PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24

R
16-10-2017, 10:34
z pewnoscia kolega stock zadajc tu pytanie pominal ten jakze trudny do wymyslenia krok kierujacy do rozgryzienia tego skomplikowanego zagadnienia... :|

- - - - kolejny post - - - - - -

https://imagazine.pl/2013/06/18/jak-uruchomic-zapisywanie-na-dyskach-ntfs/

Tak jak myslałem, dwie literki dodac w fstab.

"UWAGA: Poniższa metoda uaktywniająca zapis na dyskach NTFS jest eksperymentalna. Dlatego jeśli mocno polegacie na danych zawartych na takim dysku lepszym rozwiązaniem może być zakup specjalnego oprogramowania uaktywniającego wsparcie dla NTFS,"

grizz
16-10-2017, 11:02
Jeżeli mocno polegam na jakiś danych i tak mam backup ;)

Wykorzystałbym to co daje sytem i wykorzystał do przerzucenia dane na natywne rozwiązanie maca. Ew zainstalował FUSE - to jest w pingwinie przetestowane.

Aeon88
16-10-2017, 12:40
Jeśli dysk jest firmy seagate to program do odczytu/zapisu na dyskach NTFS dla OSX jest za friko.

https://www.seagate.com/pl/pl/support/software/paragon/

stock
16-10-2017, 12:46
jeden seagate, drugi WD :) dzieki, w domu obadam mozliwosci :)

Carlos_lo
16-10-2017, 18:35
no ja ostatecznie zdecydowalem sie exfata, tez mialem te dylematy, poza tym wincomander bezcenny do wyszukiwania i synchro i jeszcze ew dysk sieciowy

Sent from my iPhone using Tapatalk

R
17-10-2017, 08:48
exfate jest felerny. potrafi zgubic tablice partycji w najmniej oczekiwanym momencie. bardzo czesto (dwa razy mialem dysk na exfat i dwa razy powiedzial papa) jak jest zapelniony prawie w 100% albo jak sa nanim duze pliki. duze = po kilka - kilkadziesiat gb.

Aeon88
17-10-2017, 10:33
Mam pytanie odnośnie egpu i pracy w premiere pro. High Sierra na natywne wsparcie obsługi egpu (zewnętrznej karty graficznej w obudowie np aikido node). Jak do tej pory było tak, że egpu w osx napędzał zewnętrzny monitor. Tzn był sobie macbook, po kabelku podłączona grafika zewnętrzna, a do niej monitor, i jeśli chciało się dostać kopa w pracy trzeba było pracować na zewnętrznym monitorze. Nie dało się zrobić tak żeby egpu napędzał wbudowany w maka wyświetlacz. Pytanie za 100pkt - czy obecnie, w high sierra, możliwe jest abym do imaka czy macbooka podłączył egpu i użył go do obliczeń w premiere pro? Ekran wbudowany dalej będzie napędzany przez grafikę zintegrowaną, ale czytałem w sieci że po podłączeniu egpu pod systemem HS, bez podpinania drugiego wyświetlacza, można w premiere pro wybrać zewnętrzną kartę graficzną uzywaną przez program do obliczeń.

Problem w tym że przeszukałem dziesiatki stron i tylko na 1 znalazłem takie info. Ktoś już próbował z forum użyć egpu do akceleracji w premiere pro? Nie zależy mi na graniu, nie zależy mi na działaniu w innych programach. Tylko premiere pro, tylko podłączenie egpu bez drugiego monitora, i niech sobie premierka liczy operacje akcelerowane graficznie na egpu. Ktoś coś?

grizz
17-10-2017, 10:55
A pytałeś na pomocy producenta zewnętrznych obudów?

Carlos_lo
17-10-2017, 14:20
exfate jest felerny. potrafi zgubic tablice partycji w najmniej oczekiwanym momencie. bardzo czesto (dwa razy mialem dysk na exfat i dwa razy powiedzial papa) jak jest zapelniony prawie w 100% albo jak sa nanim duze pliki. duze = po kilka - kilkadziesiat gb.

wiadomo, ze zawsze cos wyskoczy, a backup robi sie za pozno;) poki co po kazdym padzie exfata magicznie wracal i robil swoje

Aeon88
17-10-2017, 16:17
A nie pytalem, nie wpadłem na to, napisze do nich maila. Pytanie tutaj dalej aktualne, może ktoś próbował i może powiedzieć jak to działało w praktyce...

Keek
18-10-2017, 22:54
z takimi aplikacjami jest mega trudno w iOS. ja tez nic sensownego nie znalazlem... a juz nawigowanie po wczesniej ustalonym pliku GPX... mozna zapomniec...

Takie cos (https://itunes.apple.com/us/app/walkmeter-walking-hiking-gps/id330594424?mt=8) znalazlem. W darmowej wersji nie mozna eksportowac sciezek, ale mi wystarczy, ze widze na telefonie, ile i gdzie przeszedłem.

Carlos_lo
19-10-2017, 00:01
uprzejmie informuje, ze po ostatniej aktualizacji softu na ajfonie, poprawila mi sie magicznie zywotnosc baterii, to sa magicy jak obwieszczali; i jeszcze dodam, ze moj nos dobrze wyniuchal problemy z macbookiem i leci po raz 4 do naprawy; obsluga zapewniala mnie, chca zebym bym zadowolony i ja im wierze, ale zmeczony tym jestem i bede probowac mocy okrutnego peceta z wielkim szpiegiem w10, ktory dzieki mojej opatrznosci calkiem niezle sie sprawuje w przemyslowym srodowisku i mam wiecej czasu na takie mniej wiecej przemyslenia;)

Carlos_lo
21-10-2017, 18:01
chca mi dac nowy komputer, brac? ale nie maja mojego na skladzie, wiec zaproponowali nowy i sie zastanawiam...;)

Carlos_lo
22-10-2017, 12:37
nowy mcbp ma same usbc wyjscia, jakie macie doswiadczenie z dwoma monitorami podlaczonymi? jak podlaczacie - tzn dwa kable do kompa czy do stacji dokujacej a jesli tak to jakiej?

Carlos_lo
02-11-2017, 00:25
nowy mcbp ma same usbc wyjscia, jakie macie doswiadczenie z dwoma monitorami podlaczonymi? jak podlaczacie - tzn dwa kable do kompa czy do stacji dokujacej a jesli tak to jakiej?

ja wiedzialem ze tak bedzie, ja wiedzialem, trzeba podokupowywac przelotki, spryciarze dali co prawda jedna ale dziala tylko z ich monitorami, granda, poza tym nowy mac niezly jest, oczu nie mozna oderwac od touch baru, doslownie - jak sie cos robi na ekranie to trzeba patrzec na klawiature i skad ja mam wiedziec co robie na ekranie?;)

stock
04-11-2017, 13:59
zagwozdka z icloud drive - mam 2Tb i chce sobie wrzucić w chmure 400Gb zdjęc z wyjazdów z dysku zewnetrznego. podłaczam dysk, zaznaczam folder ze zdjęciami, przenoszę i komunikat "za mało miejsca itp". W icloud mam 1.9Tb wolnego. WTF ? Znowu coś działa do góry nogami czy jak ?

ShutterStill
04-11-2017, 16:00
Próbowałeś dodawać po np 100 GB?

stock
04-11-2017, 16:13
robi sie tez dziwna sprawa bo wrzuciłem teraz 60gb na icloud z dysku zewnetrznego i co ciekawe te 60gb również mi zniknęło z systemowego SSD. nie wydaje mi sie by to tak miało działac bo wtedy cała filozofia chmury jest o kant d... rozbic - po co mi w chmurze xx Gb skoro te same xx Gb mi zabiera z normalnego SSDka. Cos pewnie źle robię ale nie potrafię tego rozpracowac.. jakies opcje udostepniania na icloud sa czy cós... że to tak mi zzera miejsca na SSD...

stock
04-11-2017, 21:22
dziwne to wszystko - się okazuje że on to jakos przepuszcza przez SSD - bo najpierw zblokował miejsce na SSD i teraz w miare zapełniania się iclouda to SSD się zwalnia. Dlatego tez nie mogłem przewalić 400Gb bo mam SSD zaledwie 256Gb. Bez sensu to rozwiązane. Albo ja czegoś nie rozumiem tu :(

grizz
06-11-2017, 09:47
Masz katalog tymczasowy na ssd. ma to ten plus, ze jak odłączysz dysk zewnętrzny, to upload do chmury dalej Ci poleci.

stock
06-11-2017, 09:52
ma to tez ten minus że jak chcesz przerzucić duża ilośc danych to jest to mega upierdliwe. Beznadziejnie to rozwiązane jest :(

grizz
06-11-2017, 10:02
Pewnie można gdzieś przestawić.

stock
06-11-2017, 10:06
az taki biegły to niestety nie jestem w temacie. Natomiast jesli jest na sali ktos kto wie jak zrobic by przy przesyłaniu plików z dysku do chmury nie tworzył się tymczasowy katalog na SSD (który ogranicza mi mozliwośc transferu danych wielkościa wolnego miejsca) to chętnie poczytam. Ewentualnie co powpisywac w google by się coś udało znaleźć.

Carlos_lo
12-11-2017, 22:26
mam pytanie do osob ktore przesiadly sie na high sierra, jak wrazenia, uwagi krytyczne, wpolpraca z urzadzeniami, siecia, software ktory nie dziala itp; pewnie trzeba niedlugo sie przesiasc i zanim tak zrobie - zapytam juz doswiadczonych ;)

Slon
13-11-2017, 10:41
Ja przesiadłem się, ale chyba wrócę - mam starszy telefon i tablet i przestał działać mi handoff, a bardzo to lubiłem. Poza tym brak zauważalnych zmian.

Ursynowski Książe
16-11-2017, 22:57
Ja przesiadłem się, ale chyba wrócę - mam starszy telefon i tablet i przestał działać mi handoff, a bardzo to lubiłem. Poza tym brak zauważalnych zmian.

Hej.
A aktualizowałeś sobie też iOS na 11.1.1 ?
Ja mam High Sierra na MB Pro i właśnie ostatniego iOS na, nie najnowszym przecież, 6S i jakoś nie mam takich problemów.

Co do samego High Sierra to większych różnic się nie doszukałem.
Mnie osobiście cieszą trochę większe możliwości "obróbki" w programie Zdjęcia, ale dla osób pracujących na poważnie w LR, czy PS to żadna atrakcja ;)

R
17-11-2017, 09:38
co zjada baterie w macbooku pro jak jest uspiony? 2 doby i potrafi bateria zniknac a jest w kondycji 98%

Slon
17-11-2017, 21:11
Hej.
A aktualizowałeś sobie też iOS na 11.1.1 ?
Ja mam High Sierra na MB Pro i właśnie ostatniego iOS na, nie najnowszym przecież, 6S i jakoś nie mam takich problemów.

Nie najnowszy to jest mój iPhone 5 i iPad 4 :D Niestety oba urządzenia nie załapały się już na iOS 11 i właśnie tu upatruję problemy z handoff'em. Wrócę do Sierry, bo chyba było ok.

Ursynowski Książe
19-11-2017, 00:55
Nie najnowszy to jest mój iPhone 5 i iPad 4 :D Niestety oba urządzenia nie załapały się już na iOS 11 i właśnie tu upatruję problemy z handoff'em. Wrócę do Sierry, bo chyba było ok.

Głowy nie dam, ale faktycznie tu może być pies pogrzebany :/

Ja z Sierrą bym sobie poradził...ale jak już mam nową to się obrażać na nią nie będę :)

Aeon88
20-11-2017, 14:01
Szybkie pytanko bo w necie nie mogę znaleźć... Obecnie mam iP5s z iOS 9, mogę zaktualizować go do iOS 10 a nie 11?

MC_
20-11-2017, 14:25
Nie da się.

R
20-11-2017, 16:49
niet. na 99% juz nie podpisza 10 dla iphone. ja bym sie chetnie cofnal do 10... tez sie nie da...

Zorba
20-11-2017, 17:42
Szybkie pytanko bo w necie nie mogę znaleźć... Obecnie mam iP5s z iOS 9, mogę zaktualizować go do iOS 10 a nie 11?

Według mnie 5s lepiej działa na IOS-e dziewiątym niż na dziesiątym :roll:
Chyba, że chodzi o jakieś apki, których na "starym" nie można już aktualizować.

Aeon88
21-11-2017, 03:15
5s chodzi z ios10 dobrze, 11 za to negatywne opinie zbiera. Chciałem zaktualizować żeby mieć możliwie najnowszy stabilny i szybki system w telefonie bo cholera wie kiedy przez 9tkę zacznie coś wywalać że system za stary. Z drugiej strony ipad2 z ios8 mam do dzis i wszystko co potrzebuję działa, więc narazie sie nie martwię, chciałem dopytać na zaś gdybym miał aktualizować.

motoko
21-11-2017, 16:06
iPad mini 2 po aktualizacji do IOS 11 stracił sporo ze swojej płynności działania. Chyba czas sprawdzić czy można jeszcze wrócić do 10...

Slon
21-11-2017, 16:11
Nie można. Przy starych sprzętach apple daje możliwość instalacji tylko najnowszego (dla danego urządzenia) dostępnego softu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Władca Pixeli
30-11-2017, 03:11
W systemie MacOS High Sierra w polu username wpisać: root i zostawiając hasło puste możemy się zaloginować do systemy jako Administrator :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een:

stock
30-11-2017, 08:22
juz to naprawili i wydali łatę zdaje się - w netach było głośno o tym wczoraj.

Władca Pixeli
06-12-2017, 05:32
iOS11. Nowy kalendarz według Apple :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Tak skopanego systemu nie widziałem w życiu, no może z wyjątkiem Windows 10 ;)

1837

Majek
10-12-2017, 14:22
iOS11. Nowy kalendarz według Apple :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Ja mam całkiem zupełnie normalny...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/12/IMG_1414-1.png
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2017/12/IMG_1414.png)

Nie wiem, co Ty z tymi urządzeniami wyczyniasz. Czasem ma wrażenie, że to jakieś prowokacje z Twojej strony. Masz tak z d... problemy, że to aż niemożliwe.

Slon
10-12-2017, 16:53
Ostatnio znajomy dzwonił do mnie, że nie może zapisać na pendrive'a (FAT32) pliku video ok. 2,2 GB, MBP z najnowszym systemem. Ostatecznie nie poradził sobie, a mnie wczoraj przytrafił się dokładnie taki sam problem... Poczytałem w necie i cudowni programiści tej wspaniałem marki coś popieprzyli, tak że finder w najnowszej systemie High Sierra nie potrafi zapisać pliku ponad 2 GB na dysku z systemem plików FAT32...
Jestem już pewny - wracam 2 numerki w tył, dziękuję za nowości :sad:

witus
10-12-2017, 18:42
Ostatnio znajomy dzwonił do mnie, że nie może zapisać na pendrive'a (FAT32) pliku video ok. 2,2 GB, MBP z najnowszym systemem. Ostatecznie nie poradził sobie, a mnie wczoraj przytrafił się dokładnie taki sam problem... Poczytałem w necie i cudowni programiści tej wspaniałem marki coś popieprzyli, tak że finder w najnowszej systemie High Sierra nie potrafi zapisać pliku ponad 2 GB na dysku z systemem plików FAT32...
Jestem już pewny - wracam 2 numerki w tył, dziękuję za nowości :sad:

Fat32 to już chyba nawet windows nie używa. Serio taki powód zdecydował. ExFat był zalecany dla zgodności z Windows ... od zawsze.

Slon
10-12-2017, 19:17
Akurat potrzebowałem nagrać na pendrive'a film i obejrzeć na TV, a ten obsługuje tylko FAT i NTFS (którego to nie obsługuje mac). No i FAT32 obsługują chyba wszystkie urządzenia...

Władca Pixeli
10-12-2017, 20:30
Ja mam całkiem zupełnie normalny...

Nie wiem, co Ty z tymi urządzeniami wyczyniasz. Czasem ma wrażenie, że to jakieś prowokacje z Twojej strony. Masz tak z d... problemy, że to aż niemożliwe.

Jeżeli Ty nie masz problemów to nie znaczy, że wszystko jest OK.
Mój kalendarz jest w większości zapełniony. Twój wygląda na pusty.

1988

Rozmawiałem z serwisem Apple w USA kilka dni temu. Oni też nie wierzyli. :mrgreen:
Włączyli podgląd mojego ekranu i nagrywali co się dzieje przy przechodzeniu do kolejnego tygodnia i po powrocie do poprzedniego. Pytanie tylko czy to kiedyś naprawią.
Jeżeli rozmawiam z serwisem Apple i gość nie ma nawet przy sobie fizycznie urządzenia to jest to zwykłą kpina. O poziomie wiedzy już nie wspomnę.
W większości przypadków proponują restart jednostki, zresetowanie ustawień albo backup i restore!!!

Problem znikających tygodni pojawił się w iOS11. Problem nie pojawiających się pojedynczych spotkań jest już od dawna. Przypuszczam, że jest to związane z coraz bardziej wolniejszym systemem oraz odświeżaniem ekranu. Wystarczy jak kliknę na dole na "Calendar" i pociągnę palcem w dół (wymuszenie odświeżania) to wszystko wraca do normy.

W iOS11 nie da się zaloginować to WebDEV. Nie wiem ile osób ma pojęcie o co chodzi ale ja to używałem bardzo często i nie da się zaloginować z iOS11.
Z poprzednim iOS nie ma problemu

I kolejny kwiatuszek.
Miliony użytkowników i jakoś nikt nie zwraca uwagi, że Apple zmieniło klawiaturę w iPadzie i teraz ma dwa standardy!!!
Dla kogoś kto używa iPad i iPhone pisanie znaków @#$&* to horror bo są one w innych miejscach.
Wystarczy porównać dolne klawiatury.

1989

Majek
11-12-2017, 23:26
I kolejny kwiatuszek.
Miliony użytkowników i jakoś nikt nie zwraca uwagi, że Apple zmieniło klawiaturę w iPadzie i teraz ma dwa standardy!!!
No to akurat, jak by się tak zastanowić, to jest głupie, przyznaję. Ale zwróciłem na to uwagę dopiero po Twoim poście. W sensie, że tutaj może coś przeszkadzać... Do tej pory używałem bo nie wiedziałem, że to ma być horror. To jak z tym trzmielem. Naukowcy twierdzą, że to zwierze nie powinno latać. Ale on o tym nie wie ;-)

!AGresT
12-12-2017, 00:36
To jak z tym trzmielem. Naukowcy twierdzą, że to zwierze nie powinno latać.

Chyba Czelabińscy.

A po przejściu na najnowszy system, telefon obsługuje mi się gorzej. Nie potrafię powiedzieć, o co dokładnie chodzi, bo się nad tym nie zastanawiam, ale takie mam odczucie. Z pewnością jest brzydziej (krój czcionek).

Slon
13-12-2017, 00:43
Zachciało mi się retiny... Takie oto jajca:
Zdjęcie w LR 6:
2072

Zdjęcie w Photomechanicu:
2073

Zdjęcie w appce Podgląd:
2074

To samo zdjęcie, rozdzielczość ustawiona "Domyślna dla monitora", na większych to samo. MBP 13 retina, wczesny 2015, świeżutki El Capitan. Zdjęcie w każdym z programów wyświetlone 1:1 czy tam 100%. Co to za jajca w LR? Da się to zmienić? Probowałem już przestawiać wielkość generowanych podglądów, preview 1:1 - nic. Dodam, że na poprzednim MBP 13 bez retiny z tym samym zestawem aplikacji wszystko było jak trzeba.

90s
13-12-2017, 11:17
Takie szybkie pytanie czy po zainstalowaniu najnowszego Softu na 11 tylko u mnie bateria zaczęła padać w trybie przyspieszonym? Tak samo pomimo wyłączenia większości opcji jak lokalizacja, telefon nadal pokazuje komunikat żeby nie używać go podczas jazdy. Spadek wydajności bateri w stosunku do 10 jest u mnie tak duży że już pierwszego dnia zauważyłem że jest coś nie tak.

Slon
13-12-2017, 16:16
W kwestii mojego problemu już doczytałem, bardzo skomplikowana sytuacja.

Merde
13-12-2017, 16:56
W kwestii mojego problemu już doczytałem, bardzo skomplikowana sytuacja.

Tzn? Część aplikacji skaluje zdjęcia, by miały proporcje jak na monitorach o normalnej rozdzielczości?
Pewnie tak, inaczej trudno by było oglądać na retinach np. strony WWW...

Slon
13-12-2017, 19:44
Tzn? Część aplikacji skaluje zdjęcia, by miały proporcje jak na monitorach o normalnej rozdzielczości?
Pewnie tak, inaczej trudno by było oglądać na retinach np. strony WWW...

Dokładnie to wszystko jest skalowane (powiększane), aby wyglądało jak na połowie rozdzielczości natywnej ekranu (dla 13 cali i natywnej 2560x1600 jest to 1280x800). Programy adobe nie skalują zdjęć, tylko sam interfejs, stąd te rozjazdy. Doczytałem o photo mechanicu i jest tam opcja do wyświetlania jak w LR, więc znika problem różnego powiększenia.

kolorowooka
19-12-2017, 01:09
Takie szybkie pytanie czy po zainstalowaniu najnowszego Softu na 11 tylko u mnie bateria zaczęła padać w trybie przyspieszonym? Tak samo pomimo wyłączenia większości opcji jak lokalizacja, telefon nadal pokazuje komunikat żeby nie używać go podczas jazdy. Spadek wydajności bateri w stosunku do 10 jest u mnie tak duży że już pierwszego dnia zauważyłem że jest coś nie tak.
Ja akurat zauważyłam, że po aktualizacji systemu w macbooku bateria nie wyrabia, bardzo szybko rozładowuje się, a ostatnio nawet potrafi wyłączyć laptopa przy około 20 % :(

rychu_cmg
19-12-2017, 22:13
Ja akurat zauważyłam, że po aktualizacji systemu w macbooku bateria nie wyrabia, bardzo szybko rozładowuje się, a ostatnio nawet potrafi wyłączyć laptopa przy około 20 % :(

To akurat oznaka, że bateria już powoli pada

koniksk
25-12-2017, 21:26
Nie mogę ogarnąć biblioteki zdjęć i ich wysyłaniem do icloud, system to Yosemite. Nie dzieje się to automatycznie, przy czym zdjęcia mam nie w systemowej bibliotece i nie kopiuje ich do niej podczas importu. Jest to w ogóle możliwe aby wszystkie zdjęcia, które mam w określonej lokalizacji trafiały automatycznie do icloud? Z telefonu trafiają do Zdjęć i są też w icloud, a nawet nie wiem gdzie są na dysku, a "moje" są tylko na dysku i w zdjęciach.

Carlos_lo
27-12-2017, 22:00
wylaczylem iclouda, nie na moje slabe nerwy...;)

stock
28-12-2017, 16:05
tez wyłaczyłem iclouda - najbardziej nie przemyślane rozwiązanie ever. Zupełnie bez sensu jest.

Eskimoss
28-12-2017, 17:44
Apple nie lubi OSów innych niż najnowsze, to raz. A dwa, to nie lubi też lokalizacji innych, niż domyślne. Trzymaj fotki w bibliotece systemowej, przyjmij proponowany przez apple system zarządzania i katalogowania, a wszystko będzie działalo bezproblemowo i poprawnie. Coś za coś. Ja jestem z iCloud bardzo zadowolony i wszystko działa w nim jak należy, a jak konieczne chcesz po swojemu, to zmień na windę.

Władca Pixeli
29-12-2017, 18:55
Apple apologizes for slowing down older iPhone batteries
http://www.foxnews.com/tech/2017/12/29/apple-apologizes-for-slowing-down-older-iphone-batteries.html
The slowdown started with iOS 10.2.1 in 2016, Apple said, to improve power management "to avoid unexpected shutdowns on iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, and iPhone SE."

Pawel92
29-12-2017, 20:42
Władco, przecież to suchar ;) A potem się dziwisz, że cię ta firma jakoś nielubi... ������

Władca Pixeli
29-12-2017, 20:59
Władco, przecież to suchar ;) A potem się dziwisz, że cię ta firma jakoś nielubi... ?
Ale to chodzi o coś innego.
The company is the subject of several class-action lawsuits over the matter

Pawel92
29-12-2017, 22:19
Class action jest w USA, a w Europie cisza. Taki to tu zas...ny rynek konsumentów :evil::evil::evil:

Aeon88
30-12-2017, 15:57
Ok, mam iP 5s, iOS 9.2.1. Tel mi pada na zimnie przy 10-30%. Rozumiem, że skoro pada (wyłącza się) to nie mam tego algorytmu? W końcu po to miałby być żeby nie padał pod obciążeniem.

Slon
31-12-2017, 12:00
Miałem takie nietypowe pady baterii w 5-tce, wymieniłem baterię na nową i jest ok. Wymiana zajęła mi max 10 min.

Eskimoss
31-12-2017, 12:03
Ja tak miałem z SE. Był na gwarancji i wymienili mi go na nowego.

Aeon88
31-12-2017, 12:10
Wymienić baterię muszę, to oczywiste, byłem ciekaw czy tel przyśpieszy po wymianie :D jeśli jest algorytm, to tak, jeśli go nie ma (a skoro pada to pewnie nie ma) to nie.

Co najlepsze, mi programy do sprawdzania baterii pokazują że ma 95% pojemności fabrycznej i excellent condition... I faktycznie jak już trzyma to długo, po prostu jak się wyjdzie na mróz to potrafi tel przy 30% wyłączyć. Swoją drogą ciekawe jak ten algorytm obniża procka. Czy regularnie np co 5% zużycia baterii (zużycia, nie rozładowania) obniża taktowanie o 5% czy w jednym momencie jak np zużycie przekroczy 50% to nagle zwalnia procka o połowę? Pierwsza opcja by była do bani bo kupujesz szybki sprzęt który już po paru miesiącach intensywnego użytkowania będzie pewnie kilkanaście-kilkadziesiąt % wolniejszy. Taka trochę lipka...

Majek
08-01-2018, 16:58
A taką rzecz mi powiedzcie...
Żona moja osobista będzie zakładała DG typu biuro rachunkowe. No i trzeba jej to wszystko powyposażać. Na początek będzie obsługiwać raptem kilku klientów (w tym mnie), więc na początek takie typowe biuro - w sensie biuro, nie będzie potrzebne. Do pracy wystarczy jej laptop i kawałek wolnego biurka. I tak się zastanawiam na makówką jakąś. Tylko powiedzcie mi na ten przykład, jak na OSX wygląda w praktyce, czy w ogóle wygląda, korzystanie z programów typu Płatnik, czy programów księgowych od Insertu, czy Comarchu. Chodzi o to, że one potrzebują MSSQLa. Nie wiem, czy ktoś się podejmował stawiać te programy w innym środowisku bazodanowym niż M$... Nie obiło mi się o uszy... No bo o ile same programy, klienty, to się na Parallelsie odpalą bez problemu, tak bardziej mnie martwi dostęp do bazy. Da się postawić jakiś silnik bazodanowy, który działałby tożsamo z MSSQL? Na początek nie planujemy osobnej maszyny, na której mogłyby stanąć bazy, raczej myślę w kierunku NASa do archiwizowania tych baz i przy okazji np. Time Machine dla Jabola...
Ma coś takiego sens, czy se odpuścić?

grizz
08-01-2018, 18:00
Popatrz na strony interesujących CIę programów, czy mają wersje na maca.
Ale IMO to trochę kombinowanie na siłę. Zaraz się okarze, ze z klientami trzeba jakieś rzeczy przekazać, pootwierać i będzie żonglerka.

Poza tym kwestie bezpieczeństwa itd. Tak więc najlepiej by do celów służbowych był zupełnie osobny komputer (z windows) ew. posadź windowsa na maszynie wirtualnej.

Majek
08-01-2018, 19:07
No to ma być właśnie ten osobny komputer do celów służbowych. ;-)
Żaden z programów nie występuje w wersji na Maca. Płatnik? No proszę Cię... ;-) Ledwo udało im się zrobić w miarę działający program pod Windows, a co to o innych platformach myśleć?
A właśnie... Czy np. dokument z Worda japcowego jest otwieralny przez Worda windowsowego? Musi być, bo przecież inaczej to by sensu nie miało... Jak coś trzeba będzie pokazać, pootwierać, to się to będzie na makówce robić.
A czy Parallels to właśnie czasem nie jest zwirtualizowany Windows?

grizz
08-01-2018, 19:20
No właśnie. Jak nie ma oprogramowania, to po co kombinować z makiem (zwłaszcza, jak to ma być komputer dedykowany - to i tak praca sprowadza się do 1 dwóch aplikacji i w sumie stystemu nie widać).
Zwłaszcza, ze przyjdzie ci jeszcze problem z warstwą sprzętową - np. czytnik elektronicznego podpisu.

Aeon88
08-01-2018, 19:32
Jak nie masz programów księgowych pod OSX i to takich które potrafią wysłać JPK czyli nowych, to temat dla Ciebie jest zamknięty, i nie pomoże tu fakt że japcowy word i windowsowy word otworzą nawzajem swoje dokumenty bez problemu. Jak chcesz estetycznie na biurku to kup japco i postaw na nim windę. Sterowniki masz wszystko będzie działać.

grizz
08-01-2018, 20:06
Estetycznie można też z Spectre/xps/thinkpadem ;)
Ale na macu pewnie też zadziała Windows. Sprawdź kwestie sterowników do podpisu elektronicznego.

Majek
08-01-2018, 21:01
Stawianie windy na japcu to taka chyba profanacja trochę... Nie po to Stefan i spółka tworzyli fajne środowisko na przeznaczonym dla niego sprzęcie, żeby je windą zastępować... Takie to gupie dość... Do Windowsa też nic nie mam, używam na co dzień i jest ok, ale mam wrażenie, że OSX jest taki... Hmm... Subtelniejszy i ładniej się prezentuje....
Ale faktycznie, tutaj jeszcze kwestia obsługi podpisu elektronicznego dochodzi. Eee, czyli dupa bedzie z tego. Ja tak się szykowałem na XPSa właśnie bądź Latitude, ale jak już wydawać grosz, to sobie pomyślałem, że może japcok by się nadał. Byłoby jeszcze ładniej. ;-)

stultus
08-01-2018, 21:20
pomocy ma macbook z 2011 na pokładzie i7 2ghz, ssd 240 i 8gb ram i ( czekam na 16 gb :) ) pakiet adobe bardzo mi wolno działa ;( można to poprawić :)

motoko
09-01-2018, 21:46
Ja tak się szykowałem na XPSa właśnie bądź Latitude, ale jak już wydawać grosz, to sobie pomyślałem, że może japcok by się nadał.

Widać na powyższym przykładzie magię "jabłka". Na dobrego windowsowego laptopa szkoda grosza, a na maca nie.

Sent from my Moto G (5) Plus using Tapatalk

Majek
09-01-2018, 22:08
Nie, to nie o to chodzi. Japca są po prostu ładniejsze od każdego jednego, najładniejszego nawet laptopa windowsowego, jak to nazwałeś. I jak mam wydać kilka koła na jakiegoś "kondona", a za te same lub podobne pieniądze można mieć śliczne "japco" o podobnych parametrach, to wybór jest dosyć prosty. Oczywiście sprawa gustu, nie napadajcie na mnie. Oczywiście też względy użytkowe mają priorytet. Najładniejsze nawet japco, jeśli jest bezużyteczne, to jest bezużyteczne i tyle...

misio-jedi
09-01-2018, 22:26
Japca są po prostu ładniejsze od każdego jednego, najładniejszego nawet laptopa windowsowego

A mnie się Thinkpady bardziej podobają. Dell XPS też śliczny.

Majek
10-01-2018, 17:16
Oglądam też XPSy i Thinkpady. Ładne są, zgoda, ale japca ładniejsze. ;-) A i tak już widzę, że to nie zadziała. Z jednego prostego powodu. Ultrabooki nie mają wydzielonego bloku numerycznego na klawiaturze. I to je dyskwalifikuje wszystkie po kolei...

2pompony
10-01-2018, 17:37
Na szczęście zawsze istnieje możliwość dokupienia osobnej klawiatury z wydzielonym blokiem, i noszenia jej zawsze i wszędzie razem z laptopem. A nawet jak będzie to klawiatura odpowiedniej firmy, będzie można sporo zyskać na za.ebistości własnej osoby. :)

grizz
11-01-2018, 09:31
Albo samej małej klawiatury numerycznej. Rozwiązanie tym lepsze, ze można położyć ją po lewej i nie trzeba ręki z myszki przekładać. (Przyzwyczajenie się do takiego układu zajmuje kilka dni).

frogi
11-01-2018, 11:08
Albo samej małej klawiatury numerycznej... Jabłko ma swoją klawiaturę tylko numeryczną?

Majek
11-01-2018, 17:55
Jabłko ma swoją klawiaturę tylko numeryczną?
Tak, jest coś takiego...

Tytko tutaj pomysł jest inny. Podczas pracy w biurze komputer będzie podłączony do monitora, normalnej klawiatury, myszy itd, więc problemu nie ma. Natomiast mogą zdarzyć się sytuacje, gdy trzeba będzie wziąć go pod pachę i przenieść się tymczasowo z robotą gdzieś indziej. Do klienta, dajmy na to... Albo do pokoju obok. I wtedy całej mobilności przeczy konieczność targania ze sobą dodatkowej klawiatury. Rozwiązaniem jest laptop ze swoją własną klawiaturą numeryczną, co z kolei dyskwalifikuje wszystkie ultrabooki.

grizz
11-01-2018, 18:24
Ultrabook I klawiatura przenośnia (numeryczna) i tak będą mniejsze i lżejsze niż komputer z pełną klawiaturą.

2pompony
11-01-2018, 18:27
I wtedy całej mobilności przeczy konieczność targania ze sobą dodatkowej klawiatury.

Sorry, ale ja propozycję targania wszędzie ze sobą osobnej klawiatury napisałem jako ponury dowcip ociekający gryzącą ironią. Nie myślałem, że ktoś to weźmie na poważnie.

Majek
11-01-2018, 18:31
Wiesz, jeżeli rozwiązanie jest głupie, ale działa, to znaczy, że nie jest głupie. ;-)

misio-jedi
12-01-2018, 10:46
Przecież ta klawiatura numeryczna (podczepiana do laptopa) jest malutka...

Majek
12-01-2018, 13:54
No dobra, ale trzeba ją mieć ze sobą, trzeba wyjąć, podłączyć, trzeba miejsce na nią na stole znaleźć itd... A samego laptopa to i na kolanach można trzymać albo na stoliku w kawiarni postawić podczas spotkania.

grizz
12-01-2018, 14:13
No tak lepiej taszczyć notebook z pełną klawiaturą zamiast notebooka. Wygodniejsze. Ok… Pal licho to dodatkowe 30-50% wagi komputera.

Majek
12-01-2018, 17:39
No nie wiem... Dell XPS 9560 waży 1.8kg, Dell Vostro 5568 waży 1.98kg. Całe 180g różnicy. To daje ok. 10%. ;-)
XPS jest też równiutko dwa razy droższy. ;-) Mowa oczywiście o komputerach w podobnej konfiguracji. i5, 8GB RAM, SSD 240GB.

fafniak
17-01-2018, 12:59
Czy możecie polecić forum na którym są trochę bardziej zaawansowani użytkownicy systemu makówkowego?
Cały czas nie mogę dojść fenomenu wykrywania zewnętrznego DACa i uznawaniu go jako podstawowego wyjścia audio

stock
17-01-2018, 13:04
https://myapple.pl/forums/

ksh
17-01-2018, 13:07
Ale to chcesz podłączyć usb ?
Nie da się normalnie podłączyć ?

fafniak
17-01-2018, 13:36
https://myapple.pl/forums/

Od kilku dni wisi tam mój temat i jakoś nikt nic...

koesh

zacytuję :
W swoim systemie audio mam DACa Audio-gd nfb 1.32

Wszystko jest pięknie (no prawie) gdy mac jest włączony jako pierwszy a potem włączam DACa (dac na stałe podpięty jest kabelkiem usb)

Mac wykrywa DACa i wszystko działa znakomicie ALE bywają sytuacje gdy DAC nie zostaje włączony jako domyślne urządzenie wyjściowe.

Nie znalazłem żadnej reguły związanej z takim zachowaniem

Zaznaczam ze w konfiguratorze midi, DAC został zaznaczony jak podstawowe wyjście audio.

Druga sprawa dotyczy sytuacji gdy słuchałem muzyki ale mac był wyłączony (a DAC włączony był bo konwertował sygnał z innego źródła), po czym naszła mnie ochota na użycie mac-a jako źródła.

Mac w takim wypadku (jego system) nie widzi DACa w ogóle. Co najdziwniejsze dedykowany soft do odtwarzania "Audirvana" spokojnie DACa wykrywa i go używa (w nowym systemie to już nie działa )
Natomiast wszystkie programy które komunikują się poprzez system (no taki logiczny wniosek sie nasuwa) nie widzą tego sprzetu.

Muszę wyłączyć dac-a i właczyć go ponownie a czasem i wskazać jako urządzenie wyjściowe.

Czy jest jakiś skrypt/program który mógłby tę sytuację naprawić?

ksh
17-01-2018, 14:36
Co zyskujesz na tym że system widzi DAC-a bo tego nie rozumiem, nie lepiej zwyczajnie podłączyć kablem cyfrowym co w mac jest proste bo tylko kabel odpowiedni do podłączenia, wtedy nic nie wykrywa i nie blokuje.

fafniak
17-01-2018, 15:27
jaki to miałby być kabelek ?
mam :
https://support.apple.com/kb/sp659?locale=pl_PL

fafniak
17-01-2018, 19:49
To jest to ?
https://sklep.rms.pl/kabel-jack-optyczny-mini-toslink-toslink-cyfrowy-d-jt05-hq-0-5m

To standard optyczny - niestety mam trochę gęstych plików :(

ksh
17-01-2018, 20:11
Powinien mieć wyjście cyfrowe na wyjściu mały jack, a kabel zwykły coax z odpowiednimi końcówkami np taki:

https://i.imged.pl/kabel-coaxial-s-pdif-rca-jack-3-5-hq-vitalco-1-5-m-3799014851.jpg
źródło (https://i.imged.pl/kabel-coaxial-s-pdif-rca-jack-3-5-hq-vitalco-1-5-m-3799014851.jpg)

ale trzeba się upewnić jakie dokładnie jest wyjście i jaka końcówka ma być ta od strony maca.

GeparD
17-01-2018, 22:50
Co zyskujesz na tym że system widzi DAC-a bo tego nie rozumiem, nie lepiej zwyczajnie podłączyć kablem cyfrowym co w mac jest proste bo tylko kabel odpowiedni do podłączenia, wtedy nic nie wykrywa i nie blokuje.

To ze traktuje takiego DACa jako kartę dźwiękowa, która jest lepsza jakiejkolwiek wbudowanej? Jeśli podłączy używając kabla to dźwięk leci przez wbudowana kartę dźwiękowa i później do DACa co uważam za bezsens.

Aeon88
18-01-2018, 16:59
A czy do uzyskania sygnału bit perfect z maka potrzebuje podłączać przez USB? Nie wystarczy podłączyć wyjściem cyfrowym właśnie maka do dac'a ale zadbać o to żeby żaden soft/hardware nie mieszał w dźwięku tylko żeby mak puścił czysty sygnał cyfrowo do dac'a? Np foobar2000 + odpowiednie wtyczki? Jest sporo tematów na forach audio, warto przeglądnąć.

fafniak
18-01-2018, 18:00
Tzn... przyznam ze usb pozostało właściwie jedynym wolnym wejsciem w dacu :)
No zostaje jeszce jedno optyczne chyba ale z racji ograniczonej przepustowości... no wolałbym go nie wybierać

ksh
18-01-2018, 18:24
To ze traktuje takiego DACa jako kartę dźwiękowa, która jest lepsza jakiejkolwiek wbudowanej? Jeśli podłączy używając kabla to dźwięk leci przez wbudowana kartę dźwiękowa i później do DACa co uważam za bezsens.

Oczywiście chodzi wyłącznie o sygnał cyfrowy z mac-a do dac-a podobnie jak to się robi na pc gdzie przecież można wykorzystać usb, a nawet hdmi ale najlepiej zwyczajnie podłączyć coax lub optycznie, żadne analogowe wyjścia czy ingerencja softu.

Nie chce tu mieszać bo mac-a nie mam, znam jego ułomności i zamkniętość, wiec może i takie cuda sa że nie da się zwyczajnie podłączyć cyfrowo dac-a bez fanaberii apple.

Tzn... przyznam ze usb pozostało właściwie jedynym wolnym wejsciem w dacu :)
No zostaje jeszce jedno optyczne chyba ale z racji ograniczonej przepustowości... no wolałbym go nie wybierać

Nie wiem czy mnie coś ominęło ale jakie to masz ograniczenia przepustowości toslink ?
A w makówce masz wyjście optyczne ?

fafniak
18-01-2018, 18:29
No tam jest jakieś takie wyjście audio które jest opisane także jako cyfrowe.
Widziałem przejściówki na optyczne i coax
cox nie ma ograniczeń a optyk ma chyba do 96

ksh
18-01-2018, 18:38
Nie masz wyjścia optycznego tylko
- Wyjście liniowe/słuchawkowe audio (minijack, cyfrowe/analogowe)
zatem tylko ten kabel co ci podałem, co do zabawy w konwersje na optyczny sygnał nie doradzę, raczej unikałem takich rzeczy.
Odnośnie połączenia usb tez ci nie pomogę bo nie wiem co tam apple wymyśliło.

fafniak
19-01-2018, 00:58
No przecież to właśnie napisałem. Jakieś dziwne rozwiazanie zintegrowane do którego trzeba kupić przejsciowké.

Aeon88
19-01-2018, 09:54
Ok pytanie za 100 pkt, kabel jack cyfrowy -> toslink (optyczny) zmienia tylko cyfrowy sygnał z elektrycznego na optyczny? A więc nie ma wpływu na bitrate czy próbkowanie? A więc nic się nie dzieje, że to przejściówka? :P

Optyczny (toslink) obsłuży sygnał 24bit/192kHz, popraw mnie jakimś źródlem jesli się mylę.

fafniak
19-01-2018, 14:18
Ok pytanie za 100 pkt, kabel jack cyfrowy -> toslink (optyczny) zmienia tylko cyfrowy sygnał z elektrycznego na optyczny? A więc nie ma wpływu na bitrate czy próbkowanie? A więc nic się nie dzieje, że to przejściówka? :P

Optyczny (toslink) obsłuży sygnał 24bit/192kHz, popraw mnie jakimś źródlem jesli się mylę.

Nie ukrywam że jadę z niczego czyli z głowy ale duża część urządzeń na wejściu optycznym ma maks 24bity i maks 96khz - a to już jest chyba ten rozszerzony standard

ksh
19-01-2018, 14:38
Nie spotkałem się z czym co by sięgnęło granic przepustowości toslink, w latach 90-tych zakładano że ma działać 24/96 ale szybko się okazało że spokojnie działa 24/192 tylko czy dane urządzenie potrafi taki sygnał wysłać/odebrać ?

fafniak
19-01-2018, 16:51
Wiesz... z tego co pamiętam większość urządzeń ma takie ograniczenie. Czy wynika ono z "wad"/ograniczeń łączenia optycznego, tego nie wiem i niezbyt mnie to obchodzi :)

http://www.4hifi.pl/audio-gd-nfb-1-32-2tcxo_4274.html - także jest tak u mnie

fafniak
24-01-2018, 10:01
Czyli nikt nie jest w stanie polecić kogoś kto zna sie na systemie ogryzkowym?

Krzysztof_G
24-01-2018, 16:55
dużo doświadczenia nie mam z jabłkiem bo mój poprzedni DAC podłączyłem i działał. Zachciało mi się zamówić chińszczyznę i też mam pewne problemy ale inne niż opisujesz. Mam podłączony DAC na stałe po USB.

W high Sierra chyba wybór źródła dżwięku jest chyba przez System Preferences - Sound a nie Audio MIDI Setup. Z tego co wyczytałem to Audrivana Plus olewa ustawienia MIDI Setup i gada bezpośrednio po USB z DACem i to by mi się zgadzało. W dokumentacji jest info że Sierra lub High Sierra wprowadziła regresję i nie działa tzw. tryb bezpośredni (direct), u mnie Audrivana wykrywa tryb INT(eger jak go nazywają w manualu).

Jak ustawię w Sound że główne urządzenie to DAC to zawsze przez niego gra niezależnie od tego co zostało włączone wcześniej.
Mój problem jest taki że DAC wg. specyfikacji potrafi obslugiwać DSD aż do 512 a w rzeczywistości raz Audirvana go tak rozpoznaje a kiedy indziej nie. Działa to losowo.

Może to kolejny błąd w systemie, który pewnie prędzej czy później poprawią.

fafniak
24-01-2018, 17:02
Już zmeczony tym jestem
DAC w systemie pojawia się ale domyślnie włącza sie jakiś kuźwa soundflower czy podobne temu dziadostwo

Krzysztof_G
24-01-2018, 17:25
Już zmeczony tym jestem
DAC w systemie pojawia się ale domyślnie włącza sie jakiś kuźwa soundflower czy podobne temu dziadostwo

mój DAc też nie zgłasza się nazwą producenta (tak jak poprzedni) tylko widzę w systemie go jako Speaker

fafniak
25-01-2018, 00:03
To nie jest mój Dac. Dac rozpoznany jest prawidłowo tylko system go ignoruje

Aeon88
26-01-2018, 19:23
duża część urządzeń na wejściu optycznym ma maks 24bity i maks 96khz

To jest ograniczenie urządzeń, a debata była nad przepustowością kabla. Skoro rozważasz 24/192 mniemam, że Twój sprzęt taki sygnał potrafi przyjąć, a mac wypuścić. Wszedłem w 1 wynik w google i powiadają że toslink (kabel) spokojnie puszcza 24/192 tylko trzeba właśnie DACa który to obsłuży. Ale dla pewności zawsze możesz sprawdzić więcej linków.

RAW1
31-01-2018, 18:25
Witam, chciałbym Was, jako doświadczonych użytkowników, prosić o kilka porad w zakresie sprzętu z nadgryzionym jabłkiem. Wątek czytam prawie od początku ale nigdy nie miałem okazji dłużej popracować na Apple. Laptopa potrzebuję do pracy biurowej (Excel, Word, PP) a przy okazji zajmuję się fotografią amatorsko, używam LR i PS, lubię też pobawić się muzyką (Cubase, instrumenty VST etc)
Do końca tego roku zamierzam kupić:
1. Mackbooka pro 13’ 8 / 256 – kupić już teraz czy poczekać na nowy model? Troszkę odstraszyła mnie klawiatura motylkowa i problemy z nią związane
2. dobry router (czy w dalszym ciągu Time Capsule 3TB to dobry wybór? Czy lepiej coś poszukać u innych producentów)
Do tej pory pracowałem tylko na Windowsie, mam też NAS Synology, który pracuje jako domowy serwer.
Za wszelkie uwagi będę wdzięczny.

grizz
31-01-2018, 21:13
Jest styczeń. Trudno wróżyć co będzie do końca tego roku, ale można założyć, ze pojawią się maci z nowymi procesorami, ale akurat robią sporą różnicę w porównaniu z poprzednią generacją. Ja bym poczekał.

RAW1
01-02-2018, 13:56
OK. dzięki. Tak myślałem właśnie aby jeszcze chwilkę poczekać. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat Time Capsule?

dpzcwa
10-02-2018, 16:12
Gdyby ktoś szukał mocnego macbooka pro 13'' to polecam -> https://www.olx.pl/oferta/macbookpro-13-i7-16gb-ram-256ssd-gwarancja-CID99-IDs08ez.html
sprzęt w 100% sprawny jest jeszcze na gwarnacji Apple do 23 czerwca 2018 roku

pioterkow
09-03-2018, 02:31
Do końca tego roku zamierzam kupić:
1. Mackbooka pro 13’ 8 / 256 – kupić już teraz czy poczekać na nowy model? Troszkę odstraszyła mnie klawiatura motylkowa i problemy z nią związane
2. dobry router (czy w dalszym ciągu Time Capsule 3TB to dobry wybór? Czy lepiej coś poszukać u innych producentów)
Odp 1: może poczekaj chwile jak nie masz ciśnienia. Taklawiatura motylkowa jes naprawde koszmarnie niedopracowana.... (pisałem to w wątku o nowej 15" Apple - ta z Touch Barem.)
Odp. 2: Używałem i używam TC 3TB podbiętych pod 4 komputerey i nigdy nie mialem z nimi problemów...
Pozdrawiam. Piotr

Mariusz54
13-03-2018, 12:58
Koledzy, pewnie wiecie najlepiej, jeżeli chciałbym kupić dziś jabłko nowe stacjonarne z zamiarem, żeby do prac graficznych starczyło mi na najbliższe lata - photoshop, pakiet adobe - to czy wersja 21 calowa wystarczy? Wiem, że 27 ma możliwość większej rozbudowy

pioterkow
13-03-2018, 14:31
Jeśli już koniecznie się zdecydowałeś na iMaca to kup 27 cali najlepiej z 64GB RAM. Wtedy na najbliższe lata wystarczy bez dokładania, a i komfort pracy 21' vs 27' jest zupełnie inny.
Pozdrawiam. Piotr

grizz
13-03-2018, 14:31
21 cali to troszkę mała wa powierzchnia do pracy. Podeniesz drugi monitor?

Carlos_lo
06-04-2018, 20:18
ciekawe co z tego wyjdzie:
https://techcrunch.com/2018/04/05/apples-2019-imac-pro-will-be-shaped-by-workflows/

Mazzi
08-04-2018, 22:15
Witam :)

Panie i Panowie - jak to jest z tymi IPAD PRO? Spoglądam na YT, Affinity Photo robi taką furorę, do tego rysik... Marketingowo bajka :)

Ok, może od początku - planowałem jakiś czas temu porzucić (prawie) całkowicie notebooka - mam firmowego Della z serii Vostro na którym pracuje. Na widok IPAD PRO w wersji 12.9 + Pencil ogarniają mnie marzenia - leżenie na sofie, rysik i obróbka zdjęć + konsumpcja treści.
Pytanie tylko czy faktycznie tak to różowo wygląda - co chcę robić na IPAD:
- Prosta obróbka zdjęć - nie bawię się w 12 warstw i obróbkę typu beauty,
- Główne narzędzie do YT + buszowanie po www,
- Od czasu do czasu jakaś prezentacja,
- Od biedy coś w excel'u,
- Może kiedyś jakiś własny blog/stronka ze zdjęciami.

Główne pytania:
- Jak wygląda w praktyce - ktoś z Was korzysta z takiego rozwiązania (tablet zamiast notebooka)? Notebooka co prawda mam służbówkę ale chciałbym ograniczyć używanie do pracy - zmienić styl "życia" przed komputerem :)
- Jak to wygląda z obróbką RAW? Widziałem wpis na stronie ogryzka który mówi, że praca odbywa się na JPG mimo importu RAW - WTF? (obraz poniżej)
- Czy można postawić sobie w domu jakąś chmurkę typu WD my Cloud lub inną i tam zgrywać całość z aparatu (RAW), a następnie obrabiać przez Lightroom/Affinity Photo?
- Jak wygląda użyteczność mobilnych aplikacji Lightroom oraz Affinity Photo? Co np. jest niewykonalne względem "pełnych" odpowiedników?

Na koniec - IPAD PRO 12.9 w odświeżonej wersji z 256gb + Pencil mogę zakupić za 3 999 zł Do wyboru mam również Surface PRO (2017) ale w biednej specyfikacji - I5/4GB/128GB + klawiatura za to w dobrej cenie 2900 zł.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, opinie, wrażenia z użytkowania itp.

7233

ku6i
08-04-2018, 23:17
Na Macach się nie znam, ale co do tego Surface'a z 4 GB RAMu - odpuść. Moim zdaniem do jakiejkolwiek pracy ze zdjęciami na komputerze z Windowsem 8 GB to absolutne minimum przyzwoitości. 4 GB to będzie samobójstwo.

motoko
10-04-2018, 02:06
Mój MacBook Pro Late 2011 zaczyna świrować. Od wczoraj mam restarty, żadnego obciążenia, siedzę i przeglądam neta i słyszę jak wiatraki przyspieszają, temperatura skacze do prawie 70 stopni i restart. Przy restarcie ekran startowy z jabłkiem ma ciemne cienkie poziome paski, czasami ekran robi się niebieski...
Czyżby padł Radeon? Jakieś sugestie dotyczące możliwości/opłacalności naprawy?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/04/a08d65944b403362294a5aef998c0bce-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180410/a08d65944b403362294a5aef998c0bce.jpg)

Merde
10-04-2018, 08:51
Mój MacBook Pro Late 2011 zaczyna świrować. Od wczoraj mam restarty, żadnego obciążenia, siedzę i przeglądam neta i słyszę jak wiatraki przyspieszają, temperatura skacze do prawie 70 stopni i restart. Przy restarcie ekran startowy z jabłkiem ma ciemne cienkie poziome paski, czasami ekran robi się niebieski...
Czyżby padł Radeon? Jakieś sugestie dotyczące możliwości/opłacalności naprawy?

Wygląda na grafikę, niestety. Dla pewności podepnij pod zewnętrzny monitor - jeśli będzie to samo, to masz już jasną sprawę.

Problem z tego co wiem dosyć typowy:

http://www.blog.cortland.pl/home/cortland/80-bezplatna-naprawa-kart-graficznych-w-macbookach-pro
https://myapple.pl/forums/topic/280440-macbook-pro-2011-problem-z-grafik%C4%85-po-wymianie/
https://www.apple.com/support/macbookpro-videoissues/

Nie wiem czy akcja serwisowa jeszcze jest aktualna, ale warto sprawdzić.

Widewuto
10-04-2018, 11:58
Używam iPada Pro 12,9 od listopada ub. Roku. Wcześniej używałem iPada Pro 9,7, ale stosowany soft był taki sam w obu przypadkach. Mam Nikona D5300 i do zrzutu zdjęć z aparatu do iPada używam nikonowskiego programu WMU. Faktycznie można przerzucić tez tym programem, zdjęcia w wersji oryginalnej, przynajmniej tak opisuje to jedna z opcji programu WMU. Ale mam wątpliwości co do ich jakości, ponieważ to chyba nie są kompletne RAW-y, ale chyba podrasowane Jpeg. Robię to za pomocą kabla Nikona albo łącza Wi-Fi. Działa idealnie szybko.

Do obróbki zdjęć tak na szybko używam aplikacji mobilnych Lightrooma lub Adobe Photoshop Express. Oba są darmowe! Początkowo zdjęcia przeglądam w systemowym iOS Photo, a następnie edytuję wybrane zdjęcie w jednym z w/w programów Adobe. Oba są niezwykle proste i intuicyjne w obsłudze. Moim amatorskim zdaniem Zakresy podstawowych funkcji są porównywalne w jakości do słynnego Adobe Camera Raw.
Kiedy chce obróbki oryginalnego RAW to przesyłam je na starego MacMini z ElCapitanem i używam tam tez darmowych nikonowskich ViewNX-i i Capture NX-D.
Nie jestem zawodowym fotografikiem. Podobnie jak kolega używam aparatu amatorsko. Wydaje mi się, ze dla początkujących miłośników fotografii, używających sprzętu z logo Apple, te pokazane wyżej powinny wstępnie wystarczyć.
Co ciekawe, WMU i jego odpowiednik (płatny) Cascable posiadają tez opcje zdalnegoobslugiwania aparatki poprzez łącze Wi-Fi. Jest to ciekawa opcja, którą stosuje najczęściej do zdjęć ptaków okupujących zima karmniki na werandzie mojego domu.

Co do chmurki to najnowszy iOS, a taki jest w iPad Pro, obsługuje aplikację Files, sprzężoną z chmurą iCloud. Tam możesz sobie exportować swoje zdjęcia czy cokolwiek chcesz i potem obrabiać na sprzęcie mobilnym lub stacjonarnym.
Affinity Photo nie znam. Pożałowałem stówy, lecz nie żałuje ponieważ to co opisałem w zupełności mi wystarcza do obróbki wstępnej, albo „na szybko”, czy nawet zaawansowanej z RAW.
A do obsługi takiego dużego tabletu wydaje mi się, ze nie będziesz potrzebował żadnego rysika/ołówka tylko swoje najlepsze narzędzia czyli palce. Oprogramowanie dostosowane jest w sposób idealny do obsługi dotykiem palcami.

motoko
10-04-2018, 12:40
Wygląda na grafikę, niestety. Dla pewności podepnij pod zewnętrzny monitor - jeśli będzie to samo, to masz już jasną sprawę.

Problem z tego co wiem dosyć typowy:

http://www.blog.cortland.pl/home/cortland/80-bezplatna-naprawa-kart-graficznych-w-macbookach-pro
https://myapple.pl/forums/topic/280440-macbook-pro-2011-problem-z-grafik%C4%85-po-wymianie/
https://www.apple.com/support/macbookpro-videoissues/

Nie wiem czy akcja serwisowa jeszcze jest aktualna, ale warto sprawdzić.

Dzięki. Mail do dwóch różnych serwisów Apple zdaje się potwierdzać moje obawy, przynajmniej są szczerzy i nie naciągają na naprawę. Polecają sprzedać ma ebayu na części ;-)

motoko
12-04-2018, 12:27
Zafundowałem płycie głównej terapię piekarnikiem i tak jak by lepiej:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/04/08f93dd52c4e0365724c432a2c578e85-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180412/08f93dd52c4e0365724c432a2c578e85.jpg)

Aeon88
12-04-2018, 12:46
Tylko pamiętaj że odgrzewany kotlet nie jest już tak świeży. Innymi słowy sprzęt ratowany grzaniem nie podziała długo. Jeśli zatrybi po pieczeniu sprzedaj go, żeby być uczciwym napisz że był naprawiany termicznie aby zniwelować zimne luty. I kup coś co piekarnika nie widziało ;D

motoko
12-04-2018, 13:25
Tylko pamiętaj że odgrzewany kotlet nie jest już tak świeży. Innymi słowy sprzęt ratowany grzaniem nie podziała długo. Jeśli zatrybi po pieczeniu sprzedaj go, żeby być uczciwym napisz że był naprawiany termicznie aby zniwelować zimne luty. I kup coś co piekarnika nie widziało ;D

Telewizor działa już dwa lata...

Co za czasy, ajfona zamrażałem, MacBooka piekę, co będzie z iPadem?

Adam Rimbaud
12-04-2018, 20:05
Witam :)

Panie i Panowie - jak to jest z tymi IPAD PRO? Spoglądam na YT, Affinity Photo robi taką furorę, do tego rysik... Marketingowo bajka :)

Ok, może od początku - planowałem jakiś czas temu porzucić (prawie) całkowicie notebooka - mam firmowego Della z serii Vostro na którym pracuje. Na widok IPAD PRO w wersji 12.9 + Pencil ogarniają mnie marzenia - leżenie na sofie, rysik i obróbka zdjęć + konsumpcja treści.
Pytanie tylko czy faktycznie tak to różowo wygląda - co chcę robić na IPAD:
- Prosta obróbka zdjęć - nie bawię się w 12 warstw i obróbkę typu beauty,
- Główne narzędzie do YT + buszowanie po www,
- Od czasu do czasu jakaś prezentacja,
- Od biedy coś w excel'u,
- Może kiedyś jakiś własny blog/stronka ze zdjęciami.

Bez większego problemu. Nie zastąpi do dużych zadań kompa, ale do porstych rzeczy jw. sprawdza się idealnie.

Główne pytania:
- Jak wygląda w praktyce - ktoś z Was korzysta z takiego rozwiązania (tablet zamiast notebooka)? Notebooka co prawda mam służbówkę ale chciałbym ograniczyć używanie do pracy - zmienić styl "życia" przed komputerem :)
- Jak to wygląda z obróbką RAW? Widziałem wpis na stronie ogryzka który mówi, że praca odbywa się na JPG mimo importu RAW - WTF? (obraz poniżej)
- Czy można postawić sobie w domu jakąś chmurkę typu WD my Cloud lub inną i tam zgrywać całość z aparatu (RAW), a następnie obrabiać przez Lightroom/Affinity Photo?
- Jak wygląda użyteczność mobilnych aplikacji Lightroom oraz Affinity Photo? Co np. jest niewykonalne względem "pełnych" odpowiedników?

Dokładnie tak używam. Jako lekkiego zastępstwa za MBP15" Photoshopa, czy Final Cut to iPad jeszcze nie zastąpi. Drobniejsze rzeczy i praca biurowa, arkusze, pisanie, poczta etc. Nie potrzebuje do tego kompa.
Ten zrzut kłamie. Obrabiam w LR Mobile RAW z d800/810 ściągam za pomocą czytniak SD – Lighting (najpierw do Photos, potem z niego do LR), sychronizuje się za pomocą chmury Adobe z LR na kompie, nie muszę nic przerzucać. Zachowuje obróbkę, oznaczenia zrobione w LR na iPadzie. Mam inne chmury (własną, Office) ale ich do zdjęć nie używam. Sychro przez Adobe załatwia sprawę.
LR mobile ma maski, opcje wołania jak duży, brakuje np. korekcji perspektywy i manualnej korekcji obiektywu.
Affinity to taki inny PS, ipadowa wersja potrafi dużo, ale opanowuje ją powoli, bo 20 lat z fotosklepem wyrbiło pewne przyzwyczajenia, które trudno zmienić.

Na koniec - IPAD PRO 12.9 w odświeżonej wersji z 256gb + Pencil mogę zakupić za 3 999 zł Do wyboru mam również Surface PRO (2017) ale w biednej specyfikacji - I5/4GB/128GB + klawiatura za to w dobrej cenie 2900 zł.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, opinie, wrażenia z użytkowania itp.

12.9" był dla mnie za duży, testowałem. Mam 10.1" Pro + klawiwture + pencil. Jest ok. Sufrace jest fajne, ale 4GB ram to za mało, dużo za mało. Mnie na nim przeszkadza Windows (hehe), ale nawet nie dla tego że o Win, tylko to że nie nadaje się na tablety, inne UX i IMHO na tablecie jest niewygodny. Na kompie normalnym ok.

Merde
12-04-2018, 22:25
Telewizor działa już dwa lata...
Czytałem gdzieś wątki w sieci, gdzie żywotność określają na +/- 4 miesiące, ale może będziesz miał więcej szczęścia.

Co za czasy, ajfona zamrażałem, MacBooka piekę, co będzie z iPadem?

Odpowiedź narzuca się sama:

https://www.youtube.com/watch?v=lAl28d6tbko

Keek
14-04-2018, 00:25
Jak to jest, ze wystarczy przebic baterie lito-jonowa zeby zaczela sie palic, a ten koles miele wszystko na drobny proszek i nie przyjezdza straz pozarna?

pioterkow
16-04-2018, 05:43
Przynam żę zastanawiaja mnie ludzie ktorzy kupuja te wypasione IpADY... W tej cenie mozna miec normalnego MAca - pewlnowarosciowy komputer anie troche wiekszeo iphone. Pacuje na japkach pond 25 lat i inidy nie znalazlem zastosowania dla tego wynalazku - tak itroche wiewszy iPhona a mozliwoswci cieniutkie w porowmnaniu z normalnym pelnowartosciowym komputerem....
Dla mnie osobiscie to iPad yo taki gdzet miedzy iPhonem a MacBokkiem. Komu to ptrzebne jesli masz iphone....? i Imaca???
NIE WIEM i nie rozumiem...
Pozdrawiam. Piotr.

Eskimoss
16-04-2018, 12:41
Dla mnie osobiscie to iPad yo taki gdzet miedzy iPhonem a MacBokkiem. Komu to ptrzebne jesli masz iphone....? i Imaca???
Pozdrawiam. Piotr.

Mam iphona, mam imaca, mam macbooka, a mimo to ipada używam codziennie i od ponad 4 lat jestem niezmiennie nim zachwycony i nie wyobrażam sobie życia bez :) Do zdjęć czy pisania faktycznie niezbyt, ale do konsumpcji treści nie ma nic lepszego.

Adam Rimbaud
16-04-2018, 14:18
Przynam żę zastanawiaja mnie ludzie ktorzy kupuja te wypasione IpADY... W tej cenie mozna miec normalnego MAca - pewlnowarosciowy komputer anie troche wiekszeo iphone. Pacuje na japkach pond 25 lat i inidy nie znalazlem zastosowania dla tego wynalazku - tak itroche wiewszy iPhona a mozliwoswci cieniutkie w porowmnaniu z normalnym pelnowartosciowym komputerem....
Pozdrawiam. Piotr.

Wszystko zależy od potrzeb. Pracuje na Apple i z Apple troszkę krócej bo od 20 lat. Miałem większość modeli ich sprzętu z tego okresu, a na pewno prawie wszytskie przewinęły mi się przez ręce. Używam MBP, iMac, MacPro jak i iPhone czy iPada. Po co mi wypasiony iPad? Do pracy kiedy nie chce, nie mogę nosić MBP, bo za duży, za ciężki, na wakacje bo komp w plecaku to jednak klamot, a iPhone za mały. iPad Pro w połączeniu np z My Passport Wireless SSD jest idealnym rozwiązaniem w plenerze, na wyjeździe żeby zrzucać, selekcjonować i zrobić pierwszą obróbkę zdjęć i filmów. Waży mniej, zajmuje mniej miesjca i dłużej działa na baterii niż każdy MBP. Czasami MBP czy inna potężna maszyna to strzelanie z armaty do komara.

ThomasVoland
25-04-2018, 20:46
Do zdjęć czy pisania faktycznie niezbyt, ale do konsumpcji treści nie ma nic lepszego.

Od 2 lat używam iPada m.in. w roli maszyny do pisania, na której od tamtej pory powstały wszystkie moje artykuły. Do tego z ipada odpisuję na prawie wszystkie maile. Dla mnie do pisania jest świetny (oczywiście z klawiaturą).

Eskimoss
25-04-2018, 21:57
Od 2 lat używam iPada m.in. w roli maszyny do pisania, na której od tamtej pory powstały wszystkie moje artykuły. Do tego z ipada odpisuję na prawie wszystkie maile. Dla mnie do pisania jest świetny (oczywiście z klawiaturą).

Ja za dużo piszę. No i potrzebuję do tego pełnego Worda, dwóch monitorów plus kilku innych gadżetów dla tłumaczy :)

pioterkow
25-04-2018, 21:58
Czasami MBP czy inna potężna maszyna to strzelanie z armaty do komara.
Adam, oczywiście rozumiem Twoje argumenty. Ale zauważ że IPad Pro + dysk Passport wireless SSD to już się robi waga praktycznie Mac Book Air.
Cena podobna. Chodziło mi w mojej wypowiedzi że nie rozumiem po coś ktoś kupuje iPada Pro + gadzety jak za tę cenę (i wagę) ma PEŁNOWARTOŚCIOWY komputer (Air) a nie powiększony tablet z możliwościami iPhone-a :)
W praktyce to taki powiększony iPhone.... i nic więcej :)
Pozdrawiam. Piotr

Adam Rimbaud
26-04-2018, 13:57
Adam, oczywiście rozumiem Twoje argumenty. Ale zauważ że IPad Pro + dysk Passport wireless SSD to już się robi waga praktycznie Mac Book Air.
Cena podobna. Chodziło mi w mojej wypowiedzi że nie rozumiem po coś ktoś kupuje iPada Pro + gadzety jak za tę cenę (i wagę) ma PEŁNOWARTOŚCIOWY komputer (Air) a nie powiększony tablet z możliwościami iPhone-a :)

A tu się możesz zdziwić. Miałem MBA, praca na nim w LR to pomyłka, wolę iPada i LR Mobile. Jest jeszcze jeden myk... robiłem testy MBA 13" vs iPad Pro. Prosty projekt w iMovie, czołówka, kilka napisów i muzyka podłożona. Render do .mov (h264) iPad był dużo szybszy. iPad nie jest niepełnowartościowym komputerem, on jest innym narzędziem służącym do trochę innych prac, w innych warunkach. Dziś np. prowadziłem wykład dla studentów i ćwiczenia, zamiast targać MBP 15" podpinam się do rzutnika iPadem i po porblemie, prezentacje, zdjęcia, fragmenty filmów odpalne, pokazane, przedyskutowane.
Ten powiększony iPhone może dużo.

A.

jazco
26-04-2018, 14:22
W praktyce to taki powiększony iPhone.... i nic więcej :)
Pozdrawiam. Piotr

Są na przykład muzycy. Aplikacje na iOSa do tworzenia treści audio są bardzo bardzo dobre, powiedziałbym nawet, że to urządzenie może być pełnoprawnym intrumentem, również na scenie.
Zapewne jest jeszcze wiele innych możliwości, sposobów wykorzystania, o których zwyczajnie nie wiemy ;)

morzon
26-04-2018, 15:41
Tak przy okazji zapytam - wiem, że iOS już generalnie czyta rawy, ale czy da się jakoś sprytnie ogarnąć to tak żeby zgrywać (wybrane, nie wszystkie) foty z aparatu/drona na iPada i obrabiać normalnie te rawy? Żeby to nie były zaszyte jpg albo jakieś kulawe pliki. D750 jest w stanie przesłać rawa w ten sposób?
Kusi mnie od jakiegoś czasu ponowny zakup iPada (miałem 3jke, kupiony z 5 lat temu) m.in pod tym kątem. Nie zawsze chce mi się targać 13"rMBP, a do takich doraźnych dłubanin z wypadów weekendowo-wakacyjnych może akurat iPad by się lepiej sprawdził.

pioterkow
26-04-2018, 17:57
iPad nie jest niepełnowartościowym komputerem, on jest innym narzędziem służącym do trochę innych prac, w innych warunkach.

NO właśnie! Jest jak napisałeś INNYM narzędziem. Dzięki za merytoryczmą wypowiedź dzięki ktrej też podciągnąłem swoją wiedze!
Oby Ci służył jak najdłużej!
Pozdrwiam. Piotr

Adam Rimbaud
26-04-2018, 21:44
Tak przy okazji zapytam - wiem, że iOS już generalnie czyta rawy, ale czy da się jakoś sprytnie ogarnąć to tak żeby zgrywać (wybrane, nie wszystkie) foty z aparatu/drona na iPada i obrabiać normalnie te rawy? Żeby to nie były zaszyte jpg albo jakieś kulawe pliki. D750 jest w stanie przesłać rawa w ten sposób?
Kusi mnie od jakiegoś czasu ponowny zakup iPada (miałem 3jke, kupiony z 5 lat temu) m.in pod tym kątem. Nie zawsze chce mi się targać 13"rMBP, a do takich doraźnych dłubanin z wypadów weekendowo-wakacyjnych może akurat iPad by się lepiej sprawdził.

Do tego używam iPada Pro 10". W dużym skrócie:
1. Import z karty przez czytnik SD-lighting, lub USB-lighting do systemowego Photos – możesz całą kartę, możesz wybrane.
2. Import z Photos do Lightroom CC Mobile, katalogowanie i obróbka, jak jest sieć to sychro z chmurą Adobe.
Wracam do domu, jak komp z LR był odpalony to już mam zdjęcia zsychronizowane, jak nie to odpalam i sychronizuje. Wszytsko wykonane w LR Mobile się przenosi. Praca na RAW. Pliki z D800/810, testowałem d850 i też daje radę.
Czasami wciągam zdjęcie do Affinity Foto w ipadzie i tam coś więcej robię.

Kapsta
06-05-2018, 10:46
Mam ogromny dylemat jeśli chodzi o zakup sprzętu do obróbki (tzn. poza tym jeszcze pisanie, ale to nie jest zbyt wymagające zajęcie). Waham się między MB Pro 13.3" i5/8gb/256ssd, a iPadem Pro 10.5" 256GB z rysikiem i klawiaturą. Różnica w cenie to ~2 tysiące. Na razie zdjęcia robię w 99% na wydarzeniach sportowych, dlatego mobilność jest cechą wskazaną. Pytanie czy zestaw z iPadem daje radę na dłuższą metę (brak JESZCZE komputera stacjonarnego) czy jednak lepiej na najbliższy rok-dwa kupić jednak MB Pro, a później ewentualnie zmienić to na zestaw iMac i iPad?

apphex
08-05-2018, 08:45
Mam ogromny dylemat jeśli chodzi o zakup sprzętu do obróbki (tzn. poza tym jeszcze pisanie, ale to nie jest zbyt wymagające zajęcie). Waham się między MB Pro 13.3" i5/8gb/256ssd, a iPadem Pro 10.5" 256GB z rysikiem i klawiaturą. Różnica w cenie to ~2 tysiące. Na razie zdjęcia robię w 99% na wydarzeniach sportowych, dlatego mobilność jest cechą wskazaną. Pytanie czy zestaw z iPadem daje radę na dłuższą metę (brak JESZCZE komputera stacjonarnego) czy jednak lepiej na najbliższy rok-dwa kupić jednak MB Pro, a później ewentualnie zmienić to na zestaw iMac i iPad?

Ja mam MBPro late 15 z I5/8GB/256 i powiem Ci szczerze, że tak średnio daje on radę. Jak np w PSie odpalam zdjęcie 6400dpi i chcę usunąć kilka syfków, które się zeskanowały z negatywu to komp zaczyna lekko zamulać i od razu się grzać. To samo jest przy rozdzielczości 3200dpi. Nie wiem jak wypadają nowsze modele

Merde
08-05-2018, 08:54
Ja mam MBPro late 15 z I5/8GB/256 i powiem Ci szczerze, że tak średnio daje on radę. Jak np w PSie odpalam zdjęcie 6400dpi i chcę usunąć kilka syfków, które się zeskanowały z negatywu to komp zaczyna lekko zamulać i od razu się grzać. To samo jest przy rozdzielczości 3200dpi. Nie wiem jak wypadają nowsze modele
A jak to samo zdjęcie obrabiasz w 110 DPI to jest lepiej? :-)

Aeon88
08-05-2018, 11:15
Merde, ślepy strzał, akurat przy skanie negatywu podawanie ilości DPI skanu świadczy o wielkości zdjęcia. Np klatka ma 35mm, skan 6400 da Ci zdjęcie o rozdzielczości 8900pix na dłuższym boku. Skan w 110DPI da 151pix. Więc odpowiadając na Twoje pytanie (zresztą, źle sformułowane - co to znaczy obrabiać w 110 DPI?) tak, skan o rozdzielczości 110DPI obrabiało by mu się lepiej (szybciej, bez zmuły) :)

morzon
08-05-2018, 11:50
Ale podawanie dpi bez podania wielkosci negatywu chyba nadal niewiele mowi (oprocz tego ze wieksze dpi to wieksza rozdzielczosc pliki).

Aeon88
08-05-2018, 12:52
Dlatego za przykład podałem standardową klatkę 35mm z małej standardowej kliszy a nie takie 6x6...

PS. I jak na ironię taką wkłada apphex do swojego F100...

apphex
08-05-2018, 14:59
Ale podawanie dpi bez podania wielkosci negatywu chyba nadal niewiele mowi (oprocz tego ze wieksze dpi to wieksza rozdzielczosc pliki).

wiele to nie zmienia, ale dla porządku podam: 35mm. Daje to 300mb plik, który daje się we znaki dla sprzętu

Merde
08-05-2018, 18:57
wiele to nie zmienia, ale dla porządku podam: 35mm. Daje to 300mb plik, który daje się we znaki dla sprzętuTo właśnie wiele zmienia, bo liczy się wielkość pliku w pikselach oraz ilość bitów na kanał. Pliki 300 MB to już całkiem sporo jak na 8 GB RAM..

misio-jedi
13-05-2018, 11:29
Koledzy, czy któryś z was może korzysta z rMBP z podłączonym monitorem zewnętrznym ? - Jak to się sprawuje ?

Slon
13-05-2018, 11:42
Co chcesz dokładnie wiedzieć? Czasami podłączam swoją 13-tkę, działa :)

Carlos_lo
13-05-2018, 11:52
Koledzy, czy któryś z was może korzysta z rMBP z podłączonym monitorem zewnętrznym ? - Jak to się sprawuje ?

ja mam 2 monitory podlaczone i sprawuje sie normalnie, tzn wyswietla tak jak ma wyswietlac;)

misio-jedi
13-05-2018, 11:54
Planuję dokupić do niego monitor (najchętniej 2560x1440) i czytam że ludzie miewają problemy z uzyskaniem dobrego obrazu.
Niektórzy wspominają też że macbook się nagrzewa przy pracy z monitorem zewnętrznym.

Carlos_lo
13-05-2018, 12:19
chyba problem byl z karta graficzna ktora sie nagrzewala, ale generalnie nie mialem zastrzezen co do jakosci, teraz mam model 2017 i faktycznie nie grzeje sie tak a dlubie przy 1GB plikach, kwestia wyjsc i kabli

misio-jedi
13-05-2018, 12:22
A jakimi kablami podłączacie - mini display port, czy przejściówka na DVI ?

Carlos_lo
13-05-2018, 13:09
usb c -> DP; usb -c -> DVI; mdp > DVI - bez przejsciowek, czysty kabel

misio-jedi
13-05-2018, 14:45
A rozdzielczość jaka ?

Carlos_lo
13-05-2018, 14:58
2560x1440 - wiekszych rozdzielczoscia monitorow nie mialem

misio-jedi
13-05-2018, 21:11
A próbował ktoś z mini displayport ?

Carlos_lo
13-05-2018, 21:38
tak, napisalem mdp czyli mini displayport;)

Aeon88
16-05-2018, 14:18
Jest sprawa.. Taki macbook 13" ma ekran retina o rozdziałce natywnej 2560pix, system "działa" tak jakby w 1280 (interfejs) ale można zmienić ustawienia ekranu aby interfejs wykorzystywał full rozdzielczość:
9307

Ipad 6th 9,7" ma ekran retina o rozdziałce 2048x1536. Czy można zmniejszyć interfejs w ipadzie tak jak w macbooku aby wykorzystywał wszystkie pixele?

Tom01
16-05-2018, 23:24
Proponuję przez program Display Menu. Będzie pełna rozdzielczość.
https://itunes.apple.com/pl/app/display-menu/id549083868?mt=12

ThomasVoland
17-05-2018, 05:26
To jest program na maca.

Nie da się, chyba że podepniesz iPada do komputera, żeby służył jako jego monitor. Ale domyślam się, że nie o to chodzi.

Aeon88
17-05-2018, 09:11
Nie o to chodzi. Mam ipada 2 bez retiny, 9,7 cala, 1024 pix na dłuższym boku ma matryca natywnie. Chcę wymienić na nowy, ale zależy mi żeby strony www o sztywnej szerokości powyżej 1024pix pokazywało mi w całości jak ustawię ipada poziomo. Retina działa tak że wyświetla część rzeczy w sposób 1pix obrazu = 4 pix matrycy. Dlatego interfejs mimo natywnej rozdzielczości 2048 na dłuższym boku jest tej samej wielkości co na starym ipadzie bez retiny. Tylko treści tekstowe, zdjęcia i pewnie pare innych rzeczy korzysta z dużej rozdzielczości dlatego na retinie tekst lepiej wygląda, czy zdjęcia, itp.

Zastanawiałem się czy podobnie jak w maku z retiną, w ipadzie jest możliwość aby wybrane programy (np safari) korzystały ze wszystkich pixeli 1:1, czyli żebym na poziomo ustawionym ipadzie retina widział 2048pix strony www, a nie 1024. Szukałem opcji w Safari i Chrome aby wyświetlać strony w powiększeniu np 75% czy 50% ale nie znalazłem takiej opcji, stad pomysł żeby szukać sposobu na zmianę skalowania całego interfejsu ipada tak jak to można zrobić w macbooku.

stock
31-05-2018, 11:15
Powoli wiatraki mnie doprowadzają do szału. Pacjent rMPB 15" late 2013.
Przy praktycznie żadnym obciążeniu (uruchomiony Chrome) wiatraki mam na poziomie 5000-5400 rpm.
reset SMC średnio problem rozwiązuje. Cóż z tym robić, dać to do rozkręcenia i przedmuchania w środku ?

grizz
31-05-2018, 11:23
Ekhm, akurat o ile dobrze pamiętam, to Chrome na macu jest dalekie od "praktycznie żadne obciążenie".

Przedmuchaj sam, a jak nie to daj do czyszczenia.

stock
31-05-2018, 11:38
no tak - trochę chrome ciagnie, ale nie powinno to powodowac aż takiej prędkości wiatraków :)
Nic to, chyba jednak komp pójdzie do dmuchanka :)

a na safari wiatraczki na 2200rpm :)

Zorba
31-05-2018, 11:57
Na MyApple rzucił mi się w oczy post o narzekaniach na ostatnią aktualizację Chrome.
Zobacz w Monitorze aktywności co tak obciąża procesor.

Pawel92
31-05-2018, 17:59
Powoli wiatraki mnie doprowadzają do szału. Pacjent rMPB 15" late 2013.
Przy praktycznie żadnym obciążeniu (uruchomiony Chrome) wiatraki mam na poziomie 5000-5400 rpm.
reset SMC średnio problem rozwiązuje. Cóż z tym robić, dać to do rozkręcenia i przedmuchania w środku ?
Odkręć dolna obudowę i przedmuchaj całość.

misio-jedi
08-06-2018, 22:42
Czołem!
Zainstalowałem na Macbooku sterowniki do myszki Logitech. Wyświetliło mi komunikat "pozwól aplikacji sterować komputerem"
- o co chodzi ?
(jestem początkującym macowcem)

grizz
09-06-2018, 06:00
Część funkcji myszki jest realizowana przez aplikację, a nie zapisywana w myszcze. Np. dodatkowe klawisze. Akcje specjalne, typu otwórz konkretną aplikację, wykonaj jakies makro.

Paw-Bor
09-06-2018, 08:20
Nigdy nie używałem myszki innej jak Apple, ale może chodzi o to, że myszka od Apple ma różne gesty i funkcje, a ta Logitech tych gestów nie obsługuje i dlatego wyskakuje ten komunikat.
Być może trzeba zainstalować dedykowaną aplikacje

misio-jedi
09-06-2018, 22:31
To jest myszka która ma swoją pamięć i dodatkowe klawisze. Obecnie te dodatkowe klawisze nie działają, pewnie dlatego że bałem się "pozwolić" aplikacji "sterować komputerem" , bo to brzmi trochę niepokojąco - może być, że niesłusznie się bałem (?).

Paw-Bor
10-06-2018, 07:37
To spróbuj to wszystko zainstalować od nowa i pozwól tej aplikacji sterować komputerem. W razie problemów masz jeszcze „touchpada” w MacBooku i możesz przejąć kontrole a myszkę odłączyć.

vinci99
01-07-2018, 10:46
Cześć,
Potrzebuję waszej pomocy :)
Chciałbym dołożyć dysk ssd do mojego maca mini late 2012. Mógłby ktoś wytłumaczyć tak łopatologicznie jak mogę dokonać tego sam i jaki dysk najlepiej kupić?
Myślę, że wystarczy mi około 120 GB ponieważ będę miał na nim tylko system i zainstalowane programy

Pozdrawiam
Kamil :)

Carlos_lo
01-07-2018, 10:49
lap https://youtu.be/JnBtXrofOLc

Paw-Bor
01-07-2018, 10:50
Proszę, toturial
https://youtu.be/Nkbekb8yKhc

vinci99
01-07-2018, 10:51
Dziękuje :)

Teraz tylko pozostaje wybór dysku :)
Możecie coś polecić?

Paw-Bor
01-07-2018, 10:54
Ja u żonki w MacBook Pro zmieniłem na „Samsunga 850 Pro 512 GB” i jestem zadowolony[emoji16]

Carlos_lo
01-07-2018, 11:09
zdecydowanie wersje pro; 128 moze byc malo; szczegolne ze lubi temp i cache files

vinci99
02-07-2018, 21:57
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć dlaczego jest taka duża różnica w cenie między dyskiem crucial mx500 250GB a samsungiem 860 pro 256GB?
Warto zapłącić więcej za samsunga?

wlochatybb
04-07-2018, 09:20
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć dlaczego jest taka duża różnica w cenie między dyskiem crucial mx500 250GB a samsungiem 860 pro 256GB?
Warto zapłącić więcej za samsunga?

W niezawodności mtbf i troszkę większej liczbie odczytu losowego. I chyba różnica w technologii SLD, ale tutaj nie jestem pewny. Moim zdanie warto dopłacić.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

vinci99
04-07-2018, 10:23
W niezawodności mtbf i troszkę większej liczbie odczytu losowego. I chyba różnica w technologii SLD, ale tutaj nie jestem pewny. Moim zdanie warto dopłacić.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Czyli w normalnym codziennym użytkowaniu odczuję roźnicę?

motoko
13-07-2018, 23:05
Mają pokazać na jesieni nowe "miniacze", jestem ciekaw cen i specyfikacji.
Mój Mid-2011 z i5 poszedł do ludzi, miał być upgrade do 2012 z czterordzeniowym i7, po szybkim przeglądzie dostępnych na Gumtree/eBay ofert zdecydowałem się złożyć peceta, a zaoszczędzone pieniądze wydałem na sprzęt foto...

Czyli w normalnym codziennym użytkowaniu odczuję roźnicę?

Nie odczujesz.

Miałem w swoich iMacach, Macbookach, Miniaczach i peceteach Toshiby, Kingstony, Sandiski i Samsungi i żadnych różnic w codziennym użytkowaniu nie zauważyłem.

Pozostaje kwestia niezawodności, mi osobiście żaden z nich nie padł.

Zibi1970
16-07-2018, 18:26
Witam.
Ludzie doradźcie mi czy warto. Zawsze chciałem popracować na Macach i patrząc na różne ogłoszenia sprzedaży można kupić iMaca 27 Mid 2011. Komp na procesorze i7 2600, 8 lub 16GB RAm i 1 TB dysk. To co mnie rajcuje najbardziej to 27" monitor wysokiej rozdzielczości. Komp ma służyć jedynie do grafiki a więc LR, PS i temu podobne. Oczywiście WWW, filmy, muzyka. Grać na nim nie będę. Dajcie znać czy warto płacić za takie cacko około 2500 zł ?

grizz
16-07-2018, 19:22
Taa. Kupować 7 letni komputer... brzmi jak dobry interes :/

ku6i
16-07-2018, 22:36
Jakikolwiek komputer z dyskiem magnetycznym jako systemowy to jak cofanie się do epoki kamienia łupanego.

motoko
17-07-2018, 01:17
Witam.
Ludzie doradźcie mi czy warto. Zawsze chciałem popracować na Macach i patrząc na różne ogłoszenia sprzedaży można kupić iMaca 27 Mid 2011. Komp na procesorze i7 2600, 8 lub 16GB RAm i 1 TB dysk. To co mnie rajcuje najbardziej to 27" monitor wysokiej rozdzielczości. Komp ma służyć jedynie do grafiki a więc LR, PS i temu podobne. Oczywiście WWW, filmy, muzyka. Grać na nim nie będę. Dajcie znać czy warto płacić za takie cacko około 2500 zł ?

Czy warto tego Ci nie powiem, ale wtrącę swoje trzy grosze.

Demonem szybkości ten Mac już nie jest, ale bez przesady, z czterordzeniowym i7 i 16GB RAM da się przeżyć, tylko wywalić ten nieszczęsny HDD. Miałem podobną konfigurację w Macbooku Pro - wolniejszy procesor - i RAW-y z D600 w LR dało się obrabiać w miarę bezstresowo.

Pytanie, ile tak wiekowy sprzęt pociągnie, w tym modelu lubi "padać" grafika AMD i wtedy bieda panie, Apple już tego nie naprawia.

Jeśli chcesz tylko i wyłącznie zaznajomic sie z systemem to może lepiej znajdź Maca Mini?

Aeon88
18-07-2018, 22:00
Witam.

Warto. Nawet imaki z 2017r mają 2-4 jajowe i5 które są wolniejsze od tego i7, więc komputer mimo 8 lat na karku będzie szybszy. Żebyś to jednak odczuł kup taki który już ma dysk SSD zainstalowany + HDD w miejsce napędu. SSD bardzo poprawi responsywność a procek i ram załatwia resztę, gość wyżej nie przesadził, pakowanie systemu na hdd w dzisiejszych czasach to pomyłka, biorąc pod uwagę jak dyski ssd są tanie. i7mki 2600 montowane w imakach 27" są prockami desktopowymi, nie mobilnymi. Do tego 16gb ramu, duży ekran, będziesz zadowolony. Sam takiego szukałem jakis czas temu do celów prywatnych, 2500 za i7 2600 + 16ram + SSD to by byla dobra cena.

hostman22
19-07-2018, 20:52
mam starszego rozbudowałem po ram do oporu i dysk SSD, PSP niektóre u mnie zajmują po 15gb i idzie pracować :).

Zibi1970
02-08-2018, 10:49
A napiszcie proszę.
Jeśli bym kupił wersję z procem i5 a potem wymienił go na i7 2600 lub na jakiś jeszcze szybszy (oczywiście zgodny). Da się tak z kompami appla ?

Aeon88
02-08-2018, 14:35
Tak, można wymienić w 27" modelu bo tam są procki desktopowe, czyli takie jakie kupujesz dla zwykłego składaka. Możesz z i3/i5 wymienić na i7. Miej na uwadze że w grubych imakach masz lepsze chłodzenie, ludzie wymieniali procki na i7 1 i 2 generacji bez problemów. Imaki 27" cienkie mają tylko jeden wiatrak, powinieneś wsadzić i7 3770 i powinno to działać, ale jak będzie z ciepłem - nie mam pojęcia. Być może się będzie przegrzewał, być może nie. Poszukaj wątków na iFixit.

PS. Masz tu do tego co chcesz kupić czyli z prockiem 2gen:
https://www.ifixit.com/Answers/View/104461/iMac+27+midle+2011+i5+upgrade+cpu+for+i7
A tu przykładowa instrukcja gdybyś chciał wymienić w nowszym z 2012r z i7 3gen:
https://www.ifixit.com/Guide/iMac+Intel+27-Inch+EMC+2546+CPU+Replacement/15764

Aeon88
19-09-2018, 07:52
Mam pytanie - potrzebuję kupić Apple TV 2 lub 3 gen w celu puszczania przez AirPlay filmów klientom w biurze bezpośrednio z komputera mac lub ipada na ekran TV. Pliki mp4 h.264 1080p 32Mbit/s, godzinny film zajmuje ok 15GB. Używa ktoś z Was apple tv do streamingu dużych plików filmowych z komputera/tabletu? Działa to ok?

Paw-Bor
19-09-2018, 08:02
Jeśli masz dobry internet to będzie szło bez problemu. Ja puszczam filmy na iMacu i przez Apple TV oglądam na TV, nic nie zarywa

Aeon88
19-09-2018, 08:11
To są pliki na dysku lokalnym w imaku lub tablecie, nie potrzeba do tego łącza internetowego tylko aby apple tv i komputer były w tej samej sieci wifi. Nie chcę puszczać filmów z youtube czy vimeo czy cda na ATV, bo wiem że wtedy ATV ciągnie je z neta bezpośrednio, chcę przesyłać stream z komputera przez wifi na ATV. Tyle że pliki są duże, 15GB godzinny film, chcę to puszczać i przewijać płynnie.

Paw-Bor
19-09-2018, 08:29
Rozumiem o co chodzi. Ale żeby ten plik poszedł bez zarywania, internet musi być w miarę stabilny i najlepiej szybki.
Ja mam u siebie stałe 50 Mbps tak pobieranie jak i wysyłanie. I streaming idzie pięknie bez zrywania

ThomasVoland
19-09-2018, 09:16
Nie mam pojęcia po co do tego Internet, tym bardziej szybki. W każdym razie puszczanie filmów przez AirPlay działało mi zawsze bardzo dobrze, nawet na aTV3, ale nie wiem jakie największe pliki puszczałem. Raczej nie tak wielkie jak u ciebie. aTV2 nigdy nie miałem. Płynne przewijanie już nie pamiętam - na pewno przy streamingu z netu zajmowało o wiele więcej czasu niż na aTV4.

Obecne aTV chyba w ogóle nie wymaga routera, urządzenia mogą się łączyć bezpośrednio.

Paw-Bor
19-09-2018, 09:21
Internet potrzebny żeby oba urządzenia były w tek samej sieci Wi-Fi. Kiedyś miałem kiepskie łącze i strasznie zarywało streaming[emoji57]

ThomasVoland
19-09-2018, 09:24
Internet potrzebny żeby oba urządzenia były w tek samej sieci Wi-Fi. Kiedyś miałem kiepskie łącze i strasznie zarywało streaming[emoji57]

Internet nie jest potrzebny do tego, żeby oba urządzenia były w tej samej sieci.

Paw-Bor
19-09-2018, 09:31
Ok, więc czegoś nie wiem[emoji57]
Czyli nie mając neta, jak przesyłasz film czy jakiś inny plik na TV??

crusiek
19-09-2018, 09:34

Pierwsze słyszę, że żeby urządzenia były w tej samej sieci potrzebny jest jakikolwiek Internet :)

To co jest potrzebne to na przykład Router z Wi-Fi.
Internetu może nie być wcale.

A bez Wi-Fi nawet to nie jest potrzebne dla np 2 urządzeń, tylko kabel zcrossowany. Dla większej ilości - switch

To co próbuję przekazać, to fakt, że Internet nie ma tu nic do rzeczy. Najpewniej kiepski Internet, który miałeś był Tobie dany z kiepskim, mulistym urządzeniem i tyle. :)

Aeon88
19-09-2018, 09:41
Myślałem o ATV2 bo jest tani jak barszcz, ale chyba 3 jeszcze jest w dobrych pieniądzach, dopiero 4 był zauważalnie droższy. Potrzebuję tylko airplay żadne inne ficzery mi nie są potrzebne więc jak znajdę tanio ATV3 to się skuszę skoro chodziło to u Ciebie płynnie. W międzyczasie, jeśli ktoś używa ATV2 proszę o opinię.

Paw-Bor
19-09-2018, 09:46
To co jest potrzebne to na przykład Router z Wi-Fi.
Internetu może nie być wcale.
Ok, to rozumiem. Cały czas sugerowałem się że, jak u mnie zazwyczaj na aTV oglądam coś online z iMaca i na szybszym necie śmiga wszystko bez zrywania. Przepraszam za pomyłkę[emoji57]

jazco
19-09-2018, 09:58
Tak naprawdę nie potrzebujesz nawet routera.
Możesz słać bezpośrednio z urządzenia (np. iPhone, MacBook) do Apple TV, nazywa się to Peer-to-Peer AirPlay
https://appletoolbox.com/2016/11/connect-appletv-without-wifi-how-to/

Aeon88
19-09-2018, 10:08
Ok, to rozumiem. Cały czas sugerowałem się że, jak u mnie zazwyczaj na aTV oglądam coś online z iMaca i na szybszym necie śmiga wszystko bez zrywania. Przepraszam za pomyłkę[emoji57]

Jest tak dlatego, że jak oglądasz coś z imaka ale to jest np na youtube to atv nie bierze wideo z Twojego maka tylko pobiera bezpośrednio z youtube właśnie. Wtedy internet ma znaczenie, im szybszy tym lepiej. Ja natomiast chcę odtwarzać pliki bezpośrednio z dysku imaka, a nie z internetu, wtedy pecet przesyła plik przez wifi do atv i tu internet nie jest potrzebny i nie ma znaczenia, wystarczy mieć wifi, kabel, albo rozwiązanie z posta wyżej.

Dariusz Breś
02-10-2018, 03:07
Mam pytanie - potrzebuję kupić Apple TV 2 lub 3 gen w celu puszczania przez AirPlay filmów klientom w biurze bezpośrednio z komputera mac lub ipada na ekran TV. Pliki mp4 h.264 1080p 32Mbit/s, godzinny film zajmuje ok 15GB. Używa ktoś z Was apple tv do streamingu dużych plików filmowych z komputera/tabletu? Działa to ok?

Na twoim miejscu kupiłbym używkę ATV 1 generacji, tam jest dysk 160 GB, wrzucisz filmy kiedy będziesz chciał a potem odczytasz bezpośrednio z urządzenia, bez podpinania do sieci czy innego airplay.
Te nowe ATV to ... tak mam, już zdążył pilot paść...

Aeon88
03-10-2018, 09:47
ATV 1 i 2 na wyjściu mają tylko 720p, dlatego ostatecznie wybiorę ATV3 - szybsze i z 1080p, jednocześnie znacznie tańsze od 4rki. A co do dysku to właśnie od tego chciałbym uciec, nie chcę musieć przegrywać materiałów na hdd urządzenia, chcę je puszczać z imaka gdzie mam wszystko co tylko klient sobie zażyczy do obejrzenia. Mam Xboxa One S, gdybym chciał to na niego wgrał bym część filmów. Kolejna rzecz - szukam sobie interesującego filmu online leżac na kanapie z tabletem w ręce, jak znajdę jednym klikiem puszczam to w tv, co jest dla mnie wygodniejsze niż wykorzystanie do tego celu laptopa podłączonego pod tv. Same korzyści. Na tablecie mam wszystkie subskrypcje tv online zalogowane z jakich korzystam, jadę gdziekolwiek, biorę tylko tablet i ATV, podpinam i mogę oglądać co chcę na dużym ekranie.

Najważniejsze żeby wifi pociągnęło stream pliku z dysku imaka w rozmiarze 1080p z bitrate 32Mb/s. Reszta będzie miodnym dodatkiem.

Aeon88
05-10-2018, 14:10
Hej, jest sprawa, mam płytkę Snow Leopard oryginał ale jest tak zrysowana że już nie pójdzie.. Ma ktoś taką płytkę i mógłby programem ISOBuster zrobić mi jej obraz w formacie .iso i wrzucić na jakiś serwer? Tylko tym programem - windowsowy czy nero nie odczytają systemu HFS i skopiują tylko bootcamp widzialny pod windą, isobuster skopiuje całość.

Zelber
06-10-2018, 13:23
Z racji tego, że muszę wejść w ekosystem apple poszukuje czegoś, co:
1.) Będzie miało MacOS.
2.) Będzie możliwie najtańsze.
3.) Będzie miało 128-256GB SSD.
4.) Wydajnościowo... no po prostu żeby nie denerwowało przy obsłudze xcode'a, korzystaniu z internetu, czy okazjonalnej obróbce zdjęć w LR.
5.) Będzie miało przyzwoity ekran(retinę?) z przekątną w zakresie 12-15' W sumie to przy okazji zobaczyłbym, jak mi się pracuje na tych ekranach.
Oczywiście zgodnie z punktem 2.) w grę wchodzi sprzęt używany. Co polecacie w takiej sytuacji?

Obrazek2000
06-10-2018, 13:38
MacBook 13" 2.7 i5 128ssd 8gb ram 2015 rok. Sprawuje się w xcode i Adobe CC dobrze.
Ja swojego i tak sprzedaję bo mam dość Apple, można lepiej i taniej i bez idiotycznych ograniczeń/pomysłów Cooka i innych.

Aeon88
11-10-2018, 18:37
Przesiadłem się na osx (hackintosh) i potrzebuję dobrej alternatywy dla FastStone Photo Resizer oraz Advanced Renamer. O ile w drugim przypadku jeszcze idzie sprawę załatwić finderem i nawet to działa, to tego pierwszego programu bardzo mi brakuje. Potrzebuję coś co zmniejszy kilkaset plików i doda do każdego logo. Co polecacie na maka? Lr odpada, zmniejsza pliki ale logo dodaje... przed zmniejszeniem, co dla mnie jest bezużyteczne.

RAW1
17-10-2018, 13:37
Przesiadłem się na osx (hackintosh).....

Może troszkę nie na temat, możesz podpowiedzieć jak to zrobiłeś? Próbuję od dłuższego czasu, mam części zgodne ale nie chce ani trochę się zainstalować, nawet ruszyć.
Zależy mi aby spróbować, a jak się przekonam do systemu to pewnie kupię mini lub MBP13.

Aeon88
17-10-2018, 14:45
Masz poradniki w sieci, np na hamac.pl - to polska strona użytkowników hacków:
http://hamac.pl/topic/13579-instalacja-macos-1012-sierra-krok-po-kroku/ - przykładowy jak zainstalować Sierra. Tylko rób krok po kroku, nie omijaj z nadzieją że zatrybi - nie zatrybi ;D

Ja akurat mam peceta na i7 3770 i chipsecie Z77 więc miałem z ich strony gotowy zbiór plików potrzebnych do odpalenia instalacji, więc wszystko poszło w miarę bezproblemowo. Zainstalowałem High Sierra 10.13.6 bo mam GTX1060 - nie ma sterowników pod te GF na Mojave. Mojave zainstalowałem na lapku Alienware 14 z i7-4700MQ, gotowy katalog EFI pobrałem z reddita od gościa który do tego lapka dostosował clovera i kexty, i tylko dlatego również poszło prawie bezproblemowo. Ogólnie jak chcesz spróbować polecam zacząć od peceta, bo wszystko działa jak należy po dograniu systemu, w lapku postawić OSX jest bardzo ciężko, zniechęcisz się.

Tylko nie loguj się na konto apple na hacku zanim nie zrobisz sobie nowych nr smbios, zablokują Ci konto. Instrukcja jak te nr zrobić jest na hamac.pl.

RAW1
17-10-2018, 15:10
W takim razie spróbuję jeszcze raz w przyszłym tygodniu się pobawić. Mam PC, I7 4770K, brak karty graficznej, płytę ASRock Z87 Extreme 6/ac. W teorii wszystko powinno się udać. A jednak :)
Próbowałem wskazówek z forów zagranicznych. Może tym razem.

Dziękuję bardzo.

Aeon88
17-10-2018, 19:20
Jak masz 4770K i Z87 to powinno wszystko pójść, bo w unibootx zapodali na hamac.pl pliki dla płyt z chipsetem Z87 a to dużo daje i niweluje większość błędów jakie mógłbyś mieć na starcie zanim instalka osx w ogóle odpali. Wystarczy pobrać unibootx, zgrać nazwę płyty (jest w instrukcji jak) i ma odpalić, u mnie na Z77 poszło bez żadnego problemu, zarówno El Capitan jak i High Sierra. Na lapku długo się męczyłem i nie poszło dlatego poszukałem gotowego EFI od kogoś kto już osx na takim samym postawił i też w końcu się udało.

Ba, 4770K ma intela HD 4600 który jest bardzo dobrą integrą pod osx bo ma stery w systemie. Na lapku mam 4700MQ z tą integrą, na Mojave śmiga ok :)

RAW1
17-10-2018, 20:04
Podniosłeś mnie na duchu, bo pół roku temu męczyłem się okrutnie i nic nie wyszło, może teraz się uda...... Na wszelki wypadek dałem w ogłoszeniach "zlecę" instalację, może ktoś się skusi z Krakowa :D Jeżeli nie, to w przyszłym tygodniu pomęczę się sam.
W każdym razie dziękuję serdecznie, tym bardziej, że kiedyś mi już pomogłeś w obróbce zdjęć :)

Carlos_lo
17-10-2018, 20:08
to bawimy sie razem, tylko, ze ja na gigabycie;)

Carlos_lo
17-10-2018, 21:50
to bawimy sie razem, tylko, ze ja na gigabycie[emoji6]

juz sie nie bawie[emoji4] zrobilem pare podejsc w przeszlosci i dzialalo; tym razem znow nie mam czasu; mialo pomoc ale £50 nie majatek a pomoze[emoji6]

Aeon88
17-10-2018, 23:04
Podniosłeś mnie na duchu, bo pół roku temu męczyłem się okrutnie i nic nie wyszło, może teraz się uda...... Na wszelki wypadek dałem w ogłoszeniach "zlecę" instalację, może ktoś się skusi z Krakowa :D Jeżeli nie, to w przyszłym tygodniu pomęczę się sam.
W każdym razie dziękuję serdecznie, tym bardziej, że kiedyś mi już pomogłeś w obróbce zdjęć :)

Nawet nie pamiętam kiedy, ale spoko, nie ma sprawy :)

Huskacz
22-10-2018, 13:36
Dzień dobry :)

Proszę o pomoc, Was - osoby, które siedzą głęboko w wątkach foto i sprzętu Apple. Nadszedł czas na kupno komputera, jestem zdecydowana na Macbooka Pro (ze względu na mobilność, wydajność, itp.), problem jednak tkwi w tym, jaki konkretnie model wybrać. To, że Pro z retiną to oczywiste i to wiem, najlepiej też jakby miał 16Gb RAMu, SSD to też konieczność (ale to mogę wymienić sama, konkretna sztuka nie musi go posiadać). Drugą część problemu rozwiązuje budżet (~3500zł), co daje okolice modele około roku 2014-15. Teraz najważniejsze pytanie - czy 15" z czterema rdzeniami, czy na spokojnie 13" i dwa rdzenie? Czy może dopłacić jeszcze 1k do jakiegoś wyższego modelu? Z tego co się orientuję dopiero tegoroczne modele zaliczyły wysoki skok wydajności ale niestety cena jest spoooro poza zasięgiem. Z jednej strony 13" są mniejsze, bardziej poręczne (zupełnie nie przeszkadza mi rozmiar, jak dla mnie inplus) ale tylko z procesorami dwurdzeniowymi, 15" są mocniejsze (4 rdzenie) i większe (i brzydsze :P ).

Pytanie brzmi jak duża jest przepaść realnie w szybkości działania i pracy? Dodam, ze fotografuję tylko sport, więc w grę wchodzi masowy import/eksport i obróbka ilościowa niż dłubanie w pojedynczym pliku osiągającym duże rozmiary.

Proszę o pozostawienie w sobie opinii typu "kup peceta/stacjonarny", bo nie o to tutaj chodzi :)

pilon
22-10-2018, 13:57
Nie wiem jak z cenami w PL , ale nawet używane 15", może być trudno dostać za 3500PLN.

Mój MB Pro 13", wczesny 2015, 2.7 GHz, 2 rdzenie, 8GB ram, ciągle działa jak po wyjęciu z pudełka (odpukać).
Ja mniej już bawię się zdjęciami, raczej normalna praca biurowa i wideo.
Jeśli chodzi o wideo, to używam go na wyjazdach i prostsze klipy 4K renderuje poniżej czasu rzeczywistego trwania klipu, tak samo jak iMac z 3.5GHz quad‑core i5, 16GB ram.
Przy wielowarstwowych edycjach wideo, widać już różnicę między MB Pro i iMac w tych konfiguracjach - MB Pro zaczyna się pocić i włącza wentylatory. iMac - nie.
Jeśli chodzi o jakieś batchowe przeróbki zdjęć na obydwu (np. akcje dla powyżej 100 zdjęć) - nie widzę różnicy, pewnie iMac skończy minute wcześniej.

Jeśli mniejszy Ci odpowiada, to wczesny 2015, 13" dual-core starczy. Jeśli używka jaką znajdziesz nie będzie jakaś zjechana od środka dymem papierosowym czy przegrzewaniem (lub upadkami)...

Huskacz
22-10-2018, 16:30
Używane 15" jak i 13" bez problemu dostępne w Pl w tej cenie - w sensie nie jest to jednorazowa "okazja" tylko uśrednienie rynku. Jestem w stanie dołożyć (o ile warto i jest taka potrzeba).

Ze zdjęciami masowo pracujesz na LR?

Dzięki za odpowiedź :)

pilon
22-10-2018, 16:48
Nie wiem dokładnie jak to jest w PL z cenami, jeśli są dostępne w takiej cenie jak piszesz, to jasne, ja mogę tylko przypuszczać.
Cenowo to był strzał, ostatni raz używki widziałem ponad roku temu, jeszcze jak mieszkałem w Anglii, w Cash Generator, i modele 13", 2015, odrapane do stanu w jakim bym nie kupił, zaczynały się od £699.

Jeśli masowo pracuję ze zdjęciami, to może raz na 6 tygodni, i tak, tak - LR i PS. LR - masówki typu resize. PS - akcje typu powiel warstwę, wyostrz, zmieszaj na 50%, spłaszcz, zapisz.
Do tego poziomu "zaawansowania" i5 dual-core i 8GB działa super.

PS. SSD jest też kluczem do takich zadań, bardzo ważny element jeśli chcesz działać sprawnie i bez czkawek jakie się zdarzają na HDD.

Huskacz
22-10-2018, 17:55
Napisałam już wcześniej, że SDD to konieczność :) obecnie mam już SDD w swoim komputerze, co pozwala mi w ogóle cokolwiek zdziałać. Niestety swoje latka ma i o ile cokolwiek da się na nim zrobić to już jest to mniejszą lub większą udręką, koniecznie czas na coś nowszego!

Merde
22-10-2018, 20:35
Jak masz 4770K i Z87 to powinno wszystko pójść

Hmm, a i7-4770 (bez K) na płycie z B85 (Asus B85-PLUS) z GTX 660Ti ma szansę chodzić?

Aeon88
24-10-2018, 09:19
Tu jest strona (https://everymac.com/systems/apple/imac/index-imac.html) gdzie masz spis imaków w których montowano dekstopowe i7 w najwyższych wersjach 27". Te procki napewno zadziałają. Nie ma tam Twojego ale wpisując w google "i7 4770 hackintosh" masz masę ludzi którzy na tym procku postawili system, więc i Ty dasz radę, to samo z płytą i kartą grafiki. Możesz na forach posprawdzać na jakiej wersji OSX działają poszczególne sprzęty. Możesz poprosić kogoś kto postawił system na i7 4770 i Asus B85 o udostępnienie bootloadera (ja tak zrobiłem z lapkiem) wtedy pójdzie najłatwiej, bo skoro u kogoś poszło i masz te same pliki to u Ciebie też pójdzie. Czasem trzeba coś w biosie przestawić, dopytaj.

Z prockami z listy everymac i płytami na chipsetach Z jest o tyle prościej, że na hamac.pl udostępniony unibootx ma wgrane kexty do chipsetów Zxx/xxx, u mnie instalka capitana i hs poszła totalnie bez przeszkód na z77 dzięki temu.

Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony tym jak hack działa, zero zwiech, wszystko chodzi płynnie, bez artefaktów, narazie obrabiałem fotki, teraz biorę się za film, ciekaw jestem czy też będzie wszystko ok. Ale jeśli tak, to o ile z lapkiem dam sobie siana (niestety nadal nic nie ma startu do retiny w mbp) i wymienię alienware na rmbp, to stacjonarkę w najbliższym czasie wymienię na coś z i7 8700K, wsadzę w obudowę typu dune case (https://www.game-debate.com/blog/images/_id1455309010_106238_10.jpg) i będzie hack za ułamek ceny applowskiego maca pro. Najlepsze jest to, że dzięki UE wszystko na legalu - mając oryginał retail OSX Snow Leopard na DVD mogę instalować ten system jak i wszystkie darnowe nowsze legalnie na dowolnym komputerze, bo jedyny wymóg to posiadanie płytki ze snow leo którą można kupić w applu za 19$ (nadal).

wiolkasz
25-10-2018, 14:11
Napisałam już wcześniej, że SDD to konieczność :) obecnie mam już SDD w swoim komputerze, co pozwala mi w ogóle cokolwiek zdziałać. Niestety swoje latka ma i o ile cokolwiek da się na nim zrobić to już jest to mniejszą lub większą udręką, koniecznie czas na coś nowszego!
SSD to teraz podstawa, znajomy mi zarekomendował wymianę i skusiłam się. Ledwo poznaje prędkość tego sprzętu :D

wiolkasz
25-10-2018, 14:12
SSD to teraz podstawa, znajomy mi zarekomendował wymianę i skusiłam się. Ledwo poznaje prędkość tego sprzętu :D

motoko
30-10-2018, 20:52
A tutaj co tak cicho? Event na mieście, nowy iPad, MacBook Air, Mac Mini...

Serce mi mocniej zabiło jak poczytałem o Mini, pytanie czy da się samodzielnie rozszerzyć pamięć, jeśli nie, to chyba odpuszczę, 540 banknotów z królową dopłaty za 32GB pamięci...

ThomasVoland
30-10-2018, 21:11
Ja coś tam u siebie popisałem:

Oglądaliście konferencję Apple? Po 6 latach od wyjścia legendarnej wersji Maca Mini (tej z 4 rdzeniami), w końcu doczekaliśmy się godnego następcę.

Dostaliśmy bardzo szybki, desktopowy procesor zamiast mobilnego. Do wyboru 4 lub 6 rdzeniowy. Wymienialny RAM z opcją rozbudowy do 64 GB. Można podpiąć do niego w 60Hz 3 monitory 4K jednocześnie lub jeden 5K plus jeden 4K w 60 Hz. Zasilacz jest prawie dwukrotnie mocniejszy niż dawniej. Bardzo cieszy mnie też chip T2, bo to oznacza bezpieczeństwo i szyfrowanie bez dodatkowego obciążania komputera.

Jest moc.

Do samego retuszu niemałych plików wystarczy już wersja z podstawowym procesorem, tyle że z rozbudowanym RAMem. Także świetną konfigurację pewnie będzie się dało złożyć za połowę ceny Macbooka Pro albo i jeszcze taniej. Muszę sprawdzić czy tam siedzi zwykły SSD czy jakiś blade. Niestety karta graficzna jest tylko ta z procesora (Intel UHD 630). Można podpiąć inną, ale przez Thundelbolt więc byłaby to droga zabawa

https://www.apple.com/pl/mac-mini/specs/

motoko
30-10-2018, 21:18
Ja coś tam u siebie popisałem:

Ok, spoko. W jakim to wątku było?

Na razie mam sprzeczne informacje o możliwości samodzielnej rozbudowy pamięci. Jeśli jest możliwa, to ciekawe jak wpłynie na gwarancję.
Ten najniższy procek ma benchmarkową wydajność na poziomie tego i7, który miał Mini w 2012 ;-)

pilon
30-10-2018, 21:21
Ja przegapiłem stream na żywo, ale jutro pooglądam. Małżonka potrzebuje nowego lapka, zoabczymy co się pokazało...
Na pierwszy rzut oka Mini wygląda dobrze :)

ThomasVoland
30-10-2018, 21:40
Ok, spoko. W jakim to wątku było?

Na razie mam sprzeczne informacje o możliwości samodzielnej rozbudowy pamięci. Jeśli jest możliwa, to ciekawe jak wpłynie na gwarancję.
Ten najniższy procek ma benchmarkową wydajność na poziomie tego i7, który miał Mini w 2012 ;-)
Na fanpage https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1916259261775909&id=123454411056412

Skąd info, że ram jest wlutowany? Na zdjęciach widać, że kości są w zwykłych slotach jak w 2012 roku. Z tego też wynika, że to sodimm https://www.zdnet.com/article/the-new-2018-mac-mini-is-a-pro-machine-in-a-tiny-package/

W jakim benchmarku te procesory mają taką samą wydajność?

motoko
30-10-2018, 22:30
Na fanpage https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1916259261775909&id=123454411056412

Skąd info, że ram jest wlutowany? Na zdjęciach widać, że kości są w zwykłych slotach jak w 2012 roku. Z tego też wynika, że to sodimm https://www.zdnet.com/article/the-new-2018-mac-mini-is-a-pro-machine-in-a-tiny-package/

W jakim benchmarku te procesory mają taką samą wydajność?

Techradar napisał w wadach: „impossible to upgrade”, wziąłem za pewnik wlutowany wzorem Mini 2014 RAM. Tomshardware znowu zaprzecza moim domysłom, pisząc ze pamięć można rozszerzyć standardowymi modułami.

Benchmark procesorów:

https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i7-3720QM-vs-Intel-i3-8100/895vs3103

Aeon88
31-10-2018, 00:48
Mac mini zapowiada się świetnie. Za 5500zł można dostać model z i5 8500 który jest mocniejszy od i7 6700K czy 4790K, 256GB szybkiej pamięci styknie na system + programy, reszta na dyskach USB-C może leżeć, można podpiąć eGPU do poważniejszych zadań, a ramu dołożyć później jak stanieją żeby nie siedzieć na 8GB. W końcu mini dobrze zastępujący model z 2012r. Nawet opcja z i3 styknie do obróbki w ACR/Lr bo to wydajność i7 z 2012r jak ktoś wyżej zauważył. Air - cena raczej zaporowa jak za podstawowego lapka, nie lepiej dołożyć do pro 13"? 500zł różnicy, a w pro będzie 700MHz szybszy dwurdzeniowy i5.

ThomasVoland
31-10-2018, 07:21
Wyniki tego CPU benchmarka są dziwne. W Geekbenchu to i3 jest wyraźnie szybsze w single core i to by dużo bardziej pasowało biorąc pod uwagę że to taktowanie ma bez turbo, i że kiedyś używano monilnego i7, a teraz desktopowego i3 kilka generacji nowszego.

Wg. Geekbencha nowy i3 | stary i7
single core: 4380 vs. 3295 (w macu mini max 3489, ale to wyjątek, generalnie bardzo często poniżej 3000)
multi core: 12542 vs. 10520 (w mini są jakieś wyniki ponad 13000 co mnie zaskoczyło, ale też bardzo dużo niższych)

Bardzo czekam na pierwsze testy nowego mini. Myślałem że ten i3 będzie bardzo wyraźnie odstawał od starego mobilnego i7, różnica zapowiada się mniejsza niż się spodziewałem.

motoko
31-10-2018, 08:50
A tak na marginesie - pytam, bo nie oglądałem konferencji - które modele Apple porównał mówiąc, że nowy jest "pięć razy szybszy niż poprzedni model"?

Odnośnie samodzielnej rozszerzalności pamięci, patrząc na zdjęcia zastanawiam się, czy wystarczy zdjąć zaślepkę czy będzie potrzebny śrubokręt i poważniejsza ingerencja?

Mini 2012:
16301

Mini 2018:
16302

Aeon88
31-10-2018, 12:20
Wyniki tego CPU benchmarka są dziwne.

Wg. Geekbencha nowy i3 | stary i7
single core: 4380 vs. 3295 (w macu mini max 3489, ale to wyjątek, generalnie bardzo często poniżej 3000)
multi core: 12542 vs. 10520 (w mini są jakieś wyniki ponad 13000 co mnie zaskoczyło, ale też bardzo dużo niższych)

Ja się zawsze sugeruję passmark'iem. Patrząc na ilość pkt multicore i widząc że jakiś procek jest szybszy od drugiego w praktyce przekładało mi się to na podobne wyniki. Przykłady:

I7-3720QM 4 jaja po 2.6GHz + turbo do 3.6 na jednym jaju, mini late 2012: 8123pkt https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-3720QM+%40+2.60GHz

i3 8100 4 jaja po 3.6GHz bez turbo, mini 2018: 8097pkt https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i3-8100+%40+3.60GHz&id=3103
i5 8500 6 jaj po 3.0GHz turbo do 4.1GHz mini 2018: 11950pkt https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i5-8500+%40+3.00GHz
i7 8700 6 jaj po 3.2GHz turbo do 4.6GHz mini 2018: 15140pkt https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-8700+%40+3.20GHz&id=3099

Dla porównania mój obecny hackintosh jest na i7 3770 to jest 9293pkt https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i7-3770+%40+3.40GHz&id=896

Nawet najtańszy nowy mini nie odstaje od modelu 2012 z i7. Niewielka różnica będzie pewnie w procesach wykorzystujących HT którego i3 nie ma. Wynik i3 mnie nie dziwi, to 4 generacje nowszy procek z taką samą ilością rdzeni gdzie każdy pracuje 1GHz szybciej bazowo. I to komp nowy za 3999 :) Dla mnie żeby wymienić hacka na i7 8700K muszę wydać ponad 3k pln za płytę procka i ram, gdzie to będzie hack - zawsze może pójść coś nie tak, dopłacić 3k do mini to już nie taki ból jak dopłacać do MBP czy imaka a tym bardziej maka pro. Dla mnie, bo wszystko mam. Kupując całą skrzynkę z dyskiem nvme ta różnica będzie jeszcze mniejsza.

Idąc dalej, rMBP 13 Touchbar z i5 z niecałymi 11k pkt to koszt 9000zł... Matryca i mobilność gratis. 15" z 6jajowym i7 12k pkt to już 12000zł. imac to nadal 7gen core. 9000 za model z i5 i punktacją 8000pkt. Wychodzi na to że nowy mini to najbardziej opłacalny zakup cena/wydajność, i to dość tani jak na nowe ceny nowych sprzętów appla.

Najbardziej cieszy fakt, że żeby złożyć peceta na i7 8700 na dobrych podzespołach bez grafiki i z nvme 256GB przebijemy myślę spokojnie 4000zł, dopłacając 1.5k nie trzeba się bawić z hackiem, a dzięki egpu można dołożyć wydajną grafikę i działa to plug n play. Tym razem się postarali :) opłacalność hacka jak do tej pory była znacznie większa.

Czornyj
31-10-2018, 12:33
Jak będą działać standardowe moduły RAM (w co nie wierzę) to będzie sztos. Jedyny fakap to brak GPU, ale to jest jeszcze do przeżycia. A gdyby jeszcze dało się wsadzać normalne NVMe (w co nie wierzę jeszcze bardziej)... Kadłubek z sześciojajowym i7 za 5500, a potem dowalić RAM, Szajsunga i jest Power Killer :)

Aeon88
31-10-2018, 12:45
Dla ludzi siedzących na osx (hack) na tą chwilę niewielki fakap. Pod Mojave nie ma sterowników dla kart nvidii, nie wiadomo czy i kiedy będą bo przez Metal2 trzeba przepisywać znaczną ich część. Można mieć high sierra, ale tam raczej nie pojdzie i7 8gen, więc wydajność spada znacznie i opłacalność kupowania starszych procków mniejsza. Zostają radeony, a te działają z nowym mini natywnie plug n play przez egpu i tak samo będą działać na hacku. Oryginalne sprzęty appla są mniej opłacalne cena/wydajność a mają integry intela, tak samo jak mini, dopiero imaki mają coś więcej. Tu też zostanie egpu z zewnętrznym radkiem lub bulenie grubej kasy za mobilne radeony w MBP/iMac. Co do ramu, wystarczy że są to SODIMM a nie lutowane w płytę kości. Znajdzie się firma która zrobi działające nawet jeśli dowolne ze sklepu nie będą działać, tak jak to zrobiło np OWC z dyskami ssd pcie w rMBP. Może cena nie będzie jak w morele, ale napewno będzie niższa niż u appla.

PS. Kadłubek z i7 to 6500. 5500 to i5 6jajowy, ale i tak równy do i7 7700K a szybszy od wszystkiego poniżej. Czyli zjada inne sprzęty appla do conajmniej 9k pln na śniadanie.

ThomasVoland
31-10-2018, 13:32
Jak będą działać standardowe moduły RAM (w co nie wierzę) to będzie sztos. Jedyny fakap to brak GPU, ale to jest jeszcze do przeżycia. A gdyby jeszcze dało się wsadzać normalne NVMe (w co nie wierzę jeszcze bardziej)... Kadłubek z sześciojajowym i7 za 5500, a potem dowalić RAM, Szajsunga i jest Power Killer :)

RAM to moduły SODIMM, więc takie jak w mini 2012, tyle że dużo szybsze. Dysk póki co wszystko wskazuje na to, że niewymieniany.

Pozostaje czekać na ifixit żeby doprecyzowali. Mój plan to właśnie najmocniejszy procesor + samodzielna wymiana RAMu i ew. SDD na usbc abo thunderbolt3 (plus 250GB w macu na system i soft). Może dorzucę do 500 GB, ale chyba lepiej to przeznaczyć na coś zewnętrznego.

Tylko czemu te eGPU takie drogie :/.

Aeon88
02-11-2018, 11:53
Jeśli myślisz o blackmagic - wstrzymaj się. To beta. Po pierwsze karta graficzna w tym egpu jest... niewymienialna :D po drugie, niewiele aplikacji w ogóle z tym działa, co najśmieszniejsze.. nie korzysta z niego FCPX (śmich!) :D Po trzecie nie działa na windzie pod boot camp. Ten sprzęt na tą chwilę to porażka za grubą kasę.

https://www.youtube.com/watch?v=i8x7SXLzfeQ
http://retouchist.net/blog-1/2018/7/18/heres-how-the-blackmagic-egpu-performs-with-ps-lr-and-premiere

Dla porównania:
https://www.amazon.com/Sonnet-Breakaway-Thunderbolt-Expansion-GPU-350W-TB3Z/dp/B072L9QTZT/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&qid=1530432701&sr=8-1&keywords=sonnet+egfx+breakaway+box+350w&linkCode=sl1&tag=youtube-bnjm-20&linkId=3dc30ad7a3bcd64baac75ad462a8fa1a

200 dolców, wsadzasz kartę jaką chcesz, działa pod windą i osx (pod osx radeony, gf nie). Wymaga zewnętrznego monitora ale po pierwsze w mini to nie problem bo i tak go musisz użyć (mini nie ma ekranu ;D) a po drugie jeśli chcesz używać to z MBP to kupujesz wtyczkę DP oszukującą system i ma działać. Podobnie Aikido Node Pro:

https://egpu.io/forums/mac-setup/test-results-adobe-suite-working-flawlessly-akitio-node-pro-sapphire-pulse-rx-580-macbook-pro-late-17/

Programy od Adobe działają plug n play. Co najśmieszniejsze, FCPX wymaga skryptu force-egpu czy coś w tym stylu, mimo że to applowski program.

ThomasVoland
02-11-2018, 21:53
Z tego co wiem egpu działa z każdym programem, na wbudowanym ekranie i zewnętrznym. Zlinkowany film jest stary, wtedy nie było takiego wsparcia w systemie jak teraz. W każdym razie ja bym wziął i tak inny model, ale jeszcze nie wiem jaki. Duży wybór, większość ma ograniczoną wydajność, a wybór egpu tu gdzie mieszkam jest niewielki.

pilon
02-11-2018, 22:13
Odnośnie nowego mini, nowy Geekbench: https://9to5mac.com/2018/11/02/mac-mini-base-2018-geekbench/?pushup=1

Bardzo obiecujący dla osób które chcą "wejść" w stacjonarny MacOS albo poszukują drugiego kompa z MacOS, zakładając, że dotąd jechali na 3-4 letnich iMac'ach.

Czornyj
03-11-2018, 18:10
PS. Kadłubek z i7 to 6500. 5500 to i5 6jajowy, ale i tak równy do i7 7700K a szybszy od wszystkiego poniżej. Czyli zjada inne sprzęty appla do conajmniej 9k pln na śniadanie.

Kadłub z 6-cio jajecznym i7, 8GB RAM i 120GB SSD to 5500 - gdyby dalo się to potem wywalić i wrzucić 32GB memorki oraz Szajsunga 970, to wyszedł by niezły potworek w cenie poniżej 8kpln. Tyle że znając Appla na pewno coś odjaniepawlili z SSD i memorką, a na oryginałach realnie trzeba będzie dać z dychę. Tak czy owak wyjdzie z 6 koła taniej niż podobny rMBP i będzie szybciej pocinać więc nie narzekam i czekam na realne testy PS/LR ;)

A1398 nadal daje radę więc nie mam ciśnienia, ale 32GB RAM i 6-cio jajowego proca bym przytulił...

Aeon88
05-11-2018, 09:54
Z tego co wiem egpu działa z każdym programem, na wbudowanym ekranie i zewnętrznym. Zlinkowany film jest stary, wtedy nie było takiego wsparcia w systemie jak teraz. W każdym razie ja bym wziął i tak inny model, ale jeszcze nie wiem jaki. Duży wybór, większość ma ograniczoną wydajność, a wybór egpu tu gdzie mieszkam jest niewielki.

Filmy są z lipca, artykuły które czytałem z sierpnia i września. Jeśli już sobie z tym poradzili i programy adobe korzystają z blackmagic egpu poprawnie to bardzo dobrze.

Kadłub z 6-cio jajecznym i7, 8GB RAM i 120GB SSD to 5500

Fakt, jak wystartujesz z konfiguracją słabszego mini za 3999 można wymienić tylko procka i zostaje ssd 128GB za 5500 z i7. Konfigurowałem mocniejszy model, nie było wtedy opcji "zejścia" z 256 na 128 ssd.