PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek dla użytkowników Apple'a

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24

stock
11-07-2016, 14:40
dzięki z góry - kupuję to jabłko juz chyba od pół roku i zawsze coś staje na przeszkodzie. docelowo miało być MBP ale teraz mnie natchnęło że jednak lepsza będzie retina. Martwia mnie jedynie problemu ze to wszystko w środku tak polutowali że nic nie tkniesz :(
Chodzi o retinki z mniej więcej 2013 13"

zoom2
11-07-2016, 14:58
Bo retina to najważniejsza (i jedna z bardzo niewielu) rzecz która zdecydowała że ja mam maca.
13' z 2013 też mam i to fajny komp. Ale bandycka polityka jabcoków niestety może skutkować tymi wszystkimi obawami które ciebie ( i nie tylko) trapią.

- - - - kolejny post - - - - - -

Info z serwisu Cortland.
Wymiana baterii :
rMBP 13' około 600 pln
rMBP 15' około 900 pln

W obydwu kompach bateria jest zintegrowana z "top case"

stock
11-07-2016, 15:26
- czyli da się...
- cena applowska hehe
- ciekawe czy to robocizna czy do tego dojdzie koszt baterii i reszty :)

Dzięki serdeczne za info :)

zoom2
11-07-2016, 17:38
- czyli da się...
- cena applowska hehe
- ciekawe czy to robocizna czy do tego dojdzie koszt baterii i reszty :)

Dzięki serdeczne za info :)

ja zrozumiałem , że to koszta za całość czyli nowe graty+robota

stock
11-07-2016, 18:48
oby :) Grunt, ze się da, nawet kosztem 6 stówek..
Aczkolwiek muszę poszukac czegoś z nie dorżniętą baterią :)

kaefpe
11-07-2016, 18:52
prawda to że w rMBP baterie sa niewymienialne ? Możliwości wymiany baterii wraz z kilkoma innymi częściami ze cenę sięgająca prawie wartości komputera - traktuję jako niewymienialną :) W necie w zasadzie spotykam się tylko z takimi informacjami, co nie napawa mnie optymizmem. Szczególnie w kwestii uzywanego ogryzka..
jeszcze gdyby ktos mógł uzupełnić moja listę sprzedawców o jakies sprawdzone pozycje to byłbym wdzięczny

jablkaadama - bryndza w wyborze
mbazaar - jak wyżej
dekanex - duzo wszystkiego

Sam jej nie wymienisz, ale w autoryzowanym serwisie Ci wymienią - warto mieć/kupić taki który ma Apple Care to powinno być taniej przy wymianie.

OLDON
11-07-2016, 19:07
dzięki z góry - kupuję to jabłko juz chyba od pół roku i zawsze coś staje na przeszkodzie. docelowo miało być MBP ale teraz mnie natchnęło że jednak lepsza będzie retina. Martwia mnie jedynie problemu ze to wszystko w środku tak polutowali że nic nie tkniesz :(
Chodzi o retinki z mniej więcej 2013 13"

Teraz w laptopach - obojętnie jakiej firmy - dużo sam nie zrobisz. Najwyżej można wymienić napęd optyczny, zamienić/dodać dysk, itp. i kuniec.

Jak masz możliwość to bierz z Retiną - zupełnie inny komfort pracy.

stock
11-07-2016, 20:00
a sprawdzone firmy handlujace znacie poza tymi co wpisałęm. Ewentualnie mega sprawdzonych ludzi na znanym portalu aukcyjnym ?
z apple care podejrzewam ze może być ciężko... a jeśli nie ciężko to na bank nie tanio :(

kaefpe
11-07-2016, 20:11
Teraz w laptopach - obojętnie jakiej firmy - dużo sam nie zrobisz. Najwyżej można wymienić napęd optyczny, zamienić/dodać dysk, itp. i kuniec..

Ktoś dzisiaj używa jeszcze CD, nie mówiąc już o posiadaniu napędu w laptopie? Napęd optyczny w komputerze(nie tylko laptopie) to już archaizm niczym dyskietka. HDD w laptopach w mojej opinii też już jest przeżytkiem, lepiej postawić na SSD nie tylko ze względu na prędkość ale też wytrzymałość na wstrząsy względem HDD - no ale co ja tam mogę wiedzieć, w końcu mam tylko jeden port w laptopie :D

@stock jak masz twitter to tweetnij do @morid1n czy ktoś z jego znajomych nie ma do sprzedania rMBP ;)

stock
11-07-2016, 20:27
@kaefpe, dzięki za info.
Kolejne pytanko lamerskie w zasadzie - z uwagi na budżet pewnie nie kupię kompa z 1Tb SSD więc będzie stanie na 128 lub może 256. Jak wiadomo to mało. Czy normalnie będzie można podpiąć zewnętrzny duży dysk z fotami i normalnie w LR rzeźbić ?Ktoś w ten sposób ma to rozwiązane ?

zoom2
11-07-2016, 20:31
Ja mam 256 plus trzy dyski po 2tb.
Katalog LR oczywiscie na dysku macierzystym SSD
Dyski zewnętrzne z USB 3.0 i w LR czy PS chodzi to naprawde OK.
Zastosowanie hobbystyczne.

kaefpe
11-07-2016, 21:17
Ja mam w swoim 512 SSD, uważam że to optymalna wielkość do pracy - możesz wrzucić setki fotek do aktualnej obróbki, a potem przerzucasz wszystko na zewnętrzny HDD bo i po co je trzymać cały czas na kompie.

witus
11-07-2016, 22:25
@kaefpe, dzięki za info.
Kolejne pytanko lamerskie w zasadzie - z uwagi na budżet pewnie nie kupię kompa z 1Tb SSD więc będzie stanie na 128 lub może 256. Jak wiadomo to mało. Czy normalnie będzie można podpiąć zewnętrzny duży dysk z fotami i normalnie w LR rzeźbić ?Ktoś w ten sposób ma to rozwiązane ?

256 to nie mało, zmieścisz bieżący rok na nim a reszta na dysku zewnętrznym. Tak to robię od lat.

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Aeon88
12-07-2016, 01:04
256 styknie w zupełności. Przenosisz to nad czym pracujesz na ssd, skończysz to przerzucasz to na hdd. Na SSD 512 i tak byś niewiadomo ile nie składował rzeczy bo w końcu by się zapchał, więc tak czy siak pracowałbyś na ssd, przechowywał na hdd. W przypadku zdjęć 256 w takim tandemie styka bez problemu.

kaefpe
12-07-2016, 08:26
To zależy od użytkownika, ja preferuję wersje 512GB w podziale na partycje(300G na system + pliki na których obecnie pracuję oraz 200G na niezbędne pliki które trzymam "just in case") cała reszta leci na zewnętrzny dysk w TimeCapsule razem z backupem systemu, chociaż dla większości użytkowników powinno wystarczyć 256GB + zewnętrzny dysk.

wasilewk
12-07-2016, 10:02
Ja mam tak od kilku lat: w zasadzie to przypinam duży dysk kablami w obudowie, jak potrzebny, bo to Chiftec - ogromna midi --> ale także inny przez USB 3.

Pzdr

witus
12-07-2016, 11:45
To zależy od użytkownika, ja preferuję wersje 512GB w podziale na partycje(300G na system + pliki na których obecnie pracuję oraz 200G na niezbędne pliki które trzymam "just in case") cała reszta leci na zewnętrzny dysk w TimeCapsule razem z backupem systemu, chociaż dla większości użytkowników powinno wystarczyć 256GB + zewnętrzny dysk.

Trzeba pamietać, że to nie jest Windows "system" to kilkanaście giga więc po instalacji wszystkiego zostaje jeszcze bardzo dużo miejsca do dyspozycji.

wywar
12-07-2016, 13:21
Ja mam taki system. 128GB SSD | 128GB SD Nifty | 1TB HDD 2.5 USB 3.0 | 3TB HDD WD My Cloud. Robię na ssd. Zrobione rzeczy odkładam po wifi do MyCloud, a jak jestem w terenie to na Nifty i po powrocie do bazy z Nifty rzucam na MyCloud po wifi. Dysk zewnętrzny 1tb usb 3.0 używam do Final Cut Pro i na nim trzymam bibliotekę oraz surowe filmy. Obrabiam Video na proxy media. Do tego na WD My Cloud trzymam Time Machine (nie raz uratowało tyłek). Na My Cloud wrzucam też foty i filmiki z iPhone - wszystko samo się synchronizuje oraz łatwiej się potem z tym wszystkim połapać niż na iCloud - ja wolę (nie trzeba płacić abo za chmurę Apple - wystarczy darmowa 5GB do synchro dokumentów i kontaktów oraz styknie na kopie zapasowa bez rolki aparatu). Jak wracam z surówką do domu to zgrywam na dwa niezależne dyski - nie bawię się w RAID 1 od kiedy znajomemu po burzy padł nas z mirrorem i wszystko poszło się ...

Jakbym teraz brał maka to primo dysk 512 SSD - nie dość, że większy to i szybszy.

stock
12-07-2016, 14:07
Zalezy co kto potrzebuje. Ja robię rocznie 20gb zdjęć (i to w ciagu jednego jednomiesięcznego wyjazdu). 11 miesięcy z aparatu nie korzystam. Filmy oglądam w kinie jedynie. Więc taki zestaw jak choćby u wywara to jak dla mnie kosmos i zbytek :) RAWy 12Mpx :)
Więc 256Gb styknie raczej plus dyski zewnętrzne :) Pytanie było raczej czy takie rozwiązanie się sprawdza z pracą na zewnętrznych dyskach i już wiem ze się sprawdza :)

zoom2
12-07-2016, 14:18
Zalezy co kto potrzebuje. Ja robię rocznie 20gb zdjęć (i to w ciagu jednego jednomiesięcznego wyjazdu). 11 miesięcy z aparatu nie korzystam. Filmy oglądam w kinie jedynie. Więc taki zestaw jak choćby u wywara to jak dla mnie kosmos i zbytek :) RAWy 12Mpx :)
Więc 256Gb styknie raczej plus dyski zewnętrzne :) Pytanie było raczej czy takie rozwiązanie się sprawdza z pracą na zewnętrznych dyskach i już wiem ze się sprawdza :)
A propos mojego postu o dyskach.
Napisałem ,że uzywam 3 dyski po 2tb. Tak naprawdę to jeden dysk plus dwa backupy.

Aeon88
13-07-2016, 02:11
Panowie mam pytanie. Żona obecnie rzeźbi pliki z D800 na imaku late 2009 z C2D 2,66Ghz i 6GB ramu. Jak to działa można się domyśleć. Właśnie go sprzedaję i chcę to wymienić na coś nowszego, budżet pozwala na zakup 27" 2010 z pierwszymi i5/i7, ramu pewnie dowalę na 16gb. Pytanie: czy ktoś z Was obrabia pliki 36mpix z D800/10 na imaku z pierwszymi i5/i7? Jeśli tak, radzi sobie ten komp z takimi plikami w adobe camera raw? Czy na reakcję po kliknięciu trzeba czekać?

wywar
13-07-2016, 08:22
@Aeon88 niech żona spróbuje smart preview. Tutaj jest objaśnione ocb https://youtu.be/QlC5gOve4CE

Aeon88
13-07-2016, 11:19
Świetna opcja, nie miałem o niej pojęcia, wykorzystam ją przy pracy nad zdjęciami na laptopie. Żona natomiast pracuje głownie z rawami w ACR - pomaga mi przygotowując przebrane rawy pod końcową obróbkę w Lr którą ja się zajmuję u siebie. Czyli ona zawsze pracuje w ACR, ja zawsze pracuję w Lr i nadaję końcowy wygląd zdjęciu. I ja skorzystam z smart previews bo jak będę chciał pracować poza domem to zamiast wsadzać na laptopa pełne fotki to zrobię smarty, napewno płynniej będzie działał Lr w laptopie na smartach niż na pełnych plikach. Natomiast żona na tym nie skorzysta, bo rawy przygotowuje w ACR. Oczywiście mogłaby to robić w Lr bo Lr ma wszystkie potrzebne do tego narzędzia, ale ten program tak muli ogólnie jako program że smarty z D800 w Lr obrabia się tak samo jak pełne rawy z D800 w ACR - sprawdzałem przed chwilą, czas reakcji na suwaki i pędzel na pełnych rawach w ACR był tylko minimalnie dłuższy niż na smartach w Lr. Także jej ta zmiana na obecnym maku niewiele da.

Wracamy więc do punktu wyjścia - czy imak 2010-2011 z pierwszymi i5/i7 radzi sobie w ACR (nie Lr) z pełnymi rawami z D800 w takim sensie że nie trzeba czekać na reakcję suwaków i pędzla korekty lokalnej?

stock
27-07-2016, 14:07
czy w rMPB z wymieniona matrycą (rzekomo od przetarć hehehe) mozna spodziewać się odłażenia folii ? Mowa o tych nieszczęsliwych z 2013 i early 2014. Ktoś przerabiał ta wątpliwej jakości atrakcję ?

zoom2
27-07-2016, 23:42
@stock,
Wymieniałem retine w trzynastce wczesny 2013. Objawy drobne plamy. Wymiana bez dyskusji na nową jesien 2014. Stan na dziś super. W nowej pietnastce mam przypadłość delikatnego odciskania klawiszy. Serwis Cortland kazał mi czekac na poważniejsze objawy , bo na te chwile nie kwalifikuje się do wymiany.

stock
28-07-2016, 09:36
to w przypadku nowych z gwarancją :)
A jak uzywka z wymieniona matryca i juz pewnikiem bez gwarancji ? Bo o takim pacjencie mowa... Na dzien kupna będzie super bo to sobie sprawdzę, ale jak za parę miesięcy coś się spaprze to nie usmiecha mi się wywalanie 2 tysi na wymianę matrycy :(

kaefpe
29-07-2016, 18:16
To zależy, były akcje serwisowe gdzie wykryte były wady fabryczne w kilkuletnich sprzętach, czyli po rocznej gwarancji, ale jako że to wady fabryczne były to sprzęty były naprawiane bez problemu.

Mazzi
02-08-2016, 17:14
Czy ktoś z Was również miał etap w życiu "zamiast wszystkiego co duże chce przerzucić się na najmniejsze!"? :)

Całość z luster już sprzedałem - zastąpiłem bezlusterkowcem.

Teraz szukam czegoś do obróbki zdjęć (amatorsko) - z racji, że nie chce mieć sprzętu stacjonarnego w domu postawiłem na Macbook'a PRO retina 13' ale.... Zaciekawił mnie ten "nowy" Macbook 12 :) Ktoś z Was sprawdzał wydajność pod Lightroom'em itp?

Z drugiej strony ten laptop ma jeden port USB-C - trzeba byłoby jakąś stacje dokującą dokupić aby posiadał Display Port i jakieś USB - dobrze myślę? Chodzi o podłączenie pod zewnętrzny monitor.

Takie rozwiązanie byłoby IDEALNE dla mnie - mogę zabrać ze sobą takie 12 cali, można podpiąć pod monitor zewnętrzny, jak go nie ma to mimo 12 cali retina "jakoś tam" daje radę - no BOMBA :) Tylko nigdy na nim nie pracowałem, nie wiem jak z wydajnością...

Aeon88
03-08-2016, 10:54
Masz:

https://www.youtube.com/watch?v=a5PWsdbi9LI

https://www.youtube.com/watch?v=Q50fa428NN4

Mazzi
03-08-2016, 15:32
Masz:

https://www.youtube.com/watch?v=a5PWsdbi9LI

https://www.youtube.com/watch?v=Q50fa428NN4

Dzięki! Widziałem już to video - bardziej interesuje mnie czy ktoś z takich rozwiązań korzysta (Macbook 12 + monitor + mysz itp.)

kaefpe
04-08-2016, 11:59
Ja mam MB12 (tegoroczny model z procesorem M5). Monitor podłączam(bardzo rzadko) przez KADi-Port - https://kadicreative.com/products/the-kadi-port

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/CneqAzsWAAAjGE-1.jpg
źródło (https://pbs.twimg.com/media/CneqAzsWAAAj-GE.jpg)

Kabel na fotce to Griffin SafeBrake - również polecam do MacBook 12"

Myszy nie używam, ale jeśli bardzo potrzebujesz to kupujesz taką na bluetooth i brak dodatkowych portów USB nie boli w cale.
Na moim setupie photoshop i lightroom działa bardzo spoko. Do amatorskich zastosowań, szczególnie w podróży, zdecydowanie polecam!

Jako backup mam też Satechi USB-C - http://www.satechi.net/index.php/type-c-pass-through-usb-hub-space-gray (to jest typowy Chińczyk dostępny pod kilkoma markami) - używam go głównie jako czytnik kart :)

Mazzi
04-08-2016, 16:29
Ja mam MB12 (tegoroczny model z procesorem M5). Monitor podłączam(bardzo rzadko) przez KADi-Port - https://kadicreative.com/products/the-kadi-port

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/CneqAzsWAAAjGE-1.jpg
źródło (https://pbs.twimg.com/media/CneqAzsWAAAj-GE.jpg)

Kabel na fotce to Griffin SafeBrake - również polecam do MacBook 12"

Myszy nie używam, ale jeśli bardzo potrzebujesz to kupujesz taką na bluetooth i brak dodatkowych portów USB nie boli w cale.
Na moim setupie photoshop i lightroom działa bardzo spoko. Do amatorskich zastosowań, szczególnie w podróży, zdecydowanie polecam!

Jako backup mam też Satechi USB-C - http://www.satechi.net/index.php/type-c-pass-through-usb-hub-space-gray (to jest typowy Chińczyk dostępny pod kilkoma markami) - używam go głównie jako czytnik kart :)

Witam,

Mogę wiedzieć jaki dokładnie masz model tego MB ? :) na 12 calach wygodnie się zdjęcia obrabia?

kaefpe
04-08-2016, 19:06
Są trzy modele, wszystkie po 8GB RAM:
1. podstawowy z procesorem m3 i SSD 256GB
2. wyższy z procesorem m5 i SSD 512GB
3. "rozszerzony" z procesorem m7 i SSD 512GB

ja mam M5 czyli ten co w PL kosztuje jakieś 7,7k

co do samej pracy w LR, to proszę 56% użycia RAM podczas pracy w LR gdzie w tle działa: klient poczty, Safari z 20-ma zakładkami otwartymi + LittleSnitch(firewall)
https://i1.someimage.com/4vDU5nu.png

Co do 12", to obawiałem się że będzie mało ale da radę się szybko przyzwyczaić ;)

Aeon88
04-08-2016, 20:15
A jak chcesz wiedzieć jak się obrabia na 12 calach - zmniejsz okno Lr na większym ekranie do rozmiaru ok 12" po przekątnej i spróbuj obrabiać :) Na zdjęciach reklamowych rMBP z 2012r widać stado zebr na pełnym ekranie, suwaki są "w powietrzu" zawieszone w okienku, wtedy wykorzystujesz na zdjęcie całe 12" a suwaki trzymasz gdzieś z boku, to było chyba Aperture bo wątpię żeby apple reklamowało program firmy trzeciej, nie wiem czy w Lr można pracować na zdjęciu na pełnym ekranie z "pływającymi" suwakami gdzieś nad zdjęciem, jeśli tak to trochę Ci to ułatwi sprawę.

kaefpe
04-08-2016, 21:17
@Aeon88 - jak chcesz widzieć 100% zdjęcia bez powiększania na całym ekranie to chyba tylko iMac 27" 5K :P

Do amatorskich rozwiązań szkoda sensu, nie potrzeba pracować na całym kadrze przy 100% powiększeniu.

Mazzi
04-08-2016, 21:27
Najbardziej czego się boje to... Wydajność! Na YT fajnie to wygląda - śmiga aż miło! Mój Lenovo Y560 z I5 i 8GB (fakt, że zamist SSD mam HDD) nie chodzi nawet w połowie tak jak MB 12" z video na YT. Chciałbym wersję na procesorze M3, 12 cali ze względu, że wrzucam go do torby i jedzie ze mną wszędzie! No i jak się będzie zachowywał np. po 5 godzinach w Lightroom'ie z podłączonym np. Eizo - zagotuje się? Zamuli czy też nie? Hmmm....

burton
04-08-2016, 23:20
Są trzy modele, wszystkie po 8GB RAM:...
Do żadnej wersji nie można wsadzić 16 GB RAM ?

kaefpe
05-08-2016, 04:23
Do żadnej wersji nie można wsadzić 16 GB RAM ?

Człowieku, to jest komputer dla ludzi którzy dużo podróżują/przemieszczają się i jednocześnie potrzebują mieć komputer przy sobie, a nie maszyna dla grafika czy filmowca.

Nie nie można. RAM jest wlutowany na płycie głównej wielkości telefonu 5"

@Mazzi - nie wiem jak działa m3, ja mam m5 i jestem zadowolony. Protip ode mnie taki że w Emiratach, Hongkongu czy Singapurze można je kupić sporo taniej, jeśli ktoś się wybiera tam na wycieczkę ;)

Aeon88
05-08-2016, 06:27
@Aeon88 - jak chcesz widzieć 100% zdjęcia bez powiększania na całym ekranie to chyba tylko iMac 27" 5K :P

Do amatorskich rozwiązań szkoda sensu, nie potrzeba pracować na całym kadrze przy 100% powiększeniu.

Chodziło mi o to żeby zdjęcie mieć na pełnym ekranie a nie 100% powiększone a to różnica. W Lr domyślnie zdjęcie jest obsrane panelami dookoła i na takim 12" ekranie się pracuje jak na miniaturkach. W Lr można to zrobić żeby zdjęcie było na pełnym ekranie ale doki z suwakami pojawiają się po najechaniu na bok co jest średnio wygodne. Na tym zdjęciu:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cdn.afterdawn.com/v3/news/original/macbook-pro-retinadisplay-2012.jpg)

masz ciekawsze rozwiązanie - zdjęcie jest na pełnym ekranie, suwaki na wierzchu w jednym panelu, nie znikają więc nie trzeba jeździć myszką po boku ekranu co zdjęcie jak idiota ;D Ale to jest Aperture, nie Lr.

kaefpe
05-08-2016, 07:43
Faktycznie wygląda to ciekawie ale mnie tam nie przeszkadza praca na mniejszym foto i latanie myszką jak ż... po pustym sklepie ;)

mplutek
08-08-2016, 20:12
Panowie pomocy bo zaraz się popłaczę.

Od kilku miesięcy pracuję na macu i mam bardzo irytujący problem z obsługą suwaków w Lightroomie. W Windowsie po wciśnięciu klawisza Shift suwaki przechodziły w tryb "Precyzyjny" i skok odbywał się co 0,01 działki dla Ekspozycji (dla innych parametrów również).W macu nie mam takiej możliwości a skok jest co 0,15 działek co jest bardzo niedokładne i mało precyzyjne. Wiem że mogę złapać liczbę obok suwaka i przeciągnąć ale i tek nie ma dokładności dużej. Jak radzicie sobie z tym problemem.

pingwinGTS
09-08-2016, 11:46
A jak zlapiesz za histogram to dokladnosc jest wieksza czy mniejsza? Na histogramie masz rozne strefy odpowiedzialne za ekspozycje, shadowsy/highlighty i dalej za black/white pointy moze z altem itp dziala dokladniej? Nie mam teraz jak sprawdzic.

mplutek
09-08-2016, 12:20
A jak zlapiesz za histogram to dokladnosc jest wieksza czy mniejsza? Na histogramie masz rozne strefy odpowiedzialne za ekspozycje, shadowsy/highlighty i dalej za black/white pointy moze z altem itp dziala dokladniej? Nie mam teraz jak sprawdzic.

Testowałem różne kombinacje. Dokładności do 0,01 nie ma. O dupę rozpić tego maca i lightrooma. Na windowsie to wszystko chodzi lepiej.

Slon
09-08-2016, 19:46
Zainstaluj sobie win na mac'u ;)
Przy okazji - kurna co to za zdjęcia, że potrzebujesz dokładności ekspozycji do 0,01 EV :D

mplutek
09-08-2016, 21:43
Zainstaluj sobie win na mac'u ;)
Przy okazji - kurna co to za zdjęcia, że potrzebujesz dokładności ekspozycji do 0,01 EV :D

Wiesz, że myślałem na poważnie o tym windowsie. Niestety na maszynie wirtualnej chodzi to kiepsko a nie chce mieć 2 systemów.

Nie potrzebuje aż takiej dokładności ale to też wpływa na płynność i kulturę działania. Po prostu na windows suwaki z shiftem chodzą pięknie, na macu nie.

pingwinGTS
09-08-2016, 22:25
Ja mam rMBP13 lr5 i przesuwając suwakiem mam dokladnosc okolo 0,10-0,15ev, łapiąc za liczbe obok suwaka mam dokładność na poziomie 0,10ev, a łapiąc za histogram na srodku czyli ustawiajac expozycje mam dokładność na 0,02ev wiec uważam że zupelnie wystarczajaco bo i tak nie widze różnicy miedzy 0, a 0,02 ev nie wazne czy na minus czy plus. Używam touchpada, nie myszki.

mplutek
09-08-2016, 22:42
Ja mam rMBP13 lr5 i przesuwając suwakiem mam dokladnosc okolo 0,10-0,15ev, łapiąc za liczbe obok suwaka mam dokładność na poziomie 0,10ev, a łapiąc za histogram na srodku czyli ustawiajac expozycje mam dokładność na 0,02ev wiec uważam że zupelnie wystarczajaco bo i tak nie widze różnicy miedzy 0, a 0,02 ev nie wazne czy na minus czy plus. Używam touchpada, nie myszki.

Dzięki za informację o histogramie. Masz rację, jest 0,02 to już jest coś. Nie rozumiem tylko, bo sprawdzałem to wcześniej i nie widziałem różnicy, teraz po kolejnej próbie okazuje się, że jest ta dokładność. Coś musiałem przeoczyć... Jest to wygodniejsze, niż suwaki bo łatwiej trafić w ten histogram. pingwinGTS jesteś mądrzejszy niż doradcy na czacie Adobe - oni nie potrafili mi pomóc. Dzięki.

pingwinGTS
09-08-2016, 22:54
Spoko. Przekazuj dalej bo to fajny patent, a używam go non stop :) Jeden mac uratowany przed sprzedażą hehe.

mplutek
09-08-2016, 23:05
Tak czy siak jestem rozczarowany OSXem a praca magiczną myszą (nawet z wyłączoną akceleracją) to mordęga...

kaefpe
10-08-2016, 05:00
Tak czy siak jestem rozczarowany OSXem a praca magiczną myszą (nawet z wyłączoną akceleracją) to mordęga...

Bo to nie jest myszka dla grafików itp.. ;P

P.S polecam pobawić się touchpad w nowym MacBook12" ;)

mplutek
10-08-2016, 08:23
Nie wyobrażam sobie obrabiać zdjęcia touchpadem ale to pewnie tylko kwestia psychiki ;)

kaefpe
10-08-2016, 08:42
Czasami (w podróży) to jedyna opcja, gdy myszka to zbędne miejsce w torbie i dodatkowe gramy(patrz. bagaż podręczny) ;)

Aeon88
10-08-2016, 18:37
Touchpad w macbooku to chyba najlepszy jaki macałem (w mbp). Co nie zmienia faktu że obrabianie touchpadem kilkudziesięciu czy kilkuset zdjęć to masakra, tak to można sobie obrabiać na luzie fotki z wakacji będąc jeszcze na wakacjach ;)

mplutek
10-08-2016, 19:37
Zapytam jeszcze o taką sprawę, obsługa suwaków w LR poprzez tablet z rysikiem ma jakiś sens?

kaefpe
10-08-2016, 20:55
Touchpad w macbooku to chyba najlepszy jaki macałem (w mbp). Co nie zmienia faktu że obrabianie touchpadem kilkudziesięciu czy kilkuset zdjęć to masakra, tak to można sobie obrabiać na luzie fotki z wakacji będąc jeszcze na wakacjach ;)

Ten w MBP to nic w porównaniu do MB12 ;)

Aeon88
10-08-2016, 21:31
Kaefpe chodzi mi o czas reakcji, o szybkość działania. To tak jak by porównać granie w FPSy na padzie z graniem myszką. Zanim tym palcem na touchpadzie przejedziesz z jednego końca ekranu na drugi trochę schodzi, myszką robisz to błyskawicznie. Nie wątpię że touchpad w mb12 jest świetny, jak dla mnie jednak musiałby być myszką, żebym na tym mógł wygodnie pracować :) ot takie moje osobiste odczucie :)

pingwinGTS
11-08-2016, 09:50
Qrcze, a ja od ibm t42p lece na touchpadzie caly czas przy obrabianiu w lr i wlasnie nie widze sensu podlaczac myszki, a do photoshopa jak juz od wielkiego dzwonu odpale to podlaczam tablet wacoma. Myszka tylko do grania jest podlaczana :)

MiGo
20-08-2016, 17:23
Udało mi się zdobyć starego ale fajnego MBP 15 (2gi Mac do domu), wgrałem El Capitan i... nie ma Pages ani Keynote. W AppStore są za konkretne pieniądze (20E), a na mojej retinie miałem to za free. Czy możecie mi podpowiedzieć z czym to jest związane, albo jak na starym Macu wymusić instalację bezkosztowo?

Slon
20-08-2016, 21:15
Zaloguj sie na swoje konto w app storze.

MiGo
20-08-2016, 22:00
Zaloguj sie na swoje konto w app storze.
Nie, to nie to - już znalazłem. Problem wynika z zapisu drobnym drukiem:
"Pages is free on the Mac App Store for qualifying Mac computers purchased on or after October 1, 2013. OS X El Capitan‎ required."
Ten Mac na którym urzęduję jest z 2008/2009, więc zostaje MS Office lub OpenOffice.

kaefpe
21-08-2016, 16:05
Dokładnie tak. Pakiet biurowy Apple jest za free dla wszystkich nowozakupionych urządzeń po którymś tam roku.

wywar
01-09-2016, 12:44
Szukam uchwytu samochodowego do mbpr13. Coś w tym stylu jak na foto. Ktoś przerabiał taki temat i mógłby doradzić co jak i gdzie ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/8c67f4064566d790ff86335054f5b512-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160901/8c67f4064566d790ff86335054f5b512.jpg)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

R
01-09-2016, 13:29
taborecik sobie postaw przed fotelem pasazera... :) koszt 20-50zl
swoja droga - zeby opanowac prowadzenie pojazdu i klawiatury kompa jednoczesnie to trzeba byc klawiszowcem w zespole disco polo

ThomasVoland
01-09-2016, 13:31
Szukam uchwytu samochodowego do mbpr13. Coś w tym stylu jak na foto. Ktoś przerabiał taki temat i mógłby doradzić co jak i gdzie ?
http://www.infuu.eu

sokrates
02-09-2016, 20:27
taborecik sobie postaw przed fotelem pasazera... :) koszt 20-50zl
swoja droga - zeby opanowac prowadzenie pojazdu i klawiatury kompa jednoczesnie to trzeba byc klawiszowcem w zespole disco polo

Rozumowanie masz fest. Uchwyty na telefony tez negujesz bo pisanie SMS i jednoczesna jazda jest niebezpieczna... Dopuściłeś taka możliwość ze kierowca auta dostawczego może na parkingu czy podczas załadunku mieć trochę pracy na kompie? A może na parkingu podczas pauzy sobie film oglądać czy internet przeglądać.

R
02-09-2016, 22:33
moja wina... wyobrazilem sobie cinquecento.

kaefpe
03-09-2016, 10:47
Rozumowanie masz fest. Uchwyty na telefony tez negujesz bo pisanie SMS i jednoczesna jazda jest niebezpieczna... Dopuściłeś taka możliwość ze kierowca auta dostawczego może na parkingu czy podczas załadunku mieć trochę pracy na kompie? A może na parkingu podczas pauzy sobie film oglądać czy internet przeglądać.

lepiej test podyktować SMS niż go pisać w czasie jazdy - mamy XXI wiek kolego ;)

wywar
03-09-2016, 12:02
Kolego R. Mi nie chodzi o używanie łapka podczas jazdy lecz na postoju. Mam magic arm i wyszukałem taki patent. Tylko nie mogę znaleźć gdzie można kupić taki uchwyt do szyny siedzenia.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/48c44e086b2303fcfaa077ad1ecf6422-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160903/48c44e086b2303fcfaa077ad1ecf6422.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/2431720c443297c4d09ccce168cbfa3d-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160903/2431720c443297c4d09ccce168cbfa3d.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/a4f2ecc5d9ee33ca12955d6700fc1e3a-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160903/a4f2ecc5d9ee33ca12955d6700fc1e3a.jpg)

kaefpe
03-09-2016, 17:37
Szukaj pod hasłem "tablet car arm" i kup najtańszy z mocowaniem na szynę skoro resztę już masz to wykorzystasz(bo zapewne mocniejsze są do PC niż pod tablety)

wywar
04-09-2016, 08:30
Kupię chyba uchwyt sufitowo-ścienny z gniazdem na trzpień i dorobię do tego blaszkę do mocowania pod szynę siedzenia.

Greg77
05-09-2016, 13:09
Ludziska potzrebuje odpowiedzi na to, czy mbpro13 2015 jest glosny?
Czytalem rozne opinie, jade kupic do sklepu i nie chcial bym zonie kupic kolejnego odkurzacza.
Bral bym mbair, ale to 12" z retina to za malo a takiej rozdzialki jaka oferuja to nei chce:(

MC_
05-09-2016, 13:11
Ja swojego praktycznie nie słyszę.

Greg77
05-09-2016, 13:12
O to wlasnie pytam, ludzie pisza, ze halasuje, dziwi mnie to bo moje odczucia z pracy na mbpro sa inne...
A moze poczekac na mb 2016, moze jakies ploty sa o mbair z retina 13,3"?

Dobra, doszukalem sie, ze nowy Air jezeli bedzie to zlikwiduja zlacza i pozostaje tylko jedno USB C co mnie za bardzo nie zadowala :(
Chyba wsiade w fure i jade po tego pro...

kolorowooka
05-09-2016, 13:39
W dome mamy różne macbooki , począwszy od białego staruszka z 2008 roku po aira z 2015 i żaden nie jest glośny. Ja mojej retiny z 2012 nie słyszę w ogóle - przeciążenie zauważam jedynie po tym, jak zwalnia pracę w programach graficznych.

marcys
05-09-2016, 18:03
Przy "normalnej pracy" praktycznie niesłyszalny co innego przy obciążeniu. Jak się wentylatorki rozkręcą to bywa bardzo głośno. Ja bym poczekał do środy bo mają być nowe MBP!

pingwinGTS
05-09-2016, 21:29
Dokladnie jak wyzej. Praca w lr, przegladanie neta, ogladanie filmow cisza zupelna. Export plikow z lr i jakies obciazenie typu gry itp potrafi halasowac. Czekaj na nowe ale nie liczylbym zeby byly cichsze. Raczej ciensze, ladniejsze, pasek oled zamiast f1-f12 usb c i tyle ;)

burton
05-09-2016, 21:32
Dokladnie jak wyzej. Praca w lr, przegladanie neta, ogladanie filmow cisza zupelna. Export plikow z lr i jakies obciazenie typu gry itp potrafi halasowac.
U mnie też cicho sza ( macbook pro retina 2013 ). Jedynie przy eksporcie - imporcie plików do Lr grzeje mocno ( może dlatego, że nie wyłączam wtedy internetu ? ).

Greg77
07-09-2016, 21:48
Dobra, mam MBPro 2015, bajka, cichy a retina cudenko...fajna maszyna a nowa wlascicielka moja zona zachwycona trackpadem.

Co do konferencji to ogladalem, ale nie od poczatku, czyzbym pominal cos o Macach?
Co do iPhonea to o ile dobrze zrozumialem bedzie mozliwosc zapisu zdjec w RAW???
Zastanawiam sie nad wersja Jet Black albo Black, zamawiam 9tego jak tylko pokaze sie mozliwosc :D
Dwa iP6 64gb beda na sprzedarz srebrny i space gray, srebrny malzonki stan perfekcyjny a moj szklo perfect,a le mialem obudowe twarda caly czas i sa jakies kropki na aluminium, ale i tak moge powiedziec, ze jest prawie jak ideal;)

woocash09
08-09-2016, 12:23
Na stronie apple przy Makach widnieje info ze aktualizacja do SierraOS dopiero 20.09 a wczoraj nic o nich nie wspomniano.
Na poczatku mowiono o super mario run i o nowych apple watchach. Co do iP7 to oprocz RAW mowili tez ze nowy procek udzwignie 90% desktopowego LR a iP7 Plus wyczaruje z podwojnej kamery bokeh ale to dopiero po aktualizacji iOS "later this year".

PS

Jak czarny to tylko jet black!

megasnajper
08-09-2016, 12:30
Co do czarów marów to trzeba będzie spojrzeć jak to wychodzi w praniu, jet black chyba niestety mocno się będzie rysował skoro nawet Apple samo o tym ostrzega na stronie, a po wsadzeniu do etui wszystkie wyglądają podobnie
"Błyszczące wykończenie iPhone'a 7 w kolorze onyksu uzyskuje się w rezultacie precyzyjnego 9-stopniowego procesu anodyzacji i polerowania. Powierzchnia telefonu ma twardość dorównującą innym anodyzowanym produktom Apple, ale w miarę użytkowania mogą pojawiać się na niej mikrozarysowania. Aby temu zapobiec, sugerujemy zakup jednego z wielu dostępnych etui ochronnych na iPhone'a."

Greg77
08-09-2016, 12:57
No tak, bo te etui sa fajnie wykonczone w srodku, zonie bede bral skorzane granatowe...
Ogladam te iP7 i chyba wezme czarnego mat, boje sie rysowania.
Jutro zamawiam dwa 128GB, swoja droga cena poszla w gore, podobno mialy byc w tej samej cenie co iP6s, choc nie wiem po ile byly iP6s:D
Co do LR to faktycznie spoko temat, pytanie co na to Adobe jak mam CC PSa na PC i na MACu...hehehe
Bokeh mnie srednio kreci bo to ostra sciema softowa bedzie, zreszta ten bokeh co pokazali na konferencji byl brzydki i nawet moj 50 1,8 ma ladniejszy:D

kaefpe
09-09-2016, 14:23
Ja za 6s(64) płaciłem w przeliczeniu z EUR na PLN jakieś 3700. Obecnie ceny poszybowały tak że odpuszczam iP7 conajmniej do stycznia kiedy to będę w HKG i podejmę decyzję - tam 7-ka(32GB) kosztuje tyle samo co obecnie 6s(32GB) w PL ;)

EDIT:
właśnie sobie uświadomiłem że 32GB wersja nie ma sensu bo RAW...

Greg77
09-09-2016, 15:36
JA zamowilem dzis rano dwa czarne iP7 matowe 128GB, dzis preorder a od przyszlego piatku sprzedarz, choc w zamowieniu mam info, ze dostawa planowana na piatek 16stego :mrgreen:.
Sprawdzalem i 6s kosztowal tak samo, teraz ceny poszly w dol o 50 euro a iP7 zajal jego miejsce.

Aaaaa tak przy okazji, bawilem sie w developera przy iOS9 wiec dostaje emaile o programie dla developerow iOS10, nie chcialo mi sie stresowac tym razem, wiec odpuscilem, ale dzis zainstalowalem finalna wersje iOS10 z sygnatura 10.0.0.1, dziala calkiem ladnie na iP6 fajne nowe dodatki, podoba mi sie centrum powiadomien i widok powiadomien na zablokowanym ekranie, zegarek zczernial (apka dostala czarne tlo), imessage dostaly cala fure dodatkow, bedzie ciekawie.

motoko
10-09-2016, 01:42
7 Powierzchnia telefonu ma twardość dorównującą innym anodyzowanym produktom Apple, ale w miarę użytkowania mogą pojawiać się na niej mikrozarysowania. Aby temu zapobiec, sugerujemy zakup jednego z wielu dostępnych etui ochronnych na iPhone'a."

Steve w grobie się przewraca, zawsze był przeciwnikiem etui, a teraz Apple samo zaleca... ;-)
Też zainstalowałem ios 10 i mam na razie mieszane uczucia. Znowu bardziej cukierkowo, przyzwyczajam się do odblokowywania przez podwójne kilknięcie "home" i szukam innych usprawnienień.
Ceny ip7 ostudziły chęć upgrade'u, SE zostanie na dłużej...

Greg77
10-09-2016, 07:41
A to podwojne klikniecie home to mozna wylaczyc w ustawieniach, jakos mnie draznilo...
Co do iP7, sprzedarz oficjalna w piatek 16/09 a moje zamowienie juz jest przygotowane do wysylki, ciekawe jak to zrobia i czy dostane na 16stego.

woocash09
10-09-2016, 08:36
W Norwegii czarne iP7 Plus sekundy po otwarciu Apple Store były dostępne w dostawie za 2-3 tygodnie, po godzinie dostawa najwcześniej w listopadzie :D
Stare kolorki dostawa 16 wrzesnia. Zobaczymy w piątek co wyczarowali śpece z Apple z tym dual cam :)

Greg77
10-09-2016, 09:40
No u mnie preordery zaczely sie wczoraj o 08:01 ja zamawialem jakos zaraz jak sie strona pokazala, tylko ja odpuscilem ten swiecacy i bralem matowe, druga sprawa to pojemnosc, najtrudniej o te z najmniejsza pojemnoscia bo najtansze.
Jak bralem iP6 to na 16GB czekal bym ok 30 dni w kilka dni po premierze a 64GB mialem dwie sztuki w tydzien.

motoko
10-09-2016, 11:18
A to podwojne klikniecie home to mozna wylaczyc w ustawieniach, jakos mnie draznilo...

Jeszcze nie znalazłem takiej opcji.

Space grey zniknął, pozostaje czerń, jet black raczej odpada, plastikowe to jakieś takie.
Szkoda, że podwójna kamera tylko w 7+, za duże ustrojstwo dla mnie.

motoko
10-09-2016, 12:11
Powiadomienia o mailach na zablokowanym ekranie maja tylko opcje "zobacz" i "ukryj", zniknęło "oznacz jako przeczytane"... Szkoda, no ale jak zmiana na lepsze to zmiana na lepsze, nie ma co narzekać :-)

kaefpe
10-09-2016, 12:34
JA zamowilem dzis rano dwa czarne iP7 matowe 128GB, dzis preorder a od przyszlego piatku sprzedarz, choc w zamowieniu mam info, ze dostawa planowana na piatek 16stego :mrgreen:.
Sprawdzalem i 6s kosztowal tak samo, teraz ceny poszly w dol o 50 euro a iP7 zajal jego miejsce.

Aaaaa tak przy okazji, bawilem sie w developera przy iOS9 wiec dostaje emaile o programie dla developerow iOS10, nie chcialo mi sie stresowac tym razem, wiec odpuscilem, ale dzis zainstalowalem finalna wersje iOS10 z sygnatura 10.0.0.1, dziala calkiem ladnie na iP6 fajne nowe dodatki, podoba mi sie centrum powiadomien i widok powiadomien na zablokowanym ekranie, zegarek zczernial (apka dostala czarne tlo), imessage dostaly cala fure dodatkow, bedzie ciekawie.

Nie masz racji, zarówno w EU jak i PL jest kilkanaście PLN droższy 7 od tego ile kosztował nowy 6s ;)

Greg77
10-09-2016, 17:18
Mozliwe, ze cena jest wyzsza, jak juz wspominalem nie sledzilem cen 6s, ale wydaje mi sie, ze pare dni przed premiera koszt byl wlasnie taki jak iP7...
Z pewnoscia poszlo do gory od czasow iP6 gdzie wersja 16GB byla za 699 euro a wersja 64GB za 799, teraz wszystko poszlo sporo do gory i ich podwojenie pamieci (chwala im za to) z ktorego byli tak dumni na konferencji odbija sie ostro na cenie i za 128GB placilem 889 euro sztuka wiec 90 w gore w stosunku do odpowiednika z serii iP6 (bo jak mowia podwoili pamiec).

Opcja wylaczenia tego ustrojstwa z home jest w Settings/General/Accessibility/Home Button/Rest Finger to Open.

motoko
10-09-2016, 20:03
Opcja wylaczenia tego ustrojstwa z home jest w Settings/General/Accessibility/Home Button/Rest Finger to Open.

Chyba nie do końca, ta opcja włącza odblokowanie czytnikiem linii papilarnych, nie będzie już chyba możliwe odblokowanie przez pojedyncze kliknięcie home i przeciągnięcie ekranu palcem.

Greg77
10-09-2016, 20:16
Aaaa o tym mowisz, no chyba nie, mnie draznilo to, ze jak krotko przytrzymalem palec na home to odblokowywalo, ale trzeba bylo jeszcze raz nacisnac home, przy dluzszym przytrzymaniu przechodzilo do ekranu startowego.

wywar
14-09-2016, 06:11
I jak wrażenia po instalacji ios10? Dla mnie ok. Ale to co zrobili z iMessage to jakiś koszmar.

pingwinGTS
14-09-2016, 08:55
A co tam się wydarzyło w imessage? Ja poczekam pare dni żeby w aplikacjach poprawili ewentualne bugi bo w koncu sam system to nie wszystko ;)

sokrates
15-09-2016, 10:02
Dla mnie ok. Tylko odblokowanie touchID zepsuli wiec musiałem poustawiać tak jak było to w ios9 bo mnie coś trafiało przy odblokowaniu telefonu.

witus
15-09-2016, 11:08
http://myapple.pl/posts/12156-odblokuj-iphone-a-z-ios-10-bez-naciskania-przycisku-home polecam bo wygodniej ... ale od 6s działa bo tylko od 6s ekran sam się wybudza po podniesieniu telefonu.

witus
15-09-2016, 11:10
[QUOTE=wywar;3746064]I jak wrażenia po instalacji ios10? Dla mnie ok. Ale to co zrobili z iMessage to jakiś koszmar.

Też początkowo myślałem, że to koszmar ale teraz uważam za spore ułatwienie. No i żona zadowolona, że coś jej odręcznie nabazgrzę.

motoko
15-09-2016, 15:50
Też początkowo myślałem, że to koszmar ale teraz uważam za spore ułatwienie. No i żona zadowolona, że coś jej odręcznie nabazgrzę.

A jak to później idzie? Jako SMS czy MMS? Bo jeśli to drugie to dziękuję, wolę what's app.

witus
16-09-2016, 10:01
A jak to później idzie? Jako SMS czy MMS? Bo jeśli to drugie to dziękuję, wolę what's app.

Jako iMessage. W ustawieniach wiadomości można wyłączyć MMS.

Zobacz stan mojego konta w połowie miesiąca

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/717f8f96188d1e14e9d4bbcd481edc8b-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160916/717f8f96188d1e14e9d4bbcd481edc8b.jpg)

Więc napewno nie jako MMS, a ja mam załączone MMS.

motoko
16-09-2016, 12:01
Jako iMessage. W ustawieniach wiadomości można wyłączyć MMS.

Zobacz stan mojego konta w połowie miesiąca

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/717f8f96188d1e14e9d4bbcd481edc8b-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160916/717f8f96188d1e14e9d4bbcd481edc8b.jpg)

Więc napewno nie jako MMS, a ja mam załączone MMS.

Ale iMessage to zdaje się tylko między urządzeniami z iOS, co jak wysyłam coś takiego na andka/wp? iMessage mam wyłączone.

Greg77
16-09-2016, 12:21
Te nowe wiadomosci dzialaja tylko pomiedzy urzadzeniami apple, przez iMessage, wiec spoko;)
Co do odblokowania w iOS10 to sadze, ze zrobili to z mysla o nowym przycisku home, przekonam sie lada moment bo czekam wlasnie na kuriera.

Greg77
16-09-2016, 16:03
No i jest...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/IMG_3943copy-1.jpg
źródło (http://greg77.com/z/IMG_3943-copy.jpg)

Przycisk Home jest zadziwiajacy, pod wylaczonym telefonem sprawia wrazenie martwegi, jak by byl czescia wyswietlacza a po uruchomieniu iphonea zaczyna klikac i to ciekawie a na dodatek ma sporo funkcji;)

Pierwszy fot z nowego LR z szybka obrobka, faktycznie mozna robic zdjecia w DNG, wolarka rawow, robi wrazenie i ma spore mozliwosci.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/APC_0001copy-1.jpg
źródło (http://greg77.com/z/APC_0001-copy.jpg)

morzon
16-09-2016, 16:08
Jak tam zachowanie rawów? Dużo można ze świateł/cieni pociągnąć?
Mogliby to jakoś lepiej ogarnąć niż focenie lajtroomem... Wchodzic za każdym razem do aplikacji to mordręga - czekam aż się to w końcu pojawi w normalnym aparacie. Mam 6s, więc podobno też są dostępne, ale czekam z aktualizacją do iOS10 na razie...

Greg77
16-09-2016, 16:18
Za duzo po wyciaganiu z cieni sie nie spodziewam i to samo ze swiatlami, konretnie potestuje z czasem, bo teraz to ja mam dwie zabawki do kminienia, D810 lezy obok i nie wiem ktore rawy pierwsze brac w ruch :D

wywar
16-09-2016, 17:28
Czytałem na necie, że w 7 nie ma szafiru na Touch ID oraz obiektywie. Trochę lipa

morzon
16-09-2016, 17:32
Za duzo po wyciaganiu z cieni sie nie spodziewam i to samo ze swiatlami

No ja też się nie spodziewam osiągów z nikona, ale ciekaw jestem czy jest to ogólnie coś warte czy raczej bezużyteczny ficzer. Ja generalnie sporo foce telefonem, na wakacje zabrałem tylko ajfona i zdecydowanie mi wystarczył, ale niektóre zdjęcia z chęcią miałbym w nieco lepszej jakości albo z większymi możliwościami obróbki (sporo dlube w niektórych na telefonie). No nic, pożyjemy zobaczymy.
Gratulację nabycie 810 ;)

Greg77
16-09-2016, 17:42
No 810 mnie zadziwia co chwila bardziej pozytywnie, zacna pucha.
Co do RAWow z iPhone i obrobki to pogrzebalem przy jeszcze jednym zdjeciu, specjalnie takim kontrastowym, wychodza szumy, ale ladnie da sie to obrobic, wyglada calkiem fajnie.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/APC_0002copy-1.jpg
źródło (http://greg77.com/z/APC_0002-copy.jpg)

Mozliwosci tego LR i do tego elastyczniejsze pliki daja sporo frajdy i zaden soft wczesniej nie byl dla mnie tak intuicyjny, byc moze przez znajomosc wszystkich funckji...jest bardzo duzo mozliwosci, lacznie z "filtrem polowkowym".

motoko
17-09-2016, 07:48
A ja za to po kilku dniach zabawy wywaliłem ios 10, za cukierkowo i mialem zwisy, konkretnie po naciśnięciu zielonej słuchawki telefon zostawał na liście ostatnich połączeń i żeby przejść do książki albo ręcznego wybierania potrzebny był dwuklik i wywalenie apki z pamięci. IPhone SE...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Greg77
17-09-2016, 09:17
Znajac Apple to zaraz bedzie atualizacja ktora rozwiaze wiele problemow.

Na iP7 i iP6 wszystko dzialalo, poza jedna aplikacja, benchmarkiem do testowania telefonu, ale to tez kwestia aktualizacji aplikacji lub systemu.

MC_
17-09-2016, 09:47
Na moim iP6 i zony SE wszystko dziala perfekcyjnie.

morzon
17-09-2016, 15:41
Ja czekam na jakieś 10.1.2 czy coś w ten deseń. Zresztą widziałem jak wyglądają powiadomienia z messengera na zablokowanym ekranie i... jak jakiś android, którego nie mogę zdzierżyć za wygląd.

wywar
17-09-2016, 18:53
Powoli z Flat Desing robi się Candy Desing :)

kolorowooka
17-09-2016, 19:46
A ja wam powiem, że czekałam na 10 z niecierpliwością. Dobijało mnie i męża, że nie można było podejrzeć godziny, bo od razu odblokowywał się tel. Wake up to super pomysł. Co do iMessage, jak się nie chce używać tych nowych funkcji wystarczy przesunąć chmurkę w lewo i ich nie widać ;)

motoko
17-09-2016, 20:32
Dobijało mnie i męża, że nie można było podejrzeć godziny, bo od razu odblokowywał się tel. Wake up to super pomysł.

Nie rozumiem, w ios 9.xxx jedno naciśnięcie "home" lub "power" budzi telefon, ale go nie odblokowywuje...

MC_
17-09-2016, 21:02
Przy wlaczonym tid na 6s najczesciej natychmiast sie odblokowywal.

morzon
17-09-2016, 21:50
Wystarczy innym palcem kliknąć...

kolorowooka
18-09-2016, 00:27
Budząc się w nocy, zastanawiasz się którym palcem klikać? :wink:

wywar
18-09-2016, 09:43
Co do iMessage, jak się nie chce używać tych nowych funkcji wystarczy przesunąć chmurkę w lewo i ich nie widać ;)
Chodzi mi o to, że w powiadomieniach zamiast emoi przychodzi tekst typu "kciuk w górę" "dodał serce" itp... Na co jest ten bajer z sercem i dwoma palcami ? Albo efekty typu laser itp... mz jest dużo zmian na lepsze (np. e-mail) ale to co zrobili z i-Message mi się bardzo nie podoba.

wywar
18-09-2016, 16:30
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/370d444bec1c21d298e510375fe77616-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160918/370d444bec1c21d298e510375fe77616.jpg)

Ponoć tak wyglada 7 po jednym dniu użytkowania. Jeżeli okaże się, że wszystkim tak złazi farba plus do tego brak szafiru na obiektywie i touchID to wg. mnie będzie to najgorsza seria ever. Nie dość, że desing ten sam to jeszcze takie kwiatki.

Greg77
18-09-2016, 16:41
No tak, jak by to bylo jak by nie bylo...

Moj iP7 nie ma zadnego etui jeszcze, bo zamowilem i zaplacilem nowego Spigena, czekam na wysylke i mam nadzieje, ze zaczna szybko...goly iP7 normalnie go klade gdize sie da (nie walac, nie rzucajac, postepujac jak normalny czlowiek postepuje), w kieszeni laduje jak kazdy inny iP przed tym i sladu nie ma a obudowa sprawia wrazenie jak by ten czarny byl kolorem metalu a nie farba (bo ja tam odprysnietej farby nie widze na zdjeciu), to co widzisz na obrazku to rysy jakims ostrym narzedziem, moze nozem, bo klucze w mojej kieszeni nie zostawiaja sladow.
Szafir na kamerce, coz, szkoda, ale nie wierze, ze apple zrobilo to z oszczednosci a w jakims celu, aparat jest wiekszy niz w poprzednikach, jasniejszy, bys moze zastosowanie szafirowego szkla nie bylo mzoliwe a poza tym, piszesz po raz drugi, ze nie ma szafiru, ale nie wspominasz co dali zamiast tego bo nie sadze, ze pleksi.

Tak samo jak wyginajace sie iP6Plus, wielkie halo a okazalo sie, ze wygina sie jak sie na nim siada...kto normalny siada na iP

wywar
18-09-2016, 17:29
Dlatego piszę bo szafir w 10 stopniowej skali Mohsa miał 9, a teraz zastosowane coś ma 6 czyli słabo. Biorąc pod uwagę, że jest to czytnik linii papilarnych może być licho jak się porysuje. Trzeba przeczekać pierwsze partie i popatrzeć na opinię użytkowników. Jedyny plus 7mki który zaobserwowałem w sieci patrząc na testy to wydajność. Mz to nie powinno się nazywać 7 tylko 6pro. Dla mnie to jest to tylko kolejna ewolucja szóstki. Większy upgrade już był 6->6s bo eska dostała touch3d i lepsze bebechy. W 7 są tylko lepsze bebechy i zabrany jack. Jedyne co zewnętrznie może odróżniać 6 od 7 to ten świecący czarny kolor, ale wsadzając do pokrowca różnicy już nie widać. Poruszając kwestię wyginania się 6 plus to mam 3 znajomych którym się wygięła od normalnego noszenia w bocznej kieszeni.

Greg77
18-09-2016, 18:14
Zapominasz o wodoodpornosci, nowym home, rewelacyjnym aparacie, oraz calej furze drobiazgow ktorych odkrywanie sprawia niezla radosc...
Ja jestem bardzo zadowolony i zdjecia tylu telefonu rysowanego gwozdziem mnie nie przekonaja.

Co do jacka to ja nie widze problemu, nowe sluchawki iP7 sa i dzialaja sprawnie, jak musisz miec inne to jest przejsciowka ktora normalnie dziala i gdybym uzywal sluchawek zewnetrznej firmy to bym mial ja podpieta caly czas.
Byc moze to nie jest dla mnie problem bo malo slucham muzyki z iP na sluchawkach.

Dodatkowo wspominali cos o nowym wyswietlaczy o poszerzonym gamucie kolorow, odnosze wrazenie, ze tak jest.

Kurtz
18-09-2016, 18:55
Szafir na kamerce, coz, szkoda, ale nie wierze, ze apple zrobilo to z oszczednosci a w jakims celu, aparat jest wiekszy niz w poprzednikach, jasniejszy, bys moze zastosowanie szafirowego szkla nie bylo mzoliwe
Popatrz jakie szafirowe szkła masz w zegarkach - na pewno się dało i na pewno zostało to zrobione z oszczędności.

Również znam osoby którym 6 plus wygięły się od noszenia w kieszeni i bynajmniej nie od siadania na nim.

Greg77
18-09-2016, 18:59
Dobra, dobra, niby racja, mozna dac takie duze szklo szafirowe, zastanawiam sie, czy nie zrobili tego z mysla o optyce, widzieliscie szafirowe obiektywy? Albo stwierdzili, ze ta kamerka bedzie "schowana" i nie trzeba.
Co do iP6 Plus to jakos mam kilka znajomych osob i nikomu sie nie wygina...osobiscie malo mnie to obchodzi, dla mnie zbyt duzy.

wywar
18-09-2016, 20:55
Zapominasz o wodoodpornosci, nowym home, rewelacyjnym aparacie, oraz calej furze drobiazgow ktorych odkrywanie sprawia niezla radosc...

Zanim się zanurzysz to poczytaj gwarancję bo ona nie uwzględnia zamoczenia :) Z home jakiejś zbytniej podniety nie wyczuwam (jak wtopią go w ekran to może wtedy mi stanie). Aparat .... aptekarska różnica ... w wideo bez zmian. Nie wiem jaki telefon miałeś wcześniej, że radość sprawia ci odkrywanie drobiazgów, ale ja mam ip6s i jakoś tej fury drobiazgów nie widzę jak było to przy migracji np z IP4 do 5 lub z IP5 do 6. Wiadomo szybszy procesor, lepszy aparat ble ble ble wszystko szybsze i więcej ale nic nowego. Zmiana desingu, ładowanie indukcyjne, ekran oled, dwie kamerki ogarniające Video 360 to by były drobiazgi sprawiające radość. Dla mnie bez szału.

Greg77
18-09-2016, 21:46
No ja z iP3 przechodze... :P

MC_
18-09-2016, 21:48
@wywar - jesli oczekujesz erekcji w zwiazku ze smartfonem, to pozostaje tylko wspolczuc.

wywar
18-09-2016, 21:52
No ja z iP3 przechodze... :P

A to przepraszam, że popsułem Twoją radość poznawania nowoczesnej technologii - wybacz :)

@wywar - jesli oczekujesz erekcji w zwiazku ze smartfonem, to pozostaje tylko wspolczuc.

Mało tego - liczę na wytrysk, zapłodnienie i potomstwo (najlepiej bliźniaki żebym z 500+ mógł spłacać raty za ajfona) :)

Greg77
18-09-2016, 21:58
A widzisz, gdybys doczytal to wiedzial bys, ze mialem iP6 i kompletnym bezsensem bylo dla mnie kupowanie iP6s tak jak dla ciebie kupno iP7, zrozumiale...
Powiem wiecej, popatrz na konkurencje jacy sa innowacyjni, popatrz na podobienstwa flagowcow Samsunga, nie wiem czego oczekujesz.
A na dodatek zapytam, czy miales nowego iP w lapie, ze tak wszystko wiesz, czy chloniesz internet i marudzenie ludzi ktorzy widzieli go teoretycznie?

wywar
18-09-2016, 22:10
A widzisz, gdybys doczytal to wiedzial bys, ze mialem iP6 i kompletnym bezsensem bylo dla mnie kupowanie iP6s tak jak dla ciebie kupno iP7, zrozumiale...
Powiem wiecej, popatrz na konkurencje jacy sa innowacyjni, popatrz na podobienstwa flagowcow Samsunga, nie wiem czego oczekujesz.
A na dodatek zapytam, czy miales nowego iP w lapie, ze tak wszystko wiesz, czy chloniesz internet i marudzenie ludzi ktorzy widzieli go teoretycznie?

Ja 6s kupiłem dla Touch3D. Jakby SE miał T3D to bym właśnie ten model kupił bo dla mnie 5 najlepiej leżała w ręku. 6 ze swoimi zaokrągleniami wypada z ręki. Co do innowacyjności to nie zapominaj o Hauwei i jego 2obiektywach. Wodoszczelność, 4K też konkurencja miała wcześniej. Tylko brak technologii OLED powstrzymuje Apple przed emejzingowym zagięciem boków ekranu :) Swój soft i ekosystem to jest to co ma Apple, a nie ma reszta :) Patrząc na zdjęcia w necie i ja swój od frontu to praktycznie nie widzę różnicy ( fajny czarny mat) i to mnie wkurza - że zrobili tylko lifting 6stki zamiast nowej słuchawki :) Pytasz czy miałem 7 w ręku? Tak miałem - mam znajomego co jest ortodoksyjnym ajfoniarzem i dał pomacać. Jest fajny - nie twierdze że nie, ale nie wyzwolił we mnie potrzeby zmiany z 6s. No chyba, że na 7plus, ale na tą chwile jeszcze nie jestem gotowy żeby nosić telefon w worku na szyi :) (a zapomniałem że 7 ma optyczną stabilizację)

Greg77
18-09-2016, 22:23
No prawda jest, ze z przodu roznica zadna, ale ja nie kupilem go zeby pokazywac, ze mam nowy model, kupilem dla siebie i jestem bardzo zadowolony a DNG i LR daje nowe mozliwosci i wiem na pewno, ze teraz LR na telefonie bedzie eksploatowany.
Co do home to jak juz chwycisz w reke nowego to zobaczysz sam, ze jest roznica, sam przycisk wyglada jak by byl wlasnie jedna caloscia z frontem (choc nie jest) a na wylaczonym telefonie jest twardy jak reszta ekranu, dopiero po wlaczeniu telefonu zaczyna reagowac, mnie sie podoba.
Dodatkowo TiD dziala jak nie dzialal nigdy wczeniej, czyta paluch bardzo szybko i jak narazie nie trafilo mi sie zeby sie nie odblokowal, co na wczesniejszym modelu bywalo juz gdy mialem mokry palec, np w deszczu.

wywar
18-09-2016, 22:27
na wylaczonym telefonie jest twardy jak reszta ekranu, dopiero po wlaczeniu telefonu zaczyna reagowac, mnie sie podoba.

Znam to uczucie z gładzika makówki :) Moje niezadowolenie spowodowane jest właśnie brakiem zmiany desingu. Po cichu liczyłem, że zrobią coś żeby ten telefon lepiej trzymał się w dłoni. Bez etui nonstop wylatuje mi z dłoni.

Greg77
18-09-2016, 22:31
Chodzi Tobie o Trackpada? To juz inna historia, oderwac sie nie moge od macbooka pro mojej zony i od jego retiny :D

Co do trzymania telefonu to mialem to z juz z iP6, kwestia przyzwyczajenia...ja jak juz mam etui to nie wyciagam ;)

kaefpe
19-09-2016, 04:52
No prawda jest, ze z przodu roznica zadna, ale ja nie kupilem go zeby pokazywac, ze mam nowy model, kupilem dla siebie i jestem bardzo zadowolony a DNG i LR daje nowe mozliwosci i wiem na pewno, ze teraz LR na telefonie bedzie eksploatowany.
Co do home to jak juz chwycisz w reke nowego to zobaczysz sam, ze jest roznica, sam przycisk wyglada jak by byl wlasnie jedna caloscia z frontem (choc nie jest) a na wylaczonym telefonie jest twardy jak reszta ekranu, dopiero po wlaczeniu telefonu zaczyna reagowac, mnie sie podoba.
Dodatkowo TiD dziala jak nie dzialal nigdy wczeniej, czyta paluch bardzo szybko i jak narazie nie trafilo mi sie zeby sie nie odblokowal, co na wczesniejszym modelu bywalo juz gdy mialem mokry palec, np w deszczu.

TouchID w moim 6s działa równie szybko. Jak ktoś ma starszy tel niż 6s to może warto zmienić. Z 6s na 7 nie warto ;)

Greg77
19-09-2016, 09:30
TouchID w moim 6s działa równie szybko. Jak ktoś ma starszy tel niż 6s to może warto zmienić. Z 6s na 7 nie warto ;)

Dokladnie to napisalem kilka postow wyzej nie warto zmieniac majac iP6s, ale zapytam tylko czy testowales TiD, ze wiesz ze dziala tak samo? Znajoma ma iP6sPlus i tam home jest identyczny jak w iP6, baaaa w moim iP6 dziala tez szybko i sprawnie, ale jak napisalem wystarczylo, ze reke mialem wilgotna i juz mial problemy a ten to lyka nawe z maslem ;)
Dodatkowo starszy model traci na wartosci, po dwoch latach wciaz trzyma cene a oba iP6 poszly mi w dwa dni z pocalowaniem reki...gdybym czekal z tym do kolejnego modelu to wartosciP6 byla by smieszna a i sprzedarz nie taka latwa.

wywar
19-09-2016, 10:24
http://myapple.pl/posts/12185-hissgate-czyli-o-piszacych-i-syczacych-iphone-ach-7

ThomasVoland
19-09-2016, 10:49
Znajoma ma iP6sPlus i tam home jest identyczny jak w iP6
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to źle dodany odcisk palca albo uszkodzony czytnik, bo touch id w 6S działa zupełnie inaczej jak w 6 (w 6S działa tak samo jak w 7).

wywar
19-09-2016, 18:01
http://myapple.pl/posts/12193-kolejne-problemy-z-nowymi-iphone-ami

Matt.
19-09-2016, 18:26
Nwm jak jest z iphonem 6 ale ten sam sensor mam ipadzie mini 4gen i mniedzy nim a iphonem 6s jest przepasc jezeli chodzi o szybkosc i dokladnosc dzialania ;)

Sent from my iPad using Tapatalk

wywar
20-09-2016, 08:38
http://myapple.pl/posts/12199-daptr-obudowa-dla-iphone-a-7-dodajaca-gniazdo-mini-jack

Haha czego to nie wymyślą :)

Matt.
20-09-2016, 08:58
Juz chyba kabelek lepszy ;)

mirek
20-09-2016, 13:54
Czyli z 6 S nie jest tak zle ;) http://imgur.com/a/BmUGa

Keek
20-09-2016, 20:20
Wiem, ze z takimi pytaniami to raczej do wrozki, ale moze wie ktos cos o nowych 11. calowych MacBookach Air? Czekac, czy kupowac obecna wersje?

trystero
20-09-2016, 20:59
Raczej bym się nie spodziewał.
Miejsce Air 11 zajął Macbook z retiną. Najprawdopodobniej wkrótce zobaczymy jeszcze odchudzonego MacBooka Pro. Brakuje trochę przestrzeni i sensu wypuszczania Air... prędzej spodziewałbym się większej wersji Macbook Retina.

Keek
20-09-2016, 21:48
Raczej bym się nie spodziewał.
Miejsce Air 11 zajął Macbook z retiną. Najprawdopodobniej wkrótce zobaczymy jeszcze odchudzonego MacBooka Pro. Brakuje trochę przestrzeni i sensu wypuszczania Air... prędzej spodziewałbym się większej wersji Macbook Retina.

Czyli USB C na pokladzie i zero innych kabelkow? :)
"Wiekszej wersji", czyli nie bedzie juz 11ek?
Kurde. Potrzebuje kupic cos malego. Mimo, ze Pro kusi, to nie chce sie ladowac w duze pieniadze. Air wychodzi najtaniej. Glupio tylko by bylo zrobic zakupy a miesiac pozniej zobaczyc cos nowszego w tej samej cenie. Odwieczny problem :)

Greg77
21-09-2016, 13:12
A 12" nie kosztuje podobnie jak 13" MBPro z retina? Przynajmniej ja kupowalem kilka tygodni temu i roznica byla 100 euro, wiec nie bylo nad czym sie zastanawiac a wydajnosc o niebo wieksza.

Jargier
21-09-2016, 18:20
Zadam tutaj to pytanie, bo z wątku o laptopach mnie olali i wygonili. Może mają racje, że MBPr to nie laptop - to Macbook :lol:
Pytanie: Chciałbym kupić MBPr 15 tylko do obróbki foto ( PS CS6 ) ale czy jest jakaś znacząca różnica między modelami np. z 2014 roku a tymi z 2016. Tzn. chodzi mi o wydajność procesorów. Te nowe mają 2,2 GHz a te starsze np. 2,6 Ghz. Na razie siedzę na Win10, i5 dualcore 2,3Ghz, Ram 8Gb, SSD-256 i przy zapisie do jpegów mogłoby być szybciej. Czy po prostu brać tego najnowszego z 2,2 GHz ( 2,5 zbyt drogo )

MC_
21-09-2016, 20:56
Nie ma modelu z 2016. Jest tylko mid 2015. Jak. A razie, oczywiscie.

Greg77
21-09-2016, 23:08
Jedyne co moge powiedziec na ten temat to, ze najnowszy CC smiga na MB Pro 2015 i5 2,7Ghz (nominalnie) 8GB Ram 128 SSD tak samo plynnie jak na moim PC i7 4Ghz (nominalnie) i 16 GB RAM 128 SSD. Wolam na nim RAWy z D810 i niczym MAC nie odstaje od mocnego PC.
Truno porownac ten twoj zestaw na Windzie do zestawu na OSX, pewne jest to, ze zestaw na OSX bedzie mial wieksza wydajnosc bo i sam system jest IMO duzo lepiej zrobiony.

Wracajac jeszcze do iPhone 7 i tematu rezygnacji z szafiru na TiD i kamerce, znalazlem pewne info na stronie apple a konkretnie specyfikacje iPhone 7 a tam czarno na bialym "Osłona obiektywu ze szkła szafirowego" http://www.apple.com/pl/iphone-7/specs/ ...to kto tu klamie. TiD rewelacja a sam ekran ma mega kolory :D

wywar
22-09-2016, 09:52
....to kto tu klamie.

Za bardzo emocjonalnie podchodzisz do tematu :) Już nie będę psioczył żebyś czegoś sobie nie zrobił :)

Keek
22-09-2016, 10:58
Wracajac jeszcze do iPhone 7 i tematu rezygnacji z szafiru na TiD i kamerce, znalazlem pewne info na stronie apple a konkretnie specyfikacje iPhone 7 a tam czarno na bialym "Osłona obiektywu ze szkła szafirowego" http://www.apple.com/pl/iphone-7/specs/ ...to kto tu klamie...

No to mamy "napisane na stronie apple", kontra film z testow odpowiednimi narzedziami. Mimo, ze efekty specjalne to dzisiaj chleb powszedni, to nadal bardziej wierze w to co widze niz w to co pisze marketing globalnej firmy :D

megasnajper
22-09-2016, 11:07
Tez łatwiej mi uwierzyć w rzeczywisty pomiar aniżeli tekst na stronie Apple ;)

Greg77
22-09-2016, 11:28
Za bardzo emocjonalnie podchodzisz do tematu :) Już nie będę psioczył żebyś czegoś sobie nie zrobił :)

Ja sobie niczego nie zrobie to nie ja za wszelka cene udowandniam jaki jestem glupi bo kupilem nowy produkt jak powiedziales po liftingu...

No to mamy "napisane na stronie apple", kontra film z testow odpowiednimi narzedziami. Mimo, ze efekty specjalne to dzisiaj chleb powszedni, to nadal bardziej wierze w to co widze niz w to co pisze marketing globalnej firmy :D

Wszystko pieknie, zgodze sie...zastanawia mnie tylko, czy apple ryzykowalo by pozwami o oszustwo, natomiast taki wybuchowy samsung zrobi wiele zeby pokazac gorsza strone nowego iP

Tez łatwiej mi uwierzyć w rzeczywisty pomiar aniżeli tekst na stronie Apple ;)

Testy nozem i gwozdziem robione przez kolesi co to robia pieniadze na filmikach robionych tylko w jednym celu, zobacz ilosc wyswietlen i ich usmiech jak im bijesz kase.

megasnajper
22-09-2016, 12:41
Nie nabijam zbyt wielu, widziałem tylko test narzędziem sprawdzającym twardość danego elementu. W sumie nie widzę problemu w zarabianiu na filmiku, skoro jestem nim zainteresowany to obejrzę.
Sam i tak mam zamiar zamówić siódemkę, mój obecny telefon juz dogorywa, co nie zmienia faktu ze jestem 7. trochę zawiedziony, a rozdmuchana sprawa z samsungami większego wrażenia na mnie nie robi, mój iPhone oryginalny sam sie stopił w środku od przegrzania przy normalnym ładowaniu, a przez lata wiele razy dochodziło do incydentów z bateriami applea, tylko może na ciut mniejsza skale.

wywar
22-09-2016, 13:04
...to nie ja za wszelka cene udowandniam jaki jestem glupi bo kupilem nowy produkt jak powiedziales po liftingu...

Z tego co piszesz wynika, że ja Ci udowaniam, że jesteś głupi bo kupiłeś 7. Twoja kasa i rób z nią co chcesz. Ja nie twierdze, że jesteś głupi. Chyba sam tak myślisz o sobie i próbujesz mnie w to wkręcić :) Patrząc na ewolucje iPhone to jest dla mnie lifting. Z tego co czytam na necie to wiele osób podziela moją opinię.

Greg77
22-09-2016, 13:19
Liftingiem byl 6s jak kazdy model z serii "s", zobacz sam, wez do reki, ocen a nie powielasz historie zaslyszane i wypisywane przez hejterow.
TiD, przycisk home, kolory, aparat (jeden i drugi), predkosc dzialania, zupelnie nowe wibracje wspolpracujace z aplikacjami jak i sporo innych...wiem, ze iP6s tego nie mial bo sprawdzalem, mam znajomych z iP6s a oni sami przyznaja racje po zabawie nowym iP7.
Nie spodziewalem sie wielkich nowosci w wygladzie, po co zmieniac jak jest dobry...konkurencja stosuje to od dawna.

wywar
22-09-2016, 14:00
Miałem w ręku, bawiłem się i oceniam. Ty myślisz, że jako jedyny w Polsce masz ip7 i tym samym monopol na opinie. Bzdura. Sam czekałem na ip7 i jestem zawiedziony skromnymi zmianami. Masz racje : jest szybszy, lepszy ... ale to nic nowego tylko ulepszone bebechy w skorupie 6/6s.

Greg77
22-09-2016, 16:13
Miałem w ręku, bawiłem się i oceniam. Ty myślisz, że jako jedyny w Polsce masz ip7 i tym samym monopol na opinie. Bzdura.

Nigdzie o tym nie wspominam a jak i kto ma w polsce to nie wiem.

Sam czekałem na ip7 i jestem zawiedziony skromnymi zmianami. Masz racje : jest szybszy, lepszy ...

Patrz a cala dyskusja roznosi sie o to, ze nie kupil bys telefony tylko po liftingu...to jak kupiles, czy nie?

ale to nic nowego tylko ulepszone bebechy w skorupie 6/6s.

Absolutnie sie nie zgadzam, sa podobienstwa, ale to inny telefon, nie wiem czego oczekujesz, nie zmienili telefonu z przodu...to fakt.

Jedyne o co mam do nich zal to odejscie od stylu iP4 bo moim zdaniem byl to najladniejszy iPhone.

wywar
22-09-2016, 16:29
Ciężko Ci coś wytłumaczyć ale spróbuje. Mój kolega kupił i się "bawiłem". Pisząc "czekałem" miałem na myśli premierę, a nie kuriera z paczką. Jak teraz będzie mi się kończyła umowa to napewno kupię ale to dalej nie zmienia faktu, że jestem zawiedziony nowym modelem. Liczyłem na coś nowego, a nie tylko na "poprawione" parametry.

Greg77
22-09-2016, 16:56
Ok, topor zakopany ;)

Pozdrawiam.

Matt.
22-09-2016, 17:12
Ciężko Ci coś wytłumaczyć ale spróbuje. Mój kolega kupił i się "bawiłem". Pisząc "czekałem" miałem na myśli premierę, a nie kuriera z paczką. Jak teraz będzie mi się kończyła umowa to napewno kupię ale to dalej nie zmienia faktu, że jestem zawiedziony nowym modelem. Liczyłem na coś nowego, a nie tylko na "poprawione" parametry.

Apple oglosilo ze beda zmieniac wyglad smartfona co 3 lata nie co 2 jak mialo miejscu do teraz ze wzgledu na wolniejszy rozwoj elektoniki czy czegos tam tak wiec wiadome bylo ze nie wyjdzie nic o wiele lepszego dlatego kupilem 6s i czekam 2 lata na poprawiona wersje kolejnego iphona ;)

pingwinGTS
22-09-2016, 19:02
Rewolucji w wygladzie nie bedzie nawet w ip8. Konkurencja kombinuje z kształtami i zawsze już będzie to podobne do innych smartfonow albo poprzedniego iphone. Zrobia wersje ceramiczna biala ala apple watch edition i znowu jakis tam lifting i tyle. Ja uwazam ze obecne zmiany sa bardzo na plus, a i tak wiekszosc wsadzi go w jakiegos lepszego lub gorszego case'a.

Keek
22-09-2016, 21:07
Ech.. Pamietam jak kiedys na applowym forum gadalo sie o komputerach a nie telefonach.
Nie daloby sie rozdzielic tego watku? :D
Albo przynajmniej przeniesc iPhona do dzialu "telefony"?

Carlos_lo
22-09-2016, 22:42
hm iphone w malym procencie jest telefonem;) w zasadzie dzisiejsza telefonia to juz cyfra, komputer, poza tym ip7 dla mnie to padlo bo nie ma mini jacka a ja z tego duzo korzystam, uzywam od paru lat iphonow, najsolidniejszy wbrew pozorom wydaje mi sie wysmiewany 5c, lacznie z serwisem, zawodowo mam kontakt ze wszystkimi iphonami, wiec nie zachlystuje sie papka reklamowa;)
wykorzystujcie wiec w miare swoich i sprzetu mozliwosci, a co i jak z tym robicie to juz wasza sprawa, byscie tylko pozostali dobrymi ludzmi;)

--------
no signature

wywar
23-09-2016, 13:37
https://youtu.be/FwXZGOsmjjU

Jargier
23-09-2016, 21:42
Co ta ostatnia dyskusja kilku tylko osób ma wspólnego z fotografią? Oprócz tego że to fantastyczne urządzenie jest cyfrowe? Może faktycznie niech moderator zmieni temat tego wątku i wszystko będzie jasne?

Carlos_lo
23-09-2016, 22:06
osoby, ktore robia zdjecia czasami i nie chce im sie gadac ciagle, ktory aparat albo obiektyw wybrac, albo cmokac lub obsobaczac innych, bo sporo tu juz napisano na rozne tematy i mozna sobie wnioski samemu wyciagnac

--------
no signature

pingwinGTS
24-09-2016, 07:23
Temat jest dla użytkowników apple, a nie o lustrzankach cyfrowych apple wiec wszystko zgodnie z tematem. Ja dzis przeskoczylem na ios10 i narazie stwierdzam ze jest brzydziej. Jakos mnie boli czcionka zegara na lockscreenie

megasnajper
24-09-2016, 11:25
Mnie bardziej dziwi zmienienie lokalizacji zegara na ekranie blokady ipada gdy jest poziomo, teraz jest z lewej zamiast wypośrodkowany.
A co do czyszczenia, wątek jest o sprzęcie Apple, co prawda w temacie o komputerach, ale jako, że Apple nie kwapi się do odświeżenia Maców pozostają nam iphony ;). Jak ktoś chce porozmawiać o zdjęciach ma całą resztę tego forum, bez przesady...

Jargier
24-09-2016, 11:43
Nie neguje, że iPhone to też Apple, tyle tylko, że nie tylko. Chodziło mi o to, żeby nazwa wątku była precyzyjniejsza np. mieć w nazwie, że się gada o iP7. I była by jasność. Tyle.

Greg77
24-09-2016, 13:21
Byly juz takie watki tutaj i zawsze byla jadka, zawsze znalazlo sie 50ciu hejterow z andkiemw kieszeni, tytul jest wszystko mowiacy, nie zaznacza o rozmowie o fotografii zwiazanej ze sprzetem apple ani o macach tylko, wiec prosze, nie doszukuje sie drugiego dna.

Ja dzis przeskoczylem na ios10 i narazie stwierdzam ze jest brzydziej. Jakos mnie boli czcionka zegara na lockscreenie

A czcionka nie jest taka sama? Wiem jedno, ze jak masz czcionke pogrubiona to zegarek tez jest teraz pogrubiony co mi sie nie podoba, ale coz, przyzwyczajam sie.

MiGo
24-09-2016, 23:05
Szybkie pytanie użytkowników iPhone 5s/SE/6 : jak bardzo będę cierpiał z 5S względem 6/SE jeśli trochę przyoszczędzę pieniędzy? (mowa o wersjach 16Gb)
Czy aparat i większy ram z SE, jest na tyle lepszy, użyteczny niż w 5s, bo odżałować 600 zł?
Czy 6-ka (nie S) jest na tyle miękka że ją zegnę w kieszeni?
Czy korzystając z iPhone 5s/SE/6 nie mieliście problemów z zasięgiem (stojąc w 1 miejscu, czy następuje nagła degradacja jakości rozmowy, do jej zerwania)?

Uprzedzając pytania, 16Gb mi wystarczy - wyliczyłem to patrząc na użycie pamięci w moim obecnym telefonie, a na zakup 6S nie mam budżetu.

Z góry dziękuję za podpowiedzi (bo cholera mnie już bierze z moim A5).

witus
24-09-2016, 23:24
Szybkie pytanie użytkowników iPhone 5s/SE/6 : jak bardzo będę cierpiał z 5S względem 6/SE jeśli trochę przyoszczędzę pieniędzy? (mowa o wersjach 16Gb)
Czy aparat i większy ram z SE, jest na tyle lepszy, użyteczny niż w 5s, bo odżałować 600 zł?
Czy 6-ka (nie S) jest na tyle miękka że ją zegnę w kieszeni?
Czy korzystając z iPhone 5s/SE/6 nie mieliście problemów z zasięgiem (stojąc w 1 miejscu, czy następuje nagła degradacja jakości rozmowy, do jej zerwania)?

Uprzedzając pytania, 16Gb mi wystarczy - wyliczyłem to patrząc na użycie pamięci w moim obecnym telefonie, a na zakup 6S nie mam budżetu.

Z góry dziękuję za podpowiedzi (bo cholera mnie już bierze z moim A5).

5s nie ma problemów z zasięgiem, jakość rozmów jest doskonała. Kupowanie go w tej chwili nie ma sensu, bierz SE (dla baterii, procesora).

kolorowooka
24-09-2016, 23:43
Bateria w 5SE to całkiem inna bajka. W maju byliśmy zmuszeni na szybko kupić nowe telefony, więc padło na 5s. Pomimo, że wzięliśmy nówki, to bateria była tak samo do kitu jak w 5 po 3 latach. Po powrocie z urlopu ja swój wymieniłam na 6splus a mąż na SE i okazało się, że w nich baterie spokojnie wytrzymują ponad 2 dni normalnego użytkowania.

megasnajper
25-09-2016, 00:37
Ja bym jednak dołożył do SE, lepsza bateria, wyższa wydajność, jedyne czego mi w SE ciut brakuje to 3DTouch. 6ki nie plusy sie raczej masowo nie wyginaly, ale to juz zależy od użytkownika.

pingwinGTS
25-09-2016, 08:45
W SE bateria na duzy plus. Trzyma prawie tyle co 6plus.

wywar
26-09-2016, 13:39
Mój gładzik force touch wydaje czasami takie dziwne dźwięki w prawej części. Mam jeszcze miesiąc gwarancji i zastanawiam się czy nie oddać. Miał ktoś taki przypadek? Dumam jeszcze nad tym czy nie brać Care. Jak myślicie?

https://vimeo.com/184325241

Carlos_lo
26-09-2016, 17:54
a bateria jak trzyma? znajomemu napuchla pod gladzikiem

--------
no signature

pingwinGTS
26-09-2016, 17:59
Ja bym oddal, ale 2 lata zdaje się nie minelo skoro masz wersje z 2015

wywar
26-09-2016, 18:49
Bateria Ok. Na firmę mam więc rok.

wywar
27-09-2016, 15:32
Fajna recenzja https://youtu.be/11Ib5TjFc9U

FunBoy
27-09-2016, 22:34
Ktoś tu się zastanawiał czy obiektyw jest szafirowy - https://www.youtube.com/watch?v=Am6gMD1Qi4g - tak mi się trafiło, po oglądaniu recenczji z wcześniejszego filmu ;)

Carlos_lo
29-09-2016, 20:18
sierra sie sassieva ;) zobaczymy na co napsiocze

kolorowooka
30-09-2016, 13:26
Też zainstalowałam. Jeszcze trochę za wcześnie mówić czy jest lepiej czy gorzej. Mam za to pytanie z innej beczki. W końcu wykres zajęcia dysku jest czytelniejszy. I w związku z tym okazało się, że sam system zajmuje mi 84 GB a u męża w air niecałe 20. Czy może to być spowodowane tym, że mój macbook jest starszy i miał więcej systemów zainstalowanych jeden na drugim? Czy reinstalacja z backupa coś zmieni?

Slon
30-09-2016, 15:42
Najłatwiej wyczyścić dysk i postawić system na czysto.

Ja wstrzymuję się z aktualizacją, poprzednio pospieszyłem się z el capitanem i miałem sporo problemów z wi-fi i bt.

wywar
30-09-2016, 16:41
Ja po instalacji Sierra mam problem z time machine i po wybudzeniu wszystko jest zamrożone. Przechodzi mu po minucie.

pingwinGTS
30-09-2016, 17:46
A jak bateria na sierra? Po przejsciu z 10.11.2 na 10.11.6 moja bateria dostala po tylku ale powrot do tamtej wersji okazal się niemozliwy wiec teraz jestem sceptycznie nastawiony do aktualizacji zwlaszcza ze wszystko dziala.

Greg77
01-10-2016, 07:45
Ja na Sierra MBpro 2015, bateria ok, ale dwa razy po wybudzeniu nie mialem wifi i trzeba bylo restartowac...

MR
02-10-2016, 00:00
Jedyne co moge powiedziec na ten temat to, ze najnowszy CC smiga na MB Pro 2015 i5 2,7Ghz (nominalnie) 8GB Ram 128 SSD tak samo plynnie jak na moim PC i7 4Ghz (nominalnie) i 16 GB RAM 128 SSD. Wolam na nim RAWy z D810 i niczym MAC nie odstaje od mocnego PC.
Truno porownac ten twoj zestaw na Windzie do zestawu na OSX, pewne jest to, ze zestaw na OSX bedzie mial wieksza wydajnosc bo i sam system jest IMO duzo lepiej zrobiony.

Wracajac jeszcze do iPhone 7 i tematu rezygnacji z szafiru na TiD i kamerce, znalazlem pewne info na stronie apple a konkretnie specyfikacje iPhone 7 a tam czarno na bialym "Osłona obiektywu ze szkła szafirowego" http://www.apple.com/pl/iphone-7/specs/ ...to kto tu klamie. TiD rewelacja a sam ekran ma mega kolory :D

hej,

czy mozesz cos jeszcze napisać odnośnie swoich odczuć o MBP? dzisiaj zamówiłem sobie takiego bo był w dobrej cenie, ale teraz zastanawiam się czy te 8 gb ram to nie za mało. Użytek typowo domowy, troche pracy (bazy danych) + zdjecia w photoshop cc (z 6d i 5d) - daje to radę ?

kolorowooka
02-10-2016, 00:28
Pierwsze uruchomienie po update było troszkę wolniejsze, Time Machine dużo dłużej robił backup. Teraz już jest normalnie. Na temat baterii nic nie mogę powiedzieć bo z reguły lapka mam podłączonego do zasilania.
MR mam MBPr 13" z 2,5 Ghz i 8 GB ram i w miarę bezproblemowo obrabriam amatorsko zdjęcia z D750. Czasem jak pod rząd robię więcej zdjęć w LR5 to po pewnym czasie zwalnia, zwłaszcza jak używam więcej lokalnej korekty.

MR
02-10-2016, 00:59
super, to chyba mi wystarczy :)

MR
02-10-2016, 22:15
hej, mam jeszcze jedno pytanie/prośbę o poradę. Czy wg Was opłaca się dopłacać do wersji z 16 gb ramu ? z tego co pamietam dopłata to ok 600-800 zł. Czy w takiej konfiguracji da to zauważalną przewagę przy obróbce zdjęć ?

Carlos_lo
02-10-2016, 22:52
zawsze mowie, ze wydawac pieniedzy sie nie oplaca;) natomiast 16gb bedzie na jakis dluzszy czas, i trzeba to po prostu przelknac, nie dolutujesz sobie tanio ramu gdy zabraknie, swego czasu mily pan z appla zasugerowal, ze wolaby jednak 16 z 128 niz 8 z 256... i z doswiadczenia wiem, ze tak lepiej

MR
02-10-2016, 23:24
gdyby dawali taki wybór, to też wolałbym ;)

kaefpe
06-10-2016, 05:15
W MBP możesz ramu zawsze dołożyć. Patrz raczej na dysk. Ja kupowałem MB12 w tym roku, to wziąłem wyższą wersje z dyskiem 512GB, natomiast ramu 8GB mi póki co wystarcza - problem w tym że MacBook 12 jest tylko w konfiguracjach 8GB RAM scalonym na płycie głównej - gdyby robili 16GB to zdecydowałbym się na tą wersje aby mieć zapas(przyszłościowo)

W każdym razie póki co 8GB spokojnie do obróbki w LR/PS mnie wystarcza ;)

Slon
06-10-2016, 09:20
Przecież wszystkie MBP z retiną też mają wlutowany tam, więc jak chcesz go dołożyć?

kaefpe
06-10-2016, 09:37
Przecież wszystkie MBP z retiną też mają wlutowany tam, więc jak chcesz go dołożyć?

O to mój błąd - nie śledziłem dokładnej specyfikacji ostatnich modeli MBP, bo nie jest to mój target sprzętu (zbyt duże i ciężkie).

Faktycznie obecnie są "onboard" ,więc jeśli w przyszłości planuje się nieco bardziej wymagające zadania wykonywać to lepiej od razu dopłacić za więcej RAM. W końcu taki komputer to zakup na kilka lat, a nie kilka miesięcy czy rok.

Carlos_lo
06-10-2016, 21:39
tak, siedze i glowkuje jak poukladac sobie fotki w iphonie, jest totalny chaos, nie lubie macowych wspomagaczy typu iphoto czy itunes, nie cierpie chmury, nie chce spedzic godzin na ukladaniu w smatfonie fot, nie mam windy, jak to ogarneliscie u siebie?

pingwinGTS
06-10-2016, 21:55
Ja olałem temat ;) moze dlatego ze wiekszosc to pstryki z którymi nie zamierzam nic robić, a jak zamierzam np z wakacyjnymi to przenoszę je do lightrooma do folderu gdzie mam zdjęcia z lustrzanki i jak mam pokazać fotki z wyjazdu to przynajmniej sa chronologicznie i wszystkie.

Carlos_lo
06-10-2016, 22:08
no wlasnie, problem jest ze jak jestem wsrod ludzi to jest wygodnie pokazac na wstepnie w telefonie pare rzeczy, a tu nagle dzonk, dokumenty, foty od znajomych, prywatne itp zgromadzone od paru lat;)

Slon
06-10-2016, 22:44
Jest na iPada odpowiednik androidowego Photo Mate?
Ew. podpowiedzcie jakiś program do selekcji zdjeć z możliwością gwiazdkowania lub kolorowania.

kaefpe
07-10-2016, 21:44
Zainstalujcie sobie Lightrooma na iOS i tam zaimportujcie foty do pokazywania, przy okazji obrobicie je trochę ;)

Carlos_lo
07-10-2016, 22:38
dobra poradzilem sobie, zgralem na winde, wyczyscilem, posortowalem, pokatalogowalem i szafa gra, przerzucilem na maca a stamtad z powrotem do iphona i jest cudownie;) calosc operacji 1880 fot 2h

pingwinGTS
08-10-2016, 00:02
Wszystko fajnie tylko jest niestety w ios jeden glupi myk ze teraz nie usuniesz katalogu w iphone tylko musisz zsynchronizowac z pc

Carlos_lo
08-10-2016, 01:06
no co ty... fotki skasowane w iphonie i przetransferowane jakims starym photo capturem

Michaelius
09-10-2016, 18:03
Ja bym oddal, ale 2 lata zdaje się nie minelo skoro masz wersje z 2015

A Apple nie daje gwarancji na rok tylko a potem co najwyżej bujanie się ze sklepem ?

MiGo
13-10-2016, 15:16
Jakiś czas temu pytałem się Was którego iPhone kupić: 5s\SE\6. Głosowaliście na SE, a ja kupiłem.... 6S 32Gb, bo cenowo było blisko SE 64Gb.
Wydajność baterii w 6s (nowa seria) jest taka sama co w 5s a może nieco lepsza, a większy gabaryt nie przeszkadza.
Efekt osiągnięty - Moja Kobieta zadowolona z nowego i większego "zawodnika", a ja z 5s (aparat, gabaryt, funkcjonalność...) :mrgreen:

pioterkow
13-10-2016, 17:05
Moja Kobieta zadowolona z nowego i większego "zawodnika",
To mogło by być sztandarowe hasło Apple!!!! :mrgreen:

kaefpe
14-10-2016, 19:16
A Apple nie daje gwarancji na rok tylko a potem co najwyżej bujanie się ze sklepem ?
Zgadza się. Apple daje roczną international, drugi rok masz rękojmi sprzedawcy w EU - chyba że sprzęt jest na fakturę na firmę to tylko rok tak czy siak ;)
Można dokupić Apple Care za chyba 349zł na kolejne 2 lata

MC_
14-10-2016, 19:47
W Polsce nie kupisz Apple Care na iP.

MR
14-10-2016, 22:31
a na kompa opłaca się kupić Apple Care ?

MC_
15-10-2016, 06:22
Wedlug mnie tak.

koniksk
15-10-2016, 12:53
Warto aktualizować iphona SE do ios 10? Nie ma żadnych niespodzianek?

wywar
15-10-2016, 12:56
Mój gładzik force touch wydaje czasami takie dziwne dźwięki w prawej części. Mam jeszcze miesiąc gwarancji i zastanawiam się czy nie oddać. Miał ktoś taki przypadek? Dumam jeszcze nad tym czy nie brać Care. Jak myślicie?

https://vimeo.com/184325241

Postawiłem ponownie na "czysto" Sierre i problem zniknął :/

pingwinGTS
15-10-2016, 18:10
Ja mam 10 na se i w sumie poza wizualnymi zmianami nie mam się do czego przyczepic.

pingwinGTS
17-10-2016, 00:37
Jak Ci się ta sierra sprawuje? Ja się zrazilem jak mi aktualizacja zaczela zjadac baterie i teraz mysle ze zostane na ostatniej wersji elcapitan

La
17-10-2016, 09:55
U mnie Sierra po kilku dniach sie uspokoiła, zużycia w normie, jedyne moje zastrzeżenie to safari. Potrafi się na niektórych stronach przywiesić. Reszta ok.

kaefpe
19-10-2016, 08:33
W Polsce nie kupisz Apple Care na iP.
Ale można kupić zagranicą :) dla iPhone to chyba nie warto i tak po max 2 latach zmienisz pewnie

a na kompa opłaca się kupić Apple Care ?
Warto

Jak Ci się ta sierra sprawuje? Ja się zrazilem jak mi aktualizacja zaczela zjadac baterie i teraz mysle ze zostane na ostatniej wersji elcapitan
Pewno jakaś synchronizacja lub indeksowanie plików się załączyło po aktualizacji - po pewnym czasie wróci do normy

Carlos_lo
20-10-2016, 22:02
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/6bd8a418967a49ddea9afb450cfe04cd-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161020/6bd8a418967a49ddea9afb450cfe04cd.jpg)
wlasnie zrobilem z wlasnych jablek;)

misio-jedi
22-10-2016, 16:25
A gdzie wielkie logo ?

Kurtz
22-10-2016, 16:37
Pozew o naruszenie patentu na zaokrąglone rogi zapewne już gotowy.

wywar
25-10-2016, 15:20
Pacjent to IPad Air 32GB. Podłączyłem go do ładowarki, zaczął się ładować lecz już się nie wybudził. Jest już po gwarancji. Lokalny elektronik w mojej wiosce stwierdził zgon płyty głównej lecz nie podejmie się naprawy. Jaki polecacie serwis żeby wysłać zwłoki do naprawy?

Slon
27-10-2016, 21:25
Nowe MBP: http://www.apple.com/pl/macbook-pro/
Kto kupuje? :D

pioterkow
27-10-2016, 21:44
Nowe MBP: http://www.apple.com/pl/macbook-pro/
Kto kupuje? :D
Ja go zamówiłem. Jak dotrze i popracuje na nim podziele się wrażeniami.
Ze specyfikacji wygląda nieźle ale jakiejś kosmicznej różnicy między nim a MBPro Retina 2.8/16GB/1TB to się nie spodziewam...

ku6i
27-10-2016, 23:24
Serio hiper-ultra Macbook 15" za min. 2000$ + VAT + cło nie ma opcji większej niż 16 GB RAM? I to pod koniec 2016 roku? A ten dodatkowy ekran fajna sprawa, ciekawe jak producenci oprogramowania do tego podejdą.

pingwinGTS
28-10-2016, 00:34
Ceny poszly w góóóre, bateria trzyma podobnie albo gorzej, wydajnosciowo szalu nie ma, a zdaje się że to dla zawodowców jest kluczowe? Po kiego robić cieńszego laptopa dla profesjonalistów? Wsadzilby mocniejszy procek, 32gb ramu, baterii ile by się dalo, ekran z gamutem adobe rgb czy tam tym z nowego iphone 7 który zdaje się ze jest wiekszy a to wszystko w space gray zeby sie odciac od poprzednich modeli. Poprostu wydaje mi się że skok wydajnościowy jest slabiutki w stosunku do oczekiwan ludzi. Nawet apple się tego ustrzeglo porównując nowego z ich pierwszym laptopem.

pioterkow
28-10-2016, 10:25
Serio hiper-ultra Macbook 15" za min. 2000$ + VAT + cło nie ma opcji większej niż 16 GB RAM? I to pod koniec 2016 roku?
Dla mnie to też paranoja że nie mogą wrzucić min 32 GB RAM.... :(
Gdybym nie potrzebował akurat drugiego notebooka to poważnie bym się*zastanowił nad zakupem tej nowości...
Nie spodziewam się jakiś oszałamiających przyspieszeń w stosunku do "starego" MBPro ale napewno trochę szybciej będzie...
Zobaczymy.
Pozdrawiam. Piotr

MC_
28-10-2016, 10:35
Dla narzekających na ceny wrzucam cytat:
"But we don't design for price, we design for the experience and the quality people expect from Mac. Sometimes that means we end up at the higher end of the range, but not on purpose, just because that's what it costs."

pingwinGTS
28-10-2016, 14:48
I serio kupilbys np tego najslabszego rmbp 13 bez touch bara z 2ghz procesorem za te pieniadze wierzac że ich to aż tyle kosztowało?

frogi
28-10-2016, 15:28
Ja właśnie wszedłem w system... ;) :mrgreen: i zakupiłem podstawowego Aira. Ceny nowych zabawek Appla wydają mi się z lekka wysokie, a w szczególności cena podstawowej wersji MBP 13'' . Ale to takie moje mało istotne zdanie :)

wywar
28-10-2016, 15:47
A co to za procesorki tam siedzą ? Skajlajki ?

R
28-10-2016, 16:03
po wczorajszej premierze z macbookami bedzie to samo co z mac mini.

MC_
28-10-2016, 16:23
I serio kupilbys np tego najslabszego rmbp 13 bez touch bara z 2ghz procesorem za te pieniadze wierzac że ich to aż tyle kosztowało?

Tak. Masz z tym problem?

pingwinGTS
28-10-2016, 16:42
Nie mam problemu. Jestem zdziwiony bo taniej i wydajniej byłoby kupić 13 z 2015. O to w tym wszystkim chodzi i dlatego to takie smutne ze nowszy sprzęt jest gorszy od starego i kosztuje więcej. Jest tak jak kolega wyżej napisał z mac mini.

MC_
28-10-2016, 16:43
A na czym polega, ze jest gorszy? Tylko porty czy cos jeszcze?

Jargier
28-10-2016, 21:08
A podobno ceny nowych miały utrzymać się na poziomie poprzednich modeli. Z niecierpliwością czekałem na nowe lepsze/wydajniejsze i wstrzymywałem się z zakupem. No i masz. Dalej dylemat pozostał.
Podstawowa wersja rMBP 13` z 2-jajecznym 2,0 Ghz --- PRO?

pawl_s
28-10-2016, 22:41
Pytanie mam z innej beczki.
iOS10 chyba mam na iPhone5s. I w kalendarzu ustawiam całodzienne wydarzenie z alarmem. Da się gdzieś zmienić, żeby alarm nie był o 9:00?

Jargier
28-10-2016, 23:30
Pytanie mam z innej beczki.
iOS10 chyba mam na iPhone5s. I w kalendarzu ustawiam całodzienne wydarzenie z alarmem. Da się gdzieś zmienić, żeby alarm nie był o 9:00?

Szukałem w opcjach i też nie znalazłem. Ale zawsze można to rozwiązać inaczej, pojedynczymi alarmami, chyba.

jazco
29-10-2016, 16:49
Zastanawia mnie trochę logika Apple. Rozumiem porty USB-C w nowych MB Pro.
Ale dlaczego w takim razie iPhone 7 ma Lightning'a? Nie bardziej sensowne jest, gdyby tam również był USB-C?

frogi
29-10-2016, 17:04
Mam pytanie do szanownych użytkowników :) : ktoś może z autopsji wie czy taki tuner dvb-t: "usb/MT4170" działa na El Capitan albo Yosemite? Ewentualnie czy ktoś posiada jakiś inny sprawdzony, działający z wymienionymi systemami model?

pawl_s
29-10-2016, 17:59
Szukałem w opcjach i też nie znalazłem. Ale zawsze można to rozwiązać inaczej, pojedynczymi alarmami, chyba.

Tak wlasnie robię, bo tez nigdzie opcji nie znalazłem. Dzięki :)

ku6i
29-10-2016, 23:17
Gdyby ktoś chciał poczytać mało poważne wyjaśnienie rodem z Apple nt. limitu 16 GB RAMu w Macbookach Pro: http://www.macrumors.com/2016/10/28/new-macbook-pros-no-32gb-ram-battery-life/ ;)

motoko
30-10-2016, 00:52
Gdyby ktoś chciał poczytać mało poważne wyjaśnienie rodem z Apple nt. limitu 16 GB RAMu w Macbookach Pro: http://www.macrumors.com/2016/10/28/new-macbook-pros-no-32gb-ram-battery-life/ ;)

Priorytet dla maszyny "pro" to cały dzień oglądania filmów i surfowania po necie? Nic dziwnego że ram zszedł na drugi plan...
Apple znowu (po nowym Macu Mini) rozczarowuje, miałem nadzieję że iPhone SE jest pewnego rodzaju jaskółką zmian, a tu d...a.

zoom2
30-10-2016, 01:13
Mnie przy Macu trzyma wyłączne Retina , wiele razy tu na tym forum o tym pisałem. Wszystkie inne cechy (ponoć przewagi Maca nad Win) to pic dla lemingów. Niezwykle staranne wykonanie obudowy Maca to prawda , ale ta cecha jest zupełnie pomijalna w kontekscie użytkowania tego sprzętu.

pingwinGTS
30-10-2016, 17:22
Ja zawsze appla cenilem za system. Fajna obudowa to tylko mile dodatki. Juz nie raz znajomi mi gadali ze bym nie gadal ze nie kupilem iphona troche dla lansu. Zawsze odpowiadam ze moga mi ten telefon wsadzic w chinska obudowe z plastiku bez loga aby dzialal tak jak dziala.

wywar
02-11-2016, 07:08
Ale dlaczego w takim razie iPhone 7 ma Lightning'a? Nie bardziej sensowne jest, gdyby tam również był USB-C?

Chcą trochę Amejzingu i Osom-u zostawić na później [emoji23] IPhone 7s będzie musiał czymś się różnic od 7mki [emoji13] Dla mnie ten pasek oled to lipa - trzeba będzie odrywać tylko wzrok od monitora żeby tam ucelować w cokolwiek. Mogli zamiast tego paseczka dać gładzik oled z force touch [emoji57] to by było Osom [emoji847]

Jargier
02-11-2016, 15:37
Mam takie pytanko. Chce kupić rMBP. Wielkość w sumie obojętna choć 13 bardziej mobilna. Jednak zastanawiam się nad procesorem - czy 2.2GHz w 15' czy wybrać np. 2.9GHz w 13'. Gdzie będzie lepiej/podobnie działał PS CS6. W znacznym czasie podpięty pod EIZO. Wolałbym taką 13' np. 2,9GHz lub nawet 3,1GH ale czy to wystarczy do PS. Czy ktoś z autopsji na jakieś doświadczenia. Filmów nie obrabiam.

Keek
02-11-2016, 16:20
Obrabiam sobie zdjecia w PS, w tle iTunes odtwarza mi losowo muzyke. Nie podoba mi sie aktualby utwor. Odruchowo siegam do klawiatury i wciskam klawisz next. Jak to bedzie teraz?
Bede musial przerzucic tabem na itunsa, zeby pojwila sie klawiaturka przewijania? Genialne. Pewnie podobnych kwaitkow wyplynie jeszcze troche.
Szkoda, ze to idzie w taka dziwna strone. Zamiast uzytecznych rzeczy kolorowe paski. Rozumiem w 12 calowym, kawiarnianym MacBooku, ale w Pro?
Jesli juz koniecznie uparli sie na jakis ficzer, mogli zrobic OLEDy na pojedynczych klawiszach, wyswietlajace odpowednie skroty klawiszowe na przyklad w PS.
Zal czytnika SD, zal gniazd, ale za to wyglada pieknie i smuklo.
I jeszcze a propos smuklosci - dlaczego miniaturyzacja komputerow idzie w ich grubosc, a nie wielkosc? Co z tego ze laptop ma 0.7cm skoro i tak bez torby sie nie obejdzie.
Nie moznaby zrobic czegos wielkosci klawiatury, z czytnikiem SD, tak zeby sprzet zmiescil sie do kieszeni w bojowkach, albo wewnetrznej w kurtce? Moze miec wtedy nawet 1.7 cm. Przez chwile bylo cos TAKIEGO (https://www.google.pl/search?q=sony+vaio+p&newwindow=1&biw=1920&bih=1064&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjNspPMoYrQAhXHCywKHcVNB_EQ_AUIBigB) ale niestety sie szybko skonczylo.

pioterkow
02-11-2016, 17:15
Mam takie pytanko. Chce kupić rMBP. Wielkość w sumie obojętna choć 13 bardziej mobilna. Jednak zastanawiam się nad procesorem - czy 2.2GHz w 15' czy wybrać np. 2.9GHz w 13'. Gdzie będzie lepiej/podobnie działał PS CS6. W znacznym czasie podpięty pod EIZO. Wolałbym taką 13' np. 2,9GHz lub nawet 3,1GH ale czy to wystarczy do PS. Czy ktoś z autopsji na jakieś doświadczenia. Filmów nie obrabiam.
Nic nie napisałeś o RAM. Generalnie na zestawie MBP 2.2 Ghz z 8 lub 16 GB RAM spokojnie dasz radę w PS CS6.
Zdarzyło mi się obrabiać duże pliki w CS6 na MBP na kilku warstwach i spokojnie daje radę.
13 jest bardziej mobilne, 15 bardziej komfortowa do działania ze względu na większy ekran.