PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Majek
23-06-2012, 14:40
Na początek mam prośbę, czy wręcz apel... Do tych, co nie są użytkownikami/sympatykami/zwolennikami/miłośnikami/fanboyami/cokolwiek (niepotrzebne skreślić). Dajcie sobie na wstrzymanie. Już tyle było wątków o jabolach, każdy jedn został zamknięty. Jak tylko gdziekolwiek pojawia się hasło Apple, zaraz zbiegają się jego przeciwnicy i zaczyna się flame. Ja rozumiem, że można czegoś nie lubić, ale po prostu olejcie to. Nie zaglądajcie tu, dajcie wątek do ignorowanych i pozwólcie po ludzku podyskutować, popytać, powymieniać się informacjami.

Moderatorów prosiłbym o przypilnowanie porządku...

Do czego zmierzam... Są wątki o Androidach, Windowsach, gdzie można pogadać o sprzęcie, oprogramowaniu itd...

Do założenia tego tematu skłoniła mnie jedna rzecz... Otoż szukam pewnego rodzaju aplikacji na jajpada. Może ktoś ma, zetknął się, używa...

Szukam notatnika, do robienia odręcznych notatek, ale takiego, w którym na tło można położyc jakiś gotowy dokument w postaci pdfa, czy jpga. Wiecie, dostaję mailem zeskanowany dokument, otwieram sobie go w swoim "notatniku", nanoszę swoje odręczne notatki, zapisuję znowu w postaci pdfa lub jpga i odsyłam z powrotem. Notatników odręcznych jest sporo, ale czy któryś ma opcję wrzucenia sobie czegoś jako tła?

adamtg
23-06-2012, 14:55
Zacznę od tego, że Ci narażę, bo nie uważam, że taki wątek jest potrzebny, jest temat o urządzeniach mobilnych w Cafe, jest o tabletach (w tytule że tanich), ale spokojnie można tam zadać było pytanie.

Ale zarazem postaram Ci się odpowiedzieć na pytanie. Spróbuj Skitch (http://itunes.apple.com/app/skitch-for-ipad/id490505997) od Evernote (https://evernote.com/intl/pl/download/). Ja używam tego połączenia na tablecie (nie iPadzie) Evernote + Skitch. I ten drugi własnie daje mi możliwość edytowania notatek z tłem (wiem na pewno, że działają jpg i Mapy google, niestety nie jestem pewien jak z PDF), a ten pierwszy trzyma mi to wszystko w chmurze, że mam dostęp na telefonie i tablecie (z Androidem) i komputerze (z Windowsem).

Majek
23-06-2012, 15:34
A czy np. iMac to wg Ciebie urządzenie mobilne, czy może tani tablet? Zacząłem akurat od pipada, bo tak się złożyło... I pominę kwestię, że jak kolega zaczął w tamtym wątku o tanich tabletach wypytywać o soft na iOS, zaraz ktoś go obsobaczył. Jak napisałem na wstępie, jeżeli temat z jakiegoś powodu Ci nie leży, dodaj go do listy ignorowanych i po sprawie. A o jego przydatności zadecydują użytkownicy i/lub administracja forum. Dżizas, zaczyna się...

A wracając do meritum. Dzięki za sugestię, sprawdzę sobie tego Skitcha.

marszull
23-06-2012, 17:41
podobny watek juz tu byl, i dobrze sie to nie skonczylo

nowart
23-06-2012, 18:07
Dajcie bana na wątek Tomowi01 a nie będzie wojny ;-)
Wyznawcą nie jestem. Mało tego - widzę doskonale i irytują mnie durne ograniczenia tych urządzeń ale postanowiłem wypróbować Ipada i zapoznać się z tymi urządzeniami bliżej.
Tez chętnie posłucham rad bardziej doświadczonych użytkowników, jakie apk warto zainstalować i na co zwrócić uwagę bez zagłębiania się w dedykowane fora temu poświęcone.
Ja z kolei spytał o jakąś funkcjonalną przeglądarkę do zdjęć.

Tom01
24-06-2012, 11:35
Dajcie bana na wątek Tomowi01 a nie będzie wojny ;-)

:P

Ja z kolei spytał o jakąś funkcjonalną przeglądarkę do zdjęć.

A czego brakuje systemowej? Niech Pan sprecyzuje wymagania, to się pomoże.

Majek
24-06-2012, 23:17
A no właśnie, czego brakuje systemowej? Pytam z ciekawości. Mnie jedynie brakowało możliwości wrzucenia zdjęć bez używania iTunes. Ale na to też jest rada. Wystarczy zainstalować aplikację, która umożliwi przechowywanie w urządzeniu dowolnych danych. Sam używam Phone Drive. Mogę dowolne pliki wrzucać do iPhone'a/iPada przez Wi-Fi, a następnie umieszczać je stosownej bibliotece. Jedyne, czego się nie da w ten sposób zrobić, to zarządzać muzyką tak, żeby pliki zagnieździły sie w bibliotece muzycznej. Ale to jest związane z tym, że Apple dba o respektowanie praw autorskich, dlatego tutaj są pewne restrykcje. Acz plik muzyczny wgrany w ten sposób można normalnie odtworzyć.

Jak jesteśmy przy muzyce, to mam pytanie. Kupiłem utwór w sklepie iTunes w iPhonie. Chciałbym ten sam utwór miec w iPadzie. Oczywiście można to bez problemu zrobic przez komputer, ale załóżmy, że nie mam pod ręką komputera. Mam kawałek kupiony w telefonie, wchodze do sklepu w iPadzie i ten sam utwór jest już oznaczony jako zakupiony, ale nie mam możliwości pobrać go ponownie. Z aplikacjami jest tak, że jak kupię raz na jednym urządzeniu, to w momencie gdy chcę pobrać go na drugim, po prostu wchodzę do App Store i go pobieram. Też jest oznaczony, jako zakupiony, ale mam możliwość pobrać go ponownie na innym sprzęcie. Chyba, że coś przeoczyłem...

I ja koniec sprawa z pierwszego mojego posta... Program Skitch jest na iOS niedostępny. Więc nadal szuka aplikacji, która pozwoli mi nanosić oderęczne notatki na istniejące dokumenty.

shaolin
25-06-2012, 06:28
I ja koniec sprawa z pierwszego mojego posta... Program Skitch jest na iOS niedostępny. Więc nadal szuka aplikacji, która pozwoli mi nanosić oderęczne notatki na istniejące dokumenty.

Eeee...

Requirements: Compatible with iPad.Requires iOS 5.0 or later.

O co chosi? :D Przeciez dostales linka na gorze, to czemu twierdzisz, ze jest niedostepny na iOS? ;)

Dzisiaj znalazlem pierwszego buga w iOS5.1.1 -> byl problem z wprowadzaniem chinskiego znaku 门... co jest troche glupie, bo to jeden z najczesciej uzywanych znakow w jezyku kitajskim :D Zarowno pisanie reczne jak i pisanie pinyin pokazywalo inny znak, ktorego nawet nie ma w chinskim jezyku :D:D:D ale po przelaczeniu pare razy klawiatur i jezyka systemu wrocilo do normy wiec mam nadzieje, ze teraz bedzie ok.

Reszta smiga poki co ;) appsow juz sie troche nazbieralo, szkoda ze rachunki przychodza :mrgreen:

Majek
25-06-2012, 09:05
O Ty popatrz... Nie zauważyłem, że to jest link... :mrgreen:
A jak wpisywałem nazwę Skitch w szukajkę App Srore, to nie znajdywało z jakiegoś powodu... No ale nic, dzięki. ;-)

morzon
25-06-2012, 09:49
Rozumiem, że to wątek nie tylko o urządzeniach mobilnych od Apple, ale też i normalnych kompach?

Jeśli chodzi o apki na iOS to polecam AppZapp HD - codziennie dostajemy świeżo aktualizowaną liste aplikacji które są danego dnia przecenione np z 5euro do 0.79 albo w ogóle za darmo. Bardzo dużo normalnie płatnych rzeczy w ten sposób ściągnąłem kompletnie za free. Warto sobie wieczorkiem poświęcić 5 minut na przejrzenie co się w ciągu dnia pojawiło.

Majek
25-06-2012, 10:07
Rozumiem, że to wątek nie tylko o urządzeniach mobilnych od Apple, ale też i normalnych kompach?
Jak najbardziej. Taki był mój zamysł.

Jeśli chodzi o apki na iOS to polecam AppZapp HD - codziennie dostajemy świeżo aktualizowaną liste aplikacji które są danego dnia przecenione np z 5euro do 0.79 albo w ogóle za darmo. Bardzo dużo normalnie płatnych rzeczy w ten sposób ściągnąłem kompletnie za free. Warto sobie wieczorkiem poświęcić 5 minut na przejrzenie co się w ciągu dnia pojawiło.
Fajna sprawa. Ja używam akurat AppShopper, ale to jest tego samego typu appka. Fajne w niej jest to, że można sobie dodać aplikację ze sklepu do obserwowanych i jak cokolwiek zmieni się z ceną w górę lub w dół, dostajemy powiadomienie o tym fakcie pushem.

-bob-
25-06-2012, 11:00
Witajcie, potrzebuję aplikację (najlepiej darmową) na iphone 4s. ma być to coś w rodzaju ONAWO na androida.
To aplikacja działająca w formie widgetów, która pozwala na zarządzanie oraz kontrolę tego, ile danych transferu pakietów internetowych wykorzystują poszczególne aplikacje. Dzięki temu nie tylko stale jesteśmy informowani o tym, ile transferu z naszego miesięcznego planu wykorzystaliśmy, ale również wiemy, które aplikacje odpowiadają za wykorzystanie naszego pakietu danych. Co więcej, w piekielnie prosty sposób wyłączymy działanie danej aplikacji w tle, lub też ograniczymy jej działanie do zasięgu WiFi. Dzięki działającemu systemowi powiadomień, możemy liczyć na alerty, gdy któraś aplikacja staje się zbyt zasobożerna.
Niepotrzebnie założyłem osobny wątek jak widzę.

Chyba znalazłem.......... radioopt trafficmonitor ;P

demarca
25-06-2012, 11:06
Witajcie, potrzebuję aplikację (najlepiej darmową) na iphone 4s. ma być to coś w rodzaju ONAWO na androida

Myślisz o tym? :)
http://www.onavo.com/apps/iphone

shaolin
25-06-2012, 11:31
O, musze cos takiego obadac bo na razie wywalilem wywalilem pare zlotych (niekoniecznie w bloto, ale taka Fifa12 mogla by byc przeceniona z tyc 4 czy tam 6 euro na 0.79 :D)

qooba
25-06-2012, 11:32
O, musze cos takiego obadac bo na razie wywalilem wywalilem pare zlotych (niekoniecznie w bloto, ale taka Fifa12 mogla by byc przeceniona z tyc 4 czy tam 6 euro na 0.79 :D)

była ;)

shaolin
25-06-2012, 11:33
Wiem, widzialem w komentarzach... ;)

A Skitch u mnie od razu sie pokazal w wynikach wyszukiwania i to jako jedyna aplikacja ;)

Majek
25-06-2012, 14:10
A Skitch u mnie od razu sie pokazal w wynikach wyszukiwania i to jako jedyna aplikacja ;)
Oj tam, oj tam... Nie wiem... Może szukałem w telefonie, dlatego nie znalazłem? W każdym Skitch już zainstalowany i wygląda na to, że to jest to, o co mnie chodziło. Dzieny.

grudzinsky
25-06-2012, 14:40
No to ja zapytam sie czy ktos z uzytkownikow ma kompa z OS X Lion? ja ostatnio mam problemy z siecia wi-fi. gubi polaczenie i po chwili je odzyskuje. gdzies tam w sieci poszukalem i dowiedzialem sie, ze w Lionie cos spaprali pod tym wzgledem. probowalem juz kilku sposobow wymienionych przez innych ludzi, ale nadal mam problemy. Moze macie podobnie i jakos sobie z tym poradziliscie? kilka miesiecy temu mialem po kablu internet, teraz sie przeprowadzilem i router mam w takim miejscu, ze nie da sie kabla polozyc tak by uniknac kladzenia go przez srodek korytarza :/
moze wyjsciem bedzie Mountain Lion ;)

qooba
25-06-2012, 15:00
jaki masz router?
z normalnymi (porządnymi :) ) nie ma problemu, z tanim szajsem typu pentagram problemy są

Tom01
25-06-2012, 15:03
No to ja zapytam sie czy ktos z uzytkownikow ma kompa z OS X Lion? ja ostatnio mam problemy z siecia wi-fi. gubi polaczenie i po chwili je odzyskuje.

Ja mam, ale działa jak trzeba. Problem zrywania WiFi dotyczy najprawdopodobniej samych kart sieciowych. Niektóre kombinacje karta-AP po prostu niespecjalnie się "lubią". Objawia się to dokładnie tak jak Pan opisał. Wymiana karty lub lepiej AP na lepszy i jak ręką odjął. W serwisie, gdzie naprawialiśmy komputery problem ów przysparzał sporo straty czasu. Testowaliśmy pod tym kątem mnóstwo punktów WiFi i setki kart, aż oparło się w jednym przypadku na profesjonalnym AP 3Com a w drugim Mikrotik. Z żadnym z tych AP od dwóch lat nic nie miało problemu z łącznością.

nem
25-06-2012, 17:23
To ja może zapytam. Potrzebuję topcase do Macbooka Pro (15" late 2008, ostatni ze slotem ExpressCard) koniecznie z klawiaturą. W serwisie za wymianę zażyczyli sobie jakiejś fortuny, więc sam chciałbym to zrobić. Jest możliwość zakupu takiej części w Polsce? Chodzi mi o używane TC, na allegro prawie tego nie ma, a ściągnięcie ze stanów to dodatkowe koszta. Gdyby ktoś miał namiar na jakąś firmę czy osobę która mogłaby pomóc to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

locos
25-06-2012, 18:17
To ja może zapytam. Potrzebuję topcase do Macbooka Pro (15" late 2008, ostatni ze slotem ExpressCard) koniecznie z klawiaturą. W serwisie za wymianę zażyczyli sobie jakiejś fortuny, więc sam chciałbym to zrobić. Jest możliwość zakupu takiej części w Polsce? Chodzi mi o używane TC, na allegro prawie tego nie ma, a ściągnięcie ze stanów to dodatkowe koszta. Gdyby ktoś miał namiar na jakąś firmę czy osobę która mogłaby pomóc to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

a na zagranicznych serwisach ? np tutaj (http://www.ebay.co.uk/itm/MacBook-Pro-15-Unibody-A1286-08-Top-Case-Chassis-661-4948-FRENCH-KEYBOARD-/280866037962?pt=UK_Computing_Other_Computing_Netwo rking&hash=item4164eba0ca)(choc szczerze to poszukaj u Niemcow, pewnie bedzie taniej)

morzon
25-06-2012, 18:37
To ja z kolei z innym zapytaniem - mianowicie drażni mnie okrutnie działanie mojej myszki na Mac'u. A4tech Oscar x-748. Pod windą byłem z niej mega zadowolony, a pod makiem dzieje się coś dziwnego - próbuje tak jakby dynamicznie zmieniać czułość, czyli, że jak ruszam szybko to kursor lata normalnie, a jak zwalniam żeby w coś trafić to myszka tak jakby robi się precyzyjniejsza (czyt. wolniej się kursor przemieszcza przy dłuższym ruchu). W opcjach w systemie (Snow Leopard) nigdzie nie ma takiej opcji do odkliknięcia (jest tylko szybkość sledzenia, ale to nie to), sterowników pod OSx też nie mogę znaleźć. Jaka rada?
Sprawdziłem na zwykłej myszce która nie ma żadnych opcji co do zmiany dpi i tam działa normalnie...

Nie wiem czy to zrozumiale napisałem... W każdym razie nie chciałbym się pozbywać mychy bo jest naprawdę fajna. Ktoś ma jakiś pomysł ?

nem
25-06-2012, 18:49
a na zagranicznych serwisach ? np tutaj (http://www.ebay.co.uk/itm/MacBook-Pro-15-Unibody-A1286-08-Top-Case-Chassis-661-4948-FRENCH-KEYBOARD-/280866037962?pt=UK_Computing_Other_Computing_Netwo rking&hash=item4164eba0ca)(choc szczerze to poszukaj u Niemcow, pewnie bedzie taniej)

Dzięki, poszperam u sąsiadów.

S4INT: To może rozwiązać Twój problem:http://osxdaily.com/2010/06/02/kill-os-x-mouse-acceleration-from-the-command-line/

grudzinsky
25-06-2012, 19:50
jaki masz router?
z normalnymi (porządnymi :) ) nie ma problemu, z tanim szajsem typu pentagram problemy są

router dostalem od dostawcy netu (w tym przypadku to jest eircom) i nie jest to nic firmowego tylko jakas chinska tandeta. dodam, ze moj komp to iMac 21.5" zakupiony pod koniec zeszlego roku. Zona ma starego poczciwego MB 13" i u niej wszystko normalnie smiga, tylko u mnie sa problemy...a najlepsze jest to, ze z mojego kompa nie moge dostac sie na forum, a z kompa zony bez problemu :mrgreen:

demarca
25-06-2012, 21:43
To ja z kolei z innym zapytaniem - mianowicie drażni mnie okrutnie działanie mojej myszki na Mac'u. A4tech Oscar x-748.

Z opisu wynika, że wkurza Cię domyślna krzywa akceleracji zastosowana dla tej myszy :)
Nie wiem, czy z tym A4Techem pójdzie, ale spróbuj tego (shareware): USB Overdrive (http://www.usboverdrive.com/USBOverdrive/Information.html)

Jest też możliwość globalnego wyłączenia przyśpieszenia kursora, ale wtedy z kolei może denerwować każdy "daleki" ruch, dlatego nie polecam.
Niestety OSX mocno się różni od Windowsa pod tym względem i czasem trudno się przestawić. A już najgorzej jest wtedy, kiedy trzeba na co dzień korzystać z obu systemów ;)

shaolin
28-06-2012, 15:44
http://itunes.apple.com/us/app/ataris-greatest-hits/id422966028?mt=8

Jakby ktos chcial... rano sciagnalem i od tej pory gram w Lunar Landera :twisted:

mOSAd
28-06-2012, 20:51
To ja z kolei z innym zapytaniem - mianowicie drażni mnie okrutnie działanie mojej myszki na Mac'u. A4tech Oscar x-748. Pod windą byłem z niej mega zadowolony, a pod makiem dzieje się coś dziwnego - próbuje tak jakby dynamicznie zmieniać czułość, czyli, że jak ruszam szybko to kursor lata normalnie, a jak zwalniam żeby w coś trafić to myszka tak jakby robi się precyzyjniejsza (czyt. wolniej się kursor przemieszcza przy dłuższym ruchu). W opcjach w systemie (Snow Leopard) nigdzie nie ma takiej opcji do odkliknięcia (jest tylko szybkość sledzenia, ale to nie to), sterowników pod OSx też nie mogę znaleźć. Jaka rada?
Sprawdziłem na zwykłej myszce która nie ma żadnych opcji co do zmiany dpi i tam działa normalnie...

Nie wiem czy to zrozumiale napisałem... W każdym razie nie chciałbym się pozbywać mychy bo jest naprawdę fajna. Ktoś ma jakiś pomysł ?

Jedyny trochę problem zmniejszający program, jaki w miarę według mnie działa to USB Overdrive. Niestety w nowych OSach Apple zmieniło algorytm akceleracji i jest on fatalny. Jeżeli ten program nie przypadnie z jakiegoś powodu do gustu to jest jeszcze kilka, ale właśnie należy szukać haseł typu "mouse acceleration mac os x". Programik jest o tyle fajny, że umożliwia jeszcze kilka ciekawych rzeczy - niestety nie jest idealny, ale raczej ze względu na to, co udostępnia system, a czego nie.
Był jeszcze jakiś inny płatny do tego celu, ale już nie pamiętam jaki - chyba testowałem i się nie bardzo sprawdził.

Tom01
28-06-2012, 21:02
Niestety w nowych OSach Apple zmieniło algorytm akceleracji i jest on fatalny.

A ja z własnego doświadczenia proponuję nie-applową myszę, np Logitecha. Działa prawie po pecetowemu.

mOSAd
29-06-2012, 02:57
Mysz to proste urządzenie. Jest jednak kilka wyjątków. Czyli firma Apple oraz na przykład myszy Logitecha, do których są sterowniki na Maka. Wówczas sytuacja ulega zmianie i soft może naprawić problemy samego systemu, na przykład poprzez ustawienie braku przyspieszenia w systemie oraz jego realizację na własny sposób przed systemową "inteligencją". Ale sam sprzęt nie robi wiele ponad podawanie kolejnych impulsów wraz z ruchem po podłożu. "Impulsik" przy ruchu góra, dół, impulsik przy ruchu lewo, prawo. Impulsik przy wciśnięciu klawisza. I tyle - interpretacją zajmuje się już oprogramowanie na komputerze.

shaolin
04-07-2012, 07:24
Jakby ktos chcial to EA Games zrobilo dzisiaj przecene na 0.79E ;)

A ja po tych 2-3 tygodniach obcowania z jablkowym sprzetem (czyt. ajPadem) stwierdzam, ze zakup udany ;) korzystam z niego czesciej niz z tel aktualnie ;)

Greg77
04-07-2012, 15:01
http://itunes.apple.com/us/app/ataris-greatest-hits/id422966028?mt=8

Jakby ktos chcial... rano sciagnalem i od tej pory gram w Lunar Landera :twisted:

Mam....naparzam!

mOSAd
04-07-2012, 15:21
Mam pytanko raczej do starszych posiadaczy iPada. Zauważyłem, że zdarza się i to wcale nie tak rzadko, że klawiatura nie rejestruje naciśnięć niektórych klawiszy tuż po sobie. Zwykle dotyczy to na przykład "k" i "l" lub "p" i "o", czyli dwójek występujących tuż obok siebie i bardzo szybko stukniętych palcem wskazującym. Zastanawiam się, czego to może być przyczyna i czy ktoś się z tym spotkał? Dodatkowo bardzo często zdarza mi się podwoić jakimś cudem literę "k". Może to kwestia trafiania w klawisze tylko? Wydaje mi się, że kiedyś tak nie było. Może te szare przerwy między klawiszami zostały inaczej zinterpretowane? Nadmienię, że używam iPada pierwszej generacji z najnowszym OSem i włączoną funkcją multigestów dla obsługi wątków. Sprawdzę jeszcze, czy to nie wina tej ostatniej opcji i dam znać, gdyby tak było. Kawiatura pełnowymiarowa w orientacji poziomej, jakby ktoś chciał pytać.
Istnieje też możliwość, że za szybko piszę. ;)

PS. Właśnie wprowadziłem edycję: napisałem "dwoić", zamiast "podwoić", a raczej tak to zostało zarejestrowane: bez zbitki "po". Właśnie też zauważyłem, że gdybym robił błąd i nie trafiał, to ten przypadek jest wytłumaczalny. Dlatego, że przy "p" jest klawisz "backspace". Czyli "po" zamienia się w "p" i natychmiastowe jego skasowanie. :)

morzon
04-07-2012, 15:22
Wyczyść klawiature z jedzenia :D:D

mOSAd
04-07-2012, 15:26
Wyczyść klawiature z jedzenia :D:D

To może być to! Okruszki utknęły mi między... Ehem... Wiem! Naklejoną folią i ekranem!

PS. Ostatnio dość intensywnie używałem programu Azul. Umożliwia ściąganie filmów z sieci i ich oglądanie. Wszystko na tablecie bez żadnego udziału komputera. Potrzebowałem tego, bo tak mi było akurat ostatnio wygodniej. Nie jest to produkt super dopracowany, ale da się z tego korzystać i do prostych rzeczy wystarczy. Jakość obrazu pozostawia trochę do życzenia, nie obsługuje napisów, wiesza się kiedy ściągnie w tle plik, ściąganie plików i jednoczesne odtwarzanie to za dużo dla sił iPada przy takim oprogramowaniu, itd. Ale nadal jest użyteczny o dziwo. Ma własny menadżer pobierania plików przede wszystkim. Jakby ktoś znał podobny w działaniu, ale trochę bardziej dopracowany produkt, to proszę o informację.

Kyle
04-07-2012, 15:43
To może być to! Okruszki utknęły mi między... Ehem... Wiem! Naklejoną folią i ekranemJaką folią i ekranem? ... jaką folią i ekranem? Jemu chodziło o tą pizzę położoną na ekranie :]

A tak bardziej serio: który to iPad? Bawiłem się chyba dwójką i wszystko jak pamiętam było OK.

mOSAd
04-07-2012, 16:15
Napisałem powyżej: pierwsza generacja. Niestety wszystkie kolejne OSy dokładały trochę obciążenia i jest to odczuwalne. Z systemem, z którym się pojawił na rynku też działał sprawniej. Ale czego się nie robi dla... no właśnie: wygody? Nowinek?

A żeby post nie był o niczym, to jako świeży użytkownik Mac OS chciałem tylko innym podobnym mnie przypomnieć o świetnej funkcji w systemie, czyli aktywnych narożnikach ekranu. Bardzo przydatne rzeczy można im przypisać w konfiguracji bodajże dokowania i Spaces. Przede wszystkim pokazywanie wszystkich okien programu lub w systemie, co na Maku się często jednak przydaje.

mOSAd
06-07-2012, 01:46
Jeszcze jedna uwaga odnośnie systemu i wydajności. Jeżeli ktoś używa Mini Maka, ale nie tylko, lub przymierza się do kupna sprzętu, to niech od razu kupi maksymalną ilość pamięci, jaką da się tam wykorzystać. Mac OS X jest bardzo fajnie skonstruowany, ale niektóre programy, jak np. lightroom, a nawet przeglądarki potrafią szybko zająć ogromną ilość RAMu. Co prawda są mechanizmy, które przy niemal pełnym wykorzystaniu ją jakoś tam opróżniają, jednak dzieje się to kosztem zauważalnego spowolnienia pracy. Pamięć wirtualna zdaje się nie działać tak sprawnie jak pod Windows. Związane jest to też z tym, że preferowana jest praca bez zamykania aplikacji. Tym mniej zamożnym polecam program FreeMemory. Pomaga, gdy nagle LR czy inny program zaczyna spowalniać. Taka ostatnia deska ratunku.

paparazzi89
06-07-2012, 08:30
A co poradzicie na grzejacynsie procesor?
Podczas obróbki w lightroom jest 100*C
Podczas eksportu az 107!!
Wymienilam paste na dpi i minimalnie lepiej ale nie na tyle żeby było OK
Juz nie mam pomysłu.

Kurtz
06-07-2012, 10:01
107? Jaki masz processor, sprzet etc? O.o Czy to na pewno odpowiedni watek? Wydaje sie bardziej sprzetowy / ogolny niz zwiazny z jablkami ;)

paparazzi89
06-07-2012, 10:10
mam jabłko więc stwierdziłem że może być i tu :D
MacBook Pro 13"
procesor dual core 2,26
8gb ram
podczas normalnego używania czyli np przeglądania internetu jest 70-80*C a tak jak wcześniej wspomniałem okolice wrzenia wody podczas pracy- przez co procesor zwalnia aby się nie przepalił i komputer strasznie zamula ;/

qooba
06-07-2012, 10:47
a wentylator masz na pewno sprawny? zdecydowanie zbyt wysokie temperatury

Tom01
06-07-2012, 11:17
Kurz i pająki wygonione sprężarką? Tylko nie sprężonym powietrzem w aerozolu bo to zabawa. Trzeba dmuchnąć albo normalną sprężarką albo odwrócić rurę odkurzacza, jeśli ma wylot z możliwością podłączenia rury. Syfy potrafią tak głęboko siedzieć w laptopach że tylko dużą ilością powietrza się je da wygonić. No i jak wspomniał przedmówca, wiatrak się oczywiście kręci?

paparazzi89
06-07-2012, 11:39
wiatraki się kręcą-
wymieniłem wczoraj pastę na CPU i GPU i troszkę lepiej ale bez rewelacji- teraz wiatrak ma 2000RPM a przy tamtych temperaturach 6200 RPM - myślę czy wymiana wiatraka na nowy coś da? raczej nie skoro ten sie kręci i go słyszę?

qooba
06-07-2012, 11:43
a nie masz uruchomionego jakiegoś procesu, który niepotrzebnie (bez Twojej wiedzy?) zamula Ci system?

Tom01
06-07-2012, 11:43
wiatraki się kręcą-
wymieniłem wczoraj pastę na CPU i GPU i troszkę lepiej ale bez rewelacji- teraz wiatrak ma 2000RPM a przy tamtych temperaturach 6200 RPM - myślę czy wymiana wiatraka na nowy coś da? raczej nie skoro ten sie kręci i go słyszę?

Czuć na skórze wyraźny powiew z wiartaka?

PS. Zeskrobał Pan starą pastę i ew jakieś gąbki/folie?

paparazzi89
06-07-2012, 11:52
procesu raczej nie- bo sytuacja ma miejsce tylko w przypadku obraóbki zdjęć lub eksportu wyskakuje ta temperatura
komputer oczywiście wyczyszczony z kurzu podczas wymiany pasty.
czy kurz na płytce elektrycznej też ma znaczenie? jego nie dałem rady ściągnąć do końca bo nie miałem przy sobie pędzelka żadnego :(

a co do powiewu wiatraka- właśnie też mam takie wrażenie że nie do końca go czuć tak jak powinienem jak było na początku ale czuć go

paparazzi89
06-07-2012, 12:02
otworzyłem go ponownie i zastanawiam się skąd wentylator bierze powietrze?
zawsze mówiono że mac bierze spod klawiatury ale tam raczej nie ma jak - wydaje mi się że najlepszym sposobem było by wywiercenie dziurek przy wentylatorze od spodu w obudowie :)

Tom01
06-07-2012, 12:06
Kurz na samej płytce nie ma wielkiego wpływu, ale w blaszkach radiatora ogromny. Fabrycznie nie ma żadnych dziurek i jakoś żyje to znaczy że nie powinno być.

paparazzi89
06-07-2012, 12:07
tam jest czysto,
jak ściągnąłem dolną pokrywę to nie przekraczał 100*C przy eksporcie
jak jest założona obudowa to 106-107 ;/

tak starą pastę usunałem, oraz wyczyściłem dokładnie pozostałości po niej.

Kyle
07-07-2012, 08:21
otworzyłem go ponownie i zastanawiam się skąd wentylator bierze powietrze?

Pewnie tak jak macbook air, z okolic zawiasu ekranu.

Greg77
08-07-2012, 01:08
angry Birds Seasons jest za free....wiec jak ktos chce to sie spieszcie....chyba do jutra;)
http://www.appsmenow.com/app_page/7829-Angry_Birds_Seasons

Polecam stronke;)

nowart
08-07-2012, 11:41
Ipad2. Dziwnie działa auto podświetlanie ekranu. Suwak regulacji w połowie , zaznaczone automatyczne podświetlanie i ów automat nie schodzi poniżej zadanej wartości nawet w całkowitej ciemności. Muszę korygować ustawienie i suwakiem jechać do minimum. Przechodzę do jasnego pomieszczenia i znów klapa - ciemności a ekran nie reaguje, muszę ponownie jechać suwakiem, żeby go rozjaśnić.
Widać, że automat działa bo w jakimś tam stopniu reguluje jasność ale działa to fatalnie i na okrągło muszę ręcznie doregulowywać bo albo za jasno albo za ciemno...
Towarzysze, pomożecie? :)

paparazzi89 - nie masz czegoś z czujnikami lub programem do pomiarów? przy niemal 110 stopniach procesor już dawno by się usmażył...

shaolin
08-07-2012, 13:16
Artur, nie jestes pierwsza osoba, ktora narzeka na autobrajtnes w ajpadach :D (to slabo dziala rowniez w innych jablkowych gadzetach).

nowart
08-07-2012, 15:55
Mam go zaledwie miesiąc a odkrywam coraz wiecej takich kwiatków i niedociągnięć. Jakoś moje odczucia oddalają się od tego Amazingu o którym czytam od lat...

jchyra
08-07-2012, 16:41
Adobe Bridge - edycja nazwy jednego pliku

Masowa zmiana nazwy plików - to proste.

Ale jak szybko zmienić (edytować) nazwę jednego, podświetlonego pliku w Adobe Bridge?

Pod Windowsem - klawisz F2. A pod Mac OS? (Return - jak wiadomo - otwiera plik w domyślnej aplikacji)

Będę wdzięczny za pomoc.

doktor
08-07-2012, 18:17
Mam go zaledwie miesiąc a odkrywam coraz wiecej takich kwiatków i niedociągnięć. Jakoś moje odczucia oddalają się od tego Amazingu o którym czytam od lat...

Mam go od lat (moim pierwszym jabłuszkiem z jakim miałem styczność był Mac Classic, a pierwszym na jakim pracowałem był Macintosh II), przećwiczyłem od tego czasu różne systemy operacyjne (było tego sporo). Mnie pasuje, ale może z wiekiem rośnie znaczenie własnych przyzwyczajeń, a spada ekscytacja nowinkami. Co masz na myśli pisząc o kwiatkach i niedociągnięciach?

Ale jak szybko zmienić (edytować) nazwę jednego, podświetlonego pliku w Adobe Bridge?
Po podświetleniu pliku klikasz jeszcze raz w nazwę pliku, która wtedy pokazuje się*w ramce z białym tłem i wpisujesz, co dusza zapragnie. F2 także działa.

jchyra
08-07-2012, 19:12
Po podświetleniu pliku klikasz jeszcze raz w nazwę pliku, która wtedy pokazuje się*w ramce z białym tłem i wpisujesz, co dusza zapragnie. F2 także działa.

Tak wiem, można kliknąć. Ale ja szukam skrótu klawiszowego (uzależniłem się od szybkości klawiatury) i nie mogę nic znaleźć. A F2 nie działa. Przecież to Adobe zaprojektowało, musi więc być jakiś analogiczny do windy klawiszek, czy kombinacja. Używa się tego raz na sto lat (do zarządzania plikami są super szybkie "klawiszowe" programy), ale czasem jakaś mała literówka i chciałoby się na szybko nie opuszczając Bridg'a zmienić coś w nazwie.

jchyra
08-07-2012, 20:49
doktor dałeś mi do myślenia - przypomniałem też sobie, że widziałem kiedyś jak działa ten klawisz pod ręką mego znajomego. Rozkliniłem. F2 - działa na pliki powołane pod Makiem, na windosowe jest głuchy. Będę pewnie o tym pamiętał do czasu gdy znowu - za jakiś odległy czas - zapragnę zmiany pliku pod Bridg'em :-)

Majek
08-07-2012, 20:55
Ipad2. Dziwnie działa auto podświetlanie ekranu. Suwak regulacji w połowie , zaznaczone automatyczne podświetlanie i ów automat nie schodzi poniżej zadanej wartości nawet w całkowitej ciemności. Muszę korygować ustawienie i suwakiem jechać do minimum. Przechodzę do jasnego pomieszczenia i znów klapa - ciemności a ekran nie reaguje, muszę ponownie jechać suwakiem, żeby go rozjaśnić.
Widać, że automat działa bo w jakimś tam stopniu reguluje jasność ale działa to fatalnie i na okrągło muszę ręcznie doregulowywać bo albo za jasno albo za ciemno...
Towarzysze, pomożecie? :)

paparazzi89 - nie masz czegoś z czujnikami lub programem do pomiarów? przy niemal 110 stopniach procesor już dawno by się usmażył...
W ajpadzie jest pod tym względem dramat, natomiast w ajfonie działa to dokładnie tak, jak powinno. W słońcu rozjaśnia na maksa, w całkowitej ciemności ściemnia do minimum. Mnie też dziwi to zachowanie iPada, ale już się przyzwyczaiłem. Jakąś korektę robi ale w zakresie dosłownie kilku procent. Włącz sobie obsługę gestów. Wtedy czterema lub pięcioma palcami ruch do góry, wyświetli się belka multitaskingu, przewijasz w lewo i masz tam suwak brajtnes. Szybciej, niż wchodzić za każdym razem w ustawienia. Zamiast gestu możesz, dwa razy button home pocisnąć

doktor
08-07-2012, 22:20
Rozkliniłem. F2 - działa na pliki powołane pod Makiem, na windosowe jest głuchy. Będę pewnie o tym pamiętał do czasu gdy znowu - za jakiś odległy czas - zapragnę zmiany pliku pod Bridg'em
Ja zwykle mam tylko pliki stworzone i edytowane pod Mac OS.

mOSAd
09-07-2012, 04:00
doktor dałeś mi do myślenia - przypomniałem też sobie, że widziałem kiedyś jak działa ten klawisz pod ręką mego znajomego. Rozkliniłem. F2 - działa na pliki powołane pod Makiem, na windosowe jest głuchy. Będę pewnie o tym pamiętał do czasu gdy znowu - za jakiś odległy czas - zapragnę zmiany pliku pod Bridg'em :-)
A nie masz przypadkiem tych windowsowych plików na partycji Read-Only?

shaolin
09-07-2012, 05:48

Dlatego ja mam glownie ajpada, bo moj HD2 zrobil sie za maly do grania :mrgreen: a teraz znalazlem najpiekniejsza gre w historii - Plague (http://www.youtube.com/watch?v=q0tK_C5JeX0) :twisted:

Szybciej, niż wchodzić za każdym razem w ustawienia. Zamiast gestu możesz, dwa razy button home pocisnąć

Jest jakis apps Quick Brightness (nawet zainstalowalem, ale mi jakos nie przeskadza podswietlenie w ajpadzie, moze dlatego, ze i tak jestem niewidomy :D) i on moze przyspieszyc zmiany ustawien podswietlenia.

http://itunes.apple.com/us/app/quick-brightness/id523486711?mt=8

Tom01
09-07-2012, 09:07
Rozkliniłem. F2 - działa na pliki powołane pod Makiem, na windosowe jest głuchy.

Co to znaczy "powołane"? Przed chwilą przewertowałem swoje archiwa zdjęć, w tym sprzed wielu lat, zgrywane jeszcze z czasów pecetowych i F2 zawsze działa na każdym zdjęciu.

GeparD
09-07-2012, 14:05
angry Birds Seasons jest za free....wiec jak ktos chce to sie spieszcie....chyba do jutra;)
http://www.appsmenow.com/app_page/7829-Angry_Birds_Seasons

Polecam stronke;)

podziekowal :)

jchyra
09-07-2012, 17:39
Co to znaczy "powołane"? Przed chwilą przewertowałem swoje archiwa zdjęć, w tym sprzed wielu lat, zgrywane jeszcze z czasów pecetowych i F2 zawsze działa na każdym zdjęciu.
No jakoś tak dziwnie. Byłem dzisiaj w Białymstoku z ciekawości przetestowałem na innym komputerze, i też F2 nie działa na plikach windowych wymieszanych w jednym katalogu z makowymi. Nie istotne to - pisałem - używa się raz na sto lat.

Tom01
09-07-2012, 17:46
No jakoś tak dziwnie. Byłem dzisiaj w Białymstoku z ciekawości przetestowałem na innym komputerze, i też F2 nie działa na plikach windowych wymieszanych w jednym katalogu z makowymi. Nie istotne to - pisałem - używa się raz na sto lat.

Czym się różni plik zdjęcia pecetowy i makowy? Przecież to taki sam plik. Możliwe byłoby różne zachowanie na dyskach z innym systemem plików, ale dodatkowo wymieszane w jednym folderze? Jak napisałem, mam kupę zdjęć zgranych z peceta i działa. Nie bardzo jestem w stanie złapać regułę dlaczego może raz działać a raz nie.

grudzinsky
09-07-2012, 17:48
Adobe Bridge - edycja nazwy jednego pliku

Masowa zmiana nazwy plików - to proste.

Pod Windowsem - klawisz F2. A pod Mac OS? (Return - jak wiadomo - otwiera plik w domyślnej aplikacji)

Będę wdzięczny za pomoc.

masz klawiature Apple czy zwykla "tesco"? i czy masz Mac'a czy "hakintosza"?
wlasnie sprawdzilem i u mnie na iMac'u F2 w Bridge dziala na plikach tworzonych pod Win i jak i pod OSX
w zwiazku z tym, ze mam multimedialna klawiature to musze trzymac przycisk "fn" zeby uzywac F1-9 w przeciwnym razie robie sobie jasniej lub ciemniej :mrgreen: ale F2 dziala bez zadnego problemu (Bridge z PS4)

jchyra
10-07-2012, 10:55
Na jednym i drugim kompie mam wszystko oryginalne (pod laptopem klawisze F ustawiłem na stałe, więc nie muszę ciskać fn). I już wiem co jest grane. Jeden z autorów przesłał pliki uwaga... nie zablokowane, ale z ograniczonymi uprawnieniami. Bardzo rzadko zmieniam nazwy plików, a już prawie nigdy w Bridgu. Wiadomo, jak się pozmienia to potem dotarcie do oryginałów może graniczyć z cudem. (Gdy na przykład autor ma 15 tysięcy wywołanych plików z żurawiem). Tu miałem mieszankę autorów i jak na złość ten właśnie używa peceta i tak to skojarzyłem. Także diabeł tkwił w surowcu :-)

Tom01
10-07-2012, 11:21
Także diabeł tkwił w surowcu :-)

Będę się upierał że przyczyna musi być gdzieś indziej. Akurat wczoraj przyjechał do mnie człowiek, przywiózł trochę zdjęć zrobionych na piecu, skopiowałem z pendrive do siebie i Bridge chce zmieniać nazwy przy F2 jak gdyby nigdy nic. Aha, mój Brigde jest z CS4, może tu być pies pogrzebany.

mOSAd
11-07-2012, 05:41
Pewnie rzeczywiście chodzi o prawa dostępu. Stąd z resztą moja uwaga o sprawdzeniu czy cała partycja nie jest tylko do zapisu. Okazało się, że dotyczy to pojedynczych plików, a nie całego dysku. Tylko należy wspomnieć o kilku istotnych informacjach. Te prawa się przenoszą tylko na niektórych rodzajach systemu plików. W szczególności będzie to NTFS lub system MAC OSowy odczytywany pod Windows(przez Sambę lub na inny sposób). Wszelkie FATy, czyli też wszelkie pendrive'y, karty pamięci - praw do plików nie przenoszą. Do Mac OS 10.6 włącznie, z tego co kojarzę, to trzeba było trochę się napocić, by takie coś wykonać. Pod nowym Mac OSem, partycje NTFS są chyba widoczne do zapisu bez żadnych dodatkowych sterowników.

rlat
13-07-2012, 19:58
Pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników ipadów. Jak w tym ustrojstwie zaimportować listę kontaktów. Listę adresową mogę wyeksportować z programu którego używam do obsługi email w formacie txt, ldif, csv, vcard. Chciałbym mieć te adresy na ipadzie a nie uśmiecha mi się ręcznie przepisywanie danych z kilkuset kontaktów. Jeśli nie ma sposobu to może tak chociaż kontakty z gmaila. Gmail bez problemów zaimportował kontakty z pliku.

Tom01
13-07-2012, 20:01
Kontakty iTunes zaimportuje z książki adresowej (zakładka Informacje) i będzie można je synchronizować na bieżąco. Jeśli używa Pan czegoś co nie korzysta z książki kontaktów w systemie, można dookoła, przez gugla, ale to nie jest najlepsze rozwiązanie.

rlat
13-07-2012, 20:16
Ok, dzięki już zrobiłem.

Glow
22-07-2012, 12:00
Mam taką sytuację: Jestem użytkownikiem iPhona, uzbierało się ponad 500 appów. Teraz gdy synchronizuję czystego iPada przez iTunes (iCloud), nie pokazuje mi wszystkich appów, ograniczenie do 11 ekranów. Znalazłem sposób na to - powpychałem ikonki w foldery w iTunes i synchronizowałem. To już drugi raz gdy muszę przez to przechodzić, pierwszy był przy zmianie telefonu. Sporo czasu to zabiera, stąd moje pytanie. Jak zapisać ustawienia ikonek, folderów i ekranów aby przy następnej przesiadce na nowszy sprzęt, oszczędzić sobie tego ustawiania?

GeparD
22-07-2012, 15:15
Zadań przewrotne pytanie? Ty potrzebujesz tych 500 aplikacji???
Wracając do pytania, ustawienia aplikacji da się zapamiętać synchronizowac z iTunes. Co do iCloud nie jestem pewien czy pozycje się zapamiętają gdyż nigdy nie używałem.

Glow
22-07-2012, 15:51
Dzięki. Skoro się zapamietują to mnie cieszy, ale i tak zrobię test dla pewności. Jeszcze się oczytam czy aby wszystko robię dobrze.
500 appów było na początku, teraz zostało 305 najbardziej użytecznych :) Ponoć w wersji jailbreak systemu, nie ma tego ograniczenia 11 ekranów na iPadzie.

Greg77
22-07-2012, 16:05
Po JB nie ma ograniczenia;)
A po synchronizacji z iCloud niestety nie zapamietalo moich "katalogow" i wywalilo appsy na kolejna strone.

GeparD
22-07-2012, 16:14
By po iTunes były zapamiętane tez trzeba ustawić to w iTunes. Domyślnie jest chyba wyłączone. Ja tego nie używam.

mOSAd
24-07-2012, 19:33
Mac OS X:
Wyłączenie indeksowania plików przez Spotlight. Potrafi zżerać wirtualną pamięć dość brzydko czasem. Może się więc komuś rada przydać. Sprawdzona, zdaje się działać:
http://www.ehow.com/how_8736216_turn-off-mds-process-mac.html
Jeżeli sporo pamięci zżera coś o nazwie DashboardClient, to wciskamy F12 (potem bodajże plusik na dole) i zamykamy co zbędne.

Marcin Jakubowski
24-07-2012, 22:46
Mac OS X:
Wyłączenie indeksowania plików przez Spotlight. Potrafi zżerać wirtualną pamięć dość brzydko czasem. Może się więc komuś rada przydać. Sprawdzona, zdaje się działać:
http://www.ehow.com/how_8736216_turn-off-mds-process-mac.html
Jeżeli sporo pamięci zżera coś o nazwie DashboardClient, to wciskamy F12 (potem bodajże plusik na dole) i zamykamy co zbędne.

ja też ostatnio miałem problem z procesem mds. pojawił się nagle (wcześniej nie występował) szukałem rozwiązań i.. problem nagle zniknął wraz z aktualizacją to mountain lion GM . ML jest po prostu suuper zoptymalizowany. I nie mówię tutaj o efekcie czystej instalki, bo odpaliłem go po prostu na starym lionie (imac c2duo 2,93, 8 gb ramu, ssd vertex 3 - a więc sprzęt o nie najmocniejszej specyfikacji). Śmiga dużo szybciej od systemu 10.7. Żadne subiektywne spojrzenie tylko fakt. Więc już się cieszę bo wiem, że będzie działał dobrze na moim starym mbp 2.2 z 4 gb ramu. Najwyżej kupię jakiegoś małego ssd.
Czystą instalkę na imacu zrobię jak wyjdzie i go kupię. Zebrało mi się sporo softu, którego nie używam., to będzie okazja zrobić porządki.

mOSAd
24-07-2012, 22:52
Mnie nie stać na nowy system. Przecież te Maki są tak drogie, że teraz suchy chlebek tylko. ;) Może kiedyś.

dzejms
24-07-2012, 23:09
Mam taką sytuację: Jestem użytkownikiem iPhona, uzbierało się ponad 500 appów. Teraz gdy synchronizuję czystego iPada przez iTunes (iCloud), nie pokazuje mi wszystkich appów, ograniczenie do 11 ekranów. Znalazłem sposób na to - powpychałem ikonki w foldery w iTunes i synchronizowałem. To już drugi raz gdy muszę przez to przechodzić, pierwszy był przy zmianie telefonu. Sporo czasu to zabiera, stąd moje pytanie. Jak zapisać ustawienia ikonek, folderów i ekranów aby przy następnej przesiadce na nowszy sprzęt, oszczędzić sobie tego ustawiania?

Przy przesiadce na nowy sprzęt wystarczy zrobić Backup starego i Restore do nowego.

hydra_nt
25-07-2012, 08:41
Ja swojego zgubiłem (iP4S) , gdzieś na łąkach podczas fotografowania moich psów. Szukałem ale niestety brak tam zasięgu i lokalizator nie zadziałał. Pewnie leży tam gdzieś do tej pory. Ale, że odnawiałem umowę zanabyłem drugiego. Podczas uruchamiania zalogowałem się na swoje konto i odtworzyłem wszystko w kilka minut (iCloud). Mam dokładnie to samo co miałem na poprzednim - wszystkie appsy, ustawienia, łącznie z pogrupowanymi aplikacjami w katalogi, pocztą itp. itd. Jedyne co musiałem wpisać od nowa to hasła.

grudzinsky
25-07-2012, 20:43
czy ktos juz nabyl ML? jakies wrazenia?
zastanawiam sie czy przesiadac sie na najnowszy system, z Lion'em nie jest mi zle poza czestym zrywaniem polaczenia wi-fi :( myslalem, ze wina lezy po stronie router'a, ale u zony na Leopardzie smiga az milo. poza tym mamy dwoch dostawcow netu (nie pytajcie dlaczego) i dwa urzadzenia wi-fi i na tym drugim net dziala tez w kratke. poczytalem w necie, ze Lion mial z tym problemy (niestabilne wi-fi)

jackrabbit
25-07-2012, 21:05
zastanawiam sie czy przesiadac sie na najnowszy system, z Lion'em nie jest mi zle poza czestym zrywaniem polaczenia wi-fi :( myslalem, ze wina lezy po stronie router'a, ale u zony na Leopardzie smiga az milo. poza tym mamy dwoch dostawcow netu (nie pytajcie dlaczego) i dwa urzadzenia wi-fi i na tym drugim net dziala tez w kratke. poczytalem w necie, ze Lion mial z tym problemy (niestabilne wi-fi)

u mnie Lion czasami zrywa polaczenie jak nie uzywam kompa i wejdzie w stan uspienia, pozniej musi sie na nowo laczyc z ruterem, irytujace troche

grudzinsky
25-07-2012, 21:13
byc moze przyczyna tego moze byc fakt, ze mam kompa z 2011 i tam cos sie im pokielbasilo. na starszych maszynach (Snow Leopard) to moze dzialac znacznie lepiej.
ja w stan uspienia przerzucam kompa jak ide spac ;) a tak caly dzien dziala. wkurzajace jest to gubienie sieci jak sie film on-line oglada :(

MrQba
26-07-2012, 00:30
Ja już pracuje na ML. Ogólnie system śmiga szybko i bez zastrzeżeń. Safari 6 przyspieszyło i w końcu jest wyszukiwanie z paska adresu. Na razie wszystko na plus. Upgrade systemu za 64 zł. Nic tylko sie cieszyć ;)

Lesiu83
26-07-2012, 00:42
Ja również śmigam już na ML. Safari ostro przyśpieszyło u mnie. Z początku miałem temp. CPU na poziomie 90 stopni lecz wyłączyłem maka , włączyłem po minucie i już jest OK. Ja jestem ciekaw najbardziej mirroringu. Jak ktoś ma Apple Tv to fajnie jakby przetestował czy filmy odpalone na kompie ładnie chodzą i nie tną na TV.

MrQba
26-07-2012, 01:07
Ja również śmigam już na ML. Safari ostro przyśpieszyło u mnie. Z początku miałem temp. CPU na poziomie 90 stopni lecz wyłączyłem maka , włączyłem po minucie i już jest OK. Ja jestem ciekaw najbardziej mirroringu. Jak ktoś ma Apple Tv to fajnie jakby przetestował czy filmy odpalone na kompie ładnie chodzą i nie tną na TV.

Temp. z początku mogła być spowodowana indeksowaniem. U mnie trwało koło 1h. Proc 100% zużycia. Co do mirroringu to lekko zawiodłem sie. Na moim mini'09 funkcja ta nie działa ale brat przytargał macbook pro retina(ps obraz miażdzy) i testowałem na moim apple tv 3 i opóźnienia reakcji były w kursorze a filmy czasami przycinały(divx) a nie wiem co byłoby z fullHD. Ja i tak nie mam wyboru i zostaje przy kablu hdmi ale nie wiem czy mirroring działa tak wspaniale jak to opisują. Może jego komp też sie indeksował. Nie wiem. Za mało czasu mieliśmy na zbadanie sprawy.

Lesiu83
26-07-2012, 01:10
To jeśli można to proszę o powtórkę testu. Jakby nic nie przycinało to zamawiam ATV3. Dla było by to super rozwiązanie.

qooba
26-07-2012, 01:16
Jestem po przesiadce na ML, jedyna rzecz która u mnie nie działa, to windows XP uruchamiany w virtual box. Ciekawe jak faktury wystawię...

grudzinsky
26-07-2012, 09:18
Jestem po przesiadce na ML, jedyna rzecz która u mnie nie działa, to windows XP uruchamiany w virtual box. Ciekawe jak faktury wystawię...

mozesz wgrac W7, albo kupic sobie jakis uzywany laptop z Win na pokladzie ;)

Jeszcze nie przerabialem instalacji na Mac'u, wiec blache pytanie ;) czy po upgrade bede mial czysty system czy wszystko pozostanie tak jak mialem?

qooba
26-07-2012, 09:38
Nie chcę W7, mam dwa programy które nie działają na 7, poza tym mam licencję XP. Zresztą problem udało mi się rozwiązać.
Jeśli zrobisz upgrade to wszystko będzie na swoim miejscu. Jak zwykle trzeba pamiętać o kopii na wszelki wypadek :)

paparazzi89
26-07-2012, 10:07

Ja nie wytrzymam, moja ciekawość jest silniejsza: DLACZEGO macie 2 internety?;)

thorcik
26-07-2012, 10:24
Ja nie wytrzymam, moja ciekawość jest silniejsza: DLACZEGO macie 2 internety?;)

Każdy ma swój :D

qooba
26-07-2012, 10:29
i płacicie dwa rachunki?? ;)

paparazzi89
26-07-2012, 10:36
Żeby prędkości nie zjadać? :)

marszull
26-07-2012, 10:38
Czy na Lion (starszym czy nowszym) mozna jakos odpalic programy pod rosette? bo mam jeden z ktorego korzystam caly czas i dlatego do tej pory dzialam sobie na starym systemie

qooba
26-07-2012, 10:46
nie można

Matey3000
26-07-2012, 10:59
wow ale Safari dostal kopa.

grudzinsky
26-07-2012, 11:02
mamy dwa dlatego, ze jak sie przeprowadzilismy zona kupila na 6 miesiecy mobilne ustrojstwo z limitem 15GB/miesiac. jak synek prosil o bajki z youtub'a to sie okazalo, ze limit ten nie wystarcza i trzeba bylo wziasc net od innego dostawcy i to bez limitow ;)

teraz jestem wkurzony, bo nie moge sobie sciagnac ML z App Store :( lata temu zolozylem sobie Apple ID w UK, teraz mieszkam w IE i zeby zalogowac sie do sklepu musze opowiedziec na jakies glupie trzy pytania. niestety nie znam na nie odpowiedzi. nie pamietam :( jakas rada?

Matey3000
26-07-2012, 11:17
Reset user'a.

grudzinsky
26-07-2012, 12:34
zonie zalozylem konto na Apple ;) ciagnie sie

mOSAd
29-07-2012, 04:47
Nareszcie coś co wygląda na (niemal) kompletny i przemyślany produkt! Klawiatura Blutooth K760 z prostym wyborem urządzenia - jednego z trzech, za pomocą wydzielonych przycisków.

http://www.logitech.com/pl-pl/support/keyboards/Wireless-Solar-Keyboard-K760-for-Mac

Wideorecenzja poniżej:

_cPCFjyZaS4
http://www.youtube.com/watch?v=_cPCFjyZaS4

W skrócie - bardzo fajna, zbudowana w oparciu o poprzedniczkę K750 - też na baterie słoneczne, ale ma kilka drobnych wad. Z jakiejś przyczyny nie działają klawisze jaśniej/ciemniej na urządzeniach przenośnych. Brak też klawiszy multimedialnych do przewijania utworu - tu wielka szkoda akurat, bo pomijanie utworów na pewno by było bardzo przydatne. No i tyle z większych wad. Oczywiście jest plastikowa niestety, ale to już mniejszy problem, ale i zaleta ze względu na mniejszą masę. Zamiast nędznych nóżek poprzedniczki od razu ma wyprofilowanie dna pod kątem.
Ja czekałem na prawie dokładnie taki produkt. Szkoda tych multimedialnych klawiszy, ale przeżyję to jakoś. Niekoniecznie podoba mi się też dublowanie klawiszy funkcyjnych z dodatkowymi. Ale to też przecierpię. Oczywiście w innym produkcie umieli to skubańce rozwiązać dobrze (ale tylko dla iPada http://www.logitech.com/pl-pl/tablet-accessories/ipad/tablet-keyboard-ipad)

To jeszcze teraz podobnie praktyczną myszkę (albo jeszcze lepiej trackballa na BT) poproszę i będę wniebowzięty.

PS. Jeżeli ktoś się na nią skusi, to proponuję od razu rozważyć oklejenie paneli słonecznych folią samoprzylepną, taką jak na ekrany LCD telefonów na przykład. Model 750 bardzo się rysuje w tym miejscu.

grudzinsky
29-07-2012, 13:14
ok fajna sprawa jesli chodzi o iPad'a i telefon, ale po co mi ta klawiatura z MBP czy MBA?
poza tym ta klawiatura nie zda egzaminu na Wyspach :mrgreen:

paparazzi89
29-07-2012, 14:05
jak podłączasz MBP do monitora to wtedy się przydaje.

mOSAd
29-07-2012, 19:46
Kurcze, już sobie przypomniałem co mnie zraziło do Applowej bezprzewodówki. Tu jest to samo, więc chyba jednak nie kupię. :( Mianowicie brak klawiszy do edycji tekstu, czyli Home, End, PgUp, PgDn, Del. Jakoś lata pracy z edytorami pokutują przyzwyczajeniem do wygodnej pracy z tekstem i dość naturalnych skrótów "kursorowych", zamiast z Ctrl i literkami. A może ktoś już przechodził tę drogę i z powodzeniem na przykład programuje na okrojonej mobilnej klawiaturce makowej? Da się? Bo pisać zwykły tekst to można na wszystkim. Ja wklepuję masę na iPadzie. Jednak praca z blokami tekstu, skakanie po odnośnikach i po sformatowanym tekście, jakoś mi w wydaniu Apple się nie do końca widzi.

qooba
29-07-2012, 23:43
ctrl, alt i cmd z kursorami mają te same funkcje...

grudzinsky
30-07-2012, 00:24
ctrl, alt i cmd z kursorami mają te same funkcje...

piaty rok jak mam Mac'a i tego nie wiedzialem :mrgreen: w sumie do dzialan w PS malo to potrzebne ;)

Majek
30-07-2012, 11:03
A ja tak z zupełnie innej beczki... Próbował ktoś uruchomić drukowanie z jajpada/jajfona w środowisku windowsowym (w sensie w sieci) na drukarce bez AirPrint i bez Bonjour?

paparazzi89
30-07-2012, 11:21
a to jak drukarka ma Bonjur ale nie ma AirPrint to da rade drukować z jajpada?

co do windowsa- podpięta drukarka kablem pod kompa:
http://jaxov.com/2010/11/how-to-enable-airprint-service-on-windows/

Majek
30-07-2012, 11:51
a to jak drukarka ma Bonjur ale nie ma AirPrint to da rade drukować z jajpada?

Wygląda na to, że tak. Nie jestem w stanie potwierdzić, bo nie mam drukarki z Bonjour:
http://support.apple.com/kb/DL999?viewlocale=pl_PL&locale=pl_PL

co do windowsa- podpięta drukarka kablem pod kompa:
http://jaxov.com/2010/11/how-to-enable-airprint-service-on-windows/
Coś mi nie dziabie... :? Poza tym wolałbym coś uniezależnionego od iTunes. Chodzi o to, że chciałbym toto postawić na serwerze, a nie na swojej końcówce. A bez sensu na serwerze instalować iTunes...

EDIT:
Ok, AirPrint Activator działa tylko z HP jakimiś tam i nie działa z iOS 5.

Szukamy dalej...

Majek
30-07-2012, 12:24
Oooo... Edit uciekło...

Znalazłem sposób.
http://www.collobos.com/
Płatny co prawda, ale się szarpnąłem. I chodzi bez iTunes. Jedyne co muszę zrobić to uruchamiać go z poziomu usługi systemowej, ale to jest do zrobienia.

paparazzi89
30-07-2012, 12:32
ja szukam rozwiązania bo mam drukarkę WiFi, z tego co kojażę to ma obsługę Bonjur - do dupy że nie działa to z iPadem ;/
jak by ktoś uruchomił canon 5250 na iPadzie to proszę o info :)

Majek
30-07-2012, 14:12
A ten cały Finger Print 2 z mojego linka domyślnie działa na poziomie usługi systemowej i nie wymaga iTunes. Więc jest git. Dokładnie tak, jak miało być. No tyle, że 75 PLN nie moje...

Proac150
30-07-2012, 21:08
Instalacja Mountain Lion
Opiszę bo do tej pory myślałem, że takie rzeczy zdarzają się tylko w filmach.
Mamy w domu dwa maki, żona białego macbooka, ja pro. Pomyślałem uaktualnię systemy do 10.8. Zakupiłem, zassałem, włączyłem instalację. Po 2 minutach na moim wyskoczył komunikat, że dysk uszkodzony i nie można dokończyć instalacji. Po dłuższej walce konieczne okazało się sformatowanie dysku... klikam formatuj i... widzię komunikat nie można wykonać formatowania, bo nie można odłączyć dysku... musiałem go wymontować, po usb podłączyć do kompa żony, tam sformatować, zamontować ponownie, uruchomić płytę instalacyjną z snow leopardem, wskazać odtworzenie systemu z kapsuły i już po 30 godzinach miałem stan, sprzed pomysłu uaktualniania systemów (pewnie wielu z was powie to nic wielkiego, ale ja się nie znam i wszystkie te czynności musiałem wykonać naśladując gości z youtuba, a komp drogi i strach). Cieszy tylko, że żony mac zinstalował system bez problemu.... no nie do końca, bo tak się nagrzał że wypaczyło cały dół obudowy....
W końcu po 2 dniach walki oba kompy mają nowy system, działają, a apple wymieni obudowę za free (mimo iż jest po gwarancji).

dzejms
30-07-2012, 22:12
Instalacja Mountain Lion
Mamy w domu dwa maki, żona białego macbooka, ja pro. Pomyślałem uaktualnię systemy do 10.8. Zakupiłem, zassałem, włączyłem instalację. Po 2 minutach na moim wyskoczył komunikat, że dysk uszkodzony i nie można dokończyć instalacji. Po dłuższej walce konieczne okazało się sformatowanie dysku... klikam formatuj i... widzię komunikat nie można wykonać formatowania, bo nie można odłączyć dysku... musiałem go wymontować, po usb podłączyć do kompa żony, tam sformatować, zamontować ponownie, uruchomić płytę instalacyjną z snow leopardem, wskazać odtworzenie systemu z kapsuły i już po 30 godzinach miałem stan, sprzed pomysłu uaktualniania systemów (pewnie wielu z was powie to nic wielkiego, ale ja się nie znam i wszystkie te czynności musiałem wykonać naśladując gości z youtuba, a komp drogi i strach). Cieszy tylko, że żony mac zinstalował system bez problemu.... no nie do końca, bo tak się nagrzał że wypaczyło cały dół obudowy....
W końcu po 2 dniach walki oba kompy mają nowy system, działają, a apple wymieni obudowę za free (mimo iż jest po gwarancji).

Wystarczyło uruchomić w Single User Mode i naprawić dysk.

Proac150
30-07-2012, 22:39
Wystarczyło uruchomić w Single User Mode i naprawić dysk.

Nie wystarczyło

witus
31-07-2012, 06:36
U mnie też wywaliło dysk uszkodzony ... Na szczęście naprawilem go wg instrukcji narzędziem dyskowym. Dzień po instalacji z ciekawości przeskanowalem narzędziem dyskowy i znowu wymaga naprawy. Tym razem uruchomilem komputer z bootowalnego pendrive z instalką ML i naprawilem narzędziami dyskowymi. O czym mogą świadczyć te błędy - kończy się dysk ?

grudzinsky
31-07-2012, 11:31
Instalacja Mountain Lion

a jak sprawuje sie ML na bialym? zona ma jeszcze Leoarda i zastanawiam sie nad ML, tylko czy gesty na MB beda takie jak na nowszych gladzikach? (bez przycisku)

Aeon88
31-07-2012, 19:39
Witam, nie chcę zakładać nowego wątku dla 1 pytania więc zapytam tu...

Na wstępie napiszę, iż przemyslałem wszystkie za i przeciw przesiadki na Maka jeśli chodzi o cenę czy błyszczące rzeczy, jestem świadom wyboru i nie będę pytał czy się opłaca - nie oczekuję też tego wypu wypowiedzi.

Na maczku będę używał 2 systemów, windowsa i osx. Na OSX będę używał pakietu Production Premium CS6 + programy do tworzenia WWW, a na windzie będzie corel + PSCS5 który mam obecnie i ta platforma posłuży wyłącznie do składania projektów do druku w corelu własnie + obróbka zdjęć do tych projektów w starszym PS CS5.

Chcę mieć w maczku duży dysk SSD, podzielony na 4 partycje; partycja systemowa osx + partycja robocza (obie HFS+), partycja systemowa win7 + partycja robocza (obie NTFS). Ewentualnie 1 partycja dla maczka jako systemowa i robocza w jednym + dwie dla windy NTFS, ale o partycjonowaniu maka muszę poczytać jeszcze czy będę mógł czy nie. W każdym razie, będę chciał podpiąć pod miniacza/imaka dysk zewnętrzny na backup, gdzie będę trzymał dosłownie wszystko, co zrobiłem. Dobrze by było żeby ten dysk widział zarówno osx jak i winda. Czytałem że kompatybilne z obydwoma systemami jest exFAT czyli oba systemy zapisują/odczytują dane z takiego dysku bez problemu. Rozumiem że podepnę dysk jak pracuję na osx, zgram na niego zdjęcia czy filmy obrobione właśnie w osx, przełączę system na win7 i po podpięciu dysku będę mógł normalnie edytować je i przerabiać, po czym podepnę go znowu pod OSX i wszystko będzie ok? Dla pojaśnienia napiszę, że będzie to dysk 1-2TB, z 1 partycją i plikami zarówno małymi jak i dużymi. FAT32 wtedy odpada bo pliki mogą mieć max 4GB, zostaje mi ten exFAT właśnie...

Czy to będzie działać tak jak ja sobie to wymyśliłem?

Tom01
31-07-2012, 19:58
Chcę mieć w maczku duży dysk SSD, podzielony na 4 partycje

A po ki grzyb? Winda do Corela (nie widzę sensu utrzymywac dwóch CS-ów) będzie sobie chodzić na maszynie wirtualnej a jej "partycja" będzie plikiem na dysku. Plus z tego taki, że nie trzeba resetować komputera aby przełączyć system, oba systemy pracują jednocześnie i tylko po obramowaniu okienek można się zorientować który program pracuje pod kontrola którego systemu. Poza tym winda pod OSX-em jest odporna na robactwo a w razie szwankowania można jej strzelić w łeb i przywołać do porządku.

Partycjonować w ogóle nie ma sensu. Dane oczywiście przede wszystkim też należy trzymać na dysku systemowym, inaczej szybkość SSD idzie w gwizdek. Archiwizacją wszystkiego zajmie się TimeMachine na drugim dysku lub zewnętrznym/sieciowym w sposób nieabsorbujący użytkownika i po krzyku.

Proac150
31-07-2012, 20:34
a jak sprawuje sie ML na bialym? zona ma jeszcze Leoarda i zastanawiam sie nad ML, tylko czy gesty na MB beda takie jak na nowszych gladzikach? (bez przycisku)

Nie widzę różnicy (poza oczywistą różnicą w prędkości ja mam 8 żona 4 Gb ram) w funkcjonalności pomiędzy białym a pro (biały mojej żony ma gładzik bez przycisków)

qooba
31-07-2012, 21:45
A po ki grzyb? (ciach)

Partycjonować w ogóle nie ma sensu. Dane oczywiście przede wszystkim też należy trzymać na dysku systemowym, inaczej szybkość SSD idzie w gwizdek. Archiwizacją wszystkiego zajmie się TimeMachine na drugim dysku lub zewnętrznym/sieciowym w sposób nieabsorbujący użytkownika i po krzyku.

dokładnie, szkoda marnować szybkość SSD
ja pracuję na windzie (jeśli koniecznie muszę ;) ) uruchomionej w virtualbox na drugim pulpicie (fullscreen) i mam wszystko "tu i teraz", bez żadnego partycjonowania i uruchamiania ponownie

Tom01
31-07-2012, 22:01
bez żadnego partycjonowania

Tym bardziej, z tego co się orientuję, się nie da postawić Windows na drugiej partycji. OSXowy dysk ma tablicę partycji GUID a Windows widzi tylko MBR. Trzeba zatem stawiać na drugim dysku. W niektórych sytuacjach ma to uzasadnienie, np do grania. Windows postawiony sam, jest sporo szybszy niż pracujący na VM.

qooba
31-07-2012, 22:26
Tym bardziej, z tego co się orientuję, się nie da postawić Windows na drugiej partycji. OSXowy dysk ma tablicę partycji GUID a Windows widzi tylko MBR. Trzeba zatem stawiać na drugim dysku. W niektórych sytuacjach ma to uzasadnienie, np do grania. Windows postawiony sam, jest sporo szybszy niż pracujący na VM.
bootcamp? przecież on umożliwia partycjonowanie dysku i instalację Windows, a wybór systemu podczas startu kompa z altem

mOSAd
31-07-2012, 23:56
Dopóki nie trzeba na Windzie grać (a dokładniej używać zaawansowanych możliwości karty graficznej), to rozwiązanie z wirtualną maszyną jest naprawdę niezłe i ma masę plusów. Wydajność też jest super, choć przydaje się w tym momencie sporo RAMu - no ale to i tak konieczność. Oczywiście można się bawić przez Bootcamp, ale po co? Zewnętrzny dysk może być w exFat, może też być na NTFSie. Są sterowniki (darmowe NTFS-3G) umożliwiające zapis na tym systemie plików (a w nowych systemach nie wiem czy nie ma pełnej obsługi od razu). Korzystam z tego rozwiązania już jakiś czas i nie było problemów. Przydaje się to między innymi do tego, by podłączać dyski znajomych oraz starszy sprzęt. Do klasycznych rozwiązań, czyli by od czasu do czasu coś zarchiwizować lub skopiować - działają w zupełności zadowalająco szybko.

Aeon88
01-08-2012, 12:42
No właśnie wszyscy każą wszystko robić na 1 partycji.. Tymczasem ja sobie poprostu nie wyobrażam pracy w taki sposób, przyzwyczajony z windy wiem, że jakiekolwiek dane stałe na C: nie mają racji bytu, bo w przypadku padnięcia systemu tracę wszystko. Zawsze mam tak że jest 1 partycja na system i programy, a 2 partycja na dane, coś się sypie to mogę już teraz C: wywalić w cholerę i postawić w godzinę system z programami albo odzyskać z kopii systemu w kilkanaście minut, a wszystkie dane pozostają na D: nietknięte.

Nie wyobrażam sobie sytuacji, że mam w imacu 1 dysk, 1 partycję ogromną, i tam wszystko na niej poukładane wg systemowych folderów OSXa, np taki Lr i jego biblioteka w systemowym folderze dokumentów. Co mi z tego że mam drugi dysk zewnętrzny i na nim kopię danych, codziennie coś z danymi robię więc nie są w 100% aktualne te na zewnętrznym, i np w razie usterki systemu OSX jak bym chciał formatować partycję z OSXem to usuwam wszystkie dane aktualne, łącznie z biblioteką Lr.. Wtedy ok, mam dysk zapasowy, po formacie wszystko mogę z niego skopiować co potrzebuję spowrotem na bigastą partycję OSXa, ale ludzie, to jest masa pracy żeby całą bibliotekę spowrotem przenosić na systemowy, wszystkie pliki mnie interesujące do systemowych folderów, układać to w odpowiednie katalogi itp itd.... Na windzie wszystko mam na D:, po formacie tylko to podłączam spowrotem i wszystko hula, a na OSX musiałbym wszystko układać od zera...

Nie da się tak zrobić żeby na maczku jednak mieć 2 partycje, na 1 system a na 2 dane? Tak żeby w razie awarii systemu i formatu nie tracić wszystkiego tylko postawić sam system i programy a strukturę swoich danych na drugiej partycji mieć nienaruszoną i gotową do pracy? Tak to robię od X czasu na windzie...

Wogóle jak ludzie pracują na OSX na 1 partycji ze wszytkim poukładamyn w OSXowych systemowych folderach? Nie boicie się o to wszystko w razie padnięcia systemu i formatu?

qooba
01-08-2012, 12:45
ale po co się martwisz?
Time Machine wszystko przenosi, nie masz się o co martwić...

Aeon88
01-08-2012, 12:52
Czyli co, mam 1 partycję z systemem, programami i plikami (zdjęcia/video/pliki html/php/strony www zrobione/grafiki) poukładanymi w systemowe foldery, coś tak jak w windzie Moje dokumenty i podfoldery Obrazy, Muzyka, Video, Pobrane itp. Mam drugi dysk zewnętrzny 1 czy 2TB. Odpalam TimeMachine, i ten programik kopiuje całe drzewo tych systemowych katalogów z moimi ważnymi danymi na ten dysk zewnętrzny? I w razie awarii na "C" stawiam od nowa OSXa i programy a potem z time machine przywracam wszystkie pliki na swoje oryginalne miejsca i wszystkie one działają bez zarzutu tak jak by wogóle formatu nie było?

Matey3000
01-08-2012, 13:01
Tak.

Tom01
01-08-2012, 13:04
No właśnie wszyscy każą wszystko robić na 1 partycji..

Bo tak jest najbardziej sensownie. Partycje to rzecz stricte techniczna, np na przestrzeń wymiany, na folder var itd. Wydziela się czasem osobną partycję na obszar programów i danych użytkownika, ale to specyficzna sytuacja i ma zastosowanie w technice serwerowej przy złożonych układach macierzowych/LVM. Windows przyzwyczaił ludzi do literek dysków i partycjonowania, ale to wcale nie jest poprawna droga. Musi Pan wiedzieć, że tak naprawdę partycjonowanie, jeszcze w DOS wzięło się z ograniczeń systemu plików FAT i takie przyzwyczajenie pokutuje do dziś.

bo w przypadku padnięcia systemu tracę wszystko.

W sytuacji padnięcia systemu niczego się nie traci. Nawet w Windows. Dysfunkcja systemu operacyjnego to nie działanie jego samego, z danymi się nic nie dzieje. Dopiero działania użytkownika mogą zagrozić danym - słynny "format", lekarstwo na wszystko.

coś się sypie to mogę już teraz C: wywalić w cholerę i postawić w godzinę system z programami albo odzyskać z kopii systemu w kilkanaście minut, a wszystkie dane pozostają na D: nietknięte.

Typowo windowsowy punkt widzenia i "metody serwisowe". Cudzysłów zamierzony. Zobaczy Pan, że bez tego można zupełnie spokojnie żyć, choć niektórym przez długi czas bardzo brakuje zajmowania się systemem. Czują się nieswojo. Szukają czegoś do "porządkowania" i "czyszczenia" systemu bo zostawienie go samemu sobie wydaje się nienaturalne. Stawianie nowego systemu to w środowisku windzianym jak świeży prysznic po podróży. ;)

Nie wyobrażam sobie sytuacji, że mam w imacu 1 dysk, 1 partycję ogromną, i tam wszystko na niej poukładane wg systemowych folderów OSXa, np taki Lr i jego biblioteka w systemowym folderze dokumentów.

Dane programów i dane użytkownika są w folderze użytkownika, ale nie pomieszane. Martwi się Pan na zapas. Podobny układ jest w Vista/7 gdzie folder User zawiera dane programów (przynajmniej powinien) i dokumenty użytkownika. Tyle że po poważnej awarii systemu Windows przeniesienie folderu Users nie odbuduje struktury danych użytkownika i nie przywróci działania programów a w OSX tak.

Co mi z tego że mam drugi dysk zewnętrzny i na nim kopię danych, codziennie coś z danymi robię więc nie są w 100% aktualne te na zewnętrznym, i np w razie usterki systemu OSX jak bym chciał formatować partycję z OSXem to usuwam wszystkie dane aktualne, łącznie z biblioteką Lr..

1. Nie formatuje się dysku systemowego z OSX. To znaczy formatuje się, jak jest nowy. Ludzie używają systemu od pierwszej instalacji, aktualizują wersje, zmieniają sprzęt a system i wszystko na dysku jest jak było. To działa latami. Niczego się nie wywala, nie stawia systemu co sezon. Zmiana wersji OSX to 40 min i wszystko jest jak było. No, oczywiście poza różnicami w nowszej wersji.
2. Kopia Time Machine robi się sama, przyrostowa co godzinę. Można z niej odtworzyć jeden plik przypadkowo zgubiony lub jego wcześniejszą wersję lub cały system i w 20-40 minut ze wszystkimi programami, danymi, ustawieniami i hasłami. Nie tylko na tym samym komputerze, ale można zrobić sobie takie odtworzenie na następnym, np nowszym kompie lub laptopie. Kopia 1:1 i wszystko działa. Bez nawet wydawałoby się niezbędnych aktywacji i innego namolnego udowadniania, że nie jesteśmy złodziejami. I co najfajniejsze, nie wymagane są praktycznie żadne działania użytkownika. To praktycznie full automat.

Wogóle jak ludzie pracują na OSX na 1 partycji ze wszytkim poukładamyn w OSXowych systemowych folderach? Nie boicie się o to wszystko w razie padnięcia systemu i formatu?

OSX nie pada. ;)

PS. Z uwagi na to że, jak czuję, ma Pan silne windowsowe przyzwyczajenia, proponuję przynajmniej na początku pytać co i jak się robi bo narobi Pan bigosu i będzie co rusz wyważał otwarte drzwi.

Aeon88
01-08-2012, 13:13
No to gitara :)

Ale Panie Tom1 proszę się ze mnie nie nabijać :) bo pozory mylą...

Znam się na sprzęcie bdb, to samo z windą. Potrafię bardzo zjechany i zasyfiony system doprowadzić do porządku. Jednak były takie sytuacje, (nawet ostatnio, jedna powtarzająca się ostatnio dość czesto) że żadne próby przywrócenia systemu czy grzebania w plikach nie pomagały. Miało to miejsce po aktualizacjach krytycznych, po których system się sypał (bo miałem go mocno przerobionego wizualnie) i nic nie pomagało, zabezpieczenia się sypały i nie miałem dostępu do żadnych aplikacji po takich aktualizacjach, nawet pulpit zdalny nie pomógł profesjonalistom w serwisie microsoftu. Dysk C: był poprostu dead, nawet instalowanie go od zera bez formatu (naprawa systemu) nie pomagały. Format to u mnie ostateczność, ale o ile robię to może raz na 2-3 lata (poza ostatnim problemem z aktualizacjami powtarzającym się co 1-2 miesiące) to nigdy nie wiadomo kiedy coś takiego się stanie, dlatego przyzwyczajony do sypiącego się po czasie 98/XP nauczyłem się dzielić to co ważne od tego co mogę stracić właśnie dzięki partycjonowaniu. Także moje obawy były dość uzasadnione.

Co do TimeMachine, fajna sprawa jeśli to działa tak jak piszecie i z przywracaniem pojedyńczych plików czy całego systemu to żaden problem. Wtedy rzeczywiście nie martwił bym się o partycje. Jednak co do osobnej partycji na windę to chyba jednak ją stworzę, czasem w coś gram więc się przyda, a i wolałbym żeby corel korzystał ze 100% mocy procka szczególnie przy dużych składach. Podwójnego CS wtedy też postawię, bo i tak nie sprzedam PS CS5 bo mam wersję student, a robiąc coś w corelu, jeśli dostanę zdjęcia do projektu, nie będę musiał restartować systemu żeby je obrobić i wstawić, tylko będę miał program pod ręką.

Czyli podsumowując, Maczek z 1 dyskiem dużym, do tego boot camp, dysk podzielony na 2 partycje, na 1 osx ze "wszystkim", na drugiej winda z corelem i PS. Do tego TimeCapsule czy inny wynalazek i kopia systemu OSX kiedy zechcę. Git. Jescze tylko 1 rzecz - będę mógł dysk zewnętrzny podzielić na 2 partycje żeby 1 większą przypisać do time machine a drugą mniejszą zostawić na ręczny backup plików z windy i corela? Time Machine zrobi mi kopię automatycznie całego systemu OSX i plików, potrzebuję jeszcze miejsce na kopie danych Corela z windy, nie będzie to chyba problemem prawda?

Tom01
01-08-2012, 13:37
No to gitara :)

Ha! Zobaczy Pan JAK gra. Nie bez powodu znakomita większość przesiadających się na makówki ani myśli o powrocie. Choć trzeba przyznać, że zmiana stereotypów bywa bolesna i nerwowa. Sam przesiadałem się 3 razy. Za trzecim skutecznie. W tej chwili, a pracuję na Macu już ładne kilka lat, kiedy siadam do Windows mam wrażenie straszliwego ograniczenia i prymitywizmu. Świeżutki przykładzik: Znajomy wpadł z uwalonym notebookiem, który trzeba wysłać na gwarancję. Oczywiście dane trafi pewnie szlag, jak wymienią na nowy, bo chińszczyzny się raczej nie naprawia. No to trzeba byłoby zgrać dysk, najlepiej zrobić jego obraz. Godzina szukania programów, kombinacje alpejskie, wypalanie bootowalnych CD itp, a to dysku źródłowego nie widać a to docelowego, a to program miele bez sensu i nic nie robi a to protestuje z byle powodu. W końcu podpiąłem do makówki i za 30 min obraz leżał na moim dysku. Większość rzeczy robi się PO PROSTU. Bez szukania narzędzi do tego i kombinowania.

Pawel92
01-08-2012, 13:45
... kiedy siadam do Windows mam wrażenie straszliwego ograniczenia i prymitywizmu...

I zaczynamy od nowa to samo. Watek, tak tak poprzedni, poleci w kosmos... :wink:

jackrabbit
01-08-2012, 13:45
Ha! Zobaczy Pan JAK gra. Nie bez powodu znakomita większość przesiadających się na makówki ani myśli o powrocie. Choć trzeba przyznać, że zmiana stereotypów bywa bolesna i nerwowa. Sam przesiadałem się 3 razy. Za trzecim skutecznie. W tej chwili, a pracuję na Macu już ładne kilka lat, kiedy siadam do Windows mam wrażenie straszliwego ograniczenia i prymitywizmu. Świeżutki przykładzik: Znajomy wpadł z uwalonym notebookiem, który trzeba wysłać na gwarancję. Oczywiście dane trafi pewnie szlag, jak wymienią na nowy, bo chińszczyzny się raczej nie naprawia. No to trzeba byłoby zgrać dysk, najlepiej zrobić jego obraz. Godzina szukania programów, kombinacje alpejskie, wypalanie bootowalnych CD itp, a to dysku źródłowego nie widać a to docelowego, a to program miele bez sensu i nic nie robi a to protestuje z byle powodu. W końcu podpiąłem do makówki i za 30 min obraz leżał na moim dysku. Większość rzeczy robi się PO PROSTU. Bez szukania narzędzi do tego i kombinowania.

ooo, akurat mnie czeka cos podobnego na najblizszych dniach, mam ze 3 uwalone lapki w pokoju z ktorych musze zrzucic zdjecia na maca. w jaki sposob do maca to podlaczyc? kupic przejsciowke, wymontowac dyski i w ten sposob to robic? czy da rade kablu po prostu? lapki sie wlaczaja, tylko system odmawia posluszenstwa :)

Tom01
01-08-2012, 13:47
Jescze tylko 1 rzecz - będę mógł dysk zewnętrzny podzielić na 2 partycje żeby 1 większą przypisać do time machine a drugą mniejszą zostawić na ręczny backup plików z windy i corela? Time Machine zrobi mi kopię automatycznie całego systemu OSX i plików, potrzebuję jeszcze miejsce na kopie danych Corela z windy, nie będzie to chyba problemem prawda?

Dyski sieciowe, tzn NASy, umożliwają wydzielenie osobno zasobów dostępnych jako dysk i osobno przestrzeni na kopie TimeMachine. Synology takie robi i nie są nawet drogie. TM domyślnie robi kopię całego dysku systemowego. Można dołączyć archiwizację innych dysków jeśli są w komputerze. Nie używam partycji więc nie powiem czy na jednym dysku można wybierać partycje do archiwizacji, ale pewnie tak. Co do ilości dysków, proponuję poważnie rozważyć iMaca czy Mini w wersji z dwoma dyskami. Mini ma wówczas szumną nazwę serwer. Z dwoma dyskami wszystko wówczas jest prościej zrobić. Drugi dysk (nie partycja) może być windowsowa, lub dysk na kopie. Przeglądanie archiwum jest znacznie sprawniejsze niż na zewnętrznym/sieciowym.

Oprócz postawienia natywnej windy, proponuję zobaczyć jak będzie działał Corel na wirtualce. AutoCady i inne kobyły działają zupełnie poprawnie, niewykluczone, że Panu też wystarczy. Najlepszy moim zdaniem pakiet do witrualizacji to Parallels. Płatny, ale testowo można przez 30 dni sprawdzić czy jest za co płacić. Sam używam, mam postawione XP, Vistę i 8. Mogę odpalić wszystkie na raz. Śmiga aż miło.

ooo, akurat mnie czeka cos podobnego na najblizszych dniach, mam ze 3 uwalone lapki w pokoju z ktorych musze zrzucic zdjecia na maca. w jaki sposob do maca to podlaczyc? kupic przejsciowke, wymontowac dyski i w ten sposob to robic? czy da rade kablu po prostu? lapki sie wlaczaja, tylko system odmawia posluszenstwa :)

Trzeba wyjąć dysk i podłączyć. Albo bezpośrednio albo przez kieszeń.

I zaczynamy od nowa to samo. Watek, tak tak poprzedni, poleci w kosmos... :wink:

To jest wątek dla nas. Ortodoksyjnych windziarzy prosimy, ten tego... wypad stąd. ;)

qooba
01-08-2012, 13:52
Odpalam TimeMachine, i ten programik kopiuje całe drzewo tych systemowych katalogów z moimi ważnymi danymi na ten dysk zewnętrzny? I w razie awarii na "C" stawiam od nowa OSXa i programy a potem z time machine przywracam wszystkie pliki na swoje oryginalne miejsca i wszystkie one działają bez zarzutu tak jak by wogóle formatu nie było?

nie trzeba instalować programów, one też zostaną przywrócone z TM

qooba
01-08-2012, 13:54
2. Kopia Time Machine robi się sama, przyrostowa co godzinę. Można z niej odtworzyć jeden plik przypadkowo zgubiony lub jego wcześniejszą wersję lub cały system i w 20-40 minut ze wszystkimi programami, danymi, ustawieniami i hasłami. Nie tylko na tym samym komputerze, ale można zrobić sobie takie odtworzenie na następnym, np nowszym kompie lub laptopie. Kopia 1:1 i wszystko działa. Bez nawet wydawałoby się niezbędnych aktywacji i innego namolnego udowadniania, że nie jesteśmy złodziejami. I co najfajniejsze, nie wymagane są praktycznie żadne działania użytkownika. To praktycznie full automat.

Nie do końca :) Photo Mechanic wymaga ponownej aktywacji. Zmieniałem dysk z HDD na SSD i poprosił mnie o ponowne wprowadzenie klucza ;)

Tom01
01-08-2012, 14:01
Nie do końca :) Photo Mechanic wymaga ponownej aktywacji. Zmieniałem dysk z HDD na SSD i poprosił mnie o ponowne wprowadzenie klucza ;)

Tego akurat nie znam, ale moje aplikacje, a jest ich sporo, nie chciały aktywacji. System też nie. Zresztą OSX w ogóle się nie aktywuje. Instaluje i tyle. Jak za starych dobrych czasów.

Aeon88
01-08-2012, 14:12
Bardzo mnie wszystko cieszy co tu czytam, bo w moim przypadku będzie to oznaczało praktycznie 0 pracy przy aktualizacji sprzętu lub przy awariach. Ja stawiam na zestaw miniacz + ACD Led 27" (lub w ostateczności 24, jednak szukał będę 27). Dużo łatwiej przy przesiadce na nowszy miniacz będzie mi sprzedać samego miniacza właśnie za 2 klocki, dołożyć 1-1,5tys i kupić nowy, monitor mając ten sam bo jest w miarę ok, niż sprzedawać całego imaka 21,5 czy 27, bo ciężej droższy sprzęt sprzedać niż tani. Wtedy przed sprzedażą miniaka robię kopię TM, miniaka odpinam, podpinam nowy i po 40min mam system przywrócony ze wszystkim, w pełni gotowy do pracy - to mi się baaaaaaaaardzo podoba.

Jeszcze tylko 1 rzecz mnie trapi - serwis. W przypadku PC jak coś się zchrzani (grafika, zasilacz) idę do najbliższego sklepu, kupuję, wymieniam i pracuję dalej. W przypadku miniacza jeśli coś padnie muszę wysłać cały na gwarancję a to pewnie potrwa z miesiąc zanim go dostanę, co w mojej firmie jest nie do przyjęcia. Nastawiać się więc na 2 miniacze żeby ten drugi leżał w szafce i czekał na awarię mechaniczną pierwszego, czy to są sprzęty które raczej się nie psują?

Jeśli to jest coś awaryjnego, to pewnie pomyslę nad Mac Pro, bo tam prędzej wymienię pojedyńczą uszkodzoną część, tyle że z quad i5 się będę musiał pożegnać, bo raczej mnie nie będzie stać odrazu na takiego wypasionego prosiaka...

grudzinsky
01-08-2012, 16:03
nie wiem jak w PL jest z serwisem Apple, ale w UK jak chcialem naprawic (wymienic plyte glowna w starym MBP) zadzwonilem na infolinie Apple, a ci mnie umowili na nastepny dzien w najblizszym ich punkcie (zaznaczam, ze naprawa byla pogwarancyjna)

Tom01
01-08-2012, 18:56
czy to są sprzęty które raczej się nie psują?

Wszystko się psuje, ale awarie Apple to rzadkość. Serwis też niczego sobie działa. Szwagrowi zaczął dziwnie działać dźwięk w Ipadzie. Wymienili na nowy a całość trwała 1 dzień + wysyłki.

qooba
01-08-2012, 21:41
u mnie w MBP odpał klawisz TAB, to w ciągu godziny wymienili mi cały topcase z nową klawiaturą :)

jackrabbit
01-08-2012, 21:43
u mnie w MBP odpał klawisz TAB, to w ciągu godziny wymienili mi cały topcase z nową klawiaturą :)

mi w ajfonie zepsul sie ten gorny przycisk, umowilem sie na naprawe na kolejny dzien ale nie zdazylem tam pojechac bo przycisk sam sie naprawil!

Tom01
01-08-2012, 21:45
mi w ajfonie zepsul sie ten gorny przycisk, umowilem sie na naprawe na kolejny dzien ale nie zdazylem tam pojechac bo przycisk sam sie naprawil!

A u mnie nic się nie popsuło a serwis dzwoni dwa razy w tygodniu czy czasem czegoś nie trzeba. ;)

AndrzejMirek
01-08-2012, 22:05
Koledzy chcę się przyłączyć do grona japcoków. Kupuję Ipada na dniach. Waham się pomiędzy ipadem 3 4g+Wifi 16 gb a ipadem 2 32 gb 3g + wifi. Dodam, że potrzebuję go głównie do internetu oraz prezentacji zdjęć. Trójka przemawia do mnie nowym ekranem retina a dwojka z tego co oglądałem na porównaniach w youtube jest szybsza.. Pomóżcie wybrać..

Tom01
01-08-2012, 22:06
Różnica w szybkości jest niewyczuwalna a różnica w ekranie powala na kolana. Wybór jest prosty, szczególnie do pokazywania portfolio.

morzon
01-08-2012, 22:07
Kup Ipada 3 4g 16gb. Poważnie. Miałem niedawno ten dylemat i wybrałem jak wybrałem ;) Ekran wymiata, a net mobilny to po prostu niesamowita wygoda - śieć WiFi jest słabiutko u nas rozwinięta (tzn wszędzie coś łapie, ale pod hasłem), więc nie stawiałbym na to. Zwłaszcza jak ma być to do neta używane.

MrQba
01-08-2012, 22:27
Koledzy chcę się przyłączyć do grona japcoków. Kupuję Ipada na dniach. Waham się pomiędzy ipadem 3 4g+Wifi 16 gb a ipadem 2 32 gb 3g + wifi. Dodam, że potrzebuję go głównie do internetu oraz prezentacji zdjęć. Trójka przemawia do mnie nowym ekranem retina a dwojka z tego co oglądałem na porównaniach w youtube jest szybsza.. Pomóżcie wybrać..
Zdecydowanie ipad 3 4g. Mobilny net wielokrotnie uratował mi tyłek.

Bardzo mnie wszystko cieszy co tu czytam, bo w moim przypadku będzie to oznaczało praktycznie 0 pracy przy aktualizacji sprzętu lub przy awariach. Ja stawiam na zestaw miniacz + ACD Led 27" (lub w ostateczności 24, jednak szukał będę 27). Dużo łatwiej przy przesiadce na nowszy miniacz będzie mi sprzedać samego miniacza właśnie za 2 klocki, dołożyć 1-1,5tys i kupić nowy, monitor mając ten sam bo jest w miarę ok, niż sprzedawać całego imaka 21,5 czy 27, bo ciężej droższy sprzęt sprzedać niż tani. Wtedy przed sprzedażą miniaka robię kopię TM, miniaka odpinam, podpinam nowy i po 40min mam system przywrócony ze wszystkim, w pełni gotowy do pracy - to mi się baaaaaaaaardzo podoba.

Jeszcze tylko 1 rzecz mnie trapi - serwis. W przypadku PC jak coś się zchrzani (grafika, zasilacz) idę do najbliższego sklepu, kupuję, wymieniam i pracuję dalej. W przypadku miniacza jeśli coś padnie muszę wysłać cały na gwarancję a to pewnie potrwa z miesiąc zanim go dostanę, co w mojej firmie jest nie do przyjęcia. Nastawiać się więc na 2 miniacze żeby ten drugi leżał w szafce i czekał na awarię mechaniczną pierwszego, czy to są sprzęty które raczej się nie psują?

Jeśli to jest coś awaryjnego, to pewnie pomyslę nad Mac Pro, bo tam prędzej wymienię pojedyńczą uszkodzoną część, tyle że z quad i5 się będę musiał pożegnać, bo raczej mnie nie będzie stać odrazu na takiego wypasionego prosiaka...

Sam czekam na nowego mini. To najlepsze rozwiązanie. Wyjdzie na ivy bridge to podmieniam a stary ląduje pod tv jako serwer. Zastanów sie tylko czy 27 ACD nada sie do foto. Sam go pragne ale używam nec pa231w i przesiadka mogła by być uciążliwa. Wydać 2x wiecej kasy niz nec za gorszy obraz. Dysonans pozakupowy na samym starcie ;)

AndrzejMirek
01-08-2012, 22:29
Tak więc wybieram trójkę z 4g. Powiedzcie jeszcze proszę jaki internet do tego wybrać? Abonament, kartę? Jaka sieć? Plus, orange, t-mobile, play?

mOSAd
01-08-2012, 22:33
Ja mam wersję bez sieci. Bo nie mam w żadnym mobilnym urządzeniu sieci - trudno, nie muszę, a abonament płacić dodatkowo za coś, z czego praktycznie nie korzystam - nie chcę. Przy lepszych planach taryfowych typu prepaydowa opłata na ileś GB na *rok* - zdecydowałbym się na 3G, czy tam 4G. Ale używam iPada głównie w domu, a poza nim, do czytania książek, prezentacji zdjęć, filmów. Jeżeli iPad ma wybywać poza mieszkanie, a do tego jeździmy własnym samochodem, to zdecydowanie warto kupić wersję z 4G. Będzie GPS, masa programów opartych na naszej lokalizacji i no i przeglądarka. Pojemność na moim dysku zżerają głównie filmy i muzyka, w następnej kolejności zdjęcia. Niektóre aplikacje mogą trochę danych przechowywać też. Wszystko co związane z mapami w wersji offline bym podejrzewał. 16 GB to troszkę mało, jednak wystarczy przy oszczędnym gospodarowaniu danymi. Jeżeli muzyki słuchasz na czymś innym to tym lepiej. Zresztą iPod gra lepiej niż iPad, a i wygoda, pojemność o wiele lepsza. Zdjęcia - zależy ile musisz mieć ze sobą dostępne natychmiast. Jednak osobiście kupując dziś wolałbym pierwszą opcję - ekran Retina plus 4G kosztem pojemności dysku twardego. Plany taryfowe sieci komórkowych będą ulegać przeobrażeniom. Nowy iOS wprowadza też fajne metody komunikacji, więc warto.
PS. Spóźniłem się! :D

AndrzejMirek
01-08-2012, 22:40
Spóźniłeś się! :P Wybór padł na trójkę 16 gb z 4G, teraz szukam internetu. Czytam i czytam i wychodzi na to, że warto wziąć na kartę. Ma ktoś coś takiego?

MrQba
01-08-2012, 22:41
W cenie ACD 27 masz 2x nec pa231w (mega duzo miejsca do pracy) lub dołóż 500 zł i kupić nec pa271w.

MrQba
01-08-2012, 22:42
Spóźniłeś się! :P Wybór padł na trójkę 16 gb z 4G, teraz szukam internetu. Czytam i czytam i wychodzi na to, że warto wziąć na kartę. Ma ktoś coś takiego?

Allegro - internet na karte - orange - 6gb na rok za mniej niz 40 zł - zdecydowanie polecam ;)

AndrzejMirek
01-08-2012, 22:44
A na ile wystarczy 6gb?n Znalazłem 7,5 gb za 44 też na rok.

rychu_cmg
01-08-2012, 22:47
Tak więc wybieram trójkę z 4g. Powiedzcie jeszcze proszę jaki internet do tego wybrać? Abonament, kartę? Jaka sieć? Plus, orange, t-mobile, play?
Zależy ile potrzebujesz. W zeszłym tygodniu kupiłem w T-mobile Blueconnect na abonament 1GB za 6,90 zł jedyny minus to umowa na 48 miesięcy, ale mimo to wychodzi taniej niż przy umowie na 2 lata. I jeszcze modem USB mi dołożyli za złotówkę.
Do tego co mam można jeszcze dokupić pakiet danych - dodatkowy gigabajt kosztuje jak dobrze pamiętam 15 zł

MrQba
01-08-2012, 22:48
A na ile wystarczy 6gb?n Znalazłem 7,5 gb za 44 też na rok.

ja w 2 miechy zuzylem 500 mb. Jak nie bedziesz ogladal teledyskow na youtube to mysle ze styknie na caly rok. Chyba ze serfujesz non stop po za wifi to wtedy nie wiem.
PS sa i 12 gb za 60 zl jesli duzo potrzebujesz.

AndrzejMirek
01-08-2012, 22:57
Generalnie będzie używany w terenie, ale do przeglądania forum, facebooka, czasem youtube. W domu będzie korzystał z wifi.
Podałbyś linka do tego 12 gb, kupię i będę miałz głowy na jakiś czas :)

I jakie są 'procedury'? Kupuję, wkładam do ipada i śmiga, czy trzeba cośrejestrować, konfigurować w ipadzie itp?

Aeon88
01-08-2012, 23:15
Zastanów sie tylko czy 27 ACD nada sie do foto. Sam go pragne ale używam nec pa231w i przesiadka mogła by być uciążliwa.

Powiem Ci że też nad tym myslałem, ale wyobraź sobie że obecnie pracuję na BenQ G2220HD, zwykła TN, słaba zresztą, ale jakoś udało mi sie programowo (Gamma Panel) ustawić (bo o kalibracji tu nie ma mowy) obraz na tyle dobrze, że jak zdjęcie obrabiam to na dobrych monitorach IPS wygląda wporządku, na wydruku również doszedłem do tego co chcę, na ipadzie jest bajka, więc myslę że 27calowy IPS łatwiej mi będzie do pracy przystosować niż obecnego grata i mi wystarczy, bo to już będzie przepaść większa niż kaniony w USA pod względem jakości obrazu.

Wiadomo że jakiś Nec PAXXXX będzie lepszy, ale ja nie jestem aptekarzem żeby aż takie różnice widzieć, tym bardziej że obraz na obecnym Benq po nałożeniu profilu jest (jak dla mnie) zdatny do pracy, to dobrze ustawiony ACD spisze się bardzo dobrze. A ACD kusi niemiłosiernie bo strasznym pedantem jestem i uwielbiam pracować na czymś co dobrze wygląda (wiem że to nie pokolei ale tak już mają pedanci...). Co do ceny - nie mam zamiaru wydawać na niego 4500zł. ACD 24 kupię z palcem w tyłku poniżej 2000 używkę 1-2 letnią, ACD 27 myslę że spokojnie poniżej 3000 też, a nawet w okolicach 2600zł, a to już nie jest tak strasznie dużo kasy za 27 cali IPS. Miniacza kupię pewnie nowego, monitor mogę mieć używkę.

Nigdy przenigdy nie bierz czegoś z limitem w taki sposób, że poza limitem płacisz za każde 100kb.... Tak naprawdę 6 czy 7GB to jest pikuś, 1 trailer na YT w HD zajmuje 150-250MB, a to już 1/8-1/4GB! Dasz ipada dziecku na wyjeździe, poogląda bajki na necie i pół transferu nie ma. W życiu bym się w takie coś nie pakował, i to jeszcze na 48 miesięcy - to już wogóle jest porażka na całej linii. Ty zdajesz sobie sprawę jakie oferty będą za 3-4 lata w sieciach? Limity X razy większe, a taki net za jaki Ty będziesz płacić prawie 50zł/miesięcznie inni będą mieć za friko w heyah czy freshu... Net się rozwija zastraszająco szybko, nie podpisywał bym umowy dłuższej niż na 12 miesięcy, na 24 to już wogóle bardzo długo (popatrzcie na oferty jakie były 2 lata temu - przepaść).

Jak bierzesz neta, to zamiast GB w pakiecie patrz na to, żeby po wykorzystaniu tego pakietu nie płacić za dalsze korzystanie, tylko conajwyżej szybkość niech spadnie. To jest jeszcze w miarę rozsądne korzystanie. Płatny net po limicie to głupota, jeszcze mając limit 7GB na cały rok, toż to 500MB miesięcznie! (mniej więcej)

AndrzejMirek
01-08-2012, 23:19
Ale ja szukam na kartę, absolutnie nie chcę wiązać się umową :)
12 GB na rok, ale jeśli wykorzystam wcześniej, to chyba nie problem ;) A dzieci nie mam więc bajki po nocach też odpadają ;)

Aeon88
01-08-2012, 23:23
Co do 12GB/rok to to jest w Orange. Nie wiem czy to jest powszechne czy nie, od znajomych którzy są w orange słyszę często narzekania, że internet Orange Free im nie działa częściej niż działa, a przy skarżeniu się w BOKu odbijają piłeczkę że działać nie musi bo to darmowa rzecz i nie są zobligowani do tego żeby tego pilnować bo ważniejsze są połączenia głosowe i jeśli jest ich dużo w sieci jednocześnie to miejsce na internet zostaje ograniczone przez co dzieje się co się dzieje. Ale to było w sytuacji telefonu na kartę z internetem za friko, nie wiem czy tak jest też z ofertą stricte internetową na kartę do laptopów/tabletów więc ręki sobie uciąć nie dam. Sam to sprawdź, jakie są opinie w sieci na temat tego neta.

rychu_cmg
01-08-2012, 23:25
Ale ja szukam na kartę, absolutnie nie chcę wiązać się umową :)
12 GB na rok, ale jeśli wykorzystam wcześniej, to chyba nie problem ;) A dzieci nie mam więc bajki po nocach też odpadają ;)
Przy prepaid masz określoną ważność konta w zależności od doładowania. W praktyce mogłem jeszcze korzystać z internetu (T-mobile) 3 miesiące po zablokowaniu połączeń wychodzących. Uważaj też na dodatkowe GB po doładowaniach, chyba w każdej sieci przepadają one po miesiącu.

MrQba
01-08-2012, 23:35
Generalnie będzie używany w terenie, ale do przeglądania forum, facebooka, czasem youtube. W domu będzie korzystał z wifi.
Podałbyś linka do tego 12 gb, kupię i będę miałz głowy na jakiś czas :)

I jakie są 'procedury'? Kupuję, wkładam do ipada i śmiga, czy trzeba cośrejestrować, konfigurować w ipadzie itp?

http://allegro.pl/pre-paid-internet-na-karte-87847
tu sa wszystkie oferty. Szukaj takiej oferty która jeszcze docina karte do microsim ! Ja kupilem i nic z nią nie robiłem. Wsadziłem w iPad i hula.
PS pierwszego sima dociąłem na oko nożykiem i też działał. Kolesie mają wycinarki wiec problem z głowy.

AndrzejMirek
01-08-2012, 23:47
a jak ze sprawdzeniem stanu konta z poziomu ipada? Bo dzwonić i pisać smsów chyba się nie da a konto sprawda się poprzed kod albo wysłanie smsa?

MrQba
01-08-2012, 23:56
a jak ze sprawdzeniem stanu konta z poziomu ipada? Bo dzwonić i pisać smsów chyba się nie da a konto sprawda się poprzed kod albo wysłanie smsa?

Nie da sie. Po włożeniu karty wyzerowałem licznik zużycia i tam obserwuje ile mi poszło mb. Można wyjąć sima i pewnie włożyć przez adapter do komórki i sprawdzić. Nie wiem nie interesowałem sie tym. Póki działa net to działa. Jak przestanie kupie nową karte a stara poleci na śmietnik. ;)

AndrzejMirek
02-08-2012, 00:00
Też racja w sumie śmieszne pieniążki jak za internet. Dobra, dzięki wielkie koledzy, już wiem co zamawiać :)
A i jeszcze jedno - bo kupuję nówkę - trzeba formować baterię?

grudzinsky
02-08-2012, 00:32
wlasnie ze zdjec wrocilem i chcialem odpalic NEF'a w NX2 i tak jak zawsze moglem sobie zdjecie wywolywac tak teraz wyswietla mi sie i nic z nim zrobic nie moge poza obrotem i jakimis *******ami :( jeszcze kilka dni temu wszystko dzialalo normalnie. czyzby jakies problemy CNX'a 2 z ML? jakies rady? ACR dziala normalnie

mOSAd
02-08-2012, 00:43
Też racja w sumie śmieszne pieniążki jak za internet. Dobra, dzięki wielkie koledzy, już wiem co zamawiać :)
A i jeszcze jedno - bo kupuję nówkę - trzeba formować baterię?
Akumulatorów się nie formuje od wielu wielu już lat. To są historie z zeszłego stulecia. Włączasz i działasz. Długo długo działasz i wszystko jest takie śliczne, kolorowe, bajeczne, cichutkie, przenośne...

AndrzejMirek
02-08-2012, 00:53
Do czasu aż spadnie ze stołu albo wpadnie do wanny ;)

mOSAd
02-08-2012, 01:02
Do czasu aż spadnie ze stołu albo wpadnie do wanny ;)
Z tą wanną to rzeczywiście trzeba uważać! Mnie jakoś nie udało się utopić przez rok, teraz korzystam z kabiny prysznicowej, więc przyjemność oglądania w "basenie" (wraz z zagrożeniem wodowania) odpadła.
A ze stołu - to podobnie jak z lustrzanką - szybko się uczymy przykładać ciut większą wagę do tego, jak kładziemy cenny sprzęt i co nam zwisa lub nie, ze stołu czy z innych miejsc. Większa szansa, że nic się nie stanie aluminiowej dość lekkiej i zwartej puszce, niż plastikowemu i delikatnemu laptopowi, jak ten spadnie. Mój brat z ponad metra przetestował to na laptopie i ten wytrzymał o dziwo. To może i iPad wytrzyma?

grudzinsky
02-08-2012, 01:31
wlasnie ze zdjec wrocilem i chcialem odpalic NEF'a w NX2 i tak jak zawsze moglem sobie zdjecie wywolywac tak teraz wyswietla mi sie i nic z nim zrobic nie moge poza obrotem i jakimis *******ami :( jeszcze kilka dni temu wszystko dzialalo normalnie. czyzby jakies problemy CNX'a 2 z ML? jakies rady? ACR dziala normalnie

problem rozwiazane poprzez ponowne zainstalowanie cnx2

AndrzejMirek
02-08-2012, 01:55
Mój brat z ponad metra przetestował to na laptopie i ten wytrzymał o dziwo. To może i iPad wytrzyma?

Po tym co obejrzałem, zdecydowanie stwierdzam - wytrzyma.

http://www.youtube.com/watch?v=z3JXtamaO3E

mOSAd
02-08-2012, 02:20
Po tym co obejrzałem, zdecydowanie stwierdzam - wytrzyma.

http://www.youtube.com/watch?v=z3JXtamaO3E
Jak ktoś ma w domu dywan to tak. Ja mam terakotę... To jak ostatni test - jak spadnie na szkło - raczej kiepsko to widzę. Na razie nie spadł - jakby co zdam relację. Tekstową.

Greg77
02-08-2012, 06:12
Na razie nie spadł - jakby co zdam relację. Tekstową.

Zaczniesz od slowa na K:lol:
Test pokazal dokladnie to co stalo mi sie z iPhonem 3G po upadku z ok 50cm na panele drewniane......tyle, ze krecha byla mniejsza.
Jak narazie iP4 wychodzi duzo lepiej po upadkach, oczywiscie nie mialem takiego jak z 3G a mialem okazje widziec takiego ze zbitym szklem:D

Aeon88
07-08-2012, 13:42
Odzyskiwał ktoś z Was usunięte z rolki z aparatu zdjęcia/filmy z ipada lub iphona? Miałem na ipadzie nagrany filmik jak dysk ssd mi się sypie (jak wywala błędy), dziś chciałem zapakować dysk do wysyłki i nagrać na płytkę screeny oraz nagranie, a jak się okazało mądra żonka dała ipada dziecku do zabawy i pousuwał parę rzeczy, łącznie z owym filmikiem... Na ipada nic nie wgrywałem więc się raczej nie nadpisał, jest jakiś soft do odzyskiwania plików z ipada/iphona?

Próbowałem np ashampoo undeleter ale nie widzi podpiętego ipada jako poprawnego dysku czy coś w ten deseń, wywala komunikat błędu i nie chce ruszyć. Może inny program?

mOSAd
08-08-2012, 05:18
Pokop po sieci. Jeżeli iPad pierwszy lub iPhone to można spróbować tego programu co opisano tu: http://www.wondershare.com/disk-utility/ipad-recovery.html

dzejms
08-08-2012, 08:11
A nie masz w backupie w iTunes?

Marcin Jakubowski
08-08-2012, 08:44
http://allthingsd.com/20120807/samsungs-2010-report-on-how-its-galaxy-would-be-better-if-it-were-more-like-the-iphone/

Ciekawe czy istnieją gdzieś analizy zrobione przez Apple tyle, że w drugą stronę ;)

Pewnie tak.

Swoją droga jestem ciekawy tego jak Apple weszło w posiadanie tego raportu. Zapewne byłby to materiał na niezły film szpiegowski.

Aeon88
08-08-2012, 14:21
No właśnie nie mam w backupie itunes bo nie zaznaczyłem synchronizowania zdjęć... :/ Ipad to niestety wersja 2.

mOSAd
08-08-2012, 14:24
Na pewno są analizy konkurencyjnych produktów. Często jednak w produktach Apple widać świeżość i projekt zaczerpnięty nie z już sprawdzonych rozwiązań, ale albo z niszowych sprzętów, albo z innej dziedziny w ogóle. Masa ludzi pracuje nad tym, jakby tu wprowadzić coś fajnego, co się gdzieś już sprawdziło, albo jak nowa technologia nam coś umożliwi. Przykładowe porównanie z jakimś telefonem zapewne wyglądałoby podobnie, ale rekomendacja byłaby raczej nie taka, by zrobić to tak jak konkurencja. Ale by to jeszcze ulepszyć, przemyśleć i opracować własną - unikalną metodę rozwiązania problemu. Przynajmniej takie mam wrażenie po krótkiej obserwacji rozwiązań zarówno w systemie operacyjnym, sprzętowej postaci, jak i interfejsach użytkowników.

dzejms
08-08-2012, 14:27
No właśnie nie mam w backupie itunes bo nie zaznaczyłem synchronizowania zdjęć... :/ Ipad to niestety wersja 2.

Zdjęcia robiłeś ipadem? Jeśli tak to rolka zdjęć jest w backupie. Looknij w backup używając np. JuicePhone i zobacz czy tam są.

Majek
08-08-2012, 22:49
To jak tak z zupełnie innej beczki... W zasadzie wątek z pogranicza audio i Apple, ale zapytam tutaj...

Dostałem od żony w prezencie Apple TV. Strasznie zajefajny gadżet. Kupa radości. I dla mnie i dla młodego (pograć w ptaki na telewizorze - bezcenne ; -) ). Tylko mam problem z podłączeniem ustrojstwa do wzmacniacza. Że mój sprzęt jest leciwy, to nie wejścia cyfrowego. Generalnie radzę sobie tak, że z telewizora wypuszczam dźwięk jackiem po wyjściu słuchawkowym i mam go we wzmacniaczu (sprzęt kwalifikuje się do wymiany, ale póki co się wstrzymuję, bo być może pewien eksperyment będzie miał miejsce), więc co bym do telewizora nei podłączył, to słyszę to w kolumnach. Prostackie, ale dosyć skuteczne. A że audiomasturbatorem, ani tym bardziej audiofilem nie jestem, więc mi wystarcza. Nie ważne... Wszystko fajnie, grając na PS, czy oglądając film się sprawdza, bo i tak mam TV włączony. Natomiast chcąc sobie tylko muzyczki posłuchać, muszę włączać telewizor. Apple TV ma wyjście cyfrowe optyczne, tylko nie mam się nim gdzie podłączyć (póki co, mam nadzieję). Apple ma natomiast w ofercie TAKI OTO KABELEK (http://store.apple.com/pl/product/H7124ZM/A/iwires-3-5mm-to-digital-optical-cable?fnode=51&fs=s%3DpriceLH%26m.productKind%3Daudio_cable). Z jednej strony jack, z drugiej strony optyczny. Jak toto ma działać, nie mam pojęcia, ale skoro coś takiego istnieje, to znaczy, że działa. No ale... W opisie produktu czytamy, że to jest kabel do podłączenia sprzętu bez wyjścia cyfrowego (np. iMaca) do wzmacniacza z wejściem cyfrowym. Natomiast czy taki kabel zadziała w drugą mańkę? W sensie, że podepnę go do wyjścia cyfrowego w iPudełeczku i później jackiem rozdzielonym na dwa chinche wepnę się do wzmaka?

EDIT:
Dupa, to nie o tym kablu myślałem... To jest optyczny kabel, tylko z dwoma różnymi wtykami. A ja widziałem w iSklepie taki komplet kabli, gdzie jednym ze składników był właśnie kabelek, jak opisałem. Że z jednej strony jack, z drugiej optyczny. Chyba, że coś popierniczyłem...

grudzinsky
09-08-2012, 00:02
http://thehi-techflightdeck.co.uk/how-to-connect-an-apple-tv-to-a-hi-fi/ moze pomoze?

Aeon88
09-08-2012, 08:59
Jedyne wyjście to konwerter z sygnału optycznego na analogowy między apple tv a wzmacniaczem.

Majek
09-08-2012, 09:03
Ooototooo! Dzięki. Nie wiedziałem, jak tego szukać, a to jest chyba rozwiązanie mojego problemu.

To teraz pytanie numer dwa. Mam we wzmacniaczu jedno wejście, a chciałbym do niego podłączyć i Apple TV i telewizor, jak to ma miejsce obecnie. Jest jakieś pudełeczko, które by zsumowało dwa sygnały i puściło na jedno wyjście? Nie na zasadzie selektora (że muszę wybierać źródło A, źródło B), tylko coś, co zsumuje dwa sygnały i wypchnie, jako jeden. Jak gra telewizor, to gra. Jak włączę muzyczkę, to będzie grała razem z telewizorem. Wiadomo, kakofonia, ale jak telewizor wyłączę, to zostanie sama muzyczka. Chodzi o to, żeby za każdym razem nie wstawać, nie przełączać źródła.

qooba
09-08-2012, 09:52
a nie taniej będzie po prostu wymienić wzmacniacz na jakiś kinodomowy sprzed kilku lat? będziesz miał hdmi i od groma wejść/wyjść

Tom01
09-08-2012, 10:10
a nie taniej będzie po prostu wymienić wzmacniacz na jakiś kinodomowy sprzed kilku lat? będziesz miał hdmi i od groma wejść/wyjść

Najlepszą jakość za wspomniany "konwerter". Nazywa się to przetrownik cyfrowo analogowy, w skrócie DAC i daje sporą różnicę w dynamice niż wbudowane przetworniki w amplitunery kina domowego. Nawet w te drogie. Dźwięk nabiera zupełnie innego brzmienia. Koszt takiego ustrojstwa od kilkuset zł za najtańsze, do 1,5 tys za początek klasy audiofilskiej i oczywiście wzwyż.

Majek
09-08-2012, 18:45

Biorę takie rozwiązanie pod uwagę. Możesz jakiś przykład rzucić? Bo powiem szczerze, że ja zupełnie nie w temacie jestem. Natomiast czeka mnie w najblizszym czasie wymiana sprzętu i tak mi chodzi po głowie pwien eksperyment, który już mój kumpel prowadzi od jakiegoś czasu z sukcesami. I mnie trochę w to wkręcił. A mianowicie chodzi o sprzęt DIY. Zbudował wzmacniacz, który gra pięknie, teraz rozkminia budowę kolumn. Jest strona jakiegoś gościa, który takie rzeczy robi od lat i na tej stronie dzieli się całą swoją wiedzą. Nie podam teraz linka, bo musiałbym go gdzieś wygrzebać, a nie mam dostępu do kompa. W każdym razie w materiałach taki sorzęt wychodzi 3 razy taniej, pomijając samą zajwkę i frajdę. Ten wzmak, który zbudował wyniósł go jakieś śmieszne grosze, a brzmi jak sprzęt klasy audiofilskiej. Z kolumnami jest trochę więcej zabawy, bo trzeba w drewnie porzeźbić, ale gra jest warta świeczki. Już nie wspomnę o tym, że można mieć tym sposobem sprzęt całkowicie customised, samodzielnie zaprojektowany, jeżeli chodzi o dizajn. Bo wiadomo, że jeżeli chodzi o środek, to trzeba się opierać o wiedzę, którą ktoś już zdobył, tym bardziej, że jest ona na wyciągnięcie ręki. Z rysunkami technicznymi włącznie. Może być fajna zabawa, tak zupełnie przy okazji. Tym niemniej, jeźeli chodzi np. o wzmacniacz, to jest to raczej proste urządzenie, bez technologii cyfrowej, więc przetwornik cyfrowo analogowy i tak będzie potrzeby. Póki co, chciałbym znaleźć jakieś rozwiązanie tymczasowe, żeby pocieszyć się prezentem. ;-)

Aeon88
09-08-2012, 21:45
Powiem Ci szczerze, że taki konwerter to podcieranie tyłka szkłem... jeśli kosztuje grosze to ok, ale jeśli 200zł czy więcej to się nie opyla, bo za 400-500 kupisz używany kilkuletni amplituner z wejściami cyfrowymi. Kupisz taki drogi konwerter, za chwile wpadnie ci kolejny sprzet z wyjściem wyłącznie cyfrowym i co, będziesz kabelki przełączał?

Jeśli konwerter wyjdzie drogo, wymień ten wzmacniacz na jakiś kilka lat nowszy, wystarczy że będzie miał kilka wejść cyfrowych i jedno wyjście na TV, podpinasz pod to wszystko co masz w chacie, a potem jeden kabelek do TV i wszystko Ci gra pięknie.

Tom01
09-08-2012, 22:02
Proponuję przetestować. Zmieni Pan zdanie. Każdy zmienia.

PS. I nie "konwerter" a przetwornik cyfrowo analogowy. Rzecz bardzo istotna w torze audio gdzie źródło jest cyfrowe.

Aeon88
09-08-2012, 22:07
Tzn ja nie twierdzę broń boże że markowy DAC będzie gorszy, tyle że my tu proponujemy jakieś mini konwertery za parę(naście) dyszek, więc jakość nie będzie jaj urywać, a przy kupnie kolejnego sprzętu z opticalem będzie musiał przepinać kable, więc jak ma dać 200zł za konwerter to już lepiej sprzedać wzmacniacz, dołozyć te 200zł i kupić coś z HDMI in/out i opticalami.

Jak go stać na DAC to wiadomo, można się pokusić. Tylko wtedy trzeba też mieć dobry analogowy wzmacniacz żeby tej jakości nie popsuł.

Tom01
09-08-2012, 22:13
Tzn ja nie twierdzę broń boże że markowy DAC będzie gorszy, tyle że my tu proponujemy jakieś mini konwertery za parę(naście) dyszek, więc jakość nie będzie jaj urywać, a przy kupnie kolejnego sprzętu z opticalem będzie musiał przepinać kable, więc jak ma dać 200zł za konwerter to już lepiej sprzedać wzmacniacz, dołozyć te 200zł i kupić coś z HDMI in/out i opticalami.

Jak go stać na DAC to wiadomo, można się pokusić. Tylko wtedy trzeba też mieć dobry analogowy wzmacniacz żeby tej jakości nie popsuł.

Tanie DAC-e, np Nostromo i tym podobne wynalazki z Allegro za ok 300 zł dają jakość nieporównywalną w stosunku do wbudowanego przetwornika w przeciętnej klasy sprzęt RTV. Zwykła mp3ka zaczyna brzmieć dużo bardziej żywo. Trochę lepsze z okolic 1000 zł, np Beresford zaczynają sprawiać, że zaśliniona kopara leży na ziemi a człowiek zaczyna rozumieć co to znaczy słyszeć trzecie skrzypce w drugim rzędzie. I to w porównaniu do wbudowanych przetworników w najdroższych kombajnach typu Yamaha AZ1 i pokrewne. Kabli nie trzeba przepinać bo DAC-e mają z reguły kilka wejść. Beresford na przykład cztery zarówno coaxiale jak i toslink przełączane guzikami.

Wzmacniacz to jak powiedziano prosta sprawa. Byle nie był przekombinowany. W zasadzie wzmacniacze kupuje się na wagę. Jak ma 10-20kg znaczy może być dobry. ;)

Aeon88
09-08-2012, 22:20
W zasadzie wzmacniacze kupuje się na wagę. Jak ma 10-20kg znaczy może być dobry. ;)

Też tak kiedyś słyszałem :)

Widzi Pan, nie sądziłem że tak tanie DAC'e będą dawały taki efekt, sam po remoncie pokoju planuję kupno kolumn stereo i amplitunera własnie, nie sądziłem że taka skrzyneczka jak nostromo + zwykły analogowy wzmacniacz da mi lepszy efekt, będę musiał o tym poczytać, choć mi osobiście ciężko będzie się przestawić, lubię jak najmniej sprzętu wkładać do stolika, ale jeśli kopara by mi opadła to czemu nie?

Tom01
09-08-2012, 22:26
Też tak kiedyś słyszałem :)

Wzmacniacz to w uproszczeniu źródło prądu. Zmiennego i o potężnej amplitudzie. Musi mieć wielgachne transformatory, kondensatory i tranzystory żeby piki owego prądu zapewnić. A to po prostu kilogramy są. :)

Widzi Pan, nie sądziłem że tak tanie DAC'e będą dawały taki efekt, sam po remoncie pokoju planuję kupno kolumn stereo i amplitunera własnie, nie sądziłem że taka skrzyneczka jak nostromo + zwykły analogowy wzmacniacz da mi lepszy efekt, będę musiał o tym poczytać, choć mi osobiście ciężko będzie się przestawić, lubię jak najmniej sprzętu wkładać do stolika, ale jeśli kopara by mi opadła to czemu nie?

Wielu sprzedawców daje takie zabawki do przetestowania na np dwa tygodnie. Chodzi o niedowiarków. Przedsięwzięcie jest okazuje się bezpieczne dla sprzedawców bo nic nie wraca. Osobiście z tańszych polecam Beresforda. Porównywałem do naprawdę drogiego sprzętu audiofilskiego i nie słyszałem różnicy. A w porównaniu do swojego dotychczasowego - kosmos. Do tego stopnia zmienia jakość, że nawet tuner sat podłączony jest przez niego. Dźwięk jest dużo bardziej czysty, dynamiczny. Jakby ktoś wyjął watę z głośników.

ThomasVoland
09-08-2012, 23:29
Jest jakiś lekki program na os x w stylu systemowego Podglądu (nawet bez wszystkich opcji edycji) albo JustLooking, który wyświetla zdjęcia podobnie jak galeria z dropboxa? Zdjęcie a dodatkowo pasek z miniaturami: o tak (http://dl.dropbox.com/u/42689972/screenshots/Zrzut%20ekranu%202012-01-30%20o%2006.43.07.jpg). Ideałem byłoby jakby ten pasek się chował kiedy kursor jest w bezruchu, ale nie chcę za dużo wymagać. Ogólnie nie umiem znaleźć żadnego dobrego podglądu na OS X, wszystkie na które trafiałem były okrojone o jakieś podstawowe funkcje (chociażby przesuwanie zdjęcia myszką, a nie suwakami, wygodne powiększanie itp)

Aeon88
12-08-2012, 21:31
Pierwszy z zakupionego zestawu miniacz + ACD będzie ekran, 27" właśnie, będzie na początku podpięty pod PC, ma ktoś z Was podpięty Apple LED Cinema Display pod PC z grafiką ze złączem mDP lub DP? Czytałem że z radeonami 6XXX wszystkimi ten monitor pracuje wporządku, a że z serią 5XXX są problemy... Ktoś z was to może potwierdzić/temu zaprzeczyć?

mOSAd
12-08-2012, 22:40
Jak będziesz miał problemy to napisz, po co się martwić na zapas?

Aeon88
13-08-2012, 01:27
Martwię się bo chcę kupić używanego radka 5XXX więc możliwości zwrotu miał nie będę. Stąd pytania czy są rzeczywiście jakieś problemy ze współpracą na tych kartach czy to tylko pojedyńcze przypadki? Jeszcze jedno, czy ACD podłącze tylko do topowych kart 5XXX lub 6XXX czy np takie 5650 też to pociągną tylko kwestia złącza żeby było w karcie DP?

mOSAd
13-08-2012, 01:58
Niestety ja nie podpowiem. Kop. Niekoniecznie tutaj, bo to raczej w kierunku forów apple trzeba szukać.

marszull
13-08-2012, 12:05
ja w acd bym sie nie pchal, bo to wyjatkowo slabe monitory jak na swoja cene
jedyny plus to wyglad, a co do kasy to jesli masz i tak kupowac uzywke to lepiej sie rozejrzec za Nec lub Eizo

Aeon88
13-08-2012, 13:07
Jak nie będę zadowolony to odsprzedam bez straty, także decyzja już podjęta, nic szkodzi spróbować. Może ACD to nie niewiadomo co, ale w porównaniu do mojego obecnego monitora będzie przepaść.

Także ponawiam pytanie, bo może jednak ktoś to używa z PC i wie jak się te monitory zachowują na radkach 5XXX?

ThomasVoland
16-08-2012, 15:52
Od wczoraj mac mini mi się zawiesza, po jakichś 2 godzinach pracy. Zainstalowany ML. Najpierw pojawia się piłka plażowa, a chwilę później system wisi. Muzyka ciągle leci w tle. Powyłączałem już wszystkie dodatkowe programy, ale i tak się wysypał. Jest jakiś sposób na sprawdzenie co konkretnie jest problemem? Jakiś log w którym można sprawdzić jaki proces się wyłożył przed restartem czy coś tego typu?

Ew.myślałbym nad przywróceniem z time machine ale nie jestem pewny jak to zrobić, bo coś mi się kojarzy że powinienem zainstalować system od nowa i wtedy przywrócić? No i wciśnięcie alta nie powoduje u mnie pokazania się menu bootowania, tak samo jak skrót od resetu pram nie działa. Podpiąłem klawiaturę logitecha z kablem i też nie zaskoczyło.

edit.
narzędziem dyskowym sprawdziłem ssd z systemem i nie znalazł błędów.

ThomasVoland
16-08-2012, 17:07
Update: pram w końcu zresetowałem (wygląda na to, że ma znaczenie, który cmd i który alt jest wciśnięty), ale boot menu wciąż się nie załącza. Poza tym zostawiłem maca po załączeniu - nic nie robiłem na nim a jak wróciłem później to już wisiał dock. Jeszcze moment przeglądarka działała i spotlight, a później już nie reagował w ogóle.

MrQba
16-08-2012, 23:01
Usuń 1 kośc ramu i zobacz co sie dzieje. Pozniej podmien z druga czy na jednej z nich sie nie wiesza. Moze to wina ramu.

jchyra
18-08-2012, 02:46
Pytanie do użytkowników OS X Tiger.
Naszło mnie, aby rodzicom na PowerBookau G4 zainstalować mobilny internet. Ta zaraza Huawei (sorry nienawidzę tej firmy) nic nie pisze na swoich stronach o zgodności produkowanych urządzeń z systemem OSX.

Z tego co się już naczytałem na forach, większość modeli jest pod Leoparda i w górę. A potrzeba by coś na tyle starego, aby poszło ze starym sześcioletnim lapkiem, i... nie było tak wolne jak internet z tamtych lat.

Pytam więc Was, użytkownicy OS X 10.4 - jaki modem USB polecacie/używacie?

ThomasVoland
18-08-2012, 10:23
Usuń 1 kośc ramu i zobacz co sie dzieje. Pozniej podmien z druga czy na jednej z nich sie nie wiesza. Moze to wina ramu.
Okazało się, że SSD Crucial z firmware 0009 po przekroczeniu ponad 5000 godzin zaczyna zawieszać system co godzinę. Rozwiązaniem jest aktualizacja do firmware 0309 (tylko i wyłącznie do tego, nie do najnowszego).

mOSAd
24-08-2012, 22:28
Polecam genialny program do monitorowania aktywności twardych dysków. Nazywa się fseventer, można go ściągnąć (za darmo) tu: http://www.macupdate.com/app/mac/19141/fseventer. Pokazuje w banalnej do odczytania dla laika formie, co się dzieje w systemie plików. Może to być dobre narzędzie dla posiadaczy dysków SSD, pragnących ograniczyć ich aktywność. W moim przypadku chciałem się dowiedzieć co mi budzi zewnętrzny dysk twardy (Spotlight oczywiście).

Piotrek 77
26-08-2012, 10:27
wątek bardzo fajny.
A ja mam takie pytanie czy można obejść blokadę bluetooth (https://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&hs=VPZ&rls=org.mozilla:pl:official&sa=X&ei=ed05UJH9D8TfsgaAzoG4BA&ved=0CB0QvwUoAA&q=AppZapp+bluetooth&spell=1&biw=1366&bih=666) i wrzucić zdjęcia z telefonu samsung do IPADA, przez kompa nie ma problemu - ale mi zależy na bluetooth

Majek
26-08-2012, 10:31
Bez jailbreaka nidyrydy...

Aeon88
26-08-2012, 12:53
I właśnie tego jednego podejścia Appla do klienta nie rozumiem - po co dawać genialne produkty (szybkie, niezawodne, intuicyjne) i je ograniczać... Przecież gdyby nie te głupie blokady iphony czy ipady nie miały by konkurencji.

shaolin
26-08-2012, 13:17
Te wszystkie ograniczenia sa dla dobra ludzkosci! Gdyby ich nie bylo to wartosc gieldowa Apple wzroslaby do takich wartosci, ze trzeba by wykombinowac nowe nazwy liczb zeby to opisac :twisted:

Majek
26-08-2012, 16:00
I właśnie tego jednego podejścia Appla do klienta nie rozumiem - po co dawać genialne produkty (szybkie, niezawodne, intuicyjne) i je ograniczać... Przecież gdyby nie te głupie blokady iphony czy ipady nie miały by konkurencji.

Gdyby nie te ograniczenia, te urządzenia nie byłyby takie szybkie i niezawodne. Stałyby się kolejnymi urzędzaniami jak Androidy. Jak ktoś umie, to będzie miał fajnie, szybko i niezawodnie. Jak ktoś nie umie, to będzie miał szambo, bo nikt go przed tym nie uchroni. W Apple'u, nawet jak się nie znasz, to nie masz szans sobie zrobić szambo. No chyba, że sobie zrobisz JB, ale żeby zrobić dobrego i skutecznego JB, trzeba się choć trochę znać (bo jak nie, to pojawi się kolejny wątek na którymś apple'owym forum z pytaniem, jak odratować uceglony telefon). Ale proszę, nie idźmy z dyskusją w tę stronę. Nie po to został ten wątek utworozony.

Piotrek 77
26-08-2012, 17:03
Jak sprawdzić jakiego mam IPADA 1 czy 2 czy może 3.

Artreserved
26-08-2012, 17:09
Przede wszystkim różnią się wyglądem. Można też sprawdzić - ustawienia - ogólne - to urządzenie - model.

GeparD
26-08-2012, 17:10

Po numerze modelu.

mateo912
26-08-2012, 17:23

Lol?:D iPad 1 nie ma klapki, ipad 2 ma klapke, iPad 3 ma klapke i mega szczegółowy ekran. Tak najprościej.

morzon
26-08-2012, 17:27
Jaką klapke?

Piotrek 77
26-08-2012, 17:27
klapki chyba nie mam, ale mam dwie kamerki i 16 GB dysk, reszte to nie wiem. Szukałem na necie ale tam tylko piszą ogólnikowo. Dla mnei może być na 1 super ekran - gdyż to mój pierwszy ipad który dostałem w prezencie

Model to:MC979LL

Artreserved
26-08-2012, 17:32
Jak masz dwie kamerki, to na pewno nie jest 1.

mateo912
26-08-2012, 17:37
Przepraszam mój błąd wydawało mi sie zawsze ze ten smart cover jest wbudowany w ipad2 a nie opcjonalny.

demarca
26-08-2012, 17:41
Model to:MC979LL

biały iPad 2 WiFi

Pozdrawiam i miłej zabawy życzę :)

Piotrek 77
26-08-2012, 17:42
dzięki -przyzwyczajenia z windowsa kazały szukać w ustawieniach a tam nic nie było.
Zabawa jest świetna, ale najlepszą to mają moje dzieci z grami typu Talking Tom itp:))

demarca
26-08-2012, 17:56
Nie do końca OT - wszystkim rodzicom nieletnich polecam MineCraft na iPad/iPhone. Moi synowie (6 i 7.5) są zachwyceni, a ja też czasem dołączam do nich na swoim iPhone. I tak siedzimy sobie czasem - u jednego iPad, u drugiego iPod, u mnie iPhone i budujemy wspólnie nasz zamek. Masa frajdy.
Zabawa jak na XXI wiek przystało ;)

mOSAd
29-08-2012, 08:44
Polecam płatną aplikację ooTunes (na iPad/iPhone) do słuchania radia internetowego. Potrafi automatycznie nagrywać programy z ostatnich (30) odsłuchań, rozpoznaje utwory, wykonawców (coś jak RDS, jak tylko stacja je nadaje), umożliwia skok do iTunes w celu zakupu danego utworu. Ma też tryb nagrywania w nieskończoność. Dopóki nam miejsca nie zabraknie na dysku. Dlaczego polecam? Dlatego, że codziennie słucham, więc może jest więcej takich osób, które czegoś podobnego by też użyły, a nie wiedzą, że mogą. Dla mnie ważne są też nagrania, gdyż biorąc iPada w podróż mogę sobie przez kilkadziesiąt godzin słuchać czegoś innego niż własna muzyka, która może się czasem znudzić. Można nagrywać kiedy iPad/iPhone jest (w domu) podpięty do sieci, choćby nocą, a słuchać o innej porze. Oczywiście można zaprogramować start i czas nagrywania. Dodatkowo to bardzo fajna sprawa do natychmiastowego puszczenia w tle nastrojowej, albo tanecznej muzyczki, gdziekolwiek jesteśmy.
Program mam masę dodatkowych opcji współpracy z serwerem domowej muzyki, jakimiś serwisami internetowymi itd. Część jest dodatkowo płatna - lecz do tego co opisane powyżej zupełnie niepotrzebna.
Aplikacja zdobywa coraz większa popularność, rosną jej możliwości i cena. Zatem im wcześniej tym lepiej. :) Aktualna cena to $5. Język angielski.
Strona domowa: http://ootunes.com/app/
AppStore: http://itunes.apple.com/app/ootunes-radio-recording-alarm/id302782364?mt=8
PS. Interfejs jest... specyficzny. Ale da się ogarnąć. W końcu można testować - nic nie popsujemy. :D

Grzybu
29-08-2012, 21:27
Pomożecie mi rozwiązać problem z nie działającym Wi-Fi na IPhone 4?
Nie wiem czemu IP4 przypisuje adres IP którego serwer DHCP nie pozwala przypisać.
Na routerze mam zrobione ograniczenie do przypisywania adresów do xxx.xxx.xxx.10, a telefon cały czas upiera się na końcówkę 12.
OK pomyślałem, pozwolę mu na to. Wyłączyłem ograniczenia DHCP i filtrowanie po IP, ale to nie pomogło. W dalszym ciągu nie ma neta.
Z siecią się łączy, bo w panelu górnym 3G zamienia się na ikonę WiFi, ale na strony nie wchodzi.
Statyczne IP też nie pomaga. Próbowałem też "zapomnij sieć" ale w dalszym ciągu przypisuje ip z końcówką 12
Dodam, że inne telefony działają bez problemu.

hydra_nt
30-08-2012, 14:19
Może to Ci pomoże. Ustawienia, ogólne, wyzeruj (na samym dole) , wyzeruj ustawienia sieciowe. Mnie kiedyś pomogło.

Grzybu
30-08-2012, 21:28
Dzięki za wskazówki.
Nie wiem co pomogło, jednak za którymś razem, tel poprawnie skonfigurował IP.
Na razie działa i mam nadzieję, że działać będzie.

Grzybu
31-08-2012, 23:10
No i niestety nie działa. Chwilę pochodzi, a potem znowu przydzielana jest ta nieszczęsna 12 :(
Zauważyłem, że jak się zaznaczy BootIP to przydzieli się poprawny adres i po zmianie na DHCP na chwilę ten adres pozostaje.
Wtedy internet działa, ale po chwili znowu się przełącza :(

mOSAd
01-09-2012, 07:46
Może to głupio zabrzmi, ale na pewno łączysz się z własną siecią? :P

Grzybu
01-09-2012, 11:48
Tak mi się wydaje (SSID i hasło się zgadza ;) ), aczkolwiek miałem też takie podejrzenie.
Router jest też zestawiony w bridge z Acces Pointem z TV.
Nie wiem czemu w "Search domains" na iPhone jest właśnie TV.
Trochę to dziwne, bo inne urządzenia bez problemu łapią sieć.
Ale może spróbuje wyłączyć AP z TV i zobaczę co się stanie.
Nie jestem obeznany z iOS, więc nawet najśmieszniejsze (wg Was) pomysły mogą mi pomóc, więc się nie krępujcie. Nie obrażę się ;)

haki
02-09-2012, 22:45
Witam,

Mam następujący problem z programem "Podgląd": Jednorazowo zaznaczam ok.500 zdj .JPG i otwieram w podglądzie, przeglądam, przeglądam zdjęcia jestem np. przy dwusetnym zdjęciu i od tego momentu jak naciskam strzałkę w przód to jest jakby szybkie pokazanie wcześniejszego zdjęcia oraz tego następnego ciężko mi jest to opisać, wygląda to jak migotanie jednocześnie 2 zdjęć (wcześniejszego i następnego) i jest tak cały czas jak naciskam strzałkę, oczywiście zdjęcia kolejno zmieniają się ale jest to strasznie uciążliwe, pomaga zaznaczenie wszystkich zdjęć w podglądzie i zamknięcie ich i załadowanie od nowa ale znów po przejrzeniu 50 zdjęć dzieje się to samo. Przypadek ten występuje tylko w Mountain Lion, w Lionie tego nie było. Mam od nowa zainstalowany ML. Niestety nie wiem czemu tak się dzieje, może ktoś ma podobny problem?

leonID
04-09-2012, 00:24
To tak, gdyby kogoś sentyment naszedł.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e42ylHtkQ5M

MrQba
04-09-2012, 21:28
na 12.09 zapowiedziano konferencje. iPhone 5 nadchodzi. Ciekawe czy pojawią sie też nowe macbook pro 13'' z retiną.

Majek
05-09-2012, 10:16
Ja bardziej jestem ciekawy iOSa 6.

ThomasVoland
05-09-2012, 10:19
Ale czego tu być ciekawym, przecież iOS6 jest od dawien dawna w becie dla deweloperów i wiadomo o nim wszystko.

Marcin Jakubowski
05-09-2012, 10:40
Ale czego tu być ciekawym, przecież iOS6 jest od dawien dawna w becie dla deweloperów i wiadomo o nim wszystko.

Nie każdy jest deweloperem i nie każdy śledzi ze szczegółami doniesienia prasowe o tym co przyniesie ios6, tym bardziej, ze nie ma to jak własny ogląd, ja rozumiem ciekawość kolegi.

Majek
05-09-2012, 11:33
Dokładnie. O ile jeszcze doniesienia prasowe jakoś tam śledzę i wiem mniej więcej jaki jest zakres zamian, tak deweloperem nie jestem i systemu na oczy nie widziałem. A ciekaw jestem, jak się będzie spisywał w praktyce. Jak zmiany wpłyną na funkcjonalność systemu. Np. nowe japcokowe mapy. Człowiek przyzwyczaił się już do gugla, a tu coś nowego. Ciekawy też jestem szybkości na urządzeniach poprzedniej generacji (iPhone 4S/iPad2).

Marcin Jakubowski
05-09-2012, 13:08
Ja też jestem ciekawy map,

O szybkość się nie martwię. Czego jak czego ale jeżeli urządzenie jest oficjalnie wspierane to os będzie chodził dobrze.

Majek
05-09-2012, 13:19
Ale był taki motyw, że jak wprowadzili chyba 4.1, to na 3G tak on sobie średnio chodził. Dopiero później puścili 4.2 i się z lekka poprawiło. Ale generalnie było już widać, że sprzęt nie nadąża tak sprawnie za coraz bardziej napompowanym softem.

Marcin Jakubowski
05-09-2012, 13:52
Tak, ale czy to nie dotyczyło najniższego modelu, pod którym miał działać os4? A os6 ma chodzić także na 3GS więc ja o swojego ip4 jestem spokojny, nie wspominając już 4s

Greg77
05-09-2012, 14:20
No ja tez ciekawy jestem iOS6, ale z tego co widzialem w sieci nie mozna sie spodziewac duzych zmian, mapy to chyba najciekawsza zmiana no i opcja "nie przeszkadzac";)

hydra_nt
11-09-2012, 18:03
Poszukuję baterii zewnętrznej do ajfona. Znalazłem Energizera na znanym portalu aukcyjnem - koszt ok 250 zł. Pojemność to 4000 mAh. Miał ktoś do czynienia z czymś podobnym. Zda to egzamin ? GPS strasznie szybko konsumpcję energię a potrzebuję praktycznie na cały dzień użytkowania.

Sent from my iPad using Tapatalk

dzejms
11-09-2012, 18:34
Poszukuję baterii zewnętrznej do ajfona. Znalazłem Energizera na znanym portalu aukcyjnem - koszt ok 250 zł. Pojemność to 4000 mAh. Miał ktoś do czynienia z czymś podobnym. Zda to egzamin ? GPS strasznie szybko konsumpcję energię a potrzebuję praktycznie na cały dzień użytkowania.

Sent from my iPad using Tapatalk

Ja używam czegoś takiego => http://www.amazon.co.uk/ADIVolt-External-Lithium-ion-Motorola-generation/dp/B008DRCGE0/ref=sr_1_13?ie=UTF8&qid=1347381219&sr=8-13

Potrafi naładować iPhona od o 0 do 100% 3 razy.

hydra_nt
11-09-2012, 19:12
A jak sobie ta bateria radzi z ładowaniem gdy telefon jest obciążony ? tzn. włączony GPS, muzyka , 3G.

dzejms
11-09-2012, 22:05
A jak sobie ta bateria radzi z ładowaniem gdy telefon jest obciążony ? tzn. włączony GPS, muzyka , 3G.

Ładuje wolniej.

Don_Pedro_123
12-09-2012, 14:41
Nie wiem dokładnie, jak długo "trzyma", ale na pewno działa: http://allegro.pl/mobilna-bateria-iphon-3-4-4s-oraz-ipad-ipad2-i2525080551.html

MrQba
12-09-2012, 16:23
Za mniej niż 3h konferencja ale można już praktycznie wyczytać wszystko co będzie ;)
- New iPhone 5 (A6 chip, LTE)
- New iPhone Touch
- New iPod Nano
- New iTunes 11
Nic raczej dziś wiecej sie nie pokaże. Podejrzewam, że Macbook Pro 13 retina, iPad mini i nowe iMac'i pokażą na konferencji we wrześniu. I może nowe Mini.

Majek
12-09-2012, 16:46
A co to jest iPhone Touch? Chyba o iPod Touch chodzi? Już drugi raz się zetknąłem z taką nazwą. Pomyślałem, że to jakaś kaczka, ale widzę, że albo błąd zaczął się rozprzestrzeniać albo faktycznie coś jeszcze wymodzili...