Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a
A używasz w nim czegokolwiek poza dialerem? :D
Dialera nie uzywa bo w 8.01 nie dziala :wink:
U mnie ósemka działa lepiej niż siódemka (używam wersji 8 od jakiegoś czasu - od wersji beta 3 - na iPhonie 5 i iPadzie 3).
Z mojego (20-to letniego) doświadczenia wynika, że każda kolejna wersja u Apple to (mały) krok do przodu :)
...
Z mojego (20-to letniego) doświadczenia wynika, że każda kolejna wersja u Apple to (mały) krok do przodu :)
To coś jak w przemówieniach tow.Wiesława G., który twierdził, że za sanacji staliśmy nad brzegiem przepaści, ale obecnie to uczyniliśmy ogromny krok naprzód. :)
ios 7 dzialal pieknie. 8 to katastrofa na wszystkich moich sprzetach. ipad muli. wlaczenie zakladek w safari dziala jak siusianie z chora prostata, zamykanie aplikacji dosc czeste, bluetooth praktycznie bezuzyteczny. dobrze dziala tylko klawiatura. skroty klawiaturowe nie synchronizowaly sie, teraz nagle zaczely. nie dziala hotspot w nowej wersji. tylko to nic nowego bo o wszystkim glosno jest od jakiegos czasu na forum apple i ogolnie w sieci. wiec jesli ktos pisze ze ios8 dziala dobrze to nie wiem jak i do czego go uzywa.
aaa... i imessage potrafi dochodzic po 2-3 godzinach.
foto4deg
04-10-2014, 19:02
ios 7 dzialal pieknie. 8 to katastrofa na wszystkich moich sprzetach. ipad muli. wlaczenie zakladek w safari dziala jak siusianie z chora prostata, zamykanie aplikacji dosc czeste, bluetooth praktycznie bezuzyteczny. dobrze dziala tylko klawiatura. skroty klawiaturowe nie synchronizowaly sie, teraz nagle zaczely. nie dziala hotspot w nowej wersji. tylko to nic nowego bo o wszystkim glosno jest od jakiegos czasu na forum apple i ogolnie w sieci. wiec jesli ktos pisze ze ios8 dziala dobrze to nie wiem jak i do czego go uzywa.
aaa... i imessage potrafi dochodzic po 2-3 godzinach.
Jaki masz sprzęt? Mi na 5s i Air działa lepiej niż ios7, znajomy ma 5 i działa też ok.
To coś jak w przemówieniach tow.Wiesława G., który twierdził, że za sanacji staliśmy nad brzegiem przepaści, ale obecnie to uczyniliśmy ogromny krok naprzód. :)
No tak, wiele małych kroczków, to ogromny krok :) co prawda to prawdaaaaaaaaaa
Carlos_lo
05-10-2014, 03:09
imessage nie dziala ponzalogowaniu,nie mam chmury, wiec pewnie dlatego, ale nie wszyscy musza wiedziec co, kiedy i z kim robie:) lupa i klawiatura tez do d...
Sent from my iPhone using Tapatalk
A używasz w nim czegokolwiek poza dialerem? :D
A co to dialer? ;-)
Pożyczyłem popielniczkę do testów - 6 jaj, 16GB, 256SDD, D500. W porównaniu z moim rMBP LR i PS faktycznie chodzą żwawo, natomiast w ID (na którym najbardziej mi zależało), nosz qv nie ma przepaści, nawet w CC2014... Bardzo też daje się we znaki brak czarnej klawiatury :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/mp.jpg)
nie ma przepaści, nawet w CC2014...
i wlasnie dlatego japco uwali nastepce miniacza bo mogloby sie okazac ze z popielniczka nie ma roznicy wiec po co przeplacac :)
Pożyczyłem popielniczkę do testów - 6 jaj, 16GB, 256SDD, D500. W porównaniu z moim rMBP LR i PS faktycznie chodzą żwawo, natomiast w ID (na którym najbardziej mi zależało), nosz qv nie ma przepaści, nawet w CC2014... Bardzo też daje się we znaki brak czarnej klawiatury :D
https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/mp.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/mp.jpg)
Maly ten szajs. Ale jak nie ma roznicy (a cena z kosmosu) to szkoda zycia na to. Chyba, ze faktycznie na popielniczke dla Arnolda na jego cygara...
EDIT: A z iOS8 nie mam zadnych problemow, po apdejcie nie zamula tak na ajpadzie3 jak zamulal na swiezo, wiec nie narzekam ;) Ale oczywiscie przydalby sie Air, tylko nikt nie chce mojej trojki :razz:
ShutterStill
05-10-2014, 16:26
Witam !
Czy ktoś wymieniał dysk na SSD w MBP? Jeśli tak to czy pomaga to rży pracy w PS, LR, Premiere?
Dzięki
i wlasnie dlatego japco uwali nastepce miniacza bo mogloby sie okazac ze z popielniczka nie ma roznicy wiec po co przeplacac :)
Maly ten szajs. Ale jak nie ma roznicy (a cena z kosmosu) to szkoda zycia na to. Chyba, ze faktycznie na popielniczke dla Arnolda na jego cygara...
Jest 7x wyższy, trochę węższy i okrąglejszy od miniacza. Cichy, szybki, solidny, pomysłowy, śliczny i... zbędny. Albo komputery ogólnie są zbyt szybkie, albo Adobe zbyt wolne, w każdym razie nie czuć że to sprzęt za 17,5 kafla.
Albo komputery ogólnie są zbyt szybkie, albo Adobe zbyt wolne, w każdym razie nie czuć że to sprzęt za 17,5 kafla.
mysle ze to kwestia Adobe.
ale jakby nie patrzec za ta cene masz 4x miniacza w najmocniejszej konfiguracji.
myslalem ze roznica bedzie kosmiczna jak design pudelka
mysle ze to kwestia Adobe.
ale jakby nie patrzec za ta cene masz 4x miniacza w najmocniejszej konfiguracji.
myslalem ze roznica bedzie kosmiczna jak design pudelka
I co się dziwisz?
Applańska zasada jest dosyć lapidarna, kochasz, to ... płać. :)
Takie coś miało by racje bytu w każdej normalnej firmie, gdzie klient płaci, wymaga i kalkuluje co za to dostanie. To jednak jest Apple, tu się płaci za lans i amazing, fizyka i matematyka rządzi się tu innymi prawami :wink:
I co się dziwisz?
Ty rozumiem kochasz, skoro piszesz w "Wątku dla użytkowników Apple'a"?
foto4deg
05-10-2014, 21:24
Witam !
Czy ktoś wymieniał dysk na SSD w MBP? Jeśli tak to czy pomaga to rży pracy w PS, LR, Premiere?
Dzięki
Ja wymieniłem, różnica duża, z pewnością warto wydać kasę na SSD. Pracuję na PS i LR.
ShutterStill
05-10-2014, 21:25
Ja wymieniłem, różnica duża, z pewnością warto wydać kasę na SSD. Pracuję na PS i LR.
Dzięki wielkie
Ty rozumiem kochasz, skoro piszesz w "Wątku dla użytkowników Apple'a"?
Przyglądam się uzależnionym od ogryzków z niesłabnącym zaciekawieniem, jako przyrodniczej osobliwości. :)
Przyglądam się uzależnionym od ogryzków z niesłabnącym zaciekawieniem, jako przyrodniczej osobliwości. :)
To przyjrzyj się przy okazji wpisowi nr 1 w tym wątku.
Może wzorem wątków o D750 stwórz wątek "Apple niespełnione nadzieje"?
Z pewnością będzie miał większe powodzenie niż ten tutaj :)
Ja rok temu nabylem MiniMaca 2012 procek i7 i jestem zadowolony.
To pierwsze moje jablko i pewnie nie ostatnie. Nie czuje jakiegokolwiek dopalu ale wszystkie programy chodza jak powinny, nic mi nie wywala czestych komunikatow o braku akceleracji z danym programem ew. niekompatybilnych sterownikach itp.
Nie wiem jakich predkosci oczekujecie... ja jestem zwyklym amatorem, nie znam sie na sprzecie ale jestem zadowolony, ze wszystkie pliki i programy sa fajnie poukladane, wszystkie akcesoria, osprzet (jak monitory, drukarki, skanery) zawsze dzialaja i zawsze poprawnie dzialaja mi programy graficzne i wiele innych.
Kupilem spokoj;)
Troll detected... :P
W drugą stronę to też działa. Przyglądam się ze zdumieniem zniewolonym przez potłuczone okienka. Pojęcia nie mam, jak mając alternatywę, można z własnej woli siedzieć nad Windą.
ShutterStill
05-10-2014, 23:08
Ja pracuję na dwóch systemach.
I mogę podsumować:
Windows - taniej, szybciej , ale ciągle coś wywala więc, nie koniecznie szybciej, chyba że ma się szczęście ;)
Mac - wolniej, pewniej i do przodu :)
Mała robota i na zaraz albo ciężkie renderowanie sięgam po Behemota PC z Windowsem, a do wszystkiego innego MBP :)
W drugą stronę to też działa. Przyglądam się ze zdumieniem zniewolonym przez potłuczone okienka. Pojęcia nie mam, jak mając alternatywę, można z własnej woli siedzieć nad Windą.
Ja zmuszony jestem korzystać z jednego i drugiego. Plus jeszcze android, linuxy i inne pierdoły. Nic nie jest perfekcyjne - po drugiej stronie siedzi programista, który reperuje błędy w tych systemach za pomocą sznurka i gumki recepturki i jakoś te wszystkie systemy działają, czasem lepiej, czasem gorzej, czasem są aktualizowane bez wystarczającej kontroli jakości. Ważne, żeby było "good enough" do konkretnego zadania. Mac nie jest lekiem na całe zło, Windows również. To tylko narzędzia, zwyczajnie bardziej zaawansowane niż młotek i kombinerki.
Rozumiem potrzebę posiadania ładnych przedmiotów użytkowych, jak na przykład estetycznie wykonanej patelni, dębowego stołu w jadalni, czy interesująco zaokrogląnej muszli toaletowej czy wanny, i tu np. iPhone 5s albo MacBooki wypadają bardzo dobrze. Są to bardzo ładne narzędzia.
Mac - wolniej, pewniej i do przodu
Dlaczego wolniej? :confused:
...
Tom, s....dalam stąd, bo mnie tu zagryzą. :D
Rozumiem potrzebę posiadania ładnych przedmiotów użytkowych, jak na przykład estetycznie wykonanej patelni, dębowego stołu w jadalni, czy interesująco zaokrogląnej muszli toaletowej czy wanny, i tu np. iPhone 5s albo MacBooki wypadają bardzo dobrze. Są to bardzo ładne narzędzia.
Ale jabol to nie tylko wygląd. Dla mnie to przede wszystkim OS X. Mam hackintosha, który jest zwykłym, brzydkim pecetem ;-)
ShutterStill
05-10-2014, 23:19
Przed MBP miałem mac pro i pc (żona nie lubi maca wiec pracowaliśmy na dwóch systemach)
Przy prawie identycznej konfiguracji Mac był wyraźnie wolniejszy.
Tyle z mojego doświadczenia
I co się dziwisz?
gadanie ... jak do tej pory nie mialem powodow do narzekan.
w sumie nadal nie mam .. wiec na razie pozostane przy japcu
stosunek jakosci do ceny nadal jest jak dla mnie ok
bo cos trzeba bylo napisac :)
gadanie ... jak do tej pory nie mialem powodow do narzekan.
w sumie nadal nie mam .. wiec na razie pozostane przy japcu
stosunek jakosci do ceny nadal jest jak dla mnie ok
...
Myślisz że nie próbowałem?
Próbowałem, ale qźva ni Czorta nie mogę przywyknąć do tych pudeł, filozofia jabłeczna do mnie jakoś nie przemawia.
Za gładko idzie, więc człek węszy, że gdzieś tu musi być jakiś haczyk. :D
Na razie walczę na chińskim IBM-ie i też nie narzekam.
Myślisz że nie próbowałem?
Próbowałem, ale qźva ni Czorta nie mogę przywyknąć do tych pudeł, filozofia jabłeczna do mnie jakoś nie przemawia.
Za gładko idzie, więc człek węszy, że gdzieś tu musi być jakiś haczyk. :D
Na razie walczę na chińskim IBM-ie i też nie narzekam.
Aaa to tu jest problem ;) bo japca nie sa dla informatykow ;P jak dawno temu mialem jablka w sieci to zachodzilem w glowe jak mozna na tym pracowac - okazo sie ze trzeba przestac myslec o tym ze cos jest za latwe i zaczac dzialac odruchowo zapominajac ze sie uzywalo okienek. Wtedy wszystko staje sie intuicyjnie proste.
Ale zeby nie bylo - zdarza mi sie odpalic terminal i zrobic cos bezokienkowo... Ostatnimi czasy coraz czesciej niestety.
Aaa to tu jest problem ;) bo japca nie sa dla informatykow ;P
Oj, wydaje mi się, że wręcz przeciwnie. Windziarz, nawet zaawansowany kiedy widzi konsolowe, unixowe polecenia, reaguje w wielkimi gałami: "Wiersz poleceń!!!???..." W OS X, konsola to tak samo pełnoprawna obsługa systemu jak w każdym unixie i linuxie. Windziarz tego nie pojmuje. Zresztą skąd, kiedy zna tylko dosopodobny interpreter piętnastu prostych poleceń na krzyż. Jak coś nie jest klikalne, to tego nie ma. Niby dlaczego odpowiedzialne zadania obsługują maszyny unixowe/linuxowe? Czystą sztuką programistyczną jest poprawnie działający skrypt. Jasny prosty przejrzysty, nie skompilowany nie-wiadomo-co-robiący programistyczny gniot. Prosty przykład: Widział kto profesjonalny router z Windows? Owszem są, ale to, cytując Johanana, ciekawostka przyrodnicza. My, "miłośnicy ogryzków" preferujemy prawdziwy system operacyjny, z ogromnymi możliwościami, wręcz historycznym dorobkiem i głównym wkładem w światową komputeryzację. Gdyby nie unixy, świat nie byłby taki, jak jest. Nie chcemy dziwnego, łatanego tworu, zwanego Windows, który nawet nie jest poprawnie zbudowany jak system operacyjny.
Tom - ale na pisze o klasycznym uzytkowniku win/mac. Nie o zapalonych unixowcach ktorzy Xsy odpalajaz koniecznosci i najchetniej jako przegladarki uzywaliby lynksa ;)
Przecietny uzyszkodnik nie uzywa wiersza polecen bo nie potrzebuje. A ze mozna - toz przeciez i w windowsie mozna ... Przynajmniej ja regularnie uzywalem. Tylko ze ja zatrzymalem sie na xp i nie wiem czy w nowszych sie da
Klasyczne jablko to od dawien dawna sprzet pt. Rozpakuj i uzywaj. Zadnego martwienia sie, rozkrecania itp. Dlatego nazywano go sprzetem dla gospodyn domowych ;)
Tom - ale na pisze o klasycznym uzytkowniku win/mac.
Wiem, ale przy okazji podkreślam, że na makówki przesiadają się nie tylko lanserzy/hipsterzy i leniwce. Ktokolwiek chce postawić serwer jakiejś usługi, sięga przede wszystkim po linuxy. Kto rozumie powód, rozumie też dlaczego OS X a nie Win.
Aaa to tu jest problem ;) bo japca nie sa dla informatykow ;P
Zależy dla których. W moim teamie w pracy 3/4 ludzi ma OS X ;-)
Widział kto profesjonalny router z Windows? Owszem są, ale to, cytując Johanana, ciekawostka przyrodnicza.
To akurat o tyle dziwny przykład, że Windows nigdy w te klocki nie był dobry. Nie wiem co masz na myśli pisząc profesjonalny, ale podejrzewam, że takich rozwiązań w ogóle nie ma w świecie Windowsów ;-) swoją drogą Microsoft użył kodu BSD w ich implementacji stosu TCP/IP.
To akurat o tyle dziwny przykład, że Windows nigdy w te klocki nie był dobry. Nie wiem co masz na myśli pisząc profesjonalny, ale podejrzewam, że takich rozwiązań w ogóle nie ma w świecie Windowsów ;-)
Przykład bardzo dobry. W serwerowych Windows jest do tego cała gromada profesjonalnie wyglądających ikonek. Celowo trochę szydzę, ale jeśli ktoś robił routing na Win Server i Linuxie wie jaka to jest przepaść jakościowa. A koszmarek pod tytułem IIS? W Windows wszystko jest masakrą, od drobiazgów po rzeczy grube. Nie znajduję nic, czemu Windows zawdzięcza niemal monopol rynkowy. Bill Gates jest geniuszem, zdołał na niewyobrażalną skalę sprzedać chyba największy bubel wszechczasów.
Przykład bardzo dobry. W serwerowych Windows jest do tego cała gromada profesjonalnie wyglądających ikonek. Celowo trochę szydzę, ale jeśli ktoś robił routing na Win Server i Linuxie wie jaka to jest przepaść jakościowa. A koszmarek pod tytułem IIS? W Windows wszystko jest masakrą, od drobiazgów po rzeczy grube. Nie znajduję nic, czemu Windows zawdzięcza niemal monopol rynkowy. Bill Gates jest geniuszem, zdołał na niewyobrażalną skalę sprzedać chyba największy bubel wszechczasów.
Tom, ale co mi pozostaje, jeżeli na widok przepięknych jaboli dostaje torsji, a spaniały OSX jest jakoś bliźniaczo z nimi zrośnięty?
Hackintosh, to jednak też jakaś perwersja w sumie dla entuzjastów, więc chciał nie chciał do softu foto pozostaje mi znienawidzony przez Ciebie i kompletnie obśmiany windows.
Nie mam awersji do linuxa i korzystam nawet na jednej maszynie, ale nie służy mi toto do roboty, tylko do czegoś inszego.
Gdyby japcok zechciał podzielić się OSX-em, to chętnie przygarnę, ale w innym razie pozostaje system Billa, który mimo wad u rozumnych użytkowników działa całkiem sprawnie.
Hackintosh, to jednak też jakaś perwersja w sumie dla entuzjastów, więc chciał nie chciał do softu foto pozostaje mi znienawidzony przez Ciebie i kompletnie obśmiany windows.
Ja wybrałem odwrotnie i OS X działa mi bez problemu na hackintoshu (przesiadłem się z miniacza). Dużo większe problemy mam z linuksem, ale i tych jakby mało.
Gdyby japcok zechciał podzielić się OSX-em, to chętnie przygarnę, ale w innym razie pozostaje system Billa, który mimo wad u rozumnych użytkowników działa całkiem sprawnie.
OS X jest za darmo.
foto4deg
06-10-2014, 09:09
Jedni lubią trudno dostępne, marudzące brunetki (czytaj Windows), inni sympatyczne, bezproblemowe blondynki (czytaj OS X) :D
Przesiadłem się z Windowsa na OS X po 20 latach użytkowania tego pierwszego i OS X urzekł mnie swoją prostotą, płynnością w działaniu. Windowsa nigdy sam nie zaśmiecałem, a non-stop występowały jakieś problemy. Z OS X tego nie ma - sama przyjemność.
Bez przesady. Nagle okazuje się, że Active Directory, Exchange i Outlook to wytwory geniusza zła, nie sprawdzają się od lat w środowisku korporacyjnym i tylko stwarzają problemy administratorom zamiast ułatwiać pracę ;) Co do konsoli, w środowisku serwerowym jest Powershell, który działa więcej niż dobrze od paru lat, więc też nie rozumiem zarzutu o brak takowego. Poza tym nikt nie stawia Wordpress'a na IIS, a routing w większych firmach do niedawna robiło się bezpośrednio na urządzeniach np. Cisco czy innym Juniperze, których to język obsługi też nie przypomina typowej linuksowej konsoli. W małej firmie typu 3-5 osób śmiem twierdzić, że Windows Server będzie szybszy i tańszy w konfiguracji niż linux - pod warunkiem zlecania to zewnętrznej firmie. Ale to już za głęboko wchodzimy w off-topic.
Jeśli chodzi o funkcjonalność w profesjonalnym środowisku serwerowym, to np. na OSX nie ma GUI do zarządzania maszynami wirtualnymi VMware vSphere, bo nie napisało im się. A do XenServer'a jest ubogi wieś client. I co? I nic. Żyć trzeba. Każdemu według potrzeb, temu młotek, tamtemu obcęgi.
Ogólnie się nie udzielam w tym wątku, ale ciężko mi tolerować te ilości bzdur które się pojawiają
Wiem, ale przy okazji podkreślam, że na makówki przesiadają się nie tylko lanserzy/hipsterzy i leniwce. Ktokolwiek chce postawić serwer jakiejś usługi, sięga przede wszystkim po linuxy. Kto rozumie powód, rozumie też dlaczego OS X a nie Win.
Marketingowe bzdury. Są trzy podstawowe powody, stawiania usług na linuxie - cena, brak znajomości środowiska i prostota systemu. Nie świadczy to w żadnym stopniu o wyższości, raczej o różnicy. I mówię to, jako osoba która wdraża mieszane środowisko linuxowo, Windowsowe
To akurat o tyle dziwny przykład, że Windows nigdy w te klocki nie był dobry. Nie wiem co masz na myśli pisząc profesjonalny, ale podejrzewam, że takich rozwiązań w ogóle nie ma w świecie Windowsów ;-) swoją drogą Microsoft użył kodu BSD w ich implementacji stosu TCP/IP.
Windows Server jest profesjonalną platformą serwerową, na której hostowanych jest wiele usług, nie wspominając już o zaawansowanej wirtualizacji i skalowaniu się systemu. Windows Server jest jedną z najczęściej stosowanych platform dla usług katalogowych ( Active Directory ).
Taka opinia może wynikać tylko z braku znajomości Windows Server. Jak ktoś nie potrafi się posługiwać narzędziem, to nie jest to wina narzędzia, ale człowieka.
Ten "największy bubel wszechczasów" zaoszczędza administratorowi masę roboty, pozwala szybko wdrażać setki komputerów z oprogramowaniem, zarządzać wieloma workstation i masę innych rzeczy, o których nawet Tom nie słyszał. To brak wiedzy dotyczącej Windows Server powoduje problemy, a nie fakt, że to Windows
Dystrybucje Linuxa może i się sprawdzają do małych wdrożeń, płatne, nawet do większych, ale to nie świadczy o "wyższości" linuxa nad Windowsem. Z resztą, najwięcej usług jest hostowanych właśnie na darmowych distro, a nie płatnych. Jądro systemu to jedna z jego części i przykro mi, ale nie widzę w tym wątku nikogo kto byłby w stanie chociaż skomentować różnice między jądrem windows a Linuxem. Również dla tego, ze windows nie jest otwarty jak linux. Albo, że na stabilne wsparcie dla rzeczy które w Windowsie są od dawna, trzeba czekać na linuxie często miesiącami.
ThomasVoland
06-10-2014, 09:41
Ja wybrałem odwrotnie i OS X działa mi bez problemu na hackintoshu (przesiadłem się z miniacza). Dużo większe problemy mam z linuksem, ale i tych jakby mało.
OS X jest za darmo.
Nie jest za darmo i nigdy nie był. Za darmo są aktualizacje z wcześniejszych wersji.
piotrbzdyra
06-10-2014, 09:50
Czy to nie jest czasem wątek dla użytkowników Apple'a ?
Są trzy podstawowe powody, stawiania usług na linuxie - cena, brak znajomości środowiska i prostota systemu.
Mógłbyś to rozwinąć?
Dystrybucje Linuxa może i się sprawdzają do małych wdrożeń, płatne, nawet do większych, ale to nie świadczy o "wyższości" linuxa nad Windowsem.
Pełna zgoda, każdemu według potrzeb.
Jądro systemu to jedna z jego części i przykro mi, ale nie widzę w tym wątku nikogo kto byłby w stanie chociaż skomentować różnice między jądrem windows a Linuxem.
Nie przesadzaj, może się ktoś znajdzie :mrgreen: ;-)
Również dla tego, ze windows nie jest otwarty jak linux. Albo, że na stabilne wsparcie dla rzeczy które w Windowsie są od dawna, trzeba czekać na linuxie często miesiącami.
Jest również odwrotnie, ale to wynika jakby z tego co napisałem dwa wersy wyżej. Windows != Linux, ja bym nie demonizował żadnego.
Nie jest za darmo i nigdy nie był. Za darmo są aktualizacje z wcześniejszych wersji.
Racja, my bad!
Ja nie demonizuję żadnego i dokładnie o to mi chodzi - stawiam usługi na distro linuxowym, stawiam też na Windows Server 2012 R2 i uważam, że każdy ma swoje zalety, jak i ma też swoje wady, a mówienie jaki to Windows beznadziejny, a linuxy och i ach jest po prostu oznaką braku zrozumienia tematu.
Ja nie demonizuję żadnego i dokładnie o to mi chodzi - stawiam usługi na distro linuxowym, stawiam też na Windows Server 2012 R2 i uważam, że każdy ma swoje zalety, jak i ma też swoje wady, a mówienie jaki to Windows beznadziejny, a linuxy och i ach jest po prostu oznaką braku zrozumienia tematu.
Dokładnie :mrgreen:
Do tego dochodzą własne preferencje i - typowe na niektórych - nie znam się to się wypowiem ;-)
Mnie tam ciekawi jak bardzo Apple "zamknie" nowego Mini - o ile wogole go wypusci oczywiscie.
Tom, ale co mi pozostaje, jeżeli na widok przepięknych jaboli dostaje torsji, a spaniały OSX jest jakoś bliźniaczo z nimi zrośnięty?
Z gustami się nie dyskutuje. Mnie też stylistyka, szczególnie MBP, trochę się wydaje pedalska, ale trudno. Jak się nie ma co się lubi... ;)
Nagle okazuje się, że Active Directory, Exchange i Outlook to wytwory geniusza zła,
Dystrybucje Linuxa może i się sprawdzają do małych wdrożeń, płatne, nawet do większych, ale to nie świadczy o "wyższości" linuxa nad Windowsem.
Chyba mało precyzyjnie się wyraziłem. Microsoft stworzył bardzo wiele udogodnień biznesowych, jak wspomniane ActiveDirectory, MS SQL Server czy idea domenowa. Są to tak łatwe w użyciu gotowce, że firmy programistyczne piszą całe swoje oprogramowanie w oparciu o nie. Czy to znaczy, że są najlepsze? Niestety nie. Widział któryś z Was niedokończoną transakcję SQL? Co się dzieje w takim wypadku na SQL Serverze i na innych serwerach i jak to sie serwisuje? Inny kosmos. Inny, banalny przykład: Skrypt kontra skompilowany program. W systemach unixopodobnych wszystkie przyległości którym podlega taki skrypt logują w zasadzie wszystko co można. Jak wygląda taka sama realizacja zadania w Win, zrobiona programem stworzonym w jakimś środowisku programistycznym? Jak się wywali to nawet nie wiadomo gdzie szukać. Bo chyba nie powiecie, że "kod błędu 0x43a34800" jest wyczerpującym opisem problemu? Wydaje mi się, że właśnie filozofia wszystkiego zamkniętego, stworzyła w ogóle termin "wywalił się". Nie ma lepszego określenia na stan awaryjny systemów Win.
Co do małych/dużych wdrożeń. Korpo stoją Microsoftem, to prawda, ale nie dlatego że dobre, tylko dlatego, że łatwe. Gotowce. Paradoks, duże serwery, nawet windziane, mają linuxowe systemy zarządzania zdalnego. Patrz karty DRAC w serwerach DELL. Faktem jest, że naprawdę poważne wdrożenia stoją na linuxach/unixach i innych -ixach. A nawet i nie poważne, ale wymagające niezawodności i bezobsługowości. Nie mówię nawet o satelitach kosmicznych, ale np ekspresach do kawy czy odbiornikach TV.
Mnie tam ciekawi jak bardzo Apple "zamknie" nowego Mini - o ile wogole go wypusci oczywiscie.
Jeśli tak będzie to zapewne śladem MBP, czyli ram, dysk wlutowany na amen.
zgadzam sie z Tom01. Polutuja wszystko na plycie i zrobia o polowe ciensze niz obecnie.
Po skonfrontowaniu nowego MP ziejącego mocą tysiąca procesorów z moim bidnym rMBP powiem tak - niech sobie wlutują, byle by wypuścili. Nie chce mi się płacić 11k za overkill jakim jest dla mnie MP, a przydała by się stacjonarka (jako dupochron gdyby rMBP szlag trafił albo ktoś zajumał).
Po skonfrontowaniu nowego MP ziejącego mocą tysiąca procesorów z moim bidnym rMBP powiem tak - niech sobie wlutują, byle by wypuścili. Nie chce mi się płacić 11k za overkill jakim jest dla mnie MP, a przydała by się stacjonarka (jako dupochron gdyby rMBP szlag trafił albo ktoś zajumał).
Mi tam nie chce sie placic 3x wiecej za RAM tylko dlatego ze kupie go od Apple, jak tak zrobia jak piszesz to chyba pojde w Hacintoshe.
ShutterStill
06-10-2014, 14:15
Ja wybrałem odwrotnie i OS X działa mi bez problemu na hackintoshu (przesiadłem się z miniacza).
Jak sobie poradziłeś z hackintoshem?
Jakiś dobry tutorial?
Musiałeś pod to specjalnie komponenty wymieniać?
Płyta główna? Procesor?
Z gustami się nie dyskutuje. Mnie też stylistyka, szczególnie MBP, trochę się wydaje pedalska, ale trudno. Jak się nie ma co się lubi... ;)
miniacz jest na tyle maly ze mozna ze sklejki w casto i paru gwozdzi zrobic obudowe zastepcza :)
Nie chce mi się płacić 11k za overkill jakim jest dla mnie MP, a przydała by się stacjonarka (jako dupochron gdyby rMBP szlag trafił albo ktoś zajumał).
najtanszy mini kosztuje chyba ze 2kpln... jako backup - rewelacja. w opcju wypas x2 co tez nie jest jakims kosmosem
najtanszy mini kosztuje chyba ze 2kpln... jako backup - rewelacja. w opcju wypas x2 co tez nie jest jakims kosmosem
Jest jeden haczyk - obecny miniacz ma HD4000, który sprawia drobne problemy przy UHD i tylko jedno wyjście TB. Gdyby nie ten niuans, to mini z 16GB RAM i SSD dołożonym na OWC data doublerze byłby optymalny.
Jak sobie poradziłeś z hackintoshem?
Jakiś dobry tutorial?
Musiałeś pod to specjalnie komponenty wymieniać?
Płyta główna? Procesor?
Sprawa jest w zasadzie bardzo prosta, sprzęt kupiłem pod OS X, lista jest tutaj (aktualizowana na bieżąco): http://www.tonymacx86.com/443-building-customac-buyer-s-guide-september-2014.html
Tam na forum jest masa informacji, są całe opisy jak instalować. Generalnie jest to nieskomplikowane. Tworzysz pendrive, z którego instalujesz, po instalacji odpalasz programik, który załaduje co trzeba i nadpisze boot loader. Działa idealnie.
ShutterStill
06-10-2014, 16:13
Sprawa jest w zasadzie bardzo prosta, sprzęt kupiłem pod OS X, lista jest tutaj (aktualizowana na bieżąco): http://www.tonymacx86.com/443-building-customac-buyer-s-guide-september-2014.html
Tam na forum jest masa informacji, są całe opisy jak instalować. Generalnie jest to nieskomplikowane. Tworzysz pendrive, z którego instalujesz, po instalacji odpalasz programik, który załaduje co trzeba i nadpisze boot loader. Działa idealnie.
Dzięki!
Ja chyba spróbuję, choć nie wszytko co mam było wymienione.
Najbardziej się obawiam, że płyta główna będzie zła...
Mam Asus ROG hero VI z procesorem i7 4770k i grafika GTX780ti.
Procesor był na liście a grafika pewnie nie robi większe różnicy - proszę popraw mnie bo zgaduję.
Procesor był na liście a grafika pewnie nie robi większe różnicy - proszę popraw mnie bo zgaduję.
Twoja karta jest na liście przecież - GeForce GTX 780 Ti (3GB), więc powinno działac. Doczytaj/zapytaj na forum, ale myślę, że nie będzie kłopotu.
ShutterStill
06-10-2014, 16:28
Twoja karta jest na liście przecież - GeForce GTX 780 Ti (3GB), więc powinno działac. Doczytaj/zapytaj na forum, ale myślę, że nie będzie kłopotu.
Karta jest tylko nie wszystkim działa i potrzebuje magicznych sterowników :)
Bardziej mnie płyta martwi ale zapytam tam na forum, może ktoś ją już używał.
Dzięki za pomoc
Mi tam nie chce sie placic 3x wiecej za RAM tylko dlatego ze kupie go od Apple, jak tak zrobia jak piszesz to chyba pojde w Hacintoshe.
16 GB do mini na Allegro średnio 700 zł, jak zamawiasz mini u Apple dopłata do 16 GB - 850 zł gdzie tu różnica w cenie ?
16 GB do mini na Allegro średnio 700 zł, jak zamawiasz mini u Apple dopłata do 16 GB - 850 zł gdzie tu różnica w cenie ?
Dlaczego cena za 16GB? Mini przysylaja bez pamieci? Jesli juz to 700 minus kasa za sprzedane 4/8GB.
P. S. Aktualna doplata 4->16GB w Apple PL to 1380pln... Skad wziales 850?
Dlaczego cena za 16GB? Mini przysylaja bez pamieci? Jesli juz to 700 minus kasa za sprzedane 4/8GB.
P. S. Aktualna doplata 4->16GB w Apple PL to 1380pln... Skad wziales 850?
Pytanie co się stanie jak będziesz chciał skorzystać z gwarancji/serwisu, a sprzedasz pamięć ! Nie wiem sam tak zrobiłem w moim MacBooku pro, dopiero po fakcie pomyślałem :)
Na stronach cortlandu jest fajny kreator cenowy. Pamięć wychodzi jeszcze taniej niż pisałem, jak doliczysz zniżkę dla ucznia lub nauczyciela 12% wyjdzie taniej niż na Allegro.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/51ef464c118e87a752864394c9bf1a6b-2.jpg
źródło (http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/10/06/51ef464c118e87a752864394c9bf1a6b.jpg)
A ja glupi wszedlem po prostu na strone apple pl :-)
Nie wiedzialem, ze Apple traktuje rozszerzenie pamieci jako ingerencje naruszajaca gwarancje.
ShutterStill
06-10-2014, 21:13
Nie wiedzialem, ze Apple traktuje rozszerzenie pamieci jako ingerencje naruszajaca gwarancje.
W MBP można bezkarnie wymieniać ram i dysk.. :) i dalej pozostaje na gwarancji. Przynajmniej tak jest w UK+IRL
W MBP można bezkarnie wymieniać ram i dysk.. :) i dalej pozostaje na gwarancji. Przynajmniej tak jest w UK+IRL
Uk to nie pl
A mbp to nie mini
Uk to nie pl
A mbp to nie mini
Ale pamiec jest pod klapka, plomb nie zrywam, obudowy nie rozkrecam...
A z pierwszym stwierdzniem w pelni sie zgadzam...
W mini do unibody (do czerwca/lipca 2010), wymiana pamieci byla rownoznaczna z rozbebeszeniem calego miniaka (lacznie z wyjeciem dysku, cd, odpieciem wentylatora, anteny do wi-fi itd). Obecnie dostep do pamieci, odbywa sie bez narzedzi. Nalezy odrecic dolna pokrywe i tyle.
Co do samego rozszezenia pamieci, mozna kupic dowolna spelniajaca specyfikacje i tam wsadzic. Byleby kosci byly sparowane. Apple sam wsadza co popadnie i nie sa to zadne hiper-super-duper moduly.
Faktycznie w Apple Store ceny mają lekko z dupy :( dziwne bo cortland to ich oficjalny reseller więc powinno być tak samo.
Mogliby by wiele w mini nie zmieniać. To udana konstrukcja, niech ją tylko zaktualizują.
Ale pamiec jest pod klapka, plomb nie zrywam, obudowy nie rozkrecam...
A z pierwszym stwierdzniem w pelni sie zgadzam...
Prosta sprawa, pamięć pozwalają wymienić. Gorzej jak Mac się będzie resetował bedą gonić Cię pomiędzy serwisem, a Allegro. Znajomy miał taki przypadek z iMackiem. Jeżeli dopłata jest niewielka wolałbym kupić w Cortlandzie.
Przy parchatych kosciach to samo bedziesz mial w dowolnym PCcie. Same uklady pamieci robia chyba 4 firmy na swiecie a reszta tylko montuje na plytkach i sprzedaje pod swoja marka.
ThomasVoland
07-10-2014, 00:48
Co do samego rozszezenia pamieci, mozna kupic dowolna spelniajaca specyfikacje i tam wsadzic. Byleby kosci byly sparowane. Apple sam wsadza co popadnie i nie sa to zadne hiper-super-duper moduly.
A później płacz na forum myapple, że pamięci nie działają albo komp się zawiesza. Na szczęście jest tam temat w którym ludzie piszą na jakich pamięciach działa, a na jakich nie.
Władca Pixeli
07-10-2014, 02:00
Może ktoś mnie wyjaśni czy to system Apple się sypie czy może jest to jakiś tajemniczy "ficzer" :mrgreen:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPhone_cal.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPhone_cal.jpg)
U mnie jest ok (przynajmniej w kalendarzu) ;) Wlasnie sprawdzilem... bo ogolnie nie uzywam takich gadzetow w telefonie ;)
...
OS X jest za darmo.
Nawet gdyby był rzeczywiście udostępniany nieodpłatnie, to jeszcze nie załatwia kwestii licencyjnych, więc do komercyjnej działalności ni chuchu się takie cosik nie nadaje.
Przyjemnie byłoby, gdyby Apple uczyniła taki piękny krok w kierunku użytkowników sprzętu komputerowego, że udostępniłaby na pecety którąś ze swoich wersji OSX-a, choćby dla namacalnego pokazania wyższości owego systemu nad systemami windowsowymi, ale jakoś nie bardzo wierzę, że byliby w stanie wykonać taki gest.
Choć wydaje się, że mógłby im przynieść wymierne korzyści.
Przyjemnie byłoby, gdyby Apple uczyniła taki piękny krok w kierunku użytkowników sprzętu komputerowego, że udostępniłaby na pecety którąś ze swoich wersji OSX-a, choćby dla namacalnego pokazania wyższości owego systemu nad systemami windowsowymi, ale jakoś nie bardzo wierzę, że byliby w stanie wykonać taki gest.
Choć wydaje się, że mógłby im przynieść wymierne korzyści.
Żeby OSX działał na każdym sprzęcie, musiałby by potrafić współpracować z każdym sprzętem, mieć odpowiednio dużo sterowników i potrafić ich odpowiednio użyć, najlepiej automatycznie. W tym momencie to jest duża przewaga Windowsa, żeby nie powiedzieć że jedna z większych.
Bo to nie gest tylko przemyślana strategia. Przecież mogli uwolnić OS X, kiedy przechodzili na intela, ale tego nie zrobili do dziś. Odnośnie natomiast wyższości OS X nad Windows i odwrotnie to mnie strasznie dziwi używanie tego słowa (mówię o słowie wyższość). Każdemu według potrzeb. Ja mam alergię na Windowsa i jestem zadowolony z OS X. Na innym kompie mam Linuksa i jest git.
Bo to nie gest tylko przemyślana strategia. Przecież mogli uwolnić OS X, kiedy przechodzili na intela, ale tego nie zrobili do dziś. Odnośnie natomiast wyższości OS X nad Windows i odwrotnie to mnie strasznie dziwi używanie tego słowa (mówię o słowie wyższość). Każdemu według potrzeb. Ja mam alergię na Windowsa i jestem zadowolony z OS X. Na innym kompie mam Linuksa i jest git.
To jest według Ciebie przemyślana strategia?
To jest głupota, a nie strategia, cóż by to był za problem, żeby przygotować jedną starszą wersję OSX-a, która działałaby na pecetach, tylko w celach stricte reklamowych?
Nie sądzisz, że to mogłoby zadziałać lepiej, niż tony zapisanego papieru i wątki na forach, w których zwolennicy jednej, czy innej platformy skaczą sobie do oczu, niczym podrostki?
Nic nie działa lepiej niż empiria, a hamacki, czy tam hackintoshe, absolutnie nie oddają klimatu ogryzków, bo to tylko z trudem wypracowany kompromis, który raz funkcjonuje, a raz nie, :) a co gorsze nie jest legalny.
To jest głupota, a nie strategia, cóż by to był za problem, żeby przygotować jedną starszą wersję OSX-a, która działałaby na pecetach, tylko w celach stricte reklamowych?
Nie sądzisz, że to mogłoby zadziałać lepiej, niż tony zapisanego papieru i wątki na forach, w których zwolennicy jednej, czy innej platformy skaczą sobie do oczu, niczym podrostki?
Nic nie działa lepiej niż empiria, a hamacki, czy tam hackintoshe, absolutnie nie oddają klimatu ogryzków, bo to tylko z trudem wypracowany kompromis, który raz funkcjonuje, a raz nie, :) a co gorsze nie jest legalny.
Firma jest jedna z najbardziej dochodowych na rynku, jak mozna nazywać ich strategię głupotą ?
To nie jest głupota, to definitywnie jest strategia. Cóż to za problem? Otóż taki, że trzeba sterowników do sprzętu które są przygotowane przez producentów sprzętu, którego na rynku jest masa. Pierwsza rzecz trzeba takie sterowniki włączyć do systemu ( tutaj można pociągnąć sterowniki z linuxa w dużej części ). Druga rzecz... tutaj mógłby upaść mit lepszego maca - większość problemów czy w szczególności BSOD, padów Windows, to wina złych sterowników. Jeżeli OSX miałby pracować na każdym sprzęcie, to musiałby mieć masę dodatkowego kodu, którego apple po prostu nie dałoby rady przetestować we wszystkich konfiguracjach. To, że system jest postrzegany jako stabilny, to właśnie w największym stopniu tego, że funkcjonuje na dość wąskiej grupie dokładnie przygotowanych sterowników, pod konkretny sprzęt. To dokładnie odwrócenie filozofii MS, gdzie Windows, ma działać na każdym sprzęcie PC. To są dwie zupełnie różne strategie.
Odnośnie natomiast wyższości OS X nad Windows i odwrotnie to mnie strasznie dziwi używanie tego słowa (mówię o słowie wyższość). Każdemu według potrzeb. Ja mam alergię na Windowsa i jestem zadowolony z OS X. Na innym kompie mam Linuksa i jest git.
Słowo wyższość to normalne słowo. Każdy system ma swoje zalety i wady, każdy jest w czymś lepszy. Nie wiem co dziwi, w stwierdzaniu takich faktów.
foto4deg
07-10-2014, 08:36
Dobrze, że Apple nie uwolnił OS X. Inaczej byłoby full problemów ze sterownikami, konfiguracją itd. To jest właśnie jeden z powodów, dla którego przesiadłem się na Mac-a.
Co do ramu - w MBP wymieniłem na 16GB, pytałem najpierw w serwisie, powiedzieli, że nie ma z tym problemu, tylko, że oni nie dają wtedy gwarancji na pamięć nie pochodzącą od nich (co jest logiczne).
Firma jest jedna z najbardziej dochodowych na rynku, jak mozna nazywać ich strategię głupotą ?
MOŻNA i właśnie to uczyniłem.
Nie znam bogatego, który nie chciałby być jeszcze majętniejszym, dziwię się zatem apple, że nie chce wyprzeć konkurencji z rynku, skoro ich system i sprzęt są tak wysokiej klasy. :)
Powiedz, a jaki sposób statystyczny Kowalski ma się przekonać, że OSX jest lepszy od systemów windowsowych, jeżeli musiałby zaryzykować ciężko zarobione grosiki na sprzęt, który w porównywalnych konfiguracjach jest znacznie droższy?
Dlatego właśnie dziwię się apple, że chwyciła swój kawałek podłogi i trzyma się go kurczowo, zamiast myśleć perspektywicznie. :)
Myślę, że boją się, że mogliby stracić ten kawałek podłogi. Przecież to opinia o niezawodności, bezpieczeństwie, ogólnie, "lepszości" mac OSX od wszystkiego innego się sprzedaje, a nie fakty.
Nie znam bogatego, który nie chciałby być jeszcze majętniejszym, dziwię się zatem apple, że nie chce wyprzeć konkurencji z rynku, skoro ich system i sprzęt są tak wysokiej klasy.
Może wcale nie są tak wysokiej klasy? Ich sprzęt wcale nie jest bardziej niezawodny czy wydajniejszy niż inny ( to drugie wynik z faktu, że to platforma PC ), ma za to ogryzek na obudowie. System? Jest inny. Doświadczenia moich znajomych mówią, że wcale nie jest mniej problemowy i bardziej bezpieczny.
Misiu kolorowy, chyba nie sądzisz, że Apple przypadkowo nie uwolniło OS X'a? No wybacz, ale na takim poziomie to nie ma co dyskutować.
To nie jest głupota, to definitywnie jest strategia. Cóż to za problem? Otóż taki, że trzeba sterowników do sprzętu które są przygotowane przez producentów sprzętu, którego na rynku jest masa.
Ja myslę, że to nie jest kwestia sterowników, a przynajmniej nie tylko tego, ale nie wiemy dlaczego Apple robi tak a nie inaczej. No i raczej się nie dowiemy o czym rozmawiają na spotkaniach zarządu ;-)
Pierwsza rzecz trzeba takie sterowniki włączyć do systemu ( tutaj można pociągnąć sterowniki z linuxa w dużej części ).
Wątpię, żeby można było włączyć sterowniki z Linuksa do OS X. Inne jądro, inna architektura, wymagałoby to sporo pracy.
Druga rzecz... tutaj mógłby upaść mit lepszego maca - większość problemów czy w szczególności BSOD, padów Windows, to wina złych sterowników.
Często problemem jest też sprzęt - np. źle dobrany, przeciążony zasilacz, przegrzewanie itd. Kiedyś używałem Windowsa i nie pamiętam BSOD u siebie.
To, że system jest postrzegany jako stabilny, to właśnie w największym stopniu tego, że funkcjonuje na dość wąskiej grupie dokładnie przygotowanych sterowników, pod konkretny sprzęt.
Dokładnie tak - stabilny, dobrze dobrany sprzęt i dobrze napisany soft.
Słowo wyższość to normalne słowo. Każdy system ma swoje zalety i wady, każdy jest w czymś lepszy. Nie wiem co dziwi, w stwierdzaniu takich faktów.
Słowo wyższość po prostu tu nie pasuje moim zdaniem, bo jest zbyt ogólne. Lepszość można rozpatrywać w konkretnym przypadku. Czy 5DMKII jest lepszy od D700 na przykład? ;-) Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi.
MOŻNA i właśnie to uczyniłem.
Nie znam bogatego, który nie chciałby być jeszcze majętniejszym, dziwię się zatem apple, że nie chce wyprzeć konkurencji z rynku, skoro ich system i sprzęt są tak wysokiej klasy. :)
Powiedz, a jaki sposób statystyczny Kowalski ma się przekonać, że OSX jest lepszy od systemów windowsowych, jeżeli musiałby zaryzykować ciężko zarobione grosiki na sprzęt, który w porównywalnych konfiguracjach jest znacznie droższy?
Dlatego właśnie dziwię się apple, że chwyciła swój kawałek podłogi i trzyma się go kurczowo, zamiast myśleć perspektywicznie. :)
Statystyczny Kowalski chętnie by kupił przeszkodą jest cena i łatwość "zdobycia" bezpłatnego oprogramowania pod Windows.
Nie mam nic do Windows, służbowo mam laptopa hp i jest wszystko ok.
W domu wolę Apple bo nie muszę go wyłączać jak leci w nocy backup kilkunastu giga w chmurę. Mogę spać bo nie słyszę wiatraków, głośniejszy jest tuner tv cyfry z dyskiem.
Po trzech latach laptop wyglada po wyczyszczeniu pianką jak nowy. Jak wyjdzie mowe mini dostanie go żona i pewnie jeszcze kilka lat na nim popracuje.
Sprzęt jak sprzęt. Fajnie, że mamy wybór.
...
Może wcale nie są tak wysokiej klasy? Ich sprzęt wcale nie jest bardziej niezawodny czy wydajniejszy niż inny ( to drugie wynik z faktu, że to platforma PC ), ma za to ogryzek na obudowie. System? Jest inny. Doświadczenia moich znajomych mówią, że wcale nie jest mniej problemowy i bardziej bezpieczny.
Na pewno OSX jest innym systemem i drobinę stabilniejszym, jak wszystkie uniksowe.
No i napisany jest dosyć specyficznie, automatyzując większość procesów, by stwarzać wrażenie "systemu dla gospodyń domowych".
Dosyć zresztą jest to sprytnie realizowane, bo jeżeli nawet występuje jakiś problem, to ponoć nie jest wcale sygnalizowany, tylko problematyczny proces jest w automacie "zabijany", co stwarza wrażenie, że nic się nie stało (skądinąd znamy to hasło :) ).
Nie jest to do końca uczciwe, ale nie przyczynia się do wzrostu ciśnienia, jak na windowsach.
Ciągle się tylko martwię o statystycznego Kowalskiego, który ma mizerne szanse, aby zakosztować jabłkowego raju. :D
Czy 5DMKII jest lepszy od D700 na przykład? Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi.
Nie jest bo to Canon. ;)
Wątpię, żeby można było włączyć sterowniki z Linuksa do OS X. Inne jądro, inna architektura, wymagałoby to sporo pracy.
Wydaje mi się, że mniej niż napisanie ich od zera. Kernel w OS X to coś "BSDowego", więc myślę, że wiele rzeczy byłoby podobnych. Nikt nie mówił, że to byłoby proste. ;) Tak czy inaczej, byłoby to "trochę" pracy.
Ja myslę, że to nie jest kwestia sterowników, a przynajmniej nie tylko tego, ale nie wiemy dlaczego Apple robi tak a nie inaczej. No i raczej się nie dowiemy o czym rozmawiają na spotkaniach zarządu
Tego o cyzm rozmawiają i jakie mają plany, raczje się nei dowiemy, ale ja mimo wszystko podejrzewam, że to jednak kwestia sterowników. Gdyby OS X musiał znajdować sterowniki do sprzętu na którym działa, musiałby mieć odpowiednie repo sterowników i odpowiednie mechanizmy, których nie ma. Jednocześnie, nie da się sprawdzić wszystkich sterowników, więc mielibyśmy super niezawodny OS który co pewien czas wali kernel panic czy rozjeżdża się, bo ktoś napisał kiepski sterownik, albo źle go przeniósł na BSD. To są rzeczy które moim zdaniem mają ogromny wpływ marketingowy.
Często problemem jest też sprzęt - np. źle dobrany, przeciążony zasilacz, przegrzewanie itd. Kiedyś używałem Windowsa i nie pamiętam BSOD u siebie.
Nawet nie chodzi o zasilacz, bo teraz większość tego co jest na rynku spokojnie daje radę. Przegrzewanie - głównie w sprzęcie dla graczy, ze względu na coraz większą wydajność per 1[W] zmniejsa się ten problem w sprzęcie przeciętnego kowalskiego. Co jest problemem? Sterowniki i głupota użytkownika. O ile tego ostatniego nie da się wyeliminować, bez eliminowania użytkownika, pozostają sterowniki. W szczególności do najtańszego, budżetowego sprzętu, sterowniki są często kiepskie, mimo znanych błędów nie poprawione. Miałem sporo przejść z bardzo tanimi laptopami, głównie na AMD, problemy ze sterownikami do elementów na płycie głównej, etc. Żadnego z tych problemów nie doświadczyłem z ThinkPad X, ThinkPad T, swoimi komputerami stacjonarnymi ( LGA1366 ), etc. Z głupoty użytkownika - jeden user instalując jakiegoś klienta VPNa, doinstalował też firewall, którego instalację trzeba było odznaczyć - od tego czasu pojawiły mu się BSOD co pewien czas. Czasem do tego dochodzą BSODy związane z padającym dyskiem, ale już coraz mniej.
Przy dobrej klasy sprzęcie jest po prostu znacznie mniej kłopotów.
Wydaje mi się, że mniej niż napisanie ich od zera. Kernel w OS X to coś "BSDowego", więc myślę, że wiele rzeczy byłoby podobnych. Nikt nie mówił, że to byłoby proste. ;) Tak czy inaczej, byłoby to "trochę" pracy.
OS X to Darwin. No a BSD to nie linux, nawet nie mają blisko do siebie.
OS X to Darwin. No a BSD to nie linux, nawet nie mają blisko do siebie.
Darwin to nie pochodna kernela FreeBSD? Mają do siebie znacznie bliżej, niż do Windowsa. ( chociaż najprawdopodobniej są wspólne części kodu w Windows i BSD ). Może to duży skrót myślowy, ale wydaje mi się, że portowanie sterowników z linuxa na coś podobnego do BSD byłoby łatwiejsze niż tych z Windowsa
Tak czy inaczej, skądś te sterowniki musiałyby się wziąć.
Ciągle się tylko martwię o statystycznego Kowalskiego, który ma mizerne szanse, aby zakosztować jabłkowego raju. :D
jak statystyczny kowalski przestanie uzywac "darmowego" softu to okaze sie ze jablkowy raj wcale nie jest taki drogi.
mac mini w wersji podstawowej kosztuje jakies 2,5tys
w tym masz system i soft umozliwiajacy spokojna prace biurowa i domowa. oprogramowanie specjalistyczne i tak kupujesz oddzielnie. tyle tylko ze kompletujac sprzet statystyczny kowalski nie liczy oprogramowania bo przeciez jest darmowe
jak statystyczny kowalski przestanie uzywac "darmowego" softu to okaze sie ze jablkowy raj wcale nie jest taki drogi.
mac mini w wersji podstawowej kosztuje jakies 2,5tys
w tym masz system i soft umozliwiajacy spokojna prace biurowa i domowa. oprogramowanie specjalistyczne i tak kupujesz oddzielnie. tyle tylko ze kompletujac sprzet statystyczny kowalski nie liczy oprogramowania bo przeciez jest darmowe
Sam więc dostrzegasz, że nadgryzione przez człowieka bez pępka rajskie jabłuszka nie są dla statystycznego Kowalskiego, który zwykł przeca wszystko "załatwiać", "zdobywać" i tu można by zastosować cały słownik eufemizmów, charakterystycznych dla naszego dziwnego kraju. :D
Drogo Panie Dziejku, ciągle jakby dla Kowalskiego za drogo ! ;)
Sam więc dostrzegasz, że nadgryzione przez człowieka bez pępka rajskie jabłuszka nie są dla statystycznego Kowalskiego, który zwykł przeca wszystko "załatwiać", "zdobywać" i tu można by zastosować cały słownik eufemizmów, charakterystycznych dla naszego dziwnego kraju. :D
Drogo Panie Dziejku, ciągle jakby dla Kowalskiego za drogo ! ;)
ale to nie problem sprzetu tylko tego ze w powiedzeniu ze Polak to zlodziej jest niestety duzo prawdy. trzeba zmieniac mentalnosc ludzi a nie ceny sprzetu
ale to nie problem sprzetu tylko tego ze w powiedzeniu ze Polak to zlodziej jest niestety duzo prawdy. trzeba zmieniac mentalnosc ludzi a nie ceny sprzetu
O, u nas nie jest z tym zjawiskiem wcale tak najgorzej, ale weź takie ludne kraje jak Rosja, Chiny, czy Indie, gdzie proporcje są kompletnie zachwiane, a to właśnie tam psują się światowe statystyki, a przez to i ceny oprogramowania i sprzętu.
W Europie również są kraje, w których wspomniane przez Ciebie zjawiska występują w stopniu większym, niż w Polsce.
Swoje ganicie, obcych nie znacie? :D
Wezcie sie przeniescie z tym calym pierdzeniem gdzies indziej, grzecznie sugeruje :D
Darwin to nie pochodna kernela FreeBSD? Mają do siebie znacznie bliżej, niż do Windowsa. ( chociaż najprawdopodobniej są wspólne części kodu w Windows i BSD ). Może to duży skrót myślowy, ale wydaje mi się, że portowanie sterowników z linuxa na coś podobnego do BSD byłoby łatwiejsze niż tych z Windowsa
Tak czy inaczej, skądś te sterowniki musiałyby się wziąć.
Darwin to BSD, nie napisałem inaczej przecież. Natomiast BSD to nie Linux, rozmawialiśmy o tym, że trudno (bądź nie aż tak, według Ciebie) sportować sterowniki z Linuksa, o Windowsie nie było mowy w tym porównaniu, ale zapewne łatwiej byłoby je przepisać z Linuksa niż napisać z Windows ;-)
Wezcie sie przeniescie z tym calym pierdzeniem gdzies indziej, grzecznie sugeruje :D
Chińska etykieta ? ;)
chinska nie chinska... zwyczajnie nudzicie... ;)
Jak przenieść kontakty ze starej nokii z Windows phone na iPhona?
Zsynchronizować przez Google chyba najprościej.
Zgrac kontakty na SIMa I przenisc na SIMie.
Zgrac kontakty na SIMa I przenisc na SIMie.
Sim obcina nazwiska i nie przenosi innych pól.
ShutterStill
07-10-2014, 17:56
Uk to nie pl
A mbp to nie mini
Ad1.Oczywiście masz rację... Ale..
Polska to też część świata a Apple oferuje międzynarodową gwarancję na swoje produkty i nie ma tzw. gray market jak przy aparatach, gdzie nie uznają gwarancji w Europie jesli aparat był kupiony poza nią.
Ad2. W MBP (nie retina) można wymienić ram i dysk nie tracąc gwaranci w Polsce też. W mac mini tylko ram bez utraty gwarancji ( tak w Polsce też!!)
P.s. Warto sprawdzić zanim zacznie się ludzi pouczać.
P.s2. Mogę wkleić oryginalną rozmowę mailową z serwisem w Polsce.
Ad1.Oczywiście masz rację... Ale..
Polska to też część świata a Apple oferuje międzynarodową gwarancję na swoje produkty i nie ma tzw. gray market jak przy aparatach, gdzie nie uznają gwarancji w Europie jesli aparat był kupiony poza nią.
Ad2. W MBP (nie retina) można wymienić ram i dysk nie tracąc gwaranci w Polsce też. W mac mini tylko ram bez utraty gwarancji ( tak w Polsce też!!)
P.s. Warto sprawdzić zanim zacznie się ludzi pouczać.
P.s2. Mogę wkleić oryginalną rozmowę mailową z serwisem w Polsce.
Tyle tylko ze watek o chlebie a ty o czyms innym. Mowa o mac mini w ktorym po wymianie dysku tracisz gwarancje a ty o mbp gdzie jasno jest napisane ze wymienic wolno. Za im zaczniesz pouczac przeczytaj o czym dyskusja.
Opcja 1
Zainstaluj isync na macu/iphone i przenies co trzeba
Opcja 2
Zsynchrinizuj nokie z oultookiem a potem iphona za pomoca itunes
Jakiś czas temu eksperymentowałem z wirtualką OS na windows. I fajnie to nawet działało. Wkrótce mam zamiar zrobić coś podobnego pod Linuxem, tak by system gospodarza był jak najlżejszy. Ale wygląda na to, że jest to jakieś rozwiązanie dla domowego fana systemu OS, z wydajnym blaszakiem w dowolnej konfiguracji. Zamysł mam taki, by całość chodziła na SSD, a jak się uda, to spróbować to także na laptopie brata zastosować (bo ma już serdecznie dość windows).
Minusem wirtualki była sam zmodyfikowany VMware, potrafiący to obsłużyć. I który trochę za wiele w systemie grzebie niż musi. No, ale to być może niewielki koszt. W każdym razie jak ktoś ma podobne zapędy, to może także spróbować pójść tą drogą. Plus taki, że odpalając MAC OS X spod Windows, mamy wciąż możliwość gry i rozbudowy sprzętu. Co prawda stąd tylko krok do Hackintosha z dodatkową partycją windowsową, ale wiadomo - to już nakłady finansowe na dopasowanie sprzętu.
Władca Pixeli
09-10-2014, 02:23
Jak Apple zacznie płacić za zgłaszane problemy to będę bogatszy od Billa G. :mrgreen:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPhoneEvent.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPhoneEvent.jpg)
Co Ty tam psujesz, ze masz tyle errorow? Moze Twoj tel ma jakis zonk, u mnie wszystko lata bez najmniejszych problemow (a ja nie jestem fanbojem jablka, jestem antyjablko wiec jak moge dokopac to dokopie, ale aktualnie nie mam powodu ;))...
Władca Pixeli
09-10-2014, 04:40
Co Ty tam psujesz, ze masz tyle errorow? Moze Twoj tel ma jakis zonk, u mnie wszystko lata bez najmniejszych problemow (a ja nie jestem fanbojem jablka, jestem antyjablko wiec jak moge dokopac to dokopie, ale aktualnie nie mam powodu ;))...
U mnie jest ok (przynajmniej w kalendarzu) ;) Wlasnie sprawdzilem... bo ogolnie nie uzywam takich gadzetow w telefonie ;)
Ty nie używasz kalendarza i innego oprogramowania. Ja wyciskam ze sprzętu wszystko co fabryka dała.
Przy okazji otwieranie zbioru Pages w telefonie z systemem 7.1.2 zaraz po zalogowaniu trwa od 30 do 60 sekund.
Czy to już podchodzi pod zacinanie systemu? :mrgreen:
No na razie nic nie wyciskasz skoro polowa nie dziala :twisted: :mrgreen: A u mnie dziala, nawet jak nie uzywam (ale sprawdzilem :razz:).
Władca Pixeli
09-10-2014, 05:00
No na razie nic nie wyciskasz skoro polowa nie dziala :twisted: :mrgreen: A u mnie dziala, nawet jak nie uzywam (ale sprawdzilem :razz:).
Są chwile kiedy pracuje to w miarę poprawnie.
iPhone całkowicie się nie sprawdził. Teraz jest używany jedynie jako mały podręczny aparat z notatnikiem. :mrgreen:
Więcej używany jest iPad mini.
piotrbzdyra
09-10-2014, 06:02
12 Cores - 2x 2.4Ghz 6 Core CPUs (24 virtual cores)
128GB RAM (8x Crucial 1333Mhz 16GB ECC DIMMs)
1TB Crucial M500 SSD
7TB RAID (2x 2TB, 1x 3TB)
ATI Radeon 5770 1GB
2x Apple 27" Cinema Displays
Nigdy mi sie nic nie wysypało :)
Władca Pixeli
09-10-2014, 07:12
Tym razem iPad :mrgreen:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPhoneMessage.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/iPhoneMessage.jpg)
Mam pytanko. Chodzi mi po głowie MBPr13 i5 4258u 4gb 128gb ssd. Głównie LR PS i coraz częściej Premiere. Cena ok 4500zł. Warto w to się pakować?
Mam pytanko. Chodzi mi po głowie MBPr13 i5 4258u 4gb 128gb ssd. Głównie LR PS i coraz częściej Premiere. Cena ok 4500zł. Warto w to się pakować?
Czornyj używa od dawna i chwali.
PS. Pamięci mało.
ThomasVoland
09-10-2014, 10:03
W 4 GB na pewno nie warto się pakować. Maca bierze się z maksymalną pamięcią, bo nie można jej rozbudować, a na pewno jak nie teraz, to za rok albo dwa będzie jej mało i trzeba będzie wymieniać cały komputer tylko ze względu na nią. Generalnie komputer ze zintegrowaną kartą graficzną do Premiere to chyba nie do końca dobry pomysł, ale to już tylko moje gdybanie.
Różnica między 4 a 16 to 2000. Sporo
Ale w MBP nie jest chyba jeszcze wlutowana na stałe i można wymienić. Pasują normalne moduły pecetowe.
ThomasVoland
09-10-2014, 10:26
Ale w MBP nie jest chyba jeszcze wlutowana na stałe i można wymienić. Pasują normalne moduły pecetowe.
Nie można zmienić. Autor pytał o MBPr.
'Sporo' to delikatne określenie :)
W aktualnym najtańszym modelu MBPr chyba 8GB jest standardowo?
Dopiero dopłata do 16GB +840 PLN
teraz tak, ale chwile temu podstawowa wersja miala 4gb.
Ciekawe czy teraz 16stego pokażą jakieś MBP?
raczej nie, pokazali chwile temu.
Ciekawe czy teraz 16stego pokażą jakieś MBP?
Pokaza nowego miniacza ;-)
masz jakies przecieki? ;) bo chyba pierwszy raz niewiadomo co pokaza... mowi sie na pewniaka tylko o ipadach. dalej cisza.
masz jakies przecieki? ;) bo chyba pierwszy raz niewiadomo co pokaza... mowi sie na pewniaka tylko o ipadach. dalej cisza.
Chyba pora na oficjalny Yosemite. Chyba że to nie ta konferencja, bo się nie orientuję która od czego.
no OS X i 8.1 to w zasadzie pewniaki...
no OS X i 8.1 to w zasadzie pewniaki...
Dziś rano się pojawiła beta 5 (GM 2.0) Yosemite, więc ani chybi idzie ku premierze. Zainstalowałem 10.10 od pierwszej bety i swoją drogą się dziwię, że wypuszczono takie coś na świat. Bardziej alfa niż beta. Masa rzeczy się wywalała. Wiem, że nie można mieć pretensji do bety, ale podobna beta 10.9 działała zupełnie tak samo jak finalna, a tu masakra. Mail się parę razy konkretnie wywalił, Safari notorycznie muliło, oprogramowanie do wirtualizacji i wiele innych. Co ciekawe CC ani razu się nie zająknął, choć w przeszłości, jak coś było nie tak to z reguły z Adobe. Po instalacji dzisiejszej kompilacji wszystko chyba wróciło na właściwe tory. Soft który się wywalał śmiga jak zły a to co muliło fruwa, nie chodzi. Doczytałem w dzisiejszych newsach, że w 10.10 jest przepisanych wiele kextów, co by tłumaczyło wysoką niestabilność aplikacji które być może z nich korzystają. W każdym razie, Yosemite Golden Master 2.0 wygląda chyba na gotowy system.
podobnie jest z iOS 8.0.2. mam bardzo mizerne doswiadczenia z dzialaniem tego osa. o ile na telefonie dziala w zasadzie plynnie i bez problemu, to ipad to jakas totalna czkawka. zero plynnosci, safari to katastrofa. nigdy wczesniej tak nie bylo. przywrocenie iosa nic nie pomaga.
nadal nie znalazlem rozwiazania jak uruchomic instant hotspot. jednym dziala innym nie dziala. niektorzy podaja jakies sztuczki typu reset ustawien sieciowych i wylogowania i ponowne logowanie do icloud. nic nie pomaga.
instant hotspot jest widoczny, ale wywala blad o niemozliwosci uruchomienia na drugim urzadzeniu.
sa tez spore problemy z odswiezaniem w tle (niby jest wlaczone, ale nie dziala) i calym centrum powiadomien, ale to juz bzdety.
mam nadzieje, ze poprawia to wszystko w 8.1 bo nawet 7ka w pierwszych wersjach byla stabilniejsza niz 8.
Pytanie do tych ktorzy kupowali online z apple store...drobiazgi zawsze kupuje w stacjonarnym, ale tam powiedzieli,z e szybciej dostane iP jak zamowie bezposrednio w sieci, bo oni i tak zamawiaja w ten sam sposob.
Zamowilem dzis dwa iP6, karta podlinkowana i nie pobrali mi nic z konta, to normalne?
Czy moze jest to spowodowane dlugim czasem oczekiwania na realizacje zamowienia?
ktoś coś wie czy keynote będzie dostępny wszystkim czy jednak trzeba będzie kombinować?
ktoś coś wie czy keynote będzie dostępny wszystkim czy jednak trzeba będzie kombinować?
http://www.apple.com/live/
Join us here at apple.com/live on October 16 at 10 a.m. PDT to watch our special event live.
Swoją drogą, tytuł mocno nie zachęca:
"Apple iPad Air 2 & iMac Event". Wynika z tego, że miniacza niet. To już nawet śmieszne nie jest...
Moze pokaza Ajpada Air 2 Plus elo rozmiar stolu edyszyn.
Moze pokaza Ajpada Air 2 Plus elo rozmiar stolu edyszyn.
No raczej wątpię :D Wtedy by się nazywał Apple TELEVISION :mrgreen:
Liczę na "one more thing" w postaci wypasionych miniaczy ;-) Ciekawe, czy się nie przeliczę.
foto4deg
15-10-2014, 09:47
Koledzy mam problem z MBP mid 2012. Otóż komp się w pewnym momencie zawiesił, teraz jak go uruchamiam, to wiesza się na ekranie logowania. Kursor działa, ale nic poza tym. Sprawdziłem poprzez command + r dysk i wszystko ok. Ma ktoś jakiś pomysł?
Marcin Jakubowski
15-10-2014, 09:51
Pytanie do tych ktorzy kupowali online z apple store...drobiazgi zawsze kupuje w stacjonarnym, ale tam powiedzieli,z e szybciej dostane iP jak zamowie bezposrednio w sieci, bo oni i tak zamawiaja w ten sam sposob.
Zamowilem dzis dwa iP6, karta podlinkowana i nie pobrali mi nic z konta, to normalne?
Czy moze jest to spowodowane dlugim czasem oczekiwania na realizacje zamowienia?
raczej normalne. Mi najpierw preautoryzowali transakcję, potem zdjęli blokadę środków a kasę pobrali po wysyłce (czyli miesiąc później).
Koledzy mam problem z MBP mid 2012. Otóż komp się w pewnym momencie zawiesił, teraz jak go uruchamiam, to wiesza się na ekranie logowania. Kursor działa, ale nic poza tym. Sprawdziłem poprzez command + r dysk i wszystko ok. Ma ktoś jakiś pomysł?
Spróbuj uruchomić z wciśniętym klawiszem Shift. Może pomoże :)
foto4deg
15-10-2014, 10:35
Pod safe boot się uruchamia i loguje, ale po restarcie i próbie normalnego uruchomienia znów to samo...
Pod safe boot się uruchamia i loguje, ale po restarcie i próbie normalnego uruchomienia znów to samo...
A próbowałeś z wciśniętymi Command + V?
Będzie info o tym co się dzieje ...
foto4deg
15-10-2014, 12:02
Przeinstalowałem system i jest ok. Nie wiem, co się stało. Sprawdzam teraz dysk programem SMARTReporter, myślałem, że może mój Crucial ma przypadłość 1000 iluś tam godzin ( czyli sam się wyłącza po godzinie użytkowania ), ale mam na nim przepracowane ponad 3000 h. Sprawdzam dalej. Jak dotąd wszystko ok.
Myślałem, że takie rzeczy tylko w pc ;)
Myślałem, że takie rzeczy tylko w pc ;)
A ja nie ;)
czy tylko mi safari w ipadzie tak strasznie muli po 8.0.2?
ThomasVoland
15-10-2014, 14:51
Na Airze jest OK.
Normalne. Towaru nie ma, więc nie ma powodu żeby brać za niego pieniądze. Tak samo jak na Amazonie itd.
jak wlaczasz ikonke zakladki to animacja jest plynna? generalnie animacje w calym ios dzialaja Wam plynnie? bo wszystko co sie pojawia znika przesuwa dziala u mnie jak czkawka. w menu mam wlaczone ograniczenie ruchu a mimo to jest kiepsko. restore?
ThomasVoland
15-10-2014, 15:01
Wszystko płynne. Ciężko mi ocenić czy 60 fps czy mniej, w każdym razie nie rwie. Ale wiem że na starszych iPadach jest gorzej.
U mnie - na iPadzie 3 - działa płynnie. Safari wiele nie używam, teraz przejrzałem kilka stronek, działa OK (płynnie - bez zacinania).
Może wystarczy - wyłączyć i włączyć - ale pewnie już to robiłeś ;)
nie chodzi o samo dzialanie safari, bardziej o animacje. otworz jakas strone w safari i nacisnij ikone zakladki. u mnie jest problem z plynnoscia tej animacji ale tez ze skalowaniem strony po wlaczeniu panelu zakladek. raz ja skaluje a raz zostaje przykryta zakladkami. akurat sporo korzystam z safari, ale problem a animacjami jest w calym ios. wszystko co sie np pojawia z dolu (nowa wiadomosc mail np.) albo z boku chodzi fatalnie, brak plynnosci.
jesli problem jest tylko u mnie to zrobie mu czyszczenie i przywroce z backupu. jesli wszyscy maja podobnie to czekam na 8.1.
8.0 i 8.0.1 dzialalo dobrze. wydaje mi sie ze dopiero 8.0.2 muli
Zrobiłem o co prosiłeś, działa płynnie, może dlatego, że otwartych zakładek mam raptem pięć. Chociaż rzeczywiście - jedna ze stron, to instrukcja obsługi D750 (pdf - dość duży) i w panelu zakładek jest biała strona. Reszta - w porządku.
Nie zauważyłem nigdzie problemów z płynnością animacji.
mi chodzi o ikonke zakladki, te ksiazeczke taka. wtedy po lewej (na poziomym ekranie) otwieraja sie zakladki, chodzi mi o te wlasnie animacje, kiedy ten pasek zakladek sie pojawia no i czy wtedy otwarta strona skaluje Ci sie do pozostalej czesci ekranu czy chowa sie pod tym paskiem zakladek, bo u mnie raz tak taz nie. i to jest chyba problem, nie? ;)
mi chodzi o ikonke zakladki, te ksiazeczke taka. wtedy po lewej (na poziomym ekranie) otwieraja sie zakladki, chodzi mi o te wlasnie animacje, kiedy ten pasek zakladek sie pojawia no i czy wtedy otwarta strona skaluje Ci sie do pozostalej czesci ekranu czy chowa sie pod tym paskiem zakladek, bo u mnie raz tak taz nie. i to jest chyba problem, nie? ;)
Otworzyłem książeczkę :), po lewej stronie otwierają się zakładki - płynnie - strona się skaluje chociaż w przypadku pdf z instrukcją do D750 - nie. Nie sądzę, żeby to się zmieniło z nowym updatem, rozsądnie zarządzają zasobami - jak się da, to skalują, jak za dużo danych do przetworzenia - nie skalują.
Spróbuj ubić WSZYSTKIE aplikacje i zrób reset urządzenia (power+home trzymasz tak długo, aż pojawi się logo apple) po uprzednim przełączeniu go w tryb samolot.
wszystko juz bylo testowane. wlasnie sie robi przywracanie. obadam temat
ThomasVoland
15-10-2014, 20:09
Apple potwierdziło iPada Air 2 i iPada mini 3 z Touch ID https://itun.es/pl/5A6R2.l
ThomasVoland
16-10-2014, 20:17
Nowy mac mini ma kartę graficzną Intel HD5000 i Ssd pci w standardzie.
foto4deg
16-10-2014, 20:26
To kilku kolegów z forum ucieszy się z miniacza :) Ja będę miał problem, mini czy iMac. Jak mini ogarnie 32gb ramu, to raczej iMaca odpuszczę.
Milo ze strony japka ze nie pogrzebal miniacza.
foto4deg
16-10-2014, 21:00
Sprawdziłem cenę iMaca w Norge....Dżizas, z prockiem i7, 32gb ramu, 512gb ssd, Ati 4GB, prawie 20k pln...
To kilku kolegów z forum ucieszy się z miniacza :) Ja będę miał problem, mini czy iMac. Jak mini ogarnie 32gb ramu, to raczej iMaca odpuszczę.
Nie ogarnie 32 bo w opcji ma tylko 8 lub 16 a w dodatku piszą że wlutowany w płytke LPDDR3 1600 MHz
przysiaglbym, ze w norwegii waluta sa norske kroner, ale ze kolega tam mieszka to pewnie wie lepiej... ;-)
foto4deg
16-10-2014, 21:21
przysiaglbym, ze w norwegii waluta sa norske kroner, ale ze kolega tam mieszka to pewnie wie lepiej... ;-)
oj tam oj tam ;) 38k kr. :p
Wspanialy apdejt ipada mini retina, biore sto sztuk! :twisted:
gdzie jest pelna specyfikacja maca mini?
foto4deg
16-10-2014, 21:45
gdzie jest pelna specyfikacja maca mini?
Oj leniwcu :p
http://store.apple.com/pl/buy-mac/mac-mini
krolewicz
16-10-2014, 21:47
dobrze widze ze nie ma quadow? i5 2,6 ghz to ja mam w paroletnim laptopie...
foto4deg
16-10-2014, 21:50
dobrze widze ze nie ma quadow? i5 2,6 ghz to ja mam w paroletnim laptopie...
W czym? w iMacu jest, macmini najmocniejszy procek to i7 3,5 ghz. Poza tym i5 innemu i5 nierówne.
piszą że wlutowany w płytke LPDDR3 1600 MHz
Jesteś pewien? Jeśli nie będzie możliwości możliwości samodzielnego dołożenia pamięci i wymiany dyska, to trochę kiepsko...
Ciekawy ruch z mac mini... Zrobili z niego coś bliskiego komputerom klasy ultrabook ( wydajność ) na biurko czym odeszli od konkurencji z PC. Procesor z 2 rdzeniami to dziś dość mało na komputer domowy do pracy, gdzie coraz więcej oprogramowani pracuje wielowątkowo. Czyli, wybór jest prosty - do zabawy jako małe pudełko z emejzingiem jest mini, a do jakiejkolwiek pracy i konkurencji z desktopem, kilkukrotnie droższy Mac Pro.
Ciekawy jestem, co na to biedni fotografowie z Polski, którzy zakochani są w produktach Apple.
foto4deg
16-10-2014, 21:59
Ciekawy ruch z mac mini... Zrobili z niego coś bliskiego komputerom klasy ultrabook ( wydajność ) na biurko czym odeszli od konkurencji z PC. Procesor z 2 rdzeniami to dziś dość mało na komputer domowy do pracy, gdzie coraz więcej oprogramowani pracuje wielowątkowo. Czyli, wybór jest prosty - do zabawy jako małe pudełko z emejzingiem jest mini, a do jakiejkolwiek pracy i konkurencji z desktopem, kilkukrotnie droższy Mac Pro.
Ciekawy jestem, co na to biedni fotografowie z Polski, którzy zakochani są w produktach Apple.
Bez przesady. Mam dwurdzeniowego MBP z 16GB ramu i dyskiem ssd - śmiga aż miło, spokojnie obrabiam w PS tiffy 1,9 GB, do tego włączone safari, wimp, mail pano2vr.
Wszystko wlutowane, obudowa pewnie sklejona a w pudelku nie ma juz nawet przejsciowki hdmi->dvi.
Moj mini i7 posluzy jeszcze dwa-trzy lata i pewnie wroce do windozy.
Dysk też? Jeśli tak to chyba odpuszczę sobie zakup :/
foto4deg
16-10-2014, 22:13
Wszystko wlutowane, obudowa pewnie sklejona a w pudelku nie ma juz nawet przejsciowki hdmi->dvi.
Moj mini i7 posluzy jeszcze dwa-trzy lata i pewnie wroce do windozy.
Skąd takie info?
ThomasVoland
17-10-2014, 09:00
Z napisaniem, że ssd jest w standardzie to się trochę pospieszyłem. Jak teraz patrzę na specyfikację, to nie za ciekawie to wygląda. Szczególnie w zestawieniu z Polskimi cenami.
aa co to jest za procesorek w mini ten i5 1.4? to jakis mobilny? jak to sie ma do poprzedniego i5 2.3. oba chyba 2 rdzeniowe...
cena spadla o 100usd ale chyba wydajnosc tez?
Z tego co się orientuję, to wszystkie i5/i7 w mac mini były procesorami mobilnymi - inaczej nie daliby rady tego chłodzić w tak małej obudowie. Być może brak 4 rdzeniowego CPU to miejsce na kolejny model, albo po prostu efekty problemów z chłodzeniem.
Może to i5-4260U ?
ciekawe jak wydajnosc tego 1.4 w stosunku do poprzednika 2.3 sie ma...
aa co to jest za procesorek w mini ten i5 1.4? to jakis mobilny? jak to sie ma do poprzedniego i5 2.3. oba chyba 2 rdzeniowe...
Zapewne to ten procek: http://ark.intel.com/products/75030/Intel-Core-i5-4260U-Processor-3M-Cache-up-to-2_70-GHz
cena spadla o 100usd ale chyba wydajnosc tez?
Moim zdaniem wydajność spadła bardziej, niż o 100 usd :mrgreen:
Z tego co się orientuję, to wszystkie i5/i7 w mac mini były procesorami mobilnymi - inaczej nie daliby rady tego chłodzić w tak małej obudowie. Być może brak 4 rdzeniowego CPU to miejsce na kolejny model, albo po prostu efekty problemów z chłodzeniem.
Może to i5-4260U ?
Ja myślę, że to świadome działanie i kastracja mini, żeby zrobić z niego na serio MINI komputer, a nie sporo tańszą konkurencję do mac pro. Moim zdaniem ta kastracja (i brak możliwości rozbudowy) jest tragiczna. W zasadzie teraz już nie ma kompa na polską kieszeń. Wszystko drogie jak jasna cholera.
to samo zrobili z imac jakis czas temu. ten 21cali stanial ale tez dostal 1.4.
czyli co? przegladarka www za 2,2kpln ;)
to samo zrobili z imac jakis czas temu. ten 21cali stanial ale tez dostal 1.4.
czyli co? przegladarka www za 2,2kpln ;)
Bardzo ładne komputery do internetu i oglądania filmów. W zasadzie chyba tyle...
Bardzo ładne komputery do internetu i oglądania filmów. W zasadzie chyba tyle...
Mobilne, małe, ładne ( bo małe :P ) z w miarę sensowną wydajnością - jak na ultrabooka... Filmy, www, net, wszystko co ma lekkiego klienta, htpc, etc. Do poważniejszej pracy - raczej nie. Pudełkowa wersja ultrabooka. Jeżeli dysk SSD jest na PCIe to wymiana samemu będzie albo kosztowna, albo prawie niemożliwa, bo dysk będzie wlutowany, więc jeszcze bardziej zamyka to platformę.
Ja myślę, że to świadome działanie i kastracja mini, żeby zrobić z niego na serio MINI komputer, a nie sporo tańszą konkurencję do mac pro. Moim zdaniem ta kastracja (i brak możliwości rozbudowy) jest tragiczna. W zasadzie teraz już nie ma kompa na polską kieszeń. Wszystko drogie jak jasna cholera.
W Polsce to na pewno będzie boleć, bo teraz, do poważniejszej pracy, gdzie wydajność jest potrzebna, będzie wybór: Mac Pro ( koszmarnie drogi i sporo niepotrzebnych features ) vs PC ( może Hackintosh ). Może kilka osób się nawróci na "składaki" i nie będzie żałować ;)
Yosemite w bardzo ladny sposob pokzauje ktore aplikacje zostaly wlasnie uaktualnione (przez chwile myslalem, ze mi corka wlaczyla "Barbie Theme"):
https://www.youtube.com/watch?v=b0QY7__gPIQ&feature=youtu.be
siedemczwartych
17-10-2014, 16:17
.....Ciekawy jestem, co na to biedni fotografowie z Polski, którzy zakochani są w produktach Apple.
moze nie taki biedny ale raczej zdroworozsądkowy fotograf jam jest :)
cytuję co napisałem w innym temacie:
wczoraj przetestowałem mac pro.... totalna lipa. Nie ma prawie żadnego przyspieszenia (w stosunku do mojego obecnego staruszka) jeśli chodzi o działanie PS i akcje + Topaz + Nik... byłem załamany patrząc jak procesy trwaja tyle co na moim PC z 2011 r. z modyfikacjami.
Jedyne przyspieszenie to generowanie PSD w Capture One. 53 pliki na mac'u poszły w 44 sek. Na moim kompie pracując na dysku HDD proces trwa 4 min 4 sek... ale jak wszystko przeniosłem na dysk SSD to proces trwał 2 min 9 sek.
Krótko mówiąc wywalanie 17 tys na mac pro jest dosłownym "WYWALANIEM KASY".
Skupię się na podrasowaniu mojego kompa. Może jakiś dell z dwoma xeonami za ułamek kwoty mac pro.
Niestety. I to nie jest jakies chore hejtowanie, bo byłem mocno nastawiony na zakup tego pięknego urządzenia jeśliby sie okazało zwalające mnie z nóg... nie okazało sie co też potwierdza ten artykuł: http://fabryka-pikseli.com/mac-pro-late-2013/
Niestety programy nie nadążają za sprzętem.
dla ciekawskich specyfikacja mojego, obecnego kompa
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.stefanolszak.pl/ftp/forum/gral.jpg)
W Polsce to na pewno będzie boleć, bo teraz, do poważniejszej pracy, gdzie wydajność jest potrzebna, będzie wybór: Mac Pro ( koszmarnie drogi i sporo niepotrzebnych features ) vs PC ( może Hackintosh ). Może kilka osób się nawróci na "składaki" i nie będzie żałować ;)
jak dobrze ze wykonuje same niepowazne prace i miniacz w zupelnosci do nich wystarcza :)
Skąd takie info?
Moge sie mylic, powtarzam za Techradar:
"In fact, the RAM in all of the new Mac mini models isn't user-upgradeable, as it used to be. Which isn't ideal; Apple's RAM prices continue to be, shall we say, rather on the steep side."
Moge sie mylic, powtarzam za Techradar:
"In fact, the RAM in all of the new Mac mini models isn't user-upgradeable, as it used to be. Which isn't ideal; Apple's RAM prices continue to be, shall we say, rather on the steep side."
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/ram-2.png
źródło (http://signalstorm.net/ram.png)
To chyba jest odpowiedź...
ram sie nie zmienil. nadal jest w formie kostek i mozna wymieniac. przynajmniej w tych tanich modelach 2014
ram sie nie zmienil. nadal jest w formie kostek i mozna wymieniac. przynajmniej w tych tanich modelach 2014
Skąd takie info? ;-) ;-) ;-)
ThomasVoland
17-10-2014, 20:19
Przy najtańszym mini z 1,4 GHz jest info i LPDDR tak samo jak przy droższych. Czyli błąd na stronie? Skąd info że nic się nie zmieniło? Jakiś ifixit już to rozebrał?
As we mention above, we've heard that you can't upgrade this RAM yourself like you used to be able to. We will endeavour to confirm if this is correct, but it looks likely.
Link: http://www.macworld.co.uk/review/mac-desktops/mac-mini-2014-review-new-features-spec-3474809/
czyli nowy mini bez opcji serwer, bez mozliwosci wymiany ramu i dysku, bez 4jajecznego procka .. chyba by lepiej bylo gdyby zakonczyli produkcje.
"Apple has gone to some lengths to make it harder to get into the Mac mini - despite the box not having changed Apple has removed the access point from the bottom, deliberately changing the bottom of the unit so that users can not get to RAM." - a to swinie
"Apple has gone to some lengths to make it harder to get into the Mac mini - despite the box not having changed Apple has removed the access point from the bottom, deliberately changing the bottom of the unit so that users can not get to RAM." - a to swinie
Miniak "awansował" do rangi mini kompa do netu. Ani nie ma koni mechanicznych (dwa rdzenie), ani szybkich dysków w standardzie (fusion?!?) ani nie ma możliwości rozbudowy ramu, więc do poważniejszych zadań odpada.
Z kolei najbardziej wypasiony zestaw (z dwurdzeniowym i7, 16G RAM, i dyskiem 256G SSD na PCIe/1TB fusion) to wydatek prawie 6tyś, do tego monitor i się robi zestaw za dychę, którego w żaden sposób nie można już rozbudować... :(
Apple, dokąd ty zmierzasz? ;-)
Do dojenia swoich wyznawców? Czyli kierunek stały od kilku lat.
no i moj blad... ram wlutowany. zamieszalem.
Instalowal juz ktos Yosemite? Wrazenia (poza cukierkowym wygladem)? U mnie na Mini i7 2.6 widac lekkie spowolnienie, to juz chyba nowa tradycja u Apple zrodzona wraz z iOS7...
Ja jeszcze nie instalowałem, koledzy raportują, że jest szybciej i że w macbookach bateria wolniej "schodzi" ;-)
Czemu piszecie, że nie ma Mini z czterema jajcami? TO (http://kds.pl/sklep/product_info.php?cPath=1_193&products_id=28909) jest jakaś ściema?
Czemu piszecie, że nie ma Mini z czterema jajcami? TO (http://kds.pl/sklep/product_info.php?cPath=1_193&products_id=28909) jest jakaś ściema?
Bo pisaliśmy o nowych.
Właśnie mnie się Yosemite instaluje ma mbpr, zdam relację jutro zapewne ;)
Przymiarki robie do miniacza i faktycznie nowe sa tylko dwujajeczne :(
Oczojebny ten Yosemite, podobnie jak os na ipadzie teraz wygląda, co im do głowy przyszło z tymi kolorkami - minus! Jakiś taki landrynkowy system się*zrobił... Szybki jest tak samo jak poprzednik, na pewno nie wolniejszy, bateria może i rzeczywiście wolniej ucieka. Wstępne wrażenia spoko, poza tym cukierkowatym wyglądem.
Przymiarki robie do miniacza i faktycznie nowe sa tylko dwujajeczne :(
kupuj szybko starego poki jeszcze sa :)
Dokładnie! Nowe to krok wstecz. Kup starego z małym dyskiem, wymień na szybkie SSD, ram do 16G i Ci jeszcze kilka lat posłuży :)
To jest stary ? :
http://ispot.pl/mac-mini/apple-mac-mini-25ghz-i5-4gb-500gb-intel-hd4000,id-57919
Dokładnie to starszy model
Tej firmie nie sposób odmówić osiągnięć na polu designu i rozwiązań sprzętowych. Jednakże to, co zrobili z mini jabłkami oraz konstrukcja nowego mac pro, to (moim zdaniem) żarty z bardziej świadomych użytkowników...
Polecam na rozluźnienie, hehe...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/feOdg-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/feOdg.jpg)
Władca Pixeli
19-10-2014, 17:19
Tej firmie nie sposób odmówić osiągnięć na polu designu i rozwiązań sprzętowych. Jednakże to, co zrobili z mini jabłkami oraz konstrukcja nowego mac pro, to (moim zdaniem) żarty z bardziej świadomych użytkowników...
To samo robi z iPadami i iPhonami nie pozwalając na dodanie swojej dużo tańszej kary pamięci.
Jak Nikon wprowadził programową blokadę rozpoznającą baterie innych firm to na firmę poleciały gromy. Gdyby aparaty Nikona rozpoczęły rozpoznawanie kiepskich nie testowanych kart pamięci i nie pozwalały na robienie zdjęć to byłaby wojna i totalny bojkot firmy.
Apple blokuje coraz więcej elementów a "wyznawcy" nawet nie pisną tylko wykładają coraz większą kasę i się cieszą.
Potwierdzam to co napisałeś. Używam iPda od roku. Ładny wygląd ale system sypie się strasznie.
Ostatnio Pages i kalendarz zamyka się sam po kilka razy na dzień.
Od miesiąca mam "iTunes Store Error message 5002"
Z tego co widzę to problem istnieje od wielu lat i Apple nic z tym nie zrobiło.
:mrgreen:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/174190675/Forum/Apple.jpg)
Marudzicie, ja jutro mam odebrac od kuriera iP6stki i juz sie doczekac nie moge, bawilem sie nimi w sklepach i uwazam, ze zrobili je jak zawsze swietnie.
U mnie duzo jest mini z drugiej reki, czasami roczne, chyba bede w to celowal.
Jedyne czego sie boje to brak znajomosci OSXa i kompletna zmiana po tylu latach Windozy, chetnie bym przyjal miniacza tak na miesiac do zabawy zeby zobaczyc czy mi podejdzie ;)
Czyli lepszy niz nowszy?
Lepszy ale wersja i7. Kupiłem dzisiaj w iSpocie z legitymacją żony nauczycielki 2600 zł.
i5 już jest dla mnie zbyt dużo
Marudzicie, ja jutro mam odebrac od kuriera iP6stki i juz sie doczekac nie moge, bawilem sie nimi w sklepach i uwazam, ze zrobili je jak zawsze swietnie.
Nooo, swietnie sie zginaja, a wystajaca kamera jest wspanialym pomyslem :razz: U nich jest jak w Nikonie - trzeba czekac na wersje s, wczesniej to betatesty (chociaz kamery raczej nie wcisna do srodka ale moze przestana sie zginac ;)) ;)
foto4deg
19-10-2014, 17:55
Ja natomiast myślę, że gadanie, iż za icośtam się przepłaca, jest wypowiadane przez tych, którzy tego sprzętu nie mają, z różnych względów.
Przesiadłem się na OS X z Windowsa, a na iOS z andka i Windowsa RT i Windowsa 8. System się nie sypie, nie dostaję przy nim furii, jak to było przy wspomnianych poprzednikach. Prostota, niezawodność, brak stresu - mogę za to zapłacić 3x więcej.
U mnie duzo jest mini z drugiej reki, czasami roczne, chyba bede w to celowal.
Jedyne czego sie boje to brak znajomosci OSXa i kompletna zmiana po tylu latach Windozy, chetnie bym przyjal miniacza tak na miesiac do zabawy zeby zobaczyc czy mi podejdzie ;)
Nie jest tak strasznie, po kilkunastu latach DOS'a i Windowsow od 3.11 do 8 przygarnalem Mini z prozaicznego powodu jakim byla koniecznosc opuszczenia pokoju "komputerowego" i wcisniecie sie z kompem w wolny naroznik sypialni. Duzego Della z dwoma monitorami zastapil miniacz z jednym mniejszym monitorem (i trackballem bo na ruszanie myszka tez braklo miejsca) i nie narzekam. System prosty a zmiany w uzywanych programach - Lightroom i Elements - to takie ze naciskam CMD+klawisz skrotu zamiast CTRL+klawisz. Myslalem o zbudowaniu sobie malego peceta na plycie mini-ITX ale po zsumowaniu podzespolow i dodaniu kosztu systemu wyszlo porownywalnie z Mini, wiec odpuscilem. No ale tak jak pisalem wyzej kolejne premiery Apple nie napawaja mnie optymizmem i za kilka lat pewnie wroce do PC (albo Google ;-) ).
Lepszy ale wersja i7. Kupiłem dzisiaj w iSpocie z legitymacją żony nauczycielki 2600 zł.
Właśnie chcę zrobić podobnie, ale z pomocą kolegi studenta. Wystarczy sama legitymacja w iSpocie?
Mam podobne odczucia po przejsciu z WinXP/7 na OS X 10.6.8/10.7.5. Latwo i przyjemnie, nawet dla Dellu D620 jest OS X, bo malzonka, powiedziala, ze nie chce juz widziec windowsa w domu.
Od wprowadzenia platfromy Intela w 2006, kazdy nowy mini to jakby krok wstecz. Najpierw bez szpachelki, nie dalo otworzyc sie komputera i aby wymienic/dodac RAM, HDD nalezalo rozpruc calego maca. Wersja 2008 i mamy procesor wlutowany w plyte, szpachelka nadal potrzebna ale wreszcie SATAII, pamieci DDR3. Wersja 2010, super obudowa, kompaktowosc, banalny dostep do RAM, DVD na pokladzie, ale kijowe procki z poprzedniej epoki. Wersja 2011, wykastrowany z DVD ale juz jest i5. Rok 2012 tylko zmiana prockow na 3 generacje. 2014 ... no comments.
Ciecie kosztow, poniewaz produkcja w Chinach tania a serwisant zatrudniony w punkcie sprzedazy w krajach zachodnich jest za drogi. Studenci pracujacy w obsludze tansi niz technicy z wiedza o budowie komputera.
Obecnie mam Miniaka2,1 z 2007 ze zmienionym prockiem na Intela C2D T7600, SSD 128GB, 4GB na pokladzie, nagrywarka DVD i Lionem. Nic wiecej na tym nie pojdzie. W szufladzie lezy miniak z 2010, czekajacy na SSD i 8GB RAM, ktory obiecalem zonie do jej zabaw z PhaseOne i PS3.
Czyli lepszy niz nowszy?
Celował bym raczej w tego i7 z prockiem 2.3
Carlos_lo
19-10-2014, 20:05
a mi wlasnie poszedl caly katalog LR, mozilla dostaje na glowe, wszystko wyskakuje jak w windows po instalacji yosemite, ckawe kiedy to ogarne
Sent from my iPhone using Tapatalk
fafniak - czy lepszy..
Zapewne chłopakom chodzi o to, że w nowej wersji nie masz możliwości rozbudowania samemu tego sprzętu.
Jak wcześniej pisali, wymiana dysku oraz dodanie ramu, teraz musisz za to słono zapłacić z góry.
Takie posunięcie było już kiedy wypuszczono nowego imaca, starszy model braleś z minimum ramem (czyli 4gb) a wymieniałeś sam na 16gb za pare groszy - gdzie kupno imaca 16gb to parę stów więcej!
Nooo, swietnie sie zginaja, a wystajaca kamera jest wspanialym pomyslem :razz: U nich jest jak w Nikonie - trzeba czekac na wersje s, wczesniej to betatesty (chociaz kamery raczej nie wcisna do srodka ale moze przestana sie zginac ;)) ;)
Misiu, 6+ to wersja składana z obiektywem na zewnątrz, 6 nie :P
Kup potestuj i sam ocenisz czy sie zgina czy nie. Wersja 6+ to najlepszy iPhone jak do tej pory wyprodukowany.
Sent from my amazing iPhone 6+
Jestes pewny? iP6 tez ma wystajacy...ale jaki smartfon z gornej polki nie ma wystajacego aparatu :D
Np. 5s? :razz: :mrgreen: Chyba, ze 5s automatycznie przestal byc smartfonem z gornej polki po wejsciu 6tki :razz:
Np. 5s? :razz: :mrgreen: Chyba, ze 5s automatycznie przestal byc smartfonem z gornej polki po wejsciu 6tki :razz:
Biorąc pod uwagę aktualizację do iOS 8... To przestał dzwonić ;)
Moj dzwoni... Nawet stary ajpad zaczal dzwonic :mrgreen:
Chyba, ze 5s automatycznie przestal byc smartfonem z gornej polki po wejsciu 6tki :razz:
No przestał, dlatego muszę testować 6+ :mrgreen:
Właśnie chcę zrobić podobnie, ale z pomocą kolegi studenta. Wystarczy sama legitymacja w iSpocie?
Tak zrobili sobie ksero i naliczyli rabat.
A wiecie, co jest najgorsze w tym całym toku zmian w Apple? Że zmienili ikonę nowego iTunes na czerwoną. :shock: :razz:
EDIT:
O, a nowy album U2 - Songs of Innocence został udostępniony użytkownikom iTunes za gratis. Miło z ich strony. :-)
iOS 8.1 jest już dostępny.
i wreszcie wszystko zaczelo dzialac jak trzeba. nie laguje jak poprzedni. ;) chyba jestem wreszcie zadowolony.
i wreszcie wszystko zaczelo dzialac jak trzeba. nie laguje jak poprzedni. ;) chyba jestem wreszcie zadowolony.
Uwierze ze dziala jak napisze to Wladca Pixeli ;-)
Wprowadzajac OS X 10.10 wywalili 10.9 z AppleStore totalnie ... aby ich pogielo.
Wprowadzajac OS X 10.10 wywalili 10.9 z AppleStore totalnie ... aby ich pogielo.
Z Apple jak w piosence: "The only way is up, baby..."
A co, potrzeba instalkę?
Władca Pixeli
21-10-2014, 01:14
Uwierze ze dziala jak napisze to Wladca Pixeli ;-)
Ja poczekam aż inni to dobrze przetestują. :mrgreen:
A ja se sprawdze, co mi tam ;) najwyzej kupie Nokie 3210 pozniej. Poki co zainstalowalem apdejt na ajfonie (byl 2x wiekszy od tego na ajpada), telefon dziala ale czy szybciej (i czy wszystko) to sie okaze ;)
No wlasnie mialem pytac, czy tylko mi sie wydaje, czy wyszedl wlasnie update do iOS 8.1?
Ty nie pytaj tylko instaluj.
Wifi w pracy nie mam, machne update zaraz jak wroce do domu...jest cos lepiej?
Na ajfonie duzych roznic nie widze, a ajpada zostawilem w domu ;) wiec powiem Ci pozniej :D
Marcin Jakubowski
21-10-2014, 08:27
nie bardzo rozumiem w czym jest problem....
Ja w dalszym ciągu mogę pobrać Liona, Mountain Liona i Mav.
filemoon
21-10-2014, 08:32
Zainstalowalem na wszystkich domowych jablkach, Dock 2d nie jest tym co lubie, jest odczuwalnie wolniejszy (start systemu tez jest dluzszy). Jesli sie nie uzywa telefonu na ios8 to zmian jest malo.
Gdyby sie jednak okazało ze kupię maca mini, to chip należy ściągnąć żeby zrealizować centrum multimedialne?
Czym mozna takie centrum sterowac, obslugiwać?
velaskez
21-10-2014, 09:39
Mnie zaden nie lagowal...ale ja kupilem ipada w us, tam maja inne standardy jakosci :P a nie, czekajcie, Wladca tez ma stamtad...:mrgreen:
Ja albo jestem tepy, albo nie umiem go crashowac. Tzn. Umiem uzywac, ale nie crashowac. I nie widze roznic pomiedzy 7 a 8.1. Dodano troche ficzerow, zmieniono ikonki.
Eeeeeee dziala jak dzialalo, czyli na iP6 wszystko plynnie.
Trudno, zeby na najnowszym urzadzeniu dzialalo slabo... oj Grzechu, Grzechu :D Zainstaluj na starym gracie, chyba ze juz sie wszystkiego pozbyles.