Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a
... Przesadzacie ludzie.
Pewnie nawet się nie domyślasz, jak bardzo chciałbym, aby produkty apple były postrzegane jak wszystkie inne przedmioty.
Bo to tylko przedmioty i nic więcej.
Bo to tylko przedmioty i nic więcej.
Otóż to.
Wejdź na forum Androida to dopiero będziesz miał fanatyków. Znam takich co jak mantra powtarzają "apple dzieło szatana" i nawet w ich domach iPod jest zakazany, bo Android lepszy. A dlaczego lepszy? Bo lepszy. Gombrowicz na zywo.
Po obu stronach barykady znajdą się twardoglowi, co produkty innych znają tylko z obrazków w sieci.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/04/mobile-1.png
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mobile.png)
A gdzie Windows Phone 8.1 ? To jawna dyskryminacja!
A gdzie Windows Phone 8.1 ? To jawna dyskryminacja!
To wątek o sprzęcie, nie jednostkach chorobowych... :)
I tutaj chcial bym miec przycisk "lubie to" :D
Sry za OT.
Ten rysunek przedstawia ewidentne stany chorobowe.
Albo obnaża inne, np brak poczucia humoru.
Władca Pixeli
16-01-2015, 02:52
Dawno tu nie pisałem na temat iPada co nie znaczy, że "boski iPad" pracuje poprawnie. :mrgreen:
Nie pisałem bo ilość problemów jest tak duża że szkoda marnować czas na opisywanie wszystkich problemów.
W chwili obecnie iPad'a praktycznie nie da się używać.
Po ostatnich poprawkach systemu Pages, Numers i kalendarz zamykają się same po kilkanaście razy na dzień.
Po każdym uśpieniu systemu hasło trzeba wpisywać 3 razy aby się zalogować.
W kalendarzu nowe spotkania pojawiają się w czasie GMT i w większości przypadków nie można ich już modyfikować bo powoduje to całkowite zawieszenie aplikacji.
Przeniesienie spotkania w kalendarzu z jednego dnia na inny powoduje, że lata ono po całym ekranie i nie wiadomo jak prawidłowo wstawić w innym dniu.
Cała masa spotkać w kalendarzu znika i tylko restart aplikacji powoduje że się ponownie pokazują!!!
Dzwoniłem bezpośrednio do Apple. Wysłali email, kliknąłem na link jakiegoś testowego programu i po sekundzie powiedzieli, że wszystko jest OK.
Przeinstalowałem cały system ale nadal jest to samo.
Po roku użytkowania jak dla mnie to jest to najgorszy system jaki w życiu używałem.
Władca Pixeli
16-01-2015, 07:59
Przestroga dla kupujących iPad.
Właśnie się okazało, że po odtworzeniu systemu straciłem wszystkie dokumenty PDF.
http://apple.stackexchange.com/questions/121529/pdfs-missing-from-ibooks-on-ipad-after-restore
http://www.any-data-recovery.com/tips/iphone/how-to-recover-pdf-from-iphone-ipad-ipod-touch.html
http://ipad.bigresource.com/Lost-iBooks-after-software-restore-XcbV7p7OM.html
http://www.ipadforums.net/threads/where-have-my-pdfs-gone.49681/
Programiści z Apple do banda debili !!!
Różnica cenowa między Apple a np. Samsungiem się zaciera, albo już się zatarła. Cenowo wychodzi jeden wuj czy to smartfon czy tablet. Wszystko rozbija się o system. Miałem Androida, mam teraz iOS i jak wezmę do ręki coś z hemoroidem to zaraz mnie cofa. Liczyłem na Lolipop ale z tego co widzę na YT to nie zakocham się - zobaczymy jak to będzie w praktyce. Żeby nie było że jabłko jest bez wad - bo ma wady i to bardzo wkurzające jak np brak obsługi Siri po naszemu, dopiero w 8mce doczekałem się głosowego dyktowania. To czego brakowało mi w iOS ,a mega mi pod pasowało w androidzie to swype. Oczywiście już można po latach czekania zainstalować na ios ale niestety się wysypuje, wiesza, wyłącza - tak samo z SwiftKey i Fleksy - jest to irytujące i czekam jeszcze na 8.1.3 - jak tego nie poprawią to pisze niech oddają kasę za te klawiaturki. Kolejny temat który w japcoku mnie denerwuję to komplikowanie rzeczy z pozoru prostych. Nie mogę przegrać sobie AVIka z karty pamięci bo muszę skombinować komputer który mi to przerobi na odpowiedni format. Nie mogę sobie przegrać mp3 z pendrive tylko muszę skombinować kompa z iTunes. Na ipadzie będąc w terenie chcę zgrać z aparatu 20 zdjęć i wsadowo poprawić w nich kontrast, rozdzielczość, a potem wysłać mailem - kupuję kabel za 150zł, zgrywam i jest problem bo iPhoto zrobi wsadowo, ale nie zmieni rozdziałki (już iphoto nie ma), kupuję drugą apkę do zmiany rozdziałki - super myślę , ale taka sraczka jakościowa się płodzi z tego ,że szkoda gadać. Mz Apple rozmienia się na drobne i za dużo puszczają niedopracowanego softu i sprzętu - wszystko za szybko, za dużo modeli iPada, iPhona - teraz jeszcze biorą się za zegarki i planują kamerki typu gopro tworzyć. Słabo to widzę.
Marcin Jakubowski
16-01-2015, 10:02
+1
Po wprowadzeniu najnowszego iOS i OS X w necie zaroiło się od pytań jak wrócić do 7mki i Mavericsa. Muszą skupić się na dopracowaniu trgo z czego słyną czyli z softu.
foto4deg
16-01-2015, 11:05
Władca, skąd Ty masz takie problemy?! Nie odnotowałem niczego, o czym napisałeś. Chyba zbyt dużo narzekasz i Twój iPad to wyczuł :D
Temat Yose vs Mav juz roztrzasalismy tutaj. U mnie Yose dostalo kopa ze wszystkiego spod znaku ogryzka, nie tylko ze wzgledu na wyglad ale i swoje wady. Mam gdzies ciagle kopie Snow Leoparda i jak pokazalo zycie, ten zwierzak nie chcal zdechnac przez 5 lat i byl jednym z najlepszych systemow stworzonych przez Apple.
Przestroga dla kupujących iPad.
Właśnie się okazało, że po odtworzeniu systemu straciłem wszystkie dokumenty PDF.
http://apple.stackexchange.com/questions/121529/pdfs-missing-from-ibooks-on-ipad-after-restore
http://www.any-data-recovery.com/tips/iphone/how-to-recover-pdf-from-iphone-ipad-ipod-touch.html
http://ipad.bigresource.com/Lost-iBooks-after-software-restore-XcbV7p7OM.html
http://www.ipadforums.net/threads/where-have-my-pdfs-gone.49681/
Programiści z Apple do banda debili !!!
Odtwarzałem już dwa razy iPada z backupu w chmurze, raz po wymianie na nowy model, raz po powrocie z serwisu. Książki są na swoim miejscu. I to książki foto w formacie pdf nie kupione od Apple. Polecam trzymanie backupu w iCloud (osobiście nie ufam ich chmurze ale w przypadku odtwarzania iPhona i IPada jeszcze mnie nie zawiodła).
Po wprowadzeniu najnowszego iOS i OS X w necie zaroiło się od pytań jak wrócić do 7mki i Mavericsa. Muszą skupić się na dopracowaniu trgo z czego słyną czyli z softu.
raczej widze szanse na niedorobki w stylu windowsa. bo odejsciu wizjonera jakim byl Jobs albo szybko znajda nastepnego o co trudno albo poodcinaja troche kuponow az ludzie sie znudza/przyzwyczaja do gorszej jakosci
Nawet pod skrzydlami Jobsa mieli pare wpadek z systemami, aby nie siegac za daleko OS X 10.7 Lion.
raczej widze szanse na niedorobki w stylu windowsa. bo odejsciu wizjonera jakim byl Jobs albo szybko znajda nastepnego o co trudno albo poodcinaja troche kuponow az ludzie sie znudza/przyzwyczaja do gorszej jakosci
Bo to wizjoner odpowiada za jakość kodu generowanego przez programistów...
To co widzicie teraz, jest polityką którą apple musiało realizować od dłuższego czasu, z bardzo dużym prawdopodobieństwem, rozpoczętą jeszcze przed śmiercią Jobsa.
Z drugiej strony, określanie Windowsa niedoróbką, biorąc pod uwagę wsparcie sprzętu w apple jest trochę nie na miejscu.
Z tego co się orientuję, wersja 7 jest podatna na wiele ataków, które określane są jako krytyczne i mogą być realizowane automatycznie.
mz. mają syndrom Adobe - koderzy mają stale napierniczać nowe wersje OSów pod presją czasu, byle wprowadzić nowe "łał-ficzers" i był dobry szoł na kijnołcie, bo inaczej wszyscy zaczynają brąchać że jabłko się kończy, przestało być innowacyjne i sprzedaż nowych zabawek będzie mniejsza. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, ludzie mają coraz większy przypał na bógwico, koreańcy dyszą za plecemi i efekty są jakie są.
iOS8 na iP6 dziala bejecznie, nie wiem o co wam biega :P
No to wgraj sobie jakąś piosenkę w mp3 jako dzwonek i opisz jak to zrobiłeś :)
Ale np. w windowsie osłabia mnie zarządzanie barwą - jedna fotka w każdym programie inaczej wygląda. Komputer po wybudzeniu gubi profil itp... w japcokach tego nie ma :)
Ale np. w windowsie osłabia mnie zarządzanie barwą - jedna fotka w każdym programie inaczej wygląda. Komputer po wybudzeniu gubi profil itp... w japcokach tego nie ma :)
W8.1 już nie ma tego problemu
No to wgraj sobie jakąś piosenkę w mp3 jako dzwonek i opisz jak to zrobiłeś :)Nie odbywa się to tak wprost, jak w Androidzie, ale da się bezproblemowo zrobić: http://www.pcadvisor.co.uk/how-to/audio/3274143/make-song-your-iphone-ringtone/
A są też narzędzia, nawet takie online'owe, co to automatyzują.
Ja wiem ,że się da bo sam to robiłem. Ale tak błahy temat jak dzwonek mp3 powinien być załatwiony jednym kliknięciem ,a tak nie jest. Ogólnie użytkowanie iOSa w porównaniu do androida to sama przyjemność, ale jest właśnie parę takich pierdół które mnie drażnią. Wg. mnie iPhone na Polskę jest niepełnosprawny i cena w PL powinna być obniżona właśnie przez to ,że jest niedorobiony przez brak polskiego Siri, a wybieranie głosowe to jest parodia - już stare nokie z ery wystającej anteny lepiej z tym sobie radziły. O klawiaturce QuickType już nie wspomnę. Sprzedają to w Polsce za grubą kasę więc powinni to ogarnąć.
ShutterStill
17-01-2015, 00:36
W8.1 już nie ma tego problemu
Jest!
Otwórz zdjęcie w lightroom i w Picassa.
Picassa czerwienią bije a w lightroom tak jak w wydruku
Ja wiem ,że się da bo sam to robiłem. Ale tak błahy temat jak dzwonek mp3 powinien być załatwiony jednym kliknięciem ,a tak nie jest. Ogólnie użytkowanie iOSa w porównaniu do androida to sama przyjemność, ale jest właśnie parę takich pierdół które mnie drażnią. Wg. mnie iPhone na Polskę jest niepełnosprawny i cena w PL powinna być obniżona właśnie przez to ,że jest niedorobiony przez brak polskiego Siri, a wybieranie głosowe to jest parodia - już stare nokie z ery wystającej anteny lepiej z tym sobie radziły. O klawiaturce QuickType już nie wspomnę. Sprzedają to w Polsce za grubą kasę więc powinni to ogarnąć.
Dzwonki to się kupuje w jabłkowym szopie a nie robi samemu!
Miałem w posiadaniu kilka modeli iP (4/4s/5s), bardzo mile je wspominam, zwłaszcza ostatni, jedyne czego mi brakowało to jakieś pół cala ekranu ;-)
Czego nie potrafiłem ogarnąć, to sprawa backupu zdjęć robionych telefonem tak aby były widoczne na moim Miniaczu. Po kilku próbach z iCloud i iPhoto odpuściłem i zainstalowałem Google+. O zgrozo dużo łatwiej poszło mi z Lumią i Win 8.1, a właściwie poszło samo...
Ani iPhonów ani Maca Mini nie kupiłem dla znaczka, ten drugi zdobył moje serce relacją rozmiar/możliwości. Sprzedałem go ze smutkiem po ogłoszeniu przez Apple kierunku w którym pójdą nowe Mini.
Ogólnie użytkowanie iOSa w porównaniu do androida to sama przyjemność...
Dla mnie iOS/Android/WP8 sa tak samo przyjemne/nieprzyjemne, kazdy ma swoje zalety i swoje przywary.
Czytajac posty widze ze wiele osob wykorzystuje smartfony do celow "zawodowych", maja oni pewnie inne priorytety niz taki szaraczek jak ja, mozliwe ze u nich ekosystem Apple w ogolnym rozrachunku sprawdza sie lepiej niz inne platformy, dla mnie to przyslowiowy "jeden pies".
Jest!
Otwórz zdjęcie w lightroom i w Picassa.
Picassa czerwienią bije a w lightroom tak jak w wydruku
Zaintrygowałeś mnie. Zainstalowałem :)
Wygląda na to, że Picasa jako jedyny soft z jakim się spotkałem, domyślnie nie czyta profili ICC zawartych w plikach. To jednak nie wina systemu. Dwie minuty z google i gotowe:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/t31.0-8/10900129_10203758033299079_644677283417670651_o.jp g)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/10930133_10203758033259078_6941402976359516617_o.j pg)
jerryjola
18-01-2015, 17:46
Planuję zakup używanego Mac Booka Pro 13" - akurat znajomy pochwalił mi się, działa toto całkiem fajnie, bateria z sensownym czasem pracy (chociaż mojego Della nie pobija), a te programy do grafiki, co używam, są na Macka. Poza tym - jak gdzieś jadę, to 13 cali to całkiem udany kompromis pomiędzy mobilnością, a wygodą w pracy na wyjeździe. A sama praca z systemem - pobieżnym zapoznaniu się - przyjemna a system reaguje bardzo szybko.
Waham się jedynie ze względu na brak modemu GSM, ale mam w tej chwili taki mini router Huawei z LTE, to w zasadzie nie jest to problem...
Ciekawe, jak mi się będzie żyło z jabłkiem...
Jak zakupię, to dam znać, co i jak.
Powodzenia ale mozesz roczarowac sie (pozytywnie) :).
Napisz wiecej jaki to jest MBP 13". Z ktorego roku i ile RAM na pokladzie?
pytanie do do ogrzykowych fachowcow
IP5, system 8.1, operator plus
na poprzednim systemie dzialal mi hotspot osobisty, czasem potrzebwowalem udostepnic neta. Teraz znow potrzebuje .. tylko ze jablko mi pisze " jesli chcesz uruchomic hotspot osobisty zapytaj carrier". polski zdawalo mi sie rozumiem, z angielskim tez sobie radze, ze dwa inne jezyki jakos ogarniam na poziomie czytania .. ale helpunku .. tym razem poleglem ..
w ustawieniach sieci masz wpisany APN dla hotspota? po aktualizacji systemy mogl zgubic te ustawienia. za kazdym razem dla MMS trzeba wpisywac po aktualizacji, byc moze tez dla hotspota.
W światku gsm, carrier to odpowiednik operatora.
Chyba.
zbior ustawien dla danego operatora. maly pliczek w ktorym sa predefiniowane pewne ustawienia
ShutterStill
19-01-2015, 13:08
Chyba.
Dokładnie :-)
Fomarser
19-01-2015, 13:56
na poprzednim systemie dzialal mi hotspot osobisty, czasem potrzebwowalem udostepnic neta. Teraz znow potrzebuje .. tylko ze jablko mi pisze " jesli chcesz uruchomic hotspot osobisty zapytaj carrier". polski zdawalo mi sie rozumiem, z angielskim tez sobie radze, ze dwa inne jezyki jakos ogarniam na poziomie czytania .. ale helpunku .. tym razem poleglem ..
Ustawienia - Sieć komórkowa - Sieć komórkowa danych:
W danych HOTSPOT OSOBISTY - APN wpisz plus
Powinno działać.
Albo zadzwoń do BOA, niech Ci prześlą konfigurację bezpośrednio do telefonu.
w ustawieniach sieci masz wpisany APN dla hotspota? po aktualizacji systemy mogl zgubic te ustawienia. za kazdym razem dla MMS trzeba wpisywac po aktualizacji, byc moze tez dla hotspota.
mam wpisany :)
Chyba.
tyle to wiem :)
Albo zadzwoń do BOA, niech Ci prześlą konfigurację bezpośrednio do telefonu.
oficjalnie plus nie obsluguje ajfonow :D nawet jesli je sprzedaje. owszem posiadaja konfiguracje apn dla ios 7 (fakt dzialalo). o 8 nie wiedza ze juz jest :)
bede kombinowal dalej
wasilewk
19-01-2015, 15:49
...
oficjalnie plus nie obsluguje ajfonow :D nawet jesli je sprzedaje. owszem posiadaja konfiguracje apn dla ios 7 (fakt dzialalo). o 8 nie wiedza ze juz jest :)
...j
Dwa lata z nimi wojowałem i w końcu przeszedłem do Play'a i mam spokój.
Pzdr.
Na IP5s, systemie 8.1.2 w plusie - hot spot działa (u mnie).
Władca Pixeli
20-01-2015, 03:50
Nie wiem czy śmiać się czy płakać.
W ubiegłym tygodniu po ponad 2 godzinach rozmowy z Apple zaproponowano wizytę w serwisie.
W serwisie kiedy zobaczono ile jest problemów podjęto decyzję o wymianie.
Niestety większość problemów iPada pozostała. Na dodatek tego pojawiły się inne problemy jak np. Highlight w Pages był żółty a teraz jest zielony.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Highlight.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Highlight.jpg)
Ponowny telefon do Apple. Przeszedłem przez kilka poziomów supportu ale nikt nie ma pojęcia co się dzieje.
Przypuszczenie to uszkodzona aplikacja Pages tylko jak, jeżeli system w iPadzie w sklepie był już zainstalowany najnowszy?
Tak więc kolejna wizyta w serwisie a to oznacza kilka godzin jazdy samochodem ponownie.
...
Tak więc kolejna wizyta w serwisie a to oznacza kilka godzin jazdy samochodem ponownie.
Mam nadzieję, że dokumentujesz poniesione w tej sprawie koszty (!).
jerryjola
22-01-2015, 01:16
Powodzenia ale mozesz roczarowac sie (pozytywnie) :).
Napisz wiecej jaki to jest MBP 13". Z ktorego roku i ile RAM na pokladzie?
Z początku 2010, 6 GB RAM, OS X 10.10, C2D 2x2.66
Dlaczego mam się rozczarować?
Jak pozytywnie, to OK.
Ciekawi mnie, jak bateria będzie trzymać.
Teraz pracuję na Dell6500 C2D 2x2,53 z 4 GB RAM . Bateria potrafi dotrzymać ponad 6h mieszanej pracy (pisanie,poczta, przejrzenie wiadomości, jakaś piosenka, filmik). Ale mam 15" i trochę jest nieporęczne.
A ten MacBook to akurat fajnie nawet wygląda.
Z początku 2010, 6 GB RAM, OS X 10.10, C2D 2x2.66
Ciekawi mnie, jak bateria będzie trzymać.
Teraz pracuję na Dell6500 C2D 2x2,53 z 4 GB RAM . Bateria potrafi dotrzymać ponad 6h mieszanej pracy (pisanie,poczta, przejrzenie wiadomości, jakaś piosenka, filmik). Ale mam 15" i trochę jest nieporęczne.
A ten MacBook to akurat fajnie nawet wygląda.
Pełna specyfikacja: http://www.everymac.com/systems/apple/macbook_pro/specs/macbook-pro-core-2-duo-2.66-aluminum-13-mid-2010-unibody-specs.html
2.66GHz czy 2.4GHz nie ma większego znaczenia ale 6GB RAM? Czyżby dwa różne moduły, 4 i 2? Warto będzie wymienić na symetryczny układ 2+2 albo 4+4. Po prostu dokupienie jednego modułu pamięci, takiego jaki już tam siedzi, załatwi sprawę. Ten Mac akceptuje moduły 204-pin SODIMM non-ECC, 1.5V, PC3-8500/1066MHz i PC3-10600/1333MHz.
Na dzień dobry, wywal OS X 10.10 i zainstaluj 10.9.5.
Jak długo trzyma bateria, zależne jest od tego w jakim jest stanie i może okazać się, ze będziesz miał ja do wymiany. Standardowa bateria 60-63.5Wh do tego modelu wytrzymuje do ok 1000 cykli ładowania. Powyżej 800 cykli jej pojemność leci na pysk. Przy okazji wymiany baterii warto wymienić standardowy 5400rpm HDD na 128-160GB SSD (może być SATA-II lub SATA-III i tak dysk pracuje w trybie SATA-II).
Sprawdź czy działa DVD zanim go kupisz, ponieważ aby wymienić napęd, trzeba rozbebeczyć prawie całego MacBooka a nowy napęd nie jest tani, ponieważ jest niskoprofilowy (9.5mm).
Wymiana pamięci, baterii czy HDD to jest 5 min roboty, bo wszystkie te elementy są łatwo dostępne, po zdjęciu dolnej pokrywy (10 srubek). Jedna uwaga, jak już sam chcesz w nim grzebać, zanim cokolwiek zrobisz po jego otworzeniu, odepnij baterie.
jerryjola
22-01-2015, 19:08
Dzięki za info.
Bateria ma podobno ok 340 cykli ładowania.
RAM wymienię tak, aby mieć 8 GB.
Dysk wiadomym, ze SSD - akurat zostawię sobie z dotychczasowego lapka (mam 256 GB )
Napęd DVD rzekomo działa bez zająknięć.
Co do systemu, to dzięki za info. Gdzieś czytałem właśnie o problemach użytkowników z wersją 10.10.
Jak będę miał, to się pochwalę, jak chodzi, przede wszystkim pod kątem takiej szybkiej obróbki fotek.
Dzięki za info.
Bateria ma podobno ok 340 cykli ładowania.
RAM wymienię tak, aby mieć 8 GB.
Dysk wiadomym, ze SSD - akurat zostawię sobie z dotychczasowego lapka (mam 256 GB )
Napęd DVD rzekomo działa bez zająknięć.
Co do systemu, to dzięki za info. Gdzieś czytałem właśnie o problemach użytkowników z wersją 10.10.
Jak będę miał, to się pochwalę, jak chodzi, przede wszystkim pod kątem takiej szybkiej obróbki fotek.
Ja ostatnio kupiłem macbook pro w podobnej wersji c2d 2,3 4gb ram 250gb hdd. Zainstalowałem yosemite i śmiga jak trzeba 0 problemów, także nie ma obaw ;)
velaskez
23-01-2015, 11:42
Władco, niech Ci wymienią na nowego ipada mini 3 :mrgreen:
Owszem Plus nie jest certyfikowanym operatorem Apple, ale wraz z premierą iOS 8 została dodana pełna obsługa Plusa jako operatora. Od tego momentu działa LTE czy też możliwość wyboru trybu przesyłu danych. Hot Spot osobisty jest wspierany co najmniej od iOS 6 do dzisiaj włącznie i co najmniej od iPhone 4 do 6 włącznie. Sam to przetestowałem dla wszystkich tych modeli i systemów.
Coś nie tak jest z Twoimi ustawieniami, telefonem lub kartą SIM. Jakość informacji jaką usłyszy się w BOK Plusa zależy od tego jaką wiedzę ma osoba z którą się rozmawia a z tym bywa różnie.
Proponuję w ustawieniach zresetować ustawienia sieci. Wpisać konfigurację APN, zrestartować telefon.
Jak to nie pomoże, kopia telefonu w iTunes, pełny reset telefonu, konfiguracja tylko APN i sprawdzenie czy wtedy działa. Jak będzie działać to znaczy, że coś się pokiełbasiło w ustawieniach i nie ma co odtwarzać tylko do nowa wszystko poinstalwoać.
Czasami problem tkwi w wersji karty SIM, wartą spróbować na karcie jakiegoś znajomego czy działa.
jerryjola
24-01-2015, 21:40
Ja ostatnio kupiłem macbook pro w podobnej wersji c2d 2,3 4gb ram 250gb hdd. Zainstalowałem yosemite i śmiga jak trzeba 0 problemów, także nie ma obaw ;)
A jaką masz kartę graficzną? Jestem ciekawy, jak ewentualnie proste, stare gry będą na nim działać.
To tak przy okazji...
A jaką masz kartę graficzną? Jestem ciekawy, jak ewentualnie proste, stare gry będą na nim działać.
To tak przy okazji...
,,potwora,, gt320m ;D
Władca Pixeli
25-01-2015, 03:51
Byłem ponownie w serwisie Apple. Straciłem spora czasu i dowiedziałem się, że to wina oprogramowania więc nic nie mogą poradzić!!!
Być może kiedyś to naprawią :mrgreen:
Pokazałem im kilka filmów jakie nagrałem w ostatnich dniach pokazujących problemy. Zresetowali tablet.
Przychodzę do domu, patrzę na kalendarz i krew mnie zalewa. Zamiast lepiej jest jeszcze gorzej.
Teraz święta państwowe widzę podwójnie. Nie da się tego całkowicie wyłączyć. Po wyłączeniu jedna linia jest nadal widoczna.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple_Holidays.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple_Holidays.jpg)
Coś mnie się zdaje, że w poniedziałek zapowiada się bardzo nieprzyjemna rozmowa z głównym serwisem Apple.
E tam narzekasz, w MS Outlooku od 4 lat wszystkie swieta mam podwojnie oraz bajzem pomiedzy swietami w UK i w Polsce. Tez nie mozna z tym nic zrobic, nawet wylaczenie pokazywania swiat ich nie usuwa.
Programista Apple byl afro-amerykaninem i na stale wpisal dzien Martina Luthera Kinga, bez mozliwosci wylaczenia :D.
Mam iPada 3 i niestety, z każdą nowszą wersją systemu działa on coraz gorzej. Jobs wypierdzieliłby tych partaczy z roboty.
Mam iPada 3 i niestety, z każdą nowszą wersją systemu działa on coraz gorzej. Jobs wypierdzieliłby tych partaczy z roboty.
A Twój telefon czy tablet kosztowałaby 2x drożej.
A Twój telefon czy tablet kosztowałaby 2x drożej.
Opowiadasz.
Tez mam iPada3 i nie zauwazylem wiekszych roznic po instalowaniu nowych iOSow, a mam wypchany po brzegi softem. Moze mam zepsuty :cry: :mrgreen:
GoOrange
25-01-2015, 14:40
Mam swojego iPada3 (w zasadzie używa go mama), dla mnie to sprzęt bezobsługowy, klikam, używam i wszystko mi działa. Przesiadłem się co prawda na Phablet + Surface Pro ale nie w tym rzecz. Piszę o tym tylko w kontekście poniższego problemu ze starszym modelem, po prostu nigdy nie musiałem się borykać z problemami :)
Reaktywowałem swojego pierwszego iPada(1) 3G 16GB. Niestety nie da się go aktualizować powyżej bodaj 5.1.1. Jest na to jakiś sposób? Aplikacje ze sklepu w większości wymagają softu 7 a w najlepszym wypadku 6, mało tego, nawet natywne Safari z włączonym JavaScript się sypie. Jedynie mail i youtube działa jako, tako choć i tak w tym drugim nie widać komentarzy.
Idea tego urządzenia jest następująca, www, facebook, youtube, mail, ksiażka i mp3, cudów nie oczekuję ale może ktoś rozwikłał problem "nieaktualizowalnego" iPada 1?
Idea tego urządzenia jest następująca, www, facebook, youtube, mail, ksiażka i mp3...
No właśnie, urządzenie dedykowane do podstawowych czynności a nawet tych nie mogę sprawnie wykonywać. W porównaniu do iPada 3 z iOS 6 sprzęt działa koszmarnie. Zresztą nie tylko u mnie: https://discussions.apple.com/thread/6697717
GoOrange
25-01-2015, 15:29
No właśnie, urządzenie dedykowane do podstawowych czynności a nawet tych nie mogę sprawnie wykonywać. W porównaniu do iPada 3 z iOS 6 sprzęt działa koszmarnie. Zresztą nie tylko u mnie: https://discussions.apple.com/thread/6697717
Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy :)
Mnie iPad 3, dopóki go używałem działał wyśmienicie, za każdym razem aktualizowałem go od ręki.
Problem mam z iPadem 1, stary soft 5.1.1 i urządzenie jest mało użyteczne. Pytanie czy można coś nieoficjalnie w tym temacie wskórać?
Tak, rozumiem, że Tobie iPad 3 działa dobrze. Jednak to, że nowsze iOS nie działają na iPadzie 1 to raczej zaleta a nie wada.
GoOrange
25-01-2015, 16:22
Tak, rozumiem, że Tobie iPad 3 działa dobrze. Jednak to, że nowsze iOS nie działają na iPadzie 1 to raczej zaleta a nie wada.
Szczerze, to nie oczekuję najnowszego softu czy płynnego działania na starszym sprzęcie. Tylko próba zainstalowania jakiejkolwiek podstawowej aplikacji ze sklepu kończy się komunikatem o za starym sofcie.
jerryjola
25-01-2015, 20:07
,,potwora,, gt320m ;D
...aż tak źle jest?
...aż tak źle jest?
nie jest oki, brakuje mu ramu i szybkiego dysku ale to za jakiś czas dokupię ;-)
Mam pytanie odnośnie imaków, bo chcę kupić jeden dla pracownika i jeden dla siebie do domu. Nie bijcie jeśli pytanie zbyt proste, bo jestem zawalony robotą i naprawdę nie mam teraz kiedy szukać tej informacji a pilnie jest mi ona potrzebna, być może ktoś z Was już to wertował... Przechodząc do sedna: od którego modelu imac ma matrycę lepszą niż TN? MVA, IPS, S-IPS itp? Chodzi mi o to, jaki najstarszy imac mogę kupić żeby mieć w nim dobry panel? Wiem że to będzie sprzęt to neta i "worda" ale przyzwyczaiłem się do applowskiego monitora przy stacjonarnym i nie chciałbym się już "cofać" do TN...
O ile kojarzę od lat wszystkie iMac'i mają matryce IPS, a nie sądzę, że będziesz szukał modelu starszego niż 5 lat :-)
Biorę pod uwagę wszystkie imaki aluminiowe, byle miały procek intela (chyba wszystkie alu mają intela). Do domu sprzęt nie musi być wydajny. Wsadzę tam SSD żeby wygodnie się oglądało internet i przeglądało pliki na dysku. Pierwsze alu wyszły chyba dawniej niż 5 lat temu...
Władca Pixeli
26-01-2015, 20:38
Kolejna rozmowa z Apple.
Nie wiem po co oni utrzymuję cały dział techniczny kiedy jedyna ich pomoc to porada aby zrobić "Factory Reset"
Przecież można nagrać na sekretarce wiadomość: "Jak masz problem to zresetuj tablet. Jak dalej masz problem to nie dzwoń ponownie ponieważ nic więcej nie możemy zrobić" :mrgreen:
Przypuszczam, że ich bazy danych pracuję na komputerach Apple. Niestety nie pracuje to dobrze. Za każdym razem twierdzą, że dzwonię do nich pierwszy raz i muszę im podawać przez telefon wszystkie poprzednie numery pod jakimi zostały zarejestrowane problemy.
Kolejne odcinki "Apple Story" już niedługo :mrgreen:
Liczą, że się wreszcie zmęczysz i dasz im spokój...;)
Władca Pixeli
26-01-2015, 23:28
Liczą, że się wreszcie zmęczysz i dasz im spokój...;)
W marcu mam obiecanego iPhona do testowania :mrgreen:
Nie wiem czy to przeżyjemy. ;)
Za każdym razem twierdzą, że dzwonię do nich pierwszy raz i muszę im podawać przez telefon wszystkie poprzednie numery pod jakimi zostały zarejestrowane problemy.
Kolejne odcinki "Apple Story" już niedługo :mrgreen:
przeciez w stanach mieszkasz .. idz z tym do mediow, jeszcze zarobisz :)
albo do prawnika - zarobisz i ty i on a media przy okazji :)
ps. po wszystkim w ramach dziekuje z checia przyjme jakies japco :P
Władca Pixeli
28-01-2015, 05:25
przeciez w stanach mieszkasz .. idz z tym do mediow, jeszcze zarobisz :)
albo do prawnika - zarobisz i ty i on a media przy okazji :)
ps. po wszystkim w ramach dziekuje z checia przyjme jakies japco :P
Ale ja nie chcę zarobić tylko przekonać się na czym polega fenomen Apple. :mrgreen:
Wczoraj po rozmowie z programistą z Apple wysłałem mu przykładowy zbiór z Pages. Otworzył to na swoim iPadzie i sam był mocno zdziwiony, że takie jaja się dzieją.
Powiedział, że niedługo powinny się pojawić poprawki aby to naprawić.
Zapytałem się, dlaczego nie przeglądają swojego forum. Tam jest masa innych problemów które nie są poprawiane.
Coraz częściej czytam, że wiele firm rozrosło się do takich rozmiarów, że tracą kontrolę nad przepływem informacji.
Niestety problem nie jest prosty do rozwiązania, gdyż firma, która prze do przodu i się cały czas rozwija, przede wszystkim tam rzuca programistów - w nowe rejony. Działania w celu poprawy rzeczy już istniejących i z pozoru mało krytycznych, mają zwykle mały priorytet i są prowadzone oszczędnie. Jasne, ktoś czyta forum, może nawet wpisuje te błędy gdzieś. Tylko niemal zawsze w kolejce są ważniejsze rzeczy, bo rzadko spotyka się nudzącego się programistę. Tutaj zaczyna się ryba psuć od ogona, ponieważ ci, którzy raportują błędy, a nie widzą szybkiej reakcji i poprawek, przestają to robić, zniechęceni tym, że nic się nie dzieje. Mechanizm prosty, a rozkłada wiele dobrych produktów. Dopiero jak klienci zaczynają głośniej o czymś mówić, to ktoś tam powie, by się sprawie przyjrzeć i poświęcić z tydzień na poprawki częstszych błędów.
To kwestia kontroli jakości, a o tę właśnie dbał obsesyjnie Jobs, spychając tę tendencję i odpowiedzialność za kod i wykonanie w dół, na każdy poziom powstawania produktu i oprogramowania.
ThomasVoland
28-01-2015, 11:01
Ale ja nie chcę zarobić tylko przekonać się na czym polega fenomen Apple. :mrgreen:
Polega na tym, że klient kupuje produkt, który działa bezproblemowo, bez potrzeby siedzenia nad jego konfigurowaniem itd. Jak już pewnie sam zauważyłeś, Ty tego nie doświadczysz, więc myślę że eksperyment możesz zakończyć i wszyscy odetchną z ulgą.
Polega na tym, że klient kupuje produkt, który działa bezproblemowo, bez potrzeby siedzenia nad jego konfigurowaniem itd. Jak już pewnie sam zauważyłeś, Ty tego nie doświadczysz, więc myślę że eksperyment możesz zakończyć i wszyscy odetchną z ulgą.
Żałosny wniosek.
Władca Pixeli
28-01-2015, 20:35
I właśnie takie przypadki mnie interesują ;):mrgreen:
Może to wymaga wiary w Apple aby w doświadczać niezawodność systemu :mrgreen:
To raczej kwestia tego, z czego się korzysta. Funkcje najczęściej używane są pewnie dopracowane w dużym stopniu. Łatwo dostępne, ładnie przedstawione i po prostu działające. A jakiś procent użytkowników, którzy wymagają więcej, uznaje, że to nie jest sprzęt dla nich i tyle.
Mnie na przykład w iPadzie pierwszym wykrzacza się przeglądarka co i rusz. Mam dwie opcje. Wrócić do oryginalnego softu, z którym iPad wyszedł. Na którym naprawdę nieźle to działało. Ale był on jednowątkowy. I przeglądarka chyba bez zakładek. Albo zostać z obecną wersją systemu. Oba rozwiązania mają swoje wady. A Apple nie napisze już poprawnej obsługi aplikacji pod nieaktualny iOS. To mnie na przykład denerwuje. Ale to już antyk - nie porównywałem dzisiejszego iPada do konkurencji. Trochę zabawy Androidem zdążyło mnie jednak zadziwić, jak można pewne rzeczy pokomplikować. Więc myślę, że nadal wybrałbym iPada i dzisiaj. Nawet wiedząc, że po dwóch/trzech latach nie zadziałają na nim najnowsze gry i nie da się uaktualnić dalej systemu operacyjnego. Ale skoro mnie stać na tablet, to chcę mieć przyjemność z korzystania z tego, do czego go będę używał. Wtedy, kiedy go kupuję.
Oczywiście dobrze wiedzieć, że coś nie działa w Pages, czy innej aplikacji. Wówczas można ocenić, czy to dla nas problem, czy też nie. Może się jednak okazać, że u konkurencji akurat to działa, ale brak czegoś fundamentalnego, co będzie denerwować codziennie.
To raczej kwestia tego, z czego się korzysta. Funkcje najczęściej używane są pewnie dopracowane w dużym stopniu.
Mnie na przykład w iPadzie pierwszym wykrzacza się przeglądarka co i rusz.
A przeglądarka to nie jest jedna z najczęściej używanych funkcji ?
Czy błędy które wymieniane są na forum apple, ale nawet i w tym wątku to nie są podstawowe funkcje? Znajomy na uczelni pokazał mi, jak muli mu jeden z najnowszych iPadów i jak 50% czasu wywala się na nim jakaś aplikacja systemowa - aż przypomniał mi się mój stary tablet na androidzie.
To trochę brzmi, jak byś sam siebie przekonywał, że produkty apple są jednak wspaniałe ( i miał z tym pewien kłopot).
Biorąc pod uwagę, że stare systemy mobilne apple, te już nie wspierane, mają krytyczne luki w bezpieczeństwie, update sprzętu jest jedyną opcją, o ile cenisz sobie swoją prywatność, dane na urządzeniu, etc.
Przepraszam bardzo a ktory sprzet, taki od jakiegos konkretnego producenta, trzeba konfigurowac? Chyba ze masz na mysli jakiegos skladaka z windowsem z torrentow, ale sprobuj zainstalowac na takim czyms OSX, nawet sie nie da, chocbys nie wiem ile probowal konfigurowac system. Reszta telefony, tablety czy komputery to normalnie wlaczasz i uzywasz. Juz widze mojego 68 letniego ojca jak grzebie w galaxy tabie czy 45 letnia siostre grzebiaca w panelu sterowania w swoim lenovo :mrgreen:
Nie mam pojęcia o jakich lukach mówisz Kurtz i jak ktoś z iPada mógłby mi dane wykradać, skoro siedzi on w lokalnej sieci WiFi.
A co do tego, że coś nie jest dobrze wspierane po pewnym czasie, to niejako rzecz normalna. Jak napisałem - mogę wrócić do wersji oprogramowania stabilnej, takiej jaka była w momencie sprzedaży. Tylko apetyt rośnie w miarę jedzenia i to w tym jest problem. A nowe funkcjonalności pisane są już z myślą o nowszym sprzęcie. To trochę tak jak kupno nowej gry, przy starej karcie graficznej. Grać by się pograło, ale trzeba się liczyć z niedostatkami zabawy, bo sprzęt nie spełnia już minimalnych wymagań.
A kupowałem iPada na rok przed pojawieniem się czegokolwiek choćby zbliżonego, więc konkurencji nie było żadnej. A ta i długo potem nie dawała się sensownie używać. Porównania do dzisiejszych konstrukcji nie mam, ale jak napisałem - nie zdziwiłbym się gdyby bez Jobsa Apple zaczęło mocno niedomagać w kwestii kontroli jakości.
Dziś gdybym kupował tablet, to rozważyłbym inne firmy. Apple nie jest tu dla mnie czymś wyjątkowym na dzień dzisiejszy. Podobnie ze smartfonem. Natomiast swego czasu iPod, IPad, Mac Mini nie miały żadnej rozsądnej konkurencji i dlatego tak wiele osób ufa nadal tej marce.
Przepraszam bardzo a ktory sprzet, taki od jakiegos konkretnego producenta, trzeba konfigurowac? Chyba ze masz na mysli jakiegos skladaka z windowsem z torrentow, ale sprobuj zainstalowac na takim czyms OSX, nawet sie nie da, chocbys nie wiem ile probowal konfigurowac system. Reszta telefony, tablety czy komputery to normalnie wlaczasz i uzywasz. Juz widze mojego 68 letniego ojca jak grzebie w galaxy tabie czy 45 letnia siostre grzebiaca w panelu sterowania w swoim lenovo :mrgreen:
Że jak? Nic z tego nie zrozumiałem, poza ostatnim zdaniem, które jest zwyczajnie naciągane. Może ta osoba nie grzebie, ale ty oczywiście już tak, jak poproszą o pomoc? Nie znam osoby mającej PC, w którym nie trzeba by było dłubać co jakiś czas. I zazwyczaj wymagana jest tu osoba z większą wiedzą niż ma zwykły użytkownik.
OS X nie jest do instalowania na komputerach PC, ani składakach, więc to w ogóle jakieś nieporozumienie. Co do tego mają torrenty to już chyba się nie dowiem.
W tablecie z Androidem wujostwa też musiałem doszukiwać się jakichś funkcji, by im coś poustawiać, bo sami nie mieli pojęcia co zrobić. W dodatku pewne rzeczy są kompletnie nieintuicyjnie rozwiązane, więc ta pomoc jest częściej potrzebna.
A zarówno w MacOS, jak i iOS, ustawień jest bardzo mało i są zgrupowane w jednym miejscu. To inna filozofia - dająca produkt maksymalnie prosty dla 99% użytkowników. Tak więc poradzi sobie z nim i dziecko i babcia. Choć nie będzie miało wielu przełączników, opcji i możliwości, z których tak dumni będą właściciele produktów konkurencyjnych. Właśnie ten wspomniany ojciec lat 68, czy siostra 45 powinna łatwiej obsłużyć urządzenia od Apple. Taka jest przynajmniej idea. W Stanach się sprawdziła. U nas widzę też masę iPhonów na ulicy, szczególnie u młodych osób, które umieją mają styczność ze znajomymi i porównują sprzęt. Więc jednak ktoś to nadal wybiera.
Nie mam pojęcia tylko, dlaczego ten wybór tak się innym, kompletnie niezainteresowanym osobom nie podoba.
Nie mam pojęcia o jakich lukach mówisz Kurtz i jak ktoś z iPada mógłby mi dane wykradać, skoro siedzi on w lokalnej sieci WiFi.
Otwierasz na nim strony internetowe? Właśnie tak.
Natomiast swego czasu iPod, IPad, Mac Mini nie miały żadnej rozsądnej konkurencji i dlatego tak wiele osób ufa nadal tej marce.
Z tym się w dość dużym stopniu zgadzam. Miałem nawet kiedyś iPoda, chyba mini - bardzo go lubiłem! ;)
OS X nie jest do instalowania na komputerach PC
Oczywiście, że jest. Przecież sprzęt apple to już od dłuższego czasu PC.
Co do tego mają torrenty to już chyba się nie dowiem.
Windows z torrentów, czyli zapewne crackowany, bez aktualizacji, etc. ;)
W tablecie z Androidem wujostwa też musiałem doszukiwać się jakichś funkcji, by im coś poustawiać, bo sami nie mieli pojęcia co zrobić. W dodatku pewne rzeczy są kompletnie nieintuicyjnie rozwiązane, więc ta pomoc jest częściej potrzebna.
Intuicyjność, to bardzo subiektywna miara. Będąc przyzwyczajonym do jednej platformy, naturalne jest to, że po przesiadce na inną będzie się trzeba aklimatyzować.
Porównania do dzisiejszych konstrukcji nie mam, ale jak napisałem - nie zdziwiłbym się gdyby bez Jobsa Apple zaczęło mocno niedomagać w kwestii kontroli jakości.
Moim zdaniem, to nie jest zjawisko które pojawiło się nagle. Patrząc po tym, jak wygląda rozwój oprogramowania, myślę, że takie trendy w tej firmie są już od ok 2-3 lat. Po prostu, teraz stają się coraz bardziej widoczne. Nie gloryfikowałbym też Jobsa, ale to związane z moją opinią o nim. "Kontrola jakości" w kontekście oprogramowania to znacznie bardziej skomplikowana sprawa niż by się wydawało, a przy znacznie przyśpieszonym/skróconym cyklu życia produktu, jakość musi ucierpieć. D750, nowe produkty apple, czy masa innych rzeczy, która pożyje krócej niż jej odpowiedniki kilka lat temu. Co najśmieszniejsze, mam wrażenie, że w tym momencie, to właśnie MS robi coś odwrotnego - idzie w jakość, bez fajerwerków, na które silą się głównie Samsung i Apple...
Jakieś półprawdy opowiadasz o zagrożeniach. Być może da się napisać stronę, która by dane wyłudzała. Jednak wpierw trzeba na nią wejść. A raczej nie będzie mi to dane. A jeżeli tak, to poproszę o adres jakiejś - chętnie zobaczę, gdzie mam się udać, żeby mi z iPada dane wykradziono.
Sprzęt Apple to częściowo PC - zgadza się. Ale OS X, nie jest przystosowany do instalacji na innych PC niż Apple.
Ale co ma do tego skąd jest Win i w jakim stopniu skrakowany (;))? Tak samo można sobie pobrać obraz płyty Mac OS X z torrentów. Co za różnica jakie źródło. Ważne z czym system jest kompatybilny. W tym kontekście - tylko z bardzo ograniczoną gamą sprzętu, który używa Apple (lub jest z nim bardzo zgodny). Nijak na składaku, czy na przypadkowym laptopie OS X nie powinien dać się zainstalować. Ot takie założenia.
Miarą intuicyjności jest prędkość adaptacji, w tym adaptacji do zmian w kolejnych wersjach. I nie zawsze jest to sprawa indywidualna. Jak masz do wyboru jeden przycisk lub pięć, to intuicyjnie w pierwszej sytuacji trafisz we właściwy w 100% przypadków, a w drugiej sytuacji statystycznie w 20% prób. Zagadnienia ergonomiczne są mierzalne wbrew pozorom. Oczywiście chodzi o sytuację takich samych szans, czyli nie znamy ani jednego, ani drugiego systemu na starcie.
Nieważne. To wątek *dla użytkowników* - sio trolle! ;)
Jakieś półprawdy opowiadasz o zagrożeniach. Być może da się napisać stronę, która by dane wyłudzała. Jednak wpierw trzeba na nią wejść. A raczej nie będzie mi to dane. A jeżeli tak, to poproszę o adres jakiejś - chętnie zobaczę, gdzie mam się udać, żeby mi z iPada dane wykradziono.
Nie wiesz na jaką stronę wchodzisz - nie wiesz co będzie osadzone w tej stronie, jakie reklamy, etc. Nie raz wyłapywane były ataki przenoszone przez reklamy w internecie, atakujące przeglądarki. Jak dobrze poszukasz, to na większość nieaktualnych systemów operacyjnych, które nie mają wsparcia masz exploity w sieci. Wiadomo, można minimalizować zagrożenia, będąc rozsądnym użytkownikiem, ale nie ma mowy o eliminacji. Myślisz, że rozpowszechnianie linków do szkodliwych stron internetowych jest robione tylko "legalnymi" sposobami? Włamania na różne serwery, na konta użytkowników, blogerów, etc to codzienność.
Nie znam stron atakujących iOS, bo i internetu na pamięć nie znam. Swego czasu natknąłem się na pakiet oprogramowania, oparty o Kali linux, który podszywał się pod niezabezpieczone sieci w kafejkach internetowych, etc i atakował wszystkie mobilne urządzenia odpowiednimi exploitami, w zależności od tego jaki był to system. Działało to dość skutecznie. Co więcej, spotkałem się z tego typu oprogramowaniem podszywającym się pod internet w KFC w Warszawie ( mniejsza z tym, czemu to zauważyłem ;P ). Więc, jeżeli podpinasz się do jakichkolwiek niezabezpieczonych, bądź niedostatecznie zabezpieczonych sieci WiFi poza domem, szczególnie w miejscach gdzie jest dużo ludzi, to jesteś znacznie bardziej zagrożony. W Polsce, jest to jeszcze dość mała skala, ale zapewniam, tego typu rzeczy się zdarzają, ludzie to robią, nawet umieszczając urządzenia oparte o raspberry pi w samych lokalach.
Nieważne. To wątek *dla użytkowników* - sio trolle!
Pragnę zauważyć, że rozmowa o bezpieczeństwie to nie jest trolling. :) Po wydaniu jakiejkolwiek aktualizacji oprogramowania, powinno się traktować je jako skompromitowane - to jedna z pierwszych linii ataku ( ludzie rzadko aktualizują aplikację, a na podstawie zmian w aktualizacji można namierzyć co zostało poprawione i stworzyć exploit na starszą wersję ). To tak samo dotyczy Windowsa, Systemów od Apple, Androida jak i każdej aplikacji z której korzystacie. Wiadomo, powierzchnia ataku jest "trochę" inna w przypadku przeglądarki i aplikacji takiej jak LR, ale tego nie trzeba chyba tłumaczyć.
Dla tego dyskusje na temat bezpieczeństwa, to nie jest trolling, ale dość ważna sprawa. Każde skompromitowane urządzenie w internecie, będzie prędzej czy później wykorzystane do jakiegoś ataku i zmniejsza poziom bezpieczeństwa dla wszystkich. Są już raporty dotyczące botnetów z iPhone, to tak gdybyście twierdzili, że Apple to nie dotyczy - nie oszukujmy się, ich urządzenia są bezpieczniejsze tylko dla tego, że jest ( a raczej było ) ich mniej.
Ale co ma do tego skąd jest Win i w jakim stopniu skrakowany ()? Tak samo można sobie pobrać obraz płyty Mac OS X z torrentów. Co za różnica jakie źródło.
Taka, że w windowsie z torrentów, zcrackowanym będzie więcej syfu niż Windowsów - chyba o to chodziło autorowi.
ale sprobuj zainstalowac na takim czyms OSX, nawet sie nie da, chocbys nie wiem ile probowal konfigurowac system.
Od kiedy Apple przeszło na Intela nie jest to żaden problem. Ba... składak z OSX bywa niesamowicie wydajnym i stabilnym kompem :)
Od kiedy Apple przeszło na Intela nie jest to żaden problem. Ba... składak z OSX bywa niesamowicie wydajnym i stabilnym kompem :)
I nazywany bywa: "hamackiem", " hackintoshem" i podobnie.
Mój Hackintosh działa sprawnie bez najmniejszych problemów drugi rok; Zawsze z najnowszym, aktualnym softem pobieranym z AppStore.
Prócz tej ogólnej skuchy w OSX z brakiem wygodnego dostępu do głównego menu z poziomu klawiatury - jestem bardzo zadowolony.
marszull
30-01-2015, 16:10
no i co z tego? nazywany jest tak bo licencja osx nie pozwala na instalacje na innym kompie niz apple
ale w UE ten zapis jest niewazny, jesli posiadamy zakupione pudelko z osx, wiec hack w zasadzie mozna by z tej nazwy wykasowac
no i co z tego? nazywany jest tak bo licencja osx nie pozwala na instalacje na innym kompie niz apple
ale w UE ten zapis jest niewazny, jesli posiadamy zakupione pudelko z osx, wiec hack w zasadzie mozna by z tej nazwy wykasowac
Dawno bym już zainstalował na pececie OS X-a, gdybym miał pewność, że nie wynikną z tego jakoweś kwasy.
Dawno bym już zainstalował na pececie OS X-a, gdybym miał pewność, że nie wynikną z tego jakoweś kwasy.
No i Masz Rację Kupujesz i MASZ i tego się TRZYMAJMY :)
Jak dobierzesz odpowiednie części i bootloader to masz 100% zgodności bez żadnego grzebania w plikach systemowych.
Jak dobierzesz odpowiednie części i bootloader to masz 100% zgodności bez żadnego grzebania w plikach systemowych.
Mnie nie sam proces instalacji systemu niepokoi, bo z nią sobie poradzę jakby co, a zgodność takiego sprzętu z polskim prawem.
Jestem już za stary na partyzantkę. ;)
Spokojnie, temat wałkowany sto tysięcy razy. Jest to zgodne z polskim i europejskim prawem :)
Spokojnie, temat wałkowany sto tysięcy razy. Jest to zgodne z polskim i europejskim prawem :)
Wiem, że wałkowany, ale chcę mieć 100% pewności, żeby sypiać bez koszmarów.
Jest gdzieś w przepisach notka na ten temat, albo chociaż stanowisko BSA ?
Jak Pisałem KUPISZ I MASZ inne OPCJE to ZLODZIEJSTWO i to było już wiele lat wałkowane !!!
Wiem, że wałkowany, ale chcę mieć 100% pewności, żeby sypiać bez koszmarów.
Jest gdzieś w przepisach notka na ten temat, albo chociaż stanowisko BSA ?
Kiedyś redakcja Myapple.pl zlecała ekspertyzę prawną, z której wynikało, że zarówno instalacja OSX na PC i "łamanie" iOS na Iphonie jest legalne w Polsce. Poszukaj w sieci.
Apple też chyba nie za bardzo chce ganiać pojedynczych "hakintoszowców" bo większość z nich potem i tak kupuje ich oryginalne zabawki.
Kiedyś redakcja Myapple.pl zlecała ekspertyzę prawną, z której wynikało, że zarówno instalacja OSX na PC i "łamanie" iOS na Iphonie jest legalne w Polsce. Poszukaj w sieci.
Apple też chyba nie za bardzo chce ganiać pojedynczych "hakintoszowców" bo większość z nich potem i tak kupuje ich oryginalne zabawki.
Wolałbym jednak móc powołać się na jakiś konkretny zapis, gdy dla przykładu, spotka mnie kontrola smutnych panów.
Wolałbym jednak móc powołać się na jakiś konkretny zapis, gdy dla przykładu, spotka mnie kontrola smutnych panów.
Pokaż fakturę zakupu :)
BLA BLA kolejny optymista !!!
Jak Napisałem KUPISZ I MASZ
INACZEJ TO KRADZIEŻ I NIE PISZ BZDUR !
Pokaż fakturę zakupu :)
Fakturę zakupu czego, peceta ? :D
Z tego co mi wiadomo, to apple nie sprzedaje OS X-ów, tylko udostępnia wersje systemu do aktualizacji macków.
Obawiam się, że to nie miałoby znamion legalności, gdybym taką wersję przyswoił. ;)
BLA BLA kolejny optymista !!!
Jak Napisałem KUPISZ I MASZ
INACZEJ TO KRADZIEŻ I NIE PISZ BZDUR !
Ale, czy ja piszę że system można sobie ukraść? To chyba oczywiste, że trzeba kupić? Jeżeli chce się mieć np. Yosemite to trzeba najpierw kupić pełną wersję OSX na płytce (Snow Leopard) i potem aktualizować do nowszych wersji bo te występują tylko jako właśnie upgradey :)
Jakby ktoś chciał to mam zafoliowanego Snow Leoparda ;)
Jakby ktoś chciał to mam zafoliowanego Snow Leoparda ;)
To i tak nic nie zmienia, jako że OS X jest ponoć legalny TYLKO na mackach, więc jak ktoś tam sobie dłubie w domu na takim hackintoshu, to pewnie może spać tak samo spokojnie, jakby zainstalował np. pirackie okienka, ale w komercji to nie przejdzie.
Hej,
Sorki jeśli nie w temacie, nie tu gdzie trzeba, nie tak jak trzeba, szperałem trochę po wątku i nie znalazłem.
Czytałem pytałem, ale czy są użytkownicy mini mac + monitor zew, chciałbym poznać ich opinię.
Sprzęt ma i5, 8gb,1tb - hdd zwykły, dużo wolniej będzie obrabiał od ssd? I czy przełoży on dalej przy integrze AdobeRGB.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, mniej i bardziej konstruktywne.
To i tak nic nie zmienia, jako że OS X jest ponoć legalny TYLKO na mackach, więc jak ktoś tam sobie dłubie w domu na takim hackintoshu, to pewnie może spać tak samo spokojnie, jakby zainstalował np. pirackie okienka, ale w komercji to nie przejdzie.
Ehhh... no właśnie w Polsce jak i całej Europie jak kupiłeś oryginalnego Osxa to możesz go sobie zainstalować nawet w lodówce jak ci się uda. Jedyna konsekwencja to brak wsparcia technicznego u Apple. Oczywiście nikt cię do tego nie namawia :) Chyba już wyczerpaliśmy ten mały off-topic...
Saint ile chcesz za snowa?
marszull
31-01-2015, 17:45
tak w temacie zakupu systemu
http://store.apple.com/pl/product/MC573PL/A/mac-os-x-106-snow-leopard
Hej,
Sorki jeśli nie w temacie, nie tu gdzie trzeba, nie tak jak trzeba, szperałem trochę po wątku i nie znalazłem.
Czytałem pytałem, ale czy są użytkownicy mini mac + monitor zew, chciałbym poznać ich opinię.
Sprzęt ma i5, 8gb,1tb - hdd zwykły, dużo wolniej będzie obrabiał od ssd? I czy przełoży on dalej przy integrze AdobeRGB.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, mniej i bardziej konstruktywne.
Znaczenie ma procesor i pamięć. SSD przyspieszyć może operacje zapisu i odczytu z dysku, ale nie same obliczenia. Czyli praca z warstwami, maskami, retusz - bez zmian.
Michaelg
02-02-2015, 21:19
Witajcie,
wątek dla użytkowników Apple, więc napiszę tutaj z pytaniem.
Czy ktoś z użytkowników ma jakiś patent aby w DOCKu po kliknięciu w ikonę otwartego programu ten program minimalizował się do tej ikony? Chodzi mi o tę konkrketną sytuację - jak to działa w Windowsie. Wiem, że oryginalnie nie da się tego zrobić ale może ktoś zna jakiś myk albo darmową aplikację? Internety milczą i tylko póki co skrót ALT+lewy klik jest przee mnie używany, ale wolałbym standar windowsowy jak toś zna? ;)
Marcin Jakubowski
03-02-2015, 10:19
ja właśnie zainstalowałem duet display, jest obecnie w promocji w app storze dla iOs (wersja na osx jest w cenie). Początkowe wrażenia są jak najbardziej ok.
Można znaleźć sensowne rozwiązanie dla starego ipada ;)
więcej info na stronie producenta softu tj. duetdisplay
Snow na DVD jest za ÂŁ19.99
ShutterStill
03-02-2015, 11:21
Snow na DVD jest za ÂŁ19.99
Dasz link?
http://store.apple.com/uk/product/MC573Z/A/mac-os-x-106-snow-leopard - ups 14.99
Witajcie,
wątek dla użytkowników Apple, więc napiszę tutaj z pytaniem.
Czy ktoś z użytkowników ma jakiś patent aby w DOCKu po kliknięciu w ikonę otwartego programu ten program minimalizował się do tej ikony? Chodzi mi o tę konkrketną sytuację - jak to działa w Windowsie. Wiem, że oryginalnie nie da się tego zrobić ale może ktoś zna jakiś myk albo darmową aplikację? Internety milczą i tylko póki co skrót ALT+lewy klik jest przee mnie używany, ale wolałbym standar windowsowy jak toś zna? ;)
Nie jest to dokładnie o co pytasz, ale efekt ten sam :)
Preferencje systemowe -> Dock -> Minimalizuj okna dwukrotnym kliknięciem w pasek tytułu
Klikasz 2x w górą belkę dowolnego programu i minimalizuje się do ikony w doku.
Carlos_lo
04-02-2015, 12:07
rmbp 2.2 z plikami raw z d810 zamula mi, da sie robic ale to nie jest takie plynne, mam wrazenie ze starszy mbp robil to szybciej, moze to rzeczywiscie kwestia tej karty grafiki, czekam na drugiego 2.5 z gtx750m na pokladzie i tez dam znac
Sent from my iPhone using Tapatalk
po malych problemach z paypalem w koncu doszedl ww, roznica jest bardzo widoczna i nie mam zastrzezen, gladko wszystko pracuje, kupilem tez adapter thunderbolt to firewire i powiem ze to waskie gardlo, na usb3 70mb/s, thblt/fw800 30mb
Jest jedna rzecz, która mocno mnie irytuje w OS X, a mianowicie, jeśli ukryję okno programu przez command+W, samo okno znika z ekranu i ładnie chowa się do Docka, ale nadal jest widoczne w panelu wyboru otwartych programów command+Tab. I teraz to, co mnie irytuje - ten, lub te programy są tam widoczne, ale ani ich wybranie przez wciskanie klawisza Tab, ani nawet wskazanie ich myszką nie powoduje ich wywołania na ekran. Krew mnie zalewa, bo przy większej ilości otwartych programów robi się tutaj tłok. Na dodatek tłok bezsensowny, bo nie można wykorzystać tego, co mam przed oczami i wraz muszę klikać ikonkę programu na Docku. Rozwiązanie to jest niepraktyczne i wygląda na bug, ale widzę, że od dawna nikt tego nie naprawia, ani nawet o tym nie mówi. Dlaczego?
Czy jest jakiś sposób, dodatkowy soft, który ukrywa te zminimalizowane programy z panelu command+Tab? Nie chcę tutaj siać wrogiego defetyzmu, ale pod Windows programy, które zminimalizuję do Traya, są po prostu niewidoczne pod alt+Tab. Rozwiązanie czyste, schludne i naprawdę pomocne w pracy. Proszę, powiedzcie, że pod OS X też się da tak zrobić.
Carlos_lo
04-02-2015, 17:02
http://apple.stackexchange.com/questions/55432/keyboard-shortcut-for-restoring-applications-from-the-mac-os-x-dock
http://apple.stackexchange.com/questions/55432/keyboard-shortcut-for-restoring-applications-from-the-mac-os-x-dock
Dzięki za ten link! Patent z klawiszem option działa.
Szkoda, że nie można ukryć działającego programu z paska command+Tab; Marzy mi się sytuacja, gdy Mail jest aktywny, ale zgłasza się tylko wtedy, gdy mam nawą wiadomość - a przez resztę czasu nie pojawia się w command+Tab (tak, jak pod Windows z programem w Tray'u). Cóż, nie można mieć wszystkiego ;-)
Edyta.
Daj człowiekowi wędkę, sam się nakarmi; O ukrywaniu ikonek programów ze Switchera http://apple.stackexchange.com/questions/92004/is-there-a-way-to-hide-certain-apps-from-the-cmdtab-menu
Czy jest na osx jakaś normalna przeglądarka jpg, raw z funkcją sort by capture time ? Zainstalowałem fastpreview ale nie posiada tego sortowania zdjęć...
MBP 13" mid 2011 - bateria 287 cykli i komunikat "wymaga naprawy". Przejmowac się tym czy to raczej Apple przesadza z komunikatami ?
Jaki OS masz? Maverick ma cos po********e i nawet po wymianie baterii, bedzie pokazywal ten komunikat. Sprawa znana na forum ogryzka.
po malych problemach z paypalem w koncu doszedl ww, roznica jest bardzo widoczna i nie mam zastrzezen, gladko wszystko pracuje, kupilem tez adapter thunderbolt to firewire i powiem ze to waskie gardlo, na usb3 70mb/s, thblt/fw800 30mb
Nic nie zrozumiałem. Czyli co dokładnie upłynniło obróbkę plików z D810?
MBP 13" mid 2011 - bateria 287 cykli i komunikat "wymaga naprawy". Przejmowac się tym czy to raczej Apple przesadza z komunikatami ?
mbp 13'' 2010 240 cykli mam to samo, nie przejmuj się ;) bateria trzyma jeszcze około 3h
Carlos_lo
09-02-2015, 09:58
Nic nie zrozumiałem. Czyli co dokładnie upłynniło obróbkę plików z D810?
karta grafiki na pokladzie i minimalnie szybszy procek, generalnie zrzucam na lokalny dysk pliki do obrobki (szybki ma ok 700MB/s zapis odczyt) i z powrotem na zewnetrzny po obrobce, ale zoomowanie, przesuwanie obrazu dziala plynnie, pliki waza lekko 1GB w trakcie obrobki
Carlos_lo
09-02-2015, 11:47
tyle cykli nie powinno byc problemu, ale... ostatnio mialem przypadek, ze jedna cela padla i wybrzuszyla sie pod gladziliem co utrudnialo prace, mialem juz baterie po 900 cykli i ciagle w dobrym stanie, sprawdz jaka pojemnosc ma i jesli obnizona o 30% to zacznij myslec o wymianie
A ja sobie w końcu wymieniłem wysłużonego jajfona 4s na 6-kę. Ależ skok wydajnościowy... Ten sam system niby, ale wszystko tak gładko chodzi, że aż się dziwnie czuję. :-) Tylko strasznie wielkie toto (a to zwykły 6, nie +)... 4-ka jest/była dla mnie optymalna pod względem wielkości. To jeszcze wciąż był telefon. A teraz muszę na ogniwa uważać wsiadając do samochodu. ;-) Pewnie się przyzwyczaję. I jeszcze do jednego muszę przywyknąć. Kolory są bardzo nasycone. Jak w Samsungach...
A ja sobie w końcu wymieniłem wysłużonego jajfona 4s na 6-kę. Ależ skok wydajnościowy... Ten sam system niby, ale wszystko tak gładko chodzi, że aż się dziwnie czuję. :-) Tylko strasznie wielkie toto (a to zwykły 6, nie +)... 4-ka jest/była dla mnie optymalna pod względem wielkości. To jeszcze wciąż był telefon. A teraz muszę na ogniwa uważać wsiadając do samochodu. ;-) Pewnie się przyzwyczaję. I jeszcze do jednego muszę przywyknąć. Kolory są bardzo nasycone. Jak w Samsungach...
Poczkej, poczkej ;)
Jak zobaczyłem iP6 stwierdziłem - eeee, to jest za duże! W związku z powyższą konstatacją kupiłem iP6+, bo skoro mam mieć*za duży telefon, to nie ma sensu p...lić się w tańcu. Paletka jest przerażająco wielka, z początku strach było z tego dzwonić, masakra jakaś...
Jednakowoż minęło kilka sekund, biorę mojego niegdysiejszego iP5 czy iP5+ mojej żożo i szoczek - jak mogłęm używać takiego wypierdka? Nie idzie na klawiaturze palcem trafić, masakra jakaś... O iP4s kolegi co go nieopatrznie do ręki wziąłem nie wspomnę przez litość, bo to jakiś sprzęt dla krasnoludków i sierotki Marysi :D
Co do samej słuchawki - kolory reprodukowane są poprawnie, nie ma przypału z poszerzonym gamutem OLED Samsunga, wrażenie większego nasycenia wynika mz. z nieco lepszej kontrastowości i wielkości.
wasilewk
11-02-2015, 11:43
Czornyj daj spokój, bo i tak jestem pod kreską, a mam iP5.
ThomasVoland
11-02-2015, 17:11
Szóstka nie ma przesyconych kolorów, po prostu czwórka ma tragicznie wąski gamut. Już piątka miała normalny (4s nie wiem, ale chyba taki jak 4).
Ja myślę że 4,5-4,8" to jest max dla telefonu, powyżej łatwo to to wypuścić z rąk. A nie po to się kupuje ładny smukły telefon żeby mu jakiegoś gumowego kondona zakładać żeby pewniej w łapie leżał... Nie mówiąc już o pisaniu smsa jedną ręką.. Czornyj, jak Ty na 5,5" ekranie sięgasz palcem drugiego końca i wciskasz KLOM entery i inne takie?
Ja myślę że 4,5-4,8" to jest max dla telefonu, powyżej łatwo to to wypuścić z rąk. A nie po to się kupuje ładny smukły telefon żeby mu jakiegoś gumowego kondona zakładać żeby pewniej w łapie leżał... Nie mówiąc już o pisaniu smsa jedną ręką.. Czornyj, jak Ty na 5,5" ekranie sięgasz palcem drugiego końca i wciskasz KLOM entery i inne takie?
Czornyj ma takie długie palce :mrgreen:
foto4deg
12-02-2015, 01:07
Czornyj, jak masz I6+ to używasz jeszcze iPada?
ThomasVoland
12-02-2015, 06:47
Mój iPad od czasu kupna iP6+ leży nieużywany. Odpaliłem tylko do pogrania w Wiedźmina i poczytania magazynu. Całą resztę przejął iphone, ale wygląda na to, że to norma: http://www.appleworld.pl/wlasciciele-iphonea-6-plus-wykorzystuja-dwa-razy-wiecej-danych-niz-wlasciciele-iphonea-6
Dylemat do obróbki zdjęć.
iMac 27 Retina
Intel Core i7-4790K @ 4.00 GHz
1 processor, 4 cores, 8 threads
- 16GB RAM
- 256GB
cena: 14 000zł
mac mini late 2012
Intel Core i7-3720QM @ 2.60 GHz
- 16GB RAM
- 256SSD
cena: 4000zł
monitor: Eizo 27 CX271
cena: 6000 zł
razem: 10 000 zł
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Czornyj, jak Ty na 5,5" ekranie sięgasz palcem drugiego końca i wciskasz KLOM entery i inne takie?
Reachability ;)
Czornyj, jak masz I6+ to używasz jeszcze iPada?
Nie miałem iPada - przy jego wielkości wolałem brać MBA lub MBP. Było to dodatkowym powodem zakupu 6+, który z powodzeniem robi za tablet.
Dylemat do obróbki zdjęć.
iMac 27 Retina
Intel Core i7-4790K @ 4.00 GHz
- 16GB RAM
- 256GB
cena: 14 000zł
mac mini late 2012
Intel Core i7-3720QM @ 2.60 GHz
- 16GB RAM
- 256SSD
cena: 4000zł
monitor: Eizo 27 CX271
cena: 6000 zł
razem: 10 000 zł
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Historycznie wszystkie iMacze prędzej czy później miały problemy z delaminacją warstw dyfuzyjno-polaryzacyjnych matrycy, zamykanie monitora i komputera w cienkiej, aluminiowej puszce z punktu widzenia technologii LCD nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Jeśli więc już brać retinolca, to z jak najdłużym AppleCare - i niech sobie sadownicy wymieniają matryce ad mortem defecantam ;)
foto4deg
14-02-2015, 16:29
Koledzy, zastanawiam się nad zamianą MBP 13'' mid 2012 na miniacza. Orientujecie się, czy jest odczuwalna różnica pomiędzy Intel Core i5 4308U 2.8 GHz a Intel Core i5 4278U 2.6 GHz? Różnica w cenie jakieś 1,5 k, z tym, że w pierwszym wypadku oprócz HDD jest jeszcze SSD (ale mam w zapasie Sandisk Extreme II 256GB, więc nie jest mi jakby co z ssd potrzebny).
Marcin Jakubowski
21-02-2015, 19:15
http://www.imore.com/lenovo-reminds-everyone-why-its-better-get-mac
ciekawe czy to samo robi apple, mam nadzieje, że jednak nie (lub nie w tak ordynarny sposób).
Chyba jednak lenovo nie wyszło na dobre sprzedanie sie chińczykom.
Lenovo TO Chińczycy, sprzedana im została technologia Thinkpad.
Nikt kumaty w dziedzinie IT nie używa preinstalowanego systemu, tylko raczej wyrywa chwasta i instaluje na świeżo od nowa, wersję zgodną z naklejką. Nie demonizowałbym więc takich czy innych chwytów marketingowych...
Marcin Jakubowski
22-02-2015, 01:52
Ja się zastanawiam, czy apple (i inni producenci oprogramowania) robi podobnie jak lenovo a nie czy artykuł z podanego linka jest chwytem marketingowym czy też nie.
Temat jest, mleko się rozlało, a lenovo mętnie się tłumaczy, stąd moje pytanie.
BTW: już widzę jak konsumenci "wyrywają chwasty" i zaraz po zakupie stawiają system od zera.
Ja tego nie robię, nie jestem kumaty jeżeli chodzi o informatykę, no i żyłem sobie w przeświadczeniu, że używając osx jestem w miarę bezpieczny.
Teraz okazuje się, że wielki producent wycina wielki numer i się głośno zastanawiam czy ta sytuacja jest wyjątkiem czy też apple i inni pływają w tym samym basenie.
Jeśli Apple mnie szpieguje, to im współczuję - zanudzą się na śmierć :D
Marcin Jakubowski
22-02-2015, 13:09
Możliwe, że się nudzą, mi jednak bardziej chodzi o zasadę :)
Mam świadomość, że mojej pytanie pozostanie bez odpowiedzi. Do czasu aż ktoś ją "przypadkiem" znajdzie.
Stach2008
24-02-2015, 16:48
Pomóżcie :-) Jestem juz o krok od kupna składaka PC. Budżet +/- 5000zł (z monitorem). Już w zasadzie mam skompletowny zestaw z i7-4790K. Ale byłem wczoraj w saturnie i oglądałem takie coś http://www.saturn.pl/notebook-apple-macbook-pro-13-3-retina,id-972511#opis
Muszę się przyznać że nie mogę go jakoś wyrzucić z głowy ;-)
Rozumiem że są to zupełnie inne sprzęty. Ja potrzebuję komputera do amatorskiej/rodzinnej obróbki zdjęć oraz montazu filmów. Czy na takim lapku można swobodnie zmontować film w full HD z kamery? Strasznie słabe mają parametry te komputery (w przystępnych cenach oczywiście), ale wiem że ten system tez inaczej działa niż Windows. Czy ktoś z Was pracuje na podobnym sprzęcie?
Pomóżcie :-) Jestem juz o krok od kupna składaka PC. Budżet +/- 5000zł (z monitorem). Już w zasadzie mam skompletowny zestaw z i7-4790K. Ale byłem wczoraj w saturnie i oglądałem takie coś http://www.saturn.pl/notebook-apple-macbook-pro-13-3-retina,id-972511#opis
Rozumiem że są to zupełnie inne sprzęty. Ja potrzebuję komputera do amatorskiej/rodzinnej obróbki zdjęć oraz montazu filmów. Czy na takim lapku można swobodnie zmontować film w full HD z kamery? Strasznie słabe mają parametry te komputery (w przystępnych cenach oczywiście), ale wiem że ten system tez inaczej działa niż Windows. Czy ktoś z Was pracuje na podobnym sprzęcie?
O ile nie będziesz robił zaawansowanej korekcji kolorów w Adobe Premiere na plikach z Blackmagica, to powinno dać radę...
I dysk zewnętrzny oczywiście po jakimś thunderbolcie czy USB3.0, bo na 128GB to raczej nie poszalejesz.
Bierz chłopie, nie zastanawiaj się. Moją Retinkę (starszą i słabszą) wprost uwielbiam, odesłała stacjonarkę na emeryturę ;)
Z innej beczki. Czy ktos wsadzil w miniacza z 2010 16GB RAM? W sieci sa sprzeczne informacje.
Mam problem z wrzucaniem zdjecia na facebookowy fanpage. System yosemite na nowym imac 5k. Wie ktos jak moglbym rozwiazac ten problem?
Jaki OS masz? Maverick ma cos po********e i nawet po wymianie baterii, bedzie pokazywal ten komunikat. Sprawa znana na forum ogryzka.
najnowszy z mozliwych :)
Obadam w domu po powrocie z wakacji jak sprawuje się w normalnych warunkach (czas uzytkowania na jednym ładowaniu)
Mam sprawę.. Sprzedaję obecnie łorkstację HP i szukam czegoś nowszego, posłuży mi to do obóbki zdjęć i montażu filmów na wyjeździe. Oglądam Macbooki Pro ale widzę że posiadają dość paściowate karty graficzne, jeśli w ogóle cokolwiek mają poza intel hd. Napewno ktoś z Was coś kiedyś montował w Premiere Pro na macbookach, interesuje mnie to czy te słabsze karty mające CUDA/OpenCL dają radę w premierze? Chodzi mi o to czy nakładając efekty korzystające z GPU są one nakładane momentalnie czy coś zamula? Obecnie mam Quadro FX880M 1GB w 8540w i ta grafika daje radę w premierce, efekty nakładam i edytuję bez opóźnień czy zamuleń. Lapki appla mają grafiki typu GF750M, 650M, R6770M, R6490M, GF330M itp.
Jak to jest z tą obsługą GPU? Wystarczy jakakolwiek grafika z obsługą CUDA/OpenCL i efekty które wykorzystują GPU śmigają momentalnie czy na słabszych grafikach jednak zamulają?
Osobiście się nie znam, ale fotografowałem swego czasu podczas pokazu Jasona Levine'a z Adobe dot. Premiere i AE - no więc prowadził go z jakiegoś spasionego MBP, robił różne cudy-haliłódy i chodziło toto płynnie.
I jak wam się podobają dzisiejsze nowości ?
MacBook super ale wydajność pewnie tylko do neta. Natomiast to jak podniesiono ceny to już masakra. iPhone o 400 laptopy nawet o 1500 zł drożej. Było drogo ale teraz to już masakra.
Przed premierą myślałem sobie, że trzeba było poczekać (kupiłem w grudniu) i brać jakiegoś już nowego MBA. Ale jak dzisiaj zobaczyłem, że 4800zł kosztuje wersja 4gb to śmiechłem. Chyba, że źle patrze.
ThomasVoland
10-03-2015, 05:35
MacBook prawdopodobnie będzie dość powolny, ale do netu w sam raz. Tylko 720 pixeli w pionie to dość skromnie. Dla mnie za niska rozdzielczość (ale po przeskalowaniu powinno być w miarę ok) i za słaba wydajność. W USA cena bardzo przyzwoita.
AppleWatch chyba kupię w wersji sport, a model z szafirowym szkłem przy kolejnej generacji, bo chyba nigdy nie było tak, żeby Apple zrobił nowy produkt dobrze już na starcie. Tylko gorzej jak się okaże, że update watcha będzie nie co rok, ale np. co 2-3⌠Stawiam że dzień po premierze będzie sprzedanych się więcej Apple Watchy, niż wszystkich Androidowych zegarków sprzedanych do tej pory. Ciekawe czy akcesoryjne paski firm trzecich pojawią się już na starcie. Ten który mi się podoba, oczywiście musieli zrobić tylko w wersji Watch (nie sport) jako najdroższy z całego zestawu.
No i dobra wiadomość - mój laptop jest dzisiaj dużo więcej wart niż wczoraj :). Pozostałe rzeczy chyba też. No i dobrze że AppleTV nie jest wydawany nowy co chwilę nowy.
Macbook fajny. Wydajność będzie spoko nawet i do PS czy LR. Patrzyłem na geekbench Asusa UX305FA z tym procem to ma 2400pkt w single i ponad 4000 w multi. Ale mnie przeraża ten jeden port i cena w PL. Jak to ma być tylko do netu to ja wybieram ipada.
Ceny wzrosły bo dolar 3.7
A przecież jeszcze VAT i marża dystrybutora.
Fajny ten nowy macbook, jako lapotop konsumencki oczywiście.
ceny doj... z kosmosu. bylo dosc drogo (szczegolnie telefony) ale teraz to juz przegiecie.
Macbook idealny jako element słitfoci feszonowej blogerki, do torebki LV też*łatwo się zmieści :lol: Serio mi się bardzo podoba, jeden port w sprzęcie do zwykłego laptoczenia to akurat w sam raz, mz. forma idealnie dobrana do funkcji.
Cała reszta prezentacji to przeraźliwe nuuuudy, na szczęście nie oglądałem, ale już przeglądnięcie relacji prawie mnie uśpiło. Zaklinanie rzeczywistości zajebiaszczością łocza zaczyna być męczące, zaliczyłem też wczoraj strasznego wqrva jak to coś zeżarło mi 0,5GB w iP6+ :evil:
Haha. Watch niedostępny w Polsce :) Na pocieszenie macie ceny w górę :) Amazing uhaha
Ceny kiedyś musiały wzrosnąć, cudów nie ma. Ale zamach łocza na przestrzeń dyskową mojej słuchawki to przegięcie bagiety :/
Czornyj - dokupisz se chmurki i będzie ok :)
najgorsze jest to ze zegarka nie chce, nigdy nie chcialem i chcial nie bede... a wyj. aplikacji od niego sie nie da...
a co do cen... to ciekawe ze dolar zdrozal tylko w przypadku makow i telefonow... bo jakos nie podrozal w przypadku ipadow...
no i wg jakiego kursu oni to licza, skoro 69usd = 349pln...
Zegarka nie ma bo nie ma Siri po naszemu.
to wszystko nic... widzieli cene bransoletki z emejzing steinles stil? 450usd... :D do seamastera chyba kupi sie taniej...
no i wg jakiego kursu oni to licza, skoro 69usd = 349pln...
Normalnie. 69 * 1,23 (VAT) * 3,7 i zostaje kawałek na marżę :)
Jak tam wrażenia po ios8.2 ?Siri po naszemu nie ma. Quick type też nie ma. Klawiatury innych dalej się wywalają.
Marcin Jakubowski
10-03-2015, 11:55
Haha. Watch niedostępny w Polsce :) Na pocieszenie macie ceny w górę :) Amazing uhaha
dla mnie największy śmiech to czas pracy na baterii zegarka, teraz mam peeble steel i uważam, że 4 dni to jest absolutne minimum jakie zegarek tego typu powinien wytrzymać bez kabla. Nowe peeble steel może urodą nie grzeszy ale ładowanie ma starczyć do 10 dni. I to jest słuszny kierunek.
A ceny wzrosły nie tylko w PL.
http://www.macrumors.com/2015/03/10/apple-price-increase-2015-usd/
mocny dolar robi złą robotę.
Tylko że ceny poszły w góre na całym swiecie. Nie tylko u nas. Szkoda
Fajny ten nowy macbook, jako lapotop konsumencki oczywiście.
Zmieniłem zdanie. UX305 wydaje się wystarczającą alternatywą [poza baterią].
grissley
10-03-2015, 14:26
Jakiś link dla niezorientowanych...? Ja się nakręciłem na Air2, zanim zauważyłem, że to już od października na rynku :/
http://www.apple.com/live/2015-mar-event/
Zaraz zaraz... to ten New Macbook to co to jest? Air czy Pro? Może się upewnię zanim zacznę narzekanie... Jak na 12" to pewnie będzie koniec MBA i powrót do korzeni, czyli zwykły MB mały do neta, a za pół roku wypuszczą mobilną stację roboczą MBPro.
PS. Tak czy siak chyba ich pogrzało, netbook z dwujajowcem i intel hd za 6k pln + marża sklepów.... ciekawe za ile wystawią mb pro jeśli zrobią nową wersję. Oni się cofają w rozwoju, najpierw zrobili maca mini 2014 gorszego od maca mini 2012, teraz zrobili "nowego" macbooka który jest gorszy od macbooka air, przynajmniej tak to wygląda wg specyfikacji.
Za rok puszcza miniacza z tym procem CoreM wielkosci paczki fajek. Zobaczycie.
Tak naprawdę to jedyny zaj sprzęt który wyszedł ostatnio od appla to imac retina 5k. Rewelacja ekran 27", rewelacja grafika, komp do wszystkiego. Mac pro też szybki, ale stacjonarna stacja robocza powinna byc konfigurowalna, a nie co zamówisz to masz i koniec, więc tu sprawę spartolili.
Za rok puszcza miniacza z tym procem CoreM wielkosci paczki fajek. Zobaczycie.
Mało prawdopodobne. MB wielkości podpaski świetnie się sprawdzi jako lajfstajlowy gadżet, biżuteria i łechtacz ego - wyobrażam już sobie opcję wysadzaną kryształami Svarovskiego itp. itd.
Miniacza nikt nie będzie ze sobą pizgał, bo choćby był wielkości tampona to trzeba jeszcze podpiąć do niego moniek, klawikord i pad/myszę, więc bezsęsu jest miniaturyzować go do nieprzytomności
Tak naprawdę to jedyny zaj sprzęt który wyszedł ostatnio od appla to imac retina 5k. Rewelacja ekran 27", rewelacja grafika, komp do wszystkiego. Mac pro też szybki, ale stacjonarna stacja robocza powinna byc konfigurowalna, a nie co zamówisz to masz i koniec, więc tu sprawę spartolili.
Eeee? Polimeryzowałbym. Jak dla mnie idealną opcją są retiny i długo, długo nic. Miniacza skrytobójczo wykastrowali, MP to w 2D przerost formy nad treścią, a w iMaczach prędzej czy później padają matryce, które nb. ogólnie są dość niewygodne w użytkowaniu (brak regulacji w pionie).
Ale taki już jest, nazywa się MB Air, i ma i5 na pokładzie który pewnie jest szybszy od tego intel Core M. W dodatku nie trzeba będzie nosić "rozdzielacza" żeby jednocześnie go ładować i wpinać pena na usb. Więc dla kogo jest ten macbook?
Ale taki już jest, nazywa się MB Air, i ma i5 na pokładzie który pewnie jest szybszy od tego intel Core M. W dodatku nie trzeba będzie nosić "rozdzielacza" żeby jednocześnie go ładować i wpinać pena na usb. Więc dla kogo jest ten macbook?
Chwila, chwila - na co komu rozdzielacz? Na co komu szybszość?
W macbooku nowym masz jedno gniazdo, które jest jednocześnie od zasilania, działa jako usb i video out... Do dziś trzeba było 3 kable podpinać pod 3 gniazda. Apple wymyśliło jedno gniazdo, ale 3 kable (zasilacz, usb, video) zostały, więc pewnie trzeba będzie rozdzielacz. Co jest bez sensu.
Mac Air jest równie malutki a szybszy i tańszy, również bardziej komfortowy przez to że nie wykastrowali mu usb czy czytnika kart. Taka lajfstajlowa blogerka jak zgra fotki z aparatu na nowego macbooka? będzie nosiła ze sobą stado przejściówek? Trzeba być .... żeby kupić sprzęt wolniejszy a droższy, i do tego mniej wygodny.
PS. No dobra, jest jedna różnica, MB Air chyba nie ma retiny. http://www.apple.com/mac/compare/results/?product1=macbook&product2=macbook-air-13
mba - z racji matrycy - troche zabawka
mb - ladny ale absurdalnie drogi i zabawkowy w konfigu (8gb ram i 256gb hdd ;) )
rmbp - nadal najlepsze rozwiazanie. wol roboczy za (do wczoraj) stosunkowo rozsadne pieniadze... podniesienie ceny o 800zl...
i niech nikt nie pisze ze ma to zwiazek z cena usd, bo ceny zmienily tylko niektore zabawki. calej reszty kursowe zmiany nie dotknely ;)
@Aeon88 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=33336)
wcale nie jest bez sensu z punktu widzenia ksiegowego w sloneczniej kaliforni... ten kawalek drutu kosztuje 350pln ;)
Heloł! Zdjęć się nie zgrywa, zdjęcia się aplołduje po wifiku do ajklałda, taki mamy klimat. Natomiast MBA nie jest taki malutki i złociutki ;) Ao - byłbym zapomniał - jakby nie ma też Retiny.
Ok, MBA nie ma retiny. Ale za 1299$ czyli tyle co nowy MB jest MBP 13 Retina, który ją już ma, a jest znacznie szybszy i praktyczniejszy technicznie, a waży aż (ło matko) 600 gram więcej. Faktycznie, nowy macbook sprawdzi się jedynie jako biżuteria i łechtanie ego, ewentualnie jako większy iphone jeśli jakaś blogerka nie chce postów na blogu telefonem pisać.
Czornyj, jakim sprzętem fotograficznym da się wgrać zdjęcia na ajklałda? Małe nikony/canony to potrafia? Bo wydawało mi się do tej pory że tylko iurządzenia tak mogą. Sprawę ratuje wifi w niektórych aparatach, ale większość wifi nie ma, a starsze praktycznie żadne.
To proste jak budowa cepa. Nie zapominajmy, że Apple nie robi sprzętu dla fotograferów - jak kiedyś koncentrował się na sprzęcie grafiki, to o małe miki nie zbankrutował. W tej chwili to jest firma produkująca galanterię, która przypadkiem czasem doskonale się nadaje do pracy z fotografią (na zasadzie raz do roku to i kuro pierdnie).
a znasz jakis bardziej emejzing aparat niz w ajfonie? na co Ci nikon czy canon... ajfon laduje w ajklauda z difoltu ;)
Prawdę powiedziawszy 99% zdjęć*robię ostatnio iP6+ i albo przerzucam je AirDropem na Maćka, albo pakuję na dropboxa. Konieczność*zgrywania zdjęć po kablu lub z czytnika traktuję w kategoriach osobistej zniewagi :D
Nawet jak bym był blogerką modową a nie fotografem i chciał być dizajnerski i mieć ajkloud, ajfona i pisał tylko posty na swoim blogu, to w życiu nie kupiłbym nowego macbooka. Zdecydowanie lepszą galanterią za te same pieniądze jest MBP retina 13".
Zresztą, to widać jak na dłoni: https://www.apple.com/mac/compare/results/?product1=macbook&product2=macbook-pro-retina-13
Pozdrawiam!
Właśnie dlatego nie jesteś blagierką czy tam blogerką - nie znasz się*na stylówie i koncentrujesz na nieistotnych duperelach dla nerdów. Sam uwielbiam swoją Retinkę, ale miałem wcześniej MBA11 i pod względem słitaśności, lekuchności i zgrabności rMBP kompletnie nie ma do niego startu, a MB będzie w tych aspektach jeszcze lepszy i do tego jeszcze będzie złoty!
dyskuzje zamyka podstawowy brak nowego MB - nie ma swiecacego japca. zadna szanujaca sie szmaciarka nie kupi takiego zlomu.
A w ajfonie świeci? A w ajpadzie świeci? Mz. to świecące japco akurat trąci wiochą :mrgreen:
ale w polaczeniu z gipsygoldem mogloby byc nie w kij pierdzial...
Mam pytanie chcę kupić ipada 10 calowego , tylko którego wybrać air 2. air 3 czy jeszcze innego ?
Do czego go chcesz ? Air 3 jeszcze nie ma. Kup obojętnie co aby tylko nie 16GB bo będzie za mało.
Do czego go chcesz ? Air 3 jeszcze nie ma. Kup obojętnie co aby tylko nie 16GB bo będzie za mało.
True.
Chciałem połączyć się z d750 przez wifi lub przez kabel żeby mieć podgląd do zdjęć, (krajobrazy )
Myślałem o retinie
Quo vadis Ogryzku? Patrzac na ostatnie poczynania A, chyba zacznę odkładać kasę na miniacza z i7 czterojajeczny jak jeszcze można je nabyć i może tez na rMBP 13.
mehmet efendi
10-03-2015, 20:45
Stare MBP będą drożeć jak wino...
Ja trzymam kciuki żeby win10 pozamiatał.
Borat1979
10-03-2015, 22:49
Stare MBP będą drożeć jak wino...
To tylko w rezerwacie przestarzały komputer może być droższy niż nowy... Think different :-D
foto4deg
10-03-2015, 22:54
Apple zamiast sprzętu dla fotografów, grafików itp, zaczyna robić kompy dla ludu, tyle, że z grubą kasą. Ten ostatni wynalazek to jakaś masakra... Taki procesorek to do PS-a i LR to byłby ok, ale 5 lat temu :p Chyba sprzedam MBP i kupię starego mini, ostało się jeszcze kilka sztuk u nas.
Ależ głęboka myśl. Może ja rozwiniesz?
Nie rozumiem co ma Win10 pozamiatac? OSX? Jakim cudem? Win10 będzie miał te same bolączki jak każdy Windows, wpisana kompatybilność ze wszystkim co na rynku, durnowato napisane sterowniki I masę windowsopodobnych przypadłości. Win8 miał być rewolucja na miarę Windowsa 3.0 czy potem 2000, a skończyło się jak zwykle. Korporacje dopiero teraz przechodzą na Win7 bo XP straciło wsparcie rok temu.
Ależ głęboka myśl. Może ja rozwiniesz?
Nie rozumiem co ma Win10 pozamiatac? OSX? Jakim cudem? Win10 będzie miał te same bolączki jak każdy Windows, wpisana kompatybilność ze wszystkim co na rynku, durnowato napisane sterowniki I masę windowsopodobnych przypadłości. Win8 miał być rewolucja na miarę Windowsa 3.0 czy potem 2000, a skończyło się jak zwykle. Korporacje dopiero teraz przechodzą na Win7 bo XP straciło wsparcie rok temu.
Nie wiem o jakich korporacjach mówisz, ale w tych, w których pracowałem, win7 jest od 2011. Tak gwoli ścisłości. Poza tym pełna zgoda, tu rewolucji nie będzie.
U mnie w firmie Win7 jest od momentu jego wprowadzenia ale ostatnie maszyny z XP znikają sukcesywnie wraz z wymianą sprzętu. Na moim laptopie XP wylecialo parę miesięcy temu, bo tak przewidywał harmonogram. A do końca kwietnia miaja wylecieć ostanie maszyny z XP. Mówię o firmach co zatrudniają po 50tys ludzi na świecie i maja centralne zarządzenie IT na dany region (w moim przypadku na całą Europe). Poza tym nie każdy specjalistyczny program gada za dobrze z Win7. Dopiero od 2 miesięcy jeden kompilator Fortrana, którego używam do obliczeń, działa bez czkawki pod 7.
Chętnie przesiadlbym się na OSX na ogryzku w firmie, ale Dell jest tylko kupowany I nie ma dyskusji.
U mnie w firmie Win7 jest od momentu jego wprowadzenia ale ostatnie maszyny z XP znikają sukcesywnie wraz z wymianą sprzętu. Na moim laptopie XP wylecialo parę miesięcy temu, bo tak przewidywał harmonogram. A do końca kwietnia miaja wylecieć ostanie maszyny z XP. Mówię o firmach co zatrudniają po 50tys ludzi na świecie i maja centralne zarządzenie IT na dany region (w moim przypadku na całą Europe). Poza tym nie każdy specjalistyczny program gada za dobrze z Win7. Dopiero od 2 miesięcy jeden kompilator Fortrana, którego używam do obliczeń, działa bez czkawki pod 7.
Chętnie przesiadlbym się na OSX na ogryzku w firmie, ale Dell jest tylko kupowany I nie ma dyskusji.
Żeby nie ciągnąć OT, tez mówię o podobnych firmach. Mówię z perspektywy działu, używającego systemów CRM oraz backoffice, a one są głównie przegladarkowe. W tym wypadku wersja Windowsa nie ma znaczenia bo wszystko działa na IE 8 lub chrome. EOL korporacyjnych laptoków to już insza inszosc :-) Ciekawostka. Również głównie Dell lub Lenovo, jednak można zamówić sobie tez ogryzka, ale trzeba sobie zasłużyć "stopniem" :-) czyt. być menadżerem. #korposzczurzylajf ;-)
foto4deg
11-03-2015, 02:20
Tak nawiasem, tylko ja pominąłem upgrade MBP? Link (http://appleinsider.com/articles/15/03/09/macbook-pro-gains-force-touch-trackpad-broadwell-cpus-improved-battery-life-faster-flash)
Szczerze mówiąc, to podziwiam upór ludzi w kupowaniu tego sprzętu... Proce okrojone, RAM wlutowany na stałe, cena do góry a wciąż schodzi, hehe.
A winda jak to winda - da się używać jeśli instalujemy na normalnym sprzęcie a nie na jakiejś padlinie. Nawet 8.1 z nakładką emulującą start menu można jakoś ogarnąć...
foto4deg
11-03-2015, 02:30
Wiesz, jak ktoś wie, do czego mu potrzebny dany sprzęt, do kupi odpowiedni. Np dla mnie nowe miniacze nie wchodzą w rachubę, podobnie jak ten nowy MacBook. Cierpliwie poczekam i albo kupie iMac5k, albo starego Mini z 4 rdzeniami i możliwością rozbudowy do 16 RAM. To, że jest ram wlutowaniu to przemyślana strategia, nie wymienisz sobie, wiec trzeba będzie za jakiś czas kupić nowy. Grają na ludzkiej słabości, głupocie i konsumpcjoniźmie...
Właśnie zainstalowałem Technical Preview, wizualnie się podoba...
ThomasVoland
11-03-2015, 07:22
Chciałbym widzieć miny osób uważających że nowy MB jest bez sensu, kiedy zostaną ogłoszone wyniki finansowe. To najlepszy laptop dla zwykłego użytkownika, jaki kiedykolwiek powstał. A że powolny itd - i tak wystarczająco szybki do wszystkich rzeczy jakie robi większość użytkowników i dla nich nie jest powolny.
Macmini i7 2012 - jedyny komputer w historii którego cena skoczyła do góry po wypuszczeniu następcy. :)
mehmet efendi
11-03-2015, 09:14
To tylko w rezerwacie przestarzały komputer może być droższy niż nowy... Think different :-D
Ehhh.
Człowiek małej wiary...
;-)
EOL korporacyjnych laptoków to już insza inszosc :-) Ciekawostka. Również głównie Dell lub Lenovo, jednak można zamówić sobie tez ogryzka, ale trzeba sobie zasłużyć "stopniem" :-) czyt. być menadżerem. #korposzczurzylajf ;-)
Akurat o swój stopień na drabinie nie martwię, ponieważ budżet na nowy laptop jest grubo powyżej 1500 zielonych ALE musi być Dell i nie ma gadania. Mogę marudzić czy ma byc z i7, SSD, 8GB ram na pokładzie oraz co najwyżej mogę wymusić aby był 12 lub 13 calowy zamiast standardowej 14. I tak na biurku mam dwa monitory I stacje dokujaca.
O jabcokach nie chcą słyszeć ale następny służbowy telefon będzie jajfon.
Co podoba się mi w nowym MB... miniaturyzacja płyty głównej I tylko pasywne chłodzenie.
grissley
11-03-2015, 10:20
MB wielkości podpaski świetnie się sprawdzi jako (...) łechtacz
eee... ;)
Chciałbym widzieć miny osób uważających że nowy MB jest bez sensu, kiedy zostaną ogłoszone wyniki finansowe. To najlepszy laptop dla zwykłego użytkownika, jaki kiedykolwiek powstał. A że powolny itd - i tak wystarczająco szybki do wszystkich rzeczy jakie robi większość użytkowników i dla nich nie jest powolny.
Nikt nie twierdził że wyniki finansowe będą do bani. I chyba nikt tak nawet nie myśli, patrząc ogólnie na to jak się sprzedają applowskie sprzęty.
Dla zwykłego użytkownika lepszy będzie MBA, tyci większy ale dalej wygodny, dużo szybszy, praktyczniejszy. Dla zwykłego użytkownika nie potrzebna jest retina. Mało który marketowy laptop ma ipsa a w każdym domu leży jeden czy dwa, zwykłym ludziom to nie przeszkadza. A jak ktoś będzie chciał na laptopie popracować to kupi rMB Pro bo nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi Core M 1.1GHz do pracy.
Nowy MB nie jest ani szybszy od pro, ani wiele lżejszy czy ładniejszy od air. To jest jak to dobrze Czornyj nazwał galanteria, nowość, na którą rzucą się ludzie chcący być trendi. I tylko dlatego będzie się świetnie sprzedawał.
Mało prawdopodobne. MB wielkości podpaski świetnie się sprawdzi jako lajfstajlowy gadżet, biżuteria i łechtacz ego - wyobrażam już sobie opcję wysadzaną kryształami Svarovskiego itp. itd.
Miniacza nikt nie będzie ze sobą pizgał, bo choćby był wielkości tampona to trzeba jeszcze podpiąć do niego moniek, klawikord i pad/myszę, więc bezsęsu jest miniaturyzować go do nieprzytomności
Eeee? Polimeryzowałbym. Jak dla mnie idealną opcją są retiny i długo, długo nic. Miniacza skrytobójczo wykastrowali, MP to w 2D przerost formy nad treścią, a w iMaczach prędzej czy później padają matryce, które nb. ogólnie są dość niewygodne w użytkowaniu (brak regulacji w pionie).
Witaj polszczyzno :(
Nikt nie twierdził że wyniki finansowe będą do bani. I chyba nikt tak nawet nie myśli, patrząc ogólnie na to jak się sprzedają applowskie sprzęty.
Dla zwykłego użytkownika lepszy będzie MBA, tyci większy ale dalej wygodny, dużo szybszy, praktyczniejszy. Dla zwykłego użytkownika nie potrzebna jest retina. Mało który marketowy laptop ma ipsa a w każdym domu leży jeden czy dwa, zwykłym ludziom to nie przeszkadza. A jak ktoś będzie chciał na laptopie popracować to kupi rMB Pro bo nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi Core M 1.1GHz do pracy.
Nowy MB nie jest ani szybszy od pro, ani wiele lżejszy czy ładniejszy od air. To jest jak to dobrze Czornyj nazwał galanteria, nowość, na którą rzucą się ludzie chcący być trendi. I tylko dlatego będzie się świetnie sprzedawał.
Dużo szybszy? Praktyczniejszy? Bzdura. Różnica między prockiem wychodzi dopiero przy obciążających zastosowaniach - podczas przeglądania netu, pisania maili, edycji tekstu czy używania arkusza kalkulacyjnego ten lapek będzie zap...lał jak Messerschmitt. Będzie praktyczniejszy, bo łatwiej go będzie wziąć*ze sobą - a najpraktyczniejszy laptop to taki, który masz ze sobą. Nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi Core M 1.1GHz do pracy? Jakiej pracy? Zwijania białek? Prognozowania pogody? Projektowania skomplikowanych modeli 3D? Montowania halyłódzkich produkcji filmowych? Może nie róbmy sobie jaj :D MP ma szybki dysk, szybką pamięć o wystarczającej pojemności, w większości codziennych zastosowań nie bedzie szans by odczuć różnicę w wydajności.
Syfilityczne matryce TN (TwojeNieszczęście) ludziom nie przeszkadzają, bo nie mają porównania... Daj komuś Applowską Retinę z OCF i antyrefleksem, niech popracuje na tym tydzień i będzie potem ostentacyjnie wymiotował na widok marketowego laptoka.
Witaj polszczyzno :(
W związku ze studenckim epizodem w szacownym "Gołębniku" krakowskiej Almae Matris oraz słabości do beletrystyki operującej kunsztowną frazą, rodzimym narzeczem posługuję się całkiem sprawnie (w mowie i piśmie).
W każdym razie na tyle sprawnie, że szydząc czy ironizując zdarza mi się mocno stylizować swoje wypowiedzi. Jeśli mój kwiecisty styl nie trafia w twoje gusta, to zawsze możesz zaniechać lektury moich wpisów - natomiast nie wyma**** mi tu polszczyzną, bo ja się wcale nie boję.
Czornyj, nie doceniasz przeglądania internetu. Na stronach internetowych mamy osadzonych coraz więcej flasha, praktycznie wszystko działa teraz na js. Nawet bez kiepsko napisanych JS ( a takie widuję dość często ) strony potrafią zamulić przeglądarkę w komputerze sporo mocniejszym niż ten. Na co dzień spotykam się z takimi stronami. Co nie do końca jest winą laptopa, niemniej jednak, na komputerach z procesorami ultra low power, 2 rdzeniowymi, już podczas bardzo krótkiego użytkowania odczuwałem poważny dyskomfort musząc poszukać rozwiązania problemu i otworzyć więcej niż 2 zakładki.
Co do praktyczności - myślę, że straci na wytrzymałości i będzie bardziej podatny na uszkodzenie matrycy przy uderzeniu. Mam porównanie thinkpadów z MBA w firmie znajomego i nie wypadły w tym porównaniu MBA za dobrze pod względem wytrzymałości - wymienione już kilka matryc. Aczkolwiek, to dla 99% jest sprawa praktycznie bez znaczenia.
Syfilityczne matryce TN (TwojeNieszczęście) ludziom nie przeszkadzają, bo nie mają porównania... Daj komuś Applowską Retinę z OCF i antyrefleksem, niech popracuje na tym tydzień i będzie potem ostentacyjnie wymiotował na widok marketowego laptoka.
W 50% się zgadzam. Pozostałe 50% ma problemy ze wzrokiem i wszystko im jedno...
A zegarki bardziej mi pasują do lat 80 i klimatu seksmisji.... Po prostu chyba za młody jestem, żeby je zaakceptować. Ale ja to ogólnie uprzedzony jestem do wszelkiej elektroniki noszonej na ciele. Zegarek, musi być mechaniczny. :]
bebentek
11-03-2015, 15:46
Jeśli Apple mnie szpieguje, to im współczuję - zanudzą się na śmierć :D
cześć ja tak z innej beczki, czy wiesz, wiecie jak odpalic polskie znaki w aurora blu-ray player, zmiana kodu na east europe nic nie daje
Ale ja to ogólnie uprzedzony jestem do wszelkiej elektroniki noszonej na ciele. Zegarek, musi być mechaniczny. :]
ROTFL, rozrusznik serca tez masz mechaniczny?! ?:D
Odchodząc od nowych premier etc. Mam problem. Z itunes czy tam appstore. Chcę ściągnąć appke i... nie da się. Klikam Pobierz, pojawia się napis Instaluj, kółeczko sobie pokręci chwile i wraca do Pobierz. Na ipadzie i na iphonie to samo. Na kompie jak próbuje to wywala (zaktualizowałem do najnowszego), że dostęp do itunes czasowo niedostępny. To tylko u mnie tak czy u kogoś jeszcze? Na necie szukając to znajduje podobne posty z przestrzeni kilku lat, ale nic świeżego. Jakieś pomysły?
nie u Ciebie. aple dzis zdechlo i sporo info na ten temat w sieci.
A to git. Tzn nie git, ale przynajmniej dam sobie spokój z kombinowaniem. Dzięki
bebentek
11-03-2015, 17:18
Odchodząc od nowych premier etc. Mam problem. Z itunes czy tam appstore. Chcę ściągnąć appke i... nie da się. Klikam Pobierz, pojawia się napis Instaluj, kółeczko sobie pokręci chwile i wraca do Pobierz. Na ipadzie i na iphonie to samo. Na kompie jak próbuje to wywala (zaktualizowałem do najnowszego), że dostęp do itunes czasowo niedostępny. To tylko u mnie tak czy u kogoś jeszcze? Na necie szukając to znajduje podobne posty z przestrzeni kilku lat, ale nic świeżego. Jakieś pomysły?
odinstaluj na kompie skasuj na padach i tefonie. i zainstaluj od nowa. appki sie pobiora zaktualizowane, i beda dzialac bez problemu. ja mialem ten problem po przejsciu na iphona 6 i ta procedura zadzialala.
ROTFL, rozrusznik serca tez masz mechaniczny?! ?:D
Bardzo śmieszne... aż taki stary nie jestem :P
Czornyj, nie doceniasz przeglądania internetu. Na stronach internetowych mamy osadzonych coraz więcej flasha, praktycznie wszystko działa teraz na js. Nawet bez kiepsko napisanych JS ( a takie widuję dość często ) strony potrafią zamulić przeglądarkę w komputerze sporo mocniejszym niż ten. Na co dzień spotykam się z takimi stronami. Co nie do końca jest winą laptopa, niemniej jednak, na komputerach z procesorami ultra low power, 2 rdzeniowymi, już podczas bardzo krótkiego użytkowania odczuwałem poważny dyskomfort musząc poszukać rozwiązania problemu i otworzyć więcej niż 2 zakładki.
Co do praktyczności - myślę, że straci na wytrzymałości i będzie bardziej podatny na uszkodzenie matrycy przy uderzeniu. Mam porównanie thinkpadów z MBA w firmie znajomego i nie wypadły w tym porównaniu MBA za dobrze pod względem wytrzymałości - wymienione już kilka matryc. Aczkolwiek, to dla 99% jest sprawa praktycznie bez znaczenia.
W 50% się zgadzam. Pozostałe 50% ma problemy ze wzrokiem i wszystko im jedno...
A zegarki bardziej mi pasują do lat 80 i klimatu seksmisji.... Po prostu chyba za młody jestem, żeby je zaakceptować. Ale ja to ogólnie uprzedzony jestem do wszelkiej elektroniki noszonej na ciele. Zegarek, musi być mechaniczny. :]
Nie wiem, miałem MBA11 C2D 1,8 2GB RAM - do netu, korespondencji, arkuszy kalkulacyjnych był*jak znalazł, nic nie przymulało.
Co do wytrzymałości, to się okaże - lekkość*również daje większe szanse w razie upadku. Moje MBA i rMBP faktycznie gniotsa nie łamiotsa, zaliczały konkretne gleby i nie robiło to na nich wrażenia. Rekoredem był upadek rMBP z >1 kantem na beton - lekko wgniótł się narożnik, a komp nadal działał nawet bez restartu.
A co do łocza to mam ten problem, że mi się*po prostu zupełnie nie podoba - chyba kompletnie nie jestem w targecie. Gdybym był na kupnie przecwanionego zegarka, to wyobrażałbym sobie coś takiego - może jeszcze trochę mniej przekombinowanego i klasycznego:
https://kairoswatches.com
filemoon
11-03-2015, 19:24
iMac sie bedzie nadawal jak wyjdzie LR6, narazie ssie ;). Ja czekam Na MBP z 4 jajowcem.
Nie czekaj bo już są od dawna 4ro jajowce MBP.
Władca Pixeli
11-03-2015, 19:53
Ha, ha, ha. Cały świat ściąga dzisiaj nowy system 8.2 na tablety i telefony i najprawdopodobniej serwery nie wytrzymują. :mrgreen:
Zainstalowałem nowy system bu już gorzej chyba nie będzie ale teraz muszę wpisywać hasło nawet do 5 razy:mrgreen:
Ha, ha, ha. Cały świat ściąga dzisiaj nowy system 8.2 na tablety i telefony i najprawdopodobniej serwery nie wytrzymują. :mrgreen:
Zainstalowałem nowy system bu już gorzej chyba nie będzie ale teraz muszę wpisywać hasło nawet do 5 razy:mrgreen:
No może coś w tym jest. Ja tam siedzę nadal na 7.coś i nie planuję aktualizować, więc może dlatego nie zwróciłem uwagi już jest update.
mehmet efendi
11-03-2015, 22:30
Dzisiaj sie aplowi serwer wyrypały.
Władca Pixeli
12-03-2015, 01:22
Dzisiaj sie aplowi serwer wyrypały.
Oficjalnie mieli przejściowe i chwilowe problemy w kilku małych i nie znaczących państwach jak:
We’ve had confirmation of problems in Armenia, Australia, Brazil, Bolivia, Bulgaria, Poland, Serbia, South Africa, Cyprus, Canada, Switzerland, Spain, Sweden, Saudi Arabia, France, Finland, India, Italy, Indonesia, the Philippines, Romania, Ukraine, the Caribbean, Portugal, Russia, Egypt, Slovakia, Singapore, Vietnam, Israel, Iceland, the Netherlands, Norway, Denmark, Japan, Hong Kong, Germany, Greece, Mexico, New Zealand, Kenya, Thailand, the UK and US.
Dobra wiadomość jest taka, że państwa takie jak Demokratyczna Republika Konga, Zimbabwe, Burundi, Liberia, Erytrea, Republika Środkowoafrykańska, Niger, Malawi, Madagaskar, Afganistan nie zgłaszały problemów :mrgreen:
filemoon
12-03-2015, 09:01
Wiem ze sa i czekam az linie zaktualizuja o nowe procesory Intela (podejrzewam ze po sezonie letnim).
Sie zdarzaja problemy.
Juz po problemie, wieczorem posciagalem co potrzebowalem, wszystko juz smiga.
grissley
12-03-2015, 12:42
Gdybym był na kupnie przecwanionego zegarka, to wyobrażałbym sobie coś takiego - może jeszcze trochę mniej przekombinowanego i klasycznego:
https://kairoswatches.com
Fajne, ale za grube.
https://www.youtube.com/watch?v=KHZ8ek-6ccc
:D
https://www.youtube.com/watch?v=KHZ8ek-6ccc
:D
Wszedłem tutaj, żeby to wkleić :D
Zaj :D overpriced netbook to git ujęcie tematu :)
Poza tematem: A można prosić "po naszemu"? Na codzień mam taką dawkę "ponglisha", że czasem mam ochotę puścić p****. ;)
gALL: po naszemu to będzie "polglisza" ;-)
Władca Pixeli
13-03-2015, 19:22
https://www.youtube.com/watch?v=oL1xf_X0W2s ;-):mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/0d477f68642b610e5504bd4c5054d43d-1.jpg
źródło (http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/13/0d477f68642b610e5504bd4c5054d43d.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/0d477f68642b610e5504bd4c5054d43d-1.jpg
źródło (http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/13/0d477f68642b610e5504bd4c5054d43d.jpg)
Dołożyć do tej płytki bateryjke i 6,5 cala LCD i będzie iPhone 7.
Szukać starego miniacza i7, dorzucić ramu i ssd czy kupować 2014 i5 2.6 ? Zastosowanie LR i PS.
Szukaj miniacza z 4jajowym i7 z 2012r, dołożysz ramu do 16GB, założysz SSD + HDD na dane. Sprzęt super do Lr/PS. Co cztery jaja to nie dwa.
Zdecydowanie czterojajeczny miniacz z 2012 + 256GB SSD + 1TB HDD 7200rpm i RAM od 8GB w górę.
foto4deg
16-03-2015, 01:06
Koledzy, a Mini-server też się sprawdzi?