa AF, IS, kontrast czy choćby Eye-AF) podczas gdy wszelkie znane mi próby zrobienia przelotki na bagnet F kończyły się rozczarowaniem (słabo działał AF) lub katastrofią (niektóre przelotki potrafiły spalić bebechy Sony). Sama Sigma zrobiła bardzo dobrą przelotkę do Sony, ale tylko na bagnet Canona, o Nikona się nie pokusili. Skoro sam Nikon nie potrafił w swojej przelotce zaaplikować AFu hybrydowego z kontrastem, to jakie szanse na sukces mają małe firemki z Kantonu czy innego Shenzhen?

To co wykropokowalem. Czy ja cie dobrze rozumiem, ze chcialbys niektore szkla z systemu 4/3 na pelnej klatce od Panasa lub Oly podpinac?Nie, źle mnie rozumiesz. A skąd Ci się to wzięło to nie mam pojęcia :)

Miodek2
31-08-2018, 22:26
Ciekawe dlaczego Samsung sprzedaje ekrany Applowi, zamiast zapakować je do swoich telefonów?

LG tez sprzedaje applowi ekrany.

jony
31-08-2018, 22:47
Wykresik pokazujący ilościową przewagę smartfonów na rynku aparatów foto:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/rynekfotowykres-1.jpg
źródło (https://ocs-pl.oktawave.com/v1/AUTH_2887234e-384a-4873-8bc5-405211db13a2/spidersweb/2017/03/rynek-foto-wykres.jpg)

:):):)

Jacek_Z
31-08-2018, 23:37
Taki G9 z pełną klatką to dopiero byłby sakramencko dobry aparat. .Niekoniecznie, a nawet wątpliwe. Bo zakładasz, że na FF będzie działalo tak samo dobrze jak na 4/3. Tymczasem powiększenie matrycy w efekcie zwiększa problemy chyba do kwadratu ;) AF już nie będzie taki sam itd. itd.

Olympus i Panasonic wchodza w bezlustra, no fajnie. Tylko powazny problem sie pojawia przed tymi firmami.
Co podpiac pod pelna klatka, bo chyba znie szkla Olympusa jeszcze z czasow analogowych.
Takze troche maj pod gore wzgledem Nikona i Canona ze swoim zapleczem szklarni.
Jedyna opcja to podpinać Canona L-ki.

cz4rnuch
01-09-2018, 08:27
Niekoniecznie, a nawet wątpliwe. Bo zakładasz, że na FF będzie działalo tak samo dobrze jak na 4/3. Tymczasem powiększenie matrycy w efekcie zwiększa problemy chyba do kwadratu ;) AF już nie będzie taki sam itd. itd...Nie czepiaj się Jacku, bo niczego nie zakładam tylko puściłem wodze fantazji ;) Nigdzie nie napisałem, że taki aparat powstanie, choć oczywiście może powstać. Po prostu chciałbym taki aparat (i nie chodzi mi o wygląd czy wielkość, bo te akurat są do bani, tylko o ilość dodatkowych, często przydatnych bajerów). A AF w G9 jest oparty na detekcji kontrastu więc wydaje mi się, że implementacja takiego rozwiązania na FF to najmniejszy z problemów. Tu akurat nie zaszkodziłoby gdyby Panas coś poprawił, np w kwestii AF w trakcie filmowania. Bardziej bym się obawiał o stabilizację, która w Oly i Panasie jest o dwie klasy lepsza niż w Sony czy u Nikona. Działa prawie jak Gimbal, ale obawiam się, że z FF nie pójdzie im już tak łatwo.

Jacek_Z
01-09-2018, 09:46
Stabilizacja - przesunięcie o 1 mm matrycy gdy jest ona 4/3 vs gdy mamy FF to zupełnie inny % przesunięcia, więc już inaczej. AF - co z tego, że mieli, Nikon 1 podobno też miał swietny AF a lustrzanki nikona do kitu (w LV).

Wodze fantazji - OK, rozumiem, nie będę kontynuował :)

Przy okazji - ktoś wie, gdzieś poddawano o ile się przesuwa matryca przy stabilizacji? W Pentaxie K1 najlepiej (bo lustrzanka FF), Sony A7 albo w olku czy w panasie?

sv
01-09-2018, 09:52
Jest już specyfikacja Canona R, nowe obiektywy itd:
https://www.canonwatch.com/
Premiera 5 września

ksh
01-09-2018, 10:03
sven pomyliłeś tematy.

Czyli brakujące przyciski wrzucili i-menu, no i jest wreszcie możliwość podpięcia wifi pod guziora !!

https://i.imgur.com/TCTVRyM.jpg?1
źródło (https://i.imgur.com/TCTVRyM.jpg?1)

cz4rnuch
01-09-2018, 10:21
...AF - co z tego, że mieli, Nikon 1 podobno też miał swietny AF a lustrzanki nikona do kitu (w LV)..Możesz wyjaśnić o co chodzi w tym zdaniu, bo nie mam pojęcia co chciałeś przekazać i jak się to ma do mojej wcześniejszej wypowiedzi :) Co do IBIS to o tym właśnie piszę więc nie musisz mnie do tego przekonywać ;)

sven pomyliłeś tematy...Dlaczego pomylił? W tym temacie są ciągłe odniesienia do Sony to nie można napisać o odwiecznym i w sumie najgroźniejszym konkurencie Nikona?

Jacek_Z
01-09-2018, 10:56
Jest już specyfikacja Canona R, nowe obiektywy itd:
https://www.canonwatch.com/
Premiera 5 września
Szerzej o tym rozmawiamy tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=291104

Możesz wyjaśnić o co chodzi w tym zdaniu, bo nie mam pojęcia co chciałeś przekazać i jak się to ma do mojej wcześniejszej wypowiedzi :) Chodzi o to, że AF na małej matrycy ma wiele łatwiej i nie da się go tak po prostu użyć z takim samym skutkiem na dużej matrycy. I to w dużej mierze jest kwestia nie tylko sprzetowa ale oprogramowania.
Dlatego też sądzę, że Nikkn Z kolejnej generacji będzie miał lepszy AF nż pierwsze modele. Dowodem na to jest Sony A7 choćby.

jony
01-09-2018, 11:37
Chodzi o to, że AF na małej matrycy ma wiele łatwiej i nie da się go tak po prostu użyć z takim samym skutkiem na dużej matrycy. I to w dużej mierze jest kwestia nie tylko sprzetowa ale oprogramowania.
Dlatego też sądzę, że Nikkn Z kolejnej generacji będzie miał lepszy AF nż pierwsze modele. Dowodem na to jest Sony A7 choćby.

Jacku mam inne zdanie. Nikon ma jeszcze cyfrowe lustra i AF w MILC Nikona nie może być lepsze niż w flagowych modelach luster:) Dobrze, że konkurencja chce pokazać nowe modele MILC FF, bo istnieje szansa, że Zetki mocno stanieją po Nowym Roku:)

cz4rnuch
01-09-2018, 11:38
...Chodzi o to, że AF na małej matrycy ma wiele łatwiej i nie da się go tak po prostu użyć z takim samym skutkiem na dużej matrycy...
Twój przykład z Nikon 1 i LV z lustrzankach Nikona świadczy o czymś innym. Nikon 1 miał czujniki fazowe a lustrzanki Nikona w trakcie używania LV korzystają tylko z kontrastowego. To jest główna różnica. Bezlustra Oly i Panasa nie mają fazowego a przynajmniej w trybie foto działają bardzo dobrze. A ich matryca nie jest wiele mniejsza od DX Nikona gdzie w LV AF działa pokracznie.

ksh
01-09-2018, 11:40
Lepsze AF w Zetkach pojawi się wtedy jak lepsze AF będzie w lustrzance, więc można się spodziewać że między premierami lustrzanek będą premiery bezluster, do tego konkurencja w postaci sony i może panasa wymusi polepszanie tego co ma nikon/canon.
Nikon i Canon ma problem bo musi pogodzić dwa systemy i nie dopuszczać do zwalczania wewnątrz, albo powoli odejdą od luster i zaproponują flagowce dorównujące obecnym flagowcom z lustrami albo będą gonić zawsze tych co nie mają tego problemu czyli np sony.

Jacek_Z
01-09-2018, 11:51
Jacku mam inne zdanie. Nikon ma jeszcze cyfrowe lustra i AF w MILC Nikona nie może być lepsze niż w flagowych modelach luster:) Musi być lepsze niż we flagowych modelach pracujących w trybie LV. jak by były gorsze yto by ich sprzedano z 10 sztuk ;)

Na dużej matrycy GO jest mniejsza niż w olku.
OK, nie będę ciągnął tematu. Są inne ciekawsze :)

Nikon i Canon ma problem bo musi pogodzić dwa systemy i nie dopuszczać do zwalczania wewnątrz, albo powoli odejdą od luster i zaproponują flagowce dorównujące obecnym flagowcom z lustrami .
Na razie wybrali świetne rozwiązanie - po prostu działające adaptery na starą optykę.
Nie zapominajmy, że siłą tych firm jest SYSTEM.

jony
01-09-2018, 11:51
Lepsze AF w Zetkach pojawi się wtedy jak lepsze AF będzie w lustrzance, więc można się spodziewać że między premierami lustrzanek będą premiery bezluster, do tego konkurencja w postaci sony i może panasa wymusi polepszanie tego co ma nikon/canon.
Nikon i Canon ma problem bo musi pogodzić dwa systemy i nie dopuszczać do zwalczania wewnątrz, albo powoli odejdą od luster i zaproponują flagowce dorównujące obecnym flagowcom z lustrami albo będą gonić zawsze tych co nie mają tego problemu czyli np sony.

Nikon posiada kilka systemów: lustrzanki APS-C, lustrzanki FF, MILC. Sony ma MILC FF, MILC (nie pełną klatkę) i ma zamiar produkować zaawansowany kompakt o matrycy FF. Canon jest mocnym liderem na rynku aparatów z wymienną optyką więc z nikim nie musi się dogadywać i ma swoje matryce.

Jacek_Z
01-09-2018, 11:56
Sony ma też lustrzanki, Nikon ma tez kompakty … - piszę to w kontekście szerokiej gamy produktów.

cz4rnuch
01-09-2018, 11:59
...Na dużej matrycy GO jest mniejsza niż w olku...Zależy od szkła, psze Pana ;) Na tych ze światłem f/1.2 Oly i Panas radzą sobie bardzo dobrze, a to już jest terytorium zazwyczaj okupowane przez FF. Poza tym zauważ, że detekcja kontrastu działa inaczej w tym sensie, że tu po prostu aparaty ustawiają ostrość bardzo precyzyjnie. Jaką radę, na tym forum, daje się nikoniarzowi by sprawdził czy nie ma rozjechanego AFu? Jedno zdjęcie w przez wizjer a drugie w LV. Jeśli przez wizjer masz gorzej to znaczy, że masz pecha :) A nie odwrotnie.

ksh
01-09-2018, 12:01
Na razie wybrali świetne rozwiązanie - po prostu działające adaptery na starą optykę.
Nie zapominajmy, że siłą tych firm jest SYSTEM.
Wrzucili teraz Z6 i Z7, w przyszłym roku będzie następca D5, który podniesie w Nikonie poprzeczkę dla flagowca Z, którego trzeba zrobić premierę też dość szybko, w efekcie końcowym wyjdzie że premiery aparatów są dwa razy częściej, koszty z tym związane też urosną, a sprzedaż raczej wiele nie wzrośnie zwłaszcza jak na rynku będzie 4-5 firm robiących FF bez lustra.
Canon i Nikon walczą o utrzymanie sie na rynku, inni o wydarcie większego kawałka.
Sony też jest w opałach, nie liczyłbym na rekordy sprzedaży w 2019 roku, tu tez koszty wzrosną bo trzeba walczyć o klienta obiektywami i kolejnymi puszkami, można się spodziewać w 2019 roku A7 IV.

cz4rnuch
01-09-2018, 12:11
Ja liczę na to, że 35/1.8 od Nikona a przede wszystkim 35/1.8 IS Macro od Canona zmobilizują trochę Sony :) Ten zmasowany wysyp bezluster FF (+ plotkowane Panasy i Oly) to chyba sygnał, że bezlustra mocno przyspieszą.

jony
01-09-2018, 12:20
Sony ma też lustrzanki, Nikon ma tez kompakty … - piszę to w kontekście szerokiej gamy produktów.

Sony ma wygasić linie luster, a kompakty Nikona nie są konkurencją dla MILC:) czy luster.

OjTam
01-09-2018, 12:23
Było?

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-Z-mirrorless-camera-accessories.png
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-Z-mirrorless-camera-accessories.png)

TOP67
01-09-2018, 12:33
Nigdzie nie znalazłem gripa na tym schemacie. Jest jakaś hybryda z transmiterem.

jony
01-09-2018, 12:37
Może to WT-7/A/B/C oznaczeniem gripa do Zeteczek i może wireless transmitter będzie w gripie. Ciekawy pomysł:):):)

TOP67
01-09-2018, 12:46
WT to symbol transmitera, więc to grip będzie dodatkiem. A w zasadzie battery pack. Bo chyba żadnych innych funkcji gripa nie będzie miał.

OjTam
01-09-2018, 13:59
WT-7 wymaga en-el15 jako zasilania. Może zasilać też aparat?

vid3
01-09-2018, 14:16
Przez USB?

TOP67
01-09-2018, 14:29
WT-7 wymaga en-el15 jako zasilania. Może zasilać też aparat?

Czyli nic z tego. Gripa brak.

jony
01-09-2018, 14:41
Nikon na swojej stronce o MILC pisze:

The MB-N10 Multi-Power Battery Pack that is currently in development will hold two EN-EL15b batteries, effectively increasing the number of shots possible and/or movie recording time by approximately 1.8x. It will provide the same level of dust- and drip-resistance as the Z 7 and Z 6, and will support USB charging using the EH-7P Charging AC Adapter.

Jednak będzie to tylko power-pack z EN-EL15b:)

Jacek_Z
01-09-2018, 14:54
Zależy od szkła, psze Pana ;) Na tych ze światłem f/1.2 Oly i Panas radzą sobie bardzo dobrze, a to już jest terytorium zazwyczaj okupowane przez FF. Poza tym zauważ, że detekcja kontrastu działa inaczej w tym sensie, że tu po prostu aparaty ustawiają ostrość bardzo precyzyjnie.Precyzyjnie ale za wolno.

Sugerujesz ze Panas z f 1.2 ma płytszą GO niz Nikon Z z 0.95 ;) ?

ksh
01-09-2018, 15:03
f/1.2 na m4/3 to będzie chyba coś koło f/3.5 na pełnej klatce ?

cz4rnuch
01-09-2018, 15:08
Precyzyjnie ale za wolno.W Nikonie (dslr) tak, w Panasie nie.

Sugerujesz ze Panas z f 1.2 ma płytszą GO niz Nikon Z z 0.95 ;) ?Sugeruję byś jeszcze raz przeczytał to co napisałem. I nie wyciągał zbyt pochopnych wniosków.

TOP67
01-09-2018, 15:20

Teoretycznie 2.4, w praktyce bardziej 2.8 ze względu na inne proporcje

cdc
01-09-2018, 15:29
No to wiadomo dlaczego Nikon tak spieszył się z prezentacją swoich bezlusterkowców.
[Obecni na premierze mówili że była ona źle zorganizowana.]

Nikon chciał wyprzedzić Canona żeby na premierze Z6, Z7 i obiektywy do nich nie były porównywane z propozycjami bezlusterkowymi Canona
bo wypadłyby dość blado.

Miodek2
01-09-2018, 15:50

Tylko jeśli chodzi o GO.
Taka dygresja bo często ktoś pisze że szklo f2.8 to to samo co F4 na FF i nie pisze tlyko o GO a ogólnie że to samo. Bzdura i wstyd ze tak obeznani ludzie jak wy wypisują takie farmazony. Takie porówniania to tylko odnośnie GO bo światłosiła jest stała i niezależna od matrycy i więcej wpadnie światła przez f1.2. Wystarczy wziac 2 aparaty jeden m4/3 na f1.2 iso 200 i pełna klatkę na iso 200 na f3.5 i popatrzec na czas, będzie oczywiście inny. Owszem matryca FF pozwoli na podniesienie ISO przy zachowaniu jakości ale to że matryca coś pozwala nie oznacza że szkła sa porównywalne jeśłi chodzi o światło, a większość tak właśnie pisze "co to za swiatło jak to tylko odpowiednik na FF f4.." Tak ale światło to nie tylko GO a i czas...
85/1.8 na FF nie wpuści na matrycę tyle samo światła co 56/1.2 na aps-c ! 85/1.8 wpuści mniej światła, ile razy można tłumaczyć, że światłosiła i transmisja są niezależne od wielkości matrycy ?

Jak ktoś twierdzi inaczej to tak jak pisałem niech ustawi oba sprzęty i popatrzy na czas ekspozycji a jak nie ma sprzętu to uda się na lekcję fizyki

Tylko koesh nie pisz że pisałeś o GO bo wiem, ale taka dygresja bo często ludzie piszą bzdury że to samo, mają na uwadze że sobie najwyżej matryca nadrobia przy ISO. Może i nadrobia ale nie zmienia to faktu ze swiatłosiła to światłosiła i obiektywy (jasniejszy pod mniejsza matrycę i ciemniejszy pod większa matrycę) jeśli chodzi o światło nie sa odpowiednikami....ile by matryca nie miala wielkosci i jakby nie trzeba jej pokryć i inne farmazony.

cdc
01-09-2018, 16:05
85/1.8 na FF nie wpuści na matrycę tyle samo światła co 56/1.2 na aps-c !

-ależ na matrycę wpuści tyle ~samo światła.

jony
01-09-2018, 16:29
-ależ na matrycę wpuści tyle ~samo światła.

Światłosiła obiektywu zależy tylko od fizycznych wymiarów obiektywu tj. średnicy optycznej obiektywu i ogniskowej obiektywu a nie wielkości matrycy:):):) Mam wzór napisać?

cz4rnuch
01-09-2018, 16:31
-ależ na matrycę wpuści tyle ~samo światła.To, że na większą matrycę w tych samych warunkach pada więcej światła, bo jej powierzchnia jest większa to widocznie już jakaś inna fizyka :)

Światłosiła czyli jasność obiektywu zależy tylko od fizycznych wymiarów obiektywu a nie wielkości matrycy:):):)

Doczytaj o czym pisze capo ;)

jony
01-09-2018, 16:39
To, że na większą matrycę w tych samych warunkach pada więcej światła, bo jej powierzchnia jest większa to widocznie już jakaś inna fizyka :)

Doczytaj o czym pisze capo ;)

Teoretycznie przy obiektywach o identycznej światłosile powinno do jednostki powierzchni matrycy docierać tyle samo światła niezależnie od ogniskowej.

cdc
01-09-2018, 17:05
często ludzie piszą bzdury że to samo, mają na uwadze że sobie najwyżej matryca nadrobia przy ISO. Może i nadrobia

Wielkość matrycy nadrabia.

[Dopowiem jeszcze w twoim stylu]

Wstyd. Takie farmazony piszą ludzie którzy nie używali różnych analogowych formatów -gdzie można było założyć dokładnie ten sam materiał (kliszę) do aparatu małoobrazkowego i do średniformatowego. Zysk w ziarnie i rozdzielczości wynikał tam z konieczności mniejszego powiększenia dużego negatywu (lub slajdu)

85/1.8 na FF nie wpuści na matrycę tyle samo światła co 56/1.2 na aps-c ! 85/1.8 wpuści mniej światła, ile razy można tłumaczyć, że światłosiła i transmisja są niezależne od wielkości matrycy ?

Światłosiła nie mówi ile światła jest wpuszczane na jakąś matrycę -tylko ile światła jest wpuszczane na jednostkę powierzchni tego rejestratora. Trudno pominąć jednak jego powierzchnię -wielkość.
[tak jak i pole krycia obiektywu trudno pomijać -to dygresja]

cz4rnuch
01-09-2018, 17:08
Teoretycznie przy obiektywach o identycznej światłosile powinno do jednostki powierzchni matrycy docierać tyle samo światła niezależnie od ogniskowej.

Odnośnie wcześniejszych postów o światłosile i ilości padającego na matrycę (jako całość) światła to trochę tak jakbyście twierdzili, że na panele słoneczne zamontowane na dachu sąsiada pada tyle samo światła co na farmę słoneczną w Czernikowie (przy założeniu, że zamontowane są tam ogniwa fotowoltaiczne tej samej klasy) ;)

Jacek_Z
01-09-2018, 17:30
Sugeruję byś jeszcze raz przeczytał to co napisałem. I nie wyciągał zbyt pochopnych wniosków.
Tam na końcu jest emotka ;)

cz4rnuch
01-09-2018, 17:38
Nie zauważyłem. Chyba przez to, że jakoś mnie dziś drażni Twoja szanowna osoba :)

ksh
01-09-2018, 18:48
Ale się porobiło odnośnie ile tego światłą gdzie pada, jeśli porównujemy matryce aps-c i ff o tej samej ilości pikseli np 24Mpix to jeden piksel na matrycy ff ma większą powierzchnię co przekłada się na więcej światłą i co za tym idzie mamy więcej informacji o obrazie.
Druga sprawa optyka, przykładowo 1.4/85mm na aps-c da nam mniejszy kąt widzenia ale nadal światła trafi tyle samo, spada rozdzielczość na jaką ta optyka pozwala bo korzystamy z wycinka optyki.
Głębia ostrości to matematyka, powierzchnia matrycy, odległość od obiektu, średnica przysłony i tyle, można symulować głębię ostrości na aps-c żeby uzyskać taką jak na ff ale są ograniczenia, które zawsze wpłyną ujemnie na aps-c.

Tylko jeśli chodzi o GO...

Ale o co tobie chodzi ?
Jak chcesz teoretyzować to podam ci parametry i zrób to samo na m4/3:

matryca ff 24Mpix
85mm
f/1.4
odległość do modela 200cm
odległość do tła 200cm
zdjęcie finalnie bez powiększania i bez kadrownia

J1
01-09-2018, 20:45
Czyli po raz kolejny użytkownicy Olympusa po kilku latach zostaną z ręką w nocniku :grin:

Czyzby... Historia lubi sie powtarzac... ;-)

jony
01-09-2018, 21:07
Czyzby... Historia lubi sie powtarzac... ;-)

Podobnie jak użytkownicy micro 4/3 za kilka lat użytkownicy luster z matrycą APS-C z firm na literkę C lub N też zostaną z ręką w nocniczku ze swoją szklarnią.

Borat1979
01-09-2018, 21:22
Podobnie jak użytkownicy micro 4/3 za kilka lat użytkownicy luster z matrycą APS-C z firm na literkę C lub N też zostaną z ręką w nocniczku ze swoją szklarnią.

Tylko ta szklarnia APS-C dotyczy UWA i zooma typu 16-50 albo jakiś tanich plastikowych tele za grosze. Jak ktoś zainwestował w lepszej klasy szkła to i tak są obiektywy pełno klatkowe. W Canonie i Nikonie praktycznie wszystko od 50 mm w górę jest pod pełną klatkę.

Maro66.
01-09-2018, 21:23
Myślę, że w przypadku APS-C duuużo jeszcze wody upłynie.

jony
01-09-2018, 21:40
Tylko ta szklarnia APS-C dotyczy UWA i zooma typu 16-50 albo jakiś tanich plastikowych tele za grosze. Jak ktoś zainwestował w lepszej klasy szkła to i tak są obiektywy pełno klatkowe. W Canonie i Nikonie praktycznie wszystko od 50 mm w górę jest pod pełną klatkę.

Naprawdę użytkownicy lustrzanek APS-C kupują drogie szkła do swoich lusterek za 2-3 tysiaki? Miłośnicy fotografii, którzy "profesjonalnie" fotografują sport i przyrodę korzystają często luster APS-C i FF i profesjonalnej optyki. Ale nie o nich piszę:)

Ligo
01-09-2018, 22:03
Czy jest przewidziana jakaś konkretna data, kiedy lustrzanki odmówią współpracy?

Jak by nie patrzeć, bezlustro to kastrat, który jest promowany na siłę, bo tańszy w produkcji.
Jeśli pójdą tą drogą, za chwilę wytną matrycę, będzie jeszcze taniej, a obrazki będziemy zapisywać w wyobraźni.

Borat1979
01-09-2018, 22:13
Naprawdę użytkownicy lustrzanek APS-C kupują drogie szkła do swoich lusterek za 2-3 tysiaki? Miłośnicy fotografii, którzy "profesjonalnie" fotografują sport i przyrodę korzystają często luster APS-C i FF i profesjonalnej optyki. Ale nie o nich piszę:)

To z jaką ręką w nocniki zostanie użytkownik lustra 2-3 tyś. zł, który nie ma nic poza kitem? ;)

ksh
01-09-2018, 22:13
Bezlustra są wynikiem trendu w postaci zmniejszania zestawu i zastąpienia kompaktów, które odeszły z rynku ( z małymi wyjątkami ) i nikt po nich nie płacze.
Zerknijcie jak wyglądały pierwsze modele bezlsuter w olympusie, fuji, samsungu itd, były to małe zestawy, fajne naleśniki itd. nawet pierwsze A7 było malutkim aparatem, z czasem to urosło bo... ergonomia, wygoda, trzeba więcej upchać nowinek, a obiektywy ludzie też chcą żeby dorównywały matrycom, wiec urosły i mamy efekt taki że bezlustra powoli zbliżają się do lustrzanek tylko że są ciut cieńsze, a różnica o te 3-4cm jest dodawana do obiektywu.

Lustrzanki osiągnęły granice swoich możliwości ale pamiętajcie że tych możliwości przeciętny klient jeszcze nie poznał bo sa zarezerwowane dla drogiego pro sprzętu.
Bezlustra mają jeszcze daleko do tego poziomu ale spokojnie go osiągną tylko że mamy póki co mały krok do tyłu.
Inna sprawa że zawinili sami producenci, dlaczego nikon nie potrafił zastosować dobrego af w LV i dobrego AF w video plus paru udogodnień jakie są w bezlustrach,a nie wymagają pozbywania się lustra ?

madebyzosiek
01-09-2018, 22:23
Tylko ta szklarnia APS-C dotyczy UWA i zooma typu 16-50 albo jakiś tanich plastikowych tele za grosze. Jak ktoś zainwestował w lepszej klasy szkła to i tak są obiektywy pełno klatkowe. W Canonie i Nikonie praktycznie wszystko od 50 mm w górę jest pod pełną klatkę.Chyba zbyt mocno generalizujesz... Są szkła DX w cenach i klasie szkieł FX z wysokiej półki i są użytkownicy, którzy je mają i wykorzystują. APS-C to nie tylko plastikowe wydmuszki z kitem...

cdc
01-09-2018, 22:29
Za dwa tygodnie minął 4 lata od pojawienia się bezlusterkowca z zaawansowaną obsługą https://www.samsung.com/uk/cameras/nx1-16-50mm-premium-s-lens/
A oni zaczynają od nowa w cenie D850.

ksh
01-09-2018, 22:32
Ale NX1 to 1500$, wiec jak na aps-c sporo, obiektyw 16-50 f/2-2.8 też drogi, porównaj to do ceny np Sony A6000.
2000$ to nie jest obecnie wygórowana cena za pełną klatkę.

cdc
01-09-2018, 22:34
Mogę go porównać do zestawu Nikon Z6 z 24-70/4.

Jacek_Z
01-09-2018, 22:36
W Canonie i Nikonie praktycznie wszystko od 50 mm w górę jest pod pełną klatkę.Prawie. 85 mm macro, 55-200, 70-300 nowy jest DX.

W Nikonie szklarnię DX można podpiąć do FX i pracować w cropie.

ksh
01-09-2018, 22:39
Mogę go porównać do zestawu Nikon Z6 z 24-70/4.

Tak samo ma to sens jak porównanie D7200 do np D750.

krzysztofz24
01-09-2018, 22:41
(......)
Lustrzanki osiągnęły granice swoich możliwości(......)
Taaa, jakos co nowszy model to wychodzi mniejj lub wiecej ale jednak lepszy od poprzednika.
Pomijam drobne faceliftingi typu D300/300s.
Ale przyznasz ze na przykladzie D300s a D500 widac troche postep, co nie;-).

cdc
01-09-2018, 22:51
To przypomina D500 czy D850
13433
https://1.img-dpreview.com/files/p/articles/0173097469/images/back-angled-lcd-002.jpeg
https://www.dpreview.com/reviews/samsung-nx1/5

grissley
02-09-2018, 01:03
Nikon posiada kilka systemów: lustrzanki APS-C, lustrzanki FF

Sytem Nikon F.
Z którym - przez przejsciowkę - Nikon Z jest kompatybilny...

cz4rnuch
02-09-2018, 07:09
Chyba zbyt mocno generalizujesz... Są szkła DX w cenach i klasie szkieł FX z wysokiej półki i są użytkownicy, którzy je mają i wykorzystują. APS-C to nie tylko plastikowe wydmuszki z kitem...Oprócz fajnych, jasnych i drogich Sigm są też średnio jasne zoomy DX od Nikona, jak 10-24 czy 16-80, które także kosztują po 3,5 czy 4 kawałki.

ksh
02-09-2018, 09:33
krzysztofz24

Taaa, jakos co nowszy model to wychodzi mniejj lub wiecej ale jednak lepszy od poprzednika.
Pomijam drobne faceliftingi typu D300/300s.
Ale przyznasz ze na przykladzie D300s a D500 widac troche postep, co nie;-).

Tak jak napisałem chodzi o flagowe modele, na co stać Nikona zobaczymy w D5s/D6 gdzie przekonamy się jakie możliwości mechaniki w lustrze są dostępne, na ile migawka wyrobi, jak z zasilaniem tego wszystkiego żeby osiągnąć całą "moc" konstrukcji itd.
W takim modelu można zobaczyć granice możliwości lustra, do tych granic bezlustrom jeszcze daleko ale można przypuszczać że całe R&D raczej skupia się na tym jak zrobić lepsze bezlustra, a w lustrzankach najwyżej jak wycisnąć z lustrzanki kolejne pół fps i tyle.

cz4rnuch
02-09-2018, 09:51
...W takim modelu można zobaczyć granice możliwości lustra, do tych granic bezlustrom jeszcze daleko...Dość tajemniczo napisane. Jakie konkretnie granice masz na myśli?

ksh
02-09-2018, 10:00
Głównie o celność af przy najszybszych seriach, jeśli A9 jest flagowcem obecnie w bezlustrach ff to jeszcze daleko do tego co potrafią flagowce z lustrem, czyż nie ?

cz4rnuch
02-09-2018, 10:07
Głównie o celność af przy najszybszych seriach, jeśli A9 jest flagowcem obecnie w bezlustrach ff to jeszcze daleko do tego co potrafią flagowce z lustrem, czyż nie ?Nie mam zdania na tyle wyrobionego by się kategorycznie wypowiadać. Nie używałem i nie porównywałem. Ty używałeś i porównywałeś czy wierzysz youtuberom? ;) Inna sprawa, że najszybsza seria w D5 jest prawie dwa razy wolniejsza od tej w A9. Jeśli kiedyś lustra zbliżą się do tych wartości to dopiero wtedy się dowiemy jak wygląda celność AF w porównywalnych warunkach.

nikoniarz
02-09-2018, 10:15
Inna sprawa, że najszybsza seria w D5 jest prawie dwa razy wolniejsza od tej w A9

Ale dyktuje pewne ograniczenia "przy elektronicznej, zapisywać możemy aż 20 zdjęć na sekundę. Niestety, spotkamy się tutaj z pewnym ograniczeniem – taka prędkość obowiązuje jedynie przy zdjęciach JPEG i skompresowanych RAW-ach. Gdy jakość zdjęć ustawiona jest na nieskompresowane RAW-y, prędkość maleje do 12 kl/s.".

Inna sprawa, że A9 przy mechanicznej migawce wyciąga zawrotne 5fps...

cz4rnuch
02-09-2018, 10:16
Piszemy o samej sprawności AFu więc to o czym wspomniałeś, choć zgodne z prawdą, w tym kontekście nie ma znaczenia. Wiadomo, że tak szybka seria jest możliwa właśnie dzięki temu, że zrezygnowano z mechaniki i też właśnie dlatego to w tej materii to raczej lustrzanki zbliżają się do ściany, bo lustro jest z tą mechaniką sprzężone. Przynajmniej to klasyczne, nie półprzepuszczalne.

nikoniarz
02-09-2018, 10:18
Piszemy o samej sprawności AFu więc to o czym wspomniałeś w tym kontekście nie ma znaczenia.

Ale można to też interpretować w ramach granicy do której bezlusterkowcom jeszcze daleko. Czyli wydajności mechanicznej migawki.

cz4rnuch
02-09-2018, 10:25
Ale można to też interpretować w ramach granicy do której bezlusterkowcom jeszcze daleko. Czyli wydajności mechanicznej migawki.Twierdzisz, że nie ma bezluster, które z mechaniczną migawką nie wyciągną 12 lub więcej fps? Sprawdź, bo ja takie znam.

nikoniarz
02-09-2018, 10:33
Twierdzisz, że nie ma bezluster, które z mechaniczną migawką nie wyciągną 12 lub więcej fps? Sprawdź, bo ja takie znam.

Nie będę sprawdzał, bo nie chce mi się przeglądać specyfikacji każdego modelu. Ale skoro twierdzisz, że są, to Tobie akurat wierzę. Myślałem, że A9 jako topowy model ma też topowe parametry.
Tak sobie czytam ogólnie o bezlusterkowcach i zastanawiają mnie dwie kwestie- wydajność aku oraz jak to się nosi z cięższym obiektywem (1-1,5kg). W pierwszym przypadku musiałbym posiadać przynajmniej 5 akumulatorów. A w drugim to nie wiem jak sobie poradzić jeśli ja zawsze trzymam zestaw za chwyt w aparacie. Zawsze. Nie mówię tutaj o sytuacji fotografowania czyli wtedy gdy mamy przyłożony wizjer do oka, tylko gdy nie fotografujemy. Pozostają szelki/paski których nie używam...

badtorro
02-09-2018, 10:43
Ale jaki problem trzymać bezlustro za chwyt?

nikoniarz
02-09-2018, 10:48
Ale jaki problem trzymać bezlustro za chwyt?

Problem żaden. Zastanawiam się nad pewnością i komfortem trzymając za takie maleństwo. W sumie bardziej nad komfortem, bo nie sądzę bym cokolwiek upuścił mocno trzymając.

cz4rnuch
02-09-2018, 11:00
W temacie Z6 i Z7 i wygody to zostaje trzymanie za dołączony battery grip. A ups, gripa nie będzie. To może wtedy za to pudełeczko do baterii, które podobno ma się pojawić :)

nikoniarz
02-09-2018, 11:10
Mimo wszystko to jednak urządzenia nie dla mnie... Mam na myśli nowe Zetki. Ale fajnie, że są. Po pierwsze- pewnie znajdą się osoby które zostaną "zaspokojone" i będą zadowolone. Po drugie- jest co rozwijać, więc jest szansa na lepsze.

ksh
02-09-2018, 11:31
A7II da się utrzymać z ważącym ~1kg obiektywem dość wygodnie, palce po czasie zaczynają boleć ale coś za coś.

Z6 to świetna tania pełna klatka, przecież to poziom cenowy D600/D610, wiec znajdzie dużo chętnych, wystarczy jeden dobry cashback.
Każdy kupujący Z6 będzie brał pod uwagę że ma przejściówkę i podepnie sobie np tanie 18-35G, tanie pierwsze tamrony 24-70 i 70-200 albo jeszcze tańsze 28-75, taniutkie 1.8/50, jest wiele świetnych makro 60mm, 90mm... w przystępnych cenach np 100-400mm itd.
Jestem ciekaw jak działają tamrony i sigmy bo to dość istotne.

nikoniarz
02-09-2018, 12:08
Z6 to świetna tania pełna klatka, przecież to poziom cenowy D600/D610, wiec znajdzie dużo chętnych, wystarczy jeden dobry cashback.

Poziom cenowy w dniu premiery chyba? Bo obecnie kierując się ceną i formatem, to myślę, że niejedna osoba wolała by pójść w D750...

ksh
02-09-2018, 13:27
No tak ale to normalne, wielu patrząc na cenę np D750 po premierze wolała wybrać D800, a czasami nawet D3.
Teraz na rynku jest pierwszy A7 w śmiesznych cenach nie do przebicia przez konkurencje, ale to jest polityka Sony znana też w aps-c gdzie A6000 jest nadal w ofercie.

Niestety na naszym rynku Zetki będą miały najwyższą cenę z możliwych i będą straszyć cenami na półkach.

nikoniarz
02-09-2018, 13:38
Z6 to świetna tania pełna klatka

będą straszyć cenami na półkach.

Ja już chyba się pogubiłem...

ksh
02-09-2018, 13:56
U nas będą straszyć cenami jak np z D850 gdzie od dawna wszędzie jest taniej tylko u nas cena kosmos, ostatnio coś tam obniżyli litościwie, podobnie było z D7500, nasz rynek jest malutki ale dlaczego w Czechach można kupić taniej ?

Pawel Pawlak
02-09-2018, 14:21
dość całościowe podsumowanie "problemu tylko jednej karty - do tego- XQD" w Z6/Z7 autorstwa Thoma Hogana:
https://www.sansmirror.com/newsviews/the-card-failure-issue.html
W pełni się z nim zgadzam.

Nachzehrer
02-09-2018, 15:30
dość całościowe podsumowanie "problemu tylko jednej karty - do tego- XQD" w Z6/Z7 autorstwa Thoma Hogana:
https://www.sansmirror.com/newsviews/the-card-failure-issue.html
W pełni się z nim zgadzam.

Artykuł bardzo fajny. Ale tak jak pisałem, problemem 1 slotu jest to ze psychiczny niepokój pozostaje.

notdot
02-09-2018, 16:05
Ale mimo wszystkiego istnieje prawo murphiego
jeśli karta ma się zepsuć i nie dać odczytać to właśnie wtedy jak zrobiłeś super zdjęcie w niepowtarzalnej chwili
więc dwie karty i zapis równoległy dają minimalnie większy spokój
oczywiście można sobie dyskutować, że i dwie kart mogą się zepsuć
ale to jest niekończąca się dyskusja
więc, wszystko jest takie jakie my sami odbieramy
jednemu nie zależy na dwóch slotach
inny by chciał przyciski bardziej w prawo
a jeszcze inny, żeby jesień nie była deszczowa ;)

cybulski
02-09-2018, 16:05
Artykuł bardzo fajny. Ale tak jak pisałem, problemem 1 slotu jest to ze psychiczny niepokój pozostaje.
Psychiczny niepokój wynika z przekładania negatywnych doświadczeń ze starej technologii SD na nową technologię. Za rok nie będzie w ogóle to problem ale dziś jakiś jest. Tak samo że niby za mały bufor ale tu liczy się czas opróżniania bufora na xqd a nie wielkość bufora. Tak to jest gdy przykłada się miarę że starej technologii do nowego rozwiązania - jednak myślę że w Nikonie wiedzą co robią w tym temacie.

cz4rnuch
02-09-2018, 16:09
Skoro to takie niezawodne, dwa sloty do niczego nie są potrzebne i inżynierowie Nikona wiedzą co robią to dlaczego w D5 są dwa sloty XQD? Zaćmienie mózgu, żarcik, miał być jeden, ale się pomylili? A może ten drugi to atrapa?

krzysztofz24
02-09-2018, 16:14
Psychiczny niepokój wynika z przekładania negatywnych doświadczeń ze starej technologii SD na nową technologię. Za rok nie będzie w ogóle to problem ale dziś jakiś jest. Tak samo że niby za mały bufor ale tu liczy się czas opróżniania bufora na xqd a nie wielkość bufora. Tak to jest gdy przykłada się miarę że starej technologii do nowego rozwiązania - jednak myślę że w Nikonie wiedzą co robią w tym temacie.

Boze ty widzisz i nie grzmisz;-).
Chcialem zauwazyc niesmialo, ze promy kosmiczne tez sie psuja:-)

Jacek_Z
02-09-2018, 16:51
Teraz na rynku jest pierwszy A7 w śmiesznych cenach nie do przebicia przez konkurencje,
Sony by się wstydziło sprzedawać aparat z takimi parametrami (np AF). ML pod manuale - no chyba że tak.

..problemem 1 slotu jest to ze psychiczny niepokój pozostaje.Dokładnie.

Może w D5 2 karty są po to by reporter dał jedna kartę komuś z obsługi imprezy, by ten mógł wysyłać pliki do redakcji?

Ale mimo wszystkiego istnieje prawo murphiego
jeśli karta ma się zepsuć i nie dać odczytać to właśnie wtedy jak zrobiłeś super zdjęcie w niepowtarzalnej chwili
Jeśli robisz to zdjęcie życia i nie padnie ci karta, tylko migawka, albo akku siądzie, albo padnie silnik w obiektywie, albo coś z płytą główna w body, albo … albo … To będzie OK? i prawo Murphiego nie zadziała? ;)
Uff, karta nie padła. Nie mam zdjęcia, ale to tyko zepsuta migawka, nie karta. Jestem uratowany ;) ;) :)

cz4rnuch
02-09-2018, 16:57
Sony by się wstydziło sprzedawać aparat z takimi parametrami (np AF). ML pod manuale - no chyba że tak.Tak z reguły piszą Ci co nie używali. W tej cenie to bardzo dobry aparat, a parametry ma więcej niż OK. Do jakiegoś wyczynu może się nie nadaje, ale jeśli AF daje radę z moim psem to znaczy, że jest używalny.

Może w D5 2 karty są po to by reporter dał jedna kartę komuś z obsługi imprezy, by ten mógł wysyłać pliki do redakcji?No więc właśnie. Funkcjonalność dwóch slotów nie kończy się tylko na zabezpieczeniu przed prawem Murphy'ego. Jest przynajmniej kilka przykładów jak można wykorzystać dwa sloty a pisanie, że jedno XQD potrafi zastąpić dwa XQD lub inne nośniki to wcinanie marketingowej papki Nikona :)

jo44
02-09-2018, 17:02
Ostatnio w telewizorze padło mi HDMI. OK, mam drugie wejście! Niestety drugie też martwe - i co
mi z tego że mam dwa?

notdot
02-09-2018, 17:05
Jeśli robisz to zdjęcie życia i nie padnie ci karta, tylko migawka, albo akku siądzie, albo padnie silnik w obiektywie, albo coś z płytą główna w body, albo … albo … To będzie OK? i prawo Murphiego nie zadziała? ;)
Uff, karta nie padła. Nie mam zdjęcia, ale to tyko zepsuta migawka, nie karta. Jestem uratowany ;) ;) :)
Ale oczywiście że masz rację i się z tobą zgadzam, to co napisałem nie jest argumentem za 2 kartami, tylko wytłumaczeniem dlaczego ludzie chcą dwóch slotów - psychologicznie chcą, choć logicznie nie ma to sensu :D

jo44
02-09-2018, 17:05
Jest przynajmniej kilka przykładów jak można wykorzystać dwa sloty a pisanie, że jedno XQD potrafi zastąpić dwa XQD lub inne nośniki to wcinanie marketingowej papki Nikona :)
Jakbyś się chwilę zastanowił to na pewno napisałbyś że potrzebne są trzy karty: zawsze można wymyślić wykorzystanie trzech kart. Równie dobrze jak dwóch. :)

notdot
02-09-2018, 17:08
Może w D5 2 karty są po to by reporter dał jedna kartę komuś z obsługi imprezy, by ten mógł wysyłać pliki do redakcji?

A to już nie lepiej mieć wifi i wysyłać na serwer?
:D:D:D <- trzy uśmieszki sugerują, że się tym nie przejmuję ale widząc jakie dyskusje się tu toczą to wolę wstawić po trzykroć niż być potem wyzywany od różnych takich

cz4rnuch
02-09-2018, 17:10
Jakbyś się chwilę zastanowił to na pewno napisałbyś że potrzebne są trzy karty: zawsze można wymyślić wykorzystanie trzech kart. Równie dobrze jak dwóch. :)No i o czym to świadczy? Że w tym przypadku 3 to lepiej niż 2 a 2 to lepiej niż 1. I nie piszę, że 2 są koniecznością, w tej chwili mam tylko 1 slot. Ale kiedyś miałem 2 i takie rozwiązanie jest moim zdaniem lepsze.

...psychologicznie chcą, choć logicznie nie ma to sensu :DGłębokie :)

notdot
02-09-2018, 17:10
No i o czym to świadczy? Że w tym przypadku 3 to lepiej niż 2 a 2 to lepiej niż 1. I nie piszę, że 2 są koniecznością, w tej chwili mam tylko 1 slot. Ale kiedyś miałem 2 i takie rozwiązanie jest moim zdaniem lepsze.

A 4 jest lepsze niż 3
A 5 lepsze niż 4
O czym to świadczy?
:D:D

ok, zjadłem wczesną kolację, bawiąc się wpisami na forum, dziękuję, już uciekam :D

cz4rnuch
02-09-2018, 17:11
To pytanie jest tak inteligentne, że aż nie odpowiem :)

Pawel92
02-09-2018, 17:18
Precyzyjnie ale za wolno...
AF-S w Olku EM1 działa bardzo szybko.

Jacek_Z
02-09-2018, 17:20
No więc właśnie. Funkcjonalność dwóch slotów nie kończy się tylko na zabezpieczeniu przed prawem Murphy'ego. Jest przynajmniej kilka przykładów jak można wykorzystać dwa sloty a pisanie, że jedno XQD potrafi zastąpić dwa XQD lub inne nośniki to wcinanie marketingowej papki Nikona :) Ja wymieniłem jeden, a nie kilka. I ten jeden dotyczy fotoreporterów pracujących dla portali internetowych i prasy. Tymczasem krzyk o zabieraniu był już chyba od D7500, o ile kojarzę. Fajnie się czuć dopieszczanym jak pro, tylko że pro to potrzebują do czego innego ;)
Tzn ci strachliwi mogą używać do wszystkiego. Ci co ja ich znam to .. robią na kartach na przepełnienie, ale i tak im się nie przepełniaja bo robią w jpg (wyłącznie, w zdecydowanej większości).
Ci ludzie nie czytają forum, bo im szkoda na to czasu. I by się tu dowiedzieli (profesjonaliści) od amatorów że sa nieprofesjonalni bo nie robią w RAW. Na co im to czytać?
Ci co ich znam to może nie jacys topowi, bo to prowincja, ale ponad 20 lat w zawodzie siedzą i potrafią robić zdjęcia, niektórzy robili (robią dla PAP i zdobywali nagrody). I pracują na jakimś D3 albo D4, do zajechania, przebiegi po kilkaset tys. Nawet pewnie nie wiedzą, że teraz zawodowcy będą musieli pracować na Nikonie Z6 ;)

AF-S w Olku EM1 działa bardzo szybko.W Nikon 1 też jest szybki AF. Ale w lustrzankach FF (Nikona, bez DPAF) w LV już nie. Dlaczego? Wielkość matrycy.

cdc
02-09-2018, 17:21
Migawkę to koniecznie powinni zdublować -tak w razie Niemca. ;)

cz4rnuch
02-09-2018, 17:24
Ja wymieniłem jeden, a nie kilka...Jeśli masz aparat z dwoma slotami to zajrzyj do menu a dowiesz się co jeszcze można zrobić z dwoma slotami. I tak na logikę twój jeden plus omawiana kwestia utraty danych to już chyba dwa, nie? ;)

Borat1979
02-09-2018, 17:25
Ci co ich znam to może nie jacys topowi, bo to prowincja, ale ponad 20 lat w zawodzie siedzą i potrafią robić zdjęcia, niektórzy robili (robią dla PAP i zdobywali nagrody). I pracują na jakimś D3 albo D4, do zajechania, przebiegi po kilkaset tys. Nawet pewnie nie wiedzą, że teraz zawodowcy będą musieli pracować na Nikonie Z6 ;).
Polska prowincja deko rożni się od reszty świta ;)

cz4rnuch
02-09-2018, 17:25
...W Nikon 1 też jest szybki AF. Ale w lustrzankach FF (Nikona, bez DPAF) w LV już nie. Dlaczego? Wielkość matrycy.AF z detekcją fazy na matrycy kontra zwykły kontrastowy w dodatku słabo oprogramowany :) Z resztą sam to napisałeś.

grizz
02-09-2018, 17:38
AF-S w Olku EM1 działa bardzo szybko.

Akurat e-em1 ma fazę ;)

grizz
02-09-2018, 17:39
Co nie zmienia faktu, ze np. kontrast w g9 jest od tego olka szybszy (w af-s)

ksh
02-09-2018, 17:41
Podziwiam wysiłki w udowadnianiu jak beznadziejnym sprzętem jest Z6 i Z7, to już 94 strony i dominuje hejt odnośnie wszystkiego co w specyfikacji sprzętu, to już jest obsesja jakaś bo inaczej nie wiem co ma na celu takie podejście.

Jacek_Z
02-09-2018, 17:43
Jeśli masz aparat z dwoma slotami to zajrzyj do menu a dowiesz się co jeszcze można zrobić z dwoma slotami. I tak na logikę twój jeden plus omawiana kwestia utraty danych to już chyba dwa, nie? ;)Wiem co jest w menu. Mam body z 2 slotami.

Ta utrata danych to nie mój pomysł. Wręcz przeciwnie, pisałem że zdjęcie można utracic na X sposobów. 2 sloty to nie bezpieczeństwo tylko pozory bezpieczeństwa. Moim zdaniem.

Ja 2x w życiu nie mogłem zrobić/kontynuować zdjęć. Owszem, raz karta była takim przypadkiem, ale nie podczas zlecenia tylko podczas sprawdzania tej karty. Pierwszy raz to środek lat 80-tych, Canon A1, skończyła się mi bateria. Migawka sterowana elektronicznie, to nie był Nikon FM. Dodam, że byłem studentem, miałem umówioną (spotkaną tam dzień wcześniej) prześliczną długonogą dziewczynę ... na akty na plaży naturystów. To by była moja pierwsza sesja aktowa, więc wiecie jakie podekscytowanie. Jesteśmy na plaży, wyciągam body, a ono ... martwe, bateria padła przed zrobieniem pierwszego zdjęcia. W całej Łebie nie było w sklepach i u zegarmistrzów takiej baterii. Dziewczyna rozczarowana, ja też :( ;) Kupiłem baterię dopiero jak wróciłem do Bydzi. Będę to pamiętał do końca życia :) A wy mi tutaj o jakimś przepadaniu zdjęć przez brak 2 kart. To pikuś.
Mam nadzieję, że rozładowałem panujące tu napięcie :)

cz4rnuch
02-09-2018, 17:56
..Ta utrata danych to nie mój pomysł. Wręcz przeciwnie, pisałem że zdjęcie można utracic na X sposobów. 2 sloty to nie bezpieczeństwo tylko pozory bezpieczeństwa. Moim zdaniem.Można zdjęcia stracić na wiele sposobów i to jest jeden z nich. Dwa sloty nie gwarantują niczego a jedynie zmniejszają ryzyko. I to jest ewidentna zaleta (dla niektórych). Akurat mając dwa sloty w aparacie udało mi się rumem zalać aparat i jedną kartę i część zdjęć z podróży straciłem. Gdybym nie miał ustawionego 2 slota na przepełnienie to bym może te zdjęcia miał. Udało mi się też karty kiedyś zgubić, ale że miałem drugą kopię to nic się nie stało. Gdybym zgubił nawet najlepsze XQD to za przeproszeniem gówno by mi dało, że jest to bezpieczniejszy nośnik. Przykłady można mnożyć. I oczywiście zgadzam się z tym, że skoro Ty piszesz, że drugi slot Ci nie jest potrzebny to tak pewnie jest, ale z łaski swojej zrozumcie, że niektórzy mają inne potrzeby. I nie jest to puszenie się na jakiegoś PRO.

Mnie tylko dziwi, że przez lata Nikon dawał 2 sloty (z resztą nadal daje) i jakoś nikt tego nie obśmiewał, że to bez sensu, głupota itd. Teraz nagle Nikon zabiera slot (w sumie to po prostu nie daje drugiego) i niektórzy mają pretensję, że dla kogoś jest to wada lub przynajmniej niezrozumiałe posunięcie. Nawet Nikon nie tłumaczy się, że dwa sloty są niepotrzebne tylko, że zabrakło w gripie miejsca na drugi. Ale pojawiła się armia, która nagle broni wszystkich niedoróbek i jeszcze ma pretensje, że ktoś tego nie łyka jak młody pelikan. A podobno to właściciele Sony są zapatrzeni w swoje aparatki :)

ksh
02-09-2018, 18:48
Jak wyliczysz prawdopodobieństwo utraty danych w dwóch slotach SD i w jednym XQD ?

Jak SSD były drogie i to bardzo drogie, a ludzie bali się je stosować je do ważnych danych bo były zawodne to próbowano tworzyć mały dysk pod system kupując adapter SATA na dwie/cztery karty SD, też z ciekawości to testowałem, system chodził na tym trzy dni i po trzech dniach jedna karta poszła do śmieci, a tanie wtedy nie były :)

Jak ktoś chce sensownie udowadniać wyższość dwóch slotów SD nad jednym XQD to może pokusi się o jakieś wyliczanie prawdopodobieństwa na podstawie danych jakie są dla tych nośników, strzelam w ciemno że nawet trzy sloty nie dadzą lepszego wyniku niż jedna karta XQD w tym przypadku bierzmy pod uwagę kartę Nikon.
Nowa rewizja kart SD będzie też opierała się o PCIe i NVme, podobne prędkości i czasy, podobne ceny, urządzenia wykorzystujące szybkość tych nowych kart SD będą miały odpowiednio zrobione sloty żeby odprowadzić ciepło efektywnie, karty XQD są do tego już skonstruowane i spokojnie mogą wytrzymać w przyszłości dużo dużo więcej.

Mnie tylko dziwi, że przez lata Nikon dawał 2 sloty (z resztą nadal daje) i jakoś nikt tego nie obśmiewał, że to bez sensu, głupota itd. Teraz nagle Nikon zabiera slot (w sumie to po prostu nie daje drugiego) i niektórzy mają pretensję, że dla kogoś jest to wada lub przynajmniej niezrozumiałe posunięcie. Nawet Nikon nie tłumaczy się, że dwa sloty są niepotrzebne tylko, że zabrakło w gripie miejsca na drugi. Ale pojawiła się armia, która nagle broni wszystkich niedoróbek i jeszcze ma pretensje, że ktoś tego nie łyka jak młody pelikan. A podobno to właściciele Sony są zapatrzeni w swoje aparatki :)
Ale dlaczego nie podchodzisz do tego tak - Nikon od lat oferował dwa sloty na karty SD wiedząc o ich zawodności i wymogach profesjonalistów/zaawansowanych użytkowników, w miarę zwiększania niezawodności tych kart zabrał w jednym aparacie ( D7500 ) drugi slot, do sprzętu profesjonalnego zaczął dodawać sloty XQD żeby ułatwić w przyszłości przejście na te niezawodne nośniki, przy tworzeniu nowego systemu zrezygnował z kart SD i zastosował nośniki XQD/CFexpress co daje klientom bardzo wysoką niezawodność ?
Czy dostanę jakąś nagrodę od nikona za marketing ? :)

krzysztofz24
02-09-2018, 18:50
koesh a jak popsuje sie nie karta tylko slot, gniazdo karty.
To chyba lepiej miec 2;-).
Juz to pisalem, nawet promy kosmiczne sie psuja.

Nie rozumiem tej obrony Czestochowy z jednym slotem. Drugi slot daje po prostu wiecej mozliwosci, np na 1 karcie raw na 2 jpg...itd.
Lepiec cos miec niz nie miec.

Po za tym moglyby byc 2 sloty XQD i ciekaw jestem co bys wtedy pisal:-).
Choc najrazsadniej byloby SD+XQD.

ksh
02-09-2018, 18:53
Nie ma szansy zepsuć slotu w XQD, tam nawet młotkiem można dobijać i nie uszkodzą się żadne piny, blaszki itp :)

Przypuszczam że pro modele będą miały drugi slot.
Liczę też na rozbudowę możliwości backupu i przesyłania materiału na styl tego co jest w sony, czy nawet w samsungu.

OjTam
02-09-2018, 18:55
Ciekawe jakie były by reakcje, jakby w ogóle slotu na karty nie było, tylko wbudowany dysk SSD. :mrgreen:

ksh
02-09-2018, 18:58
Ja bym napisał że świetny pomysł ale jeden slot na backup byłby wtedy genialnym rozwiązaniem.
XQD to właściwie SSD.

Tak jak pisałem w Sony kartę włożyłem po zakupie aparatu i nigdy jej nie wyciągałem, materiał zrucam zawsze po wifi, a stosowanie czytnika do nikona uważam za upierdliwe.

Jacek_Z
02-09-2018, 19:10
Można zdjęcia stracić na wiele sposobów i to jest jeden z nich. Dwa sloty nie gwarantują niczego a jedynie zmniejszają ryzyko.

Mnie tylko dziwi, że przez lata Nikon dawał 2 sloty (z resztą nadal daje) i jakoś nikt tego nie obśmiewał, że to bez sensu, głupota itd. Teraz nagle Nikon zabiera slot (w sumie to po prostu nie daje drugiego) i niektórzy mają pretensję, że dla kogoś jest to wada lub przynajmniej niezrozumiałe posunięcie.OK, Ale jak dał 2 sloty to było w D3 i to miało sens. Po prostu nie protestowałem. Ale wielokrotnie potem w różnych miejscach pisałem o niepotrzebnych 2 slotach. Chyba nawet założyłem o tym tu, na tym forum wątek, z ankietą. Okazało się oczywiście, że byłem w mniejszości, ale też zadałem złe pytania, były interpretowane inaczej niż chciałem.
I znowu spróbuję żartobliwie. Za analoga był jeden slot ;) i trzeba było mieć 2 body. Zupełnie tak jak teraz …
Bezpieczeństwo to 2 aparaty, a nie 2 sloty. Jeśli ktoś jest zafiksowany na bezpieczeństwie to trzeba mieć 2 body. Wielu slubniaków ma m.in dlatego dwa body.

Juz to pisalem, nawet promy kosmiczne sie psuja.
No i o tym pisałem. Zepsuje się nie to co myslimy co się zepsuje. Np. samochód i nie dojedziemy na sesje ;)

krzysztofz24
02-09-2018, 19:14
Nie ma szansy zepsuć slotu w XQD, tam nawet młotkiem można dobijać i nie uszkodzą się żadne piny, blaszki itp :).

Nigdy nie mow nigdy.
Jesli ludzie cos wyprodukowali to inni ludzie moga to posuc:-).

notdot
02-09-2018, 19:16
Podziwiam wysiłki w udowadnianiu jak beznadziejnym sprzętem jest Z6 i Z7, to już 94 strony i dominuje hejt odnośnie wszystkiego co w specyfikacji sprzętu, to już jest obsesja jakaś bo inaczej nie wiem co ma na celu takie podejście.
gdzie tu się lajka daje na tym forum?

Zahir
02-09-2018, 19:27
na szczęście nigdzie
koesh dałbyś radę napisać coś więcej na temat trwałości gniazda XQD albo linkę dać na temat?

ksh
02-09-2018, 19:48
Z tym młotkiem to przesadziłem ale konstrukcja jest dobrze przemyślana, idioto odporna jak i trudna na mechaniczne uszkodzenia.
Co do niezawodności nośnika to są to nowoczesne 3D NAND MLC zazwyczaj ( micron i samsung jest chyba głównymi dostawcami ), więc jest to poziom dysków pro/premium jak np samsung 960/970 PRO.

OjTam
02-09-2018, 20:02
https://nikonrumors.com/2018/09/02/canon-eos-r-full-frame-mirrorless-camera-only-one-sd-memory-card-slot.aspx/
:twisted:

Zahir
02-09-2018, 20:09
uff... wydaje się, że powodów do stękania nagle jakby ubyło :D

edit, w powiązanych artykułach znalazłem linke (https://nikonrumors.com/2018/08/22/here-is-the-good-news-the-one-slot-xqd-memory-card-is-not-that-bad-because.aspx/) do takiego wpisu:

"The one slot XQD memory card is not that bad because I was told that you can either use 1x XQD card or 1x CF Express card or 2x SD cards. I do not have any other details or how exactly this is implemented (adapter?). Stay tuned…?"

​To w ogóle możliwe?

badtorro
02-09-2018, 20:19

Może dlatego, że jeszcze nie wszyscy ogarnęli, co Canon zaplanował na premierę swojego bezlustra xD

https://nikonrumors.com/2018/08/31/first-pictures-and-specs-of-the-canon-eos-r-full-frame-mirrorless-camera-leaked-online.aspx/

w skrócie:
brak IBIS
brak eye-AF
stara matryca
max 5fps
brak joysticka do wybierania pkt AF
brak uszczelnień
brak s-log
brak 120fps slo-mo w fullhd
brak 10bit 4:2:2
crop 4k
gorszy EVF
i ponad wszystko ... JEDEN SLOT NA KARTY

Także nagle się okazuje że Nikon nie jest taki zły :-)))
Wygląda na to, że obaj najwięksi producenci postanowili kompletnie zignorować istnienie Sony, Fuji itp.

Wind Mill
02-09-2018, 20:19
..."The one slot XQD memory card is not that bad because I was told that you can either use 1x XQD card or 1x CF Express card or 2x SD cards. I do not have any other details or how exactly this is implemented (adapter?). Stay tuned…?"

​To w ogóle możliwe?

Karta XQD jest dwa razy grubsza od SD, jeśli dobrze kojarzę. Więc być może będzie możliwe z adapterem - te dwa systemy mają kompletnie różne protokoły komunikacji. Za to wątpię, czy wobec niewielkiej obecności na rynku konsumenckim XQD ktoś brałby się za opracowanie tak kompaktowego adaptera.

Zahir
02-09-2018, 20:28
Nie miałem pojęcia o rozmiarach XQD, jedyna wskazówka to przeczytana gdzieś wcześniej uwga, że to taki dysk SSD - co swoją drogą jest, jak dla mnie, wystarczającym zapewnieniem o trwałosci i bezpieczeństwa danych o ile tak faktycznie jest.

Swoją drogą taki adapter byłby fajnym ficzerem - wolność wyboru jest zawsze okej :)

edit, właśnie do mnie dotarło (sądząc po narracji kilku ostatnich stron wątku), że za chwile ktoś napisze że jak adapter padnie to może się równać utracie danych na obu kartach :D

cz4rnuch
02-09-2018, 21:24
...Bezpieczeństwo to 2 aparaty, a nie 2 sloty. Jeśli ktoś jest zafiksowany na bezpieczeństwie to trzeba mieć 2 body. Wielu slubniaków ma m.in dlatego dwa body...Cz4rnuszek co prawda pisał, że dwa sloty to nie gwarancja bezpieczeństwa a po prostu mniejsze ryzyko oraz dodatkowa funkcjonalność, ale Jacek jak zwykle przeczytał co chciał ;)

Podziwiam wysiłki w udowadnianiu jak beznadziejnym sprzętem jest Z6 i Z7, to już 94 strony i dominuje hejt odnośnie wszystkiego co w specyfikacji sprzętu, to już jest obsesja jakaś bo inaczej nie wiem co ma na celu takie podejście.Jak Ty w innym wątku udowadniałeś, że innosystemowcy spod znaku S. to barany łykające marketingową papkę, to byłeś super a teraz sam przekonujesz, że Nikon jest de best, bo coś zabiera. Pewnie ten grip bez spustu migawki to też przemyślana strategia dla naszego dobra :)

... strzelam w ciemno że nawet trzy sloty nie dadzą lepszego wyniku niż jedna karta XQD w tym przypadku bierzmy pod uwagę kartę Nikon...Strzelać w ciemno to sobie możesz. Nic mi po takich "danych". I umyka Ci, po raz kolejny, że dwa sloty to coś więcej niż zabezpieczenie przed awarią karty. Pisałem o tym już wiele razy, ale widocznie do Ciebie to nie dociera :) I taki pierwszy z brzegu link <<klik>> (https://us.community.sony.com/s/question/0D50B00004ILDr9SAH/the-sony-xqd-card-broke-inside-the-slot-in-my-nikon-d4-shutting-down-my-camera-slots?language=en_US) Wyszukiwanie z samego wadliwego mocowania karty wyrzuca w guglu 150 tys wyników.

... Ale dlaczego nie podchodzisz do tego tak - Nikon od lat oferował dwa sloty na karty SD wiedząc o ich zawodności i wymogach profesjonalistów/zaawansowanych użytkowników, w miarę zwiększania niezawodności tych kart zabrał w jednym aparacie ( D7500 ) drugi slot, do sprzętu profesjonalnego zaczął dodawać sloty XQD żeby ułatwić w przyszłości przejście na te niezawodne nośniki, przy tworzeniu nowego systemu zrezygnował z kart SD i zastosował nośniki XQD/CFexpress co daje klientom bardzo wysoką niezawodność ?)Ciężko mi podchodzić do tego w ten sposób skoro Nikon sam o tym w ten sposób nie pisze. Na pytanie dlaczego nie dali 2 slotów nie odpowiedzieli, że to niepotrzebne i że XQD są niezawodne a po prostu napisali, że nie było na to miejsca. A jak znam życie to za rok czy dwa pokażą bezlustro z dwoma slotami i wtedy będziesz zachwalać Nikona, że wsłu****e się w potrzeby użytkowników :) Druga sprawa, że nie wiem czy Ci to umknęło, ale w takim D5 są dla sloty XQD.

Pawel Pawlak
02-09-2018, 21:37
Ja mogę przyjąć że lepiej mieć 2 sloty niż 1, ze względu na bezpieczeństwo, ale szczerze wolę mieć jeden slot XQD/CFExpress niż 2x SD.

Myślę że nikon zdecydował się na XQD również dlatego że stosując inne, mniej wydajny nośniki jeszcze zmniejszyłaby się długość serii. Z drugiej strony, jest szansa że zastosowanie jeszcze szybszych kart CFExpress długość serii przed zapchaniem bufora się zwiększy.

ksh
02-09-2018, 22:09
cz4rnuch no i wszystko ok, ty byś chciał dwa sloty, a dla mnie może być nawet tylko wbudowana pamięć i dobre wifi.
Nadal nie zmieniam też zdania odnośnie sony, wielu klientów uważa że jest na wyższym poziomie świadomości podobnie jak ajfonowcy czy ogólnie applowcy :)

Podoba mi się Z6 bo ma bardzo fajne parametry jak na najtańszą pełną klatkę, jak spadnie cena za jakieś dwa lata to może sobie kupię, nie podoba mi się Z7 ze względu na cenę, nic tam nie uzasadnia tak wysokiej ceny i tyle.
Wiele minusów zaprezentowanych Zetek można wybaczyć mając w zasięgu ręki całą szklarnie Nikona i nikt tego nie może zanegować że Sony jest w najtrudniejszej sytuacji mimo że ma już rozbudowany system i aparaty na półkach sklepowych za śmieszne pieniądze.

poste
02-09-2018, 22:25
Moje dotychczasowe doświadczenia z wifi Nikona są raczej słabe, nie wydaje mi się, żeby dramatycznie w Zetkach to poprawiono. Generalnie nie wyobrażam sobie komfortowego przesłania po wifi powiedzmy 500 czy 1k rawów. Może czegoś nie wiem, ale dla mnie to myślenie życzeniowe.
Co do robienia backupu na serwer, proponuję sprawdzić ceny transmisji danych poza krajem czy UE. Brak dostępu do szybkiego i "darmowego" internetu (hotel, itp.) to ogranicza mocno zalety takiego rozwiązania.

ksh
02-09-2018, 22:34
wifi w Zetkach jest dual band czyli mamy 5GHz, a to oznacza dużą szybkość i energooszczędność, jest bezpośrednie wysłanie z puszki na kompa lub fona, nawet można podpiąć "wyślij" pod guziora, jest też aplikacja na kompa to obsługująca, czyli mamy normalność po wielu wielu latach głupot.
Backup można by robić na przenośny dysk z wifi, na laptopa, do pamięci fona, nawet są ale dość drogie dyski ze slotem SD i wifi specjalnie pod backup.

Michaelius
02-09-2018, 22:50
Może dlatego, że jeszcze nie wszyscy ogarnęli, co Canon zaplanował na premierę swojego bezlustra xD

https://nikonrumors.com/2018/08/31/first-pictures-and-specs-of-the-canon-eos-r-full-frame-mirrorless-camera-leaked-online.aspx/

w skrócie:
brak IBIS
brak eye-AF
stara matryca
max 5fps
brak uszczelnień
brak s-log
crop 4k
gorszy EVF

Wygląda na to, że obaj najwięksi producenci postanowili kompletnie zignorować istnienie Sony, Fuji itp.

Sony do tej pory sprzedaje A7 - więc czy specyfikacja dobra czy nie to się zobaczy jak wyjdzie cena :)

Jak dla mnie to Nikon mógłby wydać puszkę klasy A7 II i w jej cenie i dla mnie to byłaby o wiele opcja niż body za 10k ;)

sv
02-09-2018, 22:59
brak IBIS
brak eye-AF
stara matryca
max 5fps
brak uszczelnień
brak s-log
crop 4k
gorszy EVF

W tym co napisałeś jest trochę nieścisłości:

jest 8 fsp a nie 5 jak piszesz
uszczelnienia podobno są
10 bit na zewnątrz też podobno jest
brak s-loga w Canonie to raczej oczywistość. Będzie za to Canon LOG
gorszy EVF? od czego gorszy? od tego co ma A7 III? Wątpię.
"stara" matryca?

cdc
02-09-2018, 23:04
"stara" matryca?
-z 5D IV?

poste
02-09-2018, 23:18
Podobno zmniejszenie aparatu FX ma być ukłonem w stronę osób podróżujących. No to moja ocena kwestii kart i slotów pod kątem, powiedzmy szumnie, fotografii podróżniczej :) I nie piszę o sympatycznej wycieczce do np. Rzeszowa i okolic, bo o ile zrobiłem tam parę fajnych dla mnie zdjęć, to nie zawracałem sobie generalnie głowy kopią na drugiej karcie, backupami, itd. Jak coś stracę, to wsiądę w samochód i w któryś weekend powtórzę zdjęcia, jeśli będzie mi zależało.
Natomiast w miejscach, do których trochę trudniej wrócić ;), brak drugiego slotu wymusza robienie backupu, czyli raczej zabieranie laptopa, żeby to było pewne i w miarę komfortowe. A zabieranie laptopa to coś, czego generalnie unikam na wakacjach. Dla mnie to byłaby spora zmiana w logistyce, niestety. Niestety to minus, i nie dlatego, że to Nikon, nie muszę chyba tłumaczyć.
Drugi slot to możliwość nie tylko poradzenia sobie z backupem bez komputera, ale też kwestie bezpieczeństwa. Nawet nie awarii karty, prawdopodobieństwo takiej nawet w przypadku SD oceniam dość nisko. Ale czuję się dużo lepiej, jeśli, zwłaszcza pod koniec podróży czy po odwiedzeniu jakiegoś miejsca zdjęcia (kopia czy oryginały, nie istotne) leżą spokojnie w sejfie w hotelowym. Generalnie nie jestem paranoikiem zakładającym, że zaraz mnie okradną, itd, ale kopia zdjęć w bezpiecznym miejscu, nie w aparacie, to dla mnie jakieś minimum, Oczywiście kwestia kopiowania zdjęć między kartami w aparacie też jest warta docenienia i ułatwia tworzenie kopii bezpieczeństwa.
No i kolejna kwestia, o której pisałem, czyli cena kart XQD. Rzecz jasna, przy tak tanim FF jak Z6 :) dla wielu osób będzie to nie istotne, dla mnie komfort posiadania 3 kart byłby kosztowny. Piszę komfort, bo pewnie da się robić zdjęcia z jedną np. 64 GB i codziennie przerzucać to na komputer, ale dla mnie nie jest to komfortowe rozwiązanie. Póki co cena karty 128 GB to 10% ceny Z6, ale może Nikon będzie dodawał XQD "za darmo" ;) i ten format się upowszechni, będzie dostępny w każdym większym mieście na świecie jak SD.
Pewnie, że można napisać, że backupem powinien być drugi aparat. Może kiedyś będzie to i dla mnie oczywiste, teraz jednak jakoś sobie radzę z jednym ;)
Podsumowując, dla mnie największą wadą jednego slotu karty XQD są ceny tych kart i w zasadzie wymuszanie zabierania komputera w podróż, żeby ogarnąć kwestie backupu.

sv
02-09-2018, 23:32
-z 5D IV?

Jeżeli to ta to mnie pasuje.

poste
02-09-2018, 23:34
wifi w Zetkach jest dual band czyli mamy 5GHz, a to oznacza dużą szybkość i energooszczędność, jest bezpośrednie wysłanie z puszki na kompa lub fona, nawet można podpiąć "wyślij" pod guziora, jest też aplikacja na kompa to obsługująca, czyli mamy normalność po wielu wielu latach głupot.
Backup można by robić na przenośny dysk z wifi, na laptopa, do pamięci fona, nawet są ale dość drogie dyski ze slotem SD i wifi specjalnie pod backup.

Zobaczymy jak to będzie w praktyce, przy wielu zdjęciach. Backup na dysk raczej odpada,bez komputera nie wiadomo, co się zapisało, i nie ryzykowałbym wykasowania danych z karty przed sprawdzeniem. W domu rozwiązania ok, w podróży... cóż, dla mnie to cofanie się do epoki kart 1-2 GB i banków pamięci.
Widzę, że bez komputera ciężko używać taki aparat przez 2 tygodnie.

ksh
03-09-2018, 00:01
Niby tak ale dla mnie zabawy z czytnikami są już archaiczne, na karcie 64GB mieści mi się chyba 1600 zdjęć, podchodź do karty XQD nie jak do tej pory do SD tylko jak do SSD w laptopie czy komputerze ale biorąc poprawkę na to że jest to MLC czyli poziom tanich serwerowych SSD, żonglowanie kartami i strach o dane na niej przeminie szybciej niż zobaczymy następce Z6 :)

jony
03-09-2018, 00:07
Niby tak ale dla mnie zabawy z czytnikami są już archaiczne, na karcie 64GB mieści mi się chyba 1600 zdjęć, podchodź do karty XQD nie jak do tej pory do SD tylko jak do SSD w laptopie czy komputerze ale biorąc poprawkę na to że jest to MLC czyli poziom tanich serwerowych SSD, żonglowanie kartami i strach o dane na niej przeminie szybciej niż zobaczymy następce Z6 :)

koesh wypij dobrą kawę bo farmazony piszesz. Chłopie co ty pito... o tanich serwerowych SSD. Nikon zapomniał, że użytkownicy potrafią samodzielnie myśleć i jest konkurencja w postaci Canona, Sony, a może i Panasa oraz Fuji.

poste
03-09-2018, 00:17

Ale co mi z traktowania XQD jak SSD? Możesz to wyjaśnić? Przybędzie mi miejsca? O dane nie boję się z uwagi na zawodność karty, chyba to napisałem wyraźnie. Chcę backup główne z uwagi na możliwość utracenia karty. 1600 zdjęć to szału nie ma, nie zapominaj o filmach. Bez kompa wiele nie zdziałam.
Samochody elektryczne mają wiele zalet, trudno to negować, są przyszłością, itd. Ale jak kupisz takie auto, to nie możesz po prostu wsiąść i pojechać 300-400 km autostradą z dopuszczalną prędkością. A byle klekotem to zrobisz, niezależnie od tego jak jest archaiczny. Co ci z tej nowoczesności, jak 3 dni jedziesz na urlop?

jony
03-09-2018, 00:28
Ale co mi z traktowania XQD jak SSD? Możesz to wyjaśnić? Przybędzie mi miejsca? O dane nie boję się z uwagi na zawodność karty, chyba to napisałem wyraźnie. Chcę backup główne z uwagi na możliwość utracenia karty. 1600 zdjęć to szału nie ma, nie zapominaj o filmach. Bez kompa wiele nie zdziałam.
Samochody elektryczne mają wiele zalet, trudno to negować, są przyszłością, itd. Ale jak kupisz takie auto, to nie możesz po prostu wsiąść i pojechać 300-400 km autostradą z dopuszczalną prędkością. A byle klekotem to zrobisz, niezależnie od tego jak jest archaiczny. Co ci z tej nowoczesności, jak 3 dni jedziesz na urlop?

Uważam, że Zetka 6 jest amatorskim aparatem przeznaczonym dla hobbystów czytaj miłośników Nikona na rynek amerykański, japoński czy brytyjski. Myślę, że ten jeden slot znacznie ograniczy wielkość sprzedaży tego aparatu.

Ligo
03-09-2018, 00:29
Uważam, że Zetka 6 jest amatorskim aparatem przeznaczonym dla hobbystów czytaj miłośników Nikona na rynek amerykański, japoński czy brytyjski.
Nie inaczej.

sv
03-09-2018, 00:32
Uważam, że Zetka 6 jest amatorskim aparatem przeznaczonym dla hobbystów czytaj miłośników Nikona na rynek amerykański, japoński czy brytyjski. Myślę, że ten jeden slot znacznie ograniczy wielkość sprzedaży tego aparatu.

Myślę, że dla 99% użytkowników tego (amatorskiego w końcu) body obecność drugiego slotu będzie kompletnie bez znaczenia, a z uwagi na niższą cenę będzie się znacznie lepiej sprzedawał niż droższe modele (oczywiście przy założeniu, że nikon czegoś nie spaprał).

jony
03-09-2018, 00:37
Zastanawia mnie z jakiego powodu dziesiątki ludzi dyskutuje na tym forum nad amatorskim aparatem, który ma tylko 3 natywne obiektywy z nowym bagnetem a jest wyceniony jak profesjonalny?:)

Ciekawe jak zareaguje Sony na Zetki?:)

Jacek_Z
03-09-2018, 01:29

i ponad wszystko ... JEDEN SLOT NA KARTY.
I to jest karta ... SD !!!

W tym co napisałeś jest trochę nieścisłości:

jest 8 fsp a nie 5 jak piszesz8 z ograniczeniami, w praktyce 5.

..Nikon zapomniał, że użytkownicy potrafią samodzielnie myśleć i jest konkurencja w postaci Canona, Sony, a może i Panasa oraz Fuji.Nikomu nie zabraniam, ale jeszcze nie słyszałem, by ktoś zmieniał system przez karty pamięci.
No i Canon też dał 1 slot.

ksh
03-09-2018, 01:59
Ale co mi z traktowania XQD jak SSD? Możesz to wyjaśnić? Przybędzie mi miejsca? O dane nie boję się z uwagi na zawodność karty, chyba to napisałem wyraźnie. Chcę backup główne z uwagi na możliwość utracenia karty. 1600 zdjęć to szału nie ma, nie zapominaj o filmach. Bez kompa wiele nie zdziałam. Ale nie widzę różnicy w tym czy druga karta w slocie będzie na przepełnienie czy ta druga będzie w kieszeni.
Rozumiem że chodzi o ceny kart że dobrze by było wykorzystać te co się już ma, z drugiej strony wielu używało karty CF i potem musieli je wywalić przechodząc na SD, teraz jest XQD.
Jak masz wymagania inne lub jeden slot nie daje ci komfortu to musisz poczekać na wyższe modele Zetek albo kupić konkurencyjnego np canona... ups tam podobno jeden slot i to SD.

koesh wypij dobrą kawę bo farmazony piszesz. Chłopie co ty pito... o tanich serwerowych SSD. Nikon zapomniał, że użytkownicy potrafią samodzielnie myśleć i jest konkurencja w postaci Canona, Sony, a może i Panasa oraz Fuji.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem i dlaczego porównuje karty XQD do serwerowych SSD ( tych tańszych na MLC bo drogie są na SLC ), niezawodność tych kart jest taka sama jak dysków SSD od 2017 roku, większa od popularnych obecnie na TLC.
Chcesz drugi slot poczekaj na konkurencje lub wyższy model Zetek i nie zawracaj siebie głowy amatorskim Z6, modelu Z7 nie biorę pod uwagę bo to jest według mnie pomyłka Nikona.

cz4rnuch
03-09-2018, 07:33
...I nie piszę o sympatycznej wycieczce do np. Rzeszowa i okolic, bo o ile zrobiłem tam parę fajnych dla mnie zdjęć, to nie zawracałem sobie generalnie głowy kopią na drugiej karcie, backupami, itd. Jak coś stracę, to wsiądę w samochód i w któryś weekend powtórzę zdjęcia, jeśli będzie mi zależało...Obawiam się, że próżny twój trud. Niektórzy pewnych spraw nie zrozumieją. Ja pewne rzeczy pojąłem dopiero jak straciłem część zdjęć (dobrze, że część, na szczęście miałem kilka kart) z drugiego końca świata. O tym, że np na Apo Island czy w dżungli na Borneo nie tak łatwo o prąd a puszczanie przez wi-fi backupu w aparacie, którego bateria obliczona jest na 330 strzałów może oznaczać dodatkowe kłopoty już nie wspomnę (choć właśnie wspomniałem). Oczywiście każdy ma własne oczekiwania i potrzeby i nie ma nakazu oglądania się za innymi, doskonale to rozumiem. Różnica polega na tym, że amatorzy dwóch slotów wypowiadający się w tym wątku doceniają jakość kart XQD a reszta zdaje się być głucha na inne argumenty, co najwyżej obśmieje albo wyzwie od leśnych dziadków :)

cz4rnuch
03-09-2018, 08:14
...No i Canon też dał 1 slot.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/CanonEOSRNikonZfullframemirrorlesscamera-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/09/Canon-EOS-R-Nikon-Z-full-frame-mirrorless-camera-one-memory-card-slot-550x344.jpg)

poste
03-09-2018, 08:55
Skoro Z6/Z7 to puszki amatorskie, to teoretycznie skierowane do takiego amatora jak jak ;)
Nie przeceniajcie rynków zachodnich (może gadżeciarskiej i szybko bogacącej się Azji mniej to dotyczy), to że siła nabywcza tamtejszych pensji jest wysoka, nie znaczy, że ludzie masowo będą wydawać te pensje na aparaty, szkła czy karty do nich. Zwłaszcza na karty za 10% ceny aparatu. Co jak co, ale liczyć to oni dobrze umieją ;)
Wygląda, że Nikon stworzył produkt niszowy (patrząc całościowo na rynek), na dodatek niezbyt przyjazny cenowo dla konsumenta. Tu dygresja, porównywanie cen Z6 i d600 w chwili wprowadzenia jest nieporozumieniem, bo rynek wyglądał wtedy inaczej i inne były alternatywy. Teraz jest Sony z dwoma modelami FF, jak by nie patrzeć za 50% ceny Z6 albo i taniej. Rynek będzie się układał inaczej, ideałem dla klienta byłaby wojenka cenowa ;) Jeśli pojawi się większa podaż (wysyp MILC), to trzeba będzie wykreować popyt. Najprościej oczywiście zrobić to niską ceną, która zachęci mniej zasobnych amatorów. W takim wypadku XQD będzie ciążyło.
Mnie póki co Nikon nie zachęcił do upgradu do FX pod kątem fotografii podróżniczej. Jak duża by nie była lustrzanka, to i tak będzie lżej i wygodniej niż zestaw Zetka plus laptop lub druga Zetka ;). Nawet pomijając na chwilę kwestie baterii. I zakładając, że aparat będzie świetny, bez opowiadań pójdę do konkurencji, itd. Szkoda, bo licznik w moim aparacie bije i trzeba za jakiś czas myśleć nad zmianą.

jony
03-09-2018, 09:16
Skoro Z6/Z7 to puszki amatorskie, to teoretycznie skierowane do takiego amatora jak jak ;)
Nie przeceniajcie rynków zachodnich (może gadżeciarskiej i szybko bogacącej się Azji mniej to dotyczy), to że siła nabywcza tamtejszych pensji jest wysoka, nie znaczy, że ludzie masowo będą wydawać te pensje na aparaty, szkła czy karty do nich. Zwłaszcza na karty za 10% ceny aparatu. Co jak co, ale liczyć to oni dobrze umieją ;)
Wygląda, że Nikon stworzył produkt niszowy (patrząc całościowo na rynek), na dodatek niezbyt przyjazny cenowo dla konsumenta. Tu dygresja, porównywanie cen Z6 i d600 w chwili wprowadzenia jest nieporozumieniem, bo rynek wyglądał wtedy inaczej i inne były alternatywy. Teraz jest Sony z dwoma modelami FF, jak by nie patrzeć za 50% ceny Z6 albo i taniej. Rynek będzie się układał inaczej, ideałem dla klienta byłaby wojenka cenowa ;) Jeśli pojawi się większa podaż (wysyp MILC), to trzeba będzie wykreować popyt. Najprościej oczywiście zrobić to niską ceną, która zachęci mniej zasobnych amatorów. W takim wypadku XQD będzie ciążyło.
Mnie póki co Nikon nie zachęcił do upgradu do FX pod kątem fotografii podróżniczej. Jak duża by nie była lustrzanka, to i tak będzie lżej i wygodniej niż zestaw Zetka plus laptop lub druga Zetka ;). Nawet pomijając na chwilę kwestie baterii. I zakładając, że aparat będzie świetny, bez opowiadań pójdę do konkurencji, itd. Szkoda, bo licznik w moim aparacie bije i trzeba za jakiś czas myśleć nad zmianą.

Uważam, że opieranie się na ocenach osób, które dostały przedprodukcyjny egzemplarz dzięki uprzejmości producenta delikatnie mówiąc jest szaleństwem. Dla średniozamożnego Amerykanina, Brytyjczyka czy Japończyka realny koszt zakupu sprzętu foto czy elektroniki jest 4 lub 5 razy mniejszy. Aktualna cena karty Lexar 32GB XQD w Polsce to około 400 zł. Dla nabywców niszowego aparatu w USA czy w Japonii cena karty nie ma żadnego znaczenia.

cz4rnuch
03-09-2018, 09:28
Na miesięczny wyjazd z foceniem i filmowaniem 32gb to może być trochę za mało. Z resztą kolega poste pisał jakich pojemności potrzebuje.

poste
03-09-2018, 09:36
Uważam, że opieranie się na ocenach osób, które dostały przedprodukcyjny egzemplarz dzięki uprzejmości producenta delikatnie mówiąc jest szaleństwem, albo na recenzjach ambasadorów marki jest tym bardziej naiwne. Piszę o pewnej ogólnej zasadzie. Dla średniozamożnego Amerykanina, Brytyjczyka czy Japończyka realna cena zakupu sprzętu foto czy elektroniki jest 4 lub 5 razy mniejszy. Aktualna cena karty Lexar 32GB XQD w Polsce to około 400 zł a nie 10% wartości sprzętu.

Ale przecież ja się w żaden sposób nie odnoszę do ocen jakiejkolwiek osoby.
I co z tego, że jest niższa? Może rozsądek większy? Nie odniosę do Japonii (czy ogólnie bogacącej się Azji, temat na inną dyskusję), w Europie zachodniej w popularnych miejscach turystycznych, wcale nie widać dużo topowego sprzętu wśród robiących zdjęcia czym innym niż smartphone. Wręcz przeciwnie, ja obserwując sprzęt mam wrażenie, że królują tanie lustrzanki. O tym pisałem, to, ze aparat jest łatwiej dostępny, nie znaczy, że konsumenci zaczną go masowo kupować w cenie np. ~2,5k euro jeśli obok na półce stoi sony za 800 czy 1k .
Naprawdę wystarczy Ci jedna karta 32 GB? I zapewni komfort fotografowania? Nie piszmy tylko o kliszach, bo pewien postęp się dokonał i właśnie dużą zaletą fotografii cyfrowej jest taniość i dostępność nośników na których można zapisywać GB danych. Ponadto piszę, jak kilka razy zaznaczyłem, o fotografii pod kątem podróży, takich XQD 32 GB trzeba by sporo i wcale nie będzie taniej niż 128 GB za ~1k zł. Przy okazji sprawdź też dostępność tych mniejszych i tańszych kart.

cz4rnuch
03-09-2018, 09:44
Niektórym się wydaje, że skoro w Anglii czy Szwajcarii się zarabia 4-5 razy więcej niż u nas to 4-5 razy więcej osób kupuję drogi sprzęt, którego nawet nie potrzebują. Owszem jest tego więcej niż u nas, ale tam ludzie także umieją liczyć. Sprzęt wychodzi relatywnie taniej, ale dzieci trzeba posłać do drogiej szkoły czy przedszkola, usługi drogie, dentysta drogi jak cholera, własna chałupa to są konkretne pieniądze itd. Tam ludzie też potrafią szanować pieniądz.

jony
03-09-2018, 09:54
Ale przecież ja się w żaden sposób nie odnoszę do ocen jakiejkolwiek osoby.
I co z tego, że jest niższa? Może rozsądek większy? Nie odniosę do Japonii (czy ogólnie bogacącej się Azji, temat na inną dyskusję), w Europie zachodniej w popularnych miejscach turystycznych, wcale nie widać dużo topowego sprzętu wśród robiących zdjęcia czym innym niż smartphone. Wręcz przeciwnie, ja obserwując sprzęt mam wrażenie, że królują tanie lustrzanki. O tym pisałem, to, ze aparat jest łatwiej dostępny, nie znaczy, że konsumenci zaczną go masowo kupować w cenie np. ~2,5k euro jeśli obok na półce stoi sony za 800 czy 1k .Naprawdę wystarczy Ci jedna karta 32 GB? I zapewni komfort fotografowania? Nie piszmy tylko o kliszach, bo pewien postęp się dokonał i właśnie dużą zaletą fotografii cyfrowej jest taniość i dostępność nośników na których można zapisywać GB danych. Ponadto piszę, jak kilka razy zaznaczyłem, o fotografii pod kątem podróży, takich XQD 32 GB trzeba by sporo i wcale nie będzie taniej niż 128 GB za ~1k zł. Przy okazji sprawdź też dostępność tych mniejszych i tańszych kart.

Swoje pretensje kierujesz nie pod właściwy adres. Skieruj je pod adresem producenta oraz osób zachwalających karty XQD. Czy komfort fotografowania polega na robieniu tysięcy nie przemyślanych kadrów, bo ktoś kupił tanio dużą kartę pamięci do aparatu?

cz4rnuch
03-09-2018, 09:58
...Czy komfort fotografowania polega na robieniu tysięcy nie przemyślanych kadrów, bo ktoś kupił tanio dużą kartę pamięci do aparatu?A po co te rozważania filozoficzne? Każdy robi zdjęcia tak jak lubi. A tak przy okazji, jak myślisz na ile minut ujęć w 4K starczy jedna karta XQD o pojemności 32GB? Ja na przykład nigdy nie zapełniam kart, które biorę. Gdy mam na karcie zdjęcia na których mi zależy to kartę wyjmuję i chowam. Wtedy mi się ona nie popsuje, nie zgubi, nikt mi jej nie ukradnie razem z aparatem itd.

poste
03-09-2018, 10:06
Wiedziałem, że argument "przemyślanych kadrów" padnie w kontekście pojemności kart ;)
Pojedź w fascynujące miejsce z zamiarem fotografowania, potem... myśl nad kadrami, bo na karcie zmieści się 300 zdjęć, w kiosku zapasowej nie dokupisz a komputer do wieczora niedostępny. Jeśli to jest komfort... to nie dla mnie.
Nie kieruję do Ciebie żadnych pretensji, oceniam jedynie rozwiązanie Nikona pod swoim kątem. Napisałem, że do podniesienia tego tematu sprowokowały mnie zachwyty nad XQD. Ty twierdzisz, że nie są drogie, do tego się odniosłem.

jony
03-09-2018, 10:17
Niektórym się wydaje, że skoro w Anglii czy Szwajcarii się zarabia 4-5 razy więcej niż u nas to 4-5 razy więcej osób kupuję drogi sprzęt, którego nawet nie potrzebują. Owszem jest tego więcej niż u nas, ale tam ludzie także umieją liczyć. Sprzęt wychodzi relatywnie taniej, ale dzieci trzeba posłać do drogiej szkoły czy przedszkola, usługi drogie, dentysta drogi jak cholera, własna chałupa to są konkretne pieniądze itd. Tam ludzie też potrafią szanować pieniądz.

Śmieszne te argumenty. W każdym kraju są ludzie którzy potrafią oszczędzać i tacy, którzy nie potrafią oszczędzać. Znam takich, którzy szanują pieniądze i takich, którzy nie szanują pieniędzy. W Polsce wizyta u dobrego lekarza czy dentysty kosztuje. Dobra prywatna szkoła dla dziecka też sporo kosztuje.

cz4rnuch
03-09-2018, 10:21
To bardziej stwierdzenie faktu. Polacy akurat nie potrafią oszczędzać, bo ich się tego nie uczy. Oczywiście uogólniam. A mnie z kolei bardziej śmieszy wyjęty z czapki z pomponem argument, że ludzie za granicą się rzucają na drogi sprzęt i szastają kasą, bo więcej zarabiają :)

ksh
03-09-2018, 10:21
Z6 trafi w te same ręce jak do tej pory trafiał D600/D610, u nas będą to nawet zawodowcy płaczący potem że coś nie poszło jak trzeba, a przecież "sprzęt drogi", w bogatszych krajach będą to raczej amatorzy, pewnie znajdą się tacy co na blogu będą zachwalać jak to na reportażu świetnie działa ale takich jest wiele z fuji, olympusami, a nawet z ajfonami, myślę że też sporo zawodowców kupi Zetki jako drugi aparat do posiadanej szklarnia i otrzyma dodatkowo normalne video.

XQD potanieją ale wątpię żeby osiągały ceny tanich kart SD 90 mb/s, ciekawe dlaczego sandisk nie produkuje tych kart mimo że jest jedna z trzech firm, która tworzyła ten standard.

badtorro
03-09-2018, 10:29
Argumentacja ze Z6 jest drogi bo A7mk1 jest o polowe tańszy jest niedorzeczne. D3500 z kompletem szkieł będzie kosztować 1/4 ceny samego body Z6 i będzie 15x lepszym aparatem niż Sony A71. Tylko czego to dowodzi? ...

sobi3
03-09-2018, 10:33
Jak Wam się podoba EOS R, czyli odpowiedź Canona na System Z ?

➡️ https://www.nokishita-camera.com/2018/09/eos-r.html

W szczególności propozycja obiektywów na start.

(to oczywiście przecieki, jeszcze nie oficjalna premiera)

jo44
03-09-2018, 10:34
Kolega chyba się dopiero obudził... :)

cz4rnuch
03-09-2018, 10:35
Argumentacja ze Z6 jest drogi bo A7mk1 jest o polowe tańszy jest niedorzeczne. D3500 z kompletem szkieł będzie kosztować 1/4 ceny samego body Z6 i będzie 15x lepszym aparatem niż Sony A71. Tylko czego to dowodzi? ...Tego, że nie widzisz oczywistych różnic między A7 i D3500 ;) A z resztą się zgadzam. Z6 nie ma co porównywać do pierwszej A7, bo różnica w cenie ogromna, ale też i możliwości inne. No chyba, że chodzi o samą relację cena/jakość.

jony
03-09-2018, 10:36
To bardziej stwierdzenie faktu. Polacy akurat nie potrafią oszczędzać, bo ich się tego nie uczy. Oczywiście uogólniam. A mnie z kolei bardziej śmieszy wyjęty z czapki z pomponem argument, że ludzie za granicą się rzucają na drogi sprzęt i szastają kasą, bo więcej zarabiają :)

Widzę, że zdrowy rozsądek wraca. Kilkanaście postów wcześniej pisałem, segment lustrzanek APS-C zniknie. Potwierdzasz to co pisałem wcześniej, ludzie na zachodzie nie kupują drogiego sprzętu, skoro mogą to samo zrobić tańszym sprzętem lub uniwersalnym sprzętem. Lustrzanki APS-C zostaną wyparte z jednej strony przez smartfony z zoomem a z drugiej strony przez zaawansowane kompakty z jasnymi zoomami oraz tanie MILC.

popi
03-09-2018, 10:37
Czyli, jak na razie, po jednym slocie.... Szkoda.

cz4rnuch
03-09-2018, 10:39
Widzę, że zdrowy rozsądek wraca...Nie przypominam sobie, by mi gdzieś zniknął. Za to u Ciebie widzę kilka niezbyt fortunnych wypowiedzi z których chyba nie zamierzasz się wycofać :)

cdc
03-09-2018, 10:53
To chyba nie jest finalna wersja MB https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/09/Nikon-MB-N10-battery-grip2.jpg :D

XQD memory cards backup solution http://www.dazuinfo.com/

jony
03-09-2018, 11:03
Nie przypominam sobie, by mi gdzieś zniknął. Za to u Ciebie widzę kilka niezbyt fortunnych wypowiedzi z których chyba nie zamierzasz się wycofać :)

Raczej piszesz o sobie. Uogólniasz, że Polacy nie potrafią oszczędzać. Życie ludzi na zachodzie jest bardziej skomplikowane niż piszesz. Jedne rzeczy są na zachodzie droższe a inne tańsze. Jedni wysyłają dzieci do prywatnej szkoły a inni nie. Jednak Ci oszczędni ludzie na zachodzie kupują sprzęt z najwyższej półki firm na N, S, C, F, jeśli nie wierzysz to spójrz na statystyki.

cybulski
03-09-2018, 11:04
Z6 trafi w te same ręce jak do tej pory trafiał D600/D610 ....

Możliwe, że masz rację natomiast osobiście jako amator nie zamierzam przeskakiwać z D610 na ten moment. Raczej prędzej kupię sobie D200 do zabawy :)
Potrzebę posiadania bezlusterkowca i małych zgrabnych szkieł mam zaspokojoną przez Fuji, tutaj też nie zamierzam wprowadzać zmian. Używane szkła i body z poprzednich serii mają atrakcyjne ceny - póki co tutaj jestem przy xt1/xt10.

cz4rnuch
03-09-2018, 11:34
Raczej piszesz o sobie. Uogólniasz, że Polacy nie potrafią oszczędzać. Życie ludzi na zachodzie jest bardziej skomplikowane niż piszesz. Jedne rzeczy są na zachodzie droższe a inne tańsze. Jedni wysyłają dzieci do prywatnej szkoły a inni nie. Jednak Ci oszczędni ludzie na zachodzie kupują sprzęt z najwyższej półki firm na N, S, C, F, jeśli nie wierzysz to spójrz na statystyki.Raczej nie piszę o sobie, bo płynie we mnie poznańska krew. A co do uogólniania to przecież zaznaczyłem, że uogólniam więc o co Ci chodzi? Polacy ogólnie nie potrafią oszczędzać i nie wiedzą jak inwestować, czego dowodem co chwile pojawiające się afery, piramidy, różnego typu bociany itd. To umiejętność jak każda inna, niektórzy mają ją nabytą, ale większość musi się tego nauczyć. A w Polsce się tego nie uczy. Kiedyś nie było takiej potrzeby, bo nie było pieniędzy, a teraz nikt o tym nie pomyślał. Dopiero ruszają (albo są w planach, albo przepadły) lekcje z podstaw finansów w szkołach. A co do tego jak żyje się na zachodzie zamiast Ciebie wolę posłuchać moich braci, którzy od kilkunastu lat siedzą w Stanach i w Anglii. Także wybacz :)

To chyba nie jest finalna wersja MB :DSmutny widok :(

cdc
03-09-2018, 11:36
Nikon robił jakiś MB bez spustu i rolki?

Pawel Pawlak
03-09-2018, 11:37
Smutny widok :(

Delikatnie powiedziane ;)
Pewnie nikon chciał zredukować wagę i dlatego grip zrobił z lakierowanego styroduru ;)

poste
03-09-2018, 12:09
Argumentacja ze Z6 jest drogi bo A7mk1 jest o polowe tańszy jest niedorzeczne. D3500 z kompletem szkieł będzie kosztować 1/4 ceny samego body Z6 i będzie 15x lepszym aparatem niż Sony A71. Tylko czego to dowodzi? ...

Dowodzi jednej prostej rzeczy. Sprzedaż Z6 wyniesie powiedzmy x egzemplarzy, to sprzedaż Sony a7 I wyniesie 5 x, a d3500 5000 x. Upraszczam, ale chodzi o cenową elastyczność popytu. Nie odnosząc się do jakości sprzętu, który w dużym stopniu jest porównywalny, nie ma jakiejś przepaści w jakości obrazka. Bo moim zdaniem wcale nie ma tak dużo klientów, którzy (znowu to tylko przykład) za 30% lepsze możliwości Z6 względem d3500 zapłacą 800% więcej. A w obniżaniu ceny Z6, , czy więcej, kosztów używania tego systemu, konkurowaniu z innymi MILC, XQD w tej chwili (i w najbliższej przyszłości też) będzie kulą u nogi Nikona. Moim zdaniem. Mimo, że technicznie nic nie można zarzucić tym nośnikom. Czysta ekonomia.
Nawet więcej, zgaduję, że promocja zapowiadanych FF MILC tych wszystkich firm, w pierwszej kolejności... napędzi sprzedaż Sony.

...

XQD memory cards backup solution http://www.dazuinfo.com/

Normalnie uśmiałem się. Sprzęt skrojony pod moje potrzeby ;)
Powrót do banków pamięci z ery kart 1 GB. Jak to jedna przemyślana decyzja może stworzyć nowy rynek... a może Nikon "za darmo" będzie to dokładał do Zetek? 8)
Ciekawe, ile takie cudo będzie kosztowało, bliżej ceny taniego laptopa czy karty 256 GB XQD? Zaraz, zaraz, to w sumie przecież na jedno wychodzi :grin:

jony
03-09-2018, 12:11
Dowodzi jednej prostej rzeczy. Sprzedaż Z6 wyniesie powiedzmy x egzemplarzy, to sprzedaż Sony a7 I wyniesie 5 x, a d3500 5000 x. Upraszczam, ale chodzi o cenową elastyczność popytu. Nie odnosząc się do jakości sprzętu, który w dużym stopniu jest porównywalny, nie ma jakiejś przepaści w jakości obrazka. Bo moim zdaniem wcale nie ma tak dużo klientów, którzy (znowu to tylko przykład) za 30% lepsze możliwości Z6 względem d3500 zapłacą 800% więcej. A w obniżaniu ceny Z6, , czy więcej, kosztów używania tego systemu, konkurowaniu z innymi MILC, XQD w tej chwili (i w najbliższej przyszłości też) będzie kulą u nogi Nikona. Moim zdaniem. Mimo, że technicznie nic nie można zarzucić tym nośnikom. Czysta ekonomia.
Nawet więcej, zgaduję, że promocja zapowiadanych FF MILC tych wszystkich firm, w pierwszej kolejności... napędzi sprzedaż Sony.

Sony podało, że ma aktualnie udział 40% w sprzedaży aparatów z matrycą FF na rynku foto w USA, według statystyk Canon ma 50% rynku, to ile % rynku ma Nikon? :)