PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24

adrian
17-07-2015, 15:49
Ja nie używam żadnej z nich. Przeglądanie załatwia mi Photo Mechanic.

motoko
17-07-2015, 16:56
Hm, ja mam całkiem wporzo z baterią w iPhone 6. Odłączam rano, pół godziny później wychodzę do pracy, idę jakieś 30 minut, całą drogę słucham podcastów i jak dojdę do pracy to mam cały czas 100%, czasem się tak utrzymuje przez 3-4h od odłączenia. No i wszystko na iOS8

Byłbym wdzięczny za wypowiedź na temat żywotności baterii posiadacza iPhone'a 5 albo 5s...

adrian
17-07-2015, 18:26
Byłbym wdzięczny za wypowiedź na temat żywotności baterii posiadacza iPhone'a 5 albo 5s...

Nie wiem dlaczego cytujesz mnie skoro mam iPhone6 ;-)

wywar
17-07-2015, 18:30
Ja jak używałem 5 to bateria trzymała mi pół dnia. Teraz żona go przejęła i trzyma jej dwa dni.

Slon
17-07-2015, 20:44
Ja nie używam żadnej z nich. Przeglądanie załatwia mi Photo Mechanic.
U mnie również Mechanic + czasami ViewNX. Trzeba wywalic te cholerstwo.

pingwinGTS
17-07-2015, 21:53
Ja dosyć intensywnie uzywam ip5. Jade do pracy ponad godzine i w tym czasie slucham muzyki dosyc glosno i gram w jakas mniej wymagajaca gry typu 2048. W miedzy czasie jade metrem gdzie zasięgu nie ma co pewnie nie pomaga. Troche maila, troche sms glownie przez imessage, internet i youtuba przez aplikacje tubex. Ciągle coś tam w nim grzebie (chyba uzależnienie) ipka odlaczam rano i kolo 15-16 laduje ponownie. I teraz mam 37%, a jeszcze korzystałem z nawigacji. Wlaczone cały czas LTE, lokalizacja, mail sprawdza się co 30min, ekran świeci mocniej niż potrzeba bo juz mi się odechciało jechanie po najniższej lini oporu. IOS 8.1.2 jailbreak. Mam ze soba powerbank xiaomi 10400mah i starcza na 4pełne ładowania i coś tam jeszcze zostaje wiec prądu nie brakuje. Lepsze to niz android. Przeskoczylem na xperie z3compact ale po miesiacu wrociłem ;)

RAW1
20-07-2015, 18:49

Nie używam 5s intensywnie ale zwykle na drugi dzień rano muszę ładować. LTE wykorzystuję jedynie po to aby sprawdzić maile poza zasięgiem mojej sieci, potem wyłączam. Jak zapomnę to zjada mi baterię w tempie 1% na 10-15 minut. Wyświetlacz mam ustawiony na 20-25% jasności. Mam też włączone Wi-fi ciągle.

To chyba mój pierwszy post tutaj, witam więc wszystkich. Jestem użytkownikiem innego systemu :)

adrian
20-07-2015, 21:24
Nie używam 5s intensywnie ale zwykle na drugi dzień rano muszę ładować. LTE wykorzystuję jedynie po to aby sprawdzić maile poza zasięgiem mojej sieci, potem wyłączam. Jak zapomnę to zjada mi baterię w tempie 1% na 10-15 minut. Wyświetlacz mam ustawiony na 20-25% jasności. Mam też włączone Wi-fi ciągle.

To chyba mój pierwszy post tutaj, witam więc wszystkich. Jestem użytkownikiem innego systemu :)

Usługi lokalizacji masz włączone?

RAW1
21-07-2015, 09:25
Usługi lokalizacji masz włączone?

Tak. Włączone.

adrian
21-07-2015, 10:06
Tak. Włączone.

To jest chyba największy battery hog. Ja mam włączone tylko dla kilku aplikacji i tylko na czas używania (a używam ich rzadko) i to mi przedłuża życie baterii.

RAW1
21-07-2015, 10:54
To jest chyba największy battery hog. Ja mam włączone tylko dla kilku aplikacji i tylko na czas używania (a używam ich rzadko) i to mi przedłuża życie baterii.

Dla Pogody i Yanosika mam włączone zawsze. Natomiast dla innych aplikacji, których używam rzadko, mam włączone "Gdy używam". Mam natomiast wszystko włączone dla usług systemowych. Aż sobie chyba wszystko wyłączę na świeżo naładowanej baterii i wtedy zobaczę. Dzięki w każdym razie za tę uwagę.

sailor
22-07-2015, 12:05
Panowie, pytanie techniczne. jak w macu z yosemite 10.10.4 wyczyscic cache dnsa? dicoveryutil brak bo apple wie lepiej ze nei jest potrzebne a dschacheutil nie dziala. ewentualnie jak ustawic odswiezanie na 3h a nie na 3dni?
any ideas?

adrian
22-07-2015, 12:10
Panowie, pytanie techniczne. jak w macu z yosemite 10.10.4 wyczyscic cache dnsa? dicoveryutil brak bo apple wie lepiej ze nei jest potrzebne a dschacheutil nie dziala. ewentualnie jak ustawic odswiezanie na 3h a nie na 3dni?
any ideas?

W 10.10.4 zmienili znowu na "stare" rozwiązanie, to powinno zadziałać:

sudo killall -HUP mDNSResponder

link: https://support.apple.com/en-us/HT202516.

Odnośnie odświeżania niestety nie wiem, bo używam własnych serwerów DNS.

sailor
22-07-2015, 12:26
W 10.10.4 zmienili znowu na "stare" rozwiązanie, to powinno zadziałać:

sudo killall -HUP mDNSResponder

link: https://support.apple.com/en-us/HT202516.

Odnośnie odświeżania niestety nie wiem, bo używam własnych serwerów DNS.

niestety nie dziala, to bylo pierwsze co sprawdzilem.
problem mam bo przpialem dnsy i wszystko smiga ale poza moim kompem i stoi mi robota jak glupia :/

artoor
22-07-2015, 12:34
niestety nie dziala, to bylo pierwsze co sprawdzilem.
problem mam bo przpialem dnsy i wszystko smiga ale poza moim kompem i stoi mi robota jak glupia :/
Spróbuj

sudo discoveryutil mdnsflushcache;sudo discoveryutil udnsflushcaches;say flushed

Powinno zadziałać w Yose.

sailor
22-07-2015, 12:47
Spróbuj

niestety w yose discoveryutil zostalo usiniete :)

artoor
22-07-2015, 12:54
Do 10.10.3 działało :(.
Spróbuj więc tego:
sudo dscacheutil -flushcache;sudo killall -HUP mDNSResponder;say cache flushed

Źródło: http://osxdaily.com/2014/11/20/flush-dns-cache-mac-os-x/

sailor
22-07-2015, 13:16
artoor - tak jak napisalem powyzej. probowalem. z zalozenia najpierwsz szukam rozwiazania a potem pytam. sprawdzilem jak dla mnie wszsytkie mozliwe opcje. nic z tego. na kompie mam zapamietane dnsy z wczoraj rana i zakladam ze jest to jedyny komputer na swiecie ktory nie odswiezyl sobie dnsow. no.. moze jeszcze jakis na madagaskarze

adrian
22-07-2015, 13:18
Właśnie sprawdziłem na 10.10.4

sudo dscacheutil -flushcache;sudo killall -HUP mDNSResponder

działa

sailor
22-07-2015, 13:52
działa
no nie dziala :) tzn komenda jjak najbardziej tylko efekt zerowy
znwou mam jakis inny sprzet ... tym razem tafilem gorzej :P trudno .. poczekam sobie i sie powsciekam :) dzieki za pomoc

adrian
22-07-2015, 14:19
no nie dziala :) tzn komenda jjak najbardziej tylko efekt zerowy
znwou mam jakis inny sprzet ... tym razem tafilem gorzej :P trudno .. poczekam sobie i sie powsciekam :) dzieki za pomoc

Jak to sprawdzasz?

spróbuj użyć nslookap, np:
> www.nasa.gov
Server: XXX.XXX.XXX.XXX
Address: XXX.XXX.XXX.XXX#53

Non-authoritative answer:
www.nasa.gov canonical name = www.nasawestprime.com.
www.nasawestprime.com canonical name = iznasa.hs.llnwd.net.
Name: iznasa.hs.llnwd.net
Address: 87.248.202.103

> server 8.8.8.8
Default server: 8.8.8.8
Address: 8.8.8.8#53
> www.nasa.gov
Server: 8.8.8.8
Address: 8.8.8.8#53

Non-authoritative answer:
www.nasa.gov canonical name = www.nasawestprime.com.
www.nasawestprime.com canonical name = iznasa.hs.llnwd.net.
Name: iznasa.hs.llnwd.net
Address: 95.140.224.235

sailor
22-07-2015, 14:31
adrian, sprawdzam digiem i nslookupem
problem jest nastepujacy: serwer bibliasmakow.pl ma ze swiata adres taki jak powinna 94.152.13.26, natomiast sprawdzania z terminala kompa ma adres 188.128.189.227
nawet jak zedytowalem hosts to i tak pokazywal zle.
zastanawiam sie czy to nie plusowe dnsy maja takiego laga.

R
22-07-2015, 14:36
plus odswieza dnsy baaardzo dlugo

ostatnio domena zostala przekierowana na inny adres. w upc poszlo praktycznie od razu. plus na lte potrzebowal dobe. nie pomagaly zadne zabiegi w urzadzeniach.

adrian
22-07-2015, 14:40
adrian, sprawdzam digiem i nslookupem
problem jest nastepujacy: serwer bibliasmakow.pl ma ze swiata adres taki jak powinna 94.152.13.26, natomiast sprawdzania z terminala kompa ma adres 188.128.189.227
nawet jak zedytowalem hosts to i tak pokazywal zle.
zastanawiam sie czy to nie plusowe dnsy maja takiego laga.

Zmień DNSy z których korzystasz na takie, które działają lepiej, nie musisz korzystać z DNS providera (np. ja korzystsam zawsze ze swoich).

Poza tym na maku, o ile pamiętam zmienia się /private/etc/hosts (podejrzewam, że zmieniłeś /etc/hosts).

sailor
22-07-2015, 14:42
Zmień DNSy z których korzystasz na takie, które działają lepiej, nie musisz korzystać z DNS providera (np. ja korzystsam zawsze ze swoich).

qrde ..faktyczne .. trzeba bedzie pogrzebac

Poza tym na maku, o ile pamiętam zmienia się /private/etc/hosts (podejrzewam, że zmieniłeś /etc/hosts).
zle podejrzewasz :) te roznice juz opanowalem :)

adrian
22-07-2015, 14:51
zle podejrzewasz :) te roznice juz opanowalem :)

A to najmocniej przepraszam ;-)

wywar
22-07-2015, 20:31
Beta2 jest

Aeon88
29-07-2015, 01:45
Witam, mam problem z instalacją windy na macbooku. Mam model mid 2010 z dvd, więc domyślnie nie mam możliwości bootowania z usb czy tworzenia w asystencie boot camp pendriva z systemem do instalacji. Przeszukałem sieć, przerobiłem asystenta aby można było z obrazu ISO windy takiego bootowalnego pendriva zrobić, ale za chiny ludowe nie mogę odpalić laptopa z tego pendriva.. Mam partycję bootcamp na system, pendrive zrobiony w osx, wszystko gotowe, tylko kompletnie nie udaje mi się z niego zbootować. Nawer rEFIt nie pomaga, próbowałem różnych penów..

Ktoś miał już taki problem?

Aeon88
29-07-2015, 10:29
PS. najważniejszego nie napisałem - instalacja z dvd odpada, mam padnięty napęd.

gALL
29-07-2015, 13:09
Witam, mam problem z instalacją windy na macbooku. Mam model mid 2010 z dvd, więc domyślnie nie mam możliwości bootowania z usb czy tworzenia w asystencie boot camp pendriva z systemem do instalacji. Przeszukałem sieć, przerobiłem asystenta aby można było z obrazu ISO windy takiego bootowalnego pendriva zrobić, ale za chiny ludowe nie mogę odpalić laptopa z tego pendriva.. Mam partycję bootcamp na system, pendrive zrobiony w osx, wszystko gotowe, tylko kompletnie nie udaje mi się z niego zbootować. Nawer rEFIt nie pomaga, próbowałem różnych penów..

Ktoś miał już taki problem?

Kazde jabco na Intelu mozesz zbootowac z pena, nie ma znaczenia czy ma naped DVD/CD czy nie. Nacisnij "Alt/Option" a trakcje fanfar powitalnych jabcoka i zobaczysz "Startup managera". Problem w tym aby ten pen byl bootowalny. Kiedys polamalem sobie zeby na przygotowaniu bootowalnego pena z Win7. Pare penow Kingstona i SanDiska nie udalo mi sie przerobic na bootwalne pod jabcokiem.

Masz jeszcze opcje zbootowania ze zdalnego napedu CD, tylko nie pamietam czy jest ona dostepna w MBP z 2010. Jesli nie to w terminalu OS X wpisz:

defaults write com.apple.NetworkBrowser EnableODiskBrowsing -bool true
defaults write com.apple.NetworkBrowser ODSSupported -bool true

Restart jabcoka i powienienes miec opcje bootwania ze zdalnego napedu CD/DVD (naped musi byc na komputerze w tej samej sieci). Mozesz uzywac nawet kompa z Winzgroza do udostepniania napedu. Driver dostepny jest na stronie Apple.

BootCampem zrob sobie druga partycje, restart jabcoka, Alt/Option, wybierasz zrodlo Windowsa, klik, istalujesz na partycji zrobionej pod BootCampem. Chyba ze chcesz wogole pozbyc sie OS X, to tylko istalacja Windowsa i jego instalator uzyj do sformatowania HDD/SSD.

Jeszcz jedno, pen musi byc sformatowany z partycja GUID. Jak masz Win10 z ISO to DiskUtility pod OS X i do roboty.

Aeon88
29-07-2015, 15:36
To nie jest takie proste... Sformatowałem pendriva, wg diskutility ma partycję w systemie GUID czy coś w ten deseń. Mam iso z windą, asystentem bootcampa zrobiłem bootowalny pendrive, niestety schemat mapy partycji już nie jest GUID tylko Główny rekord rozruchowy. Laptop po włączeniu nadal nie widzi pena po wciśnięciu alt-option. DVD próbowałem udostępnić, w OSX widzę napęd z imaka, mogę przeglądać płytkę, ale w menadżerze podczas uruchamiania macbooka po połączeniu się z wifi nie widzę płyty jako opcji bootowania.

To jakiś problem z EFI jest, szeroko opisywany w sieci. Ludzie piszą dosłownie elaboraty na temat tego jak na macbooku z superdrive (zepsutym) uruchomić windę, i zdecydowanej większości się nie udaje, chyba że użyją płatnych programów do klonowania co u mnie średnio zda egzamin, bo musiałbym go kupić 2x - wydawanie 40$ jest średnim rozwiązaniem. Wolałbym kupić za to DVD.

PS. Mam iso z win7, sam robiłem obraz, może coś jest z nim nie tak i sam obraz nie jest bootowalny. Teraz zdzieram iso win10 oficjalne z M$, spróbuję jeszcze raz z tym obrazem. Tylko to też nie pójdzie na 99,9999%, bo macbook mic 2010 obsługuje tylko win7 i asystent bootcamp nie utworzy mi pena z win10.

Winclone darmowy nie działa na yosemicie, nowy kosztuje 20$. imak jest żony, jak kupię program to się przypisze do jej konta, u siebie go już nie zainstaluję, musiałbym kupić 2 licencję. Bezsens. Wszystko bezsens.

- - - - kolejny post - - - - - -

Może jest jakaś opcja żeby zrobić bootowalnego pena z win7 lub win10 pod windą a nie pod osx? OSX sobie niestety nie radzi, i bez winclone raczej to nie przejdzie. Problm polega na tym że macbooki stare majace fabrycnie superdrive nie bootują z innych niż guid penów i dysków, do bootowania szukają płyty w napędzie. Niestety asystent bootcamp tworząc pena z iso z windą formatuje go pod fat32 a schemat ustawia jako główny sektor rozruchowy (nowsze macbooku pozbawione fabrycznie superdrive czytają takie peny). Dlatego pena z yosemitem widzę i mogę macbooka z niego odpalić, a pena zrobionego zhakowanym asystentem bootcamp z windą nie widzę i nie mogę bootować.

gALL
29-07-2015, 16:44
Laptop po włączeniu nadal nie widzi pena po wciśnięciu alt-option. DVD próbowałem udostępnić, w OSX widzę napęd z imaka, mogę przeglądać płytkę, ale w menadżerze podczas uruchamiania macbooka po połączeniu się z wifi nie widzę płyty jako opcji bootowania.

Zrob pena z Win pod DiskUtility a nie pod BootCampem. Probowales wlaczyc, uzywajac terminalu, opcje bootwania ze zdalnego CD/DVD?

Tak na marginesie bez problemu bootwalem MB 13 i MBP 13 (oba z 2009) z plyty instalacyjenj Win7.

Winclone darmowy nie działa na yosemicie, nowy kosztuje 20$. imak jest żony, jak kupię program to się przypisze do jej konta, u siebie go już nie zainstaluję, musiałbym kupić 2 licencję. Bezsens. Wszystko bezsens.

Przeciez mozesz utworzyc drugiego usera na swoim MBP z Apple ID zony. Co to za problem? Jedna licencja zalatwisz to.

Aeon88
29-07-2015, 17:51
Zrob pena z Win pod DiskUtility a nie pod BootCampem.

Daje błąd: Nie można było potwierdzić źródła - błąd 254, zarówno z płyty (na imaku żony) jak i z obrazu iso na moim MBP. Poszukam na sieci jak to naprawić.

Probowales wlaczyc, uzywajac terminalu, opcje bootwania ze zdalnego CD/DVD?

Tak

Tak na marginesie bez problemu bootwalem MB 13 i MBP 13 (oba z 2009) z plyty instalacyjenj Win7.

Mi nie działa dvd więc z płyty nie mogę. Gdybym mógł nie byłoby problemu.

Przeciez mozesz utworzyc drugiego usera na swoim MBP z Apple ID zony. Co to za problem? Jedna licencja zalatwisz to.

Jak już mam płacić za program do jednej instalacji to lepiej dla mnie kupić sobie dvd za 50zł i wymienić. I tak zrobię, jeśli z pena tego nie zainstaluję.

gALL
29-07-2015, 18:02
Jak już mam płacić za program do jednej instalacji to lepiej dla mnie kupić sobie dvd za 50zł i wymienić. I tak zrobię, jeśli z pena tego nie zainstaluję.

Obys nie zdziwil sie, ze ten naped kosztuje nie 50zl :) a wielkrotnosc 50 :D Tam siedzi naped 9.5mm a nie standardowy 12.7mm, do tego masz do wybebeszenia calego MBP lacznie z plyta glowna. Jak juz zabierasz sie do tego, warto wymienic paste termoprzewodzaca na procesorze i chipsecie. Dobrze opisuj ktora srobke skad wziales, bo przy skladaniu bedziesz mial niezle puzzle.

Aeon88
29-07-2015, 18:09
http://allegro.pl/nagrywarka-dvd-apple-macbook-a1286-a1278-a1342-i5559768818.html

Nie jest tak źle, oglądałem na YT jak odkręcić dvd i nie trzeba płyty ruszać, wystarczy listwa z głośnikiem (MBP13 z 2010). Ale i tak muszę płytę odkręcić bo poprzedni właściciel przy wymianie klawiatury i składaniu lapcoka prawdopodobnie nie wpiął mikrofonu, bo przed zabiegiem działał, a po wysłaniu mi sprzętu już nie. Także muszę go rozbebeszyć i to podłączyć.

gALL
29-07-2015, 18:47
Uzywka ... moze dzialac, moze nie. Mam uzywek ze 4 szt i dzialaja od przypadku. Po paru latach grzebania w bebechach laptopow nazbieralo sie mi mase roznego szajsu z ktorym nie wiem co zrobic. Poszukaj sobie na ifixit.com instrukcji obrazkowej co i w jakiej kolejnosci rozlaczyc.

A moze poszukaj Blu-ray'a, co prawda OS X natywnie nie obsluguje tego formatu ale jak grzebac to grzebac na calego. Chociaz zastawiam sie czy to ma sens. DVD out, w to miejsce kieszen na HDD taki ze 2TB (moze byc nawet 5400rpm) co w polaczeniu z 256GB SSD da niezleg FusionDrive, a DVD na USB.

Uwazaj na kabel LVDS i ten od kamery. Latwo utracic gniazo.

Aeon88
29-07-2015, 18:50
I widzisz przerobiłem iso na dmg, teraz poprawnie mogłem zrobić pendriva, sformatowałem go pod osx i ma GUID, disk utility wgrałem obraz win7.dmg na pena, ale dalej go nie widzi i z niego nie bootuje.

Spróbuję z podpięciem pecetowej nagrywarki dvd przez usb do macbooka, bo mam taką akurat.

I widzisz przerobiłem iso na dmg, teraz poprawnie mogłem zrobić pendriva, sformatowałem go pod osx i ma GUID, disk utility wgrałem obraz win7.dmg na pena, ale dalej go nie widzi i z niego nie bootuje.

Spróbuję z podpięciem pecetowej nagrywarki dvd przez usb do macbooka, bo mam taką akurat.

gALL
29-07-2015, 18:54
Robisz pena przez opcje "Recovery" w DiskUtility? Stawiam na parchatego pena, mialem tak z paroma Kingstonami i SanDiskami.

Dlaczego od niej nie zaczales? Bo na pudelku nie ma znaczka OS X?

Aeon88
29-07-2015, 22:12
A moze poszukaj Blu-ray'a, co prawda OS X natywnie nie obsluguje tego formatu ale jak grzebac to grzebac na calego. Chociaz zastawiam sie czy to ma sens. DVD out, w to miejsce kieszen na HDD taki ze 2TB (moze byc nawet 5400rpm) co w polaczeniu z 256GB SSD da niezleg FusionDrive, a DVD na USB.

Miałoby to sens bo ja mam zamiar używać na macbooku głównie windy a na tej z bluraya skorzystam, tym bardziej że filmuję i klientom płyty BD własnie nagrywam. Tyle że ten macbook był kupiony tymczasowo, żeby przetestować system i ogólnie laptopa. Technicznie laptop jest świetny, ale system choć ma wiele ciekawych funkcji które w pewnych sytuacjach ułatwiają życie (wkońcu takie zauważyłem po kilku miesiącach używania japca :P) to do moich zastosowań ma pewne braki, których nie przepuszczę. Dlatego ten niedługo sprzedam a docelowo będzie macbook pro 15" retina z i7, 16gb ramu i ssd 512gb (bo 256 to za malo zeby materiał z jednego wesela pomieścić) + windows 10 na pokładzie (bez osx). Ten model niestety nie ma dvd a więc nie będzie miał opcji wsadzenia drugiego dysku ani bluraya (wsadziłbym napęd). Jednak mi jeden ssd styknie jak będzie miał 500gb pojemności, bo to laptop, pracuję na nim raz na jakiś czas z max 1 projektem w danej chwili.

Robisz pena przez opcje "Recovery" w DiskUtility? Stawiam na parchatego pena, mialem tak z paroma Kingstonami i SanDiskami.

Sprawdzałem kilka penów, na każdym to samo :/

Dlaczego od niej [dvd] nie zaczales? Bo na pudelku nie ma znaczka OS X?

Nie, bo to nadal coś wpięte po usb, tyle ze nie pen a dvd. Sądziłem że będzie ten sam problem co z penem, pewnie błędnie. Natomiast jest inny problem - niestety obudowa z dysku hdd 2,5" mająca złączki sata->usb3.0 jest za słaba (prąd) żeby udźwignąć pełnowymiarowy napęd dvd, i niestety on nie startuje jak się go podepnie, dioda świeci, system go wykryje (jest dźwięk podłączenia urządzenia usb), ale nawet tacka się nie wysuwa...

Albo załatwię inne zewnętrzne dvd albo kupię wewnętrzne albo zainstaluję windę u żony na bootcampie i poszukam jakiegoś darmowego narzędzia do sklonowania tej partycji na mojego macbooka, tak żeby za winclone nie płacić.

gALL
29-07-2015, 22:36
Technicznie laptop jest świetny, ale system choć ma wiele ciekawych funkcji które w pewnych sytuacjach ułatwiają życie (wkońcu takie zauważyłem po kilku miesiącach używania japca :P) to do moich zastosowań ma pewne braki, których nie przepuszczę.

Czekaj, mozesz to jeszcze raz napisac? Ten fragment o tych ciekawych funkcjach ulatwiajacych zycie? Bo albo mam brudny ekran, albo cos piles ;)

Nie, bo to nadal coś wpięte po usb, tyle ze nie pen a dvd. Sądziłem że będzie ten sam problem co z penem, pewnie błędnie. Natomiast jest inny problem - niestety obudowa z dysku hdd 2,5" mająca złączki sata->usb3.0 jest za słaba (prąd) żeby udźwignąć pełnowymiarowy napęd dvd, i niestety on nie startuje jak się go podepnie, dioda świeci, system go wykryje (jest dźwięk podłączenia urządzenia usb), ale nawet tacka się nie wysuwa...

Jak masz kupic jabco bez napedu od razu zainwestuj w cos SuperDrive-podobnego, moze z BR w srodku?

Chociaz nie do konca rozumiem, wywalenia kasy na jabco a potem tylko Winzgroza. Przeciez za te same pieniadze, mozesz miec typowo PCtowego laptrupa o niegorszych parametrach niz rMPB 15.

gALL
29-07-2015, 23:21
Hmm tak sobie pomyslalem, moze wyjmij dysk ze swojego MBP 13 i podepnij po SATA->USB do iMaca. Atl/Option i zarob instalke Win na swoim dysku.

Aeon88
29-07-2015, 23:28
Czekaj, mozesz to jeszcze raz napisac? Ten fragment o tych ciekawych funkcjach ulatwiajacych zycie? Bo albo mam brudny ekran, albo cos piles ;)

Piłem, napój energetyczny i chyba mam za dobry humor :P podoba mi się rozwiązanie udostępniania wszystkiego w jednym miejscu, pomysł z udostępnianiem napędu jest git bo w MBP mam uszkodzony a żona ma sprawny i będę mógł z niego skorzystać, podoba mi się narzędzie disk utility i to że można nim montować obrazy iso jak na windzie np deamon toolsem (szkoda tylko że obraz musi być na biurku, apple zawsze coś musi utrudnić/spartolić). Bardzo podoba mi się możliwość bootowania przez wifi z napędu dvd w innym kompie, tylko szkoda że u mnie to nie działa... Podoba mi się to że jak utworzę innego użytkownika to mogę mieć na nim wszystko inne, łącznie z zalogowaniem się do innego konta apple, posiadania innych aplikacji kupionych tylko na tym koncie itp itd., sądziłem że nowy user w osx będzie korzystał z tego samego konta apple tylko na pulpicie ikonki będą inaczej poukładane i tapeta będzie inna... A tu można mieć dwa bardzo rozdzielne pecety w jednym, każdy z własną hierarchią katalogów osobistych, gdzie ja mam porządek a żona jak zwykle bajzel, ale mi to nie przeszkadza bo bajzel mi nie włazi na moje konto. Ogólnie narzędzia typu diskutility czy bootcamp są git, tylko szkoda że cały czas wyłażą jakieś błędy, coś nie działa, nie chce się zrobić, i trzeba szukać rozwiązania w sieci. Czuję się wtedy jak na linuxie, gdzie przeglądarka i google to nieodłączny element codziennego korzystania z tego systemu jeśli się zaczyna z niego korzystać. Krótko mówiąc, wszystko jest zaplanowane aby było łatwe, przejrzyste, ale nie wszystko działa, lub ma takie posrane restrykcje że tak naprawdę utrudnia to życie. Np dlaczego w nowszych MBP bez optibay dali opcję bootowania bez problemu z pena z windą a na starszych robią problemy i system wykrywając że to MBP7,1 szuka boota wyłącznie na dvd, które się pierniczy?

Dużo jest zaawansowanych opcji fajnych w systemie, ale nie ma podstawowych, lub one nie działają jak powinny, lub wcale. Np dlaczego osx nie obsługuje natywnie bluray? Przecież filmowcy oddają materiały na płytach bluray a nie dvd w dzisiejszych czasach, jak oni to wypalają i składają skoro system tego nie obsługuje?

Jak masz kupic jabco bez napedu od razu zainwestuj w cos SuperDrive-podobnego, moze z BR w srodku?

Chociaz nie do konca rozumiem, wywalenia kasy na jabco a potem tylko Winzgroza. Przeciez za te same pieniadze, mozesz miec typowo PCtowego laptrupa o niegorszych parametrach niz rMPB 15.

Dawniej to nie miało sensu, przeciętny laptop, przeciętne bebechy, ogromna cena. Dziś za 4-5k mam używanego MBP 15" ze świetnym ekranem IPS o rozdzielczości 2880pix (!!!), czterojajowym i7 2,7, 16gb ramu, ssd 512gb, zajebiaszczą obudową ze świecącym japcem :D cały z aluminium, z fajnym wskaźnikiem naładowania baterii dzięki któremu nie muszę włączać laptopa żeby widzieć ile mam baterii. Już się nie martwię o złącze zasilania że dziecko mi zawadzi o nie i trzeba będzie lutować lub płytę wymieniać bo jest magsafe. Thunderbolt pozwala na bardzo szybką transmisję danych, lub podłączenie super grafiki jeśli kiedyś będę na tyle zapalony żeby takie coś dokupic. To wszystko + zalety windy to bajka. Za innego laptopa z i7 i tak dobrym IPSem o rozdziałce powyżej FHD też bym musiał dać conajmniej 4-5k (używka), a tu dostaję parę fajnych ficzerów w gratisie. No i działają mi wszystkie programy na windzie które do tej pory kupiłem ,wszystkie gry.

Żyć nie umierać! :D

-----------------

Hmm tak sobie pomyslalem, moze wyjmij dysk ze swojego MBP 13 i podepnij po SATA->USB do iMaca. Atl/Option i zarob instalke Win na swoim dysku.

Mogę tak zrobić. Ale jest jedna kwestia: jeśli bym tak zrobił w windows, to na imaku żony w MBR dysku czy gdzieś tam dopisałoby się że jest drugi dysk ssd i tam jest drugi system. SSD sam w sobie nie byłby widziany jako jedyny system. Więc przynosząc go z powrotem do macbooka winda by się nie odpalała.

Czy jak dysk podepnę do imaka żony i zainstaluję na nim windę to na ssd będą zachowane wszystkie informacje rozruchowe tak aby po powrocie do mbp był wybór czy uruchamiać osx czy windę? Czy stanie się to ślepa partycja z samymi plikami bez informacji o rozruchu? Druga sprawa to fakt że ciężko zainstalować windę na urządzeniu usb, bo winda przy uruchamianiu resetuje porty usb. Było o tym kiedyś przy instalowaniu windy na penie. Polecano instalację na hdd, wyłączenie w rejestrze resetowania usb i dopiero wtedy zgranie partycji z przerobioną windą na pena, żeby mogła wystartować.

gALL
29-07-2015, 23:57
ISO moze byc wszedzie i nie musi byc na pulpicie (wow windowsowe okreslenie) aby go zamontowac w DiskUtility. Wystarczy, ze na niego 2x klikniesz w tej lokazlizacji co go masz (np. w pobranych).

Bluray ma cos popranego w licencjonowaniu tak samo jak NTFS i dlatego nie sa wspierane natywnie przez OS X. Ale sa niezalezne sterowniki co dodaja funkcjonalnosc do systemu.

Sprawa podpiecia Twojego dysku do iMaca zony. Nic nie stanie sie, poniewaz to nie Win i nie przypisuje literek do napedow, nie grzebie w MBR. Mozesz go podpiac jak bedzie iMac pracowal, zobaczysz nowy dopiety dysk i tyle. Przy starcie jabcoka, Alt/Option i zobaczysz go na liscie urzadzen do zbootwania. Nie opalaj systemu z tego dysku a nic nie stanie sie z Twoja kopia OS X. Odpal instalke Windowsa i zainstaluj go na dcelowej partycji na Twoim dysku po USB. Po powrocie do swojego MBP, daj mu sie odpalic i powinien pojsc w OS X. W ustawieniach systemowych OS X masz taka opcje jak wybor dysku startowego i tutaj wskazujesz, ktory dysk jest domyslnym dyskiem startowym. Na jednym jabcoku mozesz miec pare wersji OS X na roznych partycjach/dyskach fizycznych i nic nie gryzie sie.

Jesli nie odpalisz OS X na iMacu ze swojego dysku po USB, poprawnie zainstalujesz Winde na swoim SSD, to nic nie powinienes popsuc. OS X to obojetne na jakim nosniku danych jest (USB, HDD, DVD). Mam 3 male dyski z roznymi OSami (10.6.8, 10.7.5 i 10.9) do celow serwisowo-testowych. Czasem podpinam jeden z nich pod jakiegos maka, jak nie chce odpalac systemu z jego wlasnego HDD. Jeszcze nigdy nie zdarzylo sie aby potem byly problemy z systemem na wbudowanym HDD.

Jak masz jakis niepotrzebny dysk, pobaw sie nim w podpinanie, przelaczanie miedzy dyskami, systemami.

Odkryj jeszcze zalety Maszyny Czasu, a backup stanie sie bajecznie prosty. Odgrzebanie pliku sprzed 2 lat tez nie jest problemem. Do miniacza mam podpiety 500GB dysk na backup i jak zmienilem mini na nowsze, odtworzenie bajzlu lepszej polowki zajelo mi jedno klikniecie i jakies 30min.

Aeon88
30-07-2015, 00:27
Ok zrobię kopię plików z MBP i przepnę dysk do imaka żony. Takie rozwiązanie przejdzie technicznie bo ssd bardzo mało prądu żre i przelotka sata->usb go pociągnie, w przeciwieństwie do dvd.

gALL
30-07-2015, 10:56
Takie rozwiązanie przejdzie technicznie bo ssd bardzo mało prądu żre i przelotka sata->usb go pociągnie, w przeciwieństwie do dvd.

Jaki masz kabel 2.5" SATA->USB, z jedna czy dwoma wtyczkami USB? Jak masz z dwoma to kazdy 2.5" dysk i naped pojdzie. Z jedna chyba sa tylko do dyskow SATA 1.8".

Kiedys babralem sie w testy roznych dyskow twardych i ich pradozernosci. Z tego co pamieta Toshiby 4.500rpm daly zasilac sie z jednego USB bez utraty danych. Wszystko co krecilo sie od 5.400rpm w gore, wymagalo zasilania z dwoch portow USB. Czasem jest dostepny port eSATA/USB (np w Dellach Latitude E6xxx) i z niego pociagniesz zasilanie takie jak potrzebuja dystki twarde. W jabcoku masz tylko zwykle USB i FireWire zgodne ze standardowa specyfikacja.

Aeon88
30-07-2015, 11:04
Kupiłem kiedyś dysk hdd 2.5" 750gb i wybebeszyłem go z obudowy, więc teraz w tą obudowę mogę wsadzić co chcę, lub wyciągnąć przelotkę sata->usb i podpiąc pod coś większego niż dysk 2.5". Przelotka jest na jeden kabel usb ale 3.0, nie zasili napędu, dysk ssd zasili bez problemu. Mam też taką obudowę na usb 2.0 z podwójnym kablem usb (2 wtyki idą do kompa) i taką teraz podepnę pod napęd i spróbuję podłączyć.

Aeon88
02-08-2015, 00:31

Niestety to była ostatnia deska ratunku, po długich próbach innych metod. To rozwiązanie tez zawiodło, instalator win10 nie obsługuje instalacji na dyski usb, więc podpięcie mojego ssd po usb do imaka żony nie wypaliło...

Więc żeby zainstalować windę na macbooku z walniętym dvd trzeba albo dysk przenieść do innego macbooka z działającym dvd, albo inne działające dvd przenieść do macbooka gdzie jest ono walnięte. Lub użyć płatnego winclone, inne opcje nie wypalają. Trudno, potestuję win10 na maku zony, zobaczę co i jak, wtedy zdecyduję czy zakupić go dla macbooka.

gALL
02-08-2015, 13:14
Masz zawsze pod górkę. Nie wiem co robisz nie tak, albo za dużo kombinujesz. Instalator Win10 ten na płypcie DVD nie będzie różnił się od tego pobranego z sieci. Więc masz ułomność Windowsa, że instalator musi mieć dysk podpięty po ATA/SATA/SCSI aby przeprowadzić instalację. W sumie, ma to sens, skoro Windows zapewnia zgodność wsteczna z czasami CP/M i DOS.

Aeon88
02-08-2015, 17:27
Przy próbie instalacji na usb instalator wywala komunikat że na dyskach usb nie można instalować windy. Ot tak poprostu. Nie chce mi się już z tym bawić. Na imaku żony wsadziłem płytkę z windą i miałem 10tkę w pół godziny zainstalowaną, także u niej sobie system potestuję. Dla macbooka kupie zewnętrzne dvd, i tak jak go sprzedam i kupię nowszego z retiną to nie będę miał dvd wbudowanego a napęd mi się przydaje więc nie wywalę kasy w błoto.

Czornyj
02-08-2015, 18:49
...a symulacja napędu dvd?

Aeon88
02-08-2015, 20:26
Przeszło mi to przez myśl, taki virtual clone drive na maka pewnie istnieje, tylko potem przeszło mi również przez myśl że takie programy zwykle nie działają już podczas uruchamiania systemu kiedy się ma wybierać z czego bootować tylko dopiero po uruchomieniu OS'a, i pomysł porzuciłem.

Czornyj
02-08-2015, 20:42
to zainstaluj pod windą i hj. Bootcamp automagicznie ciągnie se siakiegoś Windowsa, stawiasz na nim wirtualizowane dvd i odpalasz instalkę.

gALL
02-08-2015, 21:23
Standardowy instalator Winzgrozy nie obsługuje niczego poza ATA/SATA/SCSI. Emulacja nic nie da.

Bootcamp ściąga tylko sterowniki do Win. Nie ściąga samego Windowsa.

Greg77
05-08-2015, 09:13
Ktos meczy bete iOSa 9?

gALL
05-08-2015, 10:23
Ktos meczy bete iOSa 9?

Jak widać nie mamy takiego parcia na testy bety jak w wątku o Win10. :)

No tak, ale my nie oczekujemy objawienia i OS X killera ;)

ku6i
05-08-2015, 13:19
gALL, ty masz jakiś kompleks? ;)

gALL
05-08-2015, 16:21

Nie, czytam wypowiedzi innych i czasem wpadaja mi do glowy glupoty wypisywane przez wielbicieli M$ czy Japcoka :) Czasem tu, czasem w watku "o tym objawionym" systemie. Na swoje szczescie w nieszczesciu, w zyciu zawodowym obcuje z maszynami na zupelnie innych platformach sprzetowo-systemowych.

A kompleks kazdy jakis ma :D

Greg77
05-08-2015, 17:56
Jak widać nie mamy takiego parcia na testy bety jak w wątku o Win10. :)

No tak, ale my nie oczekujemy objawienia i OS X killera ;)

Dzisus...znowu!

No ma.

Na swoje szczescie w nieszczesciu, w zyciu zawodowym obcuje z maszynami na zupelnie innych platformach sprzetowo-systemowych.

Taaaa...linux? Super, daj mi Adobe CC na linuxa i sie prznosze nawet dzis. A w pracy, coz, daj mi oprogramowanie z ktorego korzystam a juz jutro cala firma przechodzi na linuxa...
Pytam, bo na jednym z iPhonow wrzucilem sobie bete zeby zobaczyc, okazuje sie, ze system jest bardzo fajny i normalnie z niego moge korzystac, chcialem tylko zapytac o cos, ale dostalem w zamian odpowiedz od Ciebie...tak lubie potestowac, windowsa 10 instalowalem wczesniej zeby zobaczyc co to sie zapowiada, gdyby system byl problematyczny, zawieszal telefon albo robil z telefonu odtwarzacz MP3 to bym podziekowal tak szybko jak zainstalowalem.
W watku o Windows 10 wypowiadasz sie tak jak tutaj, duzo populizmu i teorii jak to:

Z tego co piszecie, M$ ciagne bawi sie w aktualizacje w postaci miliona latek na tydzien. Mogliby w koncu zaczac konsolidowac te latki w pakietach tygodniowych czy miesiecznych. Ale jak widac, jedna latka zalata cos, toprzy okazji robi nastepne dziury, ktore trzeba znow latac innymi latkami.
A tak sie sklada, ze zaktualizowal sie raz, jedna aktualizacja zabezpieczen i aktualizacja sterownikow co jest akurat dobre...chyba, ze sie myle i bez mojej wiedzy robia ten "milion latek na tydzien".

piotrbzdyra
05-08-2015, 18:16
Ja mam iOS9 na iPhonie 5s. Pytaj :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

gALL
05-08-2015, 18:24
Taaaa...linux? Super, daj mi Adobe CC na linuxa i sie prznosze nawet dzis. A w pracy, coz, daj mi oprogramowanie z ktorego korzystam a juz jutro cala firma przechodzi na linuxa...

Pudlo :D Linux mnie nie przekonuje wogole choc mam go na VM. Patrze realnie co potrzebuje do pracy i jest tez Win7Pro, bo taki standard korporacyjny i sa programy ktore wymagaja zgodnosci z DOSem. Poczytaj cale watki i zobaczysz, jak ludzie pieja na temat roznych systemow, bo nie znaja innych albo nie chca znac.

A tak sie sklada, ze zaktualizowal sie raz, jedna aktualizacja zabezpieczen i aktualizacja sterownikow co jest akurat dobre...chyba, ze sie myle i bez mojej wiedzy robia ten "milion latek na tydzien".

3 latki w 3 dni od wypuszczenia systemu. Niezle :D

Swoja droga zauwaz, ze zadalem konkretne pytanie o Win10 na ktore nikt nie odpowiedzial (o CMS). Wlasnie siedze przed dwoma monitorami pod Win7 i kazdy inaczej pokazuje kolory, przesuwajac okna z jednego na drugi, mozna oczoplasu dostac od roznic kolorystycznych a siedze nad wykresami i schematami a nie zdjeciami.

Na pytania dotyczase OS X odpowiadam, lacznie z dawaniem rad, jak zaistalowac Win10 na jabcoku. Ale czytac tez trzeba umiec ze zrozumieniem, bo wiekszosc problemow z jego instalacja nie wynilka z ulomosci jabcoka, a archaicznych zalozen M$, ze instalator moze byc tylko na dyskietkach (sic!), DVD/CD podpietym na ATA/SATA/SCSI/PCI lub na dysku wirtualnym w RAM. Do tego Winde mozesz tylko zainstalowac tylko na standarowych kontrolerach i ni..chu..chu nie pojdzie na czyms co jest po USB czy FireWire. Dlaczego intastalator Windy laduje mase steronikow do archaicznego sprzetu jak SCSI od Adapteca na EISA na ktorym i tak Win7/8/10 nie odpali sie?

iOS9 poza moim kregiem zainteresowan. Chcesz sie bawic :) baw ale jak widac nie jest popuralne testowanie polprodukow w tym watku.

Greg77
05-08-2015, 18:37
Ok, wyczerpujaca odpowiedz, czesciowo przyznaje racje, co do Windy to spokojnie mozna instalowac z USB, mam W7 home boxa w wersji USB, Ms wydal nawet programik do tworzenia instalki na pendrivie (choc da sie to zrobic recznie), moze to problem jabcoka a nie windy...

gALL
05-08-2015, 19:06
Mea culpa za blad. Odpadlem od nowinek MS jakis czas temu, jak przestalem bawic sie w admiinstrowanie serwerami pod W2003.

Albo nieumiejetnosci jednego z naszych kolegow z tego forum, co psy wiesza na jabcoku ale za chwile pisze, ze czegos tam w Win nie ma jak w OS X. Hmmm, dzieki za trick o tym programie do Windy. A zainstalujesz Winde na dysk podpiety pod USB, bo instalator drze sie, ze nie?

Greg77
05-08-2015, 21:25
A zainstalujesz Winde na dysk podpiety pod USB, bo instalator drze sie, ze nie?

Czytalem gdzies o tym, ze jest to mozliwe.

gALL
05-08-2015, 22:15
Czytalem gdzies o tym, ze jest to mozliwe.

Tez czytalem i wymaga shakowania pakietu instalacyjnego, co nie jest wspierane przez MS. Z definicji system tego nie umozliwia i juz.

Aeon88
18-08-2015, 15:44
Mam problem z monitorem w MacBook Pro 13 2010r. Na OSX wszystko jest ok, po instalacji windy kolory monitora są mocno zimne. Googlałem rozwiązanie i znalazłem - ludzie instalują odpowiedni profil icc dla monitora i jest ok. Nawet pobrałem taki profil, zainstalowałem, w zarządzaniu barwą w panelu sterowania ustawiłem dla ekranu profil icc który pobrałem wcześniej, ustawiłem go jako domyślny, problem w tym że nie widać żadnych efektów, obraz dalej jest zimny.

Co trzeba zrobić jeszcze dodatkowo żeby profil został poprawnie podpięty i monitor wyświetlał mi poprawnie kolory w systemie?

--------------

Dobra, mam: http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-desktop/cant-apply-an-icc-profile-to-display-cant/71b8d8e8-afa3-435a-aae4-6a8a184b6439?auth=1

Aeon88
18-08-2015, 16:26
Kolejna sprawa - profile icc zassane z neta są beznadziejne, jest jakieś miejsce skąd można pobrać dobry profil do ekranu macbooka pro 13 2010r? Będę googlał za takim, w miedzyczasie jeśli ktoś coś takiego ma/wie gdzie to jest proszę o info.

Slon
18-08-2015, 17:38
Oprofilować samemu. Robiłem tak z 3 MBP 13 i profile niestety nie są wymienne.

Czornyj
18-08-2015, 17:41
MBP13 ma profil fabryczny pod OSX - skopiuj go i zapnij pod Windows, zainstaluj LUT loader (np. instalując i1Profilera)

Aeon88
18-08-2015, 19:47
Czy muszę instalowac osx na moim MBP, wyciągać z niego icc i przenosić na windę czy jest gdzieś taki profil w necie ze mogę go pobrać? Właśnie usunalem osx i postawilem tylko winde na mbp, poinstalowalem wszystko, instalacja teraz osx to masa pracy to przewalenia.... Da sie tego uniknac?

Slon, jak oprofilowac? Ten ekran nie ma sprzętowej kalibracji, nie mam czym go skalibrować i utworzyć profil.. Pogooglam o co ci chodzi, a Tobie jak się chce to napisz w skrócie jak to zrobić.

gALL
18-08-2015, 22:35
Nie przesadzaj, radzilem Ci zostawic mala partycje z OSX na MBP pare stron wczesniej, ale Ty jak zwykle jestes madrzejszy. Postawienie OSX z USB na SSD to max 30-45min (lacznie ze wszystkimi poprawkam). 10GB partycja nie zawadzilaby w niczym.

Niestety nie pomoge, bo nie mam MBP'13 z 2010. Jak chcesz moge wydlubac profil z MB'13 z 2009 z OSX 10.9.5, chociaz on moze byc inny, niz Ty potrzebujesz.

Aeon88
19-08-2015, 10:34
Już po ptokach, przypomniałem sobie że jak kupowałem eizo to oprócz licencji na color navigatora przypisanej do monitora sam kalibrator też miał swoje oprogramowanie (spyder4pro) i mogę go użyć do kalibracji innych wyświetlaczy. Skalibrowałem wczoraj ekran laptopa i jest git :)

gALL docelowo kiedyś postawię osx obok windy, ale jak kupię większy ssd, narazie mam 120gb i każde 10gb się przyda.

zoom2
30-08-2015, 14:34
Czy ktoś ma praktyczne doświadczenia z zewnętrznymi dyskami SSD łączonymi do MBPr via Thunderbolt?
Pytanie konkretne:
w tej chwili katalog LR mam na wewnetrznym SSD , RAWy na zewnetrznym po USB 3.
czy jako użytkownik w praktyce dostanę qrvicy jeśli:
a. RAWy pozostaną tam gdzie są a katalog powędruje na zwnętrzny SSD Thunderbolt?
b. RAWy i katalog na zewnetrznym SSD Thunderbolt?

gALL
30-08-2015, 19:33
Masz na mysli dedykowana obudowe na Thunderbolt czy przez przejsciowke Thunderbolt-USB3.0?

http://www.alphr.com/features/382882/which-external-hard-drive-usb-3-or-thunderbolt

zoom2
30-08-2015, 19:51
dedykowany dysk SSD z Thunderboltem. Czysty Thunderbolt bez przejściowek.

gALL
01-09-2015, 17:32
Czytajac to co podalem w linku do testu, nie powinienes odczuc roznicy na minus, poniewaz w Thunderbolt 2 masz magistrale PCIe o przepustowosci do 20GBit/s. USB 3.0 jest teoretycznie 4x wolniejszy.

A tak na marginesie to od OS X 10.10.4, OS X wspiera natywnie funcje TRIM dla dyskow SSD bez sygnatury Apple (#sudo trimforce enable).

zoom2
01-09-2015, 18:58
mam zbyt małą wiedzę by ocenić to co mi przekazujesz , jakbys mógł bardziej drukowanymi pls.
p.s jedyne co do mnie dotarło to to , że USB 3.0 jest 4 razy wolniejszy od Thunderbolta.

Adam Rimbaud
02-09-2015, 09:04
Używam podobnej konfiguracji jak Ty, katalog w na wewnętrznym SSD, RAW na zew USB3/FW800. Wszytsko zależy jaki dysk kupisz, ale i tak będzie szybciej. Jedyne co testowałem to LaCie Rugged, szybko było, ale opcja 256GB była za mała i za droga. W pracy mam macierz RAID5 na mechanicznych 7200RPM podpiętych po TB z plikami video HD/4K śmiga jak głupie.

gALL
02-09-2015, 09:08
mam zbyt małą wiedzę by ocenić to co mi przekazujesz , jakbys mógł bardziej drukowanymi pls.
p.s jedyne co do mnie dotarło to to , że USB 3.0 jest 4 razy wolniejszy od Thunderbolta.

Obudowy z interfejsem Thunderbolt są diabelnie drogie. Masz za mały dysk w laptopie, że chcesz przenieść wszystko na zewnętrzny? Myślę, iż jedynym rozsądnym wyjściem jest trzymanie katalogu na dysku lokalnym a zasobów na dysku zewnętrznym. Przesiadka na z USB3.0 na Thunderbolta nie jest krokiem wstecz i powinieneś poczuć poprawę.

zoom2
02-09-2015, 12:08
Obudowy z interfejsem Thunderbolt są diabelnie drogie. Masz za mały dysk w laptopie, że chcesz przenieść wszystko na zewnętrzny? Myślę, iż jedynym rozsądnym wyjściem jest trzymanie katalogu na dysku lokalnym a zasobów na dysku zewnętrznym. Przesiadka na z USB3.0 na Thunderbolta nie jest krokiem wstecz i powinieneś poczuć poprawę.

Teraz mam tak jak napisałes . Katalog na lokalnym SSD a zasoby na zewnętrznym.
W tej chwili "kupuję" nowego Maca i zastanawiam się głośno czy 256 SSD plus inwestycja w zewnętrzny Thunderblt czy jednak inwestycja w 512 SSD. Ale przy cenach zewnętrznych obudów Thanderbolt chyba rozsądniej finansowo ( bo merytorycznie to bez wątpienia lepiej) chyba jednak wewnętrzny 512.

Adam Rimbaud
02-09-2015, 13:48
Teraz mam tak jak napisałes . Katalog na lokalnym SSD a zasoby na zewnętrznym.
W tej chwili "kupuję" nowego Maca i zastanawiam się głośno czy 256 SSD plus inwestycja w zewnętrzny Thunderblt czy jednak inwestycja w 512 SSD. Ale przy cenach zewnętrznych obudów Thanderbolt chyba rozsądniej finansowo ( bo merytorycznie to bez wątpienia lepiej) chyba jednak wewnętrzny 512.

Bierz opcje z 512 SSD wewnątrz, jak masz dużo oprogramowania to możesz mieć kłopot z miejscem na mniejszym. Miałem 256 i było stanowczo za mało, ale ja specyficzny użyszkodnik jestem ;-)

gALL
03-09-2015, 09:27
Miałem 128GB SSD, zdecydowanie za mało. Potem 180GB I to juz było w miarę rozsądne rozwiązanie, z tym że Win miał 50GB z tego. Teraz mam 256 I nie jest na wyrost. Do tego mam NAS 2TB. Jak masz fundusze, weź 512.

zoom2
03-09-2015, 10:41
mam 256 gb. wystarcza bez problemow ale nie jest to pojemnosc rozwojowa i widac , ze problemy przyjda

Adam Rimbaud
03-09-2015, 20:41
U mnie przyszły szybko i ratunkiem okazał sie drugi dysk zamiast napędu DVD, którego nie uzywałem. Mam prawie całe Adobe CC, bez programów do www, Final Cut, Logic, stertę dziwnych konwerterów i Win8 do obsługi alarmu w firmie, wiec nie ma cudów na 256 GB się nie zmieściłem. Tylko jak pisałem, jestem specyficznym użytkownikiem.

MacBofh
Send from mobile.

pudlox
04-09-2015, 12:23
Hej ;) przymierzam się do zakupu laptopa dla dziewczyny, myslimy o apple. Powiedzcie prosze na jakie koszta i konfiguracje musimy sie szykowac, zeby mialo to rece i nogi? Zastosowania to oczywiscie Ps+Lr i czasem Pr.

Ps. Mam troche zdolnosci manualno-informatycznych, wiec wymiana podzespołów (jesli jest to oplacalne) to żaden problem.
Ps2. Modele uzywane oczywiscie wchodzą w grę.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

zoom2
04-09-2015, 12:38
nie wiem co w twoim przypadku znaczy "mieć ręce i nogi".
Ale jeśli chcesz tego maca uzywać do zabawy w foto , minimum to :
MBPr / 13,3"/ 2,7 Ghz / 8GB Ram / 256 SSD
Bez retiny inwestycja w Maca moim zdaniem jest bez sensu.
Zwracaj uwagę czy karta graficzna obsłuży monitor 4K.
W moim macu z 2013 roku nie obsługuje. Nowe juz tak ale nie wszystkie.
Majsterkowanie możesz sobie wybić z głowy, gdyż szamani z Apple zadbali o to by nie mozna było niczego w tych kompach zmienić.
A ta konfiguracja minimum jaką zapodałem to koszt ca. 7300 pln.

stock
04-09-2015, 12:49
każdy ma swoje minimum i swoje wymagania. Dla kogoś "minimum" kolegi zoom2 to będzie maga kicha a dla innego wypas :)
Ja mam MBP 13" mid 2011 i5 8Gb i smiga. Podejrzewam, ze jak włoże w niego SSD to będzie juz bardzo fajnie.
I w tym przypadku koszt poniżej 3tysi.
Każdemu wg potrzeb :)

gALL
04-09-2015, 12:55
Zoom2: No to pojechales. Rownie dobrze mozna miec MBP"13 bez Retiny, dowolna konfiguracje od 2011. W tym przypadku nalezy kupic jak najtaniej, w jak najlepszym stanie a wymiana RAM, HDD czy baterii na nowa jest dziecinnie prosta i czesci nie sa drogie. O grzebaniu w 13" Retinie zapomnij (mam rMPB"13 z 2014 na i7).

Spokojnie mozecie rozwazyc dowolnego MBP"13 od 2011r, im lepszy procesor tym lepiej (i7 wskazane), RAM mozna samemu wsadzic do 16GB (zwykle PC3 SODIMM od znanych producentow dzialaja bez problemow) a dysk wymienic na SSD, jak DVD nie potrzebne to tam wcisnac jakis 1TB HDD i puscic jako FusionDrive. Jak DVD niezbedne, zamiast SSD wsadzic SSHD (1TB) a DVD wymienic na nagrywake BR i bedzie ok.

Pytanie ile chcecie wydac i nie dajcie sie zwariowac.

Przy OS X 10.10.4 lub wyzej, moze byc dowolne SSD, bo Apple wspiera TRIM dla dyskow bez ich sygnatury.

Tak na marginesie moja lepsza polowka uzywa MB"13 z C2D na pokladzie do CS, Capture One 7 oraz Affinity, nie chce innego laptopa nawet nowszego. Ma w nim 8GB ram oraz 160GB SSD. Siostrze kupilem za grosze (dobrze ponizej 1200zl) MBP"13 z 2009 z C2D 2.53GHz w stanie idealnym (ale bez dysku i tylko 2GB ram). Teraz ma w nim 4GB ram oraz 500GB SSHD i nie chce juz oddac (jest architektem oraz ilustruje ksiazki dla dzieci).

stock: nie zastanawiaj sie i nie rob doktoratu ktory SSD. Dowolne cos o pojemnosci powyzej 160-180GB, polecam dyski Intela nawet te na SATA-II, bo chyba w Twoim MBP jest ciagle SATA-II.

pudlox
04-09-2015, 12:56
Czy wyświetlacz bez retiny nadaje się do jakiejkolwiek pracy z kolorem?

gALL
04-09-2015, 12:59
Jak masz kalibrator to jasne, ze tak. Zapuscisz kalibracje i po sprawie. A i tak monitor zewnetrzny da dopiero komfort pracy, sam czesto podpinam swojego rMBP pod NECa 22".

zoom2
04-09-2015, 13:16
@Gall,
nie twierdze ze nie masz racji.
ja opisałem swoje zdanie. Jak kupiłem MBPr w 2103 r, to już po zakupie dowiedziałem się , ze niczego sam nie wymienie. W starszych tak , w nowych nie. Miałem kwadratowe oczy.
Co do Retiny , to nie wiem czy to optymalny ekran do profesjonalnej obróbki , ale mi osobiscie sie szalenie podoba i tak naprawde to maca kupilem wlasnie dla retiny.
Byłem moco zawiedziony ze moja karta nie obsluguje 4k , co opisalem na forum.

dodo34
04-09-2015, 13:18
Warto poszukac refurbished w USA. Sam kupilem rMBP 13" mid2014 z i7, 16GB RAM, 128SSD w lutym 2015 za 5000zł z przesyłką. Komputer zupelnie nowy, niczym nie rozniacy sie od nowego z polskiej polki sklepowej, standardowa gwarancja 12 mies, tyle, ze w opakowaniu zastepczym. Co do konfiguracji, to żałuję tylko, że nie kupilem większego dysku (brakuje GB do pracy w FinalCut). Komputer głównie używany do montażu audio (Logic, Nuendo) nie wykazuje żadnych słabości, obróbka w Lightroom płynna, dopiero bardzo obciążony w Final Cut łapie zadyszkę, ale jest to do przełknięcia.
Radzę natomiast zastanowić się nad 16GB RAM (jak powszechnie wiadomo rozbudowa tegoż niemożliwa od rMBP 2013) i dyskiem co najmniej 256GB, ale ja posiłkuję się zwykłym 2,5" zewnętrznym na USB 3.0 i na razie spełnia to moje oczekiwania.

gALL
04-09-2015, 13:21
W rMBP"13 (tak jak kazdy MBP"13 od 2011) nie masz dedykowanej karty graficznej a tylko co masz w CPU, czyli jakies HD4000/5000 czy Irisa.

zoom2
04-09-2015, 13:32
I ja się zapytam.
Czy do nowego MBPr 15,4 mozna samodzielnie wsadzic wiekszy SSD?

gALL
04-09-2015, 13:38
Dac sie da (https://www.ifixit.com/Guide/MacBook+Pro+15-Inch+Retina+Display+Mid+2014+SSD+Replacement/27694) o ile znajdziesz pasujacy dysk.

zoom2
04-09-2015, 13:41
czyli jak zwykle w apple niby tak ale.....

gALL
04-09-2015, 13:46
Retiny maja inne zlacze niz PCIe/mSATA do SSD niz inni. Taniej bedzie wsadzic Ci karte SD, np JetDrive's 128 lub 25GGB od Transcenda.

zoom2
04-09-2015, 13:54
tylko , ze ja planuje rozwinięcie z minimum 256 na 512 , kompa bez 256 nie kupie bo z autopsji wiem , ze dla mnie to bez sensu. 512 w tej chwili jeszcze nie potrzebuje ale w 1/3 życia nowego kompa bez wątpienia bedzie to konieczne.

gALL
04-09-2015, 13:56
256GB w SSD i 256GB na karcie SD dadza Ci 512GB.

ThomasVoland
04-09-2015, 13:59
Czy wyświetlacz bez retiny nadaje się do jakiejkolwiek pracy z kolorem?

Nie. Ma fatalny ekran na matrycy TN.

zoom2
04-09-2015, 14:04
a oswiec jeszcze lamera jak to sie fizycznie montuje i jak to wyglada?

MC_
04-09-2015, 14:06

Niby tak, ale cena DOBRYCH kart SD o tej pojemności niska nie jest.

Czornyj
04-09-2015, 14:08
czyli jak zwykle w apple niby tak ale.....

...ale dysków nie ma i być może nie bedzie - OWC/Transcend pasują tylko do pierwszych rMBP13/15, później Apple zrobiło jakiś trik i od tamtego czasu nikt nie zrobił zamienników. Można ew. wymienić na większy oryginał jak znajdzie się dawcę.

zoom2
04-09-2015, 14:10
a oswiec jeszcze lamera jak to sie fizycznie montuje i jak to wyglada?
OK,
juz zakumałem o co kaman
i mam pytania:
czy to jest szybsze niż SSD zewnetrzny po USB 3.0?
czy to jest porównywalne szybkie jak wewnętrzny SSD?
pytam bo moja wiedza nie pozwala na poprawne interpretowanie danych technicznych , oraz interesuje mnie tez praktyka a nie tylko suche liczby.

pudlox
04-09-2015, 15:41
Po po ponownym przeczytaniu wpisu na blogu Tomka wiem, że musze doinwestowac do retiny, bo opcja z drugim monitorem na razie nie wchodzi w grę. Od którego modelu apple montuje usb 3.0?
@dodo34 - musialeś dopłacać vat i cło?

gALL
04-09-2015, 16:20
http://www.transcend-info.com/Apple/jetdrivelite/ - tak to wyglada, cena za 128GB jakies 80 dolcow. Co do szybkosci to SDX jest podpiety do PCIe wiec osiaga predkosci jak przyzwoity dysk 7200rpm po SATA-III. Nie jest to szybkie jak SSD a juz na pewno nie tak szybkie jak wewnetrzy SSD na PCIe.

Wszystkie Retiny maja USB3.0, MBP bez Retiny od polowy 2012.

zoom2
04-09-2015, 16:28
@gall, dobry duszku odpowiedz jeszcze na moje pytania

gALL
04-09-2015, 16:34
Ktore? O predkosc? Jest powyzej.

dodo34
04-09-2015, 16:49
@dodo34 - musialeś dopłacać vat i cło?

To ostateczna cena jaką zapłaciłem. Na priv mogę dać Ci namiar na firmę, która tym się zajmuje.

W rMBP można wymieniać dysk twardy, oczywiście nie jest to standard SATA, ale w idoctor we Wrocławiu, za dysk 512GB cena była coś ok 1500zł, więc IMO mało opłacalne...

zoom2
04-09-2015, 17:01
Ktore? O predkosc? Jest powyzej.
coż nie dowidze, starość.
ale jeszcze oceń
przyzwoity 7200rpm po SATA III vs. w miare rozsądny SSD po USB 3.0

Czornyj
04-09-2015, 17:07
W rMBP można wymieniać dysk twardy, oczywiście nie jest to standard SATA, ale w idoctor we Wrocławiu, za dysk 512GB cena była coś ok 1500zł, więc IMO mało opłacalne...

Można, ale NIE MOŻNA BO NIE MA ZAMIENNIKÓW!!! Zamienniki są tylko do rMBP11-12, późniejsze mają jakiś zryty standard i nikt ich nie robi, wymienić da się tylko na oryginał Apple wyciągnięty z innego rMBP.

coż nie dowidze, starość.
ale jeszcze oceń
przyzwoity 7200rpm po SATA III vs. w miare rozsądny SSD po USB 3.0

IMO Transcend (itp.) na SD jest odczuwalnie wolniejszy od SSD ma USB3.0, oraz zapewne dużo mniej bezpieczny.

zoom2
04-09-2015, 17:26
dzięki za wskazówki.

gALL
04-09-2015, 17:32
Apple opatentowalo zlacze do SSD w Retinie i w Miniaczu z 2014, tak wiec d... zbita. Do tego zaszywaja cos w firmware SSD, tak ze system kontroler go nie widzi jak nie ma odpowiedniej sygnatury.

Dyski nie sa jakies specjalne, bo robi je Samsung, Toshiba i SanDisk ale na zyczenie Apple.

Karta SD bedzie zawsze wolniejsza od czegos na USB3.0 chocby z jej konstrukcji. SSD na USB3.0 wyciagnie spokojnie transfer powyzej 400Mbit/s a karta SD moze dojdzie do 70-80.

Czornyj
04-09-2015, 17:42
...i o wiele mniej w zapisie. I zepsuć też się pewnie prędzej zepsuje...

gALL
04-09-2015, 18:47
...i o wiele mniej w zapisie. I zepsuć też się pewnie prędzej zepsuje...

Dobre karty SD mają żywotności ok 1mln cykli zapisu. W sumie tyle samo co SSD. Z małą drobna różnica, iż w SSD zapis jest w różnych kościach a nie w jednym układzie. Ale to też zmienia się, ponieważ część nowych SSD ma w sobie tylko kontroler I jeden układ pamięci. W przypadku SD kontroler jest częścią czytnika.

Dlaczego SSD jest szybsze? Bo kontroler zapisuje dane równolegle w kilku miejscach a w SD w zasadzie jest zapis kolejkowany.

http://www.notebookreview.com/news/sdhc-cards-vs-hard-drive-vs-ssd/ - do poczytania

Czornyj
04-09-2015, 19:17
Tak, ale SSD jest zwykle wpięty do obudowy na sztywno, a dopinkę SD często trzeba wyciągać by włożyć SD, co mz. chyba może zwiększać ryzyko ew. fakapu.

Adam Rimbaud
05-09-2015, 05:22
Karta SD się sprawdza do trzymania muzyki i niedużych plików excela czy tekstowych. Użycia jako dodatkowego miejsca do prżechowyania zdjeć bym odradzał, bedzie wolno i mało bezpiecznie.

MacBofh
Send from mobile.

gALL
05-09-2015, 12:18
Proszę, nie demonizujcie kart SD. Owszem nie są najszybsze ale trwałością nie odbiegają od dysków SSD. Wiele zastosowań przemysłowych opiera się o karty SD, a na nich przechowywane są całe systemy operacyjne oraz dane konfiguracyjne. Nie wiem czy pamiętacie netbooki Asusa Eee PC, one miały zamiast dysków HDD kartę SD, bo SSD kosztowało krocie.

Od paru lat mam wsadzoną na stałe kartę SD w korporacyjnego Della, ponieważ nie mogę używać USB. Mam tam masę plików PDF oraz naście programów do codziennego użytku. Wymieniłem kartę raz, ponieważ poprzednia pękała w szwach. Teraz mam 64GB i zaczyna być ciasno. Nie widzę różnic w prędkości opadalania programów z HDD (jakieś padło 5400rpm) czy z karty SD (klasa 10).

Są też karty SD o podwyższonej trwałości, choćby Lexar czy Transcend, SanDisk, Panasonic ma je w swojej ofercie. Używają one takich samych chipów jak dyski SSD (MLC NAND) i na dodatek maja mechanizmy ECC.

Jak ktoś ma zamiar wsadzać i wyciągać kartę SD 3x dziennie, to nie jest dobre rozwiązanie. Jak to ma być zainstaluj i zapomnij, sprawdza się znakomicie. No i nie może to być karta za 5zł z Alle-drogo.

Magazyn danych i back-up oparty powinien być o coś z redundancją (jakiś NAS w RAID czy wszechobecna chmura). Poza tym, kto o zdrowych zmysłach i zajmujący się zawodowo fotografią polega tylko na dysku HDD czy SSD wbudowanym z laptopa? Laptop ma mieć przestrzeń dużą roboczą ale i tak kopia ważnych plików jest na czymś bardziej bezpiecznym. Sam mam włączone TimeMachine na zewnętrznym dysku HDD po FW do Miniacza z SSD a i tak ważne pliki (cały magazyn RAW i obrobionych plików oraz MP3) są na NAS.

Carlos_lo
10-09-2015, 00:01
i jak wrazenia po konferencji?

rychu_cmg
10-09-2015, 00:07
i jak wrazenia po konferencji?
Największą furorę zrobił duży iPad, czyli ulepszona kopia tebletu Surface od Microsoftu no i rysik do niego na 99 dolarów

Carlos_lo
10-09-2015, 00:33
rozumiem, ze rynek jest wielki, ale zeby wszystkich przed tv zapraszac i kazac ogladac filmy i grac;) to przesada, no mozna robic sobie oczywiscie selfie z super matrycja izolowana;) na to trzeba zapracowac i jak ktos sie nudzi to owszem a jak kogos stac to czemu nie, mnie w sumie podobaja sie smaczki w inzynierii oprogramowania, ale nie znam androida i obecnych trendow, wiec trudno mi okreslic na ile sa innowacyjne, za to chyba pierwszy raz zaproszono microsoft ladnie, a ci z kolei faktycznie ostatnio robia niezla robote w systemach korporacyjnych

Aeon88
10-09-2015, 08:51
A mnie zastanawia jakim cudem niby grafika w iphone 6s ma wydajnością dorównywać tej z obecnych konsol? To albo zwalili totalnie konsole, albo apple zrobiło cudowną kartę graficzną wielkości paznokcia....

R
10-09-2015, 09:27
kolejna prezentacja apple, po ktorej pieniazki zostaja u mnie. nudno sie zrobilo...gdyby ten ipad pro dostal OSX to pewnie bym wyskoczyl z waluty, ale 13 cali do ogladania kolan na iOS do mnie nie trafilo.

MC_
10-09-2015, 09:38
No to kup MB12. Większa pojemność dysku, więcej ramu, normalny system.

QubaKpl
10-09-2015, 10:02
kolejna prezentacja apple, po ktorej pieniazki zostaja u mnie. nudno sie zrobilo...gdyby ten ipad pro dostal OSX to pewnie bym wyskoczyl z waluty, ale 13 cali do ogladania kolan na iOS do mnie nie trafilo.
Dokładnie mam takie samo zdanie. Po jakiego grzyba 12 cali jak tam jest ios na którym nie ma normalnego Ps i Lr ? Spro osób piszę prawdę odnośnie Surface Pro 3 na którym wszystko można... :)

grissley
10-09-2015, 10:25
E tam. 13 cali ekranu ważące tyle, co pierwszy iPad - na mnie robi wrażenie. Do tego dedykowany Ps, Office, klawiatura jak klisza. Jest fajnie. Jak się człowiek nie liczy z kasą, to tylko brać. iPhone po liftingu też fajny. A TV mnie wprawdzie nie interesuje, ale fragment o TV też robił wrażenie.

R
10-09-2015, 10:39
ale fragment o TV też robił wrażenie.

ktory fragment? pewnie ten ze wykastrowali go z wyjscia optycznego ;)

Proac150
10-09-2015, 12:45
Nie ma optycznego? A jakieś cyfrowe ma oprócz hdmi?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

R
10-09-2015, 12:47
jest zasilanie, hdmi, skrętka i chyba usb

grissley
10-09-2015, 17:23
ktory fragment?

O TV był tylko jeden fragment ;p

Proac150
10-09-2015, 17:36
Brak cyfrowego wyjścia audio? Uruchomili usługę iMusic i usunęli możliwość używania jej (iphone-appleTV-przetwornik CA-wzmacniacz), nie rozumiem takiego działania. Zostanę przy starym modelu.

zoom2
10-09-2015, 17:56
Dziwi mnie twoje zdziwienie.
Polityka Appla to skanalizowanie przesyłu danych na swoje urządzenia za pomocą internetowych łącz bezprzewodowych . Odbywa się to dość dyskretnie ale systematycznie.
Myślę ze juz za jakis niezbyt odlegly czas będą eliminowane dyski wewnetrzne na rzecz zasobow w chmurach. To tylko kwestia szybkosci laczy która dzisiaj jest zbyt mala. Docelowym urzadzeniem bedzie tylko klawiatura i monitor. A dane beda fizycznie poza sprzetem. Taka polityka i konsekwentnie oferowany sprzet umozliwi pobierac oplaty za korzystanie z wlasnego komputera.
To co pisze to kwestia przyszlosci ale takiej którą juz widac.

gALL
10-09-2015, 20:57
Wracamy do rozwiązania mainframe i terminale :)

Aeon88
10-09-2015, 21:08
Nic z tych rzeczy. Weź pod uwagę że przyśpiesza internet, ale też przyśpiesza bitrate materiałów na których się pracuje, np w wideo coraz więcej się nagrywa w 4K. Większość kompów nie może tego obrobić, a co dopiero przesłać z chmury tak żeby to obrabiać w locie na premierce. Przy zdjęciach to samo, są za duże (weź rawa z C5Ds) żeby pracować w chmurze. Jak internet przyśpieszy na tyle żeby to obsłużyć to takie wielkości plików multimedialnych już dawno będą nieaktualne.

pudlox
10-09-2015, 21:16
Aktualnie pracuję w Orange i montujemy światłowody, gdzie gwarantowana minimalna predkosc zaczyna sie od 300 Mb, a możliwości takiej sieci są o wiele wyższe. Zaznaczę, ze to nie żadna Warszawa, tylko Szczecin (miesiecznie podłączonych jest kilkadziesiat bloków) i z tego co wiem to wiele miast równolegle zaklada podobną sieć.

gALL
10-09-2015, 21:24
300 dla końcowego klienta? Ciekawe ile będzie to kosztować.

pudlox
10-09-2015, 21:24
Tak. 300 to minimum. Ok 80 zl w funpacku

pudlox
10-09-2015, 21:33
http://www.orange.pl/kid,4003790790,id,4003903613,title,ftth,article.ht ml

Umowa 12 miesięcy, sam internet 89 zł

Proac150
10-09-2015, 21:39
Nie wiem co to ma za znaczenie niech nawet wszystko bedzie w chmurze wisi mi ale za stary jestem zeby słuchać muzyki na głośniczkach komputera, iphona czy słuchawkach do nich podłączonych, na końcu ma być dobry przetwornik CA, wzmacniacz i prawdziwe kolumny, praw fizyki nie oszukamy

pudlox
10-09-2015, 21:41
Nie da się tego jakoś cyfrowo wyciągnąć z telewizora, czy inna drogą na dobre głośniki?

Proac150
10-09-2015, 21:46
Da sie ale nie widzę większego sensu w zestawie lichy przetwornik ca z tv i dobry wzmacniacz z dobrymi kolumnami jakość bedzie i tak uzależniona od najgorszego elementu zestawu w tym wypadku tv

pudlox
10-09-2015, 21:47
Są telewizory z dobrym przewodnikiem?

Proac150
10-09-2015, 21:49
Dobry przetwornik to koszt ok 1500 w górę wiec raczej wątpię aby montowali w tv dobre

zoom2
10-09-2015, 21:51
Nie wiem co to ma za znaczenie niech nawet wszystko bedzie w chmurze wisi mi ale za stary jestem zeby słuchać muzyki na głośniczkach komputera, iphona czy słuchawkach do nich podłączonych, na końcu ma być dobry przetwornik CA, wzmacniacz i prawdziwe kolumny, praw fizyki nie oszukamy

jak bedzie w chmurze to technicznie bedzie mozna to tak zrobic bys musial zaplacic za kazde sesje uzywania swoich wlasnych (a moze juz niekoniecznie twoich bo nie wiem jakie zasady prawne) zasobow.
a jak nie zaplacisz to wasnej muzyki nie posluchasz ani na prawdziwym wzamcniaczu ani na prawdziwych kolumnach bo za darmo to sobie bedziesz mógł zagrac sobie co najwyżej na fujarce albo na grzebieniu. ale spoko , dla mnie moze ci to wisiec.

pudlox
10-09-2015, 21:54
Dobry przetwornik to koszt ok 1500 w górę wiec raczej wątpię aby montowali w tv dobre

A cyfrowo wyciągnać dźwięk z tv do jakiegoś dobrego amplitunera po hdmi?

Proac150
10-09-2015, 21:56
Już płacę za iMusic i spotify uważam że uczciwą kasę za to do czego mam dostęp czekam na taką samą odpowiedz w temacie filmów to przestanę używać torentów , a jakby co zawsze mam klasyczny CD i masę płyt.

Proac150
10-09-2015, 22:01
Nie ma dobrych amplitunerów. Oczywiście można kupić bardzo dobry wzmacniacz z airplayem i przetwornikiem i po kłopocie. Pewnie gdybym teraz robił zakupy taką obcję bym wybrał, ale mam już sprzęt i mam go wyrzucić kupić nowy bo apple zapomniało o jednym wyjściu

zoom2
10-09-2015, 22:05
klasyczny CD i masa płyt to antyteza "chmury"

Proac150
10-09-2015, 22:09
Zgadza się, nie zamierzam się tego pozbywać, ale też cieszę się że mogę kożystać z spotify czy imusic i uważam że dostajemy to za rozsądną kasę nie kupię przecież wszystkich płyt które chcę posłuchaç

zoom2
10-09-2015, 22:56
ale w tej chwili masz alternatywę czyli możliwość wyboru. a na naszych oczach chcą nas pozbawić alternatywy i skanalizować (faktycznie narzucić) jedno rozwiązanie i tym samym pozbawić wyboru.

Aeon88
11-09-2015, 02:19
A nie możesz puścić kabla HDMI z apple tv do przetwornika a z przetwornika dalej sygnał video do tv a audio do wzmacniacza? Amplitunery tak działają, mają kilka wejść hdmi i jedno wyjście na tv. Wszystko podpinasz bezpośrednio pod amplituner i potem jeden kabel do tv. Wtedy marny przetwornik w tv nie będzie problemem.

Proac150
11-09-2015, 10:25
Mam tylko optyczne i coaxialne. Ja zostane przy starym appletv dziwi mnie tylko usuniecie tego wyjscia w nowym

pudlox
11-09-2015, 10:37
Czy dobrze widzę, że nowe nawet nie ma RJ-45?

R
11-09-2015, 10:53
skretka chyba jest, tylko wyglada jakby usb-c dali?

gALL
11-09-2015, 11:35
USB-C - wszystko w jednym i masa przejsciowek po 25 dolcow sztuka. Z tym, ze w AppleTV USB-C jest tylko zlaczem serwisowym i to wszystko. Oni tna koszty jednostek (mnie portow) ale uzyszkodnik placi. Nie zdziwilbym sie gdyby nie bylo rj-45 ani jej mozliwosci, Apple do lat ciagnie w strone lacznosci bezprzewodowej.

R
11-09-2015, 11:41
ten link wyjasnia wszystko w kwestii lacznosci http://www.apple.com/tv/compare/

jest skretka, wykastrowali tylko optyczne, wiec zrobila sie kupa zlomu. usb-c jest ale jak w poprzednim - tylko serwisowe

Keek
11-09-2015, 11:57
A iPhone w abonamencie? Ciekawe kiedy firmy beda wypozyczac sprzet zamiast sprzedawac. Apple w subskrybcji, baterie do Renault, co dalej? Luksus posiadania zostanie tylko dla wybranych (bogatych)? 5000zl na rok za Nikona D810? 10000 za D4? Do kupienia tylko D4 limited edition w ilosci 100 sztuk za 100000zl? I na zapisy oczywiscie. Z polecenia.

KaarooL
11-09-2015, 21:12
Jakby ludzie nie rzucali się na badziewie w "subskrypcji" i gry z mikropłatnościami, firmy wycofałyby się z tego rakiem... A tak cisną, cisną...

pudlox
11-09-2015, 21:29
Akurat jak dla mnie subskrypcja Adobe CC jest bardzo trafionym pomysłem, ale fakt np. Office 360 mi nie leży

gALL
12-09-2015, 10:21
Nie rozumiem tego pędu do łącza optycznego, przecież dźwięk w formie cyfrowej masz też hdmi. Światłowód nic nie wnosi. Dla audiofila jest dodatkowa i zbędną konwersją z sygnału elektrycznego na świetny, i nazad.

R
12-09-2015, 11:00
a do czego mam sobie to hdmi podlaczyc? zdajesz sobie sprawe, ze jest sporo konkretnych grajkow ktore nie maja hdmi bo nie do tego sluza? ;)

Proac150
12-09-2015, 13:07
W sprzęcie audiofilskim głównie używa się połączeń coaxialnych, jako dodadek choć nie zawsze są łącza optyczne, natomiast hdmi nie spotkałem. Hdmi występuje w systemach kina domowego, amplitunerach ale nie o tym rozmawiamy.

zoom2
12-09-2015, 21:23
Mac vs. Mac

rMBP 13,3 , 2,9 GHz, 16 GB , 512 GB SSD , Iris 6100 vs. rMBP 15,4 , 2,5 GHz , 16 GB , 512 GB SSD , GT 750M 2 GB

ceny podobne
jakieś komentarze który lepszy i dlaczego?

pingwinGTS
12-09-2015, 23:14
Ja bym bral drugiego bo ma dwie karty graficzne i 15cali na ktorych mozna juz cos podzialac.

Adam Rimbaud
13-09-2015, 12:34
Bierz 15" 2880x1800 jest wygodne jak w terenie musisz się zmieścić na jednym monitorze, ode mnie już*wymaga okularów ;-) Miałem wcześniej MBP13" służbowe i się*nie sprawdzało, jedyny plus to była wielkość i waga w porównaniu do MBP15" tylko to było przed modelami z retiną. Obecna rMBP15" waży mniej niż dawne 13" i na mobilność naprawdę*nie ma co narzekać. Poza tym dwie grafiki robią swoje, szczególnie jeżeli używasz AAE, lub Motion, odpalić czasem jakąś grę też można :–D (Wiedźmin 3 pod Win na rMBP15" chodzi bardzo ładnie)

DonFG
13-09-2015, 14:34
Witam. Jestem ciekaw, czym kierowali się użytkownicy iMaca przy wyborze sprzętu ? Rozumiem MBA/P z Retiną, bo to naprawdę fajny sprzęt, mobilny i pod foto się nawet nadaje, ale czy cena najpopularniejszych stacjonarek AIO z logiem jabłka jest uzasadniona ? Nie chciałbym wywołać gównoburzy tylko poznać argumenty osób, które zastanawiały się nad iMaciem oraz innym sprzętem.

zoom2
13-09-2015, 14:49
Witam. Jestem ciekaw, czym kierowali się użytkownicy iMaca przy wyborze sprzętu ? Rozumiem MBA/P z Retiną, bo to naprawdę fajny sprzęt, mobilny i pod foto się nawet nadaje, ale czy cena najpopularniejszych stacjonarek AIO z logiem jabłka jest uzasadniona ? Nie chciałbym wywołać gównoburzy tylko poznać argumenty osób, które zastanawiały się nad iMaciem oraz innym sprzętem.
jestem od 4 lat użytkownikiem maca. od 4 lat nie dotknąłem kompa z windows. przez cztery lata nie znalazłem tych wszystkich mitycznych przewag maca nad resztą świata. nie twierdzę że maki i osx są złe, tylko dla mnie też i windows nie był problematyczny. pewnie zostanę jeszcze przy apple , ale prawda jest taka ,że 90 procent to snobizm. tak naprawdę co mnie przekonuje do maca to retina. dell xps 13 i xps 15 z matrycą 4 k moga zmienic ten poglad. tyle tylko , ze te dele kosztuja niewiele taniej niż analogiczne apple.

DonFG
13-09-2015, 14:57
Chodzi mi konkretnie o iMac. Jestem posiadaczem tzw. hackintosha i OSX rzeczywiście ma kilka świetnych rozwiązań, których na windzie brak, plusem jest również jego cena (ok. 150zł). Ale gdzie jest sens zakupu stacjonarki za 5-8 tysięcy, gdzie otrzymujemy mobilne podzespoły ?

pudlox
13-09-2015, 14:59
Cena systemu jest mało istotną zaletą, bo używanie go na hacku i tak łamie licencje Apple. A z drugiej strony kupujac maca zawsze masz system w pakiecie... Oryginalny win7 pro kosztuje 130 zl

zoom2
13-09-2015, 15:11
kiedyś interesowałem sie hackintoshem i nie bardzo dopatrzyłem sie prawnego lamania jakichkolwiek licencji czy innych zasad apple.
jeśli kupisz raz oryginalny osx to kazde kolejne wersje naleza ci sie bezplatnie.
sprzetowo niczego nie lamiesz.
zreszta samo apple w zaden sposob nie walczy z hackintoshami. Mam wrecz takie wrazenie ze nawet cichcem wspiera ten nurt. hackintoshe to kompy stacjonarne ,wiec to ta sfera , która dla apple nie jest uderzeniowa. A większość uzytkownikow hackow wspiera sie laptopami maca , a laptop hackintosh jest malo rozsadnym rozwiazaniem wiec pozostaje oryginał. I oto chodzi.

Chodzi mi konkretnie o iMac. Jestem posiadaczem tzw. hackintosha i OSX rzeczywiście ma kilka świetnych rozwiązań, których na windzie brak, plusem jest również jego cena (ok. 150zł). Ale gdzie jest sens zakupu stacjonarki za 5-8 tysięcy, gdzie otrzymujemy mobilne podzespoły ?
ja od czterech lat szukam tych kilku świetnych rozwiązań których na windzie brak i do tej pory ich nie znalazłem.

DonFG
13-09-2015, 15:12
Licencja Apple nie jest ponad prawo. O ile kupię ten system mogę go używać, tracę jednak wsparcie Apple.

ja od czterech lat szukam tych kilku świetnych rozwiązań których na windzie brak i do tej pory ich nie znalazłem.
Spotlight, dawniej wirtualne pulpity, od W10 już nieaktualne, zarządzanie kolorami (tu akurat nie testowałem, ale podobno zdecydowanie lepsze niż na Windowzie), lepszy system powiadomień, mniej możliwego syfu do pobrania, ale głupotą jest twierdzić, że go nie ma, reszta to chyba kwestia przyzwyczajenia do UI i mniejsza ilość ukrytych opcji, dla posiadaczy innego sprzętu apfel synchro.
W sumie aż tyle tego nie ma, ale nawet takie zmiany sprawiają, że w swojej cenie, oraz jeśli ktoś ma czas jest dobrą alternatywą dla Winzgrozy.

Aeon88
13-09-2015, 15:30

Wyglądem. Ja mam składaka jako woła roboczego od filmów i zdjęć, macbooka do pracy w terenie (ale z windą na pokładzie), ale żonie do jej działalności gospodarczej (tylko foto) kupilismy imaka 21,5" z IPS. Głównym kryterium był wygląd i design oraz oczywiście logo z tyłu :) creative cloud też nie ogranicza się do platformy, więc nie było strachu że jak przyjdzie czas na wymianę i kupi AIO z windą to programy przepadną. Fajnie jak klient przychodzi, gapi w sprzęt i przez japco uważa że ma do czynienia z większym profesjonalistą niż gdyby tego japca nie było na biurku, zawsze to +10 do pewności siebie ;)

Może to snobistyczne, ale skuteczne. I ja też lubię jak coś dobrze wygląda, dziwnie to zabrzmi ale lepiej mi się wtedy na takim sprzęcie pracuje :)

motoko
14-09-2015, 11:10
Nie wypowiem się na temat AIO, ale kupując miniacza rozważalem opcję PC i co ciekawe coś w takiej wielkości i mocy (miałem i7) wcale nie było tanie...

Czornyj
14-09-2015, 16:39
Mac vs. Mac

rMBP 13,3 , 2,9 GHz, 16 GB , 512 GB SSD , Iris 6100 vs. rMBP 15,4 , 2,5 GHz , 16 GB , 512 GB SSD , GT 750M 2 GB

ceny podobne
jakieś komentarze który lepszy i dlaczego?

rMBP15 ma procesor czterojajeczny, więc przy pracy z kilkoma rzeczami na raz jest bardziej responsywny. Większa matryca to plus (funkcjonalnie odpowiednik 1900x1200 a nie 1680x1050) i minus, bo lapek jest znacznie mniej poręczny. Zaletą najnowszych maczków 2015 jest SSD PCIe x4, które mogą być nieco szybsze niż PCIe x2. Zewnętrzna grafika na chwilę obecną nie daje jeszcze szalonej przewagi nad integrą, ale z czasem może się to zmienić, szczególnie w kontekście wyświetlaczy UHD/4K.

Nie przepadam za iMaciejem z uwagi na tendencję do padakowatości matryc i braku możliwości regulacji wysokości wyświetlacza. Trzeba jednak przyznać, że Retinowy iMacz ma podobnie jak Macbooki b. przyjemną matrycę i system pozwalający zrobić z niej użytek, a co do komponentów to procek jest jak w stacjonarkach (mobilne są memorki i grafika). Sam bym nie kupił, bo idea AIO kompletnie mnie nie przekonuje, ale jako całość mz. się broni, no i ma ten atut że można domaksować pamięć do 32GB.

DonFG
14-09-2015, 18:32
rMBP15 ma procesor czterojajeczny, więc przy pracy z kilkoma rzeczami na raz jest bardziej responsywny. Większa matryca to plus (funkcjonalnie odpowiednik 1900x1200 a nie 1680x1050) i minus, bo lapek jest znacznie mniej poręczny. Zaletą najnowszych maczków 2015 jest SSD PCIe x4, które mogą być nieco szybsze niż PCIe x2. Zewnętrzna grafika na chwilę obecną nie daje jeszcze szalonej przewagi nad integrą, ale z czasem może się to zmienić, szczególnie w kontekście wyświetlaczy UHD/4K.

Nie przepadam za iMaciejem z uwagi na tendencję do padakowatości matryc i braku możliwości regulacji wysokości wyświetlacza. Trzeba jednak przyznać, że Retinowy iMacz ma podobnie jak Macbooki b. przyjemną matrycę i system pozwalający zrobić z niej użytek, a co do komponentów to procek jest jak w stacjonarkach (mobilne są memorki i grafika). Sam bym nie kupił, bo idea AIO kompletnie mnie nie przekonuje, ale jako całość mz. się broni, no i ma ten atut że można domaksować pamięć do 32GB.

Sprawdziłem, chyba tylko iMacz 5k nie ma "mobilnego" cepa.
Domaksować do 64GB RAM (!) to mogę niemal każdą jednostkę stacjonarną na płytach droższych niż 200zł :).

Argument z wyglądem ok, faktycznie, bo nie da się ukryć, że wzrok taki sprzęcik przyciąga, ale co dalej ? To jedyny plus ?

Czornyj
14-09-2015, 18:55
Pytanie jakich plusów oczekujesz - ekran jest niezły, buda ładna i solidna, wydajność wystarczająca, OSX ma swoje zalety (i wady), do tego dochodzi szacun na dzielni.

Ostatni argument to popyt na używki - jabole łatwo sprzedać za dobrą kasę. Sam ostatnio jak wspomniałem że zmieniam rMBP 13 na 15 to po chwili miałem kilka PM od osób wzruszonych okrutnym losem mojej osieroconej 13-tki, które chciały się nią zaopiekować ;)

Jeśli nie oczekuje się od sprzętu ponadnaturalnej wydajności, poddawania się innym czynnościom seksualnym i cudów nazarejskich, to mz. jest on wart zakupu.

Aeon88
14-09-2015, 19:28
Mnie od innych firm odstrasza też ekran. Niby mają IPS w AIO asusa czy lenovo, ale weź idź do sklepu i popatrz na te budżetowe IPSy jak to kolory wyświetla... Jedyne co tam pozostaje fajne to kąty widzenia. Natomiast odwzorowanie barw jest b.często przekłamane na maksa. iMaka rozpakowujesz, kalibrujesz żeby profil stworzyc i jazda, to nie eizo ale można na nim w miarę polegać. A tu to nie wiadomo czy na to co się patrzy jest ok czy nie. Takich budżetowych IPSów w zwykłych monitorach jest masa, idź do pierwszego sklepu dla idiotów jeden szajsung za drugim, trzeciego gonią. Weź ze sobą rMBP czy postaw tam obok imaka w tym samym sklepie, włącz to samo zdjęcie i zobacz jak wyglądają te ekrany.

adrian
14-09-2015, 19:56
Jak dla mnie argumentem za jabolem jest OS X. Sam używam na hackintoshu już 4 lata i nie narzekam.

DonFG
14-09-2015, 20:16
Pytanie jakich plusów oczekujesz - ekran jest niezły, buda ładna i solidna, wydajność wystarczająca, OSX ma swoje zalety (i wady), do tego dochodzi szacun na dzielni.

Ostatni argument to popyt na używki - jabole łatwo sprzedać za dobrą kasę. Sam ostatnio jak wspomniałem że zmieniam rMBP 13 na 15 to po chwili miałem kilka PM od osób wzruszonych okrutnym losem mojej osieroconej 13-tki, które chciały się nią zaopiekować ;)

Jeśli nie oczekuje się od sprzętu ponadnaturalnej wydajności, poddawania się innym czynnościom seksualnym i cudów nazarejskich, to mz. jest on wart zakupu.

Mowa o iMac, nie makbukach, bo ich zakup całkowicie rozumiem :D.
http://www.morele.net/inventory/info/4gYF2c/
lub mniejszy :
http://www.morele.net/inventory/info/it4sJo/ + noctua NH-L12, ale się nie zmieściła
iMacz, którego kupię za tą cenę
http://allegro.pl/komputer-apple-imac-21-5-i5-4570-8gb-1tb-gt750-i5613202190.html

Po prostu nie rozumiem opłacalności tego sprzętu, jak mogę otrzymać za zbliżoną cenę jednostkę zdecydowanie wydajniejszą wraz z (zdaje się, jak jest inaczej, niech ktoś poprawi) lepszym monitorem.

Jak dla mnie argumentem za jabolem jest OS X. Sam używam na hackintoshu już 4 lata i nie narzekam.
Również posiadam i także nie narzekam, ale Windows wcale nie jest "fee" jak go wielu posiadaczy japków postrzega.

Czornyj
14-09-2015, 21:04
Opłacalność tego sprzętu polega na jego estetyce i lepszej zbywalności przy rozsądnej wydajności. Za 2-3 lata iMacza też łatwo sprzedasz za dobrą kasę, pecety gorzej trzymają wartość i są niezbyt chodliwym towarem. Na podobnej zasadzie bardziej opłaca się kupić niemiecki samochód - są tańsze, lepsze, szybsze i lepiej dopasione modele konkurencji, ale w narodzie jest kult mesia, bejcy, wolgzwagena czy audicy w tedeiku i przy odsprzedaży ten kult potrafi mocno uprościć życie.

Żeby było jasne - nie twierdzę, że sam kupiłbym iMacza, bo bym nie kupił - ale opłacać się to na swój sposób opłaca.

Aeon88
14-09-2015, 21:12
Ale z jakiej paki ty porównujesz komputer All in one ze stacjonarnym składakiem? Za 6000 dostaniesz maca pro z dwoma xeonami, radkiem 5870, ssd, hdd, i eizo CS230. To porównuj.

A jak chcesz porównywać do czegoś imaka to porównaj do czegoś takiego: http://www.ceneo.pl/Komputery_All-in-one;m5500;n6500;0112-0.htm

MSI wygląda nieźle, pełnonapięciowy i7 + GTX960M, tylko ten ekran... Zapewne bardzo budżetowy e-IPS, i będziesz miał wybór, wydajność (MSI) albo wygląd + lepsza matryca (iMac) żeby nie kupować dodatkowego ekranu.

DonFG
14-09-2015, 21:13
Opłacalność tego sprzętu polega na jego estetyce i lepszej zbywalności przy rozsądnej wydajności. Za 2-3 lata iMacza też łatwo sprzedasz za dobrą kasę, pecety gorzej trzymają wartość i są niezbyt chodliwym towarem. Na podobnej zasadzie bardziej opłaca się kupić niemiecki samochód - są tańsze, lepsze, szybsze i lepiej dopasione modele konkurencji, ale w narodzie jest kult mesia, bejcy, wolgzwagena czy audicy w tedeiku i przy odsprzedaży ten kult potrafi mocno uprościć życie.

Żeby było jasne - nie twierdzę, że sam kupiłbym iMacza, bo bym nie kupił - ale opłacać się to na swój sposób opłaca.

Z tymi cenami również się zgodzę, czyli generalnie opłaca się, jeśli komuś nie zależy na wydajności, a w przyszłości i tak ma zamiar go odsprzedać.
A jak z monitorem ? Bo widzę, że mocno siedzisz w temacie, a nie wiem, czy taki makowy jest lepszy niż CS230.

Ale z jakiej paki ty porównujesz komputer All in one ze stacjonarnym składakiem? Za 6000 dostaniesz maca pro z dwoma xeonami, radkiem 5870, ssd, hdd, i eizo CS230. To porównuj.
Z takiej, że jedno i drugie to stacjonarka, zabierzesz to gdzieś ze sobą ? :)
Poza tym, poproszę o nowego Maca Pro, którego podałeś za 6000zł.

Aeon88
14-09-2015, 21:25
Podałem używkę, nie ma maców pro za 6k, nigdy nie było. Bo nigdy nie było maków z i3 i5 czy innymi słabymi procesorami, zawsze to były maszyny hiendowe. Jedno i drugie to stacjonarka, tylko że imak to dość "mobilna" stacjonarka, mała walizka (robią do nich walizki, wiedziałeś?), odpinasz jeden kabel, przewozisz i rozstawiasz gdzie chcesz. Stacjonarki bym nigdzie nie przewiózł, przewiezienie stacjonarnego imaka to jak przewiezienie monitora, bez porównania. I nie bez znaczenia jest fakt że na biurku nie zajmuje tyle miejsca do jednostka + monitor + głośniki bo wszystko jest w jednym pudle.

Stąd trochę inne przeznaczenie/sposób wykorzystania/cel kupowania imaka od normalnej stacjonarki do której go porównałeś. Dla mojej żony, która nie gra w gry, nie używa specjalistycznych programów dostępnych tylko pod windę, taki imak to komputer idealny. Ma wszystko w jednym, wszystko działa od ręki, nie jest zasrany pierdyliardem programów od firm trzecich po rozpakowaniu, nie zajmuje niepotrzebnie miejsca na biurku, jest tylko jeden kabel zasilający - tyle. W końcu jej biurko wygląda estetycznie. Wydajnościowo daje radę w foto. Po co jej więc taki składak, którego nawet podpiąć by pewnie nie umiała? A jak będzie chciała pojechać do rodziny na weekend i coś zrobić przy okazji to walnie monitor na kanapę w aucie, przewiezie, podepnie jeden kabel i robi dalej co chce.

DonFG
14-09-2015, 21:40
To nie lepiej do takich zastosowań było Maca Mini + jakiś monitor ? :D

nie jest zasrany pierdyliardem programów od firm trzecich po rozpakowaniu
Czysty Windows również.
No jak ktoś go zabiera to aż tak źle nie ma, czyli jest to sprzęt o dość konkretnym zastosowaniu.

Aeon88
14-09-2015, 22:07
To nie lepiej do takich zastosowań było Maca Mini + jakiś monitor ? :D

Nie, bo mac mini z core 2 duo kosztował wtedy 1,5k pln i 24" apple led cinema display też 1,5k pln, co daje 3000, a za imaka gdzie masz 2w1 daliśmy 1600. Za 3000 można było kupić imaka 27" 2560x1440 z i3.

Czysty Windows również.

Za czysty windows trzeba dopłacić kilka stów. Preinstalowane przeważnie nie są czyste.

ThomasVoland
15-09-2015, 05:51
czy taki makowy jest lepszy niż CS230.

Makowy jest gorszy.

gALL
15-09-2015, 09:39
Po długim polowaniu wylądował u mnie miniacz z 2012 z pełnojajecznym i7-3720QM, 2.6GHz. Na razie miałem czas by wyjąć go z pudełka i sprawdzić czy działa, na systemie zaistalowanym przez poprzedniego użytkownika. Nie jest on jeszcze w docelowej konfiguracji, ponieważ ma tylko 12GB RAM i jeden dysk 1TB (jakieś Hitatchi czy inny Seagate 5400rpm). Docelowo ma mieć 16GB RAM i FusionDrive złożony z 256GB SSD i fabrycznego 1TB.

Tak na szybko zapuściłem Geekbencha aby porównać z dwujajecznym rMBP"13 na i7-4578U, 3.0GHz, wyniki możecie zobaczyć tu:
https://browser.primatelabs.com/geekbench2/compare/2567440/2554157
https://browser.primatelabs.com/geekbench3/compare/3398840?baseline=2669531

Z tego co widać miniacz ma wolniejsze pamięci i dostaje w ciry w operacjach wymagających jednego rdzenia, jednak jak już 4 jajca kręcą się, to Retina zostaje sporo w tyle.

Zobaczę jak zmieni się wydajność tego minicza po wsadzeniu 2 takich samych kostek RAM.

Czornyj
16-09-2015, 09:59
Gratki - ten miniacz to najfajniejsza opcja do sprokurowania minipotworka (z ciekawości - ile kosztował?). Wydawało mi się tylko, że memorki też ma 1600MHz?

gALL
17-09-2015, 18:28
Wiesz, obecnie w miniaczu mam jakieś dwie kości 8+4, cholera wie kogo i myślę, że będzie lepiej jak wsadzę parę ósemek. 8+4 może okazać się wolniejsze niż 4+4, nawet przy tej samej prędkości taktowania.

Co do ceny, to jakieś 3.8k PLN a i7 2.6GHz osiąga na jebaju niebotyczne kwoty do 1000 funiaczy. 2.3GHz można wyhaczyć poniżej 500 funtów.

motoko
17-09-2015, 21:09
Co do ceny, to jakieś 3.8k PLN a i7 2.6GHz osiąga na jebaju niebotyczne kwoty do 1000 funiaczy. 2.3GHz można wyhaczyć poniżej 500 funtów.

Aż tyle to chyba nie, widzę zakończone aukcje w granicach 600-700, często z SSD albo 16gb ram. No ale co się dziwić, po tym jak Apple ogłosił w ub. roku nową linię mini sprzedalem mojego i7 2.3 za taką kasę, że wystarczyło na złożenie niezłego peceta z i7 4760k, SSD , 16gb i win8.
Ale os x i tak kusi, chyba podjade w sobotę do Glasgow, upatrzylem sobie starszego macbooka za niewielkie pieniądze...

gALL
18-09-2015, 09:25
Aż tyle to chyba nie, widzę zakończone aukcje w granicach 600-700, często z SSD albo 16gb ram. No ale co się dziwić, po tym jak Apple ogłosił w ub. roku nową linię mini sprzedalem mojego i7 2.3 za taką kasę, że wystarczyło na złożenie niezłego peceta z i7 4760k, SSD , 16gb i win8.
Ale os x i tak kusi, chyba podjade w sobotę do Glasgow, upatrzylem sobie starszego macbooka za niewielkie pieniądze...

Leżą w i7 2.3GHz w podstawowej konfiguracji za 500. 2.6 pojawiają się rzadko I od 500 w górę. Ostatnio zacząłem bawić się w aukcje, bo 2.6 z 16GB I 2x1TB od 500 kusilo, a cen kup teraz z 700 mnie odrzucala. Aukcje odpuściłem przy 650 a miniacz poszybowal powyżej 850 + przesyłka. Swojego negocjowalem że sprzedawca przez parę dni, jest jeszcze w gwarancji I przesylka był za free.

Jakiego MB kupujesz?

motoko
18-09-2015, 09:51
A takiego: http://www.everymac.com/systems/apple/macbook/specs/macbook-core-2-duo-2.4-black-13-early-2008-penryn-specs.html
Przynajmniej tak z opisu wynika, różne już rzeczy widziałem... Przełożę SSD z mojego starego Lenovo, dam mu 4GB ramu i do neta i targania na wakacje będzie jak znalazł.

DonFG
18-09-2015, 21:17
Na tym OSX to za niedługo o przeglądarkę ciężko będzie :D.
To jest ogromna wada tego systemu.

markas
18-09-2015, 21:19
Dlaczego?

gALL
19-09-2015, 09:22
Tego MB bym nie brał, ze względu na wiekowy układ graficzny, nie wspierany przez nic nowszego niż Lion (10.7.5). Można shakować 10.8 ale i tak nic wielkiego nie osiągniesz na tym MB. Poszukaj czegoś z 2008/2009 ale na GF 9400 (MB Unibody).

motoko
19-09-2015, 22:47
Tego MB bym nie brał, ze względu na wiekowy układ graficzny, nie wspierany przez nic nowszego niż Lion (10.7.5). Można shakować 10.8 ale i tak nic wielkiego nie osiągniesz na tym MB. Poszukaj czegoś z 2008/2009 ale na GF 9400 (MB Unibody).
Za późno, już wziąłem, potargowalem się trochę i zaryzykowalem, do neta na parę miesięcy musi wystarczyć, jak się spodoba małżonce to pomyślę o nowszym modelu.

fafniak
20-09-2015, 14:11
Być moze to głupie pytanie. Czy jest jakis program na ipady który juz podczas robienia zdjęcia - nakłada efekty na widziany obraz?
Bo większość to edytory "PO" zrobieniu zdjęcia

edytka :
A druga sprawa to czy jest sens przesiadać się na IOS9 na pierwszym mini ipadzie? Czy nie okaże się że zbyt ciężki jest ten system ?

pingwinGTS
20-09-2015, 14:28
Pro cam 2 - tylko nie jestem pewny czy na ipada jest.

Proac150
20-09-2015, 18:26
Nie widzę problemu z ios9 na ipadzie mini. Napewno nie chodzi wolniej niż na 8. Postawiłem na czysto, by zyskać miejsca i uniknąć ewentualnych problemów z nakładką

fafniak
20-09-2015, 18:35
Nie widzę problemu z ios9 na ipadzie mini. Napewno nie chodzi wolniej niż na 8. Postawiłem na czysto, by zyskać miejsca i uniknąć ewentualnych problemów z nakładką

I masz pierwszego mini ?

Proac150
20-09-2015, 19:43
Tak

fafniak
20-09-2015, 20:20
ekhm...
a teraz dla umysłowo opornych
Żona ma na tablecie ponad 60 folderów ze zdjęciami
Pocztę itd.
Czy naprawdę lepiej jest robić taką niby gołą instalkę ? Przez itunes jak zrozumiałem ?

Proac150
20-09-2015, 20:47
Nie zawsze potrzeba ale niekiedy podczas instalacji coś się pogubi plus odzyskasz sporo miejsca.
Łączysz z itunes robisz kopię zapasową, następnie przywróć ipada i póżniej odtwórz z kopi zapasowej i po całym procesie masz wszystko dokładnie jak przed operacją z programami ustawieniami pocztą folderami i co tylko

fafniak
20-09-2015, 21:07
ok. dzięki

grissley
20-09-2015, 21:30
Czy MBA 13" może być zamiennikiem zwykłego laptopa? Chodzi mi m.in. o wydajność wersji 8GB/i5 1.6GHz. Jakoś na papierze nie rzuca to na kolana, a musiałoby pociągnąć m.in. tuner cyfrowy Ten chyba ma dość spore wymagania odnośnie procka.
No i nie wiem jak z całą resztą oprogramowania - jeśli jest podobnie jak przy iOS, to darmowego oprogramowania nie będzie, a za te płatne trzeba się będzie wypruć 3x tyle, co w przypadku Windowsa... :/
Alternatywą jest jakiś "wypasiony" Dell czy HP, ale piękniejsza połówka ma jakieś skrzywienie do apple, odkąd zapoznała się bliżej z ajfonem... :|

ThomasVoland
21-09-2015, 08:30
jeśli jest podobnie jak przy iOS, to darmowego oprogramowania nie będzie, a za te płatne trzeba się będzie wypruć 3x tyle, co w przypadku Windowsa... :/
Że co? Specjalnie sprawdziłem każdy katalog po kolei na swoim ios, szukając czegoś co nie ma darmowych alternatyw. Problem w tym, że prawie wszystko mam darmowe, a te płatne bez darmowych alternatyw można by policzyć na jednej ręce. Może jestem mało reprezentatywny, mam ledwo ~150 aplikacji, przy 1000 pewnie płatnych miałbym więcej.

ekhm...
a teraz dla umysłowo opornych
Żona ma na tablecie ponad 60 folderów ze zdjęciami
Pocztę itd.
Czy naprawdę lepiej jest robić taką niby gołą instalkę ? Przez itunes jak zrozumiałem ?
Robiąc czystą instalację nic nie tracisz, to nie android. Wszystko jest przywracane z backupu. A co do samych zdjęć, to te najwygodniej trzymać w iCloud - wtedy się synchronizują z innymi urządzeniami na bierząco i można ustawić tak że nie będą zajmowały wiele miejsca na urządzeniu.

grissley
21-09-2015, 18:43
Że co? Specjalnie sprawdziłem każdy katalog po kolei na swoim ios, szukając czegoś co nie ma darmowych alternatyw. Problem w tym, że prawie wszystko mam darmowe, a te płatne bez darmowych alternatyw można by policzyć na jednej ręce. Może jestem mało reprezentatywny, mam ledwo ~150 aplikacji, przy 1000 pewnie płatnych miałbym więcej.

Mi akurat nie chodziło o bezpłatne alternatywy, a raczej o te same aplikacje w wersji na jeden i drugi system. Ale to i tak nie jest clou mojego dylematu - clou to to, czy taki MBA13/2015/i5/8Gb nada sie jako alternatywa dla "normalnego" laptopa 14"/i5/8Gb...?

gALL
22-09-2015, 09:19
Przecież MBA to zwykły laptop. Poza tym poszukaj z 2014, będziesz miał nie wolniej a taniej i za cenę obecnej i5 znajdziesz i7.

Jakiego super softu potrzebujesz, że nie ma czegoś natywnego na OS X?

grissley
22-09-2015, 10:03
Nie wiem, nie znam OSX. Ale żadnego "super" - zwykły podstawowy stadard. Office, Tuner, odtwarzacze, przeglądarka, mp3gain, mp3tag, rar/zip, iTunes (hehe), bez reszty się obejdzie.
Wiem, że MBA to laptop, ale parametry wyglądają jakoś biednie i nie wiem, jak to się ma do rzeczywistej wydajności. Chyba o ten Office się najbardziej obawiam.
Teraz jst HP 6530b z T9600 na pokładzie (2.8GHz). Po podpięciu tunera (dvb) chodzi na 90~100%, co chwilę jak się trafi jakaś wredna zakładka w chrome czy firefoxie, to to samo (od razu można poznać po młócce wentylatora). Mogę toto wymienić albo na coś "normalnego" z czymś w rodzaju 4300M (i5, 2.7GHz) na pokładzie, albo zerkać w stronę MBA.
Ale MBA to brak opcji rozbudowy pamięci i dysku w przyszłości oraz "marne" 1.6GHz pod maską. A coś "normalnego" szło by w opcji dwudyskowej (SSD M2 na system i 1TB na magazyn), z 27GHz i 8GB RAM rozszerzalne do 16. Do tego niesamowicie wygodna stacja dokująca, której do MBA nie ma (ewentualnie są produkty firm trzecich, ale w cenach laptopów o specyfikacji podobnej do tej samego MBA ;) ).
Z drugiej strony, specyfikacje ajfonów czy ajpadów też są nędzne, a i tak chodzi to sprawniej niż wypasione androidy - więc pytam ;)

gALL
22-09-2015, 15:47
Chyba jednak to coś normalnego to nie 13" laptop. Zobaczymy z ile kosztuje jakas 13 od Della czy HP w aluminiowej obudowie I tak samo wyposażona. Office pod Win czy OS X kosztuje tyle samo, ale po co przepłacać jak jest LibreOffice.

Zip/Rar jest za free. ITunes jest na dzień dobry w systemie. Przeglądarka nie gorsza od Mozilli w standardzie.

Nie porównuj przedpotopowego C2D z i5 z tego roku. Mam odtwarzacz multimedialny na C2D 2.33GHz T7600 (mini z 2007 na sterydach) z SSD i bez problemu jedzie w fullHD.

grissley
22-09-2015, 16:14
Porównuję 13" MBA z "normalnym" 14". Kosztowo co najmniej tysiak do przodu na korzyść Della czy innego HP, w konfiguracji opisanej wcześniej. Do tego stacja dokująca "za grosze", której w jabłku nie ma (albo od firm trzecich za chore pieniądze). Ale do tego, że za jabłko płaci się furę hajsu już się mentalnie przyzwyczaiłem.
Bardziej martwi mnie zero możliwości rozbudowy w przyszłości i marne 1.6GHz (nawet, jeśli to tegoroczne i5).
No i ogólnie się zastanawiam, co czy przechodzić na stronę jabłka, czy pozostać w obozie windowym (teraz pewnie w edycji dziesiątej) ;)

PS MBP sprawia ma "normalną" prędkość pokładowych procków, ale to już nie ten pułap cenowy. A swoją drogą i tak słabo czuję różnicę między 13" MBA i MBP :|

fafniak
22-09-2015, 17:12
Nie ty jeden. Starałem sie jakoś uporządkować wiadomości dotyczące laptopów Apple, ale poległem

gALL
22-09-2015, 20:08
Porównuję 13" MBA z "normalnym" 14". Kosztowo co najmniej tysiak do przodu na korzyść Della czy innego HP, w konfiguracji opisanej wcześniej. Do tego stacja dokująca "za grosze", której w jabłku nie ma (albo od firm trzecich za chore pieniądze). Ale do tego, że za jabłko płaci się furę hajsu już się mentalnie przyzwyczaiłem.Bardziej martwi mnie zero możliwości rozbudowy w przyszłości i marne 1.6GHz (nawet, jeśli to tegoroczne i5).No i ogólnie się zastanawiam, co czy przechodzić na stronę jabłka, czy pozostać w obozie windowym (teraz pewnie w edycji dziesiątej) ;)PS MBP sprawia ma "normalną" prędkość pokładowych procków, ale to już nie ten pułap cenowy. A swoją drogą i tak słabo czuję różnicę między 13" MBA i MBP :|
Porównaj 13 z 13 a nie 13 z 14, które są tańsze. Pokaż mi tą tanią 14, w metalowej obudownie od Della czy HP? HP Envy 14 czy inny EliteBook z i5 (tez jakieś 1.5-1.7GHz) oraz 8GB i fabrycznym SSD będzie kosztował ponad 5k PLN. Do Della masz stacje dokujące tylko do serii korporacyjnej (np Latitude), a nie do taniej serii dla plebsu.

Porównuj śliwki ze śliwkami a nie śliwki z arbuzami.

Rożnica miedzy MBP"13 a MBA"13 jest ponad 0.7kg, mniejsza rozdzielczość natywna matrycy w MBP, ale za to masz DVD oraz możliwość rozbudowy do 16GB zwykłymi układami SoDIMM i SSD na SATA-III za grosze do MBP. MBP"13 (bez Retiny) nie był unowocześniany od 2012r.

gainer
22-09-2015, 21:18
Pytanko małe z mojej strony - jakiego programiku używacie do zmniejszenia rozdziałki masowej ilości zdjęć - z mozliwością wyboru np 900 px na DŁUZSZYM BOKU. Na Win to SnS-Resizer na Macu coś macie sprawdzonego, prostego i skutecznego ? Zależy mi na tym aby nie pogarszał ten programik jakości zdjęć.

pudlox
22-09-2015, 21:49
Lightroom

grissley
22-09-2015, 22:03
Porównaj 13 z 13 a nie 13 z 14, które są tańsze.

Ja nie robię porównań ogolnych, segmentowych czy innych, a tylko konkretne porównanie pod siebie ;) Laptopy 13" (czy tam ultrabooki, jak je zwą), mnie nie interesują. Ich porównań do mba/mbp jest zreszta w necie mnostwo, nie zawracalbym tu glowy.
W grę wchodzi dell latitude albo HP probook, oba 14", nowe z fvat, w konfiguracji podanej wczesniej. Albo MBA/MBP w cenie do ~5k.
To co widac na papierze jednoznacznie przemawia za winlaptopami, ale papierowe parametry dyskwalifikuja tez ajfony i ajpady, a w rzeczywistosci nie ustepuja one przeciez predkoscia doposazonym androidowcom (a wrecz przeciwnie). Stad watpliwosci. Przy czym jakies benchmarkowe porownania nie sa az tak istotne, wazniejsze jest, czy mba "daje rade" - z tunerem, z przegladarka przy 20 otwartych zakladkach itp
I czy da rade rez za rok - dwa.

Slon
23-09-2015, 09:33
Zmarnowane kilka stron... Bierz cokolwiek, oprócz MBA/MBP, bedziesz bardziej zadowolony.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

pingwinGTS
24-09-2015, 11:16
Ja wlasnie ze wzgledu na odczucia z iPhone i innymi androidami bralbym macbooka. Paranoja dla mnie jest ze np jak chcialem skleic film w 1080p na kompie to zadnym dostepnym programem pod winda nie bylem w stanie tego wygodnie i szybko zrobic. Komp dostawal zadyszki, mulił, wywalał się albo działało to tak wolno że odpuściłem całkowicie. Nie mówiąc juz o wczesniejszej koniecznosci przekodowania klipu na inny format. Testesowalem adobe premiere, go pro studio, windows movie maker. Komp to laptop vaio z i5, 8gb ram i jakis radeon. Skonczylo się na tym ze wrzuciłem filmy do iphona5 i w imovie z mega przyjemnością i plynnościa skleiłem pare filmów i wyeksportowalem wszystko do 1080p. Dlatego tylko czekam na doplyw kasy i biore coś jablkowego i z najwieksza radoscia zrobie papa do windowsa.

Aeon88
25-09-2015, 11:41
Odpalam dziś itunsa i lista życzeń jest pusta, nic się nie otwiera, ktoś coś wie na ten temat?

DonFG
27-09-2015, 11:45
Muszę Cię zmartwić, po zakupie Macbooka, jeśli chodzi o wydajność odczujesz co najwyżej smród palonego biurka lub spodni, jeśli będziesz go trzymał na kolanach ;).
To jest sprzęt do mnie wymagających zadań.

Niektórym ciężko zrozumieć, że na OSX w magiczny sposób nie będzie przyrostu wydajności.

ShutterStill
27-09-2015, 12:56
Niektórzy myślą też, że OSX jest bardziej intuicyjny i bezproblemowe.
Intuicyjny? Na pewno nie po przesiadce z Windowsa.
Bezproblemowe? Na pewno nie na Yosemite.
Mówię to jako użytkownik 2 systemów jednocześnie od lat.

zoom2
27-09-2015, 13:14
Dla użytkownika , osx vs. win moim zdaniem jest porównywalny. Jest trochę inny ale przesiadka w dowolną ze stron nie jest wyzwaniem i po kliku dniach zapominamy o początkowych problemach.
Ale jako użytkownik OSX od lat kilku , do dzis szukam odpowiedzi co zyskałem po rozstaniu sie z windows. W tym wypadku piszę wyłącznie o systemie bez jakichkolwiek odniesień do sprzętu.

pingwinGTS
27-09-2015, 13:57
Odpalilem sobie yosemite w wirtualnej maszynie i ogolnie system jest wygodny poza jakimis tam przyzwyczajeniami. Slyszalem ze yosemite to juz nie te stabilne poprzednie wersje. Pewnie podobna sprawa z nowymi ios w stosunku do ios6 ktory dziala szybciej na 4s niz na mojej 5 czy 5s nowsze iosy. To na co licze to ze nie bede musial grzebac w rejestrze i go czyscic. Ze po instalacji byle programu nie bede musial sprawdzac czy przy okazji nie odpala mi 5 roznych aplikacji przy starcie i na normalne zarzadzanie kolorem. W kazdym razie chce się przekonac :) w razie co sprzedam lapka z niewielka strata niz w przypadku windowsowych laptopow :)

Czornyj
27-09-2015, 14:09
Muszę Cię zmartwić, po zakupie Macbooka, jeśli chodzi o wydajność odczujesz co najwyżej smród palonego biurka lub spodni, jeśli będziesz go trzymał na kolanach ;).

Niektórym ciężko zrozumieć, że na OSX w magiczny sposób nie będzie przyrostu wydajności.

Może zdefiniuj pojęcie "wymagające zadania", bo żeby spalić biurko moim nowym rMBP15'15 musiałbyś chyba symulować zwijanie białek :D

Slyszalem ze yosemite to juz nie te stabilne poprzednie wersje.
Hmmm - chyba miałem dwa zepsute Macbooki, bo nie paliły biurek, a Yosemite chodził na nich tak samo stabilnie, jak poprzednie systemy...

Ale jako użytkownik OSX od lat kilku, do dzis szukam odpowiedzi co zyskałem po rozstaniu sie z windows. W tym wypadku piszę wyłącznie o systemie bez jakichkolwiek odniesień do sprzętu.
OSX mz. jest grubo przereklamowany i mitologizowany, równie dobrze mógłbym pracować pod W, co zresztą skutecznie mi się udawało przez ponad 15 lat. Co jednak mnie do niego bardziej przekonuje, to Spotlight - bardzo toto zwiększa moją wydajność pracy, choć to kwestia jej specyfiki (konieczność szybkiego wyszukiwania zdjęć produktów). Przyjemny jest też brak problemów z wirusami, które mimo wszystko kilka razy dały mi popalić pod W.

pioterkow
27-09-2015, 14:38
Jakoś nie zauważyłem spalonego biurka a oparzeń też nie mam pomimo że czesto używam Mac Book do photoshopa i obróbki dużych zdjęć z RAW, czasem montuje filmiki itp.
Wydajność zależy też od tego ile bzdurnych programów działa w tle - najlepiej otworzyć "monitor aktywności" i wyłączyć to co niepotrzebne.
Np. wszystkie "helper" a już szczególnie dwa procesy: "Ouc" i "RunOuc" - potrafią zająć cały procesor i rozgrzać BARDZO mocno komputer.
Używam jabłek od 1990 roku i jakoś nie narzekam że niewydajne i powodują oparzenia... ;)

ShutterStill
27-09-2015, 14:45
Mi się podoba instalacja programów, które nie zostawiają śmierci po odinstalowaniu.
... I to że po ponad 4 latach używania MBP 13 wygląda i zachowuje się jak nowy (prawie).
Z tym że El capitan w becie spisuje się lepiej niż finalna wersja Yosemite (dla mnie i u mnie).
Nigdy też się mocno nie grzał nawet przy renderowaniu długich filmów w FCP

pioterkow
27-09-2015, 15:15
Ja używam OSX Mavericks, zainstalowałem Yosemite ale nie sprawdził mi się niestety.
Prawdę piszesz że nawet kilkuletnie Makówki zadbane wyglądają i działają jak nowe.
Mnie się marzy 13'' Mac Book o wymiarach Air i parametrach Pro (16GB RAM /1 TB SSD) z wyświetlaczem Retina i baterią na realnie 12h użytkowania... :)

Czornyj
27-09-2015, 15:34
Apple podstępnie i skrytobójczo tworzy szklane sufity w MB/MBP/MBA (i nie tylko), pewnie szlag by nikogo nie trafił gdyby np. w MB dali 16GB RAM/1TBSSD, ale nieeee - kup se ch... dwa laptopy. To samo w 15-tkach - możesz mieć 16GB RAM, lub 16GB RAM, opcjonalnie 16GB RAM - a jak ci mało, to kup se MP ze zbędnymi Xeonami i podwójną grafiką, albo iMacza ze zbędnym monitorem, bo oczywiście Mini Maca, to niech buk broni!

dodo34
27-09-2015, 15:37
I masz pierwszego mini ?
Ja mam pierwszego mini, postawiony iOS9. Działa to lepiej i szybciej niż na iOS8. I to zdecydowanie, przynajmniej w moim przypadku. Polecam.

pingwinGTS
27-09-2015, 19:52
Na mini ios9 ? Mobilny ios na mac mini czy nie rozumiem o co chodzi?

gALL
27-09-2015, 20:42
Mi się podoba instalacja programów, które nie zostawiają śmierci po odinstalowaniu.

I tu sie mylisz :) Skype niezle smieci po systemie i usuniecie jego tylko z Aplikacji nie jest odinstalowaniem. Nie bede juz mowil o dowolnym produkcie Adobe, bo Ci zaspuja swoje pliki w wielu miejscach w systemie. Ale i tak jest lepiej niz pod Win.

DonFG
27-09-2015, 20:52
Może zdefiniuj pojęcie "wymagające zadania", bo żeby spalić biurko moim nowym rMBP15'15 musiałbyś chyba symulować zwijanie białek
Wiesz, co to przenośnia ? ;)
MB mają pozamykane obudowy, takie bajki odnośnie aluminiowej obudowy i jej świetnego odprowadzania ciepła można sobie darować.
Ten sprzęt lubi się nagrzać i nie ma co dalej drążyć tematu.

Jakoś nie zauważyłem spalonego biurka a oparzeń też nie mam pomimo że czesto używam Mac Book do photoshopa i obróbki dużych zdjęć z RAW, czasem montuje filmiki itp.
Wydajność zależy też od tego ile bzdurnych programów działa w tle - najlepiej otworzyć "monitor aktywności" i wyłączyć to co niepotrzebne.
Np. wszystkie "helper" a już szczególnie dwa procesy: "Ouc" i "RunOuc" - potrafią zająć cały procesor i rozgrzać BARDZO mocno komputer.
Używam jabłek od 1990 roku i jakoś nie narzekam że niewydajne i powodują oparzenia...

Patrz wyżej.
Widzisz, używasz jabłek od 1990r, dlatego nie narzekasz na wydajność. Proponuję przesiąść się na dobrą stację (no chyba, że jestem posiadaczem "kubełka") i wtedy porównać oba sprzęty.

pioterkow
27-09-2015, 21:05
Wiesz, co to przenośnia ? ;)
MB mają pozamykane obudowy, takie bajki odnośnie aluminiowej obudowy i jej świetnego odprowadzania ciepła można sobie darować.
Ten sprzęt lubi się nagrzać i nie ma co dalej drążyć tematu.
Patrz wyżej.
Widzisz, używasz jabłek od 1990r, dlatego nie narzekasz na wydajność. Proponuję przesiąść się na dobrą stację (no chyba, że jestem posiadaczem "kubełka") i wtedy porównać oba sprzęty.
Twoja "przenośnia" nijak ma się do faktów. Tak jak napisałem używam kilku Makówek (Air, Pro, Mac Pro) i uważam że wymyślasz sobie na siłe wady tego sprzętu.
Nie rozumiem dlaczego fakt zę używam Makówek od 1990 roku ma świadczyć o czymkolwiek?
Wybrałem ŚWIADOMIE ten system i sprzęt i nigdy bym go nie zamienił na PC-ta.
Może napisz konkretnie na czym Ty pracujesz i dlaczego według Ciebie Mac jest zły?
Bo na razie to Twoje wywody są na poziomie fana PC który nigdy nie pracował na Macu.
Tak - jestem posiadaczem "kubełka" i nigdy w życiu bym nie zamienił tego na PC-windowsa.
Wypowiesz się merytorycznie czy znowu napiszesz że cyt... "nie ma co dalej drążyć tematu"...????

Czornyj
27-09-2015, 21:08
Proponuję poużywać rMBP - wziałęm wcześniej na testy MP w mocniejszym konfigu (6 jaj, 2xD500), w moim odczuciu i w moich zastosowaniach rMBP15 w środowisku Adobe śmiga tak samo, a nawet lepiej. Na grzanie narzekali użytkownicy rMBP15 z grafiką nVidii, rMBP z integrą praktycznie się nie nagrzewają, rMBP z Radkiem jest trochę cieplejsza.

DonFG
27-09-2015, 22:15
Twoja "przenośnia" nijak ma się do faktów. Tak jak napisałem używam kilku Makówek (Air, Pro, Mac Pro) i uważam że wymyślasz sobie na siłe wady tego sprzętu.
Nie rozumiem dlaczego fakt zę używam Makówek od 1990 roku ma świadczyć o czymkolwiek?
Wybrałem ŚWIADOMIE ten system i sprzęt i nigdy bym go nie zamienił na PC-ta.
Może napisz konkretnie na czym Ty pracujesz i dlaczego według Ciebie Mac jest zły?
Bo na razie to Twoje wywody są na poziomie fana PC który nigdy nie pracował na Macu.
Tak - jestem posiadaczem "kubełka" i nigdy w życiu bym nie zamienił tego na PC-windowsa.
Wypowiesz się merytorycznie czy znowu napiszesz że cyt... "nie ma co dalej drążyć tematu"...????

Zaczynam to odbierać jako jakiś atak.
Pracuję na hackintoshu (na starym i3 sandy, podowanie reszty konfigu nie ma sensu myślę) oraz przeciętnym pc z winzgrozą, użytkowałem MBA Early 2008, MBP 2010 z GT330M oraz kilku iMaczów od 2007-2012.
To może Ty napiszesz teraz, czemu nigdy nie zamieniłbyś maca na PC z windowsem ? Bo to działa również w drugą stronę.

wziałęm wcześniej na testy MP w mocniejszym konfigu (6 jaj, 2xD500), w moim odczuciu i w moich zastosowaniach rMBP15 w środowisku Adobe śmiga tak samo, a nawet lepiej.
Magia ?

Czornyj
27-09-2015, 22:25
Magia ?

Nie magia, tylko konsekwencja tego, że od pewnego momentu wzrost mocy obliczeniowej nie przekłada się w danych zastosowaniach na wzrost odczuwalnej wydajności - mam tu na myśli foto i grafikę 2D, w przedmiotowym wypadku taktowanie proca było podobne, grafika nie robi większej różnicy, a rMBP15'15 ma szybszy dysk SSD (PCIe x4) niż MP'13

gALL
27-09-2015, 22:43
Mój rMBP"13 z i7 (3GHz) ma wdzianko z okleiny imitującej włókna węglowe (taka okleina od 3M) i nawet przy +35st na dworze nie nagrzewał się przy wywoływaniu zdjęć w PhaseOne z D700 (miałem laptopa na wakacjach w ciepłych krajach), ani nie parzył kolan. Moj firmowy Dell Lattitute E64xx bardziej nagrzewa się przy pracy w Outlooku i Wordzie, niż MBP przy obliczeniach w SciLabie, czy zabawie w foto w PhaseOne i Affinity.

W poprzednim MBP"13 z 2009, którego reanimowałem po studentce, 2h zajęło mi wyczyszczenie układu odprowadzania ciepła, wymiana pasty termoprzewodzącej i też nie miał problemów z przegrzewaniem. Uwierz a był zawalony wszystkim, co wessał, na równo. Jak masz za...ny radiator i wiatrak, który przestał kręcić się, to masz problem z chłodzeniem.

Aeon88
27-09-2015, 22:45
Nie no grafika 2D to szeroki temat :) jak zarzucić ogromnego PSD albo wektora na lapka to trochę inaczej program będzie go mielił niż w popielniczce :)

Czornyj
27-09-2015, 22:58
Nie no grafika 2D to szeroki temat :) jak zarzucić ogromnego PSD albo wektora na lapka to trochę inaczej program będzie go mielił niż w popielniczce :)

Musi być naprawdę niezły prze-monster-PSD, żeby brakło 16GB RAM i zaczęło przymulać - jeśli ktoś się bawi w stiching+HDR+forsowna obróbka >100MPix pliczorów, to wtedy faktycznie przydaj się coś, co ogarnia 32-128GB RAM.

Z wektorem 2D wymagającym okrutnych stacji się nie spotkałem, nawet biorąc pod uwagę fakt że Ai to straszny zamulator.

Aeon88
27-09-2015, 23:06
Nie wiem jak teraz ale jakiś czas temu kilkumetrowe ilustracje wektorowe z masą warstw, z cieniami, przeźroczystościami i innymi takimi potrafiły zamulić sprzęt (pracowałem w Corelu). Być może obecne i7 nawet mobilne sobie z tym radzą bez jakiegokolwiek zwolnienia..

Czornyj
27-09-2015, 23:10
Na temat Coralgola się nie wypowiadam, bo mam szczęście nie używać od czasów wersji 3.0 - naonaczas faktycznie zamulał, była taka lokomotywa co się rysowała pół godziny i wszyscy testowali na niej karty graficzne :D

pioterkow
28-09-2015, 08:03
Zaczynam to odbierać jako jakiś atak.
To może Ty napiszesz teraz, czemu nigdy nie zamieniłbyś maca na PC z windowsem ? Bo to działa również w drugą stronę.

Spokojnie, nie mam w domu ołtarzyka z jabłkiem przy którym codziennie palę świeczki. ;)
Nie było moim zamiarem Cię atakować, szkoda że tak to odebrałeś…
Odpowiadając na Twoje pytanie: “dlaczego Mac a nie PC-Wind”?
Tak jak napisałem wcześniej pracuję na Mac-u od czasów kiedy jeszcze programy foto - graficzne, prepress itp. były niejako dedykowane na ten system i pod Windowsami działały dość kiepsko.
Na Mac-u nigdy nie miałem z niczym problemów - wyjmuje sprzęt z pudła, instaluje moje programy i koniec - używam i nic się nie dzieje.
Nie martwie się o zawieszenia systemu, jakieś “errory”, niebieskie ekrany dziwnych błędów, antywirusy, czyszczenie rejestrów, defragi dysków itp.
Musiałem używać czasem równolegle z Makówką PC z Windowsem XP i stabilność oraz komfort pracy są dla mnie nieporównywalnie lepsze na jabłku.
PC i Windows był zawsze dla mnie takim komputerem dla pasjonatów-dłubaków którzy lubią rozwiązywać problemy z “error 000xxxx” , którzy instalują oprogramowanie tuningujące, antywirusowe, łatki, sratki i inne pierdatki.
Na moich jabłkach mam ustawione pod swoje potrzeby uruchamianie procesów, odpalam programy i po prostu pracuje.
Mam zainstalowane: Pakiet Adobe CS6, DxO Optics Pro, Phase One, Suitcase Fusion.
Obrabiam często duże RAW-y z H5D, wielowarstwowe PSD które mają ponad 1000 MB i wszystko płynnie mi działa i nic się grzeje powodując oparzenia ;)
Dla mnie Mac to kompletny i bezproblemowy sprzęt do pracy: wyjąc z pudła -> zainstalować programy -> UŻYWAĆ.
I pewnie za to go lubię i używam :)
Pozdrawiam. Piotrek

Aeon88
28-09-2015, 13:17
Sęk w tym, że problemy z windą skończyły się w dniu premiery windows 7. XP był tragiczny, sypał się i zbierał śmieci jak odkurzacz, mulił po paru miesiącach niemiłosiernie przez to. Vista muliła jeszcze bardziej. Ale siódemkę instalujesz, wrzucasz programy i pracujesz bez myślenia o czymkolwiek, tak jak na osx. Ja mam win7 od kilku lat bez reinstalacji, masę programów poinstalowanych bo przez lata różne rzeczy się potrzebowało zrobić i system działa jak po instalacji, uruchamia się błyskawicznie, nie muli, nie wywala błędów. Programy graficzne nie są już dedykowane dla osx.

Jak dla mnie to OSX ma teraz więcej ograniczeń niż winda. Czasy świetności osx i bajzlu na windzie się dawno skończyły.

gALL
28-09-2015, 13:23
Dla mnie Mac to kompletny i bezproblemowy sprzęt do pracy: wyjąc z pudła -> zainstalować programy -> UŻYWAĆ.

Brzmi jak reklama iMaca G3 z 1998r :D Tyle, ze tam bylo o 3 krokach potrzebnych do podlaczenia z netem.

ShutterStill
28-09-2015, 13:50
Sęk w tym, że problemy z windą skończyły się w dniu premiery windows 7. XP był tragiczny, sypał się i zbierał śmieci jak odkurzacz, mulił po paru miesiącach niemiłosiernie przez to. Vista muliła jeszcze bardziej. Ale siódemkę instalujesz, wrzucasz programy i pracujesz bez myślenia o czymkolwiek, tak jak na osx. Ja mam win7 od kilku lat bez reinstalacji, masę programów poinstalowanych bo przez lata różne rzeczy się potrzebowało zrobić i system działa jak po instalacji, uruchamia się błyskawicznie, nie muli, nie wywala błędów. Programy graficzne nie są już dedykowane dla osx.

Jak dla mnie to OSX ma teraz więcej ograniczeń niż winda. Czasy świetności osx i bajzlu na windzie się dawno skończyły.
Mam podobnie. Zero problemów na win7 i win 8.1, za to po OSX lion zaczęły się drobne problemy z MBP. Małe ale wkurzające : problemy z zarządzaniem energią, duże zużycie ram, brak połączenie wifi, brak połączenie Bluetooth, niestabilność na Yosemite itd. *(nie wszystko na raz) *Co ciekawe dopiero beta El capitan rozwiązała większość problemów.
Jak się córka urodziła to prawie pc nie używałem tylko MBP siedząc przy niej i pracując. Później jak już podrosła wróciłem do PC, a szybkość pracy znacznie wzrosła ale to przez to, że mam bardzo mocny PC, gdzie np render 10min filmu na MBP 13 (late 2011 i5 16GB ram) zajmuje 8min a na PC (i7 4770k, 32gb ram, radeon 295x2 i wszystko na SSD) zajmuje 58s.
Dalej lubię bardzo nawet dziwny był powrót na PC i postanowiłem zrobić hackintosh ale moja karta nie była widoczna i sobie darowałem i szybko polubiłem się na nowo z PC :)

DonFG
28-09-2015, 16:45
Spokojnie, nie mam w domu ołtarzyka z jabłkiem przy którym codziennie palę świeczki.
Nie było moim zamiarem Cię atakować, szkoda że tak to odebrałeśâ€Ś
Odpowiadając na Twoje pytanie: “dlaczego Mac a nie PC-Wind”?
Tak jak napisałem wcześniej pracuję na Mac-u od czasów kiedy jeszcze programy foto - graficzne, prepress itp. były niejako dedykowane na ten system i pod Windowsami działały dość kiepsko.
Na Mac-u nigdy nie miałem z niczym problemów - wyjmuje sprzęt z pudła, instaluje moje programy i koniec - używam i nic się nie dzieje.
Nie martwie się o zawieszenia systemu, jakieś “errory”, niebieskie ekrany dziwnych błędów, antywirusy, czyszczenie rejestrów, defragi dysków itp.
Musiałem używać czasem równolegle z Makówką PC z Windowsem XP i stabilność oraz komfort pracy są dla mnie nieporównywalnie lepsze na jabłku.
PC i Windows był zawsze dla mnie takim komputerem dla pasjonatów-dłubaków którzy lubią rozwiązywać problemy z “error 000xxxx” , którzy instalują oprogramowanie tuningujące, antywirusowe, łatki, sratki i inne pierdatki.
Na moich jabłkach mam ustawione pod swoje potrzeby uruchamianie procesów, odpalam programy i po prostu pracuje.
Mam zainstalowane: Pakiet Adobe CS6, DxO Optics Pro, Phase One, Suitcase Fusion.
Obrabiam często duże RAW-y z H5D, wielowarstwowe PSD które mają ponad 1000 MB i wszystko płynnie mi działa i nic się grzeje powodując oparzenia
I pewnie za to go lubię i używam
Pozdrawiam. Piotrek

Widzisz, sprawa wygląda tak, że błędnie patrzysz na OS od Microsoftu. Pod względem samego działania rzeczywiście plus dla OSX. Jakie programy tuningujące ? Łatki ? Łatany to był również Yosemite, mam przypomnieć działanie 10.10.1 i 10.10.2 ? Niby oficjalne wydanie, a wywalał się dość często.
Problemy ? Widzę masz przeżycia raczej ze starszym sprzętem, proponuję poużywać nieco aktualnych platform.
Czyszczenie rejestru ? Na co to komu, skoro instalujesz programy i masz resztę gdzieś ?

Dla mnie Mac to kompletny i bezproblemowy sprzęt do pracy: wyjąc z pudła
Również tak to odbieram, jednak osobiście wolę opcję kupić części (pod moje zastosowania), poskładać możliwie najlepiej i wybrać system operacyjny (aktualnie Yosemite 10.10.5 i Windows 10 na 2 różnych dyskach).
Rzadko kiedy, a składałem ich sporo, nie tylko dla mnie sprzęt sprawiał problemy.

Pozdr.

Nie magia, tylko konsekwencja tego, że od pewnego momentu wzrost mocy obliczeniowej nie przekłada się w danych zastosowaniach na wzrost odczuwalnej wydajności - mam tu na myśli foto i grafikę 2D, w przedmiotowym wypadku taktowanie proca było podobne, grafika nie robi większej różnicy, a rMBP15'15 ma szybszy dysk SSD (PCIe x4) niż MP'13
Nie tyle, że nie odczuwa się wzrostu wydajności, co Ty jej nie odczuwasz. Nawet pełnojajeczny niskonapięciowy i7 zostałby zjedzony przez 4790k stock.

Vista muliła jeszcze bardziej.
Vista muliła przez jej wymagania i ówczesne komputery. Połatali, po nowym SP jest to system używalny.

wywar
28-09-2015, 18:52
A jak u was iOS 9? Dla mnie to padaczka. IP6 i multitasking laguje . Spootlight działa jak chce, a jak nie chce to nie działa - niektóre kontakty pokazuję, a niektóre nie. Dzwonek wiadomości dzwoni jak mu sie zachce - często dostaje wiadomości bez dzwonka. Chyba kupony po filozofii Jobsa już sie kończą. Znowu będziemy czekać prawie rok na stabilne 9.4.2 i zaraz wejdzie zryta 10 tka i znowu cały rok poprawek. Instalowałem "czyściochę" potem betę 2 (ciut lepiej ale dalej przycina). Jeszcze nadal brak siri PL. Sumując - padaka i już jego szajsu nie kupię. Przed wyjściem ios9 robiłem przymiarki do maca pro ale jak ten kapitan ma chodzić jak 9tka to dziękuje - nie będę przepłacał i jeszcze się męczył. Teraz zamiast dopracowywać soft to pewno wymyślają brązowe złoto do ip7 i amazingowy łańcuszek do watacha w wersji kieszonkowej. Teraz pewno odświeżą maki o amazingowy róż :)

Aeon88
28-09-2015, 21:56
Vista muliła przez jej wymagania i ówczesne komputery. Połatali, po nowym SP jest to system używalny.

No nie do końca, na tym samym kompie 7mka chodzi szybciej niż vista, a 8mka to już w ogóle inny świat.

DonFG
28-09-2015, 22:09
Napisałem, że jest używalny, a nie, że lepszy ;).

pawl_s
28-09-2015, 22:34
A jak u was iOS 9?
Nie przypominaj. Po aktualizacji aplikacje przy pierwszym uruchomieniu wyświetlały czarny ekran. Po resecie ustawień iPhone przestał się uruchamiać. Próba przywrócenia w iTunes nie udała się ze 20 razy z powodu błędu 3014. Następnie ukazała się aktualizacja 9.0.1, która niby się udała ale telefon dalej się nie uruchamiał. Na drugim kompie tez błąd 3014. Na trzecim się udało. Wszystkie z win10 64Bit i comodo Internet Security. Appki startują z czarnym ekranem, ale już się nie bawię. 7 godzin siedzenia przez dwie noce i nerwy kosztowała mnie ta aktualizacja.

Adam Rimbaud
28-09-2015, 22:40
A jak u was iOS 9? Dla mnie to padaczka. IP6 i multitasking laguje . Spootlight działa jak chce, a jak nie chce to nie działa - niektóre kontakty pokazuję, a niektóre nie. Dzwonek wiadomości dzwoni jak mu sie zachce - często dostaje wiadomości bez dzwonka. Chyba kupony po filozofii Jobsa już sie kończą. Znowu będziemy czekać prawie rok na stabilne 9.4.2 i zaraz wejdzie zryta 10 tka i znowu cały rok poprawek. Instalowałem "czyściochę" potem betę 2 (ciut lepiej ale dalej przycina).

Są błędy, choroba wieku dziecięcego każdego systemu. iPhone 6, i 5s nie lagują, jest ok, niektóre aplikacje nie działają, ale systematycznie wychodzą aktualizacje, np Automapa, apliakcja ING też nie działała. Na iPad Air2 podział ekranu na dwie aplikacje czasem świruje. Generalnie system używalny, na sprzęcie produkcyjnym (do pracy) bym jeszcze chwile poczekał, a na pewno sprawdził czy potrzebna oprogramowanie działa poprawnie. Zrobiłem szkolenie już na iOS9 i nie padło w trakcie ;) Dam mu dalej szansę.
Co do Siri, to nikt nie zapowiadał, że będzie – w plotki z PL technopudelków nie należy wierzyć. Przepraszam, ale nadal nie jesteśmy znaczącym rynkiem dla Apple, a akurat lokalizacja Siri wymaga angażowania dużych zasobów.