PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Czornyj
30-05-2015, 13:59
Na razie leży na stole I z namaszczeniem podchodzę do niego. Prawie na kolanach jak do świętego obrazu ;).

A serio, bardzo fajna maszynka. Ekran miodzio :) aż żona lypie zazdrosnym okiem znad swojego białego MB. Chyba na parę lat mam spokój z laptopem. I raczej dokupię zewnętrznego superdrive'a, ponieważ część danych mam na plytkach. Brak DVD jest jedyną "wadą" tego laptopa.

Porównując z Air na i7 matryca robi te róznicę. Jak ktoś ma możliwość kupienia Retiny za cenę podobnie skonfigurowanego Aira, nawet rok młodszego, warto wziąć rMBP. Waga prawie ta sama a matryca powala.

No I szacowany czas pracy na baterii 8-9 jest imponujący. Jeżeli jest nawet przeszacowany o 30% I tak będzie lepiej niż dobrze.

Próbuję przełamać się I przekonać do Yosemite ale idzie jak po grudzie. Z ciekawości odpalę PhaseOne I zobaczę jak radzi sobie z wywoływaniem RAWow. Greekbench2 wskazuje wynik ok 8900, niby prawie 3x więcej niż dla C2D 2.53GHz ale bardziej interesuje mnie realne zdanie niż wysublimowany test.

Mnie też kiedyś ta matryca obezwładniła tak, że sięgnięcie po kartę kredytową było atawistycznym odruchem. A cała reszta skutecznie odwiodła od używania stacjonarnego PCta... Żałuję tylko tych cholernych 8GB RAM i dlatego powoli, powoli przymierzam się do wymiany na 15-tkę :twisted:

gALL
30-05-2015, 17:53
Japko to inna liga w stosunku do laptopów innych.

Ciekawe jak na takie stwierdzenie zareaguje Johanan :D

freefly
30-05-2015, 23:18
Gratejszyn. Japko to inna liga w stosunku do laptopów innych.

W kategorii gadżetu tak.
W przypadku narzędzia do pracy, nie. Mój pracownik pracując na MacBooku nie generuje większych przychodów, niż inny pracujący na HP, czy Dellu. Samo posiadanie droższego narzędzia również nie generuje większych przychodów. Tak więc jest to tylko droższe narzędzie i fajny ładny gadżet.

gALL
30-05-2015, 23:24
Nie przesadzaj, ze drogi gadzet. Mam sluzbowego Della jako standardowego laptopa w korporacji i kosztowal tyle samo co jablko. Jesli bylejaki Dell Latitiute na i5 z 4GB RAM i 128GB SSD kosztuje dobrze ponad 5k PLN to za te same pieniadze mozna miec identycznie wyposazonego ogryzka.

wywar
30-05-2015, 23:33
Cenowo jest podobnie.

gALL
30-05-2015, 23:36
No chyba, ze ktos daje pracownikom Asusa z Miejskiej Macalni za 1200zl.

wywar
31-05-2015, 07:23
Ja mam Della XPS z 2011r i7 2.2GHz 4 jajka 16GB RAM 128SSD i 2x500HDD matryca 17cali matt FHD grafika GF555M 3GB DDR3. Używam go intensywnie jako głównego komputera. Raz miałem upadek i potrzebna była wymiana klapy z zawiasami - kupiłem nowy komplet za 400 zł i wymienił mi znajomy serwisant. Zalałem kawą klawiature - zamówiłem nową za 200 zł i wymieniłem sam. Padła bateria to za 300 zł kupiłem drugą i wymieniłem jednym ruchem ręki. Chciałbym MBPr15 bo jest mniejszy i fajniejszy ale boję się żeby wymienić klawiaturę będę musiał wymienić komputer. Do tego jak słucham nonstop narzekań na yosemite to skutecznie mnie to blokuje przed zakupem MBPr.

mehmet efendi
31-05-2015, 08:27
Ja się nie znam. Z poziomu lamy komputerowej mogę napisać, że ogryzki działają!
Przy windozach przynajmniej raz w roku stawianie systemu od nowa. Dotyczy to będących w przeszłości i teraz stacjonarnych oraz laptopów.
Kilka jabłek w domu od 5 lat i żaden nie wymagał serwisu, reinstalki, etc.
TC pojechała raz do serwisu. Wystarczył restart i nowy soft.
Tyle w temacie.

MBP kilka razy gleba na podłogę. Prócz spłaszczonego narożnika na Al działa.
Tablet, po glebie do formy z wodą po cieście, pęknięta szybka. Działa.

gALL
31-05-2015, 08:58
Ja mam Della XPS z 2011r i7 2.2GHz 4 jajka 16GB RAM 128SSD i 2x500HDD matryca 17cali matt FHD grafika GF555M 3GB DDR3. Używam go intensywnie jako głównego komputera. Raz miałem upadek i potrzebna była wymiana klapy z zawiasami - kupiłem nowy komplet za 400 zł i wymienił mi znajomy serwisant. Zalałem kawą klawiature - zamówiłem nową za 200 zł i wymieniłem sam. Padła bateria to za 300 zł kupiłem drugą i wymieniłem jednym ruchem ręki. Chciałbym MBPr15 bo jest mniejszy i fajniejszy ale boję się żeby wymienić klawiaturę będę musiał wymienić komputer. Do tego jak słucham nonstop narzekań na yosemite to skutecznie mnie to blokuje przed zakupem MBPr.

Kupiłem zdezelowanego MBP 13" z 2009 przez studentkę za polowe ceny dowolnego najtańszego laptopa z marketu. Wymieniłem w nim zawiasy i ich osłonę (cena części równowartość 75zł), zdezelowana klawiaturę zamówiłem nowa z podświetleniem z Chin za równowartość 100zł, wymieniłem RAM z 2 and 4GB za jakieś grosze. Nowa bateria ok 150zł, a jej wymiana ok 5min roboty. Wymiana HDD na 128GB SSD Toshiby za ok 200zł. Przy okazji wymiany klawiatury wymieniłem tez aluminiową obudowę jakieś 100zł. W sumie odbudowałem MBP od zera do stanu bardzo dobrego i radzącego sobie sprawniej z Win7 od mojego firmowego Della E64xx na i7. Laptop poszedł w rodzinę i nadal służy.

Pol roku wcześniej bawiłem się Dellem D620 jako hackintoshem, laptopa miałem z firmy i robił za dawce procesora (C2D 2.33GHz) i pamięci dla miniacza. Nowa klapa do niego kosztowała mnie prawie 100zl, nowa klawiatura druga 100. W sumie do wymiany była tez reszta obudowy ale wymiana była nieopłacalna. Sprzedałem go w diabły.

Twoje argumenty są wiec od czapy. W MBP r czy nie r, wymiana klawiatury jest uperdliwa ale możliwa. Trzeba wybebeszyć całego laptopa i po zdjęciu podświetlenia, masz do odkręcenia ponad 40 mini śrubek (PH000). Nie odkręcisz jednej i d... zbita, trzeba ją rozwiercić. Zajrzyj na iFixit a zobaczysz jak wymienia się poszczególne komponenty w wielu urządzeniach.

wywar
31-05-2015, 09:03
Przy windozach przynajmniej raz w roku stawianie systemu od nowa. Dotyczy to będących w przeszłości i teraz stacjonarnych oraz laptopów.
Ja w 2011 jak kupiłem kompa to go uruchomiłem i działa do tej pory. Miał i ma zainstalowany WIN7Pro od nowości. Nic nie reinastalowałem, nie resetowałem. System mi się nie wiesza i nie muli. Więc jak słucham banialuki o systematycznym stawianiu systemu od nowa to śmiać mi się chce. Natomiast mam iPhone-a i smutno mi ,że dopiero po ponad pół roku Apple udaje im się ogarnąć soft żeby to chodziło - a już 9tka na horyzoncie :) Znam dużo ludzi którym Yosemite nie podchodzi i tęskno im za Mavericksem. Co do bezawaryjności - mz to zależy na jaką sztukę trafimy. Ja mam ponad 2 lata IP5 i chodzi jak trzeba. Mój kolega co ze mną kupował po 3miesiącach miał awarię głośnika, potem przycisku home. Mam 2 znajomych - jeden kupił IP6 i ma porysowaną matrycę od wewnątrz, a drugiemu w IP6+ zdechł autofocus po miesiącu. Więc nie jest tak kolorowo-amejzingowo do końca.

wywar
31-05-2015, 09:13
Kupiłem zdezelowanego MBP 13" z 2009 przez studentkę za polowe cen
Mi chodzi o nowości. Poczytaj, że tam wszystko jest polutowane amejzingiem i wymiana baterii to wymiana obudowy bo wszystko tam pozlepiane. Ramu już nie dorzucisz. W nowych miniaczach też bebechy polutowali i dali 2jajowce żeby nie był za słodko. Więc to Twoje argumenty są o kant d.

gALL
31-05-2015, 09:27
Znam nowe sprzęta równie dobrze jak stare. Masz swoje fobie OK. Sam lubię sprzęt w którym mogę mieć możliwość pogrzebania ALE wziąłem na klate rMPB z całym bagażem niewymienialności. Z premedytacją wybieram sprzęt może nie najnowszy i najszybszy aby "w razie czego" mieć furtkę awaryjna. Przyczepiłeś się baterii ;) a co klawiaturą? ;)

Nie podoba się Tobie Yose, OK możesz mieć Mavericka. Ale tandem Win7/8 wcale nie jest lepszy. Każdemu według potrzeb.

Nie ma o co kruszyć kopii.

wywar
31-05-2015, 09:32
Nie mam fobii tylko piszę jak jest. Nie mam uczulenia na jabłka bo sam mam ipada i iPhone, a MBPr bardzo mi się podoba i mam na niego chcice :)

gALL
31-05-2015, 09:33
Bosze ... facet z chcicą ;) i na "japko" ... jakiś nowy fetysz?

O nie, mam uczulenie na ajfona i za darmoche nie chcę.

wywar
31-05-2015, 09:40
Widzisz, mało widziałeś w życiu :) Na żartach się nie znasz? :)

gALL
31-05-2015, 09:43
Młody jestem :D Czekaj, idę na wiki sprawdzić definicję żartu :D.

wywar
31-05-2015, 10:06
Do WiFi idź :)

mehmet efendi
31-05-2015, 12:18
No se pogadalismy...

wywar
31-05-2015, 12:42
Pogadać można, ale bez totalnego zaślepienia japcokiem. Gadanie, że Windows jest bee bo trzeba go nonstop reinstalować jest brednią. Jest wiele rzeczy które mnie wkurza w iOS. Nie mogę normalnie wgrać sobie filmiku AVI bo nie pójdzie - trzeba konwertować. Nie poglądam joogle bo Flash... Itp itd. Gdzie Siri po polsku? Gdzie Quick Type po polsku? Dopiero po ostatniej aktualizacji klawiatury firm trzecich się nie wysypują.

gALL
31-05-2015, 12:55
Flash tez zniknął z BlackBerry OS po ostatniej aktaualizacji do 10.3.1. Powód? Adobe oficjalnie wycofało wsparcie Flasha dla urządzeń mobilnych na jesieni 2014. Technologia Flash nie jest uważana za bezpieczną, to o czym Apple trąbiło od lat.

wywar
31-05-2015, 13:01
No a co sądzisz o braku Siri po polsku? Kasują $$$ za w pełni sprawne urządzenie, a tak nie jest. Ostatni też pojawił się fajny bug http://www.appleworld.pl/ta-wiadomosc-tekstowa-powoduje-nieoczekiwany-restart-kazdego-iphonea/

MC_
31-05-2015, 13:04
Pokaz mi jakikolwiek w pelni sprawny telefon. Przy takich kryteriach oczywiscie.

wywar
31-05-2015, 13:11
No ale brak Siri PL po takim czasie to frajerstwo. Jeszcze teraz nie ma nawet jak łocza puścili. Lansują hasło najbardziej zaawansowanego systemu świata, a nawet Nokia 3110 już miała lepsze wybieranie głosowe po polsku.

gALL
31-05-2015, 13:24
No nie mów, że oczekujesz od smartfona aby dzwonił? :D Przecież jak teraz kupujesz komórczaka, wciskają, że tańczy, śpiewa i zmywa gary. A jak zapytasz sprzedawcę, czy można z niego dzwonić, on zapowietrzy się i dostanie apopleksji :D.

Nie mam problemów z polskimi wersjami systemów operacyjnych w komputerach i innych urządzeniach, ponieważ od zarania dziejów używam wersji angielskiej. Ale rozumiem Twoja frustrację.

wywar
31-05-2015, 13:25
Jak płacę za telefon 4patole to ma robić laske na zawołanie :)

mehmet efendi
31-05-2015, 13:26
wywar, ja napisałem co działa, a co nie.
Z moich obserwacji windoza nie działa, a japko tak i tyle.

adrian
31-05-2015, 17:15
[...]nawet Nokia 3110 już miała lepsze wybieranie głosowe po polsku.

Miała doskonałe, jak mówiłem "idiot" to dzwoniła do szefa ;)

wywar
02-06-2015, 07:46
Wie ktoś jak w iOS zaplanować trasę w mapach apla lub w googlach?

gALL
02-06-2015, 08:48
A nie prościej ściągnąć darmowy program do nawigacji z mapami off-line, np. NavFree?

ThomasVoland
02-06-2015, 09:14
Ale mowa o trasie, która przebiega przez wiele punktów? Nie da się. A na www jest ograniczenie do 10 punktów trasy.

wywar
02-06-2015, 09:23
@gALL ściągnąłem. Nazywa to się Navmii. Punkty pośrednie trzeba wybierać paluchem na mapie - chyba, że słabo szukałem. Chyba zostaje AM - słówka na rok i mamy aktualne mapy, traffic, asystenta pasa ruchu itp.

ThomasVoland
02-06-2015, 09:28
Automapa jest najlepsza, w Polsce do nawigacji sprawdza się 10 razy lepiej niż google maps, których niestety używam na co dzień. Powoli przestawiam się na Here i szukam innych zamienników, ale póki co Automapa wygrywa, tyle że jest ograniczona do niewielu krajów.

GeparD
03-06-2015, 13:55
Ja jestem mega zadowolony jesli chodzi o Here, ale niestety nie ma wyboru trasy. Trzeba zdawac sie na trase wybrana przez nawigacje.

wywar
03-06-2015, 13:56
Stare mapy ma Here

gALL
03-06-2015, 14:00
Czy ktoś z Was przerabial problem podlaczenia modemow 3G Huawei (np. E173) z Mac OS X 10.10?

Aeon88
03-06-2015, 16:16
Kolejny problem z OSX.. nie wiem czy ja nie umiem szukać czy nikt tego nie porzebuje. Obrabiam 2 imprezy w PS, jeśli w ACR jakieś zdjęcie usunę ląduje w koszu. Po obrobieniu tych 2 imprez mam więc w koszu wymieszane zdjęcia. Mogę je posortować wg nazwy, rozmiaru, typu, ale nie widzę ich oryginalnej lokalizacji przez co jeśli nazywają się tak samo musiałbym je ręcznie przywracać, każdy z osobna, co jest bez sensu…

Czy jest jakiś sposób abym w koszu mógł posegregować usunięte rzeczy wg ich lokalizacji oryginalnej (czyli skąd zostały usunięte) jak to jest w Windows od wieków? Inaczej się pochlastam bo mam tam kilka tys plików z kilku sesji.. :/

ThomasVoland
03-06-2015, 16:20
Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić, ale jak przywrócić zdjęcia tam skąd są, to po prostu je zaznacz i wciśnij cmd + delete.

Slon
03-06-2015, 16:20
Po cholerę wyrzucasz potrzebne pliki? :p
Też zauważyłem ten problem, niestety nie znam rozwiązania. Może jakiś menedżer plików będzie miał dostęp do kosza?

rychu_cmg
03-06-2015, 17:35
Czy ktoś z Was przerabial problem podlaczenia modemow 3G Huawei (np. E173) z Mac OS X 10.10?
Mi z 10.09 działał modem, a po aktualizacji do 10.10 przestał

gALL
03-06-2015, 18:21
Siostra ma problem z Blueconnect (era/t-mobile), sam mam problem z E3131 z t-mobile. HiLink wywala się i brandowany soft operatora. Z tego co wyczytałem, nowa wersja HiLinka I softu od H załatwia sprawę.

Wieczorem sprawdzę I dam znać.

Aeon88
03-06-2015, 20:44
skinny, obrabiam zdjęcia z kilku imprez, przy okazji je przebieram, te co mi się nie widzą usuwam, więc po zamknięciu ACR lądują w koszu. Po kilku imprezach chcę te pliki wrzucić do folderów "pozostałe" w katalogach tych imprez, ot tak dla zachowania tych plików, tylko że w koszu mam stertę plików nazywających się podobnie lub identycznie których nie mogę posortować żebym widział które były z którego katalogu (imprezy) wywalone… zostaje zwiększenie ikonek i ręczne klikanie po zdjęciach, co przy kilku tysiącach sztuk jest tragicznym rozwiązaniem..

W Windows jak wejdziesz w kosz masz coś takiego jak lokalizacja pliku sprzed usunięcia (http://www.verizon.com/cs/groups/public/documents/onecmsresource/recyclescreen2_525_a76d.gif), sortuję wszystko w koszu wg tej lokalizacji i mam ładnie widoczne obok siebie pliki z danych imprez, zaznaczam naraz to co chcę i przywracam gdzie chcę. W osx w koszu jest burdel. Można to jakoś ogarnąć i dodać sortowanie wg lokalizacji oryginalnej (sprzed usunięcia)?

gALL
03-06-2015, 22:15
HiLink AutoRun z linka: http://consumer.huawei.com/pl/support/downloads/detail/index.htm?id=30153 i Huawei dziala jak zloto :D

mOSAd
06-06-2015, 17:05
Aeon88 długo już z kompa korzystam, ale nie wpadłem na pomysł wykorzystania kosza do sortowania zdjęć. :) Fajne. Może średnio bezpieczne, jeżeli by gdzieś w trakcie pracy usunąć kilka filmów, które przekroczą maksymalny rozmiar kosza i wyrzucą z niego zdjęcia. Ale przy zachowaniu ostrożności i odpowiedniej konfiguracji systemu - wygodne. Ale rzeczywiście obawiam się, że podobnie jak ja ludzie z Apple nie przewidzieli takiej funkcjonalności i kosz jest koszem. Przywracanie z niego plików to ma być ostateczność. Ot takie założenia. Do sortowania zdjęć w teorii mają służyć inne programy i tyle.

Ludzie problem zauważyli. Powstał nawet jakiś projekt by nowy format binarny bazy z oryginalnymi lokalizacjami plików, jakoś obsłużyć. Ale jest to w formie skryptów, narzędzi programistycznych itd. Póki co, nie wiem, by istniała jakakolwiek aplikacja, która potrafi wyświetlić oryginalne ścieżki i w prosty sposób umożliwiać przywracanie wybranych grup plików. Może ktoś kiedyś coś podobnego stworzy. Jakby co, to narzędzia, o których wspominałem są tu:
https://github.com/dscho/dsstore

Aeon88
07-06-2015, 14:30
Dzięki mOSAd obejrzę te skrypty. Jak usunę zdjęcia w ACR to pojawia się X na nich, a po kliknięciu w GOTOWE lądują w koszu, stąd cała potrzeba "widzenia" oryginalnej lokalizacji plików w koszu żeby je łatwo przywracać tam skąd przyszły :) może uda mi się w PS przestawić ACR aby po usuwaniu zdjęć przenosiło je do jakiegoś subfolderu a nie do kosza, wtedy problem zniknie.

W windzie zawsze daję rozmiar max kosza jako max dysku, stąd nigdy żaden film nie usunie mi przypadkowo starszych zdjęć w koszu. Trudno, będę musiał nie robić w koszu bajzlu tylko po każdej imprezie odrazu przywracać pliki, póki wiem skąd są :D

Aeon88
07-06-2015, 23:13
Wiem że już jestem nudny, ale osx coraz bardziej mnie rozbawia i rozwala na łopatki.. Czy jest jakiś darmowy program, dzięki któremu kliknę 2x w zdjęcie na dysku, ono się otworzy i strzałkami będę mógł odrazu przeskakiwać po zdjęciach w tym samym katalogu? Nie interesuje mnie zaznaczanie wielu zdjęć i dopiero wtedy otwieranie podglądu, bo czasem jest bajzel i skrót cmd + a nie zda egzaminu a ręczne zaznaczanie jest śmieszne.. Nie interesuje mnie też ładowanie zdjęć do jakichś bibliotek bo podepnę dysk zewnętrzny znajomego i chcę odrazu fotki przeglądać a nie bawić się w importy.. Prosta sprawa, klik, otwarcie, przewijanie strzałkami.

Niby prosta rzecz a genialny osx sobie z tym nie potrafi poradzić, albo ja nie potrafię, FastPreview już testowałem, mimo zapewnień recenzentów trzeba ładować folder cały do programu zanim będzie mozna przewijac zdjecia strzalkami.

Ktoś coś?

Keek
07-06-2015, 23:24
Wiem że już jestem nudny, ale osx coraz bardziej mnie rozbawia i rozwala na łopatki.. Czy jest jakiś darmowy program, dzięki któremu kliknę 2x w zdjęcie na dysku, ono się otworzy i strzałkami będę mógł odrazu przeskakiwać po zdjęciach w tym samym katalogu? Nie interesuje mnie zaznaczanie wielu zdjęć i dopiero wtedy otwieranie podglądu, bo czasem jest bajzel i skrót cmd + a nie zda egzaminu a ręczne zaznaczanie jest śmieszne.. Nie interesuje mnie też ładowanie zdjęć do jakichś bibliotek bo podepnę dysk zewnętrzny znajomego i chcę odrazu fotki przeglądać a nie bawić się w importy.. Prosta sprawa, klik, otwarcie, przewijanie strzałkami.

Niby prosta rzecz a genialny osx sobie z tym nie potrafi poradzić, albo ja nie potrafię, FastPreview już testowałem, mimo zapewnień recenzentów trzeba ładować folder cały do programu zanim będzie mozna przewijac zdjecia strzalkami.

Ktoś coś?

Xee

gALL
08-06-2015, 08:20
Aeon88: Ty tak serio czy trolujesz po nocy?

Aeon88
08-06-2015, 08:21
A cos darmowego? gALL tak serio, to ten system mnie troluje :/

gALL
08-06-2015, 09:11
Jak szukasz IrfanView pod OS X i za darmo, to nie ma. Ale do tego co potrzebujesz wbudowany "Podgląd" (Preview) oraz "Finder" wystarczają do szybkiego podgladu. Masz też przecież Picase, czy natywne iPhoto/Photos.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_image_viewers

Z drugiej strony jak taki OS X strasznie zły, zainstaluj sobie Win na makowce i skończą się Twoje cierpienia.

Marcin Jakubowski
08-06-2015, 09:16

Ktoś coś?

a coś takiego: jesteś w folderze, klikasz raz zdjęcie , wciskasz spację, pojawia się podgląd, wciskasz strzałkę w dół i oglądasz kolejną fotkę, jest ok?

gALL
08-06-2015, 09:25
Mac OS X for dummies ;)

Aha i zobacz sobie http://sequentialx.com/

Aeon88
08-06-2015, 10:55
a coś takiego: jesteś w folderze, klikasz raz zdjęcie , wciskasz spację, pojawia się podgląd, wciskasz strzałkę w dół i oglądasz kolejną fotkę, jest ok?

No właśnie nie. Musieli zj**** tak prostą rzecz. Jak masz otwarty folder ze zdjęciami to jest ich kilka w jednej linii (widok ikonek). Jak zaznaczysz zdjęcie i wciśniesz spację to otworzysz podgląd i możesz strzałkami odrazu jechać lewo prawo po zdjęciach ale.... do ostatniego zdjęcia w tej linii :D jakiś idiota stwierdził, że żeby przejść do kolejnego zdjęcia musisz dać strzałkę w dół, no ale wtedy mając po 5 zdjęć w linii przechodzisz z 5 do 10, i oglądasz je w kolejności 10, 9, 8, 7 itd, co jeśli oglądasz zdjęcia poukładane chronologicznie jest bez sensu. Także jak widzisz rozwiązanie jest, ale do bani.

Jak szukasz IrfanView pod OS X i za darmo, to nie ma. Ale do tego co potrzebujesz wbudowany "Podgląd" (Preview) oraz "Finder" wystarczają do szybkiego podgladu. Masz też przecież Picase, czy natywne iPhoto/Photos.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_image_viewers

Z drugiej strony jak taki OS X strasznie zły, zainstaluj sobie Win na makowce i skończą się Twoje cierpienia.

Podgląd się nie nadaje, bo nie przesuniesz zdjęć strzałkami chyba że załadujesz wszystkie z folderu, co w przypadku mieszanych plików w katalogu jest średnio wygodne. Co do przesiadki na windę to moja cierpliwość jeszcze się nie skończyła, po drugie ja mam macbooka prywatnie ale żonie kupiłem imaka do pracy (ja siedzę na windzie na kompie na którym pracuję), więc chcąc nie chcąc trzeba go ogarnąć i poustawiać.

A dummie to jest osx a nie ludzie którzy narzekają na jego ograniczenia. Płacić 4 euro żeby móc normalnie wygodnie zdjęcia przeglądnąć.. bez jaj. Może dawniej ten system był bardziej rozbudowany od windows.... 95 :) ale jak mam siódemkę i yosemita pod ręką, to nie wydaje mi się żeby osx był najbardziej zaawansowanym systemem na świecie, wręcz mnie śmieszy takie stwierdzenie, które nie wiadomo skąd się wzięło. :)

Slon
08-06-2015, 11:04
Po prostu ustaw widok listy, a nie ikonek ;)

Aeon88
08-06-2015, 11:19
Ale wtedy nie widzę miniaturek, a nie chcę przeglądać wszystkiego tylko część zdjęć od pewnego momentu, więc znowu bez sensu. Trudno, trzeba zakupić boski Xee. Liczę że nie będzie trzeba tam nic importować tylko otworzę zdjęcie i lecę strzałkami lewo prawo przez wszystkie zdjęcia w katalogu - zgadza się?

Keek
08-06-2015, 11:43
Liczę że nie będzie trzeba tam nic importować tylko otworzę zdjęcie i lecę strzałkami lewo prawo przez wszystkie zdjęcia w katalogu - zgadza się?

Trial jest za darmo. Mysle, ze kwadrans da Ci wyczerpujaca odpowiedz.

Marcin Jakubowski
08-06-2015, 11:52
No właśnie nie. Musieli zj**** tak prostą rzecz. Jak masz otwarty folder ze zdjęciami to jest ich kilka w jednej linii (widok ikonek). Jak zaznaczysz zdjęcie i wciśniesz spację to otworzysz podgląd i możesz strzałkami odrazu jechać lewo prawo po zdjęciach ale.... do ostatniego zdjęcia w tej linii :D jakiś idiota stwierdził, że żeby przejść do kolejnego zdjęcia musisz dać strzałkę w dół, no ale wtedy mając po 5 zdjęć w linii przechodzisz z 5 do 10, i oglądasz je w kolejności 10, 9, 8, 7 itd, co jeśli oglądasz zdjęcia poukładane chronologicznie jest bez sensu. Także jak widzisz rozwiązanie jest, ale do bani.

Masz jeszcze widok cover flow

Czornyj
08-06-2015, 12:11
Chyba jestem dziwny, ale nie rozumiem tego rantu. Jaki to problem zaznaczyć same zdjęcia i otworzyć w preview? Jaki to problem przeglądając zdjęcia ze spacji przejść do kolejnego rzędu strzałką w dół?

Tom01
08-06-2015, 13:23
Problemotwórcy chodzi o to, że w widoku miniaturek jest siatka obrazków po której poruszamy się strzałkami we wszystkich kierunkach, a w windzie jest to skrzyżowanie siatki z listą. W Win będąc na ostatniej od lewej, naciskamy dalej strzałkę i zaznaczenie przechodzi na pierwszą w następnej linii. Jest to logika przeniesiona z idei działania maszyny do pisania, kontynuowana na konsoli i mająca tam uzasadnienie. W Windows przejście do następnej linii to zaszłość jeszcze dosowa. W OSX jest po prostu siatka ikonek. Będąc na ostatniej, dalej w prawo nie pójdzie, bo przecież w sumie nie ma gdzie, chyba że w dół. Polecenie analogiczne do koniec linii/następna linia nie istnieje. Jest to rozwiązanie oczywiste i naturalne. Kłopot w tym, że ludzie przyzwyczajeni do różnych nienaturalnych rozwiązań w Windows (np brak "Zastosuj") szukają analogii w normalnych systemach, a tu jest inaczej.

Tom01
08-06-2015, 13:35
Ale wtedy nie widzę miniaturek, a nie chcę przeglądać wszystkiego tylko część zdjęć od pewnego momentu, więc znowu bez sensu.

Sposób prezentacji widoku łatwo się przełącza klawiszami command + 1 do 4. Poza tym miniaturki widać również w widoku listy. Pański "problem" można rozwiązać tak, że w widoku miniaturek znaleźć miejsce w którym chce Pan zacząć przeglądanie, kliknąć raz (zaznaczyć), przeglądać spacją i strzałkami. Spacja otwiera szybki podgląd a strzałki przełączają kolejne pliki. Aby nie poruszać się po siatce a w ustalonej kolejności, w tle wystarczy nacisnąć cmd+2 i wówczas przeglądać strzałkami góra-dół.

Aeon88
08-06-2015, 14:32
Pański "problem" można rozwiązać tak, że w widoku miniaturek znaleźć miejsce w którym chce Pan zacząć przeglądanie, kliknąć raz (zaznaczyć), przeglądać spacją i strzałkami. Spacja otwiera szybki podgląd a strzałki przełączają kolejne pliki. Aby nie poruszać się po siatce a w ustalonej kolejności, w tle wystarczy nacisnąć cmd+2 i wówczas przeglądać strzałkami góra-dół.

I to dopiero jest jakieś rozwiązanie, bo po przełączeniu widoku można góra dół jechać po wszystkich zdjęciach w katalogu. Co nie zmienia faktu że w windzie wystarczy tylko klik 2x w zdjęcie i przesuwamy strzałkami je kolejno bez mieniania czegokolwiek, więc może system gorszy (nie wiem czemu) ale w wielu sprawach wygodniejszy. :)

gALL
08-06-2015, 14:49
Bosze ... przypominasz Johanana. Zainstaluj sobie Windowsa i przestan marudzic albo przestaw sie na OS X. Masz bagaz doswiadczen DOS/Win i on ciazy Tobie jak kamien mlynski u szyi. NIE MA systemu, ktory jest idealny i z definicji robi wszystko co uzytkownik wymysli. Zawsze jest jakas filozofia za tym. Tobie pasuje ta z Win innym ta z OS X. Po co meczysz sie?!

Sam siedzialem w DOS od 3.0 i Win od wersji 3.0, lacznie z administrowaniem rozwiazaniami M$ SBS do wersji 2008. Sa pewne rzeczy, ktore robilo sie jakby to naturalniej w Win, bo z nimi odcowalem od n lat. Nie napisze, ze lepiej, ale inaczej. Przesiadka na OS X nie byla bezbolesna, ale latwiejsza niz na Linuxa, ktorego probowalem okielznac pare razy i poddalem sie. Przyzwyczajenie jest druga natura czlowieka i nie lubimy zmian, nawet idiotyzmow Win, bo z nimi zylismy od zarania dziejow i sa dla nas chlebem powszednim.

Tak, mam Win na Macu, bo sa dwa programy ktore uzywam, a ktorych nie ma pod OS X i raczej nie bedzie. Skoro oba systemy moga wspolistniec na jednej maszynie jakiz to problem. Wstyd? A kij z nim. Komputer to tylko narzedzie jak mlotek. Jeden lubi z trzonkiem drewnianym a inny z wlokien weglowych. Oba wbijaja gwozdzie.

ThomasVoland
08-06-2015, 15:14

Ktoś coś?

Darmowy JustLooking: http://justlooking.softonic.pl/mac

Aeon88
08-06-2015, 16:03
gALL wyluzuj, męcze się bo jestem uparty, i jak coś chcę zrobić to nie rezygnuję jak jest lekko pod górkę. Póki mam cierpliwość to nie wyrzucę imaka przez okno tylko poszukam rozwiązania. Ja nie muszę się przesiadać bo pracuję na windzie i tak mi wygodnie, ale żona chciała maka i pasuje jej tam życie ułatwić żeby przesiadka nie była aż tak bolesna.

gALL
08-06-2015, 16:22
Ja mam luz, Ty sie napinasz sie wtracajac mase niepotrzebnych kretynskich komentarzy jaki to durny OS X a jaki Win cacy.

Nie jest lekko pod gore, a droga przez meke. Co najmniej jak wbiegniecie na Mt Everest bez tlenu i w sandalach. Rozumiem pewne przyzwyczajenia ALE czy nie uwazasz, ze uzywanie kosza jako miejsca do sortowania danych to lekko chory pomysl? W domu tez wrzucasz wszystko w kubel a potem w nim grzeniesz, bo jeszcze cos moze przydac sie? Podglad dziala i calkiem sprawnie, Finder moze tez sortowac po typach plikow (tak jak ukochany Windows) wiec zaznaczenie n-plikow i otwarcie ptylko likow graficznych Podgladzie nie jest problemem. Jakos nie widze tej ulomosci w stosunku do kretynskiego Eksploratora Windowsa. Brakuje Ci widoku jak w Total Commanderze czy Norton Commanderze (o ile pamietasz to narzedzie) ... sa inne takie programy jak muCommander i inne klony.

A wlasnie moze, muCommander bedzie rozwiazaniem Twoich bolaczek. Zarzadzenie plikami, podglad ich, wbudowany klient FTP i masa innych dodatkow.

Nie masz klawisza "Print Screen" masz calkiem sprawnego "Grabbera". CTRL nie po tej stronie co lubisz, zmien w ustawieniach klawiatury. Nie probuj z OS X zrobic Win, bo nie da sie.

To jakbys zmienil samochod na inny innej marki i chcial aby ten drugi mial przelaczniki dokladnie w tych samych miejscach i takie same jak Twoj poprzedni. No way! Tak na marginesie to jutro znow mam siasc za kierownica Insigni i juz mnie skreca. Niby jezdzi, niby takie super, a ja dostaje wysypki jak mam do niej wsiasc.

Aeon88
08-06-2015, 16:34
Ale to nie ja wymyśliłem używanie kosza do tego celu. Jak przebieram zdjęcia w ACR to ich usunięcie przenosi je do kosza, nie da się tego ustawić inaczej. Chcę je potem przywrócić i chcę wiedzieć które pliki skąd zostały usunięte. Tak trudno to zrozumieć? W Windzie to jest od lat, osx się tego nie doczekał. Ludzie skrypty robią żeby to dodać do systemu więc nie tylko ja chcę wiedzieć skąd są rzeczy w koszu jeśli mi się uwidzi któreś przywrócić.

I też nie lubię insigni, źle mi się kojarzy, ale to nie historia na forum :D

Marcin Jakubowski
08-06-2015, 17:31
Ale to nie ja wymyśliłem używanie kosza do tego celu. Jak przebieram zdjęcia w ACR to ich usunięcie przenosi je do kosza, nie da się tego ustawić inaczej. Chcę je potem przywrócić i chcę wiedzieć które pliki skąd zostały usunięte. Tak trudno to zrozumieć? W Windzie to jest od lat, osx się tego nie doczekał. Ludzie skrypty robią żeby to dodać do systemu więc nie tylko ja chcę wiedzieć skąd są rzeczy w koszu jeśli mi się uwidzi któreś przywrócić.

próbowałeś widoku cover flow?

Masz natychmiastowy podgląd miniaturek o pod spacją podgląd w previev

Slon
08-06-2015, 17:40
Jak przebieram zdjęcia w ACR to ich usunięcie przenosi je do kosza, nie da się tego ustawić inaczej.

ACR chyba nie został zaprojektowany do przebierania zdjęć... Wygodniejszy będzie Bridge - po prostu zacznij używać gwiazdek/kolorów do oznaczania zdjęć i będziesz miał porządek oraz niepotrzebne zdjęcia pod ręką ;)

gALL
08-06-2015, 17:45

Pewnie nie, bo takiego badziewia nie ma Win ;)

Marcin Jakubowski
08-06-2015, 18:02

w koszu masz pod prawym przyciskiem funkcję odłóż, o ile mnie pamięć nie myli pozwala odłożyć plik tam gdzie był przed usunięciem.

i jeszcze raz polecam cover flow ;)

Pawel92
08-06-2015, 18:07
Mozna jeszcze sprobowac darmowy xnView
http://www.xnview.com/en/xnviewmp/#downloads

ThomasVoland
08-06-2015, 18:50
WWDC za 10 minut się zaczyna: http://www.apple.com/live/2015-june-event. Ciekawią mnie nowe systemy operacyjne i co apple wymyśliło z muzyką, bo spotify premium sprawdza się świetnie (jak dołożą lepszą jakość dźwięku w spotify to będzie idealne).

mirek
08-06-2015, 18:51
Obyś Miał RACJĘ :)

Aeon88
08-06-2015, 19:55

Masz natychmiastowy podgląd miniaturek o pod spacją podgląd w previev

Fajna rzecz, tylko podgląd chciałem możliwie na większości ekranu a nie na części folderu :)

Pewnie nie, bo takiego badziewia nie ma Win ;)

No co Ty, serio? :)

w koszu masz pod prawym przyciskiem funkcję odłóż, o ile mnie pamięć nie myli pozwala odłożyć plik tam gdzie był przed usunięciem.

i jeszcze raz polecam cover flow ;)

ok ale nie przywracam zdjęć tam skąd zostały usunięte tylko do subfolderu "pozostałe", po drugie w koszu z kilku repo są różne zdjęcia o tych samych nazwach.

Dobra, skończmy temat, jak mnie będzie wkurzała zmiana widoku którą polecił mi Tom01 to kupię ten Xee. Nie ma co debatować tydzień czasu nad tym.

ThomasVoland
08-06-2015, 19:56
Czyli JustLooking też się nie sprawdziło? Przecież działa tak jak chcesz

gALL
08-06-2015, 19:57
Fajna rzecz, tylko podgląd chciałem możliwie na większości ekranu a nie na części folderu :)

Jak primabalerina w zaciasnych pantofelkach albo baba w ciazy :D Takiemu nie dogodzisz. :D Ale za to "fajna rzecz" masz u mnie piwo ;)

Marcin Jakubowski
08-06-2015, 20:30

nie bardzo rozumiem, jak na części folderu?

ten widok możesz powiększyć.

np. jak tutaj

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
[img]https://c1.staticflickr.com/1/479/18612253441_1852008360_b.jpg]źródło ([url=https://flic.kr/p/umGEvp)[/url]

wywar
08-06-2015, 21:02
"Pierwszą z zaprezentowanych była prosta funkcja odnajdywania wskaźnika, który czasem zlewa się z otwartymi oknami. W El Capitan wystarczy poruszyć szybko wskaźnikiem, by powiększył się na tyle, by trudno było go nie zauważyć." wow to innowacja ;)

Aeon88
08-06-2015, 21:44
Czyli JustLooking też się nie sprawdziło? Przecież działa tak jak chcesz

Jest powolny (żona ma niestety C2D) a przesuwać można tylko myszką, bo za kija strzałki nie działają (przesuwają kursor pisania w polu "Fit the window". Zostaję przy propozycji Tom01 czyli zmiany widoku na listę po otwarciu jednego zdjęcia. Mam też FastPreview na któego narzekałem bo trzeba "ładować" folder po otwarciu jednego zdjęcia żeby móc przeglądać wszystkie, ale przynajmniej w zamian wyświetla mi na dole zdjęcia przydatne dane exif (swoją drogą sortowanie w folderze czy tam finderze wg danych exif by się przydało i to będzie kolejna rzecz jaką będę googlał). No i spróbuję triala Xee, jak będzie ok to się zakupi na promocji i będzie wszystko w jednym.

Jak primabalerina w zaciasnych pantofelkach albo baba w ciazy :D Takiemu nie dogodzisz. :D Ale za to "fajna rzecz" masz u mnie piwo ;)

Tak! Ten paskudny windows zacofany tak mnie rozleniwił i przyzwyczaił do prostych logicznych rozwiązań że jestem teraz jak walnięta primabalerina i wszystko chcę mieć dalej tak wygodne. I tak naprawdę nic Ci do tego.

Marcin Jakubowski, racja, zapomniałem o trybie pełnoekranowym, to jest git.

ThomasVoland
09-06-2015, 03:44
Wystarczy wyłączyć animacje i będzie działał płynnie.

gALL
09-06-2015, 09:44
C2D nawet 2.26GHz radzi sobie nieźle z Yose ale przy 8GB i SSD. Przy 4GB i dużych plikach może przycina się, choć tego nie zauważyłem na MBP 13" C2D 2.53GHz i SSHD. Z RAWami z D700 radził sobie sprawnie i CaptureOne, i w Podgladzie.

Pytanie jaki dysk i ile RAMu jest w maszynie.

boobass
09-06-2015, 10:01
Jakie wrażenia po wczorajszym keynote? Apple Music starali się bardzo oblać "emejzingiem", ale trochę polegli :) a wystarczyłoby w cenie rodzinnego pakietu dać streaming w bezstratnej jakości (vide tidal) i mogliby liczyć na masową migrację.

Aeon88
14-06-2015, 18:40
Jadę na zlecenie, wsadzam kartę pamięci do macbooka i chciałbym sprawdzić łączną długość zaznaczonych plików wideo, bo chciałbym wiedziec ile mam materiału w danym momencie. Jak to zrobić w OSX? Googlałem za tym kilka dni i znalazłem tylko to: http://stackoverflow.com/questions/24975076/get-media-file-length-in-mac-terminal co nie jest zbyt wygodnym i szybkim rozwiązaniem.

Testowałem jakieś darmowe file managery ale żaden nie miał takiej opcji, potrafią wyświetlać tylko podstawowe dane jak ilość plików i ich łączny rozmiar. Znalazł ktoś rozwiązanie tego problemu?

markas
14-06-2015, 22:26
Jadę na zlecenie, wsadzam kartę pamięci do macbooka i chciałbym sprawdzić łączną długość zaznaczonych plików wideo, bo chciałbym wiedziec ile mam materiału w danym momencie. Jak to zrobić w OSX? Googlałem za tym kilka dni i znalazłem tylko to: http://stackoverflow.com/questions/24975076/get-media-file-length-in-mac-terminal co nie jest zbyt wygodnym i szybkim rozwiązaniem.

Testowałem jakieś darmowe file managery ale żaden nie miał takiej opcji, potrafią wyświetlać tylko podstawowe dane jak ilość plików i ich łączny rozmiar. Znalazł ktoś rozwiązanie tego problemu?

Naciskasz prawy klawisz myszy (lub Control click) - pokazuje Ci się menu, naciskasz klawisz alt i zamiast "Get Info" pokazuje Ci się "Show Inspector" (nie wiem dokładnie jak to będzie w polskiej wersji), klikasz i masz

Sent from my iPad using Tapatalk

gALL
15-06-2015, 00:40
Show Inspector jest z "Alt" a Get Summary Info z "Ctrl"

Aeon88
15-06-2015, 11:17
Testowałem to rozwiązanie ale to nie działa, czy kliknę ctrl czy alt to zawsze włączy się okienko "informacje o wielu rzeczach" i pokazuje tylko ich ilość i całkowity rozmiar. Nie ma długości plików wideo podanych łącznie, a to dla mnie bardzo ważny parametr i muszę to jakość znaleźć :(

markas
15-06-2015, 11:23
Źle zrozumiałem pytanie :(
Nie znam programu, który pokazywałby łączną długość plików video.

Sent from my iPad using Tapatalk

Marcin Jakubowski
15-06-2015, 12:03

http://www.macupdate.com/app/mac/25921/videospec/download

darmowe rozwiązanie - nie sumuje ale podaje długość poszczególnych plików video

Aeon88
15-06-2015, 13:03
Testowałem to dziś rano, rozwiązanie ostateczne jeśli nie znajdę nic co te długości zsumuje. Liczenie ręczne długości kilkudziesięciu czy nawet kilkuset plików video podczas zlecenia to kiepskie rozwiązanie.

elanek
15-06-2015, 22:10
A gdzie w Krakowie mogą zajrzeć do japcoka? Tylko w Apple Store? Siedzi u mnie Izraelczyk, edytuje/składa jakiś film dla ichniejszej telewizji i ma czas do końca tygdnia. Dziś włączył jakbo i zaczął się wydobywać z niego dziwny dźwięk - jakby dysk trzeszczał. Z tym, że w maku jest dysk flashowy, stąd jest to bardzo dziwne.

paparazzi89
15-06-2015, 23:12
A gdzie w Krakowie mogą zajrzeć do japcoka? Tylko w Apple Store? Siedzi u mnie Izraelczyk, edytuje/składa jakiś film dla ichniejszej telewizji i ma czas do końca tygdnia. Dziś włączył jakbo i zaczął się wydobywać z niego dziwny dźwięk - jakby dysk trzeszczał. Z tym, że w maku jest dysk flashowy, stąd jest to bardzo dziwne.

nie ma w Polsce Apple Store.
są tylko resellerzy- np. galeria krakowska iSpot, ale oni raczej nie naprawią od ręki. Niedaleko od galerii jest iMad- tam prędzej chyba coś pomogą

mehmet efendi
16-06-2015, 07:15
http://macsupport.pl

Sprawdzeni. Polecam.
Szybko, dobrze.

Czornyj
16-06-2015, 07:33
iMad na Filipa jest jedynym autoryzowanym serwisem Apple w Krk, więc jeśli jabol jest na gwarancji, to tam należy podbić.

elanek
17-06-2015, 09:25
Po sprawie chwilowo.
Dziewczyna przedstawiciela narodu wybranego zawiozła go wczoraj do Krakowa, do salonu. Tam powiedzieli, że jest problem z wiatrakiem, że daje znać aby go przynajmniej wyczyścić, ale można jeszcze spokojnie pracować. Po powrocie do do mojego domu jabcok już działa bez trzasków. W następnym tygodniu, po skończonej robocie, będzie działał z nim dogłębniej.
BTW. Nie wiem dokładnie jaki to model, ale dosyć duży, biały laptop :). Bardzo płynnie pracuje. Miłe urządzenie.

Dzięki za pomoc!

gALL
17-06-2015, 09:38
Białe były tylko 13 do 2010. A wiatraka bym nie lekcewazyl, bo może ugotować płytę główną. W sumie 20min roboty aby do wyczyścić. Wymiana pasty przewodzącej na procku to jakieś 1.5h.

morzon
17-06-2015, 17:46
Szybka pomoc potrzebna - mam uruchomione iMessage na telefonie, ipadzie i macbooku. Tzn jak przychodzą wiadomosci to wyświetlają się wszędzie (choć to trochę losowe jest), a czasem tego nie chcę, bo przykładowo daję MB komuś do przeglądania neta czy zdjęć, a sam piszę wiadomości z ajfona. Jak wyłączyć wiadomości tak na sztywno na MB, bo nie chcę żeby ktoś dostawał tam wyskakujące powiadomienia z treścią wiadomości? Zakończenie aplikacji "wiadomości" nie pomaga, bo i tak przychodzą i się uruchamia. W preferencjach nie widzę za bardzo czegoś takiego jak offline lub podobnych...

gALL
17-06-2015, 19:45
A w notyfikacjach patrzyles? Nie swintusz przez Messengera I po sprawie;) zona nie będzie już czytała ;)

foto4deg
17-06-2015, 21:18
Koledzy, potrzebuję soft, który jest dostępny tylko w appstore brytyjskim. Niestety problemy są z zaakceptowaniem karty (mimo, że soft ten jest bezpłatny). Da się to jakoś ominąć, ściągnąć? Konkretnie potrzebuję Unity Remote do Gear 4.

Czornyj
17-06-2015, 23:37
Patryk, po prostu odhacz nr telefonu w prefsach Messages ;)

Retina 15" zamówiona. Okazuje się, że z dostępnością jest średnio - nasz kraj pogrążony w kryzysie, ruinie i zapaści łyka rMBP w okrutniejszych konfigach jak młode pelikany, co pojawi się w dystrybucji nowa dostawa to jest rozszarpywana... Jak żyć, pani premier, jak żyć?

ThomasVoland
18-06-2015, 13:46
Którą wziąłeś. Tę z dedykowaną grafiką? Podobno na Metalu w El Capitan wszystko działa dużo lepiej niż na Open GL, ale nie mam pojęcia czy dedykowana grafika daje dodatkowego kopa. I czemu zmieniasz? Wydajność już nie wystarcza czy głównie przez 4k w 60 Hz?

GeparD
18-06-2015, 13:51
Koledzy, potrzebuję soft, który jest dostępny tylko w appstore brytyjskim. Niestety problemy są z zaakceptowaniem karty (mimo, że soft ten jest bezpłatny). Da się to jakoś ominąć, ściągnąć? Konkretnie potrzebuję Unity Remote do Gear 4.

Myslalem, ze bede mogl przeslac ja jako gift, ale niestety ta opcja jest wylaczona dla bezplatnych aplikacji.

Czornyj
18-06-2015, 14:12
Którą wziąłeś. Tę z dedykowaną grafiką? Podobno na Metalu w El Capitan wszystko działa dużo lepiej niż na Open GL, ale nie mam pojęcia czy dedykowana grafika daje dodatkowego kopa. I czemu zmieniasz? Wydajność już nie wystarcza czy głównie przez 4k w 60 Hz?

Zmieniam głównie z jednego prozaicznego powodu - 8GB RAM to stanowczo za mało, przez co muszę pilnować zasobów podczas pracy by uniknąć zwiech. Ponieważ mam ostatnio cholerny i sukcesywnie powiększający się nawał pracy, zdecydowałem się również na i7 by ugrać choć lekki wzrost wydajności (co wymusiło 15-tkę).

Do tego chciałem dysk 500MB, by uniknąć przytykania (z czym obecnie na 120tce mam notoryczny problem). Ponieważ 15-tka bez GPU z szybszym procem i 500tką SSD praktycznie kosztuje tyle co opcja z GPU, to wziąłem wersję z szybszym procem i "GPU w gratisie" - wątpię by grafika obecnie dała odczuwalną różnicę, ale w przyszłości kto wie, może pojawi się coś*mocniej lewarującego się grafiką i czterema jajcami. Oczywiście docelowo będzie monitor UHD, więc to również*było jakąś*przesłanką (HD4000 w mojej 13-tce na UHD dostawało wyraźnej zmuły). Nienawidzę zmieniać komputerów, poprzednią 13-tkę kupiłem impulsowo pod wpływem kaprysu przez co teraz trochę przymula, więc postanowiłem zapobiegawczo bardziej domaksować konfig.

Jutro odbieram nową zabawkę - ciekaw jestem czy w kwestii realnego przyspieszenia, komfortu i stabilności coś drgnie, czy tylko się łudzę (MP-popielniczką byłem srodze rozczarowany). Na papierze sprzęt jest demonicznie szybki - SSD w stosunku do mojej staruchy ma obłąkańczo wysokie transfery, 2x więcej RAMu, 2x więcej jaj, grafika to totalna przepaść... Może te infernalne moce choć trochę przezwyciężą imponujące zdolności zamulatorskie bloatware'u Adobe? A jak nie przezwyciężą, to w akcie zemsty rozważę przesiadkę*na apki Affinity od Seriffa :twisted:

artoor
18-06-2015, 14:13

Przy zmianie sklepu na brytyjski usuń kartę. Powinno pomóc.
Też miałem ten problem przy Netflixie na iPada, po usunięciu karty appkę zainstalowałem, a potem z powrotem zmieniłem sklep na polski i na nowo wprowadziłem dane karty. Netlix działa cały czas :).

MrQba
18-06-2015, 23:35
Właśnie potwierdziły sie niższe ceny Apple Music :)
Indywidualny 4,99 E okolo 21 zł
Rodzinny 7,99 E około 33 zł

morzon
19-06-2015, 00:07
Czornyj, nie planujesz pozbywać się 13"? ;>

Czornyj
19-06-2015, 03:55
Pewnie, że planuję :3

gALL
19-06-2015, 11:57
Czornyj: myslisz, ze nowe jablko pozwoli abys nie pracowal do 2:55 nad ranem? :D Czy moze nowa zabawka wpadla w Twoje rece i zabawiasz sie z nia?

Czornyj
19-06-2015, 12:02
Nie pracowałem, tylko wstawałem do roboty ;) Nowy sprzęt do zakrzywiania czasoprzestrzeni odbieram dopiero dzisiaj (przy dobrym wietrze), bo w Korkowie wykupili wszystkie i mój sadownik musiał sciągać ostatnią sztukę z Wawy...

Szczerze mówiąc to jestem mocno sceptyczny co do wzrostu wydajności (nie z Adobe takie numery), ale trzeba się jakoś motywować :mrgreen:

gALL
19-06-2015, 12:07
To Korkowie mleczarze uzywaja jabcokow? :D

A podobno w Polandii kryzys, zapasc i psy ogonami szczekaja :D

Czornyj
19-06-2015, 12:11
Jeśli jeszcze żyją, to pewnie używają (w analogowej wersji unplugged) ;)

morzon
19-06-2015, 12:48
Pewnie, że planuję :3

To wiesz... ten tego... Daj znać zanim to pójdzie w jakieś ogłoszenia ;)

Czornyj
19-06-2015, 12:50
pewnie, pewnie ;)

zoom2
19-06-2015, 15:25
Czornyj,
w sierpniu muszę zakupić nowy komp. W tej chwili mam
MBP retina 13,3
proc: i5 2,6 Ghz
dysk:256 SSD
ram: 8 GB
grafika: HD Graphics 4000

czy będziesz skłonny odnieść się do swojej nowej konfiguracji względem mojego jabcoka.
z tego co kojarzę, do tej pory używasz podobnej konfiguracji jak moja.

po 2 latach obcowania w sadzie mam poważne wątpliwości czy kolejne + 10 k pln wydac na macka czy zakupić jakiegoś Della z 4k matrycą.

jako zewnętrznego monitora używam Display cinema 30. I tez mysle by go wymienic.

Aeon88
19-06-2015, 15:40
Display Cinema mają okropną kaszanę na swojej matowej matrycy. Mam taki tylko 23" a podobno na 30" jest jeszcze większa (bardziej widoczna). Przestrzeń robocza jest duża, fakt, ale jak byś go sprzedał za 3k i kupił 24" eizo CS240 to byś się zdziwił jak może wyglądać matowa matryca. Nie przeszkadzało mi pracowanie na tej kaszce dopóki nie zobaczyłem na własne oczy jaka to jest przepaść. Teraz ACD służy do suwaków i grania, bo szkoda na to grzać Eizo.

Czornyj
19-06-2015, 15:42
właśnie jadę po bestię, dam znać jak pocina ;)

zoom2
19-06-2015, 15:45
Display Cinema mają okropną kaszanę na swojej matowej matrycy. Mam taki tylko 23" a podobno na 30" jest jeszcze większa (bardziej widoczna). Przestrzeń robocza jest duża, fakt, ale jak byś go sprzedał za 3k i kupił 24" eizo CS240 to byś się zdziwił jak może wyglądać matowa matryca. Nie przeszkadzało mi pracowanie na tej kaszce dopóki nie zobaczyłem na własne oczy jaka to jest przepaść. Teraz ACD służy do suwaków i grania, bo szkoda na to grzać Eizo.

ale ja go dostalem za free i to w dobrym stanie , to co mialem wyrzucić?

mirek
19-06-2015, 15:57
właśnie jadę po bestię, dam znać jak pocina ;)
To CZEKAMY niecierpliwie :)

Aeon88
19-06-2015, 16:02
ale ja go dostalem za free i to w dobrym stanie , to co mialem wyrzucić?

A co ja jasnowidz? :)

zoom2
19-06-2015, 16:13
A co ja jasnowidz? :)

jak wiemy to juz leciwa konstrukcja , choc sa tacy co twierdza ze wciaz trzyma poziom. nie mam zbyt wielkiego rozeznania w ogladzie wspolczesnych monitorow , ale nie mam watpliwosci ze nowe sa lepsze a klasa cinema display jest tylko w imaginacji funboyow apple. Mnie najbardziej Wqu..ia w nim niemoznosc pracowania w pionie . A wlasnie pionowe kadry stanowia u mnie wiekszosc. Taki pienkny, amerykansky a tu taki zonk.

gALL
19-06-2015, 17:22
We wszystkich "all-in-one" najgorszy jest wyswietlacz. iMacowa matryce (poza najnowsza retina) nawet leciwy Nec P221W rozklada na lopatki, nie mowiac juz po przejechaniu po Necu kalibratorem.

Choc jednak Retina nie podniecalbym sie az tak bardzo. Zmienilem MBP 13 na rMBP 13, fajny wyswietlacz. W sumie dostalem go w gratisie, bo tylko taki MBP byl do wziecia na i7. ALE czy potrzebuje go w laptopie jak i tak podlaczam zewnetrzny monitor, kiedy mam zasiasc nad zdjeciami.

Czornyj: Bestia na smyczy i w kagancu czy nadal robrykana jak zrebak?

Czornyj
19-06-2015, 17:43
Orzeł wylądował.
Odliczanie rozpoczęte, zaczynam się bać - niebawem już nic nie powstrzyma wściekłych pięści węża:

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/rmbp15.jpg)

Czornyj
19-06-2015, 18:07
Nowy gładzik zajedwabisty. Matryca bez mankamentów. Do szybkości SSD też nie mam zastrzeżeń.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/Zrzut%20ekranu%202015-06-19%2018.04.58.png)

Kurtz
19-06-2015, 18:13
A mógłbyś podać jakiś prawdziwy benchmark? Szczególnie przekrój wyników dla różnych wielkości próbek. Ciekaw jestem jakie prędkości ma przy 4KB.

Czornyj
19-06-2015, 18:14
OK - dodefiniuj pojęcie "prawdziwy bęczmark" ;)

Kurtz
19-06-2015, 18:17
ATTO
CrystalDiskMark/AS-SSD
Te chyba są najbardziej znane i często wykorzystywane na różnych portalach.

Czornyj
19-06-2015, 18:23
są wersje pod OSX, bo nie mogę namierzyć?

gALL
19-06-2015, 18:31
Nie ma ;) zapuść AJA System Test: https://www.aja.com/en/products/aja-system-test

mirek
19-06-2015, 18:35
Nowy gładzik zajedwabisty. Matryca bez mankamentów. Do szybkości SSD też nie mam zastrzeżeń.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/Zrzut%20ekranu%202015-06-19%2018.04.58.png)
To jest chyba NIEZLE ???

gALL
19-06-2015, 18:38
No wrzuć wynik z Geekbencha 3. Chętnie porownam z moja bieda wersja i7.

mirek
19-06-2015, 18:40
no wrzuć wynik z geekbencha 3. Chętnie porownam z moja bieda wersja i7.
Skromniś :):):)

Czornyj
19-06-2015, 18:52
Geekbench:
http://browser.primatelabs.com/geekbench3/2805109

Carlos_lo
19-06-2015, 18:52
ja przymierzam sie do rmbp 13", nie dla mnie, myslalem tez o mba z 8gb z i7 chyba rmbp bedzie nieco wydajniejszy i ma wiecej wyjsc, roznica raptem £50

Sent from my iPhone using Tapatalk

Czornyj
19-06-2015, 18:53
Wreszcie zajebiaszczo zrobiona obsługa monitorów UHD:

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/Zrzut%20ekranu%202015-06-19%2018.41.09.png)

Czornyj
19-06-2015, 19:06
Nie ma ;) zapuść AJA System Test: https://www.aja.com/en/products/aja-system-test

Ta AJA ma chyba z tysiąc możliwych kombinacji testów :D - których użyć?

gALL
19-06-2015, 19:12
Porównanie z moja bidawersją i7 o dwóch jajcach:

http://browser.primatelabs.com/geekbench3/compare/2669531?baseline=2805109

Idę utopić Retinę :D

Carlos_lo
19-06-2015, 19:13
zauwazylem ze przy tych najmniejszych czcionkach przycina sie nieco

Kurtz
19-06-2015, 19:26
są wersje pod OSX, bo nie mogę namierzyć?

Zapomniałem... xD

Ajć nie znam.

Czornyj
19-06-2015, 20:16
Dobra, powiem tak - albo Adobe coś wreszcie zrobiło w kwestii wykorzystania zasobów w CC 2015, albo moja starucha naprwadę była przymulona (SSD zarąbane po korek) albo ta Retina naprawdę zap... jak Messerschmitt.

Muszę jeszcze obczaić czy pod CS6 też ma takiego pytonga czy to tylko kwestia optymalizacji, ale nawet zkamolem w postaci monitora UHD u szyi wszystko śmiga.

gALL
19-06-2015, 20:21
Co sie dziwisz, dodales dwa jaja oraz 2x wiecej RAMu. Zobacz na porownanie w Geekbenczu miedzy Twoja swiezynka a moim i7. Wszystko prawie ponad x2.

mirek
19-06-2015, 20:25
Wszędzie piszą że ma być lepiej i .... pewnie tak jest :)

ThomasVoland
19-06-2015, 20:26
Te dwa rdzenie i tak nic nie robią przy retuszu, jedynie przy filtrach niektórych. Już LR je lepiej wykorzystuje. Chyba że faktycznie 2015 i to zmieniło.

Co do optymalizacji Adobe, to różnica w wydajności powinna wzrosnąć na El Capitan.

Czornyj
19-06-2015, 20:32
Co sie dziwisz, dodales dwa jaja oraz 2x wiecej RAMu. Zobacz na porownanie w Geekbenczu miedzy Twoja swiezynka a moim i7. Wszystko prawie ponad x2.

Nie dziwiłbym się, ale wcześniej pożyczyłem na testy MP z sześciojajowym Xeonem, podwójną grafiką FirePro D500 i wcale d... nie urywał.

Co do optymalizacji Adobe, to różnica w wydajności powinna wzrosnąć na El Capitan.

Właśnie też*ciekaw jestem - jak pod Kapitanem jeszcze przyspieszy, to strach będzie pracować :mrgreen:

Pawel Pawlak
19-06-2015, 22:33
Sądząc po wyniku testów dysku masz chyba jakiegoś samsunga XP941 ukrytego w tym potworku. Transfery sekwencyjne robią wrażenie.
Mobilną bestia kupiłeś - Gratki :)

mirek
19-06-2015, 22:36
Sądząc po wyniku testów dysku masz chyba jakiegoś samsunga XP941 ukrytego w tym potworku. Transfery sekwencyjne robią wrażenie.
Nooo :)

Czornyj
19-06-2015, 23:48

Dzięki Pawle!

Nie siedzę w temacie, ale SSD jest moim głównym podejrzanym odpowiedzialnym za żwawość tego lapka - nawet w MP (gdzie reszta komponentów była bardziej spasiona) dysk tak okrutnie nie zapieprzał.

Daga
21-06-2015, 22:05
A ja mam takie pytanie :
Obrabiam przykładowo 50 zdjęć z D750. Chcę wrzucić je do Ipada Air2.
Wrzucam na kartę pamięci, wkładam do czytnika Apple (taki kabelek z gniazdem SD) i podłączam do Ipada.
Import nie może się odbyć, bo pojawia się komunikat "brak zdjęć do wyświetlenia", czy tam do importu - nieważne.
Wrzucam więc zdjęcia do katalogu na dysku twardym, dokonuję synchronizacji.
Z 50 zdjęć, które chciałam wrzucić, w Ipadzie widzę 35.
Z czego to wynika ? Dlaczego niektóre zdjęcia mogę skopiować, a inne nie ?
Jakkolwiek jestem zadowolona z IPhone i Ipada, to w takich sytuacjach jak ta powyższa wkurzam się, że prosta sprawa, jaką jest skopiowanie niewielkiej ilości zdjęć, staje się po prostu wyczynem. A ja chciałam tylko pokazać kilku osobom zdjęcia, które zrobiłam...
Już pomijam, że nie mogę do tego użyć zwykłej microSD...

Aeon88
21-06-2015, 22:14
Ideologia appla jest zbyt idealna. Nie każdy planuje wrzucać zdjęcia do biblioteki na maku a potem synchronizować to z każdym mobilnym japcem które się do tego maka podłączy. Dlatego niektóre proste rzeczy w tym systemie nie są proste i wkurzają :) Jest na to prosta rada - zainstaluj sobie aplikację phone drive. Jest to apka typu explorator plików, po jej uruchomieniu możesz się bezprzewodowo (przez wifi) połączyć z makiem czy dowolnym innym kompem z windą (hurra!), przez przeglądarkę, okienkowo lub przez program ftp i wgrać dowolne pliki. Od lat używam ipada do wyświetlania zdjęć klientom przed rozliczeniem, nie ma lepszego rozwiązania.

PS. Polecam spakować zdjęcia do rar lub zip, wgrać do phone drive taką paczę (pójdzie znacznie szybciej niż setki pojedynczych plików) a w apce na ipadzie to rozpakować (klikasz w archiwum i dajesz unzip). Szybko, prosto, bezboleśnie. Program otwiera jpegi i inne pliki graficzne, filmy, pdfy, archiwa, itp itd.

Daga
21-06-2015, 22:57
Bardzo dziękuję za wskazówki.
Tylko nie bardzo wiem w jaki sposób udostępnia się te pliki w PC. Jest cała masa informacji o apce z AppStore, natomiast nie wiem co mam zrobić w PC.

EDIT : już wszystko wiem, dzięki ! Działa, ale wersja demo to za mało, muszę doładować kartę prepaid i zainstalować pełną wersję :)

Aeon88
21-06-2015, 23:48
Jak włączysz phone drive to masz ikonkę okrągłych strzałek na dolnym pasku, klikasz w to i wybierasz połączenie wifi z komputerem. Wtedy wyskoczy ci nr ip tabletu. Możesz wpisać ip w oknie mój komputer na zwykłym pc lub otworzyc program do ftp (filezilla np) i tam wpisać ten adres ip, połączysz się dzięki temu z tabletem. Będziesz normalnie widział zawartość folderu głównego apki, czyli na początku będzie tam pusto :) możesz sobie zrobić katalogi jakie chcesz, ile chcesz, i wrzucać tam co chcesz.

Czornyj
22-06-2015, 08:47
eeee... eftepy, numery IP.... Nie łatwiej zainstalować dropboxa?

Aeon88
22-06-2015, 10:42
Chyba nie :) przesyłanie plików w chmurę za każdym razem jak chce się coś wgrać chyba nie będzie wygodniejsze, tym bardziej że z dużym downloadem na łączach duży upload nie idzie w parze (nie jest szybki). Pliki na kompie i tak trzeba przygotować żeby mieć co wgrać, pozostaje wpisać w oknie mój komputer na pasku adresu ip tabletu i po prędkości wifi pliki ładują się na japco.

Czornyj
22-06-2015, 10:57
...ja nie mówię, że tobie będzie łatwiej, bo wyglądasz na ciężki przypadek nostalgii za Norton Commanderem :D

Aeon88
22-06-2015, 11:03
Nie nie :) to nie tak, moja firma zajmuje się też tworzeniem stron stąd używam czesto klienta ftp a że ma taki program kilka plusów to go zaproponowałem :) tak czy siak klient ftp do niczego nie jest potrzebny, wchodzsz do kogoś, odpalasz peceta, wpisujesz w mój komputer ip i masz dostęp do danych na tablecie. Normalnie wgrywasz i zgrywasz z niego dane jak ze zwykłego katalogu na kompie. Także gdzie nie pójdziesz to możesz szybko coś wrzucić i zrzucić z ipada, nawet jesli zajmuje to kilka GB, co przy łączu np 1Mb/s uploadu na dropboxa byłoby dość uciążliwe i czasochłonne.

Daga
22-06-2015, 12:26
Ja mam w w ajfonie i ajpadzie po 64GB, a jaka chmura tyle ma ? :)
A poza tym w chmurach jest kompresja najczęściej.
Myślę, że phone drive załatwi sprawę, wersja próbna mi się spodobała :)

zoom2
22-06-2015, 13:24
a nie prościej podpiąć czytnik kart do Ipada, w czytnik włozyć kartę ze zdjeciami i zrzucić foty na Ipada?

Daga
22-06-2015, 13:26
już pisałam, że podpinam czytnik do Ipada i Ipad nie widzi tych zdjęć. Widzi natomiast bez problemu zdjęcia z karty pamięci wyjętej bezpośrednio z aparatu.

zoom2
22-06-2015, 13:34
Daga, ja doskonale rozumiem bo znam ten problem.
Juz sama prawie rozwiazalas problem zauwazajac ze Ipad widzi zdjecia z karty wyjetej bezposrednio z aparatu.
Ipad łyka foty jesli go "oszukasz", ze to karta bezposrednio z aparatu.
a. faktycznie bezposrednio wyjeta i dziala bez problemu
b. oszustwo wykonujesz tak:
na karcie ustawiasz strukture katalogów taka sama jaka nadaje aparat przy formatowaniu. robisz to albo formatujac karte w aparacie albo sama piszesz to z palca.Ipad nie widzi roznicy.
nazwa plikow zdjeciowych i rozszerzenie "MUSI" byc w takiej samej konwencji literowo cyfrowej jak to co nadaje aparat. Nie musi byc takie samo ale konwencja nadawania nazw musi byc identyczna.
i to wszystko.
jesli nawet masz strukture katalogów na karcie identyczna jak ta z aparatu ale zmienisz nazwe pliku zdjeciowego na jakas dowolna np. "DAGA_WAKACJE.NEF" to bedzie dupa.
i tyle w temacie

Daga
22-06-2015, 13:49
wydaje się, że Phone Drive jest lepszym i łatwiejszym rozwiązaniem. Pliki nazywam jak chce, katalogi tworzę jakie chce i to mi się właśnie podoba :)

zoom2
22-06-2015, 13:56
up to you

Daga
22-06-2015, 14:15
zoom2, dzięki.

PhoneDrive działa, ale kopiuje pliki do rolki, a ja chcę utworzyć na kopiowane zdjęcia nowy folder. Jak to zrobić ?

Aeon88
22-06-2015, 14:50
a nie prościej podpiąć czytnik kart do Ipada, w czytnik włozyć kartę ze zdjeciami i zrzucić foty na Ipada?

czyli

Daga, ja doskonale rozumiem bo znam ten problem.
Juz sama prawie rozwiazalas problem zauwazajac ze Ipad widzi zdjecia z karty wyjetej bezposrednio z aparatu.
Ipad łyka foty jesli go "oszukasz", ze to karta bezposrednio z aparatu.
a. faktycznie bezposrednio wyjeta i dziala bez problemu
b. oszustwo wykonujesz tak:
na karcie ustawiasz strukture katalogów taka sama jaka nadaje aparat przy formatowaniu. robisz to albo formatujac karte w aparacie albo sama piszesz to z palca.Ipad nie widzi roznicy.
nazwa plikow zdjeciowych i rozszerzenie "MUSI" byc w takiej samej konwencji literowo cyfrowej jak to co nadaje aparat. Nie musi byc takie samo ale konwencja nadawania nazw musi byc identyczna.
i to wszystko.
jesli nawet masz strukture katalogów na karcie identyczna jak ta z aparatu ale zmienisz nazwe pliku zdjeciowego na jakas dowolna np. "DAGA_WAKACJE.NEF" to bedzie dupa.
i tyle w temacie

Faktycznie, prostsze rozwiązanie :D

PS. Wyobraź sobie jakimi trollami są programiści appla - żeby ipad czytał tylko zdjęcia zrobione jakby aparatem musieli dopisać kilka warunków w kodzie. Dodali sobie pracy, żeby Daga miała więcej pracy :D

PS#2.

zoom2, dzięki.

PhoneDrive działa, ale kopiuje pliki do rolki, a ja chcę utworzyć na kopiowane zdjęcia nowy folder. Jak to zrobić ?

Rolka jest niestety takim wymysłem, że nawet jak utworzysz w zdjęciach nowy album (taki jakby folder) i dodasz do niego część zdjęć z rolki to te zdjęcia i tak zostają również w rolce, więc masz je w 2 miejscach.

Jedyny sposób na wgranie do systemowego katalogu "Zdjęcia" zdjęć w różnych folderach i trzymanie ich tylko w tych folderach to itunes i synchronizowanie struktury katalogów ipada z makiem/pc. Fajnie prawda? :D Czyli włączasz itunsa, ustawiasz na kompie synchronizowanie katalogu Zdjęcia na pulpicie z katalogiem Zdjęcia na ipadzie, i na kompie tworzysz strukturę folderów jaką chcesz mieć na ipadzie, następnie ipada synchronizujesz z tą strukturą. Jakie to applowskie... :D

Jedyny sposób na przeniesienie zdjęć z phone drive do katalogu systemowego "Zdjęcia" w ipadzie to poprostu dodanie ich do biblioteki (czyli do rolki). Potem tworzysz nowy album, nazywasz go jak chcesz, i dodajesz do niego wgrane wcześniej zdjęcia, z tym że jak już pisałem nadal pozostaną w rolce.

Żeby nie mieć bajzlu w ipadzie i katalogu "zdjęcia" a szczególnie w rolce, wszystkie zdjęcia wgrywane na ipada trzymam w phonedrive i tam mam strukturę katalogów jaką chcę bez bałaganu, a w rolce są tylko zdjęcia i filmiki zrobione ipadem, jak Bozia nakazała.

zoom2
22-06-2015, 18:00
Aeon,
o programistach Appla nie chce mie sie pisac. Bo to albo kretyni albo bandyci. Z tym , ze ja ich o kretynizm nie podejrzewam.
Mialem kiedys ten sam problem co Daga.
I nie interesuja mnie zadne dodatkowe sracje aplikacje, wi-fi i srety internety , chmura czy rura,by z karty ktora trzymam w lapie zaladowac Ipada ktorego trzymam w drugiej lapie.
Tym bardziej , ze normalny ogryzek (MBP) taka operacje lyka to bez laski.
Wiec odkrylem to oszustwo.
W zwiazku z tym ze z definicji nie zmieniam oryginalnych nazw plikow , to jedyna upierdliwosc to zalozenie katalagu na karcie. A pozniej to juz smiga normalnie.

A swoja droga to ciekawe dlaczego Apple zalezy by Ipada zasilac danymi wylacznie via internet lub przez synchronizacje z Mackiem? Inne mozliwosci celeowo ograniczna programowo.

Aeon88
22-06-2015, 19:17
W zwiazku z tym ze z definicji nie zmieniam oryginalnych nazw plikow

No to ja zmieniam, bo regularnie licznik co 10k zdjęć zaczyna bić od zera, i już dawno na dysku miałbym stertę plików tak samo nazwanych które by robiły konflikt i nie mogły być w jednym katalogu. Stąd u mnie rozwiązanie kartowe i nazywanie plików DSC_costam nie miałoby racji bytu... Zresztą jest kilka innych ważnych powodów dla których wolę mieć swoje nazwy plików :)

Każdy orze jak może :D

zoom2
22-06-2015, 23:02
Karzdy oże jak morze. (zamierzam kandydowac za piec lat)
1. ja nie robie tylu zdjęć ktore chce przerzucac na Ipada.
2. zawsze mozesz zmieniac nazwy , co zreszta robisz ale pozostawajac w konwencji proponowanej przez aparaty , bo tylko o to chodzi.
Ale jak na poczatku.
Kazdy orze jak moze.

Ja po dwoch latach codziennego uzywania MBP i Ipada mam nastepujace refleksje.
1. Ipad jest u mnie skreslony. Sprzetowo bardzo mi sie podoba ale jego system operacyjny to pomysl Qrvy i szatana . Logika godna kretyna. Skądinąd , właśnie jeden z tych, logicznych inaczej , przykładów omawiamy.
2. Czeka mnie w wakacje wydanie ok 12 k pln na nowy komp. I mam powazne wątpliwości czy pozostane przy jabolu.

Majek
23-06-2015, 10:41
A swoja droga to ciekawe dlaczego Apple zalezy by Ipada zasilac danymi wylacznie via internet lub przez synchronizacje z Mackiem? Inne mozliwosci celeowo ograniczna programowo.

Airdrop się nie sprawdza?

zoom2
23-06-2015, 13:14
Airdrop interesuje mnie jako mozliwosc dodatkowa. Urządzenie (Ipad) w ktorym nie ma alternatywy dla czegos takiego jak Airdrop jest dla mnie po prostu kretynskie.
Apple tylko z sobie wiadomych powodów, swiadomie komplikuje najprostsze funkcje i co ciekawe nie informuje o tym wprost.

zoom2
24-06-2015, 15:22
czy ktos pokusi się o porównanie SPRZĘTOWE tych laptopów:

http://www.morele.net/laptop-dell-xps-15-testa1601-1604-p-w81p-740393/
http://www.cortland.pl/apple-macbook-pro-15-retina-2.2ghz-16gb-512gb-ssd-intel-iris-pro-nowy-model-pl.html

pytam wyłącznie o sprzęt. dyskusje na temat systemów operacyjnych nie są przedmiotem pytania

Aeon88
24-06-2015, 20:04
Czysto sprzętowo wszystko masz w tabelkach w internecie rozpisane przecież :)

Carlos_lo
24-06-2015, 20:45
a jak zainstalujesz osx na dellu to dopiero bedziesz miec rakiete;)
przepraszam, ale musialem cos napisac

zoom2
24-06-2015, 21:37
@Aeon, chodzi mi o komentarz a nie cyferki

@carlos_lo si tacuisses, philosophus mansisses a tak... i tak to było widać

gALL
24-06-2015, 23:14
http://www.ultrabookreview.com/4928-zenbook-nx500-macbook-pro/ - milego czytania

Aeon88
24-06-2015, 23:15
Wiesz, i7 nie będzie wolniejszy od i7, 16gb ramu nie będzie szybsze od 16gb ramu, gt750 do iris pro masz testów od groma na yt, do gier gt750 będzie sporo lepszy, do biura bez różnicy. SSD w applu lepsze bo zapewne na pcie więc szybsze, w xps masz monitor uhd niby fajnie ale adobe nie obsługuje uhd na windzie i wszystko będzie malutkie, jak w wielu innych programach. Kumpela ma uhd, nie da się na tym pracować na 13", tu masz 15, sam oceń. Na applu skalowanie jest ok i wszystko wygląda jak należy.

Nie ma się nad czym rozwodzić, bardzo podobne sprzęty. A system lepszy wiesz który :P

gALL
24-06-2015, 23:17
Aeon88: mowisz o Linuxie? Na obu pojdzie.

Aeon88
24-06-2015, 23:19
Nie, o windzie. Też pójdzie na obu ;) Osobiście czekam na Windows 10 i aktualizację pakietu Adobe żeby PS i PP obsługiwały UHD pod windą, kupuję macbooka z retiną dla wyglądu i retiny i instaluję okienka dla wygody :)

gALL
24-06-2015, 23:22
To OS X nie pojdzie na Dellu? What a shame! ;) A chodzil na Dellu D620/D630 :D

Aeon88
24-06-2015, 23:33
Dość problemów jest z osx na laptopie appla, nie wiem po co dokładać sobie kolejnych instalując ten okrojony system na innym sprzęcie :D

gALL
24-06-2015, 23:41
Nooo tez tak mysle i wyczekuje na Win10 jak na objawienie

Carlos_lo
25-06-2015, 00:10
przewaga della jest karta dedykowana, mialem ten mbp 2.2 i zmienilem na 2.5 bo mial dodatkowa grafike, i faktycznie pomoglo, zobacz na wyniki Czornyja, wg mnie jest duzo mniej crashow na osx niz na windzie, dla swietego spokoju to wybralem i nie zaluje, choc wczesniej budowalem sobie hacki, ale juz nie mialem czasu na po*******ki z kextami i extra konfigi, wiec troche zarobili, pracuje bez przerw takich jak w windzie i hacku co spokojnie odrobilem, pozostaje jeszcze kwestia matrycy, nie wiem co toto jest;)

Czornyj
25-06-2015, 22:17
Grafika jakoś tam zaczyna działać, bo czas renderowania 36MPixowych RAWów do jpeg zmalał z ok. 5,5sek. w CS6 do ok. 3,3sek. CC'15. Pytanie tylko na ile jest to zasługa Radka, na ile Intela...

ThomasVoland
25-06-2015, 22:20
Wyłącz dodatkową grafikę i wtedy porównaj (http://.gfx.io)

Czornyj
25-06-2015, 22:45
ni ch... różnicy :) Choć nie jestem pewien, bo ten programik zeznaje że PS upiera się by korzystać z Radka. Teoretycznie da się przełączyć na integrę z wyłączonym PS, ale w praktyce może nie wiadomo na ile PS coś sobie z tego robi...

[edit] Z wyłączonym GPU w prefsach PS wynik ten sam - ergo przy wołaniu RAW w PS w ogóle nie lewaruje się*GPU :)

Carlos_lo
26-06-2015, 00:58
zeby nie macic, powiem ze czuje roznice przy obrobce a nie przy renderze, odswiezanie, przesuwanie, takie cowieczorne sprawy, na generowanie wychodze na papierosa i moge popisac tutaj;) nie wiem czemu jednak wole nvidie (tak sie to dalej nazywa?;) )

Vian
26-06-2015, 19:20
Cześć,

szukam sprawdzonego konwertera plików wideo do formatu .mp4 tak żeby poszedł na ipadzie :(

Zanim mnie zakrzyczycie że i odeślecie do wujka google, powiem że od trzech dni siedzę i ściągam różne konwertery, ale za każdym razem po konwersji iTune oświadcza że ten plik nie może być odtworzony na ipadze.
Mam wersję iOS 8.3

R
26-06-2015, 19:22
handbrake pod win

Mcarto
27-06-2015, 21:12
Testował ktoś photos??
Oglądałem tutorial na YouTube ale autorzy woleli się skupić na omówieniu eksportu i importu jak przedstawieniu całego interfejsu do obróbki.
Od lat używam LR ale cena tej nowej chmury zniechęca dlatego myślę nad czymś nowym ale z dobrą obsługą biblioteki.

Czornyj
27-06-2015, 21:56
LR nadal jest dostępny w pudełku. Photos jest bardzo si (szczególnie w kontekście ceny), wręcz nieprawdopodobnie szybki, ale nie ma startu do LR - zupełnie nie ta liga.

Mcarto
27-06-2015, 23:24
LR nadal jest dostępny w pudełku. Photos jest bardzo si (szczególnie w kontekście ceny), wręcz nieprawdopodobnie szybki, ale nie ma startu do LR - zupełnie nie ta liga.
Dzieki.
Szkoda, że Apple rezygnuje z Aperture, to był ciekawy program i miałem ochotę go wypróbować.
Lightroma lubię za obsługę biblioteki, funkcjonalność, za to że wszystko jest w jednym narzędziu i obsługuje wtyczki niezależnych firm jak NIK, DXO ale takim Capture One przyjemniej mi się obrabiało pliki i efekty były lepsze.

ablazy
28-06-2015, 18:42
Właśnie jestem po zakupie mac mini late 2012 rozbudowanego do 16GB ram + 500GB SSD. Po tygodniu użytkowania mogę powiedzieć że na razie sprzęt popyla aż się kurzy. Kompletnie bezgłośny komputerek, postawiłem na biurku, nic się pod biurkiem nie wala nie kurzy, nie brzęczy.
Próbowałem rozkręcić wiatrak, udało mi się tylko jak eksportowałem film w imovie - i tylko wtedy - imovie eksportował na wszystkich 8 wątkach - zużycie było 770% CPU a i tak normalnie mogłem pracować. Przy innych programach - ligrhtroom 6, filmy w quicktime, silverlight z ipla, youtubie na flashach komputer się nudzi, obudowa praktycznie zimna.
Jeździ wszystko na yosemite, nie muszę wyłączać przeźroczystości, wszystko płynnie. Jest lepiej niż*myślałem

Bujałem się z tematem dwa tygodnie i zastanawiałem się czy nie wziąć jakiegoś kastrata z lalte 2014 ale quad core to quad core.
Także jak się jeszcze zastanawiacie nad tematem to gwarantuje że ta konfiguracja do lightroom, filmy i normalnej pracy to jest RAKIETA.

Jedyne co to tyle że lightroom 6 nie wspiera GPU dla karty graficznej ale to czysto teoretyczne dywagacje - bo w praktyce to wszystie suwaczki, kółeczka, panele chodzą płynnie więc temat do pominięcia.

Czornyj
28-06-2015, 19:21
Wykorzystanie GPU w LR ma swoje dobre i złe strony.

Po pierwsze - im wyższej rozdzielczości mamy monitor, tym bardziej odczuwalnego kopa daje lewarowanie GPU.

Po drugie - ping-pong danych pomiędzy CPU a GPU zabiera nieco czasu, w efekcie odświeżanie RAWów z włączoną akceleracją trwa nieco dłużej niż bez. Dopiero po załadowaniu RAW grafika daje strasznego pytonga - reakcja na suwaki jest natychmiastowa i płynna, bez szarpania podczas suwakowania.

Podsumowując - lewarowanie GPU przydaje się w podczas edycji zdjęcia dając bardziej bezpośrednią interakcję (szczególnie na ekranach UHD-4K-5K). W przypadku np. szybkiego przeglądania RAWów włączona akceleracja GPU tylko opóźnia ich rendering. Ibidem w ACR 9.

zoom2
28-06-2015, 19:48
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250216&page=2

czy ktos z praktykow obalania jabcoka moze sie odniesc do problemiku ktory jest opisany w podlinkowanym watku od postu nr 18.
by byc wprowadzonym w temat warto przeczytac os postu nr 12.
wczesniejsze posty sa nieistotne bo dotycza innych zagadnien.
generalnie chodzi o pewne roznice w pracy LR pod OSX i LR pod Windows

Bielack
02-07-2015, 00:38
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/Zrzutekranu20150702o000944-2.png
źródło (http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2015/07/Zrzut-ekranu-2015-07-02-o-00.09.44.png)
Taki oto komunikat mi wyskakuje. Jedyną niepożądaną reakcją komputera jaką wyczułem, to zaniki dźwięku z podłączonego przez USB interfejsu audio. Niestety, wyłączenie wszystkiego z gniazdek USB nie pomaga - komunikat nadal się pokazuje. Zwykle, wyłączam komputer na dłuższą chwilę i mam na tydzień/miesiąc/kwartał spokój. Znów mogę podłączyć wszystko, znów wszystko działa.

Ale chciałbym dowiedzieć się, czy można jakoś "softwareowo" wyłączyć to urządzenie USB które zuzywa zbyt dużo prądu i uspokoić system? Któryś z Kolegów miał może podobny problem? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

foto4deg
02-07-2015, 01:02
ni ch... różnicy :) Choć nie jestem pewien, bo ten programik zeznaje że PS upiera się by korzystać z Radka. Teoretycznie da się przełączyć na integrę z wyłączonym PS, ale w praktyce może nie wiadomo na ile PS coś sobie z tego robi...

[edit] Z wyłączonym GPU w prefsach PS wynik ten sam - ergo przy wołaniu RAW w PS w ogóle nie lewaruje się*GPU :)

Czyli przepłaciłeś :p ;)

Czornyj
02-07-2015, 09:07
Czyli przepłaciłeś :p ;)

Ten sam konfig bez karty kosztuje tyle samo i jest na zamówienie, gdzie trzeba czekać - a ja miałem prawie od ręki taki jak chciałem i grafę gratis.

Ogólnie sprzęt w stosunku do rMBP13 dał mi odczuwalnego kopa, pracuje mi się piekielnie szybko i bezboleśnie, nawet po podłączeniu trzech monitorów (w tym UHD) nie łapie zmuły, więc nie żałuję ani grosza i wszystkim gorąco polecam.

Czekam teraz jeszcze tylko z ciekawością na El Capitana, bo jeśli (jak odgraża się Apple) zrobi się dzięki niemu jeszcze szybszy, to chyba będzie można go używać w charakterze latającego dywanu :mrgreen:

R
02-07-2015, 13:11
nie kupie sobie apple watcha bo jest paskudny i nie widze dla niego zadnego zastosowania, nie bede korzystal z apple music, nawet z darmowego 3 misiecznego okresu probnego, bo wole spotify... ale usuniecie z aplikacji muzyka opcji home sharing uwazam za totalna bzdure. jedna z niewielu opcji bardzo przydatnych, z ktorych korzystam kazdego dnia. jakbym wiedzial, ze tak bedzie to na pewno nie zainstalowalbym 8.4
i co mnie obchodzi, ze apple nie ma licencji na rozpowszechnianie streamu przez wifi? skoro nie korzystam i nie mam zamiaru to prosze o przywrocenie funkcjonalnosci, ktora bez ostrzezenia mi odebrano.

wywar
09-07-2015, 07:03
Ja odpaliłem Apple Music. Mz jakość muzy gorsza niż w Spotify.

Proac150
09-07-2015, 10:03
A u mnie odwrotnie w ślepych testach apple music lepsze od spotify premium. Test przy urzyciu appletv + dobre przetwornik, wzacniacz, kolumny

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

adrian
09-07-2015, 11:31
Słyszałem, że z repertuarem lipa na apple music. Jest gdzieś jakaś lista wykonawców/płyt do sprawdzenia?

wywar
09-07-2015, 11:41
Z repertuarem jest z dnia na dzień lepiej. Znalazłem wszystko w Apple Music co mam w Spotify. Boli mnie tylko jakość która przedstawia się tak jakbym miał wodę w uszach albo zarzucił koc na kolumny.
Zauważyłem ,że przy niektórych piosenkach są znaczki "E" (w iTunes jest to "Explicit"), czyli niby "wyraźny".

adrian
09-07-2015, 11:50
Explicit oznacza raczej, że zawiera wulgaryzmy ;-)

ThomasVoland
09-07-2015, 12:40
Ja odpaliłem Apple Music. Mz jakość muzy gorsza niż w Spotify.

Na utworach które sprawdzałem było odwrotnie. Niestety, bo aplikacje Apple są kilka lat za Spotify (ta na iOS od biedy ujdzie) i mam wątpliwości czy kiedykolwiek je dogonią. Strumieniowanie w iTunes jest rozwiązane tak głupio, że aż ciężko uwierzyć że zdecydowali się wypuścić takiego gniota. Przed premierą byłem pewny że przejdę na Apple Music, a teraz kompletnie tego nie widzę - szlag mnie trafia ilekroć mam tam czegoś szukać. Paweł Opydo dobrze wypunktował podstawowe kretynizmy na tym wideo: https://www.youtube.com/watch?v=gMXJeq5ZOMc

wywar
10-07-2015, 08:41
Zainstalował ktoś bete ios9? Da się tego używać?

ropusz
10-07-2015, 08:57
Szkoda, że po zrobieniu playlisty nie można tego na zwykłego iPoda wrzucić.

ThomasVoland
10-07-2015, 09:32
Zainstalowałem betę El Capitan jako główny system operacyjny. Zobaczymy co z tego wyniknie. Różnica w szybkości działania jest niesamowita (MBPr 15" late 2013 w wersji z 16GB i dodatkową grafiką).

ShutterStill
10-07-2015, 10:23
Zainstalowałem betę El Capitan jako główny system operacyjny. Zobaczymy co z tego wyniknie. Różnica w szybkości działania jest niesamowita (MBPr 15" late 2013 w wersji z 16GB i dodatkową grafiką).

Jak zainstalowac bete El C?

Gdzie widac roznice w dzialaniu?
P.s. ha ciagle na maverick..

ThomasVoland
10-07-2015, 10:26
https://beta.apple.com/sp/betaprogram

Pamiętajcie o wyłączeniu kompensacji światła otoczenia w ustawieniach monitorów.

Slon
10-07-2015, 11:00
Właśnie zasysam i zastanawiam się czy instalować.
Stawiałeś system na czystym dysku?

ThomasVoland
10-07-2015, 11:01
Nie. Jako update.

Slon
10-07-2015, 11:26
Yosemite powoli zaczyna mnie denerwować, wiesza się raz na 1-2 tygodnie, BT czasami szwankuje...
Może w El Capitan poprawili coś. Planuję postawić na czystym dysku, zobaczymy czy coś warty, czy wrócić do Mavericks'a.

gALL
10-07-2015, 17:27
Z Yose dzieja sie dziwne rzeczy, na mojej lubej MB'13 z 2009 czasem chodzil z przestojami, czasem jak burza (SSD Intela i 4GB RAM). Na siostry MBP'13 z 2009 (tez 4GB RAM) nie lubil sie z SSD ale na SSHD chodzi jak zloto, a na moim rMPB'13 z 2014 jak na razie bez zajakniecia. Miniacz chodzi na Mavericku, bo tam siedzi pare programow niezgodnych z Yose. A na El Capitan poczekam az do pierwszego pakietu poprawek ;)

Czornyj
10-07-2015, 17:57
U mnie ostatnio wszystko chodzi zbyt szybko, nie ma kiedy złapać oddechu, zrobić kawy, nalać wina, ledwo człowiek muśnie (zjawiskowo nadhiperzajebiaszczy) gładzik już wszystko gotowe. Nowe CC 2015 przyspieszyło, nowe Affinity Photo pocina jak tornado. Strach instalować El Capitana, bo jeszcze nadmiar bodźców nadwyręży skołataną psychę...

Czuję się wyalienowany, bo nie mam na co narzekać - nawet iP6+ ostatnio jakby chętniej łączy się*przez AirDropa z Maćkiem, gdzie wcześniej wiecznie nie mógł nawiązać połączenia (nadal nie jest idealnie, ale jest progres)

ShutterStill
11-07-2015, 09:47
Jak się sprawuje El C w becie?

Slon
11-07-2015, 10:15
U mnie ok, zrobiłem up date z Yosemite. Włącza się dłużej (SSD), znowu zmienili czcionki (delikatnie, ale początkowo denerwuje), drobne zmiany wyglądu, działa stabilnie i wydaje mi się że szybciej.
Muszę dłużej popracować przy LR, bo narazie tylko przeglądanie internetu.

wywar
11-07-2015, 10:50
Zainstalowałem ios9beta. Czcionka odpycha ale po paru godzinach idzie się przyzwyczaić. Bateria w tym trybie oszczędzania mega na plus - trzyma jak stara, dobra Nokia ;) Szkoda wracać do 8.4 ale niestety muszę - telefon gubi sieć :(

motoko
11-07-2015, 16:35
Zainstalowałem ios9beta. Czcionka odpycha ale po paru godzinach idzie się przyzwyczaić. Bateria w tym trybie oszczędzania mega na plus - trzyma jak stara, dobra Nokia ;) Szkoda wracać do 8.4 ale niestety muszę - telefon gubi sieć :(

Ooo, czyli jest jeszcze nadzieja dla mojego starego IP5. Ostatnio zgłupiałem, bo nawet po wymianie baterii na nową trzymał tak około 3/4 dnia i zanabyłem Lumię dla świętego spokoju.

mehmet efendi
11-07-2015, 17:50
Mam iP4 i dwa dni nie są wyzwaniem z umiarkowanym gadaniem.

motoko
12-07-2015, 01:52

Czyżby kluczem był iOS8?

wywar
12-07-2015, 03:04
Chyba na IP4 to ios7 max. 8mka chyba od 4s idzie.

ShutterStill
12-07-2015, 13:27
U mnie ok, zrobiłem up date z Yosemite. Włącza się dłużej (SSD), znowu zmienili czcionki (delikatnie, ale początkowo denerwuje), drobne zmiany wyglądu, działa stabilnie i wydaje mi się że szybciej.
Muszę dłużej popracować przy LR, bo narazie tylko przeglądanie internetu.
A jak u was z żywotnością baterii na El C ?

motoko
12-07-2015, 13:34
Chyba na IP4 to ios7 max. 8mka chyba od 4s idzie.

No pokretnie troche napisalem, chodzilo o to, ze na ios7 z bateria nie ma klopotu, a na 8 juz robi sie slabo. Niestety oba iPhony jakie mam sa juz na osemce i zdaje sie ze nie ma mozliwosci cofniecia sie do wczesniejszej wersji.

ThomasVoland
12-07-2015, 14:08
A jak u was z żywotnością baterii na El C ?

Ja nie wiem, bo u mnie jest wpięty pod zasilacz prawie zawsze.

mehmet efendi
12-07-2015, 14:33
iOS 7.1.2

rychu_cmg
12-07-2015, 21:23
Czy do ipada mini 2 jest jakiś czytnik do kart CF pozwalający na import plików NEF i późniejszą ich obróbkę ?

ShutterStill
13-07-2015, 11:20
https://beta.apple.com/sp/betaprogram

Pamiętajcie o wyłączeniu kompensacji światła otoczenia w ustawieniach monitorów.
Link mi nie działa :(
Jest jakieś krok po kroku jak to zainstalować?
Sorki ale kompletnie zielony w tym jestem [emoji6]

Edyta :
Chyba znalazłem

ShutterStill
13-07-2015, 18:00
Jak wasze wrażenia z el capitan?
Nie widzę / czuję różnicy

Tom01
13-07-2015, 18:32

Poza błędami, też nie widzę różnicy.

A nie, przepraszam. Widzę s********e zarządzanie pulpitami. Domyślnie nie widać do jest na którym, trzeba najechać myszą. Wkurzające. :/

wywar
15-07-2015, 10:37
Przeprosiłem się ze Spotify. Jakość muzy z Aplle Music jest tragiczna.

motoko
15-07-2015, 11:23
Wcisnąłem nową baterię do iP5, dalej niezbyt ciekawie, czy mogę liczyć na poprawę po kilku cyklach ładowania czy raczej nie? Czy jest możliwość downgrade'u softu do wersji 7.xxx?

GeparD
15-07-2015, 16:20
Przeprosiłem się ze Spotify. Jakość muzy z Aplle Music jest tragiczna.

Ja rowniez. Nie moge przyzwyczaic sie do obslugi przez iTunes

Lancelot
16-07-2015, 12:01

Kiedyś też tak miałem ale dzisiaj iP4 z 7.1.2 wytrzymuje dobę a iP4s z 8 ledwo kilka godzin :-( Wszystkie oczywiście z wyłączonym 3G.

motoko
16-07-2015, 15:25
Kiedyś też tak miałem ale dzisiaj iP4 z 7.1.2 wytrzymuje dobę a iP4s z 8 ledwo kilka godzin :-( Wszystkie oczywiście z wyłączonym 3G.
Ten "ficzer" wymusi chyba na mnie powrót do Andka...

mehmet efendi
16-07-2015, 16:03
iP4 rano odpięty od gniazdka. Ze 20 minut rozmów, kilkadziesiąt powiadomień, 92% baterii.
Ja nie wiem, o czym piszecie.
:-P

kulczynski
16-07-2015, 19:28
U mnie na iPhone 6plus iOS 9 działa spokojnie cała dobę. Ładowanie w nocy, dzień użytkowania z wifi, geolokalizacja, włączonym transferem danych. Jest lepiej po upgrade.

Slon
17-07-2015, 00:13

Poużywałem trochę i:
- nie wiesza się, więc już spory plus w stosunku do Yosemite
- chyba zjada mniej baterii
- dłużej startuje
- wbudowana aplikacja zdjęcia wyskakuje i denerwuje przy każdym włożeniu karty (wie ktoś jak to wyłączyć?)

ShutterStill
17-07-2015, 01:47
Dzięki!
Ja zainstalowałem ale nie mam czasu usiąść i używać. Wcześniej na Maverick nic mi się nie wieszało i mam nadzieję, że tak zostanie.

motoko
17-07-2015, 02:09
U mnie na iPhone 6plus iOS 9 działa spokojnie cała dobę. Ładowanie w nocy, dzień użytkowania z wifi, geolokalizacja, włączonym transferem danych. Jest lepiej po upgrade.

No iP6+ i do tego iOS9 to i ze dwa dni nie powinny być problemem.

Ajfony na ebayu, rozglądam się za sensowanym Andkiem.

ShutterStill
17-07-2015, 02:16
Czy ktoś może podesłać link do tematu o telefonach? Po zmianach na forum nie mogę znaleźć.
Dzięki

Kurtz
17-07-2015, 03:37
Którego tematu o telefonach? Tego: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?140062-GSM-wyb%F3r-telefonu-smartfonu-porady-itp _

adrian
17-07-2015, 08:45
- wbudowana aplikacja zdjęcia wyskakuje i denerwuje przy każdym włożeniu karty (wie ktoś jak to wyłączyć?)

A to nie jest czasem ta opcja - ignore - przy 'When you insert picture CD'? (to jest w preferencjach systemu).

źródło (https://io.signalstorm.net/ignore.png)

Co prawda to Yose i po angielsku, ale opcje powinny być te same w El Capitan.

wywar
17-07-2015, 09:07
Kupił ktoś Macbooka? Jak to balanga? Ciekawe jak lightroom na tym chula.

adrian
17-07-2015, 09:23
Kupił ktoś Macbooka? Jak to balanga? Ciekawe jak lightroom na tym chula.

Czornyj pisał, że kupił. Parę stron wcześniej było.

Slon
17-07-2015, 09:28
A to nie jest czasem ta opcja - ignore - przy 'When you insert picture CD'? (to jest w preferencjach systemu).

źródło (https://io.signalstorm.net/ignore.png)

Co prawda to Yose i po angielsku, ale opcje powinny być te same w El Capitan.

U mnie nie ma takiej opcji:

źródło (https://photos-6.dropbox.com/t/2/AADbGqQu6MIRDdIR7YYOuDonEUbLQpE4_IvQW4w1yx0i0Q/12/85403783/png/32x32/1/_/1/2/Zrzut%20ekranu%202015-07-17%2009.27.18.png/EJPgvkIYujEgASgB/jJamFVgFL9xSVgMBnse_7jUTDfzE3rpNd2lsgwKWp4c?size=1 024x768&size_mode=2)

wywar
17-07-2015, 09:47
Czornyj pisał, że kupił. Parę stron wcześniej było.

Ale on chyba pro15 kupił, a mi chodzi o tą puderniczke 12cali.

adrian
17-07-2015, 09:59

Czytałem, że daje radę nawet w obróbce video, ale ja bym się nie nakręcał ze względu na cenę (chyba, że KONIECZNIE chcesz mieć takie maleństwo z mini ekranem), bo MacBook Pro 13.3" z Retiną kosztuje tle samo (podstawowy), jedyny plus na korzyść MacBooka to 256G flaszki vs 128G w MacBook Pro 13.3" Retina w tej samej cenie.

- - - - kolejny post - - - - - -

wywar, tu masz linka: http://www.4kshooters.net/2015/07/10/how-well-does-final-cut-pro-x-work-on-the-latest-2015-12-inch-macbook/

motoko
17-07-2015, 10:01

Rozumiem, że iOS 9 Beta?
Zainstalowałem na swojej "piątce" i zobaczę. Pierwszy wniosek to taki, że nieźle trzyma bateria jeśli telefon jest uśpiony, po 2 godz od odłączenia od ładowarki ciagle 100%. Gorzej ze po zainstalowaniu 8 apek, dodaniu dwóch kont mailowych i ściągnięciu książki na Kindle mam już tylko 60, o sorki 59, o już 58%...

adrian
17-07-2015, 10:35
Rozumiem, że iOS 9 Beta?
Zainstalowałem na swojej "piątce" i zobaczę. Pierwszy wniosek to taki, że nieźle trzyma bateria jeśli telefon jest uśpiony, po 2 godz od odłączenia od ładowarki ciagle 100%. Gorzej ze po zainstalowaniu 8 apek, dodaniu dwóch kont mailowych i ściągnięciu książki na Kindle mam już tylko 60, o sorki 59, o już 58%...

Hm, ja mam całkiem wporzo z baterią w iPhone 6. Odłączam rano, pół godziny później wychodzę do pracy, idę jakieś 30 minut, całą drogę słucham podcastów i jak dojdę do pracy to mam cały czas 100%, czasem się tak utrzymuje przez 3-4h od odłączenia. No i wszystko na iOS8

ShutterStill
17-07-2015, 10:40
Którego tematu o telefonach? Tego: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?140062-GSM-wyb%F3r-telefonu-smartfonu-porady-itp _
Ten. [emoji2] dziękuję

ThomasVoland
17-07-2015, 11:21

Ostatnie dwa odcinki przesłuchaj: https://itunes.apple.com/pl/podcast/macgadka-podcast-myapple/id452283015?mt=2

adrian
17-07-2015, 12:41
U mnie nie ma takiej opcji:

źródło (https://photos-6.dropbox.com/t/2/AADbGqQu6MIRDdIR7YYOuDonEUbLQpE4_IvQW4w1yx0i0Q/12/85403783/png/32x32/1/_/1/2/Zrzut%20ekranu%202015-07-17%2009.27.18.png/EJPgvkIYujEgASgB/jJamFVgFL9xSVgMBnse_7jUTDfzE3rpNd2lsgwKWp4c?size=1 024x768&size_mode=2)

Slon, znalazłem takie coś:

Open the app Image Capture, select your SD card, and at the bottom left will be a dropdown letting you choose the default action when the SD card is inserted (this also works for cameras, iPhones, etc).

Jakby co, to mogę przetłumaczyć.

Slon
17-07-2015, 14:14
Dzięki Adrian, działa. Niestety trzeba zrobić to dla każdej karty.

adrian
17-07-2015, 15:33
Niestety trzeba zrobić to dla każdej karty.

O LOL, co za bzdura ;D Apple dało radę, widać... :/

Slon
17-07-2015, 15:43
Łatwiej i szybciej posłać te appki w kosmos...
Uzywacie ich? Warto zachować? (Obrazy, iPhoto i te Przechwytywanie)