Zobacz pełną wersję : Nikon Z6 i Z7 oficjalnie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
1. Najlepiej wierzyć co mówią fanboye Sony na YT. I nie wiem jakie filmy widziałeś, bo ja ani jednego, na którym by mówiono źle o działaniu ARTów na Nikon Z.
2. Czy podali date kiedy to Nikon dogoni Sony?
3. jak sadzisz, czy Sigma sprzeda więcej szkieł na Panasonica czy na duet Canona z Nikonem?
Nie słuchaj co mówią, tylko zacznij myśleć.
Kolekcjoner
29-10-2018, 03:19
A co z podłączaniem szkieł niesystemowych F do Z ? Na YT niektórzy się ostro przejechali po Nikonie za problemy z Tamronami i Sigmami.... Póki co z dostępnych w necie testów wynika, że Nikon jest mocno w tyle za Sony i długo mu zajmie zbliżenie się w mirrorlesach. Sam AF jest słaby, szkieł brak, a te co są to w wysokich cenach (35mm 1.8 za 3800, 50mm 1.8 za 2300... porównując to z serią G dla FX to słabo...), jedna bardzo droga karta, brak normalnego gripa. Nie wiem do kogo Z jest kierowane, ale póki co to nie do zawodowców, a przez ceny także nie do amatorów. W chwili obecnej mimo sporej szklarni Nikonowej zastanawiam sie nad porzuceniem całkowicie tego systemu, bo N już od dawna leciał sobie w kulki w wielu sprawach wobec klientów, a teraz w mirrorlesach jest chyba ostatni[przynajmniej w opiniach youtubowych guru fotografii]. Jeśli Sigma dobrze się zgada z Panasoniciem(niedawno chwalili sie podpisaniem jakiś umów o współpracy.... na ile za tym pójdą prawdziwe czyny to zobaczymy) to kto wie... może Panasonic pożre kawał tortu na który spóźnił sie Nikon i Canon.
W jaki sposób Panasonic tego dokona jak tak realnie nie ma nic? Naprawdę jesteś taki naiwny że sądzisz iż firma (skądinąd bardzo szacowna) która na tym rynku okupuje jakieś totalne nisze, nagle jednym produktem do tego na papierze bez szkieł wyśle na emeryturę potentatów z bogatym systemem? A to że Nikon ma problemy z kundlami to tak naprawdę żaden problem (z punktu widzenia firmy). Canon ma takie "problemy" od dekad - zresztą nawet nie kryją że zamierzone i jakoś im to nie przeszkadza w byciu na wielu rynkach liderem sprzedaży, o bardzo dobrych wynikach finansowych nawet nie wspominając.
Na moje to po premierach canikona ;) jeśli ktokolwiek będzie miał ból głowy to konkurencja.
Xavier80
29-10-2018, 09:22
Szkła Canona to nie są szkła do Sony tylko do Canona :). To raz, dwa że szkła te działają z Sony jak chcą - znaczy się jakoś tam działają ale nie zawsze i nie wszystkie (przy czym piszę to bo sprawdzałem a nie przeczytałem w necie). Jeszcze pół biedy krótkie ale z długimi jest problem np. potrafią zawiesić body podczas pracy. Wszystko dlatego że nie są to szkła natywne. I teraz chodzi o to żebyś w całym tym przekonywaniu jakie to Sony jest wspaniałe nie sprzedawał takiej niekonsekwencji, że podłączanie do Zetki szkieł systemowych przez adapter to to samo co podłączanie w ten sam sposób szkieł niesystemowych do Sony. Nie to nie jest to samo. Tu Nikon ma zdecydowaną przewagę, Canon zresztą też. Dla użytkownika systemu, który ma ciekawą szklarnię kupowanie Zetki nawet jak nie jest we wszystkich aspektach najlepsiejsza ;) ma dużo większy sens niż Sony.
Jaśniej już chyba nie potrafię ;)...
Nie dajmy się też zwariować tym ustawicznym rozświetlaniem mroków niewiedzy na temat doskonałości Sony :mrgreen:.
A szkła Nikona F to są szkła do lustrzanek, a nie do Z-tek. 24-70 ED, 70-200 VR ii, 14-24, 200-400 F4 to już jest bardzo słabo, są dużo wolniejsze i mniej responsywne niż w przypadku np D850. Szkła natywne, kolego, to są szkła z mocowaniem Z, proszę wylicz mi je. Kto ma przekonanie, ze Sony jest wspaniałe.? Oczywiście, ze nie jest, natomiast bije póki co Nikona w bezlustrach, tylko tyle.
- - - - kolejny post - - - - - -
W jaki sposób Panasonic tego dokona jak tak realnie nie ma nic? Naprawdę jesteś taki naiwny że sądzisz iż firma (skądinąd bardzo szacowna) która na tym rynku okupuje jakieś totalne nisze, nagle jednym produktem do tego na papierze bez szkieł wyśle na emeryturę potentatów z bogatym systemem? A to że Nikon ma problemy z kundlami to tak naprawdę żaden problem (z punktu widzenia firmy). Canon ma takie "problemy" od dekad - zresztą nawet nie kryją że zamierzone i jakoś im to nie przeszkadza w byciu na wielu rynkach liderem sprzedaży, o bardzo dobrych wynikach finansowych nawet nie wspominając.
Na moje to po premierach canikona ;) jeśli ktokolwiek będzie miał ból głowy to konkurencja.
Nikon nie ma żadnych problemów z „kundlami”. Nowe stałki S i T do 135 biją Nikkory (może z wyjątkiem 105 1.4), w każdym względzie, poczynając od optyki, na af kończąc
A szkła Nikona F to są szkła do lustrzanek, a nie do Z-tek. 24-70 ED, 70-200 VR ii, 14-24, 200-400 F4 to już jest bardzo słabo, są dużo wolniejsze i mniej responsywne niż w przypadku np D850. Szkła natywne, kolego, to są szkła z mocowaniem Z, proszę wylicz mi je. Kto ma przekonanie, ze Sony jest wspaniałe.? Oczywiście, ze nie jest, natomiast bije póki co Nikona w bezlustrach, tylko tyle.
Nikon nie ma żadnych problemów z „kundlami”. Nowe stałki S i T do 135 biją Nikkory (może z wyjątkiem 105 1.4), w każdym względzie, poczynając od optyki, na af kończąc
Gdzie można poczytać albo zobaczyć to spowolnienie obiektywów?
Sony bije w bezlustrach Nikona, Sony zaorało rynek fotograficzny... Te hasła zaczynają być już nudne. Sam patrzyłem na A7III z myślą kupna, system Z jednak pozwoli mi idealnie połączyć to co mam z tym co być może będę miał - nawet nie teraz, tylko w przyszłym roku czy nawet za dwa lata.
Polecam przeczytać opinię osoby z forum, w innym wątku:
@Jaack (http://forum.nikoniarze.pl/members/53516-Jaack) mam kit 24-70 4.0 obiektyw fajny nie ma się do czego przyczepić ale to jednak 4.0 więc używam tylko przy dobrym świetle.
posiadam FTZ i dotychczas testowałem z:
Tamron 15-30 2.8
Sigmy ART 24, 50, 135
Nikonem 35 1.8 DX
Nikonem 70-200 2.8 VR II
z wszystkimi szkłami w/w AF działa identycznie jak w D850, czasami 50 1.4 ma "zawiechę" ale to tak na 1 sek. i zdarzyło mi się 2-3 razy na 300 zdjęć.
@badtorro (http://forum.nikoniarze.pl/members/38829-badtorro) miałęm już wczesniej Sony A7 mkII i Fuji X-pro2. Nikon Z7 jest dużo lepiej wykonany i lepiej leży w ręku. Ale to może być subiektywne odczucie. Używam też czasami Sony A7R III i jeżeli chodzi o AF to nikon wygrywa w studio a Sony delikatnie lepsze w reportażu ale tak jak wspomniałem ergonomia i poruszanie się po menu w Sony to tragedia :)
@jjj (http://forum.nikoniarze.pl/members/3799-jjj) AF-C jak dla mnie działa identycznie jak w D850, ja często używam środkowego pola ze wspomaganiem 9 pół (d9) i zauważyłem, że pola wspomagające są 2 krotnie szerzej rozstawione niż w lustrzance. Jest też system dynamicznego wykrywania twarzy i podążania za obiektem ale działa tylko przy dobrym oświetleniu. Takie repo na sali, światła disco itp i się gubi. To samo miałem też w sony także chyba technologicznie nie przeskoczą. Ogólnie ten nowy AF-C działa na podobnej zasadzie co 3D w lustrzance. także fajnie że jest ale rewelacji nie ma :)
Dodam jeszcze od siebie, że Z7 jak każdy bezlusterkowiec ma opóźnienie startu, tzn. jak włączasz lustrzanke do po pół sekundy strzelasz fotę, tutaj jednak trzeba 1,5-2 sek założyć na start jednak czas ten i tak jest imponujący jak porównuję z Sony gdzie trzeba tak 3-4 sek. Jak ktoś robi repo i lubi wyłączać aparat to wie o czym piszę :)
Xavier80
Podchodzisz do tego zbyt emocjonalnie.
Uważasz że na rynku jest walka i każda z firm robi wszystko by zadowolić klienta, a przecież tu mamy zwykłe kalkulacje i wyrachowanie zarówno w sony jak i nikonie czy canonie.
Sony jest na rynku bezluster pełnej klatki już pięć lat i mógłby sobie uzupełnić ofertę obiektywów o to co potrzebuje klient ale tego nie robi, czy jest to dobry ruch nie wiem, nie raz sony już topiło swoje nieprzemyślane inwestycje złymi decyzjami, liczę że tu nie popełni błędów i dalej będzie liderem w puszkach i podgoni z obiektywami.
Nikon wypuszcza dwa bezlustra z czego Z7 uważam za drożyznę ale wpuszcza go jako pierwszego żeby... zarobić na entuzjastach i pro zawodnikach.
Dopiero dostępność Z6 da normalność w ofercie bo cenowo jest super.
Szklarnia Nikon F praktycznie cała pracuje na Zetkach, mamy też sugectie co używac na D850 czyli jest to samo dla Zetek i tymi szkłąmi bym sie sugerował.
Jeśli chcemy mieć obiektywu, które dorównują matrycom i takim jak w D850 czy w Z7 ale nawet jak Sony A7r3 to niestety ich liczba spada drastycznie, w Nikonie jednak mamy sporo nikkorów, sigm i tamronów, które działają bardzo dobrze według wielu testów jakie się pojawiają.
Podsumowując, Sony musi się starać bardziej w puszkach bo nie ma wyjścia, nikon i canon może pozwolić sobie na braki w puszkach mając tak łatwo dostępną szklarnię.
kurczeblade
29-10-2018, 11:28
Nie ma co się spinać. Mnie najbardziej denerwuję fakt że jest jeden slot na kartę, bo zawsze korzystałem z dwóch, aczkolwiek nigdy nie miałem problemów z kartami (zawsze kupowane z pewnych źródeł i od czasu do czasu wymieniane) a jeśli te nowe karty mają być jeszcze trwalsze i bezpieczniejsze to spoko. Ja i tak równocześnie pracuję na dwóch aparatach, więc jakby doszło do jakiegoś incydentu z kartą to zawsze mam materiał na drugim aparacie. Druga sprawa Z ergonomicznie jakoś bardziej do mnie przemawia niż Sony.I mam fleshe do Nikona 6 lamp + wyzwalacze/odbiorniki, gdzie często używam ich do błyskania w plenerze z modelkami, a to wymieniać to już katorga. Próbuję sprzedać Metza 52 w bardzo dobrym stanie, praktycznie robiła jako bekup moich SB910, i za mniej niż połowę ceny i nie ma zainteresowania. Szkła bym sprzedał pewnie bez problemu, bo na Sigmy pewnie popyt, ale lampy ... :/
Ztke ma dużego plusa że będzie współpracować ze szkłami z DSLR, więc na starcie można sobie zostawić lustro do duetu z pracą z Ztką, ja robię na dwóch body, i wtedy mam szkła na bezlustro i lustro, w sony musiałbym kupić na samym starcie dwie A7III żeby mieć wygodnie, albo mieszać systemy. A jeśli nowa 35 Z 1.8 będzie miała dobre właściwości optyczne i dobrze współpracowała z Ztką, to sprzedam S35 i dopłacę do 35Z. i to będzie główny zestaw do focenia, a na drugim pasie lustrzanka z resztą obiektywów w tym czasie. Mam teraz czym focić, więc się nie śpieszę, do marca następnego roku mam czas.
Czekamy tylko, jak wszystko potwierdzi się z AF'em, jeśli ten AF będzie dobry, jak pokazuje to ostatni film "ślubny" to prawdopodobnie będzie Z6 bo 24mpx to idealnie trafione pod moje potrzeby, i nie muszę dopłacać do megapixeli w Z7 czy w D850.
Obawiam się tylko że nie wypali ten system, człowiek zainwestuję i nagle wszystko przepadnie tak jak to Nikon z poprzednim systemem zrobił.
Poprzedni system na etapie planowania to już była ślepa uliczka, to były TE złe czas nikona, złe decyzje i wady projektowe w modelach, kosztowało ich to sporo.
Z pełnej klatki nikt się nie będzie wycofywał jeśli siedzi w tym interesie, to nie samsung co próbował wejść w interes kolejny ale nie wyszło.
grissley
29-10-2018, 13:09
Ja tam tez uważam, że Sony orze Nikona w MLC - konkretnie w APS-C :D
A odnośnie Z6, jeśli za rok cena spadnie w okolice 7k albo i niżej, to ciężko będzie temu aparatu coś zarzucić... :|
Nie wiem jak może orać jak Nikon dopiero wchodzi na rynek, chyba że masz na myśli ceny starych jedynek i dwójek w porównaniu do Z7 ?
Ja bym tam chciał żeby sony zaczęło orać z obiektywami.
Kolekcjoner
29-10-2018, 13:40
A szkła Nikona F to są szkła do lustrzanek, a nie do Z-tek.
A szkła Canona o których tu wspominałeś jako prawie natywnych do Sony to są szkła do bezlusterkowców :lol:.
24-70 ED, 70-200 VR ii, 14-24, 200-400 F4 to już jest bardzo słabo, są dużo wolniejsze i mniej responsywne niż w przypadku np D850. Podasz jakieś rzetelne testy które to potwierdzają? To jest niezwykle istotna kwestia! Nikon by sobie tak strzelił w stopę, że jego własne szkła działają kiepsko z ich korpusem?
Szkła natywne, kolego, to są szkła z mocowaniem Z, proszę wylicz mi je.
A po co mam wyliczać, sam to zrobiłeś. Czyli według Ciebie szkieł jest 4 i tylko te szkła Nikona da się używać z Zetką? Gdzie to napisali? Nikon to gdzieś potwierdził?
Kto ma przekonanie, ze Sony jest wspaniałe.? Oczywiście, ze nie jest, natomiast bije póki co Nikona w bezlustrach, tylko tyle.Ile Sony płaci od jednego takiego wpisu? :lol:
Nie o tym była mowa.
Ja tam tez uważam, że Sony orze Nikona w MLC - konkretnie w APS-C :D
Z7 w trybie DX i tak ma wystarczające 20MP ;) dodatkowo w gratisie dostaje się opcję pełnej klatki ;)
Podasz jakieś rzetelne testy które to potwierdzają? To jest niezwykle istotna kwestia! Nikon by sobie tak strzelił w stopę, że jego własne szkła działają kiepsko z ich korpusem?
O to samo pytałem. Zacytowałem nawet użytkownika zarówno Z7 jak i tego forum. Ponoć 15-30mm Tamiego miał nie działać, a działa. Obiektywy systemowe działają tak jak z D850. Ktoś inny (chyba Dariusz Breś, ale pomięć może mnie mylić) pisał, że Arty działają wyśmienicie. Czego chcieć więcej?
Dla mnie AF nie musi być na poziomie D850, byle był tak sprawny jak w D750 i będę przeszczęśliwy.
A szkła Nikona F to są szkła do lustrzanek, a nie do Z-tek. 24-70 ED, 70-200 VR ii, 14-24, 200-400 F4 to już jest bardzo słabo, są dużo wolniejsze i mniej responsywne niż w przypadku np D850. 1. To zasługa świetnego D850. Choć Segl twiedzi, że AF w Z7 ma taki sam jak w D850.
2. Te szkła to działają słabo, ale na Sony A7.
Xavier80
29-10-2018, 15:16
https://youtu.be/XMIAV-exl_o
https://youtu.be/V6X-K9jju_0
kurczeblade
29-10-2018, 19:59
Mocno zróżnicowane te wszystkie opinie. Kurczę, przed kupnem raczej postaram się dorwać ten aparat do jakiś własnych testów.
Xavier80
29-10-2018, 21:12
Ile Sony płaci od jednego takie teksty
Nic mi nie płaci, nie jestem uzytkownikiem Sony, lecz NIkona, z którego jestem bardzo zadowolony. Po prost potrafię docenić produkty konkurencji,gdy są na wysokim poziomie.
A tak na marginesie, szkła natywne to szkła pod dane mocowanie, a nie podpinane przez adaptery
krzysztofz24
29-10-2018, 22:44
Dawno takiego bzdetu nie przeczytalem. To Sigma to tylko seria ART a reszta gnioty?
A przedtem Artami to oni obiektywow nie robili zapewne.
Prawdopodobnie kwestia aktualizacji firmware.
Ale jesli ktos ma swoja ulubiona i sprawdzona Sigme czy Tamrona troche starsza do ktorych juz nie ma aktualizacji firmware, to niech podziekuje Nikonowi i jego polityce.
Im nowsze body i firmware w nim tym gorsza wspolpraca ze szklami niezaleznych producentow.
A ze Z sa najnowsze to....
System Nikon Z - podepniesz do niego kilka obiektywow dedykowanych i szklarnie F przez adapter (ale bedzie gorzej pracowac) i zapomnij o szklach niezaleznych producentow. No stronk tactic przyjazna userom.
Kolekcjoner
29-10-2018, 22:47
https://youtu.be/XMIAV-exl_o
https://youtu.be/V6X-K9jju_0
Czyli nadal nic tylko bajki youtuberów...
A tak na marginesie, szkła natywne to szkła pod dane mocowanie, a nie podpinane przez adaptery
A kto tak zdecydował?
Przy tym to semantyka. Ale jeśli Ci nie odpowiada "natywne" to może firmowe. Ja rozumiem że można naginać rzeczywistość ale z faktami się nie dyskutuje. Użytkownik Nikona Z nawet nie musi kupować żadnych szkieł pod bagnet Z, wystarczy body i adapter. Tak samo jest w Canonie. Teraz jest nawet promocja, że puszka jest sprzedawana razem z adapterem.
Info od sigmy co działa https://nikonrumors.com/2018/10/26/sigma-issued-an-update-for-their-lenses-compatibility-with-the-nikon-z7-mirrorless-camera.aspx/
krzysztofz24
29-10-2018, 22:50
Ten pierwszy zalinkowany test mnie rozwalil:-)
Gosciu pstryka, cmoka, chrzaka i daje ocene wg wlasnego widzimisie a my nie widzimy nawet jednego zdjecia.
W drugim tescie juz lepiej, bo mozna jakies zdjecia i przyklady zobaczyc.
Choc nadal bym nie nazwal tego testami tylko raczej; wrazenia z uzytkowania.
paparapa
29-10-2018, 22:55
Dawno takiego bzdetu nie przeczytalem. To Sigma to tylko seria ART a reszta gnioty?
Ale jesli ktos ma swoja ulubiona i sprawdzona Sigme czy Tamrona troche starsza do ktorych juz nie ma aktualizacji firmware, to niech podziekuje Nikonowi i jego polityce.
Im nowsze body i firmware w nim tym gorsza wspolpraca ze szklami niezaleznych producentow.
System Nikon Z - podepniesz do niego kilka obiektywow dedykowanych i szklarnie F przez adapter (ale bedzie gorzej pracowac) i zapomnij o szklach niezaleznych producentow. No stronk tactic przyjazna userom.
Oj chyba się zagalopowałeś :). Nowy soft do starych obiektywów powinien zrobić producent obiektywu, a nie aparatu :). A znając życie, zostaną pewnie poprawione obiektywy, które są obecnie w sprzedaży, bo można za nie jeszcze zgarnąć kasę. A te starsze .... cóż pech :)
Xavier80
29-10-2018, 23:04
A kto tak zdecydował?
Przy tym to semantyka. Ale jeśli Ci nie odpowiada "natywne" to może firmowe. Ja rozumiem że można naginać rzeczywistość ale z faktami się nie dyskutuje. Użytkownik Nikona Z nawet nie musi kupować żadnych szkieł pod bagnet Z, wystarczy body i adapter. Tak samo jest w Canonie. Teraz jest nawet promocja, że puszka jest sprzedawana razem z adapterem.
To wyjaśnij mi proszę po co Nikon wypuszcza szkła pod bagnet Z, skoro adapter nie powoduje żadnego ograniczenia w użytkowaniu szklarni F? Kto tu nagina rzeczywistość? Akurat Granger i fro jakąś tam markę mają w wirtualnym światku.
Dobra, Z6 i Z7 to genialne aparaty, świetnie współpracujące z natywnymi szkłami Nikona pod inne mocowanie, ze świetnym af, także w słabym świetle. Pozamiatała Sony. Teraz może być?
krzysztofz24
29-10-2018, 23:04
To wlasnie wynika z tego co napisalem;-). Soft robi produvent szkiel. Tylko nie wiadomo czy do kazdego szkla zrobi aktualizacje.
Ale swietym prawem i obowiazkiem m.in Nikona jest utrudniacc zycie userow w uzywaniu szkiel niezaleznych producentow.
Kiedys to bylo "troche" mniej oczywiste.
Kolejne doświadczenia,
wpadłem dzisiaj do Sigmy podpiąć parę szkieł tutaj sample https://we.tl/t-qS1KvRR7G7 w EXIF całe info.
Sigmy przed serią ART i tak nie były rewelacją więc nie ma co rozgrzebywać tematu :)
Powiedz to osobom używającym np. Sigmy 150 2.8 czy Sigmy 180 2.8 macro.... w tym momencie zastanawiam się czy w pełni wiarygodne są Twoje wrażenia dot. Nikona Z7....
paparapa
29-10-2018, 23:35
A co z podłączaniem szkieł niesystemowych F do Z ? Na YT niektórzy się ostro przejechali po Nikonie za problemy z Tamronami i Sigmami.... Póki co z dostępnych w necie testów wynika, że Nikon jest mocno w tyle za Sony i długo mu zajmie zbliżenie się w mirrorlesach. Sam AF jest słaby, szkieł brak, a te co są to w wysokich cenach (35mm 1.8 za 3800, 50mm 1.8 za 2300... porównując to z serią G dla FX to słabo...), jedna bardzo droga karta, brak normalnego gripa. Nie wiem do kogo Z jest kierowane, ale póki co to nie do zawodowców, a przez ceny także nie do amatorów. W chwili obecnej mimo sporej szklarni Nikonowej zastanawiam sie nad porzuceniem całkowicie tego systemu, bo N już od dawna leciał sobie w kulki w wielu sprawach wobec klientów, a teraz w mirrorlesach jest chyba ostatni[przynajmniej w opiniach youtubowych guru fotografii]. Jeśli Sigma dobrze się zgada z Panasoniciem(niedawno chwalili sie podpisaniem jakiś umów o współpracy.... na ile za tym pójdą prawdziwe czyny to zobaczymy) to kto wie... może Panasonic pożre kawał tortu na który spóźnił sie Nikon i Canon.
Wiesz tak czytam co napisałeś.... nie wnikam co żeś się naoglądał i nasłuchał, ale jakieś banialuki pociskasz :). Sony sprzedaje dwa razy, odgrzanego już kotleta. Ergonomia fatalna, menu szkoda słów. Nie zauważam zmian AF na plus w wersji III. Działa generalnie tak samo jak wersja I. Ile to lat Sony doskonaliło swój sztandarowy model za ile , obecnie 2000 euro? W równoległym wątku właściciel Z7 porównuje AFa do tego z D850. Jeśli tak jest w istocie, to czy AF Zetki nie jest porównywalny z AFem Sony? Popatrz panie, już w pierwszym modelu. Niech z adapterem zadziała tylko połowa starszych szkieł Nikona i trochę szkieł producentów innych, to Nikon już wygrał tą zabawę. W ciągu trzech lat wejdą nowe szkła, myślę że nie tylko Nikona i chyba będzie pozamiatane. Teraz Sony musi stoczyć walkę o przetrwanie z Panasem :), i coś mi się wydaje, że nie będzie mu łatwo jej wygrać :).
Ale jak to mówią, wszystko to , to wróżenie z zasłyszanych bajek fanbojów i wyssane z ich brudnych paluchów.
Kolekcjoner
29-10-2018, 23:43
To wyjaśnij mi proszę po co Nikon wypuszcza szkła pod bagnet Z, skoro adapter nie powoduje żadnego ograniczenia w użytkowaniu szklarni F? Kto tu nagina rzeczywistość?
Już śpieszę ;). Bezlusterkowce dają możliwość projektowania zupełnie innej nieretrofokalnej optyki. W perspektywie można robić bardzo jasne, ostre unikalne dotąd szkła (przykłady u Canona). Do tego w przypadku Nikona mogli się uwolnić od małej średnicy bagnetu która utrudniała projektowanie niektórych szkieł. Móc coś zrobić, a nie zrobić, a nie zrobić bo nie móc to bardzo duża różnica ;). A że w bonusie możesz korzystać bez ograniczeń z dotychczasowej optyki - to chyba dobrze? Czy nawet to jest złe według Ciebie? ;)....
Akurat Granger i fro jakąś tam markę mają w wirtualnym światku.
Ale ja pytałem o wiarygodne testy. Napisałeś bardzo kategorycznie, że jest "słabo", że "responsywność" nie ta - to bardzo daleko idące stwierdzenia, wykraczające poza możliwość podżyrowania ich jakimiś filmikami z youtubie
Dawno takiego bzdetu nie przeczytalem. To Sigma to tylko seria ART a reszta gnioty?Prawie tak. Na USB dock wymienisz oprogramowanie jeszcze w tych tele (Sport i w serii C chyba też). Poza tym to może jeszcze ze 2 macro sa warte uwagi.
Dawno pisałem, że kupowanie Sigm i Tamronów tylko jeśli sa pod USB docka. Wyszło znowu na moje.
To wyjaśnij mi proszę po co Nikon wypuszcza szkła pod bagnet Z, skoro adapter nie powoduje żadnego ograniczenia w użytkowaniu szklarni F? Kolekcjoner ci odpowiedział. Prosto - by szło zrobić szerokokątną optykę mającą jeszcze lepsze MTF, by łatwiej było zrobić dobre jasne szkła i by szerokie kąty mogły (nie muszą - mogą) być mniejsze niż te do lustrzanek. Dla teleobiektywów właściwie nie ma to znaczenia, one i tak mają dobra telecentrycznośc i ostatnią soczewkę daleko od matrycy. Więc w sumie to nie ma po co robic nowych tele, chyba, że zrobią z fresnelami, by je zminiaturyzować. Tyko, że z fresnelami to i obiektywy do lustrzanek sa mniejsze.
Kolekcjoner
30-10-2018, 00:22
W Canonie tak jest od lat - normalka, możesz zacząć się przyzwyczajać :lol:..
Dokładnie.
Mam nadzieję że ludzie wreszcie zrozumieją że na youtube się zarabia kasę i NIC WIĘCEJ, zwłaszcza tacy jak w linkach.
W jaki sposób Panasonic tego dokona jak tak realnie nie ma nic?
W jaki sposób wejdzie w świat bezlusterkowców ? Przecież już to zrobił całkiem udanymi aparatami. To Nikon do tej pory się błaźnił jakimiś Nikon 1, które ostatecznie upadło.
Naprawdę jesteś taki naiwny że sądzisz iż firma (skądinąd bardzo szacowna) która na tym rynku okupuje jakieś totalne nisze, nagle jednym produktem do tego na papierze bez szkieł wyśle na emeryturę potentatów z bogatym systemem?
Po pierwsze to spuść trochę z tonu, bo taki sposób rozmawiania prowadzi do gównoburzy i nie popadaj w skrajności. Wyraźnie napisałem to co napisałem "może Panasonic pożre kawał tortu na który spóźnił sie Nikon i Canon". Nie twierdzę, że pożre cały, bo to jakaś totalna głupota by była,
ale jeśli Nikon i Canon dalej będą się tak ociągać to tym więcej ludzi amatorów będzie po prostu od nich uciekać i już to robi. Wystarczy popatrzeć na ludzi z tego forum, którzy przesiedli się na inne twoim zdaniem "niszowe" systemy tylko dlatego, że Nikon nic nie miał do zaproponowania. Panasonic jest kolejnym realnym graczem chwytajacym tort do podziału, a mają go już kawałek dzięki modelom cropowym.
A to że Nikon ma problemy z kundlami to tak naprawdę żaden problem (z punktu widzenia firmy). Canon ma takie "problemy" od dekad - zresztą nawet nie kryją że zamierzone i jakoś im to nie przeszkadza w byciu na wielu rynkach liderem sprzedaży, o bardzo dobrych wynikach finansowych nawet nie wspominając.
Jestem kupującym, którego nie stać na drogie szkła Nikona czy Canona. Stoję przed wyborem, kupno aparatu z którym świetne szkła (jak to pogardliwie określasz "kundle") bezproblemowo współpracują
lub aparatu firmy która specjalnie robi problemy firmom trzecim produkującym szklarnie. W tym momencie wiele osób wybierze opcję pierwszą. Jeśli moje pieniądze powędrują do innej firmy, to jak najbardziej jest to problem Nikona :-)
A jeśli chodzi o herezje, które już usunąłeś ze swojej wypowiedzi, ale niestety zostały jeszcze w cytowaniach innych użytkowników to wyjaśniając:
Canon ma takie "problemy" od dekad - zresztą nawet nie kryją że zamierzone
i jakoś im to nie przeszkadza w byciu na wielu rynkach liderem sprzedaży, o bardzo dobrych wynikach finansowych nawet nie wspominając.
Wyniki finansowe zarówno Nikona i Canona były bardzo słabe od wielu lat. Oczywiście mogą się chwalić że w jakimśtam roku zanotowali wzrost zysku o milion procent, problem w tym że nadal jest on daleki od tego co kiedyś zarabiali.
Indeks Nikkei przed kryzysem w 2008 roku był na poziomie ok 17tys punktów. Obecnie jest na poziomie ok 22-23tys punktów. Akcje Sony przed kryzysem w 2008 roku były na poziomie ok 49tys $, obecnie są na poziomie ok 53-55tys $
Akcje Nikona przed kryzysem w 2008 r kosztowały 3.5-4 tys JPY, obecnie są na poziomie 1.9 tys JPY
Akcje Canona przed kryzysem w 2008 r kosztowały 7tys JPY, obecnie są na poziomie 3.3 tys JPY
To by było na tyle jeśli chodzi o twoje bardzo dobre wyniki finansowe Nikona i Canona. Podczas gdy na całym świecie firmy technologiczne biją rekordy wszechczasów, tak Nikon i Canon nie potrafili powrócić to notowań z 2008 roku.
Więcej konkretów następnym razem, bo na serio takie walczenie z wiatrakami i prostowanie wypowiedzi jest trochę męczące...
krzysztofz24
30-10-2018, 01:44
W Canonie tak jest od lat - normalka, możesz zacząć się przyzwyczajać :lol:..
Wiem ,ze tak jest w Canonie...dlatego wybierajac system dawno temu, wybralem Nikona.
Ze wzgledu na lepszy AF i brak fochow ze szklami niezaleznych producentow.
Mimo ze do Canona troche wiecej szkiel.
Prawie tak. Na USB dock wymienisz oprogramowanie jeszcze w tych tele (Sport i w serii C chyba też). Poza tym to może jeszcze ze 2 macro sa warte uwagi.
Dawno pisałem, że kupowanie Sigm i Tamronów tylko jeśli sa pod USB docka. Wyszło znowu na moje.
Pozwole sie w calej rozciaglosci nie zgodzic. Dobra optyka to nie tylko ta produkowana przez macierzysta wytwornie.
I bez znaczeniaa czy teraz czy w przeszlosci.
Nie wyszlo na twoje;-), tylko wyszlo na utrudnianie zycia userom przez Nikona.
Masz swoje lubiane szklo niezalezne - to my ci utrudnimy korzystanie z niego.
I uprzedzam pytanie; jaki Nikon mialby w tym interes - taki ze ludzie by mieli zaufanie do marki i chetniej kupowali to body.
Kolekcjoner
30-10-2018, 01:50
Nie wyszlo na twoje;-), tylko wyszlo na utrudnianie zycia userom przez Nikona.
Masz swoje lubiane szklo niezalezne - to my ci utrudnimy korzystanie z niego.
I uprzedzam pytanie; jaki Nikon mialby w tym interes - taki ze ludzie by mieli zaufanie do marki i chetniej kupowali to body.Nikon to nie caritas. Mają zarabiać. I na body i na szkłach. Dla nich kundle to strata. W Canonie już dawno do tego doszli i jakoś egzystują ;).... Myślę że Twoje przekonanie o tym "interesie" jest mylne :).
Kolekcjoner
30-10-2018, 02:29
W jaki sposób wejdzie w świat bezlusterkowców ? Przecież już to zrobił całkiem udanymi aparatami. To Nikon do tej pory się błaźnił jakimiś Nikon 1, które ostatecznie upadło.
No Panas tak "zrobił" że bodaj w zeszłym roku myśleli czy nie porzucić całkowicie branży bezluster.
Po pierwsze to spuść trochę z tonu, bo taki sposób rozmawiania prowadzi do gównoburzy i nie popadaj w skrajności. Wyraźnie napisałem to co napisałem "może Panasonic pożre kawał tortu na który spóźnił sie Nikon i Canon". Nie twierdzę, że pożre cały, bo to jakaś totalna głupota by była,
ale jeśli Nikon i Canon dalej będą się tak ociągać to tym więcej ludzi amatorów będzie po prostu od nich uciekać i już to robi. Wystarczy popatrzeć na ludzi z tego forum, którzy przesiedli się na inne twoim zdaniem "niszowe" systemy tylko dlatego, że Nikon nic nie miał do zaproponowania. Panasonic jest kolejnym realnym graczem chwytajacym tort do podziału, a mają go już kawałek dzięki modelom cropowym.
To są fantasmagorie. Ja niczego nie podnosiłem więc nie będę spuszczał ;). Po prostu piszesz o pobożnych życzeniach nie o realiach. Panas niczego nie pożre, bo podobnie jak kiedyś Samsung walczą o życie na tym rynku, a nie jakieś torty ;)....
Jestem kupującym, którego nie stać na drogie szkła Nikona czy Canona. Stoję przed wyborem, kupno aparatu z którym świetne szkła (jak to pogardliwie określasz "kundle") bezproblemowo współpracują
lub aparatu firmy która specjalnie robi problemy firmom trzecim produkującym szklarnie. W tym momencie wiele osób wybierze opcję pierwszą. Jeśli moje pieniądze powędrują do innej firmy, to jak najbardziej jest to problem Nikona :-)
Widocznie nie jesteś ich targetem, być może bardziej się opłaca niekompatybilność niż rozwój czyjejś firmy kosztem własnej. U mnie działa to tak że ja już do Canona żadnego szkła obcego producenta nie kupię.
A jeśli chodzi o herezje, które już usunąłeś ze swojej wypowiedzi, ale niestety zostały jeszcze w cytowaniach innych użytkowników to wyjaśniając:
Gdzie ja coś usuwałem cóż Ty wymyślasz??? Jak nie ma elementarnej uczciwości w dyskusji to nie ma ona żadnego sensu. Szanujmy się, nawet przy różnicach w poglądach.
Wyniki finansowe zarówno Nikona i Canona były bardzo słabe od wielu lat. Oczywiście mogą się chwalić że w jakimśtam roku zanotowali wzrost zysku o milion procent, problem w tym że nadal jest on daleki od tego co kiedyś zarabiali.
Indeks Nikkei przed kryzysem w 2008 roku był na poziomie ok 17tys punktów. Obecnie jest na poziomie ok 22-23tys punktów. Akcje Sony przed kryzysem w 2008 roku były na poziomie ok 49tys $, obecniep są na poziomie ok 53-55tys $
Akcje Nikona przed kryzysem w 2008 r kosztowały 3.5-4 tys JPY, obecnie są na poziomie 1.9 tys JPY
Akcje Canona przed kryzysem w 2008 r kosztowały 7tys JPY, obecnie są na poziomie 3.3 tys JPY
To by było na tyle jeśli chodzi o twoje bardzo dobre wyniki finansowe Nikona i Canona. Podczas gdy na całym świecie firmy technologiczne biją rekordy wszechczasów, tak Nikon i Canon nie potrafili powrócić to notowań z 2008 roku.
Więcej konkretów następnym razem, bo na serio takie walczenie z wiatrakami i prostowanie wypowiedzi jest trochę męczące...
A gdzie ja pisałem o bardzo dobrych wynikach Nikona?
Co do Canona opieram się na danych ze strony Canona: https://global.canon/en/ir/finance/highlight.html
Na tle firm Japońskich źle nie jest ;). I miałem na myśli zyski i przychody, a nie ceny akcji. A że ogólnie na przestrzeni dekad tracili. Cóż Japończycy mają problemy, kryzys, tsunami, zmiany jakościowe na rynku (telefony) itd. ale to jest temat na doktorat, a nie wypowiedź na forum. Stąd mój może zbyt duży skrót myślowy.
Bardzo dużo się zmieniło w komunikacji obiektyw - body. Kompatybilność ze swoimi obiektywami Nikon musi utrzymać, kompatybilność ze starymi obiektywami innych firm nie jest żadnym dla nich priorytetem. Gdyby tak chcieli odciąć się od Sigm i Tamronów to by to zrobili skuteczniej, włączając w to nowe serie obiektywów.
kurczeblade
30-10-2018, 09:47
Panowie mamy tu wątek w praktyce. Obok wątek plotkarski.
Patrząc na tą dyskusje nasuwa się wiele pytań ale jedno jest chyba najważniejsze, kto i ile bierze do sony żeby tyle czasu poświęcać na dyrdymały i banialuki ;)
Nie wyszlo na twoje;-), tylko wyszlo na utrudnianie zycia userom przez Nikona.Wyszło. Nie obchodzi mnie Nikon. Ja daje porady użytkownikom Nikonów. I jak widać moje porady są dobre. Nie stosujesz się - masz problem.
krzysztofz24
30-10-2018, 13:39
Wyszło. Nie obchodzi mnie Nikon. Ja daje porady użytkownikom Nikonów. I jak widać moje porady są dobre. Nie stosujesz się - masz problem.
Albo Nikon moze miec problem, jak potencjalny user wybierze inna firme.
Ja wybralem kiedys Nikona wlasne za lepsza kompatybilnosc ze szkalmi niezaleznymi niz Canon.
I na tym skoncze zeby nie zasmiecac watku "w praktyce".
. ale jeśli Nikon i Canon dalej będą się tak ociągać to tym więcej ludzi amatorów będzie po prostu od nich uciekać i już to robi. Wystarczy popatrzeć na ludzi z tego forum, którzy przesiedli się na inne twoim zdaniem "niszowe" systemy tylko dlatego, że Nikon nic nie miał do zaproponowania.
lub aparatu firmy która specjalnie robi problemy firmom trzecim produkującym szklarnie. W tym momencie wiele osób wybierze opcję pierwszą. Jeśli moje pieniądze powędrują do innej firmy, to jak najbardziej jest to problem Nikona :-)...
Migracje są we wszelkich kierunkach. Może czytasz tylko to forum (ja czytam fora C, N, KKM, O, P od 10 lat - sprawdź, mam ten sam nick) stąd myślisz, że ludzie odchodzą od Nikona. Odchodzą zewsząd. Sporo osób przechodzi w lustrzankach z Nikona do Canona i na odwrót. Sporo migruje na linii lustrzanki N i C - bezlustra Sony. Sporo na tym Sony ma zamontowane Canona L-ki i teraz sporo z nich wróci do Canona. Ale niektórzy pokupowali natywne szkła Sony i do Canona nie wrócą. Sporo ludzi z Pentaxa przeszło do Nikona i Canona, bo się nie mogli doczekać spóźnionego K1. Sporo ludzi z Olympusa przeszło do C i N, bo jednak chcieli wysokiego ISO lub małej GO. Sporo ludzi przeszło do olka czy panasa (albo kupili NEXy) bo chcieli aparaty na podróże. Naprawdę migracja jest potężna.
Co do kundelków to z nimi są kłopoty wszędzie. W Canonie większe niż w Nikonie. U nas ludzie już kochają ARTy, w Canonie nadal są tak silne stereotypy o złej współpracy z kundelkami, że jeszcze się na te ARTy tak nie rzucają.
Będę się powtarzał. Kupujcie tylko te Sigmy co są pod USB dock i Tamrony pod Tap-in console.
Co do kundelków to z nimi są kłopoty wszędzie. W Canonie większe niż w Nikonie. U nas ludzie już kochają ARTy, w Canonie nadal są tak silne stereotypy o złej współpracy z kundelkami, że jeszcze się na te ARTy tak nie rzucają.
nie wiem czy stereotypy, czy po prostu fakt, ze wsrod uzytkownikow Canonow sa tez tacy, co maja obiektywy z bagnetem EF dluzej niz 3 lata (trudne do wyobrazenia sobie dla uzytkownikow Sony :D :D :D ) a nierzadko po 15-20. i mieli juz w przeszlosci epizody z Sigma, ktore zniechecily do przyszlych kontaktow. a to zoltaczka Sigmy, a to niepewny AF (i to jest bardzo delikatne okreslenie) albo kilka epizodow zmiany przez Canona protokolu komunikacji, po ktorych obiektywy Sigmy mozna sobie bylo w * wlozyc...
Arty mnie osobiscie tak ziebia, ze bardziej sie chyba nie da. pewnie fajne optycznie te wiaderka, tylko po co mialbym kupowac cos, co bedzie na polce w domu stalo (bo na plener, zeby mi plecy wykonczyc, nie ma szansy). historycznie (u mnie 15 lat) wychodzi mi, ze jestem duzo bardziej zadowolony z mniej doskonalych optycznie zdjec, ktore w ogole zrobilem (takim EF 50/1.4) niz ze wszystkich tych cudownych optycznie fot, ktore zrobilbym, gdyby tylko rzeczone wiaderko nie zostalo w domu (np. Sigma EX 50/1.4)
Co cie obchodzi problem firmy Nikon? Użytkownik niech wybiera co chce. A jak wybiera to lepiej niech myśli. Bo może się okazać, że ta trawa co u sąsiada miała być bardziej zielona to taka nie jest...
I jak się wybiera obiektywy do nikonów to tez trzeba myśleć. Np. czy do body DX kupować szkła DX, czy może czasami już warto FX, czy kupować kundelki itd.
Post 1786 akustyka z wątku: http://forum.nikoniarze.pl/threads/290931-Nikon-Z6-i-Z7-oficjalnie
No i doskonale przedstawiłeś na czym problem polega.
Będę linkował do tego postu :)
Rozumiem, ktoś może odrzucać system, bo w pełni nie działa kilka starych szkieł innego producenta poprzez FTZ. Ile jest takich osób?
Część z nich zrobi aktualizację w serwisie lub zwyczajnie kupi inny obiektyw. Jakoś nie widzę niezastąpionych rarytasów sprzed kilku lat pod znakiem Sigmy i Tamrona. Nie jest to żaden przytyk.
Kolekcjoner
30-10-2018, 14:52
Ale to nie są stereotypy tylko przykre doświadczenia z przeszłości. Ja miałem kiedyś sigmę 70-200 i po zmianie firmware w aparacie obiektyw zaczął fiksować - dosłownie. Kolega miał skądinąd świetnego optycznie sigmioka 100-300 u niego na 20D działał bez problemu, u mnie na 30D już były problemy. I to nie zniknęło, bo znajomi ciągle na coś narzekają.
Nie wiem jak będzie w eRce ale jak znam Canona to może być jedna aktualizacja i nagle sigmy są od przestrojenia do "przycisku do papieru".
kurczeblade
30-10-2018, 15:07
http://www.naturalart.ca/voice/blog.html#Z7_3weeks
Kolekcjoner
30-10-2018, 16:03
Albo Nikon moze miec problem, jak potencjalny user wybierze inna firme.Tu jest kwestia zasadnicza. Ilu, bo ja mam wrażenie że firmom się opłaca niekompatybilność. Po prostu więcej jest tych co kupią szkła systemowe, niż tych co z tego powodu odejdą. Czysta kalkulacja.
kurczeblade
30-10-2018, 18:32
Mistrze poczytajcie sobie trochę tej opinii, nawet facet wspomniał że AF nie jest gorszy od d850, to samo co pisał nasz kolega w forumowym wątku "w praktyce" i przeczytajcie o żywotności baterii. Jeśli to prawda to fajnie się wszystko zapowiada. Ja się zastanawiam jak to będzie wyglądało z Z6 czy oni tam wsadzili ta samą matrycę co w d750. ???
paparapa
30-10-2018, 19:03
Ale swietym prawem i obowiazkiem m.in Nikona jest utrudniacc zycie userow w uzywaniu szkiel niezaleznych producentow.
Kiedys to bylo "troche" mniej oczywiste.
Ja na to mam inne określenie...to jest ..........
Widziałeś gdzieś auto, które można naprawiać tylko i wyłącznie w firmowym serwisie, używając wyłącznie częsci od producenta auta, pod groźbą unieruchomienia pojazdu?
Ponoć żyjemy w gospodarce wolnorynkowej ... a skoro tak to producent aparatów, jeśli chce utrzymać przy sobie swoich klientów, powinien robić takie obiektywy, oczywiście jakościowo i cenowo abym nawet nie chciał spojrzeć w kierunku jakiegoś kundelka, a nie chwytać się jakichś , tak na prawdę nielegalnych metod utrudniania innym produkowania obiektywów. Idąc Twoim tokiem rozumowania, jeśli kupisz telewizor marki x, to każda rzecz którą dokupisz do tego telewizora...., kable, głośniki, itd też muszą być według Ciebie od x? Nawet gdy są gorsze od pozostałych na rynku, lub są użytkowo porównywalne, ale są o wiele droższe?
Dotyczy to moim zdaniem każdego urządzenia, które można kupić. Na przykład w branży audio jest to nie do pomyślenia. A ceny (lepszych :)) klocków audio i kabli są generalnie troszkę większe od Z7 :).
Nikon to nie caritas. Mają zarabiać. I na body i na szkłach. Dla nich kundle to strata. W Canonie już dawno do tego doszli i jakoś egzystują ;).... Myślę że Twoje przekonanie o tym "interesie" jest mylne :).
Z racji że niezależni generują straty u C i N proponuję oficjalnie zabronić produkcji obiektywów i innych akcesoriów przez producentów niezależnych. A na wypadek nielegalnego importu jakiejkolwiek optyki z Chin, każdy kupujący będzie proszony o podpisanie oświadczenia, w którym zobowiąże się do nie używania korpusu danej firmy z akcesoriami i optyką firm niezależnych pod groźbą konfiskaty korpusu ..... :)
Mam wrażenie, że to trochę oderwane od rzeczywistości. To problem producentów niezależnych, a nie Nikona. Niech oni nadążają. Jaki ma mieć w tym interes Nikon? Jak Ci padnie pilot w telewizorze Sony, to kupisz sobie od Samsunga bo tańszy i ma więcej bajerów? I będzie działał? Porównania kulą w płot moim zdaniem. Wymień sobie komputer w samochodzie na nieoryginalny. Zobaczymy, czy pojedzie...
Aparat-obiektyw, to nie zwykłe połączenie mechaniczne, tylko współpracujące oprogramowanie. Nie zwykły przesył danych w międzynarodowym standardzie.
kurczeblade
30-10-2018, 19:31
Moderatorzy wezcie to ogarnięcie.
krzysztofz24
30-10-2018, 20:00
Moderatorzy w tym uczestnicza:-);-)
Mozna by przeniesc od pewnego momentu do "oficjalnie" czyli watku plotkarskiego.
Jesli tego nie zrobiles, to zglaszam czyli autopodpie...lenie;-).
Bo masz racje, ze czesc dyskusji to nie ten watek raczej.
Rozebrali go ;-)
https://www.lensrentals.com/blog/2018/10/teardown-of-the-nikon-z7-mirrorless-camera/
Moderatorzy w tym uczestnicza:-);-)
Przeniosłem, choć w tym watku szła równoległa dyskusja, więc może byc gorzej z czytelnością.
krzysztofz24
30-10-2018, 22:39
Przeniosłem, choć w tym watku szła równoległa dyskusja, więc może byc gorzej z czytelnością.
Bedzie ok, dobrze ze przeniesione.
To juz teraz moge z czystym sumieniem sie nie zgadzac;-) (Nie t oze z toba konkretnie Jacek, tylko z pewna teza).
To ze doradzasz userom zeby kupowali Sigmy i Tamrony tylko z dockiem czy tap-consol to dobrze. Bo jakby liczyli na Nikona ze zrobi im dobrze, to by sie obudzili z reka w nocniku.
Zaczelo sie od tego ,ze tylko Sigmy Art cos prezentuja a reszta to kiepskie kundle w domysle.
Otoz absolutnie sie z tym nie zgodze. Jest wiele dobrych szkiel niezaleznych producentow, szkiel ktorych nie ma w ofercie "oryginalnej" marki. I z lepszym stosunkiem jakosc-cena!
Np bardzo szeroko do DX, Sigma 8-16 u Canona czy Nikona odpowiednika brak.
Czy dlugie Tele-zoomy Sigmy.
Tu juz nie chodzi o przyklady jakies konkretne.
Dopasowac soft do body to kwestia producenta szkiel czyli Sigmy badz Tamrona.
I tak to zrobia predzej czy pozniej, mimo utrudnien Nikona.
Wiec Nikon traci wizerunkowo (to tez sie przeklada na realny zysk) utrudniajac obsluge szkiel niezaleznych.
Ja kiedys wybralem Nikona przez to ze nie mial problemow ze szkalmi niezaleznych producentow jak Canon. Czyli mial szerszy wybor optyki do body.
Producenci szkiel typu Sigma czy Tamron beda aktualizowac soft, ale raczej nie we wszystkich szklach.
I jak ktos ma swoje ulubione szklo, lubiane i sprawdzone, takie ktore ma u niego dozywocie. To moze sie zastanowic czy koniecznie kupic nowe body jak mu na nim nie pojdzie.
Bo Nikon prowadzi tak "przyjazna" polityke userom...chyba sie w Canona zapatrzyl;-).
badtorro
30-10-2018, 23:01
Gdyby CaNikon coś tracił na wizerunku to już dawno nie byłoby ich na rynku. Szkła Nikkor-F działają, body zbudowane jest jak czołg (vide rozbiórka na lensrentals). Wizerunek solidnej firmy jest absolutnie podtrzymany.
A ze firmy trzecie maja z tym problem... to z pewnością nie jest problem Nikona, tylko tych firm i ich klientów. To ze Nikon nie udostępnia specyfikacji technicznej swojego bagnetu jest w 100% legalne.
krzysztofz24
31-10-2018, 00:34
(.....) body zbudowane jest jak czołg (vide rozbiórka na lensrentals)(........).
To dla ciebie jest czolg, to ze ma pare grubych uszczelek?
A na ty mportalu z rozbiorki sa tez takie komentarze;-)
Yes, excellent weather sealing. None of which makes up for the lackluster auto-focus and one card slot.
Priced like a D850 with the performance of a D5500, enjoy it.
Troszke przegiety ten komentarz. Ale ja tam czolgu nie widze osobiscie.
badtorro
31-10-2018, 00:39
Ktoś się naoglądał Kena Wheelera na YT (aka The angry photographer) i powtarza te głupoty. Internet jest pełen hejtu na nikona. Tylko Sony jest święte. Tylko Sony jest najlepsze.
Sony broni, Sony radzi, Sony nigdy was nie zdradzi...
paparapa
31-10-2018, 01:17
Mam wrażenie, że to trochę oderwane od rzeczywistości. To problem producentów niezależnych, a nie Nikona. Niech oni nadążają. Jaki ma mieć w tym interes Nikon? Jak Ci padnie pilot w telewizorze Sony, to kupisz sobie od Samsunga bo tańszy i ma więcej bajerów? I będzie działał? Porównania kulą w płot moim zdaniem. Wymień sobie komputer w samochodzie na nieoryginalny. Zobaczymy, czy pojedzie...
Wydaje mi się, że jest parę szkieł producentów nie zależnych, do których to raczej Nikon musi nadążyć :). Widzę u ciebie problemy ze zrozumieniem tego co napisałem, więc, ci napiszę jeszcze raz.
Nikon powinien robić lepsze obiektywy skoro jest czołowym producentem, a nie uniemożliwiać działanie obiektywów konkurencji chwytając się programowych sztuczek. Takie działanie najmniej uderza w konkurencję a najbardziej w klientów, którzy nie zarabiają foceniem a chcieliby mieć w miarę fajny komplet.
Wyciągasz z kontekstu pierdoły i się nad nimi znęcasz , a nie koncentrujesz się na całokształcie.
Pilot drogi kolego to mam jeden uniwersalny do wszystkiego, z dodatkową klawiaturą i gładzikiem... i wyobraź sobie od wyspecjalizowanego niezależnego producenta., nie od Sony bo zrobił ohydną tandetną cegłę do niczego :).
Szkoda prądu na takie dyskusje.
[QUOTE=badtorro;4001499]
Hahaha ileż to naiwniaków sony zrobiło w konia przez ostatnie lata... np poprzez brak części zamiennych do ich wyrobów. Najczęściej tych solidnych, drogich. :)
krzysztofz24
31-10-2018, 01:50
Ktoś się naoglądał Kena Wheelera na YT (aka The angry photographer) i powtarza te głupoty. Internet jest pełen hejtu na nikona. Tylko Sony jest święte. Tylko Sony jest najlepsze.
Ze niby ja za Sony?
Panie sony to od telewizorow, a te wole Panasonica:-)
Rozni ludzie rozne rzeczy roznie odbieraja.
Ja tam jakiejs pancernosci nie widze specjalnie, ot taka srednia tej pancernosci.
Nie sprawia wrazenia plastik fantastik ale do czolgu to daleko.
Rozebrali go ;-)
https://www.lensrentals.com/blog/2018/10/teardown-of-the-nikon-z7-mirrorless-camera/
Same pochwały
Nie jestem tutaj, aby powiedzieć, która kamera jest najlepsza w użyciu lub ma najlepszą wydajność. Jestem tu tylko po to, by powiedzieć, że to cholernie dobrze zbudowany aparat, najlepiej skonstruowana lustrzana kamera pełnoklatkowa, którą rozebrano. (Dla przypomnienia, nie nie rozebrałem Leiki SL.)
badtorro
31-10-2018, 09:13
W komentarzach autor przyznał że Fuji i Olympusa tez dawno nie rozbierał i nie ma miarodajnego porównania.
Nie zmienia to faktu ze mechanicznie nie da się Nikonowi nic zarzucić
kurczeblade
31-10-2018, 09:15
TOP67 a Twoim zdaniem, czytając ten artykuł, widząc zdjęcia, jest ok ?
Xavier80
31-10-2018, 19:36
Ja bym powiedział, że przebija się tu kompleks względem Sony :)
badtorro
31-10-2018, 19:40
Kompleks? po prostu zmęczenie nachalnością internetowych troli. Z jakiegoś powodu to fanboje Sony są najbardziej agresywni w szerzeniu bełkotu marketingowego i wiary w jedynie słuszną markę w internecie.
Xavier80
31-10-2018, 19:45
Kompleks? po prostu zmęczenie nachalnością internetowych troli. Z jakiegoś powodu to fanboje Sony są najbardziej agresywni w szerzeniu bełkotu marketingowego i wiary w jedynie słuszną markę w internecie.
Przeczytaj raz jeszcze swój komentarz. Jesteś sfrustrowany tym co zrobiło Sony i kompleksy przebijają w tym potworne, niestety. Ja uwielbiam Nikona, właśnie jedzie do mnie kolejna puszka tego producenta, nie zmienia to natomiast faktu, że to Sony jest w tym momencie referencyjne w przypadku pełnoklatkowych bezluster. Sam uskuteczniasz to, co komuś zarzucasz.
nikoniarz
31-10-2018, 19:46
Się Pan ciesz, że Samsung loch przędzie w aparatach :D
badtorro
31-10-2018, 19:51
Projektujesz jakieś swoje fantazje na mnie. Poczytaj sobie komentarze kolegi Jony pare stron wcześniej to zrozumiesz co mam na myśli.
Lubie Nikona, ale mając zmienić bagnet zastanawiam się czy nie zmienić systemu na Canona albo Fuji. Raczej nie będzie to Sony i nie ma to nic wspólnego z twoimi projekcjami
Xavier80
31-10-2018, 19:55
Projektujesz jakieś swoje fantazje na mnie. Poczytaj sobie komentarze kolegi Jony pare stron wcześniej to zrozumiesz co mam na myśli.
Lubie Nikona, ale mając zmienić bagnet zastanawiam się czy nie zmienić systemu na Canona albo Fuji. Raczej nie będzie to Sony i nie ma to nic wspólnego z twoimi projekcjami
Doskonale, zmieniaj na co chcesz, to przecież jest wolny wybór, natomiast nazywanie kogoś trollem, ze względu na opowiadanie się za Sony, uwypuklanie przewag nazywanie marketingowym bełkotem....no wybacz, ale naprawdę zalatuje to potwornymi kompleksami względem tego producenta
badtorro
31-10-2018, 19:56
Nie rozumiem dlaczego uważasz ze miałbym mieć jakieś kompleksy względem jakiegokolwiek sprzętu.. aparat to tylko narzędzie, a nie obiekt kultu....
Bo niektórzy stawiają system ponad wartości religijne :)
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
Xavier80
31-10-2018, 20:04
Nie rozumiem dlaczego uważasz ze miałbym mieć jakieś kompleksy względem jakiegokolwiek sprzętu.. aparat to tylko narzędzie, a nie obiekt kultu....
To skąd w takim razie te szyderstwa z Sony? Nie możesz pogodzić się z tym, że dla kogoś jest to po prostu lepszy aparat?
badtorro
31-10-2018, 20:08
Jest różnica między zadowoleniem z własnego wyboru a przekonywanie wszystkich za wszelka cenę, że Sony jest najlepsze we wszystkim dla wszystkich.
Xavier80
31-10-2018, 20:11
Jest różnica między zadowoleniem z własnego wyboru a przekonywanie wszystkich za wszelka cenę, że Sony jest najlepsze we wszystkim dla wszystkich.
Nie zauważyłem, aby ktoś to robił. Ale mogłem przeoczyć, podaj proszę cytat/cytaty
Kolekcjoner
31-10-2018, 20:16
...... podaj proszę cytat/cytaty
A może już odpuśćcie... szkoda życia na takie pierdy... ;).
kurczeblade
31-10-2018, 20:57
Mogę się zgodzić z Xavierem, że to forum nie jest opiniotwórcze jeśli chodzi o produkty z innej marki. Choćby inne produkty technicznie były kilkakrotnie lepsze, to tutaj będą gorsze bo nie mają znaczka N :) Na dowód, obiektywy firm niezależnych, są dużo lepszymi i tańszymi szkłami, a dużo osób tutaj robi im pojazd. :) Sony ze swoimi bezlusterkowcami jest dobre, bardzo dobre, i tu nie chodzi o logo SONY, bo nawet jakby wyszły pod inną marką te aparaty, to wciąż będą bardzo dobre bezlusterkowce!
Ja od Z oczekuje minimum AF'a z krzyżowych punktów AF w D750. Nikon estetycznie, ergonomicznie lepiej mi się podoba niż a7III - ale A7III jest sprawdzona przez wielu użytkowników, i sam nawet miałem okazje poznać jej możliwości. Gdybym miał zaczynać od nowa ze sprzętem, wybrałbym jednak aparat który jest lepszy.
ps. faktycznie szkoda czasu na wojenki, zostawiłem link z ciekawą opinią na temat Z7, gdzie gość zrobił spokojnie 1300 zdjęć na jednym aku, na ślubie gdzie się sporo przegląda... Nikt się do tego nawet nie odniósł - tylko byście po mordach się tu lali :D
Nie zauważyłem, aby ktoś to robił. Ale mogłem przeoczyć, podaj proszę cytat/cytaty
A ja proszę, aby skończyć ten offtop. To jest wątek o Z6 i Z7, nie o A7. Nie trzeba przypominać co stronę jaki to Sony wiedzie prym w bezlusterkowcach ;)
Mogę się zgodzić z Xavierem, że to forum nie jest opiniotwórcze jeśli chodzi o produkty z innej marki. Choćby inne produkty technicznie były kilkakrotnie lepsze, to tutaj będą gorsze bo nie mają znaczka N :)
Nie przesadzaj, na tym forum pomimo nazwy można naprawdę porozmawiać o sprzętach innych marek. Jeśli jest sekta zatwardziałych nikoniarzy, co to nie spojrzą nawet na innego producenta choćby obiektywów, to jest bardzo mała i mało szkodząca.
krzysztofz24
31-10-2018, 22:31
Jeśli jest sekta zatwardziałych nikoniarzy, co to nie spojrzą nawet na innego producenta choćby obiektywów, to jest bardzo mała i mało szkodząca.
Sekta, jaka sekta. Ze Sony jest od telewizorow to od razu sekta, no bez przesady;-)
Powiedzcie temu Panu, w ciemnej uliczce, ze Sony jest lepsze:twisted:
16325
kurczeblade
31-10-2018, 23:21
Żeby ten Pan w tej ciemnej uliczce nie zlał się w gacie ze strachu, jak ktoś przypadkowy kichnie w tej ciemnej uliczce. A dziara swoją drogą, strasznie słaba.
Wracając do tematu, może ktoś ma już jakieś kolejne płoty odnośnie Z?
Przeczytaj raz jeszcze swój komentarz. Jesteś sfrustrowany tym co zrobiło Sony i kompleksy przebijają w tym potworne, niestety. Ja uwielbiam Nikona, właśnie jedzie do mnie kolejna puszka tego producenta, nie zmienia to natomiast faktu, że to Sony jest w tym momencie referencyjne w przypadku pełnoklatkowych bezluster. Sam uskuteczniasz to, co komuś zarzucasz.Nie. Chodzi o co innego. Fanboye Sony pisali, że Sony jets lepsze. Pisali to przed premierą, albo pare dni po premierze. Aparat Nikona czy Canona to najwyżej na zdjęciu widzieli. Ale wiedza wszystko. Nagle, używając wszelakiej szklarni na przejściówkach zarzucali N i C że te firmy mają mało szkieł. A Nikkory F to pies? Jak do Sony podpiąc coś to jest OK, a jak do Nikona to się nie liczy. Aha - wiedzą od innego fanboya z YT że Nikkory na przejsciówce muszą działac gorzej. Bo? Bo w Sony było gorzej? Pisali o rzeczach, o jakich nie mieli wiedzy. Powtarzali to co usłyszeli albo wyciagali wnioski robiąc sobie kalki z tego co w Sony. A tak nie musi to działać. Inne kwiatki - wiedzą, że EFV jest lepszy i wizjer optyczny musi umrzeć. Itd itd. Swoje preferencje narzucali jako jedynie słuszne.
Mogę się zgodzić z Xavierem, że to forum nie jest opiniotwórcze jeśli chodzi o produkty z innej marki. Choćby inne produkty technicznie były kilkakrotnie lepsze, to tutaj będą gorsze bo nie mają znaczka N :) Na dowód, obiektywy firm niezależnych, są dużo lepszymi i tańszymi szkłami, a dużo osób tutaj robi im pojazd. :)Nieprawda. Poczytaj wątek Sony A7 A9. Sporo opinii, rzetelnych od ludzi kótrzy focą tym od lat. Ludzi z fotograficznym doświadczeniem. Wątek trochę ciężki do czytania, rozwodniony, z specyficzną atmosferą. Ale jak się go czytało zawsze to sie mozna bardzo dobrze zorientować jak sie plasuje Sony na tle innych (lustrzanek czy np bezlusterkowców Fuji)
krzysztofz24
01-11-2018, 01:42
Żeby ten Pan w tej ciemnej uliczce nie zlał się w gacie ze strachu, jak ktoś przypadkowy kichnie w tej ciemnej uliczce. A dziara swoją drogą, strasznie słaba.
Pokazesz swoja lepsza, z Sony;-)?
kurczeblade
01-11-2018, 09:25
Jacek, naczytałem się sporo o Sony, ale oprócz czytania testowałem już kilka razy ten aparat w bojach, więc wiem jaki jest. Ja ciągle liczę że Z będzie też taki dobry, pod względem AF,u - w końcu praktycznie ta sama półka cenowa. Ale jeśli potwierdzą się informacje z jutubów że AF jest słaby, to raczej na obecną chwilę nie kupię Z. Proste. Na razie czekam na jakieś konkretne informacje. Dla mnie minimum oczekiwań to"krzyżowe punkty Af" z d750. Jeśli będzie gorzej, to nie ma sensu Z6 kupować na tą chwilę, d750 za połowę ceny, to samo z z7 - masz nowego d850 za 2-3 klocki mniej. A szkła podpinasz te same, jaki wtedy miałby logiczny sens ten aparat terez? Kupujesz bo Ci się podoba, a czekasz 1-2 lata na fajne dedykowane obiektywy... Dlatego Xavier cały czas o tym Wam piszę, że obecnie Sony to sprawdzony sprzęt, i ma sprawdzone DEDYKOWANE szkła i można już teraz korzystać. Bo co mi z body z gorszym AFem niż amatorskie lustrzanki i szkłami z którymi można śmigać na lustrzankach. Mam się męczyć z gorszym afem na tych samym szkłach, które działają lepiej lustrzankach?
Czekamy na konkretne testy. Ja ciągle dopinguje Z bo od jakiegoś czasu zastanawiam się nad bezlustrem.
Nie obchodzą mnie dedykowane szkła, jeśli Nikkory F chodzą tak samo dobrze (AF). Cały czas ja pisze, także nie mając Nikona Z w ręku, że zapewne drugi model będzie bardziej dopracowany i jeśli AF w pierwszych body nie jest mistrzowski, to nie jest to coś co skreśla system. Ja betatesterem nie będę.
krzysztofz24
01-11-2018, 11:07
(.......)Ja betatesterem nie będę.
Jacek, ty zajmujesz sie tym forum od wielu lat, jestes tu w sumie najwazniejszym moderatorem dogladajacym i rozstrzygajacym konflikty i ksztaltujacym to forum.
Ty zalozyles dzial o Nikonach Z.
Mozna powiedziec ze jestes kapitanem tego statku o nazwie Nikoniarze.
To jak Nikon w koncu zrobil ten "epokowy" krok, czyli system Z...
To kto ma byc betatesterem, jak nie Ty:-);-).
kurczeblade
01-11-2018, 12:28
Jacek bądź betatesterem i daj nam znać czy AF spoko :)
Jacek wszystko super że Nikon wszedł z inicjatywą wprowadzenia nowego bagnetu i bezlusterkowca - ja to wszystko popieram. Ale rozmawiamy o teraźniejszości, i dokładnie o tych konkretnych modelach aparatów. Nikt nie wie co będzie później, a jeśli będzie później, to musimy pamiętać że konkurencja też ma "to później" i wciąż będzie się rozwijać. Ja trzymam kciuki za Z6/7 że to będą dobre aparaty, ale wszelkie opinie tutaj, i opinie z neta są tak różnorodne że w tym momencie nie podjąłbym kupna tego aparatu. Dlatego prosta sprawa.
Jeśli potwierdzą się negatywne opinie o AF'ie: Nie kupię tego aparatu.
Jeśli potwierdzą się pozytywne opinie o AF'ie: Jest duże prawdopodobieństwo że zostanę z Nikonem.
Ale u mnie właśnie jest "teraz" a nie "później" bo teraz przyszedł moment na zmiany w aparatach. Nie lubię firmy "Sony" jako samego logo jakoś mnie to nie jara, i ze względu na posiadany już sprzęt wolałbym zostać z Nikonem, ale jeśli "Z" nie spełni moich oczekiwań, to może być tak że przejdę na Sony- które jest bardzo zachwalane przez fotografów ślubnych. Z resztą, dla mnie bezlusterkowce są wygodnym sprzętem i przecież to jest bezsensowne czekać na następny model Nikona żeby był lepszy, jeśli w konkurencji teraz jest lepiej. Gdybym nie musiał zmieniać sprzętu na następny rok, to raczej nawet bym o tym nie myślał.
Ale u mnie właśnie jest "teraz" a nie "później" bo teraz przyszedł moment na zmiany w aparatach.
Pisałeś coś o marcu ;)
Spokojnie, będzie więcej rzeczywistych użytkowników Z7, pojawią się Z6 to będzie też więcej opinii.
Czas na zmianę aparatów to luty, marzec. Właśnie dziś usłyszałem nieoficjalne info: w lutym 2019 wraz z premierą D5s będzie nowa puszka: następca d750 i d610. Nikon porzuca rozwój serii 600. No i będę miał w marcu dylemat: d850 czy d760(?)...
paparapa
01-11-2018, 13:16
Czas na zmianę aparatów to luty, marzec. Właśnie dziś usłyszałem nieoficjalne info: w lutym 2019 wraz z premierą D5s będzie nowa puszka: następca d750 i d610. Nikon porzuca rozwój serii 600. No i będę miał w marcu dylemat: d850 czy d760(?)...
A jak ta nowa puszko to też będzie bezlustro :) .....
kurczeblade
01-11-2018, 14:13
Gdzie takie informacje?
Dwa lata temu miał być D650 i następca D750, a jestem pewny że raczej nic konkurencyjnego dla Z6 nie wyjdzie, następca D5 jest już zarejestrowany i będzie to też wyznacznik dla przyszłego flagowca w Zetkach.
Kolekcjoner
01-11-2018, 18:16
Jacek bądź betatesterem i daj nam znać czy AF spoko :)
Jacek wszystko super że Nikon wszedł z inicjatywą wprowadzenia nowego bagnetu i bezlusterkowca - ja to wszystko popieram. Ale rozmawiamy o teraźniejszości, i dokładnie o tych konkretnych modelach aparatów. Nikt nie wie co będzie później, a jeśli będzie później, to musimy pamiętać że konkurencja też ma "to później" i wciąż będzie się rozwijać. Ja trzymam kciuki za Z6/7 że to będą dobre aparaty, ale wszelkie opinie tutaj, i opinie z neta są tak różnorodne że w tym momencie nie podjąłbym kupna tego aparatu. Dlatego prosta sprawa.
Jeśli potwierdzą się negatywne opinie o AF'ie: Nie kupię tego aparatu.
Jeśli potwierdzą się pozytywne opinie o AF'ie: Jest duże prawdopodobieństwo że zostanę z Nikonem.
Ale u mnie właśnie jest "teraz" a nie "później" bo teraz przyszedł moment na zmiany w aparatach. Nie lubię firmy "Sony" jako samego logo jakoś mnie to nie jara, i ze względu na posiadany już sprzęt wolałbym zostać z Nikonem, ale jeśli "Z" nie spełni moich oczekiwań, to może być tak że przejdę na Sony- które jest bardzo zachwalane przez fotografów ślubnych. Z resztą, dla mnie bezlusterkowce są wygodnym sprzętem i przecież to jest bezsensowne czekać na następny model Nikona żeby był lepszy, jeśli w konkurencji teraz jest lepiej. Gdybym nie musiał zmieniać sprzętu na następny rok, to raczej nawet bym o tym nie myślał.
Nie żebym się coś mądrzył czy radził ;)... ale moim zdaniem podchodzisz do tego od d... strony 8).
Najważniejsze są szkła a nie puszka. Przy czym nie wiem w którą puszkę Sony celujesz ale znam trochę A7III i jakoś kopara mi nie opadła podczas kontaktu z tym cudem. AF moim zdaniem wcale nie jest jakąś rewelacją - ani jakoś nadzwyczaj szybki, ani czuły. Ergonomicznie mi też nie podeszła. Ja z cieni 12 EV nie wyciągam, a na wysokich iso to jest poprawa w stosunku do Canona symboliczna. Nie wiem czym się tu zachwycać?
Do af w bezlustrze trzeba się przyzwyczaić i co istotne nauczyć żeby nie było laga czy jakiegoś pompowania, przyzwyczajenia z lustrzanki mogą irytować podczas używania bezlustra.
Kolekcjoner
01-11-2018, 19:25
Do af w bezlustrze trzeba się przyzwyczaić i co istotne nauczyć żeby nie było laga czy jakiegoś pompowania, przyzwyczajenia z lustrzanki mogą irytować podczas używania bezlustra.
Powiem Ci tak że robiłem trochę zdjęć olkiem i jakoś niczego nie musiałem się uczyć. Także samo miałem przez ok. rok alfioka a6000 ;). Po prostu brałem i robiłem zdjęcia.
Xavier80
01-11-2018, 20:02
Nie. Chodzi o co innego. Fanboye Sony pisali, że Sony jets lepsze. Pisali to przed premierą, albo pare dni po premierze. Aparat Nikona czy Canona to najwyżej na zdjęciu widzieli. Ale wiedza wszystko. Nagle, używając wszelakiej szklarni na przejściówkach zarzucali N i C że te firmy mają mało szkieł. A Nikkory F to pies? Jak do Sony podpiąc coś to jest OK, a jak do Nikona to się nie liczy. Aha - wiedzą od innego fanboya z YT że Nikkory na przejsciówce muszą działac gorzej. Bo? Bo w Sony było gorzej? Pisali o rzeczach, o jakich nie mieli wiedzy. Powtarzali to co usłyszeli albo wyciagali wnioski robiąc sobie kalki z tego co w Sony. A tak nie musi to działać. Inne kwiatki - wiedzą, że EFV jest lepszy i wizjer optyczny musi umrzeć. Itd itd. Swoje preferencje narzucali jako jedynie słuszne.
Przesadzasz. Te argumenty padały w stosunku do określonych technologicznych rozwiązań, np eye af, masz to w Nikonie? Jak to wiedzą wszystko? Podaj przykłady tych wypowiedzi. Prawdą jest, że do filmów z YT i tamtejszych recenzentów należy podchodzić z rezerwą. Ale ja z taką samą rezerwą podchodzę do opiniii uzytkowników z tego forum, a wiesz dlaczego? Jakiś czas temu rozgorzała ciekawa dyskusja na temat stałek systemowych vs "kundelków". Jakież to peany miały miejsce na rzecz np Nikkora 85 1.4 G, ze wspaniały, wart swojej ceny, "bezkompromisowy", Sigma i Tamron loteria af, co najwyżej porównywalne z wspaniałym Nikkorem. I co się okazało? Sam dzisiaj uzywasz Sigmy 85 i sobie chwalisz. Jak podniosłem argument, że stałki Nikkora 35 1.4 i 85 1.4 to optycznie słabizna w porównaniu z konkurencją to byłem tutaj wyśmiany.
Powiem Ci tak że robiłem trochę zdjęć olkiem i jakoś niczego nie musiałem się uczyć. Także samo miałem przez ok. rok alfioka a6000 ;). Po prostu brałem i robiłem zdjęcia.
Ja po przejściu z D750 i potem nawet D600 odczuwałem że mi af nie działa jak błyskawica, zdarzało się pompowanie jak w Lv w starych nikonach, nawet udało mi się zawstydzić sprzedawcę sony center że zestaw nie łapie ostrości bo wiedziałem gdzie sony na 100% nie złapie ostrości :)
( takie same odczucia miałem w samsungu gdzie było ostrzenie na tej samej zasadzie co w sony )
@TOP67 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222) a Twoim zdaniem, czytając ten artykuł, widząc zdjęcia, jest ok ?
Pytasz o budowę? Wygląda OK. Ale nigdy nie wiadomo co się może psuć.
Lubie Nikona, ale mając zmienić bagnet zastanawiam się czy nie zmienić systemu na Canona albo Fuji.i
Zmiana bagnetu, to nie zmiana całego systemu. Pozostaje wiele wspólnych elementów: akumulatorki, ładowarka, lampy. Jeśli zachowujesz lustrzankę, to jednak warto pomyśleć o Z.
Ale u mnie właśnie jest "teraz" a nie "później" bo teraz przyszedł moment na zmiany w aparatach..Nikon D850. Ja od 6 lat używam D800 i tez myslałem o zmianie body. Bezlustro (Z7) - nie mam nic przeciwko, ale jeśli taka podstawowa sprawa jak w pełni funkcjonalny grip do kadrów w pionie (portrety, modelki) nie będzie oferowany z Z7, to wykluczyło mi to body. A na następcę nie będę czekał 2 lata. 8 lat na D800 - nie uciagnie ;)
To kto ma byc betatesterem, jak nie Ty:-);-).
Jak mi Nikon da do testów to OK, dlaczego nie. Ale .. Nikona nie obchodzi to forum. Jak mam plenery to dzwonię po sprzet do NPS (by fotografowie mogli się zapoznać z dajmy na to 105/1.4 itp). Z dużym wyprzedzeniem zamawiam. Coś obiecują, a potem olewają. Na wiosnę robie kolejny plener, zadzwonię, poproszę o Z6 i 7. Właściwie wiem jak to się skonczy. Marketing Canona (mowa o PL) tak samo beznadziejny. Mieliby darmową reklamę na forum i sprzet macany przez zamożnych amatorów/zawodowców. Wolą dać szkło/body kumplowi. Bez układów nie ma szans.
Do af w bezlustrze trzeba się przyzwyczaić i co istotne nauczyć żeby nie było laga czy jakiegoś pompowania, przyzwyczajenia z lustrzanki mogą irytować podczas używania bezlustra.??? Żadnego przyzwyczajania! Ma ustawiac i już. Ja używam w 90% AF-S i pojedynczy punkt. Ma być ustawione błyskawicznie, dla jasnego szkła trafiać (mała GO) i działać nawet w półmroku.
Nikon D850. Ja od 6 lat używam D800 i tez myslałem o zmianie body. Bezlustro (Z7) - nie mam nic przeciwko, ale jeśli taka podstawowa sprawa jak w pełni funkcjonalny grip do kadrów w pionie (portrety, modelki) nie będzie oferowany z Z7, to wykluczyło mi to body. A na następcę nie będę czekał 2 lata. 8 lat na D800 - nie uciagnie ;)
Jak mi Nikon da do testów to OK, dlaczego nie. Ale .. Nikona nie obchodzi to forum. Jak mam plenery to dzwonię po sprzet do NPS (by fotografowie mogli się zapoznać z dajmy na to 105/1.4 itp). Z dużym wyprzedzeniem zamawiam. Coś obiecują, a potem olewają. Na wiosnę robie kolejny plener, zadzwonię, poproszę o Z6 i 7. Właściwie wiem jak to się skonczy. Marketing Canona (mowa o PL) tak samo beznadziejny. Mieliby darmową reklamę na forum i sprzet macany przez zamożnych amatorów/zawodowców. Wolą dać szkło/body kumplowi. Bez układów nie ma szans.
??? Żadnego przyzwyczajania! Ma ustawiac i już. Ja używam w 90% AF-S i pojedynczy punkt. Ma być ustawione błyskawicznie, dla jasnego szkła trafiać (mała GO) i działać nawet w półmroku.
Przy D800 też musiałeś przyzwyczajać się do skracania czasów przez wadę konstrukcyjną tego modelu. Przy innej puszce będzie jeszcze coś innego. Ja przy każdym modelu widzę jakieś mankamenty. Nie ma idealnych, norma.
kurczeblade
02-11-2018, 16:13
Na razie uja wiemy o tym aparacie ;) ale ja wciąż się zastanawiam skąd informacja o d760? Bo zaczyna się robić tutaj niezłe fantasy story.
Nie. D850 jest juz na rynku długo. Co w nim widzisz za wadę? Konstrukcyjną, nie cechę (specyfikację).
Po drugie - skracanie czasów i tak okazuje się konieczne na D810 czy D850. To bardziej kwestia gęstej matrycy niż złej konstrukcji. Na D810 wydłużono lag i w ten sposób uspokojono drgania. D850 zrobili lepiej. Ale i tak trzeba mieć krótsze czasy. Tak samo w Canonie 5Dsr. To kwestia gęstości pikseli.
Na D800 naskoczono bo był przeskok z 12 Mpx na 36 mpx i ludzie wieszali na nim psy. Ja bym powiedział, że ludzie nie dorośli do tego aparatu, bo to nie był problem z aparatem, tylko z nie zdawaniem sobie sprawy z wyzwań jakie niesie matryca 36 mpx. W D800 co innego jest wkurzające - AF się rozkalibrowuje i co jakiś czas (pół roku, rok) body musi trafiać do serwisu. Na pewno jest to najbardziej niedocenione body (mówie o cenach używek).
Na razie uja wiemy o tym aparacie ;) ale ja wciąż się zastanawiam skąd informacja o d760? Bo zaczyna się robić tutaj niezłe fantasy story.
Plotki poszły po tym jak nikon zarejestrował nowy aparat i nikt nie wie co to ma być bo wcześniej był rejestrowany następca D5 co ma mieć premierę najwcześniej czyli pierwsza połowa 2019r, a kiedy ten kolejny to nie wiadomo.
Tańsze lustro przydałoby się i liczyłbym na kastrata serii D6xx tak jak zrobiono z w serii D7xxx dając wykastrowanego D7500, czyli fajna matryca, dobra seria, gibany ekranik, dodanie bajerów jak w D7500 i D850 związanych z timelaps, 4K itp ale bez pomiaru, bez gripa itd.
kurczeblade
02-11-2018, 16:41
No to się robi ciekawie. Chyba nie ma co narzekać na braki w sprzęcie. Jest praktycznie wszystko.
A wiadomo już coś odnośnie gripa do ZTek?
Pawel Pawlak
02-11-2018, 17:09
Jacek_Z; rozkalibrowanie AF to raczej nie jest wada serii d800, tylko konkretnych sztuk. Ja mam body z pierwszej dostawy i nigdy nie musiałem rekalibrować optyki - ani samemu, anie przez serwis. A sądząc po stanie powłok lakierniczych nie mam wyjątkowego body ;) Od AF w d800 nie można po prostu wymagać żeby w AF-C i serii pracował tak jak D4 czy D4s. Mój D800 często robi jako drugie body i trafia idealnie. przyznam że nawet nie pamiętam czy mam w nim wprowadzone poprawki AF.
kurczeblade
02-11-2018, 17:20
Panowie jednak fajnie będzie jeśli znajdą tu się jakieś ciekawości o "Z" :)
Ja przeglądam coraz więcej neta i znajduje coraz więcej pozytywnych opinii. Można też zobaczyć jak dziala AF w słabym świetle. Chyba nie jest najgorzej.
https://youtu.be/uoY9qpT2Ceg
https://youtu.be/Ex5vVy6KBac
badtorro
02-11-2018, 17:35
Tak, faktyczni użytkownicy są ogólnie zachwyceni aparatem a AF stawiają na równi z D750 lub niewiele ustępuje D850 lub wręcz jest na równi z tym aparatem.
Z drugiej strony są zawodowi testerzy którzy 50:50 besztają AF lub bardzo go chwalą.
Niestety dalej to o niczym nie świadczy, bo pro-si najczęściej trzymają się sprawdzonych i pewnych rozwiązań (D850), a na nowości rzucają się przeważnie entuzjaści. Dlatego nie ignorowałbym zdania zawodowych testerów.
Oceny nie wydały jeszcze największe autorytety w sieci. Można znaleźć wyłącznie oceny cząstkowe. Thom Hogan ogólnie potwierdza niepochlebne opinie nt. AF, o których pisał dpreview. Trudno mu zarzucić nieprzychylność do Nikona lub brak pojęcia o czym mówi.
Ogólnie można odnieść wrażenie że narzekają ci, dla których zdjęcie musi być absolutnie 100% trafione żeby było akceptowalne, a ci którzy maja choćby minimum tolerancji są zadowoleni.
Jedno jest pewne - w sieci można znaleźć setki czy tysiące pięknych trafionych zdjęć. Jakość 35/1.8 powala. 24-70/4S tez wychodzi rewelacyjnie.
kurczeblade
02-11-2018, 19:15
Czyli dla łeding pstrykaczy będzie to dobry sprzęt, z taką 35 S 1.8 to zestaw idealny do biegania po ślubach. Szkoda że ta 35 trochę droga ...
paparapa
02-11-2018, 19:22
Dokładnie tak samo jest z pana G80. Robi sie foty i zapomina że jest coś takiego jak AF :)
badtorro
02-11-2018, 19:45
Czyli dla łeding pstrykaczy będzie to dobry sprzęt, z taką 35 S 1.8 to zestaw idealny do biegania po ślubach. Szkoda że ta 35 trochę droga ...
Bardzo jestem ciekaw pozostałych zapowiedzianych szkieł. Jeżeli wyciągać wnioski na podstawie 2 pierwszych szkieł to szykuje się świetny system. Bardzo jestem ciekaw 14-30/4, ale również 20/1.8, 50/1.2 i 70-200.
Podobnie jak Ty myśle o zakupie po nowym roku, ale zacząłem się zastanawiać czy nie wstrzymać się jeszcze pare miesięcy i zamienić wszystkie szkła F na Z za jednym zamachem i odpuścić przejściówkę FTZ kompletnie. Wiekszość tego co mnie interesuje wyjdzie w 2019.
Może lepiej kupić puszkę z adapterem i dopiero po wyciągnięciu własnych wniosków decydować o zakupie nowych obiektywów, przecież wszystko wskazuje na to że stara szklarnia z małymi wyjątkami działa bardzo dobrze, fakt że szkła do Zetek z serii S są tworzone pod matryce takie jak w Z7 co może dać duży plus ale to kwestia też kosztów i potrzeb, a posiadacze D850 też mają taką matrycę, wiec ich obserwacje co do obiektywów powinny być sporym nakierowaniem dla przyszłego posiadacza Z7, myślę że w Z6 będzie to miało mniejsze znaczenie.
Xavier80
02-11-2018, 20:10
Bardzo jestem ciekaw pozostałych zapowiedzianych szkieł. Jeżeli wyciągać wnioski na podstawie 2 pierwszych szkieł to szykuje się świetny system. Bardzo jestem ciekaw 14-30/4, ale również 20/1.8, 50/1.2 i 70-200.
Podobnie jak Ty myśle o zakupie po nowym roku, ale zacząłem się zastanawiać czy nie wstrzymać się jeszcze pare miesięcy i zamienić wszystkie szkła F na Z za jednym zamachem i odpuścić przejściówkę FTZ kompletnie. Wiekszość tego co mnie interesuje wyjdzie w 2019.
To jest dobre rozwiązanie moim zdaniem. Myślę, że po nowym roku Sigma zacznie kombinować z artami pod mocowanie Z, może i Tamron coś zaoferuje.
kurczeblade
02-11-2018, 20:25
Ja generalnie zostawię sobie szkła z DSLR bo pewnie na drugim body będzie jeszcze lustrzanka. Ale mając obecnie S24mm S35mm T85mm, pracuję w ten sposób że na pierwszym "głównym" body mam dosłownie przyklejoną 35mm, a do drugiego body zmieniam 24mm/85mm, w zależności od sytuacji pożyczone 14mm/20mm/50mm. Tak cały reportaż przed weselem focone jednocześnie na dwa body, na weselu po pierwszym tańcu kończę pracę na dwóch aparatach, wrzucam jedno body do torby i imprezę fotografuję jednym aparatem, gdzie głównie leci 35mm, więc wtedy większość roboty będzie zrobione bezlusterkowcem, leciutkim zestawem bo z Nikkorem 35 S. Chociaż ostatnio dużo używałem 24mm, ale to wtedy podpinam pod adapter. Drugie body w sumie D750 - może w późniejszym czasie zamienione na kolejnego bezlusterkowca.
I raczej czekam bardziej na Z6. 45mpx dla mnie to za dużo. W tym roku wszystko praktycznie oddawane w granicach 14-18mpx.
Kurczak, do S35 1.4 używasz lampy na weselach?
kurczeblade
02-11-2018, 20:45
Kurczak, do S35 1.4 używasz lampy na weselach?
Raz używam, raz nie. Zależy od sytuacji. Czasami kilka lamp. :)
Szkoda troszkę że 24mm pod znakiem zapytania, ciekawy jestem kiedy dokładnie w 2019 będzie dostępne to szkło. Dla mnie 24mm to najlepsza ogniskowa dla "mieszkanek" i the best, jeśli chce się być blisko dynamicznej akcji :)
Kolekcjoner
02-11-2018, 20:48
Może lepiej kupić puszkę z adapterem i dopiero po wyciągnięciu własnych wniosków decydować o zakupie nowych obiektywów, przecież wszystko wskazuje na to że stara szklarnia z małymi wyjątkami działa bardzo dobrze, fakt że szkła do Zetek z serii S są tworzone pod matryce takie jak w Z7 co może dać duży plus .
A obecne są tworzone pod inne matryce? Coś nie bardzo rozumiem ten tok myślenia :). Ogólnie w bezlusterkowcu jest bonus przy tworzeniu szkieł szerokokątnych, ewentualnie bardzo jasnych. Czy przy długich to coś daje - wątpię. Z tego też powodu wątpię żeby się pokazały jakieś tele pod ML, a w każdym razie w na tyle przewidywalnej przyszłości żeby w ogóle rozważać sens kupowania adaptera /po prostu to jest must have 8)/.
badtorro
02-11-2018, 20:54
Przecież już wiadomo ze będzie natywne 70-200 za rok. Wiadomo tez ze natywne szkło będzie lepiej ostrzyc niż przez FTZ. No i pozostaje pyt (dla mnie) jaki jest sens kupować FTZ dla 1 obiektywu
Kolekcjoner
02-11-2018, 21:08
Przecież już wiadomo ze będzie natywne 70-200 za rok. Wiadomo tez ze natywne szkło będzie lepiej ostrzyc niż przez FTZ. No i pozostaje pyt (dla mnie) jaki jest sens kupować FTZ dla 1 obiektywu
Ja miałem na myśli dłuższe szkła niż 200 /dla mnie 200 to prawie standard na FF ;)/.
A co do ostrzenia z adapterem to nie wiedziałem, że w Zetkach tak jest, bo jeśli tak to rzeczywiście zmienia postać rzeczy. Myślałem że jest tak samo jak w Canonie.
badtorro
02-11-2018, 21:15
Wiadomo, każdy ma inne potrzeby. mi 200mm styka. co do dłuższych szkieł - wielokrotnie tu pisano, że w dłuższych szkłach telecentryczność jest na tyle dobra, że odleglość tylnej soczewki od matrycy nic tu nie zmienia.
Co do AF-a zdaje się, że najmniejsza różnica ma być z silnikami AF-P. Z AF-S już tak kolorowo nie będzie. Proszę o korektę jeśli się mylę.
.. Wiadomo tez ze natywne szkło będzie lepiej ostrzyc niż przez FTZ...Skąd ta wiedza?
krzysztofz24
02-11-2018, 22:27
Skąd ta wiedza?
Mysle, ze tak na logike po prostu. Do tej pory nie wymyslono czegos jak "przejsciowka" poprawiajaca AF. Po za tym to zawsze dodatkowy element majacy dzialc z wieloma obiektywami, czyli optymalizowany..hmm, uniwersalnie.
Jakas tam strata, minimalna moze, ale zawsze bedzie.
Kolekcjoner
02-11-2018, 23:17
Mysle, ze tak na logike po prostu. Do tej pory nie wymyslono czegos jak "przejsciowka" poprawiajaca AF. Po za tym to zawsze dodatkowy element majacy dzialc z wieloma obiektywami, czyli optymalizowany..hmm, uniwersalnie.
Jakas tam strata, minimalna moze, ale zawsze bedzie.
Nie wiem jak to jest w Zetkach ale w Canonie po podpięciu przez adapter M szkła EF nie ma możliwości stwierdzenia czy jest gorzej czy lepiej. Po prostu wszystko działa jak powinno.
Jakas tam strata, minimalna moze, ale zawsze bedzie.Ne musi. Oj coś z ta logika nie tak ...
Nie jest to żaden element optyczny. Ja nigdzie nie napisałem o poprawianiu AF. Nie gorszy to nie znaczy lepszy. Może oznaczać po prostu - taki sam.
badtorro
03-11-2018, 01:19
Jak narazie to prawie czysto teoretyczna dyskusja, wiec trudno mówić o wiedzy.
Nawet w tym wątku chyba Ty Jacku pisałeś o tym że silniki krokowe AF-P są lepiej przystosowane do współpracy z nowymi modułami AF w Ztkach niż typowe ultrasoniczne AF-S
kurczeblade
03-11-2018, 10:56
Tak troszkę ironicznie. Grip będzie, jest już zapowiedź.
https://nikonrumors.com/2018/11/03/just-announced-j-b-wood-grip-base-for-nikon-z6-and-z7-mirrorless-cameras.aspx/
Ale możecie sobie zrobić sami gripa, z deski do krojenia :)
kurczeblade
03-11-2018, 11:57
No i taka ciekawostka.
16432
badtorro
03-11-2018, 12:20
W kwestii gripa Nikon naprawdę dał ciała. Praktycznie każdy inny „problem” da się jakoś zrozumieć, uzasadnić i obejść. Decyzja dot gripów jest niezrozumiała i głupia
..
Nawet w tym wątku chyba Ty Jacku pisałeś o tym że silniki ..Nie ja.
Co najwyżej przed premierą, gdy spekulowaliśmy o współpracy ze starą szklarnią można się było zastanawiać, czy nikon nie będzie kompatybilny z AF-P. Ale to było wątpliwe, bo to tak mało szkieł, że w praktyce to oznaczało odcięcie się od starszej szklarni.
W kwestii gripa Nikon naprawdę dał ciała. Praktycznie każdy inny „problem” da się jakoś zrozumieć, uzasadnić i obejść. Decyzja dot gripów jest niezrozumiała i głupiaZgoda. Dla mnie to skreśla Z7.
Nie ja.
Co najwyżej przed premierą, gdy spekulowaliśmy o współpracy ze starą szklarnią można się było zastanawiać, czy nikon nie będzie kompatybilny z AF-P. Ale to było wątpliwe, bo to tak mało szkieł, że w praktyce to oznaczało odcięcie się od starszej szklarni.
Gdzie Nikon podał informację, że Zetki są nie kompatybilne z obiektywami z silnikiem krokowym AF-P?
Gdzie Nikon podał informację, że Zetki są nie kompatybilne z obiektywami z silnikiem krokowym AF-P?
Zapewne Jacek zjadł wyraz "tylko" pomiędzy "kompatybilny" a "z AF_P".
Dziwnych założeń i spekulacji było bardzo dużo. Do tego jeszcze te wieści od "profesjonalistów zza wielkiej wody", co nie jony? ;)
Zapewne Jacek zjadł wyraz "tylko" pomiędzy "kompatybilny" a "z AF_P".
Dziwnych założeń i spekulacji było bardzo dużo. Do tego jeszcze te wieści od "profesjonalistów zza wielkiej wody", co nie jony? ;)
Może narzekanie na profesjonalistów zza wielkiej wody jest wyrazem własnej nieudolności? Profesjonaliści zza wielkiej wody zdążyli kupić i przetestować Zetki a Ty?
Nigdzie. Czy ja tak napisałem?
Cytuję:
Co najwyżej przed premierą, gdy spekulowaliśmy o współpracy ze starą szklarnią można się było zastanawiać, czy nikon nie będzie kompatybilny z AF-P.
Też mam w planach zakupić bezlusterkowiec (https://www.nikon.pl/pl_PL/products/category_pages/digital_cameras/mirrorless/overview.page) więc dzięki za opinie. Sporo tu cennych informacji, więc liczę na to, że wiele zyskam.
Jeżeli to co pojawiło się np. tu https://www.youtube.com/user/JaredPolin/videos po https://www.youtube.com/watch?v=ydNlAoQD0U4 nie jest "Nikon Z7 w praktyce", to co to jest?
cz4rnuch
04-11-2018, 10:19
Kurcze, jeśli chcesz czystego wątku to po co go zaśmiecasz prowokującymi komentarzami? Po co zadajesz kolejne wywołujące do tablicy pytania? Po co obśmiewasz? Zastosuj swoje rady o pisaniu na temat a wątek zrobi się nieco bardziej przejrzysty ;)
https://www.youtube.com/watch?v=etquMf_IMh8
Oczywiście pana z youtuba nie znam więc nie twierdzę, że to co wrzucił do neta to prawda, ale aparat chyba ma? Ja sam nie mam, trzymałem go zaledwie przez pięć minut ze 3 dni temu.
Wy tu gadu, gadu a cena D850 u oficjalnego przedstawiciela Nikona już bliska 12 tys zł :-)
Wielu nikoniarzy myśli o zakupie Zee -Zet z powodu lepszej od lustrzanek N przydatności w wideo.
Wrzucam tutaj, bo przez moderację nie będzie to pewnie uznane jako porównanie w praktyce.
https://www.youtube.com/watch?v=3mUGuDXOTcA
https://www.youtube.com/watch?v=yYFqGyY_pnU
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=EFC2qnqUo54&feature=youtu.be
https://www.eoshd.com/2018/10/new-firmware-panasonic-gh5-gh5s-autofocus-shootout-does-it-match-the-fujifilm-x-t3-nikon-z7-sony-a7-iii-and-canon-eos-r/
https://www.youtube.com/watch?v=tjIqTLa97rs&feature=youtu.be
https://www.eoshd.com/2018/10/dynamic-range-test-eos-r-x-t3-z7-a7-iii-gh5s-who-has-the-best-log/
nie.Znajomy
04-11-2018, 11:53
Nie rozumiem powyższej szarpaniny. Nie prościej pożyczyć sobie na parę dni tą puchę i samodzielnie wyrobić o niej opinię?
Może narzekanie na profesjonalistów zza wielkiej wody jest wyrazem własnej nieudolności? Profesjonaliści zza wielkiej wody zdążyli kupić i przetestować Zetki a Ty?
Ale jakie narzekanie? Pisałeś jeszcze przed premierą jak to "profesjonaliści" na blogach spekulują, że FTZ będzie kiepski, aby sprzedawały się szkła z bagnetem Z. Jak to Nikon specjalnie projektuje swoje produkty tak, aby klient był zmuszony do kupna kolejnej wersji.
Wystarczy poczytać Twoje posty sprzed premiery.
Ja nie jestem profesjonalistą zza wielkiej wody, ba, ani nie mieszkam za wielką wodą, ani nawet nie jestem profesjonalistą. Jak Z7 lub Z6 będzie dostępny w NPSie to pewnie wypożyczę i się pobawię. Na ten moment wybrałem 105mm f/1.4E, body nie zmieni mi dużo w zdjęciach, nie jest to konieczna zmiana.
badtorro
04-11-2018, 12:00
Narazie nie ma skąd jej pożyczać.
kurczeblade
04-11-2018, 12:17
Wy tu gadu, gadu a cena D850 u oficjalnego przedstawiciela Nikona już bliska 12 tys zł :-)
Czyli kolejny powód żeby nasze cudowne sklepy, zostawiły cenę w miejscu i mogły zarobić więcej :)
Demontaż Z7 https://www.lensrentals.com/blog/2018/10/teardown-of-the-nikon-z7-mirrorless-camera/
vs EOS R https://www.lensrentals.com/blog/2018/10/teardown-of-the-canon-eos-r-mirrorless-camera/
vs A7R III https://www.lensrentals.com/blog/2018/02/taking-apart-the-sony-a7riii-in-search-of-better-weather-sealing/
Ten cytat o Sony A7III mi się podoba :wink:
Metalowa płyta montażowa statywu podnosi się dalej, jest ładna i stabilna z otworami w kształcie sera, aby była lekka i pozwalała wodzie swobodnie przepływać do aparatu.
badtorro
04-11-2018, 23:52
https://youtu.be/_S3pSI74Tok
Powoli zaczynają się pojawiać informacje nt. Z6.
Być może warto założyć osobny wątek na ten temat?
Tu, jak tytuł mówi jest o Z6 i 7.
Z7 już ktoś forum ma. Jak ktos bedzie miał Z6 to załozy wątek.
badtorro
05-11-2018, 01:33
https://youtu.be/Xup0euGZS3Q
kurczeblade
05-11-2018, 10:58
Czyli jest bardzo dobrze :)
Nie muszę lecieć po keszbeka i D850 - tylko spokojnie czekam na Z6
Ja cie nie pocieszę, bo (podobno) Z6 ma słabszy AF.
Ja cie nie pocieszę, bo (podobno) Z6 ma słabszy AF.
Na pewno ma mniej punktów fazowych na matrycy. Ale są one większe, a sama matryca 24 Mpix ma mniejsze wymagania.
kurczeblade
05-11-2018, 11:40
Mniej punktów, nie oznacza że jest słabszy - a przy lustrach i tak jest wciąż bardzo dużo. Przy matrycy 24Mpix może się okazać lepszym AF'em.
W D750 miałem 51 skumulowanych na środku i było okej, w Z6 jest 273 - więc znacząca różnica. W D850 jest 153 i nie są pokryte wciąż na całym polu.
Druga istotna sprawa, noszę sprzęt od samego rana, do późnej nocy, wagowo D750 był spoko, ale D850 to już kilogram, mógłbym w tym momencie kupić 850, ale wolę jednak zmniejszać wagę swojej torby fotograficznej.
Taki zestaw.
Jakbym dokupił D850 i zostawił Sigme 35 art - najsensowniejsza 35 w DSLR Nikona, bo nie mówię o 35ED która jest spoko ale jakoś mnie nie porwała.
D850 1005g + 665g = 1670g VS Z6 675g + Nikkor S 35 370g = 1045.
To różnica przy jednym aparacie z jednym obiektywem, a torba na sprzęt sporo mieści, gdzie przeważnie biega się z 2 aparatami. Gdzie sumując ostateczny ciężar całego sprzętu, może wyjść nawet 2 kg mnie na torbę - takie dwa worki cukru w torbie mniej.
Może to mało istotna rzecz, bo raczej mam siłę żeby nosić sporo, ale jak będę chcę dźwigać i się męczyć to pójdę sobie na siłownie :)
badtorro
05-11-2018, 11:53
https://youtu.be/KjhrIPRUCjw
badtorro
05-11-2018, 12:57
dziwne, wklejane z telefonu i na telefonie wyświetlało się dobrze, to może jeszcze raz
https://youtu.be/KjhrIPRUCjw
Ilość fazowych punktów AF na matrycy w Z6 jest proporcjonalna do ilości pikseli porównując do Z7, tak mi się wydaje że taki był zamysł i konstrukcja że na ileś tam pikseli można wpakować czujnik żeby nie było większego negatywnego wpływu.
Możliwe że mniejsza ilość punktów AF będzie hmm... wygodniejsza w obsłudze ale co do szybkości af to chyba będą to jakieś marginesy błędu testów.
kurczeblade
05-11-2018, 19:18
Będzie grip, mb n10.
Będzie na dwie baterie.
badtorro
05-11-2018, 19:22
A Mb-10 to nie jest battery pack?
Kolekcjoner
05-11-2018, 19:37
Jest już pełny test na dpreview:
https://www.dpreview.com/reviews/nikon-z7
Będzie grip, mb n10.
Będzie na dwie baterie.
Taki z niego grip, jak ten do SB-800... :wink:
Jest już pełny test na dpreview:
https://www.dpreview.com/reviews/nikon-z7Połowa wszystkich minusów dotyczy AF :/
kurczeblade
06-11-2018, 08:36
Ale ta recenzja jest totalnie beznadziejna, sami sobie zaprzeczają. Albo AF jest słaby albo dobry, proste jak ... a tutaj nie bardzo sami wiedzą, bo zachwalają AF a z drugiej strony zaraz sobie zaprzeczają że coś nie działa. Generalnie cała recenzję czyta się mega topornie, jakby osoba opisująca nie do końca była pewna tego co napisała. Dla mnie gó##o warta jest.
Zobacz sobie test Afro. totalnie recenzja się nie pokrywa z tym filmem. A aparat jeśli działa tak jak na Afro filmie to pokazuje, to AF moim zdaniem jest bardzo dobry. Na filmie z modelką praktycznie wszystko trafione, i swobodnie robił zdjęcia w ciemnych warunkach, strzelając od szyby, co jest częstym problem z lustrzanka przez, przekadrowywanie, a tam bam, ostrość za każdym razem. Do reportażu ślubnego i portretu jak trafił. U mnie z pewnością pojawi się Z6.
cz4rnuch
06-11-2018, 09:01
To raczej testy Fro są jakieś niezrozumiałe. Raz twierdzi, że AF sobie nie radzi a innym razem, że jest bardzo dobrze, z drobnymi zastrzeżeniami. U dpreview test jest wynikiem nie jednej a trzech osób więc to raczej bardziej wyważona opinia. Z resztą z obu można wyciągnąć jakieś przydatne wnioski. I nie wiem co niby takiego niezrozumiałego czy niekonsekwentnego jest w tym teście. Generalnie AF jest dobry, ale nie jest idealny więc zwracają uwagę na to co przydałoby się poprawić. Jedno nie wyklucza drugiego. Mnie się trochę wydaje, czytając tę listę minusów, że te drobne niedociągnięcia to bardziej decyzja Nikona a nie błędy przy projektowaniu. Przynajmniej części z nich można było uniknąć idąc po prostu wypracowanym już modelem obecnym w lustrzankach, a tu jakby na siłę postanowiono zrobić coś inaczej, tak by jeszcze wycisnąć co się da z lustrzanek. W klipie Grangera także zwraca on uwagę na to, że AF w Z7 nie jest tak pewny jak w D850. Nie oznacza to, że jest źle, bo jak się domyślam AF w D850 jest po prostu genialny. Ja mimo wszystko z tej dwójki wybrałbym Z7 (gdyby był tańszy oczywiście), bo pokrycie kadru punktami AFu jest miażdżąco lepsze a do tego Z7 jest po prostu bardziej uniwersalną maszynką do foto i video.
https://www.youtube.com/watch?v=tt7-7jU2Gh8
PS I raczej nie ma co przenosić wyników tych testów na Z6. Tam jest inny moduł więc AF może się różnić. Nikon już nas przyzwyczaił, że nawet ten sam lub bardzo podobny moduł, np Multi-CAM 3500, w zależności od modelu aparatu może się zachowywać naprawdę różnie.
Generalnie AF jest dobry, ale nie jest idealny(...)
Jak to mówią "we wojsku": Dobry, ale nie beznadziejny!
cz4rnuch
06-11-2018, 09:13
To dać wojakom do przetestowania.
badtorro
06-11-2018, 09:18
To raczej testy Fro są jakieś niezrozumiałe. Raz twierdzi, że AF sobie nie radzi a innym razem, że jest bardzo dobrze, z drobnymi zastrzeżeniami
Chyba nie. Fro powiedział, że to nie jest aparat stricte do sportu. Powiedział że da się fotografować sport, ale nie jest to optymalne.
Natomiast we wszystkich innych sytuacjach nazwał AF jako spokojnie wystarczający.
Fro ciekawie zwrócił też uwagę, że bufor jest zdecydowanie wystarczający.
PS I raczej nie ma co przenosić wyników tych testów na Z6. Tam jest inny moduł więc AF może się różnić. Nikon już nas przyzwyczaił, że nawet ten sam lub bardzo podobny moduł, np Multi-CAM 3500, w zależności od modelu aparatu może się zachowywać naprawdę różnie.
To się niestety zgadza.
Pozostaje czekać spokojnie na testy.
Ale ta recenzja jest totalnie beznadziejna, sami sobie zaprzeczają. Albo AF jest słaby albo dobry, proste jak ... a tutaj nie bardzo sami wiedzą, bo zachwalają AF a z drugiej strony zaraz sobie zaprzeczają że coś nie działa. Generalnie cała recenzję czyta się mega topornie, jakby osoba opisująca nie do końca była pewna tego co napisała. Dla mnie gó##o warta jest.
Takie samo wrażenie odniosłem.
Zobacz sobie test Afro. totalnie recenzja się nie pokrywa z tym filmem. A aparat jeśli działa tak jak na Afro filmie to pokazuje, to AF moim zdaniem jest bardzo dobry. Na filmie z modelką praktycznie wszystko trafione, i swobodnie robił zdjęcia w ciemnych warunkach, strzelając od szyby, co jest częstym problem z lustrzanka przez, przekadrowywanie, a tam bam, ostrość za każdym razem. Do reportażu ślubnego i portretu jak trafił. U mnie z pewnością pojawi się Z6.[/QUOTE]
Odnośnie AF wczoraj Thom Hogan napisał (https://dslrbodies.com/newsviews/nikon-2018-news/november-2018-nikon-news/are-dslrs-still-the-best.html), że AF Z7 i tak może być lepszy od tego co się ma obecnie, w zależności od body do jakeigo ma się odniesienie.
Czyli jak ktoś ma A7m3 lub D850 to może narzekać. Inni niekoniecznie.
kurczeblade
06-11-2018, 09:35
Zobacz sobie test Afro. totalnie recenzja się nie pokrywa z tym filmem. A aparat jeśli działa tak jak na Afro filmie to pokazuje, to AF moim zdaniem jest bardzo dobry. Na filmie z modelką praktycznie wszystko trafione, i swobodnie robił zdjęcia w ciemnych warunkach, strzelając od szyby, co jest częstym problem z lustrzanka przez, przekadrowywanie, a tam bam, ostrość za każdym razem. Do reportażu ślubnego i portretu jak trafił. U mnie z pewnością pojawi się Z6.
Odnośnie AF wczoraj Thom Hogan napisał, że AF Z7 i tak może być lepszy od tego co się ma obecnie, w zależności od body do jakeigo ma się odniesienie.
Czyli jak ktoś ma A7m3 lub D850 to może narzekać. Inni niekoniecznie
Zgadza się, ja często robię selfiaczki do lusterka D750 na ślubach - takie popadanie w samozachwyt :D i trzeba się nasiłować żeby trafić, bo przeważnie środkowymi się robi przekadrowywanie... a na filmie bam, bam, bam, strzały w lustro pod kątem i wszystko ostre, w dodatku w słabo oświetlonym miejscu i jeszcze lampa grzeje prosto w obiektyw. Dla mnie ten AF jest bardzo dobry. Recenzja z linku totalnie beznadziejna i nie pokrywająca się z testami które widziałem.
Skoro daję radę w takich warunkach jak Afro pokazał, to spokojnie da radę podczas reportażu ślubnego, a tym bardziej da rade przy fotografowaniu gołębi na rynku, jakiś zdjęć rodzinnych, ławkowych pstryków na ławce z koleżanką, czy biegającego psa po parku. Więc nie rozumiem oburzenia, bo dla 80-90% osób tutaj AF jest bardzo dobry. A do sportu, proszę bardzo D4/D5. To nie jest aparat do sportu.
cz4rnuch
06-11-2018, 09:40
Chyba nie. Fro powiedział, że to nie jest aparat stricte do sportu. Powiedział że da się fotografować sport, ale nie jest to optymalne.
Natomiast we wszystkich innych sytuacjach nazwał AF jako spokojnie wystarczający...Nie przesadzaj z tymi wszystkimi innymi. Fro w innym klipie powiedział, że generalnie w AF-C Z7 nie jest tak dobry jak najnowsze (i najlepsze) lustrzanki. Tak samo jak do sportu Z7 może (choć nie musi) okazać się gorszym wyborem do focenia zwierza, nie wiem samolotów, albo po prostu tam gdzie potrzeba pewnego AF-C ze śledzeniem. Wyżej podlinkowałem też klip Grangera, który od lat foci Nikonami, i on też potwierdza to co pojawiło się choćby w teście dpreview, że w AF-C Z7 nie jest tak pewny. A przecież focił on modelkę, która tylko zmieniała pozy. Ja wiem, że to tak naprawdę dzielenie włosa na czworo. AF pewnie ogólnie jest dobry więc nie powinien sprawiać problemu fotografowi znającemu się na rzeczy, szczególnie po bliższym zaznajomieniu. Tyle, że chyba wszyscy zacytowani tu recenzenci nie twierdzą, że AF jest zły (wystarczy spojrzeć na końcowy wynik w zestawieniu dpreview gdzie AF uzyskał dobry wynik) tylko po prostu nie jest najlepszy w swojej klasie i wskazują gdzie jest jeszcze miejsce na poprawę.
Skoro daję radę w takich warunkach jak Afro pokazał, to spokojnie da radę podczas reportażu ślubnego, a tym bardziej da rade przy fotografowaniu gołębi na rynku, jakiś zdjęć rodzinnych, ławkowych pstryków na ławce z koleżanką, czy biegającego psa po parku. Więc nie rozumiem oburzenia, bo dla 80-90% osób tutaj AF jest bardzo dobry. A do sportu, proszę bardzo D4/D5. To nie jest aparat do sportu.
A kto tu się oburza? Raczej wszyscy recenzenci potwierdzają, że AF jest OK. Ale jak widać ma też swoje niedociągnięcia. Dla wielu pomijalne, dla kogoś mogą okazać się istotne. A co do tego do czego sprzęt służy to w tym samym klipie kolega Fro powiedział mniej więcej coś takiego, że nie ma czegoś takiego, że Z7 nie jest do sportu. Ogólnie pewnie nie jest, ale może zajść potrzeba, że będzie potrzebne takie a nie inne zastosowanie. Mało kogo stać na kupowanie sprzętu pod konkretne zastosowania, szczególnie gdy ma się więcej zainteresowań. Siłą takich sprzętów jak Z6 czy A7III jest ich wszechstronność. Dla kogoś kto zajmuje się tylko i wyłącznie fotografią ślubną to argument do pominięcia, dla amatora, który foci wszystko jest to jednak istotne.
PS Focenie biegającego psa może być tak samo lub nawet bardziej wymagające niż focenie meczu piłki nożnej. Oczywiście wiele zależy od tego jaki to pies ;)
kurczeblade
06-11-2018, 09:57
Trochę tak, trochę nie. Amatorowi który raz na ruski rok wyskoczy sobie sfotografować mecz siatkówki, nie jest potrzebny AF z D5. a ktoś kto foci sport i poważnie do tego podchodzi to raczej nie będzie patrzył w stronę bezlustra. Ja jeszcze nie spotkałem akredytowanych reporterów którzy wchodzą na wydarzenie sportowe z bezlusterkowcem. To bloggerzy nakręcają troszkę tą aferę, bo oczekują że teraz każdy aparat ze średniej póki będzie do wszystkiego z lepszymi parametrami niż topowy sprzęt. Dla mnie recenzja DP nie jest wiarygodna, bo sami nie są pewni własnych słów, napisali że coś jest nie tak, ale zachowują się jakby sami nie wiedzieli dokładnie co.
cz4rnuch
06-11-2018, 10:01
Chyba odwrotnie? Jednocyfrówki są najlepsze do sportu. Poza tym ja nie piszę o foceniu tylko zawodów sportowych. AF-C ogólnie jest przydatny w wielu dziedzinach fotografii.
kurczeblade
06-11-2018, 10:04
Sorry, poprawione.
Jednocyfrówki są najlepsze do sportu.
Dlatego gdybym fotografował sport, to raczej odkładałbym na jakąś jednocyfrówke. D4 kupisz dużo taniej od Z7.
W tym rzecz że AF-C działa bez zarzutu w tym aparacie. Jakie widzisz z nim problemy ?
cz4rnuch
06-11-2018, 10:18
Na filmie Granger mówi, że w AF-C nawet przy foceniu modelki nie jest pewny a to przecież nie jest jakoś wymagający temat. Przy serii ze śledzeniem z dpreview AF Z7 zupełnie się rozkraczył. To tylko dwa przykłady a w necie można znaleźć tego więcej. I proszę mnie źle nie zrozumieć. Czasy, że sprzęt był wąskim gardłem i przeszkadzał fotografowi ogólnie minęły. Obecnie aparaty są już na tak wysokim poziomie, że niemal wszystkim da się osiągnąć wspaniałe rezultaty, Z7 również, nie bez przyczyny otrzymał on aż tak wysoką notę w teście dpreview. I skoro tę oczywistą oczywistość mamy już za sobą to rozmawiając o sprzęcie skupiamy się na szczegółach, żeby nie napisać pierdołach. Osobiście jestem fanem bezluster i mimo, że w ustach niemal wszystkich recenzentów przewija się to samo stwierdzenie, że D850 jest lepszym aparatem, ja nawet chwili bym się nie zastanawiał i zdecydowanie wybrałbym Z7. Po prostu bezlustra mają cechy, których w lustrzankach nigdy nie zobaczymy.
kurczeblade
06-11-2018, 10:31
Doskonale wiem o czym mówisz. Ale w tym momencie te wszystkie testy nie dają mi 100% pewności, i moim zdaniem wprowadzają troszkę zamęt, bo recenzenci wystawiają bardzo dobre oceny końcowe i AF oceniają bardzo dobrze ale jednocześnie stwierdzają że af ma "jakieś tam" mało istotne problemy. Możliwe że coś w tym wszystkim jest, ale jednak nie opierałbym się o tych opiniach, bo są mocno niezdecydowane, może ten AF jest niezdecydowany, nie wiem... musiałbym sam sprawdzić. D850 może być lepszym aparatem, na obecną chwile mógłbym już go kupić, ale jednak wole poczekać na więcej opinii użytkowników "Z" i nawet jeśli w "Z" będzie AF troszeczkę gorszy niż w D850 to tak samo jak Ty, wole jednak bezlusterkowca, między innymi dlatego że jest lżejszy i mniejszy - D850 to worek cukru! :) Cały system "Z" zapowiada się bardzo ciekawie, i jeśli ktoś chce się powoli przesiadać z lustrzanki na bezlustro, to już spokojnie można to robić, zbierając sobie stopniowo sprzęt, bo z pewnością seria "Z" nie zakończy się na Z7/Z6. Ja tak planuję, dlatego już teraz bronię się przed kupnem D850 i inwestowaniem w DSLR. Wcześniej zerkałem w stronę A7III, a teraz Nikon otworzył bramkę na swój sprzęt.
Ale jak żyjesz z fotografii to D850 da ci spokój na powiedzmy dwa lata ( a może się okaże że hype na bezlustra u ciebie minie ), a wtedy Zetki już będą wyklarowane na rynku, może kolejne modele, wiec sobie kupisz spokojnie co tam będziesz potrzebował.
kurczeblade
06-11-2018, 11:22
koesh w tym rzecz, że ja bym chciał od nowego roku zminimalizować wagę torby fotograficznej, a D850 raczej w tym nie pomoże. :)
Ale ile zminimalizujesz 200g, akurat na więcej baterii, a może i trzeba będzie kupić jakiś dysk mobilny do backup jeśli nie masz zaufania do jednej karty.
Dodatkowo istotną kwestią jest ergonomia - czy nie okaże się przypadkiem, że Z przy dłuższym użytkowaniu z dużymi obiektywami nie będzie bardziej męczący niż lustrzanka.
kurczeblade
06-11-2018, 12:08
Jakbym dokupił D850 i zostawił Sigme 35 art - najsensowniejsza 35 w DSLR Nikona, bo nie mówię o 35ED która jest spoko ale jakoś mnie nie porwała.
D850 1005g + 665g = 1670g VS Z6 675g + Nikkor S 35 370g = 1045.
a w późniejszym czasie drugie bezlustro, i wszystkie ciężkie szkła lecą na sprzedaż i wchodzi seria 1.8 S.
Więc sporo więcej niż 200g różnicy :)
z dużymi obiektywam
O to chodzi żeby nie mieć dużych obiektywów. Dla mnie to masochizm kupować, przykładowo taką 85 Sigmy art.
Druga istotna sprawa, to na uj komuś takiemu jak ja 45mpx, jeśli nigdy tego nie wykorzystam. Dlatego Z6 to trafia do mnie. Chyba że faktycznie AF będzie beznadziejny, gorszy niż w takim D750 to poczekam na lepsze czasy, i zmuszę się do D850.
Co do uwag z testów na dprev. Oni piszą o AF mniej czułym o 3EV od konkurencji. No i co z nimi i ich obserwacjami? Nie wyłąpują, że specyfikacja czułości jest podana dla róznej jasnosci obiektywów? To nie najlepiej świadczy o ich wiedzy/spostrzegawczości.
Canon podaje dla R -6EV.
..Thom Hogan napisał, że AF Z7 i tak może być lepszy od tego co się ma obecnie, w zależności od body do jakeigo ma się odniesienie.
Czyli jak ktoś ma A7m3 lub D850 to może narzekać. Inni niekoniecznie.I to jest bardzo ważne.
kurczeblade może być zadowolony, bo ma D750, ale gdyby miał D850 to juz by nie był. Zauważ, że D850 ma krzyżowe po boku.
Naiwnosica jest sądzić, że Z6 będzie miał taki AF jak Z7.
.. ja bym chciał od nowego roku zminimalizować wagę torby fotograficznej, a D850 raczej w tym nie pomoże. :)
a w późniejszym czasie drugie bezlustro, i wszystkie ciężkie szkła lecą na sprzedaż i wchodzi seria 1.8 S.
Więc sporo więcej niż 200g różnicy :)
Z6 musisz liczyć wagę z adapterem. Natomiast jasne szerokokątne szkła do Z będą ... cięższe niż do lustrzanek. Nawet 35/1.8 Z jest cięższa od wersji z bagnetem F. (370 vs 305 g). Przy szkłach 1.4 różnica będzie jeszcze większa na niekorzyść Z. Tylne soczewki powinny być większe (jak chcą uzyskać max jakość), czyli obiektywy szerokokątne będą cięższe.
Druga istotna sprawa, to na uj komuś takiemu jak ja 45mpx, jeśli nigdy tego nie wykorzystam. Dlatego Z6 to trafia do mnie. Chyba że faktycznie AF będzie beznadziejny, gorszy niż w takim D750 to poczekam na lepsze czasy, i zmuszę się do D850.
Po reskalowaniu do 7-10 Mpix różnica w jakości z D850 w stosunku do D750 na średnim ISO(okolice 800-3200) jest znaczna, żeby nie powiedzieć gigantyczna.
Nikkor 50/1.8 do Z waży 415 g, a z bagnetem F waży .. 185 g.
To tyle o zysku na wadze systemu ...
nikoniarz
06-11-2018, 12:46
Po reskalowaniu do 7-10 Mpix różnica w jakości z D850 w stosunku do D750 na średnim ISO(okolice 800-3200) jest znaczna, żeby nie powiedzieć gigantyczna.
A jak sytuacja wygląda w przypadku D850 vs. D4 przy skalowaniu obu do 7mpx?
Chyba odwrotnie? Jednocyfrówki są najlepsze do sportu. Poza tym ja nie piszę o foceniu tylko zawodów sportowych. AF-C ogólnie jest przydatny w wielu dziedzinach fotografii.
Moim zdaniem D850 wygrywa z D5 pod sport w normalnych warunkach(czyli te okolice ISO 800-6400)
A jak sytuacja wygląda w przypadku D850 vs. D4 przy skalowaniu obu do 7mpx?
D750 pod względem jakości obrazka na tych ISO wypada porównywalnie/minimalnie lepiej niż D4 ;)
Na dobrą sprawę, to sytuacja wygląda tak, że idealnie trafione zdjęcie z D750 wygląda troszkę lepiej niż idealnie trafione zdjęcie z D4, a lekko nietrafione zdjęcie z D750 wygląda trochę gorzej niż lekko nietrafione zdjęcie z D4 ;)
badtorro
06-11-2018, 12:59
Co do uwag z testów na dprev. Oni piszą o AF mniej czułym o 3EV od konkurencji. No i co z nimi i ich obserwacjami? Nie wyłąpują, że specyfikacja czułości jest podana dla róznej jasnosci obiektywów? To nie najlepiej świadczy o ich wiedzy/spostrzegawczości.
Canon podaje dla R -6EV.
To jest aż zdumiewające, że oni tego nie wyhaczyli
cz4rnuch
06-11-2018, 13:01
...D750 pod względem jakości obrazka na tych ISO wypada porównywalnie/minimalnie lepiej niż D4 ;)To była uwaga ogólna. No i rozmawialiśmy o AFie.
Nikkor 50/1.8 do Z waży 415 g, a z bagnetem F waży .. 185 g.
To tyle o zysku na wadze systemu ...Na tę chwilę w Nikonie jest tylko jeden obiektyw, który wypada korzystnie w kategorii wielkość/waga. Tu Nikon się nie postarał, lub bardziej prawdopodobne postawił po prostu na rozdzielczość a to zazwyczaj kosztuje dodatkowe gramy. Jedno jest pewne, takie wyrywkowe dane nie są najlepszym wyznacznikiem, dobór szkieł to kwestia indywidualna i trzeba liczyć pod to czego się potrzebuje. Problem w tym, że w Nikonie Z na razie nie ma za bardzo czego liczyć, bo szklarni nie ma (to nie zarzut tylko stwierdzenie faktu). Zobaczymy jak będzie z innymi obiektywami, ale to chyba najwcześniej w przyszłym roku.
To była uwaga ogólna. No i rozmawialiśmy o AFie.
Na tę chwilę w Nikonie jest tylko jeden obiektyw, który wypada korzystnie w kategorii wielkość/waga. Tu Nikon się nie postarał, lub bardziej prawdopodobne postawił po prostu na rozdzielczość a to zazwyczaj kosztuje dodatkowe gramy. Jedno jest pewne, takie wyrywkowe dane nie są najlepszym wyznacznikiem, dobór szkieł to kwestia indywidualna i trzeba liczyć pod to czego się potrzebuje. Problem w tym, że w Nikonie Z na razie nie ma za bardzo czego liczyć, bo szklarni nie ma (to nie zarzut tylko stwierdzenie faktu). Zobaczymy jak będzie z innymi obiektywami, ale to chyba najwcześniej w przyszłym roku.
Pomieszałem cytaty, już poprawiłem ;)
badtorro
06-11-2018, 13:04
Fizyczne rozmiary puszki też mają znaczenie.
Niewykluczone, że pojawi się coś a la 35/2.8 i taki zestaw byłby bardzo fajny na wypady aparat + 1 obiektyw.
kurczeblade
06-11-2018, 13:06
Majster w tym roku poszło ponad 30 fotoalbumów 30x30cm, rozkładówka 30x60cm. Na albumy które oddaje wchodzi mniej więcej 100zdjęć. Wszystko wyglądało cacy i nigdy nie brakło mi mpx przy tych wydrukach co robię, a nie jestem "zboczeńcem pixelowym" żeby oglądać 3cm od nosa odbitki czy zdjęcia z monitora doszukując się różnic. Dlatego mało istotny szczególik. Nie wykorzystam tych 40mpx i tylko zapchają dysk i zwiększą koszta, bo HDD będzie trzeba rozbudować.
Z6 musisz liczyć wagę z adapterem
Pisałem że ostatecznie mają być dwa bezlusterkowce i same szkła S. Po co mi tam adapter?
Trzymałem D850 w rękach, mając bezpośrednie porównanie z D750. i te 300gramów jednak czuć. Wole się przebijać przez ludzi z mniejszym aparatem, D850 jest spory, szczególnie w porównaniu do Z.
Nikkor 50/1.8
Najbardziej beznadziejne szkło jakie miałem w Nikonie, optycznie słabe i pod względem AF masakra. Dziękuję do widzenia. Nigdy więcej. Najsensowniejsza 50 w DSLR to Sigma w tym momencie, ale jednak waży swoje.
Naiwnosica jest sądzić, że Z6 będzie miał taki AF jak Z7.
Są 3 opcje, będzie taki sam, będzie lepszy, lub będzie gorszy. Tego nie wiemy, czekamy. Ale jeśli będzie poziom D750 to i tak zaje4#$34e mieć takiego D750 (a nawet mniejszego) z pokryciem punktów na całym kadrze.
badtorro
06-11-2018, 13:10
Pisałem że ostatecznie mają być dwa bezlusterkowce i same szkła S. Po co mi tam adapter?
To jest najsensowniejsze rozwiązanie
Najbardziej beznadziejne szkło jakie miałem w Nikonie, optycznie słabe i pod względem AF masakra. Dziękuję do widzenia. Nigdy więcej. Najsensowniejsza 50 w DSLR to Sigma w tym momencie, ale jednak waży swoje.
Myślę, że spokojnie może się bić z 50/1.4g o palmę pierwszeństwa. z tym że 1.4 ma jeszcze gorszy AF i jest 2x droższy.
Są 3 opcje, będzie taki sam, będzie lepszy, lub będzie gorszy. Tego nie wiemy, czekamy. Ale jeśli będzie poziom D750 to i tak zaje4#$34e mieć takiego D750 (a nawet mniejszego) z pokryciem punktów na całym kadrze.
też bym jeszcze Z6 nie przekreślał
cz4rnuch
06-11-2018, 13:11
Fizyczne rozmiary puszki też mają znaczenie.
Niewykluczone, że pojawi się coś a la 35/2.8 i taki zestaw byłby bardzo fajny na wypady aparat + 1 obiektyw.Z własnego doświadczenia mogę napisać, że nie ma nic fajnego w obiektywie 35/2.8 :) Tzn poza wagą i rozmiarami. Nawet jeśli optycznie będzie bardzo dobry (a mój jest) to fotki z takiego obiektywu niezbyt cieszą oko.
Co do uwag z testów na dprev. Oni piszą o AF mniej czułym o 3EV od konkurencji. No i co z nimi i ich obserwacjami? Nie wyłąpują, że specyfikacja czułości jest podana dla róznej jasnosci obiektywów? To nie najlepiej świadczy o ich wiedzy/spostrzegawczości...Albo o Twojej spostrzegawczości Jacku :) To raczej uwagi wynikające z osobistych doświadczeń tamtych panów. W cytacie poniżej wyraźnie widać, że podają dla jakiej wartości F wspominają o czułości: "Nikon says the on-sensor AF system is rated down to -3EV with an F2 lens attached, comparable with the D750 (our current benchmark for low light autofocus). While that may be true, our testing reveals the AF system starts to hunt noticeably closer to 0 or -1EV when shooting in AF-C."
..
Na tę chwilę w Nikonie jest tylko jeden obiektyw, który wypada korzystnie w kategorii wielkość/waga. Tu Nikon się nie postarał, lub bardziej prawdopodobne postawił po prostu na rozdzielczość a to zazwyczaj kosztuje dodatkowe gramy. Sugerujesz, że szkło 1.4 będzie gorsze od szkła 1.8? Przeciez oni tu si emusza pokazać. Nikkory 1.4 były wypuszczone na rynek przed Artami. Po Artach nikon musi zrobić co najmniej równe.
Możliwe, że odpuści szkłą 1.4 i wypuści 1.2, by pokazać możliwości, uniknąć bezpośrednich porównań i wytłumaczyc kosmiczną cenę.
Niewykluczone, że pojawi się coś a la 35/2.8 i taki zestaw byłby bardzo fajny na wypady aparat + 1 obiektyw.Tylko 2.8 dla ślubniaków ...
...Pisałem że ostatecznie mają być dwa bezlusterkowce i same szkła S. Po co mi tam adapter?Teraz. Kupiujesz Z6. Jakie szkła podpinasz? Przecież na teraz Nikon oferuje ci jedno szkło i to 1.8. A ty masz inne ogniskowe i to 1.4. Więc masz co podpinac pod przejściówkę czy nie?
No i tak będzie dalej.
Cały czas wykazujesz się życzeniowym mysleniem. Że kolejne szkła będą lepsze, lżejsze. Może jeszcze tańsze? Lepsze będa cięższe i będa droższe.
Dariusz Breś
06-11-2018, 13:44
"Nikon says the on-sensor AF system is rated down to -3EV with an F2 lens attached, comparable with the D750 (our current benchmark for low light autofocus). While that may be true, our testing reveals the AF system starts to hunt noticeably closer to 0 or -1EV when shooting in AF-C."
Przecież nikon podaje że af pracuje od -1 do +19 EV, coś tam w nawiasie piszą że od -4 przy słabym oświetelniu, ale widać wyraźnie że zabezpieczają się
D850 łapie Od -4 do +20 EV (ISO 100, 20°C)
cz4rnuch
06-11-2018, 13:59
Sugerujesz, że szkło 1.4 będzie gorsze od szkła 1.8? Przeciez oni tu si emusza pokazać. Nikkory 1.4 były wypuszczone na rynek przed Artami. Po Artach nikon musi zrobić co najmniej równe.
Możliwe, że odpuści szkłą 1.4 i wypuści 1.2, by pokazać możliwości, uniknąć bezpośrednich porównań i wytłumaczyc kosmiczną cenę.Przecież masz roadmap, wystarczy zerknąć, nie trzeba zgadywać. I nigdzie nie sugeruję, że f/1.4 które zrobią będą gorsze od f/1.8. Pojęcia nie mam jak można było tak zinterpretować tekst, który zacytowałeś :) Po prostu nie przesądzam tego, że 20/1.8, 24/1.8 czy 14-30/4, które są w planach nie będą jednak bardziej kompaktowe. Raczej nie wydaje mi się, ale pewności nie będzie do momentu premier.
Tylko 2.8 dla ślubniaków ...Napisane było wyraźnie: "na wypady" ;)
Cały czas wykazujesz się życzeniowym mysleniem. Że kolejne szkła będą lepsze, lżejsze. Może jeszcze tańsze? Lepsze będa cięższe i będa droższe.Kasandryczne, ale prawdziwe.
..I nigdzie nie sugeruję, że f/1.4 które zrobią będą gorsze od f/1.8. Pojęcia nie mam jak można było tak zinterpretować tekst, który zacytowałeś :)
Napisane było wyraźnie: "na wypady" ;)
Kasandryczne, ale prawdziwe.
Ja to piszę kierując uwagi tak bardziej w stronę do kurczeblade. Bo te lekkie 2.8 to nie dla niego, te jasne stałki to będa cięzkie, czyli nici z zysku na wadze itd itp. Kasandryczne? OK. trzeba być realistą i to mój apel do kurczeblade.
Ja rozumiem, że chce się lepiej niz się miało, niedrogo, lekko, ale .. tak to sią nie uda.
Kolekcjoner
06-11-2018, 14:21
Doskonale wiem o czym mówisz. Ale w tym momencie te wszystkie testy nie dają mi 100% pewności, i moim zdaniem wprowadzają troszkę zamęt, bo recenzenci wystawiają bardzo dobre oceny końcowe i AF oceniają bardzo dobrze ale jednocześnie stwierdzają że af ma "jakieś tam" mało istotne problemy. Możliwe że coś w tym wszystkim jest, ale jednak nie opierałbym się o tych opiniach, bo są mocno niezdecydowane, może ten AF jest niezdecydowany, nie wiem... musiałbym sam sprawdzić.
No właśnie takie są recenzje to jakby ich istota ;). Tylko jak sam sprawdzisz będziesz wiedział czy to jest to.
Co do dpreview to oni od dawna sympatyzują z Nikonem. Widać to nawet w podsumowaniu tej recenzji. Wyraźnie mieli na końcu języka, że AF jest gówniany (zresztą do obrazka też mają zastrzeżenia) ale punktów i tak dali bardzo dużo i napisali że choć jeszcze nie przetestowali Canona R to już wiedzą że będzie d d.... :lol:.
Cóż trzeba czytać między wierszami, a przede wszystkim samemu przetestować.
cz4rnuch
06-11-2018, 14:22
...Naiwnosica jest sądzić, że Z6 będzie miał taki AF jak Z7...Post Darka nakierował mnie jeszcze na coś. Oczywiście jak na dłoni widać, że ilość punktów AFu w Z7 jest większa od Z6 co może sugerować, że AF z Z7 jest lepszy. Ale sprawdziłem nieścisłość o której wspomina Darek i przy okazji zauważyłem, że Z6, przynajmniej na papierze, ma bardziej czuły AF (w normalnym trybie, bo ten low light to chyba tylko jakaś sztuczka) od Z7: -2EV vs -1EV. Niższy numerek także nie musi oznaczać, że sprzęt będzie gorszy, bo np serie też ma lepszą. Podobnie z resztą jest w Sony gdzie zwykłe A7III ma lepszy AF niż znacznie droższe i bardziej wypasione A7RIII.
Post Darka nakierował mnie jeszcze na coś. Oczywiście jak na dłoni widać, że ilość punktów AFu w Z7 jest większa od Z6 co może sugerować, że AF z Z7 jest lepszy. Ale sprawdziłem nieścisłość o której wspomina Darek i przy okazji zauważyłem, że Z6, przynajmniej na papierze, ma bardziej czuły AF (w normalnym trybie, bo ten low light to chyba tylko jakaś sztuczka) od Z7: -2EV vs -1EV. Niższy numerek także nie musi oznaczać, że sprzęt będzie gorszy, bo np serie też ma lepszą. Podobnie z resztą jest w Sony gdzie zwykłe A7III ma lepszy AF niż znacznie droższe i bardziej wypasione A7RIII.
Większe piksele oznaczają lepszą czułość. A to się przekłada na pewność AF. Ilość pól ma tu znikome znaczenie.
grissley
06-11-2018, 14:46
Dodatkowo, stosunek ilości pól AF do Mpx jest w obu aparatach niemal identyczny.
Mniejszą ilość tych pól upatrywałbym więc wyłącznie (?) jako pochodną mniejszej rozdzielczości, a nie tak czy inaczej rozumianej gorszej jakości AF-u.
cz4rnuch
06-11-2018, 14:48
Dotychczas w Nikonie było tak, że czym więcej punktów tym lepszy moduł AFu. Może to być nieco mylące, bo niewykluczone, że w bezlustrach będzie jednak inaczej lub przynajmniej nie będzie to takie jednoznaczne. Oczywiście sama czułość to jak się domyślam nie wszystko. Oba moduły mogą być inaczej oprogramowane, ilość punktów i pokrycie nimi kadru ma też wpływ na niezawodność śledzenia itd.
AF-S powinien być w Z6 lepszy w słabych warunkach. Ilość pól przydaje się przy śledzeniu małych obiektów w AF-C
Dariusz Breś
06-11-2018, 14:54
Panowie na dzień dzisiejszy AF w Z7 i Z6 nie będzie lepszy od DSLRa (tak jak każdy bezlusterkowiec) bo te drugie mają dedykowany czujnik.
AF fazowy jest szybszy i czulszy, w bezlustrach korzysta z matrycy i przez to af "pływa" musi przejść za, przed i trafić w obiekt, tego nie musi robić dedykowany czujnik DSLR.
AF w Z to poziom średniej klasy lustrzanek.
To jest info z Nikona.
Panowie na dzień dzisiejszy AF w Z7 i Z6 nie będzie lepszy od DSLRa (tak jak każdy bezlusterkowiec) bo te drugie mają dedykowany czujnik.
AF fazowy jest szybszy i czulszy, w bezlustrach korzysta z matrycy i przez to af "pływa" musi przejść za, przed i trafić w obiekt, tego nie musi robić dedykowany czujnik DSLR.
Chyba na odwrot. TO w DSLR jest pompka, a w bezlusterkowcach plynny poziom ostrzenia.
Chyba na odwrot. TO w DSLR jest pompka, a w bezlusterkowcach plynny poziom ostrzenia.
W obu jest pompowanie tylko w fazie mniejsze, bo ta wie w którą stronę się przesunąć. Przy kontraście trzeba zgadywać.
Dariusz Breś
06-11-2018, 16:21
A skąd, to by potwierdzało mój test.
...Objawia się to tym że przy wciśnięciu afon Focus bluruje najpierw za, potem przed i dopiero za trzecim razem jest zablokowany, mega dziwne zjawisko i nieprzyjemne przez ten wizjer (przepalone krawędzie nieostre, tak jakby TV miał słabą rozpiętość), podczas gdy w d850 po prostu pyk i jest, nie ma tych blurów. Przy 24-70 4 S już lepiej i szybciej ale też z takim „niedowierzaniem i szukaniem”...
Zreszta zobacz sobie na filmiku jak pływa:
https://youtu.be/Ex5vVy6KBac?t=235
O matko bosko, serio to tak dziala w Z7?! Złom.
EDIT:
D850 ( kazde inne lustro tez) oczywiscie ten pompuje (bo musi; tak wynika z budowy):
https://www.youtube.com/watch?v=8rbiA8eUnvk
Każde bezlustro tak ma tylko kwestia jak szybko do działa i od strony obiektywu jak szybko i precyzyjnie działa silnik af.
cz4rnuch
06-11-2018, 16:40
EDIT:
D850 ( kazde inne lustro tez) oczywiscie ten pompuje (bo musi; tak wynika z budowy):
To co jest na klipie to D850 w trybie LV i to zupełnie coś innego niż to o czym pisze Darek. D850 w LV korzysta z AFu kontrastowego. I nie każde dslr, bo Canony z dual pixel tak nie pompują.
Dariusz Breś
06-11-2018, 16:41
EDIT:
Przecież ten filmik jest z lv a nie z czujnika AF, porównujesz matrycę z matrycą.
I nie przesadzaj Z7 jest ok ale trzeba znać ograniczenia.
krzysztofz24
06-11-2018, 17:05
Polski test z Fotopolis.
Swiezynka z dzisiaj:-).
https://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/31275-nikon-z7-test
AF w Z to poziom średniej klasy lustrzanek.
To jest info z Nikona.
Opisujesz AF kontrastu. A na matrycach od dawna są już czujniki fazowe. Problem w tym, że pryzmat jest też na samej matrycy i przesunięcia mikroskopijne.
A Ty piszesz o filmowaniu.
AF fazowy potrafi zmierzyć stopień nieostrości i jednym poleceniem ustawić obiektyw właściwie. Oczywiście nikt nie zabrania zrobić pomiar kontrolny i poprawkę. Tak w zasadzie dzieje się w trybie AF-C.
AF kontrastu musi zrobić wiele pomiarów, aż trafi z ostrością.
kurczeblade
06-11-2018, 17:20
Jacek, polecam Ci zrobić taki 2 dniówy maraton, gdzie jesteś tak po 15 h na nogach na dobę, może zrozumiesz o co chodzi. Moim głównym zestawem który wisi bez przerwy na mnie jest dslr + sigma 35. I to głównie non stop wisi na mnie. D750 nie jest ciężkim aparatem, ale po kilku godzinach jednak czuć, więc myślisz że te pół kilo to jednak nie jest różnica? D850 + 35 Sigmy. A Z7 + 35 s- policzyć sobie różnice. Bo Ty chyba ciągle patrzysz ze swojej perspektywy, robienia zdjęć w parku na ławce dziewczynkom, 2 godzinki buzi buzi i do domciu ;) ja patrzę przez pryzmat mojego kręgosłupa, który się prosi o zminimalizowanie każdego grama, choćby to bedzie 200-300gramow mniej, to wole odejmować sobie niż dodawać. A d850 to jest ponad KILOGRAMOWY aparat.
nikoniarz
06-11-2018, 17:31
Zaraz wpadnie Maciek, i stwierdzi, że 5kg nie robi żadnego wrażenia... :)
kurczeblade
06-11-2018, 17:40
No jak ma mies
Kolekcjoner
06-11-2018, 17:41
.....Bo Ty chyba ciągle patrzysz ze swojej perspektywy, ......
A z jakiej ma patrzeć ;)?.... Ja ze swojej perspektywy wiem że zbytnie obwieszanie się sprzętem powoduje uwiąd twórczy - i te kilka gramów które zaoszczędzisz na Zetce moim zdaniem zupełnie nic nie zmieni :).
badtorro
06-11-2018, 17:47
Nie no bez żartów. Jak nic nie zmieni?! Ponad 1kg aparatu prawie 1kg obiektyw zamiana na 50% lżejszy zestaw. I to ma być nic?
cz4rnuch
06-11-2018, 17:49
A z jakiej ma patrzeć ;)?...Gdy się daje rady innym można choć spróbować postawić się w ich położeniu (nie twierdzę oczywiście, że Jacek nie próbował). A co do uwiądu twórczego to żadnym twórcą nie jestem, ale odchudzenie zestawu przynajmniej spowodowało, że czasem biorę aparat ze sobą, bo wcześniej różnie z tym bywało :)
PS Pół kilograma to dla jednego dużo a inny Ci powie, że to nic albo żebyś wyskoczył z rurek, odstawił mleko z migdałów i skoczył na siłkę. Albo coś podobnie zabawnego. Różne mamy oczekiwania i chyba nie każdy zdaje sobie z tego sprawę.
Kolekcjoner
06-11-2018, 17:59
Gdy się daje rady innym można choć spróbować postawić się w ich położeniu (nie twierdzę oczywiście, że Jacek nie próbował). A co do uwiądu twórczego to żadnym twórcą nie jestem, ale odchudzenie zestawu przynajmniej spowodowało, że czasem biorę aparat ze sobą, bo wcześniej różnie z tym bywało :)
PS Pół kilograma to dla jednego dużo a inny Ci powie, że to nic albo żebyś wyskoczył z rurek, odstawił mleko z migdałów i skoczył na siłkę. Albo coś podobnie zabawnego. Różne mamy oczekiwania i chyba nie każdy zdaje sobie z tego sprawę.
Tak i dlatego każdy musi znaleźć swoją drogę, mnie by taka zmiana w omawianym zakresie nic nie dała :). Nie potrafię ocenić co dla kogo byłoby ważne. Mogę tylko sugerować do przemyślenia.... ;).
cz4rnuch
06-11-2018, 18:05
Oczywiście. Ale jednocześnie gdy ktoś pisze, że kręgosłup, że woli lżej, że każdy gram się liczy itp też chyba powinno dawać do myślenia? Kto wie może jednak ten ktoś wie lepiej od nas czego potrzebuje ;)
Kolekcjoner
06-11-2018, 18:08
Kto wie może jednak ten ktoś wie lepiej od nas czego potrzebuje ;)
A może nie i w toku dyskusji spojrzy na sprawę z zupełnie innej perspektywy ;).....
kurczeblade
06-11-2018, 18:11
Siłka jest, zdrowie też, do najmniejszych nie należę raczej i nie narzekam na brak sił :D ale tu nie chodzi o budowę, czy mięśnie. Chodzi o swobodę w działaniu i... kręgosłup, jakby nie patrzeć godzinami coś wisi na szyi, czy na pasach i lepiej żeby wisiało 1045 gramów, a nie 1670gramów. Może to też śmiesznie zabrzmi, ale często podczas reportażu ważna jest dyskrecja, i ze swoich obserwacji zauważyłem że biegając z aparatem i podpiętym gripem, ludzie bardziej zwracają uwagę, niż na sam D750 bez gripa, to są moje odczucia/obserwacje, ale od dawna już nie zakładam gripa. Bez gripa mając aparat, też goście nie podchodzą "macać" sprzętu, jak biegałem z gripem, to zawsze znalazł się jakiś ciekawski który podszedł i był zainteresowany aparatem, bo chyba dla tej osoby duży aparat jakiś wyznacznik "profesjonalizmu" - nigdy nikt do mnie nie podszedł jak biegałem z samym D750 oprócz tego że czasami ciągają za szelki i pytają się czy w nich rewolwery noszę :) Dlatego wolę "Z" od D850, żeby się bardziej wtapiać w tłum i mniej zwracać na siebie uwagę.
..Co do dpreview to oni od dawna sympatyzują z Nikonem. Widać to nawet w podsumowaniu tej recenzji. Wyraźnie mieli na końcu języka, że AF jest gówniany (zresztą do obrazka też mają zastrzeżenia) ale punktów i tak dali bardzo dużo i napisali że choć jeszcze nie przetestowali Canona R to już wiedzą że będzie d d.... :lol:.
Cóż trzeba czytać między wierszami, a przede wszystkim samemu przetestować.
No nie. Canona R testują równolegle, tylko nie opublikowali testu. Wiedzą jak tam pracuje AF. Matryce Canona też zjadą, nie martw się. Matryce lustrzankowe, bez AF na matrycy będą dawały lepsze efekty.
No i wszystkie portale sie uparły na Canona? dprev złe, dxo złe
Ciekawie się czyta forum canona. Firma Nikon (jej sprzęt) nie istnieje. Trwa wojna fanboyów Sony (bezluster) i fanów canona (lustrzanek) i zupełnie się nie uznaje innej alternatywy. Ludzie się zastanawiają czy wrócić z Sony na Canona itp. Ale opcji Nikon nikt nie rozpatruje. Jest to dla mnie dość dziwne, bo jakoś nie widzę przewagi Canona. Mniejsze DR, mniej Mpx, brak stabilizacji matrycy, jedn port na kartę - co przemawia za Canonem (vs Nikon)?
Jacek, polecam Ci ..
Bo Ty chyba ciągle patrzysz ze swojej perspektywy, robienia zdjęć w parku na ławce dziewczynkom, 2 godzinki buzi buzi i do domciu ;).
Wstawianie mnie do jednej szuflady to błąd. Ja tez robie śluby, choć rzadko, robię sport. Sesja z modelką nie trwa 2 godziny, minimum 3, a jak czas nas nie goni to 4 i 5 (jestem gadułą), jak wezmę w plener 24-70, Arta 85, N 70-200/2.8, lub N 135/2, Nikkora 200/2 (i czasami laptop w plecaku) to noszę więcej niz na ślubie. I to sporo więcej. Plus butle z wodą, torbę z ciuchami (modelki), ekran, czasami statyw do ekranu.
cz4rnuch
06-11-2018, 18:18
A może nie i w toku dyskusji spojrzy na sprawę z zupełnie innej perspektywy ;).....
Ile razy na tym forum dałeś się przekonać i spojrzałeś na sprawę z zupełnie innej perspektywy? ;)
kurczeblade
06-11-2018, 18:31
Jacek nie przekonasz mnie, D850 to duży aparat, który się mocno rzuca w oczy - a ja chcę to minimalizować. Przechodząc z D750 na D850 będzie przeciwnie.
Najwidoczniej różnimy się, Ty nosisz na plenery arta 85, a dla mnie 85mm o takiej wadzę to totalny bezsens, tym bardziej że 85 przeważnie domykam do minimum F2 dlatego też kupiłem Tamrona VC, rezygnując z Sigmy.
Kolekcjoner
06-11-2018, 18:33
No nie. Canona R testują równolegle, tylko nie opublikowali testu. Wiedzą jak tam pracuje AF. Matryce Canona też zjadą, nie martw się. Matryce lustrzankowe, bez AF na matrycy będą dawały lepsze efekty.
No i wszystkie portale sie uparły na Canona? dprev złe, dxo złe
Ciekawie się czyta forum canona. Firma Nikon (jej sprzęt) nie istnieje. Trwa wojna fanboyów Sony (bezluster) i fanów canona (lustrzanek) i zupełnie się nie uznaje innej alternatywy. Ludzie się zastanawiają czy wrócić z Sony na canona itp. Ale opcji Nikon nikt nie rozpatruje. Jest to dla mnie dość dziwne, bo jakoś nie widzę przewagi Canona. Mniejsze DR, mniej Mpx, brak stabilizacji matrycy, jedn port na kartę - co przemawia za Canonem (vs Nikon)?
Jacku a skąd ja mogę wiedzieć czemu ktoś czegoś nie poleca tylko inne i że forum Canona jest jakie jest? Zdecydowanie przeceniasz moje możliwości w kwestii wpływania na tamtejszy kontent :lol:.
Co do Canona to po prostu śmieszy mnie ten hejt w internecie na tą firmę. Jak to wszystko czytasz to wydaje się, że to jakaś totalna grzybnia, a jak używasz to się okazuje że to całkiem niezły sprzęt, matryce dają bardzo przyzwoity efekt, szkła są w większości udane, wszystko działa jak powinno i jedynym ograniczeniem jesteś ty sam ;)...
Ile razy na tym forum dałeś się przekonać i spojrzałeś na sprawę z zupełnie innej perspektywy? ;)
Nie prowadzę statystyk ale bezrefleksyjnie wszystkiego nie przyjmuję :).
cz4rnuch
06-11-2018, 18:46
Oj to musiało być tego sporo. Widać łatwo Cię przekonać do swoich racji :) A co do hejtu to nie ma się z czego śmiać. Gdyby tak człowiek bezrefleksyjnie przyjmował to co masz do powiedzenia o innej firmie to wyszłoby na to, że nie da się tego używać nawet jako przycisku do papieru. Ale jak się tego samemu poużywa to wychodzi na to, że to całkiem niezły sprzęt, matryce więcej niż przyzwoite, szkła dobre itd ;)
Jacek nie przekonasz mnie,..
Najwidoczniej różnimy się, Ty nosisz na plenery arta 85, a dla mnie 85mm o takiej wadzę to totalny bezsens, tym bardziej że 85 przeważnie domykam do minimum F2 dlatego też kupiłem Tamrona VC, rezygnując z Sigmy.Zawsze w kontrze. Mówiłeś, że mam lekko. To co napisałem, że miewam ciężej niż ma się na ślubach.
Ja 85 przymykam najczęsciej do 2,0 - 2.2.
Uprzedzam cie, że sie rozczarujesz wagą jasnych obiektywów do Nikon Z. I wielka soczewa nie jest też dyskretna.
Dyskrecja mi niepotrzebna. No chyba, że przy streecie w Maroku, to się zabiera wtedy także kompakt. Lubię głośne migawki.
Wybieram D850 chyba, że jeszcze ze 2 lata D800i potem następca Z7. Na co mi Z7, gorszy i o pare tysi droższy?
Ty poczekaj na testy AF w Z6. Punkty AF obejmuja tam mniej (większych) pikseli. To może dać rózny efekt. Raczej gorszy.
.Ale jak się tego samemu poużywa to wychodzi na to, że to całkiem niezły sprzęt, matryce więcej niż przyzwoite, szkła dobre itd ;)Bo więszość sprzetu ma parametry wyższe niz potzreba zaawansowanemu fotografowi albo profi, jak się wie jak go uzywac.
Ja używam D800 od 6 lat. D200 w szafie, ale robił świetne zdjęcia. Przecież to złomy ;)
Fakt, że jak się będe przesiadał to muszę (?) na cos konkurencyjnego i (co ważniejsze) takiego na pare lat. To sie ma amortyzować.
A Ty piszesz o filmowaniu.
Aha, no tak, myślałem, że cała dyskusja jest o filmowaniu.
Tak jak to miałem na myśli LV.
Jeśli Z7 działa tak w trybie "normalnym" to... szkoda gadać ;)
I nie przesadzaj Z7 jest ok ale trzeba znać ograniczenia.
Oczywiście "złom" to był skrót myślowy.
Myślałem raczej o tym, że jakość elementów na których mi zależy, jest niewspółmierna do ceny 16 000 zł.
kurczeblade
06-11-2018, 19:35
Jacek, gorszy? Skąd Ty możesz to wiedzieć. Dalej nie ma sensu rozmawiać, jak moderator zaczyna się bawić w wróżkę która zaczyna wróżyć ze szklenej bombki. Możemy tak bez końca, poczekaj poszukam szklanej kuli i też coś wywróże... ;) Na razie nie wiemy jaki będzie AF w Z6 i nie możemy powiedzieć że bedzie, gorszy, lepszy, czy taki sam.
Na co mi Z7, gorszy i o pare tysi droższy?
Dokładnie. To się chyba pragmatyzm nazywa.
A jeśli ktoś chce kupić ten aparat to przecież jego decyzja.
Ja jeszcze nawiążę do ergonomii. Coś mi mówi, że korzystanie z elektronicznego wyświetlacza, nawet bardzo dobrego, nie pozostaje obojętne dla zmęczenia oka. Szczególnie w ciemniejszych scenach, kiedy spowolnione zostaje odświeżanie. Gdyby tak wizjer był hybrydowy...
Są oczywiście zastosowania, w których bezlustro przebija lustrzankę bezwarunkowo, dla mnie to cicha migawka, jednak sądzę, ze nie można rozpatrywać go w kategorii aparatu całkowicie zastępującego DSLR, to inny sposób fotografowania.
Kolekcjoner
06-11-2018, 20:17
Oj to musiało być tego sporo. Widać łatwo Cię przekonać do swoich racji :) Czy ja wiem. Po prostu czytam, analizuję różne podejścia, wyciągam wnioski dla siebie. To przecież byłoby bardzo infantylne, przeczytać coś na forum i lecieć kupować ;).
Dla mnie nie do zaakceptowania jest elektroniczny wizjer. Gapić się kilka godzin w telewizor a później następne w monitor przy obróbce zdjęć, masakra. Ale doskonale rozumiem innych, którym to nie przeszkadza i szanuję to.
Dla mnie jedyny plus bezluster to: pokrycie pkt AF i cicha migawka. I tyle...
badtorro
06-11-2018, 20:42
Ale wiecie ze bezlustrem można focic jak smartfonem i nie trzeba przykładać wizjera do oka?
Żartowniś :-)Lustrami się nie da ;-)
Dyskusja widzę ewoluuje z "zetki to szmelc bo sony lepsze" w kierunku "bezlustra to szmelc", a jeszcze pół roku temu sporo tu dyskutujących było mocno rozentuzjazmowanych ogólnie bezlustrami i że nikon w nie wchodzi :)
Żartowniś :-)Lustrami się nie da ;-)
Efektywnie nie da się, nawet żółw na motorynce ci ucieknie z af :)
Jacek, gorszy? Skąd Ty możesz to wiedzieć. Dalej nie ma sensu rozmawiać, jak moderator zaczyna się bawić w wróżkę która zaczyna wróżyć ze szklenej bombki. .To nie wróżenie. To wiedza. Gdy się zna reguły to wiedząc co ma sie na wejściu to można się domyslac co będzie na wyjściu.
Podobnie jak w wielkoscią i jakoscia szkieł itp. Dla mnie niepojęte, że ty, nie od dziś się zajmując fotografią nie wyłapujesz różnych zależności.
cz4rnuch
06-11-2018, 20:49
slaweko Da się, ale akurat w lustrzankach Nikona w LV AF działa bardzo słabo więc takie męki tylko do specyficznych zastosowań typu makro czy krajobraz.
Dyskusja widzę ewoluuje z "zetki to szmelc bo sony lepsze" w kierunku "bezlustra to szmelc", a jeszcze pół roku temu sporo tu dyskutujących było mocno rozentuzjazmowanych ogólnie bezlustrami i że nikon w nie wchodzi :)
Efektywnie nie da się, nawet żółw na motorynce ci ucieknie z af :)
Jaja sobie robisz??? Czy może co niektórzy kompletnie odlecieli na punkcie luster (bez urazy)?
badtorro
06-11-2018, 20:53
Nie wiem jak w nowszych body, w d700 LV to żart jest
Poleciałeś.... :) Słaby LV to dopiero był w Nikonie F3!!! ;)
Jaki nikon ma AF-C w trybie Lv pozwalający na coś więcej niż wywołanie sporej irytacji względnie mocnego wybuchu śmiechu ?
Nie uważam to za problem bo od tego jest wizjer żeby sobie głowy nie zawracać trybem Lv ale taka dyskusja jest prowadzona.
kurczeblade
06-11-2018, 21:08
To nie wróżenie. To wiedza. Gdy się zna reguły to wiedząc co ma sie na wejściu to można się domyslac co będzie na wyjściu.
Podobnie jak w wielkoscią i jakoscia szkieł itp. Dla mnie niepojęte, że ty, nie od dziś się zajmując fotografią nie wyłapujesz różnych zależności.
Bardziej nie pojęte jest, to że Ty jako moderator, wróżysz z fusów, aparatów nigdy w rękach nie miałeś, testów Z6 praktycznie brak, a już przesądziłeś że w Z6 będzie gorszy AF od Z7 - możesz się domyślać, tylko domyślać. Stwierdzenie przez Ciebie że w Z6 będzie gorszy AF niż Z7 to totalny absurd jaki tutaj dotychczas padł - i aż dziw że poszło to w eter z ust moderatora. Dla mnie wciąż ten AF jest pod znakiem zapytania, i dopóki sam do rąk tego aparatu nie wezmę, i nie przetestuję, i dopóki nie pojawią się obiektywne opinie, to będzie dla mnie wielka niewiadoma. No ale Ty Jacku nie musisz testować, nie musisz widzieć, nawet sprzętu na rynku nie będzie, bam, magia, odpalasz magiczną kulę i złota kula przemawia, będzie gorzej Jacku, będzie gorzej w Z6 :)
Temat masakra, D850 to jakaś wyrocznia. Lustro VS Bezlustro.
a może przestaniemy się skupiać nad D850 (nie każdemu taki aparat potrzebny) i zaczniemy porównywać do, D700, D810, D750?
Kolekcjoner
06-11-2018, 21:10
Dla mnie nie do zaakceptowania jest elektroniczny wizjer. Gapić się kilka godzin w telewizor a później następne w monitor przy obróbce zdjęć, masakra. Ale doskonale rozumiem innych, którym to nie przeszkadza i szanuję to.
Kwestia przyzwyczajenia. Kamerzyści godzinami gapią się w takie wizjery i jakoś żyją. Przy tym w wielu kamerach ten obraz to prawdziwa qpa w porównaniu z wizjerem zaawansowanego lustra.
Dzięki Bogu i partii ( :-) ) na szczęście jest wybór.
Kolekcjoner
06-11-2018, 21:20
Dzięki Bogu i partii ( :-) ) na szczęście jest wybór.
Pytanie jak długo, bo obawiam się że czas dslr się kurczy...
Kamerzyści godzinami gapią się w takie wizjery i jakoś żyją.
Pewnie masz rację, chociaż Ci, z którymi zdarza mi się pracować działają na ekranach, bo twierdzą, ze wizjery zbyt męczące są :) A nie piszę o ślubniakach.
Lustrzanki mają jeszcze sporo do granicy możliwości zwłaszcza w temacie af, a w bezlustrach tą granice wyznacza póki co tylko sony i zobaczymy kto i kiedy będzie na tyle dobry żeby ją przepchnąć w okolice lustrzanek, a co dopiero o zostawieniu ich w tyle.
krzysztofz24
06-11-2018, 21:59
Znan jest data konca DSLR;-)?
Nie bylo jej tu w watku...musiala byc:-)
Ogolnie Panowie strasznie bijecie piane nie wiadomo o co. Chyba niektorzy chcieli ze wyjdzie Z7 i Z6 i zamiecie pod kazdym wzgledem wszystko co na rynku.
A we wszystkich wrazeniach z uzytkowania, reviev czy testach (np ten na Fotopolis) wychodzi ze AF-S jest bardzo dobry ale AF-C to srednia polka przyrownujac do lustrzanek.
No i co z tego. Chyba w studio czy w krajobrazie lub przy fotografi ludzi lub w mniej wymagajacym reportazu typu slub/komunia/inne chrzciny AF-C szybkosci charta nie potrzeba.
Chyba nikt sie nie spodziewal ze AF-C bedzie taki ze wszyscy fotografujacy olimpiade rzuca sie na niego i odloza z niesmakiem swoje jednocyfrowe Canony i Nikony:lol:
A co do Z6 to producent nie pozycjonuje tej puszki jako reportereskiej-nigdzie nie znalazlem takiego info.
Jest to nizej pozycjonowany aparat niz Z7. AF moze byc taki sam ale nie ma prawa byc lepszy niz w Z7. Bo Z6 to nizszy model. Tak dziala handel, marketing i pozycjonowanie produktu w 21 wieku.
Kolekcjoner
06-11-2018, 22:09
Pewnie masz rację, chociaż Ci, z którymi zdarza mi się pracować działają na ekranach, bo twierdzą, ze wizjery zbyt męczące są :) A nie piszę o ślubniakach.
Może to być wynik kiepskich wizjerów w wielu nawet dosyć drogich kamerach. Poza tym jak masz kamerę na statywie i stoisz przy niej kilka godzin to ekran jest znacznie wygodniejszy.
Lustrzanki mają jeszcze sporo do granicy możliwości zwłaszcza w temacie af, a w bezlustrach tą granice wyznacza póki co tylko sony i zobaczymy kto i kiedy będzie na tyle dobry żeby ją przepchnąć w okolice lustrzanek, a co dopiero o zostawieniu ich w tyle.
Czego Sony wyznacza granice?
Znan jest data konca DSLR;-)?
Nie bylo jej tu w watku...musiala byc:-) Nie wiem.
cz4rnuch
06-11-2018, 22:10
...Jest to nizej pozycjonowany aparat niz Z7. AF moze byc taki sam ale nie ma prawa byc lepszy niz w Z7. Bo Z6 to nizszy model. Tak dziala handel, marketing i pozycjonowanie produktu w 21 wieku.Z7 też nie jest opisywany jako model reporterski. Zatem AF Z6 nie musi, ale może mieć bardziej czuły AF (w specyfikacji Z6 stoi, że jednak jest bardziej czuły). Ponadto Z6 ma mniej Mpx i szybszą serię co także powoduje, że bliżej mu do sprzętu reporterskiego. A odnośnie tego marketingu i pozycjonowania w 21 wieku to mamy przykład zza miedzy gdzie A7III mimo, że tańszy i bez sufiksa to jednak AF ma lepszy od wysokorozdzielczego i znacznie droższego A7RIII. Sytuacja w sumie podobna do pary Z6 i Z7.
krzysztofz24
06-11-2018, 22:29
Z7 też nie jest opisywany jako model reporterski. Zatem AF Z6 nie musi, ale może mieć bardziej czuły AF (w specyfikacji Z6 stoi, że jednak jest bardziej czuły). Ponadto Z6 ma mniej Mpx i szybszą serię co także powoduje, że bliżej mu do sprzętu reporterskiego. A odnośnie tego marketingu i pozycjonowania w 21 wieku to mamy przykład zza miedzy gdzie A7III mimo, że tańszy i bez sufiksa to jednak AF ma lepszy od wysokorozdzielczego i znacznie droższego A7RIII. Sytuacja w sumie podobna do pary Z6 i Z7.
Nie, nie jest podobna. Bo Sony nie ma reporterskich body na wojne czy podobna okazje jak ma Canon czy Nikon.
I dlatego daja najlepsze co maja i potrafia. Takze w Sony wysokorozdzielcze body to studio a jak ma mniej mpx to prawie repo.
U Canona czy Nikona to nie przejdzie. Bo te firmy od dziesiecioleci wiedza co to body do repo albo do studio.
Pozycjonowanie po ilosci Mpx jest bardzo powierzchowne i bledne. To jest jeden z czynnikow tylko, wazniejszy jest bezbledny AF, seria i wysokie ISO.
Mz Z6 to nie bedzie zadne repo, po prostu niz pozycjonowany aparat dla mas. Taki odpowiednik D750. Lub nawet cos pomiedzy D750 a seria D600.
Zaraz wpadnie Maciek, i stwierdzi, że 5kg nie robi żadnego wrażenia... :)
Jestem ;)
Nawet nie 5, a 10, 15 czy 20kg. Przy czym warto dodać, że budowy jestem wyjątkowo drobnej, jakieś 62-65kg(a kilka lat temu zdarzyło mi się nawet zejść do 50 kg) przy 173-5 wzrostu. Ale mam podejrzenia skąd się u mnie może brać ten całkowity brak problemów z noszeniem rzeczy.... lekkich jak sprzęt foto ;) W sumie to przez ostatnie 10 lat trenowałem bjj, judo czy też na siłce typowo siłowo z wolnymi ciężarami(z wynikami co prawda lekkopółśmiesznymi rzędu 100+ w mc/siadzie). Wszystkie te aktywności wymagają mocnego dołu pleców i mięśni głębokich stabilizujących kręgosłup.
Tak swoją drogą to siedzieliśmy kiedyś na meczu z Dawidem Gaszyńskim i doszliśmy do wniosku, że w tele zaakceptowalibyśmy wagę w okolicach 8-10 kg ;) I w sumie w tej całej lustrzankowo-bezlustowej histerii, która ostatnio panuje tego nam właśnie najbardziej brakuje- 300/400 2.0 ;)
Gdy się daje rady innym można choć spróbować postawić się w ich położeniu (nie twierdzę oczywiście, że Jacek nie próbował). A co do uwiądu twórczego to żadnym twórcą nie jestem, ale odchudzenie zestawu przynajmniej spowodowało, że czasem biorę aparat ze sobą, bo wcześniej różnie z tym bywało :)
Wyskocz z rurek i skocz na siłkę :D Migdały akurat są spoko w każdej formie.
cz4rnuch
06-11-2018, 22:38
Nie, nie jest podobna. Bo Sony nie ma reporterskich body na wojne czy podobna okazje jak ma Canon czy Nikon.
I dlatego daja najlepsze co maja i potrafia...I tu się mylisz. Po pierwsze Sony ma też A9. Poza tym piszę o parze Z6 i Z7 oraz A7III i A7RIII. Jeśli nie widzisz podobieństwa między tymi zestawami to warto się w temat nieco bardziej wgłębić. No i to co piszesz o pozycjonowaniu niekoniecznie musi się sprawdzić w przypadku bezluster, bo tak jak wspomniałem w przypadku Sony jest to nieprawda, a w przypadku pary Z6-Z7 to ten drugi jest aparatem wolniejszym i ma mniejszą czułość układu AF (-1EV podczas gdy Z6 -2EV).
Czego Sony wyznacza granice?
Działania af w bezlustrach ( A7III, A7rIII, A9 ).
Kolekcjoner
06-11-2018, 23:16
I tu się mylisz. Po pierwsze Sony ma też A9. Poza tym piszę o parze Z6 i Z7 oraz A7III i A7RIII. Jeśli nie widzisz podobieństwa między tymi zestawami to warto się w temat nieco bardziej wgłębić. No i to co piszesz o pozycjonowaniu niekoniecznie musi się sprawdzić w przypadku bezluster, bo tak jak wspomniałem w przypadku Sony jest to nieprawda, a w przypadku pary Z6-Z7 to ten drugi jest aparatem wolniejszym i ma mniejszą czułość układu AF (-1EV podczas gdy Z6 -2EV).No ale to czym tak realnie się te bezlustra różnią jako aparaty, że trzeba je inaczej pozycjonować....?
Działania af w bezlustrach ( A7III, A7rIII, A9 ). No tylko chyba własne :lol:...
Kolekcjoner Myślisz że nikon i canon w bezlustrach dorównał z AF sony, testy póki co tego nie potwierdzają.