PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

gALL
16-03-2015, 09:39
Tak, sprawdzi. Roznil sie przede wszystkim systemem, jezeli mowimy o miniaczach po 2011.

foto4deg
16-03-2015, 10:18
Tak, sprawdzi. Roznil sie przede wszystkim systemem, jezeli mowimy o miniaczach po 2011.

Tak, miniacz jest z prockiem i7-3615QM. Dysk i ram wymienię, tylko grafa HD4000, ale przeżyję ;)

Mam teraz MBP mid 2012 z i5 2,5 GHZ, 16 GB RAM i ssd, ale zamula na LR przy raw 25 MB+. I jeszcze obróbka filmów full hd trochę zajmuje.

gALL
16-03-2015, 10:36
Moze poszukaj i7 2.6GHz, dowolny czy zwykly czy serwer: http://www.everymac.com/systems/apple/mac_mini/mac-mini-aluminum-unibody-faq/differences-between-late-2012-aluminum-unibody-mac-mini-models.html

Borat1979
16-03-2015, 11:17
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/0d477f68642b610e5504bd4c5054d43d-1.jpg
źródło (http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/13/0d477f68642b610e5504bd4c5054d43d.jpg)

Bo to iPad innej obudowie ;)

wywar
16-03-2015, 11:35
A do tego miniacza z 2012 i7 4jajowego będzie pasował ram firmy goodram 1600MHz ? Czy będzie się gryzło ? Pytam bo takowy posiadam teraz w lapku i bym przerzucił.

gALL
16-03-2015, 13:13
Moim zdaniem bedzie, o ile twoje kosci spelniaja specyfikacje: PC12800 DDR3L 1600MHz.

Czornyj
16-03-2015, 14:13
Tak, miniacz jest z prockiem i7-3615QM. Dysk i ram wymienię, tylko grafa HD4000, ale przeżyję ;)

Mam teraz MBP mid 2012 z i5 2,5 GHZ, 16 GB RAM i ssd, ale zamula na LR przy raw 25 MB+. I jeszcze obróbka filmów full hd trochę zajmuje.

Grafę można dorzucić zewnętrzną na docku TB - wyjdzie drogo jak cholera, ale jest to jakaś*opcja.
Swoją drogą szlag by trafił Intela z tymi dwoma rodzajami podstawek pod 2 i 4-o jajeczne Haswelle :evil:

foto4deg
18-03-2015, 11:11
Panowie, skoro to wątek o Apple, to pytanie odnośnie IOS. Jaka dobra przeglądarka, gdzie można wyłączyć obrazki na stronach www? Chodzi o oszczędzenie transferu.

wywar
18-03-2015, 11:12
Opera mini chyba.

R
18-03-2015, 11:18
przeciez w ustawieniach safari w ios mozna wylaczyc pobieranie obrazow...

foto4deg
18-03-2015, 11:19
przeciez w ustawieniach safari w ios mozna wylaczyc pobieranie obrazow...

where? w iPhonie?

EDYTA: ani Opera, ani Safari - Dolphin ma taką funkcję na iPhona.

R
18-03-2015, 13:14
sooorki, ta funkcja jest w aplikacji mail. moj blad.

zoom2
18-03-2015, 14:38
Szybka zapytka,
czy rMBP 13,3 z kartą Intel HD Graphics 400 1024 MB "pociągnie" monitor 4k 27"?
jeśli nie to w zasadzie po problemie, a jeśli tak to z jakim skutkiem?

p.s. pytam na forum bo przed zakupem nie mam możliwości sprawdzenia

Czornyj
18-03-2015, 15:42
Nie sprawdzałem 4K, natomiast mój rMBP13" z HD4000 daje rady z PA322UHD oraz EA244UHD (3840x2160px) - potrzebne jest wprawdzie małe dłubnięcie w kexach, bo wielmożne Apple formalnie nie wspiera UHD w tym modelu, ale nie stanowi to wielkiego problemu.

zoom2
18-03-2015, 15:51
THX blackNyj,
jak dla mnie to 3840 w poziomie to w tym kontekscie 4k.
chyba, że mylę pojęcia.
a propos tego dłubania, czy to jest do ogarnięcia przez laika?

ThomasVoland
18-03-2015, 16:00
Jeśli się nie mylę, to ledwo 30 Hz wyciąga. Na pewno Airy tak mają, a to ta sama karta.

zoom2
18-03-2015, 16:05
spodziewam się pracy na "styk".
więc pytanie jak to będzie pracować z LR,CS6 czy CaptureOne?
gry mnie nie interesują czasami jakiś film.

locos
18-03-2015, 20:53
ciekawe zjawisko z wyswietlaczem retina w mbp (http://www.conowego.pl/aktualnosci/macbook-pro-retina-problem-z-warstwa-antyrefleksyjna-12760/)

nieco wiecej na macrumors (http://www.macrumors.com/2015/03/16/retina-macbook-pro-stained-coating/)

fani retiny drżyjcie :mrgreen: ;) --> tutaj (http://www.staingate.org/) mozna zobaczyc jak prezentuja sie retinki z odklejona warstwa antyrefleksyjna. Zeby bylo smieszniej apple odmawia naprawy w ramach gwarancji, twierdzac, ze to tylko lekka kosmetyczna wada, ktora nie podlega pod warunki gwarancji. Koszt naprawy wycenia na smieszne 800 dolcow. Ufff, myslalem, ze bedzie drozsza ta kosmetyczna wada :)

Czornyj
18-03-2015, 21:26
THX blackNyj,
jak dla mnie to 3840 w poziomie to w tym kontekscie 4k.
chyba, że mylę pojęcia.
a propos tego dłubania, czy to jest do ogarnięcia przez laika?

U siebie ogarnąłem, jest sporo tutków w necie jak to zrobić:
https://discussions.apple.com/thread/6240037

Fakt, tylko 30Hz - w pracy ze statycznym materiałem mz. nie przeszkadza.

zoom2
18-03-2015, 23:04
locos,
Czy cytujesz i powielasz info z sieci czy masz jakieś doświadczenia realne?
Na swojej retnie po kilku tygodniach (miesiącach) zauwazyłem kilka jasnych plam. Widać je było tylko na bardzo jasnym (białe w białym).
W normalnym życiu to zupełnie nie przeszkadzało , używałem tak kilka ładnych miesięcy no ale mając taki cud świata i to fabrycznie nowy z takim babolem to trochę waliło po psyche.
Oddałem do serwisu ( na 11 dnie przed końcem gwarancji) i po 7 dniach odesłano mi macbooka z nową (jedna całość z pokrywą) matrycą.
Moje koszty to benzyna do serwisu na Wery Kostrzewy. Odebrałem w domu od kuriera na koszt jabcoków.
I tyle. Co do 800 USD to fabrycznie nowa kompletna matryca do rMBP 13,3 ( bo tylko wymienia się całość ) , bez łaski i servisu dupisu to ca. 2000-2200 pln.

locos
18-03-2015, 23:39
zoom2

Gdybys poswiecil pare chwil na przejrzenie wszystkich zalinkowanych stron to pewnie doczytalbys, ze niektorym szczesliwcom wymieniono w ramach gwarancji, lecz nie jest to regula. Poza tym, nie wiem do czego zmierzasz ? To czy uzywam, czy nie nie ma najmniejszego znaczenia - zapodalem w celach informacyjnych, poniewaz duzo ludzi zaglada do tego watku i nim sie kieruje przy zakupie. A fakt, ze tobie to nie przeszkadzalo, to naprawde mozna pominac. Jednemu nie bedzie przeszkadzalo, drugi powie, ze taki babol jest niedoposzczalny w tej klasie sprzetu.

zoom2
19-03-2015, 01:37
no przecież skoro oddałem do serwisu to znaczy ,ze mi przezszkadzało.
wada mojej matrycy była moim zdaniem bardzo drobna ale nie zauważyłem by ktoś w serwisie próbował mi tłumaczyć "wicie , rozumicie to tylko kosmetyka".
mimo ,że wada była symboliczna (moim zdaniem) to w sprzęcie producenta , z tak rozbuchaną ideologią i tak nadymanym ego jak Apple ,nie ma prawa występować , nawet w ilości śladowej , porównując do tej która wystąpiła u mnie.
cena 2000-2200 pln (razem z wymianą) to cena fabrycznie nowej w serwisie autoryzowanym (odpłatnie) lub nie autoryzowanym (tym bardziej odpłatnie)
800 USD nijak nie ma się do 2000 pln. Ostatnio to w 2008 roku sie miało.
A zmierzam do tego ,że rozpowszechniasz informacje których rzetelności nie jesteś zdolny sprawdzić.
Czyli reprezentujesz postawę charakterystyczną dla dziecka neo.

Władca Pixeli
19-03-2015, 02:49
A zmierzam do tego ,że rozpowszechniasz informacje których rzetelności nie jesteś zdolny sprawdzić.
Czyli jak Apple nie przyzna się do problemu to znaczy, że problem nie istnieje.
Tak samo Nikon przez wiele miesięcy wmawiał, że nie ma problemu z olejem na matrycach.

https://www.facebook.com/groups/607572909386595/?fref=ts

mehmet efendi
19-03-2015, 08:24
W serwisie BMW we Wrocku także facetowi powiedzieli, że skóra na fotelu nie podlega reklamacji, bo to wada mechaniczna. No nad fotelem miał kierowca lewitować.
Inny w ramach gwarancji wymienił bez problemu.

Najczęściej to wina niedorobionego pracownika, który nie rozładował rano napięcia albo nie zdążył jeszcze piwa wypić/wziąć działki, czy zjeść pączka.

Tak jest z uznaniowością.

wywar
19-03-2015, 11:47
Już pół roku czekam na niewywalającą się klawiaturę SwiftKey. Wczoraj kolejna aktualizacja i dalej się wywala. Po prostu dramat. Nie dość że nie ma quicktype i Siri po polsku to jeszcze taka marka jak SK nie potrafi ogarnąć tematu a pieniądze biorą. Żenada.

zoom2
19-03-2015, 14:41
@Władca Pixeli
problem to istnieje wtedy kiedy ów problem wystepuje a nie wtedy kiedy sie ktoś do niego (problemu) przyznaje

@locos
rozpoczęty przeze mnie "podwątek" technicznie-merytorycznie tyczył współpracy monitora 4k i karty graficznej Intel HD Graphics 4000 , a retina była podana by łatwiej było zidentyfikować o co qaman.

jak na razie, to mimo dzielących nas różnic ,chyba zgodzimy się (ty i ja) w jednym : ty używasz internetu do oglądania retiny a ja używam retiny do oglądania internetu.

@FUX
ty kontakty z opisywanymi przez siebie BMW masz analogiczne jak locos z retina.
konkluzja:
panowie trzymajmy się tematu a gaworzenie o info z fejdzbuka i innych rumorsów przeniesmy do Cafe

Czornyj
19-03-2015, 15:40
Zgadzam się z zoom2. Można sobie wieszać psy na Retinie, szukać kwadratowych jaj, przebarwień, rozwarstwień antyrefleksu itp. (nb. u mnie nie ma śladu problemu mimo b. intensywnego orania). Prawda jest jednak taka, że specjalnie nie ma alternatywy - to jest najlepszy wyświetlacz w notebookach, a cała reszta jest wcale nie gorsza.

O ile miniacze wyłącznie z 2-jajowymi procami i bez grafy nie są zbyt kuszące, o ile iMacz z matrycą bez regulacji, która prędzej czy później się spaści mnie nie kręcą, o ile nie mam ochoty na Mac Pro popielniczka z Xeonami i podwójną grafiką jest mi zbędny, o tyle rMBP to klasa sama dla siebie - nie jest idealny, zdarzają się fakapy (vide padaka nVidii w rMBP15), ale i tak nic lepszego po prostu nie ma.

locos
19-03-2015, 16:21

A ty jestes w stanie sprawdzic ? Twoja rzetelnosc polega na tym, ze skoro miales piec plamek i nie bylo tego widac, to problemu nie ma. Widziales zdjecia tych, ktorzy maja deczko bardziej rozwarstwione przypadki ? Sami sobie oderwali ? Moze ty po prostu nie ogarniasz angielskiego (ja jako dziecko neo na szczescie znam) i nie wiesz co tam w ogole jest napisane ?

@locos
rozpoczęty przeze mnie "podwątek" technicznie-merytorycznie tyczył współpracy monitora 4k i karty graficznej Intel HD Graphics 4000 , a retina była podana by łatwiej było zidentyfikować o co qaman.

Czy ja Ci przeszkadzam w czyms ? Ty masz swoj podwatek, a ja swoj - zabronisz mi ? Generalnie nawet nie zwrocilem uwagi co piszesz i czy rozmowa toczy sie o retinie. Takze zluzuj, bo zaczynasz mi przypominac fanboya powoli.

jak na razie, to mimo dzielących nas różnic ,chyba zgodzimy się (ty i ja) w jednym : ty używasz internetu do oglądania retiny a ja używam retiny do oglądania internetu.

Nie zauwazyles, ze wyskoczylem z tej idiotycznej wymiany zdan odkad zaczynasz mnie obrazac ?

Ludzie czy wy macie problem z rozumieniem tekstu pisanego ? Nigdzie nie napisalem, ze retina jest z dupy jesli chodzi o jakosc wyswietlanego obrazu. Napisalem natomiast, ze jakosc wykonania wyswietlacza jest deczko rozna, a wynik jest taki, ze jednym sie odkleja, innym nie odleja.

EOT jak dla mnie.

Aeon88
19-03-2015, 21:27
Panowie, tak czy siak, jak ktoś płaci 3x więcej za laptopa niż powinien bo podobno jakość ma być boska, to niech będzie boska. Czytałem o problemie z ekranami, wiele osób go nie ma, ale współczuję tym, co mają, bo wygląda to paskudnie, i w żadnym wypadku nie powinno mieć miejsca. No i przy okazji dowiedziałem się że rMBP15 ma problemy z grafiką nvidia, a sądziłem że tylko stare modele bez retiny miały z tym problem.

Uwielbiam wygląd tego lapka, system osx jest świetny, bardzo chciałem go mieć, ale apple się robi jak nikon, masówka, bez kontroli jakości. Ciężko będzie wydawać kasę na nowe produkty nie wiedząc czy za rok/dwa coś się nie rozsypie. Normalnie jak w Acerze...

Czornyj
19-03-2015, 22:49
Apple grzecznie naprawia userom spaszczone grafiki, tym bardziej że wina była po stronie nVidii. Oczywiście nie jest to kochana firma pragnąca tylko zdrowia, szczęścia, pomyślności klientów oraz pokoju na świecie, tylko socjopatyczna, pazerna korpa nastawiona na maksymalizację zysku - ale przez przypadek robi naprawdę zajebiaszcze notebooki, do których niestety praktycznie nic nie ma startu.

Oczekiwania klientów w związku z mitem św. Japca są oczywiście wyj... w kosmos i każdy zonk traktowany jest w kategoriach osobistej zniewagi wywołując histerię. Na podobnej zasadzie w niegdysiejszej ankiecie TopGear najbardziej usatysfakcjonowani ze swoich nabytków byli posiadacze Skody Fabii, a najmniej posiadacze Mercedesa ML.

Aeon88
20-03-2015, 00:50
Pewnie dlatego, że kupując fabię mieli niższe oczekiwania niż kupując 5x droższego mercedesa, to chyba logiczne że płacąc więcej oczekuje się więcej. A jeśli nie to wyjaśnij mi dlaczego mam kupić ML'a zamiast Dacii Duster? To wcale nie są oczekiwania wyj w kosmos, tym bardziej że to apple czy mercedes reklamując każdy nowy produkt chwali się świetną jakością i wykonaniem. A jak potem widzisz to:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/macbook20pro20retina-2.jpg
źródło (http://www.conowego.pl/fileadmin/redaktor_folder/news/2015/03/macbook%20pro%20retina.jpg)

to nie wiesz czy się śmiać czy płakać.

Czornyj
20-03-2015, 09:50
Przypadkiem jeździłem MB z blisko 400 konnym V8 i przez litość nie będę się rozwodził nad różnicami pomiędzy MB a Š czy Dacią - niczego tym ostatnim nie ujmując to nie ten poziom abstrakcji.

Widząc coś takiego jak powyżej mam déjà vu - za czasów CRT antyrefleksy były w dobrych monitorach na porządku dziennym i niezmiernie często co bardziej utalentowanym użyszkodnikom udawało się je załatwić jakimś agresywnym środkiem czyszczącym z amoniakiem, alkoholem, kwasem solnym czy izotopem uranu 235. Zawsze po tego typu akcjach było święte oburzenie i zarzekanie się, że ekran był przecierany tylko łzami Matki Boskiej Cierpiącej, ale nigdy nie wiadomo czym ten typ (lub jego żona, sprzątaczka) potraktował(a) ekran.

Bo mój coś nie chce się zepsuć, moi koledzy też nie narzekają, na forach nie ma powszechnego biadolenia, a zaprzyjaźnieni resellerzy i serwisanci Apple nic mi nie wspominali by następowała masowa zagłada antyrefleksu w Retinach.

Aeon88
20-03-2015, 10:15
Może to jest tak jak z Nikonami? Masa ludzi nie miała nigdy problemu, ale byli tacy co mieli, i żalili się na forum, zresztą słusznie. Na tym samym forum inni mówili że nie ma problemu, bo oni go nie mają i ich znajomi też nie narzejaką. Mam lekkie Deja Vu :P

Co do mercedesa, trochę nie fair porównanie żeby ukazać wyższość klasy premium nad klasą low-end - Dacia nie ma w ofercie w ogóle silników V8, stąd oczywista przewaga pod tym względem Mercedesa. Za to laptopy Appla jeśli chodzi o wnętrzności niczym się nie wybijają, wręcz przeciwnie, kupując za te same pieniądze laptopy innych marek kupuje się V8, podczas gry Apple proponuje R4 ;)

Dlaczego klienci merca byli niezadowoleni? Napewno nie z powodu silnika, wkońcu mieli V6 czy V8, może nawet W12 :) strzelam że narzekali na awaryjność. Trudno im się dziwić, dawniej merc to była klasa sama dla siebie pod tym względem, dziś psują się niewiele mniej niż inne auta. To samo jest z Apple. Ma retinę, która jest takim V8 jak u merca, w Acerze tego nie uświadczysz podobnie jak w Dacii, ale ma babole, które powinny dotykać Acery, a nie sprzęt 3x droższy i reklamowany jako premium.

Pociesza fakt że grafiki to był problem nvidii a na ekrany skarży się niewielka ilośc użytkowników (porównując to np do skali wad u nikona), ale w dobrym kierunku to wszystko nie idzie, trzeba o tym mówić żeby firma zareagowała. I żeby nie było, nadal uwielbiam sprzęt tej marki i nadal mam zamiar kupić macbooka. Mam nadzieję że będę w większości :)

Czornyj
20-03-2015, 10:52
Mercedes nie ma W12 tylko V12 i na pewno nie w MLu. Tak czy owak nie jest to samochód zabójczo szybki (można go objechać byle hot hatchem czy coupe), jest - podobnie jak Apple - wystarczająco szybki i obezwładniająco komfortowy.

Jak wspomniałem - wada najwyraźniej nie jest częstą przypadłością i mam poważne wątpliwości, czy ktoś w tym wypadku sam nie nabroił. W dzisiejszych czasach nie można mieć zaufania absolutnie do niczego, a oczekiwanie że nieco droższy sprzęt będzie bezawaryjny jest przerażającą naiwnością. Jednakowoż patrząc przez pryzmat własnych doświadczeń widzę lekką przepaść*pomiędzy trwałością, pancernością, niezawodnością i komfortowością moich lapków Apple, a całkiem pokaźną*ilością lapków PC, które mam na sumieniu.

Dlatego sądzę, że w przedmiotowym wypadku popadając w histerię można co najwyżej odmrozić sobie uszy na złość babci ;)

markas
20-03-2015, 12:05
Pewnie dlatego, że kupując fabię mieli niższe oczekiwania niż kupując 5x droższego mercedesa, to chyba logiczne że płacąc więcej oczekuje się więcej. A jeśli nie to wyjaśnij mi dlaczego mam kupić ML'a zamiast Dacii Duster? To wcale nie są oczekiwania wyj w kosmos, tym bardziej że to apple czy mercedes reklamując każdy nowy produkt chwali się świetną jakością i wykonaniem. A jak potem widzisz to:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/macbook20pro20retina-1.jpg
źródło (http://www.conowego.pl/fileadmin/redaktor_folder/news/2015/03/macbook%20pro%20retina.jpg)

to nie wiesz czy się śmiać czy płakać.

Myślę, że jestem w stanie doprowadzić każdy antyrefleks do takiego stanu, czy na monitorze, czy na obiektywie.
Mam retinę od początku jej istnienia. Trakuję ją tak jak powłoki antyrefleksyjne powinno się traktować i jest w idealnym stanie.

Za żadne pieniądze nie kupisz rzeczy, której nia da się popsuć.

Johanan
20-03-2015, 12:27
....
Za żadne pieniądze nie kupisz rzeczy, której nia da się popsuć.

Pewien Polak ponoć z dwu powierzonych mu stalowych kulek, jedną zgubił, a drugą ... zepsuł.

markas
20-03-2015, 12:35
Pewien Polak ponoć z dwu stalowych powierzonych mu stalowych kulek, jedną zgubił, a drugą ... zepsuł.

Dokładnie tak Johanan, nawet stalową kulkę :)

Kurtz
20-03-2015, 12:46
Przecież nie chodzi o to, że się da popsuć, chodzi o to jak łatwo. Zauważcie, że Apple wymieniając matrycę w części przypadków samo się de facto przyznało do winy. Produkt ma wadę i tyle. Tylko, że w przypadku Nikona, to jest tylko Nikon więc trzeba na nim wieszać psy przez kilkadziesiąt stron wątku, a w przypadku Apple nie wolno.

Czornyj
20-03-2015, 12:49
Apple dawało d... tysiąc razy i uważam, że jak najbardziej warto i trzeba o tym pisać - tyle, że w tym przypadku rzecz jest tyleż sporadyczna, co dyskusyjna.

Pawel92
20-03-2015, 12:55
Pewien Polak ponoć z dwu powierzonych mu ... kulek..., a drugą ... zepsuł.
Banach sie nazywal :wink:

markas
20-03-2015, 13:08
Apple dawało d... tysiąc razy i uważam, że jak najbardziej warto i trzeba o tym pisać - tyle, że w tym przypadku rzecz jest tyleż sporadyczna, co dyskusyjna.

Podpisuję się pod tym.
Dodam jeszcze, że każdy antyrefleks można (bardzo) łatwo popsuć.

Aeon88
20-03-2015, 14:35
Mercedes nie ma W12 tylko V12 i na pewno nie w MLu.

O widzisz, a myślałem że skoro audi i vw pakują do największych limuzyn W12 to mercedes gorszy nie jest :)

Czornyj
20-03-2015, 14:38
VAG pakuje dwie V6tki sklejone superglusiem :mrgreen: MB daje prawdziwą V12-tkę jak w Ferrari, Lambo czy Astonie ;)

zoom2
20-03-2015, 15:13
Wady fabryczne to oczywiście problem ale kluczowym zagadnieniem jest to jak producent odniesie sie do wady/usterki.

Slon
20-03-2015, 17:43
Akurat V12 Astona, to też sklejone dwie V6, tylko z lepszym efektem ;)

zoom2
22-03-2015, 01:31
Panowie Czornyj i Skinny500 mieliście sporo racji.

Dell P2415Q (3840x2160) podpięty do rMBP 13 z HD400 , zrobił z ogryzka mus jabłkowy.
1. Z DisplayPort nie udało się osiągnąć rozdzielczości wyższej niż 2560x1440.
2. Z HDMI nie udało się osiągnąć rozdzielczości wyższej niż 1600x900
3. Nie można było ustawić częstotliwośći odświeżania innej niż 60 Hz. Okienko było wygaszone (nie aktywne) uniemożliwiające zmiany np. na 30 Hz.

Jakieś pomysły czy od razu ogryzka do śmietnika? A tak poważnie , tak czy inaczej latem kupuje nowego MBP ale czy nowe karty Iris6100 uciągną takie monitory?

gALL
22-03-2015, 09:18
https://support.apple.com/en-gb/HT202856

drdln
24-03-2015, 20:19
Pytanie do praktyków - jak działa Lightroom 5 na MBA z 2014 roku? Mam na myśli podstawową konfigurację, czyli i5 1,4 GHz, 4 GB RAM i SSD 128/256 GB.
EDIT: i najważniejsze, jak taki config działa w połączeniu z monitorem 1920x1200? Praca na monitorze+wyświetlaczu jest możliwa, czy brakuje mocy? Nie chodzi mi o jakąś orkę z tysiącem zdjęć po zleceniu, a o dłubanie od czasu do czasu głównie w prywatnych projektach.

gALL
24-03-2015, 20:25
4GB troche malo, Moje doswiadczenia z PS i PhaseOne na maszynie z 4GB i po zmianie na 8GB. Jakby dwa diametralnie rozne komputery (MacMini), tak samo bylo w przypadku MBP. Przy 8GB system nie musi korzystac z pliku wymiany, przy 4GB korzysta czesto, bo sam system i soft prawie zjada ok 3.3GB ram.

drdln
24-03-2015, 20:55
Ok, dziękuję za cenną uwagę. A jak w przypadku monitora? Procesor wyrobi?

morzon
24-03-2015, 21:51
Ja używam MBA '14 z 8gb ramu - LR śmiga sobie przyjemnie, przy pracy na pojedynczych plikach nie widzę problemów. Nie wiem co się dzieje przy zapchanej bibliotece czy jakiejś wsadowej pracy. No i przymulał mi jak wywoływałem na szybko pliki i ładowałem jako warstwy do PS'a na jeden obrazek (sklejanie z jakichś 8 zdjęć z D800 więc nie takie hop siup ogólnie) - wszystko podczas sesji z podpiętym aparatem, odpalonym tetheringiem... Do monitora jeszcze nie miałem okazji podpinać.

wywar
25-03-2015, 11:52
Ciekawe jak na tym nowym makbuku będzie LR latal.

drdln
25-03-2015, 11:53
Pewnie wcale :D

R
25-03-2015, 12:03
latal? ;)

wywar
25-03-2015, 12:04
Latał. Ah te słowniki w telefonach. Ostatnio wysłałem do babci SMS "sex jutro", a chciałem napisać "...dzisiaj" ;)

R
25-03-2015, 12:27
nie chodzilo mi o polski znak... albo jego brak... ;)

wywar
25-03-2015, 12:28
To o co

R
25-03-2015, 12:35
o to, ze LR potrzebuje dosc mocne maszyny, zeby "latal" na tym wypierdku mamuta to moze najwyzej jako tako dzialac...

stock
25-03-2015, 12:47
wszystko zalezy kto co potrzebuje i jak pracuje/obrabia i jakie ilości. Mnie do pojedynczych plików w zupełności wystarcza jak lata na MBP i5, 8Gb bez SSD

gALL
25-03-2015, 21:14
Wsadz SSD to zaliczysz ODLOT :)

Mcarto
25-03-2015, 23:52
Mam od kilku godzin problem z Safari, konkretnie są problemy z obsługą powiększania stron. Czasem przy powiększaniu strony powiększa się tylko tekst a reszta pozostaje zamrożona, co gorsza gdy przewijam strony to safari czasem zapamiętuje informacje o powiększonym tekście i inne strony też niepoprawnie się wyświetlają. Mam też wrażenie, że niektóre dokumenty dostepne online powiększa się tylko tekst - idzie do dołu a sama ramka nie rozciąga się na boki jak powinna (nie wiem jak były pierwotnie ustawione).

Nie chcę odinstalowywać przeglądarki bez powodu bo mam sporo rzeczy poustawiane...

ThomasVoland
26-03-2015, 06:33
MBA z 4k 60Hz: http://www.appleworld.pl/nowy-macbook-air-moze-obsluzyc-wyswietlacz-4k-w-60hz/

stock
26-03-2015, 08:50
Wsadz SSD to zaliczysz ODLOT :)

moja luba uzywa tego raz na tydzien do przejzenia fejsa póki co, więc jakiekolwiek inwestycje w SSD sa na razie zbędne :)

gALL
26-03-2015, 10:38
E tam, przy obecnych cenach SSD ;) Ostnio wymienilem we wszystkim sprzecie komputeropodobnym HDD na SSD. A teraz kazdy dziwnie patrzy sie, ze stary miniacz, robiacy za odtwarzake filmow i przegladarke internetowa, zapierdziela jakby ktos mu wsadzil reaktor do srodka i do tego ciasza jak makiem zasial.

stock
26-03-2015, 10:43
to jaki poleciłbys SSD do ogryzka MPB 13" mid 2011 i5 8Gb - to nie kombajn do tyry a raczej urządzonko do blogowania i wstawiania zdjęć

gALL
26-03-2015, 18:29
128GB dowolny :D Intel, nawet X25-M. Mysle, ze spokojnie mozesz wsadzic cos na SATAII a nie na III. Rozpietosc cen spora i za rozsadne pieniadze mozna wyrwac od 80 do 160GB. W MBP 13" mam Toshibe Series Q 128GB, zona w swoim MB'09 13" Intela 1500 160GB, w jej miniaczu z 2010 jest Toshiba Series Q Pro 256 a w staruszka Mini'07 wsadzilem Intela X25-M (wersja dla HP) 80GB. Za tego ostatniego zaplacilem rownowartosc 100zl.

Keek
26-03-2015, 21:51
to jaki poleciłbys SSD do ogryzka MPB 13" mid 2011 i5 8Gb - to nie kombajn do tyry a raczej urządzonko do blogowania i wstawiania zdjęć

Wszyscy mowia wokolo, ze przede wszystkim z SandForcem (kontrolerem) lepiej nie.

ropusz
26-03-2015, 22:21
Nie wiem czy to wątek tylko dla MBP ale u mnie w iPad mini na iOS 8 wszystko chodzi istotnie wolniej niż kiedyś. Zawsze myślałem, że sprzęty Apple są odporne na aktualizację systemu w porównaniu do Androidowych a tu lipa.

mOSAd
26-03-2015, 22:33
Ponieważ zwalnianie działania wraz z aktualizacjami napędza sprzedaż nowszych produktów, ma to jak największy sens dla firmy, która komputery sprzedaje. ;)

gALL
26-03-2015, 23:21
Wszyscy mowia wokolo, ze przede wszystkim z SandForcem (kontrolerem) lepiej nie.

Czyli OWC, Seagate oraz czesc produktow z sygnatura ogryzka na obudowie odpada :D Sam Apple wkladal SSD na SandForce 2281w swoje MacBookAir5,1 i MacBookAir5,2 :D Na nich TRIM jest obslugiwany z automatu przez OS X.

stock
27-03-2015, 00:01

Wiesz, oblatany w kompach i akcesoriach to ja nie jestem więc nawet nie wiem gdzie miałbym taka informację na tymże dysku znaleźć :( Wiem, za fajne to nie jest ale tak już mam. Jak się zbliże do czasu ze zakupić ów dysk będę musiał to wtedy podpytam o konkretne linki - tak mi najlepiej jednak bo sam decyzji nie podejmę w temacie jakże mi obcym.

gALL
27-03-2015, 00:03
Nie przesadzajmy z tym hiper-super-dobranym SSD. W 99% procentach przypadkow i tak Ci co wydali na zaje-xper-fast SSD i tak nie widza roznicy poza tymi w testach predkosciowych.

Aeon88
28-03-2015, 13:52
Panowie potrzebuję pomocy; krótka piłka - kupuję macbooka za mniej niż 2000zł, więc roczniki 2008-2010 wchodzą w grę, czego się wystrzegać? Którym grafiki padały? Przepraszam za lenistwo ale w tym momencie nie mam jak przysiąść i sprawdzać każdy model w sieci co o nim piszą, a może ktoś już zna takie informacje i napisanie ich zajmie 2min :)

PS. I jak to jest z systemem? To mój pierwszy mac i nie mam o tym bladego pojęcia.. Muszą być płytki do lapka żeby był system legalny? Czy po "formacie" łączy się z netem i pobiera system (nowe lapki nie mają napędu więc jakoś tu muszą załatwiać)? Jeśli laptop jest przykładowo z norwegii to można mu zmienić język sytemu na polski czy jest to niemożliwe i trzeba zakupić płyty z PL systemem?

zoom2
28-03-2015, 14:20
Konfiguracja obecna:

System : OSX Yosemite 10.10.2

Laptop: rMBP 13 , Early 2013 , i5 2,6Ghz, RAM 8GB, SSD 256 GB , HD Graphics 4000
Dysk zewnętrzny : WD Elements 1TB , USB 3.0

Zdjęcia robione korpusem D800E

Pliki RAW : 75,8 MB (srednia wielkość)
Pliki po konwersji:
TIFF : 217 MB (średnia wielkość)
JPEG: 14,8 MB (średnia wielkość)

Uzyskane czasy operacji w programie LightRoom 5.7.1 (CameraRaw 8.7.1)
Katalog LR na dysku systemowym SSD, pliki na dysku zewnetrznym.

Podgląd 1:1 (previevs 1:1) :
2,25 zdjęcia/minutę , 135 zdjęć /h, 1000 zdjęć to czas 7h 25 min.

Konwersja TIFF 16 bitowy bez kompresji:
3,80 zdjęcia /minutę , 228 zdjęć / h, 1000 zdjęć to czas 4h 23min.

Konwersja JPEG quality 100%, bez zmiany rozmiaru:
3,41 zdjęcia / minutę , 205 zdjęć / h , 1000 zdjęć to czas 4h 53 min.

Eksport oryginalnych RAW:
125 zdjęć / minutę , 7500 zdjęć / h, 1000 zdjęć to czas 8 min.

Uzyskane dane to uśrednione wyniki pomiaru czasu dla 20 plików.

Dokładność pomiaru ok: 1-2 procent, więc nie roszczę sobie pretensji ,że uzyskanie wyniki mają wartość testu. Ani staranność , ani metodologia nie pozwala na to.
Ale jest to absolutnie wystarczająco dokładne by przedstawić obraz (właściwie to czasy) procesu obróbki w Lightroomie. Wszystkie przedstawione wyniki tyczą się pracy w module LIBRARY.
Praca w module DEVELOP (brush, wszelkie suwaki zmieniające obraz, tworzenie presetów) jak dla mnie jest znośne . Nie mierzyłem tego bo nie miałem pomysłu jak to zrobić sposobem chałupniczym. Ale wydajność konfiguracji jest w miarę OK choć oczywiście zawsze im szybciej tym fajniej.
W najbliższym czasie i tak będę zmieniał laptopa na nowego MBP 13 w planowanej konfiguracji: i7 3,1 Ghz, 16 GB RAM, Iris 6100, SSD 256 GB.

Oraz chcę wystawić Hacintosha w takim zestawieniu:
i7-4790K
Płyta głównana chipsetcie Z97
SSD Samsung 850 250GB
HDD WD Red 2TB
RAM 16 GB , możliwość rozbudowy do 32GB
AMD Radeon R9 280X 3GB

A teraz tematy do bicia piany:
1. Zmiana parametrów których elementów doprowadzi do poprawienia wydajności , a które elementy już w osiąnęły ten poziom ,że zmiana ich na lepsze nie przyniesie realnej ( nie mam na myśli mierzalnej, bo to zawsze będzie lepsze) poprawy?
2. O ile wzrośnie wydajność nowej konfiguracji MacBooka?
3. O ile wzrośnie wydajność Hacintosha?
4. Czy wprowadzenie układu dysków 2x SSD 128 (RAID_0) na system, 2x SSD 128 (RAID 0) na katalogi LR, i normalny dysk talerzowy na pliki istotnie poprawi wydajność?
5. Czy jest realny sens rozszerzania RAM powyżej 16 GB , a może 32 to za mało?

Oczywiście odniesieniem do wszystkich odpowiedzi na te pytania ,jest ta ogryzkowa konfiguracja która jest aktualnie w moim użyciu.
Dyskutantów prosze o w miarę konkretne dane które sa wynikiem jako takiego pomiaru , choćby tak prymitywnego i szybkiego jak te moje , a nie w stylu "€žtrochę szybciej"€œ , "miazga"€œ, €"zjada na śniadanie"€œ itp. Śniadanie to zjada mój kot , a na "mus jabłkowy z Maca"€œ to ja sam mam copyrighta

Kurtz
28-03-2015, 14:59
4. Czy wprowadzenie układu dysków 2x128 (RAID_0) na system, 2x128 (RAID 0) na katalogi LR, i normalny dysk talerzowy na pliki istotnie poprawi wydajność?
Jeżeli mówisz o SSD, to moim zdaniem nie. Lepiej kupić duży dysk SSD na PCIe.

5. Czy jest realny sens rozszerzania RAM powyżej 16 GB , a może 32 to za mało?
Zależy od tego jaką pracę wykonujesz.

Jeżeli chodzi o wydajność, polecam spojrzeć na temat na naszym forum:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=208334&page=55
Może nie będzie to odniesienie 1:1, ale pokaże różnice między procesorami, a te mają bardzo duże znaczenie.

zoom2
28-03-2015, 15:43
@Kurtz,
fotografią zajmuję się amatorsko, obrabiam pliki w pojedynczo. Ale te małe ilości i tak powoduja ze renderuję czasami po 300-400 plików. A to już trwa.
Jak pisałem , obecna wydajność jest akceptowalna przy obróbce ale zadania wsadowe już nie.
W tej chwili nie obrabiam video, ale kto wie co mi strzeli do łba za kilka miesięcy.
Chcę mieć w miare szybką ZABAWKĘ. Niestety niezbyt tanią.

gALL
28-03-2015, 21:53
Panowie potrzebuję pomocy; krótka piłka - kupuję macbooka za mniej niż 2000zł, więc roczniki 2008-2010 wchodzą w grę, czego się wystrzegać? Którym grafiki padały? Przepraszam za lenistwo ale w tym momencie nie mam jak przysiąść i sprawdzać każdy model w sieci co o nim piszą, a może ktoś już zna takie informacje i napisanie ich zajmie 2min :)

PS. I jak to jest z systemem? To mój pierwszy mac i nie mam o tym bladego pojęcia.. Muszą być płytki do lapka żeby był system legalny? Czy po "formacie" łączy się z netem i pobiera system (nowe lapki nie mają napędu więc jakoś tu muszą załatwiać)? Jeśli laptop jest przykładowo z norwegii to można mu zmienić język sytemu na polski czy jest to niemożliwe i trzeba zakupić płyty z PL systemem?

Za mniej niz 2k PLN nie masz wielkiego wyboru ALE:
1. Odpusc wszystko przed 2009
2. Szukasz 13 czy 15 calowego?
3. MBP 13 a MP 13 z 2009/2010 to prawie te same komputery, poza tym ze MBP ma Firewire 800 i czytnik kart SD.
4. MPB 13 z 2009 jest na Geforce 9400M a te z 2010 na Geforce 320M.
5. Jak bedziesz mial troche szczescia, to moze uda Ci sie zgarnac MBP 13 z 2011 na i5/HD4000. A to juz inna maszyna niz te na Core2Duo.
6. MB/MBP do 2011 maja interfejs SATA II.
7. Plytek nie musisz miec ALE warto miec oryginala kopie systemu, np. kupiona z Apple Store. Liona (OS X 10.7) czy Mountain Liona (OS X 10.8) kupisz za mniej niz 100zl . Plytki z Snow Leopardem za podobna cene a tylko te systemy sa podstawa do darmowego upgrade'u do Mavericka (OS X 10.9) czy Yosemite (OS X 10.10). Dla siebie kupilem plytke ze Snow Leopardem (OSX 10.6) z licencja na 5 stanowisk za 20 funtow.
8. Jak masz juz kupiony system z AppleStore mozesz zrobic sobie startowy USB i miec go jako rozwiazanie awaryjne.
9. System zawsze jest w wersji wielojezycznej i w locie mozesz zmienic z "naszego" na kazdy taki jaki potrzebujesz w danej chwili i jest on na liscie dostepnych.
10. Jakbym mial kupowac MBP z 2009-2011, to szukalbym takiego z 2010 2.6GHz na GF320M lub 2011 na dowolnym i5, w bardzo dobrym stanie wizualnym, z dzialajacym DVD, bateria z licznikiem cykli ladowania ponizej 300 i ladowarka w dobrym stanie. Wielkosc RAM i pojemnosc HDD nie ma zaczenia. Cena jak najnizsza. Po zakupie dolozylbym RAM do maxa (2009/2010 dziala na PC3-8500 i do 8GB a te z 2011 na PC3-10600 do 16GB) a HDD wymienil na SSD (np. 256GB).
11. Bez napedu sa MacBooki Air i MacBooki Pro Retina. Zwykly MBP ma naped DVD.
12. Wymiana baterii/RAMu/HDD w MBP 13 jest kwestia 5min.

Moj obecny MBP 13 z 2009 ma w sobie C2D 2.26GHz, 4GB RAM, GF9400M, 128GB SSD z SATA III. Bateria czeka na wymiane, bo ma na liczniku prawie 900 cykli.

Moja lepsza polowka ma MB 13 (bialego unibody) z 2009, C2D 2.26GHz, 4GB RAM, GF9400M, 160GB SSD z SATA II (100GB na OS X i 60GB na Win7) w stanie jak z fabryki. Czasem go uzywa do zdalnej pracy z domu pod Win7 i dzial IT w jej firmie byl w szoku, ze ten ogryzek dziala sprawniej od ich wypasnych Delli E65xx.

W obu przypadkach sam wymienialem HDD na SSD i dokladalem RAM. Co prawda, z moim MBP byla wieksza zabawa z rozkreceniem go co do srobki i wyczyszczeniem, wymiana zawiasow, nowa pasta termoprzewodzaca na procesorze i chipsecie, wymiana klawiatury. Kupilem go bardzo tanio i ponad 6 tygodni trwalo kompletowanie czesci za rozsadne pieniadze. Zdjecia jego czarnego wdzianka, ktore dostal na swieta sa pare stron wczesniej.

Aeon88
29-03-2015, 13:29
Dzięki wielkie za komplet informacji. Chciałbym 15" bo 1440x900 ma rozdziałkę ale ciężko coś znaleźć poniżej 2k w dobrym stanie. Na szczęście z kompa będzie korzystała moja żona, w domu jako komputer do pracy bo zakłada firmę (dłubanie przy rawach na zewnętrznym monitorze) a w podróży do przeglądania netu (do pracy w podróży będę brał swoją stację HP z full hd), więc od bidy 1280x800 na wyjeździe do przeglądania netu styknie a w domu ma zewnętrzny IPS full hd.

Taki mam własnie zamiar żeby kupić jak najtaniej patrząc tylko na procka i wygląd (stan), a ram zwiększyć potem we własnym zakresie na max i dysk ssd 256 wsadzić. Czyli system na płytkach muszę mieć 10.6-10.8 to sobie zaktualizuję za friko do yosemite - girara.

Jeszcze raz dzięki za info!!!

mehmet efendi
29-03-2015, 14:16
bateria z licznikiem cykli ladowania ponizej 300 i ladowarka w dobrym stanie.
A gdzie to się sprawdza?

stock
29-03-2015, 14:47
znaczek jabłka --> ten mac i dalej w zasilanie. Tam są cykle łądowania baterii. Piszę z pamięci więc jak coś źle to niech ktoś poprawi.

Aeon88
29-03-2015, 20:50
Jest możliwe żeby macbook pro 13" z 2010r miał 1400 cykli ładowania (bateria od nowości nie wymieniana) i dalej trzymał ok. 3h? (pokazuje 5 ale trzyma przy normalnej pracy podobno 3)

mehmet efendi
29-03-2015, 21:52
Baterie sa dobre.
Kwestia ustawień jasności ekranu, korzystania z netu, programów graficznych, etc.

https://support.apple.com/pl-pl/HT201585
Mam prawie 800 i działa bez pudła.

mehmet efendi
29-03-2015, 22:01
...

gALL
29-03-2015, 22:40
Bateria do MBP 13 od 2009 do 2012 kosztuje jakieś 150zl (przyzwoitej jakości), więc tragedii nie ma. Wymiana jest banalna, poza dwoma debilnymi, niestandardowymi srubkami.

Aeon88
31-03-2015, 20:12
Chyba stanie jednak na imac 21,5" z 2009r. Szybkie pytanie: jest sprawny imac, z zainstalowanym yosemite. Nie działa w nim DVD, nie mam zewnętrznego na USB. Są płytki z Snow Leo, mam też kompa z windą i nagrywarką dvd. Po zakupie imaca chciałbym sformatowac go żeby mieć goły system bez żadnych rzeczy byłego własciciela, syfów i innych rzeczy, czy jest możliwe aby mając działający osx yosemite na imaku + pc z nagrywarką dvd + płytki z snow leo jakoś to zainstalować?

PS. Jedna poprawka, jeśli bez dvd na usb się nie da (daj Boże się da) to w PC mam DVD wewnętrzne takie normalne i mam też obudowę na dysk 2,5" przenośny którą mogę rozmonować i wyciągnąć przejściówkę sata+prąd -> USB 3.0. Wtedy podepnę normalny pecetowy napęd dvd 5,25" przejściówką sata -> usb 3.0. Testował ktoś czy to zadziała? :)

Proac150
31-03-2015, 20:50
Przed formatem, ściągnij jeszcze raz yosemite, przerzuć na pendriva i dopiero wówczas wyczyść dysk, następnie odpal z pendriva jak to zrobić krok po kroku (http://macs.about.com/od/OS-X-Yosemite/ss/Perform-a-Clean-Install-of-OS-X-Yosemite-on-Your-Macs-Startup-Drive.htm#step-heading)

gALL
01-04-2015, 01:20
Chyba stanie jednak na imac 21,5" z 2009r. Szybkie pytanie: jest sprawny imac, z zainstalowanym yosemite. Nie działa w nim DVD, nie mam zewnętrznego na USB. Są płytki z Snow Leo, mam też kompa z windą i nagrywarką dvd. Po zakupie imaca chciałbym sformatowac go żeby mieć goły system bez żadnych rzeczy byłego własciciela, syfów i innych rzeczy, czy jest możliwe aby mając działający osx yosemite na imaku + pc z nagrywarką dvd + płytki z snow leo jakoś to zainstalować?

PS. Jedna poprawka, jeśli bez dvd na usb się nie da (daj Boże się da) to w PC mam DVD wewnętrzne takie normalne i mam też obudowę na dysk 2,5" przenośny którą mogę rozmonować i wyciągnąć przejściówkę sata+prąd -> USB 3.0. Wtedy podepnę normalny pecetowy napęd dvd 5,25" przejściówką sata -> usb 3.0. Testował ktoś czy to zadziała? :)

Za duzo kombinujesz. Plyke z SL 10.6 potrzebujesz aby miec legalna postawe do upgrade to 10.10. Nie ma potrzeby instalowania SL a potem Yose. Tak jak napisali, zassaj z AppleStore instalke Yose, zrob osobie bootowalny USB z Yose i jego uzyj do odtworzenia systemu od zera.

A co do napedu DVD, jak wewnetrzny padniety to warto zainstalowac w zewnetrzny na kablu. Wymiana DVD w iMacu jest lekko upierd... (https://www.ifixit.com/Guide/iMac+Intel+21.5-Inch+EMC+2308+Optical+Drive+Replacement/1775).

Aeon88
01-04-2015, 09:42
Kombinowałem bo się nie znam :P Mac już jest u mnie więc pierwsze koty za płoty, zobaczymy czy mi.. tzn. żonie :P spasuje. Były właściciel znalazł w Yosemicie opcję czyszczenia kompa do zera i zrobienia czystej instalacji, wystarczyło łącze z netem więc mam już system czysty, choć i tak to zrobię pewnie jeszcze raz bo lubię sam wszystko ustawiać, takie schorzenie... :)

mehmet efendi
01-04-2015, 12:24
Postawienie maca od zera to nie problem.

Sugeruje od razu Time Capsule.
Mam 2TB na zbyciu gdyby co.

gALL
01-04-2015, 13:51
I nie trwa wieki jak przywracanie Windy
:) Poza Yose zainstaluj Sophosa oraz włącz wbudowanego firewalla. A time capsule jest bardzo pomocny, w przypadku przywracania systemu po jakimś czasie

Aeon88
01-04-2015, 19:37
Ludzie odradzają partycjonowania dysku pod osx że to niby niepotrzebne i źle wpływa na niektóre programy.. Ok, ale jeśli będę miał jedną partycję to swoje rzeczy muszę trzymać w katalogu domowym, gdzie są domyślnie foldery dokumenty, muzyka, filmy, obrazki itp itd. Niestety po zainstalowaniu kilku programów pojawiają się tam nowe katalogi. Nie wkurza Was taki nieporządek?

PS. A za alt przesunięty w prawo bym chyba ukatrupił…

PS#2. I dlaczego jak zaznaczę pliki np paczki które pobrałem i kliknę prawym to nie ma opcji wytnij???

Marcin Jakubowski
01-04-2015, 20:15
http://www.mactutorial.pl/2011/12/26/wytnij-i-wklej-na-osx/

Bielack
01-04-2015, 20:34
PS. A za alt przesunięty w prawo bym chyba ukatrupił…

Miałem to samo. Uruchomiłem Karabiner i zamieniłem (przemapowałem) sobie prawy Option z Commandem. I tak przecież nie patrzysz na te klawisze, tylko odruchowo wciskasz "ten przy spacji" kciukiem, prawda?

Obrazek z konfigiem Karabinera dla Ciebie: http://1drv.ms/1G5iC8A (zdjęcia udostępnione z Onedrive się tutaj nie wyświetlają?)

Keek
01-04-2015, 20:53
Ludzie odradzają partycjonowania dysku pod osx że to niby niepotrzebne i źle wpływa na niektóre programy.. Ok, ale jeśli będę miał jedną partycję to swoje rzeczy muszę trzymać w katalogu domowym, gdzie są domyślnie foldery dokumenty, muzyka, filmy, obrazki itp itd. Niestety po zainstalowaniu kilku programów pojawiają się tam nowe katalogi. Nie wkurza Was taki nieporządek?

Nie musisz trzymac w katalogu domowym. Mozesz sobie zalozyc wlasny katalog na dysku, nazwac go na przyklad RZECZY i wrzucac tam wszystko co chcesz. Poza ukrytymi plikami systemowymi nic Ci sie tam nie pojawi.

Aeon88
01-04-2015, 21:08
Pewne rzeczy w osx są super, ale pewne są totalnie do bani. Jak mogli dać możliwość skopiowania pliku czy utworzenia katalogu a nie dali możliwości ich łatwego przeniesienia?

Edit: Ale jak nie dam do domowego to psuje się cała ideologia układania wszystkiego na jednej partycji tak jak apple chce. Skoro daję te rzeczy nie do home tylko gdzieś na wierzchu dysku C to czemu nie mogę równie dobrze oddzielić sobie osobnej partycji i na osobnej mieć te dane?

Zrobiłem sobie dwie partycje przy instalacji, jedną na system drugą na dane. Czy faktycznie będą jakieś problemy w aplikacjach przez to że tak to zorganizowałem?

Wiecie, pytam o to bo to troche dziwna sytuacja… Ludzie nie każą partycjonować dysku, ok, mam wszystko na jednym, to RZECZY wkładam do katalogów zrobionych w /home. Ale tam robi się*bajzel jak poinstaluję dużo programów, a bajzlu nie trawię. Więc można to dać wyżej, np na OSX/Rzeczy, czyli w katalogu głównym dysku systemowego, no ale to już*nie będzie wtedy w home, programy korzystające z domyślnego drzewa i tak trzeba nauczyć że moje rzeczy są gdzie indziej… więc powraca pytanie, czemu odrazu nie dać drugiej partycji i tam wszystkiego nie trzymać?

Marcin Jakubowski
01-04-2015, 21:34
Szczerze mówiąc to nie bardzo rozumiem jak duża ilość programów w OSX miałaby się przełożyć na bajzel na dysku.
Tworzenie dodatkowych partycji to jest nawyk z win (żeby nie powiedzieć - relikt), i na osx nie ma z niego korzyści (ja ich przynajmniej nie widzę).

gALL
01-04-2015, 21:40
Masz przyzwyczajenia z archaicznego DOSa i jego nakladki Windowsa. Systemu unixopodobne organizuja pliki zupelnie inaczej i wywalenie uzytkownika wraz z jego cala menazeria jest banalnie proste i nie zostawia smieci w systemie, czego nie mozna powiedziec o winzgrozie. To co widzisz w "Finderze" to czubek gory lodowej, tyle na ile pozwala nakladka okienkowa na system. Odpal "Terminal", pare komend z DOSa jest prawie identyczna w jak w dowolnym Unixie a przejrzysz na oczy jak system jest zbudowany.

W OS X, Linuxie, Unixie, BSD nie ma dysku C, D ... i tak dalej. System widzi wszystko jako calosc i nie dla systemu nie ma znaczenia gdzie te pliki sa. Czy sa one na jednym fizycznym dysku, dwoch czy na milionie partycji.

Zauwaz, ze w przypadku odzyskiwania danych, wszystko masz w jednym miejscu, jeden folder i wszystko wraca do normy.

Aeon88
01-04-2015, 21:51
W linuxie (siedzę na ubuntu) możesz dzielić dysk na partycje, nie ma tam c d itp bo jest partycja /root, /home, i jeszcze chyba /swap czy coś w tym stylu. System widzi wszystko jako całość, a nie osobne dyski (a przynajmniej tak to przedstawia wizualnie, i mało tego - o dziwo taki ubunciak nie śmieci mi w home. Dlatego nic tam nie muszę robić. System stawiam na ssd, home trzymam na drugim dysku lub drugiej większej partycji, i w home mam tylko to co ja tam dodam, są standardowe foldery jak dokumenty czy muzyka + te co ja zrobiłem np fotografia czy film. A nie jak w osx ledwo zainstalowałem adobe już mi dwa katalogi doszły w home; Creative Cloud Files i coś tam jeszcze. Jak poinstaluję więcej programów to się tam zaroi od folderów jak w windzie w folderze Moje dokumenty. To mnie wkurza.

Może inaczej - jaki układ plików proponujecie tak żeby bajzlu nie było?

gALL
01-04-2015, 22:02
Odpal terminal w Unbutu i w OS X, porownaj strukture katalogow. Jak jestes oblatany z Linuxem, ujazmisz OS X. W Linuxie dzielenie na partycje tez jest bez sensu.

http://macs.about.com/od/diyguidesprojects/qt/Move-Your-Home-Folder-To-A-New-Location.htm

Aeon88
01-04-2015, 22:27
Jak tak się*głębiej nad tym zastanowię to w sumie nie ma sensu zmieniać przyzwyczajenia, bo tak czy siak na imaku będą dwa dyski, na ssd nie zmieszczę wszystkiego, więc będzie ssd na system i hdd na magazyn. System i home będą na ssd, razem z aplikacjami, a rawy trzeba będzie trzymać na magazynie. Niech sobie wtedy osx w home tworzy ile katalogów chce i śmieci tam czym chce, magazyn będę miał poukładany tak jak chcę, a w home właściwie nic nie będę trzymał bo jedno wesele by mi ssd zapchało więc tam nawet nie zaglądnę. Także zostawię dwie partycje tak jak zrobiłem przy instalacji osx.

Z drugiej strony problem wróci jak kupię sobie macbooka jako komp prywatny, gdzie będzie tylko jeden dysk zawsze, wtedy pasowałoby w home wszystko mieć fajnie ułożone… Trudno, będę męczył temat za jakiś czas.

Keek
01-04-2015, 22:34
Mozesz podzielic dysk na partycje. Mialem tak przez dlugi czas od poczatku istnienia OSX. Nic zlego sie nie dzieje. Zrezygnowalem jednak z tego, bo zalet tez nie bylo. Za to kilka razy zdarzylo mi sie, ze na jednej partycji mialem za malo miejsca a na drugiej za duzo. Tak jak napisalem, lepiej zrobic sobie osobny, niezalezny katalog na szczycie. Masz Aplikacje, System, Library, Home i RZECZY. Zawsze w przypadku szybkiego backupu kopiujesz tylko ten katalog i wiesz, ze wszystko wlasne masz zachowane. I nie masz problemu, ze cos Ci sie nie zmiesci.
Co do "wytnij", w maku wystarczy przeciagnac katalog w inne miejsce i sie przeniesie czyli "wytnij". Jak przytrzymasz alt, przekopiuje. Niestety dziala to tylko w obrebie tego samego dysku. Jak przeciagasz na inny - kopiuje. Musisz recznie skasowac oryginal.
Ze smiesznych rzeczy - jak przed nazwa pliku wpiszesz kropke to plik zniknie, bedzie niewidoczny.
Przydaje sie jak chcesz schowac cos przed dziecmi albo rodzicami :D Niestety zeby go zobaczyc z powrotem to albo mucommander albo przez terminal.

PS. Aha - chyba jak uzywasz File Vault to on szyfruje tylko Home. Nie jestem pewien, ale miej to na uwadze gdybys korzystal.

Kurtz
01-04-2015, 22:40
W linuxie (siedzę na ubuntu) możesz dzielić dysk na partycje, nie ma tam c d itp bo jest partycja /root, /home, i jeszcze chyba /swap czy coś w tym stylu. System widzi wszystko jako całość, a nie osobne dyski (a przynajmniej tak to przedstawia wizualnie, i mało tego - o dziwo taki ubunciak nie śmieci mi w home.

Po pierwsze, nie zamknąłeś nawiasu. Po drugie, /, /home, /root /swap, etc to nie są partycje tylko mountpointy. Możesz sobie pod dowolny node zamontować inny, partycję, dysk. Nie, nie jest to całość i system nie widzi tego jako całość. Zauważ, co dostaniesz po wykonaniu df -h.
fdisk -l poda Ci partycje na dysku twardym.

System stawiam na ssd, home trzymam na drugim dysku lub drugiej większej partycji, i w home mam tylko to co ja tam dodam, są standardowe foldery jak dokumenty czy muzyka + te co ja zrobiłem np fotografia czy film. A nie jak w osx ledwo zainstalowałem adobe już mi dwa katalogi doszły w home; Creative Cloud Files i coś tam jeszcze. Jak poinstaluję więcej programów to się tam zaroi od folderów jak w windzie w folderze Moje dokumenty. To mnie wkurza.
Patrzyłeś ile w home masz ukrytych folderów? Ile aplikacji instalowałeś? Większość trzyma swoje dane w home. Z mojej perspektywy jest to jak najbardziej racjonalne, szczególnie przy systemach na których pracuje wielu użytkowników.

Na OSX nie można sobie podmontować różnych, wybranych partycji np na /home, /, /usr /swap, etc ?

Aeon88
01-04-2015, 22:52
Z tymi /home /root itp to źle to opisałem, chodziło mi o fakt że mogę te mountpointy przypisać w obrębie jednej partycji a mogę utworzyć kilka partycji i przypisać je do kilku. W osx tego nie widzialem instalując go, a jak szukałem rozwiązania w sieci to symlinki proponowali co nie wszędzie działa jak powinno. Być może da się to odrazu zrobić przy instalacji, w każdym razie nie wiem gdzie, w wolnym czasie poszukam.

Co do bajzlu w home, to podsumowując zostaje mi jedna dla mnie satysfakcjonująca opcja jak kupię macbooka - w home porobić obok obrazków i dokumentów inne moje foldery i trzymać wszystko w home jak Bozia kazała, a potem dodać im skróty na pasku bocznym findera, natomiast usunąć z tego paska to co mnie nie interesuje. Wtedy po otwarciu findera przemieszczam się skrótami z boku i nie muszę patrzeć na ten bajzel który mi osx zrobi jak nie ukryje kolejnych folderów po instalacji kolejnych programów.

PS. Kurtz, żebyśmy się dobrze zrozumieli - mi nie przeszkadza że system do home pakuje cokolwiek, to dobrze że tak robi bo ma wszystko w jednym miejsu dla danego użytkownika. Przeszkadza mi wyłacznie to, że muszę na to patrzeć jeśli nie wszystko poukrywa :D

Marcin Jakubowski
01-04-2015, 23:31
@Aeon88
może od początku - z pkt widzenia takiego łosia jak ja.

każdy użytkownik osx ma swoje konto na tej nazwijmy to partycji.
Te foldery, które widzisz na pasku bocznym findera to tak naprawdę są "magazyny" - na programy, dokumenty, muzykę, obrazki, filmy etc.
więc jeżeli dajmy na to zainstalujesz lightrooma to co do zasady jeżeli wybierzesz import zdjęć do biblioteki to powstaje Ci tylko jeden nowy "folder". Jeżeli widzisz jakieś dodatkowe foldery po instalacji programu to to są też magazyny. Ja magazynie "zdjęcia" mam bibliotekę aperture, iphoto, oraz folder ze skanami (też założony automatycznie przez program, który jest przeze mnie używany do skanowania).
Oczywiście możliwe jest w większości przypadków aby np. program oryginały zdjęć zostawiał np. na dysku zewnętrznym a w bibliotece były tylko miniatury.
Tak samo jest z muzyką, filmami, pobraniami itd.

W folderze "programy" też masz tylko programy, żadnych plików konfiguracyjnych tam nie znajdziesz.

Kluczem jest natomiast folder "Biblioteki" - od jakiegoś czasu jest on ukryty, chociaż dotarcie do niego jest proste.
Jeden ze sposobów wygląda tak:
otwierasz findera, wchodzisz do menu (na pasku) - "Idź", wciskasz alt i pojawia się folder biblioteki, klikasz w niego i masz wszystkie foldery pozakładane przez programy, których na co dzień nie musisz oglądać. Dla zwykłego użytkownika najważniejszy w tym folderze jest podfolder - Application support". Jeżeli wejdziesz do niego to zobaczysz foldery programów, które są zainstalowane. I tak np. program Iridient developer ma swój folder, w którym jest folder na presety, program color sync (od zarządzania kolorem w systemie) ma podfolder na Twoje profile.

Przy każdym programie jest ten sam schemat.

Oczywiście rozumiem Twój problem z małą ilościa miejsca na dysku ssd. Ja też się z tym kiedyś borykałem w konfiguracji mały ssd i wewnętrzny hdd jako magazyn - w imacu.
Rozwiązaniem są tzw. symlinki przy pomocy których "wyrzuciłem" foldery obrazki, muzyka, filmy, dokumenty, pobrania na hdd a na ssd zostawiłem "skróty" do tych folderów. Na ssd zostawiłem też system i folder z programami. Tym sposobem osx widział strukturę folderów tak jak przed symlinkowaniem (co jest z wielu względów wygodne), system i programy ładowały się szybko a duże pliki leżały na hdd.

Generalnie w osx jest tak, że musisz uwierzyć, iż system nie zrobi Ci syfu na dysku a jak już złapiesz schemat to wszytko zatrybi i będzie logiczne. Chociaż początki moga być trudne.

Aeon88
02-04-2015, 08:43
Lata siedzenia na windzie powodują swoje przyzwyczajenia ;P ok, dam osx szansę, wywaliłem drugą partycję, obecnie jest jedna i wszystko na niej, swoje rzeczy będę trzymał w home. Porobiłem sobie skróty w finderze na pasku bocznym jakie mi pasują, i nawet wygląda to ładnie i składnie, folderów których nie chcę oglądać nie muszę oglądać. Zobaczymy z czasem jak się będzie tak żonie pracowało :)

Marcin Jakubowski
02-04-2015, 10:29
będziesz pewnie przeżywał sporo frustracji :)
Ja nawet przez chwilę (10 lat temu) trochę żałowałem zmiany systemu. Kryzys minął jednak szybko i myślę (mimo, że dzisiaj masz mniej powodów do zmiany - bo jednak MS sporo nadrobił w okresie ostatnich 10 lat), to się zaaklimatyzujesz ;)

Aeon88
02-04-2015, 11:25
Myślę że się przyzwyczaimy do maka, tak naprawdę to jedyne co mi przeszkadzało to fakt tej jednej partycji i tworzących się nowych folderów w home. Na ubuntu podczas instalacji stworzyłem 3 partycje, zamontowałem root home i swap, przy awarii partycji root mam wszystko co moje na drugiej partycji gdzie jest home zamontowany więc wygodnie, jednak że to nadal był home a nie osobne foldery gdzieś tam walnięte to wszystko w systemie było poukładane jak trzeba i każdy użytkownik miał swoje dane u siebie, a sama zawartość home nie zmieniała się po instalacji oprogramowania i miałem tam ład i porządek. Stąd mały zawód że w osx po instalacji wygląda to trochę inaczej :)

Jak ogarnę system i to gdzie co jak zmieniać to dostosuję wszystko do swoich potrzeb i w razie potrzeby instalacji dwóch dysków zrobię tak żeby wszystko działało szybko i sprawnie a struktura maca była taka jak trzeba. Dziś się okazało że jednak DVD mi działa w imaku, nie wiem jak włascicieł to sprawdzał bo mówił że nie działa, więc być może skończy się na 1 dysku i prostszej konfiguracji bo w takim wypadku dvd nie będę wywalał, magazyn podepnę na zewnętrznym dysku, i jak mi się obecne ustawienie spodoba z 1 partycją na wszystko to może tak zostanie.

No i myszkę muszę wywalić przez okno bo jest beznadziejna haha :D

gALL
02-04-2015, 13:13
A jaka myche masz, Magic czy Mighty? Magic jest swietny, szczegolnie ze rozpoznaje gesty, te same co trackpad w MB/MBP. A zeby bylo smieszniej, BB Z10 prawie identyczne gesty rozpoznaje do podobnych funkcji. Teraz jak mam uzywac miniaturowego touchpada w Dellu (jakies padlo E64xx), to lapie sie na gestach makowskich, ktorych za chinskiego boga tandem Dell/Win7 nie rozpoznaje.

Aeon88
02-04-2015, 14:21
Mam Magic Mouse, gesty są gitara i będzie mi ich bardzo szkoda, ale próbowałem na siłę polubić tą myszkę i po kilku godzinach pracy powiedziałem dość. Wkurza mnie to że muszę się skupiać na tym żeby dobrze nią w coś trafić, jest ciężka a mała przez to źle się ją trzyma, z 3 podkładek tylko na jednej chodzi płynnie bez szarpania i latania na boki, ale mimo to i tak ciężko. Tym bardziej że jak potem złapię mychę od mojego peceta to mi się wierzyć nie chce że tyle na Magicu wytrzymałem...

mehmet efendi
02-04-2015, 14:22
Touche pad w japku jest bezbłędny ze swoją funkcjonalnością.
Kwestia myszki to nauka nowego ale jest o kilka długości do przodu z możliwościami.
Sporadyczna obsługa windy to katorga.
Z windowsowych rzeczy to office tylko dlatego, że winda nie obsługuje iWorka.
Co ciekawe, w druga stronę działa.

Bielack
02-04-2015, 14:38
Z windowsowych rzeczy to office tylko dlatego, że winda nie obsługuje iWorka.
Co ciekawe, w druga stronę działa.
Ej, ale przecież kilka dni temu otworzyli dostęp do iClouda dla Windowsa? Można z pod Windy tworzyć i obrabiać dokumenty iWork w przeglądarce, więc może w ten sposób popróbuj?

Aeon88, gdy czytam Twoje posty, widzę siebie z przed dwóch lat ;-)
Tak mi się ciśnienie podnosiło, że zgrzytałem zębami. Przyzwyczaiłem się, choć nadal twierdzę, że OS X nie jest idealny i pewne rozwiązania w Photoshopie są pow Windows lepiej zrobione. (Choćby dostęp z klawiatury do menu programu.)

Co do myszki: zainstaluj darmowy dodatek SmoothMouse. Pozwala maciowej myszy zachować się podobnie jak windozianej. Mam, używam i sobie chwalę. Zaraz obok Karabinera to taki "must have" dla mnie.
SmoothMouse: http://1drv.ms/1G6PGNx (obrazek z konfiguracją)

Czornyj
02-04-2015, 14:57
Za to pod Windę nie ma Affinity Photo (na razie beta) - a kroi się bardzo fajna alternatywa dla PSa ;)

mehmet efendi
02-04-2015, 14:57
Z Chmury w zasadzie nie korzystam. Offica mam na stałe a nie na rok.

Tutaj o myszce.

http://www.apple.com/pl/magicmouse/

Warto filmik zobaczyć.

Marcin Jakubowski
02-04-2015, 17:05
no i teraz pixelmator jest przeceniony o 50 % a też jest fajny w miejsce ps

Aeon88
02-04-2015, 21:46
Całe szczęście to komp dla żony, ja będę nadal siedział na moim uwielbianym pececiku, z myszką od japca będzie się żona pewnie męczyła bo lubi podobnie jak ja, kiedy coś dobrze wygląda, a ma więcej cierpliwości niż ja więc z pewnością będzie na niej siedzieć :P no i ma mniejsze łapy niż ja.. Piszesz "kwestia nauki nowego" - ta myszka jest tak niewygodna że nie wyobrażam sobie "przyzwyczajać" się do tego czegoś i odrzucać wygodną mychę pecetową która chodzi tak że nawet nie czuję że jej używam, poprostu to robię odruchowo, jak oddychanie. Nie wiem, może kiedyś :P

Jedyne czego mi w windzie brakuje to.... monitora appla :D tzn mam monitor appla na pc ale wersję starszą całą srebrną (apple cinema hd display (http://content.hwigroup.net/images/products/xl/004122/apple_cinema_hd_display_30.jpg)), jest ładny ale do tego z szybą się nie umywa, błyszczący ekran robi swoje. Muszę sprzedać mój i kupić ACD LED 24 lub 27. Bez dwóch zdań :P

rafgolem
03-04-2015, 04:12
Witam. Pytanie co zrobic gdy macbook nie widzi karty d4 jako dysku tylko widzi go nikon transfer(chodzi o wkopiowanie plikow na karte)

Wysyłane z mojego GT-S6802 za pomocą Tapatalk 2

Slon
03-04-2015, 09:10
Uzyj czytnika.

Aeon88
03-04-2015, 11:08
Znowu mam problem. Zassałem polecany SmoothMouse, jest lepiej bo mogę dokładniej ustawić mysz appla pod siebie, jednak problemem jest podkładka.. jak już wspomniałem wcześniej dwie w ogóle się nie nadawały do pracy, teraz mam jakąś fellowes, działa w miarę ok, ale jak odpaliłem PSa i próbowałem usuwać piegi na twarzy to widać że przy małych precyzyjnych ruchach wskaźnik się trzęsie i mysz nie idzie równo tylko ma odskoki na boki przy przesuwaniu. Przy korzystaniu z neta nie jest to tak odczuwalne i pewnie żona nie zwróci uwagi, ale przy PSie ją krew zaleje.

Jaką podkładkę macie pod Magic Mouse żeby mysz działała idealnie?

R
03-04-2015, 11:28
nie przypominam sobie, zeby miala problem z dzialaniem... nigdy nie korzystalem z podkladek. w zasadzie dziala pewnie na kazdej powierzchni. na szkle nie probowalem.

Aeon88
03-04-2015, 11:40
Ja się zastanawiam też czy to nie wina myszki, może jest zwalona.. Wezmę ją po świętach do sklepu dla idiotów tam mają nową którą można użyć i porównać, zobaczę co i jak.

R
03-04-2015, 11:42
mozesz sprawdzic, bo po wszelkich powiechniach typu blaty, nawet takich blyszczacych nigdy nie sprawiala problemu. ewentualnie mozesz przedmuchac jej ten czujnik. moze jakis syf zakloca przekaz...

mehmet efendi
03-04-2015, 13:25
Mycha działa wszędzie.
A co do precyzji to raczej pecetowe nie za bardzo zwłaszcza z skokowym przewijaniem.

Carlos_lo
09-04-2015, 23:35
do yosemite wlasnie wyszlo photo app, podobno rawy tez obrabia, sciagam i zobacze...
zobaczylem, szkoda czasu

Sent from my iPhone using Tapatalk

gALL
09-04-2015, 23:44
Insza wersja iPhoto :) Przeciez uprzedzali :)

Carlos_lo
09-04-2015, 23:52
ja tam Panie nie jestem medialny, nie slucham/czytam plotek :) dawali to wzialem, moge komus odstapic;)

gALL
09-04-2015, 23:54
Nie mam Yose, wiec podziekuje :)

wywar
10-04-2015, 06:18
Z cyklu: jak to zrobić? Mam skrzynkę gmail, a na niej np. 4000 wiadomości. Jak ustawić to w iOS żeby nie pobierał wszystkich 4000 tylko np. ostatnie 50 ???

stock
10-04-2015, 07:24
do yosemite wlasnie wyszlo photo app, podobno rawy tez obrabia, sciagam i zobacze...
zobaczylem, szkoda czasu

znaczy że co ? Bryndza jakas, nie warto się interesowac ? Zostawić iPhoto i LR i nie bawić się w photo app ?

Carlos_lo
10-04-2015, 07:36
po przespaniu: mozna za pomoca niego, z tego co zrozumialem, podobnie jak muzyke, do chmury wrzucic bez limitu fotki, jesli uzywasz iphoto to jak gALL zauwazyl bedzie podobnie

stock
10-04-2015, 07:53
aha - czyli mnie zasadniczo to nie uszczęśliwia wcale. Zostaje przy starym :)

gALL
10-04-2015, 08:36
No nie tak Panowie ;). iPhoto jest passe, a Photo application cool, bo tylko pod Yose, iOS 8 oraz możesz zamawiać fotoksiazki i odbitki prosto z telefonu. ;) idzie nowe, nie można zostawać z tyłu. ;)

Carlos_lo
10-04-2015, 09:53
No nie tak Panowie ;). iPhoto jest passe, a Photo application cool, bo tylko pod Yose, iOS 8 oraz możesz zamawiać fotoksiazki i odbitki prosto z telefonu. ;) idzie nowe, nie można zostawać z tyłu. ;)

cudownie, kupilem drukare duzego formatu, i jeszcze sie nie zaczalem oglaszac, a ci w przedbiegach dali nawet niezle ceny ;)

ThomasVoland
10-04-2015, 20:14
W końcu zdjęcia synchronizują się jak należy dzięki Photo.app, bo w iPhoto to jakiś żart był - nie wczytywało ustawień z telefonu typu kadrowanie itd. Teraz jest OK.

gALL
11-04-2015, 14:31
nie wczytywało ustawień z telefonu typu kadrowanie itd. Teraz jest OK.
Heretyku ty jeden. Tfu, kadrowanie z telefonu?! Jak możesz? Pamiętaj to jest ciągle forum fotograficzne :D

gALL
11-04-2015, 17:09
Z innej beczki. Czy ktos z Was laczyl sie wbudowanym klientem VPN z rozwiazaniami StoneGate IPSec? Dzial IT marudzi, ze licencja StoneGate pod OS X kosztuje krocie i zmuszony jestem uzywac Windowsa.

BialyBST
11-04-2015, 18:42
Witam, wlansie stoje przed wyborem laptopa i sie zastanawiam czy nie przejsc na macbooka pro. Chcialbym poznac wasze wrazenia po przesiadce z Windowsa. Nie chodzi tylko o prace w photoshopie/LR ale generalnie prace z komputerem ( nie mam na mysli grania, od grania jest konsola).

mehmet efendi
11-04-2015, 19:28
Lepiej późno niż wcale...
Warto!
I myszki nie kupuj; nie jest potrzebna.

QubaKpl
11-04-2015, 20:15
Hm pytanko takie mam, mam nadzieje że mod nie zabije ;D Ostatnio ktoś poszukiwał macbooka 13 z lat 2010 mam takiego do sprzedania w idealnym stanie, gdyby ktoś coś to proszę na pw ;D

gALL
11-04-2015, 20:24
MB czy MBP?

QubaKpl
11-04-2015, 20:26
MB czy MBP?

mbp 13 a1278 c2d 2,4ghz 8gb ram 250hdd ;) Apropo nowej łatki osx to mi cosik po niej lapek przyspieszył a u Was ?

gALL
11-04-2015, 20:29
Ale pod jaki OS? Yose 10.10? Bo pod 10.9 nic nie zmienilo sie.

QubaKpl
11-04-2015, 20:30
Ale pod jaki OS? Yose 10.10? Bo pod 10.9 nic nie zmienilo sie.

yose 10.10.3

misio-jedi
12-04-2015, 15:45
Witam, wlansie stoje przed wyborem laptopa i sie zastanawiam czy nie przejsc na macbooka pro. Chcialbym poznac wasze wrazenia po przesiadce z Windowsa.

No, moja koleżanka po przesiadce się zakochała.

Ale kiedy po 13-tu miesiącach mbp jej padł (Apple daje tylko rok gwarancji) to z bólem serca wróciła do windowsa.
(stwierdziła że kolejnych 10k PLN za sprzęt który być może znowu pochodzi tylko rok to ona nie da).

mehmet efendi
12-04-2015, 17:04
Przecież japka są naprawialne i można przedłużyć gwarancję.

wywar
12-04-2015, 17:08
A jak się wam podoba nowa klawiatura emoji LGBT :)

misio-jedi
12-04-2015, 18:10
Przecież japka są naprawialne i można przedłużyć gwarancję.

Nie twierdzę że jest inaczej, ale może warto wiedzieć przed zakupem że to przedłużenie gwarancji (dla mbp) kosztuje 1100zł.
Warto też wiedzieć że naprawa pogwarancyjna zwykle zaczyna się od 1000zł.

A koleżance padło chłodzenie i spalił się cały bebech. W serwisie powiedzieli "pani sobie lepiej kupi nowego, taniej wyjdzie".

Poza tym - bomba sprzęt (koleżanka ze łzami w oczach wspomina).

gALL
12-04-2015, 19:25
A koleżance padło chłodzenie i spalił się cały bebech. W serwisie powiedzieli "pani sobie lepiej kupi nowego, taniej wyjdzie".

Padlo chlodzenie czy moze zdolna kolezanka ugotowala jabko na miekko? Az nie chce mi sie wierzyc, ze spalila sie plyta glowna od przegrzania. Po tym co wyciagnalem i w jakiej ilosci ze swojego MBP zaraz po zakupie z drugiej reki, moge powiedziec, ze MBP sa dosc odporne na zapchanie chlodzenia. Ogolnie, po otwaciu obudowy, wszystko bylo rowno zabite kurzem i tej wersji trzymajmy sie, bo mozna bylo pawia puscic na sam widok.

mehmet efendi
13-04-2015, 07:13
Zdolna Koleżanka....

thorcik
13-04-2015, 08:48
Jak się lapka na kołdrze kładzie to żadne chłodzenie nie wyrobi :razz:

mehmet efendi
13-04-2015, 14:47
O to, to.
Stoliczek śniadaniowy się kłania.

misio-jedi
13-04-2015, 23:00
Jaka kołdra, na biurku trzymała.

BialyBST
19-04-2015, 13:01
Chcialbym sie przywitac bo od dzisiaj zostalem uzytkownikiem Hacintosza:D jedno pytanie jaki program do zmiany uprawnien na dysku w formacie ntfs

zoom2
19-04-2015, 15:04
A możesz dokładnie napisać jaką masz konfigurację sprzętu i jakiego bootloadera uzywasz?

BialyBST
19-04-2015, 15:24
Moja konfiguracja :
Płyta głowna -Gigabyte Z87X-UD3H (Intel Z87)
Procesor - Intel i7 4770K - (4 x 3.5 GHZ) - Haswell
Karta sieciowa- IntelÂŽ Ethernet Connection I217-V
WIFI- TL- WDN4800 WIFI
karta dzwiekowa to Realtek ALC898
Dyski twarde -Seagate ST1000DM ST1000DM003-1CH1
SDD- Samsung SSD 840 PRO Seri SCSI Disk Device
RAM-Corsair Vengeance 16GB PC3-12800 1600 MHz (2x8GB)
DVD- TSSTcorp CDDVDW SH-224DB SCSI CdRom Device (samsung)
Zasilacz -Corsair RM 550W (Modular) PSU - Silent
Czytnik kart - Advanced Internal Card Reader 50-in-1 Icybox
Karta graficzna- zintegorwana Intel hd 4600

Uzywam Clovera wg. podradnika z forum hamac.pl

zoom2
19-04-2015, 15:34
A czy zechciałbyś odnieść się do mojego posta nr. 3324 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210104&page=333
interesuja mnie wyniki na maszynie o podobnych do twojej parametrach.

BialyBST
19-04-2015, 15:40
ee… nigdy nie bawilem sie w benchmarki czy pomiary czasu pracy ale jedno jest pewne po przesiadce z win8.1 osx wydaje sie być żwawszy. Mam go od wczoraj dopiero instaluje sobie programy i konfiguruje pod siebie. Jedyne co mi nie dziala to czytnik kart ale to jest to rozgryzienia

zoom2
19-04-2015, 16:21
Ja nie mam porownania osx vs. win 8 bo zanim osemka weszla to nie pamietalem o windowsach. ale z moich obserwacji wynika , ze na zwawosc to raczej sprzet a nie OS wplywa.

BialyBST
20-04-2015, 17:33
A możecie mi polecić jakiś aplikacje takie must have na osx co jestem nowy nie wiem nawet jakie kodeki zainstalować ani player do muzyki filmów i inne

mehmet efendi
20-04-2015, 18:58
A po co?
To działa.
Mc keepera nie instaluj. To szit.
Ms Silverlight.
Warto kupić MS Offica. Pages i Numbers czytają MS ale w drugą stronę niet.
Muzyka z płyt lub app stora.
Popytaj/poszukaj na forum myapple.

BialyBST
20-04-2015, 21:32
No np quicktime mi nie czyta wielu formatow videło np avi mvk

Tom01
20-04-2015, 21:36
Mc Keeper to spyware! Pages i Numbers eksportują w formatach Office bez problemu. Jeśli ktoś nie potrzebuje typowo Excelowskiego środowiska, to nie ma po co wydawać pieniędzy.

Marcin Jakubowski
20-04-2015, 21:41
jak dla mnie:
do filmów vlc,
do muzyki itunes i spotify
officeod MS jest teraz za darmo w wersji prewju ;)
korzystam jeszcze z yoink do przeciągania plików,
textexpandera,
dobry jest cobook do kontaktów,
pixelmator zamiast ps,
evernote,
shazam,
karabiner do mapowania klawiszy,
flashlight - rozszerzenie spotlighta
tak na szybko to tyle

BialyBST
20-04-2015, 23:21
Tom01 tak na szybko wkoncu mój monitor wyglada i działa normalnie :D i udało mi sie załadowac profil bez problemu

Bielack
20-04-2015, 23:36
No np quicktime mi nie czyta wielu formatow videło np avi mvk
Zainstaluj VLC (http://www.videolan.org); Jest nawet bardziej funkcjonalny niż pod Windows, no i 64bitowy ;-)
Zamienniki/odpowiedniki softu z pod Windowsa:
Przekonał mnie do siebie iTunes - w swoim natywnym środowisku działa znakomicie. W tej chwili jest to mój ulubiony player i szukam czegoś podobnego na krótkie chwile pod Windowsem;
Firefoks jako druga przeglądarka (dla dodatków, których w Safari brakuje);
Zamiast Notepad++ używam TextWranglera;
NetNewsWire jako agregator RSS;
YummyFTP jako klient FTP;
i na sam koniec Crax Commander zamiast Total Commandera.

Systemowy Mail, kontakty, kalendarz - znakomite. Bardzo je polubiłem i sobie cenię.

Przesiadłem się jakoś dwa lata temu i niestety, ale przesiadka była trochę bolesna. Można się jednak przyzwyczaić i czuć się swobodnie. Teraz zaczynają irytować mnie rzeczy, do których w Windowsie byłem tak przyzwyczajony, że przestałem je dostrzegać ;-)

GeparD
21-04-2015, 01:33
Z innej beczki. Czy ktos z Was laczyl sie wbudowanym klientem VPN z rozwiazaniami StoneGate IPSec? Dzial IT marudzi, ze licencja StoneGate pod OS X kosztuje krocie i zmuszony jestem uzywac Windowsa.

Sprawdz moze FortiClient (http://www.fortinet.com/resource_center/product_downloads.html)bedzie gadal ze StoneGate... niby VPN to VPN ale roznie to moze byc. Uzywam pod Windows i nie narzekam.

Kurtz
21-04-2015, 03:07
. niby VPN to VPN ale roznie to moze byc.

To tak jakby powiedzieć, że lustrzanka to lustrzanka, więc obiektyw Canona powinien pasować do Nikona.

Jak jest to IPSec to może strongswan ? Nigdy nie korzystałem z innych wersji niż linuxowa, ale z tego co się orientuję jest też na OSX.

BialyBST
21-04-2015, 11:55
Dzięki a może ktoś zna poleca jakiś odpowiednik Windowsowego cleaner?

Tom01
22-04-2015, 01:46

A na co to komu? Makówka to Unix, nie jakieś Windows... ;)

motoko
22-04-2015, 10:03
A na co to komu? Makówka to Unix, nie jakieś Windows... ;)

Ja nawet na Windowsie boję odpalać takie rzeczy...

BialyBST
22-04-2015, 12:23
Nawyki i nieogar w nowym systemie hehe

R
22-04-2015, 14:35
w ios i osx jest system skrotow, ktory pozwala zastapic jakas dluzsza fraze dowolnym skrotem, powiedzmy zamiast pisac "zaraz bede" mozna zdefiniowac skrot "zb". czy ktos zna jakis sposob, zeby podobny system skrotow zastosowac w kompie z win? czy jest jakas wewnetrzna aplikacja badz zewnetrzna, ktora by miala podobna funkconalnosc?

Slon
22-04-2015, 18:31
Swego czasu używałem tego: http://www.nch.com.au/fastfox/
I chyba tego przez chwilę: http://www.autohotkey.com/

Bielack
22-04-2015, 18:52

Zwykle wszyscy polecają Clean My Mac (http://cleanmymac.en.softonic.com/mac), ale nigdy nie korzystałem. Mam i z zadowoleniem używam darmowy drobiazg: App Cleaner (http://appcleaner.en.softonic.com/mac); Miał dobre opinie, darmowy, spróbowałem.

Tom01
22-04-2015, 22:30
Zwykle wszyscy polecają Clean My Mac (http://cleanmymac.en.softonic.com/mac), ale nigdy nie korzystałem. Mam i z zadowoleniem używam darmowy drobiazg: App Cleaner (http://appcleaner.en.softonic.com/mac); Miał dobre opinie, darmowy, spróbowałem.

W OSX śmieci wiadomo gdzie są i można je samemu wyrzucić, o ile komuś przeszkadzają. One nie szkodzą systemowi jak w Win, ot po prostu leży sobie trochę plików.

BialyBST
22-04-2015, 22:36
Dziek i za pomoc. A ktos z was pracuje na hacintoszu? bo sie troche mecze ze funkcja sleep..

Tom01
22-04-2015, 22:42
Dziek i za pomoc. A ktos z was pracuje na hacintoszu? bo sie troche mecze ze funkcja sleep..

A co z nią nie tak?

BialyBST
22-04-2015, 22:45
Instalowalem za pomoca Clovera zgodnie z poradnikiem z hamac.pl, generalnie komputer probuje usnąć wygasza monitor, ale slychac ze nadal chodzi i sie zapętla w tym chociaz monitor zostaje wylaczony caly czas.. tutaj caly watek http://hamac.pl/topic/11191-z87x-ud3h-problem-ze-sleep/#entry105925

Tom01
22-04-2015, 22:47
Instalowalem za pomoca Clovera zgodnie z poradnikiem z hamac.pl, generalnie komputer probuje usnąć wygasza monitor, ale slychac ze nadal chodzi i sie zapętla w tym chociaz monitor zostaje wylaczony caly czas.. tutaj caly watek http://hamac.pl/topic/11191-z87x-ud3h-problem-ze-sleep/#entry105925

Za pomocą polecenia "pmset -g" sprawdzi Pan co powstrzymuje usypianie.

BialyBST
22-04-2015, 23:03
AC Power -1*
Currently in use:
standby 1
Sleep On Power Button 1
womp 1
autorestart 0
hibernatefile /var/vm/sleepimage
darkwakes 0
networkoversleep 0
disksleep 10
sleep 0 (sleep prevented by storedownloadd)
autopoweroffdelay 14400
hibernatemode 0
autopoweroff 1
ttyskeepawake 1
displaysleep 0
standbydelay 10800
iMac-Komputer:~ Bartek$

Takie cos mi wyswietla

Tom01
22-04-2015, 23:19
sleep prevented by storedownloadd

Tu jest odpowiedź.

BialyBST
22-04-2015, 23:21
Nie nie to nie o to chodzi teraz juz nic nie pobieram bo wlasnie skonczylem, generanie to ustawilem zeby mi nie usypiał wogole dopóki nie rozwiaze tego problemu. Wydaje mi sie ze to kexty od usb cos pieprza..

Tom01
22-04-2015, 23:22
to znaczy?

Podany jest konkretny proces, który nie pozwala na uśpienie.

BialyBST
22-04-2015, 23:26
Active Profiles:
AC Power -1*
Currently in use:
standby 1
Sleep On Power Button 1
womp 1
autorestart 0
hibernatefile /var/vm/sleepimage
darkwakes 0
networkoversleep 0
disksleep 10
sleep 0
autopoweroffdelay 14400
hibernatemode 0
autopoweroff 1
ttyskeepawake 1
displaysleep 10
standbydelay 10800
iMac-Komputer:~ Bartek$

Bielack
23-04-2015, 00:19
Ja pracuję, ale mój jest przygotowany wg receptury Tonymacx86. Z usypianiem miewałem problemy, ale kolejne poprawki to zwykle naprawiały.

Mam pytanie do bieglejszych w temacie: Usypiam komputer. Monitor, który jest podpięty Displayportem i USB wyłącza się po 2 godzinach bezczynności. To znaczy, ze stanu "standby" wyłącza się kompletnie. Wtedy wybudza mi się komputer, bo dostaje jakiś sygnał po USB :-/
Czy jest szansa, by gdzieś, jakoś to wyłączyć? To budzenie komputera po sygnale USB z monitora?

gALL
23-04-2015, 00:44
Zamiast M$ Office zainstaluj Libre, chyba ze musisz miec ribony. Poza tym standard, Java, FlashPlayer, Shockware Player, Perian, muCommander/MacCommander, FileZilla bo jestem leniwy i troche zawodowego softu.

stock
23-04-2015, 21:54
pytanie do mistrzów różnych aplikacji - poszukuję czegoś sensownego do prezentacji. A dokładniej do prezentacji podróży - z punktu A do punktu E poprzez punkty BCD. Są te punkty na mapie świata - w każdym z nich jakieś zdjęcia (10 szt)itp - i rozchodzi się o to by po pokazaniu np 10 fot z punktu A wróciło do wielkiej mapy i ładnie przeszło do punktu B i tam wlazło w kolejne 10 zdjęć, potem znowu powrót do ogólnej mapy i najazd na punkt C i tam dalej 10 fot itp.
Trochę łopatologicznie to wytłumaczyłem ale mniej więcej o coś takiego się rozchodzi :) Tzw prezentacja na festiwal podróżniczy. Istnieje coś takiego na ogryzka - najlepiej darmowego bo to jednorazowy temat póki co :)

Władca Pixeli
24-04-2015, 05:54
Kobita z Apple załamała mnie dziś kompletnie. Najprawdopodobniej po ostatnich poprawkach systemu i Pages tablet restartuje się samoczynnie kilka razy na dzień.
Powiedziała, że niewiele może zrobić bo gwarancja się skończyła. Wytłumaczyłem jej, że tablet został wymieniony i dostałem kilka miesięcy dodatkowej gwarancji na wymieniony tablet.
Dowiedziałem się, że u nich w bazie nie ma informacji o wymianie tabletu!!!
Podałem im całą masę numerów po jakimi były zgłaszane poprzednie problemy ze starym tabletem i okazało się, że dane zniknęły!!!
Albo totalny bałagan albo polityka wymazywania problemów i szefostwo firmy zadowolone bo wszystko wygląda ok

stock
24-04-2015, 07:59
pytanie do mistrzów różnych aplikacji - poszukuję czegoś sensownego do prezentacji. A dokładniej do prezentacji podróży - z punktu A do punktu E poprzez punkty BCD. Są te punkty na mapie świata - w każdym z nich jakieś zdjęcia (10 szt)itp - i rozchodzi się o to by po pokazaniu np 10 fot z punktu A wróciło do wielkiej mapy i ładnie przeszło do punktu B i tam wlazło w kolejne 10 zdjęć, potem znowu powrót do ogólnej mapy i najazd na punkt C i tam dalej 10 fot itp.
Trochę łopatologicznie to wytłumaczyłem ale mniej więcej o coś takiego się rozchodzi :) Tzw prezentacja na festiwal podróżniczy. Istnieje coś takiego na ogryzka - najlepiej darmowego bo to jednorazowy temat póki co :)

tylko keynote czy sa jakies alternatywy dla niego ? - najlepiej bezpłatne. (bo 20 ojro za jeden raz to nieco przydużo :(

Chacal
24-04-2015, 08:40
Nie nie to nie o to chodzi teraz juz nic nie pobieram bo wlasnie skonczylem, generanie to ustawilem zeby mi nie usypiał wogole dopóki nie rozwiaze tego problemu. Wydaje mi sie ze to kexty od usb cos pieprza..

Spróbuj odpiąć mysz i uśpij komputer. Może ona ci go wzbudza.

grissley
24-04-2015, 09:16

Chyba Prezi się nada...

stock
24-04-2015, 09:38
dzięki - obczaję w chacie keynote i prezi - może coś uda się wyrzeźbić z tego :)

stock
24-04-2015, 19:11
Prezi jest idealne - w sam raz o to chodzi :) Gdyby nie cena :( Cóż - będę rzeźbił w keynote

Bielack
25-04-2015, 10:44
Prezi jest idealne - w sam raz o to chodzi :) Gdyby nie cena :( Cóż - będę rzeźbił w keynote
Prezi ma triala, śmiało możesz z niego korzystać (nie pamiętam, jak długo). A kiedy już trial aplikacji się skończy, możesz nadal edytować i/lub tworzyć nowe prezentacje w przeglądarce. Wiem, że to troszkę mniej komfortowe, ale za to kompletnie darmowe rozwiązanie. Jak już się opanuje Prezi, to praca idzie szybko i sprawnie ;-)

stock
25-04-2015, 11:03
trial zainstalowany - mam go d 23 maja. Ewentualnie pod koniec maja dokupie za 10 dolców kolejny miesiac by się nic nie wysypało. Mam nadzieje ze da sie to jakis wyeksportowac by działało offline :)
No i kolejna zagwozdka - podpięcie ogryzka MBP 13" mid 2011 do rzutnika. HDMI nie mam więc trza jakoś naokoło. Jakieś przejściówki/przelotki. Rzutnik ma byc HD - na taki jak to w domach kultury mniej więcej. Pewnie Belinea lub jakiś zwykły projektor :) Widziałem na forach ze polecano różne cuda, nie wszystkie działały. Oczywiscie nie chciałbym też topić 200zł w przejściówkę appla - moze jest coś innego co działa? O ile oczywiście jest konieczne :)

Czornyj
25-04-2015, 15:29
cokolwiek powinno działać, kup może Uniteka - nie miałem z nimi problemów. Choć akurat VGA mam ori (często prowadzę prezentacje, a nie ma nic gorszego niż przypał z rzutnikiem)

stock
26-04-2015, 00:20
no właśnie przypału się obawiam :) obadam te uniteki :)

gALL
26-04-2015, 14:35
Mam dwie przejsciowki Apple jedna z miniDP do VGA i jedna miniDP do DVI. Kupilem je uzywane na jebaju za jakies 5 dolcow za sztuke. Mam tez jednego chinczyka miniDP do HDMI. Wszystkie 3 dzialaja bez problemow ale tanich chinczykow nie polecam, bo sa wykonane tandetnie i nie wzbudzaja zaufania.

Mozesz dostac jakis kombajn miniDP to wszystkiego, choc czy jest sens?

Czornyj
26-04-2015, 22:04
Z doświadczenia chinole w 99% przypadków działają, tylko jest wyjątkowo cholernie kiepskim pomysłem by sprawdzać czy nie trafiliśmy na ten felerny 1% na 5 min. przed prezentacją. Zresztą Apple to też chinol ;)

gALL
26-04-2015, 23:37
Czornyj, a co teraz nie jest produkowane przez male chinskie raczki?

Czornyj
27-04-2015, 00:34
Mój syn (wysoki, niebieskooki blondyn) ;)

Morał jest taki, żeby kupić cokolwiek, działać raczej będzie niż nie będzie, ale najlepiej sprawdzić - używany adapter Apple też można spsuć, mi się bynajmniej ta sztuka z jednym mDP2DVi udała :)

stock
27-04-2015, 07:38
Z doświadczenia chinole w 99% przypadków działają, tylko jest wyjątkowo cholernie kiepskim pomysłem by sprawdzać czy nie trafiliśmy na ten felerny 1% na 5 min. przed prezentacją. Zresztą Apple to też chinol ;)

az takim ryzykantem nie jestem - sprawdzę dzien wcześniej :) biore też wersję windowsowską na pendrive - w razie W :)

stock
27-04-2015, 08:55
http://allegro.pl/przejsciowka-kabel-mini-dp-display-port-dvi-hdmi-i5188887145.html

czyli powiedzmy takie cóś powinno ogarnąć temat ?

Carlos_lo
27-04-2015, 09:46
http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&alt=web&id=180608632156 kupilem takie cus 3 lata temu i do dzis dziala

wywar
02-05-2015, 07:47
Nie mogę tego opanować więc może ktoś wie jak to zrobić.
Mam np. skrzynkę pocztową przykł[email protected] i na niej np. 1000 wiadomości. Na iOS konfiguruję maila i ściąga mi wszystkie 1000 wiadomości na urządzenie, a chciałbym np. tylko z 2 ostatnich dni, albo 30 ostatnich lub tylko najnowsze.
Wymyśliłem sobie, że zrobię przekierowanie z "przykł[email protected]" na "przykł[email protected]" i za pomocą tego ostatniego będę mógł odbierać najnowsze wiadomości bez zasysania wszystkich 1000 z gmail. Wszystko ładnie działało przez 4dni i wujo sam stwierdził, że przekierowanie z "przykł[email protected]" to spam i nałożył mi blokadę na wiadomości z tego adresu. Może ktoś wie jak ustawić żebym z gmail-a dostawał tylko najnowsze wiadomości bez importowania całej skrzynki odbiorczej, albo jak zdjąć blokadę z icloud-a żeby wiadomości z gmail dochodziły? Dostaję taki oto komunikat zwrotny: "<przykł[email protected]>: host mx6.mail.icloud.com said: 550 5.7.0 Blocked" Z góry dzięki i pozdrawiam.

witus
02-05-2015, 20:37
Nie mogę tego opanować więc może ktoś wie jak to zrobić.
Mam np. skrzynkę pocztową przykł[email protected] i na niej np. 1000 wiadomości. Na iOS konfiguruję maila i ściąga mi wszystkie 1000 wiadomości na urządzenie, a chciałbym np. tylko z 2 ostatnich dni, albo 30 ostatnich lub tylko najnowsze.
Wymyśliłem sobie, że zrobię przekierowanie z "przykł[email protected]" na "przykł[email protected]" i za pomocą tego ostatniego będę mógł odbierać najnowsze wiadomości bez zasysania wszystkich 1000 z gmail. Wszystko ładnie działało przez 4dni i wujo sam stwierdził, że przekierowanie z "przykł[email protected]" to spam i nałożył mi blokadę na wiadomości z tego adresu. Może ktoś wie jak ustawić żebym z gmail-a dostawał tylko najnowsze wiadomości bez importowania całej skrzynki odbiorczej, albo jak zdjąć blokadę z icloud-a żeby wiadomości z gmail dochodziły? Dostaję taki oto komunikat zwrotny: "<przykł[email protected]>: host mx6.mail.icloud.com said: 550 5.7.0 Blocked" Z góry dzięki i pozdrawiam.

Mail nic nie ściąga pokazuje tylko nagłówki. Może posprzątaj odbiorczą, sprawy załatwione kosz, to co może się przydać w przyszłość archiwum. Filozofia inbox zero :) polecam.

wywar
02-05-2015, 21:28
Nie zrozumieliśmy się. Wiem, że pokazuję tylko nagłówki. Nie chcę nic sprzątać tylko chcę dostawać na komórkę nagłówki właśnie przychodzących maili - bez zawartości całej skrzynki odbiorczej. Normalnie to zrobiłbym "zaznacz wszystko/usuń zaznaczone". Było by "czysto" i wtedy dostawałbym na komórkę tylko przychodzące do wglądu. Ale niestety filozofia "think different" mnie blokuję, a nie mam cierpliwości kasować każdej pozycji po kolei.

witus
02-05-2015, 21:30
Nie zrozumieliśmy się. Wiem, że pokazuję tylko nagłówki. Nie chcę nic sprzątać tylko chcę dostawać na komórkę nagłówki właśnie przychodzących maili - bez zawartości całej skrzynki odbiorczej. Normalnie to zrobiłbym "zaznacz wszystko/usuń zaznaczone". Było by "czysto" i wtedy dostawałbym na komórkę tylko przychodzące do wglądu. Ale niestety filozofia "think different" mnie blokuję, a nie mam cierpliwości kasować każdej pozycji po kolei.

no ale wtedy usuniesz te wiadomości z serwera, a rozumiem, że są dla Ciebie cenne jeżeli masz je w skrzynce.

wywar
02-05-2015, 21:42
Po skonfigurowaniu skrzynki na iPhone bez pytania automatycznie zasysa wszystkie nagłówki ze skrz. odbiorczej gmail (a tego nie chcę). Potem zostaje mi opcja "oznacz wszystkie->jako przeczytane". Mogę też odznaczać przy każdej wiadomości ptaszka, potem "do kosza". Wiadomość znika z programu pocztowego na iPhone, ale zostaje na serwerze skrzynki gmail (i oto mi chodzi). Jest jedno "ale" - pojedyncze odznaczanie np. 500 wiadomości może irytować i tutaj opcja "zaznacz wszystko->zaznaczone przenieś do kosza" załatwiło by sprawę.

witus
02-05-2015, 22:09
Po skonfigurowaniu skrzynki na iPhone bez pytania automatycznie zasysa wszystkie nagłówki ze skrz. odbiorczej gmail (a tego nie chcę). Potem zostaje mi opcja "oznacz wszystkie->jako przeczytane". Mogę też odznaczać przy każdej wiadomości ptaszka, potem "do kosza". Wiadomość znika z programu pocztowego na iPhone, ale zostaje na serwerze skrzynki gmail (i oto mi chodzi). Jest jedno "ale" - pojedyncze odznaczanie np. 500 wiadomości może irytować i tutaj opcja "zaznacz wszystko->zaznaczone przenieś do kosza" załatwiło by sprawę.

U mnie po skasowaniu z iphona wiadomość usuwa się też z gmaila i wszystkich urządzeń. Tak działa protokół imap. Musiałeś chyba jako pop3 ustawić tego gmaila.

Kasowanie jest błyskawiczne, to gest w lewo. Nic nie trzeba oznaczać.

gALL
14-05-2015, 15:25
Czy u Was Yose tez odstawia jaja i spowalnia ogryzek od czasu do czasu? Pod Lionem chozi jak zloto, pod Maverickiem tez ale Yosemitte (10.10.3) obciaza procesor stale do 50%.

morzon
14-05-2015, 15:40
U mnie nic takiego sie nie dzieje.

markas
14-05-2015, 16:28
Czy u Was Yose tez odstawia jaja i spowalnia ogryzek od czasu do czasu? Pod Lionem chozi jak zloto, pod Maverickiem tez ale Yosemitte (10.10.3) obciaza procesor stale do 50%.

Jak uruchomisz "Monitor aktywności" to zobaczysz co obciąża ...

gALL
14-05-2015, 19:25
Chyba mam winowajce. Yose nie lubi SSD bez ich applowskiej sygnatury (trim I brak wsparcia dla SSD od producentów niezaleznych). Jeszcze sprawdzę kabel do dysku.

Chyba wrócę do OS X 10.9.

Aeon88
15-05-2015, 08:48
Jest problem - $%^$% finder nie zapamiętuje swojego rozmiaru. Otworzę go, ustawię, w menu widok wybiorę opcje widoku i ustawię je jako domyślne. Potem wyłączam kompa, włączam i finder otwiera się maly, znowu muszę go rozciągać. Do szewskiej pasji mnie to doprowadza, jak sobie z tym poradzić?

artoor
16-05-2015, 19:25
Chyba mam winowajce. Yose nie lubi SSD bez ich applowskiej sygnatury (trim I brak wsparcia dla SSD od producentów niezaleznych). Jeszcze sprawdzę kabel do dysku.

Spróbuj Trim Enabler. Darmowa wersja wystarczy. Pamiętaj tylko, żeby go przed każdą aktualizacją zdezaktywować.

gALL
16-05-2015, 19:55
Wiem jak wlaczyc trima bez dodatkowego softu ale w Yose, operacja ta wylacza tez zabezpieczenia jadra systemu. Dokladnie to co dodali w Yose. W sumie jedna rzecz mnie trzyma przy 10.10, iCloud Drive. Jakos Maverick bardziej mi lezy.

A teraz z innej beczki, mysle nad zakupieniem MacBooka Air 13. Ktory model brac, z i5 czy i7 i z ktorego roku? Czy od razu pojsc w MBPr? Wiem, ze potrzebuje 8GB ram a SSD zawsze mozna wymienic na wiekszy.

Czornyj
17-05-2015, 00:35
Jako posiadacz rMBP13 brałbym rMBP13, najlepiej z 16-tką RAM. SSD da się wymienić we wczesnych, do nowszych dlaczegoś nie robią zamienników...

gALL
17-05-2015, 08:55
Jak wlutowany RAM jestem w stanie przeboleć w Air i rMBP, jednak niestandardowe złącze PCIe i do tego SSD z sygnatura są lekko wk..rzające. Pomijam inne niedogodności jak nietypowe śrubki obudowy.

Cena nowego rMBP z 16GB i 512GB SSD jest zaporowa.

Carlos_lo
17-05-2015, 11:34
sprzet wymieniam srednio co 3 lata, bo rzeczywiscie cos tam skrzypi, haczy, nie chodzi plynnie, jest postep technologiczny i ja to rozumiem i nie lubie sie meczyc, dlatego warto sie sprezyc czasem i wydac troche wiecej, zeby miec spokoj na jakis czas, sprobuj kupic na chrzesniaka, ucznia z 15% rabatem, raty 0%, i bedziesz zadowolony, albo z eb... tak mysle

ThomasVoland
17-05-2015, 17:44
A teraz z innej beczki, mysle nad zakupieniem MacBooka Air 13. Ktory model brac, z i5 czy i7 i z ktorego roku? Czy od razu pojsc w MBPr? Wiem, ze potrzebuje 8GB ram a SSD zawsze mozna wymienic na wiekszy.
Kupowanie Aira do spraw związanych z grafiką nie ma żadnego sensu. Matryca nie nadaje się do niczego, a wydajność w porównaniu do Retiny jest żadna.

gALL
17-05-2015, 19:49
Czyżbym napisał, ze potrzebuje do zastosowań graficznych? A mój obecny ogryzek idzie w rodzinę, więc potrzebuje mobilnego laptopa. Retina kusi ALE cena nie ta. Do zabaw w fotografię i obróbkę zdjęć mam miniacza z dobrym monitorem. A następnego MBP (bez r) nie chcę, ze względu na wagę, Air 11" jest za mały. A wszystkie ogryzki do 13" maja tylko dwujajeczne procesory a czasem coś tam zapuszczę do liczenia w SciLabie. Tak szczerze, wydajność C2D 2.4 czy 2.53 jest dla mnie wystarczająca ale w tym przypadku mówimy o produktach z 2009-2010 roku. Nowych procesorów Intela nie ogarniam, za dużo wersji, generacji, mutacji, wbudowanych lub wyłączonych funkcji. Dlatego myślałem, że ktoś podpowie mi, czy warto iść najnowsze wyroby czy np z poprzedniej generacji są szybsze (tak jak w przypadku miniaczy).

Jednak jak zdecyduje się na nowego, przywiozę go sobie z dalekiego wschodu. Wyjdzie znacznie taniej niż ze wszystkimi możliwymi rabatami w EuroKomunie.

Aeon88
18-05-2015, 00:48
Krótkie pytanie bo chcę się upewnić - mam MBP13 z 2010r, wejdzie tam dowolny ram SO-DIMM DDR3 czy muszę kupować jakiejś konkretnej marki? Chcę wsadzić 2x4GB.

gALL
18-05-2015, 01:33
Wejdzie cokolwiek sparowane, non-ECC, PC3-8500 (DDR3-1066) albo PC3-10600 (DDR3-1333). Sprawdź aby kości były na napięcie 1.5V i wszystko co zgodne ze specyfikacja tych pamięci musi działać w tym laptopie (Samsung, Hynix, Micron, Elpidia, Kingston, Nanya, Corsair, Crucial). W miniczu z 2010 mam Szajsungi z nalepkami HP, w MBP z 2009 jakies Nanye tez wyrwane chyba z Della czy HP. Oryginalnie Apple wklada to co ma pod reka i widzialem Samsungi, Hynixy, Microny i Nanya'e.

Nie szalej, że muszą być jakieś magiczne kości, przecież to zwykły PeCet na Intelu z chipsetem od nVidii (GeForce 320M).

ThomasVoland
19-05-2015, 03:36
Czyżbym napisał, ze potrzebuje do zastosowań graficznych? A mój obecny ogryzek idzie w rodzinę, więc potrzebuje mobilnego laptopa. Retina kusi ALE cena nie ta. Do zabaw w fotografię i obróbkę zdjęć mam miniacza z dobrym monitorem. A następnego MBP (bez r) nie chcę, ze względu na wagę, Air 11" jest za mały.

W takim razie Air wystarczy. Te sprzed 2015 r. nie są szybsze od obecnych.

wywar
20-05-2015, 08:13
I jak nowości się podobają?

gALL
20-05-2015, 22:53
iMac 5K i spadek cen w Stanach?

R
21-05-2015, 00:00
u nas za to zdrozaly imac ;) jak ich nie lubic...

KaarooL
22-05-2015, 12:12
gALL:

Nowe proce (np. i5) są ok. dwukrotnie wydajniejsze od C2D przy zachowaniu podobnego zegara. Mowa o powiedzmy drugiej generacji, bo nowsze mogą być jeszcze lepsze. Skok jest gruby i odczuwalny, podobnie jak poprzedni pomiędzy P4 a C2D.

Idąc dalej: kolejny skok w wydajności to czterordzeniowe i7.

gALL
22-05-2015, 20:01
I tam, mam służbowego Della E64xx na i5 i 4 jajcach. Jakoś demonem prędkości nie jest. Czasem mam wrażenie, że siedzę przed moja stara Toshiba z Pentium M. W benchmarki już dawno przestałem wierzyć I nie slinię się do słupków. Mam na oku Air i rMBP z 2013, oba na i7.

Aeon88
24-05-2015, 22:33
Jest sprawa. Wsadziłem do MBP dysk ssd, laptop trzyma bardzo długo teraz na baterii co nie ukrywam bardzo mi się podoba. Chcę jednak podłączyć dysk talerzowy w miejsce dvd, wiem że dobrze zrobić fusion drive bo oba dyski będą widziane jako jeden, będzie szybko i miejsca dużo, ale wolałbym żeby dysk talerzowy nie był używany kiedy go nie potrzebuję i nie zżerał prądu. Czy jeśli nie zrobię fusion drive tylko na ssd zainstaluję system a na hdd będę miał "magazyn" i będzie on normalnie widziany jako drugi dysk to mogę ustawić coś w systemie żeby laptop po włączeniu do "odcinał", wyłączał i nie używał? A kiedy go potrzebuję to go "włączam" gdzieś w ustawieniach i mam dostęp do magazynu? Dzięki temu będę miał dużo miejsca kiedy potrzebuję a kiedy nie to bateria będzie mi dłużej trzymać.

Jest taka możliwość?

gALL
25-05-2015, 09:27
Fusion nie dziala tak, OS X sam decyduje gdzie trzyma dane. Fizycznie masz 2 dyski ale widzisz je jako jeden dysk logiczny. Troche jak SSHD. Wiecej o zarzadzaniu fusion: http://www.anandtech.com/show/6406/understanding-apples-fusion-drive

Slon
25-05-2015, 10:16
Przy dysku w kieszeni jako magazyn, system usypia dysk, gdy ten nie jest używany.

Aeon88
25-05-2015, 11:03
gALL przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź.

Slon, czytałem o tym usypianiu, znalazłem też komendę która skróci czas bezczynności dysku wymagany do uśpienia z 10min do np 1 minuty. To rozwiązanie budzi jednak pewne wątpliwości:
- jeśli dysk się uśpi to nie jest tak że podczas normalnego użytkowania system coś tam szuka, indeksuje, bada itp itd, że może ten dysk wybudzać co chwila?
- usypianie ustawia się globalnie dla systemu, więc jeśli ustawię że dyski mają być usypiane przy bezczynności, zmienię ten parametr na 1min (albo i nie zmienię, bez znaczenia) to po 1min (czy tam po 10) od odejścia od laptopa uśpi mi też ssd, a jak kliknę coś klawiaturą żeby go obudzić obudzi obydwa, nie tak? A ja nie chcę usypiać SSD bo on zżera 0.1W podczas pracy więc może działać non stop, jedyne co usypiam to podświetlenie klawiatury po minucie i ekran po 3, no i HDD chcę odłączyć jak z niego nie korzystam tak żeby się nie budził jeśli mu nie każę.

Najlepiej jak bym mógł odmontować dysk w łatwy sposób, tak aby w ogóle był wyłączony i się nie kręcił, i żeby nie montował się sam nawet po restarcie systemu (bo nie chcę mi się przy każdym włączaniu laptopa pamiętać zeby dysk odmontować), tylko dopiero kiedy ja zechcę coś zrzucić z SSD to żebym mógł HDD bez restartu zamontować powrotnie, zrzucić dane i odmontować spowrotem.

Keek
25-05-2015, 13:53
Najlepiej jak bym mógł odmontować dysk w łatwy sposób, tak aby w ogóle był wyłączony i się nie kręcił, i żeby nie montował się sam nawet po restarcie systemu (bo nie chcę mi się przy każdym włączaniu laptopa pamiętać zeby dysk odmontować), tylko dopiero kiedy ja zechcę coś zrzucić z SSD to żebym mógł HDD bez restartu zamontować powrotnie, zrzucić dane i odmontować spowrotem.

AppleScript Editor
Robisz montowanie skryptem, klikasz w ikone i dysk sie montuje.
Odmontowujacy skrypt mozesz wrzucic do autostartu.

Aeon88
25-05-2015, 14:14
Po odmontowaniu hdd się zatrzymuje odrazu czy jeszcze będzie się kręcił te 10min dopóki nie uśnie?

Keek
25-05-2015, 14:28
Po odmontowaniu hdd się zatrzymuje odrazu czy jeszcze będzie się kręcił te 10min dopóki nie uśnie?

Nie wiem. To juz zadanie dla kogos po naukach.

Kurtz
25-05-2015, 18:13
To zależy, co rozumiesz przez zamontowanie. Jeżeli działa to analogicznie do systemów linuxowych, to odpowiedź na to pytanie brzmi - nie. Dysk przestanie się kręcić jak zadecyduje o tym sterownik, bądź sam dysk ( automatyczny spin down ) i niekoniecznie musi być to związane z montowaniem / odmontowaniem. Przy zamontowaniu, z tego co pamiętam, dysk ruszy.

Majek
25-05-2015, 18:34
Takie pytanie... Czy w Safari dla iOSów da się jakoś wyłączyć sugerowanie, że do obsługi danej strony można pobrać aplikację? Np. Allegro. Słaba ta aplikacja jest jak nie wiem co, wolę przeglądać normalnie, na stronie, ale za każdym razem, kiedy tam wchodzę, pojawia mi się informacja na cały ekran, że super świetna aplikacja czeka na pobranie. I dzieje się tak pomimo, że apkę dla świętego spokoju zainstalowałem... W ustawieniach samej przeglądarki nie widzę nic, czym można by to było wyłączyć.

Czornyj
26-05-2015, 07:18
To raczej kwestia strony, też mnie to nb. wq...

Slon
26-05-2015, 10:57
Nie mam pojęcia, co dokładnie i kiedy system robi na HDD, bo zwyczajnie tego nie słychać (dopiero późno w nocy, gdy jest cisza, coś tam słychać).
Pytanie czy nie lepiej wrzucić dysk do kieszenie na USB 3.0, skoro sam chcesz decydować kiedy dysk ma pracować.

Aeon88
26-05-2015, 14:41
Nie lepiej, bo trzeba go taszczyć ze sobą, więc łatwiej go zgubić, upuścić, i jak leży mi laptop na nogach to kawałek żelastwa i plastiku zwisałoby z boku a to średnio wygodne. Jedyny powód dla którego wsadziłbym hdd do obudowy zewnętrznej to fakt, że jak mam tam masę prywatnych rzeczy to w razie zgubienia/kradzieży laptopa nic nie tracę bo dysk leży na co dzień w domu i go ze sobą nie noszę. Ale z drugiej strony dzisiaj wszystko dużo zajmuje, zdjęcia, filmy, jeśli gdzieś wyjadę na zlecenie i będę chciał zgrać materiał z 6D to na SSD szybko braknie miejsca...

gALL
26-05-2015, 22:22
Bez przesady, sa juz dostepne SSD 600-800GB jakies Intele 1500, 2500 czy inne DC 3500. One sa na SATA II i za rozsadne pieniadze.

mOSAd
26-05-2015, 22:46
Aeon88 spokojnie powinieneś móc polegać na usypianiu dysku. Po to zostało to wymyślone, by właśnie oszczędzać energię. Odmontowywanie jest bardziej radykalnym pomysłem i raczej zbędnym. Przydaje się raczej wówczas, gdy coś do dysku się dobiera niepotrzebnie i nie można tego zatrzymać. Dysk powinien po odmontowaniu się uśpić za kilka/kilkanaście sekund. Raczej jest to czas rzędu sekund, a nie minut. Odmontowanie jest też wygodniejsze, jeżeli dysk się budzi niepotrzebnie podczas budzenia systemu z uśpienia. Pamiętaj, że podobnie jak samochód, dysk zużywa najwięcej energii podczas startu, więc może się okazać, że trzy obudzenia co 10 minut na minutę zeżrą więcej prądu, niż dysk pracujący cały czas przez 30 minut. No i te 10 minut może można jeszcze zmniejszyć w razie potrzeby, jeżeli dysk używasz w specyficzny sposób.

Aeon88
29-05-2015, 17:42
Powalczę ze skryptem montowania i odmontowania. Samo usypianie nie zdałoby egzaminu bo z pewnością ciągle by coś ten dysk budziło, a to by było bez sensu z punktu widzenia oszczędzania energii.

paparazzi89
29-05-2015, 18:03
Aeon88 spokojnie powinieneś móc polegać na usypianiu dysku. Po to zostało to wymyślone, by właśnie oszczędzać energię. Odmontowywanie jest bardziej radykalnym pomysłem i raczej zbędnym. Przydaje się raczej wówczas, gdy coś do dysku się dobiera niepotrzebnie i nie można tego zatrzymać. Dysk powinien po odmontowaniu się uśpić za kilka/kilkanaście sekund. Raczej jest to czas rzędu sekund, a nie minut. Odmontowanie jest też wygodniejsze, jeżeli dysk się budzi niepotrzebnie podczas budzenia systemu z uśpienia. Pamiętaj, że podobnie jak samochód, dysk zużywa najwięcej energii podczas startu, więc może się okazać, że trzy obudzenia co 10 minut na minutę zeżrą więcej prądu, niż dysk pracujący cały czas przez 30 minut. No i te 10 minut może można jeszcze zmniejszyć w razie potrzeby, jeżeli dysk używasz w specyficzny sposób.

Mnie sie bardzo zadko usypa hdd. Ale to bardzo zadko.
Odnotowanie pomaga ale jak sie ma skróty porobione na pasku po lewej to przy odmontowaniu znikają i nie wracają :/

gALL
29-05-2015, 23:48
A co ? Pochwale sie, mam rMBP 13" na i7 z koncowki 2014, co prawda tylko 256GB SSD i 8GB RAM ale juz nie bede wybrzydzal.

Carlos_lo
30-05-2015, 02:17
zuch chlopak;)

Czornyj
30-05-2015, 10:36
Gratki! Jak wrażenia?

gALL
30-05-2015, 12:57
Na razie leży na stole I z namaszczeniem podchodzę do niego. Prawie na kolanach jak do świętego obrazu ;).

A serio, bardzo fajna maszynka. Ekran miodzio :) aż żona lypie zazdrosnym okiem znad swojego białego MB. Chyba na parę lat mam spokój z laptopem. I raczej dokupię zewnętrznego superdrive'a, ponieważ część danych mam na plytkach. Brak DVD jest jedyną "wadą" tego laptopa.

Porównując z Air na i7 matryca robi te róznicę. Jak ktoś ma możliwość kupienia Retiny za cenę podobnie skonfigurowanego Aira, nawet rok młodszego, warto wziąć rMBP. Waga prawie ta sama a matryca powala.

No I szacowany czas pracy na baterii 8-9 jest imponujący. Jeżeli jest nawet przeszacowany o 30% I tak będzie lepiej niż dobrze.

Próbuję przełamać się I przekonać do Yosemite ale idzie jak po grudzie. Z ciekawości odpalę PhaseOne I zobaczę jak radzi sobie z wywoływaniem RAWow. Greekbench2 wskazuje wynik ok 8900, niby prawie 3x więcej niż dla C2D 2.53GHz ale bardziej interesuje mnie realne zdanie niż wysublimowany test.

mehmet efendi
30-05-2015, 13:24
Gratejszyn. Japko to inna liga w stosunku do laptopów innych.