Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a
ThomasVoland
07-11-2018, 12:11
Wygląda na to, że w nowym Macu mini na najmocniejszym procesorze w ogóle nie ma throttlingu:
With Prime95 maxing out all CPU cores for a while, and even with a second test of Prime95 AND ffmpeg, it’s holding steady at its base clock and NOT throttling at all. The fan noise isn’t even that bad.
This is with the highest CPU (6c i7 3.2). Impressive. https://twitter.com/tapbot_paul/status/1059891977909649408 https://twitter.com/marcoarment/status/1059911235142070278/photo/1
Warto też wspomnieć że tylko i7 ma 12 wątków, i5 ma 6. Ale w każdym to T2 będzie się zajmowało encodowaniem H.265 i HEVC, więc prędkości takie jak w iMacu Pro i dużo szybsze niż gdy się robi to samo programowo. Tzn. to pewnie zależy tez od programu, ale Compressor to wspiera.
Wszystko wskazuje na to, że z ramem będzie tak jak dawniej z dyskiem, ale ciągle nie ma info od iFix it. Wątpię żeby było jakieś zabezpieczenie ramu związane z T2, bo wtedy Apple by nie sugerowało wymiany w serwisie, tylko napisaliby że jest konieczna. No ale przekonamy się pewnie za kilka dni. W każdym razie rozkręcania będzie więcej niż w poprzednim Mini, ale raczej do ogarnięcia.
Wszystkie Thunderbolty mają pełną przepustowość.
Ciekawe czy już ktoś wybebeszył ram z nowego mini.
Ciekawe czy już ktoś wybebeszył ram z nowego mini.
Dzisiaj zdaje się pierwszy dzień dostaw, daj ludziom parę godzin...
Pytanko z innej beczki.
Czy ktoś może ma już i mógłby się podzielić SUROWYM i w ORYGINALNYM rozmiarze portretem z portrait mode z XR'a?
Na jakimś niskim f i z nieogarniętymi włosami, jeśli można wybierać ;)
Ps. Wiem, że można znaleźć już takie w internecie, ale nie do końca ufam pewnym serwisom, plus większość takich fot jest przeskalowana, itp.
Ten tryb to jest dramat. Test z dłonią jest lepszy niż z włosami [emoji3] fota z x ale przedstawia obraz tej dramy 16683
U mnie w XS to miód (jak na telefon), w 7 się mi kichało przez pierwsze 4-5 update'ów.
Zastanawiam się jak XR to rozwiązuje z jednym zestawem soczewek. A nie chce mi się szukać salonu z testerem który i tak jest zawsze upaćkany palcami, i cykać tam żonę i sprzedawcę, jeśli i tak zdjęcia potem na kompie nie zobaczę.
Zrób test dłoni i zobaczysz miód [emoji57]
ThomasVoland
07-11-2018, 20:36
Zastanawiam się jak XR to rozwiązuje z jednym zestawem soczewek.
Mapa głębi z tego co pamiętam jest 5 krotnie mniejsza i całość opiera się o rozpoznawanie twarzy. Jak w Pixelach, ale nie tak dobrze.
Zrób test dłoni i zobaczysz miód [emoji57]
Nie ma tragedii... Troche uchapało palec na tle tekstu... Plus światło kiepocha, bo lampka biurowa... Ale tragedii nie ma IMHO...
16686
Tylko crop i resize w PS.
ThomasVoland
08-11-2018, 06:15
Wymiana RAMu w Mini 2018. Trochę śrubek trzeba odkręcić. Z tego co widać, jest to równie proste jak wymiana ssd w poprzednich macach i dużo prostsze niż wymiana ssd jeśli ktoś wykręcał do tego płytę (z tego co widzę, to teraz jest da się to zrobić szybciej niż kiedyś).
http://www.trunghoangphotography.com/for-photographers/how-to-replace-the-ram-in-a-2018-mac-mini
https://www.youtube.com/watch?v=L3FKmOwlaLk
A ja szukam jakiegoś adaptera M2 do thunderbolta, który jest sprawdzony i niedrogi. Jak znacie to zlinkujcie.
No i pięknie. To najrozsądniej wychodzi i5 8ram 256ssd za 5500 zł i dorzucić ramu.
------
Back to XR:
Znalazłem w necie parę testów i opinii, póki co ponoć portrait mode wykrzacza się na nie-twarzach, czyli np. psach, przedmiotach użytkowych itp.
Ponieważ nie ma dwóch kamer do porównania danych z kadru, do mapy głębokości wchodzi tylko segmentacja zrobiona w Neural Engine.
Ekhm... Poczekamy...
End of off top ;)
----
czy ktos z Was mial problem z zawieszaniem macbooka przy wybudzeniu ze stanu uspienia po przejsciu na Mojave? pokazuje sie ekran logowaniama, wpisuje sie haslo i kreci sie to kolorowe kolko i pomaga tylko twardy reset.
czy ktos z Was mial problem z zawieszaniem macbooka przy wybudzeniu ze stanu uspienia po przejsciu na Mojave? pokazuje sie ekran logowaniama, wpisuje sie haslo i kreci sie to kolorowe kolko i pomaga tylko twardy reset.
Czy było na tym kompie kilka kont admina/zmieniane konta admina/kilka różnych z przepisywanymi uprawnieniami admina?
nic nie bylo. czysta instalacja Mojave. Od zera. rMBP 2015. wczesniej chodzila na el capitan. nie bylo problemow.
nic nie bylo. czysta instalacja Mojave. Od zera. rMBP 2015. wczesniej chodzila na el capitan. nie bylo problemow.
Jeśli od zera, a nie update, to spróbuj tego:
If you're having trouble logging into your Mac or MacBook after installing macOS 10.14 Mojave, or you're stuck in a loop where you log in, then get logged out again, the following steps might help.
First, restart your Mac and hold down the Command + S keys on your keyboard as it boots up.
This will boot you into a command prompt. Now, enter in the following:
/sbin/mount -uw /
Press Enter on your keyboard. Then enter in the following:
rm /var/db/.applesetupdone
This removes a file, which makes it appear like you're starting Mojave up for the first time. Don't worry, nothing important is getting deleted. Press Enter, then restart your Mac.
You will then be asked to create a new admin user account.
No i pięknie. To najrozsądniej wychodzi i5 8ram 256ssd za 5500 zł i dorzucić ramu.
Wolałbym i7 128gb ssd i 8 GB ram. Dołożyć pamięci i zewnętrzny ssd.
ThomasVoland
08-11-2018, 16:40
Jeszcze trzeba się upewnić jaka jest różnica w szybkości ssd 128 i 256. Czy kosmetyczna, czy ogromna. Chyba że ktoś będzie stawiał system na jakimś zewnętrznym samsungu x5 czy czymś podobnym, to wtedy bez znaczenia.
Wymiana RAMu w Mini 2018. Trochę śrubek trzeba odkręcić. Z tego co widać, jest to równie proste jak wymiana ssd w poprzednich macach i dużo prostsze niż wymiana ssd jeśli ktoś wykręcał do tego płytę (z tego co widzę, to teraz jest da się to zrobić szybciej niż kiedyś).
Sporo tego rozkręcania!
Oparacja nie jest dla mnie problemem - w moich poprzednich Mini dokładałem SSD do HDD i wymieniałem HDD na SSD. Martwię się o gwarancję. Jak mam wydać grubo ponad 1000 funtów na komputer to może i na Apple Care bym się skusił, bo przy takim i7 jaki teraz dają następny upgrade miałbym za 5 lat.
A tak pewnie będzie kolejny pecet...
ThomasVoland
09-11-2018, 07:00
Szybkość zapisu w zależności od dysku:
128GB -> ~600MB/s
256GB -> ~1.3GB/s
512GB -> ~1.9GB/s
1TB -> ~2.6GB/s
Odczyt zawsze ponad 2GB/s.
Szybkość zapisu w zależności od dysku:
128GB -> ~600MB/s
256GB -> ~1.3GB/s
512GB -> ~1.9GB/s
1TB -> ~2.6GB/s
Odczyt zawsze ponad 2GB/s.
To są dane generalnie dla dysków ssd czy konkretne liczby dla nowego mini?
To nie mogą być dane generalne dla dysków ssd bo każdy jest inny i ma inne parametry.
Co do reozbieralności i naprawialności nowego Miniacza:
https://9to5mac.com/2018/11/09/mac-mini-ifixit-teardown/?pushup=1
https://9to5mac.com/2018/11/08/how-to-upgrade-ram-on-2018-mac-mini/
https://www.ifixit.com/Teardown/Mac+mini+Late+2018+Teardown/115210?utm_medium=email&utm_campaign=110918_PR_Mac%20Mini%20Teardown&utm_content=110918_PR_Mac%20Mini%20Teardown+CID_6c 11071afdd378a8fd5e0f6c58b22f11&utm_source=CampaignMonitor&utm_term=Teardown
faaaak SSD wlutowane :/Dużo było o tym szumu. Z drugiej strony nawet taki Dell ciśnie ile może. Taki zasilacz np ma tylko 8 pinów, i kup tu mocniejszą grafę...
ThomasVoland
09-11-2018, 17:39
To są dane generalnie dla dysków ssd czy konkretne liczby dla nowego mini?
Mac mini 2018.
A ja mam teraz problem bo nosiłem się z zamiarem złożenia hacka. Budżet koło 6stki. I nie wiem czy brać miniasa czy:
Procesor: Intel Core i7 8700K - 1799 zł
Chłodzenie: SilentiumPC Fortis3 - 146 zł
Płya główna: Asrock Z370M PRO4 - 436 zł
Pamięć RAM: Crucial Ballistix Sport LT 16GB DDR4 2666MHz DDR4 - 629 zł
Grafika: Sapphire Radeon RX 580 PULSE 8GB GDDR5 - 1139 zł
Dysk 1: SSD SAMSUNG 970 EVO NVMe M.2 500GB 3400/2300 - 539 zł
Dysk 2: HDD WD RED 4TB SATA3 64MB - 544 zł
Zasilacz: Corsair RM650x 650W 80 PLUS Gold - 419 zł
Obudowa: Fractal Design Define C Black Midi-Tower - 299 zł
Razem: 5950 zł
Zastosowanie: Final Cut Pro, Photoshop, Lightroom, Capture One, PTGui Pro, Autopano Giga
wywar, opłacalność hacka się zmniejszyła, ale nie aż tak znacząco.. Do samych zdjęć ok, ale dokładając do wymagań choćby FCPX hack to nadal lepsza opcja. W cenie podstawowego mini z i7 masz peceta z 4x większym dyskiem nvme, dodatkowym 4TB hdd i RX580. Za te dodatki do mini zapłaciłbyś sporo, nawet wkładając radka do boxa sonneta. A montaż filmów na intelu w porównaniu do RX580 to jednak spora różnica. Mini to dobra opcja do zdjęć, min 4k za peceta vs 5,5k za mini gdzie mini działa bezproblemowo a przy hacku zawsze coś może pójść nie tak przy aktualizacji. Ale do tego co napisałeś nadal znacznie bardziej opłacalnym wyborem będzie hack.
Trochę z innej strony, ale i trochę w temacie.
Mój Mac ma już 9 lat i pomyślałem, że zamienię go na nowego Maca Mini. Jaki polecacie do niego monitor ( myślałem o 27 calach ) ? Zastosowanie: do obróbki zdjęć, ale i do internetu ( pewnie częściej ), o dobrym stosunku jakości do ceny.
Ja kupiłem używany NEC EA244WMi 24' za 4 stówki i jest spoko [emoji57]
ThomasVoland
15-11-2018, 16:16
Dzisiaj gadałem z Wojtkiem Pietrusiewiczem o wszystkim co związane z nowym Makiem Mini:
https://youtu.be/jb1wqvA7mIQ
Po tej rozmowie ostatecznie zamówiłem i7, 8GB, 256GB, 1GbE i dokupiłem 32GB, a na dane jeszcze nie wiem co. Ciągle mnie kusi 2TB NVMe z jego absurdalnie wielkimi transferami, ale chyba faktycznie byłoby to przegięcie.
Jak znacie jakieś dobre obudowy thunderbolt NVMe, które nie mają czterocyfrowych cen, to zlinkujcie.
1. Kwestie prawne; wg licencji appla nie można instalować macOS na sprzęcie innym niż ich sprzęt. Nie ma wyjątków. Żyjemy jednak w PL i jesteśmy w UE, a prawo UE pozwala instalować legalnie nabyty system na dowolnym komputerze. To jest furtka, którą wykorzystują użyszkodniki hacków aby legalnie mieć ten system na zwykłych pecetach/laptopach, bo prawo UE w UE jest ponad zasadami licencji i apple na terenie UE musiało się z tym pogodzić. Jedyny wymóg to posiadanie legalnego systemu. Jako że wszystkie ostatnie wersje są darmowe dla użytkowników maków i możliwe tylko do pobrania z app stora aby mieć legalnie nabyty system bez maka trzeba kupić ostatnią wersję retail sprzedawaną na płycie po dziś dzień za 19 dolców czyli snow leopard. Płytka jest cały czas do zamówienia nawet na stronie appla. Kupujesz płytkę, wkładasz ją z fakturą do szuflady a na hacku instalujesz dowolny nowszy system. Używać tego systemu można zarówno prywatnie jak i komercyjnie, czyli zainstalować na firmowym kompie i pracować na tym systemie w PS/Lr/PPro czy innym programie.
2. Zewnętrzny SSD; pytania mam: po co kupować 2TB T5 samsunga za 2500 skoro 980zł kosztuje 1TB T5 więc można kupić 2 i wychodzi taniej? Kilkaset zł za wygodę jednego dysku. I pytanie zasadnicze; po co kupować gotowy samsung T5 jak można wsadzić zwykły pecetowy ssd 2.5" do obudowy USB3.0 gdzie zarówno dysk ma 550MB/s transfer jak i usb 3.0 na taki pozwala, więc wolniej nie będzie, a znacznie taniej? Osobiście będę teraz kupował ssdka 2.5" i wkładał go do obudowy usb 3.0, za 1TB zapłacę ok 700zł łącznie z obudową. Co by mnie musiało podkusić aby kupić 2TB gotowca za 2500zł?
3. NVME zewnętrzny; podobnie jak Twój kolega nie widzę kompletnie żadnej potrzeby przy montażu filmów inwestować 2.5k pln za dysk do którego jeszcze trzeba dopłacić 1200zł za obudowę TB aby mieć transfery po 2.5GB/s bo program tego w zauważalny dla Ciebie sposób nie wykorzysta. Przy zdjęciach SSD wystarczy, wątpię żebyś zobaczył różnicę w PS/Lr między ssd sata na usb3.0 a nvme po TB.
4. Magazyn; magazyn stoi w domu, ma magazynować. Dysk do pracy to pkt 2. Po co droga obudowa TB na magazyn? Obudowa USB3 czy z dyskami HDD czy SSD 2.5" w zupełności wystarcza do magazynowania, chyba że faktycznie chcesz magazynować w moment wielkie projekty, ale biorąc pod uwagę jak często się magazynu używa (zgrać nowy projekt, zgrać gotowy projekt z dysku do pracy) to wydasz kasę na cos czego znowu nie odczujesz.
Osobiście w kompie i laptopie mam szybki ssd na system i programy. Do tego zewnętrzny SSD na USB 3.0 1TB na aktualne projekty które robię. 4xHDD na magazyn, 3TB zdjęcia + 3TB kopia, 3TB filmy + 3TB kopia. Przychodzę, zgrywam materiał na hdd i ssd, pracuję tylko na ssd, niezależnie od tego na którym kompie pracuję jeśli potrzebuję przepinam dysk ssd do drugiego i kontynuuję pracę. Nie odczuwam spowolnień przez dyski podczas pracy, a zgrywanie kilkanaście minut raz na parę dni na hdd to małe piwo. Jeśli potrzebujesz mieć zawsze wszystko przy sobie na 1 dysku kupuj 2TB sdd nawet nvme, jeśli nie, szkoda przepłacać.
ThomasVoland
16-11-2018, 14:25
Zgadza się, już trochę o tym na Twitterze pisałem po tamtej rozmowie (tzn o macu, nie hackintoshu). Dodam jeszcze, że Youtube jednak wspiera H.265, co przy komputerach z T2 bez dedykowanej grafiki jest świetną wiadomością.
Obudowa TB to przy założeniu, że na tym dysku będzie praca, a nie sam magazyn. Ale podobno są komplikacje z systemem na takim dysku, więc ostatecznie nie ma sensu.
2x1TB są zazwyczaj tańsze, ale zależy mi żeby mieć wszystko razem i ostatecznie padnie chyba na 2TB m.2 (nie nvme), które można wyrwać prosto od Amazona w podobnej cenie jak to o czym piszesz. Nie wiem czy to nie promocja na czarny piątek, w każdym razie są taniej niż zwykle (samsungi 860 evo i odpowiednik od WD). Prawdopodobnie skończy się na którymś z nich, bo cena dobra, a szybkość pewnie w zupełności wystarczy. W każdym razie ostatecznie prawie na pewno dysk taki jak ten w obudowie usb 3.1 https://www.amazon.com/dp/B073SBW3VD/ref=cm_sw_r_cp_api_0AR7Bb92147ZZ
Zgadza się, już trochę o tym na Twitterze pisałem po tamtej rozmowie (tzn o macu, nie hackintoshu). Dodam jeszcze, że Youtube jednak wspiera H.265, co przy komputerach z T2 bez dedykowanej grafiki jest świetną wiadomością.
Obudowa TB to przy założeniu, że na tym dysku będzie praca, a nie sam magazyn. Ale podobno są komplikacje z systemem na takim dysku, więc ostatecznie nie ma sensu.
2x1TB są zazwyczaj tańsze, ale zależy mi żeby mieć wszystko razem i ostatecznie padnie chyba na 2TB m.2 (nie nvme), które można wyrwać prosto od Amazona w podobnej cenie jak to o czym piszesz. Nie wiem czy to nie promocja na czarny piątek, w każdym razie są taniej niż zwykle (samsungi 860 evo i odpowiednik od WD). Prawdopodobnie skończy się na którymś z nich, bo cena dobra, a szybkość pewnie w zupełności wystarczy. W każdym razie ostatecznie prawie na pewno dysk taki jak ten w obudowie usb 3.1 https://www.amazon.com/dp/B073SBW3VD/ref=cm_sw_r_cp_api_0AR7Bb92147ZZ
No ale to co podałeś to dysk SATA podpięty pod M.2. Ma prędkości maksymalnie SATA: Sequential read speeds up to 560MB/s and sequential write speeds up to 530MB/s.
EDIT: A ok, doczytałem, że to pod USB. ;D
Żeby dostać się do ramu trzeba posiadać zestaw torx-ów applowych [emoji2955]
ThomasVoland
17-11-2018, 15:55
Z tego co wiem są tam zwykłe torxy z dziurką, jakie stosuje się byle gdzie. Nie ma tam żadnych Applowych.
ThomasVoland
18-11-2018, 08:35
Jest tak jak napisałem.
„All you need are size 5,6 and 10 security torx drivers, and maybe a credit card or guitar pick to get the plastic cover off.” https://reddit.com/r/macmini/comments/9xynft/_/e9wpamy/?context=1
Są jakieś SODIMM DDR4 w modułach po 32GB poza absurdalnie drogimi OWC?
ThomasVoland
18-11-2018, 18:36
Wszystkie 32GB mają chore ceny. Jedynie 16 GB są za normalne pieniądze.
Wszystkie 32GB mają chore ceny
Who yeah!
Hej, syn ma konto google i swój telefon z androidem, wpisuje w kalendarz rzeczy które mają się dziać w szkole i to mu się synchronizuje z serwerem google. Na moim maku dodałem to konto google i użyczyłem je dla kalendarza żeby oprócz moich rzeczy wyświetlał też wydarzenia syna i to działa ok, wszystko się ładnie synchronizuje. Mam jednak dwa problemy;
- w bocznym pasku powiadomień mam widżet kalendarz, ale wyświetla tylko dane z dziś, czyli ciągle mam napis "brak wydarzeń w kalendarzu", chyba że dziś coś się dzieje. Czy jest możliwość ustawienia widżetu kalendarza żeby wyświetlał miesiąc z zasnaczonymi dniami że coś wtedy jest a nie tylko wydarzenia z dnia dzisiejszego? Teraz żeby zobaczyc czy coś się będzie działo muszę specjalnie wchodzić w apkę kalendarz, wolałbym to mieć pod ręką w pasku bocznym w widżecie, wystarczy widok miesiąca.
- czy jest możliwość zmiany wyglądu kalendarza w aplikacji głownej? Dzisiejszy dzień jest na czerwono ale dni kiedy coś się dzieje są z lekko żółtym tłem które ledwo widać, można to jakoś zmienić żeby dni z wydarzeniami miały inne tło lub były jakoś bardziej oznaczone?
Michaelius
01-12-2018, 22:42
Pytanko - czy jest jakiś soft do wywoływania rawów pod Ipada pro na którym da się w miarę wygodnie pracować ?
Pytanko - czy jest jakiś soft do wywoływania rawów pod Ipada pro na którym da się w miarę wygodnie pracować ?
Ja RAWy na iPhone wołam po prostu LR
Można zmienić widok plików PDF aby miały normalne ikony a nie podglądy? Nie chcę aby ikona każdego pdfa na kompie była podglądem jego treści, chcę żeby wszystkie pdfy miały domyślną ikonę:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/adobepdficon-1.png?ssl=1
źródło (https://i2.wp.com/cherritybar.com/wp-content/uploads/2018/02/adobe-pdf-icon.png?ssl=1)
ThomasVoland
03-12-2018, 14:36
To jest ikona Adobe Readera. Masz przypisanego Readera do otwierania PDFów i wciąż są podglądy?
Btw. Mam już miniacza jakiś czas i niedawno doszła ostatnia część na jaką czekałem.
Na blogu mam dwa wpisy o tych Macach - jeden już dawno - typowo poradnikowy, ze zbiorem wszystkich informacji, benchmarków itd, a wczoraj wleciał drugi, tym razem typowo o moich wrażeniach z używania m.in. w PS, LR itd.
17884
To jest ikona Adobe Readera. Masz przypisanego Readera do otwierania PDFów i wciąż są podglądy?
Tak. Wiem że to ikona readera. Mam przypisanego adobe readera do otwierania plików PDF. OSX ma to do siebie że JPGi, dokumenty, PDFy, niezależnie od tego co je otwiera domyślnie wyświetla z użyciem podglądu jako ikony. O ile w JPG oczywiście mi to pasi, o tyle w katalogach z plikami pdf wygląda to jak bajzel i wolałbym aby PDFy tak wyświetlane nie były. Mogę wyłączyć widok podglądu jako ikon ale wtedy wszystko je traci, łącznie z jpegami. Fajnie by było to wyłączyc dla 1 formatu tylko. Da się?
Można zmienić widok plików PDF aby miały normalne ikony a nie podglądy? Nie chcę aby ikona każdego pdfa na kompie była podglądem jego treści, chcę żeby wszystkie pdfy miały domyślną ikonę:
https://i2.wp.com/cherritybar.com/wp-content/uploads/2018/02/adobe-pdf-icon.png?ssl=1
Prawy klawisz, opcje widoku, voila:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/podglad_ikon-1.png
źródło (https://monitory.mastiff.pl/images/podglad_ikon.png)
Tom01 tym wyłączę podglądy również dla plików JPG i innych graficznych, a chcę wyłączyć tylko dla formatu PDF.
Czy wielmożne Apple w swej nieskończenie wielkiej mondrości wywalając Coverflow wywaliło w Modżajvie wszelką możliwość szybkiego podglądu prewkowych jpegów w RAWach, czy tylko jeszcze nie dokopałem się w internetach jak to zmienić przy pomocy tajemnych zaklęć w terminalu czy coś w ten deseń?
pytanie za 100 pkt ( nie znalazłem w wątku), MacbookPro 15, czy 560X jest dużo szybsza od 555X? Warto dopłacać? (LR, PS) Są jakieś inne bonusy przy 560X (szybszy procek czy cokolwiek)?
Adam Rimbaud
09-12-2018, 23:17
SOA#1 Coveflow w Finderze jest, RAW z D800/810/850 i jakiegoś tfu Sony i Canona się wczytują z podglądem.
- - - - kolejny post - - - - - -
A może Vega Pro?
Mam dostać na testy. Będę testował głównie z video, ale na pracę w LR też zerknę.
SOA#1 Coveflow w Finderze jest, RAW z D800/810/850 i jakiegoś tfu Sony i Canona się wczytują z podglądem.
W Mojave CoverFlow zastąpiono Gallery, albo pół internetu (do której się zaliczam) nie umie przywrócić CF i dostaje daremnego wqrvu.
Mam dostać na testy. Będę testował głównie z video, ale na pracę w LR też zerknę.
Byłbym bardzo wdzięczny. Mój MBP jest sprzed 2014, na stronie adobego wyczytałem że grafika raczej nie jest wspierana, w testach wychodzi, że faktycznie nie. Gdyby się przypadkiem okazało że Vega robi robotę, znacznie uprościło by to wybór. Kiedy mniej więcej będziesz testował?
ThomasVoland
11-12-2018, 10:43
Czy wielmożne Apple w swej nieskończenie wielkiej mondrości wywalając Coverflow wywaliło w Modżajvie wszelką możliwość szybkiego podglądu prewkowych jpegów w RAWach, czy tylko jeszcze nie dokopałem się w internetach jak to zmienić przy pomocy tajemnych zaklęć w terminalu czy coś w ten deseń?
U mnie gallery pokazuje jpgi z RAWów (D810), wszystkie pozostałe opcje widoku też pokazują.
U mnie gallery pokazuje jpgi z RAWów (D810), wszystkie pozostałe opcje widoku też pokazują.
Naprawdę??? macOS 10.14.1?
mi na 10.14 tez pokazuje. Aktualne jest 10.14.2 Może namieszali w międzyczasie?
BTW
Kupiłem dzisiaj macbooka - w sklepie nie dla idiotów. Jest świetna cena na stronie internetowej (11.999 za 2.6, 16, 512 i 560X mid 2018), dodatkowo 10% w kartach Carefoura.
ThomasVoland
11-12-2018, 19:50
10.14.2 ale na poprzednich wersjach też działało.
18503
No i mam następne pytanie, a mianowicie:
mój ulubiony monitor to NEC SpectraView Reference 2690. Teraz do Macbooka jest podłączany za pomocą przejściówki thunderbolt -> DVI-I
Rozumiem, że w nowym MBP muszę zastosować przejściówkę. Myślałem o jakimś hubie, z czytnikiem SD od razu, wyjściem na stare USB pod dyski zewnętrzne i klawiature. Pozostaje kwestia monitora - HDMI? Będzie ok?
Update: w/w Nec nie ma HDMI. Czyli przejście USB-C -> DVI-I.
iTunes 12.7 - gdzie się podziała opcja "Utwórz wersję dla..." po prawym kliku na utwór w bibliotece? W ustawieniach wybierałem format zgrywania z płyty CD np WAV lub MP3 a będąc w bibliotece utworów i klikając prawym na jakikolwiek miałem wtedy opcję Utwórz wersję dla WAV. Gdzie przenieśli tą opcję?
Czy ktoś zna alternatywę dla programu Karabiner ale dla iPada? W fizycznej klawiaturze Logitech K375s chciałbym zamienić ALT z CMD i szukam rozwiązania od pewnego czasu.... Mogę też dokupić dedykowaną Apple pod warunkiem, że się da :)
ThomasVoland
09-01-2019, 16:46
Nie ma nic takiego na iOS.
Tego się obawiałem. Ciężko się pisze (bezwzrokowo) polskie znaki na takiej klawiaturze, szczególnie jak ma się przyzwyczajenia z windy.
Dzięki, zaoszczędzi mi to dalszych poszukiwań.
Dla potomnych, bo nie dałem sobie spokoju. Sprawa w przypadku klawiatury Logitecha jest beznadziejnie prosta. Wystarczyło przeprogramować klawisze dla systemu Windows (skrót klawiszy Fn+P) i można się już cieszyć klawiszem alt przy spacji.
RTFM......... Na najprostsze rozwiązania czasem jest najtrudniej wpaść....
foto4deg
22-02-2019, 22:43
Koledzy mam następujący problem. Kupiłem macamini. Uruchamiałem go z klawiaturą i myszką bezprzewodową od iMaca. W trakcie pierwszego uruchomienia podłączyłem Logitech MX2 i spokojnie działała. Dziś iMac z klawiaturą i myszką znalazł nowego właściciela. Podłączyłem pod mini przewodową hp (windowsowa). Uruchamiam mini i nic, ani klawiatura, ani MX2 nie działają. Wyłączyłem kompa, włączyłem jeszcze raz, a tam wbija się odzyskiwanie hasła i dalej klawiatura z mychą nie działają... próbuje uruchomić z cm+r ( czyli okno Windows+r) i nadal nic. Zna ktoś rozwiązanie problemu? Tylko nie piszcie kup klwiaturę i myszkę Apple.
Wszyscy spekulowali o prezentacji nowych iPadów na evencie Apple 25 marca, a tu jabłkowi zaskoczyli i wczoraj pokazali nowego Air i Mini. Cena nieco wyższa od iPada 2018, ale trzeba przyznać, że sporo zyskujemy (lepszy ekran, dużo lepszy procesor, więcej pamięci [podstawa 64 v 32gb]). Co wy na to? Ja mam aktualnie dylemat czy warto dodać 600zł za większy ekran w Air czy jednak skusić się na Mini ;)
Jedna osoba w najbliższej rodzinie czekała do premiery z zakupem tableta. Efekt jest taki, że dzisiaj kupujemy wersję 2018. Do domowych zastosowań w zupełności wystarczy, a różnica w cenie to aktualnie ponad tysiąc złotych.
Też specjalnie czekałem do premiery i właśnie u mnie raczej wybiorę Air (lub Mini) z kilku powodów - dokładniejszy ekran, lepszy procesor, więcej pamięci "w podstawie". Kwestia tego, że zazwyczaj jak kupuję sprzęt to na 2-3-4 lata, więc czip A12 powinien wytrzymać dłużej.
Owszem, ale do przeglądania internetu i spotify i 2018 da radę przez dłuższy czas.
Ja mam wersję 2018 i śmiga wszystko aż miło. Obydwa się opłacają. W Air A12 ma 2x więcej pkt w testach, ekran lepszy, ale koszt prawie tysiak większy przy cenie 1500 za wersję 2018. Więc albo tani i szybki, albo drożej i jeszcze szybszy. Co kto woli.
Wczoraj daliśmy w MM za wersję 2018 niecałe 1400 zł.
I biorąc pod uwagę że 2018 ipad jest szybszy od wszystkich mobilnych sprzętów appla poza iP8/X i ipadami pro 2-3gen to jest świetna oferta.
Owszem, ale do przeglądania internetu i spotify i 2018 da radę przez dłuższy czas.
Ja mam wersję 2018 i śmiga wszystko aż miło. Obydwa się opłacają. W Air A12 ma 2x więcej pkt w testach, ekran lepszy, ale koszt prawie tysiak większy przy cenie 1500 za wersję 2018. Więc albo tani i szybki, albo drożej i jeszcze szybszy. Co kto woli.
Pytanie do was jako użytkowników - a jak z obrabianiem zdjęć (najlepiej jeśli macie pencila)? Nie chcę tego używać do całej pracy, ale pojedyncze fotki i przeszukiwanie archiwum jak najbardziej. Nie uśmiecha mi się kupowanie iPada Pro 11" za ponad 4 tysiące...
Panowie, może wspólnie rozwiążemy problem - posiadam Macbooka Pro 15" 2017 - i7 2,9 GHz, 16 GB ramu i 512 SSD z grafiką Radeon 560 4 GB. I kminię cóż zrobić - przez rok używania tylko raz miałem go ze sobą poza domem (iPad Pro 10,5" sprawdza się w sytuacjach wyjściowych dużo lepiej), więc używam go stacjonarnie, podpiętego do monitora NEC E221N (ciut mały i jednak z ekranem niższej jakości niż w MBP). Własnie, co zrobić - sprzedać MBP i kupić miniacza (i5, 32 GB, 256 SSD) + jakieś 27" typu NEC EA275WMi, czy może zostawić MBP i dokupić monitor, ewentualnie iMac 5k? Co radzicie?
Jak bebechy Cię nie ograniczają to tylko dokup monitor
Pytanie do was jako użytkowników - a jak z obrabianiem zdjęć (najlepiej jeśli macie pencila)? Nie chcę tego używać do całej pracy, ale pojedyncze fotki i przeszukiwanie archiwum jak najbardziej. Nie uśmiecha mi się kupowanie iPada Pro 11" za ponad 4 tysiące...
Nie obrabiam zdjęć na ipadzie mimo że mam pencil. W Lr nie ma czegoś takiego jak import presetów z komputerowej wersji co skreśla dla mnie ten program, a ładowanie rawów do 32GB ipada żeby je liznąć w PS średnio się opyla.. Może jest jakieś ciekawe workflow na ipada z PS/Lr i ktoś inny je doradzi.
Panowie, może wspólnie rozwiążemy problem - posiadam Macbooka Pro 15" 2017 - i7 2,9 GHz, 16 GB ramu i 512 SSD z grafiką Radeon 560 4 GB. I kminię cóż zrobić - przez rok używania tylko raz miałem go ze sobą poza domem (iPad Pro 10,5" sprawdza się w sytuacjach wyjściowych dużo lepiej), więc używam go stacjonarnie, podpiętego do monitora NEC E221N (ciut mały i jednak z ekranem niższej jakości niż w MBP). Własnie, co zrobić - sprzedać MBP i kupić miniacza (i5, 32 GB, 256 SSD) + jakieś 27" typu NEC EA275WMi, czy może zostawić MBP i dokupić monitor, ewentualnie iMac 5k? Co radzicie?
Jak to zwykle bywa, masz lapka to nie używasz go na zewnątrz, sprzedasz to nagle Ci będzie potrzebny hehe :) dokup monitor :)
Adam Rimbaud
15-04-2019, 13:49
Byłbym bardzo wdzięczny. Mój MBP jest sprzed 2014, na stronie adobego wyczytałem że grafika raczej nie jest wspierana, w testach wychodzi, że faktycznie nie. Gdyby się przypadkiem okazało że Vega robi robotę, znacznie uprościło by to wybór. Kiedy mniej więcej będziesz testował?
Robota zasypała. Mam na biurku MBP 15", i9, 32GB RAM, Radeon Pro Vega 20. Przy video gra, niebuczy tylko renderuje jak wściekły (Praca w FCP X) LR śmiga. Nie robię masowej obórbki/eksportu, ale jak chcesz mogę sprawdzić? Jakieś życzenia co do testów?
Kapsta, z tego co pamiętam w LR dla iOS nie można nawet skopiować zmian z jednego zdjęcia na kolejne tak jak na PC, więc kazde kolejne zdjęcie trzeba obrabiać od zera, co jeszcze bardziej wkurzało... Ale może coś z tym już zrobili.
PS. Sprawdzałem Lr jakiś czas temu i była kaszana. Z ciekawości zaktualizowałem go dziś i sprawdziłem ponownie. Jest już opcja przeniesienia ustawień z poprzedniego zdjęcia na kolejne, dodano też opcję przeniesienia presetów z Lightroom Classic na PC do Lr CC Mobile na tablecie: https://filtergrade.com/sync-presets-lightroom-classic-lightroom-cc-mobile/
Także wygląda na to że Lr CC na ipadzie w końcu można w miarę sprawnie używać.
Aeon88 Dzięki za informacje, przetestuję użytkowanie LR jak przyjdzie sprzęt - brat mnie namówił na odnowionego Pro 10.5" z 2017 roku, zobaczymy co to wyjdzie ;)
Kapsta, z tego co pamiętam w LR dla iOS nie można nawet skopiować zmian z jednego zdjęcia na kolejne tak jak na PC, więc kazde kolejne zdjęcie trzeba obrabiać od zera, co jeszcze bardziej wkurzało... Ale może coś z tym już zrobili.
Nie wiem czy mylisz iOS z OS (pisząc o porównaniu z PC, chyba jednak mylisz), ale kopiowanie ustawień między zdjęciami w LR dla OS działało zawsze.
Nie wiem czy mylisz iOS z OS (pisząc o porównaniu z PC, chyba jednak mylisz), ale kopiowanie ustawień między zdjęciami w LR dla OS działało zawsze.
Wszystko okej, rozmowa dotyczyła obróbki na iPadach (które według producenta mają być jak pełnoprawne komputery), więc faktycznie chodziło o iOS.
Od dwóch dni mam już Pro 2017 i przyznam, że od tego czasu nie dotykałem swojego laptopa ;). Inna sprawa, że na razie nie zgrywałem jeszcze fot z lustrzanki, więc prawdziwy test dopiero przede mną.
Pytanie do użytkowników MacOS - jakiego programu używacie do przeglądania RAWów?
Obrazek2000
16-05-2019, 06:38
Zdjęcia. Aplikacja radzi sobie całkiem dobrze z samym przeglądaniem.
cybulski
16-05-2019, 11:27
Pytanie do użytkowników MacOS - jakiego programu używacie do przeglądania RAWów?
XnView MP lub photoscape. Natywne rozwiązania z maca mi nie leżą. Apple to u mnie tylko drugi komputer przenośny a pierwsze skrzypce to stacjonarka na windows.
(LR nie używam)
Zdjęcia. Aplikacja radzi sobie całkiem dobrze z samym przeglądaniem.
Radzi sobie dopóki nie otworzysz większej liczby RAWów, czasami lubi się wtedy wyłączyć ;).
XnView MP lub photoscape. Natywne rozwiązania z maca mi nie leżą. Apple to u mnie tylko drugi komputer przenośny a pierwsze skrzypce to stacjonarka na windows.
(LR nie używam)
Dzięki, przyjrzę się :)
Czy ktoś posiada może MacBooka Pro 13" z dwurdzeniową i5-ką i obrabia na tym zdjęcia w LightRoomie i Photoshopie? Biorę pod uwagę zakup tego modelu w konfiguracji z 16GB RAM i chętnie poznałbym opinię użytkowników opartych na praktyce, a nie suchych tabelkach i wykresach wydajności. Interesuje mnie po prostu czy na dzisiaj ten model jest wystarczający do komfortowej pracy dla fotografa (chodzi mi o samą wydajność, nie o komfort obrabiania na 13 calach, bo osobno będę kupował monitor 27").
Komfort będziesz miał ok. Do czasu, aż nie porównasz z czymś z prockiem 8 gen ;)
Mam MB Pro właśnie z i5 (dwa rdzenie 2.7ghz) i 16gb ramu (model 2015). Jak dla mnie spokojnie wystarcza, czasami są zwolnienia po zaimportowaniu kilku tysięcy zdjęć do LR, ale nie takie, żeby mieć dyskomfort pracy. W Photoshopie nie zauważyłem problemów, ale tam robię pojedynczo, więc nic wymagającego.
(LR nie używam)
Potwierdzam XnView jest OK.
U mnie workflow: PhotoMechanic -> LR (czasami PS jak robię coś lokalnie lub np. "warp"). Czasami Xn żeby szybko obejrzeć.
Krótkie pytanie, czy ktoś z Was używa premiere pro cc 2019 (ver. 13.x) na macbooku pro retina z 2012 lub 2013r? Tam jest albo integra intela albo GT650 1GB, interesuje mnie czy premiere odpali i czy będzie działał Mercury Playback Engine czy tylko software mode...?
Pytanie powyzej nieaktualne. Teraz kolejna sprawa - ile macie stopni na procku podczas obciazenia macbooka exportem/renderem? Mam rMBP z 2012, i7 2.7, przy obrobce zdjec w PS/Lr temp jest w przedziale 75-90, ale juz export zdjec z tiff do jpg w Lr najnowszym rozgrzewa proca tak ze stawiajac obok lapka wiatrak domowy stojacy i dmuchajac w niego i tak dochodzi do 103 stopni.. Jaja mozna smazyc na nim :D
Ile kosztuje w autoryzowanym serwisie appla lub w takim tio/cortland wymiana past termo w cpu i gpu? Moze ktos go od 7 lat nie otwieral i jest tam sodoma i gomora, nie mowiac o tym ze 7letnia pasta stracila swoje wlasciwosci.... Serwisanci w tio/cortlandzie sa ok czy srednio sobie radza z naprawami? Bo rozumiem ze taki oficjalny-oficjalny serwis jest w ispotach, czyli wg tego: https://ispot.pl/s,serwis_lokalizacje w 6 miastach w PL?
Ta wersja jest normalnie otwierana, na śrubki. Na Twoim miejscu bym sam wymienił, bo to żadna filozofia.
Aeon88 Też miałem kłopoty z przegrzewającym się rMBP 2012, wystarczyło otworzyć go, odkurzaczem i dość sztywnym pędzelkiem ostrożnie wyssać kurz z łopatek wiatraków i po kłopocie. To było jakiś rok temu, póki co działa jak złoto.
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
Wlasnie mam zamiar go najpierw przeczyscic i dopiero jesli to nie pomoze to zlecic wymiane past. Gdyby to byl komp stacjonarny to wymienilbym bez problemu, malo wazny laptop - tez, ale tego dopiero do kupilem i troche sie cykam, szkoda by mi bylo go spiepszyc tuz po zakupie... Przeczyszcze, zobaczymy co bedzie.
misio-jedi
19-06-2019, 22:50
Cześć koledzy, mam problem. Mój Macbook Pro 15" strasznie się grzeje z podłączonym monitorem zewnętrznym.
Cała część obudowy przy zawiasach jest gorąca i w dodatku w takiej sytuacji wiatraki wcale nie zwiększają obrotów.
Po odłączeniu monitora laptop stygnie.
Poszukałem w googlach i widzę że nie ja jeden mam taki problem. Niektórzy uspokajają że wszystko jest w normie ale ja mam wątpliwości.
Spotkaliście się z tym ?
Zainstaluj Macs Fan Control, ustawisz predkosc wiatrakow odpowiednio w zaleznosci od temperatury procka, gpu itp. Maki bardzo pozno podkrecaja ich predkosci co by sprzet byl non stop cichy, co się ma nijak do tego jak się grzeją... Na alienware przy 100% obciążeniu miałem poniżej 70 stopni non stop, na macbooku przy renderze 103.... Będę go czyścił, jak nie pomoże to wymiana past, tak czy siak średnio mi się też to podoba.
I tu mam pytanie do użyszkodników macbooków i imaków, ile mają wasze kompy stopni podczas renderu? Chodzi o macbooki pro retina 15" z dedykowaną grafiką i i7 od 2014r wzwyż, oraz imaki 27" slim z i7 i dedykowaną grafiką, czyli chyba od 2013 wzwyż (wcześniej były te grubsze).
Chcę dokupić imaka z i7 do filmów bo na rmbp z 2012 nie działa mi MPE w Adobe, z tego też powodu kiedyś wymienię rmbp na nowszy, ale z tego co widzę po obecnym lapku i opiniach w sieci że 100 stopni to norma to te sprzęty grzeją się niemiłosiernie, a ostatnie co mi trzeba to wyłączanie się kompa podczas renderu filmu.. Zresztą, nawet gdyby miał to wytrzymać, to smażenie kompa co tydzień po kilka godzin przy 100 stopniach średnio mi się widzi, bo ile ten sprzęt pochodzi w takich warunkach? :/ o ile lapka rozbiorę i przeczyszczę/wymienię pasty, to imaka chudego rozdzierać już nie jest tak łatwo co chwila...
Więc, jakie macie temperatury pracy w makach przy długim 100% obciążeniu?
Carlos_lo
21-06-2019, 08:52
w tym watku sprzed roku moze dwoch znajdziesz moje rozterki i jak sobie poradzilem; dziala do dzis
Panowie - czy ktoś z Was obrabia zdjęcia na MBP13 2017 z 8 GB Ramu? Nie mam tu na myśli hardcore'owej pracy (od tego mam PC), ale rekreacyjne suwaczki w LR przy fotkach z wakacji.
Ja obrabiam na MBP13 2015 z i5 i 8GB. Tragedii nie ma, idzie się przyzwyczaić, na czas eksportu większej paczki zdjęć, wychodzę na kawę ;)
misio-jedi
01-07-2019, 22:12
Mag-safe mocno mi się grzeje w czasie ładowania gdy coś robię - też tak macie ?
Czy ktoś może zainstalował i używa ipadOS beta? Kuszą mnie te nowe ficzery, ale nie wiem na ile to stabilne jest w chwili obecnej i na ile te bugi doskwierają w użytkowaniu, jak appki chodzą etc. Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Witam, rozważam zakup macbook pro 15 cali 2015r, czy ten sprzęt umożliwi mi płynną pracę w lightroom z plikami raw 24Mpix? Czy decydując się na stacjonarny komputer za ok 3500 zł dużo zyskam względem szybkości?
ThomasVoland
19-07-2019, 13:47
Czy ktoś może zainstalował i używa ipadOS beta? Kuszą mnie te nowe ficzery, ale nie wiem na ile to stabilne jest w chwili obecnej i na ile te bugi doskwierają w użytkowaniu, jak appki chodzą etc. Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Używam od drugiej bety, ale dopiero od czwartej mogę z niego normalnie korzystać, bo wcześniej działał mi tylko bez Smart Keyboard. Obecnie raczej nie mogę mu niczego zarzucić, ale mało używałem od ostatniej aktualizacji bo miałem do zrobienia sporo rzeczy do których był mi potrzebny komputer.
Używam od drugiej bety, ale dopiero od czwartej mogę z niego normalnie korzystać, bo wcześniej działał mi tylko bez Smart Keyboard. Obecnie raczej nie mogę mu niczego zarzucić, ale mało używałem od ostatniej aktualizacji bo miałem do zrobienia sporo rzeczy do których był mi potrzebny komputer.
Dzięki za info skinny500. Chyba się skuszę w takim razie, bo wczoraj wyszła trzecia publiczna (nie dev) beta więc myślę, że i tak najgorsze bugi powinny już zniknąć.
A jak ogólnie oceniasz zmianę i nowe funkcjonalności?
ThomasVoland
19-07-2019, 14:27
Z iPadOS to jest raczej nie do opisania różnica - zupełnie inny sprzęt, potrafiący prawie wszystko czego mu brakowało. Wszystko jest lepsze, od pierdoł typu wyświetlanie Instagram app bez rozmywania, po obsługę NASa przez SMB.
Witam, rozważam zakup macbook pro 15 cali 2015r, czy ten sprzęt umożliwi mi płynną pracę w lightroom z plikami raw 24Mpix? Czy decydując się na stacjonarny komputer za ok 3500 zł dużo zyskam względem szybkości?
Umożliwi, nie zyskasz.
Pytanko do użytkowników ipadOS, czy mając macbooka i ipada z tym systemem, biorąc pod uwage ze apla pliki dziala juz bardziej "komputerowo", mogę mając oba urządzenia podpięte w to samo wifi przeglądać katalogi na ipadzie z poziomu macbooka tak żeby tam coś dograć bez itunsa czy programów trzecich?
ThomasVoland
30-07-2019, 06:37
W Finderze pojawi się w Catalinie, ale przecież wysyłanie plików na iPada, jest możliwe od zawsze, przez AirDropa.
Ok dzięki, MBP mam od niedawna, nie wysylalem nic przez AirDropa jeszcze.
Pomóżcie wybrać lapka do szkoły średniej dla córy bo ja średnio takie rzeczy ogarniam.
Mam do wyboru tylko te dwie możliwości.
MacBook Air 13" 1,8 GHz 128 GB (MQD32) https://eplehuset.no/elevmac/portal-forside/akershus/om-mac#macbookair
lub
MacBook Pro 13" Touch Bar 1,4 GHz 128GB (MUHN2) https://eplehuset.no/elevmac/portal-forside/akershus/om-mac#macbookpro
Zadań specjalnych z obróbką zdjęć czy filmów raczej na tym nie będzie, tylko typowy użytek szkolny więc pewnie Air da radę. Proszę o ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu;)
Air da rade.
Ewentualnie ten MB 12” bo ma retine i jest taki mega kompaktowy, ale jesli tylko z tych dwoch to air spokojnie wystarczy.
Tylko z tych dwóch bo szkoła to współfinansuje i tylko te dwa jabłka. Dzięki
ThomasVoland
01-08-2019, 19:31
To jest antyczny Air bez retiny. Brać tylko jak dają za darmo. Jak ma na to iść jakakolwiek kasa, to z tych dwóch wyłącznie Pro.
Teraz widzę faktycznie rozdzielczość 1440x900 w tym Air kontra 2560x1600 w Pro
Witam
Też potrzebuje dla corki MacBooka do szkoły kupić.
Wystarczy zwykły nie pro. I tu mam 3 modele 2017, 2018, 2019.
Będzie to jej pierwszy komputer wogole. Który model powinienem wybrać? I na ile lat będzie wystarczający? Tylko na potrzeby szkolne.
Byłbym wdzięczny za pomoc
ThomasVoland
02-09-2019, 14:52
Macbook jest od lat nieodświeżany, Air z 2019 będzie służył długo (2018 też o ile mowa o tym samym co jest do teraz sprzedawany, a nie bez retiny), za wcześniejsze Apple powinno być wstyd, że tak długo je sprzedawali.
Mam od jakiegoś czasu problem z odtwarzaniem muzy z dysku w itunes. Przełącza mi na kolejny utwór przed zakończeniem bieżącego. Nie kojarzę od kiedy i co ewentualnie mogłem namieszać, wydaje mi się, że nic. Spotkał ktoś się z czymś takim i ma rozwiązanie? Mam też takie pytanie, pewnie naiwne ale może a nuż :) Da się uruchomić stary program na systemie, który już go nie wspiera. Konkretnie chodzi mi o Capture One 7, który nie działa na 2 czy nawet 3 ostatnich systemach.
Czyli jednak najnowszy
Dzięki
Mam taki problem. Jak zostawię odpalanego Lightrooma i zamknę pokrywę to w tle LR drenuje baterie. Sprawdzałem monitor aktywności i przy LR mam „zapobieganie uśpieniu” na TAK. W LR preferences->lightroom sync->options „prevent system sleep during sync” mam nieodznaczone i dalej spija mi baterie. Teraz przed zamknięciem laptopa wyłączam LR - lecz chciałbym tego nie robić. Ma ktoś jakieś TIPy na ten temat? Pozdro
Mam pytanie. Na moim kompie ( windows) trochę LR przymula. Procesor już wiekowy, i7-4790- więc nadszedł czas na modernizację. Wiąże się to z wymianą płyty, pamięci, dysku, tylko grafika (GTX 1070) by została. I tak się zastanawiam, czy nie lepiej zakupić macbook'a ? Oglądając różne tutoriale- na jabłuszku to wszystko śmiga, nie muli. Jak było by z wydajnością na Macbok-u Pro i7 9gen 2,6-4,5, 16 GB ramu, karta Radeon Pro 550X ? Chwalą się też dobrą matrycą (15,4''), więc i w podróży coś by się dało porobić. W domu oczywiście praca na zewnętrzny monitorze- i tu też pytanie: czy przez Thunderbolta nie ma strat jakości i jak z kalibracją (NEC Spectraview) ?
Dzięki za odpowiedź.
i7 w japcu powinien być jakieś 30% szybszy od tego co masz teraz. Programy adobe nie działają szybciej na maku niż na zwykłym pc z windą, więc ile szybszy sprzęt tyle szybszy program. Chociaż w przypadku Lr to akurat też średnio działa - ten program potrafi zamulić nawet na bardzo szybkich sprzętach. Ostatnio dodali do niego akcelerację przez GPU w większym stopniu niż wcześniej, może to coś zmieniło. Dużo zależy od rozmiaru zdjęć jakie były obrabiane w tutorialach, mogło to mieć duży wpływ na prędkość pracy.
Pewnie już tu pytałem (choć nie jestem pewien), ale spróbuję - znacie jakąś appke do portfolio na ipada? Coś wyglądającego sensownie do prezentowania swoich zdjęć pogrupowanych w katalogi etc? Coś innego niż defaultowa appka "Zdjęcia"? Mam ipada pro 12.9 i aż się prosi aby na spotkaniu pokazywać klientowi na tym swoje realizacje, ale jak mam skakać po folderach między zdjęciami kotów, dziewczyny itd to się odechciewa... W necie znajduję tylko jakieś opisy albo info z 2014r albo i starsze. Cięzko mi uwierzyć, że nie ma takiej podstawowe appki na ten sprzęt. Ktoś coś?
Takie pytanie :
Co da radę z CS6 ?
Wymagania:
Tanio jak tylko możliwe. Zachowany oczywiście warunek nie wyeksploatowanego przedmiotu.
Czyli oszczędności wielkie, a wymagania takie sobie...
Ps. MacBook pro 13 2015 na pewno dałby radę. Ale jakie minimum, żeby toto nie stało w miejscu po włożeniu karty ?
A może ktoś ma pomysł na coś jeszcze starszego, co da radę ?
Ja zupełnie wypadłem z obiegu. Stacjonarny mam. I daje radę. Ale z lapkami ... jestem zielony.
Pomocy !
:)
No więc tak:
Popatrzyłem na używki pro. Na nowe air też.
Wyczytałem że air na Reginę...ale czy to poradzi do fotek ?
Wesel kotlet ów itd nie robię. Jeśli, to raz na rok. Więc nie zrzucam tysięcy raw na raz do roboty.
Aperture i czasem Photoshop. Czasem, ale jeśli, to nie chcę siedzieć i czekać. Syn sporadycznie filmy robi dla siebie, na windows siedzieć musi godzinami. Więc przy okazji dobrze jakby też coś można szybciej zrobić.
Air nowy wygląda ładnie. Nie dotykałem jeszcze. W tygodniu zobaczę w sklepie jakimś może. Ale nie wiem czy czasu miał będę.
Więc pytanie:
Robi ktoś z Was na air cokolwiek z fotografią związane ?
Ten screen Retina się nadaje (co to go tam wysadzili) ?
Jakie parametry, aby dało radę ?
Troszkę na czasie mi zależy. Więc jeśli to nie za dużo, to proszę o pomoc w miarę możliwości...
Do video trzeba mocy obliczeniowej i nic tu nie zmieni czy system od apple czy microsoft, zerknij na podzespoły i porównaj procesory w benchamrk to ci jakieś rozeznanie ile słabszy będzie mac od odpowiednika cenowego na windows, zyskasz tylko ekran całkiem dobry w mac.
Do video trzeba mocy obliczeniowej i nic tu nie zmieni czy system od apple czy microsoft, zerknij na podzespoły i porównaj procesory w benchamrk to ci jakieś rozeznanie ile słabszy będzie mac od odpowiednika cenowego na windows, zyskasz tylko ekran całkiem dobry w mac.
Windows nie chcę. Mam w domu dwa lapki z windą. Lepiej nawet nie pochodzić do nich bez kawy, bo wszystko się ciągnie jak guma w majtkach.
Właśnie o tym Retina pytałem. Czy daje radę, czy to tylko marketing ?
I oczywiście wspomniane wideo jest na dokładkę. Nie ma musu że ma śmigać, bo i tak pewnie będzie lepiej niż na wspomnianych lapkach.
Ale - czy air pociągnie wszystko z foto związane ?
Jakie parametry należy poszukiwać ?
Czy screen jest oki ?
Coś (może) więcej możesz napisać... ?
LeonardZelig
11-11-2019, 18:44
Próbowałem znaleźć rozwiązanie problemu, ale poległem. Mój kuzyn kupił MacBooka Pro z 2011r. z systemem el Capitan. Do tej pory używał do obróbki programu Nikona View NX 2. Niestety ani ten, ani nowsza wersja NX-i, ani Capture NX-D nie chcą się zainstalować. W przypadku NX 2 instalacja zatrzymuje się na dodatkach, natomiast próby zainstalowania pozostałych kończą się informacją o braku kompatybilności. Na swojej stronie Nikon twierdzi, że kompatybilność jest i aplikacje powinny działać. Ktoś z Was ma jakiś pomysł?
Qurka
Mam prośbę, bo iMac nie chce się włączyć.
Pokazuje jabłuszko i ikonka się kręci.
Można czekać do bólu, nic więcej się nie dzieje.
Oczywiście można zawiesić do serwisu, ale to wysiłek i podróż w moim przypadku. Więc staram się sam...
Po wciśnięciu command plus S, ekran wyświetla czarny ekran i masę info które nic mi nie mówią. Nie działa jednak nadal nic. Nie można nic napisać, prostokąt na samym dole nie mruga. Po prostu jakby wyświetlał zdjęcie.
Czy ktoś zna się na tyle, żeby po moim opisie powiedzieć o co chodzi ?
Carlos_lo
18-11-2019, 23:27
zrob fote ekranu z tymi komunikatami, zobacze czy mialem taki przypadek;
zrob fote ekranu z tymi komunikatami, zobacze czy mialem taki przypadek;
Zrobię jutro. Zapodam.
Po napisaniu posta, udało mi się w końcu za pomocą sugestii z netu zrobić cokolwiek. To znaczy, chyba twardy się sypnął. Wyskakuje jakiś error. Spróbuję ściągnąć jutro płytę jakaś z systemem i zobaczyć czy toto ruszy. To znaczy wsadzę płytę w napęd i sprawdzę czy cokolwiek to zmieni.
Tak bardzo nie chce mi się targać go do serwisu... choć pewnie na tym się w końcu skończy.
Chyba że ...no właśnie.
Mam wobec tego pytanie, z serii tych lekko (jak zawsze) głupawych :
Kupując nowego MBP mamy nowy system, na którym CS6 podobno już nie działa. Oki.
Czy robił ktoś z Was, albo słyszał od kogoś, jak zrobić cofkę z obecnej wersji do systemu jakiego starego, co to działa ze wspomnianym programem ?
Czy to bezpieczne, możliwe etc ?
Ps.
Płacić abonentów nie będę. Zapłaciłem już. I raz mnie oszukali jak widać. Więc nie będę ryzykował.
Jakby co, jest w czym wybierać za darmo. Tylko nie wiele tego niestety...
Carlos_lo
23-11-2019, 12:41
sa sposoby, bedziemy popychac; najszybciej podpiac walniety dysk pod innego maca i tam go sprawdzic narzedziami dyskowymi; powinien zrekonstruowac boot sector i strukture dysku
iMac czeka, bo czasu brakuje.
Natomiast w sprawie CS6 na nowych klamotach (MBP 13 bez tocza hehe) mogę powiedzieć, że działa...
Info z YT wziąłem. Bez zmiany systemu, czyli na mojave działa. Czy nie ma ograniczeń, to nie wiem jeszcze. Wygląda jednak że wszystko jest normalnie.
Instalacja była normalna, czyli z płyty. Działa też podobno na innych systemach, ale trzeba stosować ciut inne instalowanie.
Pobawię się, tow miarę zainteresowania dodam info w temacie.
Pzdr
sa sposoby, bedziemy popychac; najszybciej podpiac walniety dysk pod innego maca i tam go sprawdzic narzedziami dyskowymi; powinien zrekonstruowac boot sector i strukture dysku
Jeśli masz jakiś poradnik krok po kroku, jak to zrobić - będę wdzięczny bardzo. Nie jestem jakoś specjalnie bystry w temacie :)
Co do CS6 na mbp13 z mojave, to nie zauważyłem jakiś ograniczeń. Działa. Nie muszę nadal nic płacić miesięcznie. Jest gites majones :)
GIMP oczywiście też działa normalnie, no ale to chyba wiadomo...
Pzdr
Hej, mam sprawę, apple przegrało proces o spowalnianie starszych urządzeń. Cook zapowiedział aktualizację softu która ma już nie zawierać mechanizmów spowalniających sprzęt. Sęk w tym że mam już na ipad 2 soft 9.3.5 i nie widzi żadnych aktualizacji do pobrania nowych. Czy coś Wam wiadomo o takej aktualizacji? Czy faktycznie jest? Jak ją zassać? Pobrać jeszcze raz ten sam system 9.3.5 i wgrać go przez itunsa?
Władca Pixeli
28-03-2020, 16:41
Hej, mam sprawę, apple przegrało proces o spowalnianie starszych urządzeń. Cook zapowiedział aktualizację softu która ma już nie zawierać mechanizmów spowalniających sprzęt. Sęk w tym że mam już na ipad 2 soft 9.3.5 i nie widzi żadnych aktualizacji do pobrania nowych. Czy coś Wam wiadomo o takej aktualizacji? Czy faktycznie jest? Jak ją zassać? Pobrać jeszcze raz ten sam system 9.3.5 i wgrać go przez itunsa?
Z ciekawości odpaliłem stary iPad mini 2.
Miałem system 12.4
Teraz ściąga 12.4.6
rychu_cmg
28-03-2020, 16:58
Z ciekawości odpaliłem stary iPad mini 2.
Miałem system 12.4
Teraz ściąga 12.4.6
Potwierdzam, na moim 12.4.2
Chodzi o normalnego ipada 2 a nie wersję mini. Tam max obecnie to ios 9.3.5.
Jest wersja 9.3.6 ale dla GSM/CDMA, łatka dla GPSa wydana w 2019r. Ja mam wersję WIFI, więc u mnie max to 9.3.5 z 2016r.
Druga sprawa, jaki fabryczny punkt bieli ma Retina MBP 15" z 2012r? Chodzi o ten przy głównym systemowym profilu Kolor LCD. Bo napewno nie 6500K.. gdzieś czytałem o 7300K, ktoś potwierdzi? Ktoś z Was to mierzył?
Chodzi o normalnego ipada 2 a nie wersję mini. Tam max obecnie to ios 9.3.5.
Jest wersja 9.3.6 ale dla GSM/CDMA, łatka dla GPSa wydana w 2019r. Ja mam wersję WIFI, więc u mnie max to 9.3.5 z 2016r.
Mam Ipada III, (WIFI,komórka) ostatnia wersja to 9.3.6. Nic nowego się nie pojawiło.
rychu_cmg
29-03-2020, 17:15
Używał ktoś iPada 2 mini do importu zdjęć z D500 przez snapbridge szybkiej podstawowej obróbki i eksportu?
Mam problem z dyskami. Mam macbooka i hackintosha, na których jest macOS na dyskach systemowych. Dane trzymam na dyskach HDD 3.5" wpinanych do kieszeni USB. Mam też windows na hackintoshu jako drugi system. Do pracy na dyskach HDD na których mam dane (zdjecia/filmy) a które są sformatowane w NTFS używam NTFS for MAC od Paragon Software na obydwu komputerach, żebym mógł odczytywać/zapisywać dane bez przeszkód zarówno na macOS jak i na windzie.
Problem polega na tym, że jak odpalę macOS, podepnę dysk NTFS zewnętrzny, wgram na dysk jakiś folder np ze zdjęciami, potem wypnę dysk i podepnę go pod windowsem, nie widzę tego folderu który przed chwilą wgrałem. Miejsce jest zajęte ale folderu nie ma. Jest tylko poprzednia zawartość. Wtedy muszę dysk spowrotem wpiąć pod macOS, pod makiem ten nowy folder.. też przestaje być widoczny! Odpalam NTFS for mac, zaznaczam podpięty dysk, najpierw klikam weryfikuj, a potem napraw. Wtedy pod makiem znowu pojawia się nowy folder, i jak wepnę dysk pod windę to też go widzę.
Dlaczego pierniczy się system plików kiedy po użytkowaniu dysku w maku go odepnę i wepnę pod kompa z windą? Wszystko co nowe wgrane przestaje sie wyswietlac..
Wytłumaczę to inaczej, mam maka, na nim OS High sierra, NTFS for mac dla dysków NTFS. Wpinam dysk hdd 3.5" sformatowany w NTFS do kieszeni sata na USB. Na tym dysku mam foldery:
1
2
3
Usuwam folder 1, zostają foldery 2 i 3. Wgrywam nowy folder A. Obecnie mam więc foldery:
A
2
3
Odpinam dysk, wyłączam kompa, idę na peceta z windą, podpinam dysk a tam widzę co? Foldery:
1
2
3
Z czego do folderu 1 nie mam dostępu. Bo go wywalilem przed chwilą pod makiem, ale system windows nadal go jakos widzi, nie widzi natomiast folderu A. Wracam z dyskiem na maka, wpinam go a tam widzę foldery:
2
3
Nie ma folderu 1, nie ma folderu A. Odpalam NTFS for MAC, zaznaczam dysk, weryfikuję, potem klikam napraw, i po chwili widzę już na dysku prawidłową strukturę:
A
2
3
Teraz po odpięciu kompa i przejściu na windę też widzę foldery A 2 3. Ale jak na maku znowu coś usunę/wgram, to bez naprawiania dysku w NTFS for MAC nie będę widział nowej zawartości pod windą.
Co się dzieje??? Mam u siebie z 8 dysków, z różnym stażem, nowe, stare, kumpel przynosi swój, to się dzieje na każdym z nich, więc to nie wina siadającego HDD. Coś się pierniczy z systemem plików. Tylko co? I dlaczego?
Może to być wina samego hackintosha...
Spróbuj https://mounty.app/ - podobno działa ok i jest darmowy.
Ostatecznie format wszystkich dysków do exFAT i będzie po problemie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Czołem ;-)
Jakiś czas już się zastanawiam... aby zakupić coś "mobilnego" z jabłkiem i nie mogę się zdecydować... trzynastka PRO z 2019 i ta nieszczęsna klawiatura (odpada), plotki o 14 PRO, że "już niebawem" (kiedy - zagadka, cena - zagadka), a na półkach ciekawy AIR 2020 z ekranem retina...
Próbował ktoś już na konfiguracji AIR 2020 I5, 8GB odpalać pakiet Adobe? Jak to się sprawuje przy dłuższych sesjach z Lightroom, PS, a może poza Adobe - Afinity?
Zdaje sobie sprawę, że do ciągłych zleceń typu śluby itp. na tym sprzęcie nie da rady ale dla TOTALNEGO amatora, obróbki zdjęć z wypadów rodzinnych...?
Jestem ciekaw jak to śmiga ;-)
Slon to nie wina hackintosha, bo ten sam problem mam na macbooku z "normalnym" macOS. Jak nie znajdę rozwiązania to faktycznie przejdę na swoich dyskach na exFAT.
Czy możecie polecić aplikacje pod OS X do przeglądania zdjęć .
Bez wywoływarki raw .
Nie mogę się polubić z aplikacją systemową pomimo upływu lat .
david555
04-04-2020, 11:42
https://dobrymac.pl/5-najlepszych-aplikacji-dla-maca-do-przegladania-zdjec-z-unikalnymi-funkcjami/
Dziękuję :)
Biorę się za lekturę i testy
Wydaje mi się, że dobra oferta na Mac Mini w MM.
I7, 256GB SSD, 16GB za niespełna 6 000 zł.
Kusi aby kupić :)
Wydaje mi się, że dobra oferta na Mac Mini w MM.
I7, 256GB SSD, 16GB za niespełna 6 000 zł.
Kusi aby kupić :)
A jest opcja wymiany dyski i pamięci? Bo w 2020 roku 6 koła za stacjonarkę z takimi parametrami i brakiem mozliwosci ich zmiany to slaba opcja.
Pamięci tak - dysku nie ze względu na T2.
Osobiście zdecydowałem się na MacBooka Pro 16
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mam smartfon z androidem 9, zainstalowany na nim najnowszy Lr Mobile. Mam ipada 6gen z ipadOS i również najnowszym Lr Mobile zainstalowanym. Robię zdjęcia telefonem, otwieram Lr na telefonie, importuję zrobione zdjęcia, ładują się na chmurę Adobe, wszystko ok. Odpalam Lr na ipadzie, pobiera mi z chmury smart previews tych zdjęć z automatu, po pobraniu obrabiam je sobie wedle uznania, nie exportuje, po prostu obrabiam i zostawiam. Zamykam Lr na tablecie, otwieram Lr na telefonie, i w bibliotece Lr na miniaturkach widzę moje zdjęcia już obrobione. Ale kiedy kliknę na któreś, żeby je obejrzeć/poprawić i otwiera mi je na calym ekranie pojawia się ikonka oczekiwania, po chwili zdjęcie ładuje się w programie ale poprawki zrobione na tablecie znikają, zdjęcie znowu jest blade wyprane.
Co robię nie tak? Sądziłem że jak zaimportuję fotki do chmury, otworzę smart previews na tablecie, obrobię, a potem te zdjęcia otworzę na komórce to zmiany będą widoczne i edytowalne na komórce. W końcu to biblioteka online.. A tak nie jest, i obecnie obrobione na tablecie zdjęcia muszę exportować na tablecie, przy czym mi je wtedy musi pobrać w całości po obrabiałem smart previews, po exporcie muszę je ręcznie przesyłać do telefonu... Jest jakiś sposób, żebym zmiany na zdjęciach wykonane na tablecie widział i mógł edytować na telefonie, i na telefonie exportować zdjęcia a nie na tablecie?
Orientuje się jak na OSX-ie w Safari wyłączyć sterowanie filmami YT przez klawisze funkcyjne? Kiedy załaduje się jakaś strona z filmem klawisze zamiast muzyką w iTunes, automatycznie zaczynają sterować filmem. Tylko w Safari. W Firefoxa to nie dotyczny.
Pytanie; czy używanie macbooka w trybie zamkniętej pokrywy jest bezpieczne dla wyświetlacza? MBP nagrzewa się nawet do 95 stopni, chwilowo powyżej, podczas ciężkiej pracy, taka temperatura nie powoduje jego wyłączenia a co za tym idzie może sobie tak 2h renderować film i cały czas mieć 95 stopni. Czy ekran się nie zepsuje będąc 1-2mm od takiej temperatury (aluminiowa obudowa parzy po palcach przy dotyku przy takich temperaturach)?
Często widzę MBP w takiej pozycji używany jako stacjonarka:
https://imacs.pl/img/vertical_silver_5.jpg
Korzystał ktoś z takiego stojaka i męczył laptopa ciężką robotą dłuższy czas?
Raz, że to procek się nagrzewa do tych 95 stopni. Na obudowie przy długotrwałym, pełnym obciążeniu masz pewnie ok 40-50 stopni, a to nic strasznego.
Dwa, że przed matrycą masz jeszcze szybę.
Trzy - trzeba mieć nadzieję, że producent przewidział takie "problemy" i nie bez powodu udostępnił możliwość takiej pracy.
Sam tak pracuję bardzo często przez ostatnie 2 lata. Co prawda nie renderuję video, ale paczka 100-200 RAWów też zajmuje procka na kilkadziesiąt minut.
Mam smartfon z androidem 9, zainstalowany na nim najnowszy Lr Mobile. Mam ipada 6gen z ipadOS i również najnowszym Lr Mobile zainstalowanym. Robię zdjęcia telefonem, otwieram Lr na telefonie, importuję zrobione zdjęcia, ładują się na chmurę Adobe, wszystko ok. Odpalam Lr na ipadzie, pobiera mi z chmury smart previews tych zdjęć z automatu, po pobraniu obrabiam je sobie wedle uznania, nie exportuje, po prostu obrabiam i zostawiam. Zamykam Lr na tablecie, otwieram Lr na telefonie, i w bibliotece Lr na miniaturkach widzę moje zdjęcia już obrobione. Ale kiedy kliknę na któreś, żeby je obejrzeć/poprawić i otwiera mi je na calym ekranie pojawia się ikonka oczekiwania, po chwili zdjęcie ładuje się w programie ale poprawki zrobione na tablecie znikają, zdjęcie znowu jest blade wyprane.
Co robię nie tak? Sądziłem że jak zaimportuję fotki do chmury, otworzę smart previews na tablecie, obrobię, a potem te zdjęcia otworzę na komórce to zmiany będą widoczne i edytowalne na komórce. W końcu to biblioteka online.. A tak nie jest, i obecnie obrobione na tablecie zdjęcia muszę exportować na tablecie, przy czym mi je wtedy musi pobrać w całości po obrabiałem smart previews, po exporcie muszę je ręcznie przesyłać do telefonu... Jest jakiś sposób, żebym zmiany na zdjęciach wykonane na tablecie widział i mógł edytować na telefonie, i na telefonie exportować zdjęcia a nie na tablecie?
nie wiem co, ale cos ewidentnie nie bangla u Ciebie.
Ja wczesniej obrabialem na 2 telefonach z andkiem i automatycznie updatowalo mi wszelakie zmiany w LR na drugi telefon. Teraz mam Ipad pro i Iphone i tez dziala tak jak powinno.
Raz, że to procek się nagrzewa do tych 95 stopni. Na obudowie przy długotrwałym, pełnym obciążeniu masz pewnie ok 40-50 stopni, a to nic strasznego.
Dwa, że przed matrycą masz jeszcze szybę.
Trzy - trzeba mieć nadzieję, że producent przewidział takie "problemy" i nie bez powodu udostępnił możliwość takiej pracy.
Sam tak pracuję bardzo często przez ostatnie 2 lata. Co prawda nie renderuję video, ale paczka 100-200 RAWów też zajmuje procka na kilkadziesiąt minut.
Nie ufał bym tak producentowi do końca, imaki nie mają zamykanej pokrywy, a tak się grzały że po dłuższym użytkowaniu przy ciężkiej pracy klej się wylewał na matrycę i robiła się żółta, to samo Apple Cinema Display, znaleźć kilkuletni nie zżółknięty nie jest tak łatwo. Nowe rMBP 16" również się przegrzewają, nie trzeba nawet zamykać pokrywy, wystarczy podpiąć dodatkowy monitor 4K i chłodzenie nie wyrabia, znany temat. Nie mam już gwarancji na mojego rMBP, nie chciałbym mu ekranu sfajczyć, z drugiej strony taka podstawka zaoszczędziła by mi masę miejsca na biurku. Dlatego interesuje mnie opinia kogoś kto nie używa MBP tylko do przeglądania internetu tylko regularnie go obciąża po kilka godzin wysokimi temperaturami. Ty nie zauważyłeś u siebie żadnych zmian na wyświetlaczu? Odbarwień, bledszego koloru w jakimś miejscu, duchów, zżółknięcia itp itd?
Pytanie nr 2: jak wtedy po wyłączeniu rMBP włączyć go ponownie bez wyjmowania go ze stojaka i otwierania pokrywy? Wiem że można go wybudzić klawiaturą bezprzewodową, ale nie usypiam sprzętu tylko wyłączam, co by się nie zużywał i nie pracował niepotrzebnie. A może przesadzam i podczas uśpienia nic nie działa prócz jakiegoś czujnika co czuwa i czeka kiedy go wybudzę?
nie wiem co, ale cos ewidentnie nie bangla u Ciebie.
Coś nie bangla, ale co?
Nie ufał bym tak producentowi do końca, imaki nie mają zamykanej pokrywy, a tak się grzały że po dłuższym użytkowaniu przy ciężkiej pracy klej się wylewał na matrycę i robiła się żółta, to samo Apple Cinema Display, znaleźć kilkuletni nie zżółknięty nie jest tak łatwo. Nowe rMBP 16" również się przegrzewają, nie trzeba nawet zamykać pokrywy, wystarczy podpiąć dodatkowy monitor 4K i chłodzenie nie wyrabia, znany temat. Nie mam już gwarancji na mojego rMBP, nie chciałbym mu ekranu sfajczyć, z drugiej strony taka podstawka zaoszczędziła by mi masę miejsca na biurku. Dlatego interesuje mnie opinia kogoś kto nie używa MBP tylko do przeglądania internetu tylko regularnie go obciąża po kilka godzin wysokimi temperaturami. Ty nie zauważyłeś u siebie żadnych zmian na wyświetlaczu? Odbarwień, bledszego koloru w jakimś miejscu, duchów, zżółknięcia itp itd?
Pytanie nr 2: jak wtedy po wyłączeniu rMBP włączyć go ponownie bez wyjmowania go ze stojaka i otwierania pokrywy? Wiem że można go wybudzić klawiaturą bezprzewodową, ale nie usypiam sprzętu tylko wyłączam, co by się nie zużywał i nie pracował niepotrzebnie. A może przesadzam i podczas uśpienia nic nie działa prócz jakiegoś czujnika co czuwa i czeka kiedy go wybudzę?
Matryca ma się dobrze, żadnych zauważalnych problemów. Mam retinę z 2015, za chwilę stuknie jej 5 lat.
Pamiętaj, że przy otwartej klapie i dużym obciążeniu, dolna krawędź ekranu też się solidnie grzeje, bo na nią trafia zdecydowana większość gorącego powietrza pompowanego przez wentylator.
Ja usypiam, od zawsze. Poprzedniego macbooka również, ma już 7 lat, bateria ciągle oryginalna, działa jak trzeba.
Wybudzam myszką lub klawiaturą na BT. Oryginalna aplowska klawiatura na na bocznej krawędzi włącznik. Nie wiem czy on służy do włączania klawiatury czy może do włączania macbooka czy innego imaka. Warto sprawdzić.
Na logikę, niech każdy zada sobie pytanie - czy laptop służy do pracy z zamkniętą pokrywą?
W życiu bym takiego wynalazku nie zakupił. SATECHI to też taki "wyznacznik stylu" z jakby ograniczoną odpowiedzialnością. Przykładowo ich Huby do MBP, pięknie wyglądają, przez co kosztują niemało - a w działaniu potrafią być kapryśne czy może nawet nieprzewidywalne (odłączanie dysków, lub nawet całkowity brak rozpoznawanych urządzeń) do tego grzeją się bardziej od obudowy MBP, a po zostawieniu go wpiętego przy uśpionym Macbooku - akurat odłączonym od zasilania - potrafią wciąż się nagrzewać i drenować baterię! Szkoda, że z_jebiści, uśmięchnięci i tryskający optymizmem jutuberzy jakoś wcale o tym nie wspominają! :/
Orientujecie się jak rozwiązać podpiecie rMBP pod internet ? pacjentem jest rMBP late 15" 2013 i7. Posiada złacza Thunderbolt 2 oraz USB3. Czy to musi być adapter z Thunderbolt2 na RJ45(Ethernet) ? Taka Thunderbolt3 nie będzie działała ? Czy opcja skorzystania z opcji USB3 - RJ45 jest mozliwa ? Może jakiś adaptero-kombajn zakupić - tylko na rynku jest tyle tego śmiecia i ciężko coś wybrać, a pewnie połowa nie będzie działała tak jak trzeba.
Korzystacie z takich kombajnów z kilkoma złaczami i możecie coś polecić pod thunderbolt 2 ?
jest taki kabel - ale czy to jest na thunderbolt 2 to juz nie wiadomo :( Nie chciałbym umoczyć niepotrzebnie paru stów w kable które nie będa działać - tym bardziej ze potrzebuje to w zasadzie w ciągu najbliższych 4 dni.
https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/adapter-apple-thunderbolt-gigabit-ethernet-md463zm-a?gclid=Cj0KCQjwy8f6BRC7ARIsAPIXOjgTg8a65OMAnHbqwi teFwUC0Kacy2IbDAi7vCoGvoBzhTPGZzE5zwIaAmYXEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Carlos_lo
04-09-2020, 09:37
usb3 jest ok, uzywalem thunderbolta do monitora, cos takiego szukaj:
AmazonBasics 3-Port USB 3.0 Adapter with RJ45 Gigabit Ethernet Port, Black https://www.amazon.co.uk/dp/B07V5K6LSF/ref=cm_sw_r_cp_api_i_Z8EuFb1K1QHCM
kupilem pare w firmie, niektore chodza do dzis niektore padaka po miesiacu, ale wymieniaja bez szemrania na nowe
potrzebuję to na 60 minut :D Amazon niestety odpada - idealnie gdybym to mógł wyrwac gdzieś na allegro lub stacjonarnie. Musze poprowadzić konferencję wyjazdowo (OBS) i wole tego przez wifi nie robic jednak. Tam będzie kabel i wole to po drucie mieć.
https://allegro.pl/oferta/adapter-usb-3-0-ethernet-rj45-gigabit-1000-mbps-9297214853?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=NjM0OGU3ZmMtMzM3NC00MDkwLWFkYmUtZWMwMjBiMWY1Y 2U2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=db26e05a-908b-4262-abe0-894fbcdcf129
takie coś się nada ?
Carlos_lo
04-09-2020, 10:39
tak, automatycznie wykrywa i konfiguruje
Wyszły maki z chipem M1. Ktoś planuje zakupić?
To tak dla poczytania :)
https://sneak.berlin/20201112/your-computer-isnt-yours/
Wyszły maki z chipem M1. Ktoś planuje zakupić?
Kupiłem w zeszłym roku MBP 13, więc muszę poczekać, teraz chyba dużo bym za niego nie dostał kasy. A 20h na jednym ladowaniu mocno kusi. Jak realnie będzie 10, to i tak wynik dla mnie imponujący, a do mojej pracy wystarczy w każdej sytuacji. Poza tym, niech się pokażą niezależne testy i opinie użytkowników. Wtedy pomyślę mocniej. ;)
Aeon88
Czekam na mojego pro (16GB, 1TB), powinienem go mieć przed 18 grudnia.
Michal_C
22-11-2020, 18:05
Zelber dostałeś lapka. Moższe się podzielić wrażeniami?
Michal_C
Zamówiłem ;) Do dostania jeszcze są 2-3 tygodnie.
Interesuje mnie wydajność M1 w pakiecie adobe na rosetta 2, photoshop, lr, premiere pro;
1. Szybkość ACR przy obróbce dużych plików 36-45mpix, czy zmiany są widoczne od ręki kręcąc suwakami czy klatkują
2. Szybkość Lr Develop przy obróbce rawów/tiffów 36-45mpix, również czy zmiany są widoczne od ręki czy klatkują
3. Responsywność Premiere Pro przy montażu materiału h264 1080p i 4K z nałożonymi efektami, color gradingiem przy dużych projektach (film godzinny) - czy program muli, czy zmiany są widoczne od ręki, czy odtwarzanie takiego materiału na timeline działa płynnie czy klatkuje. Czy przeskakiwanie po timeline działa od ręki, czy muli i czeka się na podgląd innej części timeline (dyski są szybkie więc nie powinno, ale w razie W piszcie).
To że jest mało ramu wiem, trzeba będzie co 2-3h zrestartować program żeby wyczyścić ram, trudno. Ale jeśli miałby to być jedyny minus po przesiadce z hackintosha na intelu 10gen a wymieniłbym półmetrową budę na małą skrzynkę 20x20cm z obsługa Thunderbolt Display + Eizo - byłbym skłonny przemyśleć przesiadkę.
woocash09
01-12-2020, 09:24
Ktoś miał nieprzyjemność doświadczyć resetu iMac’a „Your computer restarted because of a problem...” podczas pracy w lightroomie? Najnowsza wersja Lightroom Classic i iMac 2015 zaktualizowany najnowszym Mac OS. Nakładam warstwę szczotką i po kilku chwilach program wisi, żadnego responsu z myszki a po minucie czarny ekran i po chwili info w kilku językach o tym ze komputer się zrestartował. Po restarcie działa Lightroom tak jak trzeba, aż do czasu jak zacznę trochę malować szczotka po zdjęciu. Czy ktoś miał podobną nieprzyjemność? Co może być powodem? Do tej pory przy trochę cięższym retuszu komputer zwalniał ale nigdy się nie zawieszał ani nie restartował
Ktoś instalował iPadOS 14 najnowszą wersję na ipada 6gen (2018r)? Coś zwolniło? Zmuliło? Czy można instalować bez strachu?
iPad Pro 2017 z iOS 14.2. Wszystko działa jak działało.
Aeon88 leon001 Michal_C
Laptop doszedł i szczerze mówiąc nie wiem jak ubrać w słowa to, czego doświadczyłem.
W porównaniu do poprzedniego (Win 10, I7-6700HQ, GTX1070, 16 GB Ram, 1TB SSD, czyli przyzwoita specka, ale jednak jest już zmęczony życiem) różnica w szybkości generowania poglądu 1:1 przy przełączaniu między zdjęciami(bez pregenerowanych prewek) i eksportu jest kilkukrotna. Wszystko inne działa natychmiast.
Po 5 godzinach umiarkowanie intensywnego użytkowania(ściągnięcie i zainstalowanie +- 100GB programów, import zdjęć i projektów programistycznych, a potem chwila zabawy z nimi) poziom naładowania baterii spadł z 82% na 45%.
Jakieś bardziej usystematyzowane porównania mogę wrzucić za kilka dni, ale powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony to o wiele za mało.
Aeon88 leon001 Michal_C
Laptop doszedł i szczerze mówiąc nie wiem jak ubrać w słowa to, czego doświadczyłem.
W porównaniu do poprzedniego (Win 10, I7-6700HQ, GTX1070, 16 GB Ram, 1TB SSD, czyli przyzwoita specka, ale jednak jest już zmęczony życiem) różnica w szybkości generowania poglądu 1:1 przy przełączaniu między zdjęciami(bez pregenerowanych prewek) i eksportu jest kilkukrotna. Wszystko inne działa natychmiast.
Po 5 godzinach umiarkowanie intensywnego użytkowania(ściągnięcie i zainstalowanie +- 100GB programów, import zdjęć i projektów programistycznych, a potem chwila zabawy z nimi) poziom naładowania baterii spadł z 82% na 45%.
Jakieś bardziej usystematyzowane porównania mogę wrzucić za kilka dni, ale powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony to o wiele za mało.
Jestem pod wrażeniem. Czekam na M1X i macbooka 16" :D
iPad Pro 2017 z iOS 14.2. Wszystko działa jak działało.
iPady pro z 2017 są o 60% wydajniejsze od mojego ipada 6gen z 2018r. Interesuje mnie płynność systemu 14.2 właśnie na ipadzie 6gen.
Pawel Pawlak
11-12-2020, 13:25
W końcu jakiś powiew świeżości na skostniałym rynku procesorów do desktopów i laptopów. Na tyle ożywczy i perspektywiczny (zwłaszcza w dobie urządzeń mobilnych) że każe poważnie zastanowić się nad przejściem (uzupełnieniem sprzętu o) na MACa. Brawo ! Trzymam kciuki za szybką optymalizację coraz większej ilości aplikacji i żeby dało się choćby wirtualnego win10 postawić na M1 (wtedy MBA albo MBP mógłby stać się moim podstawowym notkiem do wszelakich zastosowań). Oczywiście SoC trochę odstrasza, ale zapewne m.in. dzięki takiej budowie możliwe stało się uzyskanie takich parametrów wydajnościowo/prądowych. Bardziej boli wlutowanie SSD i RAM zwłaszcza przy cenie za ich rozszerzenie ;) Zelber; gratuluję konfiguracji :) dziel się kolejnymi doświadczeniami z użytkowania.
żeby dało się choćby wirtualnego win10 postawić na M1 (wtedy MBA albo MBP mógłby stać się moim podstawowym notkiem do wszelakich zastosowań)
Już to ktoś zrobił, tylko nieoficjalnie. Na wsparcie windy od appla trzeba będzie pewnie sporo poczekać. RAM boli, SSD na M2 podepniesz po TB3 i będzie szybko śmigać.
Pawel Pawlak
12-12-2020, 15:49
Tak, oczywiście z SSD można sobie poradzić, ale łatwiej mieć 1TB (albo choćby 0,5GB) na pokładzie zwłaszcza w kompaktowym notku pracującym na baterii niż bawić robić choinkę ;)
Z Windows jest nadzieja - podobno udało się wreszcie niemożliwe do zrobienia - tzn odpalić emulowane aplikacje 64bitowe w zadowalające szybkości - więc być może niebawem będzie można zainstalować wirtulanego Win10 ARM64 i cieszyć się na nim natywną albo emulowanaą pracą wszystkich aplikacji windowsowych :)
Generalnie trzeba by przeboleć tysiaka za dodatkowe 8GB, a 256GB musiało by starczyć na pokładzie - reszta w prywatnej chmurze "na rządzanie", na USB SSD, na serwerze po USB-10GbE, ewentualnie po wifi.
Na macOS Big Sur niestety nie działa NX2
Macie tak u Siebie ?
Na macOS Big Sur niestety nie działa NX2
Macie tak u Siebie ?
Nie ma się co dziwić, to staroć od dawna nie wspierany...
https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000043125&configured=1&lang=en_GB&setRedirect=true
No i szkoda ze nic z tym nie da się zrobić ������
Michal_C
10-01-2021, 19:33
Zelber - serdeczna prośba o subiektywne odczucia z korzystania
przemas-J
16-02-2021, 17:24
Witam
Jestem troszkę zielony jeśli chodzi o maca potrzebuje troszkę informacji .
Przymierzam się do zakupu maca mini M1 gdyż mam dość pudła a miejsca mało
Z tego co się orientuje natywnego PS nie ma ,na pewno nie ma c1 .
Jak sobie radzą te programy przez emulator Rosetta 2 ??
Nie mam pojęcia jak podpiąć CS2420 przez jakąś przejściówkę na Mini DisplayPort (jaką byście polecili przejściówkę ??czy lepie kupić kable Display usb-c ??)
Czy ktoś może korzystał z tego wynalazku hub plus dysk (nie chciał bym nic popalić)
https://pl.aliexpress.com/item/4000969838309.html
Dziękuje z góry za zainteresowanie oraz pomoc .
Ale, że nie ma Capture One?
przemas-J
16-02-2021, 17:33
To że jest to zdaje sobie sprawę , wiem że nie ma natywnego póki co.
Raczej chodzi mi o to jak działa czy się nie wykrzacza
Jak nie ma natywnego, co to oznacza bo nie rozumiem? Pod tego maca mini m1 nie ma? Pod maca możesz pobrać demo, kupić lub używać wersji free pod nikona. Działa normalnie, w pełni. Tak samo Lightroom i Photoshop.
Jak nie ma natywnego, co to oznacza bo nie rozumiem? Pod tego maca mini m1 nie ma? Pod maca możesz pobrać demo, kupić lub używać wersji free pod nikona. Działa normalnie, w pełni. Tak samo Lightroom i Photoshop.
Natywnego pod nową architekturę procesora. Programy musże być odpowiednio przygotowane, żeby obsłużyć w pełni nowy pocesor.
Szczerze, to z maciem bym poczekał, na kolejną iterację. Choćby z powodu śmiesznej ilości (w zastosowaniach foto-video) ramu w M1.
Schwefel
18-02-2021, 13:44
Masz M1, że cię tak uwiera ten ram czy tylko teoretyzujesz jak większość w necie?
PS CC2019 chodzi tak samo jak na Intelu, póki co nie wywalił się ani razu.
Nie mam, bo mnie uwiera brak ramu :) Widzę, co się na 16GB dzieje. Poza tym jak pisałem - czekam na drugą generację. Wtedy sporo bolączek, będzie już rozwiazanych (tylko jeden zewnętrzny monitor - mini to już załątwia, ja potrzebuję laptopa)
Jak komuś nie przeszkada taka ilość pamięci i używane programy nie sprawiają kłopotów, to zabawka fajna.
przemas-J
21-02-2021, 11:30
Troszkę mnie nie było, troszkę po czytałem .
Jak jeden kolega poradził wstrzymam się zakupem do 2 generacji (chyba do jesieni)
Natywnego pod nową architekturę procesora. Programy musże być odpowiednio przygotowane, żeby obsłużyć w pełni nowy pocesor.
Szczerze, to z maciem bym poczekał, na kolejną iterację. Choćby z powodu śmiesznej ilości (w zastosowaniach foto-video) ramu w M1.
16 G to jest śmieszna ilość w macu?
Pytam poważnie, bo przymierzam się do kupienia mcbooka
Bralbym M1 16 ramu 1 tera i 13". Byłby to mój pierwszy mcbook.
Przy większej ilości zdjęć podpinałbym zewnętrzny monitor 24", ale na nim chciałbym robić selekcję i sporadycznie obrabiać pojedyncze zdjęcia. Czy to jest dobry wybór?
Do niektórych zastosowań śmieszna. Do zdjęć będzie ok.
Doczytajcie tylko jeszcze o zarzynaniu ssd przez m1. Bo wyglądało nieciekawie, ale nie wiem czy się już rozwiązało.
Od dwóch lat pracuję na MacBooku Pro 13" z 2015 roku - 2-rdzeniowy i7 3,1 GHz, 16 Gb RAM, 512 Gb SSD. Jest to mój jedyny komputer, używany zarówno stacjonarnie, jak i poza domem. Generalnie jestem z niego bardzo zadowolony, ale już momentami zaczyna brakować wydajności. Od pewnego czasu zacząłem przeglądać możliwe opcje na nowy sprzęt i aktualnie biorę pod uwagę:
1. MacBook Pro M1 13" 16 Gb RAM, SSD 512 Gb lub 1 Tb
2. Mac Mini M1 16 Gb Ram, SSD 512 Gb lub 1 Tb
3. Mac mini z 2018 r. 6-rdzeniowy i7, 32 lub 64 Gb RAM, SSD 512 lub 1 Tb
Od momentu pojawienia na rynku MacBooków M1 brałem pod uwagę głównie pierwszą opcję, ale jako, że 90% czasu używam komputera stacjonarnie zacząłem zastanawiać się czy ma sens kupowanie topowego laptopa, czy jednak lepiej iść w zestaw mocniejszy komputer stacjonarny + słabszy laptop. Generalnie w zastosowaniach poza domem, czyli głównie fotografii sportowej i reportażowej (zrzucenie zdjęć, szybka obróbka w Lightroomie, eksport i przerzucenie na chmurę) obecny Mac mi wystarcza.
Opcja 1 zakłada sprzedaż obecnego laptopa, więc całościowo powinna wyjść najtaniej. Dodatkowo będzie zdecydowanie najwydajniejsza poza domem i nie będzie wymagała przerzucania plików pomiędzy laptopem i stacjonarką. Natomiast minusy to konieczność kombinowania i dodatkowe koszty z przejściówkami, żeby podłączyć zewnętrzne monitory i ograniczenie RAM do 16 Gb. Nie wiem też na ile zdrowa dla baterii laptopa jest praca, często po kilkanaście godzin dziennie, kiedy laptop jest ciągle podłączony do zasilania. I choć nie miałem jeszcze takiej sytuacji, to przy jednym komputerze przy ewentualnej awarii zostaję bez żadnego sprzętu na czas serwisu.
Opcja 2 wyjdzie nieco drożej, ale ma wszystkie plusy procesora M1 i brak konieczności kombinowania i dodatkowych docków żeby podłączyć zewnętrzne monitory. Z minusów ograniczenie RAM do 16 Gb i konieczność przerzucania plików pomiędzy laptopem i stacjonarką.
Opcja 3 wychodzi najdrożej, ale jako jedyna daje możliwość posiadania 32 lub 64 Gb RAM. Na minus mniej wydajny 6-rdzeniowy procesor.
Główne pytanie brzmi - czy dla wydajności w większości sytuacji bardziej istotna będzie różnica pomiędzy 64/32Gb, a 16 Gb RAM, czy pomiędzy 8-rdzeniowym procesorem M1, a 6-rdzeniowym i7. A może są jeszcze inny plusy/minusy tych rozwiązań, których nie wziąłem pod uwagę? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i rady.
Może jest sens poczekać na MacBook Pro M1 15” lub 16”?
Od dwóch lat pracuję na MacBooku Pro 13" z 2015 roku - 2-rdzeniowy i7 3,1 GHz, 16 Gb RAM, 512 Gb SSD. Jest to mój jedyny komputer, używany zarówno stacjonarnie, jak i poza domem. Generalnie jestem z niego bardzo zadowolony, ale już momentami zaczyna brakować wydajności. Od pewnego czasu zacząłem przeglądać możliwe opcje na nowy sprzęt i aktualnie biorę pod uwagę:
1. MacBook Pro M1 13" 16 Gb RAM, SSD 512 Gb lub 1 Tb
2. Mac Mini M1 16 Gb Ram, SSD 512 Gb lub 1 Tb
3. Mac mini z 2018 r. 6-rdzeniowy i7, 32 lub 64 Gb RAM, SSD 512 lub 1 Tb
Od momentu pojawienia na rynku MacBooków M1 brałem pod uwagę głównie pierwszą opcję, ale jako, że 90% czasu używam komputera stacjonarnie zacząłem zastanawiać się czy ma sens kupowanie topowego laptopa, czy jednak lepiej iść w zestaw mocniejszy komputer stacjonarny + słabszy laptop. Generalnie w zastosowaniach poza domem, czyli głównie fotografii sportowej i reportażowej (zrzucenie zdjęć, szybka obróbka w Lightroomie, eksport i przerzucenie na chmurę) obecny Mac mi wystarcza.
Opcja 1 zakłada sprzedaż obecnego laptopa, więc całościowo powinna wyjść najtaniej. Dodatkowo będzie zdecydowanie najwydajniejsza poza domem i nie będzie wymagała przerzucania plików pomiędzy laptopem i stacjonarką. Natomiast minusy to konieczność kombinowania i dodatkowe koszty z przejściówkami, żeby podłączyć zewnętrzne monitory i ograniczenie RAM do 16 Gb. Nie wiem też na ile zdrowa dla baterii laptopa jest praca, często po kilkanaście godzin dziennie, kiedy laptop jest ciągle podłączony do zasilania. I choć nie miałem jeszcze takiej sytuacji, to przy jednym komputerze przy ewentualnej awarii zostaję bez żadnego sprzętu na czas serwisu.
Opcja 2 wyjdzie nieco drożej, ale ma wszystkie plusy procesora M1 i brak konieczności kombinowania i dodatkowych docków żeby podłączyć zewnętrzne monitory. Z minusów ograniczenie RAM do 16 Gb i konieczność przerzucania plików pomiędzy laptopem i stacjonarką.
Opcja 3 wychodzi najdrożej, ale jako jedyna daje możliwość posiadania 32 lub 64 Gb RAM. Na minus mniej wydajny 6-rdzeniowy procesor.
Główne pytanie brzmi - czy dla wydajności w większości sytuacji bardziej istotna będzie różnica pomiędzy 64/32Gb, a 16 Gb RAM, czy pomiędzy 8-rdzeniowym procesorem M1, a 6-rdzeniowym i7. A może są jeszcze inny plusy/minusy tych rozwiązań, których nie wziąłem pod uwagę? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i rady.
Kupiłem na próbę miniacza z 16GB RAM, 256GB SSD + 1TB SSD NVMe w obudowie TB3 (+700zł). Sprzęt jest wściekle szybki, responsywny i przeraźliwie cichy, nie poci się niezależnie od obciążenia. Osobiście brałbym od razu lapka z M1 i nie kombinował, dzięki litografii 5nm proc będzie równie wydajny w miniaczu, Macbooku Pro czy Air, w każdym przypadku wciągnie nosem miniacza z Intelowską skamieliną, chyba że obrabiasz upiornie wielkie, RAMożerne pliczory. Można oczywiście czekać na 14/16 z nowym M2, ale nie wiadomo kiedy będą, za to na pewno wiadomo że będą droższe :D
Jeśli ekran 13” jest dla Ciebie wystarczający w podróży, to Czornyj dobrze radzi. M1 daje radę :wink:
Lapków większych niż 13" nie biorę pod uwagę ze względów gabarytowych - tak jak pisałem, ponad 90% czasu używam go stacjonarnie, a kiedy już korzystam z niego poza domem to zależy mi na jak największej mobilności.
Kupiłem na próbę miniacza z 16GB RAM, 256GB SSD + 1TB SSD NVMe w obudowie TB3 (+700zł).
Mógłbyś podzielić się wrażeniami jak działa zewnętrzny dysk SSD? Jest widocznie wolniejszy od wbudowanego? Głównie chodzi mi o to czy można spokojnie zostawić sobie wbudowany na sam system i aplikacje, a zdjęcia obrabiać z tego zewnętrznego SSD? Bo jeśli tak to wygląda na to, że mogę sporo przyoszczędzić.
chyba że obrabiasz upiornie wielkie, RAMożerne pliczory
Niestety obrabiane zdjęcia nie są najbardziej wymagającą rzeczą dla mojego komputera - do pozafotograficznych rzeczy potrzebuję część programów odpalać na Windowsa przez Parallels i po sprawdzeniu wygląda na to, że w tym przypadku przydałby zarówno mocniejszy procesor jak i więcej RAM-u, dlatego coraz bardziej skłaniam się ku opcji nr 3. Tak to wygląda przy normalnej, jeszcze nie najbardziej "zasobożernej" pracy:
51556
51557
Oglądając recenzje komputerów z M1 bardzo chciałoby się taki mieć, ale niestety wygląda na to, że max. 16 Gb RAM póki co mnie blokuje w tym temacie. Natomiast przejście z dwurdzeniowej, laptopowej wersji i7 na 6-rdzeniową przy jednoczesnym zwiększeniu RAM-u powinno na tę chwilę dać kopa w wydajności. Przy trzymaniu cen sprzętu Apple nie powinienem być bardzo stratny przy przenosinach na M1 (czy jak to się będzie wtedy nazywało) kiedy pojawią się wersję z większym RAM-em.
Mógłbyś podzielić się wrażeniami jak działa zewnętrzny dysk SSD? Jest widocznie wolniejszy od wbudowanego? Głównie chodzi mi o to czy można spokojnie zostawić sobie wbudowany na sam system i aplikacje, a zdjęcia obrabiać z tego zewnętrznego SSD? Bo jeśli tak to wygląda na to, że mogę sporo przyoszczędzić.
Niestety obrabiane zdjęcia nie są najbardziej wymagającą rzeczą dla mojego komputera - do pozafotograficznych rzeczy potrzebuję część programów odpalać na Windowsa przez Parallels i po sprawdzeniu wygląda na to, że w tym przypadku przydałby zarówno mocniejszy procesor jak i więcej RAM-u, dlatego coraz bardziej skłaniam się ku opcji nr 3. Tak to wygląda przy normalnej, jeszcze nie najbardziej "zasobożernej" pracy:
51556
51557
Oglądając recenzje komputerów z M1 bardzo chciałoby się taki mieć, ale niestety wygląda na to, że max. 16 Gb RAM póki co mnie blokuje w tym temacie. Natomiast przejście z dwurdzeniowej, laptopowej wersji i7 na 6-rdzeniową przy jednoczesnym zwiększeniu RAM-u powinno na tę chwilę dać kopa w wydajności. Przy trzymaniu cen sprzętu Apple nie powinienem być bardzo stratny przy przenosinach na M1 (czy jak to się będzie wtedy nazywało) kiedy pojawią się wersję z większym RAM-em.
Kupiłem u majfrendów zewnętrzną obudowę NVMe TB3 40TB, koszt ok. 300zł i trochę czekania - transfer jest więc taki, jak nominalny tranfer dysku, w moim przypadku WD Blue 2400/2000 (sprawdzone Blackmagic Disk Speed Test), zatem prędkość porównywalna z wbudowanym.
Co do memorki, to dla realnej oceny ściągnij sobie Memory Clean i ją przeczyść, bo MacOS używa jej sporo na cache. M1 radzi też sobie nieco lepiej ze zużyciem dzięki zunifikowanej pamięci dla CPU i GPU, przez co ich dane nie są dublowane ;)
Co do memorki, to dla realnej oceny ściągnij sobie Memory Clean i ją przeczyść, bo MacOS używa jej sporo na cache.
Niestety wyskakuje informacja w AppStore, że ta aplikacja jest niedostępna w moim kraju/regionie. Jest jakiś inny program, który to zrobi i nie kosztuje tyle co CleanMyMac?
pobierz bezpośrednio:
https://fiplab.com/apps/memory-clean-for-mac
Witam
Macie doświadczenie z monitorem 4K i MacBook Pro 13 na m1 czy to daje radę ?
Kupiłem NEC ea271u do MacBook Pro 13 z 2020 z i7 ale nie da się na tym pracować.
Photoshop muli na każdej rozdzielczości ustawionej.
Pozdrawiam
Witam
Macie doświadczenie z monitorem 4K i MacBook Pro 13 na m1 czy to daje radę ?
Kupiłem NEC ea271u do MacBook Pro 13 z 2020 z i7 ale nie da się na tym pracować.
Photoshop muli na każdej rozdzielczości ustawionej.
Pozdrawiam
Używam 4K z mini M1 (16GB), testowałem Air, zapieprzają elegancko
https://i.imgur.com/LFXkwd7.jpg
Pytanie do koneserów - co wybrać?
Bo wielkość ta sama, cena ta sama.
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1604830-REG/apple_mgne3ll_a_13_3_macbook_air_with.html?sc_src= email_7102&sc_lid=854495&sc_uid=mUN6uckxPj&sc_llid=1732683&sc_customer=156F2E31C16F6D8204C26770616C81995E299F 0A147056F85806F674E472E766&utm_medium=Email%207102&utm_campaign=Weekly+Specials+Emails&utm_source=210713_BAU_WS_Weekly+Specials%202021071 3&utm_content=&utm_term=IMAGE+1605051015000_1604830.jpg&encEmail=156F2E31C16F6D8204C26770616C81995E299F0A1 47056F85806F674E472E766
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1560527-REG/apple_mxk52ll_a_13_3_macbook_pro_with.html?sc_src= email_7102&sc_lid=854499&sc_uid=mUN6uckxPj&sc_llid=1732683&sc_customer=156F2E31C16F6D8204C26770616C81995E299F 0A147056F85806F674E472E766&utm_medium=Email%207102&utm_campaign=Weekly+Specials+Emails&utm_source=210713_BAU_WS_Weekly+Specials%202021071 3&utm_content=&utm_term=IMAGE+1588715505000_1560527.jpg&encEmail=156F2E31C16F6D8204C26770616C81995E299F0A1 47056F85806F674E472E766
Pytanie do koneserów - co wybrać?
Bo wielkość ta sama, cena ta sama.
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1604830-REG/apple_mgne3ll_a_13_3_macbook_air_with.html?sc_src= email_7102&sc_lid=854495&sc_uid=mUN6uckxPj&sc_llid=1732683&sc_customer=156F2E31C16F6D8204C26770616C81995E299F 0A147056F85806F674E472E766&utm_medium=Email%207102&utm_campaign=Weekly+Specials+Emails&utm_source=210713_BAU_WS_Weekly+Specials%202021071 3&utm_content=&utm_term=IMAGE+1605051015000_1604830.jpg&encEmail=156F2E31C16F6D8204C26770616C81995E299F0A1 47056F85806F674E472E766
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1560527-REG/apple_mxk52ll_a_13_3_macbook_pro_with.html?sc_src= email_7102&sc_lid=854499&sc_uid=mUN6uckxPj&sc_llid=1732683&sc_customer=156F2E31C16F6D8204C26770616C81995E299F 0A147056F85806F674E472E766&utm_medium=Email%207102&utm_campaign=Weekly+Specials+Emails&utm_source=210713_BAU_WS_Weekly+Specials%202021071 3&utm_content=&utm_term=IMAGE+1588715505000_1560527.jpg&encEmail=156F2E31C16F6D8204C26770616C81995E299F0A1 47056F85806F674E472E766
Wybierz 16GB RAM, reszta mniej istotna
Carlos_lo
23-07-2021, 01:13
i tez tu wrzuce:
54082
oczywiscie literowki, ale co tam
Carlos_lo
23-07-2021, 23:18
dziekuje za wyrabanie mnie z fejsa z nikoniarzy, za opinie o systemie japkowym:) grawitacja dziala, gratuluje, poczekam co tu sie wydarzy w kolejnosci zdarzen, kapusie sa wszedzie;) a z kupa w tle walczyc nie mozna, do przemyslen
lukasz_kk
25-07-2021, 00:08
Ale o co chodzi? :)
Carlos_lo
25-07-2021, 08:33
o poprawne dwojmyslenie
Carlos_lo
06-08-2021, 21:39
moze cos w ten desen:
https://youtu.be/XZhKzy-zkEw
Na jesień ma być prezentacja całkowicie odświeżonych Macbooków Pro. Ekran podobno urośnie do 14 cali i jakiś nowy typ wyświetlacza Mini-LED. Nie do końca jasne jest czy wzrośnie ilość RAMu z tych 16GB obecnie.
Ktoś czeka na ten model?
Czornyj wiesz może co to za ekran, ten Mini-LED? Jak ma się w teorii do Retiny? Będzie jeszcze lepiej czy może gorzej?:D
Czy te obecne modele M1 z 16GB radzą sobie z obróbką plików z Nikona Z7?
Na jesień ma być prezentacja całkowicie odświeżonych Macbooków Pro. Ekran podobno urośnie do 14 cali i jakiś nowy typ wyświetlacza Mini-LED. Nie do końca jasne jest czy wzrośnie ilość RAMu z tych 16GB obecnie.
Ktoś czeka na ten model?
@Czornyj (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1509) wiesz może co to za ekran, ten Mini-LED? Jak ma się w teorii do Retiny? Będzie jeszcze lepiej czy może gorzej?:D
Czy te obecne modele M1 z 16GB radzą sobie z obróbką plików z Nikona Z7?
Mini LED jest w nowym iPadzie Pro M1 i w przypadku wyświetlania treści HDR DolbyVision po prostu rozwala mózg hiperrealizmem i powoduje opad szczęki.
Podobnie z obecnym M1 - szybki, niesamowicie responsywny, cichy i bezprecedensowo energooszczędny proc, Apple przygotowywało się od dekady na jego wprowadzenie i teraz nie bierze jeńców. Swojego mini 16GB uwielbiam i nie mogę się nachwalić, obróbka RAWów 24MPix z A9 to czysta, płynna i piorunkująco szybka rozkosz, mimo pracy na dwóch wysokorozdzielczych monitorach (31” 4096x2160px oraz 28” 3840x2560px).
Carlos_lo
22-08-2021, 15:37
no, to sa emocje, a fakty?;)
no, to sa emocje, a fakty?;)
W fotografii - w odróżnieniu od faktografii - chodzi o emocje :)
Carlos_lo
22-08-2021, 23:03
po uslyszeniu faktow czlowiek chodzi rozdygotany:)
Padł mi laptop- lenovo, po pół roku. Z informacji wynika, że ze względu na brak komponentów może zakończyć się zwrotem kasy. I chyba zdecyduję się na macbook'a pro. I pytanie, czy warto czekać na nową wersję, czy zadowolić się Mi z 16 gb ram-u. Obawiam się, że następca z nowym prockiem i 32 gb będzie kosztować majątek...
rupi ja się obawiam, ze nowego maca nie będzie wcale.
Zapowiadają premierę październik/ listopad....
Apple staje się coraz bardziej nieprzewidywalne, bo czasy są nieprzewidywalne. M1 z 16GB RAM wymiata, po pół roku z miniaczem nie mogę się nachwalić tej bezszelestnej bestii - jeśli nie masz niszowych potrzeb (np. 3D) to będziesz mega zadowolony ;)
Dzięki za odpowiedź. Poczekam teraz na info z serwisu ( albo i nie ). Jeszcze zapytam- jest różnica, czy obrabiasz zdjęcia zapisane na dysku wewnętrznym, czy SSD podłączonym przez USB-C ? Bo nie wiem, z jakim dyskiem brać.
Dzięki za odpowiedź. Poczekam teraz na info z serwisu ( albo i nie ). Jeszcze zapytam- jest różnica, czy obrabiasz zdjęcia zapisane na dysku wewnętrznym, czy SSD podłączonym przez USB-C ? Bo nie wiem, z jakim dyskiem brać.
Kupiłem obudowę 40Gbps i wsadziłem do niej dysk NVMe, więc transfer w zależności od dysku jest taki sam lub lepszy niż dysku systemowego, choć na szybkość obróbki i tak nie ma to wpływu.
https://www.aliexpress.com/item/32952100894.html
patronat
27-09-2021, 11:55
Ja też kupiłem, z tym że w X-komie Icy Boxa, teoretycznie 2x20GBs. Transfer realny to 900 Mb/s. Czornyj napisz proszę jaką masz obudowę?
PS
Posłałem Ci priva z zapytaniem o kalibracje, gdybyś mógł zerknąć byłbym wdzięczny
Ja też kupiłem, z tym że w X-komie Icy Boxa, teoretycznie 2x20GBs. Transfer realny to 900 Mb/s. @Czornyj (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=1509) napisz proszę jaką masz obudowę?
PS
Posłałem Ci priva z zapytaniem o kalibracje, gdybyś mógł zerknąć byłbym wdzięczny
Kupiłem od majfrendów JEYI, mam pełen transfer WD Blue (2400/2000)
https://www.aliexpress.com/item/32952100894.html
patronat
27-09-2021, 12:17
A widzisz, to jest thunderbolt. Ja mam USB 3.2 x 2.
Jeszcze jedno pytanie, o coś, z czym Windows ma problem. Podpięcie dwóch monitorów, przy czym jeden jest tabletem graficznym. Czy da się, aby wyświetlały to samo, były skalibrowane ( tablet to Huion Kamvas 16 Premium)- wtedy "rysuję" na tablecie po obrazie, a efekt widzę na NEC-u ?
Kupiłem mac'a mini M1 16 GB. Jestem pod wrażeniem. Jedyne co, nie mogę zainstalować Displaycal- podaje,że nieznany wydawca. Można to jakoś obejść ?
patronat
15-10-2021, 12:13
Kupiłem mac'a mini M1 16 GB. Jestem pod wrażeniem. Jedyne co, nie mogę zainstalować Displaycal- podaje,że nieznany wydawca. Można to jakoś obejść ?
jeśli masz Big Sura:
1. Japco + spacja, wpisujesz terminal i uruchamiasz
2. w terminalu wklejasz:
sudo spctl --master-disable
potwierdzasz haslem uzytkownika
3. idziesz do preferencji -> ochrona i prywatnosc
4. klikasz w kłódkę na dole
5. zaznaczasz na dole dowolnych wydawców
6. zatwierfzenie haslem i już.
instalujesz dowolny program z netu NA WŁASNE RYZYKO
Dzięki, zainstalowałem. Tylko szkoda, że Displaycal nie widzi monitorów....
Dzięki, zainstalowałem. Tylko szkoda, że Displaycal nie widzi monitorów....
Musisz podmienić Argylla na wersję skompilowaną na arm64
https://github.com/lisanet/Argyll-macos-arm/releases
Dzięki, super, tylko jak to zrobić. W MAC-u zielony jestem :)
PS: szybkość działania, obsługa dwóch monitorów 2k, rewelacja :)
1) Pobierz ten folder i zapisz go gdzieś na dysku:
https://www.dropbox.com/sh/c5u2xkbuhvly2iq/AAAOSDgLUV3Dh2twu0pTFHsVa?dl=0
2) DisplayCal > File > Locate ArgyllCMS Executables - wskaż miejsce gdzie znajduje się pobrany folder, a w nim podkatalog bin
Tethering.
Capture One 20 ma Macu nie widzi Nikona Z7, Z6. Ta sama wersja C1 na windzie znajduje sprzęt momentalnie czyli aparaty i kabel są w porządku. Zostaje więc ten nieszczęsny Macbook.
Ktoś się spotkał z takim problemem?
To sprawdzałeś:
https://support.captureone.com/hc/en-us/articles/360002727817
?
https://support.captureone.com/hc/en-us/articles/360015907258-Capture-One-20-13-1-4-release-notes
Czy ja dobrze widzę, że ta ostatnia wersja C1 którą posiadam 13.1.4.15 nie ma wsparcia dla MacOS Monterey?
Odpowiem gdyby ktoś miał identyczny problem.
W moim przypadku tethering z C1/20 i MacOS Monterey zaczyna działać po wyjęciu z aparatu karty pamięci:smile: Tak, w momencie pozbycia się karty aparat zaczyna być widoczny w programie.
Nie wiem kto skopał software, Capture One, Nikon czy jabłko, w sumie mało mnie to obchodzi.
patronat
08-03-2022, 12:10
20 , czyli 13.1.4 :
*macOS 11.1 is supported for builds up to 11.1.0
znaczy Big Sur max
Carlos_lo
07-05-2022, 07:53
dzien dobry, i jak Wam sie sprawuje mac studio ultra z LR? dostawe bede miec w czerwcu dopiero, niezly obsuw maja
Hej,
Jestem świeżakiem w sprzęcie appla i nie do końca jest tak zadowolony. O ile sprzęt super to OS jednak ograniczony mocno, przychodzę z KDE gdzie można wszystko i każdej porze.
Mam jednak taki problem, który mnie wykańcza.
Przejściówka/HUB usbc itecha:
https://www.x-kom.pl/p/503277-stacja-dokujaca-do-laptopa-i-tec-usb-c-usb-c-usb-hdmi-lan-pd-100w.html
powoduje duże straty na sieci Wifi. Myślałem, że to tylko u mnie ale:
https://www.youtube.com/watch?v=07UrAra-Wyk
Macie jakieś sprawdzone przejściówki?
MacBook Air M1 16gb 512SSD.
cybulski
25-06-2022, 09:20
Z bloga kolegi z forum co na 2022 w komputerach do retuszu https://tomaszpluszczyk.pl/komputery-do-retuszu-lista/ @garnus (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=28998) o hubach pod maca też są dwie propozycje ale drogie.
Drodzy Państwo Szanowni.
Sprawa jest.
Otrzymałem zdechłego MacBooka i potrzebuję kogoś we Warszawie, kto za rozsądne pieniądze oceni czy i za ile można go naprawić. Poprzedni właściciel w Szkocji, jak się mu zepsuł, to po prostu kupił sobie następnego, więc nie mam pojęcia, co tam może być. Dodatkowo nie ma zasilacza, bo mu koty zjadły (serio, zabijają mu wszystkie kable). A sprzęt potrzebny jest dziecku memu prywatnemu, bo jakiś program do robienia muzyki jest tylko na komputery tej firmy.
cybulski
27-07-2022, 21:33
Bardzo dobry serwis appla jest w Konstancinie, jadąc z Wawy za torami skręcamy od razu w lewo, koło knajpy Vietlab, mają też punkt w Piasecznie. Robią cuda pogwarancyjne.
mojego starego Macbooka pro reanimowali od zera, nie aktualizował już systemu, taki stary jest a teraz mam najnowszy system i śmiga lepiej niż kiedykolwiek.
Dzięki, zadzwonię. Google pokazuje, że Mac Care się nazywają.
cybulski
28-07-2022, 10:59
Dzięki, zadzwonię. Google pokazuje, że Mac Care się nazywają.
jestem na Mazurach a nie mam ich w telefonie zapisanych ...
patronat
28-07-2022, 18:34
Tak sobie pomyślałem, że w firmie mi leżą dwa imaki. 20" - w zasadzie za darmo oddam, jak ktoś chce dziecku pokazać zapraszam. I 27" na jakiejś i3, pewnie z dyskiem ssd - musze sprawdzić. Za przysłowiowe michałki. Jeśli ktoś zainteresowany proszę priv.
Sprzętowo to dobre komputery. iOS w macach lasuje się po 10-ciu latach, programy nie chcą na nich działać, ale zawsze można linuxa zainstalować, i będzie działać.
adalbert7
04-08-2022, 18:55
Ja jakieś 2 m-ce temu przeszedłem z Windowsa 10 z zainstalowanym Lightroomem 6 (jeszcze to była wersja wieczysta, nie subskrypcja), mimo, że maiłem dość wypasiony komp, to po przejściu na maca (MacBook Pro z Prockiem M1Pro 32GB i oczywiście zewnętrznym monitorem) Lightroom dostał sporego kopa (teraz subskrypcja roczna Lightroom Classic oraz Photoshop).
Teraz już nie wróciłbym na Windowsa.
Niestety, okazało się, że ten serwis to bada tylko jakieś moduły, a tak bardziej, to się nie wgłębiają i nie znają.
Wiedzą tylko, że właściciel ma koty :D
Taka diagnoza zajęła im dwa tygodnie...
Jestem więc w punkcie wyjścia i szukam rzeczywiście sprawdzonego warsztatu/pasjonata, który jest prawdziwym elektronikiem i diagnozę postawić umie.