Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a
GoOrange
29-11-2013, 12:27
Napiszę o pewnym problemie, który spotkał moją znajomą:
IP5 + orange: pewnego dnia okazało się, że nie można wykonywać połączeń wchodzących. SMS/MMS imessage działa, wifi działa itp itd. Okazało się, że wyłączenie identyfikacji numeru z poziomu telefonu zablokowało możliwość wykonywania WSZELKICH połączeń wychodzących, również 112... Zmiana powrotna ustawienia wyłączyła blokadę... Dziwoląg jakiś, ale może się komuś przyda
Ja natomiast (tak poza tematem pisząc), od dawna, na wszystkich swoich numerach mam włączoną blokadę dla połączeń przychodzących z numerów zastrzeżonych. Jakoś nie czuję żeby ominęło mnie coś naprawdę ciekawego ;)
Czy ktoś wie może dlaczego iPad mini retina na ikonce mail nie pokazuje czerwonej cyferki z ilością nieprzeczytanych maili? W ustawieniach mam plakietkę włączoną.
Ustawienia w notification center dla poczty?
Mam tam ustawione plakietki.i nie pokazuje.
Czy poczta jest przenoszona z folderu inbox do innego? U mnie nie pokazuje nieprzeczytanych w innych folderach niż inbox.
W iOS 6.x była opcja ustawienia powiadamiania dla innych folderów niż inbox. Teraz tej opcji nie mogę znaleźć.
ThomasVoland
01-12-2013, 15:31
Muszę zmienić orientację ekranu w macbooku, tak żeby touchpad też się przestawił na nową orientację. Jest jakiś programik, którym można to zrobić?
foto4deg
09-12-2013, 13:00
Czy można jakoś streamować muzykę z MBP do ps3?
velaskez
09-12-2013, 21:53
rozumiem... bezposrednie porownanie obu ekranow (mini i mini retina) jest widoczne golym okiem. roznica jest kolosalna na korzysc retiny. oczywiscie nie mowie teraz o kolorach, bo tego sie nie da latwo zauwazyc. niestety black friday w sklepie apple nie obejmuje malucha z retina. tylko starszego ;)
Ja w ostatnim tygodniu wciągnąłem mini...i się wciągnąłem cały. Nagle życie stało się prostsze :D
GoOrange
10-12-2013, 19:23
Nie mów głośno bo zaraz się znajdą tacy co Ci powiedzą że głupi jesteś i przepłacasz.
Ja już wszędzie przeniosłem się na OS X. Nie zawsze to Apple ale zawsze OS X.
Velaskez, jak odpalisz całą stajnię softu Autodesku na OS-X to daj znać ;)
velaskez
10-12-2013, 21:31
Nie mów głośno bo zaraz się znajdą tacy co Ci powiedzą że głupi jesteś i przepłacasz.
Ja już wszędzie przeniosłem się na OS X. Nie zawsze to Apple ale zawsze OS X.
Na razie nie zapłaciłem ino wygrałem i przez przypadek mi w łapy weszło...ale jak weszło, to teraz mam ochotę na ajfona. :twisted:
No to się raczej prędko nie zdaży...na razie to tylko taka stajenka. Autocad, Maya, Mental Ray, FBX, Mudbox, Smoke, Alias i Sketchbook Pro :D czyli jak widać soft dla grafików/filmowców. Reszta na wirtualnej maszinie.
GoOrange
10-12-2013, 22:03
To przykre że nie dlatego się nie odpali bo się nie chce, tylko bo nie może.
foto4deg
11-12-2013, 00:36
Na razie nie zapłaciłem ino wygrałem i przez przypadek mi w łapy weszło...ale jak weszło, to teraz mam ochotę na ajfona. :twisted:
Pogratulować :) To pierwszy mini, czy ten z Retiną?
velaskez
11-12-2013, 14:25
Pierwszy, ale juz tegoroczny z tylem w kolorze space grey.
Jeśli chodzi o iMaca 27 cali 2013, czy nadaje się do obróbki ten LCD? To IPS, pytane o odwzorowanie kolorów i czy można go jakoś skalibrować. Ktoś coś? Przymierzam się do tego sprzętu, bo mnie wczoraj zaczarował mocno a mogę go kupić ze zniżką, więc takie mam przemyślenia.
grzegorzant
12-12-2013, 13:58
Czy ktoś z Was wgrał do iPad4 OS7 ?
Jeśli tak, to podpowiedzcie czy warto ?
Wgrał. Warto.
Kurcze, jednak coś iOS7 drenuje baterię. W ip5s odłączam rano telefon o 7 z ładowarki. W okolicach 12 godziny mam około 30% baterii. WTF?
Kurcze, jednak coś iOS7 drenuje baterię. W ip5s odłączam rano telefon o 7 z ładowarki. W okolicach 12 godziny mam około 30% baterii. WTF?
Trzeba przywrócić urządzenie do fabrycznych za pomocą iTunes i odtworzyć z kopii. Też swego czasu takie coś miałem. Jak ręką odjął.
Trzeba przywrócić urządzenie do fabrycznych za pomocą iTunes i odtworzyć z kopii. Też swego czasu takie coś miałem. Jak ręką odjął.
Spróbuje. Aczkolwiek przecież dopiero co aktywowalem urządzenie kilka dni temu i przywracalem właśnie z kopii.
Kurcze, jednak coś iOS7 drenuje baterię.
Tak w ramach ciekawostki - ostatnio iPad Mini wytrzymał mi 20 godzin. Przed apdejtem do iOS7 wytrzymywał mi 13-15. Ciekawe, czy uda się powtórzyć ten wynik :)
iPady sprawują się dużo lepiej w moim przypadku niż iPhone. Ale piątka była lepsza w tym względzie niż 5s. Zrobiłem restore i postawiłem czysty system.
Marcin Jakubowski
17-12-2013, 10:13
Ciekawy artykuł:
http://blog.hubspot.com/uattr/qualcomm-apple-64-bit-chip-hit-us-in-gut
Lancelot
19-12-2013, 01:09
Warto wgrać już do iPada2
Czasem to pomaga, jeśli jedak kopia zawiera poważne błędy wgrywanie jej jest bezsensowne.
Władca Pixeli
19-12-2013, 06:14
Dostałem niedawno najnowszego iPada mini. Jak to mówią "Darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda"
Nie będę opisywał moich pierwszych doświadczeń bo to mogłoby się skończyć totalną wojną na forum. ;-)
Jeden przykład: Instalacja jakiegokolwiek programu na systemie Android to kilkadziesiąt sekund, natomiast instalacja Pages, Numbers, iPhoto itd. to 30 minut na każdą aplikację!!! :mrgreen:
Sprawdzałem na internecie i to ponoć nowa norma czasowa na nowym systemie Apple.
Główny obecnie problem to nie widzę możliwości stworzenia kilku poziomów folderów do dokumentów z programu "Pages"
Była taka możliwość w Windows 3.0, była już w DOS. Czy przerosło to możliwości programistów z Apple?
Czy przerosło to możliwości programistów z Apple?
Nie. Oni po prostu uznali, że Ci to nie jest potrzebne. A pamiętaj... ONI WIEDZĄ LEPIEJ
Jeden przykład: Instalacja jakiegokolwiek programu na systemie Android to kilkadziesiąt sekund, natomiast instalacja Pages, Numbers, iPhoto itd. to 30 minut na każdą aplikację!!! :mrgreen:
Sprawdzałem na internecie i to ponoć nowa norma czasowa na nowym systemie Apple.
Mam stareńkiego iP4. Ze wskazanych przez Ciebie aplikacji nie korzystam, ale inne instalują się bardzo szybko. Może te są jakieś wyjątkowe?
velaskez
19-12-2013, 09:06
A moze dlatego, ze inne waza po 30-50MB, a Pages, Numbers, iPhoto 250-300, Keynote 450MB.
W ogole da sie uzywac Pages na ipadzie mini jakos znosnie?
Zniżka na fają grę Need For Speed Most Wanted - teraz stoi 0,89 centów: https://itunes.apple.com/pl/app/id540925500?mt=8&affId=1860684
Lancelot
19-12-2013, 11:39
A moze dlatego, ze inne waza po 30-50MB, a Pages, Numbers, iPhoto 250-300, Keynote 450MB.
Coś musi być nie tak. Pinball HD waży ponad 400MB a instalacja wraz z pobraniem na iPhonie 4 zajmuje kilka minut.
Główny obecnie problem to nie widzę możliwości stworzenia kilku poziomów folderów do dokumentów z programu "Pages"
Była taka możliwość w Windows 3.0, była już w DOS. Czy przerosło to możliwości programistów z Apple?
Zarówno iOS jak i Mac OS nie dodają możliwości, ale je użytkownikowi usuwają, pozostawiając to, co producent uznaje za niezbędne minimum. Tym samym uproszczony jest interfejs oraz sposób korzystania z aplikacji. Jest to odmienna filozofia od dania użytkownikowi jak największej swobody, ale za to pozostawionego przez to przed gąszczem nauki, możliwości, wielu opcji, których nie będzie nigdy używał, potrzebował, ale i wielu, które opanować potrzeba naprawdę sporo wiedzy i zrozumienia tematu. W DOSie i Win 3.0 było wiele rzeczy, jak choćby niezliczone polecenia interpretera command.com i plików wsadowych, ograniczenia i segmentacja pamięci, brak wielozadaniowości w DOS, słaba obsługa urządzeń, portów, kart rozszerzeń, BIOS, kompatybilność, dziurawość i podatność na wirusy, itd. Zatem sugerowanie, że mamy wrócić do pewnych rzeczy z minionej epoki jest bardzo wybiórczym żądaniem. Jednym to odpowiada, innym nie.
Ale zgoda, pewne uproszczenia wydają się na pierwszy rzut oka często zbyt daleko idące. Na drugi daje się do nich przyzwyczaić zazwyczaj.
Proac150
19-12-2013, 21:24
Jeden przykład: Instalacja jakiegokolwiek programu na systemie Android to kilkadziesiąt sekund, natomiast instalacja Pages, Numbers, iPhoto itd. to 30 minut na każdą aplikację!!!
Instalowałem wczoraj ojcu na iPadzie Air + iMovie i jeszcze jakieś mniejsze, całość trwało jakieś... tyle co spalenie papierosa.
Lancelot
19-12-2013, 23:07
My tu gadu gadu a nowy Mac Pro już dostępny. W zasadzie gabaryty w porównaniu z wcześniejszymi wersjami czynią go mobilnym.
Władca Pixeli
20-12-2013, 03:45
Zarówno iOS jak i Mac OS nie dodają możliwości, ale je użytkownikowi usuwają, pozostawiając to, co producent uznaje za niezbędne minimum. Tym samym uproszczony jest interfejs oraz sposób korzystania z aplikacji. Jest to odmienna filozofia od dania użytkownikowi jak największej swobody, ale za to pozostawionego przez to przed gąszczem nauki, możliwości, wielu opcji, których nie będzie nigdy używał, potrzebował, ale i wielu, które opanować potrzeba naprawdę sporo wiedzy i zrozumienia tematu.
W Windows czy w innych systemach przy programach typu WordPad nigdy nie czytałem instrukcji aby np. zmienić kolor tekstu. Dziś po kilkunastu minutach podobnej operacji na iPadzie szukałem w google czy ta opcja w ogóle jest dostępna. :mrgreen:
Kolejny problem to automatyczny zapis dokumentu. Jeżeli zrobimy jeden błąd i od razy to zauważymy to robimy "Undo" i wracamy do poprzedniej wersji. Gorzej jak zrobimy wiele poprawek i stwierdzamy, że poprzednia wersja była lepsza. W innych systemach wychodzimy z dokumentu i zwyczajnie go nie zapisujemy. W Ipadzie niestety wszystko przepadło. Tak więc prostota nie zawsze jest usprawnieniem.
W DOSie i Win 3.0 było wiele rzeczy, jak choćby niezliczone polecenia interpretera command.com i plików wsadowych, ograniczenia i segmentacja pamięci, brak wielozadaniowości w DOS, słaba obsługa urządzeń, portów, kart rozszerzeń, BIOS, kompatybilność, dziurawość i podatność na wirusy, itd. Zatem sugerowanie, że mamy wrócić do pewnych rzeczy z minionej epoki jest bardzo wybiórczym żądaniem. Jednym to odpowiada, innym nie.
Chodziło mnie, że już w DOS można było stworzyć kilka poziomów podkatalogów i w przejrzysty sposób posegregować różnego rodzaju dokumenty.
W iPadzie przy kilkuset dokumentach zaczyna być problem z uporządkowaniem. Tak więc kolejny przykład kiedy prostota generuje ogromny bałagan.
I kolejny problem to klawiatura, która przyprawia mnie do białej gorączki, gdzie bez względu czy wciskamy Shift czy nie to na klawiszach zawsze mamy duże litery.
Taki mikroOT: kto lata w RR3? Nie gralem od marca ale kumpel wczoraj chcial, zebym mu wyslal requesta wiec sobie przy okazji chwile pojezdzilem i pewnie pojezdze troche wiecej ;) Jakby ktos chcial to mozna sie pobawic ;)
ja kiedyś latałem, ale od dwóch dni pykam sobie w CRS Classic :)
W Windows czy w innych systemach przy programach typu WordPad nigdy nie czytałem instrukcji aby np. zmienić kolor tekstu. Dziś po kilkunastu minutach podobnej operacji na iPadzie szukałem w google czy ta opcja w ogóle jest dostępna. :mrgreen:
Kolejny problem to automatyczny zapis dokumentu. Jeżeli zrobimy jeden błąd i od razy to zauważymy to robimy "Undo" i wracamy do poprzedniej wersji. Gorzej jak zrobimy wiele poprawek i stwierdzamy, że poprzednia wersja była lepsza. W innych systemach wychodzimy z dokumentu i zwyczajnie go nie zapisujemy. W Ipadzie niestety wszystko przepadło. Tak więc prostota nie zawsze jest usprawnieniem.
Chodziło mnie, że już w DOS można było stworzyć kilka poziomów podkatalogów i w przejrzysty sposób posegregować różnego rodzaju dokumenty.
W iPadzie przy kilkuset dokumentach zaczyna być problem z uporządkowaniem. Tak więc kolejny przykład kiedy prostota generuje ogromny bałagan.
I kolejny problem to klawiatura, która przyprawia mnie do białej gorączki, gdzie bez względu czy wciskamy Shift czy nie to na klawiszach zawsze mamy duże litery.
Problem małych liter kompletnie dla mnie niezrozumiały - może dlatego, że od kilkudziesięciu lat korzystam z fizycznej klawiatury, na której są klawisze z jednym rodzejm liter - wielkich, drukowanych.
iPad chyba nie miał być narzędziem pracy, szczególnie z tekstem. Stąd pewne niedociągnięcia. Szczerze mówiąc nie znam wspomnianych aplikacji, więc ciężko mi sie odnieść do zarzutów. Generalnie mnie bardziej przeszkadzał brak strzałek na klawiaturze w niektórych momentach podczas edycji tekstu. To dziwadło to zaszłość chyba jeszcze ze starych pomysłów Jobsa, by koniecznie do poruszania kursorem używać kiedyś myszki, a teraz palców na danym wyrazie. By zaprezentować lupkę, dwupalczaste dotknięcia i tym podobne niby usprawnienia, ale narzucane, a nie opcjonalne.
Zapis automatyczny to raczej konieczność, natomiast jeżeli jest możliwość wersjonowania, to wówczas jest to lepsze rozwiązanie całości. Po prostu cofasz się do któregoś z poprzednich zapisów. Nie wiem, czy jest to możliwe aktualnie w danej aplikacji - wątpię. Na Maku jest to wbudowane w system, więc na iOS jeżeli nie teraz, to prędzej czy później się także może pojawi.
Angry Birds Star Wars 2 jest za free, jak by ktoś reflektował.
ja kiedyś latałem, ale od dwóch dni pykam sobie w CRS Classic :)
Classica mam rozpracowanego w 80% (zostal mi ostatni Tier do zrobienia ale mi sie nie chce bo ile mozna wygrywac... :mrgreen:). Dobre fury dali do tej wersji, ale pewnie malo Europy bo nasze skrecaly, a tu tylko jazda na wprost ;)
Władca Pixeli
21-12-2013, 08:14
Problem małych liter kompletnie dla mnie niezrozumiały - może dlatego, że od kilkudziesięciu lat korzystam z fizycznej klawiatury, na której są klawisze z jednym rodzejm liter - wielkich, drukowanych.
Tyle, że fizyczna klawiatura powstała w czasach kiedy dinozaury chodziły po ziemi. :mrgreen:
Po drugie na tablecie pisze się jednym palem a nie na 2 ręce. Dodatkowo w tabletach bardzo często litery same zamieniają się na duże np. po kropce czy w wyrazach które się pisze dużą literą.
Wczoraj próbowałem rozgryźć backup iPada. Po podpięciu kablem do laptopa miłą niespodzianka bo zobaczyłem moje zdjęcia. Niestety bardzo szybko się okazało, że można skopiować zdjęcia z tabletu ale w drugą stronę to nie pracuje. Kolejne rozczarowanie to zbiory z Pages nie są w ogóle widoczne po podłączeniu PC czyli nie można ich łatwo przekopiować.
Sporo czasu stracone na szukaniu w internecie i kolejne podejście z iTune.
Po instalacji iTunes i podpięciu tabletu...
http://img24.imageshack.us/img24/3041/ftde.jpg
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/3041/ftde.jpg)
Zero wyjaśnienia o co chodzi. Znowu szukanie po internecie co jest grane.
Kliknąłem na klawisz sync i spodziewałem się, że po kilku sekundach zobaczę moje dokumenty. Wygląda na to, że program zamiast synchronizować moje dokumenty zaczął synchronizować wszystkie aplikacje jakie zainstalowaniem mimo, że o to nie prosiłem.
http://img853.imageshack.us/img853/1083/89rt.jpg
źródło (http://img853.imageshack.us/img853/1083/89rt.jpg)
Synchronizacja się skończyła a dokumentów jak nie było tak nie ma.
Znowu szukanie po internecie.
W między czasie znalazłem informację aby zapomnieć o oprogramowaniu Apple tylko zainstalować "diskaid"
Tak więc ten uproszczony system jest tak prosty, że nadal nie wiem w jaki prosty sposób kopiować zbiory z tabletu na PC i odwrotnie.
Zaloginowałem się również do iCloud ale moich zbiorów też nie ma.
A teraz przykład jak ta sama operacja wyglądała na tablecie Samsunga.
Nie zaglądając, do żadnej instrukcji obsługi, nie czytając niczego na internecie, podpiąłem tablet i za kilka sekund pojawiła się ikonka tabletu. Po kliknięciu na ikonkę pokazała się zawartość karty pamięci i baz najmniejszych kłopotów skopiowałem wszystkie potrzebne zbiory na tablet. Operacja backapu jest również tak samo prosta.
iPad chyba nie miał być narzędziem pracy, szczególnie z tekstem.
Nie mogę również zrozumieć dlaczego przy każdym połączeniu z laptopem pyta się "Trust This Computer?" Jeżeli to nie narzędzie pracy to po co ta całą zabawa z weryfikacją komputera. Wystarczy dodać opcję "Zapamiętaj" ale widać jest to zbyt skomplikowane.
Polubisz to wkrótce, tu nie ma żadnych zbiorów, nie musisz się o nie martwić, kopiować i backupować. Tym bardziej przenosić na komputer. Dropbox ułatwi Ci wiele, możesz przez niego synchronizować książki, zdjęcia itd. Jeżeli już chcesz tak bardzo 'klasycznie'.
Polubisz to wkrótce, tu nie ma żadnych zbiorów, nie musisz się o nie martwić, kopiować i backupować. Tym bardziej przenosić na komputer. Dropbox ułatwi Ci wiele, możesz przez niego synchronizować książki, zdjęcia itd. Jeżeli już chcesz tak bardzo 'klasycznie'.
Dropbox czy iCloud?
Dropbox bywa wygodniejszy i łatwiej wymienić pliki z PC.
Nie znam Pages, ale tu jest pomoc od Apple z opisem procedury, sprowadzającej się do użycia jednej ikony właściwie. W dodatku wspólnej dla niemal wszystkich aplikacji.
http://support.apple.com/kb/PH3598?viewlocale=en_US
Z tego co rozumiem, dokumenty trzeba wpierw wyeksportować do iTunes, nie wiem dlaczego, większość aplikacji automatycznie udostępnia swoje dane. Być może to kwestia jakichś zabezpieczeń, prywatności, haseł i tego, by właśnie ograniczyć możliwość banalnego odczytania czyichś prac.
Na iOS unika się pojęcia plików, czy katalogów. Raczej jest dostęp do treści w jakiś tam sposób, a to jak i gdzie ona jest przechowywana, ma być teoretycznie mało istotne. Bywa to szokiem dla osób chcących sprawować niepodzielną kontrolę nad tym, co mają na dysku, mieć wszystko uporządkowane po swojemu, jak to robiły od trzydziestu lat, itd. Ale większość rzeczy po pierwszym szoku i pewnej akceptacji tego podejścia z czasem staje się zrozumiała, a nawet wygodna.
ThomasVoland
22-12-2013, 09:47
Ponawiam pytanie, bo może wiadomo już coś więcej w tej sprawie. Potrzebuję stacji dokującej do MBPr 15" late 2013. Najchętniej kupiłbym stację w postaci listwy wpinanej do Macbooka, ale niekoniecznie. Musi to być stacja umożliwiająca korzystanie z wbudowanego ekranu, więc te gdzie się wkłada laptopa zamkniętego pionowo odpadają.
Musze podłączyć do niej m.in. dyski twarde, więc powinna mieć swoje zasilanie.
PS. to wygląda dość dobrze, zaraz zobaczę dokładniej: http://landingzone.net. Właśnie coś tego typu by mnie interesowało
Władca Pixeli
22-12-2013, 18:17
Na iOS unika się pojęcia plików, czy katalogów. Raczej jest dostęp do treści w jakiś tam sposób, a to jak i gdzie ona jest przechowywana, ma być teoretycznie mało istotne. Bywa to szokiem dla osób chcących sprawować niepodzielną kontrolę nad tym, co mają na dysku, mieć wszystko uporządkowane po swojemu, jak to robiły od trzydziestu lat, itd. Ale większość rzeczy po pierwszym szoku i pewnej akceptacji tego podejścia z czasem staje się zrozumiała, a nawet wygodna.
Idziesz do biblioteki i dostajesz informację: książka jest na drugim piętrze, 3 rząd, 4 regał, 1 półka, 9 książka od lewej.
Niby sporo informacji do zapamiętania ale odnajdziesz książkę bardzo szybko.
W bibliotece sterowanej systemem Apple dostajesz informację: książka jest na drugim piętrze :mrgreen:
I to ma być wygodny system?
Jeżeli firma sprzedaje tablet z 64GB pamięci to znaczy, że spodziewa się, że użytkownicy mogą trzymać sporo dokumentów.
Polubisz to wkrótce, tu nie ma żadnych zbiorów, nie musisz się o nie martwić, kopiować i backupować. Tym bardziej przenosić na komputer.
Problem w tym, że nie ma żadnej kontroli ani weryfikacji czy backup został zrobiony.
Ja nie mogę sobie pozwolić, aby po kilku miesiącach pracy w razie uszkodzenia okazało się, że nie mam żadnych danych.
Jeżeli ktoś podróżuje z tabletem przez dłuższy czas w miejscach bez dostępu do internetu to wygląda ma to że nie ma możliwości zrobić kopi zapasowych.
W bibliotece sterowanej systemem Apple dostajesz informację: książka jest na drugim piętrze :mrgreen:
I to ma być wygodny system?
Nenene... W bibliotece sterowanej systemem Apple dostajesz tę książkę do ręki, bez zawracania sobie głowy na którym piętrze, w którym rzędzie, na którym regale i na której półce. Musisz tylko wejść do odpowiedniej biblioteki... Tak przynajmniej w teorii to ma działać... Czasem nie działa, ale tylko czasem...
Jak znasz tytuł to po prostu wyszukujesz po nazwie, lub jej części.
Aha, na klawiaturze iPada oczywiście, że pisze się dwoma rękami! Przynajmniej ja tak robię i jest to bardzo szybkie. Można nawet podzielić sobie klawiaturę, by pisać tylko kciukami, jeżeli trzymasz iPada w powietrzu.
Władca Pixeli
22-12-2013, 21:51
Kolejna część Apple story :mrgreen:
Znalazłem informację, że mogę zainstalować iCloud Control Panel ale już na pierwszej stronie zobaczyłem, że jest dostęp tylko do email, zdjęć ale nie do dokumentów.
http://img593.imageshack.us/img593/1189/4tki.png
źródło (http://img593.imageshack.us/img593/1189/4tki.png)
Przypadkowo zobaczyłem, że można użyć z Bluetooth AirDrop. Tak więc kolejna nadzieja.
Pierwszy test Bluetooth to połączenie Galaxy S4 z tabletem Samsunga. Kilka sekund i obydwa urządzenia połączone.
Zaznaczyłem zbiór na telefonie Samsung, następnie "Share via" Bluetooth i po kilku sekundach miałem kopię zbioru na tablecie.
Drugi test to połączenie Galxy S4 z iPad oraz z iPhone - połączenie Bluetooth bez problemu.
Trzeci test to połączenie tabletu Samsynga z iPad oraz z iPhone - połączenie Bluetooth bez problemu.
Czwarty test to połączenie iPad i iPhone - i co? Nie działa!!! :mrgreen:
A miało być tak prosto i łatwo z produktami Apple
P.S.
Kilkanaście minut pracy na programie Pages i pierwszy bug :mrgreen:
jeżeli napiszemy
1 <TAB> 2 <Tab> 3
a następnie zastosujemy opcję "list" to mamy
· 1 <TAB> 2 <Tab> 3
Jeżeli mamy tekst 123 i najpierw zastosujemy opcję "list" to <Tab> nie działa prawidłowo
velaskez
22-12-2013, 22:26
To jako, że ja również zacząłem swoje apple story niedawno, też zauważam rzeczy, które mnie denerwują. Dla przykładu, miał być świetny moduł wifi...spodziewałem się czegoś równie dobrego jak mam w laptopie. A często się zdarza, że tablet nie widzi sieci. Albo wyszukuje je wybiórczo bardzo, w miejscu gdzie komputer widzi 15 sieci, tablet pokaże 3. Co mnie lekko denerwuje. Ostatnio byłem w hotelu, gdzie na każdym piętrze była osobna sieć, i to przerosło ipada i nie widział żadnej, zajęło mu 10 minut, żeby w ogóle coś znaleźć - a komputer tylko włączyłem i podłączyłem się do sieci.
Jak jest 15 sieci, to może właśnie w tym jest problem, że się na siebie nakładają. Trudno porównywać laptopa z tabletem, natomiast można sprawdzić w takich warunkach inny tablet, czy miałby problemy. Jeżeli nie, to może coś nie bardzo działa w tym konkretnym egzemplarzu i należy go reklamować? U mnie iPad pierwszej generacji często lepiej się sprawował niż Mac Mini i jakiś tam przypadkowy laptop. Poza domem nieczęsto go jednak używam, w jakiejś tam restauracji kiedy potrzebowałem, także nie było problemów - trudno mi to szerzej ocenić. Dodatkowo konstrukcje między generacjami się zmieniały i właśnie położenie odbiornika chyba także. iPady są aluminiowe, więc w odróżnieniu od plastikowych tabletów mogą mieć większe wymagania w tym względzie. Coś za coś, jednak ja bym sie upewnił czy to nie jakaś usterka, szczególnie jeżeli denerwuje - tak być nie powinno.
Mam pytanie:
Mój stary mini wylądował pod telewizorem. Chce mu wgrać OS X Server. Jaki dysk mu wsadzić 1TB ? WD RED, BLUE czy GREEN czy inny ? 5200 czy 7200 ? Serwer bedzie sobie chodził 24h. Time Machine backup, iTunes serwer, multimedia, wrzutnia plików.
Wystrzegałbym się serii Blue i Green. WD do NAS przeznacza dyski z serii Red i myślę, że na taki powinieneś się zdecydować.
WD Red, jeżeli ma być od WD. Sensowna gwarancja i sensowne zmiany w firmware.
velaskez
09-01-2014, 18:13
Jak jest 15 sieci, to może właśnie w tym jest problem, że się na siebie nakładają. Trudno porównywać laptopa z tabletem, natomiast można sprawdzić w takich warunkach inny tablet, czy miałby problemy. Jeżeli nie, to może coś nie bardzo działa w tym konkretnym egzemplarzu i należy go reklamować? U mnie iPad pierwszej generacji często lepiej się sprawował niż Mac Mini i jakiś tam przypadkowy laptop. Poza domem nieczęsto go jednak używam, w jakiejś tam restauracji kiedy potrzebowałem, także nie było problemów - trudno mi to szerzej ocenić. Dodatkowo konstrukcje między generacjami się zmieniały i właśnie położenie odbiornika chyba także. iPady są aluminiowe, więc w odróżnieniu od plastikowych tabletów mogą mieć większe wymagania w tym względzie. Coś za coś, jednak ja bym sie upewnił czy to nie jakaś usterka, szczególnie jeżeli denerwuje - tak być nie powinno.
Tylko, że Blackberry Q5 widzi te 15 sieci. A czasem i więcej. A ipad 3...4...
Mam pytanie:
Mój stary mini wylądował pod telewizorem. Chce mu wgrać OS X Server. Jaki dysk mu wsadzić 1TB ? WD RED, BLUE czy GREEN czy inny ? 5200 czy 7200 ? Serwer bedzie sobie chodził 24h. Time Machine backup, iTunes serwer, multimedia, wrzutnia plików.
Ja od siebie moge polecic Seagate Barracuda XT 7200 2TB.
Mam 2 lata w NAS i nie moge narzekac (ODPUKAC).
I chyba warto zwrocic uwage, zeby dysk byl "serwerowy", bo czyms tam sie roznia.
Co do slabego wylapywania WiFi przez iPad - wiem, ze w ktorej generacji na to narzekano - ja mialem 2 i 3, teraz mam Air i nie mialem takowych problemow, ale, niestety, kazdy z tych tabletow potrafil miec problem z zalogowaniem sie do wybranej sieci - dlugo "mielil".
Dzięki za polecenia. W gre oczywiście wchodzi dysk tylko 2.5''.
To, zdaje sie, mocno zmienia postac rzeczy...
A da sie tam wrzucic SSD?
Moze SSD wlasnie?
A nie lepiej, po prostu, jakiegos NASa?
To, zdaje sie, mocno zmienia postac rzeczy...
A da sie tam wrzucic SSD?
Moze SSD wlasnie?
A nie lepiej, po prostu, jakiegos NASa?
Da sie, nawet pracował tam samsung 830 ale uzywam go teraz jako dysk przenośny. Chciałbym NAS ale mini wciąż pozostaje podłączony do monitora i używa go również żona jako komputer domowy.
Na razie zakupiłem osx server i "walcze" z ustawieniami. Najwżniejsze to uruchomić ftp żeby po za domem wrzucac pliki na serwer.
foto4deg
18-01-2014, 13:16
Panowie, a można tymczasowo zainstalować w MBP 13'' dysk bez przykręcenia torx-ów? Czy lepiej nie ryzykować? Poprzedni dysk mam właśnie podpięty poprzez usb do drugiego mac'a, staram się odzyskać z niego dane i torxy w nim zostały - nie chcę ich rozkręcać, dopóki nie skończy całej operacji.
ThomasVoland
20-01-2014, 14:39
Potrzebuję jakiś mały programik, którym mogę na sztywno ustawić korzystanie tylko ze zintegrowanej karty graficznej. Jak PS jest uruchomiony to się przełącza niepotrzebnie na GeForce.
Potrzebuję jakiś mały programik, którym mogę na sztywno ustawić korzystanie tylko ze zintegrowanej karty graficznej. Jak PS jest uruchomiony to się przełącza niepotrzebnie na GeForce.
Próbowałeś tym?
http://gfx.io/
Z opisu: "Manually switch to Integrated Only or Discrete Only mode to force one GPU on or the other."
ThomasVoland
21-01-2014, 09:33
Dokładnie to o co mi chodziło. Dziękuję.
Nie wiem jak wam ale mi gfxCardStatus 2.3 nawet po ustawieniu "Tylko zintegrowana" to i tak zmienia na dedykowaną gdy odpalam bardziej zrzerające grafike procesy, również te wyskakujące okno jaka karta jest używana w tym czasie jest denerwujące. Też tak macie czy tylko mój laptop i przypadek jest osobny :)
Być może zachowanie zależy od wydajności zintegrowanej karty. Autor aplikacji opisał sytuację wymuszania przełączenia się na kartę dedykowaną w przypadku bardziej zasobożernych aplikacji.
Sprawdziłem przed chwilą u siebie (mam Iris Pro + GeForce GT750M, OS X 10.9.1) i Photoshop CC trzyma się ustawionej karty. W Preferencje -> Wydajność wykrywa raz jedną, raz drugą. Warunek jest taki, że karty przełączyć trzeba przed uruchomieniem Photoshopa.
Wyskakujące powiadomienia możesz wyłączyć w Preferencjach systemowych (a nie w ustawieniach aplikacji) -> Powiadomienia. Znajdź gfxCardStatus i ustaw styl komunikatu na "Brak". Wtedy o rodzaju karty informuje tylko literka i/d. Zakładam, że masz Mavericks :)
Mavericka i ten sam mbp, dzięki za informację jak wyłączyć powiadomienia ! przydatne i to bardzo :)
Co do karty ktoś testował jak to się ma do czasu pracy na zintegrowanej lub dedykowanej ? Wiem, że praca w c1 na dedykowanej karcie to 3 czasem 4 godziny maksymalnie i laptop pracuje na pełnych obrotach akustycznych i termicznych. C1 wspiera dedykowaną kartę i wykorzystuje ją przyspieszając nieco pracę, na iris pro nie testowałem.
GoOrange
22-01-2014, 13:28
Mavericka i ten sam mbp, dzięki za informację jak wyłączyć powiadomienia ! przydatne i to bardzo :)
Co do karty ktoś testował jak to się ma do czasu pracy na zintegrowanej lub dedykowanej ? Wiem, że praca w c1 na dedykowanej karcie to 3 czasem 4 godziny maksymalnie i laptop pracuje na pełnych obrotach akustycznych i termicznych. C1 wspiera dedykowaną kartę i wykorzystuje ją przyspieszając nieco pracę, na iris pro nie testowałem.
Proponuję jednak sprawdzić dla pewności wydajność obu kart w C1. Na moim hamaku Nvidia GTX660 uzyskiwała w Luxmarku wynik ok. 470 pkt wobec 380 pkt. HD4000 z i7-3770K ale już eksport 3500 fot w wykorzystaniem OpenCL przeleciał szybciej o jakieś 10 min. na HD4000. Z tego co wiem to w Macbooku mamy proca i7-4850HQ a tam Intel Iris Pro Graphics 5200. Co prawda z podstawowym taktowaniem tej karty troszkę przegięli (tylko 200 MHz wobec 650 MHz w HD4000 z i7-3770K), ale już dynamiczne taktowanie to 1200 MHz wobec 1150 MHz.
Jeśli okaże się że licząc, ta karta jest bliżej 1200 MHz niż 200 MHz a mając na uwadze np. wynik tego porównania (https://compubench.com/compare.jsp?config_0=13242383&config_1=16353664), (GT750M jest słabsza w OCL od GTX660), to może się okazać że HD5200 jest w C1 szybsza od GT750M, a dodatkowo komputer dłużej działa na baterii.
Najprościej to sprawdzić teoretycznie w Luxmarku http://www.luxrender.net/wiki/LuxMark#Download i praktycznie, eksportując identyczną paczkę zdjęć w C1.
Przyznam szczerze, sam jestem ciekaw wyników.
...aaa i dodam że tylko czekać jak soft będzie potrafił wykrywać wszystkie procesory i z pomocą wszystkich liczyć OpenCL. Wtedy wszystkie konfiguracje wielo-graficznę będą w uprzywilejowanej sytuacji :)
...aaa 2. Link do porównania Irisa Pro z GT750M (https://compubench.com/compare.jsp?config_0=16059202&config_1=16353664)
Władca Pixeli
23-01-2014, 04:24
Kolejna część iPad story - tragedia :mrgreen:
Po kilku tygodniach pracy na iPad mini wygląda, że jest to najgorszy system jaki w życiu widziałem.
Ustawienie synchronizacje Pages z iCloud zajęło prawie 2 tygodnie. Jest jakiś "bug" w systemie. Najprawdopodobniej problem polega na tym, że zaraz po uruchomieniu iPad ustawiłem iCloud (nie było innego wyjścia) a później zainstalowałem Pages. Z jakiegoś powody Apple nie instaluje Pages, Numbers, iPhoto czy iBooks na nowych systemach i po późniejszej instalacji aplikacje nie widziały ustawień iCloud.
Przy okazji testowania Pages na iCloud wyszło, że zdjęcia między iPad i iPhone nie synchronizują się poprawnie. Tylko część zdjęć jest na obydwu jednakowa. Stwierdziłem, że szkoda czasu na szukaniu przyczyny.
Dokumenty bardzo często po zamknięciu pokazuję strzałkę i nie mogą się zapisać do iCloud godzinami. Nie ma natomiast problemu z zapisem do iTunes.
Pages - wiesza się kilka razy na dzień, najczęściej przy zaznaczaniu tekstu. Jedyne wyjście to restart systemu. Jest o tym na internecie ale rozwiązań brak.
Ostatnio coraz częściej po otworzeniu dokumentu Pages kilka stron jest pustych. Po restarcie wszystko wraca do normy.
Następny problem to czasami zaznaczając tekst w lupie wszystko powinno być powiększone a zamiast tego widać szare tło. I znowu po restarcie wszystko wraca do normy.
Backup do WebDAV - trzeba otwierać każdy zbiór i robić backup indywidualnie, co przy kilkudziesięciu zbiorach zajmuje prawie godzinę dziennie. Czy tak trudno zrobić opcję, zaznacz wszystkie zbiory i zrób backup. Dla porównania backup całego Galaxy Tab zajmuje kilkanaście sekund.
Niestety zapis do WebDAV bardzo często gubi ustawienia i trzeba wszystko wpisywać od nowa.
Brak słownika nowych wyrazów aby dodać nowe. Jeżeli dane słowo nie istnieje z słowniku jest podkreślane na czerwono co bardzo przeszkadza w późniejszym czytaniu przy małym tekście.
Automatyczne dokańczanie wyrazu podczas pisania - tragedia. W systemie google już po pierwszej literze jest podpowiedź. W iPad podpowiedź pojawia się po 5 czy 6 literze a czasami wcale. Co gorsze bardzo często poprawnie napisany wyraz jest automatycznie zamieniany na wszystkie duże litery.
Bateria w porównaniu do Galaxy Tab 2 porażka. Na Galaxy mogłem pracować cały dzień bez ładowania. Na iPad muszę koło południa doładować. Ładowanie iPad trwa wieki.
PDF - można eksportować z Pages czy numbers PDF ale nie można wczytać zbiorów PDF. Znajomy z supportu Apple poradził zainstalować iBooks. Bardzo fajnie bo teraz mogę trzymać dokumenty PDF ale nie ma synchronizacji z iCloud czy opcji robić backup przez iTunes i WebDEV. Zostaje tylko backup przez email!
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/713/43j9.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/713/43j9.jpg)
Jakiś "inteligentny inaczej":mrgreen: umieścił "Lock Rotation" i "Mute" razem, przy czym tylko jedna opcja może być włączona. Tak więc mamy albo możliwość automatycznego obracania obrazu i cichą klawiaturę, albo klawiatura wydaje dźwięk przy pisaniu ale ekran się nie obraca.
Aby to działało razem Apple musiało stworzyć specjalną stronę z wyjaśnieniem
http://support.apple.com/kb/ht4085
A wystarczyło zrobić aby te opcje działały oddzielnie.
W Pages zrobiono opcję umieszczania zdjęć. Oficjalnie jest możliwość ustawić zdjęcia aby zawsze były na tym samym miejscu albo zmieniały pozycję razem ze zmieniającym się tekstem. Niestety niektóre zdjęcia mimo tych samych ustawień zachowują się w różny sposób.
Wspominałem wcześniej o długim czasie instalowania Pages and Numbers
Okazało się ze:
Pages - 382 MB
Numbers - 368 MB
iPhoto 322 MB
Cały Office 2007 (Outlook, Access, Word, Excell, Power Point, Publisher + Viso) zajmuje 770MB, przy czym możliwości MS Office są wielokrotnie większe.
W opcjach General / About / Diagnostic & Usage / Diagnostic & Usage Data jest informacja o problemach systemu.
W ostatnich dniach mam zarejestrowanych 19 rekordów "Crash System".
I to ma być ten wspaniały stabilny system?
Ja moge tylko napisac, ze zawsze, gdy ktos pytal o iPad vs Android, za kazdym razem odpowiadalem:
iPad do zabawy, do pracy tylko cos z Androidem.
I dziwie sie ludziom, ktorzy wybrali inaczej.
Co do Pages: mam na OSX i jestem zalamany tym programem - jednak Excel to jest Excel i tyle w temacie.
Co do baterii, to mnie zaszokowales - nie widzialem tableta z lepsza bateria niz iPad.
Zaraz, ale Ty mowisz o iPada MINI? A, to moze zmienia postac rzeczy.
Ale czy mozes to porownywac do Galaxy Tab, jak mniemam 10?
Władca Pixeli
23-01-2014, 04:36
Co do baterii, to mnie zaszokowales - nie widzialem tableta z lepsza bateria niz iPad.
Zaraz, ale Ty mowisz o iPada MINI? A, to moze zmienia postac rzeczy.
Ale czy mozes to porownywac do Galaxy Tab, jak mniemam 10?
Mam Galaxy Tab 2 7.0 więc są takie same.:wink:
Marcin Jakubowski
23-01-2014, 08:49
Kolejna część iPad story - tragedia :mrgreen:
nie wiem czy wytrzymasz tak długo :) ponoć pomoc nadchodzi:
http://9to5mac.com/2014/01/22/apple-responds-to-complaints-about-ios-7-crashes-says-fix-incoming/#more-307165
wróble ćwierkają, że dopiero w marcu.
Co do Pages: mam na OSX i jestem zalamany tym programem - jednak Excel to jest Excel i tyle w temacie.
no tak, być może jesteś załamany ponieważ porównujesz pages do exela ;)
mały ot
a tak serio to oczywiście, że pages ma sporo mniejsze możliwości niż word. Na moje potrzeby byłyby one wystarczające, jednak brak 100% zgodności w edytorem MS powoduje, że używam właśnie tego drugiego.
O nie....
POMYLKA z mojej strony.
Mialem na mysli NUMBERS, a nie Pages!
(...)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/713/43j9.jpg)
Jakiś "inteligentny inaczej":mrgreen: umieścił "Lock Rotation" i "Mute" razem, przy czym tylko jedna opcja może być włączona. Tak więc mamy albo możliwość automatycznego obracania obrazu i cichą klawiaturę, albo klawiatura wydaje dźwięk przy pisaniu ale ekran się nie obraca.
Aby to działało razem Apple musiało stworzyć specjalną stronę z wyjaśnieniem
http://support.apple.com/kb/ht4085
A wystarczyło zrobić aby te opcje działały oddzielnie. (...)
To ustawienie dotyczy bocznego przełącznika. Używając go albo wyciszamy iPada, albo blokujemy ekran.
Ja mam ustawione to na wyciszanie, a blokowanie ekranu mam w menu "wyciąganym" z dolnego brzegu ekranu. I tym sposobem masz cichą klawiaturę z zablokowaną orientacją.
Władco Pixeli...
Restart systemu? A nie wystarczy zrestartować wieszającą się aplikację (poprzez ubicie jej z paska aplikacji i ponowne uruchomienie)?
Co do Pages, to się nie odniosę, bo zwyczajnie nie znam tego programu. A widzę, że daleko mu do doskonałości. Jednak o ile kojarzę, to pakiet Office powstawał latami i niekoniecznie pod taką presją czasu, więc pewnie jest wiele rzeczy do poprawienia w pakiecie Apple. Jednak nie ma to chyba wiele wspólnego z samym systemem operacyjnym.
Zajętość dysku przez aplikacje ma się nijak do ich możliwości. Kod nie zajmuje miejsca niemal wcale - to kwestia ilości dołączonych multimediów, szablonów, czcionek itp.
Crash systemu pod starszymi wersjami iOS mi się zwyczajnie nie zdarzył chyba ani razu. Możliwe, że nowe nie są tak stabilne z jakiejś przyczyny.
Słownik zawsze był do kitu na iOS, choć są sposoby na jakieś tam jego dostosowanie - na przykład dodając własne skróty w odpowiednim menu. Ja wyłączyłem bardzo szybko, ale że korzystam jedynie z pełnowymiarowego tabletu, więc kompletnie nie jest to problem i wolę pisać jak na PC.
Z ustawieniem trybu przełącznika nie powinno być problemu, ponieważ w szufladce multimedialnej mamy dostęp do suwaka głośności, blokady dźwięku, czy orientacji. A że jest jeden przycisk konfigurowalny, a nie dwa dedykowane, to jakby kwestia osobistych preferencji. Ja odwrotnie mam ustawione to niż GeparD na przykład. Mute robię trzymając przycisk głośności w dół przez sekundę (wówczas robi się automatycznie Mute), a przycisk blokady reguluje mi autoobrót. Może rzeczywiście opis tego jest niezbyt szczęśliwy i gdzieś w konfiguracji jakiś obrazek by się przydał. A może jest w mini instrukcji obsługi dołączonej do tabletu? W końcu nawet w iOS jest kilka rzeczy, które i tak trzeba wiedzieć jak zrobić, jak choćby wyłączenie i restart urządzenia.
Zużycie akumulatora mocno zależy od aplikacji, więc zgaduję, że trudno jest porównywać działanie między tabletami, bo zwyczajnie jeden program może być bardziej zasobożerny niż inny. Rozumiem, że jakiś konkurent Pages na Androidzie działa dłużej niż ten program? Bardzo możliwe, że to niezbyt ekonomicznie napisana aplikacja. Zwykle porównuje się oglądanie filmów i inne typowe zadania. Jeżeli tablet nie trzyma specyfikacji producenta, to może warto to zgłosić jako problem.
Ja w iOS 5.0 i pierwszym iPadzie mam największy problem z przeglądarką za to. Wydaje się, że nakładają się tu dwa problemy - niewielka ilość pamięci RAM oraz dość skomplikowane strony. I czasem przeglądarka się zwyczajnie zamyka. Po ponownym otwarciu zwykle jest OK, czyli to znów niedopracowanie aplikacji daje o sobie znać. Sam system działa bez zarzutu jednak, choć nie tak szybko jak oryginalny system operacyjny, z którym tablet się ukazał w sprzedaży. No ale dodatkowe możliwości powodują, że nie chce się cofać. ;)
Wydaje mi się, że chcąc używać jednego lub drugiego narzędzia do pracy, powinno się poznać jego wady i zalety możliwie najlepiej przed podjęciem decyzji o wyborze. Chodzi oczywiście o aplikację, w jakiej przyjdzie nam pracować. Przecież podobnie jest na komputerze. Możesz wybrać LR, PS, VNX, C1, Aperture i masę innych programów do edycji obrazu. I przed kupnem zwykle się je testuje. Oczywiście problem z tabletami jest taki, że po pierwsze wybór mały, a przetestować także ciężko całe urządzenie, jeżeli go nie posiadamy. Choć na pewno można się jakoś tam wspomóc opiniami innych - prekursorów. W Stanach zdaje się, że przez jakiś czas można zwrócić urządzenia Apple, jeżeli nie jesteśmy z nich zadowoleni, więc byłaby to jakieś rozwiązanie. U nas słabiej - choć zawsze można odsprzedać.
velaskez
23-01-2014, 19:00
Władco, ja nie wiem jak Ty to robisz, ale u mnie na iPadzie mini ostatnio miałem wskaźnik w użyciu 15h i od poprzedniego ładowania 2dni 22h....
Np teraz, gdy ladowalem rano:
źródło (https://imageshack.com/i/0jzszcj)
http://www.ibtimes.com/apple-ios-7-release-15-ways-improve-battery-life-your-iphone-or-ipad-1413218
Rzeczy takie jak wifi czy jasnosc zostawilem, ale juz auto download, auto update, czesty push maili, czy location services powylaczalem. I jak widac...bangla az milo.
Witam.
Mam pytanie, czy da się przesłać zdjęcia które mam na laptopie do ipada mini? Czy to przez wifi czy bluetooth`a? Próbuje na różne sposoby i nic..
Pozdrawiam
O ile kojarze, to potrzebna jest zewnetrzna aplikacja.
A najlepiej, to chyba taki adapter, do ktorego mozna wlozyc karte pamieci.
ThomasVoland
26-01-2014, 14:33
Zewnętrzna aplikacja, adapter na kartę?:|
Wszystko się synchronizuje automatycznie. Wybierasz jedynie (itunes > ipad > zdjęcia), które foldery mają być synchronizowane i nic więcej cię nie obchodzi.
A to ciekawe, ale moze ja nie wiem o czym mowisz...
Najlepiej to zrobić przez iTune
Czyli na laptopie muszę zainstalować itunes?
Władca Pixeli
26-01-2014, 22:15
Władco, ja nie wiem jak Ty to robisz, ale u mnie na iPadzie mini ostatnio miałem wskaźnik w użyciu 15h i od poprzedniego ładowania 2dni 22h....
http://www.ibtimes.com/apple-ios-7-release-15-ways-improve-battery-life-your-iphone-or-ipad-1413218
Rzeczy takie jak wifi czy jasnosc zostawilem, ale juz auto download, auto update, czesty push maili, czy location services powylaczalem. I jak widac...bangla az milo.
W Galaxy Tab 2 7.0 mam tylko wyłączony GPS and Bluetooth. Cały czas pracuje email (7 adresów) i exchange. Do tego kilka dodatkowych aplikacji jak: Twitter, Instagram, Dropbox, Pogoda i tablet spokojnie pracuje ponad 4 dni
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/22/q5c5.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/22/q5c5.jpg)
Kilka dni temu pokazały się nowsze wersje Pages i Numbers.
Zapis do WebDAV zbiorów pages pracuje nieco lepiej, za to zapis z Pages formatu PDF do WebDAV gubi teraz hasło. Dodatkowo w nowszej wersji przy zapisie zbiorów Pages do WebDAV nie ma teraz ostrzeżenia o nadpisywaniu poprzedniego zbioru.
Od początku kiedy kładłem iPad na stół czy łóżko na ekranie pojawiał się napis.
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/833/uxlb.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/833/uxlb.jpg)
Byłem pewny, że niechcący dotykam ekranu. Wczoraj przypadkowo odkryłem, że mając otwarty program Pages najmniejszy wstrząs przy kładzeniu iPad powoduje pojawienie się tego okna.
Czy ktoś może wyjaśnić co to za "ficzer" :mrgreen:, czy to może jakaś tajna funkcja?
Carlos_lo
26-01-2014, 22:50
normalne akcja undo przy shake:
http://howto.cnet.com/8301-11310_39-57602690-285/shake-your-ios-device-to-undo-actions-in-mail/
Pewnie tam już jest :)
Pewnie tam go nie ma...
Zainstalowałem na laptopie itunes i dalej nic.. Nie mam pojęcia jak przesłać zdjęcia z laptopa windows7 do ipada..
Marcin Jakubowski
27-01-2014, 18:44
to może na obrazkach:
http://support.apple.com/kb/HT4236?viewlocale=en_US&locale=en_US
powodzenia
Jak napisał Marcin musisz wszystko przesyłać przez Itiune inaczej się nie da a tym bardziej przez BT ?!
Czy możecie mi polecić jakiś dobry program do tworzenia HDR na maca? Uzywałem Machinery z powodzeniem ale program dziala tylko pod windows.
Wysłane z mojego GT-P7310 przy użyciu Tapatalka
Czy w ipadzie przy rozdzielczości 2048 x 1536 pikseli można ustawić przeglądarkę Safari tak, aby wyświetlała strony w ich stuprocentowej rozdzielczości bez rozciągania na cały ekran? Jak przeglądam strony gdzie są obrazki np. 800x600 to po rozciągnięciu do 2048 robi się mydło. Pozdrowerek.
atgorscy
17-02-2014, 14:36
Witam mój stary sprzęt (windosowy) się skończył . Chce kupić coś typowo do obróbki zdjęć. Możecie mi polecić który imac najlepszy ( budżet 6 tyś ).
Niestety moja wiedza o komputerach i systemie firmy Apple jest zerowa a wątek za długi do czytania bo dziś chce się wybrać na zakupy .
Czy kierować się zamontowaną grafiką czy czymś innym ?
Z góry dzięki
Ghost Dog
18-02-2014, 15:37
Od ponad kilkunastu lat używam tylko i wyłącznie sprzętu Apple. Do obróbki zdjęć nadaje się doskonale. Uzywam min. iMaca 24''. Jeśli interesuje Cię wydajność połączona z doskonałymi parametrami do obróbki zdjęć osobiście sugerowałbym Ci przy budżecie jakim dysponujesz zakup Maca mini i monitora Eizo. Np. w takiej konfiguracji:
http://www.cortland.pl/apple-mac-mini-intel-core-2.3ghz-i7-4gb-1tb-hd-graphics-4000.html
i monitor http://www.cortland.pl/eizo-lcd-22-and-8243-flexscan-widescreen-sx2262wk-czarny-kalibrator-easypix..html
Pamięć do miniaka możesz sobie wymienić, dokupując ją np w Komputroniku. Ten monitor sprawdza się super w codziennej pracy ze zdjęciami. W cenie, o jakiej piszesz możesz mieć iMaca 21'5'' z procesorem i5. Grafika zawarta w mini bez problemu wyrabia przy obróbce zdjęć.
Polecił bym jeszcze aby Mini kupić z SSD i 16 G ram !!!
No i masz maszynę na wiele LAT :)
Nie kupuj dodatkowej pamięci od Apple bo słono przepłacisz. Jak kolega wyżej wspomniał, pamięć dokupisz w większości sklepów komputerowych za normalną cenę.
Jeszcze od razu proponuję rozszerzenie pamięci do maksimum. Po co to robić na dwa razy? :P Mac OS pięknie pracuje, jak pamięci ma pod dostatkiem i choć w ostatniej odsłonie ma fajne mechanizmy do jej oszczędzania, to system jest tak napisany, żeby go nie wyłączać, a usypiać, a aplikacji nie zamykać - więc wszystko długo siedzi w pamięci, ale za to jest dostępne błyskawicznie. SSD jako dysk roboczy m.in. na tymczasowe i aktualnie obrabiane pliki graficzne to niezły pomysł, ponieważ w Mac OS jest świetna aplikacja Time Machine do archiwizowania danych, więc korzysta się z całości bez obaw. No ale SSD zawsze można dokupić i lepiej mieć silniejszy sprzęt na starcie, bo HDD też sobie da radę.
Transfer danych do IPADA 3 po wifi nie przekracza 2000 kilobajtów na sekundę (czyli jest na poziomie 802.1g) router to TPLINK 300M Wireless N Gigabit Router Model No. TL-WR1043N, w czym tkwi problem? Dlaczego to chodzi tak wolno ? I router i IPAD niby powinny pracować w N (w routerze jest ustawiony N).
Nooo musisz kupis wszystko od jednej firmy i bedzie Ok :)
Jakie wrazenia po instalacji iOS 7.1?
Moim zdaniem:
- na iP5 nie widac roznicy, moze bardziej plynne sa animacje.
- iP4 dziala jak trzeba, jestem pod wrazeniem w tym przypadku, rewelacja!
Marcin Jakubowski
11-03-2014, 20:26
ja powiem tak,
ip4 chodzi jak należy. Poziom prawie ios6, szczególnie przy włączonej redukcji ruchu. Duża poprawa. Tego się nie spodziewałem.
ip5 jeżeli jest poprawa to minimalna, wynika chyba z tego, że animacje systemowe są szybsze i sytem wydaje sie być przez to bardziej responsywny.
ipad 4 - poprawa animacji przełączania aplikacji. Wreszcie jest płynna jak należy. W pozostałej części jest podobnie jak w przypadku ip5, jeżeli system przyspieszył to minimalnie.
Generalnie jak dla mnie, poza optymalizacją systemu, zmiany kosmetyczne są na plus.
Przy okazji wyszedł również iOS 6.1 dla ATV. Nareszcie mogę pochować niepotrzebne mi ikony ;)
Poza tym chyba nic więcej nie zmienili. Podobno udoskonalili wykrywanie ATV przez Bonjour.
Władca Pixeli
15-03-2014, 04:52
U mnie tablet na starej wersji chodził bardzo kiepsko a po zainstalowaniu najnowszej wersji to już tragedia.
Od godziny siedzę i nie mogą wyciąć kawałka tekstu!!! Wszystko się cały czas wiesza w cholerę. Restarty nic nie pomagają. Oprogramowanie było już przeinstalowane.
W ciągu kilku miesięcy jest zarejestrowanych 85 "crash"
Jedyne co Apple "poprawiło" to najnowszy system nie rejestruje już zawieszeń systemu. :mrgreen:
Problemy nie są rejestrowane to znaczy nie ma problemów.
Support Apple to również tragedia.
Proszę przeinstalować aplikację i jak się nie poprawi to ponownie zadzwonić.
Następnie proszę przeinstalować cały system. Jak nie pomoże to proszę ponownie zadzwonić.
To dziwne co piszesz, bo ja na widok tego co zrobili z wydajnoscia iP4 mam opad szczeki, myslalem, ze juz z tego telefonu nic nie bedzie a okazuje sie, ze jest calkiem dobrze! ;)
Moze faktycznie instalacja systemu od zera cos da, mialem tak kiedys z iP3G, ze sie sypal po instalacji nakladki, przywrocilem wszystko od zera i bylo ok.
iP4 - za poprzednikami, działa jak powinien, naprawdę fajna zmiana. Ja akurat z 6stki się przesiadłem, bo jak widziałem jak 7mka działa u znajomego to odpuściłem, teraz po pierwszych opiniach w sieci zaryzykowałem i jestem mega zadowolony. Telefon ożył dzieki zmianie wyglądu, sporo go ten nowy iOS (ogólnie 7mka) odświeżył.
iPad3 - mam wrażenie, że działa płynniej niż na wcześniejszej 7ce i ciut szybciej/stabilniej (safari jakby nie wywala co jakiś czas).
Good job, Apple.
GoOrange
15-03-2014, 14:13
iP4 - za poprzednikami, działa jak powinien, naprawdę fajna zmiana. Ja akurat z 6stki się przesiadłem, bo jak widziałem jak 7mka działa u znajomego to odpuściłem, teraz po pierwszych opiniach w sieci zaryzykowałem i jestem mega zadowolony. Telefon ożył dzieki zmianie wyglądu, sporo go ten nowy iOS (ogólnie 7mka) odświeżył.
iPad3 - mam wrażenie, że działa płynniej niż na wcześniejszej 7ce i ciut szybciej/stabilniej (safari jakby nie wywala co jakiś czas).
Good job, Apple.
Wg. mnie iPad3 też działa lepiej ale na ostateczne wnioski jest za wcześnie.
grissley
20-03-2014, 16:25
U mnie iPad1 chodził niezbyt szybko, ale pewnie i stabilnie, na iOS5.
Obecny iPad4 na iOS6 jest niewiarygodny - często macam coś na ekranie i za ch*lerę nie reaguje - nigdy mi się to nie zdarzało na jedynce. Samo-zamknięcie się Safari i wyjście do ekranu głównego to też standard. No i jakieś nie-wiadomo-jak szybkie to Safari nie jest, patrząc po różnicach w specyfikacji spodziewałem się więcej :(
widocznie czas na iOS7 ;)
Też jestem w szoku że IP4 wrócił do mojej kieszeni i da się go normalnie i z przyjemnością używać. Demonem szybkości nie jest, ale Motorola na androidzie mocno lagowała mimo dużo szybszego procka niż w IP4. Generalnie duży + za optymalizację wersji 7.1 dla starszych urządzeń.
grissley
24-03-2014, 03:26
Wrzuciłem v7.1
Teraz włosy rwę z głowy z rozpaczy... :/
Dlaczego? System chodzi bardzo ładnie.
grissley
24-03-2014, 10:09
Jedno to kwestia przyzwyczajenia, ale zepsuli funkcję, z której korzystałem do przełączania okien.
Wcześniej dwukrotne naciśnięcie okrągłego przycisku skutkowało wyjechaniem z dołu paska z chyba 6-cioma ostatnio używanymi aplikacjami, bez wychodzenia z aktualnej aplikacji. Teraz na tym pasku pojawiają się tylko 3, w dodatku aktualnie używana aplikacja znika i pojawia się jakieś taśmowe coś nie wiadomo co :(
Według mnie działa to identycznie - na pierwszym polu jest pulpit, potem aktualnie użyta aplikacja, a dalej reszta. Fakt, że jest ich jednorazowo mniej, ale według mnie nie jest to niczym złym, a już z całą pewnością nie powodem do rwania włosów z głowy.
Reasumując - aktualnie używana aplikacja nie znika i jest na drugim miejscu od lewej.
grissley
24-03-2014, 13:43
Rwanie włosów jest za całokształt - jak się przyzwyczaję do nowego wyglądu i walącej po oczach bieli, będzie pewnie lepiej.
Funkcja działa zupełnie inaczej - wcześniej szybkie podwójne naciśnięcie powodowało jedynie wyjazd paska z dołu z 6 ikonkami.
Teraz podwójne wciśnięcie oznacza "zwinięcie" się aktualnej aplikacji do okienka wielkości ok 1/4 ekranu i odjazd w lewo, w związku z czym widoczny jest jedynie prawy jej kawałek. W środku ekranu jest identycznej wielkości okienko w którym widać aplikację poprzednią, a po prawej jeszcze wcześniejsza (w jej przypadku widać z kolei tylko lewy kawałek).
Z kolei na dole pojawia się pasek, ale na nim są tylko 3 ikony.
Funkcja zrobiła się trochę bez sensu, a wcześniej przełączałem się między aplikacjami w zasadzie tylko za jej pomocą.
foto-maniak
24-03-2014, 14:40
@grissley Na problem z walącą po oczach bielą możesz spróbować czegoś takiego:
Ustawienia - Ogólne - Dostępność -Zwiększ kontrast i tutaj zaznacz Obniż punkt biały.
ThomasVoland
24-03-2014, 15:32
Wcześniej dwukrotne naciśnięcie okrągłego przycisku skutkowało wyjechaniem z dołu paska z chyba 6-cioma ostatnio używanymi aplikacjami(
Z czterema.
grissley
24-03-2014, 15:34
uoj, chyba więcej...?
O iPadzie mowa, nie o iPhonie.
W orientacji poziomej (nie pion).
Szesc w ajpadzie na pasku szybkiego wybierania, ale dwukrotne wcisniecie batona pokazuje aplikacje otwarte, wiec mozna miec ich tam nawet miliard.
Funkcja dziala tak samo tylko wyglada inaczej i mam nadzieje, ze wiesz ze mozesz se przewijac te aplikacje w lewo i prawo tak samo jak mogles wczesniej na pasku... chociaz piszesz tak jakbys nie wiedzial o tym nawet w ios6 ;)
EDIT: i ja tez moge potwierdzic, ze 7.1 usprawnil prace ajpada3, zaczyna mi sie podobac ;)
@grissley Na problem z walącą po oczach bielą możesz spróbować czegoś takiego:
Ustawienia - Ogólne - Dostępność -Zwiększ kontrast i tutaj zaznacz Obniż punkt biały.
Oooo dziala u mnie to nie problem, ale mojej zonie sporo pomoze, bo ona nie lubi jak za mocno swieci;)
Szesc w ajpadzie na pasku szybkiego wybierania, ale dwukrotne wcisniecie batona pokazuje aplikacje otwarte, wiec mozna miec ich tam nawet miliard.
Funkcja dziala tak samo tylko wyglada inaczej i mam nadzieje, ze wiesz ze mozesz se przewijac te aplikacje w lewo i prawo tak samo jak mogles wczesniej na pasku... chociaz piszesz tak jakbys nie wiedzial o tym nawet w ios6 ;)
To samo pomyslalem.
grissley
24-03-2014, 17:21
Milutcy jesteście z tymi sugestiami - ale pudło, wiem, że się przewija.
Co z tego, skoro wcześniej przewijać nie musiałem?
Dwuklik na guzik, macnięcie w ikonkę i jestem gdzie indziej.
Teraz dwuklik na guzik (=znika mi okno aplikacji), maznięcie palcem, żeby przewinąć, macnięcie, żeby wybrać, jestem gdzie indziej.
Nie bardzo widzę jakikolwiek sens tej zmiany, a wnerwia mnie dość mocno.
Jezeli Cie to wnerwia dosc mocno to nie chce wiedziec jakie emocje Toba szargaja jak naprawde cos sie dzieje powaznego... :twisted:
;)
Czyt. przyzwyczaisz sie.
Władca Pixeli
24-03-2014, 19:57
Jezeli Cie to wnerwia dosc mocno to nie chce wiedziec jakie emocje Toba szargaja jak naprawde cos sie dzieje powaznego... :twisted:
;)
Czyt. przyzwyczaisz sie.
Niestety ale po kilku miesiącach pracy na iPdzie widzę, że cała masa opcji jest zrobiona bezmyślnie.
Prosty przykład. Otwieramy kalendarz w opcji miesiąc na marzec i potrzebujemy zobaczyć dzień np 15 grudnia.
W tablecie Samsunga skroluje na dany miesiąc, klikam na dzień i następnie klikam na "Day"
A teraz pytanie jak to zrobić na tablecie Apple? :mrgreen:
Mnie do szewskiej pasji doprowadza wyskakująca opcja Undo kiedy odkładam tablet na stół.
Co gorsza nie da się tego wyłączyć
Niestety ale po kilku miesiącach pracy na iPdzie widzę, że cała masa opcji jest zrobiona bezmyślnie.
Prosty przykład. Otwieramy kalendarz w opcji miesiąc na marzec i potrzebujemy zobaczyć dzień np 15 grudnia.
W tablecie Samsunga skroluje na dany miesiąc, klikam na dzień i następnie klikam na "Day"
A teraz pytanie jak to zrobić na tablecie Apple? :mrgreen:
Mnie do szewskiej pasji doprowadza wyskakująca opcja Undo kiedy odkładam tablet na stół.
Co gorsza nie da się tego wyłączyć
iPad 1, nie wiem jak na nowszych iOS:
1. przewijasz na dole ekranu (na pasku z miesiącami) palcem na miesiąc grudzień i już - chyba że czegoś nie rozumiem
2. Undo nie wyskakuje mi nigdy przy odkładaniu, nie wiem jak mocno bym musiał tabletem trzasnąć o blat. Wydaje mi się także, że wystarczy schować klawiaturę i także nie wyskoczy ta opcja.
Władca Pixeli
25-03-2014, 01:58
iPad 1, nie wiem jak na nowszych iOS:
1. przewijasz na dole ekranu (na pasku z miesiącami) palcem na miesiąc grudzień i już - chyba że czegoś nie rozumiem
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPad.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPad.jpg)
Chcesz zobaczyć dokładnie co masz zaplanowane 6 marca.
Jak przejść z tego ekranu do podglądu "dzień" w dniu 6 marca?
2. Undo nie wyskakuje mi nigdy przy odkładaniu, nie wiem jak mocno bym musiał tabletem trzasnąć o blat. Wydaje mi się także, że wystarczy schować klawiaturę i także nie wyskoczy ta opcja.
Schowanie klawiatury nic nie daje. To jest "udogodnienie" aby zastąpić UNDO lekkim wstrząśnięciem. Problem polega na tym, że jest to zbyt czułe i nawet jak kładę na miękkie łóżko to ciągle to wyskakuje.
Powinni zamontować taką funkcję właścicielowi Apple. Jak ktoś go potrząśnie to mu wyskoczy napis na czole.
I kolejne problemy z Pages w iPad
Po otworzeniu pages widać puste strony. Wygląda jak wykasowany tekst. Po restracie systemu wszystko wraca do normy.
w IBooks czasami w dokumencie PDF widać czarny obszar w kształcie litery L. Po restarcie wszystko wraca do normy.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPad2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPad2.jpg)
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPad.jpg)
Chcesz zobaczyć dokładnie co masz zaplanowane 6 marca.
Jak przejść z tego ekranu do podglądu "dzień" w dniu 6 marca?
Na 6 marca nie masz nic zaplanowane, więc co chcesz oglądać? Jak by tam coś było, to by się wyświetliło w polu 6 marca. Wtedy, jak tego dotkniesz, to Ci się wyświetlą szczegóły i opcje.
Ale tu akurat przyznam Ci trochę racji, że używanie iOSowego kalendarza jest nieco nieintuicyjne... Ja używam aplikacji CalenMob. Jest bardziej po naszemu, umie się zsynchronizować z kilkoma kalendarzami w chmurach. Występuje w wersji darmowej oraz płatnej. W zasadzie jedyną jej wadą jest to, że nie wyświetla dnia miesiąca i tygodnia na ikonce na ekranie.
Zgaduję, że w tej aplikacji przewija się paluchem w pionie lub poziomie miesiące. Może przytrzymanie na nazwie miesiąca też rozwinie listę do wyboru. Może też ktoś uznał, że za pomocą wyszukiwania można szybciej (czy może - prościej z punktu widzenia interfejsu) zrobić to, co chcesz. W starych iOS jest inna wersja, chyba bardziej intuicyjna (i ładniejsza).
Władca Pixeli
26-03-2014, 02:29
Na 6 marca nie masz nic zaplanowane, więc co chcesz oglądać? Jak by tam coś było, to by się wyświetliło w polu 6 marca. Wtedy, jak tego dotkniesz, to Ci się wyświetlą szczegóły i opcje.
Ale tu akurat przyznam Ci trochę racji, że używanie iOSowego kalendarza jest nieco nieintuicyjne...
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPad3.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPad3.jpg)
Ale jakie to ma znaczenie czy mam coś mam zaplanowane czy nie.
Chodzi o bardzo prostą operację przejścia z miesiąca (lewa strona) do danego dnia (prawa strona).
Mam telefon z poprzedniego wieku oparty na Windows CE i wystarczy kliknąć na dany dzień w podglądzie miesięcznym aby otworzyć dany dzień. W telefonie Samsung klikamy 2 razy. W iPad jest to niemożliwe
Kolejny przykład.
Zrobienie portfolio fotograficznego na tablecie Samsung.
Podłączamy tablet kablem to komputera, zaznaczamy kilka katalogów z przykładowymi zdjęciami i kilkanaście sekund później wszystko gotowe.
Na iPad siedzę już kolejny tydzień i jeszcze nie jest skończone.
Przy okazji może ktoś wie jak zrobić backup dokumentów z iBooks. Opcja WebDAV jest w Pages i Numbers ale zapomnieli dodać do iBook.
ThomasVoland
26-03-2014, 06:27
Zrobienie portfolio fotograficznego na tablecie Samsung.
Podłączamy tablet kablem to komputera, zaznaczamy kilka katalogów z przykładowymi zdjęciami i kilkanaście sekund później wszystko gotowe.
Na iPad siedzę już kolejny tydzień i jeszcze nie jest skończone.
Mógłbym zejść ze zrobieniem tego do czasu poniżej 10 sekund - nie bardzo umiem sobie wyobrazić co takiego cię przerosło.
Władca Pixeli
26-03-2014, 06:39
Mógłbym zejść ze zrobieniem tego do czasu poniżej 10 sekund - nie bardzo umiem sobie wyobrazić co takiego cię przerosło.
W takim razie napisz jak w kilkanaście sekund skopiować z PC kilkanaście albumów w zadanej kolejności tak aby wszystko było tak samo uporządkowane jak na PC z takimi samymi nazwami albumów?
Jak po zmianie części zdjęć na PC zrobić takie same same zmiany na iPadzie?
ThomasVoland
26-03-2014, 07:22
W takim razie napisz jak w kilkanaście sekund skopiować z PC kilkanaście albumów w zadanej kolejności tak aby wszystko było tak samo uporządkowane jak na PC z takimi samymi nazwami albumów?
Zsynchronizować je. iPad>zdjęcia i zaznaczasz jaki katalog ma być.
Jak po zmianie części zdjęć na PC zrobić takie same same zmiany na iPadzie?
Bez przesady, tak się robiło lata temu - serio na abdroidzie trzeba ręcznie to robić za każdym razem? Żeby była jasność - samo się zaynchronizuje po wifi.
...Na iPad siedzę już kolejny tydzień i jeszcze nie jest skończone...
Czytając Twoje problematyczne posty dochodzę do wniosku, że chyba jesteś masochistą ;) Ja bym tyle czasu nie pracował na sprzęcie, który dostarcza tak dużo frustracji. Sprzedaj wszystko w cholerę i będziesz wolny :)
Mi akurat sprzęty Apple odpowiadają.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPad3.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPad3.jpg)
Ale jakie to ma znaczenie czy mam coś mam zaplanowane czy nie.
Chodzi o bardzo prostą operację przejścia z miesiąca (lewa strona) do danego dnia (prawa strona).
Mam telefon z poprzedniego wieku oparty na Windows CE i wystarczy kliknąć na dany dzień w podglądzie miesięcznym aby otworzyć dany dzień. W telefonie Samsung klikamy 2 razy. W iPad jest to niemożliwe
Nie wiem jak na iPad, ale przed chwilą kliknąłem na iPhone z iOS 7.1 w miesiąc, a potem w dzień i... ta dam! jestem w widoku dnia! O co Ci chodzi? Nie rozumiem twojego problemu z kalendarzem
Nie wiem jak na iPad,
To jak nie wiesz to po co sie odzywasz? :twisted: :mrgreen:
Na gejpadzie jest inaczej, w sensie mozesz sie zatapac (nie mylic z zafapac :twisted:) na smierc przy widoku miesiecznym bo nie wskoczy Ci do widoku dziennego. Najwygodniej chyba jest ustawic wyswietlanie tygodniowe i sobie przewijac tu i tam. Pisze chyba bo nie uzywam nigdzie kalendarzy, musze tylko wiedziec jaki dzis jest dzien i tyle ;) kalendarz wisi na scianie i wystarczy.
EDIT: Na ajfonie jakos lepiej przemyslany ten kalendarz ;) wlasnie sobie porownalem...
Władca Pixeli
26-03-2014, 19:46
Czytając Twoje problematyczne posty dochodzę do wniosku, że chyba jesteś masochistą ;) Ja bym tyle czasu nie pracował na sprzęcie, który dostarcza tak dużo frustracji. Sprzedaj wszystko w cholerę i będziesz wolny :)
Mi akurat sprzęty Apple odpowiadają.
Widzę, że nie wolno krytykować wyrobów Apple bo one są "boskie" najlepsze i nigdy się nie psują :mrgreen:
Po pierwsze nie muszę sprzedawać bo go dostałem podobnie jak iPhone. Po drugie muszę go używać bo pewne zbiory muszę wymieniać z inną osobą a ona używa iPad.
Testowałem również IPhone ale nigdy go nie podłączyłem do sieci bo po kliku dniach stwierdziłem, że do niczego się nie nadaje. Wystarczy popatrzeć na rozdzielczość ekranu w iPhone. Tak więc widzisz, że nie jestem masochistą :mrgreen: i jak coś nie odpowiada i nie muszę używać to nie używam.
Nie wiem jak na iPad, ale przed chwilą kliknąłem na iPhone z iOS 7.1 w miesiąc, a potem w dzień i... ta dam! jestem w widoku dnia! O co Ci chodzi? Nie rozumiem twojego problemu z kalendarzem
Ty piszesz o iPhone a ja o iPad. System niby taki sam ale aplikacje nie są takie same. Ekranik w iPhonie jest tak mały, że nie można go porównywać z iPad. Tak więc kalendarz jest całkiem inny. Wiem, że w iPhone działa ale w iPadzie nie działa.
Widzę, że nie wolno krytykować wyrobów Apple bo one są "boskie" najlepsze i nigdy się nie psują :mrgreen:
i to jest jedyna czesc tej wypowiedzi ze ktora jestem sklonny sie zgodzic...
ThomasVoland
26-03-2014, 20:24
Testowałem również IPhone ale nigdy go nie podłączyłem do sieci bo po kliku dniach stwierdziłem, że do niczego się nie nadaje.
Używam iPhone kilka godzin dziennie, ale opinię mam podobną. Bez podłączenia do sieci do niczego się nie nadaje. Co to w ogóle za pomysł, żeby używać smartphone bez Internetu...
Niestety tak różowo to nie jest. O ile sam system jest niezły, to aplikacje już są różnorakiej jakości. Mnie Safari wywala się notorycznie na iPadzie 1. Prawdopodobnie główna przyczyna to złe zarządzanie pamięcią przez aplikację i kiepska obsługa niektórych skryptów. Po restarcie zwykle problematyczna strona działa przez jakiś czas. Wiele rzeczy mogłoby być wykonanych lepiej - chyba jak wszędzie. Myślę, że na Androidzie też jest wiele aplikacji niedopracowanych. Szczególnie tych bezpłatnych, czy oferowanych z systemem. Pewnie gdzieś ktoś zrobił jakąś listę wpadek: iOS - kontra Android. Nie chce mi się szukać szczerze mówiąc.
grissley
27-03-2014, 00:09
Mi na jedynce akurat nigdy nic sie nie wywalilo - nawet raz :o
Mi na jedynce akurat nigdy nic sie nie wywalilo - nawet raz :o
A uaktualniałeś oprogramowanie? Ja już nie cofałem się by sprawdzić, w której to wersji się popsuło. No i jest zawsze taka możliwość, że po innych stronach łazimy. :D
Władca Pixeli
27-03-2014, 02:40
Używam iPhone kilka godzin dziennie, ale opinię mam podobną. Bez podłączenia do sieci do niczego się nie nadaje. Co to w ogóle za pomysł, żeby używać smartphone bez Internetu...
Nie bez internetu tylko bez podłączenia do sieci Verizon.
Po prostu dostałem telefon. Kiedy po włączeniu zobaczyłem ekran to zaraz sprawdziłem specyfikację na internecie bo nie wierzyłem własnym oczom. Jak znalazłem informację jaka jest rozdzielczość ekranu iPad to o mało się nie posikałem ze śmiechu. :mrgreen:
Następnie uruchomiłem Pages (kilkanaście sekund ładowania programu) aby szybko stwierdzić że bez lupy nie da się tego czytać nie mówiąc o tak prostych operacjach ja wycięcie tekstu ze zdania.
Dla porównania różnica między Galaxy S4 i iPhone 4.
Proszę nie regulować monitorów, to tak naprawdę wygląda :mrgreen:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Galaxy_iPhone.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Galaxy_iPhone.jpg)
Nie kumam powyższego zdjęcia. Zrób odwrotne - czyli duże zdjęcie z iPhone i małe z Galaxy. Jak ktoś chce być stronniczy na siłę, to będzie. A co do wyglądu, to kwestia gustu. Ten androidowy jest niemal żywcem skopiowany ze starego iPada/iPhone'a, chociaż pewnie wiele podobnych aplikacji też było wcześniej.
Ale jak się czepiasz małych pól czy czcionek, to przecież w Androidzie jest tego masę naćkane o wiele bardziej. Dni tygodnia malusieńkie, przejście na widok tygodniowy to chyba szpilką trzeba robić, a w widoku miesięcznym ilość kratek (tygodni) w pionie sugeruje, że także i dzień wybrać trudniej. I jeszcze jakieś dodatkowe pole do tego.
No akurat tutaj ja bym wcale nie był pewny co wybrać, gdyby taki wybór był. W iOS jest czyściutko i przypomina to typowy notatnik z białymi kartkami. Przypominam, że nie używam żadnej z tych aplikacji, więc mi to w sumie obojętne.
Ale zaraz...
Jak w Google wpisałem "kalendarz android" to wyskakuje mi coś białego. Czyli to co pokazujesz to jest jakaś własna aplikacja Samsunga tak? Czyli nie porównujesz w tym momencie aplikacji androidowych do iOS, tylko wybrałeś, być może jeden najlepszy na rynku program i na jego podstawie chcesz dowodzić, że akurat jego przeciwnik ze stajni Apple rozwija się w innym tempie? Że tym razem ktoś zrobił coś inaczej i tobie to nie odpowiada?
Póki co jednak powyższe nie przekonuje wcale.
A tu porównanie w równych rozmiarach (w kwestii czytelności):
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/5087/gsqm.jpg)
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/6964/c7qe.jpg)
Władcy chodzi o rozdzielczości ekranów. Samsung ma 5" wyświetlacz Full HD (1080x1920) i 441 ppi, podczas gdy iPhone 4 ma wyświetlacz 3,5" o rozdzielczości 960x640 i 326 ppi. Jak się nałoży prostokącik 640x960 na prostokącik 1920x1080 to będzie to wyglądało, jak na powyższych obrazkach. No cóż tu dużo ukrywać. Samsung w tej chwili ma większy i lepszy wyświetlacz. Chociaż to już kwestia gustu. Ja tam wolę 3,5" ekran, bo to jest jeszcze telefon, który normalnie można nosić w kieszeni. Wszystko, co jest powyżej 4", to już się zaczynają rakietki do ping-ponga, które trzeba nosić w jakiejś kaburze na pasku, żeby nie stracić klejnotów rodowych podczas np. wsiadania do samochodu. Wg mnie, 5" w telefonie to jest przegięcie.
Aaaa - nie znam specyfikacji sprzętów - nie wiedziałem, że porównujemy sprzęt o różnych przekątnych ekranów. To jak porównywać telefon z tabletem, albo tablet z monitorem przy edycji zdjęć - to kompletnie bez sensu. Ale przynajmniej teraz rozumiem o co chodzi - że na małym ekranie, nie wszystko jest tak zorganizowane jak powinno. To akurat nic nowego i unikalnego dla Apple - to cecha fizyczna niemalże. :D
Co do Safari - jakies 100x dziennie sie samo zamyka. iPad Air.
Mowcie mi dalej o optymalizacji, o wyzszosci iOS, itd.
Smieszne.
No niestety Safari jest do kitu - przynajmniej w kilku kombinacjach sprzęt/iOS. Trochę słabo, bo to najczęściej używana przeze mnie i wielu funkcjonalność.
Z tego co piszecie, iOS i niektóre aplikacje nie sprawdzają się zbyt dobrze na iPadach. Całe szczęście, że nie kupiłem tego tabletu. Na wszystkich używanych przez mnie iPhonach Safari itp. funkcjonowały w pełni użytecznie. MacBooka pro retina 13" i iMaca też sobie chwalę. Oczywiście można - należy pisać o wadach i błędach sprzętów i oprogramowań applowskich :) Współczuję tym, którzy muszą się męczyć ;)
Na poprzednim iPadzie Safari wywalilo sie z 50x przez rok, a nie przez dzien.
Ja sie zale, bo tyle sie slyszy, jakie to wszystko zoptymalizowane, dobrane, a jaki Android to syf, bo kazdy z innej bajki.
Tyle, ze na Androidzie nigdy nic mnie sie nie stalo, a tutaj, kuriozalnie, Safari jest aplikacja defaultowa.
A jak ktos mowi, ze mu iUrzadzenie przyspieszylo po jakiejkolwiek aktualizacji softu o .01, to leca mi lzy.
Z zazdrosci i ze smiechu.
A na iP zadnych problemow z safari, ale moze to przez to, ze ja tego ustrojstwa nie uzywam a jako glowna przegladarke mam chrome :D
grissley
27-03-2014, 17:00
Ja byłem od zawsze nastawiony na anty do appla, aż dostałem nowego iPada1 w prezencie.
W zasadzie prawie sprzedałem go bez otwierania (chciałem za kasę ze sprzedaży kupić Szajsunga), ale stwierdziłem, że głupio chociaż trochę nie potestować.
No i dzisiaj żadnego innego tabletu bym nie wziął - a Androida znam dość dobrze i też często używam - zarówno telefon, jak i tablet.
Ma to jabłko parę wqrzająych cech, ale jak się chce korzystać nie zastanawiając zbytnio nad tym co i jak, to dla mnie jest bezkonkurencyjne.
A co do zwiech - iPada1 dostałem nowego i był stabilny jak skała. Nigdy ani razu nic się nie podwiesiło, nie wyszło do ekranu głównego itp.
iP4 kupiłem w używce i tu już tak pięknie nie jest - może to ma jakiś związek?
iP4 kupiłem w używce i tu już tak pięknie nie jest - może to ma jakiś związek?
Co sie dzieje, bo jednego takiego jeszcze mam i po ostatniej aktualizacji jestem w szoku jak zaczelo to dzialac, do konca iOS 6 bylo spoko, po ostatniej aktualizacji do iOS 7.1 jest bardzo ok.
Jedyne zwiechy jakie miewam na iP to sa polskie aplikacje z radiami, mercury i radio zet, poprostu przestalem z nich kozystac i wywalilem, bo po kazdej aktualizacji bylo gorzej.
grissley
27-03-2014, 17:07
7.1 mam od paru dni i na razie jest ok, chociaż nie używałem zbyt długo - zobaczymy. Na razie wqrza mnie wygląd i popsucie jednej z funkcjonalności.
Na ostatniej szóstce często wychodził do ekranu głównego. Chociaż może nie aż "często", ale raz~dwa razy na tydzień było. Dodatkowo, często przestawał reagować na dotyk - ta na 2~3 sekundy. Wydaje mi się, że wszystkie te problemy zdarzały się w safari, ale głowy nie dam.
Ajpad 1 byl jak skala glownie dlatego, ze mial podobna funkcjonalnosc ;) mamy w robocie ajpada 1 i zeby teraz cos na nim zrobic to masakra... ;)
Co do Safari to najbardziej wkur%#%$%jace jest to, ze otworze sobie kilka zakladek na ajpadzie, przeskocze z jednej do drugiej, chce wrocic a tu sie strona otwiera od nowa... :evil: reszta ujdzie, czyt. przyzwyczailem sie ;)
Może będę odosobniony, ale na ja na iPadzie 2 z iOS 7.1 nie mam problemów z Safari. A w każdym razie nie większe niż wcześniej i nie większe, niż z innymi przeglądarkami. A tych przerobiłem kilka. Chrome, Mercury, Dolphin, Atomic, Google... Koniec końców wróciłem do Safari. Zdarza się, że się wykrzaczy, ale każda z wymienionych przeglądarek się wykrzaczała. A prym wiódł Mercury. Do pewnego momentu jego niezaprzeczalną zaletą był filtr antyreklamowy, ale w pewnym momencie (po którejś aktualizacji) przestał on działać. Więc przeglądarka straciła swoje atuty. A jest dużo wolniejsza niż Safari. W zasadzie jedyną wkurzającą rzeczą w Safari jest to, że te zakładki odświeża sobie co jakiś czas...
To odswiezanie jest absolutnym idiotyzmem. Absolutnym!!!
Marcin Jakubowski
27-03-2014, 17:55
To odswiezanie jest absolutnym idiotyzmem. Absolutnym!!!
Witaj,
na wstępie: kiedyś Ci pomagałem w tym wątku. Czy moje wskazówki okazały się przydatne? W sumie już Cię o to pytałem i dostałem odpowiedź, że nie masz Ipada i nie wiesz tego. Czy coś się w tej materii zmieniło?
Odnośnie stabilności safari to ja widzę następujące przyczyny wywalania się przeglądarki:
- brak aktualizacji systemu do wersji 7.1
- specyfika przeglądanych stron (podaj proszę adres strony, która przewraca safari),
- błąd systemu przy aktualizacji ( tutaj pomogłoby odtworzenie systemu poprzedzone archiwizacją),
- uszkodzenie ipada.
Do powyższych wniosków prowadzi mnie moja praktyka iPadzie4. Używam go sam oraz moja Żona. NIe ma mowy, żeby safari było takie uciążliwe jak opisujesz. Owszem czasami (na tyle rzadko, że tego nawet nie liczę) zamknie okno, gdyby jednak zamykało się raz na 10 minut to moja lepsza połowa roz…..ła bi mi "tableta" na głowie ;)
ThomasVoland
27-03-2014, 18:33
Bo oni piszą o archaicznym iPadzie 1 i 3 letnim iPadzie 2, które miały dużo mniej RAMu niż nowsze edycje. Jedynka ogólnie jest strasznie powolna nawet względem dwójki, zaskoczyło mnie , że ktoś jeszcze tego używa po tylu latach, ja bym jedynką rzucił o ścianę.
Marcin Jakubowski
27-03-2014, 19:06
kol. Jed pisze o najnowszym Ipadzie air...
grissley
27-03-2014, 19:07
E tam. Nie czułem jakiejś masakrycznej różnicy szybkości po przesiadce z iP1 na iP4 - trochę szybszy i tyle.
Ale ja nie gram, może w grach jest większa różnica.
Co do Safari to najbardziej wkur%#%$%jace jest to, ze otworze sobie kilka zakladek na ajpadzie, przeskocze z jednej do drugiej, chce wrocic a tu sie strona otwiera od nowa...
fakt - wnerwia.
Marcin Jakubowski
27-03-2014, 20:27
koledzy czy Wam chodzi o taki efekt jak w 1:12 min. tego, nagranego naprędce, filmu
http://youtu.be/QyMX-rzDRe8
Powiem tak, chwyciłem ipada, sprawdziłem ile ma odpalonych aplikacji (jak widać cała masa - tablet był w łapkach córki), przeleciałem je w jedną i w drugą stronę, sprawdziłem flipborda, potem wszedłem do safari, było tam otwartych kilka zakładek, przejrzałem je chaotycznie i rzeczywiście zaobserwowałem w okolicach 1:12 minuty coś jakby odświeżanie.
Widać każdy ma inny próg wku..u. W moim codziennym, dostojnym ;) przeglądaniu neta zjawisko nie występuje :)
Witaj,
na wstępie: kiedyś Ci pomagałem w tym wątku. Czy moje wskazówki okazały się przydatne? W sumie już Cię o to pytałem i dostałem odpowiedź, że nie masz Ipada i nie wiesz tego. Czy coś się w tej materii zmieniło?
Odnośnie stabilności safari to ja widzę następujące przyczyny wywalania się przeglądarki:
- brak aktualizacji systemu do wersji 7.1
- specyfika przeglądanych stron (podaj proszę adres strony, która przewraca safari),
- błąd systemu przy aktualizacji ( tutaj pomogłoby odtworzenie systemu poprzedzone archiwizacją),
- uszkodzenie ipada.
Do powyższych wniosków prowadzi mnie moja praktyka iPadzie4. Używam go sam oraz moja Żona. NIe ma mowy, żeby safari było takie uciążliwe jak opisujesz. Owszem czasami (na tyle rzadko, że tego nawet nie liczę) zamknie okno, gdyby jednak zamykało się raz na 10 minut to moja lepsza połowa roz…..ła bi mi "tableta" na głowie ;)
Nie wiem, niestety, o jakie wskazowki chodzi i kto nie mial iPada.
Ja mam od kilku lat nieprzerwanie, a od pol roku Air 128.
Safari:
1. iOS 7.1
2. www.facebook.com
3. pewnie mozliwe
4. to samo dzialo sie na iPad new, ale nie w takiej skali
Pamietaj, ze to, co dzieje sie u jednych, nie musi dziac sie u innych - patrz matryce zachalapane olejem ;)
Kolege skinny500 uprasza sie o czytanie ze zrozumieniem.
Ony uzywajo co majo najnowsze.
;)
Co do odswiezania, bo chyba o tym mowa - tak to dziala i zawsze dzialalo.
Sprobuj napisac kilka tysiecy wyrazow, zajrzec na inna strone, wrocic do tekstu, ktory pisales i... doswiadczyc przeladowania strony skutkujacego wymazaniem tekstu.
Zobaczyaz jak sie Tobie przesunie prog bolu. ;)
Marcin Jakubowski
27-03-2014, 20:59
o ile pamiętam dotyczyło to synchronizacji zdjęć, ale może coś namieszałem ;)
kilka tysięcy wyrazów…. na iPadzie? w życiu - on do tego w mojej opinii się nie nadaje. Do tego jest komputer.
Tak, byl temat o synchronizacji zdjec - ale to nie ja mialem problem - ja zapronowalem jakies rozwiazanie tamtemu koledze.
O ile dobrze pamietam temat.
Zgadza sie, iPad sie nie nadaje - ja to jednak popelnilem.
A jak juz narzekamy, to kolejny przelomowy "ficzer" w genialnym iOS, a dokladniej, w aplikacji pocztowej.
Nie wiem, czy dotyczy to @icloud, pisze o gmail:
jesli nie zajrzymy do np. skrzynki "wyslane" przez np. pol roku, to nie bedzie tam mejli wyslanych z tego konta, ale z innego urzadzenia.
A co do odswiezania, to chodzi o cos takiego:
http://youtu.be/yA9DdaG-Ylg
Pobrałem darmowego Mavericksa i zaczeły się problemy z kompatybilnością.
Muszę uruchomić stary poczciwy skaner Canon Lide 20. Niestety sterowniki nie chodzą z 10.9, a ostatnie oficjalne zatrzymały się na 10.4
Skaner ruszył z programem VueScan. Bardzo fajny, ale niestety płatny. Jego zakup to koszt nowego skanera, który będzie kompatybilny z nowym systemem.
Znacie jakiś darmowy podobny program do w/w?
Pobrałem darmowego Mavericksa i zaczeły się problemy z kompatybilnością.
Muszę uruchomić stary poczciwy skaner Canon Lide 20. Niestety sterowniki nie chodzą z 10.9, a ostatnie oficjalne zatrzymały się na 10.4
Skaner ruszył z programem VueScan. Bardzo fajny, ale niestety płatny. Jego zakup to koszt nowego skanera, który będzie kompatybilny z nowym systemem.
Znacie jakiś darmowy podobny program do w/w?
Windows 8 z torrenta :mrgreen:
Władca Pixeli
02-04-2014, 05:17
Pokazała się informacja o poprawkach do Pages, Numbers i Keynote. Myślę, może wreszcie programy będą pracować stabilnie.
Najpierw iPad
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPad-400.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPad-400.jpg)
a następnie iPhone
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPhone-400.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPhone-400.jpg)
I co? Wcięło gdzieś Pages :mrgreen:
Problem rozwiązany:
http://macmanus.nl/tag/canoscan/
Pomogła instalacja sterowników TWAIN i SANE. Dzięki tym drugim mam możliwość importu ze skanera do PSE.
Jednak system dalej nie widzi skanera, tak jak powinien wg w/w artykułu. Nie ma możliwości dodania nowego urządzenia, także Image Capture jest goły. Zostaje tylko PS.
Doradźcie proszę, którego mini wybrać do pracy z plikami z D800? Chodzi mi głównie o to, czy brać i5, czy i7. Resztę bebechów wezmę w najtańszej wersji i samodzielnie wymienię dysk na ssd i ram na 2x8.
Ale w czym chcesz te wymiany robic?
w mac mini jak można się domyślić ;)
A to sie nie domyslilem. ;)
Doradźcie proszę, którego mini wybrać do pracy z plikami z D800? Chodzi mi głównie o to, czy brać i5, czy i7. Resztę bebechów wezmę w najtańszej wersji i samodzielnie wymienię dysk na ssd i ram na 2x8.
Ja bym się teraz wstrzymał parę sekund i poczekał na miniacza z Haswellem i Irisem.
Ja uzywam laptopa z i7 I 8MB RAM.
Dla mnie OK.
8MB RAM Ci starcza? ;) Fajny ten OSX...
Tak, starcza. Na amerykanskich forach pisza, ze 16MB jest zbedne - ja chyba moge to potwierdzic.
Ja bym się teraz wstrzymał parę sekund i poczekał na miniacza z Haswellem i Irisem.
Te parę sekund, trwa już - mniej więcej - od początku roku ;) Masz jakieś wiarygodne plany premiery nowego miniacza?
Tak, starcza. Na amerykanskich forach pisza, ze 16MB jest zbedne - ja chyba moge to potwierdzic.
16MB bylo dobre w 486...
Tak swoją drogą, to może nie żaden news, ale na PC na wirtualnej maszynie można sobie ściągnąć z jakiegoś torrenta obraz instalki i wypróbować system. Działa to całkiem fajnie. Zajętość pamięci też da się prosto ocenić. Generalnie przeglądarka zajmuje zwykle do 1.5 GB. System może z 1 GB z innymi duperelami, mejlem, komunikatorem. Czyli pewnie tak do 3GB trzeba liczyć zajęte na stałe. A reszta w zależności od programów, upodobań i wielkości obrabianych plików, baz danych itd. Sprawa wygląda identycznie jak na Windows właściwie w obecnej wersji Mac OS X. A ponieważ sam kompresuje ją jeszcze w razie potrzeby, to 8 GB wystarcza do wszystkiego. Ale ponieważ systemu prawie się nigdy nie restartuje, a aplikacje domyślnie się raczej ukrywają, niż zamykają, to jest pokusa, by wpakować RAMu jak najwięcej. Podobnie będzie w przypadku korzystania z dwóch aplikacji LR i PS jednocześnie do obróbki. W zależności od stopnia zaawansowania edycji, ilości zdjęć, 8 GB może już być pomału lekkim spowalniaczem (ale raczej dla bardziej wymagających, niż jako standard). Oczywiście przy mniejszej ilości pamięci wszystko działa, tylko jak na windows - wolniej.
czekanie na miniacza z Haswellem moze spowodowac wyrosniecie siwej brody i polaczenie japca z malym miekkim.
juz z rok tego haswella montuja w miniaczach
czekanie na miniacza z Haswellem moze spowodowac wyrosniecie siwej brody i polaczenie japca z malym miekkim.
dokładnie, ja tak kilka miesięcy czekałem na miniacza z haswellem aż odpuściłem i kupiłem w ispocie wersję i7
siwą to już masz od jakiegoś czasu, mówisz, że od czekania?
myślałem, że to z wiekiem samo przychodzi :D
siwą to już masz od jakiegoś czasu, mówisz, że od czekania?
myślałem, że to z wiekiem samo przychodzi :D
a kiedy ostatnio w lustro patrzyles? :D
a nowy mini podobno ma wygladac tak:
http://apple-user.pl/wp-content/uploads/2014/01/macmini2014.jpg
źródło (http://apple-user.pl/wp-content/uploads/2014/01/macmini2014.jpg)
idelane miejsce na stawianie szklanki z winem .. tylko ze powinno chlodzic a nie grzac :D
idelane miejsce na stawianie szklanki z winem .. tylko ze powinno chlodzic a nie grzac :D
Postawię sobie szklankę z koniakiem, będzie dobrze :D
marszull
09-04-2014, 21:10
ja tez juz troche osiwialem od tego czekania, przynajmniej tak wszystkim mowie ;)
w styczniu pojawily sie "przecieki": juz, za chwile mial byc i jak na razie brak ;(
Pewnie czekają na frajerów, którzy pękną i kupią większą popielniczkę
ja tez juz troche osiwialem od tego czekania, przynajmniej tak wszystkim mowie ;)
w styczniu pojawily sie "przecieki": juz, za chwile mial byc i jak na razie brak ;(
podobno w czerwcu. ale szczerze mowiac bardziej obstawiam zakonczenie produkcji niz upgrade
Pewnie czekają na frajerów, którzy pękną i kupią większą popielniczkę
kosz na pety jest 4-5razy drozszy od miniacza wiec raczej kiepsko to widze :)
marszull
11-04-2014, 23:41
podobno w czerwcu. ale szczerze mowiac bardziej obstawiam zakonczenie produkcji niz upgrade
tez o tym ostatnio myslalem, szkoda by bylo bo mini mi spokojnie styknie
pomysle jescze chwile ;) i najwyzej kupie to co jest teraz ;)
Ja bym się wstrzymał. Nadchodzi 4k, trochę namiesza na rynku - tutaj mój mały Miś Uhadek podłączony do Retiny 13 early 2013, niestety tylko 30Hz:
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/MisUHDek.jpg)
Jaką obudowę polecacie do MBP 13" (nie retiny)? Chińczyk za 50zł będzie ok czy szkoda kasy?
Carlos_lo
13-04-2014, 17:31
bedzie ok
Sent from my iPhone using Tapatalk
Apple zaktualizował dziś Macbook Air. Uważam że po obniżce ceny są rewelacyjne w Apple store więc u sprzedawców będzie jeszcze lepiej. Dyski PCI-e, dłuższy czas ogladania filmow w 11'' o 1h w 13'' o 2h
Ceny w polskim Apple Online Store:
MacBook Air 11", Intel Core i5 1,4 GHZ, 4 GB RAM, 128 GB Flash: 3799 zł
MacBook Air 11", Intel Core i5 1,4 GHZ, 4 GB RAM, 256 GB Flash: 4699 zł
MacBook Air 13", Intel Core i5 1,4 GHz, 4 GB RAM, 128 GB Flash: 4199 zł
MacBook Air 13", Intel Core i5 1,4 GHz, 4 GB RAM, 256 GB Flash: 5099 zł
no to czekamy na odswiezone pro i obnizki cen ;)
chyba tez mini powinien dostac cos nowego...
A na czym polegala "aktualizacja Macbook Air"?
Chyba ze zjadles slowo "cene", to OK. ;)
ThomasVoland
29-04-2014, 12:17
Napisał - dłuższe trzymanie na baterii. Zmienili procesory.
Jakby ktoś chciał Maca mini to mój się kurzy nieużywany od ponad pół roku - i5 2,3 GH, HD3000, 8GB RAMu, SSD128 GB (crucial M4), Apple Care do listopada. Za 2000 zł mogę odstąpić.
Nowe procesory (szybsze - nowa generacja, możliwość zamówienia i7 w 11'' i 13''), nowe dyski PCI-e (o wiele szybsze bo mam taki w retinie), wydłużony czas pracy na niektórych aplikacjach, nowe ceny. Chyba wystarczy ;)
Aha, to tak jak z "nowymi" iPhone, czy ostatnio z Galaxy...
A pytam, bo nie widze jakichs wiekszych roznic w stosunku do modelu "mid-2013", kolego skinny500.
NOWY, to on bedzie, jak bedzie Retina.
ThomasVoland
29-04-2014, 12:29
Aha, to tak jak z "nowymi" iPhone, czy ostatnio z Galaxy...
A pytam, bo nie widze jakichs wiekszych roznic w stosunku do modelu "mid-2013", kolego skinny500.
NOWY, to on bedzie, jak bedzie Retina.
Nikt nie pisał, że wyszło cokolwiek nowego.
Nowe procesory (szybsze - nowa generacja, możliwość zamówienia i7 w 11'' i 13''), nowe dyski PCI-e (o wiele szybsze bo mam taki w retinie), wydłużony czas pracy na niektórych aplikacjach, nowe ceny. Chyba wystarczy ;)
i7 w 11" to można było zamówić także w tamtym roku (mam 11" i7 256 GB i 8RAM), przynajmniej jak był kupowany w USA. Czas na baterii podają taki jak był, może w jakiś aplikacjach będzie oszczędniej, cena jest o 100$ niższa, a to zawsze coś :)
Nikt nie pisał, że wyszło cokolwiek nowego.
To moze przeczytaj swoj wlasny wpis, co?
Albo naucz sie czytac ze zrozumieniem - powinno pomoc - nowy - uaktualniony.
Nie Ciebie pytalem, a sie odezwales - po co?
i7 w 11" to można było zamówić także w tamtym roku (mam 11" i7 256 GB i 8RAM), przynajmniej jak był kupowany w USA.
Stad wlasnie bylo moje, jakze proste pytanie.
Ale Pan nabijacz postow go najwyrazniej nie zrozumial.
i7 w 11" to można było zamówić także w tamtym roku (mam 11" i7 256 GB i 8RAM), przynajmniej jak był kupowany w USA. Czas na baterii podają taki jak był, może w jakiś aplikacjach będzie oszczędniej, cena jest o 100$ niższa, a to zawsze coś :)
Pisałem strone wcześniej że dłużej odtwarza filmy w 11'' o 1h a w 13'' o 2h. A jeśli chodzi o i7 to pewnie moje przeoczenie gdyż chwalą sie o tym na serwisach związanych z apple
Kolego JED napisz konkretnie do kogo masz problem bo widzę,*żę sie irytujesz ale nie wiadomo kogo o co pytasz ? Może tak stosować nazwy użytkowników ? Kogo nazywasz nabijaczem postów ? Kolega Skinny500 odpowiedział a Ty już mu zabraniasz sie odzywać ? relax...
MrQba (zeby byla jasnosc do kogo adresuje pytanie i nie do Ciebie mam problem) - czyli jednak cos zmienili?
OK, juz znalazlem.
Niewazne i nieistotne (dla mnie) zmiany.
marszull
29-04-2014, 13:47
Niewazne i nieistotne (dla mnie) zmiany.
Dla Ciebie nieistotne, dla kogos moze istotne. I jak narazie widze, ze to Ty tutaj nabijasz posty.
Liczylem ze mini nowe sie pojawia przy okazji ;)
Dlatego napisalem "dla mnie".
Co do postow - zerknij na swoj licznik.
A idac dalej ta idiotyczna retoryka: ale inni nie liczyli.
Lepiej?
...
...
"Każdy chce coś powiedzieć, tylko nie zawsze zdąży" (Rozmowy przy wycinaniu lasu).
www.youtube.com/watch?v=dDvCFAlYqew
marszull
29-04-2014, 15:51
Dlatego napisalem "dla mnie".
A idac dalej ta idiotyczna retoryka: ale inni nie liczyli.
Lepiej?
lepiej
przeczytaj swoje posty wyzej, to moze zrozumiesz o czym pisze
MacBook Air 11", Intel Core i5 1,4 GHZ, 4 GB RAM, 128 GB Flash: 3799 zł
MacBook Air 11", Intel Core i5 1,4 GHZ, 4 GB RAM, 256 GB Flash: 4699 zł
MacBook Air 13", Intel Core i5 1,4 GHz, 4 GB RAM, 128 GB Flash: 4199 zł
MacBook Air 13", Intel Core i5 1,4 GHz, 4 GB RAM, 256 GB Flash: 5099 zł
U mnie odpowiednio:
3050PLN
3770PLN
3400PLN
4120PLN
;)
I przestancie sie przekomarzac na temat ilosci postow albo bede musial zrobic porzadek... :twisted:
marszull
29-04-2014, 20:29
U mnie odpowiednio:
3050PLN
3770PLN
3400PLN
4120PLN
;)
I przestancie sie przekomarzac na temat ilosci postow albo bede musial zrobic porzadek... :twisted:
jak by u nas produkowali, to tez ceny by byly dobre ;)
ps a nie ma takich samych, tylko bez napisu apple? ;)
W Hong Kongu sa jeszcze lepsze ceny. A takich bez napisu Jablko niestety nie ma :cry:
9to5 mac pisze że 10.9.3 będzie wspierał monitory 4k ale tylko dla Mac Pro i 15 retina late 2013. Czy to oznacza, że moja 13 rMBP nie uciągnie monitorów 4k ?
The OS X Mavericks 10.9.3 Update is recommended for all OS X Mavericks users. It improves the stability, compatibility, and security of your Mac.This update:
Improved 4K display support on Mac Pro (Late 2013) and MacBook Pro with 15-inch Retina display (Late 2013)
Adds the ability to sync contacts and calendars between a Mac and iOS Device using a USB connection
Improves the reliability of VPN connections using IPsec
Includes Safari 7.0.3
Czy ktoś się orientuje czy jest możliwość sparowania Maca Mini poprzez Bluetooth z Motorolą RAZR(i)?
Próbowałem połączyć telefon po kablu, Mac rozpoznaje telefon, instaluje oprogramowanie które służy niestety tylko do upgradu softu w telefonie.
Z tego co wyczytałem to jedyny pełny asystent dla Motoroli działa tylko pod Windowsem.
Szukam, szukam i nie mogę znaleźć więc może ktoś z was zna rozwiązanie. Za pomocą Pages na iPadzie usiłuję zrobić sobie wizytówki. Wykorzystuję szablon-gotowca: edytuję jedną wizytówkę wpisując swój tekst i nie wiem jak sprawić by pozostałe też się zsynchronizowały z tą pierwszą (żeby wszystkie były takie same). Wie ktoś jak to się robi? Pozdrowerek.
Zapomnij o tym... Najprosciej bedzie jak sobie zostawisz jedna, wywalisz reszte. Wpiszesz co masz wpisac, grupujesz sobie to co nabazgrales, a pozniej kopiuj/wklej i ukladanie.
ThomasVoland
02-06-2014, 18:36
Za chwilę zaczyna się WWDC: http://www.apple.com/apple-events/june-2014/
Liczę że nowy OS X też zostanie pokazany.
ThomasVoland
02-06-2014, 19:59
Może mac mini wreszcie?
To jest WWDC. Tu nie ma takich rzeczy.
zmian sporo i bardzo sensowne...
ThomasVoland
02-06-2014, 21:16
Dla mnie nowy OS X to jest to na co czekam. O dziwo nie podali jaki numer będzie miał (10.10?). OS X jakoś mnie nie zainteresował, mimo że bardzo dużo korzystam z iPhone (z iPada coraz rzadziej, ale pewnie tylko tymczasowo).
jest gdzies lista nowych jezykow siri?
Wreszcie do kogoś dotarło, że słuchawka powinna lepiej banglać z kompem - jak swego czasu pojawił się ten cały AirShare i stwierdziłem, że nie mogę*sharować dokumentów z MBP mało szlag mnie nie trafił.
Troszkę*szkoda,*że nie pokazali siakiejś nowej iZabawki...
ThomasVoland
02-06-2014, 21:39
Od tego są inne konferencje. Zapowiedzieli że w drugiej połowie roku pokażą coś najlepszego od 25 lat. Zobaczymy.
No ja czekam na nastepna konferencje, jestem pelen obaw co do nowego iPhonea, ale kupowanie 5s na kilka miesiecy przed nowa zabawka mija sie z celem, tym bardziej, ze kupuje iPhony co kilka lat.
Greg - co takeigo moze byc w nowym ze ci nie wystarczy 5s? ja 3g uzywalem pzrze pare lat i nadal dziala.. no poza tym ze szybke rzeba bylo wymienic... 5tka z s czy bez s dzialac bedzie spokojnie i stabilnie jeszcze dlugo o ile japco nie wymysli jakiegos zamulajacego systemu.
wiem ze to nei byla konferencja na pokazanie sprzetu ale mialem cicha nadzieje na odswiezonego miniacza. obawiam sie jednak ze te ktore sa to juz ostatnia wersja.
Też bym się nie pogniewał na miniacza. Bawiłem się ostatnio popielniczką mojego kumpla i popierdalała okrutnie, ale - na miły buk - wywalił na nią dwadzieścia tysiów, to już lekkie przegięcie bagiety.
Czornyj... ale o czym dokladnie piszesz? o mini czy mac pro?
Czornyj... ale o czym dokladnie piszesz? o mini czy mac pro?
Noooo, na mini ciężko było by wydać 20 klocków ;) Mac Pro 6 jaj z terowym SSD, 32GB RAM i mocniejszą grafiką.
;) zabawka fajna ale design zupelnie nie applowy... z drugiej strony bez znaczenia jak wyglada, wazne ze smiga. tyle ze mozna zrobic hackintosha za 1/3 tej ceny z podobnym wygarem...
Też bym się nie pogniewał na miniacza.
Mysle choc chcialbym sie mylic ze to marzenie scietej glowy. Wydaje mi sie ze japco zamknie linie mini jako malo popularna (nie znam wynikow sprzedazy ale fakt ze jeszcze go nie zupgradowali moze swiadczyc o rychlym zakonczeniu produkcji)
Carlos_lo
02-06-2014, 23:31
;) zabawka fajna ale design zupelnie nie applowy... z drugiej strony bez znaczenia jak wyglada, wazne ze smiga. tyle ze mozna zrobic hackintosha za 1/3 tej ceny z podobnym wygarem...
hm podaj specyfikacje i ceny sprawdzimy :)
Greg - co takeigo moze byc w nowym ze ci nie wystarczy 5s? ja 3g uzywalem pzrze pare lat i nadal dziala.. no poza tym ze szybke rzeba bylo wymienic... 5tka z s czy bez s dzialac bedzie spokojnie i stabilnie jeszcze dlugo o ile japco nie wymysli jakiegos zamulajacego systemu.
A jaka roznica byla pomiedzy 4s a 5tka? Wydaje mi sie, ze jednak spora, widzisz mam 4s, przymiarke robilem do 5, ale postanowilem poczekac, kupie teraz 5s i bede sobie plul w twarz, ze nie poczekalem tych kilka miesiecy, choc jak widze te zapowidzi 6 to nie bardzo mi sie podoba, wyglad 4 i 5 jest bardzo fajny a z iP6 ida troche w dziwna strone, zobaczymy jednak, bo ploty sa ciekawe i zapowiada sie bardzo mocny telefon.
Chocby wiekszy ekran.
No wlasnie.
No jak by kupowac osprzet ze strony apple to cena bedzie identyczna...:D
Nie zapomne grafy ktora byla do kupienia za 800zl a ze strony apple za 2000zl...karta byla identyczna, dokladnie nie pamietam co to bylo, a le mialem ubaw.
A jaka roznica byla pomiedzy 4s a 5tka? Wydaje mi sie, ze jednak spora, widzisz mam 4s, przymiarke robilem do 5, ale postanowilem poczekac, kupie teraz 5s i bede sobie plul w twarz, ze nie poczekalem tych kilka miesiecy, choc jak widze te zapowidzi 6 to nie bardzo mi sie podoba, wyglad 4 i 5 jest bardzo fajny a z iP6 ida troche w dziwna strone, zobaczymy jednak, bo ploty sa ciekawe i zapowiada sie bardzo mocny telefon.
zawsze bedzie na horyzoncie nowy model. tak jak z aparatami. trzeba kupowac i uzywac po prostu. zawsze mozesz poczekac na ip7 :)
marszull
03-06-2014, 01:29
a ja poczekam jescze chwile po konferencji i przytule chyba mini w wersji serwer, tylko pare zlotych musze dozbierac na drugi monitor jak z biurk awyjedzie imak ;)
Tu nie chodzi o specyfikację, po prostu można złożyć PODOBNY sprzęt sporo taniej. Sam tak zrobiłem dawno temu i sprzęt działa do dziś.
ThomasVoland
03-06-2014, 07:45
Tu nie chodzi o specyfikację, po prostu można złożyć PODOBNY sprzęt sporo taniej. Sam tak zrobiłem dawno temu i sprzęt działa do dziś.
Zazwyczaj jak ktoś pisze, że można złożyć podobny za 1/3 ceny, to składa jakąś parodię na i7 zamiast na Xenonie, bez ramu ECC...
no i nie ma gdzie fajek strzepywać w takim hacku ;)
1/3 ceny? Nie sądzę - dwie AMD FirePro W8000 (7k), 1TB SSD na PCIe (4k), xeon 6 jaj (2k), 32GB RAM ECC (3k)...
Carlos_lo
03-06-2014, 08:07
ja zlozylem juz 4 i niestety ciagle co krzaczy, ostatecznie pokupowalem maki:) dolozylem pamieci ale niestety tez maja zawiechy czesciej niz oryginalnymi pamieciami, wiec zlozenie hacka kosztowo zeby smigal jak oryginal wychodzi tez drogo, ale jak ktos lubi i ma czas, nerwy ze stali - polecam;)
no prawda... z kompatybilnoscia zabawek jest sporo zachodu.
Prościej by było, jakby jednak rzucili nowego miniacza, albo - powiedzmy - nowego Cube z SSD PCIe, i7 i 32GB RAM.
Od tego są inne konferencje. Zapowiedzieli że w drugiej połowie roku pokażą coś najlepszego od 25 lat. Zobaczymy.
Kazdy iP jest najepszy od 25 lat!
Zazwyczaj jak ktoś pisze, że można złożyć podobny za 1/3 ceny, to składa jakąś parodię na i7 zamiast na Xenonie, bez ramu ECC...
Nie znam sie, wiec zapytam:
jak takie cos wypada w Twojej ocenie?
http://macstorm.pl/macstorm.html
Klasyczne składakowe pierdoły. Ilości błędów i manipulacji w opisie trudno nawet komentować. Nawet ewidentne wady są przedstawione jako zalety, a już "specjalny program do klonowania" vs TimeMachine woła o pomstę do nieba.
Można sobie sklepać blaszaka pod OSX i względnie tanim sumptem posmakować co to jest. Jednakowoż porównywanie składaka ze stacją na Xeonie, z 2xFirePro, dyskiem na PCI-E i sześcioma interfejsami o przepustowości po 2GB/s każdy, jest po prostu nielogiczne.
ThomasVoland
03-06-2014, 10:56
Kazdy iP jest najepszy od 25 lat!
Nie da sie ukryć.
Co do MacStorm, to hackintosh jak każdy inny. Do Maca Pro go się porównać nie da, bo to zwykły Pc, a nie stacja robocza. Przy macu mini jest wielkim pudłem i nie ma all in one jak iMac. Generalnie nie ma odpowiednika Apple do ich produktów. Ja do hackintosha już raczej nigdy nie wracam, ale jak ktoś ma potrzebę to opcji jest pełno. Na forach hacków są ludzie, którzy składają, więc kupujący nie musi się na tym znać.
Mysle choc chcialbym sie mylic ze to marzenie scietej glowy. Wydaje mi sie ze japco zamknie linie mini jako malo popularna (nie znam wynikow sprzedazy ale fakt ze jeszcze go nie zupgradowali moze swiadczyc o rychlym zakonczeniu produkcji)
Szkoda by bylo, dla mnie to jedyny sensowny mac, nie chce all in one imaca gdzie nawet pamieci nie da sie dolozyc ani maca pro bo takiej mocy nie potrzebuje.
Dobra wiadomosc po konferencji to to ze moj IP4s dostanie iOS 8, ciekawe tylko co bedzie okrojone...
Bardzo ciekawie zapowiada sie rozwój laptopów. 9to5 mac pisze dziś o bezprzewodowym ładowaniu za pomocą rezonansu magnetycznego który może ładować nawet przez 2 calowy drewniany blat (wersja demo). Przy okazji ładując iPhone iPad itd na raz. W dodatku piszą o systemie Wireless Gigabit Alliance WiGig o prędkośći 7Gbps który może zdalnie wyświetlać obraz i łączyć sie z innymi urządzeniami. Wszystko ma wspierać platforma Skylake w 2016r. Brak portów sprawi, że będą jeszcze cieńsze (szczególnie że mówi sie o fanless 12'' Air z nowym procesorem Broadwell Core -M)
Jeśli w tą strone to wszystko podąża to kto wie może wkrótce problem kabli skończy sie całkowicie.
Ja chyba nie chcialbym siedziec przy stole z takim rezonansem...
velaskez
04-06-2014, 20:10
Bardzo ciekawie zapowiada sie rozwój laptopów. 9to5 mac pisze dziś o bezprzewodowym ładowaniu za pomocą rezonansu magnetycznego który może ładować nawet przez 2 calowy drewniany blat (wersja demo). Przy okazji ładując iPhone iPad itd na raz. W dodatku piszą o systemie Wireless Gigabit Alliance WiGig o prędkośći 7Gbps który może zdalnie wyświetlać obraz i łączyć sie z innymi urządzeniami. Wszystko ma wspierać platforma Skylake w 2016r. Brak portów sprawi, że będą jeszcze cieńsze (szczególnie że mówi sie o fanless 12'' Air z nowym procesorem Broadwell Core -M)
Jeśli w tą strone to wszystko podąża to kto wie może wkrótce problem kabli skończy sie całkowicie.
Zacznie sie problem ludzi z rozrusznikami i wszczepionymi metalowymi implantami.
A nie mylicie czasem rezonansu magnetycznego z polem indukcyjnym?
Nie, ale nie mów, że rezonans magnetyczny nie wpływa na zdrowie...
Musi również oddziaływać na metalowe rzeczy gdyż musiałem się tego pozbyć przy MRI kregosłupa.
EDYTA: chyba ze bylo to pytanie do autora watu, bo z drugiej strony jak rezonans magnetyczny moze ladowac telefon ;)
Samiec bez kabla to jak orkiestra bez dyrygenta... :twisted:
Przy bezkablowym srodowisku jak sie cos skwasi (a w dzisiejszych czasach nie ma rzeczy, ktora by sie nie skwasila) to mozna sobie szukac i szukac i szukac... ;) I wtedy z pomoca przychodzi kabel - zeby sie powiesic ;)
Zainstalowalem wczoraj ios7 na 4s (bo fejstajm przestal latac miedzy ios6/ios7, domyslam sie ze jablko specjalnie ubilo, zeby zmusic ludzi do przeskoku na 7ke). Lata ok. Myslalem, ze bedzie gorzej.
Stach2008
13-06-2014, 11:35
Czy warto brac pod uwage komputer tego typu w porównaniu do iMaca 27"?
http://allegro.pl/dell-xps-2720-aio-i5-4430s-16gb-gt750m-dotyk-36nbd-i4296705658.html
Podzespoły lepsze lub podobne ale cena sporo niższa.
foto4deg
15-06-2014, 23:22
Czy warto brac pod uwage komputer tego typu w porównaniu do iMaca 27"?
http://allegro.pl/dell-xps-2720-aio-i5-4430s-16gb-gt750m-dotyk-36nbd-i4296705658.html
Podzespoły lepsze lub podobne ale cena sporo niższa.
A pracowałeś kiedyś na Macu? Podzespoły może i lepsze, ale na windzie rezultat będzie gorszy.