Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a
Jaki gorszy rezultat? Jak masz jablko to masz nagle +5 do rezultatow? :shock:
Jaki gorszy rezultat? Jak masz jablko to masz nagle +5 do rezultatow? :shock:
Jeśli ktoś przesiądzie się z mocno zasyfionej, zawirusowanej i przerobionej na zombie Windy na OSX to tak, nagle ma +5 do rezultatów - widziałem mocno dpoasione kompy tak niemiłosiernie zmulone przez wirusy/botnety/ujwico, że mój MBA wciągał je nosem.
To, że sam maciuś jest wydajniejszy na tym samym konfigu to oczywiście mity greckie jeszcze z przedpotopowych czasów (gdy np. Adobe najpierw pisało pod Apple a potem ew. z litości drutowali kod pod PC), ale fakt-faktem jeśli ktoś*nie potrafi sobie poradzić z utrzymaniem higieny i zwalczaniem infekcji pod Windą, to makówa jest jakimś rozwiązaniem.
moim zdaniem AiO mac jest całkiem spoko, zwłaszcza 27, mam w pracy i do moich zastosowań nadaje się całkiem nieźle.
natomiast sama idea AiO jest - w moim przekonaniu - dość słaba. osobiście nigdy nie wybrałbym maszyny z lustrem jako podstawowym monitorem
[HP Z1 G2 jest chyba wyjątkiem wśród AiO ale cena ;) ]
Czornyj, Ty masz tego rMBP z 4 czy 8gb ram? pisales ze masz podstawowy konfig, ale on sie chyba zmienil, bo na poczatku dawali 8gb z dyskiem 128gb a teraz juz chyba nie ma tak dobrze i do 128 daja 4gb...
Stach2008
16-06-2014, 14:18
[HP Z1 G2 jest chyba wyjątkiem wśród AiO ale cena ;) ]
Fajny ten HPek, na tym to juz można podziałać :-) ale nie jest taki ładny jak iMac 27" ;-)
Jeśli ktoś przesiądzie się z mocno zasyfionej, zawirusowanej i przerobionej na zombie Windy na OSX to tak, nagle ma +5 do rezultatów - widziałem mocno dpoasione kompy tak niemiłosiernie zmulone przez wirusy/botnety/ujwico, że mój MBA wciągał je nosem.
Jak ktos ma bajzel na gracie to jego problem, ale samo posiadanie jablka nie dodaje +5 do rezultatow, raczej +3 do hipsterowosci ;) :twisted: Oczywiscie jakby mi dali nowe jablko to bym sie nie obrazil, ale sam ostatnio stalem przed takim wyborem i wybralem lapa z winszajsem.
Jak ktos ma bajzel na gracie to jego problem, ale samo posiadanie jablka nie dodaje +5 do rezultatow, raczej +3 do hipsterowosci ;) :twisted: Oczywiscie jakby mi dali nowe jablko to bym sie nie obrazil, ale sam ostatnio stalem przed takim wyborem i wybralem lapa z winszajsem.
Ja tylko odpowiadam na twoje pytanie kiedy w pewnych okolicznościach jabłko może dać komuś +5 do rezultatów. Jak ktoś ma bajzel to maciuś może być pewnym sposobem na zrobienie porządku ;)
Tak to mozna dopisac +5 do rezultatow do wszystkiego... :razz: ;) Przyznaj sie, ze jestes hipsterem i tyle! :twisted: :mrgreen:
czornyj hipsterem... :mrgreen:
swoja droga hipsterem to teraz jest kazdy co ma ajfona...
Tak to mozna dopisac +5 do rezultatow do wszystkiego... :razz: ;) Przyznaj sie, ze jestes hipsterem i tyle! :twisted: :mrgreen:
hipsterski aspekt jabłka jest dla mnie akurat wrzodem na d... tego systemu - dawniej to były narzędzia do roboty dla profesjonalistów, teraz bardziej lajfstajlowe gadżety i nie muszą się już tak bardzo spinać ;)
Ano nie spinaja sie i przez to przesiedzialem caly mecz w apple store w Düsseldorf bo sie "temu telefonu" bluetooh nie podobal. Fakt, ze po 90 minutach przekonywania ich, ze to wina telefonu, wymienili mi na nowy. Ale co sie naargumentowalem to moje.
Wysłane z mojego S1 przy użyciu Tapatalka
90 min. to jak na obecne standardy Apple b. niewielki wymiar kary - szał mal hjer, majn Junge: http://www.luminous-landscape.com/forum/index.php?topic=90333.0
Powiem tak, jaja sobie robią, tylko że inni też. Trzeba tylko przekalkulować kto bardziej nas w konia robi.
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
foto4deg
22-06-2014, 08:22
Koledzy. Primo, przepraszam za brak polskich znakow, ale pisze z pracy i polskich liter brak.
Czy iPad Air "uciagnie" czytnik kart CF Sandisk Imagemate podpiety pod przejsciowke lightning-usb? Dysk twardy 2,5''?
Dysku nie uciagnie. Natomiast czytniki podlaczalem rozne i kilka ruszylo bez problemu. Czyta zdjecia z CF. Jesli czytnik nie ma kontrolek i innych dupereli to zadziala. Podobnie jak pendrive.
foto4deg
22-06-2014, 21:10
Dysku nie uciagnie. Natomiast czytniki podlaczalem rozne i kilka ruszylo bez problemu. Czyta zdjecia z CF. Jesli czytnik nie ma kontrolek i innych dupereli to zadziala. Podobnie jak pendrive.
Kurcze no... Surface RT uciągnął a iPad Air nie? czytnik mam Imagemate Sandiska, raptem jedna malutka kontrolka zapalająca się przy włożeniu karty.
ja nie pisalem ze sie nie da. trzeba sprawdzic. dysku 2,5 cala raczej nie uciagnie. sprawdzalem z klawiaturami, czytnikami kart, ale z dyskiem jeszcze nie ;)
A ja przywitam sie grzecznie w tym watku, bo zgrzeszylem i mam nadgryzone jabluszko w domu, ktore zastapilo 8 letniego PC-ta. Szalu nie ma, uzywany MacMini 1.1 w trakcie upgrade do 2.1 i calosc pod SL (10.6.8).
Jak na razie, jest ono opcja przejsciowa (oswajanie sie z filozofia Appla) do konca roku, kiedy na dobre zagosci cos z roku 2010/2011 a moze i nowe Mini jak Apple nie oszaleje z cenami.
Dlaczego Mini z 2006 .. bo byl za grosze (CD 1.66GHz, 2GB ram, 60GB HDD w zestawie z klawiatura przezprzewodowa i 1TB dyskiem iomegi) oraz koniec wsparcia technicznego M$ dla XP . Do tej pory zmienilem dysk na 128GB SSD, a processor (C2D 2.33GHz) i RAM (2x2GB) przyjada w tym tygodniu. W sumie ponizej 200 funtow bedzie male cos, co i tak lepiej dziala od poprzedniego PC (P4 HT, 4GB RAM, 500GB HDD, Matrox P650). Monitor (Nec P221W), drukarka (Epson L800), skaner (Epson 2400), kalibrator (xRite i1 DP) i NAS (2x2TB w RAID 1) zostaja bez zmian.
Nastepnym etapem bedzie opanowanie zarzadzania kolorem na jablku, bo w Winzgrozie mozna dostac szalu. W sumie to nie moj komputer a malzonki i jak na razie jest zadowolona, ze zycie stalo sie prostsze :D
Capture One (6.x) dziala o wiele szybciej niz na poprzednim PC a dane skladowane sa na NAS.
Gratki - dobrze dopasiony miniacz daje radę ;)
Z C1 słyszałem plotki, że kod jest lepiej napisany pod OSX i szybciej pocina na jabolach - ciekawe ile w tym prawdy...
GoOrange
23-06-2014, 16:00
Nie da sie ukryć.
Co do MacStorm, to hackintosh jak każdy inny. Do Maca Pro go się porównać nie da, bo to zwykły Pc, a nie stacja robocza. Przy macu mini jest wielkim pudłem i nie ma all in one jak iMac. Generalnie nie ma odpowiednika Apple do ich produktów. Ja do hackintosha już raczej nigdy nie wracam, ale jak ktoś ma potrzebę to opcji jest pełno. Na forach hacków są ludzie, którzy składają, więc kupujący nie musi się na tym znać.
Niestety tak nie jest, niestety bo 95% hackintoshy jest zrobionych pomiędzy źle przez przeciętnie do w miarę. Tylko kilka osób w Polsce robi to w pewnym sensie masowo i naprawdę dobrze. Do tego stopnia dobrze że robią to tylko na opracowanym i przygotowanym wcześniej przez siebie sprzęcie, którego wydajność jest identyczna z Makami i adekwatna do wydajności podzespołów.
W przypadku konfigu, który sprzedał się w ilości kilkudziesięciu czy większej ilości sztuk, jeszcze przed oficjalnymi update OS X jest informacja o ewentualnych problemach, rozwiązaniach (choć najczęściej zwykły update idzie bez bólu).
Dlatego właśnie ja, jako posiadacz macbooka, mini i hackintosha nie widzę najmniejszego sensu wydawania kasy na iMaca czy Maca Pro ponieważ nie mam z żadnym z nich kompletnie żadnych problemów. Jeśli coś szwankuje to mam ten sam problem na wszystkich kompach.
Poleci ktos program do masowej zmiany rozmiaru zdjec? Interesuje mnie taki z funkcja gdzie okreslam dlugosc tylko jednego boku a drugi jest proporcjonalnie dostosowany. Przydala by sie takze opcja wyostrzania z regulowanymi parametrami.
a w czym obrabiasz zdjecia? bo w PSie to wystarczy nagrac akcje i po problemie. nei wiem czy w elementsie / lightroomie tez sie tak da
A co polecacie na iPada do wsadowej zmiany rozdziałki? iPhoto nie ma chyba takiej opcji.
a w czym obrabiasz zdjecia? bo w PSie to wystarczy nagrac akcje i po problemie. nei wiem czy w elementsie / lightroomie tez sie tak da
W Lightroomie. Mam tez gdzies pudelko z Elements w wersji chyba 10 jak by co...
w LR masz przy eksporcie pole wyboru rozmiaru zdjęcia i dodatkowego wyostrzania po zmniejszeniu
http://www.dpreview.com/articles/5684134078/apple-to-cease-development-of-aperture
marszull
28-06-2014, 09:44
http://www.dpreview.com/articles/5684134078/apple-to-cease-development-of-aperture
hehe mialem napisac ;)
czyli dobrze ze LR mi sie bardziej spodobal od aperture ;)
hehe mialem napisac ;)
czyli dobrze ze LR mi sie bardziej spodobal od aperture ;)
Takie same mam odczucia po tej wiadomości. Niemniej jeśli ten nowy twór Apple okaże się nie lepszy od Aperture a Lr przejdzie wyłącznie do chmury i comiesięcznych opłat to chyba się przeproszę z Lr. Unikam niewolnictwa jak mogę ;)
10.9.4 wyszedł. Ciekawe czy zniknie problem wybudzania który kończył sie restartem.
Opisują, że się skończył, choć w moim przypadku nigdy nie wystąpił. Miałem za to problemy z łączeniem się z niektórymi sieciami wifi, tak jak opisują w czeńczlogu. Zobaczymy w praniu...
marszull
01-07-2014, 12:41
jestem pod wrazeniem jak fajnie i sprawnie mozna dolozyc dysk do mini i jak to w srodu wyglada, nawet kolega elektronik byl bardzo pozytywnie zaskoczony ;)
jestem pod wrazeniem jak fajnie i sprawnie mozna dolozyc dysk do mini i jak to w srodu wyglada, nawet kolega elektronik byl bardzo pozytywnie zaskoczony ;)
Witaj w klubie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/07/01/qugyrajy.jpg)
zakladam panowie ze gwarancje wsadziliscie do kosza? bo japco kategorycznie pisze o utracie gwarancji w przypadku wymiany dysku :)
zakladam panowie ze gwarancje wsadziliscie do kosza? bo japco kategorycznie pisze o utracie gwarancji w przypadku wymiany dysku :)
Nie czytalem. Tylko w przypadku wymiany, czy dolozenie drugiego tez ma taki skutek?
ThomasVoland
01-07-2014, 15:35
Raczej w obu przypadkach, tylko co to za problem żeby wymienić dysk przed odesłaniem do Apple? Tzn. rozumiem że to problem, ale chyba nie taki, żeby gwarancję do kosza wyrzucać. Tym bardziej że wymianę i dołożenie dysku można zrobić błyskawicznie bez wyjmowania płyty głównej (wymaga trochę wprawy). Ja kilka razy dyski zmieniałem, zawsze bez wyciągania płyty.
Raczej w obu przypadkach, tylko co to za problem żeby wymienić dysk przed odesłaniem do Apple? Tzn. rozumiem że to problem, ale chyba nie taki, żeby gwarancję do kosza wyrzucać. Tym bardziej że wymianę i dołożenie dysku można zrobić błyskawicznie bez wyjmowania płyty głównej (wymaga trochę wprawy). Ja kilka razy dyski zmieniałem, zawsze bez wyciągania płyty.
Ja wiem ze wymiana to nie problem. Problemem moga bys slady otwierania / rozkrecania
Apple nie pozwala np na zmiane dysku na ssd poza autoryzowanym serwisem pod grozba utraty gwarancji. Wiem, chore ale prawdziwe. Inna rzecz ze miniacze podobno sie nie psuja wiec zawsze mozna liczyc na szczescie ;P
A to dziwne, bo w MBP (nie retina, starsze 13, 15 i 17) w instrukcji obsługi są nawet schematy jak samodzielnie (bez utraty gwarancji) zmienić dysk i ram...
Proac150
01-07-2014, 19:18
Ja zmieniałem ram i dysk, póżniej na gwarancji wymienili baterię i problemu nie było
Ja zmieniałem ram i dysk, póżniej na gwarancji wymienili baterię i problemu nie było
o ile wiem, to mac mini nie ma baterii :)
linijkę wcześniej napisałem przecież, że w lapkach nie ma problemu, który drąży miniacze
Proac150
01-07-2014, 20:35
o ile wiem, to mac mini nie ma baterii :)
linijkę wcześniej napisałem przecież, że w lapkach nie ma problemu, który drąży miniacze
Masz rację oczywiście, ja tylko potwierdziłem Twoje słowa :)
Sprawdzone w praktyce.
marszull
01-07-2014, 23:02
ja tam plomb zadnych nie widzialem, gwarancja jest na rok, mam nadzieje ze nei bede musial sprawdzac jak to jest z tymi zapisami
dysk dolozony, jak jeszcze spadna ceny ssd, to ten cos byl tez na ssd wymienie ;)
Apple UK ma promocje - raty 0% - mysle o zmianie mojego mini i5 2011 na nowego mini i7. Duzo to szybsze bedzie? Mysle glownie o LR...
Witaj w klubie:
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/07/01/qugyrajy.jpg)
Dobrze widze SSD Toshiby z Serii Q? Takie cos wsadzilem do Miniacza 1.1. SL 10.6.8. W starcie do setki zostawil stare HDD daleko w tyle, od fanfar do pelnego startu systemu w ponizej 20 sekund a bylo grubo ponad minute.
Czas wsadzic w niego nowy mozg (C2D T7600 2.33GHz), ktory czeka od jakiegos czasu.
Z innej bajki, po miesiacu padla mi plytka DVD z Snow Leopardem z wersji pelnej, pudelkowej. Czy komus udalo sie dostac nosnik zamienny od Appla?
Dobrze widze SSD Toshiby z Serii Q? Takie cos wsadzilem do Miniacza 1.1. SL 10.6.8. W starcie do setki zostawil stare HDD daleko w tyle, od fanfar do pelnego startu systemu w ponizej 20 sekund a bylo grubo ponad minute.
Czas wsadzic w niego nowy mozg (C2D T7600 2.33GHz), ktory czeka od jakiegos czasu.
Z innej bajki, po miesiacu padla mi plytka DVD z Snow Leopardem z wersji pelnej, pudelkowej. Czy komus udalo sie dostac nosnik zamienny od Appla?
Dobrze widzisz. U mnie az takiego kopa nie dostal, a teraz i tak przewaznie usypiam a nie wylaczam to tym bardziej roznic wielkich nie ma.
P.s.
Czy ktorys z kolegow z postow wyzej zdradzi jak wstawia sie dwa dyski do miniacza bez wyciagania bebechow?
metoda laparoskopowa.
Aaaa, rozkrecamy dysk bez wyciagania z maca i zmieniamy krazki na model o wiekszej pojemnoscii.
Apple UK ma promocje - raty 0% - mysle o zmianie mojego mini i5 2011 na nowego mini i7. Duzo to szybsze bedzie? Mysle glownie o LR...
Jak bedziesz sie pozbywal Miniacza'11 odezwij sie do mnie na priv.
Potrzebuję aplikacji na iPada do blokowania dostępu do gier, chcę by odpalenie np. minecrafta (czy jakiejś innej gry) możliwe było tylko po wpisaniu hasła (kodu).
Są blokowane foldery na prywatne pliki (zdjęcia, kontakty, notatki itp...) ale nie znalazłem żadnych schowków na aplikacje.
Zna ktoś coś takiego?
marszull
05-07-2014, 08:55
mini z ssd chodzi jak burza ;) pewnie niedlugo kupie jescze jedenn dysk zenetrzny (mam trzy duze magazyny i dwa male przenosne po FW) i sie zastanawiam nad 3TB thunderbolt
marszull
06-07-2014, 12:03
czy ktos uzywa zenetrznych dyskow z thunderbolt? Najbardziej mnie interesuje LaCie 3TB i Mybook duo 6/8 TB Jak jest z praca i halasem?
Witam. Jak byście rozwiązali taką sytuację?
Jestem w terenie, robię zdjęcia. Ze sobą mam iPada.
Zrobiłem 100 zdjęć, a potrzebuję na "gorąco" wysłać/wstawić na bloga 20 zdjęć o rozdzielczości 1000px na dłuższym boku.
Zdjęcia wymagają podstawowej korekty typu ekspozycja, kontrast, nasycenie, ewentualnie WB i wyostrzenie.
Zdjęcia wybieram i zgrywam kabelkiem na iPada i.... właśnie co dalej? Jakie apki polecacie?
Testowałem:
iPhoto (wszystko ok, ale nie da się zmienić rozdziałki)
Photogene (niby ma wszystko co trzeba, ale produkuję marnej jakości obrazek mimo, że kompresja jest na minimum, a pliki ważą bardzo dużo)
Lightroom mobile (dla mnie porażka - nie ma presetów - z ustawieniami trzeba robić kopiuj/wklej na każde zdjęcie pojedynczo no i brak zapisu w mniejszej rozdziałce)
Reduce (zmieniam rozdziałkę po iPhoto, ale jakość obrazku słaba)
Snapseed (praca na jednej fotce + brak zmiany rozdziałki)
Ogólnie lipa jest na tym iPadzie ze zmianą rozdziałki.
Bartek_902
22-07-2014, 22:57
Witam.
Zauważyłem dziś na swoim MBP retina 13" że coś złego dzieje się na rogach matrycy przy wyświetlaniu koloru czarnego, wygląda to tak :
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=68623145709063551841.jpg)
Przepraszam za jakość ale to tak poglądowo z telefonu. Mam się obawiać o tą matryce czy to normalne że na rogach świeci jaśniej ? Dodam że nie mam problemu z powszechnym w tych modelach ghostingiem.
czy ktos uzywa zenetrznych dyskow z thunderbolt? Najbardziej mnie interesuje LaCie 3TB i Mybook duo 6/8 TB Jak jest z praca i halasem?
Pracuje na MyBook'u 8TB od półtora roku. Dysk jest szybki - ustawiłem RAID0. Jest cichy, słychać go tylko przy wybudzaniu. Często zapominam, że ten napęd to napęd zewnętrzny, pracuje się na nim niemal tak, jak na dysku lokalnym. Dyski podpinane przez USB3 zjada na śniadanie.
Jedyne na co moge narzekać, to parosekundowy okres wybudzania dysku - gdy nie jest używany przechodzi w stan uśpienia - i w związku z tym zablokowanie na ten czas ForkLifta lub Findera . Ale już się do tego zdążyłem przyzwyczaić.
marszull
24-07-2014, 21:55
Pracuje na MyBook'u 8TB od półtora roku. Dysk jest szybki - ustawiłem RAID0. Jest cichy, słychać go tylko przy wybudzaniu. Często zapominam, że ten napęd to napęd zewnętrzny, pracuje się na nim niemal tak, jak na dysku lokalnym. Dyski podpinane przez USB3 zjada na śniadanie.
Jedyne na co moge narzekać, to parosekundowy okres wybudzania dysku - gdy nie jest używany przechodzi w stan uśpienia - i w związku z tym zablokowanie na ten czas ForkLifta lub Findera . Ale już się do tego zdążyłem przyzwyczaić.
dzieki wlasnie sobie zamowilem 6TB ;)
tylko sie zastanawiam czy ustawic RAID 0 czy 1
ale chyba 1 bo bede tam trzymal magazyn zdjeciowy to dopoki sie nie zapelni w polowie to bedzie od razu backup
chyba ze ustawie dwa dyski i jeden pojdzie pod TimeMachine i oprocz systemu bedzie bakapowal ten drugi dysk
musze jescze pomyslec przez pare dni ;)
RAID 1 to nie backup :)
jak coś skasujesz nieumyślnie, to zniknie z obu
Instalował już ktoś Yosemite bete?
ThomasVoland
26-07-2014, 02:28
Ja tradycyjnie czekam na wersję RC. Myślałem żeby ew. na nieużywanym mini zainstalować betę, ale w sumie to bez sensu bo nie używam go na co dzień, a o Yosemite i tak wiadomo już wszystko z filmów i relacji innych osób. W becie jeszcze sporo mają do poprawienia.
marszull
26-07-2014, 13:46
RAID 1 to nie backup :)
jak coś skasujesz nieumyślnie, to zniknie z obu
nie chodzi o kasowanie tylko awarie dysku
ale pomyslalem nad tym chwile i chyba bedzie na jednym magazyn a na drugim TM do calego systemu i magazynu na tym pierwszym
nie chodzi o kasowanie tylko awarie dysku
ale pomyslalem nad tym chwile i chyba bedzie na jednym magazyn a na drugim TM do calego systemu i magazynu na tym pierwszym
Ja postawiłem na RAID0 - wydajność ma dla mnie o wiele większe znaczenie. Backupy i tak mam podwójne - Time Machine na Time Capsule (z iMaka) i pełny backup projektów i dokumentów na NASa (wraz z MyBookiem).
MyBook ma jedną ważną zaletę - w bardzo prosty sposób można wymienić dysk na nowy. Gdybym kupował teraz, to kupiłbym wersję 4TB i wymienił sam dyski. Wyszłoby taniej.
Carlos_lo
28-07-2014, 20:35
moze to juz znacie, ale wlasnie sciagnalem https://itunes.apple.com/gb/app/manual-viewer-2/id631171410?mt=8 i zawsze pod reka instrukcja jakby co
foto4deg
09-08-2014, 00:58
20 aplikacji w niższej cenie. Jakaś nowa promocja w app-store http://www.macrumors.com/2014/08/08/ios-productivity-app-store-sale/
Jak ustawic polskie znaki na macu (Lion) ? Z altem wyskakuja mi takie kwiatki... ĂĽ´ç
szukam i znalesc nie moge, uzywam google chrom - help!
Co masz w System Preferences>Keyboard>Input Sources ?
Znalazlem PolishPro i jest ok:) ąęć
Mam pewien problem.
Od kilku dni nie widzę opisów do aukcji Ebay, strony przedmiotów wyświetlają się poprawnie, mam zdjęcia informacje na temat kosztów przesyłki ale nie mam opisów.
Wyzerowałem Safari ale problem nie został rozwiązany, próbowałem coś wygooglowac ale nie znalazłem rozwiązania problemu.
foto4deg
23-08-2014, 14:21
Forumowicze, znacie jakiś tańszy odpowiednik tego cuda link (http://store.apple.com/pl/product/HE043ZM/A/długopis-livescribe-premium-wireless-bluetooth)? Szukam czegoś do pisania na kartce z jednoczesnym zapisywaniem na iPadzie lub iPhonie.
Kolekcjoner
23-08-2014, 19:09
Potrzebuję aplikacji na iPada do blokowania dostępu do gier, chcę by odpalenie np. minecrafta (czy jakiejś innej gry) możliwe było tylko po wpisaniu hasła (kodu).
Są blokowane foldery na prywatne pliki (zdjęcia, kontakty, notatki itp...) ale nie znalazłem żadnych schowków na aplikacje.
Zna ktoś coś takiego?
W jaki sposób blokujesz notatki bo nijak tego nie mogę znaleźć? Potrzebuję niekiedy "sprywatyzować" iPada a nie do końca mi się to udaje.
Można użyć TruCrypta (starego). Wówczas jest hasło na całą partycję - na przykład trzymaną w pliku - podawane podczas montowania (dwuklik, więc banalne). A co na niej umieścisz to już obojętne.
foto4deg
09-09-2014, 19:36
Nie wiem dlaczego, ale iPhone 5s nagle przestal dzialac...
ThomasVoland
09-09-2014, 19:37
Moj też coś ledwo, chce ktoś kupić?:)
ThomasVoland
09-09-2014, 20:03
A zegarki wam jeszcze działają?
foto4deg
09-09-2014, 20:09
Jeszcze tak, ale coś zwolnił ;) Obawiam się, czy Air-a wyciągać, może też coś mu zacznie zaraz doskwierać.
szczerze bym wolal zeby zamiast na zegarkach, paskach do spodni i spinkach do krawata Apple skupilo sie na mniej hipsterskim sprzecie :P
foto4deg
09-09-2014, 20:50
szczerze bym wolal zeby zamiast na zegarkach, paskach do spodni i spinkach do krawata Apple skupilo sie na mniej hipsterskim sprzecie :P
Apple był wizjonerski i taki musi zostać. Apple Watch powstał z wymogów czysto biznesowych - firma nie mogła pozwolić na posiadanie przez Samsung czegoś, czego Apple nie miał. Ciesz się z iPhone 6 :p
Carlos_lo
09-09-2014, 20:52
tia ....
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/cccecbbf062c636d70447c54adbc73e1-1.jpg
źródło (http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/09/09/cccecbbf062c636d70447c54adbc73e1.jpg)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dlaczego hipsterski? Bo nie jest brzydki? ;-)
Nosz wielce mi zagłada Szwajcarii - ta zegarynka to jakaś*bieda dla dzieci na komunię. I znowu nie ma nowych kompów :evil:
foto4deg
09-09-2014, 21:35
Nosz wielce mi zagłada Szwajcarii - ta zegarynka to jakaś*bieda dla dzieci na komunię. I znowu nie ma nowych kompów :evil:
Nie frustruj się, kompa miałeś w zeszłym roku, nie przesadzasz? :p Telefon co roku można wypuszczać (choć i tak to wg mnie lekka przesada), ale kompa? Zegarynka na komunię? Oj Czornyj Czornyj :mrgreen:
Cały czas się*łudziłem, że zlitują się i machną nowego miniacza bo nie bardzo mi się uśmiecha wywalać ponad 10 patoli na przerost formy nad treścią. Ajfon jak ajfon, ale po zegarku oczekiwałem bardziej odkrywczego wzornictwa, jest po prostu nijaki.
foto4deg
09-09-2014, 21:59
jest po prostu nijaki.
Idź do sklepu i zobacz smartwatch Samsunga, LG i innych. Apple Watch bije ich wzornictwem, interfejsem itd na głowę.
Pisane ze starego, ale dobrego Maca :) Na nowym Eizo CX240 :D (Sorry, nie mogłem się powstrzymać :) )
marszull
09-09-2014, 23:14
no i dobrze ze nie czekalem na nowego mini ;) a swoja droga to coraz bardziej sie nastawiam ze mini upodobni sie do imaca (znaczy w sensie bebechow, ze na stale)
Ja coraz bardziej się nastawiam, że nowego mini nie będzie...
Ja nie wiem czy u was też, ale u mnie nie szło oglądać. Przerywanie, przewijanie do wcześniejszych części. To samo na AppleTV jak i na iPadzie. Masakra totalna.
Ja coraz bardziej się nastawiam, że nowego mini nie będzie...
Masz nowe mini w Ajfonie 6 Plus ;)
Stare z retina jest wystarczajaco dobre, nie trzeba nowego ;)
EDIT: W sumie patrzac na wymiary nowych ajfonow to wszyscy hipsterzy w rurkach beda musieli zmienic portki (chociaz pewie wiekszosc z nich ma damskie torebki to se tam telefon wsadza :D).
EDIT2: I dobrze, ze poszli z wymiarem po skosie, a nie na dlugosc bo 5.5" po dlugosci jakby zrobili to by musieli gratis worek na narty dawac...
Ostatnio mam schizę, że rMBP w końcu mi się zdupcy, bo używam go jako stacjonarki i b.*ostro na nim rzeźbię, do tego chcę się*przesiąść na monitor UHD, a HD4000 ma przy tej rozdziałce pewne problemy, co jest trochę upierdliwe. Stare mini ma tą*samą grafikę co retinolec, do tego na dzień*dobry wymaga tuningu - łudziłem się, że wprowadzą miniacza z nowym chipsetem, pieruńsko szybkim SSD i większą ilością TB, ale oczywiście takie numery to nie z Apple, Maca Pro też update'owali dopiero jak już wszyscy użyszkodnicy porzucili wszelką nadzieję i poprzesiadali z big ironów na piece.
To se kup smietnik i tyle :razz:
Nosz qv, z urządzaniem dwóch mieszkań na głowie mam teraz wywalić*ponad 10k na popielniczkę, bo głąby w firmie sadowniczej koncentrują się na cyzelowaniu zegarka z kalkulatorem i melodyjkami?
:mrgreen:
10k to chyba za najbiedniejsza wersje. Jak sobie ostatnio liczylem (zanim kupilem lapa) ile bym musial dac za fajny smietnik to mi wyszlo, ze taniej bedzie kupic mieszkanie w Szanghaju ;)
Procek nawet zbyt szybki, kart grafiki i tak jest o jedną za dużo i są mocniejsze niż potrzebuję, może ew. przydało by się trochę więcej RAM, SSD od bidy styknie - jestem minimalistą, nie przekroczyłbym 15k ;) To jednak jest i tak trzy razy tyle, co miniacz po tjunie uzdatniającym do użytku...
Myślę że doczekamy sie nowego mini tak samo jak nowych iPad czy nowych procesorów w pozostałej lini Apple. Może po prostu cichy update na stronie sklepu po premierze OS Yosemite w październiku.
...albo podzieli los iPoda Classica.
A ja tymczasem tak się wpatruję*w tego łocza, wpatruję, usiłuję*dopatrzyć się*jakiejś wzorniczej błyskotliwości i estetycznych doznań - i jakoś nie mogę się owej atrakcji doszukać, to coś*jest po prostu szpetne. Moto 360 czy nawet od biedy G Watch R wyglądają znacznie lepiej, ta mydelniczka nadal zalatuje mi Tajwańskim komunijnym zegarkiem z kalkulatorkiem i melodyjkami z czasów mojego dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie np. bym mógł założyć tą*bulwę do garniaka.
Widziałem 100 lepszych renderów smartwacha zrobionych dla sportu, a nie przez tłumy dizajnerów z Ivem na czele, np. ten jest całkiem niegłupi:
https://www.behance.net/gallery/smartwatch-concept/14929833
...albo podzieli los iPoda Classica.
A ja tymczasem tak się wpatruję*w tego łocza, wpatruję, usiłuję*dopatrzyć się*jakiejś wzorniczej błyskotliwości i estetycznych doznań - i jakoś nie mogę się owej atrakcji doszukać, to coś*jest po prostu szpetne. Moto 360 czy nawet od biedy G Watch R wyglądają znacznie lepiej, ta mydelniczka nadal zalatuje mi Tajwańskim komunijnym zegarkiem z kalkulatorkiem i melodyjkami z czasów mojego dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie np. bym mógł założyć tą*bulwę do garniaka.
Widziałem 100 lepszych renderów smartwacha zrobionych dla sportu, a nie przez tłumy dizajnerów z Ivem na czele, np. ten jest całkiem niegłupi:
https://www.behance.net/gallery/smartwatch-concept/14929833
Czornyj to nawiązanie do iphona 3g ;DD fakt mogli się bardziej postarać ;/
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/Pm6zIUi-2.jpg
źródło (http://imgur.com/Pm6zIUi)
Forumowicze, znacie jakiś tańszy odpowiednik tego cuda link (http://store.apple.com/pl/product/HE043ZM/A/długopis-livescribe-premium-wireless-bluetooth)? Szukam czegoś do pisania na kartce z jednoczesnym zapisywaniem na iPadzie lub iPhonie.
Zbliżoną (chyba) funkcjonalność ma Wacom Inkling.
Czornyj to nawiązanie do iphona 3g ;DD fakt mogli się bardziej postarać ;/
No więc właśnie delikatnie mówiąc nie ma w tym projekcie nic odkrywczego, wygląda na odwalony po najmniejszej linii oporu. Przy UI faktycznie się postarali, pewnie jest toto ergonomiczne, wygodne itd. ale jako zegarek wygląda biednie - brakuje mu tylko antenki i mógłby robić za rekwizyt ze starego, niskobudżetowego filmu SF, trąci wtórnością na kilometr. Dla porównania inny koncept:
https://kairoswatches.com
po linii najmniejszego oporu :P
Pierwsze odczucia jak patrze na AppleWatch są mieszane. Napewno nie WOW. Będę tak twierdził dopóki nie założe tego na rękę jak sie prezentuje. Uważam, że dali troche ciała chcąc dogodzić wszystkim. Niestety jak ma być dla Panów i Pań, sportowców i biznesmenów oraz młodzieży to wyszło co wyszło. W hameryce sie rzucą na to. U nas jak cena przekroczy pewnie 1,5 tysia to wątpie w sukces. Na rower bym to ubrał żeby mieć fitnes i mapy itd.
Pierwszy raz zawiodłem sie tak konferencją. Od problemów technicznych przez słabe produkty po szopke z U2. Steve sie przewraca w grobie. Tyle czasu a jakby niedopracowane wszystko do siebie... Mają za dużo pieniędzy i chyba nie umieją ich wykorzystać tak jak wcześniej gdzie każda premiera rzucała na kolana. Mnie pozostał niesmak i pierwszy raz nie chce wymienić iPhone na nowszy ;)
PS czekam na nowe Mini, iPad i Yosemite
Nie miałem czasu oglądać ale w kwestii efektów też*mam spory niedosyt. Zegarek jest bodaj pierwszym produktem Apple, który mi się*literalnie nie podoba. Szóstka jest całkiem spoko, pewnie kiedyś przechwycę (mam chcąc niechcąc nową 5, bo stara zdechła i musiałem szybciorem wymieniać na nową by jakoś funkcjonować), ale też nie ma w niej kompletnie niczego, co by urywało tyłek, ogólnie typowa dla Apple innowacyjność gdzieś się ulotniła i powiało nuuuudą...
Wow taki powinien być apple watch ;/
Proac150
10-09-2014, 17:06
Pewnie wiecie, ale najnowsza płyta U2 do pobrania w iTunes za free
Pewnie wiecie, ale najnowsza płyta U2 do pobrania w iTunes za free
Dzieki Grzegorz, juz zassalem, bedzie czego posluchac...
Jakies konkrety co do cen iP6 w europie?? Mysle, ze pzreboleje tak do listopada, pierwsze dni sprzedarzy moga miejscami podbic cene...no i kurcze, rozmiar mi pasuje, ale jakos po przyzwyczajebiu do iP4 i iP5 dziwnie bedzie znowu wrocic do "owali", choc pewnie znowu zmienie zdanie jak dostane go do reki i powiem....tak to apple :mrgreen:
Dzieki Grzegorz, juz zassalem, bedzie czego posluchac...
Jakies konkrety co do cen iP6 w europie?? Mysle, ze pzreboleje tak do listopada, pierwsze dni sprzedarzy moga miejscami podbic cene...no i kurcze, rozmiar mi pasuje, ale jakos po przyzwyczajebiu do iP4 i iP5 dziwnie bedzie znowu wrocic do "owali", choc pewnie znowu zmienie zdanie jak dostane go do reki i powiem....tak to apple :mrgreen:
chyba takie
Phone 6 16 GB – 699 Euro
iPhone 6 64 GB – 799 Euro
iPhone 6 128 GB – 899 Euro
iPhone 6 Plus 16 GB – 799 Euro
iPhone 6 Plus 64 GB – 899 Euro
iPhone 6 Plus 128 GB – 999 Euro
ithilhin
10-09-2014, 17:44
A ja chyba tradycyjnie poczekam na wersję kolejną (pewnie z S). Jakoś tak wychodziło, że zawsze zanabywałam drogą rat w abonamnecie te wersje "po poprawkach". Także na razie się nie ekscytuję i odkładam pieniądze na zakupy fotozwiązane. :)
Jest już dostepna nowa pojemnosc icloud storage. 20 GB za 0,99 euro juz kupione ;)
chyba takie
Phone 6 16 GB – 699 Euro
iPhone 6 64 GB – 799 Euro
iPhone 6 128 GB – 899 Euro
iPhone 6 Plus 16 GB – 799 Euro
iPhone 6 Plus 64 GB – 899 Euro
iPhone 6 Plus 128 GB – 999 Euro
Wow slyszalem o podstawowej wersji iP6 za 750 Euro, ale jak taka cena bedzie to biore 64GB a zonie kupie 16GB bo ona i tak nie potzrebuje wiecej jak 8GB :D
A ja chyba tradycyjnie poczekam na wersję kolejną (pewnie z S). Jakoś tak wychodziło, że zawsze zanabywałam drogą rat w abonamnecie te wersje "po poprawkach". Także na razie się nie ekscytuję i odkładam pieniądze na zakupy fotozwiązane. :)
Ja juz czekam zbyt dlugo, czas na nowszy model, iP5 mnie ominely :D
Jest już dostepna nowa pojemnosc icloud storage. 20 GB za 0,99 euro juz kupione ;)
A wiadomo na jak dlugo? I czy tak pozostanie?
Miałem nosa jak kupowałem swojego maca mini żeby nie czekać gdy sprzedawca mnie zapewniał że będzie update i na pewno będę żałował że kupuje teraz komputer. A co do iPhona no wersja mniejsza jak dla mnie idealna jeśli chodzi o rozmiar, trzeba będzie chyba wymienić starą 4-kę
Dokladnie tak. Moja 4 idzie do zony, dla niej bedzie wystarczajaca. Ja biore 6 tylko nie wiem czy aby nie 64gb.
A wiadomo na jak dlugo? I czy tak pozostanie?
Za miesiąc cena.
Ceny iCloud:
20GB – 0,99 Euro / miesięcznie
200GB – 3,99 Euro / miesięcznie
500GB – 9,99 Euro / miesięcznie
1TB – 19,99 Euro / miesięcznie
Tylko uwazaj, zeby Twoje nagie zdjecia nie wyciekly na reddita ;)
Marcin Jakubowski
11-09-2014, 08:31
odnośnie zegarka i jego wyglądu/funkcjonalności mogę powiedzieć, że wstrzymam się z opinią do czasu gdy będę trzymał to to w ręku (na nadgarstku). Pamięć mi jednak podpowiada, że w przeszłości były już (także na tym forum) wypowiadane negatywne opinie o urządzeniach zaraz po ich prezentacjach, które to opinie ulegały zmianie (także na tym forum) po fizycznej premierze produktu na naszym rynku.
Tymczasem możemy polegać jedynie na opiniach ludzi, którzy trzymali watcha w dłoni. Na ten przykład ta przedrecenzja wydaje się być wyważona :
http://www.hodinkee.com/blog/hodinkee-apple-watch-review
velaskez
11-09-2014, 09:16
Ja co do zegarka myślę, że 9gag mówi tu wszystko.
źródło (http://img-9gag-lol.9cache.com/photo/a9MWnMj_460s.jpg)
Smartwatche to dla mnie dziwna sprawa, z dwóch powodów:
1. Częste ładowanie, czyli coś co mi się mocno nie widzi w zegarkach
2. Funkcje 'smart' działają w połączeniu z telefonem
Tymczasem możemy polegać jedynie na opiniach ludzi, którzy trzymali watcha w dłoni. Na ten przykład ta przedrecenzja wydaje się być wyważona :
http://www.hodinkee.com/blog/hodinkee-apple-watch-review
I trafia w sedno problemu:
Digital Watches Are For Nerds
And about that. The Apple Watch is an incredible piece of engineering, no doubt. It is still not as cool as a mechanical watch, to real people. This might change with time, but my feeling is that not any time soon will a digital wristwatch, no matter what it's capable of, be considered "cool." I am talking pure aesthetics, and 100 perfect superficial judgement here, but at the end of the day, I don't see people that love beautiful things wearing this with any great regularity.
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/AppleWatch)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/AppleWatch)
nope.
smartwatche sa dla firm je produkujacych, zeby mogly sprzedawac dane biometryczne do krajowych ubezpieczalni. tak naprawde to takie urzadzenia powinny byc za doplata (tych ubezpieczalni) rozdawane w aptekach, ale... ale jest to gadzet elektroniczny, a ludzie sa tak glupi, ze nie tylko pozwola sie jak durne owce ogolic amerykanskim biznesom z bardzo poufnych danych (o prywatnosc ktorych tak EU jak i pojedyncze kraje tocza wojny z biznesem), co jeszcze za to zaplaca...
wszystkim nabywcom smartwatch-ow zycze duzo zdrowia. bo jak tego zabraknie, to kolejna polisa ubezpieczeniowa moze okazac sie dziwnie "droga"... :)
aaa.... ale o czym ja mowie... w tym watku sa ludzie, ktorzy jeszcze zaplaca za upublicznienie swoich dokumentow... bo wcale ostatnio media nie trabily o wycieku golych tylkow ;) a sa dokumenty znacznie drozsze niz jakies tam kiblowe sweetfocie :)
Marcin Jakubowski
11-09-2014, 11:42
tylko to sedno nie dotyczy tylko apple watcha a smartwatchy jako kategorii samej w sobie.
tylko to sedno nie dotyczy tylko apple watcha a smartwatchy jako kategorii samej w sobie.
zdecydowanie. i fakt, ze pompowane jest tyle pary w marketing tych ustrojstw przy rownoczesnym prostym fakcie, ze dla uzytkownika nic z nich nie wynika (poza byciem gadzetem, w wiekszosci przypadkow na dodatek brzydkim) - wydawalby sie niepojety. niepojety, gdyby nie ten optymistyczny spiew marketoidow o "mozliwosci" monitorowania stanu zdrowia nosiciela... wyjasniajacy tym samym "potrzebe" smartwatchy na rynku. no potrzebuja go: ci, ktorych te dane medyczne interesuja... a firmy od data miningu juz skutecznie "przekonaly" producentow elektroniki, ze da sie na tym zarobic ;)
Taaak?
Idź do sklepu i zobacz smartwatch Samsunga, LG i innych. Apple Watch bije ich wzornictwem, interfejsem itd na głowę.
Pisane ze starego, ale dobrego Maca :) Na nowym Eizo CX240 :D (Sorry, nie mogłem się powstrzymać :) )
Noooo, do takiego Moto360 nawet sie nie umywa. A tak powaznie, jakby nie bylo na nim znaczka z jablkiem to nawet turcy na bazarze wstydziliby sie go sprzedawac, chociaz ten zloty bedzie mial branie za wschodnia granica, idealne uzupelnienie kompletu dres/mokasyny :mrgreen:
p.s w sprzedarzy na "rok", znajac zycie i obsuwy z np mac pro to zegarek bedzie w sklepach w 2016. Oczywiscie konkurencja bedzie czekac cierpliwie dwa lata az Apple laskawie ruszy cztery litery :wink:
W 2015 na rycinie bedzie mozna zmienic telefony na zegarki i wciaz bedzie aktualna :wink:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/tumblr_nbni15HEdo1qa05h5o1_1280-3.jpg
źródło (http://31.media.tumblr.com/0cbd78419b3d5f048dd054735c5f8719/tumblr_nbni15HEdo1qa05h5o1_1280.jpg)
jak lubie apple tak ostatnie zabawki uwlaczaja nieco inteligencji. zegarek kajdaniarski a sluchawki zgodnie z powyzsza grafika... 2012 r. katastrofa.
grafika jest nietrafna. juz nawet moj S3 mial te same fiuczery - z dodatkiem wymiennej baterii i miejsca na karte pamieci (bo 16GB do normalnego telefonu kosztuje 5 a nie 100 EUR :D )
S3 byl pol roku wczesniej a nie upieram sie, ze to byl pierwszy taki telefon... ;)
Dlaczego hipsterski? Bo nie jest brzydki? ;-)
jest brzydki ale to nie o to chodzi.
mialem na mysli to samo co Czornyj - wolalbym skupienie sie na urzadzeniach uzytkowych a nie na gadzetach. ale ja mam inaczej. ale rozumiem ze zegarki krawaty i okulary beda stanowic przyszlosc technologii :P
jest brzydki ale to nie o to chodzi.
mialem na mysli to samo co Czornyj - wolalbym skupienie sie na urzadzeniach uzytkowych a nie na gadzetach. ale ja mam inaczej. ale rozumiem ze zegarki krawaty i okulary beda stanowic przyszlosc technologii :P
Aaaa... qrva, ja Cię źle przeczytałem, myślałem, że o telefonach mówisz... :mrgreen: Zegarki faktycznie - gadżety.
Aaaa... qrva, ja Cię źle przeczytałem, myślałem, że o telefonach mówisz... :mrgreen: Zegarki faktycznie - gadżety.
:)
sluchawka jak sluchawka ... nie znalazlem w niej niczego co by sprawialo ze chce miec ip6 . 5tka mi w zupelnosci wystarczy. poczekam na 7ke
:)
sluchawka jak sluchawka ... nie znalazlem w niej niczego co by sprawialo ze chce miec ip6 . 5tka mi w zupelnosci wystarczy. poczekam na 7ke
Racja, ewolucja a nie rewolucja. Mam 5S i pewnie też prędko nie zmienię.
Marcin Jakubowski
11-09-2014, 15:41
Taaak?
fajny, przyznaję, tyle że już teraz drogi a będzie jeszcze droższy :)
Nie chodzi jednak o to, trzymajmy jakąś dyscyplinę wymiany poglądów. Piszesz, że apple watch to kupa
a potem na poparcie tej tezy wyrywasz z kontekstu wypowiedź pewnego znanego recenzenta, który pisze, że tak w zasadzie smartwatche są dla nerdów ( z czym można a w zasadzie trzeba się zgodzić) i jednocześnie pomijasz zupełnie stwierdzenie owego recenzenta, że według niego (po organoleptycznym badaniu) apple watch jest najlepszym smartwatchem z całej masy podobnych mu urządzeń.
Tymczasem mamy tutaj co najmniej trzy kwestie do rozważenia:
1. jak apple smartwach wypada na tle konkurencji ?(śmiem twierdzić, że nie najgorzej)
2. czy tak naprawdę potrzebujemy tych urządzeń ?(kwestia bardzo kontrowersyjna z powodów, które wymieniał kol. Akustyk)
3. czy historia się powtórzy? Pamiętam przecież ile pomyj zostało wylane na apple po premierze ipada i jak to się skończyło.
pozdrawiam.
1) Mz. wypada blado (moto 360, Kairos, nawet LG wygląda lepiej), ale ja zegarek traktuję jako biżuterię i nie założę czegoś, z czym wyglądał bym jak przygłup - może sobie być najlepszy, złoty z brylantami, mieć tysiąc funkcji, robić loda - zegarek ma być ładny, szykowny, elegancki, niezbyt ostentacyjny ale dyskretnie podkreślający mój smak i status. Oczywiście złoty Apple Watch na czerwonym pasku pewnie świetnie pasuje do dresu i złotego kajdanu z krzyżem wysadzanym brylantami, albo do rurek i kardiganka, natomiast ani do mojej oficjalnej, ani casualowej stylówy mi toto absolutnie nie leży.
2) Nie jest mi specjalnie potrzebny, ale gdyby urzekł mnie swym wzornictwem to bym chapnął i chrzanił*czujniki - niech se wysyłają informacje o moim zdrowiu do ubezpieczalni, bo po pierwsze jestem w olimpijskiej formie, po drugie się nie ubezpieczam.
3) Apple zaliczyło już niejedną wtopę. Tu na dwoje babka wróżyła - ale obstawiam, że szału to nie zrobi, bo w mojej ocenie brakuje mu sznitu elegancji i wysmakowania, która ce****e inne ich produkty.
No albo target mają ten sam a to my się starzejemy ;-)
No albo target mają ten sam a to my się starzejemy ;-)
A moze po prostu widac brak Jobsa.
Potrzebuja wizjoner bo historia ma szanse zatoczyc kolo i znow nikt nie bedzie chcial kupowac ich produktow
ThomasVoland
11-09-2014, 17:29
Jakbym miał 5s 32 GB, a nie 16 na którym się nic nie mieści, to może bym nie zmieniał. Wcześniej miałem 32 i było idealnie, skoro dają teraz 64 w tej samej cenie to tym lepiej. Zegarek apple mi się nie podoba z wyglądu, ale dobrze zrobili mu interfejs i system zmiany pasków przemyślany. Jakbym wiedział, że kolejny watch wyjdzie dopiero za kilka lat to bym kupił, ale pewnie co rok będą wydawane. W apple zawsze pierwsza wersja wszystkiego, była lata świetlne za drugą. I kolejny dylemat.
Cały czas się*łudziłem, że zlitują się i machną nowego miniacza
Pomyliły ci się konferencje :) Ta od komputerów będzie za miesiąc, jak zawsze.
Pomyliły ci się konferencje :)
Jak zwykle ;)
Ale, ale - brejkin njus!!! Apple w porozumieniu z polskimi sadownikami potajemnie zrobiło też*ekologiczną, antyputinowską wersję swojego smartwatcha:
http://9gag.com/gag/anXyR7V?ref=fbp
A ja zastanawiam sie (znowu) nad zamianą imaca na Linuxa + stacjonarny. LR to jedyna rzecz ktora mnie powstrzymuje. Coraz bardziej denerwuje mnie polityka appla. Nie mam ichniego "ID" bo za dużo chcą odemnie informacjii, a to adres a to data urodzenia, nr karty kredytowej itd, itp. Normalnie permanentna inwigilacja a robi się coraz gorzej. Ostatnio komputer mi zwalnia bo ponoć mam virusy i firma chce kase za czyszczenie, nie mogę się pozbyć wyskakującego okienka przy każdym uruchomieniu... upodabnia się windowsa.
To jednak jest i tak trzy razy tyle, co miniacz po tjunie uzdatniającym do użytku...
No, ale jakby nie tuningować Mini, sześciu jajec nie da się do niego wsadzić. A w niektórych zastosowaniach dodatkowe ze dwa rdzenie na wirtualizację są jak znalazł.
A ja zastanawiam sie (znowu) nad zamianą imaca na Linuxa + stacjonarny. LR to jedyna rzecz ktora mnie powstrzymuje. Coraz bardziej denerwuje mnie polityka appla.
Hackintosha se postaw :)
Nie mam ichniego "ID" bo za dużo chcą odemnie informacjii, a to adres a to data urodzenia, nr karty kredytowej itd, itp. Normalnie permanentna inwigilacja a robi się coraz gorzej.
Jak nic nie kupujesz w appstore to karty nie trzeba podawać, swoją drogą inwigilacja rośnie wszędzie. Niestety.
Ostatnio komputer mi zwalnia bo ponoć mam virusy i firma chce kase za czyszczenie, nie mogę się pozbyć wyskakującego okienka przy każdym uruchomieniu... upodabnia się windowsa.
To jakiś systemowy komunikat, czy masz jakiegoś antywirusa? Nie widziałem tego w życiu :)
ponoć mam virusy
Wirus na macu jest jak Yeti. Jest, ale nikt nie widział. Wyskakujące okienko czy inne niepożądane dziadostwo to może być np efekt zainstalowania jakiegoś mocno spiratowanego softu, który ma fałszywe dane rejestracyjne lub proces serwera fałszującego aktywację. FinalCut X jakiś czas temu był popularny pod tym względem, krążył po internecie pirat zmodyfikowany przez jakichś ruskich hackerów i kupa luda płakało bo coś się fajdało. Inna sprawa to wszędobylskie dodatki do przeglądarek, też czasem nie łatwo wywalić. Proszę podać więcej szczegółów o tym okienku, może da się poradzić dokładniej.
Pomyliły ci się konferencje :) Ta od komputerów będzie za miesiąc, jak zawsze.
Konferencja bedzie, ale co pokaza? Macpro tez sie sporo naczekal przed akualizacja.
Mowia, ze Mini moze przejsc do historii, szkoda by bylo bo dla mnie to najbardziej optymalne jablko.
Na Macrumorsach watek o nowym mini ma juz 360 stron i wszyscy tez liczyli na premiere 9 wrzesnia, na "one more thing" i d...a.
Potrzebuja wizjoner bo historia ma szanse zatoczyc kolo i znow nikt nie bedzie chcial kupowac ich produktow
Tylko, że tym razem nie będzie komu wrócić...
grissley
13-09-2014, 16:58
Mam takie samo wrażenie.
Hackintosha se postaw :)
Sam komputer jest ok, system zaczyna świrować.
Proszę podać więcej szczegółów o tym okienku, może da się poradzić dokładniej.
Program nazywa się TuneupMyMac i wyskakuje przy każdym uruchomieniu komputera. Chcą żeby wykupić licencję za $20 i w żaden sposób nie potrafie się tego pozbyć. Upierdliwe.
Program nazywa się TuneupMyMac i wyskakuje przy każdym uruchomieniu komputera. Chcą żeby wykupić licencję za $20 i w żaden sposób nie potrafie się tego pozbyć. Upierdliwe.
He, he... znany temat. To jest program z grupy podszywających się pod jakieś narzędzia lub antywirusy i swą upierdliwością wymusza wykupienie "licencji". W rzeczywistości nic nie robi i broń Boże płacić autorom tego badziewia.
Są sposoby na usunięcie, nawet niezbyt trudne. Proszę poszukać w Internecie, jest sporo informacji na ten temat.
Oooo to znany malvare z Windowsa doszedl juz na maczki, ale jaja...
velaskez
14-09-2014, 10:47
Oooo to znany malvare z Windowsa doszedl juz na maczki, ale jaja...
Apple to taki 'emerging market' :mrgreen:
Widze, że duży iPhone cieszy sie dużym zainteresowanie. 4 mln sztuk zamówiono w ciągu 24h w preorder a to oznacza prawie 2,5 - 3mld $ ... apple sie kończy ;)
Apple nie skończy się z dnia na dzień, jednak - jak pokazuje praktyka - w tej branżuni brak innowacyjności i wyczucia prędzej czy później mści się w okrutny sposób.
Może bebechy to nie same nowinki techniczne, ale przynajmniej to wszystko w iphonach jest (zazwyczaj) dopracowane. Aparaty zawsze były świetne na tle konkurencji, nie mówiąc o przyjemności użytkowania IOS. Sam mam LG L9, który po pół roku zaczął mulić pomimo, że specyfikacje techniczne miał bdb jak na tamte czasy (jakości obudowy, aparatu itd nie porównuję bo to nie ta półka cenowa).
Kolekcjoner
15-09-2014, 18:32
Apple nie skończy się z dnia na dzień, jednak - jak pokazuje praktyka - w tej branżuni brak innowacyjności i wyczucia prędzej czy później mści się w okrutny sposób.
Albo zbyt konserwatywne podejście podżyrowane wiarą w niezachwianą pozycję rynkową. Pewien producent opon tego już boleśnie doświadczył ;).
Aparaty zawsze były świetne na tle konkurencji, nie mówiąc o przyjemności użytkowania IOS.
No cóż kwestii "przyjemności" to bym jednak nie demonizował ;).
Może bebechy to nie same nowinki techniczne, ale przynajmniej to wszystko w iphonach jest (zazwyczaj) dopracowane. Aparaty zawsze były świetne na tle konkurencji, nie mówiąc o przyjemności użytkowania IOS. Sam mam LG L9, który po pół roku zaczął mulić pomimo, że specyfikacje techniczne miał bdb jak na tamte czasy (jakości obudowy, aparatu itd nie porównuję bo to nie ta półka cenowa).
Właśnie ściągnąłem iOS8 na iP5s. Chodzi jak 7, a połowa zapowiadanych, istotnych zmian, w PL nie działa (nowa klawiatura, nowy spotlight i jeszcze parę innych). Z rewolucyjnych zmian na razie nic nie widzę, mam nadzieję, że przynajmniej bateria trochę dłużej potrzyma. Nie wszystko złoto co się świeci. :)
Apple był wizjonerski i taki musi zostać. Apple Watch powstał z wymogów czysto biznesowych - firma nie mogła pozwolić na posiadanie przez Samsung czegoś, czego Apple nie miał. Ciesz się z iPhone 6 :p
Największym wizjonerstwem jest wynalezienie duzego ekranu i protezy NFC.
Ci debile nigdy nie pojma, ze telefony sa dla ludzi, a nie odwrotnie.
Sam mam LG L9, który po pół roku zaczął mulić pomimo, że specyfikacje techniczne miał bdb jak na tamte czasy
Jak na tamte czasy, to miał słabą specyfikację. To był przecież telefon ze średnio-niższej półki.
A że zaczął mulić - nie ma się co dziwić, bo i słaby procesor i dość duża rozdzielczość. A w świecie Androida nie wycina się funkcjonalności systemu, tylko po to, aby telefon działał szybko.
Poza tym, jak się zainstaluje całą masę zbędnych, zaśmiecających RAM aplikacji to i flagowy model będzie mulił.
To instalowac juz tego iOS8 czy nie?
Władca Pixeli
18-09-2014, 04:26
Raczej tak bo 7 sypie się strasznie.
Właśnie walczę z innym problemem, który Apple nie poprawiło od co najmniej 2008 roku!
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/5002.JPG
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/5002.JPG)
Jak na tamte czasy, to miał słabą specyfikację. To był przecież telefon ze średnio-niższej półki.
A że zaczął mulić - nie ma się co dziwić, bo i słaby procesor i dość duża rozdzielczość. A w świecie Androida nie wycina się funkcjonalności systemu, tylko po to, aby telefon działał szybko.
Poza tym, jak się zainstaluje całą masę zbędnych, zaśmiecających RAM aplikacji to i flagowy model będzie mulił.
Nie zgodze sie - mnie zaden telefon nigdy nie mulil ani nie skrzypial/trzeszczal - jak to maja w zwyczaju pisac fanboje Apple o np.Samsungu.
Aha! I wirusa tez zadnego nie bylo!
Raczej tak bo 7 sypie się strasznie.
Właśnie walczę z innym problemem, który Apple nie poprawiło od co najmniej 2008 roku!
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/5002.JPG
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/5002.JPG)
Ja nie mam zadnego problemu z 7 ale wlasnie instaluje 8 bo nie chce mi sie czekac na testy. Jak sie wywali to kupuje Nokie 3210.
EDIT: Zainstalowane, na razie nikt nie zginal. Zobaczymy co dalej.
grissley
18-09-2014, 08:42
Ci debile nigdy nie pojma, ze telefony sa dla ludzi, a nie odwrotnie.
Chodzi o tych "debili", co to de facto stworzyli rynek smartfonów, tabletów i legalnej muzyki przez internet?
Faktycznie, półgłowki ;)
Chodzi o tych "debili", co to de facto stworzyli rynek smartfonów, tabletów i legalnej muzyki przez internet?
Faktycznie, półgłowki ;)
...co było, a nie jest nie pisze się w rejestr ;) Ostatnio są odkrywczy jak radzieccy uczeni Puszkin, Schodow, Pietia Goras itd. :D
U mnie iOS8 na 5tce chodzi ok, podoba mi się*dyktowanie sesemesów. Przydałby się jeszcze Yosemite, by wreszcie dało się wygodnie korzystać z chmury - choć i tak od wieków mam już dropboxa.
O Żarówkinie zapomniałeś.
Siłą Apple zawsze był marketing powiązany z ciekawą innowacyjnością. Znaczy, nie jakieś wielkie przełomy techniczne, tylko takie, które są "dla ludzi". Jednocześnie siłę napędową tej machiny był charyzmatyczny Jobs. Podczas jego czasowego odejścia Apple przecież mocno podupadło.
W tym roku przeszedłem na smartfona i wybrałem Androida, bo przecież daje takie możliwości personalizacji, wszystko mogę itd. Fajnie, że mogę, szkoda, że nie umiem. Okazuje się, że wymaga to naprawdę sporego orientowania się w temacie. Gdybym teraz wybierał, wziąłbym pod uwagę iPhone. Teściowa przeszła z Adroida, który ją pokonał (a na prawde korzystała z bardzo wielu funkcji) na IOsa i mówi, że wreszcie wszystko po prostu działa.
A na 4s ktoś 8-kę odważył się zainstalować? Jest sens?
Ok, pare godzin 'uzywania' - zmienili pare ikonek, wszystko chodzi odrobine plynniej, dodali pare gadzetow do aplikacji kamery (samowyzwalacz i tajmlaps), oczywiscie dodali aplikacje Health, ktora zbiera info, a potem dostajesz ubezpieczenie zdrowotne za miliard bo wiedza, ze dupa Cie piecze :twisted: itd. Nie zauwazylem na razie problemow, ale tak tylko przelecialem szybko. Dzwoni, odbiera, smsuje, to najwazniejsze ;)
Zmian jest ciut więcej :mrgreen:
Do poczytania tutaj: http://arstechnica.com/apple/2014/09/ios-8-thoroughly-reviewed/
Ja wiem jakie sa zmiany = 98% mnie nie dotyczy :razz:
Ja wiem jakie sa zmiany = 98% mnie nie dotyczy :razz:
Wprost to nie, ale dzięki tym zmianom zmieni się iOS (aplikacje, pluginy etc.)
Marcin Jakubowski
18-09-2014, 17:57
jak dla mnie duże miany na plus z jednym zaj......stym minusem
Mogę dzwonić z kompa ( wymagany osx10.10 i iOs 8). Działa fajnie (szkoda, że nie można nagrywać rozmów. Zapewne pojawi się ta opcja w przyszłości, natywnie albo przez jakieś pluginy).
w iOS fajnie jest odpowiadanie na wiadomości gdy sms wyświetli się na belce (można pociągnąć ją w dół i mamy od razu dostęp do klawiatury), super jest dzielenie się aplikacjami w ramach rodziny. Super, że z ekranu powiadomień jest bezpośredni dostęp do konkretnych akcji w aplikacjach - kalendarz , evernote. Super działa możliwość kontynuowania przeglądania netu na różnych urządzeniach. Być może te rzeczy są już na innych systemach, no ale i w rezerwacie są fajne. Zapewne ucieszą się zwolennicy różnego rodzaju klawiatur od teraz mogą one działać także tutaj.
Minus - i cloud drive. Kurcze apple nie może się pozbierać jeżeli chodzi o tego typu usługi od bardzo dawna .mac. mobile me etc. zawsze zrypana premiera). Teraz jednak dali dupy na maksa. W związku z tym, że moje 6 gb na dropie przestało mi starczać (sam drop działa super) to postanowiłem zakupić 20 gb za 1 eur miesięcznie. Błąd życia :(
I gdyby nie time machine byłbym w czarnej dziurze. Pliki się synchronizują bądź nie, nie można w ogóle ufać synchronizacji , wczoraj wrzuciłem na stacjonarnym 1 pliczek worda 95 kb. I ruszyłem w trasę. Godzinę później był mi potrzebny ten plik - niestety brak synchronizacji do dnia dzisiejszego. Nie wiem dlaczego . Wybiórczo to następuje.
Kicha.
velaskez
18-09-2014, 19:10
A przy instalacji nie było napisane, że żeby to banglało wszystkiego urządzenia muszą mieć najnowszy soft?
Mnie z kolei zaskoczyło dziś kiedy żona do mnie zadzwoniła i miałem połączenie na iPhone i iPadzie. Odebrałem na iPadzie - działa. Niezłe jaja.
velaskez
18-09-2014, 19:43
Ja się cieszę na współdzielenie apek z rodziną. Mam nadzieję, że wszyscy będą normalnie poczytać prenumerowane przeze mnie tygodniki, zamiast mi zabierać urządzenie :mrgreen:
Marcin Jakubowski
18-09-2014, 19:45
A przy instalacji nie było napisane, że żeby to banglało wszystkiego urządzenia muszą mieć najnowszy soft?
do icloud drive wystarczy osx 10.10. (który jest dla każdego dostępny) Tyle, że ta usługa jest chyba w fazie beta, co widać, słychać i czuć ;)
Po całodniowym "byciu" z nowym, mogę powiedzieć, że raczej tak. Jakiś wpadek nie zauważyłem na razie. Nie wiem jeszcze jak z baterią, bo używałem dziś hotspota do wysyłania zdjęć, więc zużycie było dużo większe niż zazwyczaj.
Bylo.
Zainstalowalem iOS8 na ajpadzie3, wszystko chodzi odrobine plynniej i szybciej. I albo mi sie cos przewidzialo albo wszystko zyskalo na jakosci wizualnej w sensie jest ostrzejsze. Ale dopiero wstalem wiec moglo mi sie cos przewidziec ;)
Władca Pixeli
19-09-2014, 05:02
Niestety ale jeden z najgorszych systemów jaki w życiu używałem.
Problem zapisu do WebDAV poprawiali przez wszystkie wersje 7. Pod koniec było już w miarę stabilnie. Po zainstalowaniu wer. 8 problem występuje za każdym razem przy zapisie do WebDAV.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple%20error.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple%20error.jpg)
Rozmawiałem kilkakrotnie z Apple wyjaśniając, że log w iPad pokazuje kilkadziesiąt zawieszeń w ciągu miesiąca. Co zrobiło Apple? Ukryło dostęp do informacji o zawieszeniach. Nie ma informacji, nie ma problemów :mrgreen:
Henio Jawa
19-09-2014, 08:33
Czy w iOS8 działa podkreślanie błędów w polskich słowach podczas pisania maila czy sms?
Zainstalowałem na 4s. Działa tak se... Nie jest już tak płynnie, jak kiedyś... Z resztą, z każdym kolejnym updatem było coraz mniej płynnie, teraz to wraźnie można odczuć.
Ale jedna rzecz jest fajna, której brakowało mi wcześniej. Kontakty mam poukładane i posprzątane. Jeżeli kontakt jest biznesowy, to jest dopisana firma, w polu firma kontaktu. Tylko do tej pory, jak ktoś dzwonił, to i tak się to nie wyświetlało. I pojawiało się jakieś nazwisko, ale czasem nie mogłem tej osoby skojarzyć, nie wiedziałem kto to. A teraz wiem. :-)
ThomasVoland
20-09-2014, 12:49
Miałem kupować klawiaturę swype jak tylko ją dopracują, bo to jedyna rzecz której mi brakowało z androida. Ale jak testuję teraz dyktowanie w iOS8, to nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek mi klawiatura będzie potrzebna - działa to świetnie i można dyktować po polsku i angielsku jednocześnie.
velaskez
20-09-2014, 13:33
Niestety ale jeden z najgorszych systemów jaki w życiu używałem.
Problem zapisu do WebDAV poprawiali przez wszystkie wersje 7. Pod koniec było już w miarę stabilnie. Po zainstalowaniu wer. 8 problem występuje za każdym razem przy zapisie do WebDAV.
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple%20error.jpg)
Rozmawiałem kilkakrotnie z Apple wyjaśniając, że log w iPad pokazuje kilkadziesiąt zawieszeń w ciągu miesiąca. Co zrobiło Apple? Ukryło dostęp do informacji o zawieszeniach. Nie ma informacji, nie ma problemów :mrgreen:
Władco, co robisz, żeby mieć zwiechy? :mrgreen: Po prostu przestań to robić :mrgreen:
Władca Pixeli
22-09-2014, 06:15
Nie wiem co Apple napierdzieliło w nowym systemie ale teraz połowę kalendarza mam w czasie (GMT)
iPhoto skończyło swój żywot.
O Żarówkinie zapomniałeś.
Siłą Apple zawsze był marketing powiązany z ciekawą innowacyjnością. Znaczy, nie jakieś wielkie przełomy techniczne, tylko takie, które są "dla ludzi". Jednocześnie siłę napędową tej machiny był charyzmatyczny Jobs. Podczas jego czasowego odejścia Apple przecież mocno podupadło.
W tym roku przeszedłem na smartfona i wybrałem Androida, bo przecież daje takie możliwości personalizacji, wszystko mogę itd. Fajnie, że mogę, szkoda, że nie umiem. Okazuje się, że wymaga to naprawdę sporego orientowania się w temacie. Gdybym teraz wybierał, wziąłbym pod uwagę iPhone. Teściowa przeszła z Adroida, który ją pokonał (a na prawde korzystała z bardzo wielu funkcji) na IOsa i mówi, że wreszcie wszystko po prostu działa.
To jak radzisz sobie z fotografia, a raczej z obsługą zaawansowanej lustrzanki?
LOL!!!
Aaaa, no i zla wiadomosc jest taka, ze Google kopiuje pomysly Apple i iOS zmierza z obsluga w strone Androida.
Moze zawczasu pomysl o WM? ;)
Normalnie - ustawić czas, przysłonę, czułość, ostrość i włala.
OT:
Adamie, naprawde, nie na prawde... wiem, ze to stara sprawa ale musialem :razz:
Przy okazji iOS na ajpadzie 3 potrafi lekko zamulic, wiec jak komus sie nie spieszy to na razie nie instalujcie ;)
Na miniaku też lekko tnie. Natomiast funkcjonalnie bardzo na plus, no i na 5s działa płynnie.
ios 8 jest super ale i ipad 3 i iphone 5 działają wolniej. Ipad ogolnie moge powiedzieć dramat z lagami i zacinaniem sie na chwile. iPhone 5 lepiej ale bateria ucieka szybciej niz na 7.1.2
CVE-2014-4377 (http://blog.binamuse.com/2014/09/coregraphics-memory-corruption.html)
Carlos_lo
22-09-2014, 21:16
to prawda, sypia mi sie pdfy okrutnie, teraz wiem dlaczego, dzieki
Sent from my iPhone using Tapatalk
ios 8 jest super ale i ipad 3 i iphone 5 działają wolniej. Ipad ogolnie moge powiedzieć dramat z lagami i zacinaniem sie na chwile. iPhone 5 lepiej ale bateria ucieka szybciej niz na 7.1.2
Coz wiec jes super?!
iOS jak iOS, ale przymulki to zly znak. Poczekajmy na apdejt bo 7ka tez na poczatku zamulala, pozniej sie wyprostowalo.
Najbardziej zaawansowany system świata i kosmosu, a nadal na ipadze nie mogę zmienić rozdzielczości np. 10 zdjęć na raz.
OT: Adamie, naprawde, nie na prawde...
Ale w 50% przypadków napisałem poprawnie :)
foto4deg
23-09-2014, 09:02
Ja nie wiem, co nagrzebaliście w waszych japcokach. Mi Air i 5s updatowej się bez problemu. Chodzi płynnie, nie zauważyłem ogromnej różnicy w działaniu.
Android? Masakra, miałem przez 2 lata, never ever. IOS jest prosty jak drut, a andek tylko dla tych, co lubią grzebać. Ja przestałem jakieś 5 lat temu. Telefon i tablet ma działać bez zbędnego ulepszania ze strony użytkownika. To nie komp z końca XX w., który się podkręcało, tuningowało itd.
Ale np teraz wyjście nowego systemu bez tej klawiatury Swype PL jest moim zdaniem przegięciem oraz brak polskiego języka dla Sri. Ceny powinny być niższe przez to że sprzęt nie jest w pełni wartościowy. Na ipadzie potrzebuję poprawić jasność i kontrast np. w 20 zdjęciach zmienić ich rozdzielczość i wgrać na serwer albo wysłać mailem jest problem. Miałem nadzieję że Lightroom mobilny rozwiąże mój problem ale niestety i tutaj też nie można zmienić rozdzielczości. Są programy do zmiany rozdzielczości wsadowo ale niestety jakość po zmianie rozdziałki jest tragiczna.
Coz wiec jes super?!
System jest super a że sprzęt niedomaga, albo nie jest dobrze zoptymalizowany pod stary sprzęt to już inna bajka. Może 8.1 zadziała lepiej na starych urządzeniach
Próbowałem używać ipada jako przenośne "coś" do robienia "czegoś" ze zdjęciami.. Nie da się, jest to tak niewygodne że się w pale nie mieści. Już samo to, że do każdej rzeczy trzeba osobny program, bo ciężko znaleźć jeden kombajn do wszystkiego, nie ważne czy płatny czy darmowy, zniechęca do działania. System jest zamknięty, wkurza toporność z jaką się pliki używa pomiędzy różnymi programami. Totalna lipa. ipad ma wiele zastosowań, ale jeśli chodzi o foto to chyba wyłącznie do przeglądania wgranych na niego już obrobionych fotek.
Moim zdaniem najlepszy program do robienia czegoś ze zdjęciami jest Photogene ale pliki zapisane z niego nie są zadowalającej jakości.
u mnie dziala. nie zrywa polaczen, wifi dziala prawidlowo, ale jest jeden bubel... uzywam wielu skrotow klawiaturowych (ustawienia>ogolne>klawiatura>skroty) wczesniej ladnie sie synchronizowaly na wszystkich urzadzenia.
po aktualizacji nie dosc ze wyparowaly i musialem siedziec godzine i wszystkie pisac od nowa (na szczescie zapobiegliwie zrobilem sobie screeny jako backup) to nie synchronizuja sie miedzy urzadzeniami. czy ktos ma podobnie czy tylko u mnie nie dziala jak dotychczas?
aha i handsoff czy jak to sie tam zwie nie dziala z imessage. dziala super z przegladarka i mailem, ale nie chce z imessage :|
Witam, czy inwestowanie w macbooka z 2011 roku jest opłacalne? Obecnie mam Core2Duo P8600 2,4Ghz ; 4gb/1066Mhz, nvidia320m, 250gb/5400rpm. Od kiedy kupiłem D7100 to obóbka stała się delikatnie mówiąc nieprzyjemna. Za niecałe 800zł mogę zrobić upgrade do 8gb ram (czuje że 4gb to mało) i ssd 250gb... Z kasą na nowego maca średnio a nie wyobrażam już sobie powrotu do tańszego windowsa... Oczywiście zdjęciami zajmuję się amatorsko i nie potrzebuję super sprzętu... ciekawie mnie tylko, czy taka inwestycja będzie opłacalna czy też zacząć odkładać na nowy sprzęt?
Witam, czy inwestowanie w macbooka z 2011 roku jest opłacalne? Obecnie mam Core2Duo P8600 2,4Ghz ; 4gb/1066Mhz, nvidia320m, 250gb/5400rpm. Od kiedy kupiłem D7100 to obóbka stała się delikatnie mówiąc nieprzyjemna. Za niecałe 800zł mogę zrobić upgrade do 8gb ram (czuje że 4gb to mało) i ssd 250gb... Z kasą na nowego maca średnio a nie wyobrażam już sobie powrotu do tańszego windowsa... Oczywiście zdjęciami zajmuję się amatorsko i nie potrzebuję super sprzętu... ciekawie mnie tylko, czy taka inwestycja będzie opłacalna czy też zacząć odkładać na nowy sprzęt?
Waskim gardlem jest dysk, poniewaz masz wolne dziadostwo. Jak wsadzisz nawet najtanszy SSD Twoj MacBook dostanie nowego zycia. Obecnie mam w domu dwa miniacze (oba w bardzo podobnej kofiguracji), jeden ma SSD 128GB a drugi HDD WD Blue 32/5400rpm. Ten z HDD jest jakies 3x wolniejszy.
Drugim krokiem byloby wsadzenie 8GB RAM jak wspomniales. Nie wiem, jakiego softu uzywasz ale CaptureOne 6 i 7 na Miniaczu z 4GB ram i SDD chodza wysmienicie.
Dzięki za radę :) Właśnie myślę o tanim ssd czyli crucial mx100 250gb za 390zł. I tak mój mak ma interfejs SATA 2 więc nie ma sensu kupować niczego lepszego.
Pozdrawiam
http://connect.dpreview.com/post/8962178673/dxomark-mobile-report-apple-iphone-6
Może ktoś polecić jakąś dobrą appke na iphone + ipad w kategorii organizero-kalendarzo-przypominacz? Szukam po googlu, ale wszędzie syf, artykuły sprzed 3-4 lat, albo polecają wszędzie co innego, więc w sumie nic nie wiem. Jest jakiś król królów w tym temacie? Nie koniecznie darmowy (ale byłby miło), jeśli warto to zapłacę te parenaście zeta i będę miał spokój w temacie.
Druga sprawa - jakaś appka do mega prostego wrzucania i pokazywania zdjęć, ładnego katalogowania portfolio, mniej toporna niż wbudowane albumy/zdjęcia?
Ja używam any.do i ich aplikacji cal.do, nie jest to rozwiązanie idealne, ale działa okej.
Może ktoś polecić jakąś dobrą appke na iphone + ipad w kategorii organizero-kalendarzo-przypominacz? Szukam po googlu, ale wszędzie syf, artykuły sprzed 3-4 lat, albo polecają wszędzie co innego, więc w sumie nic nie wiem. Jest jakiś król królów w tym temacie? Nie koniecznie darmowy (ale byłby miło), jeśli warto to zapłacę te parenaście zeta i będę miał spokój w temacie.
Omnifocus - chyba najbardziej dopracowany i z największymi możliwościami (dodatkowo sporo pluginów do zewnętrznych aplikacji). Niestety też "dość" drogi...
Jeśli chodzi o przypominacze, to super jest "Due". Był kiedyś w jakieś paczce na MacHeist i u mnie sprawdza się wyśmienicie. Nie daje zapomnieć o niczym.
Ja używam any.do i ich aplikacji cal.do, nie jest to rozwiązanie idealne, ale działa okej.
Dzięki, rzuce okiem.
Omnifocus - chyba najbardziej dopracowany i z największymi możliwościami (dodatkowo sporo pluginów do zewnętrznych aplikacji). Niestety też "dość" drogi...
Jeśli chodzi o przypominacze, to super jest "Due". Był kiedyś w jakieś paczce na MacHeist i u mnie sprawdza się wyśmienicie. Nie daje zapomnieć o niczym.
Łał, faktycznie nieco drogi ten Omnifocus, poczekam jeszcze na ewentualne inne propozycje - cena zniechęca.
Due sprawdzę, ale chyba bym wolał jedną appkę do całości tego co potrzebuje. Nie mam jakichś wygórowanych wymagań, bardziej mi chyba na intuicyjności zależy i szybkosci obsługi niż na kombajnowych możliwościach.
Z Evernotem jakoś nigdy nie mogę się polubić, ze 3 razy próbowałem.
Dzięki za radę :) Właśnie myślę o tanim ssd czyli crucial mx100 250gb za 390zł. I tak mój mak ma interfejs SATA 2 więc nie ma sensu kupować niczego lepszego.
Kup cokolwiek co bedzie mialo taka pojemnosc jaka chcesz i bedzie na wyprzedazy. Tak kupilem Toshibe Seria Q 128GB za polowe jej ceny i za tyle co konkurencja sprzedawala swoje 64GB SSD za jej cene.
A jak przy okazji chcesz podniesc czas pracy na baterii, poszukaj SSD o jak najmniejszym poborze mocy.
Niezła porażka z iOS 8.0.1 - po godzinie od wydania się wycofali. Heh coś czuję w kościach, że ogryzek się kończy powoli.
Władca Pixeli
24-09-2014, 22:13
Niezła porażka z iOS 8.0.1 - po godzinie od wydania się wycofali. Heh coś czuję w kościach, że ogryzek się kończy powoli.
Jedno poprawili inne spieprzyli :mrgreen:
http://www.cnet.com/news/apple-releases-ios-8-0-1-a-week-after-ios-8-launch/
System jest super a że sprzęt niedomaga, albo nie jest dobrze zoptymalizowany pod stary sprzęt to już inna bajka. Może 8.1 zadziała lepiej na starych urządzeniach
Ja zawsze myslalem, ze OS wydaje się pod sprzet - widac, mylilem sie!
Apple skonczylo sie dawno - teraz to popluczyny kreatywnosci.
Ale fanboje wiedza swoje.
Władca Pixeli
25-09-2014, 02:50
iOS jak iOS, ale przymulki to zly znak.
Nie wolno mówić, że iOS przymula. To jest problem jedynie Windows i Androida.
iOS może jedynie nieco płynniej się ładować. :mrgreen:
Podobnie jak wysypie się Windows albo Android to mówimy o instalacji nowego systemu.
Przy problemie z iOS Apple używa terminu "odświeżenie systemu" :mrgreen:
Swoją drogą nowy system na iPadzie tak "płynnie się ładuje", że w Pages bardzo często zanim załaduje zbiór widzę biało-szare tło w kratkę.
Do tego doszły samoistne restarty całego systemu w czasie pracy w Pages.
kalendarz to już horror. Kiedy potrzebuję przesunąć spotkanie w kalendarzu na inny termin, zaznaczona kratka zaczyna latać po całym ekranie. Po którejś próbie przesuwam np. na godzinę 5:00 a po oderwaniu palca od ekranu skacze pół godziny w wcześniej lub później.
Pięknie to ujales - jakieś 25 lat Ci się należy!
������
Nie wolno mówić, że iOS przymula. To jest problem jedynie Windows i Androida.
iOS może jedynie nieco płynniej się ładować. :mrgreen:
Ja sie nie boje tego mowic bo nikt do mnie nie fiknie. Tutaj na razie sprzedaz ajfona6 jest wstrzymana bo jest sprawdzany czy nie stanowi zagrozenia (kradziejstwo danych, itd) wiec wszyscy ciagna z USA/HK/Europy.
Ja zostaje na 5s, 6 to bida z nedza. Ja uzywam tel tylko do dzwonienia/pisania/grania. To samo z ajpadem (tylko tu mi odpada dzwonienie) ;)
Nie moge juz edytnac wiec dorzucam w nowym poscie:
Przed chwila przetestowali iP6, teraz iP6+.
http://connect.dpreview.com/post/7483493832/dxomark-mobile-report-apple-iphone-6plus
Ja zostaje na 5s, 6 to bida z nedza.
+1
velaskez
25-09-2014, 09:52
źródło (http://img-9gag-lol.9cache.com/photo/aYpgpZw_460s.jpg)
marszull
25-09-2014, 10:25
a nie kusi was funkcja ladowania w mikrofali? ;)
a nie kusi was funkcja ladowania w mikrofali? ;)
Słyszałem, że niektórzy już testowali :mrgreen:
Ja zostaje na 5s, 6 to bida z nedza. Ja uzywam tel tylko do dzwonienia/pisania/grania. To samo z ajpadem (tylko tu mi odpada dzwonienie) ;)
Z iOS8 z ajpada da się już zadzwonić ;-) Próbowałem, działa! :mrgreen:
da sie odebrac... ale czy da sie zadzwonic?
edit: o kurcze... da sie :mrgreen:
no po wczorajszej aktualizacji do 8.0.1 rzeczywiscie... ;)
na szczescie tych dobrych urzadzen to nie dotyczy
Ja zawsze myslalem, ze OS wydaje się pod sprzet - widac, mylilem sie!
Wydaje sie ale nie w pośpiechu. Bo widać że ma dużo błedów. Dlatego napisałem że może 8.1 poprawi sytuacje tak jak to było z 7.1 gdzie naprawde wszytko działało jak trzeba.
Skoro ważniejsza jest premiera zegareczka który wyjdzie za pół roku to wychodzą teraz braki w dopracowaniu iOS. 8.0.1 jest kolejnym tego przykładem
Z iOS8 z ajpada da się już zadzwonić ;) Próbowałem, działa! :mrgreen:
da sie odebrac... ale czy da sie zadzwonic?
edit: o kurcze... da sie :mrgreen:
Faktycznie, wlasnie zrobilem testa w obie strony. Najs. Dzwonilem na diwajs z iOS7 wiec na szczescie tutaj nie skiepali, ze trzeba wszedzie miec iOS8.
ale chyba czeba miec na ipadzie i na iphone ios8? tak?
Te głosowe pisanie nieźle musi wcinać transfer bo przez tydzien wykorzystałem prawie cały swój pakiet 2GB
a co pisanie glosowe ma do transfera? przeciez ono dziala nawet jak wylaczysz przesylanie danych
No to daj dane na off i zobaczysz.
no prawda... hmm... to komu ja opowiadam to co opowiadam?
Wydaje sie ale nie w pośpiechu. Bo widać że ma dużo błedów. Dlatego napisałem że może 8.1 poprawi sytuacje tak jak to było z 7.1 gdzie naprawde wszytko działało jak trzeba.
Skoro ważniejsza jest premiera zegareczka który wyjdzie za pół roku to wychodzą teraz braki w dopracowaniu iOS. 8.0.1 jest kolejnym tego przykładem
http://natemat.pl/118205,apple-przeprasza-za-ios-8-0-1-aktualizacja-zrywa-polaczenie-z-siecia-komorkowa
A przeciez to najlepszy OS swiata w najlepszym telefonie na swiecie...
I całkowicie bezpieczny...
Swoją drogą, pytanie do wszystkich którzy nie robię update z 7.1.2 - nie przeszkadza wam, że system ma bardzo niebezpieczną i dość łatwą do wykorzystania lukę?
Takie rzeczy tylko w Androidzie przeciez!
Niedawno nawet bylo o tym glosno.
Wiesz, ja się nie pytam ze złośliwości czy jakichkolwiek negatywnych pobudek - po prostu ciekawi mnie logika takiego zachowania.
8.0.2 jest już do zassania
Na 1 rzut oka chodzi szybciej. Narazie żadnych zonków nie widzę
koledzy, dziala Wam funkcja instant hotspot? czeba miec np ipada i iphone w obu wylaczyc hotspota, wyszukac wifi, pojawi sie hotspot mimo, ze w drugim urzadzeniu jest wylaczony. klikmy i zonk... u mnie sie nie laczy, komus sie udalo?
ThomasVoland
27-09-2014, 01:35
Ja używam regularnie.
ale uzywasz po nowemu? bo po staremu to dziala...
ThomasVoland
27-09-2014, 11:28
Tak
tzn jak? bo jesli dziala u Ciebie, to sporo szczescia, bo kilka osob pytalem i nie dziala.
ThomasVoland
27-09-2014, 20:26
No iphone leży gdzieś sobie i jak korzystam z iPada, to klikam na ipadzie opcjach wifi w iphona i tyle. Zamiast uruchamiać hotspot jak wcześniej, to się klika i gotowe. Teraz też tak korzystam.
super... i hotspot masz w opcji wlaczone czy wylaczone w ustawieniach tel? jestes pierwsza osoba, ktorej to dziala, dlatego tyle pytan
ThomasVoland
27-09-2014, 20:54
Wyłączony. Włączałem w czasach iOs 7. Śledzę na twitterze sporo osób związanych z Apple, ale nikt nie narzekał, źe ma z tym jakieś problemy. Na Os X nie działa, bo trzeba 10.10.
wlasnie tak powinno dzialac. super. ja mam caly czas blad, ze nie moze uruchomic hotspota... wszystkie pozostale opcje typu handsoff itp chodza. nie sadze zebym cos zle ustawil...
problemy: https://discussions.apple.com/thread/6549363
niestety zadne z podanych rozwiazan nie dziala.
wlasnie tak powinno dzialac. super. ja mam caly czas blad, ze nie moze uruchomic hotspota... wszystkie pozostale opcje typu handsoff itp chodza. nie sadze zebym cos zle ustawil...
problemy: https://discussions.apple.com/thread/6549363
niestety zadne z podanych rozwiazan nie dziala.
Na iPadzie tak się prezentuje ten nowy hotspot
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/46c611c4d7f9d03559946c04e5757123-1.jpg
źródło (http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/09/27/46c611c4d7f9d03559946c04e5757123.jpg)
ale ja to mam... naciskam, laczy sie przez bluetooth i wywala blad ze nie moze uruchomic hotspota iphone i odwrotnie jest to samo. ustawienia APN sa ok, bo "po staremu" dziala bez zarzutu.
Władca Pixeli
28-09-2014, 23:11
Jak poprawić iPhone 6 :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=WKd6gT3Kz10
Jak poprawić iPhone 6 :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=WKd6gT3Kz10
Przeciez to juz dalem... http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3436490&postcount=2196 :razz:
Teraz jak wyprostowac Ajfona 6.
AYo72E7ZMHM
Władca Pixeli
04-10-2014, 05:30
Ten ponoć "niezawodny" system sypie się na potęgę.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/CameraError.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/CameraError.jpg)
Ja mam dokładnie zero problemów z iOS8.
To tak jak ja. Dalej używam 7.:D
Ja mam dokładnie zero problemów z iOS8.
A używasz w nim czegokolwiek poza dialerem? :D