Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a
Daniel Łącki
tel.: +48 733 782 782
mail:
[email protected]
Proszę powołać się na mnie, wspomnieć o kosmicznych naprawach monitorów medycznych. Jak ten człowiek nie pomoże to raczej w PL nie ma lepszego fachowca.
Niestety, okazało się, że ten serwis to bada tylko jakieś moduły, a tak bardziej, to się nie wgłębiają i nie znają.
Wiedzą tylko, że właściciel ma koty :D
Taka diagnoza zajęła im dwa tygodnie...
Jestem więc w punkcie wyjścia i szukam rzeczywiście sprawdzonego warsztatu/pasjonata, który jest prawdziwym elektronikiem i diagnozę postawić umie.
https://www.youtube.com/c/DanielRakowiecki
Ten gość naprawia to czego autoryzowane serwisy nie potrafią zrobić. Zadzwoń, zapytaj.
Czy ktoś z używających Macbooka Air z M1 i 16 GB RAM i obrabiających zdjęcia z gęstszych matryc mógłby napisać czy ta konfiguracja sobie radzi czy jednak muli. Chodzi mi o matryce takie jak w D850, Z7, Z9 itd...
patronat
16-09-2022, 21:14
Mam mini z m1 i 16 Gb ram. Jest 5 razy szybszy przy obrobce plikow w PS z z7 w stosunku do Macbooka pro z 2018 15” i7 2,7 16 GB. Czekam z niecierpliwością na test m2, może się uda porównać w październiku. Ponoć to dopiero ma kopa.
Celeborn
17-09-2022, 08:45
Cześć. Czy ktoś porównywał bezpośrednio m1 pro 13' z laptopem o podobnych parametrach na Windowsie? (na przykład asus zephyrus lub zenbook 14x). Szukam jakiegoś laptopa do obróbki.
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Mam mini z m1 i 16 Gb ram. Jest 5 razy szybszy przy obrobce plikow w PS z z7 w stosunku do Macbooka pro z 2018 15” i7 2,7 16 GB. Czekam z niecierpliwością na test m2, może się uda porównać w październiku. Ponoć to dopiero ma kopa.Dzięki. A używasz na nim czegoś przed PS? Może Capture One? Nie mam niestety porównania do tych starych procesorów a jedynie do Maca Pro z 2021 z najmocniejszą konfiguracją M1 Pro i 32GB, i ten jest kozak nad kazaki. Chyba się skuszę na tego Air jako drugi, mniej wydajny jeśli nie znajdę informacji, ze komuś to ewidentnie muli na większych plikach.
patronat
18-09-2022, 13:12
W air jest chyba inny rodzaj ssd z tego co pamietam no i procek jest mocno zubożony. Bawiłem się tylko chwilkę więc się nie wypowiadam. Sam celuję w 14 pro w ramach wymiany tego z 2018. Do theteringu mam zamiar ipada pro zatrudnić.
Co do programów to tylko LR i PS. Na LR jest bardzo przyjemnie. Tak sobie myślę, że jedyne miejsce w którym Air będzie zamulać to duże eksporty plików.
PS
Pooglądałem kilka testów i już tak mocno nie czekam na M2. Wychodzi na to że M1 pro i ultra rządzą.
Zależy jak zdefiniujesz obróbkę. Przesuwanie suwaczków w LR działa bardzo sprawnie, eksportowanie dużej ilości plików albo jakieś bardziej intensywnie operacje np odszumiania już nie dzieją się natychmiast. W sumie to ciężko mi tutaj jednoznacznie zdefiniować to na zasadzie działa szybko/wolno, wszystko będzie zależeć od osobistej interpretacji tych terminów i używanego softu.
Pisane na podstawie PRO 16GB.
robcio.m
14-11-2022, 21:18
Jeśli chcecie porównywać wydajności macow w programach do obróbki zdjęć to polecam ten kanał na yt: https://www.youtube.com/watch?v=9dFTQaGeXKY
czy ktoś może podejmował próbę wymiany baterii w rMbPro late 2013 ? Niestety padła i musze mieć kompa prawie cały czas na drucie co mi się ogólnie średnio podoba. Musze to zmienić do czasu kupna maca mini za kilka miesiecy. jakieś baterie oryginalne widuję na naszym rodzimym portalu aukcyjnym za jakieś 350zł. Wymianę oczywiście bym zlecił. Czy moze lepiej zanieść kompa i kazać go naprawić bez wnikania co i jak ?
69702
69703
69704
czy ktoś może podejmował próbę wymiany baterii w rMbPro late 2013 ? Niestety padła i musze mieć kompa prawie cały czas na drucie co mi się ogólnie średnio podoba. Musze to zmienić do czasu kupna maca mini za kilka miesiecy. jakieś baterie oryginalne widuję na naszym rodzimym portalu aukcyjnym za jakieś 350zł. Wymianę oczywiście bym zlecił. Czy moze lepiej zanieść kompa i kazać go naprawić bez wnikania co i jak ?
69702
69703
69704
Też mam jeszcze staruszka MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2013) z taką specyfikacją: procesor 2,6 GHz Intel Core i5, pamięć 16 GB 1600 MHr DDR3, grafika Intel Iris 1536 MB. Zostałem przy macOS Mojave z obawy przed zamulaniem całości. Widzę, że masz macOS Big Sur. Jak Ci się sprawuje? Chodzi mi szczególnie o pracę ze zdjęciami w Lightroom lub programie, na którym pracujesz (mam wersję 5 "pudełkową", już bez aktualizacji). Daje radę? Jest to dla mnie ważne bo od niedawna fotografuję Z6 ll i Lr5 już nie ogarnia NEF z nowych puszek. Każdy program do konwersji, łącznie z darmowymi Nikona też wymaga wyższych wersji macOS niż mój Mojave. Prawdopodobnie pozostaje jeszcze Adobe DNG Converter i konwersja wszystkiego do DNG. Następnie do Lr5. Niemniej wolałbym uaktualnić do maksymalnie wysokiego macOS bez drastycznego uszczerbku na wydajności maca. Tym bardziej, że bateria trzyma całkiem dobrze.
Ja ogólnie mało fotografuję tematów gdzie musiałbym wrzucać setki fot. Czasami wrzucam kilkadziesiąt z C6DII. O ile suwaczkowanie na pojedynczej focie idzie w miarę normalnie, to już tematy tzw retuszerskie potrafią trochę spowolnić. Eksporty/importy itp - idę po herbatę :D
ja chcę to zamienić na Maca Mini na M2 - ale musze kupić nie dość że miniaka to jeszcze monitor - więc to za kilka miesięcy. stąd potrzweba reanimacji tej baterii bo na drucie nie chce mi się non stop siedzieć :)
Ja ogólnie mało fotografuję tematów gdzie musiałbym wrzucać setki fot. Czasami wrzucam kilkadziesiąt z C6DII. O ile suwaczkowanie na pojedynczej focie idzie w miarę normalnie, to już tematy tzw retuszerskie potrafią trochę spowolnić. Eksporty/importy itp - idę po herbatę :D
ja chcę to zamienić na Maca Mini na M2 - ale musze kupić nie dość że miniaka to jeszcze monitor - więc to za kilka miesięcy. stąd potrzweba reanimacji tej baterii bo na drucie nie chce mi się non stop siedzieć :)
Dzięki :) Też będę wymieniać na Aira z układem M2 lub poczekam nawet na M3 bo ten zakup podobnie jak Ty planuję później. Napisz jeszcze proszę czy systemowe apki na Twojej specyfikacji i Big Surze działają bez problemów? Jeśli tak to aktualizacja na Big Sur pozwoli mi płynniej przeczekać do wymiany lapka. Niestety w wymianę baterii się nie bawiłem więc w tym temacie Ci nie pomogę.
patronat
30-01-2023, 21:17
Wymieniałem w 15 pro juz dwa razy. Baterie mialem z GreenCela. Poerwsza sie skonczyla po 2 miesiacach przyslali mindruga i juz dziala ze 3 lata. Poerwszy raz byl trudny bo trzeba bylo odkleic orginal od case. Za drugim razem 10 minut. Teraz tak - nie ma oryginałów na rynku- Apple nie dostarczał osobnych baterii jako części tylko połączone z częścią obudowy. GC to takie 90 % pojemnosci orginału max, ale wystarcza.
Wybaczcie ignoranctwo, z Apple zatrzymałem się na etapie Iphona 5 :) ale mam taki temat. Posiadam w domu iPada A1430 (32GB) i zastanawiam się czy mógłbym go do czegoś zdjęciowego jeszcze użyć. O czym myślałem:
- plan miminum. Wgram sobie na niego posegregowane fotki "best of the best", mógłbym ewentualnie komuś pokazać nie odpalając komputera itp. Jak to najlepiej zrobić, trzeba synchronizować z Itunes za każdym razem czy da się prościej?
- plan optymalny. Przenieść np. z Nikona zdjęcie w jpg i obrobić jakimś softem (najlepiej darmowym) pod wrzucenie na Instagram, FB. Robiłem przymiarkę pod tą opcję i już widzę problemy. Snapbridge nie ma dostępnego na soft w tym Ipadzie. Korzystając z jakiegoś nowszego urzadzenia mógłbym dodać do listy ale są w ogóle dostępne póżniej starsze wersje (by mi je pobrało)? Polecacie też jakieś fajne programy do edycji, działające na tym zabytku? :) Na Androidzie ostatnio używałem Snapseed i mi pasował.
Ogólnie jak nic nie nawalczę to tragedii nie ma ale urządzenie dalej dobrze działa, ekran ma spory, ładnie kolory pokazuje może na coś się nada.
Plan minimum do zrealizowania jak najbardziej. Da się prościej, możesz wrzucić aplikacje My Photos przykładowo i do niej przesyłać fotki po protokole ftp.
Inna metoda to na maila skonfigurowanego w iPad wysłać sobie zdjęcia.
Druga opcja może być trudna do zrealizowania, bo na iPad 3 3 generacji niewiele sortu chce działać z racji starej wersji systemu.
To co Apple wyrabia z najniżej pozycjonowanej półki woła o pomstę do nieba.
wymianę baterii w A1398 wyceniono na 650zł (całość). Bateria "oryginalna" - robiona w tych fabrykach co to Apple n nich korzysta (nie jest to GreenCell). W poniedziałek ma się temat rozwiązać.
Przysiadłem w końcu do swojego planu (parę postów wyżej). Koleżanka z pracy udostępniła mi nowszego IPhona, zalogowałem sie do AppStora i wybrałem to co chciałem. Skuteczność wyszła 100%, wszystkie programy (Snapbridge, Snapseed, Afterlinght) miały dostępne starsze wersje. Zainstalowało się i można już bawić się nawet na starym Ipadzie :)
Sorry, że się wchrzaniam tu z zabytkami, ale czy istnieje możliwość aktualizacji MacBooka z połowy 2009 roku do wersji umożliwiającej zainstalowanie Opery lub innej przeglądarki umożliwiającej normalne korzystanie z internetu?
Firefox w wersji 78 pójdzie na El Capitan.
A jak instaluje się coś nie pobranego z appstore?
Link do pliku instalacyjnego: https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/78.0/mac/pl/
Dzięki. Bardziej chodziło mi o to, że np. znalazłem starą Operę (którą preferuję) ale Mac nie pozwolił jej zainstalować.
Prawdopodobnie w Preferencjach trzeba włączyć dopuszczenie do instalacji z innych źródeł.
Ok, pogrzebię wieczorem.
Dzięki.
cybulski
08-03-2023, 17:27
Tak, trzeba wgrać crack i można zaktualizować system na najnowszy.
- - - - kolejny post - - - - - -
Sorry, że się wchrzaniam tu z zabytkami, ale czy istnieje możliwość aktualizacji MacBooka z połowy 2009 roku do wersji umożliwiającej zainstalowanie Opery lub innej przeglądarki umożliwiającej normalne korzystanie z internetu?
To się chyba nazywa open core patcher. Zrobią to w nieautoryzowanym serwisie. Najlepiej od razu też dysk zmienić na nowy ssd. Nowe życie zyska po tym wszystkim.
cybulski
25-03-2023, 07:37
Test MacBook 14 Pro 2023 (https://www.komputerswiat.pl/recenzje/sprzet/laptopy/test-laptopa-apple-macbook-pro-14-2023-z-ukladem-m2-max-za-25-tys-zl/b3y1rkt)
https://www.komputerswiat.pl/recenzje/sprzet/laptopy/test-laptopa-apple-macbook-pro-14-2023-z-ukladem-m2-max-za-25-tys-zl/b3y1rkt
Carlos_lo
25-03-2023, 11:23
70746
70747
wlasnie sie przesiadlem na ultra, dzien dobry, wynik renderu ~100 fot przed zmiana i po zmianie, nie instalowalem od nowa, tylko z timechine przywrocilem, wiec wszystkie stare smieci siedza
Pytanie - jaki zakup ma większy sens - MacMini M2 Pro 16 GB RAM czy MacMini M2 24 GB RAM? Cena jest zbliżona. Obróbka zdjęć przede wszystkim, grafika 2d i przyszłościowo 3d, kompa chcę raczej na czas dłuższy - w perspektywie ładnych kilku lat chcę mieć spokój. Zdjęcia - w chwili obecnej D850 i Z7 II, w perspektywie pewnie zamiast D850 będzie Z8, zawsze w RAW.
Carlos_lo
24-05-2023, 21:44
powiem, ze udaje zapychac mi sie te 64gb ramu, nawet swapfile byl uzyty pare razy, ale ja tam wyciskam ile wlezie z tego co jest, davinci rozczarowuje renderem filmow, zreszta Carlos robi rozne dziwne rzeczy, stad takie przymuly sprzetu
Czy istnieje dobra strona do pobierania aplikacji na MacBooka?
App Store.
ThomasVoland
25-05-2023, 05:10
Obróbka zdjęć przede wszystkim, grafika 2d i przyszłościowo 3d, kompa chcę raczej na czas dłuższy - w perspektywie ładnych kilku lat chcę mieć spokój.
Maki się nie nadają do 3D.
Maki się nie nadają do 3D.
Ok, dzięki, a do pozostałych wspomnianych zastosowań? MacMini M2 Pro 16 GB czy MacMini M2 24 GB? Co ma większy sens?
Jak to u mnie, pytanie o starzyznę :) Laptop żony, odmawia posługi i chciałem jej dać swój. Stare i5 ale do tego co ona używa jest jak najbardziej ok. W zamian, zastanawiałem się nad nabyciem w celu spróbowania używanych Apple:
1. A1502 Retina 13.3" i5 (~2013)
2. A1278 13,3" i7
Nie potrzebuję go do celów pro, codziennego używania. Służyć to będzie sporadycznie do przejrzenia netu, zrobienia płatności na wyjeździe. Fajnie jakby jakieś zdjęcie dało się na tym obrobić czymś darmowym a sensowym (coś pokroju RawTherapee o ile są odpowiedniki na maca). No i mam dylemat który lepszy.
1. na pewno ma lepszy ekran ale słyszałem, że działa dużo gorzej niż starsze sprzęty. Nie da się tam chyba nic rozbudować nie? Wymienić dysk, pamięć?
2. ma mała rodzielczość (ale podobnie jak na tym moim laptopie w windowsem więc to akceptowalne). Ale jak z odwzorowanie kolorów itp? W nich z tego co czytam można jeszcze w miarę łatwo dorzucić pamięć zmienić hdd. Nie wiem czy potrzebuję wymieniac bo na starcie można kupić je z lepszym procesorem i większą pamięcią, no ale zawsze to jakaś możliwość.
Co myślicie?
pioterkow
24-07-2023, 20:58
Jak to u mnie, pytanie o starzyznę :) Laptop żony, odmawia posługi i chciałem jej dać swój. Stare i5 ale do tego co ona używa jest jak najbardziej ok. W zamian, zastanawiałem się nad nabyciem w celu spróbowania używanych Apple:
1. A1502 Retina 13.3" i5 (~2013)
2. A1278 13,3" i7
Nie potrzebuję go do celów pro, codziennego używania. Służyć to będzie sporadycznie do przejrzenia netu, zrobienia płatności na wyjeździe. Fajnie jakby jakieś zdjęcie dało się na tym obrobić czymś darmowym a sensowym (coś pokroju RawTherapee o ile są odpowiedniki na maca). No i mam dylemat który lepszy.
Cześć,
do takich zastosowań jak napisałeś to jeden i drugi będzie OK. 8 GB RAM i dysk nawet 128GB spokojnie wystarczy.
Tylko koniecznie dysk SSD - stare japka czasami mogą mieć te wolniejsze dyski. Zwróć uwagę przy zakupie.
Pracuję na "japkach" od wielu lat - ja bym jednak wziął Retinę . Zdecydowanie większy komfort widzenia...
Pozdrawiam. Piotr
Dzięki za sugestię. Te z Retiną kuszą wyświetlaczem, fakt. Tylko często są w konfigu 8GB RAM / 128 SSD a starsze z i7 (A1278) widzę z 16 GB / 256. No i stąd dylemat.
No ale, nie będę tego używał do nie wiadomo jak trudnych zadań więc pewnie i mniejsze parametry by wystarczyły.
Jak to najczęściej bywa budżet został przekroczony :) Kupiłem inny sprzęt niż myślałem - Apple MacBook Pro A1398 15" i7 16|512GB NVIDIA.
Żadna nowość ale myślę, że w tych parametrach jednak coś więcej się na tym da robić. Liczę też na dłuższe życie softu, bo nowszy system jednak ma niż np. A1278.
Nowość to dla mnie bo wcześniej poza IPhonem 5 i starym IPadem nie miałem styczności z komputerami Apple. Faktycznie widać, że solidnie wykonane, obraz ładny. Ciężko się tylko przyzwyczaić, że zamykanie okienek po drugiej stronie :)
Coś polecacie z softu do edycji zdjęć? Typowo do Apple szukać czy raczej to co na Windows jest dobrym wyborem? Programy darmowe raczej bo w Photoshopa/Lightrooma nie będę na niego inwestował.
Schwefel
31-07-2023, 09:29
Skoro masz Intela to zainstaluj sobie Windowsa obok MacOS i korzystaj z tego co znasz.
Wolałbym nie :) Skoro już sie Mac-iem chcę pobawić to nie będę na nim windowsa instalował. Wersje programów z win widzę, że są. Ciekawi mnie czy jest coś godne uwagi typowo z apple.
Obrazek2000
01-08-2023, 16:39
Pixelmator.
Czas poprosić o pomoc kogoś doświadczonego :)
Obecnie lecę na Matebook 14 z ryzen 4800h, czyli 8 rdzeni, 16GB ale grafika zintegrowana i to jest mocno odczuwalne. Do czasu ostatnich aktualizacji Adobe dało się jakoś pracować ale obecne funkcje odszumiania itp to jakaś porażka na obecnym sprzęcie - jedno zdjęcie nawet 20 min ;)
Stacjonarny komp odpada - zostajemy w kręgu przenośnych zabawek. Tutaj gwiazdka - mam monitor, który wyciągam na czas obróbki więc od biedy mogę przeżyć mini maca m1.
Ogólnie preferuję windowsa, jednak do multimedii mogę mieć osobny komp z jabłkiem.
Pytanie do Was: jakie minimum obecnie warto kupić aby spokojnie obrabiać zdjęcia oraz zmontować kilka filmów w skali roku? Foto to hobby.
Mam ciągle biegunkę pomysłów: od taniego zakupu używki mini mac m1 do kupna pro 14 m1.
Cel jest jeden - aby w miarę płynnie obrabiać foty, odszumanie nie trwało 20 min tylko np 2-3 min itp.
pioterkow
11-08-2023, 19:11
Coś polecacie z softu do edycji zdjęć? Typowo do Apple szukać czy raczej to co na Windows jest dobrym wyborem? Programy darmowe raczej bo w Photoshopa/Lightrooma nie będę na niego inwestował.
Z darmowym softem nie pomogę ale kupując Apple musisz pamiętać że "stare" wersje np. Adobe Creative Suite 6 nie będą działać na nowych MacOS (od wersji Mojave).
Można to oczywiście załatwić dwoma systemami na jednym Mac-u ale arto pamiętać że tak jest z Adobe.
Mam ciągle biegunkę pomysłów: od taniego zakupu używki mini mac m1 do kupna pro 14 m1.
Cel jest jeden - aby w miarę płynnie obrabiać foty, odszumanie nie trwało 20 min tylko np 2-3 min itp.
Jeśli masz budżet na Pro 14 M1 to kupuj najmocniejszego Maca na jakiego Cię stać. :)
20 min na odszumianie to sporo... Odezwij się na prv. Łatwiej będzie coś poradzić jak prześlesz mi konkretny plik.
I napiszesz co dokładnie chcesz z nim zrobić a ja mogę to sprawdzić na 2 japkach w Adobe PS. Powiem Ci ile czasu to zajęło.
Co do montażu filmów to nie pomogę. Zupełnie nie znam się na tym.
Pozdrawiam. Piotr
Zaszalałem i wziąłem sobie abonament na Lightrooma (turecki ;) Działa na moim sprzęcie więc temat grafiki załatwiłem. Problem mam jednak z Openofficem (Apache). Wyrzuca mi, że jest to program z niezaufanego żródła i niby mogę go odpalić i używać ale później gdzieś znika :) Nie umiem go wynaleźć w systemie. Coś robię źle czy są jakieś odpowiedniki bardziej odpowiednie na Maca?
Dobra ogarnąłem tego Open Officea. No to pozostaje już się bawić nową maszyną :)
Dobra ogarnąłem tego Open Officea. No to pozostaje już się bawić nową maszyną :)
Alternatywą M$ Office jest też darmowy Free Office. Jest dużo bardziej zgodny z MS Word niż Open Office.
Zaletą jest możliwość przełączania widoku menu (klasyczne/wstążka).
https://www.freeoffice.com/pl/
Panowie. Wrócił temat zakupu laptopa, który obsłuży Abletone i Logic. Używany, ale taki, żeby dało się na nim normalnie pracować.
Nie znam się na komputerach zupełnie i nie chciał bym się władować a z drugiej strony budżet mizerny.
Chłopaki pomóżcie ba ja już zgłupiałem zupełnie...
Zainstalowany najnowszy LrC plus reszta z pakietu na nowym miniaczu M2 8Gb 256Gb (wiem wiem, mogłem 16gb, ale mam 8gb i tak zostanie).Wrzuciłem wczoraj w LR ok 100 RAWów z C6DmII i rozpoczęły się schody. Może nawet nie schody, co pojawiła się kupa wolnego czasu. Nie idzie to tak szybko jakby się mogło wydawać, na zdjęciach nie ma masek, klasyczna podstawowa korekcja i następne. Gdy już wyrzeźbiłem 33 zdjęcia rozpoczął się wyjątkowo powolny export tychże do jpg 1920px. Ponad 5 minut czekałem.
mam też leciwego i niezawodnego MBPro retina 15" i7 na 4 jajkach z 8gb i 256Gb - tam LR jest starszy o zapchany ponad 3k zdjęć i idzie to zdecydowanie szybciej, a na pewno export.
ja już nie wiem co jest grane - czy ten najnowszy subskrybowany LR jest tak obciążający i komp nie wyrabia czy ja może coś źle poustawiałem. instalowałem to jakoś po nocy ze dwa miechy temu i jakoś specjalnie się nie przykładałem do instalki - poszło to poszło i git. Natomiast jak teraz pomyślę, ze miałbym tu wrzucić kilkaset fot, dopracowywać je na maskach to finalnego exportu chyba wypadałoby się spodziewać już na emeryturze...
Wrzucam zrzuty ekranu - może będą pomocne. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł to dawajcie znać to będe wrzucał kolejne info. Sugestię dokup RAM już znam, idźmy dalej :) podziękował :)
77231
77232
77233
77234
Nie oczekuj cudów jak zdecydowałeś się na 8 GB. Raczej nic specjalnie Ci nie pomoże. Będzie kuleć.
10 lat młodszy laptop z 8Gb exportuje szybciej. Aż cięzko mi uwierzyc bo to tak muliło, nawet jesli ma 8Gb
Panowie, kolejna sprawa :)
Chcę dokupoić zewnętrzny przenośny dysk SSD do Mac Mini M2 2023. Wydaje mi się, że 1TB mi wystarczy na bieżące tematy. No i w związku z tym zapytuję co moglibyście polecić ? Ma to działać szybko, ale by ta szybkość była też w rozsądnych pieniążkach.
Nie wykluczam, ze dysk ten też będe podpinał pod rMBP late 2014 - ale jeśli jedyną sensowną opcją pozostaje korzystanie z USB-C to sie obejdę i do lapka podłączać go nie będę w tej sytuacji. Priorytetem jest działanie z miniakiem.
Wiem, że są LaCie, ale może coś godnego uwagi bywa również w mniejszym budżecie ?
SanDisk Extreme Portable: https://www.x-kom.pl/p/618564-dysk-zewnetrzny-ssd-sandisk-extreme-portable-ssd-1tb-usb-32-gen2-granatowy.html
cybulski
30-12-2023, 12:09
Nie jest to dokładnie o co pytasz ale do maca mini to polecam coś takiego https://allegro.pl/oferta/stacja-dokujaca-mac-mini-m1-m2-studio-nvme-hdmi-14855004398
widziałeś to gdzieś w necie. Fajnie i dobrze że tak dopasowali pod kwadraciaka ale dla mnie zupełnie nieprzydatne. Mam tylko podpięty 1 monitor i raz na jakiś czas podpinam kartę SD. Ładowanie klawiatury i myszki pomijam :)
Więc u mnie to byłby zbędny wydatek, szczególnie, ze w cenie dysku :)
patronat
30-12-2023, 12:31
Ja poszedłem taką drogą:
1. Obudowa na dysk SSD NVME z jak największym transferem
2. Dysk do obudowy wg potrzeb.
Moje:
https://www.x-kom.pl/p/601734-obudowa-do-dysku-icy-box-m2-nvme-usb-32-gen-2x2-do-20-gbps-heatsink.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAnL-sBhBnEiwAJRGigjkyT925eWgGct1ObIXmuKyE_htgS9N-Gs10yHXpVrF4I9nY9Fk1sxoCeBgQAvD_BwE
Dysk:
https://www.x-kom.pl/p/1053875-dysk-ssd-crucial-2tb-m2-pcie-nvme-p3.html
Całość zapiernicza aż miło.
hmmm - no to też jest jakaś opcja. Mam serwer, dwudyskowego Qnapa (kilkuletni już) ale w nim mam talerze i zrobienie czegokolwiek przez serwer jest mówiąc krótko udręką :) Ale też nawet gdybym w serwer wpakował ze dwa droższe SSDki to i tak bym nie osiagnął takich transferów jak po kablu - więc tej opcji raczej nie biorę pod uwagę. Serwer zostanie po prostu przechowalnią jakiś zabytkowych zdjęć.
Podumam nad tą obudową z dyskiem - bo jednak w tej opcji po prostu dyski są tańsze niż takie przenośne z prawdziwego zdarzenia - więc z oszczędności dyskowych byłoby na obudowę :)
cybulski
31-12-2023, 09:46
Obrabianie raw po sieci LAN z NAS jest ok w przypadku gdy nie jest to budżetowy NAS, gdy po drodze jest wydajny switch , dyski na cache ssd w NAS. Nie mam żadnych problemów z taką obrobką w ten sposób plików raw z Canona R i Fuji Xpro3 (matryce 30 i 26 mpix). I to wszystko na LAN 1Gbit, gdyby było 10gbe to byłaby bajka.
stock - obecnie mam podobnie jak Ty chcesz zrobić - do maca (akurat macbook air) podpięty dysk ssd (kupiłem obudowę 10Gbps oraz dysk Kioxie 1TB) , po kablu wg testów leci do 900MB/s, więc jest ok. Polecam kupić na zapas 2TB - mała kasa i spokój. Wybierz co wolisz - gotowca lub składaka czyli osobno obudowa i dysk.
Mam również Synology ds220+ - niestety na łączu 1Gbps nie jestem w stanie na tym wygodnie pracować - za wolno ładują się podglądy polików przy przeglądaniu.
Robię tak: materiał leci zawsze na NAS, później kopiuję na maca, obrabiam i gotowy materiał zastępuje surówkę na NASie.
Za jakiś czas szarrnpnę się jeszcze na m3 z 38GB i 1TB i sprzęt na długie lata do materiałów foto/video, bo obecny air 8/256 pozwolił zakosztować przyjemności pracy nad zdjęciami i video ale jednak 8GB to za mało ;)
Witam.
Czy korzystał ktoś z bezpłatnego oprogramowania FreeOffice oraz FreePDF?
Jeżeli tak to jakie wrażenia?
Będę wdzięczy za wszelkie info.
robcio.m
03-01-2024, 14:06
Chłopaki pomóżcie ba ja już zgłupiałem zupełnie...
Zainstalowany najnowszy LrC plus reszta z pakietu na nowym miniaczu M2 8Gb 256Gb (wiem wiem, mogłem 16gb, ale mam 8gb i tak zostanie).Wrzuciłem wczoraj w LR ok 100 RAWów z C6DmII i rozpoczęły się schody. Może nawet nie schody, co pojawiła się kupa wolnego czasu. Nie idzie to tak szybko jakby się mogło wydawać, na zdjęciach nie ma masek, klasyczna podstawowa korekcja i następne. Gdy już wyrzeźbiłem 33 zdjęcia rozpoczął się wyjątkowo powolny export tychże do jpg 1920px. Ponad 5 minut czekałem.
mam też leciwego i niezawodnego MBPro retina 15" i7 na 4 jajkach z 8gb i 256Gb - tam LR jest starszy o zapchany ponad 3k zdjęć i idzie to zdecydowanie szybciej, a na pewno export.
ja już nie wiem co jest grane - czy ten najnowszy subskrybowany LR jest tak obciążający i komp nie wyrabia czy ja może coś źle poustawiałem. instalowałem to jakoś po nocy ze dwa miechy temu i jakoś specjalnie się nie przykładałem do instalki - poszło to poszło i git. Natomiast jak teraz pomyślę, ze miałbym tu wrzucić kilkaset fot, dopracowywać je na maskach to finalnego exportu chyba wypadałoby się spodziewać już na emeryturze...
Wrzucam zrzuty ekranu - może będą pomocne. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł to dawajcie znać to będe wrzucał kolejne info. Sugestię dokup RAM już znam, idźmy dalej :) podziękował :)
77231
77232
77233
77234
Zmień sobie tam gdzie masz informacje, że ustawienie automatyczne nie pozwala rozwinąć skrzydeł do pełna w konfiguracji lightrooma (slajd z ustawieniami i masz używaj procesora graficznego: automatycznie)
Sandisk trafiają się trefne ja bym kupić samsung ssd 1TB w kwestii zewnetrznego dysku
Witam.
Czy korzystał ktoś z bezpłatnego oprogramowania FreeOffice oraz FreePDF?
Jeżeli tak to jakie wrażenia?
Będę wdzięczy za wszelkie info.
Korzystałem z Free Office, ale na Windzie i Linuxie.
Wrażenia dość pozytywne, jak za taką cenę może być ;)
Ogólnie całkiem niezła zgodność z MS Office, dużo lepsza niż np. Libre Office/Open Office.
Pozytywna cecha to możliwość dostosowania wyglądu: tradycyjny lub wstążka.
Z Free PDF nie korzystałem, ale część możliwości ma np ten program, również na Maca:
https://www.naps2.com/
Libre Office Draw także umożliwia edycję plików PDF.
SoftMaker Office mozna też zainstalować na przenośnym nośniku.
Używam sporadycznie.
Reklamują jako odpowiednik Offica Microsoftu.