PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24

gALL
31-01-2016, 17:39
Dowolny mini nawet na Core 2 Duo 2.0GHz od 2009, 4GB ram do tego maly dysk SSD (60-80GB). Przez dlugi czas używałem zmodyfikowanego mini z 2006/2007 z C2D 2.33GHz, 4GB ram i malym dyskiem.

Osobiście poszedłbym w 2009 lub 2010, ponieważ maja DVD.

Ile chcesz wydać?

kolorowooka
31-01-2016, 20:05
Dzięki serdeczne
Opcja z DVD całkiem fajna :)
Myślałam tak ok ÂŁ150

skippy
31-01-2016, 20:20
Jak tylko do oglądania filmów to może rzuć okiem na coś*w stylu smart media box - takie małe urządzonko z hdmi i androidem. A jak ma być*apple to apple tv?

gALL
31-01-2016, 20:20
Za 150 będzie ciężko kupić cokolwiek z 2009 (w dobrym stanie, a nie stanie rozkładu). Za ok 180-190 można upolować 2009 z 4GB ram ale bez SSD, za 250 coś z 2010. Odezwij się na PW.

motoko
01-02-2016, 00:45
Jak tylko do oglądania filmów to może rzuć okiem na coś*w stylu smart media box - takie małe urządzonko z hdmi i androidem. A jak ma być*apple to apple tv?

To samo miałem napisać. Kiedyś miałem barebone'a do puszczania filmów na TV, stwierdziłem że to przerost formy nad treścią i zamieniłem na raspberry pi, śmiesznie tanie i daje radę nawet z full HD.

kolorowooka
01-02-2016, 02:56
To samo miałem napisać. Kiedyś miałem barebone'a do puszczania filmów na TV, stwierdziłem że to przerost formy nad treścią i zamieniłem na raspberry pi, śmiesznie tanie i daje radę nawet z full HD.

Muszę trochę o nich poczytać, w kiedyś mieliśmy jakiegoś media box'a który doprowadzał mnie do szewskiej pasji i po tygodniu wylądował w koszu...

motoko
01-02-2016, 08:37
Muszę trochę o nich poczytać, w kiedyś mieliśmy jakiegoś media box'a który doprowadzał mnie do szewskiej pasji i po tygodniu wylądował w koszu...

Kiepskiej jakości media boxy mogą człowieka doprowadzić do szewskiej pasji, taniocha z Chin na Androidzie jest jak tanie smart ony, więcej nerwów niz zabawy. Jak by co pytaj na priv, w końcu tutaj mamy wątek Apple i nie ma co śmiecić.

zoom2
01-02-2016, 14:37
Ktoś się orientuje czy naprawiono już problem w El Capitan z theteringiem w LR na usb? Jakiś czas temu ktoś tu pisał o tym, że nie śmiga i boję się aktualizować wkurzającego Yosemite, bo ten thetering to dla mnie jedna z istotniejszych kwestii w laptoku...

LR CC aktualizowany 28 stycznia , El Capitan 10.11.3 , D800e, D600
tethering zadziałał i jak na razie działa bez problemu. W końcu.

fafniak
01-02-2016, 14:59
Czy możecie mi polecić program który na podstawie jpg zapisanego w danym folderze zrobi ikonę folderu z tym jpg?
Jakiś czas temu znalazłem taki program, ale ten obrazek na ikonce folderu był bardzo mały.

foto4deg
01-02-2016, 19:29
Koledzy, używa z Was ktoś iMaca 27" 5k z procesorem i5?
Mam problem, nie wiem, czy brać 27" 5k z procesorem i5 3,2 GHz i AMD Radeon R9 M390, czy lepiej MacBooka Pro z i7 2,2 GHz ale grafiką Iris.
Przeznaczenie to Lightroom (z plikami do obróbki max 2 GB), PS, PtGui Pro (panoramy do 3-4 GB i wirtualne wycieczki) i filmy 4k. Jak myślicie?
iMaca z i7 nie kupię, gdyż w sklepie gdzie mogę wziąć na raty 0% akurat i7 nie mają.
Będę wdzięczny za porady i podzielenie się doświadczeniem.

P.S
Zapomniałem zapytać, czy po podłączeniu do iMaca Eizo CX240 można ten drugi monitor spokojnie skalibrować?

gALL
01-02-2016, 23:46
W OS X każdy monitor można skalibrować, systemowy CMS działa bez problemów.

Do LR potrzebujesz jak najszybszego procesora, do PS dużo RAMu, pod PtGui to i to oraz GPU. Najlepiej 4 jajeczny procek i 16GB RAM oraz dodatkowa grafika. Chyba nie masz wyboru i na placu boju został iMac.

foto4deg
01-02-2016, 23:59
W OS X każdy monitor można skalibrować, systemowy CMS działa bez problemów.

Do LR potrzebujesz jak najszybszego procesora, do PS dużo RAMu, pod PtGui to i to oraz GPU. Najlepiej 4 jajeczny procek i 16GB RAM oraz dodatkowa grafika. Chyba nie masz wyboru i na placu boju został iMac.

iMac ma 8GB (wymienię pewnie na 24GB) i 1TB fusion, procek to i5-6600 Skylake. Natomiast MBP ma 16 GB, 256 SSD i procek i7-4770HQ Haswell. Oba są czterordzeniowe, tylko i7 ma obsługę 8 wątków, a i5 czterech.

Z jednej strony człowiek się cieszy na nowy sprzęt, ale jak ja nie lubię wybierać :p zwykle spędzam miesiące nad tym, teraz mam tylko 2-3 dni.

gALL
02-02-2016, 00:15

Ponad rok temu przerabiałem podobny temat. Kupiłem smartTV z FreeView oraz z FreeTime (telewizja na rządanie dla 5 standardowych kanałów nadawanych w kraju Albionu). TV ma aplikacje do Netflixa, AmazonPrime, BBCiplayer, YouTube oraz inne. Niby pięknie ładnie, ale brak flasha i nasze stronki z filmami nie działają. Długo myślałem nad szarlotką z malinami (Raspberry Pi) ale jak policzyłem wszystkie koszty, łącznie z obudowa (ładną a nie obrzydliwym pudełkiem po fajkach) już tak kolorowo nie było i ciągle brak odtwarzacza DVD. Na szczęście druga połówka zaczęła marudzić, że lepszy komp przydałby się, więc wysłużone mini z 2006 zostało zdegradowane do roli odtwarzacza multimedialnego. ALE nie zwykłe mini 2006/2007 a mini-monster: procek C2D 2.33GHz, 4GB ram oraz pełna nagrywarka DVD. Tak było do czasu, aż wnerwił mnie wygląd przestarzałego mini w salonie i zapolowałem na coś w obudowie z jednego kawałka metalu, ale z DVD (mini z 2010). Udało się mi upolować, za bardzo małe pieniądze, mini z 2010 z C2D 2.66GHz w stanie rozkładu (obudowa w stanie idealnym, ale bez wiatraka, anteny WiFi, pamięci, osłony na radiatorze, bez wielu śrubek, ale z DVD i HDD). Zwłoki dotarły, chwila na oglądanie w jakim stanie, wsadzenie jednej kości 1GB ram i power ON ... YES! działa, żyje i powitalny dźwięk, szybko power OFF, ebay i polowanie na pozostałe części (wiatrak, dolna pokrywa z Chin), wygrzebanie pamięci w pudle z pozostałości po innych kompach, oraz długie poszukiwania śrubek oraz anteny WiFi. Po 3-4 tygodniach miałem większość części, w miedzy czasie padł mi MBP i ostał się z niego SSD. Rozebrałem mini do ostatniej śrubki, wyczyściłem, złożyłem, odpaliłem i działa do dzisiaj, za cenę połowy tego, co trzeba zapłacić obecnie za ten model z HDD. Obecna konfiguracja (C2D 2.66GHz/4GB RAM/128GB SSD/DVD) i służy też jako maszyna do zabaw z ElCapitanem, czy zabaw w instalację aplikacji. Myślę nad zamiana DVD na Blu-ray'a. Owszem, wiele szczęścia było w tym, iż nie kupiłem totalnych zwłok, ale 50 funtów można było zainwestować na początek.

morzon
02-02-2016, 00:43
LR CC aktualizowany 28 stycznia , El Capitan 10.11.3 , D800e, D600
tethering zadziałał i jak na razie działa bez problemu. W końcu.

Dzięki śliczne. Chociaż ja z LR 5.7, kwestia czy to LR poprawili czy osx...

zoom2
02-02-2016, 02:04
Dzięki śliczne. Chociaż ja z LR 5.7, kwestia czy to LR poprawili czy osx...
Nie potrafie na to pytanie odpowiedzieć. Tethering "ożył" po updatowaniu Lightrooma. Cholera, nie pamiętam kiedy updatowałem OSX. Wydaje mi się jednak , że po ostatnim updacie OSX jaki robiłem , tethring był wciąż martwy, więc to chyba LR.
Ale twoja komsomolska czujność jest zasadna.

foto4deg
04-02-2016, 19:37
Takie pytanie. W iMacu mam ram CL13. Czy mogę dołożyć do niego ram CL8/9 czy też musi być 13? BTW, jest tu jakaś wielka różnica w prędkości?

fafniak
04-02-2016, 21:27
Czy możecie mi polecić program który na podstawie jpg zapisanego w danym folderze zrobi ikonę folderu z tym jpg?
Jakiś czas temu znalazłem taki program, ale ten obrazek na ikonce folderu był bardzo mały.
ktoś coś ?

gALL
05-02-2016, 00:43
Takie pytanie. W iMacu mam ram CL13. Czy mogę dołożyć do niego ram CL8/9 czy też musi być 13? BTW, jest tu jakaś wielka różnica w prędkości?

Możesz dołożyć inne ale sprawdź czy przypadkiem nie masz układów niskonapięciowych (1.35V), bo jak wsadzisz te z napięcięm zasilania 1.5V, one nie ruszą. Różnica w prędkości będzie w benczmarku, na codzień nie zauważysz.

ku6i
08-02-2016, 12:50
Mam iP 4S z iOS 7.1.1 i chciałbym zaktualizować go koniecznie do iOS 8. Czy taka ścieżka jest możliwa, czy mogę zrobić tylko aktualizację do iOS 9?

MC_
08-02-2016, 13:28
Tylko do 9.2.1.

kolorowooka
08-02-2016, 14:39
Coś niepokojącego dzieje się z moim macbookiem. Od jakichś 2 tygodni zdaża się, że podczas wlączania raz na jakiś czas na stronie logowania pojawiaja się migające czarne prostokąty w różnych miejscach ekranu. Poza tym Lightroom denfinitywnie zwolnił, za każdym razem jak otwieram którykolwiek folder, ładowanie każdego zdjęcia trwa od 2-4 sekund aż po 10 sekund lub więcej, takie same późnienia mam przy użyciu któregokolwiek narzędzia. Na początku obstawiałam zewnętrzny dysk Segate 2TB, bo kilka razy upadł mi na podłogę :oops: Ale problemy przy logowaniu pojawiają się także jak dysk nie jest podłączony. Co może być tego przyczyną? Karta graficzna?

gALL
08-02-2016, 14:41
Który to MacBook? Jeśli któryś z wymienionych tutaj (https://www.apple.com/uk/support/macbookpro-videoissues/) oddaj go do Apple.

kolorowooka
08-02-2016, 14:56
To MacBook Pro Retina 13 late 2012,
Bezpośrednio na tej liście nie ma go, a żeby sprawdzić więcej, muszę podać im datę zakupu, której nie pamiętam. Muszę poczekać aż mąż wróci do domu, bo to on kupował, może gdzieś będzie miał w papierach...

stock
10-02-2016, 14:34
czy ktos ma jakies sprawdzone miejsca gdzie mozna jabłko zakupić? Znam mbazaar (tak kupiłem juz jednego MBP), znam jablkaadama, znam darkmedia.pl (tu się słyszy różne opinie). Cos oprócz tego jeszcze jest sensownego, pewnego i sprawdzonego? zakup najprawdopodobniej MBP 15"" lub Mac 21". Tak, wiem ze też jest allegro czy olx ale tam to raczej mocno niechętnie - no chyba że od bardzo sprawdzonego sprzedawcy.
kolojablek.pl ?

MC_
10-02-2016, 14:38
Ja kupiłem w MM i jestem bardzo zadowolony. Chyba że pytasz o używki?

stock
10-02-2016, 14:42
tak - rozważam używki.

grissley
10-02-2016, 23:22
Takie dziwne pytanie... Czy w fabrycznej aplikacji @ na iPadzie nie da sie dodac zalacznika do maila...?!?!??? :|

gALL
10-02-2016, 23:47
tak - rozważam używki.

Wieź dzidę i udaj się na polowanie na nienieckiego jebaja :) Serio, serio.

stock
11-02-2016, 09:43
jacyś polecani sprzedawcy czy standardowo rozwaga i opieranie się na komentarzach :) Jakies cyrki z niemiecką klawiaturą, systemem moga byc ?

gALL
11-02-2016, 10:38
W Applu nie ma czegoś takiego jak przypisanie systemu do kraju, zmieniasz domyślny język systemu i cieszysz się tak długo, aż znudzi się Tobie i zechcesz mieć go po mandaryńsku. Dwa kliki w ustawieniach systemowych i inna wersja języka. Jednak trzeba uważać z programami firm trzecich, np. z pakietem MS Office, ponieważ mogą być sprzedawane/dostarczane tylko w pojedyńczych wersjach językowych, np. po niemiecku.

Poszukaj z klawiaturą US lub UK. Można pobawić się w przekładkę samych klawiszy z DE na UK bez wymiany klawiatury, jakieś 20 minut roboty jak masz dawcę. Sama klawiatura US jest troszkę inna (mały Enter i klawisze funkcyjne opisane jak dla mniej rozgarniętych, ale to akurat jest niezłe).

A co do samego szukania, doza cierpliwości, dokładne oglądanie zdjęć. A jak nie jest widoczny nr seryjny zawsze możesz o niego poprosić sprzedawcę, aby zweryfikować konfigurację.

Jak już chcesz iść w 15", pomyśl o czymś od roku 2010 z i7, chyba że trafi się okazja na 15" na i5 i matrycą o podwyższonej rozdzielczości (1680x1050) zamiast standardowej (1440x900). Te z gęstszą matrycą mają srebrną ramkę wokół matrycy, zamiast czarnej.

stock
11-02-2016, 11:35
mam MBP mid 2011 i on zostanie jako najstarszy wiekiem w rodzinie :) Ten z założenia planuje nowszy czyli pewnie 2012.

stock
11-02-2016, 12:23
a jak sprawy ewentualnego cła, podatków przy zakupach z Niemiec ? Nigdy nie robiłem tam zakupów. Bo to może znacznie podnieść cenę :(

gALL
11-02-2016, 15:34
Kupujesz w EuroKomunie więc jakie cła czy podatki?

jazco
12-02-2016, 11:26
Nawet może być taniej, bo za zachodnią granicą VAT 19%

morzon
12-02-2016, 14:38
Marcin - sprawdz dekanex.

stock
12-02-2016, 15:34
spooooro tam tego mają. Brałes u nich swojego ?

ku6i
12-02-2016, 18:41
Czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć po kiego grzyba iPhonowi 6 niezbędna jest karta SIM, skoro do aktywacji może wykorzystać WiFi? Spędziłem pół dnia zanim dostałem w pracy kartę nano SIM, po to, żeby wsadzić ją do telefonu na 30 sekund i wyciągnąć...
I przy okazji: iPad Air 1 nie chce się ładować po podpięciu do komputera (wyświetla się komunikat w stylu "urządzenie nie ładuje się" czy jakoś tak). Ten sam objaw na wszystkich portach USB w komputerze (blaszak z W7), nie jest to wina kabla (sprawdziłem dwa), tymczasem po podpięciu tymi samymi kablami do tego samego komputera iPad Air 2 ładuje się bez zająknięcia. Wie ktoś jak sobie z tym poradzić?
Chyba Apple nie jest dla mnie ;)

R
12-02-2016, 22:04
chyba apple nie jest dla Ciebie. :)

karta sim jest potrzebna, bo w zaleznosci od operatora sa uruchamiane opcje/uslugi.
ipad potrzebuje wiekszego napiecia. ze zwyklego portu usb sie nie naladuje. sa jakies wynalazki typu power usb i wtedy pewnie sie da.

ku6i
12-02-2016, 23:08
chyba apple nie jest dla Ciebie. :)

karta sim jest potrzebna, bo w zaleznosci od operatora sa uruchamiane opcje/uslugi.

Tak z ciekawości, o jakich opcjach/usługach mowa? Co się z nimi dzieje w momencie gdy wyciągnę kartę sim? Znikają?

ipad potrzebuje wiekszego napiecia. ze zwyklego portu usb sie nie naladuje. sa jakies wynalazki typu power usb i wtedy pewnie sie da.

Czekaj, przecież napisałem, że iPad Air 1 się nie ładuje, podczas gdy iPad Air 2 się ładuje. Ten sam komputer, ten sam port USB, ten sam kabel i inne zachowanie dwóch urządzeń. Kable nowe, oryginalne, sprawdziłem na wszystkich portach w komputerze: pierwszy iPad ma focha i się nie ładuje, dwójka nie robi problemów.

witus
13-02-2016, 10:48
Czekaj, przecież napisałem, że iPad Air 1 się nie ładuje, podczas gdy iPad Air 2 się ładuje. Ten sam komputer, ten sam port USB, ten sam kabel i inne zachowanie dwóch urządzeń. Kable nowe, oryginalne, sprawdziłem na wszystkich portach w komputerze: pierwszy iPad ma focha i się nie ładuje, dwójka nie robi problemów.

Może mniejszy prąd potrzebuje, dlatego się ładuje. Szkoda energii na szukanie przyczyny, iPada ładuje się rzadko więc nie będzie to dla Ciebie problem, jak go naładujesz w dedykowanej ładowarce.

Do iPada mini jest ładowarka taka jak do iPhona. Do iPada mini retina ładowarka jest 2x większa.

Tomasz Dudrak
13-02-2016, 11:22
Musisz zacząć od drugiej strony, najpierw wybierasz to, co chcesz wysłać, a potem piszesz e-mail.

wampirns
13-02-2016, 12:35
Hej, mam pytanie bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy na Maca da się zgrywać RAWy z Nikona D700 bezpośrednio po kablu? Co podpinam aparat do Maca po kablu to wyskakuje mi opcja zgrywania zdjęć do albumów poprzez aplikację o nazwie "Zdjęcia". Niestety zgrane zdjęcia są w formacie JPG. Póki co kombinuję zgrywając zdjęcia na Windowsa, z Windowsa na pendriva i potem dopiero z pendriva na Maca z systemem OS X El Capitan. Jak Wy zgrywacie zdjęcia na swoje Macbooki? Potrzebne są do tego jakieś sterowniki/programy? Czy może jedyna opcja to zgrywanie przez jakiś czytnik kart? Jeśli było już to poruszane w jakimś wątku to przepraszam ale niestety nic nie znalazłem na frazy: zgrywanie, kopiowanie, zrzucanie, przenoszenie... :-)

wywar
13-02-2016, 12:44
Chciałbym na iPhone nagrywać rozmowy tak jak to jest możliwe w Andku. Czy znacie jakaś aplikację która to umożliwia ?

burton
13-02-2016, 13:13
Jak Wy zgrywacie zdjęcia na swoje Macbooki? Potrzebne są do tego jakieś sterowniki/programy? Czy może jedyna opcja to zgrywanie przez jakiś czytnik kart?
Czytniki kart zewnętrzne lub wbudowane w maca. Wgrywam zawsze przez program Zdjęcia ( dawniej iPhoto ), zapisuje mi foldery z RAWami. Zero problemów. W "Zdjęciach" szybko robię selekcję, z danego folderu usuwa od razu ( z pominięciem kosza ) niechciane RAWy. Mi taka praca odpowiada. W razie obróbki robię folder i wrzucam do niego potrzebne foty, które importuję do Lr. W ten sam sposób traktowałem RAWy z nikonów, leik, fuji i canonów.

ku6i
13-02-2016, 13:52
Może mniejszy prąd potrzebuje, dlatego się ładuje. Szkoda energii na szukanie przyczyny, iPada ładuje się rzadko więc nie będzie to dla Ciebie problem, jak go naładujesz w dedykowanej ładowarce.

Niestety, ale będzie. Używam iPada w pracy ok. 6 godzin dziennie podpiętego do PCta (i koniecznie musi być cały podpięty, bo robię na nim testy oprogramowania). Opcja ładowania przez noc odpada, bo sprzęt musi być zamykany w szufladzie na klucz, a takiej z gniazdem ładowania/USB wewnątrz nie posiadam, dlatego szukam przyczyny.

Do iPada mini jest ładowarka taka jak do iPhona. Do iPada mini retina ładowarka jest 2x większa.

Hm... Ale oba mają Retinę: http://www.apple.com/ipad/compare/ więc jakim cudem nowszy, z tym samym ekranem, ale mocniejszym procesorem daję radę na zasilaniu przez USB, a starszy nie? Właściwie pytanie sprowadza się do: "czy takie zachowanie może być podstawą do naprawy gwarancyjnej?"

gALL
13-02-2016, 15:19
Czytniki kart zewnętrzne lub wbudowane w maca. Wgrywam zawsze przez program Zdjęcia ( dawniej iPhoto ), zapisuje mi foldery z RAWami. Zero problemów. W "Zdjęciach" szybko robię selekcję, z danego folderu usuwa od razu ( z pominięciem kosza ) niechciane RAWy. Mi taka praca odpowiada. W razie obróbki robię folder i wrzucam do niego potrzebne foty, które importuję do Lr. W ten sam sposób traktowałem RAWy z nikonów, leik, fuji i canonów.

Ależ kombinujesz, to że D700 jest wykastrowany z trybu pamięci masowej (jak dowolny pendrive na USB) wiadomo od początku jego istnienia. Pod Winodowsem aparat wogóle nie jest widziany w systemie i tylko soft Nikona może pomóc. W OSX sprawa jest banalnie prosta, podłączasz aparat bezpośrednio do makówki, system otwiera aplikację Zdjęcia(iPhoto), zamykasz ją. Z Aplikacji wybierasz Image Capture, aparat jest widziany jako źródło obrazów, tak samo jak skaner. Klikasz na D700 i masz podgłąd zawartości karty. Możesz usuwać, wybierać pliki do skopiowania/zaimportowania do wskazanego katalogu.

Już parę razy pisałem współpracy D700 -> OS X/Windows.

- - - - kolejny post - - - - - -

Hm... Ale oba mają Retinę: http://www.apple.com/ipad/compare/ więc jakim cudem nowszy, z tym samym ekranem, ale mocniejszym procesorem daję radę na zasilaniu przez USB, a starszy nie? Właściwie pytanie sprowadza się do: "czy takie zachowanie może być podstawą do naprawy gwarancyjnej?"

Pamiętaj, że nowsze urządzenia mogą być wydajnościowo lepsze ale również mniej energożerne. Apple poszedł w stronę zmniejszenia poboru energii przez nowe urządzenia niż w stronę wydajności (np. nowy MB"12 czy nowe mini).

Aeon88
14-02-2016, 01:23
Gall dodaj że normalnie można skopiować rawy z d700 na win7 po kablu bo jeszcze ktos pomysli ze sie nie da. Problem jest taki ze idzie to jak krew z nosa, ale normalnie jest ikonka aparatu w moj komputer po podlaczeniu d700 do peceta.

gALL
14-02-2016, 10:35
Czyli jakby nie dało się ;) Pod Win7 pierwsze podłączenie apartatu może trwać wiek,i a pod Win10 tez jest nie-halo. Problem znany wśród użytkowników D700. Jest to cho... wada D700, z którą borykam się od paru lat. Nikon coś przedobrzył i ma w nosie użytkowników.

Aeon88
14-02-2016, 12:02
Mi to nie przeszkadzało bo biorąc pod uwagę że gumy od 700setki lubią odłazić to żeby zapobiec wiszeniu spuchniętej zaślepki od portów w aparacie używam raczej czytnika. Tym bardziej że nawet jak by D700 chodziło jak należy to nie ma USB3.0 więc kopiowanie czytnikiem tak czy siak byłoby znacznie szybsze.

witus
14-02-2016, 12:38
Mini pierwszej generacji nie ma retiny. No to chyba Ci zakup huba USB z własnym zasilaczem.

sailor
16-02-2016, 17:32
Panowie siedzacy glebiej w jablkach .. helpunku ;)
sprzetem interesuje sie raz na pare lat ja kupuje nowy i jak zawsze problem pomiedzy checiami a mozliwosciami :) potrzebuje skompletowac sprzet, nowy na fv, jablkowy, sluzacy glownie w studio do obrobki foto, prezentacji dla klientow. mobilny byc nie musi bo przy obecnych sesjach spakowanie kompa to najmniejszy problem.
chcialbym mini + dobry monitor ale te nowe miniacze sa tak wykastrowane ze az strach a modelu 2012, jako ostatniego porzadnego nie dostane na fv. wiec pozostaje imac z retina. ktos z uzywajacych moglby powiedziec czy warto? z racji budzetu ponizej 9kpln brutto sklaniam sie ku imac 27" MK472PL/A. jakies inne opcje? thank you from the mountain :)

gALL
16-02-2016, 18:02
Dostaniesz na fakture, przeciez tez firmy sprzedaja na eb...ju http://www.ebay.co.uk/itm/222022823642?rmvSB=true

sailor
16-02-2016, 18:29
Dostaniesz na fakture, przeciez tez firmy sprzedaja na eb...ju http://www.ebay.co.uk/itm/222022823642?rmvSB=true

zle sie wyrazilem. nie chce uzywki :) tak jakos mam ze sprzetem komputerowym ze nie bardzo lubie po kims :)
a na nowke nie ma szans
poza tym .. 6kpln za "refubrished"? :/

gALL
16-02-2016, 18:32
Well, szukasz bialego kroliczka albo innego Leprechauna :D Mozna kupic uzywke ciagle na gwarancji Apple, mam taka w domu. Kupilem rocznego mini i7 QC a polowe tego z jebaja.

ku6i
17-02-2016, 12:45
Mini pierwszej generacji nie ma retiny. No to chyba Ci zakup huba USB z własnym zasilaczem.

Rozumiem, że to komentarz do mojego posta. Ale ja nigdzie nie napisałem, że mam iPada mini. Mam dwa Airy (1 i 2) i oba mają Retinę.

witus
17-02-2016, 13:57
Well, szukasz bialego kroliczka albo innego Leprechauna :D Mozna kupic uzywke ciagle na gwarancji Apple, mam taka w domu. Kupilem rocznego mini i7 QC a polowe tego z jebaja.

To już nie taki biały kruk. Sam mam taki, ale właśnie padło wsparcie jego grafiki w produktach Adobe. Lightroom szczególnie kuleje wydajnościowo. W menu performance Lightrooma wyświetla się błąd :(

sailor
17-02-2016, 16:29
To już nie taki biały kruk. Sam mam taki, ale właśnie padło wsparcie jego grafiki w produktach Adobe. Lightroom szczególnie kuleje wydajnościowo. W menu performance Lightrooma wyświetla się błąd :(

czyli apple do spolki z adobe skuteczeznie wymuszaja nowy sprzet :/
szkoda bo miniacz QC i7 to rewelacyjne rozwiazanie

Aeon88
17-02-2016, 16:52
No pewnie że tak, przecież nikt myslący mający mini 2012 z 4C i7 nie wymienił go nigdy na nowszego, bo nowszy był wolniejszy. Jakoś musieli do tego zmusić klientów. Witus, nie możesz ręcznie dopisać tej karty graficznej do plików PS/Lr? Kiedyś coś takiego można było dodać i program widział kartę, a co najważniejsze nawet z niej normalnie korzystał.

witus
17-02-2016, 18:05
czyli apple do spolki z adobe skuteczeznie wymuszaja nowy sprzet :/
szkoda bo miniacz QC i7 to rewelacyjne rozwiazanie

Też tak myślałem do tej pory. Ale nagle zobaczyłem jak bardzo zwolnił Lightroom, praca na powiększeniach, korekty lokalne ... W photoshopie o dziwo jeszcze działa, choć już nie wszystkie opcje.

Taka lipa. Trzeba czekać na nowa generację mini.

witus
17-02-2016, 18:07
No pewnie że tak, przecież nikt myslący mający mini 2012 z 4C i7 nie wymienił go nigdy na nowszego, bo nowszy był wolniejszy. Jakoś musieli do tego zmusić klientów. Witus, nie możesz ręcznie dopisać tej karty graficznej do plików PS/Lr? Kiedyś coś takiego można było dodać i program widział kartę, a co najważniejsze nawet z niej normalnie korzystał.

Nie wiem nie próbowałem. Przeczytałem na stronie Adobe, że zakończyli wsparcie dla HD4000.

sailor
17-02-2016, 18:48
Taka lipa. Trzeba czekać na nowa generację mini.

patrzac na dog rozwoju bardzo bardzo watpi by byla nowa generacja mini. a na pewno nie taka ktora by sprostala wymaganiom obrobki. od tego sa maki pro i te trzeba kupowac. a do zabawy ajmaki. mini byl zbyt dobrym tworem by go dalej rozwijac bo podbieral klientow na pro :) ot takie strasznie microsoftowe myslenie

witus
17-02-2016, 19:43
patrzac na dog rozwoju bardzo bardzo watpi by byla nowa generacja mini. a na pewno nie taka ktora by sprostala wymaganiom obrobki. od tego sa maki pro i te trzeba kupowac. a do zabawy ajmaki. mini byl zbyt dobrym tworem by go dalej rozwijac bo podbieral klientow na pro :) ot takie strasznie microsoftowe myslenie

Ale biorąc pod uwagę brak możliwości rozbudowy, doposażony mini kosztuje fortunę. Myślę, że zarabiają na nim tyle samo co na iMaku czy MacBookach.

Pytanie czy nie lepiej mieć mini z grafiką wspieraną przez Adobe i obsługą monitora 4K, kosztem 4 rdzeniowego procesora. Grafika nienadążająca za piórkiem jest gorsza niż czekanie na eksport plików - te mogą nawet lecieć do rana.

paveu
18-02-2016, 12:16
Pytanie totalnego jabłkowego laika. Czy ten sprzęt : http://allegro.pl/apple-mac-mini-i5-1-4-8gb-500gb-od-reki-okazja-i5969978944.html sprawdzi się w hobbystycznej obróbce zdjęć w LR6 ? Da się na tym w miarę płynnie pracować ?

gALL
18-02-2016, 12:23
Dac sie da, nawet na C2D z 2009 czy 2010. Ten mini jest krokiem wstecz nawet w stosunku do najslabszego mini z 2012 (https://www.primatelabs.com/blog/2014/10/estimating-mac-mini-performance/). Jak juz chcesz miniacza z 2014 wez tego oczko wyzej.

paveu
18-02-2016, 12:52
Jak juz chcesz miniacza z 2014 wez tego oczko wyzej.

Masz na myśli tego z procesorem i5-4278U ?

gALL
18-02-2016, 14:50
Tak, ale pamietaj, ze nie rozbudujesz w nim RAMu ani nie wymieinsz sam dysku na inny.

paveu
18-02-2016, 15:06
Tak, ale pamietaj, ze nie rozbudujesz w nim RAMu ani nie wymieinsz sam dysku na inny.
A jest jakaś alternatywa w tych samych pieniądzach, która by to umożliwiała ? (jakbym chciał kiedyś wymienić dysk na SSD i zwiększyć pamięć).

gALL
18-02-2016, 16:36
O ile zamiana HDD na SSD czy wsadzenie większego SSD jeszcze jest możliwa (o ile będziesz miał SSD ze złączem PCIe od Apple, lub dysk z MBA z 2013), o tyle RAM jest wlutowany w płytę główną i brak slotu na jego rozbudowę.

Chcesz bawić się w rozbudowę mini? Pozostaje tylko model z 2012.

hydra_ulik
18-02-2016, 17:00
Cześć
Chopy i babki, problema mam...;)
Gdzie LR zapisuje pliki XMP? Jeszcze dwa tygodnie temu generował je i zapisywał obok zdjęcia. Teraz przestał i przy eksporcie zdjęć do folderu docelowego nie ma pliku .xmp Ptaszek w "Catalog Settings" jest odhaczony. Co mogłem zmienić, odhaczyć, że w preferencjach mac'a? Ktoś? Coś? ;)

Pzdr

pingwinGTS
01-03-2016, 23:22
Przymierzam się do zakupu rMBP. Uznałem że najfajniej byloby kupic 13" ze względu na mobilność ktorej mi brakuje przy obecnym 15" vaio. Waży mało ale i tak musze brać wielki plecak żeby go zapakować. Niestety jak się doczytałem i7 w 13" jest dwurdzeniowe, a w 15" czterordzeniowe. Celuje w wersje 2013 i późniejsze. Geekbench w sumie pokazuje okolo 6500pkt na takim mbp 13 i7 czyli tyle co moj obecny lapek tyle ze to windowsowy badziew z ktorym ciagle walcze i przy byle obciazeniu wyje jakby obrabial film w 4k, a ja tymczasem puszczam filmik na yt w 340p ;( do celu. Czy warto przeskakiwac na maca o podobnych bebechach co moj obecny czy jednak dolozyc sporo i kupic 4jajeczna 15". Raczej nie gram w gry choc dostalem cs global offensive i na obecnym mam 25fps to i pewnie na mbp rowniez nie pogram tyle ze to pikuś i traktuje to jako bonus jak się da, a jak nie to nie obchodzi mnie to. Ma byc glownie do LR i PS plus filmy i internet. Narazie nikon d90 wiec 12mpx zdjecia ale celem jest pelna klatka i czy to nie bedzie za malo? Moze lepiej kupic 13" i5 i dolożyc do puszki? Mile widziane opinie uzytkownikow 13 rMBP. Dzięki!

sconner
02-03-2016, 00:29
Ja używam najnowszej, podstawowej wersji rMBP i nie ma rewelacji. Na lightroomie przy 15 MB rawach po jakiejś godzinie niezbyt intensywnej pracy potrafi się zagrzać, choć matryca piękna

pingwinGTS
02-03-2016, 18:52
No dobra to mnie akurat nie martwi. Moj vaio ma okolo 90stopni na procesorze po 5min. Masz 13" czy 15"?

sconner
02-03-2016, 23:17
13 z os x el captain, cała reszta jest w porządku gdyby nie to ciepełko.

pingwinGTS
03-03-2016, 16:01
To wyjasnij mi tylko jeszcze co oznacza zagrzac? W sensie jest tak goracy ze wolisz dac mu przerwe. Pali Cie w rece? Wyskakuje komunikat zeby sobie zrobic przerwe na kawe etc?

pingwinGTS
03-03-2016, 16:03
Bije się caly czas z myslami czy 13" czy 15". Chcialbym miec 13" z czterordzeniowcem ;)

Czornyj
04-03-2016, 15:31
Też chciałem - ostatecznie kupiłem 15-tkę i już bym jej nie zamienił na 13tkę (choć wcześniejszą 13tkę uwielbiałem)

MiGo
07-03-2016, 12:57
Rozmiar to osobista preferencja. Niedawno miałem możliwość zestawić side-by-side rMBP 13 i 15, bu poczuć różnice. Jednak wolę swojego "kurdupla" z tego względu, że mieści mi się w torbie na ramię i nie przeszkadza rozmiarem (i wagą choć to niewielka różnica).

Czornyj
09-03-2016, 11:37
Osobiście preferowałem 13-tkę - 15-tkę kupiłem z chytrości, bo w podobnym konfigu i cenie ma czterojajowe i7 i GPU gratis. Teraz bym się już jednak nie zamienił, nawet jakby zrobili 13-tkę w takim samym konfigu.

misio-jedi
09-03-2016, 13:10
Tylko trzeba pamiętać że na 15-tkę AppleCare też kosztuje o parę stów więcej.

wywar
21-03-2016, 11:27
Lubrykanty już gotowe na dzisiejszy pokaz ? :)

kolorowooka
21-03-2016, 15:08
Co to za pokaz? Ja całkiem nie w temacie :roll:

edit...
już doczytałam ;)

pingwinGTS
21-03-2016, 16:03
No ja postanowilem poczekac z kupnem liczac ze dzis pokaza jakies nowsze macbooki bo kasa lezy i czeka :)

ThomasVoland
21-03-2016, 16:10
Ja na pewno biorę nowego iPada 10" i może wymienię MBPr na nowszego, bo mam ostatni rok gwarancji w swoim.

Ale nie zdziwię się jak wyskoczą z "one more thing", którą będzie VR kompatybilne z os x i ios :).

wywar
21-03-2016, 20:10
Przez rok wymyslili żółty ekran i materiałowe opaski do zegarka - wow amejzing :)

R
21-03-2016, 20:16
liiipa... jak nigdy wczesniej...

Czornyj
21-03-2016, 21:28
Było nudniej niż na konferencjach dla developerów

R
21-03-2016, 23:07
i oklaski jakies mizerne... chyba z plejbeku byly...

motoko
22-03-2016, 04:09
Przez rok wymyslili żółty ekran i materiałowe opaski do zegarka - wow amejzing :)

Dobrze powiedziane...

Slownictwo uzywane na konferencjach Apple zaczyna wywolywac u mnie znany odruch, caly czas tylko "amazing", "fantastic", "breakthrough", "revolutionary", tylko cos tej rewolucji nie widac.
Niemniej iPhone SE zaciekawil, w koncu ktos dal bdb bebechy do malego telefonu.
Prztyczki pod adresem androida i windowsowych pecetow smiesza...

pingwinGTS
22-03-2016, 15:22
Najladniejszy iPhone z dobrymi bebechami to dobry ruch. Szkoda ze wykastrowali z 3d touch. Kiedy mozna się spodziewac rMBP?

ThomasVoland
22-03-2016, 15:46
Skoro nie odświeżyli teraz, to albo zrobią cichy update, albo dopiero w okolicach października.

Konferencja najgorsza od lat. Ale pokazali iPada, na którego czekałem, więc ujdzie.

wywar
22-03-2016, 17:32
A co dodali/zmienili w nowym OS X ?

MC_
22-03-2016, 17:33
Ja mysle, ze nowe makbuki beda w okolicach maja-czerwca.
I ciesze sie, ze pod koniec stycznia kupilem rMBP 13.

ku6i
22-03-2016, 17:46

Same rewolucyjne zmiany: http://9to5mac.com/2016/03/21/os-x-10-11-4/ ;)

ThomasVoland
22-03-2016, 17:49

Nie ma nowych systemów, od nich jest WWDC a nie konferencja wiosenna. Jest tylko aktualizacja do bieżących wersji.

grissley
22-03-2016, 18:42
pokazali iPada, na którego czekałem, więc ujdzie.

Jak to jest z tymi iPadami? Będą teraz równolegle sprzedawać dwa rodzaje iPadów 9.7"...?

wywar
22-03-2016, 18:47
Nie ma nowych systemów, od nich jest WWDC a nie konferencja wiosenna. Jest tylko aktualizacja do bieżących wersji.

Źle się wyraziłem. Chodziło mi o aktualizację ofkors :)

ThomasVoland
22-03-2016, 19:08
Jak to jest z tymi iPadami? Będą teraz równolegle sprzedawać dwa rodzaje iPadów 9.7"...?
Tak. Sytuacja taka jak z Macbookami - Air dla zwykłych użytkowników i Pro dla bardziej wymagających.

wywar
22-03-2016, 19:11
A ile ramu ma ten pro9.7 ? Bo nigdzie się nie chwalą.

ThomasVoland
23-03-2016, 01:57
2GB, jak w Airach.

Aeon88
23-03-2016, 12:03
Kiszka trochę... Tak patrząc na nowego ipada wydaje się że znaleźli świetny sposób aby na nowym sprzęcie zarobić więcej niż zwykle. Normalnie wyszedłby ipad air 3 z mocniejszymi niż w air2 bebechami, ale wtedy musiałby kosztować od 2k pln w górę w zależności od pojemności. A tak to dodali do niego znaczek pro i nagle cena może być kilkadziesiąt procent wyższa. Tymczasem skok wydajnościowy i jakościowy nie jest większy niż po przejściach ipad4->air->air2. Daję sobie rękę uciąć że we wrześniu pokażą ipada air 3 który będzie... mocniejszy od obecnie pokazanego pro 9,7". I będą piać że to najmocniejszy ipad 9,7 w historii :D Rozumiem rozkład ipad mini najtańszy i najsłabszy -> ipad air 9,7" średni wydajnościowo -> ipad pro 13" z najmocniejszymi bebechami, ale nazwać "pro" tak naprawdę ipada air 3? Chyba tylko dla zysku...

Za to fajnie że będą kontynuować małe iphony, kilka dni temu kupiłem sobie 5s właśnie ze względu na rozmiar (przesiadłem się z samsunga S5 który był dla mnie osobiście za duży i nieporęczny) tylko ta nazwa SE, brzmi jak gorszy produkt. Iphone 6s mini brzmiało by lepiej :)

MC_
23-03-2016, 12:04
Faktycznie, special edition brzmi fatalnie... ;)

wywar
23-03-2016, 12:16
Mam iPada i nadaje się tylko do czytania ebooków, przegladania netu i oglądania video w wyrze. Mając iPhone plus można śmiało sobie go odpuścić. Gadanie tego geja, że może zastąpić kompa to brednie - chyba, że do tego co wcześniej napisałem.

lucek92
23-03-2016, 12:19
Ja się już czaje na nowego Iphona, bo ten Android doprowadza mnie do szału...

Tylko pytanie czy wystarczy 16GB, czy inwestować w 64?

burton
23-03-2016, 12:20
Przesadzili nie zmieniając nic z budowy iPhona SE po 3,5 latach od ukazania się 5s. Jeszcze ludzie pieją z zachwytu "jak tanio" :D :/ 2150 zl. za 16 GB !? W tych czasach 16 GB nie wystarcza nawet do dzwonienia ;)

wywar
23-03-2016, 12:23
7 bet nie wystarczyło :) http://myapple.pl/posts/11003-ios-9-3-psuje-starsze-ipady-zobacz-jak-wrocic-do-poprzedniej-wersji-systemu

grissley
23-03-2016, 12:27
Kiszka trochę... Tak patrząc na nowego ipada wydaje się że znaleźli świetny sposób aby na nowym sprzęcie zarobić więcej niż zwykle. Normalnie wyszedłby ipad air 3 z mocniejszymi niż w air2 bebechami, ale wtedy musiałby kosztować od 2k pln w górę w zależności od pojemności. A tak to dodali do niego znaczek pro i nagle cena może być kilkadziesiąt procent wyższa. Tymczasem skok wydajnościowy i jakościowy nie jest większy niż po przejściach ipad4->air->air2. Daję sobie rękę uciąć że we wrześniu pokażą ipada air 3 który będzie... mocniejszy od obecnie pokazanego pro 9,7". I będą piać że to najmocniejszy ipad 9,7 w historii :D Rozumiem rozkład ipad mini najtańszy i najsłabszy -> ipad air 9,7" średni wydajnościowo -> ipad pro 13" z najmocniejszymi bebechami, ale nazwać "pro" tak naprawdę ipada air 3? Chyba tylko dla zysku...

Poza tym, siłą appla była m.in. prostota oferty - a robienie dwóch tabletów 9.7 to jakaś kicha. Już mini->air2->pro na maxa wk*wiłoby Stiva, gdyby wpadł na chwilę zwizytować firmę....

Mam iPada i nadaje się tylko do czytania ebooków, przegladania netu i oglądania video w wyrze.

Wymieniłeś aktywności na które statystyczny nie-grający-w-gry użytkownik poświęca 90% swojego czasu przy kompie ;)

lucek92
23-03-2016, 12:27
Przesadzili nie zmieniając nic z budowy iPhona SE po 3,5 latach od ukazania się 5s. Jeszcze ludzie pieją z zachwytu "jak tanio" :D :/ 2150 zl. za 16 GB !? W tych czasach 16 GB nie wystarcza nawet do dzwonienia ;)

Ta sama obudowa co w 5S ma swoje plusy, wszystkie akcesoria typu obudowy, covery są kompatybilne SE<->5S.

ku6i
23-03-2016, 12:28
tylko ta nazwa SE, brzmi jak gorszy produkt. Iphone 6s mini brzmiało by lepiej :)

Windows 98 SE był dobry ;) A idea z telefonem 4" jest bardzo spoko, służbowo wykorzystuję równocześnie iP 4S i 6, i ten drugi ze względu na proporcje (większy, bardziej płaski), zdecydowanie gorzej trzyma mi się w ręce (a małych rąk nie mam) niż 4S. Obsługa iP 6 jedną ręką to katorga.

burton
23-03-2016, 12:34
Ta sama obudowa co w 5S ma swoje plusy, wszystkie akcesoria typu obudowy, covery są kompatybilne SE<->5S.
I to by było na tyle "plusów". Jak kupujesz telefon za ponad dwa tysiące złociszy to nawet stówa więcej na kondona ( jeśli ktoś używa - ja mam golca :) ) nie robi różnicy.

Aeon88
23-03-2016, 12:34
Faktycznie, special edition brzmi fatalnie... ;)

Jak widzę ogłoszenia o nowym iphone wszędzie piszą w skrócie czyli SE, nie Special Edition. Patrząc na obudowę i widząc że jest taka sama jak w 5s który wyszedł szmat czasu temu w życiu bym nie pomyślał ze SE to skrót od Special Edition.

Biorąc pod uwagę że kilka dni temu kupiłem 5s 16gb za 1700zł bo tyle średnio kosztuje to drogo nie jest, zresztą 6s 16GB kosztuje 3100zł a ma dokładnie tą samą wydajność co SE tylko większy ekran. Dla mnie super, bo mam wydajność dużo droższego telefonu w lepszej dla mnie obudowie i dużo niższej cenie.

Windows 98 SE był dobry ;) A idea z telefonem 4" jest bardzo spoko, służbowo wykorzystuję równocześnie iP 4S i 6, i ten drugi ze względu na proporcje (większy, bardziej płaski), zdecydowanie gorzej trzyma mi się w ręce (a małych rąk nie mam) niż 4S. Obsługa iP 6 jedną ręką to katorga.

Właśnie dla małego rozmiaru kupiłem ostatnio 5s, też z dużo większym samsungiem S5 było mi nie po drodze.

motoko
23-03-2016, 13:32
Ja się już czaje na nowego Iphona, bo ten Android doprowadza mnie do szału...

Tylko pytanie czy wystarczy 16GB, czy inwestować w 64?

Też mam na niego ochotę, biorąc pod uwagę ile dostanę za mojego 5s chyba zaszaleję i pójdę sobie do Apple store w Glasgow albo Edynburgu :-)
16gb odpuszczam, mam tyle w obecnym telefonie i przy próbie aktualizacji systemu wywala mi komunikat o braku miejsca. Muzyki mam minimalna ilość, kilka zdjęć, 28 aplikacji (sam się zdziwiłem że aż tyle, ale przejrzałem i właściwie nie ma co usuwać, same potrzebne rzeczy) i miejsce się powoli kończy.

Aeon88
23-03-2016, 14:29
Ja kupiłem 16, ale nie aktualizuje telefonu co chwila bo nigdy nie wiadomo czy coś się nie wykrzaczy, a jak to robię raz na ruski rok to można podpiąć kablem do peceta, zrobić kopię wszystkiego i po aktualizacji przywrócić. Chociaz wiadomo jak jest kasa to warto brać większy, filmy w 4k będą sporo zajmować :)

motoko
23-03-2016, 15:57
Ja kupiłem 16, ale nie aktualizuje telefonu co chwila bo nigdy nie wiadomo czy coś się nie wykrzaczy, a jak to robię raz na ruski rok to można podpiąć kablem do peceta, zrobić kopię wszystkiego i po aktualizacji przywrócić. Chociaz wiadomo jak jest kasa to warto brać większy, filmy w 4k będą sporo zajmować :)

Kupiłeś 5se?

Filmy i tak kręcę w 720p - oczy już nie te i nie widzę różnicy, no i miejsca mi szkoda.

Aeon88
23-03-2016, 16:00
Nie, kupiłem 5s jakiś tydzień temu. Nie wiedziałem że wyjdzie 5SE 400zł drożej z taką specyfikacją ;D ale jest światełko w tunelu - żona choruje na mojego 5s, więc mógłbym pojść do sklepu kupić telefon dla niej, czyli kupić sobie 5SE a jej oddać mój tygodniowy 5s. Jak się uda ją namówić to po zakupie dam znać jakie wrażenia, choć pewnie będą identyczne jak te z 5s który mam obecnie, i który świetnie sobie ze wszystkim daje radę.

pingwinGTS
23-03-2016, 17:27
No wlasnie to mnie zastanawia. Mam 6plusa 128gb i jeszcze w domu ip5 32gb i 4s 16gb z ios6 i szczerze to 4s najszybciej odpala aplikacje ;) czego wam brakuje w mocy ipadow,iphonow? Ostatnio testowalem to gierki na iphone5 chodzily plynniej niz na xperii z5. Dla mnie wymiana iphonow i ipadow po to zeby apka się odpalila 2s szybciej jest bez sensu bo z reguly wiecej to nie trwa. Ip5 vs ip6plus jak testowalem to roznica niebyla wieksza niz niecala jedna sekunda na aplikacji. Podejrzewam ze na ipadach jest podobnie. Rozumiem jak ktos chce miec nagrywanie 4k itp ale sama predkosc sprzetow jest podobna. Jedyna zauważalna roznica to kopiowanie duzych plikow np. filmow pomiedzy aplikacjami gdzie 6plus jest 2-3razy szybszy albo lepiej.

Radek_
24-03-2016, 13:00
żeby nie było tylko o iPhonach to dodam że brakuje mi iPhoto w OS X El Capitan...

nazir_altamar
25-03-2016, 15:59
Witam,

Mam trochę płyt CD do zgrania (ok 500). Używałem iTunes ale zauważyłem (niestety po czasie) że niektóre płyty zgrały się z dziwnymi trzaskami, nie ma mowy o słuchaniu tych płyt i to nie dlatego że jestem wybredny. Nie chce też sprawdzać na bieżąco czy wszystko jest ok bo jak się łatwo można domyśleć jest to czasochłonne zadanie tak więc zgrywam płyty gdy robię coś innego. Wspominane wcześniej zakłócenia występują bez względu na wybrany format docelowy.
Czy możecie polecić mi jakiś inny program gdzie nie będzie takich "kwiatków".
Dziękuję i pozdrawiam.

Aeon88
25-03-2016, 22:22
Mam problem, pewnie znany, zechcialem miec maila na iphone ale telefon mi sciaga tysiace wiadomosci ze skrzynki i nie mozna ograniczyc zeby sciagal tylko ostatnie 50 maili. Jaki program do obslugi maila polecacie zamiast fabrycznego Mail?

sokrates
25-03-2016, 22:47
Ja używam na iPhonie aplikacji Outlook. Zreszta na iPadzie tez. Nie mogę się zmusić do używania natywnej aplikacji do maili na iOS.

Aeon88
25-03-2016, 23:18
W ogóle to co za debil wywalił z ios możliwość ustalenia ile ostatnich najnowszych wiadomości może być max w skrzynce? :/

PS. I dupa, outlook pod ios nie obsługuje kont pop3 a nie chcę mieć imapa. Trudno trzeba będzie coś znaleźć :/

motoko
26-03-2016, 06:43
Ja używam na iPhonie aplikacji Outlook. Zreszta na iPadzie tez. Nie mogę się zmusić do używania natywnej aplikacji do maili na iOS.

Dla mnie odpada ze względu na brak możliwości użycia własnego dźwięku powiadomienia.

pingwinGTS
26-03-2016, 14:27
A ja znów testowalem różne i natywna aplikacja mi pasuje najbardziej ze wszystkich. Co kto lubi :)

artoor
26-03-2016, 15:08
Airmail jest świetny. Zarówno na iOSa, jak i na OSXa. Tyle, że płatny.

obuch
26-03-2016, 21:01
Przy exchange możesz wybrać zakres, np. 1 miesiąc, przy pop nie ma? To lipa rzeczywiście.

Ja przez jakiś czas uzywałem cloudmagic, bardzo fajny, jednynie sposób konfigu hasła/dostępu trochę lipny. I nie jestem pewien czy pop obsługuje.

witus
26-03-2016, 23:10
W ogóle to co za debil wywalił z ios możliwość ustalenia ile ostatnich najnowszych wiadomości może być max w skrzynce? :/

PS. I dupa, outlook pod ios nie obsługuje kont pop3 a nie chcę mieć imapa. Trudno trzeba będzie coś znaleźć :/

Posprzątaj tą pocztę :) nie słyszałeś o "inbox zero". Poczta to nie pamiętnik, rzeczy ważne do notatek, a reszta po odpowiedzeniu do kosza. U żony odkryłem podobny bałagan :)

witus
26-03-2016, 23:14
Przy exchange możesz wybrać zakres, np. 1 miesiąc, przy pop nie ma? To lipa rzeczywiście.

Ja przez jakiś czas uzywałem cloudmagic, bardzo fajny, jednynie sposób konfigu hasła/dostępu trochę lipny. I nie jestem pewien czy pop obsługuje.

POP to lipa więc nie ma się co zajmować tym protokołem, w końcu łączymy się z wielu urządzeń więc wygodniejszy jest IMAP.

Aeon88
30-03-2016, 00:32
To nie jest bałagan. Po drugie mam cel w tym, aby tak obsługiwać pocztę. Na IMAP łączy się program z serwerem i wyświetla zawartość skrzynki na serwerze, nie na pececie. Używam POP3 ponieważ mam kilka urządzeń które łączą się z pocztą - komputer stacjonarny, laptop, ipad, telefon, ale z tego na tylko jednym sprzęcie (stacjonarnym PC) pobieram i przechwuję wszystko w całości i tylko z tego jednego sprzętu wysyłam oferty. Mam więc dwie pełne kopie poczty - na serwerze i na stacjonarnym PC. Padnie jedno, jest drugie. Do poczty już otrzymanej mam dostęp na stacjonarce non stop czy jest net czy go nie ma, to samo z innymi urządzeniami, przy okazji mam tam (na pc) wszystkie wiadomości wysłane. Wysłane nie zachowują się na serwerze a tylko w programie pocztowym, są mi jednak bardzo potrzebne bo w zależności od różnych czynników do różnych klientów idzie różna oferta, więc jak mi ktoś zadzwoni po tygodniu czy miesiącu że się zdecydował chcę wiedzieć co mu wysłałem. Reszta urządzeń jest podpięta pod pocztę tylko po to, abym wiedział że przyszły mi jakieś maile. Mimo że na telefonie je odbiorę to chcę aby na stacjonarnym zostały pobrane jako nowe, nieprzeczytane, żebym przypadkiem nie zapomniał na żadne zapytanie odpowiedzieć np po powrocie z kilkudniowego wyjazdu.

Wiadomości jest dużo, bo codziennie dostaję zapytania o ofertę, mam też skrypt statystyk na stronie tak napisany, że informacje o wejściach i lokalizacjach skąd ludzie weszli na moją stronę (z jakiej strony poprzedniej) przychodzą mi na maila - to jest dla mnie mega wygodne, bo pocztę przeglądam kilka razy dziennie z automatu, przyzwyczajenia, i od ręki widzę wtedy tez statystyki.

Tak czy siak, na wszystkich urządzeniach poza PC stacjonarnym wystarczy jak pobierze mi nagłówki ostatnich najnowszych 25 czy 50 wiadomości. To wszystko, włączam, przeglądam co przyszło, jak coś ważnego siadam do peceta i odpisuję na ofertę. Dlatego tak wkurza wywalenie opcji pobierania tylko XX ostatnich wiadomości z serwera.

motoko
30-03-2016, 07:43

Z "budowy" czy "obudowy"?

adrian
30-03-2016, 08:48
Używam POP3 ponieważ mam kilka urządzeń które łączą się z pocztą - komputer stacjonarny, laptop, ipad, telefon, ale z tego na tylko jednym sprzęcie (stacjonarnym PC) pobieram i przechwuję wszystko w całości i tylko z tego jednego sprzętu wysyłam oferty.

No i właśnie do korzystania z wielu urządzeń IMAP jest lepszy, bo na każdym masz to samo.

[QUOTE=Aeon88;3681720]Mam więc dwie pełne kopie poczty - na serwerze i na stacjonarnym PC. Padnie jedno, jest drugie. Do poczty już otrzymanej mam dostęp na stacjonarce non stop czy jest net czy go nie ma, to samo z innymi urządzeniami, przy okazji mam tam (na pc) wszystkie wiadomości wysłane. Wysłane nie zachowują się na serwerze a tylko w programie pocztowym, są mi jednak bardzo potrzebne bo w zależności od różnych czynników do różnych klientów idzie różna oferta, więc jak mi ktoś zadzwoni po tygodniu czy miesiącu że się zdecydował chcę wiedzieć co mu wysłałem.[QUOTE=Aeon88;3681720]

Używając IMAP możesz tak samo mieć kopię lokalnie i na sewerze. Przecież to są zsynchronizowane katalogi, możesz mieć też dostęp offline.

I tak dalej ;-)

burton
30-03-2016, 09:59
Z "budowy" czy "obudowy"?
Obudowanej budowy ;) Tak, chodzi mi o obudowę.

GeparD
31-03-2016, 23:40
Aeon88,

Sorry, ze tak napisze, a to co piszesz to jest archaizm jakis.

Teraz wystarczy ze padnie ci jeden komputer, na ktorym odpisales na oferte i na drugim bedziesz mial ta poczte nieprzeczytana... wiec jeszcze raz na nia odpowiesz.

Majac IMAP, czy skrzynke Exchange nie dosc ze dana wiadomosc bedzie odznaczona jako przeczytana, to do tego bedziesz mial zaznaczone ze juz na nia odpowiedziales.
Nie mowiac ze odpowiedz bedzie w folderze poczty wyslanej na wszystkich urzadzeniach, na ktorych dane konto jest skonfigurowane.

Dostep do skrzynki offline tez jest mozliwy. Outlook np przechowuje wiadomosci w pliku .ost tak by moc miec dostep do wiadomosci kiedy nie mamy polaczenia z serwerem.
Do tego jeszcze mozna okreslac, z jakiego okresu czasu dana poczta ma byc przechowywana lokalnie.
Nie wspomnie jeszcze o kalendarzu itp itd...
Poza tym wiekszosc uslugodawcow daje dostep do poczty poprzez aplikacje webowa, Google, MS itp itd...

Piszesz dwie kopie? Na jednym i na drugim komputerze? Jak to sie ma do skrzynek pocztowych przechowywanych na kilkudziesiedziu serwerach Googla, MS czy innego uslugodawcy?

POP3 to zmierzch przeszlosci...

Aeon88
01-04-2016, 21:38
Nie mowiac ze odpowiedz bedzie w folderze poczty wyslanej na wszystkich urzadzeniach, na ktorych dane konto jest skonfigurowane.

Jesteś pewien? Mam 5 urządzeń, wszystkie podpięte przez IMAP do serwera poczty, wysyłam z peceta wiadomość z ofertą i załącznikiem i będzie ona zapisana w folderze wysłane na serwerze i widoczna również na innych urządzeniach? Dla tej jednej opcji jestem w stanie zgolić brodę :P

Slon
01-04-2016, 21:39
Będzie :)

GeparD
01-04-2016, 22:44
Jesteś pewien? Mam 5 urządzeń, wszystkie podpięte przez IMAP do serwera poczty, wysyłam z peceta wiadomość z ofertą i załącznikiem i będzie ona zapisana w folderze wysłane na serwerze i widoczna również na innych urządzeniach? Dla tej jednej opcji jestem w stanie zgolić brodę :P

Jak najbardziej ze bedzie.
Zaloz sobie jakas tandetna poczte IMAP i potestuj sobie.

Tom01
01-04-2016, 22:53
Tylko małe "ale". Program pocztowy musi poprawnie obsługiwać strukturę katalogową IMAP. Część robi tak, że np wiadomość wysłaną kopiuje do LOKALNEGO folderu "Wysłane" a nie IMAP-owego "Send".

Aeon88
01-04-2016, 23:33
To byłoby świetnie, bo obecnie wiadomości wysłane mam tylko na 1 urządzeniu (pecet) lokalnie (offline) więc robię kopie co jakiś czas żeby w przypadku padnięcia kompa wiedzieć co wysłałem. Na pececie korzystam z windows live mail 2011 bo jak do tej pory stykał, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby go wymienić na coś nowszego.

pingwinGTS
02-04-2016, 16:46
Dlatego wszyscy się dziwili ze koniecznie chciales na pop3 ;)

Merde
02-04-2016, 16:54
Panowie, jako że ja stary "popowiec" jestem - jak wygląda sprawa obsługi konta imap w przypadku DUŻEJ ilości poczty, tj. wielokrotnie przekraczającej pojemność skrzynki, pobieranej z tej samej skrzynki na kilku komputerach?

Tom01
02-04-2016, 17:32
Co to znaczy "przekraczającej pojemność skrzynki"? Suma moich folderów IMAP to ok 30GB i chodzi.

Merde
02-04-2016, 18:02
Co to znaczy "przekraczającej pojemność skrzynki"? Suma moich folderów IMAP to ok 30GB i chodzi.

Tzn. przechowuję lokalnie kilkadziesiąt GB poczty i ze względu na konieczność pobierania poczty na kilku komputerach (jedna skrzynka pocztowa z aliasami używanymi przez kilka osób) poczta jest tylko pobierana (bez automatycznego kasowania) na skrzynce.
Co jakiś czas pocztę na skrzynce kasuję "ręcznie" z poziomu webmaila, inaczej mam jak w banku przekroczenie quoty.
Jak to działa w imap, skoro poczta jest synchronizowana z serwerem?

Tom01
02-04-2016, 18:14
Jak to działa w imap, skoro poczta jest synchronizowana z serwerem?

POP bez kasowania z serwera działa podobnie, tyle że nie trzeba kasować ręcznie. Skasowane lokalnie, kasuje się na serwerze samo. Dodatkowo jest synchronizacja wszystkich folderów poczty, nie tylko odebrane. Można sobie również zakładać swoje foldery i będą również automagicznie synchronizowane między serwerem a wszystkimi klientami. Jeśli jest niskie ograniczenie zajętości dysku na serwerze to trzeba zmienić serwer.

Merde
02-04-2016, 19:38
Skasowane lokalnie, kasuje się na serwerze samo.
To nie jest (dla mnie) pożądane zachowanie - co w sytuacji, kiedy kolega biurko obok zakwalifikuje maila jako nieprzydatny i skasuje, a dla mnie będzie to wiadomość potrzebna i będę chciał na nią odpowiedzieć?

Dodatkowo jest synchronizacja wszystkich folderów poczty, nie tylko odebrane. Można sobie również zakładać swoje foldery i będą również automagicznie synchronizowane między serwerem a wszystkimi klientami. Jeśli jest niskie ograniczenie zajętości dysku na serwerze to trzeba zmienić serwer.
Serwer jak serwer, mówimy jednak o przechowywaniu poczty z 10-15 lat (znaczna część z załącznikami).
Tu raczej w grę wchodzi wyłącznie przechowywanie lokalnie. Ideałem by było automatyczne kasowanie poczty z serwera np. po miesiącu.

GeparD
02-04-2016, 23:05
W takim wypadku trzeba zainsteresowac sie archiwizacja

A jak kolega twierdzi ze dla niego jest poczta nieinteresujaca to moze trzeba zmienic workflow i przenosic taka poczte do folderu np - "sprawdz ponownie" :)

pingwinGTS
03-04-2016, 13:15
Pozatym kosz jest rowniez synchronizowany wiec mozna sobie zajrzec czy ktos nie palnal gafy

ku6i
03-04-2016, 21:13
Drodzy Applowcy, Czym przeglądacie RAWy przed zaimportowaniem ich do softu w którym je wywołujecie? Niestety El Capitan nie lubi się z plikami ARW (tzn. z RAWami z mojego Nexa 6). Inna kwestia: zna ktoś jakiś przyzwoity, bezpłatny (do celów niekomercyjnych) zamiennik Windowsowego Total Commandera? Póki co korzystam z Commander One, ale troszkę uboga ta aplikacja.

Tom01
03-04-2016, 21:26
Spacja również nie otwiera? Jeśli nie, trzeba zapewne poczekać na jakąś aktualizację. Póki co, nie natrafiłem na żaden format rawów, którego OSX by nie otwierał w podglądzie lub szybkim podglądzie.

Niezłe zamienniki Total Commandera to ForkLift i Pathfinder.

ku6i
03-04-2016, 22:54
Spacja również nie otwiera? Jeśli nie, trzeba zapewne poczekać na jakąś aktualizację. Póki co, nie natrafiłem na żaden format rawów, którego OSX by nie otwierał w podglądzie lub szybkim podglądzie.

Otwiera, ale jak przejść do kolejnych plików ARW w folderze za pomocą skrótu klawiaturowego? Strzałki "w prawo/lewo" nie działają.

Niezłe zamienniki Total Commandera to ForkLift i Pathfinder.

przyzwoity, bezpłatny (do celów niekomercyjnych)

eclipse
03-04-2016, 23:04
Otwiera, ale jak przejść do kolejnych plików ARW w folderze za pomocą skrótu klawiaturowego? Strzałki "w prawo/lewo" nie działają.

strzałki "góra/dół"

adrian
04-04-2016, 17:44
Szybki do rawów to jest Photo Mechanic.

stock
04-04-2016, 20:26
Co plan zakupowy to kolejne dylematy. Mianowicie sytuacja wygląda tak że zechciało mi się wywalić stacjonarnego i zastąpić go kolejnym lapkiem. Monitor zostawiam - w razie czego. Jednakowoż będzie on podłączany mocno okazjonalnie jak będzie potrzeba popracować nad grubszą paczką zdjęć czy video.
Wybór jest pomiędzy MBP 15" a MBA 13". Z jednej strony potrzebny komp który udźwignie wrzucenie mu w LR 50 czy 100 RAWów 16Mpx i się nie udławi (MBP) a z drugiej strony wskazane byłoby też by można było to zabrać w miesięczną podróż i popracować bez szkody na kręgosłupie od dźwigania (MBA). Budżet na to jest w granicach 4k więc spokojnie można wyszarpać używkę MBP na i7 nawet z 8Gb RAM, ale i też ładne MBA :)
Kwestia przechowywania danych - mogę to mieć na dysku zewnętrznym jeśli wybór padłby na MBA z SSD.
Nie żyję już z fotografii - ogólnie rzadko fotografuję więc nie zapycham TB danych miesięcznie. Nie obrabiam też masowo rawów z 36Mpx matryc ani też nie obrabiam video 4k. Niemniej wolałbym by ten komputer miał siłę z pewnymi tematami powalczyć i się nie zadusić.
W domu jest jeden MBP 13" i5 8GB z SSD - wiec drugi taki sam odpada.
Cóż wybrać ? Ktoś ma np MBA jako główny komp na którym pracuje z fotami i mógłby się podzielic wrażeniami ?

Aeon88
04-04-2016, 21:28
Masz już macbooka 13" w domu więc nie potrzebujesz aira. Kup 15" z mocnym prockiem.

stock
04-04-2016, 21:36
niby tak, choć wiesz jak jest - gabaryty air`a kuszą.
Czy taki wybór z i7 jest sensowny - czy lepiej np brać na i5 którejśtam generacji - bo gdzieś spotkałem się z opinią ze takie i5 mogą być mocniejsze od i7.
http://dekanex.pl/apple/35319-macbook-pro-a1286-15led-i7-quad-20gb-8g-240ssd-g8.html

Najprawdopodobniej bym brał w tym sklepie.

ku6i
04-04-2016, 22:00
strzałki "góra/dół"

Działa, dzięki!

morzon
04-04-2016, 22:30
Marcin - szkoda brać Aira do pracy z fotami, ten ekran to tak słabo się jednak nadaje do tego. Miałem (w zasadzie jeszcze niby mam) Aira i mam też Pro z retiną i jest przepaść przy fotach (no i ogólnie ta retina jest cudna do normalnego użytku). Nie ma wielkiej różnicy w wadze tak naprawdę - kilkaset gram to max. To aż taka różnica dla dorosłego chłopa? ;) Poza tym Airy były niby cieńsze ale z kolei nieco szersze niż Pro.

ThomasVoland
05-04-2016, 07:06
MB Air do zdjęć to nieporozumienie. Kupowanie go kiedy jest MBPr 13" to głupota. Niezbyt rozumiem skąd taka przepaść że albo totalny syf w postaci Aira 13, albo Pro 15". Czemu nie 13? Oczywiście 15 lepsza, tyle że cięższa.

W końcu pojawiły się w sprzedaży iPady Pro 9,7".
TrueTone spisuje się świetnie. Do nightshift nie mogłem przywyknąć, bo musiałbym mieć na każdym urządzeniu włączone, natomiast Truetone nie niszczy tak kolorystyki (a przynajmniej nie w świetle ok 5000K, bo przy żarówkach pewnie już tak). Jeszcze nie wiem czy to zostawię na stałe włączone.

Pencil działa zaskakująco sprawnie. W dobrze napisanych aplikacjach nie ma opóźnień. Póki co głównie sprawdzałem na Paper (od 53). Głośniki też bardzo dobre, w końcu na wyjazdy nie będzie trzeba zabierać zewnętrznego audio. Niestety dobremu głośnikowi na bluetooth nie dorównują, no ale to wiadome.

SmartCovery z Aira nie pasują. Airy miały je fatalnie rozwiązane (dużo gorzej niż iPad 4, w którym podczas pisania nic się nie uginało i magnesy chwytały wyłącznie w miejscu, w którym powinny). Jeszcze nie wiem jak będzie w Pro, ale mam wielką nadzieję, że jak w 4 a nie w Air i jedynym powodem zmiany jest to że Apple widziało jak bardzo coś poszło nie tak.

I to tyle z pierwszych wrażeń.

stock
05-04-2016, 08:41
dzieki chłopaki :) Chodziło własnie o praktyczne wrażenia uzytkowników. Niestety w domu siedzi pro ale bez retiny :( Zobaczymy czy budżet udźwignie 15" z retina :)

burton
05-04-2016, 10:15
Drodzy Applowcy, Czym przeglądacie RAWy przed zaimportowaniem ich do softu w którym je wywołujecie? Niestety El Capitan nie lubi się z plikami ARW (tzn. z RAWami z mojego Nexa 6)...
Do tego typu spraw doskonale sprawuje się mi aplikacja systemowa "Zdjęcia". Próbowałeś ? Nie otwiera plików ARW ?

Aeon88
05-04-2016, 11:21
Zwykły ekran w MB nie umywa się do retiny, więc jak chcesz lapcoka do pracy to nad airem nawet się nie zastanawiaj bo wywalisz kase w błoto.

pingwinGTS
05-04-2016, 15:09
Ja nie wytrzymalem z czekaniem na nowe wersje i jest nowka rMBP 13. Male. Na baterii trzyma cudownie około 8godzin. Nie slychac ze pracuje. Ekran miodzio tylko nie moge się przyzwyczaic do skalowania. Zawsze bylem *******niety ze musi byc pixel jeden do jednego, a tu jest to inaczej rozwiązane. Rozważam tez zaniesienie go na profesjonalna kalibracje monitora zeby juz miec spokoj.

R
05-04-2016, 15:22
nie do konca chyba jest sens czekania na nowsze wersje. procesory na pewno dadza nowsze... ale podstawowych parametrow raczej nie podniosa. moga tylko wykastrowac ze wszystkich rozsadnych portow i dac usb-c rowniez zamiast magsafe. no i na pewno podniosa cene.

Aeon88
05-04-2016, 19:34
Dali by w końcu mocną grafikę do 13" laptopa, tylko tyle mu do genialności brakuje, miałbym przenośny sprzet mały i lekki do premiere pro jak znalazł.

MiGo
05-04-2016, 21:45
Panowie,
jest sprawa. Potrzebuję Macbook'a dla mojej mamy - osoby "nietechnicznej", a potrzebującej wykonać konkretne zadania: poczytać "internety", wysłać maila, posłuchać audiobooka.
Pecet na Windowsie non stop zgłasza jakieś problemy, albo użytkownik klika w opcję "upgrade do windows 10" i użytkownik mi panikuje i rozpoczyna się "gorąca linia", czyli jest... kłopot.
Mój MBP przeżył test użytkownika, wszystko było intuicyjne i teraz pytanie: nie bardzo mnie stać na nowego Maca, nowy Air 11 128Gb jest na granicy moich możliwości finansowych, a chciałbym kupić używanego MacBooka właśnie ze względu na filozofię obsługi Mac OS X i mobilność (można korzystać z kanapy lub łóżka).
Czy mogę prosić bardziej doświadczonych użytkowników o link do przykładowej oferty z pewnego portalu aukcyjnego na PM?

Myślałem też nad kombinacją: Mac mini + iPad mini, ale nie wiem czy to wypali.

Pozdrawiam
Michał

GeparD
06-04-2016, 00:31
A po co jej laptop. Do netu, audiobooka czy poczty to iPad jej wystarczy w zupełności.

Czornyj
06-04-2016, 07:47
Ja bym brał rMBP15 - masz załatwioną sprawę monitora i nie musisz sobie zagracać biurka. Matryca jest wizualnie wielkości 17-tki, bo to 16:10 a nie 16:9, rozdzielczość HiDPI 1920x1200, więc funkcjonalnie coś a'la 22" 1920x1200. Mimo wszystko relatywnie nadal poręczny i lekki, a zawsze masz przy sobie centrum dowodzenia wszechświatem. MBA13 będzie miał znacznie gorszą, mniejszą matrycę o niższej rozdzielczości, odczuwalnie mniejszą wydajność. Polowałbym tylko na 16GB RAM.

ThomasVoland
06-04-2016, 07:49
Jak kupisz iPada to do maca taka osoba nigdy nie usiądzie, bo po co, skoro na iPadzie może zrobić wszystko dużo bardziej intuicyjnie. Tylko że to powinien być iPad Air 2 albo Pro, a nie mini. Do tego AppleTV 3 generacji za ok. 300 zł i w razie potrzeby można wygodnie z kanapy streamować youtube, muzykę i wszystko inne na telewizor i sprzęt audio.

Czornyj
06-04-2016, 07:52
..........

stock
06-04-2016, 09:44
wszystko super - tylko sam wiesz ile kosztuje rMBP15 z 16Gb RAM :D
zdecydowanie zjada budżet dwukrotnie :(

pingwinGTS
06-04-2016, 11:18
a po co dla mamy 16GB ramu?? Nie wiem ile lat ma Twoja mama ale fullhd to kiepski pomysł bo literki na stronach bedą małe. Macbook Air w najsłabszej konfiguracji da rade, ale do takich zastosowań również zastanowiłbym sie poważnie nad ipadem. Moja ma tablet z andkiem ale do przelewow bankowych czy pisania dokumentow siada do pc więc wszystko zalezne od potrzeb ;)

MiGo
06-04-2016, 13:56
Chwila, moment :) Raczej powinien to być MacBook/mini bo mail, to jest pisanie dłuższych form literackich, a tworzenie ich palcem na iPadzie to raczej odpada.
Biorąc pod uwagę ceny, zostaje mi używany MacBook Air, albo kombinacja iPad oraz Mac Mini. Nie szalejcie z RAM, dyskiem i Retiną.
To musi być coś co bardzo trudno zepsuć nierozważnym klikaniem i mogę skontrolować zdalnie...

ThomasVoland
06-04-2016, 14:56
W czym problem żeby podpiąć klawiaturę do iPada?

burton
06-04-2016, 15:51
Niektórym pokiełbasiły się potrzeby kolegi MiGo dla matki z potrzebami kolegi stock :) To tak na marginesie ;) :D

stock
06-04-2016, 15:55
fakt, misz masz się zrobił. Niemniej ja juz wiem także luz - można rozpracowywac gadżety dla mamy MiGo :)

loockas
08-04-2016, 00:29
To nie jest (dla mnie) pożądane zachowanie - co w sytuacji, kiedy kolega biurko obok zakwalifikuje maila jako nieprzydatny i skasuje, a dla mnie będzie to wiadomość potrzebna i będę chciał na nią odpowiedzieć?

Dziwne praktyki. Do tego służą aliasy. Wtedy mail wyslany na alias [email protected] trafia do uczestnikow aliasu czyli na wasze indywidualne konta i kazdy sobie moze z ta wiadomością zrobic co chce.

mplutek
09-04-2016, 11:15
Panowie od 2 tygodni pracuje na macu i mam pewien problem z obsługą Lightrooma CC. Chciałbym aby przy ustawieniu WB czy ekspozycji i wciśniętym Shiftem była precyzyjna regulacja tak jak jest to w Windowsie. Czy jest możliwość aby przełączać szybkość śledzenia ruchów myszy z szybko na wolno i odwrotnie? To dla mnie bardzo ważna funkcja w LR, nie wiem dlaczego nie mam jej standardowo.

pingwinGTS
09-04-2016, 23:42
A probowales lapac nie za suwak tylko zlapac cyfre obok i przesunac mycha? Jest to troche dokladniejsze

mplutek
10-04-2016, 00:02
Właśnie to sprawdziłem. Może jest trochę dokładniejsze ale to jeszcze nie to :/

- - - - kolejny post - - - - - -

Gdy łapę za cyfrę i dokładam Shift jest szybciej. Pewnie, jest jakaś kombinacja żeby było wolniej.

pingwinGTS
10-04-2016, 00:06
To pochwal się jak znajdziesz :) moze w ustawieniach LR cos jest

mplutek
10-04-2016, 10:59
Może komuś się przyda. Znalazłem programik BetterTouchTool, który umożliwia włącznie spowolnienia.

motoko
11-04-2016, 11:04
SE kupiony. Na razie najwiekszy plus to wyglad i wymiary identyczne z 5s - zona nic nie zauwazyla ;-)

pingwinGTS
11-04-2016, 11:10
A Ty czujesz różnice? ;)

motoko
11-04-2016, 11:15
A Ty czujesz różnice? ;)

Najbardziej w portfelu - kupilem w Apple Store ;-)

Wersja 64GB wiec nie martwie sie o miejsce na fotki, aplikacje, muzyke itp.
Wielkiej roznicy w szybkosci dzialania nie ma, 5s byl calkiem plynny, nie liczylem tu na zbyt wiele.
Bateria lepiej, ale wiadomo, nowka kontra telefon ponad 2-letni, z nie do konca znana historia.
Aparat duzo lepszy, wyslalem koledze fotke swiatlomierza ktory kupilem i stwierdzil, ze przy tej jakosci to on juz zadnego kompakta albo mikro 4/3 by nie nosil, bo nie ma sensu...

pingwinGTS
11-04-2016, 11:21
no właśnie tak mi sie wydawało że te srajtki czy to nowe czy stare (w granicach rozsadku) apki odpalaja podobnie. Co do aparatu to zgadzam sie. Przy obecnej jakości aparatów, telefon + lustrzanka i nic wiecej nie trzeba. Ostatnio ojcu odradziłem kompakta i powiedziałem żeby sobie iP kupił.

ku6i
11-04-2016, 13:41
Motoko, możesz napisać jak wygląda kwestia czasu pracy na baterii przy małym obciążeniu?

pingwinGTS
11-04-2016, 19:58
Czy jest opcja zeby jakims magicznym sposobem wybrac klawiatura usuniecie odrazu z dysku zdjecia w LR?
https://s16.postimg.org/fvpk8i22t/Zrzut+ekranu+2016-04-11+o+19.55.26.png

motoko
12-04-2016, 04:11
Motoko, możesz napisać jak wygląda kwestia czasu pracy na baterii przy małym obciążeniu?

Po 24h od ładowania, obciążenie nieco powyżej średniej:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/bc9f5a277df8762bf481cafbb0ba060e-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160412/bc9f5a277df8762bf481cafbb0ba060e.jpg)

ku6i
12-04-2016, 13:50
Dzięki, nieźle to wygląda.

mikas4
12-04-2016, 18:17
Czy ktoś korzysta z ipad pro 12,9?
Zastanawia mnie, jak na tym się obrabia zdjęcia za pomocą rysika. Czy możecie polecić jakieś dobre programy do obróbki na ipad'a, nie koniecznie za 3000zł.
Zastanawiam się nad jego kupnem i nie wiem czy oprócz do przeglądania stron jakoś go wykorzystam.

misio-jedi
14-04-2016, 19:11
Ponoć sprawuje się lepiej niż Cintiq 13" tylko niestety same tabletowe aplikacje, aczkolwiek jest program o nazwie Astropad który pozwala robić streaming z komputera na iPada Pro ale jest optymalizowany głównie pod Photoshopa, inne programy nie zawsze działają.

wywar
14-04-2016, 19:18
Zastanawiam się nad jego kupnem i nie wiem czy oprócz do przeglądania stron jakoś go wykorzystam.

Zapomnij o obróbce na iPadzie. Ewentualnie do oflagowywania zdjeć w LR się nadaje i na rym koniec.

Aeon88
18-04-2016, 22:20
Hej, jak to jest z tymi iphonami na allegro? co drugi ma blokadę icloud. Jak to ludzie sprzedają że blokady nie ściągają? Przecież taki fon jest do kosza już. Wszystko to to kradzione czy co?

motoko
19-04-2016, 00:57
Hej, jak to jest z tymi iphonami na allegro? co drugi ma blokadę icloud. Jak to ludzie sprzedają że blokady nie ściągają? Przecież taki fon jest do kosza już. Wszystko to to kradzione czy co?

Znalezione, nie kradzione ;-)

MC_
19-04-2016, 08:10
Przywłaszczone gwoli ścisłości.

Aeon88
19-04-2016, 10:57
No to nieźle, bezczelność ludzi widać nie zna granic, żeby kradzione telefony sprzedawać i jeszcze zmyślać jakieś historyjki skąd na nim blokada ;D

rlat
22-04-2016, 13:23
Pytanie do użytkowników Macbook pro (aktualny model) czy ten z i7 2.5 ghz i kartą graficzną intel iris radzi sobie dobrze z obróbką zdjęć z d810 w LR i PS czy raczej zamula? 16 gb ram wystarczy?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Czornyj
22-04-2016, 15:26
16GB mi wystarcza, LR śmiga. Wprawdzie mam wersję z GPU, ale to przyspiesza tylko reakcję na suwaczkowanie - przełączanie zdjęć jest nawet przez to wolniejsze.

Aeon88
22-04-2016, 17:52
ale to przyspiesza tylko reakcję na suwaczkowanie

a to jest właśnie kluczowy czas reakcji istotny najbardziej podczas obróbki :)

Czornyj
22-04-2016, 22:09
a to jest właśnie kluczowy czas reakcji istotny najbardziej podczas obróbki :)

Nie tyle chodzi o czas reakcji, co o płynność - na integrze trochę rwie w porównaniu z GPU. Przepaści mz. nie ma, wersję z GPU brałem bardziej pod kątem pracy na wielu monitorach (w tym UHD), oraz dlatego, że chciałem 0,5GB SSD.

Aeon88
26-04-2016, 09:16
Mam trochę zwariowane pytanie... :D Posiadam aktualnie cinema display 23" od appla, matowy, taki jak w linku: http://ecx.images-amazon.com/images/I/81FVkisK6rS._SL1500_.jpg

Używam go obok eizo jako monitor na suwaczki, podgląd katalogów itp itd, obrabiam na eizo, a apple jest do użytku na co dzień. Wkurza mnie jednak "chropowatość" ekranu i fakt że już trochę zżółkł miejscami, za to w porównaniu do ACD24 ma złącze DVI więc podepnę go pod co chcę. Pytanie: czy jest możliwość aby po rozebraniu ACD23 matowego wyjąć ekran i kupić jakąś matrycę IPS błyszczącą (glossy) która będzie do niego pasować i zadziała? To nie będzie nadal monitor do obróbki, jednak jako ekran na co dzień zdecydowanie byłby ładniejszy z glossy matrycą.

Jest możliwa taka podmiana?

Aeon88
27-04-2016, 11:48
Dobra, to może inaczej - czy ktoś wie jaki model matrycy siedzi w apple cinema hd display 23"? Za cholerę nie mogę tego znaleźć w internecie.

pingwinGTS
28-04-2016, 03:51
Czy da się zablokowac zoom/oddalenie strony w safari? Ewentualnie jest jakis sposob zeby na 13" w retinie safari wyswietlalo pixel jeden do jednego? Przegladajac fotki tutaj na forum ktore maja 1024px i sa rozciagane sztucznie niestety mocno dostaja po jakości i co gorsza ostrości. Macie na to jakis sposób? Wiem ze moge sobie oddalić i zmniejszyc zdjecia do akceptowalnej wielkości ale nie bedzie to pixel jeden do jednego.

wywar
01-05-2016, 07:32
Musisz sciągnąć program Display Menu i odpalić rozdz. 2560X1600. Miałem ten sam problem i innej opcji nie ma.

pingwinGTS
02-05-2016, 13:12
Przetestuje. Dzieki za info. Na obecna chwile takie strony odpalam w operze gdzie zoom jest ustawiony odrazu na 50% i juz wyglada to ok. Niestety na safari najmniej to jakies 55-60%

X_fotoamator_X
04-05-2016, 20:39
Witam mam pytanie o komputer do obróbki zdjeć. Tylko i wyłącznie LR - PS nie używam.

Mac mini i5 2.6gHz 8gb 1tb iris graphics i podpiąć do niego monitor Dell U2413.

Da radę z Rawami 24.2mpx? I będzie cos widać na tym monitorze? Chodzi mi o to zeby w granicach 5k pln ogarnąć dobry zestaw do amatorskiej obróbki zdjeć.

wywar
04-05-2016, 21:13
Będzie git możesz brać.

pingwinGTS
07-05-2016, 07:56
możecie polecić aplikacje płatna (ale bez przesady) lub darmowa do tego żeby podpiąć D90 kablem USB do mbp i zeby zdjęcia się wyświetlały na pełnym ekranie po zrobieniu? na pc kiedyś uzywałem ale za cholere nie pamietam co to było.

ku6i
10-05-2016, 14:31
Nowy sprzęt, nowe problemy :)
1. W jaki sposób przeglądacie zdjęcia/grafiki w folderze (jpg, png, gif, rawy niekoniecznie) otwierając najpierw pojedyncze zdjęcie w folderze? Korzystam z Commander One (taki darmowy wykastrowany TotalCommander na OSX), otwieram plik jpg enterem, i nie jestem w stanie zobaczyć poprzedniego/następnego zdjęcia w folderze. Jeśli systemowy Podgląd nie łyka takich cudów, to może jest jakaś prosta _darmowa_ przeglądarka zdjęć na OSX? Spędziłem wieczór z google, ale albo trafiałem na płatne aplikacje, albo na jakiś mega badziewiasty soft.
2. Czy da się w Finderze, mając włączony widok miniatur przejść spacją do podglądu i następnie naciskając *jeden* klawisz przejrzeć *wszystkie* zdjęcia w folderze? Ew. jaki macie workflow żeby otworzyć zdjęcie jednym klawiszem, np. enter i następnie obejrzeć wszystkie zdjęcia w folderze? Opcja zaznaczania wszystkich zdjęć w folderze, klikanie "Otwórz" prawym klawiszem myszy, na nich i dopiero przeglądania klawiszami "góra/dół" do mnie nie przemawia. Co robię źle, bo nie wierzę, że tak prostą kwestię można rozwiązać tak topornie?

pingwinGTS
11-05-2016, 08:18
Naciskasz spacje i lecisz gora/dol. Jak klikniesz enter to pojawia się jakis inny podglad i juz nie mozna przeskakiwac chyba ze zrobisz cmd+a (zaznacz wszystko) i enter. Wtedy zdaje się mizna w tym innym podgladzie przeskakiwac. Dziwnie to rozwiazali. Ja uzywam 1 sposobu, a zdjecia z aparatu przegladam w LR.

ku6i
11-05-2016, 09:42
1. Jak nacisnę spację, to w commander one zaznacza mi się plik.
2. Jak otworzę folder w finderze, mając włączony widok miniatur, nacisnę spację, to otwiera się Podgląd, ale naciśnięcie strzałek góra/dół powoduje przeskok o tyle zdjęć ile jest w jednym rzędzie (np. 4). Gdy nacisnę strzałkę w prawo/lewo, to przechodzę do następnego pliku, ale gdy dojdę do ostatniej kolumny widoku (czyli max. 7-8 plików), to nie mogę przeglądać dalej plików. Muszę nacisnąć strzałkę w dół, następnie w lewo N razy (gdzie N to liczba kolumn z miniaturami w Finderze), aby przejść do początku kolejnego wiersza miniatur. Co jak co, ale z ergonomią nie ma to za wiele wspólnego ;)

R
11-05-2016, 10:02
ale chyba niestety to tak dziala. kup sobie acdsee na maka. nie jest droga a przegladanie zdjec staje sie latwie i przyjemne. ja nie wyobrazam sobie przegladania zdjec bez acd.

ThomasVoland
11-05-2016, 10:58
JustLooking http://justlooking.soft32.com
Ostatni update był 7 lat temu, ale działa.

ablazy
11-05-2016, 12:34
Witam mam pytanie o komputer do obróbki zdjeć. Tylko i wyłącznie LR - PS nie używam.

Mac mini i5 2.6gHz 8gb 1tb iris graphics i podpiąć do niego monitor Dell U2413.

Da radę z Rawami 24.2mpx? I będzie cos widać na tym monitorze? Chodzi mi o to zeby w granicach 5k pln ogarnąć dobry zestaw do amatorskiej obróbki zdjeć.

zastanów się czy zamiast tego nie wstawić SSD 512MB - wg. mnie to lepsza opcja
ten dell jest dosyć drogi - jak nie kupujesz nic sprzętowo kalibrowanego to wg. mnie spokojnie możesz wyhaczyć podonie wyświetlający monitor 1000-1500zł - Ja przez rok obrabiałem na biurowym DELLu za 800zł i dawałem do labu, skalibrowałem na oko i wiedziałem jakie są odstępstwa od labu i też było w miarę ok
za zaoszczędzoną kasę na monitorze możesz kupić większy SSD

ku6i
11-05-2016, 14:46
JustLooking http://justlooking.soft32.com
Ostatni update był 7 lat temu, ale działa.

Akurat nie mogłem pobrać, ale trafiłem na http://blyt.net/phxslides/ i też działa tak, jak oczekiwałem. Dzięki za chęci :)

MrQba
18-05-2016, 10:31
Panowie mam pytanie. Kupiłem dysk zew seagate expansion 3tb i podłączyłem do mac mini. Dysk został zaszyfrowany i przegrane dane na niego. Sprawdziłem przed chwilą prędkość programem black magic i mam Write 60 Mb/s a Read 19Mb/s !!! po usb 3.0 Mieliście tak ze dysk ta zwolnił lub wie ktoś co może być przyczyną (szyfrowanie)??
1 sprawdziłem inny kabel usb 3 i to samo
2 sprawdziłem na mbp pro tez tak samo
3 na dysku wd po firewire mam 70/70 zaszyfrowanym

MrQba
18-05-2016, 12:18
OK już*rozwiązałem problem. format i czysty dysk pokazuje 180 Mb Write / 200 Mb Read. Szyfrowanie zabiło prędkość.

Cosnek
26-05-2016, 22:05
Sprzedałem!

ku6i
14-06-2016, 09:49
Jak tam wasze wrażenia po WWDC? Moim zdaniem kiepsko, żadnych rewolucyjnych funkcjonalności.

R
14-06-2016, 09:58
ewidentnie wprowadzanie nowosci dla niepismiennych. beznadziejne i infantylne. zegarek w ogole mnie nie interesuje wiec pomijam, w ios nic godnego uwagi. kolorowy, festyniarski, ciezki. macos - podobaja mi sie zakladki w programach, to sie przyda. podoba mi sie wspolny schowek ios/macos. aaa no i w ios mozliwosc wywalania wbudowanych aplikacji... wreszcie mozna zrobic porzadek w telefonie i zostawic 3 potrzebne aplikacje - tel/sms (o ile da sie wylaczyc ten caly kolorowy odpust) i email.

megasnajper
14-06-2016, 11:09
w iOSie widzę, że w końcu próbują jakieś opcje do 3d toucha wymyślić, bo w tej chwili średnio użyteczny jest, no i otwarcie siri dla developerów, może będzie można używać siri nie tylko do systemowych aplikacji.
Dodali również dwa okna safari do ipadów w splitscreenie

Marcin Jakubowski
15-06-2016, 08:37
ja uważam, że ciekawie zapowiada się APFS :-)

124miko
15-06-2016, 11:32
Czy ktoś używał obiektywów olloclip do iPhona ? Czy warto się nimi interesować ? Potrzebowałbym w zasadzie tylko jeden z nich, ale nie wiem, czy to nie wyrzucony pieniądz.

ThomasVoland
15-06-2016, 12:29
Pare osób które kojarzę mają i wszyscy zadowoleni. Ja używam Manfrotto z obudową, bo olloclip nie miał zoomu x3.

124miko
15-06-2016, 13:39
Nie znam Manfrotto ( za wyjątkiem statywów :-) ). Napisz jaki to jest typ.

ThomasVoland
15-06-2016, 19:44
Case: https://www.manfrotto.com/black-case-for-iphone-6-kickstand
1,5x: https://www.manfrotto.com/wideangle-macro-and-telephoto-1-5x-lenses
3x: https://www.manfrotto.com/telephoto-3x-lens

124miko
15-06-2016, 21:25
Ok. Dzięki. Do tego tele X3 nie udało mi się dotrzeć :-)
Masz może porównanie z Olloclip ( mam na myśli np. szeroki kąt ) - prawdę mówiąc tylko taki byłby mi potrzebny ( no może jeszcze to tele X3 - ale jak pisałeś nie ma go w Olloclip ).

witus
15-06-2016, 22:04
w iOSie widzę, że w końcu próbują jakieś opcje do 3d toucha wymyślić, bo w tej chwili średnio użyteczny jest, no i otwarcie siri dla developerów, może będzie można używać siri nie tylko do systemowych aplikacji.
Dodali również dwa okna safari do ipadów w splitscreenie

Nie tak mało, każda aplikacja praktycznie oferuje akcje na ikonie. No i przyciskanie lewej strony ekranu, które zastąpiło dwuklik home.

ThomasVoland
16-06-2016, 01:44
Ok. Dzięki. Do tego tele X3 nie udało mi się dotrzeć :-)
Masz może porównanie z Olloclip ( mam na myśli np. szeroki kąt ) - prawdę mówiąc tylko taki byłby mi potrzebny ( no może jeszcze to tele X3 - ale jak pisałeś nie ma go w Olloclip ).
Nie mam.

paveu
29-06-2016, 13:31
Mam pytanie do osób, które aktualnie używają Mac-a mini z CPU i5 2.6 GHz, 8GB RAM-u, kartą grafiki Iris Graphics, dyskiem HDD 1 TB 5400 obr/min. do amatorskiej obróbki zdjęć w Lightroomie 6. Czy pracuje się Wam w miarę komfortowo przy edycji zdjęć ? Czy sprzęt w w/w konfiguracji nie przycina się w LR 6 ?

mario_b
02-07-2016, 23:06
Drodzy użytkownicy OSa...

Przeglądając zdjęcia w necie trafiam czasem na takie kwiatki :( jak na obrazkach poniżej:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/Unknown2_sqsxnqe-1.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/Unknown-2_sqsxnqe.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/Unknownjp_sqsxnaw-1.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/Unknownjp_sqsxnaw.jpg)

To jest z naszego forum, z wątku o ostatnim plenerze organizowanym przez Jacka:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/Unknown3_sqsxnqn-1.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/Unknown-3_sqsxnqn.jpg)

Nie ma tego dużo, ale jest. Otwieranie grafiki w nowej karcie nie pomaga. Przeglądarki Safari i Chrome się tak krzaczą, innych nie mam.
System to El Capitan, MBP 13 non retina, grafika Intel HD Graphics 4000. Dzieje się tak i na wbudowanym i na zewnętrznym monitorze...

Co może być przyczyną?

Ktoś coś może wie?

Teraz sprawdziłem jeszcze raz...Safari wcześniej wykrzaczyło jedno zdjęcie teraz już trzy. :( Natomiast Chrome wyświetliło wszystkie zdjęcia z tego wątku prawidłowo...

Poproszą o pomoc/wskazówki gdzie jest problem i gdzie szukać rozwiązania...

Pozdrawiam
mariusz

ku6i
03-07-2016, 00:32
Tak na szybko możliwe opcje:
- uszkodzenie dysku
- uszkodzenie pamięci RAM (?)
- uszkodzenie karty graficznej (?)
- problem ze sterownikami karty graficznej.

Przeskanuj kompa jakimś softem do testowania sprzętu (pytanie czy jest coś darmowego na OSX?), masz najnowsze sterowniki do karty graficznej?

mario_b
03-07-2016, 00:43
Tak na szybko możliwe opcje:
- uszkodzenie dysku
- uszkodzenie pamięci RAM (?)
- uszkodzenie karty graficznej (?)
- problem ze sterownikami karty graficznej.

Przeskanuj kompa jakimś softem do testowania sprzętu (pytanie czy jest coś darmowego na OSX?), masz najnowsze sterowniki do karty graficznej?

Dysk i RAM są raczej dobre.

Poszukam na początek tych sterowników.

kaefpe
03-07-2016, 06:39
Co za herezje... - jakie sterowniki do grafiki na maku?? Przecież kexty(tak to się nazywa w OS X/macOS) są osadzone w systemie dla wszystkich wspieranych sprzetow(tj. sprzętu producentów trzecich wykorzystywanych przez Apple), więc jeżeli pojawiłby się nowe to udostępnili by je wraz z kolejną aktualizacją systemu. Poza tym jeżeli na Chrome działa za każdym razem, a problem jest tylko na Safari, to raczej nie problem karty/kextów.

Polecam przeszukać pierw oficjalne forum Apple w temacie problemu ładowania zdjęć.

mario_b
03-07-2016, 10:21
Co za herezje... - jakie sterowniki do grafiki na maku?������ Przecież kexty(tak to się nazywa w OS X/macOS) są osadzone w systemie dla wszystkich wspieranych sprzetow(tj. sprzętu producentów trzecich wykorzystywanych przez Apple), więc jeżeli pojawiłby się nowe to udostępnili by je wraz z kolejną aktualizacją systemu. Poza tym jeżeli na Chrome działa za każdym razem, a problem jest tylko na Safari, to raczej nie problem karty/kextów.

Polecam przeszukać pierw oficjalne forum Apple w temacie problemu ładowania zdjęć.

To prawda :)

Sterowniki na stronie Intela są tylko do Windowsa. Szukałem wcześniej już jakichś informacji dlaczego tak się może dziać...I może problemem jest mój router?
Za kilka dni będę korzystał z innego połączenia sieciowego/routera. Wtedy ta teza albo się potwierdzi albo nie.

kaefpe
03-07-2016, 11:05
Zainstaluj jeszcze Safari Technology Preview (https://developer.apple.com/safari/technology-preview/) lub Webkit ( https://webkit.org/downloads/) i sprawdź czy tam też występuje ten problem

ku6i
03-07-2016, 16:23
Co za herezje... - jakie sterowniki do grafiki na maku?🙄 Przecież kexty(tak to się nazywa w OS X/macOS) są osadzone w systemie dla wszystkich wspieranych sprzetow(tj. sprzętu producentów trzecich wykorzystywanych przez Apple), więc jeżeli pojawiłby się nowe to udostępnili by je wraz z kolejną aktualizacją systemu. Poza tym jeżeli na Chrome działa za każdym razem, a problem jest tylko na Safari, to raczej nie problem karty/kextów.

Polecam przeszukać pierw oficjalne forum Apple w temacie problemu ładowania zdjęć. +1, jak widać człowiek uczy się całe życie :) przepraszam za zamieszanie.

mario_b
03-07-2016, 19:15
+1, jak widać człowiek uczy się całe życie :) przepraszam za zamieszanie.

To prawda z tym całym życiem :)

Zainstalowałem Safari Technology Preview...i

jedno zdjęcie w tej przeglądarce z tego wątku było wykrzaczone, wyglądało tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/Zrzutekr_sqsnepx-1.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/Zrzut-ekr_sqsnepx.jpg)

Safari też nie poradziło sobie z jednym zdjęciem:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/Zrzutekr_sqsnepn-1.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/Zrzut-ekr_sqsnepn.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/Zrzutekr_sqsnepw-1.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/Zrzut-ekr_sqsnepw.jpg)

Nie miałem czasu już wtedy pisać, musiałem wyjść. Kompa wyłączyłem. Teraz wróciłem, włączyłem lapka i sprawdzam jak to będzie wyglądać...

w Safari dalej jedno wykrzaczone(to samo co wcześniej, ale inne niż wczoraj)
a w Safari Technology Preview takie mam teraz kwiatki:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/Zrzutekr_sqsexxh-1.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/Zrzut-ekr_sqsexxh.jpg)
:(
Oczywiście po otwarciu w nowej karcie wyświetlają się zdjęcia prawidłowo.

Merde
03-07-2016, 19:31
Zainstalowałem Safari Technology Preview...i

jedno zdjęcie w tej przeglądarce z tego wątku było wykrzaczone, wyglądało tak:
IMHO objawy wskazują na uszkodzoną pamięć GPU.

mario_b
03-07-2016, 20:15
IMHO objawy wskazują na uszkodzoną pamięć GPU.

Czyli co musiałbym wymienić? Grafika jest zintegrowana z procesorem, czyli procesor do wymiany?

Merde
03-07-2016, 20:33
Czyli co musiałbym wymienić? Grafika jest zintegrowana z procesorem, czyli procesor do wymiany?
Hmm, doczytałem teraz że to Intel HD 4000, więc chyba bez własnej pamięci.
Zacząłbym od solidnego testu RAM i CPU pod obciążeniem (Memtest86 + Prime95).

mario_b
04-07-2016, 17:37
Hmm, doczytałem teraz że to Intel HD 4000, więc chyba bez własnej pamięci.
Zacząłbym od solidnego testu RAM i CPU pod obciążeniem (Memtest86 + Prime95).

Testów jeszcze nie robiłem.

Natomiast wczoraj, już późnym wieczorem na iPhone 6s pod tym samym routerem co MBP tak mi otwierało Safari zdjęcia:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/IMG0156jp_sqssnpq-2.jpg
źródło (http://s5.ifotos.pl/img/IMG0156jp_sqssnpq.jpg)

Dziś rano sprawdziłem ten nieszczęsny wątek na naszym forum, też iPhone 6s i ten sam router:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/IMG0157jp_sqssnhp-2.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/IMG0157jp_sqssnhp.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/IMG0158jp_sqssnhs-2.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/IMG0158jp_sqssnhs.jpg)

Jakoś mam coraz większe wrażenie, że to wina routera...pod koniec tygodnia to sprawdzę. Będę wtedy korzystał przez jakiś czas z innego routera i innego dostawcy netu. Zobaczymy...

Merde
04-07-2016, 19:10
Hmmm, to zmienia postać rzeczy... Szczerze powiedziawszy pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

pingwinGTS
05-07-2016, 03:37
Zaladuj zdjecia przez internet w tel, a nie przez wifi. Zrob hot spota z telefonu i podlacz do niego maca i bedziesz mial czarno na bialym czy to router...

mario_b
05-07-2016, 20:37
Zaladuj zdjecia przez internet w tel, a nie przez wifi. Zrob hot spota z telefonu i podlacz do niego maca i bedziesz mial czarno na bialym czy to router...

Dzięki :)

Tak właśnie zrobiłem.
Wszystkie zdjęcia wczytały się tak jak należy. Czyli jest jakiś konflikt między routerem a zabawkami od Apple. Trzeba kupić inny. Tylko jaki?

Na chwilę obecną sprawa się wyjaśniła.

wywar
07-07-2016, 14:57
Mam MBPr 13 2015r i niedługo kończy się gwarancja. Myśle nad wykupieniem Care za 1000 zł. Praktycznie od nowości 3 środkowe klawisze odbijały się na zamkniętym ekranie. Jak laptop jest włączony to wcale tego nie widać lecz z czasem na wyłączonym ekranie widać to coraz bardziej (musiała się zetrzeć powłoka antyrefleksyjna). Zastanawiam się czy warto wykupywać care - czy wymienią mi z czasem baterie, oraz ten ekran w ramach AppleCare? Czy zwalą to na winę użytkownika. W skrócie: czy warto brać care i czy ktoś już z tego korzystał ?

pingwinGTS
07-07-2016, 20:21
Baterii jak nie bedzie uszkodzona napewno nie wymienia. Ktore klawisze Ci wycieraja? U siebie narazie nic takiego nie widze na szczęście.

sokrates
07-07-2016, 20:58
Dzięki :)

Tak właśnie zrobiłem.
Wszystkie zdjęcia wczytały się tak jak należy. Czyli jest jakiś konflikt między routerem a zabawkami od Apple. Trzeba kupić inny. Tylko jaki?

Na chwilę obecną sprawa się wyjaśniła.

A może da się wgrać na ten router openwrt albo ddwrt? I nie trzeba będzie kupować nowego. Co to za model dokładnie jest?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

mario_b
07-07-2016, 21:57
A może da się wgrać na ten router openwrt albo ddwrt? I nie trzeba będzie kupować nowego. Co to za model dokładnie jest?

Nie ukrywam, że jest to zabytek ;)

https://www.netgear.com/support/product/WGR614v7?cid=wmt_netgear_organic#Product%20Data%20 Sheet

sokrates
07-07-2016, 22:03
http://wiki.openwrt.org/toh/hwdata/netgear/netgear_wgr614

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

pingwinGTS
07-07-2016, 22:05
Mozecie polecic jakiś program do sterowania nikonem przez usb tak żeby pokazywało i zgrywało zdjęcia odrazu na komputer? Starałem się z dslrdashboard ale nie współpracuje wcale :/

stock
11-07-2016, 14:33
prawda to że w rMBP baterie sa niewymienialne ? Możliwości wymiany baterii wraz z kilkoma innymi częściami ze cenę sięgająca prawie wartości komputera - traktuję jako niewymienialną :) W necie w zasadzie spotykam się tylko z takimi informacjami, co nie napawa mnie optymizmem. Szczególnie w kwestii uzywanego ogryzka..
jeszcze gdyby ktos mógł uzupełnić moja listę sprzedawców o jakies sprawdzone pozycje to byłbym wdzięczny

jablkaadama - bryndza w wyborze
mbazaar - jak wyżej
dekanex - duzo wszystkiego

zoom2
11-07-2016, 14:35
prawda to że w rMBP baterie sa niewymienialne ? Możliwości wymiany baterii wraz z kilkoma innymi częściami ze cenę sięgająca prawie wartości komputera - traktuję jako niewymienialną :) W necie w zasadzie spotykam się tylko z takimi informacjami, co nie napawa mnie optymizmem. Szczególnie w kwestii uzywanego ogryzka..
jeszcze gdyby ktos mógł uzupełnić moja listę sprzedawców o jakies sprawdzone pozycje to byłbym wdzięczny

jablkaadama - bryndza w wyborze
mbazaar - jak wyżej
dekanex - duzo wszystkiego

będę dziś w serwisie , może się dowiem u źródła to ci napiszę co i jak