Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 i Z7 oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
[
18]
19
20
No więc prosta... piłka. Pokaż te zdjęcia.
Ewentualnie powiedz dla kogo je robisz.
Zafiksowałeś się na tym sprzedawaniu zdjęć do gazet, ale to przecież nie jest żaden istotny wyróżnik. Fakt sprzedania jakiegoś zdjęcia do gazety wcale nie oznacza, że jest ono wybitne. Może tylko to, że jest poprawne i komuś pasuje do jakiejś tam układanki, także podporządkowanej zarabianiu kasy, a nie wartościom artystycznym. Moje zdjęcia były, na przykład, drukowane w książkach, ale nikogo nie interesowało wówczas, czy te zdjęcia są wybitne, czy tylko dobre. One miały coś zilustrować i miały być podporządkowane całości. Nikt nie chciał moich najlepszych zdjęć, tylko te konkretne - niektóre były robione na zamówienie. Warunkiem było, żeby były poprawne i nie były "wymęczone" fotoshopem, bo i tak w końcu obrabiał je ktoś z wydawnictwa, żeby pasowały do tego, czemu mają służyć. Nie było też warunku, że zdjęcia mają się podobać księgowemu. :wink:
Ostatnio był taki ciekawy proces. Facet namalował kilkadziesiąt bohomazów, a inny facet zapłacił mu za tę "tfórczość" kupę kasy. Ty ze swoimi kopanymi fotkami nawet nie miałbyś startu w tej lidze. Obaj dostali wyroki, bo próbowali naciągnąć US na zwrot podatku. Eksperci stwierdzili, i słusznie, że sam fakt sprzedania takiego "dzieła" nie świadczy o tym, że jest to wartościowe dzieło.
Ale do rzeczy. Te Twoje kopane zdjęcia nie przeszłyby weryfikacji na większości konkursów fotograficznych. No może to z Lewandowskim - w kategorii "indycze jaja". To są zdjęcia ledwie poprawne, bo gdyby oceniać inne atrybuty niż poprawne naświetlenie, czy ostrość, to byś się mocno zdziwił. Zapytano by wtedy o kompozycję, kreację, czy harmonię i inne takie - i kicha by wyszła.
Czy ktoś normalny by sobie takie zdjęcie w dużym rozmiarze powiesił w salonie i traktował jak obraz? Mam wątpliwości. No ale nie biorę tu pod uwagę maniaków piłki kopanej, tylko normalnych ludzi, którzy szukają ciekawych zdjęć do powieszenia w salonie. Powiem ci, że niektóre moje zdjęcia wiszą w salonach u różnych ludzi, ale to nie o tym ta dyskusja. Mogę ci jedynie doradzić trochę pokory i samokrytyki - nigdy nikomu to jeszcze nie zaszkodziło.
Xavier80
15-06-2019, 11:18
Ale do rzeczy. Te Twoje kopane zdjęcia nie przeszłyby weryfikacji na większości konkursów fotograficznych. No może to z Lewandowskim - w kategorii "indycze jaja". To są zdjęcia ledwie poprawne, bo gdyby oceniać inne atrybuty niż poprawne naświetlenie, czy ostrość, to byś się mocno zdziwił. Zapytano by wtedy o kompozycję, kreację, czy harmonię i inne takie - i kicha by wyszła.
Czy ktoś normalny by sobie takie zdjęcie w dużym rozmiarze powiesił w salonie i traktował jak obraz? Mam wątpliwości. No ale nie biorę tu pod uwagę maniaków piłki kopanej, tylko normalnych ludzi, którzy szukają ciekawych zdjęć do powieszenia w salonie. Powiem ci, że niektóre moje zdjęcia wiszą w salonach u różnych ludzi, ale to nie o tym ta dyskusja. Mogę ci jedynie doradzić trochę pokory i samokrytyki - nigdy nikomu to jeszcze nie zaszkodziło.
Pochwal się więc nimi, przecież je posiadasz :)
krzysztofz24
15-06-2019, 11:31
Chyba forum nie jest na to gotowe, w sensie nie zasluguje;-).
david555
15-06-2019, 12:09
Jest taki rodzaj posiadaczy, którzy kupują przedmioty i tylko cieszą się z ich posiadania, ale ich nie używają, albo używają od wielkiego dzwonu.
To nawet nie są gadgeciarze, bo tych chociaż raduje używanie różnych duperel, a raczej tacy kustosze w prywatnym muzeum.
Im tam żadna guma nie spuchnie, bo nie ma na to żadnych szans. ;-)
czomolungma
15-06-2019, 12:13
Stawiam wniosek o przesunięcie kolegi śpiewaka do sekcji gimnastycznej...czyli przeniesienie wątku do Nikon Cafe:
Po pierwsze: nie będzie samotny, będzie w kolektywie. Wraz z innymi wątkami, gdzie pitoli się o dupie Maryni.
Po drugie: nabierze więcej optymizmu w życiu. Jeszcze więcej optymizmu..gdyż nikt potrzebujący porady tam nie zagląda, przez co wątek przestanie być śmieszny.
Po trzecie, co jest też ważne, przestanie śpiewać....znaczy istnieć ! Ileż można czytać wypocin ludzi, którzy aparatu w ręku nie mieli, a bajdurzą bo widzieli w necie....Wątek składa się z promila zdjęć, 5% procent wiedzy, reszta to personalne przepychanki nic nie wnoszące do dyskusji.
Z ów wątku zamiast o Zetce dowiedziałem się:
- kto jest najlepszym fotografem w wątku , a kto słabym
- czy publikacje w gazetach są wyznacznikiem dobrych zdjęć
- czy użytkownicy kupują dla siebie osłony czy dla kolegów
- że niektórzy użytkownicy śledzą innych i co gorsza mogą pojawiać się w lodówkach
- o strategii nikona na rynki europejskie
- o poziomie widzenia ludzkiego oka
- o rozpiętości tonalnej modeli innych niż Zetki
itp itd...
Warto zrobić naradę wśród administracji i przemyśleć zamknięcie tego wątku.
Zafiksowałeś się na tym sprzedawaniu zdjęć do gazet, ale to przecież nie jest żaden istotny wyróżnik. Fakt sprzedania jakiegoś zdjęcia do gazety wcale nie oznacza, że jest ono wybitne. Może tylko to, że jest poprawne i komuś pasuje do jakiejś tam układanki, także podporządkowanej zarabianiu kasy, a nie wartościom artystycznym. Moje zdjęcia były, na przykład, drukowane w książkach, ale nikogo nie interesowało wówczas, czy te zdjęcia są wybitne, czy tylko dobre. One miały coś zilustrować i miały być podporządkowane całości. Nikt nie chciał moich najlepszych zdjęć, tylko te konkretne - niektóre były robione na zamówienie. Warunkiem było, żeby były poprawne i nie były "wymęczone" fotoshopem, bo i tak w końcu obrabiał je ktoś z wydawnictwa, żeby pasowały do tego, czemu mają służyć. Nie było też warunku, że zdjęcia mają się podobać księgowemu. :wink:
Sam fakt sprzedawania zdjęć do gazet jest istotny z dwóch powodów:
1.) Żeby wejść na jakieś zawody o randze trochę wyższej niż czwarta liga trzeba mieć coś takiego jak akredytacja, która znowu jest wydawana dla przedstawicieli mediów, którzy to materiały na meczu tworzą celem publikacji w mediach(do których to gazety się zaliczają).
2.) Wymaga specyficznego, reporterskiego workflowu, który jednak dla normalnych ludzi/fotografów jest dosyć trudny do pojęcia. Ostatni przykład Polska-Izrael 94? zdjęcia(opisane, wywołane RAW-> JPG, wykadrowane, obrobione) były na serwerze 15 minut po zakończeniu meczu.
Fotografując do szuflady ma się czas na grzebanie w body na meczu i zastanawianie się, czy zdjęcia aby na pewno jest ostre, czy tryb AF jest wybrany dobry. Fotografując dla kogoś to po prostu musi działać.
Czy ktoś normalny by sobie takie zdjęcie w dużym rozmiarze powiesił w salonie i traktował jak obraz? Mam wątpliwości. No ale nie biorę tu pod uwagę maniaków piłki kopanej, tylko normalnych ludzi, którzy szukają ciekawych zdjęć do powieszenia w salonie. Powiem ci, że niektóre moje zdjęcia wiszą w salonach u różnych ludzi, ale to nie o tym ta dyskusja.
Te zdjęcia pojawiły się tutaj w kontekście dyskusji o tym, jakie kadry w przypadku PN są wymagające dla AF, a nie tego czy przeszłyby weryfikację w konkursach artystycznych. Nie wiem też, czy jest jakikolwiek sens odnoszenia się do argumentacji typu "bolid F1 jest do dupy, bo słabo nadaje się do orania pola", a taką tutaj stosujesz.
Mogę ci jedynie doradzić trochę pokory i samokrytyki - nigdy nikomu to jeszcze nie zaszkodziło.
Ja natomiast poproszę o potwierdzenie swoich słów zdjęciami, które przecież masz... a przynajmniej tak twierdzisz. Obawiam się, że w momencie gdy prowadzisz dyskusję w stylu "mam, ale nie pokażę", to nie mi brakuje tutaj pokory i samokrytyki.
Wy tak na poważnie to wszystko...?
Stawiam wniosek o przesunięcie kolegi śpiewaka do sekcji gimnastycznej...czyli przeniesienie wątku do Nikon Cafe:
Po pierwsze: nie będzie samotny, będzie w kolektywie. Wraz z innymi wątkami, gdzie pitoli się o dupie Maryni.
Po drugie: nabierze więcej optymizmu w życiu. Jeszcze więcej optymizmu..gdyż nikt potrzebujący porady tam nie zagląda, przez co wątek przestanie być śmieszny.
Po trzecie, co jest też ważne, przestanie śpiewać....znaczy istnieć ! Ileż można czytać wypocin ludzi, którzy aparatu w ręku nie mieli, a bajdurzą bo widzieli w necie....Wątek składa się z promila zdjęć, 5% procent wiedzy, reszta to personalne przepychanki nic nie wnoszące do dyskusji.
Z ów wątku zamiast o Zetce dowiedziałem się:
- kto jest najlepszym fotografem w wątku , a kto słabym
- czy publikacje w gazetach są wyznacznikiem dobrych zdjęć
- czy użytkownicy kupują dla siebie osłony czy dla kolegów
- że niektórzy użytkownicy śledzą innych i co gorsza mogą pojawiać się w lodówkach
- o strategii nikona na rynki europejskie
- o poziomie widzenia ludzkiego oka
- o rozpiętości tonalnej modeli innych niż Zetki
itp itd...
Warto zrobić naradę wśród administracji i przemyśleć zamknięcie tego wątku.
No ale przeciez stara prawda mowi... nie ważne jak mowia, byle mowili ;-)
kurczeblade
16-06-2019, 12:54
Słuchajcie, nigdy na to uwagi nie zwracałem kupując aparat. Kupiłem Z6 w FJ. Generalnie widać było że pudło było otwierane.
, Ale myślę sobie że to normalne Ale LCD zaklejony. Wróciłem do domu i sprawdziłem przebieg, pokazało tam 300 fotek. No ale z tego z 50 - 100 sam zrobiłem po drodze do domu. Więc było nastukane gdzieś 200/250. Generalnie Body działa. wszystko hula, zapomniałem o sytuacji. Pomyślałem że to jakaś i kontrola jakości itp.
No i do sedna. Pojechałem w sobotę z kumplem do tego samego sklepu, bo się przekonał na kupno Z6. Wszytko cacy, wrzucamy plik żeby zobaczyć przebieg, a tam 1200 zdjęć nastukane. No to chyba już nie kontrola ? Znajomy jest trochę zły, bo uważa że mógł dostać jakiś egzemplarz ze zwrotu. Chociaż po aparacie nie ma śladów używania.
Ja w sumie nigdy nie myślałem w ten sposób, zawsze brałem aparat i nigdy nie sprawdzałem przebiegów. Jak to jest z tym?
Aparat powinien mieć 0 w sklepie ?
Czy każdy będzie mieć nastukane zdjęcia ?
Słuchajcie, nigdy na to uwagi nie zwracałem kupując aparat. Kupiłem Z6 w FJ. Generalnie widać było że pudło było otwierane.
, Ale myślę sobie że to normalne Ale LCD zaklejony. Wróciłem do domu i sprawdziłem przebieg, pokazało tam 300 fotek. No ale z tego z 50 - 100 sam zrobiłem po drodze do domu. Więc było nastukane gdzieś 200/250. Generalnie Body działa. wszystko hula, zapomniałem o sytuacji. Pomyślałem że to jakaś i kontrola jakości itp.
No i do sedna. Pojechałem w sobotę z kumplem do tego samego sklepu, bo się przekonał na kupno Z6. Wszytko cacy, wrzucamy plik żeby zobaczyć przebieg, a tam 1200 zdjęć nastukane. No to chyba już nie kontrola ? Znajomy jest trochę zły, bo uważa że mógł dostać jakiś egzemplarz ze zwrotu. Chociaż po aparacie nie ma śladów używania.
Ja w sumie nigdy nie myślałem w ten sposób, zawsze brałem aparat i nigdy nie sprawdzałem przebiegów. Jak to jest z tym?
Świeży powinien mieć 0 przebiegu.
Jak ustawia się kolejka do macania nowego sprzętu to nie dziwne że takie sieciówki mają używany sprzęt, może to na wyrost że używany ale moim zdaniem jest do bezczelne żeby klientowi wciskać sprzęt z nastukanym licznikiem.
Tak jak opisywałem wcześniej miałem D750 z nastukanym licznikiem i jak zauważyłem to pracownik w sklepie o mało mi butów nie czyścił i szybko przynosił nowe pudełko zaplombowane i w sklepie odczytywaliśmy exif, który pokazał 1, jak brałem A7II to na liczniku było ZERO, nowe D7200 miało też pierwsze zdjęcie w sklepie.
Raz obiektyw brałem i patrzę na przedniej soczewce tłusty paluch odbity, mówię że chce nówke "ale to ostatnia sztuka", no to pytam ile zniżki "nie możemy obniżyć" no dziękuję dowidzenia, nikt tu nikomu łaski nie robi przy takiej konkurencji, sprzęt ma być nowy, jak komuś nie zależy to bierze co jest.
Xavier80
16-06-2019, 16:30
a przypadkiem w salonach FJ nie odbywał się nikonowski roadshow? Może to są sztuki z tych dni otwartych, gdzie każdy sobie testował?
Ja bym zwracał na niezgodność towaru z umową i domagał się nowego
Co prawda nie w Z ale w D 800 sam zrobiłem pierwsze zdjęcie ;)
kurczeblade
16-06-2019, 20:43
To lipa straszna, najwidoczniej w FJ ktoś lubi się bawić aparatami, mój miał na liczniku 200/250 klatek, a sprzedawca sugerował że nie był używany, i żebym przed kupnem nie wyzwalał migawki. To Ci paradoks. Ale myślałem że to jakieś testy i zawsze jakaś liczba nastukane jest. Aparat działa , nie ma śladu używania, ale jestem zły że zostałem okłamany.
No a z tym egzemplarzem 1200 to szkoda słów. Znajomy miał jechać jutro robić dym, ale narobił już kolejne 2000 zdjęć, i w sumie sobie chce odpuścić.
Ja chyba jutro napiszę oficjalna skargę do FJ. Bo możliwe że to jakiś pracowni lubi się pobawić sprzętem...
cybulski
16-06-2019, 21:33
To lipa straszna, najwidoczniej w FJ ktoś lubi się bawić aparatami, mój miał na liczniku 200/250 klatek, a sprzedawca sugerował że nie był używany, i żebym przed kupnem nie wyzwalał migawki. To Ci paradoks. Ale myślałem że to jakieś testy i zawsze jakaś liczba nastukane jest. Aparat działa , nie ma śladu używania, ale jestem zły że zostałem okłamany.
No a z tym egzemplarzem 1200 to szkoda słów. Znajomy miał jechać jutro robić dym, ale narobił już kolejne 2000 zdjęć, i w sumie sobie chce odpuścić.
Ja chyba jutro napiszę oficjalna skargę do FJ. Bo możliwe że to jakiś pracowni lubi się pobawić sprzętem...
Prawo jest takie że można sobie kupić w necie, pocykać i oddać w ciągu 10 dni. Jest to problem stworzony przez ustawodawcę a największe sieci to nawet możesz oddać po dłuższym czasie.
WIęc z jednej strony KLient domaga się praw ale z drugiej strony ich nie rozumie :) nie jarajcie się już tymi zabawkami, nie są tego az tyle warte.
Xavier80
16-06-2019, 21:46
Faktycznie, ze zwrotem może być problem, ale mimo wszystko bym spróbował. Jest sposób, tuż po zapłacie za sprzęt pstryknąć zdjęcie przy sprzedawcy i sprawdzić exif :) Nie do pomyślenia, prawda? Niestety w kraju "Mietków - handlarzy - przedsiębiorców" warto mieć to na uwadze
cybulski
16-06-2019, 21:57
Faktycznie, ze zwrotem może być problem, ale mimo wszystko bym spróbował. Jest sposób, tuż po zapłacie za sprzęt pstryknąć zdjęcie przy sprzedawcy i sprawdzić exif :) Nie do pomyślenia, prawda? Niestety w kraju "Mietków - handlarzy - przedsiębiorców" warto mieć to na uwadze
Kraj Januszy, Grażyny i ich syna Seby.
Myszowor
16-06-2019, 22:03
Dla mnie to oszukiwanie klienta, kupujesz nowy ma być 0 fotek, sprzęt kosztuje parę tysięcy więc nie zostawił bym tak tego.
26434
Prawo jest takie że można sobie kupić w necie, pocykać i oddać w ciągu 10 dni. Jest to problem stworzony przez ustawodawcę a największe sieci to nawet możesz oddać po dłuższym czasie.
WIęc z jednej strony KLient domaga się praw ale z drugiej strony ich nie rozumie :) nie jarajcie się już tymi zabawkami, nie są tego az tyle warte.
hola hola... sprzedawca ma prawo wycenić zużycie sprzętu i zwrócić mniejszą kwotę lub odmówić przyjęcia sprzętu zgodnie z przepisami, które warto czytać całe, do tego mamy też nieodwracalne zużycie itp, w butach nie pobiegasz sobie kilka razy naokoło sklepu i nie oddasz ich.
cybulski
16-06-2019, 22:10
hola hola... sprzedawca ma prawo wycenić zużycie sprzętu i zwrócić mniejszą kwotę lub odmówić przyjęcia sprzętu zgodnie z przepisami, które warto czytać całe, do tego mamy też nieodwracalne zużycie itp, w butach nie pobiegasz sobie kilka razy naokoło sklepu i nie oddasz ich.
@koesh (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) :) jak zwykle wie wszystko o wszyskim, zagląda wszędzie i śledzi wszystkich :) mam specjalnie coś dla Ciebie za czepialstwo https://forum.psioniczni.pl/viewtopic.php?f=9&t=387 :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
jak zwykle wie wszystko o wszyskim...
Ale dlaczego mam nie prostować czegoś co z doświadczenia znam, łatwo coś wrzucić i wprowadzić ludzi w błąd, a fakty są inne i teraz ty też wiesz o tym.
cybulski
16-06-2019, 22:34
Ale dlaczego mam nie prostować czegoś co z doświadczenia znam, łatwo coś wrzucić i wprowadzić ludzi w błąd, a fakty są inne i teraz ty też wiesz o tym.
@koesh (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) teraz to ja będę się Ciebie czepiał jak ty mnie. Więc mam nadzieję, że sobie poradzisz z tym problemem :mrgreen: Chyba, że chcesz o tym porozmawiać jak się z tym czujesz.
Xavier80
16-06-2019, 22:39
Kraj Januszy, Grażyny i ich syna Seby.
Oni raczej takiego sprzętu nie kupują ? Chociaż z drugiej strony, kto wie? Tak czy inaczej ta sytuacja nie powinna być akceptowana na linii sprzedawca-konsument, tu się chyba zgodzimy?
cybulski Czyli będziesz specjalnie wprowadzał ludzi w błąd licząc że z tych co będą cie poprawiać trafi się koesh ? Czyżby brak zachwalania fuji spowodowało u ciebie taką potrzebę ? :)
Spoko jakoś przeżyję, wyskakujące okienka mam wyłączone, więc nie denerwują.
david555
17-06-2019, 02:39
cybulski Czyli będziesz specjalnie wprowadzał ludzi w błąd licząc że z tych co będą cie poprawiać trafi się koesh ? Czyżby brak zachwalania fuji spowodowało u ciebie taką potrzebę ? :)
Spoko jakoś przeżyję, wyskakujące okienka mam wyłączone, więc nie denerwują.
Nie zastanawiają Cię czasami dane przy Twoim koncie, to jest data rejestracji i liczba postów ?
W ciągu niespełna 5 lat, nastukać niemal 10 tysięcy wpisów, to prawie rekord świata, tylko czy na tych wpisach forum autentycznie zyskuje, to już zupełnie inna sprawa.
Pierwsze wrażenia z używania adaptera na szkła Sony.
https://www.youtube.com/watch?v=iEwvKVD8T88&fbclid=IwAR2qvX-g2xs0PSW1rPzWg33WpIty7etqm0aA2GFHgPutiS6sblxbIiA84 to
W skrócie - działa to bardzo dobrze. Ma jakieś drobne niedoróbki jeszcze, ale to wszystko (firmware) jest w wersji preprodukcyjnej. Sama przejściówka jest malutka i cienka, jak adapter na m42, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby sobie zapiąć małe Ciamciangi (ew Dżimastery dla chętnych) do Z i mieć kompaktowy, budżetowy zestaw (póki nie wyjdą kolejne szkła natywne). Fajnie poszerza możliwości.
Ja się cieszę - może nawet pomyślę o zakupie jak wyjdzie i będzie faktycznie dobrze działać po gruntowniejszych testach od większej ilości użytkowników.
Pierwsze wrażenia z używania adaptera na szkła Sony.
https://www.youtube.com/watch?v=iEwvKVD8T88&fbclid=IwAR2qvX-g2xs0PSW1rPzWg33WpIty7etqm0aA2GFHgPutiS6sblxbIiA84 to
W skrócie - działa to bardzo dobrze. Ma jakieś drobne niedoróbki jeszcze, ale to wszystko (firmware) jest w wersji preprodukcyjnej. Sama przejściówka jest malutka i cienka, jak adapter na m42, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby sobie zapiąć małe Ciamciangi (ew Dżimastery dla chętnych) do Z i mieć kompaktowy, budżetowy zestaw (póki nie wyjdą kolejne szkła natywne). Fajnie poszerza możliwości.
Ja się cieszę - może nawet pomyślę o zakupie jak wyjdzie i będzie faktycznie dobrze działać po gruntowniejszych testach od większej ilości użytkowników.
Niestety na razie rozsądne cenowo samyangi nie są obsługiwane. Na razie tylko Sony i Sigmy, zobaczymy co przyniesie update software'u.
* Samyang / Rokinon lenses are currently NOT supported. This may change in future firmware update.
cz4rnuch
18-06-2019, 10:53
Szału nie ma, ale dla tych co po prostu potrzebują AFu to może być bardzo dobre wyjście. Oczywiście prawdziwym testem będzie też to czy poradzą sobie z obiektywami niezależnych jak Samy, Tamron czy Tokina, bo z tym są problemy nawet na Sonaczach. Wtedy byłoby to naprawdę budżetowo przyjazne rozwiązanie. No to teraz czekamy na Techarta do Canona R :) Wtedy Nikon będzie robił za ultra fajną dupkę do wypasionej szklarni Canona (to jest żart, ponoć trzeba to pisać na tym forum, by nie było potem zbędnej dyskusji) :)
Do poczytania:
https://m.dpreview.com/articles/1098565282/analysis-with-new-af-firmware-nikon-s-z6-z7-just-became-more-competitive?utm_source=Facebook-share&utm_medium=desktop-article-header&utm_campaign=social-sharing
https://www.youtube.com/watch?v=7lqRK7VbBk0
:D
cybulski
24-06-2019, 10:12
https://www.youtube.com/watch?v=7lqRK7VbBk0
:D
W końcu jakieś konkretne szkło w Nikonie :) a nie te ciemne wynalazki :mrgreen: to już możecie wyprzedawać swoje słoiki skoro można canona podpinać
W końcu jakieś konkretne szkło w Nikonie :) a nie te ciemne wynalazki :mrgreen: to już możecie wyprzedawać swoje słoiki skoro można canona podpinać
Ja tam nic nie wyprzedaję ;)
Od 85mm f/1.2L wolę swoje 105mm f/1.4E.
Cichy kiedyś zrobił fajne porównanie 85mm eLki z Artem. Dla mnie eLka wygrywa zdecydowanie, ale tylko w kategorii waga :P Bokeh? W ślepym teście pewnie zdecydowana większość z Was by nie wiedziała które zdjęcie jest z którego obiektywu.
26704
Niestety jeśli chodzi o szkła Canona to tylko legenda po nich pozostała, bo nie parametry. Pomijam bardzo subiektywną kwestie bokehu, ale generalni mało która L-ka dziś wygrywa w konkurencji ostrość. I szybkość AF. Bierze to się z kilku spraw. To są w większości dosyć stare konstrukcje. Weźmy sobie kultowe 85/1.2 i 135/2. Stoją dwie klasy niżej od Artów i od nowych konstrukcji na Sony (szczególnie Zeissów), czy od nowości Nikona (Nikkor 105/1.4 - nie ma odpowiednika w Canonie). 85/1.2 jest legendarnie .... wolny. I z tym nawet Canonierzy nie dyskutują. Od casu do czasu ktoś o tym przebąkuje na forum canona, ale jest zakrzykiwany. Bo chwali Zeissy (otus itp). Canonierzy krytykują Arty bo .. ich nie chcą używać, bo gorzej trafiaja niż ich L-ki. No i kwestia ostatnia - oni pracują na matrycach o mniejszych rozdziałkach (generalizuję, ale większośc na 6D albo co najwyżej na 5Dmk4 - 30 Mpx). I tam tak niedostatków optyki nie widac. Kiedyś jeden facet z 5DSR napisał, że musiał przejść na ARTy, bo l-ki sa nieostre. W efekcie się pożegnał z forum.
Reasumując - opinie w sieci często sa generowane przez grupy ludzi majacych okreslony interes lub przez innych - fanów marki. Jedni i drudzy "zaklinają" rzeczywistość. Więc Zbyszku co ty tam wiesz o tych Canonowskich szkłach? Że 85/1.2 daje duże rozmycie bo małą GO? To prawda. Cała reszta to już dorabianie ideologii. Świat foto się zmienił a Canon jest firmą, która stoi najbardziej w miejscu jesli chodzi o trójcę N C i S. Firma bazuje na ilości użytkowników, nie pokazuje żadnych fajerwerków (OK, jedno jasne szkło do R). To co ma było fajne, ale lata temu.
Jacku, ty jesteś pewien że orientujesz się w tym, jakie szkła Canon produkuje? Zapomnij on starych L-kach typu 85 czy 50. Przeglądnij aktualny katalog szkieł. Nie zwracaj uwagi na ceny, tylko na ich parametry.
Myslę, że się orientuję :) katalog pokazuje co robią, ale jaką szkła dają ostrośc to juz nie. MTF od producenta są bez weryfikacji i nie ma w takich katalogach MTF ARTów do porównań.
No i co tam masz fajnego? Supertele (wszystkie, fakt) oraz ostatni 70-200/2.8, TS 17 mm. Poza 70-200/2.8 - ważny (w sensie często potrzebny) obiektyw to reszta ....
Dlaczego mam zapomniec o 85 i 50 mm? Są szkła potrzebne i mniej potrzebne. Trochę dziwne, że dają ciała w popularnycb ogniskowych.
Ja nie piszę, że Nikon ma super ofertę Nikkorów. ale przynajmniej w systemie mozna używać Sigm czy Tamrona 85/1.8VC. Jesli Canonierzy dyskredytują szkła innych producentów, a sam Canon ma "dziury" jesli chodzi o ofertę ostrych szkieł to po prostu nie rozumiem stawiania Canona jako wzór systemu albo jego szklarni jaki kultowej. To jest w dużej mierze jechanie na opinii. Ciężko wyprostować stereotypy. Canonierzy chyba z 5 lat od wypuszczenia Nikona D3, czuy potem D700 potrzebowali by przestać pisać o lepszych wysokich ISO w ich body. Bo nikony to mają szumiące CCD. Stereotypy odnoszące sie do sytuacji sprzed lat.
Co może być rewelacyjne dla zawodowca czy amatora pasjonującego się portretem na papierowej głębi f/1.2 to nie koniecznie dla przeciętnego użytkownika będzie lepsze od ładnych kółeczek na tle przy pełnej dziurze f/1.8
Ja już trzeci raz mam adapter do sony żeby podpiąć jakieś obiektywy canona i po przeglądnięciu wszystkiego w ogłoszeniach i testów znowu się okazuje że sensowne obiektywy są u tamrona albo starocie canona, które na adapterach i tak nie chodzą.
Mam na myśli takie szkła jak: 11-24/4, 16-35/4, 24-70/2.8 II, 70-200/4 II, 70-200/2.8 III, 35/1.4 II, 85/1.4, RF 50/1.2, RF 85/1.2, RF 28-70/2.
O TS-E i supertele nie piszę, bo po co. Pisząc, że Canon stoi w miejscu, nie najlepiej świadczy o Twoim doinformowaniu. Przynajmniej w temacie optyki.
Orientuję się. Od 2 lat pracuje na kilku body canona (sprzet szkoły). Jestem od paru lat moderatorem canon-board i czytam o wszelakich nowosciach. Podobnie jak regularnie czytan optycznych. Sądze, że nie przeoczyłem żadnej premiery obiektywów C N S.
Pisz o tych RF co sa w sklepach. To nie sa zresztą legendarne L-ki, tylko nowości. Na bycie legendą trzeba sobie zasłużyc.
70-200/2.8 wymieniłem, a szkła o jasności 4.0 pominąłem jako coś co nie zwala z nóg parametrami. Legendarne ciemne szkła? Sam wyrózniasz 1.2
85/1.4 jest słabszy (jesli mowa od ostrosci) od ARTa.
Odnosłem sie do "legendarnej" jakości szkieł Canona. Canon nie stoi jesli chodzi o optykę, robi coraz lepsze szkła. Ale podobnie jak Nikon większość z nich (nie wszystkie) robi jako szkła "kompromisowe" (waga, rozmiar, filtry) w przeciwieństwie do serii ART Sigmy, do Zeissa czy niektórych Sony. Nikkor też nie rozpieszcza uzytkowników, Nikory 50 i 85 są słabe. Nie maja startu do Artów czy Otusów. Optykę Nikona też określano jako legendarną i to nie bez powodu. A dziś w szranki z najlepszymi konstrukcjami to wyglądają w większości dosyć słabo. I jakieś wyjątkowe N 200/2 105/1.4 nie powinny zaciemniać oglądu sytuacji.
Szkła do bezluster to totalnie inna historia, tu wszyscy (N i C) robią optykę od nowa i poziom tej optyki jest wysoki.
Najpewniej zarówno Canon jak i Nikon robią największą kase nie na "legendarnych" szkłach, a na szkłach robionych masowo. Tanich, ciemnych.
To tak jak z Canonem 1. Najlepszy. ale kasę robia na niższych seriach body.
Moim zdaniem powinniśmy zapomnieć o stwierdzeniu, że najlepsza optyka to optyka systemowa. Producenci czy to C czy N nie są w stanie zrobić w każdej z ogniskowych (i jasności - bo musza robic też ciemne szkła dla mas - dla kasy) najlepszych obiektywów. Te osoby, które sie przesiadły z eLek na bezlustra Sony z Otusami mają rację (jan pawlak) a są hejtowane za przostrzone zdjęcia.
Wg mnie teraz powinno sie patrzec na najlepszy system. Rozumiem przez to aparat systemowy, matrycę i możliwość podpinania wszelakiej optyki. No i tu Nikon się plasuje rewelacyjnie (wreszcie) mając dużą średnicę bagnetu, krótki (najkrótszy) rejestr, stabilizację matrycy, matryce o dużym DR i dobrą współpracę ze szklarnią innych firm (ARTy).
Canon pewnie doda w R stabilizację matrycy, ale jakoś z lepszym DR to sobie nie może poradzic od lat to raz, a dwa - ma większy rejestr i Zeisów z AF do niego nie podłączysz. Jeśli nie poprawią współpracy z Sigmami ART to topową optykę na swój system będą robili wyłącznie oni sami. A na Nikona będą Nikkory S, Zeissy i Arty.
Pomijam (a właściwie dlaczego?) optykę ze średniej półki typu Tamron 85/1.8 VC, która też lepiej pracuje na Nikonach.
Jacku, odniosłem się do Twojego stwierdzenia, że Canon stoi w miejscu. Napisałem o kilku szkłach, które ostatnio zmajstrował. Nie napisałem, że są najlepsze, ani że są legendarne, ani że inni fabrykanci robią złe szkła. Jeżeli uważasz, że te szkła które Canon g wypuścił są kiepskiej jakości, to się po prostu nie zgadzamy.
A propos szkieł f4, to może 11-24/4 czy 16-35/4 legendarnymi nie są, ale czy konkurencja ma lepsze? Rozmaite wersje 70-200/4 były jednym z argumentów do wchodzenia amatorów w system Canona.
Kolekcjoner
24-06-2019, 23:02
Jacku niestety to co piszesz to jest takie pisanie o wszystkim i o niczym - bo na pewno nie o optyce Canona. To obrazuje tylko Twoje wyobrażenia o systemie Canona ale nie należy tego traktować jakoś poważnie. Tak to jest jak się czegoś nie używa tylko pisze po forach ;). Diabeł tkwi w szczegółach nie w tabelkach i wykresach. Polecam jednak więcej pokory i przede wszystkim praktyki, a mniej profesorskiego przekonania że wiem wszystko najlepiej ;)..
A już wybiórcze wnioski z tych jakichś wyrwanych z kontekstu opinii z forum CB - śmiechłem ;)....
Rozmaite wersje 70-200/4 były jednym z argumentów do wchodzenia amatorów w system Canona.
O tym właśnie mówię. BYŁY. Gdy wypuszczano legendarne L-ki to konkurencja tak zupełnie nie spała i Nikon miał też dobre szkła. Chyba w N przeoczono sprawe marketingowo, nie wyróżniając serii szkieł pro innym nazewnictwem. Canon MIAŁ (i ma nadal) linię szkieł 4.0, Nikon (słusznie!) robił szkła o zmiennej jasności, bo schodził na szerszym kącie poniżej 4.0. I tak to marketing (stała jasność) wygrał z faktem, że jasniejsze jest lepsze. Zadanie domowe zostało odrobione i Nikon (dla satysfakcji malkontentów) ma linię szkieł 4.0. Ma świetne 70-200/4, ma 16-35/4, 24-120/4, ma 200-400/4.
Pisałem o opiniach i stereotypach. Canon ma linię 4.0 i to się utrwaliło w umysłach ludzi, jako przewaga. Nikon nie miał. Ale MA. Gdzie więc przewaga Canona? Przeszłość. Inne firmy dogoniły, a w ostrosci często prześcignęły szkła Canona.
Diabeł tkwi w szczegółach nie w tabelkach i wykresach.
Wiem, że portal dxo jest przez canonierów traktowany jako sponsorowany przez wrogów Canona ;) a jego wyniki podważane na wszelkie spodoby i nie brane powaznie. Ja bym się jednak radził zastanowić czy jest możliwe, że dobrze potrafią tam wypaść produkty bardzo różnych firm, a nie tylko jednego producenta (sponsora - kogo?). Mozna sie śmiać z wyników dxo w kwestii DR tylko potem Cichy pokazuje zdjęcia wyciagane o -5EV z innych body i z Canona i różnicę WIDAĆ. Mozna oczywiście tłumavczyć, że duże DR nie jest potrzebne gdy sę dobrze naświetla, ale ... zapomina się o sytuacjach gdy scena ma dużą rozpiętość tonalną i jakie by było naswietlenie, na światła czy na cienie to plik z matrycy z kiepskim DR nie da się dobrze obrobić, trzeba sklejać kilka plików z różną ekspozycją, robić HDR (a co ze zdjęciai ruchu, albo bez używania statywu?)
Ostrość. Nie patrzec na MTF? Portale sie mylą? DXO, dprev, optyczni, lensretail itd itd.
Swoje opinie o sprzęcie/systemach/aparatach/optyce trzeba weryfikwać rok po roku. Ciagle na nowo. Bez sentymentów. Cos było legendą? Było. Czy dzis jest najlepsze? Nie musi.
Jasne jest, że generalizuję. Bo się znajdzie jakiś obiektyw (i to niejeden) nie pasujący do tego co napisałem. Tylko, że wyjatki potwierdzają regułę.
cybulski
25-06-2019, 00:40
Panowie jak dla mnie to za dużo piszecie o historii a za mało o najbliższej przyszłości. Poczytajcie https://petapixel.com/2019/06/24/why-nikon-is-failing-in-the-full-frame-mirrorless-camera-race/
Szkoda tyle pisać lepiej poczytać i ewentualnie pofocic.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ja wywaliłem Nikona i dla mnie ta firma to będzie przypadek pentaxa za jakiś czas.... Sorry tak jest nie ma miejsca zapewne dka wszystkich. Fuji również może podzielić ten los.
Kolekcjoner
25-06-2019, 00:45
O tym właśnie mówię. BYŁY. Gdy wypuszczano legendarne L-ki to konkurencja tak zupełnie nie spała i Nikon miał też dobre szkła. Chyba w N przeoczono sprawe marketingowo, nie wyróżniając serii szkieł pro innym nazewnictwem. Canon MIAŁ (i ma nadal) linię szkieł 4.0, Nikon (słusznie!) robił szkła o zmiennej jasności, bo schodził na szerszym kącie poniżej 4.0. I tak to marketing (stała jasność) wygrał z faktem, że jasniejsze jest lepsze. Zadanie domowe zostało odrobione i Nikon (dla satysfakcji malkontentów) ma linię szkieł 4.0. Ma świetne 70-200/4, ma 16-35/4, 24-120/4, ma 200-400/4.
Pisałem o opiniach i stereotypach. Canon ma linię 4.0 i to się utrwaliło w umysłach ludzi, jako przewaga. Nikon nie miał. Ale MA. Gdzie więc przewaga Canona? Przeszłość. Inne firmy dogoniły, a w ostrosci często prześcignęły szkła Canona.
Wiem, że portal dxo jest przez canonierów traktowany jako sponsorowany przez wrogów Canona ;) a jego wyniki podważane na wszelkie spodoby i nie brane powaznie. Ja bym się jednak radził zastanowić czy jest możliwe, że dobrze potrafią tam wypaść produkty bardzo różnych firm, a nie tylko jednego producenta (sponsora - kogo?). Mozna sie śmiać z wyników dxo w kwestii DR tylko potem Cichy pokazuje zdjęcia wyciagane o -5EV z innych body i z Canona i różnicę WIDAĆ. Mozna oczywiście tłumavczyć, że duże DR nie jest potrzebne gdy sę dobrze naświetla, ale ... zapomina się o sytuacjach gdy scena ma dużą rozpiętość tonalną i jakie by było naswietlenie, na światła czy na cienie to plik z matrycy z kiepskim DR nie da się dobrze obrobić, trzeba sklejać kilka plików z różną ekspozycją, robić HDR (a co ze zdjęciai ruchu, albo bez używania statywu?)
Ostrość. Nie patrzec na MTF? Portale sie mylą? DXO, dprev, optyczni, lensretail itd itd.
Swoje opinie o sprzęcie/systemach/aparatach/optyce trzeba weryfikwać rok po roku. Ciagle na nowo. Bez sentymentów. Cos było legendą? Było. Czy dzis jest najlepsze? Nie musi.
Jasne jest, że generalizuję. Bo się znajdzie jakiś obiektyw (i to niejeden) nie pasujący do tego co napisałem. Tylko, że wyjatki potwierdzają regułę.
Tak, tak i na podstawie wyników z tabelek dxo zmieniać system na coraz lepszy. Fotografia się przecież nie liczy, najważniejsze są cyferki w tabelkach ;)...
Panowie jak dla mnie to za dużo piszecie o historii a za mało o najbliższej przyszłości. Poczytajcie https://petapixel.com/2019/06/24/why-nikon-is-failing-in-the-full-frame-mirrorless-camera-race/
Szkoda tyle pisać lepiej poczytać i ewentualnie pofocic.
Ja wywaliłem Nikona i dla mnie ta firma to będzie przypadek pentaxa za jakiś czas.... Sorry tak jest nie ma miejsca zapewne dka wszystkich. Fuji również może podzielić ten los.
Taa... jesteś podatny pod takie różne plotki, wiesz że jak Samsung wrzucił na rynek system NX to wiele plotek i nawet tu dyslusji było kiedy Samsung przejmie dział foto Nikona ? :)
Gdzie teraz jest system NX samsunga ? :)
Kolekcjoner
25-06-2019, 01:12
Fuji to całkiem spora firma więc nie sądzę. Nikon nie wiem ale osobiście wątpię że mieliby się tak zmarginalizować. Raczej w przypadku poważniejszych kłopotów ktoś ich kupi z pożytkiem dla użytkowników systemu (tak jak się stało z Minoltą).
Co do Pentaxa to tu rzeczywiście jest jakaś dziwna sytuacja. Niby ich kupili ale ta kompletna stagnacja jest niepokojąca. Szkoda, bo kurczenie się konkurencji to nic dobrego dla nas.
..Poczytajcie https://petapixel.com/2019/06/24/why-nikon-is-failing-in-the-full-frame-mirrorless-camera-race/.Pomijając kwestie analizy wielkosci i potencjału firmy to co tam napisano to w większości stek bzdur. I brak konsekwencji w rozumowaniu, plus nieznajomość produktu o jakim pisze. Tak w skrócie wygląda Nikon Z w oczach użytkowników Sony.
cybulski
25-06-2019, 02:24
Pomijając kwestie analizy wielkosci i potencjału firmy to co tam napisano to w większości stek bzdur. I brak konsekwencji w rozumowaniu, plus nieznajomość produktu o jakim pisze. Tak w skrócie wygląda Nikon Z w oczach użytkowników Sony.
Czy ja wiem czy stek? To jest jeden z wariantów rozumowania i przewidywania co się stanie. To nie jest wiedza a tylko próba wróżenia tego co może być.
cybulski
25-06-2019, 03:28
Poza tym Sigmy czy Tamrony to są tak samo szkła Nikona jak i Canona czy sony więc bez sensu jest podawanie sigm tutaj. To nie są szkła systemowe. A mówimy tylko o natywnych i tu nikon wygląda jak dupa zza krzaka.
leighadams
25-06-2019, 06:05
Na jakiej podstawie takie śmiałe tezy??
Chyba nie dlatego, ze Nikona zmieniłeś na canona, a fuji na sony...
cz4rnuch
25-06-2019, 06:24
Pomijając kwestie analizy wielkosci i potencjału firmy to co tam napisano to w większości stek bzdur. I brak konsekwencji w rozumowaniu, plus nieznajomość produktu o jakim pisze. Tak w skrócie wygląda Nikon Z w oczach użytkowników Sony.Głęboka analiza. Daruj sobie takie uogólnienia, bo widzę, że jak niegdyś pewna osoba, czy trzeba czy nie trzeba to wszędzie sobie wycierasz "gębę" użyszkodnikami Sony. A o nieznajomości produktu na temat którego się wypowiadamy możemy sobie porozmawiać w wątku obok.
Poza tym Sigmy czy Tamrony to są tak samo szkła Nikona jak i Canona czy sony więc bez sensu jest podawanie sigm tutaj. To nie są szkła systemowe. A mówimy tylko o natywnych i tu nikon wygląda jak dupa zza krzaka.
I ty się dziwisz że się czepiałem twoich farnazonów o fuji i canonie, jesteś fundamentalistą w pisaniu banialuk o sprzęcie foto, tylko się nie obrażaj znowu tylko przeczytaj swoje posty i może zrozumiesz o co chodzi :)
cybulski
25-06-2019, 10:29
I ty się dziwisz że się czepiałem twoich farnazonów o fuji i canonie, jesteś fundamentalistą w pisaniu banialuk o sprzęcie foto, tylko się nie obrażaj znowu tylko przeczytaj swoje posty i może zrozumiesz o co chodzi :)
No o co dokładnie, nie jesteśmy w szkole przy tablicy i nie ma tu uczniów i nauczycieli. Pisz wprost o co biega z tym fundamentalizmem i banialukami :)
Mnie zastanawia po co osoby, które nie mają, i nie chcą mieć Nikona strzępią tu klawiaturę? Ja np. nie mam Opla i nie przesiaduję na ich forum, wypisując jaki to Opel jest do bani.
A co do samego tematu, myślę, że duży wpływ na rozwój systemu Z będą miały firmy trzecie pokroju Sigmy, Tamrona i Samyanga. To, czy będzie im się opłacało w to wejść, i na ile Nikon im tego nie będzie utrudniał.
Kolekcjoner
25-06-2019, 12:06
Mnie zastanawia po co osoby, które nie mają, i nie chcą mieć Nikona strzępią tu klawiaturę? Ja np. nie mam Opla i nie przesiaduję na ich forum, wypisując jaki to Opel jest do bani.
Mnie zastanawia wiele rzeczy w tym wątku... ;)
cybulski
25-06-2019, 12:17
To że dziś nie mam Nikona nie znaczy że jutro nie będę miał. Na ten moment nie ma dobrych szkieł do Z. Na ten moment jest jak jest ale może NIkon pójdzie po rozum do głowy i coś sie zmieni.
A jak się nie zmieni to raczej nie będę miał Nikona Z ani żadnego innego Nikona.
nikoniarz
25-06-2019, 12:20
Na ten moment nie ma dobrych szkieł do Z.
A czym wg. Ciebie powinno charakteryzować się "dobre" szkło?
cybulski
25-06-2019, 12:20
A czym jest dla Ciebie "dobre" szkło?
RF 50 i 85 lub EF 35 1,4 L
nikoniarz
25-06-2019, 12:22
RF 50 i 85 lub EF 35 1,4 L
I rozumiem, że w systemie w który wszedłeś lub w których byłeś miałeś odpowiedniki tych obiektywów?
leighadams
25-06-2019, 12:29
To że dziś nie mam Nikona nie znaczy że jutro nie będę miał. Na ten moment nie ma dobrych szkieł do Z. Na ten moment jest jak jest ale może NIkon pójdzie po rozum do głowy i coś sie zmieni.
A jak się nie zmieni to raczej nie będę miał Nikona Z ani żadnego innego Nikona.
A w sony na dzień dobry to ile było tych dobrych szkieł?
cybulski
25-06-2019, 12:36
Są są spokojnie. Dlatego nie ma powodów wchodzić w Nikona. Nikon raczej takich natywnych nie zrobi.
Piszę sobie tutaj i *******ę tak jak i wy *******icie towarzysze :)
nikoniarz
25-06-2019, 12:37
Są są spokojnie. Dlatego nie ma powodów wchodzić w Nikona. Nikon raczej takich natywnych nie zrobi.
Uwierz mi, że przezabawnie czyta się to co czasem wypisujesz. Jak już niektórzy zdążyli zauważyć. Co miałeś w Fuji na APS-C na poziomie szkieł które wyżej wymieniłeś?
Dlatego nie ma powodów wchodzić w Nikona.
No, ale po co piszesz to praktycznie w każdym poście?
Tylko przypomnę, czy coś w tych roadmap uległo zmianie ?
https://www.dpreview.com/files/p/articles/1112120916/Nikon_Z_Lens_Roadmap.png
https://www.ephotozine.com/articles/canon-release-new-lens-roadmap--6-new-rf-lenses--33229/images/Canon-lens-roadmap.jpg
cybulski
25-06-2019, 13:17
Dobra spadam z tego wątku :)
cz4rnuch
25-06-2019, 13:29
Tylko przypomnę, czy coś w tych roadmap uległo zmianie ?...Na oficjalnej planszy z prezentacji Nikona jest napisane, że to stan na zeszły rok i plany mogą ulec zmianie. Czyli nie wiadomo i się nie dowiesz do momentu aż coś wyjdzie albo nie wyjdzie.
Dobra spadam z tego wątku :)Nikt Cię stąd nie wygania. Tylko po co pisać w kółko to samo? ;)
Na ten moment nie ma dobrych szkieł do Z.
heh... dobry jestes ;)
Dobra spadam z tego wątku :)
Wreszcie. Mam nadzieję, że na dłużej.
BTW, czy Samyang publikował jakieś info odnośnie tego, czy mają zamiar robić szkła z AF do systemu Z?
Tak, pierwsze mają być w trzecim kwartale 14mm f/2.8 i 85mm f/1.4
edit: a nie nie to manulne
Tak, pierwsze mają być w trzecim kwartale 14mm f/2.8 i 85mm f/1.4
Rzucisz jakimś linkiem? Bedę wdzięczny.
Heh... Chodziło o wersję z Af ;)
cz4rnuch
25-06-2019, 16:30
Samyang mała firma i mają ograniczone moce przerobowe, szczególnie jeśli chodzi o obiektywy z AFem gdzie sprawa jest odrobinę bardziej skomplikowana niż przyspawanie odpowiedniej dupki, więc pewnie czekają aż system trochę zyska na popularności.
Orientuję się. Od 2 lat pracuje na kilku body canona (sprzet szkoły). Jestem od paru lat moderatorem canon-board i czytam o wszelakich nowosciach. Podobnie jak regularnie czytan optycznych. Sądze, że nie przeoczyłem żadnej premiery obiektywów C N S.
Pisz o tych RF co sa w sklepach. To nie sa zresztą legendarne L-ki, tylko nowości. Na bycie legendą trzeba sobie zasłużyc.
70-200/2.8 wymieniłem, a szkła o jasności 4.0 pominąłem jako coś co nie zwala z nóg parametrami. Legendarne ciemne szkła? Sam wyrózniasz 1.2
85/1.4 jest słabszy (jesli mowa od ostrosci) od ARTa.
Odnosłem sie do "legendarnej" jakości szkieł Canona. Canon nie stoi jesli chodzi o optykę, robi coraz lepsze szkła. Ale podobnie jak Nikon większość z nich (nie wszystkie) robi jako szkła "kompromisowe" (waga, rozmiar, filtry) w przeciwieństwie do serii ART Sigmy, do Zeissa czy niektórych Sony. Nikkor też nie rozpieszcza uzytkowników, Nikory 50 i 85 są słabe. Nie maja startu do Artów czy Otusów. Optykę Nikona też określano jako legendarną i to nie bez powodu. A dziś w szranki z najlepszymi konstrukcjami to wyglądają w większości dosyć słabo. I jakieś wyjątkowe N 200/2 105/1.4 nie powinny zaciemniać oglądu sytuacji.
Szkła do bezluster to totalnie inna historia, tu wszyscy (N i C) robią optykę od nowa i poziom tej optyki jest wysoki.
Najpewniej zarówno Canon jak i Nikon robią największą kase nie na "legendarnych" szkłach, a na szkłach robionych masowo. Tanich, ciemnych.
To tak jak z Canonem 1. Najlepszy. ale kasę robia na niższych seriach body.
Moim zdaniem powinniśmy zapomnieć o stwierdzeniu, że najlepsza optyka to optyka systemowa. Producenci czy to C czy N nie są w stanie zrobić w każdej z ogniskowych (i jasności - bo musza robic też ciemne szkła dla mas - dla kasy) najlepszych obiektywów. Te osoby, które sie przesiadły z eLek na bezlustra Sony z Otusami mają rację (jan pawlak) a są hejtowane za przostrzone zdjęcia.
Wg mnie teraz powinno sie patrzec na najlepszy system. Rozumiem przez to aparat systemowy, matrycę i możliwość podpinania wszelakiej optyki. No i tu Nikon się plasuje rewelacyjnie (wreszcie) mając dużą średnicę bagnetu, krótki (najkrótszy) rejestr, stabilizację matrycy, matryce o dużym DR i dobrą współpracę ze szklarnią innych firm (ARTy).
Canon pewnie doda w R stabilizację matrycy, ale jakoś z lepszym DR to sobie nie może poradzic od lat to raz, a dwa - ma większy rejestr i Zeisów z AF do niego nie podłączysz. Jeśli nie poprawią współpracy z Sigmami ART to topową optykę na swój system będą robili wyłącznie oni sami. A na Nikona będą Nikkory S, Zeissy i Arty.
Pomijam (a właściwie dlaczego?) optykę ze średniej półki typu Tamron 85/1.8 VC, która też lepiej pracuje na Nikonach.
Nie, no rzeczywiście system Canona masz opanowany.
Zaciekawiła mnie Twoja uwaga na temat Otusów i Sony. To chyba jakaś nowość, bo nie dostrzegam ich w katalogu szkieł na E-mount, ani w żadnym sklepie. W przeciwieństwie do Canona RF 85/1.4, którego ty jakoś nie możesz znaleźć.
Jeżeli mógłbym coś zasugerować, to proponował bym abyś nie poprzestał na dzieleniu się swoimi spostrzeżeniami i przemyśleniami na forum Canona i rozwinął swoja działalność także na forum KKM. Będziesz mógł wtedy śmiało mówić, że znasz na wylot co najmniej trzy systemy.
Troche złosliwy ten mój wpis. Wybacz, ale Twoje wybiórcze czytanie, odpowiadanie nie na temat i niewiele momentami wnoszace gawędziarstwo skłonilo mnie do takiej, a nie innej reakcji. Moze Cię to skłoni do refleksji. Trzymam kciuki :D
Czy jakiegoś właściciela Z7 można prosić o zrobienie zdjęcia testowego w dość specyficznych warunkach ?
Wątpię. To forum soniaczy-pieniaczy i kwanonierów udowadniających swoją mojszość nad nieudanym i niesprzedawalnym systemem Z ;-)
Xavier80
25-06-2019, 18:41
Wątpię. To forum soniaczy-pieniaczy i kwanonierów udowadniających swoją mojszość nad nieudanym i niesprzedawalnym systemem Z ;-)
Przyłączam się do prośby fafniaka. Panowie podzielcie się jakimiś kadrami ze swoich zetek.
Przyłączam się do prośby fafniaka. Panowie podzielcie się jakimiś kadrami ze swoich zetek.
Też się przyłączam, nawet możecie się nimi obrzucać, hejtować itd
Mam wrażenie że bardziej przykłada się uwagę do sprzętu niż do samego robienia zdjęć, coś na styl części skrajnych audiofilów, którzy wiele nie słuchają bo szkoda zużywać sprzęt za cenę małego mieszkania w stolicy ;)
A ja trochę nie kumam po co Wam zdjęcia, tym bardziej wrzucane z jpg na forum... Przecież tu żadnej przewagi obrazka w por. do obecnych DLSR nie ma, bo niby jaka miała by być? :)
Chyba, że macie na myśli głównie Z7, i chcecie zobaczyć detal etc... ale z Z6? Ja tam mając D700, D750 i Z6 nie widzę żadnego wow.
cz4rnuch
25-06-2019, 21:34
Póki co to przynajmniej w tematach Zetkowych najwięcej do napisania miał jakby nie patrzeć pewnien Nikoniarz ;) A co dobrego wnoszą takie podziały na Soniarzy-P., Kwanoniarzy, Nikoniarzy to się od dawna zastanawiam i w sumie do tej pory nic nie wymyśliłem. Ale widocznie forum stale potrzebuje jakiegoś wroga skoro nawet niektórzy moderatorzy w tym uczestniczą :)
Xavier80
25-06-2019, 21:35
ale tu nie chodzi o przewagę obrazka, ani jakieś super kadry itp. Chodzi o czysto poglądowe zdjęcia, jakiekolwiek, prezentujące np: eye af, albo af-c, nawet w mało wymagających warunkach itp, strasznie mało tutaj tego. Z różnych szkieł, natywnych i FTZ, cokolwiek
35 1.4
2684726848
85 1.4
268492685026851
i pod ostre słońce 85 1.4
26852
135 1.8
2685326854
Kilka pstryków z 7-ki
https://lech.smugmug.com/Jola/2019/Armada-2019-Rouen-June-16/
https://lech.smugmug.com/Paweł/2019-1/02---Kenya---Tanzania/
cz4rnuch
25-06-2019, 22:52
Ten kojot z tanzańskiej wrzutki wygląda jak brak bliźniak mojego skunksa :)
cybulski
25-06-2019, 22:54
hehe nie zrobią dziś takich fot a dopiero w 2020 lub nie wiadomo kiedy zgodnie z rołdmapem :) i to jest ku***** śmieszne bo nie ma natywnego 1.4 bedą pisać ze są te szkła ale oni ich nie mają :)
Taa... myślę że nawet w korei północnej nie jest karalne podpinanie obiektywów innych niż natywne, a ty zrób sobie badania albo coś na uspokojenie bierz bo ci żyłka strzeli.
Ten kojot z tanzańskiej wrzutki wygląda jak brak bliźniak mojego skunksa :)
Ten kojot to ...szakal ;)
Ja się nie wychylam, bo zaraz spadnie na mnie fala hejtu, a ciężko znoszę krytykę ;-).
Tak bardziej na serio, to w najbliższy weekend przymierzam się do sesji portretowej. Wcześniej chciałbym wgrać aktualizację 2.0, ale nie mam pomysłu jak to zrobić bez czytnika, który mam nadzieję przyjdzie niebawem.
To Twoje zdanie, a że bez sensu to ci inni piszą. Wisi mi to, czy szkło jest producenta X czy Y. Ważne, że jest na moim body i jest dobre.
Nawet jakby przyjąć Twoje rozumowanie za dobre, to jest ono niekonsekwentne. Bo oferta szkieł natywnych Canona też jets mikroskopijna i zadowala chyba tylko Ciebie. Wymieniłeś aż całe 2 sztuki dobrych natywnych obiektywów. jak jesteś hobbysta to może ci 2-3 szkła wystarczają. I masz szczęscie, że z przebogatej oferty aż 5 szkieł Canon R podchodzi ci az tyle.
Mnie zastanawia po co osoby, które nie mają, i nie chcą mieć Nikona strzępią tu klawiaturę?
A co do samego tematu, myślę, że duży wpływ na rozwój systemu Z będą miały firmy trzecie pokroju Sigmy, Tamrona i Samyanga.
Myslę, że wazniejsza będzie (niska) cena body i wystarczy, że szkła firm trzecich będa dobre na przelotkach.
W innym watku akustyk pisał, że trzech znajomych kupiło kastrata canona RP i nie mają żadnego szkła natywnego, same EF na przelotkach. Ciekawe co na to cybulski.
.. Na ten moment nie ma dobrych szkieł do Z. Na ten moment jest jak jest ale może NIkon pójdzie po rozum do głowy i coś sie zmieni.
A jak się nie zmieni to raczej nie będę miał Nikona Z ani żadnego innego Nikona.Nie utożsamiaj swoich potrzeb z potrzebami wszystkich. Nikon ma 14-30/4. Da się na niego przykręcic filtry. Z-ki to mają być do podróży, lżejsze od lustrzanek. Co fajnego ma Canon ze szkieł natywnych do R???? Nie ma NIC szerszego niż 24 mm. 10 mm w szerokich kątach to przepaść. Jeśli przyjąć Twój punkt widzenia to w Canonie R nie ma żadnego szkła R do krajobrazu.
Oferta szkieł natywnych zarówno Canona jak i Nikona jest tak skromniutka, że wystarczac może komuś tylko wtedy, gdy przypadkiem trafiło się w czyjes potrzeby co do ogniskowych i jasności. Na szczęscie te kwestie podnosza oprócz Ciebie jedynie ludzie od Sony. Którzy nagle piszą o szkłach natywnych, choć do swoich A7 podpinali wszystko jak leci. No i na Sony z przelotką Nikkory chodziły źle. Na Nikonie Z chodzą dobrze.
Jesli masz problem z uznaniem innych rozwiązań niż szkła natywne to .. Twój problem, ale nie nasz.
Zaciekawiła mnie Twoja uwaga na temat Otusów i Sony. Sorry, Batisy oczywiście. Co do reszty pozostaniemy przy swoim zdaniu.
.. A co dobrego wnoszą takie podziały na Soniarzy-P., Kwanoniarzy, Nikoniarzy to się od dawna zastanawiam i w sumie do tej pory nic nie wymyśliłem. Ale widocznie forum stale potrzebuje jakiegoś wroga skoro nawet niektórzy moderatorzy w tym uczestniczą :)
Szkoda, że masz Sony, bo przez to, to co pisałem bierzesz do siebie. A tak nie jest, ty piszesz w sposób wyważony. Tymczasem mnie zaczęło juz wkurzać naskakiwanie na Nikona Z i Canona R właśnie użytkowników Sony, którzy sie wysypali na forum Canona, ale i na naszym. Plus kurczeblade, który krytykował, a kupił i jest zadowolony, plus cybulski, który ma dziwne przekonania i jak sam mi osobisice powiedział lubi podpuszczać ludzi i lubi jak sie ludzie wkurzają. I potem mamy takie głupie dyskusje i powtarzanie po 100x bzdur. Może to kogoś cieszy, ale sporo osób traktuje to forum dosyć serio i szuka tu wiedzy i informacji.
cybulski
26-06-2019, 02:48
14-30/4 to jest solidny argument i tu się zgadzam z Tobą Jacku.
No wydałeś mnie Jacku :) jak mogłeś
"plus cybulski, który ma dziwne przekonania i jak sam mi osobisice powiedział lubi podpuszczać ludzi i lubi jak sie ludzie wkurzają"
Teraz już wiedzą ;)
Byłem bardzo blisko kupienia sony aIII R - ale w którymś z testów facet pokazał jak reaguje na silny strumień swiatła prosto w obiektyw i wyszło dość dziwnie
Moje sony 5100 w podobnych warunkach potrafi wyprodukować śliczne linie poziome.
Ciekaw jestem jak Z7 się sprawuje. od razu zaznaczę - to nie chodzi o obrazki ze słoneczkiem "w gwiazdkę" . To chodzi o źródło światła w kadrze mocno prześwietlone i flarę która tworzy się na obrazku a do tego "ZA" flarą w tle musi być ciemniejsze tło.
To odpowiedź na pytanie "po co" mi obrazki. Cała reszta jest porównywalna z innymi aparatami.
Dochodzi też kwestia trudnych kolorów ale tego nikt nie bada :(
cz4rnuch
26-06-2019, 11:09
...Szkoda, że masz Sony, bo przez to, to co pisałem bierzesz do siebie. A tak nie jest, ty piszesz w sposób wyważony. Tymczasem mnie zaczęło juz wkurzać naskakiwanie na Nikona Z i Canona R właśnie użytkowników Sony, którzy sie wysypali na forum Canona, ale i na naszym. Plus kurczeblade, który krytykował, a kupił i jest zadowolony, plus cybulski, który ma dziwne przekonania i jak sam mi osobisice powiedział lubi podpuszczać ludzi i lubi jak sie ludzie wkurzają. I potem mamy takie głupie dyskusje i powtarzanie po 100x bzdur. Może to kogoś cieszy, ale sporo osób traktuje to forum dosyć serio i szuka tu wiedzy i informacji.No mnie nie cieszą dyskusje na temat stanu świadomości użytkowników Sony, wrzucanie wszystkich do jednego worka albo kwitowanie argumentów tekstami, że to wymysł marketingowców Sony. A niestety w tym to Ty przodujesz. I do tego wszędzie widzisz to Sony, nawet tam gdzie go nie ma. Dochodzi już do sytuacji gdzie o tym piszesz a nikt wcześniej się na ten tema nie zająknął. Albo masz pretensje do użytkowników Sony, że wypowiadają się w temacie w którego tytule jest Sony (temat porównawczy z D750). I takie kwiatki rozsiewasz po forum co jakiś czas. Sam się zastanów czemu to ma służyć. A mnie wcale nie szkoda, że kupiłem Sony, bo o tym sprzęcie tak samo jak o każdym innym też potrafię krytycznie rozmawiać. I nie biorę do siebie krytyki sprzętu, za stary jestem na takie bzdury. Ale jak ktoś się bierze za psychoanalizę a wszystkich użytkowników systemu traktuje jako bezkształtną masę gdzie wszyscy co do jednego myślą, czują i mówią to samo to się odzywam, bo to się kłóci ze zwykłym zdrowym rozsądkiem.
...Sorry, Batisy oczywiście...Batisy to mało popularne szkła z "amatorską" dziurą, które cenami przebijają dużo jaśniejszą konkurencję. Mało popularne i raczej nikt dla nich systemu nie zmienia. Może poza kilkoma wyjątkami.
...Ciekaw jestem jak Z7 się sprawuje. od razu zaznaczę - to nie chodzi o obrazki ze słoneczkiem "w gwiazdkę" . To chodzi o źródło światła w kadrze mocno prześwietlone i flarę która tworzy się na obrazku a do tego "ZA" flarą w tle musi być ciemniejsze tło...(Chodzi Ci o światło odbijające się od czujników fazowych na matrycy w wyniki czego na obrazku pokazuje się taka mała siateczka lub linie? Jeśli tak to na którymś z portali udowodniono, że jak się chce to i w tym modelu da się to uzyskać, ale efekt był naprawdę mało widoczny (pomijając jednego użytkownika tego forum dla którego to dyskwalifikuje ten sprzęt). Z resztą to chyba dotyczy wszystkich bezluster, które mają dużo czujników AFu. Wolne od tego mogą być zdaje się, że tylko Panasy.
Jakie to kiedyś było fajne forum. :wink: Tak z 15 lat temu. Gadaliśmy tu sobie o sprzęcie Nikona, o zdjęciach robionych Nikonami, o technice robienia tych zdjęć. Moderatorzy pilnowali, żeby spamu i trollowania było tu możliwie niewiele. Zbyt zapalczywi dostawali bany. Dla miłośników innych systemów założono dział "INNE SYSTEMY", żeby nie szwędali się po całym forum i tam sobie pisali o tych swoich genialnych wynalazkach. Nazwa "NIKONIARZE" miała wtedy jakiś sens. Oczywiście przy okazji premier Nikona, szczególnie tych spektakularnych, zlatywały się tu zewsząd różne dziwolągi i udowadniały nam, że używamy kiepskiego systemu. Ale moderatorzy pilnowali wtedy tych różnych SVEN-ów i innych trolli, nagradzając ich kartkami, a czasem banami. Byłem tu kiedyś moderatorem, wiec wiem. To było miejsce, gdzie można było pogadać o sprzęcie Nikona, czegoś się dowiedzieć, nauczyć. A jak ktoś chciał gadać o innych systemach, to miał forum Canona, Pentaxa, Minolty/Sony, itp. Tak było kiedyś. Ale było to zbyt piękne, żeby mogło się to utrzymać. Teraz to całe trollujące szambo się wylało i jest wszędzie. Praktycznie nie ma wątku, w którym ktoś by nie prowadził agitacji na rzecz Sony, Canona, czy innego Pentaxa. Porządku, jak dawniej, powinni pilnować moderatorzy, tyle że teraz SuperModerator, to taki SuperTroll - ze wszystkimi konsekwencjami tego stanu. Zna się na wszystkim i zawsze ma racje. No i oczywiście sankcjonuje to całe trollowanie, pilnując, żeby trollom włos z głowy nie spadł. Nie może być inaczej, bo on jest takim "zawodowym modem" na innych forach i nie chce, żeby go tam popędzono. Cóż tak mu wyszło.
Dziś na tym forum najtrudniej znaleźć wartościowe informacje o sprzęcie Nikona. Jest tu praktycznie wszystko, tylko nie o Nikonie. A szkoda. I mało kto już pamięta, jak tu kiedyś było.
No mnie nie cieszą dyskusje na temat stanu świadomości użytkowników Sony, wrzucanie wszystkich do jednego worka albo kwitowanie argumentów tekstami, że to wymysł marketingowców Sony. A niestety w tym to Ty przodujesz. I do tego wszędzie widzisz to Sony, nawet tam gdzie go nie ma. Dochodzi już do sytuacji gdzie o tym piszesz a nikt wcześniej się na ten tema nie zająknął. ... jak ktoś się bierze za psychoanalizę a wszystkich użytkowników systemu traktuje jako bezkształtną masę gdzie wszyscy co do jednego myślą, czują i mówią to samo to się odzywam, bo to się kłóci ze zwykłym zdrowym rozsądkiem.
1. Skoro generalizuje to nie odnoszę się do tego co posiadacze/testerzy/marketingowcy kojarzeni przeze mnie z marką Sony piszą w konkretnym wątku na naszym forum, tylko także to co w ogóle jest pisane w sieci.
2. Jak generalizuje to znaczy, że piszę nie o wszystkich użytkownikach i nie o wszystkich np obiektywach.
Przykładem niech będzie to, że nawiązywałem do forum canon-board i by było dziwniej to broniłem stwierdzeń posiadacza Sony gdy miał rację (lepsze DR w Sony niż Canonie, nowe szkła Sony lepsze niż stare L-ki, onn nie pisał o Nikkorach, ale tu sytuacja wygląda podobnie). Trudno w tym momencie zarzucić mi, że jestem stronniczy.
Tak, generalizowanie krzywdzi niektórych uzytkowników, którzy mają inne poglądy czy co ważniejsze inne potrzeby.
Podarujmy sobie udowadnianie czy trzeba pracować na szkłach natywnych czy niekoniecznie. Czy trzeba pracowac na szkłach od producenta systemu czy niekoniecznie. Czy ważniejsze są szkła małe, chocby były ciemne, czy wazniejsze są szkła jasne, topowe. Czy ktoś patrzy na ofertę szkieł szerokich, czy na ofertę tele. Czy na zoomy, czy na stałki. Czy max DR jest ważne, czy nie. Przemieszanie tych wszystkich opcji daje gigantyczną paletę odmienności poglądów użytkowników. Bo zajmujemy sie innymi dziedzinami foto, niektóry sie specjalizują, inni chcą uniwersalności itd.
Byłoby dziwne, gdyby ludzie się ze sobą zgadzali.
Wrócę do pkt 1 i 2 czyli generalizowania, mojego. Po prostu nie jest możliwe, bym pisał w sposób precyzyjniejszy, bo nie mógłbym wtedy pisać dajmy na to "stare szkła Canona" tylko musiał pisać jakie szkła. A ich są dziesiątki. I bym musiał sie potem tłumaczyć, dlaczego szkło X tak sklasyfikowałem, skoro on je dajmy na to lubi i jest zadowolony.
Generalizowanie to przedstawienie mojej opinii. Nie trzeba sie z nią zgadzać, tak jak ja sie mogę nie zgadzać z tym co piszą w pewnych miejscach niektórzy.
Jakie to kiedyś było fajne forum. :wink: Tak z 15 lat temu.
I mało kto już pamięta, jak tu kiedyś było.
Chciałbym zauważyć, że na forum się zarejestrowałeś niecałe 14 lat temu.
Porządku pilnowałes tak bardzo, że sparaliżowałeś stowarzyszenie nikoniarzy, które niedługo potem zlikwidowano.
Chodzi Ci o światło odbijające się od czujników fazowych na matrycy w wyniki czego na obrazku pokazuje się taka mała siateczka lub linie? (...) Wolne od tego mogą być zdaje się, że tylko Panasy.
Oczywiście Panasy są od tego wolne, bo nie mają czujników fazowych. ;)
cz4rnuch
26-06-2019, 13:12
1. Skoro generalizuje to nie odnoszę się do tego co posiadacze/testerzy/marketingowcy kojarzeni przeze mnie z marką Sony piszą w konkretnym wątku na naszym forum, tylko także to co w ogóle jest pisane w sieci.
2. Jak generalizuje to znaczy, że piszę nie o wszystkich użytkownikach i nie o wszystkich np obiektywach...Karkołomne. Skoro piszesz jak w wątku obok, że albo coś jest ostre albo jest Samyangiem to niestety, ale piszesz o wszystkich obiektywach. Właśnie generalizując rozszerzasz to co poznałeś (albo i nie) na większy zbiór.
Wrócę do pkt 1 i 2 czyli generalizowania, mojego. Po prostu nie jest możliwe, bym pisał w sposób precyzyjniejszy...Wręcz przeciwnie, jest to możliwe i w dodatku bardzo łatwe. Wystarczy pisać o tym o czym się wie. Skoro jakieś szkło Ci się nie podoba to wystarczy zaznaczyć, że chodzi o to szkło. Jeśli znasz całą masę szkieł to wystarczy napisać, że masę ich przerobiłeś i o nich piszesz. Ale jeśli nie przerobiłeś ani jednego i powiedzmy sobie szczerze Twoja wiedza na ten temat jest bardzo ogólna (łagodnie pisząc) to co szkodzi powstrzymać się od komentarza? To samo z użytkownikami. Jeśli jeden czy dwóch Ci bruździ to nie znaczy, że możesz sobie to uogólniać na całą resztę. Bo nie ma czegoś takiego jak profil psychologiczny nikoniarza, canoniarza czy soniarza. Jeśli już to jest profil fuji'arza :) I tak jak pisałem wcześniej to, że Ty wszędzie widzisz jakieś marketingi szeptane i że z lodówki Ci wychodzą soniarze to nie znaczy, że tak jest w rzeczywistości. Zafiksowałeś się i tyle. Tyle, że akurat ty jestes tu superhipermodem i to w jaki sposób się zachowujesz rzutuje na całe forum.
Chciałbym zauważyć, że na forum się zarejestrowałeś niecałe 14 lat temu.
To i tak wcześniej niż ty.
Porządku pilnowałes tak bardzo, że sparaliżowałeś stowarzyszenie nikoniarzy, które niedługo potem zlikwidowano.
Jeżeli stosujesz te same metody, które doprowadziły wtedy do fiaska NKP, to nie mam więcej pytań i wszystko rozumiem. :wink:
Pamiętaj, że jest coś takiego jak uczciwość. To się u mnie nie zmieniło i pewnie się nie zmieni. Zresztą nie ma już sensu do tego wracać. Po co znów wygrzebujesz tego trupa z szafy?
jest tu gdzieś kubeł na rzygi ?
N
Chodzi Ci o światło odbijające się od czujników fazowych na matrycy w wyniki czego na obrazku pokazuje się taka mała siateczka lub linie? Jeśli tak to na którymś z portali udowodniono, że jak się chce to i w tym modelu da się to uzyskać, ale efekt był naprawdę mało widoczny
Możesz podesłać linka ?
cz4rnuch
26-06-2019, 15:27
...Możesz podesłać linka ?Nie pamiętam konkretnego, ale po wpisaniu w googla znalazłem kilka tematów. Dla mnie to nic strasznego, w realu nigdy się z tym nie spotkałem, ale ponoć jak ktoś się wysili to coś gdzieś tam znajdzie:
https://www.dpreview.com/reviews/nikon-z7/7
https://www.dpreview.com/forums/thread/4328936
https://www.dpreview.com/forums/thread/4331154
https://www.ultravioletphotography.com/content/index.php/topic/3228-nikon-z6z7-as-a-uvir-conversion-the-bad-news/
https://blog.kasson.com/nikon-z6-7/visibility-of-nikon-z7-pdaf-banding/
W Z6 punktów jest mniej więc efekt może być jeszcze mniej widoczny albo w ogóle niewidoczny.
.. ale piszesz o wszystkich obiektywach. Właśnie generalizując rozszerzasz to co poznałeś (albo i nie) na większy zbiór.Nie. Jeśli się pisze, że generalnie, to znaczy, że nie wszystkie. Az niemożliwe byśmy tak inaczej rozumieli to słowo.
.Wręcz przeciwnie, jest to możliwe i w dodatku bardzo łatwe. Wystarczy pisać o tym o czym się wie. Skoro jakieś szkło Ci się nie podoba to wystarczy zaznaczyć, że chodzi o to szkło. Jeśli znasz całą masę szkieł to wystarczy napisać, że masę ich przerobiłeś...Niekoniecznie. Są portale testujące szkła i można (w niektórych) szkła sortować np wg parametru ostrość. i wyciągać wnioski z listy jaka się tworzy.
Ja generalizując staram sie korzystać z narzędzi, by nie być subiektywnym. Jeśli na liscie na pierwszych pozycjach jest ogrom ARtów i Zeissów i szkieł Sony E to można generalizować, że ARTy (Zeissy itd) są generalnie ostrzejsze niż Nikkory czy szkła Canona a tym bardziej Samyanga. I pierwsza pozycja Canona 300/2.8 to typowy przypadek, że generalizowanie to generalizowanie, a pewne szkła sie wychylaja na plus czy minus.
Co do Samyanga -wg listy ustawionej po ostrości pierwszy z Samyangów ma pozycje 112, kolejny 167, 176 a kolejne to juz miejsca 302, 517, 631, 8xx i kolejne to juz poniżej pozycji 15xx.
Mozna zaklinac rzeczywistość, ja sie wole oprzeć na badaniach laboratoryjnych, bo nikt nie przerobił praktycznie tysiąca obiektywów, a jednak opinie o tym co jest ostrzejsze, a co mniej ostre jakoś ludzie mają?
Prosze nie mylić ostrości komuś wystarczającej z tym czy mozna stawać w szranki szkieł najostrzejszych.
cz4rnuch
26-06-2019, 16:10
Nie. Jeśli się pisze, że generalnie, to znaczy, że nie wszystkie. Az niemożliwe byśmy tak inaczej rozumieli to słowo.Nie użyłeś słowa generalnie i nawet Cię zacytowano więc nie rozumiem dlaczego teraz w ten sposób się tłumaczysz. Przeinaczasz fakty. Poza tym nawet gdybyś takiego słowa użył to powinieneś mieć ku temu jakiś powód, na przykład wiedzę, a skoro tak nie było i piszesz ot tak sobie to niestety, ale podchodzi to pod ulubione słowo na tym forum, trollowanie.
Niekoniecznie. Są portale testujące szkła i można (w niektórych) szkła sortować np wg parametru ostrość. i wyciągać wnioski z listy jaka się tworzy...To w takim razie proszę się zdecydować, bo gdy w wielu dyskusjach Ci podrzucałem fragmenty testów i klipów z portali branżowych to się broniłeś tym, że to marketing, podpłacone oraz, że sam musisz coś sprawdzić w swoim studio i dopiero to jest dla Ciebie wiążące. A tu nagle taka zmiana.
Nie kwestionowałem testów optyki czy matryc. Testy AF to inna bajka bo nie ma procedur, ktore by zautomatyzowaly pomiary i podały suche wyniki. Tu kazdy robi po swojemu.
cz4rnuch
26-06-2019, 16:17
Testy optyki i matryc też każdy robi po swojemu. I tak reasumując to portalom płacą tylko za testy AFu. Na matryce już nie starcza :)
heh... jakby tak patrzeć na testy np dxomark czy inne to nikt by nie kupił Nikkora 17-55 albo wielu obiektywów canona, o samyangach nie wspomnę bo mój ulubiony 2.8/24 według testów i internetowych znawców do zdjęć nie nadaje się, no może jako przycisk na biurko.
Myszowor
26-06-2019, 16:49
Chyba ten wątek trzeba wyczyścić, bo tytuł jest mylący bardzo.
cz4rnuch
26-06-2019, 23:22
heh... jakby tak patrzeć na testy np dxomark czy inne to nikt by nie kupił Nikkora 17-55 albo wielu obiektywów canona, o samyangach nie wspomnę bo mój ulubiony 2.8/24 według testów i internetowych znawców do zdjęć nie nadaje się, no może jako przycisk na biurko.
Jakby patrzeć na dxomark to twojego ulubionego 2.8/24 w ogóle nie ujrzysz, bo nie testowali oni żadnego obiektywu Samyanga z AFem. W ogóle ostatni Samy jakiego przetestowali miał swoją premierę w roku 2013.
Kolekcjoner
27-06-2019, 00:01
No mnie nie cieszą dyskusje na temat stanu świadomości użytkowników Sony, wrzucanie wszystkich do jednego worka albo kwitowanie argumentów tekstami, że to wymysł marketingowców Sony. A niestety w tym to Ty przodujesz. I do tego wszędzie widzisz to Sony, nawet tam gdzie go nie ma. Dochodzi już do sytuacji gdzie o tym piszesz a nikt wcześniej się na ten tema nie zająknął. Albo masz pretensje do użytkowników Sony, że wypowiadają się w temacie w którego tytule jest Sony (temat porównawczy z D750). I takie kwiatki rozsiewasz po forum co jakiś czas. Sam się zastanów czemu to ma służyć. A mnie wcale nie szkoda, że kupiłem Sony, bo o tym sprzęcie tak samo jak o każdym innym też potrafię krytycznie rozmawiać. I nie biorę do siebie krytyki sprzętu, za stary jestem na takie bzdury. Ale jak ktoś się bierze za psychoanalizę a wszystkich użytkowników systemu traktuje jako bezkształtną masę gdzie wszyscy co do jednego myślą, czują i mówią to samo to się odzywam, bo to się kłóci ze zwykłym zdrowym rozsądkiem.
Batisy to mało popularne szkła z "amatorską" dziurą, które cenami przebijają dużo jaśniejszą konkurencję. Mało popularne i raczej nikt dla nich systemu nie zmienia. Może poza kilkoma wyjątkami.
Chodzi Ci o światło odbijające się od czujników fazowych na matrycy w wyniki czego na obrazku pokazuje się taka mała siateczka lub linie? Jeśli tak to na którymś z portali udowodniono, że jak się chce to i w tym modelu da się to uzyskać, ale efekt był naprawdę mało widoczny (pomijając jednego użytkownika tego forum dla którego to dyskwalifikuje ten sprzęt). Z resztą to chyba dotyczy wszystkich bezluster, które mają dużo czujników AFu. Wolne od tego mogą być zdaje się, że tylko Panasy.
W Canonie nie ma żadnych takich kwiatków, a czujników jest od groma...
Mnie też nie szkoda że kupiłem Sony i tylko dziwnie się z tym czuję.
To jest po prostu efekt generalizowania i wkładania wszystkich do jednego wora. Jacek_Z to nazywa "opinią", a to jest biegunowo odległe od tego co chcielibyśmy tym słowem nazywać. Takie "opinie" to jest prosta droga do wszystkiego złego co obserwujemy na świecie.....
KrzysztofKozicki
28-06-2019, 18:48
Że chce się Wam ciągnąć takie gadki nie prowadzące do niczego sensownego. Już od jakiegoś czasu nie czytam a jedynie filtruje ten wątek i mało co tu przydatnych informacji. Czasami jest śmiesznie, ale i to jakoś zaczyna się obracać w złośliwości. A jest tak wiele innych fajnych sposobów spędzania czasu:)
26967
26968
26969
26970
26971
26972
26973
26974
26975
26976
Xavier80
28-06-2019, 21:48
w końcu coś się dzieje w wątku. Super, że wstawiłeś poglądowo Krzychu, to z Z6?
KrzysztofKozicki
29-06-2019, 07:59
Wstawiłem jako lepszy sposób spędzania czasu niż kłótnie tutaj. Czekając na swoją lekcje kajta zrobiłem kilka zdjęć Z6. Warunki oświetleniowe bardzo łatwe, więc głównie rozpiętość można popatrzeć. Dzisiaj jestem na weselu i zrobię tam kilka zdjęć. Co prawda nie z kościoła, bo młodzi chcą by im przysięgę choć z statywu nagrać, więc Z6 tym się będzie zajmował. Porobię nim trochę zdjęć w czasie zabawy jak już będzie ciemniej.
Myszowor
29-06-2019, 22:13
Super fotki, to z N70-200 2,8 ?
KrzysztofKozicki
30-06-2019, 01:28
Większość. Kilka z 24-40 4.0, bo jeszcze nagrałem kilka filmów.
KrzysztofKozicki
30-06-2019, 09:37
Oczywiście z 24-70. Tak to jest jak się zagląda na forum w nocy, po reportażu ślubnym ������
Z7 od środka:
https://www.lensrentals.com/blog/2018/10/teardown-of-the-nikon-z7-mirrorless-camera/?fbclid=IwAR3tZQW9SIklbEzlJ34BoLQzui-pVvWWUsqECeRuokazgxa6G_0L6V1oLVE
27518
Moje dziewczyny z 50mm 1.8 Z-mount. Ten obiektyw upolowałem taniej. Naprawdę wymiata....
https://nikonrumors.com/2019/07/11/officially-announced-laowa-10-18mm-f-4-5-5-6-and-laowa-15mm-f-2-zero-d-mirrorless-lenses-for-nikon-z-mount.aspx/
cz4rnuch
12-07-2019, 15:54
https://www.youtube.com/watch?v=OtRTCMr7rK0
Xavier80
12-07-2019, 20:08
Szanowni,
Jeżeli ktoś przymierza się do Z6 to chyba jest dobry moment, bo z adapterem i 24-70S można nabyć za 8800. Wychodzi, że samo body już tańsze od Nikona D750
Sprawdź Fotojocker. Zdaje się nawet taniej.
cz4rnuch
12-07-2019, 20:44
O Buddo. Cena jak marzenie. Oczywiście nie dla tych co kupili w preorderze jako inwestycję.
Cena się wiele nie zmieniła szczerze mówiąc. Mam body końca maja i wtedy zapłaciłem za taki zestaw ok 9200zł, tyle, że z kartą 64gb.
cz4rnuch
12-07-2019, 20:58
W jakimś sklepie mignęło mi już 8400. Jeśli ktoś potrzebuje tego zooma to cena jest zacna. Nawet jeśli miesiąc czy dwa miesiące temu było niewiele drożej.
Pamiętam jak zakładałem się o piwo na forum że za rok czyli pod koniec tego roku body Z6 będzie można kupić za lekko ponad 5000zł, ciekawe czy się sprawdzi :)
w fotojoker Nikon Z6 z ob. 24-70mm f/4 S za 7865zł
Spoko, niech tanieje, kupię drugie :D Tyle, że drugiego 24-70 już nie potrzebuje, więc samo body musi zjechać, a nie zestaw. Szkło pewnie średnio sprzedawalne przy takich cenach, raczej każdy bierze zestaw (a jak nie bierze to znaczy, że i tak by go nie kupił).
Ale jak na kit to obiektyw świetny, cena dla amatora zaczyna być przystępna, a i tak wyboru nie ma co do szkieł, cena zbliża się do zestawu A7II + 4/24-70, sony póki co A7III trzyma wysoko z ceną ale jak wrzuca w czwórki to się zacznie jeszcze ciekawiej z cenami.
Na tym nawet zawodowcy skorzystają bo obecny sprzęt amatorski dla wielu wystarczy.
Pamiętam jak zakładałem się o piwo na forum że za rok czyli pod koniec tego roku body Z6 będzie można kupić za lekko ponad 5000zł, ciekawe czy się sprawdzi :)
w fotojoker Nikon Z6 z ob. 24-70mm f/4 S za 7865zł
Ale zauważyłeś ze to jest bez FTZ czyli w zasadzie normalna cena bo FTZ to 400 zł do tego zestawu, zreszta zestaw z FTZ jest za > 8200 czyli cena jaka figuruje w sklepach już od tygodni. Krótko mówiąc to nie jest kolejna obniżka, normalna cena od dłuższego czasu.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Prawda jest taka, że miesiąc temu można było bez problemu kupić taniej Z6 w zestawie taniej niż za cenę, którą dziś podajecie jako okazyjną. Nawet chyba w tym wątku było info, w którym sklepie można było negocjować cenę. A pewnie to nie jedyny sklep, który da cenę lepszą niż ta "półkowa".
Wiesz, to "negocjowanie" ceny to raczej zabieg marketingowy. Tysiaka na pewno nie opuszczą ;) Prędzej 50 czy 100 złotych. Lepiej polegać na tym co widać na stronie sklepu.
cz4rnuch
13-07-2019, 09:17
Negocjować cenę można prawie w każdym sklepie, pewnie i w obecnej promie. Ale to nie tureckie targowicho, że można na nim ubić interes życia. Choć w sumie trochę te promocje mi się z tymi sukami kojarzą. Idziesz z mocnym postanowieniem by kupić apaszkę dla mamy a wracasz z butami, torbą daktyli i inkrustowaną lampą naftową. Nadszedł już chyba czas by w fajnej promocji można było kupić sam aparat lub combosa z 35ką, bo chyba na razie tego jeszcze nie praktykowali?
Wiesz, to "negocjowanie" ceny to raczej zabieg marketingowy. Tysiaka na pewno nie opuszczą ;) Prędzej 50 czy 100 złotych. Lepiej polegać na tym co widać na stronie sklepu.
Aż tysiaka nie dostałem, ale sporo więcej niż to co napisałeś :)
Pochwal się chociaż od kogo ;)
Wrzucam kilka zdjec krajobrazu juz po obrobce, nie ukrywam ze poznaje jeszcze system i szukam swojego stylu na tym body . Z7 + Nikon 14-30F4S + Filtry 100mm_Holder NiSi z polarem V5Pro Landscape + filtr połowkowy szary Haida Red Diamond ND0.9 Grad Soft
27943
27944
27945
27946
pozdrawiam :)
Wrzucam kilka zdjec krajobrazu juz po obrobce, nie ukrywam ze poznaje jeszcze system i szukam swojego stylu na tym body . Z7 + Nikon 14-30F4S + Filtry 100mm_Holder NiSi z polarem V5Pro Landscape + filtr połowkowy szary Haida Red Diamond ND0.9 Grad Soft
Napisz proszę coś więcej jak wypada porównanie z serią D8x0. Jakościowo raczej nie powinno być różnicy. Co przeważyło o zmianie systemu?
Samemu szukam czegoś lekkiego, a przynajmniej lżejszego od Dx i myślę o D750 i starej szklarni , którą już mam lub o nowej serii Z . Jak oceniasz
nowe szkiełka, szczególnie 14-30 w porównaniu do 14-24. Jak co to możesz pisać na PW. Aaaa, zapomniałem dodać najważniejszego, fotki bardzo ładne :).
Napisz proszę coś więcej jak wypada porównanie z serią D8x0. Jakościowo raczej nie powinno być różnicy. Co przeważyło o zmianie systemu?
Samemu szukam czegoś lekkiego, a przynajmniej lżejszego od Dx i myślę o D750 i starej szklarni , którą już mam lub o nowej serii Z . Jak oceniasz
nowe szkiełka, szczególnie 14-30 w porównaniu do 14-24. Jak co to możesz pisać na PW. Aaaa, zapomniałem dodać najważniejszego, fotki bardzo ładne :).
Ostatnio mialem taki zestaw D850 + Nikony 14-24mmF2.8 ( ukochane szkło ) Nikon 24-70mmF2.8 i Nikon 80-400mm najnowsza wersje , wszystkie szkła dla mnie super o D850 nie musze pisac . W marcu byłem w Norwegii , snieg czesto do kolan złazilem sie strasznie, przyczynila sie do tego waga sprzetu, w sumie plecak troche wazył, do tego ciezki statyw Manfrotto MT055XPRO
Zastanawiałem sie od pewnego czasu nad bezlustrem ale byłem bardzo sceptyczny , ostanie wpadki Nikona tuz po premierze niektorych produktow kazały mi czekac. Poza tym dla mnie to był taki "zabawkowy" aparat. Wydawał mi sie mały, taki turystyczny , wszystko sie zmieniło kiedy w sklepie wzialem go do reki, z podpietym obiektywem bdb lezał w dłoni , robil solidne wrazenie pod katem wykonania , a kiedy zajrzałem w wizjer , pomyslałem sobie no robi wrazenie . Zaczałem interesowac sie nowym systemem na powaznie, i odkrywac ze nie jest to zły pomysł zeby sie przesiasc , tym bardziej ze posiada matryce z D850 ktory miałem . No i zapadła decyzja o zmianie systemu.
Jestem zadowolony , mały, pewnie lezacy w dłoni, bdb wykonany, duzo fajnych narzedzi , mały rozmiar filtrow , no i waga body oraz szkieł to istotny plus . Tak jak wspomnialem szukam jeszcze swojego stylu obrobkowego , bo nowe szkła Nikona sa bardziej ostre w rogach , przez co ma sie wrazenie ze jest wieksza głebia ostrosci a obrazek wydaje sie przez to bardziej cyfrowy . Zmiekczam go bo byłoby zbyt ostro .
Obrazek z D850 mz. robi wrazenie bardziej analogowego , jest naprawde bdb, mozna powiedziec szlachetny, klasowy , w Zetkach trzeba znalezc styl taki ktory pozwoli dorownac obrazkowi z D850, mam go krotko wiec na razie jeszcze szukam . Sadze ze to przyjdzie samo z czasem. Pamietac tez nalezy ze Nikon 14-24mmF2.8 to klasa niesamowita , fotografowałem nim 10 lat . Sadze ze najlepsze szkła do zetek dopiero nadejda, Nowy 24-70mmF2.8S otrzymał na DXO niesamowicie dobra opinie , najlepszy w swojej klasie i piaty najlepszy obiektyw ze wszystkich jakie testowali, a szkło jak wiemy ma niesamowity wplyw na koncowy efekt
Z istotnych uwag - zauwazyłem ze z filtrem polaryzacyjnym NiSi V5Pro Landscape lub najnowszym 16 warstwowym Heliopanem High Transmision, siodemka dosc mocno ochładza obrazek, podkrecam na WB A2 w strone ocieplenia na plus 3 i jest ok . Wczesniej Heliopana uzywałem z tele 80-400mm i było znakomicie na D810 i D850
Poki co niczego nie zmieniam 24-70 i 14-30 mm to szkła ktore posiadam, i na jakis czas tak zostanie. Bateria mi w zupełnosci wystarcza ale mam dwie, kupilem tez druga karte. Ja jestem zadowolony ze zmienilem system
Myszowor
20-07-2019, 12:05
Nareszcie jakieś fotki z 14-30, wyszło super, kusi to szkło niesamowicie.
...... Nowy 24-70mmF2.8S otrzymał na DXO niesamowicie dobra opinie , najlepszy w swojej klasie i piaty najlepszy obiektyw ze wszystkich jakie testowali, a szkło jak wiemy ma niesamowity wplyw na koncowy efekt ....
Mnie do kompletu brakuje jeszcze tylko 70-200/2.8 S. Jak będzie taki dobry, jak nowy 24-70/2.8 S, to się nawet chwili nie będę zastanawiał. Do tego jeszcze mam 14-30/4 i z Z7 będzie już komplet. Jeśli ktoś ma możliwość (kasa) kupienia nowego 24-70/2.8 S, to nie warto się za długo zastanawiać.
A jak porównujesz 14-30 z staruszkiem 14-24. Co do 24-70, szczególnie wersji 2.8, to jestem pewien że szkiełko jest wybitne. Zbyt wiele pozytywnych testów i opinii w necie,
natomiast 14-30 już czasami zbiera minusy, szczególnie za jakość w rogach i budowę. W sklepie też mając go w ręku miałem wrażenie, że to taki trochę plastic fantastic.
Jak zrobią odpowiednik 14-24 dla Z-etek to pewnie odskoczy od staruszka , a na pewno ceną :).
Porównania. Porównania. I co ma niby z tego wyniknąć? Nowy 12-24/2.8 S będzie niewątpliwie lepszy optycznie od 14-30/4 S, który jest (moim zdaniem) lepszy, niż stary 14-24/2.8, bo inaczej by go nie robili. Musi być lepszy optycznie, żeby dał się sprzedać. Cena na pewno będzie pokaźna, waga też, ale czy będzie też płaska przednia soczewka (nakręcane filtry) to jeszcze nie wiadomo. Jak nie będzie, to ta "lepszość" wcale nie musi być oczywista i jednoznaczna. Nowy 14-30/4 S jest na tyle dobry, że taki drobiazg, jak płaska przednia soczewka, może zdecydować o wyborach. Ja bym i tak nie kupił 14-24/2.8 S, bo rzadko kiedy używam na FF czegoś szerszego niż 24mm. Tak mam, ale wiem, że inni mogą mieć inaczej. A te wyjątkowe sytuacje 14-30/4 S pokrywa, moim zdaniem, bez problemu, więc wydawanie większej kasy i dźwiganie większego klocka, raczej nie mają sensu. Nie bardzo wiem dlaczego niby ten nowy 14-30/4 S ma zbierać jakieś minusy? On i tak jest lepszy w rogach, niż stary 14-24/2.8. A to, że może być jeszcze lepiej, to oczywiste. Trzeba tylko ocenić, czy coś jeszcze lepszego jest komuś potrzebne do szczęścia. Mnie nie jest potrzebne. Stałki też nie są mi potrzebne - taki mało "profesjonalny" jestem. :wink:
A jak porównujesz 14-30 z staruszkiem 14-24. Co do 24-70, szczególnie wersji 2.8, to jestem pewien że szkiełko jest wybitne. Zbyt wiele pozytywnych testów i opinii w necie,
natomiast 14-30 już czasami zbiera minusy, szczególnie za jakość w rogach i budowę. W sklepie też mając go w ręku miałem wrażenie, że to taki trochę plastic fantastic.
Jak zrobią odpowiednik 14-24 dla Z-etek to pewnie odskoczy od staruszka , a na pewno ceną :).
Nie miałem mozliwosci porownania 14-24mm2,8 jest to szklo mz wybitne choc trudne z uwagi na wypukla soczewke , jednak warte kasy wydanej na nie. Z testow wynika ze 14-30mmF4S jest pod kilkoma wzgledami szklem słabszym, nie oznacza jednak ze złym. Poprzeczna aberacja chromatyczna , dosc spora dystorsja na ogniskowej 14mm, na plus ostrosc rozłozona na cały kadr, brak blikow.
Jednak wezmy pod uwage ze obecnie przy obrobce, czy to w PSie czy tez np. w Capture One 12 są wbudowane programy korekcyjne. Naprawianie niedoskonałosci szkieł zaczyna sie juz w samej Zetce z automatu. Wiec mz. jest mało prawdopodobe zeby było zauwazalne. Szczegolnie ze wiekszosc zarzutow dotyczy pełnej dziury, jak wiemy po przymknieciu duzo problemow ustepuje, lub sa na tyle male ze praktycznie marginalne
Odnosnie zapowiedzi dla majacego sie pojawic nowego Nikona 14-24mmF2.8 S, nie mam złudzen ze bedzie szkłem klasowym, duzo lepszym od 14-30mmF4S. Jednak bedzie to kwestia wyboru, czy potrzebujemy takiego szkła i zapewne duzych filtrow oraz wagowo cięzszego zestawu . Zaletą Zetek jest ich waga, to moze byc istotnym czynnikiem naszych wyborow
david555
21-07-2019, 07:46
...
Zaletą Zetek jest ich waga, to moze byc istotnym czynnikiem naszych wyborow
Wagai i owszem, ale dla mnie to nie jest istotna cecha, szczególnie, że poruszam się zwykle pod dachem, mamy inne specjalizacje, zatem rozumiem, że pomykanie po powietrzu z zestawem ważącym ponad 2 kilogramy może do przyjemności nie należeć.
Dla mnie w serii Zet wpost bezcenne jest pozbycie się błędów justowania, no i jako bonus Eye AF i nawet gdyby Zetki ważyły tyle samo co jednocyfrowce, to i tak byłbym nimi zainteresowany.
Wagai i owszem, ale dla mnie to nie jest istotna cecha, szczególnie, że poruszam się zwykle pod dachem, mamy inne specjalizacje, zatem rozumiem, że pomykanie po powietrzu z zestawem ważącym ponad 2 kilogramy może do przyjemności nie należeć.
Dla mnie w serii Zet wpost bezcenne jest pozbycie się błędów justowania, no i jako bonus Eye AF i nawet gdyby Zetki ważyły tyle samo co jednocyfrowce, to i tak byłbym nimi zainteresowany.
oczywiscie bardzo uproscilem w tej ostatniej wypowiedzi zalety Zetki, waga, to jedna z cech , wczesniej pisałem co mnie skłonilo do przesiadaki , z mz super zestawu jaki wczesniej posiadałem :)
Nowy 12-24/2.8 S będzie niewątpliwie lepszy optycznie od 14-30/4 S, który jest (moim zdaniem) lepszy, niż stary 14-24/2.8, bo inaczej by go nie robili. Musi być lepszy optycznie, żeby dał się sprzedać. Cena na pewno będzie pokaźna, waga też, ale czy będzie też płaska przednia soczewka (nakręcane filtry) to jeszcze nie wiadomo. Jak nie będzie, to ta "lepszość" wcale nie musi być oczywista i jednoznaczna.
14-24 https://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/1172/477/html/51_o.jpg.html
No nie wiem jak z tą lepszością https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Nikon-NIKKOR-Z-14-30mm-F4-S-on-Nikon-Z7-versus-Nikon-AF-S-NIKKOR-14-24mm-F28G-ED-on-Nikon-D800E__1999_1270_813_814
Compared to Nikon 14-24mm f/2.8G https://photographylife.com/reviews/nikon-z-14-30mm-f4-s/4
https://www.amateurphotographer.co.uk/reviews/lenses/nikkor-z-14-30mm-f-4-s/5
Na D600 14-24 ma wynik jak Z7 + S-ka.
david555
21-07-2019, 13:41
Szkoda, że na dxomark nie można zestawić N14-24/2.8 z Z7 a jedynie z D8xx, choć i tak to szkiełko zjada Z14-30/4 na śniadanie.
DxOMark Score to porażka. Trzeba patrzeć na Profiles lub Field map na tej samej przysłonie.
david555
21-07-2019, 15:01
A myślisz, że co ja robię ? ;-)
Jeszcze raz dwie fotki z wczoraj Z7 + Nikon 14-30F4S + Filtry 100mm_Holder NiSi z polarem V5Pro Landscape + filtr połowkowy szary Haida Red Diamond ND0.9 Grad Soft
28001
28002
Jak zawsze u Ciebie wszystko ładnie zagrało ������
Dużo daje podkręcenie koloru zboża, przypuszczam też że filtry robią swoje, ktoś napisze że obróbką można to uzyskać, zgadza się ale moim zdaniem tylko zbliżysz się do tego i często obróbka "wyłazi" i straszy.
Ładne.
Mineło już sporo czasu od premiery i wielu używa sprzęt, pytanie odnośnie karty XQD, czy ktoś miał problem z utratą danych na niej przez ten czas ?
Mineło już sporo czasu od premiery i wielu używa sprzęt, pytanie odnośnie karty XQD, czy ktoś miał problem z utratą danych na niej przez ten czas ?
Od premiery XQD w Nikonach to już ze siedem lat minęło. Przecież karty XQD są w D4. I cisza o ewentualnych problemach. Mam cztery sztuki i nic im nigdy nie dolegało.
Ale backup dla pewności masz na drugim slocie CF ?
Pojawił się nowy FW 2.01 dla Z6/Z7:
https://nikonrumors.com/2019/07/31/nikon-released-firmware-update-2-01-for-the-z6-and-z7-mirrorless-cameras.aspx/
eeee... że co?
https://www.youtube.com/watch?v=3SYLQ4czyPs
eeee... że co?
... czyli jak rozje... migawkę, żeby uniknąć kurzu. Serwisy lubią to. ;)
Borat1979
22-08-2019, 02:13
eeee... że co?
https://www.youtube.com/watch?v=3SYLQ4czyPs
Komuś mocno słońce przygrzało bo większej głupoty jak wyciąganie karty i akumulatora żeby zmienić obiektyw to dawno nie widziałem :)
Adapter do szkieł Sony już oficjalnie dostępny w PL:
https://www.optyczne.pl/14070-news-Adaptery_bagnetowe_Techart_w_ofercie_Foxfoto.html# komentarze
Dobra i zła wiadomość dla filmujących Zetkowiczów:
- dobra to taka, że w końcu jest info o tym, że będzie RAW Video (bo miało już być jakiś czas temu to, a później ucichło) oraz obsługa lutów
- zła, że będzie trzeba za ten update zapłacić
https://www.optyczne.pl/14074-news-System_Nikon_Z_z_tabel%C4%85_LUT_oraz_nagrywaniem_ RAW.html
Nie dość, że płatne to jeszcze aparat musi być wysłany do serwisu...
Może przy okazji gumy wymieniają?:D
Dobra i zła wiadomość dla filmujących Zetkowiczów:
- dobra to taka, że w końcu jest info o tym, że będzie RAW Video (bo miało już być jakiś czas temu to, a później ucichło) oraz obsługa lutów
- zła, że będzie trzeba za ten update zapłacić
https://www.optyczne.pl/14074-news-System_Nikon_Z_z_tabel%C4%85_LUT_oraz_nagrywaniem_ RAW.html
To chyba jakiś fejk, jak można żądać opłaty za aktualizacje ? Nowe idzie ale ok jakby to był canon czy sony ale nie firma, która ma największy problem na rynku.
* Włączenie wyjścia wideo w formacie RAW wymaga modyfikacji wewnętrznych ustawień aparatu w ramach usługi świadczonej przez autoryzowane centrum serwisowe firmy Nikon. Za usługę zostanie naliczona opłata zgodnie z lokalnym cennikiem.
Pewnie pod tym zapisem kryje się wymiana jakiegoś podzespołu i stąd opłata. ;)
To chyba jakiś fejk, jak można żądać opłaty za aktualizacje?
Akurat to nie jest nowy pomysł i nie Nikona. Raczej już standard w branży video.
Ale zgadzam się, że w przypadku nikona to średni pomysł...
Pewnie pod tym zapisem kryje się wymiana jakiegoś podzespołu i stąd opłata. ;)
Też tak myślę.
cz4rnuch
27-08-2019, 13:06
Panas za dodarkowe ficzery wideo każe sobie płacić przynajmniej od kilku lat. Nie wiem co oznacza wizyta w serwisie, ale może faktycznie coś tam muszą pogmerać. Gdzieś pisali ile kosztuje taka przyjemność?
Edit: z tym gmeraniem to widzę, że w notce jest gwiazdka a za gwiazdką: "Włączenie wyjścia wideo w formacie RAW wymaga modyfikacji wewnętrznych ustawień aparatu w ramach usługi świadczonej przez autoryzowane centrum serwisowe firmy Nikon"
https://nikonrumors.com/2019/08/31/interesting-new-sandisk-extreme-pro-card-cfexpress-memory-cards-listed-for-sale-in-europe.aspx/
Strach się bać ile to będzie kosztować. Wolniejsza o tej samej pojemności dziś kosztuje 5 000 (https://sandisk-store.pl/pl/p/SanDisk-CFast-2.0-512GB-Extreme-PRO-VPG130-525450-MBs-Karta-Pamieci/23078540)
Strach się bać ile to będzie kosztować. Wolniejsza o tej samej pojemności dziś kosztuje 5 000 (https://sandisk-store.pl/pl/p/SanDisk-CFast-2.0-512GB-Extreme-PRO-VPG130-525450-MBs-Karta-Pamieci/23078540)
na szybko na amazonie cena polowe mniejsza. Jakby poszukac pewnie jeszcze taniej sie znajdzie
https://www.amazon.de/SanDisk-Extreme-CFast-Speicherkarte-512GB/dp/B07BZT5H8P/ref=sr_1_fkmr0_1?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3 %95%C3%91&keywords=SanDisk+CFast+2.0+512GB+Extreme+PRO+VPG13 0+525%2F450+MB%2Fs&qid=1567243873&s=gateway&sr=8-1-fkmr0
Porównujesz gruszki ze śliwkami ;)
na szybko na amazonie cena polowe mniejsza. Jakby poszukac pewnie jeszcze taniej sie znajdzie
https://www.amazon.de/SanDisk-Extreme-CFast-Speicherkarte-512GB/dp/B07BZT5H8P/ref=sr_1_fkmr0_1?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3 %95%C3%91&keywords=SanDisk+CFast+2.0+512GB+Extreme+PRO+VPG13 0+525%2F450+MB%2Fs&qid=1567243873&s=gateway&sr=8-1-fkmr0
CFast to nie CFexpress.
CFE przy obecnym spadku układów NAND musi tanieć i to mocno, jeśli nie to mamy robieni z ludzi idiotów, CFE to nic innego jak dostosowany wielkościowo dysk PCIe 3.0 NVMe.
Ja jeszcze problemu z kartą nie miałem, mam Lexar 128GB 2933x, jedyny problem z mojej winy to małe uszkodzenie mechaniczne ramki.
30040
U mnie orana od 2012 roku w d4. Prawie milion zdjęć zrobione. Nigdy nie było problemu tylko ramka się rozpadła od wkładania/wyjmowania aparat<-> czytnik.
http://www.sansmirror.com/newsviews/a-nikon-mirrorless-safari.html
Dariusz Breś
11-09-2019, 22:56
wiktor opowiada o zetkach
https://youtu.be/sG_s33iV7Gg
Atomos CEO Jeromy Young "leaked" that new AF changes are coming to Nikon Z cameras - in this video interview Atomos CEO confirmed how the upcoming firmware update from Nikon will include AF changes as well - watch at the 1:03 mark where he says "We're not the only feature they're upgrading, they have some new autofocus on those cameras" - he also mentioned it's not a paid upgrade, you will just have to pay the cost for sending your camera in:
Za Nikon Rumors. (https://nikonrumors.com/2019/09/16/atomos-prores-raw-updates-from-the-ibc-2019-show-were-not-the-only-feature-they-nikon-are-upgrading-they-have-some-new-autofocus-on-those-cameras.aspx/)
Miłe newsy.
https://www.facebook.com/NikonPolska/photos/a.177272898037/10156461672433038/?type=3&theater
Czyli do tej pory nie dało się przesłać raw z puszki po wifi, czy coś źle zrozumiałem ?
Nowe CFE:
Lexar 128GB: $200
Lexar 256GB: $400
ProGrade 120GB: $180
ProGrade 256GB: $350
ProGrade 512GB: $550
ProGrade 1TB: $900
SanDisk 64GB: $150
SanDisk 128GB: $200
SanDisk 256GB: $400
SanDisk 512GB: $600
Z cenami lekko odlecieli.
Z cenami lekko odlecieli.
Może coś źle liczę, ale wydaje mi się, że to taniej niż analogiczne pojemności w XQD...
kurczeblade
18-09-2019, 17:34
Te Prograde czasami nie od Soniacza? Pojemności takie same, jak w nowych XQD od Sony.
Co to jest w ogóle ten ProGrade ? :D
Co do tej aktualizacji AF - ma być robiona tylko w serwisie Nikona? Dobrze zrozumiałem ?
Co to jest w ogóle ten ProGrade ? :D
Tak patrząc na szybko na ich stronę, to byli ludkowie z SanDiska i Lexara.
A kto za nimi stoi... Cóż...
Może coś źle liczę, ale wydaje mi się, że to taniej niż analogiczne pojemności w XQD...
Myślę, że ceny są bardzo zbliżone do XQD, dolicz do tego vat (ceny w usd, pewnie z rynku USA). To plus, powinno kiedyś wreszcie zacząć tanieć.
A tymczasem u Canona...
https://justynakocur.fotoblogia.pl/14383,aktualizacja-oprogramowania-canon-eos-r-i-canon-eos-rp?fbclid=IwAR3ybo08vV0aHb7xyFt-GKJDZbz4nGSuhDizj0pMmyxY19bivh5LQmfTOKw
kurczeblade
29-09-2019, 15:13
Better... Generalnie Z6 to fantastyczny aparat. Ale ...
- gumy pod palcem już się łuszczą.
- zaślepka, ta wiesksza już trochę napuchła, i zaczyna troszkę odstawać.
- farba słaba, już są pierwsze delikatne odpryski, od szelek , wiadomo szelki się ocierają, ale z tymi samymi szelkami w d750 dopiero takie odpryski się pojawiły po 3 latach intensywnego używania.
Wkur... Mnie to ,bo aparat prawie nowy, jeszcze pachnie nowością, traktuje go jak jajko, a już jakieś pierwsze ślady użytkowania pojawiają się. Aż strach się bać jak to będzie wyglądało po 2 latach. Ciekaw jestem jak obiektywy S. Czy też niektóre elementy są wykonane tak słabo. No i ta zaślepka, był wodoszczelny Z6 a już nie jest, bo zaślepka odstaje i jest mała szczelina.
Ja nie kumam, mogli pokazać coś dobrze wykonanego, na początku, tak żeby zachęcić ludzi do kupna, ale wolą oszczędzać na takich *******ach jak farba, guma i robić sobie zła reklamę. Ja rozumiem że po roku, po 2 latach, ale nie po 2 miesiącach!
U mnie na razie tylko to logo wifi i BT po lewej stronie korpusu się starło całkiem od noszenia w ciasnej torbie. Po prostu już go nie ma :)
Poza tym brak śladów używania, gumy na razie super.
Better... Generalnie Z6 to fantastyczny aparat. Ale ...
- gumy pod palcem już się łuszczą.
- zaślepka, ta wiesksza już trochę napuchła, i zaczyna troszkę odstawać.
- farba słaba, już są pierwsze delikatne odpryski, od szelek , wiadomo szelki się ocierają, ale z tymi samymi szelkami w d750 dopiero takie odpryski się pojawiły po 3 latach intensywnego używania.
Wkur... Mnie to ,bo aparat prawie nowy, jeszcze pachnie nowością, traktuje go jak jajko, a już jakieś pierwsze ślady użytkowania pojawiają się. Aż strach się bać jak to będzie wyglądało po 2 latach. Ciekaw jestem jak obiektywy S. Czy też niektóre elementy są wykonane tak słabo. No i ta zaślepka, był wodoszczelny Z6 a już nie jest, bo zaślepka odstaje i jest mała szczelina.
Ja nie kumam, mogli pokazać coś dobrze wykonanego, na początku, tak żeby zachęcić ludzi do kupna, ale wolą oszczędzać na takich *******ach jak farba, guma i robić sobie zła reklamę. Ja rozumiem że po roku, po 2 latach, ale nie po 2 miesiącach!
O gumach czytalem ze luszczyly sie te pierwsze. Po wymianie w serwisie jest OK. Luszy sie farba czy jakis lakier ktorym sa pokryte. O zaslepce tez czytalem i faktycznie bywa ze puchnie i nie mozna jej domknac. U mnie jak narazie wszystko OK.
Masz gwarancje to slij na serwis. Po wymianie powinno byc juz OK.
PS.
Kiedy na poczatku czytalem o tych aparatach i usterkach z nimi zwiazanych... przekreslilem opcje zakupu. Dzisiaj stwierdzam ze to bardzo dobre aparaty do tego czym ja sie zajmuje i nie zaluje decyzji. Komfort zapewnia mi 2 lata gwarancji na Z6 i 3 lata na Z7. Poki co nie zaluje zakupu.
W koncu...
Nikon MB-N10 (https://nikonrumors.com/2019/09/29/the-nikon-mb-n10-battery-pack-for-the-z6-z7-cameras-will-be-officially-released-soon.aspx/?fbclid=IwAR1mqCBLGpNrJzjz377nxNA2uzlkBWXvS9Xsfsm-QLJm24l34h7sSdsGgGk)
Aczkolwiek czytajac opis wychodzi z tego potworek. Baterie wkladane kazda z przeciwnej strony. Grunt zeby poprawilo chwyt aparatu z duzymi obiektywami.
madebyzosiek
29-09-2019, 19:51
W koncu...
Nikon MB-N10 (https://nikonrumors.com/2019/09/29/the-nikon-mb-n10-battery-pack-for-the-z6-z7-cameras-will-be-officially-released-soon.aspx/?fbclid=IwAR1mqCBLGpNrJzjz377nxNA2uzlkBWXvS9Xsfsm-QLJm24l34h7sSdsGgGk)
Wyjdzie na to, że się czepiam, ale jeżeli Nikon puszcza takie coś i nazywa to gripem, a do tego pewnie wyceni na 1000 zł, to robi sobie jaja... Czasu się nie cofnie i styków się nie doda do Z6 i Z7, ale pojemnik na baterię i trzymak na małego palca powinien być za 500 zł i to z oryginalnym akumulatorem w zestawie... Brak pokrętł i spustu... F80 też tak miał...
To powinno być maksymalnie zmniejszone, takie pudełko na dwa akumulatory i oczywiście cena niższa niż normalne gripy.
Wyjdzie na to, że się czepiam, ale jeżeli Nikon puszcza takie coś i nazywa to gripem, a do tego pewnie wyceni na 1000 zł, to robi sobie jaja... Czasu się nie cofnie i styków się nie doda do Z6 i Z7, ale pojemnik na baterię i trzymak na małego palca powinien być za 500 zł i to z oryginalnym akumulatorem w zestawie... Brak pokrętł i spustu... F80 też tak miał...
Nie czepiasz sie. Tez wolałbym normalnego gripa. Lepsze to niż nic. Cena... Pozyjemy zobaczymy.
Mialem F80 z battery packiem. Lubiłem ten aparat.
madebyzosiek
29-09-2019, 20:54
Mialem F80 z battery packiem. Lubiłem ten aparat.
Bez BP ciężko było nim fotografować, bateria rozładowywała się w ciągu trzech dni ;) Bardzo lubiłem jego migawkę, chyba najcichsza z wszystkich analogów. Ale bez dużego żalu zamieniłem go na F100... To była maszyna ;) I tam miałem gripa z przynajmniej jednym kółkiem i spustem ;)
Bez BP ciężko było nim fotografować, bateria rozładowywała się w ciągu trzech dni ;) Bardzo lubiłem jego migawkę, chyba najcichsza z wszystkich analogów. Ale bez dużego żalu zamieniłem go na F100... To była maszyna ;) I tam miałem gripa z przynajmniej jednym kółkiem i spustem ;)
Zrobilem dokladnie tak samo... po czasie sprzedalem F80 i kupilem F100 oczywiscie z gripem. ;-)
Przeszlismy podobna sciezke ;-)
Ja przeszedłem z F801 na F100. :) Wtedy bez gripów.
Ale teraz niestety bez gripa i spustu i wybieraka nie ma rozmowy. Mam za ciężkie szkła. Dlatego Z7 nie jest dla mnie.
Ciebie jako portreciste umiem zrozumiec w 100%. Sam widze ze troche brakuje mi stabilnosci przy zdjeciach pionowych, zapewne zbyt mocno wygiety nadgarstek to powoduje.
Jednak jakos sie przyzwyczajam bez... chociaz od dobrej dekady mialem pelnoprawnego gripa do kazdego aparatu. Poki co bilans korzysci jest jednak dla mnie na plus. Jestem zachwycowny mozliwosciami matrycy Z7. Na Z6 tez nie narzekam. Obiektywy sa bardzo dobre optycznie. No i mam znowu tylko 1 system.
Z drugiej strony trudno zrozumiec jaka idea przyswiecala Nikonowi zeby tak spaprac temat. Juz im wybacze ten 1 slot na karte... ale brak normalnego gripa trudno zrozumiec. To powinno sie pojawic na rynku razem z premiera aparatow.
Jest jeszcze jedna sprawa... Jakis czas temu na rumorsach pojawilo sie info ze ten grip jest juz po certifikacji i chodzilo o lacznosc bezprzewodowa. I to daje do myslenia. Po co lacznosc bezprzewodowa w gripie? Z drugiej strony... baterie maja byc 2 ale niezaleznie wyjmowane (po obu stronach gripa). Czy nie bedzie tak ze pojawi sie komunikacja bezprzewodowa z body i dodatkowe przyciski ? Czy nie dlatego baterie maja byc zmieniane pojedynczo zeby grip byl zawsze zasilany?
https://fccid.io/RR-NKR-MB-N10
cz4rnuch
30-09-2019, 07:42
Tak sobie myślę, że to coś na zdjęciu to nie jest grip, który trafi do produkcji a jedynie jakiś wczesny szkic wydrukowany na potrzeby prezentacji. No, bo to wygląda jakby ktoś to heblem obrobił. Żadnych zaokrągleń na krawędziach (no dobra, jakieś tam są, ale grubo ciosane), brak gum lub czegoś co fakturą byłoby zbliżone do wykończenia samego aparatu. Z resztą ta fotka ma już chyba z rok więc może (jest głębokie i szerokie, wiem) jednak Nikon czymś zaskoczy. Może chociaż odrobinę ładniej będzie to wyglądać :)
Tez zgaduje ze produkt finalny bedzie sie roznic od tego na zdjeciu. Toporne ksztalty, brak oklein, brak drzwiczek do komory baterii. Byc moze zostaniemy pozytywnie zaskoczeni. Dowiemy sie niebawem.
kurczeblade
30-09-2019, 20:57
O gumach czytalem ze luszczyly sie te pierwsze. Po wymianie w serwisie jest OK. Luszy sie farba czy jakis lakier ktorym sa pokryte. O zaslepce tez czytalem i faktycznie bywa ze puchnie i nie mozna jej domknac. U mnie jak narazie wszystko OK.
Masz gwarancje to slij na serwis. Po wymianie powinno byc juz OK.
PS.
Kiedy na poczatku czytalem o tych aparatach i usterkach z nimi zwiazanych... przekreslilem opcje zakupu. Dzisiaj stwierdzam ze to bardzo dobre aparaty do tego czym ja sie zajmuje i nie zaluje decyzji. Komfort zapewnia mi 2 lata gwarancji na Z6 i 3 lata na Z7. Poki co nie zaluje zakupu.
Tylko to nie jest egzemplarz z początku produkcji.
Żałosne że sprzęt za taki hajz, jest gorzej wykonany od zabawek mojego półtorejrocznego syna. Gdzie łupie takimi zabawkami po ścianie i po podłodze i farba nie schodzi, a tu człowiek huha na aparat, i farba się ściera od wkładania do profesjonalnej torby! Ja zobaczę jak ten aparat będzie po pół roku wyglądał. Jeśli faktycznie będą większe ślady, to myślę że tym aparatem właśnie zakończę przygodę z firmą Nikon.
Niestety jestem uczulony na estetykę sprzętu, Ztka to świetny aparat , obchodzę się z nim jak z jajem, a tu po 2 miesiącach takie niespodzianki.
Ojjjj Nikon. :(
madebyzosiek
30-09-2019, 22:42
Ja zobaczę jak ten aparat będzie po pół roku wyglądał. Jeśli faktycznie będą większe ślady, to myślę że tym aparatem właśnie zakończę przygodę z firmą Nikon.
I gdzie pójdziesz? W Sony niestety nie jest lepiej ;) To są sprzęty amatorskie, nie projektowane pod pracę na szelkach z dużą intensywnością. Chcesz pro, musisz poczekać w Nikonie, zbierać na A9, albo po prostu używać z radością D850 ;)
Dariusz Breś
01-10-2019, 00:09
Chcesz pro, musisz poczekać w Nikonie, zbierać na A9, albo po prostu używać z radością D850 ;)
A9 nie jest pro, to amatorska puszka, no co ty. Sony nie ma pro puszek :)
Chyba że masz na myśli Z9, mityczną puszkę której nie zobaczymy przez następne pół roku :)
Niestety jestem uczulony na estetykę sprzętu, Ztka to świetny aparat , obchodzę się z nim jak z jajem, a tu po 2 miesiącach takie niespodzianki.
Kurczeblade nie świruj, fotografuj, gdybyś zobaczył jaki sony ma używany "szrot" (24-70 2.8 gm, 70-200 2.8 gm), to byś w 3 sekundy wrócił do nikona.
...
Kurczeblade nie świruj, fotografuj, gdybyś zobaczył jaki sony ma używany "szrot" (24-70 2.8 gm, 70-200 2.8 gm), to byś w 3 sekundy wrócił do nikona.
Wyslac na serwis do wymiany gum i tyle... a co z tym Sony ? Mam na mysli ich topowe zoomy 2.8 ? Mozesz cos wiecej... zobacze co mnie ominelo. Jak wiemy wszedzie dobrze gdzie nas nie ma ;-)
Z6 w moim przypadku ma dużo lepsze gumy od D810. Prawie pół roku za nami i na aparacie praktycznie brak śladów użytkowania, co prawda też dbam o sprzęt ale używam i nie trzymam go pod kołdrą :)
Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka
kurczeblade
01-10-2019, 11:06
Dariusz Breś
madebyzosiek
Ja chyba owinę bandażem ten aparat :D
W Soniakach też tak słabo z farbą i gumami ?
Dzięki 'miotki" za poprawienie błędu :D
cz4rnuch
01-10-2019, 11:32
...W Soniakach też tak słabo z farbą i gumami ?W jedynce farba mi się nie łuszczyła, innym ponoć tak, za to guma mi się po dwóch latach trochę odkształciła. Na trójce nic się nie dzieje, ale tam jest mniej oklein niż w Z6 i do tego wykończenie jest matowe w przeciwieństwie do pierwszych modeli.
KrzysztofKozicki
01-10-2019, 12:10
Mój ma 10 miesięcy i wypady do Czarnobyla, Bieszczady i kajak na Mazurach za sobą, a wygląda jak nowy. Fakt, że po za wypadami służy tylko do filmowania i na gimbalu, wiec trudno coś uszkodzić. Ale w czasie wycieczek, lekko nie ma. Kilka razy w deszczu pracował. Całe dnie na szelce wisi, podczas przeciskania się między krzakami. Więc nie wiem co Wy takiego z nimi robicie.
Ciekawe czy się potwierdzi plota o nadchodzącym cashback w wysokości 700 euro na Z7 i D850.
Dariusz Breś
17-10-2019, 14:54
Z6+ftz można w tej chwili kupić za 7040.
Ja niedawno kupiłem za 7900.
Takiego spadku cen to jam jeszcze nie widział. Oj nie może nikon sprzedać tych bezlusterkowców.
Wystarczy poczekać miesiąć aby zarobić 800 zł :)
To nie tak, że nikt nie kupuje. Jest po prostu wreszcie konkurencja i ostra walka o rynek, pewnikiem celem Nikona jest procentowy udział w rynku. Pewnie liczą, że zysk sobie odbiją w przyszłości. W sumie to racja, bo zyski pojawiają się przy odpowiednim wolumenie sprzedaży.
Im więcej osób kupi body, tym więcej wejdzie w system z obiektywami, lampami, nowymi body w przyszłości.
Jestem przekonany, że od połowy listopada zaczną pojawiać się naprawdę dobre oferty, nie tylko od Nikona 8)
cybulski
17-10-2019, 16:10
Jestem przekonany, że od połowy listopada zaczną pojawiać się naprawdę dobre oferty, nie tylko od Nikona 8)
No nie mogę tego się doczekać od początku tego roku ....
Teraz jest cenowo na plus dla Nikona jeśli bierzemy pod uwagę sprzęt z pełną naszą gwarancją:
Sony A7III - 8200zł
Nikon Z6 - 6700zł
Takiego spadku cen to jam jeszcze nie widział. Oj nie może nikon sprzedać tych bezlusterkowców.
Wystarczy poczekać miesiąć aby zarobić 800 zł :)
Zdaje się, że właśnie się sprzedają.
Wczoraj w sklepie online FJ Z6 + FTZ + 24-70mm był niedostępny przez jakiś czas. Dziś jest znów dostępny.
Gdzie jest Z6 + FTZ za 7040? Może bym jednak nie czekał do wiosny i kupił wcześniej...
Dariusz Breś
17-10-2019, 17:35
Zdaje się, że właśnie się sprzedają.
Wczoraj w sklepie online FJ Z6 + FTZ + 24-70mm był niedostępny przez jakiś czas. Dziś jest znów dostępny.
Gdzie jest Z6 + FTZ za 7040? Może bym jednak nie czekał do wiosny i kupił wcześniej...
Pisz do sklepów dadzą ci ofertę
Witam - cena po rabacie natcyhmiastowy rabat i nasz fotopokerowy rabat to:
Nikon Z6 = 6440 zł brutto
Nikon Z6 + FTZ = 7040 zł brutto
Nikon Z6 + 24-70 + FTZ = 8380 zł brutto
Nikon Z6 + 24-70 = 7980 zł brutto
Nikon Z6 + 14-30 = 9980 zł brutto
fotopoker
Możesz dac linka lub wyjaśnić skąd taka cena na Z6 ?
https://www.fotopoker.pl/pl/nikon-z6-sony-xqd-64gb.html
Cena Z50 jest przy tym abstrakcyjna.
Dariusz Breś
17-10-2019, 18:02
Możesz dac linka lub wyjaśnić skąd taka cena na Z6 ?
https://www.fotopoker.pl/pl/nikon-z6-sony-xqd-64gb.html
Pisz, lub dzwoń i dogaduj się prywatnie ze sklepem, to ci dadzą dobrą cenę.
Cena Z50 jest przy tym abstrakcyjna.
Zależy, D7000 z 18-105 w dniu premiery to było €1399.
Pisz, lub dzwoń i dogaduj się prywatnie ze sklepem, to ci dadzą dobrą cenę.
A co to ten "nasz fotopokerowy rabat" ?
Dariusz Breś
17-10-2019, 18:06
Zależy, D7000 z 18-105 w dniu premiery to było €1399.
A co to ten "nasz fotopokerowy rabat" ?
Nie mam pojęcia takie info dostałem.
A rozumiem, myślałem że forum ma jakiś ściśle tajny kod ;)
Zagadam ale i tak zakupy będę robił w listopadzie.
Dariusz Breś
17-10-2019, 18:11
A rozumiem, myślałem że forum ma jakiś ściśle tajny kod ;)
Zagadam ale i tak zakupy będę robił w listopadzie.
Piszesz do znanych sklepów czy puszczą za tyle i tyle albo czy mają ofertę lepszą i dostajesz odpowiedź.
Te sklepy które mają umowę z nikonem podpisaną muszą sprzedać określoną ilość sprzętu i często
można się załapać na coś taniej. Bycie "oficjalnym" sklepem danej marki to ciężki kawałek chleba i nie każdy chce się w to babrać.
Znam to od podszewki, zajmowałem się celami marketingowymi i wiem jak to wygląda że nie o cenę chodzi tylko o targety/obroty itd ale ja płotka co chce wydać marne osiem tysiaków to dla nich nic, najwięcej co udało mi się wytargować to o dziwo w eurortv bo był manager nikona, jakieś fotoplus czy abfoto jak zrobią 100zł rabatu to święto.
koesh
Bez przesady. Z6 debiutował rok temu.
Pomijając matrycę Z6 ma:
-lepszą ergonomię (joystick, górny wyświetlacz)
-szybszą migawkę
(minimalnie szybszą serię)
-STABILIZACJĘ MATRYCY
-więcej punktów AF
-wizjer o większych: rozdzielczości i powiększeniu
-wyświetlacz o większej rozdzielczości
-4K bez kropa (+10-bit 4:2:2 na wyjściu, N-Log, gniazdo słuchawkowe)
-pojemniejszy akumulator
Dlatego też Z50 kosztuje połowę tego co Z6 w dniu premiery, za rok jak wyjdzie niższy model aps-c np jakiś Z30 to będzie pewnie w cenie już obniżonego Z50.
Jeszcze niższy?
Kto go kupi w cenie będącego raptem rok na rynku wyższego modelu?
Jak D5300 był na rynku i stał na półce za 2000zł to kto kupował D5500 w cenie 3500zł albo najnowszy D5600 ?
Napisałeś coś innego.
za rok jak wyjdzie niższy model aps-c np jakiś Z30 to będzie pewnie w cenie już obniżonego Z50.
Ktoś by kupował nowe D3x00 w cenie "rocznego" D5x00?
nikoniarz
17-10-2019, 19:39
Napisałeś coś innego.
Ja kupowałem ;)
...
Tak bylo, jest i bedzie. Najlepiej kupowac aparat kiedy wchodzi nowy model... tuz przed wycofaniem starego z rynku. Wtedy cena jest najlepsza. W kazdym innym przypadku bedzie "narzekanie" takie jak powyzej ;-)
Tylko kto chce czekac tyle czasu az wejdzie nowy model... i kupic stary ;-)
Napisałeś coś innego.
Ale co tu dziwnego w tym widzisz, nowy model wchodzi ma cenę katalogową, model sprzed roku nawet jakby był identyczny jest już po kilku obniżkach, dotyczy to też często modeli niższych/wyższych, to tak jakbyś się teraz martwił kto kupi np D760 za ponad 10 tysiaków jak poprzednik jest za coś lekko ponad 4000zł, a D850 niedługo będzie za 10 tysiaków albo i mniej.
... D850 niedługo będzie za 10 tysiaków albo i mniej.
8500 pln po przeliczeniu. Takie ceny juz w sklepach w HK.
Ale dyskutujemy o naszym rynku, ja wiem że z HK albo te z przemytu w IRL/UK są tańsze :)
Ale dyskutujemy o naszym rynku, ja wiem że z HK albo te z przemytu w IRL/UK są tańsze :)
Myslalem ze dyskutujemy o cenie ;-) Kazdy z PL moze kupic w HK albo innej Szwajcarii ;-)
PS.
Zreszta nie tyle o rekord niskiej ceny mi chodzi ale o fakt ze zaczynaja sie obnizki na ceny foto. Byc moze wysyp nowosci z ostatniego roku powoduje walke cenowa pomiedzy producentami.
OK można w HK kupić ale dolicz wtedy 23%, ewentualnie w EU z przemytu to wtedy ta gwarancja to fikcja itd.
Walka cenowa jest i to widać, dla nas super, ważne żeby te cztery firmy były na rynku to będzie dobrze.
OK można w HK kupić ale dolicz wtedy 23%, ewentualnie w EU z przemytu to wtedy ta gwarancja to fikcja itd.
Walka cenowa jest i to widać, dla nas super, ważne żeby te cztery firmy były na rynku to będzie dobrze.
No i na tej walce cenowej warto sie skupic... byc moze ktos z nas "wyrwie" ciekawy kasek dla siebie przed koncem tego roku ;-)
Może mi ktoś napisać czy pod tym linkiem https://www.amazon.de/gp/product/B07X2XVKKZ ma dostępny kupon rabatowy 400 euro ?
Kojocisko
24-10-2019, 22:11
widzę checkbox do użycia kuponu na 400E
Może mi ktoś napisać czy pod tym linkiem https://www.amazon.de/gp/product/B07X2XVKKZ ma dostępny kupon rabatowy 400 euro ?
Tak jest. Niby w regulaminie ze wazny do 15.01.2020
No to cena bardzo zachęcająca, cały zestaw Z6 + 4/24-70 + XQD64 wyjdzie 7600zł licząc różnice vat i kurs przy płatności bez jakiś głupich prowizji za walute.
No to cena bardzo zachęcająca, cały zestaw Z6 + 4/24-70 + XQD64 wyjdzie 7600zł licząc różnice vat i kurs przy płatności bez jakiś głupich prowizji za walute.
No to klikaj teraz... ;-) I witamy w rodzinie ;-)
Noo...
Co do ceny to przypuszczam że nawet jakieś czarnopiątkowe okazje mogą nie dać lepszych cen, wiec jak ktoś na kupnie to ma teraz.
Rok temu napisałem że pod koniec tego roku Z6 będzie za niewiele ponad 5000zł, no to chyba będę dorabiał jako medium albo coś... :)
Nie spieszno mi, wolałbym A7III w takiej cenie.
... no to chyba będę dorabiał jako medium albo coś... :)
...
To numery lotto poprosze... ;-)
PS.
A juz myslalem ze bedziemy mieli nowego kolege z Z6. Szkoda ;-(
Tylko w tym zestawie nie ma ftz,a to chyba tak poza zestawem ma jakąś cene z czapy. Chyba ze mi sie tylko cos wydawalo.
Tylko w tym zestawie nie ma ftz,a to chyba tak poza zestawem ma jakąś cene z czapy. Chyba ze mi sie tylko cos wydawalo.
No raczej faktycznie bez FTZ. A samo FTZ kosztuje 290E.
FTZ na allegro już ludzie czasami wrzucają za 400zł jak ktoś potrzebuje.
Myszowor
25-10-2019, 18:00
Nie wiem skąd bierzesz te ceny, ale oficjalnie po rabacie jest 6639zł za golasa Z6 więc do 5k to trochę brakuje i słabo wieszczysz.
Tymczasem Samyang pokazuje pierwsze szkło z AF do Canona RF... Kiedy i czy w ogóle S wejdzie w system Z z AF?
https://www.optyczne.pl/14277-news-Samyang_AF_14_mm_f_2.8_RF.html#komentarze
. Kiedy i czy w ogóle S wejdzie w system Z z AF?
Coraz mocniej odnoszę wrażenie, że Nikon coś mocno namieszał przy protokołach AF na Zetkach. I pewnie firmy trzecie znowu muszą się w inżynierię wsteczną bawić.
Coraz mocniej odnoszę wrażenie, że Nikon coś mocno namieszał przy protokołach AF na Zetkach. I pewnie firmy trzecie znowu muszą się w inżynierię wsteczną bawić.
Skoro są już przejściówki na inne bagnety, to raczej nie jest to problem.