Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 i Z7 oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Jacek_Z widział jakiś inny battery pack?
Nie znam tych statystyk, ale w sumie potwierdzasz to co cały czas piszę. Dla firmy mającej chęć zgarnięcia jakiejś znaczącej części rynku, decyzja użycia jednego, drogiego i niszowego nośnika pamięci jest dla mnie niezrozumiała.
Dla użytkowników D850 czy D5 nośnik XQD nie jest niszowy. Ani drogi.
Dla użytkowników D850 czy D5 nośnik XQD nie jest niszowy. Ani drogi.
Dla użytkowników Ferrari model Ferrari 488 GTB nie jest modelem niszowym. Ani drogim.
Co z tego wynika dla reszty kierowców?
Sony podało, że ma aktualnie udział 40% w sprzedaży aparatów z matrycą FF na rynku foto w USA, według statystyk Canon ma 50% rynku, to ile % rynku ma Nikon? :)
A Nikon się chwalił, że D850 jest liderem na rynku FX. Coś brakuje tych procentów.
cz4rnuch
03-09-2018, 13:02
Wszystko się zgadza tylko, że Sony było liderem 15 listopada zeszłego roku między godziną 7 a 13:15, Canon zlicza też swoje Rebele i kserokopiarki a Nikon szedł jak burza na gwiazdkę, u Latynosów.
.. Coś brakuje tych procentów.Brakuje :)
Sony podało, że ma aktualnie udział 40% w sprzedaży aparatów z matrycą FF na rynku foto w USA, według statystyk Canon ma 50% rynku, to ile % rynku ma Nikon? :)Zapominasz o % dla Pentaxa :)
..moim zdaniem wcale nie ma tak dużo klientów, którzy (znowu to tylko przykład) za 30% lepsze możliwości Z6 względem d3500 zapłacą 800% więcej.
Nikt nie będzie patrzył na możliwości D3500 vs Z6. Kilka powodów. Np. FF vs DX - dla kogoś to nie 30%, tylko przepaść. Pomijam że jednak D3500 jest strasznie okrojony w funkcje, innej klasy AF itd. itd, nie wiem jak sobie te 30% wyliczyłeś ;) (ok, przykład, ale za daleko od realiów).
Z6 czy Z7 będą kupowali ludzie, którzy teraz mają D750, D810, D850. I nie ma tu żadnego 800% drożej.
Ludzie mają pieniądze, róznica w cenie to miesięczna pensja jak się ma średnią krajową. A jak się ma kilkukrotność to te kilka tysięcy niewiele robi. Zobaczcie ilu Polaków ma PIT ponad 1 mln zł.
Większość z tych aparatów nie kupią zawodowcy, tylko hobbyści. Plus ślubniacy. Jak będzie Z7 mk2 to wejdą w to mocniej (zawodowcy).
Jacek_Z widział jakiś inny battery pack?Od Z7? Ja nie widziałem żadnego. Na żywo ;) Tylko info.
Jak będzie Z7 mk2 to wejdą w to mocniej (zawodowcy).
.
To czy wejdą będzie zależało od tego jak działa AF, bo na razie działa ponoć mocno średnio.
https://www.youtube.com/watch?v=iUii9dTwPkw&t=544s
cz4rnuch
03-09-2018, 15:07
...Nikt nie będzie patrzył na możliwości D3500 vs Z6. Kilka powodów. Np. FF vs DX - dla kogoś to nie 30%, tylko przepaść. Pomijam że jednak D3500 jest strasznie okrojony w funkcje, innej klasy AF itd. itd, nie wiem jak sobie te 30% wyliczyłeś ;)...DXO wyliczyło, że nawet mniej niż 30 bo tylko 14 % <<klik>> (https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D850-versus-Nikon-D3400___1177_1105) Oczywiście żartuję, ale zgadzam się z tym co napisał poste. Ty piszesz o sobie i dla Ciebie to przepaść i choć też nie wiem jak to wyliczyłeś to dla kogoś innego po prostu część z tego co posiada D850 może nie mieć znaczenia. Albo nawet być wadą. Nie piszemy tu o świadomych użytkownikach, ale raczej o większości czyli ludziach, którzy pojęcia nie mają co to jest FF, chcą jakieś lekkie pstrykadło, ale radzili lustrzankę to wzięli, niektórzy nawet nie wiedzą, że tam jest wizjer i celują ekranikiem na zombiacza, a efekty artystyczne takie jak płytka głębia ostrości z zamazanym wujkiem z drugiego planu to po prostu błąd w sztuce.
Jacek_Z
To skąd ten pomysł że. nie będzie spustu czy rolki?
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/09/Nikon-MB-N10-battery-grip2.jpg
Wind Mill
03-09-2018, 15:46
Przecież na tym obrazku jest pokrętło mocujące battery pack a nie rolka sterująca.
To czy wejdą będzie zależało od tego jak działa AF, bo na razie działa ponoć mocno średnio.
Pisałem wyrażnie - Z7 MK2. Właśnie dlatego. Nie wierzę, że pierwszy AF będzie super.
Do tego co w necie jestem sceptyczny, ja muszę sprawdzić samemu.
Jacek_Z
To skąd ten pomysł że. nie będzie spustu czy rolki?
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/09/Nikon-MB-N10-battery-grip2.jpgGdzie tu masz rolkę i spust?
Niektórym się wydaje, że skoro w Anglii czy Szwajcarii się zarabia 4-5 razy więcej
Bzdura. W tych krajach nie zarabia się 4 razy więcej tylko waluta ma siłę nabywaczą większą. Srednio Polak zarabia 2-3 tyś i Niemiec zarabia 2-3 tyś. tyle że euro jest 4 razy więcej warte bo gospodarka a przez to waluta silniejsza. Ale zarabia tyle samo jednostek monetarnych 2-3 tyś.
Przecież to jakaś nędzna makieta https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/09/Nikon-MB-N10-battery-grip3.jpg
Nikon robił jakiś MB-D bez spustu i rolki?
cz4rnuch
03-09-2018, 15:57
... Ale zarabia tyle samo jednostek monetarnych 2-3 tyś.To dopiero jest bzdura. Jak do ciebie przyjdzie szef (załóżmy na chwilę, że takiego masz, bo może sam sobie szefujesz, tego nie wiem) i Ci powie, że od dziś zamiast 5 tysi plnów będzie Ci płacił 6 tys. wietnamskich dongów to będziesz się chwalił, że dostałeś podwyżkę? :)
grissley
03-09-2018, 15:58
Coś tam robił:
13544
Do D70 to samo. Kombinacje były ze spustem po IR albo na kabelku.
...
Nikt nie będzie patrzył na możliwości D3500 vs Z6. Kilka powodów. Np. FF vs DX - dla kogoś to nie 30%, tylko przepaść. Pomijam że jednak D3500 jest strasznie okrojony w funkcje, innej klasy AF itd. itd, nie wiem jak sobie te 30% wyliczyłeś ;) (ok, przykład, ale za daleko od realiów).
Z6 czy Z7 będą kupowali ludzie, którzy teraz mają D750, D810, D850. I nie ma tu żadnego 800% drożej.
Ludzie mają pieniądze, róznica w cenie to miesięczna pensja jak się ma średnią krajową. A jak się ma kilkukrotność to te kilka tysięcy niewiele robi. Zobaczcie ilu Polaków ma PIT ponad 1 mln zł.
Większość z tych aparatów nie kupią zawodowcy, tylko hobbyści. Plus ślubniacy. Jak będzie Z7 mk2 to wejdą w to mocniej (zawodowcy).
...
Myślę, że nie potrafisz popatrzeć na rynek szerzej, z pozycji amatora, dla którego 10k to jednak jakiś tam wydatek, bo nie zarabia 1mln plnów rocznie. A to dopiero początek wydatków. Pewnie masz rację, że część dotychczasowych posiadaczy FX Nikona kupi te MILC. Ale ja pisałem akurat te uwagi, które zacytowałeś, ogólnie pod kątem rynku foto i zwiększenia udziału Nikona w segmencie FF. Żeby rynek FF (a z nim Nikon) rósł, ceny powinny być bardziej zachęcające (patrz sukces Sony), marketing agresywny, a tu m.in. ceny XQD nie będą pomagały.
Rynek FF może też pewnie rosnąć konsumując DX, ale marketing musi przekonać jeszcze większą liczbę dotychczasowych użytkowników APS-C, że między tymi formatami jest "przepaść". Dla wielu amatorów nie jest to oczywiste, dla innych jednak jest bariera cenowa (co np. widać po szkłach, jakie ludzie podpinają do wymarzonego FX-a).
badtorro
03-09-2018, 16:56
Myślę, że nie potrafisz popatrzeć na rynek szerzej, z pozycji amatora, dla którego 10k to jednak jakiś tam wydatek, bo nie zarabia 1mln plnów rocznie. A to dopiero początek wydatków. Pewnie masz rację, że część dotychczasowych posiadaczy FX Nikona kupi te MILC. Ale ja pisałem akurat te uwagi, które zacytowałeś, ogólnie pod kątem rynku foto i zwiększenia udziału Nikona w segmencie FF. Żeby rynek FF (a z nim Nikon) rósł, ceny powinny być bardziej zachęcające (patrz sukces Sony), marketing agresywny, a tu m.in. ceny XQD nie będą pomagały.
Rynek FF może też pewnie rosnąć konsumując DX, ale marketing musi przekonać jeszcze większą liczbę dotychczasowych użytkowników APS-C, że między tymi formatami jest "przepaść". Dla wielu amatorów nie jest to oczywiste, dla innych jednak jest bariera cenowa (co np. widać po szkłach, jakie ludzie podpinają do wymarzonego FX-a).
Wystarczy, że produkcja matryc FF stanie się tak tania, że produkcja APS-C przestanie się opłacać - ze względu na efekt skali i uproszczenie linii produkcyjnych.
Wówczas nikogo nie będzie trzeba do niczego przekonywać - totalnym laikom naprawdę wszystko jedno jaka jest wielkość matrycy, ważne żeby "lustrzanka" dobre zdjęcia robiła i żeby miała "stabilizację poruszonych zdjęć"
Dla Canikona takie rozwiązanie ma jeszcze jedną zaletę - ci, którzy poczują dryg do fotografii, będą mieć ułatwione wejście w lepsze puszki i szkła - ob wszystko od a do z będzie kompatybilne ze sobą.
Wobec natarcia smartfonów i skoku na FF MILC - Canikon a teraz jeszcze Panas i pewnie wkrótce Olympus, tak może być już bardzo wkrótce.
grissley
03-09-2018, 17:37
Jak ja tego nie rozumiem...
Moim marzeniem jest bezlustro wielkości i wagi Sony A6300, max A6500, z matrycą APS-H i jakimś małym zoomem ciut lepszym niż 1650 oraz paroma naleśnikami... :(
Wystarczy, że produkcja matryc FF stanie się tak tania, że produkcja APS-C przestanie się opłacać - ze względu na efekt skali i uproszczenie linii produkcyjnych.
Wówczas nikogo nie będzie trzeba do niczego przekonywać - totalnym laikom naprawdę wszystko jedno jaka jest wielkość matrycy, ważne żeby "lustrzanka" dobre zdjęcia robiła i żeby miała "stabilizację poruszonych zdjęć"
Dla Canikona takie rozwiązanie ma jeszcze jedną zaletę - ci, którzy poczują dryg do fotografii, będą mieć ułatwione wejście w lepsze puszki i szkła - ob wszystko od a do z będzie kompatybilne ze sobą.
Wobec natarcia smartfonów i skoku na FF MILC - Canikon a teraz jeszcze Panas i pewnie wkrótce Olympus, tak może być już bardzo wkrótce.
Lustrzanka FF to nie tylko większa matryca, ale to droższy autofocus i lepszy procesor obrazu. Wybór lustrzanki FF to droższa i cięższa optyka. Dla wielu laików waga ma znaczenie a szczególnie waga optyki. Podstawowym powodem zmniejszania zapotrzebowania na lustrzanki APS-C jest rozwój smartfonów z dobrą optyką i bardzo zaawansowanych uniwersalnych MILC. Lustrzanki FF i MF będą jeszcze długo profesjonalne produkowane jako narzędzia dla zawodowców i zaawansowanych amatorów. :)
To nie jest takie proste. Dużo łatwiej uzyskać kilka małych matryc niż jedną dużą.
badtorro
03-09-2018, 18:22
Ale zwróć uwagę ze cena a71 jest na poziomie Fuji xt20.
Borat1979
03-09-2018, 19:08
Zapominasz o % dla Pentaxa :)
Pentaxa liczy się w promilach jak poziom alkoholu w organizmie :grin:
XQD memory cards backup solution http://www.dazuinfo.com/
A ile to coś kosztuje? Podejrzewam, że taniej i praktyczniej będzie kupić małego laptopa, który przyda się do czegoś więcej niż zgranie danych z karty.
A ile to coś kosztuje? Podejrzewam, że taniej i praktyczniej będzie kupić małego laptopa, który przyda się do czegoś więcej niż zgranie danych z karty.
No to można by napisać po co te bezlustra jak taniej można kupić lustrzankę i nie ma też wtedy "kłopotu" z kartami.
Co do kosztów sensorów, itd, to nie sądzę, żeby koszt wszystkich komponentów aparatu przekraczał 15-20% hurtowej ceny netto. I to na początku produkcji, bo zasadą jest ciągłe obniżanie kosztów. I tak myślę, że ten procent zawyżam.
Myślę, że kwestia wielkości sensora ma niewielki wpływ na cenę końcową dla użytkownika. Nawet gdyby te sensory dostawali od jutra za darmo od Sony, to obniżka cen nastąpi dopiero wtedy, kiedy konkurencja ją wymusi. Lub spadek popytu.
No to można by napisać po co te bezlustra jak taniej można kupić lustrzankę i nie ma też wtedy "kłopotu" z kartami.
To właśnie mówię, na dodatek taniej i lżej w ogólnym rozrachunku ;)
Borat1979
03-09-2018, 19:44
Ceny tego typu gadżetów z są absurdalne wiec prościej i taniej kupić dwie dodatkowe karty niż cudować z czymś takim.
maniak666
03-09-2018, 20:28
https://1x.com/photo/1575374/latest:all
Moim marzeniem jest bezlustro wielkości i wagi Sony A6300, max A6500, z matrycą APS-H i jakimś małym zoomem ciut lepszym niż 1650 oraz paroma naleśnikami... :(Ja nie rozumiem dlaczego te Sony A6300 musi mieć w wersji dla ciebie napis Nikon.
Produkują je, kup je. Spełniaj marzenia ;) A na napis Sony możesz nakleić napis Nikon, jeśli wolisz. Ale najlepiej po prostu w ogóle zakleić napisy, to wzbudza ciekawość innych co to za profi.
Ceny tego typu gadżetów z są absurdalne wiec prościej i taniej kupić dwie dodatkowe karty niż cudować z czymś takim.
Uważam, że to jest chiński wynalazek, lepiej korzystać z laptopa niż kupować takie gadżety. Dodatkowo trzeba dokupić dysk do tego gadżetu:)
grissley
03-09-2018, 21:34
Ja nie rozumiem dlaczego te Sony A6300 musi mieć w wersji dla ciebie napis Nikon.
Bo lubię Nikona i jego obsługę, używam go od 20 lat co generuje dość silny sentyment i przywiązanie do marki, a do tego mam worek szieł i gratów wszelakich, których z przejściówką mógłbym używać.
Odnośnie zaś kupna Sony - mam A5000... :|
Borat1979
03-09-2018, 21:47
Moim marzeniem jest bezlustro wielkości i wagi Sony A6300, max A6500, z matrycą APS-H i jakimś małym zoomem ciut lepszym niż 1650 oraz paroma naleśnikami... :(
Aparat odpowiadający twojemu marzeniu jest na rynku już ze 4 lata ale widać wolisz marzyć zamiast go używać :grin:
meliszipak
03-09-2018, 22:13
Ogólnie, to wszystko teraz jest zaje...e, kwestia, czy chcemy fotografować, czy posiadać aparaty.
https://www.facebook.com/208863622979408/posts/398690313996737/
Aparat odpowiadający twojemu marzeniu jest na rynku już ze 4 lata ale widać wolisz marzyć zamiast go używać :grin:
Aparat może jest, żeby tylko były do niego obiektywy bez przejściówek takie i w podobnych cenach jak DX N10-20, N70-300, S17-50.
Borat1979
04-09-2018, 10:36
Aparat może jest, żeby tylko były do niego obiektywy bez przejściówek takie i w podobnych cenach jak DX N10-20, N70-300, S17-50.
Byłą mowa o odpowiedniku 16-50 i "naleśniku" wiec co ma do tego 10-20 czy 70-300?
Byłą mowa o odpowiedniku 16-50 i "naleśniku" wiec co ma do tego 10-20 czy 70-300?
Ja napisałem o swoich marzeniach. Jak wyżej pytano dlaczego koniecznie Nikon a nie Sony, to moja odpowiedź jest, że niekoniecznie Nikon, ale Sony niestety również wszystkich marzeń obecnie nie spełni.
Póki co to Sony może spełnić marzenia tych co nie mają 10 tysiaków na nową pełną klatkę i mogą kupić zestaw z kitem za np 3500zł albo dwójkę za 6000zł :)
Do tego taniutkie 1.8/50 i wielu na tym kończy zakupy.
Nie jest to obrona Sony tylko realne podejście do rynku.
cz4rnuch
04-09-2018, 11:04
No nie jest, bo wymieniłeś dwa najgorsze obiektywy w systemie. Nie wspominając już o tym, że pierwsze A7 jest obiektywnie 15 razy gorsze od D3500 (i D3400).
Ciekawe ilu posiadaczy tych zestawów wie albo musi wiedzieć że jest gorsze czy lepsze, przecież kupując "spełnił swoje marzenia", jak zerkniesz na jakieś szczątkowe dane sprzedażowe to zobaczysz że A7, kit 28-75 i 1.8/50 to najczęściej kupowane rzeczy, przecież sony nie wskoczyło na pierwsze miejsce w sprzedaży pełnej klatki modelem A9 czy A7rIII tylko właśnie tanim pierwszym A7, dla mnie to oczywiste bo cena robi swoje.
cz4rnuch
04-09-2018, 11:51
Zerknąłem. U Amazona wśród bezluster A6000 na pierwszym, na drugim A7III, poźniej różne zestawy A7II i A7RII od miejsca siódmego, a A7 w zestawie z kitem na miejscu 37 oraz solo na 42 ;)
Przecież wiesz że chodzi o ogólną ilość, a nie dane dzisiaj.
grissley
04-09-2018, 12:01
O czymś choć ciut lepszym od 1650 i paru naleśnikach.
BTW - jaki konkretnie model miałeś na myśli? ;)
Ciekawe jak zareaguje Sony na Zetki?:)
zobaczysz na photokinie. z przeciekow - ma byc "baby A9" i A7IIIs
https://www.sonyrumors.co/sony-a7000-baby-a9-rumored-to-displayed-at-photokina/
jesli beda przystepne cenowo to nowe bezlustra nikona beda 2 generacje do tylu
do tego dwa mini kompakty z 4K, ale to zupelnie inna polka
cz4rnuch
04-09-2018, 14:47
Z tego co się ostatnio plotkuje to Sony na Photokinie nie pokaże nic nowego.
https://www.sonyalpharumors.com/surprise-sony-has-no-scheduled-press-conference-at-photokina/
Z tego co się ostatnio plotkuje to Sony na Photokinie nie pokaże nic nowego.
https://www.sonyalpharumors.com/surprise-sony-has-no-scheduled-press-conference-at-photokina/
przyznam ze sie zdziwilem ale w sumie w sony nic mnie juz nie powinno zdziwic. w sumie podobnie jak w logice nikona :D
Marketing Sony zmienił nazwę linii z Sony @6xxx na Sony @7xxx aby kojarzyła się z udaną serią Sony @7. Dla nas działania Sony mogą być nie logiczne, a Sony myśli długofalowo. Priorytetowym celem Sony jest sprzedaż puszek a nie szklarni.
Canon projektując nowe szkła do MILC Canona, przypomniał kto jest liderem w optyce na rynku aparatów z wymienną optyką. Można się z tym nie zgadzać, ale ludzie kupują sprzęt Canona i ma on udział około 50% na tym rynku.
Canon projektując nowe szkła do MILC Canona, przypomniał kto jest liderem w optyce na rynku aparatów z wymienną optyką. Można się z tym nie zgadzać, ale ludzie kupują sprzęt Canona i ma on udział około 50% na tym rynku. Dziwne wnioski wyciągasz, co w tym co zaprezentował Canon jest takie och ach bez znajomości jakości i cen ?
https://www.sonyrumors.co/sony-a7000-baby-a9-rumored-to-displayed-at-photokina/
-No no
Ciekawe o co cho...bo
[I]NO Removal of AA Filter
Canon projektując nowe szkła do MILC Canona, przypomniał kto jest liderem w optyce na rynku aparatów z wymienną optyką. Można się z tym nie zgadzać, ale ludzie kupują sprzęt Canona i ma on udział około 50% na tym rynku.
-dzięki szerokiej ofercie obiektywów bezlusterkowce EOS M dobrze się sprzedają?
Aparatki EOS M to chyba nr jeden w aps-c był ale optyka to nie wiem.
A7000 to ma być coś wyższego od linii A6000 czy następca A6000 ale gorszy od A6300, motyla noga chyba się pogubiłem :)
Od jakiego czasu zastanawiam się, czy przy tym nowym bagnecie i kolejnych Zetkach będzie możliwy tilt/shift realizowany ruchami matrycy.
Taki obiektyw PC "wbudowany w aparat".
Istnieje taka możliwość?
Pugilares
04-09-2018, 20:19
Od jakiego czasu zastanawiam się, czy przy tym nowym bagnecie i kolejnych Zetkach będzie możliwy tilt/shift realizowany ruchami matrycy.
Taki obiektyw PC "wbudowany w aparat".
Istnieje taka możliwość?
Oczywiście.
Borat1979
04-09-2018, 22:46
Dla nas działania Sony mogą być nie logiczne, a Sony myśli długofalowo. Priorytetowym celem Sony jest sprzedaż puszek a nie szklarni.
Oczywiście jako udziałowiec Sony masz najlepsze rozeznanie w temacie strategi marketingowej koncernu :grin:
Oczywiście.
Tilt do pewnego stopnia tak, ale shift nie.
Pokopałem trochę i znalazłem u Olka korekcję trapezu.
Czy to jest robione matrycą?
cz4rnuch
05-09-2018, 08:44
...A7000 to ma być coś wyższego od linii A6000 czy następca A6000 ale gorszy od A6300, motyla noga chyba się pogubiłem :)No chyba tak :) Sony już kilka lat temu twierdziło, że A6300 nie jest następcą A6000 tylko modelem z wyższej półki. A w newsie nie widziałem informacji, że A7000 ma być gorszy od A6300. Jeśli już to, że jest to wyższa (po raz kolejny) półka (czytaj droższa) niż A6500. Część z tego to oczywiście marketingowy bełkot, ale pewnie i tak ogólnie będzie to najlepszy aparat aps-c od Sony.
Romandomow
05-09-2018, 11:20
Ogólnie polecacie, czy nie?
No i jest Canon R. Bez stabilizacji. Tylko jeden slot SD. Max 8 fps.
opis i ceny: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/canon-eos-r-pelnoklatkowy-bezlusterkowiec-specyfikacja-cena.html
Borat1979
05-09-2018, 15:40
Z zablokowanym AF, że śledzeniem raptem 5.
cz4rnuch
05-09-2018, 15:46
Z zablokowanym AF, że śledzeniem raptem 5.A z priorytetem ostrości 3.
hostman22
05-09-2018, 16:37
a sprzeda się dobrze ;)
wygląd taki jakby C z N wspólnie to robili jak nowa GT86 i BRZ :grin:
Kto chce nowego Nikona Z? :)
https://www.flickr.com/photos/nikonrumors/30615234368/sizes/k/ :)
"Trzymać w okładce, nie giąć, nie niszczyć! Dwa lata będzie służyć." :)
Kto chce nowego Nikona Z? :)
https://www.flickr.com/photos/nikonrumors/30615234368/sizes/k/ :)
No i bez problemów "bateriowych" :-P
"sluszna linie ma nasza partia"! :)
Borat1979
05-09-2018, 18:32
a sprzeda się dobrze ;)
Skoro dało się sprzedawać przez kilka lat aparaty z jednym sprawnym punktem AF to i to się sprzeda :)
hmmm... miało być 1900$ u canona, a wyszło jednak 2300$ (https://www.adorama.com/car.html?utm_source=rflaid63773) to Z6 wypada dużo ciekawiej za te 2000$ razem z adapterm i kartą.
Porównanie wielkości. (https://camerasize.com/compact/#799.790,795.785,ha,t)
badtorro
05-09-2018, 19:16
Wbrew wielu opiniom, Z6/Z7 może być bardzo ciekawym sprzętem. Jak na razie poza ceną, jedyna kontrowersja dotyczy ilości slotów na karty.
Ci którzy mieli aparat w ręku twierdzą, że "problem" bufora jest mocno wyimaginowany, bo zrzut zdjęć pamięci jest tak szybki, że w praktyce bufor nie jest ograniczeniem.
Narzekanie na 5.5 fps chyba jest mocno wyolbrzymione, bo w 9fps w najgorszym wypadku widzimy w wizjerze zdjęcie które przed chwilą zostało zrobione - czyli b.podobnie jak jest w lustrzankach. W tym wypadku jeśli ktoś potrafi robić sport i akcje lustrzanką, to chyba ML-em też da radę, a 9fps powinno chyba styknąć b. wielu.
Naprawdę wydaje mi się, że Z6/Z7 to będą świetne sprzęty. Pozostaje czekać na prawdziwe testy AF. Jedni twierdzą że jest do bani, inni że świetny. Stawiam na to że będzie świetny.
Ogólnie oferta ML Nikona wydaje mi się zdecydowanie lepsza niż oferta Canona. Już się nie mogę doczekać kiedy sam będę mógł sprawdzić jak to działa.
Pawel Pawlak
05-09-2018, 19:28
Wbrew wielu opiniom, Z6/Z7 może być bardzo ciekawym sprzętem. Jak na razie poza ceną, jedyna kontrowersja dotyczy ilości slotów na karty.
Ci którzy mieli aparat w ręku twierdzą, że "problem" bufora jest mocno wyimaginowany, bo zrzut zdjęć pamięci jest tak szybki, że w praktyce bufor nie jest ograniczeniem.
Narzekanie na 5.5 fps chyba jest mocno wyolbrzymione, bo w 9fps w najgorszym wypadku widzimy w wizjerze zdjęcie które przed chwilą zostało zrobione - czyli b.podobnie jak jest w lustrzankach. W tym wypadku jeśli ktoś potrafi robić sport i akcje lustrzanką, to chyba ML-em też da radę, a 9fps powinno chyba styknąć b. wielu.
Naprawdę wydaje mi się, że Z6/Z7 to będą świetne sprzęty. Pozostaje czekać na prawdziwe testy AF. Jedni twierdzą że jest do bani, inni że świetny. Stawiam na to że będzie świetny.
Ogólnie oferta ML Nikona wydaje mi się zdecydowanie lepsza niż oferta Canona. Już się nie mogę doczekać kiedy sam będę mógł sprawdzić jak to działa.
Trudno mi się z tym nie zgodzić.
Wiem że to nie popularne stwierdzenie, ale wg mnie XQD jest najlepszym wyborem; w normalnych warunkach najczęściej robi się krótkie serie, ale ważne jest żeby aparat cały czas był na to gotowy. A XQD to właśnie zapewnia; jestem przekonany.
Tak samo jak max szybkość z ekspozycją na pierwszej klace - całą masę zdjęć sportowych czy dzikiej przyrody, wymagających FPSów robi się na całkowitym manualu. Choć oczywiście będą zdarzały się sytuacje w których może to być problemem.
Dla mnie zdecydowanym atutem jest też górny wyświetlacz.
Z6
12 FPS (limited to 12-bit RAW and no AE), 9 FPS (14-bit RAW but no AE), 5.5 FPS with AE.
Pawel Pawlak
05-09-2018, 20:08
Z6
12 FPS (limited to 12-bit RAW and no AE), 9 FPS (14-bit RAW but no AE), 5.5 FPS with AE.
Z 12bitami też ne widzę problemu, sam bardzo często tak focę (oszczędność miejsca przy często niezauważalnej utracie jakości) i znam wielu fotografów którzy nie wychodzą poza tą wartość.
Większym problemem byłoby gdyby szybka seria była z blokadą AF na pierwszej klatce.
cz4rnuch
05-09-2018, 20:19
Gdyby tak było to zbiór zastosowań dla takiego ficzera byłby naprawdę wąski (wiem, bo sam mam takie dziadostwo). Ale też i nie ma co udawać, że oglądanie w wizjerze pokazu slajdów przy szybkiej serii, zamiast prawdziwego LV, to jakiś nieistotny szczegół.
badtorro
05-09-2018, 20:26
Gdyby tak było to zbiór zastosowań dla takiego ficzera byłby naprawdę wąski (wiem, bo sam mam takie dziadostwo). Ale też i nie ma co udawać, że oglądanie w wizjerze pokazu slajdów przy szybkiej serii, zamiast prawdziwego LV, to jakiś nieistotny szczegół.
W lustrzance od 1959 jest cacy ale w ML to nagle problem jest?
Sent from my iPhone using Tapatalk
cz4rnuch
05-09-2018, 20:26
Że co???
Pawel Pawlak
05-09-2018, 20:48
Na temat obrazu w wizjerze nie mam nawet zamiaru dyskutować przed przetestowaniem sprzęt - zapewne generalnie będę zniesmaczony, samym spoglądaniem w telewizor zamiast układ optyczny ;)
Dla mnie zdecydowanym atutem jest też górny wyświetlacz.
w przypadku takich durnych kólek nastawczych jak w nikonie ten wyświetlacz nie jest plusem a koniecznością. Wystarczyło kółko z czasem zrobić, a przysłone na obiektywie jak w fuji czy innych sprzętach i górny wyświetlacz byłby zbyteczny oszczędzając miejsce i baterie. ISO tez można na kółku zrobić. Nikon musi wrócić do korzeni bo ergonomia lezy i kwiczy.
w przypadku takich durnych kólek nastawczych jak w nikonie ten wyświetlacz nie jest plusem a koniecznością. Wystarczyło kółko z czasem zrobić, a przysłone na obiektywie jak w fuji czy innych sprzętach i górny wyświetlacz byłby zbyteczny oszczędzając miejsce i baterie. ISO tez można na kółku zrobić. Nikon musi wrócić do korzeni bo ergonomia lezy i kwiczy.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/8981_b_df_top-1.jpg
źródło (https://www.optyczne.pl/aparaty_image/8981_b_df_top.jpg) ?
A tak serio, to nie wiem, bo kółka z czasami miały sens w analogach, gdzie nie było regulacji ekspozycji co 1/3 EV i dało się upchnąć całość.
Ale wtedy nie masz trybów użytkownika U1-U3. Więc coś za coś.
Są dwie szkoły i na którąś trzeba się zdecydować.
Fuji X-T2 ze swoimi pokrętłami jest bardzo fajna, ale brak trybów użytkownika czasem wkurza.
W Nikonie masz odwrotnie - ale jeśli chcesz mieć tryby U, to lepiej nie mogli tego zrobić.
Tak więc ergonomia nie leży i nie kwiczy, po prostu nie spełnia Twoich upodobań.
Za to znakomicie spełnia moje. Ten Nikon jest po prostu dla mnie. Pomijam inne jego wady...
Ten Nikon jest po prostu dla mnie. Pomijam inne jego wady...
ciezko sie nie usmiechnac przy takim stwierdzeniu :D
cz4rnuch
06-09-2018, 08:14
Zapewne chodzi o samą guzikologię, ergonomię, filozofię menu.
Poczekam na jakieś testy egzemplarzy produkcyjnych, czas wymienić kiepskie D800 na coś gorszego.
Pozdrawiam
Za to znakomicie spełnia moje. Ten Nikon jest po prostu dla mnie. Pomijam inne jego wady...
wspolczucia dla partnerki... tyle torebek i par butow by sobie mogla kupic, a tu taki klops... :)
badtorro
06-09-2018, 09:43
wspolczucia dla partnerki... tyle torebek i par butow by sobie mogla kupic, a tu taki klops... :)
jeśli ktoś nie wymienia aparatu co generację, to tych par butów i torebek nazbierało się tyle w tym czasie, że nowy aparat to się wprost należy ;-) najlepiej z nowym obiektywem ;-)
jeśli ktoś nie wymienia aparatu co generację, to tych par butów i torebek nazbierało się tyle w tym czasie, że nowy aparat to się wprost należy ;-) najlepiej z nowym obiektywem ;-)
taa.....
moja osobista malzowinka kiedys pobila absolutny rekord w tej kwestii. jak jej powiedzialem, ze chce sobie kupic nowa torbe na aparat to rzucila przecudne: "no ale przeciez juz masz torbe!"...
... po czym zapadla wymowna cisza :oops:, po czym malzonka oddalila sie do drugiego pokoju, nie wracajac do tematu...
kurczeblade
06-09-2018, 12:56
Jak będzie to lepsze niż d750 to może to wezmę :)
badtorro
06-09-2018, 12:58
taa.....
moja osobista malzowinka kiedys pobila absolutny rekord w tej kwestii. jak jej powiedzialem, ze chce sobie kupic nowa torbe na aparat to rzucila przecudne: "no ale przeciez juz masz torbe!"...
... po czym zapadla wymowna cisza :oops:, po czym malzonka oddalila sie do drugiego pokoju, nie wracajac do tematu...
kapitalne :grin:
taa.....
:mrgreen:
Moją osobistą poinformowałem pewnego wieczora, że kupiłem obiektyw, tanio. Z naciskiem na słowo TANIO ;-)
Odpowiedź wiadoma: "Przecież masz już dwa, po co ci trzeci? Zaraz będziesz marudził, że torba za mała i się nie mieszczą te twoje obiektywy, a mi by się nowy płaszcz przydał, butów nie wspomnę! "
No i wykrakała, torba za mała;-)
Moją osobistą poinformowałem pewnego wieczora, że kupiłem obiektyw, tanio. Z naciskiem na słowo TANIO :wink:
panie boze... jak umre, nie pozwol mojej zonie sprzedac moich szpejow za polowe tego co jej powiedzialem, ze kosztowaly... ;-)
Informacja od dealera Nikona:
"Although we are yet to receive specific delivery dates for the new system we have confirmed that initial batches will be shipped with a free XQD for both the Z 7 and Z 6, including all kit variants."
Dołączyli też taką fotkę: :)
13674
This is the 1200-1700mm f/5.6-8P IF-ED Zoom-Nikkor AIS is Nikon’s largest ever zoom lens. Shown here outside of Grays of Westminster. The cost of the lens in in the early 1990s was £53,000! It became known as the mother of all telephotos.
Weighing 16kg and measuring 880mm in an overall length, was first used in 1990 at the Koshien Stadium, the baseball ground at which the spring high school baseball tournament is staged.
badtorro
06-09-2018, 19:17
Darmowe XQD, fajnie. Ciekawe jakiej pojemności i czy we wszystkich krajach.
Co do matko wszystkich teleobiektywów to tam chyba jest lustrzanka na końcu
Nikon 64GB ma być darmowa.
Zestaw Z6 + karta + adapter daje bardzo ale to bardzo atrakcyjną cenę za samo body.
Obstawiałem jeszcze w lipcu że body będzie min 2200$, a tu cena z adapterem i kartą jak za samo D610, ciekawe czy canon zrewiduje swoją cenę bo wychodzi to blado.
badtorro
06-09-2018, 19:22
64gb to około 1000 plików nef z Z7 tak?
Co do matko wszystkich teleobiektywów to tam chyba jest lustrzanka na końcu
Podpięty jest F90
Nie trzeba było długo czekać:
PL to Z Mount
Panavision to Z Mount
B4 to Z Mount
ARRI Bayonet to Z mount
Źródło (https://nikonrumors.com/2018/09/06/the-first-lens-adapters-for-nikon-z-mount-announced.aspx/).
24Mpix raw 14bit ma coś ~45MB czyli ~1400 zdjęć, z Z7 pewnie wyjdzie coś ~1100 tak na oko.
Wszystko zależy jaki Nef, z kompresją czy bez. Na D850 z praktycznie tej samej wielkości Nefami przy karcie 64 GB pojawia się informacja, że ilość zdjęć (skompresowane bezstratnie) to 597. Praktycznie wychodzi dużo więcej, ale mniej niż 1100.
Kolekcjoner
06-09-2018, 21:05
Zestaw Z6 + karta + adapter daje bardzo ale to bardzo atrakcyjną cenę za samo body.
Obstawiałem jeszcze w lipcu że body będzie min 2200$, a tu cena z adapterem i kartą jak za samo D610, ciekawe czy canon zrewiduje swoją cenę bo wychodzi to blado.
To będzie zależało od sprzedaży. Canon ma miliony niewolników systemowych i podejrzewam że dla wielu to co mają inni jest ważne tylko do pewnego zakresu. Jeśli mogą mieć drożej, odrobinę mniej to i tak kupią Canona. To działa od dekad. Wystarczy popatrzeć ile to już razy wieszczono "likwidację" działu foto Canona po kolejnych premierach, a później się okazywało że udziały w rynku nawet nie drgnęły.
Ta później się okazywało że udziały w rynku nawet nie drgnęły.
jak to "nie drgnely", skoro drgnely?
za czasow 20D czyli kiedy jeszcze matryce Canona wymiataly, firma miala jakies 30% rynku DILC. potem, kiedy zeszla na psy ("Canon skonczyl sie na Kill'em All", czy jakos tak :D ) i zaczela robic go* matryce z mikroskopijnym DR-em... doszla do 50% i nawet robienie ludziom kompletnej wody z mozgu przez Sony nic tu nie zmienia...
badtorro
06-09-2018, 21:50
za czasow 20D czyli kiedy jeszcze matryce Canona wymiataly, firma miala jakies 30% rynku DILC. potem, kiedy zeszla na psy ("Canon skonczyl sie na Kill'em All", czy jakos tak :D ) i zaczela robic go* matryce z mikroskopijnym DR-em... doszla do 50% i nawet robienie ludziom kompletnej wody z mozgu przez Sony nic tu nie zmienia...
Innymi słowy im gorszy, bardziej okrojony sprzęt wydają tym większy mają udział w rynku
W tym kontekście Canon EOS R to genialne posunięcie :grin:
Pawel Pawlak
06-09-2018, 21:56
64gb to około 1000 plików nef z Z7 tak?
Sądząc po samplach, przy 14bitach tak mniej więcej będzie. Pierońsko wielkie ma te pliki Z7.
To będzie zależało od sprzedaży. Canon ma miliony niewolników systemowych i podejrzewam że dla wielu to co mają inni jest ważne tylko do pewnego zakresu. Jeśli mogą mieć drożej, odrobinę mniej to i tak kupią Canona. To działa od dekad. Wystarczy popatrzeć ile to już razy wieszczono "likwidację" działu foto Canona po kolejnych premierach, a później się okazywało że udziały w rynku nawet nie drgnęły.
Dziwne, że zawodowcy w wielu agencjach fotograficznych, reklamowych, właściciele studiów fotograficznych wybierają drogi i mający odrobinę mniej sprzęt Canona i robią dobre zdjęcia. Zanim napiszesz kolejny śmieszny komentarz, zapytaj dlaczego poszli do Canona? :)
Innymi słowy im gorszy, bardziej okrojony sprzęt wydają tym większy mają udział w rynku
gorszy czy bardziej okrojony to kwestia bardzo wzgledna.
Canon ma znakomite badania rynku i sprzet swietnie skrojony pod najbardziej dochodowe grupy odbiorcow.
poza tym ma reputacje firmy robiacej sprzet niekoniecnzie obiecujacy gruszki na wierzbie, ale przynajmniej zapewniajacy uczciwe jablka na jablonce :)
a do kompletu dobry wybor solidnych i fajnych cenowo szkiel dla docelowych odbiorcow. bo to te szkla sprzedaja system, nie korpusy. i wlasnie dlatego jest 50%, mimo kolejnej "ficzerowej destrukcji" korpusow Canona przez Samsunga, Pentaksa czy inne Sony... :)
W tym kontekście Canon EOS R to genialne posunięcie :grin:
generalnie tak Canon R jak i Nikon Z mnie ziebia, wiec sie nie wypowiem. dla mnie to jest korpus dla onanisty sprzetowego, ktory chce miec najnowszy gadzet i pluc sie w internecie, ze ma dluzszego niz inni. bo nie widze w nim nic czego nie dalby 6D mkII albo 5D mkIV - poza moze obiektywami RF 50/1.2 i 35/1.8, z ktorych ten pierwszy bardzo zrywa czapki z glow a drugi prawdopodobnie tez bedzie niezly...
a czy on jest genialny czy nie, to sie okaze. znajac Canona i jego wspomniane rozeznanie rynku... obawiam sie, ze owszem, to okaze sie genialnym posunieciem. nie cieszy mnie to, bo wolalbym Canon skupiajacego sie na wypuszczaniu szkiel EF niz inny bagnet. bardzo bym chcial taki uczciwy EF 35/1.8 (35/2 IS jest super ostry, ale bokeh ma przeokrutny), moze jakis 85/2 IS, 135/2.8 IS i 28/3.5 macro...
- - - - kolejny post - - - - - -
Dziwne, że zawodowcy w wielu agencjach fotograficznych, reklamowych, właściciele studiów fotograficznych wybierają drogi i mający odrobinę mniej sprzęt Canona i robią dobre zdjęcia. Zanim napiszesz kolejny śmieszny komentarz, zapytaj dlaczego poszli do Canona? :)
moze zapytaj Marcina wprost, czemu od lat sam uzywa Canona? :)
badtorro
06-09-2018, 23:03
generalnie tak Canon R jak i Nikon Z mnie ziebia, wiec sie nie wypowiem. dla mnie to jest korpus dla onanisty sprzetowego, ktory chce miec najnowszy gadzet i pluc sie w internecie, ze ma dluzszego niz inni. bo nie widze w nim nic czego nie dalby 6D mkII albo 5D mkIV - poza moze obiektywami RF 50/1.2 i 35/1.8, z ktorych ten pierwszy bardzo zrywa czapki z glow a drugi prawdopodobnie tez bedzie niezly...
Ja no to patrzę inaczej, z perspektywy osoby która od dawna szykuje się do upgrade'u body. Myślałem, że sytuacja z D850 będzie bardziej dynamiczna, ale się przeliczyłem. Rozważałem zmianę systemu na Fuji lub Sony, a bezlusterko N wraz z adapterem FTZ bardzo mi ułatwia życie, bo mogę uzyskać to co chciałem bez zmiany całego systemu i jednocześnie móc kupować "bardziej przyszłościowe" obiektywy z bagnetem Z.
Co do słoików marzy mi się przypięcie Voigtlander APO-Lanthar 125mm f/2.5 SL. Z sensownie działającym focus-peak, to byłoby teraz możliwe i nie zupełnie zwariowane, tak jak w przypadku DSLR-ów bez funkcji focus peak.
a czy on jest genialny czy nie, to sie okaze. znajac Canona i jego wspomniane rozeznanie rynku... obawiam sie, ze owszem, to okaze sie genialnym posunieciem. nie cieszy mnie to, bo wolalbym Canon skupiajacego sie na wypuszczaniu szkiel EF niz inny bagnet. bardzo bym chcial taki uczciwy EF 35/1.8 (35/2 IS jest super ostry, ale bokeh ma przeokrutny), moze jakis 85/2 IS, 135/2.8 IS i 28/3.5 macro...
A mnie bardzo cieszy nowe Z35/1.8, bo 35/1.8G jest fajny ale nie genialny. A nowy ma szansę być na tyle świetny, że przestanie mieć sens zakup Sigmy 35 ART.
Kolekcjoner
07-09-2018, 02:08
To była taka lekka przenośnia ;).
W ogólności; rynek zupełnie inaczej reaguje niż chcieliby to widzieć niektórzy na forach. Przy tym sprzedaż robi tak naprawdę najniższy segment, a tam podejrzewam że większość kluczowych klientów nie ma nie tylko pojęcia o jakimś DR ale ma to kompletnie gdzieś. Osobiście znam co najmniej kilka osób które robią zdjęcia lustrzankami i nawet nie wiedziały do czego są te rawy - to IMHO dobrze pokazuje rozbrat pomiędzy tym o czym tu piszemy, a życiem ;)....
cz4rnuch
07-09-2018, 03:24
Nie trzeba było długo czekać:
Źródło (https://nikonrumors.com/2018/09/06/the-first-lens-adapters-for-nikon-z-mount-announced.aspx/).Ciekawe ile osob faktycznie czekało na akurat te mocowania :)
Chińczyki zaraz zrobią adaptery do popularnych bagnetów M42, PK, MD, FD, CY itd, po kilka $ ale ciekawe czy te pierwsze będą precyzyjnie zrobione bo pamiętam jak do samsunga nx kupowałem to wiele było zrobionych źle i dopiero po czasie dopracowali.
Chińczyki zaraz zrobią adaptery do popularnych bagnetów M42, PK, MD, FD, CY itd, po kilka $ ale ciekawe czy te pierwsze będą precyzyjnie zrobione bo pamiętam jak do samsunga nx kupowałem to wiele było zrobionych źle i dopiero po czasie dopracowali.
Będą robili o ile system Nikon Z będzie popularny. Pomysłowość obywateli Państwa Środka jest duża i mogą zrobić adaptery do obiektywów od luster Canona do Nikona Z:)
cz4rnuch
07-09-2018, 10:03
Chińczycy robią przelotki do tak egzotycznych mocowań, że niezależnie od tego czy Nikon Z odniesie sukces czy nie to i tak się dorobi całej gamy adapterów. Lepszych i gorszych.
cybulski
07-09-2018, 10:09
Czy dobrze rozumiem temat bagnetu Z - będzie można podpiąć wszystkie szkła EF Canona przez przelotkę jeśli taka się pojawi ? Ale nowych R chyba nie da rady, za mała różnica w odległości ?
Borat1979
07-09-2018, 10:10
Nie darmowa tylko w cenie zestawu ;-)
Chińczyki zaraz zrobią adaptery do popularnych bagnetów
Chińczycy robią hurtowo do wszystkiego co się da. Wystarczy, że pojawi się sprzęt z jakimś nowym mocowaniem i po tygodniu jest już worek byle jakich przejściówek od PL po sowieckie lunety :grin:
Gdzie Nikon obiecał, że w każdym kraju w zestawie Nikon Z6 będzie darmowa (marketingowo) karta XQD?
badtorro
07-09-2018, 10:36
Sądząc po samplach, przy 14bitach tak mniej więcej będzie. Pierońsko wielkie ma te pliki Z7.
A D850 nie robi takich samych?
Gdzie Nikon obiecał, że w każdym kraju w zestawie Nikon Z6 będzie darmowa (marketingowo) karta XQD?
No właśnie, nic takiego nie obiecał. Były plotki, że w całej Europie, ale na razie na pewno taka promocja jest w GB i Niemczech. Na polskiej stronie Nikona nie ma o tym mowy. W USA też nie ma oficjalnej promocji, jedynie sklepy dodają darmową kartę.
Czy dobrze rozumiem temat bagnetu Z - będzie można podpiąć …. Canona …..Ale nowych R chyba nie da rady, za mała różnica w odległości ?4 mm różnicy. Pytanie jak bardzo wychodzi poza kołnierz to co wchodzi do wewnątrz bagnetu, załóżmy że 3 mm. No i reduktor musi być stalowy, nie aluminiowy, bo jak będzie miał mieć 1 mm grubości to .. będzie ryzyko ;)
Karty są dokładane również w Norwegii zarówno do Z6 jak i Z7.
w Holandii tez. i nawet Z6 jest ciupke tanszy od Canona R.
W Polsce pewnie standardowo, jak w lesie, nic nie dadzą.
Nasz klient zostanie doceniony odpowiednio ceną wyższą niż średnia w EU :)
cz4rnuch
07-09-2018, 13:40
Jak tak sobie patrzę na preordery to faktycznie w UK i w NL na stronkach podają, że dodają darmową kartę. A w Polsce i w Stanach cisza.
Ooo, jesteśmy traktowani jak USA, super ;)
Powoli będzie jak z D850 czy z D7500 że ludzie chętniej spoglądają na promocje na amazon albo w europejskich sklepach gdzie zazwyczaj jest taniej albo dostaje się do zestawu przydatne rzeczy, a nie kupon na książkę foto albo zniżkę 10zł na torbę ;)
Powoli będzie jak z D850 czy z D7500 że ludzie chętniej spoglądają na promocje na amazon albo w europejskich sklepach gdzie zazwyczaj jest taniej albo dostaje się do zestawu przydatne rzeczy, a nie kupon na książkę foto albo zniżkę 10zł na torbę ;)
Taniej jest bo jest niższy VAT albo jest to sklep online, który sprzedaje tysiące sztuk sprzętu i ma inne ceny zakupu lub koszty prowadzenia sklepu:)
Jak wyglada wspolpraca z6 i z7 z lampa SB-910? Wszystko smiga czy czeka mnie wymiana?
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Podawali że jest pełna zgodność.
badtorro
09-09-2018, 16:55
Zdumiewająca cisza w mediach. Canon i Fuji jest ciagle, o Z6 i Z7 nic. Dobrze ze jest chociaż relacja Marcela van Oostena... :-///
Zdumiewająca cisza w mediach. Canon i Fuji jest ciagle, o Z6 i Z7 nic. Dobrze ze jest chociaż relacja Marcela van Oostena... :-///
jaka cisza? 113 stron w watku i pare tematow na temat szkiel.
kazde forum pisze o swoich sprzetach. mam nadzieje ze nikon szybko pokaze jakiegos kolejnego Z bo na razie to ciezko sie przekonac zeby wybrac bezlustro nikona. ale zobaczymy za pare meisiecy jak minie wiek niemowlecy modelu
Chyba nie ma jeszcze aparatow w wersji finalnej tylko sa przedprodukcyjne... moze to jest wskazowka.
https://youtu.be/iUii9dTwPkw
Rozne sa wypowiedzi na temat wspolpracy AF obiektywow F z tymi nowymi aparatami.
Chociaz perspektywa uzywania szklarni Nikon F zamiennie z D750 i Z6/Z7 kusi. Takie 2w1. Z mojego punktu widzenia bylo by to cos co sklonilo by mnie do zakupu nowego bezlusterkowca Nikona. Jednak poki co poczekam na rozwoj wypadkow i byc moze skusze sie na kolejna edycje Z6/Z7 MKII za rok albo dwa.
mam nadzieje ze nikon szybko pokaze jakiegos kolejnego Z bo na razie to ciezko sie przekonac zeby wybrac bezlustro nikona. ale zobaczymy za pare meisiecy jak minie wiek niemowlecy modelu
To chyba obecnie najlepsza strategia... przeczekac poczatki rozwoju tego nowego systemu.
Poki co pozycja Fuji X w mojej torbie fotograficznej jest nadal niezagrozona. Co najwyzej zamienie X-T1 na X-T3.
badtorro
09-09-2018, 17:59
Northrup-owie kompletnie się skompromitowali po premierze eos r.
Jeśli komuś się wydaje ze za rok lub dwa Nikon wyda Z6/Z7 MkII to chyba nie zna firmy Nikon..
Wydaje mi się ze w najbliższych latach, przed olimpiadą, można się spodziewać Zetki-odpowiednika D5 i w tej samej cenie co D5. I to będzie tyle jeśli chodzi o nowości w bezlustrach Nikona
Olimpiada będzie Tokio to się japońce postarają. Ale raczej jeszcze D6.
badtorro
09-09-2018, 19:44
A ja stawiam na to, że znowu będzie podwójna premiera - D6 + podobne bezlusterko, a la Sony A9.
Wracając do Z7, pojawił się pierwszy test AF:
https://youtu.be/Ex5vVy6KBac
- - - - kolejny post - - - - - -
Wygląda na to, że dobre działanie autofocusa jest uzależnione od wybrania właściwego trybu / konfiguracji. Dobrze skonfigurowany AF działa imponująco dobrze. Bardzo to cieszy :-)
Wygląda na to, że dobre działanie autofocusa jest uzależnione od wybrania właściwego trybu / konfiguracji. Dobrze skonfigurowany AF działa imponująco dobrze. Bardzo to cieszy :-)
Widzialem juz ten test. Mnie interesuje poki co tylko wspolpraca z obiektywami Nikon F. Na tym filmie uzyto 500mm pewnie ta nowa stalka. Optyczni podlaczali Nikona 200-500 f5.6 i narzekali na wspolprace. Tak sie sklada ze akurat posiadam 200-500 f5.6 i ta wiadomosc mnie zasmucila.
Generalnie jest zbyt wczesnie i zbyt malo testow zeby cokolwiek stwierdzic. Jak dla mnie Z6/7 ma sens jezeli bede mogl uzyc obiektywow Nikon F AF-S. Jezeli AF bedzie dzialal tak jak w D750 albo lepiej to beda mieli klienta. Poki co jednak podchodze do tematu sceptycznie. Akurat kwestia 1 slotu na karte pamieci mi nie przeszkadza. Zreszta tu gdzie mieszkam daja karte gratis.
AF był zawsze tym, czym Nikon mógł się chwalić przy premierach nowych puszek. Tu jest inaczej, i przyznam, że trochę to martwi, bo może nie poradzili sobie z tym jak należy. Widać, że Nikon uznał, że musi być "pierwszy", może nawet kosztem niedopracowanych pewnych kwestii.
Pawel Pawlak
09-09-2018, 23:05
ja wstrzymuję się z oceną AF do czasu kiedy same sprzętu nie pomacam. To co wiadomo na dziś, to że ma inne tryby pracy niż DSLRy nikona - a to bardoz dużo. Rózne DSLRy mające teoretycznie taki sam AF w praktyce zacowują się inaczej i trzeba sięich nauczyć żeby wykorzystać maksymalny potencjał. A co dopiero zupełnie inny system ?
Z dygiej strony nie spodziewam się pracy na poziomie D4s czy D5 w zakresie śledzenia i dynamicznych scen, a nawet w stosunku d750 oczekuję poprawy w pewnych kwestiacj i dpuszczam pogorszenia w innych. Po prosy to inny system
Dla mnie jeśli AF będzie szybki i pewny na wszystkich sensorach w mniej dynamicznych scenach przy korzystaniu ze stałek, to będzie dobrze. Co do pracy przy szybko i chaotycznie poruszających się obiektach i pracy z 200-500 to nie oczekiwałbym mega celności - to szkło jest bardzo fajne, ale z całą pewnością szybkość AF to nie jest jego największa zaleta - jeśli chcemy porównać wydajność AF to trzeba wybrać obiektyw który sam nie jest "najsłabszym elementem" zestawu.
pewnie do tego czasu Sony bedzie mialo A8 i a7000 z tych staran :D
po tym co pokazalo fuji z xt-3 to nikon im raczej nie odbierze fanow, sony ma stabilna pozycje daleko w przedzie a jak pokaze a7IIIs i a6700 to odskoczy jeszcze dalej. canon ma swoich wyznawcow ale nowa puszka ich raczej nie ucieszyla ...
pozostaje pytanie czy nikonowi uda sie zatrzymac tych ktorzy mysla o bezlusterkowcach majac do wyboru sony/fuji/canona. olympus i panasonic tez jakos sie nie ociagaja - wiec jesli nie bedzie ogolnej zmowy cenowej to powinno byc coraz fajniej a ceny nikona powinny szybko stac sie przyjemniejsze :)
ja wstrzymuję się z oceną AF do czasu kiedy same sprzętu nie pomacam. To co wiadomo na dziś, to że ma inne tryby pracy niż DSLRy nikona - a to bardoz dużo. Rózne DSLRy mające teoretycznie taki sam AF w praktyce zacowują się inaczej i trzeba sięich nauczyć żeby wykorzystać maksymalny potencjał. A co dopiero zupełnie inny system ?
Z dygiej strony nie spodziewam się pracy na poziomie D4s czy D5 w zakresie śledzenia i dynamicznych scen, a nawet w stosunku d750 oczekuję poprawy w pewnych kwestiacj i dpuszczam pogorszenia w innych. Po prosy to inny system
Dla mnie jeśli AF będzie szybki i pewny na wszystkich sensorach w mniej dynamicznych scenach przy korzystaniu ze stałek, to będzie dobrze. Co do pracy przy szybko i chaotycznie poruszających się obiektach i pracy z 200-500 to nie oczekiwałbym mega celności - to szkło jest bardzo fajne, ale z całą pewnością szybkość AF to nie jest jego największa zaleta - jeśli chcemy porównać wydajność AF to trzeba wybrać obiektyw który sam nie jest "najsłabszym elementem" zestawu.
Cos musi byc na rzeczy z tym co mowisz. Dla mnie Nikon 200-500 jest tania alternatywa na dluzsze ogniskowe, mam swiadomosc jego niedoskonalosci. Mam tez 70-200 2.8 VR II i 24-70 2.8 i tam af z D750 dziala lepiej. Zreszta mignely mi gdzies w necie testy Z7 wlasnie z 70-200 Nikona i rezultaty byly dobre. Z kolei Optyczni narzekali na wspolprace z 200-500 Nikona. Gdzies tez widzialem testy Z7 ze stalka Nikona 35mm 1.8G i z tego co pamietam rezultaty tez byly dobre. Zapewne wiec duzo zalezy od tego jaki obiektyw zostal uzyty z nowa Z-tka.
Kolekcjoner
10-09-2018, 00:18
pewnie do tego czasu Sony bedzie mialo A8 i a7000 z tych staran :D
po tym co pokazalo fuji z xt-3 to nikon im raczej nie odbierze fanow, sony ma stabilna pozycje daleko w przedzie a jak pokaze a7IIIs i a6700 to odskoczy jeszcze dalej. canon ma swoich wyznawcow ale nowa puszka ich raczej nie ucieszyla ...
pozostaje pytanie czy nikonowi uda sie zatrzymac tych ktorzy mysla o bezlusterkowcach majac do wyboru sony/fuji/canona. olympus i panasonic tez jakos sie nie ociagaja - wiec jesli nie bedzie ogolnej zmowy cenowej to powinno byc coraz fajniej a ceny nikona powinny szybko stac sie przyjemniejsze :)
Sądzę że "firmowe" bezlusterkowce FF mocno powstrzymają emigrację systemową. I właśnie obstawiam, że cokolwiek Sony pokaże to będzie to już miało znikome znaczenie. Przewiduję powolny i nieunikniony spadek ich udziału w rynku bezluster.
Fuji coś tam uskrobie w aps-c ale z miesiąca na miesiąc będą jeszcze dalej od głównego peletonu, który poszedł pełną parą w pełną klatkę i to samo zrobi klient, taki jest trend, moda, przyjdzie moment że marketing wytłumaczy klientowi że zdjęcia robi tylko pełna klatka albo... fon :)
Sony ma już dobrze ulokowany marketing, na półkach tanie modele, a każda premiera obiektywów będzie uzupełnieniem, Nikon może za jakieś dwa lata będzie cenowo koło 1400$ jak wprowadzi nowy model, a Canon to dla mnie zagadka póki co bo nadal nie mogę zrozumieć ich pomysłu na ten pierwszy aparat.
pewnie do tego czasu Sony bedzie mialo A8 i a7000 z tych staran Niech sobie ma. Canon też cos pokaże. Nikon mozlwe że przez 2 lata tez pokaże jakiegoś Z8. Rynek.
Co do Sony - to co podepną fotoreporterzy na Olimpiadzie do tego A8 (albo A9)? Mają tylko 400/2.8. Co to za system do focenia sportu??? A7000 - no tego to i tak nikt na Olimpiadzie nie zobaczy (chyba, że wśród publiczności).
Fuji coś tam uskrobie w aps-c ale z miesiąca na miesiąc będą jeszcze dalej od głównego peletonu, który poszedł pełną parą w pełną klatkę i to samo zrobi klient, taki jest trend, moda, przyjdzie moment że marketing wytłumaczy klientowi że zdjęcia robi tylko pełna klatka albo... fon :)
albo tez wrocimy na chwile na ziemie. tam gdzie polka cenowa 2000~2500 PLN (w ktorejkolwiek walucie) robi 50% rynku aparatow na wymienna optyke, a 2500~4000 PLN kolejne 40%. i na tej polce nie ma fulfrejma. chocby skaly sraly :) tam sa swietnie sprzedajace sie D3500/5600 czy Rebele 200D/77D. albo tez Fuji X-T20
Sony ma już dobrze ulokowany marketing, na półkach tanie modele, a każda premiera obiektywów będzie uzupełnieniem,
no i ?
Canon to dla mnie zagadka póki co bo nadal nie mogę zrozumieć ich pomysłu na ten pierwszy aparat.
juz wyjasniam... to jest premiera dla tych, co maja parcie na ML i przyzwyczajenia do ergonomii Canona i taka to szklarnie EF (ile to bylo... 120 milionow obiektywow wyprodukowane...? :D ). aparat, ktory ma pokazywac, ze w przyszlosci Canon bedzie mial przystepne cenowo bezlustro. a doraznie taki 6D mkII jest bardzo przystepny cenowo i ma szereg zalet... :)
Premiera następcy D5 tuż tuż, a wtedy i bezlustro będzie pewnie z wyższym numerkiem.
Olimpiadę to teraz ajfonami i hujwejami obskoczą ;)
krzysztofz24
10-09-2018, 12:25
Niech sobie ma. Canon też cos pokaże. Nikon mozlwe że przez 2 lata tez pokaże jakiegoś Z8. Rynek.
Co do Sony - to co podepną fotoreporterzy na Olimpiadzie do tego A8 (albo A9)? Mają tylko 400/2.8. Co to za system do focenia sportu??? A7000 - no tego to i tak nikt na Olimpiadzie nie zobaczy (chyba, że wśród publiczności).
Jak to co podepna?
Wszystko przez odpowiednia przejsciowke.
Przeciez to bezlustro:-);-).
Robienie wlasnych szkiel systemowych to przezytek, tak samo jak lustrzanek:-);-)
Teraz bedzie tak, ze wyjdzie body bezlustro i w instrukcji bedzie link do aliexpress zeby sobie kupic odpowiednia przejsciowke made in china.
Nowy bardziej zaawansowany model fotografi;-)
Niech sobie ma. Canon też cos pokaże. Nikon mozlwe że przez 2 lata tez pokaże jakiegoś Z8. Rynek.
rozbraja mnie troche twoja pogarda dla konkurencji jak i dla systemu aps-c.
A na przyklad jeden z najlepszych reporterow swiata David Burnett po 40 latach uzywania Canona przesiadl sie na sony i oprocz a9 i a7 uzywa a6500.
Dla krotkiego przyblizenia Burnett to zbobywca World Press Photo i Pulitzera. Ponizej zdjecie zrobione przez niego A6500 z podpietym Kodak Ektanon dla Vanity Fair.
tak wiec nie bagatelizowalbym tak ani sony ani aps-c. Czasy sie pozmienialy, nikon na wlasne zyczenie zostal w tyle i teraz nie ma co sie klepac po pleckach tylko trzeba gonic konkurencje.
[img]https://petapixel.com/assets/uploads/2018/01/unnamed-800x450.jpg[img]
A podpiac sie da do sony spokojnie kazde canonowskie czy nikonowe szklo. przejsciowki dzialaja calkiem przyzwoicie. co widac powyzej - nawet 50 letnie szklo daje rade.
No i zapominasz ze dla wiekszosci uzytkownikow bezlusterkowiec to fotografia + film. A w filmie nikon lezal, lezy i nic nie wskazuje na to by mial ochote sie podniesc. Na dana chwile zaoferowal bezlustrkowca z parametrami sony poprzedniej II generacji za cene puszki III generacji. bardzo czekam zeby zobaczyc testowe filmowanie z nikona Z w wykonaniu uzytkownikow.
przy obecnej jakosci porownywalnego obrazka oferowanego przez wszystkie firmy to jakosc filmowania zdaje sie byc kluczowa w zajmowaniu pozycji na rynku. i tutaj niestety ale nikon nie ma ani doswiadczenia, bo od samego poczatku traktuje filmowanie po macoszemu, ani pomyslu jak mozna by te zabe przelknac
A podpiac sie da do sony spokojnie kazde canonowskie czy nikonowe szklo. przejsciowki dzialaja calkiem przyzwoicie. co widac powyzej - nawet 50 letnie szklo daje rade.
Nie działa każde, nie działa nawet dostatecznie szkalrnia nikona, szkłą sony A działają jak z innej epoki, jest dużo canonów działających na sony dość dobrze ale szału nie ma.
No i zapominasz ze dla wiekszosci uzytkownikow bezlusterkowiec to fotografia + film.
Skąd takie dane ?
Chyba jednak tak nie jest.
A w filmie nikon lezal, lezy i nic nie wskazuje na to by mial ochote sie podniesc.
Skąd wiesz jak bardzo lezy i kwiczy Z6 i Z7 ?
Na dana chwile zaoferowal bezlustrkowca z parametrami sony poprzedniej II generacji za cene puszki III generacji.
Skąd takie wnioski, z testów wynika co innego.
bardzo czekam zeby zobaczyc testowe filmowanie z nikona Z w wykonaniu uzytkownikow.
Już sporo jest z modeli przed produkcyjnych na youtube.
przy obecnej jakosci porownywalnego obrazka oferowanego przez wszystkie firmy to jakosc filmowania zdaje sie byc kluczowa w zajmowaniu pozycji na rynku. i tutaj niestety ale nikon nie ma ani doswiadczenia, bo od samego poczatku traktuje filmowanie po macoszemu, ani pomyslu jak mozna by te zabe przelknac
No to sony i nikon ma podobnie, canon odstaje mocno, sony wypuści filmowe trzecie A7 i będzie pewnie nr1 na rynku.
juz wyjasniam... to jest premiera dla tych, co maja parcie na ML i przyzwyczajenia do ergonomii Canona i taka to szklarnie EFDo szklarni to się zgodzę, ale co do ergonomii to nie, bo w obsłudze to zaszły rewolucyjne zmiany.
rozbraja mnie troche twoja pogarda dla konkurencji jak i dla systemu aps-c.
A na przyklad jeden z najlepszych reporterow swiata David Burnett po 40 latach uzywania Canona przesiadl sie na sony i oprocz a9 i a7 uzywa a6500.
Dla krotkiego przyblizenia Burnett to zbobywca World Press Photo i Pulitzera. Ponizej zdjecie zrobione przez niego A6500 z podpietym Kodak Ektanon dla Vanity Fair.
tak wiec nie bagatelizowalbym tak ani sony ani aps-c. Czasy sie pozmienialy, ...
1. Nie pogarda ale realna ocena potrzeb fotografów sportowych.
2. Dla konkurencji? W wiesz czym ja teraz fotografuję? Bo zapewne zakładasz, że wyłącznie Nikonem. No i błąd.
3. Co do Davida Burnett - daj mu do ręki LF to i Olimpiade tym pofotografuje http://www.davidburnett.com/gallery.html?gallery=London+2012+%2F+Olympics
Czy to ma oznaczać, że teraz tak trzeba? Sa tacy co fotografują sport MF, Leikami itd. Zobacz co używa 95% fotografów robiący sport, a nie wyjątki.
Nie działa każde, nie działa nawet dostatecznie szkalrnia nikona, szkłą sony A działają jak z innej epoki, jest dużo canonów działających na sony dość dobrze ale szału nie ma.
nie obraz sie ale od czasu kiedy w jednym zdaniu pisales o sony ze domagasz sie tanich szkiel a w drugim ze zoom ze swiatlem wiekszym niz 2.8 to dla ciebie zlom to dyskusje z toba traktuje jako przyjemny kabaret.
podobnie bylo w tym watku gdize pisales ze nikon Z to mlody system i trzeba mu sie dac rozwinac a troche wczesniej o sony ze to zbyt mody system by w niego inwestowac bo nie ma rozsadnych szkiel (sic!)
tak wiec .. sam rozumiesz :)
ps. chyba nie do konca rozumiesz pojecie "adapter". jako taki ma swoje ograniczenia. Zakladam ze testowales wszystkie obecne na rynku zeby stweirdzic powyzsze?
szkla A w wiekszosci dzialaja (przy okazji - one SA z innej epoki :) ). szkla nikona dzialaja w duzej czesci. szkla canona dzialaja. jedne lepiej inne gorzej. Systemowe tez maja swoje fanaberie w kazdym systemie. Swiadomy fotograf zlozy sobie dzialajacy sprzet. tak po prostu.
Skąd wiesz jak bardzo lezy i kwiczy Z6 i Z7 ?
jak do tej pory nikon nie pokazal z filmowania nic ciekawego co by go zblizalo do konkurencji. super jesli przy Z-tkach sie to zmieni. niestety zgodnie ze starym powiedzeniem "licze na najlepsze i nastawiam sie na najgorsze"
Skąd takie wnioski, z testów wynika co innego.
bo czytalem specyfikacje ktora jest na poziomie A7II ?
a o testach bede mogl sie wypowiadac jak bede mial go w rekach.
Już sporo jest z modeli przed produkcyjnych na youtube.
mam troche doswiadczen z modelami przedprodukcyjnymi lustrzanek i bazujac na nich moge powiedziec jedynie ze jest to loteria. poczekam na modele z tasmy.
No to sony i nikon ma podobnie, canon odstaje mocno, sony wypuści filmowe trzecie A7 i będzie pewnie nr1 na rynku.
przepraszam ale chyba nie zrozumialem .. co sony i nikon maja podobnie? doswiadczenie w filmowaniu? powiedz ze zartujesz.
a nr 1 na rynku filmowania sony juz dawno jest biorac pod uwage budzetowe rozwiazania. nie musi do tego wypuszczac nowej filmowej 7ki, choc zapewne niedlugo to zrobi.
Do szklarni to się zgodzę, ale co do ergonomii to nie, bo w obsłudze to zaszły rewolucyjne zmiany.
zobacz:
https://op-cdn-madavor.netdna-ssl.com/2018/09/HR_EOS_R_BACK_CL.jpg
http://slyderr.com/wp-content/uploads/2017/08/Canon-EOS-200D-back.png
to w kwestii galkologii. drugim, a niewykluczone ze glownym interfejsem obslugi tych aparatow, bedzie ekranik. a na nim wszystko dziala identiko
1. Nie pogarda ale realna ocena potrzeb fotografów sportowych.
2. Dla konkurencji? W wiesz czym ja teraz fotografuję? Bo zapewne zakładasz, że wyłącznie Nikonem. No i błąd.
3. Co do Davida Burnett - daj mu do ręki LF to i Olimpiade tym pofotografuje http://www.davidburnett.com/gallery.html?gallery=London+2012+%2F+Olympics
Czy to ma oznaczać, że teraz tak trzeba? Sa tacy co fotografują sport MF, Leikami itd. Zobacz co używa 95% fotografów robiący sport, a nie wyjątki.
dobra .. ja odpadam.
straszne masz klapki na oczach ale to chyba cecha charaktersytyczna i obawa przed przyjeciem do swiadomosci tego jak sie zmienia technologia i jej uzycie.
zreszta ..bylo to wielokrotnie widac w dyskusjach o tym jak ma wygladac forum, czemu w sprzecie ma byc inaczej.
1) a od kiedy jestes fotografem sportowym ze oceniasz ich potrzeby? ;)
2) nic nie zakladam, w szczegolnosci na tym forum. widze wypowiedzi i do nich sie odnosze
3) co ma udowodnic w temacie bezluster fakt ze Burnett zrobil zdjecia olimpiady duzym formatem? bo to przyklad tak z tylka ze jzu chyba bardziej nie mozna. w szczegolnosci jako kontrargument na to ze sie przesiadl na bezlustro
powyzsze pytania byly oczywiscie retoryczne. mielgo dnia
nie obraz sie ale od czasu kiedy w jednym zdaniu pisales o sony ze domagasz sie tanich szkiel a w drugim ze zoom ze swiatlem wiekszym niz 2.8 to dla ciebie zlom to dyskusje z toba traktuje jako przyjemny kabaret.
podobnie bylo w tym watku gdize pisales ze nikon Z to mlody system i trzeba mu sie dac rozwinac a troche wczesniej o sony ze to zbyt mody system by w niego inwestowac bo nie ma rozsadnych szkiel (sic!)
tak wiec .. sam rozumiesz :)
Myślałeś o karierze politycznej ? Bardzo sprawnie idzie ci wyrwanie z kontekstu, odwrócenie kota ogonem i zmanipulowanie.
ps. chyba nie do konca rozumiesz pojecie "adapter". jako taki ma swoje ograniczenia. Zakladam ze testowales wszystkie obecne na rynku zeby stweirdzic powyzsze?
szkla A w wiekszosci dzialaja (przy okazji - one SA z innej epoki :) ). szkla nikona dzialaja w duzej czesci. szkla canona dzialaja. jedne lepiej inne gorzej. Systemowe tez maja swoje fanaberie w kazdym systemie. Swiadomy fotograf zlozy sobie dzialajacy sprzet. tak po prostu.
To że działa to kazdy wie bo adapter do tego służy ale jeśli AF działa jak w pierwszych lustrzankach cyfrowych w trybie LV to dyskwalifikuje to adaptacje obiektywów nikon do sony.
jak do tej pory nikon nie pokazal z filmowania nic ciekawego co by go zblizalo do konkurencji. super jesli przy Z-tkach sie to zmieni. niestety zgodnie ze starym powiedzeniem "licze na najlepsze i nastawiam sie na najgorsze"
Nie odwracaj kota ogonem znowu bo dyskutujemy o Zetkach, o tragicznym video, a raczej af w video w wydaniu nikona wiemy wszyscy.
przepraszam ale chyba nie zrozumialem .. co sony i nikon maja podobnie? doswiadczenie w filmowaniu? powiedz ze zartujesz.
Zerknij na tytuł wątku, w którym dyskutujesz i może zrozumiesz że nie ma sensu twoja krucjata.
Rossi_PL
10-09-2018, 14:58
Cos musi byc na rzeczy z tym co mowisz. Dla mnie Nikon 200-500 jest tania alternatywa na dluzsze ogniskowe, mam swiadomosc jego niedoskonalosci. Mam tez 70-200 2.8 VR II i 24-70 2.8 i tam af z D750 dziala lepiej. Zreszta mignely mi gdzies w necie testy Z7 wlasnie z 70-200 Nikona i rezultaty byly dobre. Z kolei Optyczni narzekali na wspolprace z 200-500 Nikona. Gdzies tez widzialem testy Z7 ze stalka Nikona 35mm 1.8G i z tego co pamietam rezultaty tez byly dobre. Zapewne wiec duzo zalezy od tego jaki obiektyw zostal uzyty z nowa Z-tka.
Stanę w obronie N200-500... Na początku wystarczy odśpiewać cenę wysokości 6000zl i teraz dopiero zacznijmy rozmowę o tele. Jakie mamy następne alternatywy? Uzywany N300 2.8 AFS bez stabilizacji, świetne szkło dla konkretnej osoby w przedziale 7-8tys. Następnie 13tys za N300 2.8 VRI także świetna opcja dla... Zdecydowanej osoby. 15-17 widuję N300 2.8 VRII. W każdej stałce jest jeszcze na dodatek pożywka z TC14II/III i TC20III. Jak bardzo juz przekroczylismy budżet od startowych 6000zl? ;-) N500 5.6 PF 17tys? N500/4 20tys? N200-500 miał być i jest budżetowym pomostem do porządnych nikonowskich tele.
Paweł Pawlak, ja też nie oceniam AF, bo nie miałem z6 czy tam z7 w rękach. Chodzi mi tylko o to, że AF był zawsze tym czym Nikon mógł i chwalił się przy premierach kolejnych puszek. W tej kwestii jest cisza, a to słabo wróży. Powtórzę się, ja liczyłem na to, że skoro Nikon kazał czekać na ML tak długo, to jak już coś pokaże to pierd... z grubej rury. A odnoszę wrażenie, że priorytetem było być przed Canonem. A reszta... jakoś to będzie. Obym się mylił w swoich przypuszczeniach. Dla mnie sprawność AF w Z6 będzie kluczowa dla tego czy kupić tę puszkę czy nie. Oczywiście wiem, że af to także szkło. Więc mam tu myśli choćby Z6 z nową 35mm.
Stanę w obronie N200-500... Na początku wystarczy odśpiewać cenę wysokości 6000zl i teraz dopiero zacznijmy rozmowę o tele. Jakie mamy następne alternatywy? Uzywany N300 2.8 AFS bez stabilizacji, świetne szkło dla konkretnej osoby w przedziale 7-8tys. Następnie 13tys za N300 2.8 VRI także świetna opcja dla... Zdecydowanej osoby. 15-17 widuję N300 2.8 VRII. W każdej stałce jest jeszcze na dodatek pożywka z TC14II/III i TC20III. Jak bardzo juz przekroczylismy budżet od startowych 6000zl? ;-) N500 5.6 PF 17tys? N500/4 20tys? N200-500 miał być i jest budżetowym pomostem do porządnych nikonowskich tele.
Nie musisz bronic N200-500 poniewaz go nie atakuje ;-) Kupilem go swiadomie z uwagi na bardzo dobry stosunek ceny do najdluzszej ogniskowej + VR. Dla kogos kto okazjonalnie siega po 500mm moze to byc dobre rozwiazanie. Porownalem go tylko do profesjonalnej serii 70-200 2.8 VR II i 24-70 2.8 gdzie AF dziala szybciej niz na N200-500. Swoja droga zerkalem dzisiaj na wymiary i wage nowej 500mm PF Nikona i 300 F4 PF no i zaliczylem opad szczeki. Na szczescie szczeka szybko wrocila na miejsce po sprawdzeniu ceny. Nie dla psa kielbasa. ;-)
Wracajac do Z6/7 to kusi bardzo zeby tego sprobowac tym bardziej ze mam kompletna szklarnie Nikon AF-S. Mysle ze wypuszczajac ten aparat Nikon nie musial sie zbytnio wysilac z uwagi na przejsciowke FTZ. Maja "miliony" uzytkownikow obiektywow AF-S i o ile AF bedzie dzialal tak samo lub lepiej niz z lustrami Nikona to raczej nie musza sie obawiac o sprzedaz.
Wydaje mi sie ze predzej czy pozniej bezlustra zdominuja rynek a cyfrowe lustrzanki zostana czyms niszowym jak dzisiaj analogowy maly obrazek. Dlatego Z6/7 wraz z adapterem FTZ (przy zalozeniu ze AF bedzie dzialal bardzo dobrze) moze byc dobrym etapem przejsciowym lub nawet docelowym. Zaznaczajac raz jeszcze ze wypowiadam sie z mojej perspektywy taki Z6 + FTZ + stalki Nikona AF-S 24/35/50/85 1.8G moglo by mi zastapic Fuji X-T1 z zestawem stalek. Odrobine wieksze wymiary i waga Nikona w zamian za stabilizacje (wiem ruchu nie zamrozi ale da sie ja kreatywnie wykorzystac) oraz lepsza jakosc obrazka na wysokich ISO oraz opcjonalnie mniejsza GO jezeli potrzeba. Z drugiej strony mozna na to popatrzec jako zapasowy aparat do D750 jezeli pojawia sie sytuacja ktora tego wymaga. Wiec idea wspolnej szklarni AF-S Nikona w polaczeniu z lustrem i bezlustrem jest calkiem rozsadym pomyslem.
Dlatego (zaznaczajac ze to moja subiektywna opinia) uwazam ze Nikon moze byc spokojny o przyszlosc tego systemu.
dobra .. ja odpadam.
straszne masz klapki na oczach ale to chyba cecha charaktersytyczna i obawa przed przyjeciem do swiadomosci tego jak sie zmienia technologia i jej uzycie.
Myślisz, że można codziennie czytac forum, część sprzetowa i nie przyjmować do wiadomości tego, że się zmienia technologia? Litości.
Korzystam z każdego rodzaju sprzętu, od 18x24 i mokrego kolodionu poczynając, na cyfrowych kompaktach kończąc. Postrzeganie mnie jako fana lustrzanek nikona jest bzdurą. Zreszta niejednokrotnie pisałem, że chetnie kupię Nikon Z jeśli będzie miał dobry AF i współpracę z Nikkorami F. Nie mam problemów z uznaniem bezluster. W ogóle widzę miejsce dla najróżniejszego sprzętu, różnych systemów.
Przestań.
1) a od kiedy jestes fotografem sportowym ze oceniasz ich potrzeby? ;) Mało o mnie wiesz. Np. w 2009 fotografowałem Mistrzostwa Europy w siatkówce kobiet i to dla samej europejskiej federacji siatkówki - CEV. Fotografowałem wielokrotnie lekką atletykę, Bydgoszcz co pewien czas organizuje mistrzostwa (dla młodzieży do lat 21 itp).
Nie wiem po co się tłumaczę. Nie trzeba fotografować samemu. Wystarczy popatrzeć na transmisje z zawodów sportowych.
3) co ma udowodnic w temacie bezluster fakt ze Burnett zrobil zdjecia olimpiady duzym formatem? bo to przyklad tak z tylka ze jzu chyba bardziej nie mozna. w szczegolnosci jako kontrargument na to ze sie przesiadl na bezlustro Ja pisałem o premierze przed Olimpiada, ty poleciałeś z Barnetem, że foci DX no to ja, że foci LF.
Kto od miecza wojuje, ten od miecza ginie. Założyłeś, że jestem nie zorientowany w temacie, a tymczasem to ty nie wiedziałeś o LF, albo chciałeś "zapomnieć" o czymś co nie pasuje do twojej teorii.
Dla krotkiego przyblizenia Burnett to zbobywca World Press Photo i Pulitzera. Ponizej zdjecie zrobione przez niego A6500 .
To jest jedynie przykład na to, że to nie sprzęt robi zdjęcie, a fotograf. Może robić LF, Canonem, Sony. Pewnie nawet da radę zrobić Olympusem czy Pentaxem.
Wracajac do Z6/7 to kusi bardzo zeby tego sprobowac tym bardziej ze mam kompletna szklarnie Nikon AF-S. Mysle ze wypuszczajac ten aparat Nikon nie musial sie zbytnio wysilac z uwagi na przejsciowke FTZ. Maja "miliony" uzytkownikow obiektywow AF-S i o ile AF bedzie dzialal tak samo lub lepiej niz z lustrami Nikona to raczej nie musza sie obawiac o sprzedaz.
Wydaje mi sie ze predzej czy pozniej bezlustra zdominuja rynek a cyfrowe lustrzanki zostana czyms niszowym jak dzisiaj analogowy maly obrazek. Dlatego Z6/7 wraz z adapterem FTZ (przy zalozeniu ze AF bedzie dzialal bardzo dobrze) moze byc dobrym etapem przejsciowym lub nawet docelowym. Zaznaczajac raz jeszcze ze wypowiadam sie z mojej perspektywy taki Z6 + FTZ + stalki Nikona AF-S 24/35/50/85 1.8G moglo by mi zastapic Fuji X-T1 z zestawem stalek. Odrobine wieksze wymiary i waga Nikona w zamian za stabilizacje (wiem ruchu nie zamrozi ale da sie ja kreatywnie wykorzystac) oraz lepsza jakosc obrazka na wysokich ISO oraz opcjonalnie mniejsza GO jezeli potrzeba. Z drugiej strony mozna na to popatrzec jako zapasowy aparat do D750 jezeli pojawia sie sytuacja ktora tego wymaga. Wiec idea wspolnej szklarni AF-S Nikona w polaczeniu z lustrem i bezlustrem jest calkiem rozsadym pomyslem.
Dlatego (zaznaczajac ze to moja subiektywna opinia) uwazam ze Nikon moze byc spokojny o przyszlosc tego systemu.
Piszesz o swoich wizjach czy o realnym świecie? Po premierze Zetek i polityce cenowej Nikona widać, że Nikon zmierza do niszowej firmy, która będzie mogła liczyć na 5-10% rynku. Nikon zapomniał. że klienci szukają systemu do fotografowania i do filmowania. Wielu fotografów ślubnych przechodzi z Nikona do Sony bo Sony ma w swoim systemie A7 aparaty do filmowania i do fotografowania. Uważam, że Nikon przegiął z cenami Zetek.
nikoniarz
10-09-2018, 16:43
Ale wiesz, że mimo wszystko porównujesz nówkę N200-500 z używkami? Alternatywą cenowo/ogniskową może być jakaś Sigma bądź Tamron.
Ale wiesz, że mimo wszystko porównujesz nówkę N200-500 z używkami? Alternatywą cenowo/ogniskową może być jakaś Sigma bądź Tamron.
Jeśli alternatywa daje akceptowalną jakość i szybkość i pewność AF to ludzie świadomie wybierają alternatywną optykę:)
Piszesz o swoich wizjach czy o realnym świecie? Po premierze Zetek i polityce cenowej Nikona widać, że Nikon zmierza do niszowej firmy, która będzie mogła liczyć na 5-10% rynku. Nikon zapomniał. że klienci szukają systemu do fotografowania i do filmowania. Wielu fotografów ślubnych przechodzi z Nikona do Sony bo Sony ma w swoim systemie A7 aparaty do filmowania i do fotografowania. Uważam, że Nikon przegiął z cenami Zetek.
jony
Możesz rozwinąć o co chodzi z tym przegięciem ?
Napisałeś że Nikon ma złą politykę cenową, a przecież cena Z6 jest bardzo niska, Z7 faktycznie mocno przesadzili ale Z6 wychodzi bardzo atrakcyjnie nawet na tle Sony.
Twierdzisz że zawodowcy kupują dwa modele A7, jeden do filmowania drugi do zdjęć ?
nikoniarz
10-09-2018, 17:03
Jeśli alternatywa daje akceptowalną jakość i szybkość i pewność AF to ludzie świadomie wybierają alternatywną optykę:)
A jeśli nie daje zasięgu? (300 to jednak nie 500).
Piszesz o swoich wizjach czy o realnym świecie?
No przeciez zaznaczylem w moim poscie ze to moja subiektywna ocena ;-) i proba zbudowania systemu hybrydowego. D750 + Z6/7 + obiektywy AF-S. Nie jest to zreszta wizja ostateczna. Poki co spekuluje czy da sie i w jakis sposob zaadoptowac Z6/7 na moje potrzeby. Rownolegle badam temat zmiany Fuji X-T1 na X-T3.
Zreszta zapewne nie ja jedyny mysle o Z6/7 w kontekscie uzywania z obiektywami Nikon AF-S. Rozwazajac wejscie w nowy system Z nawet teoretycznie nie rozwazam zakupu obiektywow Z.
Gdyby Fuji X-T3 zachowujac wszystkie swoje cechy wliczajac wage i rozmiar posiadal rowniez IBIS nawet bym nie rozwazal Nikona Z w tym momencie. Mam 3 stalki Fuji, 16mm f1.4, 23mm f1.4 i 56mm f1.2. Sa male, nie sa moze super lekkie ale lubie je i jakosc zdjec jaka daja. Na dodatek byly wzglednie tanie. Rozwazalem Fuji X-H1 ale jest za duzy, ciezki i drogi jak na APS-C.
Rozsadek podpowiada zeby odpuscic w tym roku zmiany sprzetowe i poczekac na rozwoj sytuacji. Z drugiej strony nowosci kusza. Czasami nowy aparat potrafi rozruszac fotograficzna stagnacje.
Uważam, że Nikon przegiął z cenami Zetek.
Tutaj sie w zupelnosci zgadzam. Znowu zaznacze ze wypowiadam sie subiektywnie... moze i nowe obiektywy serii Z beda rewelacyjne... sa jednak zbyt drogie porownujac do stalek Nikon AF-S 1.8G.
Jeśli są ponadprzeciętne, a wynika z tego że obiektywy S radzą sobie nawet na matrycy w Z7 ( D850 ) gdzie jedyna konkurencja obecnie była w sigmie art to cena za stałki jest uzasdadniona.
Brak obiektywów dla ludu jest problemem ale jeśli mamy adapter w zestawie to jaki problem podpinać tanie obiektywy do Nikon F ?
24-70/4 S w zestawie jest atrakcyjne cenowo, a pierwsze testy pokazują że to kozak w jakości i radzi sobie z matrycą świetnie.
To jest właśnie wielki plus.
Sony przyciąga cenami starszych modeli ale sensowna adaptacja obiektywów jest tylko od canona i to też nie wszystko, to docenili posiadacze Canona kupujący przecież często A7 jako drugie body do adaptera i posiadanych obiektywów, nikoniarz nie ma tak dobrze.
Zobaczycie że Z6 będzie miało świetna sprzedaż.
Sony przyciąga cenami starszych modeli ale sensowna adaptacja obiektywów jest tylko od canona i to też nie wszystko, to docenili posiadacze Canona kupujący przecież często A7 jako drugie body do adaptera i posiadanych obiektywów, nikoniarz nie ma tak dobrze. Zobaczycie że Z6 będzie miało świetna sprzedaż.
koesh, powtarzasz farmazony. Sony przyciąga, bo w jednym systemie można filmować i fotografować. Aparaty z serii Alfa 7 bronią się same swoją jakością i funkcjonalnością oraz wagą. Kto Nikonowi zabrania udostępnić specyfikację autofokusa Zetki niezależnym producentom obiektywów?
koesh, powtarzasz farmazony. Sony przyciąga, bo w jednym systemie można filmować i fotografować. Aparaty z serii Alfa 7 bronią się same swoją jakością i funkcjonalnością oraz wagą. Kto Nikonowi zabrania udostępnić specyfikację autofokusa Zetki niezależnym producentom obiektywów?
Czyli jednak zawodowcy kupują według ciebie dwa modele A7 ?
A7 są bardziej funkcjonalne i lepszej jakości od Z6/Z7 ?
Co do udostępnienia specyfikacji to jesteś pewien że sony to zrobiło, a nikon nie zrobił ?
cz4rnuch
10-09-2018, 21:37
Ja jestem pewny, że Nikon tego nie zrobił :)
wlochatybb
10-09-2018, 21:52
Przepraszam bardzo, w swoim życie wiele imprez przepracowałem (ślubów, nie jako fotograf - żeby nie było). Nigdy nie widziałem, aby kręcić filmy z wesela na aparacie. Tak samo, jak pierwsze słyszę, żeby wielu fotografów ślubnych fotografowało na SONY. Jak już to częściej widzę Canona, niż nikona. Ale soniacza, to może z 2 razy na....100.
Chciałbym jednoznacznie zaznaczyć, ze nie mam nic przeciwko Sony, ale mówię jak to wyglada z mojej perspektywy. Może na „weselach” elit dom Soniacze... kto wie... ;)
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Nigdy nie widziałem, aby kręcić filmy z wesela na aparacie.
A ja owszem, a ja tak...
Nie wiem czy kolega słyszal o takim aparacie, Canon 5D mk II...
Sporo namieszł w środowisku filmowym - ślubnym i nie tylko.
Pozwolił za kilka tysięcy $$$ osiągać efekty dotychczas możliwe przy budżetach kilkukrotnie wyższych.
Później poszło z górki, doszedł Panasonic z serią GH, Sony z A7/A7s, Canon został w tyle, Nikon do dzisiaj filmowanie ma w głębokim poważaniu.
Tak samo, jak pierwsze słyszę, żeby wielu fotografów ślubnych fotografowało na SONY. Jak już to częściej widzę Canona, niż nikona. Ale soniacza, to może z 2 razy na....100.
Chciałbym jednoznacznie zaznaczyć, ze nie mam nic przeciwko Sony, ale mówię jak to wyglada z mojej perspektywy. Może na „weselach” elit dom Soniacze... kto wie... ;)
Z fotografią jest trochę inna sprawa. Bezlustra w sumie niewiele początkowo wniosły, AF slabszy, bateria słabsza, wybór natywnych szkieł słaby, zabawy z przejściówkami różnie się kończyły.
Trochę ludzi chcialo mniejsze sprzęty, nie rzucające się w oczy i poszło w Fuji albo nawet Olympusa.
Ci ci chcieli pełnej klatki to tak naprawdę dopiero po kilku latach od pierwszego fulfrejma Sony mogą zacząć na poważnie spoglądac na takie modele jak A7 III albo A9, gdzie osiągami aparaty te spokojnie konkurują z lustrzankami.
Kolekcjoner
10-09-2018, 23:45
A ja owszem, a ja tak...
Nie wiem czy kolega słyszal o takim aparacie, Canon 5D mk II...
Sporo namieszł w środowisku filmowym - ślubnym i nie tylko.
Pozwolił za kilka tysięcy $$$ osiągać efekty dotychczas możliwe przy budżetach kilkukrotnie wyższych.
Później poszło z górki, doszedł Panasonic z serią GH, Sony z A7/A7s, Canon został w tyle...
Oni poszli inną drogą. Stworzyli linię kamer EOS z dużymi przetwornikami ze wszystkimi zaletami i wadami tego rozwiązania.
Piszesz o swoich wizjach czy o realnym świecie? Po premierze Zetek i polityce cenowej Nikona widać, że Nikon zmierza do niszowej firmy, która będzie mogła liczyć na 5-10% rynku. Nikon zapomniał. że klienci szukają systemu do fotografowania i do filmowania. Wielu fotografów ślubnych przechodzi z Nikona do Sony bo Sony ma w swoim systemie A7 aparaty do filmowania i do fotografowania. Uważam, że Nikon przegiął z cenami Zetek.To tylko twoje przypuszczenia i to jakos tak bardzo subiektywnie pokrzywione w stronę Sony.
1. Skąd wiesz jak będą filmowały Nikony Z? Canon ma cropa w 4K, fajne to?
2. Cena Z6 jest stosunkowo niska.
3. Z ocenami sprzętu bym poczekał. Teraz sobie możemy porozmawiać o tym co w specyfikacji, ale najważniejsze jest działanie tego sprzętu. A o tym mało co wiemy.
4. Pierwsze koty za płoty. Z Canonem R, Nikonem Z6 i 7 może być jak z pierwszym Sony A7. Róznica między Sony A7 mk1 i Mk2 jest potęzna, jeśli chodzi o AF. Więc na podstawie Canona R i Nikona Z6 bym nie wyrokował o tym, jaki to świetny czy słaby sprzęt.
Zostawmy na chwile ta nikoniarska perspektywe...
Canon R ma Dual Pixel, znany i od kat przerabiany w DSLR i zaj* szybki. Tu nie trzeba bylo juz wynajdywac kola, bo to dziala znakomicie i watpliwosci co do szybkosci i uzytecznosci w R akurat nie ms.
Moga byc co do Z, bo CDAF w korpusach DSLR Nikona jak do tej pory byl przecietny do mizerny. Ale nie co do R. Ten AF mozna juz sobie w Media Markcie obejrzec w dzialaniu, w jakims 6D mk2 czy 5D mk4
cz4rnuch
11-09-2018, 07:50
No z tej perspektywy to nawet nie dotykając R można już właściwie napisać recenzję tej puszki. DP wiadomo jaki, Rawy można sobie ściągnąć te od 5DIV a jak wygląda szybka seria z priorytetem ostrości można podpatrzeć np u Canona 2000D ;)
PS Jednemu z testujących w trakcie focenia już padła karta SD. Można sobie gadać, że takie rzeczy się nie zdarzają, ale prawda jest taka, że się zdarzają :(
https://twitter.com/twitter/statuses/1039009842722222081
https://nikonrumors.com/2018/09/11/detailed-nikon-z7-camera-review-by-mobile01.aspx/
cz4rnuch
11-09-2018, 08:09
Tampony nie działają? Kolega koesh się zmartwi :(
. jak wygląda szybka seria z priorytetem ostrości można podpatrzeć np u Canona 2000D ;)
Nigdy nie wnioskuj o AF na dużej matrycy patrząc na to co się dzieje na małej.
cz4rnuch
11-09-2018, 08:59
Nie wnioskuję. Pisałem o szybkość serii. I żartowałem.
No z tej perspektywy to nawet nie dotykając R można już właściwie napisać recenzję tej puszki. DP wiadomo jaki, Rawy można sobie ściągnąć te od 5DIV a jak wygląda szybka seria z priorytetem ostrości można podpatrzeć np u Canona 2000D ;)
skad wiadomo jak DP w R-ce?
wiadomo jak dziala DP na matrycach pelnoklatkowych i z bagnetem EF. to nie jest to samo.
taki 6D mkII to jest dolne oszacowanie jakosci Dual Piksela w R, a spodziewam sie, ze w realu bedzie zauwazalnie lepiej. nie zdziwilbym sie, gdyby takie Servo (dzieki szerszemu pokryciu matrycy i lepszych katach padania swiatla na jej rogach) okazalo sie wyraznie skuteczniejsze.
z drugiej strony DPAF to jest troche hardware'u a duzo software'u. i w R jest nowy procesor obrazu, z wieksza moca obliczeniowa. wiec jest z czego poprawic znany z "luszczanek" poziom DPAF. ale co i jak wyjdzie w praniu...
co do matrycy to zobaczymy. w teorii niby nie to samo co 5D mkIV ale podejrzewam, ze pod wzgledem szumow i dynamiki bedzie bardzo zblizone, no bo niby czemu Canon lamalby tradycje i przestal wykorzystywac ponownie cos, co juz klepie masowo? to by bylo bardzo nie-canonowskie... :)
co do recenzji to dla mnie kluczowe znaczenie maja kwestie obslugi - takie rzeczy niemierzalne, a majace ogromne znaczenie w praktyce. dotyczy tak R jak i Z-ki. bo nie tylko matryca robi aparat, a oba aparaty sa ergonomicznie zaprojektowane prawie od zera i oba narazaja obecnych uzytkownikow (wychowanych na ergonomii noszacej w sobie mniej lub wiecej DNA z Canona 650 badz Nikona F5) na duzy dysonans poznawczy. i to ten dysonans moze sie okazac kluczowy dla sukcesu tych pierwszych korpusow.
cz4rnuch
11-09-2018, 09:42
skad wiadomo jak DP w R-ce?.Może coś źle zrozumiałem, ale to chyba Ty pisałeś, że Dual Pixel jest znany z innych modeli i jak rozumiem i w tym modelu będzie działać zajefajnie. Nie mam powodu by sądzić, że będzie inaczej, ale w sumie to kto wie czy celowo czegoś nie upośledzili tylko po to by nie podżerać własnych lustrzanek. W sumie to tylko dlatego bym wolał jednak poczekać na jakieś wiarygodne recenzje.
badtorro
11-09-2018, 09:50
Chciałbym wiedzieć jak w praktyce wyglada wybieranie punktu AF. W d700 to jest problematyczne i zmagam się z tym często żeby przeklikac się z jednej strony wizjera na druga albo szybko zmienić punkt na taki, który będzie odpowiedniejszy w orientacji pionowej. Czyli jak będzie działał joystick oraz czy da się wygodnie robić zdjęcia trzymając aparat jak smartfona i tylko dziobać ekran palcem w miejsce gdzie ma być focus. I czy to jest możliwe we wszystkich trybach AF
nie zdziwilbym sie, gdyby takie Servo (dzieki szerszemu pokryciu matrycy i lepszych katach padania swiatla na jej rogach) okazalo sie wyraznie skuteczniejsze.
Akurat kąty padania w rogach będą dużo gorsze (z natywnymi obiektywami o małej ogniskowej). To skutek uboczny małej odległości rejestrowej.
Sony testowało użytkowników na żywca swoim pierwszym A7 i szybko zrobili poprawki w wersji drugiej, normalna ewolucja sprzętu to dopiero trzecie modele, canon nie wiem ale może tak samo jak nikon, który sprzęt dał do testów ludziom na początku roku z podpisaniem cyrografu, więc można przypuszczać że nie będzie panicznego robienia następcy i sprzęt mają już dobrze przetestowany pod każdym kątem.
W d700 to jest problematyczne i zmagam się z tym często żeby [...] szybko zmienić punkt na taki, który będzie odpowiedniejszy w orientacji pionowej.
To już załatwili dawno w lustrzankach. W każdej z czterech pozycji aparatu można wybrać inny punkt AF.
cz4rnuch
11-09-2018, 10:14
Sony testowało użytkowników na żywca swoim pierwszym A7 i szybko zrobili poprawki w wersji drugiej, normalna ewolucja sprzętu to dopiero trzecie modele...Ja to widzę trochę inaczej. W wersji a7II moim zdaniem nie dodali niczego interesującego oprócz stabilizacji (której wcześniej nie mieli), za to wersja A7III to może nie rewolucja, ale prawdziwy progres i naprawdę dużo usprawnień.
Może coś źle zrozumiałem, ale to chyba Ty pisałeś, że Dual Pixel jest znany z innych modeli i jak rozumiem i w tym modelu będzie działać zajefajnie.
mialem na mysli, ze juz wiadomo jak dziala Dual Pixel i ze to co wstawili w R na pewno nie bedzie gorsze. a prawdopodobnie zauwazalnie lepsze.
Akurat kąty padania w rogach będą dużo gorsze (z natywnymi obiektywami o małej ogniskowej). To skutek uboczny małej odległości rejestrowej.
chyba niekoniecznie. po to jest szeroka srednica bagnetu, zeby wlozyc duza soczewke tylna i katy skorygowac. a na mala odleglosc rejestrowa mozna zawsze poradzic... odsuwajac konstrukcje optyczna dalej od matrycy. w ta strone zawsze mozna. w druga jest trudniej :)
Sony testowało użytkowników na żywca swoim pierwszym A7 i szybko zrobili poprawki w wersji drugiej, normalna ewolucja sprzętu to dopiero trzecie modele
w kwestii autofokusa to nie jest do konca prawda. Dual Pixel AF pojawil sie w 70D w 2013 roku, wiec de facto nawet przed premiera A7 :) a ergonomia i inne technologie... to juz tym bardziej ciezko zarzucic Canonowi czy Nikonowi, ze maja mniej doswiadczenia niz Sony. kwestia jest raczej jak to wszystko jest do kupy dograne funkcjonalnie. ale umowmy sie, ze Sony nawet w trzeciej iteracji nie doszlo do w pelni funkcjonalnych menu aparatu :)
Ja to widzę trochę inaczej. W wersji a7II moim zdaniem nie dodali niczego interesującego oprócz stabilizacji (której wcześniej nie mieli), za to wersja A7III to może nie rewolucja, ale prawdziwy progres i naprawdę dużo usprawnień.
Poprawa AF jest znacząca, stabilizacja jest bardzo dużym ulepszeniem, zmiana w ergonomii gigantyczna, guzikologia poprawiona, wyeliminowano drobne wady, zastosowano inne materiały, dla mnie pierwszy A7 to jest beta wersja do testowania, którą szybko zastąpili ulepszoną wersją.
Miałem pierwsze A7 tydzień i mocno zraziłem się do tego sprzętu, oglądałem tez parę sztuk używanych i najwidoczniej bardzo mocno były używane bo stan ich był tragiczny, wybrałem drugą wersje ze względu na w/w rzeczy.
aha... nie noszę aparatów w kieszeni i zaleta pierwszego A7 nie jest tu istotna ;)
cz4rnuch
11-09-2018, 10:47
No więc ja pisałem o sobie i dla mnie to co Ty napisałeś nie pokrywa się z tym co sam doświadczyłem. AF wcale nie jest tak znacząco dobry, o stabilizacji pisałem i się zgadzam, w guzikologii nie widzę nic ciekawego poza poprawionym gripem, a co do drobnych wad to A7II ma ich sporo i zostały poprawione w wersji A7III, która dla mnie jest o niebo lepsza od A7II. Nie wiem na jakich szrotach sobie testowałeś, ale ja po roku używania mam aparat jak nowy. A wcale o niego nie dbam. Możliwe, że z racji tego, że A7 jest na rynku już tak długo Sony jakoś cichaczem poprawiło pewne sprawy, ale są to jedynie moje domysły więc nie będę się upierał przy tej wersji.
chyba niekoniecznie. po to jest szeroka srednica bagnetu, zeby wlozyc duza soczewke tylna i katy skorygowac. a na mala odleglosc rejestrowa mozna zawsze poradzic... odsuwajac konstrukcje optyczna dalej od matrycy. w ta strone zawsze mozna. w druga jest trudniej :)
Znasz takie obiektywy? Duża soczewka, to duża waga i jeszcze większe koszty. A odsuwanie soczewki, to zaprzeczenie idei bezlusterkowców. Nie znalazłem zdjęć nowych obiektywów od strony bagnetu, ale poza najjaśniejszymi (do 1.4) nie spodziewam się dużej soczewki.
Znasz takie obiektywy? Duża soczewka, to duża waga i jeszcze większe koszty.
kaman... w watku o Nikonach Z dziwisz sie waga i kosztami obiektywow? :) widziales 50/1.8 S czy 35/1.8 S?
no bo o cenie Canona RF 50/1.2 nie bede pisal :)
A odsuwanie soczewki, to zaprzeczenie idei bezlusterkowców.
ale ktorej idei?
Canon i Nikon akurat wyraznie dali znac, ze z nowym bagnetem poszlo nie o rozmiary ale o nowe mozliwosci w projektowaniu optyki.
Olympus mial taka idee, ze przekuje bezlusterkowosc na maly rozmiar. i jako jedyny to zrobil. Fuji poszlo podobna droga, bez kompromisow optycznych.
za to w FF jest Sony... i jego pitolenie farmazonow, jakie to niby ML jest mniejsze od Canikona... a potem i tak wypuszcza ogory wielkosci L-ek :)
Nie znalazłem zdjęć nowych obiektywów od strony bagnetu, ale poza najjaśniejszymi (do 1.4) nie spodziewam się dużej soczewki.
pozyjemy, zobaczymy
To tylko twoje przypuszczenia i to jakos tak bardzo subiektywnie pokrzywione w stronę Sony.
1. Skąd wiesz jak będą filmowały Nikony Z? Canon ma cropa w 4K, fajne to?
2. Cena Z6 jest stosunkowo niska.
3. Z ocenami sprzętu bym poczekał. Teraz sobie możemy porozmawiać o tym co w specyfikacji, ale najważniejsze jest działanie tego sprzętu. A o tym mało co wiemy.
4. Pierwsze koty za płoty. Z Canonem R, Nikonem Z6 i 7 może być jak z pierwszym Sony A7. Róznica między Sony A7 mk1 i Mk2 jest potęzna, jeśli chodzi o AF. Więc na podstawie Canona R i Nikona Z6 bym nie wyrokował o tym, jaki to świetny czy słaby sprzęt.
@ Jacek_Z prezentujesz wyjątkowo subiektywne pokrzywione przypuszczenia, że Zetki mają szansę konkurować z najnowszymi sprzętem Sony. Ludzie bez skrupułów piszą, że zawodowo wiele lat korzystali z Nikona i zrezygnowali z Nikona na rzecz sprzętu Sony po obiektywnym przemyśleniu tematu.
1. Co Nikon rewolucyjnego pokazał w zakresie filmowania w serii Z?
2. Piszesz, że cena Z6 jest niska, doprawdy? Policzmy cenę puszki, adaptera, zooma, stałek z serii Z? Naprawdę tanio? Żartujesz!
3. Dawno nie słyszałem takiego argumentu, że specyfikacja jest mało istotna!
4. Sony unowocześnia od kilku lat swoje MILC, a Nikon zrobił dopiero pierwszą! wersje MILC w cenie, która wywołuje śmiech u zawodowców! W internecie są wypowiedzi CEO z Sony, że nie mają zamiar dzielić się najnowszymi patentami, które dotyczą matryc. Zapytam, kiedy będzie następca D750 czy D5? Za rok za dwa czy za trzy? Jaka jest przyszłość optyki Nikona, jeśli o sile systemu Nikona decydują profesjonalne stałki Sigma Art? Dodałbym, jeszcze wysoką cenę używanej optyki Nikona, która nie ma żadnego uzasadnienia. Zapytam, a dlaczego wstępne testy Zetek nie są entuzjastyczne?
Czasem odnoszę wrażenie, że żyję w innej rzeczywistości, bo postrzeganie świata przez innych przecież nie może być aż tak diametralnie inne.
Dla mnie Z6 nie jest jakieś specjalnie drogie. Kurs dolara jest bardzo wysoki, do tego jest podatek od nowości.
Rynek jest teraz tak bogaty, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nie ma jednak systemu idealnego.
2. Piszesz, że cena Z6 jest niska, doprawdy? Policzmy cenę puszki, adaptera, zooma, stałek z serii Z? Naprawdę tanio? Żartujesz!!!
jak masz torbe pelna porzadnych szkiel F?
tak, Z jest znacznie tansze, niz wymiana wszystkiego na Alfe. znacznie! z tej perspektywy cena takiego Z6 jest naprawde niska
a tutaj przeczytales? ja co innego zrozumialem z opinii Jacka
Nikon zrobił dopiero pierwszą! wersje MILC w cenie, która wywołuje śmiech u zawodowców!
Sony A7x wywoluja smiech u zawodowych filmowcow, a A9 u zawodowych reporterow sportowych. a sprzedaja sie. wiec... ?
Zapytam, kiedy będzie następca D750 czy D5? Za rok za dwa czy za trzy?
D6 powinno byc przed olimpiada. tym razem jest w Tokio, wiec tu nie ma zmiluj
Dodałbym, jeszcze wysoką cenę używanej optyki Nikona, która nie ma żadnego uzasadnienia.
a to w odroznieniu od czego... niskich cen i nadmiaru uzywek Sony? :)
Zapytam, a dlaczego wstępne testy Zetek nie są entuzjastyczne?
a to o czym ma swiadczyc? pismaki pieja entuzjastycznie jak maja nowe ficzery o ktorych moga pisac. natomiast niekoniecznie docenia jesli sprzet jest po prostu solidnie dopracowany i dobrze sprawdzajacy sie docelowemu uzytkownikowi. taki Z6+ 24-70 najprawdopodobniej beda znakomitym sprzetem w praktyce. natomiast malo w nich papierowego, specyfikacyjnego seksapilu. no to skad mialoby sie brac wielkie bicie piany?
Czasem odnoszę wrażenie, że żyję w innej rzeczywistości, bo postrzeganie świata przez innych przecież nie może być aż tak diametralnie inne.
Dla mnie Z6 nie jest jakieś specjalnie drogie. Kurs dolara jest bardzo wysoki, do tego jest podatek od nowości.
Rynek jest teraz tak bogaty, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nie ma jednak systemu idealnego.
Doprawdy, nawet blogerzy w USA piszą, że ceny Zetek są wysokie! Darujmy sobie durne truizmy, że nie ma systemu idealnego.
PS. Dygresja dotycząca postrzegania świata. Podobno punkt widzenia jest zależny od punktu siedzenia!
-To skąd te bardzo dobre rozdzielczości Nikkorów Z na brzegach :?:
Doprawdy, nawet blogerzy w USA piszą, że ceny Zetek są wysokie!
no jak blogerzy w USA cos napisali... to musi byc prawda...
a kurde Leika to w ogole jest taka droga, ze sie w pale nie miesci...
jak masz torbe pelna porzadnych szkiel F?
tak, Z jest znacznie tansze, niz wymiana wszystkiego na Alfe. znacznie! z tej perspektywy cena takiego Z6 jest naprawde niska
a tutaj przeczytales? ja co innego zrozumialem z opinii Jacka
Sony A7x wywoluja smiech u zawodowych filmowcow, a A9 u zawodowych reporterow sportowych. a sprzedaja sie. wiec... ?
D6 powinno byc przed olimpiada. tym razem jest w Tokio, wiec tu nie ma zmiluj
a to w odroznieniu od czego... niskich cen i nadmiaru uzywek Sony? :)
a to o czym ma swiadczyc? pismaki pieja entuzjastycznie jak maja nowe ficzery o ktorych moga pisac. natomiast niekoniecznie docenia jesli sprzet jest po prostu solidnie dopracowany i dobrze sprawdzajacy sie docelowemu uzytkownikowi. taki Z6+ 24-70 najprawdopodobniej beda znakomitym sprzetem w praktyce. natomiast malo w nich papierowego, specyfikacyjnego seksapilu. no to skad mialoby sie brac wielkie bicie piany?
Mantrowanie, że cena Zetek jest niska nie pomoże. Uśmiech mogą wywołać powyższe farmazony zamiast argumentów. Siłą Zetek według Nikona jest nowa optyka i duża średnica bagnetu. Farmazony pozostawiam bez odpowiedzi, bo nie warto marnować czasu na dyskutowanie z farmazonami!
Ale drogie! ;)
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Canon_6D_Mark_II_vs_Nikon_Z6_vs_Nikon_D750/BHitems/1346734-REG_1431706-REG_1082599-REG
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_NIKKOR_Z_24-70mm_f_4_S_Lens_vs_Sony_Vario-Tessar_T*_FE_24-70mm_f_4_ZA_OSS_Lens_vs_Canon_EF_24-70mm_f_4L_IS_USM_Lens_vs_Fujifilm_XF_16-55mm_f_2.8_R_LM_WR_Lens/BHitems/1431708-REG_1008126-REG_898652-USA_1110879-REG
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_Z7_Mirrorless_Digital_Camera_Body_Only_vs_Ca non_EOS_5D_Mark_IV_DSLR_Camera_Body_Only_vs_Nikon_ Z7_Mirrorless_Digital_Camera_with_24-70mm_Lens_vs_Canon_EOS_5D_Mark_IV_DSLR_Camera_with _24-70mm_f_4L_Lens/BHitems/1431704-REG_1274705-REG_1431705-REG_1274707-REG
@ Jacek_Z prezentujesz wyjątkowo subiektywne pokrzywione przypuszczenia, że Zetki mają szansę konkurować z najnowszymi sprzętem Sony. Ludzie bez skrupułów piszą, że zawodowo wiele lat korzystali z Nikona i zrezygnowali z Nikona na rzecz sprzętu Sony po obiektywnym przemyśleniu tematu.
Znam przypadki odwrotne - ludzi, którzy do dziś nie przesiedli się na Sony. Oni też by pisali bez skrupułów, tylko po co.
1. Co Nikon rewolucyjnego pokazał w zakresie filmowania w serii Z?
Tu się nie znam, to się nie wypowiem. Chyba nic.
2. Piszesz, że cena Z6 jest niska, doprawdy? Policzmy cenę puszki, adaptera, zooma, stałek z serii Z? Naprawdę tanio? Żartujesz!
Do Sony musisz doliczyć koszt ładowarki, zapasowych aku i szkieł. Do Nikona mam już szkła, ładowarkę i nawet zapasowe baterie. Nikon może sobie pozwolić na taką cenę, bo taniej to możesz mieć Fuji w APSC co najwyżej, albo starsze Sony, bez dostępu do szklarni Nikona, którą mam.
I to właśnie jest mega przewaga Nikona - kompletny super system szkieł, lamp i innych akcesoriów, sięgający wstecz aż do 1959 roku czy kiedy tam.
OK.
4. Sony unowocześnia od kilku lat swoje MILC, a Nikon zrobił dopiero pierwszą!
A to niby ma być argument?
wersje MILC w cenie, która wywołuje śmiech u zawodowców!
Zależy których. Do mnie docierają sprzeczne opinie, sam się waham ze swoją.
Zapytam, kiedy będzie następca D750 czy D5? Za rok za dwa czy za trzy?
Ja bym nie wykluczał, że już nie będzie. Może D5s/D6. Amatorskie lustra może jeszcze pociągną. Ale nie wiadomo.
Jaka jest przyszłość optyki Nikona, jeśli o sile systemu Nikona decydują profesjonalne stałki Sigma Art?
Nie mam ani jednej Sigmy, lubię i cenię szkła Nikona. Mam jedną Tokinę, bo do makro nie potrzebuję super AF i stabilizacji w szkle.
Dodałbym, jeszcze wysoką cenę używanej optyki Nikona, która nie ma żadnego uzasadnienia.
Nie tylko ma uzasadnienie, a jest wręcz dowodem na to, że optyka Nikona jest bardziej ceniona niż Sigmy, która błyskawicznie traci na wartości po zakupie.
Niejeden woli postawić na pełną kompatybilność i bezproblemowość podczas zmiany puszek. Stąd m.in. cena. Sigma powinna znać swoje miejsce (i pewnie zna).
Zapytam, a dlaczego wstępne testy Zetek nie są entuzjastyczne?
Które? Bo ja trafiam i na takie, i na takie. Choć większość opinii, jak moja, jest chyba gdzieś pośrodku.
Żeby było jasne: moim zdaniem Nikony Z obronią cenę, jeśli AF będzie co najmniej tak dobry (ze starymi szkłami też), jak w D850, zasilanie nie będzie dramatycznie gorsze niż w D850, no i oczywiście będą musieli dodać drugi slot - jakaś akcja serwisowa? (żarcik). I co pokażą z gripem, bo jeśli on nie będzie miał guzików sterowników, to mogą sobie w buty go wsadzić.
badtorro
11-09-2018, 12:10
wystarczy zrobić excela i policzyć. Przesiadka z FF nikona na Alfe to astronomiczny koszt, bardzo znacznie wyższy niż zakup Zetek
Pismaki idą za kliknięciami - opublikują wszystko co spowoduje, że będzie więcej kliknięć, bez wzg. na to ile prawdy w tym co publikują.
Dokładnie tak. Do tego dla kogoś kto prowadzi DG - odliczasz podatki, a koszt zakupu można łatwo złagodzić leasingiem. Jak ktoś tym zarabia, to nakład zwróci się momentalnie.
Natomiast dla mniej zasobnego amatora istnieją tańsze systemy niż cyfrowy FF. Zresztą po cenach obiektywów również Canona R, a już Sony to w szczególności, widać że będzie tylko drożej.
Płakanie nad cenami to bicie piany, ceny premier od lat utrzymują się na tych samych poziomach. Jedyne to tak naprawdę zaskakuje, to to że Z7 ma cene D850 a nie oferuje tych samych funkcji.
-To skąd te bardzo dobre rozdzielczości Nikkorów Z na brzegach :?:
Rozdzielczość nie jest jedynym warunkiem dobrego działania AF fazowego.
cz4rnuch
11-09-2018, 12:24
karolt Serio tak te Arty błyskawicznie tanieją? Bo w sumie nie zauważyłem.
Nabijacie się z pismaków, że paplają, mimo, że trzymali aparatki w łapkach dwa popołudnia, a potem sami piszecie, że nowe Nikony i Canony będą super nie mając ich w ręku nawet minuty. Gdzie tu logika? Dziwne, że firmy Canon i Nikon dają aparaty do testowania tym wariatom, którzy się nie znają, zdjęć nie robią, bzdury piszą. Z kolei jak jaki pismak jednak pochwali, nie ważne czy ambasador czy yutuber to zaraz się jego słowa przywołuje jak prawdę objawioną :)
TOP67
Ale ja o kątach padania.
To konstrukcja a nie odległość rejestrowa wpływa na kąt padania.
Nie możliwe jest osiągnięcie wysokich MTF przy dużym kącie padania.
-Bez podstaw.
karolt Serio tak te Arty błyskawicznie tanieją? Bo w sumie nie zauważyłem.
Nabijacie się z pismaków, że paplają, mimo, że trzymali aparatki w łapkach dwa popołudnia, a potem sami piszecie, że nowe Nikony i Canony będą super nie mając ich w ręku nawet minuty. Gdzie tu logika? Dziwne, że firmy Canon i Nikon dają aparaty do testowania tym wariatom, którzy się nie znają, zdjęć nie robią, bzdury piszą. Z kolei jak jaki pismak jednak pochwali, nie ważne czy ambasador czy yutuber to zaraz się jego słowa przywołuje jak prawdę objawioną :)
OK, może i nie tanieją. Nie śledzę, bo są poza kręgiem moich zainteresowań ze względu na potencjalne problemy z kompatybilnością. Używam wielu puszek, często zmieniam, nie mam czasu ganiać po całej Polsce w poszukiwaniu jedynej poprawnie ostrzącej Sigmy Art z moją jedną (z czterech na przykład) puszką. Raz się sparzyłem (35/1.4 ART) i więcej nie chcę. Mój czas jest cenniejszy od ewentualnej różnicy w cenie na korzyść Sigmy.
I tu wracamy do punktu uzasadniającego, dlaczego używane szkła Nikona trzymają cenę. Właśnie dlatego (między innymi).
I to jest wielka przewaga Z nad innymi opcjami typu migracja do Sony.
Nikon nie dał nam "aparatu marzeń". Dał akurat tyle, żeby migracja do Sony przestała być oczywista. Z premedytacją i wrednie, ale to nie jest instytucja charytatywna.
wystarczy zrobić excela i policzyć. Przesiadka z FF nikona na Alfe to astronomiczny koszt, bardzo znacznie wyższy niż zakup Zetek
Dokładnie tak. Do tego dla kogoś kto prowadzi DG - odliczasz podatki, a koszt zakupu można łatwo złagodzić leasingiem. Jak ktoś tym zarabia, to nakład zwróci się momentalnie.
Natomiast dla mniej zasobnego amatora istnieją tańsze systemy niż cyfrowy FF. Zresztą po cenach obiektywów również Canona R, a już Sony to w szczególności, widać że będzie tylko drożej.
(...) ceny premier od lat utrzymują się na tych samych poziomach. Jedyne to tak naprawdę zaskakuje, to to że Z7 ma cene D850 a nie oferuje tych samych funkcji.
Widać mantrowania o niskiej cenie Zetek ciąg dalszy. Sam sobie zaprzeczasz w jednej wypowiedzi. Jeśli argumentów brak to zaczyna się mantrowanie o tanim leasingu!
Pawel Pawlak
11-09-2018, 12:39
@jony (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=76357) nie będziesz potrafił tego zrozumieć, ale wbrew temu w co tak głęboko wierzysz, a nawet temu co piszą blogerzy z USA (WOW ! To ci dopiero autorytety !?) uważam że w kontekście kosztów zmiana systemu na sony byłby dla mnie zdecydowanie mniej korzystna niż pozostanie w nikonie i dokupienie np. Z7 :)
edit:
pomijam fakt że sony nie daje mi ułamka tego co oferuje system nikona :) Kosztowo i sprzętowo
cz4rnuch
11-09-2018, 12:41
...Nikon nie dał nam "aparatu marzeń". Dał akurat tyle, żeby migracja do Sony przestała być oczywista...Odnoszę wrażenie, że Ty oraz kilka innych osób nie piszecie o migracji, ale bardziej o staniu w rozkroku ;) Przesiądziesz się na bezlustro, które będzie gorsze od lustrzanki czy raczej myślisz o dokupieniu bezlustra do tego co masz obecnie?
jony nie będziesz potrafił tego zrozumieć, ale wbrew temu w co tak głęboko wierzysz, a nawet temu co piszą blogerzy z USA (WOW ! To ci dopiero autorytety !?) uważam że w kontekście kosztów zmiana systemu na sony byłby dla mnie zdecydowanie mniej korzystna niż pozostanie w nikonie i dokupienie np. Z7 :)
Paweł to jest Twoje subiektywne zdanie. Jeśli chcesz wierzyć ambasadorom marki to Twój wybór. W przeciwieństwie do Ciebie nie traktuje ich marketingowego bełkotu jako prawdy objawionej!
madebyzosiek
11-09-2018, 12:50
Paweł to jest Twoje subiektywne zdanie. Jeśli chcesz wierzyć ambasadorom marki to Twój wybór. W przeciwieństwie do Ciebie nie traktuje ich marketingowego bełkotu jako prawdy objawionej!
Oj jony... Paweł nie potrzebuje ambasadorów marki, blogerów z USA, a nawet marketingowego bełkotu, żeby być bardziej wiarygodnym w swoich osądach i opiniach niż Ty... :D
czomolungma
11-09-2018, 12:51
Przyznam że nigdy mnie nie interesowało video w aparatach bo nie używam, czy mógłby ktoś zatem prosto i w kilku zdaniach wyjaśnić o co chodzi "4k w cropie" ? czym się rózni 4k od 4K w cropie niby rozdzielczości te same...dzięki z góry.
Odnoszę wrażenie, że Ty oraz kilka innych osób nie piszecie o migracji, ale bardziej o staniu w rozkroku ;) Przesiądziesz się na bezlustro, które będzie gorsze od lustrzanki czy raczej myślisz o dokupieniu bezlustra do tego co masz obecnie?
To jest bardzo dobre pytanie. Szczerze mówiąc, właśnie nie wiem co zrobić.
Mam do wyboru przesiadkę na Sony (nieopłacalna i wątpliwa, A7iii jest super aparatem, ale nie bez wad, no i system - jak na moje potrzeby - kulawy i drogi).
Lub jechanie dalej na lustrzankach (nie chcę, bo hałasują, bo wizjer optyczny dla mnie to dziś ułomność, a nie zaleta, bo problemy z kalibracją AF, nawet z oryginalnymi szkłami, z jedną puszką mam problemy właśnie i mnie wnerwia na maksa).
Lub przesiadka na Z całkowicie - też wątpliwa, zależy jak się będzie spisywał w praktyce, wypowiem się, jak będę go mógł sam przetestować.
Lub dokupienie Z do tego co mam - to wydaje się najrozsądniejsze (jak napisał Paweł wyżej zresztą) i na tym pewnie się skończy. Choć to właśnie taki rozkrok trochę nadal. A ja lubię radykalne zmiany (jeśli uzasadnione).
Do pewnego stopnia kusi mnie też Fuji, którą też mam, ale to inna historia.
Cóż, na razie mam czas. Na razie dalej używam lustrzanek i czekam, aż Z będę mógł sam przetestować.
Pawel Pawlak
11-09-2018, 12:54
@Paweł (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1357) to jest Twoje subiektywne zdanie. Jeśli chcesz wierzyć ambasadorom marki to Twój wybór. W przeciwieństwie do Ciebie nie traktuje ich marketingowego bełkotu jako prawdy objawionej!
Ale ja nie muszę nikomu wierzyć - po prostu potrafię liczyć :) liczby są obiektywne. To że sony ma jedno szkło 400/2.8 za niebotyczną cenę, a w nikonie mam do wyboru 4 generacje optyki 400-600mm z fantastyczną jakością i mega sprawnym AF to są fakty - obiektywne. To że poza optyką, mam flesze które wykorzystam z pełną automatyką przy Z, kilka akumulatorów en-el15 które będzie paskowało, czy inne drobiazgi - nie musiałem usłyszeć od żadnego ambasadora.
Wreszcie to że w przyszłości poza zgodnością z obecną optyką, dostanę potencjał nowszego bagnetu to też nie subiektywne odczucie.
Przyznam że nigdy mnie nie interesowało video w aparatach bo nie używam, czy mógłby ktoś zatem prosto i w kilku zdaniach wyjaśnić o co chodzi "4k w cropie" ? czym się rózni 4k od 4K w cropie niby rozdzielczości te same...dzięki z góry.
Matryca ma wymiary (w pikselach) większe, niż 4k.
Matryca może w całości pracować na obraz docelowy, lub można wykorzystać jedynie jej część (1 piksel matrycy przekłada się wtedy na jeden piksel kadru w filmie).
Aparat "bardziej daje radę", bo mniej danych do przetworzenia. Za karę szkła szerokokątne przestają być szerokokątne podczas filmowania, bo obraz powstaje z mniejszego obszaru matrycy.
Ale ja nie muszę nikomu wierzyć - po prostu potrafię liczyć :) liczby są obiektywne. To że sony ma jedno szkło 400/2.8 za niebotyczną cenę, a w nikonie mam do wyboru 4 generacje optyki 400-600mm z fantastyczną jakością i mega sprawnym AF to są fakty - obiektywne. To że poza optyką, mam flesze które wykorzystam z pełną automatyką przy Z, kilka akumulatorów en-el15 które będzie paskowało, czy inne drobiazgi - nie musiałem usłyszeć od żadnego ambasadora.
Wreszcie to że w przyszłości poza zgodnością z obecną optyką, dostanę potencjał nowszego bagnetu to też nie subiektywne odczucie.
Powtórzę, to jest tylko Twoja subiektywna opinia. Ceny nowych obiektywów o wysokiej jakości optycznej do Zetek będą na poziomie cen Sony! Wybacz pisanie dzisiaj o potencjale nowego bagnetu jest śmieszne. Dzisiaj nawet nie wiadomo, czy Nikonowi będzie zależeć na rozwoju Zetek?
Powtórzę, to jest tylko Twoja subiektywna opinia. Ceny nowych obiektywów o wysokiej jakości optycznej do Zetek będą na poziomie cen Sony! Wybacz pisanie dzisiaj o potencjale nowego bagnetu jest śmieszne. Dzisiaj nawet nie wiadomo, czy Nikonowi będzie zależeć na rozwoju Zetek?
Paweł podał konkrety, to nie jest subiektywna opinia. Do Zetek nie musisz mieć nowych szkieł i na tym właśnie polega cały myk. Masz mega wybór rożnych szkieł. W Sony nie ma w czym wybierać i jest po prostu drożej - to są suche fakty. Oczywiście można nazywać dzień nocą, ale nic z tego nie wynika. Porzucenie Zetek? Wątpię. Chyba że Nikon w całości padnie.
Paweł podał konkrety, to nie jest subiektywna opinia. Do Zetek nie musisz mieć nowych szkieł i na tym właśnie polega cały myk. Masz mega wybór rożnych szkieł. W Sony nie ma w czym wybierać i jest po prostu drożej - to są suche fakty. Oczywiście można nazywać dzień nocą, ale nic z tego nie wynika. Porzucenie Zetek? Wątpię. Chyba że Nikon w całości padnie.
Oczywiście można pisać farmazony jak Ty. Zrobiłeś przynajmniej jedno zdjęcie Zetką? Niektórzy mieli Zetki do dyspozycji kilka dni i nie pieją z zachwytu jak Ty!
cz4rnuch
11-09-2018, 13:19
Paweł podał konkrety, to nie jest subiektywna opinia. Do Zetek nie musisz mieć nowych szkieł i na tym właśnie polega cały myk. Masz mega wybór rożnych szkieł...Jeśli takich szkieł nie masz to musisz takie kupić ;) Cały czas piszecie o dwóch systemach a co w przypadku gdy ktoś rozważa wejście od zera? Wtedy ten system już nie jest tak atrakcyjny. Pomijam już sprawę przelotek, bo chyba każdy przynajmniej przyjmuje do wiadomości, że nie dla każdego jest to rozwiązanie optymalne.
W Sony nie ma w czym wybierać i jest po prostu drożej - to są suche fakty...To też nie są fakty, bo sprawa jest indywidualna. Poza tym do Sony możesz bez problemu podpiąć Canony. Jeśli wziąć pod uwagę, że dostajesz przy tym Eye-AF w trybie ciągłym i stabilizację z każdym szkłem to niektórzy uważają, że Sony to najlepszy bezlusterkowy system do Canonów :)
Pawel Pawlak
11-09-2018, 13:23
W pewnym sensie jest to rzeczywiście subiektywna opinia - osoby która od lat pracuje na systemie nikona, ma więcej niż jeden aparat i jedne obiektyw. A więc takiej jak pewnie spora część targetu do którego nikon kieruje system Z :) I jako właśnie reprezentant takiej grupy fotografów się wypowiadam - więc myślę że to jednak trochę obiektywizuję moją kalkulację
Myślę że dużym ograniczeniem twojego rozumowania jest fakt że wydajesz się tej grupy nie zauważać bo ona pewnie większa niż większa niż cała rzesza użytkowników sony (wg: https://photorumors.com/2018/08/01/2018-canon-nikon-and-sony-market-share-latest-nikkei-bcn-and-cipa-reports/)
cz4rnuch
11-09-2018, 13:30
Czy z przytoczonej grafiki wynika jaka część z użytkowników DSLR Nikona w ogóle rozważa wejście w bezlustra?
Doprawdy, nawet blogerzy w USA piszą, że ceny Zetek są wysokie! Darujmy sobie durne truizmy, że nie ma systemu idealnego.
PS. Dygresja dotycząca postrzegania świata. Podobno punkt widzenia jest zależny od punktu siedzenia!
Ja nie rozumiem całego tego nakręcania się i na siłę szukania wad. Cena? Z6 na start kosztuje tyle ile kosztowało D600 w dniu premiery. Dla mnie ok. Jeśli w cenie jest karta XQD i FTZ - rewelacja, tak powinno być cały czas.
Generalnie jestem pozytywnie nastawiony, pokazali jak na pierwsze bezlustro FF całkiem sympatyczne dwa modele. Z czasem wyjdzie jak to będzie rozwijane i jak przyszłościowy jest bagnet względem konkurencji. Trzymam kciuki.
Ja chętnie jedno D750 zamienię za jakiś czas na Z6. Nie napalam się tak jak kiedyś, tym co mam spokojnie ogarniam praktycznie wszystko, to raczej nie sprzęt jest ograniczeniem ;) Poczekam na pierwsze normalne testy, może sam wezmę z NPSu (jak będzie) na testy Z6 czy Z7.
Mi się podoba, że będę mógł używać dotychczasowej baterii (mam 5 oryginałów), nawet kosztem pewnie mniejszej ilości zrobionych zdjęć względem jakiegoś nowego ogniwa. Podoba mi się, że jest IBIS. Jak AF będzie na poziomie sprawności minimum D750 to mają we mnie klienta.
Każda opinia jest subiektywna ;)
Kto tu zakłada, że obiektywy będą tańsze?
Niedawno jeszcze pisałeś
Wielu profesjonalistów przypuszcza, że Nikon dla większej sprzedaży nowej szklarni może zrobić słaby adapter do tego nowego wynalazku.
Widać czytasz dużo opinii innych i tylko na tym budujesz swoje zdanie. Czy adapter jest słaby czy jednak dobry? Co na to "profesjonaliści"?
W sumie nadal nie podałeś chociaż dwóch przykładów obiektywów, odesłałeś tylko do strony Kena
Czy uważasz, że wszystkie modele aparatów Nikona i osprzętu były super a może niektóre przypadkiem były tak zaprojektowane, żeby klient musiał ciągle kupować nowe wersje sprzętu?
W skrócie napiszę, kilka obiektywów, kilka aparatów analogowych i cyfrowych, lampy błyskowe.
Przy okazji - Z7 ma sRAWy?
//edit
Już wiem:
"NEF (RAW): 12- lub 14-bitowy (z kompresją bezstratną lub stratną albo bez kompresji); dostępne duże, średnie i małe (zdjęcia małe i średnie są rejestrowane z 12-bitową głębią kolorów przy użyciu kompresji bezstratnej)."
Oczywiście można pisać farmazony jak Ty. Zrobiłeś przynajmniej jedno zdjęcie Zetką? Niektórzy mieli Zetki do dyspozycji kilka dni i nie pieją z zachwytu jak Ty!
Nie musisz mnie obrażać, to po pierwsze. Żeby stwierdzić prosty fakt istnienia tańszych (i większego wyboru) szkieł do Nikona nie muszę mieć Zetki w ręku, to po drugie. W swoim zacietrzewieniu już Ci się wszystko myli.
Wind Mill
11-09-2018, 15:03
...Możliwe, że z racji tego, że A7 jest na rynku już tak długo Sony jakoś cichaczem poprawiło pewne sprawy, ale są to jedynie moje domysły więc nie będę się upierał przy tej wersji.
Przecież producent Gel Sticka do czyszczenia matryc miał problemy ze swoimi klientami posiadającymi Soniacze - w trakcie życia produktu (nie pamiętam już, który to aparat) był nie raz zmieniany bodajże filtr AA (jakaś "szybka" na matrycy) - i owe zmiany powodowały odklejanie tego elementu w wyniku użycie Gel Stick'a za sprawą kompletnie różnej charakterystyki fizykochemicznej owego elementu na matrycy.
Tak więc co nieco się zmieniło i zapewne także poprawiło.
cz4rnuch
11-09-2018, 15:14
Nie znam tematu, możliwe, że masz rację, ale mnie chodziło bardziej o skorupkę, ewentualnie bagnet. Na początku sporo się o tym pisało, teraz właściwie już nic. No, ale może to wynikać także z tego, że pierwsze A7 (we wszystkich odmianach) mocno straciły na medialności.
czomolungma
11-09-2018, 16:36
podbijam pytanie Panowie bo czytam Wasze dyskusje ale nie bardzo ogarniam to 4k w cropie.
badtorro
11-09-2018, 16:53
podbijam pytanie Panowie bo czytam Wasze dyskusje ale nie bardzo ogarniam to 4k w cropie.
Kolega karolt już wyjaśnił. Matryca aparatu ma więcej pixeli niż wynosi rozdzielczość 4k. Wiec żeby uzyskać 4k, obraz z matrycy trzeba przeskalować w dół lub alternatywnie użyć wyłącznie środkowej części matrycy, która odrazu da 4k bez skalowania. Druga metoda jest łatwiejsza dla procesora w aparacie, ale obraz przeważnie jest gorszej jakości. Pierwsza metoda jest trudniejsza dla procesora w aparacie (bo trzeba skalować np z 30mpx do 4K), ale obraz jest przeważnie wyższej jakości. Do tego dochodzi czynnik crop - filmowanie centralna częścią matrycy sprawia ze matryca rejestruje węższy kąt niż normalnie, w rezultacie w przypadku Canona R obiektyw 50mm nagrywa kat widzenia typowy dla obiektywu 85mm przy użyciu całej matrycy.
czomolungma
11-09-2018, 17:02
Kolega karolt już wyjaśnił. Matryca aparatu ma więcej pixeli niż wynosi rozdzielczość 4k. Wiec żeby uzyskać 4k, obraz z matrycy trzeba przeskalować w dół lub alternatywnie użyć wyłącznie środkowej części matrycy, która odrazu da 4k bez skalowania. Druga metoda jest łatwiejsza dla procesora w aparacie, ale obraz przeważnie jest gorszej jakości. Pierwsza metoda jest trudniejsza dla procesora w aparacie (bo trzeba skalować np z 30mpx do 4K), ale obraz jest przeważnie wyższej jakości. Do tego dochodzi czynnik crop - filmowanie centralna częścią matrycy sprawia ze matryca rejestruje węższy kąt niż normalnie, w rezultacie w przypadku Canona R obiektyw 50mm nagrywa kat widzenia typowy dla obiektywu 85mm przy użyciu całej matrycy.
dzięki juz kumam chociaż...zastanawia mnie coś. O ile ten kąt rzeczywiście podczas cropowania się zmienia to nie bardzo jest dla mnie logiczne dlaczego jakośc jest gorsza ? przecież piksele na śodku matrycy maja taką samą wielkośći rejestrują tyle samo szczegółów, światła itp dlaczego obraz uznaje się za gorszy ?
badtorro
11-09-2018, 17:06
Ja ekspertem nie jestem, moja lustrznka nie filmuje i przekazuję to co udało mi się samemu dowiedzieć.
Najwyraźniej obraz przeskalowany w dół jest bardziej szczegółowy niż natywnie zarejestrowane 4k.
Chyba podobnie jest ze zdjęciami - zdjęcie z aparatu 46mpx przeskalowane do 12mpx da bardziej szczegółowy obraz niż aparat z matrycą 12mpx.
Ale mogę się mylić :) to co napisałem to chyba dość mocne uproszczenie, ogólnie to trochę bardziej złożone zagadnienie niż 3 zdania na forum ;-)
Chyba najbardziej bolą te ogniskowe, bo nie po to człowiek kupuje np. 14-24/2.8 żeby kręcić film z kątem widzenia jak 24-40. GO też dostaje w skórę przez cropa.
cz4rnuch
11-09-2018, 17:40
Klip nakręcony Z7:
https://www.youtube.com/watch?v=fVG4PBqEZhg&feature=youtu.be
I trochę kuchni:
https://www.youtube.com/watch?v=RZsuI1EofMw&feature=youtu.be
dzięki juz kumam chociaż...zastanawia mnie coś. O ile ten kąt rzeczywiście podczas cropowania się zmienia to nie bardzo jest dla mnie logiczne dlaczego jakośc jest gorsza ? przecież piksele na śodku matrycy maja taką samą wielkośći rejestrują tyle samo szczegółów, światła itp dlaczego obraz uznaje się za gorszy ?
Dobrze kombinujesz :-) Jakość nie jest gorsza. Obrazek 4k to z grubsza biorąc 8,2 megapiksela; 3840x2160 (UHD) lub 4096x2160 (DCI). Canon w swoich aparatach ułatwia sobie życie sczytując tylko piksele odpowiadające 4k. Gdyby aparat miał matrycę 8,2 mpix to obraz byłby sczytywany z całej powierzchni matrycy i nie byłoby cropa przy filmowaniu 4k. Jeżeli matryca ma np 30 mpix, to albo można sczytać obraz ze środka matrycy odpowiadający 4k UHD lub DCI, albo można sczytać wszystkie piksele i połączyć je (pixel binning) w taki sposób, aby wynikowy obraz miał wymiary 4k (DCI lub UHD). Metoda łączenia pikseli wymaga wydajnego procesora. Skutkiem ubocznym jest powstanie sporej ilości ciepła, dlatego niektóre Sony miały tą przypadłość, że wyłączały się w trakcie nagrywania.
cz4rnuch
11-09-2018, 23:39
Dobrze kombinujesz :-) Jakość nie jest gorsza...Może być gorsza, zależnie od użytej metody. Przy skalowaniu uśrednia się szum co może nie być bez znaczenia przy wyższych czułościach, mogą się też pojawić dodatkowe informacje, których nie wyłuskały piksele ze środka (przy założeniu, że kadr będzie "taki sam") co będzie skutkować bardziej detalicznym obrazkiem. W praktyce bywa różnie, np A7RIII obrazek w Super 35 ma bardziej detaliczny niż ten zbierany z całej matrycy, a A7III odwrotnie.
Może być gorsza, zależnie od użytej metody. Przy skalowaniu uśrednia się szum co może nie być bez znaczenia przy wyższych czułościach, mogą się też pojawić dodatkowe informacje, których nie wyłuskały piksele ze środka (przy założeniu, że kadr będzie "taki sam") co będzie skutkować bardziej detalicznym obrazkiem. W praktyce bywa różnie, np A7RIII obrazek w Super 35 ma bardziej detaliczny niż ten zbierany z całej matrycy, a A7III odwrotnie.
Skalowanie w dół zawsze może przynieść więcej szkody niż pożytku (przeróżne artefakty: aliasing, mora itd), dlatego w profesjonalnych kamerach obrazka się nie skaluje (z wyjątkami :-). A7s ma bardzo detaliczny obrazek i niskie szumy właśnie dlatego, że matryca ma 12 mpix.
cz4rnuch
12-09-2018, 02:35
Skalowanie w dół zawsze może przynieść więcej szkody niż pożytku (przeróżne artefakty: aliasing, mora itd), dlatego w profesjonalnych kamerach obrazka się nie skaluje (z wyjątkami :-). A7s ma bardzo detaliczny obrazek i niskie szumy właśnie dlatego, że matryca ma 12 mpix.
Po pierwsze piszemy o aparatach fotograficznych a nie o profesjonalnych kamerach i dlatego te kamery z reguły mają większą rozdzielczość. A po drugie porównujemy skalowanie z całej klatki do 4K z wycinkiem 4K ze środka matrycy a nie z 4K z całej matrycy bez skalowania a to zasadnicza różnica. Dlatego obrazek skalowany może być bardziej detaliczny i dlatego nie zawsze przynosi to więcej szkody niż pożytku (choćby wspomniane szumy). Gdyby firmy robiąca aparaty fotograficzne poprzestały na 12MPx to oczywiście taki obrazek miałby szanse być najlepszym 4K z możliwych, ale wtedy nie byłoby dyskusji o cropach 4K bo nie dałoby się zrobić cropa 4K bez sztucznego podbijania rozdzielczości. A, że niektóre firmy wsadzają w swoje aparaty mocno upakowane matryce a potem stosują cropy o dużej krotności to właśnie te cropy porównujemy do resamplowanych z całej matrycy odpowiedników. I takie cropy mają te same wady co na przykład zdjęcia z matryc aps-c porównywane do pełnoklatkowych odpowiedników z odpowiednio bardziej upakowanymi matrycami. Po skalowaniu zazwyczaj obrazek z matrycy FF jest bardziej detaliczny i mniej zaszumiony. Tak na zdjęciach jak i na klipach.
cz4rnuch
12-09-2018, 08:12
Ktoś się skusi? :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/09/e5d0a31482223421a27b8d8200f7c9fe996a3615-1.jpg
źródło (https://uploads.disquscdn.com/images/e5d0a31482223421a27b8d8200f7c9fe996a361565aacb0edb 8cdc8ad554db04.jpg)
Jeśli tak to proszę pamiętać, że cena nie uwzględnia polskiego vatu więc do tego co na stronie trzeba będzie jeszcze doliczyć z 50 tys. Euro :) Za to jest darmowa przesyłka i gwarancja ceny.
badtorro
12-09-2018, 12:44
Do Polski nie wysyłają ;-)
To trochę dziwne, bo wszystkie inne nikony wysyłają do Polski bez problemu. Może jak faza pre-orderów się skończy to wtedy. Choć porównując ceny w Szwajcarii i Niemczech, to chyba jadę na zakupy do krainy czekolady ;-)
Do Polski nie wysyłają ;-)
To trochę dziwne, bo wszystkie inne nikony wysyłają do Polski bez problemu. Może jak faza pre-orderów się skończy to wtedy. Choć porównując ceny w Szwajcarii i Niemczech, to chyba jadę na zakupy do krainy czekolady ;-)
przy czym, technicznie, to Helwecja jest poza unijnym obszarem celnym, a cena zakupu Z6 przekroczy prog bezclowy.
wiec pamietaj, zeby wwiezc sprzet "uzywany" (bez pudelka itd. itp.)
badtorro
12-09-2018, 13:26
dzięki za przypomnienie :-)
ale chyba będzie ok, jeśli np pudełka będę miał w aucie, ale wszystko wypakowane i np dosłownie zawieszone na szyi?
dzięki za przypomnienie :-)
ale chyba będzie ok, jeśli np pudełka będę miał w aucie, ale wszystko wypakowane i np dosłownie zawieszone na szyi?
nie sadze, zeby z tym mialy byc problemy.
przeciez kupiles aparat w Polsce, bo tak sie szczesliwie zlozylo, ze miales sklep po drodze. gdzie normalnie musialbys kawal drogi jechac. prawda?
cz4rnuch
12-09-2018, 13:58
Panowie. O sposobach na rolowanie naszego pięknego kraju (albo ohydnego fiskusa, jak kto woli) nie lepiej porozmawiać sobie na privku? Odnośnie linków z Amazona to na Polskę nie wysyłają, bo to nie Amazon a jedynie tamtejsze firmy korzystające z ich platformy. Brak prime'owych bonusów więc chyba nie warto, nawet jeśli cena byłaby odrobinę niższa niż w Polsce.
Panowie. O sposobach na rolowanie naszego pięknego kraju (albo ohydnego fiskusa, jak kto woli)
technicznie rzecz biorac nie fiskus, tylko unijne cla. i platne w kraju wwozu, czyli Germanii albo Austrii, no chyba, ze transport samolotem - ale wtedy trzeba by powyzsza historyjke dopasowac :)
cz4rnuch
12-09-2018, 14:36
Zważywszy na to, że chyba nadal w Unii jesteśmy największym beneficjentem netto, to ogólnie na jedno wychodzi? Oczywiście historyjkę można sobie spreparować dowolną, ale pudełko w samochodzie może spowodować, że odpowiednie służby nie dadzą jej wiary. Albo poproszą o dowód zakupu. Albo o deklarację wywozową. Albo o nic i będzie można o sobie z dumą powiedzieć - spryciula.
Ile to będzie VAT-u ?
W przeliczeniu na lata za kratami ...
cz4rnuch
12-09-2018, 14:51
Pięć lat focenia Olympusem E-300. Bez prawa do przedterminowego zwolnienia.
Pięć lat focenia Olympusem E-300. Bez prawa do przedterminowego zwolnienia.
Jeśli nie masz to mogę Ci wypożyczyć E-300 na pięć lat..., Panie prowo..., sorry, prokuratorze! :)
cz4rnuch
12-09-2018, 17:30
Mnie nie wypożyczaj, ja nie sprowadzam na lewo ;) Chcesz się koniecznie pozbyć Olyego to stań na szwajcarskiej granicy i wypatruj kolegów z Z6ami :)
Jeśli nie masz to mogę Ci wypożyczyć E-300 na pięć lat..., Panie prowo..., sorry, prokuratorze! :)
A ja chętnie bym się pobawił. Jeszcze jakbyś miał do niego 14-54, to już w ogóle... ;)
Pawel Pawlak
13-09-2018, 14:02
śledzenie twarzy z 105/1.4 i 70-200/2.8
https://www.youtube.com/watch?v=injKVXKp8kE
Działa świetnie, więc można przypuszczać że ogólnie AF-C w lustrzankowych obiektywach zadziała co najmniej poprawnie.
kurczeblade
13-09-2018, 14:45
Fajnie to działa, rozumiem że w Z6 działa to tak samo?
I to przez adapter szkła ładnie śmigają.
Strasznie ciekawy jestem co z tego wyjdzie. Myślicie że wypali ten bagnet? Najbardziej obawiam się inwestycji w ten sprzęt i ryzyka że w przyszłości może być tak że nie będzie dobrze się sprzedawało, i zrezygnują z rozwijania. Z drugiej strony również może być tak samo z lustrzankami, że tak mocno bezlusterkowce się rozkręcą że przestaną rozwijać lustro.
Dla mnie jest ok, choć to tylko stwierdzenie patrząc na filmik. Ciekawe jakie różnice w praktyce będą pomiędzy Z6 a Z7 jeśli chodzi o AF. Pierw patrzyłem na Z6, liczba MP jest w zupełności wystarczająca, Z7 jednak to takie dwa w jednym ;) w mRAWach FPS nie przyspiesza?
jony, mając na względzie to, że to przez adapter FTZ, co na to "profesjonaliści"? Czy blogerzy napisali już jedyną słuszną prawdę, że Z7 jest tak zaprojektowany, aby ewentualny klient musiał kupić nową wersję?
Fajnie to działa, rozumiem że w Z6 działa to tak samo?
I szkła to Nikkory, przez przejściówkę?
W opisie filmu jest
"using the Nikon Z7 and the FTZ adaptor with the Nikon 105mm F1.4 Nikon 70-200 F2.8"
kurczeblade
13-09-2018, 14:55
Zrobiłem Edyte. Zauważyłem dopiero po czasie że szkła śmigają na adapterach. :)
Tez patrzylem na Z7, ale jednak nie ma opcji zebym taka kase wywalil. Biore Z6 i moze przeskocze na Z7mk2. Zobacze jaki bedzie postep miedzy generacjami.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
kurczeblade
13-09-2018, 14:59
Jeszcze potwierdzone info. jak wygląda trzymanie baterii. Mnie bardziej pasuję Z6 bo Z7 za dużo MPX :)
Ale czy łapie ostrość na oku? Śledzenie - co mi po nim jak będę miał ostry nos albo ucho.
No i dobre światło - krótkie czasy przy bardzo niskim ISO.
Jeszcze potwierdzone info. jak wygląda trzymanie baterii. Mnie bardziej pasuję Z6 bo Z7 za dużo MPX :)
Początkowo też brałem pod uwagę - z tego samego powodu - tylko i wyłącznie Z6. Ale ale
Z6: 273 phase detection points
Z7: 493 phase detection points
Różnica to patrząc na grafiki jest w wielkości pól, czy to jest spowodowane ilością MP? Im więcej tym punkty muszą być mniejsze, aby było dokładniej?
Druga sprawa - ISO64 :D ciekawe jak wygląda sprawa na wyższych ISO. W reporterce można używać mRAW. Studio, plenery, reklamowa i komercyjna w pełnej rozdzielczości.
cz4rnuch
13-09-2018, 15:15
Działa świetnie, więc można przypuszczać że ogólnie AF-C w lustrzankowych obiektywach zadziała co najmniej poprawnie.Filmiki od yutuberów już nie przeszkadzają w ocenie możliwości sprzętu? :)
Ale czy łapie ostrość na oku? Śledzenie - co mi po nim jak będę miał ostry nos albo ucho.
No i dobre światło - krótkie czasy przy bardzo niskim ISO.W okolicach 2 minuty na tym video widać, że ostrość jest na nosie. Nie ma eye-af więc śledzenie twarzy to taka wypadkowa tego co na twarzy urosło :) Przeważnie pewnie będzie dobrze, ale czasami trafi się nos, czoło albo kosmata broda zamiast oka. Eye-AF w sumie też nie ma 100% skuteczności.
Jeszcze potwierdzone info. jak wygląda trzymanie baterii. Mnie bardziej pasuję Z6 bo Z7 za dużo MPX :)Wg CIPA słabo, testujący wyciągają znacznie więcej. Ale jak będzie w praktyce to okaże się, gdy zaczną Zetkami robić normalni użytkownicy więc na potwierdzone info trzeba jeszcze trochę poczekać.
badtorro
13-09-2018, 15:22
Canon obiecał dodać eye-AF w aktualizacji firmware. Może i Nikon zdobędzie się na coś podobnego. Przypuszczam że hardware nie jest problemem