PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 i Z7 oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20

OjTam
26-10-2019, 12:54
Skoro są już przejściówki na inne bagnety, to raczej nie jest to problem.

A o tym nie pomyślałem. ;)

ksh
26-10-2019, 12:57
Faktycznie dziwne że wrzucają modele do eRki tylko, chyba że jest łatwiej mając modele do Sony i zrobić je do Canona, może kwestia też opłacalności bo Canon się sprzedaje, a Zetki mają opinię z tego co widzę w internetach że "af kiepski" i "nie dam tyle kasy za xqd".

J1
26-10-2019, 13:10
Faktycznie dziwne że wrzucają modele do eRki tylko, chyba że jest łatwiej mając modele do Sony i zrobić je do Canona, może kwestia też opłacalności bo Canon się sprzedaje, a Zetki mają opinię z tego co widzę w internetach że "af kiepski" i "nie dam tyle kasy za xqd".

Zapomniales dodac najwazniejsze... dlaczego tylko 1 slot XQD. ;-)

PS.
Kiedys wytknalem ten fakt na PL grupie Zetek na FB. Ze z jednej strony marudza ze 1 slot a z drugiej ze karty drogie. Wiec im mowie ze gdyby byly 2 sloty to wtedy by dopiero marudzili ;-) Byloby 2 x drozej ;-)

TOP67
26-10-2019, 13:28
Kiedys wytknalem ten fakt na PL grupie Zetek na FB. Ze z jednej strony marudza ze 1 slot a z drugiej ze karty drogie. Wiec im mowie ze gdyby byly 2 sloty to wtedy by dopiero marudzili ;-) Byloby 2 x drozej ;-)

Ale mogli by dać, tak jak w D850: SD + XQD. Było by do wyboru, taniej lub szybciej.

paparapa
26-10-2019, 13:29
Coraz mocniej odnoszę wrażenie, że Nikon coś mocno namieszał przy protokołach AF na Zetkach. I pewnie firmy trzecie znowu muszą się w inżynierię wsteczną bawić.

Zapewne pertraktują warunki, i jak się dogadają to obiektywy się pojawią.:)

kurczeblade
26-10-2019, 13:29
Jeśli firmy 3 nie będą produkować szkieł do Ztki, to będzie słabo z tym systemem.

paparapa
26-10-2019, 13:35
Ale mogli by dać, tak jak w D850: SD + XQD. Było by do wyboru, taniej lub szybciej.

To było rozwiązanie niemal idealne :).
Może jakiś mały skośnooki człowieczek wpadnie na pomysł aby wyprodukować adapter wielkości XQD, który mieściłby 2 karty microSD. :)

J1
26-10-2019, 13:48

Mozna powiedziec ze to byloby najbardziej sprawiedliwe rozwiazanie. Mozliwa kazda opcja cenowa i szybkosciowa.

ksh
26-10-2019, 14:50
XQD, a zwłaszcza CFE, które są zgodne ma sens bo to nośnik na nowo zaprojektowany z myślą o szybkości ale i odprowadzaniu ciepła, nawet sama budowa jest solidniejsza od SD.
Jakby Nikon zainwestował w ten nośnik i zrobił bardzo tanie nawet jakieś z biedną szybkością np 120-150MB/s w cenie zbliżonej do SD to można by uznać że Nikon dobrze to zaplanował.
Efekt jest taki że za 120GB z pewnego źródła trzeba wywalić tysiąc, a konkurencja kupuje SD za 100-150zł.

Kolejna sprawa to wykorzystanie tego nośnika na potrzeby zapisu video, jakby Nikon dał 4K 60fps z bitrate 250-300 to byłaby mała rewolucja na rynku plus uzasadnienie dla XQD/CFE.

Jacek_Z
26-10-2019, 15:59
Sony A9 mk2 ma karty SD a zapis wideo taki, że ho, ho. Koesh, nie rozpisuj się o kartach, wiemy że kochasz ten temat.

Co do Sigmy. Myślę, że problemem sa moce produkcyjne. Nie daja rady obsługiwac az tyle bagnetów. Zauważcie, że pierw robili ARTy do lustrzanek C i N, potem do bezlustra S bo przez tyle lat tych bezluster natrzepano dużo (Sony od A7 mk1 wzwyż). Myślę, że nawet nie robiliby na Canona R bo na razie tych body nie jest wiele, gdyby nie to, że to będzie kiedyś ogromny system. To samo z Kikonem Z, to kolejny z bagnetów jaki obsłużą.
(tak wiem, robią coś na inne mniejsze systemy, ale tam mają inne powody niz wielkość).

cz4rnuch
26-10-2019, 16:11
Sony A9 mk2 ma karty SD a zapis wideo taki, że ho, ho...
Niestety, ale jeśli chodzi o wideo to jak na dzisiejsze standardy w A9II nie ma niczego ho, ho :)

jjj
26-10-2019, 16:27
W A9, zdjęcia w serii 20kl/s, zastępują video :razz:

ksh
26-10-2019, 16:39
Sony A9 mk2 ma karty SD a zapis wideo taki, że ho, ho. Koesh, nie rozpisuj się o kartach, wiemy że kochasz ten temat.
Jaki dokładnie ma zapis i na jakich SD ?
Nie znam specyfikacji tego sprzętu ale widzę taką samą nędzę w bitrate jak w trójkach/czwórkach czyli max 100, oczywiście piszemy o wewnętrznym nośniku.
Seria w foto to kwestia pojemności bufora i oczywiście szybkości odebrania informacji z matrycy.

Załóżmy że Z6 ma slot XQD i SD, załóżmy tez że jakimś cudem włączają możliwość rejestracji video np 4K 60fps z bitrate 300 MB/s, teraz zerknij na ceny ile kosztuje karta SD w najnowszej rewizji, która temu podoła i to nie przez kilka sekund tylko np przez 10 minut lub wiecej, zwykłe szybkie SD ugotujesz dosłownie, a to prędkości max 170MB/s.
Tylko o to mi chodzi bo sam sens wpakowania XQD w Z6 wyśmiałem mimo wielkiego entuzjazmu w okolicach premiery.

ksh
26-10-2019, 20:36
Pytanie, czy Nikon zrobił aktualizacje do CFE ?
Sandisk wrzuca sporo na rynek promocji teraz, może coś się ruszy z ceną CFE jak XQD nie tanieje.

prz3mo
27-10-2019, 17:09
Jeszcze nie ma aktualizacji z obsługą CF Express.

docxxx
27-10-2019, 18:47
Załóżmy że Z6 ma slot XQD i SD, załóżmy tez że jakimś cudem włączają możliwość rejestracji video np 4K 60fps z bitrate 300 MB/s, teraz zerknij na ceny ile kosztuje karta SD w najnowszej rewizji, która temu podoła i to nie przez kilka sekund tylko np przez 10 minut lub wiecej, zwykłe szybkie SD ugotujesz dosłownie, a to prędkości max 170MB/s.

Ale glupoty gadasz. Poza tym, pomyliles 300MB z mb/s. Np GH5s ma bitrate od 100 do 400mb/s. I uwaga, 4k/60 150mb/s działa nawet ze srebrną kartą SD 64GB. Tak, tą za 50 zł. Wiem, bo mam i czasem używam (tu uwaga, musi to być 64GB, bo 32GB to HC, a XC ma ciut szybszy zapis. Po 33 sekundach, czyli po zachaniu bufora, dostaniecie blad karty na 32GB). Choć normalnie pracuję na złotych.

A tutaj gość z DR5000 swietnie opisal to o czym mowilem: dlatego nie zmienilem D750 na Z6, a na GH5s (choc w Nikonie jestem ponad 10 lat). Jeden slot, ceny itd.:

https://youtu.be/s60Ik50gZYY?t=337

A ogolnie polecam caly film. Mozna sie z niego dowiedziec wiecej nie tylko o Z6, ale tez o A7III ktory jest aparatem z jednej strony bardzo dobrym, a z drugiej irytujacym. Polecam.
I zaraz pewnie zleci sie tu 20 osob ktore maja Z6 i pracuja z jedna karta. No i sobie pracujcie, to Wasz wybor i wasze pieniadze.
Musicie jednak zrozumiec, ze zawodowiec (tj. osoba ktora pracuje i nie moze sobie pozwolic na eksperymenty) patrzy troche inaczej i liczy sie caly workflow od A do Z, a nie tylko aparat ktory jest jedna ze skladowych.

ksh
27-10-2019, 18:56
Akurat ten youtuber to raczej mądre rzeczy przeplata durnotami od zawsze, fantazje i kolorowanie faktów żeby dorobić na oglądalności i może uda się podpisać coś z reklamodawcami.
Fakt pomyliłem MB/s z Mb/s i nie widzę sensu dla czegoś szybszego niż zwykłe SD z odczytem ~100 MB/s.

rupi
27-10-2019, 19:52
Mam takie pytanie- jest gdzieś w Warszawie możliwość "pobawienia" się Z6 ewentualnie wypożyczenia ? Kusi mnie przesiadka na pełną klatkę (nie wiem czy jest sens z D7500 na D750 chociaż cena kusi), a nie wiem, czy wizjer w bezlustrze będzie mi pasować.

kurczeblade
27-10-2019, 20:06
Ale glupoty gadasz. Poza tym, pomyliles 300MB z mb/s. Np GH5s ma bitrate od 100 do 400mb/s. I uwaga, 4k/60 150mb/s działa nawet ze srebrną kartą SD 64GB. Tak, tą za 50 zł. Wiem, bo mam i czasem używam (tu uwaga, musi to być 64GB, bo 32GB to HC, a XC ma ciut szybszy zapis. Po 33 sekundach, czyli po zachaniu bufora, dostaniecie blad karty na 32GB). Choć normalnie pracuję na złotych.

A tutaj gość z DR5000 swietnie opisal to o czym mowilem: dlatego nie zmienilem D750 na Z6, a na GH5s (choc w Nikonie jestem ponad 10 lat). Jeden slot, ceny itd.:

https://youtu.be/s60Ik50gZYY?t=337

A ogolnie polecam caly film. Mozna sie z niego dowiedziec wiecej nie tylko o Z6, ale tez o A7III ktory jest aparatem z jednej strony bardzo dobrym, a z drugiej irytujacym. Polecam.
I zaraz pewnie zleci sie tu 20 osob ktore maja Z6 i pracuja z jedna karta. No i sobie pracujcie, to Wasz wybor i wasze pieniadze.
Musicie jednak zrozumiec, ze zawodowiec (tj. osoba ktora pracuje i nie moze sobie pozwolic na eksperymenty) patrzy troche inaczej i liczy sie caly workflow od A do Z, a nie tylko aparat ktory jest jedna ze skladowych.

Wymiękłem- tego filmu się nie da oglądać. 45 minut tłuczenia tak oczywistych informacji. Te informacje które tam przekazał to na 10 minut opowiadania.
Ten człowiek powinien występować w kółku różańcowym dla emerytek. Gdzie emerytki peplają buziami jak nawiedzone... w kółko o wszystkim i o niczym. W skrócie,gdacze jak osamotniona stara baba...

Że Wam się nie znudziło katowanie tematu o jednym slocie. Swoją drogą, w najgorszym z najgorszych sytuacjach, jaki to problem dla zawodowca zapłacić 2k pln za odzyskanie danych z takiej karty. Przecież jak padnie karta, to zawodowiec jest świadomy tego żeby nie nadpisywać, i w 99% to taka awaria gdzie dane są odzyskiwane. Takie rzeczy są wpisane w koszta. Tak samo jak zrobienie dobrego materiału i trafienie na rrozczeniowych klientów - musisz mieć wpisane w koszta takie coś jak usługi prawników, bo czym prędzej czym później nawet przy takich ślubach trafi Ci się taki klient. Przecież posiadanie 2 slotów kart pamięci nie daje 100% gwarancji tego że nie stracisz danych. Jest milion czynników gdzie może coś pójść nie tak. Choćby możesz wracać samochodem i mieć wypadek, w którym aparat wraz z kartami rozwali się na części pierwsze, choćby możesz pójść do toalety, zostawiając aparat w torbie fotograficznej i ktoś Ci gwizdnie (czytałem o przypadkach gdzie na weselach ktoś wchodził na sale i kradł sprzęt) choćby coś Ci zaleje sprzęt, będzie spięcie pójdzie po kartach i je spali (też bywały takie przypadki, w internecie można poczytać jak 2 karty padały).

nikoniarz
27-10-2019, 20:35
Że Wam się nie znudziło katowanie tematu o jednym slocie..

Przypomnieć Ci co pisałeś na ten temat? Bo chyba zapomniałeś...

ksh
27-10-2019, 20:52
Z6 nie był robiony raczej jako sprzęt dla zawodowca, to zrobił marketing już po fakcie, więc dla amatora nawet zaawansowanego jeden slot może być ale nie koniecznie XQD choć to daje dużo dużo większe bezpieczeństwo bo nie mamy karty pamięci jak SD tylko nośnik jak SSD.
Wałkowanie ma sens jak się okazało że Z6 to popularny sprzęt u zawodowców.
Wszelkie backupy sprzętowe mimo ciekawych zapowiedzi nie pojawiły się, chińczyki mają gdzieś taką nisze, nawet nie zrobili adaptera XQD na microSD bo przecież to używa garstka fanów nikona ;)

kurczeblade
27-10-2019, 21:25
Z6 nie był robiony raczej jako sprzęt dla zawodowca, to zrobił marketing już po fakcie, więc dla amatora nawet zaawansowanego jeden slot może być ale nie koniecznie XQD choć to daje dużo dużo większe bezpieczeństwo bo nie mamy karty pamięci jak SD tylko nośnik jak SSD.
Wałkowanie ma sens jak się okazało że Z6 to popularny sprzęt u zawodowców.
Wszelkie backupy sprzętowe mimo ciekawych zapowiedzi nie pojawiły się, chińczyki mają gdzieś taką nisze, nawet nie zrobili adaptera XQD na microSD bo przecież to używa garstka fanów nikona ;)

Mam tylko nadzieję że marketingowcy z Nikona jakieś wnioski wyciągają z tych poczynań, bo jestem przekonany że jest grono osób które nie kupiło właśnie przez to tego aparatu.
EAF prawdopodobnie też miało nie być - pewnie z początku myśl że zostawią to do następnego modelu, ale zostali mocno obsmarowani w internecie, i zrobili oprogramowanie. Oby postąpili tak z następnymi Ztkami, i tam wrzucili 2 slot.

ksh
27-10-2019, 21:37
Największy błąd nikona to nie że zrobili slot XQD tylko że nie zainwestowali w rozwijanie tego i nadal nic nie robią jak rozkręca się produkcja CFE.

Myszowor
27-10-2019, 23:11
Jejku jak płaczecie że karty za 600zł nie możecie kupić do aparatu za kilkanaście tysięcy i temat wałkowany miesiącami/latami, kupcie lepiej D750 i przestańcie marudzić.
Ktoś pytał o wizjer w Z6, będziesz zadowolony, polecam, lepszy niż w DSLR.

docxxx
27-10-2019, 23:33
Jejku jak płaczecie że karty za 600zł nie możecie kupić do aparatu za kilkanaście tysięcy i temat wałkowany miesiącami/latami, kupcie lepiej D750 i przestańcie marudzić.

Widac ze nie ogladales tego filmu. Jak potrzebujesz 20 kart, to inaczej zaczynasz kalkulowac.
No ale kazdy liczy wedlug siebie. Ciekawe czy Nikon tez to policzyl. Oby sie nie zdziwil...

Myszowor
27-10-2019, 23:44
Możesz wyjaśnić po co Ci 20 kart 64GB?

kurczeblade
27-10-2019, 23:59
Widac ze nie ogladales tego filmu. Jak potrzebujesz 20 kart, to inaczej zaczynasz kalkulowac.
No ale kazdy liczy wedlug siebie. Ciekawe czy Nikon tez to policzyl. Oby sie nie zdziwil...

Jaki to problem zgrywać na bieżąco materiały. Przecież to jest absurd z tymi 20 kartami, u foto ślubnych. Przecież to podstawa, wracasz w nocy do domu, zrzucasz materiał a w tym czasie bierzesz sobie prysznic... Teraz zgrywanie z XQD to moment - i dlaaaa mnie to cholerny plus, bo zgrywam materiał kilkakrotnie szybciej. Każdy slubniak ktorego znam tak robi, jeszcze nie słyszałem o tym żeby ktoś kolekcjonował na kartach 10 różnych zleceń. Ja na majówkę w tym roku pociągnąłem 4 śluby pod rząd, a w niedzielę robiłem sobie TFP z modelką, na jednym komplecie kart. Na uja komu 20 kart ? Gość opowiada o bekapach, o podwójnych slotach, a nosi pełna kieszeń prehistorycznych kart pamięci. Ale pewnie leci na jakiś starych SD po 32 GB, dlatego tanio i tak dużo. Zauważcie że taka szybka SD 128gb to taki sam koszt jak XQD 120 GB. No i jak są dwa sloty to podwojny koszt. I jeszcze jedno, karty SD szybko się psują, szczególnie obudowa, jak ktoś robi zawodowo to wielokrotnie taką kartę wyciąga i wkłada, w końcu obudowa zaczyna się rozwarstwiać, pękać. Ja co chwilę przez to właśnie wymieniam SD. A jak nie to nauczony doświadczeniem że taki SD raz mi pękło z ważnym materiałem i kawałek karty został w slocie i musiałem płacić w serwisie za wyciąganie. XQD na takie delikatne nie wyglądają.

On musiałby wydać 20 tysięcy złotych na 20 kart XQD dlatego nie kupił Nikon Z i przez to pracuje teraz na aparacie gdzie robi komuś zdjęcie z przodu a zdjęcie wychodzi jak już jest ktoś tyłem. I dlatego wg niego lustrzanki już dla niego umarły... No iście zawodowy reporter , nieistotne że aparat ma ogromne opóźnienia, istotny format karty???Parodia, przecież to parodia ten film. Hah 20 kart po 128 GB. Wy serio wierzycie w to ? ;)

KrzysztofKozicki
28-10-2019, 00:01
Dokładnie po co 20 kart? DR5000 poszalał i mnie rozbawił. Bo woli gorszy wizjer i tragiczną ergonomię, zamiast 2 karty. W innym filmiku wspominał, że nigdy nie wykonał ponad 3000 zdjęć, a bardzo często jest mnie, bo są tak dobrzy i 50% jest super i trafia do klienta. Można też zabrać małego łapka i zrobić sobie kopię. Śmieszne jest dla mnie marudzenie o karty, zwłaszcza gdy Nikon jedną dawał gratis. I zgadzam się, że Z6 nie powinien być traktowany jako Pro. Ale już połączenie D850 i Z6 to coś fajnego.

poste
28-10-2019, 00:01
Nie wiem czy komuś potrzeba 20 kart, ale w przytoczonym filmiku kolega z DR500 opowiada, dlaczego zrezygnowali z Z. Głównym (nie jedynym) powodem była cena XQD, mają swój wypracowany sposób pracy i obliczyli, że potrzebują karty za 3,5k pln do jednego aparatu. Pewnie ich stać, ale czy nie ma przyjemniejszych rzeczy, na które można wydawać pieniądze? W sumie ciekawe sprzętowe przemyślenia.

J1
28-10-2019, 00:13
...Zauważcie że taka szybka SD 128gb to taki sam koszt jak XQD 120 GB. No i jak są dwa sloty to podwojny koszt. I jeszcze jedno, karty SD szybko się psują, szczególnie obudowa, jak ktoś robi zawodowo to wielokrotnie taką kartę wyciąga i wkłada, w końcu obudowa zaczyna się rozwarstwiać, pękać. Ja co chwilę przez to właśnie wymieniam SD. XQD na takie delikatne nie wyglądają.

...

Ja mysle ze pewna grupa ludzi na tym forum ma ta swiadomosc... pozostalej tego nie wytlumaczysz ;-) Gdzies czytalem ze ktos marudzil ze mu sie powoli zdjecia przeglada chyba na D850 albo cos podobnego. Okazalo sie ze uzywal tylko karty SD i to bardzo wolnej. Potem rodza sie legendy jaki to D850 powolny ;-)

Racja jest ze sam aparat dobrej klasy kosztuje sporo... dochodza tez akcesoria, drogie karty pamieci, czasami grip, oryginalne batrie itd. Sa tacy co je kupia... sa tacy co beda zalowac na to kasy. Najlepsi sa jednak tacy co kupia drogi aparat, a do tego jakis tani kiepski (slaby AF i mydelko) obiektyw. ;-)
No ale kupil ten najlepszy aparat...

No ale kazdy robi jak mu wygodnie... ;-)

kurczeblade
28-10-2019, 00:17
Ja mysle ze pewna grupa ludzi na tym forum ma ta swiadomosc... pozostalej tego nie wytlumaczysz ;-) Gdzies czytalem ze ktos marudzil ze mu sie powoli zdjecia przeglada chyba na D850 albo cos podobnego. Okazalo sie ze uzywal tylko karty SD i to bardzo wolnej. Potem rodza sie legendy jaki to D850 powolny ;-)

Racja jest ze sam aparat dobrej klasy kosztuje sporo... dochodza tez akcesoria, drogie karty pamieci, czasami grip, oryginalne batrie itd. Sa tacy co je kupia... sa tacy co beda zalowac na to kasy. Najlepsi sa jednak tacy co kupia drogi aparat, a do tego jakis tani kiepski (slaby AF i mydelko) obiektyw. ;-)
No ale kupil ten najlepszy aparat...

No ale kazdy robi jak mu wygodnie... ;-)

Dlatego ja doceniam ludzi którzy jeszcze potrafią samodzielnie myśleć i mają swoje zdanie. Bo ciężko się rozmawia z kimś kto żyje jutubem/google i już logicznie sam nie potrafi dojść do pewnych wniosków.

Poza tym, czyżby taka Z6 nie wychodzi dużo taniej od A7III ? Wiec pozostanie w kieszeni na tą kartę XQD.

A7III 8200zł
Z6 6,600zł
No i cyk, na ile kart zostanie ? ;)

KrzysztofKozicki
28-10-2019, 00:30
Jaack z tym D850 to tak nie do końca. Ja miałem przez miesiąc z NPS i pierwsze zdjęcie wyświetla się po długim czasie. Kolejne już szybko lecą. A używałem szybkich XQD.

J1
28-10-2019, 00:34
Dlatego ja doceniam ludzi którzy jeszcze potrafią samodzielnie myśleć i mają swoje zdanie. Bo ciężko się rozmawia z kimś kto żyje jutubem/google i już logicznie sam nie potrafi dojść do pewnych wniosków.

...

Niestety jest to jeden z problemow wspoleczesnego swiata. Pewna grupa ludzi nie mysli samodzielnie... mysli tak jak wmawiaja im media i pozostale srodki przekazu szeptanego. I dotyczy to wielu aspektow zycia. I jest to raczej problem globalny. Zreszta dlatego oplaca sie tzw. "influencerow" by wmawiali ludowi co ma kupic albo na jakie uslugi kase wydac. No i sa odbiorcy takich przekazow.

Niestety jest tez czasami tak ze jak juz ktos wyrazi swoje, wlasne, subiektywne, indywidualne zdanie... to potem zostaje zrownany do poziomu czegos tam ;-) A ta osoba chciala sie tylko podzielic wlasnymi spostrzezeniami, pokazac ze mozna sprobowac zrobic cos inaczej, dac do myslenia ze moze warto zerknac na problem z innej perspektywy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jaack z tym D850 to tak nie do końca. Ja miałem przez miesiąc z NPS i pierwsze zdjęcie wyświetla się po długim czasie. Kolejne już szybko lecą. A używałem szybkich XQD.

Nie mialem tego apratu w rekach niestety wiec sie nie wypowiem. Opowiedzialem tylko zaslyszana historie. Natomiast (tego doswiadczylem osobiscie) wiem jaka byla roznica w przegladaniu zdjec na D750 i Fuji X-H1 pomiedzy kartami sredniej klasy a jak to wygladalo kiedy uzylem najszybszych kart obslugiwanych przez dany aparat.

ksh
28-10-2019, 01:50

Aparat kosztuje teraz 5500zł, a karta 120GB 900zł i chodzi głównie o porównanie do karty SD za 90zł.

J1
28-10-2019, 01:53
Aparat kosztuje teraz 5500zł, a karta 120GB 900zł i chodzi głównie o porównanie do karty SD za 90zł.

Masz na mysli porownanie ceny czy szybkosci ? ;-) Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Kiedy zdecydowalem sie na Zetki musialem tez wydac kase na karty XQD 120GB, wiec ten bol mam juz za soba. Teraz widze juz tylko zalety tych kart. Wiec z tej perspektywy pytam. ;-)

ksh
28-10-2019, 01:58
Mam na myśli realną potrzebę żeby aparat działał i to jak przeciętny użytkownik amator podchodzi do tej kwestii.
Z drugiej strony A7III + 2x SD = Z6 + 2x XQD.

MstrG
28-10-2019, 10:08
Mam na myśli realną potrzebę żeby aparat działał i to jak przeciętny użytkownik amator podchodzi do tej kwestii.
Z drugiej strony A7III + 2x SD = Z6 + 2x XQD.

A ładowarka jest już w zestawie z A7III czy trzeba dokupić jak w poprzednich modelach?

cdc
28-10-2019, 11:21
DR5000:?:

A pamiętacie jak po ich wazeliniarskich recenzjach obiektywów Tokina

"Tokina 16-28 wykończyła [Nikkor 16-35/4 i 14-28/2.8]" https://www.youtube.com/watch?v=ano9v_6N-x8&feature=youtu.be&t=628

"Ciężko Nikkorem [Micro 105/2.8 VR] uzyskać dobrze naświetlone zdjęcie i jednocześnie zarejestrować czerń w kadrze. Ten problem widać gołym okiem na wyświetlaczu aparatu. Tokina jest taka krystaliczna, w Nikkorze zwyczajnie brakuje kontrastu. Co czarne jest szare, chyba, że mocno niedoświetlone. Cierpi na tym również rozdzielczość optyczna, bo słaby kontrast obniża wartości MTF i to znowu widać gołym okiem. Do tego dochodzą aberracje. Tokina rejestruje twarde przejścia z czerni w biel i można spodziewać się tam aberracji – są, powiedzmy średnio małe. Ale Nikkor rozmazuje te krawędzie, a aberracje i tak tam są i to wcale nie na niższym poziomie niż w Tokinie. Kolejna poważna, chyba największa wpadka Nikkora to praca pod ostre światło. Tokina jest po prostu niewiarygodna, ciężko złapać nią jakąkolwiek flarę czy spadek kontrastu nawet celując prosto w słońce. Tymczasem z Nikkorem trzeba uważać w słoneczne dni, bo z boków łapie światło i to jeszcze bardziej obniża kontrast. Nic z dumnego N na obudowie, jest słabo…" https://dr5000.com/w-skali-makro/

zaklinali się że nie mają powiązań z ich dystrybutorem
a niedługo potem dostali zlecenie na zdjęcia do katalogów Tokina https://dr5000.com/fotografia-niesmiertelna/ :?:

https://dr5000.com/wp-content/uploads/miniatury/th_wpid13939-001,0,700,460,.jpg

nikoniarz
28-10-2019, 11:24
Akurat T16-28/2.8 wymieniłem na N16-35/4. Każdy z nich jest dobry na swój sposób, w zależności czego się oczekuje.

poste
28-10-2019, 11:46
DR5000:?:
...

Co to ma wspólnego do wyliczenia, że przy 1 slocie potrzebują 4 kart na aparat, a najmniejsza 64GB (mniejszych podobno nie ma w sprzedaży) kosztuje ponad 8 stów? Taki mają styl pracy, chyba sprawdzony, nie wnikam. Dla kogoś to pikuś, inny woli te "zaoszczędzone" 3,5k zł przeznaczyć na coś innego.

cz4rnuch
28-10-2019, 11:48
...A pamiętacie jak po ich wazeliniarskich recenzjach obiektywów Tokina...Niedługo pewnie zobaczymy zdjęcia DR5000 w katalogach Sony i Sigmy. A przynajmniej Sigmy, bo z tego co ostatnio oglądam internety to chyba firma mocno postawiła na marketing szeptany :) Niestety kolega w klipie mówi o marketingowej papce recenzentów, ale jego klip właściwie wygląda tak samo. Nawet na szybko da się w nim znaleźć tyle nieścisłości, że szkoda byłoby mi czasu na przytaczanie ich wszystkich. A przewijałem więc obejrzałem pewnie tylko z 50% tego filmu. Zgadzam się tylko z konkluzją, Z6 to jeszcze nie jest to. Zapewne tym czymś będzie ta bardziej profesjonalna wersja z wyższym numerkiem. 2 tygodnie temu byliśmy na Uyuni z parą Brazylijek, fotograf i profesjonalna tancerka (sporcmenka) capoeira. Dziewczyna rzeźbiła Z6 z obiektywami przez ftz oraz 50/1.8 i niestety mocno się namęczyła. To dynamiczne sceny a do tego specyficzna sceneria (wszędzie biało) i w ogólnym rozrachunku sprawiło to aparatowi ogromne problemy. A7 może i ma chukowy wizjer, ale sobie na próbę trochę postrzelaliśmy i problemów nie było. Wiem, że to tylko jakiś oderwany od rzeczywistości przykład, ale mnie to akurat przekonało do tego, że Z6 nie jest do wszystkiego.

cdc
28-10-2019, 12:02
Przecież w ich filmikach chodzi o lokowanie produktów np. https://forum.nikoniarze.pl/threads/235850-Olympus-OM-D-E-M1/page23?p=3355866&highlight=#post3355866
https://forum.nikoniarze.pl/threads/245087-DR5000-Beauty-makija%C5%BC-i-bardzo-ma%C5%82y-aparat-%29?p=3331509&highlight=#post3331509
lub lansowanie samych siebie.

Nie wiem co Was tak uwiera, oczywiście, że reklamuję. Taki jest mój zamysł istnienia w internecie - dzielę wszystkim, co przyniosło mi jakąkolwiek korzyść, ułatwiło, pomogło. Niech pomaga też innym :) https://forum.nikoniarze.pl/threads/241716-DR5000-Przeno%C5%9Bny-ring-flash-RoundFlash/page5?p=3291613&highlight=#post3291613

Tu była o tym dyskusja https://forum.nikoniarze.pl/threads/254164-DR5000-Film-o-fotografii-wn%C4%99trz

ksh
28-10-2019, 13:21
Dorabiają sobie na umowach marketingowych dzięki dużej oglądalności, od zawsze u nich każdy materiał to była wiedza z internetu plus bajanie na ich potrzeby, wielu sie podniecało np ich materiałem o pracy z kolorem albo jak fotografować wnętrza itp, zwykłe youtuberstwo nastawione na zarobek.

nikoniarz
28-10-2019, 13:25
od zawsze u nich każdy materiał to była wiedza z internetu

Piszesz jakby nie mieli własnego doświadczenia i warsztatu. A mają, i całkiem solidne.

cz4rnuch
28-10-2019, 13:37
...od zawsze u nich każdy materiał to była wiedza z internetu plus bajanie...To akurat bzdura. Zapewne naciągają fakty pod "klientów", ale piszą o sprzęcie, który mieli w rękach dłużej niż kilka minut przy ladzie sklepowej. W przeciwieństwie do większości z nas.

ksh
28-10-2019, 13:44
Czyli ich przekaz w tych filmidłach nie trafia do wszystkich jednakowo, dla mnie to poziom vloga unboxing, który ma setki tysięcy odwiedzin, takie żebranie o lajki i suba.
Warsztat pewnie mają bo oglądałem ich album ślubny i podobało mi się bardziej niż wielu co tu wkleja na forum swoje reportaże.

cz4rnuch
28-10-2019, 13:50
Przynajmniej część z tego co piszą wynika z ich doświadczenia, bo doświadczenie i klientów niewątpliwie mają. Problem polega na tym, że tak do końca nie wiadomo jaka część z tego co publikują to rzetelna wiedza a co powstało na potrzeby firm, które im się potem odwdzięczają płatnymi zleceniami.

cdc
28-10-2019, 14:11
"Nie są to żadne naukowe testy, ale /.../
To wygląda tak, jakby Tokina użyła bardziej przezroczystego szkła, o lepszej transmisji. Domyślam się, że to zasługa lepszych powłok antyrefleksyjnych, dzięki którym światło nie odbija się tak łatwo od powierzchni kolejnych soczewek, tylko wnika w materiał. Odbite światło, które błąka się pomiędzy szkłami, zawsze powoduje spadek kontrastu. https://dr5000.com/w-skali-makro/

-Tyle że to właśnie obiektywy Tokina [obok Irix, Laowa i chińczyków] mają słabsze od konkurencji powłoki -brak technologii
[Nie wiem jak najnowsze Opera i Firin -ale o nich nie była mowa, bo ich jeszcze nie było.]

Ich filmy mają tylko jeden cel -reklama produktu
tak jak u Dobasa http://dobas.art.pl/blog/

Dariusz Breś
28-10-2019, 21:18
Co do Sigmy. Myślę, że problemem sa moce produkcyjne. Nie daja rady obsługiwac az tyle bagnetów.

Dokładnie, trzeba pamietać że Sigma to rodzinna firma z jedną fabryką w Aizu.
Zobaczcie ile mocowań robią, 14 dni trwa polerowanie jednej soczewki sferycznej, a asferycznej 20!

Ja na swoją 500 4 sport czekałem 1.5 miecha...
Poza tym oni skupiają się teraz na sony. A zeta to taki niepewny twór póki co.

Kolekcjoner
28-10-2019, 21:35
Poza tym oni skupiają się teraz na sony. A zeta to taki niepewny twór póki co.
Jakoś to skupianie nie przeszkodziło wypuszczeniu serii szkieł do eMek.

Dariusz Breś
28-10-2019, 22:03
Jakoś to skupianie nie przeszkodziło wypuszczeniu serii szkieł do eMek.

Co to za mocowanie M tak przy okazji bo nie kojarzę.

TOP67
28-10-2019, 22:30

Canon APS-C

Dariusz Breś
28-10-2019, 23:18
Canon APS-C

AAAhhh, to już wiem do czego te małe szkraby są. No kurde nawet canon ma lepiej od nas ;(

Kolekcjoner
28-10-2019, 23:24
Cropowe bezlustra Canona :)...

cz4rnuch
28-10-2019, 23:43
AAAhhh, to już wiem do czego te małe szkraby są...Sigma i mały to w zasadzie terminy przeciwstawne :)

ksh
28-10-2019, 23:48
maleństwo

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/05/Nikon-NIKKOR-Z-70-200mm-f2.8-mirrorless-lens1-278x550.jpg

Dariusz Breś
29-10-2019, 00:11
Sigma i mały to w zasadzie terminy przeciwstawne :)

Ty no te szkła pod cropa to mógłbym zgnieść w dłoni...

maleństwo

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2019/05/Nikon-NIKKOR-Z-70-200mm-f2.8-mirrorless-lens1-278x550.jpg

wygląda jak flka z dospawaną dupą, może to flka z ftz? hhehhehe

cz4rnuch
29-10-2019, 00:19
Ty no te szkła pod cropa to mógłbym zgnieść w dłoni...Ty łobuzie. Ja już w podstawówce miałem znajomego o ksywce "imadełko", który miał dłonie jak bochny i pewnie gdyby się postarał to by zgniótł i 35/1.2. Ale czy to o czymś świadczy (w sensie ogólnym)? ;)

Dariusz Breś
29-10-2019, 00:30
Ty łobuzie. Ja już w podstawówce miałem znajomego o ksywce "imadełko", który miał dłonie jak bochny i pewnie gdyby się postarał to by zgniótł i 35/1.2. Ale czy to o czymś świadczy (w sensie ogólnym)? ;)

ONE SĄ MAŁE, do kroćset!
hhhhee

mniejsze od zetkowych kubków

poste
29-10-2019, 00:38
A dlaczego miałyby być większe od S? To dopiero ludzie by się dziwowali:idea:

J1
29-10-2019, 20:29
ONE SĄ MAŁE, do kroćset!
hhhhee

mniejsze od zetkowych kubków

Juz wiadomo kto odpowiada za wyglad obiektywow do Zetki

https://www.nikon.com/about/technology/design/works/nikkor_z_lenses.htm

Dariusz Breś
30-10-2019, 00:03
Juz wiadomo kto odpowiada za wyglad obiektywow do Zetki

https://www.nikon.com/about/technology/design/works/nikkor_z_lenses.htm

Zabawnie to wygląda jeśli po przeczytaniu poniższego tekstu obejrzy się filmik:

Nikon: "S-Line: The S-Line designation is reserved only for NIKKOR Z lenses that have cleared higher standards in design principles and quality control that are even stricter than Nikon's conventional standards."

https://www.youtube.com/watch?v=Qs0znti0kEM

Maro66.
30-10-2019, 00:41
Wygląda, że obudowa nowej 85 jest robiona w podobnej technologii, jak te wytłoczki plastikowe z ptasiego mleczka...

cz4rnuch
30-10-2019, 00:48
Juz wiadomo kto odpowiada za wyglad obiektywow do Zetki...A piszą coś o ich (tych dizajnerów) seppuku?

C_K
31-10-2019, 13:42
Ja to tak się czaje jak rak do....Czytam te wątki, rozważam, sprawdzam. Cena spada, cashbacki są.....ale jak pomyślę ile potem szkła jasne do Zetki mają kosztować to wiem, że raczej na takie szkło nigdy nie nazbieram stąd ciągle stoję w miejscu z decyzją. Sprzedałam D7100 ze szkłami, trochę dozbierałam i w sumie z tym kitem 24-70 mogłabym już Z6 brać...ale nie powiem cena używek D750 i potem jakis ART-cik kusi, bo jednak inna półka cenowa....35tka arta 1.4 można dostac z uzywek widziałam za 3,5 tyś, a nowe szkło zetki f1.2 będzie kosztowało pewnie grubo ponad dychę....A chciałabym mieć coś więcej niz kit.
Jeszcze się kurde pozastanawiam :)

Maro66.
31-10-2019, 14:00
No i masz odpowiedź. Nie zawsze pogoń za nowinkami jest dobra. Zanim zajeździsz D750, może system Z bardziej się wyklaruje. Z pewnością cena jeszcze spadnie, a od biedy szkła po D750 podepniesz później do Z przez przelotkę.

OjTam
31-10-2019, 14:13
35tka arta 1.4 można dostac z uzywek widziałam za 3,5 tyś,

Ile? Nówka 3.2k kosztuje. :D
No i weź pod uwagę, że na Zkach też można je użyć.
Mnie najbardziej od Zetek cena QXD odrzuca.

nikoniarz
31-10-2019, 14:18
Ja to tak się czaje jak rak do....Czytam te wątki, rozważam, sprawdzam. Cena spada, cashbacki są.....ale jak pomyślę ile potem szkła jasne do Zetki mają kosztować to wiem, że raczej na takie szkło nigdy nie nazbieram stąd ciągle stoję w miejscu z decyzją. Sprzedałam D7100 ze szkłami, trochę dozbierałam i w sumie z tym kitem 24-70 mogłabym już Z6 brać...ale nie powiem cena używek D750 i potem jakis ART-cik kusi, bo jednak inna półka cenowa....35tka arta 1.4 można dostac z uzywek widziałam za 3,5 tyś, a nowe szkło zetki f1.2 będzie kosztowało pewnie grubo ponad dychę....A chciałabym mieć coś więcej niz kit.

Są wątpliwości- nie kupować do czasu aż sama przed sobą stwierdzisz, że warto kupić.

cdc
31-10-2019, 14:18
"ściany komórkowe skrzypów wysyca krzemionka, która podczas zgniatania rośliny powoduje specyficzny dźwięk ,,skrzypienia " https://brainly.pl/zadanie/4601850

:?

Kolekcjoner
31-10-2019, 14:55
Wiem że to nie ten wątek ale nie myślałaś o czymś innym niż Zetka? Musi też być FF?

Myszowor
31-10-2019, 22:03
Przecież Zki bdb współpracują z Artami, możesz mieć Sigmy i Z6, na kartę 64 wchodzi około 1000 fotek, ja jednego dnia tyle nie robię, zgranie zajmuje tylko chwilę bo są szybkie jak diabli.
Używki Artów po 2,5 tys chodzą więc taniocha.

paparapa
31-10-2019, 23:40
Przecież Zki bdb współpracują z Artami, możesz mieć Sigmy i Z6, na kartę 64 wchodzi około 1000 fotek, ja jednego dnia tyle nie robię, zgranie zajmuje tylko chwilę bo są szybkie jak diabli.
Używki Artów po 2,5 tys chodzą więc taniocha.
To wszystko prawda. Jest fajnie dopóki nie muszę się ruszyć z domu na parę dni, a nie chcę brać lapa do zgrywania fotek. Bezllustro miało być małe, poręczne i lekkie itd... Skoro jednak muszę brać dodatkowo lapa zamiast pięciu rezerwowych kart, to muszę wziąć też większy plecak....i wychodzi, że nie jest poręcznie i lekko.....:)

J1
31-10-2019, 23:41
To wszystko prawda. Jest fajnie dopóki nie muszę się ruszyć z domu na parę dni, a nie chcę brać lapa do zgrywania fotek. Bezllustro miało być małe, poręczne i lekkie itd... Skoro jednak muszę brać dodatkowo lapa zamiast pięciu rezerwowych kart, to muszę wziąć też większy plecak....i wychodzi, że nie jest poręcznie i lekko.....:)

Czesto to slysze... Bezlustro moze byc male i poreczne ale nie musi. Jednak dla mnie glowna zaleta to brak lustra. Rozmiar jest gdzies tam dalej na liscie zalet.

ksh
31-10-2019, 23:43
Ale np na 120GB wejdzie gdzieś ~3500 zdjęć.
Zresztą od biedy zgrać można na fona.

paparapa
01-11-2019, 00:43
Ale np na 120GB wejdzie gdzieś ~3500 zdjęć.
Zresztą od biedy zgrać można na fona.
120 GB nie rozpatruję chwilowo :). Można zgrac na fona, tylko chyba to dość czasochłonne ,a i kartom Micro SD raczej nie ufam zbytnio :)

Czesto to slysze... Bezlustro moze byc male i poreczne ale nie musi. Jednak dla mnie glowna zaleta to brak lustra. Rozmiar jest gdzies tam dalej na liscie zalet.

To prawda że brak lustro to duża zaleta. Elektroniczna migawka no i oczywiście stabilizacja także.
Jasnym jest też, że wygodny aparat to raczej duży aparat, zwłaszcza z tele.

ksh
01-11-2019, 00:54
Czy w Z6 korzystacie z elektronicznej migawki ( silence mode ) okazyjnie czy cały czas, biorąc pod uwagę ograniczenia sprzętowe to czy trafiliście na problemy jakieś z jakością zdjęcia ?

J1
01-11-2019, 00:57
...

To prawda że brak lustro to duża zaleta. Elektroniczna migawka no i oczywiście stabilizacja także.
Jasnym jest też, że wygodny aparat to raczej duży aparat, zwłaszcza z tele.

Ja komicznie wygladam z Z7 i podpietym N200-500 ustawionym na 500mm ;-) Ale rezultaty mnie zadowalaja a to najwazniejsze.

Czy w Z6 korzystacie z elektronicznej migawki ( silence mode ) okazyjnie czy cały czas, biorąc pod uwagę ograniczenia sprzętowe to czy trafiliście na problemy jakieś z jakością zdjęcia ?

Mam prawie caly czas wlaczone. Zero problemow. Wylaczam tylko przy sztucznym swietle (paski) oraz dla obiektow ktore szybko sie poruszaja i jest mozliwosc znieksztalcen.

prz3mo
01-11-2019, 09:49
https://www.fringeradapter.com/blog/fringer-ef-nz-smart-adapter-engineering-sample-got-tested?fbclid=IwAR2FI8Fc9VRm8yLIQNtViyI9FBTUc4m_Bc DkTm-K2q9B-P7xJR0GKJGLL-I

ksh
01-11-2019, 10:31
ALTSON CEF-NZ

Viltrox zapowiedział że będzie miał "na dniach", wiec będzie taniej.

https://www.youtube.com/watch?v=YTBHLaiPMNs

paparapa
01-11-2019, 12:52
https://www.fringeradapter.com/blog/fringer-ef-nz-smart-adapter-engineering-sample-got-tested?fbclid=IwAR2FI8Fc9VRm8yLIQNtViyI9FBTUc4m_Bc DkTm-K2q9B-P7xJR0GKJGLL-I

I zrobiło się ciekawie ....

Ja komicznie wygladam z Z7 i podpietym N200-500 ustawionym na 500mm ;-) Ale rezultaty mnie zadowalaja a to najwazniejsze.
.

Nie odbieram tego jako komiczne. Sam czasem używałem sigmy 150-600 z panasonikiem g81 zanim nie nabyłem D500. I nie miałem z tym absolutnie żadnych problemów :).
Napisz proszę jak postrzegasz różnicę w AF-C pomiędzy Z6 i Z7. Zwłaszcza w fotografowaniu zwierzyny, ptasiorów czy "szybszych" obiektów. Zastanawiam się czy warto pchać w Z7, czy zadowoli mnie komplet D500 i Z6... tym bardziej, że chodzi za mną jeszcze 300 mm PF :)

J1
01-11-2019, 13:09
...

Nie odbieram tego jako komiczne. Sam czasem używałem sigmy 150-600 z panasonikiem g81 zanim nie nabyłem D500. I nie miałem z tym absolutnie żadnych problemów :).
Napisz proszę jak postrzegasz różnicę w AF-C pomiędzy Z6 i Z7. Zwłaszcza w fotografowaniu zwierzyny, ptasiorów czy "szybszych" obiektów. Zastanawiam się czy warto pchać w Z7, czy zadowoli mnie komplet D500 i Z6... tym bardziej, że chodzi za mną jeszcze 300 mm PF :)

Ja tam sie z tego smieje. Aparat wyglada jak troche wieksza zatyczka do obiektywu ;-) Czekam na tego pseudo gripa... moze bedzie lepiej ;-)

Co do AF-C to ciekawe pytanie... poki co nie zrobilem jakiegos konkretnego porownania... ale jako ze uzywam obu z tym samym obiektywem mam jakies subiektywne odczucie ze AF-C jest lepszy w Z6. Napewno bede chcial sie temu przyjzec blizej bo mnie temat zaintrygowal. Ustawienia mam dokladnie takie same w obu body. Firmware tez zawsze aktualne... jednak jest wrazenie ze AF-C jest szybszy w Z6. Przy czym sytuacje w ktorych to zauwazylem mogly nie byc komfortowe dla aparatu z mniejsza czuloscia AF, bo to jest jednak roznica pomiedzy tymi aparatami (pomijam roznice rozdzielczosci matrycy). Poki co zauwazylem to robiac zdjecia pozniejszym popoludniem, oraz w srodku dnia pod swiatlo w sloneczny dzien. Zdazyly mi sie tez sytuacje gdzie Z7 przestrzelil ostrosc na tlo kiedy uzywalem ramki Wide S. Raczej nie mialem takich sytuacji z Z6. Ramki Wide z racji ich algorytmu powinny kierowac sie priorytetem blizszego obiektu a nie tla. Tak przynajmniej wynika z materialow Nikona. Nalezy jednak pamietac ze N200-500 nie jest demonem szybkosci, uzywam go w wiekszosci przypadkow z wlaczonym limiterem dla poprawy wydajnosci AF. Generalnie po wczorajszym wypadzie do lasu zastanawiam sie aby zabrac nastepnym razem obie Zetki i sprawdzic sledzenie.

Poki co nie ma co generalizowac ze Z7 ma slabszy AF-C niz Z6. Na tym etapie jest to tylko moje subiektywne odczucie. Nie porownywalem obu Zetek w tej samej sytuacji. Trzeba jeszcze wziasc pod uwage temat naszych zdjec. Dla mnie najwiekszym wyzwaniem sa zwierzeta. Jezeli posiadaja jednolita siersc w jednym kolorze, bez dadnych deseni to sa trudnym celem dla ukladu AF. Z kolei zawodnik ktory ma pstrokaty stroj, na dodatek loga sponsorow i numer startowy jest o niebo latwiejszy dla AF Zetki. Mialem sytuacje gdzie uzywalem Zetkowego odpowiednika 3D Tracking z lustrzanek i dzialalo to bardzo dobrze.

PS.
300mm f4 PF jest fajnym obiektywem, z wlaczonym ogranicznikiem AF obiektyw wydaje sie byc szybszy niz w N200-500. Jednak czasami irytuje mnie ze 300tka jest stalka... w Z7 czasami przelaczam sie z trybu FX na DX i w sumie mam dwie ogniskowe. Jednak N200-500 daje mi duzo wiecej elastycznosci.

paparapa
01-11-2019, 20:33
Ja tam sie z tego smieje. Aparat wyglada jak troche wieksza zatyczka do obiektywu ;-) Czekam na tego pseudo gripa... moze bedzie lepiej ;-)

Co do AF-C to ciekawe pytanie... poki co nie zrobilem jakiegos konkretnego porownania... ale jako ze uzywam obu z tym samym obiektywem mam jakies subiektywne odczucie ze AF-C jest lepszy w Z6. Napewno bede chcial sie temu przyjzec blizej bo mnie temat zaintrygowal. Ustawienia mam dokladnie takie same w obu body. Firmware tez zawsze aktualne... jednak jest wrazenie ze AF-C jest szybszy w Z6. Przy czym sytuacje w ktorych to zauwazylem mogly nie byc komfortowe dla aparatu z mniejsza czuloscia AF, bo to jest jednak roznica pomiedzy tymi aparatami (pomijam roznice rozdzielczosci matrycy). Poki co zauwazylem to robiac zdjecia pozniejszym popoludniem, oraz w srodku dnia pod swiatlo w sloneczny dzien. Zdazyly mi sie tez sytuacje gdzie Z7 przestrzelil ostrosc na tlo kiedy uzywalem ramki Wide S. Raczej nie mialem takich sytuacji z Z6. Ramki Wide z racji ich algorytmu powinny kierowac sie priorytetem blizszego obiektu a nie tla. Tak przynajmniej wynika z materialow Nikona. Nalezy jednak pamietac ze N200-500 nie jest demonem szybkosci, uzywam go w wiekszosci przypadkow z wlaczonym limiterem dla poprawy wydajnosci AF. Generalnie po wczorajszym wypadzie do lasu zastanawiam sie aby zabrac nastepnym razem obie Zetki i sprawdzic sledzenie.

Poki co nie ma co generalizowac ze Z7 ma slabszy AF-C niz Z6. Na tym etapie jest to tylko moje subiektywne odczucie. Nie porownywalem obu Zetek w tej samej sytuacji. Trzeba jeszcze wziasc pod uwage temat naszych zdjec. Dla mnie najwiekszym wyzwaniem sa zwierzeta. Jezeli posiadaja jednolita siersc w jednym kolorze, bez dadnych deseni to sa trudnym celem dla ukladu AF. Z kolei zawodnik ktory ma pstrokaty stroj, na dodatek loga sponsorow i numer startowy jest o niebo latwiejszy dla AF Zetki. Mialem sytuacje gdzie uzywalem Zetkowego odpowiednika 3D Tracking z lustrzanek i dzialalo to bardzo dobrze.

PS.
300mm f4 PF jest fajnym obiektywem, z wlaczonym ogranicznikiem AF obiektyw wydaje sie byc szybszy niz w N200-500. Jednak czasami irytuje mnie ze 300tka jest stalka... w Z7 czasami przelaczam sie z trybu FX na DX i w sumie mam dwie ogniskowe. Jednak N200-500 daje mi duzo wiecej elastycznosci.

I właśnie to Twoje odczucie, że chyba jednak Z6 ma pewniejszy AF jest dość istotnym argumentem do skłonienia się ku" mniejszej" zetce. Czułość A Fu Z7 jest mniejsza i to musi się odbić na celności zdjęć dzikiej przyrody. Zwłaszcza we wczesnoporannym foceniu ptasiorów, jak jest jeszce dość ciemno. Z mojej strony nie za bardzo chce się pozbywać D500 bo świetnie "gada" z moją sigmą 150-600 i paroma mniejszymi tele. (To jest duży komfort taki AF) Takich szkieł bagnet Z mieć na razie mieć nie będzie, a jeśli nawet, to za zbyt duży wagon kasiory.
I tak nastawiam się na używanie szklarni F, bo trochę fajnych słoiczków się nazbierało i nie widzę sensu aby je za psi grosz wyprzedawać. W końcu lista szkieł, które nie dostąpią zaszczytu współpracy z bagnetem Z jest długaaaaaaa :).
Ostatecznym argumentem za Z6 jest to, że nie muszę modernizować kompa aby podołał 45MPX obrazkom. To też parę groszy, z tych "na waciki", by wyszło :).
"Patrzący z ukosa":) wyczekują siejąc niepewność w posiadaczach nowych puszek od N. Żadnych redukcji, ciekawych i przydatnych akcesoriów dodatkowych nie widziałem. może za słabo szukałem. Acha teraz pojawiła sie redukcja do szkieł od C. Ale mi to lotto :).
Kolejna sprawa stałki tele... No właśnie za jakość obrazka musisz ponieść jakąś cenę :). Ty przełączasz pomiędzy trybami DX i FX, a ja tak za bardzo nie chce. Wole dwa korpusy i dwa obiektywy.
Jeszce jedna sprawa. Widziałem na którymś Twioim i paru innych zdjęciach niebieski zafarb. Czy to kwestia pojedynczych przypadków, czy Z6 i Z7 tak ma i trzeba to kontrolować w obróbce. Taką manierę ma mój D500, i jeśli sie da to muszę mu inny profil koloru załadować :).

.

J1
01-11-2019, 20:43
I właśnie to Twoje odczucie, że chyba jednak Z6 ma pewniejszy AF jest dość istotnym argumentem do skłonienia się ku" mniejszej" zetce. Czułość A Fu Z7 jest mniejsza i to musi się odbić na celności zdjęć dzikiej przyrody. Zwłaszcza we wczesnoporannym foceniu ptasiorów, jak jest jeszce dość ciemno. Z mojej strony nie za bardzo chce się pozbywać D500 bo świetnie "gada" z moją sigmą 150-600 i paroma mniejszymi tele. (To jest duży komfort taki AF) Takich szkieł bagnet Z mieć na razie mieć nie będzie, a jeśli nawet, to za zbyt duży wagon kasiory.
I tak nastawiam się na używanie szklarni F, bo trochę fajnych słoiczków się nazbierało i nie widzę sensu aby je za psi grosz wyprzedawać. W końcu lista szkieł, które nie dostąpią zaszczytu współpracy z bagnetem Z jest długaaaaaaa :).
Ostatecznym argumentem za Z6 jest to, że nie muszę modernizować kompa aby podołał 45MPX obrazkom. To też parę groszy, z tych "na waciki", by wyszło :).
"Patrzący z ukosa":) wyczekują siejąc niepewność w posiadaczach nowych puszek od N. Żadnych redukcji, ciekawych i przydatnych akcesoriów dodatkowych nie widziałem. może za słabo szukałem. Acha teraz pojawiła sie redukcja do szkieł od C. Ale mi to lotto :).
Kolejna sprawa stałki tele... No właśnie za jakość obrazka musisz ponieść jakąś cenę :). Ty przełączasz pomiędzy trybami DX i FX, a ja tak za bardzo nie chce. Wole dwa korpusy i dwa obiektywy.
Jeszce jedna sprawa. Widziałem na którymś Twioim i paru innych zdjęciach niebieski zafarb. Czy to kwestia pojedynczych przypadków, czy Z6 i Z7 tak ma i trzeba to kontrolować w obróbce. Taką manierę ma mój D500, i jeśli sie da to muszę mu inny profil koloru załadować :).

.

Wez prosze pod uwage ze te moje spostrzezenia sa po kilku wyjsciach (powiedzmy okolice 10 razy) na zdjecia przyrodnicze. I dopiero cos mi zaczelo switac z takim wnioskiem Z6 vs Z7. Najlepiej sam sprawdz. Przelacznika FX/DX uzywam tylko z Z7 i N300mm. Uzywajac N200-500 te maksymalne 500mm mi wystarcza. Jezeli chodzi o zafarb to podaj prosze nr zdjecia wtedy bede mogl sie odniesc do tego. Ja w zdjeciach przyrodniczych mam raczej tendencje do minimalnego ocieplania zdjecia dajac troszeczke wyzsza wartosc balansu bieli. Nie ukrywam ze zdjecia przyrodnicze sa dosyc mocno krecone w oprogramowaniu Adobe. Na to tez musisz wziasc poprawke.

Jezeli chodzi o zakres tele to zapewne wymienie 70-200 f2.8 VR II na wersje natywna Z. Wszystko zalezy od ceny oraz jakosci optycznej. Nie ukrywam ze gdyby ten nowy zoom byl genialny optycznie i po czasie dadza do niego TC 1.4 to moze byc to ciekawy zestaw. Zwlaszcza w polaczeniu z Z7 i mozliwoscia cropa 1.5x Z kolei taki 200-500 kosztowal bardzo rozsadne pieniadze. Niby jest w zapowiedziach 200-600 ale to nie bedzie seria S. Wiec nie wiadomo jakie wykonanie i parametry. Ma byc za to 100-400 S ale znowu nic wiecej nie wiadomo... chyba tylko ze tanio nie bedzie. Z kolei 300mm f4 pf nie sadze zeby szybko doczekal sie wersji natywnej pod Zet. U mnie ten obiektyw wzbudza skrajne uczucia... z jednej strony go uwielbiam... z drugiej nienawidze. Powod do nienawisci jest prosty... to stalka ;-) Jednak zoom zapewnia mi wieksza elastycznosc podczas fotografowania zwierzat. Z kolei za rok zaczna sie wyprawy do parkow narodowych i tam z checia wezme N300 f4 PF z uwagi na ilosc kilometrow do przejscia. Raczej nie bede spacerowal z N200-500. Poki co jestem w stanie przejsc po plaskim jakies 6-8 kilometrow z obiektywem i aparatem gotowym do robienia zdjec. Jedyne co zrobilem to mocowanie paska bezposrednio do uchwytu statywowego obiektywu i wygodny szeroki pasek przez ramie. Polowa ciezaru spoczywa na ramieniu a polowa jest podtrzymywana prawa reka.

PS.
Zaleta Zetki jest cichosc robienia zdjecia. Kiedy robilem zdjecia D750 to bywalo ze zwierzeta czuly sie poirytowane dzwiekiem lustra. Teraz problem z glowy... przy statycznych uzywam migawki elektronicznej. Zeby bylo ciekawiej to sprawdzajac licznik zdjec zapisany w pliku RAW sa osobne dane dla migawki mechanicznej a osobne dla elektronicznej.

ksh
01-11-2019, 20:45
ALTSON CEF-NZ

Viltrox zapowiedział że będzie miał "na dniach", wiec będzie taniej.

https://www.youtube.com/watch?v=YTBHLaiPMNs

Uzupełnienie:

http://altson.net/images/NZ/9.jpg

nikoniarz
01-11-2019, 20:50
Można prosić o źródło?

ksh
01-11-2019, 20:52
leniu http://altson.net/

OjTam
01-11-2019, 20:52
I dlaczego na tej liście, w sekcji Tamrona są dwie Tokiny?

ksh
01-11-2019, 20:54
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/73524483_151812076065553_7390768362768302080_o.jpg ?_nc_cat=100&_nc_oc=AQlM5_mMAFaMTllzNKwPQ3a1UBWXZQDF2T5-5Q2H41QI5MoHl58WZ65UpSu37NWrqYo&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=664f5c0729a8c87a6526fefebf84d518&oe=5E49069F

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/74342944_151812056065555_3728314165941501952_o.jpg ?_nc_cat=106&_nc_oc=AQmhQrfSuHR3cLekpUpIWAxeERAzNe2vGGOPo1A23Os ej5uxLwg75JjFenLbIc_bAaU&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=6a7f9be0fe52c63c8e68f52ace145147&oe=5E531824

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/74168255_151812066065554_6493789405348626432_o.jpg ?_nc_cat=107&_nc_oc=AQmj43Pe-1hUs0oOEWn7TK4V35f1-WbpGk9pLNOEg31eATrcRTziTPuVS13l3PmPo5Q&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=cf688f927d9fe6f71292928b299d59cf&oe=5E5068A5

nikoniarz
01-11-2019, 20:59
leniu http://altson.net/

Akurat nie o lenistwo chodziło a o pewność.

OjTam
01-11-2019, 21:02
Dziwna ta lista. Ze 150-600 są Sigma C i Tammy G1, ale Ski i G2 już nie.
100-400 od S i T też nie ma.

ksh
01-11-2019, 21:07
To jest na podstawie przetestowania przez producenta, to jakaś mała firma.

ksh
02-11-2019, 00:03

https://www.youtube.com/watch?v=ooJ1EYJcZa4

No i wygląda na to że mamy w systemie dwa dobrze działające adaptery w całkiem akceptowalnych cenach.

Ciekawostka Tamron 24-70 VC DI model do nikona F przez FTZ pompuje tylko na kontraście, a model canona przez te adaptery w/w działa z pomiarem fazowym, jeszcze upewnię się jak wrzuci ktoś test pewny.

paparapa
02-11-2019, 11:35
Wez prosze pod uwage ze te moje spostrzezenia sa po kilku wyjsciach (powiedzmy okolice 10 razy) na zdjecia przyrodnicze. I dopiero cos mi zaczelo switac z takim wnioskiem Z6 vs Z7. Najlepiej sam sprawdz. Przelacznika FX/DX uzywam tylko z Z7 i N300mm. Uzywajac N200-500 te maksymalne 500mm mi wystarcza. Jezeli chodzi o zafarb to podaj prosze nr zdjecia wtedy bede mogl sie odniesc do tego. Ja w zdjeciach przyrodniczych mam raczej tendencje do minimalnego ocieplania zdjecia dajac troszeczke wyzsza wartosc balansu bieli. Nie ukrywam ze zdjecia przyrodnicze sa dosyc mocno krecone w oprogramowaniu Adobe. Na to tez musisz wziasc poprawke.

Jezeli chodzi o zakres tele to zapewne wymienie 70-200 f2.8 VR II na wersje natywna Z. Wszystko zalezy od ceny oraz jakosci optycznej. Nie ukrywam ze gdyby ten nowy zoom byl genialny optycznie i po czasie dadza do niego TC 1.4 to moze byc to ciekawy zestaw. Zwlaszcza w polaczeniu z Z7 i mozliwoscia cropa 1.5x Z kolei taki 200-500 kosztowal bardzo rozsadne pieniadze. Niby jest w zapowiedziach 200-600 ale to nie bedzie seria S. Wiec nie wiadomo jakie wykonanie i parametry. Ma byc za to 100-400 S ale znowu nic wiecej nie wiadomo... chyba tylko ze tanio nie bedzie. Z kolei 300mm f4 pf nie sadze zeby szybko doczekal sie wersji natywnej pod Zet. U mnie ten obiektyw wzbudza skrajne uczucia... z jednej strony go uwielbiam... z drugiej nienawidze. Powod do nienawisci jest prosty... to stalka ;-) Jednak zoom zapewnia mi wieksza elastycznosc podczas fotografowania zwierzat. Z kolei za rok zaczna sie wyprawy do parkow narodowych i tam z checia wezme N300 f4 PF z uwagi na ilosc kilometrow do przejscia. Raczej nie bede spacerowal z N200-500. Poki co jestem w stanie przejsc po plaskim jakies 6-8 kilometrow z obiektywem i aparatem gotowym do robienia zdjec. Jedyne co zrobilem to mocowanie paska bezposrednio do uchwytu statywowego obiektywu i wygodny szeroki pasek przez ramie. Polowa ciezaru spoczywa na ramieniu a polowa jest podtrzymywana prawa reka.

PS.
Zaleta Zetki jest cichosc robienia zdjecia. Kiedy robilem zdjecia D750 to bywalo ze zwierzeta czuly sie poirytowane dzwiekiem lustra. Teraz problem z glowy... przy statycznych uzywam migawki elektronicznej. Zeby bylo ciekawiej to sprawdzajac licznik zdjec zapisany w pliku RAW sa osobne dane dla migawki mechanicznej a osobne dla elektronicznej.

W tym rzecz, że spotkałem się już z podobnymi relacjami dotyczącymi AF u w zetkach. Więc nie upatruje Twoich spostrzeżeń jako jakieś tam fanaberie :).
Nawiązując do niebieskawego lub magentowego zafarbu... W Twoim wątku "zwierzęta w moim ....." mój monitor uparcie pokazuje że na fotkach nr 17 czy 19 takowy pojawia się zwłaszcza w cieniach. A zdjęcie nr 34? To Twoja inwencja ?
Podobnie mam ze zdjęciami z D500, zwłaszcza w pochmurne dn,i co sugeruje ze tak działa WB...

kurczeblade
02-11-2019, 11:37
To teraz Z Nikon ma najwięcej szkieł ze wszystkich systemów.

Przejściówki są ********e dla wielosystemowcow luubdla tych co będą chcieli łagodnie przejście z Sony/Canona na Nikona.

Coraz bardziej mi się ten system podoba. Bardzo przyszłościowo pomyśleli z tym bagnetem.

J1
02-11-2019, 12:14
W tym rzecz, że spotkałem się już z podobnymi relacjami dotyczącymi AF u w zetkach. Więc nie upatruje Twoich spostrzeżeń jako jakieś tam fanaberie :).
Nawiązując do niebieskawego lub magentowego zafarbu... W Twoim wątku "zwierzęta w moim ....." mój monitor uparcie pokazuje że na fotkach nr 17 czy 19 takowy pojawia się zwłaszcza w cieniach. A zdjęcie nr 34? To Twoja inwencja ?
Podobnie mam ze zdjęciami z D500, zwłaszcza w pochmurne dn,i co sugeruje ze tak działa WB...

To mnie zaskoczyles. Skoro inni tez zglaszaja takie spostrzezenia to cos moze byc na rzeczy. A mozesz rzucic linka do tych informacji, chetnie zerkne.

Zdjecie 34 mocno krecone wlasnie na niebieskim. Podbite nasycenie i zdjete swiatlo, przez co niebieski staje sie bardzo intensywny. Aczkolwiek samo swiatlo zrobilo polowe roboty.
Z kolei 17 i 19 nie byly zbyt mocno krecone. Raczej takie sa.

nikoniarz
02-11-2019, 12:43
To mnie zaskoczyles. Skoro inni tez zglaszaja takie spostrzezenia to cos moze byc na rzeczy. A mozesz rzucic linka do tych informacji, chetnie zerkne.

Zdjecie 34 mocno krecone wlasnie na niebieskim. Podbite nasycenie i zdjete swiatlo, przez co niebieski staje sie bardzo intensywny. Aczkolwiek samo swiatlo zrobilo polowe roboty.
Z kolei 17 i 19 nie byly zbyt mocno krecone. Raczej takie sa.

Nie wiem jak wyglądają oryginały, ale chyba zaszalał WB, więc chyba da się to ogarnąć.

Jacek_Z
02-11-2019, 12:56
Ciekawostka Tamron 24-70 VC DI model do nikona F przez FTZ pompuje tylko na kontraście, a model canona przez te adaptery w/w działa z pomiarem fazowym, jeszcze upewnię się jak wrzuci ktoś test pewny.Też na to zwróciłem uwagę. Będę musiał to sprawdzić samemu.

PS - takie rozmowy i listę kompatybilności dawaj w wątku o redukcjach na Z-ki.
Zrobiłem tam kopię 2 postów.

J1
02-11-2019, 13:12
Nie wiem jak wyglądają oryginały, ale chyba zaszalał WB, więc chyba da się to ogarnąć.

Jak mowilem 34 jest mocno krecone wlasnie na niebieskim. Oryginal jest bardziej blady. Z kolei 17 ma pozostawiony WB tak jak ustawil aparat. Tak jak zazwyczaj lubie ocieplac WB przy zdjeciach zwierzat tak tutaj pasowala mi barwa zimna. Domyslnie aparat ustawil temperature na 4000 a po zmianie na 5000 juz jest OK. Wiec raczej nie ma co wyciagac wnioskow odnosnie zafarbu niebieskiego bo ja testow nie robie a bywa ze ocieplam zdjecia lub jak w przypadku czapli mieszam z kolorem niebieskim.

ksh
02-11-2019, 13:16

Przejściówki są ********e dla wielosystemowcow luubdla tych co będą chcieli łagodnie przejście z Sony/Canona na Nikona.

Coraz bardziej mi się ten system podoba. Bardzo przyszłościowo pomyśleli z tym bagnetem.

Tylko czy to dla firmy jest akurat dobre to nie wiem, jakby Nikon miał super szkła to może by na nich zarabiał jakby posiadacze canona czy sony spoglądali na nie z zazdrością, wtedy firma zarobiłaby więcej niż na sprzedaż Z6 za 5000zł.

Kolekcjoner
02-11-2019, 13:22

Dziwny sposób myślenia producenta (jeśli taki było istotnie) - ułatwiać zarabianie konkurencji na szkłach.....

OjTam
02-11-2019, 13:26
A skąd. Zrobili bagnet, żeby sami mogli ze szkłami zaszaleć. A że inne firmy to wykorzystują, to cóż...

nikoniarz
02-11-2019, 13:40
Jak mowilem 34 jest mocno krecone wlasnie na niebieskim. Oryginal jest bardziej blady. Z kolei 17 ma pozostawiony WB tak jak ustawil aparat. Tak jak zazwyczaj lubie ocieplac WB przy zdjeciach zwierzat tak tutaj pasowala mi barwa zimna. Domyslnie aparat ustawil temperature na 4000 a po zmianie na 5000 juz jest OK. Wiec raczej nie ma co wyciagac wnioskow odnosnie zafarbu niebieskiego bo ja testow nie robie a bywa ze ocieplam zdjecia lub jak w przypadku czapli mieszam z kolorem niebieskim.

Chodzi o to, że WB to nie tylko temperatura, ale również tinta. I raczej w tym drugim może być problem.

kurczeblade
06-11-2019, 15:50
Sigma 24-70 pojawi się na ML - oczywiście na Ztki nie bedzie tego. Kur. Trochę smutne z tymi szkłami !!

madebyzosiek
06-11-2019, 16:04
Sigma 24-70 pojawi się na ML - oczywiście na Ztki nie bedzie tego. Kur. Trochę smutne z tymi szkłami !!

Akurat 24-70 2.8S jest rewelacyjne, Sigma może być konkurencyjna chyba tylko ceną. Lepiej byłoby, gdyby pojawiła się ta 35 1.2...

ksh
06-11-2019, 16:08

Spokojnie, w sony minęło pięć lat, więc na Zetki koło 2024r będzie prezentacja pewnie ;)

cz4rnuch
06-11-2019, 16:24
Akurat 24-70 2.8S jest rewelacyjne, Sigma może być konkurencyjna chyba tylko ceną...Jakością optyczną też mogą konkurować. Dali wielkiego kloca, w dodatku najbardziej skomplikowanego optycznie.

madebyzosiek
06-11-2019, 17:11
Jakością optyczną też mogą konkurować. Dali wielkiego kloca, w dodatku najbardziej skomplikowanego optycznie.Ja jestem pewien, że będą konkurować optycznie, ale może w końcu Nikon nie będzie czuł wstydu ;)

kurczeblade
06-11-2019, 19:07
Akurat 24-70 2.8S jest rewelacyjne, Sigma może być konkurencyjna chyba tylko ceną. Lepiej byłoby, gdyby pojawiła się ta 35 1.2...

Myślę że Sigma optycznie sobie spokojnie poradzi z dorównaniem do Nikkora. Popatrz na takiego 40mm - bije na głowę optycznie na 1.4 takie Nikkory S które są na 1.8.
Więc o jakość optyczną bym się tu nie martwił, bo z pewnością będzie **********. I w końcu będzie 24-70 z dobrze trafiającym AF od Sigmy. Pewnie za połowę ceny Nikkora S.

Kur. trochę jestem wciekły, że Sigma/Tamron tak pomijają Nikona Z. Ja bym chętnie przytulił takiego Tamrona 85 1.8 do Ztki. No i może bym w końcu skusił się na jakiegoś zooma 24-70 od Sigmy - wolę stałki, ale taka 24-70 czasami by się przydała, a na "czasami" Nikkor za 9 klocków to za drogo.

akustyk
06-11-2019, 19:21
Myślę że Sigma optycznie sobie spokojnie poradzi z dorównaniem do Nikkora. Popatrz na takiego 40mm - bije na głowę optycznie na 1.4 takie Nikkory S które są na 1.8.

a jak sie soczewka ktoras na wyjezdzie w gory stlucze, to mozna wytrzasnac, obmyc, nakrecic zakretke... i w sam raz garnek do ugotowania zupy. dla 3 osob

serio przyszedl ci do glowy pomysl porownywania wiaderka Sigmy z kompaktowym Nikkorem? tylko na papierze, czy realnie bys rozwazal taka alternatywe?

cz4rnuch
06-11-2019, 19:28
Myślę, że ta Sigma optycznie będzie więcej niż dobra, ale jak to wyjdzie w praniu to się dopiero okaże. Stałki Sigmy są świetne, ostatnie zoomy pewnie też (nie miałem styczności), ale ostatnie 24-70 średnio się Sigmie udało.

ksh
06-11-2019, 19:52
Kur. trochę jestem wciekły, że Sigma/Tamron tak pomijają Nikona Z.Marudzisz jak ja na forum ;)
Realia są jednak inne bo aż pięć lat im zajęło żeby wypuścić zoomy, a w tamronie nawet i stałki.
Teraz kwestia taka czy jak już mają nowe konstrukcje pod bezlustra albo spawają adaptery do lustrzankowych i wypuszczają pod sony, jednostkowo pod panasa ( tu sigma pewnie sypnie wszystkim ) to pewnie dupka do Nikona pojawi się szybciej jednak niż za parę lat.

Jacek_Z
07-11-2019, 00:36
jak czytam na optycznych:

Pozostałe cechy
...
Kompatybilny z usługą zmiany mocowania obiektywu

To co to może oznaczać? Pytanie retoryczne.

OjTam
07-11-2019, 00:38
jak czytam na optycznych:

Pozostałe cechy
...
Kompatybilny z usługą zmiany mocowania obiektywu

To co to może oznaczać? Pytanie retoryczne.

W Sigmach A, C, S można wymieniać mocowania na inne bagnety. Myk taki, że ogarnia to serwis tylko w Japonii i trochę kosztuje.
No i oczywiście muszą mieć części, więc dowolna wymiana bagnetu odpada.

Jacek_Z
07-11-2019, 00:51
Wiem, że juz mieli wymienne dupki. Chodzi mi o to, że skoro robią szkło w którym da się wymieniać bagnet to znaczy, że mają w planach zaproponować inne bagnety. Najpierw R, potem Z.

OjTam
07-11-2019, 00:53
No na tą chwilę mają L i E. Więc już jest między czym wymieniać. ;)
Choć najpewniej, prędzej czy później, na inne bagnety też się zdecydują. Może chcą najpierw w spokoju poobserwować rynek, zobaczyć, czy wejście w ogóle im się opłaci.

Dariusz Breś
07-11-2019, 01:02
a jak sie soczewka ktoras na wyjezdzie w gory stlucze, to mozna wytrzasnac, obmyc, nakrecic zakretke... i w sam raz garnek do ugotowania zupy. dla 3 osob

serio przyszedl ci do glowy pomysl porownywania wiaderka Sigmy z kompaktowym Nikkorem? tylko na papierze, czy realnie bys rozwazal taka alternatywe?

Też uważam że nie ma sensu porównanie, 40 art to szkło pro którego nie jest w stanie pobić żaden odpowiednik nikona, seria 1.8 S to szkła amatorskie.

Wiem, że juz mieli wymienne dupki. Chodzi mi o to, że skoro robią szkło w którym da się wymieniać bagnet to znaczy, że mają w planach zaproponować inne bagnety. Najpierw R, potem Z.

To jest tylko i wyłącznie kwestia softu. Nie sądzę aby sigma weszła w Z.

Ja jestem pewien, że będą konkurować optycznie, ale może w końcu Nikon nie będzie czuł wstydu ;)

Nikon goni tę sigmę ale czy to ma jakieś znaczenie?
Zastanawiam się tak teraz czy czasem nie pompujemy tego balonika, większa ostrość, lepszy bokeh, uuu, nowość... mega
A tak naprawdę to wszystko jest do skorygowania w postprocesie, mało tego nikt nie rozróżni zdjęć w jakości internetowej.

ksh
07-11-2019, 01:11
Pompujemy, a raczej producenci pompują bo każda z firm obecna na rynku ma lub zapowiedziała gigantyczne sensory 60-100Mpix, wtedy szybko sie przekonamy ile warte są szkła fajne na 24Mpix, a ile na tych potworach.

Dariusz Breś
07-11-2019, 01:15
Pompujemy, a raczej producenci pompują bo każda z firm obecna na rynku ma lub zapowiedziała gigantyczne sensory 60-100Mpix, wtedy szybko sie przekonamy ile warte są szkła fajne na 24Mpix, a ile na tych potworach.

Te sensory o kant dupy potłuc bo to już spory szum daje. Z7, D850 46 Mpx nie mogę iso 1000 zdzierżyć a co mówić na takim 60 Mpx.

ksh
07-11-2019, 01:20
Z7 ma jeszcze normalne BSI, które i tak są lepsze od strony szumu, Sony pokazało że się da w A7rIV https://tinyurl.com/yyloxkro i takie coś będzie podobnego w nowym Z.
Ale zgadzam się że to jednak głupota, mogliby lepiej zrobić jakieś super 32-36Mpix.

TOP67
07-11-2019, 07:46
Te sensory o kant dupy potłuc bo to już spory szum daje. Z7, D850 46 Mpx nie mogę iso 1000 zdzierżyć a co mówić na takim 60 Mpx.

Do komórek i tak daleko, pękło 100Mpix.

akustyk
07-11-2019, 09:14
Też uważam że nie ma sensu porównanie, 40 art to szkło pro którego nie jest w stanie pobić żaden odpowiednik nikona, seria 1.8 S to szkła amatorskie.
albo tez: szkla dopasowane jakosciowo i rozmiarowo (no i za jakies 2 lata tez: cenowo) do nieprofesjonalnego korpusu Z. czego o tym wiaderku Sigmy nawet po 3 piwkach bym nie powiedzial :D

Zastanawiam się tak teraz czy czasem nie pompujemy tego balonika, większa ostrość, lepszy bokeh, uuu, nowość... mega

no... jak z tymi pozlacanymi kabelkami do HiFi, za 500$ od metra: kurna, taki wypas, ze nawet trup roznice uslyszy jak sie pusci dobry jazz. albo jakos tak :D

A tak naprawdę to wszystko jest do skorygowania w postprocesie, mało tego nikt nie rozróżni zdjęć w jakości internetowej.
w jakosci internetowej to dotarlismy na poziom nierozroznialnosci w epoce matryc 12Mpix. 2008 rok, tak z grubsza. zreszta, na nizszych ISO to i z 8/10 Mpix mozna bylo wygenerowac obrazek FullHD nierozroznialny pod wzgledem szczegolow od dzisiejszych matryc :)

cz4rnuch
07-11-2019, 10:17
Wiem, że juz mieli wymienne dupki. Chodzi mi o to, że skoro robią szkło w którym da się wymieniać bagnet to znaczy, że mają w planach zaproponować inne bagnety...No i są dwa bagnety między, którymi można wymieniać mocowanie, bo Sigma jest w aliansie z Panasem i Leica więc oprócz Sony robi to szkło także na bagnet L. Reszta to już nadinterpretacja. Nie znamy wszystkich elementów układanki, ale jeśli pozwolą na to moce produkcyjne i jeśli tylko między firmami z aliansu i Sony nie ma jakichś dziwnych ustaleń o których nie wiemy to pewnie jeśli/gdy/kiedy systemy Z i R będą już odpowiednio popularne i da się do nich zrobić dobrze działające obiektywy to takie powstaną. Wątpię, by Sigma nie schyliła się po dodatkowy zysk. Się okaże, ale na pewno wpis o tym, że dostępna jest usługa zmiany mocowania nie jest zapowiedzią tego, że powstanie wersja Z czy R :) Może powstanie, ale na razie się o tym nie mówi.

akustyk
07-11-2019, 10:43
jesli sie nie myle, to nie powinno byc problemu z zaadoptowaniem tych szkiel do RF/Z. mechanicznie jesli dalo sie zrobic szkla pod bagnet Sony, to RF i Z maja jeszcze wiecej miejsca. a elektrycznie/elektronicznie to o ile sie nie myle Sigma moze po prostu zrobic szkla komunikujace sie z bagnetami EF/F (to juz Sigma wykminila*) i ewentualnie przemapowac kontakty, bo o ile mi wiadomo nie ma zadnej elektroniczki w adapterach EF->RF czy FTZ.

* - nie wiem jak Nikon, ale Canon nie udzielal nigdy licencji na protokol komunikacji bagnetu EF, wiec wszystkie Sigmy do Canona to tak naprawde emulacja autofokusa uzyskana inzynieria wsteczna. a Canon zlosliwie(?) miesza w protokole raz na jakis czas, przez co wiele osob (raczej tych o krotszym stazu w systemie Canona) po zakupie nowego korpusu EOS z dnia na dzien zmienialo oboz z fanklubu Sigmy na oboz wk* na wieszajace korpus Sigmy :)

ksh
07-11-2019, 11:29
Nikon też mieszał i dlatego Tamron i Sigma w nowszych konstrukcjach zrobił usb dock żeby ludzie mogli robić update w domu.

ksh
07-11-2019, 21:27
Niepokojące jest że nie ma obiecanej aktualizacji do CFexpress, oby się nie okazało że trzeba im zapłacić za to i odesłać sprzęt, to byłby spory cios bo zaczynają się ciekawe promocje Sandisk na ich CFE, w USA za 150$ za 128GB na black friday, a my musimy szukać jakieś wymiotki magazynowe, których już chyba nikt nie robi i wyceniane są na ponad 1000zł.

poste
08-11-2019, 11:22
Aktualizacja do CFexpress wcale nie jest taka oczywista moim zdaniem. XQD to patent Sony, które udziela na niego licencji. Jest też liderem sprzedaży XQD. CFexpress jest ponoć standardem otwartym, zapewne parę firm zainteresowanych produkcją by się znalazło. Konkurencja równa się mniejsze zyski dla Sony.

Sedno problemu to pytanie, jak wygląda umowa Sony z Nikonem, pamiętajmy o matrycach. Mam nadzieję, że się z tą aktualizacją uporają, ale obawiam się, że to nie jest tylko kwestia paru linijek programu.

prz3mo
08-11-2019, 12:54
Nie kraczcie, bo się w****... jeśli się okaże to CFE to nie kwestia tylko softu....

Sedno problemu to pytanie, jak wygląda umowa Sony z Nikonem, pamiętajmy o matrycach. Mam nadzieję, że się z tą aktualizacją uporają, ale obawiam się, że to nie jest tylko kwestia paru linijek programu.

To może kwestia tylko zmiany z 0 na 1 w jednej linijce softu, jeśli np. Nikon zablokował na starcie obsługę tego standardu, a zamiarował ją włączyć po prostu później. Cholera wie...

poste
08-11-2019, 13:21
Niekoniecznie zablokował, w sumie w czasie kiedy wypuścili Z nie było jeszcze zdaje się dostępnych na rynku kart CFexpress. Ale faktycznie dziwnie to wygląda, że nie dodali jeszcze tej obsługi. A może powód jest prozaiczny, bo chcą zrobić też jednocześnie aktualizację do innych body używających XQD, nie wiem.
Ps. Ja się tylko głośno zastanawiam jak to będzie z tymi kartami... na większe pojemności XQD w rozsądnej cenie to się raczej nie doczekamy;)

OjTam
08-11-2019, 13:28
Chodzą ploty, że D6 ma mieć CFExpress, więc może z premierą w/w soft wypuszczą. Teoretycznie styczeń 2020.

ksh
08-11-2019, 14:45
CompactFlash to chyba Sandisk, Nikon i Sony z tych największych, a XQD to niby te same firmy ale Sandisk nigdy nie zrobił takich kart.

lacov
08-11-2019, 18:31
Niekoniecznie zablokował, w sumie w czasie kiedy wypuścili Z nie było jeszcze zdaje się dostępnych na rynku kart CFexpress. Ale faktycznie dziwnie to wygląda, że nie dodali jeszcze tej obsługi. A może powód jest prozaiczny, bo chcą zrobić też jednocześnie aktualizację do innych body używających XQD, nie wiem.

A może chcą wyciągnąć jak najwięcej kasy z xqd
Na razie nie ma konkurencji więc można szaleć.

Jak nie wiadomo o co chodzi...

OjTam
10-11-2019, 22:17
Mam pytanie.
W którymś bezlustrze m4/3 w trybie bulb jest opcja podglądu zdjęcia co określony czas. Jest coś takiego w Z?

sv
12-11-2019, 19:55
* - nie wiem jak Nikon, ale Canon nie udzielal nigdy licencji na protokol komunikacji bagnetu EF,

i tu się mylisz :-) RED dostał licencję na bagnet RF (pojawi się w najnowszej kamerze), w zamian Canon dostał licencję na zapis wewnętrzny skompresowanego RAWa filmowego.

cz4rnuch
12-11-2019, 20:17
Blackmagic i yongnuo też mają aparatki z mocowaniem canona.

ksh
12-11-2019, 20:22
Xiaomi też.

akustyk
12-11-2019, 20:46
i tu się mylisz :-) RED dostał licencję na bagnet RF (pojawi się w najnowszej kamerze), w zamian Canon dostał licencję na zapis wewnętrzny skompresowanego RAWa filmowego.
to faktycznie nowosc jest!

szok i niedowierzanie, normalnie! Japonce wyjrzeli z wlasnego okopu i nie dosc, ze podzielili sie swoja technologia, to jeszcze cos cudzego zaimplementuja :-o
jak tak dalej pojdzie to moze w ktoryms modelu R jeszcze w XXI wieku normalna komunikacja przez wifi bedzie

TOP67
12-11-2019, 20:51
YN ma bagnet EF, na który patent już pewnie wygasł, nie wiem jak reszta

sv
15-11-2019, 15:59
Blackmagic i yongnuo też mają aparatki z mocowaniem canona.

A przeczytałeś co napisałem? Bagnet RF. Patent bagnetu EF już wygasł i jest na rynku sporo sprzętów z tym mocowaniem, choć nikt nie dostał od Canona specyfikacji bagnetu EF.

cz4rnuch
15-11-2019, 16:09
A przeczytałeś co napisałem? Bagnet RF...Przeczytałem, a co? Gdzieś napisałem, że chodzi o to samo mocowanie o którym wspomniałeś?

Kolekcjoner
15-11-2019, 17:21
Jeśli to prawda to piekło zamarzło... Może się zacząć robić bardzo ciekawa sytuacja gdy Canon będzie udostępniał dane bagnetu RF....

cz4rnuch
15-11-2019, 17:38
Jeśli to prawda to piekło zamarzło... Może się zacząć robić bardzo ciekawa sytuacja gdy Canon będzie udostępniał dane bagnetu RF....
Pozostaje jeszcze kwestia komu. Jeśli wierzyć temu co napisał sven to z REDem była to bardziej wymiana. Przy okazji być może sprzedadzą posiadaczom REDów kilka szkieł czyli biznes z tego jakiś jest. A jaki cel miałby Canon np w udostępnieniu swojej technologii firmom produkującym optykę? Może popularyzacja systemu, ale też mniej sprzedanych obiektywów a chyba na tym się najwięcej zarabia? Na kurczącym się rynku pozbawienie się dodatkowego zysku (w momencie gdy ten zysk topnieje bardzo szybko) to chyba samobójstwo.

Kolekcjoner
15-11-2019, 18:27
Ciężko powiedzieć jak to będzie. W każdym razie jest ciekawe, bo przedtem się przed tym bronili zawzięcie i wychodzili dokładnie z tego złożenia o którym piszesz.

sv
20-11-2019, 01:43
Ciężko powiedzieć jak to będzie. W każdym razie jest ciekawe, bo przedtem się przed tym bronili zawzięcie i wychodzili dokładnie z tego złożenia o którym piszesz.

Apple próbowało podważyć patent REDa dotyczący zapisu skompresowanego RAWa. Nie udało się. Patent obowiązuje do 2028 roku. Udostępnienie przez Canona specyfikacji bagnetu RF w zamian za patent REDa to sprytne posunięcie: z jednej strony nobilitacja mocowania RF w świecie filmowym, z drugiej uwolnienie się od obciążeń związanych z opłatami licencyjnymi związanymi ze skompresowanym CRAW (który pojawi się również w 1dx mk III).

Jacek_Z
21-11-2019, 00:56
..Udostępnienie przez Canona specyfikacji bagnetu RF w zamian za patent REDa to sprytne posunięcie: z jednej strony nobilitacja mocowania RF w świecie filmowym,Wręcz mistrzowskie i pisze to serio, bez ironii czy sarkazmu. Zyskali to co istotne dla nich, a dali to co w sumie nikomu nie jest potrzebne. A jesli komuś się przyda to też jest zyskiem dla Canona. Mistrzostwo.
Mocowanie EF, mimo wielu lat na rynku nie interesuje filmowców (pomińmy używających Canony), mocowanie R czy Z tez ich nie interesuje.

tomeekm
21-11-2019, 14:48
Aktualizacja oprogramowania.
https://www.optyczne.pl/14380-news-Nikon_Z6_oraz_Z7_-_aktualizacja_oprogramowania.html

ksh
21-11-2019, 23:49
No i nadal brak aktualizacji do CFexpress co daje sporo do myślenia, oby nie okazało się że mają problem zgodności sprzętowej, byłoby to delikatnie pisząc wydymanie klientów.

OjTam
22-11-2019, 00:14
Wydaje mi się, że aktualizacja do CFE wejdzie razem z D6. Albo krótki czas później. Ze względów marketingowych.

paparapa
22-11-2019, 00:36
No i nadal brak aktualizacji do CFexpress co daje sporo do myślenia, oby nie okazało się że mają problem zgodności sprzętowej, byłoby to delikatnie pisząc wydymanie klientów.

A dlaczego miałby być problem sprzętowy? Oby z6 dostał takową aktualizację, w co coraz bardziej wątpię.
Nasuwa się stara ludowa prawda.... żaden właściciel kury znoszącej złote jajka nie widzi powodu aby ją zaszlachtować :))))

Kolekcjoner
22-11-2019, 01:51
Mocowanie EF, mimo wielu lat na rynku nie interesuje filmowców (pomińmy używających Canony), mocowanie R czy Z tez ich nie interesuje.
Ze wszystkich znanych mi filmowców, a znam ich dosyć sporo - niemal wszyscy używają obiektywów z mocowaniem EF. Chyba tylko jeden ma kamerę Canona reszta to; Blackmagici, Sony, REDy. W większości są to obiektywy Canona ale nie wszystkie. Nawet koledzy z TVN też używają eLek. Nie wiem oczywiście jak wygląda całość rynku ale to powyższe stwierdzenie wydaje się dalece na wyrost w stosunku do rzeczywistości.

Jacek_Z
22-11-2019, 02:25
Ja piszę o takich prawdziwych filmowcach. Półkę wyżej. Nie znam żadnego osobiście tych operatorów i reżyserów, ale w kinematografii jak coś nakręcą Canonem to Canon natychmiast sie tym pochwali. Bo to 1 na 1000. O proporcji uzycia sprzetu Canona vs sprzętu Arri, Panavision mówił mi na Cameraimage facet z marketingu Canona. Chyba nie miał powodu umniejszać roli Canona, powinien robić wręcz odwrotnie. Był szczery, po prostu.
Zapewne piszesz o filmowcach robiących śluby i o części branży reklamowej (kwestia wielkości budżetu).

Kolekcjoner
22-11-2019, 02:34
Ja piszę o takich prawdziwych filmowcach. Półkę wyżej. Nie znam żadnego osobiście tych operatorów i reżyserów, ale w kinematografii jak coś nakręcą Canonem to Canon natychmiast sie tym pochwali. Bo to 1 na 1000. O proporcji uzycia sprzetu Canona vs sprzętu Arri, Panavision mówił mi na Cameraimage facet z marketingu Canona. Chyba nie miał powodu umniejszać roli Canona, powinien robić wręcz odwrotnie. Był szczery, po prostu.
Zapewne piszesz o filmowcach robiących śluby i o części branży reklamowej (kwestia wielkości budżetu).
Tak, piszę o moich znajomych, rynku masowym ......nie o hollywood ;)....

BTW: Canon narobił sporo zamieszania na rynku filmowym i to nawet tym z górnej półki. Szczególnie dotyczy to świetnych optycznie obiektywów serii C. Dlatego ostatnio wypuścili całą ich serię w mocowaniu PL.

cz4rnuch
22-11-2019, 09:02
Myślę, że w tym miejscu warto dodać, że Peter Jackson we Władcy Pierścieni prawdopodobnie też nie używał obiektywów EF :) O Boziu, co za truizmy.

prz3mo
22-11-2019, 19:33
Prawda jest taka, że czasem można się zdziwić czym nagrywane są pewne realizacje. Jako ciekawostkę mogę podać reklamę Mitsubishi Pajero, która leciała bodajże 2 lata temu w TV. Nagrano ją... Panasonicami GH4 i G7 :)
I takich przykładów jest całkiem sporo.

cybulski
23-11-2019, 08:02
Wypozyczałem ostatnio jednemu koledze ef-fx canon-Fuji. Nagrywali na xt3 bo taki był warunek konkursu a szkła mieli tylko cinema a czy ten bagnet nazywa się EF czy PL to się nie znam. Firma realizuje nagrania.

https://www.sharegrid.com/articles/ef-vs-pl-lenses

garnus
26-11-2019, 16:09
Spekulacje o Sigmie na Canona RF:
https://www.canonrumors.com/sigma-to-address-their-rf-mount-plans-in-early-2020-cr2/

O Z cisza...

ksh
08-12-2019, 20:42
Jeśli to nie pomyłka cenowa to przybędzie użytkowników dość sporo :)
https://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/nikon-z6-24-70mm-adapter-ftz.bhtml
7079zł za Z6 + 24-70 + FTZ

crusiek
08-12-2019, 20:45
Cena zaczyna się robić ciekawa [emoji846]

lacov
08-12-2019, 20:51
Ładnie
Bardzo ładnie

Mikis525
08-12-2019, 22:35
Ktoś dał cenę z podwójnym zwrotem, ciekawe czy Euro zrealizuje te zamówienia ;) 8800 taki zestaw wszędzie wychodzi.

ksh
08-12-2019, 22:43
Na amazon taka cena nie dziwi ale w euro już tak :)

ksh
08-12-2019, 22:47
Wrzuć do koszyka.

Jaroslav92525
09-12-2019, 08:37
Wrzuć do koszyka.
"...Uwaga:
* może się okazać, że produkt zostanie sprzedany zanim dotrzesz do wybranego sklepu
* może się okazać, że produkt pochodzi z ekspozycji sklepowej...."
To pojawiło się po próbie zarezerwowania. Więc słabo.

Cichy
09-12-2019, 09:47
Błędy, tak samo jak na zestaw z samym obiektywem. Już niedostępne. Ten zestaw po rabatach kosztuje 8800 (Z6+FTZ+2470). Jak ktoś się mocn napalił, to ja dorzucam XQD 64GB i za 8300 brutto mogę oddać :)

ksh
09-12-2019, 10:27
Jednak to nie była pomyłka, u znajomego przyszła informacja że sprzęt do odebrania w sklepie w Krakowie w tej cenie co w zamówieniu, aktualnie brak towaru, pewnie mieli jak zawsze parę/kilka sztuk.

cz4rnuch
09-12-2019, 10:44
Czyli nie pomyłka a po prostu sprytne zagranie marketingowe. Towaru praktycznie nie ma, ale za to spory ruch na stronie :)

poste
09-12-2019, 10:44
Kiedyś z Euro ze 3 mieiące się bujałem, jak zamówiłem statyw jakieś 100 czy 200 zł tańszy niż na rynku. Wszystkie ich terminy przeszły, i co? Nic. Parę razy pisałem (w sume nie warto, za każdym razem parę dni na odpowiedź), rozmawiałem, rozkładali ręce a towaru nie było. Po drodze ktoś obiecał nawet rabat, a skończyło sie na 100 zł w bonie. Statyw w końcu dotarł, ale przy oczekiwaniu na aparat chyba nie starczyłoby mi cierpliwości.

Cichy
09-12-2019, 10:46
Pamiętacie Black Friday w Euro rok czy 2 lata temu. Też były zamówienia, potwierdzenia... Głównie obiektywy do Canona z super rabatami.

O, znalazłem: https://bezprawnik.pl/rtv-euro-agd-anulowal-zamowienie/

ksh
09-12-2019, 10:52
Czyli nie pomyłka a po prostu sprytne zagranie marketingowe. Towaru praktycznie nie ma, ale za to spory ruch na stronie :)

Dokładnie, zresztą podobnie zrobiono w fotojoker jak rzucili ten zestaw z xqd za 8100zł, może mieli kilka zestawów.

Ja tak miałem w x-kom że zamawiałem coś konkretnego i potem telefon że nie mamy tego modelu ale... i tu dobrze się wywiązywali bo oferowali model wyższy w cenie tego co kupiłem.

Cichy
09-12-2019, 11:31
Dokładnie, zresztą podobnie zrobiono w fotojoker jak rzucili ten zestaw z xqd za 8100zł, może mieli kilka zestawów.

To było prawie 8200 i mi anulowali.

MstrG
09-12-2019, 11:37
To było prawie 8200 i mi anulowali.

O widzisz, a miałem zamawiać. Zobaczymy czy teraz w Euro się uda :)

Cichy
09-12-2019, 11:44
O widzisz, a miałem zamawiać. Zobaczymy czy teraz w Euro się uda :)

Dużo nie stracą, więc może zrealizują te parę zamówień, które wpadły. Zobaczy się.

rabbitp
09-12-2019, 12:25
Jednak to nie była pomyłka, u znajomego przyszła informacja że sprzęt do odebrania w sklepie w Krakowie w tej cenie co w zamówieniu, aktualnie brak towaru, pewnie mieli jak zawsze parę/kilka sztuk.

Daj znać czy odbierze ja mam na jutro też w Krakowie.

ZbyszekS
09-12-2019, 13:40
Brat też zamówił do odbioru na czwartek w CH Czyżyny. Na razie dostał maila, że zamówienie zaakceptowane i towar "jedzie" do sklepu. Pożyjemy zobaczymy...

Grzegory
09-12-2019, 14:30
Daj znać czy odbierze ja mam na jutro też w Krakowie.

Odbierze właśnie wróciłem ze sklepu z Z6. Tylko póki co używać nie mogę... Muszę żonę przekonać że jest mi potrzebny kolejny aparat i że kosztował niewiele ;)

rabbitp
09-12-2019, 14:34
Odbierze właśnie wróciłem ze sklepu z Z6. Tylko póki co używać nie mogę... Muszę żonę przekonać że jest mi potrzebny kolejny aparat i że kosztował niewiele ;)

To gratuluje zakupu, ja tą rozmowę mam już na szczęście za sobą. ;-)

ksh
09-12-2019, 14:42
Znajomi odebrali i pytali czy mają też zestawy z kartą XQD i manager powiedział że takie same zestawy zamiast FTZ ale z sony 64GB mieli w takiej samej cenie kilka dni temu, do końca stycznia 2020 nie mają w planie robić takich akcji.

maxwawa
09-12-2019, 16:54
w tej cenie tak i zestaw ?
to tak jakby się pomylili na stronie Euro ale faktycznie cena super tzn. była bo już z powrotem jest 9899 i to bez FTZ.

ksh
09-12-2019, 17:06
maxwawa pilnuj sobie tematu https://forum.nikoniarze.pl/threads/283491-Okazje-zakup%C3%B3w-sprz%C4%99tu-Nikon
bo czasami pojawiają się okazje ciekawe ale są to zazwyczaj małe ilości i trzeba reagować, ja tak wyrwałem na amazon jeszcze ciut taniej niż w/w oferta.
Obecnie na zakupach trzeba być myśliwym, a nie jeleniem ;)

DreK
09-12-2019, 20:59

Ja tak miałem w x-kom że zamawiałem coś konkretnego i potem telefon że nie mamy tego modelu ale... i tu dobrze się wywiązywali bo oferowali model wyższy w cenie tego co kupiłem.

Mi w fotojoker sprzedali w cenie 8179 zł. Zamówione rano w black week, przyszło 4.12 do sklepu. Zestaw z XQD oczywiście.

Ligo
09-12-2019, 21:26
Muszę żonę przekonać że jest mi potrzebny kolejny aparat i że kosztował niewiele ;)
Poradnik w tym zakresie powinien zostać opracowany przez zespół kompetentnych forumowiczów, a następnie przyklejony na stałe na stronie głównej.:-)

jjj
09-12-2019, 22:17
Może się nie zorientuje, że to nowy aparat ;)
Ja 3 razy zmieniałem smartfona zanim zapytała czy zmieniłem/kupiłem nowy. Nie, żeby to był problem, ale tak było.

marcin255
09-12-2019, 23:04
Ja wymieniłem 3 aparaty D7500 , D750 i Z6 i moja Pani myśli ,że cały czas to ten sam .

Ligo
09-12-2019, 23:09
To na tej zasadzie, co mój dawny sąsiad wymienia bryki, np z A6 na Merchola. Ma być duży i czarny.
Podobno żadna wścibska sąsiadka nie zajarzyła...;-)

jjj
09-12-2019, 23:21
Ja wymieniłem 3 aparaty D7500 , D750 i Z6 i moja Pani myśli ,że cały czas to ten sam .
No i masz nadzieję, że nie czyta tego forum... ;)

lacov
09-12-2019, 23:25
:D
Życie34654

rupi
09-12-2019, 23:41

D7500 na D750 rozumiem, też tak zrobiłem (w sumie, to nadal mam dwa, na zmianę). Ale jak D750 na Z6 ??

jjj
09-12-2019, 23:51
D7500 na D750 rozumiem, też tak zrobiłem (w sumie, to nadal mam dwa, na zmianę)
Czyżby Twoja żona nie zorientowała się, że miałeś jeden aparat a masz dwa ? ;)

Ale jak D750 na Z6 ??
Ja w to wierzę, bo większość kobiet nie dostrzega szczegółów w wyglądzie wszelkiego "sprzętu" ;)

rupi
09-12-2019, 23:59
jjj..... korzystam z jednego, albo drugiego. Nie wiem, czy da sobie wmówić, że D7500 to stary D80, więc wolę przy niej dwóch nie wyciągać :)

" bo większość kobiet nie dostrzega szczegółów w wyglądzie wszelkiego "sprzętu""- chyba, że chodzi o nową torebkę koleżanki :)

Ligo
10-12-2019, 00:03
jjj..... korzystam z jednego, albo drugiego. Nie wiem, czy da sobie wmówić, że D7500 to stary D80, więc wolę przy niej dwóch nie wyciągać :)

" bo większość kobiet nie dostrzega szczegółów w wyglądzie wszelkiego "sprzętu""- chyba, że chodzi o nową torebkę koleżanki :)
I to jest właśnie sposób na małżonki - kupujesz Z6, to jednocześnie kup jej nową torebkę, bacząc przy tym, żeby nie była tańsza od aparatu.;-)

jjj
10-12-2019, 00:09
To oczywiste, że nie może być tańsza ;)

paparapa
10-12-2019, 01:51
I to jest właśnie sposób na małżonki - kupujesz Z6, to jednocześnie kup jej nową torebkę, bacząc przy tym, żeby nie była tańsza od aparatu.;-)

Taniej wyjdzie sprzedać małżonkę razem z torebką i będzie na z7 :mrgreen:

Grzegory
10-12-2019, 09:40
Jak zmieniłem D70 na D7100 to zajarzyła dopiero jak zobaczyła syna na wyświetlaczu , bo w poprzednim niewiele było widać. Jak przynoszę stałki do olympusa m4/3 to nie zwraca na to nawet uwagi bo to takie małe :)
Z kolei jak kiedyś kupiłem sigmę 150/2.8 za 4tys to pytanie w progu ,,ile,, . Odp.: Oj tam używaną za 500 znalazłem ;). Poradnik zdecydowanie by się przydał.

cybulski
10-12-2019, 11:19
Taniej wyjdzie sprzedać małżonkę razem z torebką i będzie na z7 :mrgreen:

Jak w tym dowcipie - skradziono kartę kredytową, którą dałem kiedyś żonie, już z kilka miesięcy będzie ale wiesz nie zgłaszałem na policję bo złodziej mniej wydaje niż żona.

TOP67
10-12-2019, 11:37

Podrzuć pod choinkę, rozpakuj, udawaj zdziwionego i bardzo serdecznie podziękuj żonie przy całej rodzinie ;)

MstrG
10-12-2019, 11:54
Podrzuć pod choinkę, rozpakuj, udawaj zdziwionego i bardzo serdecznie podziękuj żonie przy całej rodzinie ;)

To dobre jest :)

Dużo nie stracą, więc może zrealizują te parę zamówień, które wpadły. Zobaczy się.

Dostałem właśnie SMSa, że jutro będzie dostarczone.

Wiem, że 24-70mm f/4S nie opłaca się sprzedawać, jednak ja zupełnie go nie potrzebuję. 1700 to realna cena, aby za niego dostać?

ZbyszekS
10-12-2019, 11:58
Euro zamówienia realizuje.
Już nawet można kupić z "marżą"...: https://www.olx.pl/oferta/okazja-nowy-zestaw-nikon-z6-24-70-mm-adapter-ftz-CID99-IDCOMzw.html#0dfdb8f82b

Rossi_PL
10-12-2019, 13:44
Do tej pory z tego co kojarzę najtaniej można było kupić Z6+24-70+FTZ+XQD64 za 8200zl?

Grzegory
10-12-2019, 14:12

Plan doskonały.

XQD dokupiłem za 650 to zestaw Z6+24-70+FTZ+XQD64 wyszedł 7729.

Mam pytanie do posiadaczy Z6, w opisie sklepu jest wymienione oprogramowanie. Ja u siebie nie znalazłem żadnej płytki, jak to wygląda u was?

ZbyszekS
10-12-2019, 14:18
Nie dodają teraz płytek. Bezpłatne oprogramowanie ściągasz z nikon.pl.

Rossi_PL
10-12-2019, 15:17
Plan doskonały.

XQD dokupiłem za 650 to zestaw Z6+24-70+FTZ+XQD64 wyszedł 7729.

Mam pytanie do posiadaczy Z6, w opisie sklepu jest wymienione oprogramowanie. Ja u siebie nie znalazłem żadnej płytki, jak to wygląda u was?

Oj to słabe te dzisiejsze ceny rzędu 8550zl za Z6+24-70+FTZ+XQD64 (fotojoker). Najlepiej na tym wszystkim wypadł D750 za 4100zl;-)

rupi
10-12-2019, 16:24
Dopiero co kupiłem D750 i się teraz nad tą promocją zastanawiam- Z6+FTZ+XQD64 :) Ale to by już było przegięcie ;P

rabbitp
10-12-2019, 19:25
Odebrany, udało się załapać na tą promocję 7079,00 zł.Pozdrawiam

ksh
10-12-2019, 20:11
Producenci, którzy już mają w ofercie karty CFexpress:
Delkin
Lexar
ProGrade
Sony
Wise
SanDisk
albo zapowiedzieli że wchodzą w ten nośnik:
Apacer
Biwin
Adata
Western Digital
Egodisk
Delock
Angelbird
Innodisk
Samsung
Transcend
i ci co zapowiedzieli że będą produkować u siebie pod innymi nazwami:
Kingston
Patriot
PNY
Verbatim

...a Nikon nadal nie zrobił obiecanej aktualizacji, coś czuję że będzie jak z tym nagrywaniem na wewnętrznym nośniku raw video ze trzeba im wysłać sprzęt i zapłacić słono za upgrade.

paparapa
10-12-2019, 20:16
Producenci, którzy już mają w ofercie karty CFexpress:
Delkin
Lexar
ProGrade
Sony
Wise
SanDisk
albo zapowiedzieli że wchodzą w ten nośnik:
Apacer
Biwin
Adata
Western Digital
Egodisk
Delock
Angelbird
Innodisk

...a Nikon nadal nie zrobił obiecanej aktualizacji.

Myślisz że zrobi ? :)

Dobre :)

ksh
10-12-2019, 20:18
Jak nie zrobili przez rok to pewnie nie da się, zapomniało się im może coś na poziomie sprzętowym :)

fader_audio
11-12-2019, 00:29
Oj to słabe te dzisiejsze ceny rzędu 8550zl za Z6+24-70+FTZ+XQD64 (fotojoker). Najlepiej na tym wszystkim wypadł D750 za 4100zl;-)
Gdzie to 750 jest za 4100? W fotojoker nie widzę takiej ceny

maxwawa
11-12-2019, 01:33
maxwawa pilnuj sobie tematu https://forum.nikoniarze.pl/threads/283491-Okazje-zakup%C3%B3w-sprz%C4%99tu-Nikon
bo czasami pojawiają się okazje ciekawe ale są to zazwyczaj małe ilości i trzeba reagować, ja tak wyrwałem na amazon jeszcze ciut taniej niż w/w oferta.
Obecnie na zakupach trzeba być myśliwym, a nie jeleniem ;)
;-) Dzięki koesh

a może być D750 za 4240zł ?
https://abfoto.pl/aparat-nikon-d750-body

Rossi_PL
11-12-2019, 02:39
Częstuj się:)
https://www.e-fotojoker.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/nikon-d750-(body)--sd*

fader_audio
11-12-2019, 08:50
;-) Dzięki koesh

a może być D750 za 4240zł ?
https://abfoto.pl/aparat-nikon-d750-body

to wiem, że jest taka cena. pytam bo w niedługim czasie czyli do końca roku chciałbym 750 lub z6, dużo zalezy od cen.

dzięki wielkie.

grissley
11-12-2019, 12:41
brak w magazynie ;)

cz4rnuch
11-12-2019, 13:32
Kolega koesh się doczekał brandowanych przez Nikona XQD :)

https://nikonrumors.com/2019/12/10/nikon-branded-xqd-memory-cards-coming-to-the-us.aspx/

Tylko cena trochę wyższa od tego przysłowiowego dolarka. No, ale możliwe, że ta cena to tylko po to by lepiej to wyglądało gdy się je wsadzi za darmoszę do zestawów.

Eljot
11-12-2019, 14:13
Witam, moze ktos jest zainteresowany ;https://www.calumetphoto.de/product/Nikon-Z-6-Vollformat-Systemkamera-mit-FTZ-Adapter-und-XQD-Karte-64GB/NIKZ6KIT1XQD
https://www.calumetphoto.de/product/Nikon-D750-Gehause/NIKD750 tego zamówiłem ale zrezygnowałem.

Natomiast ten zestaw kupilem ; https://www.fotobantle.de/nikon-z6-vollformat-systemkamera-mit-z-24-70-mm1-4-6598.html
maja również ; https://www.fotobantle.de/Nikon-D750-Gehaeuse.html

Pozdrawiam;)

terrago
11-12-2019, 16:42
Najtaniej F6 + FTZ znalazlem tutaj:
https://www.otto.de/extern/?IWL=763&campid=LM197503&AffiliateID=LM197503&page=%2Fp%2Fnikon-kit-z-6-ftz-systemkamera-24-5-mp-bluetooth-wlan-wi-fi-754109776%2F%3FvariationId%3D754109777%23variation Id%3D754109777

1674€ - 5% rabatu (jako częsty klient) wyszlo 1590€. Musze jeszcze tylko rachunek do nikona wyslac i cena wyjdzie 1390€. Szukam teraz karty xqd 64GB. Najtaniej znalazlem za 149€...

ksh
11-12-2019, 17:17
Dla mnie wyznacznikiem cen jest amazon ponieważ jako jedyny sklep zagraniczny ma sensownie działające zwroty, koszty z tym związane i gwarancje, więc co przemawia za tym żeby robic zakup w w/w sklepach, a nie w amazon gdzie jest ciut taniej ? Czy cashback faktycznie działa z takiego sklepu ? Przecież w całej europie jest natychmiastowy zwrot przy kasie, a nie na podstawie paragonu.

EUR 1.655,80 za Z6+FTZ+64GB z kosztami wysyłki.
https://www.amazon.de/gp/product/B07WZTCN1S/
Opłacalność tylko jak ktoś nie chce obiektywu.

MstrG
11-12-2019, 17:51
Przyszedł. Nie mieli już 24-70/4S to przysłali jakiegoś gniota ;)
34698

Pawel92
11-12-2019, 18:01
... Przecież w całej europie jest natychmiastowy zwrot przy kasie, a nie na podstawie paragonu.

Nie jestem pewien.

ZbyszekS
11-12-2019, 18:08
Nie jestem pewien.

I słusznie: https://www.mynikon.de/promotions/cashbackotto

nowy cashback na starych zasadach... ale tylko w OTTO

ksh
11-12-2019, 19:04
No to cena super, ciekawe czy da się zrobić wysyłkę do nas i potem odebrać zwrot podając adres/konto PL.

terrago
11-12-2019, 19:11
ja mam konto niemieckie. Z tego co Otto napisalo nie wysylaja poza Niemcy wiec bedzie ciezko

edit:
doczytalem ze cashback moze byc jedynie na niemieckie konto wyslany.

ZbyszekS
12-12-2019, 15:29
Panie i Panowie,

mam do odbioru w Euro (sklep Kraków Czyżyny) Z6+24/70+FTZ z weekendowej "promocji" za 7 079 PLN.
Ze względów różnych brat zrezygnował z zakupu więc sprzęt jest "do wzięcia".
Jeśli ktoś z Szanownych Forumowiczów byłby zdecydowany na wizytę w tym sklepie i odbiór do soboty włącznie to proszę o info na priv - podam dane do odbioru.
Płatność oczywiście w sklepie w kwocie j/w.

Piszę, bo trochę szkoda, żeby wrócił do magazynu i znów pojawił się w ofercie w cenie o ponad tysiąc wyższej...

Pozdrawiam
Zbyszek

hackermuz
13-12-2019, 14:30
Panie i Panowie,

mam do odbioru w Euro (sklep Kraków Czyżyny) Z6+24/70+FTZ z weekendowej "promocji" za 7 079 PLN.
Ze względów różnych brat zrezygnował z zakupu więc sprzęt jest "do wzięcia".
Jeśli ktoś z Szanownych Forumowiczów byłby zdecydowany na wizytę w tym sklepie i odbiór do soboty włącznie to proszę o info na priv - podam dane do odbioru.
Płatność oczywiście w sklepie w kwocie j/w.

Piszę, bo trochę szkoda, żeby wrócił do magazynu i znów pojawił się w ofercie w cenie o ponad tysiąc wyższej...

Pozdrawiam
Zbyszek

Że też wczoraj przeoczyłem ten post :D

Miodek2
13-12-2019, 16:48
Witam, moze ktos jest zainteresowany ;https://www.calumetphoto.de/product/Nikon-Z-6-Vollformat-Systemkamera-mit-FTZ-Adapter-und-XQD-Karte-64GB/NIKZ6KIT1XQD
https://www.calumetphoto.de/product/Nikon-D750-Gehause/NIKD750 tego zamówiłem ale zrezygnowałem.

Natomiast ten zestaw kupilem ; https://www.fotobantle.de/nikon-z6-vollformat-systemkamera-mit-z-24-70-mm1-4-6598.html
maja również ; https://www.fotobantle.de/Nikon-D750-Gehaeuse.html

Pozdrawiam;)

Dla mieszkających w Polsce to żadna atrakcje bo d750 w fotojokerze 4135 zł kilka dni temu sąsiad kupił, mieli jakas promocje, a po przeliczeniu ojro wyjdzie 4035, dla 100 zł bawic się w jakieś gwarancje zagraniczne bo pewnie u nas znowu się wypną zupełnie się nie kalkuluje. Za pare dni cena moze się zmienić ale realnie za tyle mozna szukac bo co chwile ktos jakas promke na ten korpus ma.

DreK
13-12-2019, 21:16
W ABfoto w Gdańsku d750 jest w promocji za 3999 zł do 22.12.

marcin255
13-12-2019, 23:56
To nadal wątek o Z6 i Z7 ?

prz3mo
15-12-2019, 08:55
Na horyzoncie nowy firmware:

https://nikonrumors.com/2019/12/14/new-nikon-z6-z7-firmware-updates-rumored-for-next-week.aspx/

fader_audio
16-12-2019, 12:38
No i stało się, od wczoraj wieczora z6 w zestawie zamieszkał w moim domu. To dzięki uprzejmości kolegi ZbyszekS.
Teraz że mnie schodzą emocje wybór był ciężki między 750 a z6. Zaważyła oferta bo bardziej bym skierowany na 750

prz3mo
16-12-2019, 12:45
Trochę zastanawiające jest to zwlekanie Nikona ze wsparciem dla CFE...

lacov
16-12-2019, 12:48
Trochę zastanawiające jest to zwlekanie Nikona ze wsparciem dla CFE...Zaczęli się podpisywać na xqd...
Może to dlatego?

ksh
17-12-2019, 00:51
Rumor: CFExpress firmware update is coming but only for select CFExpress memory cards
:razz:

cz4rnuch
17-12-2019, 00:58
Wzorem Canuna hakiery chyłkiem zmajstrują jakieś Magic Cardern i odblokują pozostałe kartieczki :)

cybulski
17-12-2019, 01:02
Kolega ma tego Magica wgranego. To taki jakiś smieszny myk że na karcie ma się to oprogramowanie. A gdy kartę wyjmiesz to normalny canum.

sabur
17-12-2019, 08:00
https://nikonrumors.com/2019/12/17/firmware-updated-version-2-20-for-the-nikon-z7-and-z6-cameras-released-with-cfexpress-support-and-raw-video-output.aspx/#more-141279

NIe wiem, skomentujcie sami. Dla mnie narobiono szumu a dodano...obsługę nowych kart...tylko od sony :) :) :)

leMar
17-12-2019, 08:31
Ale jest potwierdzenie,ze w 2.1 grzebali przy AF34918

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

cz4rnuch
17-12-2019, 09:50
https://nikonrumors.com/2019/12/17/firmware-updated-version-2-20-for-the-nikon-z7-and-z6-cameras-released-with-cfexpress-support-and-raw-video-output.aspx/#more-141279

NIe wiem, skomentujcie sami. Dla mnie narobiono szumu a dodano...obsługę nowych kart...tylko od sony :) :) :)To tylko pokazuje, że umowa z Sony nadal obowiązuje :) Możliwe, że decyzja o umieszczeniu slotu XQD w aparatkach Z również zapadła w kwaterze głównej Sony. Jako transakcja wiązana typu bierzecie matryce, ale musicie wziąć też nasz format XQD. Teraz XQD się kończy i wchodzi nowy otwarty format do którego przyłączyło się sporo firm, ale umowa nadal obowiązuje i Sony nadal będzie zarabiać na Nikoniarzach, bo użytkownicy Nikona nie będą mieli wyboru. W ulotce Nikon się chwali osiągami CFE, ale tam gdzie by się one rzeczywiście przydały czyli przy rejestrowaniu RAW Video trzeba będzie korzystać z zewnętrznego rejestratora. W dodatku konkretnej marki czyli pewnie kolejna umowa na wyłączność, tym razem z firmą Atomos. W dodatku prores raw to dziecko Jabcoka więc na razie da się przy tym dziergać jedynie w Final Cut. DaVinci pewnie nigdy nie będzie miał obsługi proresa, bo mają swój własny format. Adobe może wysupła pieniążki na licencję, ale na razie chyba nie jest to pewne. To wszystko oczywiście nie zmienia faktu, że dla filmowców to świetna wiadomość, bo za 200 dolków (normalna cena, tyle samo kosztuje łatka do Panasów) dostają naprawdę profesjonalne narzędzie. A Ci dla których to za drogo tak naprawdę tego nie potrzebują.

maxwawa
17-12-2019, 10:28
tylko karty jednej firmy ?
przecież to jest monopol rynkowy i powinien się tym zająć Urząd Antymonopolowy (obecnie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów).

Dobra wiadomość że poprzez tę aktualizację potwierdziło się że sprzętowo (min kontroler pamięci itd. ) Z6/Z7 może współpracować z CF Express
bo nie wszystko da się załatwić tylko poprzez software czyli min. aktualizację firmware OTA (Over-The-Air).

ksh
17-12-2019, 10:47
Znowu zrobiono jakąś histerie, ludzie już podają że Delkin, Lexar i Sandisk CFE działają po aktualizacji, czyli pewnie wszystkie karty nowe Type B CFexpress, mogą nie działać jakieś stare, które były na rynku od paru lat.

Myszowor
17-12-2019, 10:50
A gdzie tu napisane że tylko karty Sony będą działać?

marcin255
17-12-2019, 10:53
" • Dodano obsługę kart pamięci Sony CFexpress typu B.Aby uzyskać informacje na temat licencji na oprogramowanie typu open-source zawarte w sterowniku NVM Express aparatu, patrz „BSD License (NVM Express Driver)”.
• Usunięto problem, który powodował pojawianie się kolorowych linii na dole ekranu podczas wyświetlania zdjęć zrobionych w trybie demonstracyjnym z FX (36x24) wybranym dla obszaru zdjęcia ze współczynnikiem powiększenia powyżej 100%. "

cz4rnuch
17-12-2019, 11:01
Ale Nikon i Sony siedzą w obu czyli XQD i od lat CF, więc nie wiadomo o co chodzi.Sony nie siedzi tylko sprzedaje Nikonowi więc wiadomo o co chodzi.

Stawiam że zrobili jakiś problem sprzętowy i tylko w Sony udało się im załatwić zgodność sprzętową...Szczerze w to wątpię. Dlaczego inni producenci mieliby to olać skoro na razie praktycznie tylko Nikon (i chyba Panas, ale to jest malutki gracz na rynku bezlustrzanych ff) będzie miał obsługę CFE i jest największym potencjalnym odbiorcą tych kart? Komu będą sprzedawać te CFE? CFE to nie SD, które jest w tysiącach modeli różnych firm. Tu odbiorcą jest bardzo wąska grupa klientów: posiadacze drogich aparatów i kamer.

CFE będzie tanieć powoli, XQD nie koniecznie, Nikon zaczyna brandować ponownie na Europę karty, wiec może coś się ruszy bo są wycenione niżej.Tanieć może CFE różnych firm, bo tu będzie konkurencja. CFE od Sony właściwie nie musi tanieć, bo tu konkurencji nie ma i odbiorcy zawsze się znajdą, bo nie mają wyboru. Mnie się wydaje, że CFE only Sony to żadne problemy sprzętowe, ale konsekwencja tego, że Nikon musi kupować technologie od innych firm więc te dyktują mu swoje warunki.

A gdzie tu napisane że tylko karty Sony będą działać?

Admin NR podaje to w pierwszym akapicie. "Initially, only limited CFexpress card types are fully supported and the number of supported cards will continue to expand as additional cards are tested and certified (Type B CFexpress cards manufactured only by Sony Corp. Availability date for the cards may vary by market)." I nie jest jasne czy to "na razie" to się tyczy ogólnie kart CFE czy tego co jest w nawiasie.

Znowu zrobiono jakąś histerie, ludzie już podają że Delkin, Lexar i Sandisk CFE działają po aktualizacji, czyli pewnie wszystkie karty nowe Type B CFexpress, mogą nie działać jakieś stare, które były na rynku od paru lat.Ciekawe jak działają? W notce użyto ciekawego sformułowania odnośnie kart Sony: "fully supported". Może inne działają na pół gwizdka.

Albo faktycznie się okaże, że z czasem zacznie przybywać i innych kart a te narzekania okazały się przedwczesne.

ksh
17-12-2019, 11:41
Tak jak z pamięci do płyt głównych, garstka jest full supported, a resztę trzeba sobie sprawdzić czy działa.
Nie ma co siać paniki na podstawie normalnej notki developerskiej.

cz4rnuch
17-12-2019, 11:56
Jak się tak głębiej wczytać to jest jeszcze napisane, że: "Type B CFexpress cards manufactured by Sony Corp. only. Operation is not guaranteed with cards from other manufacturers (as of December 2019)". A to oznacza, że na tę chwilę po prostu nie gwarantują, że z innymi kartami będzie dobrze banglać. Nie piszą też wprost, że nie będzie a gdyby soft faktycznie wprowadzał ograniczenie tylko do kart Sony to pewnie by to zaznaczyli.

ZbyszekS
17-12-2019, 13:28
Ale delikatna sugestia jest: masz 1 slot użytkowniku więc jeśli koniecznie chcesz CFE to bierz Sony... inaczej możesz stracić fotki.

Tak to rozumiem przez analogię do np. D500 gdzie w instrukcji w sekcji "Zatwierdzone karty pamięci" napisali: Aparatu można używać z kartami XQD. A w przykładzie dot. pojemności karty wymieniona w instrukcji jest karta Lexar Professional XQD.

TOP67
17-12-2019, 13:39

NIe wiem, skomentujcie sami. Dla mnie narobiono szumu a dodano...obsługę nowych kart...tylko od sony :) :) :)

Początkowo tylko ograniczone typy kart CFexpress są w pełni obsługiwane, a liczba obsługiwanych kart będzie się powiększać wraz z testowaniem i certyfikowaniem dodatkowych kart (karty CFexpress typu B produkowane wyłącznie przez Sony Corp. Data dostępności kart może się różnić w zależności od rynku).

ksh
17-12-2019, 13:42
Ale delikatna sugestia jest: masz 1 slot użytkowniku więc jeśli koniecznie chcesz CFE to bierz Sony... inaczej możesz stracić fotki.
Czyli jak kupujesz płytę główną to też sugerujesz się tym co producent płyty poda odnośnie pamięci ? :)

Zwykła notka developerska o certyfikacie dla ich sterownika NVMe, przecież takie same informacje macie do płyt głównych w temacie SSD i co jest certyfikowane, a co nie, a nie certyfikowane SSD mogą powodować utratę danych itd.

cybulski
17-12-2019, 13:53
A to po ile są teraz te karty do tego gniazda ?
Czy ta technologia to coś podobnego jak SSD ?
Pytam bo te tańsze dyski SSD padają jak muchy, trzeba brać tylko te drogie aby to miało sens. średnio na 10 kupionych tańszych SSD pada w ciągu pół roku ze cztery.

ZbyszekS
17-12-2019, 14:10
Czyli jak kupujesz płytę główną to też sugerujesz się tym co producent płyty poda odnośnie pamięci ? :)

A widzisz... wszystko zależy od zapisów w umowie gwarancyjnej. Ale przy niektórych systemach tak. I kilka razy było to warunkiem koniecznym do dochodzenia roszczeń.
Oczywiście w zupełnie innym zakresie i skali niż niezawodność amatorskiego aparatu fotograficznego.

ksh
17-12-2019, 14:17
W USA sporo promocji było i 150$ za 120GB nie dziwiło, czyli na nasze ceny w promocji moze zaczną sie pojawiać w okolicy 700zł.

Obecnie tanie SSD te co się sypią to pierwsze śmieciowe QLC, dopracowane kostki TLC nie są już awaryjne od dawna, uważa się nadal że najlepsze do zastosowań są MLC ale mało kto już je produkuje bo TLC osiągneło ich poziom i nie daje się do zwykłych SSD i do domowego zastosowania bo teraz poszło to w kierunku tanich serwerów, a SLC to tylko i wyłącznie pro zastosowanie dość spore i takie kostki masz w XQD i CFE, podobno zaczęto używać kostki MLC.
Różnica to ilość stanów pamięci, w miarę rozwoju technologii udało się zrobić coś więcej niż dwa stany pamięci NAND i np TLC ma ich osiem ale wymaga to dopracowania bo pierwsze TLC były tragiczne, dopiero samsung w swoich SSD 840 wpakował świetne kostki i potem micron zrobił jeszcze lepsze.
Dlatego w XQD masz kostki, które są bardzo bardzo niezawodne, a jak porównasz do tego co używasz w SSD to tym bardziej.

Do tego masz PCI 3.0 z protokołem NVMe, czyli duże szybkości i duże odporność na błędy.

Pytam bo te tańsze dyski SSD padają jak muchy, trzeba brać tylko te drogie aby to miało sens. średnio na 10 kupionych tańszych SSD pada w ciągu pół roku ze cztery.
Nie słyszałem o czymś takim.

maxwawa
17-12-2019, 14:31

w uproszczeniu XQD to taki interfejs PCI Express
natomiast XQD i CF Express korzystają z tego samego protokołu przesyłu danych.

Ciekawe z tymi dyskami SSD ?
w firmie gdzie pracuje kilkudziesięciu programistów w każdym sprzęcie po kilka SSD i przez kilka lat żadnemu jeszcze nie padł żaden dysk SSD
a wiadomo jak muszą pracować te w komputerach czyli ogromnie bardziej obciążone od tego śmieszego wykorzystania w aparacie.
więc nie wiem skąd masz te statystyki?

MstrG
17-12-2019, 14:39
W USA sporo promocji było i 150$ za 120GB nie dziwiło, czyli na nasze ceny w promocji moze zaczną sie pojawiać w okolicy 700zł.

Właśnie przez te brandowane przez Nikona XQD wstrzymałem się chwilę z zakupem. Już prawie kliknąłem 64GB Sony G, mogę jednak chwilę poczekać gdyby w nieco wyższej cenie była 120GB od Nikona. Była nawet myśl, aby poczekać na CFexpress, ale do aktualizacji softu i tak będę potrzebować XQD :lol:

cz4rnuch
17-12-2019, 14:58
Kurcze, żaden Janusz z olx'a nie wpadł jeszcze na to by otworzyć wypożyczalnię XQD? W sumie świeży temat, trzeba dać im ze dwa dni.